- Komentari -

"Potpisuje se kao 'čovek', pa 'katolik', pa 'Hrvat'" VIDEO

O filmu "Dara iz Jasenovca" ne prestaje da se priča. Mučenje dece, ubistva, razdvajanje porodica i neprihvatljivi uslovi za život su samo neki od prikaza u ovom filmu. Ono što je sigurno jeste da sama ova istorija, prema kojoj je i rađen film, ostavlja jak utisak na sve nas.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Covek i hr ne ide u istu recenicu..
  (C i n i k, 24. februar 2021 21:55)
  Veli cinik!?
  (kontra cinik, 25. februar 2021 13:36)

  # Link komentara

 2. Kako se pojavi neka vest koja u sebi ima reč "Hrvat", pa makar vezana i za srpski film, eto susjeda iz bot brigade sa komentarima. Većina tih komentara (čast izuzecima) svodi se na ovo:

  - da nije bilo kralja, ne bi bilo ni Ustaša

  Jedini su imali banovinu sa nacionalnom predznakom, u granicama koje su čak i Tuđmanu bile vlažni san. Ako je kralj bio takav monstrum prema Hrvatima, zašto je onda deo Hrvata otišao u partizane, a deo završio u logoru zajedno sa Srbima? Dakle kralj je kriv što su se Hrvati ubijali međusobno u 2. sv. ratu?

  - Beograd je bio očišćen od Jevreja

  Zaboravili su samo "sitnicu" da je Beograd bio direktno pod nemačkom okupacijom, da Beograd nije dočekao Nemce cvećem kao Zagreb, već je bio surovo bombardovan zbog protesta 27. marta. Logor Staro Sajmište bio je pod upravom NDH. Dakle, njihovom logikom, Nemci su bombardovali Beograd, vršili masovna streljanja po Srbiji po sistemu 100 za jednog, sve to zbog toga što su Srbi (po hrvatskom tumačenju istorije) bili njihovi saveznici? Zanimljivo.

  - film je propaganda jer nije prikazao je bilo Hrvata u logoru

  U početku je bilo da je film propaganda jer uveličava broj žrtava, pa kad se ispostavilo da broj žrtava nije ni spomenut, sad su se uhvatili nespominjanja Hrvata u logoru. Da je spomenuo Hrvate, uhvatili bi se za boju uniformi, nešto bi već morali da pomenu da bi opravdali reč "propaganda"
  (Stanoje Šarloatan od Šamroka, 24. februar 2021 22:08)

  # Link komentara

 3. Covek i hr ne ide u istu recenicu..
  (C i n i k, 24. februar 2021 21:55)

  # Link komentara

 4. Četnici sarađivali sa ustašama? Majko mila koliko neke ljude nije sramota. Pusta želja boljševičkih potomaka da se to tako predstavi. Pa ti partizani su bili stecište ustaša po završetku rata. Tito ih sve preveo u partizane da bi prošli nekažnjeno.
  Ja sam eto imao jednog dedu u partizanskom i jednog u ravnogorskom pokretu. Od obojice sam čuo samo najgore stvari o ustašama i komunistima. Hajde ti si susjed pa mi i nije čudno što lupaš ali je naša tragedija što pola ovih naših misli isto kao ti

  Četnici i ustaše su surađivali tokon cilog rata u borbama kontra partizana. Jedan od najpoznatijih primjera je Sutjeska di su skupa s Nijemcima, Talijanima i Bugarima djelovali ustaše i četnici. Čak su u mon Splitu bili stacionirani četnici skupa s ustašama i nije bilo niti jednog incidenta među njima. Imaš sliku na internetu četnici na Peristilu. Koliko je ustaša prešlo kasnije u partizane, toliko je i četnika.
  I uvati se malo čitanja i prikupljanja podataka, a ne samo dida mi je reka.
  (Netijak, 24. februar 2021 21:35)

  # Link komentara

 5. Не разумем Хрвате који се из петних жила труде да докажу како Јасеновац није био логор смрти, него радни логор, да није тачно да је било толико жртава, да је то "велико-српска пропаганде" итд. итд. Дакле упорно се труде да оправдају усташе и усташки покрет, уместо да се дистанцирају од њега. Што значи да и даље тако мисле, а богами се својски труде да то и покажу на свакој њиховој свечаности, по натписима на српским кућама и мало-мало неким графитима у сваком граду. Ништа се нису променили. И даље је та идеологија жива код њих тамо и даље раде са истим циљевима. На жалост.
  (Огњен, 24. februar 2021 21:18)

  # Link komentara

 6. Jeste kontroverzno to što su katolički sveštenici pokrštavali Srpski narod, ali činjenica je da su tako mnogi životi spašeni i to ne možeš poreći!
  (samo razmišljam, 24. februar 2021 17:15)

  Razmisli zasto ti katolicki svestenici nisu odbili da prekrstavaju srpski narod. Posebno sto su znali da je to pokrstavanje bilo nasilno.
  Nema opravdanja za to sto su uradili.
  (Bjelokosti, 24. februar 2021 21:12)

  # Link komentara

 7. Cesto prođem kroz Jasenovac i Gradinu.Svratim i u miru slusajuci ptice gledam Savu livade šumu i kontam kako je ovde zastrašujuca priroda.
  Koliko god bio spokojan i opusten ulazi u tebe nesto sto te ucini uzrujanim.
  Jasenovac gradic izgleda poput starih horor filmova.Oseca se to na svakom ćošku.Oronule fasade tugaljivi objekti prodavnice skromne prasnjave...Jednostavno osecas se ružno.
  Onima koji zive tu nije im nikako lako a I kako da bude kad znas sta se tu desavalo pre par decenija.
  Uf treba to videti i osetiti.
  Sledece sto zelim da posetim su Pag Jadovno Golubinka Saranova jama Ravni dolac...
  Stravična mesta koje bi svaki covek morao da poseti
  (Mirko Kojotovski, 24. februar 2021 20:57)

  # Link komentara

 8. A koliko od vas je imalo ovdi didu ili pradidu u četnicima koji su lipo surađivali s ustašama? Moj dida je bija u partizanima tako da bi tribali vi osjećat veću odgovornost od mene za jasenovac.
  (Netijak, 24. februar 2021 20:25)

  Četnici sarađivali sa ustašama? Majko mila koliko neke ljude nije sramota. Pusta želja boljševičkih potomaka da se to tako predstavi. Pa ti partizani su bili stecište ustaša po završetku rata. Tito ih sve preveo u partizane da bi prošli nekažnjeno.
  Ja sam eto imao jednog dedu u partizanskom i jednog u ravnogorskom pokretu. Od obojice sam čuo samo najgore stvari o ustašama i komunistima. Hajde ti si susjed pa mi i nije čudno što lupaš ali je naša tragedija što pola ovih naših misli isto kao ti.
  (Prangija, 24. februar 2021 20:55)

  # Link komentara

 9. Koja je država tokom II. sv. rata štampala antijevrejske poštanske markice?
  (Bosna, 24. februar 2021 20:50)

  # Link komentara

 10. A koliko od vas je imalo ovdi didu ili pradidu u četnicima koji su lipo surađivali s ustašama? Moj dida je bija u partizanima tako da bi tribali vi osjećat veću odgovornost od mene za jasenovac.
  (Netijak, 24. februar 2021 20:25)

  # Link komentara

 11. 1939.godine su bili izbori u Hrvatskoj. 44% je glasalo za HSS i Maceka. Pavelic uopce nije bio u Hrvatskoj, niti je itko glasao za njega. To je povijesna cinjenica, koja se moze vrlo lako provjerit.
  (Hss, 24. februar 2021 20:12)

  # Link komentara

 12. Jeste. I zemlja ce da se zaustavi, ako se prestane pricati o tom filmu. Jedino Srbi i nesto malo Hrvati pricaju i nitko vise. Valjda je i snimljen da se skrene paznja sa daleko vecih problema. One iz proslosti ne mozes da promenis, ali ove od sutra, mozes, ali izgleda nikoga nije ni briga. Glavno da se opet prica o ustasama, cetnicima i partizanima...
  (hm, 24. februar 2021 19:59)

  # Link komentara

 13. @Odnos srba prema hrvatima 1918 - 1941. Ponasanje kralja prema hrvatskom pitanju. Tu je uzrok svega.
  (Todor, 24. februar 2021 18:18)

  Sta su Srbi i Kralj tako strasno uradili Hrvatima od 1918-1940 sto opravdava genocid i koncentracione logore za srpsku decu?
  (Jovan, 24. februar 2021 19:53)

  # Link komentara

 14. @Obi-Van Tvoj pradeda nije u Jasenovcu ubijen zato što je Hrvat, već zato što je bio za kralja i monarhiju, ili zato što je bio Jugosloven, ili zato što je bio Srbin katolik, ili zato što je bio Hrvat koji je bio protiv predaje Dalmacije Italiji, a one žene, deca i muškarci Srbi su ubijeni u Jasenovcu samo zato što su bili Srbi.
  (Mali Alek, 24. februar 2021 19:41)

  # Link komentara

 15. Izvinjavam se sto malo skrecem sa teme,ovih dana procitah,da je ceo logor bio u potpunosti unisten i da su ljudi uzimali cigle i nosili ih kuci da bi napravili sebi nov dom.Zamisli situaciju kad sa tim ukradenim ciglama pravis sebi kucu pritom sve vreme ugradjujuci u njoj i sav uzas tog Jasenovca sa svakom uzidanom ciglom.Kakav horor....
  (Jelena, 24. februar 2021 19:27)

  # Link komentara

 16. Hrvatima da ne treba više PCR test za ulazak u Srbiju, već dokaz o gledanju Dare iz Jasenovca
  (whitekangoo, 24. februar 2021 19:18)

  # Link komentara

 17. Srebrni
  Upravo je Hrvatska revitalizovala zločine 2008. su oslobođeni zločinci. A većina ih je lepo živela. Deca od tih zlotvora su živa i dalje i imaju potomke, a oni su klali decu i njihove porodice i roditelje.
  (NikolaBg, 24. februar 2021 19:14)

  # Link komentara

 18. To mesto je bio sadistički satanisticki ritual Hrvata nad Srbima.
  (Omsk, 24. februar 2021 17:19)
  Moj je pradjed kao katolik i Hrvat, političar i narodni poslanik bío strašno mučen i još groznije ubijen u logoru da je nekoliko preživjelih svjedoka to sve zabilježilo i objavilo u knjigama. Znaci po nekima ja kao Hrvat nemam pravo reci da su i Hrvati bili žrtve u Jasenovcu? Ili ćete i mene svrstati kao “genetskog ustašu”? Zar ne vidite da teorija Srba kao jedinih žrtava u Jasenovcu ne drži vodu? Dajte neko objašnjenje? I predsjednika HSSa Dr. Mačeka kao i druge istaknute hrvatske političare koji nisu pristale uz ustaše, oni su internirali i pozatvarali jer su ostali vjerni kralju i Jugoslaviji. Dakle moj pradjed je nastradao ne zato sto su mislili da je komunista nego zato sto je bio pripadnik HSSa koji se nije želio odreći kralja i Jugoslavije. Nijemci su svim sredstvima htjeli da HSS pristane uz njih i kad je Macek to odbio, Musolini je dozvolio Pavelicu da sa nekoliko kamiona najvjernijih pristaša pređe granicubi uspostavi članstvu Zagrebu!
  (Obi-Van, 24. februar 2021 19:06)

  # Link komentara

 19. Gledao sam film i bas je onako ocekivano tezak , ali da se ja pitam to nije ni 10 posto onoga sto su radili , plus to ne moze film da dočara kako treba , izgladnelu i bolesnu decu i logorase , pod broj 1 pa sve ostalo
  (duledudule, 24. februar 2021 19:01)

  # Link komentara

 20. Ovi sto daju minuse na moj komentar negiraju verodostojnost dokumenatacije koju je skupio Viktor Novak pre 70 i vise godina?
  (Djordje, 24. februar 2021 19:00)

  # Link komentara

 21. Prva zemlja za vrijeme drugog svjetskog rata koja je bila JUDENFREI ! je bila SRBIJA..Time ste se sami hvalili.
  (NOĆNA MORA, 24. februar 2021 15:51)
  Vidis a jevreji ne misle tako, te su zajedno sa Srbijom pre neku godinu organizovali izlozbu o Jasenovcu u Ujedinjenim nacijama.....i tad ste kmecali......dzabe istina se zna, ova je samo zahvaljujuci srpskim komunistima pre svega, pa onda titu, bila “na leru”.
  (Moler, 24. februar 2021 18:56)

  # Link komentara

 22. Zadnjih 500 godina Srbe ubija ko god stigne. Šta li su oni bogu skrivili?
  (kolac, 24. februar 2021 17:10

  Previse smo drcni i ponosni. Umjesto da bacamo cvece i ljubimo dupeta okupatorima(velikim silama) mi se suprostavljamo svakom zlu.
  Ako postoji nesto posle smrti siguran sam da puno bolje stojimo nego ovde u paklu zvanom Zemlja.
  (Borky, 24. februar 2021 18:56)

  # Link komentara

 23. Samo bih porucio i jednima i drugima. Zivite zivot i uzivajte u njemu. Nemojte zivjeti u proslosti i odgajajte djecu u ljubavi a ne u mrznji.
  (Maxi, 24. februar 2021 18:38)

  # Link komentara

 24. Čovjek ti je dobro rekao, a ti ne čitaš. Zvali su ga Fra Sotona jer je bio bivši franjevac. Čim je prešao u ustaše isključen je iz franjevačkog reda.

  @(Baks, 24. februar 2021 16:42)


  Odmah u startu si promasio i ne znas osnovne pojmove, FRA ne znaci franjevac nego brat.

  @(bigeste, 24. februar 2021 17:29)
  Blago meni, pa vi sami jedni druge demantujete, hahahaha, dajte se prvo usaglasite kad hoćete nešto masno da slažete, tako ćete delovati ozbiljnije, mada ćemo uvek znati da LAŽete.
  (Hammer, 24. februar 2021 18:36)

  # Link komentara

 25. @cingcong Nema za vas leka osim Blajburga. Pola Beograda je bilo nemačka okupaciona zona a pola u NDH, Velika Hrvatska-NDH je i te kako bila država sa 300.000 vojnika i svim organima vlasti podržanim od hrvatskog naroda.
  (Armata, 24. februar 2021 18:35)

  # Link komentara

 26. Djordje, 24. februar 2021 17:45 …

  E Đorđe majstore, baš si našao "vjerodostojnog" ! Taj Novak je bio raspop i orjunaš koji se odrekao katoličke vjere te se popravoslavio i primio od SPC nekoliko ordena "Reda Sv. Save". Toliko ih je zadužio svojim osvetničkim pisanjem protiv svog naroda da su mu i masonstvo oprostili. Taj Novak, kad je 1977. godine u Beogradu kao član SANU umro, CK SKH nije poslao ni telegram saučešća, a cijela ga se njegova familija odrekla - eto, toliko je vrijedio u "svojoj" postojbini ! Muljator i lažljivac na petu potenciju. Toliko da se zna.
  (djedmedjed, 24. februar 2021 18:33)

  # Link komentara

 27. @aha ostatak Evrope ne priča o letovanjima već samo o koroni i opet o koroni. Kad nema korone opet se ne priča o letovanjima, prvo jer je nekulturno pričati o tome gde će ko (to je lična stvar), a drugo o letovanjima se ne priča, već kad dođe vreme da ideš, jednostavno bukiraš, platiš onlajn i to je to. Letovanje jbt, wow, šta tu ima da se "priča". Evropa o masakru u Jasenovcu ne priča jer o njemu ništa ne zna, ali polako saznaće. Jevreji su sami pričali svopju priču, i pričali, i pričali i rezultat znamo. Osim toga, ne vidim razlog na koji način te priča o ubijenim Srbima odvaja od letovanja i od lepog života? Osim ako nisi sebičnjak koji misli samo na sebe i kako će samo sebe da zadovolji umišljajući kako živi "kao sav normalan svet". Iz mog iskustva takvi kao ti samo i umišljaju i nikada ne dostignu nišžta posebno u životu, možda Grčka za 500e i to je to. Ne znam da li si znao da se na "letovanje" ne ide samo "leti", već i tokom zime recimo.
  (Reklamacija savesti, 24. februar 2021 18:30)

  # Link komentara

 28. O Jasenovcu treba ici samo cistom istinom, jeste ustase su radile to sto su radile i zasto bi sada neko ,,prekrajao istinu,, radi toga, da bude u filmu pogodna za gledanje.
  (humanista, 24. februar 2021 18:29)

  # Link komentara

 29. Gledao sam i ovaj nas i onaj za srebrnicu
  1. nas je sve nabacano pre svega zverstva ustasa, price nema skoro nije to film vec eto vise neko dokazivanje necega!
  2. film o aidi je film i nista vise, prica zene koja poksuava da spasi svoju porodicu i najvise se zamera UN koji joj nije pomogao dosta!, cak verujem da su desavnja itekako realno prikazana bez preduvavanja, masakara i prostackih sikaniranja kao sto radi film o dari!
  (Rusofil_IQ0, 24. februar 2021 18:28)

  # Link komentara

 30. Prikazali smo tako par desetina masovnih zločinstava, koje
  su ustaše počinili u Jasenovcu u roku od 4 godine. Ponavljamo
  da time nisu iscrpljena sva masovna zločinstva, i da nisu
  navedeni oni bezbrojni zločini mučenja i ubijanja, koje su
  ustaše izvršili na pojedincu ili na nekolicini zatočenika, pri
  čemu treba da podvučemo, da su se ti zločini dnevno događali.
  Spomenuli smo u općem dijelu, da se broj jasenovačkih
  žrtava kreće oko cifre od pola milijona, što znači, da je svaki
  deseti stanovnik tzv. NDH ostavio svoje kosti u Jasenovcu.
  Jasenovački zločini ne zaostaju ni malo za zločinima, koje
  su nacisti počinili u Belzenu, Auschwitzu ili Majdaneku.
  Jednako kao i sve ostale fašističke terorističke organizacije
  i ustaška je teroristička organizacija stvorila kriminalni
  mentalitet kod svojih članova, koji su ubijali iz »uvjerenja«,
  svoga kriminalnog uvjerenja.
  Notorno je, da su svi ustaški zločinci pristupili u ustašku
  terorističku organizaciju d ob ro vo l jn o, da su znali za
  kriminalne ciljeve te organizacije; da se ta organizacija služi
  kriminalnim sredstvima, da se njena aktivnost sastoji baš u
  počinjanju kriminalnih djela. Svaki dakle od njih, kad je
  pristupao u tu organizaciju, znao je i morao znati, da će vršiti
  zločine, organizovane, masovne zločine, znao je dakle za posljedice svoga pristupa u članstvo. Ne može se stoga služiti
  izgovorom, da mu je počinjanje djela bilo naređeno, i prebacivati
  odgovornost na naredbodavce.
  (Goran, 24. februar 2021 18:26)

  # Link komentara

 31. »Za moje vrijeme po mom računu likvidirano je u logoru
  Jasenovac 20—30 hiljada zatočenika. Posebno ističem, da je u
  početku ljeta izvršena u Jasenovcu likvidacija logora Đakovo.
  Tom je likvidacijom rukovodio Matijević Joso, ustaški poručnik.
  72
  Kod te likvidacije logora Đakovo računam, da je bilo oko 2—3
  hiljade pobijeno Židovki i njihove djece.
  Iz Jasenovca sam došao u logor Stara Gradiška коцсет
  listopada 1942. — 27. III. 1943. Za gornje vrijeme događale su
  se i u logoru Stara Gradiška masovne likvidacije, koje su se
  obično vršile izvan logora, tako na pr. u Mlaci, Jablancu, a
  otpremani su i u Jasenovac. Ovakovi veliki transporti za
  likvidaciju vršili su se po nalogu Matković Ivice. Na ovaj način
  otpremljeno je oko 2—3 hiljade ljudi.«
  16. IV. 1945. vratio sam se u Jasenovac, gdje sam ostao do
  konca. Znadem da su u to vrijeme bile vađene lješine zatočenika
  iz Gradine i spaljivane, kako bi se zametnuo trag bivšim
  zločinstvima. Ja nisam sudjelovao u likvidaciji zadnjih
  zatočenika nego samo u ekshumaciji.«

  Prikazali smo tako par desetina masovnih zločinstava, koje
  su ustaše počinili u Jasenovcu u roku od 4 godine. Ponavljamo
  da time nisu iscrpljena sva masovna zločinstva, i da nisu
  navedeni oni bezbrojni zločini mučenja i ubijanja, koje su
  ustaše izvršili na pojedincu ili na nekolicini zatočenika, pri
  čemu treba da podvučemo, da su se ti zločini dnevno događali.

  TRECI DEO, nastavak sledi ...
  (Goran, 24. februar 2021 18:25)

  # Link komentara

 32. Ja sam kao takav jedne noći
  sa bojnom II. P. T. B. pošao u akciju i to navodno samo radi
  pretresa okolnih pravoslavnih sela, koji su bili sumnjivi zbog
  četništva.« — »Ističem, da sam ja u tom kraju bio kapelan prije
  NDH. Ja sam vidio, kako su ustaški vojnici vraćali se s pokolja
  krvavi, poslije se je pričalo, da je tom prilikom pobijeno 2.000
  ljudi.«
  »U Jasenovcu sam bio kao ustaški časnik i upravitelj
  logora od konca lipnja 1942. do kraja listopada 1942. Priznajem da sam lično kod javnih strijeljanja ubio oko stotinu zato-
  čenika Jogora Jasenovac i Stara Gradiška. Isto tako priznajem
  da su se za vrijeme moga upraviteljstva u logoru Jasenovac
  vršila masovna ubijanja u Gradini, ali ja u tome nisam
  sudjelovao i ako sam za ta masovna ubijanja znao. Ispravljam
  se, da sam kod tih masovnih ubijstava prisustvovao, ali ih
  nijesam izvršivao. Ta masovna ubijanja dopuštao sam kao
  upravitelj, jer sam imao usmene naloge od Ljube Miloša, a još
  više od Matković Ivice, a katkada i od Maksa Luburića. U
  Gradini ubijalo se maljem, i to tako da bi žrtva morala sići u
  iskopanu jamu, našto je slijedio udarac maljem po glavi
  odostraga. Osim toga se ubijalo i strijeljanjem i klanjem. Kad
  su se vršile likvidacije žena i djevojaka u Gradini znam, da su
  se nad mlađima izvršila i silovanja. O tome je određivao
  Matković Ivica, a silovanja su, koliko ja znam, vršili Cigani,
  I to Cigani grobari. Ja nisam vršio silovanja.«

  DRUGI DEO, nastavak sledi ...
  (Goran, 24. februar 2021 18:24)

  # Link komentara

 33. @(Hammer, 24. februar 2021 16:06)

  XXVI.
  Iskaz Filipović-Majstorović Miroslava, jednoga
  od najvećih ustaških krvoloka, komandanta
  logora Jasenovac
  Zemaljska je komisija, u zapisniku od 29. VI. 1945. br.
  2006 preslušala kao svjedoka i spomenutog zločinca Filipovića
  Majstorovića Miroslava, koji je nakon oslobođenja naše zemlje
  uhvaćen i stavljen pred sud. Onaj dio njegovog iskaza, koji se
  odnosi na »suđenje« tzv. pokretnog prijekog suda u Jasenovcu,
  donijeli smo na drugome mjestu.
  Ovdje donosimo važnije dijelove ostalog njegovog iskaza. I
  istini, jer svi saslušani svjedoci, sami zatočenici, govore potpuno okolnosno i stvarno o daleko većem broju, naročito
  o broju žrtava, koje je pobio sam zločinac Majstorović, ipak je i
  on priznao i iskazao, da je vlastoručno pobio oko 100 žrtava, a
  samo »prisustvovao« masovnim ubijanjima. Po njegovom
  priznanju, samo za kratko vrijeme njegova upravljanja logorom
  od konca mjeseca lipnja do konca mjeseca listopada 1942.,
  dakle za vrijeme od sama 4 mjeseca, likvidirano je 20.000—
  30.000 nevinih žrtava. On je u to vrijeme bio komandant
  logora, ali i prije i kasnije vršio je razne službe u Jasenovcu i
  St. Gradiški i ubijao ljude. Njegov iskaz glasi:
  »Istina je, pošto mi je predočen iskaz Vjekoslava Servatzi u
  koliko se odnosi na pokolj u okolnim selima Banja Luke, da
  sam ja bio dušobrižnik II. P. T. B.

  PRVI DEO, nastavak sledi ...
  (Goran, 24. februar 2021 18:23)

  # Link komentara

 34. Odnos srba prema hrvatima 1918 - 1941. Ponasanje kralja prema hrvatskom pitanju. Tu je uzrok svega.
  (Todor, 24. februar 2021 18:18)

  # Link komentara

 35. Ha, ma važi. Koliko samo pokušavate da relativizujete sve pa to je neverovatno. Sveštenstvo je direktno vršilo najmonstruoznije zločine i kada bih naveo samo neke ne bi mi objavili komentar. Koga zanima neka pročita knjigu "ubice u božje ime" Francuskog autora pa će mu sve biti jasno.
  (Gandor, 24. februar 2021 16:25)

  A ti pročitataj presudu SPC 1995 u Francuskoj.
  (qw, 24. februar 2021 18:17)

  # Link komentara

 36. takli ste se u crkvu, sad bi mogle kritike filma bit žešće, dvi stvari u hrvatskoj ne smiš dirat: crkvu i hdz, dva poslovna partnera
  (Netijak, 24. februar 2021 18:14)

  # Link komentara

 37. Pretvorili ste jednu tragediju u medijsko jeftino prepucavanje onih koji nisu ni namirisali tu neopisivu bol, kao što je gubitak deteta, majke, sestre, oca.. Rat je pakao, ma kako se zvali, ma kom se Bogu molili ili ne. Tugu ne zanima religija. Sad svako sa tastaturom piše neke svoje mudrolije, a trebalo bi da ućuti, iz poštovanja, ako ima duše u njima. Jeste, to je film, ali o čemu? O klanju dece. Kako vas nije sram?
  Svaki dan milion naslova, komentara, pljuvanja, besa, zla, dosta je više.
  (5ar, 24. februar 2021 18:04)

  # Link komentara

 38. @(qw, 24. februar 2021 15:34)

  Predlozio bih da procitate Magnum Crimen, Viktora Novaka, bivseg katolickog svestenika. Sve je lepo dokumentovano i to se ne moze ignorisati.
  (Djordje, 24. februar 2021 17:45)

  # Link komentara

 39. Zasto se prevodi nemackih izvestaja cuvaju u Arhivu Vojvodine ?

  Zasto se nase vlasti i dalje igraju time, zasto to ne bi bilo odstampano i publikovano ?

  Niko nama ne moze naneti zla koliko mi sami to uradimo sebi.
  (Marko, 24. februar 2021 17:41)

  # Link komentara

 40. Pa ako su ih pokrštavali a alternativa je bila ustaška kama, to je valjda dobro djelo što su napravili u datoj situaciji. Vi bi da ih nisu pokrstili pa da ih ubiju? od dva loša izbora, izabrali su onaj koji im spašava život.

  A i većina tih se nakon ratnog ludila vratila staroj vjeri, s nekim izuzecima male posvojene djece koja su ostala bez roditelja, a ne i svih njih.

  U cijeloj Europi je bilo krvi do koljena tad. Židovi su u Beogradu temeljitije pobijeni nego u zg, muskimani u istočnoj Bosni. Ustaški zločini su bili najbrojniji, da, jer su imali kakvu-takvu državnu strukturu iza sebe.
  (@cingcong, 24. februar 2021 17:38)

  # Link komentara

 41. Znači u Jasenovcu nisu ubijani Hrvati? Film još nije ni počeo a već je laž na ekranu?!? Kažete nije propaganda?
  (Vesna, 24. februar 2021 17:34)

  # Link komentara

 42. Po velikom broju "susjeda" i antiSrba,koji se javljaju da oblate
  film,jasno je,Dara je uspela.Katolička crkva je spasila Pavelića,
  Luburića,....otvoreno i direktno.Tako da "vijernici iz sujedstva"
  mogu da pišu kilometre poruka "nevinosti",nje nema.Merčep,Glavaš,
  ....se šetaju kao heroji,Tomson peva a hrvatska "peni u zanosu".
  Koga vi ovde zaj....te "susjedi" ?
  (a, 24. februar 2021 17:30)

  # Link komentara

 43. Miroslav Filipović Majstorović je imao nadimak "Fra Sotona", ono "FRA" mu je upravo po tome što je bio katolički FRA-njevac; inače je taj Filipović bio upravnik logora Jasenovca neka 4 meseca, nakon rata je procesuiran i tokom suđenja je priznao da je svojeručno pogubio negde oko 100-tinak osoba, a da je za vreme njegovog mandatovanja u pomenutom logoru stradalo između 20 i 30 hiljada ljudi, dakle on je ovo izjavio po sopstvenom priznanju na suđenju gde nije imao interes da iznosi velike brojke što će reći da su ove brojke bile nejminimalniji mogući gubici u logoru.
  (Hammer, 24. februar 2021 16:06)

  Odmah u startu si promasio i ne znas osnovne pojmove, FRA ne znaci franjevac nego brat.
  (bigeste, 24. februar 2021 17:29)

  # Link komentara

 44. Tanak je film, tanak...
  (Mr Majestyk, 24. februar 2021 15:44)

  Слажем се. Ово је само увод односно лимунада у односу на оно што се много монструозније дешавало и што није снимљено . ( такмичење ко ће више заклати Срба , прављење сапуна од људи, и убијање деце , вађење из утробе мајки тди тд
  (Рабаџија, 24. februar 2021 17:24)

  # Link komentara

 45. Šaljivali.su žive srpske devojčice i dečake u posebnim kavezima.

  Ne može se bez traumatičnih i brutalnih scena ni blizu dočarati zlo Jasenovca.


  To mesto je bio sadistički satanisticki ritual Hrvata nad Srbima.
  (Omsk, 24. februar 2021 17:19)

  # Link komentara

 46. O filmu "Dara iz Jasenovca" ne prestaje da se priča. Mučenje dece, ubistva,

  A ostatak evrope prica o planovima za letovanje..

  Ostatak Evrooe nije imao nekažnjen zločin kao Srbi u Jasenovcu! Ostatak Evrope je upravo nastavak onoga sto je Hitler zapoceo...
  (Ljuba, 24. februar 2021 17:17)

  # Link komentara

 47. Ko zaboravi prošlost, rizikuje da je ponovi u budućnosti. Naša je dužnost da se sećamo nevinih žrtava našeg roda!
  (Goran K G, 24. februar 2021 17:16)

  # Link komentara

 48. cingcongdingdong

  Jeste kontroverzno to što su katolički sveštenici pokrštavali Srpski narod, ali činjenica je da su tako mnogi životi spašeni i to ne možeš poreći!
  (samo razmišljam, 24. februar 2021 17:15)

  # Link komentara

 49. Prva zemlja za vrijeme drugog svjetskog rata koja je bila JUDENFREI ! je bila SRBIJA..Time ste se sami hvalili.
  (NOĆNA MORA, 24. februar 2021 15:51)

  Pa naravno kad su ih ustase i svabe sve pocistili
  (Hrundi Bakshi, 24. februar 2021 17:14)

  # Link komentara

 50. Dnevnik Diane Budisavljevic

  [link]
  (Dana, 24. februar 2021 17:13)

  # Link komentara

 51. Zadnjih 500 godina Srbe ubija ko god stigne. Šta li su oni bogu skrivili?
  (kolac, 24. februar 2021 17:10)

  # Link komentara

 52. Kao što sam već pisao, ovo nije običan film. Nema prostora za priču o glumi i scenariju. To je zadnje na pameti kad se pogleda. Ko ima snage pričati o bilo čemu drugom osim sudbini te djece je bar malo i psihopata. Ima svako pravo na mišljenje ali probajte ovog puta da se dignete iz dnevne politike..
  (ipce, 24. februar 2021 17:09)

  # Link komentara

 53. da nije bilo kralja Aleksandra i njegovog terora ne bi im se te ustaše kasnije osvecivale..zna se kakva je drzava bila SHS..horor
  (jole, 24. februar 2021 17:02)

  # Link komentara

 54. Zašto nam ovaj film van Srbije smatraju neuvjerljivim, a onaj o Srebrenici mogao bi biti i u konkurenciji za Oskara.
  Opet smo nešto zabrljali a da toga nismo svjesni. Ili to bosanci bolje rade?
  (zigi, 24. februar 2021 16:54)

  # Link komentara

 55. (Hammer, 24. februar 2021 16:06)

  Čovjek ti je dobro rekao, a ti ne čitaš. Zvali su ga Fra Sotona jer je bio bivši franjevac. Čim je prešao u ustaše isključen je iz franjevačkog reda.
  (Baks, 24. februar 2021 16:42)

  # Link komentara

 56. Mislim da zločine treba individualizovati, I na takav način ih i tretirati, i eventualno kažnjavati, gde je moguće. Bacati ljagu na ceo narod zbog idiota nikad nije bilo svrsishodno niti konstruktivno.

  A da je bilo zločina, monstruoznih i drugačijih, bilo je...
  (Srebrni, 24. februar 2021 16:41)

  # Link komentara

 57. Bitno je da se taj neko tamo potpisao kao katolik a ne hrišćanin.
  (Stipsa, 24. februar 2021 16:26)

  # Link komentara

 58. Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.
  (qw, 24. februar 2021 15:34)

  Ha, ma važi. Koliko samo pokušavate da relativizujete sve pa to je neverovatno. Sveštenstvo je direktno vršilo najmonstruoznije zločine i kada bih naveo samo neke ne bi mi objavili komentar. Koga zanima neka pročita knjigu "ubice u božje ime" Francuskog autora pa će mu sve biti jasno.
  (Gandor, 24. februar 2021 16:25)

  # Link komentara

 59. Sjajna ekipa glumaca, odlična režija, film je sam po sebi ISTORIJSKA PREKRETNICA u odnosu prema srpskim žrtvama u drugom svetskom ratu!
  (Zoran, 24. februar 2021 16:17)

  # Link komentara

 60. @Te standardne optužbe da je NDH bila katolička država, ali riječ je ipak o mitovima. Kao primjer se obično spominje ime nekadašnjeg franjevca i ustaškog časnika Miroslava Filipovića Majstorovića. Dotični je zaista bio u Jasenovcu, ali treba znati da tada nije bio franjevac. Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.
  (qw, 24. februar 2021 15:34)
  Ne slazem se sa Vama, imamo slucajeve gde je katolicki kler pokrstavao pravoslavne Srbe u zamenu za spasavanje golog zivota, tj kama im je bila pod grlom dok su ,,prekrizeni".
  (cingcongdingdong, 24. februar 2021 16:16)

  # Link komentara

 61. Film je ništa, nema Pavelića sa stonom lampom od dečje lobanje, nemacpomena o 700.000 i vuše hiljada poklanih Srba u Jasenovcu, nema drobilice za koske, nema peći za spaljivanje živih, posebno žive dece... Slabo je ovo, a sem toga nikog ne interesuje. Ko misli da je film dobar inda najbolje da se kopija filma pokloni svakoj ambasadi i konsulatu u Srbiji, i svim ambasadama da se podele kopije da mogu da poklanjaju kome treba.
  (Beli, 24. februar 2021 16:15)

  # Link komentara

 62. qw, 24. februar 2021 15:34

  Kao sto je pokazala i sta misli o Stepincu ili kao sto je Hrvatska omogucila Sakicima da umru slobodni sa penzijom.
  (ultrasrbin, 24. februar 2021 16:11)

  # Link komentara

 63. Da...samo sto u Jasenovcu nije nikad bilo casnih sestara....
  (Nedeljko Oliverovic, 24. februar 2021 16:09)

  # Link komentara

 64. Te standardne optužbe da je NDH bila katolička država, ali riječ je ipak o mitovima. Kao primjer se obično spominje ime nekadašnjeg franjevca i ustaškog časnika Miroslava Filipovića Majstorovića. Dotični je zaista bio u Jasenovcu, ali treba znati da tada nije bio franjevac. Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.

  @(qw, 24. februar 2021 15:34)  Miroslav Filipović Majstorović je imao nadimak "Fra Sotona", ono "FRA" mu je upravo po tome što je bio katolički FRA-njevac; inače je taj Filipović bio upravnik logora Jasenovca neka 4 meseca, nakon rata je procesuiran i tokom suđenja je priznao da je svojeručno pogubio negde oko 100-tinak osoba, a da je za vreme njegovog mandatovanja u pomenutom logoru stradalo između 20 i 30 hiljada ljudi, dakle on je ovo izjavio po sopstvenom priznanju na suđenju gde nije imao interes da iznosi velike brojke što će reći da su ove brojke bile nejminimalniji mogući gubici u logoru.
  (Hammer, 24. februar 2021 16:06)

  # Link komentara

 65. Ustaske sotone jos nisu kaznjene za njihova uzasna patoloska zlodela. Sve ih nestrpljivo iscekuje sam Lucifer u 9. krugu pakla, a za njih se gradi polako i novi 10. krug...
  (Zurkolomac, 24. februar 2021 16:03)

  # Link komentara

 66. O filmu "Dara iz Jasenovca" ne prestaje da se priča. Mučenje dece, ubistva, 

  A ostatak evrope prica o planovima za letovanje..
  (aha, 24. februar 2021 15:58)

  # Link komentara

 67. Samo to, ništa izopštenje, osuda, ništa da je Katolička crkva "skočila" da
  brani, stane ispred koljača, patoloških ubica, izopačenih krvoloka, hrišćana-kršćana i jadnog naroda, da kaže prvo nas, pa onda njih: Srbe,Jevreje, Rome..... Stvarno, u najmanju ruku, da se normalan čovek upita, da li je to jedino što su uradili za žrtve i budeća žrtve ili su mogli nezamisivo više.
  (dragan, 24. februar 2021 15:57)

  # Link komentara

 68. Tanak je film, tanak...
  (Mr Majestyk, 24. februar 2021 15:44)

  Ma skroz je tanak. Mizernu kvalitetu filma ne moze ni srpska propaganda kamuflirati.
  (Mile, 24. februar 2021 15:57)

  # Link komentara

 69. O filmu "Dara iz Jasenovca" ne prestaje da se priča. Mučenje dece, ubistva, 

  A ostatak evrope prica o planovima za letovanje..
  (aha, 24. februar 2021 15:57)

  # Link komentara

 70. vidi se da je lepo placeno da se "ne prestaje sa pricom oko filma". ali, film je u sustini bezveze. prica je plitka, likovi ne razradjeni. Pogledajte npr. Zivot je lep, pogledajte Sindlerovu list, koliko su jake poruke tih filmova, koliko su jaki karakteri, prica, struktura... koliko dubine. "Dara" od svega sto je mogla da prikaze, prikazuje dva sata mucenja. Ako ste zeljni toga, imate gomilu dokumentarnih emisija, i pravih snimaka iz npr. Ausvica.
  (mare, 24. februar 2021 15:56)

  # Link komentara

 71. Istina je bolna, jako bolna.
  (Milisav, 24. februar 2021 15:54)

  # Link komentara

 72. Prva zemlja za vrijeme drugog svjetskog rata koja je bila JUDENFREI ! je bila SRBIJA..Time ste se sami hvalili.
  (NOĆNA MORA, 24. februar 2021 15:51)

  # Link komentara

 73. Sve i da je istinita priča Dara više vam nitko u svijetu ne vjeruje. A razlog je 1964. godina kada je Savezni zavod za statistiku pokrenuo općenito istraživanje žrtava Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije. Priča je vezana za pokušaj dobivanja reparacije od Njemačke. Taj sveobuhvatni popis je na veliko zaprepaštenje vlasti srušio mit o 1,7 milijuna žrtava na području Jugoslavije. Za područje Jasenovca, uključujući i Staru Gradišku, dobiven je broj od 59 tisuća žrtava. To je izazvalo šok, s obzirom da se najčešće spominjalo 700 tisuća žrtava. Zbog svega su vlasti onemogućile objavljivanje rezultata popisa i on je ostao nepoznat javnosti sve do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća. A vi i dalje o 700.000 žrtava samo u Jasenovcu, a vrlo dobro se zna da je u Jugoslaviji za vrijeme rata ubijeno i umrlo od prirodne smrti 1.000.000 ljudi.
  (www, 24. februar 2021 15:51)

  # Link komentara

 74. Ljudi niko ne spori zlocine i o tome treba da se prica i snima, nego film je jako lose uradjen, to je jedini problem. Trebalo je puno ozbiljniji film napraviti na ovu temu.
  (Mile, 24. februar 2021 15:50)

  # Link komentara

 75. Tanak je film, tanak...
  (Mr Majestyk, 24. februar 2021 15:44)

  # Link komentara

 76. Moram da pohvalim fantasticnu glumu Igora Djordjevica.Kakav glumac neverovatno i jos kakav izazov glumiti jednog od najvecih zlocinaca u istoriji ovog prostora.
  (mild, 24. februar 2021 15:40)

  # Link komentara

 77. Te standardne optužbe da je NDH bila katolička država, ali riječ je ipak o mitovima. Kao primjer se obično spominje ime nekadašnjeg franjevca i ustaškog časnika Miroslava Filipovića Majstorovića. Dotični je zaista bio u Jasenovcu, ali treba znati da tada nije bio franjevac. Naime, ranije je pratio jednu ustašku postrojbu koja je počinila zločin zbog čega je suspendiran i izbačen iz franjevačkog reda. Potom je došao u Jasenovac. Crkva je jasno pokazala što misli o njegovim postupcima.
  (qw, 24. februar 2021 15:34)

  # Link komentara