Utorak, 06.10.2020.

21:39

Preminuo Edi van Hejlen

Izvor: B92

Preminuo Edi van Hejlen IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

EU Citizen

pre 3 godine

Edi, RIP, nikad nisam bio ultrafan benda, ali prvih nekoliko albuma su bili legendarni, a tvoja gitara i tvoji rifovi i sola su poprilično pomerili ceo žanr. U svakom slučaju bio si jedan lep deo mog života, zajedno sa ostalim momcima iz benda.

Markonik

pre 3 godine

Tuzna vest. Za Edi Van Hejlena cuo sam prvi put kada sam gledao film Povratak u buducnost kada je Marti Mekflaj budio svog oca njegovom muzikom, da bi i u oba dela filma o Bilu i Tedu takodje pominjali njegovo ime. To me je podstaklo da kupim prvi album grupe, ali nisam imao velika ocekivanja obzirom da je iz 1978. Nakon slusanja bio sam iznenadjen i odusevljen kvalitetom muzike, narocito Edijevom nestvarnom tehnikom sviranja. Tako je pocelo moje muzicko putovanje sa tom grupom cijem se opusu rado vracam. Oba njihova pevaca Dejvid Li Rot i Semi Hagar obelezili su vreme uspeha grupe iako se zanrovski njihove ere razlikuju. Edijeva muzikalnost se istakla izvlaceci maksimum iz svakog clana benda. Poslednji pozdrav majstoru gitare.

Goran

pre 3 godine

Gazda Djokan@ Nije bio bas potpuno muzicki nepismen. Zavrsio je srednju muzicku za klavir, iako je kako je Sam rekao "varao na sluh I nikad nije potpuno savladao note"

Aleksandar

pre 3 godine

Ova 2020. godina izgleda kao košmar. Otišao je jedan od istinskih velikana rock muzike, čovek koji je bio inspiracija onima koji su želeli da uzmu gitaru u ruke. Nisam mogao da verujem kada sam pročitao ovu tužnu vest. R.I.P. Eddie.

Srba

pre 3 godine

Kada sam kao osnovac koji uci gitaru prvi put cuo Van Halen pocetkom 80'tih, nisam mogao da verujem da je neke od njihovih stvari uopste moguce odsvirati.
Kasnije, kada sam napredovao kao muzicar, poceo sam da razumem velicinu uticaja koji je Edi uneo u svet muzike i narocito, nacina sviranja gitare.
Bas mi je zao... Kako je neko napisao, sredovecna generacija je bila jako inspirisana radom ovog coveka...

Sale

pre 3 godine

Njegova kreativnost, autentičnost i samouverenost su bile tačke od kojih je svaki mladi gitarista polazio kako bi znao da je dolazak do zvezda jedan jako trnovit put. Jedinstven i neponovljiv Eddie...

Crossroads

pre 3 godine

Ljudi, pre dve nedelje je umro Proja u 47. Ko zna - zna o cemu govorim i kakav je kvalitet bio od do. Jbg, zivot se nastavlja.
(rnr, 06. oktobar 2020 22:35)

Čoveče, je l' moguće? Šok i tuga.

Pera85

pre 3 godine

Nisam ljubitelj, ali jako veliki postovalac ovog coveka jesam.

Postoje tri stvari koje su iz korena promenile rok muziku
1. Dzimi Hendriks (najveci uticaj)
2. Van Hejlen
3. Ceo tzv Grandz pokret (koji je u principu ubio hairmetal i ostavio prostor za metal kakav, realno, treba da bude)

Ima, naravno, svacega izmedju i posle ovih stvari. Ali niko nije napravio toliki bum kao ove tri stvari

Boris

pre 3 godine

Uvek sam se plašio ovakvih vesti kada otvaram sajt b92. A onda prikupiš hrabrost i shvatiš da legende nikad ne odlaze i da će muzički opus Edija Van Halena ostati za sva vremena. Mnogo mi je žao, ne samo da je stvarao muzički ukus kod generacija nego i životni stav. Kao što neko reče, ono što je Mocart bio u klasičnoj muzici, to je Edi bio u rokenrolu.

Milan Indjija

pre 3 godine

RIP Ice Cream man i neka ti je laka zemlja. Kada se setim kakvu smo muziku slusali osamdesetih i devedesetih. Od Purpla, Zeppelina, Sabbatha, pa kasnije do Van Halen, Priesta, Maidena, Scorpionsa...i onda dodjosmo u ove godine komercijale i gluposti. A u Srbiji danas mladi slusaju Grand zvezdice. Dodje neka mucnina.

Gde ja živim

pre 3 godine

Odlaze velikani jedan po jedan, ali život ide ne možeš ga zaustaviti. Večna slava Edi i nastavi da cepaš sa one strane. Saučešće porodici.

Milosav

pre 3 godine

Zaboravio sam da napisem u prethodnom komentaru. Poslusajte ovako:
Eruption
Unchained
Panama
Dance the night away

Jezim se dok ovo pisem bez slusanja...

Stojko Meboli

pre 3 godine

Maločas slušam,, Why Can't This Be Love" i onda pročitam ovo, ne mogu da vjerujem, počivaj u miru legendo, majstore gitare!
(Arch Enemy, 06. oktobar 2020 22:42)
Izgleda da je Edi i u Bosni bio cenjen .

Milosav

pre 3 godine

Putuj u miru Eddie, gore te cekaju Jimi and Stevie, bio si inovator i virtuoz na gitari kao i njih dvojica.
You really got me friend, tuga je neizmerna...

memento

pre 3 godine

Kao klinac sam na VH1 upamtio čupavog DLR i Jump, sjajan zvuk gitare kao gratis. Dosta kasno, priznajem, ali obnovio sam interesovanje kada se Eddie pojavio u 2 i po muškarca. Panama omiljena stvar od njih. Zbogom, legendo, napravi gore Eruption tvoje magije!

Will Mosley

pre 3 godine

There`s only one way to rock for a man on a mission on Earth!R.I.P. Eddie ;-)!
(Rudnica, 06. oktobar 2020 22:56)

Yeah man, you right.

Mojo

pre 3 godine

Šta napisati...polako dolaze godine u kojima ćemo se opraštati od najvećih, a Edi je sigurno bio jedan od njih. Pored toga što je bio virtuoz, nije toliko poznato da je delom svog ogromnog bogatstva finansirao početke mnogih bendova, od Alice in Chains do Cannibal Corpsa. Slava mu.

Gazda Dojkan

pre 3 godine

Nek mu je večna slava. Jedan od retkih koji je promenio sve u rok muzici i sviranju elektricne gitare. Pa cak i samu konstrukciju gitare i pojacala. A niti je bio muzicki pismen, niti je poznavao elektrotehniku. Genije.

ElHombre

pre 3 godine

Prvi put sam cuo zvuk konja na gitari kada je Steve Vai odsvirao ali sam posle shvatio da je taj zvuk zapravo izmislio Eddie. Eddie je zapravo mnogo stvari izmislio, mozda nije nikada bio moj omiljeni gitarista ali je svakako legenda bio, ostao i bice.

City Slicker

pre 3 godine

Ovo je mnogo tužna vest. Nije nas napustio jedan od muzičkih zvezda, nego jedan od tvoraca koji je evoluciju muzike priveo kraju.

Genijalnost koja je stvorila neke od najznačajnijih gitarskih rifova u istoriji i to pre sada već više od 30 i 40 godina je jedinstvena i nije ponovljiva. Svi koji smo imali sreću da budemo svedoci nastanka, razvoja i vrhunca muzike i da zajedno rastemo sa poslednjom fazom rasta tog pravca u umetnosti smo beskrajno blagosloveni, srećni, ali u isto vreme i tužni zbog spoznaje da zadnjih 20 godina muzička evolucija ide rikverc i u lošem pravcu, bez snage i heroja prošlog vremena koji mogu da utiču na takve procese.

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

RIP Edi majstore...Evo jedne anegdote : Za 5 (pet) minuta svirke sa Majklom Džeksonom je inkasirao MILION $ !!! I to sredinom 80-tih,rodjaci ! Sada bi to bilo otprilike nekih 5 miliončića iliti 1minut= 1 milion $ .Legenda kaže da je Majkl hteo da ga plati i više ,toliko ga je cenio !Lično ,slušao sam nešto drugo u to vreme,ali sam uvek smatrao "Van Halen" za odličan bend...

Ja

pre 3 godine

Auuuu jbt baš sam u šoku. Nisam imao pojma da ima probleme... vrhunski gitarista. Tvorac 5150... mnogo je uradio za muziku i gitarski svet. Nek počiva u miru. Tvoj veliki fan Dimebag te čeka sa Frankenstratom....

DEDA CVETKO

pre 3 godine

Jedan od najvecih. Mada nije bio ranga Hendriksa, Beka, Blumfida, Vona ili Olmana, bio je tu negde, svakako u vrhu prve lige i sa vrlo, vrlo prepoznatljivim zvukom.

Pocivaj u miru, dobri covece.

Коловрат

pre 3 godine

Искрено нисам био велики обожаватељ али сам увек имао и имаћу јако пуно поштовања за све што је радио. Један од највећих гитариста икада и највећи утицај на будуће метал "шредере".

denzel

pre 3 godine

... Van Halen Theorizes About The Cause of His Cancer

Van Halen theorizes that years of putting copper and brass guitar picks in his mouth caused his throat cancer. “I used metal picks—they're brass and copper—which I always held in my mouth, in the exact place where I got the tongue cancer,” he previously told Billboard. 8.May 2020.

gargleblaster

pre 3 godine

Ovo je dan koga sam se plasio 40 go dina. Ako sam zamisljao pocetak armagedona, to je ovako kretalo.
Bog je umro, videcemo sta sada..

Mesec

pre 3 godine

Polako jedan po jedan idu dalje, ali ce uvek ostati njihov rad i talenat koji ce uticati na neke nove generacije. Po meni napravio je najbolju gitaru. Tako definisanu i tacnu da je to neverovatno. Jako udobnu i brzu, prodornu i atraktivnu, a opet sa velikim stilom i bojom. Svaka cast na svemu i veliko hvala na dozivljaju muzike.

Lee R.

pre 3 godine

Polako nestaje svet koji je obelezio moje detinjstvo i mladost. Gitarski solo Edija Van Halena iz pesme Jump je jedna od stvari koja me podseca na odrastanje. Muzika tog vremena se vise ne moze ponoviti a tako verovatno i treba da bude. Neka veliki Edi pociva u miru.

The Eye of the Beholder

pre 3 godine

Ja sam šokiran! Nisam dugo slušao Van Halen, i onda sam pre nekog vremena počeo ponovo, i albume sa Hagarom, i sa DLR. Oduvek sam se divio njegovom mladalačkom izgledu, nisam imao pojma da je bio bolestan. Ashes to ashes...

long live and David Coverdale

pre 3 godine

Druga smena,pauza za kafu,otvaram B92 i onda šok.Svet je ostao bez genija.Pocivaj u miru Eddie i praši po Charvelu.

Adriano_Galliani

pre 3 godine

Covek je izmislio moderan zvuk gitare. Ne, bukvalno - čovek je bio pronalazač pa tek onda muzičar. Nema gitariste '80-ih ko nije pokušavao da bude bolji Van Halen od Van Halena.

milan

pre 3 godine

Eh, još je rano majstore, kad pre :(
Jedan od uzora kao klinac 80-tih. Jump solo jos uvek otprašim(približno) na mom Krameru iz 1988-me, iako sam i ja mator već...

tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac

pre 3 godine

Uzivaj u miru, Edi. Nisam bas bio ljubitelj tvog poimanja heavy zvuka, sve mi je to bilo prebrzo, bez mnogo emocije, ali hvala ti za dva remek djela na koje obavezno ustajem, genijalni Eruption i najbolja solo dionica po mom skromnom misljenju, "Beat it" M. Jackson. Dva kralja u jednoj numeri. Long live rnr i heavy metal.

Jeremija

pre 3 godine

Poslednja 2 meseca sam slušao VH više nego ikad. Sjajan bend, odlični albumi sa početka karijere a prvi je možda i najbolji debi album.

empty straw

pre 3 godine

Interesantno koliko je ovaj čovek značio generaciji današnjih sredovečnih muškaraca. To sam provalio retroaktivno, čitajući komentare ispod klipova na YouTube. Bukvalno bratstvo sa svih meridijana. Toga nisam bio svestan dok je grupa VH bila na vrhuncu slave. Mislio sam da pripadam egzotičnoj subkulturnoj sekti.

điu,liu i sadriu

pre 3 godine

Muzika se deli na period pre i posle Van Hejlena najboljeg gitaristu kojeg je svet ikada video.Kada je te davne 1978. izbacio najbolje gitarsko delo ikada "Eruption" nikome nije jasno kako je uspeo to da odsvira usavršivši dvoručni tapping što je ubrzalo muziku i dovelo do toga da Judas Priest i Iron Maiden usavrše heavy metal.Najbolji rif svih vremena je Edijev u pesmi Ain't talk about live a i proslavio je Majkla Džeksona odsviravši "Beat It" u kom su i rifovi iz te stvari u samom vrhu.Večna ti slava i hvala što si nam omogućio da slušamo najbolju i najzahtevniju muziku i što su mnoge generacije gitarista stasale uz tvoj magični zvuk gitare.

Eldorado

pre 3 godine

Baš sam se smorio, nije bio star, a i delovao je mladoliko.
Definitivno legendaran gitarista. Doneo je dosta toga novog, jedan od začetnika virtuozne gitarske svirke.
Tužna vest i neka mu je laka zemlja.

Vlada4

pre 3 godine

O boze, ne mogu da verujem. Uvek sam ga dozivljavo ko decaka sa gitarom a ne nekom odraslom osobom. Prosto nemam reci da opisem koliko mi Eddie znaci, koliko je uticao na mene kao gitaristu, i u duhovnom i u tehnickom smislu. Samo cu reci jedno, danas je umro jedan od najboljih, ako ne i najbolji rok gitarista svih vremena, ikona elektricne gitare, covek koji je inspirisao milone dece sirom sveta da uzmu gitaru u svoje ruke. Pocivaj u miru, dobri covece i hvala ti za sve.

mlinarev_sin

pre 3 godine

Jedan od poslednjih bogova gitare iz zlatnog perioda hard-rock muzike. Samo poslusajte "Eruption" i sve ce vam biti jasno...nek mu je laka zemlja!

điu,liu i sadriu

pre 3 godine

Muzika se deli na period pre i posle Van Hejlena najboljeg gitaristu kojeg je svet ikada video.Kada je te davne 1978. izbacio najbolje gitarsko delo ikada "Eruption" nikome nije jasno kako je uspeo to da odsvira usavršivši dvoručni tapping što je ubrzalo muziku i dovelo do toga da Judas Priest i Iron Maiden usavrše heavy metal.Najbolji rif svih vremena je Edijev u pesmi Ain't talk about live a i proslavio je Majkla Džeksona odsviravši "Beat It" u kom su i rifovi iz te stvari u samom vrhu.Večna ti slava i hvala što si nam omogućio da slušamo najbolju i najzahtevniju muziku i što su mnoge generacije gitarista stasale uz tvoj magični zvuk gitare.

Adriano_Galliani

pre 3 godine

Covek je izmislio moderan zvuk gitare. Ne, bukvalno - čovek je bio pronalazač pa tek onda muzičar. Nema gitariste '80-ih ko nije pokušavao da bude bolji Van Halen od Van Halena.

Eldorado

pre 3 godine

Baš sam se smorio, nije bio star, a i delovao je mladoliko.
Definitivno legendaran gitarista. Doneo je dosta toga novog, jedan od začetnika virtuozne gitarske svirke.
Tužna vest i neka mu je laka zemlja.

Vlada4

pre 3 godine

O boze, ne mogu da verujem. Uvek sam ga dozivljavo ko decaka sa gitarom a ne nekom odraslom osobom. Prosto nemam reci da opisem koliko mi Eddie znaci, koliko je uticao na mene kao gitaristu, i u duhovnom i u tehnickom smislu. Samo cu reci jedno, danas je umro jedan od najboljih, ako ne i najbolji rok gitarista svih vremena, ikona elektricne gitare, covek koji je inspirisao milone dece sirom sveta da uzmu gitaru u svoje ruke. Pocivaj u miru, dobri covece i hvala ti za sve.

tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac

pre 3 godine

Uzivaj u miru, Edi. Nisam bas bio ljubitelj tvog poimanja heavy zvuka, sve mi je to bilo prebrzo, bez mnogo emocije, ali hvala ti za dva remek djela na koje obavezno ustajem, genijalni Eruption i najbolja solo dionica po mom skromnom misljenju, "Beat it" M. Jackson. Dva kralja u jednoj numeri. Long live rnr i heavy metal.

Lee R.

pre 3 godine

Polako nestaje svet koji je obelezio moje detinjstvo i mladost. Gitarski solo Edija Van Halena iz pesme Jump je jedna od stvari koja me podseca na odrastanje. Muzika tog vremena se vise ne moze ponoviti a tako verovatno i treba da bude. Neka veliki Edi pociva u miru.

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

RIP Edi majstore...Evo jedne anegdote : Za 5 (pet) minuta svirke sa Majklom Džeksonom je inkasirao MILION $ !!! I to sredinom 80-tih,rodjaci ! Sada bi to bilo otprilike nekih 5 miliončića iliti 1minut= 1 milion $ .Legenda kaže da je Majkl hteo da ga plati i više ,toliko ga je cenio !Lično ,slušao sam nešto drugo u to vreme,ali sam uvek smatrao "Van Halen" za odličan bend...

Gazda Dojkan

pre 3 godine

Nek mu je večna slava. Jedan od retkih koji je promenio sve u rok muzici i sviranju elektricne gitare. Pa cak i samu konstrukciju gitare i pojacala. A niti je bio muzicki pismen, niti je poznavao elektrotehniku. Genije.

City Slicker

pre 3 godine

Ovo je mnogo tužna vest. Nije nas napustio jedan od muzičkih zvezda, nego jedan od tvoraca koji je evoluciju muzike priveo kraju.

Genijalnost koja je stvorila neke od najznačajnijih gitarskih rifova u istoriji i to pre sada već više od 30 i 40 godina je jedinstvena i nije ponovljiva. Svi koji smo imali sreću da budemo svedoci nastanka, razvoja i vrhunca muzike i da zajedno rastemo sa poslednjom fazom rasta tog pravca u umetnosti smo beskrajno blagosloveni, srećni, ali u isto vreme i tužni zbog spoznaje da zadnjih 20 godina muzička evolucija ide rikverc i u lošem pravcu, bez snage i heroja prošlog vremena koji mogu da utiču na takve procese.

Коловрат

pre 3 godine

Искрено нисам био велики обожаватељ али сам увек имао и имаћу јако пуно поштовања за све што је радио. Један од највећих гитариста икада и највећи утицај на будуће метал "шредере".

milan

pre 3 godine

Eh, još je rano majstore, kad pre :(
Jedan od uzora kao klinac 80-tih. Jump solo jos uvek otprašim(približno) na mom Krameru iz 1988-me, iako sam i ja mator već...

empty straw

pre 3 godine

Interesantno koliko je ovaj čovek značio generaciji današnjih sredovečnih muškaraca. To sam provalio retroaktivno, čitajući komentare ispod klipova na YouTube. Bukvalno bratstvo sa svih meridijana. Toga nisam bio svestan dok je grupa VH bila na vrhuncu slave. Mislio sam da pripadam egzotičnoj subkulturnoj sekti.

The Eye of the Beholder

pre 3 godine

Ja sam šokiran! Nisam dugo slušao Van Halen, i onda sam pre nekog vremena počeo ponovo, i albume sa Hagarom, i sa DLR. Oduvek sam se divio njegovom mladalačkom izgledu, nisam imao pojma da je bio bolestan. Ashes to ashes...

Mojo

pre 3 godine

Šta napisati...polako dolaze godine u kojima ćemo se opraštati od najvećih, a Edi je sigurno bio jedan od njih. Pored toga što je bio virtuoz, nije toliko poznato da je delom svog ogromnog bogatstva finansirao početke mnogih bendova, od Alice in Chains do Cannibal Corpsa. Slava mu.

mlinarev_sin

pre 3 godine

Jedan od poslednjih bogova gitare iz zlatnog perioda hard-rock muzike. Samo poslusajte "Eruption" i sve ce vam biti jasno...nek mu je laka zemlja!

Mesec

pre 3 godine

Polako jedan po jedan idu dalje, ali ce uvek ostati njihov rad i talenat koji ce uticati na neke nove generacije. Po meni napravio je najbolju gitaru. Tako definisanu i tacnu da je to neverovatno. Jako udobnu i brzu, prodornu i atraktivnu, a opet sa velikim stilom i bojom. Svaka cast na svemu i veliko hvala na dozivljaju muzike.

ElHombre

pre 3 godine

Prvi put sam cuo zvuk konja na gitari kada je Steve Vai odsvirao ali sam posle shvatio da je taj zvuk zapravo izmislio Eddie. Eddie je zapravo mnogo stvari izmislio, mozda nije nikada bio moj omiljeni gitarista ali je svakako legenda bio, ostao i bice.

Ja

pre 3 godine

Auuuu jbt baš sam u šoku. Nisam imao pojma da ima probleme... vrhunski gitarista. Tvorac 5150... mnogo je uradio za muziku i gitarski svet. Nek počiva u miru. Tvoj veliki fan Dimebag te čeka sa Frankenstratom....

Jeremija

pre 3 godine

Poslednja 2 meseca sam slušao VH više nego ikad. Sjajan bend, odlični albumi sa početka karijere a prvi je možda i najbolji debi album.

long live and David Coverdale

pre 3 godine

Druga smena,pauza za kafu,otvaram B92 i onda šok.Svet je ostao bez genija.Pocivaj u miru Eddie i praši po Charvelu.

DEDA CVETKO

pre 3 godine

Jedan od najvecih. Mada nije bio ranga Hendriksa, Beka, Blumfida, Vona ili Olmana, bio je tu negde, svakako u vrhu prve lige i sa vrlo, vrlo prepoznatljivim zvukom.

Pocivaj u miru, dobri covece.

denzel

pre 3 godine

... Van Halen Theorizes About The Cause of His Cancer

Van Halen theorizes that years of putting copper and brass guitar picks in his mouth caused his throat cancer. “I used metal picks—they're brass and copper—which I always held in my mouth, in the exact place where I got the tongue cancer,” he previously told Billboard. 8.May 2020.

gargleblaster

pre 3 godine

Ovo je dan koga sam se plasio 40 go dina. Ako sam zamisljao pocetak armagedona, to je ovako kretalo.
Bog je umro, videcemo sta sada..

Srba

pre 3 godine

Kada sam kao osnovac koji uci gitaru prvi put cuo Van Halen pocetkom 80'tih, nisam mogao da verujem da je neke od njihovih stvari uopste moguce odsvirati.
Kasnije, kada sam napredovao kao muzicar, poceo sam da razumem velicinu uticaja koji je Edi uneo u svet muzike i narocito, nacina sviranja gitare.
Bas mi je zao... Kako je neko napisao, sredovecna generacija je bila jako inspirisana radom ovog coveka...

Boris

pre 3 godine

Uvek sam se plašio ovakvih vesti kada otvaram sajt b92. A onda prikupiš hrabrost i shvatiš da legende nikad ne odlaze i da će muzički opus Edija Van Halena ostati za sva vremena. Mnogo mi je žao, ne samo da je stvarao muzički ukus kod generacija nego i životni stav. Kao što neko reče, ono što je Mocart bio u klasičnoj muzici, to je Edi bio u rokenrolu.

Sale

pre 3 godine

Njegova kreativnost, autentičnost i samouverenost su bile tačke od kojih je svaki mladi gitarista polazio kako bi znao da je dolazak do zvezda jedan jako trnovit put. Jedinstven i neponovljiv Eddie...

Crossroads

pre 3 godine

Ljudi, pre dve nedelje je umro Proja u 47. Ko zna - zna o cemu govorim i kakav je kvalitet bio od do. Jbg, zivot se nastavlja.
(rnr, 06. oktobar 2020 22:35)

Čoveče, je l' moguće? Šok i tuga.

Pera85

pre 3 godine

Nisam ljubitelj, ali jako veliki postovalac ovog coveka jesam.

Postoje tri stvari koje su iz korena promenile rok muziku
1. Dzimi Hendriks (najveci uticaj)
2. Van Hejlen
3. Ceo tzv Grandz pokret (koji je u principu ubio hairmetal i ostavio prostor za metal kakav, realno, treba da bude)

Ima, naravno, svacega izmedju i posle ovih stvari. Ali niko nije napravio toliki bum kao ove tri stvari

EU Citizen

pre 3 godine

Edi, RIP, nikad nisam bio ultrafan benda, ali prvih nekoliko albuma su bili legendarni, a tvoja gitara i tvoji rifovi i sola su poprilično pomerili ceo žanr. U svakom slučaju bio si jedan lep deo mog života, zajedno sa ostalim momcima iz benda.

Markonik

pre 3 godine

Tuzna vest. Za Edi Van Hejlena cuo sam prvi put kada sam gledao film Povratak u buducnost kada je Marti Mekflaj budio svog oca njegovom muzikom, da bi i u oba dela filma o Bilu i Tedu takodje pominjali njegovo ime. To me je podstaklo da kupim prvi album grupe, ali nisam imao velika ocekivanja obzirom da je iz 1978. Nakon slusanja bio sam iznenadjen i odusevljen kvalitetom muzike, narocito Edijevom nestvarnom tehnikom sviranja. Tako je pocelo moje muzicko putovanje sa tom grupom cijem se opusu rado vracam. Oba njihova pevaca Dejvid Li Rot i Semi Hagar obelezili su vreme uspeha grupe iako se zanrovski njihove ere razlikuju. Edijeva muzikalnost se istakla izvlaceci maksimum iz svakog clana benda. Poslednji pozdrav majstoru gitare.

Goran

pre 3 godine

Gazda Djokan@ Nije bio bas potpuno muzicki nepismen. Zavrsio je srednju muzicku za klavir, iako je kako je Sam rekao "varao na sluh I nikad nije potpuno savladao note"

Milan Indjija

pre 3 godine

RIP Ice Cream man i neka ti je laka zemlja. Kada se setim kakvu smo muziku slusali osamdesetih i devedesetih. Od Purpla, Zeppelina, Sabbatha, pa kasnije do Van Halen, Priesta, Maidena, Scorpionsa...i onda dodjosmo u ove godine komercijale i gluposti. A u Srbiji danas mladi slusaju Grand zvezdice. Dodje neka mucnina.

Milosav

pre 3 godine

Zaboravio sam da napisem u prethodnom komentaru. Poslusajte ovako:
Eruption
Unchained
Panama
Dance the night away

Jezim se dok ovo pisem bez slusanja...

Aleksandar

pre 3 godine

Ova 2020. godina izgleda kao košmar. Otišao je jedan od istinskih velikana rock muzike, čovek koji je bio inspiracija onima koji su želeli da uzmu gitaru u ruke. Nisam mogao da verujem kada sam pročitao ovu tužnu vest. R.I.P. Eddie.

memento

pre 3 godine

Kao klinac sam na VH1 upamtio čupavog DLR i Jump, sjajan zvuk gitare kao gratis. Dosta kasno, priznajem, ali obnovio sam interesovanje kada se Eddie pojavio u 2 i po muškarca. Panama omiljena stvar od njih. Zbogom, legendo, napravi gore Eruption tvoje magije!

Milosav

pre 3 godine

Putuj u miru Eddie, gore te cekaju Jimi and Stevie, bio si inovator i virtuoz na gitari kao i njih dvojica.
You really got me friend, tuga je neizmerna...

Will Mosley

pre 3 godine

There`s only one way to rock for a man on a mission on Earth!R.I.P. Eddie ;-)!
(Rudnica, 06. oktobar 2020 22:56)

Yeah man, you right.

Stojko Meboli

pre 3 godine

Maločas slušam,, Why Can't This Be Love" i onda pročitam ovo, ne mogu da vjerujem, počivaj u miru legendo, majstore gitare!
(Arch Enemy, 06. oktobar 2020 22:42)
Izgleda da je Edi i u Bosni bio cenjen .

Gde ja živim

pre 3 godine

Odlaze velikani jedan po jedan, ali život ide ne možeš ga zaustaviti. Večna slava Edi i nastavi da cepaš sa one strane. Saučešće porodici.

gargleblaster

pre 3 godine

Ovo je dan koga sam se plasio 40 go dina. Ako sam zamisljao pocetak armagedona, to je ovako kretalo.
Bog je umro, videcemo sta sada..

DEDA CVETKO

pre 3 godine

Jedan od najvecih. Mada nije bio ranga Hendriksa, Beka, Blumfida, Vona ili Olmana, bio je tu negde, svakako u vrhu prve lige i sa vrlo, vrlo prepoznatljivim zvukom.

Pocivaj u miru, dobri covece.

điu,liu i sadriu

pre 3 godine

Muzika se deli na period pre i posle Van Hejlena najboljeg gitaristu kojeg je svet ikada video.Kada je te davne 1978. izbacio najbolje gitarsko delo ikada "Eruption" nikome nije jasno kako je uspeo to da odsvira usavršivši dvoručni tapping što je ubrzalo muziku i dovelo do toga da Judas Priest i Iron Maiden usavrše heavy metal.Najbolji rif svih vremena je Edijev u pesmi Ain't talk about live a i proslavio je Majkla Džeksona odsviravši "Beat It" u kom su i rifovi iz te stvari u samom vrhu.Večna ti slava i hvala što si nam omogućio da slušamo najbolju i najzahtevniju muziku i što su mnoge generacije gitarista stasale uz tvoj magični zvuk gitare.

Pera85

pre 3 godine

Nisam ljubitelj, ali jako veliki postovalac ovog coveka jesam.

Postoje tri stvari koje su iz korena promenile rok muziku
1. Dzimi Hendriks (najveci uticaj)
2. Van Hejlen
3. Ceo tzv Grandz pokret (koji je u principu ubio hairmetal i ostavio prostor za metal kakav, realno, treba da bude)

Ima, naravno, svacega izmedju i posle ovih stvari. Ali niko nije napravio toliki bum kao ove tri stvari

denzel

pre 3 godine

... Van Halen Theorizes About The Cause of His Cancer

Van Halen theorizes that years of putting copper and brass guitar picks in his mouth caused his throat cancer. “I used metal picks—they're brass and copper—which I always held in my mouth, in the exact place where I got the tongue cancer,” he previously told Billboard. 8.May 2020.

tamo neki dr masinstva, pre-Bolonjac

pre 3 godine

Uzivaj u miru, Edi. Nisam bas bio ljubitelj tvog poimanja heavy zvuka, sve mi je to bilo prebrzo, bez mnogo emocije, ali hvala ti za dva remek djela na koje obavezno ustajem, genijalni Eruption i najbolja solo dionica po mom skromnom misljenju, "Beat it" M. Jackson. Dva kralja u jednoj numeri. Long live rnr i heavy metal.

Adriano_Galliani

pre 3 godine

Covek je izmislio moderan zvuk gitare. Ne, bukvalno - čovek je bio pronalazač pa tek onda muzičar. Nema gitariste '80-ih ko nije pokušavao da bude bolji Van Halen od Van Halena.

Eldorado

pre 3 godine

Baš sam se smorio, nije bio star, a i delovao je mladoliko.
Definitivno legendaran gitarista. Doneo je dosta toga novog, jedan od začetnika virtuozne gitarske svirke.
Tužna vest i neka mu je laka zemlja.

Mesec

pre 3 godine

Polako jedan po jedan idu dalje, ali ce uvek ostati njihov rad i talenat koji ce uticati na neke nove generacije. Po meni napravio je najbolju gitaru. Tako definisanu i tacnu da je to neverovatno. Jako udobnu i brzu, prodornu i atraktivnu, a opet sa velikim stilom i bojom. Svaka cast na svemu i veliko hvala na dozivljaju muzike.

Mojo

pre 3 godine

Šta napisati...polako dolaze godine u kojima ćemo se opraštati od najvećih, a Edi je sigurno bio jedan od njih. Pored toga što je bio virtuoz, nije toliko poznato da je delom svog ogromnog bogatstva finansirao početke mnogih bendova, od Alice in Chains do Cannibal Corpsa. Slava mu.

Коловрат

pre 3 godine

Искрено нисам био велики обожаватељ али сам увек имао и имаћу јако пуно поштовања за све што је радио. Један од највећих гитариста икада и највећи утицај на будуће метал "шредере".

Gazda Dojkan

pre 3 godine

Nek mu je večna slava. Jedan od retkih koji je promenio sve u rok muzici i sviranju elektricne gitare. Pa cak i samu konstrukciju gitare i pojacala. A niti je bio muzicki pismen, niti je poznavao elektrotehniku. Genije.

Ceki opinionista del cazzo

pre 3 godine

RIP Edi majstore...Evo jedne anegdote : Za 5 (pet) minuta svirke sa Majklom Džeksonom je inkasirao MILION $ !!! I to sredinom 80-tih,rodjaci ! Sada bi to bilo otprilike nekih 5 miliončića iliti 1minut= 1 milion $ .Legenda kaže da je Majkl hteo da ga plati i više ,toliko ga je cenio !Lično ,slušao sam nešto drugo u to vreme,ali sam uvek smatrao "Van Halen" za odličan bend...

mlinarev_sin

pre 3 godine

Jedan od poslednjih bogova gitare iz zlatnog perioda hard-rock muzike. Samo poslusajte "Eruption" i sve ce vam biti jasno...nek mu je laka zemlja!

Jeremija

pre 3 godine

Poslednja 2 meseca sam slušao VH više nego ikad. Sjajan bend, odlični albumi sa početka karijere a prvi je možda i najbolji debi album.

Vlada4

pre 3 godine

O boze, ne mogu da verujem. Uvek sam ga dozivljavo ko decaka sa gitarom a ne nekom odraslom osobom. Prosto nemam reci da opisem koliko mi Eddie znaci, koliko je uticao na mene kao gitaristu, i u duhovnom i u tehnickom smislu. Samo cu reci jedno, danas je umro jedan od najboljih, ako ne i najbolji rok gitarista svih vremena, ikona elektricne gitare, covek koji je inspirisao milone dece sirom sveta da uzmu gitaru u svoje ruke. Pocivaj u miru, dobri covece i hvala ti za sve.

long live and David Coverdale

pre 3 godine

Druga smena,pauza za kafu,otvaram B92 i onda šok.Svet je ostao bez genija.Pocivaj u miru Eddie i praši po Charvelu.

Lee R.

pre 3 godine

Polako nestaje svet koji je obelezio moje detinjstvo i mladost. Gitarski solo Edija Van Halena iz pesme Jump je jedna od stvari koja me podseca na odrastanje. Muzika tog vremena se vise ne moze ponoviti a tako verovatno i treba da bude. Neka veliki Edi pociva u miru.

milan

pre 3 godine

Eh, još je rano majstore, kad pre :(
Jedan od uzora kao klinac 80-tih. Jump solo jos uvek otprašim(približno) na mom Krameru iz 1988-me, iako sam i ja mator već...

ElHombre

pre 3 godine

Prvi put sam cuo zvuk konja na gitari kada je Steve Vai odsvirao ali sam posle shvatio da je taj zvuk zapravo izmislio Eddie. Eddie je zapravo mnogo stvari izmislio, mozda nije nikada bio moj omiljeni gitarista ali je svakako legenda bio, ostao i bice.

City Slicker

pre 3 godine

Ovo je mnogo tužna vest. Nije nas napustio jedan od muzičkih zvezda, nego jedan od tvoraca koji je evoluciju muzike priveo kraju.

Genijalnost koja je stvorila neke od najznačajnijih gitarskih rifova u istoriji i to pre sada već više od 30 i 40 godina je jedinstvena i nije ponovljiva. Svi koji smo imali sreću da budemo svedoci nastanka, razvoja i vrhunca muzike i da zajedno rastemo sa poslednjom fazom rasta tog pravca u umetnosti smo beskrajno blagosloveni, srećni, ali u isto vreme i tužni zbog spoznaje da zadnjih 20 godina muzička evolucija ide rikverc i u lošem pravcu, bez snage i heroja prošlog vremena koji mogu da utiču na takve procese.

empty straw

pre 3 godine

Interesantno koliko je ovaj čovek značio generaciji današnjih sredovečnih muškaraca. To sam provalio retroaktivno, čitajući komentare ispod klipova na YouTube. Bukvalno bratstvo sa svih meridijana. Toga nisam bio svestan dok je grupa VH bila na vrhuncu slave. Mislio sam da pripadam egzotičnoj subkulturnoj sekti.

Ja

pre 3 godine

Auuuu jbt baš sam u šoku. Nisam imao pojma da ima probleme... vrhunski gitarista. Tvorac 5150... mnogo je uradio za muziku i gitarski svet. Nek počiva u miru. Tvoj veliki fan Dimebag te čeka sa Frankenstratom....

The Eye of the Beholder

pre 3 godine

Ja sam šokiran! Nisam dugo slušao Van Halen, i onda sam pre nekog vremena počeo ponovo, i albume sa Hagarom, i sa DLR. Oduvek sam se divio njegovom mladalačkom izgledu, nisam imao pojma da je bio bolestan. Ashes to ashes...

Crossroads

pre 3 godine

Ljudi, pre dve nedelje je umro Proja u 47. Ko zna - zna o cemu govorim i kakav je kvalitet bio od do. Jbg, zivot se nastavlja.
(rnr, 06. oktobar 2020 22:35)

Čoveče, je l' moguće? Šok i tuga.

Markonik

pre 3 godine

Tuzna vest. Za Edi Van Hejlena cuo sam prvi put kada sam gledao film Povratak u buducnost kada je Marti Mekflaj budio svog oca njegovom muzikom, da bi i u oba dela filma o Bilu i Tedu takodje pominjali njegovo ime. To me je podstaklo da kupim prvi album grupe, ali nisam imao velika ocekivanja obzirom da je iz 1978. Nakon slusanja bio sam iznenadjen i odusevljen kvalitetom muzike, narocito Edijevom nestvarnom tehnikom sviranja. Tako je pocelo moje muzicko putovanje sa tom grupom cijem se opusu rado vracam. Oba njihova pevaca Dejvid Li Rot i Semi Hagar obelezili su vreme uspeha grupe iako se zanrovski njihove ere razlikuju. Edijeva muzikalnost se istakla izvlaceci maksimum iz svakog clana benda. Poslednji pozdrav majstoru gitare.

Will Mosley

pre 3 godine

There`s only one way to rock for a man on a mission on Earth!R.I.P. Eddie ;-)!
(Rudnica, 06. oktobar 2020 22:56)

Yeah man, you right.

memento

pre 3 godine

Kao klinac sam na VH1 upamtio čupavog DLR i Jump, sjajan zvuk gitare kao gratis. Dosta kasno, priznajem, ali obnovio sam interesovanje kada se Eddie pojavio u 2 i po muškarca. Panama omiljena stvar od njih. Zbogom, legendo, napravi gore Eruption tvoje magije!

Milosav

pre 3 godine

Putuj u miru Eddie, gore te cekaju Jimi and Stevie, bio si inovator i virtuoz na gitari kao i njih dvojica.
You really got me friend, tuga je neizmerna...

Stojko Meboli

pre 3 godine

Maločas slušam,, Why Can't This Be Love" i onda pročitam ovo, ne mogu da vjerujem, počivaj u miru legendo, majstore gitare!
(Arch Enemy, 06. oktobar 2020 22:42)
Izgleda da je Edi i u Bosni bio cenjen .

Milosav

pre 3 godine

Zaboravio sam da napisem u prethodnom komentaru. Poslusajte ovako:
Eruption
Unchained
Panama
Dance the night away

Jezim se dok ovo pisem bez slusanja...

Milan Indjija

pre 3 godine

RIP Ice Cream man i neka ti je laka zemlja. Kada se setim kakvu smo muziku slusali osamdesetih i devedesetih. Od Purpla, Zeppelina, Sabbatha, pa kasnije do Van Halen, Priesta, Maidena, Scorpionsa...i onda dodjosmo u ove godine komercijale i gluposti. A u Srbiji danas mladi slusaju Grand zvezdice. Dodje neka mucnina.

Gde ja živim

pre 3 godine

Odlaze velikani jedan po jedan, ali život ide ne možeš ga zaustaviti. Večna slava Edi i nastavi da cepaš sa one strane. Saučešće porodici.

Boris

pre 3 godine

Uvek sam se plašio ovakvih vesti kada otvaram sajt b92. A onda prikupiš hrabrost i shvatiš da legende nikad ne odlaze i da će muzički opus Edija Van Halena ostati za sva vremena. Mnogo mi je žao, ne samo da je stvarao muzički ukus kod generacija nego i životni stav. Kao što neko reče, ono što je Mocart bio u klasičnoj muzici, to je Edi bio u rokenrolu.

Srba

pre 3 godine

Kada sam kao osnovac koji uci gitaru prvi put cuo Van Halen pocetkom 80'tih, nisam mogao da verujem da je neke od njihovih stvari uopste moguce odsvirati.
Kasnije, kada sam napredovao kao muzicar, poceo sam da razumem velicinu uticaja koji je Edi uneo u svet muzike i narocito, nacina sviranja gitare.
Bas mi je zao... Kako je neko napisao, sredovecna generacija je bila jako inspirisana radom ovog coveka...

Sale

pre 3 godine

Njegova kreativnost, autentičnost i samouverenost su bile tačke od kojih je svaki mladi gitarista polazio kako bi znao da je dolazak do zvezda jedan jako trnovit put. Jedinstven i neponovljiv Eddie...

Aleksandar

pre 3 godine

Ova 2020. godina izgleda kao košmar. Otišao je jedan od istinskih velikana rock muzike, čovek koji je bio inspiracija onima koji su želeli da uzmu gitaru u ruke. Nisam mogao da verujem kada sam pročitao ovu tužnu vest. R.I.P. Eddie.

Goran

pre 3 godine

Gazda Djokan@ Nije bio bas potpuno muzicki nepismen. Zavrsio je srednju muzicku za klavir, iako je kako je Sam rekao "varao na sluh I nikad nije potpuno savladao note"

EU Citizen

pre 3 godine

Edi, RIP, nikad nisam bio ultrafan benda, ali prvih nekoliko albuma su bili legendarni, a tvoja gitara i tvoji rifovi i sola su poprilično pomerili ceo žanr. U svakom slučaju bio si jedan lep deo mog života, zajedno sa ostalim momcima iz benda.