Nedelja, 21.06.2020.

15:49

Prvi balkanski poturica: Turci nisu ni stigli do Evrope, a već je znao kome će se prikloniti

Izvor: Istorijski zabavnik

Prvi balkanski poturica: Turci nisu ni stigli do Evrope, a veæ je znao kome æe se prikloniti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

toba

pre 3 godine

(Miloje, 22. jun 2020 08:32)

Islam je imao bolju osnovu jer je nastao na istim judeo mitovima, mogao je da koriguje sve sto im ne odgovara i sto postoji cak i u hriscanstvu kao religiji koja je takodje proistekla iz istog izvora. Medjutim nisi u pravu za Judeizam. Ono je izvor za hriscanstvo i islam, nikada se nije menjao kao takav. Jevreji do danasnjeg dana nista zapisano nisu doveli u pitanje. I dalje zive po istim normama zapisanim u Tori i starom zavetu. Isus je bio kriticar judeizma, znamo kako je prosao. Tu apsolutno nema price niti menjanja bilo cega. Kriticka misao je jedino postojala u hriscanstvu, ali u Evropi, samo zato sto ta religija istinski ne pripada tom kontinentu i narodima koji na istom zive. Kao sto znamo nastala je na bliskom istoku i nije u duhu evrope. Oduvek su evropski narodi osecali stegu te religije i onog momenta kada su je se oslobodili u nekom smislu, krenuo je napredak. Na bliskom istoku, izvoru sve tri religije, zapravo nema nekog kritickog misljenja, otuda su hriscani na tim prostorima i dalje pravoslavni i praktikuju neke starohriscanske rituale, danas mnogima nepoznate.

Rex

pre 3 godine

Iduci tom logikom, Nemanjici su bili izdajnici, jer su s katolicanstva presli na pravoslavlje.
(ooo, 22. jun 2020 01:32)


Prelazak sa katoličanstva na pravoslavlje ili obrnuto, prelazak sa pravoslavlja na katoličanstvo je promena crkve, a ne promena vere, jer to je ista vere to jest religija, to je hrišćanstvo i jedno i drugo, a prelazak na islam je veleizdaja, ne mešaj babe i žabe. Što se Nemanjića tiče, Nemanjići su bili pravoslavci to naše crkve i manastiri i dokazuju, to je bar jasno.

Rex

pre 3 godine

Bogumili su zauvijek zahvalni otomanskom carstvu.
(Don Žujan, 21. jun 2020 21:19

I više nego zahvalni, taj jadni narod je pretrpio svašta, Turci su za Bogumile bili spasitelji, današnji Bosanci su potomci drevnih Bogumila.

)))(Bossanac, 22. jun 2020 09:01)


Ajdee, ma šta nam reče! Inače su bogumili nastali u srednjevekovnoj Bugarskoj i nisu nikakav narod nego verska skupina, tačnije pravoslavna sekta, dakle današnji "bošnjaci" su bivši bugarski pravoslavci koji žive u Bosni ili Bugari koji su okupirali Bosnu. Milion lažnih teorija ćete vi da izmislite samo da "dokažete" da niste Srbi, ali hahahahaha

bosnjacke bajke i samozavaravanja

pre 3 godine

@Bossanac

Hahahahahha. Kako su to Turci "spasili" Bogumile i od koga? Bogumili su bili jedna hriscanska sekta koja se mogla naci na citavom Balkanu, sve do Bugarske a ne narod. Sta? "spasili" su ih od asimilacije od strane pravoslavaca i katolika tako sto su im izbrisali identitet i pretvorili u muslimane? Kako su se onda Bogumili sacuvali ako su se odrekli svega sto ih je cinilo Bogumilima? Sta od bogumilstva danas postoji u "bosnjackom identitetu"? Nista. Manite se tih bajki o "bogumilskom poreklu', smesne su.

schlyamm

pre 3 godine

Dirljivi su ovi pokusaji poturica da opravdaju svoje postojanje, kukavicno i bedno ponasanje svojih predaka, Turke i njihove zlocine i kako pokusavaju da okupaciju predstave kao neko vreme blagostanja i napredka. Medjutim, dovoljno je proci teritorijama koje su bile najduze pod turskom okupacijom i uporediti ih sa teritorijama gde su Turci bili krace ili nisu ni stigli do tamo, i sve je jasno.

adriano_galliani

pre 3 godine

Govoris o tome da je turska iza sebe ostavila bedu?! Ajde pogledaj sta su ostavili britanci i spanci iza sebe. Sve redom zemlje treceg sveta gde je najveca stopa smrtnosti od gladi. Tako da koristi cinjenice a ne strast i emociju.
(toba, 21. jun 2020 23:15)


Britanci i Španci su osvajali kolonije, koje su, prema našim standardima, bili bukvalno divljaci.

Sa druge strane, Turci su osvajali kolekvu Evrope, Balkan, koji je od svetionika Evrope postao Bosna.

Bossanac

pre 3 godine

Bogumili su zauvijek zahvalni otomanskom carstvu.
(Don Žujan, 21. jun 2020 21:19

I više nego zahvalni, taj jadni narod je pretrpio svašta, Turci su za Bogumile bili spasitelji, današnji Bosanci su potomci drevnih Bogumila.

Gde će

pre 3 godine

I gde sad idu Bošnjaci da žive, u hrišćansku Evropu, Severnu Ameriku i Australiju ili muslimansku Tursku? Nije do vere nego do novca za sve. Unuci će im postati luterani, agnostici, ateisti, budisti itd. A praunuci, zvaće se Metju, Ema i Helmut.

Miloje

pre 3 godine

(toba, 21. jun 2020 23:15)

Ne kapirash poentu. I jedni i drugi su krenuli sa relativno iste osnove (Islam je chak imao i bolju osnovu jer u prva dva talasa osvajanja Muhamed i njegovi sledbenici su zauzeli bolje razvijene krajeve sveta). Ali razlika u filozofiji religije je ono shto ce Judo-Hrishcanskoj kulturi dati temelj da se razvije i odskoci u odnosu na Islamski svet. Jednostavno u Islamu se ne postavljaju pitanja, npr."Kuran je od Boga i nepogreshiv". Jevreji i Hrishcani znaju da je Biblija skup pricha, urbanih legendi, mitova ispovedanih od "greshnika". Legendi koje su vekovima opstajale kroz vreme i time dokazivale svoj obrazovani znachaj. Ali bili su spremni da uvek postave pitanje za svaku dogmu za svaki autoritet. Tako i kad skrenu sa puta razvoja, pre ili kasnije greshku uvide i vrate se na "bolji put". (nikad savrshen). Ta filozofija je Islamu strana i neprihvativa.

Из угла

pre 3 godine

@Дон Жуан
Нису ни Турци оставили Богумилима њихову религију него су морали на Ислам. Њих су сви силили на промену.

bo_sana_c

pre 3 godine

Glupost izjava prodao vjeru?! Kakvu vjeru, pravoslavlje koje izvorno potiče od arapa kao i Islam, u oba slučaja tuđa vjera istog porijekla, ne možeš izdati nešto što izvorno nije tvoje..

Hrvat

pre 3 godine

Mislite sto hocete, ali Hrvatska je danas tocno onog oblika koliko su Turci uspjeli uci u Hrvatsku... nikad nas nisu pokorili... a vi ste 400-500 godina zivjeli pod njima...

Al' za malo

pre 3 godine

@O veličanstvenoj pobedi srpske vojske na Kosovu polju pisao je i kralj Srba u Bosni, Stefan Tvrtko prvi Kotromanić koji se o tome pohvalio žiteljima Trogira u svom pismu koje je sačuvano do dana današnjeg. 

I SRJ je pobedila NATO.

Rex

pre 3 godine

Kad čitam komentare poturica ispada kao da smo u vreme okupacije živeli u bogatstvu i izobolju, u potpunom miru i toleranciji, bezmalo ko u raju, stvarno sramota šta pričaju, toliko glorifikuju Tursku i islam kao da im od toga životi zavise, pa ni sami Turci i Arapi se ovoliko ne bi hvalili, zaista je jako čudan taj mentalitet izdajnika.

adriano_galliani

pre 3 godine

Uz to, Srbi su jedini koji vekovima nisu pruzali nikakav ozbiljan otpor Turcima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ooo, 21. jun 2020 20:27)

Sve tačno osim bitke na Marici. Nije baš Turaka bilo 800 već oko 20.000 i upali su noću među Srbe, koji su većinom bili mrtvi pijani.

svarog

pre 3 godine

Super bi bilo kada bi se otkrilo koji je prvi Srbin presao u islam!
(Palman Braht87, 21. jun 2020 17:26)

Jos bolje bi bilo kada bi saznali ko je prvi Srbin koji je presao u hriscanstvo!

Amerikanac

pre 3 godine

Sokolovic je postao Veliki Vezir na samom kraju vladavine Sulejmana Velicanstvenog.
Osmanska dominacija u Evropi bila je ogromna i u drugoj polovini 15 veka, kao i u 17 veku.
U 14 veku, Turci su ocigledno bili superiorni u odnosu na ove koji nisu bili plemena, posto su bili vojno, ekonomski i organizaciono superiorni.
Njima se drzava nije raspala, niko ih nije pokorio niti su bili neciji robovi.
(ooo, 21. jun 2020 21:33)

Care, oni su jedino bili superiorni zahvaljujući brojčanoj snazi. Balkanske nacije su ih gazile više puta, u više bitaka. Skenderbeg ih je uništavao, Vlad Cepeš isto, mi u par bitaka, Moldavci su ih odvalili u jednoj bitci gde su Turci imali fazon 8 puta više vojnika. Jedino što su zahvaljući regrutovanju janičara mogli lako da popune gubitke. O tome kakva su ekonomska sila bili ne vredi se raspravljati. Uporedi njih sa Francuskim, Britanskim, Ruskim, Nemačkim carstvom i sve će ti biti jasno. Pogledaj šta su njihova dostignuća a šta su turska.

Da se ne lažemo

pre 3 godine

"1. У почетку створи Бог небо и земљу.
2. А земља беше без обличја и пуста, и беше тама над безданом; и дух Божји дизаше се над водом."

Otkud voda? Bog "u početku stvori nebo i zemlju" koja "beše bez obličja i pusta", dakle nije bilo vode?

Ovo su prva dva reda. Dajte teologe da nam objasne kako ovo zapravo ima smisla pa da stvarno duboko poverujem i u Boga ( a i u to da Bog čuva Srbe). Idemo dalje.

"6. Потом рече Бог: Нека буде свод посред воде, да раставља воду од воде."

Znači tek sada je Bog stvorio kopno, a ne na početku? Na početku zapravo nije stvorio nebo i zemlju, nego nebo i vodu? I tako jedno do kraja - 1.200 i kusur stranica. Vera ne treba da se menja, ako čovek stvarno veruje, ali koji uzrast treba da budeš da ti ovo ima smisla.

Čitaj ovo detetu od 5 godina i nemoj da se začudiš ako krene da postavlja pitanja u vezi ovih stvari. A ti iskreno veruj u veru svojih predaka i nikako ali nikako nemoj da postavljaš pitanja niti da veru menjaš.

toba

pre 3 godine

Europa u to doba covjecanstvu je dala talijanske renesansne genije, da vincia i michelangela, stvorila protestantizam, dakle kriticko misljenje sto u islamu nije moguce ni 500 god kasnije, otkrila je ameriku, stvoren je kapitalizam, westfalskim mirom formirane su nacionalne drzave i to je pocetak tolerancije i suzivota izmedju religija u europi. Da ne govorim o raznim glazbenim i filozofskim pothvatima koji su bez presedana u povijesti covjecanstva.
Pogledaj balkan... di god je bila turska noga- sirotinja i bijeda, a i drugi mentalni sklop u odnosu na krajeve gdje turaka nikad nije bilo...
Europa je savrseno mjesto, hiperboreja.
(Pijani zlotvor, 21. jun 2020 18:38)


Decko ti si opisao proces od 800 godina u jednoj recenici. Tako deluje zaista prelepo ta Evropa. Zaboravio si da je u vreme kada su turci stvorili imeriju, ta ista evropa bila totalno nepismena, bolesti su bile iza svakog koraka, medicina je bila misaona imenica. Da ne pricam sta je sve inkvizicija postigla. Svako sa vise od tri zuba je bio mudrac.
Koje su to druge religije u evropi u srednjem veku i o kom tacno suzivotu govoris? U svakom krstaskom ratu katolici bi udarili i na pravoslavne, da ne govorim o jevrejima. Tako da druge religije u evropi zaista ne vidim.
Govoris o tome da je turska iza sebe ostavila bedu?! Ajde pogledaj sta su ostavili britanci i spanci iza sebe. Sve redom zemlje treceg sveta gde je najveca stopa smrtnosti od gladi. Tako da koristi cinjenice a ne strast i emociju.

Saputnick

pre 3 godine

@ooo
Da je Otomanska imperija toliko valjala ne bi Grci, Srbi, Rumuni, Bugari, Mameluci u Egiptu i mnogi drugi želeli samostalnist/nezavisnost i dizali ustanke vekovima.

adriano_galliani

pre 3 godine

Нико није на силу прешао у Ислам јер је то "харам" Твој коментар нема везе са истином 1 к'о кућа за незнање. Прелазило се из користи или убеђења, није било на силу.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mрки поглед, 21. jun 2020 19:48)

Prelazilo se da bi se izbegao zulum. Tu ne znam odakle da počnem, od "prvenstva bračne noći" do "danka u krvi". A ima i malo seljačke pokvarenosti, što možemo videti i dan danas.

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 3 godine

60% posto današnjih Turaka imaju Romejeske (Grčke) geni...
Mi današnji Grci smo oni koji nismo sklonili glavu okupatori a ostali Pravoslavci, a izdržali do 1821 godine kad smo se oslobodili opet od njih..

ikac klisa

pre 3 godine

Poturica je izmisljen izraz u 19 vjeku u doba nacional romantizma. Potur je oznaka u Osmanskim cenzusima za kriscanskog slavena seljaka nazvanog po grubim lanenim pantalonama koje su nosili, a koje su se nazivale potur.
(Denis, 21. jun 2020 21:18)

Samo se ti tesi Denise da ti askurdjel nije bilo hriscanin. Sta god te vozi.

ban Kulin

pre 3 godine

Poturice su bili kvislinzi, prodavci vere za večeru, saradnici okupatora!

Samo bih da podsetim na jednu stvar, to je bio srednji vek, vreme kada sekularne države nisu postojale, crkva to jest religija i država su bile jedno te isto, zbog toga je promena vere bila ne samo stvar ličnog izbora, već i veleizdaja, crkva odnosno džamija je u to vreme predstavljala i školu i bolnicu i univerzitet i skupštinu i parlament i ideologiju i sve, prelaskom na religiju okupatora vi ste ustvari automatski prelazili u tabor svojih dojučerašnjih protivnika, kao neprijateljska strana svojim sunarodnicima.

Poturice su vam ko ljotićevci i nedićevci, dno dna.

ooo

pre 3 godine

@артиљерац
Sokolovic je postao Veliki Vezir na samom kraju vladavine Sulejmana Velicanstvenog.
Osmanska dominacija u Evropi bila je ogromna i u drugoj polovini 15 veka, kao i u 17 veku.
U 14 veku, Turci su ocigledno bili superiorni u odnosu na ove koji nisu bili plemena, posto su bili vojno, ekonomski i organizaciono superiorni.
Njima se drzava nije raspala, niko ih nije pokorio niti su bili neciji robovi.

ooo

pre 3 godine

@Pijani zlotvor
Osmansko carstvo nije bilo ni nalik nacistickoj imperiji, a poturice su bili saradnici okupatora taman toliko koliko su Hrvati katolici bili saradnici madjarskih i austrijskih okupatora.

Denis

pre 3 godine

Poturica je izmisljen izraz u 19 vjeku u doba nacional romantizma. Potur je oznaka u Osmanskim cenzusima za kriscanskog slavena seljaka nazvanog po grubim lanenim pantalonama koje su nosili, a koje su se nazivale potur.

leb I sol!

pre 3 godine

Kako je to divno znati ko je bio prvi poturica pa jos u tamo nekom 15 veku a ne znamo jos ni sta nam se u Beogradu desavalo 1942 godine. A znamo inace sve ono ispred toga. Narocito nas zuljaju poturice!

ooo

pre 3 godine

@Pijani zlotvor
Ma da, dok su Da Vinci i ekipa slikali, pevali i svirali, Evropljani su spaljivali ljude na lomacama, robove prodavali na sve strane, proterivali sve koji su bili druge vere, feudalci se izivljavali nad narodom, higijena bila nepoznat pojam, tako da su kuga, kolera itd ubijale milione.
Otkrili su Ameriku da bi istrebili Amerikance, crnce masovno porobljavali, silovanje se smatralo prihvatljivim ponasanjem, a o spaljivanju vestica da ne pricam.
To je ta kriticka svest, u kojoj spalis coveka samo zato sto ne smatra da je Zemlja centar svemira...
Ljude su "lecili" iskljucivo, izgladnjivanjem,batinama i pijavicama do pre 150 godina.
Jevreje masakrirali nebrojeno puta.
I to je ta prosvecena Evropa.
Nije na Balkanu sirotinja tamo gde su bili Turci.
Grci su za ceo Balkan bogatasi, a Turci vladali.
To sto Dubrovnik ili Kotor imaju arhitekturu kao niko drugi i sto su uvek bili bogati, nije do Turaka ni do bilo koga drugog, nego do mora i trgovine.

ikac klisa

pre 3 godine

Ima ih i danas zovu se Evrofanatici, Drugosrbijanci, Anglofili/Natofili kako god hocete.
Za vreme Turaka bili bi poturice, Za vreme Obrenovica Austrofili, Drugi svetski kvislinzi, danas Anglofili.
Tip coveka bez dostojanstva koji prodaje veru za veceru i povija se kako vetar duva.

Julius

pre 3 godine

Na slici je Allji-pash Tepeljena, Albanac, vladar Epira, jedan od najistanutih pasha, koji se toliko osilio, da se suprostavio Osmanskom carstvu, te se za njega govorilo kao o drugom Caru Otomanske imperije. Ali je na koncu, platio svojom glavom, tako da mu je glava sahranjena u Istambulu, a telo u Janini.

ooo

pre 3 godine

@Hammer
Naravno, to nije istina.
Srbi su od Turaka dozivljavali teske poraze cak i kada su Srbi bili na vrhuncu svoje moci, u doba cara Dusana, a Osmanlije bili tek mala drzava u Maloj Aziji.
Dusanova vojska dozivela je dva katastrofalna poraza kod Stefanije i Dimotike.
Posle tih poraza, sam Dusan je uvideo da je turska vojska superiorna cak i u odnosu na njegovu, pa je sve pokusao da bi se sprijateljio s Orhanom.
Po pouzdanim turskim i grckim hronicarima, Dusan je cak ponudio Orhanu svoju cerku za harem nekog od osmanskih princeva, na sta je Orhan odusevljeno pristao. Ta Dusanova cerka bila je izbrisana iz nase istorije, dok se nije otkrila freska u manastiru Decani, gde je prikazano dvoje dece cara Dusana.
Kasnije su Srbi doziveli jos katastofalnih poraza, od kojih je svakako najsramniji onaj kod Marice. Tada je ogromna srpska vojska koja je brojala oko 70 000 ljudi masakrirana od strane turske "vojske" koja je brojala ukupno 800 ljudi.
To ostaje jedan od najsramnijih poraza neke vojske u istoriji.
Srbi ostvaruju prvu vecu pobedu na Plocniku, posle cega sledi tezak poraz na Kosovu.
Kosovo nikako nije bilo nikakva neresena bitka, nego poraz.
Turci su ostali na bojnom polju, Srbi nisu.
Turci su se zatim vratili u prestonicu da novi sultan ucvrsti vlast, sto su uvek radili u slucaju smrti sultana. Bajazit, novi sultan, morao je sto pre da dodje do Jedrena (prestonica), pobije preostale muske rodjake i sve koji su bili odani njegovom bratu Jakubu, kojeg je ubio na Kosovu.
Zatim je prihvatio da mu Srbija bude vazal, placa harac i salje vojsku kad zatrazi, a za njenog vladara postavio je Stefana Lazarevica. Uz to, Lazareva cerka Olivera dosla je u Bajazitov harem.
Slicno su Turci postupali s porazenim narodima. Tako su posle bitke na Mohacu, gde su unistili Madjare za svega 20 minuta, osvojili samo deo Madjarske, a ostatak proglasili vazalnom drzavom i postavili kralja kojem je Sulejman stavio krunu na glavu.
Nakon Kosova, Srbi su bili najverniji turski podanici.
U bici kod Nikopolja sukobila se ogromna krstaska vojska, poslata da oslobodi Balkan od Turaka, sa osmanskom vojskom kojoj je pomagala srpska vazalna vojska.
Srbi su tu izdali Hriscane i cak presudni uticali na pobedu Osmanlija, jer su u trenutku dok su krstasi bili nadomak pobede, uleteli medju vodje krstaske vojske i napravili pometnju.
Tada su evropske hriscanske zemlje bile sokirane izdajom Srba.
Kasnije, Djuradj Brankovic je takodje izdao krstase, iako je Papa na njegovu molbu okupio hriscansku vojsku. Djuradj ih je izdao i cak na neko vreme zarobio cuvenog hriscanskog vojskovodju Jana Hunjadija, nakon poraza krstaske vojske od Turaka, kako bi se umilio Turcima.
Kasnije, tokom turske opsade Carigrada, Srbi su Turcima poslali pomoc.
Tako je Srbija postala JEDINA hriscanska drzava koja je Osmanlijama poslala zvanicnu pomoc prilikom osvajanja centra pravoslavlja, Carigrada!
Posle pada citave Srbije pod Turke, Srbi su bili jedini narod koji je masovno primao Islam. Zato danas nemamo nekoliko miliona Grka muslimana, ili Rumuna i Bugara muslimana.
Uz to, Srbi su jedini koji vekovima nisu pruzali nikakav ozbiljan otpor Turcima.

Zoran

pre 3 godine

Istorijske pretpostavke su da je Ali beg Mihajloglu potomak Koze Mihaila prvi guverner Smederevskog Sandzaka. Ali ne treba ignorisati cinjenice da su u ta doba istaknute uloge u Srbskoj despotovini imali vojvoda Mihajlo Andjelovic sa srbske strane, i njegov rodjeni brat Mahmud pasa Andjelovic, veliki vezir sa turske. Jos jedan Mihajlo je zabiljezen u vrjeme Milice Lazareve i njenog sina Stefana Lazarevica, pa ne treba iskljuciti mogucnost da je Ali Beg Mihajloglu, od Andjelovica.

Z.

pre 3 godine

@skocko

Ako nisi ukapirao, ali Turci i islam jesu vladali ovim prostorima i to nekoliko vekova, medjutim ti koji su uzeli veru okupatora i postali njihovi pomocnici nisu ni tada a ni sada smatrani ni za heroje ni za prosvetitelje nego i tada i sama, za izdajice za koje su specijalno smislili uzrecice kao sto su "prodati veru za veceru", "poturica gori od turcina" itd.

Mрки поглед

pre 3 godine

Па и Срби су похришћанизовани некада. Свако је некада нешто био... Па Руси нису примили Ислам само због тога што Ислам забрањује алкохол. Веровали или не...

Зоки

pre 3 godine

Ko je jedina zemlja kojoj su Turci zastavu drzavnu dali? Najbolji Turski vazali na cio balkan su bili
(sremac, 21. jun 2020 17:54) Толико су били добри вазали, да су имали две организоване сеобе. Први балкански народ који је збацио турски јарам, у првој половини 19. века. Још се мастило на турском хатишерифу о аутономији није осушило, а ти балкански сељаци доносе Сретењски устав и гарантује слободу сваком робу који ступи на територију Србије. Нису чекали револуционарну 1848. да у потпуности укину кметство. А што се тиче застава, па у Далмацији су се до 1918. вијориле плаво-жуте заставе Краљевине Далмације, а до 1868. су Славонија и Хрватска имале посебне заставе, црвено-белу и плаво-белу.

Z.

pre 3 godine

@skocko

Ako nisi ukapirao, ali Turci i islam jesu vladali ovim prostorima i to nekoliko vekova, medjutim ti koji su uzeli veru okupatora i postali njihovi pomocnici nisu ni tada a ni sada smatrani ni za heroje ni za prosvetitelje nego i tada i sama, za izdajice za koje su specijalno smislili uzrecice kao sto su "prodati veru za veceru", "poturica gori od turcina" itd.

Osman

pre 3 godine

Ja stvarno razumem nekog cobanina u 17. veku, u nekoj zabiti da prica o poturicama i zlom okupatoru. Ali na danasnje vreme, kada se sve zna i sve dostupno...za nepoverovat..

skocko

pre 3 godine

Da je islam zavladao na ovim podrucijima verovatno bi bio smatran herojem i prosvetiteljem, ovako je poturica i izdajnik. Isto tako da se hriscanstvo nije primilo ljudi koji su ga prvi primili bi sad bili smatrani izdajnicima koji su prodali veru predaka zarad novca i naklonosti vizantije.

Mрки поглед

pre 3 godine

@ban kulin Нико није на силу прешао у Ислам јер је то "харам" Твој коментар нема везе са истином 1 к'о кућа за незнање. Прелазило се из користи или убеђења, није било на силу.

Daleka im kuca bila za navjeka

pre 3 godine

ove i slicne pripovjedi sadrzaja prodao vjeru za veceru ostavljaju u covjeku spoznaju koliko su Turci donijeli sa sobom i ostavili iza sebe grozna vremena nasim narodima

Janicarstvo i interesno poturivanje je za tebe napredak

pre 3 godine

@bokelj, jeste turci su bili toliko napredni da sve zemlje koje su bili okupirali kazu da su ih unazadili pa takoi isto i nase prostore za oko 300 do 400 godina

Макарије

pre 3 godine

@ Pijani zlotvor, 21. jun 2020 17:12

Кад Хрвати причају о отимању идентитета...
Јел, рођо, гдје је Твртко крунисан?

Bosanac

pre 3 godine

Kao što su drugi narodi u istoriji čovječanstva prelazili s jednog vjerovanja na drugo, neko iz koristi, neko iz straha a neko iz ubjeđenja tako su pojedini narodi na Balkanu prešli na Islam. Koja je razlika između Slavena koju su prihvatili Katoličanstvo npr. i onih koji su prihvatili Islam stotinama godina kasnije ?

Pijani zlotvor

pre 3 godine

Bokelj
Obozavam ovakve komentare. :D
Turska je bila 'napredna' do te mjere da je vodila rat s krscanima, vjerski rat, imali su ropstvo, otimali su djecu.
Europa u to doba covjecanstvu je dala talijanske renesansne genije, da vincia i michelangela, stvorila protestantizam, dakle kriticko misljenje sto u islamu nije moguce ni 500 god kasnije, otkrila je ameriku, stvoren je kapitalizam, westfalskim mirom formirane su nacionalne drzave i to je pocetak tolerancije i suzivota izmedju religija u europi. Da ne govorim o raznim glazbenim i filozofskim pothvatima koji su bez presedana u povijesti covjecanstva.
Pogledaj balkan... di god je bila turska noga- sirotinja i bijeda, a i drugi mentalni sklop u odnosu na krajeve gdje turaka nikad nije bilo (zagorje, primorje, otoci, istra, slovenija).
Europa je savrseno mjesto, hiperboreja.

артиљерац

pre 3 godine

@ bokelj То што пишеш је тачно само за 16.век.Тад је и дошло до поделе на
протестанте и католике,и тад је турски султан био Сулејман Величанствени,или
на турском Сулејман Кануни(Законодавац)авелики везир био Мехмед Паша Соколовић
за кога француски историчари кажу да је био један од највећих политичара у ИСТОРИЈИ.Пре тога,у 14.веку.Турци су били племе које је долазило с Истока,које
се племенски и понашало.

веверица

pre 3 godine

glupo ti je poredjenje...bilo je kao rimsko carstvo ili danasnja amerika i svi su hteli i zeleli biti deo neceg tada bogatog naprednog civilzacijski tada ispred svoga vremena..pa tako se isto sirilo hriscanstvo osvajanjima privilegijama..ovde su nekada bili svi pagani..srpski kralj je inace krunisan prvo od pape kao katolik i tada je bilo ko da vise para sve moze..onda je vizantija utrcala kesom titulama i tako je ovde nastalo pravoslavlje ali eto za to se pravimo ludi po obicaju
(gradjanin, 21. jun 2020 17:54)

слажем се да има много глупих, острашћених и шовинистичких коментара. али турско царство ни почему није било цивилизацијски напредно па да зато привлачи људе. они не могу да се пореде са римљанима или американцима, који су освајачи, али који дали и толико тога науци, архитектури и осталим уметностима. турци могу да се пореде са монголима или хунима. они су само освајали, клали и асимиловали. практично никакав оригиналан допринос светској клутурној и научној баштини нису понудили. заболи минарет на византијске цркве и то је то.
њихове војно-аграрне реформе и експоненцијално јачање војне моћи од практично једне мање племенске банде, до једне од највећих светских војних сила; па стварање елитних јањичарских одреда од дечака покупљених као део пореза у освојеним државама - то је оно што је интересатно. али цивилизацијски (културни и научни) престиж, то апсолутно не може да се веже за турску.

Bojan

pre 3 godine

Poslednjih nekoliko vekova vizantijske istorije su toliko ispunjeni izdajom da je prosto mučno čitati. Građanski ratovi, neverstva, izdaje, prodaje, korupcija, neviđeni kukavičluk vojnika... Bruka i sramota.

balkanicus

pre 3 godine

Turska (keltska rec) srednjovekovna imperija je balkanska drzava formirana kao nastavak Istocnog Rima. Osnivac je bili Ataman, kasnije preinacen u Otman odnosno Osman, najverovatnije tartarijanski general. Turska je tek kasnije zauzela Anadoliju i prosirila se na tri kontinenta. Nije jasno da li su prvi vladari bili hriscani ili muslimani, mada kasnije İslam postaje dominantan. Tada nije bilo velike razlike izmedju dve vere a ni mrznje kako se danas propagira. Jednako se govorio slovenski i turski jezik, kasnije arapski i persijski. Celokupna elita je bila sa balkana bez obzira na veru i poreklo, ko je bio sposoban dogurao bi do vrha. Kad je imperija pocela padati pocinje potraga za novim identitetom. Tada su uz pomoc Rusije i Evrope stvoreni Bugari, Srbi, Grci i ostali. Istovremeno pocinje propaganda protiv islama pa u tom periodu na Balkanu pod pritiskom je vise muslimana preslo u hricsanstvo nego ikada obrnuto. Narodu u Anadoliji daje se ime “Turci” i sva nekadasnja slavna istorija iako nemaju mnogo veze sa njom. Zvanicna istorija je samo zbir predaja poslednje vlasti.

Ode zmija u gulaš

pre 3 godine

Veliki problem je u tome,što se o ovome može razgovarati i čuti nešto što ne "prija usima",a Hrvati ne žele da priznaju(veći deo)da su pokatoliceni,"bošnjaci poturceni itd.. to ih boli,a nema razloga...

Marco Polo

pre 3 godine

Golema rabota,iz praznog u suplje!
Tragedija je bila gad je hriscanstvo poput kolere sirila na Balkan, rusili amfiteatre znanja i civilizacije da bi gradili "bozje kuce", ucutali filozofe i naucnika da bi progovorili nepismeni mesecari! !

ban Kulin

pre 3 godine

Postroje bitne razlike kod prelaženja iz paganstva na hrišćanstvo i kod prelaženja iz hrišćanstva na islam.
Pagani su na hrišćanstvo prelazili iz ubeđenja, još u vreme Rimske imperije kada su mnogi hrišćani zbog toga bili kaznjavani proterivanjima ili teškim ropstvom, ubijanjem i slično. Dakle nije postojala represija vlasti na narod niti kakva druga pretnja silom da se prihvati hrišćanstvo, već naprotiv, sve se činilo da se ne dozvoli širenje hrišćanstva.
S druge strane islam se širio na sasvim suprotan način. Dakle, došli su okupatori i doneli su svoju ideologiju, a to je islam. A zatim su pod stalnim pritiscima, pretnjama, ucenama, zločinima, zverstvima i genocidima primoravali lokalne hišćane da promene veru i pređu na njihovu stranu. Oni najslabiji su u tome popustili i postali poturice.
Nije isto kada neko dobrovoljno pređe na drugi veru kao što je to bio slučaj sa hrišćanstvom i kad imaš okupatora koji ti nameće islam, a ti si onda slab, pa se zbog toga što si slab poturčiš i postaneš musliman, jer nemaš drugog izbora.

Kanadjanin

pre 3 godine

I stari Slaveni
promjeniše vjeru.

Sa djedovske,
politeističke,
na hrišćansku,
monoteističku.
(gost, 21. jun 2020 17:45)
Nije tu bilo mnogo mogucnosti izbora, jer se religija sirila macem. Medjutum ipak su na svu srecu sacuvali svoje obicaje u okviru nove religiije, tako da je vecina staroslovenskih ceremonina samo malo promenila formu i dobila nova imena. Slazemo se da je starolsovenska religija bila bolja, dubinsko povezana sa prirodom i univerzumom, i treba joj se vratiti ako je ikako moguce .

ban Kulin

pre 3 godine

(Hammer, 21. jun 2020 17:36)



Samo da te korigujem, nije vojvoda Vlatko Vukotić, nego vojvoda Vlatko Vlković, sa "l" i sa "-vić", a NE sa "u" i sa "-tić" znači Vlković, a NE Vukotić, ostalo ti je tačno!

Hammer

pre 3 godine

1313-e godine Turci i ostale muslimanske horde iz Azije opsedaju Carigrad i Romejsko carstvo, a srpski kralj Milutin Nemanjić šalje svoje jedinice predvođene vojvodom Novakom Grebostrekom kao ispomoć Romejima(Vizantincima).
U nastupajućoj borbi srpski konjanici donose odlučujuću prevagu na stranu evropske hrišćanske koalicije, a Turci i ostali muslimanski nomadski ratnici iz Azije se povlače nazad na neko duže vreme. Srbi i Turci će se u narednih par vekova sve do Kosovskog boja i 1389-e godune sukobljavati još nekoliko puta i svaki put će pobeđivati Azijate, osim u bici na Marici 1371. godine.

Poraz na reci Marici je bio ključan za kasnije potpadanje čitavog Balkanskog poluostrva pod osmanku okupaciju, da nije bilo tog poraza, ne bi bilo ni Kosovske bitke koja je u najmanju ruku završena nerešenim ishodom, ako ne i pobedom Srba i srpske vojske nad nekoliko puta nadmoćnijim protivnikom. U Kosovskom boju se naročito istakao vojvoda Vlatko Vukotić iz Bosne koji je za sobom ostavio na hiljade pobijenih muslimanskih okupatora iz Azije. O veličanstvenoj pobedi srpske vojske na Kosovu polju pisao je i kralj Srba u Bosni, Stefan Tvrtko prvi Kotromanić koji se o tome pohvalio žiteljima Trogira u svom pismu koje je sačuvano do dana današnjeg.

U svim ovim sukobima na muslimanskoj strani učestvovale su i poturice, bilo da su oni po poreklu bili Grci, Jermeni ili Srbi.

bokelj

pre 3 godine

Ondasnja turska nesto je poput nacisticke njemacke, a poturice su suradnici okupatora koji, jbg, nisu dozivjeli svoj bleiburg.
I sad imamo poremecenu situaciju da ekipa koja je za svoj nacionalni grb, na prijedlog hdz-a buduci da sami nemaju nikakvo identitetsko sjecanje, uzela grb hrvatske i katolicke obitelji kotromanic, slavi kraljevinu bosnu i poziva se na njen kontinuitet, ali i okupatore turke.
Postoji ime za to: sizofrenija.
(Pijani zlotvor, 21. jun 2020 17:12) # Link komentara

Ondašnja Turska je bila modernija od cijele Evrope. U ondašnjoj Turskoj su živjele sve vjere naravno dominacija je bila na Islamu a u Evropi su se satirali između sebe jesu li protestanti ili katolici. Iz ondašnje Evrope jevreji su bježali u turske krajeve. Toliko o tome koliko poznajete i ondašnju Tursku i ondašnju Evropu. Naravno kad se istorija uči iz epskih pjesama onda nije ni čudo što se tako i formirate. Ajmo sad ono uzimali su djecu iz kolijevki jes kako ne i onda im mijenjali pelene. Uzimali su po jednog iz familije za vojsku a ad se ratovalo od 12g pa na dalje, Nije bilo punoljetstvo od 18. Tako su Srbi a i Crnogorci prije svega Grbljani i Bokelji ratovali i za Austrougarsku a protiv Srba

Neko ko zna

pre 3 godine

"On je tako postao prvi važniji hrišćanin iz Male Azije koji se odmetnuo od hrišćanstva, prihvatio islam i postao "prebeg" ili "poturica"."

Za razliku od njihovih predaka koji su svega 500 godina pre ovih događaja ostavili veru svojih dedova i svim srcem primili Hrišćanstvo od najpouzdanijih učitelja, slušajući priče iz Svetog Pisma razrogačenih očiju.

Najveća ispala je to što nisu dobili nikakva bogatstva - već su ih ova čekala nakon smrti. Još su odjednom morali da daju i Crkvi osim vladarima. Koja ispala. Hahahaha.

gradjanin

pre 3 godine

glupo ti je poredjenje...bilo je kao rimsko carstvo ili danasnja amerika i svi su hteli i zeleli biti deo neceg tada bogatog naprednog civilzacijski tada ispred svoga vremena..pa tako se isto sirilo hriscanstvo osvajanjima privilegijama..ovde su nekada bili svi pagani..srpski kralj je inace krunisan prvo od pape kao katolik i tada je bilo ko da vise para sve moze..onda je vizantija utrcala kesom titulama i tako je ovde nastalo pravoslavlje ali eto za to se pravimo ludi po obicaju

Pijani zlotvor

pre 3 godine

Ondasnja turska nesto je poput nacisticke njemacke, a poturice su suradnici okupatora koji, jbg, nisu dozivjeli svoj bleiburg.
I sad imamo poremecenu situaciju da ekipa koja je za svoj nacionalni grb, na prijedlog hdz-a buduci da sami nemaju nikakvo identitetsko sjecanje, uzela grb hrvatske i katolicke obitelji kotromanic, slavi kraljevinu bosnu i poziva se na njen kontinuitet, ali i okupatore turke.
Postoji ime za to: sizofrenija.

Fakti

pre 3 godine

Svi narodi na osvojenim teritorijama od Osmanlija imali su poturice. To je bila (efektna) turska politika sve do samog raspada velikog carstva koga su i dugo pre toga zvali "bolesnik na Bosforu."

xy

pre 3 godine

Kako pojedinci ne shvataju da postoji i nešto što se zove ubeđenje, već sve tumače onako kako oni svet doživljavaju samo kroz interes? Zašto onda danas kada je prestalo da postoji to koristoljublje zbog kojeg su oni postali mislimani (po vama), ti isti se ne vrate u hrišćanstvo jer bi sada sigurno imali puno bolji status kao hrišćani. Pitajte ih za koje bogatstvo bi se vratili?

mikac678

pre 3 godine

To je nešto slično kao danas kad se učlanjuju u partije iz interesa. Domaće stanovništvo je masovno prolazilo na Islam kad je shvatilo da može da duvani i ispija kafe a da ništa ne radi, uz to da ima finansijsku dobit od onih koji koji ne pređoše

Hammer

pre 3 godine

1313-e godine Turci i ostale muslimanske horde iz Azije opsedaju Carigrad i Romejsko carstvo, a srpski kralj Milutin Nemanjić šalje svoje jedinice predvođene vojvodom Novakom Grebostrekom kao ispomoć Romejima(Vizantincima).
U nastupajućoj borbi srpski konjanici donose odlučujuću prevagu na stranu evropske hrišćanske koalicije, a Turci i ostali muslimanski nomadski ratnici iz Azije se povlače nazad na neko duže vreme. Srbi i Turci će se u narednih par vekova sve do Kosovskog boja i 1389-e godune sukobljavati još nekoliko puta i svaki put će pobeđivati Azijate, osim u bici na Marici 1371. godine.

Poraz na reci Marici je bio ključan za kasnije potpadanje čitavog Balkanskog poluostrva pod osmanku okupaciju, da nije bilo tog poraza, ne bi bilo ni Kosovske bitke koja je u najmanju ruku završena nerešenim ishodom, ako ne i pobedom Srba i srpske vojske nad nekoliko puta nadmoćnijim protivnikom. U Kosovskom boju se naročito istakao vojvoda Vlatko Vukotić iz Bosne koji je za sobom ostavio na hiljade pobijenih muslimanskih okupatora iz Azije. O veličanstvenoj pobedi srpske vojske na Kosovu polju pisao je i kralj Srba u Bosni, Stefan Tvrtko prvi Kotromanić koji se o tome pohvalio žiteljima Trogira u svom pismu koje je sačuvano do dana današnjeg.

U svim ovim sukobima na muslimanskoj strani učestvovale su i poturice, bilo da su oni po poreklu bili Grci, Jermeni ili Srbi.

mikac678

pre 3 godine

To je nešto slično kao danas kad se učlanjuju u partije iz interesa. Domaće stanovništvo je masovno prolazilo na Islam kad je shvatilo da može da duvani i ispija kafe a da ništa ne radi, uz to da ima finansijsku dobit od onih koji koji ne pređoše

Pijani zlotvor

pre 3 godine

Ondasnja turska nesto je poput nacisticke njemacke, a poturice su suradnici okupatora koji, jbg, nisu dozivjeli svoj bleiburg.
I sad imamo poremecenu situaciju da ekipa koja je za svoj nacionalni grb, na prijedlog hdz-a buduci da sami nemaju nikakvo identitetsko sjecanje, uzela grb hrvatske i katolicke obitelji kotromanic, slavi kraljevinu bosnu i poziva se na njen kontinuitet, ali i okupatore turke.
Postoji ime za to: sizofrenija.

gradjanin

pre 3 godine

glupo ti je poredjenje...bilo je kao rimsko carstvo ili danasnja amerika i svi su hteli i zeleli biti deo neceg tada bogatog naprednog civilzacijski tada ispred svoga vremena..pa tako se isto sirilo hriscanstvo osvajanjima privilegijama..ovde su nekada bili svi pagani..srpski kralj je inace krunisan prvo od pape kao katolik i tada je bilo ko da vise para sve moze..onda je vizantija utrcala kesom titulama i tako je ovde nastalo pravoslavlje ali eto za to se pravimo ludi po obicaju

ooo

pre 3 godine

@Hammer
Naravno, to nije istina.
Srbi su od Turaka dozivljavali teske poraze cak i kada su Srbi bili na vrhuncu svoje moci, u doba cara Dusana, a Osmanlije bili tek mala drzava u Maloj Aziji.
Dusanova vojska dozivela je dva katastrofalna poraza kod Stefanije i Dimotike.
Posle tih poraza, sam Dusan je uvideo da je turska vojska superiorna cak i u odnosu na njegovu, pa je sve pokusao da bi se sprijateljio s Orhanom.
Po pouzdanim turskim i grckim hronicarima, Dusan je cak ponudio Orhanu svoju cerku za harem nekog od osmanskih princeva, na sta je Orhan odusevljeno pristao. Ta Dusanova cerka bila je izbrisana iz nase istorije, dok se nije otkrila freska u manastiru Decani, gde je prikazano dvoje dece cara Dusana.
Kasnije su Srbi doziveli jos katastofalnih poraza, od kojih je svakako najsramniji onaj kod Marice. Tada je ogromna srpska vojska koja je brojala oko 70 000 ljudi masakrirana od strane turske "vojske" koja je brojala ukupno 800 ljudi.
To ostaje jedan od najsramnijih poraza neke vojske u istoriji.
Srbi ostvaruju prvu vecu pobedu na Plocniku, posle cega sledi tezak poraz na Kosovu.
Kosovo nikako nije bilo nikakva neresena bitka, nego poraz.
Turci su ostali na bojnom polju, Srbi nisu.
Turci su se zatim vratili u prestonicu da novi sultan ucvrsti vlast, sto su uvek radili u slucaju smrti sultana. Bajazit, novi sultan, morao je sto pre da dodje do Jedrena (prestonica), pobije preostale muske rodjake i sve koji su bili odani njegovom bratu Jakubu, kojeg je ubio na Kosovu.
Zatim je prihvatio da mu Srbija bude vazal, placa harac i salje vojsku kad zatrazi, a za njenog vladara postavio je Stefana Lazarevica. Uz to, Lazareva cerka Olivera dosla je u Bajazitov harem.
Slicno su Turci postupali s porazenim narodima. Tako su posle bitke na Mohacu, gde su unistili Madjare za svega 20 minuta, osvojili samo deo Madjarske, a ostatak proglasili vazalnom drzavom i postavili kralja kojem je Sulejman stavio krunu na glavu.
Nakon Kosova, Srbi su bili najverniji turski podanici.
U bici kod Nikopolja sukobila se ogromna krstaska vojska, poslata da oslobodi Balkan od Turaka, sa osmanskom vojskom kojoj je pomagala srpska vazalna vojska.
Srbi su tu izdali Hriscane i cak presudni uticali na pobedu Osmanlija, jer su u trenutku dok su krstasi bili nadomak pobede, uleteli medju vodje krstaske vojske i napravili pometnju.
Tada su evropske hriscanske zemlje bile sokirane izdajom Srba.
Kasnije, Djuradj Brankovic je takodje izdao krstase, iako je Papa na njegovu molbu okupio hriscansku vojsku. Djuradj ih je izdao i cak na neko vreme zarobio cuvenog hriscanskog vojskovodju Jana Hunjadija, nakon poraza krstaske vojske od Turaka, kako bi se umilio Turcima.
Kasnije, tokom turske opsade Carigrada, Srbi su Turcima poslali pomoc.
Tako je Srbija postala JEDINA hriscanska drzava koja je Osmanlijama poslala zvanicnu pomoc prilikom osvajanja centra pravoslavlja, Carigrada!
Posle pada citave Srbije pod Turke, Srbi su bili jedini narod koji je masovno primao Islam. Zato danas nemamo nekoliko miliona Grka muslimana, ili Rumuna i Bugara muslimana.
Uz to, Srbi su jedini koji vekovima nisu pruzali nikakav ozbiljan otpor Turcima.

веверица

pre 3 godine

glupo ti je poredjenje...bilo je kao rimsko carstvo ili danasnja amerika i svi su hteli i zeleli biti deo neceg tada bogatog naprednog civilzacijski tada ispred svoga vremena..pa tako se isto sirilo hriscanstvo osvajanjima privilegijama..ovde su nekada bili svi pagani..srpski kralj je inace krunisan prvo od pape kao katolik i tada je bilo ko da vise para sve moze..onda je vizantija utrcala kesom titulama i tako je ovde nastalo pravoslavlje ali eto za to se pravimo ludi po obicaju
(gradjanin, 21. jun 2020 17:54)

слажем се да има много глупих, острашћених и шовинистичких коментара. али турско царство ни почему није било цивилизацијски напредно па да зато привлачи људе. они не могу да се пореде са римљанима или американцима, који су освајачи, али који дали и толико тога науци, архитектури и осталим уметностима. турци могу да се пореде са монголима или хунима. они су само освајали, клали и асимиловали. практично никакав оригиналан допринос светској клутурној и научној баштини нису понудили. заболи минарет на византијске цркве и то је то.
њихове војно-аграрне реформе и експоненцијално јачање војне моћи од практично једне мање племенске банде, до једне од највећих светских војних сила; па стварање елитних јањичарских одреда од дечака покупљених као део пореза у освојеним државама - то је оно што је интересатно. али цивилизацијски (културни и научни) престиж, то апсолутно не може да се веже за турску.

Pijani zlotvor

pre 3 godine

Bokelj
Obozavam ovakve komentare. :D
Turska je bila 'napredna' do te mjere da je vodila rat s krscanima, vjerski rat, imali su ropstvo, otimali su djecu.
Europa u to doba covjecanstvu je dala talijanske renesansne genije, da vincia i michelangela, stvorila protestantizam, dakle kriticko misljenje sto u islamu nije moguce ni 500 god kasnije, otkrila je ameriku, stvoren je kapitalizam, westfalskim mirom formirane su nacionalne drzave i to je pocetak tolerancije i suzivota izmedju religija u europi. Da ne govorim o raznim glazbenim i filozofskim pothvatima koji su bez presedana u povijesti covjecanstva.
Pogledaj balkan... di god je bila turska noga- sirotinja i bijeda, a i drugi mentalni sklop u odnosu na krajeve gdje turaka nikad nije bilo (zagorje, primorje, otoci, istra, slovenija).
Europa je savrseno mjesto, hiperboreja.

Зоки

pre 3 godine

Ko je jedina zemlja kojoj su Turci zastavu drzavnu dali? Najbolji Turski vazali na cio balkan su bili
(sremac, 21. jun 2020 17:54) Толико су били добри вазали, да су имали две организоване сеобе. Први балкански народ који је збацио турски јарам, у првој половини 19. века. Још се мастило на турском хатишерифу о аутономији није осушило, а ти балкански сељаци доносе Сретењски устав и гарантује слободу сваком робу који ступи на територију Србије. Нису чекали револуционарну 1848. да у потпуности укину кметство. А што се тиче застава, па у Далмацији су се до 1918. вијориле плаво-жуте заставе Краљевине Далмације, а до 1868. су Славонија и Хрватска имале посебне заставе, црвено-белу и плаво-белу.

bokelj

pre 3 godine

Ondasnja turska nesto je poput nacisticke njemacke, a poturice su suradnici okupatora koji, jbg, nisu dozivjeli svoj bleiburg.
I sad imamo poremecenu situaciju da ekipa koja je za svoj nacionalni grb, na prijedlog hdz-a buduci da sami nemaju nikakvo identitetsko sjecanje, uzela grb hrvatske i katolicke obitelji kotromanic, slavi kraljevinu bosnu i poziva se na njen kontinuitet, ali i okupatore turke.
Postoji ime za to: sizofrenija.
(Pijani zlotvor, 21. jun 2020 17:12) # Link komentara

Ondašnja Turska je bila modernija od cijele Evrope. U ondašnjoj Turskoj su živjele sve vjere naravno dominacija je bila na Islamu a u Evropi su se satirali između sebe jesu li protestanti ili katolici. Iz ondašnje Evrope jevreji su bježali u turske krajeve. Toliko o tome koliko poznajete i ondašnju Tursku i ondašnju Evropu. Naravno kad se istorija uči iz epskih pjesama onda nije ni čudo što se tako i formirate. Ajmo sad ono uzimali su djecu iz kolijevki jes kako ne i onda im mijenjali pelene. Uzimali su po jednog iz familije za vojsku a ad se ratovalo od 12g pa na dalje, Nije bilo punoljetstvo od 18. Tako su Srbi a i Crnogorci prije svega Grbljani i Bokelji ratovali i za Austrougarsku a protiv Srba

adriano_galliani

pre 3 godine

Нико није на силу прешао у Ислам јер је то "харам" Твој коментар нема везе са истином 1 к'о кућа за незнање. Прелазило се из користи или убеђења, није било на силу.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mрки поглед, 21. jun 2020 19:48)

Prelazilo se da bi se izbegao zulum. Tu ne znam odakle da počnem, od "prvenstva bračne noći" do "danka u krvi". A ima i malo seljačke pokvarenosti, što možemo videti i dan danas.

toba

pre 3 godine

Europa u to doba covjecanstvu je dala talijanske renesansne genije, da vincia i michelangela, stvorila protestantizam, dakle kriticko misljenje sto u islamu nije moguce ni 500 god kasnije, otkrila je ameriku, stvoren je kapitalizam, westfalskim mirom formirane su nacionalne drzave i to je pocetak tolerancije i suzivota izmedju religija u europi. Da ne govorim o raznim glazbenim i filozofskim pothvatima koji su bez presedana u povijesti covjecanstva.
Pogledaj balkan... di god je bila turska noga- sirotinja i bijeda, a i drugi mentalni sklop u odnosu na krajeve gdje turaka nikad nije bilo...
Europa je savrseno mjesto, hiperboreja.
(Pijani zlotvor, 21. jun 2020 18:38)


Decko ti si opisao proces od 800 godina u jednoj recenici. Tako deluje zaista prelepo ta Evropa. Zaboravio si da je u vreme kada su turci stvorili imeriju, ta ista evropa bila totalno nepismena, bolesti su bile iza svakog koraka, medicina je bila misaona imenica. Da ne pricam sta je sve inkvizicija postigla. Svako sa vise od tri zuba je bio mudrac.
Koje su to druge religije u evropi u srednjem veku i o kom tacno suzivotu govoris? U svakom krstaskom ratu katolici bi udarili i na pravoslavne, da ne govorim o jevrejima. Tako da druge religije u evropi zaista ne vidim.
Govoris o tome da je turska iza sebe ostavila bedu?! Ajde pogledaj sta su ostavili britanci i spanci iza sebe. Sve redom zemlje treceg sveta gde je najveca stopa smrtnosti od gladi. Tako da koristi cinjenice a ne strast i emociju.

skocko

pre 3 godine

Da je islam zavladao na ovim podrucijima verovatno bi bio smatran herojem i prosvetiteljem, ovako je poturica i izdajnik. Isto tako da se hriscanstvo nije primilo ljudi koji su ga prvi primili bi sad bili smatrani izdajnicima koji su prodali veru predaka zarad novca i naklonosti vizantije.

Janicarstvo i interesno poturivanje je za tebe napredak

pre 3 godine

@bokelj, jeste turci su bili toliko napredni da sve zemlje koje su bili okupirali kazu da su ih unazadili pa takoi isto i nase prostore za oko 300 do 400 godina

Bojan

pre 3 godine

Poslednjih nekoliko vekova vizantijske istorije su toliko ispunjeni izdajom da je prosto mučno čitati. Građanski ratovi, neverstva, izdaje, prodaje, korupcija, neviđeni kukavičluk vojnika... Bruka i sramota.

Neko ko zna

pre 3 godine

"On je tako postao prvi važniji hrišćanin iz Male Azije koji se odmetnuo od hrišćanstva, prihvatio islam i postao "prebeg" ili "poturica"."

Za razliku od njihovih predaka koji su svega 500 godina pre ovih događaja ostavili veru svojih dedova i svim srcem primili Hrišćanstvo od najpouzdanijih učitelja, slušajući priče iz Svetog Pisma razrogačenih očiju.

Najveća ispala je to što nisu dobili nikakva bogatstva - već su ih ova čekala nakon smrti. Još su odjednom morali da daju i Crkvi osim vladarima. Koja ispala. Hahahaha.

ban Kulin

pre 3 godine

Postroje bitne razlike kod prelaženja iz paganstva na hrišćanstvo i kod prelaženja iz hrišćanstva na islam.
Pagani su na hrišćanstvo prelazili iz ubeđenja, još u vreme Rimske imperije kada su mnogi hrišćani zbog toga bili kaznjavani proterivanjima ili teškim ropstvom, ubijanjem i slično. Dakle nije postojala represija vlasti na narod niti kakva druga pretnja silom da se prihvati hrišćanstvo, već naprotiv, sve se činilo da se ne dozvoli širenje hrišćanstva.
S druge strane islam se širio na sasvim suprotan način. Dakle, došli su okupatori i doneli su svoju ideologiju, a to je islam. A zatim su pod stalnim pritiscima, pretnjama, ucenama, zločinima, zverstvima i genocidima primoravali lokalne hišćane da promene veru i pređu na njihovu stranu. Oni najslabiji su u tome popustili i postali poturice.
Nije isto kada neko dobrovoljno pređe na drugi veru kao što je to bio slučaj sa hrišćanstvom i kad imaš okupatora koji ti nameće islam, a ti si onda slab, pa se zbog toga što si slab poturčiš i postaneš musliman, jer nemaš drugog izbora.

Макарије

pre 3 godine

@ Pijani zlotvor, 21. jun 2020 17:12

Кад Хрвати причају о отимању идентитета...
Јел, рођо, гдје је Твртко крунисан?

xy

pre 3 godine

Kako pojedinci ne shvataju da postoji i nešto što se zove ubeđenje, već sve tumače onako kako oni svet doživljavaju samo kroz interes? Zašto onda danas kada je prestalo da postoji to koristoljublje zbog kojeg su oni postali mislimani (po vama), ti isti se ne vrate u hrišćanstvo jer bi sada sigurno imali puno bolji status kao hrišćani. Pitajte ih za koje bogatstvo bi se vratili?

Fakti

pre 3 godine

Svi narodi na osvojenim teritorijama od Osmanlija imali su poturice. To je bila (efektna) turska politika sve do samog raspada velikog carstva koga su i dugo pre toga zvali "bolesnik na Bosforu."

ooo

pre 3 godine

@Pijani zlotvor
Ma da, dok su Da Vinci i ekipa slikali, pevali i svirali, Evropljani su spaljivali ljude na lomacama, robove prodavali na sve strane, proterivali sve koji su bili druge vere, feudalci se izivljavali nad narodom, higijena bila nepoznat pojam, tako da su kuga, kolera itd ubijale milione.
Otkrili su Ameriku da bi istrebili Amerikance, crnce masovno porobljavali, silovanje se smatralo prihvatljivim ponasanjem, a o spaljivanju vestica da ne pricam.
To je ta kriticka svest, u kojoj spalis coveka samo zato sto ne smatra da je Zemlja centar svemira...
Ljude su "lecili" iskljucivo, izgladnjivanjem,batinama i pijavicama do pre 150 godina.
Jevreje masakrirali nebrojeno puta.
I to je ta prosvecena Evropa.
Nije na Balkanu sirotinja tamo gde su bili Turci.
Grci su za ceo Balkan bogatasi, a Turci vladali.
To sto Dubrovnik ili Kotor imaju arhitekturu kao niko drugi i sto su uvek bili bogati, nije do Turaka ni do bilo koga drugog, nego do mora i trgovine.

ikac klisa

pre 3 godine

Ima ih i danas zovu se Evrofanatici, Drugosrbijanci, Anglofili/Natofili kako god hocete.
Za vreme Turaka bili bi poturice, Za vreme Obrenovica Austrofili, Drugi svetski kvislinzi, danas Anglofili.
Tip coveka bez dostojanstva koji prodaje veru za veceru i povija se kako vetar duva.

leb I sol!

pre 3 godine

Kako je to divno znati ko je bio prvi poturica pa jos u tamo nekom 15 veku a ne znamo jos ni sta nam se u Beogradu desavalo 1942 godine. A znamo inace sve ono ispred toga. Narocito nas zuljaju poturice!

Z.

pre 3 godine

@skocko

Ako nisi ukapirao, ali Turci i islam jesu vladali ovim prostorima i to nekoliko vekova, medjutim ti koji su uzeli veru okupatora i postali njihovi pomocnici nisu ni tada a ni sada smatrani ni za heroje ni za prosvetitelje nego i tada i sama, za izdajice za koje su specijalno smislili uzrecice kao sto su "prodati veru za veceru", "poturica gori od turcina" itd.

Amerikanac

pre 3 godine

Sokolovic je postao Veliki Vezir na samom kraju vladavine Sulejmana Velicanstvenog.
Osmanska dominacija u Evropi bila je ogromna i u drugoj polovini 15 veka, kao i u 17 veku.
U 14 veku, Turci su ocigledno bili superiorni u odnosu na ove koji nisu bili plemena, posto su bili vojno, ekonomski i organizaciono superiorni.
Njima se drzava nije raspala, niko ih nije pokorio niti su bili neciji robovi.
(ooo, 21. jun 2020 21:33)

Care, oni su jedino bili superiorni zahvaljujući brojčanoj snazi. Balkanske nacije su ih gazile više puta, u više bitaka. Skenderbeg ih je uništavao, Vlad Cepeš isto, mi u par bitaka, Moldavci su ih odvalili u jednoj bitci gde su Turci imali fazon 8 puta više vojnika. Jedino što su zahvaljući regrutovanju janičara mogli lako da popune gubitke. O tome kakva su ekonomska sila bili ne vredi se raspravljati. Uporedi njih sa Francuskim, Britanskim, Ruskim, Nemačkim carstvom i sve će ti biti jasno. Pogledaj šta su njihova dostignuća a šta su turska.

Saputnick

pre 3 godine

@ooo
Da je Otomanska imperija toliko valjala ne bi Grci, Srbi, Rumuni, Bugari, Mameluci u Egiptu i mnogi drugi želeli samostalnist/nezavisnost i dizali ustanke vekovima.

ikac klisa

pre 3 godine

Poturica je izmisljen izraz u 19 vjeku u doba nacional romantizma. Potur je oznaka u Osmanskim cenzusima za kriscanskog slavena seljaka nazvanog po grubim lanenim pantalonama koje su nosili, a koje su se nazivale potur.
(Denis, 21. jun 2020 21:18)

Samo se ti tesi Denise da ti askurdjel nije bilo hriscanin. Sta god te vozi.

svarog

pre 3 godine

Super bi bilo kada bi se otkrilo koji je prvi Srbin presao u islam!
(Palman Braht87, 21. jun 2020 17:26)

Jos bolje bi bilo kada bi saznali ko je prvi Srbin koji je presao u hriscanstvo!

артиљерац

pre 3 godine

@ bokelj То што пишеш је тачно само за 16.век.Тад је и дошло до поделе на
протестанте и католике,и тад је турски султан био Сулејман Величанствени,или
на турском Сулејман Кануни(Законодавац)авелики везир био Мехмед Паша Соколовић
за кога француски историчари кажу да је био један од највећих политичара у ИСТОРИЈИ.Пре тога,у 14.веку.Турци су били племе које је долазило с Истока,које
се племенски и понашало.

Kanadjanin

pre 3 godine

I stari Slaveni
promjeniše vjeru.

Sa djedovske,
politeističke,
na hrišćansku,
monoteističku.
(gost, 21. jun 2020 17:45)
Nije tu bilo mnogo mogucnosti izbora, jer se religija sirila macem. Medjutum ipak su na svu srecu sacuvali svoje obicaje u okviru nove religiije, tako da je vecina staroslovenskih ceremonina samo malo promenila formu i dobila nova imena. Slazemo se da je starolsovenska religija bila bolja, dubinsko povezana sa prirodom i univerzumom, i treba joj se vratiti ako je ikako moguce .

Z.

pre 3 godine

@skocko

Ako nisi ukapirao, ali Turci i islam jesu vladali ovim prostorima i to nekoliko vekova, medjutim ti koji su uzeli veru okupatora i postali njihovi pomocnici nisu ni tada a ni sada smatrani ni za heroje ni za prosvetitelje nego i tada i sama, za izdajice za koje su specijalno smislili uzrecice kao sto su "prodati veru za veceru", "poturica gori od turcina" itd.

Osman

pre 3 godine

Ja stvarno razumem nekog cobanina u 17. veku, u nekoj zabiti da prica o poturicama i zlom okupatoru. Ali na danasnje vreme, kada se sve zna i sve dostupno...za nepoverovat..

Daleka im kuca bila za navjeka

pre 3 godine

ove i slicne pripovjedi sadrzaja prodao vjeru za veceru ostavljaju u covjeku spoznaju koliko su Turci donijeli sa sobom i ostavili iza sebe grozna vremena nasim narodima

Mрки поглед

pre 3 godine

Па и Срби су похришћанизовани некада. Свако је некада нешто био... Па Руси нису примили Ислам само због тога што Ислам забрањује алкохол. Веровали или не...

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 3 godine

60% posto današnjih Turaka imaju Romejeske (Grčke) geni...
Mi današnji Grci smo oni koji nismo sklonili glavu okupatori a ostali Pravoslavci, a izdržali do 1821 godine kad smo se oslobodili opet od njih..

adriano_galliani

pre 3 godine

Uz to, Srbi su jedini koji vekovima nisu pruzali nikakav ozbiljan otpor Turcima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ooo, 21. jun 2020 20:27)

Sve tačno osim bitke na Marici. Nije baš Turaka bilo 800 već oko 20.000 i upali su noću među Srbe, koji su većinom bili mrtvi pijani.

Bosanac

pre 3 godine

Kao što su drugi narodi u istoriji čovječanstva prelazili s jednog vjerovanja na drugo, neko iz koristi, neko iz straha a neko iz ubjeđenja tako su pojedini narodi na Balkanu prešli na Islam. Koja je razlika između Slavena koju su prihvatili Katoličanstvo npr. i onih koji su prihvatili Islam stotinama godina kasnije ?

ban Kulin

pre 3 godine

Poturice su bili kvislinzi, prodavci vere za večeru, saradnici okupatora!

Samo bih da podsetim na jednu stvar, to je bio srednji vek, vreme kada sekularne države nisu postojale, crkva to jest religija i država su bile jedno te isto, zbog toga je promena vere bila ne samo stvar ličnog izbora, već i veleizdaja, crkva odnosno džamija je u to vreme predstavljala i školu i bolnicu i univerzitet i skupštinu i parlament i ideologiju i sve, prelaskom na religiju okupatora vi ste ustvari automatski prelazili u tabor svojih dojučerašnjih protivnika, kao neprijateljska strana svojim sunarodnicima.

Poturice su vam ko ljotićevci i nedićevci, dno dna.

Marco Polo

pre 3 godine

Golema rabota,iz praznog u suplje!
Tragedija je bila gad je hriscanstvo poput kolere sirila na Balkan, rusili amfiteatre znanja i civilizacije da bi gradili "bozje kuce", ucutali filozofe i naucnika da bi progovorili nepismeni mesecari! !

Julius

pre 3 godine

Na slici je Allji-pash Tepeljena, Albanac, vladar Epira, jedan od najistanutih pasha, koji se toliko osilio, da se suprostavio Osmanskom carstvu, te se za njega govorilo kao o drugom Caru Otomanske imperije. Ali je na koncu, platio svojom glavom, tako da mu je glava sahranjena u Istambulu, a telo u Janini.

Ode zmija u gulaš

pre 3 godine

Veliki problem je u tome,što se o ovome može razgovarati i čuti nešto što ne "prija usima",a Hrvati ne žele da priznaju(veći deo)da su pokatoliceni,"bošnjaci poturceni itd.. to ih boli,a nema razloga...

balkanicus

pre 3 godine

Turska (keltska rec) srednjovekovna imperija je balkanska drzava formirana kao nastavak Istocnog Rima. Osnivac je bili Ataman, kasnije preinacen u Otman odnosno Osman, najverovatnije tartarijanski general. Turska je tek kasnije zauzela Anadoliju i prosirila se na tri kontinenta. Nije jasno da li su prvi vladari bili hriscani ili muslimani, mada kasnije İslam postaje dominantan. Tada nije bilo velike razlike izmedju dve vere a ni mrznje kako se danas propagira. Jednako se govorio slovenski i turski jezik, kasnije arapski i persijski. Celokupna elita je bila sa balkana bez obzira na veru i poreklo, ko je bio sposoban dogurao bi do vrha. Kad je imperija pocela padati pocinje potraga za novim identitetom. Tada su uz pomoc Rusije i Evrope stvoreni Bugari, Srbi, Grci i ostali. Istovremeno pocinje propaganda protiv islama pa u tom periodu na Balkanu pod pritiskom je vise muslimana preslo u hricsanstvo nego ikada obrnuto. Narodu u Anadoliji daje se ime “Turci” i sva nekadasnja slavna istorija iako nemaju mnogo veze sa njom. Zvanicna istorija je samo zbir predaja poslednje vlasti.

Mрки поглед

pre 3 godine

@ban kulin Нико није на силу прешао у Ислам јер је то "харам" Твој коментар нема везе са истином 1 к'о кућа за незнање. Прелазило се из користи или убеђења, није било на силу.

ooo

pre 3 godine

@артиљерац
Sokolovic je postao Veliki Vezir na samom kraju vladavine Sulejmana Velicanstvenog.
Osmanska dominacija u Evropi bila je ogromna i u drugoj polovini 15 veka, kao i u 17 veku.
U 14 veku, Turci su ocigledno bili superiorni u odnosu na ove koji nisu bili plemena, posto su bili vojno, ekonomski i organizaciono superiorni.
Njima se drzava nije raspala, niko ih nije pokorio niti su bili neciji robovi.

Da se ne lažemo

pre 3 godine

"1. У почетку створи Бог небо и земљу.
2. А земља беше без обличја и пуста, и беше тама над безданом; и дух Божји дизаше се над водом."

Otkud voda? Bog "u početku stvori nebo i zemlju" koja "beše bez obličja i pusta", dakle nije bilo vode?

Ovo su prva dva reda. Dajte teologe da nam objasne kako ovo zapravo ima smisla pa da stvarno duboko poverujem i u Boga ( a i u to da Bog čuva Srbe). Idemo dalje.

"6. Потом рече Бог: Нека буде свод посред воде, да раставља воду од воде."

Znači tek sada je Bog stvorio kopno, a ne na početku? Na početku zapravo nije stvorio nebo i zemlju, nego nebo i vodu? I tako jedno do kraja - 1.200 i kusur stranica. Vera ne treba da se menja, ako čovek stvarno veruje, ali koji uzrast treba da budeš da ti ovo ima smisla.

Čitaj ovo detetu od 5 godina i nemoj da se začudiš ako krene da postavlja pitanja u vezi ovih stvari. A ti iskreno veruj u veru svojih predaka i nikako ali nikako nemoj da postavljaš pitanja niti da veru menjaš.

ooo

pre 3 godine

@Pijani zlotvor
Osmansko carstvo nije bilo ni nalik nacistickoj imperiji, a poturice su bili saradnici okupatora taman toliko koliko su Hrvati katolici bili saradnici madjarskih i austrijskih okupatora.

ban Kulin

pre 3 godine

(Hammer, 21. jun 2020 17:36)



Samo da te korigujem, nije vojvoda Vlatko Vukotić, nego vojvoda Vlatko Vlković, sa "l" i sa "-vić", a NE sa "u" i sa "-tić" znači Vlković, a NE Vukotić, ostalo ti je tačno!

Denis

pre 3 godine

Poturica je izmisljen izraz u 19 vjeku u doba nacional romantizma. Potur je oznaka u Osmanskim cenzusima za kriscanskog slavena seljaka nazvanog po grubim lanenim pantalonama koje su nosili, a koje su se nazivale potur.

Zoran

pre 3 godine

Istorijske pretpostavke su da je Ali beg Mihajloglu potomak Koze Mihaila prvi guverner Smederevskog Sandzaka. Ali ne treba ignorisati cinjenice da su u ta doba istaknute uloge u Srbskoj despotovini imali vojvoda Mihajlo Andjelovic sa srbske strane, i njegov rodjeni brat Mahmud pasa Andjelovic, veliki vezir sa turske. Jos jedan Mihajlo je zabiljezen u vrjeme Milice Lazareve i njenog sina Stefana Lazarevica, pa ne treba iskljuciti mogucnost da je Ali Beg Mihajloglu, od Andjelovica.

adriano_galliani

pre 3 godine

Govoris o tome da je turska iza sebe ostavila bedu?! Ajde pogledaj sta su ostavili britanci i spanci iza sebe. Sve redom zemlje treceg sveta gde je najveca stopa smrtnosti od gladi. Tako da koristi cinjenice a ne strast i emociju.
(toba, 21. jun 2020 23:15)


Britanci i Španci su osvajali kolonije, koje su, prema našim standardima, bili bukvalno divljaci.

Sa druge strane, Turci su osvajali kolekvu Evrope, Balkan, koji je od svetionika Evrope postao Bosna.

Rex

pre 3 godine

Kad čitam komentare poturica ispada kao da smo u vreme okupacije živeli u bogatstvu i izobolju, u potpunom miru i toleranciji, bezmalo ko u raju, stvarno sramota šta pričaju, toliko glorifikuju Tursku i islam kao da im od toga životi zavise, pa ni sami Turci i Arapi se ovoliko ne bi hvalili, zaista je jako čudan taj mentalitet izdajnika.

schlyamm

pre 3 godine

Dirljivi su ovi pokusaji poturica da opravdaju svoje postojanje, kukavicno i bedno ponasanje svojih predaka, Turke i njihove zlocine i kako pokusavaju da okupaciju predstave kao neko vreme blagostanja i napredka. Medjutim, dovoljno je proci teritorijama koje su bile najduze pod turskom okupacijom i uporediti ih sa teritorijama gde su Turci bili krace ili nisu ni stigli do tamo, i sve je jasno.

Rex

pre 3 godine

Bogumili su zauvijek zahvalni otomanskom carstvu.
(Don Žujan, 21. jun 2020 21:19

I više nego zahvalni, taj jadni narod je pretrpio svašta, Turci su za Bogumile bili spasitelji, današnji Bosanci su potomci drevnih Bogumila.

)))(Bossanac, 22. jun 2020 09:01)


Ajdee, ma šta nam reče! Inače su bogumili nastali u srednjevekovnoj Bugarskoj i nisu nikakav narod nego verska skupina, tačnije pravoslavna sekta, dakle današnji "bošnjaci" su bivši bugarski pravoslavci koji žive u Bosni ili Bugari koji su okupirali Bosnu. Milion lažnih teorija ćete vi da izmislite samo da "dokažete" da niste Srbi, ali hahahahaha

Gde će

pre 3 godine

I gde sad idu Bošnjaci da žive, u hrišćansku Evropu, Severnu Ameriku i Australiju ili muslimansku Tursku? Nije do vere nego do novca za sve. Unuci će im postati luterani, agnostici, ateisti, budisti itd. A praunuci, zvaće se Metju, Ema i Helmut.

bosnjacke bajke i samozavaravanja

pre 3 godine

@Bossanac

Hahahahahha. Kako su to Turci "spasili" Bogumile i od koga? Bogumili su bili jedna hriscanska sekta koja se mogla naci na citavom Balkanu, sve do Bugarske a ne narod. Sta? "spasili" su ih od asimilacije od strane pravoslavaca i katolika tako sto su im izbrisali identitet i pretvorili u muslimane? Kako su se onda Bogumili sacuvali ako su se odrekli svega sto ih je cinilo Bogumilima? Sta od bogumilstva danas postoji u "bosnjackom identitetu"? Nista. Manite se tih bajki o "bogumilskom poreklu', smesne su.

bo_sana_c

pre 3 godine

Glupost izjava prodao vjeru?! Kakvu vjeru, pravoslavlje koje izvorno potiče od arapa kao i Islam, u oba slučaja tuđa vjera istog porijekla, ne možeš izdati nešto što izvorno nije tvoje..

Al' za malo

pre 3 godine

@O veličanstvenoj pobedi srpske vojske na Kosovu polju pisao je i kralj Srba u Bosni, Stefan Tvrtko prvi Kotromanić koji se o tome pohvalio žiteljima Trogira u svom pismu koje je sačuvano do dana današnjeg. 

I SRJ je pobedila NATO.

Rex

pre 3 godine

Iduci tom logikom, Nemanjici su bili izdajnici, jer su s katolicanstva presli na pravoslavlje.
(ooo, 22. jun 2020 01:32)


Prelazak sa katoličanstva na pravoslavlje ili obrnuto, prelazak sa pravoslavlja na katoličanstvo je promena crkve, a ne promena vere, jer to je ista vere to jest religija, to je hrišćanstvo i jedno i drugo, a prelazak na islam je veleizdaja, ne mešaj babe i žabe. Što se Nemanjića tiče, Nemanjići su bili pravoslavci to naše crkve i manastiri i dokazuju, to je bar jasno.

Miloje

pre 3 godine

(toba, 21. jun 2020 23:15)

Ne kapirash poentu. I jedni i drugi su krenuli sa relativno iste osnove (Islam je chak imao i bolju osnovu jer u prva dva talasa osvajanja Muhamed i njegovi sledbenici su zauzeli bolje razvijene krajeve sveta). Ali razlika u filozofiji religije je ono shto ce Judo-Hrishcanskoj kulturi dati temelj da se razvije i odskoci u odnosu na Islamski svet. Jednostavno u Islamu se ne postavljaju pitanja, npr."Kuran je od Boga i nepogreshiv". Jevreji i Hrishcani znaju da je Biblija skup pricha, urbanih legendi, mitova ispovedanih od "greshnika". Legendi koje su vekovima opstajale kroz vreme i time dokazivale svoj obrazovani znachaj. Ali bili su spremni da uvek postave pitanje za svaku dogmu za svaki autoritet. Tako i kad skrenu sa puta razvoja, pre ili kasnije greshku uvide i vrate se na "bolji put". (nikad savrshen). Ta filozofija je Islamu strana i neprihvativa.

Bossanac

pre 3 godine

Bogumili su zauvijek zahvalni otomanskom carstvu.
(Don Žujan, 21. jun 2020 21:19

I više nego zahvalni, taj jadni narod je pretrpio svašta, Turci su za Bogumile bili spasitelji, današnji Bosanci su potomci drevnih Bogumila.

Из угла

pre 3 godine

@Дон Жуан
Нису ни Турци оставили Богумилима њихову религију него су морали на Ислам. Њих су сви силили на промену.

Hrvat

pre 3 godine

Mislite sto hocete, ali Hrvatska je danas tocno onog oblika koliko su Turci uspjeli uci u Hrvatsku... nikad nas nisu pokorili... a vi ste 400-500 godina zivjeli pod njima...

toba

pre 3 godine

(Miloje, 22. jun 2020 08:32)

Islam je imao bolju osnovu jer je nastao na istim judeo mitovima, mogao je da koriguje sve sto im ne odgovara i sto postoji cak i u hriscanstvu kao religiji koja je takodje proistekla iz istog izvora. Medjutim nisi u pravu za Judeizam. Ono je izvor za hriscanstvo i islam, nikada se nije menjao kao takav. Jevreji do danasnjeg dana nista zapisano nisu doveli u pitanje. I dalje zive po istim normama zapisanim u Tori i starom zavetu. Isus je bio kriticar judeizma, znamo kako je prosao. Tu apsolutno nema price niti menjanja bilo cega. Kriticka misao je jedino postojala u hriscanstvu, ali u Evropi, samo zato sto ta religija istinski ne pripada tom kontinentu i narodima koji na istom zive. Kao sto znamo nastala je na bliskom istoku i nije u duhu evrope. Oduvek su evropski narodi osecali stegu te religije i onog momenta kada su je se oslobodili u nekom smislu, krenuo je napredak. Na bliskom istoku, izvoru sve tri religije, zapravo nema nekog kritickog misljenja, otuda su hriscani na tim prostorima i dalje pravoslavni i praktikuju neke starohriscanske rituale, danas mnogima nepoznate.

bokelj

pre 3 godine

Ondasnja turska nesto je poput nacisticke njemacke, a poturice su suradnici okupatora koji, jbg, nisu dozivjeli svoj bleiburg.
I sad imamo poremecenu situaciju da ekipa koja je za svoj nacionalni grb, na prijedlog hdz-a buduci da sami nemaju nikakvo identitetsko sjecanje, uzela grb hrvatske i katolicke obitelji kotromanic, slavi kraljevinu bosnu i poziva se na njen kontinuitet, ali i okupatore turke.
Postoji ime za to: sizofrenija.
(Pijani zlotvor, 21. jun 2020 17:12) # Link komentara

Ondašnja Turska je bila modernija od cijele Evrope. U ondašnjoj Turskoj su živjele sve vjere naravno dominacija je bila na Islamu a u Evropi su se satirali između sebe jesu li protestanti ili katolici. Iz ondašnje Evrope jevreji su bježali u turske krajeve. Toliko o tome koliko poznajete i ondašnju Tursku i ondašnju Evropu. Naravno kad se istorija uči iz epskih pjesama onda nije ni čudo što se tako i formirate. Ajmo sad ono uzimali su djecu iz kolijevki jes kako ne i onda im mijenjali pelene. Uzimali su po jednog iz familije za vojsku a ad se ratovalo od 12g pa na dalje, Nije bilo punoljetstvo od 18. Tako su Srbi a i Crnogorci prije svega Grbljani i Bokelji ratovali i za Austrougarsku a protiv Srba

ooo

pre 3 godine

@Hammer
Naravno, to nije istina.
Srbi su od Turaka dozivljavali teske poraze cak i kada su Srbi bili na vrhuncu svoje moci, u doba cara Dusana, a Osmanlije bili tek mala drzava u Maloj Aziji.
Dusanova vojska dozivela je dva katastrofalna poraza kod Stefanije i Dimotike.
Posle tih poraza, sam Dusan je uvideo da je turska vojska superiorna cak i u odnosu na njegovu, pa je sve pokusao da bi se sprijateljio s Orhanom.
Po pouzdanim turskim i grckim hronicarima, Dusan je cak ponudio Orhanu svoju cerku za harem nekog od osmanskih princeva, na sta je Orhan odusevljeno pristao. Ta Dusanova cerka bila je izbrisana iz nase istorije, dok se nije otkrila freska u manastiru Decani, gde je prikazano dvoje dece cara Dusana.
Kasnije su Srbi doziveli jos katastofalnih poraza, od kojih je svakako najsramniji onaj kod Marice. Tada je ogromna srpska vojska koja je brojala oko 70 000 ljudi masakrirana od strane turske "vojske" koja je brojala ukupno 800 ljudi.
To ostaje jedan od najsramnijih poraza neke vojske u istoriji.
Srbi ostvaruju prvu vecu pobedu na Plocniku, posle cega sledi tezak poraz na Kosovu.
Kosovo nikako nije bilo nikakva neresena bitka, nego poraz.
Turci su ostali na bojnom polju, Srbi nisu.
Turci su se zatim vratili u prestonicu da novi sultan ucvrsti vlast, sto su uvek radili u slucaju smrti sultana. Bajazit, novi sultan, morao je sto pre da dodje do Jedrena (prestonica), pobije preostale muske rodjake i sve koji su bili odani njegovom bratu Jakubu, kojeg je ubio na Kosovu.
Zatim je prihvatio da mu Srbija bude vazal, placa harac i salje vojsku kad zatrazi, a za njenog vladara postavio je Stefana Lazarevica. Uz to, Lazareva cerka Olivera dosla je u Bajazitov harem.
Slicno su Turci postupali s porazenim narodima. Tako su posle bitke na Mohacu, gde su unistili Madjare za svega 20 minuta, osvojili samo deo Madjarske, a ostatak proglasili vazalnom drzavom i postavili kralja kojem je Sulejman stavio krunu na glavu.
Nakon Kosova, Srbi su bili najverniji turski podanici.
U bici kod Nikopolja sukobila se ogromna krstaska vojska, poslata da oslobodi Balkan od Turaka, sa osmanskom vojskom kojoj je pomagala srpska vazalna vojska.
Srbi su tu izdali Hriscane i cak presudni uticali na pobedu Osmanlija, jer su u trenutku dok su krstasi bili nadomak pobede, uleteli medju vodje krstaske vojske i napravili pometnju.
Tada su evropske hriscanske zemlje bile sokirane izdajom Srba.
Kasnije, Djuradj Brankovic je takodje izdao krstase, iako je Papa na njegovu molbu okupio hriscansku vojsku. Djuradj ih je izdao i cak na neko vreme zarobio cuvenog hriscanskog vojskovodju Jana Hunjadija, nakon poraza krstaske vojske od Turaka, kako bi se umilio Turcima.
Kasnije, tokom turske opsade Carigrada, Srbi su Turcima poslali pomoc.
Tako je Srbija postala JEDINA hriscanska drzava koja je Osmanlijama poslala zvanicnu pomoc prilikom osvajanja centra pravoslavlja, Carigrada!
Posle pada citave Srbije pod Turke, Srbi su bili jedini narod koji je masovno primao Islam. Zato danas nemamo nekoliko miliona Grka muslimana, ili Rumuna i Bugara muslimana.
Uz to, Srbi su jedini koji vekovima nisu pruzali nikakav ozbiljan otpor Turcima.

Pijani zlotvor

pre 3 godine

Ondasnja turska nesto je poput nacisticke njemacke, a poturice su suradnici okupatora koji, jbg, nisu dozivjeli svoj bleiburg.
I sad imamo poremecenu situaciju da ekipa koja je za svoj nacionalni grb, na prijedlog hdz-a buduci da sami nemaju nikakvo identitetsko sjecanje, uzela grb hrvatske i katolicke obitelji kotromanic, slavi kraljevinu bosnu i poziva se na njen kontinuitet, ali i okupatore turke.
Postoji ime za to: sizofrenija.

balkanicus

pre 3 godine

Turska (keltska rec) srednjovekovna imperija je balkanska drzava formirana kao nastavak Istocnog Rima. Osnivac je bili Ataman, kasnije preinacen u Otman odnosno Osman, najverovatnije tartarijanski general. Turska je tek kasnije zauzela Anadoliju i prosirila se na tri kontinenta. Nije jasno da li su prvi vladari bili hriscani ili muslimani, mada kasnije İslam postaje dominantan. Tada nije bilo velike razlike izmedju dve vere a ni mrznje kako se danas propagira. Jednako se govorio slovenski i turski jezik, kasnije arapski i persijski. Celokupna elita je bila sa balkana bez obzira na veru i poreklo, ko je bio sposoban dogurao bi do vrha. Kad je imperija pocela padati pocinje potraga za novim identitetom. Tada su uz pomoc Rusije i Evrope stvoreni Bugari, Srbi, Grci i ostali. Istovremeno pocinje propaganda protiv islama pa u tom periodu na Balkanu pod pritiskom je vise muslimana preslo u hricsanstvo nego ikada obrnuto. Narodu u Anadoliji daje se ime “Turci” i sva nekadasnja slavna istorija iako nemaju mnogo veze sa njom. Zvanicna istorija je samo zbir predaja poslednje vlasti.

xy

pre 3 godine

Kako pojedinci ne shvataju da postoji i nešto što se zove ubeđenje, već sve tumače onako kako oni svet doživljavaju samo kroz interes? Zašto onda danas kada je prestalo da postoji to koristoljublje zbog kojeg su oni postali mislimani (po vama), ti isti se ne vrate u hrišćanstvo jer bi sada sigurno imali puno bolji status kao hrišćani. Pitajte ih za koje bogatstvo bi se vratili?

Hammer

pre 3 godine

1313-e godine Turci i ostale muslimanske horde iz Azije opsedaju Carigrad i Romejsko carstvo, a srpski kralj Milutin Nemanjić šalje svoje jedinice predvođene vojvodom Novakom Grebostrekom kao ispomoć Romejima(Vizantincima).
U nastupajućoj borbi srpski konjanici donose odlučujuću prevagu na stranu evropske hrišćanske koalicije, a Turci i ostali muslimanski nomadski ratnici iz Azije se povlače nazad na neko duže vreme. Srbi i Turci će se u narednih par vekova sve do Kosovskog boja i 1389-e godune sukobljavati još nekoliko puta i svaki put će pobeđivati Azijate, osim u bici na Marici 1371. godine.

Poraz na reci Marici je bio ključan za kasnije potpadanje čitavog Balkanskog poluostrva pod osmanku okupaciju, da nije bilo tog poraza, ne bi bilo ni Kosovske bitke koja je u najmanju ruku završena nerešenim ishodom, ako ne i pobedom Srba i srpske vojske nad nekoliko puta nadmoćnijim protivnikom. U Kosovskom boju se naročito istakao vojvoda Vlatko Vukotić iz Bosne koji je za sobom ostavio na hiljade pobijenih muslimanskih okupatora iz Azije. O veličanstvenoj pobedi srpske vojske na Kosovu polju pisao je i kralj Srba u Bosni, Stefan Tvrtko prvi Kotromanić koji se o tome pohvalio žiteljima Trogira u svom pismu koje je sačuvano do dana današnjeg.

U svim ovim sukobima na muslimanskoj strani učestvovale su i poturice, bilo da su oni po poreklu bili Grci, Jermeni ili Srbi.

Osman

pre 3 godine

Ja stvarno razumem nekog cobanina u 17. veku, u nekoj zabiti da prica o poturicama i zlom okupatoru. Ali na danasnje vreme, kada se sve zna i sve dostupno...za nepoverovat..

Neko ko zna

pre 3 godine

"On je tako postao prvi važniji hrišćanin iz Male Azije koji se odmetnuo od hrišćanstva, prihvatio islam i postao "prebeg" ili "poturica"."

Za razliku od njihovih predaka koji su svega 500 godina pre ovih događaja ostavili veru svojih dedova i svim srcem primili Hrišćanstvo od najpouzdanijih učitelja, slušajući priče iz Svetog Pisma razrogačenih očiju.

Najveća ispala je to što nisu dobili nikakva bogatstva - već su ih ova čekala nakon smrti. Još su odjednom morali da daju i Crkvi osim vladarima. Koja ispala. Hahahaha.

Mрки поглед

pre 3 godine

@ban kulin Нико није на силу прешао у Ислам јер је то "харам" Твој коментар нема везе са истином 1 к'о кућа за незнање. Прелазило се из користи или убеђења, није било на силу.

Denis

pre 3 godine

Poturica je izmisljen izraz u 19 vjeku u doba nacional romantizma. Potur je oznaka u Osmanskim cenzusima za kriscanskog slavena seljaka nazvanog po grubim lanenim pantalonama koje su nosili, a koje su se nazivale potur.

ban Kulin

pre 3 godine

Postroje bitne razlike kod prelaženja iz paganstva na hrišćanstvo i kod prelaženja iz hrišćanstva na islam.
Pagani su na hrišćanstvo prelazili iz ubeđenja, još u vreme Rimske imperije kada su mnogi hrišćani zbog toga bili kaznjavani proterivanjima ili teškim ropstvom, ubijanjem i slično. Dakle nije postojala represija vlasti na narod niti kakva druga pretnja silom da se prihvati hrišćanstvo, već naprotiv, sve se činilo da se ne dozvoli širenje hrišćanstva.
S druge strane islam se širio na sasvim suprotan način. Dakle, došli su okupatori i doneli su svoju ideologiju, a to je islam. A zatim su pod stalnim pritiscima, pretnjama, ucenama, zločinima, zverstvima i genocidima primoravali lokalne hišćane da promene veru i pređu na njihovu stranu. Oni najslabiji su u tome popustili i postali poturice.
Nije isto kada neko dobrovoljno pređe na drugi veru kao što je to bio slučaj sa hrišćanstvom i kad imaš okupatora koji ti nameće islam, a ti si onda slab, pa se zbog toga što si slab poturčiš i postaneš musliman, jer nemaš drugog izbora.

gradjanin

pre 3 godine

glupo ti je poredjenje...bilo je kao rimsko carstvo ili danasnja amerika i svi su hteli i zeleli biti deo neceg tada bogatog naprednog civilzacijski tada ispred svoga vremena..pa tako se isto sirilo hriscanstvo osvajanjima privilegijama..ovde su nekada bili svi pagani..srpski kralj je inace krunisan prvo od pape kao katolik i tada je bilo ko da vise para sve moze..onda je vizantija utrcala kesom titulama i tako je ovde nastalo pravoslavlje ali eto za to se pravimo ludi po obicaju

Mрки поглед

pre 3 godine

Па и Срби су похришћанизовани некада. Свако је некада нешто био... Па Руси нису примили Ислам само због тога што Ислам забрањује алкохол. Веровали или не...

ikac klisa

pre 3 godine

Ima ih i danas zovu se Evrofanatici, Drugosrbijanci, Anglofili/Natofili kako god hocete.
Za vreme Turaka bili bi poturice, Za vreme Obrenovica Austrofili, Drugi svetski kvislinzi, danas Anglofili.
Tip coveka bez dostojanstva koji prodaje veru za veceru i povija se kako vetar duva.

ooo

pre 3 godine

@Pijani zlotvor
Osmansko carstvo nije bilo ni nalik nacistickoj imperiji, a poturice su bili saradnici okupatora taman toliko koliko su Hrvati katolici bili saradnici madjarskih i austrijskih okupatora.

Ode zmija u gulaš

pre 3 godine

Veliki problem je u tome,što se o ovome može razgovarati i čuti nešto što ne "prija usima",a Hrvati ne žele da priznaju(veći deo)da su pokatoliceni,"bošnjaci poturceni itd.. to ih boli,a nema razloga...

Pijani zlotvor

pre 3 godine

Bokelj
Obozavam ovakve komentare. :D
Turska je bila 'napredna' do te mjere da je vodila rat s krscanima, vjerski rat, imali su ropstvo, otimali su djecu.
Europa u to doba covjecanstvu je dala talijanske renesansne genije, da vincia i michelangela, stvorila protestantizam, dakle kriticko misljenje sto u islamu nije moguce ni 500 god kasnije, otkrila je ameriku, stvoren je kapitalizam, westfalskim mirom formirane su nacionalne drzave i to je pocetak tolerancije i suzivota izmedju religija u europi. Da ne govorim o raznim glazbenim i filozofskim pothvatima koji su bez presedana u povijesti covjecanstva.
Pogledaj balkan... di god je bila turska noga- sirotinja i bijeda, a i drugi mentalni sklop u odnosu na krajeve gdje turaka nikad nije bilo (zagorje, primorje, otoci, istra, slovenija).
Europa je savrseno mjesto, hiperboreja.

Da se ne lažemo

pre 3 godine

"1. У почетку створи Бог небо и земљу.
2. А земља беше без обличја и пуста, и беше тама над безданом; и дух Божји дизаше се над водом."

Otkud voda? Bog "u početku stvori nebo i zemlju" koja "beše bez obličja i pusta", dakle nije bilo vode?

Ovo su prva dva reda. Dajte teologe da nam objasne kako ovo zapravo ima smisla pa da stvarno duboko poverujem i u Boga ( a i u to da Bog čuva Srbe). Idemo dalje.

"6. Потом рече Бог: Нека буде свод посред воде, да раставља воду од воде."

Znači tek sada je Bog stvorio kopno, a ne na početku? Na početku zapravo nije stvorio nebo i zemlju, nego nebo i vodu? I tako jedno do kraja - 1.200 i kusur stranica. Vera ne treba da se menja, ako čovek stvarno veruje, ali koji uzrast treba da budeš da ti ovo ima smisla.

Čitaj ovo detetu od 5 godina i nemoj da se začudiš ako krene da postavlja pitanja u vezi ovih stvari. A ti iskreno veruj u veru svojih predaka i nikako ali nikako nemoj da postavljaš pitanja niti da veru menjaš.

skocko

pre 3 godine

Da je islam zavladao na ovim podrucijima verovatno bi bio smatran herojem i prosvetiteljem, ovako je poturica i izdajnik. Isto tako da se hriscanstvo nije primilo ljudi koji su ga prvi primili bi sad bili smatrani izdajnicima koji su prodali veru predaka zarad novca i naklonosti vizantije.

веверица

pre 3 godine

glupo ti je poredjenje...bilo je kao rimsko carstvo ili danasnja amerika i svi su hteli i zeleli biti deo neceg tada bogatog naprednog civilzacijski tada ispred svoga vremena..pa tako se isto sirilo hriscanstvo osvajanjima privilegijama..ovde su nekada bili svi pagani..srpski kralj je inace krunisan prvo od pape kao katolik i tada je bilo ko da vise para sve moze..onda je vizantija utrcala kesom titulama i tako je ovde nastalo pravoslavlje ali eto za to se pravimo ludi po obicaju
(gradjanin, 21. jun 2020 17:54)

слажем се да има много глупих, острашћених и шовинистичких коментара. али турско царство ни почему није било цивилизацијски напредно па да зато привлачи људе. они не могу да се пореде са римљанима или американцима, који су освајачи, али који дали и толико тога науци, архитектури и осталим уметностима. турци могу да се пореде са монголима или хунима. они су само освајали, клали и асимиловали. практично никакав оригиналан допринос светској клутурној и научној баштини нису понудили. заболи минарет на византијске цркве и то је то.
њихове војно-аграрне реформе и експоненцијално јачање војне моћи од практично једне мање племенске банде, до једне од највећих светских војних сила; па стварање елитних јањичарских одреда од дечака покупљених као део пореза у освојеним државама - то је оно што је интересатно. али цивилизацијски (културни и научни) престиж, то апсолутно не може да се веже за турску.

Bosanac

pre 3 godine

Kao što su drugi narodi u istoriji čovječanstva prelazili s jednog vjerovanja na drugo, neko iz koristi, neko iz straha a neko iz ubjeđenja tako su pojedini narodi na Balkanu prešli na Islam. Koja je razlika između Slavena koju su prihvatili Katoličanstvo npr. i onih koji su prihvatili Islam stotinama godina kasnije ?

ban Kulin

pre 3 godine

Poturice su bili kvislinzi, prodavci vere za večeru, saradnici okupatora!

Samo bih da podsetim na jednu stvar, to je bio srednji vek, vreme kada sekularne države nisu postojale, crkva to jest religija i država su bile jedno te isto, zbog toga je promena vere bila ne samo stvar ličnog izbora, već i veleizdaja, crkva odnosno džamija je u to vreme predstavljala i školu i bolnicu i univerzitet i skupštinu i parlament i ideologiju i sve, prelaskom na religiju okupatora vi ste ustvari automatski prelazili u tabor svojih dojučerašnjih protivnika, kao neprijateljska strana svojim sunarodnicima.

Poturice su vam ko ljotićevci i nedićevci, dno dna.

Marco Polo

pre 3 godine

Golema rabota,iz praznog u suplje!
Tragedija je bila gad je hriscanstvo poput kolere sirila na Balkan, rusili amfiteatre znanja i civilizacije da bi gradili "bozje kuce", ucutali filozofe i naucnika da bi progovorili nepismeni mesecari! !

Janicarstvo i interesno poturivanje je za tebe napredak

pre 3 godine

@bokelj, jeste turci su bili toliko napredni da sve zemlje koje su bili okupirali kazu da su ih unazadili pa takoi isto i nase prostore za oko 300 do 400 godina

Зоки

pre 3 godine

Ko je jedina zemlja kojoj su Turci zastavu drzavnu dali? Najbolji Turski vazali na cio balkan su bili
(sremac, 21. jun 2020 17:54) Толико су били добри вазали, да су имали две организоване сеобе. Први балкански народ који је збацио турски јарам, у првој половини 19. века. Још се мастило на турском хатишерифу о аутономији није осушило, а ти балкански сељаци доносе Сретењски устав и гарантује слободу сваком робу који ступи на територију Србије. Нису чекали револуционарну 1848. да у потпуности укину кметство. А што се тиче застава, па у Далмацији су се до 1918. вијориле плаво-жуте заставе Краљевине Далмације, а до 1868. су Славонија и Хрватска имале посебне заставе, црвено-белу и плаво-белу.

ooo

pre 3 godine

@Pijani zlotvor
Ma da, dok su Da Vinci i ekipa slikali, pevali i svirali, Evropljani su spaljivali ljude na lomacama, robove prodavali na sve strane, proterivali sve koji su bili druge vere, feudalci se izivljavali nad narodom, higijena bila nepoznat pojam, tako da su kuga, kolera itd ubijale milione.
Otkrili su Ameriku da bi istrebili Amerikance, crnce masovno porobljavali, silovanje se smatralo prihvatljivim ponasanjem, a o spaljivanju vestica da ne pricam.
To je ta kriticka svest, u kojoj spalis coveka samo zato sto ne smatra da je Zemlja centar svemira...
Ljude su "lecili" iskljucivo, izgladnjivanjem,batinama i pijavicama do pre 150 godina.
Jevreje masakrirali nebrojeno puta.
I to je ta prosvecena Evropa.
Nije na Balkanu sirotinja tamo gde su bili Turci.
Grci su za ceo Balkan bogatasi, a Turci vladali.
To sto Dubrovnik ili Kotor imaju arhitekturu kao niko drugi i sto su uvek bili bogati, nije do Turaka ni do bilo koga drugog, nego do mora i trgovine.

Z.

pre 3 godine

@skocko

Ako nisi ukapirao, ali Turci i islam jesu vladali ovim prostorima i to nekoliko vekova, medjutim ti koji su uzeli veru okupatora i postali njihovi pomocnici nisu ni tada a ni sada smatrani ni za heroje ni za prosvetitelje nego i tada i sama, za izdajice za koje su specijalno smislili uzrecice kao sto su "prodati veru za veceru", "poturica gori od turcina" itd.

adriano_galliani

pre 3 godine

Uz to, Srbi su jedini koji vekovima nisu pruzali nikakav ozbiljan otpor Turcima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ooo, 21. jun 2020 20:27)

Sve tačno osim bitke na Marici. Nije baš Turaka bilo 800 već oko 20.000 i upali su noću među Srbe, koji su većinom bili mrtvi pijani.

Kanadjanin

pre 3 godine

I stari Slaveni
promjeniše vjeru.

Sa djedovske,
politeističke,
na hrišćansku,
monoteističku.
(gost, 21. jun 2020 17:45)
Nije tu bilo mnogo mogucnosti izbora, jer se religija sirila macem. Medjutum ipak su na svu srecu sacuvali svoje obicaje u okviru nove religiije, tako da je vecina staroslovenskih ceremonina samo malo promenila formu i dobila nova imena. Slazemo se da je starolsovenska religija bila bolja, dubinsko povezana sa prirodom i univerzumom, i treba joj se vratiti ako je ikako moguce .

mikac678

pre 3 godine

To je nešto slično kao danas kad se učlanjuju u partije iz interesa. Domaće stanovništvo je masovno prolazilo na Islam kad je shvatilo da može da duvani i ispija kafe a da ništa ne radi, uz to da ima finansijsku dobit od onih koji koji ne pređoše

ooo

pre 3 godine

@артиљерац
Sokolovic je postao Veliki Vezir na samom kraju vladavine Sulejmana Velicanstvenog.
Osmanska dominacija u Evropi bila je ogromna i u drugoj polovini 15 veka, kao i u 17 veku.
U 14 veku, Turci su ocigledno bili superiorni u odnosu na ove koji nisu bili plemena, posto su bili vojno, ekonomski i organizaciono superiorni.
Njima se drzava nije raspala, niko ih nije pokorio niti su bili neciji robovi.

toba

pre 3 godine

Europa u to doba covjecanstvu je dala talijanske renesansne genije, da vincia i michelangela, stvorila protestantizam, dakle kriticko misljenje sto u islamu nije moguce ni 500 god kasnije, otkrila je ameriku, stvoren je kapitalizam, westfalskim mirom formirane su nacionalne drzave i to je pocetak tolerancije i suzivota izmedju religija u europi. Da ne govorim o raznim glazbenim i filozofskim pothvatima koji su bez presedana u povijesti covjecanstva.
Pogledaj balkan... di god je bila turska noga- sirotinja i bijeda, a i drugi mentalni sklop u odnosu na krajeve gdje turaka nikad nije bilo...
Europa je savrseno mjesto, hiperboreja.
(Pijani zlotvor, 21. jun 2020 18:38)


Decko ti si opisao proces od 800 godina u jednoj recenici. Tako deluje zaista prelepo ta Evropa. Zaboravio si da je u vreme kada su turci stvorili imeriju, ta ista evropa bila totalno nepismena, bolesti su bile iza svakog koraka, medicina je bila misaona imenica. Da ne pricam sta je sve inkvizicija postigla. Svako sa vise od tri zuba je bio mudrac.
Koje su to druge religije u evropi u srednjem veku i o kom tacno suzivotu govoris? U svakom krstaskom ratu katolici bi udarili i na pravoslavne, da ne govorim o jevrejima. Tako da druge religije u evropi zaista ne vidim.
Govoris o tome da je turska iza sebe ostavila bedu?! Ajde pogledaj sta su ostavili britanci i spanci iza sebe. Sve redom zemlje treceg sveta gde je najveca stopa smrtnosti od gladi. Tako da koristi cinjenice a ne strast i emociju.

Amerikanac

pre 3 godine

Sokolovic je postao Veliki Vezir na samom kraju vladavine Sulejmana Velicanstvenog.
Osmanska dominacija u Evropi bila je ogromna i u drugoj polovini 15 veka, kao i u 17 veku.
U 14 veku, Turci su ocigledno bili superiorni u odnosu na ove koji nisu bili plemena, posto su bili vojno, ekonomski i organizaciono superiorni.
Njima se drzava nije raspala, niko ih nije pokorio niti su bili neciji robovi.
(ooo, 21. jun 2020 21:33)

Care, oni su jedino bili superiorni zahvaljujući brojčanoj snazi. Balkanske nacije su ih gazile više puta, u više bitaka. Skenderbeg ih je uništavao, Vlad Cepeš isto, mi u par bitaka, Moldavci su ih odvalili u jednoj bitci gde su Turci imali fazon 8 puta više vojnika. Jedino što su zahvaljući regrutovanju janičara mogli lako da popune gubitke. O tome kakva su ekonomska sila bili ne vredi se raspravljati. Uporedi njih sa Francuskim, Britanskim, Ruskim, Nemačkim carstvom i sve će ti biti jasno. Pogledaj šta su njihova dostignuća a šta su turska.

Fakti

pre 3 godine

Svi narodi na osvojenim teritorijama od Osmanlija imali su poturice. To je bila (efektna) turska politika sve do samog raspada velikog carstva koga su i dugo pre toga zvali "bolesnik na Bosforu."

ban Kulin

pre 3 godine

(Hammer, 21. jun 2020 17:36)



Samo da te korigujem, nije vojvoda Vlatko Vukotić, nego vojvoda Vlatko Vlković, sa "l" i sa "-vić", a NE sa "u" i sa "-tić" znači Vlković, a NE Vukotić, ostalo ti je tačno!

Z.

pre 3 godine

@skocko

Ako nisi ukapirao, ali Turci i islam jesu vladali ovim prostorima i to nekoliko vekova, medjutim ti koji su uzeli veru okupatora i postali njihovi pomocnici nisu ni tada a ni sada smatrani ni za heroje ni za prosvetitelje nego i tada i sama, za izdajice za koje su specijalno smislili uzrecice kao sto su "prodati veru za veceru", "poturica gori od turcina" itd.

adriano_galliani

pre 3 godine

Нико није на силу прешао у Ислам јер је то "харам" Твој коментар нема везе са истином 1 к'о кућа за незнање. Прелазило се из користи или убеђења, није било на силу.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mрки поглед, 21. jun 2020 19:48)

Prelazilo se da bi se izbegao zulum. Tu ne znam odakle da počnem, od "prvenstva bračne noći" do "danka u krvi". A ima i malo seljačke pokvarenosti, što možemo videti i dan danas.

Hrvat

pre 3 godine

Mislite sto hocete, ali Hrvatska je danas tocno onog oblika koliko su Turci uspjeli uci u Hrvatsku... nikad nas nisu pokorili... a vi ste 400-500 godina zivjeli pod njima...

Макарије

pre 3 godine

@ Pijani zlotvor, 21. jun 2020 17:12

Кад Хрвати причају о отимању идентитета...
Јел, рођо, гдје је Твртко крунисан?

Daleka im kuca bila za navjeka

pre 3 godine

ove i slicne pripovjedi sadrzaja prodao vjeru za veceru ostavljaju u covjeku spoznaju koliko su Turci donijeli sa sobom i ostavili iza sebe grozna vremena nasim narodima

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 3 godine

60% posto današnjih Turaka imaju Romejeske (Grčke) geni...
Mi današnji Grci smo oni koji nismo sklonili glavu okupatori a ostali Pravoslavci, a izdržali do 1821 godine kad smo se oslobodili opet od njih..

ikac klisa

pre 3 godine

Poturica je izmisljen izraz u 19 vjeku u doba nacional romantizma. Potur je oznaka u Osmanskim cenzusima za kriscanskog slavena seljaka nazvanog po grubim lanenim pantalonama koje su nosili, a koje su se nazivale potur.
(Denis, 21. jun 2020 21:18)

Samo se ti tesi Denise da ti askurdjel nije bilo hriscanin. Sta god te vozi.

svarog

pre 3 godine

Super bi bilo kada bi se otkrilo koji je prvi Srbin presao u islam!
(Palman Braht87, 21. jun 2020 17:26)

Jos bolje bi bilo kada bi saznali ko je prvi Srbin koji je presao u hriscanstvo!

Saputnick

pre 3 godine

@ooo
Da je Otomanska imperija toliko valjala ne bi Grci, Srbi, Rumuni, Bugari, Mameluci u Egiptu i mnogi drugi želeli samostalnist/nezavisnost i dizali ustanke vekovima.

leb I sol!

pre 3 godine

Kako je to divno znati ko je bio prvi poturica pa jos u tamo nekom 15 veku a ne znamo jos ni sta nam se u Beogradu desavalo 1942 godine. A znamo inace sve ono ispred toga. Narocito nas zuljaju poturice!

bo_sana_c

pre 3 godine

Glupost izjava prodao vjeru?! Kakvu vjeru, pravoslavlje koje izvorno potiče od arapa kao i Islam, u oba slučaja tuđa vjera istog porijekla, ne možeš izdati nešto što izvorno nije tvoje..

Bossanac

pre 3 godine

Bogumili su zauvijek zahvalni otomanskom carstvu.
(Don Žujan, 21. jun 2020 21:19

I više nego zahvalni, taj jadni narod je pretrpio svašta, Turci su za Bogumile bili spasitelji, današnji Bosanci su potomci drevnih Bogumila.

Zoran

pre 3 godine

Istorijske pretpostavke su da je Ali beg Mihajloglu potomak Koze Mihaila prvi guverner Smederevskog Sandzaka. Ali ne treba ignorisati cinjenice da su u ta doba istaknute uloge u Srbskoj despotovini imali vojvoda Mihajlo Andjelovic sa srbske strane, i njegov rodjeni brat Mahmud pasa Andjelovic, veliki vezir sa turske. Jos jedan Mihajlo je zabiljezen u vrjeme Milice Lazareve i njenog sina Stefana Lazarevica, pa ne treba iskljuciti mogucnost da je Ali Beg Mihajloglu, od Andjelovica.

Julius

pre 3 godine

Na slici je Allji-pash Tepeljena, Albanac, vladar Epira, jedan od najistanutih pasha, koji se toliko osilio, da se suprostavio Osmanskom carstvu, te se za njega govorilo kao o drugom Caru Otomanske imperije. Ali je na koncu, platio svojom glavom, tako da mu je glava sahranjena u Istambulu, a telo u Janini.

schlyamm

pre 3 godine

Dirljivi su ovi pokusaji poturica da opravdaju svoje postojanje, kukavicno i bedno ponasanje svojih predaka, Turke i njihove zlocine i kako pokusavaju da okupaciju predstave kao neko vreme blagostanja i napredka. Medjutim, dovoljno je proci teritorijama koje su bile najduze pod turskom okupacijom i uporediti ih sa teritorijama gde su Turci bili krace ili nisu ni stigli do tamo, i sve je jasno.

артиљерац

pre 3 godine

@ bokelj То што пишеш је тачно само за 16.век.Тад је и дошло до поделе на
протестанте и католике,и тад је турски султан био Сулејман Величанствени,или
на турском Сулејман Кануни(Законодавац)авелики везир био Мехмед Паша Соколовић
за кога француски историчари кажу да је био један од највећих политичара у ИСТОРИЈИ.Пре тога,у 14.веку.Турци су били племе које је долазило с Истока,које
се племенски и понашало.

adriano_galliani

pre 3 godine

Govoris o tome da je turska iza sebe ostavila bedu?! Ajde pogledaj sta su ostavili britanci i spanci iza sebe. Sve redom zemlje treceg sveta gde je najveca stopa smrtnosti od gladi. Tako da koristi cinjenice a ne strast i emociju.
(toba, 21. jun 2020 23:15)


Britanci i Španci su osvajali kolonije, koje su, prema našim standardima, bili bukvalno divljaci.

Sa druge strane, Turci su osvajali kolekvu Evrope, Balkan, koji je od svetionika Evrope postao Bosna.

Bojan

pre 3 godine

Poslednjih nekoliko vekova vizantijske istorije su toliko ispunjeni izdajom da je prosto mučno čitati. Građanski ratovi, neverstva, izdaje, prodaje, korupcija, neviđeni kukavičluk vojnika... Bruka i sramota.

Rex

pre 3 godine

Kad čitam komentare poturica ispada kao da smo u vreme okupacije živeli u bogatstvu i izobolju, u potpunom miru i toleranciji, bezmalo ko u raju, stvarno sramota šta pričaju, toliko glorifikuju Tursku i islam kao da im od toga životi zavise, pa ni sami Turci i Arapi se ovoliko ne bi hvalili, zaista je jako čudan taj mentalitet izdajnika.

Gde će

pre 3 godine

I gde sad idu Bošnjaci da žive, u hrišćansku Evropu, Severnu Ameriku i Australiju ili muslimansku Tursku? Nije do vere nego do novca za sve. Unuci će im postati luterani, agnostici, ateisti, budisti itd. A praunuci, zvaće se Metju, Ema i Helmut.

Al' za malo

pre 3 godine

@O veličanstvenoj pobedi srpske vojske na Kosovu polju pisao je i kralj Srba u Bosni, Stefan Tvrtko prvi Kotromanić koji se o tome pohvalio žiteljima Trogira u svom pismu koje je sačuvano do dana današnjeg. 

I SRJ je pobedila NATO.

Miloje

pre 3 godine

(toba, 21. jun 2020 23:15)

Ne kapirash poentu. I jedni i drugi su krenuli sa relativno iste osnove (Islam je chak imao i bolju osnovu jer u prva dva talasa osvajanja Muhamed i njegovi sledbenici su zauzeli bolje razvijene krajeve sveta). Ali razlika u filozofiji religije je ono shto ce Judo-Hrishcanskoj kulturi dati temelj da se razvije i odskoci u odnosu na Islamski svet. Jednostavno u Islamu se ne postavljaju pitanja, npr."Kuran je od Boga i nepogreshiv". Jevreji i Hrishcani znaju da je Biblija skup pricha, urbanih legendi, mitova ispovedanih od "greshnika". Legendi koje su vekovima opstajale kroz vreme i time dokazivale svoj obrazovani znachaj. Ali bili su spremni da uvek postave pitanje za svaku dogmu za svaki autoritet. Tako i kad skrenu sa puta razvoja, pre ili kasnije greshku uvide i vrate se na "bolji put". (nikad savrshen). Ta filozofija je Islamu strana i neprihvativa.

toba

pre 3 godine

(Miloje, 22. jun 2020 08:32)

Islam je imao bolju osnovu jer je nastao na istim judeo mitovima, mogao je da koriguje sve sto im ne odgovara i sto postoji cak i u hriscanstvu kao religiji koja je takodje proistekla iz istog izvora. Medjutim nisi u pravu za Judeizam. Ono je izvor za hriscanstvo i islam, nikada se nije menjao kao takav. Jevreji do danasnjeg dana nista zapisano nisu doveli u pitanje. I dalje zive po istim normama zapisanim u Tori i starom zavetu. Isus je bio kriticar judeizma, znamo kako je prosao. Tu apsolutno nema price niti menjanja bilo cega. Kriticka misao je jedino postojala u hriscanstvu, ali u Evropi, samo zato sto ta religija istinski ne pripada tom kontinentu i narodima koji na istom zive. Kao sto znamo nastala je na bliskom istoku i nije u duhu evrope. Oduvek su evropski narodi osecali stegu te religije i onog momenta kada su je se oslobodili u nekom smislu, krenuo je napredak. Na bliskom istoku, izvoru sve tri religije, zapravo nema nekog kritickog misljenja, otuda su hriscani na tim prostorima i dalje pravoslavni i praktikuju neke starohriscanske rituale, danas mnogima nepoznate.

Из угла

pre 3 godine

@Дон Жуан
Нису ни Турци оставили Богумилима њихову религију него су морали на Ислам. Њих су сви силили на промену.

Rex

pre 3 godine

Iduci tom logikom, Nemanjici su bili izdajnici, jer su s katolicanstva presli na pravoslavlje.
(ooo, 22. jun 2020 01:32)


Prelazak sa katoličanstva na pravoslavlje ili obrnuto, prelazak sa pravoslavlja na katoličanstvo je promena crkve, a ne promena vere, jer to je ista vere to jest religija, to je hrišćanstvo i jedno i drugo, a prelazak na islam je veleizdaja, ne mešaj babe i žabe. Što se Nemanjića tiče, Nemanjići su bili pravoslavci to naše crkve i manastiri i dokazuju, to je bar jasno.

bosnjacke bajke i samozavaravanja

pre 3 godine

@Bossanac

Hahahahahha. Kako su to Turci "spasili" Bogumile i od koga? Bogumili su bili jedna hriscanska sekta koja se mogla naci na citavom Balkanu, sve do Bugarske a ne narod. Sta? "spasili" su ih od asimilacije od strane pravoslavaca i katolika tako sto su im izbrisali identitet i pretvorili u muslimane? Kako su se onda Bogumili sacuvali ako su se odrekli svega sto ih je cinilo Bogumilima? Sta od bogumilstva danas postoji u "bosnjackom identitetu"? Nista. Manite se tih bajki o "bogumilskom poreklu', smesne su.

Rex

pre 3 godine

Bogumili su zauvijek zahvalni otomanskom carstvu.
(Don Žujan, 21. jun 2020 21:19

I više nego zahvalni, taj jadni narod je pretrpio svašta, Turci su za Bogumile bili spasitelji, današnji Bosanci su potomci drevnih Bogumila.

)))(Bossanac, 22. jun 2020 09:01)


Ajdee, ma šta nam reče! Inače su bogumili nastali u srednjevekovnoj Bugarskoj i nisu nikakav narod nego verska skupina, tačnije pravoslavna sekta, dakle današnji "bošnjaci" su bivši bugarski pravoslavci koji žive u Bosni ili Bugari koji su okupirali Bosnu. Milion lažnih teorija ćete vi da izmislite samo da "dokažete" da niste Srbi, ali hahahahaha