- Komentari -

Mišić bio protiv povlačenja preko Albanije: "Niko se nije usrećio bežeći iz svoje otadžbine"

1915. godine Vrhovna komanda srpske vojske u Prvom svetskom ratu donela je odluku o povlačenju trupa preko Crne Gore i Albanije. Ono što je danas manje poznato jeste činjenica da odluka nije bila jednoglasna jer – protiv nje glasao je samo vojvoda Živojin Mišić!

Izvor: Istorijski zabavnik
Pošaljite komentar
 1. Iskreno,učestvovao sam dobrovoljno u svim ratovima do 1995 -e.
  Posle skoro 30 godina od prvog mog rata a sada kao veteran i čovek koji ima 55 god , razmišljam kako je bilo u koži Pašića i srpkih vojvoda tada.
  Da li smo mogli da izbegnemo taj rat i tolika stradanja jer znam da bi nas danas bilo preko 20 miliona.
  Koje su posledice ulaska u Veliki rat po nas jer danas mislim da mi još uvek plaćamo cenu te tzv pobede a po meni našeg najvećeg poraza.
  Sad će skočiti dežurne patriote da arlauču da sam izdajnik iako nemam pola stomaka i nikada nisam bežao , s obzirom da sam bio u jedinici za prepade.
  Takođe smatram da su naše političke vođe tog doba ili politčki slepci i analfabete ili najveći izdjnici našeg roda.
  (Vesko, 13. decembar 2021 21:25)


  Naš najveći poraz je 1. decembar 1918. godine kada smo ušli u zajednicu sa našim najvećim koljačima, sa "braćom" katolicima.
  (H, 14. decembar 2021 05:30)

  # Link komentara

 2. Iskreno,učestvovao sam dobrovoljno u svim ratovima do 1995 -e.
  Posle skoro 30 godina od prvog mog rata a sada kao veteran i čovek koji ima 55 god , razmišljam kako je bilo u koži Pašića i srpkih vojvoda tada.
  Da li smo mogli da izbegnemo taj rat i tolika stradanja jer znam da bi nas danas bilo preko 20 miliona.
  Koje su posledice ulaska u Veliki rat po nas jer danas mislim da mi još uvek plaćamo cenu te tzv pobede a po meni našeg najvećeg poraza.
  Sad će skočiti dežurne patriote da arlauču da sam izdajnik iako nemam pola stomaka i nikada nisam bežao , s obzirom da sam bio u jedinici za prepade.
  Takođe smatram da su naše političke vođe tog doba ili politčki slepci i analfabete ili najveći izdjnici našeg roda.
  (Vesko, 13. decembar 2021 21:25)

  # Link komentara

 3. Čukundeda Svetozar mi je ostao u plavoj grobnici, krenuo je u rat sa svoja tri sina, Mitrom, Petrom i Radoicom, oni su se Bogu hvala vratili preko Soluna kao junaci. Bili su obični srpski vojnici i nisu se razumeli u strategiju ali iz priče znam da taj narod nije bio za stvaranje Jugoslavije i da su voleli Kralja Petra, a Aleksandra nisu mogli da smisle. Tačno je da nisu imali municije i da zato misu mogli da se bore a želeli su. Ni o saveznicima nisu imali lepo mišljenje naročuto Ne o Francuzima i Englezima. Hvalili su Irce koji su se sa njima borili, Grke i Ruse. Moj pradeda Mitar je imao 42kg kada je došao na Krf. Zamislite čoveka od 190cm sa tom kilažom...Hvala im i Večna Slava. Ponosan sam što sam potomak tih pravih i čestitih. I još jedan osvrt na tekst. Prvi Srpski Kralj nije bio Stefan Pevovenčani, već Jovan Vladimir, nekoliko vekova ranije. Mošti mu počivaju u Baru, a posvećena mi je i crkva na Voždovcu. Stefan prvovenčani je bio prvi kralj iz roda Nemanjića. Moramo učiti našu istoriju da nam se ne bi ponovila. Živeli braćo
  (Pedja, 13. decembar 2021 19:44)

  # Link komentara

 4. ....
  vreme Velikoga rata. Nesto se nesecam nekih velikih zlocina nad Srbima tad. Tek dolaskom 2 sv. rata su poceli masovni zlocini nad tim stanovnistvom. Tako da obzirom na okolne primere "pametna odluka" i ne izgleda tako pametna.
  (sergio, 12. decembar 2021 20:38)

  А како се то "сећаш"? Који је извор твог "сећања"?
  Мало "прочешљај" историјске књиге, као што сам ја радио и радим, па ћеш видети какви су злочини против Срба и масовна убиства српских цивила чињена у Босни одмах после атентата. Још један типичан пример правог геноцида против српског народа.
  (Владимир, 13. decembar 2021 15:12)

  # Link komentara

 5. Bilo je Srba kamara i u Bosni i u Hrvatskoj za vreme Velikoga rata. Nesto se nesecam nekih velikih zlocina nad Srbima tad. Tek dolaskom 2 sv. rata su poceli masovni zlocini nad tim stanovnistvom. Tako da obzirom na okolne primere "pametna odluka" i ne izgleda tako pametna.
  (sergio, 12. decembar 2021 20:38) 

  Nije baš tako.
  Inače težak položaj Srba u tim krajevima jako se pogoršao posle atentata u Sarajevu.Zabrsnjena su srpska udruženja,kulturni centri a Srbi su proganjani.
  U Zagrebu su frankovci podbunjivali narod protiv Srba,u Bosni su oformljene parapolicijske snage koje su vrsile progone,ubistva (Sarajevo)... Sve je to kuvano od strane Beča jos od sredine 19.veka a tada je pojačan pritisak u sklopu priprema za rat.
  Mnogo Srba je internirano u logore (posebno u Vojvodini) - najpoznatije stratiste se nalazilo u Aradu.
  Rezultat takve antisrpske kampanje vidjen je u Mačvi početkom rata.
  Mislim da ti "detalji" nisu bili baš dobro ispraceni u udžbenicima istorije.
  (Komša, 13. decembar 2021 12:35)

  # Link komentara

 6. Čitajući komentare vidim da u Srbiji ima dosta pametnih, posebno posle bitke. Pitanje povlačenja vojske preko Albanije, ipak zaslužuje i dalje da se o njemu priča. Koliko je to bilo viteški, o tome neću. Ostaviti staro, nejako i žene i decu na milost i nemilost austrijancima, nemcima i bugarima, daje za pravo svakom, posebno gospodinu Mišiću, da se izjasni. Rezultati svega su poznati. Pročitajte nešto i od Dobrice Ćosića. Možda će vam biti jasnije. Ali šta reći, znam da će biti minusa koliko hoćete, posle ovoga što ću reći.
  GOTOVO SVAKI SRPSKI PORAZ VELIČAN JE KAO NAJBLISTAVIJA POBEDA. Nek nam Bog pomogne.
  (VIT, 13. decembar 2021 11:38)

  # Link komentara

 7. Nisu se Srbi baš mnogo pitali šta da rade.Saveznicima je trebala srpska vojska, koju će odmoriti i naoružati i posle u boj, kao što je i bilo.
  (Kolubara i Brda, 12. decembar 2021 18:00)

  Saveznici su odbijali da ih pokupe brodovima sa albanske obale. Tek nakon ucjene sa povlačenjem iz rata (mislim Rusija) ukrcavaju ih na brodove i odvoze na Krf.
  Austrougarska vojska staje i šalje dopis u glavni štab,da tu nema više šta i koga da se progoni.
  Ovi šta pričaju o vojničkoj časti neka istraže šta je radila srpska vojska po Albaniji u balkanskom ratu i neka pročitaju od Krleže "Sve je počelo u Odesi"
  (vox, 13. decembar 2021 10:48)

  # Link komentara

 8. Albanska golgota posledica je:
  1) Odbijanja Pašića i Kralja da zaključe ponuđeni separatni mir sa AU (koju je Nemačka svojski pritisla u ovom pravcu) u kasnu zimu 1915. godine;
  2) Odbijanja Pašića i Kralja da izvrše preventivni napad prema Bugarskoj koju je zahtevala vojska.
  3) pogrešne procene razvoja Galipoljske operacije na Dardanelima.
  Posledice su:
  1) Katastrofalni ljudski i materijalni gubici, pri samoj albanskoj golgoti;
  2) zavođenje surove okupacija Srbije u kojoj je stradalo više ljudi nego pri samom povlačenju u Albaiju;
  2) bukvalno žrtvovanje (za koje niko nije odgovarao) 35.000 od 40.000 regruta (ne vojnika, nego regruta) dece od 16-19 godina, koje je srpska država povela sa sobom da budu neka nova vojska, a pri tome im nije obezbedila minimum obuće, hrane i odeće, ovi regruti su upućeni na povlačenje najdužom i ispostaviće se najgorom rutom preko Ljum kule-Debra- Struge- Elbasana i južnoalbanskih močvara.
  (Toza Vampir, 13. decembar 2021 10:27)

  # Link komentara

 9. Znaci ostavili zemlju (zarad cije odbrane su postojali), decu, zene na milost i nemilost, sve sto je izgradjeno i obradjeno da se zaparlozi. Sva materijalna i duhovna dostignuca da budu zatrta, razvucena ili zapaljena... Pa ako to ne branis sta branis? Zasto su krenuli u Grcku? Evo zasto:u semenim kesama su nosili seme na sigurno. U nadi da ce to sacuvati i posejati ponovo. Sve ostalo su bili spremni da ostave na unistenje. Sebicna odluka uz uzasne posledice. Mnogi preziveli se do kraja nikada i nisu vratili u Srbiju da zasejavaju. Otisli diljem sveta sto dalje.
  (Mati, 13. decembar 2021 10:09)

  # Link komentara

 10. Odmah da se razumemo. Ko brani sve ne brani nista. Tako da Misic, na zalost, nije bio u pravu. Na stranu to sto je taj potez bio poguban po stanovnistvo a i samu vojsku.
  (magistar colovic, 13. decembar 2021 09:31)

  # Link komentara

 11. @MIRO Ti, pominješ Svetog Savu Posvećenog, koji je živio prije raskola crkve na Pravoslavnu i Katoličku. Naš Rastko, je rođen, posle... Skoro, pola milenijuma, posle.
  (Dollar, 13. decembar 2021 02:01)

  # Link komentara

 12. Sremac@ nas su u Hrišćanstvo Hrišćanski vladari oterali ognjem i mačem, otac Svetog Save, katolik i majka mu je bila katolkinja i on i braća svi su bili katolici su pobili više od 50% stanovnistva da bi nas uterali u hrišćanstvo dok se u Islam odlazilo dobrovoljno i Otomansko carstvo je za razliku od hrišćanskih država bilo verski vrlo tolerantni iniko nigde nije prelazio već se odlučivao u šta će da veruje!

  @(MIRO, 12. decembar 2021 20:39)
  Čoveče, ne piši koještarije kako te bre nije sramota! Sveti Sava i svi Nemanjići su bili pravoslavci, kakvi bre katolici i Nemanja i sva 3 njegova rođena brata koji su stariji od njega su iza sebe ostavili pravoslavne crkve i jevanđelja, tako da nikakvih katolika među Nemanjićima nije moglo biti, kao ni pre toga! I nije istina da su Nemanjići bilo koga masovno ubijali, jedino što su proganjali bugarsku bogumilsku sektu koja se ušančila u Srbiji gde je zloupotrebila gostoprimstvo, pa su zato morali da budu oterani. Što se islama tiče, dovoljno je reći dve reči "danak u krvi" i tu svaka dalja priča na tu temu prestaje, islam se širio pod terorom i torturom okupatora i tu je kraj svaked propagande o "dobroti" islama na ovim prostorima!
  (Hammer, 12. decembar 2021 23:59)

  # Link komentara

 13. @Valdens
  O cemu ti pricas? Kakav front sa vojskom bez municije i hrane. Pa da su imali municije zar nemislis da bi razbili Bugare i spojili se sa Francuzima u Grckoj sto je i bio plan. Da li si uopste citao da su Nemci i Bugari ubijali sve vojnike na koje su naisli nije bilo zarobljenika.
  Srpska vojska je bila prepustena sama sebi tj zrtvovana od strane saveznika konkretno Engleza i trebala je da nestane. Oni su i ocekivali da ostanemo i da nas sve pobiju ali verovao ili ne spasio nas je Albanac Esad Paša tadasnji premijer jer je odobrio prolaz i na obalama Albanije organizovao hranu da se oporave. Procitaj malo koliko je Srpska vojska bila u Albaniji dok se saveznici nisu smilovali. Inace u njegovu cast je i podignuta palata Albanija. Povlacenje je bio jedan pametan potez koji nam je kasnije i pomogao u oslobadjanju Srbije jer da smo ostali bili bi niko i nista i Srbija bi bila isparčana i verovatno ne bi ni postojala.
  (kvatro, 12. decembar 2021 23:30)

  # Link komentara

 14. Више "браће" у коментарима дошло да се диви див јунацима, него што је срба прокоментарисало. Разлог: па то се нама подразумева ☦🇷🇸👑
  (Ђорђе Радојичић, 12. decembar 2021 23:00)

  # Link komentara

 15. 240.000 gubitaka tokom povlacenja preko Albanije je preterana cifra.
  (Boa II, 12. decembar 2021 15:00)

  Hiljade je umrlo od prejedanja kad su atigli u Grcku. Mrsavi, izgladneli i sa dosta skupljenim zelucem svaki normalan obrok je fatalan. Pricala nam profesorka istorije
  (Kibo, 12. decembar 2021 21:57)

  # Link komentara

 16. Da se razumemo niko ne tvrdi da su ti nesrećni vojnici bile kukavice, naprotiv kukavice su kao i uvek bili Karađorđevići koji su prvi zbrisali sa dovoljno para, zlata, hrane koji su deset dana bili ispred svoje vojske, kukavice su bili državni službenici, činovnici, oficiri, popovi, njima nije falilo hrane, običan vojnik kada je krenuo iz Srbije imao je sledovanje hrane za DVA DANA!
  (MIRO, 12. decembar 2021 21:50)

  # Link komentara

 17. dusosder_ nije prelepo. živim 20 god na zapadu i taj zapad je užasan, pun emigranata i njihove nametnute " kulture" Ja se vraćam za koju god definitivno, max 5 god. Ti uživaj sa Turcima i jedi kebab.
  (Aleksa78, 12. decembar 2021 21:50)

  # Link komentara

 18. @ О чему ти човече причаш?
  (Valdens, 12. decembar 2021 19:28)

  Овде сви коментаришу после битке од пре 100 и кусур година и мало је безобразно обраћати се другом коментатору тако, као да је твоје мишљење једино исправно. Он је изложио своје аргументе, ти излажеш своје. Прешли су Албанију, јер су проценили да је то најмање лоша опција, а да ли је не можемо сигурно знати, као што и у другом примеру не бисмо могли знати, зато што не знамо колики би био покољ над цивилима од стране окупатора да су се борбе наставиле у Србији.
  (Петар, 12. decembar 2021 21:38)

  # Link komentara

 19. Ko sam ja da komentarišem vojvodu Mišića. Teško je reći šta bi bilo kad bi bilo ali s istorijskim otklonom mogu reći da bi ostanak na Kosovu i dalja borba bila pogubna i mnogo gora za konačan ishod rata za Srbiju. Treba imati na umu da je u trenutku odluke za stratešku odluku opšteg povlačenja preko Albanije kompletna vojna efektiva bila dovedena do potpunog uništenja jer je bila ukljuštena između KuK i Bugara koji su nadirali ka Kosovu na kojem nije bilo šanse da vojska opstane. Gubici bi bili višestruko veći od onih koji su bili tokom prelaska Albanije i Srbija se nikad nebi oporavila i pitanje je da li bi ikad postojala.
  (TangoBravo, 12. decembar 2021 21:18)

  # Link komentara

 20. MIRO,
  pa naravno da će da se sklone, isto kao i u šahu, kad padne kralj gubi se partija. Dokle god je kralj živ ima nade za oporavak.
  (Mile, 12. decembar 2021 21:13)

  # Link komentara

 21. Nisu oni koji su se vratili.
  (Toto-ko-tunjo, 12. decembar 2021 21:01)

  # Link komentara

 22. Dolina Ropojane svaki Srbin bi trebalo da se proseta dole. Nit vece lepote nit surovijih uslova. Kad smo to prezivei prezivecemo sve.
  (Crna mamba, 12. decembar 2021 20:57)

  # Link komentara

 23. Milenijalci koji su od ratova videli jedino NATO bombardovanje 1999, a i tada su, umesto avionima NATO, izlazili na crtu Kintaru i Šao Kanu u lokalnom "Sega" klubu, komentarišu div-ljude koji su se, (tada) prepušteni od saveznika na nemilost Nemačkoj, K&K i Bugarskoj, snalazili kako su znali i umeli. Da, povukli smo se kako nam vojska ne bi bila fizički istrebljena, a kapitulacija nam nije padala na pamet. Vi biste se zapravo dičili time da smo kitili osvajače cvećem?

  A ako smo "kukavice", kako pobedismo sami samciti na Ceru, Jadru i Kolubari? Ili na Kajmakčalanu 1916, godinu dana nakon katastrofe povlačenja preko Albanije? Pa proboj Solunskog fronta, hvaljen od strane kompletne tadašnje Evrope, čak i od Nemaca?
  (Le Scorpion Serbe, 12. decembar 2021 20:42)

  # Link komentara

 24. To gerilsko ratovanje bi bilo najbolje. Poznavali su teren mnogo bolje od neprijatelja. Problem je bilo izgleda naoruzanje, nije bilo municije. Na kraju krajeva, u drugom svjetskom ratu smo tako ratovali gotovo svo vrijeme.
  (kaokako, 12. decembar 2021 20:39)

  # Link komentara

 25. Sremac@ nas su u Hrišćanstvo Hrišćanski vladari oterali ognjem i mačem, otac Svetog Save, katolik i majka mu je bila katolkinja i on i braća svi su bili katolici su pobili više od 50% stanovnistva da bi nas uterali u hrišćanstvo dok se u Islam odlazilo dobrovoljno i Otomansko carstvo je za razliku od hrišćanskih država bilo verski vrlo tolerantni iniko nigde nije prelazio već se odlučivao u šta će da veruje!
  (MIRO, 12. decembar 2021 20:39)

  # Link komentara

 26. Ajde ljudi "pametna odluka". Crnogorci su se suprotstavili pa kapitulirali, i sta? Eno ih imaju i dan danas svoju drzavu, vecu nego ikad sto je bila. Jesul' bili neki ogromni zlocini nad CGorcima? Nisu. Bilo je Srba kamara i u Bosni i u Hrvatskoj za vreme Velikoga rata. Nesto se nesecam nekih velikih zlocina nad Srbima tad. Tek dolaskom 2 sv. rata su poceli masovni zlocini nad tim stanovnistvom. Tako da obzirom na okolne primere "pametna odluka" i ne izgleda tako pametna.
  (sergio, 12. decembar 2021 20:38)

  # Link komentara

 27. U danasnje doba tako nesto bi bilo nemoguce zbog politicke korektnosti.
  (MilankoA, 12. decembar 2021 19:47)

  # Link komentara

 28. ...ikad prije je li bilo takve bitke i rizika, za spas jedne naše vojske, druga vojska zarizika? Da se priča dok je ljudi i dok teče mutna Tara, da su ođe Crnogorci borili se sa tri cara.
  (Pivalake, 12. decembar 2021 19:38)

  # Link komentara

 29. Ovima što govore o kukavičluku kad treba da se suočiš sa 3 armije od 800.000 vojnika koje te opkoljavaju (Bugari, po tradiciji sa leđa), bih poručio da pronađu primer tako male armije koja je opstala pod tim okolnostima, a nije uništena. Klasična lupetanja ljudi koji nikad u životu nisu pročitali neku knjigu iz istorije, a o vojnoj doktrini i da ne govorimo. A o ovim konjušarima i lešinarima iz komšiluka koji su čitav milenijum ljubili nečiju čizmu, ne bih ni da trošim reči. Njihovi krvavi tragovi su već zabeleženi u istoriji.
  (Neznalice, autošovinisti i mrzitelji u istom kolu, 12. decembar 2021 19:36)

  # Link komentara

 30. Manje bi zrtava bilo da je organizivana odbrana. Istu vojsku je docekalo 10.000 Crnogoraca na Mojkovcu.
  (Doctor Gachet, 12. decembar 2021 11:31)

  Накратко их задржало, да купе сабраћи време за повлачење. И убрзо капитулирало. Мислим да Мишић ипак није био у праву. Реорганизована и опремљена српска војска је пробила фронт. Пробој је довео до испадања Бугарске, посредно и Турске, Аустроугарске (уз италијанску офанзиву код Виторија Венета) и оставио Немачку на цедилу да се преда. Тако је завршен рат.
  (Јабучило, 12. decembar 2021 14:39)

  У повлачењу је изгинуо вели број људи, доле на албанској обали су су умирали и падали ко снопље. Наставило се на Крфу. У пробоју Солунског фронта, само на Кајмакчалу је изгинуло 40000 војника. О чему ти човече причаш?
  Да су стали доле у фронт према непријатељу не би изгило ни приближно толико људи. Да не причамо о иживљавању Бугара над становноштом после повлачења. Мишић је био у праву.
  (Valdens, 12. decembar 2021 19:28)

  # Link komentara

 31. @Petar

  Mozda si i u pravu, al da smo radili takve stvari (bacali cvece na okupatore i slicno) onda ne bismo imali ni kicme ni obraza i verovatno bismo bili hrvati.

  A ko hoce da ima obraz i kome je bitna cast i ko ne da da ga gaze, mora za sve to da bude spreman i na zrtvu.

  E sad sta je pametnije videcemo, jos nije gotovo iako mi se cini da sad ovi bacaci cveca vode.
  (Milun, 12. decembar 2021 19:27)

  # Link komentara

 32. Karađorđevići od 1813. pa do 1999. godine su pobegli iz Srbije kad god je bio neki rat!
  (MIRO, 12. decembar 2021 19:26)

  # Link komentara

 33. A mi mislili da je najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja kada do zuba naoružana vojska ubija goloruke civile, žene, decu i starce, srpska vojska u to vreme nije znala za tu vrstu primitivne, divljačke, zločinačke i genocidne ratne vojne strategije, valjda se tada u srpskoj vojsci podrazumevalo da civili nisu legitimna vojna meta, al šta znaju genocidni okupatori i njihovi konjušari šta je ratnička i vojnička čast!
  (Hammer, 12. decembar 2021 18:15)

  "Budimo humani kao sto je bila Srbija..." Za vek vekova...
  (Sremac, 12. decembar 2021 19:25)

  # Link komentara

 34. Povlacenje kroz Makedoniju bi imalo smilsla al su nas Bugari ispalili i to je to...
  vrv bi narod stao na stranu Vojvode
  (Deki, 12. decembar 2021 19:21)

  # Link komentara

 35. Ogy@ zlato moje a kako si me provalio da sam Hrvat, baš me zanima?
  (MIRO, 12. decembar 2021 19:19)

  # Link komentara

 36. Povlacenje iz Albanije, gde su otisli da okupiraju. Kakva crna otadzbina!!!
  Dobili sta su trazili?

  Kako da nikako ne ukapirate da srbi svuda u Blakanu hoce da okupiraju i da imaju rat. Samo zbog jednog razloga, da imaju izlaz na more. Ja mislim da treba da im se da neka teritorija i da im se da pristup na more nesto kao Naum i da srbi vise ne traze rat.
  (Rat-o-mir, 12. decembar 2021 15:43)

  Srbi su napali...
  Koga???
  Vi ste pobili neduzne civile...
  Koliko ono bese???
  (Sremac, 12. decembar 2021 19:18)

  # Link komentara

 37. parodox- paradoks je da nazivas " junacima" a oni pobegulje. Kljavenine nema, niti će je biti više...
  (Aleksa78, 12. decembar 2021 13:23)

  Nadam se da si pripadnik naroda iz komsiluka. Ne bih voleo da pripadamo istom narod. Takvih kao ti puna je Bosna. Veru za veceru... I deca bi te se postidela...
  (Sremac, 12. decembar 2021 19:10)

  # Link komentara

 38. Kralj Petar I je bio francuski oficir i radio je za interese Francuske. Oni su ga i doveli na vlast 1903. Kralj Aleksandar I Karađorđević je odrastao u Francuskoj i kao sin francuskog oficira takođe radio u interesu Francuske, a ne Srbije.
  To objašnjava nepotreban ulazak u rat sa Austrougarskom, povlačenje vojske da bi Francuzi imali topovsko meso za solunski front i ostavljanje naroda na milost i nemilost, katastrofalno stvaranje Jugoslavije itd.
  Živojin Mišić je to verovatno znao ili bar slutio, ali je bio preglasan.
  (mile, 12. decembar 2021 19:04)

  # Link komentara

 39. i dok su čekali da rat prođe,nastala je stara narodna:
  "tko leži,ne bježi"
  (gringo, 12. decembar 2021 17:17)

  Да ли си свестан колика храброст је била потребна за повлачење српске војске? И није то било безглаво бекство кукавичког злочинца коме смо присуствовали после Цера, Колубаре, пробоја Солунског фронта. Била је то свесна жртва. Исти ти живи костури су, када су се опоравили, рат завршили на 300 километара од царске Немачке. Зато, мој "сусједе", згасни мало ту мржњу и у страху и поштовању се поклони див-јунацима, победничкој српској војсци из 1918! Слава им и хвала довека.
  (Јабучило, 12. decembar 2021 19:02)

  # Link komentara

 40. @Petar, 12. decembar 2021 16:41

  To brate! I svoju decu tako da ucis - kada ti siledzije u skoli otimaju uzinu ili novac, odmah im daj.
  A kad krenu da otimaju od drugog, pomozi im da se manje muce.
  (Nesko, 12. decembar 2021 19:00)

  # Link komentara

 41. Kako možete da lažete,istorija kaže: hrabra "milogorska" vojska je na čelu sa nikolom KAPITULIRALA a nikola pobeao za bari
  Ja vas molim da objavite kom. kad ste već objavili da su oni zaustavili austro-ugare- tužno smešno jadno i žalosno ,ni časti ni obraza ni ljudstva ni karaktera
  (1i, 12. decembar 2021 18:58)

  # Link komentara

 42. Najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja, komplet vojska, svi političari i činovnici i bogataši pobegli a sirotinju ostavili na nemilost okupatoru, SRAMOTA!
  (MIRO, 12. decembar 2021 16:28)

  # Link komentara

  Miro, Miro... isto su uradili Poljaci u 2.svetskom ratu i dali svoj doprinos pobedi sveznika nad nacistima (na cijoj strani je po svoj prilici i tvoj deda ratovao), kao i Srbi u 1,svetskom ratu (i 2.sv ratu, takodje).

  Sta bi ti znao o istoriji, "sine tisucljetne kulture"...
  (Ogy, 12. decembar 2021 18:50)

  # Link komentara

 43. Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.
  (Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)
  Sloba, Marko, Mira, Marija Milošević pobegoše u Rusiju i još neki.
  (NikolaBg, 12. decembar 2021 18:46)

  # Link komentara

 44. Nismo mi bežali, nego ginuli na Krfu. A Francuska zaboravila da smo im bili saveznici.
  (NikolaBg, 12. decembar 2021 18:44)

  # Link komentara

 45. Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.
  (Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)
  Iz Hrvatske se pobegli ne kad je dosla demokratijua već kad ste izvršili masovne zločine sirom Hrvatske.
  (Nsnsns, 12. decembar 2021 18:27)

  # Link komentara

 46. Ja sam jedva dočekao da napustim otadžbinu. Pozdrav iz Nemačke, ovde je prelepo!
  @(Dušožder, 12. decembar 2021 17:16)  Odlično, a šta onda tražiš onda ovde, je l' nemate svoje sajtove u Nemačkoj ili ne znaš nemački, misim treće nema?
  (Ne smaraj bote!, 12. decembar 2021 18:20)

  # Link komentara

 47. Ja sam jedva dočekao da napustim otadžbinu. Pozdrav iz Nemačke, ovde je prelepo!
  (Dušožder, 12. decembar 2021 17:16)


  Ako, odmah se i pokatoliči i poljubi papu u ruku umesto nas, mnogo nam ga pozdravi i poruči mu da nas još ima od onih koji se ne predajemo i ne potčinjavamo.
  (Mile, 12. decembar 2021 18:18)

  # Link komentara

 48. Najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja, komplet vojska, svi političari i činovnici i bogataši pobegli a sirotinju ostavili na nemilost okupatoru, SRAMOTA!

  @(MIRO, 12. decembar 2021 16:28)
  A mi mislili da je najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja kada do zuba naoružana vojska ubija goloruke civile, žene, decu i starce, srpska vojska u to vreme nije znala za tu vrstu primitivne, divljačke, zločinačke i genocidne ratne vojne strategije, valjda se tada u srpskoj vojsci podrazumevalo da civili nisu legitimna vojna meta, al šta znaju genocidni okupatori i njihovi konjušari šta je ratnička i vojnička čast!
  (Hammer, 12. decembar 2021 18:15)

  # Link komentara

 49. @Dušožder, ajde polako, da se ti spremaš sutra za bauštelu.
  (Четник атеиста, 12. decembar 2021 18:12)

  # Link komentara

 50. Povlacenje iz Albanije, gde su otisli da okupiraju. Kakva crna otadzbina!!!
  Dobili sta su trazili?

  Kako da nikako ne ukapirate da srbi svuda u Blakanu hoce da okupiraju i da imaju rat. Samo zbog jednog razloga, da imaju izlaz na more. Ja mislim da treba da im se da neka teritorija i da im se da pristup na more nesto kao Naum i da srbi vise ne traze rat.
  (Rat-o-mir, 12. decembar 2021 15:43).

  Jbg, hocemo svako jutro svezu morsku ribu. Da ne gledamo samo na tv: vratia se Sime i donio friske ribe
  (coach, 12. decembar 2021 18:07)

  # Link komentara

 51. Nisu se Srbi baš mnogo pitali šta da rade.Saveznicima je trebala srpska vojska, koju će odmoriti i naoružati i posle u boj, kao što je i bilo.
  (Kolubara i Brda, 12. decembar 2021 18:00)

  # Link komentara

 52. "62.000 srpskih vojnika odlučilo je rat. Sramota!" (nemački kajzer bugarskon caru)

  Slava mom pradedi Vitomiru i njegovoj braći, od kojih su dvojica ostala u gudurama Albanije. Slava svim našim herojima, jer zbog njih možemo svakom ološu da pogledamo pravo u oči.

  A vas izrode ko j..e.
  (Dox, 12. decembar 2021 17:59)

  # Link komentara

 53. "Pobednici" Velikog rata hehe.
  Bezali 1914.vracali se 1918.
  (C i n i k, 12. decembar 2021 17:56)

  # Link komentara

 54. i dok su čekali da rat prođe,nastala je stara narodna:
  "tko leži,ne bježi"
  (gringo, 12. decembar 2021 17:17)

  # Link komentara

 55. Ja sam jedva dočekao da napustim otadžbinu. Pozdrav iz Nemačke, ovde je prelepo!
  (Dušožder, 12. decembar 2021 17:16)

  # Link komentara

 56. Bolje rob nego grob.
  (Dušožder, 12. decembar 2021 17:14)

  # Link komentara

 57. Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.
  (Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)

  Ако ти је за утеху, да нису бежали Енглези, Немци, Французи, не би било Амера. Да нису бежали Шпнаци, Португалци, Италијани, не би било Бразила, Аргентине. Да Срби нису бежали, не би данас ни било ових Редовитих који Редовито долазе на стране овдашњих портала.
  (mr, 12. decembar 2021 17:08)

  # Link komentara

 58. Trebalismo odma tad da napanemo direkmo na berlim daga osvojimo unistimo i sravnimo sa zemnjom da nemci vise nikad nepostoje spasli bih smo i sve jevreje iz drugog sveckog rata bili bih nam zafalni oni sigurmo bi nam dadnuli i dosta puno zlata za to
  (Volina, 12. decembar 2021 16:57)

  # Link komentara

 59. Iz ove perspektive mozda bi prebacivanje celokupne vojske u sistem gerilskog ratovanja dalo mnogo bolje rezultate i mozda spaslo desetine hiljada zivota. Mogli bi da razvlace neprijateljsku vojsku po teritoriji, ali u tom slucaju sigurno bi stradalo obicno stanovnistvo u mnogo vecoj meri. Niko ne moze da zna sta bi bilo, mozda je to povlacenje preko Albanije zaista jedini izbor koji je preostao. Strasan dogadjaj koji vecno treba da se pamti i obelezava. Tako nesto ne sme da se ponovi.
  (Lemi, 12. decembar 2021 16:53)

  # Link komentara

 60. A možda da nisu ubili Ferdinanda.
  (Prebranac, 12. decembar 2021 16:49)

  # Link komentara

 61. Zašto se jednostavno ne kaže istina. To je bila bežanija, a narod je ostavljen na milost neprijatelju.

  @(Miki, 12. decembar 2021 14:58)

  Bežanija je kad se "super-sila" povlači iz Avganistana pred šačicom Talibana, a povlačenje pred 5 puta brojnijim i bolje naoružanim, spremnijim i odmornijim neprijateljem nije bežanija, nego strateško povlačenje, mogli su da biraju ili da se povuku ili da budu uništeni, da su ostali, ne bi dobili priliku da se za par godina izbore za veličanstvenu pobedu u ratu koja je bila ključna za slom agresora! I još nešto, Srbi su civilizovan narod spram agresora koji ih je tada napao, računali su tadašnji Srbi da neprijatelj neće ubijati civile, jer se kod srpske vojske to podrazumevalo, Srbi su još tada znali za ratnički kodeks, ali ono što nisu Srbi znali je da naspram sebe imaju genocidne divljake!
  (Hammer, 12. decembar 2021 16:48)

  # Link komentara

 62. Kapitulacija je bila jedino normalno rješenje. To je bilo najmanje zlo i to je trebalo uraditi.
  (Marko PG, 12. decembar 2021 16:42)

  # Link komentara

 63. Kad su nasi preci tako skupo platili cenu da mi danas imamo svoju drzavu, zasto se mi prema nasoj drzavi danas ponasamo tako bahato.
  (B.V., 12. decembar 2021 11:38)

  Bežeći gde cveta limun žut. Male države na Balkanu, uključujući Srbiju, su bile derivat geopolitičkih interesa velikih sila.
  (Bežanija nevidjena, 12. decembar 2021 16:41)

  # Link komentara

 64. Da se ne lažemo, najbolje bi bilo da smo pristali na ultimatum pre početka rata i dočekali Austrijance da cvećem ko naša zapadna "braća". Štagod da bi nam tada uradili ne može da se poredi sa onim što nas je dočekalo. Da ne pominjem da bi drugačije priča bila i sa Jugoslavijom... možda je nikada ne bi ni bilo. Eto još jednog rata manje. Još da smo ispoštovali trojni pakt '41!? Ihaaa, gde bi nam kraj bio.
  (Petar, 12. decembar 2021 16:41)

  # Link komentara

 65. Isti oni koji su nas gurnuli u rat pisu istoriju a ako neko posumnja u
  ono sto je napisano proglase ga za drzavnim neprijateljem, izdajicom roda
  svoga. Cak su i pjesme spjevali o nasem "junastvu i postenju".
  (Putnik iz Kanade, 12. decembar 2021 16:40)

  # Link komentara

 66. Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.

  @(Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)
  Prvo, ovo nije bila bežanija, nego povlačenje, povlačenje je regularna vojna taktika i to je u ovom slučaju bilo opravdano, jer je neprijatelj bio neuporedivo jači i brojniji; sa jedne strane su bili Austrijanci, Ugari, Bugari, Nemci i svi njihovi konjušari, a sa druge samo Srbi izmrcvarenu u predhodna dva balkanska rata, čik da vidim koja bi se druga vojska u to vreme bolje snašla i pružila dostojan otpor na Ceru, Kolubari ili u odbrani Beograda kao srpska vojska tada!

  Drugo, Srbi se pred Turcima nisu selili u hrvatsku, jer hrvatske tada nije ni bilo pošto su je Ugari zgazili i pregazili mnogo pre toga, Srbi su se dakle raselili po Habzburškoj monarhiji gde im je data autonomija, dakle još jedna tvoja laž je razbijena.

  I treće, Srbi su odlazili i u carsku Rusiju, šta misliš odakle SlavjanoSerbsk, Nova Serbija i SlavjanoSerbija u Rusiji? i još nešto, Rusija je u ono vreme bila mnogo dalje nego Ugarska, logičnije je bilo da sve te izbeglice prvo završe u Ugarskoj gde im je iz sopstvenih interesa odmah bio ponuđen smepštaj negoli u Rusiji koja je bila mnogo dalje.
  (Hammer, 12. decembar 2021 16:38)

  # Link komentara

 67. Najkukavičkiji potez u istoriji ratovanja, komplet vojska, svi političari i činovnici i bogataši pobegli a sirotinju ostavili na nemilost okupatoru, SRAMOTA!
  (MIRO, 12. decembar 2021 16:28)

  # Link komentara

 68. Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.

  Шта си имао из књижевности, ниси читао Сеобе ? Бежало се и у Русију ( кад је запад хтео да их католичи ) и то толико да је други у ланцу команде у Бородинској битци после Кутозова био маршал Милорадовић, и још 11 генерала српског порекла. Руску ратну морнарицу су основали Срби из Боке и приморја, а обештајну службу Сава Владисавчић. у Русији много наших је отишло после оправка Русије да живи и ради (али Русија прима много Руса из бивших република, плус осталих ( Узбеци, Туркмени итд ) као радно снагу па је конкуренција велика. У Кину је исто после дизање Кине отишло много младих да ради, пропушташ токове.
  (тотал2, 12. decembar 2021 16:22)

  # Link komentara

 69. Непријатељ је био јачи и претходна 2 пута, па је поражен на Церу и Колубари. Оно што је чињеница је да нас нису покопале грешке у рату, него грешке у миру. Ту пре свега мислим да југословенску заблуду...
  (my way, 12. decembar 2021 16:20)

  # Link komentara

 70. Mozemo mi da se slazemo ili ne sa odlukom o povlacenju, verovatno bi se izbegle mnoge zrtve da to nisu uradili, ali ne postovati te ljude i nipodastavati njihove ultimativne zrtve je u najmanju ruku gnusno, bilo da dolaze od ovih nesretnika iz komsiluka, iz tada nepostojecih drzava, nebitnih pokrajina carstva gde su bili slugeranje, bilo da dolaze od ovih self-hating rejects, ostecene robe ispranog mozga.
  (Roque, 12. decembar 2021 16:19)

  # Link komentara

 71. Imamo priliku da budemo pamerniji. U odnosu na ono vrijeme mislim da nam je ipak lakse. Za pocetak urediti svoju kucu, odreci se pogubnih mitova i drzati se sigurnih granica. Izgraditi dobre odnose sa komsijama, pokusati sakupiti sto vise prijatelja, a manje neprijatelja. Sto se tice teritorije i zemlje uopste, ima je sasvim dovoljno, treba vise "zdravog" stanovnistva a to bi donjelo "uredjenje kuce". Nije to tako tesko.
  (TigriMigri, 12. decembar 2021 16:11)

  # Link komentara

 72. parodox- paradoks je da nazivas " junacima" a oni pobegulje. Kljavenine nema, niti će je biti više...
  (Aleksa78, 12. decembar 2021

  Da nije bilo tih "pobegulja", ne bi ti sad sedeo u toploj sobi i lupetao preko interneta! Trebalo bi da se stidis, covece, nesretni, sta pises!
  (rani, 12. decembar 2021 15:46)

  # Link komentara

 73. Povlacenje iz Albanije, gde su otisli da okupiraju. Kakva crna otadzbina!!!
  Dobili sta su trazili?

  Kako da nikako ne ukapirate da srbi svuda u Blakanu hoce da okupiraju i da imaju rat. Samo zbog jednog razloga, da imaju izlaz na more. Ja mislim da treba da im se da neka teritorija i da im se da pristup na more nesto kao Naum i da srbi vise ne traze rat.
  (Rat-o-mir, 12. decembar 2021 15:43)

  # Link komentara

 74. šta bi bilo kad bi bilo...
  (Mile, 12. decembar 2021 15:21)

  # Link komentara

 75. Preko 75 procenata povlačenje je išlo preko Crne Gore.
  (sherpas, 12. decembar 2021 11:44)

  Preko Crne Gore direktno na Krf kazes....ccc
  (Boss, 12. decembar 2021 15:00)

  # Link komentara

 76. 240.000 gubitaka tokom povlacenja preko Albanije je preterana cifra.
  (Boa II, 12. decembar 2021 15:00)

  # Link komentara

 77. Zašto se jednostavno ne kaže istina. To je bila bežanija, a narod je ostavljen na milost neprijatelju.
  (Miki, 12. decembar 2021 14:58)

  # Link komentara

 78. Mnogo česta bežanija. Bežanija sa Kosmeta, bežanija iz Srbije u Hrvatsku kad su došli Turci, bežanija iz Srbije preko Albanije, bežabija iz Hrvatske kad je došla demokratija... bežanija na Zapad... ali nema bežanije u Rusiju i bežanije u Kinu. Srbi redovno beže kod neprijatelja dok kod prijatelja nikad ne idu, redovito ih zaobilaze.
  (Bežanija, 12. decembar 2021 14:51)

  # Link komentara

 79. Manje bi zrtava bilo da je organizivana odbrana. Istu vojsku je docekalo 10.000 Crnogoraca na Mojkovcu.
  (Doctor Gachet, 12. decembar 2021 11:31)

  Накратко их задржало, да купе сабраћи време за повлачење. И убрзо капитулирало. Мислим да Мишић ипак није био у праву. Реорганизована и опремљена српска војска је пробила фронт. Пробој је довео до испадања Бугарске, посредно и Турске, Аустроугарске (уз италијанску офанзиву код Виторија Венета) и оставио Немачку на цедилу да се преда. Тако је завршен рат.
  (Јабучило, 12. decembar 2021 14:39)

  # Link komentara

 80. Ne možemo vtatiti vreme,legendarni Živojin Mišić je ostao usamljen u svom stavu i sad se svodi na ono šta bi bilo kad bi bilo. Meni je žalivije što Kralj Aleksandar nije poslušao Mišića kad mu je szgerisao da ne pravi državu sa Hrvatina.
  (Tako je bilo, 12. decembar 2021 13:33)

  # Link komentara

 81. parodox- paradoks je da nazivas " junacima" a oni pobegulje. Kljavenine nema, niti će je biti više...
  (Aleksa78, 12. decembar 2021 13:23)

  # Link komentara

 82. Katastrofa
  (srba, 12. decembar 2021 12:49)

  # Link komentara

 83. Preko 75 procenata povlačenje je išlo preko Crne Gore.
  (sherpas, 12. decembar 2021 11:44)

  # Link komentara

 84. Sa ove distance gledano, vojvoda Misic je bio u pravu.
  (Ahab, 12. decembar 2021 11:42)

  # Link komentara

 85. Kad su nasi preci tako skupo platili cenu da mi danas imamo svoju drzavu, zasto se mi prema nasoj drzavi danas ponasamo tako bahato.
  (B.V., 12. decembar 2021 11:38)

  # Link komentara

 86. Povlačenje preko Albanije u sred zime bio je genocid protiv sopstvenog naroda.
  (Nahtigal, 12. decembar 2021 11:36)

  # Link komentara

 87. Večno Vam Hvala!
  (SasaKG, 12. decembar 2021 11:35)

  # Link komentara

 88. Slava junacima! Zivela Kraljevina Srbija!
  (Paradox, 12. decembar 2021 11:35)

  # Link komentara

 89. A ono na šta mi još niko nije dao odgovor - zašto se potom Mišićeva Prva armija povlačila preko Crne Gore, a ne preko Albanije?

  Zar nisu mogli i ostali preko Crne Gore, gde nije bilo neprijatelja, a bilo je i (solidnih) drumova?
  (M. R., 12. decembar 2021 11:32)

  # Link komentara

 90. Manje bi zrtava bilo da je organizivana odbrana. Istu vojsku je docekalo 10.000 Crnogoraca na Mojkovcu.
  (Doctor Gachet, 12. decembar 2021 11:31)

  # Link komentara

 91. Tuzna nasa istorija
  (lionac, 12. decembar 2021 11:20)

  # Link komentara

 92. Nušićeva "1915." i "Dan šesti" Rastka Petrovića.
  (Bibop i Rokstedi, 12. decembar 2021 11:09)

  # Link komentara

 93. Slava vam i hvala!
  (Dule, 12. decembar 2021 10:58)

  # Link komentara