Četvrtak, 14.11.2019.

17:50

Žene žele jednakost: Traže uvid u plate plaćenijih muških kolega

Izvor: B92

Žene žele jednakost: Traže uvid u plate plaæenijih muških kolega IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Stanislav

pre 4 godine

Dokle su devojke iz moje generacije bile promoterke hostese konobarice modeli ili cuvale decu mi muski smo isli na fizikalije gradjevine selidbe magacine i ostale teske prljave opasne poslove... Kome mi muski da se zalimo? Do 30-e nema problema a posle kada prodje mladost i lepota onda krece natezanje da ih juri niko nece a da rade ili ne znaju ili nemaju snage!

Pepsi

pre 4 godine

Ja stvarno pokušavam da razumem ove zahteve ali nikako ne uspevam.

Po toj logici bi dva zaposlena muškarca na istoj poziciji morali obavezno da imaju ista primanja bez obzira na ucinak.

Inače, prisustvovao sam izboru upravnog odbora medjunarodne sportske federacije na kojem je muškarac sa iskustvom od 30 godina (igrač, trener, funkcioner) ispao od žene koja je godinu dana ranije saznala za sport i “bas joj se dopada”. Zbog kvote.

Da ove žene zaista žele ravnopravnost, borile bi se (zajedno s muškarcima) za prednost KVALITETA u odnosu na sve ostale kategorije.

Lepo je napisao jedan čovek ovde, ako su žene manje plaćene, a jednako dobro rade posao, onda poslodavci treba da zapošljavaju samo žene. Zašto bi iko bezveze davao više para nekom (muškarcu), ako žena može da jednako dobro obavi posao za manje pare?

sinisa

pre 4 godine

Ne zele one ravnopravnost, nego da budu ravnopravnije tj. da imaju vise prava i veca primanja nego muske kolege. To je poenta feminizma na Zapadu danas, jer zene danas apsolutno imaju privilegije i veca prava nego muskarci. Zato je i drustvo sve dekadentnije, jer takvim zenama nijedan muskarac nije dovoljno dobar, brakovi se raspadaju i veze se svode na seks. Fantastican recept za propast. Pa i kod nas je slicno, recimo samo da se prava oceva posle razvoda svode na teorijsku mogucnost i prepusteni su olosima iz ustanova za socijalnu zastitu (zenama naravno) na milost i nemilost. Razni idiotski zakoni su preslikani, svaki dan se vristi o nekom nasilju nad zenama koje u svojoj blizini ne videh (zapravo, vise sam vidjao da zene psihicki maltretiraju muskarce u braku) s konacnim ciljem da se unisti porodica kod nas, u cemu su postignuti solidni rezultati.

Kiblatore

pre 4 godine

Ja radio u firmi, nas 8 muskih bilo posla preko glave, al smo se sve stizali. Zaposlise jos ljudi kad se prosirio posao malo, medju njima i 3 zene. E tad nasta vasar... Jedna odma kod sefa u krevet ds se osigura, i dobi istu platu kao ja posle 5 god, za 3 meseca, druga bi sa svima, a u stvari ne bi, da bi drugi radili umesto nje. Trecs zalutala jer joj kaze treba posao...
Ne mogu da kazem da nema vrenih i sposobnih zena, al kod nas je bar 50% diskutabilnih.

Srđan

pre 4 godine

Da li je moguće da ima ovoliko glupih komentara koji pričaju o tome kako žene ne rade na građevini, u rudnicima, itd. Je l' vi uopšte znate šta je jednakost prava a šta jednakost polova?? Ponižavate sami sebe ovako.
(Post, 14. novembar 2019 23:41)

Aha, evo ovako: muškarci žele pravo da u većoj meri rade na lakšim i manje opasnim poslovima na kojima radi više žena. Da bi se to dogodilo neko mora nadoknaditi muške radnike koji su radili na tim neljudskim i opasnim poslovima. Žene, kao nesumnjivo superiornija bića, apsolutno su sposobne da preuzmu taj teret na sebe. Biće plaćene isto, nije problem.

Komša

pre 4 godine

Svoj novac? Zato sto mislite da je novac koji zaposleni zarade, gazdin novac, zato i zasluzujete da gazi po vama kako ko stigne. Novac koji zaposleni zarade pripada itekako zaposlenima, a kada taj novac raspodelis tako da neko dobije manje neko vise bukvalno potkradas jedne i dajes drugima.

I nama zenama bi bilo do jaja da muskarci dobijaju manje novca a da svi radimo isto. Kolega u prepodnevnoj smeni proda 15 pari patika, ja prodam 7 on bude placem 10% manje od mene. Milina. Ili oboje radimo na fabrickoj traci podjednako proizvedemo 200 komada necega dnevno ja dobijem vise novca on manje. Super. Kad je neki kolega koleginica placen manje od vas vi bukvalno zivite od tudjeg rada.
(hm, 14. novembar 2019 22:23)
Nije tačno - ako vi radite manje ,zabušavate onda vi živite od rada svog kolege koji ispunjava radne zadatke.
Kada trpite čoveka koji zabušava onda je to lažna kolegijalnost.
To je ono što je kod nas zastupljeno u velikij meri - ostalo od komunizma.
Imam zanat.Radio sam i kod privatnika (trenutno,vec 10 godina u istoj firmi) i solo, Uvek sam radio za sebe a ne za "gazdu" jer mi poslodavac nije gazda nego poslovni partner - jedan od drugog i zavisimo i ne zavisimo (ima i zanatlija i poslodavaca).
Njegovo je pravo da proceni koliko čiji rad vredi i da posebno stimulise onog ko je kvalitetniji.Moje pravo je da tražim vecu naknadu ako smatram da moj rad vredi vise.A često se dešava,kao što mi se u mladosti dešavalo da majstor bude plaćen više.Nismo svi isti.

Mandrak

pre 4 godine

(Hugf, 14. novembar 2019 22:26)

Ovaj post odlicno oslikava ono sto je clanak zeleo da postigne; da nas podeli na mi i oni.

Ja nikoga nisam ubio niti silovao za svojih 40 godina i ne nameravam da pocnem sa takvim praksama. Ajmo da gledamo individue i njihovu individualnu odgovornost. Ovo su tipicne taktike zavadi pa vladaj, ne nasedajte. I dok se mi glozimo medjusobno mutni likovi iz ovakvih organizacija trapju pare u dzep.

Budimo tu jedni za druge, podrzavajmo jedni druge i volimo se!

Nikola

pre 4 godine

A šta ćemo sa tim sto zene ranije idu u penziju?
(Pera, 14. novembar 2019 18:01)

Gdje idu ranije? U EU ne idu. Rok za većinu zemalja EU je 65, iako ima država članice gdje oba spola idu ranije ili kasnije.
(zg232, 14. novembar 2019 19:47)

U Srbije žene idu ranije u penziju. Tek odnedavno je donesen zakon da se postepeno izjednače sa muškarcima. A do skora su žene svuda u svetu išle ranije u penziju. Ta očigledna polna diskriminacija, pravno jasna, se ispravlja polako.

Norge

pre 4 godine

U Norveskoj, svi sa 67 u penziju. Nije retkost da je zena šofer, taksista, vodoinstalater, radi na gradjevini. Nije retkost da muškarac radi u zdravstvu, kao sekretar, školi. Plate su svima iste i definisane kolektivnim ugovorima koji su potpisani od strane firme i sindikata. Samo rukovodeće pozicije imaju mogućnost pregovaranja i tu zavisi koliko ste dobar pregovarač i kakvi rezultati stoje iza vas. U zavisnosti od branše zavisi i ko drži više rukovodećih pozicija. U politici je nešto lošija situacija u odnosu na poslovne branše. Postoji pozitivna diskriminacija pa tako pri upisu fakulteta u zavisnosti ko ga tradicionalno više upisuje druga strana ima dodatne bodove. Otac ima svoj deo porodiljskog koje koristi nakon majke ili u nekom trenutku tokom prve tri godine, manje nego majka, ali isto tako plaćen. Norvežani ovo zovu lykkestilling i doslovni prevod bi bio jednaka pozicija. Razlika u platama koje postoje se ogleda u tome sto muškarci idalje teze nešto bolje plaćenim bransama poput naftne industrije i finansijskog sektora. U mnogim drugim je situacija poprilično izjednačena sa tim da žene dominiraju u prodaji, zdravstvu, skolstvu idalje.

Muzikant

pre 4 godine

Pa sad, ako baš moraju deca da se ne rađaju da biste vi napokon ukapirali da niste bolji i bogom dani, ajde, što da ne, idemo i u rudnik. Ali eto, kad već reče neko "što ne traže ravnopravnost kod smrtne kazne", evo ja ti tražim. Ali ne da žene više pljačkaju, siluju i ubijaju, nego da vi to radite manje. Je l može?
(Hugf, 14. novembar 2019 22:26)

Znači dve žene moraju da rade koliko uradi jedan muškarac, ali muškarci i dalje nisu bolji u tome? Moramo biti malo i realistični.

Žene dobijaju blaže kazne za iste zločine. Otimaju decu i imovinu očevima te dece, često samo iz koristi i hira, a zakonom su podržane u tome.

Muškarci su neuporedivo češće žrtve nasilnih zločina nego žene. Neuporedivo više je muških žrtava. Broj ubijenih žena je neuporedivo u odnosu na broj ubijenih muškaraca. Nebitno je ko koga ubija. Svako nasilje je nepotrebno i nedopustivo.

Muškarci neuporedivo češće ginu u ratovima i neuporedivo češće rade na teškim i po život opasnim poslovima.

Neuporedivo veći broj muškaraca izvršava samoubistvo i boluje od psihičkih bolesti.

Treba li da nastavim? Žene u Evropi i Americi ne traže jednakost, već superiornost.

Zna se gde su ženska prava zaista ugrožena, ali nikoga za to nije briga, a trebalo bi itekako.

Izvinjavam se zbog predugačkog, nadam se objavljenog komentara.

elem

pre 4 godine

Tim u kome radim ima 27 ljudi, od tih 27 samo je jedna devojka. Pitam ja supervizora sto nam nije ubacio jos neku devojku u tim, a on mi kaze: Zato sto hocu da se radi, a ne da se zaj*****. Inace covek je tu na poziciji vec godinama, tako da verujem da zna o cemu prica. Ove nase gospodjice i gospodje samo cekaji ugovor za stalno pa da sklepaju troje dece, da ih radno mesto ne vidi 5-6 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kukatilo, 14. novembar 2019 22:47) # Link komentara

Ok znaci tvoj poslodavac nece da zaposli jos zena zato sto mrzi zene i tebi je to kul. A zene u Srbiji prosecno imaju jedno dete ali dobro sigurno bas u tvojoj firmi sve imaju po troje. More treba uvesti za vas muskarce obavezno porodiljsko od jedno godinu dana pa da vidis kako cete da cenite i postujete zene gospodo sto vam smetaju i zene i deca. BTW nadam se da cete imati cerke koje ce vam biti na grbaci ceo zivot jer vecito nailaze na ovakve poslodavce.

imenovic

pre 4 godine

Da je ovo istina da su žene manje plaćene za isti posao od muškaraca onda bi poslodavci samo zapošljavali žene.Ali rade se o tome da ne rade isto, manja kvalifikacija, iskustvo, onda trudnička bolovanja i posle trka oko dece..dok muškarci nikad ne staju sa poslom i napredovanjem. I kad dodje do manjih zarada za isti posao to su razlozi onda nemaju zašto da se žale ako su svesno išle da radjaju decu.A zašto se ove feminskinje ne bore za jednaku zastupljenost žena u rudnicima, gradjevini, naftnim bušotimama...tzv. dirty jobs? Ako se ne zalažu za to onda i ne žele istinsku ravnopravnost već su licemerne.
(man, 14. novembar 2019 18:42)

Idi ovo majci reci koja te rodila! Sram te bilo!

mich

pre 4 godine

Zasto zene ne rade na gradjevini, rudniku, fizickim poslovima, evo i ja kazem PRAVDA ZA ZENE...dajte im "muske" plate ali i takve poslove ENDE !!!

Nenad

pre 4 godine

Moja zena bi bukvalno umrla da mora da radi koliko ja, s druge strane ja nikad ne bih imao decu da nine nje. Da je sad teram da radi koliko I ja da bi isto zaradjivali pa da mi deca ostanu sirocici ... mi naravno sve kuci delimo- to stop ja zaradim - polovina i vise je njeno- problem as feministkinjama je da su ruzne iznutra i spolja pa be mogu da nadju partnera - jerk da bi ga imale me bi ni zvocale u vezi " nejednakosti polova"

bopal

pre 4 godine

@Hugf

da li proveravala raspoloženje širokih ženskih masa da idu u rudnike i ostale elitne poslove (po definiciji jer po feminizmu muški poslovi su "visokostatusni i dobro plaćeni") ili samo zauzimaš herojsku pozu gde je najlakše, na internetu?

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

@Anja
u drzavnom sektoru postoji radno mesto za koji je propisan koeficijent koji se daje na njemu i nema veze kojeg pola je radnik - plata za isto radno mesto je ista, razlike mogu da nastanu samo zbog razlika u stazu i nekim slicnim trivijalnostima ali one su mizerne i naravno u tome ako poslodavac odluci da da bonus ili kazni radnika sto moze bitiprilicna razlika, ali zahteva i neku papirologiju, pa se realno ne koristi cesto ili se daje povlascenima po raznim osnovoma, tako da sto se drzavne uprave u Srbiji tice jednakost je u osnovi apsolutna

Из угла

pre 4 godine

У УК је обично правило да плата расте 3 процента годишње за почетну позицију. Ако је неко радио у компанији 30 година, не може имати исту плату као неко ко почиње нс истом радним месту. И лојалност вреди нешто.

a lažu da su one diskriminisane

pre 4 godine

U Bg su muškarci kod dobijanja posla teško diskriminisani u odnosu na žene. U državnoj upravi(od zdravstva do opština) i kod privatnika. Naravno najbolje prolaze mlade i zgodne.

Post

pre 4 godine

Da li je moguće da ima ovoliko glupih komentara koji pričaju o tome kako žene ne rade na građevini, u rudnicima, itd. Je l' vi uopšte znate šta je jednakost prava a šta jednakost polova?? Ponižavate sami sebe ovako.

rodna ideologija-novi komunizam

pre 4 godine

Kad me prijatelji Ameri propituju kako je to bilo živeti u komunizmu pošto sam pre Amerike živeo u sfrj, ja im objašnjavam da oni upravo proživljavaju to vreme. Čude se i ne veruju, toliko im je ispran mozak.

mrmlj

pre 4 godine

a sta cemo onda sa fakultetima na kojima je velika disproporcija u broju muskih i zenskih studenata? nebitno da li je u pitanju masinski/etf/gradjevinski sa jedne strane ili uciteljski/farmaceutski/filoloski sa druge... hocemo li propisivati kvote za muske i zenske studente? i hocemo li isto raditi i na srednjoskolskom nivou? minci koji ne budu dovoljno dobro rangirani na listi za tehnicke skole moraju da upisu npr. medicinske a za devojke obrnuto?

hm

pre 4 godine

to nije samo problem zena nego i ostalih radnika, ja tvrdim da ne moze biti poslovna tajna koliko je ko placen jer je onda zakonska odredba da za isti rad radnici moraju biti jednako placeni, bespredmetna, ali ko mene pita...
(milan, 14. novembar 2019 18:15)

ko si ti da odredjujes ko ce kako i kome da podeli svoj novac?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DMX, 14. novembar 2019 18:43) # Link komentara

Svoj novac? Zato sto mislite da je novac koji zaposleni zarade, gazdin novac, zato i zasluzujete da gazi po vama kako ko stigne. Novac koji zaposleni zarade pripada itekako zaposlenima, a kada taj novac raspodelis tako da neko dobije manje neko vise bukvalno potkradas jedne i dajes drugima.

I nama zenama bi bilo do jaja da muskarci dobijaju manje novca a da svi radimo isto. Kolega u prepodnevnoj smeni proda 15 pari patika, ja prodam 7 on bude placem 10% manje od mene. Milina. Ili oboje radimo na fabrickoj traci podjednako proizvedemo 200 komada necega dnevno ja dobijem vise novca on manje. Super. Kad je neki kolega koleginica placen manje od vas vi bukvalno zivite od tudjeg rada.

Kukatilo

pre 4 godine

Tim u kome radim ima 27 ljudi, od tih 27 samo je jedna devojka. Pitam ja supervizora sto nam nije ubacio jos neku devojku u tim, a on mi kaze: Zato sto hocu da se radi, a ne da se zaj*****. Inace covek je tu na poziciji vec godinama, tako da verujem da zna o cemu prica. Ove nase gospodjice i gospodje samo cekaji ugovor za stalno pa da sklepaju troje dece, da ih radno mesto ne vidi 5-6 godina.

Hugf

pre 4 godine

Žene su itekako sposobne i za građevinu i za rudnik i za čeličanu. Da, možda ne može da podigne svaka 50 kila (da se ne lažemo, ne može ni pola vas), ali dođu dve pa dignu šta hoćeš. Stvar je u tome da na ozbiljno fizički zahtevnim poslovima teško može da se zatrudni i plod se gubi u najranijoj fazi. Pa sad, ako baš moraju deca da se ne rađaju da biste vi napokon ukapirali da niste bolji i bogom dani, ajde, što da ne, idemo i u rudnik. Ali eto, kad već reče neko "što ne traže ravnopravnost kod smrtne kazne", evo ja ti tražim. Ali ne da žene više pljačkaju, siluju i ubijaju, nego da vi to radite manje. Je l može?

Milan

pre 4 godine

Nije problem, ali onda dajte da vidimo kako su neke da ne kazem mnoge zene dosle do pozicija na kojim traze iste plate kao muskarci! Ja treba da se odvalim od rada a ona nekom direktoru da treska povremeno krevet i treba da imamo iste plate?

A.

pre 4 godine

A kada stignu do penzije, ako su primale manju zaradu od kolege (na istom radnom mestu),imaće i manju penziju.

@ A šta ćemo sa tim sto zene ranije idu u penziju?
(Pera, 14. novembar 2019 18:01)

Bar u Srbiji, većina supruga i majki, kada dođe kući posle posla na kome je možda radila za manju platu od kolege (na istom radnom mestu), nastavlja da radi kućne poslove za koje nije plaćena i ne smatra se 'vremenom na radu'. I njihovi 'neradni dani' nisu nikad neradni.

Inače, nije teško naći na sajtu PIO da će za mesec i po (2020.) za starosnu (punu) penziju žene morati da imaju 63 godine, a muškarci 65, a za prevremenu (sa trajnim umanjenjem nekog dela) penziju, žene 39 godina staža osiguranja, a muškarci 40.

ajoj

pre 4 godine

Zena ne moze da radi na gradjevini/rudniku i slicno zato sto ne moze da podigne dzak od 50kg. Isto kao sto muskarac ne moze da rodi dete. Jel toliko tesko prihvatiti da postoje bioloske razlike, kao npr. manje misica ili nedostatak materice?! Ajde sad da kukamo kako nije u redu da muskarci ne radjaju decu... Jel se vi ljudi salite kad ostavljate ovakve komentare?
Inace se slazem da je besmisleno izjednacavanje bilo cijih plata, nezavisno od pola, zato sto je svaki radnik prica za sebe. Mozda da postoji neki okvir, ali da u dinar budu iste - to nigde ne postoji.

KRiS.exe

pre 4 godine

Na mom poslu zene imaju vecu platu za isti pisao iakl ga slabije rade svima bi im dai otkaz. Lenje, bezobrazne a higijenu nemaju. Da neko vidi zenaki wc odma bi se obesio skroz neuresne sramota!

Juneca corba

pre 4 godine

U mnogim zemljama zaposlene placaju po svom ucinku iako rade isti posao. Neki prodavac recimo proda 30 skupocenih cipela jer je ljubazan, strpljiv pri ubedjivanju kupca, vredan... dok drugi prodavac na istom tom odeljenju proda par komada i dali oni treba da imaju iste plate? Naravno ne. Mnogi agenti nekretnina u americi su se obogatili radeci u mnogim agencijama jer znaju sa musterijama, znaju i mogu da prodaju i neku stracaru koju niko nije hteo godinama. Znaci nije moguce da svako ima istu platu za isti posao, sve treba po zasluzi i tacka. Nema vise doba komunizma i one radio ne radio svira ti radio.

hardtoswallowpil

pre 4 godine

Onda svi u 65 godina u penziju zajedno.Jednakost...Ako su fizički radovi svi jednake uslove.Bez povlastica.Bez poštede.Jednakost...Isto radno vreme.Jednakost...I svašta još nešto...
(dnevna doza prosecnog Srbende, 14. novembar 2019 18:20) # Link komentara

Pa u Evropi je to vec odavno izjednaceno. Moja rodjaka je u HOlandiji otisla u penziju u 67 godini. Za fizicke poslove se isto unajmljuje ko moze da radi, tipa pise da osoba mora da moze da podigne dzak od 5o kila, nije bitno da li je muskarac ili zena, ali mora da moze da podigne toliko. Ako ne moze onda nek trazi drugi posao. A ima itekako zena koje rintaju ko muskarci. Jedino sto cak i uprkos tome zene ipak izvuku deblji kraj i moraju da se bakcu sa ovakvim kao sto si ti koji misle da zasluzuju vise novca iskljucivo zbog toga sto imaju medju nogama.

sherr

pre 4 godine

A da li zele jednakost I u vrstama poslova koje rade? Kad budu silazile u rudnik, kad budu radile na gradjevini, u zelezarama, kad budu obavljale sve vrste fizickih poslova I u uslovima kao I muskarci e onda mogu to traziti. Dakle, moze jednakost Ali jednakost u svemu, kako u pravima tako I u obavezama.

duki

pre 4 godine

Drage zene, majke, kraljice, moram da vam saopstim jednu tuznu vest. Platna lista je dokument koji sadrzi jmbg zaposlenog i kao takav niko ne sme da ima uvid sem osobe ciji je jmbg i zaposlenog u firmi koji ima ovlascenje za to (obracunska sluzba). To je novina u Zakonu o zastiti podataka. Sve je to lepo u masti ali u stvarnosti je ipak malo drugacije. Mi zbog toga platne liste dobijamo elektronskim putem na licnu mejl adresu. Ako se vec fizicki salje neki dokument (koji sadrzi jmbg), on mora biti pokriven (sakriven) kako drugi ne bi videli neciji jmbg.

Miloš

pre 4 godine

Pa nek smanje muškarcima platu i to je to. Nikad mi nije jasno, ako su žene manje plaćene a isti posao obavljaju, zašto bi neko zapošljavao muškarce? Zaposliš sve žene, spustiš cenu rada i upropastiš onog što daje te astronomske plate muškarcima.

zg232

pre 4 godine

A šta ćemo sa tim sto zene ranije idu u penziju?
(Pera, 14. novembar 2019 18:01)

Gdje idu ranije? U EU ne idu. Rok za većinu zemalja EU je 65, iako ima država članice gdje oba spola idu ranije ili kasnije.

Marco van Basten

pre 4 godine

Prošle godine su Ameri smaknuli 25 zatvorenika, ove godine 19, i sve muški, kakva je to rodna ravnopravnost, šta se tu ne pobune?!

matori

pre 4 godine

radio sam ( i radim) u firmama gde pozicija određuje platu, a ne pol. ( a ima i pregovaračke umešnosti, jer momci na istoj poziciji imaju različite plate.) takođe, bitan je i staž i zasluge, tako da u jednom odelenju firme u kojoj radim ima na jednoj poziciji 4 osobe - 3 žene i jedan muškarac. od njih, jedna žena ima prilično veću platu od ostalih, ali to je zbog stavki koje sam malo pre pobrojao.
ako su normalne firme i imaju sistem vrednovati, nema veze pol, već kolko je ko bitan šraf u veloj organizaciji.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Onda svi u 65 godina u penziju zajedno.Jednakost...Ako su fizički radovi svi jednake uslove.Bez povlastica.Bez poštede.Jednakost...Isto radno vreme.Jednakost...I svašta još nešto...

milan

pre 4 godine

to nije samo problem zena nego i ostalih radnika, ja tvrdim da ne moze biti poslovna tajna koliko je ko placen jer je onda zakonska odredba da za isti rad radnici moraju biti jednako placeni, bespredmetna, ali ko mene pita...

EU Citizen

pre 4 godine

Kakvo ludilo i mračnjaštvo, u ime besmislene "jednakosti", jer kompanije potpisuju ugovore sa pojedincima a ne ženama i muškarcima, ove neokomunističke spodobe žele da javno objavljuju koliko neko zarađuje. Da nećete ljudima i u kante za đubre ili u WC pre nego što isperu da gledate, sumanute, arogantne kreature koje sve više ispituju granice gneva nirmalnih ljudi sa obe strane Atlantika, i uskoro će biti oduvane u mišju ruou, jer opstaju samo dok se njihove gazde drže fotelja u valdi i zasipaju svoje crony korporcije novcem, a tome, bez obzira na sve medijske laži, dolazi kraj, ljudi se. konačno bude.

čovek si kada bole tuđe rane

pre 4 godine

Skroz nerealan zahtev jer su u većini firma zatvorne platne koverte. I često se dešava da su muškarci različito plaćeni za isti posao koji obavljaju, to je skroz individualna stvar i zavisi od toga koliko sebe ceniti i kakav ste pregovarač...

Anja

pre 4 godine

Poslodavacce uvek imati dovoljno prostora da plate daje onako kako hoće u PRIVATNOM sektoru. Ne može se svaki učinak izmeriti.
U državnom je već druga priča. Tu ne bi smelo da bude razlike, ali..

man

pre 4 godine

Da je ovo istina da su žene manje plaćene za isti posao od muškaraca onda bi poslodavci samo zapošljavali žene.
Ali rade se o tome da ne rade isto, manja kvalifikacija, iskustvo, onda trudnička bolovanja i posle trka oko dece..dok muškarci nikad ne staju sa poslom i napredovanjem. I kad dodje do manjih zarada za isti posao to su razlozi onda nemaju zašto da se žale ako su svesno išle da radjaju decu.
A zašto se ove feminskinje ne bore za jednaku zastupljenost žena u rudnicima, gradjevini, naftnim bušotimama...tzv. dirty jobs?
Ako se ne zalažu za to onda i ne žele istinsku ravnopravnost već su licemerne.

DMX

pre 4 godine

to nije samo problem zena nego i ostalih radnika, ja tvrdim da ne moze biti poslovna tajna koliko je ko placen jer je onda zakonska odredba da za isti rad radnici moraju biti jednako placeni, bespredmetna, ali ko mene pita...
(milan, 14. novembar 2019 18:15)

ko si ti da odredjujes ko ce kako i kome da podeli svoj novac?

RATM

pre 4 godine

За исти посао иста плата.Да ли је учинак исти?
Шта са мушкарцима који у приватним фирмама немају исту плату за исти посао јер је неко од њих бољи преговарач када је плата у питању?
Или је можда нека жена бољи преговарач па има већу плату од свих.

Bruder Jakob

pre 4 godine

A šta ćemo sa tim sto zene ranije idu u penziju?
(Pera, 14. novembar 2019 18:01)

Kod nas žene ne idu ranije u penziju, isto je i za muške i žene, 65 godina ili 40 godina staža, zašto bi išle ranije u penziju?!

Lider regiona

pre 4 godine

Mora da sad slijedi gomila turbo glupih kometare da šta žene ne rade na baušteli ili u rudniku!
Ali meni kao direktoru firme niko ne može diktirati koliko ću koga plaćati, a ko ja za isti posao nekom muškom želim dati duplo veću plaću nego ženi to je moja stvar, ako joj ne paše nek si potraži neki drugi posao, ja to ne radim ali mogu ako hoću.
A inače u toj borbi za jednakost pretjeruju, čak ide do toga da bi se kršio zakon, Ustav a moguće i Povelja o ljudskim pravima.
Ne mogu tražiti zakon koji će npr. određivati da određeni procenat poslanika u parlamentu budu žene, ne postoji zakon koji kažu koliki procenat može biti muškaraca, niko im ne brani da se kandidiraju ili osnuju stranku, a ne sad da je određena stranka prisiljena stvaiti određeni broj žena na izbornu listu.
Isto tako se prave raznorazni kursevi za žene, informatički ili stranih jezika na primjer, ko im brani da upisuju redovne kurseve, šta bi bilo da ja napravim kurs njemačkog za muškarce?!

K

pre 4 godine

A šta ćemo sa tim sto zene ranije idu u penziju?
(Pera, 14. novembar 2019 18:01)

I sa tim što muškarci žive kraće, pa samim tim i kraće uživaju u penziji. Bilo bi lepo kad bi se borili za jednakost u svemu, a ne samo u plati.

čovek si kada bole tuđe rane

pre 4 godine

Skroz nerealan zahtev jer su u većini firma zatvorne platne koverte. I često se dešava da su muškarci različito plaćeni za isti posao koji obavljaju, to je skroz individualna stvar i zavisi od toga koliko sebe ceniti i kakav ste pregovarač...

matori

pre 4 godine

radio sam ( i radim) u firmama gde pozicija određuje platu, a ne pol. ( a ima i pregovaračke umešnosti, jer momci na istoj poziciji imaju različite plate.) takođe, bitan je i staž i zasluge, tako da u jednom odelenju firme u kojoj radim ima na jednoj poziciji 4 osobe - 3 žene i jedan muškarac. od njih, jedna žena ima prilično veću platu od ostalih, ali to je zbog stavki koje sam malo pre pobrojao.
ako su normalne firme i imaju sistem vrednovati, nema veze pol, već kolko je ko bitan šraf u veloj organizaciji.

RATM

pre 4 godine

За исти посао иста плата.Да ли је учинак исти?
Шта са мушкарцима који у приватним фирмама немају исту плату за исти посао јер је неко од њих бољи преговарач када је плата у питању?
Или је можда нека жена бољи преговарач па има већу плату од свих.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Onda svi u 65 godina u penziju zajedno.Jednakost...Ako su fizički radovi svi jednake uslove.Bez povlastica.Bez poštede.Jednakost...Isto radno vreme.Jednakost...I svašta još nešto...

a lažu da su one diskriminisane

pre 4 godine

U Bg su muškarci kod dobijanja posla teško diskriminisani u odnosu na žene. U državnoj upravi(od zdravstva do opština) i kod privatnika. Naravno najbolje prolaze mlade i zgodne.

ajoj

pre 4 godine

Zena ne moze da radi na gradjevini/rudniku i slicno zato sto ne moze da podigne dzak od 50kg. Isto kao sto muskarac ne moze da rodi dete. Jel toliko tesko prihvatiti da postoje bioloske razlike, kao npr. manje misica ili nedostatak materice?! Ajde sad da kukamo kako nije u redu da muskarci ne radjaju decu... Jel se vi ljudi salite kad ostavljate ovakve komentare?
Inace se slazem da je besmisleno izjednacavanje bilo cijih plata, nezavisno od pola, zato sto je svaki radnik prica za sebe. Mozda da postoji neki okvir, ali da u dinar budu iste - to nigde ne postoji.

hardtoswallowpil

pre 4 godine

Onda svi u 65 godina u penziju zajedno.Jednakost...Ako su fizički radovi svi jednake uslove.Bez povlastica.Bez poštede.Jednakost...Isto radno vreme.Jednakost...I svašta još nešto...
(dnevna doza prosecnog Srbende, 14. novembar 2019 18:20) # Link komentara

Pa u Evropi je to vec odavno izjednaceno. Moja rodjaka je u HOlandiji otisla u penziju u 67 godini. Za fizicke poslove se isto unajmljuje ko moze da radi, tipa pise da osoba mora da moze da podigne dzak od 5o kila, nije bitno da li je muskarac ili zena, ali mora da moze da podigne toliko. Ako ne moze onda nek trazi drugi posao. A ima itekako zena koje rintaju ko muskarci. Jedino sto cak i uprkos tome zene ipak izvuku deblji kraj i moraju da se bakcu sa ovakvim kao sto si ti koji misle da zasluzuju vise novca iskljucivo zbog toga sto imaju medju nogama.

milan

pre 4 godine

to nije samo problem zena nego i ostalih radnika, ja tvrdim da ne moze biti poslovna tajna koliko je ko placen jer je onda zakonska odredba da za isti rad radnici moraju biti jednako placeni, bespredmetna, ali ko mene pita...

Milan

pre 4 godine

Nije problem, ali onda dajte da vidimo kako su neke da ne kazem mnoge zene dosle do pozicija na kojim traze iste plate kao muskarci! Ja treba da se odvalim od rada a ona nekom direktoru da treska povremeno krevet i treba da imamo iste plate?

KRiS.exe

pre 4 godine

Na mom poslu zene imaju vecu platu za isti pisao iakl ga slabije rade svima bi im dai otkaz. Lenje, bezobrazne a higijenu nemaju. Da neko vidi zenaki wc odma bi se obesio skroz neuresne sramota!

Miloš

pre 4 godine

Pa nek smanje muškarcima platu i to je to. Nikad mi nije jasno, ako su žene manje plaćene a isti posao obavljaju, zašto bi neko zapošljavao muškarce? Zaposliš sve žene, spustiš cenu rada i upropastiš onog što daje te astronomske plate muškarcima.

A.

pre 4 godine

A kada stignu do penzije, ako su primale manju zaradu od kolege (na istom radnom mestu),imaće i manju penziju.

@ A šta ćemo sa tim sto zene ranije idu u penziju?
(Pera, 14. novembar 2019 18:01)

Bar u Srbiji, većina supruga i majki, kada dođe kući posle posla na kome je možda radila za manju platu od kolege (na istom radnom mestu), nastavlja da radi kućne poslove za koje nije plaćena i ne smatra se 'vremenom na radu'. I njihovi 'neradni dani' nisu nikad neradni.

Inače, nije teško naći na sajtu PIO da će za mesec i po (2020.) za starosnu (punu) penziju žene morati da imaju 63 godine, a muškarci 65, a za prevremenu (sa trajnim umanjenjem nekog dela) penziju, žene 39 godina staža osiguranja, a muškarci 40.

Hugf

pre 4 godine

Žene su itekako sposobne i za građevinu i za rudnik i za čeličanu. Da, možda ne može da podigne svaka 50 kila (da se ne lažemo, ne može ni pola vas), ali dođu dve pa dignu šta hoćeš. Stvar je u tome da na ozbiljno fizički zahtevnim poslovima teško može da se zatrudni i plod se gubi u najranijoj fazi. Pa sad, ako baš moraju deca da se ne rađaju da biste vi napokon ukapirali da niste bolji i bogom dani, ajde, što da ne, idemo i u rudnik. Ali eto, kad već reče neko "što ne traže ravnopravnost kod smrtne kazne", evo ja ti tražim. Ali ne da žene više pljačkaju, siluju i ubijaju, nego da vi to radite manje. Je l može?

Post

pre 4 godine

Da li je moguće da ima ovoliko glupih komentara koji pričaju o tome kako žene ne rade na građevini, u rudnicima, itd. Je l' vi uopšte znate šta je jednakost prava a šta jednakost polova?? Ponižavate sami sebe ovako.

rodna ideologija-novi komunizam

pre 4 godine

Kad me prijatelji Ameri propituju kako je to bilo živeti u komunizmu pošto sam pre Amerike živeo u sfrj, ja im objašnjavam da oni upravo proživljavaju to vreme. Čude se i ne veruju, toliko im je ispran mozak.

Juneca corba

pre 4 godine

U mnogim zemljama zaposlene placaju po svom ucinku iako rade isti posao. Neki prodavac recimo proda 30 skupocenih cipela jer je ljubazan, strpljiv pri ubedjivanju kupca, vredan... dok drugi prodavac na istom tom odeljenju proda par komada i dali oni treba da imaju iste plate? Naravno ne. Mnogi agenti nekretnina u americi su se obogatili radeci u mnogim agencijama jer znaju sa musterijama, znaju i mogu da prodaju i neku stracaru koju niko nije hteo godinama. Znaci nije moguce da svako ima istu platu za isti posao, sve treba po zasluzi i tacka. Nema vise doba komunizma i one radio ne radio svira ti radio.

K

pre 4 godine

A šta ćemo sa tim sto zene ranije idu u penziju?
(Pera, 14. novembar 2019 18:01)

I sa tim što muškarci žive kraće, pa samim tim i kraće uživaju u penziji. Bilo bi lepo kad bi se borili za jednakost u svemu, a ne samo u plati.

Marco van Basten

pre 4 godine

Prošle godine su Ameri smaknuli 25 zatvorenika, ove godine 19, i sve muški, kakva je to rodna ravnopravnost, šta se tu ne pobune?!

duki

pre 4 godine

Drage zene, majke, kraljice, moram da vam saopstim jednu tuznu vest. Platna lista je dokument koji sadrzi jmbg zaposlenog i kao takav niko ne sme da ima uvid sem osobe ciji je jmbg i zaposlenog u firmi koji ima ovlascenje za to (obracunska sluzba). To je novina u Zakonu o zastiti podataka. Sve je to lepo u masti ali u stvarnosti je ipak malo drugacije. Mi zbog toga platne liste dobijamo elektronskim putem na licnu mejl adresu. Ako se vec fizicki salje neki dokument (koji sadrzi jmbg), on mora biti pokriven (sakriven) kako drugi ne bi videli neciji jmbg.

Kukatilo

pre 4 godine

Tim u kome radim ima 27 ljudi, od tih 27 samo je jedna devojka. Pitam ja supervizora sto nam nije ubacio jos neku devojku u tim, a on mi kaze: Zato sto hocu da se radi, a ne da se zaj*****. Inace covek je tu na poziciji vec godinama, tako da verujem da zna o cemu prica. Ove nase gospodjice i gospodje samo cekaji ugovor za stalno pa da sklepaju troje dece, da ih radno mesto ne vidi 5-6 godina.

man

pre 4 godine

Da je ovo istina da su žene manje plaćene za isti posao od muškaraca onda bi poslodavci samo zapošljavali žene.
Ali rade se o tome da ne rade isto, manja kvalifikacija, iskustvo, onda trudnička bolovanja i posle trka oko dece..dok muškarci nikad ne staju sa poslom i napredovanjem. I kad dodje do manjih zarada za isti posao to su razlozi onda nemaju zašto da se žale ako su svesno išle da radjaju decu.
A zašto se ove feminskinje ne bore za jednaku zastupljenost žena u rudnicima, gradjevini, naftnim bušotimama...tzv. dirty jobs?
Ako se ne zalažu za to onda i ne žele istinsku ravnopravnost već su licemerne.

sherr

pre 4 godine

A da li zele jednakost I u vrstama poslova koje rade? Kad budu silazile u rudnik, kad budu radile na gradjevini, u zelezarama, kad budu obavljale sve vrste fizickih poslova I u uslovima kao I muskarci e onda mogu to traziti. Dakle, moze jednakost Ali jednakost u svemu, kako u pravima tako I u obavezama.

Lider regiona

pre 4 godine

Mora da sad slijedi gomila turbo glupih kometare da šta žene ne rade na baušteli ili u rudniku!
Ali meni kao direktoru firme niko ne može diktirati koliko ću koga plaćati, a ko ja za isti posao nekom muškom želim dati duplo veću plaću nego ženi to je moja stvar, ako joj ne paše nek si potraži neki drugi posao, ja to ne radim ali mogu ako hoću.
A inače u toj borbi za jednakost pretjeruju, čak ide do toga da bi se kršio zakon, Ustav a moguće i Povelja o ljudskim pravima.
Ne mogu tražiti zakon koji će npr. određivati da određeni procenat poslanika u parlamentu budu žene, ne postoji zakon koji kažu koliki procenat može biti muškaraca, niko im ne brani da se kandidiraju ili osnuju stranku, a ne sad da je određena stranka prisiljena stvaiti određeni broj žena na izbornu listu.
Isto tako se prave raznorazni kursevi za žene, informatički ili stranih jezika na primjer, ko im brani da upisuju redovne kurseve, šta bi bilo da ja napravim kurs njemačkog za muškarce?!

zg232

pre 4 godine

A šta ćemo sa tim sto zene ranije idu u penziju?
(Pera, 14. novembar 2019 18:01)

Gdje idu ranije? U EU ne idu. Rok za većinu zemalja EU je 65, iako ima država članice gdje oba spola idu ranije ili kasnije.

hm

pre 4 godine

to nije samo problem zena nego i ostalih radnika, ja tvrdim da ne moze biti poslovna tajna koliko je ko placen jer je onda zakonska odredba da za isti rad radnici moraju biti jednako placeni, bespredmetna, ali ko mene pita...
(milan, 14. novembar 2019 18:15)

ko si ti da odredjujes ko ce kako i kome da podeli svoj novac?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DMX, 14. novembar 2019 18:43) # Link komentara

Svoj novac? Zato sto mislite da je novac koji zaposleni zarade, gazdin novac, zato i zasluzujete da gazi po vama kako ko stigne. Novac koji zaposleni zarade pripada itekako zaposlenima, a kada taj novac raspodelis tako da neko dobije manje neko vise bukvalno potkradas jedne i dajes drugima.

I nama zenama bi bilo do jaja da muskarci dobijaju manje novca a da svi radimo isto. Kolega u prepodnevnoj smeni proda 15 pari patika, ja prodam 7 on bude placem 10% manje od mene. Milina. Ili oboje radimo na fabrickoj traci podjednako proizvedemo 200 komada necega dnevno ja dobijem vise novca on manje. Super. Kad je neki kolega koleginica placen manje od vas vi bukvalno zivite od tudjeg rada.

mrmlj

pre 4 godine

a sta cemo onda sa fakultetima na kojima je velika disproporcija u broju muskih i zenskih studenata? nebitno da li je u pitanju masinski/etf/gradjevinski sa jedne strane ili uciteljski/farmaceutski/filoloski sa druge... hocemo li propisivati kvote za muske i zenske studente? i hocemo li isto raditi i na srednjoskolskom nivou? minci koji ne budu dovoljno dobro rangirani na listi za tehnicke skole moraju da upisu npr. medicinske a za devojke obrnuto?

Bruder Jakob

pre 4 godine

A šta ćemo sa tim sto zene ranije idu u penziju?
(Pera, 14. novembar 2019 18:01)

Kod nas žene ne idu ranije u penziju, isto je i za muške i žene, 65 godina ili 40 godina staža, zašto bi išle ranije u penziju?!

EU Citizen

pre 4 godine

Kakvo ludilo i mračnjaštvo, u ime besmislene "jednakosti", jer kompanije potpisuju ugovore sa pojedincima a ne ženama i muškarcima, ove neokomunističke spodobe žele da javno objavljuju koliko neko zarađuje. Da nećete ljudima i u kante za đubre ili u WC pre nego što isperu da gledate, sumanute, arogantne kreature koje sve više ispituju granice gneva nirmalnih ljudi sa obe strane Atlantika, i uskoro će biti oduvane u mišju ruou, jer opstaju samo dok se njihove gazde drže fotelja u valdi i zasipaju svoje crony korporcije novcem, a tome, bez obzira na sve medijske laži, dolazi kraj, ljudi se. konačno bude.

DMX

pre 4 godine

to nije samo problem zena nego i ostalih radnika, ja tvrdim da ne moze biti poslovna tajna koliko je ko placen jer je onda zakonska odredba da za isti rad radnici moraju biti jednako placeni, bespredmetna, ali ko mene pita...
(milan, 14. novembar 2019 18:15)

ko si ti da odredjujes ko ce kako i kome da podeli svoj novac?

Anja

pre 4 godine

Poslodavacce uvek imati dovoljno prostora da plate daje onako kako hoće u PRIVATNOM sektoru. Ne može se svaki učinak izmeriti.
U državnom je već druga priča. Tu ne bi smelo da bude razlike, ali..

sinisa

pre 4 godine

Ne zele one ravnopravnost, nego da budu ravnopravnije tj. da imaju vise prava i veca primanja nego muske kolege. To je poenta feminizma na Zapadu danas, jer zene danas apsolutno imaju privilegije i veca prava nego muskarci. Zato je i drustvo sve dekadentnije, jer takvim zenama nijedan muskarac nije dovoljno dobar, brakovi se raspadaju i veze se svode na seks. Fantastican recept za propast. Pa i kod nas je slicno, recimo samo da se prava oceva posle razvoda svode na teorijsku mogucnost i prepusteni su olosima iz ustanova za socijalnu zastitu (zenama naravno) na milost i nemilost. Razni idiotski zakoni su preslikani, svaki dan se vristi o nekom nasilju nad zenama koje u svojoj blizini ne videh (zapravo, vise sam vidjao da zene psihicki maltretiraju muskarce u braku) s konacnim ciljem da se unisti porodica kod nas, u cemu su postignuti solidni rezultati.

Srđan

pre 4 godine

Da li je moguće da ima ovoliko glupih komentara koji pričaju o tome kako žene ne rade na građevini, u rudnicima, itd. Je l' vi uopšte znate šta je jednakost prava a šta jednakost polova?? Ponižavate sami sebe ovako.
(Post, 14. novembar 2019 23:41)

Aha, evo ovako: muškarci žele pravo da u većoj meri rade na lakšim i manje opasnim poslovima na kojima radi više žena. Da bi se to dogodilo neko mora nadoknaditi muške radnike koji su radili na tim neljudskim i opasnim poslovima. Žene, kao nesumnjivo superiornija bića, apsolutno su sposobne da preuzmu taj teret na sebe. Biće plaćene isto, nije problem.

Nikola

pre 4 godine

A šta ćemo sa tim sto zene ranije idu u penziju?
(Pera, 14. novembar 2019 18:01)

Gdje idu ranije? U EU ne idu. Rok za većinu zemalja EU je 65, iako ima država članice gdje oba spola idu ranije ili kasnije.
(zg232, 14. novembar 2019 19:47)

U Srbije žene idu ranije u penziju. Tek odnedavno je donesen zakon da se postepeno izjednače sa muškarcima. A do skora su žene svuda u svetu išle ranije u penziju. Ta očigledna polna diskriminacija, pravno jasna, se ispravlja polako.

Komša

pre 4 godine

Svoj novac? Zato sto mislite da je novac koji zaposleni zarade, gazdin novac, zato i zasluzujete da gazi po vama kako ko stigne. Novac koji zaposleni zarade pripada itekako zaposlenima, a kada taj novac raspodelis tako da neko dobije manje neko vise bukvalno potkradas jedne i dajes drugima.

I nama zenama bi bilo do jaja da muskarci dobijaju manje novca a da svi radimo isto. Kolega u prepodnevnoj smeni proda 15 pari patika, ja prodam 7 on bude placem 10% manje od mene. Milina. Ili oboje radimo na fabrickoj traci podjednako proizvedemo 200 komada necega dnevno ja dobijem vise novca on manje. Super. Kad je neki kolega koleginica placen manje od vas vi bukvalno zivite od tudjeg rada.
(hm, 14. novembar 2019 22:23)
Nije tačno - ako vi radite manje ,zabušavate onda vi živite od rada svog kolege koji ispunjava radne zadatke.
Kada trpite čoveka koji zabušava onda je to lažna kolegijalnost.
To je ono što je kod nas zastupljeno u velikij meri - ostalo od komunizma.
Imam zanat.Radio sam i kod privatnika (trenutno,vec 10 godina u istoj firmi) i solo, Uvek sam radio za sebe a ne za "gazdu" jer mi poslodavac nije gazda nego poslovni partner - jedan od drugog i zavisimo i ne zavisimo (ima i zanatlija i poslodavaca).
Njegovo je pravo da proceni koliko čiji rad vredi i da posebno stimulise onog ko je kvalitetniji.Moje pravo je da tražim vecu naknadu ako smatram da moj rad vredi vise.A često se dešava,kao što mi se u mladosti dešavalo da majstor bude plaćen više.Nismo svi isti.

Muzikant

pre 4 godine

Pa sad, ako baš moraju deca da se ne rađaju da biste vi napokon ukapirali da niste bolji i bogom dani, ajde, što da ne, idemo i u rudnik. Ali eto, kad već reče neko "što ne traže ravnopravnost kod smrtne kazne", evo ja ti tražim. Ali ne da žene više pljačkaju, siluju i ubijaju, nego da vi to radite manje. Je l može?
(Hugf, 14. novembar 2019 22:26)

Znači dve žene moraju da rade koliko uradi jedan muškarac, ali muškarci i dalje nisu bolji u tome? Moramo biti malo i realistični.

Žene dobijaju blaže kazne za iste zločine. Otimaju decu i imovinu očevima te dece, često samo iz koristi i hira, a zakonom su podržane u tome.

Muškarci su neuporedivo češće žrtve nasilnih zločina nego žene. Neuporedivo više je muških žrtava. Broj ubijenih žena je neuporedivo u odnosu na broj ubijenih muškaraca. Nebitno je ko koga ubija. Svako nasilje je nepotrebno i nedopustivo.

Muškarci neuporedivo češće ginu u ratovima i neuporedivo češće rade na teškim i po život opasnim poslovima.

Neuporedivo veći broj muškaraca izvršava samoubistvo i boluje od psihičkih bolesti.

Treba li da nastavim? Žene u Evropi i Americi ne traže jednakost, već superiornost.

Zna se gde su ženska prava zaista ugrožena, ali nikoga za to nije briga, a trebalo bi itekako.

Izvinjavam se zbog predugačkog, nadam se objavljenog komentara.

Kiblatore

pre 4 godine

Ja radio u firmi, nas 8 muskih bilo posla preko glave, al smo se sve stizali. Zaposlise jos ljudi kad se prosirio posao malo, medju njima i 3 zene. E tad nasta vasar... Jedna odma kod sefa u krevet ds se osigura, i dobi istu platu kao ja posle 5 god, za 3 meseca, druga bi sa svima, a u stvari ne bi, da bi drugi radili umesto nje. Trecs zalutala jer joj kaze treba posao...
Ne mogu da kazem da nema vrenih i sposobnih zena, al kod nas je bar 50% diskutabilnih.

elem

pre 4 godine

Tim u kome radim ima 27 ljudi, od tih 27 samo je jedna devojka. Pitam ja supervizora sto nam nije ubacio jos neku devojku u tim, a on mi kaze: Zato sto hocu da se radi, a ne da se zaj*****. Inace covek je tu na poziciji vec godinama, tako da verujem da zna o cemu prica. Ove nase gospodjice i gospodje samo cekaji ugovor za stalno pa da sklepaju troje dece, da ih radno mesto ne vidi 5-6 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kukatilo, 14. novembar 2019 22:47) # Link komentara

Ok znaci tvoj poslodavac nece da zaposli jos zena zato sto mrzi zene i tebi je to kul. A zene u Srbiji prosecno imaju jedno dete ali dobro sigurno bas u tvojoj firmi sve imaju po troje. More treba uvesti za vas muskarce obavezno porodiljsko od jedno godinu dana pa da vidis kako cete da cenite i postujete zene gospodo sto vam smetaju i zene i deca. BTW nadam se da cete imati cerke koje ce vam biti na grbaci ceo zivot jer vecito nailaze na ovakve poslodavce.

Norge

pre 4 godine

U Norveskoj, svi sa 67 u penziju. Nije retkost da je zena šofer, taksista, vodoinstalater, radi na gradjevini. Nije retkost da muškarac radi u zdravstvu, kao sekretar, školi. Plate su svima iste i definisane kolektivnim ugovorima koji su potpisani od strane firme i sindikata. Samo rukovodeće pozicije imaju mogućnost pregovaranja i tu zavisi koliko ste dobar pregovarač i kakvi rezultati stoje iza vas. U zavisnosti od branše zavisi i ko drži više rukovodećih pozicija. U politici je nešto lošija situacija u odnosu na poslovne branše. Postoji pozitivna diskriminacija pa tako pri upisu fakulteta u zavisnosti ko ga tradicionalno više upisuje druga strana ima dodatne bodove. Otac ima svoj deo porodiljskog koje koristi nakon majke ili u nekom trenutku tokom prve tri godine, manje nego majka, ali isto tako plaćen. Norvežani ovo zovu lykkestilling i doslovni prevod bi bio jednaka pozicija. Razlika u platama koje postoje se ogleda u tome sto muškarci idalje teze nešto bolje plaćenim bransama poput naftne industrije i finansijskog sektora. U mnogim drugim je situacija poprilično izjednačena sa tim da žene dominiraju u prodaji, zdravstvu, skolstvu idalje.

imenovic

pre 4 godine

Da je ovo istina da su žene manje plaćene za isti posao od muškaraca onda bi poslodavci samo zapošljavali žene.Ali rade se o tome da ne rade isto, manja kvalifikacija, iskustvo, onda trudnička bolovanja i posle trka oko dece..dok muškarci nikad ne staju sa poslom i napredovanjem. I kad dodje do manjih zarada za isti posao to su razlozi onda nemaju zašto da se žale ako su svesno išle da radjaju decu.A zašto se ove feminskinje ne bore za jednaku zastupljenost žena u rudnicima, gradjevini, naftnim bušotimama...tzv. dirty jobs? Ako se ne zalažu za to onda i ne žele istinsku ravnopravnost već su licemerne.
(man, 14. novembar 2019 18:42)

Idi ovo majci reci koja te rodila! Sram te bilo!

Nenad

pre 4 godine

Moja zena bi bukvalno umrla da mora da radi koliko ja, s druge strane ja nikad ne bih imao decu da nine nje. Da je sad teram da radi koliko I ja da bi isto zaradjivali pa da mi deca ostanu sirocici ... mi naravno sve kuci delimo- to stop ja zaradim - polovina i vise je njeno- problem as feministkinjama je da su ruzne iznutra i spolja pa be mogu da nadju partnera - jerk da bi ga imale me bi ni zvocale u vezi " nejednakosti polova"

Pepsi

pre 4 godine

Ja stvarno pokušavam da razumem ove zahteve ali nikako ne uspevam.

Po toj logici bi dva zaposlena muškarca na istoj poziciji morali obavezno da imaju ista primanja bez obzira na ucinak.

Inače, prisustvovao sam izboru upravnog odbora medjunarodne sportske federacije na kojem je muškarac sa iskustvom od 30 godina (igrač, trener, funkcioner) ispao od žene koja je godinu dana ranije saznala za sport i “bas joj se dopada”. Zbog kvote.

Da ove žene zaista žele ravnopravnost, borile bi se (zajedno s muškarcima) za prednost KVALITETA u odnosu na sve ostale kategorije.

Lepo je napisao jedan čovek ovde, ako su žene manje plaćene, a jednako dobro rade posao, onda poslodavci treba da zapošljavaju samo žene. Zašto bi iko bezveze davao više para nekom (muškarcu), ako žena može da jednako dobro obavi posao za manje pare?

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

@Anja
u drzavnom sektoru postoji radno mesto za koji je propisan koeficijent koji se daje na njemu i nema veze kojeg pola je radnik - plata za isto radno mesto je ista, razlike mogu da nastanu samo zbog razlika u stazu i nekim slicnim trivijalnostima ali one su mizerne i naravno u tome ako poslodavac odluci da da bonus ili kazni radnika sto moze bitiprilicna razlika, ali zahteva i neku papirologiju, pa se realno ne koristi cesto ili se daje povlascenima po raznim osnovoma, tako da sto se drzavne uprave u Srbiji tice jednakost je u osnovi apsolutna

Из угла

pre 4 godine

У УК је обично правило да плата расте 3 процента годишње за почетну позицију. Ако је неко радио у компанији 30 година, не може имати исту плату као неко ко почиње нс истом радним месту. И лојалност вреди нешто.

mich

pre 4 godine

Zasto zene ne rade na gradjevini, rudniku, fizickim poslovima, evo i ja kazem PRAVDA ZA ZENE...dajte im "muske" plate ali i takve poslove ENDE !!!

Stanislav

pre 4 godine

Dokle su devojke iz moje generacije bile promoterke hostese konobarice modeli ili cuvale decu mi muski smo isli na fizikalije gradjevine selidbe magacine i ostale teske prljave opasne poslove... Kome mi muski da se zalimo? Do 30-e nema problema a posle kada prodje mladost i lepota onda krece natezanje da ih juri niko nece a da rade ili ne znaju ili nemaju snage!

bopal

pre 4 godine

@Hugf

da li proveravala raspoloženje širokih ženskih masa da idu u rudnike i ostale elitne poslove (po definiciji jer po feminizmu muški poslovi su "visokostatusni i dobro plaćeni") ili samo zauzimaš herojsku pozu gde je najlakše, na internetu?

Mandrak

pre 4 godine

(Hugf, 14. novembar 2019 22:26)

Ovaj post odlicno oslikava ono sto je clanak zeleo da postigne; da nas podeli na mi i oni.

Ja nikoga nisam ubio niti silovao za svojih 40 godina i ne nameravam da pocnem sa takvim praksama. Ajmo da gledamo individue i njihovu individualnu odgovornost. Ovo su tipicne taktike zavadi pa vladaj, ne nasedajte. I dok se mi glozimo medjusobno mutni likovi iz ovakvih organizacija trapju pare u dzep.

Budimo tu jedni za druge, podrzavajmo jedni druge i volimo se!

Kukatilo

pre 4 godine

Tim u kome radim ima 27 ljudi, od tih 27 samo je jedna devojka. Pitam ja supervizora sto nam nije ubacio jos neku devojku u tim, a on mi kaze: Zato sto hocu da se radi, a ne da se zaj*****. Inace covek je tu na poziciji vec godinama, tako da verujem da zna o cemu prica. Ove nase gospodjice i gospodje samo cekaji ugovor za stalno pa da sklepaju troje dece, da ih radno mesto ne vidi 5-6 godina.

Post

pre 4 godine

Da li je moguće da ima ovoliko glupih komentara koji pričaju o tome kako žene ne rade na građevini, u rudnicima, itd. Je l' vi uopšte znate šta je jednakost prava a šta jednakost polova?? Ponižavate sami sebe ovako.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Onda svi u 65 godina u penziju zajedno.Jednakost...Ako su fizički radovi svi jednake uslove.Bez povlastica.Bez poštede.Jednakost...Isto radno vreme.Jednakost...I svašta još nešto...

Milan

pre 4 godine

Nije problem, ali onda dajte da vidimo kako su neke da ne kazem mnoge zene dosle do pozicija na kojim traze iste plate kao muskarci! Ja treba da se odvalim od rada a ona nekom direktoru da treska povremeno krevet i treba da imamo iste plate?

sherr

pre 4 godine

A da li zele jednakost I u vrstama poslova koje rade? Kad budu silazile u rudnik, kad budu radile na gradjevini, u zelezarama, kad budu obavljale sve vrste fizickih poslova I u uslovima kao I muskarci e onda mogu to traziti. Dakle, moze jednakost Ali jednakost u svemu, kako u pravima tako I u obavezama.

Marco van Basten

pre 4 godine

Prošle godine su Ameri smaknuli 25 zatvorenika, ove godine 19, i sve muški, kakva je to rodna ravnopravnost, šta se tu ne pobune?!

hardtoswallowpil

pre 4 godine

Onda svi u 65 godina u penziju zajedno.Jednakost...Ako su fizički radovi svi jednake uslove.Bez povlastica.Bez poštede.Jednakost...Isto radno vreme.Jednakost...I svašta još nešto...
(dnevna doza prosecnog Srbende, 14. novembar 2019 18:20) # Link komentara

Pa u Evropi je to vec odavno izjednaceno. Moja rodjaka je u HOlandiji otisla u penziju u 67 godini. Za fizicke poslove se isto unajmljuje ko moze da radi, tipa pise da osoba mora da moze da podigne dzak od 5o kila, nije bitno da li je muskarac ili zena, ali mora da moze da podigne toliko. Ako ne moze onda nek trazi drugi posao. A ima itekako zena koje rintaju ko muskarci. Jedino sto cak i uprkos tome zene ipak izvuku deblji kraj i moraju da se bakcu sa ovakvim kao sto si ti koji misle da zasluzuju vise novca iskljucivo zbog toga sto imaju medju nogama.

Lider regiona

pre 4 godine

Mora da sad slijedi gomila turbo glupih kometare da šta žene ne rade na baušteli ili u rudniku!
Ali meni kao direktoru firme niko ne može diktirati koliko ću koga plaćati, a ko ja za isti posao nekom muškom želim dati duplo veću plaću nego ženi to je moja stvar, ako joj ne paše nek si potraži neki drugi posao, ja to ne radim ali mogu ako hoću.
A inače u toj borbi za jednakost pretjeruju, čak ide do toga da bi se kršio zakon, Ustav a moguće i Povelja o ljudskim pravima.
Ne mogu tražiti zakon koji će npr. određivati da određeni procenat poslanika u parlamentu budu žene, ne postoji zakon koji kažu koliki procenat može biti muškaraca, niko im ne brani da se kandidiraju ili osnuju stranku, a ne sad da je određena stranka prisiljena stvaiti određeni broj žena na izbornu listu.
Isto tako se prave raznorazni kursevi za žene, informatički ili stranih jezika na primjer, ko im brani da upisuju redovne kurseve, šta bi bilo da ja napravim kurs njemačkog za muškarce?!

man

pre 4 godine

Da je ovo istina da su žene manje plaćene za isti posao od muškaraca onda bi poslodavci samo zapošljavali žene.
Ali rade se o tome da ne rade isto, manja kvalifikacija, iskustvo, onda trudnička bolovanja i posle trka oko dece..dok muškarci nikad ne staju sa poslom i napredovanjem. I kad dodje do manjih zarada za isti posao to su razlozi onda nemaju zašto da se žale ako su svesno išle da radjaju decu.
A zašto se ove feminskinje ne bore za jednaku zastupljenost žena u rudnicima, gradjevini, naftnim bušotimama...tzv. dirty jobs?
Ako se ne zalažu za to onda i ne žele istinsku ravnopravnost već su licemerne.

milan

pre 4 godine

to nije samo problem zena nego i ostalih radnika, ja tvrdim da ne moze biti poslovna tajna koliko je ko placen jer je onda zakonska odredba da za isti rad radnici moraju biti jednako placeni, bespredmetna, ali ko mene pita...

KRiS.exe

pre 4 godine

Na mom poslu zene imaju vecu platu za isti pisao iakl ga slabije rade svima bi im dai otkaz. Lenje, bezobrazne a higijenu nemaju. Da neko vidi zenaki wc odma bi se obesio skroz neuresne sramota!

EU Citizen

pre 4 godine

Kakvo ludilo i mračnjaštvo, u ime besmislene "jednakosti", jer kompanije potpisuju ugovore sa pojedincima a ne ženama i muškarcima, ove neokomunističke spodobe žele da javno objavljuju koliko neko zarađuje. Da nećete ljudima i u kante za đubre ili u WC pre nego što isperu da gledate, sumanute, arogantne kreature koje sve više ispituju granice gneva nirmalnih ljudi sa obe strane Atlantika, i uskoro će biti oduvane u mišju ruou, jer opstaju samo dok se njihove gazde drže fotelja u valdi i zasipaju svoje crony korporcije novcem, a tome, bez obzira na sve medijske laži, dolazi kraj, ljudi se. konačno bude.

Hugf

pre 4 godine

Žene su itekako sposobne i za građevinu i za rudnik i za čeličanu. Da, možda ne može da podigne svaka 50 kila (da se ne lažemo, ne može ni pola vas), ali dođu dve pa dignu šta hoćeš. Stvar je u tome da na ozbiljno fizički zahtevnim poslovima teško može da se zatrudni i plod se gubi u najranijoj fazi. Pa sad, ako baš moraju deca da se ne rađaju da biste vi napokon ukapirali da niste bolji i bogom dani, ajde, što da ne, idemo i u rudnik. Ali eto, kad već reče neko "što ne traže ravnopravnost kod smrtne kazne", evo ja ti tražim. Ali ne da žene više pljačkaju, siluju i ubijaju, nego da vi to radite manje. Je l može?

ajoj

pre 4 godine

Zena ne moze da radi na gradjevini/rudniku i slicno zato sto ne moze da podigne dzak od 50kg. Isto kao sto muskarac ne moze da rodi dete. Jel toliko tesko prihvatiti da postoje bioloske razlike, kao npr. manje misica ili nedostatak materice?! Ajde sad da kukamo kako nije u redu da muskarci ne radjaju decu... Jel se vi ljudi salite kad ostavljate ovakve komentare?
Inace se slazem da je besmisleno izjednacavanje bilo cijih plata, nezavisno od pola, zato sto je svaki radnik prica za sebe. Mozda da postoji neki okvir, ali da u dinar budu iste - to nigde ne postoji.

čovek si kada bole tuđe rane

pre 4 godine

Skroz nerealan zahtev jer su u većini firma zatvorne platne koverte. I često se dešava da su muškarci različito plaćeni za isti posao koji obavljaju, to je skroz individualna stvar i zavisi od toga koliko sebe ceniti i kakav ste pregovarač...

K

pre 4 godine

A šta ćemo sa tim sto zene ranije idu u penziju?
(Pera, 14. novembar 2019 18:01)

I sa tim što muškarci žive kraće, pa samim tim i kraće uživaju u penziji. Bilo bi lepo kad bi se borili za jednakost u svemu, a ne samo u plati.

hm

pre 4 godine

to nije samo problem zena nego i ostalih radnika, ja tvrdim da ne moze biti poslovna tajna koliko je ko placen jer je onda zakonska odredba da za isti rad radnici moraju biti jednako placeni, bespredmetna, ali ko mene pita...
(milan, 14. novembar 2019 18:15)

ko si ti da odredjujes ko ce kako i kome da podeli svoj novac?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DMX, 14. novembar 2019 18:43) # Link komentara

Svoj novac? Zato sto mislite da je novac koji zaposleni zarade, gazdin novac, zato i zasluzujete da gazi po vama kako ko stigne. Novac koji zaposleni zarade pripada itekako zaposlenima, a kada taj novac raspodelis tako da neko dobije manje neko vise bukvalno potkradas jedne i dajes drugima.

I nama zenama bi bilo do jaja da muskarci dobijaju manje novca a da svi radimo isto. Kolega u prepodnevnoj smeni proda 15 pari patika, ja prodam 7 on bude placem 10% manje od mene. Milina. Ili oboje radimo na fabrickoj traci podjednako proizvedemo 200 komada necega dnevno ja dobijem vise novca on manje. Super. Kad je neki kolega koleginica placen manje od vas vi bukvalno zivite od tudjeg rada.

RATM

pre 4 godine

За исти посао иста плата.Да ли је учинак исти?
Шта са мушкарцима који у приватним фирмама немају исту плату за исти посао јер је неко од њих бољи преговарач када је плата у питању?
Или је можда нека жена бољи преговарач па има већу плату од свих.

a lažu da su one diskriminisane

pre 4 godine

U Bg su muškarci kod dobijanja posla teško diskriminisani u odnosu na žene. U državnoj upravi(od zdravstva do opština) i kod privatnika. Naravno najbolje prolaze mlade i zgodne.

DMX

pre 4 godine

to nije samo problem zena nego i ostalih radnika, ja tvrdim da ne moze biti poslovna tajna koliko je ko placen jer je onda zakonska odredba da za isti rad radnici moraju biti jednako placeni, bespredmetna, ali ko mene pita...
(milan, 14. novembar 2019 18:15)

ko si ti da odredjujes ko ce kako i kome da podeli svoj novac?

A.

pre 4 godine

A kada stignu do penzije, ako su primale manju zaradu od kolege (na istom radnom mestu),imaće i manju penziju.

@ A šta ćemo sa tim sto zene ranije idu u penziju?
(Pera, 14. novembar 2019 18:01)

Bar u Srbiji, većina supruga i majki, kada dođe kući posle posla na kome je možda radila za manju platu od kolege (na istom radnom mestu), nastavlja da radi kućne poslove za koje nije plaćena i ne smatra se 'vremenom na radu'. I njihovi 'neradni dani' nisu nikad neradni.

Inače, nije teško naći na sajtu PIO da će za mesec i po (2020.) za starosnu (punu) penziju žene morati da imaju 63 godine, a muškarci 65, a za prevremenu (sa trajnim umanjenjem nekog dela) penziju, žene 39 godina staža osiguranja, a muškarci 40.

mrmlj

pre 4 godine

a sta cemo onda sa fakultetima na kojima je velika disproporcija u broju muskih i zenskih studenata? nebitno da li je u pitanju masinski/etf/gradjevinski sa jedne strane ili uciteljski/farmaceutski/filoloski sa druge... hocemo li propisivati kvote za muske i zenske studente? i hocemo li isto raditi i na srednjoskolskom nivou? minci koji ne budu dovoljno dobro rangirani na listi za tehnicke skole moraju da upisu npr. medicinske a za devojke obrnuto?

Bruder Jakob

pre 4 godine

A šta ćemo sa tim sto zene ranije idu u penziju?
(Pera, 14. novembar 2019 18:01)

Kod nas žene ne idu ranije u penziju, isto je i za muške i žene, 65 godina ili 40 godina staža, zašto bi išle ranije u penziju?!

duki

pre 4 godine

Drage zene, majke, kraljice, moram da vam saopstim jednu tuznu vest. Platna lista je dokument koji sadrzi jmbg zaposlenog i kao takav niko ne sme da ima uvid sem osobe ciji je jmbg i zaposlenog u firmi koji ima ovlascenje za to (obracunska sluzba). To je novina u Zakonu o zastiti podataka. Sve je to lepo u masti ali u stvarnosti je ipak malo drugacije. Mi zbog toga platne liste dobijamo elektronskim putem na licnu mejl adresu. Ako se vec fizicki salje neki dokument (koji sadrzi jmbg), on mora biti pokriven (sakriven) kako drugi ne bi videli neciji jmbg.

zg232

pre 4 godine

A šta ćemo sa tim sto zene ranije idu u penziju?
(Pera, 14. novembar 2019 18:01)

Gdje idu ranije? U EU ne idu. Rok za većinu zemalja EU je 65, iako ima država članice gdje oba spola idu ranije ili kasnije.

Juneca corba

pre 4 godine

U mnogim zemljama zaposlene placaju po svom ucinku iako rade isti posao. Neki prodavac recimo proda 30 skupocenih cipela jer je ljubazan, strpljiv pri ubedjivanju kupca, vredan... dok drugi prodavac na istom tom odeljenju proda par komada i dali oni treba da imaju iste plate? Naravno ne. Mnogi agenti nekretnina u americi su se obogatili radeci u mnogim agencijama jer znaju sa musterijama, znaju i mogu da prodaju i neku stracaru koju niko nije hteo godinama. Znaci nije moguce da svako ima istu platu za isti posao, sve treba po zasluzi i tacka. Nema vise doba komunizma i one radio ne radio svira ti radio.

Miloš

pre 4 godine

Pa nek smanje muškarcima platu i to je to. Nikad mi nije jasno, ako su žene manje plaćene a isti posao obavljaju, zašto bi neko zapošljavao muškarce? Zaposliš sve žene, spustiš cenu rada i upropastiš onog što daje te astronomske plate muškarcima.

elem

pre 4 godine

Tim u kome radim ima 27 ljudi, od tih 27 samo je jedna devojka. Pitam ja supervizora sto nam nije ubacio jos neku devojku u tim, a on mi kaze: Zato sto hocu da se radi, a ne da se zaj*****. Inace covek je tu na poziciji vec godinama, tako da verujem da zna o cemu prica. Ove nase gospodjice i gospodje samo cekaji ugovor za stalno pa da sklepaju troje dece, da ih radno mesto ne vidi 5-6 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kukatilo, 14. novembar 2019 22:47) # Link komentara

Ok znaci tvoj poslodavac nece da zaposli jos zena zato sto mrzi zene i tebi je to kul. A zene u Srbiji prosecno imaju jedno dete ali dobro sigurno bas u tvojoj firmi sve imaju po troje. More treba uvesti za vas muskarce obavezno porodiljsko od jedno godinu dana pa da vidis kako cete da cenite i postujete zene gospodo sto vam smetaju i zene i deca. BTW nadam se da cete imati cerke koje ce vam biti na grbaci ceo zivot jer vecito nailaze na ovakve poslodavce.

Kiblatore

pre 4 godine

Ja radio u firmi, nas 8 muskih bilo posla preko glave, al smo se sve stizali. Zaposlise jos ljudi kad se prosirio posao malo, medju njima i 3 zene. E tad nasta vasar... Jedna odma kod sefa u krevet ds se osigura, i dobi istu platu kao ja posle 5 god, za 3 meseca, druga bi sa svima, a u stvari ne bi, da bi drugi radili umesto nje. Trecs zalutala jer joj kaze treba posao...
Ne mogu da kazem da nema vrenih i sposobnih zena, al kod nas je bar 50% diskutabilnih.

sinisa

pre 4 godine

Ne zele one ravnopravnost, nego da budu ravnopravnije tj. da imaju vise prava i veca primanja nego muske kolege. To je poenta feminizma na Zapadu danas, jer zene danas apsolutno imaju privilegije i veca prava nego muskarci. Zato je i drustvo sve dekadentnije, jer takvim zenama nijedan muskarac nije dovoljno dobar, brakovi se raspadaju i veze se svode na seks. Fantastican recept za propast. Pa i kod nas je slicno, recimo samo da se prava oceva posle razvoda svode na teorijsku mogucnost i prepusteni su olosima iz ustanova za socijalnu zastitu (zenama naravno) na milost i nemilost. Razni idiotski zakoni su preslikani, svaki dan se vristi o nekom nasilju nad zenama koje u svojoj blizini ne videh (zapravo, vise sam vidjao da zene psihicki maltretiraju muskarce u braku) s konacnim ciljem da se unisti porodica kod nas, u cemu su postignuti solidni rezultati.

rodna ideologija-novi komunizam

pre 4 godine

Kad me prijatelji Ameri propituju kako je to bilo živeti u komunizmu pošto sam pre Amerike živeo u sfrj, ja im objašnjavam da oni upravo proživljavaju to vreme. Čude se i ne veruju, toliko im je ispran mozak.

matori

pre 4 godine

radio sam ( i radim) u firmama gde pozicija određuje platu, a ne pol. ( a ima i pregovaračke umešnosti, jer momci na istoj poziciji imaju različite plate.) takođe, bitan je i staž i zasluge, tako da u jednom odelenju firme u kojoj radim ima na jednoj poziciji 4 osobe - 3 žene i jedan muškarac. od njih, jedna žena ima prilično veću platu od ostalih, ali to je zbog stavki koje sam malo pre pobrojao.
ako su normalne firme i imaju sistem vrednovati, nema veze pol, već kolko je ko bitan šraf u veloj organizaciji.

Anja

pre 4 godine

Poslodavacce uvek imati dovoljno prostora da plate daje onako kako hoće u PRIVATNOM sektoru. Ne može se svaki učinak izmeriti.
U državnom je već druga priča. Tu ne bi smelo da bude razlike, ali..

Nenad

pre 4 godine

Moja zena bi bukvalno umrla da mora da radi koliko ja, s druge strane ja nikad ne bih imao decu da nine nje. Da je sad teram da radi koliko I ja da bi isto zaradjivali pa da mi deca ostanu sirocici ... mi naravno sve kuci delimo- to stop ja zaradim - polovina i vise je njeno- problem as feministkinjama je da su ruzne iznutra i spolja pa be mogu da nadju partnera - jerk da bi ga imale me bi ni zvocale u vezi " nejednakosti polova"

Srđan

pre 4 godine

Da li je moguće da ima ovoliko glupih komentara koji pričaju o tome kako žene ne rade na građevini, u rudnicima, itd. Je l' vi uopšte znate šta je jednakost prava a šta jednakost polova?? Ponižavate sami sebe ovako.
(Post, 14. novembar 2019 23:41)

Aha, evo ovako: muškarci žele pravo da u većoj meri rade na lakšim i manje opasnim poslovima na kojima radi više žena. Da bi se to dogodilo neko mora nadoknaditi muške radnike koji su radili na tim neljudskim i opasnim poslovima. Žene, kao nesumnjivo superiornija bića, apsolutno su sposobne da preuzmu taj teret na sebe. Biće plaćene isto, nije problem.

mich

pre 4 godine

Zasto zene ne rade na gradjevini, rudniku, fizickim poslovima, evo i ja kazem PRAVDA ZA ZENE...dajte im "muske" plate ali i takve poslove ENDE !!!

imenovic

pre 4 godine

Da je ovo istina da su žene manje plaćene za isti posao od muškaraca onda bi poslodavci samo zapošljavali žene.Ali rade se o tome da ne rade isto, manja kvalifikacija, iskustvo, onda trudnička bolovanja i posle trka oko dece..dok muškarci nikad ne staju sa poslom i napredovanjem. I kad dodje do manjih zarada za isti posao to su razlozi onda nemaju zašto da se žale ako su svesno išle da radjaju decu.A zašto se ove feminskinje ne bore za jednaku zastupljenost žena u rudnicima, gradjevini, naftnim bušotimama...tzv. dirty jobs? Ako se ne zalažu za to onda i ne žele istinsku ravnopravnost već su licemerne.
(man, 14. novembar 2019 18:42)

Idi ovo majci reci koja te rodila! Sram te bilo!

Pepsi

pre 4 godine

Ja stvarno pokušavam da razumem ove zahteve ali nikako ne uspevam.

Po toj logici bi dva zaposlena muškarca na istoj poziciji morali obavezno da imaju ista primanja bez obzira na ucinak.

Inače, prisustvovao sam izboru upravnog odbora medjunarodne sportske federacije na kojem je muškarac sa iskustvom od 30 godina (igrač, trener, funkcioner) ispao od žene koja je godinu dana ranije saznala za sport i “bas joj se dopada”. Zbog kvote.

Da ove žene zaista žele ravnopravnost, borile bi se (zajedno s muškarcima) za prednost KVALITETA u odnosu na sve ostale kategorije.

Lepo je napisao jedan čovek ovde, ako su žene manje plaćene, a jednako dobro rade posao, onda poslodavci treba da zapošljavaju samo žene. Zašto bi iko bezveze davao više para nekom (muškarcu), ako žena može da jednako dobro obavi posao za manje pare?

Muzikant

pre 4 godine

Pa sad, ako baš moraju deca da se ne rađaju da biste vi napokon ukapirali da niste bolji i bogom dani, ajde, što da ne, idemo i u rudnik. Ali eto, kad već reče neko "što ne traže ravnopravnost kod smrtne kazne", evo ja ti tražim. Ali ne da žene više pljačkaju, siluju i ubijaju, nego da vi to radite manje. Je l može?
(Hugf, 14. novembar 2019 22:26)

Znači dve žene moraju da rade koliko uradi jedan muškarac, ali muškarci i dalje nisu bolji u tome? Moramo biti malo i realistični.

Žene dobijaju blaže kazne za iste zločine. Otimaju decu i imovinu očevima te dece, često samo iz koristi i hira, a zakonom su podržane u tome.

Muškarci su neuporedivo češće žrtve nasilnih zločina nego žene. Neuporedivo više je muških žrtava. Broj ubijenih žena je neuporedivo u odnosu na broj ubijenih muškaraca. Nebitno je ko koga ubija. Svako nasilje je nepotrebno i nedopustivo.

Muškarci neuporedivo češće ginu u ratovima i neuporedivo češće rade na teškim i po život opasnim poslovima.

Neuporedivo veći broj muškaraca izvršava samoubistvo i boluje od psihičkih bolesti.

Treba li da nastavim? Žene u Evropi i Americi ne traže jednakost, već superiornost.

Zna se gde su ženska prava zaista ugrožena, ali nikoga za to nije briga, a trebalo bi itekako.

Izvinjavam se zbog predugačkog, nadam se objavljenog komentara.

Mandrak

pre 4 godine

(Hugf, 14. novembar 2019 22:26)

Ovaj post odlicno oslikava ono sto je clanak zeleo da postigne; da nas podeli na mi i oni.

Ja nikoga nisam ubio niti silovao za svojih 40 godina i ne nameravam da pocnem sa takvim praksama. Ajmo da gledamo individue i njihovu individualnu odgovornost. Ovo su tipicne taktike zavadi pa vladaj, ne nasedajte. I dok se mi glozimo medjusobno mutni likovi iz ovakvih organizacija trapju pare u dzep.

Budimo tu jedni za druge, podrzavajmo jedni druge i volimo se!

Komša

pre 4 godine

Svoj novac? Zato sto mislite da je novac koji zaposleni zarade, gazdin novac, zato i zasluzujete da gazi po vama kako ko stigne. Novac koji zaposleni zarade pripada itekako zaposlenima, a kada taj novac raspodelis tako da neko dobije manje neko vise bukvalno potkradas jedne i dajes drugima.

I nama zenama bi bilo do jaja da muskarci dobijaju manje novca a da svi radimo isto. Kolega u prepodnevnoj smeni proda 15 pari patika, ja prodam 7 on bude placem 10% manje od mene. Milina. Ili oboje radimo na fabrickoj traci podjednako proizvedemo 200 komada necega dnevno ja dobijem vise novca on manje. Super. Kad je neki kolega koleginica placen manje od vas vi bukvalno zivite od tudjeg rada.
(hm, 14. novembar 2019 22:23)
Nije tačno - ako vi radite manje ,zabušavate onda vi živite od rada svog kolege koji ispunjava radne zadatke.
Kada trpite čoveka koji zabušava onda je to lažna kolegijalnost.
To je ono što je kod nas zastupljeno u velikij meri - ostalo od komunizma.
Imam zanat.Radio sam i kod privatnika (trenutno,vec 10 godina u istoj firmi) i solo, Uvek sam radio za sebe a ne za "gazdu" jer mi poslodavac nije gazda nego poslovni partner - jedan od drugog i zavisimo i ne zavisimo (ima i zanatlija i poslodavaca).
Njegovo je pravo da proceni koliko čiji rad vredi i da posebno stimulise onog ko je kvalitetniji.Moje pravo je da tražim vecu naknadu ako smatram da moj rad vredi vise.A često se dešava,kao što mi se u mladosti dešavalo da majstor bude plaćen više.Nismo svi isti.

Stanislav

pre 4 godine

Dokle su devojke iz moje generacije bile promoterke hostese konobarice modeli ili cuvale decu mi muski smo isli na fizikalije gradjevine selidbe magacine i ostale teske prljave opasne poslove... Kome mi muski da se zalimo? Do 30-e nema problema a posle kada prodje mladost i lepota onda krece natezanje da ih juri niko nece a da rade ili ne znaju ili nemaju snage!

bopal

pre 4 godine

@Hugf

da li proveravala raspoloženje širokih ženskih masa da idu u rudnike i ostale elitne poslove (po definiciji jer po feminizmu muški poslovi su "visokostatusni i dobro plaćeni") ili samo zauzimaš herojsku pozu gde je najlakše, na internetu?

Norge

pre 4 godine

U Norveskoj, svi sa 67 u penziju. Nije retkost da je zena šofer, taksista, vodoinstalater, radi na gradjevini. Nije retkost da muškarac radi u zdravstvu, kao sekretar, školi. Plate su svima iste i definisane kolektivnim ugovorima koji su potpisani od strane firme i sindikata. Samo rukovodeće pozicije imaju mogućnost pregovaranja i tu zavisi koliko ste dobar pregovarač i kakvi rezultati stoje iza vas. U zavisnosti od branše zavisi i ko drži više rukovodećih pozicija. U politici je nešto lošija situacija u odnosu na poslovne branše. Postoji pozitivna diskriminacija pa tako pri upisu fakulteta u zavisnosti ko ga tradicionalno više upisuje druga strana ima dodatne bodove. Otac ima svoj deo porodiljskog koje koristi nakon majke ili u nekom trenutku tokom prve tri godine, manje nego majka, ali isto tako plaćen. Norvežani ovo zovu lykkestilling i doslovni prevod bi bio jednaka pozicija. Razlika u platama koje postoje se ogleda u tome sto muškarci idalje teze nešto bolje plaćenim bransama poput naftne industrije i finansijskog sektora. U mnogim drugim je situacija poprilično izjednačena sa tim da žene dominiraju u prodaji, zdravstvu, skolstvu idalje.

marica, kriv, razumevanje...

pre 4 godine

@Anja
u drzavnom sektoru postoji radno mesto za koji je propisan koeficijent koji se daje na njemu i nema veze kojeg pola je radnik - plata za isto radno mesto je ista, razlike mogu da nastanu samo zbog razlika u stazu i nekim slicnim trivijalnostima ali one su mizerne i naravno u tome ako poslodavac odluci da da bonus ili kazni radnika sto moze bitiprilicna razlika, ali zahteva i neku papirologiju, pa se realno ne koristi cesto ili se daje povlascenima po raznim osnovoma, tako da sto se drzavne uprave u Srbiji tice jednakost je u osnovi apsolutna

Nikola

pre 4 godine

A šta ćemo sa tim sto zene ranije idu u penziju?
(Pera, 14. novembar 2019 18:01)

Gdje idu ranije? U EU ne idu. Rok za većinu zemalja EU je 65, iako ima država članice gdje oba spola idu ranije ili kasnije.
(zg232, 14. novembar 2019 19:47)

U Srbije žene idu ranije u penziju. Tek odnedavno je donesen zakon da se postepeno izjednače sa muškarcima. A do skora su žene svuda u svetu išle ranije u penziju. Ta očigledna polna diskriminacija, pravno jasna, se ispravlja polako.

Из угла

pre 4 godine

У УК је обично правило да плата расте 3 процента годишње за почетну позицију. Ако је неко радио у компанији 30 година, не може имати исту плату као неко ко почиње нс истом радним месту. И лојалност вреди нешто.