- Komentari -

Nađeno mesto gde je Jovan Krstitelj osuđen na smrt FOTO

Arheolozi tvrde da su otkrili mesto gde je Jovan Krstitelj osuđen na smrt. Radi se o lokalitetu Maheron u današnjem Jordanu, gde se, prema tvrdnji arheologa, nalazio podijum na kom je Saloma od kralja Iroda Antipe tražila glavu Isusovog preteče.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. (Milan, 11. januar 2021 11:49)

  Nikome, ni svom rođenom detetu, (pogotovo njemu) vera se ne nameće. Zbog toga što se ona ne može primiti umom već isključivo srcem. Samo i jedino lični susret s Bogom, onakav kako ga srce doživljava, samo je to to. Otuda vam se čini da logikom ne postižete ništa. To je sasvim očekivano i shvatljivo zato što je zakonomerno.
  (predanje, 12. januar 2021 01:19)

  # Link komentara

 2. Poštujem svačije pravo da veruje i nikome se ne rugam, iako postoji mnogo nelogičnosti koje moj mozak ne može da prihvati, ali molim da se uvažava i moje pravo da ne verujem. Nemojte mi to nametati.
  (Milan, 11. januar 2021 11:49)

  # Link komentara

 3. Dodje mi u posetu Jova i pre svake casice prekrsti se !! - ostalo sami razmotrite i komentarisite !
  (MrsiMudoje, 11. januar 2021 10:29)

  # Link komentara

 4. ...A sad idem na put spoznaje. Pa dokle doguram. Ćao ljubim vas.
  (mm, 10. januar 2021 23:12)

  Odlična odluka. Samo čistim srcem, i s molitvom Bogu da vam se na pravi način ukaže Lično.
  (predanje, 11. januar 2021 03:26)

  # Link komentara

 5. Pokaj se, i donesite mi darove. Bez novcanih darova nema pokajanjaaa…aa
  (Delegat sa druge planete, 10. januar 2021 09:40)

  Pitam vas, delegata:
  Da li vam je neko od sveštenika nekada tražio novac? Da li ste mogli da jednostavno dođete i uđete u hram i pomolite se Bogu i svetiteljima za bilo šta, npr. za neko svoje izlečenje, a ništa nikome ne platite?
  (Bogoljub, 11. januar 2021 03:21)

  # Link komentara

 6. @Goran Stokic
  Uvik san zasluge za uspjeh kršćanstva pripisiva političkom momentu u rimskom društvu.
  Moram priznat da tvoj pogled na kršćanstvo i njegov uspjeh je zanimljiv.
  Dalo bi se o tome razgovarat.
  (miro split, 10. januar 2021 23:49)

  # Link komentara

 7. Dobre, poštene ljude su uvek ubijali. To je konstanta.
  (V5, 10. januar 2021 23:27)

  # Link komentara

 8. To je stav racionalizatora vere, sektaša. Vera nije nauka, sistem, pogled na svet, učenje, filozofija... i sl. Vera se ne uči. Jer ne može da se nauči. Nije um, ili razum, taj kojim se Bog prihvata. Nije zato što je nemoćan za taj poduhvat. Vera se prima srcem koje je zahvalno i koje voli. Samo tako, čistim srcem, samo je to put spoznaje.(predanje)

  Mislio sam da nema šanse da će iko ikad provaliti da sam sektaš i da tajno učim decu da je vera nauka, sistem, pogled na svet, učenje i filozofija. Nažalost, raskrinkam sam. Ništa deco, vratiću vam pare, a stanove, automobile i račune u Švajcarskoj koje sam zgrnuo svojm sektašenjem pokloniću u dobrotvorne svrhe. Eto tako. A sad idem na put spoznaje. Pa dokle doguram. Ćao ljubim vas.
  (mm, 10. januar 2021 23:12)

  # Link komentara

 9. Za coveka se ne zna sa sigurnoscu ni da li je postojao, nije istorijska licnost, kako mogu da tvrde da znaju gde je ubijen?
  (Apatrid, 10. januar 2021 08:43)

  Prvi put sad čujem da Jovan Krstitelj nije postojao. Ako on nije postojao, onda Isus nije kršten u Jordanu, pa je i sve ostalo je laž i sve priče su besmislene.
  (Srbin, 10. januar 2021 21:10)

  # Link komentara

 10. (nowave7, 10. januar 2021 15:55)

  Procitaj Sv. Pismo. Postavices onda sebi druga pitanja.

  Samo to.
  (ime, 10. januar 2021 19:48)

  # Link komentara

 11. Kada je Rimsko carstvo izgubilo sposobost da socijalizuje ljude, kroz primarne vrednosti i norme, u prvi plan su istupili propovednici istočnjačkih religija – po prvi put u antičkom svetu započela je propaganda među masama kao takvim. Ljudi ostavljeni bez bilo kakvog društvenog principa, koji bi im davao smisao života, potpuno izgubljeni, oslonac su pronašli u hrišćanskoj propagandi. Ako bogatsvo ne donosi sreću, doneće je siromaštvo. Ako mudrost nije u stanju da reši naše probleme, spas je u neznanju. Ako nas zakoni i institucije Rimskog carstva ne čine srećnim ljudima, spas je u anarhiji. Kada je antički čovek - društvo i prirodu oko sebe - počeo doživljavati kao neistinu, kao laž – kada je izgubio svaku nadu - ribarima ljudskim dušama put je bio trasiran. Ako ne može da se osloni - na društvo i na prirodno – spas je u nadprirodnom. Ako nema spasa u zemaljskom životu spasenje se nalazi u nebeskom večnom carstvu, nadprirodnom Bogu. U prvoj poslanici Korinćanima: “Pogubiću mudrost mudrih, i razum razumnih odbaciću...” Vekovi pokazaše da oni koji su učili “da ljubav, a ne razum, mora da vlada”, otvoriše put onima koji vladaju pomoću mržnje. Bilo je to pretvaranje očajanja u spasenje, ali po koju cenu? Za hrišćane je čovek koji veruje u sebe u razum (i koji još uvek od sebe nešto očekuje), suštinski grešnik.
  (zoran stokic, 10. januar 2021 19:31)

  # Link komentara

 12. Ruka Sv. Jovana krstitelja nalazi se na Cetinju. To je najveća relikvija Hrišćanstva.
  (Bogoljub, 10. januar 2021 18:27)

  # Link komentara

 13. (Lea, 10. januar 2021 11:03)

  Ima 3 razloga da je Pravoslavna veroispovest jedina ispravna:
  1. Najpre, ona pripada monoteističkoj grupi religija koje jedino mogu opravdati Boga koji je svemoćan.
  2. Od 3 monoteističke religije, samo je Hrišćanstvo osnovao njen utemeljivač koji je vaskrsao.
  3. Na vel.subotu, u Jerusalimu, u Crkvi Sv.groba, samo po Julijanskom (starom) kalendaru, i samo na sasluživanje Pravoslavnog sveštenika, pojavljuje se na čudesan način čudotvorni oganj. Njime Bog lično projavljuje koja mu je vera i koja Crkva pravilna i mila. Katolici su isto pokušavali nekoliko puta i plamen se nije njima javio. Ali je prošao kroz prskotinu u zidu hrama i zapalio sveće pravoslavcima koji su se tu okupili oko hrama, budući isterani iz hrama. Od tada ne pokušavaju više, a o celom tom fenomenu ne govore. Protestanti nisu ni pokušavali.
  (predanje, 10. januar 2021 18:25)

  # Link komentara

 14. (mm, 10. januar 2021 11:32)

  To je stav racionalizatora vere, sektaša. Vera nije nauka, sistem, pogled na svet, učenje, filozofija... i sl. Vera se ne uči. Jer ne može da se nauči. Nije um, ili razum, taj kojim se Bog prihvata. Nije zato što je nemoćan za taj poduhvat. Vera se prima srcem koje je zahvalno i koje voli. Samo tako, čistim srcem, samo je to put spoznaje.
  (predanje, 10. januar 2021 18:20)

  # Link komentara

 15. Ne znam gde je donesena presuda,al bio sam na loklitetu, tj. crkvi gde je izvrsena egzekucija. Ne secam se tacno imena crkve...
  Mesto je obelezeno celicnim obrucem...

  Zanimljive su katolicke crkve u Sv. Zemlji: vise luksuza nego ukusa. Vise pokusaj umetnina nego svetilista.

  Zanimljivost 2: plamen (Sv. Oganj) na Veliku Subotu zaista ne peče! Celo lice mi bilo garavo (tamo su svece parafinske).

  I naravno, pouka i poruka: pokajmo se. To je pocetak naseg izbavljenja. Kako pojedinca, tako i nacije.

  Hristos se rodi!
  (ime, 10. januar 2021 08:25


  Veoma malo ima kat crkava u Jerusalimu, veoma malo.
  Vatikan ima svoj business i pokusava da Vatikan smesti u centar hriscanstva, svakako i da Papa i dalje misli da je bezgresan i svakodnevno na vezi ni manje ni vise ngo sa Isusom licno, to je taj problem sa njima i nvrjm da iko normalan moze da shvati Vatikan..
  (C i n i k, 10. januar 2021 17:17)

  # Link komentara

 16. a jel su i Jevreji dpbili drzavu 2000 godina nakon pisanja Biblije onako kako je Biblija i pisala da li je i to virtualno ili se ipak desilo ? da rasejan narod sacuva svoj indentitet i jezik i da se posle 2000 godina vrati u obecanu zemlju i dobije svoju drzavu upravo onqko kako starozavetni proroci u Bibliji i predviđaju ..
  problem je sto se Biblija ne cita pa se misli da je bajka ..
  videces sta ce biti kad se obnovi treci hram u Jerusalimu nemoj opet da bude Biblija je bajka ..
  (jovan, 10. januar 2021 10:04


  Kako to misis "2000 godina posle pisanja Biblije" dobili Jevreji drzavu?!
  Biblija je skup knjiga sacinjena od Starog i Novog zaveta.
  Stari zavet (Tora) su jevrejske knjige, napisane mnogo mnogo pre Novog Zaveta, Jevreji nisu dobili drzavu 2000 g posle posanja Biblije, Novi zavet napisan je cca u 3. veku dakle 3 veka posle Isusovog stradanja na Golgoti...
  U vreme Tore Jevreji su imali svoju drzavu...
  Pre nego je Mojsije poveo Jevreje iz ropstva Egipta, dakle pre ngo sto su oterani u ropstvo, Jevreji su ziveli na istom onom mestu gde i danas zive...
  Hriscanstvo... prvi hriscani bili su svi Jevreji ( Isus takodje) dakle jedna jevrejska sekta u to vreme proterana je iz Izraela, nisu ih Jevreji prihvatali jer su okolnosti u Izraelu tada bile veoma teske, nisu vise hteli problema sa Rimljanima, ali su apostoli nastavili da sire religiju koja je u to rano vreme bila religija siromasnih i potlacenih..
  Kasnije se sve zna, Rimski Car se dosetio da vise ne ubija hriscane ngo da iskoristi tu religiju za business, danas je katolicka crkva mozda i najbogatija business drzava ( Vatikan) pri cemu se poreklo bogatstva samo delimicno zna, arhive Vatikana nisu dostupne ali danje rec o cistom business/u a ne o religiji potpuno je jasno, pri cemu je Vatikan spaljivao ljude i radio inkviziciju sve u "u ime Hrista"...?!
  Vatikan je prodavao za velike pare "oprost grehova" a onda su i oba oka zatvorili u 2.sv ratu..
  S druge strane nekadasnja crkva istocnog carstva se odrzala max u izvornim opredeljenjima tako da je ortodoxna crkva danas mnogo bliza izvornim Biblijskim uverenjima od katolicke nmz ni da se uporedi pocev od liturgija pa do dogmi, doduse rec je o potpuno istoj crkvi koja se razlikuje u pricescu i vizuelnom, ali i te male razlike dobijaju na znacaju kada se ima u vidu da je Papa za sebe rezervisao stolicu St Petra i kad je umislio da je samo on licno bezgresan i svaki dan na telefonskoj vezi sa Isusom, to je nepremostiva razlika ...
  (C i n i k, 10. januar 2021 17:14)

  # Link komentara

 17. Moze li neko od religioznih da odgovori najrazumnije moguce pitanje skeptika: Kako to da je bas "jedina prava" religija bas na lokaciji gde se rodiš? Isti covek da je rodjen negde drugde tvrdio bi da je bas ta religija najbolja koja je dominantna na tom lokalitetu.
  (Lea, 10. januar 2021 11:03)


  To je nka opsta stvar,kao nka tradicija, prenosi se kao obicaj naravno prema vecinskim shvatanjima, s tim da nije zabranjeno da tvrdis kako je nesto drugo tebi vise odgovarajuce, ali npr u zap Evropi crkve su prazne, u AU je kat crkva poklonila 2 crkve SPC recimo, u CH koji su zadnju crkvu podigli u 19. veku vernika ima jako malo doduse oni su protestanti tako da veru praktikuju svuda sa sobom a najcesce kuci, u FR je stvar komplikovana a u DE mozda malo vise u Bavarskoj ali u ostalim pokrajinama ( DE je vecinski protestantska) vera nma znacaj kao u JI Evropi.
  U SRB je problem sto je bio 1 autoritaran sistem SFRJ gde se vera gusila i zato danas po SRB crkve nicu ko pecurke posle kise ali misim da tu nma pravih vernika vise od 5% sto je nki prosek i u zap Evropi.
  Na religiju danas mozes da gledas kao tradiciju svojih predaka i u tom pravcu pokusavas da je odrzis,nma nista lose u tome pogotovo sto SRB nije samo ovo danas sto mi zivimo ngo je SRB postojala i vekovima ranije a postojace i u daleku buducnost, zato je nas zadatak prema precima koji su natopili nasu zemlju patnjama i krvlju, da ocuvamo ono sto su oni cuvali i prenosili, to je sve.
  (C i n i k, 10. januar 2021 17:00)

  # Link komentara

 18. @(Ivan Bezdomni, 10. januar 2021 11:33)

  Takođe bi i verujući mogli da pročitaju nešto mimo Biblije, ako su i nju uopšte pročitali.
  (nowave7, 10. januar 2021 16:17)

  # Link komentara

 19. Jedino gore od religioznog fanatika je fanatični ateista.
  (absolutezero, 10. januar 2021 16:15)

  # Link komentara

 20. @Ivan bezdomni: Možda je skeptik čitao mnoge knjige pa je zato skeptik ali ne samo knjige koje odgovaraju da potvrdi šta već veruje, to je moguće.
  (Nepoznati junak, 10. januar 2021 16:00)

  # Link komentara

 21. Štivo za ljubitelje prodavača magle.
  (Kinez, 10. januar 2021 15:59)

  # Link komentara

 22. @(ime, 10. januar 2021 11:17

  Tebi možda. Iole ozbiljnijim teolozima i filozofima i sociolozima religije, itekako važno pitanje.
  (nowave7, 10. januar 2021 15:55)

  # Link komentara

 23. @(Masariko, 10. januar 2021 10:16)

  Pretpostavljam da i ti veruješ u vampire, vukodlake, jednoroge, vile i ostale karankondžule, jer eto, nema dokaza da ne postoje?
  (nowave7, 10. januar 2021 15:53)

  # Link komentara

 24. Braćo ateisti i sestre ateistkinje,

  Isus Hrist i Jovan Krstitelj nisu imali profile na FB i Instagramu kako bi vama obznanili svoje postojanje.
  (Dragoslav, 10. januar 2021 15:49)

  # Link komentara

 25. Pokajte se grešnici, kraj je blizu, tu mislim i na ove popove što su im važniji srebrenjaci od vere..
  (mutivoda, 10. januar 2021 15:38)

  # Link komentara

 26. Jovanovu glavu da joj donesu na tanjiru, tražila je Saloma po savetu svoje majke.
  Ali.......
  nekoliko god. kasnije desilo se u Španiji, da je Saloma hodajući po nekom zaleđenom jezeru propala kroz led tako da su se sante leda sklopile o odsekle joj glavu dok je telo potonulo. Tu prisutni ljudi su uzeli glavu i stavili je na neki tanjir i odneli majci.
  Tako se njeno zlo njoj vratilo na najstrašniji način.
  (predanje, 10. januar 2021 09:23)

  Potpuno ste u pravu, mada manje je poznato da je Saloma nekoliko sekundi pre pada suočena sa tim da je u stvari svo vreme bila kiborg nakon čega se rasplakala i izjavila: "Videla sam kako se radjaju i kako nestaju galaksije i sve će to nestati.. kao suze na kiši". Čak postoje mišljenja da nije propala kroz led nego se namerno bacila od neizrecive tuge koju je osećala jer zapravo nije humanoid.
  (peki, 10. januar 2021 14:51)

  # Link komentara

 27. problem je sto se Biblija ne cita pa se misli da je bajka ..
  videces sta ce biti kad se obnovi treci hram u Jerusalimu nemoj opet da bude Biblija je bajka ..
  (jovan, 10. januar 2021 10:04)

  Meni ovo zvuči kao pretnja puna besa i frustracije. Dragi vernici, vi ste učeni da volite bliznjeg svog i da okrećete drugi obraz, nema potrebe za ovakvim plašenjem ljudi. To što 80 posto vas "veruje" zbog straha od kazne a ne jer istinski iz dubine duše zna da nesto više postoji, to često ne pali kod druge strane.
  (petar, 10. januar 2021 14:47)

  # Link komentara

 28. Imamo mi svoju veru, ne trebaju nam te pustinjske šarene laže...
  (Jomla, 10. januar 2021 14:44)

  # Link komentara

 29. Kao i danas isti aršini iste kazne i svrgnuća . Ništa nismo izmislili novo već postoji od pamtiveka !
  (hot spot, 10. januar 2021 14:43)

  # Link komentara

 30. Zanima me -da li ove osobe koje ne vjeruju u postojanje Isusa,Jovana krstitelja..vjeruju u grčke filozofe koji su djelovali 300-400g.prije Krista?
  (petar, 10. januar 2021 14:28)

  # Link komentara

 31. Kao neko ko je pročitao Bibliju, jer nisam htela da sudim o nečemu neinformisana, mogu da kažem da sam se samo još više udaljila od Boga posle toga. A vi tvrdokorni vernici dokazujete kakvi ste nazivajući ljude "demonima", sigurno ste od sorte koja bi podržala spaljivanje veštica u srednjem veku. Svi su neki vernici kao, a ne žive život po Bogu uopšte, i onda eto, smatraju da su dobri samo zato što veruju i najedu se pečenja za Božić. Mi ostali bar nismo licemeri.
  (sepe, 10. januar 2021 14:18)

  # Link komentara

 32. Ja volim kad rasvetle neke arheološke misterije, ali nešto mnogo često u poslednje vreme "tvrde" kako su otkrili ovo ili ono iz Biblije. Postaje simptomatično.
  (..., 10. januar 2021 09:55)

  Simptomatično je pre svega da ti ne čitaš i ne poznaješ sveto pismo i da si puki tradicionalista i da ponajviše "veruješ" u punu trpezu jer da čitaš sv.pismo našao b u njemu da je pretskazano da će se pred kraj sveta narod jako opoganiti,da ćemo postati gramzivi,pohlepni,srebroljupci i da će se po celom svetu propovedati jevanđelje,t.j.veličanstveni Hristov dolazak na grešnu planetu zemlju.
  (Steva, 10. januar 2021 13:56)

  # Link komentara

 33. Jovanovu glavu je Alisa donela Pinokiu na tacni,
  Alisa je pojela kolač a Jovanova glava je otvorila oči i rekla,
  Alisa, moraš otkinuti Pinokiu nos kada naraste, kada će narasti,
  pa kada moju glavu baciš u Jordan.
  čiča miča gotova priča
  (Kinez, 10. januar 2021 13:36)

  # Link komentara

 34. dete kapetana granta, 10. januar 2021 08:56

  Vidi rođace,
  Kad budeš otišao s ovog sveta i stupio na onaj drugi, i tad kada te za miške uhvate dva crna preko 2,5 metra visoka ružna bića, tada ćeš rođace pričati o bajci.
  A kada te budu konačno i gurnuli u vreo kazan, onda ćeš i u nju poverovati. Samo što će kasno biti po tebe!
  (Neo@, 10. januar 2021 13:33)

  # Link komentara

 35. Religija je opijum za narod i potreba da se drži u tom stanju, jer mnogo je lakše upravljat sa njim.Dogma je zaj..... i opasna priča.
  (Karl, 10. januar 2021 13:26)

  # Link komentara

 36. Moze li neko od religioznih da odgovori najrazumnije moguce pitanje skeptika: Kako to da je bas "jedina prava" religija bas na lokaciji gde se rodiš? Isti covek da je rodjen negde drugde tvrdio bi da je bas ta religija najbolja koja je dominantna na tom lokalitetu.
  (Lea, 10. januar 2021 11:03)

  Није ствар у томе да ли је нека религија "најбоља", већ је само ствар у томе у шта верујеш и зашто. Људи васпитани у духу вере својих предака васпитаће на исти начин и своју децу, која ће од малих ногу усвојити нека схватања. Нажалост, све је више оних разочараних хришћана, који се окрећу атеизму, али и неким другим религијама попут будизма, хиндуизма, па и ислама. Широм западне Европе по кућама младих људи стоје фигурице Буде, при чему ти клинци појма немају ни ко је био Буда, а још мање знају било шта о његовим учењима, већ је све то у стилу оне старе: видела жаба да се коњи поткивају ... Али ја се рецимо ту питам нешто друго. Како то да толико хришћана (овде мислим и на православне и на католике, а поготово на протестанте) напушта веру својих прадедова и усваја те азијатске новотарије, а понеки чак и ислам, док рецимо међу муслиманима и будистима нема баш толико разочараних који су нашли утеху у хришћанским јеванђељима?
  (Чика Васа, 10. januar 2021 13:25)

  # Link komentara

 37. Кад бих могао да будем комуниста барем годину дана, да изгубим све идеале и скрупуле и на брзака се обогатим.
  (mr, 10. januar 2021 10:11)

  Грешиш. Прави комунисти јесу идеалисти. Само што их је мало. Као што је мало и правих верника. И сами присуствујемо богаћењу црквене врхушке, исто као што се богатила комунистичка. Мало је ту искрене вере, у оба случаја, осим вере у земаљска блага. А ако упоредиш учење комунизма и хришћанства, говорим о теорији, затећи ћеш велике сличности.
  (Јабучило, 10. januar 2021 13:23)

  # Link komentara

 38. To je jedino bitno jer Isusove reči su stvarno važne i u njima stvarno ima svetlosti. To je jedan poklon čovečanstvu i bilo bi suludo to odbaciti. Te reči se obraćaju lično vama, vašem umu i srcu, čitajte ih, razmišljajte o njima i ne trubite mnogo o svemu tome, čuvajte ih u sebi. A prema svemu ostalom ostanite cinični, naši bradati popovi su to i zaslužili, oni nisu nikakvi čuvari i negovatelji Svetog Pisma, naprotiv.
  (mm, 10. januar 2021 11:32)

  Konacno da vidim razumno razmisljanje, bravo... Biblija je, naravno, mesavina starih i u to vreme novih religioznih i filozofskih skola i kada se odklone bajkoviti slojevi ostaje mnogo znacajnih delova. Pesma nad pesmama je jedna od najlepsih pohvala ljubavi u istoriji knjizevnosti a Isusova razmisljanja, posebno ona koja iznosi tzv. "borbeni Isus", o beskompromisnoj borbi za otkrivanje duhovnih istina - nisam dosao da donesem mir, nego mac ili ko se ne odrekne oca i majke nije mene dostojan, pruzaju podrsku i vernicima i ateistima u tom traganju. Crkva je, naravno, interesna organizacija, koja sa duhovnoscu i moralom nema gotovo nikakvih dodirnih tacaka i zasluzuje samo prezir.
  (nebojsa, 10. januar 2021 13:19)

  # Link komentara

 39. Ja volim kad rasvetle neke arheološke misterije, ali nešto mnogo često u poslednje vreme "tvrde" kako su otkrili ovo ili ono iz Biblije. Postaje simptomatično.
  (..., 10. januar 2021 09:55)

  Зато што је Стари завет хроника јеврејског народа, тумачена, додуше, са становишта поклоника Јехове, али ипак прилично тачна хроника коју потврђују и други независни извори. Нови завет, пак, може и не мора да буде историјски тачан, јер је суштински то зборник четири гледишта о првенствено верском искуству које није тако лако потврдити другим изворима.
  Мени је, иако невернику, фасцинација Библијом јасна. Ипак је то света књига најбројније религије на свету.
  (Јабучило, 10. januar 2021 13:18)

  # Link komentara

 40. @ime

  Apropo blagodatnog ognja i misterije koju on svojom pojavom nosi a koji si ti, licno, iskusio, odgovor je jednostavan. U pitanju je bijeli fosfor koji stvara nesto slicno plamenu ali ne pece. Obican svestenicki trik.
  (mladen.ba, 10. januar 2021 13:10)

  # Link komentara

 41. U sustini je ogromno neobrazovanje ateista ono sto ih drzi u dubokom mraku. Zao mi ih je oni su zrtve najgore propagande a da toga uopste nisu svesni. Uskratili su sebe za izucavanje religije i tako sebe zatvorili u svet gde im je neko drugi postavio granicu. Dobrovoljno ropstvo koje se ponosi svojim neznanjem. Doduse ateista je veoma malo svega nekoliko procenata ali su veoma glasna manjina.
  (Alek, 10. januar 2021 13:09)

  # Link komentara

 42. Pravo ime Jovana Krstitelja je Jova Stoiljkovic i dolazi iz jednog sela pored Vranje. Sve to ima u vatikanski arhiv. Jova Krstitelja je pričao srbski i pisalo sa srbsku ćirilicu. Jova Krstitelja je napravio jednu malu bogomolje u Sabac.
  (Milica Markovic, 10. januar 2021 13:05)

  # Link komentara

 43. A zasto su ateisti toliko agresivni u svom dokazivanju i vredjanju?Znate kad mene nesto ne zanima, ja ne trosim energiju na to niti me svet koji se time bavi interesuje.Ja ne vidim da neko poziva da se vi ugurate u crkvu, postanete deo nje, da pocnete da verujete i sl. Bar danas postoji sloboda da svako veruje u sta god zeli, neko veruje u boljsevizam, neko misli da nema bolje i pravednije drzave od Brozove...Zasto se toliko upinjete da dokazete da je vas nivo svesti i racija toliko napredan i iznad svesti verujucih.Radite sta zelite i bavite se vasim idealima. Neka svako zivi svoje "zablude", sve dok ne ugrozava druge.
  (Petar, 10. januar 2021 12:57)

  # Link komentara

 44. Кад бих могао да будем комуниста барем годину дана, да изгубим све идеале и скрупуле и на брзака се обогатим.
  (mr, 10. januar 2021 10:11)


  možeš li nam otkriti tu veliku tajnu? Jel samo staneš svakog dana na neki trg, kažeš da si komunista i 5000€ ti se stvori u rukama?
  (nnn, 10. januar 2021 12:45)

  # Link komentara

 45. Мир Божији, Христос се роди!
  (bodža, 10. januar 2021 12:32)

  # Link komentara

 46. Neverovatno da postoje ljudi koji misle da Jovan Krstitelj nije postojao. Ako ne verujete, makar znajte u šta ne verujete. Jovan je bio jedan od najznačajnijih ljudi svog vremena i njegov život je prilično dobro dokumentovan. Po svemu sudeći, njegova uloga je čak i umanjena u jevanđeljima.
  (Mojo, 10. januar 2021 12:18)

  # Link komentara

 47. mm
  Bio bi isto tako hriscanin i propovedao o Isusu da si rodjen u plemenu Amazona ili u Indiji,Iranu,Kini,Sudijskoj Arabiji itd.?Shvacas sta hocu da ti kazem?Sve ti je to nametnuto.Gde se rodis,tamo ti ispiraju mozak i to je to.
  (Markos, 10. januar 2021 12:11)

  # Link komentara

 48. Postoji nekoliko vrsta izvora o Jovanu Krsitelju: Johanan kupač (hebrejski: יוחנן המטביל, Yohanan Ha'Matbil),
  -istorijski spisi (Josif Flavije, Jevrejske starine i staroslovenski prevod Flafija koji sadrži fragmente nepoznate zapadnom prevodu)
  -hrišćanski spisi (kanonska i nekanonska jevanđelja, kao i drugi spisi ranih hrišćana)
  -mandejski spisi (Ginza Rba i druge knjige u kojima je Jahja centralna ličnost)
  -islamski spisi (Kuran govori o proroku Jahji)
  (Shamgar, 10. januar 2021 11:26

  Nijedan od tih izvora nije iz vremena Jovana Krstitelja, narocito Kuran koji je nastao nekoliko vekova kasnije i samim tim nije relevantan, mislim da isto vazi i za Mandejske spise.
  (lalalland, 10. januar 2021 11:57)

  # Link komentara

 49. (jovan, 10. januar 2021 10:04)

  Samo da znaš, isti ti jevreji ne priznaju Isusa Hrista, samim tim ni Jovana krstitelja.
  (Ala, 10. januar 2021 11:56)

  # Link komentara

 50. @Ivan Bezdomni,

  Postavila sam jednostavno pitanje. Ako mi zdravorazumski odgovorite nijedno drugo necu postaviti, obecavam.
  (Lea, 10. januar 2021 11:49)

  # Link komentara

 51. Kad jednog dana ljudi savladaju brzinu svetlosti, moci ce da posmatraju istoriju kao u pozoristu. Samo odu na dovoljno udaljenu tacku u svemiru, gde tek treba da stignu emitovani svetlosni talasi sa zemlje u datom istorijskom trenutku, i jednostavno im se sve prikaze.
  Ili moze na drugi nacin, ako na primer naucnici uspeju da pohvataju reflektovane talase sa zemlje koji su bili emitovani u tom istorijskom trenutku.
  Zato treba bezrezervno podrzavati sva naucna istrazivanja koja vode u tom pravcu.
  (AlCapo, 10. januar 2021 11:42)

  # Link komentara

 52. @Lea

  Skeptik treba da pročita koju knjigu, ne može sve na tacni. Skeptiku i da odgovoriš na zadato pitanje on će smisliti bar još 3 gluplja.
  (Ivan Bezdomni, 10. januar 2021 11:33)

  # Link komentara

 53. Kakvi detinjasti komentari ateista. Knjige u ruke, ne brukajte informisani ateizam jer u njegovoj kritici religije ima informisanosti, dostojanstva i postenja koji se ne vide u vasim komentarima.
  (jolly, 10. januar 2021 11:32)

  # Link komentara

 54. Za one koji odbacuju Bibliju kao bajku, koji su prema svemu tome cinični i zajedljivi, imao bih jednu poruku: stvarno nije bitno da li ste kršteni ili ne, da li slavite slavu, zovete popa na venčanja i sahrane, ljubite ikone, krstite se kad prođete pored crkve, idete u crkvu nedeljom, nosite krstić oko vrata, obeležavate crkvene praznike i tako dalje, ovo je sve stvarno nepotrebno jer u suštini predstavlja mešavinu sujeverja i paganstva i potpuno je prirodno što razuman čovek pruža otpor prema svemu tome, ali ono što bih vam svakako preporučio i zašta smatram da svaki čovek treba da radi je da svaki dan pročitate po deo iz jednog od četiri Jevanđelja. To je jedino bitno jer Isusove reči su stvarno važne i u njima stvarno ima svetlosti. To je jedan poklon čovečanstvu i bilo bi suludo to odbaciti. Te reči se obraćaju lično vama, vašem umu i srcu, čitajte ih, razmišljajte o njima i ne trubite mnogo o svemu tome, čuvajte ih u sebi. A prema svemu ostalom ostanite cinični, naši bradati popovi su to i zaslužili, oni nisu nikakvi čuvari i negovatelji Svetog Pisma, naprotiv.
  (mm, 10. januar 2021 11:32)

  # Link komentara

 55. Postoji nekoliko vrsta izvora o Jovanu Krsitelju: Johanan kupač (hebrejski: יוחנן המטביל, Yohanan Ha'Matbil),
  -istorijski spisi (Josif Flavije, Jevrejske starine i staroslovenski prevod Flafija koji sadrži fragmente nepoznate zapadnom prevodu)
  -hrišćanski spisi (kanonska i nekanonska jevanđelja, kao i drugi spisi ranih hrišćana)
  -mandejski spisi (Ginza Rba i druge knjige u kojima je Jahja centralna ličnost)
  -islamski spisi (Kuran govori o proroku Jahji)
  (Shamgar, 10. januar 2021 11:26)

  # Link komentara

 56. Jovanovu glavu da joj donesu na tanjiru, tražila je Saloma po savetu svoje majke.
  Ali.......
  nekoliko god. kasnije desilo se u Španiji, da je Saloma hodajući po nekom zaleđenom jezeru propala kroz led tako da su se sante leda sklopile o odsekle joj glavu dok je telo potonulo. Tu prisutni ljudi su uzeli glavu i stavili je na neki tanjir i odneli majci.
  Tako se njeno zlo njoj vratilo na najstrašniji način.
  (predanje, 10. januar 2021 09:23)

  Covece kakve bajke.
  (Ziege, 10. januar 2021 11:22)

  # Link komentara

 57. (Lea, 10. januar 2021 11:03)

  Nebitno pitanje i nedoumica.
  (ime, 10. januar 2021 11:17)

  # Link komentara

 58. Grinch
  Davno besmisleniju repliku od tvoje nisam procitao.Uporedjujes Jovana za koga nema nikakvih dokaza,sem u tim jevandjeljima i Hitlera koji je umro pre 75 godina i o kojem je svedocilo milioni ljudi i milioni snimaka.Pokusao si da budes ironican ali ti nesto ne ide
  (Markos, 10. januar 2021 11:13)

  # Link komentara

 59. Komunizam je bio u pravu samo povodom jedne stvari, a tiče se religije... Prestanite da sanjate
  (Čika, 10. januar 2021 11:11)

  # Link komentara

 60. Moze li neko od religioznih da odgovori najrazumnije moguce pitanje skeptika: Kako to da je bas "jedina prava" religija bas na lokaciji gde se rodiš? Isti covek da je rodjen negde drugde tvrdio bi da je bas ta religija najbolja koja je dominantna na tom lokalitetu.
  (Lea, 10. januar 2021 11:03)

  # Link komentara

 61. Postojao ili ne, koga briga.
  (wub, 10. januar 2021 11:00)

  # Link komentara

 62. A gde je stradao Pinokio?
  (Banatski, 10. januar 2021 10:59)

  # Link komentara

 63. @Za coveka se ne zna sa sigurnoscu ni da li je postojao, nije istorijska licnost, kako mogu da tvrde da znaju gde je ubijen?
  (Apatrid, 10. januar 2021 08:43)

  Tako je. A zamisli tek to da neke budale veruju da je Hitler postojao, a nema tela nigde. Debili.
  (grinch, 10. januar 2021 10:47)

  # Link komentara

 64. (Alex, 10. januar 2021 10:16)

  Demoni su narocito aktivni kad se pomenje pravosavlje. Judaizam, budizam, bramanizam, islam, kominizam... to su pozeljne teme i ideologije za ovdasnje citaoce.
  (ime, 10. januar 2021 10:30)

  # Link komentara

 65. Kad bi se potrudili našli bi i mesto gde je Frodo našao prsten i gde je vuk pojeo baku i gde je Alisa upala u rupu. Verujte u bajke, Srbi, i spasa vam nema.
  (dete kapetana granta, 10. januar 2021 08:56)

  Veliki Avicena je govorio:
  "Naivni su ljudi koji veruju u nešto bez dokaza, ali su još naivniji oni koji odbacuju nešto bez dokaza." Ili možda ne veruješ ni da je Avicena postojao, je li dete kapetana Granta?
  (Masariko, 10. januar 2021 10:16)

  # Link komentara

 66. Na svaku vest o Gospodu ili veri, demoni u mnogima podivljaju pa ostavljaju zle ili glupe komentare. Slava Gospodu!
  (Alex, 10. januar 2021 10:16)

  # Link komentara

 67. Saberi-oduzmi, glave mu dosla zena...
  (my way, 10. januar 2021 10:15)

  # Link komentara

 68. zene bile zene ostale
  (Hat, 10. januar 2021 10:11)

  # Link komentara

 69. Predpostavka grobnice od nekog virtualnog lika,
  čime se ljudi zamajavaju u 2021-oj
  (Iskosa, 10. januar 2021 09:23)

  Кад бих могао да будем комуниста барем годину дана, да изгубим све идеале и скрупуле и на брзака се обогатим.
  (mr, 10. januar 2021 10:11)

  # Link komentara

 70. Predpostavka grobnice od nekog virtualnog lika,
  čime se ljudi zamajavaju u 2021-oj
  (Iskosa, 10. januar 2021 09:23)

  Kao sto si mogao da procitas u tekstu nije u pitanju nikakva virtuelna licnost iz razloga sto postoje istorijski izvori koji potvrdjuju da je on ziveo u to vreme i da je pogubljen na nacin koji je naveden.Dakle kao i u slucaju Isusa neki ateisti govore kako on nije postojao ali zaboravljaju da postoje i istorijski izvori koji to potvrdjuju a sama cinjenica da se ucenje tih ljudi toliko rasirilo svedoci o tome ko su bili,dakle ateisticki primitivizam nema granica.
  (PlayBoy, 10. januar 2021 10:08)

  # Link komentara

 71. Ne treba pisati verske tekstove na nespecijalizovanim javnim portalima, očigledno "bodu oči" mnogima, uključujući i mene.
  (Delije Jug, 10. januar 2021 10:05)

  # Link komentara

 72. Predpostavka grobnice od nekog virtualnog lika,
  čime se ljudi zamajavaju u 2021-oj
  (Iskosa, 10. januar 2021 09:23)
  a jel su i Jevreji dpbili drzavu 2000 godina nakon pisanja Biblije onako kako je Biblija i pisala da li je i to virtualno ili se ipak desilo ? da rasejan narod sacuva svoj indentitet i jezik i da se posle 2000 godina vrati u obecanu zemlju i dobije svoju drzavu upravo onqko kako starozavetni proroci u Bibliji i predviđaju ..
  problem je sto se Biblija ne cita pa se misli da je bajka ..
  videces sta ce biti kad se obnovi treci hram u Jerusalimu nemoj opet da bude Biblija je bajka ..
  (jovan, 10. januar 2021 10:04)

  # Link komentara

 73. Ja volim kad rasvetle neke arheološke misterije, ali nešto mnogo često u poslednje vreme "tvrde" kako su otkrili ovo ili ono iz Biblije. Postaje simptomatično.
  (..., 10. januar 2021 09:55)

  # Link komentara

 74. Iskosa ako ne verujes ne moras i da lupetas gluposti.
  (Pivke, 10. januar 2021 09:50)

  # Link komentara

 75. Bajke i basne, druga vrata desno.
  (Simonida Pualo, 10. januar 2021 09:44)

  # Link komentara

 76. Za coveka se ne zna sa sigurnoscu ni da li je postojao, nije istorijska licnost, kako mogu da tvrde da znaju gde je ubijen? (Apatrid, 10. januar 2021 08:43)

  Evo jos jednog ucenog ateista koji se rasipa svojim ogromnim znanjem! Za tog coveka se sa sigurnoscu zna da je postojao, apsolutno jeste istorijska licnost i to niko ko iole nesto zna ne dovodi u pitanje.
  (Ziveo Kralj Dragutin!, 10. januar 2021 09:43)

  # Link komentara

 77. Pokaj se, i donesite mi darove. Bez novcanih darova nema pokajanjaaa…aa
  (Delegat sa druge planete, 10. januar 2021 09:40)

  # Link komentara

 78. Jovanovu glavu da joj donesu na tanjiru, tražila je Saloma po savetu svoje majke.
  Ali.......
  nekoliko god. kasnije desilo se u Španiji, da je Saloma hodajući po nekom zaleđenom jezeru propala kroz led tako da su se sante leda sklopile o odsekle joj glavu dok je telo potonulo. Tu prisutni ljudi su uzeli glavu i stavili je na neki tanjir i odneli majci.
  Tako se njeno zlo njoj vratilo na najstrašniji način.
  (predanje, 10. januar 2021 09:23)

  # Link komentara

 79. Predpostavka grobnice od nekog virtualnog lika,
  čime se ljudi zamajavaju u 2021-oj
  (Iskosa, 10. januar 2021 09:23)

  # Link komentara

 80. Kad bi se potrudili našli bi i mesto gde je Frodo našao prsten i gde je vuk pojeo baku i gde je Alisa upala u rupu. Verujte u bajke, Srbi, i spasa vam nema.
  (dete kapetana granta, 10. januar 2021 08:56)

  # Link komentara

 81. Za coveka se ne zna sa sigurnoscu ni da li je postojao, nije istorijska licnost, kako mogu da tvrde da znaju gde je ubijen?
  (Apatrid, 10. januar 2021 08:43)

  # Link komentara

 82. Ništa nije sigurno !
  (BG, 10. januar 2021 08:32)

  # Link komentara

 83. ovo je najvece otkrice od rodjenja isusa hrista
  (Sasa, 10. januar 2021 08:31)

  # Link komentara

 84. Ne znam gde je donesena presuda,al bio sam na loklitetu, tj. crkvi gde je izvrsena egzekucija. Ne secam se tacno imena crkve...
  Mesto je obelezeno celicnim obrucem...

  Zanimljive su katolicke crkve u Sv. Zemlji: vise luksuza nego ukusa. Vise pokusaj umetnina nego svetilista.

  Zanimljivost 2: plamen (Sv. Oganj) na Veliku Subotu zaista ne peče! Celo lice mi bilo garavo (tamo su svece parafinske).

  I naravno, pouka i poruka: pokajmo se. To je pocetak naseg izbavljenja. Kako pojedinca, tako i nacije.

  Hristos se rodi!
  (ime, 10. januar 2021 08:25)

  # Link komentara