Sreda, 15.05.2019.

12:26

Četnici mu ubili majku: Zrelo doba proveo u srećnom braku s balerinom

Izvor: B92

Èetnici mu ubili majku: Zrelo doba proveo u sreænom braku s balerinom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

154 Komentari

Sortiraj po:

kole

pre 4 godine

E, pa da je sedela kod kuce, cuvala decu i prala prozore, niko je nebi dirao. Htela buntovnica da vodi politiku i to usred rata kad je zivot jeftiniji od jucerasnjih novina. Ubijali su cetnici partizane, ali su jos i vise partizani ubijali cetnike. Mrznja koju su medju srpski narod doneli komunisti i danas nas razjeda i truje.

smutna vremena

pre 4 godine

Ima i potpuno suprotnih slucajeva. Gidrin otac je bio u kraljevoj gardi.U vreme rata je cuvao crkvu na Oplencu i ni metak nije ispalio. Komunisti su ga uhapsili i streljali. Gidra mu je kao dete nosio hranu u zatvor. Saopstili su mu da vise ne dolazi. Strasna vremena

Ja

pre 4 godine

Reci da du cetnici upadali u Osmansko carstvo i napadali, isto je sto i reci da su na kraju krajeva ti komunisti upadali na teritoriju Rajha i napadali. Tuzno je i bolesno sta muslimani na ovim prostorima smatraju normalnim i legitimnim. Komunisti su i po ideologiji i po delovanju bili izraziti antisrbi. U ratu su prerasli u ilegalnu vojnu formaciju, koja se i u toku i posle rata ponasala kao okupatorska i teroristicka. Ostavili su iza sebe masovne zlocine nad srpskim narodom. To je najgora nesreca koja je zadesila Srbiju i Srbe uopste. Zao mi je sto su ikad postojali i sto postoje.

Rope

pre 4 godine

Meni su partizani ubili dedu i njegova četiri sina, tetku i jednog strica. Za lokaciju dedinog groba i grobove njegovih sinova nikad se saznalo nije. Miši laka zemlja.

trtemrte

pre 4 godine

sto ovde izviru "prvoborci" od 1944-te. sto tile rece, da nas je bilo volko 41e, ocerali bi svabe za 4-5 tjedana, dokusuri mu sto dozvoli masovni prelaz ceta u partizane

xx55

pre 4 godine

Komunizam-najveca posast u istoriji covjecanstva. Cinjenica. I ja sam podlegao ovoj raspravi,nazalost. A,nasem bardu Misi Janketicu,neka je vjecna slava i hvala.(ponekad mi objavite komentar,a i ako ne objavite,nema veze,nisam kop'o)

Cezar

pre 4 godine

U svakom zitu ima kukolja, svi ti sto su ubijali zene, decu i civile su velika sramota za bilo koji pokret kom su pripadali. Tuzno je sto takvi uopste postoje.

spasenija kolček

pre 4 godine

Umro je jedan od najmarkantnijih i najboljih umetnika ovog našeg vrelog prebogatog i ludog Balkana
A mi onda raspalimo na širokom planu i uz to zagrabimo i u istroiju u kojoj je bilo svašta a koja se suši i prolazi (kao što sve prolazi) i otvorili raspravu koja treba da nam donese sudbinu
Koju sudbinu - ovako podeljenima i ludima?

Duboko poštovanje i trajni spomen našem Miši Janketiću

i poslušajmo njegov glas u narodnim pesmama - ponovo i vidimo njegove uloge ponovo - biće nam bolje i porašćemo za jednu šaku časti i poštenja našeg
Verujem da će nam biti bloje

Raca

pre 4 godine

Ovo Mišino kazivanje o stradanju njegovih roditelja je duboko potresna priča koja ujedno i najslikovitije govori o našem stradanju i bezumnom bratoubilačkom ratu.
Krenule su mi suze. Da se više nikada ne ponovi !
Mišo, počivaj u miru.

Dejan

pre 4 godine

Pa da komunisti ksd su ubijwli to su bili casni ljudi,a cetnici kad su ubijali to je onda opravdano.Svaki komentar je suvisan ,istorija je rekla svoje a sve ovo sto komentarisu ,pojedinci su nasli na stranicama kojekakvih wikipedija i ostalog.Nemoze se istorija iz toga uciti.

raca milosavljevic

pre 4 godine

... neka mu je laka zemlja ....jedan iz plejade velikih ... i velika zivotna prica-tragedija iz rata oko majcinog stradanja ... ruzno je da sada neko koristi to za dosoljavanje bas teskog vremena danas ...i pokojni veliki glumac bi mozda bio protiv toga ...

Перица

pre 4 godine

Убили су му нељуди.

Моји су се борили и као четници и као партизани против окупатора и међусобно су се помагали.

Car Dušan

pre 4 godine

Prije svega, bio je sjajan čovjek, neponovljiv glumac i umjetnik...Pravi GOSPODIN! Ovim naslovom, kojim je opisan njegov životni put i sve ono,što je ostavio iza sebe - kvari sliku o njemu! Sigurno je, da ni on sam ne bi bio SREĆAN, da je u mogućnosti da vidi ovo - " majku su mi ubili... ", jer, to je davno prošlo VRIJEME!

lemy iz ugla čitalaca

pre 4 godine

dal' si četnik ,dal' si partizan,dal' radnik u pekari nebitno,bitno je kakva ti je duša,kakav si kao čovek u svojoj suštini.
Sećam se kada je u Kruševcu snimao "Pucanj u šljiviku",kakvih anegdota ima pa to je čudo,. On je bio ok pokoj mu duši ,otišao u legendu,ostavio je iza sebe anegdote za nezaborav i ostavio neizbrisiv trag u Jugoslovenskoj i kasnije Srpskoj kinematografiji.

Walldorf

pre 4 godine

Prvo, iskreno saucesce porodici Janketic. Otisao je jos jedan velikan srpskog glumista, neka pociva u miru. Drugo,koliko se secam,na RTS-u je svojevremeno pok.Janketic rekao da su mu majku ubili Italijani.Trece, u ta zla vremena, dok su Tito i Pijade boravili u Cg, od strane partizana su pocinjeni takvi zlocini da se mogu meriti samo sa onima koje su cinile ustase.Te zlocine,komunisti su kasnije nazvali "Lijevim skretanjem". U narodu je to ostalo u secanju kao "Pasja groblja". Zamerka autoru teksta jer je zloupotrebio smrt g.Janketica u politicke svrhe.Apsolutno nepotrebno i ruzno.Da ne sirimo pricu dalje, neka je pokoj dusi i vecni mir velikom glumcu,g.Mihajlu Janketicu.

Dusan

pre 4 godine

Tragedija jednog naroda. Sada svi sedimo i kuckamo komentare, a sutra ti meni ubijes dete, ja tebi majku, i samo zato jer nam je neko rekao da sam ja zut, a ti plav, ja od ovih, a ti od onih? Eh valjda cemo izvuci pouku i obecati to se vise nikad nece ponoviti.. Ja tebi obecavam, obecaj i ti.

Marko

pre 4 godine

Licno sam ga poznavao,jako nadmen i uobrazen čovek koji je imao izuzetno loše mišljenje o svemu srpskom a ceo život živeo u Srbiji bez sumlje vrlo dobar glumac,posebno likova iz ruskih klasika u svakom slučaju laka mu crna zemlja.

Giška

pre 4 godine

Slava mu, veliki glumac. Tragedija jedne porodice. Nema opravdanja za ubijanja. Ali, pljunuti po četnicima u svakoj prilici, neprocenjivo. Selo odakle mi je otac, takodje u CG spalio je lično legendarni Sava Kovačević. Nećete mi objaviti komentar...

Dvorska budala

pre 4 godine

Šta je čudno, klasni neprijatelji radnici i seljaci sa jedne i sitna buržoazija koju plaća krupna buržoazija sa druge strane u ratu.

.,.,.,.,

pre 4 godine

Nisu cetnici ubijali samo za koga posumnjaju da saradjuje s partizanima. Bilo je nekoliko slucajeva u pomoravlju, gde udju u selo i pitaju ko hoce da im se pridruzi. Neki se odazovu, neki ne. I oni sklone ove sto su se prikljucili na jednu stranu, a ostale pobiju na licu mesta, i staro i mlado. Koja je to ideja? Koja je to ideologija? Koji je to princip ratovanja? Da li to zvuci kao da su zastitnici srpskog naroda, ili obicna banda kojoj srpski zivot ne znaci nista ako nisi s njima? Sami su sebi stvorili mnogo vise neprijatelja nego sto ih je bilo s pocetka rata. Mnogo su zgresili, i mnogo stete naneli ugledu srbije.

marko

pre 4 godine

pazi pazi ti tu osvetoljubivu bezobraznu uciteljicu, kao.. znam ja gde mu zive deca pa ti to sredi s komitetom. iskren da budem, moji su skoro svi bili komunisti, ali sam se uvek gadio pokvarenih ljudi, na svim stranama. shvatite da nije pokvarena ideologija, ni sistem kao sistem, vec ljudi (to jest neljudi) u sistemu. ne pljuvati sve cetnike i ne pljuvati sve partizane. vec naci ime i prezime zlocinca, kao u ovom slucaju taj pop, i njemu pojedinacno suditi.

Logika

pre 4 godine

Ako mu je otac bio komandant bataljona znaci da je ubio i naredio ubijanje mnogih cetnika i njihovih porodica zato sto je tokom celog 2 svetskog rata vodjen surov gradjanski rat.Svetili su se jedni drugima i ubijali citave porodice,al nemojte misliti da su partizani radili to u manjoj meri,oni su pobedili na kraju i pisali istoriju koju citamo zadnjih 80 godina i pitanje je koliko tu ima istine a koliko propagande.

Sotir zvani đubre

pre 4 godine

Bio je građanski rat, ubijali smo se međusobno. Ako neko selo odbije da im se priključe, komunisti(partizani) napadnu nemačku patrolu i kaznena ekspedicija zbriše celo selo. To niko ne pominje.

минг

pre 4 godine

Миши Јанкетићу је мајка убијена од стране Италијана и то је он потврдио у емисији "Тв лица као сав нормалан свет".

didule

pre 4 godine

Ubijali su partizani isto kao i četnici; i majke i sestre i tetke itd, nemojmo sad da se foliramo! Nego, hajde da se složimo i priznamo da je ovo što je Miši Janketiću urađeno najveće ZLO koje nekoga može zadesiti!

vojvoda

pre 4 godine

Jedina razlika između ustaša i četnika je što su se ustaše sve vreme borili na strani nemaca dok su na početku rata četnici borili protiv nemaca pa su tokom rata prešli na njihovu stranu

Vuk

pre 4 godine

Ne podrzavam niti jedan zlocin! Ali koliko je nasih oceva i dedova pobijeno na golom otoku u vreme mira ili od strane OZNE i UDBE, samo zato sto su suprotno mislili. Budimo realni. Istorija II Svetskog rata kod nas moze da bude napisana tek za jedno 100 god, kad ne bude bilo dece komunizma. P. S. umesto da svi komentari budu izjava saucesca itd, ovo postade prepucavanje crvenih i crnih. Lose, jako lose. :/

Parter B

pre 4 godine

Ala se raspisali komunisti i jugosloveni,ne daj Bože da se piše o komunističkim zločinima,gde je hiljade i hiljade časnih srpskih porodica izgubilo svoje očeve,braću,sinove,samo zato što su verovali u legalni i legitimni poredak i bili za Kralja i antikomunisti...
Miši Janketiću slava,a ostali da ne koriste nečiju smrt za propagandu...

Z A L O S N O

pre 4 godine

I Partizani su ubijali one koji su bili u Cetnicima!
Pitanje: da li se zna gde je grob Draze Mihajlovica, i ko je ubio tolike cetnike?
Partizani ne samo sto su ubijali, nego nisu hteli da se zna ni grob gde se nalazi. Sta je zalosnije?
Masovne grobnice se tek otkrivaju koje su partizani napravili.
Z A L O S N O - Ubijali su jedni druge to je tragedija i partizana i cetnika.

popinski borci

pre 4 godine

Najgore što ovakvih priča ima na hiljade, desetine hiljada. Zločine nad civilima su činila oba pokreta. Pošto je 22 juna Hitler napao SSSR u komunističkoj partiji su verovali da će nacisti biti pregaženi i da će do jeseni Crvena Armija osloboditi Jugoslaviju. Zato su počeli sa pripremama za doček Crvene Armije. Početkom leta komunisti dolaze na sever Crne Gore da organizuju ustanak, a pošto nije bilo okupatora,jer italijanskim fašistima to područje nije bilo od strateškog značaja, oni su krenuli u obračun sa svim viđenijim ljudima, koji su nešto značili u predratnoj zemlji i neistomišljenicima. Komunističke žrtve su bili obični ljudi, pofesori, doktori, sudije, predratni političari i preduzetnici, sveštenici,studenti..., svi oni koji bi predstavljali prepreku za njihovu totalitarni ideologiju. Bilo je toga u Srbiji i Bosni, ali u Crnoj Gori je to bilo masovno i desilo se u kratkom vremenskom periodu. Zato je došlo do pobune naroda, koji se udružio i isterao komuniste sa severa Crne Gore. O tom delu NOB-a se posle rata nije smelo pričati.

Srecko

pre 4 godine

99% tih partizana i cetnika bili su sljam srpskog naroda, drustveni mulj, lokalne siledzije i mangupi koji su uzeli oruzje, organizovali bande i predstavljajuci se kao cetnici ili partizani terorisali posten narod. Ubijali su i pljackali civile tj narod i jedni i drugi. Tako je bar bilo u selu mog oca. Od njih gori su bili samo Bugari koji se sve palili i ubijali, a najbolji prema deci i narodu bili su Nemci. Nemci su cak upozoravali civile kad ocekuju napad sa brda od partizana da se sklone i deci davali hranu dok su cetnici otimali hranu i ostavljali narod gladan.

Negative Creep

pre 4 godine

neverovatno je kako su srbi sami sebi objasnili da su cetnici bili nekakvi 'borci protiv okupatora', da su bili jedan od 'dva' oslobodilacka pokreta. i pored vise od 100 hiljada inkriminisucih dokaza sa svih strana... neshvatljivo! a misi janketicu, gromadi sprskog glumista, vecna slava i hvala!

TNN

pre 4 godine

Partizani su bili nevini, dok su upadali na okupirane teritorije, puškarali, ubijali Nemce i saradnike okupatora pa posle taj isti narod ostavljali na cedilu na milost i nemilost okupator u koji je vršio odmazde, posle rata da ne pričam.

zubac

pre 4 godine

Neka mu je laka crna zemlja. Nazalost zadnjih godina svog zivota dopustio je da politizuju tragediju koja mu se dogodila. Bio je dio propagande protiv srpskog naroda, mada je cijelog zivota jeo srpski hljeb a cini mi se da ga je ocaj u koji je zapao odveo u tom pravcu. U svakom slucaju odlican glumac.

Тата

pre 4 godine

Ужас је братоубилачки рат, који се наставља, не до коначног помирења, већ међусобног истребљења.

Чињенице су да су се комунисти определили за револуцију - насилну промену власти и политичког система, а четници су бранили постојећи систем. У тој борби, злочине су чинили и једни и други.

karma

pre 4 godine

Ne bih da opravdavam nikoga ali zlo su cinili i crveni i rojalisti. U mom selu je streljano 33 mladica i 15 zena jer su bile uz Cicu. To je gradjanski rat. Ubijao je Tito pa ga cenite. Uvek sagledavajte drugu stranu sta kod u zivotu radite.

Aki

pre 4 godine

Četnici su zlo. Gerilska srpska vojska koja je nastala kao pljačkaška organizacija vršeći prodore u Osmansko carstvo. Tada su ubijali civile, pljačkali kuće, a potom ih palili. Tužno je koliko ta organizacija danas ima poštovalaca. Jedno su borci, a drugo varvari i ubice. Janketiću, ostaćeš upamćen kao veliki čovek i glumac.
(Kupac diplome, 15. maj 2019 12:58)
Vidi se da si kupio diplomu. Četnici su bili borci za slobodu i zaštitu Srba u Osmanskom carstvu, tako je i jedan Milan Rakić bio četnik. O tome kakve su im bila načela možeš zaključiti iz naredbe vojvode Vuka.
Naravno da kao takvi imaju nepodeljenu podršku, čak i komunistička vlast nije dirala u spomenik vojvodi Vuku.
Uzaludno je takvima kao ti objašnjavati.

rex

pre 4 godine

cetnici su mnogi kao pavle djurisic nagradjeni gvozdenim kratovima i drugim nemackim odlikovanjima. danasnje generacije slusaju razne kvazi istoricare po yutubu... pocivaj u miru gromado

sk

pre 4 godine

Ne znam zašto se ovaj članak koristi za međusobnu prozivku poštovalaca partizanskog i četničkog pokreta. Sramotno da se pišu komentari takve prirode na vest o smrti ovako velikog čoveka. Opet, imam i ja koju na tu temu. Prvo, kao Srbin, ponosan sam što smo jedini u Evropi imali dva antifašistička pokreta. Kao drugo, smatram da pripadnici ni jednog ni drugog pokreta nisu adekvatno odgovarali za svoja dela, ali i nedela. Nisu četnici ubili toliko svojih sugrađana koliko partizani u raznim posleratnim "čistkama", ali nisu ni četnici uspeli da ujedine narode Jugoslavije i pokrenu tako široke operacije kao partizani, a treba znati da su na početku rata više gradova osvojili upravo združenim delovanjem (Čačak, Užice, Loznica...). Sve u svemu, i jedni i drugi su naši preci, suprotnih ideologija, ali istog cilja, da narod na ovom prostoru bude slobodan i zbog te činjenice moramo biti ponosni na njih što takve pretke imamo, ali i shvatiti šta je u njihovom delovanju bilo greška, da zločini ni jednih ni drugih ne smeju naići na pohvalu ili zaborav.

A tebi, Cile, laka zemlja, hvala za sve što si dao ovoj zemlji i njenoj kulturi! Mnogo si bolji život zaslužio od ovog koji si živeo...

Vračar_BG

pre 4 godine

Neka mu je laka zemlja. Nema sumnje da je njegovo detinjstvo bilo tužno, ali to mogu da kažu i deca ravnogoraca koji su ubijani od komunista za, a i posle II sv.rata. A što se tiče zločina i ubijanja, i jedni i drugi su u građanskom ratu to činili.
Od masovnih bojševičkih likvidacija posle rata u Beogradu, počevši od nemačkih zarobljenika bez suđenja, preko viđenijih beograđana, intelektualaca, običnih građana, ravnogoraca, kasnije 1948. i informbirovaca, komunista, partizana, dakle bivših drugova iz rata, ne treba trošiti reči.
Uostalom, KP Srbije (dakle ne KPJ) će crnim slovima ostati ubeležena da je nakon rata pored svih zločina (oko 70.000 likvidacija) poubijala svoje umetnike i glumce, njih oko 70, samo zato što su za vreme okupacije zabavljali izgladneo, osiromašen i unižen narod, od prodaje karata su redovno sakupljali novac za najugroženije, siromašne i pomagali ih. Glumica Žanka Stokić, „srpska majka“, mučena je, maltretirana, izvođena na streljanje, pa se odustalo jer je procenjeno da bi to izazvalo pobunu kod naroda zbog njene velike popularnosti. Umrla je u bedi dok su se za to vreme komunisti baškarili u otetim vilama i snabdevali iz sopstvenih magacina sa luksnom robom i hranom.
Legendarni vojvoda Petar Bojović je od strane komunista i OZNE mučen, tučen i maltretiran, a kada je umro, bilo je zabranjeno doći mu na sahranu ukazom države, jer je bio popularan u srpskom narodu koji je prezirao komuniste.

Лазар

pre 4 godine

Слава и хвала великом глумцу! Онима који користе ово да обасипају салве увреде против равногорског покрета, поручио бих да су комунисти убили двојицу мојих прадедова јер су били истакнутни у селу у којем су се скривала три четника и у којем није било борби. Још један прадеда и један чукундеда погинули су од стране савезничких бомби у Лесковцу, за чије бомбардовање су такође одговорни комунисти. Ништа није црно и бело.

Kir Stefan

pre 4 godine

Majka mu je po licnom priznanju bila komunisticki spijun, i ostavljena je u posti u Pljevljima od strane komunista upravo da se bavi spijunazom dok mu je otac otisao u partizane. Ne opravdavam samo primecujem da se u ratno vreme spijunaza oduvek kaznjavala smrtnom kaznom.

aco

pre 4 godine

Далеко више породица су унесрећили комунисти него четници. Свакакви су себе називали четницима, а (скоро) сви су били комунисти после рата.

mr.wolf

pre 4 godine

Ali najtuznije, pop je ubio... kao vernik. Zato vera treba da bude samo to, vera. Ne treba ni popovi, ni monasi, ni crkva... nista. Samo vera duboko u srcu, nista vise i nista manje.
Inace, popove i crkvu ne mogu da smislim.

Olja

pre 4 godine

Nazalost, u tom surovom ratu (a, koji nije) ubijanja je bilo i na jednoj i na drugoj strani. Znam za mnoga stradanja bliznjih moje majke i mog oca. Ne ponovilo se. Nikada i nikome.
Misa je bio divan covjek i odlican glumac. Imala sam cast da ga upoznam kad je bio gost nase male scene. Tad nam je ponesto ispricao o tragediji koju je dozivio. Sasvim spontano, na neciji upit. Bili smo uzasnuti, a potom nas je preplavio osjecaj divljenja njegovoj snazi koja mu je pomogla da se, bez najvaznije potpore, koju samo roditelj moze da pruzi, izdigne i postane covjek vrijedan svakog postovanja.

radojko

pre 4 godine

A što su partizani "izlazili iz Pljevalja kad su sa druge strane ulazili Nemci"? Nemci dakle nisu ugrožavali službenicu pošte ali četnicima je smetala!!! Isto tako su četnici "oslobodili" Loznicu na jedan dan a posle pobegli i ostavili narod kaznenoj ekspediciji. Svaki logičan rezon VIČE da su obe šumske vojske bile lažno patriotske. Istina je negde tamo.

Djordje Delic

pre 4 godine

Pokoj dusi pokojniku, ali ovaj intervju barem u delu partizanskih aktivnosti 1943. na tom podrucju nemaju veze s vezom osim u koopertivnim napadima s Nemcima na Jugoslovensku vojsku u otadzbini

Gru

pre 4 godine

Ljudi, mora vam svima biti jasno da je u II sv. ratu na prostoru Jugoslavije bilo oko 20 oruzanih formacija:Nemci,Ustase,Partizani,JVO,Komite,Zelena milicija,Bugari,Talijani,Domobrani,Ljoticevci itd.
Komunisti su za zlocince proglasili sve Srbe koji nisu podrzavali petokraku i sve ih stavili u fioku cetnici. Od kraja 43 god. Komunisti oblace JVO uniforme i u akcijama ubijaju Srbe kako bi ocrnili JVO i pridobilo podrsku Srba, sto im je poslo za rukom tek posle 45 god, kada su ih masovno slalo na Goli Otok(J. Kapicic je pricao o ovome).

tobiramaduke97

pre 4 godine

И мени су партизани убили прадеду, цивила. Друштво убијали су и једни и други.

strsljen549

pre 4 godine

A komunisti nisi ubijali srpske majke?! Oni su bre najvece zlo koje je moglo da zadesi sprski narod. I dan danas senke toga zla unazadjuju i narod i zemlju.

Vec ispricano

pre 4 godine

Nisam citao tekst ali je ovo vec pricao i izostavio napomenuti zasto mu je majka ubijena?!

Bila je partizanski spijun , radeci u Kolasinu ili tuda negdje , a otac mu je komandovao jedinicom koja je pocinila pokolj/ubista nad civilima tj preko 10 cetnickih porodica u tom kraju prije nego su mu zenu ubili...Tako da , znajuci sveukupnu pricu , utisak i zaljenje mijenja stranu!

pero

pre 4 godine

Moja porodica je češkog porekla. Babu mog oca su četnici ubili na oči svojih unuka. U kući mog oca je i sam Draža boravio. Jednu rođaku su silovali, sekli i sipali so u rane da im kaže informacije o partizanima. Babu su hteli kundakom a probodu jer im je rekla da ne lome grane kad su brali šljive. Moja pokojna baba je govorila - jedino partizani su imali ljudskosti u sebi i osećaja za sirotinju. Danas se ta ljudska bagra rehabilituje! Tako je mučno živeti u ovoj zemlji!

Granota

pre 4 godine

Miša je bio strava glumac, Marko je odličan glumac a Milica prosek. Ne razumem zašto roditelji forsiraju da im deca slede put, kad je po teoriji verovatnoće nemoguće da imaju isti kvalitet. Gluma se uči, da, ali ima ogroman udeo talenta...

Millennium

pre 4 godine

Sto imaju reci pripadnici Ravnogorskog pokreta na ovo... Ta nevinasca (delboj, 15. maj 2019 13:03)

Babu mog prijatelja su partizani išutirali zato što se pobunila kada su došli da joj odvedu ovcu jer je po njihovom shvataju imala više nego što joj treba. Umrla je od posledica batina pet dana kasnije. Na svim stranama je toga bilo.

Mihailo

pre 4 godine

Sto imaju reci pripadnici Ravnogorskog pokreta na ovo... Ta nevinasca (delboj, 15. maj 2019 13:03)

Verovatno nešto slično što i kreatori pasjih grobalja po Crnoj Gori i Hercegovini, koji su zamisli bili komunjare. Ili ono što bi rekli oni koji su streljali po Srbiji bez suđenja, dokaza, bilo čega nakon što su se dovukli u Beograd i Srbiju i što oterali što pokrali pola Srbije.

my way

pre 4 godine

Sto imaju reci pripadnici Ravnogorskog pokreta na ovo... Ta nevinasca
(delboj, 15. maj 2019 13:03)

Nisam pripadnik nikakvog pokreta, ali naravno da osudjujem ovakve zlocine. Problem je sto nikada, ali nikada nisam cuo nikakvu drugu reakciju titoista na zlocine revolucionara, na ubijanje desetina hiljada nevinih ljudi u miru nakon svog stradanja u ratu osim "neka je", "trebao je vise" i sl. Niko, nijedna vojska (ako su se ti pokreti mogli tako zvati) u to vreme smrti nije ostala cista, niti je nazalost mogla, ali to ne menja cinjenicu da je ishod borbe za vlast i njeno preuzimanje od strane komunista bilo veliko istorijsko zlo koje nas je zadesilo i odvelo na put kojim smo stigli dovde gde smo danas.

ni amer ni rus

pre 4 godine

Sto imaju reci pripadnici Ravnogorskog pokreta na ovo... Ta nevinasca (delboj, 15. maj 2019 13:03)

Pitajte ih, siguran sam da će ispričati i gore o partizanskim zločinima, pogotovo u Crnoj Gori.

konzervativac

pre 4 godine

Sto imaju reci pripadnici Ravnogorskog pokreta na ovo... Ta nevinasca (delboj, 15. maj 2019 13:03)

Pa meni su partizani ubili babu,dedu i 2 strica.Jel sad treba da kazem da su zbog toga zivoti Mišinih roditelja manje bitni?Rat je pobogu ubijalo se na sve strane.Vecna slava i pokoj dusi velikom glumcu.

Usamljeni vuk

pre 4 godine

Svako ko opravdava cetnicke zlocine i cetnike velica kao neke borce za slobodu, ide njemu direktno na necistu savest.. neka ti je vecna slava veliki srpski glumce Mišo..

cobo

pre 4 godine

srbin@

Pa zamisli ovako, kao ti si decak Mihajlo Srbin i dodje Srbin pop Maca i opali tvojoj majci Srpkinji metak u celo, eto tako nekako! Ali mene interesuju ovi sto ti dadose pluseve :(

Milos

pre 4 godine

Deda i Baba mi sa dve razlicite strane opstine Cacak...kada sam ih jednom pitao ko je za vreme rata bio milostiviji (jer sam vec iz njhovih prica znao da su svi bili zlotvori i secikese), dobio sam odgovor - Nemci. Na moje cudjenje, deda mi pojasni - ne diras ih, ne diraju te, sta uzmu to i plate i gledaju svoja posla...

Hypko

pre 4 godine

Kakve veze ima ubistvo medju rodjacima u cg pre sto godina? Ne valjaju vam Cetnici. E pa ja kazem, zivio Vojvoda Slavko Aleksic sa Jevrejskog i njegovi Cetnici. Partizani odnosno jna u ratovima ispadose kilavci. Samo cetnicka vojska pravi proboj i pobjedjuje.

Srboljub

pre 4 godine

„Kad me pitaju koliko imam godina, ja kažem nijednu. Svaku sam spiskao. I nije mi žao. Imao sam prelep, bogat život. Takav želim i svojoj deci. Kad odem, ne treba me žaliti.“
Miša Janketić.

A zašto se u naslovu pominju ubistvo i ubice majke? Pa možda zato što je to istina i što se par decenija širi laž o "dva" anti-fašistička pokreta, pri čemu su, izgleda, ovi naprasno popularniji i u licima rutavi izbegavali da se u majskom trijumfu slikaju: ovih dana (oko 9. i za YU važniji 15.05.) primetno je u istorijskoj dokumentacije odsustvo četnika - to su oni, 'rišćanski smerni, krotki i nadasve skromni, svu slavu pobede ostavili partizanima: nema drugog objašnjenja.

to ne može biti svak

pre 4 godine

Da 1973 je morao tako da priča, da su ga danas pitali rekao bi istinu a to je da su mu majku ubili partizani posto su se cetnici borili za pravu stvar!
(Voja, 15. maj 2019 12:50)

baš kao i njihovi preci - i potomci se ničega ne stide...

John

pre 4 godine

Fali jedan "mali" detalj. Popa Macu (maca je skraćenica od "macola" pogađajte zašto..) je izvesna organizacija pod skraćenicom SPC proglasila za SVECA, preciznije za "sveštenomučenika", jer je od posleratnih vlasti dobio šta je zaslužio (metak). Setite se toga kad pomenete Stepinca koji, za razliku od ovog, nikog nije lično ubio. (ako ne može jedan, kako onda može drugi, a ako može jedan zašto ne bi mogao i drugi)

coki

pre 4 godine

Obesmislili ste vest, da je preminuo naš veliki glumac, sa ovom konstatacijom da su mu četnici ubili majku! Sada se ovde vodi rasprava o četnicima i partizanima, da li je moguće?

Brano

pre 4 godine

VEOMA ŽALOSNA PRIČA, GODINAMA SU NAM GOVORILI DA SU ČETNICI IPAK OK I DA NISU UBIJALI... EVO, JOŠ JEDNA U NIZU BROJNIH POTVRDA, BAŠ MI JE ŽAO OVOG ČOVEKA.

Mile

pre 4 godine

Rođen u Novom Sadu, a majku i oca ubili u Pljevljama u Crnoj Gori gde su živeli!? Siroto dete bez roditelja došlo u Beograd da studira glumu!?
O čemu se ovde radi?

blaster

pre 4 godine

Glumcina! Tuzna sudbina i sve, ali nikako ne mogu da se otmem utisku da su se svi sjatili u Beograd! I na sve to da dodam da su to ti partizani koji su navatavali mlade devojcice od 14 15 godina a oni svi po 30 a sad moralisanje.

dragan

pre 4 godine

Ono sto me je priajtno iznenadilo je da su centici u ratnim uslovima osudili majku na zatvor zbog saradnje sa partizanima. Nisu je ubili. Svojevolja tog manijaka maskiranog u popa ju je ubila. Ipak je on bio maca za Srbina Krcuna. Budite sigurni da su partizani, zapravo njihovi koljaci, pobili vise nevinih ljudi nego cetnici.

basketas

pre 4 godine

@Da 1973 je morao tako da priča, da su ga danas pitali rekao bi istinu a to je da su mu majku ubili partizani posto su se cetnici borili za pravu stvar!
(Voja, 15. maj 2019 12:50)

da mi je znati sta je u tvojoj glavi covece. kako ti preguras dan?

srbin, takođe

pre 4 godine

A šta znači naslov "četnici mu ubili majku"?
(srbin, 15. maj 2019 12:58)


da ga je, baš kao i tebe i mene, rodila majka, i da su, onda, tu njegovu majku ubile sluge okupatora.
naravno da je i među njima bilo dobrih ljudi, jedan od njih je moju majku spasio kada su je poveli na streljanje...

laka zemlja i pokoj duši svim nevino stradalima, kao i našem velikom umetniku...

ja

pre 4 godine

@ (Kupac diplome, 15. maj 2019 12:58)

Ne poznaješ istoriju, a našao si se pozvanim da pišeš o tome kao da si neki ekspert. Prvo, razdvojite u glavi pojmove. Ne postoje Četnici, već četnici. A četnik = ustanik. Naziv četnik, imale su sve ustaničke, neregularne jedinice, bez obzira na to pod čijom su komandom bili ili za šta su se borili. Pa tako ravnogorski četnici nisu isto što i Đurišićevi, Đujićevi ili Pećančevi četnici. Postojala je namera čiča Draže da sve četnike u Jugoslaviji stavi pod svoju komandu, ali se to NIKADA nije desilo. Tek nakon rata su svi oni objedinjeni u komunističkim udžbenicima, iako pre toga nisu imali gotovo nikakve veze jedni sa drugima.

Što se tiče Makedonije, komite ili četnici koji su tada delovali, nisu bili pljačkaške grupe koje su "upadali u Osmansko carstvo", već organizovane grupe koje su se borile za oslobođenje i ujedinjenje, ali i za očuvanje srpske nacionalne svesti u tadašnjoj Turskoj. Ti "pljačkaši" su pravili škole, bolnice, javne ustanove. Među njima jeste bilo i boraca i prosvetnih radnika koji su dolazili iz oslobođene Srbije, ali su ogromnu većinu makedonskih četnika, a pogotovo njihovog vođstva, činili rođeni Makedonci, tj. makedonski Srbi - Jovan Babunski, Vasil Veleški, Micko Porečki, Doksim Debarac i mnogi drugi.

Sajko

pre 4 godine

"Ti znаš dа su živi njegovi sinovi?!" kaze uciteljica.

E takvi su divljaci tamo dole i danas to na svim stranama, pa nije ni cudo sto su se poubijali. Odatle dolazi i najveci kriminalac ovih prostora. Dosta nam je bre vas i vasih, cuvajte ovce i pravite dobar sir, platicemo dobro. Za ostalo, e.... to ne dirajte.

Milan

pre 4 godine

Kao komunisticko dete, nije ni cudo da je stao uz Mila Djukanovica i davao mu podrsku na izborima, kao i na referendumu za samostalnost Crne Gore.
Sto bi se reklo - dobar glumac a los covek.

P.S.
Komunisti su vise ljudi streljali po Crnoj Gori, vise nego u zbiru Nemci, Italijani i cetnici. Proverite samo sta su pasija groblja.

Titus Pullo

pre 4 godine

U svakom ratu na vrh ispliva najveci sljam, a stradaju neduzni. Prava je steta da smo imali dva odvojena pokreta tako da je bilo i medjusobnog ubijanja.

kimi

pre 4 godine

I partizani su ubijali četničke majke. (M:N., 15. maj 2019 13:02)

Ne vredi to partizanskoj deci i unucima govoriti, ispada da su samo oni imali majke, oceve, bracu..

Mudhoney

pre 4 godine

Ovi sto staju na jednu ili drugu stranu treba da znaju da je jedina razlika izmedju cetnika i partizana u tome sto su ovi drugi izasli kao pobednici. Po surovosti i broju zrtava jedino se ustase mogu meriti sa crvenim olosem

dane

pre 4 godine

Četnici su zlo. Gerilska srpska vojska koja je nastala kao pljačkaška organizacija vršeći prodore u Osmansko carstvo. Tada su ubijali civile, pljačkali kuće, a potom ih palili. Tužno je koliko ta organizacija danas ima poštovalaca. Jedno su borci, a drugo varvari i ubice. Janketiću, ostaćeš upamćen kao veliki čovek i glumac. (Kupac diplome, 15. maj 2019 12:58)

Ne mlati živ bio. Ne možeš porediti četnički komitski pokret i JVUO iz drugog svetskog rata. Četnički komitski pokret u Južnoj Srbiji i Makedoniji je nastao kao odgovor na zverstva koja su činjena nad srpskim narodom od strane Turka, Arbanasa i bugarskih komita. Da si pročitao bilo kakvu literaturu znao bi kakvo je bezvlašće vladalo u tim krajevima tadašnjeg Osmanskog carstva, i kako su Srbi lovljeni kao divlje zveri od gorepomenutih.

O "gibaničarima" iz doba drugog svetskog rata nemam nikakvo pozitivno mišljenje, osim što su u nekim krajevima tadašnje NDH odbranili srpski narod od fizičkog nestanka.

Javni agent 000

pre 4 godine

Da 1973 je morao tako da priča, da su ga danas pitali rekao bi istinu a to je da su mu majku ubili partizani posto su se cetnici borili za pravu stvar! (Voja, 15. maj 2019 12:50)

Istu priču je pričao 2005. i kasnije kad su Milorad Vukojičić (pop Maca) i Slobodan Šiljak kanonizovani i proglašeni za velikomučenike i svece!

Šeki legenda

pre 4 godine

...pa, zato si, zbog te muke i nesreće, dobio privilegije posle rata...kao i sva braća iz jugo-zapadne države, naseljena u matici srpskoj...ali, u "levom skretanju", MDJ je sa svojim trojkama napravio haos kod komšija, sličan kao i ovi iz pokojnikove priče, ali na suprotnoj strani puškometa. A, i njihova, dakle četničko-monarhistička, siročad iz CG su isto tako dobila stan, posao i privilegije u Beogradu i Srbiji, često veču od srbijanskog življa...ipak su se MDJ & co plašili krvne osvete...

Bane

pre 4 godine

Laže Janketić, gde bi to pop četnički. To mora da su komunisti. Četnici su bili nešto kao kao jehovini svedoci, jeli gibanicu i prevali kumba-ja.

sladoledsmesom

pre 4 godine

Užas. Neprijatelju da ne poželiš. I posle takvog horora Miša se uzdigne do glumačkog velikana... Koja životna energija čoveče...

Goca

pre 4 godine

Zaplakah nad tvojom sudbinom veliki covece. Ponos si bio i ostao svojoj deci a nama malim, obicnim ljudima sinonim za ljudskost i postenje. Hvala sto si postojao, neka ti dragi Bog otvori rajska vrata. Zasluzio si sigurno.

Zdravko

pre 4 godine

otiso je jos jedna legenda od glumaca hvala mu za sve filmove i serije biloje lepo gledati ga useriji porodicno blago nekmu vecna slava i hvala

F dijagnoza

pre 4 godine

Pop Maca, poznat još i kao Pop Koljač zvanično je SPC velikomučenik i svetac, kanonizovan je 2005. godine zajedno sa isto kolegom četničkim zločincem Slobodanom Šiljkom!

Jon Bon Jovi

pre 4 godine

Oba roditelja mu ubili, od sestre razdvojili, odrastao kao siroče i izrastao u velikog glumca i fenomenalnog coveka... Covek je molio nastavnicu da mu ne kaže gde žive sinovi čiji je otac ubio njegovu majku... Neka mu je vecna slava!

Voja

pre 4 godine

Da 1973 je morao tako da priča, da su ga danas pitali rekao bi istinu a to je da su mu majku ubili partizani posto su se cetnici borili za pravu stvar!

Kupac diplome

pre 4 godine

Četnici su zlo. Gerilska srpska vojska koja je nastala kao pljačkaška organizacija vršeći prodore u Osmansko carstvo. Tada su ubijali civile, pljačkali kuće, a potom ih palili. Tužno je koliko ta organizacija danas ima poštovalaca. Jedno su borci, a drugo varvari i ubice. Janketiću, ostaćeš upamćen kao veliki čovek i glumac.

Dorćol

pre 4 godine

Sad će ovi Samardžićevi pogledaši da nam pojasne da su ga to komunisti slagali i ispričaće nam priču kako iza svega toga stoje masoni, Tito i britanska kruna.

A inače Macola - Milorad Vukojičić je kanonizovan 2005. kao mučenik od strane SPC. A čovek je iza sebe ostavio pustoš i 15oro mrtvih smrskanih glava mladih ljudi koji su se opredelili za partizane. Na sramotu te organizacije.

Jon Bon Jovi

pre 4 godine

Oba roditelja mu ubili, od sestre razdvojili, odrastao kao siroče i izrastao u velikog glumca i fenomenalnog coveka... Covek je molio nastavnicu da mu ne kaže gde žive sinovi čiji je otac ubio njegovu majku... Neka mu je vecna slava!

Kupac diplome

pre 4 godine

Četnici su zlo. Gerilska srpska vojska koja je nastala kao pljačkaška organizacija vršeći prodore u Osmansko carstvo. Tada su ubijali civile, pljačkali kuće, a potom ih palili. Tužno je koliko ta organizacija danas ima poštovalaca. Jedno su borci, a drugo varvari i ubice. Janketiću, ostaćeš upamćen kao veliki čovek i glumac.

Dorćol

pre 4 godine

Sad će ovi Samardžićevi pogledaši da nam pojasne da su ga to komunisti slagali i ispričaće nam priču kako iza svega toga stoje masoni, Tito i britanska kruna.

A inače Macola - Milorad Vukojičić je kanonizovan 2005. kao mučenik od strane SPC. A čovek je iza sebe ostavio pustoš i 15oro mrtvih smrskanih glava mladih ljudi koji su se opredelili za partizane. Na sramotu te organizacije.

F dijagnoza

pre 4 godine

Pop Maca, poznat još i kao Pop Koljač zvanično je SPC velikomučenik i svetac, kanonizovan je 2005. godine zajedno sa isto kolegom četničkim zločincem Slobodanom Šiljkom!

Bane

pre 4 godine

Laže Janketić, gde bi to pop četnički. To mora da su komunisti. Četnici su bili nešto kao kao jehovini svedoci, jeli gibanicu i prevali kumba-ja.

sladoledsmesom

pre 4 godine

Užas. Neprijatelju da ne poželiš. I posle takvog horora Miša se uzdigne do glumačkog velikana... Koja životna energija čoveče...

Goca

pre 4 godine

Zaplakah nad tvojom sudbinom veliki covece. Ponos si bio i ostao svojoj deci a nama malim, obicnim ljudima sinonim za ljudskost i postenje. Hvala sto si postojao, neka ti dragi Bog otvori rajska vrata. Zasluzio si sigurno.

.,.,.,.,

pre 4 godine

Nisu cetnici ubijali samo za koga posumnjaju da saradjuje s partizanima. Bilo je nekoliko slucajeva u pomoravlju, gde udju u selo i pitaju ko hoce da im se pridruzi. Neki se odazovu, neki ne. I oni sklone ove sto su se prikljucili na jednu stranu, a ostale pobiju na licu mesta, i staro i mlado. Koja je to ideja? Koja je to ideologija? Koji je to princip ratovanja? Da li to zvuci kao da su zastitnici srpskog naroda, ili obicna banda kojoj srpski zivot ne znaci nista ako nisi s njima? Sami su sebi stvorili mnogo vise neprijatelja nego sto ih je bilo s pocetka rata. Mnogo su zgresili, i mnogo stete naneli ugledu srbije.

Zdravko

pre 4 godine

otiso je jos jedna legenda od glumaca hvala mu za sve filmove i serije biloje lepo gledati ga useriji porodicno blago nekmu vecna slava i hvala

John

pre 4 godine

Fali jedan "mali" detalj. Popa Macu (maca je skraćenica od "macola" pogađajte zašto..) je izvesna organizacija pod skraćenicom SPC proglasila za SVECA, preciznije za "sveštenomučenika", jer je od posleratnih vlasti dobio šta je zaslužio (metak). Setite se toga kad pomenete Stepinca koji, za razliku od ovog, nikog nije lično ubio. (ako ne može jedan, kako onda može drugi, a ako može jedan zašto ne bi mogao i drugi)

Dusan

pre 4 godine

Tragedija jednog naroda. Sada svi sedimo i kuckamo komentare, a sutra ti meni ubijes dete, ja tebi majku, i samo zato jer nam je neko rekao da sam ja zut, a ti plav, ja od ovih, a ti od onih? Eh valjda cemo izvuci pouku i obecati to se vise nikad nece ponoviti.. Ja tebi obecavam, obecaj i ti.

Logika

pre 4 godine

Ako mu je otac bio komandant bataljona znaci da je ubio i naredio ubijanje mnogih cetnika i njihovih porodica zato sto je tokom celog 2 svetskog rata vodjen surov gradjanski rat.Svetili su se jedni drugima i ubijali citave porodice,al nemojte misliti da su partizani radili to u manjoj meri,oni su pobedili na kraju i pisali istoriju koju citamo zadnjih 80 godina i pitanje je koliko tu ima istine a koliko propagande.

Milos

pre 4 godine

Deda i Baba mi sa dve razlicite strane opstine Cacak...kada sam ih jednom pitao ko je za vreme rata bio milostiviji (jer sam vec iz njhovih prica znao da su svi bili zlotvori i secikese), dobio sam odgovor - Nemci. Na moje cudjenje, deda mi pojasni - ne diras ih, ne diraju te, sta uzmu to i plate i gledaju svoja posla...

Walldorf

pre 4 godine

Prvo, iskreno saucesce porodici Janketic. Otisao je jos jedan velikan srpskog glumista, neka pociva u miru. Drugo,koliko se secam,na RTS-u je svojevremeno pok.Janketic rekao da su mu majku ubili Italijani.Trece, u ta zla vremena, dok su Tito i Pijade boravili u Cg, od strane partizana su pocinjeni takvi zlocini da se mogu meriti samo sa onima koje su cinile ustase.Te zlocine,komunisti su kasnije nazvali "Lijevim skretanjem". U narodu je to ostalo u secanju kao "Pasja groblja". Zamerka autoru teksta jer je zloupotrebio smrt g.Janketica u politicke svrhe.Apsolutno nepotrebno i ruzno.Da ne sirimo pricu dalje, neka je pokoj dusi i vecni mir velikom glumcu,g.Mihajlu Janketicu.

Raca

pre 4 godine

Ovo Mišino kazivanje o stradanju njegovih roditelja je duboko potresna priča koja ujedno i najslikovitije govori o našem stradanju i bezumnom bratoubilačkom ratu.
Krenule su mi suze. Da se više nikada ne ponovi !
Mišo, počivaj u miru.

Voja

pre 4 godine

Da 1973 je morao tako da priča, da su ga danas pitali rekao bi istinu a to je da su mu majku ubili partizani posto su se cetnici borili za pravu stvar!

konzervativac

pre 4 godine

Sto imaju reci pripadnici Ravnogorskog pokreta na ovo... Ta nevinasca (delboj, 15. maj 2019 13:03)

Pa meni su partizani ubili babu,dedu i 2 strica.Jel sad treba da kazem da su zbog toga zivoti Mišinih roditelja manje bitni?Rat je pobogu ubijalo se na sve strane.Vecna slava i pokoj dusi velikom glumcu.

pero

pre 4 godine

Moja porodica je češkog porekla. Babu mog oca su četnici ubili na oči svojih unuka. U kući mog oca je i sam Draža boravio. Jednu rođaku su silovali, sekli i sipali so u rane da im kaže informacije o partizanima. Babu su hteli kundakom a probodu jer im je rekla da ne lome grane kad su brali šljive. Moja pokojna baba je govorila - jedino partizani su imali ljudskosti u sebi i osećaja za sirotinju. Danas se ta ljudska bagra rehabilituje! Tako je mučno živeti u ovoj zemlji!

marko

pre 4 godine

pazi pazi ti tu osvetoljubivu bezobraznu uciteljicu, kao.. znam ja gde mu zive deca pa ti to sredi s komitetom. iskren da budem, moji su skoro svi bili komunisti, ali sam se uvek gadio pokvarenih ljudi, na svim stranama. shvatite da nije pokvarena ideologija, ni sistem kao sistem, vec ljudi (to jest neljudi) u sistemu. ne pljuvati sve cetnike i ne pljuvati sve partizane. vec naci ime i prezime zlocinca, kao u ovom slucaju taj pop, i njemu pojedinacno suditi.

Negative Creep

pre 4 godine

neverovatno je kako su srbi sami sebi objasnili da su cetnici bili nekakvi 'borci protiv okupatora', da su bili jedan od 'dva' oslobodilacka pokreta. i pored vise od 100 hiljada inkriminisucih dokaza sa svih strana... neshvatljivo! a misi janketicu, gromadi sprskog glumista, vecna slava i hvala!

Javni agent 000

pre 4 godine

Da 1973 je morao tako da priča, da su ga danas pitali rekao bi istinu a to je da su mu majku ubili partizani posto su se cetnici borili za pravu stvar! (Voja, 15. maj 2019 12:50)

Istu priču je pričao 2005. i kasnije kad su Milorad Vukojičić (pop Maca) i Slobodan Šiljak kanonizovani i proglašeni za velikomučenike i svece!

минг

pre 4 godine

Миши Јанкетићу је мајка убијена од стране Италијана и то је он потврдио у емисији "Тв лица као сав нормалан свет".

Перица

pre 4 godine

Убили су му нељуди.

Моји су се борили и као четници и као партизани против окупатора и међусобно су се помагали.

popinski borci

pre 4 godine

Najgore što ovakvih priča ima na hiljade, desetine hiljada. Zločine nad civilima su činila oba pokreta. Pošto je 22 juna Hitler napao SSSR u komunističkoj partiji su verovali da će nacisti biti pregaženi i da će do jeseni Crvena Armija osloboditi Jugoslaviju. Zato su počeli sa pripremama za doček Crvene Armije. Početkom leta komunisti dolaze na sever Crne Gore da organizuju ustanak, a pošto nije bilo okupatora,jer italijanskim fašistima to područje nije bilo od strateškog značaja, oni su krenuli u obračun sa svim viđenijim ljudima, koji su nešto značili u predratnoj zemlji i neistomišljenicima. Komunističke žrtve su bili obični ljudi, pofesori, doktori, sudije, predratni političari i preduzetnici, sveštenici,studenti..., svi oni koji bi predstavljali prepreku za njihovu totalitarni ideologiju. Bilo je toga u Srbiji i Bosni, ali u Crnoj Gori je to bilo masovno i desilo se u kratkom vremenskom periodu. Zato je došlo do pobune naroda, koji se udružio i isterao komuniste sa severa Crne Gore. O tom delu NOB-a se posle rata nije smelo pričati.

to ne može biti svak

pre 4 godine

Da 1973 je morao tako da priča, da su ga danas pitali rekao bi istinu a to je da su mu majku ubili partizani posto su se cetnici borili za pravu stvar!
(Voja, 15. maj 2019 12:50)

baš kao i njihovi preci - i potomci se ničega ne stide...

Giška

pre 4 godine

Slava mu, veliki glumac. Tragedija jedne porodice. Nema opravdanja za ubijanja. Ali, pljunuti po četnicima u svakoj prilici, neprocenjivo. Selo odakle mi je otac, takodje u CG spalio je lično legendarni Sava Kovačević. Nećete mi objaviti komentar...

Sotir zvani đubre

pre 4 godine

Bio je građanski rat, ubijali smo se međusobno. Ako neko selo odbije da im se priključe, komunisti(partizani) napadnu nemačku patrolu i kaznena ekspedicija zbriše celo selo. To niko ne pominje.

Marko

pre 4 godine

Licno sam ga poznavao,jako nadmen i uobrazen čovek koji je imao izuzetno loše mišljenje o svemu srpskom a ceo život živeo u Srbiji bez sumlje vrlo dobar glumac,posebno likova iz ruskih klasika u svakom slučaju laka mu crna zemlja.

Usamljeni vuk

pre 4 godine

Svako ko opravdava cetnicke zlocine i cetnike velica kao neke borce za slobodu, ide njemu direktno na necistu savest.. neka ti je vecna slava veliki srpski glumce Mišo..

Srecko

pre 4 godine

99% tih partizana i cetnika bili su sljam srpskog naroda, drustveni mulj, lokalne siledzije i mangupi koji su uzeli oruzje, organizovali bande i predstavljajuci se kao cetnici ili partizani terorisali posten narod. Ubijali su i pljackali civile tj narod i jedni i drugi. Tako je bar bilo u selu mog oca. Od njih gori su bili samo Bugari koji se sve palili i ubijali, a najbolji prema deci i narodu bili su Nemci. Nemci su cak upozoravali civile kad ocekuju napad sa brda od partizana da se sklone i deci davali hranu dok su cetnici otimali hranu i ostavljali narod gladan.

dane

pre 4 godine

Četnici su zlo. Gerilska srpska vojska koja je nastala kao pljačkaška organizacija vršeći prodore u Osmansko carstvo. Tada su ubijali civile, pljačkali kuće, a potom ih palili. Tužno je koliko ta organizacija danas ima poštovalaca. Jedno su borci, a drugo varvari i ubice. Janketiću, ostaćeš upamćen kao veliki čovek i glumac. (Kupac diplome, 15. maj 2019 12:58)

Ne mlati živ bio. Ne možeš porediti četnički komitski pokret i JVUO iz drugog svetskog rata. Četnički komitski pokret u Južnoj Srbiji i Makedoniji je nastao kao odgovor na zverstva koja su činjena nad srpskim narodom od strane Turka, Arbanasa i bugarskih komita. Da si pročitao bilo kakvu literaturu znao bi kakvo je bezvlašće vladalo u tim krajevima tadašnjeg Osmanskog carstva, i kako su Srbi lovljeni kao divlje zveri od gorepomenutih.

O "gibaničarima" iz doba drugog svetskog rata nemam nikakvo pozitivno mišljenje, osim što su u nekim krajevima tadašnje NDH odbranili srpski narod od fizičkog nestanka.

basketas

pre 4 godine

@Da 1973 je morao tako da priča, da su ga danas pitali rekao bi istinu a to je da su mu majku ubili partizani posto su se cetnici borili za pravu stvar!
(Voja, 15. maj 2019 12:50)

da mi je znati sta je u tvojoj glavi covece. kako ti preguras dan?

Aki

pre 4 godine

Četnici su zlo. Gerilska srpska vojska koja je nastala kao pljačkaška organizacija vršeći prodore u Osmansko carstvo. Tada su ubijali civile, pljačkali kuće, a potom ih palili. Tužno je koliko ta organizacija danas ima poštovalaca. Jedno su borci, a drugo varvari i ubice. Janketiću, ostaćeš upamćen kao veliki čovek i glumac.
(Kupac diplome, 15. maj 2019 12:58)
Vidi se da si kupio diplomu. Četnici su bili borci za slobodu i zaštitu Srba u Osmanskom carstvu, tako je i jedan Milan Rakić bio četnik. O tome kakve su im bila načela možeš zaključiti iz naredbe vojvode Vuka.
Naravno da kao takvi imaju nepodeljenu podršku, čak i komunistička vlast nije dirala u spomenik vojvodi Vuku.
Uzaludno je takvima kao ti objašnjavati.

Z A L O S N O

pre 4 godine

I Partizani su ubijali one koji su bili u Cetnicima!
Pitanje: da li se zna gde je grob Draze Mihajlovica, i ko je ubio tolike cetnike?
Partizani ne samo sto su ubijali, nego nisu hteli da se zna ni grob gde se nalazi. Sta je zalosnije?
Masovne grobnice se tek otkrivaju koje su partizani napravili.
Z A L O S N O - Ubijali su jedni druge to je tragedija i partizana i cetnika.

Kir Stefan

pre 4 godine

Majka mu je po licnom priznanju bila komunisticki spijun, i ostavljena je u posti u Pljevljima od strane komunista upravo da se bavi spijunazom dok mu je otac otisao u partizane. Ne opravdavam samo primecujem da se u ratno vreme spijunaza oduvek kaznjavala smrtnom kaznom.

aco

pre 4 godine

Далеко више породица су унесрећили комунисти него четници. Свакакви су себе називали четницима, а (скоро) сви су били комунисти после рата.

Millennium

pre 4 godine

Sto imaju reci pripadnici Ravnogorskog pokreta na ovo... Ta nevinasca (delboj, 15. maj 2019 13:03)

Babu mog prijatelja su partizani išutirali zato što se pobunila kada su došli da joj odvedu ovcu jer je po njihovom shvataju imala više nego što joj treba. Umrla je od posledica batina pet dana kasnije. Na svim stranama je toga bilo.

coki

pre 4 godine

Obesmislili ste vest, da je preminuo naš veliki glumac, sa ovom konstatacijom da su mu četnici ubili majku! Sada se ovde vodi rasprava o četnicima i partizanima, da li je moguće?

vojvoda

pre 4 godine

Jedina razlika između ustaša i četnika je što su se ustaše sve vreme borili na strani nemaca dok su na početku rata četnici borili protiv nemaca pa su tokom rata prešli na njihovu stranu

Vuk

pre 4 godine

Ne podrzavam niti jedan zlocin! Ali koliko je nasih oceva i dedova pobijeno na golom otoku u vreme mira ili od strane OZNE i UDBE, samo zato sto su suprotno mislili. Budimo realni. Istorija II Svetskog rata kod nas moze da bude napisana tek za jedno 100 god, kad ne bude bilo dece komunizma. P. S. umesto da svi komentari budu izjava saucesca itd, ovo postade prepucavanje crvenih i crnih. Lose, jako lose. :/

rex

pre 4 godine

cetnici su mnogi kao pavle djurisic nagradjeni gvozdenim kratovima i drugim nemackim odlikovanjima. danasnje generacije slusaju razne kvazi istoricare po yutubu... pocivaj u miru gromado

Parter B

pre 4 godine

Ala se raspisali komunisti i jugosloveni,ne daj Bože da se piše o komunističkim zločinima,gde je hiljade i hiljade časnih srpskih porodica izgubilo svoje očeve,braću,sinove,samo zato što su verovali u legalni i legitimni poredak i bili za Kralja i antikomunisti...
Miši Janketiću slava,a ostali da ne koriste nečiju smrt za propagandu...

lemy iz ugla čitalaca

pre 4 godine

dal' si četnik ,dal' si partizan,dal' radnik u pekari nebitno,bitno je kakva ti je duša,kakav si kao čovek u svojoj suštini.
Sećam se kada je u Kruševcu snimao "Pucanj u šljiviku",kakvih anegdota ima pa to je čudo,. On je bio ok pokoj mu duši ,otišao u legendu,ostavio je iza sebe anegdote za nezaborav i ostavio neizbrisiv trag u Jugoslovenskoj i kasnije Srpskoj kinematografiji.

Brano

pre 4 godine

VEOMA ŽALOSNA PRIČA, GODINAMA SU NAM GOVORILI DA SU ČETNICI IPAK OK I DA NISU UBIJALI... EVO, JOŠ JEDNA U NIZU BROJNIH POTVRDA, BAŠ MI JE ŽAO OVOG ČOVEKA.

karma

pre 4 godine

Ne bih da opravdavam nikoga ali zlo su cinili i crveni i rojalisti. U mom selu je streljano 33 mladica i 15 zena jer su bile uz Cicu. To je gradjanski rat. Ubijao je Tito pa ga cenite. Uvek sagledavajte drugu stranu sta kod u zivotu radite.

Vračar_BG

pre 4 godine

Neka mu je laka zemlja. Nema sumnje da je njegovo detinjstvo bilo tužno, ali to mogu da kažu i deca ravnogoraca koji su ubijani od komunista za, a i posle II sv.rata. A što se tiče zločina i ubijanja, i jedni i drugi su u građanskom ratu to činili.
Od masovnih bojševičkih likvidacija posle rata u Beogradu, počevši od nemačkih zarobljenika bez suđenja, preko viđenijih beograđana, intelektualaca, običnih građana, ravnogoraca, kasnije 1948. i informbirovaca, komunista, partizana, dakle bivših drugova iz rata, ne treba trošiti reči.
Uostalom, KP Srbije (dakle ne KPJ) će crnim slovima ostati ubeležena da je nakon rata pored svih zločina (oko 70.000 likvidacija) poubijala svoje umetnike i glumce, njih oko 70, samo zato što su za vreme okupacije zabavljali izgladneo, osiromašen i unižen narod, od prodaje karata su redovno sakupljali novac za najugroženije, siromašne i pomagali ih. Glumica Žanka Stokić, „srpska majka“, mučena je, maltretirana, izvođena na streljanje, pa se odustalo jer je procenjeno da bi to izazvalo pobunu kod naroda zbog njene velike popularnosti. Umrla je u bedi dok su se za to vreme komunisti baškarili u otetim vilama i snabdevali iz sopstvenih magacina sa luksnom robom i hranom.
Legendarni vojvoda Petar Bojović je od strane komunista i OZNE mučen, tučen i maltretiran, a kada je umro, bilo je zabranjeno doći mu na sahranu ukazom države, jer je bio popularan u srpskom narodu koji je prezirao komuniste.

srbin, takođe

pre 4 godine

A šta znači naslov "četnici mu ubili majku"?
(srbin, 15. maj 2019 12:58)


da ga je, baš kao i tebe i mene, rodila majka, i da su, onda, tu njegovu majku ubile sluge okupatora.
naravno da je i među njima bilo dobrih ljudi, jedan od njih je moju majku spasio kada su je poveli na streljanje...

laka zemlja i pokoj duši svim nevino stradalima, kao i našem velikom umetniku...

Milan

pre 4 godine

Kao komunisticko dete, nije ni cudo da je stao uz Mila Djukanovica i davao mu podrsku na izborima, kao i na referendumu za samostalnost Crne Gore.
Sto bi se reklo - dobar glumac a los covek.

P.S.
Komunisti su vise ljudi streljali po Crnoj Gori, vise nego u zbiru Nemci, Italijani i cetnici. Proverite samo sta su pasija groblja.

Olja

pre 4 godine

Nazalost, u tom surovom ratu (a, koji nije) ubijanja je bilo i na jednoj i na drugoj strani. Znam za mnoga stradanja bliznjih moje majke i mog oca. Ne ponovilo se. Nikada i nikome.
Misa je bio divan covjek i odlican glumac. Imala sam cast da ga upoznam kad je bio gost nase male scene. Tad nam je ponesto ispricao o tragediji koju je dozivio. Sasvim spontano, na neciji upit. Bili smo uzasnuti, a potom nas je preplavio osjecaj divljenja njegovoj snazi koja mu je pomogla da se, bez najvaznije potpore, koju samo roditelj moze da pruzi, izdigne i postane covjek vrijedan svakog postovanja.

cobo

pre 4 godine

srbin@

Pa zamisli ovako, kao ti si decak Mihajlo Srbin i dodje Srbin pop Maca i opali tvojoj majci Srpkinji metak u celo, eto tako nekako! Ali mene interesuju ovi sto ti dadose pluseve :(

Тата

pre 4 godine

Ужас је братоубилачки рат, који се наставља, не до коначног помирења, већ међусобног истребљења.

Чињенице су да су се комунисти определили за револуцију - насилну промену власти и политичког система, а четници су бранили постојећи систем. У тој борби, злочине су чинили и једни и други.

TNN

pre 4 godine

Partizani su bili nevini, dok su upadali na okupirane teritorije, puškarali, ubijali Nemce i saradnike okupatora pa posle taj isti narod ostavljali na cedilu na milost i nemilost okupator u koji je vršio odmazde, posle rata da ne pričam.

Dejan

pre 4 godine

Pa da komunisti ksd su ubijwli to su bili casni ljudi,a cetnici kad su ubijali to je onda opravdano.Svaki komentar je suvisan ,istorija je rekla svoje a sve ovo sto komentarisu ,pojedinci su nasli na stranicama kojekakvih wikipedija i ostalog.Nemoze se istorija iz toga uciti.

strsljen549

pre 4 godine

A komunisti nisi ubijali srpske majke?! Oni su bre najvece zlo koje je moglo da zadesi sprski narod. I dan danas senke toga zla unazadjuju i narod i zemlju.

Mihailo

pre 4 godine

Sto imaju reci pripadnici Ravnogorskog pokreta na ovo... Ta nevinasca (delboj, 15. maj 2019 13:03)

Verovatno nešto slično što i kreatori pasjih grobalja po Crnoj Gori i Hercegovini, koji su zamisli bili komunjare. Ili ono što bi rekli oni koji su streljali po Srbiji bez suđenja, dokaza, bilo čega nakon što su se dovukli u Beograd i Srbiju i što oterali što pokrali pola Srbije.

ja

pre 4 godine

@ (Kupac diplome, 15. maj 2019 12:58)

Ne poznaješ istoriju, a našao si se pozvanim da pišeš o tome kao da si neki ekspert. Prvo, razdvojite u glavi pojmove. Ne postoje Četnici, već četnici. A četnik = ustanik. Naziv četnik, imale su sve ustaničke, neregularne jedinice, bez obzira na to pod čijom su komandom bili ili za šta su se borili. Pa tako ravnogorski četnici nisu isto što i Đurišićevi, Đujićevi ili Pećančevi četnici. Postojala je namera čiča Draže da sve četnike u Jugoslaviji stavi pod svoju komandu, ali se to NIKADA nije desilo. Tek nakon rata su svi oni objedinjeni u komunističkim udžbenicima, iako pre toga nisu imali gotovo nikakve veze jedni sa drugima.

Što se tiče Makedonije, komite ili četnici koji su tada delovali, nisu bili pljačkaške grupe koje su "upadali u Osmansko carstvo", već organizovane grupe koje su se borile za oslobođenje i ujedinjenje, ali i za očuvanje srpske nacionalne svesti u tadašnjoj Turskoj. Ti "pljačkaši" su pravili škole, bolnice, javne ustanove. Među njima jeste bilo i boraca i prosvetnih radnika koji su dolazili iz oslobođene Srbije, ali su ogromnu većinu makedonskih četnika, a pogotovo njihovog vođstva, činili rođeni Makedonci, tj. makedonski Srbi - Jovan Babunski, Vasil Veleški, Micko Porečki, Doksim Debarac i mnogi drugi.

Mile

pre 4 godine

Rođen u Novom Sadu, a majku i oca ubili u Pljevljama u Crnoj Gori gde su živeli!? Siroto dete bez roditelja došlo u Beograd da studira glumu!?
O čemu se ovde radi?

tobiramaduke97

pre 4 godine

И мени су партизани убили прадеду, цивила. Друштво убијали су и једни и други.

kimi

pre 4 godine

I partizani su ubijali četničke majke. (M:N., 15. maj 2019 13:02)

Ne vredi to partizanskoj deci i unucima govoriti, ispada da su samo oni imali majke, oceve, bracu..

Лазар

pre 4 godine

Слава и хвала великом глумцу! Онима који користе ово да обасипају салве увреде против равногорског покрета, поручио бих да су комунисти убили двојицу мојих прадедова јер су били истакнутни у селу у којем су се скривала три четника и у којем није било борби. Још један прадеда и један чукундеда погинули су од стране савезничких бомби у Лесковцу, за чије бомбардовање су такође одговорни комунисти. Ништа није црно и бело.

dragan

pre 4 godine

Ono sto me je priajtno iznenadilo je da su centici u ratnim uslovima osudili majku na zatvor zbog saradnje sa partizanima. Nisu je ubili. Svojevolja tog manijaka maskiranog u popa ju je ubila. Ipak je on bio maca za Srbina Krcuna. Budite sigurni da su partizani, zapravo njihovi koljaci, pobili vise nevinih ljudi nego cetnici.

raca milosavljevic

pre 4 godine

... neka mu je laka zemlja ....jedan iz plejade velikih ... i velika zivotna prica-tragedija iz rata oko majcinog stradanja ... ruzno je da sada neko koristi to za dosoljavanje bas teskog vremena danas ...i pokojni veliki glumac bi mozda bio protiv toga ...

ni amer ni rus

pre 4 godine

Sto imaju reci pripadnici Ravnogorskog pokreta na ovo... Ta nevinasca (delboj, 15. maj 2019 13:03)

Pitajte ih, siguran sam da će ispričati i gore o partizanskim zločinima, pogotovo u Crnoj Gori.

spasenija kolček

pre 4 godine

Umro je jedan od najmarkantnijih i najboljih umetnika ovog našeg vrelog prebogatog i ludog Balkana
A mi onda raspalimo na širokom planu i uz to zagrabimo i u istroiju u kojoj je bilo svašta a koja se suši i prolazi (kao što sve prolazi) i otvorili raspravu koja treba da nam donese sudbinu
Koju sudbinu - ovako podeljenima i ludima?

Duboko poštovanje i trajni spomen našem Miši Janketiću

i poslušajmo njegov glas u narodnim pesmama - ponovo i vidimo njegove uloge ponovo - biće nam bolje i porašćemo za jednu šaku časti i poštenja našeg
Verujem da će nam biti bloje

didule

pre 4 godine

Ubijali su partizani isto kao i četnici; i majke i sestre i tetke itd, nemojmo sad da se foliramo! Nego, hajde da se složimo i priznamo da je ovo što je Miši Janketiću urađeno najveće ZLO koje nekoga može zadesiti!

Vec ispricano

pre 4 godine

Nisam citao tekst ali je ovo vec pricao i izostavio napomenuti zasto mu je majka ubijena?!

Bila je partizanski spijun , radeci u Kolasinu ili tuda negdje , a otac mu je komandovao jedinicom koja je pocinila pokolj/ubista nad civilima tj preko 10 cetnickih porodica u tom kraju prije nego su mu zenu ubili...Tako da , znajuci sveukupnu pricu , utisak i zaljenje mijenja stranu!

zubac

pre 4 godine

Neka mu je laka crna zemlja. Nazalost zadnjih godina svog zivota dopustio je da politizuju tragediju koja mu se dogodila. Bio je dio propagande protiv srpskog naroda, mada je cijelog zivota jeo srpski hljeb a cini mi se da ga je ocaj u koji je zapao odveo u tom pravcu. U svakom slucaju odlican glumac.

Gru

pre 4 godine

Ljudi, mora vam svima biti jasno da je u II sv. ratu na prostoru Jugoslavije bilo oko 20 oruzanih formacija:Nemci,Ustase,Partizani,JVO,Komite,Zelena milicija,Bugari,Talijani,Domobrani,Ljoticevci itd.
Komunisti su za zlocince proglasili sve Srbe koji nisu podrzavali petokraku i sve ih stavili u fioku cetnici. Od kraja 43 god. Komunisti oblace JVO uniforme i u akcijama ubijaju Srbe kako bi ocrnili JVO i pridobilo podrsku Srba, sto im je poslo za rukom tek posle 45 god, kada su ih masovno slalo na Goli Otok(J. Kapicic je pricao o ovome).

Mudhoney

pre 4 godine

Ovi sto staju na jednu ili drugu stranu treba da znaju da je jedina razlika izmedju cetnika i partizana u tome sto su ovi drugi izasli kao pobednici. Po surovosti i broju zrtava jedino se ustase mogu meriti sa crvenim olosem

Titus Pullo

pre 4 godine

U svakom ratu na vrh ispliva najveci sljam, a stradaju neduzni. Prava je steta da smo imali dva odvojena pokreta tako da je bilo i medjusobnog ubijanja.

my way

pre 4 godine

Sto imaju reci pripadnici Ravnogorskog pokreta na ovo... Ta nevinasca
(delboj, 15. maj 2019 13:03)

Nisam pripadnik nikakvog pokreta, ali naravno da osudjujem ovakve zlocine. Problem je sto nikada, ali nikada nisam cuo nikakvu drugu reakciju titoista na zlocine revolucionara, na ubijanje desetina hiljada nevinih ljudi u miru nakon svog stradanja u ratu osim "neka je", "trebao je vise" i sl. Niko, nijedna vojska (ako su se ti pokreti mogli tako zvati) u to vreme smrti nije ostala cista, niti je nazalost mogla, ali to ne menja cinjenicu da je ishod borbe za vlast i njeno preuzimanje od strane komunista bilo veliko istorijsko zlo koje nas je zadesilo i odvelo na put kojim smo stigli dovde gde smo danas.

Sajko

pre 4 godine

"Ti znаš dа su živi njegovi sinovi?!" kaze uciteljica.

E takvi su divljaci tamo dole i danas to na svim stranama, pa nije ni cudo sto su se poubijali. Odatle dolazi i najveci kriminalac ovih prostora. Dosta nam je bre vas i vasih, cuvajte ovce i pravite dobar sir, platicemo dobro. Za ostalo, e.... to ne dirajte.

mr.wolf

pre 4 godine

Ali najtuznije, pop je ubio... kao vernik. Zato vera treba da bude samo to, vera. Ne treba ni popovi, ni monasi, ni crkva... nista. Samo vera duboko u srcu, nista vise i nista manje.
Inace, popove i crkvu ne mogu da smislim.

Car Dušan

pre 4 godine

Prije svega, bio je sjajan čovjek, neponovljiv glumac i umjetnik...Pravi GOSPODIN! Ovim naslovom, kojim je opisan njegov životni put i sve ono,što je ostavio iza sebe - kvari sliku o njemu! Sigurno je, da ni on sam ne bi bio SREĆAN, da je u mogućnosti da vidi ovo - " majku su mi ubili... ", jer, to je davno prošlo VRIJEME!

Srboljub

pre 4 godine

„Kad me pitaju koliko imam godina, ja kažem nijednu. Svaku sam spiskao. I nije mi žao. Imao sam prelep, bogat život. Takav želim i svojoj deci. Kad odem, ne treba me žaliti.“
Miša Janketić.

A zašto se u naslovu pominju ubistvo i ubice majke? Pa možda zato što je to istina i što se par decenija širi laž o "dva" anti-fašistička pokreta, pri čemu su, izgleda, ovi naprasno popularniji i u licima rutavi izbegavali da se u majskom trijumfu slikaju: ovih dana (oko 9. i za YU važniji 15.05.) primetno je u istorijskoj dokumentacije odsustvo četnika - to su oni, 'rišćanski smerni, krotki i nadasve skromni, svu slavu pobede ostavili partizanima: nema drugog objašnjenja.

Hypko

pre 4 godine

Kakve veze ima ubistvo medju rodjacima u cg pre sto godina? Ne valjaju vam Cetnici. E pa ja kazem, zivio Vojvoda Slavko Aleksic sa Jevrejskog i njegovi Cetnici. Partizani odnosno jna u ratovima ispadose kilavci. Samo cetnicka vojska pravi proboj i pobjedjuje.

Djordje Delic

pre 4 godine

Pokoj dusi pokojniku, ali ovaj intervju barem u delu partizanskih aktivnosti 1943. na tom podrucju nemaju veze s vezom osim u koopertivnim napadima s Nemcima na Jugoslovensku vojsku u otadzbini

radojko

pre 4 godine

A što su partizani "izlazili iz Pljevalja kad su sa druge strane ulazili Nemci"? Nemci dakle nisu ugrožavali službenicu pošte ali četnicima je smetala!!! Isto tako su četnici "oslobodili" Loznicu na jedan dan a posle pobegli i ostavili narod kaznenoj ekspediciji. Svaki logičan rezon VIČE da su obe šumske vojske bile lažno patriotske. Istina je negde tamo.

Dvorska budala

pre 4 godine

Šta je čudno, klasni neprijatelji radnici i seljaci sa jedne i sitna buržoazija koju plaća krupna buržoazija sa druge strane u ratu.

blaster

pre 4 godine

Glumcina! Tuzna sudbina i sve, ali nikako ne mogu da se otmem utisku da su se svi sjatili u Beograd! I na sve to da dodam da su to ti partizani koji su navatavali mlade devojcice od 14 15 godina a oni svi po 30 a sad moralisanje.

sk

pre 4 godine

Ne znam zašto se ovaj članak koristi za međusobnu prozivku poštovalaca partizanskog i četničkog pokreta. Sramotno da se pišu komentari takve prirode na vest o smrti ovako velikog čoveka. Opet, imam i ja koju na tu temu. Prvo, kao Srbin, ponosan sam što smo jedini u Evropi imali dva antifašistička pokreta. Kao drugo, smatram da pripadnici ni jednog ni drugog pokreta nisu adekvatno odgovarali za svoja dela, ali i nedela. Nisu četnici ubili toliko svojih sugrađana koliko partizani u raznim posleratnim "čistkama", ali nisu ni četnici uspeli da ujedine narode Jugoslavije i pokrenu tako široke operacije kao partizani, a treba znati da su na početku rata više gradova osvojili upravo združenim delovanjem (Čačak, Užice, Loznica...). Sve u svemu, i jedni i drugi su naši preci, suprotnih ideologija, ali istog cilja, da narod na ovom prostoru bude slobodan i zbog te činjenice moramo biti ponosni na njih što takve pretke imamo, ali i shvatiti šta je u njihovom delovanju bilo greška, da zločini ni jednih ni drugih ne smeju naići na pohvalu ili zaborav.

A tebi, Cile, laka zemlja, hvala za sve što si dao ovoj zemlji i njenoj kulturi! Mnogo si bolji život zaslužio od ovog koji si živeo...

Granota

pre 4 godine

Miša je bio strava glumac, Marko je odličan glumac a Milica prosek. Ne razumem zašto roditelji forsiraju da im deca slede put, kad je po teoriji verovatnoće nemoguće da imaju isti kvalitet. Gluma se uči, da, ali ima ogroman udeo talenta...

Šeki legenda

pre 4 godine

...pa, zato si, zbog te muke i nesreće, dobio privilegije posle rata...kao i sva braća iz jugo-zapadne države, naseljena u matici srpskoj...ali, u "levom skretanju", MDJ je sa svojim trojkama napravio haos kod komšija, sličan kao i ovi iz pokojnikove priče, ali na suprotnoj strani puškometa. A, i njihova, dakle četničko-monarhistička, siročad iz CG su isto tako dobila stan, posao i privilegije u Beogradu i Srbiji, često veču od srbijanskog življa...ipak su se MDJ & co plašili krvne osvete...

smutna vremena

pre 4 godine

Ima i potpuno suprotnih slucajeva. Gidrin otac je bio u kraljevoj gardi.U vreme rata je cuvao crkvu na Oplencu i ni metak nije ispalio. Komunisti su ga uhapsili i streljali. Gidra mu je kao dete nosio hranu u zatvor. Saopstili su mu da vise ne dolazi. Strasna vremena

kole

pre 4 godine

E, pa da je sedela kod kuce, cuvala decu i prala prozore, niko je nebi dirao. Htela buntovnica da vodi politiku i to usred rata kad je zivot jeftiniji od jucerasnjih novina. Ubijali su cetnici partizane, ali su jos i vise partizani ubijali cetnike. Mrznja koju su medju srpski narod doneli komunisti i danas nas razjeda i truje.

xx55

pre 4 godine

Komunizam-najveca posast u istoriji covjecanstva. Cinjenica. I ja sam podlegao ovoj raspravi,nazalost. A,nasem bardu Misi Janketicu,neka je vjecna slava i hvala.(ponekad mi objavite komentar,a i ako ne objavite,nema veze,nisam kop'o)

Rope

pre 4 godine

Meni su partizani ubili dedu i njegova četiri sina, tetku i jednog strica. Za lokaciju dedinog groba i grobove njegovih sinova nikad se saznalo nije. Miši laka zemlja.

Ja

pre 4 godine

Reci da du cetnici upadali u Osmansko carstvo i napadali, isto je sto i reci da su na kraju krajeva ti komunisti upadali na teritoriju Rajha i napadali. Tuzno je i bolesno sta muslimani na ovim prostorima smatraju normalnim i legitimnim. Komunisti su i po ideologiji i po delovanju bili izraziti antisrbi. U ratu su prerasli u ilegalnu vojnu formaciju, koja se i u toku i posle rata ponasala kao okupatorska i teroristicka. Ostavili su iza sebe masovne zlocine nad srpskim narodom. To je najgora nesreca koja je zadesila Srbiju i Srbe uopste. Zao mi je sto su ikad postojali i sto postoje.

Cezar

pre 4 godine

U svakom zitu ima kukolja, svi ti sto su ubijali zene, decu i civile su velika sramota za bilo koji pokret kom su pripadali. Tuzno je sto takvi uopste postoje.

trtemrte

pre 4 godine

sto ovde izviru "prvoborci" od 1944-te. sto tile rece, da nas je bilo volko 41e, ocerali bi svabe za 4-5 tjedana, dokusuri mu sto dozvoli masovni prelaz ceta u partizane

Voja

pre 4 godine

Da 1973 je morao tako da priča, da su ga danas pitali rekao bi istinu a to je da su mu majku ubili partizani posto su se cetnici borili za pravu stvar!

Kupac diplome

pre 4 godine

Četnici su zlo. Gerilska srpska vojska koja je nastala kao pljačkaška organizacija vršeći prodore u Osmansko carstvo. Tada su ubijali civile, pljačkali kuće, a potom ih palili. Tužno je koliko ta organizacija danas ima poštovalaca. Jedno su borci, a drugo varvari i ubice. Janketiću, ostaćeš upamćen kao veliki čovek i glumac.

Marko

pre 4 godine

Licno sam ga poznavao,jako nadmen i uobrazen čovek koji je imao izuzetno loše mišljenje o svemu srpskom a ceo život živeo u Srbiji bez sumlje vrlo dobar glumac,posebno likova iz ruskih klasika u svakom slučaju laka mu crna zemlja.

Bane

pre 4 godine

Laže Janketić, gde bi to pop četnički. To mora da su komunisti. Četnici su bili nešto kao kao jehovini svedoci, jeli gibanicu i prevali kumba-ja.

минг

pre 4 godine

Миши Јанкетићу је мајка убијена од стране Италијана и то је он потврдио у емисији "Тв лица као сав нормалан свет".

Walldorf

pre 4 godine

Prvo, iskreno saucesce porodici Janketic. Otisao je jos jedan velikan srpskog glumista, neka pociva u miru. Drugo,koliko se secam,na RTS-u je svojevremeno pok.Janketic rekao da su mu majku ubili Italijani.Trece, u ta zla vremena, dok su Tito i Pijade boravili u Cg, od strane partizana su pocinjeni takvi zlocini da se mogu meriti samo sa onima koje su cinile ustase.Te zlocine,komunisti su kasnije nazvali "Lijevim skretanjem". U narodu je to ostalo u secanju kao "Pasja groblja". Zamerka autoru teksta jer je zloupotrebio smrt g.Janketica u politicke svrhe.Apsolutno nepotrebno i ruzno.Da ne sirimo pricu dalje, neka je pokoj dusi i vecni mir velikom glumcu,g.Mihajlu Janketicu.

Logika

pre 4 godine

Ako mu je otac bio komandant bataljona znaci da je ubio i naredio ubijanje mnogih cetnika i njihovih porodica zato sto je tokom celog 2 svetskog rata vodjen surov gradjanski rat.Svetili su se jedni drugima i ubijali citave porodice,al nemojte misliti da su partizani radili to u manjoj meri,oni su pobedili na kraju i pisali istoriju koju citamo zadnjih 80 godina i pitanje je koliko tu ima istine a koliko propagande.

Dorćol

pre 4 godine

Sad će ovi Samardžićevi pogledaši da nam pojasne da su ga to komunisti slagali i ispričaće nam priču kako iza svega toga stoje masoni, Tito i britanska kruna.

A inače Macola - Milorad Vukojičić je kanonizovan 2005. kao mučenik od strane SPC. A čovek je iza sebe ostavio pustoš i 15oro mrtvih smrskanih glava mladih ljudi koji su se opredelili za partizane. Na sramotu te organizacije.

aco

pre 4 godine

Далеко више породица су унесрећили комунисти него четници. Свакакви су себе називали четницима, а (скоро) сви су били комунисти после рата.

Sotir zvani đubre

pre 4 godine

Bio je građanski rat, ubijali smo se međusobno. Ako neko selo odbije da im se priključe, komunisti(partizani) napadnu nemačku patrolu i kaznena ekspedicija zbriše celo selo. To niko ne pominje.

F dijagnoza

pre 4 godine

Pop Maca, poznat još i kao Pop Koljač zvanično je SPC velikomučenik i svetac, kanonizovan je 2005. godine zajedno sa isto kolegom četničkim zločincem Slobodanom Šiljkom!

Kir Stefan

pre 4 godine

Majka mu je po licnom priznanju bila komunisticki spijun, i ostavljena je u posti u Pljevljima od strane komunista upravo da se bavi spijunazom dok mu je otac otisao u partizane. Ne opravdavam samo primecujem da se u ratno vreme spijunaza oduvek kaznjavala smrtnom kaznom.

Aki

pre 4 godine

Četnici su zlo. Gerilska srpska vojska koja je nastala kao pljačkaška organizacija vršeći prodore u Osmansko carstvo. Tada su ubijali civile, pljačkali kuće, a potom ih palili. Tužno je koliko ta organizacija danas ima poštovalaca. Jedno su borci, a drugo varvari i ubice. Janketiću, ostaćeš upamćen kao veliki čovek i glumac.
(Kupac diplome, 15. maj 2019 12:58)
Vidi se da si kupio diplomu. Četnici su bili borci za slobodu i zaštitu Srba u Osmanskom carstvu, tako je i jedan Milan Rakić bio četnik. O tome kakve su im bila načela možeš zaključiti iz naredbe vojvode Vuka.
Naravno da kao takvi imaju nepodeljenu podršku, čak i komunistička vlast nije dirala u spomenik vojvodi Vuku.
Uzaludno je takvima kao ti objašnjavati.

Dejan

pre 4 godine

Pa da komunisti ksd su ubijwli to su bili casni ljudi,a cetnici kad su ubijali to je onda opravdano.Svaki komentar je suvisan ,istorija je rekla svoje a sve ovo sto komentarisu ,pojedinci su nasli na stranicama kojekakvih wikipedija i ostalog.Nemoze se istorija iz toga uciti.

Mile

pre 4 godine

Rođen u Novom Sadu, a majku i oca ubili u Pljevljama u Crnoj Gori gde su živeli!? Siroto dete bez roditelja došlo u Beograd da studira glumu!?
O čemu se ovde radi?

Z A L O S N O

pre 4 godine

I Partizani su ubijali one koji su bili u Cetnicima!
Pitanje: da li se zna gde je grob Draze Mihajlovica, i ko je ubio tolike cetnike?
Partizani ne samo sto su ubijali, nego nisu hteli da se zna ni grob gde se nalazi. Sta je zalosnije?
Masovne grobnice se tek otkrivaju koje su partizani napravili.
Z A L O S N O - Ubijali su jedni druge to je tragedija i partizana i cetnika.

Hypko

pre 4 godine

Kakve veze ima ubistvo medju rodjacima u cg pre sto godina? Ne valjaju vam Cetnici. E pa ja kazem, zivio Vojvoda Slavko Aleksic sa Jevrejskog i njegovi Cetnici. Partizani odnosno jna u ratovima ispadose kilavci. Samo cetnicka vojska pravi proboj i pobjedjuje.

Car Dušan

pre 4 godine

Prije svega, bio je sjajan čovjek, neponovljiv glumac i umjetnik...Pravi GOSPODIN! Ovim naslovom, kojim je opisan njegov životni put i sve ono,što je ostavio iza sebe - kvari sliku o njemu! Sigurno je, da ni on sam ne bi bio SREĆAN, da je u mogućnosti da vidi ovo - " majku su mi ubili... ", jer, to je davno prošlo VRIJEME!

Giška

pre 4 godine

Slava mu, veliki glumac. Tragedija jedne porodice. Nema opravdanja za ubijanja. Ali, pljunuti po četnicima u svakoj prilici, neprocenjivo. Selo odakle mi je otac, takodje u CG spalio je lično legendarni Sava Kovačević. Nećete mi objaviti komentar...

Перица

pre 4 godine

Убили су му нељуди.

Моји су се борили и као четници и као партизани против окупатора и међусобно су се помагали.

kimi

pre 4 godine

I partizani su ubijali četničke majke. (M:N., 15. maj 2019 13:02)

Ne vredi to partizanskoj deci i unucima govoriti, ispada da su samo oni imali majke, oceve, bracu..

vojvoda

pre 4 godine

Jedina razlika između ustaša i četnika je što su se ustaše sve vreme borili na strani nemaca dok su na početku rata četnici borili protiv nemaca pa su tokom rata prešli na njihovu stranu

Negative Creep

pre 4 godine

neverovatno je kako su srbi sami sebi objasnili da su cetnici bili nekakvi 'borci protiv okupatora', da su bili jedan od 'dva' oslobodilacka pokreta. i pored vise od 100 hiljada inkriminisucih dokaza sa svih strana... neshvatljivo! a misi janketicu, gromadi sprskog glumista, vecna slava i hvala!

Parter B

pre 4 godine

Ala se raspisali komunisti i jugosloveni,ne daj Bože da se piše o komunističkim zločinima,gde je hiljade i hiljade časnih srpskih porodica izgubilo svoje očeve,braću,sinove,samo zato što su verovali u legalni i legitimni poredak i bili za Kralja i antikomunisti...
Miši Janketiću slava,a ostali da ne koriste nečiju smrt za propagandu...

Milan

pre 4 godine

Kao komunisticko dete, nije ni cudo da je stao uz Mila Djukanovica i davao mu podrsku na izborima, kao i na referendumu za samostalnost Crne Gore.
Sto bi se reklo - dobar glumac a los covek.

P.S.
Komunisti su vise ljudi streljali po Crnoj Gori, vise nego u zbiru Nemci, Italijani i cetnici. Proverite samo sta su pasija groblja.

strsljen549

pre 4 godine

A komunisti nisi ubijali srpske majke?! Oni su bre najvece zlo koje je moglo da zadesi sprski narod. I dan danas senke toga zla unazadjuju i narod i zemlju.

.,.,.,.,

pre 4 godine

Nisu cetnici ubijali samo za koga posumnjaju da saradjuje s partizanima. Bilo je nekoliko slucajeva u pomoravlju, gde udju u selo i pitaju ko hoce da im se pridruzi. Neki se odazovu, neki ne. I oni sklone ove sto su se prikljucili na jednu stranu, a ostale pobiju na licu mesta, i staro i mlado. Koja je to ideja? Koja je to ideologija? Koji je to princip ratovanja? Da li to zvuci kao da su zastitnici srpskog naroda, ili obicna banda kojoj srpski zivot ne znaci nista ako nisi s njima? Sami su sebi stvorili mnogo vise neprijatelja nego sto ih je bilo s pocetka rata. Mnogo su zgresili, i mnogo stete naneli ugledu srbije.

Vec ispricano

pre 4 godine

Nisam citao tekst ali je ovo vec pricao i izostavio napomenuti zasto mu je majka ubijena?!

Bila je partizanski spijun , radeci u Kolasinu ili tuda negdje , a otac mu je komandovao jedinicom koja je pocinila pokolj/ubista nad civilima tj preko 10 cetnickih porodica u tom kraju prije nego su mu zenu ubili...Tako da , znajuci sveukupnu pricu , utisak i zaljenje mijenja stranu!

dragan

pre 4 godine

Ono sto me je priajtno iznenadilo je da su centici u ratnim uslovima osudili majku na zatvor zbog saradnje sa partizanima. Nisu je ubili. Svojevolja tog manijaka maskiranog u popa ju je ubila. Ipak je on bio maca za Srbina Krcuna. Budite sigurni da su partizani, zapravo njihovi koljaci, pobili vise nevinih ljudi nego cetnici.

Mudhoney

pre 4 godine

Ovi sto staju na jednu ili drugu stranu treba da znaju da je jedina razlika izmedju cetnika i partizana u tome sto su ovi drugi izasli kao pobednici. Po surovosti i broju zrtava jedino se ustase mogu meriti sa crvenim olosem

ni amer ni rus

pre 4 godine

Sto imaju reci pripadnici Ravnogorskog pokreta na ovo... Ta nevinasca (delboj, 15. maj 2019 13:03)

Pitajte ih, siguran sam da će ispričati i gore o partizanskim zločinima, pogotovo u Crnoj Gori.

Srecko

pre 4 godine

99% tih partizana i cetnika bili su sljam srpskog naroda, drustveni mulj, lokalne siledzije i mangupi koji su uzeli oruzje, organizovali bande i predstavljajuci se kao cetnici ili partizani terorisali posten narod. Ubijali su i pljackali civile tj narod i jedni i drugi. Tako je bar bilo u selu mog oca. Od njih gori su bili samo Bugari koji se sve palili i ubijali, a najbolji prema deci i narodu bili su Nemci. Nemci su cak upozoravali civile kad ocekuju napad sa brda od partizana da se sklone i deci davali hranu dok su cetnici otimali hranu i ostavljali narod gladan.

Usamljeni vuk

pre 4 godine

Svako ko opravdava cetnicke zlocine i cetnike velica kao neke borce za slobodu, ide njemu direktno na necistu savest.. neka ti je vecna slava veliki srpski glumce Mišo..

Jon Bon Jovi

pre 4 godine

Oba roditelja mu ubili, od sestre razdvojili, odrastao kao siroče i izrastao u velikog glumca i fenomenalnog coveka... Covek je molio nastavnicu da mu ne kaže gde žive sinovi čiji je otac ubio njegovu majku... Neka mu je vecna slava!

pero

pre 4 godine

Moja porodica je češkog porekla. Babu mog oca su četnici ubili na oči svojih unuka. U kući mog oca je i sam Draža boravio. Jednu rođaku su silovali, sekli i sipali so u rane da im kaže informacije o partizanima. Babu su hteli kundakom a probodu jer im je rekla da ne lome grane kad su brali šljive. Moja pokojna baba je govorila - jedino partizani su imali ljudskosti u sebi i osećaja za sirotinju. Danas se ta ljudska bagra rehabilituje! Tako je mučno živeti u ovoj zemlji!

didule

pre 4 godine

Ubijali su partizani isto kao i četnici; i majke i sestre i tetke itd, nemojmo sad da se foliramo! Nego, hajde da se složimo i priznamo da je ovo što je Miši Janketiću urađeno najveće ZLO koje nekoga može zadesiti!

blaster

pre 4 godine

Glumcina! Tuzna sudbina i sve, ali nikako ne mogu da se otmem utisku da su se svi sjatili u Beograd! I na sve to da dodam da su to ti partizani koji su navatavali mlade devojcice od 14 15 godina a oni svi po 30 a sad moralisanje.

zubac

pre 4 godine

Neka mu je laka crna zemlja. Nazalost zadnjih godina svog zivota dopustio je da politizuju tragediju koja mu se dogodila. Bio je dio propagande protiv srpskog naroda, mada je cijelog zivota jeo srpski hljeb a cini mi se da ga je ocaj u koji je zapao odveo u tom pravcu. U svakom slucaju odlican glumac.

John

pre 4 godine

Fali jedan "mali" detalj. Popa Macu (maca je skraćenica od "macola" pogađajte zašto..) je izvesna organizacija pod skraćenicom SPC proglasila za SVECA, preciznije za "sveštenomučenika", jer je od posleratnih vlasti dobio šta je zaslužio (metak). Setite se toga kad pomenete Stepinca koji, za razliku od ovog, nikog nije lično ubio. (ako ne može jedan, kako onda može drugi, a ako može jedan zašto ne bi mogao i drugi)

konzervativac

pre 4 godine

Sto imaju reci pripadnici Ravnogorskog pokreta na ovo... Ta nevinasca (delboj, 15. maj 2019 13:03)

Pa meni su partizani ubili babu,dedu i 2 strica.Jel sad treba da kazem da su zbog toga zivoti Mišinih roditelja manje bitni?Rat je pobogu ubijalo se na sve strane.Vecna slava i pokoj dusi velikom glumcu.

Mihailo

pre 4 godine

Sto imaju reci pripadnici Ravnogorskog pokreta na ovo... Ta nevinasca (delboj, 15. maj 2019 13:03)

Verovatno nešto slično što i kreatori pasjih grobalja po Crnoj Gori i Hercegovini, koji su zamisli bili komunjare. Ili ono što bi rekli oni koji su streljali po Srbiji bez suđenja, dokaza, bilo čega nakon što su se dovukli u Beograd i Srbiju i što oterali što pokrali pola Srbije.

Gru

pre 4 godine

Ljudi, mora vam svima biti jasno da je u II sv. ratu na prostoru Jugoslavije bilo oko 20 oruzanih formacija:Nemci,Ustase,Partizani,JVO,Komite,Zelena milicija,Bugari,Talijani,Domobrani,Ljoticevci itd.
Komunisti su za zlocince proglasili sve Srbe koji nisu podrzavali petokraku i sve ih stavili u fioku cetnici. Od kraja 43 god. Komunisti oblace JVO uniforme i u akcijama ubijaju Srbe kako bi ocrnili JVO i pridobilo podrsku Srba, sto im je poslo za rukom tek posle 45 god, kada su ih masovno slalo na Goli Otok(J. Kapicic je pricao o ovome).

rex

pre 4 godine

cetnici su mnogi kao pavle djurisic nagradjeni gvozdenim kratovima i drugim nemackim odlikovanjima. danasnje generacije slusaju razne kvazi istoricare po yutubu... pocivaj u miru gromado

TNN

pre 4 godine

Partizani su bili nevini, dok su upadali na okupirane teritorije, puškarali, ubijali Nemce i saradnike okupatora pa posle taj isti narod ostavljali na cedilu na milost i nemilost okupator u koji je vršio odmazde, posle rata da ne pričam.

Vuk

pre 4 godine

Ne podrzavam niti jedan zlocin! Ali koliko je nasih oceva i dedova pobijeno na golom otoku u vreme mira ili od strane OZNE i UDBE, samo zato sto su suprotno mislili. Budimo realni. Istorija II Svetskog rata kod nas moze da bude napisana tek za jedno 100 god, kad ne bude bilo dece komunizma. P. S. umesto da svi komentari budu izjava saucesca itd, ovo postade prepucavanje crvenih i crnih. Lose, jako lose. :/

Djordje Delic

pre 4 godine

Pokoj dusi pokojniku, ali ovaj intervju barem u delu partizanskih aktivnosti 1943. na tom podrucju nemaju veze s vezom osim u koopertivnim napadima s Nemcima na Jugoslovensku vojsku u otadzbini

Vračar_BG

pre 4 godine

Neka mu je laka zemlja. Nema sumnje da je njegovo detinjstvo bilo tužno, ali to mogu da kažu i deca ravnogoraca koji su ubijani od komunista za, a i posle II sv.rata. A što se tiče zločina i ubijanja, i jedni i drugi su u građanskom ratu to činili.
Od masovnih bojševičkih likvidacija posle rata u Beogradu, počevši od nemačkih zarobljenika bez suđenja, preko viđenijih beograđana, intelektualaca, običnih građana, ravnogoraca, kasnije 1948. i informbirovaca, komunista, partizana, dakle bivših drugova iz rata, ne treba trošiti reči.
Uostalom, KP Srbije (dakle ne KPJ) će crnim slovima ostati ubeležena da je nakon rata pored svih zločina (oko 70.000 likvidacija) poubijala svoje umetnike i glumce, njih oko 70, samo zato što su za vreme okupacije zabavljali izgladneo, osiromašen i unižen narod, od prodaje karata su redovno sakupljali novac za najugroženije, siromašne i pomagali ih. Glumica Žanka Stokić, „srpska majka“, mučena je, maltretirana, izvođena na streljanje, pa se odustalo jer je procenjeno da bi to izazvalo pobunu kod naroda zbog njene velike popularnosti. Umrla je u bedi dok su se za to vreme komunisti baškarili u otetim vilama i snabdevali iz sopstvenih magacina sa luksnom robom i hranom.
Legendarni vojvoda Petar Bojović je od strane komunista i OZNE mučen, tučen i maltretiran, a kada je umro, bilo je zabranjeno doći mu na sahranu ukazom države, jer je bio popularan u srpskom narodu koji je prezirao komuniste.

Millennium

pre 4 godine

Sto imaju reci pripadnici Ravnogorskog pokreta na ovo... Ta nevinasca (delboj, 15. maj 2019 13:03)

Babu mog prijatelja su partizani išutirali zato što se pobunila kada su došli da joj odvedu ovcu jer je po njihovom shvataju imala više nego što joj treba. Umrla je od posledica batina pet dana kasnije. Na svim stranama je toga bilo.

popinski borci

pre 4 godine

Najgore što ovakvih priča ima na hiljade, desetine hiljada. Zločine nad civilima su činila oba pokreta. Pošto je 22 juna Hitler napao SSSR u komunističkoj partiji su verovali da će nacisti biti pregaženi i da će do jeseni Crvena Armija osloboditi Jugoslaviju. Zato su počeli sa pripremama za doček Crvene Armije. Početkom leta komunisti dolaze na sever Crne Gore da organizuju ustanak, a pošto nije bilo okupatora,jer italijanskim fašistima to područje nije bilo od strateškog značaja, oni su krenuli u obračun sa svim viđenijim ljudima, koji su nešto značili u predratnoj zemlji i neistomišljenicima. Komunističke žrtve su bili obični ljudi, pofesori, doktori, sudije, predratni političari i preduzetnici, sveštenici,studenti..., svi oni koji bi predstavljali prepreku za njihovu totalitarni ideologiju. Bilo je toga u Srbiji i Bosni, ali u Crnoj Gori je to bilo masovno i desilo se u kratkom vremenskom periodu. Zato je došlo do pobune naroda, koji se udružio i isterao komuniste sa severa Crne Gore. O tom delu NOB-a se posle rata nije smelo pričati.

karma

pre 4 godine

Ne bih da opravdavam nikoga ali zlo su cinili i crveni i rojalisti. U mom selu je streljano 33 mladica i 15 zena jer su bile uz Cicu. To je gradjanski rat. Ubijao je Tito pa ga cenite. Uvek sagledavajte drugu stranu sta kod u zivotu radite.

Brano

pre 4 godine

VEOMA ŽALOSNA PRIČA, GODINAMA SU NAM GOVORILI DA SU ČETNICI IPAK OK I DA NISU UBIJALI... EVO, JOŠ JEDNA U NIZU BROJNIH POTVRDA, BAŠ MI JE ŽAO OVOG ČOVEKA.

radojko

pre 4 godine

A što su partizani "izlazili iz Pljevalja kad su sa druge strane ulazili Nemci"? Nemci dakle nisu ugrožavali službenicu pošte ali četnicima je smetala!!! Isto tako su četnici "oslobodili" Loznicu na jedan dan a posle pobegli i ostavili narod kaznenoj ekspediciji. Svaki logičan rezon VIČE da su obe šumske vojske bile lažno patriotske. Istina je negde tamo.

sladoledsmesom

pre 4 godine

Užas. Neprijatelju da ne poželiš. I posle takvog horora Miša se uzdigne do glumačkog velikana... Koja životna energija čoveče...

Šeki legenda

pre 4 godine

...pa, zato si, zbog te muke i nesreće, dobio privilegije posle rata...kao i sva braća iz jugo-zapadne države, naseljena u matici srpskoj...ali, u "levom skretanju", MDJ je sa svojim trojkama napravio haos kod komšija, sličan kao i ovi iz pokojnikove priče, ali na suprotnoj strani puškometa. A, i njihova, dakle četničko-monarhistička, siročad iz CG su isto tako dobila stan, posao i privilegije u Beogradu i Srbiji, često veču od srbijanskog življa...ipak su se MDJ & co plašili krvne osvete...

Goca

pre 4 godine

Zaplakah nad tvojom sudbinom veliki covece. Ponos si bio i ostao svojoj deci a nama malim, obicnim ljudima sinonim za ljudskost i postenje. Hvala sto si postojao, neka ti dragi Bog otvori rajska vrata. Zasluzio si sigurno.

Srboljub

pre 4 godine

„Kad me pitaju koliko imam godina, ja kažem nijednu. Svaku sam spiskao. I nije mi žao. Imao sam prelep, bogat život. Takav želim i svojoj deci. Kad odem, ne treba me žaliti.“
Miša Janketić.

A zašto se u naslovu pominju ubistvo i ubice majke? Pa možda zato što je to istina i što se par decenija širi laž o "dva" anti-fašistička pokreta, pri čemu su, izgleda, ovi naprasno popularniji i u licima rutavi izbegavali da se u majskom trijumfu slikaju: ovih dana (oko 9. i za YU važniji 15.05.) primetno je u istorijskoj dokumentacije odsustvo četnika - to su oni, 'rišćanski smerni, krotki i nadasve skromni, svu slavu pobede ostavili partizanima: nema drugog objašnjenja.

my way

pre 4 godine

Sto imaju reci pripadnici Ravnogorskog pokreta na ovo... Ta nevinasca
(delboj, 15. maj 2019 13:03)

Nisam pripadnik nikakvog pokreta, ali naravno da osudjujem ovakve zlocine. Problem je sto nikada, ali nikada nisam cuo nikakvu drugu reakciju titoista na zlocine revolucionara, na ubijanje desetina hiljada nevinih ljudi u miru nakon svog stradanja u ratu osim "neka je", "trebao je vise" i sl. Niko, nijedna vojska (ako su se ti pokreti mogli tako zvati) u to vreme smrti nije ostala cista, niti je nazalost mogla, ali to ne menja cinjenicu da je ishod borbe za vlast i njeno preuzimanje od strane komunista bilo veliko istorijsko zlo koje nas je zadesilo i odvelo na put kojim smo stigli dovde gde smo danas.

to ne može biti svak

pre 4 godine

Da 1973 je morao tako da priča, da su ga danas pitali rekao bi istinu a to je da su mu majku ubili partizani posto su se cetnici borili za pravu stvar!
(Voja, 15. maj 2019 12:50)

baš kao i njihovi preci - i potomci se ničega ne stide...

sk

pre 4 godine

Ne znam zašto se ovaj članak koristi za međusobnu prozivku poštovalaca partizanskog i četničkog pokreta. Sramotno da se pišu komentari takve prirode na vest o smrti ovako velikog čoveka. Opet, imam i ja koju na tu temu. Prvo, kao Srbin, ponosan sam što smo jedini u Evropi imali dva antifašistička pokreta. Kao drugo, smatram da pripadnici ni jednog ni drugog pokreta nisu adekvatno odgovarali za svoja dela, ali i nedela. Nisu četnici ubili toliko svojih sugrađana koliko partizani u raznim posleratnim "čistkama", ali nisu ni četnici uspeli da ujedine narode Jugoslavije i pokrenu tako široke operacije kao partizani, a treba znati da su na početku rata više gradova osvojili upravo združenim delovanjem (Čačak, Užice, Loznica...). Sve u svemu, i jedni i drugi su naši preci, suprotnih ideologija, ali istog cilja, da narod na ovom prostoru bude slobodan i zbog te činjenice moramo biti ponosni na njih što takve pretke imamo, ali i shvatiti šta je u njihovom delovanju bilo greška, da zločini ni jednih ni drugih ne smeju naići na pohvalu ili zaborav.

A tebi, Cile, laka zemlja, hvala za sve što si dao ovoj zemlji i njenoj kulturi! Mnogo si bolji život zaslužio od ovog koji si živeo...

tobiramaduke97

pre 4 godine

И мени су партизани убили прадеду, цивила. Друштво убијали су и једни и други.

Лазар

pre 4 godine

Слава и хвала великом глумцу! Онима који користе ово да обасипају салве увреде против равногорског покрета, поручио бих да су комунисти убили двојицу мојих прадедова јер су били истакнутни у селу у којем су се скривала три четника и у којем није било борби. Још један прадеда и један чукундеда погинули су од стране савезничких бомби у Лесковцу, за чије бомбардовање су такође одговорни комунисти. Ништа није црно и бело.

coki

pre 4 godine

Obesmislili ste vest, da je preminuo naš veliki glumac, sa ovom konstatacijom da su mu četnici ubili majku! Sada se ovde vodi rasprava o četnicima i partizanima, da li je moguće?

mr.wolf

pre 4 godine

Ali najtuznije, pop je ubio... kao vernik. Zato vera treba da bude samo to, vera. Ne treba ni popovi, ni monasi, ni crkva... nista. Samo vera duboko u srcu, nista vise i nista manje.
Inace, popove i crkvu ne mogu da smislim.

basketas

pre 4 godine

@Da 1973 je morao tako da priča, da su ga danas pitali rekao bi istinu a to je da su mu majku ubili partizani posto su se cetnici borili za pravu stvar!
(Voja, 15. maj 2019 12:50)

da mi je znati sta je u tvojoj glavi covece. kako ti preguras dan?

ja

pre 4 godine

@ (Kupac diplome, 15. maj 2019 12:58)

Ne poznaješ istoriju, a našao si se pozvanim da pišeš o tome kao da si neki ekspert. Prvo, razdvojite u glavi pojmove. Ne postoje Četnici, već četnici. A četnik = ustanik. Naziv četnik, imale su sve ustaničke, neregularne jedinice, bez obzira na to pod čijom su komandom bili ili za šta su se borili. Pa tako ravnogorski četnici nisu isto što i Đurišićevi, Đujićevi ili Pećančevi četnici. Postojala je namera čiča Draže da sve četnike u Jugoslaviji stavi pod svoju komandu, ali se to NIKADA nije desilo. Tek nakon rata su svi oni objedinjeni u komunističkim udžbenicima, iako pre toga nisu imali gotovo nikakve veze jedni sa drugima.

Što se tiče Makedonije, komite ili četnici koji su tada delovali, nisu bili pljačkaške grupe koje su "upadali u Osmansko carstvo", već organizovane grupe koje su se borile za oslobođenje i ujedinjenje, ali i za očuvanje srpske nacionalne svesti u tadašnjoj Turskoj. Ti "pljačkaši" su pravili škole, bolnice, javne ustanove. Među njima jeste bilo i boraca i prosvetnih radnika koji su dolazili iz oslobođene Srbije, ali su ogromnu većinu makedonskih četnika, a pogotovo njihovog vođstva, činili rođeni Makedonci, tj. makedonski Srbi - Jovan Babunski, Vasil Veleški, Micko Porečki, Doksim Debarac i mnogi drugi.

dane

pre 4 godine

Četnici su zlo. Gerilska srpska vojska koja je nastala kao pljačkaška organizacija vršeći prodore u Osmansko carstvo. Tada su ubijali civile, pljačkali kuće, a potom ih palili. Tužno je koliko ta organizacija danas ima poštovalaca. Jedno su borci, a drugo varvari i ubice. Janketiću, ostaćeš upamćen kao veliki čovek i glumac. (Kupac diplome, 15. maj 2019 12:58)

Ne mlati živ bio. Ne možeš porediti četnički komitski pokret i JVUO iz drugog svetskog rata. Četnički komitski pokret u Južnoj Srbiji i Makedoniji je nastao kao odgovor na zverstva koja su činjena nad srpskim narodom od strane Turka, Arbanasa i bugarskih komita. Da si pročitao bilo kakvu literaturu znao bi kakvo je bezvlašće vladalo u tim krajevima tadašnjeg Osmanskog carstva, i kako su Srbi lovljeni kao divlje zveri od gorepomenutih.

O "gibaničarima" iz doba drugog svetskog rata nemam nikakvo pozitivno mišljenje, osim što su u nekim krajevima tadašnje NDH odbranili srpski narod od fizičkog nestanka.

Dvorska budala

pre 4 godine

Šta je čudno, klasni neprijatelji radnici i seljaci sa jedne i sitna buržoazija koju plaća krupna buržoazija sa druge strane u ratu.

cobo

pre 4 godine

srbin@

Pa zamisli ovako, kao ti si decak Mihajlo Srbin i dodje Srbin pop Maca i opali tvojoj majci Srpkinji metak u celo, eto tako nekako! Ali mene interesuju ovi sto ti dadose pluseve :(

Zdravko

pre 4 godine

otiso je jos jedna legenda od glumaca hvala mu za sve filmove i serije biloje lepo gledati ga useriji porodicno blago nekmu vecna slava i hvala

kole

pre 4 godine

E, pa da je sedela kod kuce, cuvala decu i prala prozore, niko je nebi dirao. Htela buntovnica da vodi politiku i to usred rata kad je zivot jeftiniji od jucerasnjih novina. Ubijali su cetnici partizane, ali su jos i vise partizani ubijali cetnike. Mrznja koju su medju srpski narod doneli komunisti i danas nas razjeda i truje.

Тата

pre 4 godine

Ужас је братоубилачки рат, који се наставља, не до коначног помирења, већ међусобног истребљења.

Чињенице су да су се комунисти определили за револуцију - насилну промену власти и политичког система, а четници су бранили постојећи систем. У тој борби, злочине су чинили и једни и други.

srbin, takođe

pre 4 godine

A šta znači naslov "četnici mu ubili majku"?
(srbin, 15. maj 2019 12:58)


da ga je, baš kao i tebe i mene, rodila majka, i da su, onda, tu njegovu majku ubile sluge okupatora.
naravno da je i među njima bilo dobrih ljudi, jedan od njih je moju majku spasio kada su je poveli na streljanje...

laka zemlja i pokoj duši svim nevino stradalima, kao i našem velikom umetniku...

Sajko

pre 4 godine

"Ti znаš dа su živi njegovi sinovi?!" kaze uciteljica.

E takvi su divljaci tamo dole i danas to na svim stranama, pa nije ni cudo sto su se poubijali. Odatle dolazi i najveci kriminalac ovih prostora. Dosta nam je bre vas i vasih, cuvajte ovce i pravite dobar sir, platicemo dobro. Za ostalo, e.... to ne dirajte.

raca milosavljevic

pre 4 godine

... neka mu je laka zemlja ....jedan iz plejade velikih ... i velika zivotna prica-tragedija iz rata oko majcinog stradanja ... ruzno je da sada neko koristi to za dosoljavanje bas teskog vremena danas ...i pokojni veliki glumac bi mozda bio protiv toga ...

Ja

pre 4 godine

Reci da du cetnici upadali u Osmansko carstvo i napadali, isto je sto i reci da su na kraju krajeva ti komunisti upadali na teritoriju Rajha i napadali. Tuzno je i bolesno sta muslimani na ovim prostorima smatraju normalnim i legitimnim. Komunisti su i po ideologiji i po delovanju bili izraziti antisrbi. U ratu su prerasli u ilegalnu vojnu formaciju, koja se i u toku i posle rata ponasala kao okupatorska i teroristicka. Ostavili su iza sebe masovne zlocine nad srpskim narodom. To je najgora nesreca koja je zadesila Srbiju i Srbe uopste. Zao mi je sto su ikad postojali i sto postoje.

marko

pre 4 godine

pazi pazi ti tu osvetoljubivu bezobraznu uciteljicu, kao.. znam ja gde mu zive deca pa ti to sredi s komitetom. iskren da budem, moji su skoro svi bili komunisti, ali sam se uvek gadio pokvarenih ljudi, na svim stranama. shvatite da nije pokvarena ideologija, ni sistem kao sistem, vec ljudi (to jest neljudi) u sistemu. ne pljuvati sve cetnike i ne pljuvati sve partizane. vec naci ime i prezime zlocinca, kao u ovom slucaju taj pop, i njemu pojedinacno suditi.

Milos

pre 4 godine

Deda i Baba mi sa dve razlicite strane opstine Cacak...kada sam ih jednom pitao ko je za vreme rata bio milostiviji (jer sam vec iz njhovih prica znao da su svi bili zlotvori i secikese), dobio sam odgovor - Nemci. Na moje cudjenje, deda mi pojasni - ne diras ih, ne diraju te, sta uzmu to i plate i gledaju svoja posla...

Granota

pre 4 godine

Miša je bio strava glumac, Marko je odličan glumac a Milica prosek. Ne razumem zašto roditelji forsiraju da im deca slede put, kad je po teoriji verovatnoće nemoguće da imaju isti kvalitet. Gluma se uči, da, ali ima ogroman udeo talenta...

xx55

pre 4 godine

Komunizam-najveca posast u istoriji covjecanstva. Cinjenica. I ja sam podlegao ovoj raspravi,nazalost. A,nasem bardu Misi Janketicu,neka je vjecna slava i hvala.(ponekad mi objavite komentar,a i ako ne objavite,nema veze,nisam kop'o)

Javni agent 000

pre 4 godine

Da 1973 je morao tako da priča, da su ga danas pitali rekao bi istinu a to je da su mu majku ubili partizani posto su se cetnici borili za pravu stvar! (Voja, 15. maj 2019 12:50)

Istu priču je pričao 2005. i kasnije kad su Milorad Vukojičić (pop Maca) i Slobodan Šiljak kanonizovani i proglašeni za velikomučenike i svece!

lemy iz ugla čitalaca

pre 4 godine

dal' si četnik ,dal' si partizan,dal' radnik u pekari nebitno,bitno je kakva ti je duša,kakav si kao čovek u svojoj suštini.
Sećam se kada je u Kruševcu snimao "Pucanj u šljiviku",kakvih anegdota ima pa to je čudo,. On je bio ok pokoj mu duši ,otišao u legendu,ostavio je iza sebe anegdote za nezaborav i ostavio neizbrisiv trag u Jugoslovenskoj i kasnije Srpskoj kinematografiji.

Raca

pre 4 godine

Ovo Mišino kazivanje o stradanju njegovih roditelja je duboko potresna priča koja ujedno i najslikovitije govori o našem stradanju i bezumnom bratoubilačkom ratu.
Krenule su mi suze. Da se više nikada ne ponovi !
Mišo, počivaj u miru.

spasenija kolček

pre 4 godine

Umro je jedan od najmarkantnijih i najboljih umetnika ovog našeg vrelog prebogatog i ludog Balkana
A mi onda raspalimo na širokom planu i uz to zagrabimo i u istroiju u kojoj je bilo svašta a koja se suši i prolazi (kao što sve prolazi) i otvorili raspravu koja treba da nam donese sudbinu
Koju sudbinu - ovako podeljenima i ludima?

Duboko poštovanje i trajni spomen našem Miši Janketiću

i poslušajmo njegov glas u narodnim pesmama - ponovo i vidimo njegove uloge ponovo - biće nam bolje i porašćemo za jednu šaku časti i poštenja našeg
Verujem da će nam biti bloje

Titus Pullo

pre 4 godine

U svakom ratu na vrh ispliva najveci sljam, a stradaju neduzni. Prava je steta da smo imali dva odvojena pokreta tako da je bilo i medjusobnog ubijanja.

Dusan

pre 4 godine

Tragedija jednog naroda. Sada svi sedimo i kuckamo komentare, a sutra ti meni ubijes dete, ja tebi majku, i samo zato jer nam je neko rekao da sam ja zut, a ti plav, ja od ovih, a ti od onih? Eh valjda cemo izvuci pouku i obecati to se vise nikad nece ponoviti.. Ja tebi obecavam, obecaj i ti.

Olja

pre 4 godine

Nazalost, u tom surovom ratu (a, koji nije) ubijanja je bilo i na jednoj i na drugoj strani. Znam za mnoga stradanja bliznjih moje majke i mog oca. Ne ponovilo se. Nikada i nikome.
Misa je bio divan covjek i odlican glumac. Imala sam cast da ga upoznam kad je bio gost nase male scene. Tad nam je ponesto ispricao o tragediji koju je dozivio. Sasvim spontano, na neciji upit. Bili smo uzasnuti, a potom nas je preplavio osjecaj divljenja njegovoj snazi koja mu je pomogla da se, bez najvaznije potpore, koju samo roditelj moze da pruzi, izdigne i postane covjek vrijedan svakog postovanja.

Rope

pre 4 godine

Meni su partizani ubili dedu i njegova četiri sina, tetku i jednog strica. Za lokaciju dedinog groba i grobove njegovih sinova nikad se saznalo nije. Miši laka zemlja.

smutna vremena

pre 4 godine

Ima i potpuno suprotnih slucajeva. Gidrin otac je bio u kraljevoj gardi.U vreme rata je cuvao crkvu na Oplencu i ni metak nije ispalio. Komunisti su ga uhapsili i streljali. Gidra mu je kao dete nosio hranu u zatvor. Saopstili su mu da vise ne dolazi. Strasna vremena

trtemrte

pre 4 godine

sto ovde izviru "prvoborci" od 1944-te. sto tile rece, da nas je bilo volko 41e, ocerali bi svabe za 4-5 tjedana, dokusuri mu sto dozvoli masovni prelaz ceta u partizane

Cezar

pre 4 godine

U svakom zitu ima kukolja, svi ti sto su ubijali zene, decu i civile su velika sramota za bilo koji pokret kom su pripadali. Tuzno je sto takvi uopste postoje.