- Komentari -

"Ko se ne vakciniše, neće dobiti hleb"

"Ko se ne vakciniše ne dobija hleb" jedan je od novinskih naslova iz 1914. godine u Kraljevini Srbiji usred epidemije pegavog tifusa.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. i jos jedna stvar, kako da se ja jos nisam zarazio a ne nosim masku a + sam vikendom dok je to bilo moguce blejao po pabovima nonstop? i sad ti meni kazi, protiv cega ja to da se vakcinisem? ;)
  (najjaci, 1. april 2021 19:54)

  Otkud znaš da se nisi zarazio? To što nisi imao nikakve simptome ne znači da se nisi zarazio.
  Drugo, duža izloženost virusu u malim koncentracijama nedovoljnim da virus nadjača imuni sistem može dovesti do stvaranja imuniteta koji u preko 90% slučajeva može da odbrani organizam i od veće koncentracije virusa, osim ako je neko više sati u društvu zaraženih osoba koje ne nose maske.


  Ono što treba da bude referentan papir je da li neko ima antitela i da li je razvio bar delimičan imunitet na virus, a ne da li se vakcinisao ili nije.
  Ako je neko pre 2 sedmice preležao virus, da li to znači da sad mora odmah i da se vakciniše da bi ostvario neka prava iako ima u potpunosti stečen imunitet? Sa druge strane, bar 10%, a možda i značajno više ima onih koji su se vakcinisali, a nisu stekli imunitet, što govori broj onih koji su se 3-4 sedmice nakon vakcinacije zarazili - samo, država ne priča o ovome da se ne bi rušio mit o 100% učinku vakcine.

  Naravno, to što vakcina ne deluje na 100% vakcinisanih ne znači da se ne treba vakcinisati, samo po meni ne treba to da li se neko vakcinisao ili ne da bude uslov, već da li je razvio bar delimičan imunitet na virus. Međutim, država neće da finansira serološke testove, a većina neće to sama da plati.
  (Veliki brat, 5. april 2021 03:01)

  # Link komentara

 2. Korona je opasnija od tifusa, pored svih opreza, mera i sredstava i kapaciteta kojima raspolaže zdravstvo danas, smrtnost je opet oko 3%, i taj broj se odmah povećava kad naiđe žešći talas, dok je smrtnost od tifusa u uslovima rata, zbijene vojske i skoro nikakve higijene i mera predostrožnosti bila oko 10%. Inače da je smrtnost od korone i 1% kako neki lažu to je opet ogroman broj, tolika nam nije bila ni smrtnost vojske za vreme ratova devedesetih.
  (Ksantija, 4. april 2021 10:46)

  # Link komentara

 3. @Didi "Da pisem ponovo!Tifus,kolera,kuga i bolesti protiv kojih smo vakcinisani kao djeca su bakterijske.Protiv virusnih bolesti postoji vakcina ali se moras svake godine vakcinisati kao kod gripa i to samo protiv nekih sojeva jer virus veoma brzo mutira.E sad koliko je pametno ne znam i antibiotik je dobar protiv bakterijskih bolesti ali umjereno jer postanes rezistentan itd.
  (didi, 03. april 2021 10:49"
  Nije toliko problem sto verujete u neistine, ali ih prezentujete drugima a oni to prihvate bez provere. I jos ponavljate!! Vakcine koje se dobijaju u detinjstvu i mladosti, a koje stite od sledecih virusa: morbila, rubeole, hepatitisb, poliomijelitisa.. (u nasem delu sveta, u ostatku sveta ih ima jos)
  (zasto sirite neistine?, 3. april 2021 22:43)

  # Link komentara

 4. @Ivan78bg, 2. april 2021 23:45)

  Nije procitao. On ne cita. On nema koncentraciju za bilo sta sto traje duze od 4.5 minuta na youtube-u
  (Nema citanja, citanje nam je uvalio zapad, 3. april 2021 21:27)

  # Link komentara

 5. @А пошто се неки залажу и да невакцинисани не треба да буду лечени, додао бих да том логиком пушаче не треба лечити од рака. Увиђаш ли сад логички проблем?
  (Јабучило, 2. april 2021 10:55)

  Ne postoji logicki problem. I nevakcinisani i pusaci se trebaju leciti, ali iskljucivo o svom trosku. Nije humano ne leciti ih uospste ali nije ni u redu da lecenje za njih placamo svi mi iz istog budzeta. I jedni i drugi znaju da koji su realni rizici njihovih postupaka, ma molim lepo, plati pa klati.
  (Igor, 3. april 2021 19:27)

  # Link komentara

 6. (Ivan78bg, 2. april 2021 23:45)

  То што кажеш је чиста замена теза и манипулација, поређење са бруфеном. Поредити ризик од нуспојава лека који се корити деценијама и мРНК вакцина које нису ни потпуно одобрене већ само за хитну употребу???
  Срам те било!
  (Peki, 3. april 2021 14:15)

  # Link komentara

 7. Da pisem ponovo!Tifus,kolera,kuga i bolesti protiv kojih smo vakcinisani kao djeca su bakterijske.Protiv virusnih bolesti postoji vakcina ali se moras svake godine vakcinisati kao kod gripa i to samo protiv nekih sojeva jer virus veoma brzo mutira.E sad koliko je pametno ne znam i antibiotik je dobar protiv bakterijskih bolesti ali umjereno jer postanes rezistentan itd.
  (didi, 3. april 2021 10:49)

  # Link komentara

 8. Ako neko misli d ga ugrožavam, nek se vakciniše. Ako ga i dalje ugrožavm, onda neko nešto laže...
  (Pele, 2. april 2021 22:20)

  Ugrozavas me. Ne mogu u kupovinu kad hocu, ne mogu u kafanu uopste, ne mogu na fudbal uopste, prosle godine nisam mogao na more... Eto tako me ugrozavas.

  Da si se ti i ostala vecina vakcinisala, bilo bi 20-30 zarazenih dnevno, 0 smrtnih slucajeva, i sve bi funkcionisalo kao do 2019.
  (HeadsUp, 3. april 2021 10:32)

  # Link komentara

 9. ја не користим дуван.
  Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
  (Драгиша, 01. april 2021 19:08)

  Moze. Ali pod odredjenim uslovima:

  1) Da se od svake pakle fabrici duvana plati onoliko koliko ona inace zaradjuje, dakle 50 dinara, drzavi da ide PDV na to, dakle jos 10 dinara, a da SVE OSTALO ide na namenski racun pusaca za lecenje. Onog ko plati paklicu, a ne svim pusacima ili u budzet.

  2) Da se zaposlenima naplacuje SAMO porez na zaradu, a penziono i zdravstvo da mogu da biram hocu li uopste da platim i kome, kao i pod kojim uslovima.

  3) Da gorivo kosta onoliko koliko zaradjuje busotina, rafinerija i pumpa (nekih 20-30% cene litra) a da drzava uzima samo PDV a ne i akcizu koja je umobolno velika.

  Pa kad drzava bankrotira u roku od odmah, da se svi lepo iselimo za Nemacku.
  (HeadsUp, 3. april 2021 10:28)

  # Link komentara

 10. Tifus,kolera itd. su bakterijske bolesti i mi kao djeca smo vakcinisani protiv bakterijskih bolesti a ne virusnih.Vakcine za virus kao npr.gripa postoji ali se svake godine moras vakcinisati jer brzo mutira tako da prvo tu napravite razliku pa onda pisite stiva.
  (didi, 3. april 2021 09:58)

  # Link komentara

 11. "Razumem POZNATE rizke i POTENCIJALNE benefite primanja Fajzer vakcine, i razumem da mogu postojati rizici Fajzer vakcine koji nisu poznati u ovom trenutku.
  Razumem da je FDA autorizovala Fajzer vakcinu za hitnu upotrebu i da trenutno ne postoji dovoljno naucnih dokaza da bi FDA potpuno odobrila ovu ili neku drugu Kovid-19 vakcinu.
  Bez obzira na to zahtevam i prihvatam da dobijem Fajzerovu vakcinu.

  Pa ko voli nek’ izvoli."
  (Peki, 2. april 2021 16:23)

  Pa ? Šta dokazuješ sa ovim ? Treću fazu ? Greška.

  Fajzer vakcina je u četvrtoj fazi ispitivanja vakcine, a ne u trećoj.

  Sve odobrene vakcine prošle su treću fazu.

  Četvrta faza kliničkih ispitivanja počela je onog trenutka kada je vakcina zvanično odobrena za tržište ( odnosno kad je ispitivanjima u trećoj fazi utvrđeno da je bezbedna).
  Četvrta faza je praćenje efikasnosti nakon puštanja u promet. Tu spada i prijavljivanje neželjenih dejstava od strane lekara nadležnim institucijama. Takođe se izvode i nezavisne studije procene efikasnosti i bezbednosti, te studije upravo rade i naši stručnjaci.
  (Olja, 3. april 2021 01:09)

  # Link komentara

 12. @Peki
  Jel si ti nekad procitao koje sve posledice mogu da se dobiju od konzumiranje brufena ili ne dao bog aspirina?Aspirin je posebno zajeban.Daleko zajebaniji od ovih vakcina.
  (Ivan78bg, 2. april 2021 23:45)

  # Link komentara

 13. Tvrdoglavi smo kao narod. Utešno je što smo pored toga neobrazovani i priglupi.
  (R49, 2. april 2021 23:16)

  # Link komentara

 14. Ako neko misli d ga ugrožavam, nek se vakciniše. Ako ga i dalje ugrožavm, onda neko nešto laže...
  (Pele, 2. april 2021 22:20)

  # Link komentara

 15. Da je postojao internet 1916 godine, verovatno bi Dr. Ludvik Hiršfeld, dobrovoljac Srpske vojske i tvorac petovalentne vakcine protiv kolere, pegavog tifusa i paratifusa koju je razvio u poljskoj laboratoriji srpske vojske na Krfu za manje od godinu dana (da, dobro ste procitali, za manje od godinu dana), proizveo i njome vakcinisao preko 100 000 srpskih vojnika i sačuvao ih od tifusa bio etiketiran kao pohlepni farmako-mafijaš koji želi sterilisati srpsku nejač i ugraditi im čipove, a vojvoda Mišić, koji je prvi primio vakcinu i na čiju inicijativu je vakcinisana srpska vojska bi bio etiketiran kao lobista vakser, koji je uzeo pare da progura vakcinu međ' narodom. Ljudi, ja znam da svako ima pravo na izbor, ali sta je sa drustvenom odgovornoscu? Ovosamo od sebe nece proci. A vi se zanosite teorijama zavere, dubokom drzavom, cipovima i raznoraznim glupostima koje se mogu procitati u zadnje vreme .....
  (vlada, 2. april 2021 20:41)

  # Link komentara

 16. jescemo kolace
  (Frojd, 2. april 2021 17:47)

  # Link komentara

 17. Prestanite više da poredite ovu kovidariju i prave bolesti!
  (Dr Akula, 2. april 2021 17:06)

  # Link komentara

 18. Zasto lazes ajde reci? Nemoguce da stvarmo mislis da je ovo treca faza. Sve vakcine su vec imale ispitivanje u trecoj fazi. Mnoge studije su objavljene i u lancetu. Cemu potreba za laznim informacijama, koga zelite da odvratite od sigurne vakcinacije?
  (Asdf, 2. april 2021 00:04)

  Ovo pise na Consent Form za Fajzerovu vaccin. Dosta vise sa vasim manipulacijama!

  “I understand the known risks and the potential benefits of receiving the Pfizer Vaccine, and I understand there may be risks to the Pfizer Vaccine that are not known at this time.
  I understand that the FDA has authorized use of the Pfizer Vaccine under an Emergency Use Authorization (EUA) and that there is currently not enough scientific evidence available for the FDA to fully approve this or any other COVID-19 vaccine. I nonetheless request and consent to the Pfizer Vaccine being given to me.”

  [link]

  Prevod bi otprilike bio:

  Razumem POZNATE rizke i POTENCIJALNE benefite primanja Fajzer vakcine, i razumem da mogu postojati rizici Fajzer vakcine koji nisu poznati u ovom trenutku.
  Razumem da je FDA autorizovala Fajzer vakcinu za hitnu upotrebu i da trenutno ne postoji dovoljno naucnih dokaza da bi FDA potpuno odobrila ovu ili neku drugu Kovid-19 vakcinu.
  Bez obzira na to zahtevam i prihvatam da dobijem Fajzerovu vakcinu.

  Pa ko voli nek’ izvoli.
  (Peki, 2. april 2021 16:23)

  # Link komentara

 19. Onomoad Marija Terezija rece da ako nema 'leba narod treba da je' kolace. Prema tome, nane nervoza i sekiracija.
  (magistar colovic, 2. april 2021 15:43)

  # Link komentara

 20. "... a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
  (Dejan, 1. april 2021 15:10)"

  Slažem se da je to vaše pravo. Dok čekate da vidite rezultate treće faze i da li smo dobro mi koji smo vakcinisani, evo par vesti o onima koji nisu imali I NEĆE NI IMATI tu priliku: moj otac, kumova majka, kumova sestra, burazerova tašta, kolegin otac, komšijin otac, kolega iz firme sa kojom sarađujemo, dvojica iz druge firme sa kojima radimo... Za mene su rezultati treće faze donekle potisnuti u odnosu na ove rezultate "nulte" faze. Poštujte to, kao što ja poštujem vaš strah i želju da sačekate.
  (semafor, 2. april 2021 15:23)

  # Link komentara

 21. @Darko ne verujem ni da ti znaš šta je čip, koliki može da bude, u kojoj okolini može da funkcioniše, šta može da radi, pomoću čega se napaja...
  (Lazar, 2. april 2021 12:42)

  # Link komentara

 22. Morate razumeti vakcinisane.
  Oni više na razmišljaju svojom glavom.
  (Sabahudin, 2. april 2021 11:08)

  # Link komentara

 23. ја не користим дуван.
  Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
  (Драгиша, 01. april 2021 19:08)

  Po kojoj logici?
  (Will Mosley, 01. april 2021 20:43)

  По истој по којој се неки залажу да вакцинација буде обавезна. А пошто се неки залажу и да невакцинисани не треба да буду лечени, додао бих да том логиком пушаче не треба лечити од рака. Увиђаш ли сад логички проблем?
  (Јабучило, 2. april 2021 10:55)

  # Link komentara

 24. Ако је вакцина исправна, зашто се потписује да се прима на личну одговорност?
  (Јабучило, 1. april 2021 14:39) # Link komentara
  Preporučujem (+212)Ne preporučujem (-101)

  Zato sto u slucaju bilo kakve bolesti posle vakcinisanja, pacijent moze da podnese tuzbu uz tvrdnju da mu je bolest izazvala upravo vakcina.
  (Slobo, 2. april 2021 10:28)

  # Link komentara

 25. Hajde da se još u nečem vratimo u te "zlatne godine", a ne samo u propagandi...!
  (Miki, 2. april 2021 09:29)

  # Link komentara

 26. Nekad bez hleba, danas bez mora a neki, bogami, i bez života... Kako god okreneš antivakseri izvuku deblji kraj. Prirodna selekcija. Pametniji opstaju.
  (loptozemljaš, 2. april 2021 09:01)

  # Link komentara

 27. Onda bi naš Predsednk republike umro od gladi. Al šalu na stranu to jeste bio dobar metod. Zamislite da nisu tako radili!?
  (Ervin, 2. april 2021 08:53)

  # Link komentara

 28. To uopšte nije za poređenje. Tada nije postajala farmaceutska mafija, niti su se vodili biološki ratovi kao sad. Znam lično toliko ljudi koji su jedva preživeli vakcinaciju. I čemu toliki pritisak, ako vakcina štiti samo vakcinisanog, a pri tom, i dalje može da prenese virus. Da vam priče nisu toliko šuplje i kontradiktorne, ne bi ljudi imali toliki otpor. Samo i dalje navaljujte.
  (Ljiljana, 2. april 2021 08:50)

  # Link komentara

 29. Ko se vakciniše neće dobiti žito.
  (Baki, 2. april 2021 08:25)

  # Link komentara

 30. Kolumbo


  ako si vakcinisan to znaci da si zasticen?!kako onda neko ko je nevakcinisan moze da te zarazi genije.
  (panke, 01. april 2021 22:12)

  Molim redakciju b92 da objavi clanak gde se objasnjava kako funkcionise kolektivni imunitet
  (aca, 2. april 2021 08:19)

  # Link komentara

 31. Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
  (Kolumbo,....)
  Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
  (Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)
  Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.
  (Nebojsa, 1. april 2021 22:31)
  Au Nebojša šta si ti upravo izjavio. Pa na šta bi grip do sada ličio da je tako... Momak iznad tebe je sasvim upravu. Po ko zna koji put kažem, a valja će jednom da mi objave komentar, vakcina služi za ublažavanje simptoma. Virus izbrisati NE MOŽEŠ. Dodatno, vakcina služi sada da rastereti bolnice. Da se teoretski svi vakcinišemo ovog trenutka, vi virus ne biste izbrisali već samo sprečili njegovo trenutno dejstvo. Vremena i vremena treba da bi on potpuno nestao al ni to nije sigurno. Poenta je da mlade ispod 45 ne treba terati na vakcinu jer procenat njih u bolnici zanemariv i smrtonosni isgod takođe. Stariji treba da prime. Ova današnja vakcina nije ni blizu jaka kako treba da bude jer je test faza i štošta ne znamo. Primati veliki broj vakcina u nekoliko godina nije normalno i remeti telo. Vrlo lepo mi je objasnio dečji ORL kada sam dete vodio zbog upale uha. Vakcina puno, virusi i bakterije dole, a alergeni gore. Osetljivi smo na sve živo.
  (Vuk, 01. april 2021 23:17)

  Pa grip se i menja stalno. Svake godine se za severnu hemisferu prave vakcine za sojeve koji su bili najaktivniji na juznoj.
  (aca, 2. april 2021 08:13)

  # Link komentara

 32. da daju 100 eura ko primi svi ovi antivakseri bi potrcali da se vakcinisu
  (imam resenje, 1. april 2021 19:29)

  Malo je braćala. Potrčao bih za 300 evra, da bar jedan mesec preguram skromno, rešim ogrev ili slično.
  A šta ćete onda vi vakcinisani kada shvatite da ste se bockali za džabe?
  (antiprotivan, 01. april 2021 21:50)

  Ja se nisam bockao za džabe. Bockao sam se da bih bar malo doprineo da se sve ovo završi i da možemo da se vratimo normalnim životima.
  (Nine, 2. april 2021 07:57)

  # Link komentara

 33. ја не користим дуван.
  Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
  (Драгиша, 01. april 2021 19:08)

  Već plaćamo, jel znaš kolike su akcize i pdv na cigarete? 2,5 eura najjeftinija pakla...
  (drmr, 2. april 2021 07:54)

  # Link komentara

 34. @Vuce - ne lupaj, u bolnicama je sad veci procenat mladjih, radno sposobnih i u reproduktivnom dobu! U redu je ako neces vakcinu, ali kazi kako jeste!
  (morate da razmisljate, makar i na silu, 2. april 2021 07:34)

  # Link komentara

 35. Glavna stvar je da je bila obavezna bez potpisivanja preuzimanja odgovornosti. Kako da se samoinicijativno cijepim na vlastitu odgovornost? Posto nisam hemicar, biolog, doktor virusolog ili sta tako pa nemam znanje ocekujem da oni koji to znaje imaju preuzmu inicijtivu i u ime drzave preuzmu odgovornost a ne ja ovako neuk po tom pitanju. A za one koji napadaju pitanje: ako prostitutka ima triper pa ga i ti dobijes tko je odgovoran. Samo o a ili i ti? Nosi masku, drzi distancu jer je to jos uvek obaveza bez obzira vakcinisao se ili ne pa si siguran. Mome sinu college kosta 35hiljada dolara godina i jos dvojica nailaze u sledecih 6 godina. Da se meni nesto desi tko ce dati skoro pola miliona dolara za njihovo skolovanje? Biden ili Vucic ako se cepim u Srbiji. Zato necu da dolazim i gotovo. Imam insurance ako umrem od bilo koje bolesti, 7 nesreci ili nasilno ali ne i ako preuzmem odgovornost. Nemam u slucaju suicida ili dobrovoljno na svoju odgovornost.
  (Zoran Kljaic, 2. april 2021 06:10)

  # Link komentara

 36. Samo bih uveo sledeće: Od 01.06. ko dobije korona virus, a nije se vakcinisao, da plati sve troškove lečenja.

  P.S. Šta misle antivakcinaši, da će im ubrizgati čip kroz vakcinu, da će im izrasti rogovi ili rep ?
  (Predrag, 2. april 2021 05:13)

  # Link komentara

 37. Mare ajmo onda dalje.Ja sam nepušač i svi koji puše da sutra ako obole od kancera pluća nema lečenja,kao i alkoholičari,narkomani.Ne lupajte gluposti.Svako ima pravo na medicinsku pomoć.Takvi razlozi, pa krajnje glupavo..
  (ja, 01. april 2021 20:15)
  pakla cigareta vredi 50 dinara, a kosta 350... pusaci su svoj potencijalni rak preplatili...
  (lal, 2. april 2021 03:51)

  # Link komentara

 38. Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
  (Dejan, 01. april 2021 15:10)

  Daj bože da nikoga iz tvoje porodice ne odnese korona do tada, kao što je na primer mog strica odnela za 9 dana, a isto tako je pametovao da ne korona ne postoji, i da njemu ne može ništa. Eto ga sada nažalost u kovčegu, 2 metra pod zemljom.
  (aalborg, 1. april 2021 22:12)

  "Pametovao da korona ne postoji" ? Pa na koji nacin si to povezao sa onim sto sam ja napisao ? Niti sam pametovao, niti iznosio teorije zavere. Naveo sam cinjenice i prostu logiku. Ako se ne slazes, samo napred.

  Ono sto je fascinantno je da kod nas ne postoji sredina - jedni misle da svi bezuslovno treba da se vakcinisu, jer su potencijalne dugorocne posledice paranoja/izmisljotina, sto je podjednako besmisleno i primitivno, kao i stav drugih, koji misle da korona ne postoji i/ili da vakcinu ne treba primiti nikada i ni pod kojim uslovima. A istina je, naravno, u sredini. Samo treba razmisljati sopstvenom glavom, a ne televizorom.
  (Dejan, 2. april 2021 03:34)

  # Link komentara

 39. Znači, mora ću da jedem biftek bez hleba.
  (Japanac, 2. april 2021 02:30)

  # Link komentara

 40. vakcina nije resenje...
  svake godine moracemo da se vakcinisemo
  (jole, 2. april 2021 01:56)

  # Link komentara

 41. Največa sramota ikad
  (crna guja, 2. april 2021 00:57)

  # Link komentara

 42. Nisu mi jasni likovi koji porede smrtnost sada i 1914. Pa šta mislite koliko bi bila smrtnost od Kovida bila 1914 bez bolnica, terapije, kiseonika, respiratora...? Jel ste normalni? Prošli bi isto kao sa španskim gripom. Imali smo skoro H1N1 grip koji je u stvari taj španski grip, i koliko je ljudi umrlo? A?
  (Mortal, 2. april 2021 00:36)

  # Link komentara

 43. Ljudi pate od cipova u vakcini a svi nose telefon sa sobom i u wc
  (Marko, 2. april 2021 00:33)

  # Link komentara

 44. Mene samo interesuje, ako sam primio sve vakcine do sada, i ako sam vakcinisao decu sa svim trovalentnim-petovalentnim vakcinama, i ako sam ih vakcinisao i sa dodatnim neobaveznim vakcinama za morbile, i ako imam neku odbojnost na Covid vakcinu, da li sam ja antivaxer? Jel sam deo nazadne ekipe? Niža klasa šta li? Ako bi neko bio ljubazan i pojasnio od ove vakcinisane ekipe, hvala.
  (Pazi stani vidi gledaj, 1. april 2021 20:11)

  Jesi.
  (Asdf, 2. april 2021 00:10)

  # Link komentara

 45. Porede avaksioti koronu i grip i kažu da je korona kao malo teži grip!! Kažu 1% smrtnost...A indijanci jel isto 1% od 500.000 zaraženih od korone u Srbiji za godinu dana i to sa svim merama(bez mera bi bilo i 1 milion) i 50.000 od gripa(bez ikakvih mera)?
  (Čala Čalesa, 2. april 2021 00:08)

  # Link komentara

 46. Testiranje svake vakcine ima 3 velike faze:

  1. bez ucesca ljudi (na zivotinjama)
  2. na odabranoj grupi ljudi, dobrovoljaca
  3. masovna vakcinacija u kontrolisanim uslovima

  Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
  (Dejan, 1. april 2021 15:10)

  Zasto lazes ajde reci? Nemoguce da stvarmo mislis da je ovo treca faza. Sve vakcine su vec imale ispitivanje u trecoj fazi. Mnoge studije su objavljene i u lancetu. Cemu potreba za laznim informacijama, koga zelite da odvratite od sigurne vakcinacije?
  (Asdf, 2. april 2021 00:04)

  # Link komentara

 47. Od pocetka je bila greska sto je vakcina stvar izbora, obavezna brate i nema sta da se diskutuje. Ne mogu neki sebicnjaci i (da ne kazem pravu rec koja ih opisuje a pocinje na G) da odredjuju pravila celom drustvu...Neces da se vakcinises? OK, sam si se diskriminisao i ne mozes neke stvari kao odgovoran i normalan gradjanin koji se vakcinisao.

  Samo da dodam da je moja komsinica (ortodoksni antivakser i neko ko ne veruje u koronu) danas primljena u bolnicu sa jakom upalom pluca, navijam da pobedi kako bi smo opet ukrstili misljenja...Daco, evo pozdravljam te, nadam se da si poverovalada postoji posto si se upoznala sa gospodjom Koronom.
  (Paaaaa, 1. april 2021 23:38)

  # Link komentara

 48. Sreća pa nisu tada znali šta je čip.
  (Darko, 1. april 2021 23:37)

  # Link komentara

 49. @pop vakseri ne brane nikom drugom da se bode da bio "bio bolki" tako da nema sebicluka :)
  (Lidija, 1. april 2021 23:28)

  # Link komentara

 50. Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
  (Kolumbo,....)
  Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
  (Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)
  Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.
  (Nebojsa, 1. april 2021 22:31)
  Au Nebojša šta si ti upravo izjavio. Pa na šta bi grip do sada ličio da je tako... Momak iznad tebe je sasvim upravu. Po ko zna koji put kažem, a valja će jednom da mi objave komentar, vakcina služi za ublažavanje simptoma. Virus izbrisati NE MOŽEŠ. Dodatno, vakcina služi sada da rastereti bolnice. Da se teoretski svi vakcinišemo ovog trenutka, vi virus ne biste izbrisali već samo sprečili njegovo trenutno dejstvo. Vremena i vremena treba da bi on potpuno nestao al ni to nije sigurno. Poenta je da mlade ispod 45 ne treba terati na vakcinu jer procenat njih u bolnici zanemariv i smrtonosni isgod takođe. Stariji treba da prime. Ova današnja vakcina nije ni blizu jaka kako treba da bude jer je test faza i štošta ne znamo. Primati veliki broj vakcina u nekoliko godina nije normalno i remeti telo. Vrlo lepo mi je objasnio dečji ORL kada sam dete vodio zbog upale uha. Vakcina puno, virusi i bakterije dole, a alergeni gore. Osetljivi smo na sve živo.
  (Vuk, 1. april 2021 23:17)

  # Link komentara

 51. "panke".Vakcina te stiti tako sto onemogucava razmnozavanje na veliko.Smanjuje do 90 %.Dakle,sanse da umres su za toliko smanjene...Najprostije sto mogu da kazem.Samo odelo sa sopsvetnim kisenikom, odelom ,VC soljom ...moze da ne da da virus ne udje u telo,na jednu ili vise supljina.
  (dblagoje, 1. april 2021 23:07)

  # Link komentara

 52. Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
  (Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)

  Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.
  (Nebojsa, 01. april 2021 22:31)

  Nebojsa sine požuri da preneseš tu vest Merkelovoj i Makronu, dok EU krene sa vakcinacijom sigurno će stasati još 50 novih sojeva, obezvrediće vam vaše vakcine...a njima će ove sadašnje biti beskorisne...pa satraće nas ta antivaxerska EU.
  (pazi vidi gledaj, 1. april 2021 22:55)

  # Link komentara

 53. Trebalo je ondašnje (1914.godine) celokupno stanovništvo vakcinisati, bar 2-3 puta, ali ne protiv tog tifusa...
  (Fekalikus Serbikus, 1. april 2021 22:52)

  # Link komentara

 54. Vakseri - duboko sebični ljudi koji se bodu da bi "bili bolji od drugih", "baš ih briga za ostale - HOĆE DA ŽIVE"... sekta!
  (pop, 1. april 2021 22:42)

  # Link komentara

 55. Niski udarci i diskriminacije, tako se pretilo i za covid pasos pre godinu dana a sad se sprovodi, samo cekaju trenutak da objave ultimatum i za ovo iz naslova.
  (Niko, 1. april 2021 22:39)

  # Link komentara

 56. Tifus, Kugu i Koleru, poredite sa Koronom, pa vi niste normalni...
  (mich, 1. april 2021 22:37)

  # Link komentara

 57. Da li se i kod primanja ranijih vakcina potpisivalo da je primamo na sopstvenu odgovornost i da ne mozemo nikoga tuziti ako nesto krene po zlu? Zna li neko?
  (Mitar, 1. april 2021 22:35)

  # Link komentara

 58. Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
  (Kolumbo,....)

  Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
  (Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)

  Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.
  (Nebojsa, 1. april 2021 22:31)

  # Link komentara

 59. Stara srpska: "ko se ne vakciniše magarac" od one "ko poslednji magarac"...
  (XXL, 1. april 2021 22:29)

  # Link komentara

 60. probni balon? ma ne,odmah je to teorija zavere ( sve dosadašnje polako postaju stvarnost )
  (biciklista m, 1. april 2021 22:25)

  # Link komentara

 61. OMG
  (Miki, 1. april 2021 22:19)

  # Link komentara

 62. Kolumbo


  ako si vakcinisan to znaci da si zasticen?!kako onda neko ko je nevakcinisan moze da te zarazi genije.
  (panke, 1. april 2021 22:12)

  # Link komentara

 63. Prelezao Kovid imam imunitet i dalje sto se inace zesce potcenjuje a vakcinu cu primiti kada nestane (po novim istrazivanjima minimum dve godine) i imam pravo na izbor (kao sto bih se vakcinisao da se nisam razboleo). Na zapadu je isto prosecno interesovanje za vakcinu a ovo sto citam tako lepo zvuci moraocda se vakcinise svako ko moze da radi i da ratuje kao marva da gine i da brani slobodu a sada ofuzimate slobodu jer je ndrzavi tako laske jos jedan bi ukinuo dva prava a sutra me terao u rat. Skinite se svi vise, preziveo sam rak niko ne zabranjuje cigarete i alkohol dosta vise manije
  (Idn, 1. april 2021 22:12)

  # Link komentara

 64. Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
  (Dejan, 01. april 2021 15:10)

  Daj bože da nikoga iz tvoje porodice ne odnese korona do tada, kao što je na primer mog strica odnela za 9 dana, a isto tako je pametovao da ne korona ne postoji, i da njemu ne može ništa. Eto ga sada nažalost u kovčegu, 2 metra pod zemljom.
  (aalborg, 1. april 2021 22:12)

  # Link komentara

 65. izvini molim te ali i i drzavi placamo, cemu sluzi zdravstveno? i jos jedna stvar, kako da se ja jos nisam zarazio a ne nosim masku a + sam vikendom dok je to bilo moguce blejao po pabovima nonstop? i sad ti meni kazi, protiv cega ja to da se vakcinisem? ;)
  (najjaci, 01. april 2021 19:54)

  Zemljak, vakcina je protiv kovida, postoje asimptomatski slučajevi kao i oni koji se spletom sreće još nisu sreli s virusom, a zdravstveni sistem nije napravljen da radi normalno u pandemiji zarazne bolesti.
  Štiklirati najjačeg u jednoj rečenici, odradio :)
  (Mare, 1. april 2021 22:06)

  # Link komentara

 66. Da li ste peimetili da vecina antivaksera veruje da je Zemlja ravna ploca i da nas prskaju iz vazduha?
  (Cirkus, 1. april 2021 21:06)

  NE, nismo primetili, jer nije istina. Ravnozemljaši su izmišljena grupacija, upravo uvedena radi etiketiranja svih koji drugačije misle od mejnstrim narativa. Kao, "šta, ne veruješ Vučiću i Konu, pa ti mora da veruješ da je Zemlja ravna ploča".
  (Kancelar i ja, 1. april 2021 22:06)

  # Link komentara

 67. Nedovoljno testirane vakcine mogu da naprave veću štetu nego COVID-19. Najbolji primer za to je vakcina kompanije Cutter labs protiv dečije paralize .
  (Arzt aus Serbien, 1. april 2021 22:04)

  # Link komentara

 68. Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.
  (Darko, 01. april 2021 14:12)
  onda svi treba da je dobiju u oko, ali prvo oni koji predlazu to, pa ako sa vama bude sve u redu i drugi ce da prime
  (danga, 1. april 2021 21:57)

  # Link komentara

 69. Konacno nesto pametno, kada su stare moralne vrednosti bile na snazi
  (Vakser, 1. april 2021 21:56)

  # Link komentara

 70. da daju 100 eura ko primi svi ovi antivakseri bi potrcali da se vakcinisu
  (imam resenje, 1. april 2021 19:29)

  Malo je braćala. Potrčao bih za 300 evra, da bar jedan mesec preguram skromno, rešim ogrev ili slično.
  A šta ćete onda vi vakcinisani kada shvatite da ste se bockali za džabe?
  (antiprotivan, 1. april 2021 21:50)

  # Link komentara

 71. Ove eksperimentalne vakcine ne treba niko da primi ni pod pretnjom!!!!!
  (Bond, 1. april 2021 21:48)

  # Link komentara

 72. Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
  (Logika protiv anti...logike, 01. april 2021 21:20)

  Ovo je klasican primer nekoga ko prica o necemu o cemu nema pojma. Ko ne zna sta je kolektivni imunitet. Ko nema pojma o tome da su virusi iz ove porodice itekako skloni mutacijama. Da ako ostanu u cirkulaciji mogu da mutiraju u varijante koje imuni sistem vakcinisanih ne prepoznaje. Da su bolesti tipa tuberkuloze, velikog kaslja, velikih boginja iskorenjene onda kada je izvrsena masovna vakcinacija, a da se neke od njih ne bi vratile u gorim oblicima, vakcinisu se bebe... I da zato oni nevakcinisani itekako ugrozavaju zdravlje onih koji su vakcinu primili. Ali kako ti to da objasnis nekome ko znanje i mudrost crpi sa youtube i fejsbuka?
  (Pera, 1. april 2021 21:43)

  # Link komentara

 73. Мешате бабе и жабе! Ниједна ковид вакцина није прошла одговарајућа тестирања. Самим тим њихов учинак и квалитет су под сумњом. На позивање на случај са тифусом може се гледати као на повезивање истих ствари: биолошког рата и тада о сада.
  (Владимир, 1. april 2021 21:38)

  # Link komentara

 74. Pa i ovo ide u tom pravcu...
  (johnny, 1. april 2021 21:35)

  # Link komentara

 75. Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
  (Kolumbo,....)

  Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
  (Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)

  # Link komentara

 76. Sada bi jedino “upalilo”: ko se ne vakciniše, nema internet. :)
  (XXX, 1. april 2021 21:17)

  # Link komentara

 77. @simpatizer Tako što kad se većina populacije vakciniše virus više nema gde i R broj (broj ljudi koji jedna osoba zarazi)padne ispod 1 i vremenom virus lagano iščezne. Kada bi se svi vakcinisali ko može do sledeće godine bi sve bilo kao i ranije. Ali pošto neće uživajte u ovoj agoniji godinama. Ako je to toliko teško shvatiti onda ne znam šta da ti kažem.
  (SP, 1. april 2021 21:11)

  # Link komentara

 78. Imao sam iskrenu nameru da se do juna vakcinišem, bukvalno ste me danas odvratili i ogadili smisao svega vezano za to. Vakcinacija treba da je spontana kao za sezonski grip, a ne ovo, ko je naš a ko nije.
  (Sirupovic, 1. april 2021 21:11)

  # Link komentara

 79. Mare ajmo onda dalje.Ja sam nepušač i svi koji puše da sutra ako obole od kancera pluća nema lečenja,kao i alkoholičari,narkomani.Ne lupajte gluposti.Svako ima pravo na medicinsku pomoć.Takvi razlozi, pa krajnje glupavo..
  (ja, 1. april 2021 20:15)

  Kada drzava zabrani prodaju cigareta i proglasi ih nelegalnom ja cu se sloziti sa tobom. Do tada ovo je najobicnije baljezganje niskih cela bez dodirnih tacaka sa realnoscu
  (mile, 1. april 2021 21:09)

  # Link komentara

 80. Kome će da oduzme živote, vama vakcinisanima?
  Šta se vi brinete, dobili ste dozu i sad ste bezbedni, ili ipak niste?
  (grubijan, 1. april 2021 20:27)

  A nije ti palo na pamet da mi ne mozemo evo drugu godinu da odemo na obavezni jednogodisnji pregled? Da postoje jos neke bolesti, hronicne, genetske, a sve bolnice su opet vracene u kovid rezim zbog vas. Nije ti palo na pamet da postoje roditelji stariji od 60,70 godina. Da ja brinem da li su vakcine njima razvile dovoljno antitela zbog bezmozgovica koji igraju kolo i ne nose maske
  (mile, 1. april 2021 21:07)

  # Link komentara

 81. Da li ste peimetili da vecina antivaksera veruje da je Zemlja ravna ploca i da nas prskaju iz vazduha?
  (Cirkus, 1. april 2021 21:06)

  # Link komentara

 82. Ovo je ljudi 2021, valjda smo malo odmakli iz kamenog doba pa danas imamo izbor da sami odlucimo? Ili ipak nismo...
  (Djole, 1. april 2021 20:59)

  # Link komentara

 83. I - Avgust 2020 - „Ja ću da primim prvu koja dođe i baš me briga koja je. Čekam da naši stručnjaci kažu da je dobra.“

  II - Oktobar 2020 - „Ja ću primiti prvu vakcinu koja bude došla u Srbiju da bi ljudi mogli da vide koliko verujemo u to i koliko je važno. Ja ću da primim od prvog proizvođača, ko god to da bude."

  III -  Decembar 2020 - "Kada mi vi sa N1 kažete da je neka vakcina loša, ja ću baš tu da primim, samo da bih pokazao narodu da su sve vakcine dobre“.

  IV - Januar 2021 - "Mislim da ću za desetak dana dobiti kinesku vakcinu, kako bih pokazao ljudima da je vakcina bezbedna i kvalitetna.“

  V - Januar 2021 - "Verovatno ću za vikend da primim kinesku vakcinu.“

  VI - Februar 2021 - „Pozivam ljude da se vakcinišu, a ja ću smeti i imati pravo da to učinim kada se vakciniše više od milion i po, dva miliona ljudi.“

  VII - Mart 2021 - „Ja sam želeo kinesku, ali koju god da mi kažu ja ću da se vakcinišem.“

  VIII - Mart 2021 - „Pošto sam rekao da ću da budem sa svojim narodom, ja ću u četvrtak ili petak u Merošinu ili Žagubicu i primiću baš kinesku vakcinu.“

  IX - Mart 2021 - "Imamo manjak vakcina u ovom trenutku, čekam sledeću isporuku i verujem da ću krajem nedelje ići da se vakcinišem.“

  X - Danas - "Vakcinisaću se kad u Srbiju stigne sledeći kontingent Sinofarmove vakcine."
  (Leopold, 01. april 2021 18:28)

  Има и bonus track - "Примићу вакцину у понедељак или уторак."
  (Јабучило, 1. april 2021 20:58)

  # Link komentara

 84. Necu hleb, kupicu ga svojim parama!
  Drugo hocu mojih 1 500 000 eura koje mi je drzava otela nacionalizacijom!
  (Ivan Stefanovic, 1. april 2021 20:46)

  # Link komentara

 85. Pa moze i sada,gloria ako si zaista ti komentarisala,znate na sta mislim?
  Potrebno je da se proglasi vanredno stanje,da se proglasi elementarna nepogoda-opasnost od zarazne bolesti i tada bez pitanja moraju svi da se vakcinisu,cak i deca,svi...
  (pa, 01. april 2021 13:56)


  A kako će neko prinudno da me vakciniše a da pritom ne ugrozi svoj život?
  (grubijan, 1. april 2021 20:45)

  # Link komentara

 86. Antivakseri su dno dna
  (Moshe, 01. april 2021 18:46)

  Zasto? Svako ima pravo na misljenje. Znaci li to i da su ravnozemljaci zlo?
  (Will Mosley, 1. april 2021 20:43)

  # Link komentara

 87. ја не користим дуван.
  Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
  (Драгиша, 01. april 2021 19:08)

  Po kojoj logici?
  (Will Mosley, 1. april 2021 20:43)

  # Link komentara

 88. Tako i sad treba da bude.
  (Will Mosley, 1. april 2021 20:42)

  # Link komentara

 89. super je bilo kad je bila kraljevina. Kako sada slusamo ,zalimo za tim vremenima, a koliko vidim narod se ucenjivao sa parcetom hleba. Srbija vekovima siromasna,jadna,bedna bez obzira dali je kraljevina,republika,komuna tvorevina.... Jadni bedni bili i ostali.... i nije ni cudo sto i danas zivimo u bajkama, mitovima i legendama. Lakse je lagati sebe nego spoznati istinu..... e, zato nas za 50 godina nece ni biti.
  (realni, 1. april 2021 20:37)

  # Link komentara

 90. Море, најео се овај народ 'леба, сад ни на колаче неможеш да га намамиш.Плету коло,не поштују мере, али с правом,када им се догоди"Која", заузму кревет и респиратор.
  (Мина, 1. april 2021 20:32)

  # Link komentara

 91. dobar je fazon. svaka čast ko je ovo iskopao
  (lepi cane, 1. april 2021 20:30)

  # Link komentara

 92. Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
  (Kolumbo, 01. april 2021 18:34)


  Kome će da oduzme živote, vama vakcinisanima?
  Šta se vi brinete, dobili ste dozu i sad ste bezbedni, ili ipak niste?
  (grubijan, 1. april 2021 20:27)

  # Link komentara

 93. "A ko ce vama da placa troskove za nekih 3 do 5 godina kad vas odradi ta vakcina na nuspojavu?"
  Odradi vakcina na nus pojavu:)I to za 3 do 5 godina,tako mu se javilo:)Stvarno vise ne znam sta ova drzava ceka.Ima zakonske poluge da proglasi obaveznu vakcinaciju.Ima i u zakonu i paleta kazni koje onda moze da kaznjava one koji se i dalje ne vakcinisu.DA zavrsimo tu pricu i ovo tupljenje mozga vise u 21 veku.
  (Ivan78bg, 1. april 2021 20:25)

  # Link komentara

 94. Dobro ovo je i logicno posto je ovaj tifus odneo preko sto hiljada ljudi i to u kratkom periodu, korona je blago receno smesna u odnosu na ovo.
  (milan krojac, 1. april 2021 20:23)

  # Link komentara

 95. Mare ajmo onda dalje.Ja sam nepušač i svi koji puše da sutra ako obole od kancera pluća nema lečenja,kao i alkoholičari,narkomani.Ne lupajte gluposti.Svako ima pravo na medicinsku pomoć.Takvi razlozi, pa krajnje glupavo..
  (ja, 1. april 2021 20:15)

  # Link komentara

 96. Pobednik je ovaj sto napisa da je vakcina1914 bila 100 % efikasna i ispitana. 1914 godine? Ljudi živimo u zemlji gde 50 % ljudi misli da čovek nije bio na mesecu i da je zemlja ravna ploča. Moramo da propadnemo.
  (Goran, 1. april 2021 20:11)

  # Link komentara

 97. Mene samo interesuje, ako sam primio sve vakcine do sada, i ako sam vakcinisao decu sa svim trovalentnim-petovalentnim vakcinama, i ako sam ih vakcinisao i sa dodatnim neobaveznim vakcinama za morbile, i ako imam neku odbojnost na Covid vakcinu, da li sam ja antivaxer? Jel sam deo nazadne ekipe? Niža klasa šta li? Ako bi neko bio ljubazan i pojasnio od ove vakcinisane ekipe, hvala.
  (Pazi stani vidi gledaj, 1. april 2021 20:11)

  # Link komentara

 98. Čuj ovoga, pozitivan ima 38,8 i boli ga svaka kost, pa zar druškane takve simptomr nisi imao svaki put i kod običnog gripa, izmislio si toplu vodu...
  (grip, 1. april 2021 20:08)

  # Link komentara

 99. Na bazi čega vi koji hoćete da se vakciniše ili ste se vakcinisali vidite kao pretnju one koji neće da se vakcinišu - zar vas vakcina i imunitet koji ste zbog nje dobili neće štititi, ili ni sami u to ne verujete?
  (posmatrač, 1. april 2021 20:05)

  # Link komentara

 100. a te 1914, jel isao u rat ko je hteo, a ko nije hteo, nije isao? Mislim, svako raspolaze svojim telom.
  (disko nindža, 1. april 2021 20:04)

  # Link komentara

 101. Ovaj narod ne razume drugacije, since 1914 ta
  (AZ, 1. april 2021 19:58)

  # Link komentara

 102. Moja je stvar kojom cu stranom puta da vozim auto. Ne moze meni niko narediti kako cu sa svojim autom da vozim. Neka svako sa svojim autom vozi kako hoce. To je njegovo pravo.
  (disko nindža, 1. april 2021 19:57)

  # Link komentara

 103. Nikad ne komentarišem ali sad moram. Živim u inostranstvu i zapadnjaci već prave planove sa mnom da im (za pare normalno) obezbedim vakcine u Srbiji. Tolika je jagma na zapadu da se mladi što pre vakcinišu da im se ne čeka. Danas sam video na Upwork već ima ponuda da ljudi kupe vakcinu od državljana istočnih zemalja. Dok vi citate statuse kojekakve na fejsu, dotle se bogataši utrkuju da se što pre vakcinišu. Jedan moj profesor ekonomije nam je davno savetovao - ako ste oko čega zbunjeni u životu, samo pratite pare. Gledajte šta rade bogataši i samo ih slepo kopirajte. Oni imaju širinu vizije koju mi ostali nemamo jer smo zaslepljeni problemima koji su njima trivijalni - kirija, posao, sastavljanje kraja sa krajem. Oni su već pet godina u budućnosti i tačno znaju šta rade za sebe i zašto to rade.
  (pivskikvasac, 1. april 2021 19:54)

  # Link komentara

 104. Kako trujete ljude samo tako , jel vam nrko naredjuje to ? Svako ima pravo izbora , svako odlucuje o svom zivotu
  (duledudule, 01. april 2021 18:06)

  Fali drugi deo rečenice. Onaj da uz izbor ide i odgovornost, to prati svako pravo. U ovom slučaju, ona bi se manifestovala time da ako odbiješ vakcinu npr sam plaćaš državi eventualno lečenje.
  I zapitaš li se nekad šta bi bilo da su ljudi imali takvo "pravo izbora" 70-tih dok su se suzbijale velike boginje po svetu. To je danas iskorenjen virus samo zato što niko nije postavljao pitanja ljudskih prava i kvaliteta vakcina već su se zavrtali rukavi.
  (Mare, 1. april 2021 19:01)

  izvini molim te ali i i drzavi placamo, cemu sluzi zdravstveno? i jos jedna stvar, kako da se ja jos nisam zarazio a ne nosim masku a + sam vikendom dok je to bilo moguce blejao po pabovima nonstop? i sad ti meni kazi, protiv cega ja to da se vakcinisem? ;)
  (najjaci, 1. april 2021 19:54)

  # Link komentara

 105. Alo, Srbi, kad se toliko ponosite svojom "slavnom" prosloscu, zasto nikada iz nje nista niste naucili? A, da, nemate vi dovoljno dugacku pamet za to!
  (Toliko o pameti, 01. april 2021 18:41)

  Ali imamo prošlost, kakva je takva je, naša je. Ne izmisljamo kraljeve o kojima ne postoji ni jedna jedina pisana reč, o kojima ne postoji ni jedan jedini spomenik, ni jedan jedini grob. Samo bečki konjušari moraju da izmisljaju svoju istoriju, što je odlika svih beskičmenjaka koji puze na kolenima pred jačim. Srbi nikad slomljeni i nikad konjušari.
  (NoName, 1. april 2021 19:54)

  # Link komentara

 106. Uporedjujete tifus i ovo vestacko sada gde je smrtnost 0.14%?!
  (filipovski990, 01. april 2021 12:48)

  Meni je prijatelj juce preminuo od korone, imao je 48 godina i bio je savrseno zdrav covek, dok se nije zarazio! Za njega i njegovu porodicu, smrtnost od korone je 100%, da li to mozes da shvatis?
  Kakva ljudska prava, demokratija, sloboda govora, kada je ovakvo stanje, sta je vama? Sva prava bih suspendovao dok ovo ne prodje i naredio vakcinisanje kao obavezu za sve, osim za one koji iz zdravstvenih razloga ne smeju da prime, a oni koji nece, imali bi strogi karantin dok sve ne prodje i naravno, ako se zaraze, svaki dan lecenja bi morali da plate! Zbog necijih prava, sada su ugrozeni svi oni koji postuju mere i koji su se vakcinisali! Sta je sa njihovim pravima?
  (rani, 1. april 2021 19:52)

  # Link komentara

 107. Uporediti Pegavi tifus i Covid je isto kao uporediti Mesija i Gobelju. Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.
  (Pazi stani vidi gledaj, 01. april 2021 17:18)
  Znači smrtnost treba da bude 20% da bi ti došlo iz dupeta u glavu???
  (Antivakserija bolest najmilija, 1. april 2021 19:50)

  # Link komentara

 108. "Može.
  Kad mi sve vratite do dinara što sam godinama uplaćivao za zdravstveno osiguranje.
  (Predrag, 01. april 2021 18:28)"

  Moze, ali onda da se odreknes bilo kakve usluge javnog zdravstva od sad za ubuduce i naravno da se cifra umanji za sve usluge koje si imao od javnog zdravstva (do sada) ti ili neko ko je osiguran preko tebe (ako ti i tvoji niste nista koristili onda sve sto si uplatio) :)
  (Sve posteno, 1. april 2021 19:48)

  # Link komentara

 109. A šta je bilo sa starijima od 45 godine i onima koji zbog medicinskih razloga nisu smeli da prime vakcinu?
  (drmr, 1. april 2021 14:34)

  Pa ostavljeni su da umru. Vakcina nije bilo za sve, izbor je pao na radno i reproduktivno sposobno stanovništvo. Što je i logično, zaštititi ljude koji mogu da rade i da se razmnožavaju. Koja je svrha u ratu koji je tad besneo zaštititi čoveka od 70 godina? Niti može da radi, niti da ratuje, niti da se razmnožava.
  (NoName, 1. april 2021 19:47)

  # Link komentara

 110. Nikada manje citanja i vise komentara.
  (ma nema veze, 1. april 2021 19:43)

  # Link komentara

 111. Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
  (Kolumbo, 01. april 2021 18:34)
  Druže, budali je nemoguće objasniti da je budala...
  (Todoresku, 1. april 2021 19:41)

  # Link komentara

 112. Gradacija- glup, gluplji, najgluplji, antivakser...( teško da će razumeti)!!
  (Todoresku, 1. april 2021 19:39)

  # Link komentara

 113. Хвала не треба. Ја свој хлеб сама зарађујем.
  (Лола, 1. april 2021 19:36)

  # Link komentara

 114. Necu da primim I sta sad aj da vidim da mi neko nesto ukine pa da vidimo
  (ja glas razuma, 1. april 2021 19:32)

  # Link komentara

 115. Niste morali da idete tako daleko u proslost, ovo se desilo skoro i u Australiji, tj. slican primer. Oni koji nisu hteli da vakcinisu decu zbog epidemije skoro iskorenjene bolesti nisu bili pogodni za primanje socijalne pomoci.
  (Nick, 1. april 2021 19:30)

  # Link komentara

 116. da daju 100 eura ko primi svi ovi antivakseri bi potrcali da se vakcinisu
  (imam resenje, 1. april 2021 19:29)

  # Link komentara

 117. A ko ce vama da placa troskove za nekih 3 do 5 godina kad vas odradi ta vakcina na nuspojavu?
  (portirka, 1. april 2021 19:28)

  # Link komentara

 118. @Malteze Prema podacima SZO od coorone je u BiH preminulo oko 6600 ljudi. Procena broja stanovnistva za 2019 je 3.300.000. Upotrebom matematike dolazi se do 0,2%. Puno je i to, svaki zivot je dragocen no nije 0,3%. Elem za samo 6 godine od popisa procena je 0k0 250 hiljada manje ljudi u BiH (po popisu je bilo oko 3,65 Mil). Znaci 40000 (oko 1,2 %) manje godisnje i bez ovog zla.
  (Statistika nasa dika, 1. april 2021 19:27)

  # Link komentara

 119. @ Dejan

  Ako preživite do tada.
  (analitičar, 1. april 2021 19:26)

  # Link komentara

 120. Oprem dobro...
  (Đuro, 1. april 2021 19:26)

  # Link komentara

 121. Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
  (Kolumbo, 01. april 2021 18:34)

  kolumbo jesi li cuo da i vakcinisani mogu sa sire virus , da i vakcinisani mogu da se razbole i razboljevaju se u velikom broju oko mene ?!!!! nisi ? zato sto si zabio glavu u pesak .
  (Ernesto ce, 1. april 2021 19:22)

  # Link komentara

 122. Napokon se svijet ne dijeli na religije, nego na glupe i jos gluplje! Dajte nam oruzje da vidimo koliko ce svijet biti glup!
  (Joza mali, 1. april 2021 19:16)

  # Link komentara

 123. ја не користим дуван.
  Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
  (Драгиша, 1. april 2021 19:08)

  # Link komentara

 124. Kako trujete ljude samo tako , jel vam nrko naredjuje to ? Svako ima pravo izbora , svako odlucuje o svom zivotu
  (duledudule, 01. april 2021 18:06)

  Fali drugi deo rečenice. Onaj da uz izbor ide i odgovornost, to prati svako pravo. U ovom slučaju, ona bi se manifestovala time da ako odbiješ vakcinu npr sam plaćaš državi eventualno lečenje.
  I zapitaš li se nekad šta bi bilo da su ljudi imali takvo "pravo izbora" 70-tih dok su se suzbijale velike boginje po svetu. To je danas iskorenjen virus samo zato što niko nije postavljao pitanja ljudskih prava i kvaliteta vakcina već su se zavrtali rukavi.
  (Mare, 1. april 2021 19:01)

  # Link komentara

 125. Treba da plati troskove lecenja u koliko odbija vakcinu da primi...
  (QQQ, 1. april 2021 18:54)

  # Link komentara

 126. BiH je do sada od koronavirusa izgubila 0.3% populacije, duplo u odnosu na ono što si napisao.
  Izrael vakcinisao samo 50% građana i koronavirus pada u drugi plan.
  Koji je argument da se ne vakciniše?
  (Maltezer, 01. april 2021 13:46)

  Razumem i saglasan sam sa vama, ali ovo je ipak Srbija.. Nema spasa za nas.. Tako su nam životi očajni da moramo da izmišljamo teorije zavere da bi nam bilo bolje.. Čovek koji je malo upućen u zdravstvo zna da je veći deo vakcinisan raznih stvari od male noge.. Mi smo smešan i i u velikom pogledu neobrazovan narod koji ume da pravi ajfelovu kulu sa ustima ali u delima ne umemo da skuvamo jaje..
  (HanSolo, 1. april 2021 18:54)

  # Link komentara

 127. Da ali tada nije bilo Bill Gatesa i slicnih...
  (Nauta, 1. april 2021 18:53)

  # Link komentara

 128. Vi to gospodo ucenjujete, pretite nekome ?
  (Mirjana, 1. april 2021 18:52)

  # Link komentara

 129. I gde smo sada? U 21. veku Srbija je nazadnija od Srbije pocetkom 20. veka!!
  (Minja, 1. april 2021 18:50)

  # Link komentara

 130. Antivakseri su dno dna
  (Moshe, 1. april 2021 18:46)

  # Link komentara

 131. Malo edukacije za ove luzere što pišu da vakcina tada nije postojala:

  Švajcarski lekar u Srbiji 1915. godine

  VOJVODA PRVI VAKCINISAN

  - LUDVIK Hiršfeld se obratio svom dobrom poznaniku iz valjevskih dana, vojvodi Mišiću, sa tvrdnjom da u svojoj laboratoriji može da pripremi vakcinu za srpsku vojsku. Vojvoda mu je obećao da će se, ako uspe, prvi vakcinisati. Tako je i bilo. Vojvoda Mišić se vakcinisao prvi, za njim članovi štaba i viši oficiri, potom preko 110.000 boraca. Za uspešan rad na izradi vakcine dr Hiršfeld je odlikovan Ordenom Svetoga Save trećeg reda. Zahvaljujući ovoj vakcini srpska vojska je bez trbušnog tifusa ušla u otadžbinu - podseća Zoran Vacić i naglašava da dr Hiršfelda u trećem tomu "Vremena smrti" pominje i akademik Dobrica Ćosić.
  (goranh, 1. april 2021 18:45)

  # Link komentara

 132. @simoatjzer
  konkretno i sustinski pravo pitanje.
  (sonja m., 1. april 2021 18:44)

  # Link komentara

 133. A šta je bilo sa starijima od 45 godine i onima koji zbog medicinskih razloga nisu smeli da prime vakcinu?
  (drmr, 1. april 2021 14:34)

  Nije bilo starijih od 45 godina.
  (Aleks_PR, 1. april 2021 18:43)

  # Link komentara

 134. Alo, Srbi, kad se toliko ponosite svojom "slavnom" prosloscu, zasto nikada iz nje nista niste naucili? A, da, nemate vi dovoljno dugacku pamet za to!
  (Toliko o pameti, 1. april 2021 18:41)

  # Link komentara

 135. Neb ih se pozivao na zakone iz kraljevine SHS, ta drzava je nas debelo kostala i u njoj smo jako lose prosli.
  (Litra za Mitra, 1. april 2021 18:40)

  # Link komentara

 136. Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
  (Kolumbo, 1. april 2021 18:34)

  # Link komentara

 137. Znaci krajnji cilj je vakcina ili nema hleba.
  (Pera, 1. april 2021 18:30)

  # Link komentara

 138. To je bila država
  (Sloba, 1. april 2021 18:30)

  # Link komentara

 139. Komsinica moja se daklerasie kao antivakser, i dodaje da joj je cilj da se pola stanovnistva vakcinise pa ce ona tako biti zasticena kolektivnim iminitetom. Kaze ima link na fejsbuku.
  Boze me sacuvaj
  (Cirkus, 01. april 2021 17:14)

  Radilo bi to. Jedini je problem što takvih kao ona ima još 2 miliona ovde.
  (Mare, 1. april 2021 18:29)

  # Link komentara

 140. I - Avgust 2020 - „Ja ću da primim prvu koja dođe i baš me briga koja je. Čekam da naši stručnjaci kažu da je dobra.“

  II - Oktobar 2020 - „Ja ću primiti prvu vakcinu koja bude došla u Srbiju da bi ljudi mogli da vide koliko verujemo u to i koliko je važno. Ja ću da primim od prvog proizvođača, ko god to da bude."

  III -  Decembar 2020 - "Kada mi vi sa N1 kažete da je neka vakcina loša, ja ću baš tu da primim, samo da bih pokazao narodu da su sve vakcine dobre“.

  IV - Januar 2021 - "Mislim da ću za desetak dana dobiti kinesku vakcinu, kako bih pokazao ljudima da je vakcina bezbedna i kvalitetna.“

  V - Januar 2021 - "Verovatno ću za vikend da primim kinesku vakcinu.“

  VI - Februar 2021 - „Pozivam ljude da se vakcinišu, a ja ću smeti i imati pravo da to učinim kada se vakciniše više od milion i po, dva miliona ljudi.“

  VII - Mart 2021 - „Ja sam želeo kinesku, ali koju god da mi kažu ja ću da se vakcinišem.“

  VIII - Mart 2021 - „Pošto sam rekao da ću da budem sa svojim narodom, ja ću u četvrtak ili petak u Merošinu ili Žagubicu i primiću baš kinesku vakcinu.“

  IX - Mart 2021 - "Imamo manjak vakcina u ovom trenutku, čekam sledeću isporuku i verujem da ću krajem nedelje ići da se vakcinišem.“

  X - Danas - "Vakcinisaću se kad u Srbiju stigne sledeći kontingent Sinofarmove vakcine."
  (Leopold, 1. april 2021 18:28)

  # Link komentara

 141. Može.
  Kad mi sve vratite do dinara što sam godinama uplaćivao za zdravstveno osiguranje.
  (Predrag, 1. april 2021 18:28)

  # Link komentara

 142. Ne treba nikoga da molite. Samo naplatiti troškove lečenja svakome ko odbije vakcinaciju.
  (Dr., 1. april 2021 18:27)

  # Link komentara

 143. Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.
  (Pazi stani vidi gledaj, 01. april 2021 17:18)

  Smrtnost od kovida nije 1% nego 3%. I bila bi jos visa da se ne hospitalizuju ljudi. Ta razlika u procentima poredeci sa tifusom 1914. upravo i predstavlja napredak medicine. Danas imas toliko znanja, lekova, cak i boca kiseonika, respiratora. O higijenskim uslovima da ne pricamo.
  (Mare, 1. april 2021 18:25)

  # Link komentara

 144. Krenuli ste u kampanju, vidim. Svaka čast. Ničija nije do zore, znajte to.
  (Mojo, 1. april 2021 13:07)

  Očigledno ni sto godina nije dovoljno da svest kod nekih ljudi evoluira.
  (Cuce4, 1. april 2021 18:24)

  # Link komentara

 145. Ja sam prelezao kovid kao i moja žena, na svu sreću bez nekih posledica. Doduše žena i dalje nema čulo mirisa. Ako se moj organizam izborio sa virusom mislim da nema potrebe da se vakcinišem. Ko želi naravno, samo napred. Malo nas sa ovim vestima tovare i prave još veći razdor izmedju ljudi koji su na rubu pucanja. Što bi neko reko izbiće rat izmedju vaksera i antivaksera. Zdravi da ste i čuvajte svoje porodice i sebe
  (duledudule, 1. april 2021 18:22)

  # Link komentara

 146. @ana
  BRAVO!
  (sonja m., 1. april 2021 18:21)

  # Link komentara

 147. Antivakseri su nizi oblik svesti. Ali cak i takvi imaju pravo na izbor. Ali s druge strane - neka za njih vaze i neka posebna pravila. Neka sami placaju lecenje kad se razbole. Mozda ce promaja u dzepovima da im malo proluftira i zapusteni mozak
  (Vakcinisan, 1. april 2021 18:20)

  # Link komentara

 148. Ima sve da vas pelcujemo.
  (Shok, 1. april 2021 18:19)

  # Link komentara

 149. Danas im, umesto hleba, ukinite pravo na onih 60 evra koje ce se dobijati i resen problem
  (mile, 1. april 2021 18:18)

  # Link komentara

 150. Neko je napisao da su oni koji su protiv toga da se vakcinisu priglupi mrmoti i vi ste to objavili?! Ja mislim da su oni koji su potrcali da se vakcinisu vecinom naivni,ograniceni i obezbozeni ljudi. Takodje, hvala na objavljenom komentaru.
  (Zoran33, 1. april 2021 18:16)

  # Link komentara

 151. vakseri su sekta, vakseri su zlo, vakseri su ispranih mozgova
  (Kikujiro, 1. april 2021 18:09)

  # Link komentara

 152. Kako trujete ljude samo tako , jel vam nrko naredjuje to ? Svako ima pravo izbora , svako odlucuje o svom zivotu
  (duledudule, 1. april 2021 18:06)

  # Link komentara

 153. S obzirom da je ta bolest imala veliku smrtnost naravno da je tako bilo
  (ime, 1. april 2021 17:59)

  # Link komentara

 154. Kako su Kinezi unistili virus bez vakcine? Ako gledate statistike vakcinisanja, prvi je Izrael, pa GB, Srbija negdje 4 ili 5 mjesto cini mi se, a Kine nigdje s'glave. Sta je sa Kinom? Zar nije bolje zatvoriti sve ljude na 20 dana kao Kinezi, da vojska donosi hranu na prag, nego se bockati necim sto je jos u fazi ispitivanja?
  (Bojan, 01. april 2021 16:54)
  Kina = Komunizam
  Europa = Demokratija
  mislim da ti je sad jasnije
  (komi, 01. april 2021 17:08)

  Komunizam = nema zarazenih
  Europa = demoktatija= zarazeni i pored vakcina.
  Valjda ti je sada jasnije
  (EUFORIJA, 1. april 2021 17:58)

  # Link komentara

 155. Za vaksere je zemlja pravougaonik :D
  (...ili sta kaze tata, 1. april 2021 17:58)

  # Link komentara

 156. Svi treba da se vakcinišu ko neće potpiše papir da će sam snositi troškove lečenja.Ako ti je država obezbedila besplatnu vakcinu a ti bulazniš i prčaš gluposti kad se razboliš plati svoje račune jer dan lečenja teških pacijenata košta 1000 e pa puta dana u bolnici.Zašto bi ugrožavali drugima živote i bacali novac ako nam je obezbeđena besplatna vakcina ???????a to da su zdavstveni radnici postali taoci neozbiljnih i neodgovornih laprdaša ...o tome ne mogu ni da prčam
  (shadow, 01. april 2021 17:16)
  Vakcina nije besplatna, to ces osetiti ti ili tvoja deca. Kome onaj koji nece da se vakcinise ugrožava zivot? Da nije mozda onom koji se vakcinisao? Zar taj nije zasticen? Ili onom koji isto nece da se vakcinise?
  (EUFORIJA, 1. april 2021 17:56)

  # Link komentara

 157. Pre 108 godina smo bili pametniji i napredniji nego danas.
  (Zalosno, 1. april 2021 17:55)

  # Link komentara

 158. @Dejan To što pišeš su potpune neistine. Sve vakcine su prošle treću fazu testiranja. Ok, ne moraš da se vakcinišeš, ali zašto širiš neistine?
  (T, 1. april 2021 17:06)

  Gde i kako su prosle trecu fazu ? Kada i kako su uspeli da spakuju trecu fazu kada vakcine nisu ni godinu dana stare ? To sto je neko brze-bolje precrtao "treca faza" na to-do listi, ne znaci da su ove vakcine zaista prosle jednako temeljno testiranje kao druge vakcine. Ako tvrdis da to nije tacno, molim te navedi neki relevantan izvor informacija. Ja cu se prvi radovati ako nisam u pravu.

  I ko je rekao da necu da se vakcinisem ? Naprotiv, apsolutno smatram da se treba vakcinisati i vakcinisacu se. Samo necu da jurcam kao muva bez glave.
  (Dejan, 1. april 2021 17:55)

  # Link komentara

 159. @@Dejan To što pišeš su potpune neistine. Sve vakcine su prošle treću fazu testiranja. Ok, ne moraš da se vakcinišeš, ali zašto širiš neistine?
  (T, 01. april 2021 17:06)

  Lagiš, lagiš.....završetak treće faze Pfizera 31. januar 2023. - nije teško proveriti! ?
  (alba greaca, 1. april 2021 17:54)

  # Link komentara

 160. Znate li da vecina antivaksera veruje da je Zemlja ravna ploca?
  (Hm, 01. april 2021 17:17)

  Znas da vecina vekcinasa veruje da vakcina leci kovid...
  (EUFORIJA, 1. april 2021 17:52)

  # Link komentara

 161. @Znate li da vecina antivaksera veruje da je Zemlja ravna ploca?
  (Hm, 01. april 2021 17:17)

  Za tebe ne sumnjam da bi, ako ti RTS i Pink kažu, u to poverovao, a više sam nego siguran da ne znaš ni jedan dokaz koji potvrđuje da je Zemlja okrugla?

  Tačno?

  Kako beše ono što jedino znaš "vakcinacija je najveće dostignuće civilizacije"?

  Ccccc....i ti pričaš o ravnoj ploči?

  Prijatelju, za tebe ravna ploča nema čak ni drugu stranu!
  (alba greaca, 1. april 2021 17:51)

  # Link komentara

 162. naravno da necu da se vakcinisem nikada ali nikada zato sa te vakcine zajebite. samo normalan se nece vakcinisati. slusam narod neki kako se raduju sto ce da se vakcinisu o mojj boze ima li te.. nikada vakcina nikadaa.....
  (niki lauda, 1. april 2021 17:50)

  # Link komentara

 163. Uff sto su "tolerantni" ovi vakseri. Boli bi svakoga samo kad bi im zakon omogucio.
  (Rajh se budi, 1. april 2021 17:50)

  # Link komentara

 164. Што нас више убеђујете у добробит вакцина против ковида, све вам мање верујемо.
  (aco, 1. april 2021 17:48)

  # Link komentara

 165. Pozitivan ! Temperatura 38 sa 8 ! Boli svaka koska u telu, na oci ne mogu da gledam, o bolu u glavi, necu ni da govorim ! Sad zamislite da neko ko ima pridruzene bolesti dozivi ovako nesto.. Ko hoce da se vakcinise, neka se vakcinise, ko nece, i to je ok. Svakodobro
  (Crven Cvet, 1. april 2021 17:45)

  # Link komentara

 166. @Uporediti Pegavi tifus i Covid je isto kao uporediti Mesija i Gobelju. Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.
  (Pazi stani vidi gledaj, 01. april 2021 17:18)

  Preterao si, smrtnost od strašnog Covida je 0,05%!
  (alba greaca, 1. april 2021 17:45)

  # Link komentara

 167. Antivakseri, zasto se poplasili, to je samo boc.
  (peca, 1. april 2021 17:44)

  # Link komentara

 168. Tek sad neću...
  (O68, 1. april 2021 17:44)

  # Link komentara

 169. probajte da nam zabranite hleb i normalna ljudska prava, pa da vam sve po spisku...
  (Raduuuu, 1. april 2021 17:06)

  A verujes pekaru da je beli hleb bas beli, da je crni od pravog crnog brasna, da nije GMO, da mu ne trce pacovi po tom brasnu? Sto ne pravis i hleb sam kad si tako oprezan i nepoverljiv? I mnogo si agresivan, jel ti dobro?
  (@Raduuuu, 1. april 2021 17:43)

  # Link komentara

 170. Ne piši gluposti. Svet je bio zahvaćen ratom, vakcine su proizvođene i testirane u ko zna kakvim uslovima. Nisu one bile efikasnije, već su mnogo slabije testirane. Nauka od pre 100 godina ne može ni na koji način da se poredi sa današnjom. Jedino što tada nije bilo Interneta da svaki mrmot iznosi svoje mišljenje.
  (Locutus, 01. april 2021 14:36)
  Tada ni doktori nisu isli na seminare po eksluzivnim svetskim lokacijama, o trosku farmaceutskih kompanija! Zivim u Fr, vakcinisacu se zato sto cu sebi olaksati zivot, ali ne mislim da ce mi ove vakcine to pomoci, nego imanje tog papira da sam vakcinisan! Vakcina, sama po sebi je jedan od 5 najvecih izuma u istoriji covecanstva, ali su korumpirani politicari i doktori doveli do toga da ne verujemo u ove protiv kovida! Nista u vezi njih nije cisto, ni iz naucnih, ni humanih pobuda! Da je "strasna" bolest u pitanju, EU bi sigurno dozvolila ruske i kineske vakcine, koje su ispitane i efikasne najmanje kao i ove zapadne! Ali ne, politika je vaznija od "spasavanja zivota"! To je najbolji dokaz koliko je bolest opasna i koliko su vakcine efikasne!
  (sir oliver, 1. april 2021 17:42)

  # Link komentara

 171. Zar se nismo ni malo pomerili od 1914?
  Bravo! Aj'mo u XV vek da vidimo kako je bilo.
  (Stanislav, 01. april 2021 17:20)

  1914. smo bili neko i nešto. Razmišljanje kao što je tvoje, samo odražava nacionalno posrnuće.
  (Vojvoda Momčilo, 1. april 2021 17:39)

  # Link komentara

 172. Upravo ce ovo dovesti do toga da imamo više antivaksera :(
  (pelcovani, 1. april 2021 17:38)

  # Link komentara

 173. Ako ne dao Bog oboliš ti ili neko tvoj od kancera sa kratkim rokom za ostatak zivota i pojavi se lek koji nije prošao sve faze testiranja, ali doktori su mišljenja da je veloka šansa da se njime izleči rak. Jel ni onda ne pristaješ i čekaš da lek prođe sve faze i komisije i dobrovoljce i široku upotrebu? Pitanje je retoričko, znam da bi grebao i rukama i nogama i gazio žive i mrtve da dođeš do tog leka.
  E sad, nekima je ova vakcina baš taj lek za rak. I ti si dužan da probaš da ih spaseš. Sa tim da je situacija sa COVIDOM još gora jer je zarazan, za razliku od kancera.
  (Krajišnik, 01. april 2021 16:44)

  Није исто. Вакцину не морам да примим, могу да се уздам у природан имунитет. А ти пишеш о стварном питању живота или смрти. Колика је вероватноћа да умре неко ко оболи од рака, а колика да умре неко ко је оболео од ковида? За прво не знам, али је сигурно значајно више од 3% што је горња процена за ковид.
  (Јабучило, 1. april 2021 17:38)

  # Link komentara

 174. Neka mi drzava da ono sto mi odbija za doprinose svaki mesec i nema potrebe da se natezemo. Zbog mene nijedan lekar u drzavnoj ustanovi nece imati problem!!!
  (Stana, 1. april 2021 17:37)

  # Link komentara

 175. bog te.. pa sto mi ne pustite komentar, nista strasno nisam napisao.. evo opet cu...
  trebao je predsednik prvi da se vakcinise, kao sto je i rekao, potom zdravstveni radnici, vojska, policija, drzavni sluzbenici itd.. tako je teceno pre nego sto je stigla vakcina.. otkud sad sve ovo.. sa gore navedenima,kao obaveznim, i dobrovoljcima, sigurno bi se vakcinisao i deo onih koji se kolebaju.. i eto nama priblizno zeljene brojke vakcinisanih.
  ovako mi se cini da je pritisak samo da bi jos neko vreme bili lideri, bar po necemu, u regionu.. evropi.. sta vec..
  izvinjavam se zbog malih slova
  (Nikola, 1. april 2021 17:32)

  # Link komentara

 176. "sad, nekima je ova vakcina baš taj lek za rak. I ti si dužan da probaš da ih spaseš. Sa tim da je situacija sa COVIDOM još gora jer je zarazan, za razliku od kancera.
  @Krajišnik"
  Ti kojima je vakcina lek i treba da se vakcinisu. Kao npr moji roditelji. Za njih je veci rizik virus od vakcine. Sto se mene tice ja nikome nisam nista DUZAN i ne pada mi napamet da rizikujem sa vakcinom. Za mene je vakcina veci rizik od virusa i a nemam nikakvu potrebu da rizikujem svoj zivot za druge, meni nepoznate osobe.
  Inace, zbog svojih hronicnih alergija za mene se i ne preporucuje vakcina. Pa opet ne trazim od drugih da se vakcinisu da bi mene 'spasavali' kad ja vec ne mogu.
  (Nele, 1. april 2021 17:27)

  # Link komentara

 177. Hvala Bogu, hleb zaradjujem, ne dobijam. A znam i da ga umesim, a posebno volim svoju lepu pekaricu, kada me ujutru sačeka miris svežeg!
  (Cica, 01. april 2021 15:16)

  A ako se kojim slucajem zarazis, i ne daj Boze imas ozbiljne simptome, ti nemoj kod lekara, nego cepaj hleb iz tvoje lepe pekarice.
  (porky's butthole, 1. april 2021 17:25)

  # Link komentara

 178. Zar se nismo ni malo pomerili od 1914?
  Bravo! Aj'mo u XV vek da vidimo kako je bilo.
  (Stanislav, 1. april 2021 17:20)

  # Link komentara

 179. Uporediti Pegavi tifus i Covid je isto kao uporediti Mesija i Gobelju. Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.
  (Pazi stani vidi gledaj, 1. april 2021 17:18)

  # Link komentara

 180. i eto.. prođe jedan vek.. a u Srbiji sve isto..
  (ava, 1. april 2021 17:18)

  # Link komentara

 181. Znate li da vecina antivaksera veruje da je Zemlja ravna ploca?
  (Hm, 1. april 2021 17:17)

  # Link komentara

 182. @Simpatizer ispravno razmišljaš, ali kao što i sam kažeš laik si pa ne poznaješ epidemiologiju i kako se bori sa zaraznim bolestima. evo da ti objasnim:
  infektivne bolesti i sve bolesti generalno se mogu zauzdati na dva načina - eliminacijom i eradikacijom. eliminacija znači da se incidenca bolesti toliko smanjila u populaciji da je više ne ugrožava, bolest može lako da se indentifikuje, prati i terapijski zbrinjava. eradikacija znači potpuno iskorenjivanje bolesti. za sada su samo dve zarazne bolesti iskorenjene - variola vera i poliomijelitis. ostale su eliminisane i svedene na nivo febrilnog katara. u 90% slučajeva kad si imao simptome karakteristične za grip, izazivač nije bio virus gripa, već izazivači difterije, velikog kašlja, tuberkuloze, morbila... zahvaljujući tome što si imunizovan kao dete zaražavanje ovim bolestima manifestovalo se kao respiratorna infekcija.
  niko ozbiljan nikada nije rekao da je poenta ove vakcinacije eradikacija koronavirusa, već njegovo dovođenje u blažu formu i rasterećenje bolnica.
  svi ćemo se eventualno imunizovati aktivno (zaražavanjem) ili pasivno (vakcinacijom), čim brojka imunizovanih preskoči 60% progresivno se smanjuje prenošenje jer je kraći period od infekcije do oporavka, stoga si manje infektivan. vaše je da li ćete se imunizovati aktivno ili pasivno.
  (hal9000, 1. april 2021 17:17)

  # Link komentara

 183. Antivakseri su priglupi mrmoti.
  Hvala na objavi komentara.
  (pp, 1. april 2021 17:16)

  # Link komentara

 184. Svi treba da se vakcinišu ko neće potpiše papir da će sam snositi troškove lečenja.Ako ti je država obezbedila besplatnu vakcinu a ti bulazniš i prčaš gluposti kad se razboliš plati svoje račune jer dan lečenja teških pacijenata košta 1000 e pa puta dana u bolnici.Zašto bi ugrožavali drugima živote i bacali novac ako nam je obezbeđena besplatna vakcina ???????a to da su zdavstveni radnici postali taoci neozbiljnih i neodgovornih laprdaša ...o tome ne mogu ni da prčam
  (shadow, 1. april 2021 17:16)

  # Link komentara

 185. Komsinica moja se daklerasie kao antivakser, i dodaje da joj je cilj da se pola stanovnistva vakcinise pa ce ona tako biti zasticena kolektivnim iminitetom. Kaze ima link na fejsbuku.
  Boze me sacuvaj
  (Cirkus, 1. april 2021 17:14)

  # Link komentara

 186. A antivakseri ne pelcuju svoje ljubimce?
  Od štenećaka i besnila ih leče čajićima i reikijem?
  (Milan, 1. april 2021 17:08)

  # Link komentara

 187. Kako su Kinezi unistili virus bez vakcine? Ako gledate statistike vakcinisanja, prvi je Izrael, pa GB, Srbija negdje 4 ili 5 mjesto cini mi se, a Kine nigdje s'glave. Sta je sa Kinom? Zar nije bolje zatvoriti sve ljude na 20 dana kao Kinezi, da vojska donosi hranu na prag, nego se bockati necim sto je jos u fazi ispitivanja?
  (Bojan, 01. april 2021 16:54)
  Kina = Komunizam
  Europa = Demokratija
  mislim da ti je sad jasnije
  (komi, 1. april 2021 17:08)

  # Link komentara

 188. @Dejan To što pišeš su potpune neistine. Sve vakcine su prošle treću fazu testiranja. Ok, ne moraš da se vakcinišeš, ali zašto širiš neistine?
  (T, 1. april 2021 17:06)

  # Link komentara

 189. probajte da nam zabranite hleb i normalna ljudska prava, pa da vam sve po spisku...
  (Raduuuu, 1. april 2021 17:06)

  # Link komentara

 190. Problem je u tome što ćeš koštati državu i sve građane mnogo više od 2 doze vakcine kad dođe vreme za tvoje lečenje a i računaj da će jedan, verovatno vakcinisani deka, izgubiti život zbog tebe jer mu je organizam slab a vakcina nije svemoćna. Ima svoje limite kako i koliko deluje.
  (kmnccn, 01. april 2021 16:21)

  Ajde ne lupetaj. Sta je sa mojim parama koje placam za zdravstvo, a kod lekara me idem godinama. Sta je sa tim parama?
  (momke, 1. april 2021 17:03)

  # Link komentara

 191. zato oni iz cuprije nisu bas pod libelu
  (bata, 1. april 2021 16:56)

  # Link komentara

 192. Poredite pegavi tifus sa mutacijom gripa..
  (Hd, 1. april 2021 16:55)

  # Link komentara

 193. Kako su Kinezi unistili virus bez vakcine? Ako gledate statistike vakcinisanja, prvi je Izrael, pa GB, Srbija negdje 4 ili 5 mjesto cini mi se, a Kine nigdje s'glave. Sta je sa Kinom? Zar nije bolje zatvoriti sve ljude na 20 dana kao Kinezi, da vojska donosi hranu na prag, nego se bockati necim sto je jos u fazi ispitivanja?
  (Bojan, 1. april 2021 16:54)

  # Link komentara

 194. @Frank Care, sve vrhunski objašnjeno...
  (iosonostefan, 1. april 2021 16:47)

  # Link komentara

 195. Testiranje svake vakcine ima 3 velike faze:

  1. bez ucesca ljudi (na zivotinjama)
  2. na odabranoj grupi ljudi, dobrovoljaca
  3. masovna vakcinacija u kontrolisanim uslovima

  Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
  (Dejan, 1. april 2021 15:10)
  Ako ne dao Bog oboliš ti ili neko tvoj od kancera sa kratkim rokom za ostatak zivota i pojavi se lek koji nije prošao sve faze testiranja, ali doktori su mišljenja da je veloka šansa da se njime izleči rak. Jel ni onda ne pristaješ i čekaš da lek prođe sve faze i komisije i dobrovoljce i široku upotrebu? Pitanje je retoričko, znam da bi grebao i rukama i nogama i gazio žive i mrtve da dođeš do tog leka.
  E sad, nekima je ova vakcina baš taj lek za rak. I ti si dužan da probaš da ih spaseš. Sa tim da je situacija sa COVIDOM još gora jer je zarazan, za razliku od kancera.
  (Krajišnik, 1. april 2021 16:44)

  # Link komentara

 196. Vakcinisano je kod nas 33% gradjana. … A virus "divlja" Kako?
  Jevreji 50% i "otvaraju butige"
  Ne kontam?
  Brojke se doteruju spram potrebe...
  (E o b, 1. april 2021 16:38)

  # Link komentara

 197. postoji virus koji odnese dnevno mnogo ljudskih zivota, zove se glad.. a postoji i lek koji je 100% efikasan a zove se hrana..
  (Nikola, 1. april 2021 16:37)

  # Link komentara

 198. Vakcinacija u Srbiji 1914 :) Hahahahaha
  Vakcina protiv Pegavog Tifusa ni danas ne postoji.
  (apropos vaccine za pegavi tifus, 1. april 2021 16:34)

  # Link komentara

 199. vaš mi hleb netreba
  (zeljko, 1. april 2021 16:30)

  # Link komentara

 200. Valjda je ovo slobodna zemlja ili nije. Nikom niko ne brani da se vakcinise a valjda je moje pravo da se ne vakcinisem. U cemu je problem.
  (Zoran, 01. april 2021 15:31)

  Problem je u tome što ćeš koštati državu i sve građane mnogo više od 2 doze vakcine kad dođe vreme za tvoje lečenje a i računaj da će jedan, verovatno vakcinisani deka, izgubiti život zbog tebe jer mu je organizam slab a vakcina nije svemoćna. Ima svoje limite kako i koliko deluje.
  (kmnccn, 1. april 2021 16:21)

  # Link komentara

 201. Sve je pocelo onog dana kada su nas ubedili da po danu vozimo sa upaljenim svetlima :p
  (Deki, 1. april 2021 15:34)

  Pa da se osvete za to nasamarivanje, Srbi prestali i migavac da pale. :)
  (PD, 1. april 2021 16:21)

  # Link komentara

 202. Interesantno, prva vakcina napravljena 1928, hmmm. Lazna vest?
  (Patron, 1. april 2021 16:20)

  # Link komentara

 203. Razlika izmedju antivaxera i vaxera je jednostavna. Jedni se bave svojim telom, drugi tudjim.
  (...ko pasulj, 1. april 2021 16:19)

  # Link komentara

 204. A ako nemate hleba - jedite kolače !
  (kvrc, 1. april 2021 16:19)

  # Link komentara

 205. izgleda da je bezobrazna bit, uvek bila bezobrazna
  (Goran, 1. april 2021 16:19)

  # Link komentara

 206. Razumem da je ovo bio naslov pre 100 godina ali zasto je naslov i danas ? Pomislih da je sadasjna vest...
  (321, 1. april 2021 16:18)

  # Link komentara

 207. Ne bih voleo da samnom rade kolege koje se nisu vakcinisale, ako nisam ja bar oni !
  (Sima, 1. april 2021 16:13)

  # Link komentara

 208. I to humano, pojedina deca u africi imale vakcine i dan danas nemaju obecani hleb.. oce li da jure ovog sto mesi kuci, sta? Pa to da neko nekom brani za hleb to niko u istoriji nije radio samo kod nas je to moguce i u africi
  (Gale, 1. april 2021 16:07)

  # Link komentara

 209. Све сами стручњаци...Нека мало погледају у књиге да виде колико су били губици српске војске због пегавог тифуса.
  (IQ300, 1. april 2021 16:02)

  # Link komentara

 210. Sve je pocelo onog dana kada su nas ubedili da po danu vozimo sa upaljenim svetlima :p
  (Deki, 1. april 2021 15:34)

  Mnogo bolja vidljivost i mnogo bezbednije vožnja. Nervira me kad neko ne upali. Svakako moderna vozila imaju estetski lepa led svetla i deluje bas moćno.
  (Lolrt, 1. april 2021 16:01)

  # Link komentara

 211. Valjda je ovo slobodna zemlja ili nije. Nikom niko ne brani da se vakcinise a valjda je moje pravo da se ne vakcinisem. U cemu je problem.
  (Zoran, 1. april 2021 15:31)

  Problem je u tome što ako je dovoljno vas, dajete virusu priliku da evoluira i mutira. To je jedno. Drugo, ugrožavate one koji iz medicinskih razloga ne mogu da prime vakcinu — alergijske reakcije, na primer.
  (NYC, 1. april 2021 16:00)

  # Link komentara

 212. Slobodni ste ako vam je savest čista. – Gete
  (ANA, 1. april 2021 15:50)

  # Link komentara

 213. Slobodni ste ako vam je savest čista. – Gete
  (ANA, 1. april 2021 15:49)

  # Link komentara

 214. Izvinite, a šta je pisac hteo da kaže? Da treba da se "resetujemo" u 1914. godinu?
  Pročitao sam tekst do kraja, ali mi je poenta ipak (kao) promakla.
  (PD, 1. april 2021 15:48)

  # Link komentara

 215. Da se seljak pitao, u selo ne bi dosla ni struja, ni asfalt, ni traktor, ni ambulanta.

  Srećom nije se pitao.
  (O3on, 1. april 2021 15:37)

  # Link komentara

 216. Sve je pocelo onog dana kada su nas ubedili da po danu vozimo sa upaljenim svetlima :p
  (Deki, 1. april 2021 15:34)

  # Link komentara

 217. Aprilililili hahahha, koja podvala jaooo. U to vreme se nije ni sanjalo o vakcini hahahaha
  (Petar, 1. april 2021 15:33)

  # Link komentara

 218. Slobodni ste ako vam je savest čista. – Gete
  (ANA, 1. april 2021 15:33)

  # Link komentara

 219. Valjda je ovo slobodna zemlja ili nije. Nikom niko ne brani da se vakcinise a valjda je moje pravo da se ne vakcinisem. U cemu je problem.
  (Zoran, 1. april 2021 15:31)

  # Link komentara

 220. Što reče jedna žena juče, dok im ne umre neko u porodici pojedinci, neće se nit vakcinisati, nit stavljati masku u zatvorenom... To je tako uvek bilo.
  (NikolaBg, 1. april 2021 15:17)

  # Link komentara

 221. Hvala Bogu, hleb zaradjujem, ne dobijam. A znam i da ga umesim, a posebno volim svoju lepu pekaricu, kada me ujutru sačeka miris svežeg!
  (Cica, 1. april 2021 15:16)

  # Link komentara

 222. Slobodni ste ako vam je savest čista. – Gete
  (ANA, 1. april 2021 15:11)

  # Link komentara

 223. Поређење баба и жаба!
  Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
  (Cile, 1. april 2021 12:43)

  Gde si to čitao na facebook-u? Šta 100% i šta je problematično kod trenutnih vakcina?
  (Goran, 1. april 2021 14:11)

  Testiranje svake vakcine ima 3 velike faze:

  1. bez ucesca ljudi (na zivotinjama)
  2. na odabranoj grupi ljudi, dobrovoljaca
  3. masovna vakcinacija u kontrolisanim uslovima

  Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
  (Dejan, 1. april 2021 15:10)

  # Link komentara

 224. Neko reče da ovaj narod nije mentalno i po obrazovanju puno odmakao od 1914. do danas. Slažem se.

  Samo to nema ama baš nikakve veze o tome kakav neko ima stav o vakcinaciji. Nit su svi oni koji žele da se vakcinišu prepametni, niti su svi oni koji ne žele da se vakcinišu najgluplji, već prosto svako preispituje i promišlja na sebi svojstven način.

  Jedino što je zajedničko svima je ograničenost, isključivost i ostrašćenost - jednima to klatno ide skroz na jednu stranu, drugima skroz na drugu.

  Isto je i sa politikom, prosečan srpski glasač je neinteligentan, da ne upotrebim neku težu reč.

  Samo što je Vučićev prosečan glasač neinteligentan ali ni ne zna da je neinteligentan, a opozicioni prosečan glasač je isto tako neinteligentan ali misli za sebe da je mnogo pametan.
  (Frank Underwood, 1. april 2021 15:10)

  # Link komentara

 225. Znaci pre 100 godina Srbija nije davala nesto ako se ne vakcinises, a sada, posle vise od 100 godina hapsi. Izgleda da nam drzava ide unazad kroz vreme. Za neku godinu ce poceti da spaljuju na lomaci.
  (csc, 1. april 2021 15:03)

  # Link komentara

 226. A gde se to potpisuje da se prima na sopstvenu odgovornost? Nigde nista nisam potpisao, a primio sam vakcinu. Ljudi, sidjite sa ravne ploce, ovo je 21. vek...
  (figuar, 1. april 2021 15:02)

  # Link komentara

 227. Hleb ne jedem!
  (Pedja, 1. april 2021 15:01)

  # Link komentara

 228. Pa šta vi to prezire?
  (Dragan, 1. april 2021 14:59)

  # Link komentara

 229. Ovako treba i sada a ne da ih mole da se vakcinišu.
  (Samo se vi smejte, 1. april 2021 14:58)

  # Link komentara

 230. Onda ćemo jesti kolače.
  (Marija Antoaneta, 1. april 2021 14:57)

  # Link komentara

 231. Gde smo?

  Ukratko: 107 godina unazad.
  (mmk, 1. april 2021 14:56)

  # Link komentara

 232. Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.
  (Darko, 1. april 2021 14:12)

  Podržavam tvoje pravo na stav i mišljenje, ali ne podržavam metode koje predlažeš... ;))
  (E, 1. april 2021 14:56)

  # Link komentara

 233. samo sto tada nisi potpisivao da ako ti se nesto desi, Boze moj, niko nije odgovoran
  (dragan, 1. april 2021 14:17)

  Ja sam pre operacije krajnika, kao i za carski rez (koji nisam tražila, nego je bilo hitno odlučeno da se sprovede), potpisivala taj papir vezan za odgovornost dok su me gurali u salu i usput mi brzinski saopštavali šta na njemu piše, a ja plačem i potpisujem jer ne znam šta potpisujem... i to je bilo davno, pre 17 godina, u inostranstvu.

  Ne znam kako je sad u Srbiji, jedino sam slepo crevo kao tinejdžerka operisala, još davnije nego ovo iznad navedeno, tada je možda majka nešto potpisala. Uglavnom, to sa potpisivanjem nije došlo sa vakcinama.
  (V, 1. april 2021 14:51)

  # Link komentara

 234. @Cile nijedna vakcina nije 100%...eto koliko si deziformisan...nazalost kao i vecina ljudi u Srbiji. Trenutno poenta COVID vakcine nije da spreci bolest vec da je ublazi. Da ljudi ne umiru i ne zavrse u bolnicu.
  (Vlad, 1. april 2021 14:47)

  # Link komentara

 235. Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.
  (Darko, 01. april 2021 14:12)

  Kako možeš da dopustis objavu vaksinisanjem u oko???
  (zoordon, 1. april 2021 14:46)

  # Link komentara

 236. Vakcinisana osoba stiti jedino sebe od tezeg oblika bolesti, i dalje moze da sw zarazi i da siri zarazu
  (..., 01. april 2021 13:11)

  Jedino sto stiti od smrti...
  (Manitu, 1. april 2021 14:40)

  # Link komentara

 237. Ако је вакцина исправна, зашто се потписује да се прима на личну одговорност?
  (Јабучило, 1. april 2021 14:39)

  # Link komentara

 238. Поређење баба и жаба!
  Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
  (Cile, 1. april 2021 12:43)

  Ne piši gluposti. Svet je bio zahvaćen ratom, vakcine su proizvođene i testirane u ko zna kakvim uslovima. Nisu one bile efikasnije, već su mnogo slabije testirane. Nauka od pre 100 godina ne može ni na koji način da se poredi sa današnjom. Jedino što tada nije bilo Interneta da svaki mrmot iznosi svoje mišljenje.
  (Locutus, 1. april 2021 14:36)

  # Link komentara

 239. A šta je bilo sa starijima od 45 godine i onima koji zbog medicinskih razloga nisu smeli da prime vakcinu?
  (drmr, 1. april 2021 14:34)

  # Link komentara

 240. Tako je. Treba zakonski regulisati da se polusvet vakciniše, postaju sve agresivniji. Ako nećeš da se vakcinišeš, plati!
  (ja, 1. april 2021 14:27)

  # Link komentara

 241. Smrtnost u BiH je 3,89 na 100 zaraženih, a u Srbiji 0,88 (John Hopkins). Verovatno je u Srbiji niža smrtnost zbog vode i zagađenog vazduha, a ne zbog vakcinacije.
  (Pera Realno, 1. april 2021 14:26)

  # Link komentara

 242. Onda cemo jesti bez 'leba
  (Aca7, 1. april 2021 14:23)

  # Link komentara

 243. Ova vest ne moze nikako da se poredi sa danasnjicom. Govorimo o ratu i vanrednoj situaciji, u kojoj su suspendovana ljudska prava.

  Bolji primer je vakcinacija protiv Variole 1972. godine. Zasto se tada niko nije bunio? Jer su ljudi verovali struci, verovali rukovodstvu i Tito se nije ni jednom pojavio na televiziji povodom toga (ako su lagali mene i ja lazem vas). E da i niko nije pricao da trudnice mogu da prime vakcinu, to se nije ni pomisljalo (moja majka bila trudna sa mnom :) )
  (Posmatrac, 1. april 2021 12:59)

  Suspendovana ljudksa prava, koja su to ljudska prava postojala pre 100 i kusur godina? :)

  Drugo, meni je komšija pričao da je on u vreme variole bio vojnik, nije bilo klasične vakcine niti pitanja o komorbiditetima, nego im zarežu malo rame pa namažu virusom - njegove reči.
  Tako da bih i ja, da sam tada bila neko ko odlučuje o trudnicama, izostavila iste.

  Poenta ove vesti sa tifusom, kao i iskustvima iz vremena variole je upravo ta da niti je bilo vremena za test faze, niti je bilo tehnologije koja može da unapredi cepivo, niti je bilo interneta gde možeš da nađeš sve relevantne info o trenutnim vakcinama. Malo manje se pronalaze podaci za Sputnjik i Sinofarm, i to bih nazvala manom u vezi tih vakcina, jer je bitno podeliti podatke vezano za trudnice, hronične bolesnike, starosne grupe, itd. To Izrael radi u vez Fajzera, takav je i dil Izraela sa Fajzerom, a to i AZ i Oksford rade - svi podaci su celom svetu dostupni.
  (E, 1. april 2021 14:18)

  # Link komentara

 244. samo sto tada nisi potpisivao da ako ti se nesto desi, Boze moj, niko nije odgovoran
  (dragan, 1. april 2021 14:17)

  # Link komentara

 245. Dajte sto evrica uz vakcinu, ima da se polome srbi za vakcine neki ce stati i dva puta u red. E sta docekasmo, ovaj svet ne otisao u ....
  (Nesa, 1. april 2021 14:13)

  # Link komentara

 246. Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.
  (Darko, 1. april 2021 14:12)

  # Link komentara

 247. Ima jedan problem, ovo je 2021...Gejevi nisu "postojali" 2014, a danas vode glavnu rec u svetu, vremena se menjaju...
  (mich, 1. april 2021 14:12)

  # Link komentara

 248. Поређење баба и жаба!
  Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
  (Cile, 1. april 2021 12:43)

  Gde si to čitao na facebook-u? Šta 100% i šta je problematično kod trenutnih vakcina?
  (Goran, 1. april 2021 14:11)

  # Link komentara

 249. Svi se busaju sve znaju dok ne krenu bliski da vam umiru. Ima toliko losih stvari na ovom svetu ali vakcina nije jedna od njih. Vakcinisite se i dajte da nastavimo normalnijim zivotom, dovoljno smo propatili.
  (Zohan, 1. april 2021 14:11)

  # Link komentara

 250. @nek
  Kako god da je, neuporedivo je. Tifus smrtnost od 30-60%, a ovo sad je mozda 1%
  (Iskander, 1. april 2021 14:09)

  # Link komentara

 251. Vakcinisana osoba stiti jedino sebe od tezeg oblika bolesti, i dalje moze da se zarazi i da siri zarazu
  (..., 1. april 2021 13:11)
  U tome je sva poenta. Vakcinisan sam, otići ću i na revakcinaciju.Primio sam svaku vakcinu od najranijeg detinjstva do danas. Moja deca isto. Pitam lepo stručne osobe, kako ove antikovid vakcine, konkretno omogućavaju povratak normalnom životu? Kad primim i drugu vakcinu i prođe taj određeni period za stvaranje antitela, mogu li ja otići normalno kod majke, koja ne sme da primi vakcinu, bez rizika da ću joj nauditi. Kažu ne. I dalje je potrebna zaštita jer ja mogu i dalje biti nosilac virusa i zaraziti druge. Ako je to tako, kako onda ova vakcina sprečava širenje zaraze, kao što to rade evo ova vakcina pomenuta za tifus, pa za morbile, pa za polio itd? Ja sam čitao do sada da su vakcine najveće dostignuće čovečanstva jer su njenom primenom ISKORENJENE mnoge teške i neizlečive bolesti. To je tačno. Ali ova vakcina konkretno, to očigledno ne radi. Eventualno nas štiti da ne razvijemo težak oblik bolesti, ali od same bolesti me ne štiti. I dalje mogu biti zaražen i zaraziti druge. Osim smanjena pritiska na zdravstvo, razvijanja teške kliničke slike, na koji način ove vakcine sprečavaju širenje pandemije, virusa. Molim Vas, ja sam laik, mislim da je pitanje na mestu. Pa ako nije problem da se komentar objavi. Hvala.
  (Simpatizer, 1. april 2021 14:09)

  # Link komentara

 252. @...
  Vakcinisani stite sebe od tezeg oblika korone. Svi ili vecina se vakcinisemo i cao zdravo korono.. javljace se na nivou sezonske prehlade, nema zatvaranja, nema maski, nisu pune bolnice. Kapiras?
  (profa, 1. april 2021 14:04)

  # Link komentara

 253. Tada nije bilo ni 5g mreze, ni Bil Gejtsa, sta je onda bio problem oko vakcine? Ajnstajn?
  (duke, 1. april 2021 14:03)

  # Link komentara

 254. @Hans

  Pa biće, tamo negde na zimu ove godine.
  (DukiNS, 1. april 2021 14:03)

  # Link komentara

 255. Mentalno i po obrazovanju ovaj narod nije puno odmakao od 1914.
  (Stylez, 1. april 2021 12:56)

  Kamo sreće da je tako, mi idemo unazad, sad smo negde u 14. veku, priča se da stižu Osmanlije.
  (mhm, 1. april 2021 13:58)

  # Link komentara

 256. Ovako bi trebalo i sad, nije se stanje uma velikog dijela nacije promijenilo nešto od 1914...
  (gloria, 1. april 2021 12:58)
  Pa moze i sada,gloria ako si zaista ti komentarisala,znate na sta mislim?
  Potrebno je da se proglasi vanredno stanje,da se proglasi elementarna nepogoda-opasnost od zarazne bolesti i tada bez pitanja moraju svi da se vakcinisu,cak i deca,svi...
  (pa, 1. april 2021 13:56)

  # Link komentara

 257. Ma taj pegavi tifus je sigurno smišljen za smanjenje populacije, mora da su ga pustili iz laboratorije i zaprašivali narod avionima ;)
  (Boki, 1. april 2021 13:54)

  # Link komentara

 258. @Cile...Kako je to vakcina protiv tifusa bila proverena, kada su vakcine tek pocele da se razvijaju u tom periodu?
  (Trovach, 1. april 2021 13:53)

  # Link komentara

 259. Treba doneti doluku da se sve bolnice vracaju u normalni rezim npr od leta i ostaviti mozda neku u kovid rezimu za slucaj da neko od vakcinisanih ipak bude tezi slucaj pa zahteva bolnicko lecenje .Ako neko od nevakcinisanih (izuzev onih koji zaista ne mogu zbog alergijskih reakcija i sl da prime vakcinu ) bude zahtevao bolnisko lecenje , neka se leci sam kod kuce jer je imao izbor da se vakcinise , a i samo ne veruju u vakcinu. Takodje sve vratiti u normalan rezim rada - radnje, kafane , sportske tereni, bioskopi da budu otvoreni bez ogranicenja i da nasa ekonomija, a i ludi koji su se vakcinisali vise ne pate zbog nekih koji i igrali kolo.
  (vakcina, 1. april 2021 13:47)

  # Link komentara

 260. Ova vest ne moze nikako da se poredi sa danasnjicom. Govorimo o ratu i vanrednoj situaciji, u kojoj su suspendovana ljudska prava.

  Bolji primer je vakcinacija protiv Variole 1972. godine. Zasto se tada niko nije bunio? Jer su ljudi verovali struci, verovali rukovodstvu i Tito se nije ni jednom pojavio na televiziji povodom toga (ako su lagali mene i ja lazem vas). E da i niko nije pricao da trudnice mogu da prime vakcinu, to se nije ni pomisljalo (moja majka bila trudna sa mnom :) )
  (Posmatrac, 01. april 2021 12:59)
  Па то време је прошлост, када ниси смео да кажеш ништа контра режиму (па макар био у праву) иначе следи голи оток. Ако такво време желимо онда нас треба жалити.
  (veljko, 1. april 2021 13:47)

  # Link komentara

 261. "Uporedjujete tifus i ovo vestacko sada gde je smrtnost 0.14%?!
  (filipovski990, 01. april 2021 12:48)"

  BiH je do sada od koronavirusa izgubila 0.3% populacije, duplo u odnosu na ono što si napisao.
  Izrael vakcinisao samo 50% građana i koronavirus pada u drugi plan.
  Koji je argument da se ne vakciniše?
  (Maltezer, 1. april 2021 13:46)

  # Link komentara

 262. @ivan

  Vakcinisana osoba stiti jedino sebe od tezeg oblika bolesti, i dalje moze da sw zarazi i da siri zarazu
  (..., 1. april 2021 13:11)

  Nije tačno.
  Sve zavisi, može se desiti da vakcina zaštiti potpuno od infekcije, i tad vakcinisana osoba zaustavlja širenje dalje.

  Može se desiti da se zarazi (asimptomatski/simptomatski), ali i tad, baš zato što se očekuje da će verovatno imati lakšu sliku se isto tako očekuje da će i manje virus moći da se replicira, i samim tim za očekivati je da ga vakcinisana osoba manje izdiše i da je nešto manje infektivna.
  (Goran, 1. april 2021 13:46)

  # Link komentara

 263. Поређење баба и жаба!
  Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
  (Cile, 1. april 2021 12:43)

  Šta lupaš ti? Da da, sigurno je vakcina iz 1914 bila bolje proverena, klinički ispitana i naučnicima jasnije njene posledice nego što je slučaj dans.

  Inače da si guglao saznao bi da prva vakcina za tifus potiče iz 1896 ali da je imala neželjene efekte. A sad su neke vakcine efikasne samo između 30% i 70% i to tokom dve godine.
  (Goran, 1. april 2021 13:43)

  # Link komentara

 264. Uporedjujete tifus i ovo vestacko sada gde je smrtnost 0.14%?!
  (filipovski990, 01. april 2021 12:48)

  izgleda da je neko od tvojih imao tifus, pa sada tako razmišljas
  (iridium, 1. april 2021 13:26)

  # Link komentara

 265. To su sve bile vektorske vakcine.
  (Sven, 1. april 2021 13:24)

  # Link komentara

 266. Odavno sma pricao da su Karadjordjevici stoka, ali eto sad vidite. Mislim da ne treba oduzimati hranu i vodu iz usta pa cak i najgorem neprijatelju, a ne svojoj naciji. Karadjordjevici = Slobodan Milosevic. Samo da se zna, Karadjordje nije bio stoka za razliku od njegovih potomaka na dalje.
  (Svarog, 1. april 2021 13:24)

  # Link komentara

 267. Uporedjujete tifus i ovo vestacko sada gde je smrtnost 0.14%?!
  (filipovski990, 1. april 2021 12:48) Ne lazi! Odakle ti taj podatak?
  (neko, 1. april 2021 13:21)

  # Link komentara

 268. @ivan

  Vakcinisana osoba stiti jedino sebe od tezeg oblika bolesti, i dalje moze da sw zarazi i da siri zarazu
  (..., 1. april 2021 13:11)

  # Link komentara

 269. Krenuli ste u kampanju, vidim. Svaka čast. Ničija nije do zore, znajte to.
  (Mojo, 1. april 2021 13:07)

  # Link komentara

 270. Ladno sam pomislio da je ovo neka nova mera kriznog štaba:D
  (Hans, 1. april 2021 13:07)

  # Link komentara

 271. Na ovu temu, jedan od prezivelih, i borac: "Da smo se Mi bojali tifuasa, vi bi danas bili Austro-Ugarska".

  Mi-borci, seljaci iz 1. svetskog rata.
  Vi-sin toga borca i njegove generacije danas.
  (Ivan, 1. april 2021 13:01)

  # Link komentara

 272. Ova vest ne moze nikako da se poredi sa danasnjicom. Govorimo o ratu i vanrednoj situaciji, u kojoj su suspendovana ljudska prava.

  Bolji primer je vakcinacija protiv Variole 1972. godine. Zasto se tada niko nije bunio? Jer su ljudi verovali struci, verovali rukovodstvu i Tito se nije ni jednom pojavio na televiziji povodom toga (ako su lagali mene i ja lazem vas). E da i niko nije pricao da trudnice mogu da prime vakcinu, to se nije ni pomisljalo (moja majka bila trudna sa mnom :) )
  (Posmatrac, 1. april 2021 12:59)

  # Link komentara

 273. Zanimljivo da je narod nekad dobijao hleb besplatno!
  (Frka krka brka, 1. april 2021 12:58)

  # Link komentara

 274. Ovako bi trebalo i sad, nije se stanje uma velikog dijela nacije promijenilo nešto od 1914...
  (gloria, 1. april 2021 12:58)

  # Link komentara

 275. Јел’ нас ово прајмујете/припремате за оно што долази? Е па нећемо тако Дино...
  (сунце ти жарко..., 1. april 2021 12:57)

  # Link komentara

 276. Mentalno i po obrazovanju ovaj narod nije puno odmakao od 1914.
  (Stylez, 1. april 2021 12:56)

  # Link komentara

 277. Ne treba ići toliko oštro ali stvarno treba vakcinisanima omoguciti povratak sto normalnijem životu a onima drugima ukazati na to koliko negativno utiču javno zdravlje, svoje zdravlje i zdravlje drugih. Ukoliko zbog njih sve sto je do sada ostvarimo upropastimo - neka im je na cast. Treba da plate otstetu vakcinisanima kada sve pocnemo iz početka. Oni su rizik za zdravlje svih oko sebe, da li bi ste vi dozvolili da se bolesna ili zaražena osoba miva omo hleba i životnih namirnica. A oni se slobodno krecu svuda, više nego oni koji su valcinisani ili odgovorni. Rizik je. Isto kao sto je rizik zaposliti lopova u banci kao čuvara. A ovi u ks umesto da placu i samo traže zatvaranje, sede i primaju plate a rezultati njihovog rada se vide, da rade nešto da ovo sto pre prestane.
  (Ivan, 1. april 2021 12:51)

  # Link komentara

 278. Sad su se vremena promenila... Dajte po 50€ uz vakcinisanje...
  (Mediocritical, 1. april 2021 12:50)

  # Link komentara

 279. Tako treba i danas
  (paolo, 1. april 2021 12:49)

  # Link komentara

 280. Uporedjujete tifus i ovo vestacko sada gde je smrtnost 0.14%?!
  (filipovski990, 1. april 2021 12:48)

  # Link komentara

 281. Jesu li i oni mogli da biraju kog proizvodjaca zele,pitam za drugara.
  (Mix, 1. april 2021 12:46)

  # Link komentara

 282. Поређење баба и жаба!
  Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
  (Cile, 1. april 2021 12:43)

  # Link komentara

 283. Pegavi tifus je prevara veka, pa više ljudi umre od...oh wait...
  (Branko, 1. april 2021 12:42)

  # Link komentara

 284. A ja po naslovu pomislio da je 2021 godina.
  (Branko, 1. april 2021 12:40)

  # Link komentara