Četvrtak, 01.04.2021.

11:44

"Ko se ne vakciniše, neće dobiti hleb"

Izvor: B92

"Ko se ne vakciniše, neæe dobiti hleb" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

284 Komentari

Sortiraj po:

Veliki brat

pre 3 godine

i jos jedna stvar, kako da se ja jos nisam zarazio a ne nosim masku a + sam vikendom dok je to bilo moguce blejao po pabovima nonstop? i sad ti meni kazi, protiv cega ja to da se vakcinisem? ;)
(najjaci, 1. april 2021 19:54)

Otkud znaš da se nisi zarazio? To što nisi imao nikakve simptome ne znači da se nisi zarazio.
Drugo, duža izloženost virusu u malim koncentracijama nedovoljnim da virus nadjača imuni sistem može dovesti do stvaranja imuniteta koji u preko 90% slučajeva može da odbrani organizam i od veće koncentracije virusa, osim ako je neko više sati u društvu zaraženih osoba koje ne nose maske.


Ono što treba da bude referentan papir je da li neko ima antitela i da li je razvio bar delimičan imunitet na virus, a ne da li se vakcinisao ili nije.
Ako je neko pre 2 sedmice preležao virus, da li to znači da sad mora odmah i da se vakciniše da bi ostvario neka prava iako ima u potpunosti stečen imunitet? Sa druge strane, bar 10%, a možda i značajno više ima onih koji su se vakcinisali, a nisu stekli imunitet, što govori broj onih koji su se 3-4 sedmice nakon vakcinacije zarazili - samo, država ne priča o ovome da se ne bi rušio mit o 100% učinku vakcine.

Naravno, to što vakcina ne deluje na 100% vakcinisanih ne znači da se ne treba vakcinisati, samo po meni ne treba to da li se neko vakcinisao ili ne da bude uslov, već da li je razvio bar delimičan imunitet na virus. Međutim, država neće da finansira serološke testove, a većina neće to sama da plati.

Ksantija

pre 3 godine

Korona je opasnija od tifusa, pored svih opreza, mera i sredstava i kapaciteta kojima raspolaže zdravstvo danas, smrtnost je opet oko 3%, i taj broj se odmah povećava kad naiđe žešći talas, dok je smrtnost od tifusa u uslovima rata, zbijene vojske i skoro nikakve higijene i mera predostrožnosti bila oko 10%. Inače da je smrtnost od korone i 1% kako neki lažu to je opet ogroman broj, tolika nam nije bila ni smrtnost vojske za vreme ratova devedesetih.

zasto sirite neistine?

pre 3 godine

@Didi "Da pisem ponovo!Tifus,kolera,kuga i bolesti protiv kojih smo vakcinisani kao djeca su bakterijske.Protiv virusnih bolesti postoji vakcina ali se moras svake godine vakcinisati kao kod gripa i to samo protiv nekih sojeva jer virus veoma brzo mutira.E sad koliko je pametno ne znam i antibiotik je dobar protiv bakterijskih bolesti ali umjereno jer postanes rezistentan itd.
(didi, 03. april 2021 10:49"
Nije toliko problem sto verujete u neistine, ali ih prezentujete drugima a oni to prihvate bez provere. I jos ponavljate!! Vakcine koje se dobijaju u detinjstvu i mladosti, a koje stite od sledecih virusa: morbila, rubeole, hepatitisb, poliomijelitisa.. (u nasem delu sveta, u ostatku sveta ih ima jos)

Nema citanja, citanje nam je uvalio zapad

pre 3 godine

@Ivan78bg, 2. april 2021 23:45)

Nije procitao. On ne cita. On nema koncentraciju za bilo sta sto traje duze od 4.5 minuta na youtube-u

Igor

pre 3 godine

@А пошто се неки залажу и да невакцинисани не треба да буду лечени, додао бих да том логиком пушаче не треба лечити од рака. Увиђаш ли сад логички проблем?
(Јабучило, 2. april 2021 10:55)

Ne postoji logicki problem. I nevakcinisani i pusaci se trebaju leciti, ali iskljucivo o svom trosku. Nije humano ne leciti ih uospste ali nije ni u redu da lecenje za njih placamo svi mi iz istog budzeta. I jedni i drugi znaju da koji su realni rizici njihovih postupaka, ma molim lepo, plati pa klati.

Peki

pre 3 godine

(Ivan78bg, 2. april 2021 23:45)

То што кажеш је чиста замена теза и манипулација, поређење са бруфеном. Поредити ризик од нуспојава лека који се корити деценијама и мРНК вакцина које нису ни потпуно одобрене већ само за хитну употребу???
Срам те било!

HeadsUp

pre 3 godine

Ako neko misli d ga ugrožavam, nek se vakciniše. Ako ga i dalje ugrožavm, onda neko nešto laže...
(Pele, 2. april 2021 22:20)

Ugrozavas me. Ne mogu u kupovinu kad hocu, ne mogu u kafanu uopste, ne mogu na fudbal uopste, prosle godine nisam mogao na more... Eto tako me ugrozavas.

Da si se ti i ostala vecina vakcinisala, bilo bi 20-30 zarazenih dnevno, 0 smrtnih slucajeva, i sve bi funkcionisalo kao do 2019.

HeadsUp

pre 3 godine

ја не користим дуван.
Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
(Драгиша, 01. april 2021 19:08)

Moze. Ali pod odredjenim uslovima:

1) Da se od svake pakle fabrici duvana plati onoliko koliko ona inace zaradjuje, dakle 50 dinara, drzavi da ide PDV na to, dakle jos 10 dinara, a da SVE OSTALO ide na namenski racun pusaca za lecenje. Onog ko plati paklicu, a ne svim pusacima ili u budzet.

2) Da se zaposlenima naplacuje SAMO porez na zaradu, a penziono i zdravstvo da mogu da biram hocu li uopste da platim i kome, kao i pod kojim uslovima.

3) Da gorivo kosta onoliko koliko zaradjuje busotina, rafinerija i pumpa (nekih 20-30% cene litra) a da drzava uzima samo PDV a ne i akcizu koja je umobolno velika.

Pa kad drzava bankrotira u roku od odmah, da se svi lepo iselimo za Nemacku.

didi

pre 3 godine

Da pisem ponovo!Tifus,kolera,kuga i bolesti protiv kojih smo vakcinisani kao djeca su bakterijske.Protiv virusnih bolesti postoji vakcina ali se moras svake godine vakcinisati kao kod gripa i to samo protiv nekih sojeva jer virus veoma brzo mutira.E sad koliko je pametno ne znam i antibiotik je dobar protiv bakterijskih bolesti ali umjereno jer postanes rezistentan itd.

didi

pre 3 godine

Tifus,kolera itd. su bakterijske bolesti i mi kao djeca smo vakcinisani protiv bakterijskih bolesti a ne virusnih.Vakcine za virus kao npr.gripa postoji ali se svake godine moras vakcinisati jer brzo mutira tako da prvo tu napravite razliku pa onda pisite stiva.

Olja

pre 3 godine

"Razumem POZNATE rizke i POTENCIJALNE benefite primanja Fajzer vakcine, i razumem da mogu postojati rizici Fajzer vakcine koji nisu poznati u ovom trenutku.
Razumem da je FDA autorizovala Fajzer vakcinu za hitnu upotrebu i da trenutno ne postoji dovoljno naucnih dokaza da bi FDA potpuno odobrila ovu ili neku drugu Kovid-19 vakcinu.
Bez obzira na to zahtevam i prihvatam da dobijem Fajzerovu vakcinu.

Pa ko voli nek’ izvoli."
(Peki, 2. april 2021 16:23)

Pa ? Šta dokazuješ sa ovim ? Treću fazu ? Greška.

Fajzer vakcina je u četvrtoj fazi ispitivanja vakcine, a ne u trećoj.

Sve odobrene vakcine prošle su treću fazu.

Četvrta faza kliničkih ispitivanja počela je onog trenutka kada je vakcina zvanično odobrena za tržište ( odnosno kad je ispitivanjima u trećoj fazi utvrđeno da je bezbedna).
Četvrta faza je praćenje efikasnosti nakon puštanja u promet. Tu spada i prijavljivanje neželjenih dejstava od strane lekara nadležnim institucijama. Takođe se izvode i nezavisne studije procene efikasnosti i bezbednosti, te studije upravo rade i naši stručnjaci.

Ivan78bg

pre 3 godine

@Peki
Jel si ti nekad procitao koje sve posledice mogu da se dobiju od konzumiranje brufena ili ne dao bog aspirina?Aspirin je posebno zajeban.Daleko zajebaniji od ovih vakcina.

vlada

pre 3 godine

Da je postojao internet 1916 godine, verovatno bi Dr. Ludvik Hiršfeld, dobrovoljac Srpske vojske i tvorac petovalentne vakcine protiv kolere, pegavog tifusa i paratifusa koju je razvio u poljskoj laboratoriji srpske vojske na Krfu za manje od godinu dana (da, dobro ste procitali, za manje od godinu dana), proizveo i njome vakcinisao preko 100 000 srpskih vojnika i sačuvao ih od tifusa bio etiketiran kao pohlepni farmako-mafijaš koji želi sterilisati srpsku nejač i ugraditi im čipove, a vojvoda Mišić, koji je prvi primio vakcinu i na čiju inicijativu je vakcinisana srpska vojska bi bio etiketiran kao lobista vakser, koji je uzeo pare da progura vakcinu međ' narodom. Ljudi, ja znam da svako ima pravo na izbor, ali sta je sa drustvenom odgovornoscu? Ovosamo od sebe nece proci. A vi se zanosite teorijama zavere, dubokom drzavom, cipovima i raznoraznim glupostima koje se mogu procitati u zadnje vreme .....

Peki

pre 3 godine

Zasto lazes ajde reci? Nemoguce da stvarmo mislis da je ovo treca faza. Sve vakcine su vec imale ispitivanje u trecoj fazi. Mnoge studije su objavljene i u lancetu. Cemu potreba za laznim informacijama, koga zelite da odvratite od sigurne vakcinacije?
(Asdf, 2. april 2021 00:04)

Ovo pise na Consent Form za Fajzerovu vaccin. Dosta vise sa vasim manipulacijama!

“I understand the known risks and the potential benefits of receiving the Pfizer Vaccine, and I understand there may be risks to the Pfizer Vaccine that are not known at this time.
I understand that the FDA has authorized use of the Pfizer Vaccine under an Emergency Use Authorization (EUA) and that there is currently not enough scientific evidence available for the FDA to fully approve this or any other COVID-19 vaccine. I nonetheless request and consent to the Pfizer Vaccine being given to me.”

https://www.emoryhealthcare.org/ui/pdfs/covid/english-pfizer-vaccine-consent-form.pdf

Prevod bi otprilike bio:

Razumem POZNATE rizke i POTENCIJALNE benefite primanja Fajzer vakcine, i razumem da mogu postojati rizici Fajzer vakcine koji nisu poznati u ovom trenutku.
Razumem da je FDA autorizovala Fajzer vakcinu za hitnu upotrebu i da trenutno ne postoji dovoljno naucnih dokaza da bi FDA potpuno odobrila ovu ili neku drugu Kovid-19 vakcinu.
Bez obzira na to zahtevam i prihvatam da dobijem Fajzerovu vakcinu.

Pa ko voli nek’ izvoli.

semafor

pre 3 godine

"... a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
(Dejan, 1. april 2021 15:10)"

Slažem se da je to vaše pravo. Dok čekate da vidite rezultate treće faze i da li smo dobro mi koji smo vakcinisani, evo par vesti o onima koji nisu imali I NEĆE NI IMATI tu priliku: moj otac, kumova majka, kumova sestra, burazerova tašta, kolegin otac, komšijin otac, kolega iz firme sa kojom sarađujemo, dvojica iz druge firme sa kojima radimo... Za mene su rezultati treće faze donekle potisnuti u odnosu na ove rezultate "nulte" faze. Poštujte to, kao što ja poštujem vaš strah i želju da sačekate.

Lazar

pre 3 godine

@Darko ne verujem ni da ti znaš šta je čip, koliki može da bude, u kojoj okolini može da funkcioniše, šta može da radi, pomoću čega se napaja...

Јабучило

pre 3 godine

ја не користим дуван.
Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
(Драгиша, 01. april 2021 19:08)

Po kojoj logici?
(Will Mosley, 01. april 2021 20:43)

По истој по којој се неки залажу да вакцинација буде обавезна. А пошто се неки залажу и да невакцинисани не треба да буду лечени, додао бих да том логиком пушаче не треба лечити од рака. Увиђаш ли сад логички проблем?

Slobo

pre 3 godine

Ако је вакцина исправна, зашто се потписује да се прима на личну одговорност?
(Јабучило, 1. april 2021 14:39) # Link komentara
Preporučujem (+212)Ne preporučujem (-101)

Zato sto u slucaju bilo kakve bolesti posle vakcinisanja, pacijent moze da podnese tuzbu uz tvrdnju da mu je bolest izazvala upravo vakcina.

loptozemljaš

pre 3 godine

Nekad bez hleba, danas bez mora a neki, bogami, i bez života... Kako god okreneš antivakseri izvuku deblji kraj. Prirodna selekcija. Pametniji opstaju.

aca

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo,....)
Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
(Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)
Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.
(Nebojsa, 1. april 2021 22:31)
Au Nebojša šta si ti upravo izjavio. Pa na šta bi grip do sada ličio da je tako... Momak iznad tebe je sasvim upravu. Po ko zna koji put kažem, a valja će jednom da mi objave komentar, vakcina služi za ublažavanje simptoma. Virus izbrisati NE MOŽEŠ. Dodatno, vakcina služi sada da rastereti bolnice. Da se teoretski svi vakcinišemo ovog trenutka, vi virus ne biste izbrisali već samo sprečili njegovo trenutno dejstvo. Vremena i vremena treba da bi on potpuno nestao al ni to nije sigurno. Poenta je da mlade ispod 45 ne treba terati na vakcinu jer procenat njih u bolnici zanemariv i smrtonosni isgod takođe. Stariji treba da prime. Ova današnja vakcina nije ni blizu jaka kako treba da bude jer je test faza i štošta ne znamo. Primati veliki broj vakcina u nekoliko godina nije normalno i remeti telo. Vrlo lepo mi je objasnio dečji ORL kada sam dete vodio zbog upale uha. Vakcina puno, virusi i bakterije dole, a alergeni gore. Osetljivi smo na sve živo.
(Vuk, 01. april 2021 23:17)

Pa grip se i menja stalno. Svake godine se za severnu hemisferu prave vakcine za sojeve koji su bili najaktivniji na juznoj.

Ljiljana

pre 3 godine

To uopšte nije za poređenje. Tada nije postajala farmaceutska mafija, niti su se vodili biološki ratovi kao sad. Znam lično toliko ljudi koji su jedva preživeli vakcinaciju. I čemu toliki pritisak, ako vakcina štiti samo vakcinisanog, a pri tom, i dalje može da prenese virus. Da vam priče nisu toliko šuplje i kontradiktorne, ne bi ljudi imali toliki otpor. Samo i dalje navaljujte.

aca

pre 3 godine

Kolumbo


ako si vakcinisan to znaci da si zasticen?!kako onda neko ko je nevakcinisan moze da te zarazi genije.
(panke, 01. april 2021 22:12)

Molim redakciju b92 da objavi clanak gde se objasnjava kako funkcionise kolektivni imunitet

drmr

pre 3 godine

ја не користим дуван.
Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
(Драгиша, 01. april 2021 19:08)

Već plaćamo, jel znaš kolike su akcize i pdv na cigarete? 2,5 eura najjeftinija pakla...

Nine

pre 3 godine

da daju 100 eura ko primi svi ovi antivakseri bi potrcali da se vakcinisu
(imam resenje, 1. april 2021 19:29)

Malo je braćala. Potrčao bih za 300 evra, da bar jedan mesec preguram skromno, rešim ogrev ili slično.
A šta ćete onda vi vakcinisani kada shvatite da ste se bockali za džabe?
(antiprotivan, 01. april 2021 21:50)

Ja se nisam bockao za džabe. Bockao sam se da bih bar malo doprineo da se sve ovo završi i da možemo da se vratimo normalnim životima.

morate da razmisljate, makar i na silu

pre 3 godine

@Vuce - ne lupaj, u bolnicama je sad veci procenat mladjih, radno sposobnih i u reproduktivnom dobu! U redu je ako neces vakcinu, ali kazi kako jeste!

Zoran Kljaic

pre 3 godine

Glavna stvar je da je bila obavezna bez potpisivanja preuzimanja odgovornosti. Kako da se samoinicijativno cijepim na vlastitu odgovornost? Posto nisam hemicar, biolog, doktor virusolog ili sta tako pa nemam znanje ocekujem da oni koji to znaje imaju preuzmu inicijtivu i u ime drzave preuzmu odgovornost a ne ja ovako neuk po tom pitanju. A za one koji napadaju pitanje: ako prostitutka ima triper pa ga i ti dobijes tko je odgovoran. Samo o a ili i ti? Nosi masku, drzi distancu jer je to jos uvek obaveza bez obzira vakcinisao se ili ne pa si siguran. Mome sinu college kosta 35hiljada dolara godina i jos dvojica nailaze u sledecih 6 godina. Da se meni nesto desi tko ce dati skoro pola miliona dolara za njihovo skolovanje? Biden ili Vucic ako se cepim u Srbiji. Zato necu da dolazim i gotovo. Imam insurance ako umrem od bilo koje bolesti, 7 nesreci ili nasilno ali ne i ako preuzmem odgovornost. Nemam u slucaju suicida ili dobrovoljno na svoju odgovornost.

Predrag

pre 3 godine

Samo bih uveo sledeće: Od 01.06. ko dobije korona virus, a nije se vakcinisao, da plati sve troškove lečenja.

P.S. Šta misle antivakcinaši, da će im ubrizgati čip kroz vakcinu, da će im izrasti rogovi ili rep ?

lal

pre 3 godine

Mare ajmo onda dalje.Ja sam nepušač i svi koji puše da sutra ako obole od kancera pluća nema lečenja,kao i alkoholičari,narkomani.Ne lupajte gluposti.Svako ima pravo na medicinsku pomoć.Takvi razlozi, pa krajnje glupavo..
(ja, 01. april 2021 20:15)
pakla cigareta vredi 50 dinara, a kosta 350... pusaci su svoj potencijalni rak preplatili...

Dejan

pre 3 godine

Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
(Dejan, 01. april 2021 15:10)

Daj bože da nikoga iz tvoje porodice ne odnese korona do tada, kao što je na primer mog strica odnela za 9 dana, a isto tako je pametovao da ne korona ne postoji, i da njemu ne može ništa. Eto ga sada nažalost u kovčegu, 2 metra pod zemljom.
(aalborg, 1. april 2021 22:12)

"Pametovao da korona ne postoji" ? Pa na koji nacin si to povezao sa onim sto sam ja napisao ? Niti sam pametovao, niti iznosio teorije zavere. Naveo sam cinjenice i prostu logiku. Ako se ne slazes, samo napred.

Ono sto je fascinantno je da kod nas ne postoji sredina - jedni misle da svi bezuslovno treba da se vakcinisu, jer su potencijalne dugorocne posledice paranoja/izmisljotina, sto je podjednako besmisleno i primitivno, kao i stav drugih, koji misle da korona ne postoji i/ili da vakcinu ne treba primiti nikada i ni pod kojim uslovima. A istina je, naravno, u sredini. Samo treba razmisljati sopstvenom glavom, a ne televizorom.

Asdf

pre 3 godine

Mene samo interesuje, ako sam primio sve vakcine do sada, i ako sam vakcinisao decu sa svim trovalentnim-petovalentnim vakcinama, i ako sam ih vakcinisao i sa dodatnim neobaveznim vakcinama za morbile, i ako imam neku odbojnost na Covid vakcinu, da li sam ja antivaxer? Jel sam deo nazadne ekipe? Niža klasa šta li? Ako bi neko bio ljubazan i pojasnio od ove vakcinisane ekipe, hvala.
(Pazi stani vidi gledaj, 1. april 2021 20:11)

Jesi.

Asdf

pre 3 godine

Testiranje svake vakcine ima 3 velike faze:

1. bez ucesca ljudi (na zivotinjama)
2. na odabranoj grupi ljudi, dobrovoljaca
3. masovna vakcinacija u kontrolisanim uslovima

Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
(Dejan, 1. april 2021 15:10)

Zasto lazes ajde reci? Nemoguce da stvarmo mislis da je ovo treca faza. Sve vakcine su vec imale ispitivanje u trecoj fazi. Mnoge studije su objavljene i u lancetu. Cemu potreba za laznim informacijama, koga zelite da odvratite od sigurne vakcinacije?

Čala Čalesa

pre 3 godine

Porede avaksioti koronu i grip i kažu da je korona kao malo teži grip!! Kažu 1% smrtnost...A indijanci jel isto 1% od 500.000 zaraženih od korone u Srbiji za godinu dana i to sa svim merama(bez mera bi bilo i 1 milion) i 50.000 od gripa(bez ikakvih mera)?

Mortal

pre 3 godine

Nisu mi jasni likovi koji porede smrtnost sada i 1914. Pa šta mislite koliko bi bila smrtnost od Kovida bila 1914 bez bolnica, terapije, kiseonika, respiratora...? Jel ste normalni? Prošli bi isto kao sa španskim gripom. Imali smo skoro H1N1 grip koji je u stvari taj španski grip, i koliko je ljudi umrlo? A?

Vuk

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo,....)
Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
(Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)
Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.
(Nebojsa, 1. april 2021 22:31)
Au Nebojša šta si ti upravo izjavio. Pa na šta bi grip do sada ličio da je tako... Momak iznad tebe je sasvim upravu. Po ko zna koji put kažem, a valja će jednom da mi objave komentar, vakcina služi za ublažavanje simptoma. Virus izbrisati NE MOŽEŠ. Dodatno, vakcina služi sada da rastereti bolnice. Da se teoretski svi vakcinišemo ovog trenutka, vi virus ne biste izbrisali već samo sprečili njegovo trenutno dejstvo. Vremena i vremena treba da bi on potpuno nestao al ni to nije sigurno. Poenta je da mlade ispod 45 ne treba terati na vakcinu jer procenat njih u bolnici zanemariv i smrtonosni isgod takođe. Stariji treba da prime. Ova današnja vakcina nije ni blizu jaka kako treba da bude jer je test faza i štošta ne znamo. Primati veliki broj vakcina u nekoliko godina nije normalno i remeti telo. Vrlo lepo mi je objasnio dečji ORL kada sam dete vodio zbog upale uha. Vakcina puno, virusi i bakterije dole, a alergeni gore. Osetljivi smo na sve živo.

Paaaaa

pre 3 godine

Od pocetka je bila greska sto je vakcina stvar izbora, obavezna brate i nema sta da se diskutuje. Ne mogu neki sebicnjaci i (da ne kazem pravu rec koja ih opisuje a pocinje na G) da odredjuju pravila celom drustvu...Neces da se vakcinises? OK, sam si se diskriminisao i ne mozes neke stvari kao odgovoran i normalan gradjanin koji se vakcinisao.

Samo da dodam da je moja komsinica (ortodoksni antivakser i neko ko ne veruje u koronu) danas primljena u bolnicu sa jakom upalom pluca, navijam da pobedi kako bi smo opet ukrstili misljenja...Daco, evo pozdravljam te, nadam se da si poverovalada postoji posto si se upoznala sa gospodjom Koronom.

dblagoje

pre 3 godine

"panke".Vakcina te stiti tako sto onemogucava razmnozavanje na veliko.Smanjuje do 90 %.Dakle,sanse da umres su za toliko smanjene...Najprostije sto mogu da kazem.Samo odelo sa sopsvetnim kisenikom, odelom ,VC soljom ...moze da ne da da virus ne udje u telo,na jednu ili vise supljina.

Niko

pre 3 godine

Niski udarci i diskriminacije, tako se pretilo i za covid pasos pre godinu dana a sad se sprovodi, samo cekaju trenutak da objave ultimatum i za ovo iz naslova.

Arzt aus Serbien

pre 3 godine

Nedovoljno testirane vakcine mogu da naprave veću štetu nego COVID-19. Najbolji primer za to je vakcina kompanije Cutter labs protiv dečije paralize .

Mare

pre 3 godine

izvini molim te ali i i drzavi placamo, cemu sluzi zdravstveno? i jos jedna stvar, kako da se ja jos nisam zarazio a ne nosim masku a + sam vikendom dok je to bilo moguce blejao po pabovima nonstop? i sad ti meni kazi, protiv cega ja to da se vakcinisem? ;)
(najjaci, 01. april 2021 19:54)

Zemljak, vakcina je protiv kovida, postoje asimptomatski slučajevi kao i oni koji se spletom sreće još nisu sreli s virusom, a zdravstveni sistem nije napravljen da radi normalno u pandemiji zarazne bolesti.
Štiklirati najjačeg u jednoj rečenici, odradio :)

Kancelar i ja

pre 3 godine

Da li ste peimetili da vecina antivaksera veruje da je Zemlja ravna ploca i da nas prskaju iz vazduha?
(Cirkus, 1. april 2021 21:06)

NE, nismo primetili, jer nije istina. Ravnozemljaši su izmišljena grupacija, upravo uvedena radi etiketiranja svih koji drugačije misle od mejnstrim narativa. Kao, "šta, ne veruješ Vučiću i Konu, pa ti mora da veruješ da je Zemlja ravna ploča".

Mitar

pre 3 godine

Da li se i kod primanja ranijih vakcina potpisivalo da je primamo na sopstvenu odgovornost i da ne mozemo nikoga tuziti ako nesto krene po zlu? Zna li neko?

Nebojsa

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo,....)

Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
(Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)

Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.

Idn

pre 3 godine

Prelezao Kovid imam imunitet i dalje sto se inace zesce potcenjuje a vakcinu cu primiti kada nestane (po novim istrazivanjima minimum dve godine) i imam pravo na izbor (kao sto bih se vakcinisao da se nisam razboleo). Na zapadu je isto prosecno interesovanje za vakcinu a ovo sto citam tako lepo zvuci moraocda se vakcinise svako ko moze da radi i da ratuje kao marva da gine i da brani slobodu a sada ofuzimate slobodu jer je ndrzavi tako laske jos jedan bi ukinuo dva prava a sutra me terao u rat. Skinite se svi vise, preziveo sam rak niko ne zabranjuje cigarete i alkohol dosta vise manije

pazi vidi gledaj

pre 3 godine

Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
(Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)

Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.
(Nebojsa, 01. april 2021 22:31)

Nebojsa sine požuri da preneseš tu vest Merkelovoj i Makronu, dok EU krene sa vakcinacijom sigurno će stasati još 50 novih sojeva, obezvrediće vam vaše vakcine...a njima će ove sadašnje biti beskorisne...pa satraće nas ta antivaxerska EU.

aalborg

pre 3 godine

Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
(Dejan, 01. april 2021 15:10)

Daj bože da nikoga iz tvoje porodice ne odnese korona do tada, kao što je na primer mog strica odnela za 9 dana, a isto tako je pametovao da ne korona ne postoji, i da njemu ne može ništa. Eto ga sada nažalost u kovčegu, 2 metra pod zemljom.

Logika protiv anti...logike

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo,....)

Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!

Владимир

pre 3 godine

Мешате бабе и жабе! Ниједна ковид вакцина није прошла одговарајућа тестирања. Самим тим њихов учинак и квалитет су под сумњом. На позивање на случај са тифусом може се гледати као на повезивање истих ствари: биолошког рата и тада о сада.

SP

pre 3 godine

@simpatizer Tako što kad se većina populacije vakciniše virus više nema gde i R broj (broj ljudi koji jedna osoba zarazi)padne ispod 1 i vremenom virus lagano iščezne. Kada bi se svi vakcinisali ko može do sledeće godine bi sve bilo kao i ranije. Ali pošto neće uživajte u ovoj agoniji godinama. Ako je to toliko teško shvatiti onda ne znam šta da ti kažem.

Sirupovic

pre 3 godine

Imao sam iskrenu nameru da se do juna vakcinišem, bukvalno ste me danas odvratili i ogadili smisao svega vezano za to. Vakcinacija treba da je spontana kao za sezonski grip, a ne ovo, ko je naš a ko nije.

mile

pre 3 godine

Mare ajmo onda dalje.Ja sam nepušač i svi koji puše da sutra ako obole od kancera pluća nema lečenja,kao i alkoholičari,narkomani.Ne lupajte gluposti.Svako ima pravo na medicinsku pomoć.Takvi razlozi, pa krajnje glupavo..
(ja, 1. april 2021 20:15)

Kada drzava zabrani prodaju cigareta i proglasi ih nelegalnom ja cu se sloziti sa tobom. Do tada ovo je najobicnije baljezganje niskih cela bez dodirnih tacaka sa realnoscu

Pera

pre 3 godine

Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
(Logika protiv anti...logike, 01. april 2021 21:20)

Ovo je klasican primer nekoga ko prica o necemu o cemu nema pojma. Ko ne zna sta je kolektivni imunitet. Ko nema pojma o tome da su virusi iz ove porodice itekako skloni mutacijama. Da ako ostanu u cirkulaciji mogu da mutiraju u varijante koje imuni sistem vakcinisanih ne prepoznaje. Da su bolesti tipa tuberkuloze, velikog kaslja, velikih boginja iskorenjene onda kada je izvrsena masovna vakcinacija, a da se neke od njih ne bi vratile u gorim oblicima, vakcinisu se bebe... I da zato oni nevakcinisani itekako ugrozavaju zdravlje onih koji su vakcinu primili. Ali kako ti to da objasnis nekome ko znanje i mudrost crpi sa youtube i fejsbuka?

antiprotivan

pre 3 godine

da daju 100 eura ko primi svi ovi antivakseri bi potrcali da se vakcinisu
(imam resenje, 1. april 2021 19:29)

Malo je braćala. Potrčao bih za 300 evra, da bar jedan mesec preguram skromno, rešim ogrev ili slično.
A šta ćete onda vi vakcinisani kada shvatite da ste se bockali za džabe?

mile

pre 3 godine

Kome će da oduzme živote, vama vakcinisanima?
Šta se vi brinete, dobili ste dozu i sad ste bezbedni, ili ipak niste?
(grubijan, 1. april 2021 20:27)

A nije ti palo na pamet da mi ne mozemo evo drugu godinu da odemo na obavezni jednogodisnji pregled? Da postoje jos neke bolesti, hronicne, genetske, a sve bolnice su opet vracene u kovid rezim zbog vas. Nije ti palo na pamet da postoje roditelji stariji od 60,70 godina. Da ja brinem da li su vakcine njima razvile dovoljno antitela zbog bezmozgovica koji igraju kolo i ne nose maske

danga

pre 3 godine

Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.
(Darko, 01. april 2021 14:12)
onda svi treba da je dobiju u oko, ali prvo oni koji predlazu to, pa ako sa vama bude sve u redu i drugi ce da prime

milan krojac

pre 3 godine

Dobro ovo je i logicno posto je ovaj tifus odneo preko sto hiljada ljudi i to u kratkom periodu, korona je blago receno smesna u odnosu na ovo.

Ivan78bg

pre 3 godine

"A ko ce vama da placa troskove za nekih 3 do 5 godina kad vas odradi ta vakcina na nuspojavu?"
Odradi vakcina na nus pojavu:)I to za 3 do 5 godina,tako mu se javilo:)Stvarno vise ne znam sta ova drzava ceka.Ima zakonske poluge da proglasi obaveznu vakcinaciju.Ima i u zakonu i paleta kazni koje onda moze da kaznjava one koji se i dalje ne vakcinisu.DA zavrsimo tu pricu i ovo tupljenje mozga vise u 21 veku.

Goran

pre 3 godine

Pobednik je ovaj sto napisa da je vakcina1914 bila 100 % efikasna i ispitana. 1914 godine? Ljudi živimo u zemlji gde 50 % ljudi misli da čovek nije bio na mesecu i da je zemlja ravna ploča. Moramo da propadnemo.

realni

pre 3 godine

super je bilo kad je bila kraljevina. Kako sada slusamo ,zalimo za tim vremenima, a koliko vidim narod se ucenjivao sa parcetom hleba. Srbija vekovima siromasna,jadna,bedna bez obzira dali je kraljevina,republika,komuna tvorevina.... Jadni bedni bili i ostali.... i nije ni cudo sto i danas zivimo u bajkama, mitovima i legendama. Lakse je lagati sebe nego spoznati istinu..... e, zato nas za 50 godina nece ni biti.

grubijan

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo, 01. april 2021 18:34)


Kome će da oduzme živote, vama vakcinisanima?
Šta se vi brinete, dobili ste dozu i sad ste bezbedni, ili ipak niste?

posmatrač

pre 3 godine

Na bazi čega vi koji hoćete da se vakciniše ili ste se vakcinisali vidite kao pretnju one koji neće da se vakcinišu - zar vas vakcina i imunitet koji ste zbog nje dobili neće štititi, ili ni sami u to ne verujete?

grip

pre 3 godine

Čuj ovoga, pozitivan ima 38,8 i boli ga svaka kost, pa zar druškane takve simptomr nisi imao svaki put i kod običnog gripa, izmislio si toplu vodu...

Мина

pre 3 godine

Море, најео се овај народ 'леба, сад ни на колаче неможеш да га намамиш.Плету коло,не поштују мере, али с правом,када им се догоди"Која", заузму кревет и респиратор.

Pazi stani vidi gledaj

pre 3 godine

Mene samo interesuje, ako sam primio sve vakcine do sada, i ako sam vakcinisao decu sa svim trovalentnim-petovalentnim vakcinama, i ako sam ih vakcinisao i sa dodatnim neobaveznim vakcinama za morbile, i ako imam neku odbojnost na Covid vakcinu, da li sam ja antivaxer? Jel sam deo nazadne ekipe? Niža klasa šta li? Ako bi neko bio ljubazan i pojasnio od ove vakcinisane ekipe, hvala.

ja

pre 3 godine

Mare ajmo onda dalje.Ja sam nepušač i svi koji puše da sutra ako obole od kancera pluća nema lečenja,kao i alkoholičari,narkomani.Ne lupajte gluposti.Svako ima pravo na medicinsku pomoć.Takvi razlozi, pa krajnje glupavo..

grubijan

pre 3 godine

Pa moze i sada,gloria ako si zaista ti komentarisala,znate na sta mislim?
Potrebno je da se proglasi vanredno stanje,da se proglasi elementarna nepogoda-opasnost od zarazne bolesti i tada bez pitanja moraju svi da se vakcinisu,cak i deca,svi...
(pa, 01. april 2021 13:56)


A kako će neko prinudno da me vakciniše a da pritom ne ugrozi svoj život?

Will Mosley

pre 3 godine

ја не користим дуван.
Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
(Драгиша, 01. april 2021 19:08)

Po kojoj logici?

Јабучило

pre 3 godine

I - Avgust 2020 - „Ja ću da primim prvu koja dođe i baš me briga koja je. Čekam da naši stručnjaci kažu da je dobra.“

II - Oktobar 2020 - „Ja ću primiti prvu vakcinu koja bude došla u Srbiju da bi ljudi mogli da vide koliko verujemo u to i koliko je važno. Ja ću da primim od prvog proizvođača, ko god to da bude."

III -  Decembar 2020 - "Kada mi vi sa N1 kažete da je neka vakcina loša, ja ću baš tu da primim, samo da bih pokazao narodu da su sve vakcine dobre“.

IV - Januar 2021 - "Mislim da ću za desetak dana dobiti kinesku vakcinu, kako bih pokazao ljudima da je vakcina bezbedna i kvalitetna.“

V - Januar 2021 - "Verovatno ću za vikend da primim kinesku vakcinu.“

VI - Februar 2021 - „Pozivam ljude da se vakcinišu, a ja ću smeti i imati pravo da to učinim kada se vakciniše više od milion i po, dva miliona ljudi.“

VII - Mart 2021 - „Ja sam želeo kinesku, ali koju god da mi kažu ja ću da se vakcinišem.“

VIII - Mart 2021 - „Pošto sam rekao da ću da budem sa svojim narodom, ja ću u četvrtak ili petak u Merošinu ili Žagubicu i primiću baš kinesku vakcinu.“

IX - Mart 2021 - "Imamo manjak vakcina u ovom trenutku, čekam sledeću isporuku i verujem da ću krajem nedelje ići da se vakcinišem.“

X - Danas - "Vakcinisaću se kad u Srbiju stigne sledeći kontingent Sinofarmove vakcine."
(Leopold, 01. april 2021 18:28)

Има и bonus track - "Примићу вакцину у понедељак или уторак."

disko nindža

pre 3 godine

Moja je stvar kojom cu stranom puta da vozim auto. Ne moze meni niko narediti kako cu sa svojim autom da vozim. Neka svako sa svojim autom vozi kako hoce. To je njegovo pravo.

Mare

pre 3 godine

Kako trujete ljude samo tako , jel vam nrko naredjuje to ? Svako ima pravo izbora , svako odlucuje o svom zivotu
(duledudule, 01. april 2021 18:06)

Fali drugi deo rečenice. Onaj da uz izbor ide i odgovornost, to prati svako pravo. U ovom slučaju, ona bi se manifestovala time da ako odbiješ vakcinu npr sam plaćaš državi eventualno lečenje.
I zapitaš li se nekad šta bi bilo da su ljudi imali takvo "pravo izbora" 70-tih dok su se suzbijale velike boginje po svetu. To je danas iskorenjen virus samo zato što niko nije postavljao pitanja ljudskih prava i kvaliteta vakcina već su se zavrtali rukavi.

Sve posteno

pre 3 godine

"Može.
Kad mi sve vratite do dinara što sam godinama uplaćivao za zdravstveno osiguranje.
(Predrag, 01. april 2021 18:28)"

Moze, ali onda da se odreknes bilo kakve usluge javnog zdravstva od sad za ubuduce i naravno da se cifra umanji za sve usluge koje si imao od javnog zdravstva (do sada) ti ili neko ko je osiguran preko tebe (ako ti i tvoji niste nista koristili onda sve sto si uplatio) :)

Драгиша

pre 3 godine

ја не користим дуван.
Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.

Statistika nasa dika

pre 3 godine

@Malteze Prema podacima SZO od coorone je u BiH preminulo oko 6600 ljudi. Procena broja stanovnistva za 2019 je 3.300.000. Upotrebom matematike dolazi se do 0,2%. Puno je i to, svaki zivot je dragocen no nije 0,3%. Elem za samo 6 godine od popisa procena je 0k0 250 hiljada manje ljudi u BiH (po popisu je bilo oko 3,65 Mil). Znaci 40000 (oko 1,2 %) manje godisnje i bez ovog zla.

pivskikvasac

pre 3 godine

Nikad ne komentarišem ali sad moram. Živim u inostranstvu i zapadnjaci već prave planove sa mnom da im (za pare normalno) obezbedim vakcine u Srbiji. Tolika je jagma na zapadu da se mladi što pre vakcinišu da im se ne čeka. Danas sam video na Upwork već ima ponuda da ljudi kupe vakcinu od državljana istočnih zemalja. Dok vi citate statuse kojekakve na fejsu, dotle se bogataši utrkuju da se što pre vakcinišu. Jedan moj profesor ekonomije nam je davno savetovao - ako ste oko čega zbunjeni u životu, samo pratite pare. Gledajte šta rade bogataši i samo ih slepo kopirajte. Oni imaju širinu vizije koju mi ostali nemamo jer smo zaslepljeni problemima koji su njima trivijalni - kirija, posao, sastavljanje kraja sa krajem. Oni su već pet godina u budućnosti i tačno znaju šta rade za sebe i zašto to rade.

najjaci

pre 3 godine

Kako trujete ljude samo tako , jel vam nrko naredjuje to ? Svako ima pravo izbora , svako odlucuje o svom zivotu
(duledudule, 01. april 2021 18:06)

Fali drugi deo rečenice. Onaj da uz izbor ide i odgovornost, to prati svako pravo. U ovom slučaju, ona bi se manifestovala time da ako odbiješ vakcinu npr sam plaćaš državi eventualno lečenje.
I zapitaš li se nekad šta bi bilo da su ljudi imali takvo "pravo izbora" 70-tih dok su se suzbijale velike boginje po svetu. To je danas iskorenjen virus samo zato što niko nije postavljao pitanja ljudskih prava i kvaliteta vakcina već su se zavrtali rukavi.
(Mare, 1. april 2021 19:01)

izvini molim te ali i i drzavi placamo, cemu sluzi zdravstveno? i jos jedna stvar, kako da se ja jos nisam zarazio a ne nosim masku a + sam vikendom dok je to bilo moguce blejao po pabovima nonstop? i sad ti meni kazi, protiv cega ja to da se vakcinisem? ;)

NoName

pre 3 godine

A šta je bilo sa starijima od 45 godine i onima koji zbog medicinskih razloga nisu smeli da prime vakcinu?
(drmr, 1. april 2021 14:34)

Pa ostavljeni su da umru. Vakcina nije bilo za sve, izbor je pao na radno i reproduktivno sposobno stanovništvo. Što je i logično, zaštititi ljude koji mogu da rade i da se razmnožavaju. Koja je svrha u ratu koji je tad besneo zaštititi čoveka od 70 godina? Niti može da radi, niti da ratuje, niti da se razmnožava.

Nick

pre 3 godine

Niste morali da idete tako daleko u proslost, ovo se desilo skoro i u Australiji, tj. slican primer. Oni koji nisu hteli da vakcinisu decu zbog epidemije skoro iskorenjene bolesti nisu bili pogodni za primanje socijalne pomoci.

Antivakserija bolest najmilija

pre 3 godine

Uporediti Pegavi tifus i Covid je isto kao uporediti Mesija i Gobelju. Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.
(Pazi stani vidi gledaj, 01. april 2021 17:18)
Znači smrtnost treba da bude 20% da bi ti došlo iz dupeta u glavu???

NoName

pre 3 godine

Alo, Srbi, kad se toliko ponosite svojom "slavnom" prosloscu, zasto nikada iz nje nista niste naucili? A, da, nemate vi dovoljno dugacku pamet za to!
(Toliko o pameti, 01. april 2021 18:41)

Ali imamo prošlost, kakva je takva je, naša je. Ne izmisljamo kraljeve o kojima ne postoji ni jedna jedina pisana reč, o kojima ne postoji ni jedan jedini spomenik, ni jedan jedini grob. Samo bečki konjušari moraju da izmisljaju svoju istoriju, što je odlika svih beskičmenjaka koji puze na kolenima pred jačim. Srbi nikad slomljeni i nikad konjušari.

Todoresku

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo, 01. april 2021 18:34)
Druže, budali je nemoguće objasniti da je budala...

Ernesto ce

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo, 01. april 2021 18:34)

kolumbo jesi li cuo da i vakcinisani mogu sa sire virus , da i vakcinisani mogu da se razbole i razboljevaju se u velikom broju oko mene ?!!!! nisi ? zato sto si zabio glavu u pesak .

rani

pre 3 godine

Uporedjujete tifus i ovo vestacko sada gde je smrtnost 0.14%?!
(filipovski990, 01. april 2021 12:48)

Meni je prijatelj juce preminuo od korone, imao je 48 godina i bio je savrseno zdrav covek, dok se nije zarazio! Za njega i njegovu porodicu, smrtnost od korone je 100%, da li to mozes da shvatis?
Kakva ljudska prava, demokratija, sloboda govora, kada je ovakvo stanje, sta je vama? Sva prava bih suspendovao dok ovo ne prodje i naredio vakcinisanje kao obavezu za sve, osim za one koji iz zdravstvenih razloga ne smeju da prime, a oni koji nece, imali bi strogi karantin dok sve ne prodje i naravno, ako se zaraze, svaki dan lecenja bi morali da plate! Zbog necijih prava, sada su ugrozeni svi oni koji postuju mere i koji su se vakcinisali! Sta je sa njihovim pravima?

duledudule

pre 3 godine

Ja sam prelezao kovid kao i moja žena, na svu sreću bez nekih posledica. Doduše žena i dalje nema čulo mirisa. Ako se moj organizam izborio sa virusom mislim da nema potrebe da se vakcinišem. Ko želi naravno, samo napred. Malo nas sa ovim vestima tovare i prave još veći razdor izmedju ljudi koji su na rubu pucanja. Što bi neko reko izbiće rat izmedju vaksera i antivaksera. Zdravi da ste i čuvajte svoje porodice i sebe

Cuce4

pre 3 godine

Krenuli ste u kampanju, vidim. Svaka čast. Ničija nije do zore, znajte to.
(Mojo, 1. april 2021 13:07)

Očigledno ni sto godina nije dovoljno da svest kod nekih ljudi evoluira.

Leopold

pre 3 godine

I - Avgust 2020 - „Ja ću da primim prvu koja dođe i baš me briga koja je. Čekam da naši stručnjaci kažu da je dobra.“

II - Oktobar 2020 - „Ja ću primiti prvu vakcinu koja bude došla u Srbiju da bi ljudi mogli da vide koliko verujemo u to i koliko je važno. Ja ću da primim od prvog proizvođača, ko god to da bude."

III -  Decembar 2020 - "Kada mi vi sa N1 kažete da je neka vakcina loša, ja ću baš tu da primim, samo da bih pokazao narodu da su sve vakcine dobre“.

IV - Januar 2021 - "Mislim da ću za desetak dana dobiti kinesku vakcinu, kako bih pokazao ljudima da je vakcina bezbedna i kvalitetna.“

V - Januar 2021 - "Verovatno ću za vikend da primim kinesku vakcinu.“

VI - Februar 2021 - „Pozivam ljude da se vakcinišu, a ja ću smeti i imati pravo da to učinim kada se vakciniše više od milion i po, dva miliona ljudi.“

VII - Mart 2021 - „Ja sam želeo kinesku, ali koju god da mi kažu ja ću da se vakcinišem.“

VIII - Mart 2021 - „Pošto sam rekao da ću da budem sa svojim narodom, ja ću u četvrtak ili petak u Merošinu ili Žagubicu i primiću baš kinesku vakcinu.“

IX - Mart 2021 - "Imamo manjak vakcina u ovom trenutku, čekam sledeću isporuku i verujem da ću krajem nedelje ići da se vakcinišem.“

X - Danas - "Vakcinisaću se kad u Srbiju stigne sledeći kontingent Sinofarmove vakcine."

Kolumbo

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.

Vakcinisan

pre 3 godine

Antivakseri su nizi oblik svesti. Ali cak i takvi imaju pravo na izbor. Ali s druge strane - neka za njih vaze i neka posebna pravila. Neka sami placaju lecenje kad se razbole. Mozda ce promaja u dzepovima da im malo proluftira i zapusteni mozak

goranh

pre 3 godine

Malo edukacije za ove luzere što pišu da vakcina tada nije postojala:

Švajcarski lekar u Srbiji 1915. godine

VOJVODA PRVI VAKCINISAN

- LUDVIK Hiršfeld se obratio svom dobrom poznaniku iz valjevskih dana, vojvodi Mišiću, sa tvrdnjom da u svojoj laboratoriji može da pripremi vakcinu za srpsku vojsku. Vojvoda mu je obećao da će se, ako uspe, prvi vakcinisati. Tako je i bilo. Vojvoda Mišić se vakcinisao prvi, za njim članovi štaba i viši oficiri, potom preko 110.000 boraca. Za uspešan rad na izradi vakcine dr Hiršfeld je odlikovan Ordenom Svetoga Save trećeg reda. Zahvaljujući ovoj vakcini srpska vojska je bez trbušnog tifusa ušla u otadžbinu - podseća Zoran Vacić i naglašava da dr Hiršfelda u trećem tomu "Vremena smrti" pominje i akademik Dobrica Ćosić.

Mare

pre 3 godine

Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.
(Pazi stani vidi gledaj, 01. april 2021 17:18)

Smrtnost od kovida nije 1% nego 3%. I bila bi jos visa da se ne hospitalizuju ljudi. Ta razlika u procentima poredeci sa tifusom 1914. upravo i predstavlja napredak medicine. Danas imas toliko znanja, lekova, cak i boca kiseonika, respiratora. O higijenskim uslovima da ne pricamo.

Mare

pre 3 godine

Komsinica moja se daklerasie kao antivakser, i dodaje da joj je cilj da se pola stanovnistva vakcinise pa ce ona tako biti zasticena kolektivnim iminitetom. Kaze ima link na fejsbuku.
Boze me sacuvaj
(Cirkus, 01. april 2021 17:14)

Radilo bi to. Jedini je problem što takvih kao ona ima još 2 miliona ovde.

Toliko o pameti

pre 3 godine

Alo, Srbi, kad se toliko ponosite svojom "slavnom" prosloscu, zasto nikada iz nje nista niste naucili? A, da, nemate vi dovoljno dugacku pamet za to!

HanSolo

pre 3 godine

BiH je do sada od koronavirusa izgubila 0.3% populacije, duplo u odnosu na ono što si napisao.
Izrael vakcinisao samo 50% građana i koronavirus pada u drugi plan.
Koji je argument da se ne vakciniše?
(Maltezer, 01. april 2021 13:46)

Razumem i saglasan sam sa vama, ali ovo je ipak Srbija.. Nema spasa za nas.. Tako su nam životi očajni da moramo da izmišljamo teorije zavere da bi nam bilo bolje.. Čovek koji je malo upućen u zdravstvo zna da je veći deo vakcinisan raznih stvari od male noge.. Mi smo smešan i i u velikom pogledu neobrazovan narod koji ume da pravi ajfelovu kulu sa ustima ali u delima ne umemo da skuvamo jaje..

Aleks_PR

pre 3 godine

A šta je bilo sa starijima od 45 godine i onima koji zbog medicinskih razloga nisu smeli da prime vakcinu?
(drmr, 1. april 2021 14:34)

Nije bilo starijih od 45 godina.

Zoran33

pre 3 godine

Neko je napisao da su oni koji su protiv toga da se vakcinisu priglupi mrmoti i vi ste to objavili?! Ja mislim da su oni koji su potrcali da se vakcinisu vecinom naivni,ograniceni i obezbozeni ljudi. Takodje, hvala na objavljenom komentaru.

niki lauda

pre 3 godine

naravno da necu da se vakcinisem nikada ali nikada zato sa te vakcine zajebite. samo normalan se nece vakcinisati. slusam narod neki kako se raduju sto ce da se vakcinisu o mojj boze ima li te.. nikada vakcina nikadaa.....

Crven Cvet

pre 3 godine

Pozitivan ! Temperatura 38 sa 8 ! Boli svaka koska u telu, na oci ne mogu da gledam, o bolu u glavi, necu ni da govorim ! Sad zamislite da neko ko ima pridruzene bolesti dozivi ovako nesto.. Ko hoce da se vakcinise, neka se vakcinise, ko nece, i to je ok. Svakodobro

T

pre 3 godine

@Dejan To što pišeš su potpune neistine. Sve vakcine su prošle treću fazu testiranja. Ok, ne moraš da se vakcinišeš, ali zašto širiš neistine?

Pazi stani vidi gledaj

pre 3 godine

Uporediti Pegavi tifus i Covid je isto kao uporediti Mesija i Gobelju. Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

Zar se nismo ni malo pomerili od 1914?
Bravo! Aj'mo u XV vek da vidimo kako je bilo.
(Stanislav, 01. april 2021 17:20)

1914. smo bili neko i nešto. Razmišljanje kao što je tvoje, samo odražava nacionalno posrnuće.

aco

pre 3 godine

Што нас више убеђујете у добробит вакцина против ковида, све вам мање верујемо.

sir oliver

pre 3 godine

Ne piši gluposti. Svet je bio zahvaćen ratom, vakcine su proizvođene i testirane u ko zna kakvim uslovima. Nisu one bile efikasnije, već su mnogo slabije testirane. Nauka od pre 100 godina ne može ni na koji način da se poredi sa današnjom. Jedino što tada nije bilo Interneta da svaki mrmot iznosi svoje mišljenje.
(Locutus, 01. april 2021 14:36)
Tada ni doktori nisu isli na seminare po eksluzivnim svetskim lokacijama, o trosku farmaceutskih kompanija! Zivim u Fr, vakcinisacu se zato sto cu sebi olaksati zivot, ali ne mislim da ce mi ove vakcine to pomoci, nego imanje tog papira da sam vakcinisan! Vakcina, sama po sebi je jedan od 5 najvecih izuma u istoriji covecanstva, ali su korumpirani politicari i doktori doveli do toga da ne verujemo u ove protiv kovida! Nista u vezi njih nije cisto, ni iz naucnih, ni humanih pobuda! Da je "strasna" bolest u pitanju, EU bi sigurno dozvolila ruske i kineske vakcine, koje su ispitane i efikasne najmanje kao i ove zapadne! Ali ne, politika je vaznija od "spasavanja zivota"! To je najbolji dokaz koliko je bolest opasna i koliko su vakcine efikasne!

alba greaca

pre 3 godine

@@Dejan To što pišeš su potpune neistine. Sve vakcine su prošle treću fazu testiranja. Ok, ne moraš da se vakcinišeš, ali zašto širiš neistine?
(T, 01. april 2021 17:06)

Lagiš, lagiš.....završetak treće faze Pfizera 31. januar 2023. - nije teško proveriti! ?

Nele

pre 3 godine

"sad, nekima je ova vakcina baš taj lek za rak. I ti si dužan da probaš da ih spaseš. Sa tim da je situacija sa COVIDOM još gora jer je zarazan, za razliku od kancera.
@Krajišnik"
Ti kojima je vakcina lek i treba da se vakcinisu. Kao npr moji roditelji. Za njih je veci rizik virus od vakcine. Sto se mene tice ja nikome nisam nista DUZAN i ne pada mi napamet da rizikujem sa vakcinom. Za mene je vakcina veci rizik od virusa i a nemam nikakvu potrebu da rizikujem svoj zivot za druge, meni nepoznate osobe.
Inace, zbog svojih hronicnih alergija za mene se i ne preporucuje vakcina. Pa opet ne trazim od drugih da se vakcinisu da bi mene 'spasavali' kad ja vec ne mogu.

@Raduuuu

pre 3 godine

probajte da nam zabranite hleb i normalna ljudska prava, pa da vam sve po spisku...
(Raduuuu, 1. april 2021 17:06)

A verujes pekaru da je beli hleb bas beli, da je crni od pravog crnog brasna, da nije GMO, da mu ne trce pacovi po tom brasnu? Sto ne pravis i hleb sam kad si tako oprezan i nepoverljiv? I mnogo si agresivan, jel ti dobro?

porky's butthole

pre 3 godine

Hvala Bogu, hleb zaradjujem, ne dobijam. A znam i da ga umesim, a posebno volim svoju lepu pekaricu, kada me ujutru sačeka miris svežeg!
(Cica, 01. april 2021 15:16)

A ako se kojim slucajem zarazis, i ne daj Boze imas ozbiljne simptome, ti nemoj kod lekara, nego cepaj hleb iz tvoje lepe pekarice.

komi

pre 3 godine

Kako su Kinezi unistili virus bez vakcine? Ako gledate statistike vakcinisanja, prvi je Izrael, pa GB, Srbija negdje 4 ili 5 mjesto cini mi se, a Kine nigdje s'glave. Sta je sa Kinom? Zar nije bolje zatvoriti sve ljude na 20 dana kao Kinezi, da vojska donosi hranu na prag, nego se bockati necim sto je jos u fazi ispitivanja?
(Bojan, 01. april 2021 16:54)
Kina = Komunizam
Europa = Demokratija
mislim da ti je sad jasnije

alba greaca

pre 3 godine

@Uporediti Pegavi tifus i Covid je isto kao uporediti Mesija i Gobelju. Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.
(Pazi stani vidi gledaj, 01. april 2021 17:18)

Preterao si, smrtnost od strašnog Covida je 0,05%!

momke

pre 3 godine

Problem je u tome što ćeš koštati državu i sve građane mnogo više od 2 doze vakcine kad dođe vreme za tvoje lečenje a i računaj da će jedan, verovatno vakcinisani deka, izgubiti život zbog tebe jer mu je organizam slab a vakcina nije svemoćna. Ima svoje limite kako i koliko deluje.
(kmnccn, 01. april 2021 16:21)

Ajde ne lupetaj. Sta je sa mojim parama koje placam za zdravstvo, a kod lekara me idem godinama. Sta je sa tim parama?

EUFORIJA

pre 3 godine

Znate li da vecina antivaksera veruje da je Zemlja ravna ploca?
(Hm, 01. april 2021 17:17)

Znas da vecina vekcinasa veruje da vakcina leci kovid...

hal9000

pre 3 godine

@Simpatizer ispravno razmišljaš, ali kao što i sam kažeš laik si pa ne poznaješ epidemiologiju i kako se bori sa zaraznim bolestima. evo da ti objasnim:
infektivne bolesti i sve bolesti generalno se mogu zauzdati na dva načina - eliminacijom i eradikacijom. eliminacija znači da se incidenca bolesti toliko smanjila u populaciji da je više ne ugrožava, bolest može lako da se indentifikuje, prati i terapijski zbrinjava. eradikacija znači potpuno iskorenjivanje bolesti. za sada su samo dve zarazne bolesti iskorenjene - variola vera i poliomijelitis. ostale su eliminisane i svedene na nivo febrilnog katara. u 90% slučajeva kad si imao simptome karakteristične za grip, izazivač nije bio virus gripa, već izazivači difterije, velikog kašlja, tuberkuloze, morbila... zahvaljujući tome što si imunizovan kao dete zaražavanje ovim bolestima manifestovalo se kao respiratorna infekcija.
niko ozbiljan nikada nije rekao da je poenta ove vakcinacije eradikacija koronavirusa, već njegovo dovođenje u blažu formu i rasterećenje bolnica.
svi ćemo se eventualno imunizovati aktivno (zaražavanjem) ili pasivno (vakcinacijom), čim brojka imunizovanih preskoči 60% progresivno se smanjuje prenošenje jer je kraći period od infekcije do oporavka, stoga si manje infektivan. vaše je da li ćete se imunizovati aktivno ili pasivno.

Cirkus

pre 3 godine

Komsinica moja se daklerasie kao antivakser, i dodaje da joj je cilj da se pola stanovnistva vakcinise pa ce ona tako biti zasticena kolektivnim iminitetom. Kaze ima link na fejsbuku.
Boze me sacuvaj

Dejan

pre 3 godine

@Dejan To što pišeš su potpune neistine. Sve vakcine su prošle treću fazu testiranja. Ok, ne moraš da se vakcinišeš, ali zašto širiš neistine?
(T, 1. april 2021 17:06)

Gde i kako su prosle trecu fazu ? Kada i kako su uspeli da spakuju trecu fazu kada vakcine nisu ni godinu dana stare ? To sto je neko brze-bolje precrtao "treca faza" na to-do listi, ne znaci da su ove vakcine zaista prosle jednako temeljno testiranje kao druge vakcine. Ako tvrdis da to nije tacno, molim te navedi neki relevantan izvor informacija. Ja cu se prvi radovati ako nisam u pravu.

I ko je rekao da necu da se vakcinisem ? Naprotiv, apsolutno smatram da se treba vakcinisati i vakcinisacu se. Samo necu da jurcam kao muva bez glave.

alba greaca

pre 3 godine

@Znate li da vecina antivaksera veruje da je Zemlja ravna ploca?
(Hm, 01. april 2021 17:17)

Za tebe ne sumnjam da bi, ako ti RTS i Pink kažu, u to poverovao, a više sam nego siguran da ne znaš ni jedan dokaz koji potvrđuje da je Zemlja okrugla?

Tačno?

Kako beše ono što jedino znaš "vakcinacija je najveće dostignuće civilizacije"?

Ccccc....i ti pričaš o ravnoj ploči?

Prijatelju, za tebe ravna ploča nema čak ni drugu stranu!

EUFORIJA

pre 3 godine

Svi treba da se vakcinišu ko neće potpiše papir da će sam snositi troškove lečenja.Ako ti je država obezbedila besplatnu vakcinu a ti bulazniš i prčaš gluposti kad se razboliš plati svoje račune jer dan lečenja teških pacijenata košta 1000 e pa puta dana u bolnici.Zašto bi ugrožavali drugima živote i bacali novac ako nam je obezbeđena besplatna vakcina ???????a to da su zdavstveni radnici postali taoci neozbiljnih i neodgovornih laprdaša ...o tome ne mogu ni da prčam
(shadow, 01. april 2021 17:16)
Vakcina nije besplatna, to ces osetiti ti ili tvoja deca. Kome onaj koji nece da se vakcinise ugrožava zivot? Da nije mozda onom koji se vakcinisao? Zar taj nije zasticen? Ili onom koji isto nece da se vakcinise?

EUFORIJA

pre 3 godine

Kako su Kinezi unistili virus bez vakcine? Ako gledate statistike vakcinisanja, prvi je Izrael, pa GB, Srbija negdje 4 ili 5 mjesto cini mi se, a Kine nigdje s'glave. Sta je sa Kinom? Zar nije bolje zatvoriti sve ljude na 20 dana kao Kinezi, da vojska donosi hranu na prag, nego se bockati necim sto je jos u fazi ispitivanja?
(Bojan, 01. april 2021 16:54)
Kina = Komunizam
Europa = Demokratija
mislim da ti je sad jasnije
(komi, 01. april 2021 17:08)

Komunizam = nema zarazenih
Europa = demoktatija= zarazeni i pored vakcina.
Valjda ti je sada jasnije

Nikola

pre 3 godine

bog te.. pa sto mi ne pustite komentar, nista strasno nisam napisao.. evo opet cu...
trebao je predsednik prvi da se vakcinise, kao sto je i rekao, potom zdravstveni radnici, vojska, policija, drzavni sluzbenici itd.. tako je teceno pre nego sto je stigla vakcina.. otkud sad sve ovo.. sa gore navedenima,kao obaveznim, i dobrovoljcima, sigurno bi se vakcinisao i deo onih koji se kolebaju.. i eto nama priblizno zeljene brojke vakcinisanih.
ovako mi se cini da je pritisak samo da bi jos neko vreme bili lideri, bar po necemu, u regionu.. evropi.. sta vec..
izvinjavam se zbog malih slova

shadow

pre 3 godine

Svi treba da se vakcinišu ko neće potpiše papir da će sam snositi troškove lečenja.Ako ti je država obezbedila besplatnu vakcinu a ti bulazniš i prčaš gluposti kad se razboliš plati svoje račune jer dan lečenja teških pacijenata košta 1000 e pa puta dana u bolnici.Zašto bi ugrožavali drugima živote i bacali novac ako nam je obezbeđena besplatna vakcina ???????a to da su zdavstveni radnici postali taoci neozbiljnih i neodgovornih laprdaša ...o tome ne mogu ni da prčam

Stana

pre 3 godine

Neka mi drzava da ono sto mi odbija za doprinose svaki mesec i nema potrebe da se natezemo. Zbog mene nijedan lekar u drzavnoj ustanovi nece imati problem!!!

Јабучило

pre 3 godine

Ako ne dao Bog oboliš ti ili neko tvoj od kancera sa kratkim rokom za ostatak zivota i pojavi se lek koji nije prošao sve faze testiranja, ali doktori su mišljenja da je veloka šansa da se njime izleči rak. Jel ni onda ne pristaješ i čekaš da lek prođe sve faze i komisije i dobrovoljce i široku upotrebu? Pitanje je retoričko, znam da bi grebao i rukama i nogama i gazio žive i mrtve da dođeš do tog leka.
E sad, nekima je ova vakcina baš taj lek za rak. I ti si dužan da probaš da ih spaseš. Sa tim da je situacija sa COVIDOM još gora jer je zarazan, za razliku od kancera.
(Krajišnik, 01. april 2021 16:44)

Није исто. Вакцину не морам да примим, могу да се уздам у природан имунитет. А ти пишеш о стварном питању живота или смрти. Колика је вероватноћа да умре неко ко оболи од рака, а колика да умре неко ко је оболео од ковида? За прво не знам, али је сигурно значајно више од 3% што је горња процена за ковид.

IQ300

pre 3 godine

Све сами стручњаци...Нека мало погледају у књиге да виде колико су били губици српске војске због пегавог тифуса.

Krajišnik

pre 3 godine

Testiranje svake vakcine ima 3 velike faze:

1. bez ucesca ljudi (na zivotinjama)
2. na odabranoj grupi ljudi, dobrovoljaca
3. masovna vakcinacija u kontrolisanim uslovima

Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
(Dejan, 1. april 2021 15:10)
Ako ne dao Bog oboliš ti ili neko tvoj od kancera sa kratkim rokom za ostatak zivota i pojavi se lek koji nije prošao sve faze testiranja, ali doktori su mišljenja da je veloka šansa da se njime izleči rak. Jel ni onda ne pristaješ i čekaš da lek prođe sve faze i komisije i dobrovoljce i široku upotrebu? Pitanje je retoričko, znam da bi grebao i rukama i nogama i gazio žive i mrtve da dođeš do tog leka.
E sad, nekima je ova vakcina baš taj lek za rak. I ti si dužan da probaš da ih spaseš. Sa tim da je situacija sa COVIDOM još gora jer je zarazan, za razliku od kancera.

NYC

pre 3 godine

Valjda je ovo slobodna zemlja ili nije. Nikom niko ne brani da se vakcinise a valjda je moje pravo da se ne vakcinisem. U cemu je problem.
(Zoran, 1. april 2021 15:31)

Problem je u tome što ako je dovoljno vas, dajete virusu priliku da evoluira i mutira. To je jedno. Drugo, ugrožavate one koji iz medicinskih razloga ne mogu da prime vakcinu — alergijske reakcije, na primer.

kmnccn

pre 3 godine

Valjda je ovo slobodna zemlja ili nije. Nikom niko ne brani da se vakcinise a valjda je moje pravo da se ne vakcinisem. U cemu je problem.
(Zoran, 01. april 2021 15:31)

Problem je u tome što ćeš koštati državu i sve građane mnogo više od 2 doze vakcine kad dođe vreme za tvoje lečenje a i računaj da će jedan, verovatno vakcinisani deka, izgubiti život zbog tebe jer mu je organizam slab a vakcina nije svemoćna. Ima svoje limite kako i koliko deluje.

Lolrt

pre 3 godine

Sve je pocelo onog dana kada su nas ubedili da po danu vozimo sa upaljenim svetlima :p
(Deki, 1. april 2021 15:34)

Mnogo bolja vidljivost i mnogo bezbednije vožnja. Nervira me kad neko ne upali. Svakako moderna vozila imaju estetski lepa led svetla i deluje bas moćno.

Gale

pre 3 godine

I to humano, pojedina deca u africi imale vakcine i dan danas nemaju obecani hleb.. oce li da jure ovog sto mesi kuci, sta? Pa to da neko nekom brani za hleb to niko u istoriji nije radio samo kod nas je to moguce i u africi

PD

pre 3 godine

Sve je pocelo onog dana kada su nas ubedili da po danu vozimo sa upaljenim svetlima :p
(Deki, 1. april 2021 15:34)

Pa da se osvete za to nasamarivanje, Srbi prestali i migavac da pale. :)

Bojan

pre 3 godine

Kako su Kinezi unistili virus bez vakcine? Ako gledate statistike vakcinisanja, prvi je Izrael, pa GB, Srbija negdje 4 ili 5 mjesto cini mi se, a Kine nigdje s'glave. Sta je sa Kinom? Zar nije bolje zatvoriti sve ljude na 20 dana kao Kinezi, da vojska donosi hranu na prag, nego se bockati necim sto je jos u fazi ispitivanja?

Dejan

pre 3 godine

Поређење баба и жаба!
Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
(Cile, 1. april 2021 12:43)

Gde si to čitao na facebook-u? Šta 100% i šta je problematično kod trenutnih vakcina?
(Goran, 1. april 2021 14:11)

Testiranje svake vakcine ima 3 velike faze:

1. bez ucesca ljudi (na zivotinjama)
2. na odabranoj grupi ljudi, dobrovoljaca
3. masovna vakcinacija u kontrolisanim uslovima

Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.

csc

pre 3 godine

Znaci pre 100 godina Srbija nije davala nesto ako se ne vakcinises, a sada, posle vise od 100 godina hapsi. Izgleda da nam drzava ide unazad kroz vreme. Za neku godinu ce poceti da spaljuju na lomaci.

Cica

pre 3 godine

Hvala Bogu, hleb zaradjujem, ne dobijam. A znam i da ga umesim, a posebno volim svoju lepu pekaricu, kada me ujutru sačeka miris svežeg!

PD

pre 3 godine

Izvinite, a šta je pisac hteo da kaže? Da treba da se "resetujemo" u 1914. godinu?
Pročitao sam tekst do kraja, ali mi je poenta ipak (kao) promakla.

NikolaBg

pre 3 godine

Što reče jedna žena juče, dok im ne umre neko u porodici pojedinci, neće se nit vakcinisati, nit stavljati masku u zatvorenom... To je tako uvek bilo.

figuar

pre 3 godine

A gde se to potpisuje da se prima na sopstvenu odgovornost? Nigde nista nisam potpisao, a primio sam vakcinu. Ljudi, sidjite sa ravne ploce, ovo je 21. vek...

Frank Underwood

pre 3 godine

Neko reče da ovaj narod nije mentalno i po obrazovanju puno odmakao od 1914. do danas. Slažem se.

Samo to nema ama baš nikakve veze o tome kakav neko ima stav o vakcinaciji. Nit su svi oni koji žele da se vakcinišu prepametni, niti su svi oni koji ne žele da se vakcinišu najgluplji, već prosto svako preispituje i promišlja na sebi svojstven način.

Jedino što je zajedničko svima je ograničenost, isključivost i ostrašćenost - jednima to klatno ide skroz na jednu stranu, drugima skroz na drugu.

Isto je i sa politikom, prosečan srpski glasač je neinteligentan, da ne upotrebim neku težu reč.

Samo što je Vučićev prosečan glasač neinteligentan ali ni ne zna da je neinteligentan, a opozicioni prosečan glasač je isto tako neinteligentan ali misli za sebe da je mnogo pametan.

Manitu

pre 3 godine

Vakcinisana osoba stiti jedino sebe od tezeg oblika bolesti, i dalje moze da sw zarazi i da siri zarazu
(..., 01. april 2021 13:11)

Jedino sto stiti od smrti...

Pera Realno

pre 3 godine

Smrtnost u BiH je 3,89 na 100 zaraženih, a u Srbiji 0,88 (John Hopkins). Verovatno je u Srbiji niža smrtnost zbog vode i zagađenog vazduha, a ne zbog vakcinacije.

zoordon

pre 3 godine

Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.
(Darko, 01. april 2021 14:12)

Kako možeš da dopustis objavu vaksinisanjem u oko???

Darko

pre 3 godine

Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.

Goran

pre 3 godine

Поређење баба и жаба!
Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
(Cile, 1. april 2021 12:43)

Gde si to čitao na facebook-u? Šta 100% i šta je problematično kod trenutnih vakcina?

Јабучило

pre 3 godine

Ако је вакцина исправна, зашто се потписује да се прима на личну одговорност?

Locutus

pre 3 godine

Поређење баба и жаба!
Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
(Cile, 1. april 2021 12:43)

Ne piši gluposti. Svet je bio zahvaćen ratom, vakcine su proizvođene i testirane u ko zna kakvim uslovima. Nisu one bile efikasnije, već su mnogo slabije testirane. Nauka od pre 100 godina ne može ni na koji način da se poredi sa današnjom. Jedino što tada nije bilo Interneta da svaki mrmot iznosi svoje mišljenje.

profa

pre 3 godine

@...
Vakcinisani stite sebe od tezeg oblika korone. Svi ili vecina se vakcinisemo i cao zdravo korono.. javljace se na nivou sezonske prehlade, nema zatvaranja, nema maski, nisu pune bolnice. Kapiras?

Simpatizer

pre 3 godine

Vakcinisana osoba stiti jedino sebe od tezeg oblika bolesti, i dalje moze da se zarazi i da siri zarazu
(..., 1. april 2021 13:11)
U tome je sva poenta. Vakcinisan sam, otići ću i na revakcinaciju.Primio sam svaku vakcinu od najranijeg detinjstva do danas. Moja deca isto. Pitam lepo stručne osobe, kako ove antikovid vakcine, konkretno omogućavaju povratak normalnom životu? Kad primim i drugu vakcinu i prođe taj određeni period za stvaranje antitela, mogu li ja otići normalno kod majke, koja ne sme da primi vakcinu, bez rizika da ću joj nauditi. Kažu ne. I dalje je potrebna zaštita jer ja mogu i dalje biti nosilac virusa i zaraziti druge. Ako je to tako, kako onda ova vakcina sprečava širenje zaraze, kao što to rade evo ova vakcina pomenuta za tifus, pa za morbile, pa za polio itd? Ja sam čitao do sada da su vakcine najveće dostignuće čovečanstva jer su njenom primenom ISKORENJENE mnoge teške i neizlečive bolesti. To je tačno. Ali ova vakcina konkretno, to očigledno ne radi. Eventualno nas štiti da ne razvijemo težak oblik bolesti, ali od same bolesti me ne štiti. I dalje mogu biti zaražen i zaraziti druge. Osim smanjena pritiska na zdravstvo, razvijanja teške kliničke slike, na koji način ove vakcine sprečavaju širenje pandemije, virusa. Molim Vas, ja sam laik, mislim da je pitanje na mestu. Pa ako nije problem da se komentar objavi. Hvala.

Vlad

pre 3 godine

@Cile nijedna vakcina nije 100%...eto koliko si deziformisan...nazalost kao i vecina ljudi u Srbiji. Trenutno poenta COVID vakcine nije da spreci bolest vec da je ublazi. Da ljudi ne umiru i ne zavrse u bolnicu.

Zohan

pre 3 godine

Svi se busaju sve znaju dok ne krenu bliski da vam umiru. Ima toliko losih stvari na ovom svetu ali vakcina nije jedna od njih. Vakcinisite se i dajte da nastavimo normalnijim zivotom, dovoljno smo propatili.

E

pre 3 godine

Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.
(Darko, 1. april 2021 14:12)

Podržavam tvoje pravo na stav i mišljenje, ali ne podržavam metode koje predlažeš... ;))

V

pre 3 godine

samo sto tada nisi potpisivao da ako ti se nesto desi, Boze moj, niko nije odgovoran
(dragan, 1. april 2021 14:17)

Ja sam pre operacije krajnika, kao i za carski rez (koji nisam tražila, nego je bilo hitno odlučeno da se sprovede), potpisivala taj papir vezan za odgovornost dok su me gurali u salu i usput mi brzinski saopštavali šta na njemu piše, a ja plačem i potpisujem jer ne znam šta potpisujem... i to je bilo davno, pre 17 godina, u inostranstvu.

Ne znam kako je sad u Srbiji, jedino sam slepo crevo kao tinejdžerka operisala, još davnije nego ovo iznad navedeno, tada je možda majka nešto potpisala. Uglavnom, to sa potpisivanjem nije došlo sa vakcinama.

E

pre 3 godine

Ova vest ne moze nikako da se poredi sa danasnjicom. Govorimo o ratu i vanrednoj situaciji, u kojoj su suspendovana ljudska prava.

Bolji primer je vakcinacija protiv Variole 1972. godine. Zasto se tada niko nije bunio? Jer su ljudi verovali struci, verovali rukovodstvu i Tito se nije ni jednom pojavio na televiziji povodom toga (ako su lagali mene i ja lazem vas). E da i niko nije pricao da trudnice mogu da prime vakcinu, to se nije ni pomisljalo (moja majka bila trudna sa mnom :) )
(Posmatrac, 1. april 2021 12:59)

Suspendovana ljudksa prava, koja su to ljudska prava postojala pre 100 i kusur godina? :)

Drugo, meni je komšija pričao da je on u vreme variole bio vojnik, nije bilo klasične vakcine niti pitanja o komorbiditetima, nego im zarežu malo rame pa namažu virusom - njegove reči.
Tako da bih i ja, da sam tada bila neko ko odlučuje o trudnicama, izostavila iste.

Poenta ove vesti sa tifusom, kao i iskustvima iz vremena variole je upravo ta da niti je bilo vremena za test faze, niti je bilo tehnologije koja može da unapredi cepivo, niti je bilo interneta gde možeš da nađeš sve relevantne info o trenutnim vakcinama. Malo manje se pronalaze podaci za Sputnjik i Sinofarm, i to bih nazvala manom u vezi tih vakcina, jer je bitno podeliti podatke vezano za trudnice, hronične bolesnike, starosne grupe, itd. To Izrael radi u vez Fajzera, takav je i dil Izraela sa Fajzerom, a to i AZ i Oksford rade - svi podaci su celom svetu dostupni.

pa

pre 3 godine

Ovako bi trebalo i sad, nije se stanje uma velikog dijela nacije promijenilo nešto od 1914...
(gloria, 1. april 2021 12:58)
Pa moze i sada,gloria ako si zaista ti komentarisala,znate na sta mislim?
Potrebno je da se proglasi vanredno stanje,da se proglasi elementarna nepogoda-opasnost od zarazne bolesti i tada bez pitanja moraju svi da se vakcinisu,cak i deca,svi...

iridium

pre 3 godine

Uporedjujete tifus i ovo vestacko sada gde je smrtnost 0.14%?!
(filipovski990, 01. april 2021 12:48)

izgleda da je neko od tvojih imao tifus, pa sada tako razmišljas

Maltezer

pre 3 godine

"Uporedjujete tifus i ovo vestacko sada gde je smrtnost 0.14%?!
(filipovski990, 01. april 2021 12:48)"

BiH je do sada od koronavirusa izgubila 0.3% populacije, duplo u odnosu na ono što si napisao.
Izrael vakcinisao samo 50% građana i koronavirus pada u drugi plan.
Koji je argument da se ne vakciniše?

Ivan

pre 3 godine

Na ovu temu, jedan od prezivelih, i borac: "Da smo se Mi bojali tifuasa, vi bi danas bili Austro-Ugarska".

Mi-borci, seljaci iz 1. svetskog rata.
Vi-sin toga borca i njegove generacije danas.

Goran

pre 3 godine

Поређење баба и жаба!
Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
(Cile, 1. april 2021 12:43)

Šta lupaš ti? Da da, sigurno je vakcina iz 1914 bila bolje proverena, klinički ispitana i naučnicima jasnije njene posledice nego što je slučaj dans.

Inače da si guglao saznao bi da prva vakcina za tifus potiče iz 1896 ali da je imala neželjene efekte. A sad su neke vakcine efikasne samo između 30% i 70% i to tokom dve godine.

vakcina

pre 3 godine

Treba doneti doluku da se sve bolnice vracaju u normalni rezim npr od leta i ostaviti mozda neku u kovid rezimu za slucaj da neko od vakcinisanih ipak bude tezi slucaj pa zahteva bolnicko lecenje .Ako neko od nevakcinisanih (izuzev onih koji zaista ne mogu zbog alergijskih reakcija i sl da prime vakcinu ) bude zahtevao bolnisko lecenje , neka se leci sam kod kuce jer je imao izbor da se vakcinise , a i samo ne veruju u vakcinu. Takodje sve vratiti u normalan rezim rada - radnje, kafane , sportske tereni, bioskopi da budu otvoreni bez ogranicenja i da nasa ekonomija, a i ludi koji su se vakcinisali vise ne pate zbog nekih koji i igrali kolo.

Svarog

pre 3 godine

Odavno sma pricao da su Karadjordjevici stoka, ali eto sad vidite. Mislim da ne treba oduzimati hranu i vodu iz usta pa cak i najgorem neprijatelju, a ne svojoj naciji. Karadjordjevici = Slobodan Milosevic. Samo da se zna, Karadjordje nije bio stoka za razliku od njegovih potomaka na dalje.

mhm

pre 3 godine

Mentalno i po obrazovanju ovaj narod nije puno odmakao od 1914.
(Stylez, 1. april 2021 12:56)

Kamo sreće da je tako, mi idemo unazad, sad smo negde u 14. veku, priča se da stižu Osmanlije.

veljko

pre 3 godine

Ova vest ne moze nikako da se poredi sa danasnjicom. Govorimo o ratu i vanrednoj situaciji, u kojoj su suspendovana ljudska prava.

Bolji primer je vakcinacija protiv Variole 1972. godine. Zasto se tada niko nije bunio? Jer su ljudi verovali struci, verovali rukovodstvu i Tito se nije ni jednom pojavio na televiziji povodom toga (ako su lagali mene i ja lazem vas). E da i niko nije pricao da trudnice mogu da prime vakcinu, to se nije ni pomisljalo (moja majka bila trudna sa mnom :) )
(Posmatrac, 01. april 2021 12:59)
Па то време је прошлост, када ниси смео да кажеш ништа контра режиму (па макар био у праву) иначе следи голи оток. Ако такво време желимо онда нас треба жалити.

Goran

pre 3 godine

@ivan

Vakcinisana osoba stiti jedino sebe od tezeg oblika bolesti, i dalje moze da sw zarazi i da siri zarazu
(..., 1. april 2021 13:11)

Nije tačno.
Sve zavisi, može se desiti da vakcina zaštiti potpuno od infekcije, i tad vakcinisana osoba zaustavlja širenje dalje.

Može se desiti da se zarazi (asimptomatski/simptomatski), ali i tad, baš zato što se očekuje da će verovatno imati lakšu sliku se isto tako očekuje da će i manje virus moći da se replicira, i samim tim za očekivati je da ga vakcinisana osoba manje izdiše i da je nešto manje infektivna.

Ivan

pre 3 godine

Ne treba ići toliko oštro ali stvarno treba vakcinisanima omoguciti povratak sto normalnijem životu a onima drugima ukazati na to koliko negativno utiču javno zdravlje, svoje zdravlje i zdravlje drugih. Ukoliko zbog njih sve sto je do sada ostvarimo upropastimo - neka im je na cast. Treba da plate otstetu vakcinisanima kada sve pocnemo iz početka. Oni su rizik za zdravlje svih oko sebe, da li bi ste vi dozvolili da se bolesna ili zaražena osoba miva omo hleba i životnih namirnica. A oni se slobodno krecu svuda, više nego oni koji su valcinisani ili odgovorni. Rizik je. Isto kao sto je rizik zaposliti lopova u banci kao čuvara. A ovi u ks umesto da placu i samo traže zatvaranje, sede i primaju plate a rezultati njihovog rada se vide, da rade nešto da ovo sto pre prestane.

Cile

pre 3 godine

Поређење баба и жаба!
Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.

Posmatrac

pre 3 godine

Ova vest ne moze nikako da se poredi sa danasnjicom. Govorimo o ratu i vanrednoj situaciji, u kojoj su suspendovana ljudska prava.

Bolji primer je vakcinacija protiv Variole 1972. godine. Zasto se tada niko nije bunio? Jer su ljudi verovali struci, verovali rukovodstvu i Tito se nije ni jednom pojavio na televiziji povodom toga (ako su lagali mene i ja lazem vas). E da i niko nije pricao da trudnice mogu da prime vakcinu, to se nije ni pomisljalo (moja majka bila trudna sa mnom :) )

сунце ти жарко...

pre 3 godine

Јел’ нас ово прајмујете/припремате за оно што долази? Е па нећемо тако Дино...

сунце ти жарко...

pre 3 godine

Јел’ нас ово прајмујете/припремате за оно што долази? Е па нећемо тако Дино...

Posmatrac

pre 3 godine

Ova vest ne moze nikako da se poredi sa danasnjicom. Govorimo o ratu i vanrednoj situaciji, u kojoj su suspendovana ljudska prava.

Bolji primer je vakcinacija protiv Variole 1972. godine. Zasto se tada niko nije bunio? Jer su ljudi verovali struci, verovali rukovodstvu i Tito se nije ni jednom pojavio na televiziji povodom toga (ako su lagali mene i ja lazem vas). E da i niko nije pricao da trudnice mogu da prime vakcinu, to se nije ni pomisljalo (moja majka bila trudna sa mnom :) )

Cile

pre 3 godine

Поређење баба и жаба!
Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.

Leopold

pre 3 godine

I - Avgust 2020 - „Ja ću da primim prvu koja dođe i baš me briga koja je. Čekam da naši stručnjaci kažu da je dobra.“

II - Oktobar 2020 - „Ja ću primiti prvu vakcinu koja bude došla u Srbiju da bi ljudi mogli da vide koliko verujemo u to i koliko je važno. Ja ću da primim od prvog proizvođača, ko god to da bude."

III -  Decembar 2020 - "Kada mi vi sa N1 kažete da je neka vakcina loša, ja ću baš tu da primim, samo da bih pokazao narodu da su sve vakcine dobre“.

IV - Januar 2021 - "Mislim da ću za desetak dana dobiti kinesku vakcinu, kako bih pokazao ljudima da je vakcina bezbedna i kvalitetna.“

V - Januar 2021 - "Verovatno ću za vikend da primim kinesku vakcinu.“

VI - Februar 2021 - „Pozivam ljude da se vakcinišu, a ja ću smeti i imati pravo da to učinim kada se vakciniše više od milion i po, dva miliona ljudi.“

VII - Mart 2021 - „Ja sam želeo kinesku, ali koju god da mi kažu ja ću da se vakcinišem.“

VIII - Mart 2021 - „Pošto sam rekao da ću da budem sa svojim narodom, ja ću u četvrtak ili petak u Merošinu ili Žagubicu i primiću baš kinesku vakcinu.“

IX - Mart 2021 - "Imamo manjak vakcina u ovom trenutku, čekam sledeću isporuku i verujem da ću krajem nedelje ići da se vakcinišem.“

X - Danas - "Vakcinisaću se kad u Srbiju stigne sledeći kontingent Sinofarmove vakcine."

Ivan

pre 3 godine

Na ovu temu, jedan od prezivelih, i borac: "Da smo se Mi bojali tifuasa, vi bi danas bili Austro-Ugarska".

Mi-borci, seljaci iz 1. svetskog rata.
Vi-sin toga borca i njegove generacije danas.

Dejan

pre 3 godine

Поређење баба и жаба!
Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
(Cile, 1. april 2021 12:43)

Gde si to čitao na facebook-u? Šta 100% i šta je problematično kod trenutnih vakcina?
(Goran, 1. april 2021 14:11)

Testiranje svake vakcine ima 3 velike faze:

1. bez ucesca ljudi (na zivotinjama)
2. na odabranoj grupi ljudi, dobrovoljaca
3. masovna vakcinacija u kontrolisanim uslovima

Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.

Locutus

pre 3 godine

Поређење баба и жаба!
Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
(Cile, 1. april 2021 12:43)

Ne piši gluposti. Svet je bio zahvaćen ratom, vakcine su proizvođene i testirane u ko zna kakvim uslovima. Nisu one bile efikasnije, već su mnogo slabije testirane. Nauka od pre 100 godina ne može ni na koji način da se poredi sa današnjom. Jedino što tada nije bilo Interneta da svaki mrmot iznosi svoje mišljenje.

Јабучило

pre 3 godine

Ако је вакцина исправна, зашто се потписује да се прима на личну одговорност?

csc

pre 3 godine

Znaci pre 100 godina Srbija nije davala nesto ako se ne vakcinises, a sada, posle vise od 100 godina hapsi. Izgleda da nam drzava ide unazad kroz vreme. Za neku godinu ce poceti da spaljuju na lomaci.

Јабучило

pre 3 godine

I - Avgust 2020 - „Ja ću da primim prvu koja dođe i baš me briga koja je. Čekam da naši stručnjaci kažu da je dobra.“

II - Oktobar 2020 - „Ja ću primiti prvu vakcinu koja bude došla u Srbiju da bi ljudi mogli da vide koliko verujemo u to i koliko je važno. Ja ću da primim od prvog proizvođača, ko god to da bude."

III -  Decembar 2020 - "Kada mi vi sa N1 kažete da je neka vakcina loša, ja ću baš tu da primim, samo da bih pokazao narodu da su sve vakcine dobre“.

IV - Januar 2021 - "Mislim da ću za desetak dana dobiti kinesku vakcinu, kako bih pokazao ljudima da je vakcina bezbedna i kvalitetna.“

V - Januar 2021 - "Verovatno ću za vikend da primim kinesku vakcinu.“

VI - Februar 2021 - „Pozivam ljude da se vakcinišu, a ja ću smeti i imati pravo da to učinim kada se vakciniše više od milion i po, dva miliona ljudi.“

VII - Mart 2021 - „Ja sam želeo kinesku, ali koju god da mi kažu ja ću da se vakcinišem.“

VIII - Mart 2021 - „Pošto sam rekao da ću da budem sa svojim narodom, ja ću u četvrtak ili petak u Merošinu ili Žagubicu i primiću baš kinesku vakcinu.“

IX - Mart 2021 - "Imamo manjak vakcina u ovom trenutku, čekam sledeću isporuku i verujem da ću krajem nedelje ići da se vakcinišem.“

X - Danas - "Vakcinisaću se kad u Srbiju stigne sledeći kontingent Sinofarmove vakcine."
(Leopold, 01. april 2021 18:28)

Има и bonus track - "Примићу вакцину у понедељак или уторак."

Frank Underwood

pre 3 godine

Neko reče da ovaj narod nije mentalno i po obrazovanju puno odmakao od 1914. do danas. Slažem se.

Samo to nema ama baš nikakve veze o tome kakav neko ima stav o vakcinaciji. Nit su svi oni koji žele da se vakcinišu prepametni, niti su svi oni koji ne žele da se vakcinišu najgluplji, već prosto svako preispituje i promišlja na sebi svojstven način.

Jedino što je zajedničko svima je ograničenost, isključivost i ostrašćenost - jednima to klatno ide skroz na jednu stranu, drugima skroz na drugu.

Isto je i sa politikom, prosečan srpski glasač je neinteligentan, da ne upotrebim neku težu reč.

Samo što je Vučićev prosečan glasač neinteligentan ali ni ne zna da je neinteligentan, a opozicioni prosečan glasač je isto tako neinteligentan ali misli za sebe da je mnogo pametan.

Kancelar i ja

pre 3 godine

Da li ste peimetili da vecina antivaksera veruje da je Zemlja ravna ploca i da nas prskaju iz vazduha?
(Cirkus, 1. april 2021 21:06)

NE, nismo primetili, jer nije istina. Ravnozemljaši su izmišljena grupacija, upravo uvedena radi etiketiranja svih koji drugačije misle od mejnstrim narativa. Kao, "šta, ne veruješ Vučiću i Konu, pa ti mora da veruješ da je Zemlja ravna ploča".

Simpatizer

pre 3 godine

Vakcinisana osoba stiti jedino sebe od tezeg oblika bolesti, i dalje moze da se zarazi i da siri zarazu
(..., 1. april 2021 13:11)
U tome je sva poenta. Vakcinisan sam, otići ću i na revakcinaciju.Primio sam svaku vakcinu od najranijeg detinjstva do danas. Moja deca isto. Pitam lepo stručne osobe, kako ove antikovid vakcine, konkretno omogućavaju povratak normalnom životu? Kad primim i drugu vakcinu i prođe taj određeni period za stvaranje antitela, mogu li ja otići normalno kod majke, koja ne sme da primi vakcinu, bez rizika da ću joj nauditi. Kažu ne. I dalje je potrebna zaštita jer ja mogu i dalje biti nosilac virusa i zaraziti druge. Ako je to tako, kako onda ova vakcina sprečava širenje zaraze, kao što to rade evo ova vakcina pomenuta za tifus, pa za morbile, pa za polio itd? Ja sam čitao do sada da su vakcine najveće dostignuće čovečanstva jer su njenom primenom ISKORENJENE mnoge teške i neizlečive bolesti. To je tačno. Ali ova vakcina konkretno, to očigledno ne radi. Eventualno nas štiti da ne razvijemo težak oblik bolesti, ali od same bolesti me ne štiti. I dalje mogu biti zaražen i zaraziti druge. Osim smanjena pritiska na zdravstvo, razvijanja teške kliničke slike, na koji način ove vakcine sprečavaju širenje pandemije, virusa. Molim Vas, ja sam laik, mislim da je pitanje na mestu. Pa ako nije problem da se komentar objavi. Hvala.

Paaaaa

pre 3 godine

Od pocetka je bila greska sto je vakcina stvar izbora, obavezna brate i nema sta da se diskutuje. Ne mogu neki sebicnjaci i (da ne kazem pravu rec koja ih opisuje a pocinje na G) da odredjuju pravila celom drustvu...Neces da se vakcinises? OK, sam si se diskriminisao i ne mozes neke stvari kao odgovoran i normalan gradjanin koji se vakcinisao.

Samo da dodam da je moja komsinica (ortodoksni antivakser i neko ko ne veruje u koronu) danas primljena u bolnicu sa jakom upalom pluca, navijam da pobedi kako bi smo opet ukrstili misljenja...Daco, evo pozdravljam te, nadam se da si poverovalada postoji posto si se upoznala sa gospodjom Koronom.

Goran

pre 3 godine

Поређење баба и жаба!
Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
(Cile, 1. april 2021 12:43)

Gde si to čitao na facebook-u? Šta 100% i šta je problematično kod trenutnih vakcina?

Mitar

pre 3 godine

Da li se i kod primanja ranijih vakcina potpisivalo da je primamo na sopstvenu odgovornost i da ne mozemo nikoga tuziti ako nesto krene po zlu? Zna li neko?

zoordon

pre 3 godine

Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.
(Darko, 01. april 2021 14:12)

Kako možeš da dopustis objavu vaksinisanjem u oko???

Pazi stani vidi gledaj

pre 3 godine

Mene samo interesuje, ako sam primio sve vakcine do sada, i ako sam vakcinisao decu sa svim trovalentnim-petovalentnim vakcinama, i ako sam ih vakcinisao i sa dodatnim neobaveznim vakcinama za morbile, i ako imam neku odbojnost na Covid vakcinu, da li sam ja antivaxer? Jel sam deo nazadne ekipe? Niža klasa šta li? Ako bi neko bio ljubazan i pojasnio od ove vakcinisane ekipe, hvala.

Pazi stani vidi gledaj

pre 3 godine

Uporediti Pegavi tifus i Covid je isto kao uporediti Mesija i Gobelju. Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.

Nikola

pre 3 godine

bog te.. pa sto mi ne pustite komentar, nista strasno nisam napisao.. evo opet cu...
trebao je predsednik prvi da se vakcinise, kao sto je i rekao, potom zdravstveni radnici, vojska, policija, drzavni sluzbenici itd.. tako je teceno pre nego sto je stigla vakcina.. otkud sad sve ovo.. sa gore navedenima,kao obaveznim, i dobrovoljcima, sigurno bi se vakcinisao i deo onih koji se kolebaju.. i eto nama priblizno zeljene brojke vakcinisanih.
ovako mi se cini da je pritisak samo da bi jos neko vreme bili lideri, bar po necemu, u regionu.. evropi.. sta vec..
izvinjavam se zbog malih slova

PD

pre 3 godine

Izvinite, a šta je pisac hteo da kaže? Da treba da se "resetujemo" u 1914. godinu?
Pročitao sam tekst do kraja, ali mi je poenta ipak (kao) promakla.

Vlad

pre 3 godine

@Cile nijedna vakcina nije 100%...eto koliko si deziformisan...nazalost kao i vecina ljudi u Srbiji. Trenutno poenta COVID vakcine nije da spreci bolest vec da je ublazi. Da ljudi ne umiru i ne zavrse u bolnicu.

Ivan

pre 3 godine

Ne treba ići toliko oštro ali stvarno treba vakcinisanima omoguciti povratak sto normalnijem životu a onima drugima ukazati na to koliko negativno utiču javno zdravlje, svoje zdravlje i zdravlje drugih. Ukoliko zbog njih sve sto je do sada ostvarimo upropastimo - neka im je na cast. Treba da plate otstetu vakcinisanima kada sve pocnemo iz početka. Oni su rizik za zdravlje svih oko sebe, da li bi ste vi dozvolili da se bolesna ili zaražena osoba miva omo hleba i životnih namirnica. A oni se slobodno krecu svuda, više nego oni koji su valcinisani ili odgovorni. Rizik je. Isto kao sto je rizik zaposliti lopova u banci kao čuvara. A ovi u ks umesto da placu i samo traže zatvaranje, sede i primaju plate a rezultati njihovog rada se vide, da rade nešto da ovo sto pre prestane.

Zohan

pre 3 godine

Svi se busaju sve znaju dok ne krenu bliski da vam umiru. Ima toliko losih stvari na ovom svetu ali vakcina nije jedna od njih. Vakcinisite se i dajte da nastavimo normalnijim zivotom, dovoljno smo propatili.

goranh

pre 3 godine

Malo edukacije za ove luzere što pišu da vakcina tada nije postojala:

Švajcarski lekar u Srbiji 1915. godine

VOJVODA PRVI VAKCINISAN

- LUDVIK Hiršfeld se obratio svom dobrom poznaniku iz valjevskih dana, vojvodi Mišiću, sa tvrdnjom da u svojoj laboratoriji može da pripremi vakcinu za srpsku vojsku. Vojvoda mu je obećao da će se, ako uspe, prvi vakcinisati. Tako je i bilo. Vojvoda Mišić se vakcinisao prvi, za njim članovi štaba i viši oficiri, potom preko 110.000 boraca. Za uspešan rad na izradi vakcine dr Hiršfeld je odlikovan Ordenom Svetoga Save trećeg reda. Zahvaljujući ovoj vakcini srpska vojska je bez trbušnog tifusa ušla u otadžbinu - podseća Zoran Vacić i naglašava da dr Hiršfelda u trećem tomu "Vremena smrti" pominje i akademik Dobrica Ćosić.

NikolaBg

pre 3 godine

Što reče jedna žena juče, dok im ne umre neko u porodici pojedinci, neće se nit vakcinisati, nit stavljati masku u zatvorenom... To je tako uvek bilo.

momke

pre 3 godine

Problem je u tome što ćeš koštati državu i sve građane mnogo više od 2 doze vakcine kad dođe vreme za tvoje lečenje a i računaj da će jedan, verovatno vakcinisani deka, izgubiti život zbog tebe jer mu je organizam slab a vakcina nije svemoćna. Ima svoje limite kako i koliko deluje.
(kmnccn, 01. april 2021 16:21)

Ajde ne lupetaj. Sta je sa mojim parama koje placam za zdravstvo, a kod lekara me idem godinama. Sta je sa tim parama?

V

pre 3 godine

samo sto tada nisi potpisivao da ako ti se nesto desi, Boze moj, niko nije odgovoran
(dragan, 1. april 2021 14:17)

Ja sam pre operacije krajnika, kao i za carski rez (koji nisam tražila, nego je bilo hitno odlučeno da se sprovede), potpisivala taj papir vezan za odgovornost dok su me gurali u salu i usput mi brzinski saopštavali šta na njemu piše, a ja plačem i potpisujem jer ne znam šta potpisujem... i to je bilo davno, pre 17 godina, u inostranstvu.

Ne znam kako je sad u Srbiji, jedino sam slepo crevo kao tinejdžerka operisala, još davnije nego ovo iznad navedeno, tada je možda majka nešto potpisala. Uglavnom, to sa potpisivanjem nije došlo sa vakcinama.

Niko

pre 3 godine

Niski udarci i diskriminacije, tako se pretilo i za covid pasos pre godinu dana a sad se sprovodi, samo cekaju trenutak da objave ultimatum i za ovo iz naslova.

mile

pre 3 godine

Kome će da oduzme živote, vama vakcinisanima?
Šta se vi brinete, dobili ste dozu i sad ste bezbedni, ili ipak niste?
(grubijan, 1. april 2021 20:27)

A nije ti palo na pamet da mi ne mozemo evo drugu godinu da odemo na obavezni jednogodisnji pregled? Da postoje jos neke bolesti, hronicne, genetske, a sve bolnice su opet vracene u kovid rezim zbog vas. Nije ti palo na pamet da postoje roditelji stariji od 60,70 godina. Da ja brinem da li su vakcine njima razvile dovoljno antitela zbog bezmozgovica koji igraju kolo i ne nose maske

Sirupovic

pre 3 godine

Imao sam iskrenu nameru da se do juna vakcinišem, bukvalno ste me danas odvratili i ogadili smisao svega vezano za to. Vakcinacija treba da je spontana kao za sezonski grip, a ne ovo, ko je naš a ko nije.

porky's butthole

pre 3 godine

Hvala Bogu, hleb zaradjujem, ne dobijam. A znam i da ga umesim, a posebno volim svoju lepu pekaricu, kada me ujutru sačeka miris svežeg!
(Cica, 01. april 2021 15:16)

A ako se kojim slucajem zarazis, i ne daj Boze imas ozbiljne simptome, ti nemoj kod lekara, nego cepaj hleb iz tvoje lepe pekarice.

Darko

pre 3 godine

Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.

PD

pre 3 godine

Sve je pocelo onog dana kada su nas ubedili da po danu vozimo sa upaljenim svetlima :p
(Deki, 1. april 2021 15:34)

Pa da se osvete za to nasamarivanje, Srbi prestali i migavac da pale. :)

duledudule

pre 3 godine

Ja sam prelezao kovid kao i moja žena, na svu sreću bez nekih posledica. Doduše žena i dalje nema čulo mirisa. Ako se moj organizam izborio sa virusom mislim da nema potrebe da se vakcinišem. Ko želi naravno, samo napred. Malo nas sa ovim vestima tovare i prave još veći razdor izmedju ljudi koji su na rubu pucanja. Što bi neko reko izbiće rat izmedju vaksera i antivaksera. Zdravi da ste i čuvajte svoje porodice i sebe

grubijan

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo, 01. april 2021 18:34)


Kome će da oduzme živote, vama vakcinisanima?
Šta se vi brinete, dobili ste dozu i sad ste bezbedni, ili ipak niste?

Cica

pre 3 godine

Hvala Bogu, hleb zaradjujem, ne dobijam. A znam i da ga umesim, a posebno volim svoju lepu pekaricu, kada me ujutru sačeka miris svežeg!

Lolrt

pre 3 godine

Sve je pocelo onog dana kada su nas ubedili da po danu vozimo sa upaljenim svetlima :p
(Deki, 1. april 2021 15:34)

Mnogo bolja vidljivost i mnogo bezbednije vožnja. Nervira me kad neko ne upali. Svakako moderna vozila imaju estetski lepa led svetla i deluje bas moćno.

milan krojac

pre 3 godine

Dobro ovo je i logicno posto je ovaj tifus odneo preko sto hiljada ljudi i to u kratkom periodu, korona je blago receno smesna u odnosu na ovo.

pazi vidi gledaj

pre 3 godine

Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
(Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)

Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.
(Nebojsa, 01. april 2021 22:31)

Nebojsa sine požuri da preneseš tu vest Merkelovoj i Makronu, dok EU krene sa vakcinacijom sigurno će stasati još 50 novih sojeva, obezvrediće vam vaše vakcine...a njima će ove sadašnje biti beskorisne...pa satraće nas ta antivaxerska EU.

mhm

pre 3 godine

Mentalno i po obrazovanju ovaj narod nije puno odmakao od 1914.
(Stylez, 1. april 2021 12:56)

Kamo sreće da je tako, mi idemo unazad, sad smo negde u 14. veku, priča se da stižu Osmanlije.

Pera Realno

pre 3 godine

Smrtnost u BiH je 3,89 na 100 zaraženih, a u Srbiji 0,88 (John Hopkins). Verovatno je u Srbiji niža smrtnost zbog vode i zagađenog vazduha, a ne zbog vakcinacije.

NYC

pre 3 godine

Valjda je ovo slobodna zemlja ili nije. Nikom niko ne brani da se vakcinise a valjda je moje pravo da se ne vakcinisem. U cemu je problem.
(Zoran, 1. april 2021 15:31)

Problem je u tome što ako je dovoljno vas, dajete virusu priliku da evoluira i mutira. To je jedno. Drugo, ugrožavate one koji iz medicinskih razloga ne mogu da prime vakcinu — alergijske reakcije, na primer.

Mare

pre 3 godine

Komsinica moja se daklerasie kao antivakser, i dodaje da joj je cilj da se pola stanovnistva vakcinise pa ce ona tako biti zasticena kolektivnim iminitetom. Kaze ima link na fejsbuku.
Boze me sacuvaj
(Cirkus, 01. april 2021 17:14)

Radilo bi to. Jedini je problem što takvih kao ona ima još 2 miliona ovde.

Logika protiv anti...logike

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo,....)

Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!

hal9000

pre 3 godine

@Simpatizer ispravno razmišljaš, ali kao što i sam kažeš laik si pa ne poznaješ epidemiologiju i kako se bori sa zaraznim bolestima. evo da ti objasnim:
infektivne bolesti i sve bolesti generalno se mogu zauzdati na dva načina - eliminacijom i eradikacijom. eliminacija znači da se incidenca bolesti toliko smanjila u populaciji da je više ne ugrožava, bolest može lako da se indentifikuje, prati i terapijski zbrinjava. eradikacija znači potpuno iskorenjivanje bolesti. za sada su samo dve zarazne bolesti iskorenjene - variola vera i poliomijelitis. ostale su eliminisane i svedene na nivo febrilnog katara. u 90% slučajeva kad si imao simptome karakteristične za grip, izazivač nije bio virus gripa, već izazivači difterije, velikog kašlja, tuberkuloze, morbila... zahvaljujući tome što si imunizovan kao dete zaražavanje ovim bolestima manifestovalo se kao respiratorna infekcija.
niko ozbiljan nikada nije rekao da je poenta ove vakcinacije eradikacija koronavirusa, već njegovo dovođenje u blažu formu i rasterećenje bolnica.
svi ćemo se eventualno imunizovati aktivno (zaražavanjem) ili pasivno (vakcinacijom), čim brojka imunizovanih preskoči 60% progresivno se smanjuje prenošenje jer je kraći period od infekcije do oporavka, stoga si manje infektivan. vaše je da li ćete se imunizovati aktivno ili pasivno.

figuar

pre 3 godine

A gde se to potpisuje da se prima na sopstvenu odgovornost? Nigde nista nisam potpisao, a primio sam vakcinu. Ljudi, sidjite sa ravne ploce, ovo je 21. vek...

Goran

pre 3 godine

Pobednik je ovaj sto napisa da je vakcina1914 bila 100 % efikasna i ispitana. 1914 godine? Ljudi živimo u zemlji gde 50 % ljudi misli da čovek nije bio na mesecu i da je zemlja ravna ploča. Moramo da propadnemo.

Arzt aus Serbien

pre 3 godine

Nedovoljno testirane vakcine mogu da naprave veću štetu nego COVID-19. Najbolji primer za to je vakcina kompanije Cutter labs protiv dečije paralize .

danga

pre 3 godine

Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.
(Darko, 01. april 2021 14:12)
onda svi treba da je dobiju u oko, ali prvo oni koji predlazu to, pa ako sa vama bude sve u redu i drugi ce da prime

Krajišnik

pre 3 godine

Testiranje svake vakcine ima 3 velike faze:

1. bez ucesca ljudi (na zivotinjama)
2. na odabranoj grupi ljudi, dobrovoljaca
3. masovna vakcinacija u kontrolisanim uslovima

Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
(Dejan, 1. april 2021 15:10)
Ako ne dao Bog oboliš ti ili neko tvoj od kancera sa kratkim rokom za ostatak zivota i pojavi se lek koji nije prošao sve faze testiranja, ali doktori su mišljenja da je veloka šansa da se njime izleči rak. Jel ni onda ne pristaješ i čekaš da lek prođe sve faze i komisije i dobrovoljce i široku upotrebu? Pitanje je retoričko, znam da bi grebao i rukama i nogama i gazio žive i mrtve da dođeš do tog leka.
E sad, nekima je ova vakcina baš taj lek za rak. I ti si dužan da probaš da ih spaseš. Sa tim da je situacija sa COVIDOM još gora jer je zarazan, za razliku od kancera.

Zoran33

pre 3 godine

Neko je napisao da su oni koji su protiv toga da se vakcinisu priglupi mrmoti i vi ste to objavili?! Ja mislim da su oni koji su potrcali da se vakcinisu vecinom naivni,ograniceni i obezbozeni ljudi. Takodje, hvala na objavljenom komentaru.

Vuk

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo,....)
Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
(Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)
Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.
(Nebojsa, 1. april 2021 22:31)
Au Nebojša šta si ti upravo izjavio. Pa na šta bi grip do sada ličio da je tako... Momak iznad tebe je sasvim upravu. Po ko zna koji put kažem, a valja će jednom da mi objave komentar, vakcina služi za ublažavanje simptoma. Virus izbrisati NE MOŽEŠ. Dodatno, vakcina služi sada da rastereti bolnice. Da se teoretski svi vakcinišemo ovog trenutka, vi virus ne biste izbrisali već samo sprečili njegovo trenutno dejstvo. Vremena i vremena treba da bi on potpuno nestao al ni to nije sigurno. Poenta je da mlade ispod 45 ne treba terati na vakcinu jer procenat njih u bolnici zanemariv i smrtonosni isgod takođe. Stariji treba da prime. Ova današnja vakcina nije ni blizu jaka kako treba da bude jer je test faza i štošta ne znamo. Primati veliki broj vakcina u nekoliko godina nije normalno i remeti telo. Vrlo lepo mi je objasnio dečji ORL kada sam dete vodio zbog upale uha. Vakcina puno, virusi i bakterije dole, a alergeni gore. Osetljivi smo na sve živo.

Aleks_PR

pre 3 godine

A šta je bilo sa starijima od 45 godine i onima koji zbog medicinskih razloga nisu smeli da prime vakcinu?
(drmr, 1. april 2021 14:34)

Nije bilo starijih od 45 godina.

posmatrač

pre 3 godine

Na bazi čega vi koji hoćete da se vakciniše ili ste se vakcinisali vidite kao pretnju one koji neće da se vakcinišu - zar vas vakcina i imunitet koji ste zbog nje dobili neće štititi, ili ni sami u to ne verujete?

aco

pre 3 godine

Што нас више убеђујете у добробит вакцина против ковида, све вам мање верујемо.

Mare

pre 3 godine

Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.
(Pazi stani vidi gledaj, 01. april 2021 17:18)

Smrtnost od kovida nije 1% nego 3%. I bila bi jos visa da se ne hospitalizuju ljudi. Ta razlika u procentima poredeci sa tifusom 1914. upravo i predstavlja napredak medicine. Danas imas toliko znanja, lekova, cak i boca kiseonika, respiratora. O higijenskim uslovima da ne pricamo.

aalborg

pre 3 godine

Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
(Dejan, 01. april 2021 15:10)

Daj bože da nikoga iz tvoje porodice ne odnese korona do tada, kao što je na primer mog strica odnela za 9 dana, a isto tako je pametovao da ne korona ne postoji, i da njemu ne može ništa. Eto ga sada nažalost u kovčegu, 2 metra pod zemljom.

grip

pre 3 godine

Čuj ovoga, pozitivan ima 38,8 i boli ga svaka kost, pa zar druškane takve simptomr nisi imao svaki put i kod običnog gripa, izmislio si toplu vodu...

E

pre 3 godine

Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.
(Darko, 1. april 2021 14:12)

Podržavam tvoje pravo na stav i mišljenje, ali ne podržavam metode koje predlažeš... ;))

Драгиша

pre 3 godine

ја не користим дуван.
Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.

Cuce4

pre 3 godine

Krenuli ste u kampanju, vidim. Svaka čast. Ničija nije do zore, znajte to.
(Mojo, 1. april 2021 13:07)

Očigledno ni sto godina nije dovoljno da svest kod nekih ljudi evoluira.

Kolumbo

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.

Idn

pre 3 godine

Prelezao Kovid imam imunitet i dalje sto se inace zesce potcenjuje a vakcinu cu primiti kada nestane (po novim istrazivanjima minimum dve godine) i imam pravo na izbor (kao sto bih se vakcinisao da se nisam razboleo). Na zapadu je isto prosecno interesovanje za vakcinu a ovo sto citam tako lepo zvuci moraocda se vakcinise svako ko moze da radi i da ratuje kao marva da gine i da brani slobodu a sada ofuzimate slobodu jer je ndrzavi tako laske jos jedan bi ukinuo dva prava a sutra me terao u rat. Skinite se svi vise, preziveo sam rak niko ne zabranjuje cigarete i alkohol dosta vise manije

IQ300

pre 3 godine

Све сами стручњаци...Нека мало погледају у књиге да виде колико су били губици српске војске због пегавог тифуса.

Nele

pre 3 godine

"sad, nekima je ova vakcina baš taj lek za rak. I ti si dužan da probaš da ih spaseš. Sa tim da je situacija sa COVIDOM još gora jer je zarazan, za razliku od kancera.
@Krajišnik"
Ti kojima je vakcina lek i treba da se vakcinisu. Kao npr moji roditelji. Za njih je veci rizik virus od vakcine. Sto se mene tice ja nikome nisam nista DUZAN i ne pada mi napamet da rizikujem sa vakcinom. Za mene je vakcina veci rizik od virusa i a nemam nikakvu potrebu da rizikujem svoj zivot za druge, meni nepoznate osobe.
Inace, zbog svojih hronicnih alergija za mene se i ne preporucuje vakcina. Pa opet ne trazim od drugih da se vakcinisu da bi mene 'spasavali' kad ja vec ne mogu.

Mare

pre 3 godine

Kako trujete ljude samo tako , jel vam nrko naredjuje to ? Svako ima pravo izbora , svako odlucuje o svom zivotu
(duledudule, 01. april 2021 18:06)

Fali drugi deo rečenice. Onaj da uz izbor ide i odgovornost, to prati svako pravo. U ovom slučaju, ona bi se manifestovala time da ako odbiješ vakcinu npr sam plaćaš državi eventualno lečenje.
I zapitaš li se nekad šta bi bilo da su ljudi imali takvo "pravo izbora" 70-tih dok su se suzbijale velike boginje po svetu. To je danas iskorenjen virus samo zato što niko nije postavljao pitanja ljudskih prava i kvaliteta vakcina već su se zavrtali rukavi.

SP

pre 3 godine

@simpatizer Tako što kad se većina populacije vakciniše virus više nema gde i R broj (broj ljudi koji jedna osoba zarazi)padne ispod 1 i vremenom virus lagano iščezne. Kada bi se svi vakcinisali ko može do sledeće godine bi sve bilo kao i ranije. Ali pošto neće uživajte u ovoj agoniji godinama. Ako je to toliko teško shvatiti onda ne znam šta da ti kažem.

E

pre 3 godine

Ova vest ne moze nikako da se poredi sa danasnjicom. Govorimo o ratu i vanrednoj situaciji, u kojoj su suspendovana ljudska prava.

Bolji primer je vakcinacija protiv Variole 1972. godine. Zasto se tada niko nije bunio? Jer su ljudi verovali struci, verovali rukovodstvu i Tito se nije ni jednom pojavio na televiziji povodom toga (ako su lagali mene i ja lazem vas). E da i niko nije pricao da trudnice mogu da prime vakcinu, to se nije ni pomisljalo (moja majka bila trudna sa mnom :) )
(Posmatrac, 1. april 2021 12:59)

Suspendovana ljudksa prava, koja su to ljudska prava postojala pre 100 i kusur godina? :)

Drugo, meni je komšija pričao da je on u vreme variole bio vojnik, nije bilo klasične vakcine niti pitanja o komorbiditetima, nego im zarežu malo rame pa namažu virusom - njegove reči.
Tako da bih i ja, da sam tada bila neko ko odlučuje o trudnicama, izostavila iste.

Poenta ove vesti sa tifusom, kao i iskustvima iz vremena variole je upravo ta da niti je bilo vremena za test faze, niti je bilo tehnologije koja može da unapredi cepivo, niti je bilo interneta gde možeš da nađeš sve relevantne info o trenutnim vakcinama. Malo manje se pronalaze podaci za Sputnjik i Sinofarm, i to bih nazvala manom u vezi tih vakcina, jer je bitno podeliti podatke vezano za trudnice, hronične bolesnike, starosne grupe, itd. To Izrael radi u vez Fajzera, takav je i dil Izraela sa Fajzerom, a to i AZ i Oksford rade - svi podaci su celom svetu dostupni.

Cirkus

pre 3 godine

Komsinica moja se daklerasie kao antivakser, i dodaje da joj je cilj da se pola stanovnistva vakcinise pa ce ona tako biti zasticena kolektivnim iminitetom. Kaze ima link na fejsbuku.
Boze me sacuvaj

antiprotivan

pre 3 godine

da daju 100 eura ko primi svi ovi antivakseri bi potrcali da se vakcinisu
(imam resenje, 1. april 2021 19:29)

Malo je braćala. Potrčao bih za 300 evra, da bar jedan mesec preguram skromno, rešim ogrev ili slično.
A šta ćete onda vi vakcinisani kada shvatite da ste se bockali za džabe?

Todoresku

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo, 01. april 2021 18:34)
Druže, budali je nemoguće objasniti da je budala...

Goran

pre 3 godine

Поређење баба и жаба!
Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
(Cile, 1. april 2021 12:43)

Šta lupaš ti? Da da, sigurno je vakcina iz 1914 bila bolje proverena, klinički ispitana i naučnicima jasnije njene posledice nego što je slučaj dans.

Inače da si guglao saznao bi da prva vakcina za tifus potiče iz 1896 ali da je imala neželjene efekte. A sad su neke vakcine efikasne samo između 30% i 70% i to tokom dve godine.

Nick

pre 3 godine

Niste morali da idete tako daleko u proslost, ovo se desilo skoro i u Australiji, tj. slican primer. Oni koji nisu hteli da vakcinisu decu zbog epidemije skoro iskorenjene bolesti nisu bili pogodni za primanje socijalne pomoci.

Maltezer

pre 3 godine

"Uporedjujete tifus i ovo vestacko sada gde je smrtnost 0.14%?!
(filipovski990, 01. april 2021 12:48)"

BiH je do sada od koronavirusa izgubila 0.3% populacije, duplo u odnosu na ono što si napisao.
Izrael vakcinisao samo 50% građana i koronavirus pada u drugi plan.
Koji je argument da se ne vakciniše?

pivskikvasac

pre 3 godine

Nikad ne komentarišem ali sad moram. Živim u inostranstvu i zapadnjaci već prave planove sa mnom da im (za pare normalno) obezbedim vakcine u Srbiji. Tolika je jagma na zapadu da se mladi što pre vakcinišu da im se ne čeka. Danas sam video na Upwork već ima ponuda da ljudi kupe vakcinu od državljana istočnih zemalja. Dok vi citate statuse kojekakve na fejsu, dotle se bogataši utrkuju da se što pre vakcinišu. Jedan moj profesor ekonomije nam je davno savetovao - ako ste oko čega zbunjeni u životu, samo pratite pare. Gledajte šta rade bogataši i samo ih slepo kopirajte. Oni imaju širinu vizije koju mi ostali nemamo jer smo zaslepljeni problemima koji su njima trivijalni - kirija, posao, sastavljanje kraja sa krajem. Oni su već pet godina u budućnosti i tačno znaju šta rade za sebe i zašto to rade.

Pera

pre 3 godine

Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
(Logika protiv anti...logike, 01. april 2021 21:20)

Ovo je klasican primer nekoga ko prica o necemu o cemu nema pojma. Ko ne zna sta je kolektivni imunitet. Ko nema pojma o tome da su virusi iz ove porodice itekako skloni mutacijama. Da ako ostanu u cirkulaciji mogu da mutiraju u varijante koje imuni sistem vakcinisanih ne prepoznaje. Da su bolesti tipa tuberkuloze, velikog kaslja, velikih boginja iskorenjene onda kada je izvrsena masovna vakcinacija, a da se neke od njih ne bi vratile u gorim oblicima, vakcinisu se bebe... I da zato oni nevakcinisani itekako ugrozavaju zdravlje onih koji su vakcinu primili. Ali kako ti to da objasnis nekome ko znanje i mudrost crpi sa youtube i fejsbuka?

ja

pre 3 godine

Mare ajmo onda dalje.Ja sam nepušač i svi koji puše da sutra ako obole od kancera pluća nema lečenja,kao i alkoholičari,narkomani.Ne lupajte gluposti.Svako ima pravo na medicinsku pomoć.Takvi razlozi, pa krajnje glupavo..

Antivakserija bolest najmilija

pre 3 godine

Uporediti Pegavi tifus i Covid je isto kao uporediti Mesija i Gobelju. Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.
(Pazi stani vidi gledaj, 01. april 2021 17:18)
Znači smrtnost treba da bude 20% da bi ti došlo iz dupeta u glavu???

realni

pre 3 godine

super je bilo kad je bila kraljevina. Kako sada slusamo ,zalimo za tim vremenima, a koliko vidim narod se ucenjivao sa parcetom hleba. Srbija vekovima siromasna,jadna,bedna bez obzira dali je kraljevina,republika,komuna tvorevina.... Jadni bedni bili i ostali.... i nije ni cudo sto i danas zivimo u bajkama, mitovima i legendama. Lakse je lagati sebe nego spoznati istinu..... e, zato nas za 50 godina nece ni biti.

Manitu

pre 3 godine

Vakcinisana osoba stiti jedino sebe od tezeg oblika bolesti, i dalje moze da sw zarazi i da siri zarazu
(..., 01. april 2021 13:11)

Jedino sto stiti od smrti...

Bojan

pre 3 godine

Kako su Kinezi unistili virus bez vakcine? Ako gledate statistike vakcinisanja, prvi je Izrael, pa GB, Srbija negdje 4 ili 5 mjesto cini mi se, a Kine nigdje s'glave. Sta je sa Kinom? Zar nije bolje zatvoriti sve ljude na 20 dana kao Kinezi, da vojska donosi hranu na prag, nego se bockati necim sto je jos u fazi ispitivanja?

profa

pre 3 godine

@...
Vakcinisani stite sebe od tezeg oblika korone. Svi ili vecina se vakcinisemo i cao zdravo korono.. javljace se na nivou sezonske prehlade, nema zatvaranja, nema maski, nisu pune bolnice. Kapiras?

EUFORIJA

pre 3 godine

Znate li da vecina antivaksera veruje da je Zemlja ravna ploca?
(Hm, 01. april 2021 17:17)

Znas da vecina vekcinasa veruje da vakcina leci kovid...

vakcina

pre 3 godine

Treba doneti doluku da se sve bolnice vracaju u normalni rezim npr od leta i ostaviti mozda neku u kovid rezimu za slucaj da neko od vakcinisanih ipak bude tezi slucaj pa zahteva bolnicko lecenje .Ako neko od nevakcinisanih (izuzev onih koji zaista ne mogu zbog alergijskih reakcija i sl da prime vakcinu ) bude zahtevao bolnisko lecenje , neka se leci sam kod kuce jer je imao izbor da se vakcinise , a i samo ne veruju u vakcinu. Takodje sve vratiti u normalan rezim rada - radnje, kafane , sportske tereni, bioskopi da budu otvoreni bez ogranicenja i da nasa ekonomija, a i ludi koji su se vakcinisali vise ne pate zbog nekih koji i igrali kolo.

rani

pre 3 godine

Uporedjujete tifus i ovo vestacko sada gde je smrtnost 0.14%?!
(filipovski990, 01. april 2021 12:48)

Meni je prijatelj juce preminuo od korone, imao je 48 godina i bio je savrseno zdrav covek, dok se nije zarazio! Za njega i njegovu porodicu, smrtnost od korone je 100%, da li to mozes da shvatis?
Kakva ljudska prava, demokratija, sloboda govora, kada je ovakvo stanje, sta je vama? Sva prava bih suspendovao dok ovo ne prodje i naredio vakcinisanje kao obavezu za sve, osim za one koji iz zdravstvenih razloga ne smeju da prime, a oni koji nece, imali bi strogi karantin dok sve ne prodje i naravno, ako se zaraze, svaki dan lecenja bi morali da plate! Zbog necijih prava, sada su ugrozeni svi oni koji postuju mere i koji su se vakcinisali! Sta je sa njihovim pravima?

HanSolo

pre 3 godine

BiH je do sada od koronavirusa izgubila 0.3% populacije, duplo u odnosu na ono što si napisao.
Izrael vakcinisao samo 50% građana i koronavirus pada u drugi plan.
Koji je argument da se ne vakciniše?
(Maltezer, 01. april 2021 13:46)

Razumem i saglasan sam sa vama, ali ovo je ipak Srbija.. Nema spasa za nas.. Tako su nam životi očajni da moramo da izmišljamo teorije zavere da bi nam bilo bolje.. Čovek koji je malo upućen u zdravstvo zna da je veći deo vakcinisan raznih stvari od male noge.. Mi smo smešan i i u velikom pogledu neobrazovan narod koji ume da pravi ajfelovu kulu sa ustima ali u delima ne umemo da skuvamo jaje..

disko nindža

pre 3 godine

Moja je stvar kojom cu stranom puta da vozim auto. Ne moze meni niko narediti kako cu sa svojim autom da vozim. Neka svako sa svojim autom vozi kako hoce. To je njegovo pravo.

EUFORIJA

pre 3 godine

Kako su Kinezi unistili virus bez vakcine? Ako gledate statistike vakcinisanja, prvi je Izrael, pa GB, Srbija negdje 4 ili 5 mjesto cini mi se, a Kine nigdje s'glave. Sta je sa Kinom? Zar nije bolje zatvoriti sve ljude na 20 dana kao Kinezi, da vojska donosi hranu na prag, nego se bockati necim sto je jos u fazi ispitivanja?
(Bojan, 01. april 2021 16:54)
Kina = Komunizam
Europa = Demokratija
mislim da ti je sad jasnije
(komi, 01. april 2021 17:08)

Komunizam = nema zarazenih
Europa = demoktatija= zarazeni i pored vakcina.
Valjda ti je sada jasnije

Goran

pre 3 godine

@ivan

Vakcinisana osoba stiti jedino sebe od tezeg oblika bolesti, i dalje moze da sw zarazi i da siri zarazu
(..., 1. april 2021 13:11)

Nije tačno.
Sve zavisi, može se desiti da vakcina zaštiti potpuno od infekcije, i tad vakcinisana osoba zaustavlja širenje dalje.

Može se desiti da se zarazi (asimptomatski/simptomatski), ali i tad, baš zato što se očekuje da će verovatno imati lakšu sliku se isto tako očekuje da će i manje virus moći da se replicira, i samim tim za očekivati je da ga vakcinisana osoba manje izdiše i da je nešto manje infektivna.

Мина

pre 3 godine

Море, најео се овај народ 'леба, сад ни на колаче неможеш да га намамиш.Плету коло,не поштују мере, али с правом,када им се догоди"Која", заузму кревет и респиратор.

grubijan

pre 3 godine

Pa moze i sada,gloria ako si zaista ti komentarisala,znate na sta mislim?
Potrebno je da se proglasi vanredno stanje,da se proglasi elementarna nepogoda-opasnost od zarazne bolesti i tada bez pitanja moraju svi da se vakcinisu,cak i deca,svi...
(pa, 01. april 2021 13:56)


A kako će neko prinudno da me vakciniše a da pritom ne ugrozi svoj život?

Vakcinisan

pre 3 godine

Antivakseri su nizi oblik svesti. Ali cak i takvi imaju pravo na izbor. Ali s druge strane - neka za njih vaze i neka posebna pravila. Neka sami placaju lecenje kad se razbole. Mozda ce promaja u dzepovima da im malo proluftira i zapusteni mozak

NoName

pre 3 godine

A šta je bilo sa starijima od 45 godine i onima koji zbog medicinskih razloga nisu smeli da prime vakcinu?
(drmr, 1. april 2021 14:34)

Pa ostavljeni su da umru. Vakcina nije bilo za sve, izbor je pao na radno i reproduktivno sposobno stanovništvo. Što je i logično, zaštititi ljude koji mogu da rade i da se razmnožavaju. Koja je svrha u ratu koji je tad besneo zaštititi čoveka od 70 godina? Niti može da radi, niti da ratuje, niti da se razmnožava.

Владимир

pre 3 godine

Мешате бабе и жабе! Ниједна ковид вакцина није прошла одговарајућа тестирања. Самим тим њихов учинак и квалитет су под сумњом. На позивање на случај са тифусом може се гледати као на повезивање истих ствари: биолошког рата и тада о сада.

shadow

pre 3 godine

Svi treba da se vakcinišu ko neće potpiše papir da će sam snositi troškove lečenja.Ako ti je država obezbedila besplatnu vakcinu a ti bulazniš i prčaš gluposti kad se razboliš plati svoje račune jer dan lečenja teških pacijenata košta 1000 e pa puta dana u bolnici.Zašto bi ugrožavali drugima živote i bacali novac ako nam je obezbeđena besplatna vakcina ???????a to da su zdavstveni radnici postali taoci neozbiljnih i neodgovornih laprdaša ...o tome ne mogu ni da prčam

Gale

pre 3 godine

I to humano, pojedina deca u africi imale vakcine i dan danas nemaju obecani hleb.. oce li da jure ovog sto mesi kuci, sta? Pa to da neko nekom brani za hleb to niko u istoriji nije radio samo kod nas je to moguce i u africi

alba greaca

pre 3 godine

@Znate li da vecina antivaksera veruje da je Zemlja ravna ploca?
(Hm, 01. april 2021 17:17)

Za tebe ne sumnjam da bi, ako ti RTS i Pink kažu, u to poverovao, a više sam nego siguran da ne znaš ni jedan dokaz koji potvrđuje da je Zemlja okrugla?

Tačno?

Kako beše ono što jedino znaš "vakcinacija je najveće dostignuće civilizacije"?

Ccccc....i ti pričaš o ravnoj ploči?

Prijatelju, za tebe ravna ploča nema čak ni drugu stranu!

Ivan78bg

pre 3 godine

"A ko ce vama da placa troskove za nekih 3 do 5 godina kad vas odradi ta vakcina na nuspojavu?"
Odradi vakcina na nus pojavu:)I to za 3 do 5 godina,tako mu se javilo:)Stvarno vise ne znam sta ova drzava ceka.Ima zakonske poluge da proglasi obaveznu vakcinaciju.Ima i u zakonu i paleta kazni koje onda moze da kaznjava one koji se i dalje ne vakcinisu.DA zavrsimo tu pricu i ovo tupljenje mozga vise u 21 veku.

mile

pre 3 godine

Mare ajmo onda dalje.Ja sam nepušač i svi koji puše da sutra ako obole od kancera pluća nema lečenja,kao i alkoholičari,narkomani.Ne lupajte gluposti.Svako ima pravo na medicinsku pomoć.Takvi razlozi, pa krajnje glupavo..
(ja, 1. april 2021 20:15)

Kada drzava zabrani prodaju cigareta i proglasi ih nelegalnom ja cu se sloziti sa tobom. Do tada ovo je najobicnije baljezganje niskih cela bez dodirnih tacaka sa realnoscu

Nebojsa

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo,....)

Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
(Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)

Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.

kmnccn

pre 3 godine

Valjda je ovo slobodna zemlja ili nije. Nikom niko ne brani da se vakcinise a valjda je moje pravo da se ne vakcinisem. U cemu je problem.
(Zoran, 01. april 2021 15:31)

Problem je u tome što ćeš koštati državu i sve građane mnogo više od 2 doze vakcine kad dođe vreme za tvoje lečenje a i računaj da će jedan, verovatno vakcinisani deka, izgubiti život zbog tebe jer mu je organizam slab a vakcina nije svemoćna. Ima svoje limite kako i koliko deluje.

Toliko o pameti

pre 3 godine

Alo, Srbi, kad se toliko ponosite svojom "slavnom" prosloscu, zasto nikada iz nje nista niste naucili? A, da, nemate vi dovoljno dugacku pamet za to!

@Raduuuu

pre 3 godine

probajte da nam zabranite hleb i normalna ljudska prava, pa da vam sve po spisku...
(Raduuuu, 1. april 2021 17:06)

A verujes pekaru da je beli hleb bas beli, da je crni od pravog crnog brasna, da nije GMO, da mu ne trce pacovi po tom brasnu? Sto ne pravis i hleb sam kad si tako oprezan i nepoverljiv? I mnogo si agresivan, jel ti dobro?

Mare

pre 3 godine

izvini molim te ali i i drzavi placamo, cemu sluzi zdravstveno? i jos jedna stvar, kako da se ja jos nisam zarazio a ne nosim masku a + sam vikendom dok je to bilo moguce blejao po pabovima nonstop? i sad ti meni kazi, protiv cega ja to da se vakcinisem? ;)
(najjaci, 01. april 2021 19:54)

Zemljak, vakcina je protiv kovida, postoje asimptomatski slučajevi kao i oni koji se spletom sreće još nisu sreli s virusom, a zdravstveni sistem nije napravljen da radi normalno u pandemiji zarazne bolesti.
Štiklirati najjačeg u jednoj rečenici, odradio :)

alba greaca

pre 3 godine

@@Dejan To što pišeš su potpune neistine. Sve vakcine su prošle treću fazu testiranja. Ok, ne moraš da se vakcinišeš, ali zašto širiš neistine?
(T, 01. april 2021 17:06)

Lagiš, lagiš.....završetak treće faze Pfizera 31. januar 2023. - nije teško proveriti! ?

Will Mosley

pre 3 godine

ја не користим дуван.
Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
(Драгиша, 01. april 2021 19:08)

Po kojoj logici?

iridium

pre 3 godine

Uporedjujete tifus i ovo vestacko sada gde je smrtnost 0.14%?!
(filipovski990, 01. april 2021 12:48)

izgleda da je neko od tvojih imao tifus, pa sada tako razmišljas

NoName

pre 3 godine

Alo, Srbi, kad se toliko ponosite svojom "slavnom" prosloscu, zasto nikada iz nje nista niste naucili? A, da, nemate vi dovoljno dugacku pamet za to!
(Toliko o pameti, 01. april 2021 18:41)

Ali imamo prošlost, kakva je takva je, naša je. Ne izmisljamo kraljeve o kojima ne postoji ni jedna jedina pisana reč, o kojima ne postoji ni jedan jedini spomenik, ni jedan jedini grob. Samo bečki konjušari moraju da izmisljaju svoju istoriju, što je odlika svih beskičmenjaka koji puze na kolenima pred jačim. Srbi nikad slomljeni i nikad konjušari.

sir oliver

pre 3 godine

Ne piši gluposti. Svet je bio zahvaćen ratom, vakcine su proizvođene i testirane u ko zna kakvim uslovima. Nisu one bile efikasnije, već su mnogo slabije testirane. Nauka od pre 100 godina ne može ni na koji način da se poredi sa današnjom. Jedino što tada nije bilo Interneta da svaki mrmot iznosi svoje mišljenje.
(Locutus, 01. april 2021 14:36)
Tada ni doktori nisu isli na seminare po eksluzivnim svetskim lokacijama, o trosku farmaceutskih kompanija! Zivim u Fr, vakcinisacu se zato sto cu sebi olaksati zivot, ali ne mislim da ce mi ove vakcine to pomoci, nego imanje tog papira da sam vakcinisan! Vakcina, sama po sebi je jedan od 5 najvecih izuma u istoriji covecanstva, ali su korumpirani politicari i doktori doveli do toga da ne verujemo u ove protiv kovida! Nista u vezi njih nije cisto, ni iz naucnih, ni humanih pobuda! Da je "strasna" bolest u pitanju, EU bi sigurno dozvolila ruske i kineske vakcine, koje su ispitane i efikasne najmanje kao i ove zapadne! Ali ne, politika je vaznija od "spasavanja zivota"! To je najbolji dokaz koliko je bolest opasna i koliko su vakcine efikasne!

T

pre 3 godine

@Dejan To što pišeš su potpune neistine. Sve vakcine su prošle treću fazu testiranja. Ok, ne moraš da se vakcinišeš, ali zašto širiš neistine?

vlada

pre 3 godine

Da je postojao internet 1916 godine, verovatno bi Dr. Ludvik Hiršfeld, dobrovoljac Srpske vojske i tvorac petovalentne vakcine protiv kolere, pegavog tifusa i paratifusa koju je razvio u poljskoj laboratoriji srpske vojske na Krfu za manje od godinu dana (da, dobro ste procitali, za manje od godinu dana), proizveo i njome vakcinisao preko 100 000 srpskih vojnika i sačuvao ih od tifusa bio etiketiran kao pohlepni farmako-mafijaš koji želi sterilisati srpsku nejač i ugraditi im čipove, a vojvoda Mišić, koji je prvi primio vakcinu i na čiju inicijativu je vakcinisana srpska vojska bi bio etiketiran kao lobista vakser, koji je uzeo pare da progura vakcinu međ' narodom. Ljudi, ja znam da svako ima pravo na izbor, ali sta je sa drustvenom odgovornoscu? Ovosamo od sebe nece proci. A vi se zanosite teorijama zavere, dubokom drzavom, cipovima i raznoraznim glupostima koje se mogu procitati u zadnje vreme .....

veljko

pre 3 godine

Ova vest ne moze nikako da se poredi sa danasnjicom. Govorimo o ratu i vanrednoj situaciji, u kojoj su suspendovana ljudska prava.

Bolji primer je vakcinacija protiv Variole 1972. godine. Zasto se tada niko nije bunio? Jer su ljudi verovali struci, verovali rukovodstvu i Tito se nije ni jednom pojavio na televiziji povodom toga (ako su lagali mene i ja lazem vas). E da i niko nije pricao da trudnice mogu da prime vakcinu, to se nije ni pomisljalo (moja majka bila trudna sa mnom :) )
(Posmatrac, 01. april 2021 12:59)
Па то време је прошлост, када ниси смео да кажеш ништа контра режиму (па макар био у праву) иначе следи голи оток. Ако такво време желимо онда нас треба жалити.

Mortal

pre 3 godine

Nisu mi jasni likovi koji porede smrtnost sada i 1914. Pa šta mislite koliko bi bila smrtnost od Kovida bila 1914 bez bolnica, terapije, kiseonika, respiratora...? Jel ste normalni? Prošli bi isto kao sa španskim gripom. Imali smo skoro H1N1 grip koji je u stvari taj španski grip, i koliko je ljudi umrlo? A?

niki lauda

pre 3 godine

naravno da necu da se vakcinisem nikada ali nikada zato sa te vakcine zajebite. samo normalan se nece vakcinisati. slusam narod neki kako se raduju sto ce da se vakcinisu o mojj boze ima li te.. nikada vakcina nikadaa.....

Crven Cvet

pre 3 godine

Pozitivan ! Temperatura 38 sa 8 ! Boli svaka koska u telu, na oci ne mogu da gledam, o bolu u glavi, necu ni da govorim ! Sad zamislite da neko ko ima pridruzene bolesti dozivi ovako nesto.. Ko hoce da se vakcinise, neka se vakcinise, ko nece, i to je ok. Svakodobro

Ernesto ce

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo, 01. april 2021 18:34)

kolumbo jesi li cuo da i vakcinisani mogu sa sire virus , da i vakcinisani mogu da se razbole i razboljevaju se u velikom broju oko mene ?!!!! nisi ? zato sto si zabio glavu u pesak .

Sve posteno

pre 3 godine

"Može.
Kad mi sve vratite do dinara što sam godinama uplaćivao za zdravstveno osiguranje.
(Predrag, 01. april 2021 18:28)"

Moze, ali onda da se odreknes bilo kakve usluge javnog zdravstva od sad za ubuduce i naravno da se cifra umanji za sve usluge koje si imao od javnog zdravstva (do sada) ti ili neko ko je osiguran preko tebe (ako ti i tvoji niste nista koristili onda sve sto si uplatio) :)

komi

pre 3 godine

Kako su Kinezi unistili virus bez vakcine? Ako gledate statistike vakcinisanja, prvi je Izrael, pa GB, Srbija negdje 4 ili 5 mjesto cini mi se, a Kine nigdje s'glave. Sta je sa Kinom? Zar nije bolje zatvoriti sve ljude na 20 dana kao Kinezi, da vojska donosi hranu na prag, nego se bockati necim sto je jos u fazi ispitivanja?
(Bojan, 01. april 2021 16:54)
Kina = Komunizam
Europa = Demokratija
mislim da ti je sad jasnije

EUFORIJA

pre 3 godine

Svi treba da se vakcinišu ko neće potpiše papir da će sam snositi troškove lečenja.Ako ti je država obezbedila besplatnu vakcinu a ti bulazniš i prčaš gluposti kad se razboliš plati svoje račune jer dan lečenja teških pacijenata košta 1000 e pa puta dana u bolnici.Zašto bi ugrožavali drugima živote i bacali novac ako nam je obezbeđena besplatna vakcina ???????a to da su zdavstveni radnici postali taoci neozbiljnih i neodgovornih laprdaša ...o tome ne mogu ni da prčam
(shadow, 01. april 2021 17:16)
Vakcina nije besplatna, to ces osetiti ti ili tvoja deca. Kome onaj koji nece da se vakcinise ugrožava zivot? Da nije mozda onom koji se vakcinisao? Zar taj nije zasticen? Ili onom koji isto nece da se vakcinise?

lal

pre 3 godine

Mare ajmo onda dalje.Ja sam nepušač i svi koji puše da sutra ako obole od kancera pluća nema lečenja,kao i alkoholičari,narkomani.Ne lupajte gluposti.Svako ima pravo na medicinsku pomoć.Takvi razlozi, pa krajnje glupavo..
(ja, 01. april 2021 20:15)
pakla cigareta vredi 50 dinara, a kosta 350... pusaci su svoj potencijalni rak preplatili...

dblagoje

pre 3 godine

"panke".Vakcina te stiti tako sto onemogucava razmnozavanje na veliko.Smanjuje do 90 %.Dakle,sanse da umres su za toliko smanjene...Najprostije sto mogu da kazem.Samo odelo sa sopsvetnim kisenikom, odelom ,VC soljom ...moze da ne da da virus ne udje u telo,na jednu ili vise supljina.

Dejan

pre 3 godine

Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
(Dejan, 01. april 2021 15:10)

Daj bože da nikoga iz tvoje porodice ne odnese korona do tada, kao što je na primer mog strica odnela za 9 dana, a isto tako je pametovao da ne korona ne postoji, i da njemu ne može ništa. Eto ga sada nažalost u kovčegu, 2 metra pod zemljom.
(aalborg, 1. april 2021 22:12)

"Pametovao da korona ne postoji" ? Pa na koji nacin si to povezao sa onim sto sam ja napisao ? Niti sam pametovao, niti iznosio teorije zavere. Naveo sam cinjenice i prostu logiku. Ako se ne slazes, samo napred.

Ono sto je fascinantno je da kod nas ne postoji sredina - jedni misle da svi bezuslovno treba da se vakcinisu, jer su potencijalne dugorocne posledice paranoja/izmisljotina, sto je podjednako besmisleno i primitivno, kao i stav drugih, koji misle da korona ne postoji i/ili da vakcinu ne treba primiti nikada i ni pod kojim uslovima. A istina je, naravno, u sredini. Samo treba razmisljati sopstvenom glavom, a ne televizorom.

Stana

pre 3 godine

Neka mi drzava da ono sto mi odbija za doprinose svaki mesec i nema potrebe da se natezemo. Zbog mene nijedan lekar u drzavnoj ustanovi nece imati problem!!!

Јабучило

pre 3 godine

Ako ne dao Bog oboliš ti ili neko tvoj od kancera sa kratkim rokom za ostatak zivota i pojavi se lek koji nije prošao sve faze testiranja, ali doktori su mišljenja da je veloka šansa da se njime izleči rak. Jel ni onda ne pristaješ i čekaš da lek prođe sve faze i komisije i dobrovoljce i široku upotrebu? Pitanje je retoričko, znam da bi grebao i rukama i nogama i gazio žive i mrtve da dođeš do tog leka.
E sad, nekima je ova vakcina baš taj lek za rak. I ti si dužan da probaš da ih spaseš. Sa tim da je situacija sa COVIDOM još gora jer je zarazan, za razliku od kancera.
(Krajišnik, 01. april 2021 16:44)

Није исто. Вакцину не морам да примим, могу да се уздам у природан имунитет. А ти пишеш о стварном питању живота или смрти. Колика је вероватноћа да умре неко ко оболи од рака, а колика да умре неко ко је оболео од ковида? За прво не знам, али је сигурно значајно више од 3% што је горња процена за ковид.

Asdf

pre 3 godine

Testiranje svake vakcine ima 3 velike faze:

1. bez ucesca ljudi (na zivotinjama)
2. na odabranoj grupi ljudi, dobrovoljaca
3. masovna vakcinacija u kontrolisanim uslovima

Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
(Dejan, 1. april 2021 15:10)

Zasto lazes ajde reci? Nemoguce da stvarmo mislis da je ovo treca faza. Sve vakcine su vec imale ispitivanje u trecoj fazi. Mnoge studije su objavljene i u lancetu. Cemu potreba za laznim informacijama, koga zelite da odvratite od sigurne vakcinacije?

najjaci

pre 3 godine

Kako trujete ljude samo tako , jel vam nrko naredjuje to ? Svako ima pravo izbora , svako odlucuje o svom zivotu
(duledudule, 01. april 2021 18:06)

Fali drugi deo rečenice. Onaj da uz izbor ide i odgovornost, to prati svako pravo. U ovom slučaju, ona bi se manifestovala time da ako odbiješ vakcinu npr sam plaćaš državi eventualno lečenje.
I zapitaš li se nekad šta bi bilo da su ljudi imali takvo "pravo izbora" 70-tih dok su se suzbijale velike boginje po svetu. To je danas iskorenjen virus samo zato što niko nije postavljao pitanja ljudskih prava i kvaliteta vakcina već su se zavrtali rukavi.
(Mare, 1. april 2021 19:01)

izvini molim te ali i i drzavi placamo, cemu sluzi zdravstveno? i jos jedna stvar, kako da se ja jos nisam zarazio a ne nosim masku a + sam vikendom dok je to bilo moguce blejao po pabovima nonstop? i sad ti meni kazi, protiv cega ja to da se vakcinisem? ;)

Statistika nasa dika

pre 3 godine

@Malteze Prema podacima SZO od coorone je u BiH preminulo oko 6600 ljudi. Procena broja stanovnistva za 2019 je 3.300.000. Upotrebom matematike dolazi se do 0,2%. Puno je i to, svaki zivot je dragocen no nije 0,3%. Elem za samo 6 godine od popisa procena je 0k0 250 hiljada manje ljudi u BiH (po popisu je bilo oko 3,65 Mil). Znaci 40000 (oko 1,2 %) manje godisnje i bez ovog zla.

Svarog

pre 3 godine

Odavno sma pricao da su Karadjordjevici stoka, ali eto sad vidite. Mislim da ne treba oduzimati hranu i vodu iz usta pa cak i najgorem neprijatelju, a ne svojoj naciji. Karadjordjevici = Slobodan Milosevic. Samo da se zna, Karadjordje nije bio stoka za razliku od njegovih potomaka na dalje.

pa

pre 3 godine

Ovako bi trebalo i sad, nije se stanje uma velikog dijela nacije promijenilo nešto od 1914...
(gloria, 1. april 2021 12:58)
Pa moze i sada,gloria ako si zaista ti komentarisala,znate na sta mislim?
Potrebno je da se proglasi vanredno stanje,da se proglasi elementarna nepogoda-opasnost od zarazne bolesti i tada bez pitanja moraju svi da se vakcinisu,cak i deca,svi...

Dejan

pre 3 godine

@Dejan To što pišeš su potpune neistine. Sve vakcine su prošle treću fazu testiranja. Ok, ne moraš da se vakcinišeš, ali zašto širiš neistine?
(T, 1. april 2021 17:06)

Gde i kako su prosle trecu fazu ? Kada i kako su uspeli da spakuju trecu fazu kada vakcine nisu ni godinu dana stare ? To sto je neko brze-bolje precrtao "treca faza" na to-do listi, ne znaci da su ove vakcine zaista prosle jednako temeljno testiranje kao druge vakcine. Ako tvrdis da to nije tacno, molim te navedi neki relevantan izvor informacija. Ja cu se prvi radovati ako nisam u pravu.

I ko je rekao da necu da se vakcinisem ? Naprotiv, apsolutno smatram da se treba vakcinisati i vakcinisacu se. Samo necu da jurcam kao muva bez glave.

alba greaca

pre 3 godine

@Uporediti Pegavi tifus i Covid je isto kao uporediti Mesija i Gobelju. Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.
(Pazi stani vidi gledaj, 01. april 2021 17:18)

Preterao si, smrtnost od strašnog Covida je 0,05%!

Asdf

pre 3 godine

Mene samo interesuje, ako sam primio sve vakcine do sada, i ako sam vakcinisao decu sa svim trovalentnim-petovalentnim vakcinama, i ako sam ih vakcinisao i sa dodatnim neobaveznim vakcinama za morbile, i ako imam neku odbojnost na Covid vakcinu, da li sam ja antivaxer? Jel sam deo nazadne ekipe? Niža klasa šta li? Ako bi neko bio ljubazan i pojasnio od ove vakcinisane ekipe, hvala.
(Pazi stani vidi gledaj, 1. april 2021 20:11)

Jesi.

Ivan78bg

pre 3 godine

@Peki
Jel si ti nekad procitao koje sve posledice mogu da se dobiju od konzumiranje brufena ili ne dao bog aspirina?Aspirin je posebno zajeban.Daleko zajebaniji od ovih vakcina.

zasto sirite neistine?

pre 3 godine

@Didi "Da pisem ponovo!Tifus,kolera,kuga i bolesti protiv kojih smo vakcinisani kao djeca su bakterijske.Protiv virusnih bolesti postoji vakcina ali se moras svake godine vakcinisati kao kod gripa i to samo protiv nekih sojeva jer virus veoma brzo mutira.E sad koliko je pametno ne znam i antibiotik je dobar protiv bakterijskih bolesti ali umjereno jer postanes rezistentan itd.
(didi, 03. april 2021 10:49"
Nije toliko problem sto verujete u neistine, ali ih prezentujete drugima a oni to prihvate bez provere. I jos ponavljate!! Vakcine koje se dobijaju u detinjstvu i mladosti, a koje stite od sledecih virusa: morbila, rubeole, hepatitisb, poliomijelitisa.. (u nasem delu sveta, u ostatku sveta ih ima jos)

Peki

pre 3 godine

Zasto lazes ajde reci? Nemoguce da stvarmo mislis da je ovo treca faza. Sve vakcine su vec imale ispitivanje u trecoj fazi. Mnoge studije su objavljene i u lancetu. Cemu potreba za laznim informacijama, koga zelite da odvratite od sigurne vakcinacije?
(Asdf, 2. april 2021 00:04)

Ovo pise na Consent Form za Fajzerovu vaccin. Dosta vise sa vasim manipulacijama!

“I understand the known risks and the potential benefits of receiving the Pfizer Vaccine, and I understand there may be risks to the Pfizer Vaccine that are not known at this time.
I understand that the FDA has authorized use of the Pfizer Vaccine under an Emergency Use Authorization (EUA) and that there is currently not enough scientific evidence available for the FDA to fully approve this or any other COVID-19 vaccine. I nonetheless request and consent to the Pfizer Vaccine being given to me.”

https://www.emoryhealthcare.org/ui/pdfs/covid/english-pfizer-vaccine-consent-form.pdf

Prevod bi otprilike bio:

Razumem POZNATE rizke i POTENCIJALNE benefite primanja Fajzer vakcine, i razumem da mogu postojati rizici Fajzer vakcine koji nisu poznati u ovom trenutku.
Razumem da je FDA autorizovala Fajzer vakcinu za hitnu upotrebu i da trenutno ne postoji dovoljno naucnih dokaza da bi FDA potpuno odobrila ovu ili neku drugu Kovid-19 vakcinu.
Bez obzira na to zahtevam i prihvatam da dobijem Fajzerovu vakcinu.

Pa ko voli nek’ izvoli.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

Zar se nismo ni malo pomerili od 1914?
Bravo! Aj'mo u XV vek da vidimo kako je bilo.
(Stanislav, 01. april 2021 17:20)

1914. smo bili neko i nešto. Razmišljanje kao što je tvoje, samo odražava nacionalno posrnuće.

semafor

pre 3 godine

"... a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
(Dejan, 1. april 2021 15:10)"

Slažem se da je to vaše pravo. Dok čekate da vidite rezultate treće faze i da li smo dobro mi koji smo vakcinisani, evo par vesti o onima koji nisu imali I NEĆE NI IMATI tu priliku: moj otac, kumova majka, kumova sestra, burazerova tašta, kolegin otac, komšijin otac, kolega iz firme sa kojom sarađujemo, dvojica iz druge firme sa kojima radimo... Za mene su rezultati treće faze donekle potisnuti u odnosu na ove rezultate "nulte" faze. Poštujte to, kao što ja poštujem vaš strah i želju da sačekate.

Nema citanja, citanje nam je uvalio zapad

pre 3 godine

@Ivan78bg, 2. april 2021 23:45)

Nije procitao. On ne cita. On nema koncentraciju za bilo sta sto traje duze od 4.5 minuta na youtube-u

HeadsUp

pre 3 godine

Ako neko misli d ga ugrožavam, nek se vakciniše. Ako ga i dalje ugrožavm, onda neko nešto laže...
(Pele, 2. april 2021 22:20)

Ugrozavas me. Ne mogu u kupovinu kad hocu, ne mogu u kafanu uopste, ne mogu na fudbal uopste, prosle godine nisam mogao na more... Eto tako me ugrozavas.

Da si se ti i ostala vecina vakcinisala, bilo bi 20-30 zarazenih dnevno, 0 smrtnih slucajeva, i sve bi funkcionisalo kao do 2019.

Igor

pre 3 godine

@А пошто се неки залажу и да невакцинисани не треба да буду лечени, додао бих да том логиком пушаче не треба лечити од рака. Увиђаш ли сад логички проблем?
(Јабучило, 2. april 2021 10:55)

Ne postoji logicki problem. I nevakcinisani i pusaci se trebaju leciti, ali iskljucivo o svom trosku. Nije humano ne leciti ih uospste ali nije ni u redu da lecenje za njih placamo svi mi iz istog budzeta. I jedni i drugi znaju da koji su realni rizici njihovih postupaka, ma molim lepo, plati pa klati.

aca

pre 3 godine

Kolumbo


ako si vakcinisan to znaci da si zasticen?!kako onda neko ko je nevakcinisan moze da te zarazi genije.
(panke, 01. april 2021 22:12)

Molim redakciju b92 da objavi clanak gde se objasnjava kako funkcionise kolektivni imunitet

Ljiljana

pre 3 godine

To uopšte nije za poređenje. Tada nije postajala farmaceutska mafija, niti su se vodili biološki ratovi kao sad. Znam lično toliko ljudi koji su jedva preživeli vakcinaciju. I čemu toliki pritisak, ako vakcina štiti samo vakcinisanog, a pri tom, i dalje može da prenese virus. Da vam priče nisu toliko šuplje i kontradiktorne, ne bi ljudi imali toliki otpor. Samo i dalje navaljujte.

Slobo

pre 3 godine

Ако је вакцина исправна, зашто се потписује да се прима на личну одговорност?
(Јабучило, 1. april 2021 14:39) # Link komentara
Preporučujem (+212)Ne preporučujem (-101)

Zato sto u slucaju bilo kakve bolesti posle vakcinisanja, pacijent moze da podnese tuzbu uz tvrdnju da mu je bolest izazvala upravo vakcina.

aca

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo,....)
Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
(Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)
Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.
(Nebojsa, 1. april 2021 22:31)
Au Nebojša šta si ti upravo izjavio. Pa na šta bi grip do sada ličio da je tako... Momak iznad tebe je sasvim upravu. Po ko zna koji put kažem, a valja će jednom da mi objave komentar, vakcina služi za ublažavanje simptoma. Virus izbrisati NE MOŽEŠ. Dodatno, vakcina služi sada da rastereti bolnice. Da se teoretski svi vakcinišemo ovog trenutka, vi virus ne biste izbrisali već samo sprečili njegovo trenutno dejstvo. Vremena i vremena treba da bi on potpuno nestao al ni to nije sigurno. Poenta je da mlade ispod 45 ne treba terati na vakcinu jer procenat njih u bolnici zanemariv i smrtonosni isgod takođe. Stariji treba da prime. Ova današnja vakcina nije ni blizu jaka kako treba da bude jer je test faza i štošta ne znamo. Primati veliki broj vakcina u nekoliko godina nije normalno i remeti telo. Vrlo lepo mi je objasnio dečji ORL kada sam dete vodio zbog upale uha. Vakcina puno, virusi i bakterije dole, a alergeni gore. Osetljivi smo na sve živo.
(Vuk, 01. april 2021 23:17)

Pa grip se i menja stalno. Svake godine se za severnu hemisferu prave vakcine za sojeve koji su bili najaktivniji na juznoj.

Lazar

pre 3 godine

@Darko ne verujem ni da ti znaš šta je čip, koliki može da bude, u kojoj okolini može da funkcioniše, šta može da radi, pomoću čega se napaja...

HeadsUp

pre 3 godine

ја не користим дуван.
Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
(Драгиша, 01. april 2021 19:08)

Moze. Ali pod odredjenim uslovima:

1) Da se od svake pakle fabrici duvana plati onoliko koliko ona inace zaradjuje, dakle 50 dinara, drzavi da ide PDV na to, dakle jos 10 dinara, a da SVE OSTALO ide na namenski racun pusaca za lecenje. Onog ko plati paklicu, a ne svim pusacima ili u budzet.

2) Da se zaposlenima naplacuje SAMO porez na zaradu, a penziono i zdravstvo da mogu da biram hocu li uopste da platim i kome, kao i pod kojim uslovima.

3) Da gorivo kosta onoliko koliko zaradjuje busotina, rafinerija i pumpa (nekih 20-30% cene litra) a da drzava uzima samo PDV a ne i akcizu koja je umobolno velika.

Pa kad drzava bankrotira u roku od odmah, da se svi lepo iselimo za Nemacku.

loptozemljaš

pre 3 godine

Nekad bez hleba, danas bez mora a neki, bogami, i bez života... Kako god okreneš antivakseri izvuku deblji kraj. Prirodna selekcija. Pametniji opstaju.

Јабучило

pre 3 godine

ја не користим дуван.
Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
(Драгиша, 01. april 2021 19:08)

Po kojoj logici?
(Will Mosley, 01. april 2021 20:43)

По истој по којој се неки залажу да вакцинација буде обавезна. А пошто се неки залажу и да невакцинисани не треба да буду лечени, додао бих да том логиком пушаче не треба лечити од рака. Увиђаш ли сад логички проблем?

Peki

pre 3 godine

(Ivan78bg, 2. april 2021 23:45)

То што кажеш је чиста замена теза и манипулација, поређење са бруфеном. Поредити ризик од нуспојава лека који се корити деценијама и мРНК вакцина које нису ни потпуно одобрене већ само за хитну употребу???
Срам те било!

Nine

pre 3 godine

da daju 100 eura ko primi svi ovi antivakseri bi potrcali da se vakcinisu
(imam resenje, 1. april 2021 19:29)

Malo je braćala. Potrčao bih za 300 evra, da bar jedan mesec preguram skromno, rešim ogrev ili slično.
A šta ćete onda vi vakcinisani kada shvatite da ste se bockali za džabe?
(antiprotivan, 01. april 2021 21:50)

Ja se nisam bockao za džabe. Bockao sam se da bih bar malo doprineo da se sve ovo završi i da možemo da se vratimo normalnim životima.

Olja

pre 3 godine

"Razumem POZNATE rizke i POTENCIJALNE benefite primanja Fajzer vakcine, i razumem da mogu postojati rizici Fajzer vakcine koji nisu poznati u ovom trenutku.
Razumem da je FDA autorizovala Fajzer vakcinu za hitnu upotrebu i da trenutno ne postoji dovoljno naucnih dokaza da bi FDA potpuno odobrila ovu ili neku drugu Kovid-19 vakcinu.
Bez obzira na to zahtevam i prihvatam da dobijem Fajzerovu vakcinu.

Pa ko voli nek’ izvoli."
(Peki, 2. april 2021 16:23)

Pa ? Šta dokazuješ sa ovim ? Treću fazu ? Greška.

Fajzer vakcina je u četvrtoj fazi ispitivanja vakcine, a ne u trećoj.

Sve odobrene vakcine prošle su treću fazu.

Četvrta faza kliničkih ispitivanja počela je onog trenutka kada je vakcina zvanično odobrena za tržište ( odnosno kad je ispitivanjima u trećoj fazi utvrđeno da je bezbedna).
Četvrta faza je praćenje efikasnosti nakon puštanja u promet. Tu spada i prijavljivanje neželjenih dejstava od strane lekara nadležnim institucijama. Takođe se izvode i nezavisne studije procene efikasnosti i bezbednosti, te studije upravo rade i naši stručnjaci.

didi

pre 3 godine

Tifus,kolera itd. su bakterijske bolesti i mi kao djeca smo vakcinisani protiv bakterijskih bolesti a ne virusnih.Vakcine za virus kao npr.gripa postoji ali se svake godine moras vakcinisati jer brzo mutira tako da prvo tu napravite razliku pa onda pisite stiva.

drmr

pre 3 godine

ја не користим дуван.
Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
(Драгиша, 01. april 2021 19:08)

Već plaćamo, jel znaš kolike su akcize i pdv na cigarete? 2,5 eura najjeftinija pakla...

Ksantija

pre 3 godine

Korona je opasnija od tifusa, pored svih opreza, mera i sredstava i kapaciteta kojima raspolaže zdravstvo danas, smrtnost je opet oko 3%, i taj broj se odmah povećava kad naiđe žešći talas, dok je smrtnost od tifusa u uslovima rata, zbijene vojske i skoro nikakve higijene i mera predostrožnosti bila oko 10%. Inače da je smrtnost od korone i 1% kako neki lažu to je opet ogroman broj, tolika nam nije bila ni smrtnost vojske za vreme ratova devedesetih.

Predrag

pre 3 godine

Samo bih uveo sledeće: Od 01.06. ko dobije korona virus, a nije se vakcinisao, da plati sve troškove lečenja.

P.S. Šta misle antivakcinaši, da će im ubrizgati čip kroz vakcinu, da će im izrasti rogovi ili rep ?

Zoran Kljaic

pre 3 godine

Glavna stvar je da je bila obavezna bez potpisivanja preuzimanja odgovornosti. Kako da se samoinicijativno cijepim na vlastitu odgovornost? Posto nisam hemicar, biolog, doktor virusolog ili sta tako pa nemam znanje ocekujem da oni koji to znaje imaju preuzmu inicijtivu i u ime drzave preuzmu odgovornost a ne ja ovako neuk po tom pitanju. A za one koji napadaju pitanje: ako prostitutka ima triper pa ga i ti dobijes tko je odgovoran. Samo o a ili i ti? Nosi masku, drzi distancu jer je to jos uvek obaveza bez obzira vakcinisao se ili ne pa si siguran. Mome sinu college kosta 35hiljada dolara godina i jos dvojica nailaze u sledecih 6 godina. Da se meni nesto desi tko ce dati skoro pola miliona dolara za njihovo skolovanje? Biden ili Vucic ako se cepim u Srbiji. Zato necu da dolazim i gotovo. Imam insurance ako umrem od bilo koje bolesti, 7 nesreci ili nasilno ali ne i ako preuzmem odgovornost. Nemam u slucaju suicida ili dobrovoljno na svoju odgovornost.

didi

pre 3 godine

Da pisem ponovo!Tifus,kolera,kuga i bolesti protiv kojih smo vakcinisani kao djeca su bakterijske.Protiv virusnih bolesti postoji vakcina ali se moras svake godine vakcinisati kao kod gripa i to samo protiv nekih sojeva jer virus veoma brzo mutira.E sad koliko je pametno ne znam i antibiotik je dobar protiv bakterijskih bolesti ali umjereno jer postanes rezistentan itd.

morate da razmisljate, makar i na silu

pre 3 godine

@Vuce - ne lupaj, u bolnicama je sad veci procenat mladjih, radno sposobnih i u reproduktivnom dobu! U redu je ako neces vakcinu, ali kazi kako jeste!

Čala Čalesa

pre 3 godine

Porede avaksioti koronu i grip i kažu da je korona kao malo teži grip!! Kažu 1% smrtnost...A indijanci jel isto 1% od 500.000 zaraženih od korone u Srbiji za godinu dana i to sa svim merama(bez mera bi bilo i 1 milion) i 50.000 od gripa(bez ikakvih mera)?

Veliki brat

pre 3 godine

i jos jedna stvar, kako da se ja jos nisam zarazio a ne nosim masku a + sam vikendom dok je to bilo moguce blejao po pabovima nonstop? i sad ti meni kazi, protiv cega ja to da se vakcinisem? ;)
(najjaci, 1. april 2021 19:54)

Otkud znaš da se nisi zarazio? To što nisi imao nikakve simptome ne znači da se nisi zarazio.
Drugo, duža izloženost virusu u malim koncentracijama nedovoljnim da virus nadjača imuni sistem može dovesti do stvaranja imuniteta koji u preko 90% slučajeva može da odbrani organizam i od veće koncentracije virusa, osim ako je neko više sati u društvu zaraženih osoba koje ne nose maske.


Ono što treba da bude referentan papir je da li neko ima antitela i da li je razvio bar delimičan imunitet na virus, a ne da li se vakcinisao ili nije.
Ako je neko pre 2 sedmice preležao virus, da li to znači da sad mora odmah i da se vakciniše da bi ostvario neka prava iako ima u potpunosti stečen imunitet? Sa druge strane, bar 10%, a možda i značajno više ima onih koji su se vakcinisali, a nisu stekli imunitet, što govori broj onih koji su se 3-4 sedmice nakon vakcinacije zarazili - samo, država ne priča o ovome da se ne bi rušio mit o 100% učinku vakcine.

Naravno, to što vakcina ne deluje na 100% vakcinisanih ne znači da se ne treba vakcinisati, samo po meni ne treba to da li se neko vakcinisao ili ne da bude uslov, već da li je razvio bar delimičan imunitet na virus. Međutim, država neće da finansira serološke testove, a većina neće to sama da plati.

Cile

pre 3 godine

Поређење баба и жаба!
Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.

сунце ти жарко...

pre 3 godine

Јел’ нас ово прајмујете/припремате за оно што долази? Е па нећемо тако Дино...

Ivan

pre 3 godine

Ne treba ići toliko oštro ali stvarno treba vakcinisanima omoguciti povratak sto normalnijem životu a onima drugima ukazati na to koliko negativno utiču javno zdravlje, svoje zdravlje i zdravlje drugih. Ukoliko zbog njih sve sto je do sada ostvarimo upropastimo - neka im je na cast. Treba da plate otstetu vakcinisanima kada sve pocnemo iz početka. Oni su rizik za zdravlje svih oko sebe, da li bi ste vi dozvolili da se bolesna ili zaražena osoba miva omo hleba i životnih namirnica. A oni se slobodno krecu svuda, više nego oni koji su valcinisani ili odgovorni. Rizik je. Isto kao sto je rizik zaposliti lopova u banci kao čuvara. A ovi u ks umesto da placu i samo traže zatvaranje, sede i primaju plate a rezultati njihovog rada se vide, da rade nešto da ovo sto pre prestane.

Paaaaa

pre 3 godine

Od pocetka je bila greska sto je vakcina stvar izbora, obavezna brate i nema sta da se diskutuje. Ne mogu neki sebicnjaci i (da ne kazem pravu rec koja ih opisuje a pocinje na G) da odredjuju pravila celom drustvu...Neces da se vakcinises? OK, sam si se diskriminisao i ne mozes neke stvari kao odgovoran i normalan gradjanin koji se vakcinisao.

Samo da dodam da je moja komsinica (ortodoksni antivakser i neko ko ne veruje u koronu) danas primljena u bolnicu sa jakom upalom pluca, navijam da pobedi kako bi smo opet ukrstili misljenja...Daco, evo pozdravljam te, nadam se da si poverovalada postoji posto si se upoznala sa gospodjom Koronom.

Darko

pre 3 godine

Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.

Dejan

pre 3 godine

Поређење баба и жаба!
Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
(Cile, 1. april 2021 12:43)

Gde si to čitao na facebook-u? Šta 100% i šta je problematično kod trenutnih vakcina?
(Goran, 1. april 2021 14:11)

Testiranje svake vakcine ima 3 velike faze:

1. bez ucesca ljudi (na zivotinjama)
2. na odabranoj grupi ljudi, dobrovoljaca
3. masovna vakcinacija u kontrolisanim uslovima

Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.

figuar

pre 3 godine

A gde se to potpisuje da se prima na sopstvenu odgovornost? Nigde nista nisam potpisao, a primio sam vakcinu. Ljudi, sidjite sa ravne ploce, ovo je 21. vek...

NikolaBg

pre 3 godine

Što reče jedna žena juče, dok im ne umre neko u porodici pojedinci, neće se nit vakcinisati, nit stavljati masku u zatvorenom... To je tako uvek bilo.

Zohan

pre 3 godine

Svi se busaju sve znaju dok ne krenu bliski da vam umiru. Ima toliko losih stvari na ovom svetu ali vakcina nije jedna od njih. Vakcinisite se i dajte da nastavimo normalnijim zivotom, dovoljno smo propatili.

Јабучило

pre 3 godine

Ако је вакцина исправна, зашто се потписује да се прима на личну одговорност?

Goran

pre 3 godine

Поређење баба и жаба!
Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
(Cile, 1. april 2021 12:43)

Gde si to čitao na facebook-u? Šta 100% i šta je problematično kod trenutnih vakcina?

porky's butthole

pre 3 godine

Hvala Bogu, hleb zaradjujem, ne dobijam. A znam i da ga umesim, a posebno volim svoju lepu pekaricu, kada me ujutru sačeka miris svežeg!
(Cica, 01. april 2021 15:16)

A ako se kojim slucajem zarazis, i ne daj Boze imas ozbiljne simptome, ti nemoj kod lekara, nego cepaj hleb iz tvoje lepe pekarice.

shadow

pre 3 godine

Svi treba da se vakcinišu ko neće potpiše papir da će sam snositi troškove lečenja.Ako ti je država obezbedila besplatnu vakcinu a ti bulazniš i prčaš gluposti kad se razboliš plati svoje račune jer dan lečenja teških pacijenata košta 1000 e pa puta dana u bolnici.Zašto bi ugrožavali drugima živote i bacali novac ako nam je obezbeđena besplatna vakcina ???????a to da su zdavstveni radnici postali taoci neozbiljnih i neodgovornih laprdaša ...o tome ne mogu ni da prčam

Ivan78bg

pre 3 godine

"A ko ce vama da placa troskove za nekih 3 do 5 godina kad vas odradi ta vakcina na nuspojavu?"
Odradi vakcina na nus pojavu:)I to za 3 do 5 godina,tako mu se javilo:)Stvarno vise ne znam sta ova drzava ceka.Ima zakonske poluge da proglasi obaveznu vakcinaciju.Ima i u zakonu i paleta kazni koje onda moze da kaznjava one koji se i dalje ne vakcinisu.DA zavrsimo tu pricu i ovo tupljenje mozga vise u 21 veku.

Logika protiv anti...logike

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo,....)

Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!

kmnccn

pre 3 godine

Valjda je ovo slobodna zemlja ili nije. Nikom niko ne brani da se vakcinise a valjda je moje pravo da se ne vakcinisem. U cemu je problem.
(Zoran, 01. april 2021 15:31)

Problem je u tome što ćeš koštati državu i sve građane mnogo više od 2 doze vakcine kad dođe vreme za tvoje lečenje a i računaj da će jedan, verovatno vakcinisani deka, izgubiti život zbog tebe jer mu je organizam slab a vakcina nije svemoćna. Ima svoje limite kako i koliko deluje.

NYC

pre 3 godine

Valjda je ovo slobodna zemlja ili nije. Nikom niko ne brani da se vakcinise a valjda je moje pravo da se ne vakcinisem. U cemu je problem.
(Zoran, 1. april 2021 15:31)

Problem je u tome što ako je dovoljno vas, dajete virusu priliku da evoluira i mutira. To je jedno. Drugo, ugrožavate one koji iz medicinskih razloga ne mogu da prime vakcinu — alergijske reakcije, na primer.

Zoran33

pre 3 godine

Neko je napisao da su oni koji su protiv toga da se vakcinisu priglupi mrmoti i vi ste to objavili?! Ja mislim da su oni koji su potrcali da se vakcinisu vecinom naivni,ograniceni i obezbozeni ljudi. Takodje, hvala na objavljenom komentaru.

Locutus

pre 3 godine

Поређење баба и жаба!
Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
(Cile, 1. april 2021 12:43)

Ne piši gluposti. Svet je bio zahvaćen ratom, vakcine su proizvođene i testirane u ko zna kakvim uslovima. Nisu one bile efikasnije, već su mnogo slabije testirane. Nauka od pre 100 godina ne može ni na koji način da se poredi sa današnjom. Jedino što tada nije bilo Interneta da svaki mrmot iznosi svoje mišljenje.

Vakcinisan

pre 3 godine

Antivakseri su nizi oblik svesti. Ali cak i takvi imaju pravo na izbor. Ali s druge strane - neka za njih vaze i neka posebna pravila. Neka sami placaju lecenje kad se razbole. Mozda ce promaja u dzepovima da im malo proluftira i zapusteni mozak

Nebojsa

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo,....)

Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
(Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)

Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.

Vuk

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo,....)
Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
(Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)
Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.
(Nebojsa, 1. april 2021 22:31)
Au Nebojša šta si ti upravo izjavio. Pa na šta bi grip do sada ličio da je tako... Momak iznad tebe je sasvim upravu. Po ko zna koji put kažem, a valja će jednom da mi objave komentar, vakcina služi za ublažavanje simptoma. Virus izbrisati NE MOŽEŠ. Dodatno, vakcina služi sada da rastereti bolnice. Da se teoretski svi vakcinišemo ovog trenutka, vi virus ne biste izbrisali već samo sprečili njegovo trenutno dejstvo. Vremena i vremena treba da bi on potpuno nestao al ni to nije sigurno. Poenta je da mlade ispod 45 ne treba terati na vakcinu jer procenat njih u bolnici zanemariv i smrtonosni isgod takođe. Stariji treba da prime. Ova današnja vakcina nije ni blizu jaka kako treba da bude jer je test faza i štošta ne znamo. Primati veliki broj vakcina u nekoliko godina nije normalno i remeti telo. Vrlo lepo mi je objasnio dečji ORL kada sam dete vodio zbog upale uha. Vakcina puno, virusi i bakterije dole, a alergeni gore. Osetljivi smo na sve živo.

profa

pre 3 godine

@...
Vakcinisani stite sebe od tezeg oblika korone. Svi ili vecina se vakcinisemo i cao zdravo korono.. javljace se na nivou sezonske prehlade, nema zatvaranja, nema maski, nisu pune bolnice. Kapiras?

grubijan

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo, 01. april 2021 18:34)


Kome će da oduzme živote, vama vakcinisanima?
Šta se vi brinete, dobili ste dozu i sad ste bezbedni, ili ipak niste?

Cica

pre 3 godine

Hvala Bogu, hleb zaradjujem, ne dobijam. A znam i da ga umesim, a posebno volim svoju lepu pekaricu, kada me ujutru sačeka miris svežeg!

csc

pre 3 godine

Znaci pre 100 godina Srbija nije davala nesto ako se ne vakcinises, a sada, posle vise od 100 godina hapsi. Izgleda da nam drzava ide unazad kroz vreme. Za neku godinu ce poceti da spaljuju na lomaci.

Krajišnik

pre 3 godine

Testiranje svake vakcine ima 3 velike faze:

1. bez ucesca ljudi (na zivotinjama)
2. na odabranoj grupi ljudi, dobrovoljaca
3. masovna vakcinacija u kontrolisanim uslovima

Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
(Dejan, 1. april 2021 15:10)
Ako ne dao Bog oboliš ti ili neko tvoj od kancera sa kratkim rokom za ostatak zivota i pojavi se lek koji nije prošao sve faze testiranja, ali doktori su mišljenja da je veloka šansa da se njime izleči rak. Jel ni onda ne pristaješ i čekaš da lek prođe sve faze i komisije i dobrovoljce i široku upotrebu? Pitanje je retoričko, znam da bi grebao i rukama i nogama i gazio žive i mrtve da dođeš do tog leka.
E sad, nekima je ova vakcina baš taj lek za rak. I ti si dužan da probaš da ih spaseš. Sa tim da je situacija sa COVIDOM još gora jer je zarazan, za razliku od kancera.

aalborg

pre 3 godine

Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
(Dejan, 01. april 2021 15:10)

Daj bože da nikoga iz tvoje porodice ne odnese korona do tada, kao što je na primer mog strica odnela za 9 dana, a isto tako je pametovao da ne korona ne postoji, i da njemu ne može ništa. Eto ga sada nažalost u kovčegu, 2 metra pod zemljom.

momke

pre 3 godine

Problem je u tome što ćeš koštati državu i sve građane mnogo više od 2 doze vakcine kad dođe vreme za tvoje lečenje a i računaj da će jedan, verovatno vakcinisani deka, izgubiti život zbog tebe jer mu je organizam slab a vakcina nije svemoćna. Ima svoje limite kako i koliko deluje.
(kmnccn, 01. april 2021 16:21)

Ajde ne lupetaj. Sta je sa mojim parama koje placam za zdravstvo, a kod lekara me idem godinama. Sta je sa tim parama?

niki lauda

pre 3 godine

naravno da necu da se vakcinisem nikada ali nikada zato sa te vakcine zajebite. samo normalan se nece vakcinisati. slusam narod neki kako se raduju sto ce da se vakcinisu o mojj boze ima li te.. nikada vakcina nikadaa.....

mile

pre 3 godine

Kome će da oduzme živote, vama vakcinisanima?
Šta se vi brinete, dobili ste dozu i sad ste bezbedni, ili ipak niste?
(grubijan, 1. april 2021 20:27)

A nije ti palo na pamet da mi ne mozemo evo drugu godinu da odemo na obavezni jednogodisnji pregled? Da postoje jos neke bolesti, hronicne, genetske, a sve bolnice su opet vracene u kovid rezim zbog vas. Nije ti palo na pamet da postoje roditelji stariji od 60,70 godina. Da ja brinem da li su vakcine njima razvile dovoljno antitela zbog bezmozgovica koji igraju kolo i ne nose maske

E

pre 3 godine

Ova vest ne moze nikako da se poredi sa danasnjicom. Govorimo o ratu i vanrednoj situaciji, u kojoj su suspendovana ljudska prava.

Bolji primer je vakcinacija protiv Variole 1972. godine. Zasto se tada niko nije bunio? Jer su ljudi verovali struci, verovali rukovodstvu i Tito se nije ni jednom pojavio na televiziji povodom toga (ako su lagali mene i ja lazem vas). E da i niko nije pricao da trudnice mogu da prime vakcinu, to se nije ni pomisljalo (moja majka bila trudna sa mnom :) )
(Posmatrac, 1. april 2021 12:59)

Suspendovana ljudksa prava, koja su to ljudska prava postojala pre 100 i kusur godina? :)

Drugo, meni je komšija pričao da je on u vreme variole bio vojnik, nije bilo klasične vakcine niti pitanja o komorbiditetima, nego im zarežu malo rame pa namažu virusom - njegove reči.
Tako da bih i ja, da sam tada bila neko ko odlučuje o trudnicama, izostavila iste.

Poenta ove vesti sa tifusom, kao i iskustvima iz vremena variole je upravo ta da niti je bilo vremena za test faze, niti je bilo tehnologije koja može da unapredi cepivo, niti je bilo interneta gde možeš da nađeš sve relevantne info o trenutnim vakcinama. Malo manje se pronalaze podaci za Sputnjik i Sinofarm, i to bih nazvala manom u vezi tih vakcina, jer je bitno podeliti podatke vezano za trudnice, hronične bolesnike, starosne grupe, itd. To Izrael radi u vez Fajzera, takav je i dil Izraela sa Fajzerom, a to i AZ i Oksford rade - svi podaci su celom svetu dostupni.

Kolumbo

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.

Posmatrac

pre 3 godine

Ova vest ne moze nikako da se poredi sa danasnjicom. Govorimo o ratu i vanrednoj situaciji, u kojoj su suspendovana ljudska prava.

Bolji primer je vakcinacija protiv Variole 1972. godine. Zasto se tada niko nije bunio? Jer su ljudi verovali struci, verovali rukovodstvu i Tito se nije ni jednom pojavio na televiziji povodom toga (ako su lagali mene i ja lazem vas). E da i niko nije pricao da trudnice mogu da prime vakcinu, to se nije ni pomisljalo (moja majka bila trudna sa mnom :) )

Lolrt

pre 3 godine

Sve je pocelo onog dana kada su nas ubedili da po danu vozimo sa upaljenim svetlima :p
(Deki, 1. april 2021 15:34)

Mnogo bolja vidljivost i mnogo bezbednije vožnja. Nervira me kad neko ne upali. Svakako moderna vozila imaju estetski lepa led svetla i deluje bas moćno.

rani

pre 3 godine

Uporedjujete tifus i ovo vestacko sada gde je smrtnost 0.14%?!
(filipovski990, 01. april 2021 12:48)

Meni je prijatelj juce preminuo od korone, imao je 48 godina i bio je savrseno zdrav covek, dok se nije zarazio! Za njega i njegovu porodicu, smrtnost od korone je 100%, da li to mozes da shvatis?
Kakva ljudska prava, demokratija, sloboda govora, kada je ovakvo stanje, sta je vama? Sva prava bih suspendovao dok ovo ne prodje i naredio vakcinisanje kao obavezu za sve, osim za one koji iz zdravstvenih razloga ne smeju da prime, a oni koji nece, imali bi strogi karantin dok sve ne prodje i naravno, ako se zaraze, svaki dan lecenja bi morali da plate! Zbog necijih prava, sada su ugrozeni svi oni koji postuju mere i koji su se vakcinisali! Sta je sa njihovim pravima?

mile

pre 3 godine

Mare ajmo onda dalje.Ja sam nepušač i svi koji puše da sutra ako obole od kancera pluća nema lečenja,kao i alkoholičari,narkomani.Ne lupajte gluposti.Svako ima pravo na medicinsku pomoć.Takvi razlozi, pa krajnje glupavo..
(ja, 1. april 2021 20:15)

Kada drzava zabrani prodaju cigareta i proglasi ih nelegalnom ja cu se sloziti sa tobom. Do tada ovo je najobicnije baljezganje niskih cela bez dodirnih tacaka sa realnoscu

Ivan

pre 3 godine

Na ovu temu, jedan od prezivelih, i borac: "Da smo se Mi bojali tifuasa, vi bi danas bili Austro-Ugarska".

Mi-borci, seljaci iz 1. svetskog rata.
Vi-sin toga borca i njegove generacije danas.

Sirupovic

pre 3 godine

Imao sam iskrenu nameru da se do juna vakcinišem, bukvalno ste me danas odvratili i ogadili smisao svega vezano za to. Vakcinacija treba da je spontana kao za sezonski grip, a ne ovo, ko je naš a ko nije.

Gale

pre 3 godine

I to humano, pojedina deca u africi imale vakcine i dan danas nemaju obecani hleb.. oce li da jure ovog sto mesi kuci, sta? Pa to da neko nekom brani za hleb to niko u istoriji nije radio samo kod nas je to moguce i u africi

Antivakserija bolest najmilija

pre 3 godine

Uporediti Pegavi tifus i Covid je isto kao uporediti Mesija i Gobelju. Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.
(Pazi stani vidi gledaj, 01. april 2021 17:18)
Znači smrtnost treba da bude 20% da bi ti došlo iz dupeta u glavu???

PD

pre 3 godine

Izvinite, a šta je pisac hteo da kaže? Da treba da se "resetujemo" u 1914. godinu?
Pročitao sam tekst do kraja, ali mi je poenta ipak (kao) promakla.

pivskikvasac

pre 3 godine

Nikad ne komentarišem ali sad moram. Živim u inostranstvu i zapadnjaci već prave planove sa mnom da im (za pare normalno) obezbedim vakcine u Srbiji. Tolika je jagma na zapadu da se mladi što pre vakcinišu da im se ne čeka. Danas sam video na Upwork već ima ponuda da ljudi kupe vakcinu od državljana istočnih zemalja. Dok vi citate statuse kojekakve na fejsu, dotle se bogataši utrkuju da se što pre vakcinišu. Jedan moj profesor ekonomije nam je davno savetovao - ako ste oko čega zbunjeni u životu, samo pratite pare. Gledajte šta rade bogataši i samo ih slepo kopirajte. Oni imaju širinu vizije koju mi ostali nemamo jer smo zaslepljeni problemima koji su njima trivijalni - kirija, posao, sastavljanje kraja sa krajem. Oni su već pet godina u budućnosti i tačno znaju šta rade za sebe i zašto to rade.

Pera

pre 3 godine

Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
(Logika protiv anti...logike, 01. april 2021 21:20)

Ovo je klasican primer nekoga ko prica o necemu o cemu nema pojma. Ko ne zna sta je kolektivni imunitet. Ko nema pojma o tome da su virusi iz ove porodice itekako skloni mutacijama. Da ako ostanu u cirkulaciji mogu da mutiraju u varijante koje imuni sistem vakcinisanih ne prepoznaje. Da su bolesti tipa tuberkuloze, velikog kaslja, velikih boginja iskorenjene onda kada je izvrsena masovna vakcinacija, a da se neke od njih ne bi vratile u gorim oblicima, vakcinisu se bebe... I da zato oni nevakcinisani itekako ugrozavaju zdravlje onih koji su vakcinu primili. Ali kako ti to da objasnis nekome ko znanje i mudrost crpi sa youtube i fejsbuka?

Todoresku

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo, 01. april 2021 18:34)
Druže, budali je nemoguće objasniti da je budala...

Svarog

pre 3 godine

Odavno sma pricao da su Karadjordjevici stoka, ali eto sad vidite. Mislim da ne treba oduzimati hranu i vodu iz usta pa cak i najgorem neprijatelju, a ne svojoj naciji. Karadjordjevici = Slobodan Milosevic. Samo da se zna, Karadjordje nije bio stoka za razliku od njegovih potomaka na dalje.

Vlad

pre 3 godine

@Cile nijedna vakcina nije 100%...eto koliko si deziformisan...nazalost kao i vecina ljudi u Srbiji. Trenutno poenta COVID vakcine nije da spreci bolest vec da je ublazi. Da ljudi ne umiru i ne zavrse u bolnicu.

Pazi stani vidi gledaj

pre 3 godine

Uporediti Pegavi tifus i Covid je isto kao uporediti Mesija i Gobelju. Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.

vakcina

pre 3 godine

Treba doneti doluku da se sve bolnice vracaju u normalni rezim npr od leta i ostaviti mozda neku u kovid rezimu za slucaj da neko od vakcinisanih ipak bude tezi slucaj pa zahteva bolnicko lecenje .Ako neko od nevakcinisanih (izuzev onih koji zaista ne mogu zbog alergijskih reakcija i sl da prime vakcinu ) bude zahtevao bolnisko lecenje , neka se leci sam kod kuce jer je imao izbor da se vakcinise , a i samo ne veruju u vakcinu. Takodje sve vratiti u normalan rezim rada - radnje, kafane , sportske tereni, bioskopi da budu otvoreni bez ogranicenja i da nasa ekonomija, a i ludi koji su se vakcinisali vise ne pate zbog nekih koji i igrali kolo.

Manitu

pre 3 godine

Vakcinisana osoba stiti jedino sebe od tezeg oblika bolesti, i dalje moze da sw zarazi i da siri zarazu
(..., 01. april 2021 13:11)

Jedino sto stiti od smrti...

Mare

pre 3 godine

Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.
(Pazi stani vidi gledaj, 01. april 2021 17:18)

Smrtnost od kovida nije 1% nego 3%. I bila bi jos visa da se ne hospitalizuju ljudi. Ta razlika u procentima poredeci sa tifusom 1914. upravo i predstavlja napredak medicine. Danas imas toliko znanja, lekova, cak i boca kiseonika, respiratora. O higijenskim uslovima da ne pricamo.

veljko

pre 3 godine

Ova vest ne moze nikako da se poredi sa danasnjicom. Govorimo o ratu i vanrednoj situaciji, u kojoj su suspendovana ljudska prava.

Bolji primer je vakcinacija protiv Variole 1972. godine. Zasto se tada niko nije bunio? Jer su ljudi verovali struci, verovali rukovodstvu i Tito se nije ni jednom pojavio na televiziji povodom toga (ako su lagali mene i ja lazem vas). E da i niko nije pricao da trudnice mogu da prime vakcinu, to se nije ni pomisljalo (moja majka bila trudna sa mnom :) )
(Posmatrac, 01. april 2021 12:59)
Па то време је прошлост, када ниси смео да кажеш ништа контра режиму (па макар био у праву) иначе следи голи оток. Ако такво време желимо онда нас треба жалити.

Kancelar i ja

pre 3 godine

Da li ste peimetili da vecina antivaksera veruje da je Zemlja ravna ploca i da nas prskaju iz vazduha?
(Cirkus, 1. april 2021 21:06)

NE, nismo primetili, jer nije istina. Ravnozemljaši su izmišljena grupacija, upravo uvedena radi etiketiranja svih koji drugačije misle od mejnstrim narativa. Kao, "šta, ne veruješ Vučiću i Konu, pa ti mora da veruješ da je Zemlja ravna ploča".

T

pre 3 godine

@Dejan To što pišeš su potpune neistine. Sve vakcine su prošle treću fazu testiranja. Ok, ne moraš da se vakcinišeš, ali zašto širiš neistine?

disko nindža

pre 3 godine

Moja je stvar kojom cu stranom puta da vozim auto. Ne moze meni niko narediti kako cu sa svojim autom da vozim. Neka svako sa svojim autom vozi kako hoce. To je njegovo pravo.

SP

pre 3 godine

@simpatizer Tako što kad se većina populacije vakciniše virus više nema gde i R broj (broj ljudi koji jedna osoba zarazi)padne ispod 1 i vremenom virus lagano iščezne. Kada bi se svi vakcinisali ko može do sledeće godine bi sve bilo kao i ranije. Ali pošto neće uživajte u ovoj agoniji godinama. Ako je to toliko teško shvatiti onda ne znam šta da ti kažem.

Maltezer

pre 3 godine

"Uporedjujete tifus i ovo vestacko sada gde je smrtnost 0.14%?!
(filipovski990, 01. april 2021 12:48)"

BiH je do sada od koronavirusa izgubila 0.3% populacije, duplo u odnosu na ono što si napisao.
Izrael vakcinisao samo 50% građana i koronavirus pada u drugi plan.
Koji je argument da se ne vakciniše?

najjaci

pre 3 godine

Kako trujete ljude samo tako , jel vam nrko naredjuje to ? Svako ima pravo izbora , svako odlucuje o svom zivotu
(duledudule, 01. april 2021 18:06)

Fali drugi deo rečenice. Onaj da uz izbor ide i odgovornost, to prati svako pravo. U ovom slučaju, ona bi se manifestovala time da ako odbiješ vakcinu npr sam plaćaš državi eventualno lečenje.
I zapitaš li se nekad šta bi bilo da su ljudi imali takvo "pravo izbora" 70-tih dok su se suzbijale velike boginje po svetu. To je danas iskorenjen virus samo zato što niko nije postavljao pitanja ljudskih prava i kvaliteta vakcina već su se zavrtali rukavi.
(Mare, 1. april 2021 19:01)

izvini molim te ali i i drzavi placamo, cemu sluzi zdravstveno? i jos jedna stvar, kako da se ja jos nisam zarazio a ne nosim masku a + sam vikendom dok je to bilo moguce blejao po pabovima nonstop? i sad ti meni kazi, protiv cega ja to da se vakcinisem? ;)

Nele

pre 3 godine

"sad, nekima je ova vakcina baš taj lek za rak. I ti si dužan da probaš da ih spaseš. Sa tim da je situacija sa COVIDOM još gora jer je zarazan, za razliku od kancera.
@Krajišnik"
Ti kojima je vakcina lek i treba da se vakcinisu. Kao npr moji roditelji. Za njih je veci rizik virus od vakcine. Sto se mene tice ja nikome nisam nista DUZAN i ne pada mi napamet da rizikujem sa vakcinom. Za mene je vakcina veci rizik od virusa i a nemam nikakvu potrebu da rizikujem svoj zivot za druge, meni nepoznate osobe.
Inace, zbog svojih hronicnih alergija za mene se i ne preporucuje vakcina. Pa opet ne trazim od drugih da se vakcinisu da bi mene 'spasavali' kad ja vec ne mogu.

Мина

pre 3 godine

Море, најео се овај народ 'леба, сад ни на колаче неможеш да га намамиш.Плету коло,не поштују мере, али с правом,када им се догоди"Која", заузму кревет и респиратор.

dblagoje

pre 3 godine

"panke".Vakcina te stiti tako sto onemogucava razmnozavanje na veliko.Smanjuje do 90 %.Dakle,sanse da umres su za toliko smanjene...Najprostije sto mogu da kazem.Samo odelo sa sopsvetnim kisenikom, odelom ,VC soljom ...moze da ne da da virus ne udje u telo,na jednu ili vise supljina.

Mare

pre 3 godine

Kako trujete ljude samo tako , jel vam nrko naredjuje to ? Svako ima pravo izbora , svako odlucuje o svom zivotu
(duledudule, 01. april 2021 18:06)

Fali drugi deo rečenice. Onaj da uz izbor ide i odgovornost, to prati svako pravo. U ovom slučaju, ona bi se manifestovala time da ako odbiješ vakcinu npr sam plaćaš državi eventualno lečenje.
I zapitaš li se nekad šta bi bilo da su ljudi imali takvo "pravo izbora" 70-tih dok su se suzbijale velike boginje po svetu. To je danas iskorenjen virus samo zato što niko nije postavljao pitanja ljudskih prava i kvaliteta vakcina već su se zavrtali rukavi.

pa

pre 3 godine

Ovako bi trebalo i sad, nije se stanje uma velikog dijela nacije promijenilo nešto od 1914...
(gloria, 1. april 2021 12:58)
Pa moze i sada,gloria ako si zaista ti komentarisala,znate na sta mislim?
Potrebno je da se proglasi vanredno stanje,da se proglasi elementarna nepogoda-opasnost od zarazne bolesti i tada bez pitanja moraju svi da se vakcinisu,cak i deca,svi...

Bojan

pre 3 godine

Kako su Kinezi unistili virus bez vakcine? Ako gledate statistike vakcinisanja, prvi je Izrael, pa GB, Srbija negdje 4 ili 5 mjesto cini mi se, a Kine nigdje s'glave. Sta je sa Kinom? Zar nije bolje zatvoriti sve ljude na 20 dana kao Kinezi, da vojska donosi hranu na prag, nego se bockati necim sto je jos u fazi ispitivanja?

Драгиша

pre 3 godine

ја не користим дуван.
Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.

pazi vidi gledaj

pre 3 godine

Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
(Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)

Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.
(Nebojsa, 01. april 2021 22:31)

Nebojsa sine požuri da preneseš tu vest Merkelovoj i Makronu, dok EU krene sa vakcinacijom sigurno će stasati još 50 novih sojeva, obezvrediće vam vaše vakcine...a njima će ove sadašnje biti beskorisne...pa satraće nas ta antivaxerska EU.

Cuce4

pre 3 godine

Krenuli ste u kampanju, vidim. Svaka čast. Ničija nije do zore, znajte to.
(Mojo, 1. april 2021 13:07)

Očigledno ni sto godina nije dovoljno da svest kod nekih ljudi evoluira.

Toliko o pameti

pre 3 godine

Alo, Srbi, kad se toliko ponosite svojom "slavnom" prosloscu, zasto nikada iz nje nista niste naucili? A, da, nemate vi dovoljno dugacku pamet za to!

Idn

pre 3 godine

Prelezao Kovid imam imunitet i dalje sto se inace zesce potcenjuje a vakcinu cu primiti kada nestane (po novim istrazivanjima minimum dve godine) i imam pravo na izbor (kao sto bih se vakcinisao da se nisam razboleo). Na zapadu je isto prosecno interesovanje za vakcinu a ovo sto citam tako lepo zvuci moraocda se vakcinise svako ko moze da radi i da ratuje kao marva da gine i da brani slobodu a sada ofuzimate slobodu jer je ndrzavi tako laske jos jedan bi ukinuo dva prava a sutra me terao u rat. Skinite se svi vise, preziveo sam rak niko ne zabranjuje cigarete i alkohol dosta vise manije

aco

pre 3 godine

Што нас више убеђујете у добробит вакцина против ковида, све вам мање верујемо.

HanSolo

pre 3 godine

BiH je do sada od koronavirusa izgubila 0.3% populacije, duplo u odnosu na ono što si napisao.
Izrael vakcinisao samo 50% građana i koronavirus pada u drugi plan.
Koji je argument da se ne vakciniše?
(Maltezer, 01. april 2021 13:46)

Razumem i saglasan sam sa vama, ali ovo je ipak Srbija.. Nema spasa za nas.. Tako su nam životi očajni da moramo da izmišljamo teorije zavere da bi nam bilo bolje.. Čovek koji je malo upućen u zdravstvo zna da je veći deo vakcinisan raznih stvari od male noge.. Mi smo smešan i i u velikom pogledu neobrazovan narod koji ume da pravi ajfelovu kulu sa ustima ali u delima ne umemo da skuvamo jaje..

iridium

pre 3 godine

Uporedjujete tifus i ovo vestacko sada gde je smrtnost 0.14%?!
(filipovski990, 01. april 2021 12:48)

izgleda da je neko od tvojih imao tifus, pa sada tako razmišljas

grip

pre 3 godine

Čuj ovoga, pozitivan ima 38,8 i boli ga svaka kost, pa zar druškane takve simptomr nisi imao svaki put i kod običnog gripa, izmislio si toplu vodu...

realni

pre 3 godine

super je bilo kad je bila kraljevina. Kako sada slusamo ,zalimo za tim vremenima, a koliko vidim narod se ucenjivao sa parcetom hleba. Srbija vekovima siromasna,jadna,bedna bez obzira dali je kraljevina,republika,komuna tvorevina.... Jadni bedni bili i ostali.... i nije ni cudo sto i danas zivimo u bajkama, mitovima i legendama. Lakse je lagati sebe nego spoznati istinu..... e, zato nas za 50 godina nece ni biti.

Cirkus

pre 3 godine

Komsinica moja se daklerasie kao antivakser, i dodaje da joj je cilj da se pola stanovnistva vakcinise pa ce ona tako biti zasticena kolektivnim iminitetom. Kaze ima link na fejsbuku.
Boze me sacuvaj

alba greaca

pre 3 godine

@Znate li da vecina antivaksera veruje da je Zemlja ravna ploca?
(Hm, 01. april 2021 17:17)

Za tebe ne sumnjam da bi, ako ti RTS i Pink kažu, u to poverovao, a više sam nego siguran da ne znaš ni jedan dokaz koji potvrđuje da je Zemlja okrugla?

Tačno?

Kako beše ono što jedino znaš "vakcinacija je najveće dostignuće civilizacije"?

Ccccc....i ti pričaš o ravnoj ploči?

Prijatelju, za tebe ravna ploča nema čak ni drugu stranu!

Goran

pre 3 godine

Pobednik je ovaj sto napisa da je vakcina1914 bila 100 % efikasna i ispitana. 1914 godine? Ljudi živimo u zemlji gde 50 % ljudi misli da čovek nije bio na mesecu i da je zemlja ravna ploča. Moramo da propadnemo.

Frank Underwood

pre 3 godine

Neko reče da ovaj narod nije mentalno i po obrazovanju puno odmakao od 1914. do danas. Slažem se.

Samo to nema ama baš nikakve veze o tome kakav neko ima stav o vakcinaciji. Nit su svi oni koji žele da se vakcinišu prepametni, niti su svi oni koji ne žele da se vakcinišu najgluplji, već prosto svako preispituje i promišlja na sebi svojstven način.

Jedino što je zajedničko svima je ograničenost, isključivost i ostrašćenost - jednima to klatno ide skroz na jednu stranu, drugima skroz na drugu.

Isto je i sa politikom, prosečan srpski glasač je neinteligentan, da ne upotrebim neku težu reč.

Samo što je Vučićev prosečan glasač neinteligentan ali ni ne zna da je neinteligentan, a opozicioni prosečan glasač je isto tako neinteligentan ali misli za sebe da je mnogo pametan.

Asdf

pre 3 godine

Mene samo interesuje, ako sam primio sve vakcine do sada, i ako sam vakcinisao decu sa svim trovalentnim-petovalentnim vakcinama, i ako sam ih vakcinisao i sa dodatnim neobaveznim vakcinama za morbile, i ako imam neku odbojnost na Covid vakcinu, da li sam ja antivaxer? Jel sam deo nazadne ekipe? Niža klasa šta li? Ako bi neko bio ljubazan i pojasnio od ove vakcinisane ekipe, hvala.
(Pazi stani vidi gledaj, 1. april 2021 20:11)

Jesi.

komi

pre 3 godine

Kako su Kinezi unistili virus bez vakcine? Ako gledate statistike vakcinisanja, prvi je Izrael, pa GB, Srbija negdje 4 ili 5 mjesto cini mi se, a Kine nigdje s'glave. Sta je sa Kinom? Zar nije bolje zatvoriti sve ljude na 20 dana kao Kinezi, da vojska donosi hranu na prag, nego se bockati necim sto je jos u fazi ispitivanja?
(Bojan, 01. april 2021 16:54)
Kina = Komunizam
Europa = Demokratija
mislim da ti je sad jasnije

Mitar

pre 3 godine

Da li se i kod primanja ranijih vakcina potpisivalo da je primamo na sopstvenu odgovornost i da ne mozemo nikoga tuziti ako nesto krene po zlu? Zna li neko?

EUFORIJA

pre 3 godine

Znate li da vecina antivaksera veruje da je Zemlja ravna ploca?
(Hm, 01. april 2021 17:17)

Znas da vecina vekcinasa veruje da vakcina leci kovid...

EUFORIJA

pre 3 godine

Svi treba da se vakcinišu ko neće potpiše papir da će sam snositi troškove lečenja.Ako ti je država obezbedila besplatnu vakcinu a ti bulazniš i prčaš gluposti kad se razboliš plati svoje račune jer dan lečenja teških pacijenata košta 1000 e pa puta dana u bolnici.Zašto bi ugrožavali drugima živote i bacali novac ako nam je obezbeđena besplatna vakcina ???????a to da su zdavstveni radnici postali taoci neozbiljnih i neodgovornih laprdaša ...o tome ne mogu ni da prčam
(shadow, 01. april 2021 17:16)
Vakcina nije besplatna, to ces osetiti ti ili tvoja deca. Kome onaj koji nece da se vakcinise ugrožava zivot? Da nije mozda onom koji se vakcinisao? Zar taj nije zasticen? Ili onom koji isto nece da se vakcinise?

Sve posteno

pre 3 godine

"Može.
Kad mi sve vratite do dinara što sam godinama uplaćivao za zdravstveno osiguranje.
(Predrag, 01. april 2021 18:28)"

Moze, ali onda da se odreknes bilo kakve usluge javnog zdravstva od sad za ubuduce i naravno da se cifra umanji za sve usluge koje si imao od javnog zdravstva (do sada) ti ili neko ko je osiguran preko tebe (ako ti i tvoji niste nista koristili onda sve sto si uplatio) :)

posmatrač

pre 3 godine

Na bazi čega vi koji hoćete da se vakciniše ili ste se vakcinisali vidite kao pretnju one koji neće da se vakcinišu - zar vas vakcina i imunitet koji ste zbog nje dobili neće štititi, ili ni sami u to ne verujete?

Arzt aus Serbien

pre 3 godine

Nedovoljno testirane vakcine mogu da naprave veću štetu nego COVID-19. Najbolji primer za to je vakcina kompanije Cutter labs protiv dečije paralize .

Владимир

pre 3 godine

Мешате бабе и жабе! Ниједна ковид вакцина није прошла одговарајућа тестирања. Самим тим њихов учинак и квалитет су под сумњом. На позивање на случај са тифусом може се гледати као на повезивање истих ствари: биолошког рата и тада о сада.

antiprotivan

pre 3 godine

da daju 100 eura ko primi svi ovi antivakseri bi potrcali da se vakcinisu
(imam resenje, 1. april 2021 19:29)

Malo je braćala. Potrčao bih za 300 evra, da bar jedan mesec preguram skromno, rešim ogrev ili slično.
A šta ćete onda vi vakcinisani kada shvatite da ste se bockali za džabe?

zoordon

pre 3 godine

Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.
(Darko, 01. april 2021 14:12)

Kako možeš da dopustis objavu vaksinisanjem u oko???

Pera Realno

pre 3 godine

Smrtnost u BiH je 3,89 na 100 zaraženih, a u Srbiji 0,88 (John Hopkins). Verovatno je u Srbiji niža smrtnost zbog vode i zagađenog vazduha, a ne zbog vakcinacije.

Goran

pre 3 godine

@ivan

Vakcinisana osoba stiti jedino sebe od tezeg oblika bolesti, i dalje moze da sw zarazi i da siri zarazu
(..., 1. april 2021 13:11)

Nije tačno.
Sve zavisi, može se desiti da vakcina zaštiti potpuno od infekcije, i tad vakcinisana osoba zaustavlja širenje dalje.

Može se desiti da se zarazi (asimptomatski/simptomatski), ali i tad, baš zato što se očekuje da će verovatno imati lakšu sliku se isto tako očekuje da će i manje virus moći da se replicira, i samim tim za očekivati je da ga vakcinisana osoba manje izdiše i da je nešto manje infektivna.

alba greaca

pre 3 godine

@Uporediti Pegavi tifus i Covid je isto kao uporediti Mesija i Gobelju. Smrtnost pegavog tifusa je bila 20% kod mlađih, 60% kod starijih, uz pomoć vakcina antibiotika smrtnost je smanjena na 3%. Smrtnost Covida je trenutno 1%, ako ne i manja.
(Pazi stani vidi gledaj, 01. april 2021 17:18)

Preterao si, smrtnost od strašnog Covida je 0,05%!

Pazi stani vidi gledaj

pre 3 godine

Mene samo interesuje, ako sam primio sve vakcine do sada, i ako sam vakcinisao decu sa svim trovalentnim-petovalentnim vakcinama, i ako sam ih vakcinisao i sa dodatnim neobaveznim vakcinama za morbile, i ako imam neku odbojnost na Covid vakcinu, da li sam ja antivaxer? Jel sam deo nazadne ekipe? Niža klasa šta li? Ako bi neko bio ljubazan i pojasnio od ove vakcinisane ekipe, hvala.

Asdf

pre 3 godine

Testiranje svake vakcine ima 3 velike faze:

1. bez ucesca ljudi (na zivotinjama)
2. na odabranoj grupi ljudi, dobrovoljaca
3. masovna vakcinacija u kontrolisanim uslovima

Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
(Dejan, 1. april 2021 15:10)

Zasto lazes ajde reci? Nemoguce da stvarmo mislis da je ovo treca faza. Sve vakcine su vec imale ispitivanje u trecoj fazi. Mnoge studije su objavljene i u lancetu. Cemu potreba za laznim informacijama, koga zelite da odvratite od sigurne vakcinacije?

milan krojac

pre 3 godine

Dobro ovo je i logicno posto je ovaj tifus odneo preko sto hiljada ljudi i to u kratkom periodu, korona je blago receno smesna u odnosu na ovo.

Mare

pre 3 godine

izvini molim te ali i i drzavi placamo, cemu sluzi zdravstveno? i jos jedna stvar, kako da se ja jos nisam zarazio a ne nosim masku a + sam vikendom dok je to bilo moguce blejao po pabovima nonstop? i sad ti meni kazi, protiv cega ja to da se vakcinisem? ;)
(najjaci, 01. april 2021 19:54)

Zemljak, vakcina je protiv kovida, postoje asimptomatski slučajevi kao i oni koji se spletom sreće još nisu sreli s virusom, a zdravstveni sistem nije napravljen da radi normalno u pandemiji zarazne bolesti.
Štiklirati najjačeg u jednoj rečenici, odradio :)

Niko

pre 3 godine

Niski udarci i diskriminacije, tako se pretilo i za covid pasos pre godinu dana a sad se sprovodi, samo cekaju trenutak da objave ultimatum i za ovo iz naslova.

Simpatizer

pre 3 godine

Vakcinisana osoba stiti jedino sebe od tezeg oblika bolesti, i dalje moze da se zarazi i da siri zarazu
(..., 1. april 2021 13:11)
U tome je sva poenta. Vakcinisan sam, otići ću i na revakcinaciju.Primio sam svaku vakcinu od najranijeg detinjstva do danas. Moja deca isto. Pitam lepo stručne osobe, kako ove antikovid vakcine, konkretno omogućavaju povratak normalnom životu? Kad primim i drugu vakcinu i prođe taj određeni period za stvaranje antitela, mogu li ja otići normalno kod majke, koja ne sme da primi vakcinu, bez rizika da ću joj nauditi. Kažu ne. I dalje je potrebna zaštita jer ja mogu i dalje biti nosilac virusa i zaraziti druge. Ako je to tako, kako onda ova vakcina sprečava širenje zaraze, kao što to rade evo ova vakcina pomenuta za tifus, pa za morbile, pa za polio itd? Ja sam čitao do sada da su vakcine najveće dostignuće čovečanstva jer su njenom primenom ISKORENJENE mnoge teške i neizlečive bolesti. To je tačno. Ali ova vakcina konkretno, to očigledno ne radi. Eventualno nas štiti da ne razvijemo težak oblik bolesti, ali od same bolesti me ne štiti. I dalje mogu biti zaražen i zaraziti druge. Osim smanjena pritiska na zdravstvo, razvijanja teške kliničke slike, na koji način ove vakcine sprečavaju širenje pandemije, virusa. Molim Vas, ja sam laik, mislim da je pitanje na mestu. Pa ako nije problem da se komentar objavi. Hvala.

grubijan

pre 3 godine

Pa moze i sada,gloria ako si zaista ti komentarisala,znate na sta mislim?
Potrebno je da se proglasi vanredno stanje,da se proglasi elementarna nepogoda-opasnost od zarazne bolesti i tada bez pitanja moraju svi da se vakcinisu,cak i deca,svi...
(pa, 01. april 2021 13:56)


A kako će neko prinudno da me vakciniše a da pritom ne ugrozi svoj život?

Dejan

pre 3 godine

@Dejan To što pišeš su potpune neistine. Sve vakcine su prošle treću fazu testiranja. Ok, ne moraš da se vakcinišeš, ali zašto širiš neistine?
(T, 1. april 2021 17:06)

Gde i kako su prosle trecu fazu ? Kada i kako su uspeli da spakuju trecu fazu kada vakcine nisu ni godinu dana stare ? To sto je neko brze-bolje precrtao "treca faza" na to-do listi, ne znaci da su ove vakcine zaista prosle jednako temeljno testiranje kao druge vakcine. Ako tvrdis da to nije tacno, molim te navedi neki relevantan izvor informacija. Ja cu se prvi radovati ako nisam u pravu.

I ko je rekao da necu da se vakcinisem ? Naprotiv, apsolutno smatram da se treba vakcinisati i vakcinisacu se. Samo necu da jurcam kao muva bez glave.

ja

pre 3 godine

Mare ajmo onda dalje.Ja sam nepušač i svi koji puše da sutra ako obole od kancera pluća nema lečenja,kao i alkoholičari,narkomani.Ne lupajte gluposti.Svako ima pravo na medicinsku pomoć.Takvi razlozi, pa krajnje glupavo..

Goran

pre 3 godine

Поређење баба и жаба!
Вакцина за тифус је била 100% ЕФИКАСНА. Није била ПРБЛЕМАТИЧНА и НЕИСПИТАНА.
(Cile, 1. april 2021 12:43)

Šta lupaš ti? Da da, sigurno je vakcina iz 1914 bila bolje proverena, klinički ispitana i naučnicima jasnije njene posledice nego što je slučaj dans.

Inače da si guglao saznao bi da prva vakcina za tifus potiče iz 1896 ali da je imala neželjene efekte. A sad su neke vakcine efikasne samo između 30% i 70% i to tokom dve godine.

NoName

pre 3 godine

Alo, Srbi, kad se toliko ponosite svojom "slavnom" prosloscu, zasto nikada iz nje nista niste naucili? A, da, nemate vi dovoljno dugacku pamet za to!
(Toliko o pameti, 01. april 2021 18:41)

Ali imamo prošlost, kakva je takva je, naša je. Ne izmisljamo kraljeve o kojima ne postoji ni jedna jedina pisana reč, o kojima ne postoji ni jedan jedini spomenik, ni jedan jedini grob. Samo bečki konjušari moraju da izmisljaju svoju istoriju, što je odlika svih beskičmenjaka koji puze na kolenima pred jačim. Srbi nikad slomljeni i nikad konjušari.

Will Mosley

pre 3 godine

ја не користим дуван.
Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
(Драгиша, 01. april 2021 19:08)

Po kojoj logici?

mhm

pre 3 godine

Mentalno i po obrazovanju ovaj narod nije puno odmakao od 1914.
(Stylez, 1. april 2021 12:56)

Kamo sreće da je tako, mi idemo unazad, sad smo negde u 14. veku, priča se da stižu Osmanlije.

duledudule

pre 3 godine

Ja sam prelezao kovid kao i moja žena, na svu sreću bez nekih posledica. Doduše žena i dalje nema čulo mirisa. Ako se moj organizam izborio sa virusom mislim da nema potrebe da se vakcinišem. Ko želi naravno, samo napred. Malo nas sa ovim vestima tovare i prave još veći razdor izmedju ljudi koji su na rubu pucanja. Što bi neko reko izbiće rat izmedju vaksera i antivaksera. Zdravi da ste i čuvajte svoje porodice i sebe

Ernesto ce

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo, 01. april 2021 18:34)

kolumbo jesi li cuo da i vakcinisani mogu sa sire virus , da i vakcinisani mogu da se razbole i razboljevaju se u velikom broju oko mene ?!!!! nisi ? zato sto si zabio glavu u pesak .

danga

pre 3 godine

Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.
(Darko, 01. april 2021 14:12)
onda svi treba da je dobiju u oko, ali prvo oni koji predlazu to, pa ako sa vama bude sve u redu i drugi ce da prime

Јабучило

pre 3 godine

Ako ne dao Bog oboliš ti ili neko tvoj od kancera sa kratkim rokom za ostatak zivota i pojavi se lek koji nije prošao sve faze testiranja, ali doktori su mišljenja da je veloka šansa da se njime izleči rak. Jel ni onda ne pristaješ i čekaš da lek prođe sve faze i komisije i dobrovoljce i široku upotrebu? Pitanje je retoričko, znam da bi grebao i rukama i nogama i gazio žive i mrtve da dođeš do tog leka.
E sad, nekima je ova vakcina baš taj lek za rak. I ti si dužan da probaš da ih spaseš. Sa tim da je situacija sa COVIDOM još gora jer je zarazan, za razliku od kancera.
(Krajišnik, 01. april 2021 16:44)

Није исто. Вакцину не морам да примим, могу да се уздам у природан имунитет. А ти пишеш о стварном питању живота или смрти. Колика је вероватноћа да умре неко ко оболи од рака, а колика да умре неко ко је оболео од ковида? За прво не знам, али је сигурно значајно више од 3% што је горња процена за ковид.

alba greaca

pre 3 godine

@@Dejan To što pišeš su potpune neistine. Sve vakcine su prošle treću fazu testiranja. Ok, ne moraš da se vakcinišeš, ali zašto širiš neistine?
(T, 01. april 2021 17:06)

Lagiš, lagiš.....završetak treće faze Pfizera 31. januar 2023. - nije teško proveriti! ?

Mare

pre 3 godine

Komsinica moja se daklerasie kao antivakser, i dodaje da joj je cilj da se pola stanovnistva vakcinise pa ce ona tako biti zasticena kolektivnim iminitetom. Kaze ima link na fejsbuku.
Boze me sacuvaj
(Cirkus, 01. april 2021 17:14)

Radilo bi to. Jedini je problem što takvih kao ona ima još 2 miliona ovde.

@Raduuuu

pre 3 godine

probajte da nam zabranite hleb i normalna ljudska prava, pa da vam sve po spisku...
(Raduuuu, 1. april 2021 17:06)

A verujes pekaru da je beli hleb bas beli, da je crni od pravog crnog brasna, da nije GMO, da mu ne trce pacovi po tom brasnu? Sto ne pravis i hleb sam kad si tako oprezan i nepoverljiv? I mnogo si agresivan, jel ti dobro?

IQ300

pre 3 godine

Све сами стручњаци...Нека мало погледају у књиге да виде колико су били губици српске војске због пегавог тифуса.

V

pre 3 godine

samo sto tada nisi potpisivao da ako ti se nesto desi, Boze moj, niko nije odgovoran
(dragan, 1. april 2021 14:17)

Ja sam pre operacije krajnika, kao i za carski rez (koji nisam tražila, nego je bilo hitno odlučeno da se sprovede), potpisivala taj papir vezan za odgovornost dok su me gurali u salu i usput mi brzinski saopštavali šta na njemu piše, a ja plačem i potpisujem jer ne znam šta potpisujem... i to je bilo davno, pre 17 godina, u inostranstvu.

Ne znam kako je sad u Srbiji, jedino sam slepo crevo kao tinejdžerka operisala, još davnije nego ovo iznad navedeno, tada je možda majka nešto potpisala. Uglavnom, to sa potpisivanjem nije došlo sa vakcinama.

E

pre 3 godine

Ja smatram da se problem može rešiti jedino vakcinacijom antivaksera u oko. Molim administratore da moj slobodni stav objave. Unapred se radujem reakcijama na komentar.
(Darko, 1. april 2021 14:12)

Podržavam tvoje pravo na stav i mišljenje, ali ne podržavam metode koje predlažeš... ;))

Peki

pre 3 godine

Zasto lazes ajde reci? Nemoguce da stvarmo mislis da je ovo treca faza. Sve vakcine su vec imale ispitivanje u trecoj fazi. Mnoge studije su objavljene i u lancetu. Cemu potreba za laznim informacijama, koga zelite da odvratite od sigurne vakcinacije?
(Asdf, 2. april 2021 00:04)

Ovo pise na Consent Form za Fajzerovu vaccin. Dosta vise sa vasim manipulacijama!

“I understand the known risks and the potential benefits of receiving the Pfizer Vaccine, and I understand there may be risks to the Pfizer Vaccine that are not known at this time.
I understand that the FDA has authorized use of the Pfizer Vaccine under an Emergency Use Authorization (EUA) and that there is currently not enough scientific evidence available for the FDA to fully approve this or any other COVID-19 vaccine. I nonetheless request and consent to the Pfizer Vaccine being given to me.”

https://www.emoryhealthcare.org/ui/pdfs/covid/english-pfizer-vaccine-consent-form.pdf

Prevod bi otprilike bio:

Razumem POZNATE rizke i POTENCIJALNE benefite primanja Fajzer vakcine, i razumem da mogu postojati rizici Fajzer vakcine koji nisu poznati u ovom trenutku.
Razumem da je FDA autorizovala Fajzer vakcinu za hitnu upotrebu i da trenutno ne postoji dovoljno naucnih dokaza da bi FDA potpuno odobrila ovu ili neku drugu Kovid-19 vakcinu.
Bez obzira na to zahtevam i prihvatam da dobijem Fajzerovu vakcinu.

Pa ko voli nek’ izvoli.

Leopold

pre 3 godine

I - Avgust 2020 - „Ja ću da primim prvu koja dođe i baš me briga koja je. Čekam da naši stručnjaci kažu da je dobra.“

II - Oktobar 2020 - „Ja ću primiti prvu vakcinu koja bude došla u Srbiju da bi ljudi mogli da vide koliko verujemo u to i koliko je važno. Ja ću da primim od prvog proizvođača, ko god to da bude."

III -  Decembar 2020 - "Kada mi vi sa N1 kažete da je neka vakcina loša, ja ću baš tu da primim, samo da bih pokazao narodu da su sve vakcine dobre“.

IV - Januar 2021 - "Mislim da ću za desetak dana dobiti kinesku vakcinu, kako bih pokazao ljudima da je vakcina bezbedna i kvalitetna.“

V - Januar 2021 - "Verovatno ću za vikend da primim kinesku vakcinu.“

VI - Februar 2021 - „Pozivam ljude da se vakcinišu, a ja ću smeti i imati pravo da to učinim kada se vakciniše više od milion i po, dva miliona ljudi.“

VII - Mart 2021 - „Ja sam želeo kinesku, ali koju god da mi kažu ja ću da se vakcinišem.“

VIII - Mart 2021 - „Pošto sam rekao da ću da budem sa svojim narodom, ja ću u četvrtak ili petak u Merošinu ili Žagubicu i primiću baš kinesku vakcinu.“

IX - Mart 2021 - "Imamo manjak vakcina u ovom trenutku, čekam sledeću isporuku i verujem da ću krajem nedelje ići da se vakcinišem.“

X - Danas - "Vakcinisaću se kad u Srbiju stigne sledeći kontingent Sinofarmove vakcine."

Peki

pre 3 godine

(Ivan78bg, 2. april 2021 23:45)

То што кажеш је чиста замена теза и манипулација, поређење са бруфеном. Поредити ризик од нуспојава лека који се корити деценијама и мРНК вакцина које нису ни потпуно одобрене већ само за хитну употребу???
Срам те било!

vlada

pre 3 godine

Da je postojao internet 1916 godine, verovatno bi Dr. Ludvik Hiršfeld, dobrovoljac Srpske vojske i tvorac petovalentne vakcine protiv kolere, pegavog tifusa i paratifusa koju je razvio u poljskoj laboratoriji srpske vojske na Krfu za manje od godinu dana (da, dobro ste procitali, za manje od godinu dana), proizveo i njome vakcinisao preko 100 000 srpskih vojnika i sačuvao ih od tifusa bio etiketiran kao pohlepni farmako-mafijaš koji želi sterilisati srpsku nejač i ugraditi im čipove, a vojvoda Mišić, koji je prvi primio vakcinu i na čiju inicijativu je vakcinisana srpska vojska bi bio etiketiran kao lobista vakser, koji je uzeo pare da progura vakcinu međ' narodom. Ljudi, ja znam da svako ima pravo na izbor, ali sta je sa drustvenom odgovornoscu? Ovosamo od sebe nece proci. A vi se zanosite teorijama zavere, dubokom drzavom, cipovima i raznoraznim glupostima koje se mogu procitati u zadnje vreme .....

hal9000

pre 3 godine

@Simpatizer ispravno razmišljaš, ali kao što i sam kažeš laik si pa ne poznaješ epidemiologiju i kako se bori sa zaraznim bolestima. evo da ti objasnim:
infektivne bolesti i sve bolesti generalno se mogu zauzdati na dva načina - eliminacijom i eradikacijom. eliminacija znači da se incidenca bolesti toliko smanjila u populaciji da je više ne ugrožava, bolest može lako da se indentifikuje, prati i terapijski zbrinjava. eradikacija znači potpuno iskorenjivanje bolesti. za sada su samo dve zarazne bolesti iskorenjene - variola vera i poliomijelitis. ostale su eliminisane i svedene na nivo febrilnog katara. u 90% slučajeva kad si imao simptome karakteristične za grip, izazivač nije bio virus gripa, već izazivači difterije, velikog kašlja, tuberkuloze, morbila... zahvaljujući tome što si imunizovan kao dete zaražavanje ovim bolestima manifestovalo se kao respiratorna infekcija.
niko ozbiljan nikada nije rekao da je poenta ove vakcinacije eradikacija koronavirusa, već njegovo dovođenje u blažu formu i rasterećenje bolnica.
svi ćemo se eventualno imunizovati aktivno (zaražavanjem) ili pasivno (vakcinacijom), čim brojka imunizovanih preskoči 60% progresivno se smanjuje prenošenje jer je kraći period od infekcije do oporavka, stoga si manje infektivan. vaše je da li ćete se imunizovati aktivno ili pasivno.

Stana

pre 3 godine

Neka mi drzava da ono sto mi odbija za doprinose svaki mesec i nema potrebe da se natezemo. Zbog mene nijedan lekar u drzavnoj ustanovi nece imati problem!!!

lal

pre 3 godine

Mare ajmo onda dalje.Ja sam nepušač i svi koji puše da sutra ako obole od kancera pluća nema lečenja,kao i alkoholičari,narkomani.Ne lupajte gluposti.Svako ima pravo na medicinsku pomoć.Takvi razlozi, pa krajnje glupavo..
(ja, 01. april 2021 20:15)
pakla cigareta vredi 50 dinara, a kosta 350... pusaci su svoj potencijalni rak preplatili...

Slobo

pre 3 godine

Ако је вакцина исправна, зашто се потписује да се прима на личну одговорност?
(Јабучило, 1. april 2021 14:39) # Link komentara
Preporučujem (+212)Ne preporučujem (-101)

Zato sto u slucaju bilo kakve bolesti posle vakcinisanja, pacijent moze da podnese tuzbu uz tvrdnju da mu je bolest izazvala upravo vakcina.

PD

pre 3 godine

Sve je pocelo onog dana kada su nas ubedili da po danu vozimo sa upaljenim svetlima :p
(Deki, 1. april 2021 15:34)

Pa da se osvete za to nasamarivanje, Srbi prestali i migavac da pale. :)

Dejan

pre 3 godine

Tek nakon trece faze, vakcine su bezbedne za opstu upotrebu. Svi koji su pohrlili da se vakcinisu, sad prakticno ucestvuju u trecoj fazi ispitivanja vakcine. Moja porodica i ja smo vakcinisani protiv svih bolesti za koje postoji vakcina, ali to su sve vakcine koje su godinama, decenijama u upotrebi, a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
(Dejan, 01. april 2021 15:10)

Daj bože da nikoga iz tvoje porodice ne odnese korona do tada, kao što je na primer mog strica odnela za 9 dana, a isto tako je pametovao da ne korona ne postoji, i da njemu ne može ništa. Eto ga sada nažalost u kovčegu, 2 metra pod zemljom.
(aalborg, 1. april 2021 22:12)

"Pametovao da korona ne postoji" ? Pa na koji nacin si to povezao sa onim sto sam ja napisao ? Niti sam pametovao, niti iznosio teorije zavere. Naveo sam cinjenice i prostu logiku. Ako se ne slazes, samo napred.

Ono sto je fascinantno je da kod nas ne postoji sredina - jedni misle da svi bezuslovno treba da se vakcinisu, jer su potencijalne dugorocne posledice paranoja/izmisljotina, sto je podjednako besmisleno i primitivno, kao i stav drugih, koji misle da korona ne postoji i/ili da vakcinu ne treba primiti nikada i ni pod kojim uslovima. A istina je, naravno, u sredini. Samo treba razmisljati sopstvenom glavom, a ne televizorom.

goranh

pre 3 godine

Malo edukacije za ove luzere što pišu da vakcina tada nije postojala:

Švajcarski lekar u Srbiji 1915. godine

VOJVODA PRVI VAKCINISAN

- LUDVIK Hiršfeld se obratio svom dobrom poznaniku iz valjevskih dana, vojvodi Mišiću, sa tvrdnjom da u svojoj laboratoriji može da pripremi vakcinu za srpsku vojsku. Vojvoda mu je obećao da će se, ako uspe, prvi vakcinisati. Tako je i bilo. Vojvoda Mišić se vakcinisao prvi, za njim članovi štaba i viši oficiri, potom preko 110.000 boraca. Za uspešan rad na izradi vakcine dr Hiršfeld je odlikovan Ordenom Svetoga Save trećeg reda. Zahvaljujući ovoj vakcini srpska vojska je bez trbušnog tifusa ušla u otadžbinu - podseća Zoran Vacić i naglašava da dr Hiršfelda u trećem tomu "Vremena smrti" pominje i akademik Dobrica Ćosić.

Ivan78bg

pre 3 godine

@Peki
Jel si ti nekad procitao koje sve posledice mogu da se dobiju od konzumiranje brufena ili ne dao bog aspirina?Aspirin je posebno zajeban.Daleko zajebaniji od ovih vakcina.

Ljiljana

pre 3 godine

To uopšte nije za poređenje. Tada nije postajala farmaceutska mafija, niti su se vodili biološki ratovi kao sad. Znam lično toliko ljudi koji su jedva preživeli vakcinaciju. I čemu toliki pritisak, ako vakcina štiti samo vakcinisanog, a pri tom, i dalje može da prenese virus. Da vam priče nisu toliko šuplje i kontradiktorne, ne bi ljudi imali toliki otpor. Samo i dalje navaljujte.

HeadsUp

pre 3 godine

Ako neko misli d ga ugrožavam, nek se vakciniše. Ako ga i dalje ugrožavm, onda neko nešto laže...
(Pele, 2. april 2021 22:20)

Ugrozavas me. Ne mogu u kupovinu kad hocu, ne mogu u kafanu uopste, ne mogu na fudbal uopste, prosle godine nisam mogao na more... Eto tako me ugrozavas.

Da si se ti i ostala vecina vakcinisala, bilo bi 20-30 zarazenih dnevno, 0 smrtnih slucajeva, i sve bi funkcionisalo kao do 2019.

didi

pre 3 godine

Da pisem ponovo!Tifus,kolera,kuga i bolesti protiv kojih smo vakcinisani kao djeca su bakterijske.Protiv virusnih bolesti postoji vakcina ali se moras svake godine vakcinisati kao kod gripa i to samo protiv nekih sojeva jer virus veoma brzo mutira.E sad koliko je pametno ne znam i antibiotik je dobar protiv bakterijskih bolesti ali umjereno jer postanes rezistentan itd.

sir oliver

pre 3 godine

Ne piši gluposti. Svet je bio zahvaćen ratom, vakcine su proizvođene i testirane u ko zna kakvim uslovima. Nisu one bile efikasnije, već su mnogo slabije testirane. Nauka od pre 100 godina ne može ni na koji način da se poredi sa današnjom. Jedino što tada nije bilo Interneta da svaki mrmot iznosi svoje mišljenje.
(Locutus, 01. april 2021 14:36)
Tada ni doktori nisu isli na seminare po eksluzivnim svetskim lokacijama, o trosku farmaceutskih kompanija! Zivim u Fr, vakcinisacu se zato sto cu sebi olaksati zivot, ali ne mislim da ce mi ove vakcine to pomoci, nego imanje tog papira da sam vakcinisan! Vakcina, sama po sebi je jedan od 5 najvecih izuma u istoriji covecanstva, ali su korumpirani politicari i doktori doveli do toga da ne verujemo u ove protiv kovida! Nista u vezi njih nije cisto, ni iz naucnih, ni humanih pobuda! Da je "strasna" bolest u pitanju, EU bi sigurno dozvolila ruske i kineske vakcine, koje su ispitane i efikasne najmanje kao i ove zapadne! Ali ne, politika je vaznija od "spasavanja zivota"! To je najbolji dokaz koliko je bolest opasna i koliko su vakcine efikasne!

Predrag

pre 3 godine

Samo bih uveo sledeće: Od 01.06. ko dobije korona virus, a nije se vakcinisao, da plati sve troškove lečenja.

P.S. Šta misle antivakcinaši, da će im ubrizgati čip kroz vakcinu, da će im izrasti rogovi ili rep ?

semafor

pre 3 godine

"... a protiv kovida cemo se vakcinisati kad vidimo da su svi iz ove trece faze, bogu hvala, dobro i da nema dugorocnih posledica.
(Dejan, 1. april 2021 15:10)"

Slažem se da je to vaše pravo. Dok čekate da vidite rezultate treće faze i da li smo dobro mi koji smo vakcinisani, evo par vesti o onima koji nisu imali I NEĆE NI IMATI tu priliku: moj otac, kumova majka, kumova sestra, burazerova tašta, kolegin otac, komšijin otac, kolega iz firme sa kojom sarađujemo, dvojica iz druge firme sa kojima radimo... Za mene su rezultati treće faze donekle potisnuti u odnosu na ove rezultate "nulte" faze. Poštujte to, kao što ja poštujem vaš strah i želju da sačekate.

didi

pre 3 godine

Tifus,kolera itd. su bakterijske bolesti i mi kao djeca smo vakcinisani protiv bakterijskih bolesti a ne virusnih.Vakcine za virus kao npr.gripa postoji ali se svake godine moras vakcinisati jer brzo mutira tako da prvo tu napravite razliku pa onda pisite stiva.

Nikola

pre 3 godine

bog te.. pa sto mi ne pustite komentar, nista strasno nisam napisao.. evo opet cu...
trebao je predsednik prvi da se vakcinise, kao sto je i rekao, potom zdravstveni radnici, vojska, policija, drzavni sluzbenici itd.. tako je teceno pre nego sto je stigla vakcina.. otkud sad sve ovo.. sa gore navedenima,kao obaveznim, i dobrovoljcima, sigurno bi se vakcinisao i deo onih koji se kolebaju.. i eto nama priblizno zeljene brojke vakcinisanih.
ovako mi se cini da je pritisak samo da bi jos neko vreme bili lideri, bar po necemu, u regionu.. evropi.. sta vec..
izvinjavam se zbog malih slova

Crven Cvet

pre 3 godine

Pozitivan ! Temperatura 38 sa 8 ! Boli svaka koska u telu, na oci ne mogu da gledam, o bolu u glavi, necu ni da govorim ! Sad zamislite da neko ko ima pridruzene bolesti dozivi ovako nesto.. Ko hoce da se vakcinise, neka se vakcinise, ko nece, i to je ok. Svakodobro

EUFORIJA

pre 3 godine

Kako su Kinezi unistili virus bez vakcine? Ako gledate statistike vakcinisanja, prvi je Izrael, pa GB, Srbija negdje 4 ili 5 mjesto cini mi se, a Kine nigdje s'glave. Sta je sa Kinom? Zar nije bolje zatvoriti sve ljude na 20 dana kao Kinezi, da vojska donosi hranu na prag, nego se bockati necim sto je jos u fazi ispitivanja?
(Bojan, 01. april 2021 16:54)
Kina = Komunizam
Europa = Demokratija
mislim da ti je sad jasnije
(komi, 01. april 2021 17:08)

Komunizam = nema zarazenih
Europa = demoktatija= zarazeni i pored vakcina.
Valjda ti je sada jasnije

Nick

pre 3 godine

Niste morali da idete tako daleko u proslost, ovo se desilo skoro i u Australiji, tj. slican primer. Oni koji nisu hteli da vakcinisu decu zbog epidemije skoro iskorenjene bolesti nisu bili pogodni za primanje socijalne pomoci.

loptozemljaš

pre 3 godine

Nekad bez hleba, danas bez mora a neki, bogami, i bez života... Kako god okreneš antivakseri izvuku deblji kraj. Prirodna selekcija. Pametniji opstaju.

Aleks_PR

pre 3 godine

A šta je bilo sa starijima od 45 godine i onima koji zbog medicinskih razloga nisu smeli da prime vakcinu?
(drmr, 1. april 2021 14:34)

Nije bilo starijih od 45 godina.

Mortal

pre 3 godine

Nisu mi jasni likovi koji porede smrtnost sada i 1914. Pa šta mislite koliko bi bila smrtnost od Kovida bila 1914 bez bolnica, terapije, kiseonika, respiratora...? Jel ste normalni? Prošli bi isto kao sa španskim gripom. Imali smo skoro H1N1 grip koji je u stvari taj španski grip, i koliko je ljudi umrlo? A?

aca

pre 3 godine

Kolumbo


ako si vakcinisan to znaci da si zasticen?!kako onda neko ko je nevakcinisan moze da te zarazi genije.
(panke, 01. april 2021 22:12)

Molim redakciju b92 da objavi clanak gde se objasnjava kako funkcionise kolektivni imunitet

Јабучило

pre 3 godine

ја не користим дуван.
Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
(Драгиша, 01. april 2021 19:08)

Po kojoj logici?
(Will Mosley, 01. april 2021 20:43)

По истој по којој се неки залажу да вакцинација буде обавезна. А пошто се неки залажу и да невакцинисани не треба да буду лечени, додао бих да том логиком пушаче не треба лечити од рака. Увиђаш ли сад логички проблем?

Igor

pre 3 godine

@А пошто се неки залажу и да невакцинисани не треба да буду лечени, додао бих да том логиком пушаче не треба лечити од рака. Увиђаш ли сад логички проблем?
(Јабучило, 2. april 2021 10:55)

Ne postoji logicki problem. I nevakcinisani i pusaci se trebaju leciti, ali iskljucivo o svom trosku. Nije humano ne leciti ih uospste ali nije ni u redu da lecenje za njih placamo svi mi iz istog budzeta. I jedni i drugi znaju da koji su realni rizici njihovih postupaka, ma molim lepo, plati pa klati.

Nine

pre 3 godine

da daju 100 eura ko primi svi ovi antivakseri bi potrcali da se vakcinisu
(imam resenje, 1. april 2021 19:29)

Malo je braćala. Potrčao bih za 300 evra, da bar jedan mesec preguram skromno, rešim ogrev ili slično.
A šta ćete onda vi vakcinisani kada shvatite da ste se bockali za džabe?
(antiprotivan, 01. april 2021 21:50)

Ja se nisam bockao za džabe. Bockao sam se da bih bar malo doprineo da se sve ovo završi i da možemo da se vratimo normalnim životima.

Vojvoda Momčilo

pre 3 godine

Zar se nismo ni malo pomerili od 1914?
Bravo! Aj'mo u XV vek da vidimo kako je bilo.
(Stanislav, 01. april 2021 17:20)

1914. smo bili neko i nešto. Razmišljanje kao što je tvoje, samo odražava nacionalno posrnuće.

Statistika nasa dika

pre 3 godine

@Malteze Prema podacima SZO od coorone je u BiH preminulo oko 6600 ljudi. Procena broja stanovnistva za 2019 je 3.300.000. Upotrebom matematike dolazi se do 0,2%. Puno je i to, svaki zivot je dragocen no nije 0,3%. Elem za samo 6 godine od popisa procena je 0k0 250 hiljada manje ljudi u BiH (po popisu je bilo oko 3,65 Mil). Znaci 40000 (oko 1,2 %) manje godisnje i bez ovog zla.

NoName

pre 3 godine

A šta je bilo sa starijima od 45 godine i onima koji zbog medicinskih razloga nisu smeli da prime vakcinu?
(drmr, 1. april 2021 14:34)

Pa ostavljeni su da umru. Vakcina nije bilo za sve, izbor je pao na radno i reproduktivno sposobno stanovništvo. Što je i logično, zaštititi ljude koji mogu da rade i da se razmnožavaju. Koja je svrha u ratu koji je tad besneo zaštititi čoveka od 70 godina? Niti može da radi, niti da ratuje, niti da se razmnožava.

HeadsUp

pre 3 godine

ја не користим дуван.
Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
(Драгиша, 01. april 2021 19:08)

Moze. Ali pod odredjenim uslovima:

1) Da se od svake pakle fabrici duvana plati onoliko koliko ona inace zaradjuje, dakle 50 dinara, drzavi da ide PDV na to, dakle jos 10 dinara, a da SVE OSTALO ide na namenski racun pusaca za lecenje. Onog ko plati paklicu, a ne svim pusacima ili u budzet.

2) Da se zaposlenima naplacuje SAMO porez na zaradu, a penziono i zdravstvo da mogu da biram hocu li uopste da platim i kome, kao i pod kojim uslovima.

3) Da gorivo kosta onoliko koliko zaradjuje busotina, rafinerija i pumpa (nekih 20-30% cene litra) a da drzava uzima samo PDV a ne i akcizu koja je umobolno velika.

Pa kad drzava bankrotira u roku od odmah, da se svi lepo iselimo za Nemacku.

Јабучило

pre 3 godine

I - Avgust 2020 - „Ja ću da primim prvu koja dođe i baš me briga koja je. Čekam da naši stručnjaci kažu da je dobra.“

II - Oktobar 2020 - „Ja ću primiti prvu vakcinu koja bude došla u Srbiju da bi ljudi mogli da vide koliko verujemo u to i koliko je važno. Ja ću da primim od prvog proizvođača, ko god to da bude."

III -  Decembar 2020 - "Kada mi vi sa N1 kažete da je neka vakcina loša, ja ću baš tu da primim, samo da bih pokazao narodu da su sve vakcine dobre“.

IV - Januar 2021 - "Mislim da ću za desetak dana dobiti kinesku vakcinu, kako bih pokazao ljudima da je vakcina bezbedna i kvalitetna.“

V - Januar 2021 - "Verovatno ću za vikend da primim kinesku vakcinu.“

VI - Februar 2021 - „Pozivam ljude da se vakcinišu, a ja ću smeti i imati pravo da to učinim kada se vakciniše više od milion i po, dva miliona ljudi.“

VII - Mart 2021 - „Ja sam želeo kinesku, ali koju god da mi kažu ja ću da se vakcinišem.“

VIII - Mart 2021 - „Pošto sam rekao da ću da budem sa svojim narodom, ja ću u četvrtak ili petak u Merošinu ili Žagubicu i primiću baš kinesku vakcinu.“

IX - Mart 2021 - "Imamo manjak vakcina u ovom trenutku, čekam sledeću isporuku i verujem da ću krajem nedelje ići da se vakcinišem.“

X - Danas - "Vakcinisaću se kad u Srbiju stigne sledeći kontingent Sinofarmove vakcine."
(Leopold, 01. april 2021 18:28)

Има и bonus track - "Примићу вакцину у понедељак или уторак."

aca

pre 3 godine

Ne komentarisem cesto ali me ponekada iziritira neki stav kao npr. onaj: "ko nece da se vakcinise,njegova stvar da radi sa svojim zivotom sta hoce itd.". E pa drugar moj nije bas "njegova stvar". On ce sutra biti taj koji ce siriti virus koji ce drugima oduzimati zivote.
(Kolumbo,....)
Na koga ce siriti virus koji oduzima zivote? Na vakcinisane?!
(Logika protiv anti...logike, 1. april 2021 21:20)
Da, na vakcinisane, jer ce se u njihovim telima starati novi sojevi virusa koji ce obezvrediti vakcinu.
(Nebojsa, 1. april 2021 22:31)
Au Nebojša šta si ti upravo izjavio. Pa na šta bi grip do sada ličio da je tako... Momak iznad tebe je sasvim upravu. Po ko zna koji put kažem, a valja će jednom da mi objave komentar, vakcina služi za ublažavanje simptoma. Virus izbrisati NE MOŽEŠ. Dodatno, vakcina služi sada da rastereti bolnice. Da se teoretski svi vakcinišemo ovog trenutka, vi virus ne biste izbrisali već samo sprečili njegovo trenutno dejstvo. Vremena i vremena treba da bi on potpuno nestao al ni to nije sigurno. Poenta je da mlade ispod 45 ne treba terati na vakcinu jer procenat njih u bolnici zanemariv i smrtonosni isgod takođe. Stariji treba da prime. Ova današnja vakcina nije ni blizu jaka kako treba da bude jer je test faza i štošta ne znamo. Primati veliki broj vakcina u nekoliko godina nije normalno i remeti telo. Vrlo lepo mi je objasnio dečji ORL kada sam dete vodio zbog upale uha. Vakcina puno, virusi i bakterije dole, a alergeni gore. Osetljivi smo na sve živo.
(Vuk, 01. april 2021 23:17)

Pa grip se i menja stalno. Svake godine se za severnu hemisferu prave vakcine za sojeve koji su bili najaktivniji na juznoj.

Ksantija

pre 3 godine

Korona je opasnija od tifusa, pored svih opreza, mera i sredstava i kapaciteta kojima raspolaže zdravstvo danas, smrtnost je opet oko 3%, i taj broj se odmah povećava kad naiđe žešći talas, dok je smrtnost od tifusa u uslovima rata, zbijene vojske i skoro nikakve higijene i mera predostrožnosti bila oko 10%. Inače da je smrtnost od korone i 1% kako neki lažu to je opet ogroman broj, tolika nam nije bila ni smrtnost vojske za vreme ratova devedesetih.

Zoran Kljaic

pre 3 godine

Glavna stvar je da je bila obavezna bez potpisivanja preuzimanja odgovornosti. Kako da se samoinicijativno cijepim na vlastitu odgovornost? Posto nisam hemicar, biolog, doktor virusolog ili sta tako pa nemam znanje ocekujem da oni koji to znaje imaju preuzmu inicijtivu i u ime drzave preuzmu odgovornost a ne ja ovako neuk po tom pitanju. A za one koji napadaju pitanje: ako prostitutka ima triper pa ga i ti dobijes tko je odgovoran. Samo o a ili i ti? Nosi masku, drzi distancu jer je to jos uvek obaveza bez obzira vakcinisao se ili ne pa si siguran. Mome sinu college kosta 35hiljada dolara godina i jos dvojica nailaze u sledecih 6 godina. Da se meni nesto desi tko ce dati skoro pola miliona dolara za njihovo skolovanje? Biden ili Vucic ako se cepim u Srbiji. Zato necu da dolazim i gotovo. Imam insurance ako umrem od bilo koje bolesti, 7 nesreci ili nasilno ali ne i ako preuzmem odgovornost. Nemam u slucaju suicida ili dobrovoljno na svoju odgovornost.

drmr

pre 3 godine

ја не користим дуван.
Све који воле да ПУШЕ треба стрпати у затвор, и да плаћају сваки преглед и лечење.
(Драгиша, 01. april 2021 19:08)

Već plaćamo, jel znaš kolike su akcize i pdv na cigarete? 2,5 eura najjeftinija pakla...

Olja

pre 3 godine

"Razumem POZNATE rizke i POTENCIJALNE benefite primanja Fajzer vakcine, i razumem da mogu postojati rizici Fajzer vakcine koji nisu poznati u ovom trenutku.
Razumem da je FDA autorizovala Fajzer vakcinu za hitnu upotrebu i da trenutno ne postoji dovoljno naucnih dokaza da bi FDA potpuno odobrila ovu ili neku drugu Kovid-19 vakcinu.
Bez obzira na to zahtevam i prihvatam da dobijem Fajzerovu vakcinu.

Pa ko voli nek’ izvoli."
(Peki, 2. april 2021 16:23)

Pa ? Šta dokazuješ sa ovim ? Treću fazu ? Greška.

Fajzer vakcina je u četvrtoj fazi ispitivanja vakcine, a ne u trećoj.

Sve odobrene vakcine prošle su treću fazu.

Četvrta faza kliničkih ispitivanja počela je onog trenutka kada je vakcina zvanično odobrena za tržište ( odnosno kad je ispitivanjima u trećoj fazi utvrđeno da je bezbedna).
Četvrta faza je praćenje efikasnosti nakon puštanja u promet. Tu spada i prijavljivanje neželjenih dejstava od strane lekara nadležnim institucijama. Takođe se izvode i nezavisne studije procene efikasnosti i bezbednosti, te studije upravo rade i naši stručnjaci.

Čala Čalesa

pre 3 godine

Porede avaksioti koronu i grip i kažu da je korona kao malo teži grip!! Kažu 1% smrtnost...A indijanci jel isto 1% od 500.000 zaraženih od korone u Srbiji za godinu dana i to sa svim merama(bez mera bi bilo i 1 milion) i 50.000 od gripa(bez ikakvih mera)?

morate da razmisljate, makar i na silu

pre 3 godine

@Vuce - ne lupaj, u bolnicama je sad veci procenat mladjih, radno sposobnih i u reproduktivnom dobu! U redu je ako neces vakcinu, ali kazi kako jeste!

Nema citanja, citanje nam je uvalio zapad

pre 3 godine

@Ivan78bg, 2. april 2021 23:45)

Nije procitao. On ne cita. On nema koncentraciju za bilo sta sto traje duze od 4.5 minuta na youtube-u

Lazar

pre 3 godine

@Darko ne verujem ni da ti znaš šta je čip, koliki može da bude, u kojoj okolini može da funkcioniše, šta može da radi, pomoću čega se napaja...

zasto sirite neistine?

pre 3 godine

@Didi "Da pisem ponovo!Tifus,kolera,kuga i bolesti protiv kojih smo vakcinisani kao djeca su bakterijske.Protiv virusnih bolesti postoji vakcina ali se moras svake godine vakcinisati kao kod gripa i to samo protiv nekih sojeva jer virus veoma brzo mutira.E sad koliko je pametno ne znam i antibiotik je dobar protiv bakterijskih bolesti ali umjereno jer postanes rezistentan itd.
(didi, 03. april 2021 10:49"
Nije toliko problem sto verujete u neistine, ali ih prezentujete drugima a oni to prihvate bez provere. I jos ponavljate!! Vakcine koje se dobijaju u detinjstvu i mladosti, a koje stite od sledecih virusa: morbila, rubeole, hepatitisb, poliomijelitisa.. (u nasem delu sveta, u ostatku sveta ih ima jos)

Veliki brat

pre 3 godine

i jos jedna stvar, kako da se ja jos nisam zarazio a ne nosim masku a + sam vikendom dok je to bilo moguce blejao po pabovima nonstop? i sad ti meni kazi, protiv cega ja to da se vakcinisem? ;)
(najjaci, 1. april 2021 19:54)

Otkud znaš da se nisi zarazio? To što nisi imao nikakve simptome ne znači da se nisi zarazio.
Drugo, duža izloženost virusu u malim koncentracijama nedovoljnim da virus nadjača imuni sistem može dovesti do stvaranja imuniteta koji u preko 90% slučajeva može da odbrani organizam i od veće koncentracije virusa, osim ako je neko više sati u društvu zaraženih osoba koje ne nose maske.


Ono što treba da bude referentan papir je da li neko ima antitela i da li je razvio bar delimičan imunitet na virus, a ne da li se vakcinisao ili nije.
Ako je neko pre 2 sedmice preležao virus, da li to znači da sad mora odmah i da se vakciniše da bi ostvario neka prava iako ima u potpunosti stečen imunitet? Sa druge strane, bar 10%, a možda i značajno više ima onih koji su se vakcinisali, a nisu stekli imunitet, što govori broj onih koji su se 3-4 sedmice nakon vakcinacije zarazili - samo, država ne priča o ovome da se ne bi rušio mit o 100% učinku vakcine.

Naravno, to što vakcina ne deluje na 100% vakcinisanih ne znači da se ne treba vakcinisati, samo po meni ne treba to da li se neko vakcinisao ili ne da bude uslov, već da li je razvio bar delimičan imunitet na virus. Međutim, država neće da finansira serološke testove, a većina neće to sama da plati.