Subota, 11.12.2021.

14:28

Mišić bio protiv povlačenja preko Albanije: "Niko se nije usrećio bežeći iz svoje otadžbine"

Izvor: Istorijski zabavnik

Mišiæ bio protiv povlaèenja preko Albanije: "Niko se nije usreæio bežeæi iz svoje otadžbine" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

H

pre 2 godine

Iskreno,učestvovao sam dobrovoljno u svim ratovima do 1995 -e.
Posle skoro 30 godina od prvog mog rata a sada kao veteran i čovek koji ima 55 god , razmišljam kako je bilo u koži Pašića i srpkih vojvoda tada.
Da li smo mogli da izbegnemo taj rat i tolika stradanja jer znam da bi nas danas bilo preko 20 miliona.
Koje su posledice ulaska u Veliki rat po nas jer danas mislim da mi još uvek plaćamo cenu te tzv pobede a po meni našeg najvećeg poraza.
Sad će skočiti dežurne patriote da arlauču da sam izdajnik iako nemam pola stomaka i nikada nisam bežao , s obzirom da sam bio u jedinici za prepade.
Takođe smatram da su naše političke vođe tog doba ili politčki slepci i analfabete ili najveći izdjnici našeg roda.
(Vesko, 13. decembar 2021 21:25)


Naš najveći poraz je 1. decembar 1918. godine kada smo ušli u zajednicu sa našim najvećim koljačima, sa "braćom" katolicima.

Vesko

pre 2 godine

Iskreno,učestvovao sam dobrovoljno u svim ratovima do 1995 -e.
Posle skoro 30 godina od prvog mog rata a sada kao veteran i čovek koji ima 55 god , razmišljam kako je bilo u koži Pašića i srpkih vojvoda tada.
Da li smo mogli da izbegnemo taj rat i tolika stradanja jer znam da bi nas danas bilo preko 20 miliona.
Koje su posledice ulaska u Veliki rat po nas jer danas mislim da mi još uvek plaćamo cenu te tzv pobede a po meni našeg najvećeg poraza.
Sad će skočiti dežurne patriote da arlauču da sam izdajnik iako nemam pola stomaka i nikada nisam bežao , s obzirom da sam bio u jedinici za prepade.
Takođe smatram da su naše političke vođe tog doba ili politčki slepci i analfabete ili najveći izdjnici našeg roda.

Pedja

pre 2 godine

Čukundeda Svetozar mi je ostao u plavoj grobnici, krenuo je u rat sa svoja tri sina, Mitrom, Petrom i Radoicom, oni su se Bogu hvala vratili preko Soluna kao junaci. Bili su obični srpski vojnici i nisu se razumeli u strategiju ali iz priče znam da taj narod nije bio za stvaranje Jugoslavije i da su voleli Kralja Petra, a Aleksandra nisu mogli da smisle. Tačno je da nisu imali municije i da zato misu mogli da se bore a želeli su. Ni o saveznicima nisu imali lepo mišljenje naročuto Ne o Francuzima i Englezima. Hvalili su Irce koji su se sa njima borili, Grke i Ruse. Moj pradeda Mitar je imao 42kg kada je došao na Krf. Zamislite čoveka od 190cm sa tom kilažom...Hvala im i Večna Slava. Ponosan sam što sam potomak tih pravih i čestitih. I još jedan osvrt na tekst. Prvi Srpski Kralj nije bio Stefan Pevovenčani, već Jovan Vladimir, nekoliko vekova ranije. Mošti mu počivaju u Baru, a posvećena mi je i crkva na Voždovcu. Stefan prvovenčani je bio prvi kralj iz roda Nemanjića. Moramo učiti našu istoriju da nam se ne bi ponovila. Živeli braćo

Владимир

pre 2 godine

....
vreme Velikoga rata. Nesto se nesecam nekih velikih zlocina nad Srbima tad. Tek dolaskom 2 sv. rata su poceli masovni zlocini nad tim stanovnistvom. Tako da obzirom na okolne primere "pametna odluka" i ne izgleda tako pametna.
(sergio, 12. decembar 2021 20:38)

А како се то "сећаш"? Који је извор твог "сећања"?
Мало "прочешљај" историјске књиге, као што сам ја радио и радим, па ћеш видети какви су злочини против Срба и масовна убиства српских цивила чињена у Босни одмах после атентата. Још један типичан пример правог геноцида против српског народа.

Komša

pre 2 godine

Bilo je Srba kamara i u Bosni i u Hrvatskoj za vreme Velikoga rata. Nesto se nesecam nekih velikih zlocina nad Srbima tad. Tek dolaskom 2 sv. rata su poceli masovni zlocini nad tim stanovnistvom. Tako da obzirom na okolne primere "pametna odluka" i ne izgleda tako pametna.
(sergio, 12. decembar 2021 20:38) 

Nije baš tako.
Inače težak položaj Srba u tim krajevima jako se pogoršao posle atentata u Sarajevu.Zabrsnjena su srpska udruženja,kulturni centri a Srbi su proganjani.
U Zagrebu su frankovci podbunjivali narod protiv Srba,u Bosni su oformljene parapolicijske snage koje su vrsile progone,ubistva (Sarajevo)... Sve je to kuvano od strane Beča jos od sredine 19.veka a tada je pojačan pritisak u sklopu priprema za rat.
Mnogo Srba je internirano u logore (posebno u Vojvodini) - najpoznatije stratiste se nalazilo u Aradu.
Rezultat takve antisrpske kampanje vidjen je u Mačvi početkom rata.
Mislim da ti "detalji" nisu bili baš dobro ispraceni u udžbenicima istorije.

VIT

pre 2 godine

Čitajući komentare vidim da u Srbiji ima dosta pametnih, posebno posle bitke. Pitanje povlačenja vojske preko Albanije, ipak zaslužuje i dalje da se o njemu priča. Koliko je to bilo viteški, o tome neću. Ostaviti staro, nejako i žene i decu na milost i nemilost austrijancima, nemcima i bugarima, daje za pravo svakom, posebno gospodinu Mišiću, da se izjasni. Rezultati svega su poznati. Pročitajte nešto i od Dobrice Ćosića. Možda će vam biti jasnije. Ali šta reći, znam da će biti minusa koliko hoćete, posle ovoga što ću reći.
GOTOVO SVAKI SRPSKI PORAZ VELIČAN JE KAO NAJBLISTAVIJA POBEDA. Nek nam Bog pomogne.

vox

pre 2 godine

Nisu se Srbi baš mnogo pitali šta da rade.Saveznicima je trebala srpska vojska, koju će odmoriti i naoružati i posle u boj, kao što je i bilo.
(Kolubara i Brda, 12. decembar 2021 18:00)

Saveznici su odbijali da ih pokupe brodovima sa albanske obale. Tek nakon ucjene sa povlačenjem iz rata (mislim Rusija) ukrcavaju ih na brodove i odvoze na Krf.
Austrougarska vojska staje i šalje dopis u glavni štab,da tu nema više šta i koga da se progoni.
Ovi šta pričaju o vojničkoj časti neka istraže šta je radila srpska vojska po Albaniji u balkanskom ratu i neka pročitaju od Krleže "Sve je počelo u Odesi"

Mati

pre 2 godine

Znaci ostavili zemlju (zarad cije odbrane su postojali), decu, zene na milost i nemilost, sve sto je izgradjeno i obradjeno da se zaparlozi. Sva materijalna i duhovna dostignuca da budu zatrta, razvucena ili zapaljena... Pa ako to ne branis sta branis? Zasto su krenuli u Grcku? Evo zasto:u semenim kesama su nosili seme na sigurno. U nadi da ce to sacuvati i posejati ponovo. Sve ostalo su bili spremni da ostave na unistenje. Sebicna odluka uz uzasne posledice. Mnogi preziveli se do kraja nikada i nisu vratili u Srbiju da zasejavaju. Otisli diljem sveta sto dalje.

Toza Vampir

pre 2 godine

Albanska golgota posledica je:
1) Odbijanja Pašića i Kralja da zaključe ponuđeni separatni mir sa AU (koju je Nemačka svojski pritisla u ovom pravcu) u kasnu zimu 1915. godine;
2) Odbijanja Pašića i Kralja da izvrše preventivni napad prema Bugarskoj koju je zahtevala vojska.
3) pogrešne procene razvoja Galipoljske operacije na Dardanelima.
Posledice su:
1) Katastrofalni ljudski i materijalni gubici, pri samoj albanskoj golgoti;
2) zavođenje surove okupacija Srbije u kojoj je stradalo više ljudi nego pri samom povlačenju u Albaiju;
2) bukvalno žrtvovanje (za koje niko nije odgovarao) 35.000 od 40.000 regruta (ne vojnika, nego regruta) dece od 16-19 godina, koje je srpska država povela sa sobom da budu neka nova vojska, a pri tome im nije obezbedila minimum obuće, hrane i odeće, ovi regruti su upućeni na povlačenje najdužom i ispostaviće se najgorom rutom preko Ljum kule-Debra- Struge- Elbasana i južnoalbanskih močvara.

magistar colovic

pre 2 godine

Odmah da se razumemo. Ko brani sve ne brani nista. Tako da Misic, na zalost, nije bio u pravu. Na stranu to sto je taj potez bio poguban po stanovnistvo a i samu vojsku.

Dollar

pre 2 godine

@MIRO Ti, pominješ Svetog Savu Posvećenog, koji je živio prije raskola crkve na Pravoslavnu i Katoličku. Naš Rastko, je rođen, posle... Skoro, pola milenijuma, posle.

kvatro

pre 2 godine

@Valdens
O cemu ti pricas? Kakav front sa vojskom bez municije i hrane. Pa da su imali municije zar nemislis da bi razbili Bugare i spojili se sa Francuzima u Grckoj sto je i bio plan. Da li si uopste citao da su Nemci i Bugari ubijali sve vojnike na koje su naisli nije bilo zarobljenika.
Srpska vojska je bila prepustena sama sebi tj zrtvovana od strane saveznika konkretno Engleza i trebala je da nestane. Oni su i ocekivali da ostanemo i da nas sve pobiju ali verovao ili ne spasio nas je Albanac Esad Paša tadasnji premijer jer je odobrio prolaz i na obalama Albanije organizovao hranu da se oporave. Procitaj malo koliko je Srpska vojska bila u Albaniji dok se saveznici nisu smilovali. Inace u njegovu cast je i podignuta palata Albanija. Povlacenje je bio jedan pametan potez koji nam je kasnije i pomogao u oslobadjanju Srbije jer da smo ostali bili bi niko i nista i Srbija bi bila isparčana i verovatno ne bi ni postojala.

Hammer

pre 2 godine

Sremac@ nas su u Hrišćanstvo Hrišćanski vladari oterali ognjem i mačem, otac Svetog Save, katolik i majka mu je bila katolkinja i on i braća svi su bili katolici su pobili više od 50% stanovnistva da bi nas uterali u hrišćanstvo dok se u Islam odlazilo dobrovoljno i Otomansko carstvo je za razliku od hrišćanskih država bilo verski vrlo tolerantni iniko nigde nije prelazio već se odlučivao u šta će da veruje!

@(MIRO, 12. decembar 2021 20:39)








Čoveče, ne piši koještarije kako te bre nije sramota! Sveti Sava i svi Nemanjići su bili pravoslavci, kakvi bre katolici i Nemanja i sva 3 njegova rođena brata koji su stariji od njega su iza sebe ostavili pravoslavne crkve i jevanđelja, tako da nikakvih katolika među Nemanjićima nije moglo biti, kao ni pre toga! I nije istina da su Nemanjići bilo koga masovno ubijali, jedino što su proganjali bugarsku bogumilsku sektu koja se ušančila u Srbiji gde je zloupotrebila gostoprimstvo, pa su zato morali da budu oterani. Što se islama tiče, dovoljno je reći dve reči "danak u krvi" i tu svaka dalja priča na tu temu prestaje, islam se širio pod terorom i torturom okupatora i tu je kraj svaked propagande o "dobroti" islama na ovim prostorima!

Ђорђе Радојичић

pre 2 godine

Више "браће" у коментарима дошло да се диви див јунацима, него што је срба прокоментарисало. Разлог: па то се нама подразумева ☦🇷🇸👑

TangoBravo

pre 2 godine

Ko sam ja da komentarišem vojvodu Mišića. Teško je reći šta bi bilo kad bi bilo ali s istorijskim otklonom mogu reći da bi ostanak na Kosovu i dalja borba bila pogubna i mnogo gora za konačan ishod rata za Srbiju. Treba imati na umu da je u trenutku odluke za stratešku odluku opšteg povlačenja preko Albanije kompletna vojna efektiva bila dovedena do potpunog uništenja jer je bila ukljuštena između KuK i Bugara koji su nadirali ka Kosovu na kojem nije bilo šanse da vojska opstane. Gubici bi bili višestruko veći od onih koji su bili tokom prelaska Albanije i Srbija se nikad nebi oporavila i pitanje je da li bi ikad postojala.

MIRO

pre 2 godine

Da se razumemo niko ne tvrdi da su ti nesrećni vojnici bile kukavice, naprotiv kukavice su kao i uvek bili Karađorđevići koji su prvi zbrisali sa dovoljno para, zlata, hrane koji su deset dana bili ispred svoje vojske, kukavice su bili državni službenici, činovnici, oficiri, popovi, njima nije falilo hrane, običan vojnik kada je krenuo iz Srbije imao je sledovanje hrane za DVA DANA!

Петар

pre 2 godine

@ О чему ти човече причаш?
(Valdens, 12. decembar 2021 19:28)

Овде сви коментаришу после битке од пре 100 и кусур година и мало је безобразно обраћати се другом коментатору тако, као да је твоје мишљење једино исправно. Он је изложио своје аргументе, ти излажеш своје. Прешли су Албанију, јер су проценили да је то најмање лоша опција, а да ли је не можемо сигурно знати, као што и у другом примеру не бисмо могли знати, зато што не знамо колики би био покољ над цивилима од стране окупатора да су се борбе наставиле у Србији.

Kibo

pre 2 godine

240.000 gubitaka tokom povlacenja preko Albanije je preterana cifra.
(Boa II, 12. decembar 2021 15:00)

Hiljade je umrlo od prejedanja kad su atigli u Grcku. Mrsavi, izgladneli i sa dosta skupljenim zelucem svaki normalan obrok je fatalan. Pricala nam profesorka istorije

Aleksa78

pre 2 godine

dusosder_ nije prelepo. živim 20 god na zapadu i taj zapad je užasan, pun emigranata i njihove nametnute " kulture" Ja se vraćam za koju god definitivno, max 5 god. Ti uživaj sa Turcima i jedi kebab.

kaokako

pre 2 godine

To gerilsko ratovanje bi bilo najbolje. Poznavali su teren mnogo bolje od neprijatelja. Problem je bilo izgleda naoruzanje, nije bilo municije. Na kraju krajeva, u drugom svjetskom ratu smo tako ratovali gotovo svo vrijeme.

MIRO

pre 2 godine

Sremac@ nas su u Hrišćanstvo Hrišćanski vladari oterali ognjem i mačem, otac Svetog Save, katolik i majka mu je bila katolkinja i on i braća svi su bili katolici su pobili više od 50% stanovnistva da bi nas uterali u hrišćanstvo dok se u Islam odlazilo dobrovoljno i Otomansko carstvo je za razliku od hrišćanskih država bilo verski vrlo tolerantni iniko nigde nije prelazio već se odlučivao u šta će da veruje!

Crna mamba

pre 2 godine

Dolina Ropojane svaki Srbin bi trebalo da se proseta dole. Nit vece lepote nit surovijih uslova. Kad smo to prezivei prezivecemo sve.

sergio

pre 2 godine

Ajde ljudi "pametna odluka". Crnogorci su se suprotstavili pa kapitulirali, i sta? Eno ih imaju i dan danas svoju drzavu, vecu nego ikad sto je bila. Jesul' bili neki ogromni zlocini nad CGorcima? Nisu. Bilo je Srba kamara i u Bosni i u Hrvatskoj za vreme Velikoga rata. Nesto se nesecam nekih velikih zlocina nad Srbima tad. Tek dolaskom 2 sv. rata su poceli masovni zlocini nad tim stanovnistvom. Tako da obzirom na okolne primere "pametna odluka" i ne izgleda tako pametna.

Le Scorpion Serbe

pre 2 godine

Milenijalci koji su od ratova videli jedino NATO bombardovanje 1999, a i tada su, umesto avionima NATO, izlazili na crtu Kintaru i Šao Kanu u lokalnom "Sega" klubu, komentarišu div-ljude koji su se, (tada) prepušteni od saveznika na nemilost Nemačkoj, K&K i Bugarskoj, snalazili kako su znali i umeli. Da, povukli smo se kako nam vojska ne bi bila fizički istrebljena, a kapitulacija nam nije padala na pamet. Vi biste se zapravo dičili time da smo kitili osvajače cvećem?

A ako smo "kukavice", kako pobedismo sami samciti na Ceru, Jadru i Kolubari? Ili na Kajmakčalanu 1916, godinu dana nakon katastrofe povlačenja preko Albanije? Pa proboj Solunskog fronta, hvaljen od strane kompletne tadašnje Evrope, čak i od Nemaca?

mile

pre 2 godine

Kralj Petar I je bio francuski oficir i radio je za interese Francuske. Oni su ga i doveli na vlast 1903. Kralj Aleksandar I Karađorđević je odrastao u Francuskoj i kao sin francuskog oficira takođe radio u interesu Francuske, a ne Srbije.
To objašnjava nepotreban ulazak u rat sa Austrougarskom, povlačenje vojske da bi Francuzi imali topovsko meso za solunski front i ostavljanje naroda na milost i nemilost, katastrofalno stvaranje Jugoslavije itd.
Živojin Mišić je to verovatno znao ili bar slutio, ali je bio preglasan.

Milun

pre 2 godine

@Petar

Mozda si i u pravu, al da smo radili takve stvari (bacali cvece na okupatore i slicno) onda ne bismo imali ni kicme ni obraza i verovatno bismo bili hrvati.

A ko hoce da ima obraz i kome je bitna cast i ko ne da da ga gaze, mora za sve to da bude spreman i na zrtvu.

E sad sta je pametnije videcemo, jos nije gotovo iako mi se cini da sad ovi bacaci cveca vode.

Sremac

pre 2 godine

Povlacenje iz Albanije, gde su otisli da okupiraju. Kakva crna otadzbina!!!
Dobili sta su trazili?

Kako da nikako ne ukapirate da srbi svuda u Blakanu hoce da okupiraju i da imaju rat. Samo zbog jednog razloga, da imaju izlaz na more. Ja mislim da treba da im se da neka teritorija i da im se da pristup na more nesto kao Naum i da srbi vise ne traze rat.
(Rat-o-mir, 12. decembar 2021 15:43)

Srbi su napali...
Koga???
Vi ste pobili neduzne civile...
Koliko ono bese???

Sremac

pre 2 godine

parodox- paradoks je da nazivas " junacima" a oni pobegulje. Kljavenine nema, niti će je biti više...
(Aleksa78, 12. decembar 2021 13:23)

Nadam se da si pripadnik naroda iz komsiluka. Ne bih voleo da pripadamo istom narod. Takvih kao ti puna je Bosna. Veru za veceru... I deca bi te se postidela...

Јабучило

pre 2 godine

i dok su čekali da rat prođe,nastala je stara narodna:
"tko leži,ne bježi"
(gringo, 12. decembar 2021 17:17)

Да ли си свестан колика храброст је била потребна за повлачење српске војске? И није то било безглаво бекство кукавичког злочинца коме смо присуствовали после Цера, Колубаре, пробоја Солунског фронта. Била је то свесна жртва. Исти ти живи костури су, када су се опоравили, рат завршили на 300 километара од царске Немачке. Зато, мој "сусједе", згасни мало ту мржњу и у страху и поштовању се поклони див-јунацима, победничкој српској војсци из 1918! Слава им и хвала довека.

Sremac

pre 2 godine

A mi mislili da je najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja kada do zuba naoružana vojska ubija goloruke civile, žene, decu i starce, srpska vojska u to vreme nije znala za tu vrstu primitivne, divljačke, zločinačke i genocidne ratne vojne strategije, valjda se tada u srpskoj vojsci podrazumevalo da civili nisu legitimna vojna meta, al šta znaju genocidni okupatori i njihovi konjušari šta je ratnička i vojnička čast!
(Hammer, 12. decembar 2021 18:15)

"Budimo humani kao sto je bila Srbija..." Za vek vekova...

Neznalice, autošovinisti i mrzitelji u istom kolu

pre 2 godine

Ovima što govore o kukavičluku kad treba da se suočiš sa 3 armije od 800.000 vojnika koje te opkoljavaju (Bugari, po tradiciji sa leđa), bih poručio da pronađu primer tako male armije koja je opstala pod tim okolnostima, a nije uništena. Klasična lupetanja ljudi koji nikad u životu nisu pročitali neku knjigu iz istorije, a o vojnoj doktrini i da ne govorimo. A o ovim konjušarima i lešinarima iz komšiluka koji su čitav milenijum ljubili nečiju čizmu, ne bih ni da trošim reči. Njihovi krvavi tragovi su već zabeleženi u istoriji.

Pivalake

pre 2 godine

...ikad prije je li bilo takve bitke i rizika, za spas jedne naše vojske, druga vojska zarizika? Da se priča dok je ljudi i dok teče mutna Tara, da su ođe Crnogorci borili se sa tri cara.

Valdens

pre 2 godine

Manje bi zrtava bilo da je organizivana odbrana. Istu vojsku je docekalo 10.000 Crnogoraca na Mojkovcu.
(Doctor Gachet, 12. decembar 2021 11:31)

Накратко их задржало, да купе сабраћи време за повлачење. И убрзо капитулирало. Мислим да Мишић ипак није био у праву. Реорганизована и опремљена српска војска је пробила фронт. Пробој је довео до испадања Бугарске, посредно и Турске, Аустроугарске (уз италијанску офанзиву код Виторија Венета) и оставио Немачку на цедилу да се преда. Тако је завршен рат.
(Јабучило, 12. decembar 2021 14:39)

У повлачењу је изгинуо вели број људи, доле на албанској обали су су умирали и падали ко снопље. Наставило се на Крфу. У пробоју Солунског фронта, само на Кајмакчалу је изгинуло 40000 војника. О чему ти човече причаш?
Да су стали доле у фронт према непријатељу не би изгило ни приближно толико људи. Да не причамо о иживљавању Бугара над становноштом после повлачења. Мишић је био у праву.

Nesko

pre 2 godine

@Petar, 12. decembar 2021 16:41

To brate! I svoju decu tako da ucis - kada ti siledzije u skoli otimaju uzinu ili novac, odmah im daj.
A kad krenu da otimaju od drugog, pomozi im da se manje muce.

Ne smaraj bote!

pre 2 godine

Ja sam jedva dočekao da napustim otadžbinu. Pozdrav iz Nemačke, ovde je prelepo!
@(Dušožder, 12. decembar 2021 17:16)



Odlično, a šta onda tražiš onda ovde, je l' nemate svoje sajtove u Nemačkoj ili ne znaš nemački, misim treće nema?

Mile

pre 2 godine

Ja sam jedva dočekao da napustim otadžbinu. Pozdrav iz Nemačke, ovde je prelepo!
(Dušožder, 12. decembar 2021 17:16)


Ako, odmah se i pokatoliči i poljubi papu u ruku umesto nas, mnogo nam ga pozdravi i poruči mu da nas još ima od onih koji se ne predajemo i ne potčinjavamo.

NikolaBg

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.
(Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)
Sloba, Marko, Mira, Marija Milošević pobegoše u Rusiju i još neki.

Ogy

pre 2 godine

Najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja, komplet vojska, svi političari i činovnici i bogataši pobegli a sirotinju ostavili na nemilost okupatoru, SRAMOTA!
(MIRO, 12. decembar 2021 16:28)

# Link komentara

Miro, Miro... isto su uradili Poljaci u 2.svetskom ratu i dali svoj doprinos pobedi sveznika nad nacistima (na cijoj strani je po svoj prilici i tvoj deda ratovao), kao i Srbi u 1,svetskom ratu (i 2.sv ratu, takodje).

Sta bi ti znao o istoriji, "sine tisucljetne kulture"...

Kolubara i Brda

pre 2 godine

Nisu se Srbi baš mnogo pitali šta da rade.Saveznicima je trebala srpska vojska, koju će odmoriti i naoružati i posle u boj, kao što je i bilo.

coach

pre 2 godine

Povlacenje iz Albanije, gde su otisli da okupiraju. Kakva crna otadzbina!!!
Dobili sta su trazili?

Kako da nikako ne ukapirate da srbi svuda u Blakanu hoce da okupiraju i da imaju rat. Samo zbog jednog razloga, da imaju izlaz na more. Ja mislim da treba da im se da neka teritorija i da im se da pristup na more nesto kao Naum i da srbi vise ne traze rat.
(Rat-o-mir, 12. decembar 2021 15:43).

Jbg, hocemo svako jutro svezu morsku ribu. Da ne gledamo samo na tv: vratia se Sime i donio friske ribe

1i

pre 2 godine

Kako možete da lažete,istorija kaže: hrabra "milogorska" vojska je na čelu sa nikolom KAPITULIRALA a nikola pobeao za bari
Ja vas molim da objavite kom. kad ste već objavili da su oni zaustavili austro-ugare- tužno smešno jadno i žalosno ,ni časti ni obraza ni ljudstva ni karaktera

Nsnsns

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.
(Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)
Iz Hrvatske se pobegli ne kad je dosla demokratijua već kad ste izvršili masovne zločine sirom Hrvatske.

Hammer

pre 2 godine

Najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja, komplet vojska, svi političari i činovnici i bogataši pobegli a sirotinju ostavili na nemilost okupatoru, SRAMOTA!

@(MIRO, 12. decembar 2021 16:28)








A mi mislili da je najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja kada do zuba naoružana vojska ubija goloruke civile, žene, decu i starce, srpska vojska u to vreme nije znala za tu vrstu primitivne, divljačke, zločinačke i genocidne ratne vojne strategije, valjda se tada u srpskoj vojsci podrazumevalo da civili nisu legitimna vojna meta, al šta znaju genocidni okupatori i njihovi konjušari šta je ratnička i vojnička čast!

Dox

pre 2 godine

"62.000 srpskih vojnika odlučilo je rat. Sramota!" (nemački kajzer bugarskon caru)

Slava mom pradedi Vitomiru i njegovoj braći, od kojih su dvojica ostala u gudurama Albanije. Slava svim našim herojima, jer zbog njih možemo svakom ološu da pogledamo pravo u oči.

A vas izrode ko j..e.

mr

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.
(Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)

Ако ти је за утеху, да нису бежали Енглези, Немци, Французи, не би било Амера. Да нису бежали Шпнаци, Португалци, Италијани, не би било Бразила, Аргентине. Да Срби нису бежали, не би данас ни било ових Редовитих који Редовито долазе на стране овдашњих портала.

Hammer

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.

@(Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)








Prvo, ovo nije bila bežanija, nego povlačenje, povlačenje je regularna vojna taktika i to je u ovom slučaju bilo opravdano, jer je neprijatelj bio neuporedivo jači i brojniji; sa jedne strane su bili Austrijanci, Ugari, Bugari, Nemci i svi njihovi konjušari, a sa druge samo Srbi izmrcvarenu u predhodna dva balkanska rata, čik da vidim koja bi se druga vojska u to vreme bolje snašla i pružila dostojan otpor na Ceru, Kolubari ili u odbrani Beograda kao srpska vojska tada!

Drugo, Srbi se pred Turcima nisu selili u hrvatsku, jer hrvatske tada nije ni bilo pošto su je Ugari zgazili i pregazili mnogo pre toga, Srbi su se dakle raselili po Habzburškoj monarhiji gde im je data autonomija, dakle još jedna tvoja laž je razbijena.

I treće, Srbi su odlazili i u carsku Rusiju, šta misliš odakle SlavjanoSerbsk, Nova Serbija i SlavjanoSerbija u Rusiji? i još nešto, Rusija je u ono vreme bila mnogo dalje nego Ugarska, logičnije je bilo da sve te izbeglice prvo završe u Ugarskoj gde im je iz sopstvenih interesa odmah bio ponuđen smepštaj negoli u Rusiji koja je bila mnogo dalje.

Bežanija nevidjena

pre 2 godine

Kad su nasi preci tako skupo platili cenu da mi danas imamo svoju drzavu, zasto se mi prema nasoj drzavi danas ponasamo tako bahato.
(B.V., 12. decembar 2021 11:38)

Bežeći gde cveta limun žut. Male države na Balkanu, uključujući Srbiju, su bile derivat geopolitičkih interesa velikih sila.

тотал2

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.

Шта си имао из књижевности, ниси читао Сеобе ? Бежало се и у Русију ( кад је запад хтео да их католичи ) и то толико да је други у ланцу команде у Бородинској битци после Кутозова био маршал Милорадовић, и још 11 генерала српског порекла. Руску ратну морнарицу су основали Срби из Боке и приморја, а обештајну службу Сава Владисавчић. у Русији много наших је отишло после оправка Русије да живи и ради (али Русија прима много Руса из бивших република, плус осталих ( Узбеци, Туркмени итд ) као радно снагу па је конкуренција велика. У Кину је исто после дизање Кине отишло много младих да ради, пропушташ токове.

Roque

pre 2 godine

Mozemo mi da se slazemo ili ne sa odlukom o povlacenju, verovatno bi se izbegle mnoge zrtve da to nisu uradili, ali ne postovati te ljude i nipodastavati njihove ultimativne zrtve je u najmanju ruku gnusno, bilo da dolaze od ovih nesretnika iz komsiluka, iz tada nepostojecih drzava, nebitnih pokrajina carstva gde su bili slugeranje, bilo da dolaze od ovih self-hating rejects, ostecene robe ispranog mozga.

TigriMigri

pre 2 godine

Imamo priliku da budemo pamerniji. U odnosu na ono vrijeme mislim da nam je ipak lakse. Za pocetak urediti svoju kucu, odreci se pogubnih mitova i drzati se sigurnih granica. Izgraditi dobre odnose sa komsijama, pokusati sakupiti sto vise prijatelja, a manje neprijatelja. Sto se tice teritorije i zemlje uopste, ima je sasvim dovoljno, treba vise "zdravog" stanovnistva a to bi donjelo "uredjenje kuce". Nije to tako tesko.

Volina

pre 2 godine

Trebalismo odma tad da napanemo direkmo na berlim daga osvojimo unistimo i sravnimo sa zemnjom da nemci vise nikad nepostoje spasli bih smo i sve jevreje iz drugog sveckog rata bili bih nam zafalni oni sigurmo bi nam dadnuli i dosta puno zlata za to

Petar

pre 2 godine

Da se ne lažemo, najbolje bi bilo da smo pristali na ultimatum pre početka rata i dočekali Austrijance da cvećem ko naša zapadna "braća". Štagod da bi nam tada uradili ne može da se poredi sa onim što nas je dočekalo. Da ne pominjem da bi drugačije priča bila i sa Jugoslavijom... možda je nikada ne bi ni bilo. Eto još jednog rata manje. Još da smo ispoštovali trojni pakt '41!? Ihaaa, gde bi nam kraj bio.

my way

pre 2 godine

Непријатељ је био јачи и претходна 2 пута, па је поражен на Церу и Колубари. Оно што је чињеница је да нас нису покопале грешке у рату, него грешке у миру. Ту пре свега мислим да југословенску заблуду...

Hammer

pre 2 godine

Zašto se jednostavno ne kaže istina. To je bila bežanija, a narod je ostavljen na milost neprijatelju.

@(Miki, 12. decembar 2021 14:58)









Bežanija je kad se "super-sila" povlači iz Avganistana pred šačicom Talibana, a povlačenje pred 5 puta brojnijim i bolje naoružanim, spremnijim i odmornijim neprijateljem nije bežanija, nego strateško povlačenje, mogli su da biraju ili da se povuku ili da budu uništeni, da su ostali, ne bi dobili priliku da se za par godina izbore za veličanstvenu pobedu u ratu koja je bila ključna za slom agresora! I još nešto, Srbi su civilizovan narod spram agresora koji ih je tada napao, računali su tadašnji Srbi da neprijatelj neće ubijati civile, jer se kod srpske vojske to podrazumevalo, Srbi su još tada znali za ratnički kodeks, ali ono što nisu Srbi znali je da naspram sebe imaju genocidne divljake!

Lemi

pre 2 godine

Iz ove perspektive mozda bi prebacivanje celokupne vojske u sistem gerilskog ratovanja dalo mnogo bolje rezultate i mozda spaslo desetine hiljada zivota. Mogli bi da razvlace neprijateljsku vojsku po teritoriji, ali u tom slucaju sigurno bi stradalo obicno stanovnistvo u mnogo vecoj meri. Niko ne moze da zna sta bi bilo, mozda je to povlacenje preko Albanije zaista jedini izbor koji je preostao. Strasan dogadjaj koji vecno treba da se pamti i obelezava. Tako nesto ne sme da se ponovi.

MIRO

pre 2 godine

Najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja, komplet vojska, svi političari i činovnici i bogataši pobegli a sirotinju ostavili na nemilost okupatoru, SRAMOTA!

Putnik iz Kanade

pre 2 godine

Isti oni koji su nas gurnuli u rat pisu istoriju a ako neko posumnja u
ono sto je napisano proglase ga za drzavnim neprijateljem, izdajicom roda
svoga. Cak su i pjesme spjevali o nasem "junastvu i postenju".

Rat-o-mir

pre 2 godine

Povlacenje iz Albanije, gde su otisli da okupiraju. Kakva crna otadzbina!!!
Dobili sta su trazili?

Kako da nikako ne ukapirate da srbi svuda u Blakanu hoce da okupiraju i da imaju rat. Samo zbog jednog razloga, da imaju izlaz na more. Ja mislim da treba da im se da neka teritorija i da im se da pristup na more nesto kao Naum i da srbi vise ne traze rat.

rani

pre 2 godine

parodox- paradoks je da nazivas " junacima" a oni pobegulje. Kljavenine nema, niti će je biti više...
(Aleksa78, 12. decembar 2021

Da nije bilo tih "pobegulja", ne bi ti sad sedeo u toploj sobi i lupetao preko interneta! Trebalo bi da se stidis, covece, nesretni, sta pises!

Bežanija

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.

Јабучило

pre 2 godine

Manje bi zrtava bilo da je organizivana odbrana. Istu vojsku je docekalo 10.000 Crnogoraca na Mojkovcu.
(Doctor Gachet, 12. decembar 2021 11:31)

Накратко их задржало, да купе сабраћи време за повлачење. И убрзо капитулирало. Мислим да Мишић ипак није био у праву. Реорганизована и опремљена српска војска је пробила фронт. Пробој је довео до испадања Бугарске, посредно и Турске, Аустроугарске (уз италијанску офанзиву код Виторија Венета) и оставио Немачку на цедилу да се преда. Тако је завршен рат.

Tako je bilo

pre 2 godine

Ne možemo vtatiti vreme,legendarni Živojin Mišić je ostao usamljen u svom stavu i sad se svodi na ono šta bi bilo kad bi bilo. Meni je žalivije što Kralj Aleksandar nije poslušao Mišića kad mu je szgerisao da ne pravi državu sa Hrvatina.

M. R.

pre 2 godine

A ono na šta mi još niko nije dao odgovor - zašto se potom Mišićeva Prva armija povlačila preko Crne Gore, a ne preko Albanije?

Zar nisu mogli i ostali preko Crne Gore, gde nije bilo neprijatelja, a bilo je i (solidnih) drumova?

Tako je bilo

pre 2 godine

Ne možemo vtatiti vreme,legendarni Živojin Mišić je ostao usamljen u svom stavu i sad se svodi na ono šta bi bilo kad bi bilo. Meni je žalivije što Kralj Aleksandar nije poslušao Mišića kad mu je szgerisao da ne pravi državu sa Hrvatina.

M. R.

pre 2 godine

A ono na šta mi još niko nije dao odgovor - zašto se potom Mišićeva Prva armija povlačila preko Crne Gore, a ne preko Albanije?

Zar nisu mogli i ostali preko Crne Gore, gde nije bilo neprijatelja, a bilo je i (solidnih) drumova?

mr

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.
(Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)

Ако ти је за утеху, да нису бежали Енглези, Немци, Французи, не би било Амера. Да нису бежали Шпнаци, Португалци, Италијани, не би било Бразила, Аргентине. Да Срби нису бежали, не би данас ни било ових Редовитих који Редовито долазе на стране овдашњих портала.

Hammer

pre 2 godine

Zašto se jednostavno ne kaže istina. To je bila bežanija, a narod je ostavljen na milost neprijatelju.

@(Miki, 12. decembar 2021 14:58)









Bežanija je kad se "super-sila" povlači iz Avganistana pred šačicom Talibana, a povlačenje pred 5 puta brojnijim i bolje naoružanim, spremnijim i odmornijim neprijateljem nije bežanija, nego strateško povlačenje, mogli su da biraju ili da se povuku ili da budu uništeni, da su ostali, ne bi dobili priliku da se za par godina izbore za veličanstvenu pobedu u ratu koja je bila ključna za slom agresora! I još nešto, Srbi su civilizovan narod spram agresora koji ih je tada napao, računali su tadašnji Srbi da neprijatelj neće ubijati civile, jer se kod srpske vojske to podrazumevalo, Srbi su još tada znali za ratnički kodeks, ali ono što nisu Srbi znali je da naspram sebe imaju genocidne divljake!

Bežanija

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.

Ne smaraj bote!

pre 2 godine

Ja sam jedva dočekao da napustim otadžbinu. Pozdrav iz Nemačke, ovde je prelepo!
@(Dušožder, 12. decembar 2021 17:16)



Odlično, a šta onda tražiš onda ovde, je l' nemate svoje sajtove u Nemačkoj ili ne znaš nemački, misim treće nema?

Dox

pre 2 godine

"62.000 srpskih vojnika odlučilo je rat. Sramota!" (nemački kajzer bugarskon caru)

Slava mom pradedi Vitomiru i njegovoj braći, od kojih su dvojica ostala u gudurama Albanije. Slava svim našim herojima, jer zbog njih možemo svakom ološu da pogledamo pravo u oči.

A vas izrode ko j..e.

Јабучило

pre 2 godine

Manje bi zrtava bilo da je organizivana odbrana. Istu vojsku je docekalo 10.000 Crnogoraca na Mojkovcu.
(Doctor Gachet, 12. decembar 2021 11:31)

Накратко их задржало, да купе сабраћи време за повлачење. И убрзо капитулирало. Мислим да Мишић ипак није био у праву. Реорганизована и опремљена српска војска је пробила фронт. Пробој је довео до испадања Бугарске, посредно и Турске, Аустроугарске (уз италијанску офанзиву код Виторија Венета) и оставио Немачку на цедилу да се преда. Тако је завршен рат.

my way

pre 2 godine

Непријатељ је био јачи и претходна 2 пута, па је поражен на Церу и Колубари. Оно што је чињеница је да нас нису покопале грешке у рату, него грешке у миру. Ту пре свега мислим да југословенску заблуду...

Mile

pre 2 godine

Ja sam jedva dočekao da napustim otadžbinu. Pozdrav iz Nemačke, ovde je prelepo!
(Dušožder, 12. decembar 2021 17:16)


Ako, odmah se i pokatoliči i poljubi papu u ruku umesto nas, mnogo nam ga pozdravi i poruči mu da nas još ima od onih koji se ne predajemo i ne potčinjavamo.

Јабучило

pre 2 godine

i dok su čekali da rat prođe,nastala je stara narodna:
"tko leži,ne bježi"
(gringo, 12. decembar 2021 17:17)

Да ли си свестан колика храброст је била потребна за повлачење српске војске? И није то било безглаво бекство кукавичког злочинца коме смо присуствовали после Цера, Колубаре, пробоја Солунског фронта. Била је то свесна жртва. Исти ти живи костури су, када су се опоравили, рат завршили на 300 километара од царске Немачке. Зато, мој "сусједе", згасни мало ту мржњу и у страху и поштовању се поклони див-јунацима, победничкој српској војсци из 1918! Слава им и хвала довека.

Valdens

pre 2 godine

Manje bi zrtava bilo da je organizivana odbrana. Istu vojsku je docekalo 10.000 Crnogoraca na Mojkovcu.
(Doctor Gachet, 12. decembar 2021 11:31)

Накратко их задржало, да купе сабраћи време за повлачење. И убрзо капитулирало. Мислим да Мишић ипак није био у праву. Реорганизована и опремљена српска војска је пробила фронт. Пробој је довео до испадања Бугарске, посредно и Турске, Аустроугарске (уз италијанску офанзиву код Виторија Венета) и оставио Немачку на цедилу да се преда. Тако је завршен рат.
(Јабучило, 12. decembar 2021 14:39)

У повлачењу је изгинуо вели број људи, доле на албанској обали су су умирали и падали ко снопље. Наставило се на Крфу. У пробоју Солунског фронта, само на Кајмакчалу је изгинуло 40000 војника. О чему ти човече причаш?
Да су стали доле у фронт према непријатељу не би изгило ни приближно толико људи. Да не причамо о иживљавању Бугара над становноштом после повлачења. Мишић је био у праву.

Sremac

pre 2 godine

parodox- paradoks je da nazivas " junacima" a oni pobegulje. Kljavenine nema, niti će je biti više...
(Aleksa78, 12. decembar 2021 13:23)

Nadam se da si pripadnik naroda iz komsiluka. Ne bih voleo da pripadamo istom narod. Takvih kao ti puna je Bosna. Veru za veceru... I deca bi te se postidela...

Hammer

pre 2 godine

Sremac@ nas su u Hrišćanstvo Hrišćanski vladari oterali ognjem i mačem, otac Svetog Save, katolik i majka mu je bila katolkinja i on i braća svi su bili katolici su pobili više od 50% stanovnistva da bi nas uterali u hrišćanstvo dok se u Islam odlazilo dobrovoljno i Otomansko carstvo je za razliku od hrišćanskih država bilo verski vrlo tolerantni iniko nigde nije prelazio već se odlučivao u šta će da veruje!

@(MIRO, 12. decembar 2021 20:39)








Čoveče, ne piši koještarije kako te bre nije sramota! Sveti Sava i svi Nemanjići su bili pravoslavci, kakvi bre katolici i Nemanja i sva 3 njegova rođena brata koji su stariji od njega su iza sebe ostavili pravoslavne crkve i jevanđelja, tako da nikakvih katolika među Nemanjićima nije moglo biti, kao ni pre toga! I nije istina da su Nemanjići bilo koga masovno ubijali, jedino što su proganjali bugarsku bogumilsku sektu koja se ušančila u Srbiji gde je zloupotrebila gostoprimstvo, pa su zato morali da budu oterani. Što se islama tiče, dovoljno je reći dve reči "danak u krvi" i tu svaka dalja priča na tu temu prestaje, islam se širio pod terorom i torturom okupatora i tu je kraj svaked propagande o "dobroti" islama na ovim prostorima!

Hammer

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.

@(Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)








Prvo, ovo nije bila bežanija, nego povlačenje, povlačenje je regularna vojna taktika i to je u ovom slučaju bilo opravdano, jer je neprijatelj bio neuporedivo jači i brojniji; sa jedne strane su bili Austrijanci, Ugari, Bugari, Nemci i svi njihovi konjušari, a sa druge samo Srbi izmrcvarenu u predhodna dva balkanska rata, čik da vidim koja bi se druga vojska u to vreme bolje snašla i pružila dostojan otpor na Ceru, Kolubari ili u odbrani Beograda kao srpska vojska tada!

Drugo, Srbi se pred Turcima nisu selili u hrvatsku, jer hrvatske tada nije ni bilo pošto su je Ugari zgazili i pregazili mnogo pre toga, Srbi su se dakle raselili po Habzburškoj monarhiji gde im je data autonomija, dakle još jedna tvoja laž je razbijena.

I treće, Srbi su odlazili i u carsku Rusiju, šta misliš odakle SlavjanoSerbsk, Nova Serbija i SlavjanoSerbija u Rusiji? i još nešto, Rusija je u ono vreme bila mnogo dalje nego Ugarska, logičnije je bilo da sve te izbeglice prvo završe u Ugarskoj gde im je iz sopstvenih interesa odmah bio ponuđen smepštaj negoli u Rusiji koja je bila mnogo dalje.

Hammer

pre 2 godine

Najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja, komplet vojska, svi političari i činovnici i bogataši pobegli a sirotinju ostavili na nemilost okupatoru, SRAMOTA!

@(MIRO, 12. decembar 2021 16:28)








A mi mislili da je najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja kada do zuba naoružana vojska ubija goloruke civile, žene, decu i starce, srpska vojska u to vreme nije znala za tu vrstu primitivne, divljačke, zločinačke i genocidne ratne vojne strategije, valjda se tada u srpskoj vojsci podrazumevalo da civili nisu legitimna vojna meta, al šta znaju genocidni okupatori i njihovi konjušari šta je ratnička i vojnička čast!

Lemi

pre 2 godine

Iz ove perspektive mozda bi prebacivanje celokupne vojske u sistem gerilskog ratovanja dalo mnogo bolje rezultate i mozda spaslo desetine hiljada zivota. Mogli bi da razvlace neprijateljsku vojsku po teritoriji, ali u tom slucaju sigurno bi stradalo obicno stanovnistvo u mnogo vecoj meri. Niko ne moze da zna sta bi bilo, mozda je to povlacenje preko Albanije zaista jedini izbor koji je preostao. Strasan dogadjaj koji vecno treba da se pamti i obelezava. Tako nesto ne sme da se ponovi.

Le Scorpion Serbe

pre 2 godine

Milenijalci koji su od ratova videli jedino NATO bombardovanje 1999, a i tada su, umesto avionima NATO, izlazili na crtu Kintaru i Šao Kanu u lokalnom "Sega" klubu, komentarišu div-ljude koji su se, (tada) prepušteni od saveznika na nemilost Nemačkoj, K&K i Bugarskoj, snalazili kako su znali i umeli. Da, povukli smo se kako nam vojska ne bi bila fizički istrebljena, a kapitulacija nam nije padala na pamet. Vi biste se zapravo dičili time da smo kitili osvajače cvećem?

A ako smo "kukavice", kako pobedismo sami samciti na Ceru, Jadru i Kolubari? Ili na Kajmakčalanu 1916, godinu dana nakon katastrofe povlačenja preko Albanije? Pa proboj Solunskog fronta, hvaljen od strane kompletne tadašnje Evrope, čak i od Nemaca?

Sremac

pre 2 godine

A mi mislili da je najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja kada do zuba naoružana vojska ubija goloruke civile, žene, decu i starce, srpska vojska u to vreme nije znala za tu vrstu primitivne, divljačke, zločinačke i genocidne ratne vojne strategije, valjda se tada u srpskoj vojsci podrazumevalo da civili nisu legitimna vojna meta, al šta znaju genocidni okupatori i njihovi konjušari šta je ratnička i vojnička čast!
(Hammer, 12. decembar 2021 18:15)

"Budimo humani kao sto je bila Srbija..." Za vek vekova...

rani

pre 2 godine

parodox- paradoks je da nazivas " junacima" a oni pobegulje. Kljavenine nema, niti će je biti više...
(Aleksa78, 12. decembar 2021

Da nije bilo tih "pobegulja", ne bi ti sad sedeo u toploj sobi i lupetao preko interneta! Trebalo bi da se stidis, covece, nesretni, sta pises!

kvatro

pre 2 godine

@Valdens
O cemu ti pricas? Kakav front sa vojskom bez municije i hrane. Pa da su imali municije zar nemislis da bi razbili Bugare i spojili se sa Francuzima u Grckoj sto je i bio plan. Da li si uopste citao da su Nemci i Bugari ubijali sve vojnike na koje su naisli nije bilo zarobljenika.
Srpska vojska je bila prepustena sama sebi tj zrtvovana od strane saveznika konkretno Engleza i trebala je da nestane. Oni su i ocekivali da ostanemo i da nas sve pobiju ali verovao ili ne spasio nas je Albanac Esad Paša tadasnji premijer jer je odobrio prolaz i na obalama Albanije organizovao hranu da se oporave. Procitaj malo koliko je Srpska vojska bila u Albaniji dok se saveznici nisu smilovali. Inace u njegovu cast je i podignuta palata Albanija. Povlacenje je bio jedan pametan potez koji nam je kasnije i pomogao u oslobadjanju Srbije jer da smo ostali bili bi niko i nista i Srbija bi bila isparčana i verovatno ne bi ni postojala.

Petar

pre 2 godine

Da se ne lažemo, najbolje bi bilo da smo pristali na ultimatum pre početka rata i dočekali Austrijance da cvećem ko naša zapadna "braća". Štagod da bi nam tada uradili ne može da se poredi sa onim što nas je dočekalo. Da ne pominjem da bi drugačije priča bila i sa Jugoslavijom... možda je nikada ne bi ni bilo. Eto još jednog rata manje. Još da smo ispoštovali trojni pakt '41!? Ihaaa, gde bi nam kraj bio.

mile

pre 2 godine

Kralj Petar I je bio francuski oficir i radio je za interese Francuske. Oni su ga i doveli na vlast 1903. Kralj Aleksandar I Karađorđević je odrastao u Francuskoj i kao sin francuskog oficira takođe radio u interesu Francuske, a ne Srbije.
To objašnjava nepotreban ulazak u rat sa Austrougarskom, povlačenje vojske da bi Francuzi imali topovsko meso za solunski front i ostavljanje naroda na milost i nemilost, katastrofalno stvaranje Jugoslavije itd.
Živojin Mišić je to verovatno znao ili bar slutio, ali je bio preglasan.

coach

pre 2 godine

Povlacenje iz Albanije, gde su otisli da okupiraju. Kakva crna otadzbina!!!
Dobili sta su trazili?

Kako da nikako ne ukapirate da srbi svuda u Blakanu hoce da okupiraju i da imaju rat. Samo zbog jednog razloga, da imaju izlaz na more. Ja mislim da treba da im se da neka teritorija i da im se da pristup na more nesto kao Naum i da srbi vise ne traze rat.
(Rat-o-mir, 12. decembar 2021 15:43).

Jbg, hocemo svako jutro svezu morsku ribu. Da ne gledamo samo na tv: vratia se Sime i donio friske ribe

Sremac

pre 2 godine

Povlacenje iz Albanije, gde su otisli da okupiraju. Kakva crna otadzbina!!!
Dobili sta su trazili?

Kako da nikako ne ukapirate da srbi svuda u Blakanu hoce da okupiraju i da imaju rat. Samo zbog jednog razloga, da imaju izlaz na more. Ja mislim da treba da im se da neka teritorija i da im se da pristup na more nesto kao Naum i da srbi vise ne traze rat.
(Rat-o-mir, 12. decembar 2021 15:43)

Srbi su napali...
Koga???
Vi ste pobili neduzne civile...
Koliko ono bese???

Ogy

pre 2 godine

Najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja, komplet vojska, svi političari i činovnici i bogataši pobegli a sirotinju ostavili na nemilost okupatoru, SRAMOTA!
(MIRO, 12. decembar 2021 16:28)

# Link komentara

Miro, Miro... isto su uradili Poljaci u 2.svetskom ratu i dali svoj doprinos pobedi sveznika nad nacistima (na cijoj strani je po svoj prilici i tvoj deda ratovao), kao i Srbi u 1,svetskom ratu (i 2.sv ratu, takodje).

Sta bi ti znao o istoriji, "sine tisucljetne kulture"...

Roque

pre 2 godine

Mozemo mi da se slazemo ili ne sa odlukom o povlacenju, verovatno bi se izbegle mnoge zrtve da to nisu uradili, ali ne postovati te ljude i nipodastavati njihove ultimativne zrtve je u najmanju ruku gnusno, bilo da dolaze od ovih nesretnika iz komsiluka, iz tada nepostojecih drzava, nebitnih pokrajina carstva gde su bili slugeranje, bilo da dolaze od ovih self-hating rejects, ostecene robe ispranog mozga.

TigriMigri

pre 2 godine

Imamo priliku da budemo pamerniji. U odnosu na ono vrijeme mislim da nam je ipak lakse. Za pocetak urediti svoju kucu, odreci se pogubnih mitova i drzati se sigurnih granica. Izgraditi dobre odnose sa komsijama, pokusati sakupiti sto vise prijatelja, a manje neprijatelja. Sto se tice teritorije i zemlje uopste, ima je sasvim dovoljno, treba vise "zdravog" stanovnistva a to bi donjelo "uredjenje kuce". Nije to tako tesko.

Nsnsns

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.
(Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)
Iz Hrvatske se pobegli ne kad je dosla demokratijua već kad ste izvršili masovne zločine sirom Hrvatske.

Milun

pre 2 godine

@Petar

Mozda si i u pravu, al da smo radili takve stvari (bacali cvece na okupatore i slicno) onda ne bismo imali ni kicme ni obraza i verovatno bismo bili hrvati.

A ko hoce da ima obraz i kome je bitna cast i ko ne da da ga gaze, mora za sve to da bude spreman i na zrtvu.

E sad sta je pametnije videcemo, jos nije gotovo iako mi se cini da sad ovi bacaci cveca vode.

MIRO

pre 2 godine

Najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja, komplet vojska, svi političari i činovnici i bogataši pobegli a sirotinju ostavili na nemilost okupatoru, SRAMOTA!

тотал2

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.

Шта си имао из књижевности, ниси читао Сеобе ? Бежало се и у Русију ( кад је запад хтео да их католичи ) и то толико да је други у ланцу команде у Бородинској битци после Кутозова био маршал Милорадовић, и још 11 генерала српског порекла. Руску ратну морнарицу су основали Срби из Боке и приморја, а обештајну службу Сава Владисавчић. у Русији много наших је отишло после оправка Русије да живи и ради (али Русија прима много Руса из бивших република, плус осталих ( Узбеци, Туркмени итд ) као радно снагу па је конкуренција велика. У Кину је исто после дизање Кине отишло много младих да ради, пропушташ токове.

NikolaBg

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.
(Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)
Sloba, Marko, Mira, Marija Milošević pobegoše u Rusiju i još neki.

Crna mamba

pre 2 godine

Dolina Ropojane svaki Srbin bi trebalo da se proseta dole. Nit vece lepote nit surovijih uslova. Kad smo to prezivei prezivecemo sve.

Ђорђе Радојичић

pre 2 godine

Више "браће" у коментарима дошло да се диви див јунацима, него што је срба прокоментарисало. Разлог: па то се нама подразумева ☦🇷🇸👑

kaokako

pre 2 godine

To gerilsko ratovanje bi bilo najbolje. Poznavali su teren mnogo bolje od neprijatelja. Problem je bilo izgleda naoruzanje, nije bilo municije. Na kraju krajeva, u drugom svjetskom ratu smo tako ratovali gotovo svo vrijeme.

Neznalice, autošovinisti i mrzitelji u istom kolu

pre 2 godine

Ovima što govore o kukavičluku kad treba da se suočiš sa 3 armije od 800.000 vojnika koje te opkoljavaju (Bugari, po tradiciji sa leđa), bih poručio da pronađu primer tako male armije koja je opstala pod tim okolnostima, a nije uništena. Klasična lupetanja ljudi koji nikad u životu nisu pročitali neku knjigu iz istorije, a o vojnoj doktrini i da ne govorimo. A o ovim konjušarima i lešinarima iz komšiluka koji su čitav milenijum ljubili nečiju čizmu, ne bih ni da trošim reči. Njihovi krvavi tragovi su već zabeleženi u istoriji.

Nesko

pre 2 godine

@Petar, 12. decembar 2021 16:41

To brate! I svoju decu tako da ucis - kada ti siledzije u skoli otimaju uzinu ili novac, odmah im daj.
A kad krenu da otimaju od drugog, pomozi im da se manje muce.

Aleksa78

pre 2 godine

dusosder_ nije prelepo. živim 20 god na zapadu i taj zapad je užasan, pun emigranata i njihove nametnute " kulture" Ja se vraćam za koju god definitivno, max 5 god. Ti uživaj sa Turcima i jedi kebab.

Петар

pre 2 godine

@ О чему ти човече причаш?
(Valdens, 12. decembar 2021 19:28)

Овде сви коментаришу после битке од пре 100 и кусур година и мало је безобразно обраћати се другом коментатору тако, као да је твоје мишљење једино исправно. Он је изложио своје аргументе, ти излажеш своје. Прешли су Албанију, јер су проценили да је то најмање лоша опција, а да ли је не можемо сигурно знати, као што и у другом примеру не бисмо могли знати, зато што не знамо колики би био покољ над цивилима од стране окупатора да су се борбе наставиле у Србији.

Volina

pre 2 godine

Trebalismo odma tad da napanemo direkmo na berlim daga osvojimo unistimo i sravnimo sa zemnjom da nemci vise nikad nepostoje spasli bih smo i sve jevreje iz drugog sveckog rata bili bih nam zafalni oni sigurmo bi nam dadnuli i dosta puno zlata za to

Kolubara i Brda

pre 2 godine

Nisu se Srbi baš mnogo pitali šta da rade.Saveznicima je trebala srpska vojska, koju će odmoriti i naoružati i posle u boj, kao što je i bilo.

Kibo

pre 2 godine

240.000 gubitaka tokom povlacenja preko Albanije je preterana cifra.
(Boa II, 12. decembar 2021 15:00)

Hiljade je umrlo od prejedanja kad su atigli u Grcku. Mrsavi, izgladneli i sa dosta skupljenim zelucem svaki normalan obrok je fatalan. Pricala nam profesorka istorije

Putnik iz Kanade

pre 2 godine

Isti oni koji su nas gurnuli u rat pisu istoriju a ako neko posumnja u
ono sto je napisano proglase ga za drzavnim neprijateljem, izdajicom roda
svoga. Cak su i pjesme spjevali o nasem "junastvu i postenju".

Bežanija nevidjena

pre 2 godine

Kad su nasi preci tako skupo platili cenu da mi danas imamo svoju drzavu, zasto se mi prema nasoj drzavi danas ponasamo tako bahato.
(B.V., 12. decembar 2021 11:38)

Bežeći gde cveta limun žut. Male države na Balkanu, uključujući Srbiju, su bile derivat geopolitičkih interesa velikih sila.

MIRO

pre 2 godine

Da se razumemo niko ne tvrdi da su ti nesrećni vojnici bile kukavice, naprotiv kukavice su kao i uvek bili Karađorđevići koji su prvi zbrisali sa dovoljno para, zlata, hrane koji su deset dana bili ispred svoje vojske, kukavice su bili državni službenici, činovnici, oficiri, popovi, njima nije falilo hrane, običan vojnik kada je krenuo iz Srbije imao je sledovanje hrane za DVA DANA!

Pivalake

pre 2 godine

...ikad prije je li bilo takve bitke i rizika, za spas jedne naše vojske, druga vojska zarizika? Da se priča dok je ljudi i dok teče mutna Tara, da su ođe Crnogorci borili se sa tri cara.

TangoBravo

pre 2 godine

Ko sam ja da komentarišem vojvodu Mišića. Teško je reći šta bi bilo kad bi bilo ali s istorijskim otklonom mogu reći da bi ostanak na Kosovu i dalja borba bila pogubna i mnogo gora za konačan ishod rata za Srbiju. Treba imati na umu da je u trenutku odluke za stratešku odluku opšteg povlačenja preko Albanije kompletna vojna efektiva bila dovedena do potpunog uništenja jer je bila ukljuštena između KuK i Bugara koji su nadirali ka Kosovu na kojem nije bilo šanse da vojska opstane. Gubici bi bili višestruko veći od onih koji su bili tokom prelaska Albanije i Srbija se nikad nebi oporavila i pitanje je da li bi ikad postojala.

Rat-o-mir

pre 2 godine

Povlacenje iz Albanije, gde su otisli da okupiraju. Kakva crna otadzbina!!!
Dobili sta su trazili?

Kako da nikako ne ukapirate da srbi svuda u Blakanu hoce da okupiraju i da imaju rat. Samo zbog jednog razloga, da imaju izlaz na more. Ja mislim da treba da im se da neka teritorija i da im se da pristup na more nesto kao Naum i da srbi vise ne traze rat.

1i

pre 2 godine

Kako možete da lažete,istorija kaže: hrabra "milogorska" vojska je na čelu sa nikolom KAPITULIRALA a nikola pobeao za bari
Ja vas molim da objavite kom. kad ste već objavili da su oni zaustavili austro-ugare- tužno smešno jadno i žalosno ,ni časti ni obraza ni ljudstva ni karaktera

sergio

pre 2 godine

Ajde ljudi "pametna odluka". Crnogorci su se suprotstavili pa kapitulirali, i sta? Eno ih imaju i dan danas svoju drzavu, vecu nego ikad sto je bila. Jesul' bili neki ogromni zlocini nad CGorcima? Nisu. Bilo je Srba kamara i u Bosni i u Hrvatskoj za vreme Velikoga rata. Nesto se nesecam nekih velikih zlocina nad Srbima tad. Tek dolaskom 2 sv. rata su poceli masovni zlocini nad tim stanovnistvom. Tako da obzirom na okolne primere "pametna odluka" i ne izgleda tako pametna.

Pedja

pre 2 godine

Čukundeda Svetozar mi je ostao u plavoj grobnici, krenuo je u rat sa svoja tri sina, Mitrom, Petrom i Radoicom, oni su se Bogu hvala vratili preko Soluna kao junaci. Bili su obični srpski vojnici i nisu se razumeli u strategiju ali iz priče znam da taj narod nije bio za stvaranje Jugoslavije i da su voleli Kralja Petra, a Aleksandra nisu mogli da smisle. Tačno je da nisu imali municije i da zato misu mogli da se bore a želeli su. Ni o saveznicima nisu imali lepo mišljenje naročuto Ne o Francuzima i Englezima. Hvalili su Irce koji su se sa njima borili, Grke i Ruse. Moj pradeda Mitar je imao 42kg kada je došao na Krf. Zamislite čoveka od 190cm sa tom kilažom...Hvala im i Večna Slava. Ponosan sam što sam potomak tih pravih i čestitih. I još jedan osvrt na tekst. Prvi Srpski Kralj nije bio Stefan Pevovenčani, već Jovan Vladimir, nekoliko vekova ranije. Mošti mu počivaju u Baru, a posvećena mi je i crkva na Voždovcu. Stefan prvovenčani je bio prvi kralj iz roda Nemanjića. Moramo učiti našu istoriju da nam se ne bi ponovila. Živeli braćo

MIRO

pre 2 godine

Sremac@ nas su u Hrišćanstvo Hrišćanski vladari oterali ognjem i mačem, otac Svetog Save, katolik i majka mu je bila katolkinja i on i braća svi su bili katolici su pobili više od 50% stanovnistva da bi nas uterali u hrišćanstvo dok se u Islam odlazilo dobrovoljno i Otomansko carstvo je za razliku od hrišćanskih država bilo verski vrlo tolerantni iniko nigde nije prelazio već se odlučivao u šta će da veruje!

Владимир

pre 2 godine

....
vreme Velikoga rata. Nesto se nesecam nekih velikih zlocina nad Srbima tad. Tek dolaskom 2 sv. rata su poceli masovni zlocini nad tim stanovnistvom. Tako da obzirom na okolne primere "pametna odluka" i ne izgleda tako pametna.
(sergio, 12. decembar 2021 20:38)

А како се то "сећаш"? Који је извор твог "сећања"?
Мало "прочешљај" историјске књиге, као што сам ја радио и радим, па ћеш видети какви су злочини против Срба и масовна убиства српских цивила чињена у Босни одмах после атентата. Још један типичан пример правог геноцида против српског народа.

Vesko

pre 2 godine

Iskreno,učestvovao sam dobrovoljno u svim ratovima do 1995 -e.
Posle skoro 30 godina od prvog mog rata a sada kao veteran i čovek koji ima 55 god , razmišljam kako je bilo u koži Pašića i srpkih vojvoda tada.
Da li smo mogli da izbegnemo taj rat i tolika stradanja jer znam da bi nas danas bilo preko 20 miliona.
Koje su posledice ulaska u Veliki rat po nas jer danas mislim da mi još uvek plaćamo cenu te tzv pobede a po meni našeg najvećeg poraza.
Sad će skočiti dežurne patriote da arlauču da sam izdajnik iako nemam pola stomaka i nikada nisam bežao , s obzirom da sam bio u jedinici za prepade.
Takođe smatram da su naše političke vođe tog doba ili politčki slepci i analfabete ili najveći izdjnici našeg roda.

H

pre 2 godine

Iskreno,učestvovao sam dobrovoljno u svim ratovima do 1995 -e.
Posle skoro 30 godina od prvog mog rata a sada kao veteran i čovek koji ima 55 god , razmišljam kako je bilo u koži Pašića i srpkih vojvoda tada.
Da li smo mogli da izbegnemo taj rat i tolika stradanja jer znam da bi nas danas bilo preko 20 miliona.
Koje su posledice ulaska u Veliki rat po nas jer danas mislim da mi još uvek plaćamo cenu te tzv pobede a po meni našeg najvećeg poraza.
Sad će skočiti dežurne patriote da arlauču da sam izdajnik iako nemam pola stomaka i nikada nisam bežao , s obzirom da sam bio u jedinici za prepade.
Takođe smatram da su naše političke vođe tog doba ili politčki slepci i analfabete ili najveći izdjnici našeg roda.
(Vesko, 13. decembar 2021 21:25)


Naš najveći poraz je 1. decembar 1918. godine kada smo ušli u zajednicu sa našim najvećim koljačima, sa "braćom" katolicima.

Toza Vampir

pre 2 godine

Albanska golgota posledica je:
1) Odbijanja Pašića i Kralja da zaključe ponuđeni separatni mir sa AU (koju je Nemačka svojski pritisla u ovom pravcu) u kasnu zimu 1915. godine;
2) Odbijanja Pašića i Kralja da izvrše preventivni napad prema Bugarskoj koju je zahtevala vojska.
3) pogrešne procene razvoja Galipoljske operacije na Dardanelima.
Posledice su:
1) Katastrofalni ljudski i materijalni gubici, pri samoj albanskoj golgoti;
2) zavođenje surove okupacija Srbije u kojoj je stradalo više ljudi nego pri samom povlačenju u Albaiju;
2) bukvalno žrtvovanje (za koje niko nije odgovarao) 35.000 od 40.000 regruta (ne vojnika, nego regruta) dece od 16-19 godina, koje je srpska država povela sa sobom da budu neka nova vojska, a pri tome im nije obezbedila minimum obuće, hrane i odeće, ovi regruti su upućeni na povlačenje najdužom i ispostaviće se najgorom rutom preko Ljum kule-Debra- Struge- Elbasana i južnoalbanskih močvara.

VIT

pre 2 godine

Čitajući komentare vidim da u Srbiji ima dosta pametnih, posebno posle bitke. Pitanje povlačenja vojske preko Albanije, ipak zaslužuje i dalje da se o njemu priča. Koliko je to bilo viteški, o tome neću. Ostaviti staro, nejako i žene i decu na milost i nemilost austrijancima, nemcima i bugarima, daje za pravo svakom, posebno gospodinu Mišiću, da se izjasni. Rezultati svega su poznati. Pročitajte nešto i od Dobrice Ćosića. Možda će vam biti jasnije. Ali šta reći, znam da će biti minusa koliko hoćete, posle ovoga što ću reći.
GOTOVO SVAKI SRPSKI PORAZ VELIČAN JE KAO NAJBLISTAVIJA POBEDA. Nek nam Bog pomogne.

Komša

pre 2 godine

Bilo je Srba kamara i u Bosni i u Hrvatskoj za vreme Velikoga rata. Nesto se nesecam nekih velikih zlocina nad Srbima tad. Tek dolaskom 2 sv. rata su poceli masovni zlocini nad tim stanovnistvom. Tako da obzirom na okolne primere "pametna odluka" i ne izgleda tako pametna.
(sergio, 12. decembar 2021 20:38) 

Nije baš tako.
Inače težak položaj Srba u tim krajevima jako se pogoršao posle atentata u Sarajevu.Zabrsnjena su srpska udruženja,kulturni centri a Srbi su proganjani.
U Zagrebu su frankovci podbunjivali narod protiv Srba,u Bosni su oformljene parapolicijske snage koje su vrsile progone,ubistva (Sarajevo)... Sve je to kuvano od strane Beča jos od sredine 19.veka a tada je pojačan pritisak u sklopu priprema za rat.
Mnogo Srba je internirano u logore (posebno u Vojvodini) - najpoznatije stratiste se nalazilo u Aradu.
Rezultat takve antisrpske kampanje vidjen je u Mačvi početkom rata.
Mislim da ti "detalji" nisu bili baš dobro ispraceni u udžbenicima istorije.

Mati

pre 2 godine

Znaci ostavili zemlju (zarad cije odbrane su postojali), decu, zene na milost i nemilost, sve sto je izgradjeno i obradjeno da se zaparlozi. Sva materijalna i duhovna dostignuca da budu zatrta, razvucena ili zapaljena... Pa ako to ne branis sta branis? Zasto su krenuli u Grcku? Evo zasto:u semenim kesama su nosili seme na sigurno. U nadi da ce to sacuvati i posejati ponovo. Sve ostalo su bili spremni da ostave na unistenje. Sebicna odluka uz uzasne posledice. Mnogi preziveli se do kraja nikada i nisu vratili u Srbiju da zasejavaju. Otisli diljem sveta sto dalje.

vox

pre 2 godine

Nisu se Srbi baš mnogo pitali šta da rade.Saveznicima je trebala srpska vojska, koju će odmoriti i naoružati i posle u boj, kao što je i bilo.
(Kolubara i Brda, 12. decembar 2021 18:00)

Saveznici su odbijali da ih pokupe brodovima sa albanske obale. Tek nakon ucjene sa povlačenjem iz rata (mislim Rusija) ukrcavaju ih na brodove i odvoze na Krf.
Austrougarska vojska staje i šalje dopis u glavni štab,da tu nema više šta i koga da se progoni.
Ovi šta pričaju o vojničkoj časti neka istraže šta je radila srpska vojska po Albaniji u balkanskom ratu i neka pročitaju od Krleže "Sve je počelo u Odesi"

Dollar

pre 2 godine

@MIRO Ti, pominješ Svetog Savu Posvećenog, koji je živio prije raskola crkve na Pravoslavnu i Katoličku. Naš Rastko, je rođen, posle... Skoro, pola milenijuma, posle.

magistar colovic

pre 2 godine

Odmah da se razumemo. Ko brani sve ne brani nista. Tako da Misic, na zalost, nije bio u pravu. Na stranu to sto je taj potez bio poguban po stanovnistvo a i samu vojsku.

Bežanija

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.

Rat-o-mir

pre 2 godine

Povlacenje iz Albanije, gde su otisli da okupiraju. Kakva crna otadzbina!!!
Dobili sta su trazili?

Kako da nikako ne ukapirate da srbi svuda u Blakanu hoce da okupiraju i da imaju rat. Samo zbog jednog razloga, da imaju izlaz na more. Ja mislim da treba da im se da neka teritorija i da im se da pristup na more nesto kao Naum i da srbi vise ne traze rat.

MIRO

pre 2 godine

Najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja, komplet vojska, svi političari i činovnici i bogataši pobegli a sirotinju ostavili na nemilost okupatoru, SRAMOTA!

MIRO

pre 2 godine

Sremac@ nas su u Hrišćanstvo Hrišćanski vladari oterali ognjem i mačem, otac Svetog Save, katolik i majka mu je bila katolkinja i on i braća svi su bili katolici su pobili više od 50% stanovnistva da bi nas uterali u hrišćanstvo dok se u Islam odlazilo dobrovoljno i Otomansko carstvo je za razliku od hrišćanskih država bilo verski vrlo tolerantni iniko nigde nije prelazio već se odlučivao u šta će da veruje!

Hammer

pre 2 godine

Zašto se jednostavno ne kaže istina. To je bila bežanija, a narod je ostavljen na milost neprijatelju.

@(Miki, 12. decembar 2021 14:58)









Bežanija je kad se "super-sila" povlači iz Avganistana pred šačicom Talibana, a povlačenje pred 5 puta brojnijim i bolje naoružanim, spremnijim i odmornijim neprijateljem nije bežanija, nego strateško povlačenje, mogli su da biraju ili da se povuku ili da budu uništeni, da su ostali, ne bi dobili priliku da se za par godina izbore za veličanstvenu pobedu u ratu koja je bila ključna za slom agresora! I još nešto, Srbi su civilizovan narod spram agresora koji ih je tada napao, računali su tadašnji Srbi da neprijatelj neće ubijati civile, jer se kod srpske vojske to podrazumevalo, Srbi su još tada znali za ratnički kodeks, ali ono što nisu Srbi znali je da naspram sebe imaju genocidne divljake!

Mile

pre 2 godine

Ja sam jedva dočekao da napustim otadžbinu. Pozdrav iz Nemačke, ovde je prelepo!
(Dušožder, 12. decembar 2021 17:16)


Ako, odmah se i pokatoliči i poljubi papu u ruku umesto nas, mnogo nam ga pozdravi i poruči mu da nas još ima od onih koji se ne predajemo i ne potčinjavamo.

mile

pre 2 godine

Kralj Petar I je bio francuski oficir i radio je za interese Francuske. Oni su ga i doveli na vlast 1903. Kralj Aleksandar I Karađorđević je odrastao u Francuskoj i kao sin francuskog oficira takođe radio u interesu Francuske, a ne Srbije.
To objašnjava nepotreban ulazak u rat sa Austrougarskom, povlačenje vojske da bi Francuzi imali topovsko meso za solunski front i ostavljanje naroda na milost i nemilost, katastrofalno stvaranje Jugoslavije itd.
Živojin Mišić je to verovatno znao ili bar slutio, ali je bio preglasan.

MIRO

pre 2 godine

Da se razumemo niko ne tvrdi da su ti nesrećni vojnici bile kukavice, naprotiv kukavice su kao i uvek bili Karađorđevići koji su prvi zbrisali sa dovoljno para, zlata, hrane koji su deset dana bili ispred svoje vojske, kukavice su bili državni službenici, činovnici, oficiri, popovi, njima nije falilo hrane, običan vojnik kada je krenuo iz Srbije imao je sledovanje hrane za DVA DANA!

Јабучило

pre 2 godine

Manje bi zrtava bilo da je organizivana odbrana. Istu vojsku je docekalo 10.000 Crnogoraca na Mojkovcu.
(Doctor Gachet, 12. decembar 2021 11:31)

Накратко их задржало, да купе сабраћи време за повлачење. И убрзо капитулирало. Мислим да Мишић ипак није био у праву. Реорганизована и опремљена српска војска је пробила фронт. Пробој је довео до испадања Бугарске, посредно и Турске, Аустроугарске (уз италијанску офанзиву код Виторија Венета) и оставио Немачку на цедилу да се преда. Тако је завршен рат.

rani

pre 2 godine

parodox- paradoks je da nazivas " junacima" a oni pobegulje. Kljavenine nema, niti će je biti više...
(Aleksa78, 12. decembar 2021

Da nije bilo tih "pobegulja", ne bi ti sad sedeo u toploj sobi i lupetao preko interneta! Trebalo bi da se stidis, covece, nesretni, sta pises!

Hammer

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.

@(Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)








Prvo, ovo nije bila bežanija, nego povlačenje, povlačenje je regularna vojna taktika i to je u ovom slučaju bilo opravdano, jer je neprijatelj bio neuporedivo jači i brojniji; sa jedne strane su bili Austrijanci, Ugari, Bugari, Nemci i svi njihovi konjušari, a sa druge samo Srbi izmrcvarenu u predhodna dva balkanska rata, čik da vidim koja bi se druga vojska u to vreme bolje snašla i pružila dostojan otpor na Ceru, Kolubari ili u odbrani Beograda kao srpska vojska tada!

Drugo, Srbi se pred Turcima nisu selili u hrvatsku, jer hrvatske tada nije ni bilo pošto su je Ugari zgazili i pregazili mnogo pre toga, Srbi su se dakle raselili po Habzburškoj monarhiji gde im je data autonomija, dakle još jedna tvoja laž je razbijena.

I treće, Srbi su odlazili i u carsku Rusiju, šta misliš odakle SlavjanoSerbsk, Nova Serbija i SlavjanoSerbija u Rusiji? i još nešto, Rusija je u ono vreme bila mnogo dalje nego Ugarska, logičnije je bilo da sve te izbeglice prvo završe u Ugarskoj gde im je iz sopstvenih interesa odmah bio ponuđen smepštaj negoli u Rusiji koja je bila mnogo dalje.

Nsnsns

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.
(Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)
Iz Hrvatske se pobegli ne kad je dosla demokratijua već kad ste izvršili masovne zločine sirom Hrvatske.

Volina

pre 2 godine

Trebalismo odma tad da napanemo direkmo na berlim daga osvojimo unistimo i sravnimo sa zemnjom da nemci vise nikad nepostoje spasli bih smo i sve jevreje iz drugog sveckog rata bili bih nam zafalni oni sigurmo bi nam dadnuli i dosta puno zlata za to

Petar

pre 2 godine

Da se ne lažemo, najbolje bi bilo da smo pristali na ultimatum pre početka rata i dočekali Austrijance da cvećem ko naša zapadna "braća". Štagod da bi nam tada uradili ne može da se poredi sa onim što nas je dočekalo. Da ne pominjem da bi drugačije priča bila i sa Jugoslavijom... možda je nikada ne bi ni bilo. Eto još jednog rata manje. Još da smo ispoštovali trojni pakt '41!? Ihaaa, gde bi nam kraj bio.

mr

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.
(Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)

Ако ти је за утеху, да нису бежали Енглези, Немци, Французи, не би било Амера. Да нису бежали Шпнаци, Португалци, Италијани, не би било Бразила, Аргентине. Да Срби нису бежали, не би данас ни било ових Редовитих који Редовито долазе на стране овдашњих портала.

Hammer

pre 2 godine

Sremac@ nas su u Hrišćanstvo Hrišćanski vladari oterali ognjem i mačem, otac Svetog Save, katolik i majka mu je bila katolkinja i on i braća svi su bili katolici su pobili više od 50% stanovnistva da bi nas uterali u hrišćanstvo dok se u Islam odlazilo dobrovoljno i Otomansko carstvo je za razliku od hrišćanskih država bilo verski vrlo tolerantni iniko nigde nije prelazio već se odlučivao u šta će da veruje!

@(MIRO, 12. decembar 2021 20:39)








Čoveče, ne piši koještarije kako te bre nije sramota! Sveti Sava i svi Nemanjići su bili pravoslavci, kakvi bre katolici i Nemanja i sva 3 njegova rođena brata koji su stariji od njega su iza sebe ostavili pravoslavne crkve i jevanđelja, tako da nikakvih katolika među Nemanjićima nije moglo biti, kao ni pre toga! I nije istina da su Nemanjići bilo koga masovno ubijali, jedino što su proganjali bugarsku bogumilsku sektu koja se ušančila u Srbiji gde je zloupotrebila gostoprimstvo, pa su zato morali da budu oterani. Što se islama tiče, dovoljno je reći dve reči "danak u krvi" i tu svaka dalja priča na tu temu prestaje, islam se širio pod terorom i torturom okupatora i tu je kraj svaked propagande o "dobroti" islama na ovim prostorima!

sergio

pre 2 godine

Ajde ljudi "pametna odluka". Crnogorci su se suprotstavili pa kapitulirali, i sta? Eno ih imaju i dan danas svoju drzavu, vecu nego ikad sto je bila. Jesul' bili neki ogromni zlocini nad CGorcima? Nisu. Bilo je Srba kamara i u Bosni i u Hrvatskoj za vreme Velikoga rata. Nesto se nesecam nekih velikih zlocina nad Srbima tad. Tek dolaskom 2 sv. rata su poceli masovni zlocini nad tim stanovnistvom. Tako da obzirom na okolne primere "pametna odluka" i ne izgleda tako pametna.

Ne smaraj bote!

pre 2 godine

Ja sam jedva dočekao da napustim otadžbinu. Pozdrav iz Nemačke, ovde je prelepo!
@(Dušožder, 12. decembar 2021 17:16)



Odlično, a šta onda tražiš onda ovde, je l' nemate svoje sajtove u Nemačkoj ili ne znaš nemački, misim treće nema?

Sremac

pre 2 godine

parodox- paradoks je da nazivas " junacima" a oni pobegulje. Kljavenine nema, niti će je biti više...
(Aleksa78, 12. decembar 2021 13:23)

Nadam se da si pripadnik naroda iz komsiluka. Ne bih voleo da pripadamo istom narod. Takvih kao ti puna je Bosna. Veru za veceru... I deca bi te se postidela...

1i

pre 2 godine

Kako možete da lažete,istorija kaže: hrabra "milogorska" vojska je na čelu sa nikolom KAPITULIRALA a nikola pobeao za bari
Ja vas molim da objavite kom. kad ste već objavili da su oni zaustavili austro-ugare- tužno smešno jadno i žalosno ,ni časti ni obraza ni ljudstva ni karaktera

Ogy

pre 2 godine

Najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja, komplet vojska, svi političari i činovnici i bogataši pobegli a sirotinju ostavili na nemilost okupatoru, SRAMOTA!
(MIRO, 12. decembar 2021 16:28)

# Link komentara

Miro, Miro... isto su uradili Poljaci u 2.svetskom ratu i dali svoj doprinos pobedi sveznika nad nacistima (na cijoj strani je po svoj prilici i tvoj deda ratovao), kao i Srbi u 1,svetskom ratu (i 2.sv ratu, takodje).

Sta bi ti znao o istoriji, "sine tisucljetne kulture"...

тотал2

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.

Шта си имао из књижевности, ниси читао Сеобе ? Бежало се и у Русију ( кад је запад хтео да их католичи ) и то толико да је други у ланцу команде у Бородинској битци после Кутозова био маршал Милорадовић, и још 11 генерала српског порекла. Руску ратну морнарицу су основали Срби из Боке и приморја, а обештајну службу Сава Владисавчић. у Русији много наших је отишло после оправка Русије да живи и ради (али Русија прима много Руса из бивших република, плус осталих ( Узбеци, Туркмени итд ) као радно снагу па је конкуренција велика. У Кину је исто после дизање Кине отишло много младих да ради, пропушташ токове.

my way

pre 2 godine

Непријатељ је био јачи и претходна 2 пута, па је поражен на Церу и Колубари. Оно што је чињеница је да нас нису покопале грешке у рату, него грешке у миру. Ту пре свега мислим да југословенску заблуду...

Dox

pre 2 godine

"62.000 srpskih vojnika odlučilo je rat. Sramota!" (nemački kajzer bugarskon caru)

Slava mom pradedi Vitomiru i njegovoj braći, od kojih su dvojica ostala u gudurama Albanije. Slava svim našim herojima, jer zbog njih možemo svakom ološu da pogledamo pravo u oči.

A vas izrode ko j..e.

Bežanija nevidjena

pre 2 godine

Kad su nasi preci tako skupo platili cenu da mi danas imamo svoju drzavu, zasto se mi prema nasoj drzavi danas ponasamo tako bahato.
(B.V., 12. decembar 2021 11:38)

Bežeći gde cveta limun žut. Male države na Balkanu, uključujući Srbiju, su bile derivat geopolitičkih interesa velikih sila.

Sremac

pre 2 godine

Povlacenje iz Albanije, gde su otisli da okupiraju. Kakva crna otadzbina!!!
Dobili sta su trazili?

Kako da nikako ne ukapirate da srbi svuda u Blakanu hoce da okupiraju i da imaju rat. Samo zbog jednog razloga, da imaju izlaz na more. Ja mislim da treba da im se da neka teritorija i da im se da pristup na more nesto kao Naum i da srbi vise ne traze rat.
(Rat-o-mir, 12. decembar 2021 15:43)

Srbi su napali...
Koga???
Vi ste pobili neduzne civile...
Koliko ono bese???

M. R.

pre 2 godine

A ono na šta mi još niko nije dao odgovor - zašto se potom Mišićeva Prva armija povlačila preko Crne Gore, a ne preko Albanije?

Zar nisu mogli i ostali preko Crne Gore, gde nije bilo neprijatelja, a bilo je i (solidnih) drumova?

Milun

pre 2 godine

@Petar

Mozda si i u pravu, al da smo radili takve stvari (bacali cvece na okupatore i slicno) onda ne bismo imali ni kicme ni obraza i verovatno bismo bili hrvati.

A ko hoce da ima obraz i kome je bitna cast i ko ne da da ga gaze, mora za sve to da bude spreman i na zrtvu.

E sad sta je pametnije videcemo, jos nije gotovo iako mi se cini da sad ovi bacaci cveca vode.

Tako je bilo

pre 2 godine

Ne možemo vtatiti vreme,legendarni Živojin Mišić je ostao usamljen u svom stavu i sad se svodi na ono šta bi bilo kad bi bilo. Meni je žalivije što Kralj Aleksandar nije poslušao Mišića kad mu je szgerisao da ne pravi državu sa Hrvatina.

Hammer

pre 2 godine

Najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja, komplet vojska, svi političari i činovnici i bogataši pobegli a sirotinju ostavili na nemilost okupatoru, SRAMOTA!

@(MIRO, 12. decembar 2021 16:28)








A mi mislili da je najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja kada do zuba naoružana vojska ubija goloruke civile, žene, decu i starce, srpska vojska u to vreme nije znala za tu vrstu primitivne, divljačke, zločinačke i genocidne ratne vojne strategije, valjda se tada u srpskoj vojsci podrazumevalo da civili nisu legitimna vojna meta, al šta znaju genocidni okupatori i njihovi konjušari šta je ratnička i vojnička čast!

Јабучило

pre 2 godine

i dok su čekali da rat prođe,nastala je stara narodna:
"tko leži,ne bježi"
(gringo, 12. decembar 2021 17:17)

Да ли си свестан колика храброст је била потребна за повлачење српске војске? И није то било безглаво бекство кукавичког злочинца коме смо присуствовали после Цера, Колубаре, пробоја Солунског фронта. Била је то свесна жртва. Исти ти живи костури су, када су се опоравили, рат завршили на 300 километара од царске Немачке. Зато, мој "сусједе", згасни мало ту мржњу и у страху и поштовању се поклони див-јунацима, победничкој српској војсци из 1918! Слава им и хвала довека.

Sremac

pre 2 godine

A mi mislili da je najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja kada do zuba naoružana vojska ubija goloruke civile, žene, decu i starce, srpska vojska u to vreme nije znala za tu vrstu primitivne, divljačke, zločinačke i genocidne ratne vojne strategije, valjda se tada u srpskoj vojsci podrazumevalo da civili nisu legitimna vojna meta, al šta znaju genocidni okupatori i njihovi konjušari šta je ratnička i vojnička čast!
(Hammer, 12. decembar 2021 18:15)

"Budimo humani kao sto je bila Srbija..." Za vek vekova...

Valdens

pre 2 godine

Manje bi zrtava bilo da je organizivana odbrana. Istu vojsku je docekalo 10.000 Crnogoraca na Mojkovcu.
(Doctor Gachet, 12. decembar 2021 11:31)

Накратко их задржало, да купе сабраћи време за повлачење. И убрзо капитулирало. Мислим да Мишић ипак није био у праву. Реорганизована и опремљена српска војска је пробила фронт. Пробој је довео до испадања Бугарске, посредно и Турске, Аустроугарске (уз италијанску офанзиву код Виторија Венета) и оставио Немачку на цедилу да се преда. Тако је завршен рат.
(Јабучило, 12. decembar 2021 14:39)

У повлачењу је изгинуо вели број људи, доле на албанској обали су су умирали и падали ко снопље. Наставило се на Крфу. У пробоју Солунског фронта, само на Кајмакчалу је изгинуло 40000 војника. О чему ти човече причаш?
Да су стали доле у фронт према непријатељу не би изгило ни приближно толико људи. Да не причамо о иживљавању Бугара над становноштом после повлачења. Мишић је био у праву.

Lemi

pre 2 godine

Iz ove perspektive mozda bi prebacivanje celokupne vojske u sistem gerilskog ratovanja dalo mnogo bolje rezultate i mozda spaslo desetine hiljada zivota. Mogli bi da razvlace neprijateljsku vojsku po teritoriji, ali u tom slucaju sigurno bi stradalo obicno stanovnistvo u mnogo vecoj meri. Niko ne moze da zna sta bi bilo, mozda je to povlacenje preko Albanije zaista jedini izbor koji je preostao. Strasan dogadjaj koji vecno treba da se pamti i obelezava. Tako nesto ne sme da se ponovi.

NikolaBg

pre 2 godine

Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.
(Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)
Sloba, Marko, Mira, Marija Milošević pobegoše u Rusiju i još neki.

Aleksa78

pre 2 godine

dusosder_ nije prelepo. živim 20 god na zapadu i taj zapad je užasan, pun emigranata i njihove nametnute " kulture" Ja se vraćam za koju god definitivno, max 5 god. Ti uživaj sa Turcima i jedi kebab.

kvatro

pre 2 godine

@Valdens
O cemu ti pricas? Kakav front sa vojskom bez municije i hrane. Pa da su imali municije zar nemislis da bi razbili Bugare i spojili se sa Francuzima u Grckoj sto je i bio plan. Da li si uopste citao da su Nemci i Bugari ubijali sve vojnike na koje su naisli nije bilo zarobljenika.
Srpska vojska je bila prepustena sama sebi tj zrtvovana od strane saveznika konkretno Engleza i trebala je da nestane. Oni su i ocekivali da ostanemo i da nas sve pobiju ali verovao ili ne spasio nas je Albanac Esad Paša tadasnji premijer jer je odobrio prolaz i na obalama Albanije organizovao hranu da se oporave. Procitaj malo koliko je Srpska vojska bila u Albaniji dok se saveznici nisu smilovali. Inace u njegovu cast je i podignuta palata Albanija. Povlacenje je bio jedan pametan potez koji nam je kasnije i pomogao u oslobadjanju Srbije jer da smo ostali bili bi niko i nista i Srbija bi bila isparčana i verovatno ne bi ni postojala.

Kolubara i Brda

pre 2 godine

Nisu se Srbi baš mnogo pitali šta da rade.Saveznicima je trebala srpska vojska, koju će odmoriti i naoružati i posle u boj, kao što je i bilo.

Putnik iz Kanade

pre 2 godine

Isti oni koji su nas gurnuli u rat pisu istoriju a ako neko posumnja u
ono sto je napisano proglase ga za drzavnim neprijateljem, izdajicom roda
svoga. Cak su i pjesme spjevali o nasem "junastvu i postenju".

Le Scorpion Serbe

pre 2 godine

Milenijalci koji su od ratova videli jedino NATO bombardovanje 1999, a i tada su, umesto avionima NATO, izlazili na crtu Kintaru i Šao Kanu u lokalnom "Sega" klubu, komentarišu div-ljude koji su se, (tada) prepušteni od saveznika na nemilost Nemačkoj, K&K i Bugarskoj, snalazili kako su znali i umeli. Da, povukli smo se kako nam vojska ne bi bila fizički istrebljena, a kapitulacija nam nije padala na pamet. Vi biste se zapravo dičili time da smo kitili osvajače cvećem?

A ako smo "kukavice", kako pobedismo sami samciti na Ceru, Jadru i Kolubari? Ili na Kajmakčalanu 1916, godinu dana nakon katastrofe povlačenja preko Albanije? Pa proboj Solunskog fronta, hvaljen od strane kompletne tadašnje Evrope, čak i od Nemaca?

coach

pre 2 godine

Povlacenje iz Albanije, gde su otisli da okupiraju. Kakva crna otadzbina!!!
Dobili sta su trazili?

Kako da nikako ne ukapirate da srbi svuda u Blakanu hoce da okupiraju i da imaju rat. Samo zbog jednog razloga, da imaju izlaz na more. Ja mislim da treba da im se da neka teritorija i da im se da pristup na more nesto kao Naum i da srbi vise ne traze rat.
(Rat-o-mir, 12. decembar 2021 15:43).

Jbg, hocemo svako jutro svezu morsku ribu. Da ne gledamo samo na tv: vratia se Sime i donio friske ribe

Nesko

pre 2 godine

@Petar, 12. decembar 2021 16:41

To brate! I svoju decu tako da ucis - kada ti siledzije u skoli otimaju uzinu ili novac, odmah im daj.
A kad krenu da otimaju od drugog, pomozi im da se manje muce.

Roque

pre 2 godine

Mozemo mi da se slazemo ili ne sa odlukom o povlacenju, verovatno bi se izbegle mnoge zrtve da to nisu uradili, ali ne postovati te ljude i nipodastavati njihove ultimativne zrtve je u najmanju ruku gnusno, bilo da dolaze od ovih nesretnika iz komsiluka, iz tada nepostojecih drzava, nebitnih pokrajina carstva gde su bili slugeranje, bilo da dolaze od ovih self-hating rejects, ostecene robe ispranog mozga.

Neznalice, autošovinisti i mrzitelji u istom kolu

pre 2 godine

Ovima što govore o kukavičluku kad treba da se suočiš sa 3 armije od 800.000 vojnika koje te opkoljavaju (Bugari, po tradiciji sa leđa), bih poručio da pronađu primer tako male armije koja je opstala pod tim okolnostima, a nije uništena. Klasična lupetanja ljudi koji nikad u životu nisu pročitali neku knjigu iz istorije, a o vojnoj doktrini i da ne govorimo. A o ovim konjušarima i lešinarima iz komšiluka koji su čitav milenijum ljubili nečiju čizmu, ne bih ni da trošim reči. Njihovi krvavi tragovi su već zabeleženi u istoriji.

TigriMigri

pre 2 godine

Imamo priliku da budemo pamerniji. U odnosu na ono vrijeme mislim da nam je ipak lakse. Za pocetak urediti svoju kucu, odreci se pogubnih mitova i drzati se sigurnih granica. Izgraditi dobre odnose sa komsijama, pokusati sakupiti sto vise prijatelja, a manje neprijatelja. Sto se tice teritorije i zemlje uopste, ima je sasvim dovoljno, treba vise "zdravog" stanovnistva a to bi donjelo "uredjenje kuce". Nije to tako tesko.

Kibo

pre 2 godine

240.000 gubitaka tokom povlacenja preko Albanije je preterana cifra.
(Boa II, 12. decembar 2021 15:00)

Hiljade je umrlo od prejedanja kad su atigli u Grcku. Mrsavi, izgladneli i sa dosta skupljenim zelucem svaki normalan obrok je fatalan. Pricala nam profesorka istorije

Crna mamba

pre 2 godine

Dolina Ropojane svaki Srbin bi trebalo da se proseta dole. Nit vece lepote nit surovijih uslova. Kad smo to prezivei prezivecemo sve.

TangoBravo

pre 2 godine

Ko sam ja da komentarišem vojvodu Mišića. Teško je reći šta bi bilo kad bi bilo ali s istorijskim otklonom mogu reći da bi ostanak na Kosovu i dalja borba bila pogubna i mnogo gora za konačan ishod rata za Srbiju. Treba imati na umu da je u trenutku odluke za stratešku odluku opšteg povlačenja preko Albanije kompletna vojna efektiva bila dovedena do potpunog uništenja jer je bila ukljuštena između KuK i Bugara koji su nadirali ka Kosovu na kojem nije bilo šanse da vojska opstane. Gubici bi bili višestruko veći od onih koji su bili tokom prelaska Albanije i Srbija se nikad nebi oporavila i pitanje je da li bi ikad postojala.

Pivalake

pre 2 godine

...ikad prije je li bilo takve bitke i rizika, za spas jedne naše vojske, druga vojska zarizika? Da se priča dok je ljudi i dok teče mutna Tara, da su ođe Crnogorci borili se sa tri cara.

Петар

pre 2 godine

@ О чему ти човече причаш?
(Valdens, 12. decembar 2021 19:28)

Овде сви коментаришу после битке од пре 100 и кусур година и мало је безобразно обраћати се другом коментатору тако, као да је твоје мишљење једино исправно. Он је изложио своје аргументе, ти излажеш своје. Прешли су Албанију, јер су проценили да је то најмање лоша опција, а да ли је не можемо сигурно знати, као што и у другом примеру не бисмо могли знати, зато што не знамо колики би био покољ над цивилима од стране окупатора да су се борбе наставиле у Србији.

VIT

pre 2 godine

Čitajući komentare vidim da u Srbiji ima dosta pametnih, posebno posle bitke. Pitanje povlačenja vojske preko Albanije, ipak zaslužuje i dalje da se o njemu priča. Koliko je to bilo viteški, o tome neću. Ostaviti staro, nejako i žene i decu na milost i nemilost austrijancima, nemcima i bugarima, daje za pravo svakom, posebno gospodinu Mišiću, da se izjasni. Rezultati svega su poznati. Pročitajte nešto i od Dobrice Ćosića. Možda će vam biti jasnije. Ali šta reći, znam da će biti minusa koliko hoćete, posle ovoga što ću reći.
GOTOVO SVAKI SRPSKI PORAZ VELIČAN JE KAO NAJBLISTAVIJA POBEDA. Nek nam Bog pomogne.

kaokako

pre 2 godine

To gerilsko ratovanje bi bilo najbolje. Poznavali su teren mnogo bolje od neprijatelja. Problem je bilo izgleda naoruzanje, nije bilo municije. Na kraju krajeva, u drugom svjetskom ratu smo tako ratovali gotovo svo vrijeme.

H

pre 2 godine

Iskreno,učestvovao sam dobrovoljno u svim ratovima do 1995 -e.
Posle skoro 30 godina od prvog mog rata a sada kao veteran i čovek koji ima 55 god , razmišljam kako je bilo u koži Pašića i srpkih vojvoda tada.
Da li smo mogli da izbegnemo taj rat i tolika stradanja jer znam da bi nas danas bilo preko 20 miliona.
Koje su posledice ulaska u Veliki rat po nas jer danas mislim da mi još uvek plaćamo cenu te tzv pobede a po meni našeg najvećeg poraza.
Sad će skočiti dežurne patriote da arlauču da sam izdajnik iako nemam pola stomaka i nikada nisam bežao , s obzirom da sam bio u jedinici za prepade.
Takođe smatram da su naše političke vođe tog doba ili politčki slepci i analfabete ili najveći izdjnici našeg roda.
(Vesko, 13. decembar 2021 21:25)


Naš najveći poraz je 1. decembar 1918. godine kada smo ušli u zajednicu sa našim najvećim koljačima, sa "braćom" katolicima.

Ђорђе Радојичић

pre 2 godine

Више "браће" у коментарима дошло да се диви див јунацима, него што је срба прокоментарисало. Разлог: па то се нама подразумева ☦🇷🇸👑

Mati

pre 2 godine

Znaci ostavili zemlju (zarad cije odbrane su postojali), decu, zene na milost i nemilost, sve sto je izgradjeno i obradjeno da se zaparlozi. Sva materijalna i duhovna dostignuca da budu zatrta, razvucena ili zapaljena... Pa ako to ne branis sta branis? Zasto su krenuli u Grcku? Evo zasto:u semenim kesama su nosili seme na sigurno. U nadi da ce to sacuvati i posejati ponovo. Sve ostalo su bili spremni da ostave na unistenje. Sebicna odluka uz uzasne posledice. Mnogi preziveli se do kraja nikada i nisu vratili u Srbiju da zasejavaju. Otisli diljem sveta sto dalje.

vox

pre 2 godine

Nisu se Srbi baš mnogo pitali šta da rade.Saveznicima je trebala srpska vojska, koju će odmoriti i naoružati i posle u boj, kao što je i bilo.
(Kolubara i Brda, 12. decembar 2021 18:00)

Saveznici su odbijali da ih pokupe brodovima sa albanske obale. Tek nakon ucjene sa povlačenjem iz rata (mislim Rusija) ukrcavaju ih na brodove i odvoze na Krf.
Austrougarska vojska staje i šalje dopis u glavni štab,da tu nema više šta i koga da se progoni.
Ovi šta pričaju o vojničkoj časti neka istraže šta je radila srpska vojska po Albaniji u balkanskom ratu i neka pročitaju od Krleže "Sve je počelo u Odesi"

magistar colovic

pre 2 godine

Odmah da se razumemo. Ko brani sve ne brani nista. Tako da Misic, na zalost, nije bio u pravu. Na stranu to sto je taj potez bio poguban po stanovnistvo a i samu vojsku.

Komša

pre 2 godine

Bilo je Srba kamara i u Bosni i u Hrvatskoj za vreme Velikoga rata. Nesto se nesecam nekih velikih zlocina nad Srbima tad. Tek dolaskom 2 sv. rata su poceli masovni zlocini nad tim stanovnistvom. Tako da obzirom na okolne primere "pametna odluka" i ne izgleda tako pametna.
(sergio, 12. decembar 2021 20:38) 

Nije baš tako.
Inače težak položaj Srba u tim krajevima jako se pogoršao posle atentata u Sarajevu.Zabrsnjena su srpska udruženja,kulturni centri a Srbi su proganjani.
U Zagrebu su frankovci podbunjivali narod protiv Srba,u Bosni su oformljene parapolicijske snage koje su vrsile progone,ubistva (Sarajevo)... Sve je to kuvano od strane Beča jos od sredine 19.veka a tada je pojačan pritisak u sklopu priprema za rat.
Mnogo Srba je internirano u logore (posebno u Vojvodini) - najpoznatije stratiste se nalazilo u Aradu.
Rezultat takve antisrpske kampanje vidjen je u Mačvi početkom rata.
Mislim da ti "detalji" nisu bili baš dobro ispraceni u udžbenicima istorije.

Pedja

pre 2 godine

Čukundeda Svetozar mi je ostao u plavoj grobnici, krenuo je u rat sa svoja tri sina, Mitrom, Petrom i Radoicom, oni su se Bogu hvala vratili preko Soluna kao junaci. Bili su obični srpski vojnici i nisu se razumeli u strategiju ali iz priče znam da taj narod nije bio za stvaranje Jugoslavije i da su voleli Kralja Petra, a Aleksandra nisu mogli da smisle. Tačno je da nisu imali municije i da zato misu mogli da se bore a želeli su. Ni o saveznicima nisu imali lepo mišljenje naročuto Ne o Francuzima i Englezima. Hvalili su Irce koji su se sa njima borili, Grke i Ruse. Moj pradeda Mitar je imao 42kg kada je došao na Krf. Zamislite čoveka od 190cm sa tom kilažom...Hvala im i Večna Slava. Ponosan sam što sam potomak tih pravih i čestitih. I još jedan osvrt na tekst. Prvi Srpski Kralj nije bio Stefan Pevovenčani, već Jovan Vladimir, nekoliko vekova ranije. Mošti mu počivaju u Baru, a posvećena mi je i crkva na Voždovcu. Stefan prvovenčani je bio prvi kralj iz roda Nemanjića. Moramo učiti našu istoriju da nam se ne bi ponovila. Živeli braćo

Dollar

pre 2 godine

@MIRO Ti, pominješ Svetog Savu Posvećenog, koji je živio prije raskola crkve na Pravoslavnu i Katoličku. Naš Rastko, je rođen, posle... Skoro, pola milenijuma, posle.

Toza Vampir

pre 2 godine

Albanska golgota posledica je:
1) Odbijanja Pašića i Kralja da zaključe ponuđeni separatni mir sa AU (koju je Nemačka svojski pritisla u ovom pravcu) u kasnu zimu 1915. godine;
2) Odbijanja Pašića i Kralja da izvrše preventivni napad prema Bugarskoj koju je zahtevala vojska.
3) pogrešne procene razvoja Galipoljske operacije na Dardanelima.
Posledice su:
1) Katastrofalni ljudski i materijalni gubici, pri samoj albanskoj golgoti;
2) zavođenje surove okupacija Srbije u kojoj je stradalo više ljudi nego pri samom povlačenju u Albaiju;
2) bukvalno žrtvovanje (za koje niko nije odgovarao) 35.000 od 40.000 regruta (ne vojnika, nego regruta) dece od 16-19 godina, koje je srpska država povela sa sobom da budu neka nova vojska, a pri tome im nije obezbedila minimum obuće, hrane i odeće, ovi regruti su upućeni na povlačenje najdužom i ispostaviće se najgorom rutom preko Ljum kule-Debra- Struge- Elbasana i južnoalbanskih močvara.

Vesko

pre 2 godine

Iskreno,učestvovao sam dobrovoljno u svim ratovima do 1995 -e.
Posle skoro 30 godina od prvog mog rata a sada kao veteran i čovek koji ima 55 god , razmišljam kako je bilo u koži Pašića i srpkih vojvoda tada.
Da li smo mogli da izbegnemo taj rat i tolika stradanja jer znam da bi nas danas bilo preko 20 miliona.
Koje su posledice ulaska u Veliki rat po nas jer danas mislim da mi još uvek plaćamo cenu te tzv pobede a po meni našeg najvećeg poraza.
Sad će skočiti dežurne patriote da arlauču da sam izdajnik iako nemam pola stomaka i nikada nisam bežao , s obzirom da sam bio u jedinici za prepade.
Takođe smatram da su naše političke vođe tog doba ili politčki slepci i analfabete ili najveći izdjnici našeg roda.

Владимир

pre 2 godine

....
vreme Velikoga rata. Nesto se nesecam nekih velikih zlocina nad Srbima tad. Tek dolaskom 2 sv. rata su poceli masovni zlocini nad tim stanovnistvom. Tako da obzirom na okolne primere "pametna odluka" i ne izgleda tako pametna.
(sergio, 12. decembar 2021 20:38)

А како се то "сећаш"? Који је извор твог "сећања"?
Мало "прочешљај" историјске књиге, као што сам ја радио и радим, па ћеш видети какви су злочини против Срба и масовна убиства српских цивила чињена у Босни одмах после атентата. Још један типичан пример правог геноцида против српског народа.