Petak, 04.06.2021.

08:41

Umrla na svom venčanju, a mladoženja odmah našao zamenu

Izvor: Dnevni avaz

Umrla na svom venèanju, a mladoženja odmah našao zamenu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

qqt

pre 2 godine

Постоји узајамно поштовање, поштовање заједничког пута којим се крећу, свесност о обавези према члановима уже и шире породице, постоји и приземан интерес, али и искрена повезаност.Реч свекрва је,иначе, из санскрита.
(Апас, 05. jun 2021 02:44)

Prijatelju, nije te ni jedna još uvek naučila pameti. Kad budeš doživeo samo jedan brutalan slobodan pad od žene koju ćeš voleti, poštovati, za koju ćeš biti povezan iskreno uz samo malo prizemnog interesa- shvatićeš reči iskusnih muškaraca: "Žene treba dobro ......".

Muškarac deli postelju sa svojim neprijateljem.

//*

pre 2 godine

Sve je vec bilo spremno pa da se ne baci.
(Si, 4. jun

Ne znam cemu se vise smijem, tvom komentaru ili onoj cetvorici sto ti
'dadose' minus.

Dejan

pre 2 godine

Kod nas bi refundiranje trajalo do granica rastegljivosti zakonskih rokova. A tamo, na licu mesta. Zamislite da se čekalo 45 dana, pokvari se 'rana, žene bi morale komplet novu garederobu da nabave, pa ponovno zakazivanje, koliko peripetija badava... Ovako baš pragmatično rešenje. Na stranu crni humor, ali ta trgovina ženama mi je baš zastrašujuća...

Апас

pre 2 godine

Јесте чудан случај, али је појединачан. Hе генерализујте. @пљувачки коментатори Прво, код њих се однос према женама доста погоршао због, и под утицајем Британаца. Друго, хиндуизам се још и данас, барем малчице, ослања на древне Веде, наспрам којих су јудаизам, хришћанство и ислам, оно што и јесу: недоношчад и женомрзачке религије. Брак није еротски трилер, не учи се из новина и романа, не истражују га мало-мало научници под лупом, није савршени партнер који испуњава све ваше жеље, нити такав мање савршен. Није неко да вас допуњује, па ви као исправљате једно другоме слабости, није неко ко вас тренутно препознаје, разуме, вреднује, ко то може да чини а приори, и ако није мећусобно? Није неко у кога сте се искрено зацопали на период од 3-7 година, а после, шта нам је било, и ћао, здраво. Брак није због појединаца, и којих год њихових интереса, него због здравља друштва у коме постоји појединац. Колико вас зна и разуме шта је брак, колико вас је паметно изабрало партнера, да ли уопште имате права морална начела, а не глупости као заједничких хоби, сличан мултимедијални укус? Слободни сте, а врло ограничени. Код њих је у старосним слојевима друштва још увек религијски и друштвено, тј. морално очувана свест о савезу, вредностима, друштвеној обавези и користима истог.Постоји узајамно поштовање, поштовање заједничког пута којим се крећу, свесност о обавези према члановима уже и шире породице, постоји и приземан интерес, али и искрена повезаност.Реч свекрва је,иначе, из санскрита.

belgrado

pre 2 godine

Samo sam otvorio vest da proverim da li se ovo desilo u Indiji.
(peki, 04. jun 2021 13:03

pakistan jos gori,
samo slab internet pa ne stizu vesti :d

Oliver

pre 2 godine

@pijani zlotvor

Za razliku od vas Hrvata,koji imate nikad nizi natalitet,abortusa nikad vise,biskupi cupaju kosu,a mladi beze u Irsku,heheh

Hehe

pre 2 godine

Dok tvoji idoli (zapad) uspe da nametne svoje "vrednosti" drugim zemljama, izumrece jer se od svih tih njihovih "vrednosti" niko u njihovim narodima ne radja, tako da ovo sto citas je buducnost covecanstva.
(dragaN, 4. jun 2021 11:24)
Malo sutra sredice to zapad lako. Par viruscica i adio
Neverovatna je mrznja Srba prema zapadu ali svi bi Iphone, nemacki auto, zapadni standard...

Max

pre 2 godine

Zbog ovakvih stvari nemam zelje po svetu da idem dalje od Moskve na istoku i Kalifornije na Zapadu,ovo ostalo je sve sacuvaj Boze, kakva je to mraka.
(Ocaj, 04. jun 2021 14:34)
A gde mozes zapadnije od Kalifornije? Mozes, ali to je vec istok

Ma vazi

pre 2 godine

Na kraju, sistem izgleda da funkcionise jer razvodi u Indiji nisu problem, a ovaj nacin izbora bracnog partnera koriste i savremeni, obrazovani Indijci u Indiji i inostranstvu.
(Bokius, 4. jun 2021 11:52)
Ma da svi srecni i zadovoljni. Bitno da nema razvoda to sto je snajka rob koju najcesce trose i neozenjeni deveri i svekar to nema veze

Ocaj

pre 2 godine

Zbog ovakvih stvari nemam zelje po svetu da idem dalje od Moskve na istoku i Kalifornije na Zapadu,ovo ostalo je sve sacuvaj Boze, kakva je to mraka.

Djoka iz NY

pre 2 godine

Bio sam jednom u Indiji, standardna tura Taj Mahal i ostalo. Jesu hramovi prelepi i tu je kraj! Nesnosne gužve, svuda se oseća neverovatan smrad pomešanog životinjskog i ljudskog izmeta i urina i začina. Ljudi prljavi, svi! I oni što su koliko toliko čisti i oni izgledaju nekako prljavo. I sve to nekako može i da prodje da nije tog smrada, imate osećaj da cela zemlja smrdi.

Komša

pre 2 godine

Reklamacija uvazena.
(lev, 4. jun 2021 11:40) 

Pa kada je vraćeno neotpakovano.


Njima to dodje kao kod nas zakon o zastiti potrošača ,samo što poštuju pravila.

Jezivo

Xp

pre 2 godine

Nije najgore što je mlada umrla, gore je to što su primorali sestru da se uda, kao i pokojnicu, ugovoreni brak. Zločin.
(Aleksa78, 04. jun 2021 09:50)

Mislim da se mrtva mlada ne bi slozila sa ovom tvojom ocenom.

Neko Iz Srema

pre 2 godine

Dok sam radio na kruzeru imao sam cimera Indijca iz Goe tih fin pedntan cist (da ubijem stereotipe na pocetku) ozenjen ima cerkicu normalno ugovoren brak i sad mene interesovalo kako to funkcionise..Kaze ovako porodica (mladozenje u ovom slucaju) oglasi da ima sina za zenidbu i sad kao sto je neko u prethodnim komentarima pojasnio sistem kasti status u drustvu itd u sustini svodi se bolji polozaj vise mladi na raspolaganju prvo roditelji pricaju medjusobno sa potencijalnom sa roditelji mladozenje sa mladom pa oni jave mladozenji da su mu nasli potencijalnu zenu pa njih dvoje razgovaraju upoznaju se ko sta voli sta ocekuje pogled na buducnost nista se ne resava odmah nego sto se kaze tri put meri jednom seci ne mora nista ni da se desi jer kod hindusa nema prisile da MORAS vec stvar dogovora (kod muslimana je drugacije) i sad poenta price je kaze mi ovako da mozda ti mi delujemo zaostalo ali ima i kod nas sto vi kazete zabavljanja al ti se zabavljas sa nekim godinama dosadite jednom drugom i to pukne ovako kad stupis u brak ipak si pazljiv pazis kako se ponasas sta kazes upoznajes tek neku osobu vremenom sve dodje na svoje kod njih su razvodi u izuzetno malim procentima nama to sve deluje smesno al dok se i kod nas gledalo A CIJI SI TI i OKLE SI jos je i bilo neceg a sad zapadni model doslovce odumiremo

prepotopko

pre 2 godine

Kineski model je jedino rešenje ili izolacija od ostatka sveta.
(Pera Realno, 4. jun 2021 09:53)

U Indiji je više vegetarijanaca i vegana nego u ostatku sveta zajedno. Za ishranu vegetarijanca je potrebno šest puta manja površina obradive zemlje nego za mesojeda a za vegana čak osamnaest puta. U Indiji na hiljadu stanovnika imaju 22 automobila, u SAD-u 850. Amerikanci naprave skoro milijardu letova avionom godišnje a Indijci 170 miliona. Amerikanci potroše četiri miliona GWh električne energije, Indijci milion i po...
Za ovu planetu je daleko veći problem način života tristotinak miliona Amerikanaca nego skoro milijardu i po Indijaca.

za dobru svinju nema loših pomija

pre 2 godine

@Bokius, upravo tako
S tim što porodice daju neko vreme - recimo do 25 da se partner pronadje samostalno, posle toga ćao zdravo.
Moj ex direktor, Indus rodjen i odrastao u SAD gde je završio Prinston je oženio ženu koju nikad nije video i lepo je rekao, "jesi poznavao oca, majku, brata, sestru pre nego si se rodio?"
Možemo mi da se čudimo i zgražavamo do sutra, ali ne nestaju oni, nego mi.

Ozi

pre 2 godine

@Bokius
Slazem se donekle sa tobom kada su u pitanju ugovoreni brakovi ali bih dodao da je stopa razvoda u Indiji niska zato sto je tamo razvod drustveno nepozeljna kategorija. Zivim u Australiji i ovde ima puno razvedenih Indijaca (cak i na mom spratu zivi samohrana Indijka sa 2 sina). Inace, moj kolega Indijac mi je pricao kako je sa svojim ocem dogovarao kakvu suprugu da mu pronadje, a prvi put ju je video u crkvi na vencanju (zanimljivo, kolega je katolik!).

Marlena

pre 2 godine

Ih, pa to je Indija. Brak je ionako bio ugovoren, tako da je čoveku bilo svejedno koja je, ona ili sestra, nijednu ne voli.
Iskoristili sve, da ne propadne ono što su spremili za svadbu.
Tamo je život, jednostavno, surov!

dule

pre 2 godine

kolko znam u Indiji se Bračni prtner kupuje, zato: Ljubav je ljubav, al Poso je posao.
(Ludist, 04. jun 2021 10:38)

Pa brak i nije ljubav nego ugovor između dve osobe gde su definisana prava i obaveze. Ako ima ljubavi, super, ako nema šta da se radi, važno je da nema mržnje i maltretiranja.

Inače, to mi u "zapadnom svetu" imamo idealizovanu i romantičnu sliku braka. Da se ne lažemo, to je gledano istorijski tek skoro uvedeno, a i to ne baš za sve - pogledajte samo princa Čarlsa i kako su njemu tražili odgovarajuću suprugu.

Posmatrac

pre 2 godine

Ugovoreni brakovi nisu kupoprodaja neveste nego pazljivo isplanirano pronalazenje adekvatnog zivotnog partnera po statusu, obrazovanju, pripadnosti istoj kasti, prema horoskopu i poreklu od jednog od (valjda) tri originalna bozanstva (supruznici ne mogu pripadati istoj liniji koja ide unazad hiljadama godina).
(Bokius)

U redu, lepo ste nam ovo preneli, ali imam pitanje - ako je to tako vazan i pazljiv posao, kako su ga onda zbrzili na samoj svadbi? Pa ne mogu ona i sestra imati isti horoskop, zar ne? (o samom pojmu horoskopa ne bi komentarisao...)

Bice da je ipak ono sto su neki pre napisali - reklamacija uvazena. Tuzno.

mile

pre 2 godine

Ništa čudno imam dvoje dece.Kada smo imali trideset godina supruga i ja,deca su nam imala osam i deset god.Supruga je preminula od srčanog udara nije joj bilo spasa.Lekari su sve učinili da je spasu.Venčao sam sa setrom pokojne supruge.Tada je imala devetnaest god.Sve zbog dece.Sada imamo još dvoje.I sve fukcioniše.Deca su puno bezbolnije prebolela smrt majke.

dragaN

pre 2 godine

Pakistan, Indija, Bangladeš. Razmnožavaju se neograničeno.
U Bangladešu su već prevazišli mogućnosti svoje teritorije, a i Indija je daleko odmakla u uništavanju prirodnog okruženja sa 1,5 mlrd stanovnika. Kineski model je jedino rešenje ili izolacija od ostatka sveta.
(Pera Realno, 4. jun 2021 09:53)

Postoji i druga mogucnost. Posto su prenaselili svoje teritorije, mogu da osvoje Australiju i Evropu, tamo istrebe domorodacko stanovnistvo i osnuju svoje kolonije. Bas kao sto su Evropljani uradili pre 500 godina. Sta mislis o tome?

dragaN

pre 2 godine

On je platio poridici za ispravnu robu. Dobrodošli u Indiju, dobar deo Azije a i neke ruralne predele Balkana.
To se po meni zove trgovina ljudima.
(munjic21, 4. jun 2021 09:49)

Po tebi moze da se zove tako. Na srecu, ne pitas se ti. Dok tvoji idoli (zapad) uspe da nametne svoje "vrednosti" drugim zemljama, izumrece jer se od svih tih njihovih "vrednosti" niko u njihovim narodima ne radja, tako da ovo sto citas je buducnost covecanstva.

Bokius

pre 2 godine

Vecina komentatora ne shvata kako nalazenje bracnog partnera funkcionise u Indiji. Ugovoreni brakovi nisu kupoprodaja neveste nego pazljivo isplanirano pronalazenje adekvatnog zivotnog partnera po statusu, obrazovanju, pripadnosti istoj kasti, prema horoskopu i poreklu od jednog od (valjda) tri originalna bozanstva (supruznici ne mogu pripadati istoj liniji koja ide unazad hiljadama godina). Ceo proces je dobrovoljan i u njemu ucestvuju obe porodice, svestenici i astrolozi.

Naravno, mada nema ljubavi kao faktora o kome mi razmisljamo pri izboru bracnog partnera, potencijalni supruznici imaju priliku da se upoznaju pre braka i odluce da li zele da nastave zajedno.

Na kraju, sistem izgleda da funkcionise jer razvodi u Indiji nisu problem, a ovaj nacin izbora bracnog partnera koriste i savremeni, obrazovani Indijci u Indiji i inostranstvu.

Milos

pre 2 godine

Pakistan, Indija, Bangladeš. Razmnožavaju se neograničeno.
U Bangladešu su već prevazišli mogućnosti svoje teritorije, a i Indija je daleko odmakla u uništavanju prirodnog okruženja sa 1,5 mlrd stanovnika. Kineski model je jedino rešenje ili izolacija od ostatka sveta.
(Pera Realno, 4. jun 2021 09:53)
********************************************************************
Banglades, povrsine kao Srbija i Hrvatska zajedno, broj stanovnika, kao sve zemlje bivse Jugoslavije zajedno plus Rusija...a dobar deo teritorije u delti reke...mora da jedni drugima na glavama sede...

munjic21

pre 2 godine

On je platio poridici za ispravnu robu. Dobrodošli u Indiju, dobar deo Azije a i neke ruralne predele Balkana.
To se po meni zove trgovina ljudima.

jovancha

pre 2 godine

Sta se pa cudimo, kao da je i originalno zamisljena svadba bila iz ljubavi. Udala (citaj prodala) familija jednu cerku, roba neispravna, mladozenja trazio ili zamenu ili refund. Cista trgovina. Sramota za svet da takve nacije i dalje postoje.

Pera Realno

pre 2 godine

Pakistan, Indija, Bangladeš. Razmnožavaju se neograničeno.
U Bangladešu su već prevazišli mogućnosti svoje teritorije, a i Indija je daleko odmakla u uništavanju prirodnog okruženja sa 1,5 mlrd stanovnika. Kineski model je jedino rešenje ili izolacija od ostatka sveta.

Debeli Sava

pre 2 godine

Tako se to radi.Šteta da propadne svo to posluženje a i mladoženja se izgleda temeljno pripremio za prvu bračnu noć pa da trud ne bude uzaludan daj rezervu.

jovancha

pre 2 godine

Sta se pa cudimo, kao da je i originalno zamisljena svadba bila iz ljubavi. Udala (citaj prodala) familija jednu cerku, roba neispravna, mladozenja trazio ili zamenu ili refund. Cista trgovina. Sramota za svet da takve nacije i dalje postoje.

munjic21

pre 2 godine

On je platio poridici za ispravnu robu. Dobrodošli u Indiju, dobar deo Azije a i neke ruralne predele Balkana.
To se po meni zove trgovina ljudima.

Pera Realno

pre 2 godine

Pakistan, Indija, Bangladeš. Razmnožavaju se neograničeno.
U Bangladešu su već prevazišli mogućnosti svoje teritorije, a i Indija je daleko odmakla u uništavanju prirodnog okruženja sa 1,5 mlrd stanovnika. Kineski model je jedino rešenje ili izolacija od ostatka sveta.

Debeli Sava

pre 2 godine

Tako se to radi.Šteta da propadne svo to posluženje a i mladoženja se izgleda temeljno pripremio za prvu bračnu noć pa da trud ne bude uzaludan daj rezervu.

Milos

pre 2 godine

Pakistan, Indija, Bangladeš. Razmnožavaju se neograničeno.
U Bangladešu su već prevazišli mogućnosti svoje teritorije, a i Indija je daleko odmakla u uništavanju prirodnog okruženja sa 1,5 mlrd stanovnika. Kineski model je jedino rešenje ili izolacija od ostatka sveta.
(Pera Realno, 4. jun 2021 09:53)
********************************************************************
Banglades, povrsine kao Srbija i Hrvatska zajedno, broj stanovnika, kao sve zemlje bivse Jugoslavije zajedno plus Rusija...a dobar deo teritorije u delti reke...mora da jedni drugima na glavama sede...

Bokius

pre 2 godine

Vecina komentatora ne shvata kako nalazenje bracnog partnera funkcionise u Indiji. Ugovoreni brakovi nisu kupoprodaja neveste nego pazljivo isplanirano pronalazenje adekvatnog zivotnog partnera po statusu, obrazovanju, pripadnosti istoj kasti, prema horoskopu i poreklu od jednog od (valjda) tri originalna bozanstva (supruznici ne mogu pripadati istoj liniji koja ide unazad hiljadama godina). Ceo proces je dobrovoljan i u njemu ucestvuju obe porodice, svestenici i astrolozi.

Naravno, mada nema ljubavi kao faktora o kome mi razmisljamo pri izboru bracnog partnera, potencijalni supruznici imaju priliku da se upoznaju pre braka i odluce da li zele da nastave zajedno.

Na kraju, sistem izgleda da funkcionise jer razvodi u Indiji nisu problem, a ovaj nacin izbora bracnog partnera koriste i savremeni, obrazovani Indijci u Indiji i inostranstvu.

Marlena

pre 2 godine

Ih, pa to je Indija. Brak je ionako bio ugovoren, tako da je čoveku bilo svejedno koja je, ona ili sestra, nijednu ne voli.
Iskoristili sve, da ne propadne ono što su spremili za svadbu.
Tamo je život, jednostavno, surov!

dragaN

pre 2 godine

On je platio poridici za ispravnu robu. Dobrodošli u Indiju, dobar deo Azije a i neke ruralne predele Balkana.
To se po meni zove trgovina ljudima.
(munjic21, 4. jun 2021 09:49)

Po tebi moze da se zove tako. Na srecu, ne pitas se ti. Dok tvoji idoli (zapad) uspe da nametne svoje "vrednosti" drugim zemljama, izumrece jer se od svih tih njihovih "vrednosti" niko u njihovim narodima ne radja, tako da ovo sto citas je buducnost covecanstva.

Ocaj

pre 2 godine

Zbog ovakvih stvari nemam zelje po svetu da idem dalje od Moskve na istoku i Kalifornije na Zapadu,ovo ostalo je sve sacuvaj Boze, kakva je to mraka.

Ma vazi

pre 2 godine

Na kraju, sistem izgleda da funkcionise jer razvodi u Indiji nisu problem, a ovaj nacin izbora bracnog partnera koriste i savremeni, obrazovani Indijci u Indiji i inostranstvu.
(Bokius, 4. jun 2021 11:52)
Ma da svi srecni i zadovoljni. Bitno da nema razvoda to sto je snajka rob koju najcesce trose i neozenjeni deveri i svekar to nema veze

Hehe

pre 2 godine

Dok tvoji idoli (zapad) uspe da nametne svoje "vrednosti" drugim zemljama, izumrece jer se od svih tih njihovih "vrednosti" niko u njihovim narodima ne radja, tako da ovo sto citas je buducnost covecanstva.
(dragaN, 4. jun 2021 11:24)
Malo sutra sredice to zapad lako. Par viruscica i adio
Neverovatna je mrznja Srba prema zapadu ali svi bi Iphone, nemacki auto, zapadni standard...

belgrado

pre 2 godine

Samo sam otvorio vest da proverim da li se ovo desilo u Indiji.
(peki, 04. jun 2021 13:03

pakistan jos gori,
samo slab internet pa ne stizu vesti :d

Djoka iz NY

pre 2 godine

Bio sam jednom u Indiji, standardna tura Taj Mahal i ostalo. Jesu hramovi prelepi i tu je kraj! Nesnosne gužve, svuda se oseća neverovatan smrad pomešanog životinjskog i ljudskog izmeta i urina i začina. Ljudi prljavi, svi! I oni što su koliko toliko čisti i oni izgledaju nekako prljavo. I sve to nekako može i da prodje da nije tog smrada, imate osećaj da cela zemlja smrdi.

Komša

pre 2 godine

Reklamacija uvazena.
(lev, 4. jun 2021 11:40) 

Pa kada je vraćeno neotpakovano.


Njima to dodje kao kod nas zakon o zastiti potrošača ,samo što poštuju pravila.

Jezivo

mile

pre 2 godine

Ništa čudno imam dvoje dece.Kada smo imali trideset godina supruga i ja,deca su nam imala osam i deset god.Supruga je preminula od srčanog udara nije joj bilo spasa.Lekari su sve učinili da je spasu.Venčao sam sa setrom pokojne supruge.Tada je imala devetnaest god.Sve zbog dece.Sada imamo još dvoje.I sve fukcioniše.Deca su puno bezbolnije prebolela smrt majke.

prepotopko

pre 2 godine

Kineski model je jedino rešenje ili izolacija od ostatka sveta.
(Pera Realno, 4. jun 2021 09:53)

U Indiji je više vegetarijanaca i vegana nego u ostatku sveta zajedno. Za ishranu vegetarijanca je potrebno šest puta manja površina obradive zemlje nego za mesojeda a za vegana čak osamnaest puta. U Indiji na hiljadu stanovnika imaju 22 automobila, u SAD-u 850. Amerikanci naprave skoro milijardu letova avionom godišnje a Indijci 170 miliona. Amerikanci potroše četiri miliona GWh električne energije, Indijci milion i po...
Za ovu planetu je daleko veći problem način života tristotinak miliona Amerikanaca nego skoro milijardu i po Indijaca.

za dobru svinju nema loših pomija

pre 2 godine

@Bokius, upravo tako
S tim što porodice daju neko vreme - recimo do 25 da se partner pronadje samostalno, posle toga ćao zdravo.
Moj ex direktor, Indus rodjen i odrastao u SAD gde je završio Prinston je oženio ženu koju nikad nije video i lepo je rekao, "jesi poznavao oca, majku, brata, sestru pre nego si se rodio?"
Možemo mi da se čudimo i zgražavamo do sutra, ali ne nestaju oni, nego mi.

Max

pre 2 godine

Zbog ovakvih stvari nemam zelje po svetu da idem dalje od Moskve na istoku i Kalifornije na Zapadu,ovo ostalo je sve sacuvaj Boze, kakva je to mraka.
(Ocaj, 04. jun 2021 14:34)
A gde mozes zapadnije od Kalifornije? Mozes, ali to je vec istok

dragaN

pre 2 godine

Pakistan, Indija, Bangladeš. Razmnožavaju se neograničeno.
U Bangladešu su već prevazišli mogućnosti svoje teritorije, a i Indija je daleko odmakla u uništavanju prirodnog okruženja sa 1,5 mlrd stanovnika. Kineski model je jedino rešenje ili izolacija od ostatka sveta.
(Pera Realno, 4. jun 2021 09:53)

Postoji i druga mogucnost. Posto su prenaselili svoje teritorije, mogu da osvoje Australiju i Evropu, tamo istrebe domorodacko stanovnistvo i osnuju svoje kolonije. Bas kao sto su Evropljani uradili pre 500 godina. Sta mislis o tome?

Neko Iz Srema

pre 2 godine

Dok sam radio na kruzeru imao sam cimera Indijca iz Goe tih fin pedntan cist (da ubijem stereotipe na pocetku) ozenjen ima cerkicu normalno ugovoren brak i sad mene interesovalo kako to funkcionise..Kaze ovako porodica (mladozenje u ovom slucaju) oglasi da ima sina za zenidbu i sad kao sto je neko u prethodnim komentarima pojasnio sistem kasti status u drustvu itd u sustini svodi se bolji polozaj vise mladi na raspolaganju prvo roditelji pricaju medjusobno sa potencijalnom sa roditelji mladozenje sa mladom pa oni jave mladozenji da su mu nasli potencijalnu zenu pa njih dvoje razgovaraju upoznaju se ko sta voli sta ocekuje pogled na buducnost nista se ne resava odmah nego sto se kaze tri put meri jednom seci ne mora nista ni da se desi jer kod hindusa nema prisile da MORAS vec stvar dogovora (kod muslimana je drugacije) i sad poenta price je kaze mi ovako da mozda ti mi delujemo zaostalo ali ima i kod nas sto vi kazete zabavljanja al ti se zabavljas sa nekim godinama dosadite jednom drugom i to pukne ovako kad stupis u brak ipak si pazljiv pazis kako se ponasas sta kazes upoznajes tek neku osobu vremenom sve dodje na svoje kod njih su razvodi u izuzetno malim procentima nama to sve deluje smesno al dok se i kod nas gledalo A CIJI SI TI i OKLE SI jos je i bilo neceg a sad zapadni model doslovce odumiremo

Xp

pre 2 godine

Nije najgore što je mlada umrla, gore je to što su primorali sestru da se uda, kao i pokojnicu, ugovoreni brak. Zločin.
(Aleksa78, 04. jun 2021 09:50)

Mislim da se mrtva mlada ne bi slozila sa ovom tvojom ocenom.

Posmatrac

pre 2 godine

Ugovoreni brakovi nisu kupoprodaja neveste nego pazljivo isplanirano pronalazenje adekvatnog zivotnog partnera po statusu, obrazovanju, pripadnosti istoj kasti, prema horoskopu i poreklu od jednog od (valjda) tri originalna bozanstva (supruznici ne mogu pripadati istoj liniji koja ide unazad hiljadama godina).
(Bokius)

U redu, lepo ste nam ovo preneli, ali imam pitanje - ako je to tako vazan i pazljiv posao, kako su ga onda zbrzili na samoj svadbi? Pa ne mogu ona i sestra imati isti horoskop, zar ne? (o samom pojmu horoskopa ne bi komentarisao...)

Bice da je ipak ono sto su neki pre napisali - reklamacija uvazena. Tuzno.

Ozi

pre 2 godine

@Bokius
Slazem se donekle sa tobom kada su u pitanju ugovoreni brakovi ali bih dodao da je stopa razvoda u Indiji niska zato sto je tamo razvod drustveno nepozeljna kategorija. Zivim u Australiji i ovde ima puno razvedenih Indijaca (cak i na mom spratu zivi samohrana Indijka sa 2 sina). Inace, moj kolega Indijac mi je pricao kako je sa svojim ocem dogovarao kakvu suprugu da mu pronadje, a prvi put ju je video u crkvi na vencanju (zanimljivo, kolega je katolik!).

Oliver

pre 2 godine

@pijani zlotvor

Za razliku od vas Hrvata,koji imate nikad nizi natalitet,abortusa nikad vise,biskupi cupaju kosu,a mladi beze u Irsku,heheh

dule

pre 2 godine

kolko znam u Indiji se Bračni prtner kupuje, zato: Ljubav je ljubav, al Poso je posao.
(Ludist, 04. jun 2021 10:38)

Pa brak i nije ljubav nego ugovor između dve osobe gde su definisana prava i obaveze. Ako ima ljubavi, super, ako nema šta da se radi, važno je da nema mržnje i maltretiranja.

Inače, to mi u "zapadnom svetu" imamo idealizovanu i romantičnu sliku braka. Da se ne lažemo, to je gledano istorijski tek skoro uvedeno, a i to ne baš za sve - pogledajte samo princa Čarlsa i kako su njemu tražili odgovarajuću suprugu.

//*

pre 2 godine

Sve je vec bilo spremno pa da se ne baci.
(Si, 4. jun

Ne znam cemu se vise smijem, tvom komentaru ili onoj cetvorici sto ti
'dadose' minus.

Апас

pre 2 godine

Јесте чудан случај, али је појединачан. Hе генерализујте. @пљувачки коментатори Прво, код њих се однос према женама доста погоршао због, и под утицајем Британаца. Друго, хиндуизам се још и данас, барем малчице, ослања на древне Веде, наспрам којих су јудаизам, хришћанство и ислам, оно што и јесу: недоношчад и женомрзачке религије. Брак није еротски трилер, не учи се из новина и романа, не истражују га мало-мало научници под лупом, није савршени партнер који испуњава све ваше жеље, нити такав мање савршен. Није неко да вас допуњује, па ви као исправљате једно другоме слабости, није неко ко вас тренутно препознаје, разуме, вреднује, ко то може да чини а приори, и ако није мећусобно? Није неко у кога сте се искрено зацопали на период од 3-7 година, а после, шта нам је било, и ћао, здраво. Брак није због појединаца, и којих год њихових интереса, него због здравља друштва у коме постоји појединац. Колико вас зна и разуме шта је брак, колико вас је паметно изабрало партнера, да ли уопште имате права морална начела, а не глупости као заједничких хоби, сличан мултимедијални укус? Слободни сте, а врло ограничени. Код њих је у старосним слојевима друштва још увек религијски и друштвено, тј. морално очувана свест о савезу, вредностима, друштвеној обавези и користима истог.Постоји узајамно поштовање, поштовање заједничког пута којим се крећу, свесност о обавези према члановима уже и шире породице, постоји и приземан интерес, али и искрена повезаност.Реч свекрва је,иначе, из санскрита.

Dejan

pre 2 godine

Kod nas bi refundiranje trajalo do granica rastegljivosti zakonskih rokova. A tamo, na licu mesta. Zamislite da se čekalo 45 dana, pokvari se 'rana, žene bi morale komplet novu garederobu da nabave, pa ponovno zakazivanje, koliko peripetija badava... Ovako baš pragmatično rešenje. Na stranu crni humor, ali ta trgovina ženama mi je baš zastrašujuća...

qqt

pre 2 godine

Постоји узајамно поштовање, поштовање заједничког пута којим се крећу, свесност о обавези према члановима уже и шире породице, постоји и приземан интерес, али и искрена повезаност.Реч свекрва је,иначе, из санскрита.
(Апас, 05. jun 2021 02:44)

Prijatelju, nije te ni jedna još uvek naučila pameti. Kad budeš doživeo samo jedan brutalan slobodan pad od žene koju ćeš voleti, poštovati, za koju ćeš biti povezan iskreno uz samo malo prizemnog interesa- shvatićeš reči iskusnih muškaraca: "Žene treba dobro ......".

Muškarac deli postelju sa svojim neprijateljem.

dragaN

pre 2 godine

On je platio poridici za ispravnu robu. Dobrodošli u Indiju, dobar deo Azije a i neke ruralne predele Balkana.
To se po meni zove trgovina ljudima.
(munjic21, 4. jun 2021 09:49)

Po tebi moze da se zove tako. Na srecu, ne pitas se ti. Dok tvoji idoli (zapad) uspe da nametne svoje "vrednosti" drugim zemljama, izumrece jer se od svih tih njihovih "vrednosti" niko u njihovim narodima ne radja, tako da ovo sto citas je buducnost covecanstva.

Bokius

pre 2 godine

Vecina komentatora ne shvata kako nalazenje bracnog partnera funkcionise u Indiji. Ugovoreni brakovi nisu kupoprodaja neveste nego pazljivo isplanirano pronalazenje adekvatnog zivotnog partnera po statusu, obrazovanju, pripadnosti istoj kasti, prema horoskopu i poreklu od jednog od (valjda) tri originalna bozanstva (supruznici ne mogu pripadati istoj liniji koja ide unazad hiljadama godina). Ceo proces je dobrovoljan i u njemu ucestvuju obe porodice, svestenici i astrolozi.

Naravno, mada nema ljubavi kao faktora o kome mi razmisljamo pri izboru bracnog partnera, potencijalni supruznici imaju priliku da se upoznaju pre braka i odluce da li zele da nastave zajedno.

Na kraju, sistem izgleda da funkcionise jer razvodi u Indiji nisu problem, a ovaj nacin izbora bracnog partnera koriste i savremeni, obrazovani Indijci u Indiji i inostranstvu.

mile

pre 2 godine

Ništa čudno imam dvoje dece.Kada smo imali trideset godina supruga i ja,deca su nam imala osam i deset god.Supruga je preminula od srčanog udara nije joj bilo spasa.Lekari su sve učinili da je spasu.Venčao sam sa setrom pokojne supruge.Tada je imala devetnaest god.Sve zbog dece.Sada imamo još dvoje.I sve fukcioniše.Deca su puno bezbolnije prebolela smrt majke.

munjic21

pre 2 godine

On je platio poridici za ispravnu robu. Dobrodošli u Indiju, dobar deo Azije a i neke ruralne predele Balkana.
To se po meni zove trgovina ljudima.

Апас

pre 2 godine

Јесте чудан случај, али је појединачан. Hе генерализујте. @пљувачки коментатори Прво, код њих се однос према женама доста погоршао због, и под утицајем Британаца. Друго, хиндуизам се још и данас, барем малчице, ослања на древне Веде, наспрам којих су јудаизам, хришћанство и ислам, оно што и јесу: недоношчад и женомрзачке религије. Брак није еротски трилер, не учи се из новина и романа, не истражују га мало-мало научници под лупом, није савршени партнер који испуњава све ваше жеље, нити такав мање савршен. Није неко да вас допуњује, па ви као исправљате једно другоме слабости, није неко ко вас тренутно препознаје, разуме, вреднује, ко то може да чини а приори, и ако није мећусобно? Није неко у кога сте се искрено зацопали на период од 3-7 година, а после, шта нам је било, и ћао, здраво. Брак није због појединаца, и којих год њихових интереса, него због здравља друштва у коме постоји појединац. Колико вас зна и разуме шта је брак, колико вас је паметно изабрало партнера, да ли уопште имате права морална начела, а не глупости као заједничких хоби, сличан мултимедијални укус? Слободни сте, а врло ограничени. Код њих је у старосним слојевима друштва још увек религијски и друштвено, тј. морално очувана свест о савезу, вредностима, друштвеној обавези и користима истог.Постоји узајамно поштовање, поштовање заједничког пута којим се крећу, свесност о обавези према члановима уже и шире породице, постоји и приземан интерес, али и искрена повезаност.Реч свекрва је,иначе, из санскрита.

Debeli Sava

pre 2 godine

Tako se to radi.Šteta da propadne svo to posluženje a i mladoženja se izgleda temeljno pripremio za prvu bračnu noć pa da trud ne bude uzaludan daj rezervu.

Pera Realno

pre 2 godine

Pakistan, Indija, Bangladeš. Razmnožavaju se neograničeno.
U Bangladešu su već prevazišli mogućnosti svoje teritorije, a i Indija je daleko odmakla u uništavanju prirodnog okruženja sa 1,5 mlrd stanovnika. Kineski model je jedino rešenje ili izolacija od ostatka sveta.

jovancha

pre 2 godine

Sta se pa cudimo, kao da je i originalno zamisljena svadba bila iz ljubavi. Udala (citaj prodala) familija jednu cerku, roba neispravna, mladozenja trazio ili zamenu ili refund. Cista trgovina. Sramota za svet da takve nacije i dalje postoje.

Oliver

pre 2 godine

@pijani zlotvor

Za razliku od vas Hrvata,koji imate nikad nizi natalitet,abortusa nikad vise,biskupi cupaju kosu,a mladi beze u Irsku,heheh

Hehe

pre 2 godine

Dok tvoji idoli (zapad) uspe da nametne svoje "vrednosti" drugim zemljama, izumrece jer se od svih tih njihovih "vrednosti" niko u njihovim narodima ne radja, tako da ovo sto citas je buducnost covecanstva.
(dragaN, 4. jun 2021 11:24)
Malo sutra sredice to zapad lako. Par viruscica i adio
Neverovatna je mrznja Srba prema zapadu ali svi bi Iphone, nemacki auto, zapadni standard...

Neko Iz Srema

pre 2 godine

Dok sam radio na kruzeru imao sam cimera Indijca iz Goe tih fin pedntan cist (da ubijem stereotipe na pocetku) ozenjen ima cerkicu normalno ugovoren brak i sad mene interesovalo kako to funkcionise..Kaze ovako porodica (mladozenje u ovom slucaju) oglasi da ima sina za zenidbu i sad kao sto je neko u prethodnim komentarima pojasnio sistem kasti status u drustvu itd u sustini svodi se bolji polozaj vise mladi na raspolaganju prvo roditelji pricaju medjusobno sa potencijalnom sa roditelji mladozenje sa mladom pa oni jave mladozenji da su mu nasli potencijalnu zenu pa njih dvoje razgovaraju upoznaju se ko sta voli sta ocekuje pogled na buducnost nista se ne resava odmah nego sto se kaze tri put meri jednom seci ne mora nista ni da se desi jer kod hindusa nema prisile da MORAS vec stvar dogovora (kod muslimana je drugacije) i sad poenta price je kaze mi ovako da mozda ti mi delujemo zaostalo ali ima i kod nas sto vi kazete zabavljanja al ti se zabavljas sa nekim godinama dosadite jednom drugom i to pukne ovako kad stupis u brak ipak si pazljiv pazis kako se ponasas sta kazes upoznajes tek neku osobu vremenom sve dodje na svoje kod njih su razvodi u izuzetno malim procentima nama to sve deluje smesno al dok se i kod nas gledalo A CIJI SI TI i OKLE SI jos je i bilo neceg a sad zapadni model doslovce odumiremo

Ocaj

pre 2 godine

Zbog ovakvih stvari nemam zelje po svetu da idem dalje od Moskve na istoku i Kalifornije na Zapadu,ovo ostalo je sve sacuvaj Boze, kakva je to mraka.

dragaN

pre 2 godine

Pakistan, Indija, Bangladeš. Razmnožavaju se neograničeno.
U Bangladešu su već prevazišli mogućnosti svoje teritorije, a i Indija je daleko odmakla u uništavanju prirodnog okruženja sa 1,5 mlrd stanovnika. Kineski model je jedino rešenje ili izolacija od ostatka sveta.
(Pera Realno, 4. jun 2021 09:53)

Postoji i druga mogucnost. Posto su prenaselili svoje teritorije, mogu da osvoje Australiju i Evropu, tamo istrebe domorodacko stanovnistvo i osnuju svoje kolonije. Bas kao sto su Evropljani uradili pre 500 godina. Sta mislis o tome?

Ma vazi

pre 2 godine

Na kraju, sistem izgleda da funkcionise jer razvodi u Indiji nisu problem, a ovaj nacin izbora bracnog partnera koriste i savremeni, obrazovani Indijci u Indiji i inostranstvu.
(Bokius, 4. jun 2021 11:52)
Ma da svi srecni i zadovoljni. Bitno da nema razvoda to sto je snajka rob koju najcesce trose i neozenjeni deveri i svekar to nema veze

prepotopko

pre 2 godine

Kineski model je jedino rešenje ili izolacija od ostatka sveta.
(Pera Realno, 4. jun 2021 09:53)

U Indiji je više vegetarijanaca i vegana nego u ostatku sveta zajedno. Za ishranu vegetarijanca je potrebno šest puta manja površina obradive zemlje nego za mesojeda a za vegana čak osamnaest puta. U Indiji na hiljadu stanovnika imaju 22 automobila, u SAD-u 850. Amerikanci naprave skoro milijardu letova avionom godišnje a Indijci 170 miliona. Amerikanci potroše četiri miliona GWh električne energije, Indijci milion i po...
Za ovu planetu je daleko veći problem način života tristotinak miliona Amerikanaca nego skoro milijardu i po Indijaca.

za dobru svinju nema loših pomija

pre 2 godine

@Bokius, upravo tako
S tim što porodice daju neko vreme - recimo do 25 da se partner pronadje samostalno, posle toga ćao zdravo.
Moj ex direktor, Indus rodjen i odrastao u SAD gde je završio Prinston je oženio ženu koju nikad nije video i lepo je rekao, "jesi poznavao oca, majku, brata, sestru pre nego si se rodio?"
Možemo mi da se čudimo i zgražavamo do sutra, ali ne nestaju oni, nego mi.

Max

pre 2 godine

Zbog ovakvih stvari nemam zelje po svetu da idem dalje od Moskve na istoku i Kalifornije na Zapadu,ovo ostalo je sve sacuvaj Boze, kakva je to mraka.
(Ocaj, 04. jun 2021 14:34)
A gde mozes zapadnije od Kalifornije? Mozes, ali to je vec istok

Posmatrac

pre 2 godine

Ugovoreni brakovi nisu kupoprodaja neveste nego pazljivo isplanirano pronalazenje adekvatnog zivotnog partnera po statusu, obrazovanju, pripadnosti istoj kasti, prema horoskopu i poreklu od jednog od (valjda) tri originalna bozanstva (supruznici ne mogu pripadati istoj liniji koja ide unazad hiljadama godina).
(Bokius)

U redu, lepo ste nam ovo preneli, ali imam pitanje - ako je to tako vazan i pazljiv posao, kako su ga onda zbrzili na samoj svadbi? Pa ne mogu ona i sestra imati isti horoskop, zar ne? (o samom pojmu horoskopa ne bi komentarisao...)

Bice da je ipak ono sto su neki pre napisali - reklamacija uvazena. Tuzno.

dule

pre 2 godine

kolko znam u Indiji se Bračni prtner kupuje, zato: Ljubav je ljubav, al Poso je posao.
(Ludist, 04. jun 2021 10:38)

Pa brak i nije ljubav nego ugovor između dve osobe gde su definisana prava i obaveze. Ako ima ljubavi, super, ako nema šta da se radi, važno je da nema mržnje i maltretiranja.

Inače, to mi u "zapadnom svetu" imamo idealizovanu i romantičnu sliku braka. Da se ne lažemo, to je gledano istorijski tek skoro uvedeno, a i to ne baš za sve - pogledajte samo princa Čarlsa i kako su njemu tražili odgovarajuću suprugu.

Xp

pre 2 godine

Nije najgore što je mlada umrla, gore je to što su primorali sestru da se uda, kao i pokojnicu, ugovoreni brak. Zločin.
(Aleksa78, 04. jun 2021 09:50)

Mislim da se mrtva mlada ne bi slozila sa ovom tvojom ocenom.

Marlena

pre 2 godine

Ih, pa to je Indija. Brak je ionako bio ugovoren, tako da je čoveku bilo svejedno koja je, ona ili sestra, nijednu ne voli.
Iskoristili sve, da ne propadne ono što su spremili za svadbu.
Tamo je život, jednostavno, surov!

Djoka iz NY

pre 2 godine

Bio sam jednom u Indiji, standardna tura Taj Mahal i ostalo. Jesu hramovi prelepi i tu je kraj! Nesnosne gužve, svuda se oseća neverovatan smrad pomešanog životinjskog i ljudskog izmeta i urina i začina. Ljudi prljavi, svi! I oni što su koliko toliko čisti i oni izgledaju nekako prljavo. I sve to nekako može i da prodje da nije tog smrada, imate osećaj da cela zemlja smrdi.

belgrado

pre 2 godine

Samo sam otvorio vest da proverim da li se ovo desilo u Indiji.
(peki, 04. jun 2021 13:03

pakistan jos gori,
samo slab internet pa ne stizu vesti :d

Milos

pre 2 godine

Pakistan, Indija, Bangladeš. Razmnožavaju se neograničeno.
U Bangladešu su već prevazišli mogućnosti svoje teritorije, a i Indija je daleko odmakla u uništavanju prirodnog okruženja sa 1,5 mlrd stanovnika. Kineski model je jedino rešenje ili izolacija od ostatka sveta.
(Pera Realno, 4. jun 2021 09:53)
********************************************************************
Banglades, povrsine kao Srbija i Hrvatska zajedno, broj stanovnika, kao sve zemlje bivse Jugoslavije zajedno plus Rusija...a dobar deo teritorije u delti reke...mora da jedni drugima na glavama sede...

Ozi

pre 2 godine

@Bokius
Slazem se donekle sa tobom kada su u pitanju ugovoreni brakovi ali bih dodao da je stopa razvoda u Indiji niska zato sto je tamo razvod drustveno nepozeljna kategorija. Zivim u Australiji i ovde ima puno razvedenih Indijaca (cak i na mom spratu zivi samohrana Indijka sa 2 sina). Inace, moj kolega Indijac mi je pricao kako je sa svojim ocem dogovarao kakvu suprugu da mu pronadje, a prvi put ju je video u crkvi na vencanju (zanimljivo, kolega je katolik!).

Komša

pre 2 godine

Reklamacija uvazena.
(lev, 4. jun 2021 11:40) 

Pa kada je vraćeno neotpakovano.


Njima to dodje kao kod nas zakon o zastiti potrošača ,samo što poštuju pravila.

Jezivo

qqt

pre 2 godine

Постоји узајамно поштовање, поштовање заједничког пута којим се крећу, свесност о обавези према члановима уже и шире породице, постоји и приземан интерес, али и искрена повезаност.Реч свекрва је,иначе, из санскрита.
(Апас, 05. jun 2021 02:44)

Prijatelju, nije te ni jedna još uvek naučila pameti. Kad budeš doživeo samo jedan brutalan slobodan pad od žene koju ćeš voleti, poštovati, za koju ćeš biti povezan iskreno uz samo malo prizemnog interesa- shvatićeš reči iskusnih muškaraca: "Žene treba dobro ......".

Muškarac deli postelju sa svojim neprijateljem.

Dejan

pre 2 godine

Kod nas bi refundiranje trajalo do granica rastegljivosti zakonskih rokova. A tamo, na licu mesta. Zamislite da se čekalo 45 dana, pokvari se 'rana, žene bi morale komplet novu garederobu da nabave, pa ponovno zakazivanje, koliko peripetija badava... Ovako baš pragmatično rešenje. Na stranu crni humor, ali ta trgovina ženama mi je baš zastrašujuća...

//*

pre 2 godine

Sve je vec bilo spremno pa da se ne baci.
(Si, 4. jun

Ne znam cemu se vise smijem, tvom komentaru ili onoj cetvorici sto ti
'dadose' minus.