Nedelja, 26.07.2020.

13:50

Ulice u Beogradu dobijaju nova imena: Evo šta će sve da se promeni, i zbog čega

Izvor: B92

Ulice u Beogradu dobijaju nova imena: Evo šta æe sve da se promeni, i zbog èega IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

458 Komentari

Sortiraj po:

Susa Milan

pre 3 godine

Stvarno mi nije jasno da ulicama koji tek sad dobijaju nazive ulica dobijaju imena po crnogorskim vladarima kao da nemamo mi Svoje Spske vladare i junake, pogotovu u ovo vreme kad nas crnogorci u poslednje vreme stalno blate isvasta pisu o Srbiji

Milena

pre 3 godine

Već 2 decenije se pitam kada će nadležni promeniti naiv "Palata Albanija' !
Kakvo poštovanje i razumevanje očekujemo od sveta kada u sred centra glavnog grada stoji paradoks planetarnih razmera???
Čudi me da nismo u Ginisovoj knjizi i to bez konkurencije u svetu.

Pera Kojot Stariji

pre 3 godine

"Ali Hrvatska ulica u Kotežu je vrhunac besmisla."
Swishh, 26. jul 2020 14:16)

"Kao i Bratstva jedinstva u Borči, ako znaš da najveći boroj stanovnika u Borči čine izbeglice iz bivših YU republika."
NarodPrica, 27. jul 2020 22:15

Dok je bilo bratstva i jedinstva nije bilo izbeglica.

Edin

pre 3 godine

Glavna ulica kod nas u glavnom gradu Bosne je Ulica Maršala Tita. Pitajte se zašto?
Borite se protiv nacionalista, zar ne vidite dokle su nas doveli?

NarodPrica

pre 3 godine

Ali Hrvatska ulica u Kotežu je vrhunac besmisla.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Swishh, 26. jul 2020 14:16)

Kao i Bratstva jedinstva u Borči, ako znaš da najveći boroj stanovnika u Borči čine izbeglice iz bivših YU republika.

Ron

pre 3 godine

Najzad, hvala bogu da se neko setio! Kad se raskantaš sa ribom na najružniji mogući način, ne čuvaš njene fotke i stvari da te svakodnevno podsećaju na pogrešnu procenu i epski debakl od koga si se jedva oporavio...

Nebojša

pre 3 godine

A šta ćemo sa gomilom putokaza za Zagreb po celom Beogradu? Da li nam je to ultimativni orjentir ka zapadnom kraku auto-puta?! Razumem ja srpsku neopterećenost "braćom" kao i nemalu inertnost i javašluk, ali poštujmo se malo.
Pre par godina sam iz Zagreba sluđen krenuo auto-putem ka Rijeci umesto prema Beogradu, jer su carevi poskidali sve table na kojima piše bilo šta vezano za Srbiju. Možda je trebalo da pretpostavim da je Srbija u produžetku svetski poznatog megalopolisa zvanog Lipovac?! Celim putem ni jednog jedinog putokaza na kome piše Srbija ili Beograd sve do neposredno pred našu granicu. Ovo je veoma ilustrativno kakvog je ko mentaliteta i ko ima komplekse, ali ne razumem zašto bi se mi ponašali drugačije kad nas svakako ne podnose šta god da uradimo...

Peter

pre 3 godine

Javljam se iz prijateljske Slovenije, samo u Mariboru imamo 15 ulica nazvanim po srpskim mestima ili ljudima. Od Cara Dušana, Zlatoborske ulice, Užiske ulice, Kragujevackih zrtava, heroja Jevtica, Teslova, Pupinova, Smederevska, Srpska ulica, Radićeviceva, Obradoviceva, Niška, Karađičeva,.... pa i Beogradska. U Ljubljani ima još koja više. Preverite sami. Uvek kad smo dolazili kod vas primljeni smo ljubazno isto svi gosti iz Srbije. Ne razumem kako može neko da 2020 da vama laže, da nema “srpskih” ulica kod nas u Sloveniji.

Zoran Petrovič

pre 3 godine

U Mariboru ima najmanje15 ulica po srpskim gradovima, ljudima (Dositej Obradovic, Vuk Karađić...)i događajima (Kragujevaške žrtve). Naravno imamo i Beogradsku ulicu.

djurkan

pre 3 godine

Eeee moj Beograde....najotvoreniji, najsvetskiji, najlepsi, najotmeniji, svakog primio kao svog, a sada spao na ovakvo seljacko, provincijalno razmisljanje..."Pucajte,ja i sada drzim cas!"

Miroslav Mitrovic

pre 3 godine

U potpunosti podrzavam inicijativu o promijeni naziva ulica kako je objasnjeno u tekstu. Trebalo je to ranije uraditi. Pozdrav iz Kalifornije!

Sead Ismić

pre 3 godine

Sve one koji komentarišu kako u Sloveniji i Hrvatskoj postoje ulice sa imenima gradova iz Srbije, molim samo da obrate pažnju da postoje samo imena vojvođanskih gradova, a razlog tome je što nisu želeli da menjau Austro-Ugarsko (Habsburško) nasleđe, prema tome i iza toga stoji politička agenda a ne tolerancija. Sve što su oni smatrali "srbijanskim" je izbačeno.

Jela

pre 3 godine

Требало је давно променити. Нема никакве потребе за тим називима других не баш пријатељских земаља. Свако себи. Ово је Србија. У Хрватској нема Српске улице. Све су замењене. Неговаћемо своју историју. Остало има у музејима. Прати има неко уопште да коментарише? Коме се не допада има своју матичну. Срби о томе одлучују. Доста је било тог наметања и безобразлука. Ћирилица на улице 100% Крај приче. Доста нам је титоиста.Највише Срба је било у Храватској. Од народа постали национална мањина. 3% У Србији тај филм више нећете гледати. Ни расправљати о томе. Српски народ одлучује о томе.Тачка!

Abrakadabra

pre 3 godine

"...Naziv Kumanovske ulice neće se menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima..."

I svakoga potseća na Kumanovski Sporazum iz 1999.godine.
...
U ovoj "državi" svaka budaletina može nešto da "predlaže" i da to bude tako, ako je priložio dovoljno ubedljivo "obrazloženje"...

Ja

pre 3 godine

Patria

Hocemo da odemo malo dalje u istoriju, da vidimo odakle ste dosli vi, koji sebe nazivate starim Beogradjanima? U cije ste kuce i na koji nacin usli? Da ne bi i vi onda malo leteli kao kofer, bez daljeg zadrzavanja, tamo odakle ste dosli i to iskljucivo sa onim ste ste odande poneli? Cast izuzecima, naravno!

Станоје темпирач

pre 3 godine

Пошто видим да је поткачен и мој крај (Вождовац - Шумице), ако смо принципијелни онда треба поред Сплитске променити још доста имена у околини:

1. Римска - не требају нам италијани,
2. Струмичка - Струмица је у Македонији, не верујем да има неку "српску" улицу, значи бриши,
3. Ибрахимпашићева - нардодни херој Махмут Ибрахимпашић, ем партизан, ем муслиман; бриши и то наравно, дајте нам Ратка и Радована...

Или, ако хоћемо да будемо политички-национално неутрални, можемо да се поведемо примером иѕ Миријева. Тамо има улица "Киселе воде", а моја може да се зове "Дупли вињак" или "Танак шприцер", према укусу.

Ja

pre 3 godine

Ovo ce opet biti po ledjima gradjana i samo zato sam protiv. Inace, sirina i otvorenost Beograda su najbolje oslikani kroz odnos prema Srbima iz unutrasnjosti. Zanimljivo kako je taj grad sirok i trpeljiv prema svima, osim prema Srbima! Samo se Srbima govori da se vrate odakle su dosli, ostali ne smetaju "starim Beogradjanima", koji se ovde samoproglasavaju za neku posebnu naciju, a Beograd proglasavaju svojom svojinom!

HILTI

pre 3 godine

Spomenik Mosi Pijadi, komunistickom krvniku srpskog naroda se nalazi ispred zgrade Politike. Licno se prijavljujem da ga srusim i to besplatno.

Jok

pre 3 godine

Ali isti taj Vesić iz svog džepa danam plati zamenu svih dokumenata svima nama i neka menja onda koliko i kako hoće. Najslađa je zabava za tuđe pare.
(Istinu i samo istinu, 26. jul 2020 21:57)

Može li onda i zamena ličnih karti ljudi koji žive u tim ulicama da bude besplatna?
(Alex, 26. jul 2020 19:02)

Od prosle godine je besplatna promena adrese u licnoj karti (ako je sa cipom) ili promena licne karte (ako je bez cipa) u ovakvim situacijama, tj. kada dodje do preimenovanja ulica. Ostala dokumenta (pasos, vozacka dozvola...) se ne moraju menjati nego se koriste sa tim podacima dok ne istekne njihova vaznost.

Zemljoradnik

pre 3 godine

Koliko smo mi u Hrvatskoj tolerantniji od vas u Srbiji.
Evo u Zagrebu dva najveća spomenika su posvećena jednom Bosancu i jednom Srbijancu.
Kralju Tomislavu i Banu Josipu Jelaćiću.
(miro split, 26. jul 2020 22:06)
- Imamo i mi spomenik Nikoli Tesli u Beogradu. To ne diramo, a i ne možete reći da ste tolerantniji od nas.

Алекса

pre 3 godine

Diana Budisavljevic? pre svih!
pod hitno bulevar, setaliste, spomenik na nekom trgu ili uz reku, park... nema veceg doprinosa Srbima i ljudskoj vrsti uopste od toga sto je ova zena cinila :(
(Mladen, 27. jul 2020 05:13)


Људској врсти можда. Србима не. Сва та деца коју је госпођа спасила, отишла су у хрватске куће, постали су Хрвати и њихови потомци су готово сигурно учествовали у даљем прогону Срба из тих крајева. Парадокс најљудскијег чина....

Јабучило

pre 3 godine

Bar jednu ulicu treba nazvati po Jozefu Šulcu nemačkom vojniku koji je odbio da strelja srpske seljake pa je i on sa njima bio streljan.
(uniforma ne čini coveka, 26. jul 2020 23:59)

То нажалост није тачно. Према немачким документима Шулц је погинуо пар дана пре стрељања.

Anya Lill

pre 3 godine

Ja bas zato mnogo volim sto imamo ulice koje nose imena drveca- breza, borova, kestenova...Ne vredjaju nikoga i ne zavise od istorijskih desavanja. Cemu imena koja svakih par decenija gube na znacaju?Jedino nasi naucnici Nikola Tesla,Milankovic, Pupin, koji su nas toliko zaduzili, bi trebalo da imaju vanvremenski znacaj i da ulice ostanu kao podsetnik njihove ljudske velicine. U San Dijegu, eto, imaju simpaticne i poeticne nazive ulica Nautilus, Scenic Drive, Mar de Armonia(More sklada), i to su podsetnici na nesto lepo,a to nama stvarno nedostaje.
Jesmo mi nebo i zemlja sa takvim gradovima,ali mogli bismo nesto nauciti iz tih primera, dati bitno mesto prirodi a ne politici koja nam izlazi na nos.

Serbian Daily

pre 3 godine

Argument protiv domaceg nacionalizma je bio da imamo zagrebacku, ljubljasku, autoput za zagreb, neostecene putokaze prema zagrebu, za razliku da ostali to nemaju. Od sada smo svi isti logikom da je bolje da se izjednacimo? Postajemo li bolji ili sta?

Shurda

pre 3 godine

Zašto tu stati: Ulcinjska, Cetinjska, Durmitorska, Nišićka, Vardarska, Makedonska, Skopljanska, Bjelovarska....
Pa još: Džordža Vašingtona, Džona Kenedija, Pariska, Francuska...

bb

pre 3 godine

Pade mi na pamet da bi morao da se promeni i naziv Šekspirove ulice, jer on nema ama baš nikakve zasluge za Srbiju.
Inace, istorija od juče ne postoji, sada je druga istorija.

Дејан

pre 3 godine

Потпуно се слажем са изменама. Доста смо ми Срби баштинили југословенство док су нам ти Хрвати и други чинили оно што није забележено у људском роду.

pedja

pre 3 godine

"Kako je on to objasnio na primeru, Beč ima Beogradski trg, a Brisel Beogradsku ulicu, dok u Beogradu nema ulica i trgova sa imenima ovih gradova."
Fantastičan primer je dao, samo nije ukapirao suštinu.

Mile

pre 3 godine

@Boris, tvoj komentar pokazuje s kolikim zidom ćutanja i guranja glave u pesak smo mi Srbi živeli u SFRJ, a i danas.
Nije AP slučajno živeo u Argentini, tamo j uživao zaštitu vrha država, katoličke crkve, stranih sila.Da je Blagoje probao da uhapsi Pavelića završio bi ili na dugogodišnjoj robiji ili bi ga pojeo mrak.

eto

pre 3 godine

Za zamenu imena ulice,trebalo bi da se iskljucivo pitaju stanari tih ulica.
Koliko kosta zamena svih dokumenata za jednu cetvoroclanu porodicu?
Istorija ne moze da se zameni.
Problem sa zamenom imena ulica su i stampanje novih karti(mapa),vodica kroz Grad,treba i nove mape za navigaciju,nije tek tako promeniti ime...
Sve to jako puno kosta,a zna se ko ce to platiti i pravi se velika zbrka.Kod mene u kraju se promenili imena 12 ulica,niko ziv pa cak i postar vise ne zna gde su te ulice...

Patria

pre 3 godine

Ljubazno se mole nasi sugradjani koji ne mogu da podnesu velicinu, otvorenost i istoriju naseg grada da se vrate nazad u rupe iz kojih su ispuzali, odnosno tamo gde su rodjeni, pa nek tamo glume ludilo i ispravljaju istorijske nepravde. Beogradjani ih ne bi vise zadrzavali.

ratibora

pre 3 godine

Zar Beograd nema trenutno nista drugo da radi? Nikakav drugi problem? Koliko to kosta?
Vesicu, pisu li ti od kuce? Kako ce postar da te nadje?
Sto ne sravnite Beograd sa zemljom i ne pocnete da gs gradite iz pocetka, onako kako bi Krusevljanin to izkreirao?

Pepi

pre 3 godine

Sasvim u redu. Samo je laž da u Zagrebu ne postoje ulice sa nazivom srpskih gradova. Postoje još uvijek Apatinska, Kovinska... Lako se može provjeriti na Google maps-u.
Neki nazivi su mijenjani početkom 90-ih, naravno, učinjena je medvjeđa usluga tim mijenjanjem. Mislim da bi ljudi koji definiraju imena ulica trebali dobro razmisliti i onda jedno te isto ime ostaviti zauvijek, inače lako nastaju konfuzije. Zamislite, netko želi da vidi gdje mu je djeda živio 30ih u Beogradu ili Zagrebu, teško će naći adresu jer su i Tito i Tuđman ili u ovom slučaju Vesić mijenjali naziv, sasvim glupo.
Treba se odlučiti jednom i onda ostati na tome. Ne treba slaviti zločince. Ali po meni, zašto da ne postoji beogradska ulica u Zagrebu ili zagrebačka u Beogradu.

Zorica

pre 3 godine

To znači da će i Palata Albanija da dobije novi naziv, Sarajevska ulica, Mostarska petlja jer svi ovi nazivi pripadaju državama koje su nekada bile u sastavu SFRJ i kako je g-din Vesić rekao " nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo"

Satriani

pre 3 godine

Dal da sš smejem ili da plačem. Petlja se zove tako zbog mosta, a ne zbog Mostara.
(Melita Sandić, 26. jul 2020 20:07)

Nije tačno, Mostarska petlja je naziv dobila po kafani "Mostar" koja se nalazila na tom mestu...

Mladen

pre 3 godine

Diana Budisavljevic? pre svih!
pod hitno bulevar, setaliste, spomenik na nekom trgu ili uz reku, park... nema veceg doprinosa Srbima i ljudskoj vrsti uopste od toga sto je ova zena cinila :(

Simba

pre 3 godine

Jedine promene koje radimo su promene naziva ulica. BRAVO. GENIJALNO. Nema nam napedka i boljitka dok napokon ne promenimo u glavi. Za ovu zemlju ne treba ginuti jer ti posle neka budala obriše ulicu i sruši spomenik, a ti dao život za nju. Svima kojima smetaju stari nazivi ulica, neka se isele i vrate odakle su došli. Ne prilagođava se Beograd vama - PRILAGODITE SE vi njemu!

Putokaz

pre 3 godine

table na kojima su ispisana imena ulica i trgova su zelene boje kao u S. Arabiji !
(Arch Enemy, 26. jul 2020 15:51)

Table su zelene boje i u Americi. Inače ogromna Muslimanska velesila.

Dogodine relokacija Kuće Cveća

pre 3 godine

Koliko god otužno zvučalo, Beograd je svoj, ionako jadan, kulturni doseg dosegao u doba Tita i sudeći po ovome i budućim radnjama, ne misli se vraćati tamo..

Pera Kojot Stariji

pre 3 godine

Možda nema puno veze sa ovim tekstom, ali ima sa komentarima: primetio sam da ima mnogo onih koji su ubađani da u Hrvatskoj svi mrze Srbe i to jednako s kraja na kraj Hrvatske. To nije sasvim tačno. Ljudi u različitim delovima Hrvatske su veoma različiti - šta imaju zajedničko Dalmatinci i Zagorci, Slavonci i Istrani, Zagrebčani i Ličani? Ne baš mnogo toga. Tako se razlikuje i njihov odnos prema Srbima (da ne spominjemo da je svaki pojedinac osoba za sebe). I ono, možda najvažnije - i u 2. svetskom ratu i tokom rata u Hrvatskoj, najviše zla Srbima nisu naneli Hrvati iz Hrvatske, već iz Hercegovine. Veliki broj onih koji su se borili u Vukovaru je došao iz Hercegovine. I tako do kraja rata.

Драган

pre 3 godine

Шеста личка дивизија је у "ослобођеном" Београду починила много више злочина него Принц Еуген дивизија током 4 године на територији Југославије, па још увек има улицу и то у мом комшилуку.

velibor

pre 3 godine

U krug, u krug. Sjahace i ovi pa ce se ponovo vratiti stari nazivi ulica. Istoriju gledati s postovanjem a imena i duh tih vremena sacuvati kao zalog sa srecniju buducnost sa komsijama i gradovima oko nas. U centru Helsinkija na glavnom trgu stoji spomenik Aleksandru II a Finci ozbiljno ratovali s njima. Moze i tako...
Velibor

Coyote

pre 3 godine

Menjajte naziv "Palata Albanija"
(Milica, 26. jul 2020 22:16) da ista znas znala bi zasto se palata zove tako. Jel treba mozda prekrstiti i “Albansku spomenicu”? Vas neobrazovanih ima kao kamenja ispod mosta.

ivan

pre 3 godine

"Ne bih ja davao po svim našim herojima iz '90-ih. Samo po onima koji su gostovali u Haagu."

Po hag standardima za srbe, svaki srbin u istoriji sto se usudio sa brani svoje je u hagu. polovina ulica bi trebalo da se menja.

uniforma ne čini coveka

pre 3 godine

Bar jednu ulicu treba nazvati po Jozefu Šulcu nemačkom vojniku koji je odbio da strelja srpske seljake pa je i on sa njima bio streljan.

Robi

pre 3 godine

Najzad! Pronađimo taj minimum dostojanstva, možda recipročno delovanje pomogne da nas i drugi malo više poštuju i razmisle kako se ponašaju prema nama.

filozof

pre 3 godine

"da će Blagoje Jovović, čovek koji je pucao u, kako kaže, "najvećeg zlotvora srpskog naroda Antu Pavelića", dobiti ulicu u Beogradu."
Samo da tako ne pise a tabli pomislice pismeni ljudi da je ante bio srbin. Mozda da pise nejveceg zlacinca prema srpskom narodu? Kao praunuk prezivelog iz Jasenovca potpuno podrzavam.

Milenko

pre 3 godine

Apsolutno podržavam! Dokle više da jedino mi da budemo magarci? Neki komentari ispod su protiv, kao budimo iznad ostalih, pokažimo veličinu i slične gluposti. Šta god mi uradili ili ne, većina bivše 'braće' će misliti i govoriti sve najgore o Srbima. Njih ne zanimaju činjenice da smo etnički najtolerantnije društvo na ovim prostorima, što smo jedina istinski multietnička zemlja od svih ex yu država, što smo srdačni prema svima koji dođu sa strane. To ni malo ne pomaže u promeni njihove percepcije, vazda ćemo biti etiketirati kao genocidni primitivni varvari iako to uz sve počinjene greške sa naše strane jednostavno nije istina. To važi i za licemerni zapadni svet, koji pravo stanje ksenofobije, nacionalizma i netrpeljivosti prema manjinama u svim ex yu drzavama vrlo dobro zna i vidi, ali im pojednostavljena crno-bela slika i odabir jednog lošeg momka odgovara zbog njihovih interesa(i naše geopolitičke gluposti i odabira prijatelja). Zato, zaboravimo na demonstrirane veličine, širokogrudost i slične bajke. Mi ostalim južnim slovenima više ne dugujemo ništa, a oni nama mnogo, sve svoje države i velike delove svojih nacionalnih korpusa. I svi su se više ili manje ogrešili o nas.
Kakva crna Hrvatska ulica, kakav Štrosmajer, Goce Delčev, Prešern, Splitska i Zenička. Menjajte sve!

buzga

pre 3 godine

Treba uvesti da kod promene naziva ulica grad koji menja naziv ulice snosi troškove zamene dokumenata građana.
Posle nek menjaju svaki dan ime ulice,moze i dva puta dnevno.

Јабучило

pre 3 godine

Србија и даље у блату се игра... уместо да отворе улице са легендама као у Лос Анђелесу и њиховим стопалима, шакама или нешто слично, а уједно и улице да се назову по њиховим именима, ми величамо неког ко је убио Анте Павелића.... А где остаде: Бата Стојковић, Чкаља, Тесла, Патријарх, Бајрамовић, Ђоковић, Дивац, Ђорђевић, Шекарићева, Шпановићева, Павле Вујисић, Гага, Тома Здравковић, Силвана...пто ми немамо улице других градова као ти градови који имају наше? Берлин, Минхен, Беч...? Ма Србија је шоуууу
(Frfljavi, 26. jul 2020 19:05)

Патријарх је титула, Тесла има булевар. Неки уметници су добили улице, сокаке, тргове. Неки са списка су ти још живи. По живом се улица не назива.

По мени, треба донети закон да се улица по догађају може назвати 50 година од догађаја, а по човеку 25 година од смрти.

Beogradjanin

pre 3 godine

Pozdravljam i podrzavam ovu inicijativu. Trebalo je to sprovesti
odmah posle raspada Jugoslavije, pogotovo sto se tice ulica iz
Hrvatske, koja je prema Srbiji oduvek bila neprijatejski nastrojena.

DRAGAN

pre 3 godine

BEOGRADSKE ULICE PRE SVEGA BI TREBALO DA BUDU UREDJENE I ČISTE.DA IMAJU KANALIZACIJU.BOSANSKA ULICA NEMA KANALIZACIJU,TO JE ZVEZDARA.
NOVA AMBULANTA DZ ZVEZDARA IMA SEPTIČKU JAMU.VRTIČ IMA SEPTIČKU JAMU.
POSLEDNJI PUT SU ULICE, BOSANSKA I OKOLNE OPRANE PRE GODINU DANA.OVDE ZATO NEMA KORONE,MOŽE SAMO KUGA DA SE POJAVI.(NE DAJ BOŽE!).ETO TO OBJAVITE AKO SMETE ILI BAR PRENESITE GORANU VESIĆU.

djoleNS

pre 3 godine

@Miskec, 26. jul 2020 21:01)
Ako zivis u petrovaradinu onda ima jer tamo ima puno hrvata a rodna kuca bana jelacica je blizu nalazi se u beogradskoj

Zrenjaninka

pre 3 godine

Predlog za one koji se brinu oko dodatnih troškova, zbog promene naziva ulice u dokumentima: evo na primer, kod nas u Zrenjaninu, moja ulica je promenila naziv, niko nas nije terao da momentalno idemo i pravimo nove dokumente. Paralelno su važila oba naziva ulice, i stari i novi, čak nekoliko godina. Kako je koji dokument istekao, prilikom pravljenja novog bila bi upisana nova ulica. Zašto tako ne uradite i vi u Beogradu?

gulag

pre 3 godine

Sve menjati , kad u hrvatskoj bude Srpska ulica , onda vratiti nazive , jel ikada igde u hr bila srpska ulica
(silaman, 26. jul 2020 20:06)

U Plaškom je 2005. Ulica Prve Gardijske Brigade preimenovana u Ulicu Sv.Save, a Ulica Bernardina Frankopana u Ulicu Vuka Karadžića.

miro split

pre 3 godine

Koliko smo mi u Hrvatskoj tolerantniji od vas u Srbiji.
Evo u Zagrebu dva najveća spomenika su posvećena jednom Bosancu i jednom Srbijancu.
Kralju Tomislavu i Banu Josipu Jelaćiću. Još mo in dali lipe konje.
Sad da van iskreno rečen nisan se raspitiva koje su nacionalnosti konji.
Vjerovatno hrvatske.
Nas uvik neko jaše.

TnT

pre 3 godine

jedino u cemu bih podrzao Vesica ! bravo
 (milos, 26. jul 2020 15:04)

Pa jel ti sad jasno zasto to radi. Da cuje tako nesto, kao ok jeste sve u rasulu u drzavi, ali zato menjamo imena ulica. Kako kazu kad god se neko bribe za "dobrobit nacije" uhvatim se za nivcanik.

Nekad je moj grad bio svetska metropola sad je balkanska kasaba. Hvala nam dragi gosti sto od njega napraviste raspalu palanku.

Pepi

pre 3 godine

Za upućene, u Stuttgartu ima kvart gdje su ulice 30ih godina dobile nazive po austrijskim gradovima. Wiener Straße, Bludenzer Straße itd. To su odlučili prirediti Hitleru kad je dolazio u Stuttgart kao poklon. I dan danas se ulice tako zovu.

Robert

pre 3 godine

Šteta. Srpski borci su u prvom a pogotovu drugom svetskom ratu ginuli da bi Beograd (p)ostao glavni grad značajne zemlje. Ovo je pišanje po njihovim grobovima.
Šta sledi? Iskapanje kostiju u Aleji zaslužnih građana?

momo brko

pre 3 godine

Stvarno smo bolesni te pare koje će morati da se bace radi promene u ličnim kartama građana i u ostalim dokumentima bolje je utrošiti i finansirati nešto korisno za grad Beograd !!!!

Кики

pre 3 godine

... које лудило, мењају називе улица, а ИДЕА, АРОМА, МЕРКАТОР, ОКОВ, ..... продају робу из “тих” земаља, хоће ли и њихова имена да мењају?

Miskec

pre 3 godine

"Ne samo u Beogradu već u celoj Srbiji. Lično živim u Štrosmajerova ulici. Kakve veze Josip Juraj Štrosmajer ima sa Srbijom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ax, 26. jul 2020 19:07)"
Je l' moze ulica Grand production?

Nenad

pre 3 godine

Levstik, Jagic, Krleza, Gubec, Senoa ili Senuo, Nazor, Kranjcevic, neki Hrvoje, ... Nema ni jednog opravdanog razloga da bilo sta u Srbiji po njima nosi ime. Svaka cast Matiji Banu, Ivanu Mestrovicu, Viktoru Novaku i Robertu Prosineckom.

sport billy

pre 3 godine

"Fascinantno mi je koliko vam je trebalo da se toga sjetite, znači samo 30 godina. Vaš novi Milošević vas sprema za rat, a znamo kako će to završiti.
Uglavnom Zemunska i Petrovaradinska ul. u Zg ostaju.
(panzer general, 26. jul 2020 15:20) # Link komentara""

Zemunska ostaje jer još uvek sanjate NDH Zemun, a Petrovaradinska jer je tu rođen Ban Jelačić.

7954

pre 3 godine

Kada će neko već jednom da promeni ime ulice Ismeta Mujezinovića na Bežanijskoj Kosi ? Kada me pitaju za adresu, prvo se nasmeju ili traze da ponovim! Pobogu, kao da sam iz Sarajeva a ne iz Beograda.
(Bane, 26. jul 2020 20:25)

Tom Ismetu sam pucao na sahrani kao vojnik JNA. Rekao sam: hocu da pucam, ali necu da ga nosim. Bio sam i na izlozbi njegovih slika. Vecina nije bila ni za buvljak.

Mint

pre 3 godine

Sramota. Beograd je bio oduvek kosmopolitski grad. Centar Balkana. Potpuna ksenofobija. Pa zar mi treba da budemo kao Hrvati i Slovenci isključivi i brišemo ulice ljudi koje znamo iz tih gradova. Sramota!!

Бата

pre 3 godine

У Варни у Бугарској све улице су личностима или географским појмовима који су везани за Бугарску.Треба прекинути илузију Југославије

samo pitam

pre 3 godine

Evo nekoliko predloga kako bi se mogle zvati nove ulice....Krajiska, Kninska, Benkovacka, Krka, Drvarska, Grahovska, Velibitska, Licka, Plitvicka, Smiljanska, Petrova Gora, Kordunaska, Kupska, Koranska, Unska, Banijska, Glinska, Petrinjska, Jasenovacka, Bijelovarska, Belo Manastirska, Baranjska, Borovska, Vukovarska...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bora, 26. jul 2020 18:52)

Mozda je jednostavnije da se tamo vratite?

Zurkolomac

pre 3 godine

I Minhenu imate Ulicu koja se zove: Belgrader Straße
Tako da mozemo i mi da nazovemo neku ulicu Münchner Ulica
(gogibreee, 26. jul 2020 21:02)

I treba da ima, jer su Nemci u dva svetska rata pobili u Srbiji preko 3 miliona Srba.
Zamisli sta bi bilo da su Srbi napali Nemacku i tada poubijali 10-15 miliona Nemaca u Nemackoj?

Bojan

pre 3 godine

U Ukrajini sam bio u mestu Lavov i slikao se kraj table Srpske ulice i to u samom centru...... i nikom nije palo na pamet da menja naziv ulice..... verovatno nemaju Vesića!?

Zurkolomac

pre 3 godine

Dobro ste se setili da brisete hrvatska imena ulica nakon milion godina. Isto napravite i sa firmama koje u nazivu imaju imaju Yu, Jugo ili slicne gluposti. Demokrati iz lepe njihove su to sve unistili i spalili 1991. u roku od 5 sekundi.
Zamislite da u zagrebu postoji beogradska ili kragujevacka ulica? Gorele bi svaki dan...

herthaner

pre 3 godine

Rođen sam u sarajevskoj i dok sam živ tako ću je zvati legendarna bg ulica. Čak ul. dr.aleksandra kostića mi iz sarajevske zovemo i dalje Teslina

Љиљана

pre 3 godine

Благоје Јововић треба да добије неки булевар у Београду, не улицу у Земуну

Istinu i samo istinu

pre 3 godine

Ali isti taj Vesić iz svog džepa danam plati zamenu svih dokumenata svima nama i neka menja onda koliko i kako hoće. Najslađa je zabava za tuđe pare.

Medo

pre 3 godine

treba promeniti po imenima srpskih heroja iz 90tih. jer se SVE nase komsije tako uradile, pa nikom ne smeta
(Ivan, 26. jul 2020 18:20)

Ne bih ja davao po svim našim herojima iz '90-ih. Samo po onima koji su gostovali u Haagu.

Miskec

pre 3 godine

"Nema neke naročite veze, ali ova vijest me je podsjetila na to kako sam prošle godine u Filadelfiji u SAD naišao na ulicu po imenu Belgrade street. Radi se o dugačkoj i prometnoj ulici koja je smještena relativno blizu centru grada.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (hill, 26. jul 2020 19:24)"
Nema bas nikakve veze jer u USA postoje mesta koja nose ime Belgrade i nemaju nikakve veze sa srpskim Beogradom i nalaze se u nekoliko američkih drzava, pa tako postoji Belgrade Misuri, Belgrade Minesota, Belgrade Montana, Belgrade Nebraska i Belgrade Mejn. Pored ovih, postoje gradovi u Teksasu i Severnoj Karolini, kao i predgrađa u Filadelfiji, Bostonu i Oklahoma sitiju, sa imenom Belgrade!

micko

pre 3 godine

Umesto da se Beograd promoviše kao grad tolerancije, pomirenja, gostoljubivosti, mi se srozavamo na nivo palanke iz predratne 1990. godine. U stvari, ne brine mene promena naziva ulica već što smo već duboko zagazili u nacionalizam i potpuno ludilo. Zašto nam je uvek izgovor: "nas nema kod njih pa neće biti ni njih kod nas".Pa pokažemo da smo bolji i pametniji i tolerantniji bar jednom u životu.
(Ziggy's, 26. jul 2020 17:01)

Samo mi objasni zasto da se mirimo. Aj vi sto samo o tome drobite objasnite koja je svrha tog mirenja? Hrvati su nad srbima ucinili genocid, ej genocid i sad da se mirimo. Ne vidim jedan razlog. Ekonomija da, nuzna saradnja da i nista, ali nista vise sa njima. Bas mi puca da se mirim sa njima. Nikad necu zaboraviti i oprostiti, nikad. Dokle god postoji moja krv koja koraca srbijom zaboraviti se nece. Da me ne shvate pogresno apsolutno sam protiv rata ali ne zelim nikakav spomen njihovom postojanju u mom gradu i drzavi.

Melita Sandić

pre 3 godine

Kad se menja naziv Mostarske petlje?
(dule, 26. jul 2020 16:49)

Zašto bi menjali? Aleksa Šantić je rođen u Mostaru. Mostarska petlja, Sarajevska ulica, Palata Albanija, ti nazivi su takvi već decenijama.
(Vukadin, 26. jul 2020 19:26)
Zahvaljujemo se na glasu.

Dal da sš smejem ili da plačem. Petlja se zove tako zbog mosta, a ne zbog Mostara.

Toxic

pre 3 godine

(Bora, 26. jul 2020 18:52)

Lička odvajkada postoji preko puta sadašnjeg BAS-a a Petrinjska isto tako na Zvezdari. Ovo sam se ovlaž setio a ostala imena ulica koja si predložio ukucaj u Plan plus, naći ćeš još neku u BG.

Novi Sad

pre 3 godine

Srbija mora hitno da izadje iz te Hrvatske, Bosanske, Balkanske žabokrečine. Srbija ako ne izadje iz te zabokrecine, mi ce mo zauvek biti u blatu.

Sulic igor

pre 3 godine

Evo nekih naziva ulica u zg -borska, apatinska, apatinski prolaz, bregalnicka, cerska, suboticka, banatska, backa, alrksandrove stube...

Sreten Žujkić

pre 3 godine

Dobro je da je zamenik gradonačelnika završio sve druge goruće stvari u Beogradu kao što je Savski nasip, kanalizacija, smrad,deponije, zagađenje i dr. pa sad ima vremena da se bavi i onim manje urgentno ali podjednako važnim pitanjima kao što je menjanje imena ulica. Možemo već sledeće godine očekivati i ulazak u Šengen zonu kao i medijalnu platu od 900.

Jugoslav

pre 3 godine

Mozete vi a se glupirate i menjate sta god hocete za mene je 29 novembra jos uvek 29 novembra tako ce i ostati...Djutre Djakovica je i dalje tako...u ostalom pitajte taxiste ...A sve ostalo je golo glupiranje...sta treba svaka nova vlast i novi poredak da menja ulice...i to sve po nekakvim extremnistima i teroristima...

Komša

pre 3 godine

Kakve zasluge i znacaj za Beograd su imali Nazor, Kranjcevic, Krleza, Kranjec, Cankar, Gubec, Presern, ..., Gramsi, Kenedi, Nehru, Gandi, Vasingron, Ruzvelt, Kosusko, Caplin, Ho Si Min, Vagabadze, Masarik, ..., Cetinje, Sarajevo, Dubrovnik, Zadar, ...? Peke Dapcevica iz neprijateljske Crne Gore odrekla se majka, braca, sestre i deca a po njemu se jos uvek zove jedna ulica u Beogradu!
 Nenad, 26. jul

Nenade,Masarik i te kako zaslužuje ulicu u Beogradu.
Masarik je bio prijatelj srpskog naroda i postovalac Srbije.
Kao i mnogi Česi pre njega.

Prava je šteta što uz njegovo ime ulice Beograda nose imena nekih koji su okupaciju zemlje iskoristili da sprovedu revoluciju i "oslobode" mnoge Beogradjane imovine ,slobode a neke i života.
Peko Dapčevic je jedan od njih.
Dobro nisu imenovali neku ulicu po Jovi Kapičiću,Marku Mesiću ili sličnim članovima "besmrtnog puka".

aa

pre 3 godine

Arch Enemy ..., odmah promjeniti nazive naselja. ..., Terazije, Avala, Kalemegdan ..., ali- pdmah..i umjesto njih uvesti..- Karadžićevo brdo, Mladićevo naselje i Slobina ulica ..- odmah...

micko

pre 3 godine

mozemo da se prepucavamo mrznjom prema ostalim bivsim sfrj drzavama, ali ja mjslim da je ovo savrseno za uterivanje para koje nedostaju ubudzet. koliko je to licnih karti,pasosa, i svih mogucih novih dokumenata. pa nece vam niko ugovore o stanu i uknjizbi promeniti dzabe. cekali su 25 godina pa bas sad shvatili da nas hrvati ne vole. il nam bas sad zatrebale pare!!
(ceca, 26. jul 2020 15:51)

Ma skocice za 100% budzet grada beograda zbog par taksi od par stotina dinara. Ko nema za toliko ne trebaju mu dokumenta.

Bane

pre 3 godine

Kada će neko već jednom da promeni ime ulice Ismeta Mujezinovića na Bežanijskoj Kosi ? Kada me pitaju za adresu, prvo se nasmeju ili traze da ponovim! Pobogu, kao da sam iz Sarajeva a ne iz Beograda.

прле

pre 3 godine

Laki@ хтеле су распад Југославије све Републике, осим Србије? Та СФРЈ је била кишобран под којем су били сви Срби. Краљ Петар је направио грешку што је направио Југославију а не Србију где би сви Срби били под истим кровом!

Зато смо ми Срби сада огорчени и изневерени, што смо веровали и погрешили!

Зато се мењају имена улица.

Aleksej Veliki

pre 3 godine

Prvo treba vratiti ulicu Maršala Tita ili Josipa Broza Tita kad već imamo njegov mauzolej. Dodati ulicu Djenerala Mihajlovica, ulicu Sime Dubajica, ulicu ili bulevar Pogunilih u NATO bombardovanju ..... itd a ostaviti sve ove ulice kojima se predvidja menjanje naziva, to je istorija Beograda, naravno dodati sve gradove koji imaju Beogradsku ulicu ili ulice nekih od gradova Srbije.
Manite se prekrajanja istorije obicni smrtnici koji ovo koristite za politikanstvo i dodvoravanje narodu

zvocara

pre 3 godine

Zamena vazece licne karte 2800 dinara pa to puta na primer najmanje 100.000 hiljada ljudi. Pa vidite koja je to lova. A pasosi, vozacke, i ostalo? A najveci deo toga ide Kovnici novca i dalje necu da komentarisem. P.S. Dok ima ovaca ima i runa.

micko

pre 3 godine

Vama koji ste za, voleo bih da vam promene naziv ulice. Onda lepo krenete da menjate ličnu kartu, pasoš, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu i nakpn toga krenete da svima javite da imate novu adresu.
( banci, Eps-u i ostalima). Šta vam falilo do sada? Samo ćete napraviti brdo problema ljudima.
(Branko60, 26. jul 2020 16:17)

Promenio bi zenu da mi se ulica ne zove hrvatska a ne pasos.

City Slicker

pre 3 godine

Neka nazovu ulice kako hoće ali neka ih pristojno i civilizovano obeleže. Dakle, table sa nazivima na dva pisma i putokazi na raskrsnicama sa imenima ulica u koje se skreće. Džabe im ovo seljačko kvazi-patriotsko pros...vanje kada putnik namernik ne zna ni gde da ide ni gde se nalazi.

прле

pre 3 godine

Bora@ браво за коментар! Протеран сам из Белог Манастира, волео би да се барем нека улица у Србији тако назива!

White trash

pre 3 godine

@Nema neke naročite veze, ali ova vijest me je podsjetila na to kako sam prošle godine u Filadelfiji u SAD naišao na ulicu po imenu Belgrade street. Radi se o dugačkoj i prometnoj ulici koja je smještena relativno blizu centru grada.
(hill, 26. jul 2020 19:24)
Tacno, samo sto u SAD postoje bar 4 mesta pod nazivom Belgrade, a da nikakve veze s Beogradom nemaju. Doduse, negde na midwestu, mislim da je bio St Luis, video sam sokacic pod nazivom Serbian way, takodje u centru grada. E sad, vezano za temu, ovo je retka inicijativa ove vlasti koju podrzavam. Treba izbaciti sve sto asocira na onu grdobu od drzave

sumadinac

pre 3 godine

Taj i tekav Dapcevic Peko je komandovao armijom koja je oslobodila pola Srbije, Beograd, Srem,Slavoniju, Sloveniju i jos sto sta. I pride generala Lera i jos par sto hiljada nacista i kolaboracionista priveo pravdi. Moz ga brisete iz imenika ulica al iz istorije tesko.
Smrt fasizmu.
(Najed, 26. jul 2020 18:43
oslobodio je taj Peko i jedno 100 hiljada Beogradjana od zivota....sto na Sremskom frontu sto po Potocima,,,oko Beograda. Smrt fasizmu

Dragan

pre 3 godine

Izvesna Sonja kaže da Vukasovićeva ima I, II, III deo (Rakovica). Ovo je totalna neistina. Vukasovićeva je na Kanarevom brdu i to je jedinstvena ulica. Sonja, možda si mislila na Miljakovac I, II i III?

miro split

pre 3 godine

Ja iman milion pridloga za ulice u Splitu. Recimo ulica braće Troter, ulica žrtava her Flika, ulica Miška šofera, ulica ludih britanski vladara. Onda bi jednu ulicu nazva sa dva imena. Parni brojevi bi bili ustaška ulica, a neparni Partizanska ulica, Riva zvezdini vaterpolista, zapadna obala motike Željka Keruma...
Iman ja toga još, samo me niko ne sluša.

fenn

pre 3 godine

Fora je u tome da imamo takve nazive. Kad promenimo imena tim ulicama nećemo se ni mi razlikovati od klerofašista iz drugih republika. Ja sam moje drugove iz Hrvatske vodio na ručak u kafanu Dalmatinac dok je radila na Voždovcu. Rekao sam im kad dođem u Zagreb da me vode u Šumadiju?. Pozdrav svim normalnim ljudima
(Rale, 26. jul 2020 16:22)

Kad dodjes u Zagreb neka te odvedu “Kod Srbina”. Odlicno hrana i veoma popularni lokal. Zadnjeg puta kad sam bio posluzivao me kelner iz Nisa.

Ulica srpske mitomanije i megalomanije

pre 3 godine

Evo nekoliko predloga kako bi se mogle zvati nove ulice....Krajiska, Kninska, Benkovacka, Krka, Drvarska, Grahovska, Velibitska, Licka, Plitvicka, Smiljanska, Petrova Gora, Kordunaska, Kupska, Koranska, Unska, Banijska, Glinska, Petrinjska, Jasenovacka, Bijelovarska, Belo Manastirska, Baranjska, Borovska, Vukovarska...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bora, 26. jul 2020 18:52)

...Velikosrpska

Toxic

pre 3 godine

OK, razumem da se menja Zadarska, Hrvatska, Splitska, Solinska i slično. Ali zašto dirati Dalmatinsku, Sarajevsku, Mostarsku, Bosansku, zašto je ranije promenjena Hercegovačka? Zar u svim tim gradovima i regijama Srbi nisu ostavili svoj trag a u nekim i danas žive? Zašto menjati nazive ulica po slovenačkim i makedonskim gradovima? Ko je u te dve republike zatro srpstvo? Zašto menjati Mariborsku kada je Maribor pobratim sa Kraljevom? U redu za Mursku ili Bledsku. Zašto je ranije promenjena Ohridska ulica a ostale su Kičevska ili Krivolačka? Proverite koje nazive ulica imaju slovenački i makedonski gradovi, ne gledajte samo LJ ili SK.

Sonja

pre 3 godine

Tolike ulice sa nazivima " prva, druga, treća nova" uglavnom na Paliluli. Vukasovićeva ima I, II, III deo (Rakovica). Vračar ima ulice Nova 9, Nova 501 i Nova 503. Pa onda ŠEST ulica Kružni put. PET verzija Igmanske. Da ih je zanimalo, znali bi....

Dragan

pre 3 godine

Evo primera Kanarevog Brda: Ulica Matije Gupca (jedan od navodnih vođa seljačke bune u Hrvatskoj), Reljkovićeva (Matija Antun Reljković, hrvatski pesnik iz 18 veka), Trstenjakova (Davorin Trstenjak, hrvatski pedagog i književnik). Tu su i Gregorčićeva (Simon Gregorčić, slovenački pesnik), Tavčareva (Ivan Tavčar, slovenački pisac i političar) itd.
Ja sam inače završio osnovnu školu "France Prešern" na Miljakovcu koja se i danas tako zove.

ceca

pre 3 godine

A Karaburma, Vracar, Kalemegdan i ostala Turska imena?
(Gjgkbk,
cekaj malo, ima ekativremena, trenutno se bas volimo sa erdoganom. kad to jednom postane demokratska zemlja, verovatno ih necemo voleti pa ce vesic i ta imena da promeni. (i, da, mislim da ce on nazalost penziju docekati unistavajuci beograd)

Frfljavi

pre 3 godine

Србија и даље у блату се игра... уместо да отворе улице са легендама као у Лос Анђелесу и њиховим стопалима, шакама или нешто слично, а уједно и улице да се назову по њиховим именима, ми величамо неког ко је убио Анте Павелића.... А где остаде: Бата Стојковић, Чкаља, Тесла, Патријарх, Бајрамовић, Ђоковић, Дивац, Ђорђевић, Шекарићева, Шпановићева, Павле Вујисић, Гага, Тома Здравковић, Силвана...пто ми немамо улице других градова као ти градови који имају наше? Берлин, Минхен, Беч...? Ма Србија је шоуууу

hill

pre 3 godine

Nema neke naročite veze, ali ova vijest me je podsjetila na to kako sam prošle godine u Filadelfiji u SAD naišao na ulicu po imenu Belgrade street. Radi se o dugačkoj i prometnoj ulici koja je smještena relativno blizu centru grada.

Vukadin

pre 3 godine

Kad se menja naziv Mostarske petlje?
(dule, 26. jul 2020 16:49)

Zašto bi menjali? Aleksa Šantić je rođen u Mostaru. Mostarska petlja, Sarajevska ulica, Palata Albanija, ti nazivi su takvi već decenijama.

Vera Madic

pre 3 godine

Vrlo primitivno i uskogrudo razmisljanje. Beograd je bio glavni grad Jugoslavije i treba da se secamo tog vremena kada smo bili centar drzave od preko 20 mil ljudi.

micko

pre 3 godine

Bravo i bravo. Skloniti i zadnji spomen na groblje srbije zvano yu. Nek ode i kosovo ako treba samo da zatvotimo to poglavlje i krenemo vise napred. Samo raspad je srbiju kostao 40 godina, a kamo li ujedinjavanje. Izgubljene tolike teritorije i toliko srpski narod stradao a zasto. Istorija nije problem ako se iz nje uci. NIKAD VISE.

rade

pre 3 godine

Potpuno ispravno i pravedno. Ne slažem se da mi ne idemo primjerom drugih republika koji su preimenovali mnoge ulice sa srpskim predznakom. Ali kako objasniti budućim generacijama preimenovanje ulice Nikole Tesle u Sarajevo prije dvadesetak godina.

G-dja

pre 3 godine

U Kumodrazu se takodje menjaju nazivi ulica. Cemu? Moja ulica i vecina ulica su imala lepe nazive. Cvetna, Ljubicica, Majska, Topola, Ruza i sl. Stvarno mi nije jasno.

rastko

pre 3 godine

@ Bora
Apsolutno se ne slažem. Beogradske ulice treba da nose nazive koji su od značaja za njegovu istoriju, razvoj, nauku, kulturu,sport...Prekodrinske nazive ostavimo gradjanima koji baštine te geografske odrednice.

nikola t

pre 3 godine

Nevoljno i sa teskim uznemirenjem reci cu da ovde nikada nece biti pameti. Jos kada vlast ovog zamenika i njemu slicnih prodje pa kad podvucemo crtu, bice "kuku lele".
Jer upravo je obrnuto. To sto nismo menjali dosadasnje nazive pokazuje pozitivan odnos prema istoriji grada i nasu superiornost prema nekima tamo. Kao sto smo veliki kada koristimo ravnopravno oba pisma tako sto ni ne primecujemo koje je u pitanju, pokazuje nasu nadmoc, kulturu a ne slabost.

YxZ

pre 3 godine

I ova akcija spada u domen političke korektnosti za koju je dokazano da je over the top i da postaje sama sebi svrha. No zašto bi se Srbija razlikovala od ostalog sveta?

stranger

pre 3 godine

Sarajevsku treba preimenovati jer je to grad koji je imao masovnu grobnicu za Srbe civile (Kazani).

Beograd treba da dobije ulicu SRPSKIH KOSARKASA, VATERPOLISTA, ODBOJKASA... Necega sto nam je donosilo radost. Vise bih voleo da vidim ulicu koja se zove Romska ili Ciganska nego Zadarska ili Sarajevska.

micko

pre 3 godine

Beogradjani, mnogo bi vam bilo bolje da promenite nazive turskih naselja Dorcol, Kalemegdan, Terazije, Palilula, Cukur-cesma, Karaburma...
(Samo jako i snazno, 26. jul 2020 18:09)

Uopste mi ne smetaju turski nazivi. Cak sta vise ponosniji sam na taj period srpske istorije nego na ujedinjavanje sa kvazi narodima i jos gore "bracom". Turci su bar nacija za respekt i vise ih volim i cenim od bilo kojeg bivseg "brata".

Брат Бугарин

pre 3 godine

"Mislim da je za imena mnogih ulica u pravu i da ih treba promeniti, pod uslovom da je sa time saglasna vecina stanara odredjene ulice.
Ali voleo bih da mi i on, i odbornici Skupstine grada odgovore kakav je doprinos srpskom narodu dao Peka Dapcevic, i zasto je naziv Kumodraske ulice, posle 40 godina, ne pitajuci nikoga (sem, verovatno, clanove SPS-a), promenjen u Bulevar gorepomenute osobe sumnjive proslosti?"
(Vratite ime Kumodraskoj ulici, 26. jul 2020 17:31)

"Dapčeviću druže Peko
ti se čuješ na daleko.
Pekove su divizije
zauzele Terazije"

Nisam Crnogorac. Ni po poreklu.

budibogsnama

pre 3 godine

Srpskih krajeva”😂😂. Dalmacija postojala još za vreme Rimljana. Srbi tek mnogo mnogo kasnije došli i nikad nisu bili većina u Dalmaciji.
(Hvkvj, 26. jul 2020 16:01) Pa austrijski popisi govore drugacije, ali kad je to vas istina zanimala?

pa

pre 3 godine

juce citam clanak kako hrvati uce decu da mrze srbe . a ovim primerima mi ucimo nasu decu da mrze hrvate. da li je to normalno. ako hocete da budete bolji od nekoga nemojte da pricate da on radi nesto lose i da vi radite isto. znam da ste vi gore navikl ida za vas ne vaze pravila ali. do jcue ste svi verovali i velicali tita a onda ste protiv nejga pa menajte naziv ulice. menajte misljenej preko noci ne volim bas takve

Bora

pre 3 godine

Evo nekoliko predloga kako bi se mogle zvati nove ulice....Krajiska, Kninska, Benkovacka, Krka, Drvarska, Grahovska, Velibitska, Licka, Plitvicka, Smiljanska, Petrova Gora, Kordunaska, Kupska, Koranska, Unska, Banijska, Glinska, Petrinjska, Jasenovacka, Bijelovarska, Belo Manastirska, Baranjska, Borovska, Vukovarska...

Subotica

pre 3 godine

Da li Vi ljudi svatate da je ovo u stvari jos jedan vid prikupljanja para i nista vise.

Kad se promeni zvanicno naziv ulice svi stanari u istoj su u obavezi da o svom trosku promene podatke u licnim dokumentima, naravno pocevsi od licnih karti pa onda i sve ostalo .... Ovo je inace obavezno jer necete moci nista uraditi u opstini , banci , SUP-u , ako ne promenite te podatke.

Mislite o tome koliko samo na ime taksi za ovu glupost ( nazivi nisu smetali 30 i vise godina , nego bas sad u doba krize mi menjamo nazive ulica ! ), bolje za te pare ( namenjene za takse ) povecate plate zaposlenima u zdravstvu i prosveti .

Siguran sam da mnogo ljudi ni ne razmislja da ih promena naziva ulice kosta !

Bezobrazluk

pre 3 godine

Odem u katastar da uknjizim stan i saznam da je moja ulica pocetkom prosle godine promenila naziv. Stara tabla jos stoji, posta stize na staru adresu, niko nas ni o cemu nije obavestio!

Minja

pre 3 godine

Ima puno Srba koji su rođeni u ZG ili Sarajevu pa i Ljubljani. Ne vidim zasto bismo imali jednog Dž. Vosingtona a ne jednu Sarajevsku ili Dubrovačku. Ovamo se izdaju knjige o srpskom nasledju u Dubrovniku a onda ukudamo ime ulice... Sve bez veze, sta raditi sa ‘Sarajevskim ćevapom’ i sl. nazivima restorana’?! Zasto ukidati vezu sa delovima bivse YU gde su Srbi vekovima ziveli? Time brišemo iz secanja prostore sa kojih su mnogi proterani! Ali Vesić je majstor za uništavanje svega beogradskog sto je bilo šire od njegove uske palanacke svesti

Коља

pre 3 godine

Сарајевска улица то име носи више од 100 година,тад није било никакве Југославије.И то није само име улице,већ топоним!Да нећете да је преименујете у Лакташка?!?

..

pre 3 godine

Aha, znači umesto jednih "neprijatelja" ćemo staviti druge, pošto je spomenuo Brisel i Beč, pa pretpostavljam da hoće umesto sadašnjih naziva da umetne negde i Beč i Brisel. ;) Kakvo propagiranje EU.

Nenad

pre 3 godine

Kakve zasluge i znacaj za Beograd su imali Nazor, Kranjcevic, Krleza, Kranjec, Cankar, Gubec, Presern, ..., Gramsi, Kenedi, Nehru, Gandi, Vasingron, Ruzvelt, Kosusko, Caplin, Ho Si Min, Vagabadze, Masarik, ..., Cetinje, Sarajevo, Dubrovnik, Zadar, ...? Peke Dapcevica iz neprijateljske Crne Gore odrekla se majka, braca, sestre i deca a po njemu se jos uvek zove jedna ulica u Beogradu!

Mr Majestyk

pre 3 godine

Како би се звала? Торонтска? Торонћанска?
(питам за друга, 26. jul 2020 17:18)

Ulica grada Toronta.

Samo jako i snazno

pre 3 godine

Beogradjani, mnogo bi vam bilo bolje da promenite nazive turskih naselja Dorcol, Kalemegdan, Terazije, Palilula, Cukur-cesma, Karaburma...

BaneBl

pre 3 godine

@@Medjutim, koliko god Pavelic bio zlotvor nije normalno da se izvrsitelju ubistva da takva cast, i jos da se kaže da je izvršio "ljudsku pravdu"?!
(apsurd, 26. jul 2020 14:35)

Pa I Ameri su ubili Bin Ladena i mnoge druge bez da su pokusali da ih uhapse, da li im neko spocitava to?

Najed

pre 3 godine

Taj i tekav Dapcevic Peko je komandovao armijom koja je oslobodila pola Srbije, Beograd, Srem,Slavoniju, Sloveniju i jos sto sta. I pride generala Lera i jos par sto hiljada nacista i kolaboracionista priveo pravdi. Moz ga brisete iz imenika ulica al iz istorije tesko.
Smrt fasizmu.

Boris

pre 3 godine

Zar nije bilo bolje da ga je uhapsio i da mu se sudi, da zločini izađu na videlo?
A menjanja imena ulica starih srpskih oblasti, gradova, krajina, vodi ka zaboravljanju istorije. Koje su sledeće ulice za menjanje imena, Kosovska,Novosadska?

Kumodraška

pre 3 godine

U Minhenu je jedna od najvećih ulica Belgradstraße. Pametnije bi bilo davati imena po geografskim pojmovima, nego po kojekakvim uglavnom nepoznatim ličnostima. U Kumodražu su izmijenjena imena ulica poput Kalemarska i Orahovačka sa kojekakvim apsolutno nepoznatim hajducima i njihovim porodicama. Ko zna ko su ti ljudi bili i da li su zaslužili da se ulice po njima zovu. Tako da Zagrebačka ili Nikšićka su po mom mišljenju mnogo bolje od Hajduk Kako beše ili Žika Anonimac.

cento

pre 3 godine

Vidi Titinih obozavatelja lika i djela sto su skocili na zadnje noge da brane bratstvo i jedinstvo naroda i narodnosti bivse nam drzave.
SVE treba mijenjati,kad procitam komentare na njihovim sajtovima,sve mi je jasno sa kim smo zivjeli tolike godine i za koga smo se borili.
A ovi sto su protiv neka odu na portal klix.ba i na bilo koju vijest (ne mora biti o Srbima) neka procita komentare da vide kolika je to mrznja,zavist i kompleks.Recimo ako je vijest o stocarstvu u Novom Zelandu oni nadju nacina da pljuju po Srbima i svemu Srpskom.

vukasin

pre 3 godine

Zasto neko misli da treba propagirati ljude koji su uzeli pravdu u svoje ruke i ubili nekog? Ubistvo nekoga svojom odlukom nikada ne treba da bude podrzano. Pa zamislite danas da neko proba da uzme pravdu u svoje ruke? Msm da nema osobe u poslednje vreme u javnom zivotu koja nije proglasena najvecim zlotvorom srpskog naroda od pozicije do opozicije..

Arch Enemy

pre 3 godine

Janko
Jankec,polako, dozvat će se i Beogradjani pameti jednog dana valjda, oni zasad ne razumiju da u sarajevu toliko mrze Srbe da ih umjesto Srbi zovu četnicima i genocidašima a o ulicama ili bilo čemu drugom što je Srpsko u sarajevu (kasabi) je iluzorno pričati, mi u Republici Srpskoj znamo vrlo dobro šta je današnje sarajevo a vi kako hoćete, šetajte se i dalje sarajevskom ulicom po BG !

Ljubljana

pre 3 godine

Nije samo Maribor i Ljubljana je puna ulica sa srbskim imenima (Vidovdanska, Regentova, Njegoševa, Srbska....). I tako će i ostati.

oberin martel

pre 3 godine

Ne zna se tacno ko je ustrelio Pavelica, a i ako je to bio Jovovic, ubistvo nije nesto s cim se treba hvalisati.
(peki, 26. jul 2020 14:43)

Pa nije ubio babu na pijaci da joj otme 1000 dinara nego poglavnika genocidne države koja je progutala stotine hiljada Srba. Jovoviću je trebalo podići spomenik još dok je bio živ. Uradio je ono što su trebale odavno da urade Udba, Ozna, Bia... i ko zna ko još. Ugledati se na Izrael i Mosad. Nijedan njihov neprijatelj ne spava mirno a mnogi su odavno i prestali da spavaju...

Laki

pre 3 godine

U Skoplju postoji bulevar Slovenija, bul BiH, bul. Partizanski odredi, ul. N. Tesla, a ja živim na bulevaru Srbija i nikome ne smeta niti mu pada na pamet da se buni. Kao što je ul. "Makedonska" jedna od poznatijih u Bgd..

nikol dz femija

pre 3 godine

Da, baš fali AUSTROUGARSKA ULICA USRED BEOGRAD !!

Divota.

A TEK BRISELSKA !! Užas.

Možda i Holandija ima neku srpsku pa da se i ovde da HAŠKA !!

A DA TREBA UKINUTI OVE KOJE UKIDAJU, TREBA.
Mnogo je srpskih heroja muških i ženskih koji treba da dobiju ulicu u glavnom gradu.

Hd

pre 3 godine

Bivsi jugoslovenaki narodi koji su se "otcjepili" nemaju pojma koliko se Srbija odrekla svoje kulture i identiteta kako bi postali Jugosloveni, samo da se oni ne bi osecali ugrozeno i da bismo svi bili isti. Kako ti vrate na kraju? Kamo srece da nikad nije ni postojala Jugoslavija, vec lepo Srbija a ostali nek se snalaze kako znaju i umeju.

Макарије

pre 3 godine

Mislim da je za imena mnogih ulica u pravu i da ih treba promeniti, pod uslovom da je sa time saglasna vecina stanara odredjene ulice.
Ali voleo bih da mi i on, i odbornici Skupstine grada odgovore kakav je doprinos srpskom narodu dao Peka Dapcevic, i zasto je naziv Kumodraske ulice, posle 40 godina, ne pitajuci nikoga (sem, verovatno, clanove SPS-a), promenjen u Bulevar gorepomenute osobe sumnjive proslosti?
(Vratite ime Kumodraskoj ulici, 26. jul 2020 17:31)

Како то питање?
Па њега се одрекла комплетна рођена фамилија, због тог доприноса. Је ли га ко боље познавао и праведније му судио од њих? Треба ли шта више за улицу?!
Додуше, његови другови су касније рекли да се он одрекао фамилије, али заслуге су јасне.

Pitagora

pre 3 godine

Super odluka. Dosta imena je prosto zastarelo i pripada nekoj eri čiji mi deo više nismo. Jedno je čuvati zaostavštinu i biti ponosan na istoriju, no to više ne treba da nas vuče unazad. Trebalo bi i ulice sa imenima partizanskih heroja drugih nacionalnosti takođe menjati, jer naša nacija ima toliko divnih istorijskih ličnosti koji odavno zaslužuju mnogo veće priznanje. Koventri u VB takođe ima trg imenovan po Beogradu.

Meroni

pre 3 godine

Mislio sam da ovo nikad necu reci ali - bravo Vesicu. Krajnje je vreme bilo za ovo. Naravno, nikako ne menjati Sarajevsku, Dubrovacku, Cetinjsku, Dalmatinsku...

Макарије

pre 3 godine

Nije loše da nam objasniš zbog čega u BG treba da ostanu Dubrovačka, Sarajevska i Dalmatinska ulica,ni u sarajevu a ni u cijeloj Dalmaciji i Dubrovniku ne postoji Beogradska ulica,
By The Way u sarajevu su table na kojima su ispisana imena ulica i trgova zelene boje, kao u S. Arabiji!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Arch Enemy, 26. jul 2020 15:58)

Ево ја ћу да ти објасним. Многи српски великани потичу из тих крајева (а и небројени они који нису оставили познато име). Такође, једна од првих 7 епархија , по осамостаљењу СПЦ, била је Стонска епархија. То што су нас у два рата и три мира побили и протјерали са тих терена (а читави историју покрштавали) не значи да треба да мрзимо та имена. Не почиње историја од Брозовог цртања граница (да, да, Хрватска никад није постојала у границама прије чувеног састанка у Јајцу, на коме је Србију представљао Иво Лола Рибар - такође Хрват). Овако само идемо на руку тим отпадницима од наше нације, који тврде да смо ми тамо само били туристи, који су се предуго задржали. Ево ја сам рођен у Босни и не пада ми на ум да муслиманима препуштам босанство. Могу они да трубе шта хоће, зна се ко је старији. Понављам, идемо на руку нашим непријатељима. И неко би могао објаснити писцу књиге о Веограду да нису све те улице добиле име у Југославији. А још мање како бисмо показали да волимо неке друге, већ да поштујемо крајеве одакле све смо се сливали у овај Београд. Београд није паланка!

питам за друга

pre 3 godine

i Toronto ima ulicu koja se zove po Beogradu. to je ulica "Beograd Gardens".
bilio bi dobro i da Beograd uzvrati istom merom..
(batke, 26. jul 2020 15:07)

Како би се звала? Торонтска? Торонћанска?

mile

pre 3 godine

Šta je realno, čemu je došlo vreme, zašto svaka čast za ovo??? Neko još pomenu dražu. Ništa vi deco ne znate o Beogradu. To je nekada bila metropola, kosmopolitski grad; nikome nije bilo bitno da li ste iz Zagorja ili Ljubljane. Grad gde oni koji bi dolazili prihvatali Beograd kao takav i prilagođavali mu se.
Ako su neke greske preimenovanjem ulica napravljene 45-te, to ne znaci da sad treba sve Jovo nanovo, to upravo pokazuje nezrelost.
Ali ni ja više nisam u Beogradu pa mi nije ni bitno. Pravu odluku sam doneo. Pamtim ga onako kako ga vi nikada nećete imati, bez obzira na sva nova imena ulica.
(Ray Donovan, 26. jul 2020 15:58)

Zasto se vi ljudi stalno javljate, a nije vas briga? Otisli ste, doneli pravu odluku, ostarili negde, cekate jos malo tog vremena koje imate da istekne i da vas pokrije tudjinska zemlja. Zasto se stalno javljate ovde? Kako je nekad Beograd bio...pa zasto ste otisli i onda kada je Beograd bio takav kosmopolitski grad? Prestanite vise, niste odavno deo ove zajednice, sfrj ne postoji odavno, a vi nastavite da pamtite Beograd odnosno mladost jer je bila mladost

marija dimitrijevic

pre 3 godine

Konacno da se ispravi nepravda i da Beograd ponese imena srpskih heroja i rodoljuba.
Sasvim pravedno i logicno. Neka nam sluzi na cast..

slobodan

pre 3 godine

Treba da se menjaju nazivi ulica....pitam se ima li u Hrvatskoj recimo Beogradska ulica ili Novosadska....distami Srbi bili siroke ruke...Molim Vas promenite imena ima Srbija puno zahvalnih ljudi po kojim bi se trebale zbavti ulice...pa zasto recimo ulica Slobodana Milosevica kada vec ima Zorana Djindjica...itd....

Dovla

pre 3 godine

Vrativši se iz Nemačke, shvatio sam da smo mi face jer imamo sve te hrvatske i slovenačke nazive ulica. Pokazali smo da smo izdignuti iznad njih, da smo jedna prava evropska država. Ovo sada postaje jedna država koja nije ni nalik onome čemu smo težili i trudili se da postanemo. Najbolje još da svima čitamo JMBG i ako nisu iz Srbije da ih izbacimo!

Sara Horvatin

pre 3 godine

@ja, Palata Albanija je dobila ime po kafani Albanija koja se tu nalazila. Kao i Mostarska petlja po kafani Mostar ili sada čuveni London. Nemate pojma o duhu Beograda.

Beograđanin

pre 3 godine

Beograđani su navikli da im se shodno političko-istorijskom trenutku manjaju imena ulica, kafana... Radite šta hoćete, kao i do sada, ništa novo.

But

pre 3 godine

Pa iskreno ne znam sta da kazem na ovo. Da su 90te pa bi jos i razumeo. Po tom principu ulica sa spornum nazivom kako "oni" kazu samo u BGu verujem da ima preko stotinu i stotinu. Danas ne vidim preteranu logiku u tome za menjaju. To je samo jedan iluzorni hir ljudi na vlasti i prikupljanja politickih poena "jedne grupe istomisljenika". Vise mi lici na pokazivanje slabosti nego li na racionalnu potrebu.

Bzvz

pre 3 godine

Da li su i druge federalne jedinice Jugoslavije davale imena ulica, trgova, gradova po bilo čemu srbijanskom?
(Jugoslavija Jugosloven, 26. jul 2020 15:41)
Da naravno da jesu i jos to stoji.

Ronaldo9

pre 3 godine

Apsolutna podrska za promenu nekih ulica.Samo ako neke nece biti menjane onda ne bi trebalo menjati ni Podravsku i Bjelovarsku.Inace sam rodom iz tog kraja pa sam upucen.Podravina je imala u nekim procentima (kako gdje) nase ljude,ja sam rodjen u Koprivnici,a samo na par kilometara od Podravine je Bilogora i stara srpska krajina sa srpskim selima (guglajte Vretanija).Sva nasa sela gdje su i dan danas nase crkve,manastir Lepavina jos aktivan i danas.Bjelovar je grad gdje je zivjelo dosta nasih,a pogotovo u selima okolo.Tata je iz jednog sela kod Bjelovara,gdje i danas ima samo nase crkve.U Bjelovaru je slavno poginuo HEROJ MILAN TEPIĆ kad je napadnuta Bjelovaraka kasarna ,prvo se branio sa malobrojnim vojnicima do zadnjega,a on je minirao silne magacine sa municijom i oruzjem i na kraju da ne padne neprijatelju u ruke se digao u vazduh.U njegovu cast treba ostati Bjelovarska ,a naravno moze i Podravska. Takodje u Novom Sadu vratiti njegovu ulicu Slava Heroju Milanu Tepicu! Bilogorac-Podravac

lalo

pre 3 godine

Beograd nastoji da se ponasa kao uvredjena udavaca koja se nekoliko puta udavala pa je bivala ostavljena i sada nema vise djuvegija pa je pocela da histerise...

Vratite ime Kumodraskoj ulici

pre 3 godine

Mislim da je za imena mnogih ulica u pravu i da ih treba promeniti, pod uslovom da je sa time saglasna vecina stanara odredjene ulice.
Ali voleo bih da mi i on, i odbornici Skupstine grada odgovore kakav je doprinos srpskom narodu dao Peka Dapcevic, i zasto je naziv Kumodraske ulice, posle 40 godina, ne pitajuci nikoga (sem, verovatno, clanove SPS-a), promenjen u Bulevar gorepomenute osobe sumnjive proslosti?

Decko SM

pre 3 godine

Sada nam imena ulica krive? Starim ulicama da se vrate imena koje su bile pre rata ostalo je najveca glupost koju sam cuo. Istoriju netreba brisati

Mirijevo, opština Zvezdara

pre 3 godine

A, oću ja sad dobit ulicu u Beogradu?
(miro split, 26. jul 2020 15:23)

Ti bi još i ulicu. Malo ti je što se čitavo naselje u Beogradu zove po tebi (Mirijevo) :D

Ante

pre 3 godine

Ja sam iznenadjen i uvrijeđen...

Šalim se, naravno, to ste trebali odavna uraditi. Jednostavno nema logike da ostanu sva imena ulica iz bivše Yu. To su većina država u okolici odavna promijenili.
Naravno, meni je žao nekih imena i promjena, zato bih uveo pravilo da se pita stanare tih ulica, jesu li za promjenu ili ne, al ko narod pita.
Realno,oni "žešči" Hrvati mogu samo nelagodu osjećati kad vide ulicu Zadarsku, Hrvatsku, Šibensko, itd u Beogradu danas. Podsječa ih da je to nekad bio glavni grad.
Nama ostalima je svejedno, mi to gledamo u fazonu "ovi su toliko lijeni da im se ne da ni ime ulice promijeniti"..
Mislim na političare naravno, kako rekoh, ko narod pita za išta.

Prijedor

pre 3 godine

Apsolutno se slažem!

Zadarska, Zagrebacka, Solinska!!! Čemu nazivi takvih ulica u našoj zemlji?!?


Kninska, Benkovacka, Dalmatinska... To je nešto drugo, to su nazivi gradova i krajeva odaklen potiče Srpski narod koji je bio i ostao STUB PRAVOSLAVLJA u Dalmaciji!

Profa

pre 3 godine

potpuni idiotizam!

bolest mozga!

Ulice treba da nose nazive po mislećim ljudima, naucnicima, pesnicima, umetnicima...
onima koji VELICAJU ZIVOT...

inace ...svi cemo opet pucati jedni na druge....

Stručnjak

pre 3 godine

Brisanjem tih naziva znači još jednom odricanje teritorija gde su vekovima, pa i milenijumima živeli naši preci i davanje legitimnosti muslimanima i hrvatima da svojataju te teritorije odakle su oterali naše. Istovremeno znači odricanje Beograda da bude kosmopolitski grad. A onda idu problemi građana tokom promene dokumenata.

Rade Vrtlar

pre 3 godine

Uvek ste bili ispred nas,vi ste iz BG a mi iz NS,zeleo bih da se i mi ugledamo na vas i ponovo pocnemo sa izmenama imena onih ulica koje u prvom krugu nisu promenjene.Jedna od njih je i moja ulica,Juraja Krizanica.Citao sam mnogo o njemu ali i dalje mislim da je i pored svoje ideje ujedinjenja Juznih Slovena...zreo za promenu.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Dobila je ime u čast povlačenja srpskog naroda i vojske preko Albanije, a ne u čast Albanije kao države.
(Mishko, 26. jul 2020 15:56)

Dobila je ime po kafani Albanija.

Гиле

pre 3 godine

Ма браво! Сјајна иницијатива, која ће нам подићи економију, решити проблем Косова, победићемо успут и корону ... ма само јако и бахато, руши, разваљуј, мењај, историја почиње увек од текуће власти. И тако унедоглед. А онда ће једног дана отићи и ови, доћи ће неки други, па ћемо опет враћати све то на старо, у име братства, јединства и политичке коректности ... амин. Што рече Матија Бећковић - ћераћемо се још ...

Ziggy's

pre 3 godine

Umesto da se Beograd promoviše kao grad tolerancije, pomirenja, gostoljubivosti, mi se srozavamo na nivo palanke iz predratne 1990. godine. U stvari, ne brine mene promena naziva ulica već što smo već duboko zagazili u nacionalizam i potpuno ludilo. Zašto nam je uvek izgovor: "nas nema kod njih pa neće biti ni njih kod nas".Pa pokažemo da smo bolji i pametniji i tolerantniji bar jednom u životu.

блок 45

pre 3 godine

документи који треба да се мењају због овога да се мењају о трошку Града и да се поштом доставе становницима тих улица

Rocky

pre 3 godine

Nije heroj Blagoje samo pucao u krvnika Pavelića... on ga je i ubio faktički..Zlikovac je i preminuo naknadno od tih rana.

Slava heroju.

Ulicu zaslužuje i ubica hrvatske zveri Luburića ... i to ne samo zato što je ubio zlikovca već i zbog načina na koji ga je ubio.

Ispravljajmo istorijske nepravde.

Janko

pre 3 godine

Bravo za gradsku vlast. I Sarajevsku obavezno preimenovati jer su tamo sve sto ima srpski prefiks preimenovali. Isto su uradili i sa hotelom Beograd u centru Sarajeva i hotelom Srbija na Ilidzi da ne govorim o ulici vojvode Putnika, Vase Miskina, Vladimira Perica Valtera, most Principov... Cak su i ulice koje su imale imena vijecnika ZAVNOBIH-a koji Bosnjaci slave kao dan drzavnosti 25. novembar preimenovali, a Srbi su cinili dvije trecine vijecnika tad 1943.g.

Hvkvj

pre 3 godine

Podrzavam, ali nikako ne menjati toponime srpskih krajeva iz kojih je proteran nas narod. Sa Zagorjem, Zagrebom, Istrom, Podravinom nemamo nikakve veze ali Dalmacija, Hercegovina, Lika, Bukovica ...moraju da ostanu.
(Nikša, 26. jul 2020 14:33)
“Srpskih krajeva”😂😂. Dalmacija postojala još za vreme Rimljana. Srbi tek mnogo mnogo kasnije došli i nikad nisu bili većina u Dalmaciji.

Aleksa Pufta

pre 3 godine

Pre nego sto pocnu da se zafrkavaju sa ulicama treba da razmisle koliko para ljudi iz te ulice da plate za promenu u licnim dokumentima ili da grad plati ljudima te troskove kao i firmama marketinski materijal.
Neproverena prica da je neko pucao na Pavelica a on umro posle 5 godina???
Trebalo je bolje da gadja ako je hteo ulicu.

bata kale

pre 3 godine

Haha, Hrvatska ulica u Beogradu.
Preživela 90e, izbeglice od Oluje 95e bez da se iko pobunio. Za to vreme prosecni Hrvat mislio je kako Srbi jedu za rucak Hrvate koji su ovde živeli.
Može li neko da zamisli srpsku ulicu u Zagrebu?
(adax, 26. jul 2020 14:36)
Naravno da ne, tu se razlikujemo oni i mi. Opet, nisu oni 90-ih pravili SAO i sl. na našoj teritoriji, nego mi kod njih. Da ne budem pogrešno shvaćen, sami su to isprovocirali sa ustaškom ikonografijom i ideologijom. Kako god, oni će uvek misliti jedno, mi drugo.

rani

pre 3 godine

@aidax u Zagrebu ima Beogradska ulica! Sad ti to ne mozes da znas, jer si uspeo da se iz sela, najzad docepas Beograda, dalje putovao nisi.
(Prosecan Srbin, 26. jul 2020 15:25)

Nije tacno! Imas Gugl mapu pa pogledaj, nema beogradsku niko, ni Zagreb, ni Sarajevo, ni Ljubljana, a ima Beč i Brisel, ima i Nica!!

kimi rajkonen

pre 3 godine

kad nisu menjali 25 godina ne moraju ni sad...pogotovo sto su u vecini slucajeva to bili vekovni srpski krajevi i pun je bg srba koji su odatle proterani samo sto su bili srbi..! Neka ostane zagorska, dalmatinska, splitska...neka znaju pokoljenja da je to jednom sve bila jedna zemlja...a koju su rasturili..!

Syracuse

pre 3 godine

Pavelić je preminuo par meseci posle ranjavanja,i sve vreme je pričao da ga nije stigla UDBA već da ga je ustrelio neko iz ličnih razloga.
PS hoćemo ulicu Leksa Sajčića

Dr. za Um

pre 3 godine

Ima jedan lep članak u Politikinom zabavniku o toj epskoj akciji. Slično kao kada su Izraelci strpali Ajhmana u vreću, pa u Izrael na vešanje. Ruka mu se pozlatila, kokno ga je ispod rebaraca, umro zločinac u patnji. A živeo je u strahu, ko miš.

chao

pre 3 godine

@aidax u Zagrebu ima Beogradska ulica! Sad ti to ne mozes da znas, jer si uspeo da se iz sela, najzad docepas Beograda, dalje putovao nisi.
(Prosecan Srbin, 26. jul 2020 15:25)

upravo sam proverio i nije istina da ima!

Ivan

pre 3 godine

U Pragu ima beogradska ulica koja je ogromna, ide od centra grada i maltene prolazi kroz pola grada, kroz nju idu i tramvaji, a isto ima i srpska ulica. Ja jos nisam cuo za prasku ulicu u Beogradu ili cesku.

DAVOR

pre 3 godine

Cikago je drugi grad u svetu po broju stanovnika srpske nacionalnosti, a nema svoju ulicu u Beogradu. Bec takodje kao treci grad u svetu treba da dobije svoju ulicu. Ali nisam za to da se menjaju imena ulica gradova bivse nam zemlje. Jer mi moramo da se razlikujemo od drugih. Pa nas veliki partizanski komadant i kasnije diplomata Koca Popovic je oslobodio Zagreb i proterao iz njega ustase i Pavelica. A ne neki atentator na starca. Dok je Kuce cveca i Tita u njoj ne treba menjati ni Zagorsku ulicu i td.

samo kažem

pre 3 godine

Kosmopolitski duh Beograda se, između ostalog, ogledao i u tome što je skoro svaki toponim bivših država čija je prestonica bio imao svoju ulicu.
Ta praksa je preživjela i devedesete godine, ali izgleda da ovu epohu neće.

Stefan

pre 3 godine

A Karaburma, Vracar, Kalemegdan i ostala Turska imena?
(Gjgkbk, 26. jul 2020 16:03)

U Istanbulu imaju Beogradske šume, nešto kao naš Košutnjak, samo malo veće.

Deki Zg

pre 3 godine

Prosecan Srbin, ajde ti meni reci di je to Beogradska ulica u zagrebu sad❓jel možda misliš na ulicu kneza Višeslava, koja se odavno Ane zove beogradska (preko 40 godina), jel ti stvarno misliš da bi u Zg mogla postojati takva ulica? inače ja živim u Zagrebu i stojim iza toga što sam ti napisao.

hm?

pre 3 godine

Vreme je i da palata "Albanija" promeni ime, posebno nakon agresije te drzave na Košarama!
(JasnoKoDan, 26. jul 2020 14:45)

Miko, ako mogu da ti kažem nešto kao "beogradjanin" Albanija je na mestu kafane Albanija i ime samo je povezano sa našom golgotom preko planina iste zemlje tako da veruj mi treba da bude tu i pod tim imenom.

Dejan

pre 3 godine

Zagorska se ne odnosi na Zagorje već na Zagoru (dalmatinsku, kninsku) tako da ime te ulice ima puno veze da našim narodom... isto važi i za ostrvo Lopud..

ja

pre 3 godine

@ (JasnoKoDan, 26. jul 2020 14:45)

Palata Albanija nije dobila ime u čast te države, već u čast hrabrosti naše vojske koja je preživela golgotu u Albaniji. Otuda i Albanska spomenica...

leila

pre 3 godine

OBJAVITE KOMENTAR:
Vreme je i da palata "Albanija" promeni ime, posebno nakon agresije te drzave na Košarama!
(JasnoKoDan, 26. jul 2020 14:45)

informacija za tebe i sve ostale ksenofobicne neznalice: palata Albanija je tako nazvana u cast srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, ne po drzavi!

Rale

pre 3 godine

Fora je u tome da imamo takve nazive. Kad promenimo imena tim ulicama nećemo se ni mi razlikovati od klerofašista iz drugih republika. Ja sam moje drugove iz Hrvatske vodio na ručak u kafanu Dalmatinac dok je radila na Voždovcu. Rekao sam im kad dođem u Zagreb da me vode u Šumadiju😉. Pozdrav svim normalnim ljudima

Laki

pre 3 godine

 apsurd
A Gavrilo Princip?
(Lea, 26. jul 2020 14:54)

Vau. Nisam znao koliko autosovinizam moze biti poguban. Ti poredis Principa i Pavelica? Razlicite epohe, sudbine, okolnosti....

Primitivizam i predrasude - stop!

pre 3 godine

Teo... Zgrade, kuce i inace objekte, nikada ne treba rusiti, niti u ratu, a kamoli u miru. Zasto to raditi? Pa samo se promeni njihova funkcija, i cak se osveze i doteraju - mogu posluziti za mnogo toga. Treba li da se rusi sve sto Srbi nisu sami izgradili? Onda bi pola Srbije trebalo srusiti. Dosta je rusenja i izivljavanja. Vreme je da se gradi i obnavlja Srbija, kao i sve drzave bivse Juge. Da zivimo srecno i zadovoljno sa svim nasim komsijama.

Srđa Zlopogleđa

pre 3 godine

Glupost... ljudi sad da se muče i menjaju dokumenta, zbog toga što je neko uzjahao novi talas nekakvog ničim izazvanog šovinizma... daj bre da idemo malo napred a ne stalno da svi ovde glume nekakve žrtve... život ide dalje...:D

knindza

pre 3 godine

po meni obavezno dati naziv jednom bulevaru, Bulevar Republike Srpske Krajine, da zivi secanje na taj narod koji je nepravedno izdan i ponizen... ne toliko od steane hrvata koliko od srba iz srbije i republike srpske

Lemi

pre 3 godine

@Mishko

Palata ,,Albanija,, je dobila ime po maloj kafanici koja je tu postojala.
Ima i slika, a moj davno preminuli deda je tu ponekad sedeo.

Branko60

pre 3 godine

Vama koji ste za, voleo bih da vam promene naziv ulice. Onda lepo krenete da menjate ličnu kartu, pasoš, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu i nakpn toga krenete da svima javite da imate novu adresu.
( banci, Eps-u i ostalima). Šta vam falilo do sada? Samo ćete napraviti brdo problema ljudima.

Predrag

pre 3 godine

Šta traže ulice Džordža Vašingtona, Endija Vorhola, Ane Frank, Braće Grim... u Beogradu
Oni nisu ni znali gde je Beograd i ničim nisu zadužili nit Beograd nit Srbiju.

Arsenije

pre 3 godine

Treba promeniti i imena ulica Maršala Tita u Višnjici, bulevara JNA na Voždovcu, Pariske Komune, Palmira Toljatija, Klare Cetkin, Dr Ivana Ribara i Otona Župančiča na Novom Beogradu.

Prosecan Srbin

pre 3 godine

@aidax u Zagrebu ima Beogradska ulica! Sad ti to ne mozes da znas, jer si uspeo da se iz sela, najzad docepas Beograda, dalje putovao nisi.

Ray Donovan

pre 3 godine

Šta je realno, čemu je došlo vreme, zašto svaka čast za ovo??? Neko još pomenu dražu. Ništa vi deco ne znate o Beogradu. To je nekada bila metropola, kosmopolitski grad; nikome nije bilo bitno da li ste iz Zagorja ili Ljubljane. Grad gde oni koji bi dolazili prihvatali Beograd kao takav i prilagođavali mu se.
Ako su neke greske preimenovanjem ulica napravljene 45-te, to ne znaci da sad treba sve Jovo nanovo, to upravo pokazuje nezrelost.
Ali ni ja više nisam u Beogradu pa mi nije ni bitno. Pravu odluku sam doneo. Pamtim ga onako kako ga vi nikada nećete imati, bez obzira na sva nova imena ulica.

Konfeder i EU

pre 3 godine

Ekspo, a tuđe zlohude sudbine naroda iz ex yu,iz 92.93..to ne ulazi u kolektivnu memoriju,da je plan prošao ne bi vas zabolila glava.. nije trebalo biti nijednih,to je tačniji odgovor.

Dejan

pre 3 godine

(Marija, 26. jul 2020 14:16)
Pa Srpski narod se divio i Drazi i Titu...i Kalabicu i Peki Dapcevicu...tako da tvoje divljenje se razlikuje od mog.

Samosvesna građanka

pre 3 godine

To je trebalo učiniti najkasnije krajem 1992. godine, ali je dobro što se i sad neko setio da to učini. Nadam se da će promene naziva ulica u najskorije vreme biti i u Nišu, jer stvarno nije normalno da postoje, naprimer, Mostarska, Triglavska itd.

Doctor Gachet

pre 3 godine

Treba sva imena ulica iz Evrope promijeniti, osim Rusije, Bjelorusije i jednog entiteta u Bosni. Sta ce nam neprijateljske ulice?

Samo pitam

pre 3 godine

"Naziv Kumanovske ulice neće se menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima."
"I o srpskim"?! A o čijim još podvizima svedoči ta bitka. Bitka srpske i turske vojske nakon koje prvi srpski vojskovođa postaje vojvoda.
Ako neko zna, voleo bih da saznam i ja.

LjubicaS

pre 3 godine

Nazivi sami po sebi ne znače ništa, ukoliko dostojanstveno ne reprezentuju ulicu, trg, neko mesto...
Ne poznajem nikoga ko je prošao Beogradskim trgom u Beču a da se nije postideo zbog njegovog izgleda.
A neprilične "razloge" za menjanje mnogih pomenutih ulica je nepotrebno komentarisati, odavno je jasno kako se to kod nas radi...

Sirotinja

pre 3 godine

Da ne prodje nezapaženo, nenormalno je odricati se bosanskog imena. To se radi od 90ih godina a evo sad se menja naziv "bosanske" ulice. Zašto? Da bi išli na ruku bosanskim muslimanima i uradili ono što oni žele? A to je da imaju tapiju kako su oni jedini, legitimni Bosanci.

panzer general

pre 3 godine

Fascinantno mi je koliko vam je trebalo da se toga sjetite, znači samo 30 godina. Vaš novi Milošević vas sprema za rat, a znamo kako će to završiti.
Uglavnom Zemunska i Petrovaradinska ul. u Zg ostaju.

jovan

pre 3 godine

Podrzavam sve ove aktivnosti o promeni naziva ulica. Zasto smo ovoliko cekali? Verovatno da im se nebi zamerili a oni su to uradili vec u proslom veku. Promenimo i sve nazive koji poticu iz Crne Gore ili ce biti potrebno novih dvadest godina. Cega se vecito plasimo?

Зозон

pre 3 godine

Најјачи назив има улица Кисела Вода у Београду. Још да има бело-винска па да се нађемо на шприцерској. :-)

Pobro

pre 3 godine

Kontroverza oko Blagoja Jovića (čiji je rođeni brat Jakov prikazan na fotografiji kako u poznu jesen '43 sa grupom njemačkih oficira ulazi u zgradu njemačke feldkomandature na Cetinju) je vezana za to da je samo on tvrdio da je pucao u Pavelića,a njegovu priču ni do dana današnjeg niko nije potvrdio,pa čak ni iz redova srpske emigracije u Buenos Airesu,štaviše,nakon ranjavanja, argentinske vlasti nijesu privele nikog od srpskih emigranata.Tako da sve ostaje na njegovim riječima što ne mora uvijek biti i pouzdano.

Milan

pre 3 godine

Tu imate dragi prijatelji Srbi spisek imen ulic samo v Mariboru, ki nosijo imena srbskih mest ali naroda. Še najmanj 15-20 ulic v Mariboru nosi imena srbskih zgodovinskih osebnosti... vi pa izvolite, kar brišite slovenska imena... Beograjska ulica, Lužiškosrbska ulica, Niška ulica, Smederevska ulica, Srbska ulica, Ulica carja Lazarja, Ulica Kragujevških žrtev, Ulica Kraljeva, Užiška ulica, Valjevska ulica, Zlatiborska ulica.
Pozdrav dobronamernim in pozitivnim ljudem.

prc@prc.com

pre 3 godine

Treba biti pažljiv sa promenama imena.
Ulice poput Ljubljanske, Zagrebačke i sličnih treba izmeniti jer ti gradovi i njihovi narodi nemaju nikakve pozitivne konotacije sa Srbima i Srbijom, ali, ulice poput Zadarske, Sarajevske, Bojanske i sličnih treba ostaviti jer su to gradovi u kojima su vekovima živeli Srbi u značajnom broju i iz kojih su etnički počišćeni. Isto je i sa rekama poput Bojane, koja je srpska reka utkana u srpsku nacionalnu svest...

Vuk

pre 3 godine

Slagao se ja ili ne sa ovim, to se ne radi po javnoj objavi, jer deluje kao pretnja malog deteta. To se samo uradi i osvane jedan dan u Beogradu. Nije to najbitnija stvar trenutno da to ceo narod čita i komentariše. Neka komentariše, ali onda kada se to i desi.

Šopska

pre 3 godine

Veličina Beograda (ne mislim na broj stanovnika i geografiju) je u tome što imamo i Porečku i Hvarsku i Sarajevsku i sve te ostale ulice. Menjanjem toga postajemo kasaba.

samo kazem

pre 3 godine

Ok inicijativa ali, po srpskom običaju, selektivno sprovedena. Sve navedene ulice su minorne, mnogi ni ne znaju gde su. Ako se već pristupa menjanju imena iz razloga koje je Vesić naveo, treba promeniti i Dubrovačku, Dalmatinsku, Karlovačku, a čini mi se i Cetinjsku, Trebevićku i još neke iz bivše države.

ceca

pre 3 godine

mozemo da se prepucavamo mrznjom prema ostalim bivsim sfrj drzavama, ali ja mjslim da je ovo savrseno za uterivanje para koje nedostaju ubudzet. koliko je to licnih karti,pasosa, i svih mogucih novih dokumenata. pa nece vam niko ugovore o stanu i uknjizbi promeniti dzabe. cekali su 25 godina pa bas sad shvatili da nas hrvati ne vole. il nam bas sad zatrebale pare!!

Arch Enemy

pre 3 godine

Kupac diplome
Nije loše da nam objasniš zbog čega u BG treba da ostanu Dubrovačka, Sarajevska i Dalmatinska ulica,ni u sarajevu a ni u cijeloj Dalmaciji i Dubrovniku ne postoji Beogradska ulica,
By The Way u sarajevu su table na kojima su ispisana imena ulica i trgova zelene boje, kao u S. Arabiji!

aco

pre 3 godine

@Teo
Зашто бисмо рушили те зграде? Мој прадеда је на "радним акцијама" (или боље речено на логорским акцијама) на Новом Београду провео више од годину дана и није добио ни динар за то. Комунисти су га потапшали по леђима. На тај начин су Египћани изградили пирамиде, мада су радници на тим пирамидама имали и неку надокнаду за рад. Треба да се што пре дистанцирамо од комунизма и југословенства. Делује да су млађе генерације свесне тога.

Bgg

pre 3 godine

Ma da to je bas bitno, emotivno menjati nazive ulica - sta menjate pa to je nasa istorija! Boje operite grad, fasade, omogucite svuda reciklazu, cistite reke, edukujte narod i pustite Beograd da bude kosmopolitski kao sto je uvek i bio jer ovo su akcije palanackog mentaliteta - mi to nismo, koliko god se neko trudio da nas napravi takvima.

Bobi

pre 3 godine

O fala ti bože, najzad ste se setili!
Aloo, Hrvatska ulica u Beogradu i dalje, 30 godina od početka rata.... zamislite obrnut slučaj, pa tamo bi revolucija izbila. Važno da oni ne propuštaju priliku da pomenu kako smo mi fašisti, ksenofobi, primitivci...nikad nisu pomenuli da ove ulice i dalje postoje u Beogradu, ne uklapa im se u sliku da smo najgori na svetu...

Arch Enemy

pre 3 godine

Postoji li npr. u sarajevu "Beogradska" ili bilo koja druga ulica koja ima ime nekog Srbina iki nečeg što je Srpsko (ne postoji niti jedna jedina )plus i ovo ako niste znali, table na kojima su ispisana imena ulica i trgova su zelene boje kao u S. Arabiji !

Sasa

pre 3 godine

Ne zna se tacno ko je ustrelio Pavelica, a i ako je to bio Jovovic, ubistvo nije nesto s cim se treba hvalisati.
(peki, 26. jul 2020 14:43) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Ubiti zlocinca, zlotvora i amoralnog coveka, nije za pohvalu, vec je potrebno dodeliti medalju. Coveka samo radi postovanja prema ljudskom rodu a ne zato sto je Ante to i bio. Onaj koji jeste pucao, bio je ruka pravde i podsetnik buducim narastajima preko plota. Pozdrav komsiji (iz drzave Hrvatske, lose si odglumio, ocigledno) i moja ekavica je bolja od tvoje, iako sam Bosanac.

City Slicker

pre 3 godine

Najbolje bi bilo da se, gde god je u BG moguće, sistem naziva ulica organizuje kao i kod mene u NYC po sistemu srednjeg i gornjeg Menhetna.

Vesiću, koga briga za nazive ako putnik namernik ne može da ih nađe. Ako želite da reorganizujete obeležavanje ulica, postarajte se da: a)u svakoj ulici na zidovima budu postavljene i vidljive table sa nazivom ulice, ako su na ćirilici mora i na latinici, b)na raskrsnici i ukrštanju ulica budu postavljeni putokazi gde će biti jasno navedeno koje se ulice ukrštaju.

Ovo je sramota kako trenutno izgleda obeležavanje ulica, ni oznaka ni tabli, nema ničega u velikom broju slučajeva. Dvomilionski grad kroz koji prolazi puno ljudi sa svih strana sveta mora da bude izobeležavan na civilizovan način, pa neka se ulice zovu kako god ko, pa i Vesić, hoće.

Mishko

pre 3 godine

Vreme je i da palata "Albanija" promeni ime, posebno nakon agresije te drzave na Košarama!
(JasnoKoDan, 26. jul 2020 14:45)

Dobila je ime u čast povlačenja srpskog naroda i vojske preko Albanije, a ne u čast Albanije kao države.

Sara Horvatin

pre 3 godine

Ne menjate stare nazive ulica i ne pretvarate ovaj grad u palanku. Gradite nove ulice pa im dajte nova imena i srbujte tada koliko hoćete. Uništavate duh Beograda, uvek otvorenog grada, jedine prave metropole na području bivše države. Ljudi, ukapirajte da je ovde, na ovim prostorima, patriotizam posao nekim ljudima. Vesiću, kad smo već kod ulica, bolje gradi kanalizaciju tamo gde je nema, ceo grad nam smrdi.
A da malo ulažete u obrazovanje i kulturu? Ili šta će nam ljudi koji misle svojom glavom, ko će onda glasati...?
Za objavljivanje ovog komentara se uzdam u moderatora, znam i zašto. :)

umka

pre 3 godine

Ulice na Umci, Beogradska opstina Čukarica, dobile su pre desetak godina nova imena: Podrinska, Tučepska, Štimljanska, Runjevska... itd. Runjevska je inace bila Teslina, kome je to smetalo?!?
Ucinite nesto vi koji brinete o nazivima ulica, molim vas!

ter

pre 3 godine

Zakon velikih brojeva je cudo.

Kad promenis naziv jedne ulice, a u toj ulici treba npr. 1000 gradjana da promeni dokumenta (pasos, licna karta - gde je navedena ulica), u kasu (ne gradjansku naravno) se slije recimo par miliona dinara dok trepnes (recimo 50 evra po coveku). I eto pola od onih 100 evra vraceno. Cudo ne promene svima ulice. Ako ne bude dovoljno kandidata za nazive ulica, ja bih sibicario - ova sto se zvala sarajevska, zvace se zagrebacka, a zagrebacka - sarajevska.
I eto nama zabave narednih 4 godine, a budzet nikad bolji u istoriji Srbije. Samo napredno u zlatno doba.

PS. Prihvatio bih promene naziva, ako ce predlagac da snosi kompletan trosak takve promene.

N.

pre 3 godine

Slazem se da treba promeniti nazive hrvatskih ulica u beogradu, ali se ne slazem za slovenacke, jer mi smo u dobrim odnosima sa njima i ne vidim zasto bi menjali, za hrvatske se apsolutno slazem i podrzavam buduci da takve ulice sigurno ne postoje u splitu, zadru itd...

ниОла

pre 3 godine

Нисам веровао да ћу икада написати у коментару али велика подршка Весићу за ово! Сваки момак са Кошара да добије улицу, потребна је и улица Јасеновачких жртава!

Ekspo

pre 3 godine

U principu se slažem s ovom idejom, ali treba biti obazriv. Neka od ovih mesta (Hvar, Poreč, Maribor...) nemaju nikakve veze sa srpskim narodom niti Srbijom, i stvarno nema smisla da imaju ulicu u Beogradu. Postoje, međutim, i mesta iz kojih potiče veliki broj Srba, i to veoma bitnih u našoj istoriji i kulturi, a tu su i hiljade, desetine hiljada Srba iz Šibenika, Zadra, Podravine itd. koji su odatle proterani i danas žive u Beogradu. Ne treba Beograd da im oduzme i tu jednu, koliko god bila mala i tanka, vezu sa svojim zavičajem. Dakle, iz pijeteta prema tim Srbima i njihovoj zlehudoj sudbini za koju smo i mi umnogome zaslužni, treba zadržati nazive njihovih mesta u ulicama Beograda.

Petar

pre 3 godine

Besmislica, nepotreban trosak za ljude i firme. Nisu u pitanju bulevari ni glavne ulice, koga briga kako se zove. Ima dovoljno novih ulica da se oda pocast.

adax

pre 3 godine

Haha, Hrvatska ulica u Beogradu.
Preživela 90e, izbeglice od Oluje 95e bez da se iko pobunio. Za to vreme prosecni Hrvat mislio je kako Srbi jedu za rucak Hrvate koji su ovde živeli.
Može li neko da zamisli srpsku ulicu u Zagrebu?

mrki

pre 3 godine

Zašto Blagoju Jovovicu dati ime ulice? On je ratni zlocinac. Klao i ubijao žene i decu po Hercegovini i CG. Zar samo sto je pucao u Pavelića? Pa Pavelić je spasao smrti i popa Djujica, da ga partizani ne uhvate. Po tome hajd i njemu! Sramota!!!

Biba

pre 3 godine

Mene cudi da se ti nazivi nisu promenili jos ranije. Da li moze neko da zamisli da u Zagrebu postoje srpska, beogradska, kragujevacka, pozarevacka ulica?

Branko60

pre 3 godine

Ta komisija za naziv ulica izmišlja šta da promene pod izgovorom kao da rade nešto. Bio sam odbornik pa znam. Vi kojo hvalite ne znate šta to znači. Menjate sve dokumente koje imate i maltretirate ljude. Dajte novim ulicama te nazive koje ste zamislili.

Komša

pre 3 godine

Jovović sigurno zaslužuje da neka ulica nosi njegovo ime.
Podržavdm.
Bilo bi dobro da se stanovnicima te ulice omuguci besplatna zamena/ispravka ličnih dokumenata.
Mozda čak i sistemski to rešiti na nivou Republike,da se ljudi ne bacaju u trosak.

apsurd

pre 3 godine

Hravtska, Dalmatinska i druge ulice nisu problem, i uopste nije sporno da ulica nosi ime grada ili drzave, sto je praksa u mnogim evropskim gradovima. Medjutim, koliko god Pavelic bio zlotvor nije normalno da se izvrsitelju ubistva da takva cast, i jos da se kaže da je izvršio "ljudsku pravdu"?!

nemke

pre 3 godine

ok ali onda o trosku drzave da se menjaju licne karte ljudi koji zive na tim adresama a ne taj trosak da svalite na gradjane koji te promene nisu trazili

cobo

pre 3 godine

Ovde je cini mi se nešto pogrešno formulisano,nije najveci "zlotvor srpskog naroda"nego "najveci zlotvor hrvatskog naroda".Pavelic je bio Hrvat,rodom iz srpskog sela Bradine (na Neretvi) kojeg više nema :( Poboravio sam srpski pricajuci preko 40 godina strane jezike al' nek me neko ispravi ako grešim ?!

Nikša

pre 3 godine

Podrzavam, ali nikako ne menjati toponime srpskih krajeva iz kojih je proteran nas narod. Sa Zagorjem, Zagrebom, Istrom, Podravinom nemamo nikakve veze ali Dalmacija, Hercegovina, Lika, Bukovica ...moraju da ostanu.

my way

pre 3 godine

Sve je to ok, samo neka se promeni i ime trgu Nikole Pasica i ukloni statua tog oportuniste i profitera sa jednog od centralnih mesta u Beogradu.

Legionar

pre 3 godine

"Da l će se rušiti SIV, CK i ostale zgrade iz Komunizma?
(Teo, 26. jul 2020 14:36)"
Ovde se ne ruše ulice nego im se menjaju imena, a pomenutim zgradama su imena davno promenjena, "malo" si pobrkao pojmove!

Miroslav

pre 3 godine

Imena ovih ulica ne treba menjati,to je deo naše prošlosti i to su geografski pojmovi.Ima puno novih ulica,bezimenih,ili samo sa brojem
.Njih nazivati po nekoj poznatoj ličnosti ili po nekom drugom

simbolu.Imena postojećih ulica nikako ne treba menjati sem izuzetno.

samo kazem

pre 3 godine

Kako je on to objasnio na primeru, Beč ima Beogradski trg, a Brisel Beogradsku ulicu

Glavno setaliste u Budimpesti pored Dunava se zove Srpska ulica, a nedaleko odatle u samom strogom centru se nalazi Beogradska ulica.

Aquarius

pre 3 godine

Slazem se da neke ulice mozda treba izmeniti, ali ne sve sa nazivima gradova iz ex-YU.
Ipak je Beograd uvek bio kosmopolitski i neka takav i ostane.... BG se siri, pa samim tim neka te novoizgradjene ulice ponesu nazive po Becu, Briselu i po kome vec treba

Marija

pre 3 godine

U Srbiji marginalci dobivaju ulice, a ne oni kojima se narod divio ili obožavao ih.
Princip i Jovović i slični su nebitni. Beograd bi trebao da pokaže mnogo više od provincijskog i ograničenog seljačkog razmišljanja. Zar treba da se ugledamo na njih.
Gde je sad srpska gostoljubivost i prijateljstvo?

adax

pre 3 godine

Haha, Hrvatska ulica u Beogradu.
Preživela 90e, izbeglice od Oluje 95e bez da se iko pobunio. Za to vreme prosecni Hrvat mislio je kako Srbi jedu za rucak Hrvate koji su ovde živeli.
Može li neko da zamisli srpsku ulicu u Zagrebu?

my way

pre 3 godine

Sve je to ok, samo neka se promeni i ime trgu Nikole Pasica i ukloni statua tog oportuniste i profitera sa jednog od centralnih mesta u Beogradu.

apsurd

pre 3 godine

Hravtska, Dalmatinska i druge ulice nisu problem, i uopste nije sporno da ulica nosi ime grada ili drzave, sto je praksa u mnogim evropskim gradovima. Medjutim, koliko god Pavelic bio zlotvor nije normalno da se izvrsitelju ubistva da takva cast, i jos da se kaže da je izvršio "ljudsku pravdu"?!

mrki

pre 3 godine

Zašto Blagoju Jovovicu dati ime ulice? On je ratni zlocinac. Klao i ubijao žene i decu po Hercegovini i CG. Zar samo sto je pucao u Pavelića? Pa Pavelić je spasao smrti i popa Djujica, da ga partizani ne uhvate. Po tome hajd i njemu! Sramota!!!

uniforma ne čini coveka

pre 3 godine

Bar jednu ulicu treba nazvati po Jozefu Šulcu nemačkom vojniku koji je odbio da strelja srpske seljake pa je i on sa njima bio streljan.

nemke

pre 3 godine

ok ali onda o trosku drzave da se menjaju licne karte ljudi koji zive na tim adresama a ne taj trosak da svalite na gradjane koji te promene nisu trazili

Petar

pre 3 godine

Besmislica, nepotreban trosak za ljude i firme. Nisu u pitanju bulevari ni glavne ulice, koga briga kako se zove. Ima dovoljno novih ulica da se oda pocast.

Šopska

pre 3 godine

Veličina Beograda (ne mislim na broj stanovnika i geografiju) je u tome što imamo i Porečku i Hvarsku i Sarajevsku i sve te ostale ulice. Menjanjem toga postajemo kasaba.

Legionar

pre 3 godine

"Da l će se rušiti SIV, CK i ostale zgrade iz Komunizma?
(Teo, 26. jul 2020 14:36)"
Ovde se ne ruše ulice nego im se menjaju imena, a pomenutim zgradama su imena davno promenjena, "malo" si pobrkao pojmove!

Marija

pre 3 godine

U Srbiji marginalci dobivaju ulice, a ne oni kojima se narod divio ili obožavao ih.
Princip i Jovović i slični su nebitni. Beograd bi trebao da pokaže mnogo više od provincijskog i ograničenog seljačkog razmišljanja. Zar treba da se ugledamo na njih.
Gde je sad srpska gostoljubivost i prijateljstvo?

Milan

pre 3 godine

Tu imate dragi prijatelji Srbi spisek imen ulic samo v Mariboru, ki nosijo imena srbskih mest ali naroda. Še najmanj 15-20 ulic v Mariboru nosi imena srbskih zgodovinskih osebnosti... vi pa izvolite, kar brišite slovenska imena... Beograjska ulica, Lužiškosrbska ulica, Niška ulica, Smederevska ulica, Srbska ulica, Ulica carja Lazarja, Ulica Kragujevških žrtev, Ulica Kraljeva, Užiška ulica, Valjevska ulica, Zlatiborska ulica.
Pozdrav dobronamernim in pozitivnim ljudem.

samo pitam

pre 3 godine

Evo nekoliko predloga kako bi se mogle zvati nove ulice....Krajiska, Kninska, Benkovacka, Krka, Drvarska, Grahovska, Velibitska, Licka, Plitvicka, Smiljanska, Petrova Gora, Kordunaska, Kupska, Koranska, Unska, Banijska, Glinska, Petrinjska, Jasenovacka, Bijelovarska, Belo Manastirska, Baranjska, Borovska, Vukovarska...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bora, 26. jul 2020 18:52)

Mozda je jednostavnije da se tamo vratite?

Milenko

pre 3 godine

Apsolutno podržavam! Dokle više da jedino mi da budemo magarci? Neki komentari ispod su protiv, kao budimo iznad ostalih, pokažimo veličinu i slične gluposti. Šta god mi uradili ili ne, većina bivše 'braće' će misliti i govoriti sve najgore o Srbima. Njih ne zanimaju činjenice da smo etnički najtolerantnije društvo na ovim prostorima, što smo jedina istinski multietnička zemlja od svih ex yu država, što smo srdačni prema svima koji dođu sa strane. To ni malo ne pomaže u promeni njihove percepcije, vazda ćemo biti etiketirati kao genocidni primitivni varvari iako to uz sve počinjene greške sa naše strane jednostavno nije istina. To važi i za licemerni zapadni svet, koji pravo stanje ksenofobije, nacionalizma i netrpeljivosti prema manjinama u svim ex yu drzavama vrlo dobro zna i vidi, ali im pojednostavljena crno-bela slika i odabir jednog lošeg momka odgovara zbog njihovih interesa(i naše geopolitičke gluposti i odabira prijatelja). Zato, zaboravimo na demonstrirane veličine, širokogrudost i slične bajke. Mi ostalim južnim slovenima više ne dugujemo ništa, a oni nama mnogo, sve svoje države i velike delove svojih nacionalnih korpusa. I svi su se više ili manje ogrešili o nas.
Kakva crna Hrvatska ulica, kakav Štrosmajer, Goce Delčev, Prešern, Splitska i Zenička. Menjajte sve!

cobo

pre 3 godine

Ovde je cini mi se nešto pogrešno formulisano,nije najveci "zlotvor srpskog naroda"nego "najveci zlotvor hrvatskog naroda".Pavelic je bio Hrvat,rodom iz srpskog sela Bradine (na Neretvi) kojeg više nema :( Poboravio sam srpski pricajuci preko 40 godina strane jezike al' nek me neko ispravi ako grešim ?!

Mishko

pre 3 godine

Vreme je i da palata "Albanija" promeni ime, posebno nakon agresije te drzave na Košarama!
(JasnoKoDan, 26. jul 2020 14:45)

Dobila je ime u čast povlačenja srpskog naroda i vojske preko Albanije, a ne u čast Albanije kao države.

Branko60

pre 3 godine

Ta komisija za naziv ulica izmišlja šta da promene pod izgovorom kao da rade nešto. Bio sam odbornik pa znam. Vi kojo hvalite ne znate šta to znači. Menjate sve dokumente koje imate i maltretirate ljude. Dajte novim ulicama te nazive koje ste zamislili.

Prosecan Srbin

pre 3 godine

@aidax u Zagrebu ima Beogradska ulica! Sad ti to ne mozes da znas, jer si uspeo da se iz sela, najzad docepas Beograda, dalje putovao nisi.

Макарије

pre 3 godine

Nije loše da nam objasniš zbog čega u BG treba da ostanu Dubrovačka, Sarajevska i Dalmatinska ulica,ni u sarajevu a ni u cijeloj Dalmaciji i Dubrovniku ne postoji Beogradska ulica,
By The Way u sarajevu su table na kojima su ispisana imena ulica i trgova zelene boje, kao u S. Arabiji!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Arch Enemy, 26. jul 2020 15:58)

Ево ја ћу да ти објасним. Многи српски великани потичу из тих крајева (а и небројени они који нису оставили познато име). Такође, једна од првих 7 епархија , по осамостаљењу СПЦ, била је Стонска епархија. То што су нас у два рата и три мира побили и протјерали са тих терена (а читави историју покрштавали) не значи да треба да мрзимо та имена. Не почиње историја од Брозовог цртања граница (да, да, Хрватска никад није постојала у границама прије чувеног састанка у Јајцу, на коме је Србију представљао Иво Лола Рибар - такође Хрват). Овако само идемо на руку тим отпадницима од наше нације, који тврде да смо ми тамо само били туристи, који су се предуго задржали. Ево ја сам рођен у Босни и не пада ми на ум да муслиманима препуштам босанство. Могу они да трубе шта хоће, зна се ко је старији. Понављам, идемо на руку нашим непријатељима. И неко би могао објаснити писцу књиге о Веограду да нису све те улице добиле име у Југославији. А још мање како бисмо показали да волимо неке друге, већ да поштујемо крајеве одакле све смо се сливали у овај Београд. Београд није паланка!

buzga

pre 3 godine

Treba uvesti da kod promene naziva ulica grad koji menja naziv ulice snosi troškove zamene dokumenata građana.
Posle nek menjaju svaki dan ime ulice,moze i dva puta dnevno.

Branko60

pre 3 godine

Vama koji ste za, voleo bih da vam promene naziv ulice. Onda lepo krenete da menjate ličnu kartu, pasoš, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu i nakpn toga krenete da svima javite da imate novu adresu.
( banci, Eps-u i ostalima). Šta vam falilo do sada? Samo ćete napraviti brdo problema ljudima.

ниОла

pre 3 godine

Нисам веровао да ћу икада написати у коментару али велика подршка Весићу за ово! Сваки момак са Кошара да добије улицу, потребна је и улица Јасеновачких жртава!

DRAGAN

pre 3 godine

BEOGRADSKE ULICE PRE SVEGA BI TREBALO DA BUDU UREDJENE I ČISTE.DA IMAJU KANALIZACIJU.BOSANSKA ULICA NEMA KANALIZACIJU,TO JE ZVEZDARA.
NOVA AMBULANTA DZ ZVEZDARA IMA SEPTIČKU JAMU.VRTIČ IMA SEPTIČKU JAMU.
POSLEDNJI PUT SU ULICE, BOSANSKA I OKOLNE OPRANE PRE GODINU DANA.OVDE ZATO NEMA KORONE,MOŽE SAMO KUGA DA SE POJAVI.(NE DAJ BOŽE!).ETO TO OBJAVITE AKO SMETE ILI BAR PRENESITE GORANU VESIĆU.

lalo

pre 3 godine

Beograd nastoji da se ponasa kao uvredjena udavaca koja se nekoliko puta udavala pa je bivala ostavljena i sada nema vise djuvegija pa je pocela da histerise...

Зозон

pre 3 godine

Најјачи назив има улица Кисела Вода у Београду. Још да има бело-винска па да се нађемо на шприцерској. :-)

Miskec

pre 3 godine

"Ne samo u Beogradu već u celoj Srbiji. Lično živim u Štrosmajerova ulici. Kakve veze Josip Juraj Štrosmajer ima sa Srbijom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ax, 26. jul 2020 19:07)"
Je l' moze ulica Grand production?

miro split

pre 3 godine

Koliko smo mi u Hrvatskoj tolerantniji od vas u Srbiji.
Evo u Zagrebu dva najveća spomenika su posvećena jednom Bosancu i jednom Srbijancu.
Kralju Tomislavu i Banu Josipu Jelaćiću. Još mo in dali lipe konje.
Sad da van iskreno rečen nisan se raspitiva koje su nacionalnosti konji.
Vjerovatno hrvatske.
Nas uvik neko jaše.

Biba

pre 3 godine

Mene cudi da se ti nazivi nisu promenili jos ranije. Da li moze neko da zamisli da u Zagrebu postoje srpska, beogradska, kragujevacka, pozarevacka ulica?

filozof

pre 3 godine

"da će Blagoje Jovović, čovek koji je pucao u, kako kaže, "najvećeg zlotvora srpskog naroda Antu Pavelića", dobiti ulicu u Beogradu."
Samo da tako ne pise a tabli pomislice pismeni ljudi da je ante bio srbin. Mozda da pise nejveceg zlacinca prema srpskom narodu? Kao praunuk prezivelog iz Jasenovca potpuno podrzavam.

Robi

pre 3 godine

Najzad! Pronađimo taj minimum dostojanstva, možda recipročno delovanje pomogne da nas i drugi malo više poštuju i razmisle kako se ponašaju prema nama.

Nikša

pre 3 godine

Podrzavam, ali nikako ne menjati toponime srpskih krajeva iz kojih je proteran nas narod. Sa Zagorjem, Zagrebom, Istrom, Podravinom nemamo nikakve veze ali Dalmacija, Hercegovina, Lika, Bukovica ...moraju da ostanu.

Ekspo

pre 3 godine

U principu se slažem s ovom idejom, ali treba biti obazriv. Neka od ovih mesta (Hvar, Poreč, Maribor...) nemaju nikakve veze sa srpskim narodom niti Srbijom, i stvarno nema smisla da imaju ulicu u Beogradu. Postoje, međutim, i mesta iz kojih potiče veliki broj Srba, i to veoma bitnih u našoj istoriji i kulturi, a tu su i hiljade, desetine hiljada Srba iz Šibenika, Zadra, Podravine itd. koji su odatle proterani i danas žive u Beogradu. Ne treba Beograd da im oduzme i tu jednu, koliko god bila mala i tanka, vezu sa svojim zavičajem. Dakle, iz pijeteta prema tim Srbima i njihovoj zlehudoj sudbini za koju smo i mi umnogome zaslužni, treba zadržati nazive njihovih mesta u ulicama Beograda.

Vera Madic

pre 3 godine

Vrlo primitivno i uskogrudo razmisljanje. Beograd je bio glavni grad Jugoslavije i treba da se secamo tog vremena kada smo bili centar drzave od preko 20 mil ljudi.

Кики

pre 3 godine

... које лудило, мењају називе улица, а ИДЕА, АРОМА, МЕРКАТОР, ОКОВ, ..... продају робу из “тих” земаља, хоће ли и њихова имена да мењају?

Zurkolomac

pre 3 godine

I Minhenu imate Ulicu koja se zove: Belgrader Straße
Tako da mozemo i mi da nazovemo neku ulicu Münchner Ulica
(gogibreee, 26. jul 2020 21:02)

I treba da ima, jer su Nemci u dva svetska rata pobili u Srbiji preko 3 miliona Srba.
Zamisli sta bi bilo da su Srbi napali Nemacku i tada poubijali 10-15 miliona Nemaca u Nemackoj?

Robert

pre 3 godine

Šteta. Srpski borci su u prvom a pogotovu drugom svetskom ratu ginuli da bi Beograd (p)ostao glavni grad značajne zemlje. Ovo je pišanje po njihovim grobovima.
Šta sledi? Iskapanje kostiju u Aleji zaslužnih građana?

Mint

pre 3 godine

Sramota. Beograd je bio oduvek kosmopolitski grad. Centar Balkana. Potpuna ksenofobija. Pa zar mi treba da budemo kao Hrvati i Slovenci isključivi i brišemo ulice ljudi koje znamo iz tih gradova. Sramota!!

herthaner

pre 3 godine

Rođen sam u sarajevskoj i dok sam živ tako ću je zvati legendarna bg ulica. Čak ul. dr.aleksandra kostića mi iz sarajevske zovemo i dalje Teslina

samo kazem

pre 3 godine

Kako je on to objasnio na primeru, Beč ima Beogradski trg, a Brisel Beogradsku ulicu

Glavno setaliste u Budimpesti pored Dunava se zove Srpska ulica, a nedaleko odatle u samom strogom centru se nalazi Beogradska ulica.

Mirijevo, opština Zvezdara

pre 3 godine

A, oću ja sad dobit ulicu u Beogradu?
(miro split, 26. jul 2020 15:23)

Ti bi još i ulicu. Malo ti je što se čitavo naselje u Beogradu zove po tebi (Mirijevo) :D

Sara Horvatin

pre 3 godine

Ne menjate stare nazive ulica i ne pretvarate ovaj grad u palanku. Gradite nove ulice pa im dajte nova imena i srbujte tada koliko hoćete. Uništavate duh Beograda, uvek otvorenog grada, jedine prave metropole na području bivše države. Ljudi, ukapirajte da je ovde, na ovim prostorima, patriotizam posao nekim ljudima. Vesiću, kad smo već kod ulica, bolje gradi kanalizaciju tamo gde je nema, ceo grad nam smrdi.
A da malo ulažete u obrazovanje i kulturu? Ili šta će nam ljudi koji misle svojom glavom, ko će onda glasati...?
Za objavljivanje ovog komentara se uzdam u moderatora, znam i zašto. :)

Zurkolomac

pre 3 godine

Dobro ste se setili da brisete hrvatska imena ulica nakon milion godina. Isto napravite i sa firmama koje u nazivu imaju imaju Yu, Jugo ili slicne gluposti. Demokrati iz lepe njihove su to sve unistili i spalili 1991. u roku od 5 sekundi.
Zamislite da u zagrebu postoji beogradska ili kragujevacka ulica? Gorele bi svaki dan...

TnT

pre 3 godine

jedino u cemu bih podrzao Vesica ! bravo
 (milos, 26. jul 2020 15:04)

Pa jel ti sad jasno zasto to radi. Da cuje tako nesto, kao ok jeste sve u rasulu u drzavi, ali zato menjamo imena ulica. Kako kazu kad god se neko bribe za "dobrobit nacije" uhvatim se za nivcanik.

Nekad je moj grad bio svetska metropola sad je balkanska kasaba. Hvala nam dragi gosti sto od njega napraviste raspalu palanku.

Dragan

pre 3 godine

Evo primera Kanarevog Brda: Ulica Matije Gupca (jedan od navodnih vođa seljačke bune u Hrvatskoj), Reljkovićeva (Matija Antun Reljković, hrvatski pesnik iz 18 veka), Trstenjakova (Davorin Trstenjak, hrvatski pedagog i književnik). Tu su i Gregorčićeva (Simon Gregorčić, slovenački pesnik), Tavčareva (Ivan Tavčar, slovenački pisac i političar) itd.
Ja sam inače završio osnovnu školu "France Prešern" na Miljakovcu koja se i danas tako zove.

Zrenjaninka

pre 3 godine

Predlog za one koji se brinu oko dodatnih troškova, zbog promene naziva ulice u dokumentima: evo na primer, kod nas u Zrenjaninu, moja ulica je promenila naziv, niko nas nije terao da momentalno idemo i pravimo nove dokumente. Paralelno su važila oba naziva ulice, i stari i novi, čak nekoliko godina. Kako je koji dokument istekao, prilikom pravljenja novog bila bi upisana nova ulica. Zašto tako ne uradite i vi u Beogradu?

mile

pre 3 godine

Šta je realno, čemu je došlo vreme, zašto svaka čast za ovo??? Neko još pomenu dražu. Ništa vi deco ne znate o Beogradu. To je nekada bila metropola, kosmopolitski grad; nikome nije bilo bitno da li ste iz Zagorja ili Ljubljane. Grad gde oni koji bi dolazili prihvatali Beograd kao takav i prilagođavali mu se.
Ako su neke greske preimenovanjem ulica napravljene 45-te, to ne znaci da sad treba sve Jovo nanovo, to upravo pokazuje nezrelost.
Ali ni ja više nisam u Beogradu pa mi nije ni bitno. Pravu odluku sam doneo. Pamtim ga onako kako ga vi nikada nećete imati, bez obzira na sva nova imena ulica.
(Ray Donovan, 26. jul 2020 15:58)

Zasto se vi ljudi stalno javljate, a nije vas briga? Otisli ste, doneli pravu odluku, ostarili negde, cekate jos malo tog vremena koje imate da istekne i da vas pokrije tudjinska zemlja. Zasto se stalno javljate ovde? Kako je nekad Beograd bio...pa zasto ste otisli i onda kada je Beograd bio takav kosmopolitski grad? Prestanite vise, niste odavno deo ove zajednice, sfrj ne postoji odavno, a vi nastavite da pamtite Beograd odnosno mladost jer je bila mladost

Hvkvj

pre 3 godine

Podrzavam, ali nikako ne menjati toponime srpskih krajeva iz kojih je proteran nas narod. Sa Zagorjem, Zagrebom, Istrom, Podravinom nemamo nikakve veze ali Dalmacija, Hercegovina, Lika, Bukovica ...moraju da ostanu.
(Nikša, 26. jul 2020 14:33)
“Srpskih krajeva”😂😂. Dalmacija postojala još za vreme Rimljana. Srbi tek mnogo mnogo kasnije došli i nikad nisu bili većina u Dalmaciji.

Sulic igor

pre 3 godine

Evo nekih naziva ulica u zg -borska, apatinska, apatinski prolaz, bregalnicka, cerska, suboticka, banatska, backa, alrksandrove stube...

Beogradjanin

pre 3 godine

Pozdravljam i podrzavam ovu inicijativu. Trebalo je to sprovesti
odmah posle raspada Jugoslavije, pogotovo sto se tice ulica iz
Hrvatske, koja je prema Srbiji oduvek bila neprijatejski nastrojena.

Janko

pre 3 godine

Bravo za gradsku vlast. I Sarajevsku obavezno preimenovati jer su tamo sve sto ima srpski prefiks preimenovali. Isto su uradili i sa hotelom Beograd u centru Sarajeva i hotelom Srbija na Ilidzi da ne govorim o ulici vojvode Putnika, Vase Miskina, Vladimira Perica Valtera, most Principov... Cak su i ulice koje su imale imena vijecnika ZAVNOBIH-a koji Bosnjaci slave kao dan drzavnosti 25. novembar preimenovali, a Srbi su cinili dvije trecine vijecnika tad 1943.g.

Komša

pre 3 godine

Jovović sigurno zaslužuje da neka ulica nosi njegovo ime.
Podržavdm.
Bilo bi dobro da se stanovnicima te ulice omuguci besplatna zamena/ispravka ličnih dokumenata.
Mozda čak i sistemski to rešiti na nivou Republike,da se ljudi ne bacaju u trosak.

Laki

pre 3 godine

 apsurd
A Gavrilo Princip?
(Lea, 26. jul 2020 14:54)

Vau. Nisam znao koliko autosovinizam moze biti poguban. Ti poredis Principa i Pavelica? Razlicite epohe, sudbine, okolnosti....

Sasa

pre 3 godine

Ne zna se tacno ko je ustrelio Pavelica, a i ako je to bio Jovovic, ubistvo nije nesto s cim se treba hvalisati.
(peki, 26. jul 2020 14:43) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Ubiti zlocinca, zlotvora i amoralnog coveka, nije za pohvalu, vec je potrebno dodeliti medalju. Coveka samo radi postovanja prema ljudskom rodu a ne zato sto je Ante to i bio. Onaj koji jeste pucao, bio je ruka pravde i podsetnik buducim narastajima preko plota. Pozdrav komsiji (iz drzave Hrvatske, lose si odglumio, ocigledno) i moja ekavica je bolja od tvoje, iako sam Bosanac.

Sreten Žujkić

pre 3 godine

Dobro je da je zamenik gradonačelnika završio sve druge goruće stvari u Beogradu kao što je Savski nasip, kanalizacija, smrad,deponije, zagađenje i dr. pa sad ima vremena da se bavi i onim manje urgentno ali podjednako važnim pitanjima kao što je menjanje imena ulica. Možemo već sledeće godine očekivati i ulazak u Šengen zonu kao i medijalnu platu od 900.

Vukadin

pre 3 godine

Kad se menja naziv Mostarske petlje?
(dule, 26. jul 2020 16:49)

Zašto bi menjali? Aleksa Šantić je rođen u Mostaru. Mostarska petlja, Sarajevska ulica, Palata Albanija, ti nazivi su takvi već decenijama.

Rale

pre 3 godine

Fora je u tome da imamo takve nazive. Kad promenimo imena tim ulicama nećemo se ni mi razlikovati od klerofašista iz drugih republika. Ja sam moje drugove iz Hrvatske vodio na ručak u kafanu Dalmatinac dok je radila na Voždovcu. Rekao sam im kad dođem u Zagreb da me vode u Šumadiju😉. Pozdrav svim normalnim ljudima

Љиљана

pre 3 godine

Благоје Јововић треба да добије неки булевар у Београду, не улицу у Земуну

Aquarius

pre 3 godine

Slazem se da neke ulice mozda treba izmeniti, ali ne sve sa nazivima gradova iz ex-YU.
Ipak je Beograd uvek bio kosmopolitski i neka takav i ostane.... BG se siri, pa samim tim neka te novoizgradjene ulice ponesu nazive po Becu, Briselu i po kome vec treba

aa

pre 3 godine

Arch Enemy ..., odmah promjeniti nazive naselja. ..., Terazije, Avala, Kalemegdan ..., ali- pdmah..i umjesto njih uvesti..- Karadžićevo brdo, Mladićevo naselje i Slobina ulica ..- odmah...

Patria

pre 3 godine

Ljubazno se mole nasi sugradjani koji ne mogu da podnesu velicinu, otvorenost i istoriju naseg grada da se vrate nazad u rupe iz kojih su ispuzali, odnosno tamo gde su rodjeni, pa nek tamo glume ludilo i ispravljaju istorijske nepravde. Beogradjani ih ne bi vise zadrzavali.

Бата

pre 3 godine

У Варни у Бугарској све улице су личностима или географским појмовима који су везани за Бугарску.Треба прекинути илузију Југославије

Minja

pre 3 godine

Ima puno Srba koji su rođeni u ZG ili Sarajevu pa i Ljubljani. Ne vidim zasto bismo imali jednog Dž. Vosingtona a ne jednu Sarajevsku ili Dubrovačku. Ovamo se izdaju knjige o srpskom nasledju u Dubrovniku a onda ukudamo ime ulice... Sve bez veze, sta raditi sa ‘Sarajevskim ćevapom’ i sl. nazivima restorana’?! Zasto ukidati vezu sa delovima bivse YU gde su Srbi vekovima ziveli? Time brišemo iz secanja prostore sa kojih su mnogi proterani! Ali Vesić je majstor za uništavanje svega beogradskog sto je bilo šire od njegove uske palanacke svesti

sumadinac

pre 3 godine

Taj i tekav Dapcevic Peko je komandovao armijom koja je oslobodila pola Srbije, Beograd, Srem,Slavoniju, Sloveniju i jos sto sta. I pride generala Lera i jos par sto hiljada nacista i kolaboracionista priveo pravdi. Moz ga brisete iz imenika ulica al iz istorije tesko.
Smrt fasizmu.
(Najed, 26. jul 2020 18:43
oslobodio je taj Peko i jedno 100 hiljada Beogradjana od zivota....sto na Sremskom frontu sto po Potocima,,,oko Beograda. Smrt fasizmu

City Slicker

pre 3 godine

Neka nazovu ulice kako hoće ali neka ih pristojno i civilizovano obeleže. Dakle, table sa nazivima na dva pisma i putokazi na raskrsnicama sa imenima ulica u koje se skreće. Džabe im ovo seljačko kvazi-patriotsko pros...vanje kada putnik namernik ne zna ni gde da ide ni gde se nalazi.

G-dja

pre 3 godine

U Kumodrazu se takodje menjaju nazivi ulica. Cemu? Moja ulica i vecina ulica su imala lepe nazive. Cvetna, Ljubicica, Majska, Topola, Ruza i sl. Stvarno mi nije jasno.

Bobi

pre 3 godine

O fala ti bože, najzad ste se setili!
Aloo, Hrvatska ulica u Beogradu i dalje, 30 godina od početka rata.... zamislite obrnut slučaj, pa tamo bi revolucija izbila. Važno da oni ne propuštaju priliku da pomenu kako smo mi fašisti, ksenofobi, primitivci...nikad nisu pomenuli da ove ulice i dalje postoje u Beogradu, ne uklapa im se u sliku da smo najgori na svetu...

Jugoslav

pre 3 godine

Mozete vi a se glupirate i menjate sta god hocete za mene je 29 novembra jos uvek 29 novembra tako ce i ostati...Djutre Djakovica je i dalje tako...u ostalom pitajte taxiste ...A sve ostalo je golo glupiranje...sta treba svaka nova vlast i novi poredak da menja ulice...i to sve po nekakvim extremnistima i teroristima...

zvocara

pre 3 godine

Zamena vazece licne karte 2800 dinara pa to puta na primer najmanje 100.000 hiljada ljudi. Pa vidite koja je to lova. A pasosi, vozacke, i ostalo? A najveci deo toga ide Kovnici novca i dalje necu da komentarisem. P.S. Dok ima ovaca ima i runa.

Ziggy's

pre 3 godine

Umesto da se Beograd promoviše kao grad tolerancije, pomirenja, gostoljubivosti, mi se srozavamo na nivo palanke iz predratne 1990. godine. U stvari, ne brine mene promena naziva ulica već što smo već duboko zagazili u nacionalizam i potpuno ludilo. Zašto nam je uvek izgovor: "nas nema kod njih pa neće biti ni njih kod nas".Pa pokažemo da smo bolji i pametniji i tolerantniji bar jednom u životu.

fenn

pre 3 godine

Fora je u tome da imamo takve nazive. Kad promenimo imena tim ulicama nećemo se ni mi razlikovati od klerofašista iz drugih republika. Ja sam moje drugove iz Hrvatske vodio na ručak u kafanu Dalmatinac dok je radila na Voždovcu. Rekao sam im kad dođem u Zagreb da me vode u Šumadiju?. Pozdrav svim normalnim ljudima
(Rale, 26. jul 2020 16:22)

Kad dodjes u Zagreb neka te odvedu “Kod Srbina”. Odlicno hrana i veoma popularni lokal. Zadnjeg puta kad sam bio posluzivao me kelner iz Nisa.

Bojan

pre 3 godine

U Ukrajini sam bio u mestu Lavov i slikao se kraj table Srpske ulice i to u samom centru...... i nikom nije palo na pamet da menja naziv ulice..... verovatno nemaju Vesića!?

Ivan

pre 3 godine

U Pragu ima beogradska ulica koja je ogromna, ide od centra grada i maltene prolazi kroz pola grada, kroz nju idu i tramvaji, a isto ima i srpska ulica. Ja jos nisam cuo za prasku ulicu u Beogradu ili cesku.

Sonja

pre 3 godine

Tolike ulice sa nazivima " prva, druga, treća nova" uglavnom na Paliluli. Vukasovićeva ima I, II, III deo (Rakovica). Vračar ima ulice Nova 9, Nova 501 i Nova 503. Pa onda ŠEST ulica Kružni put. PET verzija Igmanske. Da ih je zanimalo, znali bi....

ratibora

pre 3 godine

Zar Beograd nema trenutno nista drugo da radi? Nikakav drugi problem? Koliko to kosta?
Vesicu, pisu li ti od kuce? Kako ce postar da te nadje?
Sto ne sravnite Beograd sa zemljom i ne pocnete da gs gradite iz pocetka, onako kako bi Krusevljanin to izkreirao?

Ronaldo9

pre 3 godine

Apsolutna podrska za promenu nekih ulica.Samo ako neke nece biti menjane onda ne bi trebalo menjati ni Podravsku i Bjelovarsku.Inace sam rodom iz tog kraja pa sam upucen.Podravina je imala u nekim procentima (kako gdje) nase ljude,ja sam rodjen u Koprivnici,a samo na par kilometara od Podravine je Bilogora i stara srpska krajina sa srpskim selima (guglajte Vretanija).Sva nasa sela gdje su i dan danas nase crkve,manastir Lepavina jos aktivan i danas.Bjelovar je grad gdje je zivjelo dosta nasih,a pogotovo u selima okolo.Tata je iz jednog sela kod Bjelovara,gdje i danas ima samo nase crkve.U Bjelovaru je slavno poginuo HEROJ MILAN TEPIĆ kad je napadnuta Bjelovaraka kasarna ,prvo se branio sa malobrojnim vojnicima do zadnjega,a on je minirao silne magacine sa municijom i oruzjem i na kraju da ne padne neprijatelju u ruke se digao u vazduh.U njegovu cast treba ostati Bjelovarska ,a naravno moze i Podravska. Takodje u Novom Sadu vratiti njegovu ulicu Slava Heroju Milanu Tepicu! Bilogorac-Podravac

sport billy

pre 3 godine

"Fascinantno mi je koliko vam je trebalo da se toga sjetite, znači samo 30 godina. Vaš novi Milošević vas sprema za rat, a znamo kako će to završiti.
Uglavnom Zemunska i Petrovaradinska ul. u Zg ostaju.
(panzer general, 26. jul 2020 15:20) # Link komentara""

Zemunska ostaje jer još uvek sanjate NDH Zemun, a Petrovaradinska jer je tu rođen Ban Jelačić.

cento

pre 3 godine

Vidi Titinih obozavatelja lika i djela sto su skocili na zadnje noge da brane bratstvo i jedinstvo naroda i narodnosti bivse nam drzave.
SVE treba mijenjati,kad procitam komentare na njihovim sajtovima,sve mi je jasno sa kim smo zivjeli tolike godine i za koga smo se borili.
A ovi sto su protiv neka odu na portal klix.ba i na bilo koju vijest (ne mora biti o Srbima) neka procita komentare da vide kolika je to mrznja,zavist i kompleks.Recimo ako je vijest o stocarstvu u Novom Zelandu oni nadju nacina da pljuju po Srbima i svemu Srpskom.

gulag

pre 3 godine

Sve menjati , kad u hrvatskoj bude Srpska ulica , onda vratiti nazive , jel ikada igde u hr bila srpska ulica
(silaman, 26. jul 2020 20:06)

U Plaškom je 2005. Ulica Prve Gardijske Brigade preimenovana u Ulicu Sv.Save, a Ulica Bernardina Frankopana u Ulicu Vuka Karadžića.

Pepi

pre 3 godine

Za upućene, u Stuttgartu ima kvart gdje su ulice 30ih godina dobile nazive po austrijskim gradovima. Wiener Straße, Bludenzer Straße itd. To su odlučili prirediti Hitleru kad je dolazio u Stuttgart kao poklon. I dan danas se ulice tako zovu.

Stručnjak

pre 3 godine

Brisanjem tih naziva znači još jednom odricanje teritorija gde su vekovima, pa i milenijumima živeli naši preci i davanje legitimnosti muslimanima i hrvatima da svojataju te teritorije odakle su oterali naše. Istovremeno znači odricanje Beograda da bude kosmopolitski grad. A onda idu problemi građana tokom promene dokumenata.

Ray Donovan

pre 3 godine

Šta je realno, čemu je došlo vreme, zašto svaka čast za ovo??? Neko još pomenu dražu. Ništa vi deco ne znate o Beogradu. To je nekada bila metropola, kosmopolitski grad; nikome nije bilo bitno da li ste iz Zagorja ili Ljubljane. Grad gde oni koji bi dolazili prihvatali Beograd kao takav i prilagođavali mu se.
Ako su neke greske preimenovanjem ulica napravljene 45-te, to ne znaci da sad treba sve Jovo nanovo, to upravo pokazuje nezrelost.
Ali ni ja više nisam u Beogradu pa mi nije ni bitno. Pravu odluku sam doneo. Pamtim ga onako kako ga vi nikada nećete imati, bez obzira na sva nova imena ulica.

Dovla

pre 3 godine

Vrativši se iz Nemačke, shvatio sam da smo mi face jer imamo sve te hrvatske i slovenačke nazive ulica. Pokazali smo da smo izdignuti iznad njih, da smo jedna prava evropska država. Ovo sada postaje jedna država koja nije ni nalik onome čemu smo težili i trudili se da postanemo. Najbolje još da svima čitamo JMBG i ako nisu iz Srbije da ih izbacimo!

Arch Enemy

pre 3 godine

Janko
Jankec,polako, dozvat će se i Beogradjani pameti jednog dana valjda, oni zasad ne razumiju da u sarajevu toliko mrze Srbe da ih umjesto Srbi zovu četnicima i genocidašima a o ulicama ili bilo čemu drugom što je Srpsko u sarajevu (kasabi) je iluzorno pričati, mi u Republici Srpskoj znamo vrlo dobro šta je današnje sarajevo a vi kako hoćete, šetajte se i dalje sarajevskom ulicom po BG !

7954

pre 3 godine

Kada će neko već jednom da promeni ime ulice Ismeta Mujezinovića na Bežanijskoj Kosi ? Kada me pitaju za adresu, prvo se nasmeju ili traze da ponovim! Pobogu, kao da sam iz Sarajeva a ne iz Beograda.
(Bane, 26. jul 2020 20:25)

Tom Ismetu sam pucao na sahrani kao vojnik JNA. Rekao sam: hocu da pucam, ali necu da ga nosim. Bio sam i na izlozbi njegovih slika. Vecina nije bila ni za buvljak.

Sara Horvatin

pre 3 godine

@ja, Palata Albanija je dobila ime po kafani Albanija koja se tu nalazila. Kao i Mostarska petlja po kafani Mostar ili sada čuveni London. Nemate pojma o duhu Beograda.

Melita Sandić

pre 3 godine

Kad se menja naziv Mostarske petlje?
(dule, 26. jul 2020 16:49)

Zašto bi menjali? Aleksa Šantić je rođen u Mostaru. Mostarska petlja, Sarajevska ulica, Palata Albanija, ti nazivi su takvi već decenijama.
(Vukadin, 26. jul 2020 19:26)
Zahvaljujemo se na glasu.

Dal da sš smejem ili da plačem. Petlja se zove tako zbog mosta, a ne zbog Mostara.

Јабучило

pre 3 godine

Србија и даље у блату се игра... уместо да отворе улице са легендама као у Лос Анђелесу и њиховим стопалима, шакама или нешто слично, а уједно и улице да се назову по њиховим именима, ми величамо неког ко је убио Анте Павелића.... А где остаде: Бата Стојковић, Чкаља, Тесла, Патријарх, Бајрамовић, Ђоковић, Дивац, Ђорђевић, Шекарићева, Шпановићева, Павле Вујисић, Гага, Тома Здравковић, Силвана...пто ми немамо улице других градова као ти градови који имају наше? Берлин, Минхен, Беч...? Ма Србија је шоуууу
(Frfljavi, 26. jul 2020 19:05)

Патријарх је титула, Тесла има булевар. Неки уметници су добили улице, сокаке, тргове. Неки са списка су ти још живи. По живом се улица не назива.

По мени, треба донети закон да се улица по догађају може назвати 50 година од догађаја, а по човеку 25 година од смрти.

micko

pre 3 godine

Umesto da se Beograd promoviše kao grad tolerancije, pomirenja, gostoljubivosti, mi se srozavamo na nivo palanke iz predratne 1990. godine. U stvari, ne brine mene promena naziva ulica već što smo već duboko zagazili u nacionalizam i potpuno ludilo. Zašto nam je uvek izgovor: "nas nema kod njih pa neće biti ni njih kod nas".Pa pokažemo da smo bolji i pametniji i tolerantniji bar jednom u životu.
(Ziggy's, 26. jul 2020 17:01)

Samo mi objasni zasto da se mirimo. Aj vi sto samo o tome drobite objasnite koja je svrha tog mirenja? Hrvati su nad srbima ucinili genocid, ej genocid i sad da se mirimo. Ne vidim jedan razlog. Ekonomija da, nuzna saradnja da i nista, ali nista vise sa njima. Bas mi puca da se mirim sa njima. Nikad necu zaboraviti i oprostiti, nikad. Dokle god postoji moja krv koja koraca srbijom zaboraviti se nece. Da me ne shvate pogresno apsolutno sam protiv rata ali ne zelim nikakav spomen njihovom postojanju u mom gradu i drzavi.

Najed

pre 3 godine

Taj i tekav Dapcevic Peko je komandovao armijom koja je oslobodila pola Srbije, Beograd, Srem,Slavoniju, Sloveniju i jos sto sta. I pride generala Lera i jos par sto hiljada nacista i kolaboracionista priveo pravdi. Moz ga brisete iz imenika ulica al iz istorije tesko.
Smrt fasizmu.

Toxic

pre 3 godine

OK, razumem da se menja Zadarska, Hrvatska, Splitska, Solinska i slično. Ali zašto dirati Dalmatinsku, Sarajevsku, Mostarsku, Bosansku, zašto je ranije promenjena Hercegovačka? Zar u svim tim gradovima i regijama Srbi nisu ostavili svoj trag a u nekim i danas žive? Zašto menjati nazive ulica po slovenačkim i makedonskim gradovima? Ko je u te dve republike zatro srpstvo? Zašto menjati Mariborsku kada je Maribor pobratim sa Kraljevom? U redu za Mursku ili Bledsku. Zašto je ranije promenjena Ohridska ulica a ostale su Kičevska ili Krivolačka? Proverite koje nazive ulica imaju slovenački i makedonski gradovi, ne gledajte samo LJ ili SK.

Arch Enemy

pre 3 godine

Kupac diplome
Nije loše da nam objasniš zbog čega u BG treba da ostanu Dubrovačka, Sarajevska i Dalmatinska ulica,ni u sarajevu a ni u cijeloj Dalmaciji i Dubrovniku ne postoji Beogradska ulica,
By The Way u sarajevu su table na kojima su ispisana imena ulica i trgova zelene boje, kao u S. Arabiji!

Miskec

pre 3 godine

"Nema neke naročite veze, ali ova vijest me je podsjetila na to kako sam prošle godine u Filadelfiji u SAD naišao na ulicu po imenu Belgrade street. Radi se o dugačkoj i prometnoj ulici koja je smještena relativno blizu centru grada.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (hill, 26. jul 2020 19:24)"
Nema bas nikakve veze jer u USA postoje mesta koja nose ime Belgrade i nemaju nikakve veze sa srpskim Beogradom i nalaze se u nekoliko američkih drzava, pa tako postoji Belgrade Misuri, Belgrade Minesota, Belgrade Montana, Belgrade Nebraska i Belgrade Mejn. Pored ovih, postoje gradovi u Teksasu i Severnoj Karolini, kao i predgrađa u Filadelfiji, Bostonu i Oklahoma sitiju, sa imenom Belgrade!

Coyote

pre 3 godine

Menjajte naziv "Palata Albanija"
(Milica, 26. jul 2020 22:16) da ista znas znala bi zasto se palata zove tako. Jel treba mozda prekrstiti i “Albansku spomenicu”? Vas neobrazovanih ima kao kamenja ispod mosta.

Miroslav

pre 3 godine

Imena ovih ulica ne treba menjati,to je deo naše prošlosti i to su geografski pojmovi.Ima puno novih ulica,bezimenih,ili samo sa brojem
.Njih nazivati po nekoj poznatoj ličnosti ili po nekom drugom

simbolu.Imena postojećih ulica nikako ne treba menjati sem izuzetno.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Dobila je ime u čast povlačenja srpskog naroda i vojske preko Albanije, a ne u čast Albanije kao države.
(Mishko, 26. jul 2020 15:56)

Dobila je ime po kafani Albanija.

Ljubljana

pre 3 godine

Nije samo Maribor i Ljubljana je puna ulica sa srbskim imenima (Vidovdanska, Regentova, Njegoševa, Srbska....). I tako će i ostati.

Samosvesna građanka

pre 3 godine

To je trebalo učiniti najkasnije krajem 1992. godine, ali je dobro što se i sad neko setio da to učini. Nadam se da će promene naziva ulica u najskorije vreme biti i u Nišu, jer stvarno nije normalno da postoje, naprimer, Mostarska, Triglavska itd.

Bzvz

pre 3 godine

Da li su i druge federalne jedinice Jugoslavije davale imena ulica, trgova, gradova po bilo čemu srbijanskom?
(Jugoslavija Jugosloven, 26. jul 2020 15:41)
Da naravno da jesu i jos to stoji.

Laki

pre 3 godine

U Skoplju postoji bulevar Slovenija, bul BiH, bul. Partizanski odredi, ul. N. Tesla, a ja živim na bulevaru Srbija i nikome ne smeta niti mu pada na pamet da se buni. Kao što je ul. "Makedonska" jedna od poznatijih u Bgd..

Bane

pre 3 godine

Kada će neko već jednom da promeni ime ulice Ismeta Mujezinovića na Bežanijskoj Kosi ? Kada me pitaju za adresu, prvo se nasmeju ili traze da ponovim! Pobogu, kao da sam iz Sarajeva a ne iz Beograda.

N.

pre 3 godine

Slazem se da treba promeniti nazive hrvatskih ulica u beogradu, ali se ne slazem za slovenacke, jer mi smo u dobrim odnosima sa njima i ne vidim zasto bi menjali, za hrvatske se apsolutno slazem i podrzavam buduci da takve ulice sigurno ne postoje u splitu, zadru itd...

samo kažem

pre 3 godine

Kosmopolitski duh Beograda se, između ostalog, ogledao i u tome što je skoro svaki toponim bivših država čija je prestonica bio imao svoju ulicu.
Ta praksa je preživjela i devedesete godine, ali izgleda da ovu epohu neće.

Subotica

pre 3 godine

Da li Vi ljudi svatate da je ovo u stvari jos jedan vid prikupljanja para i nista vise.

Kad se promeni zvanicno naziv ulice svi stanari u istoj su u obavezi da o svom trosku promene podatke u licnim dokumentima, naravno pocevsi od licnih karti pa onda i sve ostalo .... Ovo je inace obavezno jer necete moci nista uraditi u opstini , banci , SUP-u , ako ne promenite te podatke.

Mislite o tome koliko samo na ime taksi za ovu glupost ( nazivi nisu smetali 30 i vise godina , nego bas sad u doba krize mi menjamo nazive ulica ! ), bolje za te pare ( namenjene za takse ) povecate plate zaposlenima u zdravstvu i prosveti .

Siguran sam da mnogo ljudi ni ne razmislja da ih promena naziva ulice kosta !

ivan

pre 3 godine

"Ne bih ja davao po svim našim herojima iz '90-ih. Samo po onima koji su gostovali u Haagu."

Po hag standardima za srbe, svaki srbin u istoriji sto se usudio sa brani svoje je u hagu. polovina ulica bi trebalo da se menja.

Гиле

pre 3 godine

Ма браво! Сјајна иницијатива, која ће нам подићи економију, решити проблем Косова, победићемо успут и корону ... ма само јако и бахато, руши, разваљуј, мењај, историја почиње увек од текуће власти. И тако унедоглед. А онда ће једног дана отићи и ови, доћи ће неки други, па ћемо опет враћати све то на старо, у име братства, јединства и политичке коректности ... амин. Што рече Матија Бећковић - ћераћемо се још ...

Beograđanin

pre 3 godine

Beograđani su navikli da im se shodno političko-istorijskom trenutku manjaju imena ulica, kafana... Radite šta hoćete, kao i do sada, ništa novo.

Bezobrazluk

pre 3 godine

Odem u katastar da uknjizim stan i saznam da je moja ulica pocetkom prosle godine promenila naziv. Stara tabla jos stoji, posta stize na staru adresu, niko nas ni o cemu nije obavestio!

Komša

pre 3 godine

Kakve zasluge i znacaj za Beograd su imali Nazor, Kranjcevic, Krleza, Kranjec, Cankar, Gubec, Presern, ..., Gramsi, Kenedi, Nehru, Gandi, Vasingron, Ruzvelt, Kosusko, Caplin, Ho Si Min, Vagabadze, Masarik, ..., Cetinje, Sarajevo, Dubrovnik, Zadar, ...? Peke Dapcevica iz neprijateljske Crne Gore odrekla se majka, braca, sestre i deca a po njemu se jos uvek zove jedna ulica u Beogradu!
 Nenad, 26. jul

Nenade,Masarik i te kako zaslužuje ulicu u Beogradu.
Masarik je bio prijatelj srpskog naroda i postovalac Srbije.
Kao i mnogi Česi pre njega.

Prava je šteta što uz njegovo ime ulice Beograda nose imena nekih koji su okupaciju zemlje iskoristili da sprovedu revoluciju i "oslobode" mnoge Beogradjane imovine ,slobode a neke i života.
Peko Dapčevic je jedan od njih.
Dobro nisu imenovali neku ulicu po Jovi Kapičiću,Marku Mesiću ili sličnim članovima "besmrtnog puka".

Istinu i samo istinu

pre 3 godine

Ali isti taj Vesić iz svog džepa danam plati zamenu svih dokumenata svima nama i neka menja onda koliko i kako hoće. Najslađa je zabava za tuđe pare.

Samo jako i snazno

pre 3 godine

Beogradjani, mnogo bi vam bilo bolje da promenite nazive turskih naselja Dorcol, Kalemegdan, Terazije, Palilula, Cukur-cesma, Karaburma...

hill

pre 3 godine

Nema neke naročite veze, ali ova vijest me je podsjetila na to kako sam prošle godine u Filadelfiji u SAD naišao na ulicu po imenu Belgrade street. Radi se o dugačkoj i prometnoj ulici koja je smještena relativno blizu centru grada.

knindza

pre 3 godine

po meni obavezno dati naziv jednom bulevaru, Bulevar Republike Srpske Krajine, da zivi secanje na taj narod koji je nepravedno izdan i ponizen... ne toliko od steane hrvata koliko od srba iz srbije i republike srpske

Pepi

pre 3 godine

Sasvim u redu. Samo je laž da u Zagrebu ne postoje ulice sa nazivom srpskih gradova. Postoje još uvijek Apatinska, Kovinska... Lako se može provjeriti na Google maps-u.
Neki nazivi su mijenjani početkom 90-ih, naravno, učinjena je medvjeđa usluga tim mijenjanjem. Mislim da bi ljudi koji definiraju imena ulica trebali dobro razmisliti i onda jedno te isto ime ostaviti zauvijek, inače lako nastaju konfuzije. Zamislite, netko želi da vidi gdje mu je djeda živio 30ih u Beogradu ili Zagrebu, teško će naći adresu jer su i Tito i Tuđman ili u ovom slučaju Vesić mijenjali naziv, sasvim glupo.
Treba se odlučiti jednom i onda ostati na tome. Ne treba slaviti zločince. Ali po meni, zašto da ne postoji beogradska ulica u Zagrebu ili zagrebačka u Beogradu.

chao

pre 3 godine

@aidax u Zagrebu ima Beogradska ulica! Sad ti to ne mozes da znas, jer si uspeo da se iz sela, najzad docepas Beograda, dalje putovao nisi.
(Prosecan Srbin, 26. jul 2020 15:25)

upravo sam proverio i nije istina da ima!

miro split

pre 3 godine

Ja iman milion pridloga za ulice u Splitu. Recimo ulica braće Troter, ulica žrtava her Flika, ulica Miška šofera, ulica ludih britanski vladara. Onda bi jednu ulicu nazva sa dva imena. Parni brojevi bi bili ustaška ulica, a neparni Partizanska ulica, Riva zvezdini vaterpolista, zapadna obala motike Željka Keruma...
Iman ja toga još, samo me niko ne sluša.

блок 45

pre 3 godine

документи који треба да се мењају због овога да се мењају о трошку Града и да се поштом доставе становницима тих улица

Boris

pre 3 godine

Zar nije bilo bolje da ga je uhapsio i da mu se sudi, da zločini izađu na videlo?
A menjanja imena ulica starih srpskih oblasti, gradova, krajina, vodi ka zaboravljanju istorije. Koje su sledeće ulice za menjanje imena, Kosovska,Novosadska?

Ulica srpske mitomanije i megalomanije

pre 3 godine

Evo nekoliko predloga kako bi se mogle zvati nove ulice....Krajiska, Kninska, Benkovacka, Krka, Drvarska, Grahovska, Velibitska, Licka, Plitvicka, Smiljanska, Petrova Gora, Kordunaska, Kupska, Koranska, Unska, Banijska, Glinska, Petrinjska, Jasenovacka, Bijelovarska, Belo Manastirska, Baranjska, Borovska, Vukovarska...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bora, 26. jul 2020 18:52)

...Velikosrpska

Medo

pre 3 godine

treba promeniti po imenima srpskih heroja iz 90tih. jer se SVE nase komsije tako uradile, pa nikom ne smeta
(Ivan, 26. jul 2020 18:20)

Ne bih ja davao po svim našim herojima iz '90-ih. Samo po onima koji su gostovali u Haagu.

Ante

pre 3 godine

Ja sam iznenadjen i uvrijeđen...

Šalim se, naravno, to ste trebali odavna uraditi. Jednostavno nema logike da ostanu sva imena ulica iz bivše Yu. To su većina država u okolici odavna promijenili.
Naravno, meni je žao nekih imena i promjena, zato bih uveo pravilo da se pita stanare tih ulica, jesu li za promjenu ili ne, al ko narod pita.
Realno,oni "žešči" Hrvati mogu samo nelagodu osjećati kad vide ulicu Zadarsku, Hrvatsku, Šibensko, itd u Beogradu danas. Podsječa ih da je to nekad bio glavni grad.
Nama ostalima je svejedno, mi to gledamo u fazonu "ovi su toliko lijeni da im se ne da ni ime ulice promijeniti"..
Mislim na političare naravno, kako rekoh, ko narod pita za išta.

Pobro

pre 3 godine

Kontroverza oko Blagoja Jovića (čiji je rođeni brat Jakov prikazan na fotografiji kako u poznu jesen '43 sa grupom njemačkih oficira ulazi u zgradu njemačke feldkomandature na Cetinju) je vezana za to da je samo on tvrdio da je pucao u Pavelića,a njegovu priču ni do dana današnjeg niko nije potvrdio,pa čak ni iz redova srpske emigracije u Buenos Airesu,štaviše,nakon ranjavanja, argentinske vlasti nijesu privele nikog od srpskih emigranata.Tako da sve ostaje na njegovim riječima što ne mora uvijek biti i pouzdano.

Stefan

pre 3 godine

A Karaburma, Vracar, Kalemegdan i ostala Turska imena?
(Gjgkbk, 26. jul 2020 16:03)

U Istanbulu imaju Beogradske šume, nešto kao naš Košutnjak, samo malo veće.

Макарије

pre 3 godine

Mislim da je za imena mnogih ulica u pravu i da ih treba promeniti, pod uslovom da je sa time saglasna vecina stanara odredjene ulice.
Ali voleo bih da mi i on, i odbornici Skupstine grada odgovore kakav je doprinos srpskom narodu dao Peka Dapcevic, i zasto je naziv Kumodraske ulice, posle 40 godina, ne pitajuci nikoga (sem, verovatno, clanove SPS-a), promenjen u Bulevar gorepomenute osobe sumnjive proslosti?
(Vratite ime Kumodraskoj ulici, 26. jul 2020 17:31)

Како то питање?
Па њега се одрекла комплетна рођена фамилија, због тог доприноса. Је ли га ко боље познавао и праведније му судио од њих? Треба ли шта више за улицу?!
Додуше, његови другови су касније рекли да се он одрекао фамилије, али заслуге су јасне.

Satriani

pre 3 godine

Dal da sš smejem ili da plačem. Petlja se zove tako zbog mosta, a ne zbog Mostara.
(Melita Sandić, 26. jul 2020 20:07)

Nije tačno, Mostarska petlja je naziv dobila po kafani "Mostar" koja se nalazila na tom mestu...

panzer general

pre 3 godine

Fascinantno mi je koliko vam je trebalo da se toga sjetite, znači samo 30 godina. Vaš novi Milošević vas sprema za rat, a znamo kako će to završiti.
Uglavnom Zemunska i Petrovaradinska ul. u Zg ostaju.

But

pre 3 godine

Pa iskreno ne znam sta da kazem na ovo. Da su 90te pa bi jos i razumeo. Po tom principu ulica sa spornum nazivom kako "oni" kazu samo u BGu verujem da ima preko stotinu i stotinu. Danas ne vidim preteranu logiku u tome za menjaju. To je samo jedan iluzorni hir ljudi na vlasti i prikupljanja politickih poena "jedne grupe istomisljenika". Vise mi lici na pokazivanje slabosti nego li na racionalnu potrebu.

bata kale

pre 3 godine

Haha, Hrvatska ulica u Beogradu.
Preživela 90e, izbeglice od Oluje 95e bez da se iko pobunio. Za to vreme prosecni Hrvat mislio je kako Srbi jedu za rucak Hrvate koji su ovde živeli.
Može li neko da zamisli srpsku ulicu u Zagrebu?
(adax, 26. jul 2020 14:36)
Naravno da ne, tu se razlikujemo oni i mi. Opet, nisu oni 90-ih pravili SAO i sl. na našoj teritoriji, nego mi kod njih. Da ne budem pogrešno shvaćen, sami su to isprovocirali sa ustaškom ikonografijom i ideologijom. Kako god, oni će uvek misliti jedno, mi drugo.

samo kazem

pre 3 godine

Ok inicijativa ali, po srpskom običaju, selektivno sprovedena. Sve navedene ulice su minorne, mnogi ni ne znaju gde su. Ako se već pristupa menjanju imena iz razloga koje je Vesić naveo, treba promeniti i Dubrovačku, Dalmatinsku, Karlovačku, a čini mi se i Cetinjsku, Trebevićku i još neke iz bivše države.

hm?

pre 3 godine

Vreme je i da palata "Albanija" promeni ime, posebno nakon agresije te drzave na Košarama!
(JasnoKoDan, 26. jul 2020 14:45)

Miko, ako mogu da ti kažem nešto kao "beogradjanin" Albanija je na mestu kafane Albanija i ime samo je povezano sa našom golgotom preko planina iste zemlje tako da veruj mi treba da bude tu i pod tim imenom.

budibogsnama

pre 3 godine

Srpskih krajeva”😂😂. Dalmacija postojala još za vreme Rimljana. Srbi tek mnogo mnogo kasnije došli i nikad nisu bili većina u Dalmaciji.
(Hvkvj, 26. jul 2020 16:01) Pa austrijski popisi govore drugacije, ali kad je to vas istina zanimala?

Deki Zg

pre 3 godine

Prosecan Srbin, ajde ti meni reci di je to Beogradska ulica u zagrebu sad❓jel možda misliš na ulicu kneza Višeslava, koja se odavno Ane zove beogradska (preko 40 godina), jel ti stvarno misliš da bi u Zg mogla postojati takva ulica? inače ja živim u Zagrebu i stojim iza toga što sam ti napisao.

micko

pre 3 godine

Vama koji ste za, voleo bih da vam promene naziv ulice. Onda lepo krenete da menjate ličnu kartu, pasoš, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu i nakpn toga krenete da svima javite da imate novu adresu.
( banci, Eps-u i ostalima). Šta vam falilo do sada? Samo ćete napraviti brdo problema ljudima.
(Branko60, 26. jul 2020 16:17)

Promenio bi zenu da mi se ulica ne zove hrvatska a ne pasos.

Bgg

pre 3 godine

Ma da to je bas bitno, emotivno menjati nazive ulica - sta menjate pa to je nasa istorija! Boje operite grad, fasade, omogucite svuda reciklazu, cistite reke, edukujte narod i pustite Beograd da bude kosmopolitski kao sto je uvek i bio jer ovo su akcije palanackog mentaliteta - mi to nismo, koliko god se neko trudio da nas napravi takvima.

rastko

pre 3 godine

@ Bora
Apsolutno se ne slažem. Beogradske ulice treba da nose nazive koji su od značaja za njegovu istoriju, razvoj, nauku, kulturu,sport...Prekodrinske nazive ostavimo gradjanima koji baštine te geografske odrednice.

Aleksa Pufta

pre 3 godine

Pre nego sto pocnu da se zafrkavaju sa ulicama treba da razmisle koliko para ljudi iz te ulice da plate za promenu u licnim dokumentima ili da grad plati ljudima te troskove kao i firmama marketinski materijal.
Neproverena prica da je neko pucao na Pavelica a on umro posle 5 godina???
Trebalo je bolje da gadja ako je hteo ulicu.

Hd

pre 3 godine

Bivsi jugoslovenaki narodi koji su se "otcjepili" nemaju pojma koliko se Srbija odrekla svoje kulture i identiteta kako bi postali Jugosloveni, samo da se oni ne bi osecali ugrozeno i da bismo svi bili isti. Kako ti vrate na kraju? Kamo srece da nikad nije ni postojala Jugoslavija, vec lepo Srbija a ostali nek se snalaze kako znaju i umeju.

прле

pre 3 godine

Laki@ хтеле су распад Југославије све Републике, осим Србије? Та СФРЈ је била кишобран под којем су били сви Срби. Краљ Петар је направио грешку што је направио Југославију а не Србију где би сви Срби били под истим кровом!

Зато смо ми Срби сада огорчени и изневерени, што смо веровали и погрешили!

Зато се мењају имена улица.

ter

pre 3 godine

Zakon velikih brojeva je cudo.

Kad promenis naziv jedne ulice, a u toj ulici treba npr. 1000 gradjana da promeni dokumenta (pasos, licna karta - gde je navedena ulica), u kasu (ne gradjansku naravno) se slije recimo par miliona dinara dok trepnes (recimo 50 evra po coveku). I eto pola od onih 100 evra vraceno. Cudo ne promene svima ulice. Ako ne bude dovoljno kandidata za nazive ulica, ja bih sibicario - ova sto se zvala sarajevska, zvace se zagrebacka, a zagrebacka - sarajevska.
I eto nama zabave narednih 4 godine, a budzet nikad bolji u istoriji Srbije. Samo napredno u zlatno doba.

PS. Prihvatio bih promene naziva, ako ce predlagac da snosi kompletan trosak takve promene.

Profa

pre 3 godine

potpuni idiotizam!

bolest mozga!

Ulice treba da nose nazive po mislećim ljudima, naucnicima, pesnicima, umetnicima...
onima koji VELICAJU ZIVOT...

inace ...svi cemo opet pucati jedni na druge....

BaneBl

pre 3 godine

@@Medjutim, koliko god Pavelic bio zlotvor nije normalno da se izvrsitelju ubistva da takva cast, i jos da se kaže da je izvršio "ljudsku pravdu"?!
(apsurd, 26. jul 2020 14:35)

Pa I Ameri su ubili Bin Ladena i mnoge druge bez da su pokusali da ih uhapse, da li im neko spocitava to?

micko

pre 3 godine

Beogradjani, mnogo bi vam bilo bolje da promenite nazive turskih naselja Dorcol, Kalemegdan, Terazije, Palilula, Cukur-cesma, Karaburma...
(Samo jako i snazno, 26. jul 2020 18:09)

Uopste mi ne smetaju turski nazivi. Cak sta vise ponosniji sam na taj period srpske istorije nego na ujedinjavanje sa kvazi narodima i jos gore "bracom". Turci su bar nacija za respekt i vise ih volim i cenim od bilo kojeg bivseg "brata".

djoleNS

pre 3 godine

@Miskec, 26. jul 2020 21:01)
Ako zivis u petrovaradinu onda ima jer tamo ima puno hrvata a rodna kuca bana jelacica je blizu nalazi se u beogradskoj

ceca

pre 3 godine

mozemo da se prepucavamo mrznjom prema ostalim bivsim sfrj drzavama, ali ja mjslim da je ovo savrseno za uterivanje para koje nedostaju ubudzet. koliko je to licnih karti,pasosa, i svih mogucih novih dokumenata. pa nece vam niko ugovore o stanu i uknjizbi promeniti dzabe. cekali su 25 godina pa bas sad shvatili da nas hrvati ne vole. il nam bas sad zatrebale pare!!

Lemi

pre 3 godine

@Mishko

Palata ,,Albanija,, je dobila ime po maloj kafanici koja je tu postojala.
Ima i slika, a moj davno preminuli deda je tu ponekad sedeo.

Коља

pre 3 godine

Сарајевска улица то име носи више од 100 година,тад није било никакве Југославије.И то није само име улице,већ топоним!Да нећете да је преименујете у Лакташка?!?

Novi Sad

pre 3 godine

Srbija mora hitno da izadje iz te Hrvatske, Bosanske, Balkanske žabokrečine. Srbija ako ne izadje iz te zabokrecine, mi ce mo zauvek biti u blatu.

Mladen

pre 3 godine

Diana Budisavljevic? pre svih!
pod hitno bulevar, setaliste, spomenik na nekom trgu ili uz reku, park... nema veceg doprinosa Srbima i ljudskoj vrsti uopste od toga sto je ova zena cinila :(

Simba

pre 3 godine

Jedine promene koje radimo su promene naziva ulica. BRAVO. GENIJALNO. Nema nam napedka i boljitka dok napokon ne promenimo u glavi. Za ovu zemlju ne treba ginuti jer ti posle neka budala obriše ulicu i sruši spomenik, a ti dao život za nju. Svima kojima smetaju stari nazivi ulica, neka se isele i vrate odakle su došli. Ne prilagođava se Beograd vama - PRILAGODITE SE vi njemu!

kimi rajkonen

pre 3 godine

kad nisu menjali 25 godina ne moraju ni sad...pogotovo sto su u vecini slucajeva to bili vekovni srpski krajevi i pun je bg srba koji su odatle proterani samo sto su bili srbi..! Neka ostane zagorska, dalmatinska, splitska...neka znaju pokoljenja da je to jednom sve bila jedna zemlja...a koju su rasturili..!

Kumodraška

pre 3 godine

U Minhenu je jedna od najvećih ulica Belgradstraße. Pametnije bi bilo davati imena po geografskim pojmovima, nego po kojekakvim uglavnom nepoznatim ličnostima. U Kumodražu su izmijenjena imena ulica poput Kalemarska i Orahovačka sa kojekakvim apsolutno nepoznatim hajducima i njihovim porodicama. Ko zna ko su ti ljudi bili i da li su zaslužili da se ulice po njima zovu. Tako da Zagrebačka ili Nikšićka su po mom mišljenju mnogo bolje od Hajduk Kako beše ili Žika Anonimac.

Decko SM

pre 3 godine

Sada nam imena ulica krive? Starim ulicama da se vrate imena koje su bile pre rata ostalo je najveca glupost koju sam cuo. Istoriju netreba brisati

Aleksej Veliki

pre 3 godine

Prvo treba vratiti ulicu Maršala Tita ili Josipa Broza Tita kad već imamo njegov mauzolej. Dodati ulicu Djenerala Mihajlovica, ulicu Sime Dubajica, ulicu ili bulevar Pogunilih u NATO bombardovanju ..... itd a ostaviti sve ove ulice kojima se predvidja menjanje naziva, to je istorija Beograda, naravno dodati sve gradove koji imaju Beogradsku ulicu ili ulice nekih od gradova Srbije.
Manite se prekrajanja istorije obicni smrtnici koji ovo koristite za politikanstvo i dodvoravanje narodu

momo brko

pre 3 godine

Stvarno smo bolesni te pare koje će morati da se bace radi promene u ličnim kartama građana i u ostalim dokumentima bolje je utrošiti i finansirati nešto korisno za grad Beograd !!!!

Dogodine relokacija Kuće Cveća

pre 3 godine

Koliko god otužno zvučalo, Beograd je svoj, ionako jadan, kulturni doseg dosegao u doba Tita i sudeći po ovome i budućim radnjama, ne misli se vraćati tamo..

rani

pre 3 godine

@aidax u Zagrebu ima Beogradska ulica! Sad ti to ne mozes da znas, jer si uspeo da se iz sela, najzad docepas Beograda, dalje putovao nisi.
(Prosecan Srbin, 26. jul 2020 15:25)

Nije tacno! Imas Gugl mapu pa pogledaj, nema beogradsku niko, ni Zagreb, ni Sarajevo, ni Ljubljana, a ima Beč i Brisel, ima i Nica!!

nikola t

pre 3 godine

Nevoljno i sa teskim uznemirenjem reci cu da ovde nikada nece biti pameti. Jos kada vlast ovog zamenika i njemu slicnih prodje pa kad podvucemo crtu, bice "kuku lele".
Jer upravo je obrnuto. To sto nismo menjali dosadasnje nazive pokazuje pozitivan odnos prema istoriji grada i nasu superiornost prema nekima tamo. Kao sto smo veliki kada koristimo ravnopravno oba pisma tako sto ni ne primecujemo koje je u pitanju, pokazuje nasu nadmoc, kulturu a ne slabost.

Драган

pre 3 godine

Шеста личка дивизија је у "ослобођеном" Београду починила много више злочина него Принц Еуген дивизија током 4 године на територији Југославије, па још увек има улицу и то у мом комшилуку.

Bora

pre 3 godine

Evo nekoliko predloga kako bi se mogle zvati nove ulice....Krajiska, Kninska, Benkovacka, Krka, Drvarska, Grahovska, Velibitska, Licka, Plitvicka, Smiljanska, Petrova Gora, Kordunaska, Kupska, Koranska, Unska, Banijska, Glinska, Petrinjska, Jasenovacka, Bijelovarska, Belo Manastirska, Baranjska, Borovska, Vukovarska...

Pera Kojot Stariji

pre 3 godine

Možda nema puno veze sa ovim tekstom, ali ima sa komentarima: primetio sam da ima mnogo onih koji su ubađani da u Hrvatskoj svi mrze Srbe i to jednako s kraja na kraj Hrvatske. To nije sasvim tačno. Ljudi u različitim delovima Hrvatske su veoma različiti - šta imaju zajedničko Dalmatinci i Zagorci, Slavonci i Istrani, Zagrebčani i Ličani? Ne baš mnogo toga. Tako se razlikuje i njihov odnos prema Srbima (da ne spominjemo da je svaki pojedinac osoba za sebe). I ono, možda najvažnije - i u 2. svetskom ratu i tokom rata u Hrvatskoj, najviše zla Srbima nisu naneli Hrvati iz Hrvatske, već iz Hercegovine. Veliki broj onih koji su se borili u Vukovaru je došao iz Hercegovine. I tako do kraja rata.

Peter

pre 3 godine

Javljam se iz prijateljske Slovenije, samo u Mariboru imamo 15 ulica nazvanim po srpskim mestima ili ljudima. Od Cara Dušana, Zlatoborske ulice, Užiske ulice, Kragujevackih zrtava, heroja Jevtica, Teslova, Pupinova, Smederevska, Srpska ulica, Radićeviceva, Obradoviceva, Niška, Karađičeva,.... pa i Beogradska. U Ljubljani ima još koja više. Preverite sami. Uvek kad smo dolazili kod vas primljeni smo ljubazno isto svi gosti iz Srbije. Ne razumem kako može neko da 2020 da vama laže, da nema “srpskih” ulica kod nas u Sloveniji.

Vratite ime Kumodraskoj ulici

pre 3 godine

Mislim da je za imena mnogih ulica u pravu i da ih treba promeniti, pod uslovom da je sa time saglasna vecina stanara odredjene ulice.
Ali voleo bih da mi i on, i odbornici Skupstine grada odgovore kakav je doprinos srpskom narodu dao Peka Dapcevic, i zasto je naziv Kumodraske ulice, posle 40 godina, ne pitajuci nikoga (sem, verovatno, clanove SPS-a), promenjen u Bulevar gorepomenute osobe sumnjive proslosti?

leila

pre 3 godine

OBJAVITE KOMENTAR:
Vreme je i da palata "Albanija" promeni ime, posebno nakon agresije te drzave na Košarama!
(JasnoKoDan, 26. jul 2020 14:45)

informacija za tebe i sve ostale ksenofobicne neznalice: palata Albanija je tako nazvana u cast srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, ne po drzavi!

oberin martel

pre 3 godine

Ne zna se tacno ko je ustrelio Pavelica, a i ako je to bio Jovovic, ubistvo nije nesto s cim se treba hvalisati.
(peki, 26. jul 2020 14:43)

Pa nije ubio babu na pijaci da joj otme 1000 dinara nego poglavnika genocidne države koja je progutala stotine hiljada Srba. Jovoviću je trebalo podići spomenik još dok je bio živ. Uradio je ono što su trebale odavno da urade Udba, Ozna, Bia... i ko zna ko još. Ugledati se na Izrael i Mosad. Nijedan njihov neprijatelj ne spava mirno a mnogi su odavno i prestali da spavaju...

Predrag

pre 3 godine

Šta traže ulice Džordža Vašingtona, Endija Vorhola, Ane Frank, Braće Grim... u Beogradu
Oni nisu ni znali gde je Beograd i ničim nisu zadužili nit Beograd nit Srbiju.

DAVOR

pre 3 godine

Cikago je drugi grad u svetu po broju stanovnika srpske nacionalnosti, a nema svoju ulicu u Beogradu. Bec takodje kao treci grad u svetu treba da dobije svoju ulicu. Ali nisam za to da se menjaju imena ulica gradova bivse nam zemlje. Jer mi moramo da se razlikujemo od drugih. Pa nas veliki partizanski komadant i kasnije diplomata Koca Popovic je oslobodio Zagreb i proterao iz njega ustase i Pavelica. A ne neki atentator na starca. Dok je Kuce cveca i Tita u njoj ne treba menjati ni Zagorsku ulicu i td.

umka

pre 3 godine

Ulice na Umci, Beogradska opstina Čukarica, dobile su pre desetak godina nova imena: Podrinska, Tučepska, Štimljanska, Runjevska... itd. Runjevska je inace bila Teslina, kome je to smetalo?!?
Ucinite nesto vi koji brinete o nazivima ulica, molim vas!

City Slicker

pre 3 godine

Najbolje bi bilo da se, gde god je u BG moguće, sistem naziva ulica organizuje kao i kod mene u NYC po sistemu srednjeg i gornjeg Menhetna.

Vesiću, koga briga za nazive ako putnik namernik ne može da ih nađe. Ako želite da reorganizujete obeležavanje ulica, postarajte se da: a)u svakoj ulici na zidovima budu postavljene i vidljive table sa nazivom ulice, ako su na ćirilici mora i na latinici, b)na raskrsnici i ukrštanju ulica budu postavljeni putokazi gde će biti jasno navedeno koje se ulice ukrštaju.

Ovo je sramota kako trenutno izgleda obeležavanje ulica, ni oznaka ni tabli, nema ničega u velikom broju slučajeva. Dvomilionski grad kroz koji prolazi puno ljudi sa svih strana sveta mora da bude izobeležavan na civilizovan način, pa neka se ulice zovu kako god ko, pa i Vesić, hoće.

Primitivizam i predrasude - stop!

pre 3 godine

Teo... Zgrade, kuce i inace objekte, nikada ne treba rusiti, niti u ratu, a kamoli u miru. Zasto to raditi? Pa samo se promeni njihova funkcija, i cak se osveze i doteraju - mogu posluziti za mnogo toga. Treba li da se rusi sve sto Srbi nisu sami izgradili? Onda bi pola Srbije trebalo srusiti. Dosta je rusenja i izivljavanja. Vreme je da se gradi i obnavlja Srbija, kao i sve drzave bivse Juge. Da zivimo srecno i zadovoljno sa svim nasim komsijama.

micko

pre 3 godine

Bravo i bravo. Skloniti i zadnji spomen na groblje srbije zvano yu. Nek ode i kosovo ako treba samo da zatvotimo to poglavlje i krenemo vise napred. Samo raspad je srbiju kostao 40 godina, a kamo li ujedinjavanje. Izgubljene tolike teritorije i toliko srpski narod stradao a zasto. Istorija nije problem ako se iz nje uci. NIKAD VISE.

Prijedor

pre 3 godine

Apsolutno se slažem!

Zadarska, Zagrebacka, Solinska!!! Čemu nazivi takvih ulica u našoj zemlji?!?


Kninska, Benkovacka, Dalmatinska... To je nešto drugo, to su nazivi gradova i krajeva odaklen potiče Srpski narod koji je bio i ostao STUB PRAVOSLAVLJA u Dalmaciji!

Rocky

pre 3 godine

Nije heroj Blagoje samo pucao u krvnika Pavelića... on ga je i ubio faktički..Zlikovac je i preminuo naknadno od tih rana.

Slava heroju.

Ulicu zaslužuje i ubica hrvatske zveri Luburića ... i to ne samo zato što je ubio zlikovca već i zbog načina na koji ga je ubio.

Ispravljajmo istorijske nepravde.

pa

pre 3 godine

juce citam clanak kako hrvati uce decu da mrze srbe . a ovim primerima mi ucimo nasu decu da mrze hrvate. da li je to normalno. ako hocete da budete bolji od nekoga nemojte da pricate da on radi nesto lose i da vi radite isto. znam da ste vi gore navikl ida za vas ne vaze pravila ali. do jcue ste svi verovali i velicali tita a onda ste protiv nejga pa menajte naziv ulice. menajte misljenej preko noci ne volim bas takve

Meroni

pre 3 godine

Mislio sam da ovo nikad necu reci ali - bravo Vesicu. Krajnje je vreme bilo za ovo. Naravno, nikako ne menjati Sarajevsku, Dubrovacku, Cetinjsku, Dalmatinsku...

Dejan

pre 3 godine

Zagorska se ne odnosi na Zagorje već na Zagoru (dalmatinsku, kninsku) tako da ime te ulice ima puno veze da našim narodom... isto važi i za ostrvo Lopud..

ja

pre 3 godine

@ (JasnoKoDan, 26. jul 2020 14:45)

Palata Albanija nije dobila ime u čast te države, već u čast hrabrosti naše vojske koja je preživela golgotu u Albaniji. Otuda i Albanska spomenica...

Srđa Zlopogleđa

pre 3 godine

Glupost... ljudi sad da se muče i menjaju dokumenta, zbog toga što je neko uzjahao novi talas nekakvog ničim izazvanog šovinizma... daj bre da idemo malo napred a ne stalno da svi ovde glume nekakve žrtve... život ide dalje...:D

Dr. za Um

pre 3 godine

Ima jedan lep članak u Politikinom zabavniku o toj epskoj akciji. Slično kao kada su Izraelci strpali Ajhmana u vreću, pa u Izrael na vešanje. Ruka mu se pozlatila, kokno ga je ispod rebaraca, umro zločinac u patnji. A živeo je u strahu, ko miš.

stranger

pre 3 godine

Sarajevsku treba preimenovati jer je to grad koji je imao masovnu grobnicu za Srbe civile (Kazani).

Beograd treba da dobije ulicu SRPSKIH KOSARKASA, VATERPOLISTA, ODBOJKASA... Necega sto nam je donosilo radost. Vise bih voleo da vidim ulicu koja se zove Romska ili Ciganska nego Zadarska ili Sarajevska.

ceca

pre 3 godine

A Karaburma, Vracar, Kalemegdan i ostala Turska imena?
(Gjgkbk,
cekaj malo, ima ekativremena, trenutno se bas volimo sa erdoganom. kad to jednom postane demokratska zemlja, verovatno ih necemo voleti pa ce vesic i ta imena da promeni. (i, da, mislim da ce on nazalost penziju docekati unistavajuci beograd)

Putokaz

pre 3 godine

table na kojima su ispisana imena ulica i trgova su zelene boje kao u S. Arabiji !
(Arch Enemy, 26. jul 2020 15:51)

Table su zelene boje i u Americi. Inače ogromna Muslimanska velesila.

Nebojša

pre 3 godine

A šta ćemo sa gomilom putokaza za Zagreb po celom Beogradu? Da li nam je to ultimativni orjentir ka zapadnom kraku auto-puta?! Razumem ja srpsku neopterećenost "braćom" kao i nemalu inertnost i javašluk, ali poštujmo se malo.
Pre par godina sam iz Zagreba sluđen krenuo auto-putem ka Rijeci umesto prema Beogradu, jer su carevi poskidali sve table na kojima piše bilo šta vezano za Srbiju. Možda je trebalo da pretpostavim da je Srbija u produžetku svetski poznatog megalopolisa zvanog Lipovac?! Celim putem ni jednog jedinog putokaza na kome piše Srbija ili Beograd sve do neposredno pred našu granicu. Ovo je veoma ilustrativno kakvog je ko mentaliteta i ko ima komplekse, ali ne razumem zašto bi se mi ponašali drugačije kad nas svakako ne podnose šta god da uradimo...

Zoran Petrovič

pre 3 godine

U Mariboru ima najmanje15 ulica po srpskim gradovima, ljudima (Dositej Obradovic, Vuk Karađić...)i događajima (Kragujevaške žrtve). Naravno imamo i Beogradsku ulicu.

Sirotinja

pre 3 godine

Da ne prodje nezapaženo, nenormalno je odricati se bosanskog imena. To se radi od 90ih godina a evo sad se menja naziv "bosanske" ulice. Zašto? Da bi išli na ruku bosanskim muslimanima i uradili ono što oni žele? A to je da imaju tapiju kako su oni jedini, legitimni Bosanci.

Nenad

pre 3 godine

Kakve zasluge i znacaj za Beograd su imali Nazor, Kranjcevic, Krleza, Kranjec, Cankar, Gubec, Presern, ..., Gramsi, Kenedi, Nehru, Gandi, Vasingron, Ruzvelt, Kosusko, Caplin, Ho Si Min, Vagabadze, Masarik, ..., Cetinje, Sarajevo, Dubrovnik, Zadar, ...? Peke Dapcevica iz neprijateljske Crne Gore odrekla se majka, braca, sestre i deca a po njemu se jos uvek zove jedna ulica u Beogradu!

питам за друга

pre 3 godine

i Toronto ima ulicu koja se zove po Beogradu. to je ulica "Beograd Gardens".
bilio bi dobro i da Beograd uzvrati istom merom..
(batke, 26. jul 2020 15:07)

Како би се звала? Торонтска? Торонћанска?

Mr Majestyk

pre 3 godine

Како би се звала? Торонтска? Торонћанска?
(питам за друга, 26. jul 2020 17:18)

Ulica grada Toronta.

velibor

pre 3 godine

U krug, u krug. Sjahace i ovi pa ce se ponovo vratiti stari nazivi ulica. Istoriju gledati s postovanjem a imena i duh tih vremena sacuvati kao zalog sa srecniju buducnost sa komsijama i gradovima oko nas. U centru Helsinkija na glavnom trgu stoji spomenik Aleksandru II a Finci ozbiljno ratovali s njima. Moze i tako...
Velibor

Dejan

pre 3 godine

(Marija, 26. jul 2020 14:16)
Pa Srpski narod se divio i Drazi i Titu...i Kalabicu i Peki Dapcevicu...tako da tvoje divljenje se razlikuje od mog.

Samo pitam

pre 3 godine

"Naziv Kumanovske ulice neće se menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima."
"I o srpskim"?! A o čijim još podvizima svedoči ta bitka. Bitka srpske i turske vojske nakon koje prvi srpski vojskovođa postaje vojvoda.
Ako neko zna, voleo bih da saznam i ja.

micko

pre 3 godine

mozemo da se prepucavamo mrznjom prema ostalim bivsim sfrj drzavama, ali ja mjslim da je ovo savrseno za uterivanje para koje nedostaju ubudzet. koliko je to licnih karti,pasosa, i svih mogucih novih dokumenata. pa nece vam niko ugovore o stanu i uknjizbi promeniti dzabe. cekali su 25 godina pa bas sad shvatili da nas hrvati ne vole. il nam bas sad zatrebale pare!!
(ceca, 26. jul 2020 15:51)

Ma skocice za 100% budzet grada beograda zbog par taksi od par stotina dinara. Ko nema za toliko ne trebaju mu dokumenta.

Станоје темпирач

pre 3 godine

Пошто видим да је поткачен и мој крај (Вождовац - Шумице), ако смо принципијелни онда треба поред Сплитске променити још доста имена у околини:

1. Римска - не требају нам италијани,
2. Струмичка - Струмица је у Македонији, не верујем да има неку "српску" улицу, значи бриши,
3. Ибрахимпашићева - нардодни херој Махмут Ибрахимпашић, ем партизан, ем муслиман; бриши и то наравно, дајте нам Ратка и Радована...

Или, ако хоћемо да будемо политички-национално неутрални, можемо да се поведемо примером иѕ Миријева. Тамо има улица "Киселе воде", а моја може да се зове "Дупли вињак" или "Танак шприцер", према укусу.

прле

pre 3 godine

Bora@ браво за коментар! Протеран сам из Белог Манастира, волео би да се барем нека улица у Србији тако назива!

White trash

pre 3 godine

@Nema neke naročite veze, ali ova vijest me je podsjetila na to kako sam prošle godine u Filadelfiji u SAD naišao na ulicu po imenu Belgrade street. Radi se o dugačkoj i prometnoj ulici koja je smještena relativno blizu centru grada.
(hill, 26. jul 2020 19:24)
Tacno, samo sto u SAD postoje bar 4 mesta pod nazivom Belgrade, a da nikakve veze s Beogradom nemaju. Doduse, negde na midwestu, mislim da je bio St Luis, video sam sokacic pod nazivom Serbian way, takodje u centru grada. E sad, vezano za temu, ovo je retka inicijativa ove vlasti koju podrzavam. Treba izbaciti sve sto asocira na onu grdobu od drzave

Nenad

pre 3 godine

Levstik, Jagic, Krleza, Gubec, Senoa ili Senuo, Nazor, Kranjcevic, neki Hrvoje, ... Nema ni jednog opravdanog razloga da bilo sta u Srbiji po njima nosi ime. Svaka cast Matiji Banu, Ivanu Mestrovicu, Viktoru Novaku i Robertu Prosineckom.

Arsenije

pre 3 godine

Treba promeniti i imena ulica Maršala Tita u Višnjici, bulevara JNA na Voždovcu, Pariske Komune, Palmira Toljatija, Klare Cetkin, Dr Ivana Ribara i Otona Župančiča na Novom Beogradu.

slobodan

pre 3 godine

Treba da se menjaju nazivi ulica....pitam se ima li u Hrvatskoj recimo Beogradska ulica ili Novosadska....distami Srbi bili siroke ruke...Molim Vas promenite imena ima Srbija puno zahvalnih ljudi po kojim bi se trebale zbavti ulice...pa zasto recimo ulica Slobodana Milosevica kada vec ima Zorana Djindjica...itd....

Abrakadabra

pre 3 godine

"...Naziv Kumanovske ulice neće se menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima..."

I svakoga potseća na Kumanovski Sporazum iz 1999.godine.
...
U ovoj "državi" svaka budaletina može nešto da "predlaže" i da to bude tako, ako je priložio dovoljno ubedljivo "obrazloženje"...

Брат Бугарин

pre 3 godine

"Mislim da je za imena mnogih ulica u pravu i da ih treba promeniti, pod uslovom da je sa time saglasna vecina stanara odredjene ulice.
Ali voleo bih da mi i on, i odbornici Skupstine grada odgovore kakav je doprinos srpskom narodu dao Peka Dapcevic, i zasto je naziv Kumodraske ulice, posle 40 godina, ne pitajuci nikoga (sem, verovatno, clanove SPS-a), promenjen u Bulevar gorepomenute osobe sumnjive proslosti?"
(Vratite ime Kumodraskoj ulici, 26. jul 2020 17:31)

"Dapčeviću druže Peko
ti se čuješ na daleko.
Pekove su divizije
zauzele Terazije"

Nisam Crnogorac. Ni po poreklu.

Arch Enemy

pre 3 godine

Postoji li npr. u sarajevu "Beogradska" ili bilo koja druga ulica koja ima ime nekog Srbina iki nečeg što je Srpsko (ne postoji niti jedna jedina )plus i ovo ako niste znali, table na kojima su ispisana imena ulica i trgova su zelene boje kao u S. Arabiji !

rade

pre 3 godine

Potpuno ispravno i pravedno. Ne slažem se da mi ne idemo primjerom drugih republika koji su preimenovali mnoge ulice sa srpskim predznakom. Ali kako objasniti budućim generacijama preimenovanje ulice Nikole Tesle u Sarajevo prije dvadesetak godina.

LjubicaS

pre 3 godine

Nazivi sami po sebi ne znače ništa, ukoliko dostojanstveno ne reprezentuju ulicu, trg, neko mesto...
Ne poznajem nikoga ko je prošao Beogradskim trgom u Beču a da se nije postideo zbog njegovog izgleda.
A neprilične "razloge" za menjanje mnogih pomenutih ulica je nepotrebno komentarisati, odavno je jasno kako se to kod nas radi...

aco

pre 3 godine

@Teo
Зашто бисмо рушили те зграде? Мој прадеда је на "радним акцијама" (или боље речено на логорским акцијама) на Новом Београду провео више од годину дана и није добио ни динар за то. Комунисти су га потапшали по леђима. На тај начин су Египћани изградили пирамиде, мада су радници на тим пирамидама имали и неку надокнаду за рад. Треба да се што пре дистанцирамо од комунизма и југословенства. Делује да су млађе генерације свесне тога.

Toxic

pre 3 godine

(Bora, 26. jul 2020 18:52)

Lička odvajkada postoji preko puta sadašnjeg BAS-a a Petrinjska isto tako na Zvezdari. Ovo sam se ovlaž setio a ostala imena ulica koja si predložio ukucaj u Plan plus, naći ćeš još neku u BG.

Jela

pre 3 godine

Требало је давно променити. Нема никакве потребе за тим називима других не баш пријатељских земаља. Свако себи. Ово је Србија. У Хрватској нема Српске улице. Све су замењене. Неговаћемо своју историју. Остало има у музејима. Прати има неко уопште да коментарише? Коме се не допада има своју матичну. Срби о томе одлучују. Доста је било тог наметања и безобразлука. Ћирилица на улице 100% Крај приче. Доста нам је титоиста.Највише Срба је било у Храватској. Од народа постали национална мањина. 3% У Србији тај филм више нећете гледати. Ни расправљати о томе. Српски народ одлучује о томе.Тачка!

marija dimitrijevic

pre 3 godine

Konacno da se ispravi nepravda i da Beograd ponese imena srpskih heroja i rodoljuba.
Sasvim pravedno i logicno. Neka nam sluzi na cast..

djurkan

pre 3 godine

Eeee moj Beograde....najotvoreniji, najsvetskiji, najlepsi, najotmeniji, svakog primio kao svog, a sada spao na ovakvo seljacko, provincijalno razmisljanje..."Pucajte,ja i sada drzim cas!"

Doctor Gachet

pre 3 godine

Treba sva imena ulica iz Evrope promijeniti, osim Rusije, Bjelorusije i jednog entiteta u Bosni. Sta ce nam neprijateljske ulice?

prc@prc.com

pre 3 godine

Treba biti pažljiv sa promenama imena.
Ulice poput Ljubljanske, Zagrebačke i sličnih treba izmeniti jer ti gradovi i njihovi narodi nemaju nikakve pozitivne konotacije sa Srbima i Srbijom, ali, ulice poput Zadarske, Sarajevske, Bojanske i sličnih treba ostaviti jer su to gradovi u kojima su vekovima živeli Srbi u značajnom broju i iz kojih su etnički počišćeni. Isto je i sa rekama poput Bojane, koja je srpska reka utkana u srpsku nacionalnu svest...

Pitagora

pre 3 godine

Super odluka. Dosta imena je prosto zastarelo i pripada nekoj eri čiji mi deo više nismo. Jedno je čuvati zaostavštinu i biti ponosan na istoriju, no to više ne treba da nas vuče unazad. Trebalo bi i ulice sa imenima partizanskih heroja drugih nacionalnosti takođe menjati, jer naša nacija ima toliko divnih istorijskih ličnosti koji odavno zaslužuju mnogo veće priznanje. Koventri u VB takođe ima trg imenovan po Beogradu.

jovan

pre 3 godine

Podrzavam sve ove aktivnosti o promeni naziva ulica. Zasto smo ovoliko cekali? Verovatno da im se nebi zamerili a oni su to uradili vec u proslom veku. Promenimo i sve nazive koji poticu iz Crne Gore ili ce biti potrebno novih dvadest godina. Cega se vecito plasimo?

Rade Vrtlar

pre 3 godine

Uvek ste bili ispred nas,vi ste iz BG a mi iz NS,zeleo bih da se i mi ugledamo na vas i ponovo pocnemo sa izmenama imena onih ulica koje u prvom krugu nisu promenjene.Jedna od njih je i moja ulica,Juraja Krizanica.Citao sam mnogo o njemu ali i dalje mislim da je i pored svoje ideje ujedinjenja Juznih Slovena...zreo za promenu.

nikol dz femija

pre 3 godine

Da, baš fali AUSTROUGARSKA ULICA USRED BEOGRAD !!

Divota.

A TEK BRISELSKA !! Užas.

Možda i Holandija ima neku srpsku pa da se i ovde da HAŠKA !!

A DA TREBA UKINUTI OVE KOJE UKIDAJU, TREBA.
Mnogo je srpskih heroja muških i ženskih koji treba da dobiju ulicu u glavnom gradu.

Miroslav Mitrovic

pre 3 godine

U potpunosti podrzavam inicijativu o promijeni naziva ulica kako je objasnjeno u tekstu. Trebalo je to ranije uraditi. Pozdrav iz Kalifornije!

Dragan

pre 3 godine

Izvesna Sonja kaže da Vukasovićeva ima I, II, III deo (Rakovica). Ovo je totalna neistina. Vukasovićeva je na Kanarevom brdu i to je jedinstvena ulica. Sonja, možda si mislila na Miljakovac I, II i III?

Vuk

pre 3 godine

Slagao se ja ili ne sa ovim, to se ne radi po javnoj objavi, jer deluje kao pretnja malog deteta. To se samo uradi i osvane jedan dan u Beogradu. Nije to najbitnija stvar trenutno da to ceo narod čita i komentariše. Neka komentariše, ali onda kada se to i desi.

Zorica

pre 3 godine

To znači da će i Palata Albanija da dobije novi naziv, Sarajevska ulica, Mostarska petlja jer svi ovi nazivi pripadaju državama koje su nekada bile u sastavu SFRJ i kako je g-din Vesić rekao " nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo"

Frfljavi

pre 3 godine

Србија и даље у блату се игра... уместо да отворе улице са легендама као у Лос Анђелесу и њиховим стопалима, шакама или нешто слично, а уједно и улице да се назову по њиховим именима, ми величамо неког ко је убио Анте Павелића.... А где остаде: Бата Стојковић, Чкаља, Тесла, Патријарх, Бајрамовић, Ђоковић, Дивац, Ђорђевић, Шекарићева, Шпановићева, Павле Вујисић, Гага, Тома Здравковић, Силвана...пто ми немамо улице других градова као ти градови који имају наше? Берлин, Минхен, Беч...? Ма Србија је шоуууу

Sead Ismić

pre 3 godine

Sve one koji komentarišu kako u Sloveniji i Hrvatskoj postoje ulice sa imenima gradova iz Srbije, molim samo da obrate pažnju da postoje samo imena vojvođanskih gradova, a razlog tome je što nisu želeli da menjau Austro-Ugarsko (Habsburško) nasleđe, prema tome i iza toga stoji politička agenda a ne tolerancija. Sve što su oni smatrali "srbijanskim" je izbačeno.

vukasin

pre 3 godine

Zasto neko misli da treba propagirati ljude koji su uzeli pravdu u svoje ruke i ubili nekog? Ubistvo nekoga svojom odlukom nikada ne treba da bude podrzano. Pa zamislite danas da neko proba da uzme pravdu u svoje ruke? Msm da nema osobe u poslednje vreme u javnom zivotu koja nije proglasena najvecim zlotvorom srpskog naroda od pozicije do opozicije..

bb

pre 3 godine

Pade mi na pamet da bi morao da se promeni i naziv Šekspirove ulice, jer on nema ama baš nikakve zasluge za Srbiju.
Inace, istorija od juče ne postoji, sada je druga istorija.

HILTI

pre 3 godine

Spomenik Mosi Pijadi, komunistickom krvniku srpskog naroda se nalazi ispred zgrade Politike. Licno se prijavljujem da ga srusim i to besplatno.

..

pre 3 godine

Aha, znači umesto jednih "neprijatelja" ćemo staviti druge, pošto je spomenuo Brisel i Beč, pa pretpostavljam da hoće umesto sadašnjih naziva da umetne negde i Beč i Brisel. ;) Kakvo propagiranje EU.

Ja

pre 3 godine

Ovo ce opet biti po ledjima gradjana i samo zato sam protiv. Inace, sirina i otvorenost Beograda su najbolje oslikani kroz odnos prema Srbima iz unutrasnjosti. Zanimljivo kako je taj grad sirok i trpeljiv prema svima, osim prema Srbima! Samo se Srbima govori da se vrate odakle su dosli, ostali ne smetaju "starim Beogradjanima", koji se ovde samoproglasavaju za neku posebnu naciju, a Beograd proglasavaju svojom svojinom!

Shurda

pre 3 godine

Zašto tu stati: Ulcinjska, Cetinjska, Durmitorska, Nišićka, Vardarska, Makedonska, Skopljanska, Bjelovarska....
Pa još: Džordža Vašingtona, Džona Kenedija, Pariska, Francuska...

Syracuse

pre 3 godine

Pavelić je preminuo par meseci posle ranjavanja,i sve vreme je pričao da ga nije stigla UDBA već da ga je ustrelio neko iz ličnih razloga.
PS hoćemo ulicu Leksa Sajčića

NarodPrica

pre 3 godine

Ali Hrvatska ulica u Kotežu je vrhunac besmisla.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Swishh, 26. jul 2020 14:16)

Kao i Bratstva jedinstva u Borči, ako znaš da najveći boroj stanovnika u Borči čine izbeglice iz bivših YU republika.

Konfeder i EU

pre 3 godine

Ekspo, a tuđe zlohude sudbine naroda iz ex yu,iz 92.93..to ne ulazi u kolektivnu memoriju,da je plan prošao ne bi vas zabolila glava.. nije trebalo biti nijednih,to je tačniji odgovor.

YxZ

pre 3 godine

I ova akcija spada u domen političke korektnosti za koju je dokazano da je over the top i da postaje sama sebi svrha. No zašto bi se Srbija razlikovala od ostalog sveta?

Mile

pre 3 godine

@Boris, tvoj komentar pokazuje s kolikim zidom ćutanja i guranja glave u pesak smo mi Srbi živeli u SFRJ, a i danas.
Nije AP slučajno živeo u Argentini, tamo j uživao zaštitu vrha država, katoličke crkve, stranih sila.Da je Blagoje probao da uhapsi Pavelića završio bi ili na dugogodišnjoj robiji ili bi ga pojeo mrak.

Ja

pre 3 godine

Patria

Hocemo da odemo malo dalje u istoriju, da vidimo odakle ste dosli vi, koji sebe nazivate starim Beogradjanima? U cije ste kuce i na koji nacin usli? Da ne bi i vi onda malo leteli kao kofer, bez daljeg zadrzavanja, tamo odakle ste dosli i to iskljucivo sa onim ste ste odande poneli? Cast izuzecima, naravno!

pedja

pre 3 godine

"Kako je on to objasnio na primeru, Beč ima Beogradski trg, a Brisel Beogradsku ulicu, dok u Beogradu nema ulica i trgova sa imenima ovih gradova."
Fantastičan primer je dao, samo nije ukapirao suštinu.

Ron

pre 3 godine

Najzad, hvala bogu da se neko setio! Kad se raskantaš sa ribom na najružniji mogući način, ne čuvaš njene fotke i stvari da te svakodnevno podsećaju na pogrešnu procenu i epski debakl od koga si se jedva oporavio...

Edin

pre 3 godine

Glavna ulica kod nas u glavnom gradu Bosne je Ulica Maršala Tita. Pitajte se zašto?
Borite se protiv nacionalista, zar ne vidite dokle su nas doveli?

Дејан

pre 3 godine

Потпуно се слажем са изменама. Доста смо ми Срби баштинили југословенство док су нам ти Хрвати и други чинили оно што није забележено у људском роду.

Алекса

pre 3 godine

Diana Budisavljevic? pre svih!
pod hitno bulevar, setaliste, spomenik na nekom trgu ili uz reku, park... nema veceg doprinosa Srbima i ljudskoj vrsti uopste od toga sto je ova zena cinila :(
(Mladen, 27. jul 2020 05:13)


Људској врсти можда. Србима не. Сва та деца коју је госпођа спасила, отишла су у хрватске куће, постали су Хрвати и њихови потомци су готово сигурно учествовали у даљем прогону Срба из тих крајева. Парадокс најљудскијег чина....

Jok

pre 3 godine

Ali isti taj Vesić iz svog džepa danam plati zamenu svih dokumenata svima nama i neka menja onda koliko i kako hoće. Najslađa je zabava za tuđe pare.
(Istinu i samo istinu, 26. jul 2020 21:57)

Može li onda i zamena ličnih karti ljudi koji žive u tim ulicama da bude besplatna?
(Alex, 26. jul 2020 19:02)

Od prosle godine je besplatna promena adrese u licnoj karti (ako je sa cipom) ili promena licne karte (ako je bez cipa) u ovakvim situacijama, tj. kada dodje do preimenovanja ulica. Ostala dokumenta (pasos, vozacka dozvola...) se ne moraju menjati nego se koriste sa tim podacima dok ne istekne njihova vaznost.

Anya Lill

pre 3 godine

Ja bas zato mnogo volim sto imamo ulice koje nose imena drveca- breza, borova, kestenova...Ne vredjaju nikoga i ne zavise od istorijskih desavanja. Cemu imena koja svakih par decenija gube na znacaju?Jedino nasi naucnici Nikola Tesla,Milankovic, Pupin, koji su nas toliko zaduzili, bi trebalo da imaju vanvremenski znacaj i da ulice ostanu kao podsetnik njihove ljudske velicine. U San Dijegu, eto, imaju simpaticne i poeticne nazive ulica Nautilus, Scenic Drive, Mar de Armonia(More sklada), i to su podsetnici na nesto lepo,a to nama stvarno nedostaje.
Jesmo mi nebo i zemlja sa takvim gradovima,ali mogli bismo nesto nauciti iz tih primera, dati bitno mesto prirodi a ne politici koja nam izlazi na nos.

Serbian Daily

pre 3 godine

Argument protiv domaceg nacionalizma je bio da imamo zagrebacku, ljubljasku, autoput za zagreb, neostecene putokaze prema zagrebu, za razliku da ostali to nemaju. Od sada smo svi isti logikom da je bolje da se izjednacimo? Postajemo li bolji ili sta?

Zemljoradnik

pre 3 godine

Koliko smo mi u Hrvatskoj tolerantniji od vas u Srbiji.
Evo u Zagrebu dva najveća spomenika su posvećena jednom Bosancu i jednom Srbijancu.
Kralju Tomislavu i Banu Josipu Jelaćiću.
(miro split, 26. jul 2020 22:06)
- Imamo i mi spomenik Nikoli Tesli u Beogradu. To ne diramo, a i ne možete reći da ste tolerantniji od nas.

Јабучило

pre 3 godine

Bar jednu ulicu treba nazvati po Jozefu Šulcu nemačkom vojniku koji je odbio da strelja srpske seljake pa je i on sa njima bio streljan.
(uniforma ne čini coveka, 26. jul 2020 23:59)

То нажалост није тачно. Према немачким документима Шулц је погинуо пар дана пре стрељања.

eto

pre 3 godine

Za zamenu imena ulice,trebalo bi da se iskljucivo pitaju stanari tih ulica.
Koliko kosta zamena svih dokumenata za jednu cetvoroclanu porodicu?
Istorija ne moze da se zameni.
Problem sa zamenom imena ulica su i stampanje novih karti(mapa),vodica kroz Grad,treba i nove mape za navigaciju,nije tek tako promeniti ime...
Sve to jako puno kosta,a zna se ko ce to platiti i pravi se velika zbrka.Kod mene u kraju se promenili imena 12 ulica,niko ziv pa cak i postar vise ne zna gde su te ulice...

Pera Kojot Stariji

pre 3 godine

"Ali Hrvatska ulica u Kotežu je vrhunac besmisla."
Swishh, 26. jul 2020 14:16)

"Kao i Bratstva jedinstva u Borči, ako znaš da najveći boroj stanovnika u Borči čine izbeglice iz bivših YU republika."
NarodPrica, 27. jul 2020 22:15

Dok je bilo bratstva i jedinstva nije bilo izbeglica.

Milena

pre 3 godine

Već 2 decenije se pitam kada će nadležni promeniti naiv "Palata Albanija' !
Kakvo poštovanje i razumevanje očekujemo od sveta kada u sred centra glavnog grada stoji paradoks planetarnih razmera???
Čudi me da nismo u Ginisovoj knjizi i to bez konkurencije u svetu.

Susa Milan

pre 3 godine

Stvarno mi nije jasno da ulicama koji tek sad dobijaju nazive ulica dobijaju imena po crnogorskim vladarima kao da nemamo mi Svoje Spske vladare i junake, pogotovu u ovo vreme kad nas crnogorci u poslednje vreme stalno blate isvasta pisu o Srbiji

mrki

pre 3 godine

Zašto Blagoju Jovovicu dati ime ulice? On je ratni zlocinac. Klao i ubijao žene i decu po Hercegovini i CG. Zar samo sto je pucao u Pavelića? Pa Pavelić je spasao smrti i popa Djujica, da ga partizani ne uhvate. Po tome hajd i njemu! Sramota!!!

Marija

pre 3 godine

U Srbiji marginalci dobivaju ulice, a ne oni kojima se narod divio ili obožavao ih.
Princip i Jovović i slični su nebitni. Beograd bi trebao da pokaže mnogo više od provincijskog i ograničenog seljačkog razmišljanja. Zar treba da se ugledamo na njih.
Gde je sad srpska gostoljubivost i prijateljstvo?

apsurd

pre 3 godine

Hravtska, Dalmatinska i druge ulice nisu problem, i uopste nije sporno da ulica nosi ime grada ili drzave, sto je praksa u mnogim evropskim gradovima. Medjutim, koliko god Pavelic bio zlotvor nije normalno da se izvrsitelju ubistva da takva cast, i jos da se kaže da je izvršio "ljudsku pravdu"?!

Petar

pre 3 godine

Besmislica, nepotreban trosak za ljude i firme. Nisu u pitanju bulevari ni glavne ulice, koga briga kako se zove. Ima dovoljno novih ulica da se oda pocast.

ниОла

pre 3 godine

Нисам веровао да ћу икада написати у коментару али велика подршка Весићу за ово! Сваки момак са Кошара да добије улицу, потребна је и улица Јасеновачких жртава!

Milenko

pre 3 godine

Apsolutno podržavam! Dokle više da jedino mi da budemo magarci? Neki komentari ispod su protiv, kao budimo iznad ostalih, pokažimo veličinu i slične gluposti. Šta god mi uradili ili ne, većina bivše 'braće' će misliti i govoriti sve najgore o Srbima. Njih ne zanimaju činjenice da smo etnički najtolerantnije društvo na ovim prostorima, što smo jedina istinski multietnička zemlja od svih ex yu država, što smo srdačni prema svima koji dođu sa strane. To ni malo ne pomaže u promeni njihove percepcije, vazda ćemo biti etiketirati kao genocidni primitivni varvari iako to uz sve počinjene greške sa naše strane jednostavno nije istina. To važi i za licemerni zapadni svet, koji pravo stanje ksenofobije, nacionalizma i netrpeljivosti prema manjinama u svim ex yu drzavama vrlo dobro zna i vidi, ali im pojednostavljena crno-bela slika i odabir jednog lošeg momka odgovara zbog njihovih interesa(i naše geopolitičke gluposti i odabira prijatelja). Zato, zaboravimo na demonstrirane veličine, širokogrudost i slične bajke. Mi ostalim južnim slovenima više ne dugujemo ništa, a oni nama mnogo, sve svoje države i velike delove svojih nacionalnih korpusa. I svi su se više ili manje ogrešili o nas.
Kakva crna Hrvatska ulica, kakav Štrosmajer, Goce Delčev, Prešern, Splitska i Zenička. Menjajte sve!

N.

pre 3 godine

Slazem se da treba promeniti nazive hrvatskih ulica u beogradu, ali se ne slazem za slovenacke, jer mi smo u dobrim odnosima sa njima i ne vidim zasto bi menjali, za hrvatske se apsolutno slazem i podrzavam buduci da takve ulice sigurno ne postoje u splitu, zadru itd...

my way

pre 3 godine

Sve je to ok, samo neka se promeni i ime trgu Nikole Pasica i ukloni statua tog oportuniste i profitera sa jednog od centralnih mesta u Beogradu.

Mint

pre 3 godine

Sramota. Beograd je bio oduvek kosmopolitski grad. Centar Balkana. Potpuna ksenofobija. Pa zar mi treba da budemo kao Hrvati i Slovenci isključivi i brišemo ulice ljudi koje znamo iz tih gradova. Sramota!!

Robi

pre 3 godine

Najzad! Pronađimo taj minimum dostojanstva, možda recipročno delovanje pomogne da nas i drugi malo više poštuju i razmisle kako se ponašaju prema nama.

Ekspo

pre 3 godine

U principu se slažem s ovom idejom, ali treba biti obazriv. Neka od ovih mesta (Hvar, Poreč, Maribor...) nemaju nikakve veze sa srpskim narodom niti Srbijom, i stvarno nema smisla da imaju ulicu u Beogradu. Postoje, međutim, i mesta iz kojih potiče veliki broj Srba, i to veoma bitnih u našoj istoriji i kulturi, a tu su i hiljade, desetine hiljada Srba iz Šibenika, Zadra, Podravine itd. koji su odatle proterani i danas žive u Beogradu. Ne treba Beograd da im oduzme i tu jednu, koliko god bila mala i tanka, vezu sa svojim zavičajem. Dakle, iz pijeteta prema tim Srbima i njihovoj zlehudoj sudbini za koju smo i mi umnogome zaslužni, treba zadržati nazive njihovih mesta u ulicama Beograda.

Biba

pre 3 godine

Mene cudi da se ti nazivi nisu promenili jos ranije. Da li moze neko da zamisli da u Zagrebu postoje srpska, beogradska, kragujevacka, pozarevacka ulica?

Hvkvj

pre 3 godine

Podrzavam, ali nikako ne menjati toponime srpskih krajeva iz kojih je proteran nas narod. Sa Zagorjem, Zagrebom, Istrom, Podravinom nemamo nikakve veze ali Dalmacija, Hercegovina, Lika, Bukovica ...moraju da ostanu.
(Nikša, 26. jul 2020 14:33)
“Srpskih krajeva”😂😂. Dalmacija postojala još za vreme Rimljana. Srbi tek mnogo mnogo kasnije došli i nikad nisu bili većina u Dalmaciji.

samo pitam

pre 3 godine

Evo nekoliko predloga kako bi se mogle zvati nove ulice....Krajiska, Kninska, Benkovacka, Krka, Drvarska, Grahovska, Velibitska, Licka, Plitvicka, Smiljanska, Petrova Gora, Kordunaska, Kupska, Koranska, Unska, Banijska, Glinska, Petrinjska, Jasenovacka, Bijelovarska, Belo Manastirska, Baranjska, Borovska, Vukovarska...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bora, 26. jul 2020 18:52)

Mozda je jednostavnije da se tamo vratite?

Šopska

pre 3 godine

Veličina Beograda (ne mislim na broj stanovnika i geografiju) je u tome što imamo i Porečku i Hvarsku i Sarajevsku i sve te ostale ulice. Menjanjem toga postajemo kasaba.

Beogradjanin

pre 3 godine

Pozdravljam i podrzavam ovu inicijativu. Trebalo je to sprovesti
odmah posle raspada Jugoslavije, pogotovo sto se tice ulica iz
Hrvatske, koja je prema Srbiji oduvek bila neprijatejski nastrojena.

adax

pre 3 godine

Haha, Hrvatska ulica u Beogradu.
Preživela 90e, izbeglice od Oluje 95e bez da se iko pobunio. Za to vreme prosecni Hrvat mislio je kako Srbi jedu za rucak Hrvate koji su ovde živeli.
Može li neko da zamisli srpsku ulicu u Zagrebu?

Vera Madic

pre 3 godine

Vrlo primitivno i uskogrudo razmisljanje. Beograd je bio glavni grad Jugoslavije i treba da se secamo tog vremena kada smo bili centar drzave od preko 20 mil ljudi.

mile

pre 3 godine

Šta je realno, čemu je došlo vreme, zašto svaka čast za ovo??? Neko još pomenu dražu. Ništa vi deco ne znate o Beogradu. To je nekada bila metropola, kosmopolitski grad; nikome nije bilo bitno da li ste iz Zagorja ili Ljubljane. Grad gde oni koji bi dolazili prihvatali Beograd kao takav i prilagođavali mu se.
Ako su neke greske preimenovanjem ulica napravljene 45-te, to ne znaci da sad treba sve Jovo nanovo, to upravo pokazuje nezrelost.
Ali ni ja više nisam u Beogradu pa mi nije ni bitno. Pravu odluku sam doneo. Pamtim ga onako kako ga vi nikada nećete imati, bez obzira na sva nova imena ulica.
(Ray Donovan, 26. jul 2020 15:58)

Zasto se vi ljudi stalno javljate, a nije vas briga? Otisli ste, doneli pravu odluku, ostarili negde, cekate jos malo tog vremena koje imate da istekne i da vas pokrije tudjinska zemlja. Zasto se stalno javljate ovde? Kako je nekad Beograd bio...pa zasto ste otisli i onda kada je Beograd bio takav kosmopolitski grad? Prestanite vise, niste odavno deo ove zajednice, sfrj ne postoji odavno, a vi nastavite da pamtite Beograd odnosno mladost jer je bila mladost

Komša

pre 3 godine

Jovović sigurno zaslužuje da neka ulica nosi njegovo ime.
Podržavdm.
Bilo bi dobro da se stanovnicima te ulice omuguci besplatna zamena/ispravka ličnih dokumenata.
Mozda čak i sistemski to rešiti na nivou Republike,da se ljudi ne bacaju u trosak.

Nikša

pre 3 godine

Podrzavam, ali nikako ne menjati toponime srpskih krajeva iz kojih je proteran nas narod. Sa Zagorjem, Zagrebom, Istrom, Podravinom nemamo nikakve veze ali Dalmacija, Hercegovina, Lika, Bukovica ...moraju da ostanu.

Samosvesna građanka

pre 3 godine

To je trebalo učiniti najkasnije krajem 1992. godine, ali je dobro što se i sad neko setio da to učini. Nadam se da će promene naziva ulica u najskorije vreme biti i u Nišu, jer stvarno nije normalno da postoje, naprimer, Mostarska, Triglavska itd.

lalo

pre 3 godine

Beograd nastoji da se ponasa kao uvredjena udavaca koja se nekoliko puta udavala pa je bivala ostavljena i sada nema vise djuvegija pa je pocela da histerise...

Bora

pre 3 godine

Evo nekoliko predloga kako bi se mogle zvati nove ulice....Krajiska, Kninska, Benkovacka, Krka, Drvarska, Grahovska, Velibitska, Licka, Plitvicka, Smiljanska, Petrova Gora, Kordunaska, Kupska, Koranska, Unska, Banijska, Glinska, Petrinjska, Jasenovacka, Bijelovarska, Belo Manastirska, Baranjska, Borovska, Vukovarska...

Janko

pre 3 godine

Bravo za gradsku vlast. I Sarajevsku obavezno preimenovati jer su tamo sve sto ima srpski prefiks preimenovali. Isto su uradili i sa hotelom Beograd u centru Sarajeva i hotelom Srbija na Ilidzi da ne govorim o ulici vojvode Putnika, Vase Miskina, Vladimira Perica Valtera, most Principov... Cak su i ulice koje su imale imena vijecnika ZAVNOBIH-a koji Bosnjaci slave kao dan drzavnosti 25. novembar preimenovali, a Srbi su cinili dvije trecine vijecnika tad 1943.g.

Ronaldo9

pre 3 godine

Apsolutna podrska za promenu nekih ulica.Samo ako neke nece biti menjane onda ne bi trebalo menjati ni Podravsku i Bjelovarsku.Inace sam rodom iz tog kraja pa sam upucen.Podravina je imala u nekim procentima (kako gdje) nase ljude,ja sam rodjen u Koprivnici,a samo na par kilometara od Podravine je Bilogora i stara srpska krajina sa srpskim selima (guglajte Vretanija).Sva nasa sela gdje su i dan danas nase crkve,manastir Lepavina jos aktivan i danas.Bjelovar je grad gdje je zivjelo dosta nasih,a pogotovo u selima okolo.Tata je iz jednog sela kod Bjelovara,gdje i danas ima samo nase crkve.U Bjelovaru je slavno poginuo HEROJ MILAN TEPIĆ kad je napadnuta Bjelovaraka kasarna ,prvo se branio sa malobrojnim vojnicima do zadnjega,a on je minirao silne magacine sa municijom i oruzjem i na kraju da ne padne neprijatelju u ruke se digao u vazduh.U njegovu cast treba ostati Bjelovarska ,a naravno moze i Podravska. Takodje u Novom Sadu vratiti njegovu ulicu Slava Heroju Milanu Tepicu! Bilogorac-Podravac

7954

pre 3 godine

Kada će neko već jednom da promeni ime ulice Ismeta Mujezinovića na Bežanijskoj Kosi ? Kada me pitaju za adresu, prvo se nasmeju ili traze da ponovim! Pobogu, kao da sam iz Sarajeva a ne iz Beograda.
(Bane, 26. jul 2020 20:25)

Tom Ismetu sam pucao na sahrani kao vojnik JNA. Rekao sam: hocu da pucam, ali necu da ga nosim. Bio sam i na izlozbi njegovih slika. Vecina nije bila ni za buvljak.

Bobi

pre 3 godine

O fala ti bože, najzad ste se setili!
Aloo, Hrvatska ulica u Beogradu i dalje, 30 godina od početka rata.... zamislite obrnut slučaj, pa tamo bi revolucija izbila. Važno da oni ne propuštaju priliku da pomenu kako smo mi fašisti, ksenofobi, primitivci...nikad nisu pomenuli da ove ulice i dalje postoje u Beogradu, ne uklapa im se u sliku da smo najgori na svetu...

Prijedor

pre 3 godine

Apsolutno se slažem!

Zadarska, Zagrebacka, Solinska!!! Čemu nazivi takvih ulica u našoj zemlji?!?


Kninska, Benkovacka, Dalmatinska... To je nešto drugo, to su nazivi gradova i krajeva odaklen potiče Srpski narod koji je bio i ostao STUB PRAVOSLAVLJA u Dalmaciji!

Branko60

pre 3 godine

Vama koji ste za, voleo bih da vam promene naziv ulice. Onda lepo krenete da menjate ličnu kartu, pasoš, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu i nakpn toga krenete da svima javite da imate novu adresu.
( banci, Eps-u i ostalima). Šta vam falilo do sada? Samo ćete napraviti brdo problema ljudima.

Robert

pre 3 godine

Šteta. Srpski borci su u prvom a pogotovu drugom svetskom ratu ginuli da bi Beograd (p)ostao glavni grad značajne zemlje. Ovo je pišanje po njihovim grobovima.
Šta sledi? Iskapanje kostiju u Aleji zaslužnih građana?

Meroni

pre 3 godine

Mislio sam da ovo nikad necu reci ali - bravo Vesicu. Krajnje je vreme bilo za ovo. Naravno, nikako ne menjati Sarajevsku, Dubrovacku, Cetinjsku, Dalmatinsku...

Legionar

pre 3 godine

"Da l će se rušiti SIV, CK i ostale zgrade iz Komunizma?
(Teo, 26. jul 2020 14:36)"
Ovde se ne ruše ulice nego im se menjaju imena, a pomenutim zgradama su imena davno promenjena, "malo" si pobrkao pojmove!

Zurkolomac

pre 3 godine

Dobro ste se setili da brisete hrvatska imena ulica nakon milion godina. Isto napravite i sa firmama koje u nazivu imaju imaju Yu, Jugo ili slicne gluposti. Demokrati iz lepe njihove su to sve unistili i spalili 1991. u roku od 5 sekundi.
Zamislite da u zagrebu postoji beogradska ili kragujevacka ulica? Gorele bi svaki dan...

Prosecan Srbin

pre 3 godine

@aidax u Zagrebu ima Beogradska ulica! Sad ti to ne mozes da znas, jer si uspeo da se iz sela, najzad docepas Beograda, dalje putovao nisi.

ivan

pre 3 godine

"Ne bih ja davao po svim našim herojima iz '90-ih. Samo po onima koji su gostovali u Haagu."

Po hag standardima za srbe, svaki srbin u istoriji sto se usudio sa brani svoje je u hagu. polovina ulica bi trebalo da se menja.

samo kazem

pre 3 godine

Ok inicijativa ali, po srpskom običaju, selektivno sprovedena. Sve navedene ulice su minorne, mnogi ni ne znaju gde su. Ako se već pristupa menjanju imena iz razloga koje je Vesić naveo, treba promeniti i Dubrovačku, Dalmatinsku, Karlovačku, a čini mi se i Cetinjsku, Trebevićku i još neke iz bivše države.

slobodan

pre 3 godine

Treba da se menjaju nazivi ulica....pitam se ima li u Hrvatskoj recimo Beogradska ulica ili Novosadska....distami Srbi bili siroke ruke...Molim Vas promenite imena ima Srbija puno zahvalnih ljudi po kojim bi se trebale zbavti ulice...pa zasto recimo ulica Slobodana Milosevica kada vec ima Zorana Djindjica...itd....

Arch Enemy

pre 3 godine

Janko
Jankec,polako, dozvat će se i Beogradjani pameti jednog dana valjda, oni zasad ne razumiju da u sarajevu toliko mrze Srbe da ih umjesto Srbi zovu četnicima i genocidašima a o ulicama ili bilo čemu drugom što je Srpsko u sarajevu (kasabi) je iluzorno pričati, mi u Republici Srpskoj znamo vrlo dobro šta je današnje sarajevo a vi kako hoćete, šetajte se i dalje sarajevskom ulicom po BG !

Branko60

pre 3 godine

Ta komisija za naziv ulica izmišlja šta da promene pod izgovorom kao da rade nešto. Bio sam odbornik pa znam. Vi kojo hvalite ne znate šta to znači. Menjate sve dokumente koje imate i maltretirate ljude. Dajte novim ulicama te nazive koje ste zamislili.

cento

pre 3 godine

Vidi Titinih obozavatelja lika i djela sto su skocili na zadnje noge da brane bratstvo i jedinstvo naroda i narodnosti bivse nam drzave.
SVE treba mijenjati,kad procitam komentare na njihovim sajtovima,sve mi je jasno sa kim smo zivjeli tolike godine i za koga smo se borili.
A ovi sto su protiv neka odu na portal klix.ba i na bilo koju vijest (ne mora biti o Srbima) neka procita komentare da vide kolika je to mrznja,zavist i kompleks.Recimo ako je vijest o stocarstvu u Novom Zelandu oni nadju nacina da pljuju po Srbima i svemu Srpskom.

Zurkolomac

pre 3 godine

I Minhenu imate Ulicu koja se zove: Belgrader Straße
Tako da mozemo i mi da nazovemo neku ulicu Münchner Ulica
(gogibreee, 26. jul 2020 21:02)

I treba da ima, jer su Nemci u dva svetska rata pobili u Srbiji preko 3 miliona Srba.
Zamisli sta bi bilo da su Srbi napali Nemacku i tada poubijali 10-15 miliona Nemaca u Nemackoj?

Arch Enemy

pre 3 godine

Kupac diplome
Nije loše da nam objasniš zbog čega u BG treba da ostanu Dubrovačka, Sarajevska i Dalmatinska ulica,ni u sarajevu a ni u cijeloj Dalmaciji i Dubrovniku ne postoji Beogradska ulica,
By The Way u sarajevu su table na kojima su ispisana imena ulica i trgova zelene boje, kao u S. Arabiji!

Nenad

pre 3 godine

Kakve zasluge i znacaj za Beograd su imali Nazor, Kranjcevic, Krleza, Kranjec, Cankar, Gubec, Presern, ..., Gramsi, Kenedi, Nehru, Gandi, Vasingron, Ruzvelt, Kosusko, Caplin, Ho Si Min, Vagabadze, Masarik, ..., Cetinje, Sarajevo, Dubrovnik, Zadar, ...? Peke Dapcevica iz neprijateljske Crne Gore odrekla se majka, braca, sestre i deca a po njemu se jos uvek zove jedna ulica u Beogradu!

Jugoslav

pre 3 godine

Mozete vi a se glupirate i menjate sta god hocete za mene je 29 novembra jos uvek 29 novembra tako ce i ostati...Djutre Djakovica je i dalje tako...u ostalom pitajte taxiste ...A sve ostalo je golo glupiranje...sta treba svaka nova vlast i novi poredak da menja ulice...i to sve po nekakvim extremnistima i teroristima...

micko

pre 3 godine

Beogradjani, mnogo bi vam bilo bolje da promenite nazive turskih naselja Dorcol, Kalemegdan, Terazije, Palilula, Cukur-cesma, Karaburma...
(Samo jako i snazno, 26. jul 2020 18:09)

Uopste mi ne smetaju turski nazivi. Cak sta vise ponosniji sam na taj period srpske istorije nego na ujedinjavanje sa kvazi narodima i jos gore "bracom". Turci su bar nacija za respekt i vise ih volim i cenim od bilo kojeg bivseg "brata".

stranger

pre 3 godine

Sarajevsku treba preimenovati jer je to grad koji je imao masovnu grobnicu za Srbe civile (Kazani).

Beograd treba da dobije ulicu SRPSKIH KOSARKASA, VATERPOLISTA, ODBOJKASA... Necega sto nam je donosilo radost. Vise bih voleo da vidim ulicu koja se zove Romska ili Ciganska nego Zadarska ili Sarajevska.

Bane

pre 3 godine

Kada će neko već jednom da promeni ime ulice Ismeta Mujezinovića na Bežanijskoj Kosi ? Kada me pitaju za adresu, prvo se nasmeju ili traze da ponovim! Pobogu, kao da sam iz Sarajeva a ne iz Beograda.

Miskec

pre 3 godine

"Ne samo u Beogradu već u celoj Srbiji. Lično živim u Štrosmajerova ulici. Kakve veze Josip Juraj Štrosmajer ima sa Srbijom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ax, 26. jul 2020 19:07)"
Je l' moze ulica Grand production?

knindza

pre 3 godine

po meni obavezno dati naziv jednom bulevaru, Bulevar Republike Srpske Krajine, da zivi secanje na taj narod koji je nepravedno izdan i ponizen... ne toliko od steane hrvata koliko od srba iz srbije i republike srpske

Sasa

pre 3 godine

Ne zna se tacno ko je ustrelio Pavelica, a i ako je to bio Jovovic, ubistvo nije nesto s cim se treba hvalisati.
(peki, 26. jul 2020 14:43) # Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Ubiti zlocinca, zlotvora i amoralnog coveka, nije za pohvalu, vec je potrebno dodeliti medalju. Coveka samo radi postovanja prema ljudskom rodu a ne zato sto je Ante to i bio. Onaj koji jeste pucao, bio je ruka pravde i podsetnik buducim narastajima preko plota. Pozdrav komsiji (iz drzave Hrvatske, lose si odglumio, ocigledno) i moja ekavica je bolja od tvoje, iako sam Bosanac.

Бата

pre 3 godine

У Варни у Бугарској све улице су личностима или географским појмовима који су везани за Бугарску.Треба прекинути илузију Југославије

micko

pre 3 godine

Umesto da se Beograd promoviše kao grad tolerancije, pomirenja, gostoljubivosti, mi se srozavamo na nivo palanke iz predratne 1990. godine. U stvari, ne brine mene promena naziva ulica već što smo već duboko zagazili u nacionalizam i potpuno ludilo. Zašto nam je uvek izgovor: "nas nema kod njih pa neće biti ni njih kod nas".Pa pokažemo da smo bolji i pametniji i tolerantniji bar jednom u životu.
(Ziggy's, 26. jul 2020 17:01)

Samo mi objasni zasto da se mirimo. Aj vi sto samo o tome drobite objasnite koja je svrha tog mirenja? Hrvati su nad srbima ucinili genocid, ej genocid i sad da se mirimo. Ne vidim jedan razlog. Ekonomija da, nuzna saradnja da i nista, ali nista vise sa njima. Bas mi puca da se mirim sa njima. Nikad necu zaboraviti i oprostiti, nikad. Dokle god postoji moja krv koja koraca srbijom zaboraviti se nece. Da me ne shvate pogresno apsolutno sam protiv rata ali ne zelim nikakav spomen njihovom postojanju u mom gradu i drzavi.

rastko

pre 3 godine

@ Bora
Apsolutno se ne slažem. Beogradske ulice treba da nose nazive koji su od značaja za njegovu istoriju, razvoj, nauku, kulturu,sport...Prekodrinske nazive ostavimo gradjanima koji baštine te geografske odrednice.

micko

pre 3 godine

Bravo i bravo. Skloniti i zadnji spomen na groblje srbije zvano yu. Nek ode i kosovo ako treba samo da zatvotimo to poglavlje i krenemo vise napred. Samo raspad je srbiju kostao 40 godina, a kamo li ujedinjavanje. Izgubljene tolike teritorije i toliko srpski narod stradao a zasto. Istorija nije problem ako se iz nje uci. NIKAD VISE.

cobo

pre 3 godine

Ovde je cini mi se nešto pogrešno formulisano,nije najveci "zlotvor srpskog naroda"nego "najveci zlotvor hrvatskog naroda".Pavelic je bio Hrvat,rodom iz srpskog sela Bradine (na Neretvi) kojeg više nema :( Poboravio sam srpski pricajuci preko 40 godina strane jezike al' nek me neko ispravi ako grešim ?!

Nenad

pre 3 godine

Levstik, Jagic, Krleza, Gubec, Senoa ili Senuo, Nazor, Kranjcevic, neki Hrvoje, ... Nema ni jednog opravdanog razloga da bilo sta u Srbiji po njima nosi ime. Svaka cast Matiji Banu, Ivanu Mestrovicu, Viktoru Novaku i Robertu Prosineckom.

pa

pre 3 godine

juce citam clanak kako hrvati uce decu da mrze srbe . a ovim primerima mi ucimo nasu decu da mrze hrvate. da li je to normalno. ako hocete da budete bolji od nekoga nemojte da pricate da on radi nesto lose i da vi radite isto. znam da ste vi gore navikl ida za vas ne vaze pravila ali. do jcue ste svi verovali i velicali tita a onda ste protiv nejga pa menajte naziv ulice. menajte misljenej preko noci ne volim bas takve

Arsenije

pre 3 godine

Treba promeniti i imena ulica Maršala Tita u Višnjici, bulevara JNA na Voždovcu, Pariske Komune, Palmira Toljatija, Klare Cetkin, Dr Ivana Ribara i Otona Župančiča na Novom Beogradu.

Љиљана

pre 3 godine

Благоје Јововић треба да добије неки булевар у Београду, не улицу у Земуну

Doctor Gachet

pre 3 godine

Treba sva imena ulica iz Evrope promijeniti, osim Rusije, Bjelorusije i jednog entiteta u Bosni. Sta ce nam neprijateljske ulice?

prc@prc.com

pre 3 godine

Treba biti pažljiv sa promenama imena.
Ulice poput Ljubljanske, Zagrebačke i sličnih treba izmeniti jer ti gradovi i njihovi narodi nemaju nikakve pozitivne konotacije sa Srbima i Srbijom, ali, ulice poput Zadarske, Sarajevske, Bojanske i sličnih treba ostaviti jer su to gradovi u kojima su vekovima živeli Srbi u značajnom broju i iz kojih su etnički počišćeni. Isto je i sa rekama poput Bojane, koja je srpska reka utkana u srpsku nacionalnu svest...

Samo jako i snazno

pre 3 godine

Beogradjani, mnogo bi vam bilo bolje da promenite nazive turskih naselja Dorcol, Kalemegdan, Terazije, Palilula, Cukur-cesma, Karaburma...

Najed

pre 3 godine

Taj i tekav Dapcevic Peko je komandovao armijom koja je oslobodila pola Srbije, Beograd, Srem,Slavoniju, Sloveniju i jos sto sta. I pride generala Lera i jos par sto hiljada nacista i kolaboracionista priveo pravdi. Moz ga brisete iz imenika ulica al iz istorije tesko.
Smrt fasizmu.

marija dimitrijevic

pre 3 godine

Konacno da se ispravi nepravda i da Beograd ponese imena srpskih heroja i rodoljuba.
Sasvim pravedno i logicno. Neka nam sluzi na cast..

Hd

pre 3 godine

Bivsi jugoslovenaki narodi koji su se "otcjepili" nemaju pojma koliko se Srbija odrekla svoje kulture i identiteta kako bi postali Jugosloveni, samo da se oni ne bi osecali ugrozeno i da bismo svi bili isti. Kako ti vrate na kraju? Kamo srece da nikad nije ni postojala Jugoslavija, vec lepo Srbija a ostali nek se snalaze kako znaju i umeju.

Laki

pre 3 godine

 apsurd
A Gavrilo Princip?
(Lea, 26. jul 2020 14:54)

Vau. Nisam znao koliko autosovinizam moze biti poguban. Ti poredis Principa i Pavelica? Razlicite epohe, sudbine, okolnosti....

aa

pre 3 godine

Arch Enemy ..., odmah promjeniti nazive naselja. ..., Terazije, Avala, Kalemegdan ..., ali- pdmah..i umjesto njih uvesti..- Karadžićevo brdo, Mladićevo naselje i Slobina ulica ..- odmah...

miro split

pre 3 godine

Koliko smo mi u Hrvatskoj tolerantniji od vas u Srbiji.
Evo u Zagrebu dva najveća spomenika su posvećena jednom Bosancu i jednom Srbijancu.
Kralju Tomislavu i Banu Josipu Jelaćiću. Još mo in dali lipe konje.
Sad da van iskreno rečen nisan se raspitiva koje su nacionalnosti konji.
Vjerovatno hrvatske.
Nas uvik neko jaše.

Ulica srpske mitomanije i megalomanije

pre 3 godine

Evo nekoliko predloga kako bi se mogle zvati nove ulice....Krajiska, Kninska, Benkovacka, Krka, Drvarska, Grahovska, Velibitska, Licka, Plitvicka, Smiljanska, Petrova Gora, Kordunaska, Kupska, Koranska, Unska, Banijska, Glinska, Petrinjska, Jasenovacka, Bijelovarska, Belo Manastirska, Baranjska, Borovska, Vukovarska...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bora, 26. jul 2020 18:52)

...Velikosrpska

micko

pre 3 godine

mozemo da se prepucavamo mrznjom prema ostalim bivsim sfrj drzavama, ali ja mjslim da je ovo savrseno za uterivanje para koje nedostaju ubudzet. koliko je to licnih karti,pasosa, i svih mogucih novih dokumenata. pa nece vam niko ugovore o stanu i uknjizbi promeniti dzabe. cekali su 25 godina pa bas sad shvatili da nas hrvati ne vole. il nam bas sad zatrebale pare!!
(ceca, 26. jul 2020 15:51)

Ma skocice za 100% budzet grada beograda zbog par taksi od par stotina dinara. Ko nema za toliko ne trebaju mu dokumenta.

Макарије

pre 3 godine

Nije loše da nam objasniš zbog čega u BG treba da ostanu Dubrovačka, Sarajevska i Dalmatinska ulica,ni u sarajevu a ni u cijeloj Dalmaciji i Dubrovniku ne postoji Beogradska ulica,
By The Way u sarajevu su table na kojima su ispisana imena ulica i trgova zelene boje, kao u S. Arabiji!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Arch Enemy, 26. jul 2020 15:58)

Ево ја ћу да ти објасним. Многи српски великани потичу из тих крајева (а и небројени они који нису оставили познато име). Такође, једна од првих 7 епархија , по осамостаљењу СПЦ, била је Стонска епархија. То што су нас у два рата и три мира побили и протјерали са тих терена (а читави историју покрштавали) не значи да треба да мрзимо та имена. Не почиње историја од Брозовог цртања граница (да, да, Хрватска никад није постојала у границама прије чувеног састанка у Јајцу, на коме је Србију представљао Иво Лола Рибар - такође Хрват). Овако само идемо на руку тим отпадницима од наше нације, који тврде да смо ми тамо само били туристи, који су се предуго задржали. Ево ја сам рођен у Босни и не пада ми на ум да муслиманима препуштам босанство. Могу они да трубе шта хоће, зна се ко је старији. Понављам, идемо на руку нашим непријатељима. И неко би могао објаснити писцу књиге о Веограду да нису све те улице добиле име у Југославији. А још мање како бисмо показали да волимо неке друге, већ да поштујемо крајеве одакле све смо се сливали у овај Београд. Београд није паланка!

Aleksej Veliki

pre 3 godine

Prvo treba vratiti ulicu Maršala Tita ili Josipa Broza Tita kad već imamo njegov mauzolej. Dodati ulicu Djenerala Mihajlovica, ulicu Sime Dubajica, ulicu ili bulevar Pogunilih u NATO bombardovanju ..... itd a ostaviti sve ove ulice kojima se predvidja menjanje naziva, to je istorija Beograda, naravno dodati sve gradove koji imaju Beogradsku ulicu ili ulice nekih od gradova Srbije.
Manite se prekrajanja istorije obicni smrtnici koji ovo koristite za politikanstvo i dodvoravanje narodu

Кики

pre 3 godine

... које лудило, мењају називе улица, а ИДЕА, АРОМА, МЕРКАТОР, ОКОВ, ..... продају робу из “тих” земаља, хоће ли и њихова имена да мењају?

jovan

pre 3 godine

Podrzavam sve ove aktivnosti o promeni naziva ulica. Zasto smo ovoliko cekali? Verovatno da im se nebi zamerili a oni su to uradili vec u proslom veku. Promenimo i sve nazive koji poticu iz Crne Gore ili ce biti potrebno novih dvadest godina. Cega se vecito plasimo?

panzer general

pre 3 godine

Fascinantno mi je koliko vam je trebalo da se toga sjetite, znači samo 30 godina. Vaš novi Milošević vas sprema za rat, a znamo kako će to završiti.
Uglavnom Zemunska i Petrovaradinska ul. u Zg ostaju.

nemke

pre 3 godine

ok ali onda o trosku drzave da se menjaju licne karte ljudi koji zive na tim adresama a ne taj trosak da svalite na gradjane koji te promene nisu trazili

Pitagora

pre 3 godine

Super odluka. Dosta imena je prosto zastarelo i pripada nekoj eri čiji mi deo više nismo. Jedno je čuvati zaostavštinu i biti ponosan na istoriju, no to više ne treba da nas vuče unazad. Trebalo bi i ulice sa imenima partizanskih heroja drugih nacionalnosti takođe menjati, jer naša nacija ima toliko divnih istorijskih ličnosti koji odavno zaslužuju mnogo veće priznanje. Koventri u VB takođe ima trg imenovan po Beogradu.

Rocky

pre 3 godine

Nije heroj Blagoje samo pucao u krvnika Pavelića... on ga je i ubio faktički..Zlikovac je i preminuo naknadno od tih rana.

Slava heroju.

Ulicu zaslužuje i ubica hrvatske zveri Luburića ... i to ne samo zato što je ubio zlikovca već i zbog načina na koji ga je ubio.

Ispravljajmo istorijske nepravde.

Patria

pre 3 godine

Ljubazno se mole nasi sugradjani koji ne mogu da podnesu velicinu, otvorenost i istoriju naseg grada da se vrate nazad u rupe iz kojih su ispuzali, odnosno tamo gde su rodjeni, pa nek tamo glume ludilo i ispravljaju istorijske nepravde. Beogradjani ih ne bi vise zadrzavali.

Predrag

pre 3 godine

Šta traže ulice Džordža Vašingtona, Endija Vorhola, Ane Frank, Braće Grim... u Beogradu
Oni nisu ni znali gde je Beograd i ničim nisu zadužili nit Beograd nit Srbiju.

nikol dz femija

pre 3 godine

Da, baš fali AUSTROUGARSKA ULICA USRED BEOGRAD !!

Divota.

A TEK BRISELSKA !! Užas.

Možda i Holandija ima neku srpsku pa da se i ovde da HAŠKA !!

A DA TREBA UKINUTI OVE KOJE UKIDAJU, TREBA.
Mnogo je srpskih heroja muških i ženskih koji treba da dobiju ulicu u glavnom gradu.

filozof

pre 3 godine

"da će Blagoje Jovović, čovek koji je pucao u, kako kaže, "najvećeg zlotvora srpskog naroda Antu Pavelića", dobiti ulicu u Beogradu."
Samo da tako ne pise a tabli pomislice pismeni ljudi da je ante bio srbin. Mozda da pise nejveceg zlacinca prema srpskom narodu? Kao praunuk prezivelog iz Jasenovca potpuno podrzavam.

Arch Enemy

pre 3 godine

Postoji li npr. u sarajevu "Beogradska" ili bilo koja druga ulica koja ima ime nekog Srbina iki nečeg što je Srpsko (ne postoji niti jedna jedina )plus i ovo ako niste znali, table na kojima su ispisana imena ulica i trgova su zelene boje kao u S. Arabiji !

Rade Vrtlar

pre 3 godine

Uvek ste bili ispred nas,vi ste iz BG a mi iz NS,zeleo bih da se i mi ugledamo na vas i ponovo pocnemo sa izmenama imena onih ulica koje u prvom krugu nisu promenjene.Jedna od njih je i moja ulica,Juraja Krizanica.Citao sam mnogo o njemu ali i dalje mislim da je i pored svoje ideje ujedinjenja Juznih Slovena...zreo za promenu.

Ziggy's

pre 3 godine

Umesto da se Beograd promoviše kao grad tolerancije, pomirenja, gostoljubivosti, mi se srozavamo na nivo palanke iz predratne 1990. godine. U stvari, ne brine mene promena naziva ulica već što smo već duboko zagazili u nacionalizam i potpuno ludilo. Zašto nam je uvek izgovor: "nas nema kod njih pa neće biti ni njih kod nas".Pa pokažemo da smo bolji i pametniji i tolerantniji bar jednom u životu.

Novi Sad

pre 3 godine

Srbija mora hitno da izadje iz te Hrvatske, Bosanske, Balkanske žabokrečine. Srbija ako ne izadje iz te zabokrecine, mi ce mo zauvek biti u blatu.

sumadinac

pre 3 godine

Taj i tekav Dapcevic Peko je komandovao armijom koja je oslobodila pola Srbije, Beograd, Srem,Slavoniju, Sloveniju i jos sto sta. I pride generala Lera i jos par sto hiljada nacista i kolaboracionista priveo pravdi. Moz ga brisete iz imenika ulica al iz istorije tesko.
Smrt fasizmu.
(Najed, 26. jul 2020 18:43
oslobodio je taj Peko i jedno 100 hiljada Beogradjana od zivota....sto na Sremskom frontu sto po Potocima,,,oko Beograda. Smrt fasizmu

прле

pre 3 godine

Laki@ хтеле су распад Југославије све Републике, осим Србије? Та СФРЈ је била кишобран под којем су били сви Срби. Краљ Петар је направио грешку што је направио Југославију а не Србију где би сви Срби били под истим кровом!

Зато смо ми Срби сада огорчени и изневерени, што смо веровали и погрешили!

Зато се мењају имена улица.

Miroslav

pre 3 godine

Imena ovih ulica ne treba menjati,to je deo naše prošlosti i to su geografski pojmovi.Ima puno novih ulica,bezimenih,ili samo sa brojem
.Njih nazivati po nekoj poznatoj ličnosti ili po nekom drugom

simbolu.Imena postojećih ulica nikako ne treba menjati sem izuzetno.

Ante

pre 3 godine

Ja sam iznenadjen i uvrijeđen...

Šalim se, naravno, to ste trebali odavna uraditi. Jednostavno nema logike da ostanu sva imena ulica iz bivše Yu. To su većina država u okolici odavna promijenili.
Naravno, meni je žao nekih imena i promjena, zato bih uveo pravilo da se pita stanare tih ulica, jesu li za promjenu ili ne, al ko narod pita.
Realno,oni "žešči" Hrvati mogu samo nelagodu osjećati kad vide ulicu Zadarsku, Hrvatsku, Šibensko, itd u Beogradu danas. Podsječa ih da je to nekad bio glavni grad.
Nama ostalima je svejedno, mi to gledamo u fazonu "ovi su toliko lijeni da im se ne da ni ime ulice promijeniti"..
Mislim na političare naravno, kako rekoh, ko narod pita za išta.

sport billy

pre 3 godine

"Fascinantno mi je koliko vam je trebalo da se toga sjetite, znači samo 30 godina. Vaš novi Milošević vas sprema za rat, a znamo kako će to završiti.
Uglavnom Zemunska i Petrovaradinska ul. u Zg ostaju.
(panzer general, 26. jul 2020 15:20) # Link komentara""

Zemunska ostaje jer još uvek sanjate NDH Zemun, a Petrovaradinska jer je tu rođen Ban Jelačić.

DAVOR

pre 3 godine

Cikago je drugi grad u svetu po broju stanovnika srpske nacionalnosti, a nema svoju ulicu u Beogradu. Bec takodje kao treci grad u svetu treba da dobije svoju ulicu. Ali nisam za to da se menjaju imena ulica gradova bivse nam zemlje. Jer mi moramo da se razlikujemo od drugih. Pa nas veliki partizanski komadant i kasnije diplomata Koca Popovic je oslobodio Zagreb i proterao iz njega ustase i Pavelica. A ne neki atentator na starca. Dok je Kuce cveca i Tita u njoj ne treba menjati ni Zagorsku ulicu i td.

Dovla

pre 3 godine

Vrativši se iz Nemačke, shvatio sam da smo mi face jer imamo sve te hrvatske i slovenačke nazive ulica. Pokazali smo da smo izdignuti iznad njih, da smo jedna prava evropska država. Ovo sada postaje jedna država koja nije ni nalik onome čemu smo težili i trudili se da postanemo. Najbolje još da svima čitamo JMBG i ako nisu iz Srbije da ih izbacimo!

micko

pre 3 godine

Vama koji ste za, voleo bih da vam promene naziv ulice. Onda lepo krenete da menjate ličnu kartu, pasoš, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu i nakpn toga krenete da svima javite da imate novu adresu.
( banci, Eps-u i ostalima). Šta vam falilo do sada? Samo ćete napraviti brdo problema ljudima.
(Branko60, 26. jul 2020 16:17)

Promenio bi zenu da mi se ulica ne zove hrvatska a ne pasos.

Aquarius

pre 3 godine

Slazem se da neke ulice mozda treba izmeniti, ali ne sve sa nazivima gradova iz ex-YU.
Ipak je Beograd uvek bio kosmopolitski i neka takav i ostane.... BG se siri, pa samim tim neka te novoizgradjene ulice ponesu nazive po Becu, Briselu i po kome vec treba

budibogsnama

pre 3 godine

Srpskih krajeva”😂😂. Dalmacija postojala još za vreme Rimljana. Srbi tek mnogo mnogo kasnije došli i nikad nisu bili većina u Dalmaciji.
(Hvkvj, 26. jul 2020 16:01) Pa austrijski popisi govore drugacije, ali kad je to vas istina zanimala?

uniforma ne čini coveka

pre 3 godine

Bar jednu ulicu treba nazvati po Jozefu Šulcu nemačkom vojniku koji je odbio da strelja srpske seljake pa je i on sa njima bio streljan.

aco

pre 3 godine

@Teo
Зашто бисмо рушили те зграде? Мој прадеда је на "радним акцијама" (или боље речено на логорским акцијама) на Новом Београду провео више од годину дана и није добио ни динар за то. Комунисти су га потапшали по леђима. На тај начин су Египћани изградили пирамиде, мада су радници на тим пирамидама имали и неку надокнаду за рад. Треба да се што пре дистанцирамо од комунизма и југословенства. Делује да су млађе генерације свесне тога.

Stručnjak

pre 3 godine

Brisanjem tih naziva znači još jednom odricanje teritorija gde su vekovima, pa i milenijumima živeli naši preci i davanje legitimnosti muslimanima i hrvatima da svojataju te teritorije odakle su oterali naše. Istovremeno znači odricanje Beograda da bude kosmopolitski grad. A onda idu problemi građana tokom promene dokumenata.

Medo

pre 3 godine

treba promeniti po imenima srpskih heroja iz 90tih. jer se SVE nase komsije tako uradile, pa nikom ne smeta
(Ivan, 26. jul 2020 18:20)

Ne bih ja davao po svim našim herojima iz '90-ih. Samo po onima koji su gostovali u Haagu.

Miskec

pre 3 godine

"Nema neke naročite veze, ali ova vijest me je podsjetila na to kako sam prošle godine u Filadelfiji u SAD naišao na ulicu po imenu Belgrade street. Radi se o dugačkoj i prometnoj ulici koja je smještena relativno blizu centru grada.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (hill, 26. jul 2020 19:24)"
Nema bas nikakve veze jer u USA postoje mesta koja nose ime Belgrade i nemaju nikakve veze sa srpskim Beogradom i nalaze se u nekoliko američkih drzava, pa tako postoji Belgrade Misuri, Belgrade Minesota, Belgrade Montana, Belgrade Nebraska i Belgrade Mejn. Pored ovih, postoje gradovi u Teksasu i Severnoj Karolini, kao i predgrađa u Filadelfiji, Bostonu i Oklahoma sitiju, sa imenom Belgrade!

Драган

pre 3 godine

Шеста личка дивизија је у "ослобођеном" Београду починила много више злочина него Принц Еуген дивизија током 4 године на територији Југославије, па још увек има улицу и то у мом комшилуку.

Rale

pre 3 godine

Fora je u tome da imamo takve nazive. Kad promenimo imena tim ulicama nećemo se ni mi razlikovati od klerofašista iz drugih republika. Ja sam moje drugove iz Hrvatske vodio na ručak u kafanu Dalmatinac dok je radila na Voždovcu. Rekao sam im kad dođem u Zagreb da me vode u Šumadiju😉. Pozdrav svim normalnim ljudima

TnT

pre 3 godine

jedino u cemu bih podrzao Vesica ! bravo
 (milos, 26. jul 2020 15:04)

Pa jel ti sad jasno zasto to radi. Da cuje tako nesto, kao ok jeste sve u rasulu u drzavi, ali zato menjamo imena ulica. Kako kazu kad god se neko bribe za "dobrobit nacije" uhvatim se za nivcanik.

Nekad je moj grad bio svetska metropola sad je balkanska kasaba. Hvala nam dragi gosti sto od njega napraviste raspalu palanku.

bata kale

pre 3 godine

Haha, Hrvatska ulica u Beogradu.
Preživela 90e, izbeglice od Oluje 95e bez da se iko pobunio. Za to vreme prosecni Hrvat mislio je kako Srbi jedu za rucak Hrvate koji su ovde živeli.
Može li neko da zamisli srpsku ulicu u Zagrebu?
(adax, 26. jul 2020 14:36)
Naravno da ne, tu se razlikujemo oni i mi. Opet, nisu oni 90-ih pravili SAO i sl. na našoj teritoriji, nego mi kod njih. Da ne budem pogrešno shvaćen, sami su to isprovocirali sa ustaškom ikonografijom i ideologijom. Kako god, oni će uvek misliti jedno, mi drugo.

Bzvz

pre 3 godine

Da li su i druge federalne jedinice Jugoslavije davale imena ulica, trgova, gradova po bilo čemu srbijanskom?
(Jugoslavija Jugosloven, 26. jul 2020 15:41)
Da naravno da jesu i jos to stoji.

Vukadin

pre 3 godine

Kad se menja naziv Mostarske petlje?
(dule, 26. jul 2020 16:49)

Zašto bi menjali? Aleksa Šantić je rođen u Mostaru. Mostarska petlja, Sarajevska ulica, Palata Albanija, ti nazivi su takvi već decenijama.

White trash

pre 3 godine

@Nema neke naročite veze, ali ova vijest me je podsjetila na to kako sam prošle godine u Filadelfiji u SAD naišao na ulicu po imenu Belgrade street. Radi se o dugačkoj i prometnoj ulici koja je smještena relativno blizu centru grada.
(hill, 26. jul 2020 19:24)
Tacno, samo sto u SAD postoje bar 4 mesta pod nazivom Belgrade, a da nikakve veze s Beogradom nemaju. Doduse, negde na midwestu, mislim da je bio St Luis, video sam sokacic pod nazivom Serbian way, takodje u centru grada. E sad, vezano za temu, ovo je retka inicijativa ove vlasti koju podrzavam. Treba izbaciti sve sto asocira na onu grdobu od drzave

Miroslav Mitrovic

pre 3 godine

U potpunosti podrzavam inicijativu o promijeni naziva ulica kako je objasnjeno u tekstu. Trebalo je to ranije uraditi. Pozdrav iz Kalifornije!

Sara Horvatin

pre 3 godine

Ne menjate stare nazive ulica i ne pretvarate ovaj grad u palanku. Gradite nove ulice pa im dajte nova imena i srbujte tada koliko hoćete. Uništavate duh Beograda, uvek otvorenog grada, jedine prave metropole na području bivše države. Ljudi, ukapirajte da je ovde, na ovim prostorima, patriotizam posao nekim ljudima. Vesiću, kad smo već kod ulica, bolje gradi kanalizaciju tamo gde je nema, ceo grad nam smrdi.
A da malo ulažete u obrazovanje i kulturu? Ili šta će nam ljudi koji misle svojom glavom, ko će onda glasati...?
Za objavljivanje ovog komentara se uzdam u moderatora, znam i zašto. :)

Sulic igor

pre 3 godine

Evo nekih naziva ulica u zg -borska, apatinska, apatinski prolaz, bregalnicka, cerska, suboticka, banatska, backa, alrksandrove stube...

herthaner

pre 3 godine

Rođen sam u sarajevskoj i dok sam živ tako ću je zvati legendarna bg ulica. Čak ul. dr.aleksandra kostića mi iz sarajevske zovemo i dalje Teslina

Dogodine relokacija Kuće Cveća

pre 3 godine

Koliko god otužno zvučalo, Beograd je svoj, ionako jadan, kulturni doseg dosegao u doba Tita i sudeći po ovome i budućim radnjama, ne misli se vraćati tamo..

BaneBl

pre 3 godine

@@Medjutim, koliko god Pavelic bio zlotvor nije normalno da se izvrsitelju ubistva da takva cast, i jos da se kaže da je izvršio "ljudsku pravdu"?!
(apsurd, 26. jul 2020 14:35)

Pa I Ameri su ubili Bin Ladena i mnoge druge bez da su pokusali da ih uhapse, da li im neko spocitava to?

Kumodraška

pre 3 godine

U Minhenu je jedna od najvećih ulica Belgradstraße. Pametnije bi bilo davati imena po geografskim pojmovima, nego po kojekakvim uglavnom nepoznatim ličnostima. U Kumodražu su izmijenjena imena ulica poput Kalemarska i Orahovačka sa kojekakvim apsolutno nepoznatim hajducima i njihovim porodicama. Ko zna ko su ti ljudi bili i da li su zaslužili da se ulice po njima zovu. Tako da Zagrebačka ili Nikšićka su po mom mišljenju mnogo bolje od Hajduk Kako beše ili Žika Anonimac.

прле

pre 3 godine

Bora@ браво за коментар! Протеран сам из Белог Манастира, волео би да се барем нека улица у Србији тако назива!

Boris

pre 3 godine

Zar nije bilo bolje da ga je uhapsio i da mu se sudi, da zločini izađu na videlo?
A menjanja imena ulica starih srpskih oblasti, gradova, krajina, vodi ka zaboravljanju istorije. Koje su sledeće ulice za menjanje imena, Kosovska,Novosadska?

Ray Donovan

pre 3 godine

Šta je realno, čemu je došlo vreme, zašto svaka čast za ovo??? Neko još pomenu dražu. Ništa vi deco ne znate o Beogradu. To je nekada bila metropola, kosmopolitski grad; nikome nije bilo bitno da li ste iz Zagorja ili Ljubljane. Grad gde oni koji bi dolazili prihvatali Beograd kao takav i prilagođavali mu se.
Ako su neke greske preimenovanjem ulica napravljene 45-te, to ne znaci da sad treba sve Jovo nanovo, to upravo pokazuje nezrelost.
Ali ni ja više nisam u Beogradu pa mi nije ni bitno. Pravu odluku sam doneo. Pamtim ga onako kako ga vi nikada nećete imati, bez obzira na sva nova imena ulica.

kimi rajkonen

pre 3 godine

kad nisu menjali 25 godina ne moraju ni sad...pogotovo sto su u vecini slucajeva to bili vekovni srpski krajevi i pun je bg srba koji su odatle proterani samo sto su bili srbi..! Neka ostane zagorska, dalmatinska, splitska...neka znaju pokoljenja da je to jednom sve bila jedna zemlja...a koju su rasturili..!

zvocara

pre 3 godine

Zamena vazece licne karte 2800 dinara pa to puta na primer najmanje 100.000 hiljada ljudi. Pa vidite koja je to lova. A pasosi, vozacke, i ostalo? A najveci deo toga ide Kovnici novca i dalje necu da komentarisem. P.S. Dok ima ovaca ima i runa.

Dejan

pre 3 godine

(Marija, 26. jul 2020 14:16)
Pa Srpski narod se divio i Drazi i Titu...i Kalabicu i Peki Dapcevicu...tako da tvoje divljenje se razlikuje od mog.

Гиле

pre 3 godine

Ма браво! Сјајна иницијатива, која ће нам подићи економију, решити проблем Косова, победићемо успут и корону ... ма само јако и бахато, руши, разваљуј, мењај, историја почиње увек од текуће власти. И тако унедоглед. А онда ће једног дана отићи и ови, доћи ће неки други, па ћемо опет враћати све то на старо, у име братства, јединства и политичке коректности ... амин. Што рече Матија Бећковић - ћераћемо се још ...

oberin martel

pre 3 godine

Ne zna se tacno ko je ustrelio Pavelica, a i ako je to bio Jovovic, ubistvo nije nesto s cim se treba hvalisati.
(peki, 26. jul 2020 14:43)

Pa nije ubio babu na pijaci da joj otme 1000 dinara nego poglavnika genocidne države koja je progutala stotine hiljada Srba. Jovoviću je trebalo podići spomenik još dok je bio živ. Uradio je ono što su trebale odavno da urade Udba, Ozna, Bia... i ko zna ko još. Ugledati se na Izrael i Mosad. Nijedan njihov neprijatelj ne spava mirno a mnogi su odavno i prestali da spavaju...

Melita Sandić

pre 3 godine

Kad se menja naziv Mostarske petlje?
(dule, 26. jul 2020 16:49)

Zašto bi menjali? Aleksa Šantić je rođen u Mostaru. Mostarska petlja, Sarajevska ulica, Palata Albanija, ti nazivi su takvi već decenijama.
(Vukadin, 26. jul 2020 19:26)
Zahvaljujemo se na glasu.

Dal da sš smejem ili da plačem. Petlja se zove tako zbog mosta, a ne zbog Mostara.

Bojan

pre 3 godine

U Ukrajini sam bio u mestu Lavov i slikao se kraj table Srpske ulice i to u samom centru...... i nikom nije palo na pamet da menja naziv ulice..... verovatno nemaju Vesića!?

Mishko

pre 3 godine

Vreme je i da palata "Albanija" promeni ime, posebno nakon agresije te drzave na Košarama!
(JasnoKoDan, 26. jul 2020 14:45)

Dobila je ime u čast povlačenja srpskog naroda i vojske preko Albanije, a ne u čast Albanije kao države.

samo kažem

pre 3 godine

Kosmopolitski duh Beograda se, između ostalog, ogledao i u tome što je skoro svaki toponim bivših država čija je prestonica bio imao svoju ulicu.
Ta praksa je preživjela i devedesete godine, ali izgleda da ovu epohu neće.

Toxic

pre 3 godine

OK, razumem da se menja Zadarska, Hrvatska, Splitska, Solinska i slično. Ali zašto dirati Dalmatinsku, Sarajevsku, Mostarsku, Bosansku, zašto je ranije promenjena Hercegovačka? Zar u svim tim gradovima i regijama Srbi nisu ostavili svoj trag a u nekim i danas žive? Zašto menjati nazive ulica po slovenačkim i makedonskim gradovima? Ko je u te dve republike zatro srpstvo? Zašto menjati Mariborsku kada je Maribor pobratim sa Kraljevom? U redu za Mursku ili Bledsku. Zašto je ranije promenjena Ohridska ulica a ostale su Kičevska ili Krivolačka? Proverite koje nazive ulica imaju slovenački i makedonski gradovi, ne gledajte samo LJ ili SK.

rade

pre 3 godine

Potpuno ispravno i pravedno. Ne slažem se da mi ne idemo primjerom drugih republika koji su preimenovali mnoge ulice sa srpskim predznakom. Ali kako objasniti budućim generacijama preimenovanje ulice Nikole Tesle u Sarajevo prije dvadesetak godina.

buzga

pre 3 godine

Treba uvesti da kod promene naziva ulica grad koji menja naziv ulice snosi troškove zamene dokumenata građana.
Posle nek menjaju svaki dan ime ulice,moze i dva puta dnevno.

Pera Kojot Stariji

pre 3 godine

Možda nema puno veze sa ovim tekstom, ali ima sa komentarima: primetio sam da ima mnogo onih koji su ubađani da u Hrvatskoj svi mrze Srbe i to jednako s kraja na kraj Hrvatske. To nije sasvim tačno. Ljudi u različitim delovima Hrvatske su veoma različiti - šta imaju zajedničko Dalmatinci i Zagorci, Slavonci i Istrani, Zagrebčani i Ličani? Ne baš mnogo toga. Tako se razlikuje i njihov odnos prema Srbima (da ne spominjemo da je svaki pojedinac osoba za sebe). I ono, možda najvažnije - i u 2. svetskom ratu i tokom rata u Hrvatskoj, najviše zla Srbima nisu naneli Hrvati iz Hrvatske, već iz Hercegovine. Veliki broj onih koji su se borili u Vukovaru je došao iz Hercegovine. I tako do kraja rata.

Minja

pre 3 godine

Ima puno Srba koji su rođeni u ZG ili Sarajevu pa i Ljubljani. Ne vidim zasto bismo imali jednog Dž. Vosingtona a ne jednu Sarajevsku ili Dubrovačku. Ovamo se izdaju knjige o srpskom nasledju u Dubrovniku a onda ukudamo ime ulice... Sve bez veze, sta raditi sa ‘Sarajevskim ćevapom’ i sl. nazivima restorana’?! Zasto ukidati vezu sa delovima bivse YU gde su Srbi vekovima ziveli? Time brišemo iz secanja prostore sa kojih su mnogi proterani! Ali Vesić je majstor za uništavanje svega beogradskog sto je bilo šire od njegove uske palanacke svesti

Profa

pre 3 godine

potpuni idiotizam!

bolest mozga!

Ulice treba da nose nazive po mislećim ljudima, naucnicima, pesnicima, umetnicima...
onima koji VELICAJU ZIVOT...

inace ...svi cemo opet pucati jedni na druge....

Frfljavi

pre 3 godine

Србија и даље у блату се игра... уместо да отворе улице са легендама као у Лос Анђелесу и њиховим стопалима, шакама или нешто слично, а уједно и улице да се назову по њиховим именима, ми величамо неког ко је убио Анте Павелића.... А где остаде: Бата Стојковић, Чкаља, Тесла, Патријарх, Бајрамовић, Ђоковић, Дивац, Ђорђевић, Шекарићева, Шпановићева, Павле Вујисић, Гага, Тома Здравковић, Силвана...пто ми немамо улице других градова као ти градови који имају наше? Берлин, Минхен, Беч...? Ма Србија је шоуууу

gulag

pre 3 godine

Sve menjati , kad u hrvatskoj bude Srpska ulica , onda vratiti nazive , jel ikada igde u hr bila srpska ulica
(silaman, 26. jul 2020 20:06)

U Plaškom je 2005. Ulica Prve Gardijske Brigade preimenovana u Ulicu Sv.Save, a Ulica Bernardina Frankopana u Ulicu Vuka Karadžića.

Pepi

pre 3 godine

Sasvim u redu. Samo je laž da u Zagrebu ne postoje ulice sa nazivom srpskih gradova. Postoje još uvijek Apatinska, Kovinska... Lako se može provjeriti na Google maps-u.
Neki nazivi su mijenjani početkom 90-ih, naravno, učinjena je medvjeđa usluga tim mijenjanjem. Mislim da bi ljudi koji definiraju imena ulica trebali dobro razmisliti i onda jedno te isto ime ostaviti zauvijek, inače lako nastaju konfuzije. Zamislite, netko želi da vidi gdje mu je djeda živio 30ih u Beogradu ili Zagrebu, teško će naći adresu jer su i Tito i Tuđman ili u ovom slučaju Vesić mijenjali naziv, sasvim glupo.
Treba se odlučiti jednom i onda ostati na tome. Ne treba slaviti zločince. Ali po meni, zašto da ne postoji beogradska ulica u Zagrebu ili zagrebačka u Beogradu.

Dejan

pre 3 godine

Zagorska se ne odnosi na Zagorje već na Zagoru (dalmatinsku, kninsku) tako da ime te ulice ima puno veze da našim narodom... isto važi i za ostrvo Lopud..

Beograđanin

pre 3 godine

Beograđani su navikli da im se shodno političko-istorijskom trenutku manjaju imena ulica, kafana... Radite šta hoćete, kao i do sada, ništa novo.

fenn

pre 3 godine

Fora je u tome da imamo takve nazive. Kad promenimo imena tim ulicama nećemo se ni mi razlikovati od klerofašista iz drugih republika. Ja sam moje drugove iz Hrvatske vodio na ručak u kafanu Dalmatinac dok je radila na Voždovcu. Rekao sam im kad dođem u Zagreb da me vode u Šumadiju?. Pozdrav svim normalnim ljudima
(Rale, 26. jul 2020 16:22)

Kad dodjes u Zagreb neka te odvedu “Kod Srbina”. Odlicno hrana i veoma popularni lokal. Zadnjeg puta kad sam bio posluzivao me kelner iz Nisa.

momo brko

pre 3 godine

Stvarno smo bolesni te pare koje će morati da se bace radi promene u ličnim kartama građana i u ostalim dokumentima bolje je utrošiti i finansirati nešto korisno za grad Beograd !!!!

Zrenjaninka

pre 3 godine

Predlog za one koji se brinu oko dodatnih troškova, zbog promene naziva ulice u dokumentima: evo na primer, kod nas u Zrenjaninu, moja ulica je promenila naziv, niko nas nije terao da momentalno idemo i pravimo nove dokumente. Paralelno su važila oba naziva ulice, i stari i novi, čak nekoliko godina. Kako je koji dokument istekao, prilikom pravljenja novog bila bi upisana nova ulica. Zašto tako ne uradite i vi u Beogradu?

But

pre 3 godine

Pa iskreno ne znam sta da kazem na ovo. Da su 90te pa bi jos i razumeo. Po tom principu ulica sa spornum nazivom kako "oni" kazu samo u BGu verujem da ima preko stotinu i stotinu. Danas ne vidim preteranu logiku u tome za menjaju. To je samo jedan iluzorni hir ljudi na vlasti i prikupljanja politickih poena "jedne grupe istomisljenika". Vise mi lici na pokazivanje slabosti nego li na racionalnu potrebu.

Subotica

pre 3 godine

Da li Vi ljudi svatate da je ovo u stvari jos jedan vid prikupljanja para i nista vise.

Kad se promeni zvanicno naziv ulice svi stanari u istoj su u obavezi da o svom trosku promene podatke u licnim dokumentima, naravno pocevsi od licnih karti pa onda i sve ostalo .... Ovo je inace obavezno jer necete moci nista uraditi u opstini , banci , SUP-u , ako ne promenite te podatke.

Mislite o tome koliko samo na ime taksi za ovu glupost ( nazivi nisu smetali 30 i vise godina , nego bas sad u doba krize mi menjamo nazive ulica ! ), bolje za te pare ( namenjene za takse ) povecate plate zaposlenima u zdravstvu i prosveti .

Siguran sam da mnogo ljudi ni ne razmislja da ih promena naziva ulice kosta !

Pepi

pre 3 godine

Za upućene, u Stuttgartu ima kvart gdje su ulice 30ih godina dobile nazive po austrijskim gradovima. Wiener Straße, Bludenzer Straße itd. To su odlučili prirediti Hitleru kad je dolazio u Stuttgart kao poklon. I dan danas se ulice tako zovu.

Vratite ime Kumodraskoj ulici

pre 3 godine

Mislim da je za imena mnogih ulica u pravu i da ih treba promeniti, pod uslovom da je sa time saglasna vecina stanara odredjene ulice.
Ali voleo bih da mi i on, i odbornici Skupstine grada odgovore kakav je doprinos srpskom narodu dao Peka Dapcevic, i zasto je naziv Kumodraske ulice, posle 40 godina, ne pitajuci nikoga (sem, verovatno, clanove SPS-a), promenjen u Bulevar gorepomenute osobe sumnjive proslosti?

Sreten Žujkić

pre 3 godine

Dobro je da je zamenik gradonačelnika završio sve druge goruće stvari u Beogradu kao što je Savski nasip, kanalizacija, smrad,deponije, zagađenje i dr. pa sad ima vremena da se bavi i onim manje urgentno ali podjednako važnim pitanjima kao što je menjanje imena ulica. Možemo već sledeće godine očekivati i ulazak u Šengen zonu kao i medijalnu platu od 900.

DRAGAN

pre 3 godine

BEOGRADSKE ULICE PRE SVEGA BI TREBALO DA BUDU UREDJENE I ČISTE.DA IMAJU KANALIZACIJU.BOSANSKA ULICA NEMA KANALIZACIJU,TO JE ZVEZDARA.
NOVA AMBULANTA DZ ZVEZDARA IMA SEPTIČKU JAMU.VRTIČ IMA SEPTIČKU JAMU.
POSLEDNJI PUT SU ULICE, BOSANSKA I OKOLNE OPRANE PRE GODINU DANA.OVDE ZATO NEMA KORONE,MOŽE SAMO KUGA DA SE POJAVI.(NE DAJ BOŽE!).ETO TO OBJAVITE AKO SMETE ILI BAR PRENESITE GORANU VESIĆU.

ratibora

pre 3 godine

Zar Beograd nema trenutno nista drugo da radi? Nikakav drugi problem? Koliko to kosta?
Vesicu, pisu li ti od kuce? Kako ce postar da te nadje?
Sto ne sravnite Beograd sa zemljom i ne pocnete da gs gradite iz pocetka, onako kako bi Krusevljanin to izkreirao?

leila

pre 3 godine

OBJAVITE KOMENTAR:
Vreme je i da palata "Albanija" promeni ime, posebno nakon agresije te drzave na Košarama!
(JasnoKoDan, 26. jul 2020 14:45)

informacija za tebe i sve ostale ksenofobicne neznalice: palata Albanija je tako nazvana u cast srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, ne po drzavi!

Simba

pre 3 godine

Jedine promene koje radimo su promene naziva ulica. BRAVO. GENIJALNO. Nema nam napedka i boljitka dok napokon ne promenimo u glavi. Za ovu zemlju ne treba ginuti jer ti posle neka budala obriše ulicu i sruši spomenik, a ti dao život za nju. Svima kojima smetaju stari nazivi ulica, neka se isele i vrate odakle su došli. Ne prilagođava se Beograd vama - PRILAGODITE SE vi njemu!

Sead Ismić

pre 3 godine

Sve one koji komentarišu kako u Sloveniji i Hrvatskoj postoje ulice sa imenima gradova iz Srbije, molim samo da obrate pažnju da postoje samo imena vojvođanskih gradova, a razlog tome je što nisu želeli da menjau Austro-Ugarsko (Habsburško) nasleđe, prema tome i iza toga stoji politička agenda a ne tolerancija. Sve što su oni smatrali "srbijanskim" je izbačeno.

chao

pre 3 godine

@aidax u Zagrebu ima Beogradska ulica! Sad ti to ne mozes da znas, jer si uspeo da se iz sela, najzad docepas Beograda, dalje putovao nisi.
(Prosecan Srbin, 26. jul 2020 15:25)

upravo sam proverio i nije istina da ima!

Decko SM

pre 3 godine

Sada nam imena ulica krive? Starim ulicama da se vrate imena koje su bile pre rata ostalo je najveca glupost koju sam cuo. Istoriju netreba brisati

Макарије

pre 3 godine

Mislim da je za imena mnogih ulica u pravu i da ih treba promeniti, pod uslovom da je sa time saglasna vecina stanara odredjene ulice.
Ali voleo bih da mi i on, i odbornici Skupstine grada odgovore kakav je doprinos srpskom narodu dao Peka Dapcevic, i zasto je naziv Kumodraske ulice, posle 40 godina, ne pitajuci nikoga (sem, verovatno, clanove SPS-a), promenjen u Bulevar gorepomenute osobe sumnjive proslosti?
(Vratite ime Kumodraskoj ulici, 26. jul 2020 17:31)

Како то питање?
Па њега се одрекла комплетна рођена фамилија, због тог доприноса. Је ли га ко боље познавао и праведније му судио од њих? Треба ли шта више за улицу?!
Додуше, његови другови су касније рекли да се он одрекао фамилије, али заслуге су јасне.

Брат Бугарин

pre 3 godine

"Mislim da je za imena mnogih ulica u pravu i da ih treba promeniti, pod uslovom da je sa time saglasna vecina stanara odredjene ulice.
Ali voleo bih da mi i on, i odbornici Skupstine grada odgovore kakav je doprinos srpskom narodu dao Peka Dapcevic, i zasto je naziv Kumodraske ulice, posle 40 godina, ne pitajuci nikoga (sem, verovatno, clanove SPS-a), promenjen u Bulevar gorepomenute osobe sumnjive proslosti?"
(Vratite ime Kumodraskoj ulici, 26. jul 2020 17:31)

"Dapčeviću druže Peko
ti se čuješ na daleko.
Pekove su divizije
zauzele Terazije"

Nisam Crnogorac. Ni po poreklu.

Pobro

pre 3 godine

Kontroverza oko Blagoja Jovića (čiji je rođeni brat Jakov prikazan na fotografiji kako u poznu jesen '43 sa grupom njemačkih oficira ulazi u zgradu njemačke feldkomandature na Cetinju) je vezana za to da je samo on tvrdio da je pucao u Pavelića,a njegovu priču ni do dana današnjeg niko nije potvrdio,pa čak ni iz redova srpske emigracije u Buenos Airesu,štaviše,nakon ranjavanja, argentinske vlasti nijesu privele nikog od srpskih emigranata.Tako da sve ostaje na njegovim riječima što ne mora uvijek biti i pouzdano.

ja

pre 3 godine

@ (JasnoKoDan, 26. jul 2020 14:45)

Palata Albanija nije dobila ime u čast te države, već u čast hrabrosti naše vojske koja je preživela golgotu u Albaniji. Otuda i Albanska spomenica...

Srđa Zlopogleđa

pre 3 godine

Glupost... ljudi sad da se muče i menjaju dokumenta, zbog toga što je neko uzjahao novi talas nekakvog ničim izazvanog šovinizma... daj bre da idemo malo napred a ne stalno da svi ovde glume nekakve žrtve... život ide dalje...:D

miro split

pre 3 godine

Ja iman milion pridloga za ulice u Splitu. Recimo ulica braće Troter, ulica žrtava her Flika, ulica Miška šofera, ulica ludih britanski vladara. Onda bi jednu ulicu nazva sa dva imena. Parni brojevi bi bili ustaška ulica, a neparni Partizanska ulica, Riva zvezdini vaterpolista, zapadna obala motike Željka Keruma...
Iman ja toga još, samo me niko ne sluša.

City Slicker

pre 3 godine

Neka nazovu ulice kako hoće ali neka ih pristojno i civilizovano obeleže. Dakle, table sa nazivima na dva pisma i putokazi na raskrsnicama sa imenima ulica u koje se skreće. Džabe im ovo seljačko kvazi-patriotsko pros...vanje kada putnik namernik ne zna ni gde da ide ni gde se nalazi.

Nebojša

pre 3 godine

A šta ćemo sa gomilom putokaza za Zagreb po celom Beogradu? Da li nam je to ultimativni orjentir ka zapadnom kraku auto-puta?! Razumem ja srpsku neopterećenost "braćom" kao i nemalu inertnost i javašluk, ali poštujmo se malo.
Pre par godina sam iz Zagreba sluđen krenuo auto-putem ka Rijeci umesto prema Beogradu, jer su carevi poskidali sve table na kojima piše bilo šta vezano za Srbiju. Možda je trebalo da pretpostavim da je Srbija u produžetku svetski poznatog megalopolisa zvanog Lipovac?! Celim putem ni jednog jedinog putokaza na kome piše Srbija ili Beograd sve do neposredno pred našu granicu. Ovo je veoma ilustrativno kakvog je ko mentaliteta i ko ima komplekse, ali ne razumem zašto bi se mi ponašali drugačije kad nas svakako ne podnose šta god da uradimo...

Konfeder i EU

pre 3 godine

Ekspo, a tuđe zlohude sudbine naroda iz ex yu,iz 92.93..to ne ulazi u kolektivnu memoriju,da je plan prošao ne bi vas zabolila glava.. nije trebalo biti nijednih,to je tačniji odgovor.

rani

pre 3 godine

@aidax u Zagrebu ima Beogradska ulica! Sad ti to ne mozes da znas, jer si uspeo da se iz sela, najzad docepas Beograda, dalje putovao nisi.
(Prosecan Srbin, 26. jul 2020 15:25)

Nije tacno! Imas Gugl mapu pa pogledaj, nema beogradsku niko, ni Zagreb, ni Sarajevo, ni Ljubljana, a ima Beč i Brisel, ima i Nica!!

vukasin

pre 3 godine

Zasto neko misli da treba propagirati ljude koji su uzeli pravdu u svoje ruke i ubili nekog? Ubistvo nekoga svojom odlukom nikada ne treba da bude podrzano. Pa zamislite danas da neko proba da uzme pravdu u svoje ruke? Msm da nema osobe u poslednje vreme u javnom zivotu koja nije proglasena najvecim zlotvorom srpskog naroda od pozicije do opozicije..

Istinu i samo istinu

pre 3 godine

Ali isti taj Vesić iz svog džepa danam plati zamenu svih dokumenata svima nama i neka menja onda koliko i kako hoće. Najslađa je zabava za tuđe pare.

Јабучило

pre 3 godine

Србија и даље у блату се игра... уместо да отворе улице са легендама као у Лос Анђелесу и њиховим стопалима, шакама или нешто слично, а уједно и улице да се назову по њиховим именима, ми величамо неког ко је убио Анте Павелића.... А где остаде: Бата Стојковић, Чкаља, Тесла, Патријарх, Бајрамовић, Ђоковић, Дивац, Ђорђевић, Шекарићева, Шпановићева, Павле Вујисић, Гага, Тома Здравковић, Силвана...пто ми немамо улице других градова као ти градови који имају наше? Берлин, Минхен, Беч...? Ма Србија је шоуууу
(Frfljavi, 26. jul 2020 19:05)

Патријарх је титула, Тесла има булевар. Неки уметници су добили улице, сокаке, тргове. Неки са списка су ти још живи. По живом се улица не назива.

По мени, треба донети закон да се улица по догађају може назвати 50 година од догађаја, а по човеку 25 година од смрти.

Зозон

pre 3 godine

Најјачи назив има улица Кисела Вода у Београду. Још да има бело-винска па да се нађемо на шприцерској. :-)

Syracuse

pre 3 godine

Pavelić je preminuo par meseci posle ranjavanja,i sve vreme je pričao da ga nije stigla UDBA već da ga je ustrelio neko iz ličnih razloga.
PS hoćemo ulicu Leksa Sajčića

Ljubljana

pre 3 godine

Nije samo Maribor i Ljubljana je puna ulica sa srbskim imenima (Vidovdanska, Regentova, Njegoševa, Srbska....). I tako će i ostati.

Dragan

pre 3 godine

Evo primera Kanarevog Brda: Ulica Matije Gupca (jedan od navodnih vođa seljačke bune u Hrvatskoj), Reljkovićeva (Matija Antun Reljković, hrvatski pesnik iz 18 veka), Trstenjakova (Davorin Trstenjak, hrvatski pedagog i književnik). Tu su i Gregorčićeva (Simon Gregorčić, slovenački pesnik), Tavčareva (Ivan Tavčar, slovenački pisac i političar) itd.
Ja sam inače završio osnovnu školu "France Prešern" na Miljakovcu koja se i danas tako zove.

nikola t

pre 3 godine

Nevoljno i sa teskim uznemirenjem reci cu da ovde nikada nece biti pameti. Jos kada vlast ovog zamenika i njemu slicnih prodje pa kad podvucemo crtu, bice "kuku lele".
Jer upravo je obrnuto. To sto nismo menjali dosadasnje nazive pokazuje pozitivan odnos prema istoriji grada i nasu superiornost prema nekima tamo. Kao sto smo veliki kada koristimo ravnopravno oba pisma tako sto ni ne primecujemo koje je u pitanju, pokazuje nasu nadmoc, kulturu a ne slabost.

velibor

pre 3 godine

U krug, u krug. Sjahace i ovi pa ce se ponovo vratiti stari nazivi ulica. Istoriju gledati s postovanjem a imena i duh tih vremena sacuvati kao zalog sa srecniju buducnost sa komsijama i gradovima oko nas. U centru Helsinkija na glavnom trgu stoji spomenik Aleksandru II a Finci ozbiljno ratovali s njima. Moze i tako...
Velibor

Zorica

pre 3 godine

To znači da će i Palata Albanija da dobije novi naziv, Sarajevska ulica, Mostarska petlja jer svi ovi nazivi pripadaju državama koje su nekada bile u sastavu SFRJ i kako je g-din Vesić rekao " nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo"

djurkan

pre 3 godine

Eeee moj Beograde....najotvoreniji, najsvetskiji, najlepsi, najotmeniji, svakog primio kao svog, a sada spao na ovakvo seljacko, provincijalno razmisljanje..."Pucajte,ja i sada drzim cas!"

Vuk

pre 3 godine

Slagao se ja ili ne sa ovim, to se ne radi po javnoj objavi, jer deluje kao pretnja malog deteta. To se samo uradi i osvane jedan dan u Beogradu. Nije to najbitnija stvar trenutno da to ceo narod čita i komentariše. Neka komentariše, ali onda kada se to i desi.

Aleksa Pufta

pre 3 godine

Pre nego sto pocnu da se zafrkavaju sa ulicama treba da razmisle koliko para ljudi iz te ulice da plate za promenu u licnim dokumentima ili da grad plati ljudima te troskove kao i firmama marketinski materijal.
Neproverena prica da je neko pucao na Pavelica a on umro posle 5 godina???
Trebalo je bolje da gadja ako je hteo ulicu.

питам за друга

pre 3 godine

i Toronto ima ulicu koja se zove po Beogradu. to je ulica "Beograd Gardens".
bilio bi dobro i da Beograd uzvrati istom merom..
(batke, 26. jul 2020 15:07)

Како би се звала? Торонтска? Торонћанска?

Sara Horvatin

pre 3 godine

@ja, Palata Albanija je dobila ime po kafani Albanija koja se tu nalazila. Kao i Mostarska petlja po kafani Mostar ili sada čuveni London. Nemate pojma o duhu Beograda.

Deki Zg

pre 3 godine

Prosecan Srbin, ajde ti meni reci di je to Beogradska ulica u zagrebu sad❓jel možda misliš na ulicu kneza Višeslava, koja se odavno Ane zove beogradska (preko 40 godina), jel ti stvarno misliš da bi u Zg mogla postojati takva ulica? inače ja živim u Zagrebu i stojim iza toga što sam ti napisao.

Станоје темпирач

pre 3 godine

Пошто видим да је поткачен и мој крај (Вождовац - Шумице), ако смо принципијелни онда треба поред Сплитске променити још доста имена у околини:

1. Римска - не требају нам италијани,
2. Струмичка - Струмица је у Македонији, не верујем да има неку "српску" улицу, значи бриши,
3. Ибрахимпашићева - нардодни херој Махмут Ибрахимпашић, ем партизан, ем муслиман; бриши и то наравно, дајте нам Ратка и Радована...

Или, ако хоћемо да будемо политички-национално неутрални, можемо да се поведемо примером иѕ Миријева. Тамо има улица "Киселе воде", а моја може да се зове "Дупли вињак" или "Танак шприцер", према укусу.

Jela

pre 3 godine

Требало је давно променити. Нема никакве потребе за тим називима других не баш пријатељских земаља. Свако себи. Ово је Србија. У Хрватској нема Српске улице. Све су замењене. Неговаћемо своју историју. Остало има у музејима. Прати има неко уопште да коментарише? Коме се не допада има своју матичну. Срби о томе одлучују. Доста је било тог наметања и безобразлука. Ћирилица на улице 100% Крај приче. Доста нам је титоиста.Највише Срба је било у Храватској. Од народа постали национална мањина. 3% У Србији тај филм више нећете гледати. Ни расправљати о томе. Српски народ одлучује о томе.Тачка!

Milan

pre 3 godine

Tu imate dragi prijatelji Srbi spisek imen ulic samo v Mariboru, ki nosijo imena srbskih mest ali naroda. Še najmanj 15-20 ulic v Mariboru nosi imena srbskih zgodovinskih osebnosti... vi pa izvolite, kar brišite slovenska imena... Beograjska ulica, Lužiškosrbska ulica, Niška ulica, Smederevska ulica, Srbska ulica, Ulica carja Lazarja, Ulica Kragujevških žrtev, Ulica Kraljeva, Užiška ulica, Valjevska ulica, Zlatiborska ulica.
Pozdrav dobronamernim in pozitivnim ljudem.

ceca

pre 3 godine

A Karaburma, Vracar, Kalemegdan i ostala Turska imena?
(Gjgkbk,
cekaj malo, ima ekativremena, trenutno se bas volimo sa erdoganom. kad to jednom postane demokratska zemlja, verovatno ih necemo voleti pa ce vesic i ta imena da promeni. (i, da, mislim da ce on nazalost penziju docekati unistavajuci beograd)

Komša

pre 3 godine

Kakve zasluge i znacaj za Beograd su imali Nazor, Kranjcevic, Krleza, Kranjec, Cankar, Gubec, Presern, ..., Gramsi, Kenedi, Nehru, Gandi, Vasingron, Ruzvelt, Kosusko, Caplin, Ho Si Min, Vagabadze, Masarik, ..., Cetinje, Sarajevo, Dubrovnik, Zadar, ...? Peke Dapcevica iz neprijateljske Crne Gore odrekla se majka, braca, sestre i deca a po njemu se jos uvek zove jedna ulica u Beogradu!
 Nenad, 26. jul

Nenade,Masarik i te kako zaslužuje ulicu u Beogradu.
Masarik je bio prijatelj srpskog naroda i postovalac Srbije.
Kao i mnogi Česi pre njega.

Prava je šteta što uz njegovo ime ulice Beograda nose imena nekih koji su okupaciju zemlje iskoristili da sprovedu revoluciju i "oslobode" mnoge Beogradjane imovine ,slobode a neke i života.
Peko Dapčevic je jedan od njih.
Dobro nisu imenovali neku ulicu po Jovi Kapičiću,Marku Mesiću ili sličnim članovima "besmrtnog puka".

Laki

pre 3 godine

U Skoplju postoji bulevar Slovenija, bul BiH, bul. Partizanski odredi, ul. N. Tesla, a ja živim na bulevaru Srbija i nikome ne smeta niti mu pada na pamet da se buni. Kao što je ul. "Makedonska" jedna od poznatijih u Bgd..

Dr. za Um

pre 3 godine

Ima jedan lep članak u Politikinom zabavniku o toj epskoj akciji. Slično kao kada su Izraelci strpali Ajhmana u vreću, pa u Izrael na vešanje. Ruka mu se pozlatila, kokno ga je ispod rebaraca, umro zločinac u patnji. A živeo je u strahu, ko miš.

Putokaz

pre 3 godine

table na kojima su ispisana imena ulica i trgova su zelene boje kao u S. Arabiji !
(Arch Enemy, 26. jul 2020 15:51)

Table su zelene boje i u Americi. Inače ogromna Muslimanska velesila.

Алекса

pre 3 godine

Diana Budisavljevic? pre svih!
pod hitno bulevar, setaliste, spomenik na nekom trgu ili uz reku, park... nema veceg doprinosa Srbima i ljudskoj vrsti uopste od toga sto je ova zena cinila :(
(Mladen, 27. jul 2020 05:13)


Људској врсти можда. Србима не. Сва та деца коју је госпођа спасила, отишла су у хрватске куће, постали су Хрвати и њихови потомци су готово сигурно учествовали у даљем прогону Срба из тих крајева. Парадокс најљудскијег чина....

HILTI

pre 3 godine

Spomenik Mosi Pijadi, komunistickom krvniku srpskog naroda se nalazi ispred zgrade Politike. Licno se prijavljujem da ga srusim i to besplatno.

ceca

pre 3 godine

mozemo da se prepucavamo mrznjom prema ostalim bivsim sfrj drzavama, ali ja mjslim da je ovo savrseno za uterivanje para koje nedostaju ubudzet. koliko je to licnih karti,pasosa, i svih mogucih novih dokumenata. pa nece vam niko ugovore o stanu i uknjizbi promeniti dzabe. cekali su 25 godina pa bas sad shvatili da nas hrvati ne vole. il nam bas sad zatrebale pare!!

Mladen

pre 3 godine

Diana Budisavljevic? pre svih!
pod hitno bulevar, setaliste, spomenik na nekom trgu ili uz reku, park... nema veceg doprinosa Srbima i ljudskoj vrsti uopste od toga sto je ova zena cinila :(

Abrakadabra

pre 3 godine

"...Naziv Kumanovske ulice neće se menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima..."

I svakoga potseća na Kumanovski Sporazum iz 1999.godine.
...
U ovoj "državi" svaka budaletina može nešto da "predlaže" i da to bude tako, ako je priložio dovoljno ubedljivo "obrazloženje"...

Bgg

pre 3 godine

Ma da to je bas bitno, emotivno menjati nazive ulica - sta menjate pa to je nasa istorija! Boje operite grad, fasade, omogucite svuda reciklazu, cistite reke, edukujte narod i pustite Beograd da bude kosmopolitski kao sto je uvek i bio jer ovo su akcije palanackog mentaliteta - mi to nismo, koliko god se neko trudio da nas napravi takvima.

City Slicker

pre 3 godine

Najbolje bi bilo da se, gde god je u BG moguće, sistem naziva ulica organizuje kao i kod mene u NYC po sistemu srednjeg i gornjeg Menhetna.

Vesiću, koga briga za nazive ako putnik namernik ne može da ih nađe. Ako želite da reorganizujete obeležavanje ulica, postarajte se da: a)u svakoj ulici na zidovima budu postavljene i vidljive table sa nazivom ulice, ako su na ćirilici mora i na latinici, b)na raskrsnici i ukrštanju ulica budu postavljeni putokazi gde će biti jasno navedeno koje se ulice ukrštaju.

Ovo je sramota kako trenutno izgleda obeležavanje ulica, ni oznaka ni tabli, nema ničega u velikom broju slučajeva. Dvomilionski grad kroz koji prolazi puno ljudi sa svih strana sveta mora da bude izobeležavan na civilizovan način, pa neka se ulice zovu kako god ko, pa i Vesić, hoće.

Коља

pre 3 godine

Сарајевска улица то име носи више од 100 година,тад није било никакве Југославије.И то није само име улице,већ топоним!Да нећете да је преименујете у Лакташка?!?

hill

pre 3 godine

Nema neke naročite veze, ali ova vijest me je podsjetila na to kako sam prošle godine u Filadelfiji u SAD naišao na ulicu po imenu Belgrade street. Radi se o dugačkoj i prometnoj ulici koja je smještena relativno blizu centru grada.

YxZ

pre 3 godine

I ova akcija spada u domen političke korektnosti za koju je dokazano da je over the top i da postaje sama sebi svrha. No zašto bi se Srbija razlikovala od ostalog sveta?

Zemljoradnik

pre 3 godine

Koliko smo mi u Hrvatskoj tolerantniji od vas u Srbiji.
Evo u Zagrebu dva najveća spomenika su posvećena jednom Bosancu i jednom Srbijancu.
Kralju Tomislavu i Banu Josipu Jelaćiću.
(miro split, 26. jul 2020 22:06)
- Imamo i mi spomenik Nikoli Tesli u Beogradu. To ne diramo, a i ne možete reći da ste tolerantniji od nas.

ter

pre 3 godine

Zakon velikih brojeva je cudo.

Kad promenis naziv jedne ulice, a u toj ulici treba npr. 1000 gradjana da promeni dokumenta (pasos, licna karta - gde je navedena ulica), u kasu (ne gradjansku naravno) se slije recimo par miliona dinara dok trepnes (recimo 50 evra po coveku). I eto pola od onih 100 evra vraceno. Cudo ne promene svima ulice. Ako ne bude dovoljno kandidata za nazive ulica, ja bih sibicario - ova sto se zvala sarajevska, zvace se zagrebacka, a zagrebacka - sarajevska.
I eto nama zabave narednih 4 godine, a budzet nikad bolji u istoriji Srbije. Samo napredno u zlatno doba.

PS. Prihvatio bih promene naziva, ako ce predlagac da snosi kompletan trosak takve promene.

hm?

pre 3 godine

Vreme je i da palata "Albanija" promeni ime, posebno nakon agresije te drzave na Košarama!
(JasnoKoDan, 26. jul 2020 14:45)

Miko, ako mogu da ti kažem nešto kao "beogradjanin" Albanija je na mestu kafane Albanija i ime samo je povezano sa našom golgotom preko planina iste zemlje tako da veruj mi treba da bude tu i pod tim imenom.

Primitivizam i predrasude - stop!

pre 3 godine

Teo... Zgrade, kuce i inace objekte, nikada ne treba rusiti, niti u ratu, a kamoli u miru. Zasto to raditi? Pa samo se promeni njihova funkcija, i cak se osveze i doteraju - mogu posluziti za mnogo toga. Treba li da se rusi sve sto Srbi nisu sami izgradili? Onda bi pola Srbije trebalo srusiti. Dosta je rusenja i izivljavanja. Vreme je da se gradi i obnavlja Srbija, kao i sve drzave bivse Juge. Da zivimo srecno i zadovoljno sa svim nasim komsijama.

Stefan

pre 3 godine

A Karaburma, Vracar, Kalemegdan i ostala Turska imena?
(Gjgkbk, 26. jul 2020 16:03)

U Istanbulu imaju Beogradske šume, nešto kao naš Košutnjak, samo malo veće.

Dragan

pre 3 godine

Izvesna Sonja kaže da Vukasovićeva ima I, II, III deo (Rakovica). Ovo je totalna neistina. Vukasovićeva je na Kanarevom brdu i to je jedinstvena ulica. Sonja, možda si mislila na Miljakovac I, II i III?

Дејан

pre 3 godine

Потпуно се слажем са изменама. Доста смо ми Срби баштинили југословенство док су нам ти Хрвати и други чинили оно што није забележено у људском роду.

Sirotinja

pre 3 godine

Da ne prodje nezapaženo, nenormalno je odricati se bosanskog imena. To se radi od 90ih godina a evo sad se menja naziv "bosanske" ulice. Zašto? Da bi išli na ruku bosanskim muslimanima i uradili ono što oni žele? A to je da imaju tapiju kako su oni jedini, legitimni Bosanci.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Dobila je ime u čast povlačenja srpskog naroda i vojske preko Albanije, a ne u čast Albanije kao države.
(Mishko, 26. jul 2020 15:56)

Dobila je ime po kafani Albanija.

djoleNS

pre 3 godine

@Miskec, 26. jul 2020 21:01)
Ako zivis u petrovaradinu onda ima jer tamo ima puno hrvata a rodna kuca bana jelacica je blizu nalazi se u beogradskoj

Edin

pre 3 godine

Glavna ulica kod nas u glavnom gradu Bosne je Ulica Maršala Tita. Pitajte se zašto?
Borite se protiv nacionalista, zar ne vidite dokle su nas doveli?

Milena

pre 3 godine

Već 2 decenije se pitam kada će nadležni promeniti naiv "Palata Albanija' !
Kakvo poštovanje i razumevanje očekujemo od sveta kada u sred centra glavnog grada stoji paradoks planetarnih razmera???
Čudi me da nismo u Ginisovoj knjizi i to bez konkurencije u svetu.

LjubicaS

pre 3 godine

Nazivi sami po sebi ne znače ništa, ukoliko dostojanstveno ne reprezentuju ulicu, trg, neko mesto...
Ne poznajem nikoga ko je prošao Beogradskim trgom u Beču a da se nije postideo zbog njegovog izgleda.
A neprilične "razloge" za menjanje mnogih pomenutih ulica je nepotrebno komentarisati, odavno je jasno kako se to kod nas radi...

Lemi

pre 3 godine

@Mishko

Palata ,,Albanija,, je dobila ime po maloj kafanici koja je tu postojala.
Ima i slika, a moj davno preminuli deda je tu ponekad sedeo.

Ivan

pre 3 godine

U Pragu ima beogradska ulica koja je ogromna, ide od centra grada i maltene prolazi kroz pola grada, kroz nju idu i tramvaji, a isto ima i srpska ulica. Ja jos nisam cuo za prasku ulicu u Beogradu ili cesku.

Mirijevo, opština Zvezdara

pre 3 godine

A, oću ja sad dobit ulicu u Beogradu?
(miro split, 26. jul 2020 15:23)

Ti bi još i ulicu. Malo ti je što se čitavo naselje u Beogradu zove po tebi (Mirijevo) :D

Sonja

pre 3 godine

Tolike ulice sa nazivima " prva, druga, treća nova" uglavnom na Paliluli. Vukasovićeva ima I, II, III deo (Rakovica). Vračar ima ulice Nova 9, Nova 501 i Nova 503. Pa onda ŠEST ulica Kružni put. PET verzija Igmanske. Da ih je zanimalo, znali bi....

Coyote

pre 3 godine

Menjajte naziv "Palata Albanija"
(Milica, 26. jul 2020 22:16) da ista znas znala bi zasto se palata zove tako. Jel treba mozda prekrstiti i “Albansku spomenicu”? Vas neobrazovanih ima kao kamenja ispod mosta.

bb

pre 3 godine

Pade mi na pamet da bi morao da se promeni i naziv Šekspirove ulice, jer on nema ama baš nikakve zasluge za Srbiju.
Inace, istorija od juče ne postoji, sada je druga istorija.

samo kazem

pre 3 godine

Kako je on to objasnio na primeru, Beč ima Beogradski trg, a Brisel Beogradsku ulicu

Glavno setaliste u Budimpesti pored Dunava se zove Srpska ulica, a nedaleko odatle u samom strogom centru se nalazi Beogradska ulica.

Samo pitam

pre 3 godine

"Naziv Kumanovske ulice neće se menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima."
"I o srpskim"?! A o čijim još podvizima svedoči ta bitka. Bitka srpske i turske vojske nakon koje prvi srpski vojskovođa postaje vojvoda.
Ako neko zna, voleo bih da saznam i ja.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Како би се звала? Торонтска? Торонћанска?
(питам за друга, 26. jul 2020 17:18)

Ulica grada Toronta.

G-dja

pre 3 godine

U Kumodrazu se takodje menjaju nazivi ulica. Cemu? Moja ulica i vecina ulica su imala lepe nazive. Cvetna, Ljubicica, Majska, Topola, Ruza i sl. Stvarno mi nije jasno.

Toxic

pre 3 godine

(Bora, 26. jul 2020 18:52)

Lička odvajkada postoji preko puta sadašnjeg BAS-a a Petrinjska isto tako na Zvezdari. Ovo sam se ovlaž setio a ostala imena ulica koja si predložio ukucaj u Plan plus, naći ćeš još neku u BG.

Satriani

pre 3 godine

Dal da sš smejem ili da plačem. Petlja se zove tako zbog mosta, a ne zbog Mostara.
(Melita Sandić, 26. jul 2020 20:07)

Nije tačno, Mostarska petlja je naziv dobila po kafani "Mostar" koja se nalazila na tom mestu...

Serbian Daily

pre 3 godine

Argument protiv domaceg nacionalizma je bio da imamo zagrebacku, ljubljasku, autoput za zagreb, neostecene putokaze prema zagrebu, za razliku da ostali to nemaju. Od sada smo svi isti logikom da je bolje da se izjednacimo? Postajemo li bolji ili sta?

Ja

pre 3 godine

Ovo ce opet biti po ledjima gradjana i samo zato sam protiv. Inace, sirina i otvorenost Beograda su najbolje oslikani kroz odnos prema Srbima iz unutrasnjosti. Zanimljivo kako je taj grad sirok i trpeljiv prema svima, osim prema Srbima! Samo se Srbima govori da se vrate odakle su dosli, ostali ne smetaju "starim Beogradjanima", koji se ovde samoproglasavaju za neku posebnu naciju, a Beograd proglasavaju svojom svojinom!

блок 45

pre 3 godine

документи који треба да се мењају због овога да се мењају о трошку Града и да се поштом доставе становницима тих улица

Bezobrazluk

pre 3 godine

Odem u katastar da uknjizim stan i saznam da je moja ulica pocetkom prosle godine promenila naziv. Stara tabla jos stoji, posta stize na staru adresu, niko nas ni o cemu nije obavestio!

Mile

pre 3 godine

@Boris, tvoj komentar pokazuje s kolikim zidom ćutanja i guranja glave u pesak smo mi Srbi živeli u SFRJ, a i danas.
Nije AP slučajno živeo u Argentini, tamo j uživao zaštitu vrha država, katoličke crkve, stranih sila.Da je Blagoje probao da uhapsi Pavelića završio bi ili na dugogodišnjoj robiji ili bi ga pojeo mrak.

Ron

pre 3 godine

Najzad, hvala bogu da se neko setio! Kad se raskantaš sa ribom na najružniji mogući način, ne čuvaš njene fotke i stvari da te svakodnevno podsećaju na pogrešnu procenu i epski debakl od koga si se jedva oporavio...

eto

pre 3 godine

Za zamenu imena ulice,trebalo bi da se iskljucivo pitaju stanari tih ulica.
Koliko kosta zamena svih dokumenata za jednu cetvoroclanu porodicu?
Istorija ne moze da se zameni.
Problem sa zamenom imena ulica su i stampanje novih karti(mapa),vodica kroz Grad,treba i nove mape za navigaciju,nije tek tako promeniti ime...
Sve to jako puno kosta,a zna se ko ce to platiti i pravi se velika zbrka.Kod mene u kraju se promenili imena 12 ulica,niko ziv pa cak i postar vise ne zna gde su te ulice...

Shurda

pre 3 godine

Zašto tu stati: Ulcinjska, Cetinjska, Durmitorska, Nišićka, Vardarska, Makedonska, Skopljanska, Bjelovarska....
Pa još: Džordža Vašingtona, Džona Kenedija, Pariska, Francuska...

Јабучило

pre 3 godine

Bar jednu ulicu treba nazvati po Jozefu Šulcu nemačkom vojniku koji je odbio da strelja srpske seljake pa je i on sa njima bio streljan.
(uniforma ne čini coveka, 26. jul 2020 23:59)

То нажалост није тачно. Према немачким документима Шулц је погинуо пар дана пре стрељања.

Ja

pre 3 godine

Patria

Hocemo da odemo malo dalje u istoriju, da vidimo odakle ste dosli vi, koji sebe nazivate starim Beogradjanima? U cije ste kuce i na koji nacin usli? Da ne bi i vi onda malo leteli kao kofer, bez daljeg zadrzavanja, tamo odakle ste dosli i to iskljucivo sa onim ste ste odande poneli? Cast izuzecima, naravno!

umka

pre 3 godine

Ulice na Umci, Beogradska opstina Čukarica, dobile su pre desetak godina nova imena: Podrinska, Tučepska, Štimljanska, Runjevska... itd. Runjevska je inace bila Teslina, kome je to smetalo?!?
Ucinite nesto vi koji brinete o nazivima ulica, molim vas!

..

pre 3 godine

Aha, znači umesto jednih "neprijatelja" ćemo staviti druge, pošto je spomenuo Brisel i Beč, pa pretpostavljam da hoće umesto sadašnjih naziva da umetne negde i Beč i Brisel. ;) Kakvo propagiranje EU.

NarodPrica

pre 3 godine

Ali Hrvatska ulica u Kotežu je vrhunac besmisla.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Swishh, 26. jul 2020 14:16)

Kao i Bratstva jedinstva u Borči, ako znaš da najveći boroj stanovnika u Borči čine izbeglice iz bivših YU republika.

Pera Kojot Stariji

pre 3 godine

"Ali Hrvatska ulica u Kotežu je vrhunac besmisla."
Swishh, 26. jul 2020 14:16)

"Kao i Bratstva jedinstva u Borči, ako znaš da najveći boroj stanovnika u Borči čine izbeglice iz bivših YU republika."
NarodPrica, 27. jul 2020 22:15

Dok je bilo bratstva i jedinstva nije bilo izbeglica.

pedja

pre 3 godine

"Kako je on to objasnio na primeru, Beč ima Beogradski trg, a Brisel Beogradsku ulicu, dok u Beogradu nema ulica i trgova sa imenima ovih gradova."
Fantastičan primer je dao, samo nije ukapirao suštinu.

Jok

pre 3 godine

Ali isti taj Vesić iz svog džepa danam plati zamenu svih dokumenata svima nama i neka menja onda koliko i kako hoće. Najslađa je zabava za tuđe pare.
(Istinu i samo istinu, 26. jul 2020 21:57)

Može li onda i zamena ličnih karti ljudi koji žive u tim ulicama da bude besplatna?
(Alex, 26. jul 2020 19:02)

Od prosle godine je besplatna promena adrese u licnoj karti (ako je sa cipom) ili promena licne karte (ako je bez cipa) u ovakvim situacijama, tj. kada dodje do preimenovanja ulica. Ostala dokumenta (pasos, vozacka dozvola...) se ne moraju menjati nego se koriste sa tim podacima dok ne istekne njihova vaznost.

Peter

pre 3 godine

Javljam se iz prijateljske Slovenije, samo u Mariboru imamo 15 ulica nazvanim po srpskim mestima ili ljudima. Od Cara Dušana, Zlatoborske ulice, Užiske ulice, Kragujevackih zrtava, heroja Jevtica, Teslova, Pupinova, Smederevska, Srpska ulica, Radićeviceva, Obradoviceva, Niška, Karađičeva,.... pa i Beogradska. U Ljubljani ima još koja više. Preverite sami. Uvek kad smo dolazili kod vas primljeni smo ljubazno isto svi gosti iz Srbije. Ne razumem kako može neko da 2020 da vama laže, da nema “srpskih” ulica kod nas u Sloveniji.

Susa Milan

pre 3 godine

Stvarno mi nije jasno da ulicama koji tek sad dobijaju nazive ulica dobijaju imena po crnogorskim vladarima kao da nemamo mi Svoje Spske vladare i junake, pogotovu u ovo vreme kad nas crnogorci u poslednje vreme stalno blate isvasta pisu o Srbiji

Anya Lill

pre 3 godine

Ja bas zato mnogo volim sto imamo ulice koje nose imena drveca- breza, borova, kestenova...Ne vredjaju nikoga i ne zavise od istorijskih desavanja. Cemu imena koja svakih par decenija gube na znacaju?Jedino nasi naucnici Nikola Tesla,Milankovic, Pupin, koji su nas toliko zaduzili, bi trebalo da imaju vanvremenski znacaj i da ulice ostanu kao podsetnik njihove ljudske velicine. U San Dijegu, eto, imaju simpaticne i poeticne nazive ulica Nautilus, Scenic Drive, Mar de Armonia(More sklada), i to su podsetnici na nesto lepo,a to nama stvarno nedostaje.
Jesmo mi nebo i zemlja sa takvim gradovima,ali mogli bismo nesto nauciti iz tih primera, dati bitno mesto prirodi a ne politici koja nam izlazi na nos.

Zoran Petrovič

pre 3 godine

U Mariboru ima najmanje15 ulica po srpskim gradovima, ljudima (Dositej Obradovic, Vuk Karađić...)i događajima (Kragujevaške žrtve). Naravno imamo i Beogradsku ulicu.