- Komentari -
 1. Tekst pravi lazne paralele, kao da odlazak u skolu podrazumeva poklon nastavniku. Ono sto se u tekstu naziva poklonom za nastavnika u stvari je izraz zahvalnosti nekom ko je drzao na okupu odeljenje i negovao plemenit odnos sa svojim ucenicima. Ucenici osecaju svog nastavnika kao nekog ko je brinuo ne samo o njihovom napretku i znanju nego i o njima samima. Taj odnos neminovno balansira na granici privatne bliskosti sa ucenicima i njihovim porodicama. Iz takve relacije i nastaje ideja da svom nastavniku zajednicki poklone uspomenu kao znak zahvalnosti i secanja, i nije nikakva obaveza. Imam jedan takav sat, sa posvetom, vrati me dvadeset godina u proslost i izmami osmeh na lice..
  Inace, tekst je pravi primer spinovanja, zamajavanja javnosti. Sutra cu sa mojim ucenicima da obradim lekciju o tekstu i kontekstu na ovom primeru. Da ne budu slepi kod ociju.
   (prava lola, 12. jun 2019 19:13)

  # Link komentara

 2. I pokloni za profesore da se legalizuju, kao pokloni lekarima...
   (komentator, 12. jun 2019 15:24)

  # Link komentara

 3. Mislim da je ovde poenta u učinku, kao i sa svim uslugama. Dobrog učitelja treba nagraditi makar simbolično. Onog ko otaljava posao, ne treba.
   (EU Citizen, 12. jun 2019 15:15)

  # Link komentara

 4. Kupovali smo i mi kad smo bili deca nasim uciteljima/razrednim staresinama. Samo tad nam nije bilo potrebno da to roditelji rade umesto nas, umeli smo sami da se organizujemo. Pre svega, sami i da resimo da poklonimo. Danas roditelji preuzimajuci tu ulogu, oduzimaju deci mogucnost da uopste imaju svest o tome. Ma o bilo cemu.
   (jj, 12. jun 2019 15:08)

  # Link komentara

 5. U osnovnoj školi Gavrilo Princip u Zemunu, roditelji na taj način obezbeđuju ocene svojoj deci. Ne zna se ko je potkupljiviji, učitelji koji nekom daju odlične ocene, a recimo nekom prelazne, da dete ne bi palo celu godinu, ili direktor koji (hteo - ne hteo) mora da sluša iste te roditelje koji odlučuju o sudbini neke dece da li će ostati u istoimenoj školi.
  Naravno, direktor ima samo dvadesetak i nešto godina i nema bukvalno nikakvog iskustva. Došao je na tu funkciju tako što ga je ubacio bivši direktor, a zajedno su u SNS stranci.

  Nekad je ova škola važila za bolje u Beogradu, a danas tuga, čemer i jad. Ne zna se ko je gori... roditelji koji potkupljuju učitelje, direktor koji pristaje na sve uslove koji isti ti roditelji diktiraju, ili učitelji, kao što sam već napisao ( čast izuzecima) koji i te kako pristaju na razne poklone (mahom novčane) koje im dolaze... zna se od koga.

  U svakom slučaju, kao i uvek, najgore prolaze deca, koja vide šta se događa i na taj način koriste priliku. Shvataju da su "odrasli" nemoćni bilo šta da urade, pa se i oni ponašaju u skladu sa situacijom.

  Dobro je rekao Ivo Andrić:
  "Dođu tako ponekad vremena, kada pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati."
   (Mmm, 12. jun 2019 15:02)

  # Link komentara

 6. Ja sam jedan od nastavnika u srednjoj strucnoj skoli, i sam sam svedok ovog, na zalost ustaljenog obicaja, koji ide toliko dakeko, da ljudi bez stida, srama i obraza, odredjuju sta ce deca da im kupe. Jednom sam bio svedok da su ucenici poklonili nastavnici jednog strucnog predmeta, na maturskoj zabavi, kada se inace ovi pokloni urucuju, poklonili ves masinu!!! Licno sam protiv toga, ali sam isto tako i protiv toga da lekari imaju pravo na novcani poklon. Isto kao i oni, i mi radimo za svoju platu koja je zakonom odredjena. Po ovome, svi u drzavnim sluzbama, imaju pravo na neko cascavanje, koje se u normalnim zemljama zove MITO, odnosno korupcija! Da li je to normalno za hednu drzavu koja tezi evropskim vrednostima? Da li je to nacin da zaustavimo odlivanje kadrova iz nase zemlje? Hmmmm, pitam se.
   (marsovac, 12. jun 2019 14:38)

  # Link komentara

 7. Kad je kolektivno skupljanje novca za poklon na rastanku, to je znak pažnje i zahvalnosti prema razrednom starešini, a razrednom uspomena od generacije. Pojedinačni pokloni mogu značiti i nešto drugo, naročito ako dogodine opet predaje isti profesor.
   (Gong, 12. jun 2019 13:21)

  # Link komentara

 8. To je oduvek bilo, deca kupuju a ne roditelji, odnosno oni bi trebalo da se dogovore i da od roditelja uzmu novac. Pokloni su simbolični i predstavljaju uspomenu. Najčešće je to neka dobra knjiga recimo monografija, rečnik i sl. ili komplet knjiga nekog pisca. Ne vidim problem ukoliko je zajednički poklon i ako se ne preteruje.
   (jasamaja, 12. jun 2019 13:12)

  # Link komentara

 9. Šta je tu loše? Znak pažnje...
  (Crni, 12. jun 2019 11:37)

  # Link komentara

 10. U mojoj grupi deo roditelja navalio da se razrednom kupi poklon, a deca su generalno protiv. Razlog je sto se uopste nije ponasao kao razredni, i nista se nije borio za njih (da ne nabrajam situacije).
  A nastavnici matematike su kupili pokloncic, i to samostalno, od dzeparca, iako ih je "gnjavila" cele godine. Deca nisu mutava, osete.
  (MisterNo, 12. jun 2019 11:10)

  # Link komentara

 11. Kad mogu doktori, mogu i profesori. Posle ce policajci, vojska, JKP, sudije. Idemooo
   (mali, 12. jun 2019 11:02)

  # Link komentara

 12. Uobičajeno je videti po bolnicama, kese, kese, kese i još kesa koje nose pacijenti, uzimaju med.sestre, doktori, to većini ne smeta, jer je postalo normalno i poželjno?!?!?!!?!? A onda se postavlja pitanje da li treba, posle četiri godine rada učiteljice ili odeljenskog starešine, kupiti neki pristojan poklon, kao znak pažnje....
  Posle svih ovih godina, nakon četiri razreda, učiteljici, koja je brinula i učila našu decu, želimo na završnoj priredbi da damo poklon, koji smo svi kupili, koji jeste znak pažnje i velike zahvalnosti, jer je deca i mi, nikada nećemo zaboraviti!!! Njoj ostaje poklon kao uspomena na ovu generaciju!!!
   (b.jerk., 12. jun 2019 11:00)

  # Link komentara

 13. U jednoj Lozničkoj osnovnoj školi koja se nalazi u centru grada kod aviona višedecenijska direktorka inače učiteljica drži privatne časove i daje toj deci koja dolaze kod nje unapred kontrolne zadatke koji će biti posle dati u školi ,znači žena je to unapredila na jedan viši nivo.
  Tako deca pojedina (bogatijih roditelja ) imaju usmeno dvojke ,trojke a na testovima sve petice i na kraju svi budu odlicni a realno znanje za dvojku jedva trojku.
  Inače sama škola funkcioniše već odavno kao gospodjino licno preduzeće...i sve može kod nje samo treba znati gde dati ...
  (Dokle više ..., 12. jun 2019 10:54)

  # Link komentara

 14. ne bih rekao da su to roditeljske grupe, to su grupe dokonih mama, neradnica, koje ne znaju sta ce od sebe, imaju svo slobodno vreme ovog sveta i sto je najvaznije, udate za nekog dobrostojeceg. I onda one izmedju sebe kontaktiraju putem Vibera, kao brinu za svoju decu..
   (potos, 12. jun 2019 10:47)

  # Link komentara

 15. Nemojte da legalizuje korupciju. Danas zahvaljujući vama koji pisete zakone je legalna korupcija u zdravstvu. Svaki pacijent je sada realno u obavezi da donese poklon u vrednosti koja je propisana zakonom kako ne bi upali u problem da ih lekar ni ne pogleda ili im pruži uslugu lečenja ispod propisanih kriterijuma. Uništili ste zdravstvo, sudstvo na redu je da dokrajčite školstvo.
   (uzimam.kokice, 12. jun 2019 10:47)

  # Link komentara

 16. Pa sta su ucetelji gori od lekara da ne mogu da primaju poklone...ajmo sad policija i sudstvo nek se spreme za odbranu svojih prava na ”poklon”...
  (kvazi sveda, 12. jun 2019 10:41)

  # Link komentara

 17. Prosvetari su plaćeni za posao koji rade, nedovoljno ali su plaćeni. To bi bilo isto kao kada bismo čašćavali saobraćajca koji nam piše kaznu jer radi svoj posao za koji je već plaćen.
  Ako im ne odgovara zanimanje neka rade nešto drugo. Posao profesora je kao i posao lekara, ako ga radiš zbog extra zarade onda si na pogrešnom mestu.
   (Mile, 12. jun 2019 10:41)

  # Link komentara

 18. Trenutno sam student, ali smo kupovali uciteljici i razrednoj poklon u osnovnoj, i razrednoj u srednjoj...Smatram da je to okej, mali znak paznje sto se kaze...
   (Milos, 12. jun 2019 10:37)

  # Link komentara

 19. to je kod nas oduvek bila praksa, al' eto sad kad je vreme ucinilo svoje pa takvi djaci dospeli tamo gde nisu trebali cudimo se i pitamo sta se desava?
  (taraba majka, 12. jun 2019 10:20)

  # Link komentara

 20. Da, podrzavam.
  Lekaru pare,policajcu plati da progleda kroz prste, sudiju potkupi, daj salterusi 200gr kafe da ti zavrsi preko reda,medicinskoj sestri kafu i sok...sto da ne castis i profesora onda...pogotovo ako ti je dete vukovac, kao i 50% njegovog odeljenja...
   (Zlata, 12. jun 2019 10:10)

  # Link komentara

 21. A šta to ne podržavate? To što se kupi poklon nekome ko je brinuo o vašem detetu 4 godine, pomagao mu da reši raznorazne probleme od ljubavnih pa do problema u porodici. Trudio se da na svaki način omogući da vaše dete završi školu iako je mnoge roditelje baš briga da li će završiti ili ne. I sada je problem poklon od par hiljada dinara, a nije problem kada država zakonom dozvoli poklone nekoj drugoj profesiji. Sram da vas bude.
   (tex viler, 12. jun 2019 10:06)

  # Link komentara

 22. Mi smo razrednom u srednjoj za rastanak poklonili narukvicu od 500e, jer je pre svega bio covek, vodio je racuna o nama kao da smo mu deca, branio nas, drzao nam casove matematike iako je mehaniku predavao, jer smo bili slabi iz matematike pa je svoje casove pretvarao u ono sto nam je zaista trebalo. Retko dobar covek i ljudina Ranko Matkovic.
   (ls, 12. jun 2019 09:58)

  # Link komentara

 23. kada mogu politicari, lekari, svi drugi, zasto ne i profesori
   (sasa, 12. jun 2019 09:45)

  # Link komentara

 24. Za rastanak je ok, ali problem je sto neki donose poklone tokom nastave, a onda uciteljica progleda kroz prste, narocito sto se tice pismenih iz srpskog, likovnih radova i ostalih stvari gde subjektivno moze da da visu ocenu. Poznajem uciteljicu koja se ugojila od silnih poklona (kosmicka pravda sto bi se reklo).
   (Marko, 12. jun 2019 09:42)

  # Link komentara

 25. Ja na cetiri godine dobijam sat u vrednosti od 100e. 25 ucenika daju po 500 dinara i kupe mi sat sa izgraviranom posvetom. Jedan moj prijatelj, hirurg, je ocigledno ljubomoran, a imam i jednog opstinara , radi na gradj. dozvole, koji kaze da bi i on voleo da dobija takav mito na 4 g. Kazu mi da sam korumpiran i da oni nikad tako nesto ne bi primili. Malo me je sramota, ali sta cu...
   (ucha, 12. jun 2019 09:42)

  # Link komentara

 26. Ne sme da se generalizuje, 25 godina radim u školi, najavim učenicima pre svakog 8.marta da cveće ne primam, niti bilo kakve poklone, niti slavim taj praznik. Prošle godine su mi maturanti koje sam kao razredni vodila poklonili knjigu mog omiljenog pisca, i to je sasvim dovoljno i adekvatan poklon starešini.
  (Danijela, 12. jun 2019 09:40)

  # Link komentara

 27. Ne kupujem i ne razumem zasto bi se davali pokloni nekome koji su placeni za svoj posao,meni niko ne daje poklon primam platu koju zaradim.
  (Siniša Nikolić, 12. jun 2019 09:34)

  # Link komentara

 28. Поклон се, у тим случајевима, даје на растанку, када се зна или разумно очекује да тај предавач престаје да ради с том децом. Све друго је мито. Такође, тај поклон треба да буде лепа успомена, а не средство исказивања финансијске моћи богатих а бахатих.
   (Јабучило, 12. jun 2019 09:26)

  # Link komentara

 29. Ne
  (Pera, 12. jun 2019 09:26)

  # Link komentara

 30. ne dam nikome nista,imaju svoju plati pa neka kupuju sta im je volja,ne samo profesori,to vazi za sve.
   (neko, 12. jun 2019 09:22)

  # Link komentara

 31. Ako zasluzi spremam prase!!
   (Lalos, 12. jun 2019 09:21)

  # Link komentara

 32. Olovka, sat, ram za sliku... nesto sto traje za uspomenu. Al samo ako vidim da je bio strog i pravican, da nije dijelio ocjene sakom i radi boljeg prosjeka. Neko ko je toliko vremena provodio sa mojom djecom i naucio ih mnogo cemu, zasluzuje znak paznje. Kad se to podjeli na 30ak ljudi, stvarno nije mnogo uz jedno hvala.
   (Momir, 12. jun 2019 09:13)

  # Link komentara

 33. Profama pokloni, doktorima pokloni, advokatima pokloni, popovima pokloni ... a kada ce neko nama inzenjerima da daje poklone? Nama jedino ostade karta u jednom pravcu za zapad. Eh, ispade da smo studirali da sluzimo zapadu i svojim porezom placamo NATO ...
  (Bik, 12. jun 2019 08:55)

  # Link komentara

 34. Ako je 462 evra onda može nikako više. Ako mogu lekarima možemo i prosvetarima. Polako staće i drugi ured. Sudije, Katastarci, Opštinari. Svi koji inače uzimaju samo da legalizijemo.
  (šetač, 12. jun 2019 08:51)

  # Link komentara

 35. najveće zadovoljstvo prosvetnog radnika je svest o tome da jednom mladom čoveku prenosi znanja koja će mu pomoći da kvalitetnije živi, tako da bi pokloni samo degradirali taj uspeh.
  (ne, 12. jun 2019 08:47)

  # Link komentara

 36. Ista situacija prilikom diplomiranja.

  Meni je profesor zabranio da bilo sta kupujem, kao i da ištampam samo jednu kopiju doplomskog u koloru i ukoričim da imaju za biblioteku. Ostale samo crno belo i da zaheftam. Smatra da je sve ostalo bacanje para.

  Zaista sjajan profesor i veliki čovek, pozdrav za Duška Letića sa TFZR.
   (realan dxb zr, 12. jun 2019 08:45)

  # Link komentara

 37. Pitajte profesore...
  (Sajo, 12. jun 2019 08:44)

  # Link komentara

 38. Pitajte profesore...
  (Sajo, 12. jun 2019 08:43)

  # Link komentara

 39. Pa nisu oni doktori da im nosim poklone.
   (Stojan Novakovic, 12. jun 2019 08:41)

  # Link komentara

 40. Деца треба да купе неки симболичан поклон својим разредним старешинама. Битан је знак пажње а не да буде то скуп поклон
   (joj, 12. jun 2019 08:41)

  # Link komentara

 41. To su nikakvi novci,mene brine po 2000 dinara milicajcu (sa završenim kursom od 3 meseca) kad god se vidimo a ne profesoru ili nekoj učiteljici.E to mene brine dragi mojiiiii..
   (Serb, 12. jun 2019 08:40)

  # Link komentara

 42. Radim u školi.Tvrdim,nikom od mojih 90 kolega iz zbornice nije stalo da dobije poklon.Nit žele ,niti traže.Lično,deci uvek govorim da novac preusmere za svoje potrebe.Plate godišnju članarinu u biblioteci,npr.
   (sitan vez, 12. jun 2019 08:38)

  # Link komentara

 43. Rec je uglavnom o cvecu,najskuplja stvar je rucni sat,deca to od srca poklanjajy,nvd nista sporno ovde,nije to kao u zdravstvu,nije ni prici.
   (C i n i k, 12. jun 2019 08:38)

  # Link komentara

 44. Sto ne traze kao lekari 420 evra po uceniku.
  (drLaki, 12. jun 2019 08:33)

  # Link komentara

 45. Nastavnica i lekarima su se uvek davali pokloni. Kada ste to ozakonoli za lekare uradite isto i za sve ostale.
  (Boža, 12. jun 2019 08:29)

  # Link komentara

 46. Prikladnija je opklada, u zavisnosti od ocene za koju se klade profesori, sa roditeljima... Recimo, ako će mali, da okine godinu, profesor, može da se kladi u 100€ da neće zbog njega.
  A trojke i četvorke, imaju svoju kvotu... A ima roditelja, koji smeju da se klade u milion evra, da će mali da bude vukovac, i to besplatno, jer se to prećutno podrazumeva, u vazduhu, i niko konkretno tu ne ulazi u opkladu... Da se ne bi tu kompromitovali, brukali, spuštali, obarali ugled, i poštovanje...
   (Mediocritical, 12. jun 2019 08:27)

  # Link komentara

 47. Професори као и лекари раде свој посао, нема потребе за поклонима
   (Војвода Момчило, 12. jun 2019 08:21)

  # Link komentara