- Komentari -
 1. A naučnici znaju šta je u zemljinom jezgru? Neko je bio tamo?
  Rusi bušili zemljinu koru do 13km i istopile im se burgije, ali zato naučnici znaju šta je ispod toga jer su tako nacrtali i tovare teorije da to dokažu.
  (rebro, 3. april 2023 20:44)

  # Link komentara

 2. "Mala veličina je svakako barem delimično posledica relativnog nedostatka "građevinskog" materijala u ranom protoplanetarnom disku, koji bi mogao da se koristi za formiranje planeta oko mladog Sunca"


  za one koji vole astronomske i kosmološke zvrčke, postoji izuzetno zanimljiva hipoteza o tzv. velikom taktiranju jupitera i saturna - "grand tack hypothesis".
  (neutralni felš, 31. mart 2023 22:33)

  # Link komentara

 3. Nagradno pitanje: Kako se zovu stanovnici planete Merkur? Hehe... :)
  (poznavalac pasa,

  Merkuricani 😄
  (Sojic, 31. mart 2023 20:09)

  # Link komentara

 4. Која бре планета.Постоји објашњење,искључиво српско.Марко Краљевић се играо са другарима,кад су га наљутили,својим незалагањем,шутнуо је из беса камену лопту,која се временом увећала и постала планета.Ја онако спортски,са научне стране гледања.
  (Александар, 31. mart 2023 19:43)

  # Link komentara

 5. @(Stole vole, 31. mart 2023 15:27)

  Znaju, itekako znaju - zato što postoji odgovarajuća tehnologija i postoje znanja i škole u kojima se to znanje stiče. A što je za tebe, očigledno, misaona imenica i potpuna nepoznanica. Zato prestani da se brukaš svojom ignorantskom bahatošću i shvati (ukoliko si sposoban za taj mentalni proces) da je infantilna negacija radi negacije najbolji i najkraći način da čovek od sebe javno napravi potpunog magarca. Da iz čiste kurtoazije ovde ne upotrebim neki drugi, puno adekvatniji izraz.
  (WotS, 31. mart 2023 19:35)

  # Link komentara

 6. Iz nekog, samo njima znanog, razloga, većina današnjih planetologa se još uvek sablažnjava nad vrlo razumnim teorijama o migraciji planeta u našem solarnom sistemu. Njihov stav je utoliko apsurdniji što istu pojavu često otkrivaju kod tzv. egzoplaneta i smatraju je normalnim fenomenom u dinamici razvoja planetarnih sistema. Dakle, u drugim solarnim sistemima to može, ali u našem ne može. Kakav sumanuti paradoks. Merkur bo mogao biri klasičan dokaz migracije planeta u ranom periodu razvoja Sunčevog sistema, kada je bilo znatno više i terestrijalnih objekata poput Zemlje, Venere i Marsa, ali ii gasovito-ledenih džinova iz (današnjeg) spoljnog dela sistema. S obzirom na to da je gvozdeno jezgro zajednička karakteristika skoro svih planeta koje poznajemo, sa značajnom dozom verovatnoće se može tvrditi da je Merkur vrlo lako mogao biti tzv. "ledeni džin" poput Urana ili Neptuna, koji je ušao u orbitu veoma blizu Sunca i zato konstantno gubio i gasove i celokupan ledeni materijal, dok nije ostalo samo ogoljeno i stvrdnuto gvozdeno jezgro. To nije jedini "forenzični" trag planetarne migracije, jer postoji i veliki gvozdeni asteroid Psiheja (Psyche), jedni te vrste i sastava u našem solarnom sistemu, koji takođe indicira da je nekada bio deo jezgra nekog većeg objekta. NASA će ove godine ka tom asteroidu poslati letelicu i biće vrlo zanimljivo videti šta će tamo pronaći.
  (bystander, 31. mart 2023 19:22)

  # Link komentara

 7. Zeharija Sičin je još 1976. god napisao knjigu Dvanaesta planeta. Po njemu na svakih 3.600 godina kroz Sunčev sistem prolazi planeta na kojoj žive inteligentna bića. Pokušava da dokaže da na svakih 30 vekova čovečanstvo napravi veliki pomak u svom razvoju. Koga interesuje neka pročita,možda naučnici danas dokažu nešto što je on pretpostavljao još pre 50 godina.
  (SeanCorey, 31. mart 2023 19:02)

  # Link komentara

 8. Naučnici, znaju koliko je jezgro Merkura i od čega se sastoji xexe komedija
  (Stole vole, 31. mart 2023 15:27)

  meni je veće čudo da primitivni oblici života kao ti umeju da čitaju i pišu.
  (dude i biološke anomalije, 31. mart 2023 18:08)

  # Link komentara

 9. Kakava pronicljivost, kakva mudrost, pa to je sjajno! Kakav perfektan naucni rad, kakva predivna elaboracija i zakljucak.
  Sada je sbe jasno i mozemo nastaviti sa otkrivanjem i objasnjavanjem novih, jos neotkrivenih i neizmisljenih nebuloza.
  (Jevgenije, 31. mart 2023 17:39)

  # Link komentara

 10. Sudar proto_planete i Merkura u ranom periodu Sunčevog sistema i nije novina, ta teorija je odavno postavljena. Ogroman deo omotača je završio u Suncu a ostatak raspršio po celom sistemu, tako da je verovatno bilo i ostataka koji su u tom trenutku pali i na našu planetu. A što se tiče tih planetarnih sudara, imamo eto i teoriju nastanka Meseca - sudar mlade Zemlje i planete veličine Marsa_Teje, kako je nazivaju! Nije to retko u tom periodu.
  (O'gre, 31. mart 2023 17:38)

  # Link komentara

 11. @poznavalac pasa
  Dali si mislio kako se zovu stanovnice Metkura?
  (e, 31. mart 2023 15:58)

  # Link komentara

 12. Naučnici, znaju koliko je jezgro Merkura i od čega se sastoji xexe komedija
  (Stole vole, 31. mart 2023 15:27)

  # Link komentara

 13. Nagradno pitanje: Kako se zovu stanovnici planete Merkur? Hehe... :)
  (poznavalac pasa, 31. mart 2023 14:38)

  # Link komentara

 14. Ja tipujem da je to bila džinovska planeta a da je ovo samo jezgro ostalo, a atmosferu je sunce oduvalo jer je blizu
  (Černobil, 31. mart 2023 13:49)

  # Link komentara

 15. Ne dajte se djeco zabludama naucenjaka. Planete je stvorila Sveta Petka i one kruze oko zemlje a ne obrmuto ko sto zbore.
  (Bogoljub, 31. mart 2023 13:35)

  # Link komentara

 16. Ja do nedavno nisam znala da je Jupiter najveća planeta, sa tako jakom gravitacijom da skoro sve asteroide on privuče sebi. I tako nas u stvari "čuva" od udara većih asteroida.
  (:), 31. mart 2023 13:21)

  # Link komentara