Nedelja, 23.02.2020.

16:55

Srpski hajduk je započeo borbu protiv Turaka: Komšije ga slave kao heroja, a mi smo ga zaboravili

Izvor: B92

Srpski hajduk je zapoèeo borbu protiv Turaka: Komšije ga slave kao heroja, a mi smo ga zaboravili IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Samosvesna građanka

pre 4 godine

U Srbiji ulice: Triglavska, Mostarska, Sarajevska, Bledska... Zašto našim ulicama ne dajemo nazive po našim toponimima i po imenima naših zaslužnih ljudi?

cobo

pre 4 godine

o ili u ->23@
Nema "o" na kraju jer mi je radni kolega Turcin tacno objasnio kako se pise i cita "baba",a arapski je aba=otac,bez "b" :)

Borko

pre 4 godine

Pa kako kad ste uz Iran/Tursku jos od Nemanjica?
Ko ustane protiv ustasa je, ovi malo hrabriji sto ih posle mrzite i pretite im Turskim carstvom (pa se nazovu Torcida)

Dijaspora

pre 4 godine

Hvala na tekstu.
Meni su djeca rodjena u inostranstvu, majka im je strankinja ali znaju vecinu nasih narodnih epskih junaka. Ja im citam narodne epske pjesme pred spavanje jer to su im najdraze uspavanke. Iz pocetka sam morao da pravim pauze i objasnjavam pojedine dijelove zbog arhaicnog jezika ali sada vise ne, naucili se 'tici...

Jednostavno, mislim da bi bio grijeh prema djeci lisiti ih tolikog bogatstva narodnog stvaralastva. Ovo sto mi Srbi imamo, ovoliku dubinu i sirinu narodnih umotvorina je jedinstveno u svijetu.

Silom prilika zivio sam u vise zemalja i tecno pricam 3 evropska jezika ali ove stvari samo mi imamo. I treba da smo ponosni na nase pretke koji ovi stvorise. Da to imaju drugi narodi stalno bi nas lupali po glavi takvim bogatstvom a mi se istoga stidimo na neki nacin...

Cuvajmo i postujmo svoje braco. Jer ako mi necemo, drugi sigurno nece...

Ivan

pre 4 godine

Vidi, ....Nemanjići tamo i neke...dokle nam rekose da nam traje istorija...za ,,ono pre'' da i ne govorimo. Pa
Braćo Srbi,dokle misle da nas prave budalama?

Stručnjak

pre 4 godine

Razlog postojanja takvog spomenika i bulevara u Rumuniji možete otkriti na YouTube videu pod sledećim nazivom Skrivena istorija - Jezuitski projekat

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Usmeno predanje, ono koje se prenosi na potomke, je jedino tacna i sigurna istorija. Jer je najneposrednija, a cesto ima i zive svedoke.
To se tice nacionalne istorije, naravno.

Znam kad mi je baba pricala o partizanima, ljoticevcima, cetnicima, Milanu Nedicu... ono sto smo mi ucili u skolama, samo sve suprotno. Sve.
(hadžija, 23. februar 2020 22:30)

Nije ovo samo usmeno predanje. Imaju i pismene dokaze o krvnoj vezi sa njim preko pra pra prababe. Sa babine strane nosimo plemicku titulu za koju nismo znali do pre nekoliko meseci. Pismeni dokazi se nalaze u Nemackoj u nekoj arhivi jer je ne znam koji ondasnji kralj/car nekoj mog prarodjaka nagradio titulom plemica. Zanimljivo je i uzbudljivo istrazivati sopstveno poreklo. Svi bismo to trebali uciniti da saznamo vise o precima,a samim tim i o nama samima. I sto kazes,ignorisati mejnstrim istoriju,jer ta se pise i brise svakih nekoliko decenija.

1966

pre 4 godine

Koliko ovaj narod nema pojma stvari koje su poznate već dugi niz godina, ja znam npr. bar 10 godina unazad da je Starina Novak heroj kod rumuna, oni ga smatraju Srbinom mada postoje teorije i da je bio Vlah, no to je nebitno, bio je vitez u odbrani hrišćanstva od turske sile.
Izdao ga je Giorgo Basta, koji je bio Albanac,kao i Sinan Paša što je spalio mošti Svetog Save. Ako malo pretražite po netu, videćete da je bilo još Srba u službi moldavskim/vlaškim kneževima.

Sapientis sat

pre 4 godine

U Banja Luci ima ulica po imenu Starine Novaka u dijelu grada Obilićevo na desnoj obali Vrbasa!
(Arch Enemy, 23. februar 2020 18:03)

Tako je. I Bolanog Dojčina, i Od Zmijanja Rajka, i Starog Vujadina, Srđe Zlopogleđe, Jug Bogdana, Majke Jugovića, Trive Amelice, Todora od Stalaća, Vojvode Prijezde, Marka Kraljevića, Goluba Babića, Petra Pecije, Stojana Jankovića...

hadžija

pre 4 godine

(Pljuvac svih stilova, 23. februar 2020 20:55)

Usmeno predanje, ono koje se prenosi na potomke, je jedino tacna i sigurna istorija. Jer je najneposrednija, a cesto ima i zive svedoke.
To se tice nacionalne istorije, naravno.

Znam kad mi je baba pricala o partizanima, ljoticevcima, cetnicima, Milanu Nedicu... ono sto smo mi ucili u skolama, samo sve suprotno. Sve.

o ili u -> و

pre 4 godine

@cobo

Koliko mi je poznato, to "o" na kraju, umesto "a", u "babo" može se naći i u turskom (tj. u arapskom, odakle ta reč reč i potiče izvorno) kada se koristi iz milošte ili u kombinacijama sa nekim drugim rečima. Tako da, nije samo da je ne bi mešali sa reči "baba" (koja označava maminu ili očevu majku).

Flying Dutchman

pre 4 godine

 (Todor, 23. februar 2020 20:01) 

# Link komentara

Preporučujem (+2)

Ne preporučujem (0)

Šta očekivati od naroda kome su komunisti isprali mozak. Nećemo se oporaviti ni za 300 godina od tog zla.
(Bgd, 23. februar 2020 19:57) 

# Link komentara

Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

U Čitluku kod Sokobanje u mestu zvanom Novakovci postoji Novakova pećina, na obroncima Ozrena, iznad reke Gradašnice, u blizini Sokobanje su ostaci Tatomirovog grada,a na ulazu u Sokobanjsku kotlinu, prema selu Trubarevcu, su temelji grada koje narod zove Kula Deli Radivoja.
(Pogled sa Rtnja, 23. februar 2020 19:55) 

# Link komentara

Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Ma to je pećina našeg Novaka... našeg Noleta...
 (Todor, 23. februar 2020 19:54) 

# Link komentara

Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

"Baba",na turski=otac,nasi domaci muslimani kazu babo,da ne bi otac bio baba :) 
(cobo, 23. februar 2020 17:21) 

A evo recimo očeva familija je iz Banata, tamo ni muslimana ni Islama, a opet su on i stričevi svog oca zvali Baba, čak smo ga i mi unuci tako zvali.
 (dule, 23. februar 2020 19:42)

Banat je bio u sastavu Otomanske imperije od 100 do 150 godina ako se ne varam tako da bilo je i muslimana i islama tu.

6174к

pre 4 godine

Ратни злочинац и националиста, прибегавао насилним решењима уместо преговора, уместо да прихвати реалност односа снага у свету.

Hastali šejtan

pre 4 godine

Ovi danas, što se srbima zovu, nikakve veze nemaju sa nekadašnjim junacima! Ovi danas su potomci dezertera, kukavica i nikogovića! Junaci su izginuli a njihove porodice protjerane i pobijene. Ostala je samo fukara i raja,..., reče Antonije Pušić!

rajko

pre 4 godine

Do sada su se javila dvojica komentatora koji kažu kako su učili u školi pesmu o Starini Novaku i citiraju stihove iz pesme o Starom Vujadinu.

Drax

pre 4 godine

Srbija nije smela da ima istoriju ni poreklo niti sme da pominje gde je sve Srpski narod zato sto je to sada velikosrpska propaganda to je ruzno.

mirko

pre 4 godine

Romanija - Rumunija (Romania).Legende o Starini Novaku i pod Romanijom i u Rumuniji.Jako interesantno.Jedino logicno je da su neka veza Vlasi (stocari).

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Nedavno sam,zahvaljujuci babi,a i njenoj sestri od ne znam koga,koje su istrazivale nasu lozu,saznao da nam koreni poticu od Skenderbega,kojeg su opet siptari prisvojili i dabome izmislili dobar deo price o njemu. Ima dosta srpskih junaka koje smo donekle ,ili skroz zaboravili ! Sve ih "oziveti" da danasnja deca znaju o njima,a i da svet i turisti znaju vise o nasoj istoriji! Samo nam se serviraju Zapadnjacki heroji i podvizi,a mi nasih imamo bezbroj ! Svaka cast rumunima !

my way

pre 4 godine

Кад у Турке јуриш учинише,

Раздвојише Турке у буљуке,

Па нагони један на другога:

Што пропушћа дели Радивоје,

Дочекује млади Татомире;

Што утече младу Татомиру,

Дочекује дијете Груица;

Што пропусти дијете Груица,

То дочека Старина Новаче.

Sapientis sat

pre 4 godine

@"Predanje kaže da je Starina Novak na prevaru uhvaćen i zajedno sa saborcima nabijen na kolac."

Ne kaze predanje, vec je to dokazano i po cijem nalogu je uradjeno. Na zalost taj deo ne postoji na srpskoj stranici Vikipedije, ali zato je vrlo detaljan na engleskoj strani, a i rumunska je detaljna.

"He wanted to hand over the fortresses of Lugos and Karánsebes to the Turks, but his intention was unveiled in time. For this he was accused of treason by ally-turned-rival Giorgio Basta and was sent to the Hungarian authorities in Cluj (Kolozsvár), sentenced to burning. On 5 February 1601 the execution took place, gypsies prepared the fire that would be the end of Novak, two of Mihai's captains, Joan Celeste and Savi Armašulu, and some Saxon priests. After being burnt alive for 1 to 5 hours (water was tossed at the bodies for slower death) the bodies were impaled and crows were eating from the corpses. Mihai was unaware of the execution and heard of it when passing Cluj in early August 1601; he raised a flag on the site of the execution. Giorgio Basta then ordered the assassination of Mihai, which took place near Câmpia Turzii on 9 August 1601"
(Jovan, 23. februar 2020 17:08)

Da ne ostane nedorečeno:
Starina Novak je ratovao sa rumunskim vođom Mihajem Hrabrim protiv turaka a za izdaju ga je optužio italijanski general Giorgio Basta, arbareškog tj. albanskog porijekla, angažovan od strane Rudolfa II, vladara Svetog rimskog carstva, da komanduje Habsburškim trupama u tzv. Dugom ratu 1591-1606. Rudolf II je bio Mihajev saveznik protiv Turaka.
Giorgio je prvo optužio Starinu Novaka da je počeo da sarađuje sa Turcima i potom ga pogubio a poslije nekoliko mjeseci je pogubio i samog Mihaja Hrabrog, prvog rumunskog ujedinitelja, pod izgovorom da se okrenuo protiv Rudolfa II.
Giorgio je kasnije postavljen za upravitelja Transilvanije kao carskog vazala sa zadatkom da uspostavi katoličanstvo kao glavnu religiju u regiji.

Giorgio Basta, Count of Huszt (1550 – 1607) was an Italian general, diplomat, and writer of Arbëreshë origin, employed by the Holy Roman Emperor Rudolf II to command Habsburg forces in the Long War of 1591–1606. He was later sent to administer Transylvania as an Imperial vassal and to restore Catholicism as the dominant religion in the region.
On his orders, his ally Michael the Brave, who ruled Transylvania, Wallachia, and Moldavia, was assassinated on 9 August 1601, a few days after the common victory at the Battle of Guruslãu, for trying to turn against Rudolf II. For this, he is often depicted as disloyal and violent by Romanian and Hungarian historians. Basta was also the author of books on the art of military leadership.

Todor

pre 4 godine

Predanje kaže da je Starina Novak na prevaru uhvaćen i zajedno sa saborcima nabijen na kolac."

Ne kaze predanje, vec je to dokazano i po cijem nalogu je uradjeno. Na zalost taj deo ne postoji na srpskoj stranici Vikipedije, ali zato je vrlo detaljan na engleskoj strani, a i rumunska je detaljna.

"He wanted to hand over the fortresses of Lugos and Karánsebes to the Turks, but his intention was unveiled in time. For this he was accused of treason by ally-turned-rival Giorgio Basta and was sent to the Hungarian authorities in Cluj (Kolozsvár), sentenced to burning. On 5 February 1601 the execution took place, gypsies prepared the fire that would be the end of Novak, two of Mihai's captains, Joan Celeste and Savi Armašulu, and some Saxon priests. After being burnt alive for 1 to 5 hours (water was tossed at the bodies for slower death) the bodies were impaled and crows were eating from the corpses. Mihai Watson unaware of the execution and heard of it when passing Cluj in early August 1601; he raised a flag on the site of the execution. Giorgio Basta then ordered the assassination of Mihai, which took place near Câmpia Turzii on 9 August 1601"
(Jovan, 23. februar 2020 17
Pa baš to sam hteo da ti kažem...

Pogled sa Rtnja

pre 4 godine

U Čitluku kod Sokobanje u mestu zvanom Novakovci postoji Novakova pećina, na obroncima Ozrena, iznad reke Gradašnice, u blizini Sokobanje su ostaci Tatomirovog grada,a na ulazu u Sokobanjsku kotlinu, prema selu Trubarevcu, su temelji grada koje narod zove Kula Deli Radivoja.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

nama pre svega treba kompletna reforma obrazovanja, od vrha do dna, da se iskorene idiotizmi koji su vidljivi u komentarima ovde na svaki tekst iz istorije, ali i - zaprepašćujuće, veoma povezano s njom - o trenutnim političkim prilikama u Srbiji i okolini. Strašno je koliko ljudi ništa ne znaju a koliko su sigurni u svoje mišljenje proisteklo iz tog neznanja

dule

pre 4 godine

"Baba",na turski=otac,nasi domaci muslimani kazu babo,da ne bi otac bio baba :)
(cobo, 23. februar 2020 17:21)

A evo recimo očeva familija je iz Banata, tamo ni muslimana ni Islama, a opet su on i stričevi svog oca zvali Baba, čak smo ga i mi unuci tako zvali.

Zeljan Balkana

pre 4 godine

Koliko je Robin Hud-ova bilo u Srbiji i republici Srpskoj? I uvek pobedjivali!?! Nije mi jasno kako su pored tolikih pobeda dozvolili turcima da vladaju. Hvala na objavi.

fixipixi

pre 4 godine

Zanimljivo kako je ovaj hajduk tacno znao geo karte i granice kako kažete današnje Srbije i R Srpske. Tacno tako se i kretao Interesantno bas...

Dex

pre 4 godine

"Baba",na turski=otac,nasi domaci muslimani kazu babo,da ne bi otac bio baba :)
(cobo, 23. februar 2020 17:21)

Ne samo domaci muslimani. U Nemackoj je cak izraz babo postao prilicno poznat i medju opstom populacijom, koliko se koristi medju lokalnim muslimanima.

nikoje

pre 4 godine

Zar nismo u školi učili narodnu pesmu u kojoj Turci Lijevnjani muče Starinu Novaka. Iznad Livna do danas postoji Novakova Kula. To je deo rimskih bedema, a u kuli he bio zatočen Starina Novak. Srbija bi mogla da he obnovi, kao što je opština Livno obnovila pravoslavnu crkvu.

Boban

pre 4 godine

Kako drugacije do na prevaru da je uhvacen, gde ce jedan hajduk da bude porazen u boju. Samo prevara i izdaja neka, nema druge. E tako se deca odgajaju, a ne reci im istinu. Samo tako i daleko ce te dogurat.

Milos

pre 4 godine

Ako iskreno pogledamo istoriju nije Starina Novak zapoceo prvi borbu, vec je borba bila neprestana.

Svakih 30-40 godina su izbijali ustanci protiv Turaka ili su se Srbi pridruzivali Madjarskoj ili Austro-Ugarskoj u njihovim ratovima protiv Turske.

1804 je bitna zato sto je pored ustanka bio i pocetak uspostavljanja drzavne uprave.

cvrko

pre 4 godine

Djevojka je carne oci klela,
carne oci nikad ne vidjele,
sve vidjoste,jutros nevidjoste,
dje prodjose Turci Lijevljani,
provedose iz gore ajduke,
medju njima starog Vujadina,
Vujadina sa obadva sina....

Jovan

pre 4 godine

@"Predanje kaže da je Starina Novak na prevaru uhvaćen i zajedno sa saborcima nabijen na kolac."

Ne kaze predanje, vec je to dokazano i po cijem nalogu je uradjeno. Na zalost taj deo ne postoji na srpskoj stranici Vikipedije, ali zato je vrlo detaljan na engleskoj strani, a i rumunska je detaljna.

"He wanted to hand over the fortresses of Lugos and Karánsebes to the Turks, but his intention was unveiled in time. For this he was accused of treason by ally-turned-rival Giorgio Basta and was sent to the Hungarian authorities in Cluj (Kolozsvár), sentenced to burning. On 5 February 1601 the execution took place, gypsies prepared the fire that would be the end of Novak, two of Mihai's captains, Joan Celeste and Savi Armašulu, and some Saxon priests. After being burnt alive for 1 to 5 hours (water was tossed at the bodies for slower death) the bodies were impaled and crows were eating from the corpses. Mihai was unaware of the execution and heard of it when passing Cluj in early August 1601; he raised a flag on the site of the execution. Giorgio Basta then ordered the assassination of Mihai, which took place near Câmpia Turzii on 9 August 1601"

Randy Marsh

pre 4 godine

Slavne junake iz prehodnih vekova, kao i one iz prošlog veka (balkanski ratovix, prvi i drugi svetski rat) smo maltene skroz zaboravili, a slavimo zločince iz 90tih...
Sistem vrednosti je potpuno iskrivljen, pa nije ni čudo što živimo ovako kako živimo

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 4 godine

Ми недижемо и необнављамо споменике и тврђаве...срамота .... Тврђаву рам нам обновили турци, голубац еу

6174к

pre 4 godine

Ратни злочинац и националиста, прибегавао насилним решењима уместо преговора, уместо да прихвати реалност односа снага у свету.

nikoje

pre 4 godine

Zar nismo u školi učili narodnu pesmu u kojoj Turci Lijevnjani muče Starinu Novaka. Iznad Livna do danas postoji Novakova Kula. To je deo rimskih bedema, a u kuli he bio zatočen Starina Novak. Srbija bi mogla da he obnovi, kao što je opština Livno obnovila pravoslavnu crkvu.

Milos

pre 4 godine

Ako iskreno pogledamo istoriju nije Starina Novak zapoceo prvi borbu, vec je borba bila neprestana.

Svakih 30-40 godina su izbijali ustanci protiv Turaka ili su se Srbi pridruzivali Madjarskoj ili Austro-Ugarskoj u njihovim ratovima protiv Turske.

1804 je bitna zato sto je pored ustanka bio i pocetak uspostavljanja drzavne uprave.

Hastali šejtan

pre 4 godine

Ovi danas, što se srbima zovu, nikakve veze nemaju sa nekadašnjim junacima! Ovi danas su potomci dezertera, kukavica i nikogovića! Junaci su izginuli a njihove porodice protjerane i pobijene. Ostala je samo fukara i raja,..., reče Antonije Pušić!

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Nedavno sam,zahvaljujuci babi,a i njenoj sestri od ne znam koga,koje su istrazivale nasu lozu,saznao da nam koreni poticu od Skenderbega,kojeg su opet siptari prisvojili i dabome izmislili dobar deo price o njemu. Ima dosta srpskih junaka koje smo donekle ,ili skroz zaboravili ! Sve ih "oziveti" da danasnja deca znaju o njima,a i da svet i turisti znaju vise o nasoj istoriji! Samo nam se serviraju Zapadnjacki heroji i podvizi,a mi nasih imamo bezbroj ! Svaka cast rumunima !

Drax

pre 4 godine

Srbija nije smela da ima istoriju ni poreklo niti sme da pominje gde je sve Srpski narod zato sto je to sada velikosrpska propaganda to je ruzno.

cvrko

pre 4 godine

Djevojka je carne oci klela,
carne oci nikad ne vidjele,
sve vidjoste,jutros nevidjoste,
dje prodjose Turci Lijevljani,
provedose iz gore ajduke,
medju njima starog Vujadina,
Vujadina sa obadva sina....

Randy Marsh

pre 4 godine

Slavne junake iz prehodnih vekova, kao i one iz prošlog veka (balkanski ratovix, prvi i drugi svetski rat) smo maltene skroz zaboravili, a slavimo zločince iz 90tih...
Sistem vrednosti je potpuno iskrivljen, pa nije ni čudo što živimo ovako kako živimo

my way

pre 4 godine

Кад у Турке јуриш учинише,

Раздвојише Турке у буљуке,

Па нагони један на другога:

Што пропушћа дели Радивоје,

Дочекује млади Татомире;

Што утече младу Татомиру,

Дочекује дијете Груица;

Што пропусти дијете Груица,

То дочека Старина Новаче.

fixipixi

pre 4 godine

Zanimljivo kako je ovaj hajduk tacno znao geo karte i granice kako kažete današnje Srbije i R Srpske. Tacno tako se i kretao Interesantno bas...

Sapientis sat

pre 4 godine

@"Predanje kaže da je Starina Novak na prevaru uhvaćen i zajedno sa saborcima nabijen na kolac."

Ne kaze predanje, vec je to dokazano i po cijem nalogu je uradjeno. Na zalost taj deo ne postoji na srpskoj stranici Vikipedije, ali zato je vrlo detaljan na engleskoj strani, a i rumunska je detaljna.

"He wanted to hand over the fortresses of Lugos and Karánsebes to the Turks, but his intention was unveiled in time. For this he was accused of treason by ally-turned-rival Giorgio Basta and was sent to the Hungarian authorities in Cluj (Kolozsvár), sentenced to burning. On 5 February 1601 the execution took place, gypsies prepared the fire that would be the end of Novak, two of Mihai's captains, Joan Celeste and Savi Armašulu, and some Saxon priests. After being burnt alive for 1 to 5 hours (water was tossed at the bodies for slower death) the bodies were impaled and crows were eating from the corpses. Mihai was unaware of the execution and heard of it when passing Cluj in early August 1601; he raised a flag on the site of the execution. Giorgio Basta then ordered the assassination of Mihai, which took place near Câmpia Turzii on 9 August 1601"
(Jovan, 23. februar 2020 17:08)

Da ne ostane nedorečeno:
Starina Novak je ratovao sa rumunskim vođom Mihajem Hrabrim protiv turaka a za izdaju ga je optužio italijanski general Giorgio Basta, arbareškog tj. albanskog porijekla, angažovan od strane Rudolfa II, vladara Svetog rimskog carstva, da komanduje Habsburškim trupama u tzv. Dugom ratu 1591-1606. Rudolf II je bio Mihajev saveznik protiv Turaka.
Giorgio je prvo optužio Starinu Novaka da je počeo da sarađuje sa Turcima i potom ga pogubio a poslije nekoliko mjeseci je pogubio i samog Mihaja Hrabrog, prvog rumunskog ujedinitelja, pod izgovorom da se okrenuo protiv Rudolfa II.
Giorgio je kasnije postavljen za upravitelja Transilvanije kao carskog vazala sa zadatkom da uspostavi katoličanstvo kao glavnu religiju u regiji.

Giorgio Basta, Count of Huszt (1550 – 1607) was an Italian general, diplomat, and writer of Arbëreshë origin, employed by the Holy Roman Emperor Rudolf II to command Habsburg forces in the Long War of 1591–1606. He was later sent to administer Transylvania as an Imperial vassal and to restore Catholicism as the dominant religion in the region.
On his orders, his ally Michael the Brave, who ruled Transylvania, Wallachia, and Moldavia, was assassinated on 9 August 1601, a few days after the common victory at the Battle of Guruslãu, for trying to turn against Rudolf II. For this, he is often depicted as disloyal and violent by Romanian and Hungarian historians. Basta was also the author of books on the art of military leadership.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 4 godine

Ми недижемо и необнављамо споменике и тврђаве...срамота .... Тврђаву рам нам обновили турци, голубац еу

rajko

pre 4 godine

Do sada su se javila dvojica komentatora koji kažu kako su učili u školi pesmu o Starini Novaku i citiraju stihove iz pesme o Starom Vujadinu.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

nama pre svega treba kompletna reforma obrazovanja, od vrha do dna, da se iskorene idiotizmi koji su vidljivi u komentarima ovde na svaki tekst iz istorije, ali i - zaprepašćujuće, veoma povezano s njom - o trenutnim političkim prilikama u Srbiji i okolini. Strašno je koliko ljudi ništa ne znaju a koliko su sigurni u svoje mišljenje proisteklo iz tog neznanja

Jovan

pre 4 godine

@"Predanje kaže da je Starina Novak na prevaru uhvaćen i zajedno sa saborcima nabijen na kolac."

Ne kaze predanje, vec je to dokazano i po cijem nalogu je uradjeno. Na zalost taj deo ne postoji na srpskoj stranici Vikipedije, ali zato je vrlo detaljan na engleskoj strani, a i rumunska je detaljna.

"He wanted to hand over the fortresses of Lugos and Karánsebes to the Turks, but his intention was unveiled in time. For this he was accused of treason by ally-turned-rival Giorgio Basta and was sent to the Hungarian authorities in Cluj (Kolozsvár), sentenced to burning. On 5 February 1601 the execution took place, gypsies prepared the fire that would be the end of Novak, two of Mihai's captains, Joan Celeste and Savi Armašulu, and some Saxon priests. After being burnt alive for 1 to 5 hours (water was tossed at the bodies for slower death) the bodies were impaled and crows were eating from the corpses. Mihai was unaware of the execution and heard of it when passing Cluj in early August 1601; he raised a flag on the site of the execution. Giorgio Basta then ordered the assassination of Mihai, which took place near Câmpia Turzii on 9 August 1601"

mirko

pre 4 godine

Romanija - Rumunija (Romania).Legende o Starini Novaku i pod Romanijom i u Rumuniji.Jako interesantno.Jedino logicno je da su neka veza Vlasi (stocari).

Pogled sa Rtnja

pre 4 godine

U Čitluku kod Sokobanje u mestu zvanom Novakovci postoji Novakova pećina, na obroncima Ozrena, iznad reke Gradašnice, u blizini Sokobanje su ostaci Tatomirovog grada,a na ulazu u Sokobanjsku kotlinu, prema selu Trubarevcu, su temelji grada koje narod zove Kula Deli Radivoja.

hadžija

pre 4 godine

(Pljuvac svih stilova, 23. februar 2020 20:55)

Usmeno predanje, ono koje se prenosi na potomke, je jedino tacna i sigurna istorija. Jer je najneposrednija, a cesto ima i zive svedoke.
To se tice nacionalne istorije, naravno.

Znam kad mi je baba pricala o partizanima, ljoticevcima, cetnicima, Milanu Nedicu... ono sto smo mi ucili u skolama, samo sve suprotno. Sve.

dule

pre 4 godine

"Baba",na turski=otac,nasi domaci muslimani kazu babo,da ne bi otac bio baba :)
(cobo, 23. februar 2020 17:21)

A evo recimo očeva familija je iz Banata, tamo ni muslimana ni Islama, a opet su on i stričevi svog oca zvali Baba, čak smo ga i mi unuci tako zvali.

Dex

pre 4 godine

"Baba",na turski=otac,nasi domaci muslimani kazu babo,da ne bi otac bio baba :)
(cobo, 23. februar 2020 17:21)

Ne samo domaci muslimani. U Nemackoj je cak izraz babo postao prilicno poznat i medju opstom populacijom, koliko se koristi medju lokalnim muslimanima.

Flying Dutchman

pre 4 godine

 (Todor, 23. februar 2020 20:01) 

# Link komentara

Preporučujem (+2)

Ne preporučujem (0)

Šta očekivati od naroda kome su komunisti isprali mozak. Nećemo se oporaviti ni za 300 godina od tog zla.
(Bgd, 23. februar 2020 19:57) 

# Link komentara

Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

U Čitluku kod Sokobanje u mestu zvanom Novakovci postoji Novakova pećina, na obroncima Ozrena, iznad reke Gradašnice, u blizini Sokobanje su ostaci Tatomirovog grada,a na ulazu u Sokobanjsku kotlinu, prema selu Trubarevcu, su temelji grada koje narod zove Kula Deli Radivoja.
(Pogled sa Rtnja, 23. februar 2020 19:55) 

# Link komentara

Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Ma to je pećina našeg Novaka... našeg Noleta...
 (Todor, 23. februar 2020 19:54) 

# Link komentara

Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

"Baba",na turski=otac,nasi domaci muslimani kazu babo,da ne bi otac bio baba :) 
(cobo, 23. februar 2020 17:21) 

A evo recimo očeva familija je iz Banata, tamo ni muslimana ni Islama, a opet su on i stričevi svog oca zvali Baba, čak smo ga i mi unuci tako zvali.
 (dule, 23. februar 2020 19:42)

Banat je bio u sastavu Otomanske imperije od 100 do 150 godina ako se ne varam tako da bilo je i muslimana i islama tu.

Boban

pre 4 godine

Kako drugacije do na prevaru da je uhvacen, gde ce jedan hajduk da bude porazen u boju. Samo prevara i izdaja neka, nema druge. E tako se deca odgajaju, a ne reci im istinu. Samo tako i daleko ce te dogurat.

o ili u -> و

pre 4 godine

@cobo

Koliko mi je poznato, to "o" na kraju, umesto "a", u "babo" može se naći i u turskom (tj. u arapskom, odakle ta reč reč i potiče izvorno) kada se koristi iz milošte ili u kombinacijama sa nekim drugim rečima. Tako da, nije samo da je ne bi mešali sa reči "baba" (koja označava maminu ili očevu majku).

Todor

pre 4 godine

Predanje kaže da je Starina Novak na prevaru uhvaćen i zajedno sa saborcima nabijen na kolac."

Ne kaze predanje, vec je to dokazano i po cijem nalogu je uradjeno. Na zalost taj deo ne postoji na srpskoj stranici Vikipedije, ali zato je vrlo detaljan na engleskoj strani, a i rumunska je detaljna.

"He wanted to hand over the fortresses of Lugos and Karánsebes to the Turks, but his intention was unveiled in time. For this he was accused of treason by ally-turned-rival Giorgio Basta and was sent to the Hungarian authorities in Cluj (Kolozsvár), sentenced to burning. On 5 February 1601 the execution took place, gypsies prepared the fire that would be the end of Novak, two of Mihai's captains, Joan Celeste and Savi Armašulu, and some Saxon priests. After being burnt alive for 1 to 5 hours (water was tossed at the bodies for slower death) the bodies were impaled and crows were eating from the corpses. Mihai Watson unaware of the execution and heard of it when passing Cluj in early August 1601; he raised a flag on the site of the execution. Giorgio Basta then ordered the assassination of Mihai, which took place near Câmpia Turzii on 9 August 1601"
(Jovan, 23. februar 2020 17
Pa baš to sam hteo da ti kažem...

Zeljan Balkana

pre 4 godine

Koliko je Robin Hud-ova bilo u Srbiji i republici Srpskoj? I uvek pobedjivali!?! Nije mi jasno kako su pored tolikih pobeda dozvolili turcima da vladaju. Hvala na objavi.

Dijaspora

pre 4 godine

Hvala na tekstu.
Meni su djeca rodjena u inostranstvu, majka im je strankinja ali znaju vecinu nasih narodnih epskih junaka. Ja im citam narodne epske pjesme pred spavanje jer to su im najdraze uspavanke. Iz pocetka sam morao da pravim pauze i objasnjavam pojedine dijelove zbog arhaicnog jezika ali sada vise ne, naucili se 'tici...

Jednostavno, mislim da bi bio grijeh prema djeci lisiti ih tolikog bogatstva narodnog stvaralastva. Ovo sto mi Srbi imamo, ovoliku dubinu i sirinu narodnih umotvorina je jedinstveno u svijetu.

Silom prilika zivio sam u vise zemalja i tecno pricam 3 evropska jezika ali ove stvari samo mi imamo. I treba da smo ponosni na nase pretke koji ovi stvorise. Da to imaju drugi narodi stalno bi nas lupali po glavi takvim bogatstvom a mi se istoga stidimo na neki nacin...

Cuvajmo i postujmo svoje braco. Jer ako mi necemo, drugi sigurno nece...

Samosvesna građanka

pre 4 godine

U Srbiji ulice: Triglavska, Mostarska, Sarajevska, Bledska... Zašto našim ulicama ne dajemo nazive po našim toponimima i po imenima naših zaslužnih ljudi?

1966

pre 4 godine

Koliko ovaj narod nema pojma stvari koje su poznate već dugi niz godina, ja znam npr. bar 10 godina unazad da je Starina Novak heroj kod rumuna, oni ga smatraju Srbinom mada postoje teorije i da je bio Vlah, no to je nebitno, bio je vitez u odbrani hrišćanstva od turske sile.
Izdao ga je Giorgo Basta, koji je bio Albanac,kao i Sinan Paša što je spalio mošti Svetog Save. Ako malo pretražite po netu, videćete da je bilo još Srba u službi moldavskim/vlaškim kneževima.

Sapientis sat

pre 4 godine

U Banja Luci ima ulica po imenu Starine Novaka u dijelu grada Obilićevo na desnoj obali Vrbasa!
(Arch Enemy, 23. februar 2020 18:03)

Tako je. I Bolanog Dojčina, i Od Zmijanja Rajka, i Starog Vujadina, Srđe Zlopogleđe, Jug Bogdana, Majke Jugovića, Trive Amelice, Todora od Stalaća, Vojvode Prijezde, Marka Kraljevića, Goluba Babića, Petra Pecije, Stojana Jankovića...

Ivan

pre 4 godine

Vidi, ....Nemanjići tamo i neke...dokle nam rekose da nam traje istorija...za ,,ono pre'' da i ne govorimo. Pa
Braćo Srbi,dokle misle da nas prave budalama?

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Usmeno predanje, ono koje se prenosi na potomke, je jedino tacna i sigurna istorija. Jer je najneposrednija, a cesto ima i zive svedoke.
To se tice nacionalne istorije, naravno.

Znam kad mi je baba pricala o partizanima, ljoticevcima, cetnicima, Milanu Nedicu... ono sto smo mi ucili u skolama, samo sve suprotno. Sve.
(hadžija, 23. februar 2020 22:30)

Nije ovo samo usmeno predanje. Imaju i pismene dokaze o krvnoj vezi sa njim preko pra pra prababe. Sa babine strane nosimo plemicku titulu za koju nismo znali do pre nekoliko meseci. Pismeni dokazi se nalaze u Nemackoj u nekoj arhivi jer je ne znam koji ondasnji kralj/car nekoj mog prarodjaka nagradio titulom plemica. Zanimljivo je i uzbudljivo istrazivati sopstveno poreklo. Svi bismo to trebali uciniti da saznamo vise o precima,a samim tim i o nama samima. I sto kazes,ignorisati mejnstrim istoriju,jer ta se pise i brise svakih nekoliko decenija.

cobo

pre 4 godine

o ili u ->23@
Nema "o" na kraju jer mi je radni kolega Turcin tacno objasnio kako se pise i cita "baba",a arapski je aba=otac,bez "b" :)

Stručnjak

pre 4 godine

Razlog postojanja takvog spomenika i bulevara u Rumuniji možete otkriti na YouTube videu pod sledećim nazivom Skrivena istorija - Jezuitski projekat

Borko

pre 4 godine

Pa kako kad ste uz Iran/Tursku jos od Nemanjica?
Ko ustane protiv ustasa je, ovi malo hrabriji sto ih posle mrzite i pretite im Turskim carstvom (pa se nazovu Torcida)

Boban

pre 4 godine

Kako drugacije do na prevaru da je uhvacen, gde ce jedan hajduk da bude porazen u boju. Samo prevara i izdaja neka, nema druge. E tako se deca odgajaju, a ne reci im istinu. Samo tako i daleko ce te dogurat.

Zeljan Balkana

pre 4 godine

Koliko je Robin Hud-ova bilo u Srbiji i republici Srpskoj? I uvek pobedjivali!?! Nije mi jasno kako su pored tolikih pobeda dozvolili turcima da vladaju. Hvala na objavi.

Hastali šejtan

pre 4 godine

Ovi danas, što se srbima zovu, nikakve veze nemaju sa nekadašnjim junacima! Ovi danas su potomci dezertera, kukavica i nikogovića! Junaci su izginuli a njihove porodice protjerane i pobijene. Ostala je samo fukara i raja,..., reče Antonije Pušić!

6174к

pre 4 godine

Ратни злочинац и националиста, прибегавао насилним решењима уместо преговора, уместо да прихвати реалност односа снага у свету.

hadžija

pre 4 godine

(Pljuvac svih stilova, 23. februar 2020 20:55)

Usmeno predanje, ono koje se prenosi na potomke, je jedino tacna i sigurna istorija. Jer je najneposrednija, a cesto ima i zive svedoke.
To se tice nacionalne istorije, naravno.

Znam kad mi je baba pricala o partizanima, ljoticevcima, cetnicima, Milanu Nedicu... ono sto smo mi ucili u skolama, samo sve suprotno. Sve.

fixipixi

pre 4 godine

Zanimljivo kako je ovaj hajduk tacno znao geo karte i granice kako kažete današnje Srbije i R Srpske. Tacno tako se i kretao Interesantno bas...

Randy Marsh

pre 4 godine

Slavne junake iz prehodnih vekova, kao i one iz prošlog veka (balkanski ratovix, prvi i drugi svetski rat) smo maltene skroz zaboravili, a slavimo zločince iz 90tih...
Sistem vrednosti je potpuno iskrivljen, pa nije ni čudo što živimo ovako kako živimo

Flying Dutchman

pre 4 godine

 (Todor, 23. februar 2020 20:01) 

# Link komentara

Preporučujem (+2)

Ne preporučujem (0)

Šta očekivati od naroda kome su komunisti isprali mozak. Nećemo se oporaviti ni za 300 godina od tog zla.
(Bgd, 23. februar 2020 19:57) 

# Link komentara

Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

U Čitluku kod Sokobanje u mestu zvanom Novakovci postoji Novakova pećina, na obroncima Ozrena, iznad reke Gradašnice, u blizini Sokobanje su ostaci Tatomirovog grada,a na ulazu u Sokobanjsku kotlinu, prema selu Trubarevcu, su temelji grada koje narod zove Kula Deli Radivoja.
(Pogled sa Rtnja, 23. februar 2020 19:55) 

# Link komentara

Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

Ma to je pećina našeg Novaka... našeg Noleta...
 (Todor, 23. februar 2020 19:54) 

# Link komentara

Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.

"Baba",na turski=otac,nasi domaci muslimani kazu babo,da ne bi otac bio baba :) 
(cobo, 23. februar 2020 17:21) 

A evo recimo očeva familija je iz Banata, tamo ni muslimana ni Islama, a opet su on i stričevi svog oca zvali Baba, čak smo ga i mi unuci tako zvali.
 (dule, 23. februar 2020 19:42)

Banat je bio u sastavu Otomanske imperije od 100 do 150 godina ako se ne varam tako da bilo je i muslimana i islama tu.

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Nedavno sam,zahvaljujuci babi,a i njenoj sestri od ne znam koga,koje su istrazivale nasu lozu,saznao da nam koreni poticu od Skenderbega,kojeg su opet siptari prisvojili i dabome izmislili dobar deo price o njemu. Ima dosta srpskih junaka koje smo donekle ,ili skroz zaboravili ! Sve ih "oziveti" da danasnja deca znaju o njima,a i da svet i turisti znaju vise o nasoj istoriji! Samo nam se serviraju Zapadnjacki heroji i podvizi,a mi nasih imamo bezbroj ! Svaka cast rumunima !

cvrko

pre 4 godine

Djevojka je carne oci klela,
carne oci nikad ne vidjele,
sve vidjoste,jutros nevidjoste,
dje prodjose Turci Lijevljani,
provedose iz gore ajduke,
medju njima starog Vujadina,
Vujadina sa obadva sina....

Drax

pre 4 godine

Srbija nije smela da ima istoriju ni poreklo niti sme da pominje gde je sve Srpski narod zato sto je to sada velikosrpska propaganda to je ruzno.

nikoje

pre 4 godine

Zar nismo u školi učili narodnu pesmu u kojoj Turci Lijevnjani muče Starinu Novaka. Iznad Livna do danas postoji Novakova Kula. To je deo rimskih bedema, a u kuli he bio zatočen Starina Novak. Srbija bi mogla da he obnovi, kao što je opština Livno obnovila pravoslavnu crkvu.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 4 godine

Ми недижемо и необнављамо споменике и тврђаве...срамота .... Тврђаву рам нам обновили турци, голубац еу

mirko

pre 4 godine

Romanija - Rumunija (Romania).Legende o Starini Novaku i pod Romanijom i u Rumuniji.Jako interesantno.Jedino logicno je da su neka veza Vlasi (stocari).

Dex

pre 4 godine

"Baba",na turski=otac,nasi domaci muslimani kazu babo,da ne bi otac bio baba :)
(cobo, 23. februar 2020 17:21)

Ne samo domaci muslimani. U Nemackoj je cak izraz babo postao prilicno poznat i medju opstom populacijom, koliko se koristi medju lokalnim muslimanima.

my way

pre 4 godine

Кад у Турке јуриш учинише,

Раздвојише Турке у буљуке,

Па нагони један на другога:

Што пропушћа дели Радивоје,

Дочекује млади Татомире;

Што утече младу Татомиру,

Дочекује дијете Груица;

Што пропусти дијете Груица,

То дочека Старина Новаче.

Jovan

pre 4 godine

@"Predanje kaže da je Starina Novak na prevaru uhvaćen i zajedno sa saborcima nabijen na kolac."

Ne kaze predanje, vec je to dokazano i po cijem nalogu je uradjeno. Na zalost taj deo ne postoji na srpskoj stranici Vikipedije, ali zato je vrlo detaljan na engleskoj strani, a i rumunska je detaljna.

"He wanted to hand over the fortresses of Lugos and Karánsebes to the Turks, but his intention was unveiled in time. For this he was accused of treason by ally-turned-rival Giorgio Basta and was sent to the Hungarian authorities in Cluj (Kolozsvár), sentenced to burning. On 5 February 1601 the execution took place, gypsies prepared the fire that would be the end of Novak, two of Mihai's captains, Joan Celeste and Savi Armašulu, and some Saxon priests. After being burnt alive for 1 to 5 hours (water was tossed at the bodies for slower death) the bodies were impaled and crows were eating from the corpses. Mihai was unaware of the execution and heard of it when passing Cluj in early August 1601; he raised a flag on the site of the execution. Giorgio Basta then ordered the assassination of Mihai, which took place near Câmpia Turzii on 9 August 1601"

Milos

pre 4 godine

Ako iskreno pogledamo istoriju nije Starina Novak zapoceo prvi borbu, vec je borba bila neprestana.

Svakih 30-40 godina su izbijali ustanci protiv Turaka ili su se Srbi pridruzivali Madjarskoj ili Austro-Ugarskoj u njihovim ratovima protiv Turske.

1804 je bitna zato sto je pored ustanka bio i pocetak uspostavljanja drzavne uprave.

dule

pre 4 godine

"Baba",na turski=otac,nasi domaci muslimani kazu babo,da ne bi otac bio baba :)
(cobo, 23. februar 2020 17:21)

A evo recimo očeva familija je iz Banata, tamo ni muslimana ni Islama, a opet su on i stričevi svog oca zvali Baba, čak smo ga i mi unuci tako zvali.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

nama pre svega treba kompletna reforma obrazovanja, od vrha do dna, da se iskorene idiotizmi koji su vidljivi u komentarima ovde na svaki tekst iz istorije, ali i - zaprepašćujuće, veoma povezano s njom - o trenutnim političkim prilikama u Srbiji i okolini. Strašno je koliko ljudi ništa ne znaju a koliko su sigurni u svoje mišljenje proisteklo iz tog neznanja

Sapientis sat

pre 4 godine

@"Predanje kaže da je Starina Novak na prevaru uhvaćen i zajedno sa saborcima nabijen na kolac."

Ne kaze predanje, vec je to dokazano i po cijem nalogu je uradjeno. Na zalost taj deo ne postoji na srpskoj stranici Vikipedije, ali zato je vrlo detaljan na engleskoj strani, a i rumunska je detaljna.

"He wanted to hand over the fortresses of Lugos and Karánsebes to the Turks, but his intention was unveiled in time. For this he was accused of treason by ally-turned-rival Giorgio Basta and was sent to the Hungarian authorities in Cluj (Kolozsvár), sentenced to burning. On 5 February 1601 the execution took place, gypsies prepared the fire that would be the end of Novak, two of Mihai's captains, Joan Celeste and Savi Armašulu, and some Saxon priests. After being burnt alive for 1 to 5 hours (water was tossed at the bodies for slower death) the bodies were impaled and crows were eating from the corpses. Mihai was unaware of the execution and heard of it when passing Cluj in early August 1601; he raised a flag on the site of the execution. Giorgio Basta then ordered the assassination of Mihai, which took place near Câmpia Turzii on 9 August 1601"
(Jovan, 23. februar 2020 17:08)

Da ne ostane nedorečeno:
Starina Novak je ratovao sa rumunskim vođom Mihajem Hrabrim protiv turaka a za izdaju ga je optužio italijanski general Giorgio Basta, arbareškog tj. albanskog porijekla, angažovan od strane Rudolfa II, vladara Svetog rimskog carstva, da komanduje Habsburškim trupama u tzv. Dugom ratu 1591-1606. Rudolf II je bio Mihajev saveznik protiv Turaka.
Giorgio je prvo optužio Starinu Novaka da je počeo da sarađuje sa Turcima i potom ga pogubio a poslije nekoliko mjeseci je pogubio i samog Mihaja Hrabrog, prvog rumunskog ujedinitelja, pod izgovorom da se okrenuo protiv Rudolfa II.
Giorgio je kasnije postavljen za upravitelja Transilvanije kao carskog vazala sa zadatkom da uspostavi katoličanstvo kao glavnu religiju u regiji.

Giorgio Basta, Count of Huszt (1550 – 1607) was an Italian general, diplomat, and writer of Arbëreshë origin, employed by the Holy Roman Emperor Rudolf II to command Habsburg forces in the Long War of 1591–1606. He was later sent to administer Transylvania as an Imperial vassal and to restore Catholicism as the dominant religion in the region.
On his orders, his ally Michael the Brave, who ruled Transylvania, Wallachia, and Moldavia, was assassinated on 9 August 1601, a few days after the common victory at the Battle of Guruslãu, for trying to turn against Rudolf II. For this, he is often depicted as disloyal and violent by Romanian and Hungarian historians. Basta was also the author of books on the art of military leadership.

Todor

pre 4 godine

Predanje kaže da je Starina Novak na prevaru uhvaćen i zajedno sa saborcima nabijen na kolac."

Ne kaze predanje, vec je to dokazano i po cijem nalogu je uradjeno. Na zalost taj deo ne postoji na srpskoj stranici Vikipedije, ali zato je vrlo detaljan na engleskoj strani, a i rumunska je detaljna.

"He wanted to hand over the fortresses of Lugos and Karánsebes to the Turks, but his intention was unveiled in time. For this he was accused of treason by ally-turned-rival Giorgio Basta and was sent to the Hungarian authorities in Cluj (Kolozsvár), sentenced to burning. On 5 February 1601 the execution took place, gypsies prepared the fire that would be the end of Novak, two of Mihai's captains, Joan Celeste and Savi Armašulu, and some Saxon priests. After being burnt alive for 1 to 5 hours (water was tossed at the bodies for slower death) the bodies were impaled and crows were eating from the corpses. Mihai Watson unaware of the execution and heard of it when passing Cluj in early August 1601; he raised a flag on the site of the execution. Giorgio Basta then ordered the assassination of Mihai, which took place near Câmpia Turzii on 9 August 1601"
(Jovan, 23. februar 2020 17
Pa baš to sam hteo da ti kažem...

rajko

pre 4 godine

Do sada su se javila dvojica komentatora koji kažu kako su učili u školi pesmu o Starini Novaku i citiraju stihove iz pesme o Starom Vujadinu.

Dijaspora

pre 4 godine

Hvala na tekstu.
Meni su djeca rodjena u inostranstvu, majka im je strankinja ali znaju vecinu nasih narodnih epskih junaka. Ja im citam narodne epske pjesme pred spavanje jer to su im najdraze uspavanke. Iz pocetka sam morao da pravim pauze i objasnjavam pojedine dijelove zbog arhaicnog jezika ali sada vise ne, naucili se 'tici...

Jednostavno, mislim da bi bio grijeh prema djeci lisiti ih tolikog bogatstva narodnog stvaralastva. Ovo sto mi Srbi imamo, ovoliku dubinu i sirinu narodnih umotvorina je jedinstveno u svijetu.

Silom prilika zivio sam u vise zemalja i tecno pricam 3 evropska jezika ali ove stvari samo mi imamo. I treba da smo ponosni na nase pretke koji ovi stvorise. Da to imaju drugi narodi stalno bi nas lupali po glavi takvim bogatstvom a mi se istoga stidimo na neki nacin...

Cuvajmo i postujmo svoje braco. Jer ako mi necemo, drugi sigurno nece...

o ili u -> و

pre 4 godine

@cobo

Koliko mi je poznato, to "o" na kraju, umesto "a", u "babo" može se naći i u turskom (tj. u arapskom, odakle ta reč reč i potiče izvorno) kada se koristi iz milošte ili u kombinacijama sa nekim drugim rečima. Tako da, nije samo da je ne bi mešali sa reči "baba" (koja označava maminu ili očevu majku).

Samosvesna građanka

pre 4 godine

U Srbiji ulice: Triglavska, Mostarska, Sarajevska, Bledska... Zašto našim ulicama ne dajemo nazive po našim toponimima i po imenima naših zaslužnih ljudi?

Borko

pre 4 godine

Pa kako kad ste uz Iran/Tursku jos od Nemanjica?
Ko ustane protiv ustasa je, ovi malo hrabriji sto ih posle mrzite i pretite im Turskim carstvom (pa se nazovu Torcida)

Pogled sa Rtnja

pre 4 godine

U Čitluku kod Sokobanje u mestu zvanom Novakovci postoji Novakova pećina, na obroncima Ozrena, iznad reke Gradašnice, u blizini Sokobanje su ostaci Tatomirovog grada,a na ulazu u Sokobanjsku kotlinu, prema selu Trubarevcu, su temelji grada koje narod zove Kula Deli Radivoja.

Pljuvac svih stilova

pre 4 godine

Usmeno predanje, ono koje se prenosi na potomke, je jedino tacna i sigurna istorija. Jer je najneposrednija, a cesto ima i zive svedoke.
To se tice nacionalne istorije, naravno.

Znam kad mi je baba pricala o partizanima, ljoticevcima, cetnicima, Milanu Nedicu... ono sto smo mi ucili u skolama, samo sve suprotno. Sve.
(hadžija, 23. februar 2020 22:30)

Nije ovo samo usmeno predanje. Imaju i pismene dokaze o krvnoj vezi sa njim preko pra pra prababe. Sa babine strane nosimo plemicku titulu za koju nismo znali do pre nekoliko meseci. Pismeni dokazi se nalaze u Nemackoj u nekoj arhivi jer je ne znam koji ondasnji kralj/car nekoj mog prarodjaka nagradio titulom plemica. Zanimljivo je i uzbudljivo istrazivati sopstveno poreklo. Svi bismo to trebali uciniti da saznamo vise o precima,a samim tim i o nama samima. I sto kazes,ignorisati mejnstrim istoriju,jer ta se pise i brise svakih nekoliko decenija.

1966

pre 4 godine

Koliko ovaj narod nema pojma stvari koje su poznate već dugi niz godina, ja znam npr. bar 10 godina unazad da je Starina Novak heroj kod rumuna, oni ga smatraju Srbinom mada postoje teorije i da je bio Vlah, no to je nebitno, bio je vitez u odbrani hrišćanstva od turske sile.
Izdao ga je Giorgo Basta, koji je bio Albanac,kao i Sinan Paša što je spalio mošti Svetog Save. Ako malo pretražite po netu, videćete da je bilo još Srba u službi moldavskim/vlaškim kneževima.

Stručnjak

pre 4 godine

Razlog postojanja takvog spomenika i bulevara u Rumuniji možete otkriti na YouTube videu pod sledećim nazivom Skrivena istorija - Jezuitski projekat

Sapientis sat

pre 4 godine

U Banja Luci ima ulica po imenu Starine Novaka u dijelu grada Obilićevo na desnoj obali Vrbasa!
(Arch Enemy, 23. februar 2020 18:03)

Tako je. I Bolanog Dojčina, i Od Zmijanja Rajka, i Starog Vujadina, Srđe Zlopogleđe, Jug Bogdana, Majke Jugovića, Trive Amelice, Todora od Stalaća, Vojvode Prijezde, Marka Kraljevića, Goluba Babića, Petra Pecije, Stojana Jankovića...

Ivan

pre 4 godine

Vidi, ....Nemanjići tamo i neke...dokle nam rekose da nam traje istorija...za ,,ono pre'' da i ne govorimo. Pa
Braćo Srbi,dokle misle da nas prave budalama?

cobo

pre 4 godine

o ili u ->23@
Nema "o" na kraju jer mi je radni kolega Turcin tacno objasnio kako se pise i cita "baba",a arapski je aba=otac,bez "b" :)