Ponedeljak, 13.01.2020.

11:27

Petrički incident: Kako je zalutali pas izazvao smrt više od 50 ljudi?

Izvor: B92

Petrièki incident: Kako je zalutali pas izazvao smrt više od 50 ljudi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

David

pre 4 godine

Bugari i Grci su viševekovni neprijatelji, više su se krvili međusobno nego mi sa Bugarima, a kod nas se malo o tome zna... U Trakiji i istočnom delu Egejske Makedonije su jedni nad drugima činili svirepe zločine (u njima su prednjačili Bugari ali im ni Grci nisu ostali dužni).
Interesantno je da mi i Grci imamo jako slično mišljenje o Bugarima... Letos sam u Stavrosu upoznao jednog Grka iz Kavale koji mi je rekao otvoreno da ih ne voli, jer im ne veruje ništa, te da su mu draži Turci sa kojima zna na čemu su i da su otvoreni neprijatelji nego Bugari. :D

patriJota

pre 4 godine

Bugari kao Rusi, hladni, proracunati, ne mozes im verovat, prevrtljivi zato se oni i tako vole zato su i braca. Uvek su Rusi prvo njih oslobadjali, a nama prodavali bajke.

Sasha

pre 4 godine

Medjutim odluka Lige Naroda nije promenila cinjenicu da su Bugari ljudski talog, spremni da u svakom momentu napadnu pravoslavnu bracu i zatim trazi zastitu velikih sila. Vecinom se znaju pravi razlozi za pocetak rata i vecinom se precutkuju jer kao i u ovom slucaju ne moze se ici to Liga Naroda ni njen potomak UN nema snagu da se velikima kaze da su agresori ili zastitnici zlocinaca.

Јабучило

pre 4 godine

Ne razumem ove šovinističke poruke da su Bugari loši. Kako možete ceo narod da osudite? Da li ste normalni? Pa nama se desio Jasenovac zato što su Hrvati isti takav stav o nama imali. Opametite se konačno! Svako od nas mora da se bori protiv mržnje i šovinizma. I svaki drugi narod je dobar i loš jednako koliko smo i mi.
(Vladimir, 14. januar 2020 15:02)

Братац, јеси ти негде у праву.
Али... Бугари су то...

razum

pre 4 godine

@geza bravo ne znam sto toliko malo ljudi zna ali mi prema Bugarima uopste nismo bili cvecke pa i prvi smo ih i napali pa i oteli teritoriju. Mi nikad nismo hteli Makedoniju ili juzni deo Srbije (Nis, Pirot, Vranje) nego smo hteli Bosnu al nam Austrougarska nije dala vec rekla mozete da se sirite na jugu koliko god hocete dok Bosnu i Hrvatsku ne pipajte.

Foliranje

pre 4 godine

barem nikada nismo bili kukavice da se priklanjamo jačima, nego smo uvek bili na strani pravde, pa makar i izgubili.
(mint, 14. januar 2020 12:21)

Pa sto nismo takvi u svojoj drzavi pravedni i karakteri nego mito, korupcija i uvlacenje iz interesa na sve strane... Niko nece da izgubi nista za opsti interes vec da ucari pa makar sve propalo. A na svetskoj sceni gde treba da dobro pazimo koga smo nagazili mi ovako mali, mi se budzimo "pravdom" pa makar svi izginuli.
Sve obrnuto, bas smo naopaki gde se ovde rodih od toliko normalnijih naroda...baksuz

Istorija nije juče nastala

pre 4 godine

Imate u muzeju Toplice u Prokuplju fotografije na temu koliko nas bugari vole. Toliko da su tukli trudne Srpkinje prilikom okupacije, kako ne bi rodile Srbe.

Vladimir

pre 4 godine

Ne razumem ove šovinističke poruke da su Bugari loši. Kako možete ceo narod da osudite? Da li ste normalni? Pa nama se desio Jasenovac zato što su Hrvati isti takav stav o nama imali. Opametite se konačno! Svako od nas mora da se bori protiv mržnje i šovinizma. I svaki drugi narod je dobar i loš jednako koliko smo i mi.

dane

pre 4 godine

(geza, 14. januar 2020 10:39)

Evo vam čist primer kako naizgled "dobar" poznavalac istorije ume da napiše gomilu gluposti,netačnih informacija, konstacija koje nemaju veze sa mozgom a da dobije hrpu pluseva.

Helios

pre 4 godine

@geza
Tvoja "popravka" istorije liči na vežbu iz "objektivizma" tipa "ako sebe dovoljno iskritikujem ispašću objektivan i zreo". Pa izeš istinu - što gore to bolje. Šta znači
"Inače Bugarska je u Prvom Balkanskom ratu podnela najveće žrtve, daleko veće od Srbije i Grčke zajedno."?
Ova rečenica sugeriše netačno i efektivno laže. Ona neobaveštenom čitaocu nameće jedino interpretaciju da su jadni Bugari pri jednakom oslobodilačkom naporu svih podneli najveće žrtve za slobodu svih nas. Ili čak da su se oni najviše oko toga potrudili. Realnost je obratna. Čak štaviše problem sa Makedonijom je bio dvostruk a prvi i osnovni da Bugari nisu ispunili dogovoreno. Ili nisu ili su loše ratovali, i naše trupe su pored svoje zone morale pokrivati i njihovu. Drugi, ne manji, su već tada njihove antisrpske akcije i likvidacije u Makedoniji. I apsolutno nikako to stanovništvo nije "svo" učestvovalo na strani Bugara, čak ni od onog malog procenta stanovnika koji se svrstao na neku stranu i uključio u rat. Itd. Itd.
Tako da tvoj "objektivizam" to nije, već je opet jedna verzija autošovinizma i lažnog (samo)elitizma. Da smo nevini nismo, da smo simetrični sa njima još manje.

@Novo vreme
"I taj smo izgubili. O Bože"
A upravo je, red ispod, @Јабучило izvršio dekonstrukciju @miki-ja koji kao i ti nije ni čitao tekst, ni opazio da nas u tom ratu nema - ali da autošovinista prosto ne može da odoli. I onda ti opet. Šta reći. Osim

I ti si se rodio. O Bože.

Hobi

pre 4 godine

objasni, deder, koje smo mi to silne ratove pogubili ne računajući devedesete? ili si to možda mislio na bugare? barem nikada nismo bili kukavice da se priklanjamo jačima, nego smo uvek bili na strani pravde, pa makar i izgubili. sram te bilo!
(mint, 14. januar 2020 12:21)
1885. godine, u novembru, dok se 30,000 Bugara spremalo da napadne grad Plovdiv i oslobodi ga od Turaka, Srbija je iskoristila odsustvo bugarske vojske i sa 60,000 vojnika napala Bugarsku i krenula ka nebranjenoj Sofiji. Cilj je bio da se na prepad zauzme Sofija. Bugari su bili u šoku. Napad je bio iznenadan, mučki, i sa ledja. Ali iako je Sofija blizu srpske granice a Plovdiv daleko, Bugari su uspeli da uz nadljudske napore, u pocepanim čizmama stignu do Sofije pre Srpske Vojske. Došlo je do bitke ispred Sofije, na reci Slivnici u kojoj je malobrojnija i slabije opremljena Bugarska Vojska do nogu potukla Srpsku Vojsku i naterala je u panično bekstvo. Moravska Divizija Prvog Poziva je bila desetkovana. Srpska Vojska je u panici prešla u Srbiju a Bugari su je gonili. Srpska Vojska je organizovala odbranu Pirota i Dimitrovgrada ali su Bugari, i dalje malobrojniji, silovitim napadom na bajonet naterali Srpsku Vojsku u paniku i zauzeli grad Pirot. Pala je odluka da krenu na nebranjeni Beograd jer je Srpska Vojska bila u rasulu i put ka Nišu je bio otvoren. Austrijski konzul je došao u Pirot i dao bugarskom princu Aleksandru ultimatum da obustavi dejstva i napusti Srbiju ili će biti u ratu sa Austrijom.

Roćevac

pre 4 godine

severoistok !!!

Šta bre lupetaš !!!
A i ovi što ti dadoše ovolke pluseve, izgleda da neznaju da saberu 2 i 2, a kamoli nešto iz istorije.

belgrado

pre 4 godine

I taj smo izgubili. O Bože
(Novo vreme, 14. januar 2020 12:

imali su bugari i neke pobede u srednjem veku,nije bas da su sve ratove izgubili.

Jovan

pre 4 godine

@Srpska vojska se povlači iz Albanije i zauzima Bugarski deo Makedonije.

(geza, 14. januar 2020 10:39)

Samo jedna ispravka, taj deo je vec bio pod kontrolom srpske vojske. Po dogovoru je trebalo da prepustimo taj deo teritorije Bugarskoj po zavrsetku rata. Nismo ponovo zauzimali.

mint

pre 4 godine

@miki još jedan? ajde maskirani šovinisto, objasni, deder, koje smo mi to silne ratove pogubili ne računajući devedesete? ili si to možda mislio na bugare? barem nikada nismo bili kukavice da se priklanjamo jačima, nego smo uvek bili na strani pravde, pa makar i izgubili. sram te bilo!

pex

pre 4 godine

Hajde sada prepirka u komentarima ... da vidimo ko za koga navija i da se malo svađamo zbog Bugara i Grka. Uostalom, tako je lakše i lepše nego da razmišljamo o svojim problemima, zar ne?
(Goran, 14. januar 2020 09:44)

Sta ima da se prepriremo. Pa svi mo za Grke, uvek, zar ne

P. P.

pre 4 godine

@severoistok
"uzrok je pohlepost i imperijalna agresivnost Austrougarske monarhije prema Versajskoj Jugoslaviji..."

Austro-Ugarska ima nekakve veze sa napadom na Kraljevinu Jugoslaviju 6. aprila 1941?!
Ti za ovo dobi silne pluseve...

pera zdera

pre 4 godine

@severoistok

Austrougarska je napala Srbiju, ne Jugoslaviju.
Versajskim mirom je stvorena Kraljevina SHS.
Jugoslavija je osnovana 1928 mnogo posle svetskog rata i mira u Versaju.

Sloba

pre 4 godine

severoistok
Austrougarska monarhija je prestala da postoji kada je nastala Jugoslavija.
Verovatno si napravio lapsus misleći na Srbiju?

Ahtung

pre 4 godine

@severoustok:

Malo si previše popušio one travke pobrljavke sinoć! - Austrougarska je 1914. napala Srbiju, jer Kraljevina Jugoslavija tada nije ni postojala, a kamo li SFRJ.

Јабучило

pre 4 godine

@ Аlex
Упада наоружан на територију државе са којом су тад до пре 7 година ратовали. Наравно да Бугарин није морао да пуца, али је имао пуно право на то. Веће зликовство је убиство парламентарца са белом заставом.
Што се тебе тиче, можда ти је само пуцао изнад главе, да те упозори. Можда је и гађао да убије, ко зна. На граници нема шале. А ти после доказуј да ли си преступио линију или не, џаба ти.

Јабучило

pre 4 godine

Znači i to je još jedan rat u kome smo učestvovali i izgubili.
(Miki, 14. januar 2020 10:22)

Нисмо учествовали, иако су нас Грци позвали (Краљевину СХС, а не Србију како пише у тексту). Не знам одакле твоја злурадост, али не ваља то. Живот ти у ствари буде тужан од толиког једа.

geza

pre 4 godine

Treba biti iskren kada su Srpsko Bugarski odnosi u pitanju.

Ima tu svega i svačega i mi ni malo tu nismo nevini ni naivni.

Prvi Srpsko Bugarski rat smo započeli mi i napali Bugarsku 1885 godine zbog zamislite Rumelije.
Kralj Milan je započeo taj rat ušao sa vojskom u Bugarsku.
Bugari na tu potuku do kolena,rat prebace na teritoriju Srbije padne Pitot a pao bi i Niš da Austrougarska nije reagovala i zapretila Bugarima da će ući u rat na strani Srbije.
Rusija je naravno držala stranu Bugarima i pujdala ih da nastave rat.

U Balkanskom ratu smo bili saveznici i tu su se i Srbija i Grčka ogrešile o Bugarsku.

Dogovor je bio da Bugarskoj pripadne Vardarska Makedonija istično od Skoplja a Srbiji ostatak plus Severna Albanija i izlaz na more.
Tako je i bilo ali odmah po zauzimanju Skadra i kada je Srpska vojska zauzela najveći deo Albanske obale umešali su se Englezi vršeći pritisak da se Srbija odbaci što dalje od mora.
Za uzvrat Englezi su nam ponudili celu Makedoniju na račun-štetu naših saveznika Bugara.
Inače Bugarska je u Prvom Balkanskom ratu podnela najveće žrtve,daleko veće od Srbije i Grčke zajedno.
Srpska vojska se povlači iz Albanije i zauzima Bugarski deo Makedonije.

Bugari nisu mogli da se pomire sa tim i zato započinje Drugi Balkanski rat u kom Srbija i Grčka tuku ionako desetkovanu i neoporavljenu Bugarsku vojsku.

U Prvom Svetskom ratu naš saveznici i Bugari su tražili da im Srbija vrati njihov deo Makedonije i da se Bugarska uključi u rat na strani saveznika i pomogne Srbiji.
Srbija je taj predlog odbila i Bugarska ulazi u rat na strani Austrougarske.
Inače svo stanivništvo tog dela Makedonije koji je treba pripasti Bugarskoj je i u Drugom Balkanskom i Prvom Sv. ratu ratovalo na strani Bugara a nas su smatrali okupatorima.

To naravno ne opravdava svirepe Bugarske zločine po teritoriji Srbije u Prvom Sv.ratu ali nije sve crno-belo i nismo bi uvek upravu.

Goran

pre 4 godine

Hajde sada prepirka u komentarima ... da vidimo ko za koga navija i da se malo svađamo zbog Bugara i Grka. Uostalom, tako je lakše i lepše nego da razmišljamo o svojim problemima, zar ne?

Alex

pre 4 godine

Koji zlikovci, ubiti covjeka zato sto je usao par koraka da vrati psa. Bio sam granicar na bugarskoj granici kod Vrske Cuke (Zajecar) za vreme JNA. Imali smo malu osmatracnicu skrivenu sa koje se pruzao pogled prema granici. Bila je mala í uska pa bi ponekad izasao i popeo se do samog granicnog kamena sa kojeg se pruzao predivan pogled ali i svatko je mene mogao da vidi na kilometre. Bio sam naslonjen na kamen (nisam presao u Bugarsku), kad odjednom pucanj i samo sam osetio zrno kako zviznu iznad moje glave. Odmah sam se bacio i puzeci nazad do osmatracnice. Obavestio sam komandu i doslo mi je pojacanje. Ljudi, malo nisam glavu izgubio na pravdi Boga.

severoistok

pre 4 godine

Interesantan clanak! Ipak za mladje generacije, uzrok se razlikuje od povoda!
Naime, u SFRJ skolama bi se prvi svetski rat i napad na kraljevinu Jugoslaviju koristio za objasnjavanje razlike izmedju uzroka i povoda. Uzrok je pohlepost i imperijalna agresivnost Austrougarske monarhije prema Versajskoj Jugoslaviji, a ubistvo prestolonaslednika od strane Principa je sluzio kao povod. E sad na ovom stivu moze da se postavi prica o Petrickom incidentu.

8

pre 4 godine

bugari se uvek nalaze pod zaštitom moćnih uvek kad ih tih moćni pozovu da urade neki prljav posao il neku prevaru - bugari su tu i uvek poslušni

Alex

pre 4 godine

Koji zlikovci, ubiti covjeka zato sto je usao par koraka da vrati psa. Bio sam granicar na bugarskoj granici kod Vrske Cuke (Zajecar) za vreme JNA. Imali smo malu osmatracnicu skrivenu sa koje se pruzao pogled prema granici. Bila je mala í uska pa bi ponekad izasao i popeo se do samog granicnog kamena sa kojeg se pruzao predivan pogled ali i svatko je mene mogao da vidi na kilometre. Bio sam naslonjen na kamen (nisam presao u Bugarsku), kad odjednom pucanj i samo sam osetio zrno kako zviznu iznad moje glave. Odmah sam se bacio i puzeci nazad do osmatracnice. Obavestio sam komandu i doslo mi je pojacanje. Ljudi, malo nisam glavu izgubio na pravdi Boga.

8

pre 4 godine

bugari se uvek nalaze pod zaštitom moćnih uvek kad ih tih moćni pozovu da urade neki prljav posao il neku prevaru - bugari su tu i uvek poslušni

severoistok

pre 4 godine

Interesantan clanak! Ipak za mladje generacije, uzrok se razlikuje od povoda!
Naime, u SFRJ skolama bi se prvi svetski rat i napad na kraljevinu Jugoslaviju koristio za objasnjavanje razlike izmedju uzroka i povoda. Uzrok je pohlepost i imperijalna agresivnost Austrougarske monarhije prema Versajskoj Jugoslaviji, a ubistvo prestolonaslednika od strane Principa je sluzio kao povod. E sad na ovom stivu moze da se postavi prica o Petrickom incidentu.

geza

pre 4 godine

Treba biti iskren kada su Srpsko Bugarski odnosi u pitanju.

Ima tu svega i svačega i mi ni malo tu nismo nevini ni naivni.

Prvi Srpsko Bugarski rat smo započeli mi i napali Bugarsku 1885 godine zbog zamislite Rumelije.
Kralj Milan je započeo taj rat ušao sa vojskom u Bugarsku.
Bugari na tu potuku do kolena,rat prebace na teritoriju Srbije padne Pitot a pao bi i Niš da Austrougarska nije reagovala i zapretila Bugarima da će ući u rat na strani Srbije.
Rusija je naravno držala stranu Bugarima i pujdala ih da nastave rat.

U Balkanskom ratu smo bili saveznici i tu su se i Srbija i Grčka ogrešile o Bugarsku.

Dogovor je bio da Bugarskoj pripadne Vardarska Makedonija istično od Skoplja a Srbiji ostatak plus Severna Albanija i izlaz na more.
Tako je i bilo ali odmah po zauzimanju Skadra i kada je Srpska vojska zauzela najveći deo Albanske obale umešali su se Englezi vršeći pritisak da se Srbija odbaci što dalje od mora.
Za uzvrat Englezi su nam ponudili celu Makedoniju na račun-štetu naših saveznika Bugara.
Inače Bugarska je u Prvom Balkanskom ratu podnela najveće žrtve,daleko veće od Srbije i Grčke zajedno.
Srpska vojska se povlači iz Albanije i zauzima Bugarski deo Makedonije.

Bugari nisu mogli da se pomire sa tim i zato započinje Drugi Balkanski rat u kom Srbija i Grčka tuku ionako desetkovanu i neoporavljenu Bugarsku vojsku.

U Prvom Svetskom ratu naš saveznici i Bugari su tražili da im Srbija vrati njihov deo Makedonije i da se Bugarska uključi u rat na strani saveznika i pomogne Srbiji.
Srbija je taj predlog odbila i Bugarska ulazi u rat na strani Austrougarske.
Inače svo stanivništvo tog dela Makedonije koji je treba pripasti Bugarskoj je i u Drugom Balkanskom i Prvom Sv. ratu ratovalo na strani Bugara a nas su smatrali okupatorima.

To naravno ne opravdava svirepe Bugarske zločine po teritoriji Srbije u Prvom Sv.ratu ali nije sve crno-belo i nismo bi uvek upravu.

pex

pre 4 godine

Hajde sada prepirka u komentarima ... da vidimo ko za koga navija i da se malo svađamo zbog Bugara i Grka. Uostalom, tako je lakše i lepše nego da razmišljamo o svojim problemima, zar ne?
(Goran, 14. januar 2020 09:44)

Sta ima da se prepriremo. Pa svi mo za Grke, uvek, zar ne

Goran

pre 4 godine

Hajde sada prepirka u komentarima ... da vidimo ko za koga navija i da se malo svađamo zbog Bugara i Grka. Uostalom, tako je lakše i lepše nego da razmišljamo o svojim problemima, zar ne?

mint

pre 4 godine

@miki još jedan? ajde maskirani šovinisto, objasni, deder, koje smo mi to silne ratove pogubili ne računajući devedesete? ili si to možda mislio na bugare? barem nikada nismo bili kukavice da se priklanjamo jačima, nego smo uvek bili na strani pravde, pa makar i izgubili. sram te bilo!

Јабучило

pre 4 godine

Znači i to je još jedan rat u kome smo učestvovali i izgubili.
(Miki, 14. januar 2020 10:22)

Нисмо учествовали, иако су нас Грци позвали (Краљевину СХС, а не Србију како пише у тексту). Не знам одакле твоја злурадост, али не ваља то. Живот ти у ствари буде тужан од толиког једа.

Ahtung

pre 4 godine

@severoustok:

Malo si previše popušio one travke pobrljavke sinoć! - Austrougarska je 1914. napala Srbiju, jer Kraljevina Jugoslavija tada nije ni postojala, a kamo li SFRJ.

pera zdera

pre 4 godine

@severoistok

Austrougarska je napala Srbiju, ne Jugoslaviju.
Versajskim mirom je stvorena Kraljevina SHS.
Jugoslavija je osnovana 1928 mnogo posle svetskog rata i mira u Versaju.

P. P.

pre 4 godine

@severoistok
"uzrok je pohlepost i imperijalna agresivnost Austrougarske monarhije prema Versajskoj Jugoslaviji..."

Austro-Ugarska ima nekakve veze sa napadom na Kraljevinu Jugoslaviju 6. aprila 1941?!
Ti za ovo dobi silne pluseve...

Јабучило

pre 4 godine

@ Аlex
Упада наоружан на територију државе са којом су тад до пре 7 година ратовали. Наравно да Бугарин није морао да пуца, али је имао пуно право на то. Веће зликовство је убиство парламентарца са белом заставом.
Што се тебе тиче, можда ти је само пуцао изнад главе, да те упозори. Можда је и гађао да убије, ко зна. На граници нема шале. А ти после доказуј да ли си преступио линију или не, џаба ти.

Sloba

pre 4 godine

severoistok
Austrougarska monarhija je prestala da postoji kada je nastala Jugoslavija.
Verovatno si napravio lapsus misleći na Srbiju?

Foliranje

pre 4 godine

barem nikada nismo bili kukavice da se priklanjamo jačima, nego smo uvek bili na strani pravde, pa makar i izgubili.
(mint, 14. januar 2020 12:21)

Pa sto nismo takvi u svojoj drzavi pravedni i karakteri nego mito, korupcija i uvlacenje iz interesa na sve strane... Niko nece da izgubi nista za opsti interes vec da ucari pa makar sve propalo. A na svetskoj sceni gde treba da dobro pazimo koga smo nagazili mi ovako mali, mi se budzimo "pravdom" pa makar svi izginuli.
Sve obrnuto, bas smo naopaki gde se ovde rodih od toliko normalnijih naroda...baksuz

Istorija nije juče nastala

pre 4 godine

Imate u muzeju Toplice u Prokuplju fotografije na temu koliko nas bugari vole. Toliko da su tukli trudne Srpkinje prilikom okupacije, kako ne bi rodile Srbe.

Јабучило

pre 4 godine

Ne razumem ove šovinističke poruke da su Bugari loši. Kako možete ceo narod da osudite? Da li ste normalni? Pa nama se desio Jasenovac zato što su Hrvati isti takav stav o nama imali. Opametite se konačno! Svako od nas mora da se bori protiv mržnje i šovinizma. I svaki drugi narod je dobar i loš jednako koliko smo i mi.
(Vladimir, 14. januar 2020 15:02)

Братац, јеси ти негде у праву.
Али... Бугари су то...

Hobi

pre 4 godine

objasni, deder, koje smo mi to silne ratove pogubili ne računajući devedesete? ili si to možda mislio na bugare? barem nikada nismo bili kukavice da se priklanjamo jačima, nego smo uvek bili na strani pravde, pa makar i izgubili. sram te bilo!
(mint, 14. januar 2020 12:21)
1885. godine, u novembru, dok se 30,000 Bugara spremalo da napadne grad Plovdiv i oslobodi ga od Turaka, Srbija je iskoristila odsustvo bugarske vojske i sa 60,000 vojnika napala Bugarsku i krenula ka nebranjenoj Sofiji. Cilj je bio da se na prepad zauzme Sofija. Bugari su bili u šoku. Napad je bio iznenadan, mučki, i sa ledja. Ali iako je Sofija blizu srpske granice a Plovdiv daleko, Bugari su uspeli da uz nadljudske napore, u pocepanim čizmama stignu do Sofije pre Srpske Vojske. Došlo je do bitke ispred Sofije, na reci Slivnici u kojoj je malobrojnija i slabije opremljena Bugarska Vojska do nogu potukla Srpsku Vojsku i naterala je u panično bekstvo. Moravska Divizija Prvog Poziva je bila desetkovana. Srpska Vojska je u panici prešla u Srbiju a Bugari su je gonili. Srpska Vojska je organizovala odbranu Pirota i Dimitrovgrada ali su Bugari, i dalje malobrojniji, silovitim napadom na bajonet naterali Srpsku Vojsku u paniku i zauzeli grad Pirot. Pala je odluka da krenu na nebranjeni Beograd jer je Srpska Vojska bila u rasulu i put ka Nišu je bio otvoren. Austrijski konzul je došao u Pirot i dao bugarskom princu Aleksandru ultimatum da obustavi dejstva i napusti Srbiju ili će biti u ratu sa Austrijom.

Vladimir

pre 4 godine

Ne razumem ove šovinističke poruke da su Bugari loši. Kako možete ceo narod da osudite? Da li ste normalni? Pa nama se desio Jasenovac zato što su Hrvati isti takav stav o nama imali. Opametite se konačno! Svako od nas mora da se bori protiv mržnje i šovinizma. I svaki drugi narod je dobar i loš jednako koliko smo i mi.

Sasha

pre 4 godine

Medjutim odluka Lige Naroda nije promenila cinjenicu da su Bugari ljudski talog, spremni da u svakom momentu napadnu pravoslavnu bracu i zatim trazi zastitu velikih sila. Vecinom se znaju pravi razlozi za pocetak rata i vecinom se precutkuju jer kao i u ovom slucaju ne moze se ici to Liga Naroda ni njen potomak UN nema snagu da se velikima kaze da su agresori ili zastitnici zlocinaca.

patriJota

pre 4 godine

Bugari kao Rusi, hladni, proracunati, ne mozes im verovat, prevrtljivi zato se oni i tako vole zato su i braca. Uvek su Rusi prvo njih oslobadjali, a nama prodavali bajke.

Helios

pre 4 godine

@geza
Tvoja "popravka" istorije liči na vežbu iz "objektivizma" tipa "ako sebe dovoljno iskritikujem ispašću objektivan i zreo". Pa izeš istinu - što gore to bolje. Šta znači
"Inače Bugarska je u Prvom Balkanskom ratu podnela najveće žrtve, daleko veće od Srbije i Grčke zajedno."?
Ova rečenica sugeriše netačno i efektivno laže. Ona neobaveštenom čitaocu nameće jedino interpretaciju da su jadni Bugari pri jednakom oslobodilačkom naporu svih podneli najveće žrtve za slobodu svih nas. Ili čak da su se oni najviše oko toga potrudili. Realnost je obratna. Čak štaviše problem sa Makedonijom je bio dvostruk a prvi i osnovni da Bugari nisu ispunili dogovoreno. Ili nisu ili su loše ratovali, i naše trupe su pored svoje zone morale pokrivati i njihovu. Drugi, ne manji, su već tada njihove antisrpske akcije i likvidacije u Makedoniji. I apsolutno nikako to stanovništvo nije "svo" učestvovalo na strani Bugara, čak ni od onog malog procenta stanovnika koji se svrstao na neku stranu i uključio u rat. Itd. Itd.
Tako da tvoj "objektivizam" to nije, već je opet jedna verzija autošovinizma i lažnog (samo)elitizma. Da smo nevini nismo, da smo simetrični sa njima još manje.

@Novo vreme
"I taj smo izgubili. O Bože"
A upravo je, red ispod, @Јабучило izvršio dekonstrukciju @miki-ja koji kao i ti nije ni čitao tekst, ni opazio da nas u tom ratu nema - ali da autošovinista prosto ne može da odoli. I onda ti opet. Šta reći. Osim

I ti si se rodio. O Bože.

razum

pre 4 godine

@geza bravo ne znam sto toliko malo ljudi zna ali mi prema Bugarima uopste nismo bili cvecke pa i prvi smo ih i napali pa i oteli teritoriju. Mi nikad nismo hteli Makedoniju ili juzni deo Srbije (Nis, Pirot, Vranje) nego smo hteli Bosnu al nam Austrougarska nije dala vec rekla mozete da se sirite na jugu koliko god hocete dok Bosnu i Hrvatsku ne pipajte.

belgrado

pre 4 godine

I taj smo izgubili. O Bože
(Novo vreme, 14. januar 2020 12:

imali su bugari i neke pobede u srednjem veku,nije bas da su sve ratove izgubili.

dane

pre 4 godine

(geza, 14. januar 2020 10:39)

Evo vam čist primer kako naizgled "dobar" poznavalac istorije ume da napiše gomilu gluposti,netačnih informacija, konstacija koje nemaju veze sa mozgom a da dobije hrpu pluseva.

Jovan

pre 4 godine

@Srpska vojska se povlači iz Albanije i zauzima Bugarski deo Makedonije.

(geza, 14. januar 2020 10:39)

Samo jedna ispravka, taj deo je vec bio pod kontrolom srpske vojske. Po dogovoru je trebalo da prepustimo taj deo teritorije Bugarskoj po zavrsetku rata. Nismo ponovo zauzimali.

Roćevac

pre 4 godine

severoistok !!!

Šta bre lupetaš !!!
A i ovi što ti dadoše ovolke pluseve, izgleda da neznaju da saberu 2 i 2, a kamoli nešto iz istorije.

David

pre 4 godine

Bugari i Grci su viševekovni neprijatelji, više su se krvili međusobno nego mi sa Bugarima, a kod nas se malo o tome zna... U Trakiji i istočnom delu Egejske Makedonije su jedni nad drugima činili svirepe zločine (u njima su prednjačili Bugari ali im ni Grci nisu ostali dužni).
Interesantno je da mi i Grci imamo jako slično mišljenje o Bugarima... Letos sam u Stavrosu upoznao jednog Grka iz Kavale koji mi je rekao otvoreno da ih ne voli, jer im ne veruje ništa, te da su mu draži Turci sa kojima zna na čemu su i da su otvoreni neprijatelji nego Bugari. :D

Goran

pre 4 godine

Hajde sada prepirka u komentarima ... da vidimo ko za koga navija i da se malo svađamo zbog Bugara i Grka. Uostalom, tako je lakše i lepše nego da razmišljamo o svojim problemima, zar ne?

severoistok

pre 4 godine

Interesantan clanak! Ipak za mladje generacije, uzrok se razlikuje od povoda!
Naime, u SFRJ skolama bi se prvi svetski rat i napad na kraljevinu Jugoslaviju koristio za objasnjavanje razlike izmedju uzroka i povoda. Uzrok je pohlepost i imperijalna agresivnost Austrougarske monarhije prema Versajskoj Jugoslaviji, a ubistvo prestolonaslednika od strane Principa je sluzio kao povod. E sad na ovom stivu moze da se postavi prica o Petrickom incidentu.

mint

pre 4 godine

@miki još jedan? ajde maskirani šovinisto, objasni, deder, koje smo mi to silne ratove pogubili ne računajući devedesete? ili si to možda mislio na bugare? barem nikada nismo bili kukavice da se priklanjamo jačima, nego smo uvek bili na strani pravde, pa makar i izgubili. sram te bilo!

geza

pre 4 godine

Treba biti iskren kada su Srpsko Bugarski odnosi u pitanju.

Ima tu svega i svačega i mi ni malo tu nismo nevini ni naivni.

Prvi Srpsko Bugarski rat smo započeli mi i napali Bugarsku 1885 godine zbog zamislite Rumelije.
Kralj Milan je započeo taj rat ušao sa vojskom u Bugarsku.
Bugari na tu potuku do kolena,rat prebace na teritoriju Srbije padne Pitot a pao bi i Niš da Austrougarska nije reagovala i zapretila Bugarima da će ući u rat na strani Srbije.
Rusija je naravno držala stranu Bugarima i pujdala ih da nastave rat.

U Balkanskom ratu smo bili saveznici i tu su se i Srbija i Grčka ogrešile o Bugarsku.

Dogovor je bio da Bugarskoj pripadne Vardarska Makedonija istično od Skoplja a Srbiji ostatak plus Severna Albanija i izlaz na more.
Tako je i bilo ali odmah po zauzimanju Skadra i kada je Srpska vojska zauzela najveći deo Albanske obale umešali su se Englezi vršeći pritisak da se Srbija odbaci što dalje od mora.
Za uzvrat Englezi su nam ponudili celu Makedoniju na račun-štetu naših saveznika Bugara.
Inače Bugarska je u Prvom Balkanskom ratu podnela najveće žrtve,daleko veće od Srbije i Grčke zajedno.
Srpska vojska se povlači iz Albanije i zauzima Bugarski deo Makedonije.

Bugari nisu mogli da se pomire sa tim i zato započinje Drugi Balkanski rat u kom Srbija i Grčka tuku ionako desetkovanu i neoporavljenu Bugarsku vojsku.

U Prvom Svetskom ratu naš saveznici i Bugari su tražili da im Srbija vrati njihov deo Makedonije i da se Bugarska uključi u rat na strani saveznika i pomogne Srbiji.
Srbija je taj predlog odbila i Bugarska ulazi u rat na strani Austrougarske.
Inače svo stanivništvo tog dela Makedonije koji je treba pripasti Bugarskoj je i u Drugom Balkanskom i Prvom Sv. ratu ratovalo na strani Bugara a nas su smatrali okupatorima.

To naravno ne opravdava svirepe Bugarske zločine po teritoriji Srbije u Prvom Sv.ratu ali nije sve crno-belo i nismo bi uvek upravu.

razum

pre 4 godine

@geza bravo ne znam sto toliko malo ljudi zna ali mi prema Bugarima uopste nismo bili cvecke pa i prvi smo ih i napali pa i oteli teritoriju. Mi nikad nismo hteli Makedoniju ili juzni deo Srbije (Nis, Pirot, Vranje) nego smo hteli Bosnu al nam Austrougarska nije dala vec rekla mozete da se sirite na jugu koliko god hocete dok Bosnu i Hrvatsku ne pipajte.

8

pre 4 godine

bugari se uvek nalaze pod zaštitom moćnih uvek kad ih tih moćni pozovu da urade neki prljav posao il neku prevaru - bugari su tu i uvek poslušni

Alex

pre 4 godine

Koji zlikovci, ubiti covjeka zato sto je usao par koraka da vrati psa. Bio sam granicar na bugarskoj granici kod Vrske Cuke (Zajecar) za vreme JNA. Imali smo malu osmatracnicu skrivenu sa koje se pruzao pogled prema granici. Bila je mala í uska pa bi ponekad izasao i popeo se do samog granicnog kamena sa kojeg se pruzao predivan pogled ali i svatko je mene mogao da vidi na kilometre. Bio sam naslonjen na kamen (nisam presao u Bugarsku), kad odjednom pucanj i samo sam osetio zrno kako zviznu iznad moje glave. Odmah sam se bacio i puzeci nazad do osmatracnice. Obavestio sam komandu i doslo mi je pojacanje. Ljudi, malo nisam glavu izgubio na pravdi Boga.

pex

pre 4 godine

Hajde sada prepirka u komentarima ... da vidimo ko za koga navija i da se malo svađamo zbog Bugara i Grka. Uostalom, tako je lakše i lepše nego da razmišljamo o svojim problemima, zar ne?
(Goran, 14. januar 2020 09:44)

Sta ima da se prepriremo. Pa svi mo za Grke, uvek, zar ne

Vladimir

pre 4 godine

Ne razumem ove šovinističke poruke da su Bugari loši. Kako možete ceo narod da osudite? Da li ste normalni? Pa nama se desio Jasenovac zato što su Hrvati isti takav stav o nama imali. Opametite se konačno! Svako od nas mora da se bori protiv mržnje i šovinizma. I svaki drugi narod je dobar i loš jednako koliko smo i mi.

Hobi

pre 4 godine

objasni, deder, koje smo mi to silne ratove pogubili ne računajući devedesete? ili si to možda mislio na bugare? barem nikada nismo bili kukavice da se priklanjamo jačima, nego smo uvek bili na strani pravde, pa makar i izgubili. sram te bilo!
(mint, 14. januar 2020 12:21)
1885. godine, u novembru, dok se 30,000 Bugara spremalo da napadne grad Plovdiv i oslobodi ga od Turaka, Srbija je iskoristila odsustvo bugarske vojske i sa 60,000 vojnika napala Bugarsku i krenula ka nebranjenoj Sofiji. Cilj je bio da se na prepad zauzme Sofija. Bugari su bili u šoku. Napad je bio iznenadan, mučki, i sa ledja. Ali iako je Sofija blizu srpske granice a Plovdiv daleko, Bugari su uspeli da uz nadljudske napore, u pocepanim čizmama stignu do Sofije pre Srpske Vojske. Došlo je do bitke ispred Sofije, na reci Slivnici u kojoj je malobrojnija i slabije opremljena Bugarska Vojska do nogu potukla Srpsku Vojsku i naterala je u panično bekstvo. Moravska Divizija Prvog Poziva je bila desetkovana. Srpska Vojska je u panici prešla u Srbiju a Bugari su je gonili. Srpska Vojska je organizovala odbranu Pirota i Dimitrovgrada ali su Bugari, i dalje malobrojniji, silovitim napadom na bajonet naterali Srpsku Vojsku u paniku i zauzeli grad Pirot. Pala je odluka da krenu na nebranjeni Beograd jer je Srpska Vojska bila u rasulu i put ka Nišu je bio otvoren. Austrijski konzul je došao u Pirot i dao bugarskom princu Aleksandru ultimatum da obustavi dejstva i napusti Srbiju ili će biti u ratu sa Austrijom.

Јабучило

pre 4 godine

Znači i to je još jedan rat u kome smo učestvovali i izgubili.
(Miki, 14. januar 2020 10:22)

Нисмо учествовали, иако су нас Грци позвали (Краљевину СХС, а не Србију како пише у тексту). Не знам одакле твоја злурадост, али не ваља то. Живот ти у ствари буде тужан од толиког једа.

Helios

pre 4 godine

@geza
Tvoja "popravka" istorije liči na vežbu iz "objektivizma" tipa "ako sebe dovoljno iskritikujem ispašću objektivan i zreo". Pa izeš istinu - što gore to bolje. Šta znači
"Inače Bugarska je u Prvom Balkanskom ratu podnela najveće žrtve, daleko veće od Srbije i Grčke zajedno."?
Ova rečenica sugeriše netačno i efektivno laže. Ona neobaveštenom čitaocu nameće jedino interpretaciju da su jadni Bugari pri jednakom oslobodilačkom naporu svih podneli najveće žrtve za slobodu svih nas. Ili čak da su se oni najviše oko toga potrudili. Realnost je obratna. Čak štaviše problem sa Makedonijom je bio dvostruk a prvi i osnovni da Bugari nisu ispunili dogovoreno. Ili nisu ili su loše ratovali, i naše trupe su pored svoje zone morale pokrivati i njihovu. Drugi, ne manji, su već tada njihove antisrpske akcije i likvidacije u Makedoniji. I apsolutno nikako to stanovništvo nije "svo" učestvovalo na strani Bugara, čak ni od onog malog procenta stanovnika koji se svrstao na neku stranu i uključio u rat. Itd. Itd.
Tako da tvoj "objektivizam" to nije, već je opet jedna verzija autošovinizma i lažnog (samo)elitizma. Da smo nevini nismo, da smo simetrični sa njima još manje.

@Novo vreme
"I taj smo izgubili. O Bože"
A upravo je, red ispod, @Јабучило izvršio dekonstrukciju @miki-ja koji kao i ti nije ni čitao tekst, ni opazio da nas u tom ratu nema - ali da autošovinista prosto ne može da odoli. I onda ti opet. Šta reći. Osim

I ti si se rodio. O Bože.

Sasha

pre 4 godine

Medjutim odluka Lige Naroda nije promenila cinjenicu da su Bugari ljudski talog, spremni da u svakom momentu napadnu pravoslavnu bracu i zatim trazi zastitu velikih sila. Vecinom se znaju pravi razlozi za pocetak rata i vecinom se precutkuju jer kao i u ovom slucaju ne moze se ici to Liga Naroda ni njen potomak UN nema snagu da se velikima kaze da su agresori ili zastitnici zlocinaca.

dane

pre 4 godine

(geza, 14. januar 2020 10:39)

Evo vam čist primer kako naizgled "dobar" poznavalac istorije ume da napiše gomilu gluposti,netačnih informacija, konstacija koje nemaju veze sa mozgom a da dobije hrpu pluseva.

Јабучило

pre 4 godine

@ Аlex
Упада наоружан на територију државе са којом су тад до пре 7 година ратовали. Наравно да Бугарин није морао да пуца, али је имао пуно право на то. Веће зликовство је убиство парламентарца са белом заставом.
Што се тебе тиче, можда ти је само пуцао изнад главе, да те упозори. Можда је и гађао да убије, ко зна. На граници нема шале. А ти после доказуј да ли си преступио линију или не, џаба ти.

Istorija nije juče nastala

pre 4 godine

Imate u muzeju Toplice u Prokuplju fotografije na temu koliko nas bugari vole. Toliko da su tukli trudne Srpkinje prilikom okupacije, kako ne bi rodile Srbe.

Јабучило

pre 4 godine

Ne razumem ove šovinističke poruke da su Bugari loši. Kako možete ceo narod da osudite? Da li ste normalni? Pa nama se desio Jasenovac zato što su Hrvati isti takav stav o nama imali. Opametite se konačno! Svako od nas mora da se bori protiv mržnje i šovinizma. I svaki drugi narod je dobar i loš jednako koliko smo i mi.
(Vladimir, 14. januar 2020 15:02)

Братац, јеси ти негде у праву.
Али... Бугари су то...

Foliranje

pre 4 godine

barem nikada nismo bili kukavice da se priklanjamo jačima, nego smo uvek bili na strani pravde, pa makar i izgubili.
(mint, 14. januar 2020 12:21)

Pa sto nismo takvi u svojoj drzavi pravedni i karakteri nego mito, korupcija i uvlacenje iz interesa na sve strane... Niko nece da izgubi nista za opsti interes vec da ucari pa makar sve propalo. A na svetskoj sceni gde treba da dobro pazimo koga smo nagazili mi ovako mali, mi se budzimo "pravdom" pa makar svi izginuli.
Sve obrnuto, bas smo naopaki gde se ovde rodih od toliko normalnijih naroda...baksuz

patriJota

pre 4 godine

Bugari kao Rusi, hladni, proracunati, ne mozes im verovat, prevrtljivi zato se oni i tako vole zato su i braca. Uvek su Rusi prvo njih oslobadjali, a nama prodavali bajke.

P. P.

pre 4 godine

@severoistok
"uzrok je pohlepost i imperijalna agresivnost Austrougarske monarhije prema Versajskoj Jugoslaviji..."

Austro-Ugarska ima nekakve veze sa napadom na Kraljevinu Jugoslaviju 6. aprila 1941?!
Ti za ovo dobi silne pluseve...

Jovan

pre 4 godine

@Srpska vojska se povlači iz Albanije i zauzima Bugarski deo Makedonije.

(geza, 14. januar 2020 10:39)

Samo jedna ispravka, taj deo je vec bio pod kontrolom srpske vojske. Po dogovoru je trebalo da prepustimo taj deo teritorije Bugarskoj po zavrsetku rata. Nismo ponovo zauzimali.

Ahtung

pre 4 godine

@severoustok:

Malo si previše popušio one travke pobrljavke sinoć! - Austrougarska je 1914. napala Srbiju, jer Kraljevina Jugoslavija tada nije ni postojala, a kamo li SFRJ.

Sloba

pre 4 godine

severoistok
Austrougarska monarhija je prestala da postoji kada je nastala Jugoslavija.
Verovatno si napravio lapsus misleći na Srbiju?

belgrado

pre 4 godine

I taj smo izgubili. O Bože
(Novo vreme, 14. januar 2020 12:

imali su bugari i neke pobede u srednjem veku,nije bas da su sve ratove izgubili.

Roćevac

pre 4 godine

severoistok !!!

Šta bre lupetaš !!!
A i ovi što ti dadoše ovolke pluseve, izgleda da neznaju da saberu 2 i 2, a kamoli nešto iz istorije.

pera zdera

pre 4 godine

@severoistok

Austrougarska je napala Srbiju, ne Jugoslaviju.
Versajskim mirom je stvorena Kraljevina SHS.
Jugoslavija je osnovana 1928 mnogo posle svetskog rata i mira u Versaju.

David

pre 4 godine

Bugari i Grci su viševekovni neprijatelji, više su se krvili međusobno nego mi sa Bugarima, a kod nas se malo o tome zna... U Trakiji i istočnom delu Egejske Makedonije su jedni nad drugima činili svirepe zločine (u njima su prednjačili Bugari ali im ni Grci nisu ostali dužni).
Interesantno je da mi i Grci imamo jako slično mišljenje o Bugarima... Letos sam u Stavrosu upoznao jednog Grka iz Kavale koji mi je rekao otvoreno da ih ne voli, jer im ne veruje ništa, te da su mu draži Turci sa kojima zna na čemu su i da su otvoreni neprijatelji nego Bugari. :D