- Komentari -

Ono što nema imena ne postoji

Ime je sastavni deo onoga ko ga nosi; svako ime sadrži u sebi slogove koji daju određenu vibraciju - ovo su samo neka od razmišljanja u razgovorima o filozofiji imena.

Piše: Ljiljana Sinđelić Nikolić

Pošaljite komentar
 1. 'Opštinska uprava i matična služba primenjujući zakon zabranjuju ona imena koja vređaju moral i nisu u duhu srpskog jezika.'
  OK, razumem zasto su odbili da registruju Baklavu, ali zasto MORA ime da bude u duhu srpskog jezika?? To mi zvuci previse inkvizionisticki. Ne zive samo Srbi u Srbiji a sve i da je tako sumnjam da bas nikome ne bi palo na pamet da svom detetu da neko neobicnije ime, koje opet, zvuci ok a nikoga ne vredja... I, da, ne vidim sta nije u redu sa Monikom.
  (Veverica, 29. avgust 2009 04:26)

  # Link komentara

 2. Stvarno je strašno to što se radi sa našim kulturno-umetničkim tekovinama. Doduše poznato je da arhivi stradavaju prilikom revolucija i velikih političkih previranja, ali šteta je da se bar ono što je sačuvano ne skupi, zapakuje i promoviše na pravi način. Zapadnjaci su od toga napravili -- umetnost pomovisanja umetnosti.

  Ako bih još mogao da dodam da se ime Kahlil Gibran (ili Khalil Gibran) pravilno izgovara "Kalil Džibran".
  (adsl, 29. jun 2009 22:43)

  # Link komentara

 3. kod nas u subotici je monika veoma obicno ime (kao i melinda, na primer), ali moram priznati da miselja jos nisam srela :)
  (marina, 29. jun 2009 20:42)

  # Link komentara

 4. "A da ima maštovitih roditelja potvrđuju izjave službenika po opštinama... Inspiracija je nepresušna, pa ... jedna Monika (1969.) i Mišelj (1976.) nose imena koja su dobili dok su im roditelji hleb zarađivali daleko od otadzbine..."

  Monika je svetski poznato ime, ne razumem cemu ovaj primer? Inace, pohvala za tekst...
  (Maslacak, 29. jun 2009 15:53)

  # Link komentara

 5. Zanimljiv tekst, naročito mi se sviđa citat Halila Džubrana. Way to go :-)
  (ašivalS, 29. jun 2009 15:46)

  # Link komentara