- Komentari -

Poznati dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku su Sjukuro Manabe, Klaus Haselman i Đorđo Parizi "za revolucionarni doprinos našem razumevanju složenih fizičkih sistema", saopštila je danas Švedska kraljevska akademija u Stokholmu, u sklopu nedelje objavljivanja laureta tih nagrada.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Kad bi postojala Nobelova nagrada za kradje I prevare sigurno bi je dobio KGB!
  (ljubica, 24. oktobar 2021 15:25)

  # Link komentara

 2. Nobelova nagrada je u domenu politike. Gotovo svi dobitnici su amerikanci
  Kao da nauka osim Amerike nigde ne postoji. Da li je Nobelovu dobio Rus, Kinez, Japanac, Koreanac, Nemac itd
  (beograd, 5. oktobar 2021 13:13)

  Dovoljno je pogledati šta se patentira u SAD od strane istraživača sa njihovih univerziteta, a šta se patentira u Rusiji, Kini, o Srbiji da ne govorimo.

  Eto, na primer, kinezi su prvi ostvarili komunikaciju sa satelitom uz primenu kvantne kriptografije, međutim, to je samo prva takva implementacija u komunikaciji dve zemaljske stanice preko satelita, sva teorija i praktični primeri u oglednim laboratorijama su već realizovani davno negde na Zapadu, tako da bi kinezi mogli samo da patentiraju implementaciju koju su oni primenili, tu nema ni govora o nekom naučnom otkriću ili teoriji.

  Ono što rade univerziteti u SAD je plod viševekovnog rada i uspostavljanja sistema finansiranja istraživačkog rada i primene rezultata istraživanja u industriji.

  Dok se mi u Srbiji igramo nauke, institutu u Vinči je najvažnije da ima monopol na neke ateste i druga udaranja pečata, negde tamo u svetu se trude da pomeraju granice nauke i primenjenih tehnologija.

  Dok se mi u Srbiji bavimo time da li tehnički pregledi treba da snimaju sa 5 kamera proces pregleda vozila i da li je svaka sijalica ispravna, dok se kontrola izduvnih gasova odlaže za 2 godine i trovanje vazuha i dalje nastavlja, negde tamo već planiraju ukidanje SUS motora i potpuni prelazak na e-vozila.
  (Veliki brat, 10. oktobar 2021 02:01)

  # Link komentara

 3. Rusi i kinezi se bave kradjom a za to ne postoji Nobel?
  (ljubica, 6. oktobar 2021 00:04)

  # Link komentara

 4. @beograd Poznati Univerzizeti u SAD imaju veći budzet nego Srbija kao državato - to je to (!) “Sa fabrikom misli / Je kao sa tkačkim remek-delom / Gde jedan pritisak nogom hiljadu niti kreće, / čunkovi jure tamo i ovamo, / Nîti nevidljivo teku, / Jedan potez stvara hiljade veza.” - Kod Getea, u “Faustu I” (stihovi: 1922-27): “Zwar ist‘s mit der Gedankenfabrik / Wie mit einem Weber-Meisterstück, / Wo EIN Tritt tausend Fäden regt, / Die Schifflein herüber hinüber schießen, / Die Fäden ungesehen fließen, / EIN Schlag tausend Verbindungen schlägt.” Stvaranje naučnih teorija se bitno razlikuje od čina otkrića u zanatstvu, primenjenim naukama, svakodnevnom životu i tsl. To je zato što naučne teorije nisu neko prosto odražavanje sveta koji nas okružuje, već predstavljaju organizovanje i strukturiranje tog sveta uz pomoć principa i formi koji sami po sebi nisu empirijski dati. To strukturiranje se odvija u logički neuhvatljivom psihološkom bljesku "logike otrića", uz istovremeno dejstvo razuma, i ono naučniku omogućuje da "rasuđuje unazad", nešto nalik "retrodedukciji" ili vraćanju filma unazad. Geniji su ljudi sinteze - sintezom se delovi slažu u nove sadržaje. Odlični poznavaoci svojih struka, oni su do najsitnijih detalja upoznati i sa delima svojih prethodnika. Trenutak stvaranja u baznim naukama pri izumevanju novih teorija jednak je činu stvaranja u umetnosti, on je neponovljiv, on se ne može naučiti.
  (zoran stokic, 5. oktobar 2021 16:46)

  # Link komentara

 5. Nobelova nagrada je u domenu politike. Gotovo svi dobitnici su amerikanci
  Kao da nauka osim Amerike nigde ne postoji. Da li je Nobelovu dobio Rus, Kinez, Japanac, Koreanac, Nemac itd
  (beograd, 5. oktobar 2021 13:13)

  # Link komentara

 6. Još jedna politička odluka, ove godine je ovu nagradu zaslužio Rus!
  (Ivan, 5. oktobar 2021 13:09)

  # Link komentara

 7. Nobel se svake godine sve više i više prevrće u grobu.
  (Japanac, 5. oktobar 2021 12:43)

  # Link komentara