- Komentari -
 1. Srbi kvarili prosek.
  (h, 1. decembar 2021 23:41)

  # Link komentara

 2. Kupanje svakog jula. Kao tata Šalabajzerić.
  (ja, 1. decembar 2021 22:27)

  # Link komentara

 3. Lupi čovek i osta živ. Tako to otprilike izgleda kad komentar ostavi onaj ko je čitao malo, a više gledao Farmu i Parove. Kao prvo, prve škole i bolnice otvarale su se u manistirima. Jedino što je crkva zabranjivala je seciranje leševa. Kao drugo, pobogu čoveče, pa krštenje se obavlja upravo u vodi, kako je to moguće ako je crkva smatrala vodu za nečistu, a najsvetiji čin obavlja upravo u vodi. Kao treće, kada je Fridrih Barbarosa prolazio kroz Srbiju, ostalo je zapisano da su njegovi vitezovi smrdeli jer germanski varvari, ni kožu nisu znali da uštave kako treba pa im se crvljala ispod oklopa. Za njih je Srbija bila civilizacija. Zbog blizine Rimskog carstva i Vizantije naravno da je ovaj deo sveta bio civilizovaniji, od germanskog dela Evrope. Kakav bre islamski svet, kupanje i javna kupatila u pustinjama i nomadskom načinu života. Čime su se kupali kad vodu ni za piće nisu imali. Islamska javna kupatila, rađena su po ugledu na rimska i vizsntijska. U Srbiji je takvih kupatila bilo mnogo pre dolaska islama. U mom gradu postoji jedno takvo čije se vreme gradnje datira mnogo pre dolaska Turaka i islama na ove prostore.
  (Silvester, 30. novembar 2021 10:34)

  Period između 500-te i 1500-te godine nove ere u nauci u Evropi se naziva "mračno doba". Ostavljam svakome ponaosob da izvede zaključak.
  (Locutus, 1. decembar 2021 20:40)

  # Link komentara

 4. Ranije se znalo, Jednom nedeljno sve preko toga ukazuje na svaleraciju. Znaci cim se toliko peruckas nisu cista posla.
  (zemunski kej, 1. decembar 2021 19:03)

  # Link komentara

 5. A sto? treba cesce?
  za rodjendan, kad se ide kod kuma na slavu, ne znam kako se racuna ono kulanje u Paraliji, gde da nabrojim jos 3.
  (Stojko, 1. decembar 2021 15:11)

  # Link komentara

 6. Evropljani su se u srednjem veku retko kupali - do pet puta godišnje
  čista laž. na krštenju, kada pokisne, upadne u reku(ako preživi) i kada umre
  i ja se toga držim
  (hadžija, 1. decembar 2021 12:41)

  # Link komentara

 7. @jr,vidim da goriš od želje da budeš novi inkvizitor i da zapališ nove lomače. Pišeš o komunističkoj propagandi,a sam provodiš propagandu rimske kurije. Nemaš blagog pojma o katarima i njihovom učenju,već samo ponavljaš laži rimskog pape onog vremena. Tadašnji poredak je trebao biti uništen i to do temelja i katari su bili smrtna opasnost za rimsku crkvu. A što se tiče inkvizicije,jedna od najodvratnijih tvorevina koju je mogao smisliti"ljudski"um.
  (Stormwatcher, 1. decembar 2021 12:30)

  # Link komentara

 8. Kupam se svakog prvog u mesecu, bio prljav ili ne!
  (Miki, 1. decembar 2021 12:22)

  # Link komentara

 9. Pozdrav za sve kraljeve kojima "sapun tanji kožu", "ne valja tolika hemija", "ne znoje se skoro uopšte" i "deda živeo 100 godina, a kupao se o praznicima".

  Samo da vas podsetim da malu i veliku nuždu obavljate manje-više svaki dan, i da vas cure i rođene ne žene ne zaobilaze jer su sponzoruše, nego zato što se itekako oseća da se ne perete svakog dana ;)
  (Jsns, 1. decembar 2021 11:26)

  # Link komentara

 10. То што написасте "за делове" Русије је нетачна информација. Руси и дан данас то купање на које смо ми навикли као купање, сматрају половичним послом. За Русе, купање није купање(и дан данас) ако није у "руској бањи" с обзиром да се у руској бањи практикује "дубинско прање" а то се у Русији практикује одвајкада. Чак су нашли и археолошке ископине древних бања.
  (Iznogud, 1. decembar 2021 07:41)

  # Link komentara

 11. Zato se ja kupam uvek subotom, cak i kada to nije potrebno.
  (Djilkosh, 30. novembar 2021 22:02)

  # Link komentara

 12. Jeli organsku hranu,živeli većina u prirodi,pa nisu ni smrdeli,kao ni Konj iako noći u štali.Kada pešačiš prirodom kroz travu noge ne zasmrda nego zamirišu.,,Sve je relativno...
  (bos..c, 30. novembar 2021 20:13)

  # Link komentara

 13. (Berliner, 30. novembar 2021 10:04)

  Netacno.

  Naprotiv, manastiri su bili i prve bolnice.
  Primer: Hilandar.
  (ime, 30. novembar 2021 18:45)

  # Link komentara

 14. Senzacionalizam - postojao je kontinent Evropa ali - šta je i ko - na njemu živeo u društvenom smislu u srednjem (4-15) veku? Od 4-8 veka su seobe naroda - brojna raznorodna varvarska naselja sa raznim tradicijama. Od 8-10 veka karolinški sloj (neka pra-pra ideja Evrope). Od 11-13 veka brojna raznovrsna feudalna Evropa. Od 13 veka preovladala je Evropa gradova, univerziteta, sholastike, katedrala, gotike, ekonomije. Tek u 14-15 veka formiraju se predevropske strukture. Hrišćanska crkava je pokušava da pokrski varvare i nametne im svoja pravila. Od 4-15 veka na kontinentu Evropa su stalni ratovi, ne zna se ko sa kim nije ratovao (dinastičke borbe, borba među varvarima, ratovi seljaka sa feudalcima, narodne bune, ratovi esnafa zanatnila protiv trgovaca, crkveni ratovi....). U tom periodu su postojala 3 mala ledena doba, epidemija kuge (pre 4000 g nastala u Kini) i to u kombinaciji sa stalnim ratovima proizvelo je glad, siromaštvo, bezakonje. Oni koji su upravljali nekim društvima nikada nisu imali dovoljno birokratske moći (institucija) koje bi izašle na kraj sa svim krivično/pravnim problemima. Saberi/oduzmi postavlja se pitanje kako su oni uopšte postali to što su danas? Meni si čini da je taj OPŠTI HAOS u geografskoj Evropi proizveo SLUČAJNO "višecentrično društvo" gde su se svi međusobno borili za primat - a posledica je bila liberalizacija - koja je dozvolila neprestalno stvaranje NOVIH ideja (materijalnih/duhovnih) - pomoću kojih su prebrodili sve te brojne probleme.
  (zoran stokic, 30. novembar 2021 16:59)

  # Link komentara

 15. Da skratimo, sva civilizacijska dostignuća starih kultura uništila je hrišćanska crkva i to srazmerno sa svojim jačanjem (što jača crkva manje kulture i razuma). I onda se danas čudimo što ravnozemljaši, antivakseri, vrači-iscelitelji (i slični prevaranti) ... dominiraju među sluđenim narodom.
  (Snorke, 30. novembar 2021 15:50)

  # Link komentara

 16. Ovo istrazivanje radjeno na trocifrenim linijama GSP Beograd :)
  (lol, 30. novembar 2021 12:35)

  # Link komentara

 17. "Crkvene vlasti su na kupanje gledale kao na uživanje u nečistim strastima koje vode u nemoralno i promiskuitetno ponašanje."

  Kakav kretenizam!
  (Religija, 30. novembar 2021 11:19)

  # Link komentara

 18. moja zena kupa decu svako vece i ne mozes objasniti da je nepotrebno i ne valja za deciju kozu toliko tecnih sapuna i hemije, ne stigne se prirodni sloj stvoriti
  (genijalac, 30. novembar 2021 11:06)

  # Link komentara

 19. Deo Srba i dan danas tako...
  (Eto, 30. novembar 2021 11:06)

  # Link komentara

 20. Drugim rečima, istorija čovečanstva je vise manje smrdljiva!
  Smuleco

  mnogo vise nego manje, da, a ni buducnosti ne cvetaju ruze;)
  (pravim recima, 30. novembar 2021 11:00)

  # Link komentara

 21. "smatralo se da je voda izvor većine bolesti"
  Berliner

  poznata istina, zato se i kupovalo vino od osmanlija?
  (sv. petar, 30. novembar 2021 10:48)

  # Link komentara

 22. kako stvari stoje, bice toga opet;)
  (mracno doba, 30. novembar 2021 10:41)

  # Link komentara

 23. Postoji nekoliko razloga za to. Prvo, hrišćanstvo je unazadilo medicinu na nivo pećinskog čoveka, sve bolesti su rešavali "molitvom". Sve se smatralo "božijom voljom". Drugo, od toliko neznanja, smatralo se da je voda izvor većine bolesti. I treće, često kupanje i javna kupatila su se smatrala za islamski običaj, pa su se hrišćani trudili da rade sve suprotno od toga.
  (Berliner, 30. novembar 2021 10:04)

  Lupi čovek i osta živ. Tako to otprilike izgleda kad komentar ostavi onaj ko je čitao malo, a više gledao Farmu i Parove. Kao prvo, prve škole i bolnice otvarale su se u manistirima. Jedino što je crkva zabranjivala je seciranje leševa. Kao drugo, pobogu čoveče, pa krštenje se obavlja upravo u vodi, kako je to moguće ako je crkva smatrala vodu za nečistu, a najsvetiji čin obavlja upravo u vodi. Kao treće, kada je Fridrih Barbarosa prolazio kroz Srbiju, ostalo je zapisano da su njegovi vitezovi smrdeli jer germanski varvari, ni kožu nisu znali da uštave kako treba pa im se crvljala ispod oklopa. Za njih je Srbija bila civilizacija. Zbog blizine Rimskog carstva i Vizantije naravno da je ovaj deo sveta bio civilizovaniji, od germanskog dela Evrope. Kakav bre islamski svet, kupanje i javna kupatila u pustinjama i nomadskom načinu života. Čime su se kupali kad vodu ni za piće nisu imali. Islamska javna kupatila, rađena su po ugledu na rimska i vizsntijska. U Srbiji je takvih kupatila bilo mnogo pre dolaska islama. U mom gradu postoji jedno takvo čije se vreme gradnje datira mnogo pre dolaska Turaka i islama na ove prostore.
  (Silvester, 30. novembar 2021 10:34)

  # Link komentara

 24. U Srednjem veku nije bilo tekuće vode, dok je Rim hiljadu ipo godina ranije imao rezeroare pitke vode i akvadukte od izvorišta, svesto čistoj vodi...
  (Bro, 30. novembar 2021 10:30)

  # Link komentara

 25. Subotom uvece
  (kao i Dusko Dugousko, 30. novembar 2021 10:30)

  # Link komentara

 26. Komunistička propaganda. Bez ikakvih dokaza. Jeste tačno da je higijena bila na niskom nivou - zbog uslova života. Inače, prvobitna Inkvizicija u 12. veku je nastala radi borbe protiv katara, tj. bogumila - užasne sekte koja je pretila da svojim verovanjima uništi društveni poredak. Podsticali su razvrat i samoubistva, pa možete misliti šta se onda dešavalo u smislu širenja bolesti. Zato Inkvizicija. Bila je Božji blagoslov i potrebna je opet... (Videti sajt strangenotions o Inkviziciji, autor Daglas Bomont)
  (Jr, 30. novembar 2021 10:28)

  # Link komentara

 27. Pa i danas se , narocito Francuzi, nista cesce ne kupaju. I to cela porodica se perw u istoj vodi itd. Q ni Nemci nisu nista bolji.
  (Mitjam, 30. novembar 2021 10:26)

  # Link komentara

 28. Ja se tog rasporeda kupanja pridržavamo i danas u XX veku.
  (Smrda, 30. novembar 2021 10:24)

  # Link komentara

 29. zato danas ne izlaze iz kupatila, tušianje posle pi.. nja, sra.. a i prdeža... i slučajno ako se malo oznojalo ispod pazuha od sedenja.
  (gile, 30. novembar 2021 10:18)

  # Link komentara

 30. Postoji nekoliko razloga za to. Prvo, hrišćanstvo je unazadilo medicinu na nivo pećinskog čoveka, sve bolesti su rešavali "molitvom". Sve se smatralo "božijom voljom". Drugo, od toliko neznanja, smatralo se da je voda izvor većine bolesti. I treće, često kupanje i javna kupatila su se smatrala za islamski običaj, pa su se hrišćani trudili da rade sve suprotno od toga.
  (Berliner, 30. novembar 2021 10:04)

  # Link komentara

 31. Tako i ja, 5 puta godisnje se kupam (kada) ali se svaki da tusiram.
  (kk, 30. novembar 2021 10:04)

  # Link komentara

 32. Drugim rečima, istorija čovečanstva je vise manje smrdljiva!
  (Smuleco, 30. novembar 2021 10:04)

  # Link komentara

 33. Sve preko tri puta nedeljno je cisto pro*eravanje ?
  (stanko, 30. novembar 2021 09:53)

  # Link komentara

 34. Danas su nam takve ove starlete..Moja baba se kupa redovno nedeljom..Nekad kad ima dobra serija preskoči koju...
  (Deda, 30. novembar 2021 09:51)

  # Link komentara

 35. Još jedan od razloga zašto smo deo Evrope :-D
  (Zoran, 30. novembar 2021 09:39)

  # Link komentara

 36. "Svaka prenaglasena manifestacija u sebi nosi svoju suprotnost ... " Eto odgovora što su baš Francuzi izmislili parfem. Štroke štrokave ...
  (lele_mood, 30. novembar 2021 09:37)

  # Link komentara

 37. Rekao bih da se pojedini ljudi danas kupaju i redje.
  (dexter-lab, 30. novembar 2021 09:34)

  # Link komentara

 38. Au, brate.
  (Milivoje, 30. novembar 2021 09:32)

  # Link komentara