- Komentari -

Izmerena rekordno niska temperatura na vrhu olujnog oblaka

Mnogi od nas videli su fotografije ili snimke veličanstvenih olujnih oblaka u obliku nakovnja koji ponekad nastaju tokom vrelih letnjih dana, ali verovatno mali broj zna kakve su temperature na njegovom vrhu. Naučnici su sada objavili da se na vrhu takvih olujnih oblaka beleže temperaturu niže i od 100 stepeni Celzijusa.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Мислите ниже и од минус 100 степени Целзијуса? Ниже од 100 су свакако :-)
  (Kralj mača, 31. mart 2021 13:47)

  # Link komentara

 2. "Pomenuti nakovanj i nastaje tako sto se prilikom formiranja cumulonimbus-a vazdusna masa uzdise po vertikale ogromnom brzinom, prkoseci gravitaciji, i onda "udari" u tropopauzu i "spljosti se" i tako nastaje nakovanj."

  Ni ovde nije receno, kao ni u tekstu vesti, zasto vazduh "udara" od tropopauzu (prelazni sloj izmedju troposfere i stratosfere) odnosno zasto vazduh krece da se horizontalno siri (divergira).

  Zapremina vazduha u atmosferi pa i u kumulonimbusu se podize navise sve dok je ta zapremina toplija od svoje okoline. Tada je njena gustina manja od okolnog vazduha pri konstantnom pritisku i sila potiska ima pravac i smer vertikalno navise.

  Prilikom podizanja vazduha on se zbog dolaska u sve redju okolinu (gustina vazduha opada eksponencijalno sa visinom usled slabljenja jacine gravitacionog polja) pocinje siriti. Po 1 principu termodinamike takav vazduh se adijabatski hladi (okolina vrsi rad nad vazduhom i dolazi do smanjenja njegove unutrasnje energije te do smanjena konacno temperature). Ovde je uzeta gruba pretpostavka da je element vazduha toplotno i maseno izolovan od svoje okoline, sto svakako nije 100% tacno pogotovo u oblaku.

  U jednom momentu prilikom podizanja vazduh se toliko ohladi da mu se temperatura izjednaci sa okolinom i njegova gustina postane ista kao okolna. Sila potiska je tada jednaka nuli i vazduh se ne podize vec iskljucivo siri u horizontali. Tada nastaje oblacni nakovanj koji se moze razliti i do 100km od maticnog oblaka. To se u letnjim mesecima najcesce desava na nivou tropopauze (~12km leti) ali moze i nize, sve u zavisnosti od profila temperature podizuceg i okolnog vazduha.

  Zasto bas tropopauza? Pa to je sloj atmosfere gde pad temperature okolnog vazduha sa visinom krece da stagnira a potom i raste (prodiranjem u stratosferu). Za sve je krivo postojanje ozonskog omotaca koje apsorbuje suncevo zracenje te se okolni vazduh zagreva. U prevodu tada ozon ogranicava olujne oblake u vertikali.

  Overshooting top (probijajuci vrh) se javlja kod izuzetno snaznih olujnih oblaka, cesto kod tzv. supercelija koje mogu produkovati tornada. Tada je vazduh neverovatno zagrejan i ima jaku ulaznu komponentu (cesto potpomognutu rotacijom kod supercelija) sto mu daje prostor da se podigne i nekoliko km iznad stratosfere.
  (student_meteorologije, 31. mart 2021 13:25)

  # Link komentara

 3. Perun
  Zapravo da,iako si ti ironican ali si pokazao svoje (ne)znanje
  (Markos, 31. mart 2021 12:27)

  # Link komentara

 4. @ То значи да се природа припрема да по ка зна који пут промућка главу човечанству.
  (СОС, 31. mart 2021 08:32)
  To znači da dolazi mini ledeno doba koje će po Milankoviću trajati oko 5.ooo godina!
  (Pro Patria, 31. mart 2021 11:52)

  # Link komentara

 5. @ 123123

  Na linku ispod se moze procitati sve o tom letu Eve Visnierske:

  [link]/


  A ovde o pomenutom pilotu (Vilijam Renkin):

  [link]

  (oba clanka su na engleskom)
  (j1ggy, 31. mart 2021 10:35)

  # Link komentara

 6. ......Ali definitivno nejinteresantnije cinjenice su svedocenja ljudi, koji su bili uvuceni u oblak i preziveli su da pricaju o tome.
  To je prica SAD pilota, koji se katapultirao iznad oblaka i upao u njega, gde ga je vetar 45 minuta tumbao kroz oblak, pre nego sto je pao!!
  A druga je prica Poljakinje (Ewa Wisnierska), koja se bavila paraglajdingom i koju je uvukao oblak u Australiji, prilikom treninga i podigao na 10 km visine. Onesvestila se i pala 3.5 h kasnije, 60 km dalje.
  (j1ggy, 31. mart 2021 09:01)
  Pa kako se nisu ti ljudi smrzli na tim visina onda...na 10km je temperatura -50 i bez ovih oblaka za koje kazu da im je temp do -100...
  (123123, 31. mart 2021 09:55)

  # Link komentara

 7. Nije baš jasan ovaj klimatolog. CB, cumulonimbus, nastaje kada je vreme toplo a vlaga velika. Zato su najjače oluje leti i posebno u predelima ekvatora. Nikako ne možemo oluje nazivati hladnim ili super hladnim. Jeste da je na vrhu oblaka hladno jer je vrlo visoko ali oluje nastaju u toplim predelima. A ima ih sve više, to je tačno, a i sve su snažnije upravo jer dolazi do globalnog zagrevanja zbog kojeg su temperature sve više a ima i više vlage zbog isparavanja.
  (Sale, 31. mart 2021 09:51)

  # Link komentara

 8. Sećam se kako je teorija po kojoj ledena doba nastupaju gotovo trenutno, momentalnim zamrzavanjem usled prodora hladnog vazduha (a po kojoj je snimljen film Dan posle sutra), dočekana na nož, zato što su tvrdili da je nemoguća.

  A ovde vidite da oblak, koji se nalazi na par stotina metara od zemlje (kumulonimbusi se formiraju na visini od 500-16.000 metara) može da se ohladi do temperature od -111 stepeni.

  Uzgred, tokom poslednjeg ledenog doba, prosečna temperatura vazduha je bila, ne 111 stepeni niža nego sada, već svega 7 stepeni...
  (ja, 31. mart 2021 09:46)

  # Link komentara

 9. to zbog globalnog zagrevanja?
  (perun, 31. mart 2021 09:28)

  # Link komentara

 10. То значи да се природа припрема да по ка зна који пут промућка главу човечанству.
  (СОС, 31. mart 2021 08:32)

  To samo potvrdjuje ono sto vec znamo, a to je da postoje oscilacije u prirodnim ciklusima i da to sto vreme merimo u godinama ne znaci da ce svaka godina biti ista u pogledu vremenskih ili bilo kojih drugih prilika.
  (Dex, 31. mart 2021 09:09)

  # Link komentara

 11. Da nije zbog korone...
  (glavolomka, 31. mart 2021 09:04)

  # Link komentara

 12. Meni su oblaci cumulonimbus najfascinantnija pojava u prirodi! Da bi ljudim abilo lakse, to su oblaci iz kojih stizu letnji pljuskovi, praceni grmljavinom i nekad ledom. U odgovarajucim uslovima, mesanjem toplog (vlaznog) i hladnog (suvog) vazduha.

  U SAD iz njih nastaju i tornada. Medjutim, jedna od najinteresantnijih cinjenica je da im je baza tj donji deo na oko 500 metara od tla, a u clanku pomneuti nakovanj se uzdize do tropopauze, sto znaci da im je vertikalna visina i preko 10 km!!

  Pomenuti nakovanj i nastaje tako sto se prilikom formiranja cumulonimbus-a vazdusna masa uzdise po vertikale ogromnom brzinom, prkoseci gravitaciji, i onda "udari" u tropopauzu i "spljosti se" i tako nastaje nakovanj.

  A vertikalnim kretanjem te mase se podize vlazan vazduh u gornje slojeve, gde nastaje grad (led) i kada vertikalno strujanje vise nije dovoljno jako da ponisti efekat gravitacije i same mase leda, led pocne da pada. I samo u zavisnosti od brzine strujanja vetra zavisi koliki ce biti led.

  Ali definitivno nejinteresantnije cinjenice su svedocenja ljudi, koji su bili uvuceni u oblak i preziveli su da pricaju o tome.
  To je prica SAD pilota, koji se katapultirao iznad oblaka i upao u njega, gde ga je vetar 45 minuta tumbao kroz oblak, pre nego sto je pao!!
  A druga je prica Poljakinje (Ewa Wisnierska), koja se bavila paraglajdingom i koju je uvukao oblak u Australiji, prilikom treninga i podigao na 10 km visine. Onesvestila se i pala 3.5 h kasnije, 60 km dalje.
  (j1ggy, 31. mart 2021 09:01)

  # Link komentara

 13. То значи да се природа припрема да по ка зна који пут промућка главу човечанству.
  (СОС, 31. mart 2021 08:32)

  # Link komentara