Četvrtak, 19.11.2020.

12:21

Albanski istoričar: "Nemanjići su ilirskog porekla, srpska nacija nastala tek u 19. veku"

Izvor: B92

Albanski istorièar: "Nemanjiæi su ilirskog porekla, srpska nacija nastala tek u 19. veku" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

454 Komentari

Sortiraj po:

Igor Pijetlovic

pre 1 godinu

Iliri su drevni narod balkana, dosta nepoznat dnasjnoj povijesti. Medutim glagoljskom pismu, "slavenskim" jezicima i cijeloj "slavenskoj" kulturi je iliricum izvoriste. Treba spemenuti da su iliri bili trn u oku rimljana, te da su vodili 200 godisnji rat s ilirima, odnosno da im je trebalo 200 god. (190 p.k. do bellum batonium). O ilirima se gotovo nista nezna, ali jasno je, da su bili jako pismeni i borilacki narod. Neki pak znanstvenici tvrde da su is stecci/grebnice ilirska tradicija. Ilirski grb (polu mjesec i zvijezda je i danas jos vidljiv na hrvatskoj zastavi) Pogrijeskom su austrijanci deklarirali albance kao sljedbenike ilira. Albanci su medutim narod iz kavkazusa, koji nema veze s ilirima. Geopolitika Austro-Ugarske je bila da se negira autohtonost hrvata, ceka, poljaka, slovenaca, ... (ilirski pokret) da ne bi ti narodi dobili pravo na svoju monarhiju. Ime slaven prevedeno znaci rob = "sclave". Iliri su slaveni!

Pussy

pre 3 godine

On živi u iluziji. Oni od Enver Hodže žive u iluziji. Sada oni koji su ih stvorili ih puštaju niz vidu.Shvatio je da će biti pregaženi kao nešto u travi jer genetika pokazuje da nemaju ni a od Balkana a kamo li da su Iliri i da polažu pravo na Balkan. MyHeritage site ona firma što prodaje ko je ti je poreklo je objavio da Srbi iz Srbije nose najviši procenat starisedelačkog gena. I Šiptari i Grci i Bugari pište.

iva

pre 3 godine

Pa to je opste poznato... I Vuk Karadzic je bio Albanac, koji je reformisao albansko pismo. I ja ovo pisem na albanskom jeziku a vi me razumete jer citate albanski, i mi smo svi Albanci... Zasto onda da Kosovo bude nezavisno kad je isto kao i ostatak albanske Srbije?

Goran

pre 3 godine

Istoričar je pogrešio mi nismo još nastali ,tek će mo u 21.veku nastati.Mamuti su bili Albanci i ceo svet potiče od njih.Kad je Bog stvarao svet,Nazvao ga je Velika Aljbanija.To piše negde al se tačno ne sećam gde.Ovaj se setio i eto završio kao istoričar na fakultetu svoga dede.Bravo majstore,otvori nam oči.

slazem se

pre 3 godine

Albanci postaju nacija od 1900 godine pod inicijativom Austrije sa namerom da ih pokatolice i naprave katolicku drzavu.To je isto uradjeno sa Hrvatima i pokusava se sa Crnogorcima i Kosovom....
(Drax, 20. novembar 2020 20:10)

Ovaj deo komentara je sigurno tacan, za onaj drugi (o Srbima starosededocima) nemam dovoljno podataka. U 19.veku je sa slabljenje Turske prestala potreba za jedinstvenim srpskim korpusom koji je koriscen da brani granice AU. Sta vise, srpski korpus je postao pretnja jer je bilo mnogo Srba (pravoslavaca, katolika i muslimana) na teritorijama danasnje BiH, Crne Gore i Hrvatske. Odmah je pocelo razbijanje tog korpusa koje traje i danas - Srbi katolici u Hrvatskoj su postali Hrvati, Srbi muslimani u BiH su se dugo odrzali, tek su komunisti to potpuno razresili uvodjenjem nacije Muslimana, a Crna Gora sada ulazi u zavrsnu fazu.
Evo jednog intersantnog linka: http://www.emersonkent.com/map_archive/europe_charlemagne_814.htm

goranh

pre 3 godine

Znači, kad je knez Lazar krenuo na Kosovo da zaustavi Murata, za sebe mislio da je Ilir. Nešto mi to ne izgleda baš verovatno.

Srbin Dardanac

pre 3 godine

Mnogi u kamentarima kazu da vi ste iliri i tribali.
Onda ako ste iliri onda niste slaveni.
A ako niste slaveni onda ste jezik promenili.
A u balkanu samo dva jezika nisu slovenski Albanski i Grcki..
Koji je bio vas od ovih dva ??
(Dreni, 20. novembar 2020 17:59)


Vidim da se po konstatacijama pozivaš na Porfirogeneta i na seobe Slovena i Srba na Balkan, ali ako se već držiš tog spisa onda je tvoj problem što taj Porfirogenet u njemu ne spominje Albance, a ni Šćipetare, tako da po tom Porfirogenetu vi na Balkanu zapravo ne postojite, međutim istina je da
su Iliri, Tračani, Dačani, Dardani, Mezi, Tribali i slično samo neki od regionalnih naziva za lokalna srpska plemena, uglavnom rimska i grčka imena za Srbe kako su nas oni zvali, previše je dokumenata ostalo koji to dokazuju.

M.Bolan

pre 3 godine

Pa jel vi znate, da su Srbi najstariji narod...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Šou Biznis, 20. novembar 2020 12:55)
Prvi T-REX je bio srbin ili barem bosanac...

M.Bolan

pre 3 godine

Evo,prvo kokoš pa onda jaje;prva kokoš dolazi ko zna od kud,možda od niotkud...davno Mak Dizdar ispjevo; iza 9 iza 10,iza uma iza boga...gdje pjetlovi ne pjevaju
Čitajući sve ove komentare čini mi se da nismo dorasli ni vlastitoj gluposti.Ali baš svi,i ja i ti,moj prijatelju

Drax

pre 3 godine

Albanci postaju nacija od 1900 godine pod inicijativom Austrije sa namerom da ih pokatolice i naprave katolicku drzavu.To je isto uradjeno sa Hrvatima i pokusava se sa Crnogorcima i Kosovom.Iliri mogu jedino biti Srbi zato sto su ih vec u vise pisanih izvora tako zvali i Grci i Rimljani.Tracani,Skiti,Spori,Vendi,Saramati,Goti,Dacani sve su to Srbi.Zato sto mi nikada nismo dosli na Balkan nego smo starosedeoci.Deo kulture koja ima tragove svuda po Evropi i Maloj Aziji.Ja se samo pitam sta nasi istoricari rade pa ne ispravljaju zvanicnu istoriju.Cak je i Karadjordje nosio Tribalsku zastavu kad je digao Ustanak.

Dreni

pre 3 godine

Mnogi u kamentarima kazu da vi ste iliri i tribali.
Onda ako ste iliri onda niste slaveni.
A ako niste slaveni onda ste jezik promenili.
A u balkanu samo dva jezika nisu slovenski Albanski i Grcki..
Koji je bio vas od ovih dva ??

Din

pre 3 godine

Priča ode neko o analizi gena da se utvrdi. E pa Srbi to vam nikako ne bi odgovaralo, jer razbija sve vaše mitove. Nazad 7-8g je napravljena analiza gena na razini Eu i na priko 80 sveučilišta diljem Europe se provodila. Zanimljivo, pokazala je da Hrvati imaju najviše južnoslavenskog gena dok ste vi najizmišaniji u ciloj Europi. Čak imate priko 20% grčkog u sebi, pa turskog itd itd. Uglavnom utvrđeno je da ste nekad bili Hrvati i katolici, otrgnuti od pape i priključeni Bizantu(otud valjda toliko grčkog u vama). Šta bi vi rekli drugima, prodali ste veru za večeru.
(GogoSt, 19. novembar 2020 19:27)

Analizom gena je utvrdjeno da je neko bio katolik kazes? 3 bambija.

miljan

pre 3 godine

Tačno je da albanci imaju svoju istoriju. svako slovenizovano pleme arbanasa u crnoj gori imma teoriju o porijeklu od nemanjića. tu počinje njihovo porijeklo. I klimenti u bjelopavliće i vasojevići i kuči...

Albanija nastaje iz države arban koju osniva napolitanac od vlaških zajednica u današnjoj albnaiji. postoji viša kasta evropska i niža vlaška koja broji većinu stanovnika. Naziv albanija su dobili po Škotskoj koja se izvorno naziva kraljevina albanija i škotski knez je knez albnaije u tituli, prvi svetac britanaca je svet alban... ako neko nema identitet, poznat je po incestu, nema istoriju koja nije srpska, grčka, italijanska, vaška... onda tu nastaje problem.

Nemanjić je visok preko 2 metra po hronikama vizantije, nemanjić je plavokos čovjek i fizički jak, dolazi iz dalmacije najstarijim porijeklom sa područja nekadašnje paganije koja se smatra prvom srpskom državom. Jesu li to bili sloveni ili goti germani to je jedino pitanje z anas jer mmi Srbi imamo pola germanske i pola slovenske krvi. takođe imamo i nešto vlaškei keltske krvi ali oni nisu dominantni sa ove dvije koje se inače sreću kod evropskih slovena i posebno ukrainaca.

Ne treba zaboravit da je Ilir pokoren i uništen, da je Ilirikum provincija Rima, gdje su narodi nadbrojani doseljenicima, autohtono stanovništvo uništeno u ratu ili porobljeno. Nikakvih slovena i germana tu nije bilo kao robova ili građana, sem kao osvajača u 5 i 6 vijek.

kraj priče.

Petar

pre 3 godine

Ove nove nacije da bi se formirale morale su/moraju svoju drevnost da traze u neki davnim vremenima, medju narodima koji su nestali, morali su naci neki koren za koji se mogu uhvatiti, a gde fali prilicno istorijskog materijala.Nasli su stolicu koja je upraznjena, te ajde da mi sednemo tu.Po tom pristupu i govoru znate da su to novokomponovane nacije, Albanci, Bosnjaci, cak i neki Hrvati, Makedonci pricaju slicnu pricu.Uzmite geografske i istorijske karte i pogledajte gde su te drzave i kulture.Jedino sto su te drzave mnogo jeftinije prosle pa su im drzave napravile velike sile, nije bilo ustanaka, bojeva, ćele kula,...Ali kako onda moze biti istorije, kulturne bastine, kad dobijes drzavu za novac ili iz interesa velikih.

Grekoslav Latinović

pre 3 godine

Pa da, prvo su presreli vlašku kulturu i jezik i pokrali od njih, a sad bi da kradu i od Ilira, Srba itd. Ghegovi nisu Iliri i to haplogrupe jasno pokazuju. Možda neki Tosk Albanci, ali većinom su svi kulturološki Vlasi ili Grci.

CZ99

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

Postovani gospodine Branko, nemojte se blamirati ovde. Dapače, Hrvatska istorija je zivi piš, i u zadnjih 20 godina je menjate kako vama odgovara, od izmišljenih kraljeva do antifašističke borbe??!! Nema nas ko šta da vaspitava, a pogotovo ne neki drogirani kvazi istoričar ili novopečeni hrvat-antifašita!!!

stoliv

pre 3 godine

Zasto uopste komentarisanjem dajete legitimitet ovim nebulozama?? Danas je vrijeme da svako laje o cemu god hoce..pustite ih nek se guse u sopstvenim lazima.

šumadinac

pre 3 godine

Bože, kakav čudak, nije vredno komentara.
Evo jedna šala...
Proglašavam se za istoričara i sa sigurnošću znam da su Albanci nastali kao nepriznati potomci medveda i bukve!

bulls

pre 3 godine

ne znam zasto ljudi uopste prepirete i zasto padate na provokacije, kosovo je "mlada drzava" koja je oteta, i sad se trude da stvore istoriju koja ne postoji, trabunjace svakojake gluposti...1000 godiina smo ovde, verovatno i vise, i bicemo ovde jos 10000 godina

Justinian

pre 3 godine

Ovo je opasno. Na ovom frontu moramo da ih satremo. Štampanje laži je oružje a mi možemo da koristimo naše ŠTAMPANJE ISTINE.

Srbin

pre 3 godine

Albanski istoričar, pa da bi bio istoričar prvo moraš da imaš istoriju a ne nepostojsnje svoje istorije da pripisujes drugima,šiptari su sve što su do sad postigli postigli lažima koje su im sa zapada tolerisane.

Misa

pre 3 godine

Ovde i svaki komentar je isuvisan.Ako zavrsi skolu u Albaniji ili na kosovu
To ne znaci da njegova Diploma ima vrednost koja pokazuje obrazovanje coveka

C i n i k

pre 3 godine

Albanci potiču od Anunakija...drevnih astronauta... Oni su gradili i piramide i tako dalje!!!
(neka im neko javi da se šalim, 19. novembar 2020 19:02)


Ne, to su ovi hr,oni su od drevnih astronauta nastali a albanci sa Kosova su im rodjaci po babine linije..

C i n i k

pre 3 godine

Imate sliku Dubrovnika iz 1487. g. autor je njemački hodočasnik i plemić iz Konstanza Conrad Grunenberg (1422-1494).
Crveni natpis na slici pored grba s krunom i lavovima glasi: “Ragusa hobstat in kunglich Croacie” što u prijevodu znači “Dubrovnik je grad u Hrvatskoj Kraljevini”
(MarijanZg, 19. novembar 2020 18:46)


Se pitas kako je moguce da je to 1 jedini "dokument" iz tog perioda o DU?
Ako nzns a misim da zns, rec je dopisanom textu na toj slici, misim da zns i u koje je vreme nastao taj crvenom bojom dopisani text na slici a sce se desavalo pod okriljem Hdz u vreme gradjanskog rata u hr, dakle originalna slika nije imala nikakav text o DU u hr, jer naprosto hr tada nije ni postojala!

C i n i k

pre 3 godine

Има ли уопште Срба у том министарству културе и САНУ да предузме неке конкретне потезе у вези ових лажи на уштрб наше историје? Зацрвене ли се некад?
(Nemanja92, 19. novembar 2020 19:15)

Ne brini..
Radi se..

ketiS

pre 3 godine

Apsolutno sam sigurna da ovakave nebuloze nisu nista drugo doli neciji "obavestajni rukopis", sa ciljem da se odnosi izmedju Albanaca i Srba jos vise "zatruju" u svrhu onemogucavanja resenja kosovskog problema. To odgovara nekima u regionu, a izgleda sudeci po komentarima i ovdasnjim "kolegama po nebulozama." U svakom slucaju, ako ovako nesto tvrdite bilo kom ozbiljnom istoricaru, koji se rukovodi nacelima svoje struke, a ne dnevnom politikom, samo ce odmahnuti rukom i slatko se nasmejati.

C i n i k

pre 3 godine

Da je bila prednost ziveti na moru u Dalmaciji bi ziveli Nemci a ne Hravati i Srbi
(Darko, 19. novembar 2020 19:22

Slazem se sem u jednom, u Dalmaciji, po popisu iz 1903, 93% stanovnistva bili su SRBI...

Teška priča

pre 3 godine

Srbi su narod koji je oduvek na Balkanu. Pustite komunističke izmišljotine da smo došli u 7. veku, pa nije neko mogao "bagerom" da preseli ceo jedan narod 4000 km. I ostali, Hrvati, Bugari, kasnije su se odvajali jedni od drugih i postajali zasebne nacije.

Hammer

pre 3 godine

Nemanjići i jesu ilirskog porekla, to niko ne spori, jer Iliri su jedno od mnogobrojnih srpskih plemena, a Albanci su ustvari ŠĆipetari, vode poreklo sa Kavkaza i bliski su rođaci sa Čečenima. Prva albanska država je nastala u 20-om veku, tačnije 1912-e godine od kad Albanci i postoje pod tim imenom.
(Hammer, 19. novembar 2020 16:03)

Dva pitanja za tebe, ciji je jezik slican kavkazu tj ruskog, srpski ili albanski i ovo drugo je da nam objasnis kakvu uniformu su nosili vojnici na kosovskom boju. pS ovo drugo pitanje je i za ove istoricare koje pametuju ovde.

@(Fornax, 19. novembar 2020 18:05)


Hvala na pitanju.
Autentični Kavkaz nije rusko govorno područje, već čečensko i jermensko, a albanski jezik je sa tim jezicima mnogo sličniji nego srpski jezik, Rusi su tamo stigli tek kasnije i drže pod svoje deo Kavkaza. Što se Kosovskog boja tiče, stvarno se ne bavim time kakve su uniforme imali Turci, to bi ti bolje trebao da znaš; što se Srba pak tiče, udarnu pesnicu srpske vojske je činila teška konjica, dakle vitezovi u oklopima.

Hvala na pažnji.

Kralj mača

pre 3 godine

Како год, Немањићи су владали од 12. века, нису били Албанци, а и он сам је признао да су били хришћани. С друге стране, Албанци немају историју пре Скендербега, који је био српског порекла, а државу су први пут добили тек у 20. веку (1912. године), одлуком великих сила, пре свега залагањем Италије. Тако да је ту јасно ко лаже и кривотвори, а ко је био на овим просторима од вајкада. Покушавају да нађу оправдање за Косово, које су масовно насељавали након Другог светског рата, бежећи од немаштине и прогона за време владавине Енвер Хоџе, уз Титову дозволу. И сад нам овако враћају, кад смо их примили и спасили од прогона. Људски, нема шта!

ns boy

pre 3 godine

Tacnije mi smo Tribali ali hvala mu sto potvrdjuje autohtonost Srba na ovim prostorima,Dardanci su naseljavali oblast Kosova,Makedonije sto i jeste Stara Srbija,Dardanci su jako bliski sa Tribalima.Mi Srbi smo Tribali prastanovnici Balkana,u sirem smislu jesmo i Iliri,verovatno i Dardanci.U starim spisima Kneza Lazara nazivaju Despotom Tribala i mi razvijamo zastavu Tribala na Kosovu kao i Karadjordje u 1. Srpskom ustanku,zato mislim da smo tacnije Tribali.Procitajte Prokopija,Herodota.Hvala mu puno sto je priznao istinu,jedino sto ne znam kako zamislja da dokaze da Nemanjici nisu Srbi.Mi od Nemanjica do danas imamo jasan kontinuitet a eto hvala mu za potvrdu da smo prastanovnici Balkana,sto nam se iz nekog razloga spori.

Nista ni od svega

pre 3 godine

Bukvalno mi ih je zao.Oni su i dalje ubedjeni da su pobedili Srbiju,da imaju drzavu,da su bitni u svetu i da nekog interesuje sta oni misle ? Drzavu nemaju.Rukovodstvo im je u zatvoru u Hagu.U parlamentu su se danas potukli.I sta da je u pravu ?Sta mu to uopste donosi korist ? Totalno su se pogubili.

maxy

pre 3 godine

Gospodin istoričar diplomu prvo da omekša, zatim sebe olakša, pa diplomom da se obriše. On će biti čist, a diploma baš onakva kakva i treba.

....

pre 3 godine

Cudo da nije svojatao i Nikolu Teslu.
(Dusan Jevtic, 19. novembar 2020 20:55)

Cekaj malo, biti ce da je Tesla "dardan" , rodjen u izmisljenoj "kraljevini hr". Uostalom, oni su braca, nece se svadjati oko porekla.

Dart Vejder

pre 3 godine

Pa u pravu je ovaj Albanac, mi i jesmo Iliri (i Tribali), ali nije reko da smo mi oduvek bili na ovim prostorima, a Albanci dolaze na ove prostore i spominju se tek u 11 veku, nisu imali kraljeve ni istoriju, ni državu, uzeli su za njihovog heroja Srbina Skenderbega, šta pričati dalje

evolucija

pre 3 godine

Odgovore na ovo pitanje treba tražiti u knjiga iz evolucije. A tamo stoji ovako:

Prvo su bile amebe.
Onda su od ameba nastali Srbi.
Onda su se Srbi podijelili na Brankoviće i Lazareviće.
Potom su od Brankovića nastali ostali narodi svijeta.

Živa istina.
(Josip

Nije tačno. Tamo stoji ovako:

Prvo su bili Srbi.
Onda su od Srba nastale amebe
Ostalo je uglavnom tacno.

Parabellum

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

"Hrvat" koji koristi riječ "vaspitaju"....

djidji

pre 3 godine

Srbi koji zive u centralno juznoj srbiji nikako ne nogu imati isti genom kao srbi dinaridi, srbu u srbiji su mix cincara ,roma.i osmanlija.. Odes npr u Nis i sve ti je jasno kad vidis tamni kosmati gen!

Pera Realno

pre 3 godine

Nije ovo ništa. Hrvatska srednjevekovna historija je živi piš. Proguglajte da se pošteno ismejete. Suština je da su postojale samo Srbija južno od Save i Bosna kao samostalne južnoslovenske države, te da se potom oformio i Dubrovnik. Hrvatske nigde nema. Negde u Lici je bilo par vlastelina koji su se u potonjem vremenu odselili u Hrvatsku odnosno prostor između Karlovca i Varaždina. Uvek su bili pod vlašću Ugarske , a u 19. veku im se javlja ideja da svi katolici koji govore srpskim jezikom postanu Hrvati. Dalmatinci južno od Zadra sigurno nisu etnički Hrvati, ali su narod sa izraženom samobitnošću i bez ikakve istorijske veze sa Zagrebom. O Dubrovniku kao posebnom entitetu ne treba trošiti reči. Jedina južnoslovenska država kroz vekove koja sa Hrvatima ima veze samo preko crkve. Slavonija sa Osijekom kao glavnim gradom je u Ugarskoj bila posebna kraljevina i tek posle 1848. počinju u Zagrebu koristiti termin Kraljevina Hrvatska i Slavonija, a kada je ideja okupljanja katolika uzela maha, krajem 19.veka u Zagrebu svoj sabor nazivaju Saborom trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, iako su oni bili deo Mađarske, a Dalmacija deo Austrije.

djura

pre 3 godine

godina 2021. a covecanstvo se i dalje deli nekim izmisljenim granicama, teritorijama, religijama pa cak se jos i ubijaju zbog toga, darvin je bio u krivu, evolucija ne postoji, ljudi su napravljeni da budu glupi

Logika nigde

pre 3 godine

Braćo Srbi, ne treba padati na provokacije Albanaca, braće im Hrvata i poneku zalutalu ovcu iz Crne Gore.
Cela njihova priča, navodna balkanska "istorija" je prepuna logičkih rupa koje padaju na prvi logički test (mislim pre svega na Hrvate i Albance). Njih je najbolje ismejavati. Ne treba se prepirati sa njima jer oni u blatu najbolje plivaju i cilj im je da nas uvuku u blato. Samo dostojanstveno ali oštro i beskompromisno.
Sačuvaj nas Bože hrvatske i albanske istorije koje napisaše u zadnjih 20 godina. Hrvatski kraljevi, pobednici u svetskim ratovima, antifašisti i najveći narod na Balkanu sa jedne a sa druge strane iliri, kulturološka vertikala i graditelji crkvi na Kosovu.
.ebo te Bog, od ovoga mož' se rikne.

xyz

pre 3 godine

Zasto srbi nisu zauzeli teritoriju pokraj mora.Logicno kad bi bili pre albanaca na balkanu,nastanili bi se kraj mora.Ali to je bilo zauzeto sa etnicnim albancima.
(ardi pz, 19. novembar 2020 16:51)

Razlog je što je ta obala do druge polovine 20. veka bila obična močvara, leglo komaraca i svega što uz to ide.

TuRbOBOTisHot

pre 3 godine

Srbija je mala zemlja, ali ima odlike velikih zemalja, naroda.Srbija radja velikane. To je bre problem za nase komsije, nazalost za njih koji se zasniva na istorijskim cinjenicama, sacuvanim spisima.Da ih me nabrajemo od Dusanovog carstva pa nadalje npr. Nikole Tesle, Mileve, Pupina...
U srpskim genima je kod za velikane koji su promenili covecanstvo.Mozete vi shiptari, milogorci, i hrvojci da vilenite i prekrajate istoriju na netu.Onu pravu, svetsku, eh da tu ne mozete obrisati. Jasenovac vam lebdi iznad vasih postenih dusa.Uzalud pokisavate da Srbe ubacite u genocidne narode.Srbi su narod slobodarski sa istorijom koju vi ni u mastama ne mozete zamisliti. Slomili smo dva najveca carstva, Osmanlijsko i Austrougarsko...
Sedite si bolje mirni !
Doci ce vreme ako da Bog, da povratimo nasu svetu zemlju !!! Neverovatna je mrznja prema Srbima. Jos bi ste na cilimima leteli i u kucama lozili vatru i istu koristili za rasvetu da vam Srbi nisu...Umesto da nas drzite ko malo vode na dlanu(mozda vam izmislimo jos neku zgodu) vi nas mrzite.Nema veze, Srbi vole Boga i Bog voli Srbe !!!
Zivi bili Srbi mili !!! ;)

max

pre 3 godine

Nemanjici nit su bili Iliri nit su bili Sloveni. Svaka kraljica je bila ili Italijanka ili Francuskinja ili Bugarka ili Grkinja. Na kraju je neki Car Uros bio sve i svasta. Ako je hteo da kaze da je tamo neki Nemanjin deda bio Ilir, to ne znam, mozda, ali znamo da nije pricao Ilirski ili Albanski vec Slovenski. Po opredeljenju su bili Srbi. Ako je rec samo o dalekom Ilirskom poreklu onda ok, mozda moze biti. To niko ziv ne zna od kojih potice pre 2000 godina.

Solomon

pre 3 godine

Crnogorka, sestro Srpkinjo prvo odgovori čijim pismom pišeš jer prvo beše reč a nisam čuo da je iko ikada ustrojio crnogorsko pismo, drugo Nemanjići vode poreklo sa teritorije sadašnje Crne gore vi ih nazivate okupatorima ali zato njihove manastire nazivate svojim? Na kraju Crnogorci su živeli i na Kosovu, gde su sada? To pitanje ste trebali da postavite Albancima pre nego što ste priznali Kosovo.
Pozdrav sestro Srpkinjo!

ardi pz

pre 3 godine

Ako mislite da mozete i dalje da vredjate albance kao sirotinju,grdno se varate.Mi na Kosovu samo za ovih 20 godina slobode,vas smo stigli i prestigli.I sa obrazovanjem,i sa kulturom,i sa sportom.Kosovo danas dise punim plucima,a vi i dalje mastajte ko je kakav bio.

andreas kisser

pre 3 godine

procitah par komentara nasumicno. tragedija, ne zna se ko je gori! mislim na komentare, ovog albanskog deretica necu ni da komentarisem! znaci skupila se cela ex-yu i ne zna se ko vise lupeta. a da im das svima test iz istorije za 6. razred osnovne, mozda bi tek svaki 25. zasluzio dvojku. i posle se kao (mi pravi istoricari) mucimo da prodremo u sustinske razloge neuspeha jugoslavije kao drzave, definisemo identitetske i nacionalne probleme, itd. dovoljno je samo pogledati ove komentare i svaka dalja analiza je bespotrebna.

Zika

pre 3 godine

Pa moguce je da imaju u svojoj lozi i ilirske krvi ,ali Iliri su preci sadasnjih Goranaca a ne arbanasa!Arbanasi su stigli na Balkan u 16 veku kao ponizne sluge Otomana!Oni su iz Male Azije i zbog svoje zle naravi su proterani od Slovena!Kad neko nema svoju on krade žudnju istoriju!Ah da Djordje Kastriot od oca Jovana i majke loze Brankovića je njihov vodja ali nije arbanasa!Jadni li su i oni i ova stara lazovića od "istoricara"sa kioska semenki!

DEDA CVETKO

pre 3 godine

A vidim po komentarima da vam smeta braćo Srbi!
Da znate kako je nama Crnogorcima sto nam kradete istoriju !
(Crnogorka 🇲🇪🇲🇪, 19. novembar 2020 19:35)

--

Ako je suditi po duzini istorije, to je bila najmanja kradja u istoriji.

Nemanjići katolici

pre 3 godine

Postojali su Raci u Raškoj i Vlasi na teritoriju današnje BiH i manjem dijelu današnje RH, Srba nije bilo. Srbi su izmišljeni prije cca 200 godina.

milan

pre 3 godine

Koga to Turci preteraše za vreme velike seobe Srba sa Kosova. Arsenije Čarnojević sa stotinama hiljada albanaca proteran u tadašnju austougarsku. Logično sve.

stojadin trci uz brdo

pre 3 godine

A vidim po komentarima da vam smeta braćo Srbi!
Da znate kako je nama Crnogorcima sto nam kradete istoriju !
(Crnogorka 🇲🇪🇲🇪, 19. novembar 2020 19:35)

Prevedi nam na srpski, nista te ne razumemo.

Nemanja92

pre 3 godine

Хоће ли више неко од наших да реагује?Или ћемо и даље бити пасивни и у најбољем случају само исмејавати ове глупости док нам се историја краде и преправља пред нашим очима. Не заборавите "100 пута изговорена лаж постаје истина".
Има ли уопште Срба у том министарству културе и САНУ да предузме неке конкретне потезе у вези ових лажи на уштрб наше историје? Зацрвене ли се некад?

Solomon

pre 3 godine

Najjadniji u celoj priči su Hrvati i Bošnjaci. Hrvati jer su im Albanci braća po oružju, dok istovremeno već decenijama uče svoju decu da su Iliri i da je cela Dalmacija njihova i Bošnjaci koji su bežeći od srpskih korena poleteli u zagrljaj Albancima koji su za vreme WW-2 na prostoru Sandžaka pokušali asimilaciju Bošnjaka. Napadajući Srbe seku granu na kojoj sede, ali kako to objasniti nekom ko u 21 veku još sedi na grani?

pera

pre 3 godine

sipci, albanci kako god su nasi ljudi, poturice, poturceni kako hoces, presli u islam. zato ovako i pljuju i otimaju, i preci su im bili izdajice srpskog roda, vere svega tako su ih naucili dedovi takvi su i oni. ali dzaba im sve to, oni za njihova lupetanja nemaju nikakav dokaz, ni cinjenice a mi za nase imamo crkve, svetkovine papire

Josip

pre 3 godine

Odgovore na ovo pitanje treba tražiti u knjiga iz evolucije. A tamo stoji ovako:

Prvo su bile amebe.
Onda su od ameba nastali Srbi.
Onda su se Srbi podijelili na Brankoviće i Lazareviće.
Potom su od Brankovića nastali ostali narodi svijeta.

Živa istina.

confused

pre 3 godine

Srpska nacija je nastala 1803.godine kad je Petrit Djokaj uzeo srpsko ime i prezime Petrovic Djordje i resio da se oslobodi turskog zuluma. Tako nekako, davno je bilo, ne secam se vise...

Veliki brat

pre 3 godine

Slažem se, hajdemo svi u Srbiji da se proglasimo za potomke ilira i da tražimo prisajedinjenje Kosovu kao državi svih potomaka ilira sa Balkana. A kad se ujedinimo, onda ćemo da vidimo šta dalje, pošto ćemo imati većinu...

Sale

pre 3 godine

Nisu krivi oni koji su uspeli da nas pokradu i materijalno i moralno već mi koji ne želimo da se osvestimo i počnemo da cenimo i poštujemo sopstvenu istoriju i vrednosti koje se svakodnevno sve više zapuštaju i padaju u zaborav.
Uskoro će nove generacije početi da slave instagram ili facebook slavu da bi bili u trendu a većina je već zaboravila ko su im bili preci. Bolestan narod će uvek biti na meti hijena i nikogovića.

Nepoznati junak

pre 3 godine

Srbi nemaju istoriju ali vladali od 1166 godine e pa kolega Aljbanac na uči se kako se to radi. Ako pričaš o modernim nacionalnim drzavama pa onda su sve mlade,Nemačka nije bila jedna zemlja u 18veku nego oko 60 kraljevina.
A gde je albanska istorija,spomenici itd?
Šta Nemanjić je bio illir bez slovenske krvi.
Ali Ilir i današnji Albanac je velika razlika pošto su se ljudi mešali više hiljada godina kolega. Ali vaša priča možete da prevedete na sve jezike jer priča bez jakih dokaza je samo PRICA.
Pokažite dokaze i istoričari u drugim zemljama trebaju onda da naprave objektivan naučni rad jel imate dokaze?
Ako je ovaj pravi istoričar onda je gori od čoveka koji je kupio diplomu jer istoričar treba da zna sve.

Kralj

pre 3 godine

Slavenske Srbe su na Balkanu pobili i raselili Bugari i Mađari u IX i X stoljeću.Druga polovica Srba je preživjela u Češkoj i Njemačkoj.Ovi današnji Srbi su mješavina okolnih naroda s Vlaškom relativnom većinom.

Sem

pre 3 godine

Albanci su čudo živeli su između antičke Grčke, Rimske imperije, Vizantije, Srbije i ostali nepismeni do 20 veka. Nisu imali svoje pismo do 1908. Zato im ne zamerite oni još uče da pišu.

Darko

pre 3 godine

Zasto srbi nisu zauzeli teritoriju pokraj mora.Logicno kad bi bili pre albanaca na balkanu,nastanili bi se kraj mora.Ali to je bilo zauzeto sa etnicnim albancima.
Za tvoju informaciju . Srbi se nisu naselili na moru jer je zemlja do mora neplodna kamen i krs i samo je sirotinja zivela do mora a tamo gde je plodna zemlja tamo su ziveli Srbi na Kosovu i Metohije. Da je bila prednost ziveti na moru u Dalmaciji bi ziveli Nemci a ne Hravati i Srbi

GogoSt

pre 3 godine

Priča ode neko o analizi gena da se utvrdi. E pa Srbi to vam nikako ne bi odgovaralo, jer razbija sve vaše mitove. Nazad 7-8g je napravljena analiza gena na razini Eu i na priko 80 sveučilišta diljem Europe se provodila. Zanimljivo, pokazala je da Hrvati imaju najviše južnoslavenskog gena dok ste vi najizmišaniji u ciloj Europi. Čak imate priko 20% grčkog u sebi, pa turskog itd itd. Uglavnom utvrđeno je da ste nekad bili Hrvati i katolici, otrgnuti od pape i priključeni Bizantu(otud valjda toliko grčkog u vama). Šta bi vi rekli drugima, prodali ste veru za večeru.

Teodora

pre 3 godine

Kada će Albanci prestati da lažu svoj narod ,ko su i odakle su.Sobzirom da je sada njihov cilj da prisvoje Srpske svetinje u stanju su da izmišljaju svašta čak kako sam čula grade 53 pravoslavnih crkava na jugu Albanije da bi povezali kontinuitet sa Srpskim crkvama na Kosovo.Pa pošto međunarodna zajednica odavno izmenila istoriju i piše je kako joj odgovara ,što ne bi to radili i Albanci ,razume se na savet iste te međunarodne organizacije.A još ako im Bajden bude predsednik svi mi nismo ni postojali svi smo Albanci al smo zaboravili Albaski zbog Amnezije.

Sava

pre 3 godine

Teuta je bila kraljica Ilira, Albanci nisu Iliri kod Albanaca nikada žena ne bi mogla da bude kraljica zna se i dan danas kako oni tretiraju žene.

Uvijek kontra

pre 3 godine

Najprizemniji su oni ljudi koji svesni svojih nedostataka gaze one za koje misle da su vredniji. U ovom slučaju to važi za Albaniju, državu formiranu idlukom velikih sila 1913 godine, državu koja je bila samo mala provincija Osmanske imperije, koja ne može da podnese činjenicu da je okružena narodima sa mnogo bogatijom istorijom.

War Inside My Head

pre 3 godine

Srbi zasigurno imaju ilirske krvi,dnk analize to dokazuju,ali je Albanci nemaju,oni su ti koji se bave falsifikatima i prevarama!Tu su Austrijanci odigrali ključnu ulogu,kad su zbog interesa i produbljavanja jaza među Albancima i nama ostalima,odjednom počeli sa teorijom o ilirskom porijeklu Albanaca,a zna se da je prvi zvanični pokret,koji je bio za ujedinjenje južnih Slovena,nastao u SLO i HR,dijelovima tadašnje monarhije!

Stručnjak

pre 3 godine

U jednom je u pravu, Nemanjići jesu i Iliri i Dardanci, ali i Srbi, a to su sve imena našeg naroda koja su korišćena u prošlosti. Kao što mi neke zovemo Nemci, drugi ih zovu Germani, a oni sebe zovu Dojč, tako i nas neki nazivaju drugačije.

Wllaxy

pre 3 godine

I jesmo uplašeni ali ne zbog toga što je njegova knjiga prevedena na engleski jezik već zbog činjenice što se svakakve, pa čak i ovako enormne budalaštine, idiotizmi i koještarije od svakakvih kvazipisaca i "istoričara" prevode i štampaju i postaju dostupne za čitanje!

Nenad

pre 3 godine

Ovako se to radi. Napisao, objavio, preveo. Onda dezinformacija dolazi do čitaoca i on to uči o nama i njima. Propaganda. Kao i komšije početkom '90.ih.
Umesto da se i mi tim bavimo, mi gledamo kako nas veliki vođa nestaje i dezintegrise svojim imbecilnim i reakcijama i nereakcijama.
Ali šta ja vama pričam? Vi sve to već znate.
Nego... Šta ima novo u zadruge?

milan 87

pre 3 godine

Covek je rezimski istoricar, dobro placen pa je spreman da pise kretenizme i nebuloze. Samo sto ce to albanski lobi dobro da plati i da izgura pricu po svetu. A nasi, nasi lagano, ne bi me cudilo da mu SANU dodeli nagradu.

Stručnjak

pre 3 godine

Neka ode do svoje prijateljske Turske pa da vidi Defter iz 1455.god. sa popisom stanovništa u oblasti Brankovića, što je otprilike današnje Kosovo i Metohija...

ultra

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

Dubrovnik je u 19. veku imao konzulat u Zagrebu, do Jugoslavije nije bio u sastavu Hrvatske, najvece naseljavanje Hrvata u Dubrovnik se desilo izmedju dva Svetska rata tada ste vec bili u zajednickoj drzavi, o cemu ti pises susjed? Sta ste vi zasluzili 1945, o tome ne bi trebalo pricati.

sava

pre 3 godine

Što bi rekli: “za dobrim konjem, prašina se diže “ Pametnije bi bilo da piše o svojima, a tu bogami i ne bi imao šta pametno da kaže...

sirovina

pre 3 godine

Realno sve i da je tako vi ste samo obični teroristi koji ubijate decu kada izadjiu na reku na kupanje, sa vama čovek ne treba pregovarati uopšte jer sa teroristi a se ne pregovara. Moguće da vaša nacija postoji od pećinkog čoveka, ali vi još iz te pećine niste izašli.

Tito

pre 3 godine

Albanci na Kavkazu nestaju u 10 veku i u isto vreme otprilike pominju se prvi put na Balkanu i jasno je odakle su dovedeni. Procitajte ko nije upucen o Albancima na Kavkazu.
(Nemke, 19. novembar 2020 15:02) Navedi jednu rec albanskog jezika koja je slicno kavkazu i ja ti dajem peticu dok srpski jezik 80% je slican kavkazu. Jel ti jasno sada ko je dosao sa kavkaza?

brother

pre 3 godine

Balkanci se prepiru ko su, sta su, kad i od koga su nastali. Ni jedne ni druge ni trece nema zasta ker da ugrize. Veliki broj njih je vec na zapadu, drugi cekaju da im ukinu vize, treci razmisljaju uveliko o tome. Onda kad jednog dana svi tamo zavrse, zajednicka baustela im ne gine. Oni sto ce da ostanu, prepirat ce se i dalje dok im rodbina sa zapada salje pare da sastave kraj s krajem. Mapet sou.

Ivan

pre 3 godine

Albanci nikako ne mogu biti autotohni narod na Balkanu. Albanci su rastom među najnizim narodima u Evropi, prosek nesta preko 170cm.To uopste nije specifično za balkanske dinarske narode. Svi narodi u okruzenju spadaju u najvisočije u Evropi Crnogorci, Bosanci i Hecegovci, Srbi, Hrvati jedino Albanci drastično odstupaju. Jasno je da su uvezeni na Balkan, neko kaze da su kurdskog porekla, neko kaze čečenskog i da su ih Turci doveli u 16 veku da čuvaju stoku.

Fornax

pre 3 godine

Nemanjići i jesu ilirskog porekla, to niko ne spori, jer Iliri su jedno od mnogobrojnih srpskih plemena, a Albanci su ustvari ŠĆipetari, vode poreklo sa Kavkaza i bliski su rođaci sa Čečenima. Prva albanska država je nastala u 20-om veku, tačnije 1912-e godine od kad Albanci i postoje pod tim imenom.
(Hammer, 19. novembar 2020 16:03)

Dva pitanja za tebe, ciji je jezik slican kavkazu tj ruskog, srpski ili albanski i ovo drugo je da nam objasnis kakvu uniformu su nosili vojnici na kosovskom boju. pS ovo drugo pitanje je i za ove istoricare koje pametuju ovde.

Rade Djajic

pre 3 godine

Bugari su pod kanom Asparuhom prešli Dunav 500 godine posle Hrista i tu napravili državu mešanjem sa Slovenskim stanovništvom, koje je bilo puno brojnije pa je tako i ostao njihov Slovenski jezik.Dakle već onda su Sloveni bili starosedioci.Svi Azerbejdžanci obični ljudi znaju da su Albanci bili njihove prve komšije, i ostali su zapisani kao agresivan narod sklon napadanju ostalih.Nisu oni znali ni gde su došli ni u koju rimsku provinciju, dok se nisu opismenili.Nemaju nikakve artefakte na Jadranu jer su sve ostavili na Kavkazu.Lako proverljivo čak i na Wikipediji na svim evropskim jezicima.

Potok

pre 3 godine

Njima bi bilo bolje da odu odaklesu došli, tamo je njihova istorija, toje srpska zemlja i teritorija ako hoće da žive moraju poštovat državu srbiju i ustav kao i svi narodi i narodnosti koji žive u Srbiji, ako neće poštovat ustav i republiku srbiju ondaje svakom široko idpod neba neka ide gde muje bolje ali nema više teroriziranje srpskog naroda na Kosovu i Srbiji zakon je jasan za sve.

Kakva su sprdnja Nebeska ove tisućljetne kulture naokolo ne dao Bog niko više to...

pre 3 godine

Prvo je nastao fišek za smenke, kikiriki u kesicama, baklava i loptica na lastiš... pa onda Bog napravi albanca da od svega ovoga utre put i temelj čovečanstvu.

MarijanZg

pre 3 godine

@zakljucke prepustam Vama

Svi ti podaci su iz vremena kad jača srpski pokret. I koji je vrlo brzo nestao jer se Dubrovčani nikad osijećali Srbima. Inače Srbi i Pravoslavci nisu smjeli prespavati unutar zidina, a nisu smjeli ni imati vlastitu crkvu. Prva pravoslavna crkva unutar zidina se pojavila tek 1877.g. Dubrovčani svoj jezik zovu ilirski, slovinski, hrvatski, a baš nikad srpski. Dubrovnik najraniji zemljopisci zovu hrvatskim gradom, nikad srpskim. Srbima se smatrala debela manjina elite, nikad većina, a baš nikad to nije imalo uporišta u narodu niti su Dubrovčani sebe smatrali bliskim Srbima.

Pročitaj malo putopisce koji su posjećivali Dubrovnik i svi ga navode hrvatskim gradom.

Imate sliku Dubrovnika iz 1487. g. autor je njemački hodočasnik i plemić iz Konstanza Conrad Grunenberg (1422-1494).
Crveni natpis na slici pored grba s krunom i lavovima glasi: “Ragusa hobstat in kunglich Croacie” što u prijevodu znači “Dubrovnik je grad u Hrvatskoj Kraljevini”

c i t i z e n

pre 3 godine

Погођени сте фалсификовањем (веома дуге и богате) српске историје? Сасвим разумљиво је да доводи у неверицу и избезумљује тврдња да је српска нација настала у 19. веку и све приде. Ипак, немојте да вас изненади ако то постане званична историја благословом албанских ментора.
Тек да знате како се Македонци осећају када се говори да је македонска нација настала тек после 2. светског рата. На исти начин - новонасталом тврдњом за потребе Букурештанског споразума из 1913. да су македонске историјске личности и језик бугарски а касније и да је нација настала 1946. Наравно да и Грчка ту много помаже негирањем постојања македонске нације и језика. Овде не мислим на осветничко, ВМРО-овско својатање античке историје.

Zoran Knezevic

pre 3 godine

Ko ih ne zna skupo bi ih platio. A mi Srbi, nemamo pojma sa čime imamo posla. O neverovatnim divljacima smo, čitav poslednji vek, ispredali priče o njihovom poštenju, o njihovoj hrabrosti, samo sa ciljem da ih približimo civilizovanom svetu i od njih stvorimo sunarodnike sa kojima se može živeti u miru i koegzistenciji. O njima smo stvarali lažni "folklor", pokušavajući da pripitomimo divljake. Kako su nam vratili? Pa tako što su nas terorisali, silovali, ubijali i proterivali. Albanci su narod o kome ne postoje nikakvi arheološki ni pisani tragovi, ali, oni plediraju da su najstariji narod na planeti i da svi vode poreklo od njih. Ubedili su sebe da su potomci Ilira i jedini autohtoni narod na ovoj teritoriji a da su svi ostali došli posle njih. Kada pripadnik jednog naroda, čija državnost počinje 1912 godine, priča o svojoj viševekovnoj prošlosti, to najviše govori sa kakvim čoporom imamo posla.

Aleksandar

pre 3 godine

Danas svako može da piše šta mu padne napamet, ali uzmimo u obzir samo naše srpske svetinje i sve će nam biti jasno. taj osećaj kad mi Srbi u njima boravimo, pravoslavna vera ustoličena od sv Save pa do danas, kako im se divimo, osećaj da je to deo nas i natpisi koji su najsličniji našem sadašnjem jeziku. I upravo taj odnos nam je dokaz koliko je stara naša istorija. Svi ostali, Hrvati, Šiptari, Albanici su kroz istoriju pokazali odnos prema njima i ne mogu nikad biti deo te tradicije i istorije, čak dobar deo njih i nema direktnu vezu sa svojom davnom istorijom (samo mašta i priča).

ne trebaju nama neki kvazi istoričari da pričaju priče, osećamo mi to u srcu! a pošto oni taj osećaj nemaju, ne mogu ni da razumeju.

žao mi je!

.apk

pre 3 godine

@branko
Mi vama Hrvatima nikada ništa nismo negirali. Vas su vaši popisi stanovništva (sa početka 20. veka) i pravoslavni hramovi sami negirali.

Rade Piket

pre 3 godine

Znači postojala je SPC, a nije postojao srpski narod, pa da nisu možda šiptari osnovali SPC da bi im pravila probleme?
Veće luoetalo još moje iči ne vidješe.

Nepoznati junak

pre 3 godine

Pa po toj logici smo svi Afrikanci i njihov je ceo svet pošto je Homo sapiens nastao tamo, Albanci misle da su Iliri bili prvi narod na Balkanu a to nije istina ,bilo je dosta naroda i svi su se mešali tokom hiljada godina zato je apsurd reči da je današnji Albanac isto kao illir.
Jedan od prvih naroda u Evropi i možda prvi su Etruski i Rimljani su potomci te civilizacije.
I ako su Iliri prvi narod zašto ne traže ceo Balkan onda? ili Turski popis stanovništva iz 1455 godine kad su bili možda 4% naroda jel to velesrpska laž? Zašto to ne kaže Erdogan u lice. Gde su njihovi spomenici i drugi arheološki dokazi,nije valjda mala Srbija falsifikovana istoriju celog Balkana i još više.
Naučni rad zahteva dokaze i nije dosta imati jedan dva teksta ili tako . To trebaju stranci koji su objektivni da rade i već su jednom uradili oko konflikta i jedino što može da se dokaže sigurno je da su obe strane krive ali ne zna se kako je počelo.

dragan

pre 3 godine

Iliri kao etnikum ne postoje već 2000 godina. Prvo su ih asimilirali Rimljani a sve njih zajedno skupa sa Avarima na kraju nadolazeća Slavenska plemena. Današnje nacije Hrvati,Srbi,Bosanci,Crnogorci imaju autohtonog iliro-tračanskog gena više nego Albanci na Kosovu i Albaniji zajedno što i potvrđuju znanstvene studije. S druge strane Albanci posebice na Kosovu do 90-ih godina 20st. se nisu znali niti potpisati a kamoli da danas imaju objektivne i argumentirane povjesničare.

Miki

pre 3 godine

Jao bre ljudi, što se uopšte opterećujete izjavama nekog "shçiptarskog" kvazi-stručnjaka?!? Ma pustite budalu neka trabunja, ali mislim da bi SANU i službe trebali ovime da se pozabave, da mu se lupi jedna argumentovana šamarčina iz istorije, i zatvore usta neuka. Previše se medijskog prostora pridaje kojekakvim "mudrijašima" koji nemaju pametnija posla nego pišu naručene tekstove da bi uzvratili uslugu Sigurimiju i ŠIŠkebabu!

Momcilo

pre 3 godine

treba da ih satremo pa da bena ko da prica gluposti vise. kako da ne bude ratova u buducnosti ako decu uce ovakvim budalastinama...

Ironija

pre 3 godine

Ovde neko pomene srpske istoricare da odgovore?Ljudi pa kod nas se kao istoricari vode i Nikola Samardžić i ona Dubravka sto negira Jasenovac...Pored svih problema sa strane najveći problem su ovi sto sede u Beogradu i pričaju protiv Srbije...

ipce

pre 3 godine

Kako to ako smo nastali iz ničega, statistička greška na balkanu a živimo na tolikom teritoriju, borili se sa svim znanim silama i opstali do dan danas?

ban Kulin

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.


(Branko, 19. novembar 2020 15:53)



Nismo mi Rašani, mi smo Srbi, Rašani su geografski pojam, uglavnom...
Gospodine austro-HUNgarine, na isti način, kao što danas ovi Albanci svojataju sve što je srpsko, ste i vi svojevremeno posvojatali i Dalmaciju i Dubrovnik i književnost i jezik Vuka Karadžića od nas Srba, samo je to bilo poodavna u odnosu na ovaj najnoviji imperijalistički projekat zvani Albanci i Albanija, ali to ni najmanje ne znači da ste i vi, baš kao i oni, veštački produkti stranih nam okupatora, jedina razlika među vama je što ste vi nastali od austrougarskog katoličkog okupatora, a oni od otomanskog muslimanskog okupatora.

djollodjollo

pre 3 godine

U 100 maraka da ce za 50 godina ovo da bude u udzbenicima? Pa pogledajte sad istoriju za osnovce od Nemanjica do bombardovanja. Sto rece komentator ovde, mi se smejemo, a oni lobiraju ovakve gluposti.
(nidzaaaa, 19. novembar 2020 16:31) Bravo!
Suština je upravo u ovome što si rekao. Mi ćemo da lamentiramo ovde, a oni sve ovo zvanično propagiraju. Uz parice koje će da daju, lagano će sve ove gluposti
postati istina ukoliko se mi ne
probudimo iz letargije...

Gorila

pre 3 godine

Enciklopedija Britanica pise da su Albanci nastali u 11. veku, da je Kosovo bilo srpsko pre otomanske okupacije, tek nakon koje su se Albanci doselili na Kosovo.

Jugosloven

pre 3 godine

Naravno da su Nemanjici kao i svi ostali stanovnici bivse SFRJ uz Bugarsku Iliri...svi osim Albanaca..Albanci su doseljenici sa severa Afrike...To je upisano u istoriji i lako proverljivo...Samo sto su nas Aistrougari nalagali da smo mi doseljenici iz Rusije ili sta ti ja znam,samo za rad da dokazu da nama ne pripada ovahj teritoriji na kojem smo se rodili i razvili kao narodI...pocev od Vinacnsake kultutre prko Medolona i Dorstena..i td..,.i td...nas su iskljucivo STRANE OKUPACIJE razdvajale i od nas pravili OVCE..A zna se gde je KLICA civilizacije...Vinca...sa cirilicom...

Vladan

pre 3 godine

Pa i oni imaju svoje idiote i svoj Pink i Happy. Ne gledam te nase nacionalne tv stanice ali mogu ruku pod ruku sa ovim istoricarem.

ban Kulin

pre 3 godine

povelja bana kulina ...miroslavovo jevanjdjelje , dalimirova hronika ..itd itd ..nigde albanca a sve 12 13 i 14 vek ...pomesao covek loncice ...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nenad, 19. novembar 2020 14:17) #

Kulin ban je bio Hrvat. Da je bio Srbi bio vi vožd.


(Mario S, 19. novembar 2020 15:30)



Ban Kulin je bio Srbenda, sestra mu je bila udata za rođenog brata Stefana Nemanje, za Miroslava, Srbina, pisao je ćirilicom, pisar mu se zvao Ratoje, povelja mu je napisana na Jovandan 28. avgusta, katolici Jovandan obeležavaju 11. septembra, ajde pali.

Kladovo

pre 3 godine

Svi vi koji branite Srbiju i Nemanjiće odmah i masovno u obilazak srpskih manastira na KiM.
Ja bio u avgustu. Dva dana i jednu noć.
Hotel u Banjskoj.
I da date prilog.

jagodinac

pre 3 godine

Svaki narod koji svoje postojanje objasnjava negiranjem svoje istorije, ma kakva da je, nema perspektivu. Dirtan je lepo objasnio to kada je rekao da nema nista protiv bilo kog spomenika bilo kom Srbinu, pa ni Skenderbegu. Zato taj momak ima potencijal da bude normalan politicar.

nidzaaaa

pre 3 godine

U 100 maraka da ce za 50 godina ovo da bude u udzbenicima? Pa pogledajte sad istoriju za osnovce od Nemanjica do bombardovanja. Sto rece komentator ovde, mi se smejemo, a oni lobiraju ovakve gluposti.

nepopravljivi optimista

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

mda, oni ce da nas vaspitaju. Da nas nerviraju, to da, za vaspitanje nekoga je potrebno biti bolji od onog koji je predmet vaspitanja. Bar u oblasti koja je predmet vaspitanja.

c i t i z e n

pre 3 godine

Погођени сте фалсификовањем (веома дуге и богате) српске историје? Сасвим разумљиво је да доводи у неверицу и избезумљује тврдња да је српска нација настала у 19. веку и све приде. Ипак, немојте да вас изненади ако то постане званична историја благословом албанских ментора. Тек да знате како се Македонци осећају када се говори да је македонска нација настала тек после 2. светског рата. На исти начин - новонасталом тврдњом за потребе Букурештанског споразума из 1913. да су македонске историјске личности и језик бугарски а касније и да је нација настала 1946. Наравно да и Грчка ту много помаже негирањем постојања македонске нације и језика. Овде не мислим на осветничко, ВМРО-овско својатање античке историје.

Mali

pre 3 godine

Kad ste dosli sa Karpata, ovde je bilo naroda i kuca i crkava i basti. Svetski istoricali su dokazali da su na ovim prostorima ziveli iliri, albanski predaci. Sta vi mislite, da je ova teritorija cekala na vas sa Karpata, da ovde nije bilo nista.

miki ns

pre 3 godine

u lebe mekani kako cu sad s'posla otici kuci .ovo otkrice da nisam postojao pre 200 godina me skroz pomerilo iz mesta.al ako je albanski istorocar to izjavio moracu se sabrati . nego kontam kad mislite vi okolo da malo odgrebete od nas .nije valjda da nemate svojih briga nego se zamajavate tamo nekim srbima kojih je i onako saka jada al su gadni kad oce. pa bude posle nato heljp...

prof. Baltazar

pre 3 godine

Ono kad se idiot i polupismen bavi istorijom pa pocne od dnevnih potreba.
Ne pridavati paznju glupostima jer su svesno pisane da izazovu malo paznje za ovog nesrecnika.

Hammer

pre 3 godine

Nemanjići i jesu ilirskog porekla, to niko ne spori, jer Iliri su jedno od mnogobrojnih srpskih plemena, a Albanci su ustvari ŠĆipetari, vode poreklo sa Kavkaza i bliski su rođaci sa Čečenima. Prva albanska država je nastala u 20-om veku, tačnije 1912-e godine od kad Albanci i postoje pod tim imenom.

XY

pre 3 godine

Са безобразни лоповом и фалсификатором се не разговара. Једног дана, све ће доћи на своје место. Све што сте украли, вратићете. Милом или силом.

Rebel

pre 3 godine

Nacija i nacionalizam su tvorevine zapadnog društva i nastale su u 18 veku. So what. Većina današnjih naroda nema veze sa narodima koji su živeli u periodu srednjeh veka a Srbadija kao nacija se pokazala u modernijoj istoriji i ima dosta dobrih stvari koje može povezati sa svojim identitetom, a niko sa sigurnošću ne može tvrditi da li su Nemanjići bili ili nisu Srbi... A Iliri su tako divna kultura da je baš lepo što su povezani sa ovim prostorom pa i sa Srbima danas. Iako su današnji Srbi kao i većina naroda onako bljak xD

pero bandera

pre 3 godine

@ (Borat, 19. novembar 2020 15:53)

Čovek ne bi mogao pokvasiti džon on plitkosti vaših misli.

Da nije bilo srpske pravoslavne crkve ti bi danas išao u džamiju, umjesto u kafiće. Da nije bilo crkve ti bi danas govorio i pisao Bog-zna kakvim jezikom. Doduše, ako ti se ne dopada srpska istorija onda sedi i napiši nekakvu novu istoriju koja tebi odgovara. Kao i ovaj gospodin u Prištini.

e moj

pre 3 godine

Žalosno je što će stvarno neko da kupi njegove knjige, ali takvo je današnje vreme, svi se trude da zarade i svako nešto prodaje da bi zaradio, neko prodaje znanje, neko sise, neko slatke laži u knjigama za koje će tako privući kupce koje je ujedno ubeđuje da im je to bitno u životu...

yeti

pre 3 godine

Bar se ovo lako da opovrgnuti. Ako smo izmišljeni u 19. veku, nek navede bar jedan razlog kreatora da posebno definiše Srbe i Bugare.

Bojan

pre 3 godine

Ma, pustite čoveka. Shvatio je da su Albanci crnogorsko pleme koje potiče od Skenderbega kome njegovi iz plemena nisu dali zemlju kad se oženio. Zato mu je krivo, pa se sad pravda.

nepopravljivi optimista

pre 3 godine

Tacno. Dobar deo Srba je albanskog porekla. Kastratovic je od Kastratia. Djokovic od Djogaja. Karadjordje takodje.
(Bjgjbn, 19. novembar 2020 14:38)

Kastratović je od Kastriota, tj Skenderbega koji je isto tako bio Srbin. To Kastratovići znaju, kao sto znaju da su Srbi, odnosno Crnogorci srpskog porekla. Svi iz Crne Gore odlicno znaju svoje poreklo, da su albanskog porekla isto bi tako to znali i ne bi se toga stideli.

posmatracica sa strane

pre 3 godine

Ja samo znam da su crnogorci i albanci rodjena braca.. nemaju veze sa nama(Bogu hvala)
(Fijufi, 19. novembar 2020 14:27)

ma da, samo sto rodjena braca obicno lice a ovi ne lice nikako. Kakva glupost. Crnogorci su odlicni frajeri, ovi drugi su najgori frajeri. Statisticki i cisto fizicki gledano. Da ne ulazimo u mentalitet, tu mozda i lice.

zakljucke prepustam Vama

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

Pronadjite knjigu Ivana Stojanovica "Povijest Dubrovacke Republike", pisane u prvoj deceniji 20.veka... tada ce Vam stvari biti jasnije. Ili, iskopajte negde zvanicni popis Austro-ugarske monarhije iz prve polovine 19.veka. Tada ce Vam sve biti jasno.

Kraljevina Jugoslavija (SHS)

pre 3 godine

Sve srpske kraljevine su bile multietnicke po svojoj prirodi. Nacionalnizam je veštačka tekovina 19 veka, teorija koja nas je skupo koštala.

Solomon

pre 3 godine

Boss gramatiku bosanskog jezika i uvođenje u škole sprovela je Austrougarska 1890, odluku o ukidanju bosanskog jezika doneli su predstavnici Bosanske elite koji su glasali za ukidanje jezika zarad agrarne reforme i dobijanja što više zemlje, Austrougarska je to samo prihvatila. Srbi koji su već tada dizali bune po Bosni su već bili neprijatelji Austrougarske i nisu imali nikakv uticaj na to. Prodali ste izmišljen jezik za njive i sada od sramote krivite Srbe i Hrvate.

hun gari

pre 3 godine

“Prvo, albanci nisu Iliri. Drugo, albanci su azijski narod uvežen na ove prostore. Ne pripadaju ni fizički ni mentalno Evropi. Hvala Bogu tehnologija je toliko napredovala da se i to dokazalo DNK testovima naroda. Tačka.”
(SSSS, 19. novembar 2020 13:58)

@ SSSS
Nemam mnogo znanja o Albancima ali nedavno sam gledao rezultate onih istraživanja o haplogrupi (ima sve na vebu koga interesuje) za evropske narode i lepo se vidi “haplo” struktura po evropskim državama. Tačno se vidi da Zapadna Evropa ima značajne sličnosti, npr. Portugalija, Španija, Francuska, Irska, V. Britanija, zatim nešto manje Italija, Nemačka, Švajcarska, Austrija ali svi oni imaju mnogo zajedničkog, zatim ide Istoćna Evropa koja ima svoje sličnosti nor,. Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Ukrajina, Bela Rusija, Rusija, pa onda grupa nordijskih naroda, pa grupa balkanskih naroda ali od tih balkanskih naroda razlikuju se Albanci, Grci i Turci i ta tri naroda imaju veoma slično poreklo po haplogrupi (nije jedna grupa u pitanju nego više haplogrupa ali struktura nacije je veoma slična). Po onom sta sam video ispada da su Grci, Albanci i Turci praktično isti narod ili bolje rečeno narod istog porekla iz više erničkih grupa. Kod Turaka i Izraelaca dominantna je grupa J2, pa po tome ispada da su današnji Izraelci u dobroj meri turskog porekla. Mene to uopšte ne ćudi jer su neke etničke grupe pre hiljadu dve godina bile veoma male pa su se utopile u veće etničke grupe.

Hammer

pre 3 godine

Veliku reformu tadašnjeg takozvanog srpskog jezika je početkom 19. vijeka sproveo Vuk Karadžić.Tada je Karadžić prosuo bosanski jezik po novonastaloj Srbiji i time potisnuo bugarske dijalekte, naročito po istoku i jugoistoku Srbije. Bosanski jezik je zabranjen dekretom jedne države tj. dekretom okupatorske države Austro-Ugarske Monarhije i to 1907. godine. U samom dekretu piše da se “bosanski jezik ima imenovati u buduće srpsko-hrvatskim’ jezikom”. Taj čin je bio zločin i diskriminacija nad Bosnom, Bosancima i bosanskim jezikom. Ovaj albanski istoričar je izrekao samo istinu, a ona u današnjoj Srbiji najviše zaboli.

@(Boss, 19. novembar 2020 14:41)

Mmm da, da, šteta samo što za to o čemu ti pišeš nisu znali Kotromanići!

15. februar 1333. godine, ban Stefan drugi Kotromanić šalje povelju Dubrovčanima u kojoj piše sledeće:

"...И зато стављам ја господин бан Стефан свој златни печат, да је за веровање, свако да зна и види истину. А о овоме су начињене четири повеље једнаке, две латинске а две српске, а све су печаћене златним печатима. Две су повеље остале код господина бана Стефана, а две повеље су у Дубровнику. А то је писано под градом под Сребрeником..."

Hvala na pažnji.

April

pre 3 godine

Albanci su u stvari Čerkezi koji su dovedeni da seku drveće za pravljenje šipova u Veneciji sa naše obale, i otuda im i ime, to je opšte poznato.

IvanZP

pre 3 godine

Zašto onda turski popis ili takozvani Otomanski defter iz 1455 kaže baš suprotno, on precizno govori koliko je bilo šiptarskih domaćinstava a koliko naših, čak govori o tome koja su najčešća srpska imena Vlk (Vuk) i Bogdan.

Djoka

pre 3 godine

Ovo je super. Imamo novu braću od koje smo nastali i koji voršipuju Nemanjiće!!! To je fenomenalno, ne dešava se svaki dan! Susret sa Šiptarem Prastvoriteljem... treba ovaj dan obeležiti kada se Budžoviju javilo kao Prosvećenje šiptarskonemanjićko.

pera

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

Danasnji narodi na Balkanu su milenijumima ziveli u zajednistvu, deleci zajednicki zivotni prostor. Seobe i osvajanja su dovele do mesanja naroda itd. Ali jasna etnicka granica izmedju Hrvata, Bosanca, Crnogorca, Srbina po meni nepostoji. E sada ako vec pricamo o istoriji, postoje svedocanstva i popisi stanovnista iz Dubrovnika koja svedoce da su u Dubrovniku Srbi cinili vecinu stanovnistva... Takodje ne mogu da shvatim da je evidentno broj Srba od Drugog Svetskog rata konstantno u padu na teritoriji danasnje Hrvatske, kako to da se objasni osim kao jasna namera. Takodje su Srbi ali i Albanci odgovorni za maltretiranje Siptara na Kosovu i Metohiji... Hocu da kazem da smo jedni drugima mnogo zla naneli, a Srbi su po meni u celoj situaciji najpravedniji ostali. Ipak nisu Hrvati bili na strani pobednika u Prvom i Drugog Svetskom radu, vec Srbi

Slovenac

pre 3 godine

Albanija, Grcka, Makedonija, Hrvatska, Slovenija... Nastale sve u 20om veku.

Nikad pre postajale.

Na ciju štetu?
(ime, 19. novembar 2020 14:07)
Pobro, a da uzmes malo knjigu u ruke ili Google? Pa Hrvati su imali jos 1830-ih nacionalni preporod i Ljudevita Gaja, Jesu li Grci nesta ranije otpoceli svoj krvavi ustanak protiv Turaka da bi se osamostalili? Nema potrebe da se sve generalizuje i trazi neka srpska zrtva. Dalje da ne nabrajam...

ardi pz

pre 3 godine

Zasto srbi nisu zauzeli teritoriju pokraj mora.Logicno kad bi bili pre albanaca na balkanu,nastanili bi se kraj mora.Ali to je bilo zauzeto sa etnicnim albancima.

Milosav

pre 3 godine

sa albancima braca nismo, ali sa vama takodje nemamo veze. Bogu milosnome hvala. Doduse SPC pokusava da srbizuje Crnu Goru, ali vidi, NIKAD VISE 1918!
(poz iz CG, 19. novembar 2020 15:50)

S nama imate i te kako veze, i vi i hrvati i bosanci. To je ustvari ono zbog cega si i napisao kometar, boli vas to sto ste vi u CG Srbi a ovi drugi sto su promenili veru pa bi sad da se dokazuju kao "pravi" hrvati ili bosanci.
Sto se tice albanaca sa njima ste pobratimi, volite se kao i sa hrvatima i svim drugima koji mrze Srbiju iz dna duse.
Znas ti dobro o cemu govorim.

boris

pre 3 godine

(Borat, 19. novembar 2020 15:53) , da vi pisete iz ubedjenja, ja bih polemisao, ali sa nekim u cijem svakom stavu mrznja vlada nema rasprave. Albanci se ne pominju do 11 veka kada ih dovodi onaj vizantinac. Ostale gluposti ne vredi komentarisati

prsolik

pre 3 godine

Evo sav sam se nasekirao... Koga briga šta je bilo pre 1000 i više godina.. Bitnije nam je šta će biti sutra. Uradite analizu gena i znaćete ko je šta i nek svako govori šta je i tačka

Berliner

pre 3 godine

Sve moderne evropske nacije u današnjem smislu te reči su nastale u 19.veku, nakon Francuske revolucije. Pre toga nije postojao pojam nacije kakav znamo danas. Italijani, Nemci, Francuzi, Španci... pa tako i Srbi, svi su nastali od više plemena koja su se stopila u naciju. Tako da ne vidim šta je sporno ovom Albancu, normalno je da su se u Srbe utopili i Sloveni i Iliri i Tračani i Kelti, i mnogi drugi.

micina tetka

pre 3 godine

Fazon ajvar je albanski, pravoslavne crkve su njihove i na kraju ceo Balkan je njihov. Neko se smeje, neko se krsti a neko planira.

bruder

pre 3 godine

Muchno je ovo gledati, ovoliku laz pored citavih srpskih manastira starih milenijum na KiM. Stojimo na putu raznim imperijalnim hegemonima kroz istoriju, Romejima, Otomanima, Austrougarima, Nemcima, Amerima i samom Vatikanu. Ne prodajemo se i ratovali smo sa svima iako smo nebrojeno puta manji ali smo im stali na crtu jer jaram ne trpimo. Mnogih od njih vjih vise nema a mi smo tu i bicemo tu zauvek. Zato su ojacali sve svoje botove u regionu, otimaju i rasparcavaju od Srba sta god stignu, prekrstavaju, satiru u genocidu, falsifikuju istoriju, demonizuju, bombarduju, otimaju teritorije... imaju veliku podrsku za to kroz vekove, jer imperijama kojima sluze Srbi ne trebaju ako nisu sluge poput komsija. Ali istina je istina a laz je laz, ko god da vam stoji iza ledja drage komsije na sve 4 strane,i istina pobedjuje jer mi smo svoju slobodu branili, sanjali i osvajali uz zrtve kakve vi ni u kosmaru ne bi podnosili i zato nam niko ne moze nista. Sve ce doci na svoje, samo lagano.

Borat

pre 3 godine

Covek je u pranu. Problem je u te sto je SPC u XIX veku pod uticajem ruskih vlasti stvorila mitove i lazi koje su skupo kostale srpskom narodu ovih zadnjih decenija. Inace SPC nastavlja sa lazima jos dan danas i najveci je problem srpskog drustva. Ko ima neke sumje nek procita genetske studije o albancima i videce da genetski pripadaju ljudima koji su ziveli na Balkan od antickih vremena. Isto toliko je tacno da su balkanski narodi ziveli u simbiozi sve do XIX veka kada su poceli neprijateljstva bez ikakve logike jer nijedan narod na balkanu ne moze pokoriti drugog.

Shok

pre 3 godine

100x ponovljena laz postaje istina. Srpska drzava mora strogo da reaguje i da se na svetskom nivou urgira. Zamislite samo kako bi jevreji ili grci reagovali da im neko prisvaja i krade istoriju. Grcka je vec odlicno postupila sa slicnim problemom.

Branko

pre 3 godine

Ако је Александар северномакедонског.. албанска историја почиње са амебама

Mario S

pre 3 godine

povelja bana kulina ...miroslavovo jevanjdjelje , dalimirova hronika ..itd itd ..nigde albanca a sve 12 13 i 14 vek ...pomesao covek loncice ...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nenad, 19. novembar 2020 14:17) #

Kulin ban je bio Hrvat. Da je bio Srbi bio vi vožd.

Iva

pre 3 godine

Mislim da nema potrebe za toliko reagovanja, ovakvi "stručnjaci" su se namnožili poslednjih godina širom Balkana. Kao što je prof. Radić napisao, istoričar govori za one koji žele da znaju, a pseudoistoričar za one koji žele da veruju.

hugo

pre 3 godine

(Boss, 19. novembar 2020 14:41)

Ispade da je Austro-Ugarska radila na promociji velikosrpske hegemonije. O prosipanju bosanskog jezika i bugarskim dijalektima neću da trošim reči. Tvoj komentar je tipičan za nekog ko je nešto pročitao i odmah zaključio da je sposoban da to i drugima protumači. Kao kad bih ja pročitao knjigu namenjenu hirurzima i osetio se kadrim da prosipam pamet o operacijama.

dragaN

pre 3 godine

Znači tačno je da su nemanjići Ilirskog porekla jer su Srbe Germani zvali Iliri, a sami sebe nismo nikad tako zvali. Kao što je slučaj inače u svetu, Grci sebe ne zovu Grci nego Heleni... itd...
(Kobra, 19. novembar 2020 14:05)

Udjoh da procitam komentare jer sam upravo ocekivao da ce ovde biti gomila patriota i vrhunskih istoricara, a da niko nece znati da kaze ovo sto si ti rekao - da Nemanjici ustvari jesu Iliri, a iliri to smo mi Srbi (odnosno, danas i ostali slovenski narodi na Balkanu). Zato Albanci i mogu da rade to sto rade, jer je Srbima ispran mozak sa doseljavanjem Slovena. Ima jedna epizoda cirilice kod Marica, gosti Seselj i Zukorlic. I dok Zukorlic prica sve vreme o Bosnjacima kao potomcima starosedeoca Balkana, odnosno Ilira, Seselj se ubi objasnjavajuci kako su Srbi na Balkan dosli u 7 veku. Sami smo sebi neprijatelji.

Deyan X

pre 3 godine

Strojimir, Vladislav, Radoslav.... Nemanjici.. car Dusan Silni, Lazar Hrebeljanovic,Arsenije Carnojevic, Karadjordje, Obrenovici... sve su to neki Albanci, Iliri, Vlasi, Kelti, Huni...
Samo kako bas, samo oni imali ta imena, kako to sa drugde u tim narodima nema ih više... Nego vidi gle majketi, samo kod Srba se ponavljaju...

Andrej

pre 3 godine

Ja samo znam da su crnogorci i albanci rodjena braca.. nemaju veze sa nama(Bogu hvala)
(Fijufi, 19. novembar 2020 14:27)

Tacno tako , cak i nasi istoricari kazu da su crnogorci rodjena braca sa albancima , a srbi sa hrvatima , meni kad je to u sredjoj rekao profesor istorije , ja mu nisam verovao , a sad kako vreme prolazi pocinjem da verujem...

shadow

pre 3 godine

gospodine ako ste zaista istoricar ove gluposti koje iznosite i pisete u obrazovnim krugovima imaju svoju tezinu. trebalo bi da razmislite malo pre pisanja ovakvih gluposti koje citaju i svetski istoricari i verovatno su zgranuti kolicinom gluposti koje ste napisali.

ja

pre 3 godine

Sta bi bilo da nemamo sve one manastire. Da ne postoji Hilandar i Sveta Gora. Kako bi tek onda koje kakvi indijanci lupetali. Zato i jeste Srbija i srpski narod uništen za vreme komunizma. Kako ekonomski tako jos vise fizičkim nestajanjem. Samo pogledajte potpise stanovništva u Srbiji, Bosni, Hrvatskoj pa i na Kosovu.

комша

pre 3 godine

Све је тачно. Ето Немањићи су заправо били Албанци, Цар Душан је заправо био Dusxany. Са овим Албанцима увек неки циркус.

bata

pre 3 godine

Pa kako to da se sve vreme zvala Srbija majq mu ... sto ne Albanija...Ilirija ..Dardanija .. na svim istorijskim svetskim mapama stoji upisano Srbija... ali kad nemas svoje, tudje moras da otimas

Q

pre 3 godine

Tacno. Dobar deo Srba je albanskog porekla. Kastratovic je od Kastratia. Djokovic od Djogaja. Karadjordje takodje.

Prosečan srpski dvanaestogodišnjak je iste visine ko odrastao Albanac,da ne govorim o crtama lica i fizionomiji. Albanci i Čečeni braća po izgledu. Prosečni Albanac je niži i od prosečne Srpkinje.

cingcongdingdong

pre 3 godine

A i Hrvati su Iranci.
Rek'o Franjo.
(gost, 19. novembar 2020 13:11)

Auu jarane kakve vi komplekse imate od Hrvata, uvijek ih spominjete čak i kad članak nema veze sa njima, e jesu vam pencilin i gotovo mašallah
(Samir, 19. novembar 2020 14:25)
Sta ces brate srbine, volimo sve grane naseg naroda, vas mozda manje alintonje sta je.

Branko

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.

Ako su ruze, procvetace...

pre 3 godine

@(Tine, 19. novembar 2020 14:40)
Kolko si ti decko ogranicen ko terasa...
Tocak jos niko nije patentirao, zar treba da cekamo zvanicnu potvrdu samoproglasenih institucija da bi ga koristili?
Aj malo citaj vizantijske izvore.
Mislim procitaj, obrazuj se pre nego sto odvalis glupost antologijskih razmera.

Nemke

pre 3 godine

Albanci na Kavkazu nestaju u 10 veku i u isto vreme otprilike pominju se prvi put na Balkanu i jasno je odakle su dovedeni. Procitajte ko nije upucen o Albancima na Kavkazu.

Опруга

pre 3 godine

А где су им топоними? Изгубили се у дугој историји, остали само српски. Које, успут, и сами користе...

poz iz CG

pre 3 godine

Ja samo znam da su crnogorci i albanci rodjena braca.. nemaju veze sa nama(Bogu hvala)
(Fijufi, 19. novembar 2020 14:27)

sa albancima braca nismo, ali sa vama takodje nemamo veze. Bogu milosnome hvala. Doduse SPC pokusava da srbizuje Crnu Goru, ali vidi, NIKAD VISE 1918!

MilanBg

pre 3 godine

Kakve veze ima što je Srbija dobila državu u 19. veku, pa Albanija je dobila državu u 20. veku, bugarska isto u 19 itd. itd. Drugo, poreklo je nebitno i da imamo irilsko-hrišćansko poreklo kakve to ima veze?!? Knez Lazar i nNemanjići sigurno nisu bili albanci. Mogu da pišu šta hoće i da su se albanci borili protiv turaka u kosovskom boju :)). Gluposti neviđene!!

Lanister

pre 3 godine

psolutno tačno !

Srbija i Srbi postoje zvanično i priznato od berlinskog kongresa 1878.
Pre Srba te iste godine Crnogorci i Crna Gora je zvanično postala samostalna država kao Crna Gora i kao Crnogorska nacija izvedena iz imena svoje države.
Beograda jedini na svetu to osporavaju iz hegemonističkih i okupatorskih motiva i razloga.
Idemo dalje.
Bugaska i Bugari su postali to isto 1878.
Pre toga su bili samo tute.
Turcu i Turska je postala država i kao narod tek 1924 maja meseca.
Albanija i Albanci su postali to 1912.
Dakle pre Turske.
Mnogi o ovome pojma nemaju, ali baš ti koji su duduci za ovu temu, baš oni mnogo vole da o istoj trućaju i haluciniraju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Tine, 19. novembar 2020 14:40) # Link komentara


E ovako izlgeda kada mali Perica priča o istoriji.

Perice, pa nije svet nastao 1878 na Berlinskom kongresu.

To kao prvo.

Kao drugo, nepismeni, ovaj istoričar priča o Srbima kao narodu da su nastali u 19 veku, ne o drzavi. A tek to je idiotizam.

Sad lepo Perice nazad u školu i čitaj o Raškoj, Zeti, zatim Moravskoj Srbiji, pa onda čitaj o Prvom srpkom Ustanku, pa drugom. Znas sve se to desilo pre 1878 i sve su to bile srpske drzave.

maruza

pre 3 godine

Zar ne primecujete Albanci prisvajaju sve sto je nase ( ajvar, crkve, nase junake, nasu istoriju). To im je i cilj izbrisati sve sto je srpsko. Da ne postojimo vise, to je njihova politika. Ali prevarili su se malo. Dok god u nasim grudima kuca ovo sveto srpsko srce bice i Srbije. I pod turskom vlascu smo bili dugo pa smo preziveli. Tako cemo i sada.

cingcongdingdong

pre 3 godine

Veliku reformu tadašnjeg takozvanog srpskog jezika je početkom 19. vijeka sproveo Vuk Karadžić.Tada je Karadžić prosuo bosanski jezik po novonastaloj Srbiji i time potisnuo bugarske dijalekte, naročito po istoku i jugoistoku Srbije. Bosanski jezik je zabranjen dekretom jedne države tj. dekretom okupatorske države Austro-Ugarske Monarhije i to 1907. godine. U samom dekretu piše da se “bosanski jezik ima imenovati u buduće srpsko-hrvatskim’ jezikom”. Taj čin je bio zločin i diskriminacija nad Bosnom, Bosancima i bosanskim jezikom. Ovaj albanski istoričar je izrekao samo istinu, a ona u današnjoj Srbiji najviše zaboli.
(Boss, 19. novembar 2020 14:41)
Dragi susjed, da nije bilo Tita u Bih bi bila dva naroda , hrvat katolici i srbi pravoslavci i muhamedanci.

miki

pre 3 godine

Otkud da Murat i Bajazit udare na vas bracu Albance 1389? Mozda smo mi falsifikovali istoriju, ali barem nisu vasa braca Turci. Pretpostavljam da bi se ovaj Jusuf "Ilir" inace po poreklu, izgubio i u malo vecoj beogradskoj biblioteci, a kamoli da mu neko u Istanbulu dopusti da malo istrazuje na tu temu.

narod bez istorije

pre 3 godine

Čovek hoće da kaže da Srbi imaju ilirskih\tračanskih gena i da je srpska nacija formirana od raznih grupa naroda što je tačno, ali to je slučaj sa većinom balkanskih naroda pa i Albancima.
Ali ujedno to je minorno u odnosu na nacion (srpstvo,sroska nacija vera i kultura,ideologija)
A to Albanci nemaju, oni su narod ovčarskog porekla, njihova nacija se formirala oko plemena koja su se bavila ovčarstvom i stočarstvom. I tu je ta razlika. I zato je genotip nebitan i minoran u odnosu na nacion. Dakle Nemanjići imaju balkansko genetsko poreklo ali nisu Albanci nego Srbi.

seljadin

pre 3 godine

U srednjem veku je postojala Raška, Zeta i Bosna, u sve 3 države su živeli Srbi, pa tako i Tvrtko spominje da je Srbskijeh praroditelja sin. Albanac verovatno na to misli, Srbija nije postojala, ali je postojao srpski narod, baš kao što i Nemci nisu postojali, ali je postojala Pruska, Bavarska, Halštatski gradovi, a kad su se ujedinili bili su samo Nemci.
Veoma je lako to potvrditi, postoje naši stari spomenici zvani Stećci, sa imenima i prezimenima koji se poklapaju sa Srbima, a ne sa Izetbegovićevim sledbenicima.

Мина

pre 3 godine

"Дуре" имају и они стручњаке одавно.Разговарају комшије и један каже:Овај наш комшија се хвали,сва му деца школована, један млажњак ,ваљда је то пилот, један новинар , а трећи фаталист-незнам које је то занимање.А ,па млажњак , он вуче црево и пере улице, новинар скупља картоне и старе новине, а фатаљист метлом чисти паркове.

Bezmozgaš

pre 3 godine

Ovaj albanski istoričar je izrekao samo istinu, a ona u današnjoj Srbiji najviše zaboli.
(Boss, 19. novembar 2020 14:41)

Ajde lepo navedi jednu "laz" i potkrepi to....tisina!!!!!!

Srdja Zlopogledja

pre 3 godine

Pogledajte samo najjuzniji deo Albanije na nekoj od mapa, uvelicajte na nivo da se vide imena sela, reka, planina, manastira, itd, pa objasnite sta znace ta imena na albanskom.

Samo jug je dovoljno kao ,,najudaljeniji" deo od Srbije, npr 25km sa 25km.

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 3 godine

Albanski Deretić (Svuda ima takve "istoričare")
*Držite se zvaničnu istoriju (bez Srbija Global i Damjanovica) i sve biće na svoje mesto sa Albancima koji nemaju pisanu Istoriju tako spekulisaju često.

restauriranje istorije

pre 3 godine

E da, i onaj albanac sto je kidao krst sa crkve nije hteo da ga srusi vec da ga odsrafi i restaurira ali nije znao da je kontra navoj.

Dušan Miami

pre 3 godine

Pa danas valjda postoji analiza gena ako ništa drugo pre vremenske mašine ne može da opovrgne razne mahinacije vatikansko gušterske urote.

Darko

pre 3 godine

Sreća njihova što im je Srbija za vratom i što nama ne daju da izbijemo na more, tako su i nastali, veštački od velikih sila. Tako i danas opstaju i pokušavaju da se prošire, podrškom velikih sila. Inače, ovo im je najbolji period, bolji od ovoga neće imati. Ono što im sledi je suočavanje sa surovom istinom - a to je da su neobrazovani, nepismeni i zaostali još gore od nas. Istorija nas je naučila da takvi narodi nestaju samo je pitanje vremena. Nemaju više ni onaj jedini adut koji su imali, a to je prirodni priraštaj. Nestaju kao narod i to brže od nas. Kod njih je totalni egzodus. Pitanje je vremena kada će se krviti među sobom.

Jedva čekam

pre 3 godine

Tačno je da je srpska nacija nastala u 19-om veku, ali kad se priča na ovu temu treba dodati i da je albanska nacija nastala u 20-om veku.

nenad

pre 3 godine

povelja bana kulina ...miroslavovo jevanjdjelje , dalimirova hronika ..itd itd ..nigde albanca a sve 12 13 i 14 vek ...pomesao covek loncice ...

Saul Goodman

pre 3 godine

Ovu izjavu staviti u knjigu "Trovanje halucinogenim pečurkama, simptomi i lečenje"
Mislim da je izjava nastala na teškim opijatima, tipujem na pečurke, ne verujem da je ovo izjavio na heroinu...

Митар пфк

pre 3 godine

Мртва трка у ударима , на Српску прошлост измеђе дукљанске библиотеке , и арбанашких "стручњака" ...Српски историчари , свакако треба да се пробуде и детаљно оповргну све наводе , који свакодневно пристижу са разних адреса ...

Gjoko

pre 3 godine

Pa kad se u Srbiji tvrdi da makedonski manastiri iz 8-9 veka, a to je 3 veka pre nego shto su srbi krocili ovamo... srpski... neka lupa i ovaj, ako je bal neka je maskembal :D

Darvin

pre 3 godine

Jusuf Budžovi(ć) nije citao Kaplana Burovića,Albanca.
Jusufe,prijatelju,sve sto imate,oteli ste.Cak nemate ni svoje ime za Kosovo,nego koristite srpsko.

Samir

pre 3 godine

A i Hrvati su Iranci.
Rek'o Franjo.
(gost, 19. novembar 2020 13:11)

Auu jarane kakve vi komplekse imate od Hrvata, uvijek ih spominjete čak i kad članak nema veze sa njima, e jesu vam pencilin i gotovo mašallah

Dimi

pre 3 godine

Ovo je delimično istinito, Nemanjići jesu Ilirskog porekla kao i svi ostali Srbi.
Albanci sa druge strane nemaju nikakve krvne veze sa Ilirima.

х

pre 3 godine

Наравно да су илирског порекла.
Срби су називани Илирима све до 19. вијека.
У бројним њемачким картама стоји Илиро-Срби. То су лако провјерљиве ствари

Milan

pre 3 godine

Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Makedonci, veći deo bugarske i jeste ilirsko-tračkog porekla, to sudokazala i genetska istraživanja. Jedini koji nemaju nikakve veze sa ilirima su albanci.
Naravno, makog porekla bio, čovek treba da ima zagarantovana ljudska prava, ali ovo svojatanje srpske istorije je smešno

Samo_to

pre 3 godine

Ja to nepriznajem dok Canak ne uvede kao obaveznu lektiru na Vojvodjanskom. A Mesic bude proglasen za pocasnog profesora. I Milo sve to iskeshira. Eto samo to. :)

Kobra

pre 3 godine

Ne čoveče, pobrkao si albanska nacija je formirana u 19. veku, a u SANU postoji Nemačko-Srpski rečnik iz 18. veka gde piše Deutsch-Ilyrisch. Znači tačno je da su nemanjići Ilirskog porekla jer su Srbe Germani zvali Iliri, a sami sebe nismo nikad tako zvali. Kao što je slučaj inače u svetu, Grci sebe ne zovu Grci nego Heleni... itd...

Luka

pre 3 godine

Istina je da vecina ljudi iz Srbije u genetskom kodu ima oko 60% Ilirskih gena a Slovenskih gena oko 30%, pa sad sta je "istina" a sta je fakt, hteli mi to ili ne.

sremac

pre 3 godine

U potpunosti je u pravu i mislim da bi onda trebali u Prištini i Tirani, podići velike spomenike svim Nemanjićima i da svi Albanci slave slavu svetoga Savu.

Миле

pre 3 godine

Jusuf Budžovi se na srpskom kaže Jovan Deretić. Ljudi na Balkanu nikako da shvate da svaki narod ima megalomanske pseudoistoričare, a ako prihvataš lupetanja koja tvom narodu idu u prilog ne možeš da se ljutiš na nekog Albanca, Bugarina, Makedonca, Hrvata koji to isto rade za svoj narod.

Tine

pre 3 godine

Apsolutno tačno !

Srbija i Srbi postoje zvanično i priznato od berlinskog kongresa 1878.
Pre Srba te iste godine Crnogorci i Crna Gora je zvanično postala samostalna država kao Crna Gora i kao Crnogorska nacija izvedena iz imena svoje države.
Beograda jedini na svetu to osporavaju iz hegemonističkih i okupatorskih motiva i razloga.
Idemo dalje.
Bugaska i Bugari su postali to isto 1878.
Pre toga su bili samo tute.
Turcu i Turska je postala država i kao narod tek 1924 maja meseca.
Albanija i Albanci su postali to 1912.
Dakle pre Turske.
Mnogi o ovome pojma nemaju, ali baš ti koji su duduci za ovu temu, baš oni mnogo vole da o istoj trućaju i haluciniraju.

Ionel

pre 3 godine

To je delimicno istina, Srbi su vecinom nastali od originalnog stanovnistva Balkana Vlaha Rumuna a manjim delom od albanaca, to pise i u delima Garasanina, Vuka Karadzica, pricao je o tome i Vojislav Seselj u Skupstini,u putopisima pise da je na Balkanu vecinsko stanovnistvo po selima bilo vlasko i da su pricali svojim jezikom, SPC je izvrsila srbizaciju i asimilacuju

pomorac

pre 3 godine

Pa sve nacije, a tako i srpska, su i nastale u 19. i prvoj polovini 20. veka..Taj termin je poznat tek od posle francuske revolucije. Narod je drugi pojam, i nije vezan za postojanje države. Srbi kao narod se pominju još od srednjeg veka, skoro 1000 godina.

Zoka "Zbrojovka"

pre 3 godine

@humanista

Ima i Deretić puno knjiga. A u tim knjigama tvrdi da je Drezden bio prestonica srpskog vojvodstva, da su Srbi vladali starim Egiptom, da su Srbi otkrili Ameriku, da su Srbi opismenili celu Evropu još pre Hrista, da su Srbi prvi održali OI, da su Rimljani još pre Hrista osvojili Srpsko carstvo, da je Aleksandar Makedonski bio Srbin itd. Tako da, bolje da prvo pogledamo u svoje dvorište, a da ove Jusufe ignorišemo.

Nedjo

pre 3 godine

Srpska nacija jeste nastala u 19. veku. Zato se slabo poznajemo i medjusobno ne volimo ako ne i mrzimo. Sumadinac ne moze da vidi ocima Bosanca, Krajisnika ili Crnogorca i obratno. Ovi kad su stigli su 1945. godine gledali na Srbiju kao na ratni plen a ne svoju otadzbinu. Nismo jedini sa tim problemom imaju ga Talijani, pa cak i Nemci i Poljaci.

Mare

pre 3 godine

Veliku reformu tadašnjeg takozvanog srpskog jezika je početkom 19. vijeka sproveo Vuk Karadžić.Tada je Karadžić prosuo bosanski jezik po novonastaloj Srbiji i time potisnuo bugarske dijalekte, naročito po istoku i jugoistoku Srbije. Bosanski jezik je zabranjen dekretom jedne države tj. dekretom okupatorske države Austro-Ugarske Monarhije i to 1907. godine. U samom dekretu piše da se “bosanski jezik ima imenovati u buduće srpsko-hrvatskim’ jezikom”. Taj čin je bio zločin i diskriminacija nad Bosnom, Bosancima i bosanskim jezikom. Ovaj albanski istoričar je izrekao samo istinu, a ona u današnjoj Srbiji najviše zaboli.
(Boss, 19. novembar 2020 14:41)

Vuk Karadzic je sproveo reformu srpskoj jezika, uzimajući kao osnovu srpski jezik istočnohercegovačkog dijaletka, ijeakvskog narečja. Takodje, azbuka Vukova Karadzica je reformisana azbuka Save Mrkalja.

Ovo se uči u osnovnoj školi i svako ko je pismen ovo zna.

A tvoju priču o ukidanju bosanskog jezika mozes da prodas nekome ko nema ni osnovnu školu.

čitalac

pre 3 godine

tako će na kraju i biti, još je milošević govorio istina će pobedti, za to vreme se pokazalo da će pobediti onaj koji bolje lobira, za one koji ne znaju šta to znači to znači legalno potkupljuje u hodniku sa kešom

Boss

pre 3 godine

Veliku reformu tadašnjeg takozvanog srpskog jezika je početkom 19. vijeka sproveo Vuk Karadžić.Tada je Karadžić prosuo bosanski jezik po novonastaloj Srbiji i time potisnuo bugarske dijalekte, naročito po istoku i jugoistoku Srbije. Bosanski jezik je zabranjen dekretom jedne države tj. dekretom okupatorske države Austro-Ugarske Monarhije i to 1907. godine. U samom dekretu piše da se “bosanski jezik ima imenovati u buduće srpsko-hrvatskim’ jezikom”. Taj čin je bio zločin i diskriminacija nad Bosnom, Bosancima i bosanskim jezikom. Ovaj albanski istoričar je izrekao samo istinu, a ona u današnjoj Srbiji najviše zaboli.

Aleksandar D

pre 3 godine

Valjda je istorija ono sto se stvarno desilo a ne ono sto bi ovaj Siptar voleo da se desilo. Gde su mu dokazi? Nasih istorijskih dokaza i cinjenica ima koliko mu dusa pozeli. Samo jedno Miroslavljevo Jevandjelje moze da zaseni citavu proslost, sadasnjost i buducnost ovog primitivnog kavkaskog plemena koje krade tudju teritoriju a sada bi i istoriju.

Dragan RS

pre 3 godine

Ja stvarno Albance kao narod nikad nisam mrzio, jer su se u dosta manjoj mjeri ogrijesili od nas nego nase druge komsije. Imali su i oni istorijske nepravde gdje smo i mi ucestvovali ali kad pogledam sta lupeta ovaj gospodin s pravom smo ih potcjenjivali krajem 19 i pocetkom 20 vijeka. Zatucan narod bez ikakvih znamenitih licnosti.

sima

pre 3 godine

Ovo je vrh ahahahhahahahaha kad god pomislim ne mogu vecu glupost, oni me demantuju ...... nacija bez spomenika kulture vapi za njima pa makar bili i strani .... tuzno ... ne ipak smesno ahahahaaaaa

Komša

pre 3 godine

Ovaj nije ni bezobrazan, ni glup a ni obrazovan. Ali je drogiran 100%
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mija, 19. novembar 2020 13:11)

Nejeo se ajvara.
I to onog falš - pravila mu ona pevaljka.

Gordi

pre 3 godine

Istinu kaže.
Većina evropskih nacija je firmirana u 19. vijeku.
Albanci imaju različit jezik i to im olakšava pratiti svoju istoriju i identitet, a danas i genska istrazivanja (haplogrupe i mth analiza) mnogo pomažu.
Ljudi su se miješali a narodi su nastajali iz raznih različitih etničkih grupa. Samo rijetki narodi su genetski visoko homogeni (nor. Baskijci, bh. Hrvati i nešto manje Dalmatinci, nešto manje Poljaci itd.). Većina nacija su mješavina raznih etničkih grupa, a neke nacije nemaju čak ni dominantnu etničku grupu jer ni jedna sastavna grupa ne prelazi 40%.
Kod identiteta nacije ponekad je teško odrediti po čemu se nacija A razlikuje od nacije B. Npr. Nijemci i Austrijanci imaju premalo različitih elemenata jer isti jezik, ista religija, većinom isti narodni običaji...

Ivana

pre 3 godine

Albanci su došljaci sa Kavkaza koje je na Balkan doveo odmetnik od Vizantije,odn. Istočnog Rimskog carstva, (inače, naziv ''Vizantija'' je izmislila bečka istorijska škola, kao i teoriju o Ilirima ''starosedeocima'' u nameri da oslabi Slovenski uticaj). Vizantijski odmetnik sa Sicilije Đorđe Manijak, tada dela Istočnog rimskog carstva, u nameri da silom zauzme Carigrad i otme carski presto, krenuo je 1043. godine sa svojom vojskom, u kojoj su bili i sicilijanski Albanci (prethodno naseljeni na Siciliji sa Kavkaza od strane Arapa) sa ženama i decom. Nakon vojnog poraza Đorđa Manijaka od strane legitimnog carskog zapovednika kod Dojranskog jezera sicilijanski Albanci su zamolili lokalne Srbe da im dozvole da se nasele u obližnjim planinama, što su im ovi i dopustili. Tako su se kavkasko-sicilijanski Albanci (na turskom Arnauti – „oni koji se nisu vratili”) naselili u oblasti severoistočno od grada Elbasana uz dozvolu tadašnjih vizantijskih vlasti. Pogledajte narodne igre i nošnju Azerbejdžanaca, veoma slično albanskoj.

Vladimir

pre 3 godine

Istanbul, Turska, Arhiv Istorijskog muzeja Turske.
Popis iz 16-og veka, Otomanska Imperija, na tetitoriji današnjeg KiM 4 (ČETIRI) albanske porodice.
Toliko o ovom istoričaru, Srbinu albanskog porekla.

Murat

pre 3 godine

Znači i ludi Turci, onolika imperija, ustvari nisu imali pojma sa kim se bore na Marici, Kosovu, Pločniku...?? Daj javite i njima da izmene svoju istoriju, red je.

123

pre 3 godine

Čak i da je u pravu, kakve veze ima? Trenutna situacija je ključna, a ona nije dobra ni za nas ni Albance. Srbiju neće spasiti to što ima dugu istoriju, nego mudrost i pragmatizam danas.

Torrente

pre 3 godine

A родоначелник Албанске нације је познати репер- dr Alban
(bpbp, 19. novembar 2020 13:24)

Sing Hallelujah!

Judge Dredd

pre 3 godine

Ima i na nasim kojekakvim lokalnim televizijama svega i svacega, nekih novih istorijskih "istina", da ne kazem nebuloza, pa tako i kod kosovskih Albanaca. Mogu to sto puta da prevedu na engleski, papir i u novije vreme internet trpe svasta.

humanista

pre 3 godine

Zbog knjige ovog kvazi istoricara ,,Srbi strepe,,E jadan bio nisi ni svestan kakvu si gklupost izvalio, ne racunm tu i knjigu koja ce svetu da ,,otvori oci.
Drtina izlapela.

nole

pre 3 godine

Isto kao sto je Milos Obilic Albanac tako su i Nemanjici Albanci, hteo je da kaze obrnuto, da su oni izmisljena nacija i da su ustvari Srbi. Sve u svemu svadjamo se za svaku stvar dok nsm zapad dere kozu vekovima

nisam istoričar

pre 3 godine

А сад мало историјских чињеница:
1. Немањићи нису албанског порекла.
2. Модерна национална држава Албанија настала је 1912. након пораза Османлија у Балканским ратовима ( каква иронија, ко ли вас је у ствари створио... )

legolas

pre 3 godine

Pračovek je Albanac iz Male Azije, otišao nakon par vekova do Srednje Azije,naselio se, nakon nekoliko kolena potomci su preko Karpata naselili Evropu, svideo im se Balkan pa su pozbali i ostale,koji subse raštkali po kontinentu.
Tu,na tlu Balkana nastaje najsavremenija civilizacija, koja se uspešno brani od varvare i njihove najezde.
Kasnije u Srednjem veku, taj moderni Albanac nekako sklapa ogromnu fregatu, doplovivši do suprotne strane sveta otkriva novi kontinent.
Tako da smo svi na svetu, a Kinezi i Indijci posebno, njihovi potomci.
Hvala vam predobri Albanci na postojanju čitave civilizacije i čovečanstva uopšte.

Marlone

pre 3 godine

Srbi dominantno imaju najstariju evropsku I haplogrupu, a Albanci africke. Opisi Ilira odgovaraju opisima Srba, a ne Albanci. Kako se srpska nacija mogla formirati u 19. kad se o srpskom rodu uveliko pise prije 19. vijeka.

Mare

pre 3 godine

Pa ko izgradi sve one manastire? ko ispisa povelje na crkvenoslovenskom? Od kad su Nemnnja, Stefan, Pavle, Lazar, ilirska imena?

Da nema nikakvih tragova pa da covek i posumnja mozda je ovaj istoričar u pravu. Ali toliko materijalnih dokaza, što u vidu Crkva, manastira, utvrdjenja, što u vidu pisanih tragova, zatim orudja, raznih novčića sa likovima srpskih vladara.

Samo budala moze da misli da ovaj istoricar prica istinu.

qwale

pre 3 godine

Bila bi fora da potpuno ignorisemo ovu vest i da pricamo o prirodi recimo u komentarima, ali pošto znam nase ljude, ajde krenite tri četri...

Darko

pre 3 godine

Sveti Sava vikao sa džamije a car Lazar je bio Hrebeljanovići i na ikonama je prikazan sa onom kapicomm i ja sam jednom to video kada je komša pekao dunju.

Frozen Throne 123

pre 3 godine

Ali zato što albanci (namerno malim slovom) imaju istoriju... pa to ti je! Ne zna se čija istorija je veća, da li albanska ili možda na primer istorija Rima?

Glasnik insajdera

pre 3 godine

Kakav buzdovan!
Rodjen sam u Prizrenu, crkva u selu odakle mi potiče otac je iz 13-0g veka, ko zna za sela Sredačke župe zna, ko ne zna, ne zna.
Da ne pominjem Dušanov grad pored Prizrena.
Šta bi šiptari drugo radili nego lagali.
Kad nemaš svoje, uzmi tudje. Kao i skenderbega što su ptisvojili.

Aleksa78

pre 3 godine

Evo plašim se što je prevedena na engleski. Sav se tresem. Zivim na zapadu 20 god. Apsolutno nikog ne zanima šta se dešava na balkanu. Nit šta znaju, nit će se potruditi da saznaju. Može sto knjiga na albanskom ili srpskom da izadje, ne menja ništa. Političari imaju ionako svoj stav, dok običnog čoveka ne dotiče ta tema.

Johan Sebel

pre 3 godine

Prestizna Albanska katedra za Istoriju. Profesori poceli istorijom da se bave u 21 veku pa cak i da prevode na Engleski jezik!
Radove objavljuju na prestiznim Kosovski televizijama.
Evo ovom izjavom je "opovrgao" sve Vatikanske spise o istoriji srba, a tek koliki broj zapadnih istoricara sada mora da vrate svoje doktorske titule koje su stekli na temama istorija srba i balkana!

SSSS

pre 3 godine

Prvo, albanci nisu Iliri. Drugo, albanci su azijski narod uvežen na ove prostore. Ne pripadaju ni fizički ni mentalno Evropi. Hvala Bogu tehnologija je toliko napredovala da se i to dokazalo DNK testovima naroda. Tačka.

Bezbednjak

pre 3 godine

Tako se to radi. Ovde nije suštinsko pitanje da neko prisvaja nase, vladare, crkve, to radi onaj koji nema svoje pa hoće tuđe. Ovde je pitanje zasto mi ćutimo. Zasto mi ne delujemo preventivno. Koliko smo nesposobni po tom pitanju videće se danas i narednih dana. I krenuće ovim redosledom. Jedna ili dve emisije sa vremenskim trajanjem od 5 minuta gde će pozvati onog lika istoričara sa bradicom koji će "istrtljati" nešto tipa albanci su neozbiljni, propaganda itd.i obavezno podvući da smo sišli sa Karpata i osporiti nam pravo na KIM svojim stavom. I to će vam biti naša odbrana od napada na naš kulturni, nacionalni i istorijski identitet. Mi smo nesposobni da zastitimo i ono što je naše.

očajno pero

pre 3 godine

Ovoga udarila Korona u mali mozak, jer veliki očigledno ne koristi kao ni koru velikog mozga. Albanci su izmišljena nacija koji su došli iz Arbanasa. Nikada kao Albanci nisu ni postojali sve do drugog svetskog rata.

Pandeli

pre 3 godine

“Srbija je uplašena jer je moja knjiga prevedena na engleski jezik”- Brt engleski, koje dostignuce...zamisli taj uzas i jezu u nasim redovima kad savladas prekidac za struju i sapun u dozatorima.

Avganist

pre 3 godine

Ovo moze biti i dijelom tacno. Preduslov je da se genetska istrazivanja stanovnika Balkana urade na vecem broju nego dosadasnja, koja zbog malih brojeva nisu dovoljno pouzdana. Ipak ta skorasnja istrazivanja (iako nepouzdana) pokazuju da Srbi imaju dominantan procenat Ilirskih gena, dok je kod npr. Albanaca taj procenat izuzetno nizak. Ovo upucuje da ce biti interesantnih zakljucaka o porijeklu ljudi na Balkanu, opet samo u smislu razonode. Takodje ce nas i natjerati da prihvatimo cinjenicu da ne postoje "cistokrvne" nacije i narodi, kao i da nismo bolji ili losiji od drugih jer smo odredjene nacije. Samim tim cemo i uspjeti da se najzad malo relaksiramo, te zaboravimo sovinizam i nacionalizam.

Куп је битан

pre 3 godine

За овакве ставове делимично су криви и српски историчари. Пре свега они који су подржавали и подржавају измишљену причу о некаквом досељавању Словена на Балкан. Никаквих доказа о масовном досељавању Срба нема. Друга лаж у коју и даље верују наши "критички" историчари је теза о илирском пореклу албанских племена. А трећа лаж је веровање у постојање некаквих богумила.

sasa

pre 3 godine

Iako smo nastali u 19 veku što je potpuna i kompletna budalaština(istoričar bi trebao krivično da osgovara zbog fingiranja istorije), stariji smo od vaše nacije koju su stvorili Austro-ugari, u 20 veku, kako bi oslabili Srbiju i sprečili njen izlazak na Jonsko more.

daaa

pre 3 godine

Ne znam da li cete mi objaviti komentar, ali ovo je apsolutno istina. Ali zasto je istina, pa zato kad se odreknete zemlje iz koje ste nastali i u kojoj su vam koreni, odakle vam potice prva dinastija i osnivac dinastije i kad drugi narod istu tu zemlju preuzme onda kroz 100,200 godina vasi koreni se gube polako. Zato i jeste Kosovo bitno, ne zbog danas vec zbog buducnosti. To vam je kao kad prodate dedovinu i kazete e sad kupujem stan u BG sad cu biti bogat necu biti podstanar, vi i vas sin cete znati odakle ste i ko ste, ali vasi unuci i praunuci nece, jer nikad nece otici na to ognjiste. Tako isto Arapi Egipcani svojataju i piramide i ceo Egipat, a ustvari su Kopti pravoslavci legitimni naslednici faraona, dok ih Arapi nisu porobili. A to malo ljudi zna, kao sto nece znati za 100 godina ciji su manastiri i istorija na Kosovu,

Mrkajlo

pre 3 godine

Слично као ''дукљански'' историчари у Црној Гори - Немањићи су одиста мислили за себе да су Срби, јер није било квалитетних историчара који би им објаснили да су у заблуди.

Pera Realno

pre 3 godine

Jedini njegov problem je što nigde nema istorijskog traga da potkrepi ove njegove tvrdnje. Nema ni službenih ni religijskih zapisa na albanskom ili ilirskom ni na nekoj crkvi niti na nekom groblju. Na suprot tome tragova Srba i srpske vlastele ima svuda i nakon svih ovih vekova.

Car dušan

pre 3 godine

Hahahahahah kad imas stagnaciju i beznadje u svojoj zemlji kad se nema perspektive gde kriminalci su na tronu i drže državu (npr u Albaniji i Kosovu) ovo je hrana za narod :) kvazi istoricar koji usmerava nezadovoljstvo gradjana na drugu državu da slucajno ne budu kivni na svoje vlasti i državu :)

restauriranje istorije

pre 3 godine

E da, i onaj albanac sto je kidao krst sa crkve nije hteo da ga srusi vec da ga odsrafi i restaurira ali nije znao da je kontra navoj.

sima

pre 3 godine

Ovo je vrh ahahahhahahahaha kad god pomislim ne mogu vecu glupost, oni me demantuju ...... nacija bez spomenika kulture vapi za njima pa makar bili i strani .... tuzno ... ne ipak smesno ahahahaaaaa

Dragan RS

pre 3 godine

Ja stvarno Albance kao narod nikad nisam mrzio, jer su se u dosta manjoj mjeri ogrijesili od nas nego nase druge komsije. Imali su i oni istorijske nepravde gdje smo i mi ucestvovali ali kad pogledam sta lupeta ovaj gospodin s pravom smo ih potcjenjivali krajem 19 i pocetkom 20 vijeka. Zatucan narod bez ikakvih znamenitih licnosti.

Saul Goodman

pre 3 godine

Ovu izjavu staviti u knjigu "Trovanje halucinogenim pečurkama, simptomi i lečenje"
Mislim da je izjava nastala na teškim opijatima, tipujem na pečurke, ne verujem da je ovo izjavio na heroinu...

Glasnik insajdera

pre 3 godine

Kakav buzdovan!
Rodjen sam u Prizrenu, crkva u selu odakle mi potiče otac je iz 13-0g veka, ko zna za sela Sredačke župe zna, ko ne zna, ne zna.
Da ne pominjem Dušanov grad pored Prizrena.
Šta bi šiptari drugo radili nego lagali.
Kad nemaš svoje, uzmi tudje. Kao i skenderbega što su ptisvojili.

Darvin

pre 3 godine

Jusuf Budžovi(ć) nije citao Kaplana Burovića,Albanca.
Jusufe,prijatelju,sve sto imate,oteli ste.Cak nemate ni svoje ime za Kosovo,nego koristite srpsko.

humanista

pre 3 godine

Zbog knjige ovog kvazi istoricara ,,Srbi strepe,,E jadan bio nisi ni svestan kakvu si gklupost izvalio, ne racunm tu i knjigu koja ce svetu da ,,otvori oci.
Drtina izlapela.

stojadin trci uz brdo

pre 3 godine

A vidim po komentarima da vam smeta braćo Srbi!
Da znate kako je nama Crnogorcima sto nam kradete istoriju !
(Crnogorka 🇲🇪🇲🇪, 19. novembar 2020 19:35)

Prevedi nam na srpski, nista te ne razumemo.

zakljucke prepustam Vama

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

Pronadjite knjigu Ivana Stojanovica "Povijest Dubrovacke Republike", pisane u prvoj deceniji 20.veka... tada ce Vam stvari biti jasnije. Ili, iskopajte negde zvanicni popis Austro-ugarske monarhije iz prve polovine 19.veka. Tada ce Vam sve biti jasno.

Mrkajlo

pre 3 godine

Слично као ''дукљански'' историчари у Црној Гори - Немањићи су одиста мислили за себе да су Срби, јер није било квалитетних историчара који би им објаснили да су у заблуди.

sasa

pre 3 godine

Iako smo nastali u 19 veku što je potpuna i kompletna budalaština(istoričar bi trebao krivično da osgovara zbog fingiranja istorije), stariji smo od vaše nacije koju su stvorili Austro-ugari, u 20 veku, kako bi oslabili Srbiju i sprečili njen izlazak na Jonsko more.

IvanZP

pre 3 godine

Zašto onda turski popis ili takozvani Otomanski defter iz 1455 kaže baš suprotno, on precizno govori koliko je bilo šiptarskih domaćinstava a koliko naših, čak govori o tome koja su najčešća srpska imena Vlk (Vuk) i Bogdan.

комша

pre 3 godine

Све је тачно. Ето Немањићи су заправо били Албанци, Цар Душан је заправо био Dusxany. Са овим Албанцима увек неки циркус.

Frozen Throne 123

pre 3 godine

Ali zato što albanci (namerno malim slovom) imaju istoriju... pa to ti je! Ne zna se čija istorija je veća, da li albanska ili možda na primer istorija Rima?

Sem

pre 3 godine

Albanci su čudo živeli su između antičke Grčke, Rimske imperije, Vizantije, Srbije i ostali nepismeni do 20 veka. Nisu imali svoje pismo do 1908. Zato im ne zamerite oni još uče da pišu.

Kralj mača

pre 3 godine

Како год, Немањићи су владали од 12. века, нису били Албанци, а и он сам је признао да су били хришћани. С друге стране, Албанци немају историју пре Скендербега, који је био српског порекла, а државу су први пут добили тек у 20. веку (1912. године), одлуком великих сила, пре свега залагањем Италије. Тако да је ту јасно ко лаже и кривотвори, а ко је био на овим просторима од вајкада. Покушавају да нађу оправдање за Косово, које су масовно насељавали након Другог светског рата, бежећи од немаштине и прогона за време владавине Енвер Хоџе, уз Титову дозволу. И сад нам овако враћају, кад смо их примили и спасили од прогона. Људски, нема шта!

Darko

pre 3 godine

Sveti Sava vikao sa džamije a car Lazar je bio Hrebeljanovići i na ikonama je prikazan sa onom kapicomm i ja sam jednom to video kada je komša pekao dunju.

Car dušan

pre 3 godine

Hahahahahah kad imas stagnaciju i beznadje u svojoj zemlji kad se nema perspektive gde kriminalci su na tronu i drže državu (npr u Albaniji i Kosovu) ovo je hrana za narod :) kvazi istoricar koji usmerava nezadovoljstvo gradjana na drugu državu da slucajno ne budu kivni na svoje vlasti i državu :)

maxy

pre 3 godine

Gospodin istoričar diplomu prvo da omekša, zatim sebe olakša, pa diplomom da se obriše. On će biti čist, a diploma baš onakva kakva i treba.

Hammer

pre 3 godine

Nemanjići i jesu ilirskog porekla, to niko ne spori, jer Iliri su jedno od mnogobrojnih srpskih plemena, a Albanci su ustvari ŠĆipetari, vode poreklo sa Kavkaza i bliski su rođaci sa Čečenima. Prva albanska država je nastala u 20-om veku, tačnije 1912-e godine od kad Albanci i postoje pod tim imenom.
(Hammer, 19. novembar 2020 16:03)

Dva pitanja za tebe, ciji je jezik slican kavkazu tj ruskog, srpski ili albanski i ovo drugo je da nam objasnis kakvu uniformu su nosili vojnici na kosovskom boju. pS ovo drugo pitanje je i za ove istoricare koje pametuju ovde.

@(Fornax, 19. novembar 2020 18:05)


Hvala na pitanju.
Autentični Kavkaz nije rusko govorno područje, već čečensko i jermensko, a albanski jezik je sa tim jezicima mnogo sličniji nego srpski jezik, Rusi su tamo stigli tek kasnije i drže pod svoje deo Kavkaza. Što se Kosovskog boja tiče, stvarno se ne bavim time kakve su uniforme imali Turci, to bi ti bolje trebao da znaš; što se Srba pak tiče, udarnu pesnicu srpske vojske je činila teška konjica, dakle vitezovi u oklopima.

Hvala na pažnji.

nepopravljivi optimista

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

mda, oni ce da nas vaspitaju. Da nas nerviraju, to da, za vaspitanje nekoga je potrebno biti bolji od onog koji je predmet vaspitanja. Bar u oblasti koja je predmet vaspitanja.

cingcongdingdong

pre 3 godine

A i Hrvati su Iranci.
Rek'o Franjo.
(gost, 19. novembar 2020 13:11)

Auu jarane kakve vi komplekse imate od Hrvata, uvijek ih spominjete čak i kad članak nema veze sa njima, e jesu vam pencilin i gotovo mašallah
(Samir, 19. novembar 2020 14:25)
Sta ces brate srbine, volimo sve grane naseg naroda, vas mozda manje alintonje sta je.

Nista ni od svega

pre 3 godine

Bukvalno mi ih je zao.Oni su i dalje ubedjeni da su pobedili Srbiju,da imaju drzavu,da su bitni u svetu i da nekog interesuje sta oni misle ? Drzavu nemaju.Rukovodstvo im je u zatvoru u Hagu.U parlamentu su se danas potukli.I sta da je u pravu ?Sta mu to uopste donosi korist ? Totalno su se pogubili.

Jedva čekam

pre 3 godine

Tačno je da je srpska nacija nastala u 19-om veku, ali kad se priča na ovu temu treba dodati i da je albanska nacija nastala u 20-om veku.

Hammer

pre 3 godine

Veliku reformu tadašnjeg takozvanog srpskog jezika je početkom 19. vijeka sproveo Vuk Karadžić.Tada je Karadžić prosuo bosanski jezik po novonastaloj Srbiji i time potisnuo bugarske dijalekte, naročito po istoku i jugoistoku Srbije. Bosanski jezik je zabranjen dekretom jedne države tj. dekretom okupatorske države Austro-Ugarske Monarhije i to 1907. godine. U samom dekretu piše da se “bosanski jezik ima imenovati u buduće srpsko-hrvatskim’ jezikom”. Taj čin je bio zločin i diskriminacija nad Bosnom, Bosancima i bosanskim jezikom. Ovaj albanski istoričar je izrekao samo istinu, a ona u današnjoj Srbiji najviše zaboli.

@(Boss, 19. novembar 2020 14:41)

Mmm da, da, šteta samo što za to o čemu ti pišeš nisu znali Kotromanići!

15. februar 1333. godine, ban Stefan drugi Kotromanić šalje povelju Dubrovčanima u kojoj piše sledeće:

"...И зато стављам ја господин бан Стефан свој златни печат, да је за веровање, свако да зна и види истину. А о овоме су начињене четири повеље једнаке, две латинске а две српске, а све су печаћене златним печатима. Две су повеље остале код господина бана Стефана, а две повеље су у Дубровнику. А то је писано под градом под Сребрeником..."

Hvala na pažnji.

Marlone

pre 3 godine

Srbi dominantno imaju najstariju evropsku I haplogrupu, a Albanci africke. Opisi Ilira odgovaraju opisima Srba, a ne Albanci. Kako se srpska nacija mogla formirati u 19. kad se o srpskom rodu uveliko pise prije 19. vijeka.

nidzaaaa

pre 3 godine

U 100 maraka da ce za 50 godina ovo da bude u udzbenicima? Pa pogledajte sad istoriju za osnovce od Nemanjica do bombardovanja. Sto rece komentator ovde, mi se smejemo, a oni lobiraju ovakve gluposti.

Aleksandar D

pre 3 godine

Valjda je istorija ono sto se stvarno desilo a ne ono sto bi ovaj Siptar voleo da se desilo. Gde su mu dokazi? Nasih istorijskih dokaza i cinjenica ima koliko mu dusa pozeli. Samo jedno Miroslavljevo Jevandjelje moze da zaseni citavu proslost, sadasnjost i buducnost ovog primitivnog kavkaskog plemena koje krade tudju teritoriju a sada bi i istoriju.

Aleksa78

pre 3 godine

Evo plašim se što je prevedena na engleski. Sav se tresem. Zivim na zapadu 20 god. Apsolutno nikog ne zanima šta se dešava na balkanu. Nit šta znaju, nit će se potruditi da saznaju. Može sto knjiga na albanskom ili srpskom da izadje, ne menja ništa. Političari imaju ionako svoj stav, dok običnog čoveka ne dotiče ta tema.

Solomon

pre 3 godine

Najjadniji u celoj priči su Hrvati i Bošnjaci. Hrvati jer su im Albanci braća po oružju, dok istovremeno već decenijama uče svoju decu da su Iliri i da je cela Dalmacija njihova i Bošnjaci koji su bežeći od srpskih korena poleteli u zagrljaj Albancima koji su za vreme WW-2 na prostoru Sandžaka pokušali asimilaciju Bošnjaka. Napadajući Srbe seku granu na kojoj sede, ali kako to objasniti nekom ko u 21 veku još sedi na grani?

Pera Realno

pre 3 godine

Nije ovo ništa. Hrvatska srednjevekovna historija je živi piš. Proguglajte da se pošteno ismejete. Suština je da su postojale samo Srbija južno od Save i Bosna kao samostalne južnoslovenske države, te da se potom oformio i Dubrovnik. Hrvatske nigde nema. Negde u Lici je bilo par vlastelina koji su se u potonjem vremenu odselili u Hrvatsku odnosno prostor između Karlovca i Varaždina. Uvek su bili pod vlašću Ugarske , a u 19. veku im se javlja ideja da svi katolici koji govore srpskim jezikom postanu Hrvati. Dalmatinci južno od Zadra sigurno nisu etnički Hrvati, ali su narod sa izraženom samobitnošću i bez ikakve istorijske veze sa Zagrebom. O Dubrovniku kao posebnom entitetu ne treba trošiti reči. Jedina južnoslovenska država kroz vekove koja sa Hrvatima ima veze samo preko crkve. Slavonija sa Osijekom kao glavnim gradom je u Ugarskoj bila posebna kraljevina i tek posle 1848. počinju u Zagrebu koristiti termin Kraljevina Hrvatska i Slavonija, a kada je ideja okupljanja katolika uzela maha, krajem 19.veka u Zagrebu svoj sabor nazivaju Saborom trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, iako su oni bili deo Mađarske, a Dalmacija deo Austrije.

Srdja Zlopogledja

pre 3 godine

Pogledajte samo najjuzniji deo Albanije na nekoj od mapa, uvelicajte na nivo da se vide imena sela, reka, planina, manastira, itd, pa objasnite sta znace ta imena na albanskom.

Samo jug je dovoljno kao ,,najudaljeniji" deo od Srbije, npr 25km sa 25km.

Parabellum

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

"Hrvat" koji koristi riječ "vaspitaju"....

х

pre 3 godine

Наравно да су илирског порекла.
Срби су називани Илирима све до 19. вијека.
У бројним њемачким картама стоји Илиро-Срби. То су лако провјерљиве ствари

ns boy

pre 3 godine

Tacnije mi smo Tribali ali hvala mu sto potvrdjuje autohtonost Srba na ovim prostorima,Dardanci su naseljavali oblast Kosova,Makedonije sto i jeste Stara Srbija,Dardanci su jako bliski sa Tribalima.Mi Srbi smo Tribali prastanovnici Balkana,u sirem smislu jesmo i Iliri,verovatno i Dardanci.U starim spisima Kneza Lazara nazivaju Despotom Tribala i mi razvijamo zastavu Tribala na Kosovu kao i Karadjordje u 1. Srpskom ustanku,zato mislim da smo tacnije Tribali.Procitajte Prokopija,Herodota.Hvala mu puno sto je priznao istinu,jedino sto ne znam kako zamislja da dokaze da Nemanjici nisu Srbi.Mi od Nemanjica do danas imamo jasan kontinuitet a eto hvala mu za potvrdu da smo prastanovnici Balkana,sto nam se iz nekog razloga spori.

očajno pero

pre 3 godine

Ovoga udarila Korona u mali mozak, jer veliki očigledno ne koristi kao ni koru velikog mozga. Albanci su izmišljena nacija koji su došli iz Arbanasa. Nikada kao Albanci nisu ni postojali sve do drugog svetskog rata.

Hammer

pre 3 godine

Nemanjići i jesu ilirskog porekla, to niko ne spori, jer Iliri su jedno od mnogobrojnih srpskih plemena, a Albanci su ustvari ŠĆipetari, vode poreklo sa Kavkaza i bliski su rođaci sa Čečenima. Prva albanska država je nastala u 20-om veku, tačnije 1912-e godine od kad Albanci i postoje pod tim imenom.

Tine

pre 3 godine

Apsolutno tačno !

Srbija i Srbi postoje zvanično i priznato od berlinskog kongresa 1878.
Pre Srba te iste godine Crnogorci i Crna Gora je zvanično postala samostalna država kao Crna Gora i kao Crnogorska nacija izvedena iz imena svoje države.
Beograda jedini na svetu to osporavaju iz hegemonističkih i okupatorskih motiva i razloga.
Idemo dalje.
Bugaska i Bugari su postali to isto 1878.
Pre toga su bili samo tute.
Turcu i Turska je postala država i kao narod tek 1924 maja meseca.
Albanija i Albanci su postali to 1912.
Dakle pre Turske.
Mnogi o ovome pojma nemaju, ali baš ti koji su duduci za ovu temu, baš oni mnogo vole da o istoj trućaju i haluciniraju.

Boss

pre 3 godine

Veliku reformu tadašnjeg takozvanog srpskog jezika je početkom 19. vijeka sproveo Vuk Karadžić.Tada je Karadžić prosuo bosanski jezik po novonastaloj Srbiji i time potisnuo bugarske dijalekte, naročito po istoku i jugoistoku Srbije. Bosanski jezik je zabranjen dekretom jedne države tj. dekretom okupatorske države Austro-Ugarske Monarhije i to 1907. godine. U samom dekretu piše da se “bosanski jezik ima imenovati u buduće srpsko-hrvatskim’ jezikom”. Taj čin je bio zločin i diskriminacija nad Bosnom, Bosancima i bosanskim jezikom. Ovaj albanski istoričar je izrekao samo istinu, a ona u današnjoj Srbiji najviše zaboli.

Dart Vejder

pre 3 godine

Pa u pravu je ovaj Albanac, mi i jesmo Iliri (i Tribali), ali nije reko da smo mi oduvek bili na ovim prostorima, a Albanci dolaze na ove prostore i spominju se tek u 11 veku, nisu imali kraljeve ni istoriju, ni državu, uzeli su za njihovog heroja Srbina Skenderbega, šta pričati dalje

MilanBg

pre 3 godine

Kakve veze ima što je Srbija dobila državu u 19. veku, pa Albanija je dobila državu u 20. veku, bugarska isto u 19 itd. itd. Drugo, poreklo je nebitno i da imamo irilsko-hrišćansko poreklo kakve to ima veze?!? Knez Lazar i nNemanjići sigurno nisu bili albanci. Mogu da pišu šta hoće i da su se albanci borili protiv turaka u kosovskom boju :)). Gluposti neviđene!!

Milosav

pre 3 godine

sa albancima braca nismo, ali sa vama takodje nemamo veze. Bogu milosnome hvala. Doduse SPC pokusava da srbizuje Crnu Goru, ali vidi, NIKAD VISE 1918!
(poz iz CG, 19. novembar 2020 15:50)

S nama imate i te kako veze, i vi i hrvati i bosanci. To je ustvari ono zbog cega si i napisao kometar, boli vas to sto ste vi u CG Srbi a ovi drugi sto su promenili veru pa bi sad da se dokazuju kao "pravi" hrvati ili bosanci.
Sto se tice albanaca sa njima ste pobratimi, volite se kao i sa hrvatima i svim drugima koji mrze Srbiju iz dna duse.
Znas ti dobro o cemu govorim.

Branko

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.

evolucija

pre 3 godine

Odgovore na ovo pitanje treba tražiti u knjiga iz evolucije. A tamo stoji ovako:

Prvo su bile amebe.
Onda su od ameba nastali Srbi.
Onda su se Srbi podijelili na Brankoviće i Lazareviće.
Potom su od Brankovića nastali ostali narodi svijeta.

Živa istina.
(Josip

Nije tačno. Tamo stoji ovako:

Prvo su bili Srbi.
Onda su od Srba nastale amebe
Ostalo je uglavnom tacno.

legolas

pre 3 godine

Pračovek je Albanac iz Male Azije, otišao nakon par vekova do Srednje Azije,naselio se, nakon nekoliko kolena potomci su preko Karpata naselili Evropu, svideo im se Balkan pa su pozbali i ostale,koji subse raštkali po kontinentu.
Tu,na tlu Balkana nastaje najsavremenija civilizacija, koja se uspešno brani od varvare i njihove najezde.
Kasnije u Srednjem veku, taj moderni Albanac nekako sklapa ogromnu fregatu, doplovivši do suprotne strane sveta otkriva novi kontinent.
Tako da smo svi na svetu, a Kinezi i Indijci posebno, njihovi potomci.
Hvala vam predobri Albanci na postojanju čitave civilizacije i čovečanstva uopšte.

....

pre 3 godine

Cudo da nije svojatao i Nikolu Teslu.
(Dusan Jevtic, 19. novembar 2020 20:55)

Cekaj malo, biti ce da je Tesla "dardan" , rodjen u izmisljenoj "kraljevini hr". Uostalom, oni su braca, nece se svadjati oko porekla.

Solomon

pre 3 godine

Boss gramatiku bosanskog jezika i uvođenje u škole sprovela je Austrougarska 1890, odluku o ukidanju bosanskog jezika doneli su predstavnici Bosanske elite koji su glasali za ukidanje jezika zarad agrarne reforme i dobijanja što više zemlje, Austrougarska je to samo prihvatila. Srbi koji su već tada dizali bune po Bosni su već bili neprijatelji Austrougarske i nisu imali nikakv uticaj na to. Prodali ste izmišljen jezik za njive i sada od sramote krivite Srbe i Hrvate.

milan

pre 3 godine

Koga to Turci preteraše za vreme velike seobe Srba sa Kosova. Arsenije Čarnojević sa stotinama hiljada albanaca proteran u tadašnju austougarsku. Logično sve.

Bezbednjak

pre 3 godine

Tako se to radi. Ovde nije suštinsko pitanje da neko prisvaja nase, vladare, crkve, to radi onaj koji nema svoje pa hoće tuđe. Ovde je pitanje zasto mi ćutimo. Zasto mi ne delujemo preventivno. Koliko smo nesposobni po tom pitanju videće se danas i narednih dana. I krenuće ovim redosledom. Jedna ili dve emisije sa vremenskim trajanjem od 5 minuta gde će pozvati onog lika istoričara sa bradicom koji će "istrtljati" nešto tipa albanci su neozbiljni, propaganda itd.i obavezno podvući da smo sišli sa Karpata i osporiti nam pravo na KIM svojim stavom. I to će vam biti naša odbrana od napada na naš kulturni, nacionalni i istorijski identitet. Mi smo nesposobni da zastitimo i ono što je naše.

Logika nigde

pre 3 godine

Braćo Srbi, ne treba padati na provokacije Albanaca, braće im Hrvata i poneku zalutalu ovcu iz Crne Gore.
Cela njihova priča, navodna balkanska "istorija" je prepuna logičkih rupa koje padaju na prvi logički test (mislim pre svega na Hrvate i Albance). Njih je najbolje ismejavati. Ne treba se prepirati sa njima jer oni u blatu najbolje plivaju i cilj im je da nas uvuku u blato. Samo dostojanstveno ali oštro i beskompromisno.
Sačuvaj nas Bože hrvatske i albanske istorije koje napisaše u zadnjih 20 godina. Hrvatski kraljevi, pobednici u svetskim ratovima, antifašisti i najveći narod na Balkanu sa jedne a sa druge strane iliri, kulturološka vertikala i graditelji crkvi na Kosovu.
.ebo te Bog, od ovoga mož' se rikne.

Borat

pre 3 godine

Covek je u pranu. Problem je u te sto je SPC u XIX veku pod uticajem ruskih vlasti stvorila mitove i lazi koje su skupo kostale srpskom narodu ovih zadnjih decenija. Inace SPC nastavlja sa lazima jos dan danas i najveci je problem srpskog drustva. Ko ima neke sumje nek procita genetske studije o albancima i videce da genetski pripadaju ljudima koji su ziveli na Balkan od antickih vremena. Isto toliko je tacno da su balkanski narodi ziveli u simbiozi sve do XIX veka kada su poceli neprijateljstva bez ikakve logike jer nijedan narod na balkanu ne moze pokoriti drugog.

Darko

pre 3 godine

Zasto srbi nisu zauzeli teritoriju pokraj mora.Logicno kad bi bili pre albanaca na balkanu,nastanili bi se kraj mora.Ali to je bilo zauzeto sa etnicnim albancima.
Za tvoju informaciju . Srbi se nisu naselili na moru jer je zemlja do mora neplodna kamen i krs i samo je sirotinja zivela do mora a tamo gde je plodna zemlja tamo su ziveli Srbi na Kosovu i Metohije. Da je bila prednost ziveti na moru u Dalmaciji bi ziveli Nemci a ne Hravati i Srbi

Миле

pre 3 godine

Jusuf Budžovi se na srpskom kaže Jovan Deretić. Ljudi na Balkanu nikako da shvate da svaki narod ima megalomanske pseudoistoričare, a ako prihvataš lupetanja koja tvom narodu idu u prilog ne možeš da se ljutiš na nekog Albanca, Bugarina, Makedonca, Hrvata koji to isto rade za svoj narod.

Ionel

pre 3 godine

To je delimicno istina, Srbi su vecinom nastali od originalnog stanovnistva Balkana Vlaha Rumuna a manjim delom od albanaca, to pise i u delima Garasanina, Vuka Karadzica, pricao je o tome i Vojislav Seselj u Skupstini,u putopisima pise da je na Balkanu vecinsko stanovnistvo po selima bilo vlasko i da su pricali svojim jezikom, SPC je izvrsila srbizaciju i asimilacuju

Luka

pre 3 godine

Istina je da vecina ljudi iz Srbije u genetskom kodu ima oko 60% Ilirskih gena a Slovenskih gena oko 30%, pa sad sta je "istina" a sta je fakt, hteli mi to ili ne.

pero bandera

pre 3 godine

@ (Borat, 19. novembar 2020 15:53)

Čovek ne bi mogao pokvasiti džon on plitkosti vaših misli.

Da nije bilo srpske pravoslavne crkve ti bi danas išao u džamiju, umjesto u kafiće. Da nije bilo crkve ti bi danas govorio i pisao Bog-zna kakvim jezikom. Doduše, ako ti se ne dopada srpska istorija onda sedi i napiši nekakvu novu istoriju koja tebi odgovara. Kao i ovaj gospodin u Prištini.

Iva

pre 3 godine

Mislim da nema potrebe za toliko reagovanja, ovakvi "stručnjaci" su se namnožili poslednjih godina širom Balkana. Kao što je prof. Radić napisao, istoričar govori za one koji žele da znaju, a pseudoistoričar za one koji žele da veruju.

SSSS

pre 3 godine

Prvo, albanci nisu Iliri. Drugo, albanci su azijski narod uvežen na ove prostore. Ne pripadaju ni fizički ni mentalno Evropi. Hvala Bogu tehnologija je toliko napredovala da se i to dokazalo DNK testovima naroda. Tačka.

Samir

pre 3 godine

A i Hrvati su Iranci.
Rek'o Franjo.
(gost, 19. novembar 2020 13:11)

Auu jarane kakve vi komplekse imate od Hrvata, uvijek ih spominjete čak i kad članak nema veze sa njima, e jesu vam pencilin i gotovo mašallah

maruza

pre 3 godine

Zar ne primecujete Albanci prisvajaju sve sto je nase ( ajvar, crkve, nase junake, nasu istoriju). To im je i cilj izbrisati sve sto je srpsko. Da ne postojimo vise, to je njihova politika. Ali prevarili su se malo. Dok god u nasim grudima kuca ovo sveto srpsko srce bice i Srbije. I pod turskom vlascu smo bili dugo pa smo preziveli. Tako cemo i sada.

nepopravljivi optimista

pre 3 godine

Tacno. Dobar deo Srba je albanskog porekla. Kastratovic je od Kastratia. Djokovic od Djogaja. Karadjordje takodje.
(Bjgjbn, 19. novembar 2020 14:38)

Kastratović je od Kastriota, tj Skenderbega koji je isto tako bio Srbin. To Kastratovići znaju, kao sto znaju da su Srbi, odnosno Crnogorci srpskog porekla. Svi iz Crne Gore odlicno znaju svoje poreklo, da su albanskog porekla isto bi tako to znali i ne bi se toga stideli.

DEDA CVETKO

pre 3 godine

A vidim po komentarima da vam smeta braćo Srbi!
Da znate kako je nama Crnogorcima sto nam kradete istoriju !
(Crnogorka 🇲🇪🇲🇪, 19. novembar 2020 19:35)

--

Ako je suditi po duzini istorije, to je bila najmanja kradja u istoriji.

Nemanjići katolici

pre 3 godine

Postojali su Raci u Raškoj i Vlasi na teritoriju današnje BiH i manjem dijelu današnje RH, Srba nije bilo. Srbi su izmišljeni prije cca 200 godina.

TuRbOBOTisHot

pre 3 godine

Srbija je mala zemlja, ali ima odlike velikih zemalja, naroda.Srbija radja velikane. To je bre problem za nase komsije, nazalost za njih koji se zasniva na istorijskim cinjenicama, sacuvanim spisima.Da ih me nabrajemo od Dusanovog carstva pa nadalje npr. Nikole Tesle, Mileve, Pupina...
U srpskim genima je kod za velikane koji su promenili covecanstvo.Mozete vi shiptari, milogorci, i hrvojci da vilenite i prekrajate istoriju na netu.Onu pravu, svetsku, eh da tu ne mozete obrisati. Jasenovac vam lebdi iznad vasih postenih dusa.Uzalud pokisavate da Srbe ubacite u genocidne narode.Srbi su narod slobodarski sa istorijom koju vi ni u mastama ne mozete zamisliti. Slomili smo dva najveca carstva, Osmanlijsko i Austrougarsko...
Sedite si bolje mirni !
Doci ce vreme ako da Bog, da povratimo nasu svetu zemlju !!! Neverovatna je mrznja prema Srbima. Jos bi ste na cilimima leteli i u kucama lozili vatru i istu koristili za rasvetu da vam Srbi nisu...Umesto da nas drzite ko malo vode na dlanu(mozda vam izmislimo jos neku zgodu) vi nas mrzite.Nema veze, Srbi vole Boga i Bog voli Srbe !!!
Zivi bili Srbi mili !!! ;)

ban Kulin

pre 3 godine

povelja bana kulina ...miroslavovo jevanjdjelje , dalimirova hronika ..itd itd ..nigde albanca a sve 12 13 i 14 vek ...pomesao covek loncice ...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nenad, 19. novembar 2020 14:17) #

Kulin ban je bio Hrvat. Da je bio Srbi bio vi vožd.


(Mario S, 19. novembar 2020 15:30)



Ban Kulin je bio Srbenda, sestra mu je bila udata za rođenog brata Stefana Nemanje, za Miroslava, Srbina, pisao je ćirilicom, pisar mu se zvao Ratoje, povelja mu je napisana na Jovandan 28. avgusta, katolici Jovandan obeležavaju 11. septembra, ajde pali.

Vladimir

pre 3 godine

Istanbul, Turska, Arhiv Istorijskog muzeja Turske.
Popis iz 16-og veka, Otomanska Imperija, na tetitoriji današnjeg KiM 4 (ČETIRI) albanske porodice.
Toliko o ovom istoričaru, Srbinu albanskog porekla.

poz iz CG

pre 3 godine

Ja samo znam da su crnogorci i albanci rodjena braca.. nemaju veze sa nama(Bogu hvala)
(Fijufi, 19. novembar 2020 14:27)

sa albancima braca nismo, ali sa vama takodje nemamo veze. Bogu milosnome hvala. Doduse SPC pokusava da srbizuje Crnu Goru, ali vidi, NIKAD VISE 1918!

ban Kulin

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.


(Branko, 19. novembar 2020 15:53)



Nismo mi Rašani, mi smo Srbi, Rašani su geografski pojam, uglavnom...
Gospodine austro-HUNgarine, na isti način, kao što danas ovi Albanci svojataju sve što je srpsko, ste i vi svojevremeno posvojatali i Dalmaciju i Dubrovnik i književnost i jezik Vuka Karadžića od nas Srba, samo je to bilo poodavna u odnosu na ovaj najnoviji imperijalistički projekat zvani Albanci i Albanija, ali to ni najmanje ne znači da ste i vi, baš kao i oni, veštački produkti stranih nam okupatora, jedina razlika među vama je što ste vi nastali od austrougarskog katoličkog okupatora, a oni od otomanskog muslimanskog okupatora.

Veliki brat

pre 3 godine

Slažem se, hajdemo svi u Srbiji da se proglasimo za potomke ilira i da tražimo prisajedinjenje Kosovu kao državi svih potomaka ilira sa Balkana. A kad se ujedinimo, onda ćemo da vidimo šta dalje, pošto ćemo imati većinu...

Nemanja92

pre 3 godine

Хоће ли више неко од наших да реагује?Или ћемо и даље бити пасивни и у најбољем случају само исмејавати ове глупости док нам се историја краде и преправља пред нашим очима. Не заборавите "100 пута изговорена лаж постаје истина".
Има ли уопште Срба у том министарству културе и САНУ да предузме неке конкретне потезе у вези ових лажи на уштрб наше историје? Зацрвене ли се некад?

Zoka "Zbrojovka"

pre 3 godine

@humanista

Ima i Deretić puno knjiga. A u tim knjigama tvrdi da je Drezden bio prestonica srpskog vojvodstva, da su Srbi vladali starim Egiptom, da su Srbi otkrili Ameriku, da su Srbi opismenili celu Evropu još pre Hrista, da su Srbi prvi održali OI, da su Rimljani još pre Hrista osvojili Srpsko carstvo, da je Aleksandar Makedonski bio Srbin itd. Tako da, bolje da prvo pogledamo u svoje dvorište, a da ove Jusufe ignorišemo.

Murat

pre 3 godine

Znači i ludi Turci, onolika imperija, ustvari nisu imali pojma sa kim se bore na Marici, Kosovu, Pločniku...?? Daj javite i njima da izmene svoju istoriju, red je.

bata

pre 3 godine

Pa kako to da se sve vreme zvala Srbija majq mu ... sto ne Albanija...Ilirija ..Dardanija .. na svim istorijskim svetskim mapama stoji upisano Srbija... ali kad nemas svoje, tudje moras da otimas

Berliner

pre 3 godine

Sve moderne evropske nacije u današnjem smislu te reči su nastale u 19.veku, nakon Francuske revolucije. Pre toga nije postojao pojam nacije kakav znamo danas. Italijani, Nemci, Francuzi, Španci... pa tako i Srbi, svi su nastali od više plemena koja su se stopila u naciju. Tako da ne vidim šta je sporno ovom Albancu, normalno je da su se u Srbe utopili i Sloveni i Iliri i Tračani i Kelti, i mnogi drugi.

pera

pre 3 godine

sipci, albanci kako god su nasi ljudi, poturice, poturceni kako hoces, presli u islam. zato ovako i pljuju i otimaju, i preci su im bili izdajice srpskog roda, vere svega tako su ih naucili dedovi takvi su i oni. ali dzaba im sve to, oni za njihova lupetanja nemaju nikakav dokaz, ni cinjenice a mi za nase imamo crkve, svetkovine papire

April

pre 3 godine

Albanci su u stvari Čerkezi koji su dovedeni da seku drveće za pravljenje šipova u Veneciji sa naše obale, i otuda im i ime, to je opšte poznato.

Din

pre 3 godine

Priča ode neko o analizi gena da se utvrdi. E pa Srbi to vam nikako ne bi odgovaralo, jer razbija sve vaše mitove. Nazad 7-8g je napravljena analiza gena na razini Eu i na priko 80 sveučilišta diljem Europe se provodila. Zanimljivo, pokazala je da Hrvati imaju najviše južnoslavenskog gena dok ste vi najizmišaniji u ciloj Europi. Čak imate priko 20% grčkog u sebi, pa turskog itd itd. Uglavnom utvrđeno je da ste nekad bili Hrvati i katolici, otrgnuti od pape i priključeni Bizantu(otud valjda toliko grčkog u vama). Šta bi vi rekli drugima, prodali ste veru za večeru.
(GogoSt, 19. novembar 2020 19:27)

Analizom gena je utvrdjeno da je neko bio katolik kazes? 3 bambija.

pera

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

Danasnji narodi na Balkanu su milenijumima ziveli u zajednistvu, deleci zajednicki zivotni prostor. Seobe i osvajanja su dovele do mesanja naroda itd. Ali jasna etnicka granica izmedju Hrvata, Bosanca, Crnogorca, Srbina po meni nepostoji. E sada ako vec pricamo o istoriji, postoje svedocanstva i popisi stanovnista iz Dubrovnika koja svedoce da su u Dubrovniku Srbi cinili vecinu stanovnistva... Takodje ne mogu da shvatim da je evidentno broj Srba od Drugog Svetskog rata konstantno u padu na teritoriji danasnje Hrvatske, kako to da se objasni osim kao jasna namera. Takodje su Srbi ali i Albanci odgovorni za maltretiranje Siptara na Kosovu i Metohiji... Hocu da kazem da smo jedni drugima mnogo zla naneli, a Srbi su po meni u celoj situaciji najpravedniji ostali. Ipak nisu Hrvati bili na strani pobednika u Prvom i Drugog Svetskom radu, vec Srbi

qwale

pre 3 godine

Bila bi fora da potpuno ignorisemo ovu vest i da pricamo o prirodi recimo u komentarima, ali pošto znam nase ljude, ajde krenite tri četri...

daaa

pre 3 godine

Ne znam da li cete mi objaviti komentar, ali ovo je apsolutno istina. Ali zasto je istina, pa zato kad se odreknete zemlje iz koje ste nastali i u kojoj su vam koreni, odakle vam potice prva dinastija i osnivac dinastije i kad drugi narod istu tu zemlju preuzme onda kroz 100,200 godina vasi koreni se gube polako. Zato i jeste Kosovo bitno, ne zbog danas vec zbog buducnosti. To vam je kao kad prodate dedovinu i kazete e sad kupujem stan u BG sad cu biti bogat necu biti podstanar, vi i vas sin cete znati odakle ste i ko ste, ali vasi unuci i praunuci nece, jer nikad nece otici na to ognjiste. Tako isto Arapi Egipcani svojataju i piramide i ceo Egipat, a ustvari su Kopti pravoslavci legitimni naslednici faraona, dok ih Arapi nisu porobili. A to malo ljudi zna, kao sto nece znati za 100 godina ciji su manastiri i istorija na Kosovu,

Kobra

pre 3 godine

Ne čoveče, pobrkao si albanska nacija je formirana u 19. veku, a u SANU postoji Nemačko-Srpski rečnik iz 18. veka gde piše Deutsch-Ilyrisch. Znači tačno je da su nemanjići Ilirskog porekla jer su Srbe Germani zvali Iliri, a sami sebe nismo nikad tako zvali. Kao što je slučaj inače u svetu, Grci sebe ne zovu Grci nego Heleni... itd...

Ako su ruze, procvetace...

pre 3 godine

@(Tine, 19. novembar 2020 14:40)
Kolko si ti decko ogranicen ko terasa...
Tocak jos niko nije patentirao, zar treba da cekamo zvanicnu potvrdu samoproglasenih institucija da bi ga koristili?
Aj malo citaj vizantijske izvore.
Mislim procitaj, obrazuj se pre nego sto odvalis glupost antologijskih razmera.

Teodora

pre 3 godine

Kada će Albanci prestati da lažu svoj narod ,ko su i odakle su.Sobzirom da je sada njihov cilj da prisvoje Srpske svetinje u stanju su da izmišljaju svašta čak kako sam čula grade 53 pravoslavnih crkava na jugu Albanije da bi povezali kontinuitet sa Srpskim crkvama na Kosovo.Pa pošto međunarodna zajednica odavno izmenila istoriju i piše je kako joj odgovara ,što ne bi to radili i Albanci ,razume se na savet iste te međunarodne organizacije.A još ako im Bajden bude predsednik svi mi nismo ni postojali svi smo Albanci al smo zaboravili Albaski zbog Amnezije.

Solomon

pre 3 godine

Crnogorka, sestro Srpkinjo prvo odgovori čijim pismom pišeš jer prvo beše reč a nisam čuo da je iko ikada ustrojio crnogorsko pismo, drugo Nemanjići vode poreklo sa teritorije sadašnje Crne gore vi ih nazivate okupatorima ali zato njihove manastire nazivate svojim? Na kraju Crnogorci su živeli i na Kosovu, gde su sada? To pitanje ste trebali da postavite Albancima pre nego što ste priznali Kosovo.
Pozdrav sestro Srpkinjo!

GogoSt

pre 3 godine

Priča ode neko o analizi gena da se utvrdi. E pa Srbi to vam nikako ne bi odgovaralo, jer razbija sve vaše mitove. Nazad 7-8g je napravljena analiza gena na razini Eu i na priko 80 sveučilišta diljem Europe se provodila. Zanimljivo, pokazala je da Hrvati imaju najviše južnoslavenskog gena dok ste vi najizmišaniji u ciloj Europi. Čak imate priko 20% grčkog u sebi, pa turskog itd itd. Uglavnom utvrđeno je da ste nekad bili Hrvati i katolici, otrgnuti od pape i priključeni Bizantu(otud valjda toliko grčkog u vama). Šta bi vi rekli drugima, prodali ste veru za večeru.

nenad

pre 3 godine

povelja bana kulina ...miroslavovo jevanjdjelje , dalimirova hronika ..itd itd ..nigde albanca a sve 12 13 i 14 vek ...pomesao covek loncice ...

.apk

pre 3 godine

@branko
Mi vama Hrvatima nikada ništa nismo negirali. Vas su vaši popisi stanovništva (sa početka 20. veka) i pravoslavni hramovi sami negirali.

Gorila

pre 3 godine

Enciklopedija Britanica pise da su Albanci nastali u 11. veku, da je Kosovo bilo srpsko pre otomanske okupacije, tek nakon koje su se Albanci doselili na Kosovo.

xyz

pre 3 godine

Zasto srbi nisu zauzeli teritoriju pokraj mora.Logicno kad bi bili pre albanaca na balkanu,nastanili bi se kraj mora.Ali to je bilo zauzeto sa etnicnim albancima.
(ardi pz, 19. novembar 2020 16:51)

Razlog je što je ta obala do druge polovine 20. veka bila obična močvara, leglo komaraca i svega što uz to ide.

Мина

pre 3 godine

"Дуре" имају и они стручњаке одавно.Разговарају комшије и један каже:Овај наш комшија се хвали,сва му деца школована, један млажњак ,ваљда је то пилот, један новинар , а трећи фаталист-незнам које је то занимање.А ,па млажњак , он вуче црево и пере улице, новинар скупља картоне и старе новине, а фатаљист метлом чисти паркове.

dragan

pre 3 godine

Iliri kao etnikum ne postoje već 2000 godina. Prvo su ih asimilirali Rimljani a sve njih zajedno skupa sa Avarima na kraju nadolazeća Slavenska plemena. Današnje nacije Hrvati,Srbi,Bosanci,Crnogorci imaju autohtonog iliro-tračanskog gena više nego Albanci na Kosovu i Albaniji zajedno što i potvrđuju znanstvene studije. S druge strane Albanci posebice na Kosovu do 90-ih godina 20st. se nisu znali niti potpisati a kamoli da danas imaju objektivne i argumentirane povjesničare.

djura

pre 3 godine

godina 2021. a covecanstvo se i dalje deli nekim izmisljenim granicama, teritorijama, religijama pa cak se jos i ubijaju zbog toga, darvin je bio u krivu, evolucija ne postoji, ljudi su napravljeni da budu glupi

djidji

pre 3 godine

Srbi koji zive u centralno juznoj srbiji nikako ne nogu imati isti genom kao srbi dinaridi, srbu u srbiji su mix cincara ,roma.i osmanlija.. Odes npr u Nis i sve ti je jasno kad vidis tamni kosmati gen!

Avganist

pre 3 godine

Ovo moze biti i dijelom tacno. Preduslov je da se genetska istrazivanja stanovnika Balkana urade na vecem broju nego dosadasnja, koja zbog malih brojeva nisu dovoljno pouzdana. Ipak ta skorasnja istrazivanja (iako nepouzdana) pokazuju da Srbi imaju dominantan procenat Ilirskih gena, dok je kod npr. Albanaca taj procenat izuzetno nizak. Ovo upucuje da ce biti interesantnih zakljucaka o porijeklu ljudi na Balkanu, opet samo u smislu razonode. Takodje ce nas i natjerati da prihvatimo cinjenicu da ne postoje "cistokrvne" nacije i narodi, kao i da nismo bolji ili losiji od drugih jer smo odredjene nacije. Samim tim cemo i uspjeti da se najzad malo relaksiramo, te zaboravimo sovinizam i nacionalizam.

Nepoznati junak

pre 3 godine

Srbi nemaju istoriju ali vladali od 1166 godine e pa kolega Aljbanac na uči se kako se to radi. Ako pričaš o modernim nacionalnim drzavama pa onda su sve mlade,Nemačka nije bila jedna zemlja u 18veku nego oko 60 kraljevina.
A gde je albanska istorija,spomenici itd?
Šta Nemanjić je bio illir bez slovenske krvi.
Ali Ilir i današnji Albanac je velika razlika pošto su se ljudi mešali više hiljada godina kolega. Ali vaša priča možete da prevedete na sve jezike jer priča bez jakih dokaza je samo PRICA.
Pokažite dokaze i istoričari u drugim zemljama trebaju onda da naprave objektivan naučni rad jel imate dokaze?
Ako je ovaj pravi istoričar onda je gori od čoveka koji je kupio diplomu jer istoričar treba da zna sve.

prsolik

pre 3 godine

Evo sav sam se nasekirao... Koga briga šta je bilo pre 1000 i više godina.. Bitnije nam je šta će biti sutra. Uradite analizu gena i znaćete ko je šta i nek svako govori šta je i tačka

pomorac

pre 3 godine

Pa sve nacije, a tako i srpska, su i nastale u 19. i prvoj polovini 20. veka..Taj termin je poznat tek od posle francuske revolucije. Narod je drugi pojam, i nije vezan za postojanje države. Srbi kao narod se pominju još od srednjeg veka, skoro 1000 godina.

Stručnjak

pre 3 godine

Neka ode do svoje prijateljske Turske pa da vidi Defter iz 1455.god. sa popisom stanovništa u oblasti Brankovića, što je otprilike današnje Kosovo i Metohija...

Pandeli

pre 3 godine

“Srbija je uplašena jer je moja knjiga prevedena na engleski jezik”- Brt engleski, koje dostignuce...zamisli taj uzas i jezu u nasim redovima kad savladas prekidac za struju i sapun u dozatorima.

Dušan Miami

pre 3 godine

Pa danas valjda postoji analiza gena ako ništa drugo pre vremenske mašine ne može da opovrgne razne mahinacije vatikansko gušterske urote.

confused

pre 3 godine

Srpska nacija je nastala 1803.godine kad je Petrit Djokaj uzeo srpsko ime i prezime Petrovic Djordje i resio da se oslobodi turskog zuluma. Tako nekako, davno je bilo, ne secam se vise...

djollodjollo

pre 3 godine

U 100 maraka da ce za 50 godina ovo da bude u udzbenicima? Pa pogledajte sad istoriju za osnovce od Nemanjica do bombardovanja. Sto rece komentator ovde, mi se smejemo, a oni lobiraju ovakve gluposti.
(nidzaaaa, 19. novembar 2020 16:31) Bravo!
Suština je upravo u ovome što si rekao. Mi ćemo da lamentiramo ovde, a oni sve ovo zvanično propagiraju. Uz parice koje će da daju, lagano će sve ove gluposti
postati istina ukoliko se mi ne
probudimo iz letargije...

nisam istoričar

pre 3 godine

А сад мало историјских чињеница:
1. Немањићи нису албанског порекла.
2. Модерна национална држава Албанија настала је 1912. након пораза Османлија у Балканским ратовима ( каква иронија, ко ли вас је у ствари створио... )

ultra

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

Dubrovnik je u 19. veku imao konzulat u Zagrebu, do Jugoslavije nije bio u sastavu Hrvatske, najvece naseljavanje Hrvata u Dubrovnik se desilo izmedju dva Svetska rata tada ste vec bili u zajednickoj drzavi, o cemu ti pises susjed? Sta ste vi zasluzili 1945, o tome ne bi trebalo pricati.

sremac

pre 3 godine

U potpunosti je u pravu i mislim da bi onda trebali u Prištini i Tirani, podići velike spomenike svim Nemanjićima i da svi Albanci slave slavu svetoga Savu.

Mare

pre 3 godine

Veliku reformu tadašnjeg takozvanog srpskog jezika je početkom 19. vijeka sproveo Vuk Karadžić.Tada je Karadžić prosuo bosanski jezik po novonastaloj Srbiji i time potisnuo bugarske dijalekte, naročito po istoku i jugoistoku Srbije. Bosanski jezik je zabranjen dekretom jedne države tj. dekretom okupatorske države Austro-Ugarske Monarhije i to 1907. godine. U samom dekretu piše da se “bosanski jezik ima imenovati u buduće srpsko-hrvatskim’ jezikom”. Taj čin je bio zločin i diskriminacija nad Bosnom, Bosancima i bosanskim jezikom. Ovaj albanski istoričar je izrekao samo istinu, a ona u današnjoj Srbiji najviše zaboli.
(Boss, 19. novembar 2020 14:41)

Vuk Karadzic je sproveo reformu srpskoj jezika, uzimajući kao osnovu srpski jezik istočnohercegovačkog dijaletka, ijeakvskog narečja. Takodje, azbuka Vukova Karadzica je reformisana azbuka Save Mrkalja.

Ovo se uči u osnovnoj školi i svako ko je pismen ovo zna.

A tvoju priču o ukidanju bosanskog jezika mozes da prodas nekome ko nema ni osnovnu školu.

cingcongdingdong

pre 3 godine

Veliku reformu tadašnjeg takozvanog srpskog jezika je početkom 19. vijeka sproveo Vuk Karadžić.Tada je Karadžić prosuo bosanski jezik po novonastaloj Srbiji i time potisnuo bugarske dijalekte, naročito po istoku i jugoistoku Srbije. Bosanski jezik je zabranjen dekretom jedne države tj. dekretom okupatorske države Austro-Ugarske Monarhije i to 1907. godine. U samom dekretu piše da se “bosanski jezik ima imenovati u buduće srpsko-hrvatskim’ jezikom”. Taj čin je bio zločin i diskriminacija nad Bosnom, Bosancima i bosanskim jezikom. Ovaj albanski istoričar je izrekao samo istinu, a ona u današnjoj Srbiji najviše zaboli.
(Boss, 19. novembar 2020 14:41)
Dragi susjed, da nije bilo Tita u Bih bi bila dva naroda , hrvat katolici i srbi pravoslavci i muhamedanci.

andreas kisser

pre 3 godine

procitah par komentara nasumicno. tragedija, ne zna se ko je gori! mislim na komentare, ovog albanskog deretica necu ni da komentarisem! znaci skupila se cela ex-yu i ne zna se ko vise lupeta. a da im das svima test iz istorije za 6. razred osnovne, mozda bi tek svaki 25. zasluzio dvojku. i posle se kao (mi pravi istoricari) mucimo da prodremo u sustinske razloge neuspeha jugoslavije kao drzave, definisemo identitetske i nacionalne probleme, itd. dovoljno je samo pogledati ove komentare i svaka dalja analiza je bespotrebna.

Johan Sebel

pre 3 godine

Prestizna Albanska katedra za Istoriju. Profesori poceli istorijom da se bave u 21 veku pa cak i da prevode na Engleski jezik!
Radove objavljuju na prestiznim Kosovski televizijama.
Evo ovom izjavom je "opovrgao" sve Vatikanske spise o istoriji srba, a tek koliki broj zapadnih istoricara sada mora da vrate svoje doktorske titule koje su stekli na temama istorija srba i balkana!

posmatracica sa strane

pre 3 godine

Ja samo znam da su crnogorci i albanci rodjena braca.. nemaju veze sa nama(Bogu hvala)
(Fijufi, 19. novembar 2020 14:27)

ma da, samo sto rodjena braca obicno lice a ovi ne lice nikako. Kakva glupost. Crnogorci su odlicni frajeri, ovi drugi su najgori frajeri. Statisticki i cisto fizicki gledano. Da ne ulazimo u mentalitet, tu mozda i lice.

ardi pz

pre 3 godine

Ako mislite da mozete i dalje da vredjate albance kao sirotinju,grdno se varate.Mi na Kosovu samo za ovih 20 godina slobode,vas smo stigli i prestigli.I sa obrazovanjem,i sa kulturom,i sa sportom.Kosovo danas dise punim plucima,a vi i dalje mastajte ko je kakav bio.

Nedjo

pre 3 godine

Srpska nacija jeste nastala u 19. veku. Zato se slabo poznajemo i medjusobno ne volimo ako ne i mrzimo. Sumadinac ne moze da vidi ocima Bosanca, Krajisnika ili Crnogorca i obratno. Ovi kad su stigli su 1945. godine gledali na Srbiju kao na ratni plen a ne svoju otadzbinu. Nismo jedini sa tim problemom imaju ga Talijani, pa cak i Nemci i Poljaci.

Komša

pre 3 godine

Ovaj nije ni bezobrazan, ni glup a ni obrazovan. Ali je drogiran 100%
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mija, 19. novembar 2020 13:11)

Nejeo se ajvara.
I to onog falš - pravila mu ona pevaljka.

Dimi

pre 3 godine

Ovo je delimično istinito, Nemanjići jesu Ilirskog porekla kao i svi ostali Srbi.
Albanci sa druge strane nemaju nikakve krvne veze sa Ilirima.

Lanister

pre 3 godine

psolutno tačno !

Srbija i Srbi postoje zvanično i priznato od berlinskog kongresa 1878.
Pre Srba te iste godine Crnogorci i Crna Gora je zvanično postala samostalna država kao Crna Gora i kao Crnogorska nacija izvedena iz imena svoje države.
Beograda jedini na svetu to osporavaju iz hegemonističkih i okupatorskih motiva i razloga.
Idemo dalje.
Bugaska i Bugari su postali to isto 1878.
Pre toga su bili samo tute.
Turcu i Turska je postala država i kao narod tek 1924 maja meseca.
Albanija i Albanci su postali to 1912.
Dakle pre Turske.
Mnogi o ovome pojma nemaju, ali baš ti koji su duduci za ovu temu, baš oni mnogo vole da o istoj trućaju i haluciniraju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Tine, 19. novembar 2020 14:40) # Link komentara


E ovako izlgeda kada mali Perica priča o istoriji.

Perice, pa nije svet nastao 1878 na Berlinskom kongresu.

To kao prvo.

Kao drugo, nepismeni, ovaj istoričar priča o Srbima kao narodu da su nastali u 19 veku, ne o drzavi. A tek to je idiotizam.

Sad lepo Perice nazad u školu i čitaj o Raškoj, Zeti, zatim Moravskoj Srbiji, pa onda čitaj o Prvom srpkom Ustanku, pa drugom. Znas sve se to desilo pre 1878 i sve su to bile srpske drzave.

Deyan X

pre 3 godine

Strojimir, Vladislav, Radoslav.... Nemanjici.. car Dusan Silni, Lazar Hrebeljanovic,Arsenije Carnojevic, Karadjordje, Obrenovici... sve su to neki Albanci, Iliri, Vlasi, Kelti, Huni...
Samo kako bas, samo oni imali ta imena, kako to sa drugde u tim narodima nema ih više... Nego vidi gle majketi, samo kod Srba se ponavljaju...

Josip

pre 3 godine

Odgovore na ovo pitanje treba tražiti u knjiga iz evolucije. A tamo stoji ovako:

Prvo su bile amebe.
Onda su od ameba nastali Srbi.
Onda su se Srbi podijelili na Brankoviće i Lazareviće.
Potom su od Brankovića nastali ostali narodi svijeta.

Živa istina.

hun gari

pre 3 godine

“Prvo, albanci nisu Iliri. Drugo, albanci su azijski narod uvežen na ove prostore. Ne pripadaju ni fizički ni mentalno Evropi. Hvala Bogu tehnologija je toliko napredovala da se i to dokazalo DNK testovima naroda. Tačka.”
(SSSS, 19. novembar 2020 13:58)

@ SSSS
Nemam mnogo znanja o Albancima ali nedavno sam gledao rezultate onih istraživanja o haplogrupi (ima sve na vebu koga interesuje) za evropske narode i lepo se vidi “haplo” struktura po evropskim državama. Tačno se vidi da Zapadna Evropa ima značajne sličnosti, npr. Portugalija, Španija, Francuska, Irska, V. Britanija, zatim nešto manje Italija, Nemačka, Švajcarska, Austrija ali svi oni imaju mnogo zajedničkog, zatim ide Istoćna Evropa koja ima svoje sličnosti nor,. Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Ukrajina, Bela Rusija, Rusija, pa onda grupa nordijskih naroda, pa grupa balkanskih naroda ali od tih balkanskih naroda razlikuju se Albanci, Grci i Turci i ta tri naroda imaju veoma slično poreklo po haplogrupi (nije jedna grupa u pitanju nego više haplogrupa ali struktura nacije je veoma slična). Po onom sta sam video ispada da su Grci, Albanci i Turci praktično isti narod ili bolje rečeno narod istog porekla iz više erničkih grupa. Kod Turaka i Izraelaca dominantna je grupa J2, pa po tome ispada da su današnji Izraelci u dobroj meri turskog porekla. Mene to uopšte ne ćudi jer su neke etničke grupe pre hiljadu dve godina bile veoma male pa su se utopile u veće etničke grupe.

Zoran Knezevic

pre 3 godine

Ko ih ne zna skupo bi ih platio. A mi Srbi, nemamo pojma sa čime imamo posla. O neverovatnim divljacima smo, čitav poslednji vek, ispredali priče o njihovom poštenju, o njihovoj hrabrosti, samo sa ciljem da ih približimo civilizovanom svetu i od njih stvorimo sunarodnike sa kojima se može živeti u miru i koegzistenciji. O njima smo stvarali lažni "folklor", pokušavajući da pripitomimo divljake. Kako su nam vratili? Pa tako što su nas terorisali, silovali, ubijali i proterivali. Albanci su narod o kome ne postoje nikakvi arheološki ni pisani tragovi, ali, oni plediraju da su najstariji narod na planeti i da svi vode poreklo od njih. Ubedili su sebe da su potomci Ilira i jedini autohtoni narod na ovoj teritoriji a da su svi ostali došli posle njih. Kada pripadnik jednog naroda, čija državnost počinje 1912 godine, priča o svojoj viševekovnoj prošlosti, to najviše govori sa kakvim čoporom imamo posla.

Mare

pre 3 godine

Pa ko izgradi sve one manastire? ko ispisa povelje na crkvenoslovenskom? Od kad su Nemnnja, Stefan, Pavle, Lazar, ilirska imena?

Da nema nikakvih tragova pa da covek i posumnja mozda je ovaj istoričar u pravu. Ali toliko materijalnih dokaza, što u vidu Crkva, manastira, utvrdjenja, što u vidu pisanih tragova, zatim orudja, raznih novčića sa likovima srpskih vladara.

Samo budala moze da misli da ovaj istoricar prica istinu.

prof. Baltazar

pre 3 godine

Ono kad se idiot i polupismen bavi istorijom pa pocne od dnevnih potreba.
Ne pridavati paznju glupostima jer su svesno pisane da izazovu malo paznje za ovog nesrecnika.

Slovenac

pre 3 godine

Albanija, Grcka, Makedonija, Hrvatska, Slovenija... Nastale sve u 20om veku.

Nikad pre postajale.

Na ciju štetu?
(ime, 19. novembar 2020 14:07)
Pobro, a da uzmes malo knjigu u ruke ili Google? Pa Hrvati su imali jos 1830-ih nacionalni preporod i Ljudevita Gaja, Jesu li Grci nesta ranije otpoceli svoj krvavi ustanak protiv Turaka da bi se osamostalili? Nema potrebe da se sve generalizuje i trazi neka srpska zrtva. Dalje da ne nabrajam...

Куп је битан

pre 3 godine

За овакве ставове делимично су криви и српски историчари. Пре свега они који су подржавали и подржавају измишљену причу о некаквом досељавању Словена на Балкан. Никаквих доказа о масовном досељавању Срба нема. Друга лаж у коју и даље верују наши "критички" историчари је теза о илирском пореклу албанских племена. А трећа лаж је веровање у постојање некаквих богумила.

Kladovo

pre 3 godine

Svi vi koji branite Srbiju i Nemanjiće odmah i masovno u obilazak srpskih manastira na KiM.
Ja bio u avgustu. Dva dana i jednu noć.
Hotel u Banjskoj.
I da date prilog.

Sale

pre 3 godine

Nisu krivi oni koji su uspeli da nas pokradu i materijalno i moralno već mi koji ne želimo da se osvestimo i počnemo da cenimo i poštujemo sopstvenu istoriju i vrednosti koje se svakodnevno sve više zapuštaju i padaju u zaborav.
Uskoro će nove generacije početi da slave instagram ili facebook slavu da bi bili u trendu a većina je već zaboravila ko su im bili preci. Bolestan narod će uvek biti na meti hijena i nikogovića.

Q

pre 3 godine

Tacno. Dobar deo Srba je albanskog porekla. Kastratovic je od Kastratia. Djokovic od Djogaja. Karadjordje takodje.

Prosečan srpski dvanaestogodišnjak je iste visine ko odrastao Albanac,da ne govorim o crtama lica i fizionomiji. Albanci i Čečeni braća po izgledu. Prosečni Albanac je niži i od prosečne Srpkinje.

Kralj

pre 3 godine

Slavenske Srbe su na Balkanu pobili i raselili Bugari i Mađari u IX i X stoljeću.Druga polovica Srba je preživjela u Češkoj i Njemačkoj.Ovi današnji Srbi su mješavina okolnih naroda s Vlaškom relativnom većinom.

seljadin

pre 3 godine

U srednjem veku je postojala Raška, Zeta i Bosna, u sve 3 države su živeli Srbi, pa tako i Tvrtko spominje da je Srbskijeh praroditelja sin. Albanac verovatno na to misli, Srbija nije postojala, ali je postojao srpski narod, baš kao što i Nemci nisu postojali, ali je postojala Pruska, Bavarska, Halštatski gradovi, a kad su se ujedinili bili su samo Nemci.
Veoma je lako to potvrditi, postoje naši stari spomenici zvani Stećci, sa imenima i prezimenima koji se poklapaju sa Srbima, a ne sa Izetbegovićevim sledbenicima.

Shok

pre 3 godine

100x ponovljena laz postaje istina. Srpska drzava mora strogo da reaguje i da se na svetskom nivou urgira. Zamislite samo kako bi jevreji ili grci reagovali da im neko prisvaja i krade istoriju. Grcka je vec odlicno postupila sa slicnim problemom.

ipce

pre 3 godine

Kako to ako smo nastali iz ničega, statistička greška na balkanu a živimo na tolikom teritoriju, borili se sa svim znanim silama i opstali do dan danas?

jagodinac

pre 3 godine

Svaki narod koji svoje postojanje objasnjava negiranjem svoje istorije, ma kakva da je, nema perspektivu. Dirtan je lepo objasnio to kada je rekao da nema nista protiv bilo kog spomenika bilo kom Srbinu, pa ni Skenderbegu. Zato taj momak ima potencijal da bude normalan politicar.

Torrente

pre 3 godine

A родоначелник Албанске нације је познати репер- dr Alban
(bpbp, 19. novembar 2020 13:24)

Sing Hallelujah!

Milan

pre 3 godine

Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Makedonci, veći deo bugarske i jeste ilirsko-tračkog porekla, to sudokazala i genetska istraživanja. Jedini koji nemaju nikakve veze sa ilirima su albanci.
Naravno, makog porekla bio, čovek treba da ima zagarantovana ljudska prava, ali ovo svojatanje srpske istorije je smešno

ja

pre 3 godine

Sta bi bilo da nemamo sve one manastire. Da ne postoji Hilandar i Sveta Gora. Kako bi tek onda koje kakvi indijanci lupetali. Zato i jeste Srbija i srpski narod uništen za vreme komunizma. Kako ekonomski tako jos vise fizičkim nestajanjem. Samo pogledajte potpise stanovništva u Srbiji, Bosni, Hrvatskoj pa i na Kosovu.

Sava

pre 3 godine

Teuta je bila kraljica Ilira, Albanci nisu Iliri kod Albanaca nikada žena ne bi mogla da bude kraljica zna se i dan danas kako oni tretiraju žene.

Nepoznati junak

pre 3 godine

Pa po toj logici smo svi Afrikanci i njihov je ceo svet pošto je Homo sapiens nastao tamo, Albanci misle da su Iliri bili prvi narod na Balkanu a to nije istina ,bilo je dosta naroda i svi su se mešali tokom hiljada godina zato je apsurd reči da je današnji Albanac isto kao illir.
Jedan od prvih naroda u Evropi i možda prvi su Etruski i Rimljani su potomci te civilizacije.
I ako su Iliri prvi narod zašto ne traže ceo Balkan onda? ili Turski popis stanovništva iz 1455 godine kad su bili možda 4% naroda jel to velesrpska laž? Zašto to ne kaže Erdogan u lice. Gde su njihovi spomenici i drugi arheološki dokazi,nije valjda mala Srbija falsifikovana istoriju celog Balkana i još više.
Naučni rad zahteva dokaze i nije dosta imati jedan dva teksta ili tako . To trebaju stranci koji su objektivni da rade i već su jednom uradili oko konflikta i jedino što može da se dokaže sigurno je da su obe strane krive ali ne zna se kako je počelo.

Ivan

pre 3 godine

Albanci nikako ne mogu biti autotohni narod na Balkanu. Albanci su rastom među najnizim narodima u Evropi, prosek nesta preko 170cm.To uopste nije specifično za balkanske dinarske narode. Svi narodi u okruzenju spadaju u najvisočije u Evropi Crnogorci, Bosanci i Hecegovci, Srbi, Hrvati jedino Albanci drastično odstupaju. Jasno je da su uvezeni na Balkan, neko kaze da su kurdskog porekla, neko kaze čečenskog i da su ih Turci doveli u 16 veku da čuvaju stoku.

Rade Djajic

pre 3 godine

Bugari su pod kanom Asparuhom prešli Dunav 500 godine posle Hrista i tu napravili državu mešanjem sa Slovenskim stanovništvom, koje je bilo puno brojnije pa je tako i ostao njihov Slovenski jezik.Dakle već onda su Sloveni bili starosedioci.Svi Azerbejdžanci obični ljudi znaju da su Albanci bili njihove prve komšije, i ostali su zapisani kao agresivan narod sklon napadanju ostalih.Nisu oni znali ni gde su došli ni u koju rimsku provinciju, dok se nisu opismenili.Nemaju nikakve artefakte na Jadranu jer su sve ostavili na Kavkazu.Lako proverljivo čak i na Wikipediji na svim evropskim jezicima.

Zika

pre 3 godine

Pa moguce je da imaju u svojoj lozi i ilirske krvi ,ali Iliri su preci sadasnjih Goranaca a ne arbanasa!Arbanasi su stigli na Balkan u 16 veku kao ponizne sluge Otomana!Oni su iz Male Azije i zbog svoje zle naravi su proterani od Slovena!Kad neko nema svoju on krade žudnju istoriju!Ah da Djordje Kastriot od oca Jovana i majke loze Brankovića je njihov vodja ali nije arbanasa!Jadni li su i oni i ova stara lazovića od "istoricara"sa kioska semenki!

Ironija

pre 3 godine

Ovde neko pomene srpske istoricare da odgovore?Ljudi pa kod nas se kao istoricari vode i Nikola Samardžić i ona Dubravka sto negira Jasenovac...Pored svih problema sa strane najveći problem su ovi sto sede u Beogradu i pričaju protiv Srbije...

Mali

pre 3 godine

Kad ste dosli sa Karpata, ovde je bilo naroda i kuca i crkava i basti. Svetski istoricali su dokazali da su na ovim prostorima ziveli iliri, albanski predaci. Sta vi mislite, da je ova teritorija cekala na vas sa Karpata, da ovde nije bilo nista.

Wllaxy

pre 3 godine

I jesmo uplašeni ali ne zbog toga što je njegova knjiga prevedena na engleski jezik već zbog činjenice što se svakakve, pa čak i ovako enormne budalaštine, idiotizmi i koještarije od svakakvih kvazipisaca i "istoričara" prevode i štampaju i postaju dostupne za čitanje!

Pera Realno

pre 3 godine

Jedini njegov problem je što nigde nema istorijskog traga da potkrepi ove njegove tvrdnje. Nema ni službenih ni religijskih zapisa na albanskom ili ilirskom ni na nekoj crkvi niti na nekom groblju. Na suprot tome tragova Srba i srpske vlastele ima svuda i nakon svih ovih vekova.

micina tetka

pre 3 godine

Fazon ajvar je albanski, pravoslavne crkve su njihove i na kraju ceo Balkan je njihov. Neko se smeje, neko se krsti a neko planira.

sirovina

pre 3 godine

Realno sve i da je tako vi ste samo obični teroristi koji ubijate decu kada izadjiu na reku na kupanje, sa vama čovek ne treba pregovarati uopšte jer sa teroristi a se ne pregovara. Moguće da vaša nacija postoji od pećinkog čoveka, ali vi još iz te pećine niste izašli.

Darko

pre 3 godine

Sreća njihova što im je Srbija za vratom i što nama ne daju da izbijemo na more, tako su i nastali, veštački od velikih sila. Tako i danas opstaju i pokušavaju da se prošire, podrškom velikih sila. Inače, ovo im je najbolji period, bolji od ovoga neće imati. Ono što im sledi je suočavanje sa surovom istinom - a to je da su neobrazovani, nepismeni i zaostali još gore od nas. Istorija nas je naučila da takvi narodi nestaju samo je pitanje vremena. Nemaju više ni onaj jedini adut koji su imali, a to je prirodni priraštaj. Nestaju kao narod i to brže od nas. Kod njih je totalni egzodus. Pitanje je vremena kada će se krviti među sobom.

Miki

pre 3 godine

Jao bre ljudi, što se uopšte opterećujete izjavama nekog "shçiptarskog" kvazi-stručnjaka?!? Ma pustite budalu neka trabunja, ali mislim da bi SANU i službe trebali ovime da se pozabave, da mu se lupi jedna argumentovana šamarčina iz istorije, i zatvore usta neuka. Previše se medijskog prostora pridaje kojekakvim "mudrijašima" koji nemaju pametnija posla nego pišu naručene tekstove da bi uzvratili uslugu Sigurimiju i ŠIŠkebabu!

Митар пфк

pre 3 godine

Мртва трка у ударима , на Српску прошлост измеђе дукљанске библиотеке , и арбанашких "стручњака" ...Српски историчари , свакако треба да се пробуде и детаљно оповргну све наводе , који свакодневно пристижу са разних адреса ...

miki

pre 3 godine

Otkud da Murat i Bajazit udare na vas bracu Albance 1389? Mozda smo mi falsifikovali istoriju, ali barem nisu vasa braca Turci. Pretpostavljam da bi se ovaj Jusuf "Ilir" inace po poreklu, izgubio i u malo vecoj beogradskoj biblioteci, a kamoli da mu neko u Istanbulu dopusti da malo istrazuje na tu temu.

Djoka

pre 3 godine

Ovo je super. Imamo novu braću od koje smo nastali i koji voršipuju Nemanjiće!!! To je fenomenalno, ne dešava se svaki dan! Susret sa Šiptarem Prastvoriteljem... treba ovaj dan obeležiti kada se Budžoviju javilo kao Prosvećenje šiptarskonemanjićko.

Rade Piket

pre 3 godine

Znači postojala je SPC, a nije postojao srpski narod, pa da nisu možda šiptari osnovali SPC da bi im pravila probleme?
Veće luoetalo još moje iči ne vidješe.

Gjoko

pre 3 godine

Pa kad se u Srbiji tvrdi da makedonski manastiri iz 8-9 veka, a to je 3 veka pre nego shto su srbi krocili ovamo... srpski... neka lupa i ovaj, ako je bal neka je maskembal :D

čitalac

pre 3 godine

tako će na kraju i biti, još je milošević govorio istina će pobedti, za to vreme se pokazalo da će pobediti onaj koji bolje lobira, za one koji ne znaju šta to znači to znači legalno potkupljuje u hodniku sa kešom

Andrej

pre 3 godine

Ja samo znam da su crnogorci i albanci rodjena braca.. nemaju veze sa nama(Bogu hvala)
(Fijufi, 19. novembar 2020 14:27)

Tacno tako , cak i nasi istoricari kazu da su crnogorci rodjena braca sa albancima , a srbi sa hrvatima , meni kad je to u sredjoj rekao profesor istorije , ja mu nisam verovao , a sad kako vreme prolazi pocinjem da verujem...

max

pre 3 godine

Nemanjici nit su bili Iliri nit su bili Sloveni. Svaka kraljica je bila ili Italijanka ili Francuskinja ili Bugarka ili Grkinja. Na kraju je neki Car Uros bio sve i svasta. Ako je hteo da kaze da je tamo neki Nemanjin deda bio Ilir, to ne znam, mozda, ali znamo da nije pricao Ilirski ili Albanski vec Slovenski. Po opredeljenju su bili Srbi. Ako je rec samo o dalekom Ilirskom poreklu onda ok, mozda moze biti. To niko ziv ne zna od kojih potice pre 2000 godina.

123

pre 3 godine

Čak i da je u pravu, kakve veze ima? Trenutna situacija je ključna, a ona nije dobra ni za nas ni Albance. Srbiju neće spasiti to što ima dugu istoriju, nego mudrost i pragmatizam danas.

Опруга

pre 3 godine

А где су им топоними? Изгубили се у дугој историји, остали само српски. Које, успут, и сами користе...

šumadinac

pre 3 godine

Bože, kakav čudak, nije vredno komentara.
Evo jedna šala...
Proglašavam se za istoričara i sa sigurnošću znam da su Albanci nastali kao nepriznati potomci medveda i bukve!

hugo

pre 3 godine

(Boss, 19. novembar 2020 14:41)

Ispade da je Austro-Ugarska radila na promociji velikosrpske hegemonije. O prosipanju bosanskog jezika i bugarskim dijalektima neću da trošim reči. Tvoj komentar je tipičan za nekog ko je nešto pročitao i odmah zaključio da je sposoban da to i drugima protumači. Kao kad bih ja pročitao knjigu namenjenu hirurzima i osetio se kadrim da prosipam pamet o operacijama.

Mario S

pre 3 godine

povelja bana kulina ...miroslavovo jevanjdjelje , dalimirova hronika ..itd itd ..nigde albanca a sve 12 13 i 14 vek ...pomesao covek loncice ...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nenad, 19. novembar 2020 14:17) #

Kulin ban je bio Hrvat. Da je bio Srbi bio vi vožd.

Gordi

pre 3 godine

Istinu kaže.
Većina evropskih nacija je firmirana u 19. vijeku.
Albanci imaju različit jezik i to im olakšava pratiti svoju istoriju i identitet, a danas i genska istrazivanja (haplogrupe i mth analiza) mnogo pomažu.
Ljudi su se miješali a narodi su nastajali iz raznih različitih etničkih grupa. Samo rijetki narodi su genetski visoko homogeni (nor. Baskijci, bh. Hrvati i nešto manje Dalmatinci, nešto manje Poljaci itd.). Većina nacija su mješavina raznih etničkih grupa, a neke nacije nemaju čak ni dominantnu etničku grupu jer ni jedna sastavna grupa ne prelazi 40%.
Kod identiteta nacije ponekad je teško odrediti po čemu se nacija A razlikuje od nacije B. Npr. Nijemci i Austrijanci imaju premalo različitih elemenata jer isti jezik, ista religija, većinom isti narodni običaji...

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 3 godine

Albanski Deretić (Svuda ima takve "istoričare")
*Držite se zvaničnu istoriju (bez Srbija Global i Damjanovica) i sve biće na svoje mesto sa Albancima koji nemaju pisanu Istoriju tako spekulisaju često.

Nemke

pre 3 godine

Albanci na Kavkazu nestaju u 10 veku i u isto vreme otprilike pominju se prvi put na Balkanu i jasno je odakle su dovedeni. Procitajte ko nije upucen o Albancima na Kavkazu.

bulls

pre 3 godine

ne znam zasto ljudi uopste prepirete i zasto padate na provokacije, kosovo je "mlada drzava" koja je oteta, i sad se trude da stvore istoriju koja ne postoji, trabunjace svakojake gluposti...1000 godiina smo ovde, verovatno i vise, i bicemo ovde jos 10000 godina

CZ99

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

Postovani gospodine Branko, nemojte se blamirati ovde. Dapače, Hrvatska istorija je zivi piš, i u zadnjih 20 godina je menjate kako vama odgovara, od izmišljenih kraljeva do antifašističke borbe??!! Nema nas ko šta da vaspitava, a pogotovo ne neki drogirani kvazi istoričar ili novopečeni hrvat-antifašita!!!

Srbin Dardanac

pre 3 godine

Mnogi u kamentarima kazu da vi ste iliri i tribali.
Onda ako ste iliri onda niste slaveni.
A ako niste slaveni onda ste jezik promenili.
A u balkanu samo dva jezika nisu slovenski Albanski i Grcki..
Koji je bio vas od ovih dva ??
(Dreni, 20. novembar 2020 17:59)


Vidim da se po konstatacijama pozivaš na Porfirogeneta i na seobe Slovena i Srba na Balkan, ali ako se već držiš tog spisa onda je tvoj problem što taj Porfirogenet u njemu ne spominje Albance, a ni Šćipetare, tako da po tom Porfirogenetu vi na Balkanu zapravo ne postojite, međutim istina je da
su Iliri, Tračani, Dačani, Dardani, Mezi, Tribali i slično samo neki od regionalnih naziva za lokalna srpska plemena, uglavnom rimska i grčka imena za Srbe kako su nas oni zvali, previše je dokumenata ostalo koji to dokazuju.

nole

pre 3 godine

Isto kao sto je Milos Obilic Albanac tako su i Nemanjici Albanci, hteo je da kaze obrnuto, da su oni izmisljena nacija i da su ustvari Srbi. Sve u svemu svadjamo se za svaku stvar dok nsm zapad dere kozu vekovima

narod bez istorije

pre 3 godine

Čovek hoće da kaže da Srbi imaju ilirskih\tračanskih gena i da je srpska nacija formirana od raznih grupa naroda što je tačno, ali to je slučaj sa većinom balkanskih naroda pa i Albancima.
Ali ujedno to je minorno u odnosu na nacion (srpstvo,sroska nacija vera i kultura,ideologija)
A to Albanci nemaju, oni su narod ovčarskog porekla, njihova nacija se formirala oko plemena koja su se bavila ovčarstvom i stočarstvom. I tu je ta razlika. I zato je genotip nebitan i minoran u odnosu na nacion. Dakle Nemanjići imaju balkansko genetsko poreklo ali nisu Albanci nego Srbi.

shadow

pre 3 godine

gospodine ako ste zaista istoricar ove gluposti koje iznosite i pisete u obrazovnim krugovima imaju svoju tezinu. trebalo bi da razmislite malo pre pisanja ovakvih gluposti koje citaju i svetski istoricari i verovatno su zgranuti kolicinom gluposti koje ste napisali.

ardi pz

pre 3 godine

Zasto srbi nisu zauzeli teritoriju pokraj mora.Logicno kad bi bili pre albanaca na balkanu,nastanili bi se kraj mora.Ali to je bilo zauzeto sa etnicnim albancima.

Ivana

pre 3 godine

Albanci su došljaci sa Kavkaza koje je na Balkan doveo odmetnik od Vizantije,odn. Istočnog Rimskog carstva, (inače, naziv ''Vizantija'' je izmislila bečka istorijska škola, kao i teoriju o Ilirima ''starosedeocima'' u nameri da oslabi Slovenski uticaj). Vizantijski odmetnik sa Sicilije Đorđe Manijak, tada dela Istočnog rimskog carstva, u nameri da silom zauzme Carigrad i otme carski presto, krenuo je 1043. godine sa svojom vojskom, u kojoj su bili i sicilijanski Albanci (prethodno naseljeni na Siciliji sa Kavkaza od strane Arapa) sa ženama i decom. Nakon vojnog poraza Đorđa Manijaka od strane legitimnog carskog zapovednika kod Dojranskog jezera sicilijanski Albanci su zamolili lokalne Srbe da im dozvole da se nasele u obližnjim planinama, što su im ovi i dopustili. Tako su se kavkasko-sicilijanski Albanci (na turskom Arnauti – „oni koji se nisu vratili”) naselili u oblasti severoistočno od grada Elbasana uz dozvolu tadašnjih vizantijskih vlasti. Pogledajte narodne igre i nošnju Azerbejdžanaca, veoma slično albanskoj.

Bezmozgaš

pre 3 godine

Ovaj albanski istoričar je izrekao samo istinu, a ona u današnjoj Srbiji najviše zaboli.
(Boss, 19. novembar 2020 14:41)

Ajde lepo navedi jednu "laz" i potkrepi to....tisina!!!!!!

Uvijek kontra

pre 3 godine

Najprizemniji su oni ljudi koji svesni svojih nedostataka gaze one za koje misle da su vredniji. U ovom slučaju to važi za Albaniju, državu formiranu idlukom velikih sila 1913 godine, državu koja je bila samo mala provincija Osmanske imperije, koja ne može da podnese činjenicu da je okružena narodima sa mnogo bogatijom istorijom.

bruder

pre 3 godine

Muchno je ovo gledati, ovoliku laz pored citavih srpskih manastira starih milenijum na KiM. Stojimo na putu raznim imperijalnim hegemonima kroz istoriju, Romejima, Otomanima, Austrougarima, Nemcima, Amerima i samom Vatikanu. Ne prodajemo se i ratovali smo sa svima iako smo nebrojeno puta manji ali smo im stali na crtu jer jaram ne trpimo. Mnogih od njih vjih vise nema a mi smo tu i bicemo tu zauvek. Zato su ojacali sve svoje botove u regionu, otimaju i rasparcavaju od Srba sta god stignu, prekrstavaju, satiru u genocidu, falsifikuju istoriju, demonizuju, bombarduju, otimaju teritorije... imaju veliku podrsku za to kroz vekove, jer imperijama kojima sluze Srbi ne trebaju ako nisu sluge poput komsija. Ali istina je istina a laz je laz, ko god da vam stoji iza ledja drage komsije na sve 4 strane,i istina pobedjuje jer mi smo svoju slobodu branili, sanjali i osvajali uz zrtve kakve vi ni u kosmaru ne bi podnosili i zato nam niko ne moze nista. Sve ce doci na svoje, samo lagano.

e moj

pre 3 godine

Žalosno je što će stvarno neko da kupi njegove knjige, ali takvo je današnje vreme, svi se trude da zarade i svako nešto prodaje da bi zaradio, neko prodaje znanje, neko sise, neko slatke laži u knjigama za koje će tako privući kupce koje je ujedno ubeđuje da im je to bitno u životu...

Vladan

pre 3 godine

Pa i oni imaju svoje idiote i svoj Pink i Happy. Ne gledam te nase nacionalne tv stanice ali mogu ruku pod ruku sa ovim istoricarem.

C i n i k

pre 3 godine

Imate sliku Dubrovnika iz 1487. g. autor je njemački hodočasnik i plemić iz Konstanza Conrad Grunenberg (1422-1494).
Crveni natpis na slici pored grba s krunom i lavovima glasi: “Ragusa hobstat in kunglich Croacie” što u prijevodu znači “Dubrovnik je grad u Hrvatskoj Kraljevini”
(MarijanZg, 19. novembar 2020 18:46)


Se pitas kako je moguce da je to 1 jedini "dokument" iz tog perioda o DU?
Ako nzns a misim da zns, rec je dopisanom textu na toj slici, misim da zns i u koje je vreme nastao taj crvenom bojom dopisani text na slici a sce se desavalo pod okriljem Hdz u vreme gradjanskog rata u hr, dakle originalna slika nije imala nikakav text o DU u hr, jer naprosto hr tada nije ni postojala!

Nenad

pre 3 godine

Ovako se to radi. Napisao, objavio, preveo. Onda dezinformacija dolazi do čitaoca i on to uči o nama i njima. Propaganda. Kao i komšije početkom '90.ih.
Umesto da se i mi tim bavimo, mi gledamo kako nas veliki vođa nestaje i dezintegrise svojim imbecilnim i reakcijama i nereakcijama.
Ali šta ja vama pričam? Vi sve to već znate.
Nego... Šta ima novo u zadruge?

War Inside My Head

pre 3 godine

Srbi zasigurno imaju ilirske krvi,dnk analize to dokazuju,ali je Albanci nemaju,oni su ti koji se bave falsifikatima i prevarama!Tu su Austrijanci odigrali ključnu ulogu,kad su zbog interesa i produbljavanja jaza među Albancima i nama ostalima,odjednom počeli sa teorijom o ilirskom porijeklu Albanaca,a zna se da je prvi zvanični pokret,koji je bio za ujedinjenje južnih Slovena,nastao u SLO i HR,dijelovima tadašnje monarhije!

Srbin

pre 3 godine

Albanski istoričar, pa da bi bio istoričar prvo moraš da imaš istoriju a ne nepostojsnje svoje istorije da pripisujes drugima,šiptari su sve što su do sad postigli postigli lažima koje su im sa zapada tolerisane.

Justinian

pre 3 godine

Ovo je opasno. Na ovom frontu moramo da ih satremo. Štampanje laži je oružje a mi možemo da koristimo naše ŠTAMPANJE ISTINE.

Samo_to

pre 3 godine

Ja to nepriznajem dok Canak ne uvede kao obaveznu lektiru na Vojvodjanskom. A Mesic bude proglasen za pocasnog profesora. I Milo sve to iskeshira. Eto samo to. :)

Jugosloven

pre 3 godine

Naravno da su Nemanjici kao i svi ostali stanovnici bivse SFRJ uz Bugarsku Iliri...svi osim Albanaca..Albanci su doseljenici sa severa Afrike...To je upisano u istoriji i lako proverljivo...Samo sto su nas Aistrougari nalagali da smo mi doseljenici iz Rusije ili sta ti ja znam,samo za rad da dokazu da nama ne pripada ovahj teritoriji na kojem smo se rodili i razvili kao narodI...pocev od Vinacnsake kultutre prko Medolona i Dorstena..i td..,.i td...nas su iskljucivo STRANE OKUPACIJE razdvajale i od nas pravili OVCE..A zna se gde je KLICA civilizacije...Vinca...sa cirilicom...

sava

pre 3 godine

Što bi rekli: “za dobrim konjem, prašina se diže “ Pametnije bi bilo da piše o svojima, a tu bogami i ne bi imao šta pametno da kaže...

stoliv

pre 3 godine

Zasto uopste komentarisanjem dajete legitimitet ovim nebulozama?? Danas je vrijeme da svako laje o cemu god hoce..pustite ih nek se guse u sopstvenim lazima.

MarijanZg

pre 3 godine

@zakljucke prepustam Vama

Svi ti podaci su iz vremena kad jača srpski pokret. I koji je vrlo brzo nestao jer se Dubrovčani nikad osijećali Srbima. Inače Srbi i Pravoslavci nisu smjeli prespavati unutar zidina, a nisu smjeli ni imati vlastitu crkvu. Prva pravoslavna crkva unutar zidina se pojavila tek 1877.g. Dubrovčani svoj jezik zovu ilirski, slovinski, hrvatski, a baš nikad srpski. Dubrovnik najraniji zemljopisci zovu hrvatskim gradom, nikad srpskim. Srbima se smatrala debela manjina elite, nikad većina, a baš nikad to nije imalo uporišta u narodu niti su Dubrovčani sebe smatrali bliskim Srbima.

Pročitaj malo putopisce koji su posjećivali Dubrovnik i svi ga navode hrvatskim gradom.

Imate sliku Dubrovnika iz 1487. g. autor je njemački hodočasnik i plemić iz Konstanza Conrad Grunenberg (1422-1494).
Crveni natpis na slici pored grba s krunom i lavovima glasi: “Ragusa hobstat in kunglich Croacie” što u prijevodu znači “Dubrovnik je grad u Hrvatskoj Kraljevini”

boris

pre 3 godine

(Borat, 19. novembar 2020 15:53) , da vi pisete iz ubedjenja, ja bih polemisao, ali sa nekim u cijem svakom stavu mrznja vlada nema rasprave. Albanci se ne pominju do 11 veka kada ih dovodi onaj vizantinac. Ostale gluposti ne vredi komentarisati

Rebel

pre 3 godine

Nacija i nacionalizam su tvorevine zapadnog društva i nastale su u 18 veku. So what. Većina današnjih naroda nema veze sa narodima koji su živeli u periodu srednjeh veka a Srbadija kao nacija se pokazala u modernijoj istoriji i ima dosta dobrih stvari koje može povezati sa svojim identitetom, a niko sa sigurnošću ne može tvrditi da li su Nemanjići bili ili nisu Srbi... A Iliri su tako divna kultura da je baš lepo što su povezani sa ovim prostorom pa i sa Srbima danas. Iako su današnji Srbi kao i većina naroda onako bljak xD

Drax

pre 3 godine

Albanci postaju nacija od 1900 godine pod inicijativom Austrije sa namerom da ih pokatolice i naprave katolicku drzavu.To je isto uradjeno sa Hrvatima i pokusava se sa Crnogorcima i Kosovom.Iliri mogu jedino biti Srbi zato sto su ih vec u vise pisanih izvora tako zvali i Grci i Rimljani.Tracani,Skiti,Spori,Vendi,Saramati,Goti,Dacani sve su to Srbi.Zato sto mi nikada nismo dosli na Balkan nego smo starosedeoci.Deo kulture koja ima tragove svuda po Evropi i Maloj Aziji.Ja se samo pitam sta nasi istoricari rade pa ne ispravljaju zvanicnu istoriju.Cak je i Karadjordje nosio Tribalsku zastavu kad je digao Ustanak.

dragaN

pre 3 godine

Znači tačno je da su nemanjići Ilirskog porekla jer su Srbe Germani zvali Iliri, a sami sebe nismo nikad tako zvali. Kao što je slučaj inače u svetu, Grci sebe ne zovu Grci nego Heleni... itd...
(Kobra, 19. novembar 2020 14:05)

Udjoh da procitam komentare jer sam upravo ocekivao da ce ovde biti gomila patriota i vrhunskih istoricara, a da niko nece znati da kaze ovo sto si ti rekao - da Nemanjici ustvari jesu Iliri, a iliri to smo mi Srbi (odnosno, danas i ostali slovenski narodi na Balkanu). Zato Albanci i mogu da rade to sto rade, jer je Srbima ispran mozak sa doseljavanjem Slovena. Ima jedna epizoda cirilice kod Marica, gosti Seselj i Zukorlic. I dok Zukorlic prica sve vreme o Bosnjacima kao potomcima starosedeoca Balkana, odnosno Ilira, Seselj se ubi objasnjavajuci kako su Srbi na Balkan dosli u 7 veku. Sami smo sebi neprijatelji.

C i n i k

pre 3 godine

Da je bila prednost ziveti na moru u Dalmaciji bi ziveli Nemci a ne Hravati i Srbi
(Darko, 19. novembar 2020 19:22

Slazem se sem u jednom, u Dalmaciji, po popisu iz 1903, 93% stanovnistva bili su SRBI...

C i n i k

pre 3 godine

Albanci potiču od Anunakija...drevnih astronauta... Oni su gradili i piramide i tako dalje!!!
(neka im neko javi da se šalim, 19. novembar 2020 19:02)


Ne, to su ovi hr,oni su od drevnih astronauta nastali a albanci sa Kosova su im rodjaci po babine linije..

Dreni

pre 3 godine

Mnogi u kamentarima kazu da vi ste iliri i tribali.
Onda ako ste iliri onda niste slaveni.
A ako niste slaveni onda ste jezik promenili.
A u balkanu samo dva jezika nisu slovenski Albanski i Grcki..
Koji je bio vas od ovih dva ??

Goran

pre 3 godine

Istoričar je pogrešio mi nismo još nastali ,tek će mo u 21.veku nastati.Mamuti su bili Albanci i ceo svet potiče od njih.Kad je Bog stvarao svet,Nazvao ga je Velika Aljbanija.To piše negde al se tačno ne sećam gde.Ovaj se setio i eto završio kao istoričar na fakultetu svoga dede.Bravo majstore,otvori nam oči.

Judge Dredd

pre 3 godine

Ima i na nasim kojekakvim lokalnim televizijama svega i svacega, nekih novih istorijskih "istina", da ne kazem nebuloza, pa tako i kod kosovskih Albanaca. Mogu to sto puta da prevedu na engleski, papir i u novije vreme internet trpe svasta.

Aleksandar

pre 3 godine

Danas svako može da piše šta mu padne napamet, ali uzmimo u obzir samo naše srpske svetinje i sve će nam biti jasno. taj osećaj kad mi Srbi u njima boravimo, pravoslavna vera ustoličena od sv Save pa do danas, kako im se divimo, osećaj da je to deo nas i natpisi koji su najsličniji našem sadašnjem jeziku. I upravo taj odnos nam je dokaz koliko je stara naša istorija. Svi ostali, Hrvati, Šiptari, Albanici su kroz istoriju pokazali odnos prema njima i ne mogu nikad biti deo te tradicije i istorije, čak dobar deo njih i nema direktnu vezu sa svojom davnom istorijom (samo mašta i priča).

ne trebaju nama neki kvazi istoričari da pričaju priče, osećamo mi to u srcu! a pošto oni taj osećaj nemaju, ne mogu ni da razumeju.

žao mi je!

Kakva su sprdnja Nebeska ove tisućljetne kulture naokolo ne dao Bog niko više to...

pre 3 godine

Prvo je nastao fišek za smenke, kikiriki u kesicama, baklava i loptica na lastiš... pa onda Bog napravi albanca da od svega ovoga utre put i temelj čovečanstvu.

Misa

pre 3 godine

Ovde i svaki komentar je isuvisan.Ako zavrsi skolu u Albaniji ili na kosovu
To ne znaci da njegova Diploma ima vrednost koja pokazuje obrazovanje coveka

milan 87

pre 3 godine

Covek je rezimski istoricar, dobro placen pa je spreman da pise kretenizme i nebuloze. Samo sto ce to albanski lobi dobro da plati i da izgura pricu po svetu. A nasi, nasi lagano, ne bi me cudilo da mu SANU dodeli nagradu.

Potok

pre 3 godine

Njima bi bilo bolje da odu odaklesu došli, tamo je njihova istorija, toje srpska zemlja i teritorija ako hoće da žive moraju poštovat državu srbiju i ustav kao i svi narodi i narodnosti koji žive u Srbiji, ako neće poštovat ustav i republiku srbiju ondaje svakom široko idpod neba neka ide gde muje bolje ali nema više teroriziranje srpskog naroda na Kosovu i Srbiji zakon je jasan za sve.

brother

pre 3 godine

Balkanci se prepiru ko su, sta su, kad i od koga su nastali. Ni jedne ni druge ni trece nema zasta ker da ugrize. Veliki broj njih je vec na zapadu, drugi cekaju da im ukinu vize, treci razmisljaju uveliko o tome. Onda kad jednog dana svi tamo zavrse, zajednicka baustela im ne gine. Oni sto ce da ostanu, prepirat ce se i dalje dok im rodbina sa zapada salje pare da sastave kraj s krajem. Mapet sou.

XY

pre 3 godine

Са безобразни лоповом и фалсификатором се не разговара. Једног дана, све ће доћи на своје место. Све што сте украли, вратићете. Милом или силом.

Momcilo

pre 3 godine

treba da ih satremo pa da bena ko da prica gluposti vise. kako da ne bude ratova u buducnosti ako decu uce ovakvim budalastinama...

Stručnjak

pre 3 godine

U jednom je u pravu, Nemanjići jesu i Iliri i Dardanci, ali i Srbi, a to su sve imena našeg naroda koja su korišćena u prošlosti. Kao što mi neke zovemo Nemci, drugi ih zovu Germani, a oni sebe zovu Dojč, tako i nas neki nazivaju drugačije.

Pussy

pre 3 godine

On živi u iluziji. Oni od Enver Hodže žive u iluziji. Sada oni koji su ih stvorili ih puštaju niz vidu.Shvatio je da će biti pregaženi kao nešto u travi jer genetika pokazuje da nemaju ni a od Balkana a kamo li da su Iliri i da polažu pravo na Balkan. MyHeritage site ona firma što prodaje ko je ti je poreklo je objavio da Srbi iz Srbije nose najviši procenat starisedelačkog gena. I Šiptari i Grci i Bugari pište.

Branko

pre 3 godine

Ако је Александар северномакедонског.. албанска историја почиње са амебама

c i t i z e n

pre 3 godine

Погођени сте фалсификовањем (веома дуге и богате) српске историје? Сасвим разумљиво је да доводи у неверицу и избезумљује тврдња да је српска нација настала у 19. веку и све приде. Ипак, немојте да вас изненади ако то постане званична историја благословом албанских ментора. Тек да знате како се Македонци осећају када се говори да је македонска нација настала тек после 2. светског рата. На исти начин - новонасталом тврдњом за потребе Букурештанског споразума из 1913. да су македонске историјске личности и језик бугарски а касније и да је нација настала 1946. Наравно да и Грчка ту много помаже негирањем постојања македонске нације и језика. Овде не мислим на осветничко, ВМРО-овско својатање античке историје.

Petar

pre 3 godine

Ove nove nacije da bi se formirale morale su/moraju svoju drevnost da traze u neki davnim vremenima, medju narodima koji su nestali, morali su naci neki koren za koji se mogu uhvatiti, a gde fali prilicno istorijskog materijala.Nasli su stolicu koja je upraznjena, te ajde da mi sednemo tu.Po tom pristupu i govoru znate da su to novokomponovane nacije, Albanci, Bosnjaci, cak i neki Hrvati, Makedonci pricaju slicnu pricu.Uzmite geografske i istorijske karte i pogledajte gde su te drzave i kulture.Jedino sto su te drzave mnogo jeftinije prosle pa su im drzave napravile velike sile, nije bilo ustanaka, bojeva, ćele kula,...Ali kako onda moze biti istorije, kulturne bastine, kad dobijes drzavu za novac ili iz interesa velikih.

iva

pre 3 godine

Pa to je opste poznato... I Vuk Karadzic je bio Albanac, koji je reformisao albansko pismo. I ja ovo pisem na albanskom jeziku a vi me razumete jer citate albanski, i mi smo svi Albanci... Zasto onda da Kosovo bude nezavisno kad je isto kao i ostatak albanske Srbije?

Tito

pre 3 godine

Albanci na Kavkazu nestaju u 10 veku i u isto vreme otprilike pominju se prvi put na Balkanu i jasno je odakle su dovedeni. Procitajte ko nije upucen o Albancima na Kavkazu.
(Nemke, 19. novembar 2020 15:02) Navedi jednu rec albanskog jezika koja je slicno kavkazu i ja ti dajem peticu dok srpski jezik 80% je slican kavkazu. Jel ti jasno sada ko je dosao sa kavkaza?

Kraljevina Jugoslavija (SHS)

pre 3 godine

Sve srpske kraljevine su bile multietnicke po svojoj prirodi. Nacionalnizam je veštačka tekovina 19 veka, teorija koja nas je skupo koštala.

c i t i z e n

pre 3 godine

Погођени сте фалсификовањем (веома дуге и богате) српске историје? Сасвим разумљиво је да доводи у неверицу и избезумљује тврдња да је српска нација настала у 19. веку и све приде. Ипак, немојте да вас изненади ако то постане званична историја благословом албанских ментора.
Тек да знате како се Македонци осећају када се говори да је македонска нација настала тек после 2. светског рата. На исти начин - новонасталом тврдњом за потребе Букурештанског споразума из 1913. да су македонске историјске личности и језик бугарски а касније и да је нација настала 1946. Наравно да и Грчка ту много помаже негирањем постојања македонске нације и језика. Овде не мислим на осветничко, ВМРО-овско својатање античке историје.

Teška priča

pre 3 godine

Srbi su narod koji je oduvek na Balkanu. Pustite komunističke izmišljotine da smo došli u 7. veku, pa nije neko mogao "bagerom" da preseli ceo jedan narod 4000 km. I ostali, Hrvati, Bugari, kasnije su se odvajali jedni od drugih i postajali zasebne nacije.

Bojan

pre 3 godine

Ma, pustite čoveka. Shvatio je da su Albanci crnogorsko pleme koje potiče od Skenderbega kome njegovi iz plemena nisu dali zemlju kad se oženio. Zato mu je krivo, pa se sad pravda.

yeti

pre 3 godine

Bar se ovo lako da opovrgnuti. Ako smo izmišljeni u 19. veku, nek navede bar jedan razlog kreatora da posebno definiše Srbe i Bugare.

Fornax

pre 3 godine

Nemanjići i jesu ilirskog porekla, to niko ne spori, jer Iliri su jedno od mnogobrojnih srpskih plemena, a Albanci su ustvari ŠĆipetari, vode poreklo sa Kavkaza i bliski su rođaci sa Čečenima. Prva albanska država je nastala u 20-om veku, tačnije 1912-e godine od kad Albanci i postoje pod tim imenom.
(Hammer, 19. novembar 2020 16:03)

Dva pitanja za tebe, ciji je jezik slican kavkazu tj ruskog, srpski ili albanski i ovo drugo je da nam objasnis kakvu uniformu su nosili vojnici na kosovskom boju. pS ovo drugo pitanje je i za ove istoricare koje pametuju ovde.

miljan

pre 3 godine

Tačno je da albanci imaju svoju istoriju. svako slovenizovano pleme arbanasa u crnoj gori imma teoriju o porijeklu od nemanjića. tu počinje njihovo porijeklo. I klimenti u bjelopavliće i vasojevići i kuči...

Albanija nastaje iz države arban koju osniva napolitanac od vlaških zajednica u današnjoj albnaiji. postoji viša kasta evropska i niža vlaška koja broji većinu stanovnika. Naziv albanija su dobili po Škotskoj koja se izvorno naziva kraljevina albanija i škotski knez je knez albnaije u tituli, prvi svetac britanaca je svet alban... ako neko nema identitet, poznat je po incestu, nema istoriju koja nije srpska, grčka, italijanska, vaška... onda tu nastaje problem.

Nemanjić je visok preko 2 metra po hronikama vizantije, nemanjić je plavokos čovjek i fizički jak, dolazi iz dalmacije najstarijim porijeklom sa područja nekadašnje paganije koja se smatra prvom srpskom državom. Jesu li to bili sloveni ili goti germani to je jedino pitanje z anas jer mmi Srbi imamo pola germanske i pola slovenske krvi. takođe imamo i nešto vlaškei keltske krvi ali oni nisu dominantni sa ove dvije koje se inače sreću kod evropskih slovena i posebno ukrainaca.

Ne treba zaboravit da je Ilir pokoren i uništen, da je Ilirikum provincija Rima, gdje su narodi nadbrojani doseljenicima, autohtono stanovništvo uništeno u ratu ili porobljeno. Nikakvih slovena i germana tu nije bilo kao robova ili građana, sem kao osvajača u 5 i 6 vijek.

kraj priče.

M.Bolan

pre 3 godine

Pa jel vi znate, da su Srbi najstariji narod...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Šou Biznis, 20. novembar 2020 12:55)
Prvi T-REX je bio srbin ili barem bosanac...

goranh

pre 3 godine

Znači, kad je knez Lazar krenuo na Kosovo da zaustavi Murata, za sebe mislio da je Ilir. Nešto mi to ne izgleda baš verovatno.

ketiS

pre 3 godine

Apsolutno sam sigurna da ovakave nebuloze nisu nista drugo doli neciji "obavestajni rukopis", sa ciljem da se odnosi izmedju Albanaca i Srba jos vise "zatruju" u svrhu onemogucavanja resenja kosovskog problema. To odgovara nekima u regionu, a izgleda sudeci po komentarima i ovdasnjim "kolegama po nebulozama." U svakom slucaju, ako ovako nesto tvrdite bilo kom ozbiljnom istoricaru, koji se rukovodi nacelima svoje struke, a ne dnevnom politikom, samo ce odmahnuti rukom i slatko se nasmejati.

C i n i k

pre 3 godine

Има ли уопште Срба у том министарству културе и САНУ да предузме неке конкретне потезе у вези ових лажи на уштрб наше историје? Зацрвене ли се некад?
(Nemanja92, 19. novembar 2020 19:15)

Ne brini..
Radi se..

Grekoslav Latinović

pre 3 godine

Pa da, prvo su presreli vlašku kulturu i jezik i pokrali od njih, a sad bi da kradu i od Ilira, Srba itd. Ghegovi nisu Iliri i to haplogrupe jasno pokazuju. Možda neki Tosk Albanci, ali većinom su svi kulturološki Vlasi ili Grci.

miki ns

pre 3 godine

u lebe mekani kako cu sad s'posla otici kuci .ovo otkrice da nisam postojao pre 200 godina me skroz pomerilo iz mesta.al ako je albanski istorocar to izjavio moracu se sabrati . nego kontam kad mislite vi okolo da malo odgrebete od nas .nije valjda da nemate svojih briga nego se zamajavate tamo nekim srbima kojih je i onako saka jada al su gadni kad oce. pa bude posle nato heljp...

slazem se

pre 3 godine

Albanci postaju nacija od 1900 godine pod inicijativom Austrije sa namerom da ih pokatolice i naprave katolicku drzavu.To je isto uradjeno sa Hrvatima i pokusava se sa Crnogorcima i Kosovom....
(Drax, 20. novembar 2020 20:10)

Ovaj deo komentara je sigurno tacan, za onaj drugi (o Srbima starosededocima) nemam dovoljno podataka. U 19.veku je sa slabljenje Turske prestala potreba za jedinstvenim srpskim korpusom koji je koriscen da brani granice AU. Sta vise, srpski korpus je postao pretnja jer je bilo mnogo Srba (pravoslavaca, katolika i muslimana) na teritorijama danasnje BiH, Crne Gore i Hrvatske. Odmah je pocelo razbijanje tog korpusa koje traje i danas - Srbi katolici u Hrvatskoj su postali Hrvati, Srbi muslimani u BiH su se dugo odrzali, tek su komunisti to potpuno razresili uvodjenjem nacije Muslimana, a Crna Gora sada ulazi u zavrsnu fazu.
Evo jednog intersantnog linka: http://www.emersonkent.com/map_archive/europe_charlemagne_814.htm

Igor Pijetlovic

pre 1 godinu

Iliri su drevni narod balkana, dosta nepoznat dnasjnoj povijesti. Medutim glagoljskom pismu, "slavenskim" jezicima i cijeloj "slavenskoj" kulturi je iliricum izvoriste. Treba spemenuti da su iliri bili trn u oku rimljana, te da su vodili 200 godisnji rat s ilirima, odnosno da im je trebalo 200 god. (190 p.k. do bellum batonium). O ilirima se gotovo nista nezna, ali jasno je, da su bili jako pismeni i borilacki narod. Neki pak znanstvenici tvrde da su is stecci/grebnice ilirska tradicija. Ilirski grb (polu mjesec i zvijezda je i danas jos vidljiv na hrvatskoj zastavi) Pogrijeskom su austrijanci deklarirali albance kao sljedbenike ilira. Albanci su medutim narod iz kavkazusa, koji nema veze s ilirima. Geopolitika Austro-Ugarske je bila da se negira autohtonost hrvata, ceka, poljaka, slovenaca, ... (ilirski pokret) da ne bi ti narodi dobili pravo na svoju monarhiju. Ime slaven prevedeno znaci rob = "sclave". Iliri su slaveni!

M.Bolan

pre 3 godine

Evo,prvo kokoš pa onda jaje;prva kokoš dolazi ko zna od kud,možda od niotkud...davno Mak Dizdar ispjevo; iza 9 iza 10,iza uma iza boga...gdje pjetlovi ne pjevaju
Čitajući sve ove komentare čini mi se da nismo dorasli ni vlastitoj gluposti.Ali baš svi,i ja i ti,moj prijatelju

Boss

pre 3 godine

Veliku reformu tadašnjeg takozvanog srpskog jezika je početkom 19. vijeka sproveo Vuk Karadžić.Tada je Karadžić prosuo bosanski jezik po novonastaloj Srbiji i time potisnuo bugarske dijalekte, naročito po istoku i jugoistoku Srbije. Bosanski jezik je zabranjen dekretom jedne države tj. dekretom okupatorske države Austro-Ugarske Monarhije i to 1907. godine. U samom dekretu piše da se “bosanski jezik ima imenovati u buduće srpsko-hrvatskim’ jezikom”. Taj čin je bio zločin i diskriminacija nad Bosnom, Bosancima i bosanskim jezikom. Ovaj albanski istoričar je izrekao samo istinu, a ona u današnjoj Srbiji najviše zaboli.

Tine

pre 3 godine

Apsolutno tačno !

Srbija i Srbi postoje zvanično i priznato od berlinskog kongresa 1878.
Pre Srba te iste godine Crnogorci i Crna Gora je zvanično postala samostalna država kao Crna Gora i kao Crnogorska nacija izvedena iz imena svoje države.
Beograda jedini na svetu to osporavaju iz hegemonističkih i okupatorskih motiva i razloga.
Idemo dalje.
Bugaska i Bugari su postali to isto 1878.
Pre toga su bili samo tute.
Turcu i Turska je postala država i kao narod tek 1924 maja meseca.
Albanija i Albanci su postali to 1912.
Dakle pre Turske.
Mnogi o ovome pojma nemaju, ali baš ti koji su duduci za ovu temu, baš oni mnogo vole da o istoj trućaju i haluciniraju.

Borat

pre 3 godine

Covek je u pranu. Problem je u te sto je SPC u XIX veku pod uticajem ruskih vlasti stvorila mitove i lazi koje su skupo kostale srpskom narodu ovih zadnjih decenija. Inace SPC nastavlja sa lazima jos dan danas i najveci je problem srpskog drustva. Ko ima neke sumje nek procita genetske studije o albancima i videce da genetski pripadaju ljudima koji su ziveli na Balkan od antickih vremena. Isto toliko je tacno da su balkanski narodi ziveli u simbiozi sve do XIX veka kada su poceli neprijateljstva bez ikakve logike jer nijedan narod na balkanu ne moze pokoriti drugog.

Branko

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.

Ionel

pre 3 godine

To je delimicno istina, Srbi su vecinom nastali od originalnog stanovnistva Balkana Vlaha Rumuna a manjim delom od albanaca, to pise i u delima Garasanina, Vuka Karadzica, pricao je o tome i Vojislav Seselj u Skupstini,u putopisima pise da je na Balkanu vecinsko stanovnistvo po selima bilo vlasko i da su pricali svojim jezikom, SPC je izvrsila srbizaciju i asimilacuju

poz iz CG

pre 3 godine

Ja samo znam da su crnogorci i albanci rodjena braca.. nemaju veze sa nama(Bogu hvala)
(Fijufi, 19. novembar 2020 14:27)

sa albancima braca nismo, ali sa vama takodje nemamo veze. Bogu milosnome hvala. Doduse SPC pokusava da srbizuje Crnu Goru, ali vidi, NIKAD VISE 1918!

Luka

pre 3 godine

Istina je da vecina ljudi iz Srbije u genetskom kodu ima oko 60% Ilirskih gena a Slovenskih gena oko 30%, pa sad sta je "istina" a sta je fakt, hteli mi to ili ne.

Samir

pre 3 godine

A i Hrvati su Iranci.
Rek'o Franjo.
(gost, 19. novembar 2020 13:11)

Auu jarane kakve vi komplekse imate od Hrvata, uvijek ih spominjete čak i kad članak nema veze sa njima, e jesu vam pencilin i gotovo mašallah

Nemanjići katolici

pre 3 godine

Postojali su Raci u Raškoj i Vlasi na teritoriju današnje BiH i manjem dijelu današnje RH, Srba nije bilo. Srbi su izmišljeni prije cca 200 godina.

GogoSt

pre 3 godine

Priča ode neko o analizi gena da se utvrdi. E pa Srbi to vam nikako ne bi odgovaralo, jer razbija sve vaše mitove. Nazad 7-8g je napravljena analiza gena na razini Eu i na priko 80 sveučilišta diljem Europe se provodila. Zanimljivo, pokazala je da Hrvati imaju najviše južnoslavenskog gena dok ste vi najizmišaniji u ciloj Europi. Čak imate priko 20% grčkog u sebi, pa turskog itd itd. Uglavnom utvrđeno je da ste nekad bili Hrvati i katolici, otrgnuti od pape i priključeni Bizantu(otud valjda toliko grčkog u vama). Šta bi vi rekli drugima, prodali ste veru za večeru.

djidji

pre 3 godine

Srbi koji zive u centralno juznoj srbiji nikako ne nogu imati isti genom kao srbi dinaridi, srbu u srbiji su mix cincara ,roma.i osmanlija.. Odes npr u Nis i sve ti je jasno kad vidis tamni kosmati gen!

ardi pz

pre 3 godine

Ako mislite da mozete i dalje da vredjate albance kao sirotinju,grdno se varate.Mi na Kosovu samo za ovih 20 godina slobode,vas smo stigli i prestigli.I sa obrazovanjem,i sa kulturom,i sa sportom.Kosovo danas dise punim plucima,a vi i dalje mastajte ko je kakav bio.

Mali

pre 3 godine

Kad ste dosli sa Karpata, ovde je bilo naroda i kuca i crkava i basti. Svetski istoricali su dokazali da su na ovim prostorima ziveli iliri, albanski predaci. Sta vi mislite, da je ova teritorija cekala na vas sa Karpata, da ovde nije bilo nista.

ardi pz

pre 3 godine

Zasto srbi nisu zauzeli teritoriju pokraj mora.Logicno kad bi bili pre albanaca na balkanu,nastanili bi se kraj mora.Ali to je bilo zauzeto sa etnicnim albancima.

Josip

pre 3 godine

Odgovore na ovo pitanje treba tražiti u knjiga iz evolucije. A tamo stoji ovako:

Prvo su bile amebe.
Onda su od ameba nastali Srbi.
Onda su se Srbi podijelili na Brankoviće i Lazareviće.
Potom su od Brankovića nastali ostali narodi svijeta.

Živa istina.

Avganist

pre 3 godine

Ovo moze biti i dijelom tacno. Preduslov je da se genetska istrazivanja stanovnika Balkana urade na vecem broju nego dosadasnja, koja zbog malih brojeva nisu dovoljno pouzdana. Ipak ta skorasnja istrazivanja (iako nepouzdana) pokazuju da Srbi imaju dominantan procenat Ilirskih gena, dok je kod npr. Albanaca taj procenat izuzetno nizak. Ovo upucuje da ce biti interesantnih zakljucaka o porijeklu ljudi na Balkanu, opet samo u smislu razonode. Takodje ce nas i natjerati da prihvatimo cinjenicu da ne postoje "cistokrvne" nacije i narodi, kao i da nismo bolji ili losiji od drugih jer smo odredjene nacije. Samim tim cemo i uspjeti da se najzad malo relaksiramo, te zaboravimo sovinizam i nacionalizam.

Kralj

pre 3 godine

Slavenske Srbe su na Balkanu pobili i raselili Bugari i Mađari u IX i X stoljeću.Druga polovica Srba je preživjela u Češkoj i Njemačkoj.Ovi današnji Srbi su mješavina okolnih naroda s Vlaškom relativnom većinom.

Gjoko

pre 3 godine

Pa kad se u Srbiji tvrdi da makedonski manastiri iz 8-9 veka, a to je 3 veka pre nego shto su srbi krocili ovamo... srpski... neka lupa i ovaj, ako je bal neka je maskembal :D

Nedjo

pre 3 godine

Srpska nacija jeste nastala u 19. veku. Zato se slabo poznajemo i medjusobno ne volimo ako ne i mrzimo. Sumadinac ne moze da vidi ocima Bosanca, Krajisnika ili Crnogorca i obratno. Ovi kad su stigli su 1945. godine gledali na Srbiju kao na ratni plen a ne svoju otadzbinu. Nismo jedini sa tim problemom imaju ga Talijani, pa cak i Nemci i Poljaci.

Rebel

pre 3 godine

Nacija i nacionalizam su tvorevine zapadnog društva i nastale su u 18 veku. So what. Većina današnjih naroda nema veze sa narodima koji su živeli u periodu srednjeh veka a Srbadija kao nacija se pokazala u modernijoj istoriji i ima dosta dobrih stvari koje može povezati sa svojim identitetom, a niko sa sigurnošću ne može tvrditi da li su Nemanjići bili ili nisu Srbi... A Iliri su tako divna kultura da je baš lepo što su povezani sa ovim prostorom pa i sa Srbima danas. Iako su današnji Srbi kao i većina naroda onako bljak xD

cingcongdingdong

pre 3 godine

A i Hrvati su Iranci.
Rek'o Franjo.
(gost, 19. novembar 2020 13:11)

Auu jarane kakve vi komplekse imate od Hrvata, uvijek ih spominjete čak i kad članak nema veze sa njima, e jesu vam pencilin i gotovo mašallah
(Samir, 19. novembar 2020 14:25)
Sta ces brate srbine, volimo sve grane naseg naroda, vas mozda manje alintonje sta je.

Pera Realno

pre 3 godine

Nije ovo ništa. Hrvatska srednjevekovna historija je živi piš. Proguglajte da se pošteno ismejete. Suština je da su postojale samo Srbija južno od Save i Bosna kao samostalne južnoslovenske države, te da se potom oformio i Dubrovnik. Hrvatske nigde nema. Negde u Lici je bilo par vlastelina koji su se u potonjem vremenu odselili u Hrvatsku odnosno prostor između Karlovca i Varaždina. Uvek su bili pod vlašću Ugarske , a u 19. veku im se javlja ideja da svi katolici koji govore srpskim jezikom postanu Hrvati. Dalmatinci južno od Zadra sigurno nisu etnički Hrvati, ali su narod sa izraženom samobitnošću i bez ikakve istorijske veze sa Zagrebom. O Dubrovniku kao posebnom entitetu ne treba trošiti reči. Jedina južnoslovenska država kroz vekove koja sa Hrvatima ima veze samo preko crkve. Slavonija sa Osijekom kao glavnim gradom je u Ugarskoj bila posebna kraljevina i tek posle 1848. počinju u Zagrebu koristiti termin Kraljevina Hrvatska i Slavonija, a kada je ideja okupljanja katolika uzela maha, krajem 19.veka u Zagrebu svoj sabor nazivaju Saborom trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, iako su oni bili deo Mađarske, a Dalmacija deo Austrije.

Mario S

pre 3 godine

povelja bana kulina ...miroslavovo jevanjdjelje , dalimirova hronika ..itd itd ..nigde albanca a sve 12 13 i 14 vek ...pomesao covek loncice ...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nenad, 19. novembar 2020 14:17) #

Kulin ban je bio Hrvat. Da je bio Srbi bio vi vožd.

Slovenac

pre 3 godine

Albanija, Grcka, Makedonija, Hrvatska, Slovenija... Nastale sve u 20om veku.

Nikad pre postajale.

Na ciju štetu?
(ime, 19. novembar 2020 14:07)
Pobro, a da uzmes malo knjigu u ruke ili Google? Pa Hrvati su imali jos 1830-ih nacionalni preporod i Ljudevita Gaja, Jesu li Grci nesta ranije otpoceli svoj krvavi ustanak protiv Turaka da bi se osamostalili? Nema potrebe da se sve generalizuje i trazi neka srpska zrtva. Dalje da ne nabrajam...

Dragan RS

pre 3 godine

Ja stvarno Albance kao narod nikad nisam mrzio, jer su se u dosta manjoj mjeri ogrijesili od nas nego nase druge komsije. Imali su i oni istorijske nepravde gdje smo i mi ucestvovali ali kad pogledam sta lupeta ovaj gospodin s pravom smo ih potcjenjivali krajem 19 i pocetkom 20 vijeka. Zatucan narod bez ikakvih znamenitih licnosti.

Nista ni od svega

pre 3 godine

Bukvalno mi ih je zao.Oni su i dalje ubedjeni da su pobedili Srbiju,da imaju drzavu,da su bitni u svetu i da nekog interesuje sta oni misle ? Drzavu nemaju.Rukovodstvo im je u zatvoru u Hagu.U parlamentu su se danas potukli.I sta da je u pravu ?Sta mu to uopste donosi korist ? Totalno su se pogubili.

TuRbOBOTisHot

pre 3 godine

Srbija je mala zemlja, ali ima odlike velikih zemalja, naroda.Srbija radja velikane. To je bre problem za nase komsije, nazalost za njih koji se zasniva na istorijskim cinjenicama, sacuvanim spisima.Da ih me nabrajemo od Dusanovog carstva pa nadalje npr. Nikole Tesle, Mileve, Pupina...
U srpskim genima je kod za velikane koji su promenili covecanstvo.Mozete vi shiptari, milogorci, i hrvojci da vilenite i prekrajate istoriju na netu.Onu pravu, svetsku, eh da tu ne mozete obrisati. Jasenovac vam lebdi iznad vasih postenih dusa.Uzalud pokisavate da Srbe ubacite u genocidne narode.Srbi su narod slobodarski sa istorijom koju vi ni u mastama ne mozete zamisliti. Slomili smo dva najveca carstva, Osmanlijsko i Austrougarsko...
Sedite si bolje mirni !
Doci ce vreme ako da Bog, da povratimo nasu svetu zemlju !!! Neverovatna je mrznja prema Srbima. Jos bi ste na cilimima leteli i u kucama lozili vatru i istu koristili za rasvetu da vam Srbi nisu...Umesto da nas drzite ko malo vode na dlanu(mozda vam izmislimo jos neku zgodu) vi nas mrzite.Nema veze, Srbi vole Boga i Bog voli Srbe !!!
Zivi bili Srbi mili !!! ;)

Dart Vejder

pre 3 godine

Pa u pravu je ovaj Albanac, mi i jesmo Iliri (i Tribali), ali nije reko da smo mi oduvek bili na ovim prostorima, a Albanci dolaze na ove prostore i spominju se tek u 11 veku, nisu imali kraljeve ni istoriju, ni državu, uzeli su za njihovog heroja Srbina Skenderbega, šta pričati dalje

confused

pre 3 godine

Srpska nacija je nastala 1803.godine kad je Petrit Djokaj uzeo srpsko ime i prezime Petrovic Djordje i resio da se oslobodi turskog zuluma. Tako nekako, davno je bilo, ne secam se vise...

zakljucke prepustam Vama

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

Pronadjite knjigu Ivana Stojanovica "Povijest Dubrovacke Republike", pisane u prvoj deceniji 20.veka... tada ce Vam stvari biti jasnije. Ili, iskopajte negde zvanicni popis Austro-ugarske monarhije iz prve polovine 19.veka. Tada ce Vam sve biti jasno.

stojadin trci uz brdo

pre 3 godine

A vidim po komentarima da vam smeta braćo Srbi!
Da znate kako je nama Crnogorcima sto nam kradete istoriju !
(Crnogorka 🇲🇪🇲🇪, 19. novembar 2020 19:35)

Prevedi nam na srpski, nista te ne razumemo.

Marlone

pre 3 godine

Srbi dominantno imaju najstariju evropsku I haplogrupu, a Albanci africke. Opisi Ilira odgovaraju opisima Srba, a ne Albanci. Kako se srpska nacija mogla formirati u 19. kad se o srpskom rodu uveliko pise prije 19. vijeka.

Saul Goodman

pre 3 godine

Ovu izjavu staviti u knjigu "Trovanje halucinogenim pečurkama, simptomi i lečenje"
Mislim da je izjava nastala na teškim opijatima, tipujem na pečurke, ne verujem da je ovo izjavio na heroinu...

MarijanZg

pre 3 godine

@zakljucke prepustam Vama

Svi ti podaci su iz vremena kad jača srpski pokret. I koji je vrlo brzo nestao jer se Dubrovčani nikad osijećali Srbima. Inače Srbi i Pravoslavci nisu smjeli prespavati unutar zidina, a nisu smjeli ni imati vlastitu crkvu. Prva pravoslavna crkva unutar zidina se pojavila tek 1877.g. Dubrovčani svoj jezik zovu ilirski, slovinski, hrvatski, a baš nikad srpski. Dubrovnik najraniji zemljopisci zovu hrvatskim gradom, nikad srpskim. Srbima se smatrala debela manjina elite, nikad većina, a baš nikad to nije imalo uporišta u narodu niti su Dubrovčani sebe smatrali bliskim Srbima.

Pročitaj malo putopisce koji su posjećivali Dubrovnik i svi ga navode hrvatskim gradom.

Imate sliku Dubrovnika iz 1487. g. autor je njemački hodočasnik i plemić iz Konstanza Conrad Grunenberg (1422-1494).
Crveni natpis na slici pored grba s krunom i lavovima glasi: “Ragusa hobstat in kunglich Croacie” što u prijevodu znači “Dubrovnik je grad u Hrvatskoj Kraljevini”

Solomon

pre 3 godine

Najjadniji u celoj priči su Hrvati i Bošnjaci. Hrvati jer su im Albanci braća po oružju, dok istovremeno već decenijama uče svoju decu da su Iliri i da je cela Dalmacija njihova i Bošnjaci koji su bežeći od srpskih korena poleteli u zagrljaj Albancima koji su za vreme WW-2 na prostoru Sandžaka pokušali asimilaciju Bošnjaka. Napadajući Srbe seku granu na kojoj sede, ali kako to objasniti nekom ko u 21 veku još sedi na grani?

Tito

pre 3 godine

Albanci na Kavkazu nestaju u 10 veku i u isto vreme otprilike pominju se prvi put na Balkanu i jasno je odakle su dovedeni. Procitajte ko nije upucen o Albancima na Kavkazu.
(Nemke, 19. novembar 2020 15:02) Navedi jednu rec albanskog jezika koja je slicno kavkazu i ja ti dajem peticu dok srpski jezik 80% je slican kavkazu. Jel ti jasno sada ko je dosao sa kavkaza?

sima

pre 3 godine

Ovo je vrh ahahahhahahahaha kad god pomislim ne mogu vecu glupost, oni me demantuju ...... nacija bez spomenika kulture vapi za njima pa makar bili i strani .... tuzno ... ne ipak smesno ahahahaaaaa

Hammer

pre 3 godine

Nemanjići i jesu ilirskog porekla, to niko ne spori, jer Iliri su jedno od mnogobrojnih srpskih plemena, a Albanci su ustvari ŠĆipetari, vode poreklo sa Kavkaza i bliski su rođaci sa Čečenima. Prva albanska država je nastala u 20-om veku, tačnije 1912-e godine od kad Albanci i postoje pod tim imenom.

Hammer

pre 3 godine

Nemanjići i jesu ilirskog porekla, to niko ne spori, jer Iliri su jedno od mnogobrojnih srpskih plemena, a Albanci su ustvari ŠĆipetari, vode poreklo sa Kavkaza i bliski su rođaci sa Čečenima. Prva albanska država je nastala u 20-om veku, tačnije 1912-e godine od kad Albanci i postoje pod tim imenom.
(Hammer, 19. novembar 2020 16:03)

Dva pitanja za tebe, ciji je jezik slican kavkazu tj ruskog, srpski ili albanski i ovo drugo je da nam objasnis kakvu uniformu su nosili vojnici na kosovskom boju. pS ovo drugo pitanje je i za ove istoricare koje pametuju ovde.

@(Fornax, 19. novembar 2020 18:05)


Hvala na pitanju.
Autentični Kavkaz nije rusko govorno područje, već čečensko i jermensko, a albanski jezik je sa tim jezicima mnogo sličniji nego srpski jezik, Rusi su tamo stigli tek kasnije i drže pod svoje deo Kavkaza. Što se Kosovskog boja tiče, stvarno se ne bavim time kakve su uniforme imali Turci, to bi ti bolje trebao da znaš; što se Srba pak tiče, udarnu pesnicu srpske vojske je činila teška konjica, dakle vitezovi u oklopima.

Hvala na pažnji.

Zoka "Zbrojovka"

pre 3 godine

@humanista

Ima i Deretić puno knjiga. A u tim knjigama tvrdi da je Drezden bio prestonica srpskog vojvodstva, da su Srbi vladali starim Egiptom, da su Srbi otkrili Ameriku, da su Srbi opismenili celu Evropu još pre Hrista, da su Srbi prvi održali OI, da su Rimljani još pre Hrista osvojili Srpsko carstvo, da je Aleksandar Makedonski bio Srbin itd. Tako da, bolje da prvo pogledamo u svoje dvorište, a da ove Jusufe ignorišemo.

IvanZP

pre 3 godine

Zašto onda turski popis ili takozvani Otomanski defter iz 1455 kaže baš suprotno, on precizno govori koliko je bilo šiptarskih domaćinstava a koliko naših, čak govori o tome koja su najčešća srpska imena Vlk (Vuk) i Bogdan.

nepopravljivi optimista

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

mda, oni ce da nas vaspitaju. Da nas nerviraju, to da, za vaspitanje nekoga je potrebno biti bolji od onog koji je predmet vaspitanja. Bar u oblasti koja je predmet vaspitanja.

restauriranje istorije

pre 3 godine

E da, i onaj albanac sto je kidao krst sa crkve nije hteo da ga srusi vec da ga odsrafi i restaurira ali nije znao da je kontra navoj.

April

pre 3 godine

Albanci su u stvari Čerkezi koji su dovedeni da seku drveće za pravljenje šipova u Veneciji sa naše obale, i otuda im i ime, to je opšte poznato.

Teodora

pre 3 godine

Kada će Albanci prestati da lažu svoj narod ,ko su i odakle su.Sobzirom da je sada njihov cilj da prisvoje Srpske svetinje u stanju su da izmišljaju svašta čak kako sam čula grade 53 pravoslavnih crkava na jugu Albanije da bi povezali kontinuitet sa Srpskim crkvama na Kosovo.Pa pošto međunarodna zajednica odavno izmenila istoriju i piše je kako joj odgovara ,što ne bi to radili i Albanci ,razume se na savet iste te međunarodne organizacije.A još ako im Bajden bude predsednik svi mi nismo ni postojali svi smo Albanci al smo zaboravili Albaski zbog Amnezije.

Logika nigde

pre 3 godine

Braćo Srbi, ne treba padati na provokacije Albanaca, braće im Hrvata i poneku zalutalu ovcu iz Crne Gore.
Cela njihova priča, navodna balkanska "istorija" je prepuna logičkih rupa koje padaju na prvi logički test (mislim pre svega na Hrvate i Albance). Njih je najbolje ismejavati. Ne treba se prepirati sa njima jer oni u blatu najbolje plivaju i cilj im je da nas uvuku u blato. Samo dostojanstveno ali oštro i beskompromisno.
Sačuvaj nas Bože hrvatske i albanske istorije koje napisaše u zadnjih 20 godina. Hrvatski kraljevi, pobednici u svetskim ratovima, antifašisti i najveći narod na Balkanu sa jedne a sa druge strane iliri, kulturološka vertikala i graditelji crkvi na Kosovu.
.ebo te Bog, od ovoga mož' se rikne.

ns boy

pre 3 godine

Tacnije mi smo Tribali ali hvala mu sto potvrdjuje autohtonost Srba na ovim prostorima,Dardanci su naseljavali oblast Kosova,Makedonije sto i jeste Stara Srbija,Dardanci su jako bliski sa Tribalima.Mi Srbi smo Tribali prastanovnici Balkana,u sirem smislu jesmo i Iliri,verovatno i Dardanci.U starim spisima Kneza Lazara nazivaju Despotom Tribala i mi razvijamo zastavu Tribala na Kosovu kao i Karadjordje u 1. Srpskom ustanku,zato mislim da smo tacnije Tribali.Procitajte Prokopija,Herodota.Hvala mu puno sto je priznao istinu,jedino sto ne znam kako zamislja da dokaze da Nemanjici nisu Srbi.Mi od Nemanjica do danas imamo jasan kontinuitet a eto hvala mu za potvrdu da smo prastanovnici Balkana,sto nam se iz nekog razloga spori.

Glasnik insajdera

pre 3 godine

Kakav buzdovan!
Rodjen sam u Prizrenu, crkva u selu odakle mi potiče otac je iz 13-0g veka, ko zna za sela Sredačke župe zna, ko ne zna, ne zna.
Da ne pominjem Dušanov grad pored Prizrena.
Šta bi šiptari drugo radili nego lagali.
Kad nemaš svoje, uzmi tudje. Kao i skenderbega što su ptisvojili.

комша

pre 3 godine

Све је тачно. Ето Немањићи су заправо били Албанци, Цар Душан је заправо био Dusxany. Са овим Албанцима увек неки циркус.

sasa

pre 3 godine

Iako smo nastali u 19 veku što je potpuna i kompletna budalaština(istoričar bi trebao krivično da osgovara zbog fingiranja istorije), stariji smo od vaše nacije koju su stvorili Austro-ugari, u 20 veku, kako bi oslabili Srbiju i sprečili njen izlazak na Jonsko more.

c i t i z e n

pre 3 godine

Погођени сте фалсификовањем (веома дуге и богате) српске историје? Сасвим разумљиво је да доводи у неверицу и избезумљује тврдња да је српска нација настала у 19. веку и све приде. Ипак, немојте да вас изненади ако то постане званична историја благословом албанских ментора. Тек да знате како се Македонци осећају када се говори да је македонска нација настала тек после 2. светског рата. На исти начин - новонасталом тврдњом за потребе Букурештанског споразума из 1913. да су македонске историјске личности и језик бугарски а касније и да је нација настала 1946. Наравно да и Грчка ту много помаже негирањем постојања македонске нације и језика. Овде не мислим на осветничко, ВМРО-овско својатање античке историје.

pera

pre 3 godine

sipci, albanci kako god su nasi ljudi, poturice, poturceni kako hoces, presli u islam. zato ovako i pljuju i otimaju, i preci su im bili izdajice srpskog roda, vere svega tako su ih naucili dedovi takvi su i oni. ali dzaba im sve to, oni za njihova lupetanja nemaju nikakav dokaz, ni cinjenice a mi za nase imamo crkve, svetkovine papire

Sem

pre 3 godine

Albanci su čudo živeli su između antičke Grčke, Rimske imperije, Vizantije, Srbije i ostali nepismeni do 20 veka. Nisu imali svoje pismo do 1908. Zato im ne zamerite oni još uče da pišu.

Dreni

pre 3 godine

Mnogi u kamentarima kazu da vi ste iliri i tribali.
Onda ako ste iliri onda niste slaveni.
A ako niste slaveni onda ste jezik promenili.
A u balkanu samo dva jezika nisu slovenski Albanski i Grcki..
Koji je bio vas od ovih dva ??

humanista

pre 3 godine

Zbog knjige ovog kvazi istoricara ,,Srbi strepe,,E jadan bio nisi ni svestan kakvu si gklupost izvalio, ne racunm tu i knjigu koja ce svetu da ,,otvori oci.
Drtina izlapela.

Jedva čekam

pre 3 godine

Tačno je da je srpska nacija nastala u 19-om veku, ali kad se priča na ovu temu treba dodati i da je albanska nacija nastala u 20-om veku.

Berliner

pre 3 godine

Sve moderne evropske nacije u današnjem smislu te reči su nastale u 19.veku, nakon Francuske revolucije. Pre toga nije postojao pojam nacije kakav znamo danas. Italijani, Nemci, Francuzi, Španci... pa tako i Srbi, svi su nastali od više plemena koja su se stopila u naciju. Tako da ne vidim šta je sporno ovom Albancu, normalno je da su se u Srbe utopili i Sloveni i Iliri i Tračani i Kelti, i mnogi drugi.

xyz

pre 3 godine

Zasto srbi nisu zauzeli teritoriju pokraj mora.Logicno kad bi bili pre albanaca na balkanu,nastanili bi se kraj mora.Ali to je bilo zauzeto sa etnicnim albancima.
(ardi pz, 19. novembar 2020 16:51)

Razlog je što je ta obala do druge polovine 20. veka bila obična močvara, leglo komaraca i svega što uz to ide.

Kralj mača

pre 3 godine

Како год, Немањићи су владали од 12. века, нису били Албанци, а и он сам је признао да су били хришћани. С друге стране, Албанци немају историју пре Скендербега, који је био српског порекла, а државу су први пут добили тек у 20. веку (1912. године), одлуком великих сила, пре свега залагањем Италије. Тако да је ту јасно ко лаже и кривотвори, а ко је био на овим просторима од вајкада. Покушавају да нађу оправдање за Косово, које су масовно насељавали након Другог светског рата, бежећи од немаштине и прогона за време владавине Енвер Хоџе, уз Титову дозволу. И сад нам овако враћају, кад смо их примили и спасили од прогона. Људски, нема шта!

očajno pero

pre 3 godine

Ovoga udarila Korona u mali mozak, jer veliki očigledno ne koristi kao ni koru velikog mozga. Albanci su izmišljena nacija koji su došli iz Arbanasa. Nikada kao Albanci nisu ni postojali sve do drugog svetskog rata.

....

pre 3 godine

Cudo da nije svojatao i Nikolu Teslu.
(Dusan Jevtic, 19. novembar 2020 20:55)

Cekaj malo, biti ce da je Tesla "dardan" , rodjen u izmisljenoj "kraljevini hr". Uostalom, oni su braca, nece se svadjati oko porekla.

Frozen Throne 123

pre 3 godine

Ali zato što albanci (namerno malim slovom) imaju istoriju... pa to ti je! Ne zna se čija istorija je veća, da li albanska ili možda na primer istorija Rima?

Миле

pre 3 godine

Jusuf Budžovi se na srpskom kaže Jovan Deretić. Ljudi na Balkanu nikako da shvate da svaki narod ima megalomanske pseudoistoričare, a ako prihvataš lupetanja koja tvom narodu idu u prilog ne možeš da se ljutiš na nekog Albanca, Bugarina, Makedonca, Hrvata koji to isto rade za svoj narod.

MilanBg

pre 3 godine

Kakve veze ima što je Srbija dobila državu u 19. veku, pa Albanija je dobila državu u 20. veku, bugarska isto u 19 itd. itd. Drugo, poreklo je nebitno i da imamo irilsko-hrišćansko poreklo kakve to ima veze?!? Knez Lazar i nNemanjići sigurno nisu bili albanci. Mogu da pišu šta hoće i da su se albanci borili protiv turaka u kosovskom boju :)). Gluposti neviđene!!

maruza

pre 3 godine

Zar ne primecujete Albanci prisvajaju sve sto je nase ( ajvar, crkve, nase junake, nasu istoriju). To im je i cilj izbrisati sve sto je srpsko. Da ne postojimo vise, to je njihova politika. Ali prevarili su se malo. Dok god u nasim grudima kuca ovo sveto srpsko srce bice i Srbije. I pod turskom vlascu smo bili dugo pa smo preziveli. Tako cemo i sada.

Darvin

pre 3 godine

Jusuf Budžovi(ć) nije citao Kaplana Burovića,Albanca.
Jusufe,prijatelju,sve sto imate,oteli ste.Cak nemate ni svoje ime za Kosovo,nego koristite srpsko.

Car dušan

pre 3 godine

Hahahahahah kad imas stagnaciju i beznadje u svojoj zemlji kad se nema perspektive gde kriminalci su na tronu i drže državu (npr u Albaniji i Kosovu) ovo je hrana za narod :) kvazi istoricar koji usmerava nezadovoljstvo gradjana na drugu državu da slucajno ne budu kivni na svoje vlasti i državu :)

Darko

pre 3 godine

Zasto srbi nisu zauzeli teritoriju pokraj mora.Logicno kad bi bili pre albanaca na balkanu,nastanili bi se kraj mora.Ali to je bilo zauzeto sa etnicnim albancima.
Za tvoju informaciju . Srbi se nisu naselili na moru jer je zemlja do mora neplodna kamen i krs i samo je sirotinja zivela do mora a tamo gde je plodna zemlja tamo su ziveli Srbi na Kosovu i Metohije. Da je bila prednost ziveti na moru u Dalmaciji bi ziveli Nemci a ne Hravati i Srbi

Mrkajlo

pre 3 godine

Слично као ''дукљански'' историчари у Црној Гори - Немањићи су одиста мислили за себе да су Срби, јер није било квалитетних историчара који би им објаснили да су у заблуди.

Gordi

pre 3 godine

Istinu kaže.
Većina evropskih nacija je firmirana u 19. vijeku.
Albanci imaju različit jezik i to im olakšava pratiti svoju istoriju i identitet, a danas i genska istrazivanja (haplogrupe i mth analiza) mnogo pomažu.
Ljudi su se miješali a narodi su nastajali iz raznih različitih etničkih grupa. Samo rijetki narodi su genetski visoko homogeni (nor. Baskijci, bh. Hrvati i nešto manje Dalmatinci, nešto manje Poljaci itd.). Većina nacija su mješavina raznih etničkih grupa, a neke nacije nemaju čak ni dominantnu etničku grupu jer ni jedna sastavna grupa ne prelazi 40%.
Kod identiteta nacije ponekad je teško odrediti po čemu se nacija A razlikuje od nacije B. Npr. Nijemci i Austrijanci imaju premalo različitih elemenata jer isti jezik, ista religija, većinom isti narodni običaji...

Dimi

pre 3 godine

Ovo je delimično istinito, Nemanjići jesu Ilirskog porekla kao i svi ostali Srbi.
Albanci sa druge strane nemaju nikakve krvne veze sa Ilirima.

Ako su ruze, procvetace...

pre 3 godine

@(Tine, 19. novembar 2020 14:40)
Kolko si ti decko ogranicen ko terasa...
Tocak jos niko nije patentirao, zar treba da cekamo zvanicnu potvrdu samoproglasenih institucija da bi ga koristili?
Aj malo citaj vizantijske izvore.
Mislim procitaj, obrazuj se pre nego sto odvalis glupost antologijskih razmera.

prsolik

pre 3 godine

Evo sav sam se nasekirao... Koga briga šta je bilo pre 1000 i više godina.. Bitnije nam je šta će biti sutra. Uradite analizu gena i znaćete ko je šta i nek svako govori šta je i tačka

posmatracica sa strane

pre 3 godine

Ja samo znam da su crnogorci i albanci rodjena braca.. nemaju veze sa nama(Bogu hvala)
(Fijufi, 19. novembar 2020 14:27)

ma da, samo sto rodjena braca obicno lice a ovi ne lice nikako. Kakva glupost. Crnogorci su odlicni frajeri, ovi drugi su najgori frajeri. Statisticki i cisto fizicki gledano. Da ne ulazimo u mentalitet, tu mozda i lice.

Fornax

pre 3 godine

Nemanjići i jesu ilirskog porekla, to niko ne spori, jer Iliri su jedno od mnogobrojnih srpskih plemena, a Albanci su ustvari ŠĆipetari, vode poreklo sa Kavkaza i bliski su rođaci sa Čečenima. Prva albanska država je nastala u 20-om veku, tačnije 1912-e godine od kad Albanci i postoje pod tim imenom.
(Hammer, 19. novembar 2020 16:03)

Dva pitanja za tebe, ciji je jezik slican kavkazu tj ruskog, srpski ili albanski i ovo drugo je da nam objasnis kakvu uniformu su nosili vojnici na kosovskom boju. pS ovo drugo pitanje je i za ove istoricare koje pametuju ovde.

Мина

pre 3 godine

"Дуре" имају и они стручњаке одавно.Разговарају комшије и један каже:Овај наш комшија се хвали,сва му деца школована, један млажњак ,ваљда је то пилот, један новинар , а трећи фаталист-незнам које је то занимање.А ,па млажњак , он вуче црево и пере улице, новинар скупља картоне и старе новине, а фатаљист метлом чисти паркове.

Hammer

pre 3 godine

Veliku reformu tadašnjeg takozvanog srpskog jezika je početkom 19. vijeka sproveo Vuk Karadžić.Tada je Karadžić prosuo bosanski jezik po novonastaloj Srbiji i time potisnuo bugarske dijalekte, naročito po istoku i jugoistoku Srbije. Bosanski jezik je zabranjen dekretom jedne države tj. dekretom okupatorske države Austro-Ugarske Monarhije i to 1907. godine. U samom dekretu piše da se “bosanski jezik ima imenovati u buduće srpsko-hrvatskim’ jezikom”. Taj čin je bio zločin i diskriminacija nad Bosnom, Bosancima i bosanskim jezikom. Ovaj albanski istoričar je izrekao samo istinu, a ona u današnjoj Srbiji najviše zaboli.

@(Boss, 19. novembar 2020 14:41)

Mmm da, da, šteta samo što za to o čemu ti pišeš nisu znali Kotromanići!

15. februar 1333. godine, ban Stefan drugi Kotromanić šalje povelju Dubrovčanima u kojoj piše sledeće:

"...И зато стављам ја господин бан Стефан свој златни печат, да је за веровање, свако да зна и види истину. А о овоме су начињене четири повеље једнаке, две латинске а две српске, а све су печаћене златним печатима. Две су повеље остале код господина бана Стефана, а две повеље су у Дубровнику. А то је писано под градом под Сребрeником..."

Hvala na pažnji.

Milosav

pre 3 godine

sa albancima braca nismo, ali sa vama takodje nemamo veze. Bogu milosnome hvala. Doduse SPC pokusava da srbizuje Crnu Goru, ali vidi, NIKAD VISE 1918!
(poz iz CG, 19. novembar 2020 15:50)

S nama imate i te kako veze, i vi i hrvati i bosanci. To je ustvari ono zbog cega si i napisao kometar, boli vas to sto ste vi u CG Srbi a ovi drugi sto su promenili veru pa bi sad da se dokazuju kao "pravi" hrvati ili bosanci.
Sto se tice albanaca sa njima ste pobratimi, volite se kao i sa hrvatima i svim drugima koji mrze Srbiju iz dna duse.
Znas ti dobro o cemu govorim.

Solomon

pre 3 godine

Crnogorka, sestro Srpkinjo prvo odgovori čijim pismom pišeš jer prvo beše reč a nisam čuo da je iko ikada ustrojio crnogorsko pismo, drugo Nemanjići vode poreklo sa teritorije sadašnje Crne gore vi ih nazivate okupatorima ali zato njihove manastire nazivate svojim? Na kraju Crnogorci su živeli i na Kosovu, gde su sada? To pitanje ste trebali da postavite Albancima pre nego što ste priznali Kosovo.
Pozdrav sestro Srpkinjo!

maxy

pre 3 godine

Gospodin istoričar diplomu prvo da omekša, zatim sebe olakša, pa diplomom da se obriše. On će biti čist, a diploma baš onakva kakva i treba.

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 3 godine

Albanski Deretić (Svuda ima takve "istoričare")
*Držite se zvaničnu istoriju (bez Srbija Global i Damjanovica) i sve biće na svoje mesto sa Albancima koji nemaju pisanu Istoriju tako spekulisaju često.

pero bandera

pre 3 godine

@ (Borat, 19. novembar 2020 15:53)

Čovek ne bi mogao pokvasiti džon on plitkosti vaših misli.

Da nije bilo srpske pravoslavne crkve ti bi danas išao u džamiju, umjesto u kafiće. Da nije bilo crkve ti bi danas govorio i pisao Bog-zna kakvim jezikom. Doduše, ako ti se ne dopada srpska istorija onda sedi i napiši nekakvu novu istoriju koja tebi odgovara. Kao i ovaj gospodin u Prištini.

nidzaaaa

pre 3 godine

U 100 maraka da ce za 50 godina ovo da bude u udzbenicima? Pa pogledajte sad istoriju za osnovce od Nemanjica do bombardovanja. Sto rece komentator ovde, mi se smejemo, a oni lobiraju ovakve gluposti.

Parabellum

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

"Hrvat" koji koristi riječ "vaspitaju"....

SSSS

pre 3 godine

Prvo, albanci nisu Iliri. Drugo, albanci su azijski narod uvežen na ove prostore. Ne pripadaju ni fizički ni mentalno Evropi. Hvala Bogu tehnologija je toliko napredovala da se i to dokazalo DNK testovima naroda. Tačka.

pera

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

Danasnji narodi na Balkanu su milenijumima ziveli u zajednistvu, deleci zajednicki zivotni prostor. Seobe i osvajanja su dovele do mesanja naroda itd. Ali jasna etnicka granica izmedju Hrvata, Bosanca, Crnogorca, Srbina po meni nepostoji. E sada ako vec pricamo o istoriji, postoje svedocanstva i popisi stanovnista iz Dubrovnika koja svedoce da su u Dubrovniku Srbi cinili vecinu stanovnistva... Takodje ne mogu da shvatim da je evidentno broj Srba od Drugog Svetskog rata konstantno u padu na teritoriji danasnje Hrvatske, kako to da se objasni osim kao jasna namera. Takodje su Srbi ali i Albanci odgovorni za maltretiranje Siptara na Kosovu i Metohiji... Hocu da kazem da smo jedni drugima mnogo zla naneli, a Srbi su po meni u celoj situaciji najpravedniji ostali. Ipak nisu Hrvati bili na strani pobednika u Prvom i Drugog Svetskom radu, vec Srbi

х

pre 3 godine

Наравно да су илирског порекла.
Срби су називани Илирима све до 19. вијека.
У бројним њемачким картама стоји Илиро-Срби. То су лако провјерљиве ствари

Zika

pre 3 godine

Pa moguce je da imaju u svojoj lozi i ilirske krvi ,ali Iliri su preci sadasnjih Goranaca a ne arbanasa!Arbanasi su stigli na Balkan u 16 veku kao ponizne sluge Otomana!Oni su iz Male Azije i zbog svoje zle naravi su proterani od Slovena!Kad neko nema svoju on krade žudnju istoriju!Ah da Djordje Kastriot od oca Jovana i majke loze Brankovića je njihov vodja ali nije arbanasa!Jadni li su i oni i ova stara lazovića od "istoricara"sa kioska semenki!

evolucija

pre 3 godine

Odgovore na ovo pitanje treba tražiti u knjiga iz evolucije. A tamo stoji ovako:

Prvo su bile amebe.
Onda su od ameba nastali Srbi.
Onda su se Srbi podijelili na Brankoviće i Lazareviće.
Potom su od Brankovića nastali ostali narodi svijeta.

Živa istina.
(Josip

Nije tačno. Tamo stoji ovako:

Prvo su bili Srbi.
Onda su od Srba nastale amebe
Ostalo je uglavnom tacno.

qwale

pre 3 godine

Bila bi fora da potpuno ignorisemo ovu vest i da pricamo o prirodi recimo u komentarima, ali pošto znam nase ljude, ajde krenite tri četri...

Aleksandar D

pre 3 godine

Valjda je istorija ono sto se stvarno desilo a ne ono sto bi ovaj Siptar voleo da se desilo. Gde su mu dokazi? Nasih istorijskih dokaza i cinjenica ima koliko mu dusa pozeli. Samo jedno Miroslavljevo Jevandjelje moze da zaseni citavu proslost, sadasnjost i buducnost ovog primitivnog kavkaskog plemena koje krade tudju teritoriju a sada bi i istoriju.

Bezbednjak

pre 3 godine

Tako se to radi. Ovde nije suštinsko pitanje da neko prisvaja nase, vladare, crkve, to radi onaj koji nema svoje pa hoće tuđe. Ovde je pitanje zasto mi ćutimo. Zasto mi ne delujemo preventivno. Koliko smo nesposobni po tom pitanju videće se danas i narednih dana. I krenuće ovim redosledom. Jedna ili dve emisije sa vremenskim trajanjem od 5 minuta gde će pozvati onog lika istoričara sa bradicom koji će "istrtljati" nešto tipa albanci su neozbiljni, propaganda itd.i obavezno podvući da smo sišli sa Karpata i osporiti nam pravo na KIM svojim stavom. I to će vam biti naša odbrana od napada na naš kulturni, nacionalni i istorijski identitet. Mi smo nesposobni da zastitimo i ono što je naše.

Lanister

pre 3 godine

psolutno tačno !

Srbija i Srbi postoje zvanično i priznato od berlinskog kongresa 1878.
Pre Srba te iste godine Crnogorci i Crna Gora je zvanično postala samostalna država kao Crna Gora i kao Crnogorska nacija izvedena iz imena svoje države.
Beograda jedini na svetu to osporavaju iz hegemonističkih i okupatorskih motiva i razloga.
Idemo dalje.
Bugaska i Bugari su postali to isto 1878.
Pre toga su bili samo tute.
Turcu i Turska je postala država i kao narod tek 1924 maja meseca.
Albanija i Albanci su postali to 1912.
Dakle pre Turske.
Mnogi o ovome pojma nemaju, ali baš ti koji su duduci za ovu temu, baš oni mnogo vole da o istoj trućaju i haluciniraju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Tine, 19. novembar 2020 14:40) # Link komentara


E ovako izlgeda kada mali Perica priča o istoriji.

Perice, pa nije svet nastao 1878 na Berlinskom kongresu.

To kao prvo.

Kao drugo, nepismeni, ovaj istoričar priča o Srbima kao narodu da su nastali u 19 veku, ne o drzavi. A tek to je idiotizam.

Sad lepo Perice nazad u školu i čitaj o Raškoj, Zeti, zatim Moravskoj Srbiji, pa onda čitaj o Prvom srpkom Ustanku, pa drugom. Znas sve se to desilo pre 1878 i sve su to bile srpske drzave.

bata

pre 3 godine

Pa kako to da se sve vreme zvala Srbija majq mu ... sto ne Albanija...Ilirija ..Dardanija .. na svim istorijskim svetskim mapama stoji upisano Srbija... ali kad nemas svoje, tudje moras da otimas

DEDA CVETKO

pre 3 godine

A vidim po komentarima da vam smeta braćo Srbi!
Da znate kako je nama Crnogorcima sto nam kradete istoriju !
(Crnogorka 🇲🇪🇲🇪, 19. novembar 2020 19:35)

--

Ako je suditi po duzini istorije, to je bila najmanja kradja u istoriji.

Darko

pre 3 godine

Sveti Sava vikao sa džamije a car Lazar je bio Hrebeljanovići i na ikonama je prikazan sa onom kapicomm i ja sam jednom to video kada je komša pekao dunju.

Куп је битан

pre 3 godine

За овакве ставове делимично су криви и српски историчари. Пре свега они који су подржавали и подржавају измишљену причу о некаквом досељавању Словена на Балкан. Никаквих доказа о масовном досељавању Срба нема. Друга лаж у коју и даље верују наши "критички" историчари је теза о илирском пореклу албанских племена. А трећа лаж је веровање у постојање некаквих богумила.

nenad

pre 3 godine

povelja bana kulina ...miroslavovo jevanjdjelje , dalimirova hronika ..itd itd ..nigde albanca a sve 12 13 i 14 vek ...pomesao covek loncice ...

Q

pre 3 godine

Tacno. Dobar deo Srba je albanskog porekla. Kastratovic je od Kastratia. Djokovic od Djogaja. Karadjordje takodje.

Prosečan srpski dvanaestogodišnjak je iste visine ko odrastao Albanac,da ne govorim o crtama lica i fizionomiji. Albanci i Čečeni braća po izgledu. Prosečni Albanac je niži i od prosečne Srpkinje.

ban Kulin

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.


(Branko, 19. novembar 2020 15:53)



Nismo mi Rašani, mi smo Srbi, Rašani su geografski pojam, uglavnom...
Gospodine austro-HUNgarine, na isti način, kao što danas ovi Albanci svojataju sve što je srpsko, ste i vi svojevremeno posvojatali i Dalmaciju i Dubrovnik i književnost i jezik Vuka Karadžića od nas Srba, samo je to bilo poodavna u odnosu na ovaj najnoviji imperijalistički projekat zvani Albanci i Albanija, ali to ni najmanje ne znači da ste i vi, baš kao i oni, veštački produkti stranih nam okupatora, jedina razlika među vama je što ste vi nastali od austrougarskog katoličkog okupatora, a oni od otomanskog muslimanskog okupatora.

.apk

pre 3 godine

@branko
Mi vama Hrvatima nikada ništa nismo negirali. Vas su vaši popisi stanovništva (sa početka 20. veka) i pravoslavni hramovi sami negirali.

Nepoznati junak

pre 3 godine

Srbi nemaju istoriju ali vladali od 1166 godine e pa kolega Aljbanac na uči se kako se to radi. Ako pričaš o modernim nacionalnim drzavama pa onda su sve mlade,Nemačka nije bila jedna zemlja u 18veku nego oko 60 kraljevina.
A gde je albanska istorija,spomenici itd?
Šta Nemanjić je bio illir bez slovenske krvi.
Ali Ilir i današnji Albanac je velika razlika pošto su se ljudi mešali više hiljada godina kolega. Ali vaša priča možete da prevedete na sve jezike jer priča bez jakih dokaza je samo PRICA.
Pokažite dokaze i istoričari u drugim zemljama trebaju onda da naprave objektivan naučni rad jel imate dokaze?
Ako je ovaj pravi istoričar onda je gori od čoveka koji je kupio diplomu jer istoričar treba da zna sve.

Milan

pre 3 godine

Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Makedonci, veći deo bugarske i jeste ilirsko-tračkog porekla, to sudokazala i genetska istraživanja. Jedini koji nemaju nikakve veze sa ilirima su albanci.
Naravno, makog porekla bio, čovek treba da ima zagarantovana ljudska prava, ali ovo svojatanje srpske istorije je smešno

ban Kulin

pre 3 godine

povelja bana kulina ...miroslavovo jevanjdjelje , dalimirova hronika ..itd itd ..nigde albanca a sve 12 13 i 14 vek ...pomesao covek loncice ...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nenad, 19. novembar 2020 14:17) #

Kulin ban je bio Hrvat. Da je bio Srbi bio vi vožd.


(Mario S, 19. novembar 2020 15:30)



Ban Kulin je bio Srbenda, sestra mu je bila udata za rođenog brata Stefana Nemanje, za Miroslava, Srbina, pisao je ćirilicom, pisar mu se zvao Ratoje, povelja mu je napisana na Jovandan 28. avgusta, katolici Jovandan obeležavaju 11. septembra, ajde pali.

Din

pre 3 godine

Priča ode neko o analizi gena da se utvrdi. E pa Srbi to vam nikako ne bi odgovaralo, jer razbija sve vaše mitove. Nazad 7-8g je napravljena analiza gena na razini Eu i na priko 80 sveučilišta diljem Europe se provodila. Zanimljivo, pokazala je da Hrvati imaju najviše južnoslavenskog gena dok ste vi najizmišaniji u ciloj Europi. Čak imate priko 20% grčkog u sebi, pa turskog itd itd. Uglavnom utvrđeno je da ste nekad bili Hrvati i katolici, otrgnuti od pape i priključeni Bizantu(otud valjda toliko grčkog u vama). Šta bi vi rekli drugima, prodali ste veru za večeru.
(GogoSt, 19. novembar 2020 19:27)

Analizom gena je utvrdjeno da je neko bio katolik kazes? 3 bambija.

legolas

pre 3 godine

Pračovek je Albanac iz Male Azije, otišao nakon par vekova do Srednje Azije,naselio se, nakon nekoliko kolena potomci su preko Karpata naselili Evropu, svideo im se Balkan pa su pozbali i ostale,koji subse raštkali po kontinentu.
Tu,na tlu Balkana nastaje najsavremenija civilizacija, koja se uspešno brani od varvare i njihove najezde.
Kasnije u Srednjem veku, taj moderni Albanac nekako sklapa ogromnu fregatu, doplovivši do suprotne strane sveta otkriva novi kontinent.
Tako da smo svi na svetu, a Kinezi i Indijci posebno, njihovi potomci.
Hvala vam predobri Albanci na postojanju čitave civilizacije i čovečanstva uopšte.

Vladimir

pre 3 godine

Istanbul, Turska, Arhiv Istorijskog muzeja Turske.
Popis iz 16-og veka, Otomanska Imperija, na tetitoriji današnjeg KiM 4 (ČETIRI) albanske porodice.
Toliko o ovom istoričaru, Srbinu albanskog porekla.

Dušan Miami

pre 3 godine

Pa danas valjda postoji analiza gena ako ništa drugo pre vremenske mašine ne može da opovrgne razne mahinacije vatikansko gušterske urote.

Srdja Zlopogledja

pre 3 godine

Pogledajte samo najjuzniji deo Albanije na nekoj od mapa, uvelicajte na nivo da se vide imena sela, reka, planina, manastira, itd, pa objasnite sta znace ta imena na albanskom.

Samo jug je dovoljno kao ,,najudaljeniji" deo od Srbije, npr 25km sa 25km.

Nemke

pre 3 godine

Albanci na Kavkazu nestaju u 10 veku i u isto vreme otprilike pominju se prvi put na Balkanu i jasno je odakle su dovedeni. Procitajte ko nije upucen o Albancima na Kavkazu.

nepopravljivi optimista

pre 3 godine

Tacno. Dobar deo Srba je albanskog porekla. Kastratovic je od Kastratia. Djokovic od Djogaja. Karadjordje takodje.
(Bjgjbn, 19. novembar 2020 14:38)

Kastratović je od Kastriota, tj Skenderbega koji je isto tako bio Srbin. To Kastratovići znaju, kao sto znaju da su Srbi, odnosno Crnogorci srpskog porekla. Svi iz Crne Gore odlicno znaju svoje poreklo, da su albanskog porekla isto bi tako to znali i ne bi se toga stideli.

Gorila

pre 3 godine

Enciklopedija Britanica pise da su Albanci nastali u 11. veku, da je Kosovo bilo srpsko pre otomanske okupacije, tek nakon koje su se Albanci doselili na Kosovo.

andreas kisser

pre 3 godine

procitah par komentara nasumicno. tragedija, ne zna se ko je gori! mislim na komentare, ovog albanskog deretica necu ni da komentarisem! znaci skupila se cela ex-yu i ne zna se ko vise lupeta. a da im das svima test iz istorije za 6. razred osnovne, mozda bi tek svaki 25. zasluzio dvojku. i posle se kao (mi pravi istoricari) mucimo da prodremo u sustinske razloge neuspeha jugoslavije kao drzave, definisemo identitetske i nacionalne probleme, itd. dovoljno je samo pogledati ove komentare i svaka dalja analiza je bespotrebna.

Mare

pre 3 godine

Pa ko izgradi sve one manastire? ko ispisa povelje na crkvenoslovenskom? Od kad su Nemnnja, Stefan, Pavle, Lazar, ilirska imena?

Da nema nikakvih tragova pa da covek i posumnja mozda je ovaj istoričar u pravu. Ali toliko materijalnih dokaza, što u vidu Crkva, manastira, utvrdjenja, što u vidu pisanih tragova, zatim orudja, raznih novčića sa likovima srpskih vladara.

Samo budala moze da misli da ovaj istoricar prica istinu.

miljan

pre 3 godine

Tačno je da albanci imaju svoju istoriju. svako slovenizovano pleme arbanasa u crnoj gori imma teoriju o porijeklu od nemanjića. tu počinje njihovo porijeklo. I klimenti u bjelopavliće i vasojevići i kuči...

Albanija nastaje iz države arban koju osniva napolitanac od vlaških zajednica u današnjoj albnaiji. postoji viša kasta evropska i niža vlaška koja broji većinu stanovnika. Naziv albanija su dobili po Škotskoj koja se izvorno naziva kraljevina albanija i škotski knez je knez albnaije u tituli, prvi svetac britanaca je svet alban... ako neko nema identitet, poznat je po incestu, nema istoriju koja nije srpska, grčka, italijanska, vaška... onda tu nastaje problem.

Nemanjić je visok preko 2 metra po hronikama vizantije, nemanjić je plavokos čovjek i fizički jak, dolazi iz dalmacije najstarijim porijeklom sa područja nekadašnje paganije koja se smatra prvom srpskom državom. Jesu li to bili sloveni ili goti germani to je jedino pitanje z anas jer mmi Srbi imamo pola germanske i pola slovenske krvi. takođe imamo i nešto vlaškei keltske krvi ali oni nisu dominantni sa ove dvije koje se inače sreću kod evropskih slovena i posebno ukrainaca.

Ne treba zaboravit da je Ilir pokoren i uništen, da je Ilirikum provincija Rima, gdje su narodi nadbrojani doseljenicima, autohtono stanovništvo uništeno u ratu ili porobljeno. Nikakvih slovena i germana tu nije bilo kao robova ili građana, sem kao osvajača u 5 i 6 vijek.

kraj priče.

narod bez istorije

pre 3 godine

Čovek hoće da kaže da Srbi imaju ilirskih\tračanskih gena i da je srpska nacija formirana od raznih grupa naroda što je tačno, ali to je slučaj sa većinom balkanskih naroda pa i Albancima.
Ali ujedno to je minorno u odnosu na nacion (srpstvo,sroska nacija vera i kultura,ideologija)
A to Albanci nemaju, oni su narod ovčarskog porekla, njihova nacija se formirala oko plemena koja su se bavila ovčarstvom i stočarstvom. I tu je ta razlika. I zato je genotip nebitan i minoran u odnosu na nacion. Dakle Nemanjići imaju balkansko genetsko poreklo ali nisu Albanci nego Srbi.

Iva

pre 3 godine

Mislim da nema potrebe za toliko reagovanja, ovakvi "stručnjaci" su se namnožili poslednjih godina širom Balkana. Kao što je prof. Radić napisao, istoričar govori za one koji žele da znaju, a pseudoistoričar za one koji žele da veruju.

Solomon

pre 3 godine

Boss gramatiku bosanskog jezika i uvođenje u škole sprovela je Austrougarska 1890, odluku o ukidanju bosanskog jezika doneli su predstavnici Bosanske elite koji su glasali za ukidanje jezika zarad agrarne reforme i dobijanja što više zemlje, Austrougarska je to samo prihvatila. Srbi koji su već tada dizali bune po Bosni su već bili neprijatelji Austrougarske i nisu imali nikakv uticaj na to. Prodali ste izmišljen jezik za njive i sada od sramote krivite Srbe i Hrvate.

Aleksa78

pre 3 godine

Evo plašim se što je prevedena na engleski. Sav se tresem. Zivim na zapadu 20 god. Apsolutno nikog ne zanima šta se dešava na balkanu. Nit šta znaju, nit će se potruditi da saznaju. Može sto knjiga na albanskom ili srpskom da izadje, ne menja ništa. Političari imaju ionako svoj stav, dok običnog čoveka ne dotiče ta tema.

daaa

pre 3 godine

Ne znam da li cete mi objaviti komentar, ali ovo je apsolutno istina. Ali zasto je istina, pa zato kad se odreknete zemlje iz koje ste nastali i u kojoj su vam koreni, odakle vam potice prva dinastija i osnivac dinastije i kad drugi narod istu tu zemlju preuzme onda kroz 100,200 godina vasi koreni se gube polako. Zato i jeste Kosovo bitno, ne zbog danas vec zbog buducnosti. To vam je kao kad prodate dedovinu i kazete e sad kupujem stan u BG sad cu biti bogat necu biti podstanar, vi i vas sin cete znati odakle ste i ko ste, ali vasi unuci i praunuci nece, jer nikad nece otici na to ognjiste. Tako isto Arapi Egipcani svojataju i piramide i ceo Egipat, a ustvari su Kopti pravoslavci legitimni naslednici faraona, dok ih Arapi nisu porobili. A to malo ljudi zna, kao sto nece znati za 100 godina ciji su manastiri i istorija na Kosovu,

Kobra

pre 3 godine

Ne čoveče, pobrkao si albanska nacija je formirana u 19. veku, a u SANU postoji Nemačko-Srpski rečnik iz 18. veka gde piše Deutsch-Ilyrisch. Znači tačno je da su nemanjići Ilirskog porekla jer su Srbe Germani zvali Iliri, a sami sebe nismo nikad tako zvali. Kao što je slučaj inače u svetu, Grci sebe ne zovu Grci nego Heleni... itd...

seljadin

pre 3 godine

U srednjem veku je postojala Raška, Zeta i Bosna, u sve 3 države su živeli Srbi, pa tako i Tvrtko spominje da je Srbskijeh praroditelja sin. Albanac verovatno na to misli, Srbija nije postojala, ali je postojao srpski narod, baš kao što i Nemci nisu postojali, ali je postojala Pruska, Bavarska, Halštatski gradovi, a kad su se ujedinili bili su samo Nemci.
Veoma je lako to potvrditi, postoje naši stari spomenici zvani Stećci, sa imenima i prezimenima koji se poklapaju sa Srbima, a ne sa Izetbegovićevim sledbenicima.

djura

pre 3 godine

godina 2021. a covecanstvo se i dalje deli nekim izmisljenim granicama, teritorijama, religijama pa cak se jos i ubijaju zbog toga, darvin je bio u krivu, evolucija ne postoji, ljudi su napravljeni da budu glupi

miki

pre 3 godine

Otkud da Murat i Bajazit udare na vas bracu Albance 1389? Mozda smo mi falsifikovali istoriju, ali barem nisu vasa braca Turci. Pretpostavljam da bi se ovaj Jusuf "Ilir" inace po poreklu, izgubio i u malo vecoj beogradskoj biblioteci, a kamoli da mu neko u Istanbulu dopusti da malo istrazuje na tu temu.

max

pre 3 godine

Nemanjici nit su bili Iliri nit su bili Sloveni. Svaka kraljica je bila ili Italijanka ili Francuskinja ili Bugarka ili Grkinja. Na kraju je neki Car Uros bio sve i svasta. Ako je hteo da kaze da je tamo neki Nemanjin deda bio Ilir, to ne znam, mozda, ali znamo da nije pricao Ilirski ili Albanski vec Slovenski. Po opredeljenju su bili Srbi. Ako je rec samo o dalekom Ilirskom poreklu onda ok, mozda moze biti. To niko ziv ne zna od kojih potice pre 2000 godina.

Mare

pre 3 godine

Veliku reformu tadašnjeg takozvanog srpskog jezika je početkom 19. vijeka sproveo Vuk Karadžić.Tada je Karadžić prosuo bosanski jezik po novonastaloj Srbiji i time potisnuo bugarske dijalekte, naročito po istoku i jugoistoku Srbije. Bosanski jezik je zabranjen dekretom jedne države tj. dekretom okupatorske države Austro-Ugarske Monarhije i to 1907. godine. U samom dekretu piše da se “bosanski jezik ima imenovati u buduće srpsko-hrvatskim’ jezikom”. Taj čin je bio zločin i diskriminacija nad Bosnom, Bosancima i bosanskim jezikom. Ovaj albanski istoričar je izrekao samo istinu, a ona u današnjoj Srbiji najviše zaboli.
(Boss, 19. novembar 2020 14:41)

Vuk Karadzic je sproveo reformu srpskoj jezika, uzimajući kao osnovu srpski jezik istočnohercegovačkog dijaletka, ijeakvskog narečja. Takodje, azbuka Vukova Karadzica je reformisana azbuka Save Mrkalja.

Ovo se uči u osnovnoj školi i svako ko je pismen ovo zna.

A tvoju priču o ukidanju bosanskog jezika mozes da prodas nekome ko nema ni osnovnu školu.

Bezmozgaš

pre 3 godine

Ovaj albanski istoričar je izrekao samo istinu, a ona u današnjoj Srbiji najviše zaboli.
(Boss, 19. novembar 2020 14:41)

Ajde lepo navedi jednu "laz" i potkrepi to....tisina!!!!!!

Andrej

pre 3 godine

Ja samo znam da su crnogorci i albanci rodjena braca.. nemaju veze sa nama(Bogu hvala)
(Fijufi, 19. novembar 2020 14:27)

Tacno tako , cak i nasi istoricari kazu da su crnogorci rodjena braca sa albancima , a srbi sa hrvatima , meni kad je to u sredjoj rekao profesor istorije , ja mu nisam verovao , a sad kako vreme prolazi pocinjem da verujem...

cingcongdingdong

pre 3 godine

Veliku reformu tadašnjeg takozvanog srpskog jezika je početkom 19. vijeka sproveo Vuk Karadžić.Tada je Karadžić prosuo bosanski jezik po novonastaloj Srbiji i time potisnuo bugarske dijalekte, naročito po istoku i jugoistoku Srbije. Bosanski jezik je zabranjen dekretom jedne države tj. dekretom okupatorske države Austro-Ugarske Monarhije i to 1907. godine. U samom dekretu piše da se “bosanski jezik ima imenovati u buduće srpsko-hrvatskim’ jezikom”. Taj čin je bio zločin i diskriminacija nad Bosnom, Bosancima i bosanskim jezikom. Ovaj albanski istoričar je izrekao samo istinu, a ona u današnjoj Srbiji najviše zaboli.
(Boss, 19. novembar 2020 14:41)
Dragi susjed, da nije bilo Tita u Bih bi bila dva naroda , hrvat katolici i srbi pravoslavci i muhamedanci.

Sava

pre 3 godine

Teuta je bila kraljica Ilira, Albanci nisu Iliri kod Albanaca nikada žena ne bi mogla da bude kraljica zna se i dan danas kako oni tretiraju žene.

Nemanja92

pre 3 godine

Хоће ли више неко од наших да реагује?Или ћемо и даље бити пасивни и у најбољем случају само исмејавати ове глупости док нам се историја краде и преправља пред нашим очима. Не заборавите "100 пута изговорена лаж постаје истина".
Има ли уопште Срба у том министарству културе и САНУ да предузме неке конкретне потезе у вези ових лажи на уштрб наше историје? Зацрвене ли се некад?

nisam istoričar

pre 3 godine

А сад мало историјских чињеница:
1. Немањићи нису албанског порекла.
2. Модерна национална држава Албанија настала је 1912. након пораза Османлија у Балканским ратовима ( каква иронија, ко ли вас је у ствари створио... )

nole

pre 3 godine

Isto kao sto je Milos Obilic Albanac tako su i Nemanjici Albanci, hteo je da kaze obrnuto, da su oni izmisljena nacija i da su ustvari Srbi. Sve u svemu svadjamo se za svaku stvar dok nsm zapad dere kozu vekovima

Pandeli

pre 3 godine

“Srbija je uplašena jer je moja knjiga prevedena na engleski jezik”- Brt engleski, koje dostignuce...zamisli taj uzas i jezu u nasim redovima kad savladas prekidac za struju i sapun u dozatorima.

Komša

pre 3 godine

Ovaj nije ni bezobrazan, ni glup a ni obrazovan. Ali je drogiran 100%
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mija, 19. novembar 2020 13:11)

Nejeo se ajvara.
I to onog falš - pravila mu ona pevaljka.

dragaN

pre 3 godine

Znači tačno je da su nemanjići Ilirskog porekla jer su Srbe Germani zvali Iliri, a sami sebe nismo nikad tako zvali. Kao što je slučaj inače u svetu, Grci sebe ne zovu Grci nego Heleni... itd...
(Kobra, 19. novembar 2020 14:05)

Udjoh da procitam komentare jer sam upravo ocekivao da ce ovde biti gomila patriota i vrhunskih istoricara, a da niko nece znati da kaze ovo sto si ti rekao - da Nemanjici ustvari jesu Iliri, a iliri to smo mi Srbi (odnosno, danas i ostali slovenski narodi na Balkanu). Zato Albanci i mogu da rade to sto rade, jer je Srbima ispran mozak sa doseljavanjem Slovena. Ima jedna epizoda cirilice kod Marica, gosti Seselj i Zukorlic. I dok Zukorlic prica sve vreme o Bosnjacima kao potomcima starosedeoca Balkana, odnosno Ilira, Seselj se ubi objasnjavajuci kako su Srbi na Balkan dosli u 7 veku. Sami smo sebi neprijatelji.

ja

pre 3 godine

Sta bi bilo da nemamo sve one manastire. Da ne postoji Hilandar i Sveta Gora. Kako bi tek onda koje kakvi indijanci lupetali. Zato i jeste Srbija i srpski narod uništen za vreme komunizma. Kako ekonomski tako jos vise fizičkim nestajanjem. Samo pogledajte potpise stanovništva u Srbiji, Bosni, Hrvatskoj pa i na Kosovu.

Kraljevina Jugoslavija (SHS)

pre 3 godine

Sve srpske kraljevine su bile multietnicke po svojoj prirodi. Nacionalnizam je veštačka tekovina 19 veka, teorija koja nas je skupo koštala.

Djoka

pre 3 godine

Ovo je super. Imamo novu braću od koje smo nastali i koji voršipuju Nemanjiće!!! To je fenomenalno, ne dešava se svaki dan! Susret sa Šiptarem Prastvoriteljem... treba ovaj dan obeležiti kada se Budžoviju javilo kao Prosvećenje šiptarskonemanjićko.

Zoran Knezevic

pre 3 godine

Ko ih ne zna skupo bi ih platio. A mi Srbi, nemamo pojma sa čime imamo posla. O neverovatnim divljacima smo, čitav poslednji vek, ispredali priče o njihovom poštenju, o njihovoj hrabrosti, samo sa ciljem da ih približimo civilizovanom svetu i od njih stvorimo sunarodnike sa kojima se može živeti u miru i koegzistenciji. O njima smo stvarali lažni "folklor", pokušavajući da pripitomimo divljake. Kako su nam vratili? Pa tako što su nas terorisali, silovali, ubijali i proterivali. Albanci su narod o kome ne postoje nikakvi arheološki ni pisani tragovi, ali, oni plediraju da su najstariji narod na planeti i da svi vode poreklo od njih. Ubedili su sebe da su potomci Ilira i jedini autohtoni narod na ovoj teritoriji a da su svi ostali došli posle njih. Kada pripadnik jednog naroda, čija državnost počinje 1912 godine, priča o svojoj viševekovnoj prošlosti, to najviše govori sa kakvim čoporom imamo posla.

milan

pre 3 godine

Koga to Turci preteraše za vreme velike seobe Srba sa Kosova. Arsenije Čarnojević sa stotinama hiljada albanaca proteran u tadašnju austougarsku. Logično sve.

Pera Realno

pre 3 godine

Jedini njegov problem je što nigde nema istorijskog traga da potkrepi ove njegove tvrdnje. Nema ni službenih ni religijskih zapisa na albanskom ili ilirskom ni na nekoj crkvi niti na nekom groblju. Na suprot tome tragova Srba i srpske vlastele ima svuda i nakon svih ovih vekova.

Darko

pre 3 godine

Sreća njihova što im je Srbija za vratom i što nama ne daju da izbijemo na more, tako su i nastali, veštački od velikih sila. Tako i danas opstaju i pokušavaju da se prošire, podrškom velikih sila. Inače, ovo im je najbolji period, bolji od ovoga neće imati. Ono što im sledi je suočavanje sa surovom istinom - a to je da su neobrazovani, nepismeni i zaostali još gore od nas. Istorija nas je naučila da takvi narodi nestaju samo je pitanje vremena. Nemaju više ni onaj jedini adut koji su imali, a to je prirodni priraštaj. Nestaju kao narod i to brže od nas. Kod njih je totalni egzodus. Pitanje je vremena kada će se krviti među sobom.

sremac

pre 3 godine

U potpunosti je u pravu i mislim da bi onda trebali u Prištini i Tirani, podići velike spomenike svim Nemanjićima i da svi Albanci slave slavu svetoga Savu.

Shok

pre 3 godine

100x ponovljena laz postaje istina. Srpska drzava mora strogo da reaguje i da se na svetskom nivou urgira. Zamislite samo kako bi jevreji ili grci reagovali da im neko prisvaja i krade istoriju. Grcka je vec odlicno postupila sa slicnim problemom.

shadow

pre 3 godine

gospodine ako ste zaista istoricar ove gluposti koje iznosite i pisete u obrazovnim krugovima imaju svoju tezinu. trebalo bi da razmislite malo pre pisanja ovakvih gluposti koje citaju i svetski istoricari i verovatno su zgranuti kolicinom gluposti koje ste napisali.

hun gari

pre 3 godine

“Prvo, albanci nisu Iliri. Drugo, albanci su azijski narod uvežen na ove prostore. Ne pripadaju ni fizički ni mentalno Evropi. Hvala Bogu tehnologija je toliko napredovala da se i to dokazalo DNK testovima naroda. Tačka.”
(SSSS, 19. novembar 2020 13:58)

@ SSSS
Nemam mnogo znanja o Albancima ali nedavno sam gledao rezultate onih istraživanja o haplogrupi (ima sve na vebu koga interesuje) za evropske narode i lepo se vidi “haplo” struktura po evropskim državama. Tačno se vidi da Zapadna Evropa ima značajne sličnosti, npr. Portugalija, Španija, Francuska, Irska, V. Britanija, zatim nešto manje Italija, Nemačka, Švajcarska, Austrija ali svi oni imaju mnogo zajedničkog, zatim ide Istoćna Evropa koja ima svoje sličnosti nor,. Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Ukrajina, Bela Rusija, Rusija, pa onda grupa nordijskih naroda, pa grupa balkanskih naroda ali od tih balkanskih naroda razlikuju se Albanci, Grci i Turci i ta tri naroda imaju veoma slično poreklo po haplogrupi (nije jedna grupa u pitanju nego više haplogrupa ali struktura nacije je veoma slična). Po onom sta sam video ispada da su Grci, Albanci i Turci praktično isti narod ili bolje rečeno narod istog porekla iz više erničkih grupa. Kod Turaka i Izraelaca dominantna je grupa J2, pa po tome ispada da su današnji Izraelci u dobroj meri turskog porekla. Mene to uopšte ne ćudi jer su neke etničke grupe pre hiljadu dve godina bile veoma male pa su se utopile u veće etničke grupe.

Jugosloven

pre 3 godine

Naravno da su Nemanjici kao i svi ostali stanovnici bivse SFRJ uz Bugarsku Iliri...svi osim Albanaca..Albanci su doseljenici sa severa Afrike...To je upisano u istoriji i lako proverljivo...Samo sto su nas Aistrougari nalagali da smo mi doseljenici iz Rusije ili sta ti ja znam,samo za rad da dokazu da nama ne pripada ovahj teritoriji na kojem smo se rodili i razvili kao narodI...pocev od Vinacnsake kultutre prko Medolona i Dorstena..i td..,.i td...nas su iskljucivo STRANE OKUPACIJE razdvajale i od nas pravili OVCE..A zna se gde je KLICA civilizacije...Vinca...sa cirilicom...

ultra

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

Dubrovnik je u 19. veku imao konzulat u Zagrebu, do Jugoslavije nije bio u sastavu Hrvatske, najvece naseljavanje Hrvata u Dubrovnik se desilo izmedju dva Svetska rata tada ste vec bili u zajednickoj drzavi, o cemu ti pises susjed? Sta ste vi zasluzili 1945, o tome ne bi trebalo pricati.

iva

pre 3 godine

Pa to je opste poznato... I Vuk Karadzic je bio Albanac, koji je reformisao albansko pismo. I ja ovo pisem na albanskom jeziku a vi me razumete jer citate albanski, i mi smo svi Albanci... Zasto onda da Kosovo bude nezavisno kad je isto kao i ostatak albanske Srbije?

pomorac

pre 3 godine

Pa sve nacije, a tako i srpska, su i nastale u 19. i prvoj polovini 20. veka..Taj termin je poznat tek od posle francuske revolucije. Narod je drugi pojam, i nije vezan za postojanje države. Srbi kao narod se pominju još od srednjeg veka, skoro 1000 godina.

čitalac

pre 3 godine

tako će na kraju i biti, još je milošević govorio istina će pobedti, za to vreme se pokazalo da će pobediti onaj koji bolje lobira, za one koji ne znaju šta to znači to znači legalno potkupljuje u hodniku sa kešom

dragan

pre 3 godine

Iliri kao etnikum ne postoje već 2000 godina. Prvo su ih asimilirali Rimljani a sve njih zajedno skupa sa Avarima na kraju nadolazeća Slavenska plemena. Današnje nacije Hrvati,Srbi,Bosanci,Crnogorci imaju autohtonog iliro-tračanskog gena više nego Albanci na Kosovu i Albaniji zajedno što i potvrđuju znanstvene studije. S druge strane Albanci posebice na Kosovu do 90-ih godina 20st. se nisu znali niti potpisati a kamoli da danas imaju objektivne i argumentirane povjesničare.

Ivan

pre 3 godine

Albanci nikako ne mogu biti autotohni narod na Balkanu. Albanci su rastom među najnizim narodima u Evropi, prosek nesta preko 170cm.To uopste nije specifično za balkanske dinarske narode. Svi narodi u okruzenju spadaju u najvisočije u Evropi Crnogorci, Bosanci i Hecegovci, Srbi, Hrvati jedino Albanci drastično odstupaju. Jasno je da su uvezeni na Balkan, neko kaze da su kurdskog porekla, neko kaze čečenskog i da su ih Turci doveli u 16 veku da čuvaju stoku.

Johan Sebel

pre 3 godine

Prestizna Albanska katedra za Istoriju. Profesori poceli istorijom da se bave u 21 veku pa cak i da prevode na Engleski jezik!
Radove objavljuju na prestiznim Kosovski televizijama.
Evo ovom izjavom je "opovrgao" sve Vatikanske spise o istoriji srba, a tek koliki broj zapadnih istoricara sada mora da vrate svoje doktorske titule koje su stekli na temama istorija srba i balkana!

Murat

pre 3 godine

Znači i ludi Turci, onolika imperija, ustvari nisu imali pojma sa kim se bore na Marici, Kosovu, Pločniku...?? Daj javite i njima da izmene svoju istoriju, red je.

Aleksandar

pre 3 godine

Danas svako može da piše šta mu padne napamet, ali uzmimo u obzir samo naše srpske svetinje i sve će nam biti jasno. taj osećaj kad mi Srbi u njima boravimo, pravoslavna vera ustoličena od sv Save pa do danas, kako im se divimo, osećaj da je to deo nas i natpisi koji su najsličniji našem sadašnjem jeziku. I upravo taj odnos nam je dokaz koliko je stara naša istorija. Svi ostali, Hrvati, Šiptari, Albanici su kroz istoriju pokazali odnos prema njima i ne mogu nikad biti deo te tradicije i istorije, čak dobar deo njih i nema direktnu vezu sa svojom davnom istorijom (samo mašta i priča).

ne trebaju nama neki kvazi istoričari da pričaju priče, osećamo mi to u srcu! a pošto oni taj osećaj nemaju, ne mogu ni da razumeju.

žao mi je!

Ironija

pre 3 godine

Ovde neko pomene srpske istoricare da odgovore?Ljudi pa kod nas se kao istoricari vode i Nikola Samardžić i ona Dubravka sto negira Jasenovac...Pored svih problema sa strane najveći problem su ovi sto sede u Beogradu i pričaju protiv Srbije...

Rade Djajic

pre 3 godine

Bugari su pod kanom Asparuhom prešli Dunav 500 godine posle Hrista i tu napravili državu mešanjem sa Slovenskim stanovništvom, koje je bilo puno brojnije pa je tako i ostao njihov Slovenski jezik.Dakle već onda su Sloveni bili starosedioci.Svi Azerbejdžanci obični ljudi znaju da su Albanci bili njihove prve komšije, i ostali su zapisani kao agresivan narod sklon napadanju ostalih.Nisu oni znali ni gde su došli ni u koju rimsku provinciju, dok se nisu opismenili.Nemaju nikakve artefakte na Jadranu jer su sve ostavili na Kavkazu.Lako proverljivo čak i na Wikipediji na svim evropskim jezicima.

Sale

pre 3 godine

Nisu krivi oni koji su uspeli da nas pokradu i materijalno i moralno već mi koji ne želimo da se osvestimo i počnemo da cenimo i poštujemo sopstvenu istoriju i vrednosti koje se svakodnevno sve više zapuštaju i padaju u zaborav.
Uskoro će nove generacije početi da slave instagram ili facebook slavu da bi bili u trendu a većina je već zaboravila ko su im bili preci. Bolestan narod će uvek biti na meti hijena i nikogovića.

Drax

pre 3 godine

Albanci postaju nacija od 1900 godine pod inicijativom Austrije sa namerom da ih pokatolice i naprave katolicku drzavu.To je isto uradjeno sa Hrvatima i pokusava se sa Crnogorcima i Kosovom.Iliri mogu jedino biti Srbi zato sto su ih vec u vise pisanih izvora tako zvali i Grci i Rimljani.Tracani,Skiti,Spori,Vendi,Saramati,Goti,Dacani sve su to Srbi.Zato sto mi nikada nismo dosli na Balkan nego smo starosedeoci.Deo kulture koja ima tragove svuda po Evropi i Maloj Aziji.Ja se samo pitam sta nasi istoricari rade pa ne ispravljaju zvanicnu istoriju.Cak je i Karadjordje nosio Tribalsku zastavu kad je digao Ustanak.

Branko

pre 3 godine

Ако је Александар северномакедонског.. албанска историја почиње са амебама

e moj

pre 3 godine

Žalosno je što će stvarno neko da kupi njegove knjige, ali takvo je današnje vreme, svi se trude da zarade i svako nešto prodaje da bi zaradio, neko prodaje znanje, neko sise, neko slatke laži u knjigama za koje će tako privući kupce koje je ujedno ubeđuje da im je to bitno u životu...

prof. Baltazar

pre 3 godine

Ono kad se idiot i polupismen bavi istorijom pa pocne od dnevnih potreba.
Ne pridavati paznju glupostima jer su svesno pisane da izazovu malo paznje za ovog nesrecnika.

Rade Piket

pre 3 godine

Znači postojala je SPC, a nije postojao srpski narod, pa da nisu možda šiptari osnovali SPC da bi im pravila probleme?
Veće luoetalo još moje iči ne vidješe.

Nepoznati junak

pre 3 godine

Pa po toj logici smo svi Afrikanci i njihov je ceo svet pošto je Homo sapiens nastao tamo, Albanci misle da su Iliri bili prvi narod na Balkanu a to nije istina ,bilo je dosta naroda i svi su se mešali tokom hiljada godina zato je apsurd reči da je današnji Albanac isto kao illir.
Jedan od prvih naroda u Evropi i možda prvi su Etruski i Rimljani su potomci te civilizacije.
I ako su Iliri prvi narod zašto ne traže ceo Balkan onda? ili Turski popis stanovništva iz 1455 godine kad su bili možda 4% naroda jel to velesrpska laž? Zašto to ne kaže Erdogan u lice. Gde su njihovi spomenici i drugi arheološki dokazi,nije valjda mala Srbija falsifikovana istoriju celog Balkana i još više.
Naučni rad zahteva dokaze i nije dosta imati jedan dva teksta ili tako . To trebaju stranci koji su objektivni da rade i već su jednom uradili oko konflikta i jedino što može da se dokaže sigurno je da su obe strane krive ali ne zna se kako je počelo.

djollodjollo

pre 3 godine

U 100 maraka da ce za 50 godina ovo da bude u udzbenicima? Pa pogledajte sad istoriju za osnovce od Nemanjica do bombardovanja. Sto rece komentator ovde, mi se smejemo, a oni lobiraju ovakve gluposti.
(nidzaaaa, 19. novembar 2020 16:31) Bravo!
Suština je upravo u ovome što si rekao. Mi ćemo da lamentiramo ovde, a oni sve ovo zvanično propagiraju. Uz parice koje će da daju, lagano će sve ove gluposti
postati istina ukoliko se mi ne
probudimo iz letargije...

Veliki brat

pre 3 godine

Slažem se, hajdemo svi u Srbiji da se proglasimo za potomke ilira i da tražimo prisajedinjenje Kosovu kao državi svih potomaka ilira sa Balkana. A kad se ujedinimo, onda ćemo da vidimo šta dalje, pošto ćemo imati većinu...

Misa

pre 3 godine

Ovde i svaki komentar je isuvisan.Ako zavrsi skolu u Albaniji ili na kosovu
To ne znaci da njegova Diploma ima vrednost koja pokazuje obrazovanje coveka

Justinian

pre 3 godine

Ovo je opasno. Na ovom frontu moramo da ih satremo. Štampanje laži je oružje a mi možemo da koristimo naše ŠTAMPANJE ISTINE.

M.Bolan

pre 3 godine

Pa jel vi znate, da su Srbi najstariji narod...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Šou Biznis, 20. novembar 2020 12:55)
Prvi T-REX je bio srbin ili barem bosanac...

Judge Dredd

pre 3 godine

Ima i na nasim kojekakvim lokalnim televizijama svega i svacega, nekih novih istorijskih "istina", da ne kazem nebuloza, pa tako i kod kosovskih Albanaca. Mogu to sto puta da prevedu na engleski, papir i u novije vreme internet trpe svasta.

123

pre 3 godine

Čak i da je u pravu, kakve veze ima? Trenutna situacija je ključna, a ona nije dobra ni za nas ni Albance. Srbiju neće spasiti to što ima dugu istoriju, nego mudrost i pragmatizam danas.

micina tetka

pre 3 godine

Fazon ajvar je albanski, pravoslavne crkve su njihove i na kraju ceo Balkan je njihov. Neko se smeje, neko se krsti a neko planira.

Deyan X

pre 3 godine

Strojimir, Vladislav, Radoslav.... Nemanjici.. car Dusan Silni, Lazar Hrebeljanovic,Arsenije Carnojevic, Karadjordje, Obrenovici... sve su to neki Albanci, Iliri, Vlasi, Kelti, Huni...
Samo kako bas, samo oni imali ta imena, kako to sa drugde u tim narodima nema ih više... Nego vidi gle majketi, samo kod Srba se ponavljaju...

Kladovo

pre 3 godine

Svi vi koji branite Srbiju i Nemanjiće odmah i masovno u obilazak srpskih manastira na KiM.
Ja bio u avgustu. Dva dana i jednu noć.
Hotel u Banjskoj.
I da date prilog.

jagodinac

pre 3 godine

Svaki narod koji svoje postojanje objasnjava negiranjem svoje istorije, ma kakva da je, nema perspektivu. Dirtan je lepo objasnio to kada je rekao da nema nista protiv bilo kog spomenika bilo kom Srbinu, pa ni Skenderbegu. Zato taj momak ima potencijal da bude normalan politicar.

c i t i z e n

pre 3 godine

Погођени сте фалсификовањем (веома дуге и богате) српске историје? Сасвим разумљиво је да доводи у неверицу и избезумљује тврдња да је српска нација настала у 19. веку и све приде. Ипак, немојте да вас изненади ако то постане званична историја благословом албанских ментора.
Тек да знате како се Македонци осећају када се говори да је македонска нација настала тек после 2. светског рата. На исти начин - новонасталом тврдњом за потребе Букурештанског споразума из 1913. да су македонске историјске личности и језик бугарски а касније и да је нација настала 1946. Наравно да и Грчка ту много помаже негирањем постојања македонске нације и језика. Овде не мислим на осветничко, ВМРО-овско својатање античке историје.

brother

pre 3 godine

Balkanci se prepiru ko su, sta su, kad i od koga su nastali. Ni jedne ni druge ni trece nema zasta ker da ugrize. Veliki broj njih je vec na zapadu, drugi cekaju da im ukinu vize, treci razmisljaju uveliko o tome. Onda kad jednog dana svi tamo zavrse, zajednicka baustela im ne gine. Oni sto ce da ostanu, prepirat ce se i dalje dok im rodbina sa zapada salje pare da sastave kraj s krajem. Mapet sou.

War Inside My Head

pre 3 godine

Srbi zasigurno imaju ilirske krvi,dnk analize to dokazuju,ali je Albanci nemaju,oni su ti koji se bave falsifikatima i prevarama!Tu su Austrijanci odigrali ključnu ulogu,kad su zbog interesa i produbljavanja jaza među Albancima i nama ostalima,odjednom počeli sa teorijom o ilirskom porijeklu Albanaca,a zna se da je prvi zvanični pokret,koji je bio za ujedinjenje južnih Slovena,nastao u SLO i HR,dijelovima tadašnje monarhije!

Srbin Dardanac

pre 3 godine

Mnogi u kamentarima kazu da vi ste iliri i tribali.
Onda ako ste iliri onda niste slaveni.
A ako niste slaveni onda ste jezik promenili.
A u balkanu samo dva jezika nisu slovenski Albanski i Grcki..
Koji je bio vas od ovih dva ??
(Dreni, 20. novembar 2020 17:59)


Vidim da se po konstatacijama pozivaš na Porfirogeneta i na seobe Slovena i Srba na Balkan, ali ako se već držiš tog spisa onda je tvoj problem što taj Porfirogenet u njemu ne spominje Albance, a ni Šćipetare, tako da po tom Porfirogenetu vi na Balkanu zapravo ne postojite, međutim istina je da
su Iliri, Tračani, Dačani, Dardani, Mezi, Tribali i slično samo neki od regionalnih naziva za lokalna srpska plemena, uglavnom rimska i grčka imena za Srbe kako su nas oni zvali, previše je dokumenata ostalo koji to dokazuju.

Ivana

pre 3 godine

Albanci su došljaci sa Kavkaza koje je na Balkan doveo odmetnik od Vizantije,odn. Istočnog Rimskog carstva, (inače, naziv ''Vizantija'' je izmislila bečka istorijska škola, kao i teoriju o Ilirima ''starosedeocima'' u nameri da oslabi Slovenski uticaj). Vizantijski odmetnik sa Sicilije Đorđe Manijak, tada dela Istočnog rimskog carstva, u nameri da silom zauzme Carigrad i otme carski presto, krenuo je 1043. godine sa svojom vojskom, u kojoj su bili i sicilijanski Albanci (prethodno naseljeni na Siciliji sa Kavkaza od strane Arapa) sa ženama i decom. Nakon vojnog poraza Đorđa Manijaka od strane legitimnog carskog zapovednika kod Dojranskog jezera sicilijanski Albanci su zamolili lokalne Srbe da im dozvole da se nasele u obližnjim planinama, što su im ovi i dopustili. Tako su se kavkasko-sicilijanski Albanci (na turskom Arnauti – „oni koji se nisu vratili”) naselili u oblasti severoistočno od grada Elbasana uz dozvolu tadašnjih vizantijskih vlasti. Pogledajte narodne igre i nošnju Azerbejdžanaca, veoma slično albanskoj.

Митар пфк

pre 3 godine

Мртва трка у ударима , на Српску прошлост измеђе дукљанске библиотеке , и арбанашких "стручњака" ...Српски историчари , свакако треба да се пробуде и детаљно оповргну све наводе , који свакодневно пристижу са разних адреса ...

hugo

pre 3 godine

(Boss, 19. novembar 2020 14:41)

Ispade da je Austro-Ugarska radila na promociji velikosrpske hegemonije. O prosipanju bosanskog jezika i bugarskim dijalektima neću da trošim reči. Tvoj komentar je tipičan za nekog ko je nešto pročitao i odmah zaključio da je sposoban da to i drugima protumači. Kao kad bih ja pročitao knjigu namenjenu hirurzima i osetio se kadrim da prosipam pamet o operacijama.

Опруга

pre 3 godine

А где су им топоними? Изгубили се у дугој историји, остали само српски. Које, успут, и сами користе...

bruder

pre 3 godine

Muchno je ovo gledati, ovoliku laz pored citavih srpskih manastira starih milenijum na KiM. Stojimo na putu raznim imperijalnim hegemonima kroz istoriju, Romejima, Otomanima, Austrougarima, Nemcima, Amerima i samom Vatikanu. Ne prodajemo se i ratovali smo sa svima iako smo nebrojeno puta manji ali smo im stali na crtu jer jaram ne trpimo. Mnogih od njih vjih vise nema a mi smo tu i bicemo tu zauvek. Zato su ojacali sve svoje botove u regionu, otimaju i rasparcavaju od Srba sta god stignu, prekrstavaju, satiru u genocidu, falsifikuju istoriju, demonizuju, bombarduju, otimaju teritorije... imaju veliku podrsku za to kroz vekove, jer imperijama kojima sluze Srbi ne trebaju ako nisu sluge poput komsija. Ali istina je istina a laz je laz, ko god da vam stoji iza ledja drage komsije na sve 4 strane,i istina pobedjuje jer mi smo svoju slobodu branili, sanjali i osvajali uz zrtve kakve vi ni u kosmaru ne bi podnosili i zato nam niko ne moze nista. Sve ce doci na svoje, samo lagano.

Vladan

pre 3 godine

Pa i oni imaju svoje idiote i svoj Pink i Happy. Ne gledam te nase nacionalne tv stanice ali mogu ruku pod ruku sa ovim istoricarem.

Kakva su sprdnja Nebeska ove tisućljetne kulture naokolo ne dao Bog niko više to...

pre 3 godine

Prvo je nastao fišek za smenke, kikiriki u kesicama, baklava i loptica na lastiš... pa onda Bog napravi albanca da od svega ovoga utre put i temelj čovečanstvu.

Stručnjak

pre 3 godine

U jednom je u pravu, Nemanjići jesu i Iliri i Dardanci, ali i Srbi, a to su sve imena našeg naroda koja su korišćena u prošlosti. Kao što mi neke zovemo Nemci, drugi ih zovu Germani, a oni sebe zovu Dojč, tako i nas neki nazivaju drugačije.

Stručnjak

pre 3 godine

Neka ode do svoje prijateljske Turske pa da vidi Defter iz 1455.god. sa popisom stanovništa u oblasti Brankovića, što je otprilike današnje Kosovo i Metohija...

Wllaxy

pre 3 godine

I jesmo uplašeni ali ne zbog toga što je njegova knjiga prevedena na engleski jezik već zbog činjenice što se svakakve, pa čak i ovako enormne budalaštine, idiotizmi i koještarije od svakakvih kvazipisaca i "istoričara" prevode i štampaju i postaju dostupne za čitanje!

C i n i k

pre 3 godine

Imate sliku Dubrovnika iz 1487. g. autor je njemački hodočasnik i plemić iz Konstanza Conrad Grunenberg (1422-1494).
Crveni natpis na slici pored grba s krunom i lavovima glasi: “Ragusa hobstat in kunglich Croacie” što u prijevodu znači “Dubrovnik je grad u Hrvatskoj Kraljevini”
(MarijanZg, 19. novembar 2020 18:46)


Se pitas kako je moguce da je to 1 jedini "dokument" iz tog perioda o DU?
Ako nzns a misim da zns, rec je dopisanom textu na toj slici, misim da zns i u koje je vreme nastao taj crvenom bojom dopisani text na slici a sce se desavalo pod okriljem Hdz u vreme gradjanskog rata u hr, dakle originalna slika nije imala nikakav text o DU u hr, jer naprosto hr tada nije ni postojala!

bulls

pre 3 godine

ne znam zasto ljudi uopste prepirete i zasto padate na provokacije, kosovo je "mlada drzava" koja je oteta, i sad se trude da stvore istoriju koja ne postoji, trabunjace svakojake gluposti...1000 godiina smo ovde, verovatno i vise, i bicemo ovde jos 10000 godina

šumadinac

pre 3 godine

Bože, kakav čudak, nije vredno komentara.
Evo jedna šala...
Proglašavam se za istoričara i sa sigurnošću znam da su Albanci nastali kao nepriznati potomci medveda i bukve!

M.Bolan

pre 3 godine

Evo,prvo kokoš pa onda jaje;prva kokoš dolazi ko zna od kud,možda od niotkud...davno Mak Dizdar ispjevo; iza 9 iza 10,iza uma iza boga...gdje pjetlovi ne pjevaju
Čitajući sve ove komentare čini mi se da nismo dorasli ni vlastitoj gluposti.Ali baš svi,i ja i ti,moj prijatelju

Pussy

pre 3 godine

On živi u iluziji. Oni od Enver Hodže žive u iluziji. Sada oni koji su ih stvorili ih puštaju niz vidu.Shvatio je da će biti pregaženi kao nešto u travi jer genetika pokazuje da nemaju ni a od Balkana a kamo li da su Iliri i da polažu pravo na Balkan. MyHeritage site ona firma što prodaje ko je ti je poreklo je objavio da Srbi iz Srbije nose najviši procenat starisedelačkog gena. I Šiptari i Grci i Bugari pište.

Torrente

pre 3 godine

A родоначелник Албанске нације је познати репер- dr Alban
(bpbp, 19. novembar 2020 13:24)

Sing Hallelujah!

Samo_to

pre 3 godine

Ja to nepriznajem dok Canak ne uvede kao obaveznu lektiru na Vojvodjanskom. A Mesic bude proglasen za pocasnog profesora. I Milo sve to iskeshira. Eto samo to. :)

ipce

pre 3 godine

Kako to ako smo nastali iz ničega, statistička greška na balkanu a živimo na tolikom teritoriju, borili se sa svim znanim silama i opstali do dan danas?

Potok

pre 3 godine

Njima bi bilo bolje da odu odaklesu došli, tamo je njihova istorija, toje srpska zemlja i teritorija ako hoće da žive moraju poštovat državu srbiju i ustav kao i svi narodi i narodnosti koji žive u Srbiji, ako neće poštovat ustav i republiku srbiju ondaje svakom široko idpod neba neka ide gde muje bolje ali nema više teroriziranje srpskog naroda na Kosovu i Srbiji zakon je jasan za sve.

sirovina

pre 3 godine

Realno sve i da je tako vi ste samo obični teroristi koji ubijate decu kada izadjiu na reku na kupanje, sa vama čovek ne treba pregovarati uopšte jer sa teroristi a se ne pregovara. Moguće da vaša nacija postoji od pećinkog čoveka, ali vi još iz te pećine niste izašli.

Srbin

pre 3 godine

Albanski istoričar, pa da bi bio istoričar prvo moraš da imaš istoriju a ne nepostojsnje svoje istorije da pripisujes drugima,šiptari su sve što su do sad postigli postigli lažima koje su im sa zapada tolerisane.

boris

pre 3 godine

(Borat, 19. novembar 2020 15:53) , da vi pisete iz ubedjenja, ja bih polemisao, ali sa nekim u cijem svakom stavu mrznja vlada nema rasprave. Albanci se ne pominju do 11 veka kada ih dovodi onaj vizantinac. Ostale gluposti ne vredi komentarisati

Momcilo

pre 3 godine

treba da ih satremo pa da bena ko da prica gluposti vise. kako da ne bude ratova u buducnosti ako decu uce ovakvim budalastinama...

sava

pre 3 godine

Što bi rekli: “za dobrim konjem, prašina se diže “ Pametnije bi bilo da piše o svojima, a tu bogami i ne bi imao šta pametno da kaže...

stoliv

pre 3 godine

Zasto uopste komentarisanjem dajete legitimitet ovim nebulozama?? Danas je vrijeme da svako laje o cemu god hoce..pustite ih nek se guse u sopstvenim lazima.

CZ99

pre 3 godine

Eto, gospodo Rašani, sad vidite kako je bilo nama Hrvatima u Yu kada ste nam negirali naciju i povijest, svojatali Dalmaciju, Dubrovnik, književnost i jezik. Došla cica na kolica. Samo neka vas vaspitaju, zaslužili ste.
(Branko, 19. novembar 2020 15:53)

Postovani gospodine Branko, nemojte se blamirati ovde. Dapače, Hrvatska istorija je zivi piš, i u zadnjih 20 godina je menjate kako vama odgovara, od izmišljenih kraljeva do antifašističke borbe??!! Nema nas ko šta da vaspitava, a pogotovo ne neki drogirani kvazi istoričar ili novopečeni hrvat-antifašita!!!

goranh

pre 3 godine

Znači, kad je knez Lazar krenuo na Kosovo da zaustavi Murata, za sebe mislio da je Ilir. Nešto mi to ne izgleda baš verovatno.

Igor Pijetlovic

pre 1 godinu

Iliri su drevni narod balkana, dosta nepoznat dnasjnoj povijesti. Medutim glagoljskom pismu, "slavenskim" jezicima i cijeloj "slavenskoj" kulturi je iliricum izvoriste. Treba spemenuti da su iliri bili trn u oku rimljana, te da su vodili 200 godisnji rat s ilirima, odnosno da im je trebalo 200 god. (190 p.k. do bellum batonium). O ilirima se gotovo nista nezna, ali jasno je, da su bili jako pismeni i borilacki narod. Neki pak znanstvenici tvrde da su is stecci/grebnice ilirska tradicija. Ilirski grb (polu mjesec i zvijezda je i danas jos vidljiv na hrvatskoj zastavi) Pogrijeskom su austrijanci deklarirali albance kao sljedbenike ilira. Albanci su medutim narod iz kavkazusa, koji nema veze s ilirima. Geopolitika Austro-Ugarske je bila da se negira autohtonost hrvata, ceka, poljaka, slovenaca, ... (ilirski pokret) da ne bi ti narodi dobili pravo na svoju monarhiju. Ime slaven prevedeno znaci rob = "sclave". Iliri su slaveni!

Bojan

pre 3 godine

Ma, pustite čoveka. Shvatio je da su Albanci crnogorsko pleme koje potiče od Skenderbega kome njegovi iz plemena nisu dali zemlju kad se oženio. Zato mu je krivo, pa se sad pravda.

Miki

pre 3 godine

Jao bre ljudi, što se uopšte opterećujete izjavama nekog "shçiptarskog" kvazi-stručnjaka?!? Ma pustite budalu neka trabunja, ali mislim da bi SANU i službe trebali ovime da se pozabave, da mu se lupi jedna argumentovana šamarčina iz istorije, i zatvore usta neuka. Previše se medijskog prostora pridaje kojekakvim "mudrijašima" koji nemaju pametnija posla nego pišu naručene tekstove da bi uzvratili uslugu Sigurimiju i ŠIŠkebabu!

C i n i k

pre 3 godine

Da je bila prednost ziveti na moru u Dalmaciji bi ziveli Nemci a ne Hravati i Srbi
(Darko, 19. novembar 2020 19:22

Slazem se sem u jednom, u Dalmaciji, po popisu iz 1903, 93% stanovnistva bili su SRBI...

slazem se

pre 3 godine

Albanci postaju nacija od 1900 godine pod inicijativom Austrije sa namerom da ih pokatolice i naprave katolicku drzavu.To je isto uradjeno sa Hrvatima i pokusava se sa Crnogorcima i Kosovom....
(Drax, 20. novembar 2020 20:10)

Ovaj deo komentara je sigurno tacan, za onaj drugi (o Srbima starosededocima) nemam dovoljno podataka. U 19.veku je sa slabljenje Turske prestala potreba za jedinstvenim srpskim korpusom koji je koriscen da brani granice AU. Sta vise, srpski korpus je postao pretnja jer je bilo mnogo Srba (pravoslavaca, katolika i muslimana) na teritorijama danasnje BiH, Crne Gore i Hrvatske. Odmah je pocelo razbijanje tog korpusa koje traje i danas - Srbi katolici u Hrvatskoj su postali Hrvati, Srbi muslimani u BiH su se dugo odrzali, tek su komunisti to potpuno razresili uvodjenjem nacije Muslimana, a Crna Gora sada ulazi u zavrsnu fazu.
Evo jednog intersantnog linka: http://www.emersonkent.com/map_archive/europe_charlemagne_814.htm

Goran

pre 3 godine

Istoričar je pogrešio mi nismo još nastali ,tek će mo u 21.veku nastati.Mamuti su bili Albanci i ceo svet potiče od njih.Kad je Bog stvarao svet,Nazvao ga je Velika Aljbanija.To piše negde al se tačno ne sećam gde.Ovaj se setio i eto završio kao istoričar na fakultetu svoga dede.Bravo majstore,otvori nam oči.

yeti

pre 3 godine

Bar se ovo lako da opovrgnuti. Ako smo izmišljeni u 19. veku, nek navede bar jedan razlog kreatora da posebno definiše Srbe i Bugare.

XY

pre 3 godine

Са безобразни лоповом и фалсификатором се не разговара. Једног дана, све ће доћи на своје место. Све што сте украли, вратићете. Милом или силом.

Uvijek kontra

pre 3 godine

Najprizemniji su oni ljudi koji svesni svojih nedostataka gaze one za koje misle da su vredniji. U ovom slučaju to važi za Albaniju, državu formiranu idlukom velikih sila 1913 godine, državu koja je bila samo mala provincija Osmanske imperije, koja ne može da podnese činjenicu da je okružena narodima sa mnogo bogatijom istorijom.

ketiS

pre 3 godine

Apsolutno sam sigurna da ovakave nebuloze nisu nista drugo doli neciji "obavestajni rukopis", sa ciljem da se odnosi izmedju Albanaca i Srba jos vise "zatruju" u svrhu onemogucavanja resenja kosovskog problema. To odgovara nekima u regionu, a izgleda sudeci po komentarima i ovdasnjim "kolegama po nebulozama." U svakom slucaju, ako ovako nesto tvrdite bilo kom ozbiljnom istoricaru, koji se rukovodi nacelima svoje struke, a ne dnevnom politikom, samo ce odmahnuti rukom i slatko se nasmejati.

C i n i k

pre 3 godine

Albanci potiču od Anunakija...drevnih astronauta... Oni su gradili i piramide i tako dalje!!!
(neka im neko javi da se šalim, 19. novembar 2020 19:02)


Ne, to su ovi hr,oni su od drevnih astronauta nastali a albanci sa Kosova su im rodjaci po babine linije..

milan 87

pre 3 godine

Covek je rezimski istoricar, dobro placen pa je spreman da pise kretenizme i nebuloze. Samo sto ce to albanski lobi dobro da plati i da izgura pricu po svetu. A nasi, nasi lagano, ne bi me cudilo da mu SANU dodeli nagradu.

Nenad

pre 3 godine

Ovako se to radi. Napisao, objavio, preveo. Onda dezinformacija dolazi do čitaoca i on to uči o nama i njima. Propaganda. Kao i komšije početkom '90.ih.
Umesto da se i mi tim bavimo, mi gledamo kako nas veliki vođa nestaje i dezintegrise svojim imbecilnim i reakcijama i nereakcijama.
Ali šta ja vama pričam? Vi sve to već znate.
Nego... Šta ima novo u zadruge?

Teška priča

pre 3 godine

Srbi su narod koji je oduvek na Balkanu. Pustite komunističke izmišljotine da smo došli u 7. veku, pa nije neko mogao "bagerom" da preseli ceo jedan narod 4000 km. I ostali, Hrvati, Bugari, kasnije su se odvajali jedni od drugih i postajali zasebne nacije.

Grekoslav Latinović

pre 3 godine

Pa da, prvo su presreli vlašku kulturu i jezik i pokrali od njih, a sad bi da kradu i od Ilira, Srba itd. Ghegovi nisu Iliri i to haplogrupe jasno pokazuju. Možda neki Tosk Albanci, ali većinom su svi kulturološki Vlasi ili Grci.

Petar

pre 3 godine

Ove nove nacije da bi se formirale morale su/moraju svoju drevnost da traze u neki davnim vremenima, medju narodima koji su nestali, morali su naci neki koren za koji se mogu uhvatiti, a gde fali prilicno istorijskog materijala.Nasli su stolicu koja je upraznjena, te ajde da mi sednemo tu.Po tom pristupu i govoru znate da su to novokomponovane nacije, Albanci, Bosnjaci, cak i neki Hrvati, Makedonci pricaju slicnu pricu.Uzmite geografske i istorijske karte i pogledajte gde su te drzave i kulture.Jedino sto su te drzave mnogo jeftinije prosle pa su im drzave napravile velike sile, nije bilo ustanaka, bojeva, ćele kula,...Ali kako onda moze biti istorije, kulturne bastine, kad dobijes drzavu za novac ili iz interesa velikih.

miki ns

pre 3 godine

u lebe mekani kako cu sad s'posla otici kuci .ovo otkrice da nisam postojao pre 200 godina me skroz pomerilo iz mesta.al ako je albanski istorocar to izjavio moracu se sabrati . nego kontam kad mislite vi okolo da malo odgrebete od nas .nije valjda da nemate svojih briga nego se zamajavate tamo nekim srbima kojih je i onako saka jada al su gadni kad oce. pa bude posle nato heljp...

C i n i k

pre 3 godine

Има ли уопште Срба у том министарству културе и САНУ да предузме неке конкретне потезе у вези ових лажи на уштрб наше историје? Зацрвене ли се некад?
(Nemanja92, 19. novembar 2020 19:15)

Ne brini..
Radi se..