- Komentari -
 1. Nekada se nesto novo nauci vise iz komentara nego iz samog teksta.
   (Goran, 10. maj 2019 06:23)

  # Link komentara

 2. Malo surfovanja moze zainteresovanom citaocu da pruzi dodatne informacije, narocito u vezi sa glavom koja je izujedana. Da, rec je o ujedima, zato sto je vrsta pcela koje su Maje uzgajale, Melipona, bez zaoke, pa se ako je uznemirena brani ujedima. Glava pcelara o kojoj se govori nije od keramike, nego od nepecene gline, a nije jasno da li su tragovi ujeda prikaz ili su zaista posledica realnih ujeda kad bi ove glave bile koriscene u nekom ritualu obozavanja pcela i postavljane pred kosnice prelivene hranom.
  Kosnica od gline koja o kojoj je rec je oblika pogodnog za tu vrstu pcela, koja ne pravi sace nego med skladisti u jajaste celije od voska. Kosnica je oblika cupa sa poklopcima na vrhu i dnu. Pcelar, kada skuplja med, otvori donji poklopac i drvenim siljkom probusi celije iz kojih med curi. Kad se nakupi dovoljno, vostana celija se zatvori.
  Ovaj tip pcela, koji daje malo meda, je u povlacenju nakon dolaska spanskih osvajaca i donosenja evropske pcele i narocito kasnije dolaskom agresivne africke pcele. Centralnoamericke zemlje sada podsticu uzgoj ove vrste koja se pred najezdom povukla u vise predele.
  (BSN, 9. maj 2019 19:08)

  # Link komentara

 3. glava pcelara od keramike, izujedana... ae bre...
   (ajsmen, 9. maj 2019 17:53)

  # Link komentara