- Komentari -
 1. (B.Živković, 24. jun 2021 21:57)

  Da, Sovjeti jesu kontrolisali potpisivanje, ali na malo drugačiji način. Kajtel je, kada je ušao sa svojima, tražio da mu donesu papire da potpiše. Žukov mu je odgovorio "Ne, doći ćete ovde i potpisati"

  Kapitualcija u Berlinu je potpisana 9. maja nešto malo posle ponoći. Ali je važila retroaktivno, od 8. maja u 11 uveče. Zbog vremenske razlike u Moskvi je i taj momenat padao 9. maja.

  Kapitulacija u Remsu je bila nešto kao pred-kapitulacija. Pisalo je, otprilike, "Obavezujemo se da ćemo kapitulirati i da ćemo to potpisati naknadno gde i kada Saveznici odrede". A ni sovjetski predstavnik nije imao ovlašćenje da potpisuje.

  Zorge zaista nikoga nije odao, ali Japanci su i bez njega znali sve i sve ih pohapsili. Može mu se računati u uspeh to što su samo on i još jedan obešeni (mada se ni neki od onih što su samo robiju dobili nisu preživeli - Branko Vukelić na primer). Abver je, inače, odmah po hapšenju rekao da nije njihov (Japanci jesu mislili da je abverovac). Mada ga se i SSSR odrekao (standardna praksa u špijunaži) jer su Japanci bili raspoloženi za razmenu.
  (John, 25. jun 2021 00:23)

  # Link komentara

 2. Ima i jedna slicna "brilijantna unapred planirana strategija" i kod nas, zove se Bitka na Sutjesci. Digli most u vazduh da bi usporili poteru i zatim iz straha
  (Bre!, 23. jun 2021 20:29)

  Molim Vas, vidim da se razumete, koji je to most dignut u vazduh u bici na Sutjesci? Iz tog sam kraja, pa sam malo zbunjen.
  (Cobanin budala, 24. jun 2021 09:02)

  u pitanju je neretva... verovatno lapsus.
  (neutral fe, 24. jun 2021 23:38)

  # Link komentara

 3. Zašto su upravo bitni datumi istorijskih događaja? Zato što oni simbolizuju pobede ili poraze, neke prelomne ratne ili političke događaje, a kasnije se "pojave" pseudo istoričari i "prave" nekakvu kvazi istoriju. Zašto se u SFRJ kao Dan Pobede slavio 15.maj, koji danas niko ne pominje? Zašto se posle rata kao Dan Armije slavio 21.decembar, a kasnije 22.decembar? Zašto je Japan kapitulirao tek 2.septembra 1945., posle žestoke invazije Sovjeta na Dalekom istoku, a ne posle bačenih A-bombi na Hirošimu i Nagasaki, koje su se desile početkom avgusta 1945? Upravo, istražujući te "datumske akrobacije" mi dolazimo do ključnih odgovora na neke suštinski bitne događaje koji se iz nekog razloga kriju. I nije toliko bitno koje su vojskovođe poput genijalnog maršala Žukova, Vasiljevskog, Rokosovskog, Čujkova i da ne nabrajam dalje moje drage junake slavne Crvene armije, ipak je Staljin bio taj koji je donosio poslednju reč. Pobeda nad Hitlerom je izvojevana pod njegoom komandom. Naravno, teško ja mogu objasniti ljudima nešto u nekoliko reči, a što se nalazi u tomovima knjiga. Pozdrav!
  (B.Živković, 24. jun 2021 23:31)

  # Link komentara

 4. @john
  Nisam ni ja vodio zapisnik, ali čuvena kapitulacija je upravo bila na "tri stola", jer je to Staljin tražio. Pobednički komandanti su sedeli odvojeno od nacističkih komandanata, a Staljin je insistirao da se potpuno kontroliše "način kapitulacije" od strane Sovjeta. Upravo danas se negira i 9.maj kao Dan Pobede, jer se sve desilo 8.maja uveče u Berlinu. Čak je nedavno i Merkelova pomenula 8.maj, ali suština nije bila u samom potpisivanju kapitulacije već u tome da je Staljin 9.maja rekao "Rat je završen!" I Jodl je 7.maja u Remsu potpisao kapitulaciju, pa danas niko ne pominje nesrećnog Jodla, jer to Staljin nije prihvatio. Zato se danas i falsifikuje istorija, Rokosovski je bio glavni planer operacije "Bagration", Staljin je jednom izjavio "Ja nemam svog Suvorova, ali Rokosovski je moj Bagration." Što se Zorgea tiče, on je do samog kraja 1944.godine bio smatran agentom Abvera i napravio je čuvenu "Zorgeovu špijunsku mrežu" u Japanu, koja je delovala praktično do kraja rata. Zorge nikada nije odao svoje saradnike.
  Upravo moji komentari se odnose na to, da se mora znati istorijska istina, tj. da je Staljin bio ključna ličnost u Pobedi u Drugom Svetskom ratu, a SSSR podneo više od 90% ratnih napora (a i žrtava na strani saveznika). Današnji zapadni autoriteti upravo imaju za cilj da negiraju Staljinove zasluge. Zato je sve bilo "za jednim stolom", kao svi smo isti, zato se danas negira da je samo rečima Staljina:"Rat je završen" bio i konačan završetak rata. Pozdrav!
  (B.Živković, 24. jun 2021 21:57)

  # Link komentara

 5. (B.Živković, 23. jun 2021 16:10)

  Nikakva "tri stola" nije bilo, sve se radilo za jednim. Ne, nisam "vodio zapisnik", ali eno onoliko slika...
  Rokosovski nije bio u Berlinu, upravo u to vreme se družio sa Montgomerijem podalje od Berlina. Osim toga, ne pominje svoje prisustvo u Berlinu ni u sopstvenim memoarima (dok je pomenuo "incident" sa Staljinom), za razliku od Čujkova.
  Zorge je uhapšen još '41 (u vreme bitke za Harkov). Teheranska konferencija je bila u decembru '43. Jako teško se cele dve godine mogu smatrati "uoči".
  (John, 24. jun 2021 15:49)

  # Link komentara

 6. Matematika je OK, čitanje i razumevanje napisanog ne valja...
  Hajde još jednom:
  - Pakt je trebao da važi 5 godina, od 13. aprila '41 do 13. aprila '46.
  - Godinu dana PRE isteka Pakta bilo Japan bilo SSSR je mogao da istupi iz Pakta tako što će poslati izjavu o tome drugoj strani.
  - SSSR je to uradio 5. aprila '45, tačno na vreme

  Dakle, ne broji se do 5 nego do 4.
  (John, 23. jun 2021 12:27)

  Zaista znam sta ste mislili, ali upravo oko tog razumevanja napisanog se lome koplja. Zato u prethodnom komentaru nisam zeleo da ulazim u raspravu. Ako citate tekst sporazuma utisak je da je rok vazenja 5 godina, posle 4 godine svaka od potpisnica moze da istupi iz sporazuma i time sporazum nece biti produzen, u slucaju da do toga ne dodje sporazum se automatski produzava na jos 5 godina. Znaci moj je utisak da je prvih 5 godina neupitno. Rusko tumacenje je bilo poput Vaseg: protekle su 4 godine i imamo pravo da iz sporazuma istupimo momentalno. Contra vim non valet ius.
  (Kako cudn brojite do 5, 24. jun 2021 09:11)

  # Link komentara

 7. Ima i jedna slicna "brilijantna unapred planirana strategija" i kod nas, zove se Bitka na Sutjesci. Digli most u vazduh da bi usporili poteru i zatim iz straha
  (Bre!, 23. jun 2021 20:29)

  Molim Vas, vidim da se razumete, koji je to most dignut u vazduh u bici na Sutjesci? Iz tog sam kraja, pa sam malo zbunjen.
  (Cobanin budala, 24. jun 2021 09:02)

  # Link komentara

 8. Sa naseg stanovista: da je SSSR izgubio nas danas ne bi bilo. Sta god da nam se desilo od '45 do sad je odlicno u poredjenju sa nestajanjem. Dalje rusi jesu bili preblagi, da je bilo obrnuto nemci su njima, ukrajincima, poljacima, belorusima i drugima planirali nestajanje. Sta god da su nemcima uradili to je nista u poredjenju sa onim sto su nemci planirali za njih. Nemci su u rat na istoku usli kao u totalni rat, ne rat do pobede nego u rato do istrebljenja.
  (mahat, 23. jun 2021 23:50)

  # Link komentara

 9. Usledio je napet trenutak dok je cela soba čekala da Staljin podere epolete sa ramena Rokosovskog; umesto toga, Staljin je rekao „Tvoja uverenost govori o tvojoj čvrstoj proceni", i naredio da napad bude sproveden po planu koji je izneo Rokosovski"

  Na drugoj strane se to nikada ne bi desilo. Prvo, pošto bi nemačke generalske poltrončine ćutale*. Drugo, jer bi njihov brka naredio da se taj obesi k'o Kanaris i ekipa...

  *sve do posle rata (oni što su pretekli) kada su nemačke uspehe počeli da pripisuju isključivo sebi, a poraze isključivo austrijskom kaplaru...
  (John, 22. jun 2021 18:41)
  (Naša Krmača, 23. jun 2021 22:45)

  # Link komentara

 10. (B.Živković, 22. jun 2021 21:52)


  "staljin je sve to namerno"... kakva jadna racionalizacija, goli otok je bio banja.
  (neutral fe, 23. jun 2021 09:15)

  Ima i jedna slicna "brilijantna unapred planirana strategija" i kod nas, zove se Bitka na Sutjesci. Digli most u vazduh da bi usporili poteru i zatim iz straha preko razrusenog mosta tutanj nazad jer nisu imali gde jer su se preracunali. Razume se, namerne greske u racunici da zbunis neprijatelja: ako ne znas sta radis velika sansa je da i neprijatelj ne zna sta radis ....
  (Bre!, 23. jun 2021 20:29)

  odličan primer! na kraju, sve je do toga jesmo li (bili) "naši" ili "nji'ovi"...
  naši "napadaju planski i odlučno", njihovi "upadaju mučki i podmuklo".
  naši "skraćuju liniju fronta", njihovi "beže u rasulu".
  naši "eliminišu" a njihovi "ubijaju".
  naši "uspostavljaju kontrolu nad područjem", njihovi "okupiraju"...
  (Naša Krmača, 23. jun 2021 22:41)

  # Link komentara

 11. 1) Rokosovski je bio u Berlinu na "trećem stolu" i kontrolisao proces kapitulacije. 2) Nemci su tražili razmenu feldmaršala Fon Paulusa za poručnika Jakova Staljina, ali i pored "ubeđivanja" Molotova i ostalih iz Politbiroa Staljin je neumoljiv:"Ne menjam feldmaršala za poručnika i ne trgujem sa neprijateljima." Inače, Fon Paulus je bio posle rata na mestu visoko pozicioniranog komandanta u vojsci Istočne Nemačke (nešto kao ministar odbrane) a Jakov Staljin je ubijen. 3) Staljin je najzaslužniji za Pobedu u Drugom svetskom ratu i to su 1945. priznali i SAD i Britanija, Čerčil čak i napisao u Memoarima. 4) To što ovde još postoje falsifikatori istorije, to je dugotrajan istorijski proces koji još nije završen, pa zato se u Srbiji još uvek "ništa ne zna" i "sve je relativno", kao po Ajnštajnu. Zaključak:"Mnogo će đubreta biti bačeno na moj grob, ali sve će to razvejati vetar istorije." J.V.Staljin
  (B.Živković, 23. jun 2021 21:50)

  # Link komentara

 12. Čuj preblagi, razorili im državu i silovali sve zensko sto su nasli do Berlina.
  (321, 23. jun 2021 10:21) # Link komentara

  Preblagi, i previše koliko su zasluzili.
  (Boris, 23. jun 2021 20:58)

  # Link komentara

 13. (B.Živković, 22. jun 2021 21:52)


  "staljin je sve to namerno"... kakva jadna racionalizacija, goli otok je bio banja.
  (neutral fe, 23. jun 2021 09:15)

  Ima i jedna slicna "brilijantna unapred planirana strategija" i kod nas, zove se Bitka na Sutjesci. Digli most u vazduh da bi usporili poteru i zatim iz straha preko razrusenog mosta tutanj nazad jer nisu imali gde jer su se preracunali. Razume se, namerne greske u racunici da zbunis neprijatelja: ako ne znas sta radis velika sansa je da i neprijatelj ne zna sta radis ....
  (Bre!, 23. jun 2021 20:29)

  # Link komentara

 14. Maršal Rokosovski jeste bio u Berlinu na dan potpisivanja kapitulacije Nemačke. 7.maja u Remsu, nemački general Jodl potpisuje kapitulaciju samo pred zapadnim saveznicima. Staljin daje naredbu o nastavljanju napredovanja svojih trupa, jer "kapitulacija mora da se potpiše u Berlinu..." 8.maja nešto pre ponoći se potpisuje kapitulacija čuvena po nadimku "na tri stola". Na prvom stolu, pobedničke vojskovođe, britanski, američki i sovjetski (Montgomeri, Ajzenhauer, Žukov, Konjev itd.) na drugom stolu poražene vojskovođe Vermahta (admiral Denic itd.) na trećem stolu maršal Rokosovski sa svojim vojnicima, koji je od Staljina dobio direktno naređenje da prati potpisivanje kapitulacije i da on komanduje procedurom. Na prvoj Paradi Pobede, Rokosovski na crnom i Žukov na belom konju su bili simbol prve Parade 24.juna 1945.godine. Što se tiče Zorgea, on je bio obaveštajac koji je preneo Staljinu informacije koje su bili od najvećeg značaja za veliku pobedu. Mnogi govore o 22.junu i o eventualnom napadu Japana na SSSR, ali zaboravljaju da je NKVD presudne informacije dobio od Zorgea uoči Teheranske Konferencije, gde su likvidirani agenti Abvera, sa dobijenim naređenjem o likvidaciji Staljina, Ruzvelta, za Čerčila nije sigurno, prva dvojica su bili stalno u ambasadi SSSR-a u Teheranu. Abver je posle toga bio potpuno razbijen, Zorgea su otkrili i obesili novembra 1944., ali rat je već bio odlučen. Valjda je Staljin trebalo da se javno zahvali Zorgeu za dobijene informacije!? Pozdrav!
  (B.Živković, 23. jun 2021 16:10)

  # Link komentara

 15. Ameri su trebali da Hirošima i Nagasaki, zamjene sa Moskva i Leningrad, nikad ne bi bilo 40 godina okupacije, istočne Evrope!
  (Bebo, 22. jun 2021 20:06)

  Više bi se završilo ruskom okupacijom Zapadne Evrope :-P

  Samo još pritom kada skapiras da tada nisu postojale rakete koje bi isporučile bombe već si morao da ih baciš iz aviona, a za to bi morao da dođeš avionom do Moskve, za šta Ameri nisu imali ni teoretske šanse tad.

  Takođe, tad su Ameri imali ukupno 3 atonske bombe, i nekoliko puta manje vojnika i opreme u Evropi.

  Opet, da su Ameri napali Ruse '45, jedini ishod bi bio ruska čizma u Engleskoj i Francuskoj. SSSR je u tom trenutku bio jača sila od svih ostalih.
  (Dule, 23. jun 2021 14:29)

  # Link komentara

 16. Rusi si bili preblagi 1945. Koje su sve zločine nacističke zveri počinili ruskom narodu,to bi kao trebalo da se zaboravi!?!?! Slavna Moskovska bitka,epopeja Lenjingradske bitke, najveća pobeda u Staljingradskoj bici,bitka svih bitaka Kurdska bitka,u leto 1943. U vreme kad su pevali slavuji! Večna slava Crvenoj armiji!
  (Oblast 51, 23. jun 2021 14:27)

  # Link komentara

 17. I da, da se vratimo na temu - Staljingradska bitka je prekretnica i pocetak kraja Hitlerove invazije.
  Ko ne zna istoriju, ili slusa americko-britansku propagandu, njima je odlucujuca stvar Dan D, ili 6. jun 44, iskrcavanje Britanaca i Amera na Normandiju. Stoji da je bilo jako bitno, i imalo ulogu, ali Rajh je vec bio nokautiran od strane Rusa, i bauljao na sve 4...
  Pogledajte dokumentarac, vredi...
  (Pedja J7, 22. jun 2021 12:13)
  Zapravo tri prekretnice u Hitlerovim invazijama su bile Staljingradska bitka, Bitka kod El-Alamejna i Lenjingradska bitka.
  (Komentator, 23. jun 2021 12:37)

  # Link komentara

 18. (Kako cudno brojite do 5, 23. jun 2021 10:38)

  Matematika je OK, čitanje i razumevanje napisanog ne valja...
  Hajde još jednom:
  - Pakt je trebao da važi 5 godina, od 13. aprila '41 do 13. aprila '46.
  - Godinu dana PRE isteka Pakta bilo Japan bilo SSSR je mogao da istupi iz Pakta tako što će poslati izjavu o tome drugoj strani.
  - SSSR je to uradio 5. aprila '45, tačno na vreme

  Dakle, ne broji se do 5 nego do 4.
  (John, 23. jun 2021 12:27)

  # Link komentara

 19. Staljin ne da nije verovao, nego je imao dogovor sa Hitlerom o nenapadanju. Navikli ti zapadnjaci da lazu i mazu, ugovori vaze samo kada njima odgovara.
  (parx, 22. jun 2021 12:01)

  Ne radi se o tom ugovoru. I tada su postojale obavestajne sluzbe i spijuni. Sva svih strana su Staljinu govorili da se Nemci spremaju za napad na SSSR. On je odbijao da poveruje da je Hitler toliko "lud" jer se su u to vreme i dalje pokusavali da pobede u Bitki za Britaniju (avionima naravno).
  Cercil je takodje Staljina upozorio da se sprema ofanziva na istoku.
  Alfred Liskov je nemacki vojnik koji je vece pred ofanzivu preplivao reku da obavesti SSSR o napadu u zoru. Sovijeti ga poslali u logor.
  (Zeljko, 23. jun 2021 11:21)

  # Link komentara

 20. Ostaje jedna cinjenica a to je podela Poljske izmedju SSSRa i Nemacke, ko stari drugari.
  (trt, 22. jun 2021 18:52)

  Kakav nik takav i komentar. Crvena armija je 1939. zaposela teritorije okupirane od strane Pilsudskog 1920-21. Medju njima su bile teritorije koje nisu pripadale Poljskoj nikada ranije (npr., Minsk). Poljaci su uz pomoc zapadnih saveznika iskoristili slabost mlade sovjetske drzave da zagrabe sto nije njihovo - 1939. im se vratilo. Tako to biva, bivalo je i bice.
  (Cudo u Sarganu, 23. jun 2021 10:47)

  # Link komentara

 21. Potpisan je 13. aprila '41, a SSSR je istupio iz njega 5. aprila '45.
  (John, 22. jun 2021 19:29)

  Visa matematika. 4=5?
  (Kako cudno brojite do 5, 23. jun 2021 10:38)

  # Link komentara

 22. Bili su preblagi Rusi prema buba-svabama, posle rata.
  (tvor, 22. jun 2021 12:25)

  Čuj preblagi, razorili im državu i silovali sve zensko sto su nasli do Berlina.
  (321, 23. jun 2021 10:21)

  # Link komentara

 23. Niko ne može potamniti slavu Crvene Armije. Drugo pitanje je zašto su Rusi više puta propustili priliku da nam pomognu. Verovatno zbog toga što smo mali i nebitni.
  (56, 22. jun 2021 23:22)

  bugare su uvek pomagali.
  (neutral fe, 23. jun 2021 09:42)

  # Link komentara

 24. 3) Staljin je bio vrlo inteligentan i poruku Zorgea iz Japana je negirao, da ne bi otkrio svog glavnog obaveštajca. Takođe, Staljin je imao čvrste dokaze o nacističkom napadu 22.juna (14.maj je bio viđen datum, Jugoistok je "odložio" napad), ali je imao i istorijsko iskustvo Napoleona i Prvog Svetskog rata. Napoleon je "poražen" kada je ušao u Moskvu, a Prvi Svetski rat bi trajao večito da nije bilo Brest-Litovskog mira. Staljin je "pustio" naciste u "dubinu" Rusije i to je bio Hitlerov poraz.
  4) Što se tiče Staljinovih čistki, spremajući referat "Kult ličnosti i njegove posledice", na zahtev N.Hruščova: "Na osnovu izveštaja Generalnog tužioca R.Rudenka, u periodu 1921-1954 NKVD, Vojni Kolegijum, sudovi i vojni tribunali, osudili su zbog kontrarevolucionarne delatnosti 3.777.380 ljudi, od kojih na smrtnu kaznu 642.980 ljudi." Ne zaboravite ove brojke. Pozdrav!
  (B.Živković, 22. jun 2021 21:52)


  "staljin je sve to namerno"... kakva jadna racionalizacija, goli otok je bio banja.
  (neutral fe, 23. jun 2021 09:15)

  # Link komentara

 25. Nije mi jedna stvar jasna...da su Nemci pobedili u Rusiji to bih sve bilo Nemacka teritorija...ali posto su izgubili i Rusi dosli skroz do Berlina i na primer Linca zasto nisu tu ostali i sve bih bila jedna velika Rusija..ne razumem cemu povlacenje i ostavljanje Nemackoj da zivi i opet postaje najjaca zemlja u Evropi....
  (Babuska, 23. jun 2021 08:29)

  # Link komentara

 26. @miki

  Niste vi hrvati podigli ustanak nego doso djoko jovanic iz novog zednika
  U srb medju svoje srbe krajisnike i podigo ustanak
  Nije sime jure BOGEC
  U VARAZDINU I ZAGREBU
  Kako vi pravite blesavi
  Sami sebe ubedili u svoje
  Lazi😕😕😕😕
  (sonsi, 23. jun 2021 08:07)

  # Link komentara

 27. Ovo sa streljanjem komunistickih komesara smo i mi trebali da praktikujemo.
  (pamet u glavu, 22. jun 2021 19:23)

  mali nedić.
  (neutral fe, 23. jun 2021 03:34)

  # Link komentara

 28. (B.Živković, 22. jun 2021 21:52)

  2 - Zorgeu nije poverovao za 22. jun. Navodno je rekao ovo "Postoji ovaj gad, koji je osnovao fabrike i bordele u Japanu i čak izveštava da će biti nemački napad 22. juna. Da li vi predlažete da mu poverujem" Kada se ispostavilo da je bio u pravu, poverovao mu je za japanske uslove za napad.
  3 - Staljin jeste cenio Rokosovskog (kažu da je samo njega zvao po imenu "Konstantine Konstantinoviču", a sve ostale po prezimenu ili činu "druže Žukov..."), ali si ga pomešao sa nekim, najverovatnije sa Čujkovim. Rokosovski uopšte nije bio u Berlinu '45, tamo su komandovali Žukov, Konjev i Čujkov (njemu se predao berlinski garnizon i njemu je prvom saopšteno da se Hitler ubio)

  (yuslaven, 22. jun 2021 17:08)

  Hitler je počeo lično da komanduje odmah posle fijaska kod Moskve.Tada je u penziju najurio glavnokomandujućeg kopnene vojske (OKH) Fon Brauhiča. Halder je bio "samo" načelnik štaba.
  (John, 23. jun 2021 01:16)

  # Link komentara

 29. Niko ne može potamniti slavu Crvene Armije. Drugo pitanje je zašto su Rusi više puta propustili priliku da nam pomognu. Verovatno zbog toga što smo mali i nebitni.
  (56, 22. jun 2021 23:22)

  # Link komentara

 30. Usao sam u komentare, a imam utisak da sam usao u film Tri karte za Holivud.
  (Ne volim ni Moskvu, ni Vasington, 22. jun 2021 22:23)

  # Link komentara

 31. Današnji komentari su mnogo objektivniji nego oni od pre desetak i više godina. Još neke činjenice: 1) Nemačka i Poljska su imale pakt o nenapadanju još 1934. Čuveni pakt "Hitler-Pilsudski". Zato i danas Poljaci traže odštetu od Nemaca, ali ne i od Rusa, jer bi im odmah "stavili do znanja" ko je prvi paktirao sa nacistima. 2) Minhenski Sporazum iz 1938. je značio sporazum koji je Česima oduzeo Sudetsku oblast, a Francuzi i Englezi su to potpisali. Poljaci su čak i uzeli deo Čehoslovačke. 3) Staljin je bio vrlo inteligentan i poruku Zorgea iz Japana je negirao, da ne bi otkrio svog glavnog obaveštajca. Takođe, Staljin je imao čvrste dokaze o nacističkom napadu 22.juna (14.maj je bio viđen datum, Jugoistok je "odložio" napad), ali je imao i istorijsko iskustvo Napoleona i Prvog Svetskog rata. Napoleon je "poražen" kada je ušao u Moskvu, a Prvi Svetski rat bi trajao večito da nije bilo Brest-Litovskog mira. Staljin je "pustio" naciste u "dubinu" Rusije i to je bio Hitlerov poraz. 3) Najcenjeniji Staljinov maršal je bio Rokosovski, Poljak po ocu, koji je rukovodio procedurom kapitulacije 9.maja 1945. u Berlinu. 4) Što se tiče Staljinovih čistki, spremajući referat "Kult ličnosti i njegove posledice", na zahtev N.Hruščova: "Na osnovu izveštaja Generalnog tužioca R.Rudenka, u periodu 1921-1954 NKVD, Vojni Kolegijum, sudovi i vojni tribunali, osudili su zbog kontrarevolucionarne delatnosti 3.777.380 ljudi, od kojih na smrtnu kaznu 642.980 ljudi." Ne zaboravite ove brojke. Pozdrav!
  (B.Živković, 22. jun 2021 21:52)

  # Link komentara

 32. Pored ovog podmuklog napada na Rusiju, gde je zivot izgubilo 27 miliona Rusa,
  nije mi jasno, kako ta fasisticka Nemacka ima jos morala da u danasnje vreme
  kaznjava Rusiju sa sankcijama. I ne samo Nemacka, vec i druge drzave u zapadnoj
  Evropi, jer tko zna, sta bi se desilo da je Hitler, odnosno Nemacka pobedila 2.
  svetski rat?
  (Istoricar, 22. jun 2021 21:15)

  # Link komentara

 33. rusija je najveci gubitnik ww2,a nemacku je pobedila klima tj. uslovi a ne unistena rusija.to sto su toliko izgubili u ww2 su posle nadoknadili izivljavanjem nad istocnom evropom koju su unistili.drzave koje je rusija "oslobodila" od nacista smatraju ih za gore od nacista...
  (kole, 22. jun 2021 18:45)
  I Britanija da nije odvojena kanalom bi bila pregazena od strane i Napoleona i Nemaca. I Amerika ima ogromnu prednost jer je okruzena sa 2 okeana itd itd. Rusi su pobedili Nemce, prihvatite to vise.
  (xxxx, 22. jun 2021 21:14)

  # Link komentara

 34. @ Radoznao, 22. jun 2021 16:13

  А јапански историчари кажу да је један од битних разлога за капитулацију совјетско угрожавање Јапана. Иначе, Јапанци су се држали споразума о ненападању баш из страха од совјетске силе (Халхин Гол их је у то уверио). Приде, итекако би ударили по СССР да су Немци ушли у Москву.
  (Јабучило, 22. jun 2021 20:45)

  # Link komentara

 35. @3 puta za zadnjih 100 godina Nemačka pokušava da stavi svoju šapu na Evropu. Treći put upravo sada, ekonomski. I čini mi se da im uspeva.
  A Srbi genocidni narod!?
  A šta su Nemci onda, zna li neko?
  (Vladimir, 22. jun 2021 12:09)
  Bravo za komentar! Tačno tako! Treća sreća i to bez metka ispaljenog. Danas svi kupujemo namirnice u Lidlu, vozimo VW, gastarbajteri i najučeniji nam odlaze za Švabiju... A Švaba se za sve prvi pita u EU.
  (Mirko, 22. jun 2021 20:28)

  # Link komentara

 36. @Djeneral
  "Staljingradska bitka je "prekretnica rata" samo za istoričare amatere."
  A šta si ti, leba ti? Istoričar "profesionalac"? Istine radi, Staljingradska bitka je bila prvi veliki poraz Hitlera i 6. armije Vermahta i njihovih saveznika Rumuna, Talijana, Madjata, Hrvata... Staljingradska bitka bila je i najveća i najkrvavija bitka u istoriji ratovanja uz oko 2 miliona žrtava. Mnogi istoričari je s pravom smatraju baš za prekretnicu u WW2 zato što je pokazano da Hitler nije nepobediv.
  (Mirko, 22. jun 2021 20:19)

  # Link komentara

 37. Nemci, Hrvati i Italijani će uvek biti isti, takve treba držati kao kuče na povodcu.
  (Tore Andre Flo, 22. jun 2021 12:08)

  Cudno za nas hrvate koji smo tog istog dana u istoj godini pokrenuli prvi antifasticki pokret na podrucju bivse juge. Pametnome dosta
  (Miki, 22. jun 2021 20:16)

  # Link komentara

 38. Ha ha Pariz je pao 1815.Toliko o poznavanju istorije.Vayxno meni minus da date.
  (Kaiser Roger, 22. jun 2021 17:46)

  Ti znas da se napoleon vratio na vlast jos jednom 1815, a godinu prije toga se vec jednom predao, tako da je lik u pravu bio kad je rekao da je pariz pao 1814. Citaj malo bolje istoriju.
  (Boris, 22. jun 2021 20:12)

  # Link komentara

 39. Ameri su trebali da Hirošima i Nagasaki, zamjene sa Moskva i Leningrad, nikad ne bi bilo 40 godina okupacije, istočne Evrope!
  (Bebo, 22. jun 2021 20:06)

  # Link komentara

 40. @Nasinautosovinisti Samo ti zivi svoje snove burazeru,postujem sve,posto te proslost nije naucila nista naucice vas buducnost samo polako ima vremena.Toliko su silni bili da se posle drugog svetskog rata sve zivo sto je bilo na Istoku raspalo al to je neka druga tema.
  (Logicno razmisljanje, 22. jun 2021 19:43)

  # Link komentara

 41. Ma ne, nisu to bili Nemci, Hrvati, Madjari... nego neki tamo nacisti koji su pali s' Marsa, a neki brka i lagao i obrlatio da pobiju 30 miliona civila na najsvirepiji ncin.
  (Vaše ime, 22. jun 2021 19:31)

  # Link komentara

 42. (Radoznao, 22. jun 2021 16:13)

  Ništa Sovjeti nisu prekršili. Jednostavno su istupili iz Pakta, što je i sam Pakt omogućavao:
  "The present Pact comes into force from the day of its ratification by both Contracting Parties and remains valid for five years. In case neither of the Contracting Parties denounces the Pact one year before the expiration of the term, it will be considered automatically prolonged for the next five years"
  Dakle - zaključen je sa rokom važenja od 5 godina. Važnost se automatski produžavala na još 5 godina OSIM ako bi bilo koja strana godinu dana pre isteka roka važenja izjavila da istupa iz Pakta.
  Potpisan je 13. aprila '41, a SSSR je istupio iz njega 5. aprila '45.
  (John, 22. jun 2021 19:29)

  # Link komentara

 43. "Grešiš za francuze, postojala je SS divizija sačinjena isključivo od francuza I oni su ratovali na istočnom frontu...... Malo škole nije na odmet,pozzz? (paceue, 22. jun 2021 14:19)"

  Ovde se govori o državnim jedinicama i pomoći nacistima, ne o dobrovoljačkim jedinicama, kojih je bilo iz svake okupiranje nacije, osim iz Poljske (i Srbije, ako ne računamo SDK koji se spremao, pa nikad nije otišao na Istočni front). Dakle, bila je francuskih, valonskih, hrvatskih, mađarskih, albanskih, danskih.... ali nije o tome bila reč. Kao državnu pomoć, mogu se računati samo pripadnici Sila osovine - Italija, NDH, ND Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Albanija... Francuzi nisu učestvovali kao država u napadu, nego freiwillige jedinice, kojih je bilo masa.

  Prilično je glupo nepoznatom čoveku prebacivati nedostatak škole, dok sam ne umeš da pročitaš ni vest ni komentar. Pozzz??!!
  (Hmh..., 22. jun 2021 19:24)

  # Link komentara

 44. Ovo sa streljanjem komunistickih komesara smo i mi trebali da praktikujemo.
  (pamet u glavu, 22. jun 2021 19:23)

  # Link komentara

 45. Ostaje jedna cinjenica a to je podela Poljske izmedju SSSRa i Nemacke, ko stari drugari.
  (trt, 22. jun 2021 18:52)

  # Link komentara

 46. Cisto da znas da se ne brukas.
  Kada su se 1944 Ameri iskrcali na Normandiji, Rusi su vec marsirali ka Berlinu, a Nemaci spasavali zivu glavu na istoku Evrope. Iskrcavanje je za cilj imalo da Bacuske ne zauzmu celu Evropu. Sve drzave Evrope bi bile pod svastikom do te 1944 da se Rusi nisu pitali. Rusi su izgubili najvise ljudi u ratu i izvojevali najvecu pobedu u istoriji ratovanja. Ukratko, spasili su svet zahvaljujuci, tradiciji ratovanja, mudrim ruskim generalima i divnom vremenu.
  Slava narodu Rusije!
  (Hallo again, 22. jun 2021 18:50)

  # Link komentara

 47. rusija je najveci gubitnik ww2,a nemacku je pobedila klima tj. uslovi a ne unistena rusija.to sto su toliko izgubili u ww2 su posle nadoknadili izivljavanjem nad istocnom evropom koju su unistili.drzave koje je rusija "oslobodila" od nacista smatraju ih za gore od nacista...
  (kole, 22. jun 2021 18:45)

  # Link komentara

 48. moj deda je ucestvovao u ovom napadu.. secam se njegove price.. kaze, zima.. sneg do kolena, sve se zaledilo.. pucaju nasi, a pucaju i rusi..
  (sima-hirosima, 22. jun 2021 18:42)

  # Link komentara

 49. ukratko, staljin se tokom rata sve manje mešao u odluke generala, a hitler sve više.
  (neutral fe, 22. jun 2021 17:43)

  Epizoda sa generalom Rokosovskim:
  "U čuvenom incidentu 1944. tokom planiranja operacije Bagration, Rokosovski se nije složio sa Staljinom, koji je u skladu sa sovjetskom ratnom praksom zahtevao jednu tačku proboja kroz nemačke linije. Rokosovski se čvrsto držao svog stava o dve tačke proboja. Staljin je naredio Rokosovskom da "ode i porazmisli o tome" tri puta, ali Rokosovski se svaki put vraćao i davao isti odgovor: "Dve tačke proboja, druže Staljine, dve tačke.". Nakon trećeg puta Staljin je zaćutao, prišao Rokosovskom, i stavio ruku na njegovo rame. Usledio je napet trenutak dok je cela soba čekala da Staljin podere epolete sa ramena Rokosovskog; umesto toga, Staljin je rekao „Tvoja uverenost govori o tvojoj čvrstoj proceni", i naredio da napad bude sproveden po planu koji je izneo Rokosovski"

  Na drugoj strane se to nikada ne bi desilo. Prvo, pošto bi nemačke generalske poltrončine ćutale*. Drugo, jer bi njihov brka naredio da se taj obesi k'o Kanaris i ekipa...

  *sve do posle rata (oni što su pretekli) kada su nemačke uspehe počeli da pripisuju isključivo sebi, a poraze isključivo austrijskom kaplaru...
  (John, 22. jun 2021 18:41)

  # Link komentara

 50. Ako ima neko strucan za vojsku ili ti ratovanje, nikada mi nisu bili jasni ovi sporazumi o nenapadnju, zasta se ti ugovori sklapaju kada retko ko to postuje i kakve su „kazne“ ako ih uopste ima?

  Hvala unapred!
  (stan, 22. jun 2021 12:46)

  Обично служе да се купи време.
  А казна је улазак у Берлин и захватање свих историјских словенских земаља у оквиру истог савеза и блиских савезника.
  (Јабучило, 22. jun 2021 18:31)

  # Link komentara

 51. Japan se stvarno držao ugovora o nenapadanju, dok su Rusi taj dogovor prekršili. Ali, prekršili su ga kada je Japan već izgubio, sve snage je angažovao na to da učini neisplativim napad na svoja matična ostrva. Jedina nada im je bila da USA shvati da će izgubiti milione svojih vojnika invazijom, a da će Rusija posredovati u mirnoj predaji ( kapitulacija bez okupacije). "Munjeviti napad" Crvene armije je nož u leđa i kršenje ugovora o nenapadanju, i osvajanje praktički nebranjenih teritorija. Među istoričarima postoji konsenzus da su razlozi za bezuslovnu predaju Japana: 1. Atomske bombe 2. Izjava Rusije da neće posredovati ( Posdamska deklaracija).
  (Radoznao, 22. jun 2021 16:13)

  Na "prakticno nebranjenim teritorijama" Crvena armija je zarobila 600.000 japanskih vojnika. Ne mogu sada da proveravam na koliki vremenski period je sklopljen ugovor o nenapadanju 1941. - moguce da je prekrsen - ali je obavezu o napadu na Japan Staljin prihvatio na Jalti i ispostovao u dan (tri meseca nakon kapitulacije Nemacke). Zapadni saveznici su dogovoreno otvaranje Zapadnog fronta razvlacili dve godine. Daleko od toga da je Japan bio vec izgubio u trenutku pocetka sovjetske ofanzive na istoku. Bio je u bezizlaznoj poziciji ali u njihovom slucaju to ne znaci da se ne bi borili godinama.
  (Ima li pilota u avionu?, 22. jun 2021 18:13)

  # Link komentara

 52. @ neutral fe. Ukratko, Staljin je u cuvenim cistkama obezglavio sposobne vojskovodje Crvene armije pa se posle pocetnog soka i ratnog iskustva pojavila nova sposobna garnitura u vrhu armije.
  (tt, 22. jun 2021 18:12)

  # Link komentara

 53. neka se drznu jos jednom da krenu,bice im poslednji put..
  (bricktop, 22. jun 2021 16:21)

  hahaha ako si im zapretio.
  (neutral fe, 22. jun 2021 17:58)

  # Link komentara

 54. 4. Japanci nisu imali nikakav dogovor o nenapadanju sa SSSR.
  (yuslaven, 22. jun 2021 17:08)

  Ugovor o nenapadanju izmedju Japana i SSSR sklopljen je u aprilu 1941. kao posledica poraza Kvantunske armije kod Halhin Gola.
  (Krsto, 22. jun 2021 17:58)

  # Link komentara

 55. Па Србо Бистра на руском значи брзо и то је оно што су руски војници најчешће говорили париском конобарима кад су освојили Париз 1814. године.
  Е сад неки Французи и да данас покушавају да промене порекло речи па спомињу те твоје примере али велика већина зна и не спори...
  Србо, Србо....
  (Др. Уги, 22. jun 2021 15:22) # Link komentara

  Ha ha Pariz je pao 1815.Toliko o poznavanju istorije.Vayxno meni minus da date.
  (Kaiser Roger, 22. jun 2021 17:46)

  # Link komentara

 56. Nekoliko meseci pre početka operacije, generlaštab nemačke vojske je zatražio analizu potrebnih resursa za izvođenje iste. Po toj analizi je nemačka vojska mogla, u najboljem slučaju, stići malo iza Moskve i da ako do kraja 1941 SSSR ne kapitulira, šanse za pobedu se drastično smanjuju.
  Drugim rečima, cela operacija je bila kocka, a ulog je bio ishod rata. Hitler se kockao i srećom izgubio, kako zbog pogrešnih strateških odluka u suprotnosti sa mišljenjem generala na frontu, tako i zbog fanatične odbrane Sovjeta posle pocetnog šoka.
  Slava herojima!
  (Drug kontraš, 22. jun 2021 16:05)

  ukratko, staljin se tokom rata sve manje mešao u odluke generala, a hitler sve više.
  (neutral fe, 22. jun 2021 17:43)

  # Link komentara

 57. A pre 22.juna 1941? Da li znate koliko je nemačkih generala bilo u Moskvi na paradi na Crvenom trgu 1.maja 1941.?? Mesec i po pre napada? Da li znate kakvo je to grljenje i čestitanje bilo 1.maja 1941 među saveznicima Wermachtom i Crvenom Armijom - inate snimak na youtube. Znači 6.aprila je bombardovan Beograd - Rusi malim prstom nisu mrdnuli nego su nastavili da šalju ogromne količine nafte, drva i željezne rude u Nemačku, nakon napada Nemačke na Jugoslaviju 6.aprila, SSSR je samo hladno povukao svog ambasadora iz Beograda i time de fakto priznao Nemcima teritorij Jugoslaviju. Jednu reč niumsu rekli nego su pozvali nemačke generale na proslavu 1.maja 1941. Toliko za početak o raspravi o Barbarosi.
  (Đeneral, 22. jun 2021 12:33)

  rusi i nemci su uvek mrzeli jugoslaviju, jer nikada nisu imali pun uticaj na nju, za razliku od njenih konstitutivnih patrljaka.
  (neutral fe, 22. jun 2021 17:37)

  # Link komentara

 58. I tako se, jednog dana, bez ikakvog jasnog razloga, Hitler probudio i rešio da progoni... određene ljude. I tako su, jednog dana, bez ikakvog jasnog razloga - ljudi počeli da glasaju za Hitlera...
  I tako su, jednog dana, ni sami ne znajući zašto, udruženi volovi među belcima savladali druge po redu najveće junake istorije (posle Krstaša) - naciste, verno služeći svojim vođama, neprijateljima Hrista i belaca - jevrejsko-komunističkim zverima...
  (Jr, 22. jun 2021 17:36)

  # Link komentara

 59. Muka mi je od pseudoistoricara i ispranih mozgova, lend-lease( zakon o zajmu i najmu) je podmirio 5 % vojnih potreba Sovjetskog saveza u borbi protiv nacista.
  Da nisu otvorili zapadni front, Staljin bi isto kao car Aleksandar I Romanov umarsirao u Pariz, pa bi se druga pesma pevala.
  Nemci su na istocnom frontu usmerili 70% vojnih kapaciteta, cak i sa 90 % bi izgubili rat. Zapadni front je otvoren 06.06.1944, do tada su Sovjeti ocistili naciste sa svoje teritorije.
  I da, zapadnjaci su prvi paktirali sa Hitlerom, 1938, i isto tako su bili u mogucnosti da otvore zapadni front jos 1942, ali su cekali da se potamane Rusi i Nemci, kako bi lakse kontrolisali Evropu.
  (Nasinautosovinisti, 22. jun 2021 12:46)


  čitaj knjige, pusti treće oko.
  (neutral fe, 22. jun 2021 17:34)

  # Link komentara

 60. pa nisu nemci bili sami,imali i danasnje nato saveznike
  (ljubi ga menadjer, 22. jun 2021 17:20)

  # Link komentara

 61. Najpozeljnije je reći da su Amerikanci pobedili Nemce sami,uz neznatnu asistenciju Sovjeta.Pa, oni su,zaboga,i Aušvic oslobodili.
  (DP, 22. jun 2021 17:09)

  # Link komentara

 62. 1. Staljin nije bio glup. Niko nije verovao u ljubav između komunista i nacista. Znao je da će Nemačka napasti Sovjetski savez, ali je verovao da će se to desiti tek na proleće/leto 1942. godine.
  2. Hitler tek od 1943. (kolaps operacije ,,Slučaj plavo" čiji je deo i opsada Staljingrada) preuzima direktnu kontrolu nad vojskom. Do tada planove operacija njihovu pripremu i realizaciju vrši Vrhovni štab (OKH) i načelnik vrhovnog štaba.
  U prvim godinama rata (1939 - 1942) to je bio Franc Halder koji je bio organizator operacije Barbarosa i zagovornik napada u tri pravca sa naglaskom na centralni front ka Moskvi.
  3. Rat u Evropi je odlučen u decembru 1941. nakon neuspešne nemačke operacije ,,Tajfun" koja je za cilj imala zauzimanje Moskve. Mada se i to dovodi u pitanje da li bi pad Moskve doveo do kraja rata, jer su Sovjeti izmestili industriju iza Urala imali naftu da je pokreće.
  4. Japanci nisu imali nikakav dogovor o nenapadanju sa SSSR. Japanci jednostavno nisu imali ljudstvo i materijal potreban za napad i okupaciju Sibira. Samo za održavanje teritorije u Koreji i Kini raspoređeno je milion vojnika.
  4. Bitka za Staljingrad je značajna jer je stavila tačku na svaku mogućnost da Nemačka može zauzeti Kavkaz i tamošnja naftna polja.
  5. Bitka kod Kurska je ništa do nemačka labudova pesma. To je poslednja velika nemačka
  (yuslaven, 22. jun 2021 17:08)

  # Link komentara

 63. jao, kada tamo vidim Dan D u Normandiji, da je bio važan. Pa to je bilo iskrcanja tabornika čoveče. Rat se rešio na ruskom frontu. A čak sam i lično upoznao Rusa koji je oslobađao Beograd u operaciji Ukrajinskog fronta. To beše 1999. Slava svim palim ! nikad ne zaboraviti.
  (ja, 90210, 22. jun 2021 16:49)

  # Link komentara

 64. Broj poginulih ruskih vojnika i nemačkih sve govori(medjusono u ratu) takodjer i civila u odnosu na broj stanovnika.
  (gavran, 22. jun 2021 16:43)

  # Link komentara

 65. Nemci, Hrvati i Italijani će uvek biti isti, takve treba držati kao kuče na povodcu.
  (Tore Andre Flo, 22. jun 2021 12:08)
  Bugare si zaboravio
  (kele®, 22. jun 2021 16:32)

  # Link komentara

 66. Шта би било да није било искрцавања у Нормандији? Руси би изгубили још 10 милиона људи и 1946. године лично дошли у Нормандију, али са друге сттане. Немачка више не би постојала, ни у каквом облику.
  (Гост, 22. jun 2021 16:27)

  # Link komentara

 67. Препоручујем да погледате филм Тврђава Брест (Брестская крепость) руско-бјелоруска копродукција. Филм је снимљен по књизи и истинитом догађају, о браниоцима тврђаве који су били опкољени али су се борили до задњега. Можете наћи превод на нету.
  (Патас, 22. jun 2021 16:26)

  # Link komentara

 68. Jedan nemački vojnik, po uverenju komunista, je pred napad prebegao na rusku stranu i upozorio ih o napadu. Kada su javili Staljinu, rekao je da ga ne interesuje šta taj provokator ima da kaže. Zapadni saveznici su danima upozoravali da se sprema napad, ali je Staljin to protumačio kao očajnički pokušaj da se SSSR uvuče u rat.
  (Millennium, 22. jun 2021 16:25)

  # Link komentara

 69. neka se drznu jos jednom da krenu,bice im poslednji put..
  (bricktop, 22. jun 2021 16:21)

  # Link komentara

 70. Ako cemo pravo, Japan je rasteretio SSSR rata na dva fronta postujuci ugovor o nenapadanju iz 1939. Istina je da su SAD rat na Pacifiku vodile u dobroj meri same ali mnogi smatraju da su slomu Japana 1945. doprinela munjevita osvajanja Crvene armije na Istoku koliko i bacanje atomskih bombi.
  (Ima li pilota u avionu?, 22. jun 2021 14:10)

  Japan se stvarno držao ugovora o nenapadanju, dok su Rusi taj dogovor prekršili. Ali, prekršili su ga kada je Japan već izgubio, sve snage je angažovao na to da učini neisplativim napad na svoja matična ostrva. Jedina nada im je bila da USA shvati da će izgubiti milione svojih vojnika invazijom, a da će Rusija posredovati u mirnoj predaji ( kapitulacija bez okupacije). "Munjeviti napad" Crvene armije je nož u leđa i kršenje ugovora o nenapadanju, i osvajanje praktički nebranjenih teritorija. Među istoričarima postoji konsenzus da su razlozi za bezuslovnu predaju Japana: 1. Atomske bombe 2. Izjava Rusije da neće posredovati ( Posdamska deklaracija).
  (Radoznao, 22. jun 2021 16:13)

  # Link komentara

 71. Nekoliko meseci pre početka operacije, generlaštab nemačke vojske je zatražio analizu potrebnih resursa za izvođenje iste. Po toj analizi je nemačka vojska mogla, u najboljem slučaju, stići malo iza Moskve i da ako do kraja 1941 SSSR ne kapitulira, šanse za pobedu se drastično smanjuju.
  Drugim rečima, cela operacija je bila kocka, a ulog je bio ishod rata. Hitler se kockao i srećom izgubio, kako zbog pogrešnih strateških odluka u suprotnosti sa mišljenjem generala na frontu, tako i zbog fanatične odbrane Sovjeta posle pocetnog šoka.
  Slava herojima!
  (Drug kontraš, 22. jun 2021 16:05)

  # Link komentara

 72. Pa išao je i naš bratski narod na Staljingrad. Kažu da su se i tamo istakli kao u Jasenovcu. Hvalili se...
  (Ibro Jalijaš, 22. jun 2021 15:51)

  # Link komentara

 73. zanet pobedama iz 39 i 40te plus Zimskim ratom Finske i SSSRa gde su Finci zaista pružili prejak otpor Hitler kreće na SSSR misleći da vojska SSSRa nije toliko jaka i da će do kraja leta ući u Moskvu,,,

  pitanje je šta bi se desilo da se Barbarosa nije odložila zbog Jugoslavije mada mišljenja sam da ne bi ništa,,i da bi sve bilo isto

  jeste da smo svi generali posle bitke , ali nije mi jasno zašto Hitler nije u jednom pravcu svu snagu Vermahta naložio nego u tri pravca,,bila mu je potrebna nafta tako da je trebao svu snagu ka Kavkazu da usmeri , ali megaloman bejaše opijen lakim pobedama do tada,,

  u svakom slučaju slava Crvenoj armiji
  (Skakač_Sa_Bgd_Mostova, 22. jun 2021 11:49)

  Sve do zime 41 je OKW odlučivao, Hitler je bio protiv tri pravca napada i mislio je da prvo treba zauzeti Kavkaz, dobra knjiga na tu temu: The first soldier: Hitler as a military leader
  (perica3000, 22. jun 2021 15:38)

  # Link komentara

 74. Da li bi Engleska sama pobedila Rajh,NE.Da li bi Francuska sama,NE.Da li bi bilo koja zemlja sama pobedila NE!
  (Mika Hajnekenjaj, 22. jun 2021 13:52)

  Sovjetski Savez i jeste sam pobedio smrdljivo Hitlerovo smeće koji ti zoveš "rajh". Nije postojala šansa da Hitler zadrži ono što je osvojio sa ili bez iskrcavanja na Normandiju ili američkog "Land lease-a".

  I osvajanje Francuske je bila najčistija sreća, ali mesta ni za tu ratnu sreću nema za u suludom planu koji se zove "Operacija Barbarosa".

  Nemci su bili poraženi onog momenta kad su napravili plan da napadnu SSSR. Bukvalno im je ceo plan zavisio sa za tri meseca dođu do linije Arhangelsk-Astrakan, inače ostaju bez goriva, bez uglja, bez čelika, hrane , ljudstva i dolazi zimaaa...
  (Dule, 22. jun 2021 15:28)

  # Link komentara

 75. "Kaiser Roger

  Ako Rusi nisu potukli Napoleona, mozes li nam objasniti zbog cega se tacno gostionice/barovi po Parizu nazivaju bistro-i?"

  Po etimološkom rečniku, Bistro dolazi od francuske reči "bistraud" - mali čobanin, Reč biste, na Poitou francuskom dijalektu znači koza.
  (Srba, 22. jun 2021 14:39)

  Па Србо Бистра на руском значи брзо и то је оно што су руски војници најчешће говорили париском конобарима кад су освојили Париз 1814. године.
  Е сад неки Французи и да данас покушавају да промене порекло речи па спомињу те твоје примере али велика већина зна и не спори...
  Србо, Србо....
  (Др. Уги, 22. jun 2021 15:22)

  # Link komentara

 76. rusi i srbi najveci kancer drugog svetskog rata
  (Susijed, 22. jun 2021 14:36)

  Kmee kmeeee kmeee
  (Dule, 22. jun 2021 15:21)

  # Link komentara

 77. Kaiser Roger, Одговор: А шта мислиш да су се судариле чисто Русија и Немачка без учешћа свих чланица данашње ЕУ на страни Немачке . Исход би био .... А? Наполеон је поражен под Москвом и шта трућаш о Прусима. Што Пруси нису ушли у Париз и Беч.
  (ДРАСЕН ДРАСЕН, 22. jun 2021 13:58)

  Zahvaljujemo se na glasu.


  Izgleda da ne znas mnogo istoriju.Prusi i jesu usli u Pariz i to kao predvodnici.Posle pada Napoleona najvec vojna sila u Evropi je bila Pruska.Da mislim da rusi ne bi imali sanse protiv Nemacke da su samo oni ratovali.Pogotovu da je Hitler slusao svoje generale.
  (Kaiser Roger, 22. jun 2021 15:11)

  # Link komentara

 78. U pravu ste, (Đeneral, 22. jun 2021), osim za sovjetsku ambasadu u Beogradu. Ona je bila otvorena do 24. juna 1941. u bila utočište za JB Tita i njegove nemačke informere, do samog kraja. Štaviše, sovjetske isporuke rude gvožđa i uglja išle su sovjetskim i nemačkim baržama uzvodno Dunavom i početkom avgusta 1941. //

  Ipak, ovako jednostrana opredeljivanja uz manjak informacija ne doprinose razumevanju. Niko sâm nije pobedio razgoropađenu naci-aždaju i objektivni istoričri o tome i govore. Zaboravlja se da je Hitler prvo krenuo na zapad, da je ovih dana 1940. kapitulirala Francuska, da Britanci vode bitku za Britaniju, koja će slabijeg intenziteta trajati ceo rat. Da je pre dva dana 1941. pao Tobruk u nemačke ruke i da Romel suvereno vlada skoro dve godine severnom Afrikom, u kojoj mu otpor pružaju Britanci i mase izbeglih vojnika Francuske, Grčke, Poljske i Kraljevine Jugoslavije, da taj front biva umiren tek sa operacijom Torč kada se SAD iskrca na zapadu Afrike, a da Romel preti i Aleksandriji. O frontovima na istoku, u Indokini, o kineskoj saradji sa Japanom i nesposobnosti Saveznika da snabdeju Čan Kaj Šeka, jer je on a ne Mao antinacista... Tek avgust 1943. daje nadu i na istočnom frontu i zajedničkim operacijama Saveznika i SSSR u Iranu, koji zaposedanju ključne tačke ka Indiji. Gospodo, uz ogromno poštovanje svih žrtava prvo najbrojnijih, da nije bilo zajedničkog delovanja i zajedničke borbe svih i Saveznika i SSSRa i malenih pokreta otpora... ne bi bilo pobede.
  (Katarina, 22. jun 2021 15:11)

  # Link komentara

 79. Italija za 5 dana 1939. okupira Albaniju.Podatak važan za buduće probleme Srba na
  KiM.Japan kapitulira avgusta 1945. pošto su bačene 2 atomske bombe,ali se potcenju-
  je podatak da 9.avgusta SSSR ulazi u rat i kopnenom ofanzivom čisti Mandžuriju,kuri-
  lska ostrva,....Dakle i albanci su bili u ratu na strani italijana od 1939.
  (a, 22. jun 2021 15:10)

  # Link komentara

 80. Uzas sta da ti kazem
  (Julius Caesar, 22. jun 2021 15:04)

  # Link komentara

 81. Da su Nemci kao Srbi, Hitlera bi davno proglasili antifašistom.
  (Fakt, 22. jun 2021 14:59)

  # Link komentara

 82. Mislim da je ruskom coveku mnogo teze pao obracun NKVD sa sopstvenim narodom, ti silni gulazi i dovodjenje ljudi do dna ljudskosti ! Staljin je bio zlo kakvo se nece skoro desiti !
  (Stanko -obicaji su stariji od zakona !, 22. jun 2021 14:58)

  # Link komentara

 83. Dali stvarno verujwte da su im poslali 400.000 hiljada vozila i desetak hiljada aviona desetak hiljada tenkova da jesu im pomogli sa kantama sve zastarelo svabe ih przile kao slamu daj ljudi uozbiljite se nisam rusofil ali dali verujete da bi uspelo iskrcavanje na Normandiju da su ih docekale najelitnije nemacke divizije,kad su bili najvise bombardovani proizveli su najvise oruzja dokle podcenjujete bilo koga ameri nisu imali rat na svojoj teritoriji.........bez SSSR RAT BI TRAJO NAJMANJE JOS DESETAK GODINA.....
  (rade, 22. jun 2021 14:54)

  # Link komentara

 84. Po etimološkom rečniku, Bistro dolazi od francuske reči "bistraud" - mali čobanin, Reč biste, na Poitou francuskom dijalektu znači koza.
  (Srba, 22. jun 2021 14:39)

  Nisi u pravu, bistro = brzo.... na ruskom
  Čak je bila i emisija na History - ju o tome.....
  (paceue, 22. jun 2021 14:51)

  # Link komentara

 85. Ide serijal nadtanak ,uspon Hitlera , posle Prvog svetskog rata.
  Istorija je zaista cudo.
  Pogledajte!
  (Ocekivanje ?, 22. jun 2021 14:49)

  # Link komentara

 86. Hitler je pogazio sve sklopljene ugovore sa zemljama koje nisu pripadale trojnom paktu, a ovde još uvek narod misli da bi se KJ "izvukla"! Pre no što je "đavo" Staljin potpisao ugovor, slične ugovore su imali i Francuzi i Englezi, samo što se to ne forsira na zapadnim "istorijsko-popularnim" kanalima!
  (b1321, 22. jun 2021 14:47)

  # Link komentara

 87. Rusi su ogromna sila, na vrhuncu Hladnog rata Sovjetski Savez i USA su imali oko 100 hiljada nuklearnih glava, od toga SSSR oko 60 hiljada, a USA oko 35 hiljada. Volim i poštujem Rusiju, moćan i ponosan narod!
  (nema mnogo veze ali volim taj zastrašujući podatak, 22. jun 2021 14:40)

  # Link komentara

 88. "Kaiser Roger

  Ako Rusi nisu potukli Napoleona, mozes li nam objasniti zbog cega se tacno gostionice/barovi po Parizu nazivaju bistro-i?"

  Po etimološkom rečniku, Bistro dolazi od francuske reči "bistraud" - mali čobanin, Reč biste, na Poitou francuskom dijalektu znači koza.
  (Srba, 22. jun 2021 14:39)

  # Link komentara

 89. 30. Maja je Zukov hteo da preventivno napadne memacke polozaje nasuprot centralne Rusije. Staljin mu je poslao telegram - Imas veliku glavu, pazi sta radis da je sacuvas.
  (MisterNo, 22. jun 2021 14:39)

  # Link komentara

 90. rusi i srbi najveci kancer drugog svetskog rata
  (Susijed, 22. jun 2021 14:36)

  # Link komentara

 91. @Kaiser Roger Vrlo je jasno da si ti pogrešno učio neku tvoju izmišljenu istoriju jer ona zaista nema veze sa životom, istinom i školom...
  (Nikola, 22. jun 2021 14:35)

  # Link komentara

 92. kolonije su bile podeljene rusija je ostala kratkih rukava zato genijalni staljin stvara hitlera I dobro ga cuva da bi otpoceo njegov genijalni plan da dpđe dop kolonija deli tuđu zemlju poljsku sa hitlerom I hitler upada u zamku napada staljinov deo poljske I onda krece razrada plana da dođe do kolonija pušta hitlera u rusiju da ne bi bilo sumnjivo a I tako je se rešio još desetak miliona svojih rusa koji nisu bili za njega podobni pod izgovoro,m oslobađanja poljske letonije estonije bugarske rumunije ceške slovacke zauzimna te zemlje I pretvara ih u kolonije genijalni plan je ostvaren
  (genijalni staljin proširuje rusiju, 22. jun 2021 14:32)

  # Link komentara

 93. Da li bi Engleska sama pobedila Rajh,NE.Da li bi Francuska sama,NE.Da li bi bilo koja zemlja sama pobedila NE!
  (Mika Hajnekenjaj, 22. jun 2021 13:52)

  Pa to sam i hteo da kazem, ali ocigledno se nisi nikad sastao sa nekim rusofilom.Verujmi oni misle da su rusi najbolji ratnici i da rusi ne mogu da izgube.
  (Kaiser Roger, 22. jun 2021 14:31)

  # Link komentara

 94. Nemci nisu adekvatno kažnjeni.

  Ni za drugi a kamoli prvi rat.

  Zlo koje nemac predstavlja nije sasečeno u korenu.

  To će jednom morati da se reši.
  (alpinista, 22. jun 2021 14:31)

  # Link komentara

 95. Mislim da je danas manje važno šta je bilo i ko je koga i šta pre 70 godina...Nemci i dalje rovare i gaze sve oko sebe. Krivi su za 2 svetska rate gde je naš narod stravično stradao i krvavo platio svoju slobodu.
  I ponovo od 90ih na ovamo stalno nas gaze i eksploatišu. Za mene su oni najveće zlo i najlošiji narod savremenog doba. I sad naša deca trebaju da uče nemački u školi a svi treba da vozimo VW i hranimo se u Lidlu.

  Ovo treće je prihvatljivo a prve 2 opcije za mene ne postoje...ne treba nikoga mrzeti ali ne sme se zaboraviti ko su i šta oduvek rade !!!
  (Duško Popović, 22. jun 2021 14:31)

  # Link komentara

 96. (Kaiser Roger, 22. jun 2021 13:15)

  U drugom svetskom ratu je 85 posto Nemacke vojske unisteno na istocnom frontu, ni jedna drzava ni blizu nije osetila moc nemacke vojske kao sto su Rusi osetili. Moskva je odbranjena pre nego sto je krenula pomoc sa zapada. Napoleon je izgubio skoro pola miliona vojnika u Rusiji, neki kazu zbog generala zime, ali ako cemo iskreno, i Ameri ne bi bili to sto su bez generala pacifika i atlantika. A kad smo kod Amerikanaca, poslednji rat koji su dobili protiv iole ozbiljnijeg protivnika je bio drugi svetski rat protiv Japanaca, svaki sledeci put kad su bile izjednacene snage, ili su gubili rat ili bilo nereseno. Jedine ratove koje su dobili su protiv malih zemalja koje nikakve sanse nisu imali. Da ne spominjemo Brianiju, koja da nije ostrvo, bila bi pregazena i od strane Napoleona i Nemaca. Tako da svi vole da malo glorifikuju svoje pobede.
  (xxxx, 22. jun 2021 14:21)

  # Link komentara

 97. Komunistička propaganda. Stepen ispranosti mozga belaca zločinačkom propagandom... neprijatelja Hrista i belaca je zapanjujući. Samo jedno pitanje za komunističke dronove i one koje je drug Tito učio istoriju, pa poverovali - Da li je bilo silovanja dece u Vajmarskoj Nemačkoj? Ako objavite verovatno ćemo prvo videti izbegavanja tipa pa znate monstruma svuda ima i sl. - ali to nije ono što pitam...
  (Jr, 22. jun 2021 14:20)

  # Link komentara

 98. (Ima li pilota u avionu?, 22. jun 2021 13:12)

  Mala dopuna...
  Staljinu je bilo jasno da će do rata sa Nemačkom doći pre ili kasnije. U interesu im je bilo da do toga dođe što kasnije jer krajem tridesetih za rat nisu bili spremni - umalo '39 da jedni Finci gadno obrišu patos sa Crvenom armijom - Nemci bi se tada zaustavili u Vladivostoku...
  Nažalost, u Engleskoj u to vreme nije bio na vlasti Čerčil već nesposobnjaković i kukavica Čemberlen... Čerčilu je još '33 bilo jasno s kim ima posla, Čemberlenu ni '39 to nije bilo sasvim jasno...
  (John, 22. jun 2021 14:19)

  # Link komentara

 99. (Marko, 22. jun 2021 13:17)

  Jesu zločinci ništa sporno. Ali gledajući samo kroz vojne operacije istorijat te 369. hrvatske pukovnije je svakako zanimljiv - došli su u Staljingrad 25.septembra 1942 u sklopu 100. lovačke divizije Vermahta i odma bačeni na najžešću tačku - Mamajev Kurgan, jedino brdo u Staljingradu koje je prelazilo iz ruke u ruku nebrojeno puta, tu se ginulo u hiljadama dnevno bukvalno. Nakon toga su držali hale 9. i 10. u fabrici Crveni Oktobar i učestvovali u zadnjoj nemačkoj ofanzivi u Staljingradu - operacija "Hubertus" od 11.-16. novembra 1942 (3 dana pre početkca ruske operacije Uran i opkoljavanja). Glavna tačka otpora na tih tankih 250 metara od Volge je ostala hala 4 u Crvenom Oktobru koju nikada nisu zauzeli. Nakon zarobljavanja mnogo ih je prešlo u tzv.1.Jugoslavensku brigadu i učestvovali su u borbama za oslobođenje Čačka i tu masovno izginuli - dobivali su samoubilačke zadatke na razini ruskih penal bataljona (kaznenih). Posle toga su takođe držali prvu liniju na Sremskom frontu gde je takođe ta 1.Jug.brigada imala najviše poginulih 17.januara 1945., za vreme nemačkog protuudara kada su Nemci opet došli do Šida - severno su Rusi bili već 300 km zapadno i ulazili u Beč. Svakako jedna od najšizofrenijih storija jedne jedinice na svim stranama.
  (Đeneral, 22. jun 2021 14:19)

  # Link komentara

 100. Француска, Белгија, Холандија, Чешка и Пољска су биле окупиране, нису ни могле да учествују у нападу. Иако малко непрецизно, одлично знате шта је човек хтео да каже - данашња ЕУ је проширени Рајх, односно Силе осовине Другог светског рата, уз придодату Француску, Грчку. Чешку и Пољску, и небитну Малту и Кипар, укратко.
  (Хмх..., 22. jun 2021 13:46)

  Grešiš za francuze, postojala je SS divizija sačinjena isključivo od francuza I oni su ratovali na istočnom frontu...... Malo škole nije na odmet,pozzz?
  (paceue, 22. jun 2021 14:19)

  # Link komentara

 101. Eh da je napad bio jedno par meseci ranije, drugačiju bi sadašnjost imali.
  (Comviq, 22. jun 2021 14:16)

  # Link komentara

 102. Dodjes na diskusiju u vezi 2. Svetskog rata, a tamo opet Keiser Roger smara sa svojim glupostima.Strasno!!!
  Covece, dovoljno je citati tvoje nebuloze u vezi Noleta i svajcerskog foliranta, ne gusi i na ovim diskusijama.
  (tresnjojed, 22. jun 2021 14:12)

  # Link komentara

 103. Koliko je Staljin bio "plitak".Verovao je Hitleru.U knjizi majn kanf(moja borba)
  sve je "nacrtao".Mnogi pametni si izginuli(Zorge,Srpski komunisti,...) ali ne vre-
  di,on je verovao hrvatima(tito,bakarić,...).I nije to nemačka napala,već cela Eu-
  ropa.Svi sem Srba.Čak i staljinovi omiljeni hrvati su išli na ruse.
  (a, 22. jun 2021 14:12)

  # Link komentara

 104. Neki zaboravljaju da se u Normandiju 6.6.1944. nisu Rusi iskrcali...
  (Draža je bio nacista, 22. jun 2021 12:59)

  Naravno da nisu. Rusi su tada već bili na 200 km od Berlina i rat je već bio davno odlučen. "Saveznici" su se iskrcali da bi spasili Nemačku ruske osvete i izvukli neku korist za sebe.
  (Pilot bespilotne letelice, 22. jun 2021 14:11)

  # Link komentara

 105. Takođe, na Pacifičkom ratištu...je USA rat vodila praktički samostalno ( Englezi su kapitulirali padom Singapura i Honk Konga, Francuzi praktično prešli na stranu sila Osovina, Holanđani isto), tako da je SSSR rasteretila rata na dva fronta.
  (Radoznao, 22. jun 2021 13:07)

  Ako cemo pravo, Japan je rasteretio SSSR rata na dva fronta postujuci ugovor o nenapadanju iz 1939. Istina je da su SAD rat na Pacifiku vodile u dobroj meri same ali mnogi smatraju da su slomu Japana 1945. doprinela munjevita osvajanja Crvene armije na Istoku koliko i bacanje atomskih bombi.
  (Ima li pilota u avionu?, 22. jun 2021 14:10)

  # Link komentara

 106. Kaiser Roger, Одговор: А шта мислиш да су се судариле чисто Русија и Немачка без учешћа свих чланица данашње ЕУ на страни Немачке . Исход би био .... А? Наполеон је поражен под Москвом и шта трућаш о Прусима. Што Пруси нису ушли у Париз и Беч.
  (ДРАСЕН ДРАСЕН, 22. jun 2021 13:58)

  # Link komentara

 107. Expert, 22. jun 2021 13:02

  Nažalost druže, jiš jedan mit o čuvene "3 sedmice" odgode napada na SSSR zbog naoada na Jugoslaviju. Vidi ovako, u Barbarosi je sudelivalo u startu oko 160 nemačkih divizija, a 8 ih je napalo Kr.Jugoslaviju (plus saveznici Italijani, Bugari...). Dakle smešno. Najbitnija stvar koju su raščlanili i Glantz i Beevor i Jason.D Mark i neki drugi istoričari - vreme je bilo ičajno sve do sredine maja, mnogo kiše, blatnjave ceste (i to malo cesta što je bilo u SSSRu), tako da napad je 2x odlagan za po 2 sedmice i realno napad na Jugoslaviju koji je počeo 6 aprila i trajao 15 dana bukvalno nikakvog uticaja nije imao na Barbarosu.
  (Đeneral, 22. jun 2021 13:56)

  # Link komentara

 108. Ja ne znam da li i na koji nacin ucimo istoriju po skolama.Ovo sto si napisao je cisto tvoje osecanje jer si rusofil a ne skroz tacno.Prvo najveca zabluda je da su rusi porazili Napoleona.Rusi su samo jedni od ali ne i najvazniji kako se ovde smatra.Rusija je tad imala malo ucesce vise je bila saborac Prusiji.Najveci teret pobede je preuzela Nemacka odnosno Pruska.A rusi su zajedno na nagovor Prusije odnosno na poziv zajedno umarsirali u Pariz.Vec je videlo da ce Napoleon da padne.Ni tu cuvenu Borodinsku bitki rusi nisu pobedili na bojnom polju nego takticki tako sto su spalili Moskvu i ovi nisu imali sta da jedu i plus zima.Na bojnom polju je bilo nereseno mada neki kazu da je Napoleon imao prednost.A sto se tice 2 sv.rata rusi nikad ne bi pobedili da su od pocetka ratovali samo oni i nemci, a da se ovi drugi nisu mesali.70% nemackih snaga su pobili 27 milion sovjeta od toga 16 miliona rusa.Sta mislite sta bi bilo da je bilo 100%.Ogromnu pomoc su dobijali sa zapada, jesu vise izginuli ali ne bi sami nikad pobedili.Jos samo da pitam rusofile u koji rat su rusi pobedili zato sto su imali bolju taktiku i vojnu vestinu a da je protivnik pritom bio brojcano veci?.Odgovor ako ne znate:NIKAD.
  (Kaiser Roger, 22. jun 2021 13:15)

  Da li bi Engleska sama pobedila Rajh,NE.Da li bi Francuska sama,NE.Da li bi bilo koja zemlja sama pobedila NE!
  (Mika Hajnekenjaj, 22. jun 2021 13:52)

  # Link komentara

 109. "I bez Francuske,Belgije,Holandije,Irske,Poljske,Ceske,Slovacke
  (Mika Hajnekenjaj, 22. jun 2021 12:41)"

  Словачка је учествовала у нападу, иако Немци то нису тражили. Ирска тада не би стала на британску страну ни под разно. Француска, Белгија, Холандија, Чешка и Пољска су биле окупиране, нису ни могле да учествују у нападу. Иако малко непрецизно, одлично знате шта је човек хтео да каже - данашња ЕУ је проширени Рајх, односно Силе осовине Другог светског рата, уз придодату Француску, Грчку. Чешку и Пољску, и небитну Малту и Кипар, укратко.
  (Хмх..., 22. jun 2021 13:46)

  # Link komentara

 110. Kaiser Roger

  Ako Rusi nisu potukli Napoleona, mozes li nam objasniti zbog cega se tacno gostionice/barovi po Parizu nazivaju bistro-i?
  (Sunce Slobode, 22. jun 2021 13:43)

  # Link komentara

 111. (Pedja J7, 22. jun 2021 12:13)

  Prekretnica je bila Kurska bitka. Posle nje su Nemci u konstantnoj defanzivi.
  U isto vreme Saveznici se iskrcavaju na Siciliju i, efektivno, Italiju izbacuju iz rata, a Nemcima otvaraju još jedan front...
  (John, 22. jun 2021 13:42)

  # Link komentara

 112. Upravo ide serijal o Hitleru ,posle Prvog Sv.rata ,govori,investicije ,dolazak na vlast ....kraj zna ceo svet.
  (Ocekivanje ?, 22. jun 2021 13:41)

  # Link komentara

 113. Sram ga bilo napao svoje saveznike.Bez Amerike Rusi bi bili izgubljeni i poraženi.
  (west, 22. jun 2021 13:34)

  # Link komentara

 114. Uvek naglsavati da je na Istocnom frontu ratovalo i 5 hiljada hrvatskih dobrovoljaca (Hrvatska legija u sklopu Vermahta i italijanskih snaga) i da su pocinili jezive zlocine u okolini Harkova. Uglavnom su razbijeni kod Staljingrada (jedini su se pored Nemaca borili na centralnom frontu, za razliku od Rumuna i Madjara), a preziveli su ubrzo prebaceni u Jugoslaviju i ucestvovali su u njenom oslobadjanju, kada je ubijeno na stotine srpskih domacina.
  (Marko, 22. jun 2021 13:17)

  # Link komentara

 115. Imaju ti Rusi neki čudan običaj,
  da navrate do Pariza, Berlina...
  (gost, 22. jun 2021 11:56)

  Ja ne znam da li i na koji nacin ucimo istoriju po skolama.Ovo sto si napisao je cisto tvoje osecanje jer si rusofil a ne skroz tacno.Prvo najveca zabluda je da su rusi porazili Napoleona.Rusi su samo jedni od ali ne i najvazniji kako se ovde smatra.Rusija je tad imala malo ucesce vise je bila saborac Prusiji.Najveci teret pobede je preuzela Nemacka odnosno Pruska.A rusi su zajedno na nagovor Prusije odnosno na poziv zajedno umarsirali u Pariz.Vec je videlo da ce Napoleon da padne.Ni tu cuvenu Borodinsku bitki rusi nisu pobedili na bojnom polju nego takticki tako sto su spalili Moskvu i ovi nisu imali sta da jedu i plus zima.Na bojnom polju je bilo nereseno mada neki kazu da je Napoleon imao prednost.A sto se tice 2 sv.rata rusi nikad ne bi pobedili da su od pocetka ratovali samo oni i nemci, a da se ovi drugi nisu mesali.70% nemackih snaga su pobili 27 milion sovjeta od toga 16 miliona rusa.Sta mislite sta bi bilo da je bilo 100%.Ogromnu pomoc su dobijali sa zapada, jesu vise izginuli ali ne bi sami nikad pobedili.Jos samo da pitam rusofile u koji rat su rusi pobedili zato sto su imali bolju taktiku i vojnu vestinu a da je protivnik pritom bio brojcano veci?.Odgovor ako ne znate:NIKAD.
  (Kaiser Roger, 22. jun 2021 13:15)

  # Link komentara

 116. ...i u trenutku kad je Nemacka napala Poljsku 39, isto je ucinila i Rusija...
  (Pedja J7, 22. jun 2021 12:18)

  Niste vi tu istoriju bas dobro iscitali. SSSR je napao Poljsku tek 17. septembra 1941. u trenutku kada je Poljska armija vec bila u raspadu. Poljaci nisu pruzali otpor Crvenoj armiji. Uzgred, potpisivanju pakta Molotov-Ribentrop prethodila je dugogodisnja neuspesna inicijativa SSSR da se napravi antihitlerovska koalicija. SSSR je bio sam u odbrani Spanske republike. Zapadni saveznici nisu bili zainteresovani ni za Sovjetske inicijative za odbranu Cehoslovacke (mada je Francuska imala sporazum o uzajamnoj pomoci sa Cehoslovackom). Engleska i Francuska nisu zelele da "staju na zulj" Hitleru dokle god su verovale da ce on da napadne SSSR. Svaka cena je bila prihvatjiva u iscekivanju tog uzajamno satiruceg sukoba Nemacke i SSSR. Pa nije ni Staljin bio bas potpuna budala.
  (Ima li pilota u avionu?, 22. jun 2021 13:12)

  # Link komentara

 117. USA je SSSR-u za vreme 2. sv. rata dala pomoći u vrednosti od 11.3 milijardi USD tadašnjeg novca ( 180 milijarde u današnjim novcima), između ostalog: 400.000 džipova i kamiona, 14.000 aviona, 13.000 tenkova... Sovjeti ( Rusi) su rat počeli dobijati tek nakon neposrednog ulaska USA u rat. Time ne podcenjujem napor i žrtvu Rusa, samo ističem da se ne sme zaboraviti doprinos američkog radnika u pobedi nad nacizmom. Takođe, na Pacifičkom ratištu ( a uvek se zaboravlja da je Japan bila ista ili slična sila kao i Nemačka) je USA rat vodila praktički samostalno ( Englezi su kapitulirali padom Singapura i Honk Konga, Francuzi praktično prešli na stranu sila Osovina, Holanđani isto), tako da je SSSR rasteretila rata na dva fronta.
  (Radoznao, 22. jun 2021 13:07)

  # Link komentara

 118. @Pedja J7: druže, jesi li pročitao ovaj deo dole?

  "Šef sovjetske države i komunističke partije Josif Staljin odbacivao je sva upozorenja. Rekao je da ne veruje da bi se Hitler usudio da napadne gigantsko carstvo i nije na vreme izvršio mobilizaciju."

  da li ti zvuči da je SSSR planirao saradnju s Nemcima ili je verovao u pakt?
  (možda mi nekad i propustite komentar, 22. jun 2021 13:03)

  # Link komentara

 119. Ključni momenat operacije Barbarosa je njeno odlaganje za nekih 20 dana zbog nemačkog rata protiv Kraljevine Jugoslavije. Taj rat Vermaht nije planirao. To odlaganje je pomoglo SSSR-u da većinu industrije preseli preko Urala koja je sve vreme rata bila operativna. Staljinu je pakt o nenapadanju značio kupovinu vremena za pripremu rata protiv Nemačke.
  (Expert, 22. jun 2021 13:02)

  # Link komentara

 120. I kakva je razlika u politici i propagandi prema Rusiji i Belorusiji sada i prema SSSR uoči napada.U tekstu se promakla obmana da je rat spremao hitler sa nekim svojim generalima nekoliko meseci.Laž,ogromna laž.Vidite kad je najveći zločinac prošlog veka hitler napisao knjigu o njegovoj borbi.Svi su znali,bila je dostupna širom sveta.Drugo,rat se ne priprema mesecima nego decenijama unapred.Rat nije vodio hitler sa svojim generalima nego Nemačka država toga vremena sa svojim zemljama saveznicama.Malo više istine od površnosti ne smeta,koristi za nauk.Treće da potpisi i ugovori nekih zemalja ne vrede ni pišljivog boba.
  (Jovanča Mićić, 22. jun 2021 13:02)

  # Link komentara

 121. A Englezi i Ameri uporno ponavljaju svoje laži, kao oni prelomili '44. Ma važi...
  (Juho, 22. jun 2021 13:01)

  # Link komentara

 122. I samo da dodam, cinjenica koja se najcesce preskace, i potiskuje u udzbenicima iz Istorije jesta ta, da je Hitler sa Staljinom dogovorio sporazum o nenapadanju, i u trenutku kad je Nemacka napala Poljsku 39, isto je ucinila i Rusija, i podelili su okupiranu teritoriju... Ko zna sta bi bilo da je Hitler odrzao rec, i da nije napao Rusiju?!
  (Pedja J7, 22. jun 2021 12:18)


  To uopste nije cinjenica koja se najcesce preskace, to je opste poznata i cesto spominjana istina.

  Ono sto se cesto preskace jeste sledece - kad je Nemacka izvrsila invaziju na Cehoslovacku (pre Poljske) SSSR je urgirao kod saveznika, Francuza i Britanaca, da udju u sukob sa Nemackom na zapadu, a SSSR ce na istoku. Ovi su to odbili. Ono sto je takodje zanimljivo jeste da je tom prilikom i Poljska uzela deo Cehoslovacke.
  (dule, 22. jun 2021 13:01)

  # Link komentara

 123. Dok su operacije vodili Nemacki generali gazili su Ruse. Kada se Hitler umesao da on komandije operacijama Nemci su poceli da gibe i izgibli su. Hitler je umislio da je Napoleon.Takodje, veoma je vazno istaci da je Amerika poslala 400 hiljada tona ratnog materijala Rusima, avione, tenkove, municiju itd...
  (Beric, 22. jun 2021 12:59)

  # Link komentara

 124. Neki zaboravljaju da se u Normandiju 6.6.1944. nisu Rusi iskrcali...
  (Draža je bio nacista, 22. jun 2021 12:59)

  # Link komentara

 125. Treba pročitati britanskog istoričara Maksa Hejstingsa Svet u ratu 1939-1945. u kojoj priznanje zasluge SSSR-a za definitivni poraz nacističke Nemačke. Pošteno
  (Smislov, 22. jun 2021 12:59)

  # Link komentara

 126. @ Pedja. Poljska i Rusija su bile u visevekovnom neprijateljstvu (Poljaci su dopirali i do Moskve). Posle sloma Ruskog carstva 1917., Poljaci su uzeli deo teritorije tog carstva. Pa zar Poljska nije uzela i deo teritorije Cehoslovacke nakon ulaska Hitlera u tu drzavu? Niko nije nevin.
  (tt, 22. jun 2021 12:56)

  # Link komentara

 127. @Logicno razmisljanje. Zapadni front je otvoren tek juna 1944. U to vreme nemacka vojska i satrapi su se raspadali na istocnom frontu. Crvena armija je tada nezadrzivo nadirala.
  (tt, 22. jun 2021 12:51)

  # Link komentara

 128. (Pedja J7, 22. jun 2021 12:13)

  Staljingradska bitka je "prekretnica rata" samo za istoričare amatere. Staljingrad jeste taktička pobjeda Crvene Armije gdje je uništeno oko 290.000 vojnika Vermahta i osovine, međutim Vermaht je u tom trenutku na jstočnom frontu imao 4,5 miliona vojnika i taj poraz ih nije koštao toliko strašno koliko je uobičajeno spinovati u medijima. 2.svetski rat je na strateškoj razini završio u decembru 1941., neuspehom da se SSSR politički raspadne, da ostane bez vođstva i da se svi komandni lanci pokidaju - kontraofanziva pred Moskvom, 5.decembra, pa 7. decembra Pearl Harbour (najverovatnije najgluplji potez u čitavom ratu jer su SAD do tog trenutka bile neutralne), i onda nastupanje "rasuputitse" i ruske zime koja je praktično dala Sovjetima 6 meseci za konsolidaciju, mobilizaciju i proizvodnju naoružanja. Nakon toga više nije bilo moguće slomiti SSSR bez obzira na taktičke pobede i porazr koje su trpile obe strane. Na primer, Nemci su izgubili 290.000 vojnika na Staljingradu, a Rusi preko milion. Takođe zahvaljujući Staljinovoj paranoji i očekivanju nove ofanzive pred Moskvom - pred Rževom je 1942. u besmislenim jurišima kroz ravnicu/ stepu poginulo preko 2 miliona Rusa - podatak koji je čuvan do ranih 90-tuh, a tek 2020. je Putin otvorio spomenik poginulim vojnicima CA u Rževu. 2.sv.rat je na strateškoj razini dobiven logistikom - većom i bržom proizvodnjom tenkova, aviona, brodova....
  (Đeneral, 22. jun 2021 12:50)

  # Link komentara

 129. Staljin je pobio više Rusa nego svi nacisti zajedno. Stvarno tuga kakav ih je monstrum zadesio ali sami su krivi
  (flccc, 22. jun 2021 12:47)

  # Link komentara

 130. Ljudi nisu svesni da Rusi nisu pobedili Nemce da mi danas ne bismo postojali kao Srbi sa srpskim imenima i srpskim jezikom jer bi sledeće bilo ostvarivanje rasnih planova nacističkih ludaka - brisanje slovenske rase.
  (Ali pobedila je slovenska rasa, 22. jun 2021 12:46)

  # Link komentara

 131. Ako ima neko strucan za vojsku ili ti ratovanje, nikada mi nisu bili jasni ovi sporazumi o nenapadnju, zasta se ti ugovori sklapaju kada retko ko to postuje i kakve su „kazne“ ako ih uopste ima?

  Hvala unapred!
  (stan, 22. jun 2021 12:46)

  # Link komentara

 132. @Muka mi je od Sovjeta i Nacista ne zna se ko je vise zla ucinio,a da nije bilo Amera sa Lend-Lease programom i kasnije direktnim otvaranjem zapadnog fronta zar stvarnoo mislite da bi Sovjeti stigli do Berlina,da su Nemci sve snage usmerili ka istoku?Molim vas budite realni iako ste Srbi(i ja sam).
  (Logicno razmisljanje, 22. jun 2021 12:29
  Muka mi je od pseudoistoricara i ispranih mozgova, lend-lease( zakon o zajmu i najmu) je podmirio 5 % vojnih potreba Sovjetskog saveza u borbi protiv nacista.
  Da nisu otvorili zapadni front, Staljin bi isto kao car Aleksandar I Romanov umarsirao u Pariz, pa bi se druga pesma pevala.
  Nemci su na istocnom frontu usmerili 70% vojnih kapaciteta, cak i sa 90 % bi izgubili rat. Zapadni front je otvoren 06.06.1944, do tada su Sovjeti ocistili naciste sa svoje teritorije.
  I da, zapadnjaci su prvi paktirali sa Hitlerom, 1938, i isto tako su bili u mogucnosti da otvore zapadni front jos 1942, ali su cekali da se potamane Rusi i Nemci, kako bi lakse kontrolisali Evropu.
  (Nasinautosovinisti, 22. jun 2021 12:46)

  # Link komentara

 133. Napad nemačkih vojnika i njihovih saveznika???
  Valjda napad EU bez Grčke, Sa Albanijom…?
  (djuro, 22. jun 2021 11:40)

  I bez Francuske,Belgije,Holandije,Irske,Poljske,Ceske,Slovacke
  (Mika Hajnekenjaj, 22. jun 2021 12:41)

  # Link komentara

 134. Pre nekoliko meseci sam gledao na "Historiju" (onom normalnom, bez vanzemaljaca) dokumentarac u kome su prikazivali ratne snimke nemackih vojnika u Francuskoj i na Istocnom frontu tokom 1941. Dok je isao snimak iz Francuske, na kome se vide Nemci kako sede u restoranu i piju sampanjac, narator mrtav-ladan prica kako su Francuzi tesko podnosili okupaciju i kako je njihov "nacionalni ponos" povredjen time sto Nemci piju njihovo vino. Odmah posle tog snimka usledio je snimak iz Belorusije na kome Nemci spaljuju zive Jevreje, vesaju civile (ukljucujuci i zene i decu) i bacaju mrtve sovjetske vojnike na gomile i tako ih ostavljaju da trunu. Iskreno, sticem utisak da Evropljani sa zapada uopste nisu svesni kakva su se zla i uzasi tamo odigravali inace bi ih bilo sramota zbog ovih gluposti sa vinom. Nisu ni svesni koliko su dobro prosli.

  Vecina slava Crvenoj armiji i svima koji su se borili protiv nacistickog zla.
  (Ser Kokeza od FSS-a, 22. jun 2021 12:37)

  # Link komentara

 135. Rusku zimu jos niko nije pobedio.Dzaba tenkovi i ostali oklop kada na -40 ne mozes da pokrenes.Rusi su imali bolju zimsku odecu i ogromnu stratesku rezervu od 16 000 000 vojnika.Narociti sok je izazvao tenk T34 kada se pojavio.Nemci su bili zaprepasceni sposobnoscu tog tenka i masovne proizvodnje.Zato taj tenk ima svoj spomenik u Rusiji.
  (The Who, 22. jun 2021 12:36)

  # Link komentara

 136. opet kuvaju corbu sa svojim satelitima na Balkanu...kad opet dobiju po nosu i oni i njihove pudlice ne treba imati milosti ni prema kome od njih
  (..nbg..., 22. jun 2021 12:34)

  # Link komentara

 137. A pre 22.juna 1941? Da li znate koliko je nemačkih generala bilo u Moskvi na paradi na Crvenom trgu 1.maja 1941.?? Mesec i po pre napada? Da li znate kakvo je to grljenje i čestitanje bilo 1.maja 1941 među saveznicima Wermachtom i Crvenom Armijom - inate snimak na youtube. Znači 6.aprila je bombardovan Beograd - Rusi malim prstom nisu mrdnuli nego su nastavili da šalju ogromne količine nafte, drva i željezne rude u Nemačku, nakon napada Nemačke na Jugoslaviju 6.aprila, SSSR je samo hladno povukao svog ambasadora iz Beograda i time de fakto priznao Nemcima teritorij Jugoslaviju. Jednu reč niumsu rekli nego su pozvali nemačke generale na proslavu 1.maja 1941. Toliko za početak o raspravi o Barbarosi.
  (Đeneral, 22. jun 2021 12:33)

  # Link komentara

 138. Тзв. Молотов-Рибентроп а не Хитлер-Стаљин. Не измишљјте!
  (Гидео, 22. jun 2021 12:32)

  # Link komentara

 139. dok je sveta i veka, pamtice se zrtva ruskog naroda u drugom svetskom ratu. nas danas ne bi bilo da su rusi resili da se ne brane, kao sto su mnogi tada resili da se ne brane. slava rusima
  (meklaud, 22. jun 2021 12:32)

  # Link komentara

 140. Muka mi je od Sovjeta i Nacista ne zna se ko je vise zla ucinio,a da nije bilo Amera sa Lend-Lease programom i kasnije direktnim otvaranjem zapadnog fronta zar stvarnoo mislite da bi Sovjeti stigli do Berlina,da su Nemci sve snage usmerili ka istoku?Molim vas budite realni iako ste Srbi(i ja sam).
  (Logicno razmisljanje, 22. jun 2021 12:29)

  # Link komentara

 141. Bili su preblagi Rusi prema buba-svabama, posle rata.
  (tvor, 22. jun 2021 12:25)

  # Link komentara

 142. I samo da dodam, cinjenica koja se najcesce preskace, i potiskuje u udzbenicima iz Istorije jesta ta, da je Hitler sa Staljinom dogovorio sporazum o nenapadanju, i u trenutku kad je Nemacka napala Poljsku 39, isto je ucinila i Rusija, i podelili su okupiranu teritoriju... Ko zna sta bi bilo da je Hitler odrzao rec, i da nije napao Rusiju?!
  (Pedja J7, 22. jun 2021 12:18)

  # Link komentara

 143. "Bez objave rata i bez obzira na ranije sklopljeni ugovor o nenapadanju, tzv. Pakt Hitler-Staljin."

  Toliko o tome da bi Jugoslavija drugačije prošla da nije bilo 27. marta...

  (Skakač_Sa_Bgd_Mostova, 22. jun 2021 11:49)

  Zato što mu je najvažnije od svega bilo da osvoji Moskvu. Time bi obezbedio ulazak Japana u rat sa Sovjetskim savezom jer im je to bio jedan od uslova. Kako nisu uspeli, Japan se okrenuo na drugu stranu i... ostalo je istorija.
  A pošto su saznali za postojanje uslova, to je Staljinu i ostalima omogućilo da iz Sibira prebace vojsku na moskovski front bukvalno u poslednjem trenutku.
  (John, 22. jun 2021 12:14)

  # Link komentara

 144. Preporucujem svima dokumentarac "THE WORLD AT WAR", 26 epizoda, realni snimci, ceo 2. svetski rat, narator Laurence Olivier.
  Iz 70 i neke godine je serijal, tada je bio najskuplji projekat te vrste na svetu. A i danas bi bio verovatno, kad bi se preracunalo to po danasnjim vrednostima.

  I kad vidite te strahote, prosto se zapitate da li je moguce da su ljudi to radili pre samo 75 godina?!
  Kakva zverstva, kakvo odsustvo razuma i smisla!
  Rat je najvece zlo!

  I da, da se vratimo na temu - Staljingradska bitka je prekretnica i pocetak kraja Hitlerove invazije.
  Ko ne zna istoriju, ili slusa americko-britansku propagandu, njima je odlucujuca stvar Dan D, ili 6. jun 44, iskrcavanje Britanaca i Amera na Normandiju. Stoji da je bilo jako bitno, i imalo ulogu, ali Rajh je vec bio nokautiran od strane Rusa, i bauljao na sve 4...
  Pogledajte dokumentarac, vredi...
  (Pedja J7, 22. jun 2021 12:13)

  # Link komentara

 145. Smrt fasizmu sloboda narodu!
  (nike, 22. jun 2021 12:12)

  # Link komentara

 146. E to je bilo zadnji put.Nema više.Rusi to vekovima nemogu zaboraviti.To je varvarstvo, prljavi rat.Ubijati rusku decu na spavanju.Sad bi opet da pokušaju.Ovog puta ne bi rusi bili na spavanju.Bio bi to kraj evrope.Svi koji misle drugačije su u zabludi.
  (mile, 22. jun 2021 12:11)

  # Link komentara

 147. Imaju ti Rusi neki čudan običaj,
  da navrate do Pariza, Berlina...
  (gost, 22. jun 2021 11:56)
  Pa kad su pozvani, šta fali
  (Lea, 22. jun 2021 12:11)

  # Link komentara

 148. 3 puta za zadnjih 100 godina Nemačka pokušava da stavi svoju šapu na Evropu. Treći put upravo sada, ekonomski. I čini mi se da im uspeva.
  A Srbi genocidni narod!?
  A šta su Nemci onda, zna li neko?
  (Vladimir, 22. jun 2021 12:09)

  # Link komentara

 149. Nemci, Hrvati i Italijani će uvek biti isti, takve treba držati kao kuče na povodcu.
  (Tore Andre Flo, 22. jun 2021 12:08)

  # Link komentara

 150. staljin je kriv za ovo zlo. sve je imao pred nosom, svi su mu ukazivali. jedino sto je uradio je da je vojsku rasporedio u tri esalona u 3 ujutru pred invaziju, sto apsolutno nista ne znaci
  (rex, 22. jun 2021 12:04)

  # Link komentara

 151. Staljin ne da nije verovao, nego je imao dogovor sa Hitlerom o nenapadanju. Navikli ti zapadnjaci da lazu i mazu, ugovori vaze samo kada njima odgovara.
  (parx, 22. jun 2021 12:01)

  # Link komentara

 152. Imaju ti Rusi neki čudan običaj,
  da navrate do Pariza, Berlina...
  (gost, 22. jun 2021 11:56)

  # Link komentara

 153. Nacionalsocialistički ili ti naci.
  (Slavko Vica, 22. jun 2021 11:54)

  # Link komentara

 154. zanet pobedama iz 39 i 40te plus Zimskim ratom Finske i SSSRa gde su Finci zaista pružili prejak otpor Hitler kreće na SSSR misleći da vojska SSSRa nije toliko jaka i da će do kraja leta ući u Moskvu,,,

  pitanje je šta bi se desilo da se Barbarosa nije odložila zbog Jugoslavije mada mišljenja sam da ne bi ništa,,i da bi sve bilo isto

  jeste da smo svi generali posle bitke , ali nije mi jasno zašto Hitler nije u jednom pravcu svu snagu Vermahta naložio nego u tri pravca,,bila mu je potrebna nafta tako da je trebao svu snagu ka Kavkazu da usmeri , ali megaloman bejaše opijen lakim pobedama do tada,,

  u svakom slučaju slava Crvenoj armiji
  (Skakač_Sa_Bgd_Mostova, 22. jun 2021 11:49)

  # Link komentara

 155. Večna slava herojima u borbi protiv nacizma. Klanjam vam se do zemlje.
  (Milisav, 22. jun 2021 11:49)

  # Link komentara

 156. Slava velikom ruskom narodu, da oni nisu počistili naciste i zauzeli berlin, kukasti krst bi se još vijorio širom cele evrope!
  (Zoran, 22. jun 2021 11:48)

  # Link komentara

 157. Napad nemačkih vojnika i njihovih saveznika???
  Valjda napad EU bez Grčke, Sa Albanijom…?
  (djuro, 22. jun 2021 11:40)

  # Link komentara