Četvrtak, 27.06.2019.

21:09

Ptica koja krasi srpski grb, orao krstaš, izumire u Srbiji: Preostala su samo dva para!

Izvor: B92

Ptica koja krasi srpski grb, orao krstaš, izumire u Srbiji: Preostala su samo dva para! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

kiza

pre 4 godine

Dvoglavi orao se u Vizantiji pojavljuje od njenog nastanka i predstavlja kontinuitet sa Rimskim carstvom čiji je simbol bio.
Iz Vizantije se dvoglavi orao proširio na zemlje pod njenim kulturnim uticajem (Srbija, Rusija, Albanija, itd.). Srpski vladari preuzeli su dvoglavog orla iz Vizantije u kojoj je predstavljao duhovnu i materijalnu vladavinu Vizantijskih vladara, a kasnije je postao uobičajni heraldički motiv.
Nemanjići su usvojili srebrnu verziju dvoglavog orla da bi istakla svoju samostalnost i nezavisnost od Konstantinopolja, i čak istakla svoje pravo koje polaže na carski tron Konstantinopolja.
Srebrnog dvoglavog orla su usvojile mnoge srednjovekovne plemićke porodice sa naših prostora, među kojima: Nemanjići, Mrnjavčevići, Lazarevići, Kastriotići itd.
Kasnije, usvojile su ga i dinastije Obrenovića, Karađorđevića i Petrović-Njegoša, i ostale su i do dan danas na grbu Srbije i Crne Gore.
Đurađ Kastriot Skenderbeg je usvojio sličnu zastavu tokom svoje borbe protiv Osmanskog carstva, na kojoj je bio predstavljen crni dvoglavi orao na crvenoj pozadini, koji se kasnije ponovo pojavio na zastavi Albanije.
Zanimljivo je da Albanci nemaju cak ni svoj grb, nego koriste grb Srpskog viteza. Uticaj Srba kroz vekove na ovim prostorima moze da se vidi u celom regionu, of Slovenije do Grcke.

Legionar

pre 4 godine

"A sta ce nam dvoglavi orao, orao sam po sebi je prelep, dvoglavi orao deluje tako neprirodno da nekazem nakaradno, jos jedan primer kako nemamo nista svoje vec po ugledu na takozvanu bracu ruse imamo nepostojeceg orla sa dve glave i zastavu naopacke jer Milos Obrenovic je pogresio redolsed boja a hteo je da bude ista ruska, i onda mi neko prica mi ovo mi ono a nista nemamo svoje, balkan je uvek bio i bice autobuska stanica. Znam da cu verovatno dobiti milion minusa jer ko sam ja da upitkujem znacenje 'naseg' grba i orla, samo malo razmislite svojom glavom a ne tudjom i bice vam sve jasnije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (voja, 27. jun 2019 22:48)"
Hajde, Vojo, blago meni, uzmi kljigu u šake, pročitaj nešto o našoj istoriji, zašto su nam odličja ovakva kakva jesu, šta ona predstavljaju, zašto nam je raspored boja na zastavi kontra od ruskog, sve to imaš u knjigama (sad je sve dostupno i na internetu), pa kad pročitaš, onda dođi da debatujemo!

Neznanje je moc

pre 4 godine

A sta ce nam dvoglavi orao, orao sam po sebi je prelep, dvoglavi orao deluje tako neprirodno da nekazem nakaradno, jos jedan primer kako nemamo nista svoje vec po ugledu na takozvanu bracu ruse imamo nepostojeceg orla sa dve glave i zastavu naopacke jer Milos Obrenovic je pogresio redolsed boja a hteo je da bude ista ruska, i onda mi neko prica mi ovo mi ono a nista nemamo svoje, balkan je uvek bio i bice autobuska stanica. Znam da cu verovatno dobiti milion minusa jer ko sam ja da upitkujem znacenje 'naseg' grba i orla, samo malo razmislite svojom glavom a ne tudjom i bice vam sve jasnije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (voja, 27. jun 2019 22:48)

Ovde je priča o ugroženom orlu, a ne Rusi, ovo ono. Ali, pošto već pišeš a pojma nemaš, zastava Miloša Obrenovića je bila crveno-belo-plavo, kao Hrvatska, a ne obrnuta Ruska. Molim bez lupetaranja. Hvala.

Džoni

pre 4 godine

Dvoglavi orao je nakaza. Dakle sasvim primereno za grb. Čuj "krasi srpski grb"!
I dvoglavi vrabac je jedno nesrećno, nefunkcionalno stvorenje, a ne orao.

neko tamo

pre 4 godine

pa taman kad nestanu i ti preostali obesmislice nam se zastava i drzava koju predstavlja a onda bi mogli da uradimo jedan reset i opet iz pocetka ali pametno...puste zelje

jojo

pre 4 godine

@voja
Za ovo što ti sugerišeš ne treba da se razmišlja, lako je filozofirati, nego da se dela i pročita nešto. Da se obrazuješ malo Vojo.
Dvoglavi orao u Srba nema nikakve veze sa Rusima. Svi narodi Evrope koji imaju dvoglavog orla sem Austrougarske nekadašnje su ga uzeli od Vizantije. Srbi među prvima, ili prvi čak, još od Stefana Nemanje. Dve glave simbolišu duhovnu i svetovnu vlast. I u Grčkoj je danas zvaničan jedan od barjaka sa dvoglavim orlom. Crkveni.

cici

pre 4 godine

Vreme je da uvedemo kontrolu izdavanja pesticida i insekticida, kao i obaveznu proceduru za povrat ambalaze istih. Mnoge zemlje su ovo jednostavno resile, dobre stvari valja kopirati.

Saša

pre 4 godine

@ Milenko, i ja podržavam, ali zakonom je sankcionisan krivolov još od Cara Dušana ovde... pa evo dokle smo došli. Drugo, šume Fruške gore? Ne znam kada si poslednji put bio tamo...

S-NS

pre 4 godine

Simbol Srbije spao na jedan par. I to u Vojvodini. I to najviše o njima brinu ljudi koji su Mađari.
I mi bi u EU...
Nismo ni za srednji vek.
Lopovski, jako sebičan i jako loše organizovan narod. Poltroni.
Ceo narod je uvlakački. Glasa samo za vlast.
Na Turke da se ugledamo. Vredni i neće da trpe vlast diktatora.

miki

pre 4 godine

Treba da menjamo grb a ne da blatimo ovu veličanstvenu pticu. Nismo joj ni do kolena i ne zaslužujemo da se njome dičimo. Naročito zbog toga što smo je uništili.

Legionar

pre 4 godine

"Сељак баца на њиву оно што му продају у пољоапотеци која је елем добила дозволу да исту робу и продаје!А што се тиче изумирања итд маните ме те приче!Бар мене јер имам три сина и ћерку!Свако добро!
(бивши граничар, 27. jun 2019 23:20)"
I... šta si hteo da kažeš time da ti imaš tri sina i kćer, pa da te manu priče o izumiranju? Svaka tebi čast na potomstvu, zaista, kamo sreće da svi imaju po 3-4 dece, ali ne razumem tvoj stav o pitanjima koja nisu toliko zanemariva jer je u prirodi sve povezano, zezni jednu kariku i kad-tad će i čovek to osetiti.

kele®

pre 4 godine

Zakonom zastiti krivolov.Podrzavam!
(Milenko, 27. jun 2019 21:33)
Lijepo piše da nije dozvoljeno prići na 1 km. Po zakonu. Koji se ne provodi.

Goran Nikolic

pre 4 godine

Na grbu nase zastave nije bio orao krstas. Pogledajte grb Nemanjica. To je bio orao koji sad leti iznad Uvca. A simbol dvoglavog orla mi smo preuzeli iz Vizantije, a on potice jos iz ranijih vremena. Simbolizuje i izobrazava sakralnu i svetovnu vlast u jedinstvu. Zastava Grcke pravoslavne crkve je crni dvoglavi orao na zutoj pozadini. Naravno da je zalosno sta se desava sa orlom krstasem, ali to nije orao na nasem grbu. Sada su ga stilizovali da mozda i lici na njega.

Perperius

pre 4 godine

A sta ce nam dvoglavi orao, orao sam po sebi je prelep, dvoglavi orao deluje tako neprirodno da nekazem nakaradno, jos jedan primer kako nemamo nista svoje vec po ugledu na takozvanu bracu ruse imamo nepostojeceg orla sa dve glave i zastavu naopacke jer Milos Obrenovic je pogresio redolsed boja a hteo je da bude ista ruska, i onda mi neko prica mi ovo mi ono a nista nemamo svoje, balkan je uvek bio i bice autobuska stanica. Znam da cu verovatno dobiti milion minusa jer ko sam ja da upitkujem znacenje 'naseg' grba i orla, samo malo razmislite svojom glavom a ne tudjom i bice vam sve jasnije.
(voja, 27. jun 2019 22:48)

I srpski i ruski orao je od Vizentije...

Vasi

pre 4 godine

Za ove sto pljuju dvoglavog orla.... Da li ste malo istrazivali sta znaci dvoglavi orao i zasto glave gledaju u suprotnim smerovima? Nije tesko naci, sve xe vam biti jasno... I da, ne priznajem ovog papagaja na zastavi, stari mi se mnogo visr svidja, pogled tog starog orla je ono sto uliva strahopostovanje...

Vedran

pre 4 godine

Ovo se može dati kao pravi dokaz da ne samo što izumiremo kao nacija, već kompletna naša kultura i tradicija. Sve ono što nas je obeležavalo, nestaje. Ovo je jako tužno, što je najgore, nikog nije briga!

Zoki

pre 4 godine

(voja, 27. jun 2019 22:48) Ovo je priča o pticama koje su ogrožene, a ne o istoriji srpskih državnih simbola. Ali za tvoju informaciju, dvoglavi orao je duže u srpskoj heraldici, nego u ruskoj. A što se tiče Miloša Obrenovića, ovaj raspored boja je propisao turski sultan, inače je prvi srpski predlog bila trobojka koja se danas koristi u Hrvatskoj.

WaterlooGrad

pre 4 godine

Двоглави орао, као симбол, потиче из Римског Царства, а представља владавину на истоку и западу, па једна глава гледа на исток а друга на запад. Ми Срби смо узели, претпостављам и орла а и оцила која су византијска баш од њих, као и Руси и Немци тј Свето Римско Царство касније.

ja

pre 4 godine

Par stvari. Prvo, knez Miroslav, prvi naš vladar kod kojeg se pojavljuje simbol dvoglavog orla je isti onaj Miroslav "iz" Miroslavljevog jevanđelja, inače rođeni brat Stefana Nemanje. S obzirom na to da je Nemanja rodonačelnik dinastije Nemanjića, jasno je da ovaj simbol kod nas nisu uveli Nemanjići, već Zavidovići. Kod Nemanjića je samo postao "mejnstrim".

Drugo, dvoglavi orao sa našeg grba je STILIZOVANI ORAO, tj. predstava orla, koja nije vezana za konkretnu vrstu orla, pa, samim tim, orao krstaš ne može biti "ptica koja krasi naš grb". Jedini orao sa grba, koji je prirodni, a ne stilizovani orao, je ćelavi orao koji krasi američki grb.

Treće, orao krstaš je ptica koja se, uglavnom, kreće u Panonskom basenu. Nikako nije karakteristična za teritoriju koju je obuhvatala država Nemanjića, tako da, i u tom smislu, nije mogao biti uzet kao simbol za grb, jer Nemanjićima, po svoj prilici, nije ni bio poznat. Jedine velike ptice koje su Nemanjići znali su (prvenstveno) beloglavi sup, orao belorepan i orao (ili jastreb) mišar, tako da su to "kandidati" za srpski grb, ukoliko je nekom zaista bitno da naš grb krasi konkretna vrsta ptice...

Tutankamon

pre 4 godine

Ima ih više u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (u okolini) tj. još uvijek neće izumrijeti ali kakav je odnos prema biljnom i životinjskom svijetu dobro da išta više ima.

Centurion

pre 4 godine

Сељак баца на њиву оно што му продају у пољоапотеци која је елем добила дозволу да исту робу и продаје!А што се тиче изумирања итд маните ме те приче!Бар мене јер имам три сина и ћерку!Свако добро!
(бивши граничар, 27. jun 2019 23:20)

Blago njihovoj buducnosti sa ovakvim razmisljanjem.

d

pre 4 godine

Žao mi je što Srbi i orlovi krstaši izumiru u maćehi Srbiji. Od ponedeljka 1 Jula Nemačka postaje moja domovina.
(Gane, 27. jun 2019 22:44)

Ti to pretis da ces da odes? Putuj, danke Dojcland

John

pre 4 godine

Toliko nam "dobro" ide da i ptice beže odavde. Šteta, a mogli su orlovi da sačekaju i da se strpe još dve godine, jer će nam za samo dve godine već biti bolje... pa će i oni osetiti boljitak...

sasa

pre 4 godine

Trujemo njive, zagadjujemo reke i sume. Ubijamo zene i zivotinje, maltretiramo decu. Diplomci se izseljavaju. Vode, lece, uce i sude nam ljudi sa kupljenim diplomama.
Zatrpavamo odvodne kanale, svrljamo po novim fasadama, vozimo se u raspalim automobilima, pola nacije bolestna druga polovina krezava pre 40. Ne znamo se ni oprati ni obrijati vise a bogami ni obuci. Sve sami neukus i prostakluk. Za sve muke nam je kriv zapad a od svega nas najvise boli kad izgubi zvezda ili reprezentacija. U fudbalu naravno. To je rak rana.0
Realno nas ne treba da bude ali ova divna ptica treba sve da nadzivi...

бивши граничар

pre 4 godine

Сељак баца на њиву оно што му продају у пољоапотеци која је елем добила дозволу да исту робу и продаје!А што се тиче изумирања итд маните ме те приче!Бар мене јер имам три сина и ћерку!Свако добро!

Ivan

pre 4 godine

Za njegovo izumiranje je kriv naš nemar i naša nebriga... A lov svega bi zakonom zabranio na 5 godina minimum... Koga uhvate u krivolovu 5 godina robije uz težak fizički rad...

AS

pre 4 godine

Sam pravim prirodno sredstvo za zastitu bilja (protiv biljnih vasi, gusenica, plamenjace i sl.) jer plodove iz moje baste koristi nasa familija, prijatelji, susedi. Voleo bih da se nasi ljudi konacno urazume kada su u pitanju zastita okoline, zivotinjinski i biljni svet. Sve ce nam se vratiti- dobro i lose.

voja

pre 4 godine

A sta ce nam dvoglavi orao, orao sam po sebi je prelep, dvoglavi orao deluje tako neprirodno da nekazem nakaradno, jos jedan primer kako nemamo nista svoje vec po ugledu na takozvanu bracu ruse imamo nepostojeceg orla sa dve glave i zastavu naopacke jer Milos Obrenovic je pogresio redolsed boja a hteo je da bude ista ruska, i onda mi neko prica mi ovo mi ono a nista nemamo svoje, balkan je uvek bio i bice autobuska stanica. Znam da cu verovatno dobiti milion minusa jer ko sam ja da upitkujem znacenje 'naseg' grba i orla, samo malo razmislite svojom glavom a ne tudjom i bice vam sve jasnije.

South Park

pre 4 godine

Zivim u Nemackoj.Pokraj Ulma.Ovde ima toliko orlova da ih je predivno videti.Prirodna stanista su im cetinarske sume.I strogo su zasticeni.Mislim da jos nije kasno za Srbiju da obnovi ovu vrstu orla i ostale kojima preti izumiranje.Treba izleci mladih orlica,bar jedno 20-ak parova pustiti u sume fruske gore,banata i backe a ne bi bilo lose i dole juznije,sumadija i jug pcinjsi okrug. Zakonom zastiti krivolov.Podrzavam!
(Milenko, 27. jun 2019 21:33)
Iz cega da ih izlegnes?Iz kinder jajeta?Nije to bas jednostavno,naprotiv.

Download

pre 4 godine

Па ми и јесмо најгори народ. Не бринемо о животињама, водама, ваздуху, земљи, традицији, историји, старим људима, клинцима, и да још много што шта...

Milenko

pre 4 godine

Zivim u Nemackoj.Pokraj Ulma.Ovde ima toliko orlova da ih je predivno videti.Prirodna stanista su im cetinarske sume.I strogo su zasticeni.Mislim da jos nije kasno za Srbiju da obnovi ovu vrstu orla i ostale kojima preti izumiranje.Treba izleci mladih orlica,bar jedno 20-ak parova pustiti u sume fruske gore,banata i backe a ne bi bilo lose i dole juznije,sumadija i jug pcinjsi okrug. Zakonom zastiti krivolov.Podrzavam!

Brkajlo

pre 4 godine

Prelepa ptica! Jako retko dozvoljavam sebi da reagujem emotivno, ali ko odstreli bilo koju zasticenu vrstu, a posebno ovakvu lepotu toliko ugrozenu, zasluzuje mnogo gore od te sacme!

М.Марковић

pre 4 godine

Како нестаје лагано Крсташ симбол Србства, тако нестаје и наша Отаџбина. Ништа није случајно на овом Свету.

М.Марковић

pre 4 godine

Како нестаје лагано Крсташ симбол Србства, тако нестаје и наша Отаџбина. Ништа није случајно на овом Свету.

sasa

pre 4 godine

Trujemo njive, zagadjujemo reke i sume. Ubijamo zene i zivotinje, maltretiramo decu. Diplomci se izseljavaju. Vode, lece, uce i sude nam ljudi sa kupljenim diplomama.
Zatrpavamo odvodne kanale, svrljamo po novim fasadama, vozimo se u raspalim automobilima, pola nacije bolestna druga polovina krezava pre 40. Ne znamo se ni oprati ni obrijati vise a bogami ni obuci. Sve sami neukus i prostakluk. Za sve muke nam je kriv zapad a od svega nas najvise boli kad izgubi zvezda ili reprezentacija. U fudbalu naravno. To je rak rana.0
Realno nas ne treba da bude ali ova divna ptica treba sve da nadzivi...

Milenko

pre 4 godine

Zivim u Nemackoj.Pokraj Ulma.Ovde ima toliko orlova da ih je predivno videti.Prirodna stanista su im cetinarske sume.I strogo su zasticeni.Mislim da jos nije kasno za Srbiju da obnovi ovu vrstu orla i ostale kojima preti izumiranje.Treba izleci mladih orlica,bar jedno 20-ak parova pustiti u sume fruske gore,banata i backe a ne bi bilo lose i dole juznije,sumadija i jug pcinjsi okrug. Zakonom zastiti krivolov.Podrzavam!

Brkajlo

pre 4 godine

Prelepa ptica! Jako retko dozvoljavam sebi da reagujem emotivno, ali ko odstreli bilo koju zasticenu vrstu, a posebno ovakvu lepotu toliko ugrozenu, zasluzuje mnogo gore od te sacme!

AS

pre 4 godine

Sam pravim prirodno sredstvo za zastitu bilja (protiv biljnih vasi, gusenica, plamenjace i sl.) jer plodove iz moje baste koristi nasa familija, prijatelji, susedi. Voleo bih da se nasi ljudi konacno urazume kada su u pitanju zastita okoline, zivotinjinski i biljni svet. Sve ce nam se vratiti- dobro i lose.

South Park

pre 4 godine

Zivim u Nemackoj.Pokraj Ulma.Ovde ima toliko orlova da ih je predivno videti.Prirodna stanista su im cetinarske sume.I strogo su zasticeni.Mislim da jos nije kasno za Srbiju da obnovi ovu vrstu orla i ostale kojima preti izumiranje.Treba izleci mladih orlica,bar jedno 20-ak parova pustiti u sume fruske gore,banata i backe a ne bi bilo lose i dole juznije,sumadija i jug pcinjsi okrug. Zakonom zastiti krivolov.Podrzavam!
(Milenko, 27. jun 2019 21:33)
Iz cega da ih izlegnes?Iz kinder jajeta?Nije to bas jednostavno,naprotiv.

Ivan

pre 4 godine

Za njegovo izumiranje je kriv naš nemar i naša nebriga... A lov svega bi zakonom zabranio na 5 godina minimum... Koga uhvate u krivolovu 5 godina robije uz težak fizički rad...

Download

pre 4 godine

Па ми и јесмо најгори народ. Не бринемо о животињама, водама, ваздуху, земљи, традицији, историји, старим људима, клинцима, и да још много што шта...

voja

pre 4 godine

A sta ce nam dvoglavi orao, orao sam po sebi je prelep, dvoglavi orao deluje tako neprirodno da nekazem nakaradno, jos jedan primer kako nemamo nista svoje vec po ugledu na takozvanu bracu ruse imamo nepostojeceg orla sa dve glave i zastavu naopacke jer Milos Obrenovic je pogresio redolsed boja a hteo je da bude ista ruska, i onda mi neko prica mi ovo mi ono a nista nemamo svoje, balkan je uvek bio i bice autobuska stanica. Znam da cu verovatno dobiti milion minusa jer ko sam ja da upitkujem znacenje 'naseg' grba i orla, samo malo razmislite svojom glavom a ne tudjom i bice vam sve jasnije.

бивши граничар

pre 4 godine

Сељак баца на њиву оно што му продају у пољоапотеци која је елем добила дозволу да исту робу и продаје!А што се тиче изумирања итд маните ме те приче!Бар мене јер имам три сина и ћерку!Свако добро!

Legionar

pre 4 godine

"A sta ce nam dvoglavi orao, orao sam po sebi je prelep, dvoglavi orao deluje tako neprirodno da nekazem nakaradno, jos jedan primer kako nemamo nista svoje vec po ugledu na takozvanu bracu ruse imamo nepostojeceg orla sa dve glave i zastavu naopacke jer Milos Obrenovic je pogresio redolsed boja a hteo je da bude ista ruska, i onda mi neko prica mi ovo mi ono a nista nemamo svoje, balkan je uvek bio i bice autobuska stanica. Znam da cu verovatno dobiti milion minusa jer ko sam ja da upitkujem znacenje 'naseg' grba i orla, samo malo razmislite svojom glavom a ne tudjom i bice vam sve jasnije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (voja, 27. jun 2019 22:48)"
Hajde, Vojo, blago meni, uzmi kljigu u šake, pročitaj nešto o našoj istoriji, zašto su nam odličja ovakva kakva jesu, šta ona predstavljaju, zašto nam je raspored boja na zastavi kontra od ruskog, sve to imaš u knjigama (sad je sve dostupno i na internetu), pa kad pročitaš, onda dođi da debatujemo!

kiza

pre 4 godine

Dvoglavi orao se u Vizantiji pojavljuje od njenog nastanka i predstavlja kontinuitet sa Rimskim carstvom čiji je simbol bio.
Iz Vizantije se dvoglavi orao proširio na zemlje pod njenim kulturnim uticajem (Srbija, Rusija, Albanija, itd.). Srpski vladari preuzeli su dvoglavog orla iz Vizantije u kojoj je predstavljao duhovnu i materijalnu vladavinu Vizantijskih vladara, a kasnije je postao uobičajni heraldički motiv.
Nemanjići su usvojili srebrnu verziju dvoglavog orla da bi istakla svoju samostalnost i nezavisnost od Konstantinopolja, i čak istakla svoje pravo koje polaže na carski tron Konstantinopolja.
Srebrnog dvoglavog orla su usvojile mnoge srednjovekovne plemićke porodice sa naših prostora, među kojima: Nemanjići, Mrnjavčevići, Lazarevići, Kastriotići itd.
Kasnije, usvojile su ga i dinastije Obrenovića, Karađorđevića i Petrović-Njegoša, i ostale su i do dan danas na grbu Srbije i Crne Gore.
Đurađ Kastriot Skenderbeg je usvojio sličnu zastavu tokom svoje borbe protiv Osmanskog carstva, na kojoj je bio predstavljen crni dvoglavi orao na crvenoj pozadini, koji se kasnije ponovo pojavio na zastavi Albanije.
Zanimljivo je da Albanci nemaju cak ni svoj grb, nego koriste grb Srpskog viteza. Uticaj Srba kroz vekove na ovim prostorima moze da se vidi u celom regionu, of Slovenije do Grcke.

S-NS

pre 4 godine

Simbol Srbije spao na jedan par. I to u Vojvodini. I to najviše o njima brinu ljudi koji su Mađari.
I mi bi u EU...
Nismo ni za srednji vek.
Lopovski, jako sebičan i jako loše organizovan narod. Poltroni.
Ceo narod je uvlakački. Glasa samo za vlast.
Na Turke da se ugledamo. Vredni i neće da trpe vlast diktatora.

Neznanje je moc

pre 4 godine

A sta ce nam dvoglavi orao, orao sam po sebi je prelep, dvoglavi orao deluje tako neprirodno da nekazem nakaradno, jos jedan primer kako nemamo nista svoje vec po ugledu na takozvanu bracu ruse imamo nepostojeceg orla sa dve glave i zastavu naopacke jer Milos Obrenovic je pogresio redolsed boja a hteo je da bude ista ruska, i onda mi neko prica mi ovo mi ono a nista nemamo svoje, balkan je uvek bio i bice autobuska stanica. Znam da cu verovatno dobiti milion minusa jer ko sam ja da upitkujem znacenje 'naseg' grba i orla, samo malo razmislite svojom glavom a ne tudjom i bice vam sve jasnije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (voja, 27. jun 2019 22:48)

Ovde je priča o ugroženom orlu, a ne Rusi, ovo ono. Ali, pošto već pišeš a pojma nemaš, zastava Miloša Obrenovića je bila crveno-belo-plavo, kao Hrvatska, a ne obrnuta Ruska. Molim bez lupetaranja. Hvala.

Centurion

pre 4 godine

Сељак баца на њиву оно што му продају у пољоапотеци која је елем добила дозволу да исту робу и продаје!А што се тиче изумирања итд маните ме те приче!Бар мене јер имам три сина и ћерку!Свако добро!
(бивши граничар, 27. jun 2019 23:20)

Blago njihovoj buducnosti sa ovakvim razmisljanjem.

Saša

pre 4 godine

@ Milenko, i ja podržavam, ali zakonom je sankcionisan krivolov još od Cara Dušana ovde... pa evo dokle smo došli. Drugo, šume Fruške gore? Ne znam kada si poslednji put bio tamo...

Legionar

pre 4 godine

"Сељак баца на њиву оно што му продају у пољоапотеци која је елем добила дозволу да исту робу и продаје!А што се тиче изумирања итд маните ме те приче!Бар мене јер имам три сина и ћерку!Свако добро!
(бивши граничар, 27. jun 2019 23:20)"
I... šta si hteo da kažeš time da ti imaš tri sina i kćer, pa da te manu priče o izumiranju? Svaka tebi čast na potomstvu, zaista, kamo sreće da svi imaju po 3-4 dece, ali ne razumem tvoj stav o pitanjima koja nisu toliko zanemariva jer je u prirodi sve povezano, zezni jednu kariku i kad-tad će i čovek to osetiti.

Džoni

pre 4 godine

Dvoglavi orao je nakaza. Dakle sasvim primereno za grb. Čuj "krasi srpski grb"!
I dvoglavi vrabac je jedno nesrećno, nefunkcionalno stvorenje, a ne orao.

John

pre 4 godine

Toliko nam "dobro" ide da i ptice beže odavde. Šteta, a mogli su orlovi da sačekaju i da se strpe još dve godine, jer će nam za samo dve godine već biti bolje... pa će i oni osetiti boljitak...

Tutankamon

pre 4 godine

Ima ih više u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (u okolini) tj. još uvijek neće izumrijeti ali kakav je odnos prema biljnom i životinjskom svijetu dobro da išta više ima.

ja

pre 4 godine

Par stvari. Prvo, knez Miroslav, prvi naš vladar kod kojeg se pojavljuje simbol dvoglavog orla je isti onaj Miroslav "iz" Miroslavljevog jevanđelja, inače rođeni brat Stefana Nemanje. S obzirom na to da je Nemanja rodonačelnik dinastije Nemanjića, jasno je da ovaj simbol kod nas nisu uveli Nemanjići, već Zavidovići. Kod Nemanjića je samo postao "mejnstrim".

Drugo, dvoglavi orao sa našeg grba je STILIZOVANI ORAO, tj. predstava orla, koja nije vezana za konkretnu vrstu orla, pa, samim tim, orao krstaš ne može biti "ptica koja krasi naš grb". Jedini orao sa grba, koji je prirodni, a ne stilizovani orao, je ćelavi orao koji krasi američki grb.

Treće, orao krstaš je ptica koja se, uglavnom, kreće u Panonskom basenu. Nikako nije karakteristična za teritoriju koju je obuhvatala država Nemanjića, tako da, i u tom smislu, nije mogao biti uzet kao simbol za grb, jer Nemanjićima, po svoj prilici, nije ni bio poznat. Jedine velike ptice koje su Nemanjići znali su (prvenstveno) beloglavi sup, orao belorepan i orao (ili jastreb) mišar, tako da su to "kandidati" za srpski grb, ukoliko je nekom zaista bitno da naš grb krasi konkretna vrsta ptice...

kele®

pre 4 godine

Zakonom zastiti krivolov.Podrzavam!
(Milenko, 27. jun 2019 21:33)
Lijepo piše da nije dozvoljeno prići na 1 km. Po zakonu. Koji se ne provodi.

cici

pre 4 godine

Vreme je da uvedemo kontrolu izdavanja pesticida i insekticida, kao i obaveznu proceduru za povrat ambalaze istih. Mnoge zemlje su ovo jednostavno resile, dobre stvari valja kopirati.

neko tamo

pre 4 godine

pa taman kad nestanu i ti preostali obesmislice nam se zastava i drzava koju predstavlja a onda bi mogli da uradimo jedan reset i opet iz pocetka ali pametno...puste zelje

Vasi

pre 4 godine

Za ove sto pljuju dvoglavog orla.... Da li ste malo istrazivali sta znaci dvoglavi orao i zasto glave gledaju u suprotnim smerovima? Nije tesko naci, sve xe vam biti jasno... I da, ne priznajem ovog papagaja na zastavi, stari mi se mnogo visr svidja, pogled tog starog orla je ono sto uliva strahopostovanje...

Goran Nikolic

pre 4 godine

Na grbu nase zastave nije bio orao krstas. Pogledajte grb Nemanjica. To je bio orao koji sad leti iznad Uvca. A simbol dvoglavog orla mi smo preuzeli iz Vizantije, a on potice jos iz ranijih vremena. Simbolizuje i izobrazava sakralnu i svetovnu vlast u jedinstvu. Zastava Grcke pravoslavne crkve je crni dvoglavi orao na zutoj pozadini. Naravno da je zalosno sta se desava sa orlom krstasem, ali to nije orao na nasem grbu. Sada su ga stilizovali da mozda i lici na njega.

miki

pre 4 godine

Treba da menjamo grb a ne da blatimo ovu veličanstvenu pticu. Nismo joj ni do kolena i ne zaslužujemo da se njome dičimo. Naročito zbog toga što smo je uništili.

d

pre 4 godine

Žao mi je što Srbi i orlovi krstaši izumiru u maćehi Srbiji. Od ponedeljka 1 Jula Nemačka postaje moja domovina.
(Gane, 27. jun 2019 22:44)

Ti to pretis da ces da odes? Putuj, danke Dojcland

Zoki

pre 4 godine

(voja, 27. jun 2019 22:48) Ovo je priča o pticama koje su ogrožene, a ne o istoriji srpskih državnih simbola. Ali za tvoju informaciju, dvoglavi orao je duže u srpskoj heraldici, nego u ruskoj. A što se tiče Miloša Obrenovića, ovaj raspored boja je propisao turski sultan, inače je prvi srpski predlog bila trobojka koja se danas koristi u Hrvatskoj.

Perperius

pre 4 godine

A sta ce nam dvoglavi orao, orao sam po sebi je prelep, dvoglavi orao deluje tako neprirodno da nekazem nakaradno, jos jedan primer kako nemamo nista svoje vec po ugledu na takozvanu bracu ruse imamo nepostojeceg orla sa dve glave i zastavu naopacke jer Milos Obrenovic je pogresio redolsed boja a hteo je da bude ista ruska, i onda mi neko prica mi ovo mi ono a nista nemamo svoje, balkan je uvek bio i bice autobuska stanica. Znam da cu verovatno dobiti milion minusa jer ko sam ja da upitkujem znacenje 'naseg' grba i orla, samo malo razmislite svojom glavom a ne tudjom i bice vam sve jasnije.
(voja, 27. jun 2019 22:48)

I srpski i ruski orao je od Vizentije...

jojo

pre 4 godine

@voja
Za ovo što ti sugerišeš ne treba da se razmišlja, lako je filozofirati, nego da se dela i pročita nešto. Da se obrazuješ malo Vojo.
Dvoglavi orao u Srba nema nikakve veze sa Rusima. Svi narodi Evrope koji imaju dvoglavog orla sem Austrougarske nekadašnje su ga uzeli od Vizantije. Srbi među prvima, ili prvi čak, još od Stefana Nemanje. Dve glave simbolišu duhovnu i svetovnu vlast. I u Grčkoj je danas zvaničan jedan od barjaka sa dvoglavim orlom. Crkveni.

WaterlooGrad

pre 4 godine

Двоглави орао, као симбол, потиче из Римског Царства, а представља владавину на истоку и западу, па једна глава гледа на исток а друга на запад. Ми Срби смо узели, претпостављам и орла а и оцила која су византијска баш од њих, као и Руси и Немци тј Свето Римско Царство касније.

Vedran

pre 4 godine

Ovo se može dati kao pravi dokaz da ne samo što izumiremo kao nacija, već kompletna naša kultura i tradicija. Sve ono što nas je obeležavalo, nestaje. Ovo je jako tužno, što je najgore, nikog nije briga!

бивши граничар

pre 4 godine

Сељак баца на њиву оно што му продају у пољоапотеци која је елем добила дозволу да исту робу и продаје!А што се тиче изумирања итд маните ме те приче!Бар мене јер имам три сина и ћерку!Свако добро!

voja

pre 4 godine

A sta ce nam dvoglavi orao, orao sam po sebi je prelep, dvoglavi orao deluje tako neprirodno da nekazem nakaradno, jos jedan primer kako nemamo nista svoje vec po ugledu na takozvanu bracu ruse imamo nepostojeceg orla sa dve glave i zastavu naopacke jer Milos Obrenovic je pogresio redolsed boja a hteo je da bude ista ruska, i onda mi neko prica mi ovo mi ono a nista nemamo svoje, balkan je uvek bio i bice autobuska stanica. Znam da cu verovatno dobiti milion minusa jer ko sam ja da upitkujem znacenje 'naseg' grba i orla, samo malo razmislite svojom glavom a ne tudjom i bice vam sve jasnije.

М.Марковић

pre 4 godine

Како нестаје лагано Крсташ симбол Србства, тако нестаје и наша Отаџбина. Ништа није случајно на овом Свету.

Džoni

pre 4 godine

Dvoglavi orao je nakaza. Dakle sasvim primereno za grb. Čuj "krasi srpski grb"!
I dvoglavi vrabac je jedno nesrećno, nefunkcionalno stvorenje, a ne orao.

Milenko

pre 4 godine

Zivim u Nemackoj.Pokraj Ulma.Ovde ima toliko orlova da ih je predivno videti.Prirodna stanista su im cetinarske sume.I strogo su zasticeni.Mislim da jos nije kasno za Srbiju da obnovi ovu vrstu orla i ostale kojima preti izumiranje.Treba izleci mladih orlica,bar jedno 20-ak parova pustiti u sume fruske gore,banata i backe a ne bi bilo lose i dole juznije,sumadija i jug pcinjsi okrug. Zakonom zastiti krivolov.Podrzavam!

sasa

pre 4 godine

Trujemo njive, zagadjujemo reke i sume. Ubijamo zene i zivotinje, maltretiramo decu. Diplomci se izseljavaju. Vode, lece, uce i sude nam ljudi sa kupljenim diplomama.
Zatrpavamo odvodne kanale, svrljamo po novim fasadama, vozimo se u raspalim automobilima, pola nacije bolestna druga polovina krezava pre 40. Ne znamo se ni oprati ni obrijati vise a bogami ni obuci. Sve sami neukus i prostakluk. Za sve muke nam je kriv zapad a od svega nas najvise boli kad izgubi zvezda ili reprezentacija. U fudbalu naravno. To je rak rana.0
Realno nas ne treba da bude ali ova divna ptica treba sve da nadzivi...

South Park

pre 4 godine

Zivim u Nemackoj.Pokraj Ulma.Ovde ima toliko orlova da ih je predivno videti.Prirodna stanista su im cetinarske sume.I strogo su zasticeni.Mislim da jos nije kasno za Srbiju da obnovi ovu vrstu orla i ostale kojima preti izumiranje.Treba izleci mladih orlica,bar jedno 20-ak parova pustiti u sume fruske gore,banata i backe a ne bi bilo lose i dole juznije,sumadija i jug pcinjsi okrug. Zakonom zastiti krivolov.Podrzavam!
(Milenko, 27. jun 2019 21:33)
Iz cega da ih izlegnes?Iz kinder jajeta?Nije to bas jednostavno,naprotiv.

Ivan

pre 4 godine

Za njegovo izumiranje je kriv naš nemar i naša nebriga... A lov svega bi zakonom zabranio na 5 godina minimum... Koga uhvate u krivolovu 5 godina robije uz težak fizički rad...

Download

pre 4 godine

Па ми и јесмо најгори народ. Не бринемо о животињама, водама, ваздуху, земљи, традицији, историји, старим људима, клинцима, и да још много што шта...

AS

pre 4 godine

Sam pravim prirodno sredstvo za zastitu bilja (protiv biljnih vasi, gusenica, plamenjace i sl.) jer plodove iz moje baste koristi nasa familija, prijatelji, susedi. Voleo bih da se nasi ljudi konacno urazume kada su u pitanju zastita okoline, zivotinjinski i biljni svet. Sve ce nam se vratiti- dobro i lose.

Brkajlo

pre 4 godine

Prelepa ptica! Jako retko dozvoljavam sebi da reagujem emotivno, ali ko odstreli bilo koju zasticenu vrstu, a posebno ovakvu lepotu toliko ugrozenu, zasluzuje mnogo gore od te sacme!

d

pre 4 godine

Žao mi je što Srbi i orlovi krstaši izumiru u maćehi Srbiji. Od ponedeljka 1 Jula Nemačka postaje moja domovina.
(Gane, 27. jun 2019 22:44)

Ti to pretis da ces da odes? Putuj, danke Dojcland

Centurion

pre 4 godine

Сељак баца на њиву оно што му продају у пољоапотеци која је елем добила дозволу да исту робу и продаје!А што се тиче изумирања итд маните ме те приче!Бар мене јер имам три сина и ћерку!Свако добро!
(бивши граничар, 27. jun 2019 23:20)

Blago njihovoj buducnosti sa ovakvim razmisljanjem.

neko tamo

pre 4 godine

pa taman kad nestanu i ti preostali obesmislice nam se zastava i drzava koju predstavlja a onda bi mogli da uradimo jedan reset i opet iz pocetka ali pametno...puste zelje

S-NS

pre 4 godine

Simbol Srbije spao na jedan par. I to u Vojvodini. I to najviše o njima brinu ljudi koji su Mađari.
I mi bi u EU...
Nismo ni za srednji vek.
Lopovski, jako sebičan i jako loše organizovan narod. Poltroni.
Ceo narod je uvlakački. Glasa samo za vlast.
Na Turke da se ugledamo. Vredni i neće da trpe vlast diktatora.

Neznanje je moc

pre 4 godine

A sta ce nam dvoglavi orao, orao sam po sebi je prelep, dvoglavi orao deluje tako neprirodno da nekazem nakaradno, jos jedan primer kako nemamo nista svoje vec po ugledu na takozvanu bracu ruse imamo nepostojeceg orla sa dve glave i zastavu naopacke jer Milos Obrenovic je pogresio redolsed boja a hteo je da bude ista ruska, i onda mi neko prica mi ovo mi ono a nista nemamo svoje, balkan je uvek bio i bice autobuska stanica. Znam da cu verovatno dobiti milion minusa jer ko sam ja da upitkujem znacenje 'naseg' grba i orla, samo malo razmislite svojom glavom a ne tudjom i bice vam sve jasnije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (voja, 27. jun 2019 22:48)

Ovde je priča o ugroženom orlu, a ne Rusi, ovo ono. Ali, pošto već pišeš a pojma nemaš, zastava Miloša Obrenovića je bila crveno-belo-plavo, kao Hrvatska, a ne obrnuta Ruska. Molim bez lupetaranja. Hvala.

kiza

pre 4 godine

Dvoglavi orao se u Vizantiji pojavljuje od njenog nastanka i predstavlja kontinuitet sa Rimskim carstvom čiji je simbol bio.
Iz Vizantije se dvoglavi orao proširio na zemlje pod njenim kulturnim uticajem (Srbija, Rusija, Albanija, itd.). Srpski vladari preuzeli su dvoglavog orla iz Vizantije u kojoj je predstavljao duhovnu i materijalnu vladavinu Vizantijskih vladara, a kasnije je postao uobičajni heraldički motiv.
Nemanjići su usvojili srebrnu verziju dvoglavog orla da bi istakla svoju samostalnost i nezavisnost od Konstantinopolja, i čak istakla svoje pravo koje polaže na carski tron Konstantinopolja.
Srebrnog dvoglavog orla su usvojile mnoge srednjovekovne plemićke porodice sa naših prostora, među kojima: Nemanjići, Mrnjavčevići, Lazarevići, Kastriotići itd.
Kasnije, usvojile su ga i dinastije Obrenovića, Karađorđevića i Petrović-Njegoša, i ostale su i do dan danas na grbu Srbije i Crne Gore.
Đurađ Kastriot Skenderbeg je usvojio sličnu zastavu tokom svoje borbe protiv Osmanskog carstva, na kojoj je bio predstavljen crni dvoglavi orao na crvenoj pozadini, koji se kasnije ponovo pojavio na zastavi Albanije.
Zanimljivo je da Albanci nemaju cak ni svoj grb, nego koriste grb Srpskog viteza. Uticaj Srba kroz vekove na ovim prostorima moze da se vidi u celom regionu, of Slovenije do Grcke.

John

pre 4 godine

Toliko nam "dobro" ide da i ptice beže odavde. Šteta, a mogli su orlovi da sačekaju i da se strpe još dve godine, jer će nam za samo dve godine već biti bolje... pa će i oni osetiti boljitak...

Tutankamon

pre 4 godine

Ima ih više u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (u okolini) tj. još uvijek neće izumrijeti ali kakav je odnos prema biljnom i životinjskom svijetu dobro da išta više ima.

ja

pre 4 godine

Par stvari. Prvo, knez Miroslav, prvi naš vladar kod kojeg se pojavljuje simbol dvoglavog orla je isti onaj Miroslav "iz" Miroslavljevog jevanđelja, inače rođeni brat Stefana Nemanje. S obzirom na to da je Nemanja rodonačelnik dinastije Nemanjića, jasno je da ovaj simbol kod nas nisu uveli Nemanjići, već Zavidovići. Kod Nemanjića je samo postao "mejnstrim".

Drugo, dvoglavi orao sa našeg grba je STILIZOVANI ORAO, tj. predstava orla, koja nije vezana za konkretnu vrstu orla, pa, samim tim, orao krstaš ne može biti "ptica koja krasi naš grb". Jedini orao sa grba, koji je prirodni, a ne stilizovani orao, je ćelavi orao koji krasi američki grb.

Treće, orao krstaš je ptica koja se, uglavnom, kreće u Panonskom basenu. Nikako nije karakteristična za teritoriju koju je obuhvatala država Nemanjića, tako da, i u tom smislu, nije mogao biti uzet kao simbol za grb, jer Nemanjićima, po svoj prilici, nije ni bio poznat. Jedine velike ptice koje su Nemanjići znali su (prvenstveno) beloglavi sup, orao belorepan i orao (ili jastreb) mišar, tako da su to "kandidati" za srpski grb, ukoliko je nekom zaista bitno da naš grb krasi konkretna vrsta ptice...

WaterlooGrad

pre 4 godine

Двоглави орао, као симбол, потиче из Римског Царства, а представља владавину на истоку и западу, па једна глава гледа на исток а друга на запад. Ми Срби смо узели, претпостављам и орла а и оцила која су византијска баш од њих, као и Руси и Немци тј Свето Римско Царство касније.

Zoki

pre 4 godine

(voja, 27. jun 2019 22:48) Ovo je priča o pticama koje su ogrožene, a ne o istoriji srpskih državnih simbola. Ali za tvoju informaciju, dvoglavi orao je duže u srpskoj heraldici, nego u ruskoj. A što se tiče Miloša Obrenovića, ovaj raspored boja je propisao turski sultan, inače je prvi srpski predlog bila trobojka koja se danas koristi u Hrvatskoj.

Vedran

pre 4 godine

Ovo se može dati kao pravi dokaz da ne samo što izumiremo kao nacija, već kompletna naša kultura i tradicija. Sve ono što nas je obeležavalo, nestaje. Ovo je jako tužno, što je najgore, nikog nije briga!

Perperius

pre 4 godine

A sta ce nam dvoglavi orao, orao sam po sebi je prelep, dvoglavi orao deluje tako neprirodno da nekazem nakaradno, jos jedan primer kako nemamo nista svoje vec po ugledu na takozvanu bracu ruse imamo nepostojeceg orla sa dve glave i zastavu naopacke jer Milos Obrenovic je pogresio redolsed boja a hteo je da bude ista ruska, i onda mi neko prica mi ovo mi ono a nista nemamo svoje, balkan je uvek bio i bice autobuska stanica. Znam da cu verovatno dobiti milion minusa jer ko sam ja da upitkujem znacenje 'naseg' grba i orla, samo malo razmislite svojom glavom a ne tudjom i bice vam sve jasnije.
(voja, 27. jun 2019 22:48)

I srpski i ruski orao je od Vizentije...

Vasi

pre 4 godine

Za ove sto pljuju dvoglavog orla.... Da li ste malo istrazivali sta znaci dvoglavi orao i zasto glave gledaju u suprotnim smerovima? Nije tesko naci, sve xe vam biti jasno... I da, ne priznajem ovog papagaja na zastavi, stari mi se mnogo visr svidja, pogled tog starog orla je ono sto uliva strahopostovanje...

kele®

pre 4 godine

Zakonom zastiti krivolov.Podrzavam!
(Milenko, 27. jun 2019 21:33)
Lijepo piše da nije dozvoljeno prići na 1 km. Po zakonu. Koji se ne provodi.

Goran Nikolic

pre 4 godine

Na grbu nase zastave nije bio orao krstas. Pogledajte grb Nemanjica. To je bio orao koji sad leti iznad Uvca. A simbol dvoglavog orla mi smo preuzeli iz Vizantije, a on potice jos iz ranijih vremena. Simbolizuje i izobrazava sakralnu i svetovnu vlast u jedinstvu. Zastava Grcke pravoslavne crkve je crni dvoglavi orao na zutoj pozadini. Naravno da je zalosno sta se desava sa orlom krstasem, ali to nije orao na nasem grbu. Sada su ga stilizovali da mozda i lici na njega.

Legionar

pre 4 godine

"Сељак баца на њиву оно што му продају у пољоапотеци која је елем добила дозволу да исту робу и продаје!А што се тиче изумирања итд маните ме те приче!Бар мене јер имам три сина и ћерку!Свако добро!
(бивши граничар, 27. jun 2019 23:20)"
I... šta si hteo da kažeš time da ti imaš tri sina i kćer, pa da te manu priče o izumiranju? Svaka tebi čast na potomstvu, zaista, kamo sreće da svi imaju po 3-4 dece, ali ne razumem tvoj stav o pitanjima koja nisu toliko zanemariva jer je u prirodi sve povezano, zezni jednu kariku i kad-tad će i čovek to osetiti.

miki

pre 4 godine

Treba da menjamo grb a ne da blatimo ovu veličanstvenu pticu. Nismo joj ni do kolena i ne zaslužujemo da se njome dičimo. Naročito zbog toga što smo je uništili.

jojo

pre 4 godine

@voja
Za ovo što ti sugerišeš ne treba da se razmišlja, lako je filozofirati, nego da se dela i pročita nešto. Da se obrazuješ malo Vojo.
Dvoglavi orao u Srba nema nikakve veze sa Rusima. Svi narodi Evrope koji imaju dvoglavog orla sem Austrougarske nekadašnje su ga uzeli od Vizantije. Srbi među prvima, ili prvi čak, još od Stefana Nemanje. Dve glave simbolišu duhovnu i svetovnu vlast. I u Grčkoj je danas zvaničan jedan od barjaka sa dvoglavim orlom. Crkveni.

cici

pre 4 godine

Vreme je da uvedemo kontrolu izdavanja pesticida i insekticida, kao i obaveznu proceduru za povrat ambalaze istih. Mnoge zemlje su ovo jednostavno resile, dobre stvari valja kopirati.

Saša

pre 4 godine

@ Milenko, i ja podržavam, ali zakonom je sankcionisan krivolov još od Cara Dušana ovde... pa evo dokle smo došli. Drugo, šume Fruške gore? Ne znam kada si poslednji put bio tamo...

Legionar

pre 4 godine

"A sta ce nam dvoglavi orao, orao sam po sebi je prelep, dvoglavi orao deluje tako neprirodno da nekazem nakaradno, jos jedan primer kako nemamo nista svoje vec po ugledu na takozvanu bracu ruse imamo nepostojeceg orla sa dve glave i zastavu naopacke jer Milos Obrenovic je pogresio redolsed boja a hteo je da bude ista ruska, i onda mi neko prica mi ovo mi ono a nista nemamo svoje, balkan je uvek bio i bice autobuska stanica. Znam da cu verovatno dobiti milion minusa jer ko sam ja da upitkujem znacenje 'naseg' grba i orla, samo malo razmislite svojom glavom a ne tudjom i bice vam sve jasnije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (voja, 27. jun 2019 22:48)"
Hajde, Vojo, blago meni, uzmi kljigu u šake, pročitaj nešto o našoj istoriji, zašto su nam odličja ovakva kakva jesu, šta ona predstavljaju, zašto nam je raspored boja na zastavi kontra od ruskog, sve to imaš u knjigama (sad je sve dostupno i na internetu), pa kad pročitaš, onda dođi da debatujemo!