- Komentari -
 1. Srbija treba da se vrati Perunu i mnogim bozanstvima, zanimljivije bi bilo - bila bi turisticka atrakcija, ne bi moralo da se prasta svakome ko sad pod ovim Isusom, a i ne bi morali da okrecemo drugi obraz kad nas neko osamari. Takodje, ne bi se izgladnjivali postovima ko neki suvonjavi Jevrejcici od prije 2000 i kusur godina. Srbi, probudite se, ne lezi vam hriscanstvo. Vratite se paganizmu dok jos nije prekasno.
  (vadzola, 13. januar 2020 12:34)

  # Link komentara

 2. Nisam u Novom zavetu nasla te praznike koji su navedeni u tekstu. Slavim samo naseg Gospoda Isusa Hrista i molim se da ljudima otvori oci.
  (Bila sam slepa.. sada vidim, 13. januar 2020 09:45)

  # Link komentara

 3. Da li moze neko da objasni sta znači to srpstvo?sta sve treba čovjek da ispuni da bi bio ,,pravi srbin"?
   (T-800, 13. januar 2020 08:57)

  # Link komentara

 4. Vise ljudi vidim ispred ambasade Nemacke nego u crkvi.
  (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 12. januar 2020 19:28)


  PrOlivere, preterano smaraš.
   (ferdinand, 13. januar 2020 08:41)

  # Link komentara

 5. za vreme turske vladavine imalo je srpstvo sva prava,i nemojte lagati ljude da nije srpstvo imalo nikakva prava h vreme osmanlijske vladavine
  (kosovo nije srbija, 12. januar 2020 21:18) Да Бог да' ти најмилији уживали таква права наредних пет вјекова.
  (Х.П.В, 13. januar 2020 08:24)

  # Link komentara

 6. Mi i dalje robujemo, samo se promenilo kome.
  (Pera, 13. januar 2020 07:54)

  # Link komentara

 7. #C i n i k боље је некоментарисати ствари о којима ама баш ништа незнаш. Какве си само глупости натрпао у коментар
  (Auuu, 13. januar 2020 07:50)

  # Link komentara

 8. Najveci problem nisu bili Turci vec poturice i oni su pravili pokolje. Ima i danas ona"gora poturica od turcina".Opet mi sami sebi najveci neprijatelji.
  (Didi, 13. januar 2020 07:34)

  # Link komentara

 9. Mi nismo stara Srbija. Mi smo bili Bugarsko carstvo pre nego ste nas okupirali. A i 1912e nas niste oslobodili vec okupirali umesto Turaka.

  @(Makedonec, 12. januar 2020 18:31)  Ne zmam odakle pre da počnem, da li od Vuka Brankovića čija je vojska 1392-e godine branila Skoplje pred njegov konačni pad pod tursku okupaciju ili da počnem od 1912-e godine kada su vojvoda Radomir Putnik i srpska prva armija oslobodili Skoplje, Prileb, Bitolj...
  Možda bi bilo najbolje da se prisetimo činjenice da je Skoplje srpski carski grad u kome je car Dušan krunisan za cara, a da su u Prilepu stolovali Mrnjavčevići i kraljević Marko.
  Ako beš hoćeš, možemo da se vratimo i još dalje u prošlost, kada je s početka 7-og veka n.e. vizantijski(romejski) car Konstantin II sa područja reke Vardar raselio nekakve Slovene i naselio ih u Malu Aziju gde su oni dobili svoju episkopiju i svoj grad Gordoserbon u istoimenoj oblasti zvanoj Serbohorija. Taj Gordoserbon prvi put se pominje 680-e godine, godinu dana ranije pre nego što su Bugari 681-e godine došli na Balkan.
  (Hammer, 13. januar 2020 07:26)

  # Link komentara

 10. @Dobro Informisan

  Da ne spominjemo Vlad Tepes-a...
  (nowave7, 13. januar 2020 07:04)

  # Link komentara

 11. Ovaj Cinik u svakom komentaru iskazuje germansku prestravljenost od Rusa, a sve toboz zabrinut za nas Srbe. Sitori mali Hrčki.....
  (Frka od Rusa, 13. januar 2020 06:45)

  # Link komentara

 12. Zaista ti zli Turci se nisu ničim bavili do rušenjem srpskih crkava i manastira,otuda niti jedan nemanjićki manastir ne preteče pod Turcima.Kako onda dođe do obnavljanja Pećke Patrijaršije pod tim azijatskim zlikovcima?Kako se izgradiše i silni manastiri pod tim antihrišćanskim tiraninom.Pravoslavlje si i raširilo u Bosnu pod Turcima,koji su davali privilegije pravoslavnom stanovništvu naseljavajući praznu i opustjelu zemlju,a najveći broj bosanskih manastira se izgradi za vrijeme turske vladavine,pravoslavlja u Bosni ne bi do pojave Turaka,dok je u Herecegovini bilo prisutno,a iz Herecegovine su i kretale najviće migracije pravoslavnog stanovništva ka Bosni i Dalmaciji.E ovo vam je istorija zasnovana na ovjektivnosti,a ne 19 vijekovnom romantizmu i antiturskom sentimentu,kada je to bilo i razumljivo.Pravoslavlje je pod Turcima prošlo daleko bolje nego li to tumače nacionalistički istoričari.


  (PeruN, 12. januar 2020 19:18)
  Totalna neistina! Pravoslavlje je u Bosni postojalo odvajkada, sva srednjevekovna jevanđelja iz Bosne koja su sačuvana do dan danas svedoče o tome, jer su po svojoj sadržini pravoslavne knjige što se vidi iz njihovih tekstova. Najilustrativnije takvo jevanđelje je Kopitarevo jevanđelje koje opisuje pravoslavnu liturgiju, ko ne veruje ima internet pa neka proveri. Većina stanovnika srednjevekovne Bosne su bili pravoslavni hrišćani, a bilo je i drugih manjih hrišćanskih konfesija, uglavnom Bogumila koji su bili nešto poput pravoslavne sekte.
  ("Stefan Tvrtko u Hrista Boga kralj Srba Bosne i Primorske", 13. januar 2020 06:43)

  # Link komentara

 13. ...pravoslavlja u Bosni ne bi do pojave Turaka...
  (PeruN, 12. januar 2020 19:18)

  Al' ga lupi, svaka ti čast.
  (Pekar, 13. januar 2020 06:40)

  # Link komentara

 14. O tome da je Srbija robovala pod Turcima najbolje govori to što je Istanbul obnovio Pećku patrijaršiju. Veran saveznik, od Nikopolja nadalje
  (Ivan, 12. januar 2020 23:52)
  Pećku patrijaršiju je obnovio Mehmed paša Sokolović, jedan od retkih poturčenih Srba koji nije zaboravio svoje pravo poreklo, da su se Turci ili drugi azijatski muslimani šta pitali ne bi bilo ni "C" od crkve. Samo na području današnje Severne Makedonije pre dolaska azijskih muslimana postojalo je preko 370 srpskih srednjevekovnih crkava i manastira, danas ih je svega 70-ak, da ih narod nije obnavljao ne bi ih bilo ni toliko.

  A što se Nikopolja tiče, iz perspektive Srba, potpuno je svejedno, da li će ih okupirati osvajačka katolička krstaška armada koja je u svojim krstaškim ratovima bila prva strana koja je pustila bratsku hrišćansku krv pravoslavcima ili će to biti muslimanski okupatorski faktor iz Azije. Ratovali su Srbi i protiv jednih i protiv drugih, što se ne može reći za ovdašnje katolike i muslimane koji su vazda bili samo na strani katoličke okupatorske Ugarske i Austro-Ugarske ili na strani muslimanske okupatorske Otomanske imperije.
  ("Stefan Tvrtko u Hrista Boga kralj Srba Bosne i Primorske", 13. januar 2020 06:29)

  # Link komentara

 15. Da se srbija nije oslobodila od turaka, danas bi nam običnom narodu bilo bolje.Pa šta je to sad bolje u srbiji nego u turskoj? Oslobodili su nas od nemaca, a bolje da nisu.Šta to fali sad nemcima.?Mislim da se srbi moraju osloboditi prvo samih sebe.Srbi nemaju neprijatelje van srbije glavni su neprijatelji su u Beogradu srpskim institucijama i u Hramu na vračaru.
   (cokan, 13. januar 2020 05:09)

  # Link komentara

 16. Srpska crkva je remetilački faktor na balkanu.Srbija izdvaja ogroman novac svih nas i finansira sopstene kočničare ekonomskog razvoja.Zabluda je da su srbi opstali zahvaljujući crkvi, pre bi se reklo da je crkva opstala zahvaljujući srbima.Crkva dobija novac iz buđžeta, i nema obaveze prema državo ne plaća struju vodu grejanje poreze..itd.Materijalno su zbrinuti imaju penzije i soc.i ako u fond nisu uplatili ni din.Najveći nosioci kriminala su u crkvenim velikodostojnicima, na njihovom kapitalu pozavideo bi i al kapone...itd.Sve su to belosvetski hoštapleri i prevaranti koji zaglupljuju narod.Ali dok je ovaca za šišanje biće i vune.....
   (cokan, 13. januar 2020 05:01)

  # Link komentara

 17. @(banjica, 12. januar 2020 22:23)

  Da, a posebno to za menjače novca, jer se u Hramu sve plaćalo u jevrejskim ili tirskim šekelima, a za trgovinu van Hrama korišćen je standardan grčki i rimski novac. Za plaćanje poreza Hramu i kupovinu životinje za žrtvovanje, što je obično bio golub ili jagnje.

  Dakle, ovi "menjači novca" su u stvari ekvivalent današnjim "dilerima", samo što su bili unutar Hrama - otprilike, kao kad bi kod nas bili u porti neke crkve ili čak na samom ulazu u crkvu, gde bi građanima prodavali npr. srebrnjake koji bi se potom davali kao prilog crkvi ili manastiru.

  A za žrtvovanje životinja, šta reći, pa kod nas je i dalje ostao običaj tog "žrtvovanja" kroz božićnu pečenicu, iznošenje pečenog pileta ili mesa neke druge životinje na groblje za Zadušnice, itd.

  I Crkva ništa ne čini da te običaje suzbije...

  A onda se čudimo šta nam se sve dešava, sa jedne strane biramo najgore i najnesposobnije političare i uvek imamo opravdanje za takav izbor, a sa druge očekujemo neko čudo ili pomoć od neke više sile, a zagađujemo zemlju i reke na sve strane, ne poštujemo pretke ni Crkvu (ne moramo da budemo neki veliki vernici niti da idemo u Crkvu, ali možemo da je poštujemo kao i one vernike koji poštuju sve verske običaje).
  (Veliki brat, 13. januar 2020 02:51)

  # Link komentara

 18. @ Dogodine u Prizrenu

  Ne lupaj. Pavle Bakic je bio turski podanik, koji je imao svoj posed u okolini Arandjelovca. Kasnije je presao u Ugarsku sa narodom i dobio je posede u Ugarskoj. Umro je u Djakovu, danasnja Hrvatska, 1537. godine. Srbija je pala pod tursku vlast padom Smedereva, 1459. godine.
  (nb, 13. januar 2020 01:42)

  # Link komentara

 19. @mix
  A i Cele Kula je podsetnik na vasu organizovanu drzavu. I prasice smo jeli vise nego iko da ih nam ne bi otimali... Ja pamtim, zbog svih onih koji su se zrtvovali da moja Srbija i ja danas postojimo. Necu vam nikad zaboraviti zla, da nam se ne bi ikad ponovo desila. Ova crkvica je simbol svega sto jesmo.
  (samo vas gledamo, 13. januar 2020 01:25)

  # Link komentara

 20. (PeruN, 12. januar 2020 19:18)

  Православља није било у Босни пре Турака? Е свашта се може прочитати. А ко је онда живео у Босни? Будисти, индуси? Зашто се краљ Твртко крунисао у Милешеви? Зашто босански бан у својој повељи Дубровчанима пише како "их моји Срби неће дирати"? Ово је провидан покушај да се још једном прогура стара неистина о тзв. богумилима у Босни. Никакви богумили нису постојали. Довољно је само прочитати шта је о томе још 1941. писао Васо Глушац. Ако православља није било у Босни како је онда Сребреница могла да буде метох руског манастира са Хиландара? Ако православља није било о Босни, како је онда манастир Тавна основан још у 14. веку? Манастир у Добруну основан је нпр. 1343., манастир Св. Тројице у Возући задужбина је краља Драгутина. Овде нема простора да се наброје сви спрски манастири у Босни. Многи су манастири страдали након доласка Турака.
  (Куп је битан, 13. januar 2020 01:13)

  # Link komentara

 21. Ima i SPC u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Bihaću... Odolijevale su neprijateljskim granatama VRS-a 3 godine.
  (Komšijski obraz, 13. januar 2020 00:56)

  # Link komentara

 22. Nijedna pravoslavna crkva srusena od otomana, svi dzamije srusene posle otomana na Srbiju.
   (Luki, 13. januar 2020 00:35)

  # Link komentara

 23. ko to danas nije gresan molim vas
  (johan, 12. januar 2020 19:53)

  Nije stvar u tome ko je grešan već ko se pokajao.
   (hahah, 13. januar 2020 00:28)

  # Link komentara

 24. @Goran

  Nisu samo Turci nabijali na kolac. Imas na Vikipediji na engleskom fotografiju coveka nabijenog na kolac 1918. godine u Poljskoj.
  (Dobro Informisan, 12. januar 2020 23:56)

  # Link komentara

 25. O tome da je Srbija robovala pod Turcima najbolje govori to što je Istanbul obnovio Pećku patrijaršiju. Veran saveznik, od Nikopolja nadalje
  (Ivan, 12. januar 2020 23:52)

  # Link komentara

 26. Inace ovo tamo je pravi,izvorni srpski krst.
  Ovo sto nam danas podmece Spc je direktna akvizicija iz Moskve.
  Menjaju nam ruje sve,i izgled krsta i arhitekturu nasih novopodignutih crkava.
  Te nove crkve i hramovi koji nicu ko pecurke posle kise po SRB nisu nasa crkveno/istorijska arhitektura,nego ruska,na zalost.
   (C i n i k, 12. januar 2020 23:30)

  # Link komentara

 27. Ako nekoga zanima detaljna lokacija: Kada krenete od Arilja prema Ivanjici, posle 9km nailazite na selo Divljaku, i samo skrenete levo preko mosta, pa prvo desno, zatim nastavite pravo uz reku, videcete i table. Poslednji kilometar je preporucljivo ici peske, mada se moze ici i kolima, kome kola nisu bas niska, ali poslednjih par stotina metara se mora ici peske. Valja napomenuti da je poslednjih 5-6 metara prilaza crkvici je prilican uspon, ali sam ja vodio dete od 5 godina, nekoliko puta. Pogled je neverovatan. Oko crkvice se nalaze zidine starog grada Nikole Altomanovica iz 14. veka, koji je prilicno ostecen u bitci izmedju Altomanovica i kneza Lazara, nekoliko godina pre Kosovskog boja, kada je grad i napusten.
  (Stefan, 12. januar 2020 23:10)

  # Link komentara

 28. Srpsko carstvo zauzimano je vek i po od 1389 -1537(poslednji srpski despot Pavle Bakić, Aranđelovac-Šumadija)
  Posle 250 g.na istom mestu Karađorđe diže ustanak i kreće vek oslobađanja Srbije od severa do juga...
   (dogodine u Prizrenu, 12. januar 2020 22:58)

  # Link komentara

 29. Svasta ,neko dole rece za Otomansku imperiju da je bila napredna!!?? Ako se nabijanje na kolac smatra naprednim onda jeste. To bre bila zatucana na genocidu stvorena monstruozna anahrona tvorevina. Tamo dokle su vladali zaostajanje je jos primetno.
  (Goran, 12. januar 2020 22:30)

  # Link komentara

 30. Vise ljudi vidim ispred ambasade Nemacke nego u crkvi.
  (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 12. januar 2020 19:28)

  Ja više prosjaka vidim ispred crkve nego ispred ambasade Nemačke. A kada smo se već dotakli materijalnog (prosjaci imaju veze sa tim), novcu i prodavnicama sveća nije mesto u crkvi. Posebno mu nije mesto na ikonama. A evo i zašto (obratiti pažnju na kraj citata):

  "I beše blizu Pasha judejska, te ode Isus gore u Jerusalim. I nađe prodavce volova, ovaca, golubova i menjače novca kako sede u hramu. Tada načini bič od uzica i izagna sve iz hrama, i ovce i volove, menjačima prosu novce i ispretura stolove, a onima što prodavahu golubove reče: nosite to odavde, ne činite od doma Oca moga kuću trgovačku."

  Jevanđelje po Jovanu, 2:13-16
  (banjica, 12. januar 2020 22:23)

  # Link komentara

 31. Crkva je svugde gde se ljudi Bogu mole.
  (banjica, 12. januar 2020 22:01)

  # Link komentara

 32. @makedonac
  Da nije možda i Dušan silni bio Makedonac jer je u Skoplju krunisan!?
   (Šumadinac, 12. januar 2020 21:40)

  # Link komentara

 33. Srbija nije robovala pod Otomanima nego je bila deo uređene drzavne zajednice kakvu današnja Srbija ne može ni da zamisli. Isto važi i za AU. Srbija nikad neće imati takve temelje i sisteme društvenog uređenja.
  (Mix, 12. januar 2020 21:37)

  # Link komentara

 34. Makedonac.
  Boj na Kosovu je bio 1389. godine.
  I od tad se računa robstvo pod turcima. Inače zauzimanje celokupne Srbije je bilo postepeno i trajalo je oko 100 godina. A za vas makedonce i vaše postojanje je druga priča, ali ta koju ti pričaš ne pije vodu.
   (Roćevac, 12. januar 2020 21:25)

  # Link komentara

 35. za vreme turske vladavine imalo je srpstvo sva prava,i nemojte lagati ljude da nije srpstvo imalo nikakva prava h vreme osmanlijske vladavine
   (kosovo nije srbija, 12. januar 2020 21:18)

  # Link komentara

 36. @Mi nismo stara Srbija. Mi smo bili Bugarsko carstvo pre nego ste nas okupirali. A i 1912e nas niste oslobodili vec okupirali umesto Turaka.
  (Makedonec, 12. januar 2020 18:31=

  Idi prosetaj do Crne Gore severno od Skoplja, pa onda kazi nesto.
  (Jovan, 12. januar 2020 20:58)

  # Link komentara

 37. Mi nismo stara Srbija. Mi smo bili Bugarsko carstvo pre nego ste nas okupirali. A i 1912e nas niste oslobodili vec okupirali umesto Turaka.
  (Makedonec, 12. januar 2020 18:31)

  Jeste zato samo u srpskom delu Makedonije postoje Makedonci dok u bugarskom i grčkom samo Bugari i Grci. I zato vas ne priznaju ni Bugari ni Grci kao naciju. Da vas mi nismo "okupirali" ne bi danas bilo Makedonije a ni Makedonaca.
   (Gagula, 12. januar 2020 20:36)

  # Link komentara

 38. Nije robovala,, 5 vekova'' nego oko 350 godina! Učite istoriju i ne lažite više ovaj narod!
   (Luk, 12. januar 2020 20:30)

  # Link komentara

 39. Лепо би било да се уради стаза за госте, туристе.....
   (ИБАРСКА ЛАСИЦА, 12. januar 2020 20:06)

  # Link komentara

 40. @(Bane, 12. januar 2020 18:26)

  Srba je bilo i daleko pre nametanja hrišćanstva. Da ne ulazim u raspravu kakve srbi imaju veze sa jevrejskom religijom nastalom 3000km odavde? Zašto bi pravoslavlje bilo odgovorno za očuvanje nacije? I danas ima srba i pravoslavaca i muslimana i budista (malo) i ateista...
   (siki, 12. januar 2020 19:55)

  # Link komentara

 41. Nalazi se izmedu Arilja i Ivanjice. Posle manastira Klisura, pre Prilika. Vidi se lepo sa magistralnog puta.
  (Bota, 12. januar 2020 19:54)

  # Link komentara

 42. ko to danas nije gresan molim vas
   (johan, 12. januar 2020 19:53)

  # Link komentara

 43. @optimista
  Sto su onda Aja Sofiju u Istambulu prvo pretvorili u dzmiju, dogradjivali joj minarete, strugali joj freske, stavljali muslimanske ukrase, pa je onda i u muzej pretvorili da bi na njoj zaradjivali? Da, bas su je sacuvali za hriscanske vernike. Bajke su za manipulaciju, a ne za dokazivanje cinjenica.

  Ali to njihovo zlo koje su nam cinili nije zaboravljeno, vec nam davalo novu hrabrost i odvaznost da sacuvamo svoju veru i da sacuvamo svoju Srbiju.
  (CCCC, 12. januar 2020 19:47)

  # Link komentara

 44. Imaju i Turci Boga
   (zilot, 12. januar 2020 19:43)

  # Link komentara

 45. Vise ljudi vidim ispred ambasade Nemacke nego u crkvi.
   (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 12. januar 2020 19:28)

  # Link komentara

 46. Zaista ti zli Turci se nisu ničim bavili do rušenjem srpskih crkava i manastira,otuda niti jedan nemanjićki manastir ne preteče pod Turcima.Kako onda dođe do obnavljanja Pećke Patrijaršije pod tim azijatskim zlikovcima?Kako se izgradiše i silni manastiri pod tim antihrišćanskim tiraninom.Pravoslavlje si i raširilo u Bosnu pod Turcima,koji su davali privilegije pravoslavnom stanovništvu naseljavajući praznu i opustjelu zemlju,a najveći broj bosanskih manastira se izgradi za vrijeme turske vladavine,pravoslavlja u Bosni ne bi do pojave Turaka,dok je u Herecegovini bilo prisutno,a iz Herecegovine su i kretale najviće migracije pravoslavnog stanovništva ka Bosni i Dalmaciji.E ovo vam je istorija zasnovana na ovjektivnosti,a ne 19 vijekovnom romantizmu i antiturskom sentimentu,kada je to bilo i razumljivo.Pravoslavlje je pod Turcima prošlo daleko bolje nego li to tumače nacionalistički istoričari.
  (PeruN, 12. januar 2020 19:18)

  # Link komentara

 47. molim vas
  objavite malo detaljniju lokaciju
  voleo bih da je posetim
  hvala
   (prevod, 12. januar 2020 19:11)

  # Link komentara

 48. Valjda Bog prasta gresnima otkud sad da ih baca u ponor?
   (Aleksandar, 12. januar 2020 18:58)

  # Link komentara

 49. Opet neistine iz starih srpskih udzbenika. Pravoslavno hriscanstvo nije nikada bilo zabranjivano pod turcima. Da jeste poslije 500 (ili 250) godina ne hriscana vise bilo. Razlog je politicki (da ne otudje hriscanske podanike) i vjerski (islam smatra hriscane i jevreje narodima knjige koji vjeruju u istog Boga ali na drugaciji nacin).
  (optimista, 12. januar 2020 17:18)

  U ime islama i Alaha, na ovim prostorima su počinjeni najstrašniji zločini i zverstva nad hrišćanima koji su na sopstvenoj teritoriji vekovima tretirani kao robovi i to važi i za Srbe i za Bugare, Grke, Jermene, Ugare...
  (ban Kulin, 12. januar 2020 18:55)

  # Link komentara

 50. Не знам шта им значи "Uskrsavanje kralja Krstitelja" ? Вероватно су мислили на Усековање главе светог Јована Крститеља. А ово сујеверје да ће се грешници сурвати у понор, везе са православљем нема. Сви смо грешни и баш таквим нам је црква највише потребна. Тако да свако ко жели да је посети, колико год да је грешан, слободно, биће му само на корист.
   (петар, 12. januar 2020 18:51)

  # Link komentara

 51. sramite se, preci vam se prevrcu po grobovima! izdali ste svoju istinsku veru zarad ove iz azije koju su vam nametnuli rimljani! sramite se!
  (sterlu, 12. januar 2020 18:51)

  # Link komentara

 52. Milo Đukanović gleda i nevera!
  (dnevna doza prosecnog Srbende, 12. januar 2020 18:39)

  # Link komentara

 53. Gde je ova crkva tačno?
  (Mita Pankov, 12. januar 2020 18:35)

  # Link komentara

 54. Gradina ne datira iz 13. veka, nego su tu ostaci rimake kule strazare koji su mnogo stariji. Imate u okolnim manastirima podatke, u Klisuri.
   (miki, 12. januar 2020 18:34)

  # Link komentara

 55. Od pada Obrenovca 1459 do prvog Srpskog ustanka ipak nije 5 vekova nego 3,5 veka. Ako se uzima u obzir Stara Srbija, od 1392 kad su Trci zauzeli Skopje do 1912, kad su Srbi oslobodili Staru Srbiju, onda jeste 5 vekova.
  (Edhem, 12. januar 2020 17:20)
  Mi nismo stara Srbija. Mi smo bili Bugarsko carstvo pre nego ste nas okupirali. A i 1912e nas niste oslobodili vec okupirali umesto Turaka.
  (Makedonec, 12. januar 2020 18:31)

  # Link komentara

 56. Који је то празник "Ускрсавање краља Крститеља"?
   (била сам тамо, 12. januar 2020 18:31)

  # Link komentara

 57. Srboljube i ja sam ateista, ali da nije bilo te crkve i tog hrišćanstva ko zna da li bi bilo Srba i Srbije danas. Glupo je iz naše perspektive u 2020. godini praviti se pametan, makar poštuj ulogu te crkve i hrišćanstva u očuvanju nacije.
   (Bane, 12. januar 2020 18:26)

  # Link komentara

 58. @optimista, srpski i turski udzbenici se razlikuju u perspektivama - turci smatraju da su bili blagi i tolerantni prrma Srbima, a Srbi znaju kakvi su turci zapravo bili. Zato nam se udzbenici razlikuju. Turci ne samo da su zabranjivali pravoslavlje, vec su rusili crkve, manastire i sve sto im je smetalo kao imperiji. Sprovodjeni su i genocidi, pa tako u velikom broju podrucja uopste nema pravoslavaca, vec ih naseljavaju muslimani koji tu nikada nisu ziveli. To su cinjenice. E, sad, kako je i zasto dolazilo do tih zlocina - to je vec druga tema. Svako carstvo tako radi, pa je tako radilo i tursko. Ipak, ne mozemo da negiramo te zlocine jer se neko ljuti zbog istine. Turska i islam su za nas pravoslavne sinonim za zlo, stradanje i patnju u periodu u kome su oni terorisali nas na balkanu. Ipak, danas niko u Srbiji ne misli zlo Turcima ili nesto lose o islamu. Ljudi ko ljudi, vera ko vera - ima ih svakakvih. Ali da nam se servira prica kako su turci bili dobri... to moze da isprovocira samo neke stare i bolne teme koje bi naljutile narode koji su nastali delovanjem turaka i islama na ovim prostorima.

  Ps. Islam ne trpi ucenja hriscana i jevreja, vec ih smatra za jeretike i cesto ih zbog toga stavlja pod represiju pa cak i ubistva.
  (Zna se ko podvaljuje, 12. januar 2020 18:26)

  # Link komentara

 59. Srbija je robovala u proseku 250 godina pod Turcima (recimo Beograd). Mislim da je krajnje vreme da istina počne da se govori.
  (Bio sam i znam, 12. januar 2020 16:48)

  Jeste, ali je BG bio i Austrijski i Madjarski. Zemun kompletno npr.
   (Adriano_Galliani, 12. januar 2020 17:37)

  # Link komentara

 60. Od pada Obrenovca 1459 do prvog Srpskog ustanka ipak nije 5 vekova nego 3,5 veka. Ako se uzima u obzir Stara Srbija, od 1392 kad su Trci zauzeli Skopje do 1912, kad su Srbi oslobodili Staru Srbiju, onda jeste 5 vekova.
  (Edhem, 12. januar 2020 17:20)

  # Link komentara

 61. Opet neistine iz starih srpskih udzbenika. Pravoslavno hriscanstvo nije nikada bilo zabranjivano pod turcima. Da jeste poslije 500 (ili 250) godina ne hriscana vise bilo. Razlog je politicki (da ne otudje hriscanske podanike) i vjerski (islam smatra hriscane i jevreje narodima knjige koji vjeruju u istog Boga ali na drugaciji nacin).
  (optimista, 12. januar 2020 17:18)

  # Link komentara

 62. "Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce."... niti krstače i crkve. "Dositej je doneo u Srbiju krompir i prosvetiteljstvo. Krompir se primio."
   (Srboljub, 12. januar 2020 17:17)

  # Link komentara

 63. Srbija ♥️....
  (RnR, 12. januar 2020 17:12)

  # Link komentara

 64. Hvala na tekstu
  (pasta-al-dente, 12. januar 2020 17:09)

  # Link komentara

 65. Овакве ће цркве ускоро Срби у Црној Гори да праве ако Србија нешто не предузме.
  (Србин, 12. januar 2020 16:50)

  # Link komentara

 66. Srbija je robovala u proseku 250 godina pod Turcima (recimo Beograd). Mislim da je krajnje vreme da istina počne da se govori.
   (Bio sam i znam, 12. januar 2020 16:48)

  # Link komentara