Ponedeljak, 14.01.2019.

21:40

Skulptura Ronalda Mekdonalda kao Isusa izazvala gnev hrišćana

Izvor: Beta

Skulptura Ronalda Mekdonalda kao Isusa izazvala gnev hrišæana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

svi verujemo u Boga, neki veruju da postoji neki da ne postoji, nije dokazivo ni jedno ni drugo već je u pitanju vera.
ja verujem u Boga i verujem da nam je dao slobodnu volju samo nama ljudima zato su se pojedini anđeli pobunili iako su večni za razliku od nas ali mi imamo slobodnu volju pa ako hoćeš uzmi skije i spuštaj se niz stepenice.
što se dela tiče ono je plagijat: ideja o raspeću preuzeta iz hrišćanstva, klovn iz marketinga McDonalds, spajanje u jedno ne donosi ništa novo.

jerusalemski hriscanin

pre 5 godina

Isto kao sto je "sloboda govora" pljuvanje na hriscane u Jerusalimu. Christians in Jerusalem want Jews to stop spitting on them https://www.haaretz.com/1.4715226 i da bio sam u Jerusalemu i video da je tacno

Srboljub

pre 5 godina

@ Srboljube 
Jesi li čuo za vantelesno oplođenje? Bojim se da će ga biti sve.više a pre 2000 godina postojalo je nešto što je i tad umelo to. Bilo je to ČUDO, e sad, zaista je vreme da prestanemo da se čudimo. Eto, to je religija u par reči. A krv se za to lila vekovima!
(radojko, 15. januar 2019 08:23)
Postoji anegdota o događaju iz američkog građ. rata, otprilike: ispaljeni metak prošao kroz međunožje nekog vojnika da bi stotinama metara kasnije završio u stomaku izvesne devojke učinivši je trudom. Nije nastao nikakav kult, ostalo na nivou priče, samo navodim zbog vantelesne oplodnje pre XX v. Apropo Marije i upliva božanskog u njenom obremenjivanju: poznata je činjenica da se sa autentičnog jezika sa kojeg su jevanđ. prevođenja na grčki (nisam siguran trenutno kojeg, davno pročitao, mali bafer pa se izgubilo, nemam vremena za guglanje... ) izraz "mlada devojka" transformisao u "devica" (virgo); sasvim moguće, jer čuda ne postoje (realnost nije lični izbor), postoji samo vreme potrebno da se pronađe objašnjenje određenog fenomena, kao i ljudska osobina da ih traže, nalaze i pridaju svojstva mirakuluma, verovatno jer je prihvatanje sopstvene oročenosti (lepše zvuči nego smrtnost), ali i slučajnosti (cca 50 mil. spermat. u pros. ejakulatu, proveriti, bafer!) prilično žuljevita i neprijatna zamisao. Nažalost, oko fikcija krv se lije, lije... To je religija u par reči. ;)

Vlado

pre 5 godina

Ja sam hriscanin , ne bi mi smetalo da su stavili sve predstavnike religija ... ali ovako to ima drugaciju konotaciju ... da vidim nek stave nekog muslimanskog ako smeju

mrzim zimu

pre 5 godina

@(sxs, 15. januar 2019 01:54) ja kontao kristijana ulazim reko pa ovo nije ronaldo

haha hit i meni je prvo pao na pamet Kristijano

al salu na stranu, ja ovde mogu samo da vidim paralelu u dve komercijalizacije, jedna je religija hriscanstvo druga je multi korporacija MekDonalds, obe sluze za globalizaciju i zaglupljivanje sirokih masa

Упецали се

pre 5 godina

Лепо је видети како се комуноатеисти стиде једни других. Залуд. Зло које су комуниатеисти или само атеисти или само комунисти нанели Србији и Србима види се и данас. Нека нас је религија уназадила 2.000 година, од вашег атеизма и комунизма нећемо се опоравити НИКАД. И још нешто - постоји разлика између просвећеног атеисте са Запада и балканског непросвећеног атеисте који је настао као хистерична реакција на религију. Зато су код нас сви атеисти листом и комунисти, тачније бољшевици, агресивни, примитивни и заостали. Мало их само ближе погледајте и показаће све црте непросвећеног атеисте-бољшевика. И такви се наводно грозе религиозних радикала и фанатика, а гори су од њих сто пута. То само "поп да их прекади", мада не треба ни толико, јер су они тако непросвећени сами одлучили да се сахрањују као пси и мачке без крста и опела.

Predrag

pre 5 godina

Religija je mišljenje i kao takvo nije zaštićeno od ismejavanja, parodiranja... Sve ostalo što spominjete su identiteti sa kojima se ljudi rađaju i oni su zaštićeni zakonom od ismejavanja, diskriminacije...
Drugo, namerno mešate babe i žabe. Ne ismejava se ili vređa to što LGBT osobe misle da je Madona gej ikona, već se ismejavaju i vređaju same LGBT osobe i njihov identitet kao takav! Isto tako, ovde se ne vređa, niti ismejavaju hrišćani, već njihovo verovanje, odnosno mišljenje, a na to svakako imamo pravo dok nam ne zabrane.

Dex

pre 5 godina

Bravo za muzej! 
(vladimir, 14. januar 2019 21:58) 

Bravo samo ukoliko se u muzeju nalazi i nešto što bi i Jevreje uvredilo a sumnjam u to.
(Nebojša, 14. januar 2019 22:08)

Dakle, zelis politicku korektnost? Uvredi ih ti ako zelis, sto se mene tice. Ja sam za slobodu govora, uostalom, da li je neko nesto glasno izgovorio ili ne ne cini razliku, ako je misao ionako tu. Neko spominje LGBT. Napravi postavku i o njima. Napasce te? Pa napali su i ovaj muzej. Budi hrabar ili cuti. Neki spominju naciste. Promocija ubijanja bi vec bila nesto malo drugacije od kritike i slobode misljenja, zar ne? Ovde niko nije ubio hriscnina, niti pozvao na to.

Kobster

pre 5 godina

@kobster, ako bi neko rekao da je tvoja majka k... a kao mišljenje da li bi to bilo u redu, jer to je nečije mišljenje. Baš ga briga za tvoje osećaje. Mislim da bi reagovao na to. Imaš pravo na svoje mišljenje i zadrži ga za sebe, ali ne vređaj.

On ima pravo na to misljenje. Uvredice me sigurno, ako to pitas. Mogu kontrolisati svoja osecanja, ne tudje postupke. Nisam rekao da je svacije misljenje u redu, nego da svako ima pravo da ga iznese. To je cena koju moramo platiti da bi napredovali kao drustvo, ponavljam.

GORAN MEKIC

pre 5 godina

Samo da kazem da je ovu skulpturu uradio clan BDS pokreta Finac Jani linonen,koji se zalaze za bojkot Izraela.I koji je preko svojih veza i NVO pokreta predstavio to muzeju.Izraelske institucije traze od muzeja da se to momentalno ukloni.Sta ce biti,videcemo.

moramdakazem

pre 5 godina

Jednom gledao neko istrazivanje u Americi u kome su deci pokazane slike Isusa i ove maskote,sva su deca znala za maskotu..ko je covek sa bradom?!

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Pokusavam,ali bas pokusavam da nadjem nesto uvredljivo na ovoj muzejskoj postavci,ali ma koliko se trudio ,ne nalazim bas nista...

Stavise,smatram da je Ronald McDonald na krstu,zapravo ,sasvim originalna ideja.

Jedini razlog zbog koga bi hriscani mogli da ovo nadju uvredljivim,samo je zbog toga sto ni McDonadlds nije toliko komercijalizovan kao Hriscanske crkve i Isus.Pri tome ,brend Isusa traje cak 2000 godina,a u ime tog brenda je svasta radjeno,uglavnom ruzno!

Uvek sam smatrao najgorim ljudima i potpuno bezvrednim,sve one koji nemaju smisao za humor i koji se odmah upale na upotrebu izvikanih verskih simbola na nacin na koji oni smatraju da nije prilican,jer to vide kao udar na svoju veru.
Problem je sto ako neko vidi sprdnju kao udar na veru,onda mu ta vera nije nesto jaka....

Religije neguju mrak i mracnjastvo,a sujeverje je osnova svake,tako da sprdanje sa verskim simbolima je najstroze zabranjeno,ne zato sto ce te kazniti bog,vec zato sto je nekada za to bilo spaljivano na lomaci,muceno i prebijano,a danas neki fanatik moze da te zvizne kamenom ,ili da ti zabije noz u grudi!

Staka Zulu

pre 5 godina

Ako malo bolje pogledate skulpturu, videćete da se ovde ne radi o Ronaldu Mekdonaldu, nego se radi o Isusu koji je prefarban. Razapeti na krst neku drugu ličnost, (mislim na njegovu statuu ili lutku koja ga simbolizuje) može da ima konotaciju umetničke ekspresije, ali prefarbavati Isusa u neke boje zaista može da vređa osećanja vernika.
Osim toga, informacija da su demonstranti bacali kamenice, rušili i uništavali imovinu, kao i povredili trojicu policajaca, izdata od strane Izraelaca - umetnika medijske manipulacije, za mene je veoma upitna!!!

radojko

pre 5 godina

@ Srboljube
Jesi li čuo za vantelesno oplođenje? Bojim se da će ga biti sve.više a pre 2000 godina postojalo je nešto što je i tad umelo to. Bilo je to ČUDO, e sad, zaista je vreme da prestanemo da se čudimo. Eto, to je religija u par reči. A krv se za to lila vekovima!

Trnje

pre 5 godina

@Srednji vek zauvek: To sto srednji vek percipiras u negativnom kontekstu govori o tome koliko si istorijski slabo potkovan, a vidim da o hriscanstvu i Crkvi jos manje znas! Mani se tog potcenjivackog pogleda, nisi nista posebno veruj mi! Verovatno si isti kao i ti sto danas bacaju kamenice, samo sto oni bacaju i protestuju iz svojih pobuda, a ti ces sutra iz nekih svojih. Ne moraju to biti kamenice, mogu biti reci, a nekad rec vise boli nego kamen. Nema potrebe da budemo licemerni, ipak smo ljudi, znamo se!

Priznajem

pre 5 godina

Uvek se mora braniti sloboda govora. Ona je vaznija od povredjenih osecanja neke grupacije. To je jedini nacin napretka drustva, nema cenzure, nego otvorene debate. Cena koju moramo platiti je povremeno gutanje knedle. U suprotniom ce svako naci nesto sto mu vredja osecanja i nista se nece smeti izgovoriti. Gde je granica?
(Kobster, 14. januar 2019 22:21)

Gde je granica gluposti?

Arci

pre 5 godina

Aman ljudi!!
U članku ne piše mnogo toga,a trebalo je.
Autor je Hriscanin,Finac,Jani Linonen po imenu.Satiricni Mek Jeshu ili Mek Isus je izložen tu već dva meseca te to nikome smetalo nije,niti je namera vredjanja bila.Demonstracuje su izraz frustracija za nedavne lokalne izbore i to je sve.

Priznajem

pre 5 godina

Bilo bi interesantno organizovati izložbu na kojoj bi bili eksponati koji bi predstavili svaku religiju u ovakvom ili sličnom obliku. Voleo bih tada da vidim reakcije. Svako od "umetnika" se nađe hrabar da udari samo po jednoj. Budi hrabar, ako već u religije ne veruješ i imaš nešto protiv njih, da udariš na sve njih. E to bi bila sloboda govora i pravo kritičko mišljenje. Ovako je samo guranje prsta u oko pojedincima.

Komunista, ali pravi

pre 5 godina

Па, ако ћемо историјски, Јевреји су разапели Исуса и први пут, зашто не би поново? Код нас се овоме радују само комунисти (сада се популарно зову атеисти, али исти је то талог).
(Неки се ложе на Перину, а ја само на културу, 14. januar 2019 22:27)
Ako cemo prema istinskoj veri, ti si upravo pocinio jedan od sedam smrtnih grehova i goreces vecno u paklu. Ili bas i nisi toliki hriscanin? Vise komunista, ali onaj lazni.

Bogomil

pre 5 godina

Možeš misliti, "vernici" su uvređeni jer vide nekog pajaca na rimskoj mašini za mučenje i sad su jako srditi. Alal vam vera. Bolje se usresredite na to šta je Hrist radio, a ne ko i kako ga je mučio. A o tom "krstu" koji ljubite neću trošiti reči, to nije Isusov znak, već znak iživljavanja Rimljana nad Hristom, a vi ga ljubite sve po rimskom kalendaru. Ali Bože moj, nećete videti kroz sopstveno licemerje. Jaka vam vera, poljulja se prvim vetrom. Takvima je lako podvaliti uvredu.

666

pre 5 godina

Nikakva umetnost, čista provokacija, kao one koje pravi Gera kada patrijarhu pada meteor na glavu, i slične. Ili ona albanka što se slikala gola u crkvi...Skandal kao sredstvo afirmacije, veze s umetnošću nikakve...samo čine uslugu tom paćeniku, postaće poznat.

Srle

pre 5 godina

Sloboda govora ili misljenja tesko. Vise je vidim kao “izlozbu” koja treba da sokira deo javnosti. Nekoga moraju ismevati ili omalovazavati da bi ostavili sto veci utisak i prodali koje delo. Nesto mi zvuci poznato jer to svakodnevno imamo i kod nas, samo to jos ne zovu “umetnoscu”. I na kraju zanimljivo od koga su krenuli. Nisu krenuli od sebe niti su ismevali svoje najvece neprijatelje vec su odabrali stranu koja ce najteze da reaguje.

Bogomil

pre 5 godina

(licemeri, 14. januar 2019 22:19)

Koga je to progutao mrak zbog grupe histeričnih žena? Ja još ne videh. Al videh razne vernike koje ubijaju u ime Boga svakodnevno. Jel' iko pročitao i ispratio Knjigu? Čini mi se da baš i nije. Niko se ne vodi Isusovim učenjima, već sopstvenom srdžbom, gnevom, ponosom. Alal vera.

Srboljub

pre 5 godina

"...Код нас се овоме радују само комунисти (сада се популарно зову атеисти, али исти је то талог)."
Ajd' što ti svoju manjkavu logiku i neznanje imaš potrebe da publikuješ, ali ovaj stav, da su "ateisti i komunisti isto" (!?), većina veronaučnika 'ladno sipa u glave đacima državnih škola po celoj zemlji srbadiji. Ne, nije isto: edukuj se.

I

pre 5 godina

Па, ако ћемо историјски, Јевреји су разапели Исуса и први пут, зашто не би поново? Код нас се овоме радују само комунисти (сада се популарно зову атеисти, али исти је то талог).
(Неки се ложе на Перину, а ја само на културу, 14. januar 2019 22:27)
To samo potvrdjuje da si ograničen. Ja sam ateista a nisam komunista. Za ateizam i kapitalizam.

Zeljko

pre 5 godina

Ovo je istina, ljudima je hrana vaznija od morala i vere
(Rade, 14. januar 2019 22:32)
Нека утроше онда своје време на прављењу макар и сендвича кућне радиности и нек деле онима који из неког ,а често чисто из политичког,рекламно- економског разлога, гладују. Нека то ураде на уметнички начин.

Srboljub

pre 5 godina

Zašto je činjenica da je muzej lociran u Izraelu povukla pizmu 100% (isključivo!) na Jevreje i suzila komentare na taj segment? Ne dopuštate da osim raspetih zaverenika protiv Rimske države još neko (2000 god. kasnije doduše) ima pravo da se izražava metaforično, umetnošću i simbolikom? I to ne zato što je Jevrejin, već zato što je prvenstveno slobodan čovek? Frapantno kako nabildovana i trendy "duhovnost" (u smislu religijskog tripa) ništi elementarnu, svakodnevnu "duhovitost" (u smislu sposobnosti da se s vedre strane tumače stvari). Pa nije eksponat u crkvi, no je u muzeju! Imali smo pre nekoliko godina i ovde, (Novi Sad) situaciju sličnu: u pozi raspetog, ljudska figura umesto eksera imala je u šakama svežnjeve novčanica: neduhovnom i slepom na omnipotencije, beše mi jasno da je to slika čoveka razapetog potrebom da ima/pohlepom/materijalnim... ali, đavola (oops! sorry) ciknuo je Fejgelj trećesrbijanskim cikitom da brani krhka osećanja u verujuščih i posle par sati platno je sklonjeno! (Ne znam da li je vršen obred za resetovanje sila tame.) Jake li vere kojoj je jedna slika iskušenje, a mural (Remedovo "Osvajanje slobode", takođe Novi Sad) sablazan. I još: džaba vam pljuvačina po Jevrejima: onog, u Srbalja, omiljenog antisemitu, pa i pored toga kanonizovanog (možda baš zato?), Nikolaja Velimirovića, vaskrsnuti nećete. Sorry 2.

Милош

pre 5 godina

Помињу се Хришћани ? Да ли сте сигурни да можете користити појмове у којима не суделујете у раздаљини два колена духовности ? Тад би сви могли помињати исто као и Ви ил само Ви смете одлучивати о пидпадности иако сте ван религије . Да сте религиозни никад не бисте квалификовали никога . Хвала

Jeja

pre 5 godina

Kad god je bilo koja tema koja ima veze sa religijom, ubedljivo su mi najodvratniji komentari. Razumem da je neko ateista, njegovo pravo, ostavi lepo pristojan komentar i nema problema, ali toliko mrznje u ovih nekoliko ateistickih komentara zaista ne mogu da pojmim. O tome sto nipodastavaju neciju svetinju necu ni da govorim, to je isuvise blago za ovoliku mrznju koju ispoljavaju prema religiji

Daniel

pre 5 godina

@uros
Nikog ne zezaju “Jeshe na verskoj osnovi” vec je ovo internacionalno delo koje je tu bilo izlozeno..
Pritom ismeva ne religiju,vec potrosacko drustvo, kome su fast food i konzumerizam danasnja religija .
Na kraju je bilo i uklonjeno .

Zoran

pre 5 godina

Samo jedan komentar o tome šta je umetnik hteo da kaže i ostalo pljuvačina ljudi kojima treba da je ljubav a ne mržnja prva na usnama. Zato ste opasni, jer vi sa verom nemate nikakvu dodirnu tačku.

veljko

pre 5 godina

@kobster, ako bi neko rekao da je tvoja majka k... a kao mišljenje da li bi to bilo u redu, jer to je nečije mišljenje. Baš ga briga za tvoje osećaje. Mislim da bi reagovao na to. Imaš pravo na svoje mišljenje i zadrži ga za sebe, ali ne vređaj.

danguba

pre 5 godina

Zasto bi Isus polagao ekskluzivno pravo na krst iliti raspelo? Uzgred, ovo je sjajna metafora opsjednutosti fastfudom i generalno takvim nacinom zivota. Elem, sa religijama nema sale, odmah hoce da kamenuju, lincuju, raznesu...

nepismeni

pre 5 godina

Psel....osim što vernicima,hrciscanima niko ne preti niti ih ubija niti diskriminise zato što su vernici,dok gejeve bukvalno ubijaju i diskriminisu svuda po svetu.Ali ok,neobrazovanim ljudima je to isto valjda.Izgleda je crkva ugrožena od strane nekog,mada se ne sećam da ih je iko rušio osim one same izmedju sebe(različitih vera).

Неки се ложе на Перину, а ја само на културу

pre 5 godina

Па, ако ћемо историјски, Јевреји су разапели Исуса и први пут, зашто не би поново? Код нас се овоме радују само комунисти (сада се популарно зову атеисти, али исти је то талог).

Srednji vek zauvek

pre 5 godina

Istina boli.
I dalje ne kapiram zasto se to institucionalizovano lupetanje naziva verom. Uvereni ste u nesto? Imate snagu uverenja? Nisam bas siguran da je imate. Zato pribegavate nasilju, jer vam je to jedini preostali argument.
Zabraniti, kamenovati, spaliti, prebiti, nrzeti, ili bar nazvati glupim i plitkim svakog ko se drzne da kaze Car je go, religija je prevara.
Toliko o veri.
Niti nesto znate, niti u nesto verujete. Samo mrzite drugog da ne biste mrzeli sebe i to je sve.

licemeri

pre 5 godina

Interesantno, za cioniste i Amere sve je 'sloboda uzražavanja' pa i vredjanje Isusa, ali ako samo bekneš protiv feminizma proguta te mrak.

mild

pre 5 godina

Sta bi bilo kad bi neko okacio bankara s Vol Strita na Davidovu zvezdu?Kladim se da bi bila momentalna zabrana izlozbe kao antisemitske,nacisticke i sta sve ne.Lako je Hriscane vredjati,svi znaju da nece biti nikakvih posledica.Vec za Muhameda pada glava a o Jevrejima da ne pricam.Tako da ovo nije nikakva hrabrost.

Nebojša

pre 5 godina

Bravo za muzej!
(vladimir, 14. januar 2019 21:58)

Bravo samo ukoliko se u muzeju nalazi i nešto što bi i Jevreje uvredilo a sumnjam u to.

LondonCalling

pre 5 godina

Samo me zanima kako bi isti taj muzej reagovao, kada bi umesto tog krsta, "ronald mekdonald" imao zutu traku oko ruke...da li bi i to bila umetnost?

uh

pre 5 godina

Kakvi divni i iskreni vernici! Bacali bombe i kamenice. Bas su im pokazali kako religija treba da se postuje i Isus brani! Zanimljiva izlozba iz moje perspektive, pokazuje idolopoklonstvo modernog doba.

le

pre 5 godina

Kada se vređaju osećanja pripadnika neke konfesije - sloboda izražavanja. Kada se vređaju osećanja pripadnika LBGT zajednice - fašizam.
(Psel, 14. januar 2019 22:05)

Kada se vređaju osećanja pripadnika neke konfesije - pripadnici te konfesije bi odmah nekoga da linčuju.

Kobster

pre 5 godina

Uvek se mora braniti sloboda govora. Ona je vaznija od povredjenih osecanja neke grupacije. To je jedini nacin napretka drustva, nema cenzure, nego otvorene debate. Cena koju moramo platiti je povremeno gutanje knedle. U suprotniom ce svako naci nesto sto mu vredja osecanja i nista se nece smeti izgovoriti. Gde je granica?

Milan Stojadinovic

pre 5 godina

Kako to da je pripadnicima izabranog naroda uvek dozvoljeno da ismevaju druge narode i religije,a njih niko ne da ne sme da ismeva nego i kritika naprimer genocida koji sprovode nad palestincima i odma ti nalepe etiketu da si antisemita.

LondonCalling

pre 5 godina

Samo me zanima kako bi isti taj muzej reagovao, kada bi umesto tog krsta, "ronald mekdonald" imao zutu traku oko ruke...da li bi i to bila umetnost?

mild

pre 5 godina

Sta bi bilo kad bi neko okacio bankara s Vol Strita na Davidovu zvezdu?Kladim se da bi bila momentalna zabrana izlozbe kao antisemitske,nacisticke i sta sve ne.Lako je Hriscane vredjati,svi znaju da nece biti nikakvih posledica.Vec za Muhameda pada glava a o Jevrejima da ne pricam.Tako da ovo nije nikakva hrabrost.

Milan Stojadinovic

pre 5 godina

Kako to da je pripadnicima izabranog naroda uvek dozvoljeno da ismevaju druge narode i religije,a njih niko ne da ne sme da ismeva nego i kritika naprimer genocida koji sprovode nad palestincima i odma ti nalepe etiketu da si antisemita.

Srednji vek zauvek

pre 5 godina

Istina boli.
I dalje ne kapiram zasto se to institucionalizovano lupetanje naziva verom. Uvereni ste u nesto? Imate snagu uverenja? Nisam bas siguran da je imate. Zato pribegavate nasilju, jer vam je to jedini preostali argument.
Zabraniti, kamenovati, spaliti, prebiti, nrzeti, ili bar nazvati glupim i plitkim svakog ko se drzne da kaze Car je go, religija je prevara.
Toliko o veri.
Niti nesto znate, niti u nesto verujete. Samo mrzite drugog da ne biste mrzeli sebe i to je sve.

Nebojša

pre 5 godina

Bravo za muzej!
(vladimir, 14. januar 2019 21:58)

Bravo samo ukoliko se u muzeju nalazi i nešto što bi i Jevreje uvredilo a sumnjam u to.

Неки се ложе на Перину, а ја само на културу

pre 5 godina

Па, ако ћемо историјски, Јевреји су разапели Исуса и први пут, зашто не би поново? Код нас се овоме радују само комунисти (сада се популарно зову атеисти, али исти је то талог).

licemeri

pre 5 godina

Interesantno, za cioniste i Amere sve je 'sloboda uzražavanja' pa i vredjanje Isusa, ali ako samo bekneš protiv feminizma proguta te mrak.

Kobster

pre 5 godina

Uvek se mora braniti sloboda govora. Ona je vaznija od povredjenih osecanja neke grupacije. To je jedini nacin napretka drustva, nema cenzure, nego otvorene debate. Cena koju moramo platiti je povremeno gutanje knedle. U suprotniom ce svako naci nesto sto mu vredja osecanja i nista se nece smeti izgovoriti. Gde je granica?

uh

pre 5 godina

Kakvi divni i iskreni vernici! Bacali bombe i kamenice. Bas su im pokazali kako religija treba da se postuje i Isus brani! Zanimljiva izlozba iz moje perspektive, pokazuje idolopoklonstvo modernog doba.

le

pre 5 godina

Kada se vređaju osećanja pripadnika neke konfesije - sloboda izražavanja. Kada se vređaju osećanja pripadnika LBGT zajednice - fašizam.
(Psel, 14. januar 2019 22:05)

Kada se vređaju osećanja pripadnika neke konfesije - pripadnici te konfesije bi odmah nekoga da linčuju.

Kobster

pre 5 godina

@kobster, ako bi neko rekao da je tvoja majka k... a kao mišljenje da li bi to bilo u redu, jer to je nečije mišljenje. Baš ga briga za tvoje osećaje. Mislim da bi reagovao na to. Imaš pravo na svoje mišljenje i zadrži ga za sebe, ali ne vređaj.

On ima pravo na to misljenje. Uvredice me sigurno, ako to pitas. Mogu kontrolisati svoja osecanja, ne tudje postupke. Nisam rekao da je svacije misljenje u redu, nego da svako ima pravo da ga iznese. To je cena koju moramo platiti da bi napredovali kao drustvo, ponavljam.

Srboljub

pre 5 godina

"...Код нас се овоме радују само комунисти (сада се популарно зову атеисти, али исти је то талог)."
Ajd' što ti svoju manjkavu logiku i neznanje imaš potrebe da publikuješ, ali ovaj stav, da su "ateisti i komunisti isto" (!?), većina veronaučnika 'ladno sipa u glave đacima državnih škola po celoj zemlji srbadiji. Ne, nije isto: edukuj se.

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Pokusavam,ali bas pokusavam da nadjem nesto uvredljivo na ovoj muzejskoj postavci,ali ma koliko se trudio ,ne nalazim bas nista...

Stavise,smatram da je Ronald McDonald na krstu,zapravo ,sasvim originalna ideja.

Jedini razlog zbog koga bi hriscani mogli da ovo nadju uvredljivim,samo je zbog toga sto ni McDonadlds nije toliko komercijalizovan kao Hriscanske crkve i Isus.Pri tome ,brend Isusa traje cak 2000 godina,a u ime tog brenda je svasta radjeno,uglavnom ruzno!

Uvek sam smatrao najgorim ljudima i potpuno bezvrednim,sve one koji nemaju smisao za humor i koji se odmah upale na upotrebu izvikanih verskih simbola na nacin na koji oni smatraju da nije prilican,jer to vide kao udar na svoju veru.
Problem je sto ako neko vidi sprdnju kao udar na veru,onda mu ta vera nije nesto jaka....

Religije neguju mrak i mracnjastvo,a sujeverje je osnova svake,tako da sprdanje sa verskim simbolima je najstroze zabranjeno,ne zato sto ce te kazniti bog,vec zato sto je nekada za to bilo spaljivano na lomaci,muceno i prebijano,a danas neki fanatik moze da te zvizne kamenom ,ili da ti zabije noz u grudi!

Упецали се

pre 5 godina

Лепо је видети како се комуноатеисти стиде једни других. Залуд. Зло које су комуниатеисти или само атеисти или само комунисти нанели Србији и Србима види се и данас. Нека нас је религија уназадила 2.000 година, од вашег атеизма и комунизма нећемо се опоравити НИКАД. И још нешто - постоји разлика између просвећеног атеисте са Запада и балканског непросвећеног атеисте који је настао као хистерична реакција на религију. Зато су код нас сви атеисти листом и комунисти, тачније бољшевици, агресивни, примитивни и заостали. Мало их само ближе погледајте и показаће све црте непросвећеног атеисте-бољшевика. И такви се наводно грозе религиозних радикала и фанатика, а гори су од њих сто пута. То само "поп да их прекади", мада не треба ни толико, јер су они тако непросвећени сами одлучили да се сахрањују као пси и мачке без крста и опела.

666

pre 5 godina

Nikakva umetnost, čista provokacija, kao one koje pravi Gera kada patrijarhu pada meteor na glavu, i slične. Ili ona albanka što se slikala gola u crkvi...Skandal kao sredstvo afirmacije, veze s umetnošću nikakve...samo čine uslugu tom paćeniku, postaće poznat.

Priznajem

pre 5 godina

Bilo bi interesantno organizovati izložbu na kojoj bi bili eksponati koji bi predstavili svaku religiju u ovakvom ili sličnom obliku. Voleo bih tada da vidim reakcije. Svako od "umetnika" se nađe hrabar da udari samo po jednoj. Budi hrabar, ako već u religije ne veruješ i imaš nešto protiv njih, da udariš na sve njih. E to bi bila sloboda govora i pravo kritičko mišljenje. Ovako je samo guranje prsta u oko pojedincima.

Predrag

pre 5 godina

Religija je mišljenje i kao takvo nije zaštićeno od ismejavanja, parodiranja... Sve ostalo što spominjete su identiteti sa kojima se ljudi rađaju i oni su zaštićeni zakonom od ismejavanja, diskriminacije...
Drugo, namerno mešate babe i žabe. Ne ismejava se ili vređa to što LGBT osobe misle da je Madona gej ikona, već se ismejavaju i vređaju same LGBT osobe i njihov identitet kao takav! Isto tako, ovde se ne vređa, niti ismejavaju hrišćani, već njihovo verovanje, odnosno mišljenje, a na to svakako imamo pravo dok nam ne zabrane.

I

pre 5 godina

Па, ако ћемо историјски, Јевреји су разапели Исуса и први пут, зашто не би поново? Код нас се овоме радују само комунисти (сада се популарно зову атеисти, али исти је то талог).
(Неки се ложе на Перину, а ја само на културу, 14. januar 2019 22:27)
To samo potvrdjuje da si ograničen. Ja sam ateista a nisam komunista. Za ateizam i kapitalizam.

Staka Zulu

pre 5 godina

Ako malo bolje pogledate skulpturu, videćete da se ovde ne radi o Ronaldu Mekdonaldu, nego se radi o Isusu koji je prefarban. Razapeti na krst neku drugu ličnost, (mislim na njegovu statuu ili lutku koja ga simbolizuje) može da ima konotaciju umetničke ekspresije, ali prefarbavati Isusa u neke boje zaista može da vređa osećanja vernika.
Osim toga, informacija da su demonstranti bacali kamenice, rušili i uništavali imovinu, kao i povredili trojicu policajaca, izdata od strane Izraelaca - umetnika medijske manipulacije, za mene je veoma upitna!!!

Daniel

pre 5 godina

@uros
Nikog ne zezaju “Jeshe na verskoj osnovi” vec je ovo internacionalno delo koje je tu bilo izlozeno..
Pritom ismeva ne religiju,vec potrosacko drustvo, kome su fast food i konzumerizam danasnja religija .
Na kraju je bilo i uklonjeno .

Priznajem

pre 5 godina

Uvek se mora braniti sloboda govora. Ona je vaznija od povredjenih osecanja neke grupacije. To je jedini nacin napretka drustva, nema cenzure, nego otvorene debate. Cena koju moramo platiti je povremeno gutanje knedle. U suprotniom ce svako naci nesto sto mu vredja osecanja i nista se nece smeti izgovoriti. Gde je granica?
(Kobster, 14. januar 2019 22:21)

Gde je granica gluposti?

Srboljub

pre 5 godina

Zašto je činjenica da je muzej lociran u Izraelu povukla pizmu 100% (isključivo!) na Jevreje i suzila komentare na taj segment? Ne dopuštate da osim raspetih zaverenika protiv Rimske države još neko (2000 god. kasnije doduše) ima pravo da se izražava metaforično, umetnošću i simbolikom? I to ne zato što je Jevrejin, već zato što je prvenstveno slobodan čovek? Frapantno kako nabildovana i trendy "duhovnost" (u smislu religijskog tripa) ništi elementarnu, svakodnevnu "duhovitost" (u smislu sposobnosti da se s vedre strane tumače stvari). Pa nije eksponat u crkvi, no je u muzeju! Imali smo pre nekoliko godina i ovde, (Novi Sad) situaciju sličnu: u pozi raspetog, ljudska figura umesto eksera imala je u šakama svežnjeve novčanica: neduhovnom i slepom na omnipotencije, beše mi jasno da je to slika čoveka razapetog potrebom da ima/pohlepom/materijalnim... ali, đavola (oops! sorry) ciknuo je Fejgelj trećesrbijanskim cikitom da brani krhka osećanja u verujuščih i posle par sati platno je sklonjeno! (Ne znam da li je vršen obred za resetovanje sila tame.) Jake li vere kojoj je jedna slika iskušenje, a mural (Remedovo "Osvajanje slobode", takođe Novi Sad) sablazan. I još: džaba vam pljuvačina po Jevrejima: onog, u Srbalja, omiljenog antisemitu, pa i pored toga kanonizovanog (možda baš zato?), Nikolaja Velimirovića, vaskrsnuti nećete. Sorry 2.

Bogomil

pre 5 godina

Možeš misliti, "vernici" su uvređeni jer vide nekog pajaca na rimskoj mašini za mučenje i sad su jako srditi. Alal vam vera. Bolje se usresredite na to šta je Hrist radio, a ne ko i kako ga je mučio. A o tom "krstu" koji ljubite neću trošiti reči, to nije Isusov znak, već znak iživljavanja Rimljana nad Hristom, a vi ga ljubite sve po rimskom kalendaru. Ali Bože moj, nećete videti kroz sopstveno licemerje. Jaka vam vera, poljulja se prvim vetrom. Takvima je lako podvaliti uvredu.

Jeja

pre 5 godina

Kad god je bilo koja tema koja ima veze sa religijom, ubedljivo su mi najodvratniji komentari. Razumem da je neko ateista, njegovo pravo, ostavi lepo pristojan komentar i nema problema, ali toliko mrznje u ovih nekoliko ateistickih komentara zaista ne mogu da pojmim. O tome sto nipodastavaju neciju svetinju necu ni da govorim, to je isuvise blago za ovoliku mrznju koju ispoljavaju prema religiji

Zeljko

pre 5 godina

Ovo je istina, ljudima je hrana vaznija od morala i vere
(Rade, 14. januar 2019 22:32)
Нека утроше онда своје време на прављењу макар и сендвича кућне радиности и нек деле онима који из неког ,а често чисто из политичког,рекламно- економског разлога, гладују. Нека то ураде на уметнички начин.

Komunista, ali pravi

pre 5 godina

Па, ако ћемо историјски, Јевреји су разапели Исуса и први пут, зашто не би поново? Код нас се овоме радују само комунисти (сада се популарно зову атеисти, али исти је то талог).
(Неки се ложе на Перину, а ја само на културу, 14. januar 2019 22:27)
Ako cemo prema istinskoj veri, ti si upravo pocinio jedan od sedam smrtnih grehova i goreces vecno u paklu. Ili bas i nisi toliki hriscanin? Vise komunista, ali onaj lazni.

Trnje

pre 5 godina

@Srednji vek zauvek: To sto srednji vek percipiras u negativnom kontekstu govori o tome koliko si istorijski slabo potkovan, a vidim da o hriscanstvu i Crkvi jos manje znas! Mani se tog potcenjivackog pogleda, nisi nista posebno veruj mi! Verovatno si isti kao i ti sto danas bacaju kamenice, samo sto oni bacaju i protestuju iz svojih pobuda, a ti ces sutra iz nekih svojih. Ne moraju to biti kamenice, mogu biti reci, a nekad rec vise boli nego kamen. Nema potrebe da budemo licemerni, ipak smo ljudi, znamo se!

veljko

pre 5 godina

@kobster, ako bi neko rekao da je tvoja majka k... a kao mišljenje da li bi to bilo u redu, jer to je nečije mišljenje. Baš ga briga za tvoje osećaje. Mislim da bi reagovao na to. Imaš pravo na svoje mišljenje i zadrži ga za sebe, ali ne vređaj.

Arci

pre 5 godina

Aman ljudi!!
U članku ne piše mnogo toga,a trebalo je.
Autor je Hriscanin,Finac,Jani Linonen po imenu.Satiricni Mek Jeshu ili Mek Isus je izložen tu već dva meseca te to nikome smetalo nije,niti je namera vredjanja bila.Demonstracuje su izraz frustracija za nedavne lokalne izbore i to je sve.

Zoran

pre 5 godina

Samo jedan komentar o tome šta je umetnik hteo da kaže i ostalo pljuvačina ljudi kojima treba da je ljubav a ne mržnja prva na usnama. Zato ste opasni, jer vi sa verom nemate nikakvu dodirnu tačku.

Милош

pre 5 godina

Помињу се Хришћани ? Да ли сте сигурни да можете користити појмове у којима не суделујете у раздаљини два колена духовности ? Тад би сви могли помињати исто као и Ви ил само Ви смете одлучивати о пидпадности иако сте ван религије . Да сте религиозни никад не бисте квалификовали никога . Хвала

Dex

pre 5 godina

Bravo za muzej! 
(vladimir, 14. januar 2019 21:58) 

Bravo samo ukoliko se u muzeju nalazi i nešto što bi i Jevreje uvredilo a sumnjam u to.
(Nebojša, 14. januar 2019 22:08)

Dakle, zelis politicku korektnost? Uvredi ih ti ako zelis, sto se mene tice. Ja sam za slobodu govora, uostalom, da li je neko nesto glasno izgovorio ili ne ne cini razliku, ako je misao ionako tu. Neko spominje LGBT. Napravi postavku i o njima. Napasce te? Pa napali su i ovaj muzej. Budi hrabar ili cuti. Neki spominju naciste. Promocija ubijanja bi vec bila nesto malo drugacije od kritike i slobode misljenja, zar ne? Ovde niko nije ubio hriscnina, niti pozvao na to.

GORAN MEKIC

pre 5 godina

Samo da kazem da je ovu skulpturu uradio clan BDS pokreta Finac Jani linonen,koji se zalaze za bojkot Izraela.I koji je preko svojih veza i NVO pokreta predstavio to muzeju.Izraelske institucije traze od muzeja da se to momentalno ukloni.Sta ce biti,videcemo.

Srle

pre 5 godina

Sloboda govora ili misljenja tesko. Vise je vidim kao “izlozbu” koja treba da sokira deo javnosti. Nekoga moraju ismevati ili omalovazavati da bi ostavili sto veci utisak i prodali koje delo. Nesto mi zvuci poznato jer to svakodnevno imamo i kod nas, samo to jos ne zovu “umetnoscu”. I na kraju zanimljivo od koga su krenuli. Nisu krenuli od sebe niti su ismevali svoje najvece neprijatelje vec su odabrali stranu koja ce najteze da reaguje.

Bogomil

pre 5 godina

(licemeri, 14. januar 2019 22:19)

Koga je to progutao mrak zbog grupe histeričnih žena? Ja još ne videh. Al videh razne vernike koje ubijaju u ime Boga svakodnevno. Jel' iko pročitao i ispratio Knjigu? Čini mi se da baš i nije. Niko se ne vodi Isusovim učenjima, već sopstvenom srdžbom, gnevom, ponosom. Alal vera.

moramdakazem

pre 5 godina

Jednom gledao neko istrazivanje u Americi u kome su deci pokazane slike Isusa i ove maskote,sva su deca znala za maskotu..ko je covek sa bradom?!

Srboljub

pre 5 godina

@ Srboljube 
Jesi li čuo za vantelesno oplođenje? Bojim se da će ga biti sve.više a pre 2000 godina postojalo je nešto što je i tad umelo to. Bilo je to ČUDO, e sad, zaista je vreme da prestanemo da se čudimo. Eto, to je religija u par reči. A krv se za to lila vekovima!
(radojko, 15. januar 2019 08:23)
Postoji anegdota o događaju iz američkog građ. rata, otprilike: ispaljeni metak prošao kroz međunožje nekog vojnika da bi stotinama metara kasnije završio u stomaku izvesne devojke učinivši je trudom. Nije nastao nikakav kult, ostalo na nivou priče, samo navodim zbog vantelesne oplodnje pre XX v. Apropo Marije i upliva božanskog u njenom obremenjivanju: poznata je činjenica da se sa autentičnog jezika sa kojeg su jevanđ. prevođenja na grčki (nisam siguran trenutno kojeg, davno pročitao, mali bafer pa se izgubilo, nemam vremena za guglanje... ) izraz "mlada devojka" transformisao u "devica" (virgo); sasvim moguće, jer čuda ne postoje (realnost nije lični izbor), postoji samo vreme potrebno da se pronađe objašnjenje određenog fenomena, kao i ljudska osobina da ih traže, nalaze i pridaju svojstva mirakuluma, verovatno jer je prihvatanje sopstvene oročenosti (lepše zvuči nego smrtnost), ali i slučajnosti (cca 50 mil. spermat. u pros. ejakulatu, proveriti, bafer!) prilično žuljevita i neprijatna zamisao. Nažalost, oko fikcija krv se lije, lije... To je religija u par reči. ;)

danguba

pre 5 godina

Zasto bi Isus polagao ekskluzivno pravo na krst iliti raspelo? Uzgred, ovo je sjajna metafora opsjednutosti fastfudom i generalno takvim nacinom zivota. Elem, sa religijama nema sale, odmah hoce da kamenuju, lincuju, raznesu...

mrzim zimu

pre 5 godina

@(sxs, 15. januar 2019 01:54) ja kontao kristijana ulazim reko pa ovo nije ronaldo

haha hit i meni je prvo pao na pamet Kristijano

al salu na stranu, ja ovde mogu samo da vidim paralelu u dve komercijalizacije, jedna je religija hriscanstvo druga je multi korporacija MekDonalds, obe sluze za globalizaciju i zaglupljivanje sirokih masa

jerusalemski hriscanin

pre 5 godina

Isto kao sto je "sloboda govora" pljuvanje na hriscane u Jerusalimu. Christians in Jerusalem want Jews to stop spitting on them https://www.haaretz.com/1.4715226 i da bio sam u Jerusalemu i video da je tacno

nepismeni

pre 5 godina

Psel....osim što vernicima,hrciscanima niko ne preti niti ih ubija niti diskriminise zato što su vernici,dok gejeve bukvalno ubijaju i diskriminisu svuda po svetu.Ali ok,neobrazovanim ljudima je to isto valjda.Izgleda je crkva ugrožena od strane nekog,mada se ne sećam da ih je iko rušio osim one same izmedju sebe(različitih vera).

Vlado

pre 5 godina

Ja sam hriscanin , ne bi mi smetalo da su stavili sve predstavnike religija ... ali ovako to ima drugaciju konotaciju ... da vidim nek stave nekog muslimanskog ako smeju

radojko

pre 5 godina

@ Srboljube
Jesi li čuo za vantelesno oplođenje? Bojim se da će ga biti sve.više a pre 2000 godina postojalo je nešto što je i tad umelo to. Bilo je to ČUDO, e sad, zaista je vreme da prestanemo da se čudimo. Eto, to je religija u par reči. A krv se za to lila vekovima!

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

svi verujemo u Boga, neki veruju da postoji neki da ne postoji, nije dokazivo ni jedno ni drugo već je u pitanju vera.
ja verujem u Boga i verujem da nam je dao slobodnu volju samo nama ljudima zato su se pojedini anđeli pobunili iako su večni za razliku od nas ali mi imamo slobodnu volju pa ako hoćeš uzmi skije i spuštaj se niz stepenice.
što se dela tiče ono je plagijat: ideja o raspeću preuzeta iz hrišćanstva, klovn iz marketinga McDonalds, spajanje u jedno ne donosi ništa novo.

Srednji vek zauvek

pre 5 godina

Istina boli.
I dalje ne kapiram zasto se to institucionalizovano lupetanje naziva verom. Uvereni ste u nesto? Imate snagu uverenja? Nisam bas siguran da je imate. Zato pribegavate nasilju, jer vam je to jedini preostali argument.
Zabraniti, kamenovati, spaliti, prebiti, nrzeti, ili bar nazvati glupim i plitkim svakog ko se drzne da kaze Car je go, religija je prevara.
Toliko o veri.
Niti nesto znate, niti u nesto verujete. Samo mrzite drugog da ne biste mrzeli sebe i to je sve.

le

pre 5 godina

Kada se vređaju osećanja pripadnika neke konfesije - sloboda izražavanja. Kada se vređaju osećanja pripadnika LBGT zajednice - fašizam.
(Psel, 14. januar 2019 22:05)

Kada se vređaju osećanja pripadnika neke konfesije - pripadnici te konfesije bi odmah nekoga da linčuju.

Неки се ложе на Перину, а ја само на културу

pre 5 godina

Па, ако ћемо историјски, Јевреји су разапели Исуса и први пут, зашто не би поново? Код нас се овоме радују само комунисти (сада се популарно зову атеисти, али исти је то талог).

uh

pre 5 godina

Kakvi divni i iskreni vernici! Bacali bombe i kamenice. Bas su im pokazali kako religija treba da se postuje i Isus brani! Zanimljiva izlozba iz moje perspektive, pokazuje idolopoklonstvo modernog doba.

licemeri

pre 5 godina

Interesantno, za cioniste i Amere sve je 'sloboda uzražavanja' pa i vredjanje Isusa, ali ako samo bekneš protiv feminizma proguta te mrak.

Kobster

pre 5 godina

Uvek se mora braniti sloboda govora. Ona je vaznija od povredjenih osecanja neke grupacije. To je jedini nacin napretka drustva, nema cenzure, nego otvorene debate. Cena koju moramo platiti je povremeno gutanje knedle. U suprotniom ce svako naci nesto sto mu vredja osecanja i nista se nece smeti izgovoriti. Gde je granica?

LondonCalling

pre 5 godina

Samo me zanima kako bi isti taj muzej reagovao, kada bi umesto tog krsta, "ronald mekdonald" imao zutu traku oko ruke...da li bi i to bila umetnost?

Milan Stojadinovic

pre 5 godina

Kako to da je pripadnicima izabranog naroda uvek dozvoljeno da ismevaju druge narode i religije,a njih niko ne da ne sme da ismeva nego i kritika naprimer genocida koji sprovode nad palestincima i odma ti nalepe etiketu da si antisemita.

Nebojša

pre 5 godina

Bravo za muzej!
(vladimir, 14. januar 2019 21:58)

Bravo samo ukoliko se u muzeju nalazi i nešto što bi i Jevreje uvredilo a sumnjam u to.

mild

pre 5 godina

Sta bi bilo kad bi neko okacio bankara s Vol Strita na Davidovu zvezdu?Kladim se da bi bila momentalna zabrana izlozbe kao antisemitske,nacisticke i sta sve ne.Lako je Hriscane vredjati,svi znaju da nece biti nikakvih posledica.Vec za Muhameda pada glava a o Jevrejima da ne pricam.Tako da ovo nije nikakva hrabrost.

Упецали се

pre 5 godina

Лепо је видети како се комуноатеисти стиде једни других. Залуд. Зло које су комуниатеисти или само атеисти или само комунисти нанели Србији и Србима види се и данас. Нека нас је религија уназадила 2.000 година, од вашег атеизма и комунизма нећемо се опоравити НИКАД. И још нешто - постоји разлика између просвећеног атеисте са Запада и балканског непросвећеног атеисте који је настао као хистерична реакција на религију. Зато су код нас сви атеисти листом и комунисти, тачније бољшевици, агресивни, примитивни и заостали. Мало их само ближе погледајте и показаће све црте непросвећеног атеисте-бољшевика. И такви се наводно грозе религиозних радикала и фанатика, а гори су од њих сто пута. То само "поп да их прекади", мада не треба ни толико, јер су они тако непросвећени сами одлучили да се сахрањују као пси и мачке без крста и опела.

radojko

pre 5 godina

@ Srboljube
Jesi li čuo za vantelesno oplođenje? Bojim se da će ga biti sve.više a pre 2000 godina postojalo je nešto što je i tad umelo to. Bilo je to ČUDO, e sad, zaista je vreme da prestanemo da se čudimo. Eto, to je religija u par reči. A krv se za to lila vekovima!

Pobesneo Maks

pre 5 godina

Pokusavam,ali bas pokusavam da nadjem nesto uvredljivo na ovoj muzejskoj postavci,ali ma koliko se trudio ,ne nalazim bas nista...

Stavise,smatram da je Ronald McDonald na krstu,zapravo ,sasvim originalna ideja.

Jedini razlog zbog koga bi hriscani mogli da ovo nadju uvredljivim,samo je zbog toga sto ni McDonadlds nije toliko komercijalizovan kao Hriscanske crkve i Isus.Pri tome ,brend Isusa traje cak 2000 godina,a u ime tog brenda je svasta radjeno,uglavnom ruzno!

Uvek sam smatrao najgorim ljudima i potpuno bezvrednim,sve one koji nemaju smisao za humor i koji se odmah upale na upotrebu izvikanih verskih simbola na nacin na koji oni smatraju da nije prilican,jer to vide kao udar na svoju veru.
Problem je sto ako neko vidi sprdnju kao udar na veru,onda mu ta vera nije nesto jaka....

Religije neguju mrak i mracnjastvo,a sujeverje je osnova svake,tako da sprdanje sa verskim simbolima je najstroze zabranjeno,ne zato sto ce te kazniti bog,vec zato sto je nekada za to bilo spaljivano na lomaci,muceno i prebijano,a danas neki fanatik moze da te zvizne kamenom ,ili da ti zabije noz u grudi!

nepismeni

pre 5 godina

Psel....osim što vernicima,hrciscanima niko ne preti niti ih ubija niti diskriminise zato što su vernici,dok gejeve bukvalno ubijaju i diskriminisu svuda po svetu.Ali ok,neobrazovanim ljudima je to isto valjda.Izgleda je crkva ugrožena od strane nekog,mada se ne sećam da ih je iko rušio osim one same izmedju sebe(različitih vera).

I

pre 5 godina

Па, ако ћемо историјски, Јевреји су разапели Исуса и први пут, зашто не би поново? Код нас се овоме радују само комунисти (сада се популарно зову атеисти, али исти је то талог).
(Неки се ложе на Перину, а ја само на културу, 14. januar 2019 22:27)
To samo potvrdjuje da si ograničen. Ja sam ateista a nisam komunista. Za ateizam i kapitalizam.

Trnje

pre 5 godina

@Srednji vek zauvek: To sto srednji vek percipiras u negativnom kontekstu govori o tome koliko si istorijski slabo potkovan, a vidim da o hriscanstvu i Crkvi jos manje znas! Mani se tog potcenjivackog pogleda, nisi nista posebno veruj mi! Verovatno si isti kao i ti sto danas bacaju kamenice, samo sto oni bacaju i protestuju iz svojih pobuda, a ti ces sutra iz nekih svojih. Ne moraju to biti kamenice, mogu biti reci, a nekad rec vise boli nego kamen. Nema potrebe da budemo licemerni, ipak smo ljudi, znamo se!

danguba

pre 5 godina

Zasto bi Isus polagao ekskluzivno pravo na krst iliti raspelo? Uzgred, ovo je sjajna metafora opsjednutosti fastfudom i generalno takvim nacinom zivota. Elem, sa religijama nema sale, odmah hoce da kamenuju, lincuju, raznesu...

Komunista, ali pravi

pre 5 godina

Па, ако ћемо историјски, Јевреји су разапели Исуса и први пут, зашто не би поново? Код нас се овоме радују само комунисти (сада се популарно зову атеисти, али исти је то талог).
(Неки се ложе на Перину, а ја само на културу, 14. januar 2019 22:27)
Ako cemo prema istinskoj veri, ti si upravo pocinio jedan od sedam smrtnih grehova i goreces vecno u paklu. Ili bas i nisi toliki hriscanin? Vise komunista, ali onaj lazni.

Priznajem

pre 5 godina

Uvek se mora braniti sloboda govora. Ona je vaznija od povredjenih osecanja neke grupacije. To je jedini nacin napretka drustva, nema cenzure, nego otvorene debate. Cena koju moramo platiti je povremeno gutanje knedle. U suprotniom ce svako naci nesto sto mu vredja osecanja i nista se nece smeti izgovoriti. Gde je granica?
(Kobster, 14. januar 2019 22:21)

Gde je granica gluposti?

Bogomil

pre 5 godina

Možeš misliti, "vernici" su uvređeni jer vide nekog pajaca na rimskoj mašini za mučenje i sad su jako srditi. Alal vam vera. Bolje se usresredite na to šta je Hrist radio, a ne ko i kako ga je mučio. A o tom "krstu" koji ljubite neću trošiti reči, to nije Isusov znak, već znak iživljavanja Rimljana nad Hristom, a vi ga ljubite sve po rimskom kalendaru. Ali Bože moj, nećete videti kroz sopstveno licemerje. Jaka vam vera, poljulja se prvim vetrom. Takvima je lako podvaliti uvredu.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

svi verujemo u Boga, neki veruju da postoji neki da ne postoji, nije dokazivo ni jedno ni drugo već je u pitanju vera.
ja verujem u Boga i verujem da nam je dao slobodnu volju samo nama ljudima zato su se pojedini anđeli pobunili iako su večni za razliku od nas ali mi imamo slobodnu volju pa ako hoćeš uzmi skije i spuštaj se niz stepenice.
što se dela tiče ono je plagijat: ideja o raspeću preuzeta iz hrišćanstva, klovn iz marketinga McDonalds, spajanje u jedno ne donosi ništa novo.

Srboljub

pre 5 godina

Zašto je činjenica da je muzej lociran u Izraelu povukla pizmu 100% (isključivo!) na Jevreje i suzila komentare na taj segment? Ne dopuštate da osim raspetih zaverenika protiv Rimske države još neko (2000 god. kasnije doduše) ima pravo da se izražava metaforično, umetnošću i simbolikom? I to ne zato što je Jevrejin, već zato što je prvenstveno slobodan čovek? Frapantno kako nabildovana i trendy "duhovnost" (u smislu religijskog tripa) ništi elementarnu, svakodnevnu "duhovitost" (u smislu sposobnosti da se s vedre strane tumače stvari). Pa nije eksponat u crkvi, no je u muzeju! Imali smo pre nekoliko godina i ovde, (Novi Sad) situaciju sličnu: u pozi raspetog, ljudska figura umesto eksera imala je u šakama svežnjeve novčanica: neduhovnom i slepom na omnipotencije, beše mi jasno da je to slika čoveka razapetog potrebom da ima/pohlepom/materijalnim... ali, đavola (oops! sorry) ciknuo je Fejgelj trećesrbijanskim cikitom da brani krhka osećanja u verujuščih i posle par sati platno je sklonjeno! (Ne znam da li je vršen obred za resetovanje sila tame.) Jake li vere kojoj je jedna slika iskušenje, a mural (Remedovo "Osvajanje slobode", takođe Novi Sad) sablazan. I još: džaba vam pljuvačina po Jevrejima: onog, u Srbalja, omiljenog antisemitu, pa i pored toga kanonizovanog (možda baš zato?), Nikolaja Velimirovića, vaskrsnuti nećete. Sorry 2.

Bogomil

pre 5 godina

(licemeri, 14. januar 2019 22:19)

Koga je to progutao mrak zbog grupe histeričnih žena? Ja još ne videh. Al videh razne vernike koje ubijaju u ime Boga svakodnevno. Jel' iko pročitao i ispratio Knjigu? Čini mi se da baš i nije. Niko se ne vodi Isusovim učenjima, već sopstvenom srdžbom, gnevom, ponosom. Alal vera.

Predrag

pre 5 godina

Religija je mišljenje i kao takvo nije zaštićeno od ismejavanja, parodiranja... Sve ostalo što spominjete su identiteti sa kojima se ljudi rađaju i oni su zaštićeni zakonom od ismejavanja, diskriminacije...
Drugo, namerno mešate babe i žabe. Ne ismejava se ili vređa to što LGBT osobe misle da je Madona gej ikona, već se ismejavaju i vređaju same LGBT osobe i njihov identitet kao takav! Isto tako, ovde se ne vređa, niti ismejavaju hrišćani, već njihovo verovanje, odnosno mišljenje, a na to svakako imamo pravo dok nam ne zabrane.

moramdakazem

pre 5 godina

Jednom gledao neko istrazivanje u Americi u kome su deci pokazane slike Isusa i ove maskote,sva su deca znala za maskotu..ko je covek sa bradom?!

Dex

pre 5 godina

Bravo za muzej! 
(vladimir, 14. januar 2019 21:58) 

Bravo samo ukoliko se u muzeju nalazi i nešto što bi i Jevreje uvredilo a sumnjam u to.
(Nebojša, 14. januar 2019 22:08)

Dakle, zelis politicku korektnost? Uvredi ih ti ako zelis, sto se mene tice. Ja sam za slobodu govora, uostalom, da li je neko nesto glasno izgovorio ili ne ne cini razliku, ako je misao ionako tu. Neko spominje LGBT. Napravi postavku i o njima. Napasce te? Pa napali su i ovaj muzej. Budi hrabar ili cuti. Neki spominju naciste. Promocija ubijanja bi vec bila nesto malo drugacije od kritike i slobode misljenja, zar ne? Ovde niko nije ubio hriscnina, niti pozvao na to.

veljko

pre 5 godina

@kobster, ako bi neko rekao da je tvoja majka k... a kao mišljenje da li bi to bilo u redu, jer to je nečije mišljenje. Baš ga briga za tvoje osećaje. Mislim da bi reagovao na to. Imaš pravo na svoje mišljenje i zadrži ga za sebe, ali ne vređaj.

Zoran

pre 5 godina

Samo jedan komentar o tome šta je umetnik hteo da kaže i ostalo pljuvačina ljudi kojima treba da je ljubav a ne mržnja prva na usnama. Zato ste opasni, jer vi sa verom nemate nikakvu dodirnu tačku.

Daniel

pre 5 godina

@uros
Nikog ne zezaju “Jeshe na verskoj osnovi” vec je ovo internacionalno delo koje je tu bilo izlozeno..
Pritom ismeva ne religiju,vec potrosacko drustvo, kome su fast food i konzumerizam danasnja religija .
Na kraju je bilo i uklonjeno .

Srboljub

pre 5 godina

"...Код нас се овоме радују само комунисти (сада се популарно зову атеисти, али исти је то талог)."
Ajd' što ti svoju manjkavu logiku i neznanje imaš potrebe da publikuješ, ali ovaj stav, da su "ateisti i komunisti isto" (!?), većina veronaučnika 'ladno sipa u glave đacima državnih škola po celoj zemlji srbadiji. Ne, nije isto: edukuj se.

666

pre 5 godina

Nikakva umetnost, čista provokacija, kao one koje pravi Gera kada patrijarhu pada meteor na glavu, i slične. Ili ona albanka što se slikala gola u crkvi...Skandal kao sredstvo afirmacije, veze s umetnošću nikakve...samo čine uslugu tom paćeniku, postaće poznat.

Kobster

pre 5 godina

@kobster, ako bi neko rekao da je tvoja majka k... a kao mišljenje da li bi to bilo u redu, jer to je nečije mišljenje. Baš ga briga za tvoje osećaje. Mislim da bi reagovao na to. Imaš pravo na svoje mišljenje i zadrži ga za sebe, ali ne vređaj.

On ima pravo na to misljenje. Uvredice me sigurno, ako to pitas. Mogu kontrolisati svoja osecanja, ne tudje postupke. Nisam rekao da je svacije misljenje u redu, nego da svako ima pravo da ga iznese. To je cena koju moramo platiti da bi napredovali kao drustvo, ponavljam.

Милош

pre 5 godina

Помињу се Хришћани ? Да ли сте сигурни да можете користити појмове у којима не суделујете у раздаљини два колена духовности ? Тад би сви могли помињати исто као и Ви ил само Ви смете одлучивати о пидпадности иако сте ван религије . Да сте религиозни никад не бисте квалификовали никога . Хвала

Arci

pre 5 godina

Aman ljudi!!
U članku ne piše mnogo toga,a trebalo je.
Autor je Hriscanin,Finac,Jani Linonen po imenu.Satiricni Mek Jeshu ili Mek Isus je izložen tu već dva meseca te to nikome smetalo nije,niti je namera vredjanja bila.Demonstracuje su izraz frustracija za nedavne lokalne izbore i to je sve.

Jeja

pre 5 godina

Kad god je bilo koja tema koja ima veze sa religijom, ubedljivo su mi najodvratniji komentari. Razumem da je neko ateista, njegovo pravo, ostavi lepo pristojan komentar i nema problema, ali toliko mrznje u ovih nekoliko ateistickih komentara zaista ne mogu da pojmim. O tome sto nipodastavaju neciju svetinju necu ni da govorim, to je isuvise blago za ovoliku mrznju koju ispoljavaju prema religiji

Zeljko

pre 5 godina

Ovo je istina, ljudima je hrana vaznija od morala i vere
(Rade, 14. januar 2019 22:32)
Нека утроше онда своје време на прављењу макар и сендвича кућне радиности и нек деле онима који из неког ,а често чисто из политичког,рекламно- економског разлога, гладују. Нека то ураде на уметнички начин.

Staka Zulu

pre 5 godina

Ako malo bolje pogledate skulpturu, videćete da se ovde ne radi o Ronaldu Mekdonaldu, nego se radi o Isusu koji je prefarban. Razapeti na krst neku drugu ličnost, (mislim na njegovu statuu ili lutku koja ga simbolizuje) može da ima konotaciju umetničke ekspresije, ali prefarbavati Isusa u neke boje zaista može da vređa osećanja vernika.
Osim toga, informacija da su demonstranti bacali kamenice, rušili i uništavali imovinu, kao i povredili trojicu policajaca, izdata od strane Izraelaca - umetnika medijske manipulacije, za mene je veoma upitna!!!

mrzim zimu

pre 5 godina

@(sxs, 15. januar 2019 01:54) ja kontao kristijana ulazim reko pa ovo nije ronaldo

haha hit i meni je prvo pao na pamet Kristijano

al salu na stranu, ja ovde mogu samo da vidim paralelu u dve komercijalizacije, jedna je religija hriscanstvo druga je multi korporacija MekDonalds, obe sluze za globalizaciju i zaglupljivanje sirokih masa

Srboljub

pre 5 godina

@ Srboljube 
Jesi li čuo za vantelesno oplođenje? Bojim se da će ga biti sve.više a pre 2000 godina postojalo je nešto što je i tad umelo to. Bilo je to ČUDO, e sad, zaista je vreme da prestanemo da se čudimo. Eto, to je religija u par reči. A krv se za to lila vekovima!
(radojko, 15. januar 2019 08:23)
Postoji anegdota o događaju iz američkog građ. rata, otprilike: ispaljeni metak prošao kroz međunožje nekog vojnika da bi stotinama metara kasnije završio u stomaku izvesne devojke učinivši je trudom. Nije nastao nikakav kult, ostalo na nivou priče, samo navodim zbog vantelesne oplodnje pre XX v. Apropo Marije i upliva božanskog u njenom obremenjivanju: poznata je činjenica da se sa autentičnog jezika sa kojeg su jevanđ. prevođenja na grčki (nisam siguran trenutno kojeg, davno pročitao, mali bafer pa se izgubilo, nemam vremena za guglanje... ) izraz "mlada devojka" transformisao u "devica" (virgo); sasvim moguće, jer čuda ne postoje (realnost nije lični izbor), postoji samo vreme potrebno da se pronađe objašnjenje određenog fenomena, kao i ljudska osobina da ih traže, nalaze i pridaju svojstva mirakuluma, verovatno jer je prihvatanje sopstvene oročenosti (lepše zvuči nego smrtnost), ali i slučajnosti (cca 50 mil. spermat. u pros. ejakulatu, proveriti, bafer!) prilično žuljevita i neprijatna zamisao. Nažalost, oko fikcija krv se lije, lije... To je religija u par reči. ;)

Srle

pre 5 godina

Sloboda govora ili misljenja tesko. Vise je vidim kao “izlozbu” koja treba da sokira deo javnosti. Nekoga moraju ismevati ili omalovazavati da bi ostavili sto veci utisak i prodali koje delo. Nesto mi zvuci poznato jer to svakodnevno imamo i kod nas, samo to jos ne zovu “umetnoscu”. I na kraju zanimljivo od koga su krenuli. Nisu krenuli od sebe niti su ismevali svoje najvece neprijatelje vec su odabrali stranu koja ce najteze da reaguje.

Priznajem

pre 5 godina

Bilo bi interesantno organizovati izložbu na kojoj bi bili eksponati koji bi predstavili svaku religiju u ovakvom ili sličnom obliku. Voleo bih tada da vidim reakcije. Svako od "umetnika" se nađe hrabar da udari samo po jednoj. Budi hrabar, ako već u religije ne veruješ i imaš nešto protiv njih, da udariš na sve njih. E to bi bila sloboda govora i pravo kritičko mišljenje. Ovako je samo guranje prsta u oko pojedincima.

GORAN MEKIC

pre 5 godina

Samo da kazem da je ovu skulpturu uradio clan BDS pokreta Finac Jani linonen,koji se zalaze za bojkot Izraela.I koji je preko svojih veza i NVO pokreta predstavio to muzeju.Izraelske institucije traze od muzeja da se to momentalno ukloni.Sta ce biti,videcemo.

jerusalemski hriscanin

pre 5 godina

Isto kao sto je "sloboda govora" pljuvanje na hriscane u Jerusalimu. Christians in Jerusalem want Jews to stop spitting on them https://www.haaretz.com/1.4715226 i da bio sam u Jerusalemu i video da je tacno

Vlado

pre 5 godina

Ja sam hriscanin , ne bi mi smetalo da su stavili sve predstavnike religija ... ali ovako to ima drugaciju konotaciju ... da vidim nek stave nekog muslimanskog ako smeju