Četvrtak, 03.10.2019.

15:42

Zvali su ga Đorđe Amerikanac:Džordžu Musulinu sudili zbog četnika, u Srbiju se nije vratio zbog Tita

Izvor: Nataša Stojanoviæ

Zvali su ga Ðorðe Amerikanac:Džordžu Musulinu sudili zbog èetnika, u Srbiju se nije vratio zbog Tita IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Јабучило

pre 4 godine

П.С. У источној Босни су четници чак признавали врховну команду НДХ.

Јабучило

pre 4 godine

Јуначки чин. Али подсећам и да су партизани спасили преко 2000 савезничких пилота.

Kondor

pre 4 godine

OOO

Ne postoji ni jedan dokument o saradnji komande JVUO i Draže Mihajlovića sa Nemcima, ali zato postoji zvaničan dokument o saradnji partizana i Nemaca koji je potpisan u martu 1943. u Zagrebu. Koča Popović se najviše plašio objavljivanja fotografije gde sa tim istim okupatorima proslavlja rođendan tokom boravka sredinom marta te godine, dok je Vladimr Velebit bio u stalnoj komunikaciji tokom rata sa komandom stana Vermahta u Zagrebu (Videti zapise Vladimira Dedijera).
Samo to je dovoljno da se zaključi ko je sa kim sarađivao. Dalje, bitka na Sutjesci ima svoju genezu. Nemci su započeli u Istočnoj Bosni akciju protiv četnika sa ciljem da im se onemogući izlaz u Dalmaciju jer su se plašili iskrcavanja saveznika. Započinju borbena dejstva, deo četnika je poslat u logore u Nemačku, a deo je uspeo da se povuče u planine. Pročitaj kazivanja partizanskog generala Pavla Jakšiča o zaprepašćenosti Vrhovnog štaba i Tita gde su nemci prekršili sporazum o saradnji i napali ih. Mslili su da uživaju zaštitu nemaca, a ovi su odlučili i da njih o istom trošku eliminišu. Partizani čak ni tada po saznanju šta im se sprema, nisu hteli da prekrše dogovor, jer tek kasnije kada su frontalno napadnuti počeli su da se brane. A o tome kako su sa sobom vukli neuk i vojno neobučen za borbu narod, kako su njihovi konadanti pravili katastrofalne greške zbog čega je izginulo mnogo ljudi, drugom prilikom.

crvenanapast

pre 4 godine

(nn12, 4. oktobar 2019 14:27)

Drazina pisma? Dooobro... Niko nije ni rekao da je partizanski pokret bio antisrpski, u nacelu nije, ali njegove vodje na celu sa Titom jesu, odnosno treba odvojiti komuniste i ljude koji su odlazili u partizane cista srca, bilo je naravno i takvih tu, bez ideoloskih ubedjenja. Samo jedno pitanje za vas, ali i mnoge druge. Cetnici su zlo, u redu, neka bude. A sta su onda ustase? I zasto nekako sticem utisak da oni za koje nema (ili ne bi trebalo da bude) dvojbe sta su radili i kome i kakvoj ideji su sluzili, da se o njima najmanje prica, umesto najvise. Jos od BulaZnicevih filmova gde su cetnici non stop prikazivani kao zlo najvece na svetu, a ustasa u filmovima i raspravama ni od korova. Meni je barem sve jasno o cemu se tu radi, i ne trebas biti veliki poznavalac istorije, vec samo malo povezati neke stvari i mucnuti glavom. Jedini pravi dokazani kolaboracionisti su bili ljoticevci, nedicevci i ustase. Sve ostalo je propaganda.

crvenanapast

pre 4 godine

(Crveni, 4. oktobar 2019 09:37)

Zato sto su cetnici izgubili u ideoloskom ratu, prosto i jednostavno. Komunisti su bili homogeni i neuporedivo bolje organizovani i imali podrsku sssr-a. Nema tesenja jer da si malo ukljucio mozak i poznavao istoriju znao bi isto ovo sto sam pisao. Inace, nigde ali apsolutno nigde se komunizam nije tek tako primao, samo u vec nacetim, rovitim zemljama kroz revolucije. Ni Jugoslavija nije bila izuzetak. A to koliko je komunizam dobar, imali smo prilike vec da vidimo. Svuda je popucao, drzi se jos u Severnoj Koreji, i Kini. A to kakve slobode se uzivaju u obe zemlje valjda spada pod opste znanje. Prostudiraj ako ne znas ko je tacno bio Lenjin i koje je knjige zapravo citao, i kako mu je poslo za rukom da dodje na celo drzave, i u kom trenutku. Samo jedan hint - nije mnogo citao ni mario za komunisticki manifet, sto znaci da ga nije dobro ni razumeo, ali je zato citao puno o tome kako se predstaviti masama, kako vladati, itd...Jos jedna stvar, jako bitna: Seljaci u Srbiji su bili vlasnici zemlje, posebno u Sumadiji. To se komunistima nije svidjalo, jer je i zemlja=kapital, i sve ono sto ima na toj zemlji, od stoke, zitarica, itd...U Sumadiji je bio najgori i najveci obavezni otkup, i najgora nacionalizacija. To su cinjenice i opste znanje. Seljaci su se posle terali u fabrike u procesu industrijalizacije, i tako se malo po malo gasilo srpsko selo.

nn12

pre 4 godine

Imate nebrojene njemačke izvještaje koji jasno govore o suradnji i naoružavanju Četnika. O Talijanskim neću ni govoriti. Na području NDH Ustaše su dijelile četnike na protivnike i suradnike. Također bilo je i situacija kada je protivnički vojvoda prešo u suradnike i obrnuto.
Suradnike se opskrbljivalo hranom i oružjem. Pop Momčilo je jako dobro znao koje je selo Ustaško, a koje partizansko i jako je pazio da zaobilazi ustaška sela po zaleđu Dalmacije.
Također Srbi u NDH su bili najsigurniji na oslobođenim područjima i ne bi bili najbrojniji narod u partizanima na početku rata da je partizanski pokret bio antisrpski.
Ne treba biti previše pismen, dovoljno je malo izguglati i proći po knjigama neutralnih autora da se sazna istina.
Na kraju rata imate Dražina pisma na kojima je vidljiva suradnja sa Ustašama. Četnici su većinom bili zlo i teško mi je vjerovati da ima onih koji misle drugačije.

Crveni

pre 4 godine

@crvenanapast

Što onda taj većinski narod, monarhisti, nisu pokrenuli kontrarevoluciju nakon rata i svrgli komuniste, pošto prema izvrsnim poznavaocima istorije beše tek grupa partizana jer sa njima, jelte, niko nije hteo. Tešite se vi koliko god hoćete, narod je hteo komunizam.

Cinique

pre 4 godine

Draža Mihajlović je hteo vlast za sebe. Nikada nije poštovao nikakve direktive od kralja i izbegličke vlade, a na kraju nije ni prihvatio formiranje legalne koalicione vlade Tito-Šubašić. I kao odmetnik uhapšen i streljan. Sve u svemu, budala koja je lovila u mutnom i menjala strane kako mu trenutno odgovara, sve spremajući se za "odsudnu bitku" do koje nikada nije došlo jer je većina njegovih četnika na kraju ipak ostala lojalna kralju, a ne njemu.

Srbin

pre 4 godine

Dok poslednji komunjara ne izumre u Srbiji mora da bude patnje i bola. Komunjarski komentari su toliko plitki da nema svrhe odgovarati i pokušati nešto im objasniti. Kako kaže Baja mali Knindža, komunjare komunjare vi volite samo pare...

ooo

pre 4 godine

@Kondor
Da da, a sto su onda cetnici usli u savez s Nemcima, Italijanima i ustasama? Koju su bitku vodile te junacine protiv Nemaca? Zasto su zajedno bezali ‘41? Ta izdajnicka marva je saradjivala sa onima koji su joj ubijali narod. Stoka bradata je zasluzila sto je dobila.

Kondor

pre 4 godine

Dok su komunisti živeli u ljubavi sa Hitlerom pre napada na SSSR, dotle su četnici u maju 1941. digli ustanak. Pročitajte izeštaje lokalnih ljotićevaca u Čačku šta su pisali o tretmanu komunista kod nemaca, čak su i fudbalsku utakmicu odigrali i uživali zaštitu lokalnih oficira i gestapoa.
Dok su četnici u Bosni uz pomoć Italijana spašavali veliki broj Srba od ustaškog noža, za to vreme su komunisti od marta 1943. posle pregovora u Zagrebu bili u savezu sa Nemačkom o čemu postoje brojni i to pisani dokazi (V.Dedijer). Čak su se Koča Popović, Velebit i Đilas šetali po Zagrebu sa petokrakom na glavama i uživali zaštitu Nemaca.
Gde su partizanske bitke protiv ustaša u Bosni, naspram četničkih koji su spašavali nedužan narod od zločina. Gde je diktator Tito veliki "ljubitelj" srpskog naroda da pomogne srpskim izbeglicama kada su ustaše i muslimanska milicija vršili zločine kod Višegrada, a bio je sa partizanima na par desetina km u Foči.
Istina polako dolazi po svoje. Vaše komunističko vreme je prošlo i nestalo je sve što ste gradili na lažima i boljševičkoj propagandi.

Vatos Locos

pre 4 godine

Ovima sto brane cetnike, bi porucio da brane neobranjivo. Dovoljno je samo prebrojati bitke partizana sa Njemcima i ustašama i bitke četnika sa Njemcima, ustašama i Talijanima da se vidi, ko je s kim suradjivao. Ne postoji velika bitka cetnika i ustasa, pametnom dosta.

A.I.

pre 4 godine

Komunisti.Prasici u zivotinjskoj farmi.Zabranjena drla za vreme komunista.Sve ce da vam bude jasno.Pobeda komunizma, raspad Yugoslavije,danasnja Srbija.Ko vas vodi I gde.

Југословен

pre 4 godine

Дража је крив што се као југословенски официр 1941. уопште састајао са комунистима, уместо да их је на основу закона Краљевине Југославије похапсио и извео на преке судове. Та илегална организација је у програму имала рушење Југославије и сарађивала са свима који су је рушили, а подржавала усташки устанак у Лици и убиство краља Алексадра.

c i t i z e n

pre 4 godine

Срби и Хрвати, прекините више са фаворизовањем домаћих кољача, четника и усташа. Историја је рекла своје, само ви верујете у друго. Стидите се! Идите у “нацистички” Берлин да видите шта је покајање и како сваки његов кутак одише антинацизмом. Дефинитивно, Југославија је имала једну велику ману која ју је коштала опстанка: имала је Србију и Хрватску.

smrt fašizmu!

pre 4 godine

kao prvo, spasavanje pilota nije imalo nikakav strateški uticaj na ishod drugog svetskog rata.
kao drugo, partizani su spasili 8 do 9 puta više savezničkih pilota.
kao treće i najvažnije, sve vreme rata partizani su se hrabro borili protiv okupatora svoje zemlje, dok su četnici od zime 1941. na 1942. sa okupatorom sarađivali, od njega su naoružavani i plaćani - ne samo u borbi protiv partizana, nego su i najbestijalnije ubijali i sopstveni goloruk narod.

Partizanski sin

pre 4 godine

Jel moze neko od ovih komunista sto se javljaju i osudjuju Drazu da objasni logiku po kojoj Drazi vise odgovara pobeda Nemaca, rasparcana Srbija i genocid nad Srbima, za razliku od pobede zapadnih saveznika i obnove monarhije?
(Gorila, 3. oktobar 2019 19:50) # Link komentara

Evo sinko da ti ja objasnim...Elem cica Draza je jajario sa Nemcima a protiv NOB-a,jer je racunao ako unisti NOB zajedno sa Nemcima ostace jedina vojna snaga u Jugoslaviji i onda kada i ako Nemci izgube rat onda ce on opet sacuvati vlast...i prosli bi kao Bugari ili Rumuni i Madjari..bili bi oznaceni kao saradnici okupatora i potpali bi pod Ruskom(Staljinovom) cizmom...E sada tu ima jedno pitanje...Dali je trebalo sedeti i cekati i cuvati glave,kao sto su Cetnici radili i racunali ili se Herojski suprostaviti najvecem zlu Koje je covecanstvo imalo a to je Faszam,..ja mislim ovo zadnje...jer ako te neko ugrozava,ljuski je boriti se..i braniti svoj prag...I ponosno posle rata uzivati privilegije Koje je SFRJ imala bas zbog te herojske borbe...Jel ti sada jasno...

PeraNS

pre 4 godine

Da li je neko pogledao ovih par slika uz tekst gde se vidi Draža? Ako je pogledao (datum je 1944, znači najgori period za njih) neka mi izbroji bradate masne koljače!
JVUO su činili borci koje su zvali četnici (naziv mnogo stariji od II svetskog rata), svaka naoružana banda (a bilo ih je mnooogo) se isto zvala četnicima! Poistovećivanje JVUO sa lokalnim kabadahijama je sramota, pogledajte podatke koliko je u toj formaciji bilo pripadnika drugih naroda pa mi onda recite da su to bili koljači.
Ovo priča neko ko ima 44 godine i kome su dedovi bili u partizanima a jedan je nastradao od četničke ruke, lokalni kabadahija u ovom slučaju. Nađite malo podatke o disciplini u JVUO pa se setite one basne iz osnovne škole (iz mog vremena bar) kako su streljali partizane koji su od babe ukrali šal i rukavice.

Zoki

pre 4 godine

Partizani su bili partijska vojska KPJ formirana nakon napada Hitlera na SSSR, a po nalogu Staljina. Cilj im je bila komunistička revolucija, a rat je bio idealna prilika za to. Ideja Draže Mihailovića je bila da se pripremi vojska koja će u koordinaciji sa zapadnim saveznicima napasti Nemce onda kada su najmanje spremni. U međuvremenu pomoći antihitlerovsku koaliciju diverzijama i obaveštajnim radom, a izbegavati odmazde. Komunisti su dizali ustanak u vreme kada je Hitler bio pred Moskvom i bili spremni da ratuju do poslednjeg Srbina. Narod je bio izmanipulisan sa ustankom, baš kao što je bio izmanipulisan i sa pučem 27. marta.

alideda

pre 4 godine

(danguba, 3. oktobar 2019 19:57)

Ta saradnja nije ta na koju ti aludiras. Da je nije bilo u tom obliku u kom je bilo jos vise bi srba zavrsilo u Jasenovcu. Zahvali cetnicima na tome, partizani se bas i nisu nesto pretrgli da pomognu. A komuniste je generalno bas bilo briga za sudbinu srba, otud su se ustase i same razisle iz kompleksa logora. Do samog kraja rata je logor radio. O toj "saradnji" ustasa i cetnika ili italijana i cetnika najbolje svedoci odrubljena glava cetnika Pavla Djurisica u rukama ustase Maksa Luburica. Zatim logor Banjica prepun cetnika, itd...Dok sa druge strane su komunisti podrzali licki ustanak ustasa, a posle za vreme rata nebrojeno puta isli i sastajali se sa nemackim i ustaskim zvanicnicima u Zagrebu, o cemu ima gomila dokaza. A te zlocine koje pominjes su cinile odmetnute cetnicke bande kojima Draza nije mogao nista.

my way

pre 4 godine

Nemaju komunisti nikakav problem, nego cetnici sa svojim zlodjelima. Uporno ih pokusavaju predstaviti kao dobre momke, ali ih demantuju brojni i nepobitni dokazi i svjedocanstva o saradnji sa okupatorom (ponajvise sa Talijanama) i njihovim zlocinama nad nesrpskim zivljem u BiH, Hrvatskoj i C.Gori.
(danguba, 03. oktobar 2019 19:57)

Ajde? A protiv koga su oni to saradjivali sa Italijanima. Suprotstavljanje ustaskom monstruoznom genocidu je nesto sa cim komunisti imaju problem? Zanimljivo. Isti komunisti koji su se dogovorili sa okupatorom da ne napadaju Nemce i ustase, vec da se obracunaju sa cetnicima, ovi ih ispalili i razvalili, da bi smo dobili mitove o Sutjeskoj i Neretvi. Nemam ja iluziju da je bilo koja vojska mogla ostati cista u to vreme smrti, ali znas svet se zato drzi logicne istine da je ideologija zla koja je izazvala rat i zlodela odgovorna i o stradanju Nemaca od strane saveznika se ni je govori, iako je i toga bilo. Svidelo se to nekome ili ne, pricati o zlocinima nad nesrpskim zivljem na tlu NDH je sa istorijske, ljudske, moralne strane odvratan i licemeran pokusaj relativizovanja i vestackog izjedjacavanja sa ciljem da se istorija falsifikuje.

falkoon

pre 4 godine

Zasto od porazenih pravite pobednike? Istina je jedna, a to je da su partizani u ww2 pobedili sve moguce protivnike i strane i domace i sproveli socijalisticku revoluciju.Moze to vama da se svidja ili ne ali istinu ne mozete promeniti vasim poricanjem.Sutjeska i Neretva primer su hrabrosti, herojstva, pozrtvovanja i smelosti.Ja tako nesto na cetnickoj strani nisam pronasao, jedino Vranic i Bolec mozda...

charlie

pre 4 godine

Vlade Djurović@ Znamo mi šta su komunisti radili posle drugog svetskog rata, a isto tako znamo i šta su četnici radili za vreme tog rata!

crvenanapast

pre 4 godine

(Ples sa vremenom, 3. oktobar 2019 19:43)

Gomila steretipa i predrasuda prvo prema sopstvenom narodu (kako kazes "zemlja seljaka",tacno, ali osecam da je to posp.dno). Dokaz si da su komunisti uspeli u svojoj nameri, zauvek su podelili srbe - na "seljake i neo.upane" i na ove fine, kolektiviste, progresivne. Jos kad bi sve to bila istina. A istina prava, ne crvena kaze ovako: Srbija jeste bila pretezno seljacka zemlja ali koja je bila uz instituciju monarhije uz koju ide i pravoslavlje, to ne zanci da je svaki srbin voleo kralja, ali monarhiju kao ideju i instituciju i tradiciju nije dirao. Iz toga proizilazi da je vecinsko stanovnistvo bilo uz Drazu i ravnogorce. A ko su komunisti i kolika je bila njhova podrska u narodu? Veoma veoma mala, cak i medju tom elitom i studentima. Da nije bilo rata i revolucije kroz taj rat, nikad se crvena napast ne bi zapatila ovde. Inace, ovo pisem kao teski ateista, ali postujem crkvu kao instituciju koja je daleko starija od petokrake i komunistickog manifesta. Uzgred, Marx je sa svojom bra.urinom olicenje coveka koji drzi do higijene.

radetoronto

pre 4 godine

Titov prvi cilj je bio oslobodjenje drzave od okupatora. Revolucija je bila sekundaran cilj, i bio je dovoljno pametan da zna da bez borbe jake protiv okupatora nema nista od od revolucije. Zbog toga, uspeo je da dobije podrsku Amerikanaca i Engleza a Staljinov je vec imao. Na taj nacin je uspeo da dodje na vlast i sprovede revoluciju.

Draza, na drugu stranu, nije bio spreman da izvrsava ono sto su zapadni saveznici trazili od njega - prava borba protiv sile Osovine. I takav stav je imao uprkos tome sto je Kralj nasao utociste upravo u Londonu! Ako je on hteo da spasi narod onda nije uopste trebao uzeti pusku u rukama. Mogao je i da raspusti njegovu vojsku i da se posle licno krije od Nemaca.

Puno cetnici jesu poginuli od strane okupatora, i njima svaka cast, ali rukovodstvo tog pokreta je bio, najblaze receno, problemtaican.

T- zex

pre 4 godine

Niti su cetnici bili tako crni kako ih komunisti predstavljaju , niti su komunisti bili pravicni i bezgresni kako sebe predstavljaju. Cetnicki pokret je bio heterogen i Draza nije komandovao svim cetnicima. Pa su lokalne vojvode cesto radile svasta na svoju ruku. I to je to. A komunisticki pokret je u osnovi antisrpski pokret. Koji programski od 1933 godine saradjuje sa hrvatskim ustasama . Kao unuk borca od 1941 godine i nosioca partizanske Spomenice ,kazem to vrlo odgovorno. Treba istoricarima da.ostavimo da se bave istorijom a mi da konacno prevazidjemo cetnike i partizane . I da zbijemo redove . Jer nismo u istoriji imali vecih neprijatelja od nas samih.

c i t i z e n

pre 4 godine

Срби и Хрвати, прекините више са фаворизовањем домаћих кољача, четника и усташа. Историја је рекла своје, само ви верујете у друго. Стидите се! Идите у “нацистички” Берлин да видите шта је покајање и како сваки његов кутак одише антинацизмом. Дефинитивно, Југославија је имала једну велику ману која ју је коштала опстанка: имала је Србију и Хрватску.

Ples sa vremenom

pre 4 godine

A sta je bre cetnici bilo po Macvi, po Lipolistu,....

Kazite koje ste to bitke vojevali i teritoriju vecu oslobodili, kako ste sebi vojsku na silu mobilizovali,...
Kakva ste vi to vojska bili govori Vam vasa higijena kada ste sebi brade dopustili,...

Kada ste spasavali te bajne pilote a sto ne kazete narodu sa kojih su se oni to operacija vracali a bili potom sruseni. E pa reci cu Vam da su vise puta u toku 1944 bombardovali Beograd, a oni koji su sruseni bi ste spasili.

Recite mi da li je u vasoj vojsci bio samo onaj ko je bio na silu mobilizovan ili verovao u kralja budalu, dok su partizane vodili ljudi koji su vecinom vodili poreklo ili iz radnickih pokreta i plus bili studenti (a to je tada bilo veliko znanje u zemlji seljaka)

Hocu reci da je srpska intelektualna elita bila u partizanima dobrovoljno,
dok u cetnicima su ljudi ulazili samo pod pretnju da ce ih neko zaklati ili njih ili nekoga od nuihovog clana domacinstva.

u potpisu onaj kome su cetnici zaklali pradedu koji nije mogao svoj zeni da da vodi sama domacinstvo sa 6 male dece, ali ovi bradate kabadahije su ga zaklali u Lipolistu lraj Sapca.

Le Scorpion Serbe

pre 4 godine

@Josarian
@nile
@F dijagnoza

Pa nisu nam prijatelji bili ni vaši Rusi od kojih smo još od Karađorđa i 1814. dobijali wurst kad god nam je trebala njihova pomoć, vojna, diplomatska, kakva god... Car Nikolaj II (koji jeste postradao kao mučenik 1918.) u 1 svetski rat nije ušao da zaštiti Srbiju, niti mu je ona ikad bila na pameti, već je hteo da odvrati Nemačku od širenja na bliski istok i da skrene izgladnelom narodu i štampi poglede sa katastrofalne ekonomske situacije u zemlji. U 2 svetskom ratu, Staljinovi crvenoarmejci silovali naše žene i pljačkali nas. Devedesetih nas pijani Hazar Jeljcin i onaj Černomirdin koji nam je pretio sravnjivanjem Beograda poput stola prodali Amerima za kofer dolara. *** nas i Putin, ali, pošteno, njega ni ne krivim, čovek je samo uvideo istorijski obrazac kako treba sa trogloditima.

Ameri, kakvi takvi su, opet su ljudi od reči. Ako si im prijatelj, oni će ti biti braća, i svoje potomke će učiti da ti to budu. Ako si im neprijatelj, atomiziraće te. Neće ti prodavati *** za bubrege "ista vera", "isti narod" a kad zagusti, "spasiba na družbi"

danguba

pre 4 godine

Komunisti imaju mnogo veliki problem sto gledaju sve crno-belo. Vide cetnike iskljucivo kao saradnike okupatora(iako postoje brojni dokazi da su i njih nacisti ubijali) a sa druge strane ne vide zlocine komunista posle rata, kao sto je streljanje nekoliko desetina glumaca u Nisu. Iskreno mi je zao tih ljudi koji su toliko zatrovani ideologijom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vlade Djurovic strucnjak, 3. oktobar 2019 17:51)

Nemaju komunisti nikakav problem, nego cetnici sa svojim zlodjelima. Uporno ih pokusavaju predstaviti kao dobre momke, ali ih demantuju brojni i nepobitni dokazi i svjedocanstva o saradnji sa okupatorom (ponajvise sa Talijanama) i njihovim zlocinama nad nesrpskim zivljem u BiH, Hrvatskoj i C.Gori.

Gorila

pre 4 godine

Jel moze neko od ovih komunista sto se javljaju i osudjuju Drazu da objasni logiku po kojoj Drazi vise odgovara pobeda Nemaca, rasparcana Srbija i genocid nad Srbima, za razliku od pobede zapadnih saveznika i obnove monarhije?

tija

pre 4 godine

Neverovatno je da komUnisti(Srbi bezbožnici) i braca hrvati(Srbi katolici) jednako mrze Srbe i kraljevsku jugoslovensku vojsku. Obzirom da argumenata nema, uglavnom je to primitivno i bahato ludilo. Deluje kao kamenac na zubu ali kada se čačne vidi se da je sepsa.
Srbi, u prosvetiteljstvu je spas!
Jesu Amerikanci bili nakloniji manjim i lukavijim narodima koji su im bili vekovni neprijatelji ali i nasa bandoglavost nas je dovela dotle gde jesmo.

direwolf

pre 4 godine

Ono sto je jedino 100% tacno je da je na ovoj teritoriji za vreme II svetskog rata besneo i gradjanski rat. Sa jedne strani Brozovi komunisti a sa druge Drazina JVO. Ustase su bili okupatori i definitivno saradnici Nemaca koji su drzali svoju stranu, a inace postoje dokazi da su zajedno sa KPJ podpisivali dokumenta o zajednickoj borbi protiv kralja i velikosrpske burzoazije. Mi se mozemo dugo prepirati oko toga ko je bio gori, partizani ili cetnici, ali istina nam je dostupna jer Nemci uredno cuvaju sve depese i dokumenta samo sto kod nas ne postoji drzavna politika da se sazna istina. U isti kos stavljam i situaciju oko Jasenovca koji je bio dostupan partizanima da ga oslobode a isti je radio punom parom i nakon para Berlina dok je kod nas na vlasti bio ustolicen Tito. Pitajte ljude sa Kozare koji su otisli u partizane da bi branili svoju nejac, koja je kasnije stradala od ustasa jer su ovi prekomandovani u Srbiju da se bore protiv Draze. Postoje brojni dokazi ko je bio na cijoj strani, poput svih ovih Drazinih ordenja, ali jedino je politicka igra bila vazna na kraju rata kao i cinjenica da je Draza uporno cekao istovar saveznickih trupa na jadranu kako bi krenuo u ofanzivu. Njemu nije odgovaralo da Nemci streljaju srpske civile po proporciju 100 za jednog dok je Broz to rado cinio, i cak isto radio i nakon rata dok nije zaplasio i podelio nas narod i teritoriju onako kako je drugima odgovaralo. Ne mozemo okriviti JVO za pasivnost jer su isto radili cak i francuski clanovi otpora, a ne sumnjivo je Francuska bila i ostala veca i mnogoljudnija drzava od Srbije, pa je na kraju imala znatno manje zrtava. Kraj rata su cekali i jedni i drugi, samo sto je ovde dosla Crvena Armija umesto zapadnih saveznika, a Englezi su bili pametni pa su vec kaparisali Tita da radi za njih posle rata...

Сандра

pre 4 godine

@Josarian

А што су се онда четници крили по шумама и нападали Немце ако су већ били њихови савезници?
Разумем ја да свако ко је био пионир не може да схвати колико је зло био Тито по наш народ, али стварно треба понекад имати и мало логике.

balkan

pre 4 godine

Zato, pustite te mitove.
(Josarian, 3. oktobar 2019 16:28)

Ako je Draza saradjivao sa nemcima zasto mu je glava bila ucenjena od tih istih nemaca? Nigde ne postoji dokument o nenapadanju jvuo i treceg rajha, dok takav dokument postoji izmedju partizana (komunista konkretno) i nemaca. Nikakve teorije zavere, lako proverivo u danasnje vreme. Nemoj mnogo da citas sh.wikipediu, to ti je moj savet. A da su se partizani ipak mlatili sa nemcima jesu, da su se i cetnici mlatili sa nemcima ali u manjoj meri jesu. Na stranu ideoloski rat izmedju njih koji je naravno propagandno obojen. A komunisti su pobedili i mogli i jesu pisali i pricali sta su hteli i tako decenijama.

Walldorf

pre 4 godine

Gospodo sa b92,hvala Vam od srca na ovom tekstu.Hvala Vam na istini koju prezentujete.Da se vidi ko je bio ko.Nas neumrli heroj,Dragoljub Draza Mihailovic,odlikovanja je dobijao Saveznika,antifasista.Odlikovao ga je americki Predsednik,Hari Truman.Francuski velikan,Sarl de Gol.Vodja poljskog antifasistickog pokreta,Sikorski.On je bio ministar vojni u izbeglickoj vladi u Londonu.Clanovi te vlade su bili i Srbi i Slovenci i Hrvati.Srpski narod bi Vam,gospodo sa b92,bio zahvalan kada bi ste objavili potpisane sporazume Bozovih komunista sa ustasama i nemcima,1943.godine.Te sporazume,komunisti su potpisali u Zagrebu,usred ndh.To je bio njihov drugi potpisani sporazum sa ustasama.Prvi su potpisali u Lepoglavi,na robiji,jer su i komunisti i ustase bili proglaseni teroristickim organizacijama,sto se u toku WW2, i potvrdilo.Zahvalan,srdacno Vas pozdravljam!

anono

pre 4 godine

cetnici su bili izdajnici i
kolaboracionisti i ni ovi sto su ih kobajagi spasili ne mogu tu cinjenicu da promene. to je bio samo pokusaj da se dodvore amerima i britancima

F dijagnoza

pre 4 godine

Čega bre simbol, kog savezništva i prijateljstva? Ti im rizikujući živote stanovništva spasiš 500 pilota, ej čak 500 (i slovima: petstotina) pilota, a oni te odmah posle toga prodaju komunistima, pa na zahtev tita i njegovih izbombarduju gradove po Srbiji.
(only fools and horses, 3. oktobar 2019 16:41)

Ma kojih 500, 5000 namjanje!
Ajde ne lupajte, odkle su našli tolike pilote, pa u Operaciji Citadel u bici kod Kurska je oboreno 500 i kusur aviona.
Osim toga ta akcija spašavanja je bila kad je rat praktički bio gotov pa da se malo "umiju" pred saveznicima, a do tada su sa ustašama bili saveznici nacistima, ujedinio ih je zajednički neprijatelj, partizani, i ne umišljajte si da su četnici bili nešto bolji od ustaša jer nisu, to spašavanje pilota je bilo ko da serijski ubica spasi nekog da ga kod prelaska ulice ne udari auto.

Vlade Djurovic strucnjak

pre 4 godine

Komunisti imaju mnogo veliki problem sto gledaju sve crno-belo. Vide cetnike iskljucivo kao saradnike okupatora(iako postoje brojni dokazi da su i njih nacisti ubijali) a sa druge strane ne vide zlocine komunista posle rata, kao sto je streljanje nekoliko desetina glumaca u Nisu. Iskreno mi je zao tih ljudi koji su toliko zatrovani ideologijom.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

-‘44 spašavali američke vazduhoplovce.
-‘99 američki vazduhoplovci ubijaju srpsku decu.
Pa ti gledaj bajo moj....

Trovach

pre 4 godine

JVuO se nikada nije borila protiv nacista. Cak im je cesto pomagala, a najcesce su izigravali teglecu marvu Nemcima koji su zazirali od toga da im daju oruzje u ruke. To su Englezi shvatili i ukinuli im svaku pomoc. Mihailovic je mogao obrlatiti samo Amerikance, ali prekasno. Jedan virtuelni pokret otpora u nezanimljivoj drzavi razdiranom medjuetnickim sukobima sigurno nije bio previse bitan. Komunisti su iskoristili svoju sansu.

only fools and horses

pre 4 godine

"Podsetimo, operacija Halijard je najuspešnija spasilačka misija u istoriji, tokom koje je evakuisano više od 500 srušenih savezničkih vazduhoplovaca iz Srbije. Oni su spaseni zahvaljujući hrabrosti srpskog naroda i Jugoslovenske vojske u otadžbini, kojom je komandovao Draža Mihailović. ONA JE SIMBOL PRIJATELJSTVA I SAVEZNIŠTVA SRBA I AMERIKANACA."

Čega bre simbol, kog savezništva i prijateljstva? Ti im rizikujući živote stanovništva spasiš 500 pilota, ej čak 500 (i slovima: petstotina) pilota, a oni te odmah posle toga prodaju komunistima, pa na zahtev tita i njegovih izbombarduju gradove po Srbiji. Pobiju na desetine hiljada civila (živo me interesuje da li je u tome učestvovao neko od spašenih pilota).
To može da bude samo simbol srpske naivnosti, nesebičnosti ali i gluposti.

Josarian

pre 4 godine

Maja 1944 Draži je bilo jasno da Nemci gube rat i krenuo je u trgovinu sa spašavanjem američkih pilota. Bilo mu je jasno da ukoliko to uradi mo¿e da računa na američku zaštitu kada se rat završi. Drago mi je da su piloti spašeni, ali u tome nema altruizma, već čistibinteres. Zato, pustite te mitove.

Le Scorpion Serbe

pre 4 godine

Inače, potpukovnik Džon Kapelo iz članka je ljudinčina, bio je pilot USAF a voli Srbiju kao da su ona i SAD sestre. Posećuje Srbiju još od 2007, organizovao je sa marincima iz Ambasade SAD neku kulturnu manifestaciju u OŠ "Ivo Andrić" u Pranjanima gde su on i ti marinci bili u publici i slušali o učešću Srbije u 1 i 2 svetskom ratu, pa i o ranijoj našoj istoriji... Ljudi poput njega je trebalo da vedre i oblače američkom vojskom '90-ih, a ne ****** Vesli Klark i Majkl Šort.

nile

pre 4 godine

02.08.1944. su saveznici vec bili u Francuskoj a Nemci znali kako ce se rat zavrsiti. Dozvolili su ovu misiju a za uzvrat su ocekivali ustupke od strane saveznika. Pogledajte kako su se Amerikanci odnosili posle rata prema "korisnim" nacistima ( naučnicima, lekarima, konstruktorima oruzja ). Nisu li četnici bežali ka Austriji da se predaju saveznicima ?

TV

pre 4 godine

History Channel, Viasat History su izvori ovog komentara.

Tito nametnut od strane Čerčila.

Čerčil je svog sina posla Titu da ispita s kim imaju saveznici posla i tako je okrenuta leđa saveznika Četnicima.

Ovom Srbinu već u roku 10 dana drugi članak, ali bila bi korisna i pokoja istorijska edukacija.

mladić 2004 godište

pre 4 godine

Kako to da su četnici spasili saveznike? Zar nisu četnici zločinci i saradnici okupatora kao što sam učio u školi, molim objašnjenje zbunjen sam.

dr

pre 4 godine

najbolje smo u kroz istoriju prolazili kad su nam amerikanci bili saveznici, zadužili smo ih puno,dali mnoge najbolje amerikance,osnivače NASE,Teslu i druge brojne naučnike koji su unapredili ameriku do jedine svetske super sile...ovi su to umeli da vrate, naročito nakon I svetskog rata.Kasnije, pa sve do danas komunisti kao i spoljni neprijatelji srbije,pokušavaju da raskinu prirodnu vezu i učine nas neprijateljima, sve u pokušaju uništenja našeg naroda

only fools and horses

pre 4 godine

"Podsetimo, operacija Halijard je najuspešnija spasilačka misija u istoriji, tokom koje je evakuisano više od 500 srušenih savezničkih vazduhoplovaca iz Srbije. Oni su spaseni zahvaljujući hrabrosti srpskog naroda i Jugoslovenske vojske u otadžbini, kojom je komandovao Draža Mihailović. ONA JE SIMBOL PRIJATELJSTVA I SAVEZNIŠTVA SRBA I AMERIKANACA."

Čega bre simbol, kog savezništva i prijateljstva? Ti im rizikujući živote stanovništva spasiš 500 pilota, ej čak 500 (i slovima: petstotina) pilota, a oni te odmah posle toga prodaju komunistima, pa na zahtev tita i njegovih izbombarduju gradove po Srbiji. Pobiju na desetine hiljada civila (živo me interesuje da li je u tome učestvovao neko od spašenih pilota).
To može da bude samo simbol srpske naivnosti, nesebičnosti ali i gluposti.

Le Scorpion Serbe

pre 4 godine

Inače, potpukovnik Džon Kapelo iz članka je ljudinčina, bio je pilot USAF a voli Srbiju kao da su ona i SAD sestre. Posećuje Srbiju još od 2007, organizovao je sa marincima iz Ambasade SAD neku kulturnu manifestaciju u OŠ "Ivo Andrić" u Pranjanima gde su on i ti marinci bili u publici i slušali o učešću Srbije u 1 i 2 svetskom ratu, pa i o ranijoj našoj istoriji... Ljudi poput njega je trebalo da vedre i oblače američkom vojskom '90-ih, a ne ****** Vesli Klark i Majkl Šort.

Сандра

pre 4 godine

@Josarian

А што су се онда четници крили по шумама и нападали Немце ако су већ били њихови савезници?
Разумем ја да свако ко је био пионир не може да схвати колико је зло био Тито по наш народ, али стварно треба понекад имати и мало логике.

Josarian

pre 4 godine

Maja 1944 Draži je bilo jasno da Nemci gube rat i krenuo je u trgovinu sa spašavanjem američkih pilota. Bilo mu je jasno da ukoliko to uradi mo¿e da računa na američku zaštitu kada se rat završi. Drago mi je da su piloti spašeni, ali u tome nema altruizma, već čistibinteres. Zato, pustite te mitove.

Vlade Djurovic strucnjak

pre 4 godine

Komunisti imaju mnogo veliki problem sto gledaju sve crno-belo. Vide cetnike iskljucivo kao saradnike okupatora(iako postoje brojni dokazi da su i njih nacisti ubijali) a sa druge strane ne vide zlocine komunista posle rata, kao sto je streljanje nekoliko desetina glumaca u Nisu. Iskreno mi je zao tih ljudi koji su toliko zatrovani ideologijom.

Walldorf

pre 4 godine

Gospodo sa b92,hvala Vam od srca na ovom tekstu.Hvala Vam na istini koju prezentujete.Da se vidi ko je bio ko.Nas neumrli heroj,Dragoljub Draza Mihailovic,odlikovanja je dobijao Saveznika,antifasista.Odlikovao ga je americki Predsednik,Hari Truman.Francuski velikan,Sarl de Gol.Vodja poljskog antifasistickog pokreta,Sikorski.On je bio ministar vojni u izbeglickoj vladi u Londonu.Clanovi te vlade su bili i Srbi i Slovenci i Hrvati.Srpski narod bi Vam,gospodo sa b92,bio zahvalan kada bi ste objavili potpisane sporazume Bozovih komunista sa ustasama i nemcima,1943.godine.Te sporazume,komunisti su potpisali u Zagrebu,usred ndh.To je bio njihov drugi potpisani sporazum sa ustasama.Prvi su potpisali u Lepoglavi,na robiji,jer su i komunisti i ustase bili proglaseni teroristickim organizacijama,sto se u toku WW2, i potvrdilo.Zahvalan,srdacno Vas pozdravljam!

nile

pre 4 godine

02.08.1944. su saveznici vec bili u Francuskoj a Nemci znali kako ce se rat zavrsiti. Dozvolili su ovu misiju a za uzvrat su ocekivali ustupke od strane saveznika. Pogledajte kako su se Amerikanci odnosili posle rata prema "korisnim" nacistima ( naučnicima, lekarima, konstruktorima oruzja ). Nisu li četnici bežali ka Austriji da se predaju saveznicima ?

balkan

pre 4 godine

Zato, pustite te mitove.
(Josarian, 3. oktobar 2019 16:28)

Ako je Draza saradjivao sa nemcima zasto mu je glava bila ucenjena od tih istih nemaca? Nigde ne postoji dokument o nenapadanju jvuo i treceg rajha, dok takav dokument postoji izmedju partizana (komunista konkretno) i nemaca. Nikakve teorije zavere, lako proverivo u danasnje vreme. Nemoj mnogo da citas sh.wikipediu, to ti je moj savet. A da su se partizani ipak mlatili sa nemcima jesu, da su se i cetnici mlatili sa nemcima ali u manjoj meri jesu. Na stranu ideoloski rat izmedju njih koji je naravno propagandno obojen. A komunisti su pobedili i mogli i jesu pisali i pricali sta su hteli i tako decenijama.

dr

pre 4 godine

najbolje smo u kroz istoriju prolazili kad su nam amerikanci bili saveznici, zadužili smo ih puno,dali mnoge najbolje amerikance,osnivače NASE,Teslu i druge brojne naučnike koji su unapredili ameriku do jedine svetske super sile...ovi su to umeli da vrate, naročito nakon I svetskog rata.Kasnije, pa sve do danas komunisti kao i spoljni neprijatelji srbije,pokušavaju da raskinu prirodnu vezu i učine nas neprijateljima, sve u pokušaju uništenja našeg naroda

mladić 2004 godište

pre 4 godine

Kako to da su četnici spasili saveznike? Zar nisu četnici zločinci i saradnici okupatora kao što sam učio u školi, molim objašnjenje zbunjen sam.

TV

pre 4 godine

History Channel, Viasat History su izvori ovog komentara.

Tito nametnut od strane Čerčila.

Čerčil je svog sina posla Titu da ispita s kim imaju saveznici posla i tako je okrenuta leđa saveznika Četnicima.

Ovom Srbinu već u roku 10 dana drugi članak, ali bila bi korisna i pokoja istorijska edukacija.

anono

pre 4 godine

cetnici su bili izdajnici i
kolaboracionisti i ni ovi sto su ih kobajagi spasili ne mogu tu cinjenicu da promene. to je bio samo pokusaj da se dodvore amerima i britancima

Ples sa vremenom

pre 4 godine

A sta je bre cetnici bilo po Macvi, po Lipolistu,....

Kazite koje ste to bitke vojevali i teritoriju vecu oslobodili, kako ste sebi vojsku na silu mobilizovali,...
Kakva ste vi to vojska bili govori Vam vasa higijena kada ste sebi brade dopustili,...

Kada ste spasavali te bajne pilote a sto ne kazete narodu sa kojih su se oni to operacija vracali a bili potom sruseni. E pa reci cu Vam da su vise puta u toku 1944 bombardovali Beograd, a oni koji su sruseni bi ste spasili.

Recite mi da li je u vasoj vojsci bio samo onaj ko je bio na silu mobilizovan ili verovao u kralja budalu, dok su partizane vodili ljudi koji su vecinom vodili poreklo ili iz radnickih pokreta i plus bili studenti (a to je tada bilo veliko znanje u zemlji seljaka)

Hocu reci da je srpska intelektualna elita bila u partizanima dobrovoljno,
dok u cetnicima su ljudi ulazili samo pod pretnju da ce ih neko zaklati ili njih ili nekoga od nuihovog clana domacinstva.

u potpisu onaj kome su cetnici zaklali pradedu koji nije mogao svoj zeni da da vodi sama domacinstvo sa 6 male dece, ali ovi bradate kabadahije su ga zaklali u Lipolistu lraj Sapca.

Kondor

pre 4 godine

Dok su komunisti živeli u ljubavi sa Hitlerom pre napada na SSSR, dotle su četnici u maju 1941. digli ustanak. Pročitajte izeštaje lokalnih ljotićevaca u Čačku šta su pisali o tretmanu komunista kod nemaca, čak su i fudbalsku utakmicu odigrali i uživali zaštitu lokalnih oficira i gestapoa.
Dok su četnici u Bosni uz pomoć Italijana spašavali veliki broj Srba od ustaškog noža, za to vreme su komunisti od marta 1943. posle pregovora u Zagrebu bili u savezu sa Nemačkom o čemu postoje brojni i to pisani dokazi (V.Dedijer). Čak su se Koča Popović, Velebit i Đilas šetali po Zagrebu sa petokrakom na glavama i uživali zaštitu Nemaca.
Gde su partizanske bitke protiv ustaša u Bosni, naspram četničkih koji su spašavali nedužan narod od zločina. Gde je diktator Tito veliki "ljubitelj" srpskog naroda da pomogne srpskim izbeglicama kada su ustaše i muslimanska milicija vršili zločine kod Višegrada, a bio je sa partizanima na par desetina km u Foči.
Istina polako dolazi po svoje. Vaše komunističko vreme je prošlo i nestalo je sve što ste gradili na lažima i boljševičkoj propagandi.

Југословен

pre 4 godine

Дража је крив што се као југословенски официр 1941. уопште састајао са комунистима, уместо да их је на основу закона Краљевине Југославије похапсио и извео на преке судове. Та илегална организација је у програму имала рушење Југославије и сарађивала са свима који су је рушили, а подржавала усташки устанак у Лици и убиство краља Алексадра.

Partizanski sin

pre 4 godine

Jel moze neko od ovih komunista sto se javljaju i osudjuju Drazu da objasni logiku po kojoj Drazi vise odgovara pobeda Nemaca, rasparcana Srbija i genocid nad Srbima, za razliku od pobede zapadnih saveznika i obnove monarhije?
(Gorila, 3. oktobar 2019 19:50) # Link komentara

Evo sinko da ti ja objasnim...Elem cica Draza je jajario sa Nemcima a protiv NOB-a,jer je racunao ako unisti NOB zajedno sa Nemcima ostace jedina vojna snaga u Jugoslaviji i onda kada i ako Nemci izgube rat onda ce on opet sacuvati vlast...i prosli bi kao Bugari ili Rumuni i Madjari..bili bi oznaceni kao saradnici okupatora i potpali bi pod Ruskom(Staljinovom) cizmom...E sada tu ima jedno pitanje...Dali je trebalo sedeti i cekati i cuvati glave,kao sto su Cetnici radili i racunali ili se Herojski suprostaviti najvecem zlu Koje je covecanstvo imalo a to je Faszam,..ja mislim ovo zadnje...jer ako te neko ugrozava,ljuski je boriti se..i braniti svoj prag...I ponosno posle rata uzivati privilegije Koje je SFRJ imala bas zbog te herojske borbe...Jel ti sada jasno...

F dijagnoza

pre 4 godine

Čega bre simbol, kog savezništva i prijateljstva? Ti im rizikujući živote stanovništva spasiš 500 pilota, ej čak 500 (i slovima: petstotina) pilota, a oni te odmah posle toga prodaju komunistima, pa na zahtev tita i njegovih izbombarduju gradove po Srbiji.
(only fools and horses, 3. oktobar 2019 16:41)

Ma kojih 500, 5000 namjanje!
Ajde ne lupajte, odkle su našli tolike pilote, pa u Operaciji Citadel u bici kod Kurska je oboreno 500 i kusur aviona.
Osim toga ta akcija spašavanja je bila kad je rat praktički bio gotov pa da se malo "umiju" pred saveznicima, a do tada su sa ustašama bili saveznici nacistima, ujedinio ih je zajednički neprijatelj, partizani, i ne umišljajte si da su četnici bili nešto bolji od ustaša jer nisu, to spašavanje pilota je bilo ko da serijski ubica spasi nekog da ga kod prelaska ulice ne udari auto.

T- zex

pre 4 godine

Niti su cetnici bili tako crni kako ih komunisti predstavljaju , niti su komunisti bili pravicni i bezgresni kako sebe predstavljaju. Cetnicki pokret je bio heterogen i Draza nije komandovao svim cetnicima. Pa su lokalne vojvode cesto radile svasta na svoju ruku. I to je to. A komunisticki pokret je u osnovi antisrpski pokret. Koji programski od 1933 godine saradjuje sa hrvatskim ustasama . Kao unuk borca od 1941 godine i nosioca partizanske Spomenice ,kazem to vrlo odgovorno. Treba istoricarima da.ostavimo da se bave istorijom a mi da konacno prevazidjemo cetnike i partizane . I da zbijemo redove . Jer nismo u istoriji imali vecih neprijatelja od nas samih.

c i t i z e n

pre 4 godine

Срби и Хрвати, прекините више са фаворизовањем домаћих кољача, четника и усташа. Историја је рекла своје, само ви верујете у друго. Стидите се! Идите у “нацистички” Берлин да видите шта је покајање и како сваки његов кутак одише антинацизмом. Дефинитивно, Југославија је имала једну велику ману која ју је коштала опстанка: имала је Србију и Хрватску.

direwolf

pre 4 godine

Ono sto je jedino 100% tacno je da je na ovoj teritoriji za vreme II svetskog rata besneo i gradjanski rat. Sa jedne strani Brozovi komunisti a sa druge Drazina JVO. Ustase su bili okupatori i definitivno saradnici Nemaca koji su drzali svoju stranu, a inace postoje dokazi da su zajedno sa KPJ podpisivali dokumenta o zajednickoj borbi protiv kralja i velikosrpske burzoazije. Mi se mozemo dugo prepirati oko toga ko je bio gori, partizani ili cetnici, ali istina nam je dostupna jer Nemci uredno cuvaju sve depese i dokumenta samo sto kod nas ne postoji drzavna politika da se sazna istina. U isti kos stavljam i situaciju oko Jasenovca koji je bio dostupan partizanima da ga oslobode a isti je radio punom parom i nakon para Berlina dok je kod nas na vlasti bio ustolicen Tito. Pitajte ljude sa Kozare koji su otisli u partizane da bi branili svoju nejac, koja je kasnije stradala od ustasa jer su ovi prekomandovani u Srbiju da se bore protiv Draze. Postoje brojni dokazi ko je bio na cijoj strani, poput svih ovih Drazinih ordenja, ali jedino je politicka igra bila vazna na kraju rata kao i cinjenica da je Draza uporno cekao istovar saveznickih trupa na jadranu kako bi krenuo u ofanzivu. Njemu nije odgovaralo da Nemci streljaju srpske civile po proporciju 100 za jednog dok je Broz to rado cinio, i cak isto radio i nakon rata dok nije zaplasio i podelio nas narod i teritoriju onako kako je drugima odgovaralo. Ne mozemo okriviti JVO za pasivnost jer su isto radili cak i francuski clanovi otpora, a ne sumnjivo je Francuska bila i ostala veca i mnogoljudnija drzava od Srbije, pa je na kraju imala znatno manje zrtava. Kraj rata su cekali i jedni i drugi, samo sto je ovde dosla Crvena Armija umesto zapadnih saveznika, a Englezi su bili pametni pa su vec kaparisali Tita da radi za njih posle rata...

Le Scorpion Serbe

pre 4 godine

@Josarian
@nile
@F dijagnoza

Pa nisu nam prijatelji bili ni vaši Rusi od kojih smo još od Karađorđa i 1814. dobijali wurst kad god nam je trebala njihova pomoć, vojna, diplomatska, kakva god... Car Nikolaj II (koji jeste postradao kao mučenik 1918.) u 1 svetski rat nije ušao da zaštiti Srbiju, niti mu je ona ikad bila na pameti, već je hteo da odvrati Nemačku od širenja na bliski istok i da skrene izgladnelom narodu i štampi poglede sa katastrofalne ekonomske situacije u zemlji. U 2 svetskom ratu, Staljinovi crvenoarmejci silovali naše žene i pljačkali nas. Devedesetih nas pijani Hazar Jeljcin i onaj Černomirdin koji nam je pretio sravnjivanjem Beograda poput stola prodali Amerima za kofer dolara. *** nas i Putin, ali, pošteno, njega ni ne krivim, čovek je samo uvideo istorijski obrazac kako treba sa trogloditima.

Ameri, kakvi takvi su, opet su ljudi od reči. Ako si im prijatelj, oni će ti biti braća, i svoje potomke će učiti da ti to budu. Ako si im neprijatelj, atomiziraće te. Neće ti prodavati *** za bubrege "ista vera", "isti narod" a kad zagusti, "spasiba na družbi"

Trovach

pre 4 godine

JVuO se nikada nije borila protiv nacista. Cak im je cesto pomagala, a najcesce su izigravali teglecu marvu Nemcima koji su zazirali od toga da im daju oruzje u ruke. To su Englezi shvatili i ukinuli im svaku pomoc. Mihailovic je mogao obrlatiti samo Amerikance, ali prekasno. Jedan virtuelni pokret otpora u nezanimljivoj drzavi razdiranom medjuetnickim sukobima sigurno nije bio previse bitan. Komunisti su iskoristili svoju sansu.

smrt fašizmu!

pre 4 godine

kao prvo, spasavanje pilota nije imalo nikakav strateški uticaj na ishod drugog svetskog rata.
kao drugo, partizani su spasili 8 do 9 puta više savezničkih pilota.
kao treće i najvažnije, sve vreme rata partizani su se hrabro borili protiv okupatora svoje zemlje, dok su četnici od zime 1941. na 1942. sa okupatorom sarađivali, od njega su naoružavani i plaćani - ne samo u borbi protiv partizana, nego su i najbestijalnije ubijali i sopstveni goloruk narod.

Vatos Locos

pre 4 godine

Ovima sto brane cetnike, bi porucio da brane neobranjivo. Dovoljno je samo prebrojati bitke partizana sa Njemcima i ustašama i bitke četnika sa Njemcima, ustašama i Talijanima da se vidi, ko je s kim suradjivao. Ne postoji velika bitka cetnika i ustasa, pametnom dosta.

c i t i z e n

pre 4 godine

Срби и Хрвати, прекините више са фаворизовањем домаћих кољача, четника и усташа. Историја је рекла своје, само ви верујете у друго. Стидите се! Идите у “нацистички” Берлин да видите шта је покајање и како сваки његов кутак одише антинацизмом. Дефинитивно, Југославија је имала једну велику ману која ју је коштала опстанка: имала је Србију и Хрватску.

danguba

pre 4 godine

Komunisti imaju mnogo veliki problem sto gledaju sve crno-belo. Vide cetnike iskljucivo kao saradnike okupatora(iako postoje brojni dokazi da su i njih nacisti ubijali) a sa druge strane ne vide zlocine komunista posle rata, kao sto je streljanje nekoliko desetina glumaca u Nisu. Iskreno mi je zao tih ljudi koji su toliko zatrovani ideologijom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vlade Djurovic strucnjak, 3. oktobar 2019 17:51)

Nemaju komunisti nikakav problem, nego cetnici sa svojim zlodjelima. Uporno ih pokusavaju predstaviti kao dobre momke, ali ih demantuju brojni i nepobitni dokazi i svjedocanstva o saradnji sa okupatorom (ponajvise sa Talijanama) i njihovim zlocinama nad nesrpskim zivljem u BiH, Hrvatskoj i C.Gori.

falkoon

pre 4 godine

Zasto od porazenih pravite pobednike? Istina je jedna, a to je da su partizani u ww2 pobedili sve moguce protivnike i strane i domace i sproveli socijalisticku revoluciju.Moze to vama da se svidja ili ne ali istinu ne mozete promeniti vasim poricanjem.Sutjeska i Neretva primer su hrabrosti, herojstva, pozrtvovanja i smelosti.Ja tako nesto na cetnickoj strani nisam pronasao, jedino Vranic i Bolec mozda...

Gorila

pre 4 godine

Jel moze neko od ovih komunista sto se javljaju i osudjuju Drazu da objasni logiku po kojoj Drazi vise odgovara pobeda Nemaca, rasparcana Srbija i genocid nad Srbima, za razliku od pobede zapadnih saveznika i obnove monarhije?

Zoki

pre 4 godine

Partizani su bili partijska vojska KPJ formirana nakon napada Hitlera na SSSR, a po nalogu Staljina. Cilj im je bila komunistička revolucija, a rat je bio idealna prilika za to. Ideja Draže Mihailovića je bila da se pripremi vojska koja će u koordinaciji sa zapadnim saveznicima napasti Nemce onda kada su najmanje spremni. U međuvremenu pomoći antihitlerovsku koaliciju diverzijama i obaveštajnim radom, a izbegavati odmazde. Komunisti su dizali ustanak u vreme kada je Hitler bio pred Moskvom i bili spremni da ratuju do poslednjeg Srbina. Narod je bio izmanipulisan sa ustankom, baš kao što je bio izmanipulisan i sa pučem 27. marta.

tija

pre 4 godine

Neverovatno je da komUnisti(Srbi bezbožnici) i braca hrvati(Srbi katolici) jednako mrze Srbe i kraljevsku jugoslovensku vojsku. Obzirom da argumenata nema, uglavnom je to primitivno i bahato ludilo. Deluje kao kamenac na zubu ali kada se čačne vidi se da je sepsa.
Srbi, u prosvetiteljstvu je spas!
Jesu Amerikanci bili nakloniji manjim i lukavijim narodima koji su im bili vekovni neprijatelji ali i nasa bandoglavost nas je dovela dotle gde jesmo.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

-‘44 spašavali američke vazduhoplovce.
-‘99 američki vazduhoplovci ubijaju srpsku decu.
Pa ti gledaj bajo moj....

PeraNS

pre 4 godine

Da li je neko pogledao ovih par slika uz tekst gde se vidi Draža? Ako je pogledao (datum je 1944, znači najgori period za njih) neka mi izbroji bradate masne koljače!
JVUO su činili borci koje su zvali četnici (naziv mnogo stariji od II svetskog rata), svaka naoružana banda (a bilo ih je mnooogo) se isto zvala četnicima! Poistovećivanje JVUO sa lokalnim kabadahijama je sramota, pogledajte podatke koliko je u toj formaciji bilo pripadnika drugih naroda pa mi onda recite da su to bili koljači.
Ovo priča neko ko ima 44 godine i kome su dedovi bili u partizanima a jedan je nastradao od četničke ruke, lokalni kabadahija u ovom slučaju. Nađite malo podatke o disciplini u JVUO pa se setite one basne iz osnovne škole (iz mog vremena bar) kako su streljali partizane koji su od babe ukrali šal i rukavice.

crvenanapast

pre 4 godine

(Ples sa vremenom, 3. oktobar 2019 19:43)

Gomila steretipa i predrasuda prvo prema sopstvenom narodu (kako kazes "zemlja seljaka",tacno, ali osecam da je to posp.dno). Dokaz si da su komunisti uspeli u svojoj nameri, zauvek su podelili srbe - na "seljake i neo.upane" i na ove fine, kolektiviste, progresivne. Jos kad bi sve to bila istina. A istina prava, ne crvena kaze ovako: Srbija jeste bila pretezno seljacka zemlja ali koja je bila uz instituciju monarhije uz koju ide i pravoslavlje, to ne zanci da je svaki srbin voleo kralja, ali monarhiju kao ideju i instituciju i tradiciju nije dirao. Iz toga proizilazi da je vecinsko stanovnistvo bilo uz Drazu i ravnogorce. A ko su komunisti i kolika je bila njhova podrska u narodu? Veoma veoma mala, cak i medju tom elitom i studentima. Da nije bilo rata i revolucije kroz taj rat, nikad se crvena napast ne bi zapatila ovde. Inace, ovo pisem kao teski ateista, ali postujem crkvu kao instituciju koja je daleko starija od petokrake i komunistickog manifesta. Uzgred, Marx je sa svojom bra.urinom olicenje coveka koji drzi do higijene.

alideda

pre 4 godine

(danguba, 3. oktobar 2019 19:57)

Ta saradnja nije ta na koju ti aludiras. Da je nije bilo u tom obliku u kom je bilo jos vise bi srba zavrsilo u Jasenovcu. Zahvali cetnicima na tome, partizani se bas i nisu nesto pretrgli da pomognu. A komuniste je generalno bas bilo briga za sudbinu srba, otud su se ustase i same razisle iz kompleksa logora. Do samog kraja rata je logor radio. O toj "saradnji" ustasa i cetnika ili italijana i cetnika najbolje svedoci odrubljena glava cetnika Pavla Djurisica u rukama ustase Maksa Luburica. Zatim logor Banjica prepun cetnika, itd...Dok sa druge strane su komunisti podrzali licki ustanak ustasa, a posle za vreme rata nebrojeno puta isli i sastajali se sa nemackim i ustaskim zvanicnicima u Zagrebu, o cemu ima gomila dokaza. A te zlocine koje pominjes su cinile odmetnute cetnicke bande kojima Draza nije mogao nista.

my way

pre 4 godine

Nemaju komunisti nikakav problem, nego cetnici sa svojim zlodjelima. Uporno ih pokusavaju predstaviti kao dobre momke, ali ih demantuju brojni i nepobitni dokazi i svjedocanstva o saradnji sa okupatorom (ponajvise sa Talijanama) i njihovim zlocinama nad nesrpskim zivljem u BiH, Hrvatskoj i C.Gori.
(danguba, 03. oktobar 2019 19:57)

Ajde? A protiv koga su oni to saradjivali sa Italijanima. Suprotstavljanje ustaskom monstruoznom genocidu je nesto sa cim komunisti imaju problem? Zanimljivo. Isti komunisti koji su se dogovorili sa okupatorom da ne napadaju Nemce i ustase, vec da se obracunaju sa cetnicima, ovi ih ispalili i razvalili, da bi smo dobili mitove o Sutjeskoj i Neretvi. Nemam ja iluziju da je bilo koja vojska mogla ostati cista u to vreme smrti, ali znas svet se zato drzi logicne istine da je ideologija zla koja je izazvala rat i zlodela odgovorna i o stradanju Nemaca od strane saveznika se ni je govori, iako je i toga bilo. Svidelo se to nekome ili ne, pricati o zlocinima nad nesrpskim zivljem na tlu NDH je sa istorijske, ljudske, moralne strane odvratan i licemeran pokusaj relativizovanja i vestackog izjedjacavanja sa ciljem da se istorija falsifikuje.

A.I.

pre 4 godine

Komunisti.Prasici u zivotinjskoj farmi.Zabranjena drla za vreme komunista.Sve ce da vam bude jasno.Pobeda komunizma, raspad Yugoslavije,danasnja Srbija.Ko vas vodi I gde.

charlie

pre 4 godine

Vlade Djurović@ Znamo mi šta su komunisti radili posle drugog svetskog rata, a isto tako znamo i šta su četnici radili za vreme tog rata!

radetoronto

pre 4 godine

Titov prvi cilj je bio oslobodjenje drzave od okupatora. Revolucija je bila sekundaran cilj, i bio je dovoljno pametan da zna da bez borbe jake protiv okupatora nema nista od od revolucije. Zbog toga, uspeo je da dobije podrsku Amerikanaca i Engleza a Staljinov je vec imao. Na taj nacin je uspeo da dodje na vlast i sprovede revoluciju.

Draza, na drugu stranu, nije bio spreman da izvrsava ono sto su zapadni saveznici trazili od njega - prava borba protiv sile Osovine. I takav stav je imao uprkos tome sto je Kralj nasao utociste upravo u Londonu! Ako je on hteo da spasi narod onda nije uopste trebao uzeti pusku u rukama. Mogao je i da raspusti njegovu vojsku i da se posle licno krije od Nemaca.

Puno cetnici jesu poginuli od strane okupatora, i njima svaka cast, ali rukovodstvo tog pokreta je bio, najblaze receno, problemtaican.

Srbin

pre 4 godine

Dok poslednji komunjara ne izumre u Srbiji mora da bude patnje i bola. Komunjarski komentari su toliko plitki da nema svrhe odgovarati i pokušati nešto im objasniti. Kako kaže Baja mali Knindža, komunjare komunjare vi volite samo pare...

nn12

pre 4 godine

Imate nebrojene njemačke izvještaje koji jasno govore o suradnji i naoružavanju Četnika. O Talijanskim neću ni govoriti. Na području NDH Ustaše su dijelile četnike na protivnike i suradnike. Također bilo je i situacija kada je protivnički vojvoda prešo u suradnike i obrnuto.
Suradnike se opskrbljivalo hranom i oružjem. Pop Momčilo je jako dobro znao koje je selo Ustaško, a koje partizansko i jako je pazio da zaobilazi ustaška sela po zaleđu Dalmacije.
Također Srbi u NDH su bili najsigurniji na oslobođenim područjima i ne bi bili najbrojniji narod u partizanima na početku rata da je partizanski pokret bio antisrpski.
Ne treba biti previše pismen, dovoljno je malo izguglati i proći po knjigama neutralnih autora da se sazna istina.
Na kraju rata imate Dražina pisma na kojima je vidljiva suradnja sa Ustašama. Četnici su većinom bili zlo i teško mi je vjerovati da ima onih koji misle drugačije.

Kondor

pre 4 godine

OOO

Ne postoji ni jedan dokument o saradnji komande JVUO i Draže Mihajlovića sa Nemcima, ali zato postoji zvaničan dokument o saradnji partizana i Nemaca koji je potpisan u martu 1943. u Zagrebu. Koča Popović se najviše plašio objavljivanja fotografije gde sa tim istim okupatorima proslavlja rođendan tokom boravka sredinom marta te godine, dok je Vladimr Velebit bio u stalnoj komunikaciji tokom rata sa komandom stana Vermahta u Zagrebu (Videti zapise Vladimira Dedijera).
Samo to je dovoljno da se zaključi ko je sa kim sarađivao. Dalje, bitka na Sutjesci ima svoju genezu. Nemci su započeli u Istočnoj Bosni akciju protiv četnika sa ciljem da im se onemogući izlaz u Dalmaciju jer su se plašili iskrcavanja saveznika. Započinju borbena dejstva, deo četnika je poslat u logore u Nemačku, a deo je uspeo da se povuče u planine. Pročitaj kazivanja partizanskog generala Pavla Jakšiča o zaprepašćenosti Vrhovnog štaba i Tita gde su nemci prekršili sporazum o saradnji i napali ih. Mslili su da uživaju zaštitu nemaca, a ovi su odlučili i da njih o istom trošku eliminišu. Partizani čak ni tada po saznanju šta im se sprema, nisu hteli da prekrše dogovor, jer tek kasnije kada su frontalno napadnuti počeli su da se brane. A o tome kako su sa sobom vukli neuk i vojno neobučen za borbu narod, kako su njihovi konadanti pravili katastrofalne greške zbog čega je izginulo mnogo ljudi, drugom prilikom.

ooo

pre 4 godine

@Kondor
Da da, a sto su onda cetnici usli u savez s Nemcima, Italijanima i ustasama? Koju su bitku vodile te junacine protiv Nemaca? Zasto su zajedno bezali ‘41? Ta izdajnicka marva je saradjivala sa onima koji su joj ubijali narod. Stoka bradata je zasluzila sto je dobila.

Јабучило

pre 4 godine

П.С. У источној Босни су четници чак признавали врховну команду НДХ.

Cinique

pre 4 godine

Draža Mihajlović je hteo vlast za sebe. Nikada nije poštovao nikakve direktive od kralja i izbegličke vlade, a na kraju nije ni prihvatio formiranje legalne koalicione vlade Tito-Šubašić. I kao odmetnik uhapšen i streljan. Sve u svemu, budala koja je lovila u mutnom i menjala strane kako mu trenutno odgovara, sve spremajući se za "odsudnu bitku" do koje nikada nije došlo jer je većina njegovih četnika na kraju ipak ostala lojalna kralju, a ne njemu.

Crveni

pre 4 godine

@crvenanapast

Što onda taj većinski narod, monarhisti, nisu pokrenuli kontrarevoluciju nakon rata i svrgli komuniste, pošto prema izvrsnim poznavaocima istorije beše tek grupa partizana jer sa njima, jelte, niko nije hteo. Tešite se vi koliko god hoćete, narod je hteo komunizam.

Јабучило

pre 4 godine

Јуначки чин. Али подсећам и да су партизани спасили преко 2000 савезничких пилота.

crvenanapast

pre 4 godine

(nn12, 4. oktobar 2019 14:27)

Drazina pisma? Dooobro... Niko nije ni rekao da je partizanski pokret bio antisrpski, u nacelu nije, ali njegove vodje na celu sa Titom jesu, odnosno treba odvojiti komuniste i ljude koji su odlazili u partizane cista srca, bilo je naravno i takvih tu, bez ideoloskih ubedjenja. Samo jedno pitanje za vas, ali i mnoge druge. Cetnici su zlo, u redu, neka bude. A sta su onda ustase? I zasto nekako sticem utisak da oni za koje nema (ili ne bi trebalo da bude) dvojbe sta su radili i kome i kakvoj ideji su sluzili, da se o njima najmanje prica, umesto najvise. Jos od BulaZnicevih filmova gde su cetnici non stop prikazivani kao zlo najvece na svetu, a ustasa u filmovima i raspravama ni od korova. Meni je barem sve jasno o cemu se tu radi, i ne trebas biti veliki poznavalac istorije, vec samo malo povezati neke stvari i mucnuti glavom. Jedini pravi dokazani kolaboracionisti su bili ljoticevci, nedicevci i ustase. Sve ostalo je propaganda.

crvenanapast

pre 4 godine

(Crveni, 4. oktobar 2019 09:37)

Zato sto su cetnici izgubili u ideoloskom ratu, prosto i jednostavno. Komunisti su bili homogeni i neuporedivo bolje organizovani i imali podrsku sssr-a. Nema tesenja jer da si malo ukljucio mozak i poznavao istoriju znao bi isto ovo sto sam pisao. Inace, nigde ali apsolutno nigde se komunizam nije tek tako primao, samo u vec nacetim, rovitim zemljama kroz revolucije. Ni Jugoslavija nije bila izuzetak. A to koliko je komunizam dobar, imali smo prilike vec da vidimo. Svuda je popucao, drzi se jos u Severnoj Koreji, i Kini. A to kakve slobode se uzivaju u obe zemlje valjda spada pod opste znanje. Prostudiraj ako ne znas ko je tacno bio Lenjin i koje je knjige zapravo citao, i kako mu je poslo za rukom da dodje na celo drzave, i u kom trenutku. Samo jedan hint - nije mnogo citao ni mario za komunisticki manifet, sto znaci da ga nije dobro ni razumeo, ali je zato citao puno o tome kako se predstaviti masama, kako vladati, itd...Jos jedna stvar, jako bitna: Seljaci u Srbiji su bili vlasnici zemlje, posebno u Sumadiji. To se komunistima nije svidjalo, jer je i zemlja=kapital, i sve ono sto ima na toj zemlji, od stoke, zitarica, itd...U Sumadiji je bio najgori i najveci obavezni otkup, i najgora nacionalizacija. To su cinjenice i opste znanje. Seljaci su se posle terali u fabrike u procesu industrijalizacije, i tako se malo po malo gasilo srpsko selo.

Josarian

pre 4 godine

Maja 1944 Draži je bilo jasno da Nemci gube rat i krenuo je u trgovinu sa spašavanjem američkih pilota. Bilo mu je jasno da ukoliko to uradi mo¿e da računa na američku zaštitu kada se rat završi. Drago mi je da su piloti spašeni, ali u tome nema altruizma, već čistibinteres. Zato, pustite te mitove.

anono

pre 4 godine

cetnici su bili izdajnici i
kolaboracionisti i ni ovi sto su ih kobajagi spasili ne mogu tu cinjenicu da promene. to je bio samo pokusaj da se dodvore amerima i britancima

nile

pre 4 godine

02.08.1944. su saveznici vec bili u Francuskoj a Nemci znali kako ce se rat zavrsiti. Dozvolili su ovu misiju a za uzvrat su ocekivali ustupke od strane saveznika. Pogledajte kako su se Amerikanci odnosili posle rata prema "korisnim" nacistima ( naučnicima, lekarima, konstruktorima oruzja ). Nisu li četnici bežali ka Austriji da se predaju saveznicima ?

F dijagnoza

pre 4 godine

Čega bre simbol, kog savezništva i prijateljstva? Ti im rizikujući živote stanovništva spasiš 500 pilota, ej čak 500 (i slovima: petstotina) pilota, a oni te odmah posle toga prodaju komunistima, pa na zahtev tita i njegovih izbombarduju gradove po Srbiji.
(only fools and horses, 3. oktobar 2019 16:41)

Ma kojih 500, 5000 namjanje!
Ajde ne lupajte, odkle su našli tolike pilote, pa u Operaciji Citadel u bici kod Kurska je oboreno 500 i kusur aviona.
Osim toga ta akcija spašavanja je bila kad je rat praktički bio gotov pa da se malo "umiju" pred saveznicima, a do tada su sa ustašama bili saveznici nacistima, ujedinio ih je zajednički neprijatelj, partizani, i ne umišljajte si da su četnici bili nešto bolji od ustaša jer nisu, to spašavanje pilota je bilo ko da serijski ubica spasi nekog da ga kod prelaska ulice ne udari auto.

Partizanski sin

pre 4 godine

Jel moze neko od ovih komunista sto se javljaju i osudjuju Drazu da objasni logiku po kojoj Drazi vise odgovara pobeda Nemaca, rasparcana Srbija i genocid nad Srbima, za razliku od pobede zapadnih saveznika i obnove monarhije?
(Gorila, 3. oktobar 2019 19:50) # Link komentara

Evo sinko da ti ja objasnim...Elem cica Draza je jajario sa Nemcima a protiv NOB-a,jer je racunao ako unisti NOB zajedno sa Nemcima ostace jedina vojna snaga u Jugoslaviji i onda kada i ako Nemci izgube rat onda ce on opet sacuvati vlast...i prosli bi kao Bugari ili Rumuni i Madjari..bili bi oznaceni kao saradnici okupatora i potpali bi pod Ruskom(Staljinovom) cizmom...E sada tu ima jedno pitanje...Dali je trebalo sedeti i cekati i cuvati glave,kao sto su Cetnici radili i racunali ili se Herojski suprostaviti najvecem zlu Koje je covecanstvo imalo a to je Faszam,..ja mislim ovo zadnje...jer ako te neko ugrozava,ljuski je boriti se..i braniti svoj prag...I ponosno posle rata uzivati privilegije Koje je SFRJ imala bas zbog te herojske borbe...Jel ti sada jasno...

Trovach

pre 4 godine

JVuO se nikada nije borila protiv nacista. Cak im je cesto pomagala, a najcesce su izigravali teglecu marvu Nemcima koji su zazirali od toga da im daju oruzje u ruke. To su Englezi shvatili i ukinuli im svaku pomoc. Mihailovic je mogao obrlatiti samo Amerikance, ali prekasno. Jedan virtuelni pokret otpora u nezanimljivoj drzavi razdiranom medjuetnickim sukobima sigurno nije bio previse bitan. Komunisti su iskoristili svoju sansu.

Walldorf

pre 4 godine

Gospodo sa b92,hvala Vam od srca na ovom tekstu.Hvala Vam na istini koju prezentujete.Da se vidi ko je bio ko.Nas neumrli heroj,Dragoljub Draza Mihailovic,odlikovanja je dobijao Saveznika,antifasista.Odlikovao ga je americki Predsednik,Hari Truman.Francuski velikan,Sarl de Gol.Vodja poljskog antifasistickog pokreta,Sikorski.On je bio ministar vojni u izbeglickoj vladi u Londonu.Clanovi te vlade su bili i Srbi i Slovenci i Hrvati.Srpski narod bi Vam,gospodo sa b92,bio zahvalan kada bi ste objavili potpisane sporazume Bozovih komunista sa ustasama i nemcima,1943.godine.Te sporazume,komunisti su potpisali u Zagrebu,usred ndh.To je bio njihov drugi potpisani sporazum sa ustasama.Prvi su potpisali u Lepoglavi,na robiji,jer su i komunisti i ustase bili proglaseni teroristickim organizacijama,sto se u toku WW2, i potvrdilo.Zahvalan,srdacno Vas pozdravljam!

danguba

pre 4 godine

Komunisti imaju mnogo veliki problem sto gledaju sve crno-belo. Vide cetnike iskljucivo kao saradnike okupatora(iako postoje brojni dokazi da su i njih nacisti ubijali) a sa druge strane ne vide zlocine komunista posle rata, kao sto je streljanje nekoliko desetina glumaca u Nisu. Iskreno mi je zao tih ljudi koji su toliko zatrovani ideologijom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vlade Djurovic strucnjak, 3. oktobar 2019 17:51)

Nemaju komunisti nikakav problem, nego cetnici sa svojim zlodjelima. Uporno ih pokusavaju predstaviti kao dobre momke, ali ih demantuju brojni i nepobitni dokazi i svjedocanstva o saradnji sa okupatorom (ponajvise sa Talijanama) i njihovim zlocinama nad nesrpskim zivljem u BiH, Hrvatskoj i C.Gori.

Vatos Locos

pre 4 godine

Ovima sto brane cetnike, bi porucio da brane neobranjivo. Dovoljno je samo prebrojati bitke partizana sa Njemcima i ustašama i bitke četnika sa Njemcima, ustašama i Talijanima da se vidi, ko je s kim suradjivao. Ne postoji velika bitka cetnika i ustasa, pametnom dosta.

c i t i z e n

pre 4 godine

Срби и Хрвати, прекините више са фаворизовањем домаћих кољача, четника и усташа. Историја је рекла своје, само ви верујете у друго. Стидите се! Идите у “нацистички” Берлин да видите шта је покајање и како сваки његов кутак одише антинацизмом. Дефинитивно, Југославија је имала једну велику ману која ју је коштала опстанка: имала је Србију и Хрватску.

Сандра

pre 4 godine

@Josarian

А што су се онда четници крили по шумама и нападали Немце ако су већ били њихови савезници?
Разумем ја да свако ко је био пионир не може да схвати колико је зло био Тито по наш народ, али стварно треба понекад имати и мало логике.

dr

pre 4 godine

najbolje smo u kroz istoriju prolazili kad su nam amerikanci bili saveznici, zadužili smo ih puno,dali mnoge najbolje amerikance,osnivače NASE,Teslu i druge brojne naučnike koji su unapredili ameriku do jedine svetske super sile...ovi su to umeli da vrate, naročito nakon I svetskog rata.Kasnije, pa sve do danas komunisti kao i spoljni neprijatelji srbije,pokušavaju da raskinu prirodnu vezu i učine nas neprijateljima, sve u pokušaju uništenja našeg naroda

Kondor

pre 4 godine

Dok su komunisti živeli u ljubavi sa Hitlerom pre napada na SSSR, dotle su četnici u maju 1941. digli ustanak. Pročitajte izeštaje lokalnih ljotićevaca u Čačku šta su pisali o tretmanu komunista kod nemaca, čak su i fudbalsku utakmicu odigrali i uživali zaštitu lokalnih oficira i gestapoa.
Dok su četnici u Bosni uz pomoć Italijana spašavali veliki broj Srba od ustaškog noža, za to vreme su komunisti od marta 1943. posle pregovora u Zagrebu bili u savezu sa Nemačkom o čemu postoje brojni i to pisani dokazi (V.Dedijer). Čak su se Koča Popović, Velebit i Đilas šetali po Zagrebu sa petokrakom na glavama i uživali zaštitu Nemaca.
Gde su partizanske bitke protiv ustaša u Bosni, naspram četničkih koji su spašavali nedužan narod od zločina. Gde je diktator Tito veliki "ljubitelj" srpskog naroda da pomogne srpskim izbeglicama kada su ustaše i muslimanska milicija vršili zločine kod Višegrada, a bio je sa partizanima na par desetina km u Foči.
Istina polako dolazi po svoje. Vaše komunističko vreme je prošlo i nestalo je sve što ste gradili na lažima i boljševičkoj propagandi.

only fools and horses

pre 4 godine

"Podsetimo, operacija Halijard je najuspešnija spasilačka misija u istoriji, tokom koje je evakuisano više od 500 srušenih savezničkih vazduhoplovaca iz Srbije. Oni su spaseni zahvaljujući hrabrosti srpskog naroda i Jugoslovenske vojske u otadžbini, kojom je komandovao Draža Mihailović. ONA JE SIMBOL PRIJATELJSTVA I SAVEZNIŠTVA SRBA I AMERIKANACA."

Čega bre simbol, kog savezništva i prijateljstva? Ti im rizikujući živote stanovništva spasiš 500 pilota, ej čak 500 (i slovima: petstotina) pilota, a oni te odmah posle toga prodaju komunistima, pa na zahtev tita i njegovih izbombarduju gradove po Srbiji. Pobiju na desetine hiljada civila (živo me interesuje da li je u tome učestvovao neko od spašenih pilota).
To može da bude samo simbol srpske naivnosti, nesebičnosti ali i gluposti.

balkan

pre 4 godine

Zato, pustite te mitove.
(Josarian, 3. oktobar 2019 16:28)

Ako je Draza saradjivao sa nemcima zasto mu je glava bila ucenjena od tih istih nemaca? Nigde ne postoji dokument o nenapadanju jvuo i treceg rajha, dok takav dokument postoji izmedju partizana (komunista konkretno) i nemaca. Nikakve teorije zavere, lako proverivo u danasnje vreme. Nemoj mnogo da citas sh.wikipediu, to ti je moj savet. A da su se partizani ipak mlatili sa nemcima jesu, da su se i cetnici mlatili sa nemcima ali u manjoj meri jesu. Na stranu ideoloski rat izmedju njih koji je naravno propagandno obojen. A komunisti su pobedili i mogli i jesu pisali i pricali sta su hteli i tako decenijama.

Vlade Djurovic strucnjak

pre 4 godine

Komunisti imaju mnogo veliki problem sto gledaju sve crno-belo. Vide cetnike iskljucivo kao saradnike okupatora(iako postoje brojni dokazi da su i njih nacisti ubijali) a sa druge strane ne vide zlocine komunista posle rata, kao sto je streljanje nekoliko desetina glumaca u Nisu. Iskreno mi je zao tih ljudi koji su toliko zatrovani ideologijom.

Ples sa vremenom

pre 4 godine

A sta je bre cetnici bilo po Macvi, po Lipolistu,....

Kazite koje ste to bitke vojevali i teritoriju vecu oslobodili, kako ste sebi vojsku na silu mobilizovali,...
Kakva ste vi to vojska bili govori Vam vasa higijena kada ste sebi brade dopustili,...

Kada ste spasavali te bajne pilote a sto ne kazete narodu sa kojih su se oni to operacija vracali a bili potom sruseni. E pa reci cu Vam da su vise puta u toku 1944 bombardovali Beograd, a oni koji su sruseni bi ste spasili.

Recite mi da li je u vasoj vojsci bio samo onaj ko je bio na silu mobilizovan ili verovao u kralja budalu, dok su partizane vodili ljudi koji su vecinom vodili poreklo ili iz radnickih pokreta i plus bili studenti (a to je tada bilo veliko znanje u zemlji seljaka)

Hocu reci da je srpska intelektualna elita bila u partizanima dobrovoljno,
dok u cetnicima su ljudi ulazili samo pod pretnju da ce ih neko zaklati ili njih ili nekoga od nuihovog clana domacinstva.

u potpisu onaj kome su cetnici zaklali pradedu koji nije mogao svoj zeni da da vodi sama domacinstvo sa 6 male dece, ali ovi bradate kabadahije su ga zaklali u Lipolistu lraj Sapca.

smrt fašizmu!

pre 4 godine

kao prvo, spasavanje pilota nije imalo nikakav strateški uticaj na ishod drugog svetskog rata.
kao drugo, partizani su spasili 8 do 9 puta više savezničkih pilota.
kao treće i najvažnije, sve vreme rata partizani su se hrabro borili protiv okupatora svoje zemlje, dok su četnici od zime 1941. na 1942. sa okupatorom sarađivali, od njega su naoružavani i plaćani - ne samo u borbi protiv partizana, nego su i najbestijalnije ubijali i sopstveni goloruk narod.

c i t i z e n

pre 4 godine

Срби и Хрвати, прекините више са фаворизовањем домаћих кољача, четника и усташа. Историја је рекла своје, само ви верујете у друго. Стидите се! Идите у “нацистички” Берлин да видите шта је покајање и како сваки његов кутак одише антинацизмом. Дефинитивно, Југославија је имала једну велику ману која ју је коштала опстанка: имала је Србију и Хрватску.

falkoon

pre 4 godine

Zasto od porazenih pravite pobednike? Istina je jedna, a to je da su partizani u ww2 pobedili sve moguce protivnike i strane i domace i sproveli socijalisticku revoluciju.Moze to vama da se svidja ili ne ali istinu ne mozete promeniti vasim poricanjem.Sutjeska i Neretva primer su hrabrosti, herojstva, pozrtvovanja i smelosti.Ja tako nesto na cetnickoj strani nisam pronasao, jedino Vranic i Bolec mozda...

Југословен

pre 4 godine

Дража је крив што се као југословенски официр 1941. уопште састајао са комунистима, уместо да их је на основу закона Краљевине Југославије похапсио и извео на преке судове. Та илегална организација је у програму имала рушење Југославије и сарађивала са свима који су је рушили, а подржавала усташки устанак у Лици и убиство краља Алексадра.

mladić 2004 godište

pre 4 godine

Kako to da su četnici spasili saveznike? Zar nisu četnici zločinci i saradnici okupatora kao što sam učio u školi, molim objašnjenje zbunjen sam.

Gorila

pre 4 godine

Jel moze neko od ovih komunista sto se javljaju i osudjuju Drazu da objasni logiku po kojoj Drazi vise odgovara pobeda Nemaca, rasparcana Srbija i genocid nad Srbima, za razliku od pobede zapadnih saveznika i obnove monarhije?

tija

pre 4 godine

Neverovatno je da komUnisti(Srbi bezbožnici) i braca hrvati(Srbi katolici) jednako mrze Srbe i kraljevsku jugoslovensku vojsku. Obzirom da argumenata nema, uglavnom je to primitivno i bahato ludilo. Deluje kao kamenac na zubu ali kada se čačne vidi se da je sepsa.
Srbi, u prosvetiteljstvu je spas!
Jesu Amerikanci bili nakloniji manjim i lukavijim narodima koji su im bili vekovni neprijatelji ali i nasa bandoglavost nas je dovela dotle gde jesmo.

direwolf

pre 4 godine

Ono sto je jedino 100% tacno je da je na ovoj teritoriji za vreme II svetskog rata besneo i gradjanski rat. Sa jedne strani Brozovi komunisti a sa druge Drazina JVO. Ustase su bili okupatori i definitivno saradnici Nemaca koji su drzali svoju stranu, a inace postoje dokazi da su zajedno sa KPJ podpisivali dokumenta o zajednickoj borbi protiv kralja i velikosrpske burzoazije. Mi se mozemo dugo prepirati oko toga ko je bio gori, partizani ili cetnici, ali istina nam je dostupna jer Nemci uredno cuvaju sve depese i dokumenta samo sto kod nas ne postoji drzavna politika da se sazna istina. U isti kos stavljam i situaciju oko Jasenovca koji je bio dostupan partizanima da ga oslobode a isti je radio punom parom i nakon para Berlina dok je kod nas na vlasti bio ustolicen Tito. Pitajte ljude sa Kozare koji su otisli u partizane da bi branili svoju nejac, koja je kasnije stradala od ustasa jer su ovi prekomandovani u Srbiju da se bore protiv Draze. Postoje brojni dokazi ko je bio na cijoj strani, poput svih ovih Drazinih ordenja, ali jedino je politicka igra bila vazna na kraju rata kao i cinjenica da je Draza uporno cekao istovar saveznickih trupa na jadranu kako bi krenuo u ofanzivu. Njemu nije odgovaralo da Nemci streljaju srpske civile po proporciju 100 za jednog dok je Broz to rado cinio, i cak isto radio i nakon rata dok nije zaplasio i podelio nas narod i teritoriju onako kako je drugima odgovaralo. Ne mozemo okriviti JVO za pasivnost jer su isto radili cak i francuski clanovi otpora, a ne sumnjivo je Francuska bila i ostala veca i mnogoljudnija drzava od Srbije, pa je na kraju imala znatno manje zrtava. Kraj rata su cekali i jedni i drugi, samo sto je ovde dosla Crvena Armija umesto zapadnih saveznika, a Englezi su bili pametni pa su vec kaparisali Tita da radi za njih posle rata...

T- zex

pre 4 godine

Niti su cetnici bili tako crni kako ih komunisti predstavljaju , niti su komunisti bili pravicni i bezgresni kako sebe predstavljaju. Cetnicki pokret je bio heterogen i Draza nije komandovao svim cetnicima. Pa su lokalne vojvode cesto radile svasta na svoju ruku. I to je to. A komunisticki pokret je u osnovi antisrpski pokret. Koji programski od 1933 godine saradjuje sa hrvatskim ustasama . Kao unuk borca od 1941 godine i nosioca partizanske Spomenice ,kazem to vrlo odgovorno. Treba istoricarima da.ostavimo da se bave istorijom a mi da konacno prevazidjemo cetnike i partizane . I da zbijemo redove . Jer nismo u istoriji imali vecih neprijatelja od nas samih.

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

-‘44 spašavali američke vazduhoplovce.
-‘99 američki vazduhoplovci ubijaju srpsku decu.
Pa ti gledaj bajo moj....

PeraNS

pre 4 godine

Da li je neko pogledao ovih par slika uz tekst gde se vidi Draža? Ako je pogledao (datum je 1944, znači najgori period za njih) neka mi izbroji bradate masne koljače!
JVUO su činili borci koje su zvali četnici (naziv mnogo stariji od II svetskog rata), svaka naoružana banda (a bilo ih je mnooogo) se isto zvala četnicima! Poistovećivanje JVUO sa lokalnim kabadahijama je sramota, pogledajte podatke koliko je u toj formaciji bilo pripadnika drugih naroda pa mi onda recite da su to bili koljači.
Ovo priča neko ko ima 44 godine i kome su dedovi bili u partizanima a jedan je nastradao od četničke ruke, lokalni kabadahija u ovom slučaju. Nađite malo podatke o disciplini u JVUO pa se setite one basne iz osnovne škole (iz mog vremena bar) kako su streljali partizane koji su od babe ukrali šal i rukavice.

my way

pre 4 godine

Nemaju komunisti nikakav problem, nego cetnici sa svojim zlodjelima. Uporno ih pokusavaju predstaviti kao dobre momke, ali ih demantuju brojni i nepobitni dokazi i svjedocanstva o saradnji sa okupatorom (ponajvise sa Talijanama) i njihovim zlocinama nad nesrpskim zivljem u BiH, Hrvatskoj i C.Gori.
(danguba, 03. oktobar 2019 19:57)

Ajde? A protiv koga su oni to saradjivali sa Italijanima. Suprotstavljanje ustaskom monstruoznom genocidu je nesto sa cim komunisti imaju problem? Zanimljivo. Isti komunisti koji su se dogovorili sa okupatorom da ne napadaju Nemce i ustase, vec da se obracunaju sa cetnicima, ovi ih ispalili i razvalili, da bi smo dobili mitove o Sutjeskoj i Neretvi. Nemam ja iluziju da je bilo koja vojska mogla ostati cista u to vreme smrti, ali znas svet se zato drzi logicne istine da je ideologija zla koja je izazvala rat i zlodela odgovorna i o stradanju Nemaca od strane saveznika se ni je govori, iako je i toga bilo. Svidelo se to nekome ili ne, pricati o zlocinima nad nesrpskim zivljem na tlu NDH je sa istorijske, ljudske, moralne strane odvratan i licemeran pokusaj relativizovanja i vestackog izjedjacavanja sa ciljem da se istorija falsifikuje.

TV

pre 4 godine

History Channel, Viasat History su izvori ovog komentara.

Tito nametnut od strane Čerčila.

Čerčil je svog sina posla Titu da ispita s kim imaju saveznici posla i tako je okrenuta leđa saveznika Četnicima.

Ovom Srbinu već u roku 10 dana drugi članak, ali bila bi korisna i pokoja istorijska edukacija.

Zoki

pre 4 godine

Partizani su bili partijska vojska KPJ formirana nakon napada Hitlera na SSSR, a po nalogu Staljina. Cilj im je bila komunistička revolucija, a rat je bio idealna prilika za to. Ideja Draže Mihailovića je bila da se pripremi vojska koja će u koordinaciji sa zapadnim saveznicima napasti Nemce onda kada su najmanje spremni. U međuvremenu pomoći antihitlerovsku koaliciju diverzijama i obaveštajnim radom, a izbegavati odmazde. Komunisti su dizali ustanak u vreme kada je Hitler bio pred Moskvom i bili spremni da ratuju do poslednjeg Srbina. Narod je bio izmanipulisan sa ustankom, baš kao što je bio izmanipulisan i sa pučem 27. marta.

alideda

pre 4 godine

(danguba, 3. oktobar 2019 19:57)

Ta saradnja nije ta na koju ti aludiras. Da je nije bilo u tom obliku u kom je bilo jos vise bi srba zavrsilo u Jasenovcu. Zahvali cetnicima na tome, partizani se bas i nisu nesto pretrgli da pomognu. A komuniste je generalno bas bilo briga za sudbinu srba, otud su se ustase i same razisle iz kompleksa logora. Do samog kraja rata je logor radio. O toj "saradnji" ustasa i cetnika ili italijana i cetnika najbolje svedoci odrubljena glava cetnika Pavla Djurisica u rukama ustase Maksa Luburica. Zatim logor Banjica prepun cetnika, itd...Dok sa druge strane su komunisti podrzali licki ustanak ustasa, a posle za vreme rata nebrojeno puta isli i sastajali se sa nemackim i ustaskim zvanicnicima u Zagrebu, o cemu ima gomila dokaza. A te zlocine koje pominjes su cinile odmetnute cetnicke bande kojima Draza nije mogao nista.

crvenanapast

pre 4 godine

(Ples sa vremenom, 3. oktobar 2019 19:43)

Gomila steretipa i predrasuda prvo prema sopstvenom narodu (kako kazes "zemlja seljaka",tacno, ali osecam da je to posp.dno). Dokaz si da su komunisti uspeli u svojoj nameri, zauvek su podelili srbe - na "seljake i neo.upane" i na ove fine, kolektiviste, progresivne. Jos kad bi sve to bila istina. A istina prava, ne crvena kaze ovako: Srbija jeste bila pretezno seljacka zemlja ali koja je bila uz instituciju monarhije uz koju ide i pravoslavlje, to ne zanci da je svaki srbin voleo kralja, ali monarhiju kao ideju i instituciju i tradiciju nije dirao. Iz toga proizilazi da je vecinsko stanovnistvo bilo uz Drazu i ravnogorce. A ko su komunisti i kolika je bila njhova podrska u narodu? Veoma veoma mala, cak i medju tom elitom i studentima. Da nije bilo rata i revolucije kroz taj rat, nikad se crvena napast ne bi zapatila ovde. Inace, ovo pisem kao teski ateista, ali postujem crkvu kao instituciju koja je daleko starija od petokrake i komunistickog manifesta. Uzgred, Marx je sa svojom bra.urinom olicenje coveka koji drzi do higijene.

Le Scorpion Serbe

pre 4 godine

Inače, potpukovnik Džon Kapelo iz članka je ljudinčina, bio je pilot USAF a voli Srbiju kao da su ona i SAD sestre. Posećuje Srbiju još od 2007, organizovao je sa marincima iz Ambasade SAD neku kulturnu manifestaciju u OŠ "Ivo Andrić" u Pranjanima gde su on i ti marinci bili u publici i slušali o učešću Srbije u 1 i 2 svetskom ratu, pa i o ranijoj našoj istoriji... Ljudi poput njega je trebalo da vedre i oblače američkom vojskom '90-ih, a ne ****** Vesli Klark i Majkl Šort.

A.I.

pre 4 godine

Komunisti.Prasici u zivotinjskoj farmi.Zabranjena drla za vreme komunista.Sve ce da vam bude jasno.Pobeda komunizma, raspad Yugoslavije,danasnja Srbija.Ko vas vodi I gde.

radetoronto

pre 4 godine

Titov prvi cilj je bio oslobodjenje drzave od okupatora. Revolucija je bila sekundaran cilj, i bio je dovoljno pametan da zna da bez borbe jake protiv okupatora nema nista od od revolucije. Zbog toga, uspeo je da dobije podrsku Amerikanaca i Engleza a Staljinov je vec imao. Na taj nacin je uspeo da dodje na vlast i sprovede revoluciju.

Draza, na drugu stranu, nije bio spreman da izvrsava ono sto su zapadni saveznici trazili od njega - prava borba protiv sile Osovine. I takav stav je imao uprkos tome sto je Kralj nasao utociste upravo u Londonu! Ako je on hteo da spasi narod onda nije uopste trebao uzeti pusku u rukama. Mogao je i da raspusti njegovu vojsku i da se posle licno krije od Nemaca.

Puno cetnici jesu poginuli od strane okupatora, i njima svaka cast, ali rukovodstvo tog pokreta je bio, najblaze receno, problemtaican.

Le Scorpion Serbe

pre 4 godine

@Josarian
@nile
@F dijagnoza

Pa nisu nam prijatelji bili ni vaši Rusi od kojih smo još od Karađorđa i 1814. dobijali wurst kad god nam je trebala njihova pomoć, vojna, diplomatska, kakva god... Car Nikolaj II (koji jeste postradao kao mučenik 1918.) u 1 svetski rat nije ušao da zaštiti Srbiju, niti mu je ona ikad bila na pameti, već je hteo da odvrati Nemačku od širenja na bliski istok i da skrene izgladnelom narodu i štampi poglede sa katastrofalne ekonomske situacije u zemlji. U 2 svetskom ratu, Staljinovi crvenoarmejci silovali naše žene i pljačkali nas. Devedesetih nas pijani Hazar Jeljcin i onaj Černomirdin koji nam je pretio sravnjivanjem Beograda poput stola prodali Amerima za kofer dolara. *** nas i Putin, ali, pošteno, njega ni ne krivim, čovek je samo uvideo istorijski obrazac kako treba sa trogloditima.

Ameri, kakvi takvi su, opet su ljudi od reči. Ako si im prijatelj, oni će ti biti braća, i svoje potomke će učiti da ti to budu. Ako si im neprijatelj, atomiziraće te. Neće ti prodavati *** za bubrege "ista vera", "isti narod" a kad zagusti, "spasiba na družbi"

Srbin

pre 4 godine

Dok poslednji komunjara ne izumre u Srbiji mora da bude patnje i bola. Komunjarski komentari su toliko plitki da nema svrhe odgovarati i pokušati nešto im objasniti. Kako kaže Baja mali Knindža, komunjare komunjare vi volite samo pare...

Cinique

pre 4 godine

Draža Mihajlović je hteo vlast za sebe. Nikada nije poštovao nikakve direktive od kralja i izbegličke vlade, a na kraju nije ni prihvatio formiranje legalne koalicione vlade Tito-Šubašić. I kao odmetnik uhapšen i streljan. Sve u svemu, budala koja je lovila u mutnom i menjala strane kako mu trenutno odgovara, sve spremajući se za "odsudnu bitku" do koje nikada nije došlo jer je većina njegovih četnika na kraju ipak ostala lojalna kralju, a ne njemu.

charlie

pre 4 godine

Vlade Djurović@ Znamo mi šta su komunisti radili posle drugog svetskog rata, a isto tako znamo i šta su četnici radili za vreme tog rata!

Crveni

pre 4 godine

@crvenanapast

Što onda taj većinski narod, monarhisti, nisu pokrenuli kontrarevoluciju nakon rata i svrgli komuniste, pošto prema izvrsnim poznavaocima istorije beše tek grupa partizana jer sa njima, jelte, niko nije hteo. Tešite se vi koliko god hoćete, narod je hteo komunizam.

nn12

pre 4 godine

Imate nebrojene njemačke izvještaje koji jasno govore o suradnji i naoružavanju Četnika. O Talijanskim neću ni govoriti. Na području NDH Ustaše su dijelile četnike na protivnike i suradnike. Također bilo je i situacija kada je protivnički vojvoda prešo u suradnike i obrnuto.
Suradnike se opskrbljivalo hranom i oružjem. Pop Momčilo je jako dobro znao koje je selo Ustaško, a koje partizansko i jako je pazio da zaobilazi ustaška sela po zaleđu Dalmacije.
Također Srbi u NDH su bili najsigurniji na oslobođenim područjima i ne bi bili najbrojniji narod u partizanima na početku rata da je partizanski pokret bio antisrpski.
Ne treba biti previše pismen, dovoljno je malo izguglati i proći po knjigama neutralnih autora da se sazna istina.
Na kraju rata imate Dražina pisma na kojima je vidljiva suradnja sa Ustašama. Četnici su većinom bili zlo i teško mi je vjerovati da ima onih koji misle drugačije.

ooo

pre 4 godine

@Kondor
Da da, a sto su onda cetnici usli u savez s Nemcima, Italijanima i ustasama? Koju su bitku vodile te junacine protiv Nemaca? Zasto su zajedno bezali ‘41? Ta izdajnicka marva je saradjivala sa onima koji su joj ubijali narod. Stoka bradata je zasluzila sto je dobila.

crvenanapast

pre 4 godine

(Crveni, 4. oktobar 2019 09:37)

Zato sto su cetnici izgubili u ideoloskom ratu, prosto i jednostavno. Komunisti su bili homogeni i neuporedivo bolje organizovani i imali podrsku sssr-a. Nema tesenja jer da si malo ukljucio mozak i poznavao istoriju znao bi isto ovo sto sam pisao. Inace, nigde ali apsolutno nigde se komunizam nije tek tako primao, samo u vec nacetim, rovitim zemljama kroz revolucije. Ni Jugoslavija nije bila izuzetak. A to koliko je komunizam dobar, imali smo prilike vec da vidimo. Svuda je popucao, drzi se jos u Severnoj Koreji, i Kini. A to kakve slobode se uzivaju u obe zemlje valjda spada pod opste znanje. Prostudiraj ako ne znas ko je tacno bio Lenjin i koje je knjige zapravo citao, i kako mu je poslo za rukom da dodje na celo drzave, i u kom trenutku. Samo jedan hint - nije mnogo citao ni mario za komunisticki manifet, sto znaci da ga nije dobro ni razumeo, ali je zato citao puno o tome kako se predstaviti masama, kako vladati, itd...Jos jedna stvar, jako bitna: Seljaci u Srbiji su bili vlasnici zemlje, posebno u Sumadiji. To se komunistima nije svidjalo, jer je i zemlja=kapital, i sve ono sto ima na toj zemlji, od stoke, zitarica, itd...U Sumadiji je bio najgori i najveci obavezni otkup, i najgora nacionalizacija. To su cinjenice i opste znanje. Seljaci su se posle terali u fabrike u procesu industrijalizacije, i tako se malo po malo gasilo srpsko selo.

Јабучило

pre 4 godine

Јуначки чин. Али подсећам и да су партизани спасили преко 2000 савезничких пилота.

Kondor

pre 4 godine

OOO

Ne postoji ni jedan dokument o saradnji komande JVUO i Draže Mihajlovića sa Nemcima, ali zato postoji zvaničan dokument o saradnji partizana i Nemaca koji je potpisan u martu 1943. u Zagrebu. Koča Popović se najviše plašio objavljivanja fotografije gde sa tim istim okupatorima proslavlja rođendan tokom boravka sredinom marta te godine, dok je Vladimr Velebit bio u stalnoj komunikaciji tokom rata sa komandom stana Vermahta u Zagrebu (Videti zapise Vladimira Dedijera).
Samo to je dovoljno da se zaključi ko je sa kim sarađivao. Dalje, bitka na Sutjesci ima svoju genezu. Nemci su započeli u Istočnoj Bosni akciju protiv četnika sa ciljem da im se onemogući izlaz u Dalmaciju jer su se plašili iskrcavanja saveznika. Započinju borbena dejstva, deo četnika je poslat u logore u Nemačku, a deo je uspeo da se povuče u planine. Pročitaj kazivanja partizanskog generala Pavla Jakšiča o zaprepašćenosti Vrhovnog štaba i Tita gde su nemci prekršili sporazum o saradnji i napali ih. Mslili su da uživaju zaštitu nemaca, a ovi su odlučili i da njih o istom trošku eliminišu. Partizani čak ni tada po saznanju šta im se sprema, nisu hteli da prekrše dogovor, jer tek kasnije kada su frontalno napadnuti počeli su da se brane. A o tome kako su sa sobom vukli neuk i vojno neobučen za borbu narod, kako su njihovi konadanti pravili katastrofalne greške zbog čega je izginulo mnogo ljudi, drugom prilikom.

Јабучило

pre 4 godine

П.С. У источној Босни су четници чак признавали врховну команду НДХ.

crvenanapast

pre 4 godine

(nn12, 4. oktobar 2019 14:27)

Drazina pisma? Dooobro... Niko nije ni rekao da je partizanski pokret bio antisrpski, u nacelu nije, ali njegove vodje na celu sa Titom jesu, odnosno treba odvojiti komuniste i ljude koji su odlazili u partizane cista srca, bilo je naravno i takvih tu, bez ideoloskih ubedjenja. Samo jedno pitanje za vas, ali i mnoge druge. Cetnici su zlo, u redu, neka bude. A sta su onda ustase? I zasto nekako sticem utisak da oni za koje nema (ili ne bi trebalo da bude) dvojbe sta su radili i kome i kakvoj ideji su sluzili, da se o njima najmanje prica, umesto najvise. Jos od BulaZnicevih filmova gde su cetnici non stop prikazivani kao zlo najvece na svetu, a ustasa u filmovima i raspravama ni od korova. Meni je barem sve jasno o cemu se tu radi, i ne trebas biti veliki poznavalac istorije, vec samo malo povezati neke stvari i mucnuti glavom. Jedini pravi dokazani kolaboracionisti su bili ljoticevci, nedicevci i ustase. Sve ostalo je propaganda.