Četvrtak, 24.09.2020.

15:13

Mason i borac u Legiji stranaca: Sedam činjenica o kralju Petru I Karađorđeviću

Izvor: Istorijski zabavnik

Mason i borac u Legiji stranaca: Sedam èinjenica o kralju Petru I Karaðorðeviæu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Komša

pre 3 godine

артиљерац, 29. septembar 2020 18:58) 
Tačno.Praktično od kako su Rusi i Francuzi ušli u savez (mislim 1890) te pripreme za rat (svih strana) se ubrzavaju.Najvise je otezala Engleska ,koju su ovi uporno pomusavali da uvuku u savez.Ulaganja u vojsku su bila sve veca - prednjačole su Nemačka i Rusija a Englezi su ,po obicaju prihvatili savez sa Rusima tek kada su videli da ce tesko parirati Nemcima.
Rusko - Francuski savez je podrazumevao stvaranje neke vrste tampon zone na Balkanu ("pola miliona bajoneta koji ce spremno dočelati Nemce") i praktično vracanje na ideje Mihajla Obrenovica kada je Srbija u pitanju - ovaj put uz potpunu podršku obe strane (i Rusije i Zapada).
Prvi koji je ,usled negativnog iskustva s Rusijom bio kočnica je bio Milan - jednostavno,jednom prevaren od strane Rusa je do te mere bio uveren o opasnosti sa te strane (koja je delimicno i postojala zbog delovanja radikala i Natalije) nije dobro čitao gde sve ide.
Smena na prestolu je bila NEMINOVNOST ,s tom da nije morala bas tako da se odigra.
Nestabilan vladar kao Aleksandar nije odgovarao nikome u tako napetoj situaciji - čovek nije znao da li hoce da se razvede a ne kako da vodi drzavu i kome da se prikloni.
Petar je bio resenje prihvatljivo i za "medjunarodnu zajednicu" i za Srbe.

артиљерац

pre 3 godine

@ Satrti Први светски рат се спремао од краја 19.века.А убрзано од смрти
краљице Викторије.Италијански краљ Виторио Емануеле 3 још 1908 на седници
италијанске владе каже:У Европи се спрема велики рат,а ја хоћу да Италија буде на страни победника.Петар 1. Карађорђевић НИШТА није урадио да би Србија ушла
у тај рат.То су КОМУНИСТИЧКЕ подвале.И,ДЕЦО понављам вам ОБРАЗУЈТЕ СЕ,не пишите будалаштине и теорије завере.Нисте СВИ заједно прочитали 2(ДВЕ)књиге
о краљу Петру али сте се расписали као да сте му БИОГРАФИ.Ја о томе немама појма али могу да вам нешто кажем.Па не иде то тако.

poklon od tetke iz Kanade

pre 3 godine

Volim bajke. Ovaj clanak spada u taj zanr. Ziveo od plate, najsiromasniji kralj i onda odjednom vile svuda, umetnicka dela, nakit, zlato. I sve to se sada potrazuje, jer je, paz'te sad, kupljeno privatnim novcem. Evo, neka mi neko objasni kolika ja ta plata bila kad dodjes na vlast bez igde icega, zivis od plate i zavrsis kao bogat covek, sve to dok izdrzavas brojne clanove svoje porodice?

DEX

pre 3 godine

Koliko zlobe, laži i lažne istorije u komentarima u pokušaju da se oljaga lik i delo Kralja Petra. To je meni samo dokaz koliko je komunizam ostavio dubok trag u Srbiji. Shvatite da su se narodu smučili Obrenovići i da je narod doveo Karađorđeviće. Shvatite i da je Srbija u doba Karađorđevića bila ekonomski i vojno jača nego ikad. I shvatite da su komunisti ubijali Srbe posle rata i unazadili Srbiju za mnogo godina. Sve ostalo su komunističke bajke izmisljotine radi maskiranja njihovih zlodela.

Miami

pre 3 godine

Po njegpvim liberalnim delima, vidi se koliko je unistio Srbiju, zajedno sa svojim sinom. Upropastio nas je. Zato danas nemamo vise Kosovo, a imamo probleme u raskoj oblasti, komunizam itd...

Komša

pre 3 godine

otac najvećeg uništitelja Srba...satro Obrenoviće.Ostalo je poznato kako su i njegovi prošli...
 (Vid, 28. septembar 2020 23:08) 

Oslobodio Kosovo.
Zavrsio proces oslobodjenja koji je započeo njegov deda Karadjordje.
Narod dobio demokratiju.
I ne valja ?

Суперхик

pre 3 godine

Ово за аграрну реформу је тачно ! Мене је искрено изненадило да је није урадила АУ монархија ни у Босни ни у Хрватској без обзира на развијеност законодавства ! Провели су је Карађорђевићи и Краљевина Југославија !

Satrti

pre 3 godine

E ovaj je dingospo unistio tj. pre svega biloski satro Srbiju za sva vremena zrtvujuci citave generacije u WW1, od cega se nismo nikada oporavili ni biloski ni psiholoski, niti cemo! Cika Pera najveci unistitelj Srba! Milosevic - mala maca! Tito - mala maca! Kakav crni komunisticki Sremski front i svi zlocini komunista krajem i po zavrsetku WW2 spram onoga sto su nam ovaj i njegovi uradili tokom WW1! Kakve crne pobede u bitkama gde izgubis stotine hiljada vojnika i to na svojoj teritoriji, koja bude pregazena, spaljena, a narod poklan! Koje pobede u ratu na svojoj teritoriji? To ne sme da se dozvoli! O tome sto je takva Srbije, satrta 1918. godine napravila onakvu Jugoslaviju, to tek mogu knjige da se napisu! Super mu je zaostavstina! Cika Pera!

Roy74

pre 3 godine

Ovaj kralj je uprljao svoju cast time sto je seo na krvavi presto i posle je poveo politiku koja je Srbiju uvukla u Prvi svetskivrat gde je izgubila 30% stanovnistva. To deca treba da znaju.

Debeli Sava

pre 3 godine

Čitam komentare i niko da pomene da je voljeni kralj Pera (zajedno sa Pašićem),ukinuo državu kojoj je bio kralj(Srbiju) da bi napravio kraljevinu SHS.Molio bih ove pismenije da mi kažu kako se zove termin kad neko ukine sopstvenu zemlju.

dino

pre 3 godine

артиљерац, 28. septembar 2020 21:26

Agrarna reforma 1920 smišljena je prije svega da se muslimanima (begovima) oduzme zemlja po Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Zna to odlično svaki ozbiljniji istoričar, ali neće niko da pomene.
Valjda smijete objaviti komentar,nikog nisam uvrijedio, hvala.

Bucko

pre 3 godine

Haha, ovo je u rangu prica o drugu Titu koji se sankao u koritu, maznuo svinjsku glavu s tavana i slomio majstoru burgiju, ili o Tadicu koji se kao beba vozio u drvenim kolicima, a Dobrica ga je drzao u krilu, ili Vucicu koji ... ma znate vec.
Sve dok istorijske licnosti ne sagledamo objektivno, kao obicne ljude, nece nam biti bolje.

Nećemo tako Dino

pre 3 godine

Što Srbi znaju izmisliti istoriju, mitove i laži, to ne znaju ni vanzemaljci tako vješto da sami sebe ubjeđuju i lažu.

Zeljko

pre 3 godine

Ako je kralj "Pero" bio tako skroman ,sta bi se moglo reci o danasnjem kralju Aleksandru.
Ovaj je skromniji od svih najskromnijih kraljeva na svijetu.

Milan

pre 3 godine

Jedini istinski kralj ovde je bio Tito. Voljen u zemlji, cenjen u svetu. Sagradio bolnice, fabrike, škole. Podelio milione stanova. Zaposlio svakoga ko je hteo da radi. Dao radnicima plate, penzije, i besplatno zdravstvo. Studentima besplatno školovanje. Najviše Srba živelo na balkanu za vreme njegove vladavine. Napravio od Bograda belosvetski poznatu metropolu. I ništa deci i unucima nije ostavio.

@

pre 3 godine

@v v v
Uocavas li razliku? Svi su se obracunavali, ali samo je Petar istrebio suparnicku dinastiju, pobio cak i bebe u kolevkama!
To cak ne moze ni da se poredi sa obracunavanjima ostalih vladara!

Јабучило

pre 3 godine

Едмонд Ростан
Краљ-Петрова четири вола
(1916)


То Петар Први, из Србије старе
Одлази седећи на остатку каре,
Волови вуку кола та.
Краљ Петар иде, јер ићи мора,
Преко бусења, стења и гора.
Тајанствен пред њим стоји пут.
Са штапом, само у свом мундиру
Он иде мору, изгнанству, миру.
Иде у бајке речне кут.
Четири вола, с јармом у луку,
Раоник славе, херојства вуку,
Но унук Карађорђа, лав,
Да се са бојног поља ишчупа
Четири вола морају скупа
Да употребе напор сав.
Србин, песник, ратник што створи
Да земља пева, да барут збори,
Да Петра Првог, борца тог
Осветли душу, створи за њега,
та кола, спојив остатак спрега
С остатком задњим топа свог.
Песма ће исплест ореол му цветан.
Поносан ко вођа, као пастир сетан.
Како је велик изгнаник тај.


(препев с француског - Милутин Бојић)

djidji

pre 3 godine

Karadjordjevici direktan proizvod rusije.. Obrenovici su bili vizionari.. Prozapadno orjentisani i zato su ih rusi makli preko karadjordjevica... Matrica sa rusima zvuci poznato!?

артиљерац

pre 3 godine

@ zumbul Краљ Петар је у Легију странаца отишао као француски ПОТПОРУЧНИК,не као обичан легионар.То је ОГРОМНА разлика.И у Легији странаца постоје ОФИЦИРИ ако ниси знао.И то ФРАНЦУСКИ,са завршеном војном академијом.Послушност се у
СВАКОЈ војсци на свету ПОДРАЗУМЕВА.СВЕ оружане снаге на свету почивају на 2 стуба:Дисциплина и Субординација.А за крволочност први пут чујем,а ете сам
напунио 63 године у јануару.и о Краљу Петру сам прочитао СВЕ што је игде
написано и објављено.С дужним поштовањем Артиљерац српски

v v v

pre 3 godine

(Zumbul, 28. septembar 2020 21:31)

Svi su oni potamanili one koji su im pretili, Lošmi Obrenović se isto tako razračunavao sa potencijalnim suparnicima, mačku o rep da je on bio za narod, prvo svoj "đep" pa onda ostali, takvi su svi, manje više...

sturmmann

pre 3 godine

"...važio je za poštenog i dobrog čoveka blage naravi."

To je pokazao više puta.

Recimo, kada je u pripitom stanju šutnuo u kuk svoju ženu koja se od tog udarca otkotrljala niz stepenice.

Ili kada je jednostavno prisvojio njivu jednog Srbina iz Bosne. Tom čoveku je, istina sudskim postupkom vraćena zemlja.

A i prema familiji Obrenovića je bio "POŠTEN I BLAG". Nije birao kome će da ukaže "BLAGOST".

Interesantno je posmatrati genetski uslovljeno ponašanje određenih osoba i porodica; Karađorđeva familija je odličan primer. Deda sa očeve strane ĐERĐ PJETRAJ (zapamtite to!), deda sa majčine strane ZEF MUŠAJ, pleme Keljmendi/Klimenti.

Već sam pričao o tome na ovom sajtu.

Ta familija je bukvalno PROTERANA sa Prokletija odakle su rodom jer niko nije više mogao da trpi njihov zulum; baš ih je bilo briga za veru i naciju. Niko nije hteo da da ćerku u tu kuću jer su svima unaokolo bili odlično poznati po agresivnom i neuračunljivom ponašanju. To je dovelo do ukrštanja u srodstvu a posledice toga su vidljive čak i danas.

Genetika je tu odavno rekla svoje.

lepoyer

pre 3 godine

Ovde u podkopaoničkim krajevima kruži legenda da je jednom prilikom kralj Petar navodno prerušen u seljaka svratio u još tada legendarnu kafanu u selu Blaževo. Što zbog alkohola što malo i zbog politike izbila je svađa u kojoj je kralj dobio dobre batine. Međutim to nije uzeo za zlo i nikada mu nije palo na pamet da se eventualno sveti kopaoničkim seljacima.
Pozdrav sa padina Kopaonika!

Zumbul

pre 3 godine

Znaci, od plate je kupio dvorove, palate, vile, automobile, najskuplje konje, umetnicka dela neprocenjive vrednosti? Kolika je bila ta plata?
Zanimljivo kako je dobri, posteni kralj cika Pera istrebio dinastiju Obrenovic. Pobio preko 200 njenih pripadnika u dva dana, ukljucujuci i decu i bebe u kolevkama. Dobri cika Pera, ubijao bebe u kolevkama, ali ga raznezile carape neke seljanke. Divno sta propaganda moze da uradi. Emotivni koljac Legije stranaca.

Goran Loznica

pre 3 godine

“Od tog novca podizao je zadužbinu Karađorđevića na Oplencu, a ostalo je zabeleženo i da mu je jednom, kada mu je zafalio novac, ministar u sopstvenoj vladi odbio kredit.”




-Nezamislivo za Srbiju u 21 veku da odbiješ vladaoca!Mene je realno oduševilo ovo sa spomenikom u čast seljaku od kralja....

Zumbul

pre 3 godine

@artiljerac
Kralj Petar se pridruzio Legiji stranaca, i dan danas stoji u njihovoj evidenciji kao jedan od Legionara koji je postao poznat i mocan. Bio je jedan od poslusnijih i krvolocnijih Legionara, pa je i dobio cin i odlikovanjs na koje je bio ponosan.

Закржљала расо

pre 3 godine

@ban Kulin Бесмислено је уопште подсећати на то... општепозната чињеница! Иначе, краљ Петар код нас познат као "ослободиоц" талијани га зову краљ Петар окупатор, јер је по први пут у историји окупирао комплетну италијанску источну обалу Јадрана и поклонио хрватима, чиме су они нагло постали "приморци"... чак и данас себе таквима зову...

артиљерац

pre 3 godine

@ ban kulin То нема везе с истином.Кметство је у Хрватској укинуто 1848,
уредбом Бана Јелачића,која се заснивала на одлуци угарског парламента донетој
нешто раније те године.Краљ Александар је спровео аграрну реформу,што је нешто потпуно друго.

артиљерац

pre 3 godine

Краљ Петар 1.Карађорђевић се није придружио Легији странаца.него је био француски официр,пошто је завршио француску војну акдемију Сен Сир.За учешће
и херојство у француско-пруском рату 1870(био је заробљен,побегао препливао
полу залеђену реку Лоару)је добио не споменицу,него француску Легију Части
официрског реда.

ban Kulin

pre 3 godine

Još jedna zanimljivost o kralju Petru prvom Karađorđeviću je da je on bio otac prvom, poslednjem i jedinom hrvatskom kralju kome se zna grob, a bio je to Aleksandar prvi Karađorđević, taj Aleksandar nije voleo Srbe, ali je toliko voleo hrvate da im je svojom Agrarnom reformom iz 1920. godine ukinuo kmetstvo pa su tako hrvati prvi put posle 1102. godine, kada su postali hungarsko roblje, konačno prestali da budu kmetija.

Закржљала расо

pre 3 godine

На суђењу Принципу и Младобосанцима судија је питао "какви сте ви анархисти ако сте за краља", на то је Принцип одговорио "а друго је краљ Пера"...

Jovan

pre 3 godine

Posto je bio mason, mozda je i stvarno bio Petar Mrkonjic, koga su lazno predstavili kao Karadjordjevica. Sve je moguce. Ne bi bila ni prva, ni poslednja masonska prevara.

ban Kulin

pre 3 godine

Još jedna zanimljivost o kralju Petru prvom Karađorđeviću je da je on bio otac prvom, poslednjem i jedinom hrvatskom kralju kome se zna grob, a bio je to Aleksandar prvi Karađorđević, taj Aleksandar nije voleo Srbe, ali je toliko voleo hrvate da im je svojom Agrarnom reformom iz 1920. godine ukinuo kmetstvo pa su tako hrvati prvi put posle 1102. godine, kada su postali hungarsko roblje, konačno prestali da budu kmetija.

артиљерац

pre 3 godine

Краљ Петар 1.Карађорђевић се није придружио Легији странаца.него је био француски официр,пошто је завршио француску војну акдемију Сен Сир.За учешће
и херојство у француско-пруском рату 1870(био је заробљен,побегао препливао
полу залеђену реку Лоару)је добио не споменицу,него француску Легију Части
официрског реда.

Закржљала расо

pre 3 godine

@ban Kulin Бесмислено је уопште подсећати на то... општепозната чињеница! Иначе, краљ Петар код нас познат као "ослободиоц" талијани га зову краљ Петар окупатор, јер је по први пут у историји окупирао комплетну италијанску источну обалу Јадрана и поклонио хрватима, чиме су они нагло постали "приморци"... чак и данас себе таквима зову...

Закржљала расо

pre 3 godine

На суђењу Принципу и Младобосанцима судија је питао "какви сте ви анархисти ако сте за краља", на то је Принцип одговорио "а друго је краљ Пера"...

Zumbul

pre 3 godine

Znaci, od plate je kupio dvorove, palate, vile, automobile, najskuplje konje, umetnicka dela neprocenjive vrednosti? Kolika je bila ta plata?
Zanimljivo kako je dobri, posteni kralj cika Pera istrebio dinastiju Obrenovic. Pobio preko 200 njenih pripadnika u dva dana, ukljucujuci i decu i bebe u kolevkama. Dobri cika Pera, ubijao bebe u kolevkama, ali ga raznezile carape neke seljanke. Divno sta propaganda moze da uradi. Emotivni koljac Legije stranaca.

Goran Loznica

pre 3 godine

“Od tog novca podizao je zadužbinu Karađorđevića na Oplencu, a ostalo je zabeleženo i da mu je jednom, kada mu je zafalio novac, ministar u sopstvenoj vladi odbio kredit.”




-Nezamislivo za Srbiju u 21 veku da odbiješ vladaoca!Mene je realno oduševilo ovo sa spomenikom u čast seljaku od kralja....

артиљерац

pre 3 godine

@ zumbul Краљ Петар је у Легију странаца отишао као француски ПОТПОРУЧНИК,не као обичан легионар.То је ОГРОМНА разлика.И у Легији странаца постоје ОФИЦИРИ ако ниси знао.И то ФРАНЦУСКИ,са завршеном војном академијом.Послушност се у
СВАКОЈ војсци на свету ПОДРАЗУМЕВА.СВЕ оружане снаге на свету почивају на 2 стуба:Дисциплина и Субординација.А за крволочност први пут чујем,а ете сам
напунио 63 године у јануару.и о Краљу Петру сам прочитао СВЕ што је игде
написано и објављено.С дужним поштовањем Артиљерац српски

артиљерац

pre 3 godine

@ ban kulin То нема везе с истином.Кметство је у Хрватској укинуто 1848,
уредбом Бана Јелачића,која се заснивала на одлуци угарског парламента донетој
нешто раније те године.Краљ Александар је спровео аграрну реформу,што је нешто потпуно друго.

lepoyer

pre 3 godine

Ovde u podkopaoničkim krajevima kruži legenda da je jednom prilikom kralj Petar navodno prerušen u seljaka svratio u još tada legendarnu kafanu u selu Blaževo. Što zbog alkohola što malo i zbog politike izbila je svađa u kojoj je kralj dobio dobre batine. Međutim to nije uzeo za zlo i nikada mu nije palo na pamet da se eventualno sveti kopaoničkim seljacima.
Pozdrav sa padina Kopaonika!

Jovan

pre 3 godine

Posto je bio mason, mozda je i stvarno bio Petar Mrkonjic, koga su lazno predstavili kao Karadjordjevica. Sve je moguce. Ne bi bila ni prva, ni poslednja masonska prevara.

v v v

pre 3 godine

(Zumbul, 28. septembar 2020 21:31)

Svi su oni potamanili one koji su im pretili, Lošmi Obrenović se isto tako razračunavao sa potencijalnim suparnicima, mačku o rep da je on bio za narod, prvo svoj "đep" pa onda ostali, takvi su svi, manje više...

djidji

pre 3 godine

Karadjordjevici direktan proizvod rusije.. Obrenovici su bili vizionari.. Prozapadno orjentisani i zato su ih rusi makli preko karadjordjevica... Matrica sa rusima zvuci poznato!?

sturmmann

pre 3 godine

"...važio je za poštenog i dobrog čoveka blage naravi."

To je pokazao više puta.

Recimo, kada je u pripitom stanju šutnuo u kuk svoju ženu koja se od tog udarca otkotrljala niz stepenice.

Ili kada je jednostavno prisvojio njivu jednog Srbina iz Bosne. Tom čoveku je, istina sudskim postupkom vraćena zemlja.

A i prema familiji Obrenovića je bio "POŠTEN I BLAG". Nije birao kome će da ukaže "BLAGOST".

Interesantno je posmatrati genetski uslovljeno ponašanje određenih osoba i porodica; Karađorđeva familija je odličan primer. Deda sa očeve strane ĐERĐ PJETRAJ (zapamtite to!), deda sa majčine strane ZEF MUŠAJ, pleme Keljmendi/Klimenti.

Već sam pričao o tome na ovom sajtu.

Ta familija je bukvalno PROTERANA sa Prokletija odakle su rodom jer niko nije više mogao da trpi njihov zulum; baš ih je bilo briga za veru i naciju. Niko nije hteo da da ćerku u tu kuću jer su svima unaokolo bili odlično poznati po agresivnom i neuračunljivom ponašanju. To je dovelo do ukrštanja u srodstvu a posledice toga su vidljive čak i danas.

Genetika je tu odavno rekla svoje.

Јабучило

pre 3 godine

Едмонд Ростан
Краљ-Петрова четири вола
(1916)


То Петар Први, из Србије старе
Одлази седећи на остатку каре,
Волови вуку кола та.
Краљ Петар иде, јер ићи мора,
Преко бусења, стења и гора.
Тајанствен пред њим стоји пут.
Са штапом, само у свом мундиру
Он иде мору, изгнанству, миру.
Иде у бајке речне кут.
Четири вола, с јармом у луку,
Раоник славе, херојства вуку,
Но унук Карађорђа, лав,
Да се са бојног поља ишчупа
Четири вола морају скупа
Да употребе напор сав.
Србин, песник, ратник што створи
Да земља пева, да барут збори,
Да Петра Првог, борца тог
Осветли душу, створи за њега,
та кола, спојив остатак спрега
С остатком задњим топа свог.
Песма ће исплест ореол му цветан.
Поносан ко вођа, као пастир сетан.
Како је велик изгнаник тај.


(препев с француског - Милутин Бојић)

Zumbul

pre 3 godine

@artiljerac
Kralj Petar se pridruzio Legiji stranaca, i dan danas stoji u njihovoj evidenciji kao jedan od Legionara koji je postao poznat i mocan. Bio je jedan od poslusnijih i krvolocnijih Legionara, pa je i dobio cin i odlikovanjs na koje je bio ponosan.

DEX

pre 3 godine

Koliko zlobe, laži i lažne istorije u komentarima u pokušaju da se oljaga lik i delo Kralja Petra. To je meni samo dokaz koliko je komunizam ostavio dubok trag u Srbiji. Shvatite da su se narodu smučili Obrenovići i da je narod doveo Karađorđeviće. Shvatite i da je Srbija u doba Karađorđevića bila ekonomski i vojno jača nego ikad. I shvatite da su komunisti ubijali Srbe posle rata i unazadili Srbiju za mnogo godina. Sve ostalo su komunističke bajke izmisljotine radi maskiranja njihovih zlodela.

Komša

pre 3 godine

otac najvećeg uništitelja Srba...satro Obrenoviće.Ostalo je poznato kako su i njegovi prošli...
 (Vid, 28. septembar 2020 23:08) 

Oslobodio Kosovo.
Zavrsio proces oslobodjenja koji je započeo njegov deda Karadjordje.
Narod dobio demokratiju.
I ne valja ?

poklon od tetke iz Kanade

pre 3 godine

Volim bajke. Ovaj clanak spada u taj zanr. Ziveo od plate, najsiromasniji kralj i onda odjednom vile svuda, umetnicka dela, nakit, zlato. I sve to se sada potrazuje, jer je, paz'te sad, kupljeno privatnim novcem. Evo, neka mi neko objasni kolika ja ta plata bila kad dodjes na vlast bez igde icega, zivis od plate i zavrsis kao bogat covek, sve to dok izdrzavas brojne clanove svoje porodice?

артиљерац

pre 3 godine

@ Satrti Први светски рат се спремао од краја 19.века.А убрзано од смрти
краљице Викторије.Италијански краљ Виторио Емануеле 3 још 1908 на седници
италијанске владе каже:У Европи се спрема велики рат,а ја хоћу да Италија буде на страни победника.Петар 1. Карађорђевић НИШТА није урадио да би Србија ушла
у тај рат.То су КОМУНИСТИЧКЕ подвале.И,ДЕЦО понављам вам ОБРАЗУЈТЕ СЕ,не пишите будалаштине и теорије завере.Нисте СВИ заједно прочитали 2(ДВЕ)књиге
о краљу Петру али сте се расписали као да сте му БИОГРАФИ.Ја о томе немама појма али могу да вам нешто кажем.Па не иде то тако.

Bucko

pre 3 godine

Haha, ovo je u rangu prica o drugu Titu koji se sankao u koritu, maznuo svinjsku glavu s tavana i slomio majstoru burgiju, ili o Tadicu koji se kao beba vozio u drvenim kolicima, a Dobrica ga je drzao u krilu, ili Vucicu koji ... ma znate vec.
Sve dok istorijske licnosti ne sagledamo objektivno, kao obicne ljude, nece nam biti bolje.

dino

pre 3 godine

артиљерац, 28. septembar 2020 21:26

Agrarna reforma 1920 smišljena je prije svega da se muslimanima (begovima) oduzme zemlja po Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Zna to odlično svaki ozbiljniji istoričar, ali neće niko da pomene.
Valjda smijete objaviti komentar,nikog nisam uvrijedio, hvala.

Суперхик

pre 3 godine

Ово за аграрну реформу је тачно ! Мене је искрено изненадило да је није урадила АУ монархија ни у Босни ни у Хрватској без обзира на развијеност законодавства ! Провели су је Карађорђевићи и Краљевина Југославија !

Debeli Sava

pre 3 godine

Čitam komentare i niko da pomene da je voljeni kralj Pera (zajedno sa Pašićem),ukinuo državu kojoj je bio kralj(Srbiju) da bi napravio kraljevinu SHS.Molio bih ove pismenije da mi kažu kako se zove termin kad neko ukine sopstvenu zemlju.

Milan

pre 3 godine

Jedini istinski kralj ovde je bio Tito. Voljen u zemlji, cenjen u svetu. Sagradio bolnice, fabrike, škole. Podelio milione stanova. Zaposlio svakoga ko je hteo da radi. Dao radnicima plate, penzije, i besplatno zdravstvo. Studentima besplatno školovanje. Najviše Srba živelo na balkanu za vreme njegove vladavine. Napravio od Bograda belosvetski poznatu metropolu. I ništa deci i unucima nije ostavio.

@

pre 3 godine

@v v v
Uocavas li razliku? Svi su se obracunavali, ali samo je Petar istrebio suparnicku dinastiju, pobio cak i bebe u kolevkama!
To cak ne moze ni da se poredi sa obracunavanjima ostalih vladara!

Zeljko

pre 3 godine

Ako je kralj "Pero" bio tako skroman ,sta bi se moglo reci o danasnjem kralju Aleksandru.
Ovaj je skromniji od svih najskromnijih kraljeva na svijetu.

Satrti

pre 3 godine

E ovaj je dingospo unistio tj. pre svega biloski satro Srbiju za sva vremena zrtvujuci citave generacije u WW1, od cega se nismo nikada oporavili ni biloski ni psiholoski, niti cemo! Cika Pera najveci unistitelj Srba! Milosevic - mala maca! Tito - mala maca! Kakav crni komunisticki Sremski front i svi zlocini komunista krajem i po zavrsetku WW2 spram onoga sto su nam ovaj i njegovi uradili tokom WW1! Kakve crne pobede u bitkama gde izgubis stotine hiljada vojnika i to na svojoj teritoriji, koja bude pregazena, spaljena, a narod poklan! Koje pobede u ratu na svojoj teritoriji? To ne sme da se dozvoli! O tome sto je takva Srbije, satrta 1918. godine napravila onakvu Jugoslaviju, to tek mogu knjige da se napisu! Super mu je zaostavstina! Cika Pera!

Roy74

pre 3 godine

Ovaj kralj je uprljao svoju cast time sto je seo na krvavi presto i posle je poveo politiku koja je Srbiju uvukla u Prvi svetskivrat gde je izgubila 30% stanovnistva. To deca treba da znaju.

Miami

pre 3 godine

Po njegpvim liberalnim delima, vidi se koliko je unistio Srbiju, zajedno sa svojim sinom. Upropastio nas je. Zato danas nemamo vise Kosovo, a imamo probleme u raskoj oblasti, komunizam itd...

Komša

pre 3 godine

артиљерац, 29. septembar 2020 18:58) 
Tačno.Praktično od kako su Rusi i Francuzi ušli u savez (mislim 1890) te pripreme za rat (svih strana) se ubrzavaju.Najvise je otezala Engleska ,koju su ovi uporno pomusavali da uvuku u savez.Ulaganja u vojsku su bila sve veca - prednjačole su Nemačka i Rusija a Englezi su ,po obicaju prihvatili savez sa Rusima tek kada su videli da ce tesko parirati Nemcima.
Rusko - Francuski savez je podrazumevao stvaranje neke vrste tampon zone na Balkanu ("pola miliona bajoneta koji ce spremno dočelati Nemce") i praktično vracanje na ideje Mihajla Obrenovica kada je Srbija u pitanju - ovaj put uz potpunu podršku obe strane (i Rusije i Zapada).
Prvi koji je ,usled negativnog iskustva s Rusijom bio kočnica je bio Milan - jednostavno,jednom prevaren od strane Rusa je do te mere bio uveren o opasnosti sa te strane (koja je delimicno i postojala zbog delovanja radikala i Natalije) nije dobro čitao gde sve ide.
Smena na prestolu je bila NEMINOVNOST ,s tom da nije morala bas tako da se odigra.
Nestabilan vladar kao Aleksandar nije odgovarao nikome u tako napetoj situaciji - čovek nije znao da li hoce da se razvede a ne kako da vodi drzavu i kome da se prikloni.
Petar je bio resenje prihvatljivo i za "medjunarodnu zajednicu" i za Srbe.

Nećemo tako Dino

pre 3 godine

Što Srbi znaju izmisliti istoriju, mitove i laži, to ne znaju ni vanzemaljci tako vješto da sami sebe ubjeđuju i lažu.

Zumbul

pre 3 godine

Znaci, od plate je kupio dvorove, palate, vile, automobile, najskuplje konje, umetnicka dela neprocenjive vrednosti? Kolika je bila ta plata?
Zanimljivo kako je dobri, posteni kralj cika Pera istrebio dinastiju Obrenovic. Pobio preko 200 njenih pripadnika u dva dana, ukljucujuci i decu i bebe u kolevkama. Dobri cika Pera, ubijao bebe u kolevkama, ali ga raznezile carape neke seljanke. Divno sta propaganda moze da uradi. Emotivni koljac Legije stranaca.

sturmmann

pre 3 godine

"...važio je za poštenog i dobrog čoveka blage naravi."

To je pokazao više puta.

Recimo, kada je u pripitom stanju šutnuo u kuk svoju ženu koja se od tog udarca otkotrljala niz stepenice.

Ili kada je jednostavno prisvojio njivu jednog Srbina iz Bosne. Tom čoveku je, istina sudskim postupkom vraćena zemlja.

A i prema familiji Obrenovića je bio "POŠTEN I BLAG". Nije birao kome će da ukaže "BLAGOST".

Interesantno je posmatrati genetski uslovljeno ponašanje određenih osoba i porodica; Karađorđeva familija je odličan primer. Deda sa očeve strane ĐERĐ PJETRAJ (zapamtite to!), deda sa majčine strane ZEF MUŠAJ, pleme Keljmendi/Klimenti.

Već sam pričao o tome na ovom sajtu.

Ta familija je bukvalno PROTERANA sa Prokletija odakle su rodom jer niko nije više mogao da trpi njihov zulum; baš ih je bilo briga za veru i naciju. Niko nije hteo da da ćerku u tu kuću jer su svima unaokolo bili odlično poznati po agresivnom i neuračunljivom ponašanju. To je dovelo do ukrštanja u srodstvu a posledice toga su vidljive čak i danas.

Genetika je tu odavno rekla svoje.

Jovan

pre 3 godine

Posto je bio mason, mozda je i stvarno bio Petar Mrkonjic, koga su lazno predstavili kao Karadjordjevica. Sve je moguce. Ne bi bila ni prva, ni poslednja masonska prevara.

Zumbul

pre 3 godine

@artiljerac
Kralj Petar se pridruzio Legiji stranaca, i dan danas stoji u njihovoj evidenciji kao jedan od Legionara koji je postao poznat i mocan. Bio je jedan od poslusnijih i krvolocnijih Legionara, pa je i dobio cin i odlikovanjs na koje je bio ponosan.

djidji

pre 3 godine

Karadjordjevici direktan proizvod rusije.. Obrenovici su bili vizionari.. Prozapadno orjentisani i zato su ih rusi makli preko karadjordjevica... Matrica sa rusima zvuci poznato!?

ban Kulin

pre 3 godine

Još jedna zanimljivost o kralju Petru prvom Karađorđeviću je da je on bio otac prvom, poslednjem i jedinom hrvatskom kralju kome se zna grob, a bio je to Aleksandar prvi Karađorđević, taj Aleksandar nije voleo Srbe, ali je toliko voleo hrvate da im je svojom Agrarnom reformom iz 1920. godine ukinuo kmetstvo pa su tako hrvati prvi put posle 1102. godine, kada su postali hungarsko roblje, konačno prestali da budu kmetija.

Закржљала расо

pre 3 godine

@ban Kulin Бесмислено је уопште подсећати на то... општепозната чињеница! Иначе, краљ Петар код нас познат као "ослободиоц" талијани га зову краљ Петар окупатор, јер је по први пут у историји окупирао комплетну италијанску источну обалу Јадрана и поклонио хрватима, чиме су они нагло постали "приморци"... чак и данас себе таквима зову...

Закржљала расо

pre 3 godine

На суђењу Принципу и Младобосанцима судија је питао "какви сте ви анархисти ако сте за краља", на то је Принцип одговорио "а друго је краљ Пера"...

артиљерац

pre 3 godine

Краљ Петар 1.Карађорђевић се није придружио Легији странаца.него је био француски официр,пошто је завршио француску војну акдемију Сен Сир.За учешће
и херојство у француско-пруском рату 1870(био је заробљен,побегао препливао
полу залеђену реку Лоару)је добио не споменицу,него француску Легију Части
официрског реда.

артиљерац

pre 3 godine

@ ban kulin То нема везе с истином.Кметство је у Хрватској укинуто 1848,
уредбом Бана Јелачића,која се заснивала на одлуци угарског парламента донетој
нешто раније те године.Краљ Александар је спровео аграрну реформу,што је нешто потпуно друго.

v v v

pre 3 godine

(Zumbul, 28. septembar 2020 21:31)

Svi su oni potamanili one koji su im pretili, Lošmi Obrenović se isto tako razračunavao sa potencijalnim suparnicima, mačku o rep da je on bio za narod, prvo svoj "đep" pa onda ostali, takvi su svi, manje više...

Goran Loznica

pre 3 godine

“Od tog novca podizao je zadužbinu Karađorđevića na Oplencu, a ostalo je zabeleženo i da mu je jednom, kada mu je zafalio novac, ministar u sopstvenoj vladi odbio kredit.”




-Nezamislivo za Srbiju u 21 veku da odbiješ vladaoca!Mene je realno oduševilo ovo sa spomenikom u čast seljaku od kralja....

lepoyer

pre 3 godine

Ovde u podkopaoničkim krajevima kruži legenda da je jednom prilikom kralj Petar navodno prerušen u seljaka svratio u još tada legendarnu kafanu u selu Blaževo. Što zbog alkohola što malo i zbog politike izbila je svađa u kojoj je kralj dobio dobre batine. Međutim to nije uzeo za zlo i nikada mu nije palo na pamet da se eventualno sveti kopaoničkim seljacima.
Pozdrav sa padina Kopaonika!

артиљерац

pre 3 godine

@ zumbul Краљ Петар је у Легију странаца отишао као француски ПОТПОРУЧНИК,не као обичан легионар.То је ОГРОМНА разлика.И у Легији странаца постоје ОФИЦИРИ ако ниси знао.И то ФРАНЦУСКИ,са завршеном војном академијом.Послушност се у
СВАКОЈ војсци на свету ПОДРАЗУМЕВА.СВЕ оружане снаге на свету почивају на 2 стуба:Дисциплина и Субординација.А за крволочност први пут чујем,а ете сам
напунио 63 године у јануару.и о Краљу Петру сам прочитао СВЕ што је игде
написано и објављено.С дужним поштовањем Артиљерац српски

Јабучило

pre 3 godine

Едмонд Ростан
Краљ-Петрова четири вола
(1916)


То Петар Први, из Србије старе
Одлази седећи на остатку каре,
Волови вуку кола та.
Краљ Петар иде, јер ићи мора,
Преко бусења, стења и гора.
Тајанствен пред њим стоји пут.
Са штапом, само у свом мундиру
Он иде мору, изгнанству, миру.
Иде у бајке речне кут.
Четири вола, с јармом у луку,
Раоник славе, херојства вуку,
Но унук Карађорђа, лав,
Да се са бојног поља ишчупа
Четири вола морају скупа
Да употребе напор сав.
Србин, песник, ратник што створи
Да земља пева, да барут збори,
Да Петра Првог, борца тог
Осветли душу, створи за њега,
та кола, спојив остатак спрега
С остатком задњим топа свог.
Песма ће исплест ореол му цветан.
Поносан ко вођа, као пастир сетан.
Како је велик изгнаник тај.


(препев с француског - Милутин Бојић)

Milan

pre 3 godine

Jedini istinski kralj ovde je bio Tito. Voljen u zemlji, cenjen u svetu. Sagradio bolnice, fabrike, škole. Podelio milione stanova. Zaposlio svakoga ko je hteo da radi. Dao radnicima plate, penzije, i besplatno zdravstvo. Studentima besplatno školovanje. Najviše Srba živelo na balkanu za vreme njegove vladavine. Napravio od Bograda belosvetski poznatu metropolu. I ništa deci i unucima nije ostavio.

Nećemo tako Dino

pre 3 godine

Što Srbi znaju izmisliti istoriju, mitove i laži, to ne znaju ni vanzemaljci tako vješto da sami sebe ubjeđuju i lažu.

Miami

pre 3 godine

Po njegpvim liberalnim delima, vidi se koliko je unistio Srbiju, zajedno sa svojim sinom. Upropastio nas je. Zato danas nemamo vise Kosovo, a imamo probleme u raskoj oblasti, komunizam itd...

Roy74

pre 3 godine

Ovaj kralj je uprljao svoju cast time sto je seo na krvavi presto i posle je poveo politiku koja je Srbiju uvukla u Prvi svetskivrat gde je izgubila 30% stanovnistva. To deca treba da znaju.

poklon od tetke iz Kanade

pre 3 godine

Volim bajke. Ovaj clanak spada u taj zanr. Ziveo od plate, najsiromasniji kralj i onda odjednom vile svuda, umetnicka dela, nakit, zlato. I sve to se sada potrazuje, jer je, paz'te sad, kupljeno privatnim novcem. Evo, neka mi neko objasni kolika ja ta plata bila kad dodjes na vlast bez igde icega, zivis od plate i zavrsis kao bogat covek, sve to dok izdrzavas brojne clanove svoje porodice?

Satrti

pre 3 godine

E ovaj je dingospo unistio tj. pre svega biloski satro Srbiju za sva vremena zrtvujuci citave generacije u WW1, od cega se nismo nikada oporavili ni biloski ni psiholoski, niti cemo! Cika Pera najveci unistitelj Srba! Milosevic - mala maca! Tito - mala maca! Kakav crni komunisticki Sremski front i svi zlocini komunista krajem i po zavrsetku WW2 spram onoga sto su nam ovaj i njegovi uradili tokom WW1! Kakve crne pobede u bitkama gde izgubis stotine hiljada vojnika i to na svojoj teritoriji, koja bude pregazena, spaljena, a narod poklan! Koje pobede u ratu na svojoj teritoriji? To ne sme da se dozvoli! O tome sto je takva Srbije, satrta 1918. godine napravila onakvu Jugoslaviju, to tek mogu knjige da se napisu! Super mu je zaostavstina! Cika Pera!

dino

pre 3 godine

артиљерац, 28. septembar 2020 21:26

Agrarna reforma 1920 smišljena je prije svega da se muslimanima (begovima) oduzme zemlja po Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Zna to odlično svaki ozbiljniji istoričar, ali neće niko da pomene.
Valjda smijete objaviti komentar,nikog nisam uvrijedio, hvala.

DEX

pre 3 godine

Koliko zlobe, laži i lažne istorije u komentarima u pokušaju da se oljaga lik i delo Kralja Petra. To je meni samo dokaz koliko je komunizam ostavio dubok trag u Srbiji. Shvatite da su se narodu smučili Obrenovići i da je narod doveo Karađorđeviće. Shvatite i da je Srbija u doba Karađorđevića bila ekonomski i vojno jača nego ikad. I shvatite da su komunisti ubijali Srbe posle rata i unazadili Srbiju za mnogo godina. Sve ostalo su komunističke bajke izmisljotine radi maskiranja njihovih zlodela.

Debeli Sava

pre 3 godine

Čitam komentare i niko da pomene da je voljeni kralj Pera (zajedno sa Pašićem),ukinuo državu kojoj je bio kralj(Srbiju) da bi napravio kraljevinu SHS.Molio bih ove pismenije da mi kažu kako se zove termin kad neko ukine sopstvenu zemlju.

@

pre 3 godine

@v v v
Uocavas li razliku? Svi su se obracunavali, ali samo je Petar istrebio suparnicku dinastiju, pobio cak i bebe u kolevkama!
To cak ne moze ni da se poredi sa obracunavanjima ostalih vladara!

Bucko

pre 3 godine

Haha, ovo je u rangu prica o drugu Titu koji se sankao u koritu, maznuo svinjsku glavu s tavana i slomio majstoru burgiju, ili o Tadicu koji se kao beba vozio u drvenim kolicima, a Dobrica ga je drzao u krilu, ili Vucicu koji ... ma znate vec.
Sve dok istorijske licnosti ne sagledamo objektivno, kao obicne ljude, nece nam biti bolje.

артиљерац

pre 3 godine

@ Satrti Први светски рат се спремао од краја 19.века.А убрзано од смрти
краљице Викторије.Италијански краљ Виторио Емануеле 3 још 1908 на седници
италијанске владе каже:У Европи се спрема велики рат,а ја хоћу да Италија буде на страни победника.Петар 1. Карађорђевић НИШТА није урадио да би Србија ушла
у тај рат.То су КОМУНИСТИЧКЕ подвале.И,ДЕЦО понављам вам ОБРАЗУЈТЕ СЕ,не пишите будалаштине и теорије завере.Нисте СВИ заједно прочитали 2(ДВЕ)књиге
о краљу Петру али сте се расписали као да сте му БИОГРАФИ.Ја о томе немама појма али могу да вам нешто кажем.Па не иде то тако.

Komša

pre 3 godine

otac najvećeg uništitelja Srba...satro Obrenoviće.Ostalo je poznato kako su i njegovi prošli...
 (Vid, 28. septembar 2020 23:08) 

Oslobodio Kosovo.
Zavrsio proces oslobodjenja koji je započeo njegov deda Karadjordje.
Narod dobio demokratiju.
I ne valja ?

Суперхик

pre 3 godine

Ово за аграрну реформу је тачно ! Мене је искрено изненадило да је није урадила АУ монархија ни у Босни ни у Хрватској без обзира на развијеност законодавства ! Провели су је Карађорђевићи и Краљевина Југославија !

Komša

pre 3 godine

артиљерац, 29. septembar 2020 18:58) 
Tačno.Praktično od kako su Rusi i Francuzi ušli u savez (mislim 1890) te pripreme za rat (svih strana) se ubrzavaju.Najvise je otezala Engleska ,koju su ovi uporno pomusavali da uvuku u savez.Ulaganja u vojsku su bila sve veca - prednjačole su Nemačka i Rusija a Englezi su ,po obicaju prihvatili savez sa Rusima tek kada su videli da ce tesko parirati Nemcima.
Rusko - Francuski savez je podrazumevao stvaranje neke vrste tampon zone na Balkanu ("pola miliona bajoneta koji ce spremno dočelati Nemce") i praktično vracanje na ideje Mihajla Obrenovica kada je Srbija u pitanju - ovaj put uz potpunu podršku obe strane (i Rusije i Zapada).
Prvi koji je ,usled negativnog iskustva s Rusijom bio kočnica je bio Milan - jednostavno,jednom prevaren od strane Rusa je do te mere bio uveren o opasnosti sa te strane (koja je delimicno i postojala zbog delovanja radikala i Natalije) nije dobro čitao gde sve ide.
Smena na prestolu je bila NEMINOVNOST ,s tom da nije morala bas tako da se odigra.
Nestabilan vladar kao Aleksandar nije odgovarao nikome u tako napetoj situaciji - čovek nije znao da li hoce da se razvede a ne kako da vodi drzavu i kome da se prikloni.
Petar je bio resenje prihvatljivo i za "medjunarodnu zajednicu" i za Srbe.

Zeljko

pre 3 godine

Ako je kralj "Pero" bio tako skroman ,sta bi se moglo reci o danasnjem kralju Aleksandru.
Ovaj je skromniji od svih najskromnijih kraljeva na svijetu.