- Komentari -
 1. Osam godina. Toliko je trebalo da prva štamparija (ne pisaća mašina) dođe ovde. 1493 štampana je prva knjiga, Cetinjski oktoih. Sledeću je pokrenuo Borivoje Ljubovic 1519, pa sledeća je otvorena u manastiru Mileševa (ne mogu da se setim tačno godine, a mrzi me da guglam). Vidiš da smo bili veoma, veoma blizu.
  (Silvester, 25. maj 2022 00:57)

  Kojih osam godina, putovalo od Venecije do Crne Gore?
  Gutemberg je štampao prvu knjigu oko 1450.
  Turci su zabranili hrišćanima na svojem području posedovanje štampe i sledeća štamparka mašina je u Srbiji tek u 19. veku.
  (Siniša, 26. maj 2022 20:00)

  # Link komentara

 2. @neutralni fels

  Ja razumem da postoje elementi naseg mentaliteta koji nam ne sluze na cast, ali nijedan od njih, nikada i nigde u narednih milijardu zivota ne mogu biti uzeti kao opravdanje za monstrouznost NDH.
  Vi naprosto niste u stanju da napravite iskorak ka objektivnosti, ne ulazim u koren Vaseg (evidentnog) problema, ali Vi niste u stanju da budete objektivni kada je u pitanju narod kome pripadate, svaki komentar koji ste ovde ikada napisali (a ima ih podosta) su pasivno-agresivne replike nabijene gorcinom i netrpeljivoscu prema sopstvenom narodu.
  Kao sto oni koje napadate svuda i na svakom mestu, koji bespogovorno i nerealno uvecavaju i nerealno sagledavaju ulogu i znacaj srpskog naroda po bilo kom osnovu, tako i Vi radite isto to samo u obrnutom smeru, a ni jedni ni drugi niste u pravu, zapitajte se zasto je to tako, i pomozite sebi dok je vreme.
  Hrvati su pocinili genocid u 2. sv. ratu nad Srbima a nikada nisu odgovarali za to, to je notorna cinjenica, i nema tog nepocinstva nijednog naseg politicara iz doba Kraljevine Jugoslavije koji to moze opravdati. Nikada i nigde.
  (Stevan Kandic, 26. maj 2022 19:21)

  # Link komentara

 3. Samo kazem

  Ne, Vi samo lupate! U Srbiji nije bilo nikakve srbizacije, sto izmedju ostalog dokazuju brojne manjine koje vekovima slobodno zive u Srbiji, dok je nasilno pokatolicavanje Srba u Hrvatskoj dokazana i neporeciva istorijska cinjenica.
  (Ja, 26. maj 2022 17:50)

  # Link komentara

 4. Pa braćo Srbi sad izvolite u evropsku uniju, trebalo bi se pod hitno odreći politike prema Evropi, i u potpunosti se okrenuti ne samo Rusiji već celom azijskom savezu. Putuj Evropo dosta ste nam vi bili lažni drugovi , uništili ste sve , pa sad oćete nas dokrajčiti, lepo nam je i bez vas .
  (Milan, 25. maj 2022 23:48)

  # Link komentara

 5. Ако нам нечега треба још више, онда је то хрватске верзије историје.
  Како никад да кажу зашто је Рачић пуцао?!
  (Maкарије, 24. maj 2022 20:46)

  zasto je taj ratni profiter i kuferaš unosio pištolj u skupštinu.
  (neutralni felš, 25. maj 2022 23:37)

  # Link komentara

 6. Radikali sahranili YU i pre 90 godina i pre 30. Ustase i HDZ su bili samo odgovor na radikalski primitivizam, koji i danas hara Srbijom. I kiti se junastvom a u pozadini samo kriminal. Kao i sa tim Racicem i PAsicem.
  (Slovenac, 24. maj 2022 22:40)

  kratko i jasno.
  (neutralni felš, 25. maj 2022 23:20)

  # Link komentara

 7. Realno

  Znate li Vi istoriju Prvog svetskog rata i kolika kolicina mrznje i zlocina prema Srbima od strane Hrvata je tada bila prikazana? Ocigledno da ne znate, cim pisete takav komentar, a to je velika sramota. Kakve veze ima kad su ustase formalno nastale?
  (Ja, 25. maj 2022 21:31)

  ekspert za hrvate, ljubi ga majka.
  (neutralni felš, 25. maj 2022 23:13)

  # Link komentara

 8. (Realno, 25. maj 2022 16:31)

  Što je najgore, Radić je ćutao (bar tada). Račića je izazvao Ivan Pernar koji mu je rekao "Opljačkao si begove". Na to Račić vadi pištolj i... poznato je šta se dalje desilo.
  Pernar je, inače, preživeo. Bio je malo i u zatvoru tokom ŠEstojanuarske diktature, a da ironije bude veča, zatvarale su ga i ustaše. Posle rata emigrirao (da je ostao verovatno bi postigao da bude jedan od retkih koga su zatvarali i kralj i Tito i ustaše) i umro u Americi.
  Čak je i Stjepan Radić bio samo ranjen, ali mu se kasnije rana dala na zlo pa je umro (zli jezici kažu da tu možda i nisu bila čista posla)
  (John, 25. maj 2022 22:12)

  # Link komentara

 9. Realno

  Znate li Vi istoriju Prvog svetskog rata i kolika kolicina mrznje i zlocina prema Srbima od strane Hrvata je tada bila prikazana? Ocigledno da ne znate, cim pisete takav komentar, a to je velika sramota. Kakve veze ima kad su ustase formalno nastale?
  (Ja, 25. maj 2022 21:31)

  # Link komentara

 10. ANA-svaka ti cast curo najaci komentar.
  (zvezdan, 25. maj 2022 21:25)

  # Link komentara

 11. @visak, po tvojoj logici svi Srbi su vernici i to pravoslavni. Pa grešiš druže. Muhamed Ali je bio Amerikanac muslimanske veroispovesti.
  U Srbiji žive Srbi katolici, pravoslavni, muslimani, bez vere.
  Vera ne određuje nacionalnost.
  Ja sam Srbin, a nisam vernik.
  (rebro)

  Pa zasto onda pravoslavni u BiH i Hrvatskoj nisu Bosnjaci (Bosanci) ili Hrvati?? Ne postoji cisto "srpski gen" nego je nacija na ovim prostorima nastajala od ukrupnjavanja i okupljanja (nekada asimilizacijom) oko najveceg plemena uglavnom zajednickom religijom (u Srbiji srbizovanje i pravoslavizacija u Hrvatskoj pokatolicavanje i hrvatizacija). Nacija nije samo etnicka kategorija nego i politicka, drustvena...
  (samo kazem, 25. maj 2022 20:17)

  # Link komentara

 12. Zaboravlja se na najpismenije Srbe u to vreme . To su prečani iz Vojvodine. A najbliži su nam Hrvati i Slovenci po tome.
  (Zokins, 25. maj 2022 19:25)

  # Link komentara

 13. (Dubrovčanin, 24. maj 2022 23:59)

  Morfologija? Stvarno? Da li da čitam dalje ili da zaključim da si rasista koji nema ništa pametno da kaže? Pa misliš li kad zdepasta Medjumurka dodje u tvoj Dubrovnik neće biti odmah prepoznata na ulici? Kakve veze morfologija ima sa osećanjem pripadnosti jednom narodu (što je jedino bitno)?

  YU ideja je uvek bila progresivna. I sada je, samo što posle svih ratova nije popularna. Nema ništa lošeg u ideji da se jedan kulturni prostor i državno ujedini. Način na koji se to može uraditi može biti dobar ili loš.
  (Pit, 25. maj 2022 18:55)

  # Link komentara

 14. (Realno, 25. maj 2022 16:31)

  Koreni ustaskog pokreta sezu jos od kraja 19. veka i ideologije Ante Starcevica, Hrvati su kao deo vrazije divizije napravili pokolj nad stanovnistvom Macve 1914.
  (Sećanje, 25. maj 2022 18:47)

  # Link komentara

 15. Kad odrecitirate komentar.Bilo bi smisljeno i navesti broj godina u skoli, a i logika ne bi bila na odmet.Zna se da su svi tkz. srpski naucnici poceli karijeru u HR., jer HR je za Srbiju uvijek bila truli zapad kako vi to volite retji.
  (put-in and find out, 25. maj 2022 18:37)

  # Link komentara

 16. Ako je istina da je ustaški pokret nastao nakon ubistva Radića onda je Puniša Račić ispao idiot neviđenih razmera, pa ne znam kakve gadosti da je Radić govorio. Uostalom ako si dobar političar jednostavno treba da težiš da budeš kao Demosten, a ne Rambo.
  (Realno, 25. maj 2022 16:31)

  # Link komentara

 17. @Dubrovčanin
  Razlike po mentalitetu i "morfologiji"Deder pojasni ti nama tu razliku u morfologiji?:))I pitam se zasto je Srbija bila dominantna u toj kraljevini..Da nije mozda jer je bila pobednik u ww1?MIslim znam da je to za vas nebitna sitnica.Ali u jednom se slazemo Jugoslavija nije trebala da bude osnovana.Trebala je Srbija kao pobednica u ww1 u pregovorima dobije sto vise teritorija nastale od raspada Austrougarske carevine koja je bila gubitnik ww1 i koja je napala Srbiju i pobila joj trecinu stanovnistva!NAjveci procentualni gubitak stanovnistva u oba WW!
  (ivan78bg, 25. maj 2022 14:32)

  # Link komentara

 18. @(ne budimo licemerni, 24. maj 2022 20:45)

  Evo da ti odgovori "licemerni pokatoličeni komšija":
  1. WWI započela je teroristička Srbija koja je organizirala, opremila i potaknula teroriste u Sarajevu da ubiju Franza Ferdinanda i njegovu suprugu. Hrvati nisu imali nikakve veze s tim ratom.
  2. Verzija je: bili smo prisiljeni okolnostima. Mi nismo htjeli državu s vama.
  3. Što je izjavio, reci nam ti? I zašto su uz njega upucana još četvorica Hrvata? Jesu i oni izjavili baš to isto? I ako je netko nekoga uvrijedio, treba li ga odmah u Skupštini likvidirati? Pa kod vas bi onda svaki dan bio ubijen političar, ne samo povremeno. Što tebe tvoja verzija povijesti uči, koji su stvarni razlozi da je Radikalna stranka strahovala od Radića?
  4. Nakon završetka WWII u FNRJ je predsjednik države bio Hrvat, Ivan Ribar, a premijer, opet Hrvat, Josip Broz. Kralju je zabranjen povratak, a zapovjednik vojske je strijeljan. Reci nam ti je li Srbija pobjednik u tom ratu?
  Ovo nije povijest i logika nego činjenice.
  (Susjed, 25. maj 2022 13:51)

  # Link komentara

 19. Tokom svih prethodnih godina, kad razmislim objektivno dolazim do istog zaključka. Jugoslavija je bila savršena ideja koja bi rešila sve animozitete, sve sukobe na teritoriji gde su ljudi tako fenomenalno pomešani, gde je nacionalnost više opredeljenje nego nešto drugo, gde većina govori isti jezik, gde je mentalitet skoro isti, a šarolikost religije, kulture, prirode, itd. jedinstven možda na svetu. Ideja je mogla da napravi raj na zemlji, uveren sam.

  Ali mi smo daleko od savršenog i upropastili smo sve. Svi su se fokusirali na razlike umesto na ono što nam je zajedničko. Niko nije video svoje probleme, već samo u komšijsko prljavo dvorište. Ne trudimo se i dalje da razumemo jedni druge i poštujemo se (komentari govore).

  Npr. ako se stavim u poziciju Slovenaca i Hrvata 1918. godine i nadalje, ja ih potpuno razumem i tu frustraciju i reakciju je racionalan Srbin morao da prepozna i uvaži. Sa druge strane, i oni očigledno nisu probali da razumeju Srbe i Srbiju, označavajući ih kao retrograde i tlačitelje. Žao mi je ali sve loše što se dešavalo smo zajednički napravili i dobili što smo zaslužili.
  (dragan, 25. maj 2022 13:28)

  # Link komentara

 20. @visak, po tvojoj logici svi Srbi su vernici i to pravoslavni. Pa grešiš druže. Muhamed Ali je bio Amerikanac muslimanske veroispovesti.
  U Srbiji žive Srbi katolici, pravoslavni, muslimani, bez vere.
  Vera ne određuje nacionalnost.
  Ja sam Srbin, a nisam vernik.
  (rebro, 25. maj 2022 13:20)

  # Link komentara

 21. Nisam siguran da je tako jednostavno. Prije bih rekao da su ova ubistva iskorištena kao alibi da se Juga raspe u II sv.ratu. Ako čitamo roman V.Draškovića (koji je opisao ubistva u Skupštini) očito je da je S.Radić ranjen (umro je per meseci kasnije) u Skupštini i postao je "kolateralna" žrtva sulude Račićeve pucnjave u Basaričeka. Kralj A.je bio očajan zbog toga i svaki dan je dolazio Radiću u bolnicu (jer je znao da je Radić jedina jaka politička spona između Hrvata i Srba). Protiv kralja A. su bili i levičari i desničari Juge zato je to interpretirano kao atentat na S.Radića u Skupštini. Što se tiče atentata na kralja A. to je bio tipični politički atentat od koga su neki u Evropi imali koristi (Posebno Nemci i Italijani).
  Kako bilo, Juga je poslužila kao šatl koji je lansirao sve narode Balkana da postanu vidljivi u svetu i za šta jesu najzaslužniji Srbi...
  (branimir, 25. maj 2022 12:33)

  # Link komentara

 22. Razlike u mentalitetima (pa čak i u morfologiji) , uvjetovane povijesnim razlozima , tolike su, da je prisilno "ujedinjenje" 1918. ( pod diktatom "velikih sila", prije svega Francuske i Engleske), i pod dominacijom Srbije koja je ekonomski i kulturno bila najzaostaliji dio te umjetne tvorevine , dovelo do do nezamislivih tragedija na ovim "prostorima" koji su po svojim klimatskim karakteristikama , prirodnim bogatstvima i ljudskim potencijalom , predodređeni da budu RAJ NA ZEMLJI. Silom se ne može ništa postići. Nadajmo se da je i Putin shvatio "Balkanski poučak"....
  (Dubrovčanin, 24. maj 2022 23:59)

  Ako si ti Dubrovčanin, što se kaže u "sedmom koljenu", onda si poslednji koji bi trebao da se uopšte javljaš.
  Pa Dubrovnik, barem je to jasno, NIKAD nije bio niti deo Mletačke republike(što je bilo čitavo primorje vekovima), niti deo Austro-ugarske(što su bili pojedini delovi primorja u kraćim ili dužim periodima) a najmanje deo Hrvatske koja se sve vreme do 1992. i ne spominje kao potpuno samostalna i neovisna država. Na kraju, zar nije i Franjo u nekom od govora JAVNO i na sav glas isticao "tisućljećne težnje hrvatskog naroda za osamostaljivanjem"? Dubrovnik ni tada nije imao kopnenu vezu sa Hrvatskom.

  Inače, na ovom suludom Balkanu, karte za poker su se delile bezbroj puta. Partija, koliko mi se čini, još uvek nije okončana. Biće deljenja karata još pa kome šta uleti. Nekome kec, nekome dvica...
  (Zoran Minić, 25. maj 2022 11:09)

  # Link komentara

 23. "dok su Hrvati i Slovenci tokom istog rata ratovali na strani Austro-ugarske, često upravo na bojištima u Srbiji"
  bojišta??jedna bitka,bijeg u Albaniju i povratak kada se raspala AU...
  (gringo, 24. maj 2022 23:34)

  Cak i da je tako, mnogo vise od vaseg rata orotiv sopstvene nacionalne manjine, i to dva puta. S tim sto se onaj prvi zavrsio bezanjem od Srba u Austriju.
  (beogradski, 25. maj 2022 10:59)

  # Link komentara

 24. Srbi su visoki i zgodni zbog slovenske genetike, zato na primer igraju dobru košarku i vole ih hrvatijanke, a hrvatijanci su crni i zdepasti jer su nasledili HUNgarsko-Tursku genetiku, pogledajte samo kako izgleda Stipe Mesić i sve će vam biti jasno.
  (1000 godina hopa-cupa pod HUNgarima, opaa, 25. maj 2022 10:46)

  # Link komentara

 25. (gringo, 24. maj 2022 23:34)

  Cer, Kolubara, bitka na Drini, Mačkov kamen, Gučevo

  Nauči da brojiš

  P.S. "Šezdeset dve hiljade* srpskih vojnika odlučilo je ishod rata!
  Sramota!"

  * isto toliko u tisućama
  (John, 25. maj 2022 10:36)

  # Link komentara

 26. Proklet dan kad smo pomislili da stvaramo zajednicu sa ovim krvolocima.
  (Ana, 24. maj 2022 19:41)

  hahaha, bravo, imaš lajkove i od jednih i od drugih.
  (anna lijana, 25. maj 2022 08:40)

  # Link komentara

 27. Samo u paralelnom univerzumu u kome žive pokatoličeni Srbi takozvani Hrvatijanci - hrišćanstvo nastaje u Rimu i Vatikanu i onda se odatle širi prema istoku ka Svetoj zemlji i Jerusalimu, a u ostatku čovečanstva u dimenziji u kojoj živi ostatak čovečanstva hrišćanstvo prvo nastaje u Jerusalimu, pa tek onda odlazi dalje na zapad preko Male Azije i Balkana sve do Rima i Vatikana, pametnom dosta.
  (ban Kulin, 24. maj 2022 19:51)
  miješaš babe i žabe kršćanstvo jedno a katolicizam i pravoslavlje je drugo... kršćani smo svi ali pravoslavlje se raskolom 1054 godine odvojilo od zapadne crkve...
  (etizop, 25. maj 2022 08:32)

  # Link komentara

 28. "dok su Hrvati i Slovenci tokom istog rata ratovali na strani Austro-ugarske, često upravo na bojištima u Srbiji"
  bojišta??jedna bitka,bijeg u Albaniju i povratak kada se raspala AU...
  (gringo, 24. maj 2022 23:34)

  малиша, рат је почео у лето 1914 и одмах су се бечлије и каплари дебело опекли. Онда су дошли по ниву дозу појачани са великим швабом који је заменио бечлију и то је трајало све до зиме 1915 када се војска повукла. Онда је кренуло шибање 1916 и после пробијање Солунског фронта. Дакле најмање 3-4 велике битке и добре 3 године ратовања, после ког су два царства рекла збогом историји. Нема пуно логике да ти као бивши плачеш за туђим царствима, али ето тако је, ипак смо пали кроз историју. Све у свему, боље да учиш и научиш нешто, него да пишеш будалаштине и хвалоспеве праполим туђим царствима.
  (mr, 25. maj 2022 08:12)

  # Link komentara

 29. Hrvati i Slovenci bili na poraženoj strani u prvom svetskom ratu, a Srbi u drugom.
  (jga, 25. maj 2022 07:58)

  # Link komentara

 30. "dok su Hrvati i Slovenci tokom istog rata ratovali na strani Austro-ugarske, često upravo na bojištima u Srbiji"
  bojišta??jedna bitka,bijeg u Albaniju i povratak kada se raspala AU...
  (gringo, 24. maj 2022 23:34)


  Očigledno nisi čuo za Vražiju diviziju i njene podvige po Mačvi.
  (duh koji lebdi nad Rajkom, 25. maj 2022 06:56)

  # Link komentara

 31. Slozili bi se mi sami da nema politicara .Da njih nema,ne bi ni bilo rata.A koji je to politicar poginuo u ratu molim vas lepo.A zamnom junaci.Oni su sramota.
  (blacky, 25. maj 2022 06:24)

  # Link komentara

 32. Jugoslaviju su sahranili komunisti. Ni Ustaše ni Radikali nisu bili važan faktor posle ww2.
  (Pera Srbin, 25. maj 2022 06:15)

  # Link komentara

 33. Samo bih napisao. Gde su grobovi hrvatskih kraljeva??? Šta kaze "povjest"?
  (mungos, 25. maj 2022 05:39)

  # Link komentara

 34. Srbija nije trebalo da ulazi u bilo kakvu zajednicu. Pobedili smo u svetskom ratu, ujedinili s Crnom Gorom, oslobodili Makedoniju i Kosmet, dobili Vojvodinu, i sigurno bi na osnovu pobede u ratu i volje gradjana u to vreme dobili i delove danasnje BiH i Hrvatske. Kaze neko u komentarima kako je Srbija bila kulturno i ekonomski najzaostalija zemlja zajednicke Jugoslavije. Kakva takva, bili smo zemlja koja je vec imala svoju priznatu drzavnost, svoju vladarsku lozu, krunu, prestonicu, vojsku, valutu, medjunarodno priznanje i saveznike- sve ono sto drugi (osim Kraljevine Crne Gore) nisu imali. Odreci se vlastite drzave za koju smo prokrvarili oslobadjajuci se od Turaka, Madjara, Albanaca itd, da udjemo u zajednicu s Hrvatima i Slovencima, ravno je ludilu. A jos veca ludost je bilo stvaranje SFRJ posle drugog rata. Najvece gubitke smo imali u oba rata, u oba rata nas ubijali Hrvati, u oba rata pobedili, i mi opet iznova i iznova s njima u zajednicu. Pritom osim slicnog jezika mi s Hrvatima nemamo ama bas nista zajednicko- drugaciji mentalitet, druga vera, drugaciji folklor, tradicija, obicaji...
  (biba, 25. maj 2022 04:21)

  # Link komentara

 35. jugoslavija je zemlja koja nikad nije trebala da postoji... ali na zalost smo imali kralja koji se zanosio sa nekim idejama koje samo Srbe skupo kostaju... trebali smo da gledamo samo sebe...
  (posmatrac, 25. maj 2022 03:19)

  # Link komentara

 36. (Komša, 24. maj 2022 23:26)

  Iz ove perspektive se čini da "jugoslovenstvo" u Jugoslaviji nije nikada imalo prođu, pogotovo ne većinsku i da je uvek nešto škripalo. Aleksandar je pokušao dva puta - prvo sa "troimenim narodom" (SHS), posle sa "integralnim jugoslovenstvom". Nije išlo.
  Posle rata probali komunisti sa "bratstvom i jedinstvom svih naših naroda i narodnosti", pa smo videli kako se to završilo.
  Na prostoru "od Vardara do Triglava" postoji (a posebno je tada postojalo) previše razlika. Npr. jezičkih gde zbog slovenačkog i makedonskog nije moglo biti govora o nekakvom jugoslovenskom jeziku. Verske razlike, etničke, kulturološke (čak i među pripadnicima iste etničke grupe - npr. Srbi prečani, Srbi "Srbijanci", Srbi u Bosni/Hrvatskoj...) A posebno ekonomske razlike i obrazovne...
  Zapravo, verovatno jeste moglo, ali je najpre trebalo više vremena u startu, a trebali su i bolji državnici (ili bolje diplomate ili mnogo čvršća ruka)
  Najbliže nekakvoj konfederalizaciji bilo je stvaranje banovina, pogotovo Banovine Hrvatske mada nisam siguran da li bi on otišao toliko daleko da je poživeo. Uzgred, bilo je planirano stvaranje i banovine Srbije (što mnogi ne znaju, a poneki ignorišu) ali je rat omeo planove (Zanimljivo je da su se koplja lomila da li Bosnu podeliti i kako, ili da bude posebna banovina gde bi bio problem kolika da bude)
  (John, 25. maj 2022 02:59)

  # Link komentara

 37. Ovo su teme za one što zaradjuju 300e mesečno sto bi rekao Rambo Amadeus. Da radimo za plate od bar 2000e niko se ne bi lozio na ovakve teme vec bi ziveo zivot punim plucima.
  (Pavle, 24. maj 2022 23:08)

  Bravo !
  (Panac, 25. maj 2022 02:24)

  # Link komentara

 38. (Darko, 24. maj 2022 23:01)
  Kmeee…ee
  (Flash, 25. maj 2022 01:35)

  # Link komentara

 39. Jedan banalan primer: Gutenberg je razvijao pisaću mašinu u 15. veku. Šta smo mi tada radili i koliko smo daleko bili od bilo kakvog izuma?
  (Miloš, 24. maj 2022 23:06)

  Osam godina. Toliko je trebalo da prva štamparija (ne pisaća mašina) dođe ovde. 1493 štampana je prva knjiga, Cetinjski oktoih. Sledeću je pokrenuo Borivoje Ljubovic 1519, pa sledeća je otvorena u manastiru Mileševa (ne mogu da se setim tačno godine, a mrzi me da guglam). Vidiš da smo bili veoma, veoma blizu.
  (Silvester, 25. maj 2022 00:57)

  # Link komentara

 40. Srbi su odkatoličeni Hrvati.


  Hrvati su pokatoliceni Srbi
  (kopit, 24. maj 2022 18:32)
  (2+2=22, 25. maj 2022 00:48)

  # Link komentara

 41. Pitaju neki zašto Srbi i Hrvati se razumiju, evo odgovora od pisca prvog srpskog rječnika i gramatike.

  „Svi Slavenski narodi kromě Serbalja vostočnog' věroispovědanija imaju svoje Rěčnike. Mi ga sami trebamo…Ja sam takovij Rěčnik preduzeo, i već skupio. On će pomenutim' potrebama udovletvoriti. Soderžavaće sve Serbske rěči, koe se nalaze u Rěčnicima: Kurcbekovom' (koi e samo imenom Serbskij), Dellabelli, Belostencu, Jambrešiću, Stulliju, Voltičžiu, Hajmu; a imaće jošt' ednu tretinu pravih Srbskih' rěčij, koe se ni u ednome, ot rečenih Rěčnika, ne nalaze.“ („U Fruškogorskom' Monastiru Šišatovcu 20ga Marta 1816.; Sabrana dela Vuka Karadžića, 2. tom, Prosveta, Beograd, 1966.: „Objavlenie o serbskome rěčniku“)

  Dellabella, Štuli, Jambrešić, Voltić, su pisci hrvatskih rječnika prije nego je Karadžić počeo pisati prvi srpski . Kuriozitet je da je prepisivao i iz rječnika Ivana Belostenca, kajkavca iz 16.st.

  Tražio je i dobio te rječnike od Kopitara i završio posao prepisivanjem u rekordnom vremenu.

  Danas Srbi lakše čitaju hrvatsku književnost od prije 500 godina nego srpsku prije Vukove reforme krajem 19.st., kada je prihvaćena u Srbiji.
  (Dario, 25. maj 2022 00:35)

  # Link komentara

 42. Oprostite, Srbi. Nismo znali da ste nebeski narod.
  (Ustaše, 25. maj 2022 00:34)

  # Link komentara

 43. @Dubrovčanin Becki konjusari, spomenik kralju Aleksandru da dignete u svakom gradu u Hrvatskoj. Da Vam nije bilo njega ostao bi Vam Zagreb sa kolodvorom. Cela Evropa je nudila Aleksandru celu Hrvatsku, Istru sve do Koruske, ali on se zalagao da bude zajdnicka drzava i plati Hrvatski dug, koji kao gubitnica u ratu (u svakom ratu na pogresnoj strani) morala da plati! Sve Vam je dao na ustrp Srbije, mi imamo daleko vise razloga da ga ne volimo, Vi u himnu da ga ubacite!
  (EU Gastarbajter, 25. maj 2022 00:24)

  # Link komentara

 44. Skupština je bila na nivou krčme u kojoj povremeno lete stolice. Treće, Jugoslavija nije potrajala samo 6 godina nakon Aleksandrove smrti. Ona je okupirana i bila bi obnovljena nakon rata u svakom slučaju. Da nije bila napadnuta i okupirana, verovatno se ne bi raspala.
  (Zok1, 24. maj 2022 21:06)

  Pa i engleska "skupstina" je dan danas na nivou krcme pa nitko nikoga ne ubija tamo. Zato jer postoji zajednicki interes drzave.
  (hm, 25. maj 2022 00:20)

  # Link komentara

 45. Srpski i Hrvatski su jedan jezik, sa vise dijalekata, ali su standardni jezici izvuceni iz istog. Istorijske i geostrateske cinjenice su uticale i na stvaranje i nestajanje Jugoslavije. Sve ostalo su prepucavanja i jeftine fraze. Oba naroda su pravila zlocine, greske itd kao i vecina evropskih naroda. Mi smo sitni narodi u burnim regionu, i najvise problema sami sebi stvaramo.
  (Kajsto, 25. maj 2022 00:18)

  # Link komentara

 46. Razlike u mentalitetima (pa čak i u morfologiji) , uvjetovane povijesnim razlozima , tolike su, da je prisilno "ujedinjenje" 1918. ( pod diktatom "velikih sila", prije svega Francuske i Engleske), i pod dominacijom Srbije koja je ekonomski i kulturno bila najzaostaliji dio te umjetne tvorevine , dovelo do do nezamislivih tragedija na ovim "prostorima" koji su po svojim klimatskim karakteristikama , prirodnim bogatstvima i ljudskim potencijalom , predodređeni da budu RAJ NA ZEMLJI. Silom se ne može ništa postići. Nadajmo se da je i Putin shvatio "Balkanski poučak"....
  (Dubrovčanin, 24. maj 2022 23:59)

  # Link komentara

 47. Ajde vi iz raznih službi sa obe strane malo da oladite sa tim sejanjem mržnje u komentarima. Molim vas.
  (Nikola, 24. maj 2022 23:42)

  # Link komentara

 48. Za "Mali Hijavata " : Objektivna,precizna i kratka analiza nas samih ! Potpisujem ! I da dodam: narod treba prvo opismeniti, pa školovati, i omogućiti zaposlenje, da nam se nikad više ne dogode ekstremi.
  (Domaćin, 24. maj 2022 23:41)

  # Link komentara

 49. "dok su Hrvati i Slovenci tokom istog rata ratovali na strani Austro-ugarske, često upravo na bojištima u Srbiji"
  bojišta??jedna bitka,bijeg u Albaniju i povratak kada se raspala AU...
  (gringo, 24. maj 2022 23:34)

  # Link komentara

 50. Skoro pola milenijuma smo branili i čuvali veru od okupatora da bi je se kasnije na skoro pola veka odrekli zbog komunizma. Ni ne zasluzujemo bolje.
  (Realan, 24. maj 2022 23:32)

  # Link komentara

 51. Dragi komentatori iz bivse Jugoslavije, obratite se obliznjem psihijatru, potreban vam je zbog buducih narastaja (ma kako god se zvali i koje god religije bili). Da nam budu mirni i zdravi.
  (Tafak, 24. maj 2022 23:30)

  # Link komentara

 52. Nama je umesto Nikole Pašića trebao Svetozar Pribičević
  (Partisanishen Banditen, 24. maj 2022 23:28)

  # Link komentara

 53. (John, 24. maj 2022 21:49) 
  Tačno.
  U SFRJ je pistojala praksa da se Aleksandru pripisuju sve nedaca koje su se desile na ovom prostoru i da se optuzuje da je bio diktator koji je bas o svemu odlučivao.
  Posle sloma komunizma nazovi nacionalisti su ga optuzivali da je radio protiv srpskog nacionalnog interesa a preuzeli su retoriku koju su sovjetofili- austofili gurali od 1919. pa je posle malo prepskovali i koristili komunisti.
  Činjenica je da je okvir (teritorija ex yu) bilo ono što je interes i Francuza i Amera sa jedne strane i Engleza i Italijana (uslovno rečeno Italijana) sa druge i da je oduzimsnje te teritorije K&K i odstranjivanje germanskog uticaja bio i interes svih naroda.
  Medjutim - ti odnosibsu bili optereceni jer su Francuzi na neki način "izradili" Engleze koji su se jos u toku rata trudili da uvuku Bugare u priču - posebno subto uradili "preko grbače" Izalijana.
  Ono gde je Aleksandar grešio je što posle atentata u skupstini nije konfederalizovao drzavu - uvazio kulturoloske,verske i druge razlike.
  Imao je argumente ,Srbija je imalia poziciju a zadati okvir se ne bi dirao (ukupma teritorija).
  Umesto toga on je "pojačao dozu jugoslovenstva" i pokusao memoguce - da ubedi tri naroda da vise ne pistoje nego da su jedan narod.
  (Komša, 24. maj 2022 23:26)

  # Link komentara

 54. S leva na desno: Hrvatska, BiH, Crna Gora, Srbija, Albanija, Severna Makedonija, Grčka i Bugarska. To će biti jedna država uskoro. Bez ijednog ispaljenog metka, bez bojnih otrova, bez virusa. Nosiće naziv sačinjen iz 2 reči. Niste ni svesni koliko se uveliko radi na tome a da ste svi vi iz tih zemalja potpuno slepi da to ni ne primećujete. Mislite da je sve gotovo? Tek sad sledi velika promena. 2030.godina je veoma blizu...
  (Ja sam taj koji jesam, 24. maj 2022 23:23)

  # Link komentara

 55. smesna slaba drzava okruzena spoljasnjim i unutrasnjim neprijateljima. nakon 1920 samo industrija pobedjuje ratove a ne srce u grudima. jedan mitraljez umiri sto hrabrih! problem jugoslavije je sto je neprijatelje pokusavala da ucini sunarodnicima i to u vreme kad su petokolonasi bili na sve strane...
  (badjon, 24. maj 2022 23:12)

  # Link komentara

 56. "Jugoslavija je najveća ideja koja se rodila na ovim prostorima, i dan danas je tako. Ideja sjajna, ali njena realizacija pogrešna. Nemojte kriviti ideju, krivite realizaciju."
  (posve_nepodoban, 24. maj 2022 21:17)

  Jednom sam negdje pročitao da su Jugoslaviju stvarali najbolji sinovi naših naroda a rušili su je najgori. Kako postajem sve stariji i kako gledam ovo što je na vlasti u svim državama koje su sačinjavale bivšu Jugu, komentar je sasvim na mjestu.
  (Vatrogasac Mirko, 24. maj 2022 23:08)

  # Link komentara

 57. Ovo su teme za one što zaradjuju 300e mesečno sto bi rekao Rambo Amadeus. Da radimo za plate od bar 2000e niko se ne bi lozio na ovakve teme vec bi ziveo zivot punim plucima.
  (Pavle, 24. maj 2022 23:08)

  # Link komentara

 58. Briga me za prošlost. Sadašnjost i budućnost da je Hrvatska u EU a Srbija uz Rusiju. Samo je potrebno izgraditi zid.
  (Zid, 24. maj 2022 23:06)

  # Link komentara

 59. Kao što se ni sad ne pitamo ništa, tako se i tad nismo pitali ništa. Osmanlije su nas unazadile samo tako. Dok se zapad razvijao, mi smo gledali kako da se oslobodimo okupatora. Jedan banalan primer: Gutenberg je razvijao pisaću mašinu u 15. veku. Šta smo mi tada radili i koliko smo daleko bili od bilo kakvog izuma?
  (Miloš, 24. maj 2022 23:06)

  # Link komentara

 60. Ma trebali smo ih 90tih sravniti za crnom zemljom i osvetiti im se i za Jasenovac i Oluju i Bljesak i pokatoličavanje i ponižavanje i oslobadjanje i sve. Nijednom se nisu pokajali za sve zločine nad srpskim narodom. Još ih slave i veličaju. Doći će i taj dan, mogu da misle koliko god hoće da je sve gotovo, ali nije, ex Jugoslavija je još uvek otvorena knjiga, samo polako i strpljivo...
  (Darko, 24. maj 2022 23:01)

  # Link komentara

 61. @(posve_nepodoban, 24. maj 2022 21:17)

  Bravo, najzad normalan komentar. Umjesto trazenja slicnosti insistiralo se na razlikama mada je vjerovatno bilo kasno. Ipak i Njemacka i Italija kao i njihove nacije su se formirale pola vijeka ranije a i one kroz trgovinu, kompromise i ratove.
  (perokrstic, 24. maj 2022 22:55)

  # Link komentara

 62. (posve_nepodoban, 24. maj 2022 21:17)


  Posteno
  (Dragon, 24. maj 2022 22:48)

  # Link komentara

 63. Radikali sahranili YU i pre 90 godina i pre 30. Ustase i HDZ su bili samo odgovor na radikalski primitivizam, koji i danas hara Srbijom. I kiti se junastvom a u pozadini samo kriminal. Kao i sa tim Racicem i PAsicem.
  (Slovenac, 24. maj 2022 22:40)

  # Link komentara

 64. Сукоб хрвата и Срба настао је из жеље ватикана да се шири на исток.Док су им Срби
  требали у борби против турака,Далматинци су могли да буду Срби католици.Од 1878.
  почиње масовно покатоличавање по Херцеговини,Лици,....О НДХ ?На западу немају по-
  јма да су починили геноцид.Руши се мит о њиховој "култури".Овај "хисторичар-повје-
  сничар" је типичан представник те школе.Пате од амнезије кад треба да опишу НДХ.
  (a, 24. maj 2022 22:33)

  # Link komentara

 65. iz samo ovih 10 komentara jasno je zasto Juga nije mogla funkcionirati iako su Srbi reformirali svoj jezik prije 150 godina da bi se mogli bolje razumijeti.Prevelika razlika u obrazovanju, ciljevima, mitomaniji a onda i one realne razlike kao religija, povjest, kultura.Naravno ima i mekih slicnosti ali ne vece nego među ostalim susjedima i jeziku koji su Srbi promjenili znacajno pod Vukom
  (bas, 24. maj 2022 19:37)

  Ta razlika u obrazovanju o kojoj govoriš potiče od toga što ste bili deo najjače evropske monarhije i kao deo toga morali ste da nasledite i nešto od kulture i obrazovanja. Da nije bilo te monarhije i da ste se razvijali samostalno budi siguran da bi i vaš put bio drugačiji. Što se jezika tiče to što je Vuk reformisao to i vi koristite i dan danas, kompletnu gramatiku izuzev književnosti dugujete Vuku. Religiju neću da komentarišem ali i tu svakako ima dobar udeo uticaj spolja za razliku od crkve koju je Sveti Sava utemeljio zna se još kad. A slažem se da nam nikako nije trebala zajednica sa narodima poraženim u dva velika rata. To je bila velika greška kralja koji je imao neke svoje pogrešne vizije o ujedinjenju naroda koji su već tada razdvajale razlike. Sa narodima koji nas nikada nisu voleli niti želeli a koji su nas videli samo kao ispunjenje ciljeva za sopstvenom državom i sopstvenim identitetom. Dva puta ste spašeni ulaskom u zajedničku državu i makar zbog toga kurtoazno trebate biti zahvalni. Ovo su samo činjenice.
  (Sreten Zujkic, 24. maj 2022 22:32)

  # Link komentara

 66. (Obrad, 24. maj 2022 20:14)

  Desetine banovina?
  Nije ih bilo ni celih deset (9), a kamo li desetine.
  A od tih 9, Hrvati su mogli biti na čelu najviše u 3, dakle samo u jednoj trećini, što nije pola.
  (Ja, 24. maj 2022 21:57)

  # Link komentara

 67. "u kojoj su imali status inferiorne manjine"

  Status manjine jesu imali, ali ni u kom slučaju inferiorne.
  Inferiornost je bila rezervisana za pravoslavce. Hrvati (i Slovenci) su katolici i zato su delom bili "njihovi".

  "braneći, kako je sam rekao, interese srpskog naroda"

  A zapravo je reagovao jer su mu dobacivali optužbe za korupciju, lopovluk i otimačinu.


  (Loli, 24. maj 2022 18:50)

  Nije moglo ni više ni manje.
  Aleksandar se tu pitao mnogo manje koliko se danas misli. Jugoslavija je bila pravljena zato što je tako bilo odlučeno "napolju". Pre svega da bi se kaznila A-U zbog rata. Čije su bile "nove" teritorije pre rata? Samo A-U. Nije bilo teritorijalnih izmena prema Bugarskoj.
  A sve što su iz Beograda hteli i mislili da mogu da uzmu preko toga - nisu dobili - Istru, jadranska ostrva, Rijeku, Temišvar, čak i Sveti Naum. Malo je falilo ni Banat da se ne dobije. Za to je prvo "zalegao" Pupin, posle je "peglano" ženidbom sa rumunskom princezom. Sv. Naum je išao na arbitražu i "dosuđen" Albaniji, posle se menjali sa njima za neka albanska sela uz granicu. Jel' Srbija još od Balkanskih ratova htela direktan izlaz na more? I jel' ga dobila?
  Slično se ponovilo posle Drugog rata sa Trstom...
  (John, 24. maj 2022 21:49)

  # Link komentara

 68. Trebalo je samo napraviti Veliku Srbiju posle rata, a ove skoro pa milenijumske sluge (1097. - 1918. su bili pod Madjarima) prepustiti Italijanima ili Madjarima/ kome god, briga me sta bi bilo sa njima, ne zavredjuju nijednu jedinu rec, nacija nezahvalnih hijena.
  (N77, 24. maj 2022 21:35)

  # Link komentara

 69. Дечко, биће да хе заправо обрнуто. Хрватски је оно што ви зовете кајкавски и смеша је словеначког и немачког. Ето, то вам је језик. Да нисте можда ви писали Мирослављево Јеванђеље, Посвету Кнезу Лазару или Душаново законоправило?
  (Гружанин, 24. maj 2022 20:18)

  Ne, mi smo ipak pisali Bašćansku ploču iz 1100.god i Vinodolski zakonik iz 1288.god koji je najstariji cjelovito sačuvan zapis običajnog prava, i od sličnih dokumenata na slavenskim jezicima od njega je možebitno starija samo Ruska pravda. Također, prvi hrvatski rječnik je napisao Vrančić 1595.god
  (Oliver, 24. maj 2022 21:31)

  # Link komentara

 70. Jugoslavija je greška koju je njen tvorac platio glavom a njegov narod milionima žrtava.
  (Dorčol, 24. maj 2022 21:29)

  # Link komentara

 71. Glavni problem obe Jugoslavije je postojanje nekakvih "nacija", proizašlih iz srednjovjekovnih plemena koja su nestala nakon stotina i stotina godina tuđinske vlasti. Zamislite samo da su nakon ujedinjenja Njemačke nastavile da postoje "nacije" Švaba, Bavaraca, Saksonaca i šta ti ja znam. Ili da je Francuska višenacionalna država onih nekih dvanaestak plemena od kojih je nastala. Ili Španija kao "kraljevina Kastilje i Aragona", o Italiji da ne govorimo, pa ti ljudi uopšte ne govore isti jezik na sjeveru i jugu. More je takvih primjera, od Kine, Rusije, Engleske...
  Mi smo sami napravili tu državu nemogućom insistirajući na razlikama i u startu se odmakli od originalne ideje Jugoslovenstva kao jedinstvenog naroda sa jednim jezikom i jednim identitetom. Jugoslavija je najveća ideja koja se rodila na ovim prostorima, i dan danas je tako. Ideja sjajna, ali njena realizacija pogrešna. Nemojte kriviti ideju, krivite realizaciju.
  (posve_nepodoban, 24. maj 2022 21:17)

  # Link komentara

 72. @banaćanin
  Utuvite u glavu jednom za svagda: nije kralj, niti bilo ko drugi mogao praviti Srbiju, velike sile i njihovi interesi nisu dozvoljavali. Velika Srbija je 1918 bila realna koliko i ona Slobodana Miloševića, videli ste kako se završilo.
  (Milan, 24. maj 2022 21:11)

  # Link komentara

 73. Kog je bre briga vise za ova dva plemena osudjena na nestanak pre polovine ovog milenijuma? Niko se njih nece secati, a kamoli te istorije koju su pravili ubijajuci se...
  (Sarkazam, 24. maj 2022 20:18)

  Tako je. Obe države, kao i sve zemlje Balkana imaju ogroman problem sa negativnim prirodnim priraštajem. Jednostavno odumiru. Istovremeno, svet postaje globalno selo i mladi, pametni ljudi biraju najbolje za sebe i ne ostaju u ovim Stradijama koji od priče o "slavnoj" prošlosti ne vide šta ih čeka do kraja veka.
  (davaj, 24. maj 2022 21:08)

  # Link komentara

 74. 1918. je stvorena Kraljevina SHS gde moze da se kaze da se vodila prosrpska politika, iako se tad propagiralo unitarno Jugoslovenstvo, i Kraljevina SHS je preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju, ipak su u toj drzavi odluke donosili srpski politicari kao predstavnici vecinskog naroda, naravno uz dogovore i kompromise sa hrvatskim, slovenackim, muslimanskim strankama. I takva drzava bi i dan dasas postojala da je kralj Aleksandar preziveo atentat 1934. ili da nije bilo 27. marta 1941.
  Dok druga Jugoslavija nema veze sa srpskom politikom, u njoj se vodila moze se reci antisrpska politika, sprovele su se odluke Drezdenskog kongresa KPJ iz 1928. Srbija je bila samo jedna od sest republika, i toliko je vredeo njen glas, jos je i sama bila podeljena na dve pokrajne, a srpski narod je u velikom broju bio podeljen po drugim republikama, izmisljene su druge nacije i od pravoslavaca u Jugoslaviji da ne spominjem ostale...
  (odbrana i poslednji dani, 24. maj 2022 21:06)

  # Link komentara

 75. Hrvoje Klasić neke stvari tumači tendenciozno. Prvo, ne treba stavljati na istu stranu Slovence i Hrvate, jer u to vreme nisu bili na istoj strani. Slovenska ljudska stranka (Korošec) je bila jedina sranka koja je otvoreno podržavala diktaturu, a sam Korošec je bio u vladama. Upravo su Slovenci tu bili najveći Jugosloveni. Drugo, Aleksandar nije "iskoristio" atentat, nego je uradio ono što je morao. A Narodna skupština se pretvorila u takav brlog da je to sve trebalo motkom poterati. Ko ne veruje neka pogleda sačuvane zapisnike. Račićev bezuman čin je bio isprovociran ličnim uvredama ("opljačkao si begove", "koliko košta ta tvoja krv koju si prolio u ratu da platimo" itd.) Skupština je bila na nivou krčme u kojoj povremeno lete stolice. Treće, Jugoslavija nije potrajala samo 6 godina nakon Aleksandrove smrti. Ona je okupirana i bila bi obnovljena nakon rata u svakom slučaju. Da nije bila napadnuta i okupirana, verovatno se ne bi raspala.
  (Zok1, 24. maj 2022 21:06)

  # Link komentara

 76. Da li je moguće da se raspravljamo da li su Srbi ukrali jezik Hrvatima, ili Hrvati Srbima??? Ko je od koga nastao. Mi smo Zemljani! Postali smo robovi, ujedamo se, pljujemo jedni druge... Radimo od jutra do mraka da bi napunili dzepove maloj grupi mocnika. Od naseg novca prave oruzje koje ce nam na kraju decu poubijati. Milioni dece gladuju, dok se navijači tuku oko polupismenih ljudi koji zarađuju milione. Da li je moguće da niko ne vidi sta nam rade. Televizija, internet, holivud.... Tucemo se oko litre ulje, kilograma secera...? Da li su nam mozgovi toliko isprani, kada smo postali slepi kod očiju? Vekovima narod gine zbog budala. Deca umiru a bogati kuju zavere i postaju jos bogatiji. Da li je bolje komsiji pozeleti dobar dan ili pucati u njega? Da li je bolje da sarađujemo i posecujemo jedni druge. Obe prelepe zemlje. Ili da se ubijamo i umiremo u blatu od gladi i bolesti? Sta je sa vama ljudi?
  (Milan, 24. maj 2022 21:05)

  # Link komentara

 77. Izvornih Srba skoro pa i nema osim u Hrvatskoj, danas je to mjesavina Osmanlija.
  (nogomet, 24. maj 2022 19:09)

  Аааа, значи зато се каже да су од свих Срба најгори Хрвати.
  (mr, 24. maj 2022 21:02)

  # Link komentara

 78. Kao što u Srbiji posroji vjerovanje da su Hrvati pokatoličeni Srbi, tako je u Dalmatinskoj Zagori među nepismenim stanovništvom postojalo primitivno vjerovanje da su gotovo svi srpski muškarci izginuli u kosovskoj bitci i da su Turci kad su ùšli dublje u Srbiju zatekli samo žene. Navodno zato današnji Srbi nisu nalik na svoje divne i plemenite pretke prije 1389.godine.
  (Avarski pešadinac, 24. maj 2022 21:01)

  # Link komentara

 79. Današnji tkz. Srbi su u 90% potomci Osmanskih vojnika i 40% su tamniji od Hrvata i Slovenaca i otud proizlaze njihove frustracije.
  (Josip Grgat, 24. maj 2022 20:58)

  # Link komentara

 80. Zato što je srpski nastao iz hrvatskog , inače starijeg jezika. Možda ne razumijemo neke naknadno dodane turcizme, ali to je već neka druga tema.
  (Trbuhom za kruhom, 24. maj 2022 19:26)
  Prica Srpski u infinitivu i misli da je stvorio novi jezik.....
  (qq, 24. maj 2022 20:57)

  # Link komentara

 81. Pokatoličeni su se u Skupštini
  raspitivali za cenu srpske krvi prolivene za slobodu i tražili da cifru isplate. Saznali su kad im je naplaćeno.
  (Gospodar Zarin, 24. maj 2022 19:28) #

  Čista mitomanska laž. Prozivali su ga da iza "prolivene srpske krvi" kojom se zaklinje stoji običan ratni profiter i bitanga, što taj ubica i jeste bio. Kao i svi Pašićevi satrapi, krao je i bežao od vojske, dok su tudju decu slali da budu topovsko meso. Niko nije sahranio Srbiju tako uspešno kao Pašićevi radikali. Samo su Ustaše uspešnije obavljale taj posao. Tito i njegovi komunisti su vojska spasa za ove prostore priglupih slugu.
  Mi i jesmo zaslužili Pašiće i Račiće, jer smo neobrazovani, bahati i alavi na pare.
  (Mali Hijavata, 24. maj 2022 20:48)

  # Link komentara

 82. Dakle zbog dogovora!
  (adriano_galliani, 24. maj 2022 19:04)

  Umreh od smeha, kažeš zbog “Ilirskog pokreta”?Pa sve i da je tako, a nije, kako je 13 godina dogovora medju učenim ljudima pre skoro dva veka uticalo da i dan danas obični ljudi pričaju isti jezik (uz različite dijalekte naravno)? Taj dogovor je bio jako moćan izgleda, uspeo je da ubedi ljude u vreme oskudne komunikacije i vrlo niske pismenosti i obrazovanja da svi govore “Ilirski”? Ma kako da ne…
  (Srboljub, 24. maj 2022 20:48)

  # Link komentara

 83. Kralj Aleksandar je napravio fatalnu grešku stvarajući Jugoslaviju umjesto Veliku Srbiju.Umjesto da je napravio dogovor sa saveznicom Italijom i uzeo Dalmaciju do Splita sam je pomogoao stvaranju ustaškog pokreta.Danas bi sigurno bili svi Srbi u toj državi isto kao što je Albanija napravila nacionalnu državu Albanaca sa sve tri vjerske konfesije.
  (Zex777, 24. maj 2022 20:47)

  # Link komentara

 84. (KioPeloto, 24. maj 2022 18:46)
  Misliš da se kralj nešto pitao?
  (Ko to tamo peva, 24. maj 2022 19:00)

  Da je odgajan i vaspitavan da bude kralj - pitao bi se. Da Djordja nisu eliminisali, a on jeste i odgajan i vaspitavan da nasledi presto, kralj bi se itekako pitao.
  Kralj mora da bude, makar srpski kralj, i politicar i drzavnik i vojnik - nema komoditet, kao zapadni kraljevi, da samo slusa savetnike.
  A Aleksandar je pokusao da bude drzavnik, uz vojsku je bio, ali, za razliku od Petra i Djordja, nije bio vojnik. A politicar nije ni pokusao da postane.

  Imao je apsolutno najbolju nameru - ali je ispao eklatantan primer da je put do pakla poplocan istim.
  (KioPeloto, 24. maj 2022 20:46)

  # Link komentara

 85. Ако нам нечега треба још више, онда је то хрватске верзије историје.
  Како никад да кажу зашто је Рачић пуцао?!
  (Maкарије, 24. maj 2022 20:46)

  # Link komentara

 86. Ja bih zamolio sve komšije iz Hrvatske koji su komentarisali ovaj tekst, da odgovore odnosno objasne nekoliko stvari radi utvrđivanja početnih premisa.Elem,
  1. Da li su Hrvati bili pobednici u I svetskom ratu?
  2.Šta ih uči njihova verzoja istorije, kako su i zašto ušli u Kraljevinu SHS?
  3.Šta je Stjepan Radić izjavio u skupštini pa je upucan?
  4.Šta bi se desilo sa Pupovcem da je u Saboru hrvatskom 2005 izjavio koliko košta taj vaš Vukovar da vas isplatimo? Da li bi živeo još 1h ili 3h?
  4. Na kojoj strani ste bili u II svetskom ratu? Po njihovoj verziji istorije, najviše ih je bilo u partizanima, u ustašama, u domobranima pa ispada da je to bio građanski rat Hrvata sa najviše poginulih Srba.
  Čudo je njihova logika i istorija. Gledajte samo i uživajte u cirkusu.
  (ne budimo licemerni, 24. maj 2022 20:45)

  # Link komentara

 87. И по овом чланку се види у каквом су односу биле усташе и комуњаре. А може се закључити и да је наша потреба за ЕУ јако погрешна.
  (Милојко, 24. maj 2022 20:41)

  # Link komentara

 88. Poslije ubistva Stjepana Radića i ostalih u skupštini i praktički oslobođenje ubojice svim Hrvatima je bilo jasno da sa Srbima nema dogovora.
  Sve ostalo poslije toga je proizašlo iz ovog nekažnjenog čina čime se samo potvrdilo da iza svega stoji službena politika kralja.
  Hrvatima je postalo jasno da im nema života u takvoj zajednici i odustali su od bilo kakvog pokušaja dogovora u skupštini u kojoj ih Srbi mogu ubiti i ne odgovarati za to.
  Sprovod Stjepana Radića je najveći sprovod jednog Hrvata ikada u povijesti.
  Vjerojatno zato jer je ubijen samo zato što je bio Hrvat.
  (Ivan ZG, 24. maj 2022 20:40)

  # Link komentara

 89. jugoslavija se raspala zato sto je nije trebalo ni praviti kralj je napravio kardinalnu gresku koja nas kosta evo vec preko sto godina .trebao je napraviti srbiju gde je srpski narod u vecini i zeli biti sa srbijom i kao ratni pobednik uzeti dubrovacku republiku da srbija ima izlaz na more i to je to.
  (banacanin, 24. maj 2022 20:40)

  # Link komentara

 90. (Hrvoje, 24. maj 2022 18:40)

  Ni istorija nije zabeležila da je jedan narod imao logore za decu i pobio desetine hiljada istih. Da bi tadašnjih 2 i po miliona Hrvata, od toga 1.700.000 pokatolicenih Srba (Podaci 1861 godina, zvanican popis Austrougarske monarhije) živeli u svojoj nezavisnoj državi, morali su da pobiju milion ljudi. Čitave porodice, žene, decu. Nema države koja je nastala na većoj krvi. E sad, videćemo šta budućnost nosi, karma je obično surova.
  (Nemanja, 24. maj 2022 20:39)

  # Link komentara

 91. @Hrvoje
  Retko gde je zabeleženo i ponašanje u skupštini kakvom su pribegli hrvatski poslanici. Bojkotovali su svaku raspravu udarajući cipelama po stolovima kako se ništa ne bi čulo, vređali na ličnoj osnovi. Puniša Račić je iz CG, tamo je još postojala krvna osveta. Kada su ga uvredili tražio je izvinjenje a hrvati nastavili sa uvredama. To nije baš pametno.
  Sa druge strane imate Slovence koji su bili vrlo kooperativni, Anton Korošec je bio i premijer. Njih su više zanimala praktična životna pitanja a ne besmislene svađe po skupštini. Da su Srbi i Hrvati bili malo razumniji više je moglo da se dogovori.
  (Milan, 24. maj 2022 20:39)

  # Link komentara

 92. Nikako da neko objasni zbog cega Hrvati perfektno pricaju i razumeju srpski jezik?
  Zasto ne znaju italijanski,madjarski ili albanski nego bas srpski?
  (polako, 24. maj 2022 18:34)

  Da li znaš koliko (današnji) srpski ima turcizama ?

  npr.
  ćebe= cebe
  čaršav=çarşaflar
  jorgan =yorgan
  čorba=çorba
  komšija=komşu
  kašika=kaş?k
  merdevine=merdiven
  šerpa =şerpa


  A kako sad to da hrvati ne pričaju tako,a srbi preuzeli od turskog?

  Nakon mnogo godina jezici se isprepliću...
  (Panac, 24. maj 2022 20:36)

  # Link komentara

 93. Ujedinjenje u Jugoslaviju se desilo prebrzo nakon balkanskih ratova. Kada je 1913 upitan Branislav Nušić ( koji je bio na funkciji u Bitolju) koliko treba vremena da se nove teritorije uklope u državu odgovorio je: 40 godina. Ne zaboravite da je Srbija tada duplirala teritoriju. Formiranjem Jugoslavije Srbi nisu činili ni 50% stanovništva, osim u CG i Dalmaciji podrška novoj državi bila je jako mala. Zapravo je jedini način za opstanak bila federacija ali su svi dogovori propadali zbog teritorijalnih pitanja. U suštini hrvatsko-srpskog sukoba je spor oko teritorija koje će ko kontrolisati. Stojadinović je pokušao dogovor sa Mačekom, ali kada je čuo zahteve okrenuo se dogovoru sa italijom. Nekakav dogovor je sklopljen uz insistiranje engleza, ali su obe strane bile nezadovoljne i zapravo je počela radikalizacija koja će se ispoljiti u WWII.
  (Milan, 24. maj 2022 20:29)

  # Link komentara

 94. Budimo realni da je ubistvo Zorana Djindjica bilo ipak najtezi udarac za Srbiju u novijoj istoriji. Taman smo "malo poleteli" i sprzili su krila. Tuzno je da nacija zavisi od malog broja ljudi, koliko god oni bili veliki.
  (Dr, 24. maj 2022 20:24)

  # Link komentara

 95. Upravo su hrvati i nekadasnja braca uz ex yu ucinili najmostruoznije zlocine nad Srbima u zapadnoj Srbiji, Sapcu, Valjevu... Toliko o tome ko je koga prvi napao
  (GreeWalke87690, 24. maj 2022 20:23)

  # Link komentara

 96. Ipak, ipak, za vreme Aleksandra su komunisti i ustaše bivali tamo gde im je mesto - po robijama.
  Njega su ubili probugari i ustaše, uz radosnu pomoć mađarskih i italijanskih fašista i revizionista. Eto dovoljno razloga da mu nađemo makar malo olakšavajućih okolnosti za jezive grehove koje je počinio uvodeći svoj narod u zajednicu s onima s kojima smo se na Ceru i Kolubari gledali preko nišana.
  (Al, 24. maj 2022 20:23)

  # Link komentara

 97. Kog je bre briga vise za ova dva plemena osudjena na nestanak pre polovine ovog milenijuma? Niko se njih nece secati, a kamoli te istorije koju su pravili ubijajuci se...
  (Sarkazam, 24. maj 2022 20:18)

  # Link komentara

 98. Zato što je srpski nastao iz hrvatskog , inače starijeg jezika. Možda ne razumijemo neke naknadno dodane turcizme, ali to je već neka druga tema.
  (Trbuhom za kruhom, 24. maj 2022 19:26)

  Дечко, биће да хе заправо обрнуто. Хрватски је оно што ви зовете кајкавски и смеша је словеначког и немачког. Ето, то вам је језик. Да нисте можда ви писали Мирослављево Јеванђеље, Посвету Кнезу Лазару или Душаново законоправило?
  (Гружанин, 24. maj 2022 20:18)

  # Link komentara

 99. Prvo da razvejemo jednu veliku iluziju: Srbija, nikad i pod nikakvim uslovima nije mogla posle I svetskog rata da pravi veliku srbiju, jer to nije bilo po volji velikih sila. Mogla je da se ujedini sa CG. Sam Nikola Pašić je rekao: daće nam koliko oni misle da treba.
  Velika Britanija je bila saveznik Austrougarske 200 godina, kada je bilo jasno da propada GB se uhvatila jugoslavije, Srbija je mogla da bira sa njom ili bez nje. A ko bi prihvatio da se konačno svi srbi ne ujedine u jednu državu?
  Sam kralj je nakon 1929 imao želju da "izbaci" hrvatsku, njegove su granice Karlobag- Karlovac..ali nije dobio dozvolu.
  Kod nas je gotovo zabranjeno govoriti o sporazumu Milan Stojadinović - Grof Ćano 1939, po kome je Srbije želela ustupiti dalmaciju do Splita Italiji, a ovi drugi bi izdejstvovali priznanje nezavisne Srbije. Kada su englezi saznali, Stojadinović je bez optužbe uhapšen i odveden na ostrvo u indijskom okeanu a za predsednika postavlen Dragiša Cvetković da sprovede dogovor sa Mačekom. Toliko o " nezavisnosti" i " suverenosti" KJ.
  Čak i iz tog dogovorasa Hrvatima je mogla proizaći dobra stvar, banovina Srbija sa prestonicom u Skoplju i federacijom SHS. Na žalost rat je sve pretekao.
  (Milan, 24. maj 2022 20:17)

  # Link komentara

 100. Kad god se priča o ubistvu Radića izostavlja se kakve je gadosti izrekao za govornicom. I dalje ne opravdavam ubistvo, ali za kvalitetno razumevanje istorije mora postojati ceo kontekst.
  (eotfw, 24. maj 2022 18:58)

  Najgore od svega je što se on nije taj dan ni javljao za reč. Nije on izgovorio "koliko košta ta prolivena srpska krv da platimo" i doskočicu "turske begove ste po Srbiji opljačkali" Račiću dok je ovaj prolazio pored klupa.
  Račić je bar triput rekao hrvatskom poslaniku da vrati reč i da se izvine. Treći put je i zapretio sa "Izvini se ili će pasti krv". A onda je zapucao ka poslaniku. Tvrdio je da nije gađao Radića, ali ga je ranio i ovaj naposletku preminuo.

  Račić je po nacionalnosti bio Crnogorac, pripadnik naroda koji je sklon ekstremima u verovanju i delovanju. Bilo da su kraljevi sledbenici, bilo da su komunisti. Osim naravno Đukanovića. On je kameleon.
  (cune, 24. maj 2022 20:16)

  # Link komentara

 101. Kralj Aleksandar i diktatura, smehotres. Čitajući hrvatske istoričare, pomislili bi da je stara Juga bila ekvivalent drevnom Egiptu, gde su Srbi držali Hrvate kao robove. Zapravo, više prava su Hrvati imali u tih par godina pod Karađorđevićima, nego 1000 pod Austrougarima. Državno uređenje sa desetinama banovina, agde su bar polovina Hrvata na čelu. Za vreme AU, hrvatski ban je obično bio neki Mađar, a pravo da pričaju hr jezikom u saboru su dobili tek u 19.tom veku. A vecno se hvataju što je neki Crnogorac ubio dva Hrvata u skupštini, umesto da se zahvale kralju Aleksandru što im je omogućio da žive kao ljudi..
  (Obrad, 24. maj 2022 20:14)

  # Link komentara

 102. mislim da je u istoriji parlamentarnih demokracija nkada nigdje nije zabilježeno da je neko za govornicom parlamenta izvadio pištolj i ubio nekoliko opozicionih (hrvatskih) poslanika. Pa to se ni u Kolumbiji nije desilo, ali zato je u Beogradu.
  (Hrvoje, 24. maj 2022 18:40)

  Нигде није забележено и да се они које си ослободио понашају као да су они тебе ослободили и ако су те заправо као део претходне државе нападали. И уз то се према твојим жртвама односили са презиром. Незахвална банда. Није требало ни оснивати бановину Хрватску после убиства Краља Александра већ их је требало одвојити и дати им само оно што се некад звало Хрватском, а они знају добро колико је то било.
  (Гружанин, 24. maj 2022 20:14)

  # Link komentara

 103. Hrvati su na ove prostore dojahali na konjima, a torbe su im nosile sluge, odnosno servi. Vi ste potomci sluga. Hrvatskih sluga.
  (Svojatam sve!, 24. maj 2022 19:34)

  To mora da ti je dosapnuo neki Srbin jer se takvi kao ti toga ne bi setili kao sto se ne secate svog srpskog porekla. Smesni ste koliko ste jadni...
  (Ustadoh ja, ustase svi, 24. maj 2022 20:14)

  # Link komentara

 104. Koja je država najnepismenija
  U EU a I šire??
  Ali dobri komentari
  Anyways
  (korner, aut faul, 24. maj 2022 20:11)

  # Link komentara

 105. @polako
  Zasto srbi perfektno pricaju hrvatski?
  Mislis da je jezik srpski samo zato sto ga je neki Karadzic jednog dana proglasio srpskim?
  (Vasilije, 24. maj 2022 20:10)

  # Link komentara

 106. A šta mislite kako je prošla Vojvodina , od onomad najjače regije do znate već
  (Lala, 24. maj 2022 20:10)

  # Link komentara

 107. Sad kad krenu "generali" posle bitke...
  (Redmi, 24. maj 2022 20:09)

  # Link komentara

 108. Nikako da neko objasni zbog cega Hrvati perfektno pricaju i razumeju srpski jezik?
  Zasto ne znaju italijanski,madjarski ili albanski nego bas srpski?
  (polako, 24. maj 2022 18:34)
  Prijatelju ja ću ti odgovoriti na pitanje. Razlog zašto Hrvati razumiju srpski jezik je u tome da je Vuk Karadžić prepisao riječnik i riječi od Andrije Kačića Miošića i taj jezik nazvao srpski. Današnji Srbi bolje razumiju Marka Marulića i Petra Hektorovića nego nekog svog pisca iz 15 tog stoljeća. Zbog toga je to Srbiji i dan danas mit o Srbima katolicima iz Dubrovnika i Dalmacije jer samo s podržavanjem toga mita oni imaju jezik.A jednostavan odgovor je da Srbi pričaju Hrvatski jezik i Srbi su ukrali Hrvatima jezik i nazvali ga srpski
  (Ivan drugi, 24. maj 2022 19:23)

  A Andrija Kačić Miošić je bio šta po nacionalnosti?
  Srbin katoličke veroispovesti poreklom iz Makarske. Pročitaj šta i o kome je dotični pisao.
  (cune, 24. maj 2022 20:07)

  # Link komentara

 109. Posebno iritira sto ni Srbi ne znaju svoju istoriju, na stranu ove hrvatske budalastine. Srbi, nama Vuk nije izmislio jezik! Vuk sa jezikom nema veze! Vuk je samo srpski jezik standardizovao azbuku, napisao pravopis i recnik na osnovu narodnog jezika, kako se pričalo u narodu, i to u Srbiji. I pri tome se njegov rad debelo zasniva na radovima njegovih prethodnika. Ne padajte na te jeftine fore da nam je on smislio jezik. Sa druge strane, Hrvati su sa svog čakavskog prešli na štokavski, kojim su se Srbi sluzili jer se čakavski gotovo nigde više nije pričao.
  (Nenad, 24. maj 2022 20:03)

  # Link komentara

 110. Ok ajde bili su ti atentati i oprecna zelja za centralizovanom drzavom protiv ne centralizovane, ali sto pobise i proterase stotine hiljada Srba za vreme NDH? Kako to objasnjava ovaj "povjesnicar"? Imali su zelju za desrbatizovanom drzavom izgleda, ali je bilo suvise Srba na teritorijama kojima ih je nesrecni Aleksandar castio.
  (Entropy fighter, 24. maj 2022 20:02)

  # Link komentara

 111. iz samo ovih 10 komentara jasno je zasto Juga nije mogla funkcionirati iako su Srbi reformirali svoj jezik prije 150 godina da bi se mogli bolje razumijeti.Prevelika razlika u obrazovanju, ciljevima, mitomaniji a onda i one realne razlike kao religija, povjest, kultura.Naravno ima i mekih slicnosti ali ne vece nego među ostalim susjedima i jeziku koji su Srbi promjenili znacajno pod Vukom

  (bas, 24. maj 2022 19:37)
  Ovaj jezik kojeg svi sada koristimo i ovde na ovom portalu i širom nekadašnje SFRJ je Vukov jezik kojim se i vi služite, a ovakav jezik se nikad i nigde pre Vuka nije koristio ni na Balkanu, ni bilo gde drugde, to je poprilično nov jezik kojeg ste vi pokrali od Vuka, jer svoj jezik niste imali, da ste imali svoj jezik nastavili biste da govorite tim svojim jezikom i mi se danas ne bismo puno razumeli, ali ste vi tada pokrali Vuka ko što danas kradete Teslu i tako ste kroz otimačinu dobili na korišćenje srpski jezik! Vuk je svoju reformu bazirao na srednjevekovnom srpskom jeziku kojeg je proučavao po arhivama srpskih crkava i manastira, svakako nije obilazio katoličke samostane i tamo čitao knjige, već je čitao spise i žitija Svetog Save i srpskih kraljeva i careva.
  (ban Kulin, 24. maj 2022 20:02)

  # Link komentara

 112. ako su komentari ogledalo nacije... nije bilo sanse da drzava opstane...
  (aha, 24. maj 2022 19:59)

  # Link komentara

 113. Sta je sa starim Dubrovnikom? Tada su tu ziveli katolici koji se nisu nazivali hrvatima, pripadali su srpskom narodu u srednjem veku. Srbija je tolerisala slobodu veroispovesti tom delu svog zivlja. Kasnije su svi katolicki Srbi proglaseni Hrvatima. Nije to samo bilo pokatolicavanje u vreme genocida po logorima. Sve u akciji Vatikana.
  (Svi smo Srbi, 24. maj 2022 19:52)

  # Link komentara

 114. E, ovo je hit! Prvo, niko ni ne komentariše da je hrvatski istoričar, manje više realno sagledao i ukratko ispričao kratku priču iz istorije Jugoslavije. Drugo, saznali smo da Hrvati misle da Srbi pričaju hrvatskim jezikom! Urnebes. I trece, saznali smo da većina ni ne zna zašto. A evo zašto.
  Hrvati i Srbi su bliski narodi koji su dosli na Balkan pričajući istim, slovenskim jezikom i živeli od tada jedan do drugoga, te stoga njihovi su jezici ostali u bliskoj vezi i do dan danas. Tu nema nikakvog čuđenja. Pogotovo od kako je politički stvoren zajednicki jezik nije bilo razloga za vece razlike.
  Originalni hrvatski jezik je u stvari čakavski dijalekat, danas gotovo nestao. Kajkavski jezik je jezik Slavonaca, koji su se do 19. veka počeli vecinom izjašnjavati kao Hrvati.
  I na kraju, jedan deo Hrvata cine pokatoličeni Srbi, pogotovo u Dalmaciji i Hercegovini, ali dosta i u danasnjoj Slaviniji, pa je normalno da su zadržali svoj jezik, mada niko ni ne zna koliko je taj broj pa možemo samo da nagađamo.
  (Nenad, 24. maj 2022 19:52)

  # Link komentara

 115. @Vizantinac...Svojim komentarom pokazujes koliko ne znas. Anglo sanksonci su kasnije dosli na tlo Britanije i nisu imali nikakve veze sa Hriscanstvom. Kasnije su primili tu religiju. Njih su Kelti primili kao "slamku spasa", a posle su ih osvajaci nadvladali. Kasnije su njih nadvladali Normani (Hejstings 1066.)
  (Trovach, 24. maj 2022 19:52)

  # Link komentara

 116. samo sto je katolicanstvo nastalo prije pravoslavlja odnosno pravoslavlje se odvojilo od katoličanstva pa sad tko su srbi a tko hrvati?

  (etizop, 24. maj 2022 18:57)
  Samo u paralelnom univerzumu u kome žive pokatoličeni Srbi takozvani Hrvatijanci - hrišćanstvo nastaje u Rimu i Vatikanu i onda se odatle širi prema istoku ka Svetoj zemlji i Jerusalimu, a u ostatku čovečanstva u dimenziji u kojoj živi ostatak čovečanstva hrišćanstvo prvo nastaje u Jerusalimu, pa tek onda odlazi dalje na zapad preko Male Azije i Balkana sve do Rima i Vatikana, pametnom dosta.
  (ban Kulin, 24. maj 2022 19:51)

  # Link komentara

 117. Nikako da neko objasni zbog cega Hrvati perfektno pricaju i razumeju srpski jezik?
  Zasto ne znaju italijanski,madjarski ili albanski nego bas srpski?

  (polako, 24. maj 2022 18:34)
  Zato što su ukrali srpski jezik od Vuka Karadžića dok je boravio u Beču, gde je štampao knjige u vreme kada je u Srbiji besneo ustanak, naime austro-ugarska agentura je iz bečkih štamparija pokrala Vukove rukopise i odmah su te knjige odneli u štale svojim najvernijim konjušarima po Beču kako bi i ti jadnici naučili da govore i da pišu! Da nije bilo bečke agenture, hrvatijanci ne samo da ne bi imalli jezik kojim bi se sporazumevali, nego ne bi ni umeli da govore, pošto su do tada isključivo samo frktali i njakališto ne treba da čudi, jer su hiljadu godina u kontinuitetu proveli pod Madžarima i to po štalama. Nisu imali nijednu bunu ili ustanak protiv okupatora, a kamoli da su vodili rat, čekali su srpskog vojnika da im donese slobodu 1918. godine!
  (ban Kulin, 24. maj 2022 19:45)

  # Link komentara

 118. Proklet dan kad smo pomislili da stvaramo zajednicu sa ovim krvolocima.
  (Ana, 24. maj 2022 19:41)

  # Link komentara

 119. iz samo ovih 10 komentara jasno je zasto Juga nije mogla funkcionirati iako su Srbi reformirali svoj jezik prije 150 godina da bi se mogli bolje razumijeti.Prevelika razlika u obrazovanju, ciljevima, mitomaniji a onda i one realne razlike kao religija, povjest, kultura.Naravno ima i mekih slicnosti ali ne vece nego među ostalim susjedima i jeziku koji su Srbi promjenili znacajno pod Vukom
  (bas, 24. maj 2022 19:37)

  # Link komentara

 120. Na žalost Srbija je posle Velikog rata imala nesposobnog vladara.
  Sve sta nam se desava do dana današnjeg je posledica tog perioda. I onog sto Petar i Aleksandar nisu uradili 1912 ili bar 1922-1923.
  A Ataturk je tražio.
  (Dragan Nis, 24. maj 2022 19:36)

  # Link komentara

 121. A većina Hrvata štokavaca se išlo seća pokrštavanja, Kajkavci i Čakavcinsu Hrvati, a ako se pogledaju istorijske karte lepo se vidi gde je bila Hrvatska pre Jugoslavije.
  Pokatoličavanje i srpski komunisti!
  (nomen nescio, 24. maj 2022 19:35)

  # Link komentara

 122. Hrvati su na ove prostore dojahali na konjima, a torbe su im nosile sluge, odnosno servi. Vi ste potomci sluga. Hrvatskih sluga.
  (Svojatam sve!, 24. maj 2022 19:34)

  # Link komentara

 123. Šta je sve Radić radio nije ni čudo - tražili su Austrougarsku u kojoj bi oni vladali.
  (nomen nescio, 24. maj 2022 19:33)

  # Link komentara

 124. Prva i osnovna greška ujedinjenje sa gubitnicima rata. Druga greška formiranje bile kakve Jugoslavije. Da smo ostali Srbija sve bi bilo bolje i imali bi manje problema.
  (vladimir, 24. maj 2022 19:33)

  # Link komentara

 125. Nisu Hitler i Musilini razbili Jugoslaviju već vešti zlikovac Čerčil. Britanska OSA, tajna političko-špinunska org. je uveliko radila na uvodjenju Jugoslavije u rat protiv Nemaca ne bi li oslabili Nemce. I uspeli su u tome. Zaključak, nas su Englezi najviše satrli.
  (aca čikaška faca, 24. maj 2022 19:31)

  # Link komentara

 126. Anglosaksonska politika truje ovaj prostor od Milanskog edikta 313. godine! Sve ostalo su posledice.
  (Vizantinac, 24. maj 2022 19:28)

  # Link komentara

 127. Pokatoličeni su se u Skupštini
  raspitivali za cenu srpske krvi prolivene za slobodu i tražili da cifru isplate. Saznali su kad im je naplaćeno.
  (Gospodar Zarin, 24. maj 2022 19:28)

  # Link komentara

 128. mislim da je u istoriji parlamentarnih demokracija nkada nigdje nije zabilježeno da je neko za govornicom parlamenta izvadio pištolj i ubio nekoliko opozicionih (hrvatskih) poslanika. Pa to se ni u Kolumbiji nije desilo, ali zato je u Beogradu.
  (Hrvoje, 24. maj 2022 18:40)

  Још мање забележно логори за мучење и убијање деце, није у Колумбији али јесте у НДХ, Јадовно и Јастребарско. Ћути, боље ти је.
  (Мукицa, 24. maj 2022 19:27)

  # Link komentara

 129. Nikako da neko objasni zbog cega Hrvati perfektno pricaju i razumeju srpski jezik?
  Zasto ne znaju italijanski,madjarski ili albanski nego bas srpski?
  (polako, 24. maj 2022 18:34)

  Zato što je srpski nastao iz hrvatskog , inače starijeg jezika. Možda ne razumijemo neke naknadno dodane turcizme, ali to je već neka druga tema.
  (Trbuhom za kruhom, 24. maj 2022 19:26)

  # Link komentara

 130. Још једно важно историјско питање је колико је Александар био самосталан у одабиру будућности Србије и срба, колико су светске силе учиниле у стварању Југославије, и колико је Броз био фигура у одржавњу исте... Заједница срба и хрвата је био масонски пројекат у два случаја, и у обадва случаја је циљ био спасавање хрвата од нестајања након два светска рата тако што би им се уз србе дала легалност и победничко право, из јединог јединог разлога да би поставило као тампон између Европе и руског утицаја који су руси остваривали преко срба...
  (Невен, 24. maj 2022 19:25)

  # Link komentara

 131. Nikako da neko objasni zbog cega Hrvati perfektno pricaju i razumeju srpski jezik?
  Zasto ne znaju italijanski,madjarski ili albanski nego bas srpski?
  (polako, 24. maj 2022 18:34)
  Prijatelju ja ću ti odgovoriti na pitanje. Razlog zašto Hrvati razumiju srpski jezik je u tome da je Vuk Karadžić prepisao riječnik i riječi od Andrije Kačića Miošića i taj jezik nazvao srpski. Današnji Srbi bolje razumiju Marka Marulića i Petra Hektorovića nego nekog svog pisca iz 15 tog stoljeća. Zbog toga je to Srbiji i dan danas mit o Srbima katolicima iz Dubrovnika i Dalmacije jer samo s podržavanjem toga mita oni imaju jezik.A jednostavan odgovor je da Srbi pričaju Hrvatski jezik i Srbi su ukrali Hrvatima jezik i nazvali ga srpski
  (Ivan drugi, 24. maj 2022 19:23)

  # Link komentara

 132. @DJony: "Iritira sto svi hrvacki povjesnicari, novinari itd ne negiraju neki ocigledni zlocnin nad srbima s njihove strane ali mu isto tako ni ne pridaju ni malo znacaja." To je uglavnom tačno. Ali upravo je Hrvoje Klasić jedan od retkih hrvatskih istoričara, koji se ozbiljno bavi zločinima NDH i redovno o tome piše. U ovom tekstu to nedostaje, ali to je i više analiza srpsko-hrvatskih odnosa pre 100 godina u nekoj skraćenoj verziji. Inače mogu da ti preporučim njegove tekstove. Čovek je objektivan i sarađuje sa istoričarima iz Srbije.
  (Zagor, zvezdarski, 24. maj 2022 19:17)

  # Link komentara

 133. Izvornih Srba skoro pa i nema osim u Hrvatskoj, danas je to mjesavina Osmanlija.
  (nogomet, 24. maj 2022 19:09)

  # Link komentara

 134. samo je trebalo posle Prvog Svetskog rata ne divljati preko Drine,vratiti Srbe u Srbiju i ojacati je...a Austrijancima ostaviti Hrvate i Slovence da muku muce sa njima..
  ali ne,ideja o jugoslovenstvu je bila prevelika
  (jupiter, 24. maj 2022 19:06)

  # Link komentara

 135. Pa i Englezi su poreklom Srbi, Kralj Ricard je iz centralne Srbije!
  (Brajan, 24. maj 2022 19:05)

  # Link komentara

 136. Nikako da neko objasni zbog cega Hrvati perfektno pricaju i razumeju srpski jezik?
  Zasto ne znaju italijanski,madjarski ili albanski nego bas srpski?
  (polako, 24. maj 2022 18:34)

  Zbog Ilirskog pokreta.

  Ili sa Vikipedije:

  Početkom 19. vijeka među južnim Slavenima Austrijskog carstva se razvijao Ilirski pokret čiji je cilj bilo kulturno i političko jedinstvo svih „Ilira“, to jest južnih Slavena. U vreme ilirskog pokreta se javljaju ideje o stvaranju zajedničkog književnog jezika, koji se u to vreme uglavnom nazivao ilirskim. Vuk i ilirci su nastojali da ostvare potpuno jedinstvo jezika i pravopisa. Vuk Karadžić je 1845. formulisao taj ideal ovako:
  Wikiquote „Mi svi valja da se trudimo, dotle da dotjeramo, da nam jezik u knjigama bude tako jednak, da se svaka knjiga može od slova do slova preštampati od Latinskijeh slova Slavenskima i od Slavenskijeh Latinskima, pa ćemo onda (i samo onda) biti jedan narod i imati jednu književnost...[8]“
  (Vuk Karadžić)

  Ilirski pokret je naišao na odobravanje većine pismenih u južnoslovenskim zemljama. Pokret je trajao od 1830. do 1843. a svoj najveći procvat je doživeo u Hrvatskoj. U Sloveniji je Stanko Vraz čak odlucio da piše na "ilirskom" umesto slovenačkom. U Hrvatskoj, Ljudevit Gaj je govorio: "Ponosimo se i hvalimo Bogu Velikomu, sto mi Hrvati s bratjom Serbljima jedan knjizevni jezik imamo."


  Dakle zbog dogovora!
  (adriano_galliani, 24. maj 2022 19:04)

  # Link komentara

 137. @Hrvoje: Mnoge stvari se jednom dese po prvi put. Bilo gde. Radić je ubijen u Beogradu, to je činjenica. Možda se nešto slično nije nikad pre desilo, ali se i nikad pre nije desilo da Hrvati za vreme NDH vrše genocid nad srpskim narodom. Sve ima svoj prvi put. Tako da ti je komentar pomalo promašio intenciju. Moj primer je naravno ekstreman, ali kad već misliš da deliš osude, kao prvi put u istoriji čovečanstva se to i to desilo, moraš da imaš u vidu da i tvoj narod ima svoj "prvi put". Sad ti vidi šta je istorijski gore, jedan ubijeni poslanik ili stotine hiljade ubijenih civila.
  (Zagor, zvezdarski, 24. maj 2022 19:03)

  # Link komentara

 138. Realno najveca greska u istoriji Srpskog naroda. porazenu stranu su preveli na pobednicku, ti isti Hrvati (medju njima i izvesni bravar iz Kumroveca) su kao pripadnici vrazije divizije ucestvovali u pokolju nad Srbima u Macvi 1914.
  (Sećanje, 24. maj 2022 19:01)

  # Link komentara

 139. (KioPeloto, 24. maj 2022 18:46) 
  Misliš da se kralj nešto pitao?
  (Ko to tamo peva, 24. maj 2022 19:00)

  # Link komentara

 140. Kad god se priča o ubistvu Radića izostavlja se kakve je gadosti izrekao za govornicom. I dalje ne opravdavam ubistvo, ali za kvalitetno razumevanje istorije mora postojati ceo kontekst.
  (eotfw, 24. maj 2022 18:58)

  # Link komentara

 141. Hrvati su pokatoliceni Srbi
  (kopit, 24. maj 2022 18:32)

  samo sto je katolicanstvo nastalo prije pravoslavlja odnosno pravoslavlje se odvojilo od katoličanstva pa sad tko su srbi a tko hrvati?
  (etizop, 24. maj 2022 18:57)

  # Link komentara

 142. Nikako da neko objasni zbog cega Hrvati perfektno pricaju i razumeju srpski jezik?
  Zasto ne znaju italijanski,madjarski ili albanski nego bas srpski?
  (polako, 24. maj 2022 18:34)

  Objašnjenje ti leži u činjenici da ni mi Srbi danas ne bi većinom mogli da razumemo srpske tekstove pisane pre Vukove reforme. Dakle, Srbi i Hrvati su zajedno radili na standardizaciji svojih jezika, kada je kao zajednička osnova uzet hercegovačko dijalekt, i zato se odlično razumemo. Hrvatski jezik još ima ikavicu, kajkavštinu i čakavštinu, mi nemamo.
  (Danilo, 24. maj 2022 18:55)

  # Link komentara

 143. Prati me to moje prezime Račić ceo zivot, te jel ti Punisa deda, te jel bio u zatvoru,tek onaj četnicki vojvoda Račić.... Ljudi nemam pojma ko su, pustite me na miru :)
  (zoks, 24. maj 2022 18:51)

  # Link komentara

 144. Dokle plagijati?! Stjepan radic je RANJEN, ZALECEN I OTISAO ZA HR. Posle je umro pod cudnim okolnostima. E blaho hr a tzv istoricarima
  (boris, 24. maj 2022 18:51)

  # Link komentara

 145. Dosla joj je glave, kao i Srbima i Srbiji, megalomanija kr.Aleksandra, jer nikad je nije trebalo ni praviti. Trebalo je povuci granicu Karlobag-Karlovac, a ostalo prepustiti Talijanima i Madzarima. Croatima bi ostalo vrh Zagorje i Sljemen.
  (Loli, 24. maj 2022 18:50)

  # Link komentara

 146. Nikada se ne ujedinjuju nezavisna drzava i zavisna teritorija - to je fundamentalni istorijsko-politicki postulat.
  Ili osvojis Hrvatsku i Sloveniju i ujedinis se (ili ne) sa Crnom Gorom - ili Hrvatskoj i Sloveniji das punu nezavisnost.
  Ovako - niti je Srbija dobila teritoriju, niti su Hrvatska i Slovenija dobile samostalnost.

  Jeste, zastitio si ih od Italijana, uzeli bi im ceo Jadran do Crne Gore - ali po koju cenu???
  Izlazis kao slavna zemlja pobednica iz rata i onda se ujedinis na ravnopravnoj osnovi sa delovima porazenih. Samo je neko ko nije ni odgajan ni vaspitan da bude kralj mogao to da prihvati - pucao je sebi u nogu, pogazio zrtve onih uz ciji je bok ratovao. Ne svesno, on je cvrsto verovao u tu ideju ujedinjenja, ona je u osnovi ispravna - ali je realizacija iste bila katastrofalna.

  Bukvalno je osakatila generacije.
  (KioPeloto, 24. maj 2022 18:46)

  # Link komentara

 147. Iritira sto svi hrvacki povjesnicari, novinari itd ne negiraju neki ocigledni zlocnin nad srbima s njihove strane ali mu isto tako ni ne pridaju ni malo znacaja. Spomenu u najkracim crtama sta se desilo i to je to. Dok ako je ista stvar uradjena njima od strane srba onda se tu ide u sitna crevca, duboku analizu i naravo osudjivanje i razapinjanje na kriz.
  (DJony, 24. maj 2022 18:46)

  # Link komentara

 148. "Niti su Hrvati crnci, niti su Srbi Englezi", genijalna rečenica iz serije Montevideo bog te video. Sve rečeno!
  (Rade, 24. maj 2022 18:36)
  I daleko od istine. Pa jedni Simpsonovi su napravili paralelu izmedju nacista i jevreja kao izmedju hrvata i srba.
  (jonny deep, 24. maj 2022 18:42)

  # Link komentara

 149. mislim da je u istoriji parlamentarnih demokracija nkada nigdje nije zabilježeno da je neko za govornicom parlamenta izvadio pištolj i ubio nekoliko opozicionih (hrvatskih) poslanika. Pa to se ni u Kolumbiji nije desilo, ali zato je u Beogradu.
  (Hrvoje, 24. maj 2022 18:40)

  # Link komentara

 150. Hrvati su genocidan narod. Hrvatska je nastala na genocidu nad Srbima.
  (cetnik, 24. maj 2022 18:32)

  Hrvatska je postojala pre genocida koji se desavao 1941-45.Nije nastala.Genocid jeste pocinila.
  (Malo nas je al smo g*vna, 24. maj 2022 18:38)

  # Link komentara

 151. "Niti su Hrvati crnci, niti su Srbi Englezi", genijalna rečenica iz serije Montevideo bog te video. Sve rečeno!
  (Rade, 24. maj 2022 18:36)

  # Link komentara

 152. Hrvati su izmisljena nacija nastala u 19 veku. Nastali su pokatolicavanjem Srba koje traje dan danas.
  Imate najprostiji priner cak i na youtube kad katolicki svestenik pokatolicava citavo srpsko selo 1941.
  (visak, 24. maj 2022 18:35)

  # Link komentara

 153. Nikako da neko objasni zbog cega Hrvati perfektno pricaju i razumeju srpski jezik?
  Zasto ne znaju italijanski,madjarski ili albanski nego bas srpski?
  (polako, 24. maj 2022 18:34)

  # Link komentara

 154. Hrvati su genocidan narod. Hrvatska je nastala na genocidu nad Srbima.
  (cetnik, 24. maj 2022 18:32)

  # Link komentara

 155. Hrvati su pokatoliceni Srbi
  (kopit, 24. maj 2022 18:32)

  # Link komentara