Petak, 09.08.2019.

09:10

"Debeljko" je pao na Nagasaki, a 20 minuta kasnije padala je "crna kiša"

Izvor: B92

"Debeljko" je pao na Nagasaki, a 20 minuta kasnije padala je "crna kiša" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

stranac 1952

pre 4 godine

(Low Key Lyesmith, 9. avgust 2019 15:06)

Zavisi, na kojoj strani štapa si, znaš?:)
Bombardiranje Londona, Beograda ako oćeš, V I, V II, kanclogori, Pearl Harbour, Kina, Koreja, Pacifiški otoci...! Okinawa je USA koštala 50.000 vojnika, a oni ne vole da gube ljude, jer su to i njihovi glasači! Da su zauzeli i ostae, večje otoke, platili bi enormnu cenu! Ovako, bilo je brže i jeftinije! Nema tu ideala, nego samo novac! Razumeš?

Le Scorpion Serbe

pre 4 godine

Ne zavaravajmo se da postoje humane supersile, niti da su ikad postojale. Imperije su po prirodi stvari siledžije, recipročno svojoj moći i prostranstvu. Japan je izvršio genocid nad Kinezima jer mu se moglo, Ameri nad Japancima i bog te pito kojim još narodima jer im se moglo (i može). Pa i naš Aleksandar Ujedinitelj je posle bitke kod Dobrog polja zamalo bio sravnio Sofiju sa zemljom (usput smo već bili popalili par bugarskih sela i pobili masu sveta, čak i domaće životinje), sprečila ga je samo oružana pretnja Francuza i Britanaca. Šta su Sovjeti posle '45. napravili od Istočne Evrope, znamo svi.

Rešenje za mir i drugarstvo sa imperijom-siledžijom? Nemoj da je čačkaš i da previše rešse o tome kako si neki veliki, nezavisni faktor.

Low Key Lyesmith

pre 4 godine

Za vrle antifašiste, commies i ine - malo suočavanje sa realnošću:
- bombardovanje Hamburga u WWII (firebombing)
- bombardovanje Drezdena u WWII (-II-)
- bombardovanje Tokija u WWII (-II-)
- bombardovanje Hirošime i Nagasakija (nuclear bombing)...
su ratni zločini.
I to ne obični ratni zločini - imaju sve elemente i genocida i kulturcida. Nema nikakvih opravdanja za ove događaje. Nikakva zlodela počinjena od strane Nacista ili Imperijalnih trupa, nisu opravdanje za ove zločine. I žao mi je ako to nekoga vređa, ali smao imbecil može smatrati drugačije. FFS, kako bilo ko, ko sebe smatra normalnim, može osuđivati Axis zločine - which goes without saying - ali istodobno s odobravanjem gledati na zločine Saveznika i SSSR? Doduše, pitanje je više retoričko - tipični moderni levičari, antifa frikovi i commies starog kova se teško mogu smatrati normalnim. Case in point - British levičari i antifa škvadra koji ad nauseam glorifikuju effing Bomber Harrisa (žločinac najodgovorniji za razaranje Drezdena). BTW, ironija - koja je na njih izgubljena - je da je Harris bio zakleti anti-commie.
I utuvite već jednom u te vaše tvrde glave - bombardovanje Hirošime i Nagasakija, su bili pojedinačno najgori zločini WWII, za koje ne postoji nikakvo opravdanje!!!

*Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.

Korvin

pre 4 godine

Da su kojim slucajem Rusi bacili nuklearke na Hamburg I Berlin, da li bi onda Srbi zalili sirote naciste I mrzeli ruse.
I da neko ne kaze kako to nije isto jer su nacisti pobili 20 miliona ljudi, neka zna da su japanci isto pobili 25-30 miliona azijata.

Uran

pre 4 godine

Užasne stvari su radili japanci i morali su biti zaustavljeni......uzasnijom stvari? To je logika? Zar su svi jevreji bili čisti i nevini? Zašto uništavanje jevreja vidimo kao genocid a japanaca ne? Nevini ni na jednoj strani nisu ništa uradili a najviše ih je stradalo. Sramota USA, ne manja od one sa indijancima... Cista genocidna tvorevina koja bi da deli lekcije celom svetu o slobodi, može da se izabere danas da se puzi pred nekim ili da se nestane, eto to je slobodan izbor posle svega. Nisu nasi stari zbog toga ginuli al ajd...

sale

pre 4 godine

Dovoljno je bilo baciti jednu bombu na neki nenaseljeni ili slabo naseljeni deo, posle toga zapretiti da ce biti bacena na sve japanske gradove.
Japan bi kapitulirao za par nedelja.
Ali ne ameri su hteli osvetu za sve silne zrtve koje su imali a ujedno da istestiraju oruzje u praksi.

U neku ruku dobro je sto su to uradili, da nisu pokazali koliki je to uzas veoma lako bi doslo do nuklearnog sukoba u hladnom ratu. Ovako posle Hirosime i Nagasakija covek je znao posledice i niko nije bio spreman da to ponovi.

Dok fanaticni Iran ne napravi bombu, onda je sve moguce.

Корто

pre 4 godine

Они су у ствари више људи побили приликом бомбардовања Јапана запаљивим бомбама, него атомкама. Зашто баш запаљивим? Јер је нпр. Токио у то време био изграђен углавном од дрвета. Званичан је податак да су за само једну ноћ убили/спалили преко 100.000 цивила.

И још један податак: количина радијације из Јапана није ни 1% радијације коју ће касније нуклеарним пробама изазвати велике силе, што на копну, што у мору.

Највећу нуклеарну експлозију изазвали су Совјети. Експлозија је била толико велика да је пилот авиона који ју је бацио једва успео да утекне.

brainstorm

pre 4 godine

Žao mi je nedužnih žrtava,naravno ali se stalno pitam kako je moguće i dalje normalno živeti u tako ozračenim gradovima? Da li neko zna da objasni? Ja zaista ne shvatam,hvala unapred

Posmatrac

pre 4 godine

@120
Moram na ovo da reagujem, jer se iskrivljuje istina.
"Komunizam" je propisno obelezio Jasenovac.

Cifra od 700.000 ubijenih je rezultat istrazivanja komisije posle rata. "Komunisticke" komisije.
Ceo prostor logora je pretvoren u monumentalan memorijalni centar, sa velikim (ako je velicina vazna, a cini mi se da nekima jeste) spomenikom.

Muzejska postavka je bila uredjena, sa pratecim filmskim programom za posetioce.

Ja sam u skoli u Hrvatskoj ucio o zlocinima u Jasenovcu.

Molim ovo objaviti radi istine.

Robert

pre 4 godine

Rat se na neki način morao završiti, ili netko misli da je trebalo Japan ostaviti na miru poslije svega što su radili po Aziji i Oceaniji za vrijeme (pa i puno prije službenog početka) 2. svjetskog rata, te im omogućiti da ponovno stanu na noge i da krene sve iz početka. Predviđanja su govorila da će invazija zahtijevati barem 200.000 poginulih vojnika na strani saveznika i što je u ovoj sad raspravi i važnije, preko 1.000.000 civilnih žrtava. Dakle ne japanskih vojnika, nego civilnih žrtava. Mislim da je računica sasvim jasna.

Nsn

pre 4 godine

Koliki psihopata neko mora da bude da sravnjivanje gradova nuklearnim oruzjem naziva neophodnoscu? Masovno ubistvo stotina hiljada civila moze biti samo genocid ali posto su izvrsioci milosrdni Ameri sve je ok, nista strasno.

Рејџ Агенст

pre 4 godine

Овде имате изузетан документарац на ову и сличне теме https://www.imdb.com/title/tt00317910/

adriano_galliani

pre 4 godine

Da li znate koliko ljudi su ubili Japanci u WW2? Šta su radili po Kini i Koreji? Ako je neko bio gori od Ustaša - to su bili oni.

Milan

pre 4 godine

Za vas što branite Japance istražite malo šta su ti isti Japanci radili u Drugom svetskom ratu, recimo njihovi logori, pa Nanking... Plus, koliko su zaluđeni, da nije bilo atomske bombe rat bi trajao još godinama.

black fish

pre 4 godine

Nije bilo potrebe da se bacaju atomske bombe. Kapitualcija Japana je bilo samo pitanje dana pogotovo nakon ulaska SSSR u rat.
Taj pakleni ratni zločin je počinjen samo da bi se Rusima pokazalo šta kauboji novo imaju kod kuće.
Pošto ratni zločin ne zastareva nadajmo se da će jednog dana administracija predsednika Harija Trumana biti označena kao nalogodavac zločina.

stavro

pre 4 godine

Naravno, to nije genocid nego je bila “neophodnost”. Za Ameriku je karakteristicno da kukavicki napada samo potpuno nemocne zrtve na kojima demonstrira svoju silu. One koji mogu da im pruze bilo kakav ozbiljan otpor, ne smeju da napadnu.
(Tara, 9. avgust 2019 09:59)
Da bila je neophodnost, nažalost. Imali su izbor, da atomskom bombom nateraju Japan na kapitulaciju ili da krenu u kopnenu invaziju i imaju više desetina hiljada svojih žrtava, jer je procena nakon Okinave bila da bi se Japanci borili do poslednjeg. Usput, Japan je bio sve samo ne nemoćan. I Japan je prvi, kukavički bez objave rata, napao Ameriku. Da ne bude zabune, ne volim Amerikance.

St3fan KG

pre 4 godine

Koliko god bio u ratu sa nekom državam, napad na civile je zločin i za to neko mora da odgovara. Anerikanci su znali da vojno ne bi mogli da savladaju Japan još godinama i bez ogromnih gubitaka i onda su se odlučili za ovakav po meni kukavički potez. Isto kao kad su u Nato bombardovanju rekli da su mete isključivo vojni objekti pa bombardovali fabrike, mostove, pošte, bolnice, ambasade, RTS...

Djuro

pre 4 godine

@ Genocid?! Ima li bolje primjera za genocid od ovog?!
(skywalker, 09. avgust 2019 09:50)






Za njih i naš NVO to nije genocid.. to je “Milosrđe”, kao nešto sto su cinili nama i drugim narodima, koji nisu savili kičmu...

billy_the_cat

pre 4 godine

Gospodo prije osude ovog napada, pročitajte kakve strahote su radili Japanci i koji su to bili fanatici. Ova bomba im je bila penicilin. Koliko god da volim tu naciju bili su zaista čisto zlo.

stefan

pre 4 godine

Protiv fasista razumljivo treba koristiti sve sto je potrebno... Ali naucnici projekta menhetn su zahtevali od vlade sada da nece da rade ukoliko se finalni proizvod ne prezentuje japanskim generalima na neutralnoj pustoploljini kako bi se predali a ovi prekrsili dogovor i pobili masovno nevine ljude decu.. Jedan od najvecih uzasa... Jevrejski lobi je jak i samo se o tome prica a japanci su svesni da su ratovali sa fasistima u savezu... PITANJE JE KADA CE SVET DA SHVATI DA SU SAD NEJVECI LJUDSKI NEPRIJATELJ... KADA CE EVROPA DA RASKRSTI JEDNOM ZA SVAGDA SA AMERIKOM I OFORMI SOPSTVENU PRAVU UNIJU I VOJNU I EKONOMSKU.. C. DOKLE CE SVET DA TRPI

sim

pre 4 godine

Ostali su jedini koji su atomsku bombu upotrebili u ratu. Bili su ubešeni da će drugima trebati decenije da dođu sami do atomske bombe. Ko zna da li bi bacili još koju da Rusi 1949 već nisu imali svoju.

nenad

pre 4 godine

Japan je kapitulirao po zauzimanju Mancurije od strane Crvene armije koji je poceo 9og avgusta, sledeci korak posle mancurije je Japan, jer se geografski pojmovi nalaze jedan pored drugog. Japan se nije predavao ni posle druge zlocinacke bombaske teroristicke akcije, nego je bio izbor predati se sovjetima ili amerikancima. Dakle japanci su se predali tek 7 dana posle americkog zlocina a 3 dana pre nego sto su sovjeti zavrsili sa Mancurijom. To je istorijska istina i cinjenica, a ne ono sto stoji u clanku, zato knjige u ruke. I naravno , ova dva teroristicka akta su bili genocid protiv covecanstva od amerike.

samo oštro

pre 4 godine

Dobili su što su tražili.Japanci su teški fanatici.Prvo se malo obrazujte pa komentarišite.Nanking je samo mali deo priče.Apsolutno podržavam ovo što su uradili Amerikanci.Nije bilo drugog načina da se obuzdaju bolesni fanatici.

Miroslav

pre 4 godine

Interesantno je kako svi ovi komentatori osuđuju Amerikance i gaje empatiju prema Japancima i Nemcima (kao "žrvama genocida"). To samo znači da se Srbi svrstavaju na stranu fašista i sada, kao i za vreme II.svetskog rata. Krv nije voda. Lično mislim da je bacanje bombe bila sjajna stvar, samo zato što je zbog toga svet shvatio šta je nuklerno oružje. Da bombe nisu bačene... ko zna šta bi se desilo za vreme "hladnog rata".... verovatno bi postao "topao".... nuklearni !

Djuro

pre 4 godine

@ Americhki GENOCID nad japanskim narodom!...i jedan od najmasovnijih ZLOCHINA PREMA CIVILNOM STANOVNISHTVU -od kako je sveta i veka!!!...AKO ne i najmasovniji......300 HILJADA SMRTI UZROKOVANIH U DVA DANA!...:-( ....
(dovla, 09. avgust 2019 10:26)





Zaboravio si i istrebljenje miliona Indijanaca....

Ako objavite....

pre 4 godine

Ovo je bila odmazda za Perl Harbor I potpuno je opravdana da niko više ne bi pomislio kukavički napad kao na Havaje ...ko tebe ciglom ti njega betonskim blokom! Više puta ako treba ! A za neupućene nema genocidnijeg naroda od Japanaca, provjerite šta su radili Kinezima u II sv. ratu...

geda

pre 4 godine

Drezden, Hirosima, Nagasaki, genocid nad Japancima...
Jasno, Srbi danas zale nad sudbinom treceg rajha i imperijalnog japana. Smeta vam okoncanje rata u kojem su Srbi mnogo stradali, i sve biste pozivali SAD na odgovornost, jer bice da taj imperijalni japan ili nacisticka nemacka nicime nisu izazvale ovakav odgovor?
Kolaboracionisticki, nedicevski mentalitet vlada danas. Strasno je to. Japanaca mi je zao, ali takav je rat. Poceo si ga, plati. Za najrazorniji vojni sukob u istoriji covecanstva, cena je placena upotrebom najrazornijeg oruzja ikada napravljenog. Danas se Nemci i Japanci stide svoje nacisticke odnosno imperijalne proslosti, ali eto Savesni Srbi im priskacu u pomoc podrzavajuci zemlje ciji su vojnici, generali i vodje pocinili najuzasnije zlocine protiv citavih nacija (ukljucujuci i nas), samo zbog pripadnosti tim nacijama.
Ali vi biste to da abolirate i problem vam je Amerika? Ok...

комша

pre 4 godine

Зашто се ово назива нападом, а неке друге ствари са много мање жртава геноцидом?

Bane

pre 4 godine

Rat bi se završio svakako veoma brzo ali Amerikanci su hteli da vide učinak bombe i pokažu generacijama koje dolaze šta može da ih snađe.
Japan je ostrvo daleko i od Evrope i od Amerike tako da su sačuvali sebe i svoje saveznike od negativnog uticaja zračenja.
Da li je ovo bio ratni zločin?
Apsolutno!!

holivudski frizer

pre 4 godine

Amerikanci nisu imali drugačiji način da okončaju rat sa Japanom pošto kod Japanaca nije postojala ideologija koja bi vodila kraju sukoba nego samo ratna ideologija do pobede ili smrti. Poznati su slučajevi da kada bi Amerikanci osvojili neko ostrvo uz ogromne gubitke da su svi Japanski civili izvršavali masovna samoubistva. Da bi okončali ludilo Japanaca Amerikanci su upotrebili jedini delotvoran lek Atomsku Bombu !

dugoprsti

pre 4 godine

Ako se Hirosima uopste moze opravdati potrebom da se Japan natera na kapitulaciju, atomska bomba bacena na Nagasaki je cist zlocin za koji niko nije odgovarao!

Sky

pre 4 godine

"Nuklearni napadi SAD rezultirali su kapitulacijom Japana 15. avgusta." Ovo nije tačno. Japan je kapitilirao zbog početka sovjetske invazije na ostrvo. Tek tada je japanski car potpisao mir sa Amerikom jer je samo tako mogao ostati na vlasti.

dovla

pre 4 godine

Americhki GENOCID nad japanskim narodom!...i jedan od najmasovnijih ZLOCHINA PREMA CIVILNOM STANOVNISHTVU -od kako je sveta i veka!!!...AKO ne i najmasovniji......300 HILJADA SMRTI UZROKOVANIH U DVA DANA!...:-( ....

Ljudi gusteri

pre 4 godine

U suštini, ovo je jako siv događaj u istoriji. Mi svi automatski pljujemo Amere što su ih gađali, i to dva puta, jer današnji Japan ima reputaciju fine zemlje, vrednih, malo čudnih ljudi. Japan pre 45e je bio izrazito militaristički, a njihova vojska brutalna. Ono što su oni radili u Kini je mnogo gore od nacističkih logora, negde u rangu sa NDH-a. Međutim, to su uspeli da relativizuju, da se operu, pa se danas na internetu jako teško mogu naći dokumentarci na tu temu, npr. "Rape of Nanjing", izguglajte, jedan od najvećih masakra u istoriji čovečanstva, zato ih Kinezi i dalje ne podnose. Što se mene tiče, Japanci su atomkama dobili šta su zaslužili, jer je i narod podržavao sve što su radili. Naravno, ni Ameri nisu cvećke, daleko od toga, ali ovime su definitivno skratili rat, koji bi trajao bar još par godina, znamo koliko su tad Japanci polagali na čast i hrabrost (ludost). Za kraj, preporuka na temu života u Japanu u tom ratu, čuveni Grave of the fireflies.

Amila_

pre 4 godine

Genocid nad Indijancima, stravicni zlocini nad crnim robljem, atomske bombe...
I opet sve oci u njih uprte.
Mirotvorci...Moralne vertikale.
Strasno!

Daredewil

pre 4 godine

Ubedljivo najveći zločin u istoriji ratovanja i sukoba. Posle tog bahatog i neljudskog čina SAD je sebe vaspostavila kao vojnog lidera u svetu. Od tada je krenuo novi svetski poredak, rezultate gledamo i osećamo svi.

Dr Srboljub Tesla

pre 4 godine

I bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki i bombardovanje Jugoslavije i proterivanja Srba u Oluji su grozni zločinacki napadi izvedeni bez ikakvog povoda.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 4 godine

Da. Ali to niko nije (o)sudio. O tome, Nagasakiju i Drezdenu se uopšte i ne priča. To su bile (ne) opravdane osvete. Prvo osvete a onda sve drugo.
Osveta nije zločin? Nepostoji zločin osvete. Postoji sama osveta.
Naivno razmišljma. Sve gore izneto vredi samo za izabrane. Za njih nema suda.
Oni su zastavonoše demokratije, slobode, ljudskih prava. Srednji vek. Dzungla.

deki 185

pre 4 godine

Znaju i Japanci da nikakva nuklearna bomba nije bacena.Napalm koji je koriscen u bombardovanju Tokija ,.koriscen je i ovde.Grad je spaljen do temelja jer je gradjen od zapaljivih materijala a na snimcima se vidi da su zgrade od cvrstog materijala ostale netaknute.Jos jedna propaganda u cilju ispiranja i zastrasivanja ljudi .

120

pre 4 godine

Tek kad se svijet okrene protiv Amerike pocece da izlaze na vidjelo zla djela koja su Amerikanci uradili. Za sad se jos uvijek cuti. Nesto slicno kao za vrijeme komunizma kod nas. Ej u Jasenovcu je 700 000 ubijeno!

Tara

pre 4 godine

Naravno, to nije genocid nego je bila “neophodnost”. Za Ameriku je karakteristicno da kukavicki napada samo potpuno nemocne zrtve na kojima demonstrira svoju silu. One koji mogu da im pruze bilo kakav ozbiljan otpor, ne smeju da napadnu.

нису Јапанци Штрумпфови, напротив...

pre 4 godine

И наравно да Американци не треба никада да им се извине. То би било страшно глупо.

Amila_

pre 4 godine

Genocid nad Indijancima, stravicni zlocini nad crnim robljem, atomske bombe...
I opet sve oci u njih uprte.
Mirotvorci...Moralne vertikale.
Strasno!

dovla

pre 4 godine

Americhki GENOCID nad japanskim narodom!...i jedan od najmasovnijih ZLOCHINA PREMA CIVILNOM STANOVNISHTVU -od kako je sveta i veka!!!...AKO ne i najmasovniji......300 HILJADA SMRTI UZROKOVANIH U DVA DANA!...:-( ....

geda

pre 4 godine

Drezden, Hirosima, Nagasaki, genocid nad Japancima...
Jasno, Srbi danas zale nad sudbinom treceg rajha i imperijalnog japana. Smeta vam okoncanje rata u kojem su Srbi mnogo stradali, i sve biste pozivali SAD na odgovornost, jer bice da taj imperijalni japan ili nacisticka nemacka nicime nisu izazvale ovakav odgovor?
Kolaboracionisticki, nedicevski mentalitet vlada danas. Strasno je to. Japanaca mi je zao, ali takav je rat. Poceo si ga, plati. Za najrazorniji vojni sukob u istoriji covecanstva, cena je placena upotrebom najrazornijeg oruzja ikada napravljenog. Danas se Nemci i Japanci stide svoje nacisticke odnosno imperijalne proslosti, ali eto Savesni Srbi im priskacu u pomoc podrzavajuci zemlje ciji su vojnici, generali i vodje pocinili najuzasnije zlocine protiv citavih nacija (ukljucujuci i nas), samo zbog pripadnosti tim nacijama.
Ali vi biste to da abolirate i problem vam je Amerika? Ok...

120

pre 4 godine

Tek kad se svijet okrene protiv Amerike pocece da izlaze na vidjelo zla djela koja su Amerikanci uradili. Za sad se jos uvijek cuti. Nesto slicno kao za vrijeme komunizma kod nas. Ej u Jasenovcu je 700 000 ubijeno!

Корто

pre 4 godine

Они су у ствари више људи побили приликом бомбардовања Јапана запаљивим бомбама, него атомкама. Зашто баш запаљивим? Јер је нпр. Токио у то време био изграђен углавном од дрвета. Званичан је податак да су за само једну ноћ убили/спалили преко 100.000 цивила.

И још један податак: количина радијације из Јапана није ни 1% радијације коју ће касније нуклеарним пробама изазвати велике силе, што на копну, што у мору.

Највећу нуклеарну експлозију изазвали су Совјети. Експлозија је била толико велика да је пилот авиона који ју је бацио једва успео да утекне.

billy_the_cat

pre 4 godine

Gospodo prije osude ovog napada, pročitajte kakve strahote su radili Japanci i koji su to bili fanatici. Ova bomba im je bila penicilin. Koliko god da volim tu naciju bili su zaista čisto zlo.

Tara

pre 4 godine

Naravno, to nije genocid nego je bila “neophodnost”. Za Ameriku je karakteristicno da kukavicki napada samo potpuno nemocne zrtve na kojima demonstrira svoju silu. One koji mogu da im pruze bilo kakav ozbiljan otpor, ne smeju da napadnu.

Ljudi gusteri

pre 4 godine

U suštini, ovo je jako siv događaj u istoriji. Mi svi automatski pljujemo Amere što su ih gađali, i to dva puta, jer današnji Japan ima reputaciju fine zemlje, vrednih, malo čudnih ljudi. Japan pre 45e je bio izrazito militaristički, a njihova vojska brutalna. Ono što su oni radili u Kini je mnogo gore od nacističkih logora, negde u rangu sa NDH-a. Međutim, to su uspeli da relativizuju, da se operu, pa se danas na internetu jako teško mogu naći dokumentarci na tu temu, npr. "Rape of Nanjing", izguglajte, jedan od najvećih masakra u istoriji čovečanstva, zato ih Kinezi i dalje ne podnose. Što se mene tiče, Japanci su atomkama dobili šta su zaslužili, jer je i narod podržavao sve što su radili. Naravno, ni Ameri nisu cvećke, daleko od toga, ali ovime su definitivno skratili rat, koji bi trajao bar još par godina, znamo koliko su tad Japanci polagali na čast i hrabrost (ludost). Za kraj, preporuka na temu života u Japanu u tom ratu, čuveni Grave of the fireflies.

black fish

pre 4 godine

Nije bilo potrebe da se bacaju atomske bombe. Kapitualcija Japana je bilo samo pitanje dana pogotovo nakon ulaska SSSR u rat.
Taj pakleni ratni zločin je počinjen samo da bi se Rusima pokazalo šta kauboji novo imaju kod kuće.
Pošto ratni zločin ne zastareva nadajmo se da će jednog dana administracija predsednika Harija Trumana biti označena kao nalogodavac zločina.

nenad

pre 4 godine

Japan je kapitulirao po zauzimanju Mancurije od strane Crvene armije koji je poceo 9og avgusta, sledeci korak posle mancurije je Japan, jer se geografski pojmovi nalaze jedan pored drugog. Japan se nije predavao ni posle druge zlocinacke bombaske teroristicke akcije, nego je bio izbor predati se sovjetima ili amerikancima. Dakle japanci su se predali tek 7 dana posle americkog zlocina a 3 dana pre nego sto su sovjeti zavrsili sa Mancurijom. To je istorijska istina i cinjenica, a ne ono sto stoji u clanku, zato knjige u ruke. I naravno , ova dva teroristicka akta su bili genocid protiv covecanstva od amerike.

Robert

pre 4 godine

Rat se na neki način morao završiti, ili netko misli da je trebalo Japan ostaviti na miru poslije svega što su radili po Aziji i Oceaniji za vrijeme (pa i puno prije službenog početka) 2. svjetskog rata, te im omogućiti da ponovno stanu na noge i da krene sve iz početka. Predviđanja su govorila da će invazija zahtijevati barem 200.000 poginulih vojnika na strani saveznika i što je u ovoj sad raspravi i važnije, preko 1.000.000 civilnih žrtava. Dakle ne japanskih vojnika, nego civilnih žrtava. Mislim da je računica sasvim jasna.

Ako objavite....

pre 4 godine

Ovo je bila odmazda za Perl Harbor I potpuno je opravdana da niko više ne bi pomislio kukavički napad kao na Havaje ...ko tebe ciglom ti njega betonskim blokom! Više puta ako treba ! A za neupućene nema genocidnijeg naroda od Japanaca, provjerite šta su radili Kinezima u II sv. ratu...

stavro

pre 4 godine

Naravno, to nije genocid nego je bila “neophodnost”. Za Ameriku je karakteristicno da kukavicki napada samo potpuno nemocne zrtve na kojima demonstrira svoju silu. One koji mogu da im pruze bilo kakav ozbiljan otpor, ne smeju da napadnu.
(Tara, 9. avgust 2019 09:59)
Da bila je neophodnost, nažalost. Imali su izbor, da atomskom bombom nateraju Japan na kapitulaciju ili da krenu u kopnenu invaziju i imaju više desetina hiljada svojih žrtava, jer je procena nakon Okinave bila da bi se Japanci borili do poslednjeg. Usput, Japan je bio sve samo ne nemoćan. I Japan je prvi, kukavički bez objave rata, napao Ameriku. Da ne bude zabune, ne volim Amerikance.

Milan

pre 4 godine

Za vas što branite Japance istražite malo šta su ti isti Japanci radili u Drugom svetskom ratu, recimo njihovi logori, pa Nanking... Plus, koliko su zaluđeni, da nije bilo atomske bombe rat bi trajao još godinama.

adriano_galliani

pre 4 godine

Da li znate koliko ljudi su ubili Japanci u WW2? Šta su radili po Kini i Koreji? Ako je neko bio gori od Ustaša - to su bili oni.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 4 godine

Da. Ali to niko nije (o)sudio. O tome, Nagasakiju i Drezdenu se uopšte i ne priča. To su bile (ne) opravdane osvete. Prvo osvete a onda sve drugo.
Osveta nije zločin? Nepostoji zločin osvete. Postoji sama osveta.
Naivno razmišljma. Sve gore izneto vredi samo za izabrane. Za njih nema suda.
Oni su zastavonoše demokratije, slobode, ljudskih prava. Srednji vek. Dzungla.

Miroslav

pre 4 godine

Interesantno je kako svi ovi komentatori osuđuju Amerikance i gaje empatiju prema Japancima i Nemcima (kao "žrvama genocida"). To samo znači da se Srbi svrstavaju na stranu fašista i sada, kao i za vreme II.svetskog rata. Krv nije voda. Lično mislim da je bacanje bombe bila sjajna stvar, samo zato što je zbog toga svet shvatio šta je nuklerno oružje. Da bombe nisu bačene... ko zna šta bi se desilo za vreme "hladnog rata".... verovatno bi postao "topao".... nuklearni !

stefan

pre 4 godine

Protiv fasista razumljivo treba koristiti sve sto je potrebno... Ali naucnici projekta menhetn su zahtevali od vlade sada da nece da rade ukoliko se finalni proizvod ne prezentuje japanskim generalima na neutralnoj pustoploljini kako bi se predali a ovi prekrsili dogovor i pobili masovno nevine ljude decu.. Jedan od najvecih uzasa... Jevrejski lobi je jak i samo se o tome prica a japanci su svesni da su ratovali sa fasistima u savezu... PITANJE JE KADA CE SVET DA SHVATI DA SU SAD NEJVECI LJUDSKI NEPRIJATELJ... KADA CE EVROPA DA RASKRSTI JEDNOM ZA SVAGDA SA AMERIKOM I OFORMI SOPSTVENU PRAVU UNIJU I VOJNU I EKONOMSKU.. C. DOKLE CE SVET DA TRPI

holivudski frizer

pre 4 godine

Amerikanci nisu imali drugačiji način da okončaju rat sa Japanom pošto kod Japanaca nije postojala ideologija koja bi vodila kraju sukoba nego samo ratna ideologija do pobede ili smrti. Poznati su slučajevi da kada bi Amerikanci osvojili neko ostrvo uz ogromne gubitke da su svi Japanski civili izvršavali masovna samoubistva. Da bi okončali ludilo Japanaca Amerikanci su upotrebili jedini delotvoran lek Atomsku Bombu !

samo oštro

pre 4 godine

Dobili su što su tražili.Japanci su teški fanatici.Prvo se malo obrazujte pa komentarišite.Nanking je samo mali deo priče.Apsolutno podržavam ovo što su uradili Amerikanci.Nije bilo drugog načina da se obuzdaju bolesni fanatici.

Djuro

pre 4 godine

@ Americhki GENOCID nad japanskim narodom!...i jedan od najmasovnijih ZLOCHINA PREMA CIVILNOM STANOVNISHTVU -od kako je sveta i veka!!!...AKO ne i najmasovniji......300 HILJADA SMRTI UZROKOVANIH U DVA DANA!...:-( ....
(dovla, 09. avgust 2019 10:26)





Zaboravio si i istrebljenje miliona Indijanaca....

brainstorm

pre 4 godine

Žao mi je nedužnih žrtava,naravno ali se stalno pitam kako je moguće i dalje normalno živeti u tako ozračenim gradovima? Da li neko zna da objasni? Ja zaista ne shvatam,hvala unapred

нису Јапанци Штрумпфови, напротив...

pre 4 godine

И наравно да Американци не треба никада да им се извине. То би било страшно глупо.

sim

pre 4 godine

Ostali su jedini koji su atomsku bombu upotrebili u ratu. Bili su ubešeni da će drugima trebati decenije da dođu sami do atomske bombe. Ko zna da li bi bacili još koju da Rusi 1949 već nisu imali svoju.

Djuro

pre 4 godine

@ Genocid?! Ima li bolje primjera za genocid od ovog?!
(skywalker, 09. avgust 2019 09:50)






Za njih i naš NVO to nije genocid.. to je “Milosrđe”, kao nešto sto su cinili nama i drugim narodima, koji nisu savili kičmu...

dugoprsti

pre 4 godine

Ako se Hirosima uopste moze opravdati potrebom da se Japan natera na kapitulaciju, atomska bomba bacena na Nagasaki je cist zlocin za koji niko nije odgovarao!

Bane

pre 4 godine

Rat bi se završio svakako veoma brzo ali Amerikanci su hteli da vide učinak bombe i pokažu generacijama koje dolaze šta može da ih snađe.
Japan je ostrvo daleko i od Evrope i od Amerike tako da su sačuvali sebe i svoje saveznike od negativnog uticaja zračenja.
Da li je ovo bio ratni zločin?
Apsolutno!!

Posmatrac

pre 4 godine

@120
Moram na ovo da reagujem, jer se iskrivljuje istina.
"Komunizam" je propisno obelezio Jasenovac.

Cifra od 700.000 ubijenih je rezultat istrazivanja komisije posle rata. "Komunisticke" komisije.
Ceo prostor logora je pretvoren u monumentalan memorijalni centar, sa velikim (ako je velicina vazna, a cini mi se da nekima jeste) spomenikom.

Muzejska postavka je bila uredjena, sa pratecim filmskim programom za posetioce.

Ja sam u skoli u Hrvatskoj ucio o zlocinima u Jasenovcu.

Molim ovo objaviti radi istine.

St3fan KG

pre 4 godine

Koliko god bio u ratu sa nekom državam, napad na civile je zločin i za to neko mora da odgovara. Anerikanci su znali da vojno ne bi mogli da savladaju Japan još godinama i bez ogromnih gubitaka i onda su se odlučili za ovakav po meni kukavički potez. Isto kao kad su u Nato bombardovanju rekli da su mete isključivo vojni objekti pa bombardovali fabrike, mostove, pošte, bolnice, ambasade, RTS...

Рејџ Агенст

pre 4 godine

Овде имате изузетан документарац на ову и сличне теме https://www.imdb.com/title/tt00317910/

Le Scorpion Serbe

pre 4 godine

Ne zavaravajmo se da postoje humane supersile, niti da su ikad postojale. Imperije su po prirodi stvari siledžije, recipročno svojoj moći i prostranstvu. Japan je izvršio genocid nad Kinezima jer mu se moglo, Ameri nad Japancima i bog te pito kojim još narodima jer im se moglo (i može). Pa i naš Aleksandar Ujedinitelj je posle bitke kod Dobrog polja zamalo bio sravnio Sofiju sa zemljom (usput smo već bili popalili par bugarskih sela i pobili masu sveta, čak i domaće životinje), sprečila ga je samo oružana pretnja Francuza i Britanaca. Šta su Sovjeti posle '45. napravili od Istočne Evrope, znamo svi.

Rešenje za mir i drugarstvo sa imperijom-siledžijom? Nemoj da je čačkaš i da previše rešse o tome kako si neki veliki, nezavisni faktor.

stranac 1952

pre 4 godine

(Low Key Lyesmith, 9. avgust 2019 15:06)

Zavisi, na kojoj strani štapa si, znaš?:)
Bombardiranje Londona, Beograda ako oćeš, V I, V II, kanclogori, Pearl Harbour, Kina, Koreja, Pacifiški otoci...! Okinawa je USA koštala 50.000 vojnika, a oni ne vole da gube ljude, jer su to i njihovi glasači! Da su zauzeli i ostae, večje otoke, platili bi enormnu cenu! Ovako, bilo je brže i jeftinije! Nema tu ideala, nego samo novac! Razumeš?

комша

pre 4 godine

Зашто се ово назива нападом, а неке друге ствари са много мање жртава геноцидом?

Low Key Lyesmith

pre 4 godine

Za vrle antifašiste, commies i ine - malo suočavanje sa realnošću:
- bombardovanje Hamburga u WWII (firebombing)
- bombardovanje Drezdena u WWII (-II-)
- bombardovanje Tokija u WWII (-II-)
- bombardovanje Hirošime i Nagasakija (nuclear bombing)...
su ratni zločini.
I to ne obični ratni zločini - imaju sve elemente i genocida i kulturcida. Nema nikakvih opravdanja za ove događaje. Nikakva zlodela počinjena od strane Nacista ili Imperijalnih trupa, nisu opravdanje za ove zločine. I žao mi je ako to nekoga vređa, ali smao imbecil može smatrati drugačije. FFS, kako bilo ko, ko sebe smatra normalnim, može osuđivati Axis zločine - which goes without saying - ali istodobno s odobravanjem gledati na zločine Saveznika i SSSR? Doduše, pitanje je više retoričko - tipični moderni levičari, antifa frikovi i commies starog kova se teško mogu smatrati normalnim. Case in point - British levičari i antifa škvadra koji ad nauseam glorifikuju effing Bomber Harrisa (žločinac najodgovorniji za razaranje Drezdena). BTW, ironija - koja je na njih izgubljena - je da je Harris bio zakleti anti-commie.
I utuvite već jednom u te vaše tvrde glave - bombardovanje Hirošime i Nagasakija, su bili pojedinačno najgori zločini WWII, za koje ne postoji nikakvo opravdanje!!!

*Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.

Daredewil

pre 4 godine

Ubedljivo najveći zločin u istoriji ratovanja i sukoba. Posle tog bahatog i neljudskog čina SAD je sebe vaspostavila kao vojnog lidera u svetu. Od tada je krenuo novi svetski poredak, rezultate gledamo i osećamo svi.

Sky

pre 4 godine

"Nuklearni napadi SAD rezultirali su kapitulacijom Japana 15. avgusta." Ovo nije tačno. Japan je kapitilirao zbog početka sovjetske invazije na ostrvo. Tek tada je japanski car potpisao mir sa Amerikom jer je samo tako mogao ostati na vlasti.

Korvin

pre 4 godine

Da su kojim slucajem Rusi bacili nuklearke na Hamburg I Berlin, da li bi onda Srbi zalili sirote naciste I mrzeli ruse.
I da neko ne kaze kako to nije isto jer su nacisti pobili 20 miliona ljudi, neka zna da su japanci isto pobili 25-30 miliona azijata.

Uran

pre 4 godine

Užasne stvari su radili japanci i morali su biti zaustavljeni......uzasnijom stvari? To je logika? Zar su svi jevreji bili čisti i nevini? Zašto uništavanje jevreja vidimo kao genocid a japanaca ne? Nevini ni na jednoj strani nisu ništa uradili a najviše ih je stradalo. Sramota USA, ne manja od one sa indijancima... Cista genocidna tvorevina koja bi da deli lekcije celom svetu o slobodi, može da se izabere danas da se puzi pred nekim ili da se nestane, eto to je slobodan izbor posle svega. Nisu nasi stari zbog toga ginuli al ajd...

deki 185

pre 4 godine

Znaju i Japanci da nikakva nuklearna bomba nije bacena.Napalm koji je koriscen u bombardovanju Tokija ,.koriscen je i ovde.Grad je spaljen do temelja jer je gradjen od zapaljivih materijala a na snimcima se vidi da su zgrade od cvrstog materijala ostale netaknute.Jos jedna propaganda u cilju ispiranja i zastrasivanja ljudi .

Dr Srboljub Tesla

pre 4 godine

I bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki i bombardovanje Jugoslavije i proterivanja Srba u Oluji su grozni zločinacki napadi izvedeni bez ikakvog povoda.

Nsn

pre 4 godine

Koliki psihopata neko mora da bude da sravnjivanje gradova nuklearnim oruzjem naziva neophodnoscu? Masovno ubistvo stotina hiljada civila moze biti samo genocid ali posto su izvrsioci milosrdni Ameri sve je ok, nista strasno.

sale

pre 4 godine

Dovoljno je bilo baciti jednu bombu na neki nenaseljeni ili slabo naseljeni deo, posle toga zapretiti da ce biti bacena na sve japanske gradove.
Japan bi kapitulirao za par nedelja.
Ali ne ameri su hteli osvetu za sve silne zrtve koje su imali a ujedno da istestiraju oruzje u praksi.

U neku ruku dobro je sto su to uradili, da nisu pokazali koliki je to uzas veoma lako bi doslo do nuklearnog sukoba u hladnom ratu. Ovako posle Hirosime i Nagasakija covek je znao posledice i niko nije bio spreman da to ponovi.

Dok fanaticni Iran ne napravi bombu, onda je sve moguce.

deki 185

pre 4 godine

Znaju i Japanci da nikakva nuklearna bomba nije bacena.Napalm koji je koriscen u bombardovanju Tokija ,.koriscen je i ovde.Grad je spaljen do temelja jer je gradjen od zapaljivih materijala a na snimcima se vidi da su zgrade od cvrstog materijala ostale netaknute.Jos jedna propaganda u cilju ispiranja i zastrasivanja ljudi .

black fish

pre 4 godine

Nije bilo potrebe da se bacaju atomske bombe. Kapitualcija Japana je bilo samo pitanje dana pogotovo nakon ulaska SSSR u rat.
Taj pakleni ratni zločin je počinjen samo da bi se Rusima pokazalo šta kauboji novo imaju kod kuće.
Pošto ratni zločin ne zastareva nadajmo se da će jednog dana administracija predsednika Harija Trumana biti označena kao nalogodavac zločina.

нису Јапанци Штрумпфови, напротив...

pre 4 godine

И наравно да Американци не треба никада да им се извине. То би било страшно глупо.

geda

pre 4 godine

Drezden, Hirosima, Nagasaki, genocid nad Japancima...
Jasno, Srbi danas zale nad sudbinom treceg rajha i imperijalnog japana. Smeta vam okoncanje rata u kojem su Srbi mnogo stradali, i sve biste pozivali SAD na odgovornost, jer bice da taj imperijalni japan ili nacisticka nemacka nicime nisu izazvale ovakav odgovor?
Kolaboracionisticki, nedicevski mentalitet vlada danas. Strasno je to. Japanaca mi je zao, ali takav je rat. Poceo si ga, plati. Za najrazorniji vojni sukob u istoriji covecanstva, cena je placena upotrebom najrazornijeg oruzja ikada napravljenog. Danas se Nemci i Japanci stide svoje nacisticke odnosno imperijalne proslosti, ali eto Savesni Srbi im priskacu u pomoc podrzavajuci zemlje ciji su vojnici, generali i vodje pocinili najuzasnije zlocine protiv citavih nacija (ukljucujuci i nas), samo zbog pripadnosti tim nacijama.
Ali vi biste to da abolirate i problem vam je Amerika? Ok...

stefan

pre 4 godine

Protiv fasista razumljivo treba koristiti sve sto je potrebno... Ali naucnici projekta menhetn su zahtevali od vlade sada da nece da rade ukoliko se finalni proizvod ne prezentuje japanskim generalima na neutralnoj pustoploljini kako bi se predali a ovi prekrsili dogovor i pobili masovno nevine ljude decu.. Jedan od najvecih uzasa... Jevrejski lobi je jak i samo se o tome prica a japanci su svesni da su ratovali sa fasistima u savezu... PITANJE JE KADA CE SVET DA SHVATI DA SU SAD NEJVECI LJUDSKI NEPRIJATELJ... KADA CE EVROPA DA RASKRSTI JEDNOM ZA SVAGDA SA AMERIKOM I OFORMI SOPSTVENU PRAVU UNIJU I VOJNU I EKONOMSKU.. C. DOKLE CE SVET DA TRPI

Amila_

pre 4 godine

Genocid nad Indijancima, stravicni zlocini nad crnim robljem, atomske bombe...
I opet sve oci u njih uprte.
Mirotvorci...Moralne vertikale.
Strasno!

120

pre 4 godine

Tek kad se svijet okrene protiv Amerike pocece da izlaze na vidjelo zla djela koja su Amerikanci uradili. Za sad se jos uvijek cuti. Nesto slicno kao za vrijeme komunizma kod nas. Ej u Jasenovcu je 700 000 ubijeno!

Miroslav

pre 4 godine

Interesantno je kako svi ovi komentatori osuđuju Amerikance i gaje empatiju prema Japancima i Nemcima (kao "žrvama genocida"). To samo znači da se Srbi svrstavaju na stranu fašista i sada, kao i za vreme II.svetskog rata. Krv nije voda. Lično mislim da je bacanje bombe bila sjajna stvar, samo zato što je zbog toga svet shvatio šta je nuklerno oružje. Da bombe nisu bačene... ko zna šta bi se desilo za vreme "hladnog rata".... verovatno bi postao "topao".... nuklearni !

Tara

pre 4 godine

Naravno, to nije genocid nego je bila “neophodnost”. Za Ameriku je karakteristicno da kukavicki napada samo potpuno nemocne zrtve na kojima demonstrira svoju silu. One koji mogu da im pruze bilo kakav ozbiljan otpor, ne smeju da napadnu.

dovla

pre 4 godine

Americhki GENOCID nad japanskim narodom!...i jedan od najmasovnijih ZLOCHINA PREMA CIVILNOM STANOVNISHTVU -od kako je sveta i veka!!!...AKO ne i najmasovniji......300 HILJADA SMRTI UZROKOVANIH U DVA DANA!...:-( ....

nenad

pre 4 godine

Japan je kapitulirao po zauzimanju Mancurije od strane Crvene armije koji je poceo 9og avgusta, sledeci korak posle mancurije je Japan, jer se geografski pojmovi nalaze jedan pored drugog. Japan se nije predavao ni posle druge zlocinacke bombaske teroristicke akcije, nego je bio izbor predati se sovjetima ili amerikancima. Dakle japanci su se predali tek 7 dana posle americkog zlocina a 3 dana pre nego sto su sovjeti zavrsili sa Mancurijom. To je istorijska istina i cinjenica, a ne ono sto stoji u clanku, zato knjige u ruke. I naravno , ova dva teroristicka akta su bili genocid protiv covecanstva od amerike.

Robert

pre 4 godine

Rat se na neki način morao završiti, ili netko misli da je trebalo Japan ostaviti na miru poslije svega što su radili po Aziji i Oceaniji za vrijeme (pa i puno prije službenog početka) 2. svjetskog rata, te im omogućiti da ponovno stanu na noge i da krene sve iz početka. Predviđanja su govorila da će invazija zahtijevati barem 200.000 poginulih vojnika na strani saveznika i što je u ovoj sad raspravi i važnije, preko 1.000.000 civilnih žrtava. Dakle ne japanskih vojnika, nego civilnih žrtava. Mislim da je računica sasvim jasna.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 4 godine

Da. Ali to niko nije (o)sudio. O tome, Nagasakiju i Drezdenu se uopšte i ne priča. To su bile (ne) opravdane osvete. Prvo osvete a onda sve drugo.
Osveta nije zločin? Nepostoji zločin osvete. Postoji sama osveta.
Naivno razmišljma. Sve gore izneto vredi samo za izabrane. Za njih nema suda.
Oni su zastavonoše demokratije, slobode, ljudskih prava. Srednji vek. Dzungla.

Djuro

pre 4 godine

@ Genocid?! Ima li bolje primjera za genocid od ovog?!
(skywalker, 09. avgust 2019 09:50)






Za njih i naš NVO to nije genocid.. to je “Milosrđe”, kao nešto sto su cinili nama i drugim narodima, koji nisu savili kičmu...

Dr Srboljub Tesla

pre 4 godine

I bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki i bombardovanje Jugoslavije i proterivanja Srba u Oluji su grozni zločinacki napadi izvedeni bez ikakvog povoda.

Sky

pre 4 godine

"Nuklearni napadi SAD rezultirali su kapitulacijom Japana 15. avgusta." Ovo nije tačno. Japan je kapitilirao zbog početka sovjetske invazije na ostrvo. Tek tada je japanski car potpisao mir sa Amerikom jer je samo tako mogao ostati na vlasti.

Bane

pre 4 godine

Rat bi se završio svakako veoma brzo ali Amerikanci su hteli da vide učinak bombe i pokažu generacijama koje dolaze šta može da ih snađe.
Japan je ostrvo daleko i od Evrope i od Amerike tako da su sačuvali sebe i svoje saveznike od negativnog uticaja zračenja.
Da li je ovo bio ratni zločin?
Apsolutno!!

St3fan KG

pre 4 godine

Koliko god bio u ratu sa nekom državam, napad na civile je zločin i za to neko mora da odgovara. Anerikanci su znali da vojno ne bi mogli da savladaju Japan još godinama i bez ogromnih gubitaka i onda su se odlučili za ovakav po meni kukavički potez. Isto kao kad su u Nato bombardovanju rekli da su mete isključivo vojni objekti pa bombardovali fabrike, mostove, pošte, bolnice, ambasade, RTS...

Djuro

pre 4 godine

@ Americhki GENOCID nad japanskim narodom!...i jedan od najmasovnijih ZLOCHINA PREMA CIVILNOM STANOVNISHTVU -od kako je sveta i veka!!!...AKO ne i najmasovniji......300 HILJADA SMRTI UZROKOVANIH U DVA DANA!...:-( ....
(dovla, 09. avgust 2019 10:26)





Zaboravio si i istrebljenje miliona Indijanaca....

billy_the_cat

pre 4 godine

Gospodo prije osude ovog napada, pročitajte kakve strahote su radili Japanci i koji su to bili fanatici. Ova bomba im je bila penicilin. Koliko god da volim tu naciju bili su zaista čisto zlo.

Daredewil

pre 4 godine

Ubedljivo najveći zločin u istoriji ratovanja i sukoba. Posle tog bahatog i neljudskog čina SAD je sebe vaspostavila kao vojnog lidera u svetu. Od tada je krenuo novi svetski poredak, rezultate gledamo i osećamo svi.

samo oštro

pre 4 godine

Dobili su što su tražili.Japanci su teški fanatici.Prvo se malo obrazujte pa komentarišite.Nanking je samo mali deo priče.Apsolutno podržavam ovo što su uradili Amerikanci.Nije bilo drugog načina da se obuzdaju bolesni fanatici.

Low Key Lyesmith

pre 4 godine

Za vrle antifašiste, commies i ine - malo suočavanje sa realnošću:
- bombardovanje Hamburga u WWII (firebombing)
- bombardovanje Drezdena u WWII (-II-)
- bombardovanje Tokija u WWII (-II-)
- bombardovanje Hirošime i Nagasakija (nuclear bombing)...
su ratni zločini.
I to ne obični ratni zločini - imaju sve elemente i genocida i kulturcida. Nema nikakvih opravdanja za ove događaje. Nikakva zlodela počinjena od strane Nacista ili Imperijalnih trupa, nisu opravdanje za ove zločine. I žao mi je ako to nekoga vređa, ali smao imbecil može smatrati drugačije. FFS, kako bilo ko, ko sebe smatra normalnim, može osuđivati Axis zločine - which goes without saying - ali istodobno s odobravanjem gledati na zločine Saveznika i SSSR? Doduše, pitanje je više retoričko - tipični moderni levičari, antifa frikovi i commies starog kova se teško mogu smatrati normalnim. Case in point - British levičari i antifa škvadra koji ad nauseam glorifikuju effing Bomber Harrisa (žločinac najodgovorniji za razaranje Drezdena). BTW, ironija - koja je na njih izgubljena - je da je Harris bio zakleti anti-commie.
I utuvite već jednom u te vaše tvrde glave - bombardovanje Hirošime i Nagasakija, su bili pojedinačno najgori zločini WWII, za koje ne postoji nikakvo opravdanje!!!

*Nadam se da će komentar biti objavljen u celosti.

комша

pre 4 godine

Зашто се ово назива нападом, а неке друге ствари са много мање жртава геноцидом?

dugoprsti

pre 4 godine

Ako se Hirosima uopste moze opravdati potrebom da se Japan natera na kapitulaciju, atomska bomba bacena na Nagasaki je cist zlocin za koji niko nije odgovarao!

adriano_galliani

pre 4 godine

Da li znate koliko ljudi su ubili Japanci u WW2? Šta su radili po Kini i Koreji? Ako je neko bio gori od Ustaša - to su bili oni.

Milan

pre 4 godine

Za vas što branite Japance istražite malo šta su ti isti Japanci radili u Drugom svetskom ratu, recimo njihovi logori, pa Nanking... Plus, koliko su zaluđeni, da nije bilo atomske bombe rat bi trajao još godinama.

stavro

pre 4 godine

Naravno, to nije genocid nego je bila “neophodnost”. Za Ameriku je karakteristicno da kukavicki napada samo potpuno nemocne zrtve na kojima demonstrira svoju silu. One koji mogu da im pruze bilo kakav ozbiljan otpor, ne smeju da napadnu.
(Tara, 9. avgust 2019 09:59)
Da bila je neophodnost, nažalost. Imali su izbor, da atomskom bombom nateraju Japan na kapitulaciju ili da krenu u kopnenu invaziju i imaju više desetina hiljada svojih žrtava, jer je procena nakon Okinave bila da bi se Japanci borili do poslednjeg. Usput, Japan je bio sve samo ne nemoćan. I Japan je prvi, kukavički bez objave rata, napao Ameriku. Da ne bude zabune, ne volim Amerikance.

Ljudi gusteri

pre 4 godine

U suštini, ovo je jako siv događaj u istoriji. Mi svi automatski pljujemo Amere što su ih gađali, i to dva puta, jer današnji Japan ima reputaciju fine zemlje, vrednih, malo čudnih ljudi. Japan pre 45e je bio izrazito militaristički, a njihova vojska brutalna. Ono što su oni radili u Kini je mnogo gore od nacističkih logora, negde u rangu sa NDH-a. Međutim, to su uspeli da relativizuju, da se operu, pa se danas na internetu jako teško mogu naći dokumentarci na tu temu, npr. "Rape of Nanjing", izguglajte, jedan od najvećih masakra u istoriji čovečanstva, zato ih Kinezi i dalje ne podnose. Što se mene tiče, Japanci su atomkama dobili šta su zaslužili, jer je i narod podržavao sve što su radili. Naravno, ni Ameri nisu cvećke, daleko od toga, ali ovime su definitivno skratili rat, koji bi trajao bar još par godina, znamo koliko su tad Japanci polagali na čast i hrabrost (ludost). Za kraj, preporuka na temu života u Japanu u tom ratu, čuveni Grave of the fireflies.

holivudski frizer

pre 4 godine

Amerikanci nisu imali drugačiji način da okončaju rat sa Japanom pošto kod Japanaca nije postojala ideologija koja bi vodila kraju sukoba nego samo ratna ideologija do pobede ili smrti. Poznati su slučajevi da kada bi Amerikanci osvojili neko ostrvo uz ogromne gubitke da su svi Japanski civili izvršavali masovna samoubistva. Da bi okončali ludilo Japanaca Amerikanci su upotrebili jedini delotvoran lek Atomsku Bombu !

Nsn

pre 4 godine

Koliki psihopata neko mora da bude da sravnjivanje gradova nuklearnim oruzjem naziva neophodnoscu? Masovno ubistvo stotina hiljada civila moze biti samo genocid ali posto su izvrsioci milosrdni Ameri sve je ok, nista strasno.

Uran

pre 4 godine

Užasne stvari su radili japanci i morali su biti zaustavljeni......uzasnijom stvari? To je logika? Zar su svi jevreji bili čisti i nevini? Zašto uništavanje jevreja vidimo kao genocid a japanaca ne? Nevini ni na jednoj strani nisu ništa uradili a najviše ih je stradalo. Sramota USA, ne manja od one sa indijancima... Cista genocidna tvorevina koja bi da deli lekcije celom svetu o slobodi, može da se izabere danas da se puzi pred nekim ili da se nestane, eto to je slobodan izbor posle svega. Nisu nasi stari zbog toga ginuli al ajd...

Ako objavite....

pre 4 godine

Ovo je bila odmazda za Perl Harbor I potpuno je opravdana da niko više ne bi pomislio kukavički napad kao na Havaje ...ko tebe ciglom ti njega betonskim blokom! Više puta ako treba ! A za neupućene nema genocidnijeg naroda od Japanaca, provjerite šta su radili Kinezima u II sv. ratu...

sim

pre 4 godine

Ostali su jedini koji su atomsku bombu upotrebili u ratu. Bili su ubešeni da će drugima trebati decenije da dođu sami do atomske bombe. Ko zna da li bi bacili još koju da Rusi 1949 već nisu imali svoju.

brainstorm

pre 4 godine

Žao mi je nedužnih žrtava,naravno ali se stalno pitam kako je moguće i dalje normalno živeti u tako ozračenim gradovima? Da li neko zna da objasni? Ja zaista ne shvatam,hvala unapred

Корто

pre 4 godine

Они су у ствари више људи побили приликом бомбардовања Јапана запаљивим бомбама, него атомкама. Зашто баш запаљивим? Јер је нпр. Токио у то време био изграђен углавном од дрвета. Званичан је податак да су за само једну ноћ убили/спалили преко 100.000 цивила.

И још један податак: количина радијације из Јапана није ни 1% радијације коју ће касније нуклеарним пробама изазвати велике силе, што на копну, што у мору.

Највећу нуклеарну експлозију изазвали су Совјети. Експлозија је била толико велика да је пилот авиона који ју је бацио једва успео да утекне.

stranac 1952

pre 4 godine

(Low Key Lyesmith, 9. avgust 2019 15:06)

Zavisi, na kojoj strani štapa si, znaš?:)
Bombardiranje Londona, Beograda ako oćeš, V I, V II, kanclogori, Pearl Harbour, Kina, Koreja, Pacifiški otoci...! Okinawa je USA koštala 50.000 vojnika, a oni ne vole da gube ljude, jer su to i njihovi glasači! Da su zauzeli i ostae, večje otoke, platili bi enormnu cenu! Ovako, bilo je brže i jeftinije! Nema tu ideala, nego samo novac! Razumeš?

Posmatrac

pre 4 godine

@120
Moram na ovo da reagujem, jer se iskrivljuje istina.
"Komunizam" je propisno obelezio Jasenovac.

Cifra od 700.000 ubijenih je rezultat istrazivanja komisije posle rata. "Komunisticke" komisije.
Ceo prostor logora je pretvoren u monumentalan memorijalni centar, sa velikim (ako je velicina vazna, a cini mi se da nekima jeste) spomenikom.

Muzejska postavka je bila uredjena, sa pratecim filmskim programom za posetioce.

Ja sam u skoli u Hrvatskoj ucio o zlocinima u Jasenovcu.

Molim ovo objaviti radi istine.

Korvin

pre 4 godine

Da su kojim slucajem Rusi bacili nuklearke na Hamburg I Berlin, da li bi onda Srbi zalili sirote naciste I mrzeli ruse.
I da neko ne kaze kako to nije isto jer su nacisti pobili 20 miliona ljudi, neka zna da su japanci isto pobili 25-30 miliona azijata.

Рејџ Агенст

pre 4 godine

Овде имате изузетан документарац на ову и сличне теме https://www.imdb.com/title/tt00317910/

sale

pre 4 godine

Dovoljno je bilo baciti jednu bombu na neki nenaseljeni ili slabo naseljeni deo, posle toga zapretiti da ce biti bacena na sve japanske gradove.
Japan bi kapitulirao za par nedelja.
Ali ne ameri su hteli osvetu za sve silne zrtve koje su imali a ujedno da istestiraju oruzje u praksi.

U neku ruku dobro je sto su to uradili, da nisu pokazali koliki je to uzas veoma lako bi doslo do nuklearnog sukoba u hladnom ratu. Ovako posle Hirosime i Nagasakija covek je znao posledice i niko nije bio spreman da to ponovi.

Dok fanaticni Iran ne napravi bombu, onda je sve moguce.

Le Scorpion Serbe

pre 4 godine

Ne zavaravajmo se da postoje humane supersile, niti da su ikad postojale. Imperije su po prirodi stvari siledžije, recipročno svojoj moći i prostranstvu. Japan je izvršio genocid nad Kinezima jer mu se moglo, Ameri nad Japancima i bog te pito kojim još narodima jer im se moglo (i može). Pa i naš Aleksandar Ujedinitelj je posle bitke kod Dobrog polja zamalo bio sravnio Sofiju sa zemljom (usput smo već bili popalili par bugarskih sela i pobili masu sveta, čak i domaće životinje), sprečila ga je samo oružana pretnja Francuza i Britanaca. Šta su Sovjeti posle '45. napravili od Istočne Evrope, znamo svi.

Rešenje za mir i drugarstvo sa imperijom-siledžijom? Nemoj da je čačkaš i da previše rešse o tome kako si neki veliki, nezavisni faktor.