- Komentari -

Ovako se bori protiv stereotipa

Prema novim propisima, koji su danas stupili na snagu, u Britaniji se zabranjuju "štetni" rodni stereotipi u reklamama koji, kako je rečeno, mogu da naškode ili izazovu ozbiljnu ili veliku uvredu.

Izvor: B92, Beta
Pošaljite komentar
 1. Stereotipa? Borba? Tu je nešto drugo ideja.
  (ja postojim, finansiraj me i zabavi, 15. jun 2019 14:46)

  # Link komentara

 2. Taman posla da se nekom kaže što mu se ne sviđa. Uskoro ćemo dobijati kazne ko za parkiranje, kad nekom kažemo nešto što se nekom ne dopada. Samo će da nam stave pod mišku, ko za brisač.
   (Majkl Džondar, 15. jun 2019 09:39)

  # Link komentara

 3. Meni lično je ovo ok, pogotovo jer nema novčanih kazni, a i vala, moj otac je sam othranio nas dve, devojčice; kupao, presvlačio, sve po redu. I ja prva odbacujem te ideje da npr. muško ne zna ništa da radi u kući.

  I eto, isto su uradili i sa reklamama sa mršavim devojkama; da su na našim prostorima doneli odluku da se ne prikazuju reklame u kojima devojke imaju tonu šminke i izbacuju ( . )( . ), gromoglasno bi to pozdravili, jer sudeći po komentarima ovde, svim muškarcima smetaju takve!
  Ali pošto su Englezi, onda ne valja.
  (OH, 15. jun 2019 09:16)

  # Link komentara

 4. Gdje ovo ide? Pa meni je normalno da žena opere suđe , a ja da promenim gume pogledam ima li ulja i vode u autu. Da ona veš opere, ja da iscepam i donesem drva. Naravno da ću oprati i suđe i veš, kao i ona što će doneti drva i zameniti gume ali kad nema mene ili nema nje.
  (T67, 15. jun 2019 09:01)

  # Link komentara

 5. Klatno reklamokratije je odavno otišlo u drugu stranu; sada se muškarci stereotipno prikazuju kao glupi, prljavi, nesposobni... i to zato što su žene poslušniji kupci, pa se tom segmentu više udvaraju.

  Ovo je pokušaj da se veštački napravi balans, u startu osuđen na neuspeh; jednom kad se dozvoli lažno informisanje (aka "reklama"), laž ne može više da se zaustavi.

  Reklama je više od samo "dozvoljene laži"; u reklamama je zapravo zabranjeno reći istinu o nekom preskupom, nekorisnom, čak i štetnom proizvodu. Reklamokratija je zapravo suspendovanje konkurencije, temelja kapitalizma. Idiokratija (i njen obavezni činilac reklamokratije) je jedan novi sistem totalno zasnovan na laži. Redefinisano je i značenje laži; paradoksalno, "laž" je SAMO onda kada iza nje ne stoji direktna, neposredna korist. Ako postoji korist, onda se to zove reklamom i onda je zaštićena zakonom.
  Naravno da fašisti brane laž zaštićenu zakonom, oni se u takvom sistemu laži snalaze najbolje i uživaju kao svinje u blatu. Pritom se po pravilu pozivaju na slobodu govora. Reklame počivaju upravo na zabranama slobode govora.

  Primera radi, dok su nesmetano išle reklame za "Das Auto", da li je bilo dozvoljeno ili ikako moguće plasirati istinitu "reklamu" da VW laže o emisiji azotnih oksida? Ne, nikako. Konkurencija je bila prinuđena samo da laže više od njih, i tako u spiralu laži. Može ovako o deterdžentima, bankama, kockarnicama, lekovima... sve do političkih laži koje su (!) "dozvoljene u kampanji".
  (CATAPA, 15. jun 2019 08:47)

  # Link komentara

 6. kada nemaju pamenija posla bave se ovakvim stvarima....
   (Modesti, 15. jun 2019 08:24)

  # Link komentara

 7. Sjajno! Ovo treba i kod nas. Koliko su me poznanici ismejavali što sam menjao pelene bebčetu na smenu s ženom... ja sam ponosan i tada bio i sada. Između ostalog i reklame su krive što su oni toliko zatucani.
   (Mićko, 15. jun 2019 08:15)

  # Link komentara

 8. Ne vidim potrebu da ovako nešto urade u Engleskoj. Ali ovde u Srbiji, i te kako, vidim potrebu! Ovde su stavovi i ponašanje ljudi na nivou pećinskog doba.
   (da, da, 15. jun 2019 07:59)

  # Link komentara

 9. Pojašnjenje za "lako uvredljive": Ako u reklami muškarac ne zna da promeni pelenu, ne znači da nijedan muškarac ne zna da promeni pelenu. Ako žena ne zna da zameni točak na automobilu, ne znači da nijedna žena nije sposobna za tako nešto. Ako je staroj osobi potreban štap kao pomagalo kod kretanja, ne znači da nema agilnih starih osoba. Ako muškarac u reklami ima problema sa potencijom..., uglavnom primera je mnogo i da bi pomenuo svaki pojedinačno trebalo bi milion stranica interneta ili 3 tone papira za štampano izdanje. Možda je ipak bolje ovo što su englezi uradili i gotova stvar?
   (Dobrivoje, 15. jun 2019 06:44)

  # Link komentara

 10. Stereotipi nisu nastali slucajno. Samo kazem.
   (Golgy17, 15. jun 2019 05:09)

  # Link komentara

 11. Nema neke velike razlike između onih koji nameću stereotipe i ovih "liberalnih" koji negiraju i zabranjuju postojanje bilo kakve razlike. Ne znam, iskreno, koja grupa me više plaši.
  (bunjuel, 14. jun 2019 21:13)

  Kako su krenuli, zabraniće i reč "razlika". Biće R-reč.
   (?, 15. jun 2019 04:17)

  # Link komentara

 12. Svi znamo sta nam je ciniti!
  Radikalizujete nas - posledice su Vase!
  Vi znate da je nas vise, a ove provokacije i sve represivne mere kojim pokusavate da sebe stavite iznad Zakona i Vlasti ce se Vama obiti o glavu!
  Mi vidimo sta se desava i nismo slepi! Ovo ropstvo Vasoj Satanistickoj ideologiji ce se zavrsiti ponovnim uvodjenjem Svete inkvizicije! Za svoju sodomiju i blud cete odgovarati kad tad!
  Mi nikada nismo rekli da ne prihvatamo Vasu razlicitost, ali Vasa bolesna ideja da mozete zavesti kult i ideologiju perverzije ce dovesti do Vase propasti!
  Ovo odvratno ispiranje mozga, propaganda i cenzura mora dovesti do Zakona po kojem ce Vam biti zabranjeno bilo kakvo javno nastupanje! Sto je mnogo, mnogo je, a Vi ste pokazali da ste opasnost za svetsku civilizaciju i prosperitet!!
  (WWG1WGA Q, 15. jun 2019 03:05)

  # Link komentara

 13. Orvel bi bio "ponosan" na ovaj engleski Ministin (Ministarstvo istine odnosno Ministarstvo propagande).
   (Mr. Blondie, 14. jun 2019 21:37)

  # Link komentara

 14. Pod plastom "ljudskih prava" prava je sve manje. Sve bi da urede. Kako li je narod nekada ziveo bez ovolikih ogranicenja ? Budalastina sve vise i vise,potreba da neko opravda svoje postojanje,mislim na birokrate. Uzas!!!
   (necer, 14. jun 2019 21:35)

  # Link komentara

 15. Tako se gradi neomarksistička diktatura i gaze osnovne građanske slobode, na čelu sa slobodom govora i izražavanja i imovinskim slobodama.
   (EU Citizen, 14. jun 2019 21:16)

  # Link komentara

 16. Nema neke velike razlike između onih koji nameću stereotipe i ovih "liberalnih" koji negiraju i zabranjuju postojanje bilo kakve razlike. Ne znam, iskreno, koja grupa me više plaši.
   (bunjuel, 14. jun 2019 21:13)

  # Link komentara

 17. Istina da se ne prikazije da se neko ne bi naljutio.
   (pertinaks, 14. jun 2019 21:00)

  # Link komentara

 18. Sjajno. Zaista, svaka čast! Kada ćemo mi dočekati tako nešto?
   (A, 14. jun 2019 20:59)

  # Link komentara