Petak, 11.10.2019.

14:42

Poslednje reči genija koji do 5. godine nije progovorio VIDEO

Izvor: B92

Poslednje reèi genija koji do 5. godine nije progovorio VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

ja

pre 4 godine

@ (Firestarter, 11. oktobar 2019 23:04)

Tako nešto mogu da tvrde samo neuki ljudi. Mileva Ajnštajn nije imala udela u kreiranju teorija svog supruga. Međutim, ono što je problematično je nepriznavanje njenog doprinosa u dokazivanju istih, što je ona, kao vrstan matematičar, itekako radila. A to je bilo izuzetno važno Ajnštajnu, jer mu je ona omogućavala da vidi pravi put za dalji razvoj tih teorija - onda kada bi ona pronašla i dokazala greške u teoriji, on bi odustajao od te teorije, ili je modifikovao, dok njena izračunavanja ne pokažu da je na dobrom putu.

zz

pre 4 godine

nije on bio nikakav genije...on je bio samo natprosecno inteligentan i nista vise,koji je poturen od strane masona da laze covecanstvo!

genije je neko ko je natprosecno inteligentan i koji ima rezultate za svog zivota koji su i danas vidljivi...neko ko je uradio veliku stvar za covecanstvo!

jedini covek koji je bio genije je Nikola Tesla,danasnji naucnici i dan danas nemaju pojma sta je Tesla radio u svoje vreme!i pokusavaju neke njegove ideje da rese,a neki dokumenti su cak Top-Secret!

a neko ko ima teorije a nema rezultate u praksi on se ne moze nazvati genijem...samo rad i rezultati svoje pameti!a Tesla je imao prakticno neogranicen um koji je mogao da pretoci u neverovatne rezultate svog rada...

Ajnstajn je laznjak koji ni sam nije bio siguran u svoje teorije,pogotovo gravitacije i teorije relaviteta...Tesla je to lepo objasnio,a ajnstajn rekao "pa mozda je Tesla u pravu"

a kada su jednom prilikom pitali ajnstajna kako je biti najpametniji covek na svetu?ajnstajn re odgovorio"to morate pitati Teslu!

ajnstajn je jedna od najvecih prevare 20-tog veka...u rangu laziranog sletanja na mesec,i teorije da gravitacija postoji i koja se ne moze dokazati u praksi ni jednom naucnom metodom!!!

Smuleco

pre 4 godine

Smuleco@ 
Po cemu je on najveci um,po fantaziji :(
(cobo, 11. oktobar 2019 23:55)

Cobo, "Specijalna teorija relativnosti" je matematički u najvećem delu dokazana. Nije šarena laža. Što se tiče fotoelektrični efekta, za njegovo definisanje, eksperimentalni i matematički dokaz, je dobio Nobelovu nagradu, i to apsolutno zasluženo, iako neki komentatori to ovde pokušavaju da ospore spominjući Štarka i druge. Nisi inače dobro pročitao moj komentar. Nisam rekao "najveći", nego, jedan od najvećih umova.
Uzgred, pratim tvoje komentare, i u nekim stvarima i sam sam skeptik, ali ipak ima činjenica, koje su jednostavno neosporne.

Debela Berta

pre 4 godine

Iz razgovora Ajnstajna i Carlija Caplina:
“Ono što me oduševljava kod vaše umetnosti jeste to što je univerzalna. Vi ne kažete ni reč, a ipak… svet vas razume", rekao je Ajnštajn.
"To je istina, ali vaša slava je još veća… ljudi vam se dive, a niko vas ne razume", odgovorio je u svom maniru Čaplin.

Miroslav

pre 4 godine

Firestarter, 11. oktobar 2019 23:04

druže, Marko Mrnjavčević ili ti Marko Kraljević je legitimni naslednik srpske krune, nije nikakav izmišljeni lik, vec sin kralja Vukašina Mrnjavčevića koji je zajedno sa rodjenim bratom poginuo u Maričkoj bitci, bio je mlad da preuzme presto zato su ga i zvali "kraljević", iako je Uroš peti i dalje bio živ, ali nije imao muških potomaka pa je Marko trebao da vlada zemljom kad stasa !!! a za Milevu se slažem

Wtf

pre 4 godine

"Radio je do poslednjeg dana i ostavio generalizovanu teoriju gravitacije nedovršenu." 

Pa, naravno, nije imao nekoga, ko će je matematički dokazati - razveo se od genijalne matematičarke Mileve Marić.
(Boske, 11. oktobar 2019 22:15)

zato što...Gravitacija ne postoji!

мики

pre 4 godine

Znači Ajnštajn je onaj Crnogorac iz vica koji isto nije govorio do pete godine a kad je tražio soli za supu i na isto pitanje kao Albertu-što nije govorio odgovorio:"Nijesam imao primedbi".
(Dvorska budala, 11. oktobar 2019 21:47)

сасвим сам сигуран да је ова прича Ајнштајну тешка измишљотина.

achitwn

pre 4 godine

"Radio je do poslednjeg dana i ostavio generalizovanu teoriju gravitacije nedovršenu."Pa, naravno, nije imao nekoga, ko će je matematički dokazati - razveo se od genijalne matematičarke Mileve Marić.
(Boske, 11. oktobar 2019 22:15)
Ta tvoja mikeva mora da je imala keca iz self-marketing. Niko nenapominje njenu genijalnost osim srba. Valjda kroz nju pokusavamo leciti komplekse nize vrednosti.

мики

pre 4 godine

Mit o Milevi kao tvorcu Ajnstajnovih teorija, koliko vidim, i dalje zivi medju nama Srbima. Uvek smo morali da imamo nekog izmisljenog heroja, pocev od Kraljevica Marka.
(Firestarter, 11. oktobar 2019 23:04)

Краљевић Марко није измишљен, човек је историјска, реална личност, Марко Мрњавчевић (1335 - 1395). Епске песме нису хиперреализам, али то не може да га избрише.

CATAPA

pre 4 godine

Najveći mit o Ajnštajnu je zapravo mit o njegovoj genijalnosti, "egzaktno potkrepljen" time da je njegov IQ bio visokih, genijalnih 160 po Mensa standardu.
Ne postoji nikakakv dokaz da je Ajnštajn ikada polagao ikakav, a pogotovo je vrlo izvesno da nikada nije polagao test Mense. Da li je mit o Ajnštajnovoj genijalnosti svojevrsni "mandela efekat" ili produkt vrhunski plasirane propagande, ili je to i jedno i drugo opet jedno te isto, ne znam, odlučite sami.

Inače, Ajnštajn nije izmislio, ali je ustoličio mit o korišćenju samo 10% ljudskog mozga. Ta njegova navodna genijalnost je očigledno funkcionisala bar vrlo čudno; u takvo šta je čak i onda samo debil mogao da veruje.

Pragmatic

pre 4 godine

Voleo bih da je Mileva Maric bila genije a ne Anstajn ali nazalost nije. Treba teci da je pola novcanog dela nagrade Anstajn ostavio Milevi i deci.

Pundit

pre 4 godine

Anstajn je 1927. godine na jednoj od Solvay konferencija obelodanio fenomen kvantne upetljanosti, do koje je dosao samo razmisljanjem. Danas to zovemo kvantna teleportacija i tek smo poceli da je izvodimo i shvatamo. E to je GENIJALNOST.
(Posmatrac, 11. oktobar 2019 23:14)
Ne lupaj. Još 1935. Ajnštajn je trabunjao da je quantum entanglement nemoguć jer se protivi njegovoj dogmi o najvećoj brzini svetlosti. Na nesreću, tada je već bio etabliran kao prorok i naneo je veliku štetu razvoju kvantne fizike, pa i danas je ograničenje za shvatanje samog fenomena zbog dogme o brzini svetlosti.

Tako danas ima teoretičara koji pokušavaju da nas ubede kako je trenutno ustvari sporije od brzine svetlosti. Ko je kupio da se Higsovi bozoni ni iz čega stvaraju delovanjem brzine, kupiće i ovu mudrost, nema sumnje.

Doduše, danas neki veruju i u Zemlju ravnu kao tepsiju, tako da ovo i nije toliko strašno, naizgled.

Недељко Стефановић

pre 4 godine

@Pundit

Постоји разлика између открића појаве и објашњења те појаве. Ајнштајн није открио фотоелектрични ефекат, него га је објаснио.

1921 године је Нобелова награда за физику била привремено недодељена док не одлуче о Ајнштајну. Пре доделе 1922. године су одлучили да је доделе Ајнштајну за фотоелектрични ефекат, али он ни тада није могао да је прими јер је ишао на неку конференцију, коју није желео да пропусти. Касније је примио Нобелову награду за физику за 1921. годину.

zoran stokic

pre 4 godine

Pored “Boga Starog zaveta” Njutna - Ajnštan je postao “Bog Novog zaveta” (a to nisu postali Poenkare, Lorenc,…, iako su stvorili skoro sve kockice koje se nalaze u Albertovim teorijama) a to je zato što nije poput njih na prirodu i nauku gledao ozbiljnim “očima Boga” nego neozbiljnim očima deteta. Na prirodu je gledao kao dete-čovek koji pronalazi nove staze I bogaze služeći se “najvnim” dečijim pitanjima “kako bi svet izgledao kada bi putovao na zraku svetlosti” I tsl? koja su otvarala vrata za razvoj nove “tačke pogleda” - nove epistemološe ideje - koje su pak bacale novo svetlo na empiriju i gde su odgovori na takva “najvna” pitanja stvarali epohalne odgovore I nove naučne teorije; on je ideje Lorenca, Poenkarea,…, “presložio” na novi način i dao im novo moćnije značenje. Do renesase se i u zapadnoj kao i u drugim civilizacijama od deteta tražilo da kopira – bukvalno preslikava starije: devojčice su tu male majke, dečaci mali očevi... U tim statičnim civilizacijama, gde je sin kopija oca, a ovaj kopija svog oca – i tako u nedogled – napredak se odvija beskonačno sporo. Mašta i igra dece koja se prelila I na odrasle bitno je ubrzale razvoj zapadnog društva. Tako su već generacije – Šekspira, Galileja, Bekona, Dekarta, Njutna...Ajnšajna – mogle u svom stvaralaštvu da se igraju poput dece, da proizvode pokretne misaone slike, misaone eksperimente, korisne iluzije.....

Pundit

pre 4 godine

Aman ljudi, odakle vam te budalastine o Milevi Maric?
(BataUSA, 11. oktobar 2019 23:56)
To je pomalo i očekivana 2kontraindikacija" mita o Ajnštajnu kojim se on prikazuje kao vrhunski fizičar i loš matematičar. Čak postoji i mit kako je pao na prijemnom za politehniku iz matematike. Totalna nebuloza.
Kao i kod drugih mitova, istina nije čak ni na sredini nego bliže obrnutom: Ajnštajn je bio izvrstan matematičar i vrlo loš fizičar. Njegov diplomski rad je bila teorija o statičnom fotonu, fotonu čija je kinetička energija nula. Istina, iz takve nebulozne premise mogu se matematički izvesti fantastični zaključci, ali je to samo vrhunski matematički elaborat fizičke besmislice. Naravno, i Ajnštajn je od toga brzo odustao i prebacio se na teoriju o drugoj nebulozi, o fizičkom postojanju i dilataciji dimenzije vremena... sada je to poznato kao "teorija relativiteta".

Pritom, evo za više od sto godina, niko nikada (uključujući Ajnštajna) nije dokazao da je vreme išta drugo do matematički i filozofski apstrakt. Teorija relativiteta jeste vrlo utemeljena matematička teorija koja sa fizikom ima veze samo toliko što je kontaminirala fiziku.

Zato je Nobelov komitet 15 godina oklevao da Ajnštajnu dodeli nagradu jer je to zapravo bila prva takva nagrada za metafiziku, pa čak i za matematiku, što je Nobel sam izričito isključio jer (ispravno) nikada matematiku nije svrstavao u fizičke nauke. Realno ona to i nije i više spada u lingvistiku.

Profa

pre 4 godine

Petak 11.10.2019 | 14:42
Aman ljudi, odakle vam te budalastine o Milevi Maric?
(BataUSA, 11. oktobar 2019 23:56)
A, zašto misliš da je teta Mileva manje bitna u odnosu na njega???

Ivica Toronto ex Vozdovac

pre 4 godine

"Madam, möchte Ich Ihnen etwas sehr wichtiges fur den Zukunft des Menschheit sagen!"

"Ne sam skolovala za Nemacku vizu"

Pundit

pre 4 godine

Politički pritisak da se Ajnštajnu dodeli Nobelova nagrada bio je ogroman. Nobelov komitet je odgovorio tako što 1921. godine nikome nije dodeljena nagrada za fiziku. Pritisak je postao još veći i godinu dana kasnije dodeljene su dve nagrade za fiziku, vanredna Ajnštajnu i redovna Nilsu Boru.

Kompromisno rešenje da se nagrada dodeli za "doprinos teorijskoj fizici i otkrivanje fotoelektričnog efekta" je samo dodalo kontroverzu na kontroverzu jer je fotoelektrični efekat otkrio Filip Lenard, takođe nemački nobelovac, a Ajnštajnovo "otkriće" je derivat istraživanja Lenarda i Johanesa Štarka koji je i sam dobio Nobela 1919. za takozvani "Štarkov efekat".
Suštinski, Ajnštajnu je Nobelova nagrada dodeljena za čisti plagijat, a ono po čemu je slavan je smešteno u neutralnu konstrukciju "doprinosa teorijskoj fizici". U realnoj, laboratorijskoj fizici, Ajnštajn je bio praktično diletant i tome je bio najbliži kada je radio kao službenik za patente.

Štark i Lenard su se naknadno kompromitovali istaknutim učešćem u nacističkom režimu pa niko više nikad nije ni insistirao na tome da je njihov rad plagiran, a i oni su u dobroj meri otišli u zaborav.

Kaže se često da "istoriju pišu pobednici u ratu". Istoriju nauke naravno takođe, ali i samu nauku ponekad.

Firestarter

pre 4 godine

Mit o Milevi kao tvorcu Ajnstajnovih teorija, koliko vidim, i dalje zivi medju nama Srbima. Uvek smo morali da imamo nekog izmisljenog heroja, pocev od Kraljevica Marka.

Posmatrac

pre 4 godine

@Tin
Upravo tako! 1000 puta ponavljate neistine i gluposti o Anstajnu i ljudi pocinju da veruju.

Anstajn je 1927. godine na jednoj od Solvay konferencija obelodanio fenomen kvantne upetljanosti, do koje je dosao samo razmisljanjem. Danas to zovemo kvantna teleportacija i tek smo poceli da je izvodimo i shvatamo. E to je GENIJALNOST.

Boske

pre 4 godine

"Radio je do poslednjeg dana i ostavio generalizovanu teoriju gravitacije nedovršenu."

Pa, naravno, nije imao nekoga, ko će je matematički dokazati - razveo se od genijalne matematičarke Mileve Marić.

Tin

pre 4 godine

Ponovite nešto 10000 puta i ljudi će mit prepričavati kao istinu. Ja ne verujem u genijalnost Ajnštajna, mislim da je bio estradni naučnik. Americi je iza Rata trebala zvezda, ikona (kod njih odavno sve tako funkcioniše) i "Nemac" koji je umakao Hitleru u Slobodni svet, a to je naravno Amerika, bio je idealan kandidat, još Jevrein k tome. Jevrejski lobi nije gubio vreme da ga ustoliči. Zato je Mileva morala biti potpuno uništena - u tom mitu o najvećem geniju, nema mesta za dve osobe, da je Židovka možda bi preživela. Jevrejski dvojac, što da ne, Srpkinja ili Čehinja ili Ruskinja, Bugarka...e, to nikako - razvodnjava. Kažu da se njana disertacija još čuva negde u Izraelu, o tome se vrlo malo zna i uglavnom se otome ne govori i ne piše. Da je živa, ko zna šta bi ona mogla da kaže o najvećem geniju...I talentovanija i pametnija, brže i veće inteligencije i na kraju, daleko bolji žak...Mileva ima žestoku uzlaznu liniju od malih nogu...dok ovaj ni progovorio nije, a to mora da je onda genijalno...šta će takvom geniju i da govori?

Dvorska budala

pre 4 godine

Znači Ajnštajn je onaj Crnogorac iz vica koji isto nije govorio do pete godine a kad je tražio soli za supu i na isto pitanje kao Albertu-što nije govorio odgovorio:"Nijesam imao primedbi".

мики

pre 4 godine

"Ipak, nikada nije dobio Nobelovu nagradu za svoje otkriće jer je ostala previše kontroverzna."

Вреди споменути да је добио нобела 1921. године, додуше за рад на фотоелектричном ефекту. На факултету где студирам (Физички БУ) Ајнштајн и даље остаје као једини физичар чија ужа област истраживања (специјална теорија релативности) носи име предмета на другој години студија. Остали испити носе имена по областима из класичне и модерне (квантне и релативистичке) физике. Бриљантан ум нема шта! :)

Dvorska budala

pre 4 godine

Znači Ajnštajn je onaj Crnogorac iz vica koji isto nije govorio do pete godine a kad je tražio soli za supu i na isto pitanje kao Albertu-što nije govorio odgovorio:"Nijesam imao primedbi".

мики

pre 4 godine

"Ipak, nikada nije dobio Nobelovu nagradu za svoje otkriće jer je ostala previše kontroverzna."

Вреди споменути да је добио нобела 1921. године, додуше за рад на фотоелектричном ефекту. На факултету где студирам (Физички БУ) Ајнштајн и даље остаје као једини физичар чија ужа област истраживања (специјална теорија релативности) носи име предмета на другој години студија. Остали испити носе имена по областима из класичне и модерне (квантне и релативистичке) физике. Бриљантан ум нема шта! :)

Firestarter

pre 4 godine

Mit o Milevi kao tvorcu Ajnstajnovih teorija, koliko vidim, i dalje zivi medju nama Srbima. Uvek smo morali da imamo nekog izmisljenog heroja, pocev od Kraljevica Marka.

Posmatrac

pre 4 godine

@Tin
Upravo tako! 1000 puta ponavljate neistine i gluposti o Anstajnu i ljudi pocinju da veruju.

Anstajn je 1927. godine na jednoj od Solvay konferencija obelodanio fenomen kvantne upetljanosti, do koje je dosao samo razmisljanjem. Danas to zovemo kvantna teleportacija i tek smo poceli da je izvodimo i shvatamo. E to je GENIJALNOST.

Pundit

pre 4 godine

Politički pritisak da se Ajnštajnu dodeli Nobelova nagrada bio je ogroman. Nobelov komitet je odgovorio tako što 1921. godine nikome nije dodeljena nagrada za fiziku. Pritisak je postao još veći i godinu dana kasnije dodeljene su dve nagrade za fiziku, vanredna Ajnštajnu i redovna Nilsu Boru.

Kompromisno rešenje da se nagrada dodeli za "doprinos teorijskoj fizici i otkrivanje fotoelektričnog efekta" je samo dodalo kontroverzu na kontroverzu jer je fotoelektrični efekat otkrio Filip Lenard, takođe nemački nobelovac, a Ajnštajnovo "otkriće" je derivat istraživanja Lenarda i Johanesa Štarka koji je i sam dobio Nobela 1919. za takozvani "Štarkov efekat".
Suštinski, Ajnštajnu je Nobelova nagrada dodeljena za čisti plagijat, a ono po čemu je slavan je smešteno u neutralnu konstrukciju "doprinosa teorijskoj fizici". U realnoj, laboratorijskoj fizici, Ajnštajn je bio praktično diletant i tome je bio najbliži kada je radio kao službenik za patente.

Štark i Lenard su se naknadno kompromitovali istaknutim učešćem u nacističkom režimu pa niko više nikad nije ni insistirao na tome da je njihov rad plagiran, a i oni su u dobroj meri otišli u zaborav.

Kaže se često da "istoriju pišu pobednici u ratu". Istoriju nauke naravno takođe, ali i samu nauku ponekad.

Tin

pre 4 godine

Ponovite nešto 10000 puta i ljudi će mit prepričavati kao istinu. Ja ne verujem u genijalnost Ajnštajna, mislim da je bio estradni naučnik. Americi je iza Rata trebala zvezda, ikona (kod njih odavno sve tako funkcioniše) i "Nemac" koji je umakao Hitleru u Slobodni svet, a to je naravno Amerika, bio je idealan kandidat, još Jevrein k tome. Jevrejski lobi nije gubio vreme da ga ustoliči. Zato je Mileva morala biti potpuno uništena - u tom mitu o najvećem geniju, nema mesta za dve osobe, da je Židovka možda bi preživela. Jevrejski dvojac, što da ne, Srpkinja ili Čehinja ili Ruskinja, Bugarka...e, to nikako - razvodnjava. Kažu da se njana disertacija još čuva negde u Izraelu, o tome se vrlo malo zna i uglavnom se otome ne govori i ne piše. Da je živa, ko zna šta bi ona mogla da kaže o najvećem geniju...I talentovanija i pametnija, brže i veće inteligencije i na kraju, daleko bolji žak...Mileva ima žestoku uzlaznu liniju od malih nogu...dok ovaj ni progovorio nije, a to mora da je onda genijalno...šta će takvom geniju i da govori?

Boske

pre 4 godine

"Radio je do poslednjeg dana i ostavio generalizovanu teoriju gravitacije nedovršenu."

Pa, naravno, nije imao nekoga, ko će je matematički dokazati - razveo se od genijalne matematičarke Mileve Marić.

мики

pre 4 godine

Znači Ajnštajn je onaj Crnogorac iz vica koji isto nije govorio do pete godine a kad je tražio soli za supu i na isto pitanje kao Albertu-što nije govorio odgovorio:"Nijesam imao primedbi".
(Dvorska budala, 11. oktobar 2019 21:47)

сасвим сам сигуран да је ова прича Ајнштајну тешка измишљотина.

Debela Berta

pre 4 godine

Iz razgovora Ajnstajna i Carlija Caplina:
“Ono što me oduševljava kod vaše umetnosti jeste to što je univerzalna. Vi ne kažete ni reč, a ipak… svet vas razume", rekao je Ajnštajn.
"To je istina, ali vaša slava je još veća… ljudi vam se dive, a niko vas ne razume", odgovorio je u svom maniru Čaplin.

ja

pre 4 godine

@ (Firestarter, 11. oktobar 2019 23:04)

Tako nešto mogu da tvrde samo neuki ljudi. Mileva Ajnštajn nije imala udela u kreiranju teorija svog supruga. Međutim, ono što je problematično je nepriznavanje njenog doprinosa u dokazivanju istih, što je ona, kao vrstan matematičar, itekako radila. A to je bilo izuzetno važno Ajnštajnu, jer mu je ona omogućavala da vidi pravi put za dalji razvoj tih teorija - onda kada bi ona pronašla i dokazala greške u teoriji, on bi odustajao od te teorije, ili je modifikovao, dok njena izračunavanja ne pokažu da je na dobrom putu.

achitwn

pre 4 godine

"Radio je do poslednjeg dana i ostavio generalizovanu teoriju gravitacije nedovršenu."Pa, naravno, nije imao nekoga, ko će je matematički dokazati - razveo se od genijalne matematičarke Mileve Marić.
(Boske, 11. oktobar 2019 22:15)
Ta tvoja mikeva mora da je imala keca iz self-marketing. Niko nenapominje njenu genijalnost osim srba. Valjda kroz nju pokusavamo leciti komplekse nize vrednosti.

мики

pre 4 godine

Mit o Milevi kao tvorcu Ajnstajnovih teorija, koliko vidim, i dalje zivi medju nama Srbima. Uvek smo morali da imamo nekog izmisljenog heroja, pocev od Kraljevica Marka.
(Firestarter, 11. oktobar 2019 23:04)

Краљевић Марко није измишљен, човек је историјска, реална личност, Марко Мрњавчевић (1335 - 1395). Епске песме нису хиперреализам, али то не може да га избрише.

Miroslav

pre 4 godine

Firestarter, 11. oktobar 2019 23:04

druže, Marko Mrnjavčević ili ti Marko Kraljević je legitimni naslednik srpske krune, nije nikakav izmišljeni lik, vec sin kralja Vukašina Mrnjavčevića koji je zajedno sa rodjenim bratom poginuo u Maričkoj bitci, bio je mlad da preuzme presto zato su ga i zvali "kraljević", iako je Uroš peti i dalje bio živ, ali nije imao muških potomaka pa je Marko trebao da vlada zemljom kad stasa !!! a za Milevu se slažem

zoran stokic

pre 4 godine

Pored “Boga Starog zaveta” Njutna - Ajnštan je postao “Bog Novog zaveta” (a to nisu postali Poenkare, Lorenc,…, iako su stvorili skoro sve kockice koje se nalaze u Albertovim teorijama) a to je zato što nije poput njih na prirodu i nauku gledao ozbiljnim “očima Boga” nego neozbiljnim očima deteta. Na prirodu je gledao kao dete-čovek koji pronalazi nove staze I bogaze služeći se “najvnim” dečijim pitanjima “kako bi svet izgledao kada bi putovao na zraku svetlosti” I tsl? koja su otvarala vrata za razvoj nove “tačke pogleda” - nove epistemološe ideje - koje su pak bacale novo svetlo na empiriju i gde su odgovori na takva “najvna” pitanja stvarali epohalne odgovore I nove naučne teorije; on je ideje Lorenca, Poenkarea,…, “presložio” na novi način i dao im novo moćnije značenje. Do renesase se i u zapadnoj kao i u drugim civilizacijama od deteta tražilo da kopira – bukvalno preslikava starije: devojčice su tu male majke, dečaci mali očevi... U tim statičnim civilizacijama, gde je sin kopija oca, a ovaj kopija svog oca – i tako u nedogled – napredak se odvija beskonačno sporo. Mašta i igra dece koja se prelila I na odrasle bitno je ubrzale razvoj zapadnog društva. Tako su već generacije – Šekspira, Galileja, Bekona, Dekarta, Njutna...Ajnšajna – mogle u svom stvaralaštvu da se igraju poput dece, da proizvode pokretne misaone slike, misaone eksperimente, korisne iluzije.....

Pundit

pre 4 godine

Anstajn je 1927. godine na jednoj od Solvay konferencija obelodanio fenomen kvantne upetljanosti, do koje je dosao samo razmisljanjem. Danas to zovemo kvantna teleportacija i tek smo poceli da je izvodimo i shvatamo. E to je GENIJALNOST.
(Posmatrac, 11. oktobar 2019 23:14)
Ne lupaj. Još 1935. Ajnštajn je trabunjao da je quantum entanglement nemoguć jer se protivi njegovoj dogmi o najvećoj brzini svetlosti. Na nesreću, tada je već bio etabliran kao prorok i naneo je veliku štetu razvoju kvantne fizike, pa i danas je ograničenje za shvatanje samog fenomena zbog dogme o brzini svetlosti.

Tako danas ima teoretičara koji pokušavaju da nas ubede kako je trenutno ustvari sporije od brzine svetlosti. Ko je kupio da se Higsovi bozoni ni iz čega stvaraju delovanjem brzine, kupiće i ovu mudrost, nema sumnje.

Doduše, danas neki veruju i u Zemlju ravnu kao tepsiju, tako da ovo i nije toliko strašno, naizgled.

Pragmatic

pre 4 godine

Voleo bih da je Mileva Maric bila genije a ne Anstajn ali nazalost nije. Treba teci da je pola novcanog dela nagrade Anstajn ostavio Milevi i deci.

CATAPA

pre 4 godine

Najveći mit o Ajnštajnu je zapravo mit o njegovoj genijalnosti, "egzaktno potkrepljen" time da je njegov IQ bio visokih, genijalnih 160 po Mensa standardu.
Ne postoji nikakakv dokaz da je Ajnštajn ikada polagao ikakav, a pogotovo je vrlo izvesno da nikada nije polagao test Mense. Da li je mit o Ajnštajnovoj genijalnosti svojevrsni "mandela efekat" ili produkt vrhunski plasirane propagande, ili je to i jedno i drugo opet jedno te isto, ne znam, odlučite sami.

Inače, Ajnštajn nije izmislio, ali je ustoličio mit o korišćenju samo 10% ljudskog mozga. Ta njegova navodna genijalnost je očigledno funkcionisala bar vrlo čudno; u takvo šta je čak i onda samo debil mogao da veruje.

zz

pre 4 godine

nije on bio nikakav genije...on je bio samo natprosecno inteligentan i nista vise,koji je poturen od strane masona da laze covecanstvo!

genije je neko ko je natprosecno inteligentan i koji ima rezultate za svog zivota koji su i danas vidljivi...neko ko je uradio veliku stvar za covecanstvo!

jedini covek koji je bio genije je Nikola Tesla,danasnji naucnici i dan danas nemaju pojma sta je Tesla radio u svoje vreme!i pokusavaju neke njegove ideje da rese,a neki dokumenti su cak Top-Secret!

a neko ko ima teorije a nema rezultate u praksi on se ne moze nazvati genijem...samo rad i rezultati svoje pameti!a Tesla je imao prakticno neogranicen um koji je mogao da pretoci u neverovatne rezultate svog rada...

Ajnstajn je laznjak koji ni sam nije bio siguran u svoje teorije,pogotovo gravitacije i teorije relaviteta...Tesla je to lepo objasnio,a ajnstajn rekao "pa mozda je Tesla u pravu"

a kada su jednom prilikom pitali ajnstajna kako je biti najpametniji covek na svetu?ajnstajn re odgovorio"to morate pitati Teslu!

ajnstajn je jedna od najvecih prevare 20-tog veka...u rangu laziranog sletanja na mesec,i teorije da gravitacija postoji i koja se ne moze dokazati u praksi ni jednom naucnom metodom!!!

Ivica Toronto ex Vozdovac

pre 4 godine

"Madam, möchte Ich Ihnen etwas sehr wichtiges fur den Zukunft des Menschheit sagen!"

"Ne sam skolovala za Nemacku vizu"

Smuleco

pre 4 godine

Smuleco@ 
Po cemu je on najveci um,po fantaziji :(
(cobo, 11. oktobar 2019 23:55)

Cobo, "Specijalna teorija relativnosti" je matematički u najvećem delu dokazana. Nije šarena laža. Što se tiče fotoelektrični efekta, za njegovo definisanje, eksperimentalni i matematički dokaz, je dobio Nobelovu nagradu, i to apsolutno zasluženo, iako neki komentatori to ovde pokušavaju da ospore spominjući Štarka i druge. Nisi inače dobro pročitao moj komentar. Nisam rekao "najveći", nego, jedan od najvećih umova.
Uzgred, pratim tvoje komentare, i u nekim stvarima i sam sam skeptik, ali ipak ima činjenica, koje su jednostavno neosporne.

Недељко Стефановић

pre 4 godine

@Pundit

Постоји разлика између открића појаве и објашњења те појаве. Ајнштајн није открио фотоелектрични ефекат, него га је објаснио.

1921 године је Нобелова награда за физику била привремено недодељена док не одлуче о Ајнштајну. Пре доделе 1922. године су одлучили да је доделе Ајнштајну за фотоелектрични ефекат, али он ни тада није могао да је прими јер је ишао на неку конференцију, коју није желео да пропусти. Касније је примио Нобелову награду за физику за 1921. годину.

Pundit

pre 4 godine

Aman ljudi, odakle vam te budalastine o Milevi Maric?
(BataUSA, 11. oktobar 2019 23:56)
To je pomalo i očekivana 2kontraindikacija" mita o Ajnštajnu kojim se on prikazuje kao vrhunski fizičar i loš matematičar. Čak postoji i mit kako je pao na prijemnom za politehniku iz matematike. Totalna nebuloza.
Kao i kod drugih mitova, istina nije čak ni na sredini nego bliže obrnutom: Ajnštajn je bio izvrstan matematičar i vrlo loš fizičar. Njegov diplomski rad je bila teorija o statičnom fotonu, fotonu čija je kinetička energija nula. Istina, iz takve nebulozne premise mogu se matematički izvesti fantastični zaključci, ali je to samo vrhunski matematički elaborat fizičke besmislice. Naravno, i Ajnštajn je od toga brzo odustao i prebacio se na teoriju o drugoj nebulozi, o fizičkom postojanju i dilataciji dimenzije vremena... sada je to poznato kao "teorija relativiteta".

Pritom, evo za više od sto godina, niko nikada (uključujući Ajnštajna) nije dokazao da je vreme išta drugo do matematički i filozofski apstrakt. Teorija relativiteta jeste vrlo utemeljena matematička teorija koja sa fizikom ima veze samo toliko što je kontaminirala fiziku.

Zato je Nobelov komitet 15 godina oklevao da Ajnštajnu dodeli nagradu jer je to zapravo bila prva takva nagrada za metafiziku, pa čak i za matematiku, što je Nobel sam izričito isključio jer (ispravno) nikada matematiku nije svrstavao u fizičke nauke. Realno ona to i nije i više spada u lingvistiku.

Profa

pre 4 godine

Petak 11.10.2019 | 14:42
Aman ljudi, odakle vam te budalastine o Milevi Maric?
(BataUSA, 11. oktobar 2019 23:56)
A, zašto misliš da je teta Mileva manje bitna u odnosu na njega???

Wtf

pre 4 godine

"Radio je do poslednjeg dana i ostavio generalizovanu teoriju gravitacije nedovršenu." 

Pa, naravno, nije imao nekoga, ko će je matematički dokazati - razveo se od genijalne matematičarke Mileve Marić.
(Boske, 11. oktobar 2019 22:15)

zato što...Gravitacija ne postoji!

Boske

pre 4 godine

"Radio je do poslednjeg dana i ostavio generalizovanu teoriju gravitacije nedovršenu."

Pa, naravno, nije imao nekoga, ko će je matematički dokazati - razveo se od genijalne matematičarke Mileve Marić.

Tin

pre 4 godine

Ponovite nešto 10000 puta i ljudi će mit prepričavati kao istinu. Ja ne verujem u genijalnost Ajnštajna, mislim da je bio estradni naučnik. Americi je iza Rata trebala zvezda, ikona (kod njih odavno sve tako funkcioniše) i "Nemac" koji je umakao Hitleru u Slobodni svet, a to je naravno Amerika, bio je idealan kandidat, još Jevrein k tome. Jevrejski lobi nije gubio vreme da ga ustoliči. Zato je Mileva morala biti potpuno uništena - u tom mitu o najvećem geniju, nema mesta za dve osobe, da je Židovka možda bi preživela. Jevrejski dvojac, što da ne, Srpkinja ili Čehinja ili Ruskinja, Bugarka...e, to nikako - razvodnjava. Kažu da se njana disertacija još čuva negde u Izraelu, o tome se vrlo malo zna i uglavnom se otome ne govori i ne piše. Da je živa, ko zna šta bi ona mogla da kaže o najvećem geniju...I talentovanija i pametnija, brže i veće inteligencije i na kraju, daleko bolji žak...Mileva ima žestoku uzlaznu liniju od malih nogu...dok ovaj ni progovorio nije, a to mora da je onda genijalno...šta će takvom geniju i da govori?

Firestarter

pre 4 godine

Mit o Milevi kao tvorcu Ajnstajnovih teorija, koliko vidim, i dalje zivi medju nama Srbima. Uvek smo morali da imamo nekog izmisljenog heroja, pocev od Kraljevica Marka.

Pundit

pre 4 godine

Politički pritisak da se Ajnštajnu dodeli Nobelova nagrada bio je ogroman. Nobelov komitet je odgovorio tako što 1921. godine nikome nije dodeljena nagrada za fiziku. Pritisak je postao još veći i godinu dana kasnije dodeljene su dve nagrade za fiziku, vanredna Ajnštajnu i redovna Nilsu Boru.

Kompromisno rešenje da se nagrada dodeli za "doprinos teorijskoj fizici i otkrivanje fotoelektričnog efekta" je samo dodalo kontroverzu na kontroverzu jer je fotoelektrični efekat otkrio Filip Lenard, takođe nemački nobelovac, a Ajnštajnovo "otkriće" je derivat istraživanja Lenarda i Johanesa Štarka koji je i sam dobio Nobela 1919. za takozvani "Štarkov efekat".
Suštinski, Ajnštajnu je Nobelova nagrada dodeljena za čisti plagijat, a ono po čemu je slavan je smešteno u neutralnu konstrukciju "doprinosa teorijskoj fizici". U realnoj, laboratorijskoj fizici, Ajnštajn je bio praktično diletant i tome je bio najbliži kada je radio kao službenik za patente.

Štark i Lenard su se naknadno kompromitovali istaknutim učešćem u nacističkom režimu pa niko više nikad nije ni insistirao na tome da je njihov rad plagiran, a i oni su u dobroj meri otišli u zaborav.

Kaže se često da "istoriju pišu pobednici u ratu". Istoriju nauke naravno takođe, ali i samu nauku ponekad.

zz

pre 4 godine

nije on bio nikakav genije...on je bio samo natprosecno inteligentan i nista vise,koji je poturen od strane masona da laze covecanstvo!

genije je neko ko je natprosecno inteligentan i koji ima rezultate za svog zivota koji su i danas vidljivi...neko ko je uradio veliku stvar za covecanstvo!

jedini covek koji je bio genije je Nikola Tesla,danasnji naucnici i dan danas nemaju pojma sta je Tesla radio u svoje vreme!i pokusavaju neke njegove ideje da rese,a neki dokumenti su cak Top-Secret!

a neko ko ima teorije a nema rezultate u praksi on se ne moze nazvati genijem...samo rad i rezultati svoje pameti!a Tesla je imao prakticno neogranicen um koji je mogao da pretoci u neverovatne rezultate svog rada...

Ajnstajn je laznjak koji ni sam nije bio siguran u svoje teorije,pogotovo gravitacije i teorije relaviteta...Tesla je to lepo objasnio,a ajnstajn rekao "pa mozda je Tesla u pravu"

a kada su jednom prilikom pitali ajnstajna kako je biti najpametniji covek na svetu?ajnstajn re odgovorio"to morate pitati Teslu!

ajnstajn je jedna od najvecih prevare 20-tog veka...u rangu laziranog sletanja na mesec,i teorije da gravitacija postoji i koja se ne moze dokazati u praksi ni jednom naucnom metodom!!!

мики

pre 4 godine

"Ipak, nikada nije dobio Nobelovu nagradu za svoje otkriće jer je ostala previše kontroverzna."

Вреди споменути да је добио нобела 1921. године, додуше за рад на фотоелектричном ефекту. На факултету где студирам (Физички БУ) Ајнштајн и даље остаје као једини физичар чија ужа област истраживања (специјална теорија релативности) носи име предмета на другој години студија. Остали испити носе имена по областима из класичне и модерне (квантне и релативистичке) физике. Бриљантан ум нема шта! :)

Posmatrac

pre 4 godine

@Tin
Upravo tako! 1000 puta ponavljate neistine i gluposti o Anstajnu i ljudi pocinju da veruju.

Anstajn je 1927. godine na jednoj od Solvay konferencija obelodanio fenomen kvantne upetljanosti, do koje je dosao samo razmisljanjem. Danas to zovemo kvantna teleportacija i tek smo poceli da je izvodimo i shvatamo. E to je GENIJALNOST.

Dvorska budala

pre 4 godine

Znači Ajnštajn je onaj Crnogorac iz vica koji isto nije govorio do pete godine a kad je tražio soli za supu i na isto pitanje kao Albertu-što nije govorio odgovorio:"Nijesam imao primedbi".

Profa

pre 4 godine

Petak 11.10.2019 | 14:42
Aman ljudi, odakle vam te budalastine o Milevi Maric?
(BataUSA, 11. oktobar 2019 23:56)
A, zašto misliš da je teta Mileva manje bitna u odnosu na njega???

Wtf

pre 4 godine

"Radio je do poslednjeg dana i ostavio generalizovanu teoriju gravitacije nedovršenu." 

Pa, naravno, nije imao nekoga, ko će je matematički dokazati - razveo se od genijalne matematičarke Mileve Marić.
(Boske, 11. oktobar 2019 22:15)

zato što...Gravitacija ne postoji!

Pundit

pre 4 godine

Aman ljudi, odakle vam te budalastine o Milevi Maric?
(BataUSA, 11. oktobar 2019 23:56)
To je pomalo i očekivana 2kontraindikacija" mita o Ajnštajnu kojim se on prikazuje kao vrhunski fizičar i loš matematičar. Čak postoji i mit kako je pao na prijemnom za politehniku iz matematike. Totalna nebuloza.
Kao i kod drugih mitova, istina nije čak ni na sredini nego bliže obrnutom: Ajnštajn je bio izvrstan matematičar i vrlo loš fizičar. Njegov diplomski rad je bila teorija o statičnom fotonu, fotonu čija je kinetička energija nula. Istina, iz takve nebulozne premise mogu se matematički izvesti fantastični zaključci, ali je to samo vrhunski matematički elaborat fizičke besmislice. Naravno, i Ajnštajn je od toga brzo odustao i prebacio se na teoriju o drugoj nebulozi, o fizičkom postojanju i dilataciji dimenzije vremena... sada je to poznato kao "teorija relativiteta".

Pritom, evo za više od sto godina, niko nikada (uključujući Ajnštajna) nije dokazao da je vreme išta drugo do matematički i filozofski apstrakt. Teorija relativiteta jeste vrlo utemeljena matematička teorija koja sa fizikom ima veze samo toliko što je kontaminirala fiziku.

Zato je Nobelov komitet 15 godina oklevao da Ajnštajnu dodeli nagradu jer je to zapravo bila prva takva nagrada za metafiziku, pa čak i za matematiku, što je Nobel sam izričito isključio jer (ispravno) nikada matematiku nije svrstavao u fizičke nauke. Realno ona to i nije i više spada u lingvistiku.

achitwn

pre 4 godine

"Radio je do poslednjeg dana i ostavio generalizovanu teoriju gravitacije nedovršenu."Pa, naravno, nije imao nekoga, ko će je matematički dokazati - razveo se od genijalne matematičarke Mileve Marić.
(Boske, 11. oktobar 2019 22:15)
Ta tvoja mikeva mora da je imala keca iz self-marketing. Niko nenapominje njenu genijalnost osim srba. Valjda kroz nju pokusavamo leciti komplekse nize vrednosti.

CATAPA

pre 4 godine

Najveći mit o Ajnštajnu je zapravo mit o njegovoj genijalnosti, "egzaktno potkrepljen" time da je njegov IQ bio visokih, genijalnih 160 po Mensa standardu.
Ne postoji nikakakv dokaz da je Ajnštajn ikada polagao ikakav, a pogotovo je vrlo izvesno da nikada nije polagao test Mense. Da li je mit o Ajnštajnovoj genijalnosti svojevrsni "mandela efekat" ili produkt vrhunski plasirane propagande, ili je to i jedno i drugo opet jedno te isto, ne znam, odlučite sami.

Inače, Ajnštajn nije izmislio, ali je ustoličio mit o korišćenju samo 10% ljudskog mozga. Ta njegova navodna genijalnost je očigledno funkcionisala bar vrlo čudno; u takvo šta je čak i onda samo debil mogao da veruje.

Pundit

pre 4 godine

Anstajn je 1927. godine na jednoj od Solvay konferencija obelodanio fenomen kvantne upetljanosti, do koje je dosao samo razmisljanjem. Danas to zovemo kvantna teleportacija i tek smo poceli da je izvodimo i shvatamo. E to je GENIJALNOST.
(Posmatrac, 11. oktobar 2019 23:14)
Ne lupaj. Još 1935. Ajnštajn je trabunjao da je quantum entanglement nemoguć jer se protivi njegovoj dogmi o najvećoj brzini svetlosti. Na nesreću, tada je već bio etabliran kao prorok i naneo je veliku štetu razvoju kvantne fizike, pa i danas je ograničenje za shvatanje samog fenomena zbog dogme o brzini svetlosti.

Tako danas ima teoretičara koji pokušavaju da nas ubede kako je trenutno ustvari sporije od brzine svetlosti. Ko je kupio da se Higsovi bozoni ni iz čega stvaraju delovanjem brzine, kupiće i ovu mudrost, nema sumnje.

Doduše, danas neki veruju i u Zemlju ravnu kao tepsiju, tako da ovo i nije toliko strašno, naizgled.

Pragmatic

pre 4 godine

Voleo bih da je Mileva Maric bila genije a ne Anstajn ali nazalost nije. Treba teci da je pola novcanog dela nagrade Anstajn ostavio Milevi i deci.

мики

pre 4 godine

Mit o Milevi kao tvorcu Ajnstajnovih teorija, koliko vidim, i dalje zivi medju nama Srbima. Uvek smo morali da imamo nekog izmisljenog heroja, pocev od Kraljevica Marka.
(Firestarter, 11. oktobar 2019 23:04)

Краљевић Марко није измишљен, човек је историјска, реална личност, Марко Мрњавчевић (1335 - 1395). Епске песме нису хиперреализам, али то не може да га избрише.

мики

pre 4 godine

Znači Ajnštajn je onaj Crnogorac iz vica koji isto nije govorio do pete godine a kad je tražio soli za supu i na isto pitanje kao Albertu-što nije govorio odgovorio:"Nijesam imao primedbi".
(Dvorska budala, 11. oktobar 2019 21:47)

сасвим сам сигуран да је ова прича Ајнштајну тешка измишљотина.

Ivica Toronto ex Vozdovac

pre 4 godine

"Madam, möchte Ich Ihnen etwas sehr wichtiges fur den Zukunft des Menschheit sagen!"

"Ne sam skolovala za Nemacku vizu"

Smuleco

pre 4 godine

Smuleco@ 
Po cemu je on najveci um,po fantaziji :(
(cobo, 11. oktobar 2019 23:55)

Cobo, "Specijalna teorija relativnosti" je matematički u najvećem delu dokazana. Nije šarena laža. Što se tiče fotoelektrični efekta, za njegovo definisanje, eksperimentalni i matematički dokaz, je dobio Nobelovu nagradu, i to apsolutno zasluženo, iako neki komentatori to ovde pokušavaju da ospore spominjući Štarka i druge. Nisi inače dobro pročitao moj komentar. Nisam rekao "najveći", nego, jedan od najvećih umova.
Uzgred, pratim tvoje komentare, i u nekim stvarima i sam sam skeptik, ali ipak ima činjenica, koje su jednostavno neosporne.

zoran stokic

pre 4 godine

Pored “Boga Starog zaveta” Njutna - Ajnštan je postao “Bog Novog zaveta” (a to nisu postali Poenkare, Lorenc,…, iako su stvorili skoro sve kockice koje se nalaze u Albertovim teorijama) a to je zato što nije poput njih na prirodu i nauku gledao ozbiljnim “očima Boga” nego neozbiljnim očima deteta. Na prirodu je gledao kao dete-čovek koji pronalazi nove staze I bogaze služeći se “najvnim” dečijim pitanjima “kako bi svet izgledao kada bi putovao na zraku svetlosti” I tsl? koja su otvarala vrata za razvoj nove “tačke pogleda” - nove epistemološe ideje - koje su pak bacale novo svetlo na empiriju i gde su odgovori na takva “najvna” pitanja stvarali epohalne odgovore I nove naučne teorije; on je ideje Lorenca, Poenkarea,…, “presložio” na novi način i dao im novo moćnije značenje. Do renesase se i u zapadnoj kao i u drugim civilizacijama od deteta tražilo da kopira – bukvalno preslikava starije: devojčice su tu male majke, dečaci mali očevi... U tim statičnim civilizacijama, gde je sin kopija oca, a ovaj kopija svog oca – i tako u nedogled – napredak se odvija beskonačno sporo. Mašta i igra dece koja se prelila I na odrasle bitno je ubrzale razvoj zapadnog društva. Tako su već generacije – Šekspira, Galileja, Bekona, Dekarta, Njutna...Ajnšajna – mogle u svom stvaralaštvu da se igraju poput dece, da proizvode pokretne misaone slike, misaone eksperimente, korisne iluzije.....

Недељко Стефановић

pre 4 godine

@Pundit

Постоји разлика између открића појаве и објашњења те појаве. Ајнштајн није открио фотоелектрични ефекат, него га је објаснио.

1921 године је Нобелова награда за физику била привремено недодељена док не одлуче о Ајнштајну. Пре доделе 1922. године су одлучили да је доделе Ајнштајну за фотоелектрични ефекат, али он ни тада није могао да је прими јер је ишао на неку конференцију, коју није желео да пропусти. Касније је примио Нобелову награду за физику за 1921. годину.

Miroslav

pre 4 godine

Firestarter, 11. oktobar 2019 23:04

druže, Marko Mrnjavčević ili ti Marko Kraljević je legitimni naslednik srpske krune, nije nikakav izmišljeni lik, vec sin kralja Vukašina Mrnjavčevića koji je zajedno sa rodjenim bratom poginuo u Maričkoj bitci, bio je mlad da preuzme presto zato su ga i zvali "kraljević", iako je Uroš peti i dalje bio živ, ali nije imao muških potomaka pa je Marko trebao da vlada zemljom kad stasa !!! a za Milevu se slažem

Debela Berta

pre 4 godine

Iz razgovora Ajnstajna i Carlija Caplina:
“Ono što me oduševljava kod vaše umetnosti jeste to što je univerzalna. Vi ne kažete ni reč, a ipak… svet vas razume", rekao je Ajnštajn.
"To je istina, ali vaša slava je još veća… ljudi vam se dive, a niko vas ne razume", odgovorio je u svom maniru Čaplin.

ja

pre 4 godine

@ (Firestarter, 11. oktobar 2019 23:04)

Tako nešto mogu da tvrde samo neuki ljudi. Mileva Ajnštajn nije imala udela u kreiranju teorija svog supruga. Međutim, ono što je problematično je nepriznavanje njenog doprinosa u dokazivanju istih, što je ona, kao vrstan matematičar, itekako radila. A to je bilo izuzetno važno Ajnštajnu, jer mu je ona omogućavala da vidi pravi put za dalji razvoj tih teorija - onda kada bi ona pronašla i dokazala greške u teoriji, on bi odustajao od te teorije, ili je modifikovao, dok njena izračunavanja ne pokažu da je na dobrom putu.