- Komentari -

Da li nas mačke zaista manje vole?

Pre nekoliko godina objavljeno je istraživanje u kojem se pojavilo mnogo radova koji su pogrešno protumačeni. Zaključak je da mačke manje vole svoje vlasnike nego psi. Pet helt netvork odlučio je da predstavi istraživanje i da objasni zaključke koje su doneli kako bi ohrabrili vlasnike mačaka da veruju u svoje ljubimce i da ne veruju u "dopadljive" napise na internetu koji više idu u korist pasa.

Izvor: petmagazine
Pošaljite komentar
 1. Moja je svaki put skakala na prozor kad cuje da dolazim, Poznaje zvuk mog auta
  za razliku od psa koji mi se nikad nije obradovao a nikad se nismo svadjali i
  cesto mu i ja dajem da jede.
  (smrc smrc, 8. januar 2021 03:49)

  # Link komentara

 2. Mačke i psi, ili ih volite, ili...
  Ne razumem kako neko obožava pse, a ne podnosi mačke. Ili obrnuto. Kada mačka dođe vlasniku i prede, ništa lepše. Ili kada pas skoči na vlasnika, kada se vrati kući. Ko nikada nije imao psa, ili mačku, ne može to da razume.
  (glas razuma, 8. januar 2021 00:44)

  # Link komentara

 3. Medjutim, nije me bilo mesec dana, kada sam se vratila macka se distancirala, zaboravila me, pas je pao u nesvest.
  (Dona, 5. januar 2021 18:31)

  Kraj istraživanja. Rečit zaključak.
  (Pas, 7. januar 2021 21:02)

  # Link komentara

 4. Da je pas bio čovek, ostao bi vuk.
  (Kolubarac, 6. januar 2021 18:46)

  # Link komentara

 5. (Komša, 5. januar 2021 21:51)

  I te kako pamte zvukove. Hranim macku u dvoristu zgrade od njenog rodjenja, mogu reci gotovo je moja. Ona zna kad ja silazim, da li po koracima, kaslju, vratima, ali uvek zna. I te kako pamte zvuk motora auta, promenio sam auto sad je nauciala i drugi. Parkiram se niz ulicu, eto nje. Obozava da se mazi i umiljava. Ne zelim je staviti u stan jer je naucila napolju, i odlicno se snalazi. Zenka je i okuplja macore, i nemoguce kako ona sa njima upravlja jer se vrte oko nje kao oko kraljice, medjusobno se potuku ali nju ne diraju cak joj ni hranu ne uzmu, i ako su svi krupniji. Imam osecaj da se oni svi razidju kad ona pozeli da nestanu :)
  (Dzo, 6. januar 2021 15:02)

  # Link komentara

 6. Ne vole mačke manje, nego vole drugačije. Imam psa i četiri mačke (dva mačora i dve mace) svako pokazuje naklonost na svoj način.
  Uvek ima izuzetaka. Jedan mačor je gori od psa. Prati me non stop i nema šanse da legnem a da nije na meni. Drugi mačor i jedna maca standard. Vrte se oko tebe uglavnom kad su gladni. Druga maca maltene nikad nije kući i pojavi se po nekom njenom rasporedu.
  Pas je druga priča, on je najveća mačka od svih. Samo spava i jede.
  (yuslaven, 6. januar 2021 10:41)

  # Link komentara

 7. Macke manje daju, ali manje i traze. Psu se morate posvetiti ili ga nemojte drzati.
  (Maksim, 5. januar 2021 23:51)

  # Link komentara

 8. Drugačije su.
  Načini na koji pokszuju vezanost su drugačiji nego kod pasa - prefinjenije su ,osetljivije ,zahtevaju više obracanja pažnje na njihovo ponašanje kako bi se "čitale poruke".
  Harmonija se ne postiže naredbom i prostim utvrdjivanhem reda kao kod pasa koji obožavsju rutinu (kao vojnici) vec nizom postupala od steane ukucana i mačke i laganim "uklapanhem" (nizom kompromisa).
  Nasa je na primer reagovala na lavež (ozbiljan) naseg psa kada je ovaj u dvorištu ali nije na lavež komšijskih - njega je kapirala kao deo zsjednice.
  Da prepoznaje zvuk motora naseg auta skapirao sam tek kada sam poceo da dajem auto starijrm sinu - i u tom slučaju odmah na prozor,pismatranje i onda trk da ga dočeka kada udje.Sledi "usvajanje" koje mi zovemo "četkanje" - utrljava svojw obraze u onoga ko udje ("kako bi sw u boju raapoznavali" što bi rekao Radovan).
  Rekao bih da nas je prihvatila i da ce nas zadržati kao ljubimce.

  Neverovatno bice je mačka.
  Uvek ssm drzao pse i evo ,zahvaljuci ćeri koja je na ulici pokupila "svog licnog ljubimca" mogu bliže da se upoznsm sa malim,krznenim bioenergetičarem.
  Zso mi je što ranije nisam imao mačku.
  (Komša, 5. januar 2021 21:51)

  # Link komentara

 9. Ja sam veliki ljubitelj macaka, ali sam uvek cuvala i pse.
  Konkretan razlog zasto volim macke je taj sto je svaka prica za sebe, svaka na svoj nacin pokazuje naklonost i ima odredjene osobine samo njoj svojstvene.
  Medjutim, nije me bilo mesec dana, kada sam se vratila macka se distancirala, zaboravila me, pas je pao u nesvest.
  (Dona, 5. januar 2021 18:31)

  # Link komentara

 10. Znaci test je pokazao da macke ustvari ne poseduju prema nama znacajne emocije, ali mi ne treba da nasedamo nekim informacijama sa interneta koje inpliciraju da nas macke ne vole tj. da im nista ne znacimo posto su one "nezavisne"? Jesam li ja to dobro razumeo?
  (Eugen, 5. januar 2021 18:30)

  # Link komentara

 11. "Manje" ili "više" je uvek u odnosu na nešto drugo; ovde isključivo u odnosu na pse. Mačke i psi su i pripitomljavani iz različitih razloga, pa je i poređenje njihovih proizvedenih karaktera neumesno ili besmisleno. Uz činjenicu da ni ljudi svi nemaju identičan karakter, još neumesnije i besmislenije. Umesnije je pitanje da li nas više vole divlje mačke (na primer tigrovi) ili divlji psi (na primer vukovi)? Odgovor je notorno jednostavan, kad nemaju ništa lakše da ulove, vole i nas. I podjednako.
  (CATAPA, 5. januar 2021 17:54)

  # Link komentara

 12. nasuprot psima, mačke se više vezuju za mesto a manje za čoveka. ostavite mesto, zamenite ukućana (ili ukućana) i ne menjajte uslove života i komfor - mački je skoro svejedno... za nepun dan kao da ništa nije bilo. naravno, verovatno postoje izuzeci, ali to su samo izuzeci.

  ko ne veruje neka proba.
  (neutralni felš, 5. januar 2021 17:36)

  # Link komentara

 13. Ovo istraživanje je kao ona izreka: "tresla se gora - rodio se miš".
  (toliko o tome, 5. januar 2021 17:06)

  # Link komentara

 14. Ne vole nas uopšte.
  (szuiu, 5. januar 2021 16:35)

  # Link komentara

 15. Za mene mačke vredno rade, što im uredno plaćam...
  Čist račun duga ljubav...
  (Mediocritical, 5. januar 2021 16:26)

  # Link komentara

 16. Mačke su divna i osetljiva bića. Traže sigurnost, hranu i ljubav. Ne razlikuju se mnogo od čoveka.
  (SS, 5. januar 2021 14:51)

  # Link komentara

 17. Mačke su carevi, kad gledate kako se igraju to je često da puknete od smeha, kao deca su, inače što se više družite sa njima, redovno ih hranite ili ih češće češkate i mazite postaju emotivnije prema vama inačle se polu-divlje ponekad.
  (Hellcat, 5. januar 2021 13:52)

  # Link komentara

 18. Kad ja izadjem iz kuce - moja macka mjauce i ceka me ispred vrata, ili ako spava - probudi se ko da oseca da cu da dodjem i trk da sedne ispred vrata.....tako bar kaze moj muz
  (Cvet, 5. januar 2021 13:16)

  # Link komentara

 19. Pas je najbolji covekov prijatelj i kraj.Macka se veze ali ni priblizno kao pas.Postoje izuzeci ali nije isto pas i macka.Pas je najvernija zivotinja.
  (Kaiser Roger, 5. januar 2021 12:46)

  # Link komentara

 20. Odvratne životinje
  (roBOTinovic, 5. januar 2021 12:15)

  # Link komentara