Sreda, 02.01.2019.

10:00

Tri i po atentata na kralja: Kako je Milan Obrenović završio u fekalijama?

Izvor: B92

Tri i po atentata na kralja: Kako je Milan Obrenoviæ završio u fekalijama? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Pajdo

pre 4 godine

Kako mogu neki da komentarisu nesto iz vremena u kome nisu ni bili rodjeni,to je sve čula-kazala,molim da se javi jedan njegov savremenik :)

Blaža

pre 5 godina

@hi hi hi Ma reci ti meni gdje ste vi bili tokom 500 godina turske dominacije Balkanom? Hm? Jeste li tada imali kraljeve, ili ste se klanjali dahijama?
(kmekmekme, 03. januar 2019 07:11)
Komsija, ako je istina to sto tvrdite da ste prastari narod, onda ste vi bili pod Habzburzima, Madjarima, Nemcima, Turcima, Srbima, Venecijancima, Rusima i pod kim sve ne u toku 1500 leta. Mnogo dulje nego nasih 370 pod Turcima. I uvek smo se sami oslobadjali a vas uvek izvlacili.

EU Citizen

pre 5 godina

U svakom slučaju, Obrenovići su dinastija koja je ovom narodu, gledano unazad, donela mnogo više dobra i učinila mnogo manje zla od Karađorđevića, i koja je imala mnogo razumniju spoljnopolitičku orijentaciju na prirodno austrougarsko zaleđe. Otkad su Karađorđevići, dovedeni od strane crnorukaškog i radikalskog ološa, krenuli sa megalomanskom, avanturističkom i visokorizičnom politikom konstantnih ratova i besmislenih konfrontacija sa Austrougarskom, Srbiji je krenulo na gore, a vrhunac je bila sumanuta jugoslovenska avantura i potpuna propast srpakog naroda pod komunističkim zločincima koji su nam dovedeni na ruskim tenkovima, ovo što je od njega ostalo gotovo da ne zaslužuje to ime.

kmekmekme

pre 5 godina

@hi hi hi
Ma reci ti meni gdje ste vi bili tokom 500 godina turske dominacije Balkanom? Hm? Jeste li tada imali kraljeve, ili ste se klanjali dahijama?

istorija

pre 5 godina

@Zwardo
E moj Srbine, njega niko ziv ne pamti, kapiras? Ali se vide rezultati pa se uporedi.
Njemu su glave dosli izdajnici Karadjordjevici koji su vladali tako sto su otimali sve sto su mogli od naroda i sebe nacinili najbogatijim ljudima Evrope, uvlacili drzavu katastrofalne ratove i BEZALI da spasu svoje.... glave.... dok su narod ostavljali da gine. Obrenovici makar nisu bili kukavice koje beze i kradu zlato

istorija

pre 5 godina

@Ziveti kao kralj milan, a biti skroman...
Vidi, najgori Obrenovic je bolji od najboljeg Karadjordjevica!
Kralj Milan makar nije naredio MASAKR Karadjordjevica, za razliku od “cika Pere” koji je dosao na vlast tako sto je istrebio Obrenovice, pobio 200 ljudi za 24 sata, ukljucujuci i bebe u kolevkama.
Takodje, Obrenovici, za razliku od Karadjordjevica, nisu uvukli srpski narod u najvece katastrofe u njegovoj istoriji.
Uvukli su Srbiju u oba svetska rata.
U Prvi ih je uvukao “cika Pera”, a onda zbrisao sa celom vojskom u Grcku, da se Aleksandar malo sunca, dok civile u Srbiji ubija ko stigne.
Takodje, Karadjordjevici su nas zavadili sa svim susedima! Izdali Bugars posle I balkanskog rata, (uzeli citavu Makedoniju iako su po ugovoru veliki deo trebali da dobiju Bugari, i jos napali iste te Bugare), o tome sta su cika Pera i Aleksandar radili posle ujedinjenja i kako su od onih koji su sanjali ujedinjenje juznoslivenskih naroda stvorili najvece neprijatelje Srbima, da ne govorimo sada.
O MASAKRU nad Albancima posle oslobodjenja Kosova da kazemo koju? Isti oni Albanci koji su nama POMAGALI u balkanskom ratu protiv Turaka, masakrirani su kada je na Kosovo dosao cika Pera sa Aleksandrom.
Onda, genijalno uvlacenje u II svetski rat i ponovo milioni mrtvih Srba.
A Karadjordjevici sa zlatom odmah pobegose!?
Vidis, Kralj Milan je za njih CAR licno.

Никола87

pre 5 godina

@Јабучило

За Немањиће је изоставио да напомене остатак те савремене теорије из Милових уџбеника: да су Немањићи били Дукљани, и да су Срби у преднемањићка времена освојили и насилно припојили Дукљу. Из истог разлога је изоставио и да помене Петровиће као српску династију, јербо би погазио сопствену националну флоскулу да су Монтенегрини и Срби два различита народа. Уосталом, то "nijesu" га је одало вероватно пред скоро свима, не само преда мном. Него, рекох, ето, да и отворено уклоним сумње око коментара и његове идеолошке намене.

edi

pre 5 godina

pazi molim te, mi imamo jos nesto oko cega bi se mogli povatati za vratove!
Sta li je sledece? Neprevazidjeni smo u inspiraciji oko podela...

mile pile

pre 5 godina

onda došli nama s perom
karađoređivići omiljeni
Хајдучија је ипак била једно од највећих зала која су снашла Србију
после 29- маја 1903. годинеуРаз6ојници -oдметnици су чинили таква недела да се људима и од самих прича о томе јежила кожа...
Управо у 1904. години, од пролећа до јесеии, иочињеии су многи свирепи злочини.
У селу Виру, у Бољевачком срезу, хајдуци су 8. маја те године на ватри испекли једног сељака — Аазу Жива[!овића. То исто, истог_дана, хајдуџи су урадили са ^раг.ићем..Мидошевићем у селу Бучју, у Заглавском срезу. Двадесетог августа пак, хајдууи су „ишчеречили" Перишу..Ноловића из Љутиуа, одсекавши му^ главу*. руке и ноге...
ili ovo
Што принц ђорђе, на крају крајева, није био отрован - заслужан је наводно био Апис. Он је „целу ствар1 поверио ордонансу принца 'ђорђа, мајору Стојапу Поповићу, који је онда разбио флашу са отровом „из које је принц ђорђе требало да пије при вожњи по Сани“.

Suhoj

pre 5 godina

A kralju bilo do srpstva? Bilo mu do svoje gu....e i nista vise. Isto kao ovima danas. U sustini, cijela istorija nam je takva, uvijek smo imali takve vladare. Tacnije, los smo narod pa su nam vladari ogledalo naroda.
(kaokakao, 02. januar 2019 11:25)

Pojma ti o životu nemaš a o istoriji još manje!
Upravo si ti i tebi slični loši ljudi, da vam je da ponosnu srpsku istoriju ukaljate koliko vam vaš životići dozvoljavaju!
Volim da mrzim i volim da prljam čisto i čestito, jel vam to vodilja?

Aleks

pre 5 godina

Pravio Bog svet, i posejao redom zemljotrese, tornada, pustinje, vulkane, led i sneg, samo na Balkanu sve savrseno: prelepa priroda, 4 godisnja doba, raj na zemlji. Pita ga Sveti Petar: A zasto si ovde ovako lepo napravio, a svuda ima bar neka muka? Kaze Bog: Ee, da vidis kakve cu tu ljude da postavim.

Sidharta

pre 5 godina

radikali onomad..radikali sad..grobari srpstva
(mikajla, 2. januar 2019 10:31)

A sta su bili Obrenovici? I jedna i druga srpska samozvana dinastija, samozvanih kraljeva, obicna g***a. Kakav narod, takve i dinastije, takvi i kraljevi. Ponosimo se necim cega bi se trebalo stideti.

sturm

pre 5 godina

Obrenović u fekalijama u poljskom klozetu. Karađordević se uneredio. Ubijen Obrenović. Ubijen Karađorđević. Ubijen Stambolić. Ubijen Đinđić. Milošević umro u haškom zatvoru. Na Vučića navodno planiran atentat (arsenal u šumici, beli kombi u NBG). Srbija baš nema sreće sa vladarima i srbijanski vladari nemaju sreće sa opozicijom.

Mihajlo

pre 5 godina

@Kosta /Sve si u pravu samo treba tu dodati još ovo: Kralj Milan je prvo kao mlad vladar bio okrenut Rusima, medutim posle oslobodjenja Niša, Pirota, Leskovca i Vranja Rusi su za vreme miriovnih pregovora insistirali da ti gradovi i cela ta oblast koju smo mi oslobodili pripadne Bugarima. Videvši tu pokvarenost naše "braće" kralj Milan je zamolio Franju Josifa da pomogne Srbiji i da ti gradovi ostanu u Srbiji. I Franja Josif nam je tada pomogao a Kralj Milan je shvatio da nam Rusi nisu nikakva braca i nije hteo da se više zamajava tim navodnim bratstvom. I naravno posle toga su plasirane laži kako je on nudio Austrougarima celu Srbiju da zauzvrat dobije u Austrougarskoj neku parcelu zemljišta u svoje lično vlasništva. Takve laži su mogli da plasiraju samo ordinarni debili, ustvari oni koji su mislili da su Srbi debili pa će im to poverovati a to su bila ta naša lažna braca, radikali Nikole Pašica i Karadjordjevići. Za Srbe i državu Srbiju je ogromna šteta što je probijena porodica Obrenović i što su tako došli Karadjordjevići na vlast.

Јабучило

pre 5 godina

Moguce, ali Obrenovici su jedina dinastija koju su srbi iznjedrili. 
Nemanjici nijesu bili srbi a Karadjordjevici su dinastija u pokusaju. 
Istoricar sa strane.
(Giro D Shabo, 02. januar 2019 11:29)

Немањићи "нису Срби", а Карађорђевићи "династија у покушају"? Узгред, заборавио си српску лозу Петровића.

Villi Vander Pakšu

pre 5 godina

Od pada Obrenovića mi tonemo. Možda dotični nije bio dobar vladar, ali vreme je pokazalo da je svaki Obrenović bio bolji od svakog Karađorđevića.Loša i pogubna vladavina Karađorđevića možda leži u činjenicama da Karađorđevići nisu iz Srbije, a diskutabilno je i da li su uopšte Srbi.
Njihova vladavina je samo njima odgovarala. Stekli su bogadstvo koje i danas troše,totalno raskinuli dobre odnose sa Nemcima i okrenuli se Rusiji. Mi i dalje plaćamo cenu politike Karađorđevića.

Markoni

pre 5 godina

Problem sa nama je što mi nikada u istoriji nismo imali prosvećene vladare, ali nikada! Svi su uvek gledali da zadovolje svoje megalomanske potrebe, pljačkali srpskog seljaka, srpskog radnika, kako tada tako i danas, tako da su mi ove polemike oko Karađorđeviča, Obrenovića, Pašića i ostalih "velikana" naše istorije besmislene. To su sve bili bolesni sistemi, korupcija, zakon jačeg, ponižavanje naroda, uletanje u ratove koje je opet taj napaćeni narod morao da plaća i žrtvama i novcem. Tu je naše civilizacijsko i kulturno zaostajanje za naprednim svetom. Mrdnuli se u razmišljanju nismo 200 godina.

Марко

pre 5 godina

A kralju bilo do srpstva? Bilo mu do svoje gu....e i nista vise. Isto kao ovima danas. U sustini, cijela istorija nam je takva, uvijek smo imali takve vladare. Tacnije, los smo narod pa su nam vladari ogledalo naroda.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kaokakao, 2. januar 2019 11:25)

То што си ти лош човек, не значи да смо ми Срби лош народ. Немој да генерализујеш.

Ziveti kao kralj milan, a biti skroman, moze samo u komentarima ovde

pre 5 godina

Kakvo elementarno neznanje u komentarima! Tesim se, da su kojim slucajem obrenovice skinuli komunisti, a da su obrenovici smakli karadjordjevice 1903.danas bi ovi "poznavaoci prilika" pisali panegirike i o karadjordjevicima.
Jedan napisao,da je Milan bio demokratski vladar jer je doneo ustav 1888! Auuu,rodjace, pa znas li ti sta se desilo pre toga, zasto je bio primoran da ga donese (na pritisak bas tih radikala, pa se taj ustav zove i radikalski, takav slobodouman. to sto su radikali danas uzaptili to ime, druga je tema) i posle koliko je zbrisao jer nije mogao da vlada po ustavu!
Drugo pise, cuvao narod. Od koga? Videti pod timocka buna. Ili srpsko-bugarski rat.
Treci pisu nije pobegulja kao Karadjordjevici? Pa kad nije, a gde je umro? I zasto je trazio da bude sahranjen van srbije i ostavio amanet da mu se telo nikad u srbiju ne vrati? Sudbina je sto je srbija dosla po njega, pa je krusedol u kojem je sahranjen 1901.kao austrougarska teritorija postao srbija 1918. Sto je jos jedna tragedija podlih karadjordjevica, je l tako?!
O milanovoj skromnosti, postenju i casti, mogu da posvedoce clanice mulen ruza s kraja 19.veka, gospoja artemiza hristic, supruga predsednika vlade ondasnjeg, kao i sve banke cije je kredite milan spiskao za licni provod, a sve kao izgovor da odlazi s vlasti, da "zivi u miru i tisini", kako neki napisase.
Da, o brizi za srpski narod govori i Tajna konvencija. Ne znate sta je to? E, pa onda nemojte da pisete komentare na istorijske tekstove!

Srb

pre 5 godina

Jedna stvar je veoma bitna u ovoj priči a to izgleda niko nevidi. A to je, naš kralj u 19. veku je išao u poljski wc, ponavljam kralj ! Znači toliko smo bili napredni da nam je kralj išao u poljski klozet a šta onda reci za sve njegove podanike, kakve su uslove onda imali obični građani? A ovo nije bilo tako davno kao što se čini !
Tako da treba malo da se zamislimo šta smo i ko smo mi ustvari !

Partizan 1917

pre 5 godina

@(Beograd 011 Aleksandar, 02. januar 2019 12:24)

Mešavina Raje iz Srbije (Raja znači pripadnici stada-potreba za pastirom) i gorštaka sa Dinare (patrijahalaca kratkog fitilja i slobodarskog duha) i eto rezultata:

Pokorni licemerni poslušnici koji lako prihvataju autoritet vladara a sanjaju o slobodi i nebeskoj pravdi.

PAOK

pre 5 godina

Milan Obrenović naš najbolji kralj? E moji Srbi pamćenje vam je uvek bilo kratko, zato smo i danas tu gde smo
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zwardo, 2. januar 2019 12:36)

Pa bio je los zato sto nije stvorio Jugoslaviju i nije se slihtao prvo Rusima pa Francuzima?Mozda nije najbolji ali je najvise unapredio zemlju.

kimi

pre 5 godina

@Kosta.

Bio kazes Milan za mir pa tek tako iz cista mira napao bugare.
Izgubio je rat pa nudio ostavku pa cak hteo i da bezi od straha sa polozaja iako je bio daleko od glavnih borbenih dejstava.

kimi

pre 5 godina

Milan Obrenović naš najbolji kralj? E moji Srbi pamćenje vam je uvek bilo kratko, zato smo i danas tu gde smo
(Zwardo, 02. januar 2019 12:36)

Verovatno nas najgori vladar ali je imao veliku srecu u evropskim previranjima koja su mu isla na ruke.
Uzasna odluka da napadne Bugarsku koja nas je potukla i mogla da ide do Nisa. Svi problemi sa bugarima su krenuli od tog rata.

Beograd 011 Aleksandar

pre 5 godina

@kaokakao
Kažeš "loš smo narod" vidiš time si direktno uvredio oko 15 miliona Srba na ovoj planeti nazivajući ih LOŠIMA....to da je neko loš možeš da kažeš za sebe i svoju porodicu ali nikada za neki narod.

Mr. X

pre 5 godina

U tekstu ne rekose da je kralj Milan doneo ustav 1888. g. kojim je Srbija prvi put postala parlamentarna monarhija po ugledu na Belgiju, a prethodno Englesku. Do njegove vladavine Srbija je bila samo ustavna monarhija, parlamentarizma nije bilo.

Јабучило

pre 5 godina

А изазвао је и непотребан, лоше вођен и у народу неомиљен рат са Бугарима.

Logika

pre 5 godina

Mi Srbi smo takav narod da ne umemo da cenimo ono sto imamo zato i jeste potrebna cvrsta ruka da nas drzi u redu.Milan Obrenovic je prvi Srpski kralj od srednjeg veka i Cara Urosa 2 Nemanjica Nejakog a radikali su hteli da ga ubiju kao sto su ubili pre njega Knez Mihajla koji je za Srbiju izdejstvovao nezavisnost bez rata,koristeci medije i propagandu je okrenuo Evropu na nasu stranu posle incidenta na Cukur cesmi.Dok je Kralj Milan drzao radikale na uzici Srbija je napredovala,posle kad su ubili Aleksandra Obrenovica( koji je otvorio preko 200 skola) i dosli na vlast,izginuli smo kao narod da se nismo nikad oporavili.

Иван-Ниш

pre 5 godina

Знам само да би данас Ниш, Лесковац, Пирот и Врање били делови Бугарске да није било Милана коцкара и развратника... Сигурно му није било лако да те '78 преокрене политику од ослањања на Русију ка Аустроугарској, али није жртвовао свој народ за слепу љубав.

Kosta

pre 5 godina

@kaokakao - sta pricas i da li ti uopste znas da je kralj Milan abdicirao i pre sinovljevog punolertstva jer nije mogao da izadje na kraj sa raznoraznim budalcinama. Jedino smo se bojali Tita jer nas je ubijao a i ubijao je one koje mu mi ocinkarimo pa smo i tako imali neko zadovoljstvo pod njegovom vlascu - cinkarimo onoga na koga smo bili ljubomorni i zavidni i Titica ga smakne a mi presrecni. A kralj Milan je jedva cekao da se oslobodi vlasti, abdicirao je i otisao iz zemlje da smiri mozak i dusu od budalcina. I jos nesto, procitajte knjigu akademika Slobodana Jovsnovica - "Kralj Milan Obrenovic" pa cete videti kada je umro ni jedan dinar duga nije ostavio a stalno su ga ogovarali kako se kocka, kako nemilice trosi i zaduzuje se, a to su ga sve ogovarali Karadjordjevici a posle su tako nastavili i komunisti u cilju da ocrne monarhiju kao nacin vladavine. Ali jos jednom da ponovim - kralj Milan je bio nas najbolji i najuspesniji kralj.

kaokakao

pre 5 godina

radikali onomad..radikali sad..grobari srpstva
(mikajla, 02. januar 2019 10:31)

A kralju bilo do srpstva? Bilo mu do svoje gu....e i nista vise. Isto kao ovima danas. U sustini, cijela istorija nam je takva, uvijek smo imali takve vladare. Tacnije, los smo narod pa su nam vladari ogledalo naroda.

Pantagruel

pre 5 godina

Нисам Обреновићевац и сматрам да су у Мајском преврат 1903. године добили по заслузи. Једино што му се мора признати је да је створио организацију војске и систем војних школа захваљујући којима смо однели победе у два балканска и Првом светском рату. Узор му је била Пруска.

Kosta

pre 5 godina

Kralj Milan je bio nas najbolji kralj. Vodio je Srbuju krupnim koracima u evropsku civilizaciju, dobili smo nezavisnu drzavu za vreme njegove vladavine, on je za osam neseci uzgradio zeleznicku prugu Beograd-Nis a ovi danas ne mogu za osam godina da izgrade 100km autoputa, a koju je mehanuku i tehnuku imao on a kakva je danas tehnika. On je voleo i Srbiju i Srbe i sve je cinio da nas sto vise civilizuje ali i morao he i da se bori da sa raznoraznin budalama izadje na kraj. On je bio i dosta milostiv vladar jer je mnoge koji su direktno ucestvovali u pokusajima njegovog ubistva pomilovao i oprastao im. Karadjordjevici su dosli glave i njemu i njegovom sinu, pa su nas onda i uvukli u nepotrebne ratove u XX veku. On je bio za mir i da se sacuvaju zivoti ljudi ( kao sto su bili svi Obrenovici) a Karadjordjevici su bili nasilni i nije ih mnogo interesovalo koliko ce od njihovog izazivanja ratova stradati srpskog naroda, oni uzazovu bunu a onda zbrisu camcem preko Save i Dunava u Austrougarsku a narod ostave na milost i nemilost. Isto kao sto su zbrisali i 1941.g. u London.

Giro D Shabo

pre 5 godina

Milan Obrenovic zasluženo nosi epitet lošeg vladara.
Vrhunac njegovog sramotnog vladanja je kada je shvativši da je krajnje nepopularan, ponudio Austro-Ugarskoj Srbiju za jedno imanje i odredjenu svotu novca.
Za druge njegove "grehe" bi bilo potrebno knjigu napisati.
Pozdrav od istoričara.
(Duskozus, 2. januar 2019 10:37)

Moguce, ali Obrenovici su jedina dinastija koju su srbi iznjedrili.
Nemanjici nijesu bili srbi a Karadjordjevici su dinastija u pokusaju.
Istoricar sa strane.

Paul Banyan

pre 5 godina

Poslednji srpski vladar, posle njega dolaze crnogorsko bosanski probisveti koji su sve do dan danas na vlasti, Rusi su sve do Putina imali slicnu vlast od Romanovih pa do Putina nije bilo Rusa koji je vladao ...

Istoricar

pre 5 godina

a nista o njegovom maltretiranju i proterivanju kraljice natalije, nelegalnom razvodu sa njom, bancenju i kockanju po becu, izgubljenom ratu sa bugarskom?
nece biti da je dzabe bio omrznut u narodu

PAOK

pre 5 godina

Milan Obrenovic zasluženo nosi epitet lošeg vladara.
Vrhunac njegovog sramotnog vladanja je kada je shvativši da je krajnje nepopularan, ponudio Austro-Ugarskoj Srbiju za jedno imanje i odredjenu svotu novca.
Za druge njegove "grehe" bi bilo potrebno knjigu napisati.
Pozdrav od istoričara.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Duskozus, 2. januar 2019 10:37)

A onda smo postali francuski proketkorat posle 1918.Koja je druga opcija bila u spoljnoj politici?Da budemo uz Ruse pa da oni blagodanro dele jug Srbije Bugarskoj?Vazno da su Karadjordjevici bili popularni.

pereca

pre 5 godina

I sada bi neki zanesenjaci želeli da Srbija ponovo postane monarhija, a svog prvog kralja posle nekoliko vekova smo uvaljali u... Sramotno, ali i dokaz da ludilo, nerazumevanje i naši glupi potezi ne počinje devedesetih, mi smo izgleda oduvek bili takvi, na svu žalost.

Duskozus

pre 5 godina

Milan Obrenovic zasluženo nosi epitet lošeg vladara.
Vrhunac njegovog sramotnog vladanja je kada je shvativši da je krajnje nepopularan, ponudio Austro-Ugarskoj Srbiju za jedno imanje i odredjenu svotu novca.
Za druge njegove "grehe" bi bilo potrebno knjigu napisati.
Pozdrav od istoričara.

Kosta

pre 5 godina

Kralj Milan je bio nas najbolji kralj. Vodio je Srbuju krupnim koracima u evropsku civilizaciju, dobili smo nezavisnu drzavu za vreme njegove vladavine, on je za osam neseci uzgradio zeleznicku prugu Beograd-Nis a ovi danas ne mogu za osam godina da izgrade 100km autoputa, a koju je mehanuku i tehnuku imao on a kakva je danas tehnika. On je voleo i Srbiju i Srbe i sve je cinio da nas sto vise civilizuje ali i morao he i da se bori da sa raznoraznin budalama izadje na kraj. On je bio i dosta milostiv vladar jer je mnoge koji su direktno ucestvovali u pokusajima njegovog ubistva pomilovao i oprastao im. Karadjordjevici su dosli glave i njemu i njegovom sinu, pa su nas onda i uvukli u nepotrebne ratove u XX veku. On je bio za mir i da se sacuvaju zivoti ljudi ( kao sto su bili svi Obrenovici) a Karadjordjevici su bili nasilni i nije ih mnogo interesovalo koliko ce od njihovog izazivanja ratova stradati srpskog naroda, oni uzazovu bunu a onda zbrisu camcem preko Save i Dunava u Austrougarsku a narod ostave na milost i nemilost. Isto kao sto su zbrisali i 1941.g. u London.

pereca

pre 5 godina

I sada bi neki zanesenjaci želeli da Srbija ponovo postane monarhija, a svog prvog kralja posle nekoliko vekova smo uvaljali u... Sramotno, ali i dokaz da ludilo, nerazumevanje i naši glupi potezi ne počinje devedesetih, mi smo izgleda oduvek bili takvi, na svu žalost.

Иван-Ниш

pre 5 godina

Знам само да би данас Ниш, Лесковац, Пирот и Врање били делови Бугарске да није било Милана коцкара и развратника... Сигурно му није било лако да те '78 преокрене политику од ослањања на Русију ка Аустроугарској, али није жртвовао свој народ за слепу љубав.

Logika

pre 5 godina

Mi Srbi smo takav narod da ne umemo da cenimo ono sto imamo zato i jeste potrebna cvrsta ruka da nas drzi u redu.Milan Obrenovic je prvi Srpski kralj od srednjeg veka i Cara Urosa 2 Nemanjica Nejakog a radikali su hteli da ga ubiju kao sto su ubili pre njega Knez Mihajla koji je za Srbiju izdejstvovao nezavisnost bez rata,koristeci medije i propagandu je okrenuo Evropu na nasu stranu posle incidenta na Cukur cesmi.Dok je Kralj Milan drzao radikale na uzici Srbija je napredovala,posle kad su ubili Aleksandra Obrenovica( koji je otvorio preko 200 skola) i dosli na vlast,izginuli smo kao narod da se nismo nikad oporavili.

PAOK

pre 5 godina

Milan Obrenovic zasluženo nosi epitet lošeg vladara.
Vrhunac njegovog sramotnog vladanja je kada je shvativši da je krajnje nepopularan, ponudio Austro-Ugarskoj Srbiju za jedno imanje i odredjenu svotu novca.
Za druge njegove "grehe" bi bilo potrebno knjigu napisati.
Pozdrav od istoričara.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Duskozus, 2. januar 2019 10:37)

A onda smo postali francuski proketkorat posle 1918.Koja je druga opcija bila u spoljnoj politici?Da budemo uz Ruse pa da oni blagodanro dele jug Srbije Bugarskoj?Vazno da su Karadjordjevici bili popularni.

Mr. X

pre 5 godina

U tekstu ne rekose da je kralj Milan doneo ustav 1888. g. kojim je Srbija prvi put postala parlamentarna monarhija po ugledu na Belgiju, a prethodno Englesku. Do njegove vladavine Srbija je bila samo ustavna monarhija, parlamentarizma nije bilo.

kaokakao

pre 5 godina

radikali onomad..radikali sad..grobari srpstva
(mikajla, 02. januar 2019 10:31)

A kralju bilo do srpstva? Bilo mu do svoje gu....e i nista vise. Isto kao ovima danas. U sustini, cijela istorija nam je takva, uvijek smo imali takve vladare. Tacnije, los smo narod pa su nam vladari ogledalo naroda.

Kosta

pre 5 godina

@kaokakao - sta pricas i da li ti uopste znas da je kralj Milan abdicirao i pre sinovljevog punolertstva jer nije mogao da izadje na kraj sa raznoraznim budalcinama. Jedino smo se bojali Tita jer nas je ubijao a i ubijao je one koje mu mi ocinkarimo pa smo i tako imali neko zadovoljstvo pod njegovom vlascu - cinkarimo onoga na koga smo bili ljubomorni i zavidni i Titica ga smakne a mi presrecni. A kralj Milan je jedva cekao da se oslobodi vlasti, abdicirao je i otisao iz zemlje da smiri mozak i dusu od budalcina. I jos nesto, procitajte knjigu akademika Slobodana Jovsnovica - "Kralj Milan Obrenovic" pa cete videti kada je umro ni jedan dinar duga nije ostavio a stalno su ga ogovarali kako se kocka, kako nemilice trosi i zaduzuje se, a to su ga sve ogovarali Karadjordjevici a posle su tako nastavili i komunisti u cilju da ocrne monarhiju kao nacin vladavine. Ali jos jednom da ponovim - kralj Milan je bio nas najbolji i najuspesniji kralj.

Pantagruel

pre 5 godina

Нисам Обреновићевац и сматрам да су у Мајском преврат 1903. године добили по заслузи. Једино што му се мора признати је да је створио организацију војске и систем војних школа захваљујући којима смо однели победе у два балканска и Првом светском рату. Узор му је била Пруска.

Paul Banyan

pre 5 godina

Poslednji srpski vladar, posle njega dolaze crnogorsko bosanski probisveti koji su sve do dan danas na vlasti, Rusi su sve do Putina imali slicnu vlast od Romanovih pa do Putina nije bilo Rusa koji je vladao ...

Јабучило

pre 5 godina

А изазвао је и непотребан, лоше вођен и у народу неомиљен рат са Бугарима.

Mihajlo

pre 5 godina

@Kosta /Sve si u pravu samo treba tu dodati još ovo: Kralj Milan je prvo kao mlad vladar bio okrenut Rusima, medutim posle oslobodjenja Niša, Pirota, Leskovca i Vranja Rusi su za vreme miriovnih pregovora insistirali da ti gradovi i cela ta oblast koju smo mi oslobodili pripadne Bugarima. Videvši tu pokvarenost naše "braće" kralj Milan je zamolio Franju Josifa da pomogne Srbiji i da ti gradovi ostanu u Srbiji. I Franja Josif nam je tada pomogao a Kralj Milan je shvatio da nam Rusi nisu nikakva braca i nije hteo da se više zamajava tim navodnim bratstvom. I naravno posle toga su plasirane laži kako je on nudio Austrougarima celu Srbiju da zauzvrat dobije u Austrougarskoj neku parcelu zemljišta u svoje lično vlasništva. Takve laži su mogli da plasiraju samo ordinarni debili, ustvari oni koji su mislili da su Srbi debili pa će im to poverovati a to su bila ta naša lažna braca, radikali Nikole Pašica i Karadjordjevići. Za Srbe i državu Srbiju je ogromna šteta što je probijena porodica Obrenović i što su tako došli Karadjordjevići na vlast.

Villi Vander Pakšu

pre 5 godina

Od pada Obrenovića mi tonemo. Možda dotični nije bio dobar vladar, ali vreme je pokazalo da je svaki Obrenović bio bolji od svakog Karađorđevića.Loša i pogubna vladavina Karađorđevića možda leži u činjenicama da Karađorđevići nisu iz Srbije, a diskutabilno je i da li su uopšte Srbi.
Njihova vladavina je samo njima odgovarala. Stekli su bogadstvo koje i danas troše,totalno raskinuli dobre odnose sa Nemcima i okrenuli se Rusiji. Mi i dalje plaćamo cenu politike Karađorđevića.

Beograd 011 Aleksandar

pre 5 godina

@kaokakao
Kažeš "loš smo narod" vidiš time si direktno uvredio oko 15 miliona Srba na ovoj planeti nazivajući ih LOŠIMA....to da je neko loš možeš da kažeš za sebe i svoju porodicu ali nikada za neki narod.

Aleks

pre 5 godina

Pravio Bog svet, i posejao redom zemljotrese, tornada, pustinje, vulkane, led i sneg, samo na Balkanu sve savrseno: prelepa priroda, 4 godisnja doba, raj na zemlji. Pita ga Sveti Petar: A zasto si ovde ovako lepo napravio, a svuda ima bar neka muka? Kaze Bog: Ee, da vidis kakve cu tu ljude da postavim.

Giro D Shabo

pre 5 godina

Milan Obrenovic zasluženo nosi epitet lošeg vladara.
Vrhunac njegovog sramotnog vladanja je kada je shvativši da je krajnje nepopularan, ponudio Austro-Ugarskoj Srbiju za jedno imanje i odredjenu svotu novca.
Za druge njegove "grehe" bi bilo potrebno knjigu napisati.
Pozdrav od istoričara.
(Duskozus, 2. januar 2019 10:37)

Moguce, ali Obrenovici su jedina dinastija koju su srbi iznjedrili.
Nemanjici nijesu bili srbi a Karadjordjevici su dinastija u pokusaju.
Istoricar sa strane.

Suhoj

pre 5 godina

A kralju bilo do srpstva? Bilo mu do svoje gu....e i nista vise. Isto kao ovima danas. U sustini, cijela istorija nam je takva, uvijek smo imali takve vladare. Tacnije, los smo narod pa su nam vladari ogledalo naroda.
(kaokakao, 02. januar 2019 11:25)

Pojma ti o životu nemaš a o istoriji još manje!
Upravo si ti i tebi slični loši ljudi, da vam je da ponosnu srpsku istoriju ukaljate koliko vam vaš životići dozvoljavaju!
Volim da mrzim i volim da prljam čisto i čestito, jel vam to vodilja?

Duskozus

pre 5 godina

Milan Obrenovic zasluženo nosi epitet lošeg vladara.
Vrhunac njegovog sramotnog vladanja je kada je shvativši da je krajnje nepopularan, ponudio Austro-Ugarskoj Srbiju za jedno imanje i odredjenu svotu novca.
Za druge njegove "grehe" bi bilo potrebno knjigu napisati.
Pozdrav od istoričara.

Јабучило

pre 5 godina

Moguce, ali Obrenovici su jedina dinastija koju su srbi iznjedrili. 
Nemanjici nijesu bili srbi a Karadjordjevici su dinastija u pokusaju. 
Istoricar sa strane.
(Giro D Shabo, 02. januar 2019 11:29)

Немањићи "нису Срби", а Карађорђевићи "династија у покушају"? Узгред, заборавио си српску лозу Петровића.

Markoni

pre 5 godina

Problem sa nama je što mi nikada u istoriji nismo imali prosvećene vladare, ali nikada! Svi su uvek gledali da zadovolje svoje megalomanske potrebe, pljačkali srpskog seljaka, srpskog radnika, kako tada tako i danas, tako da su mi ove polemike oko Karađorđeviča, Obrenovića, Pašića i ostalih "velikana" naše istorije besmislene. To su sve bili bolesni sistemi, korupcija, zakon jačeg, ponižavanje naroda, uletanje u ratove koje je opet taj napaćeni narod morao da plaća i žrtvama i novcem. Tu je naše civilizacijsko i kulturno zaostajanje za naprednim svetom. Mrdnuli se u razmišljanju nismo 200 godina.

Srb

pre 5 godina

Jedna stvar je veoma bitna u ovoj priči a to izgleda niko nevidi. A to je, naš kralj u 19. veku je išao u poljski wc, ponavljam kralj ! Znači toliko smo bili napredni da nam je kralj išao u poljski klozet a šta onda reci za sve njegove podanike, kakve su uslove onda imali obični građani? A ovo nije bilo tako davno kao što se čini !
Tako da treba malo da se zamislimo šta smo i ko smo mi ustvari !

Istoricar

pre 5 godina

a nista o njegovom maltretiranju i proterivanju kraljice natalije, nelegalnom razvodu sa njom, bancenju i kockanju po becu, izgubljenom ratu sa bugarskom?
nece biti da je dzabe bio omrznut u narodu

Ziveti kao kralj milan, a biti skroman, moze samo u komentarima ovde

pre 5 godina

Kakvo elementarno neznanje u komentarima! Tesim se, da su kojim slucajem obrenovice skinuli komunisti, a da su obrenovici smakli karadjordjevice 1903.danas bi ovi "poznavaoci prilika" pisali panegirike i o karadjordjevicima.
Jedan napisao,da je Milan bio demokratski vladar jer je doneo ustav 1888! Auuu,rodjace, pa znas li ti sta se desilo pre toga, zasto je bio primoran da ga donese (na pritisak bas tih radikala, pa se taj ustav zove i radikalski, takav slobodouman. to sto su radikali danas uzaptili to ime, druga je tema) i posle koliko je zbrisao jer nije mogao da vlada po ustavu!
Drugo pise, cuvao narod. Od koga? Videti pod timocka buna. Ili srpsko-bugarski rat.
Treci pisu nije pobegulja kao Karadjordjevici? Pa kad nije, a gde je umro? I zasto je trazio da bude sahranjen van srbije i ostavio amanet da mu se telo nikad u srbiju ne vrati? Sudbina je sto je srbija dosla po njega, pa je krusedol u kojem je sahranjen 1901.kao austrougarska teritorija postao srbija 1918. Sto je jos jedna tragedija podlih karadjordjevica, je l tako?!
O milanovoj skromnosti, postenju i casti, mogu da posvedoce clanice mulen ruza s kraja 19.veka, gospoja artemiza hristic, supruga predsednika vlade ondasnjeg, kao i sve banke cije je kredite milan spiskao za licni provod, a sve kao izgovor da odlazi s vlasti, da "zivi u miru i tisini", kako neki napisase.
Da, o brizi za srpski narod govori i Tajna konvencija. Ne znate sta je to? E, pa onda nemojte da pisete komentare na istorijske tekstove!

Sidharta

pre 5 godina

radikali onomad..radikali sad..grobari srpstva
(mikajla, 2. januar 2019 10:31)

A sta su bili Obrenovici? I jedna i druga srpska samozvana dinastija, samozvanih kraljeva, obicna g***a. Kakav narod, takve i dinastije, takvi i kraljevi. Ponosimo se necim cega bi se trebalo stideti.

Марко

pre 5 godina

A kralju bilo do srpstva? Bilo mu do svoje gu....e i nista vise. Isto kao ovima danas. U sustini, cijela istorija nam je takva, uvijek smo imali takve vladare. Tacnije, los smo narod pa su nam vladari ogledalo naroda.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kaokakao, 2. januar 2019 11:25)

То што си ти лош човек, не значи да смо ми Срби лош народ. Немој да генерализујеш.

Partizan 1917

pre 5 godina

@(Beograd 011 Aleksandar, 02. januar 2019 12:24)

Mešavina Raje iz Srbije (Raja znači pripadnici stada-potreba za pastirom) i gorštaka sa Dinare (patrijahalaca kratkog fitilja i slobodarskog duha) i eto rezultata:

Pokorni licemerni poslušnici koji lako prihvataju autoritet vladara a sanjaju o slobodi i nebeskoj pravdi.

PAOK

pre 5 godina

Milan Obrenović naš najbolji kralj? E moji Srbi pamćenje vam je uvek bilo kratko, zato smo i danas tu gde smo
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zwardo, 2. januar 2019 12:36)

Pa bio je los zato sto nije stvorio Jugoslaviju i nije se slihtao prvo Rusima pa Francuzima?Mozda nije najbolji ali je najvise unapredio zemlju.

kimi

pre 5 godina

Milan Obrenović naš najbolji kralj? E moji Srbi pamćenje vam je uvek bilo kratko, zato smo i danas tu gde smo
(Zwardo, 02. januar 2019 12:36)

Verovatno nas najgori vladar ali je imao veliku srecu u evropskim previranjima koja su mu isla na ruke.
Uzasna odluka da napadne Bugarsku koja nas je potukla i mogla da ide do Nisa. Svi problemi sa bugarima su krenuli od tog rata.

sturm

pre 5 godina

Obrenović u fekalijama u poljskom klozetu. Karađordević se uneredio. Ubijen Obrenović. Ubijen Karađorđević. Ubijen Stambolić. Ubijen Đinđić. Milošević umro u haškom zatvoru. Na Vučića navodno planiran atentat (arsenal u šumici, beli kombi u NBG). Srbija baš nema sreće sa vladarima i srbijanski vladari nemaju sreće sa opozicijom.

EU Citizen

pre 5 godina

U svakom slučaju, Obrenovići su dinastija koja je ovom narodu, gledano unazad, donela mnogo više dobra i učinila mnogo manje zla od Karađorđevića, i koja je imala mnogo razumniju spoljnopolitičku orijentaciju na prirodno austrougarsko zaleđe. Otkad su Karađorđevići, dovedeni od strane crnorukaškog i radikalskog ološa, krenuli sa megalomanskom, avanturističkom i visokorizičnom politikom konstantnih ratova i besmislenih konfrontacija sa Austrougarskom, Srbiji je krenulo na gore, a vrhunac je bila sumanuta jugoslovenska avantura i potpuna propast srpakog naroda pod komunističkim zločincima koji su nam dovedeni na ruskim tenkovima, ovo što je od njega ostalo gotovo da ne zaslužuje to ime.

mile pile

pre 5 godina

onda došli nama s perom
karađoređivići omiljeni
Хајдучија је ипак била једно од највећих зала која су снашла Србију
после 29- маја 1903. годинеуРаз6ојници -oдметnици су чинили таква недела да се људима и од самих прича о томе јежила кожа...
Управо у 1904. години, од пролећа до јесеии, иочињеии су многи свирепи злочини.
У селу Виру, у Бољевачком срезу, хајдуци су 8. маја те године на ватри испекли једног сељака — Аазу Жива[!овића. То исто, истог_дана, хајдуџи су урадили са ^раг.ићем..Мидошевићем у селу Бучју, у Заглавском срезу. Двадесетог августа пак, хајдууи су „ишчеречили" Перишу..Ноловића из Љутиуа, одсекавши му^ главу*. руке и ноге...
ili ovo
Што принц ђорђе, на крају крајева, није био отрован - заслужан је наводно био Апис. Он је „целу ствар1 поверио ордонансу принца 'ђорђа, мајору Стојапу Поповићу, који је онда разбио флашу са отровом „из које је принц ђорђе требало да пије при вожњи по Сани“.

istorija

pre 5 godina

@Ziveti kao kralj milan, a biti skroman...
Vidi, najgori Obrenovic je bolji od najboljeg Karadjordjevica!
Kralj Milan makar nije naredio MASAKR Karadjordjevica, za razliku od “cika Pere” koji je dosao na vlast tako sto je istrebio Obrenovice, pobio 200 ljudi za 24 sata, ukljucujuci i bebe u kolevkama.
Takodje, Obrenovici, za razliku od Karadjordjevica, nisu uvukli srpski narod u najvece katastrofe u njegovoj istoriji.
Uvukli su Srbiju u oba svetska rata.
U Prvi ih je uvukao “cika Pera”, a onda zbrisao sa celom vojskom u Grcku, da se Aleksandar malo sunca, dok civile u Srbiji ubija ko stigne.
Takodje, Karadjordjevici su nas zavadili sa svim susedima! Izdali Bugars posle I balkanskog rata, (uzeli citavu Makedoniju iako su po ugovoru veliki deo trebali da dobiju Bugari, i jos napali iste te Bugare), o tome sta su cika Pera i Aleksandar radili posle ujedinjenja i kako su od onih koji su sanjali ujedinjenje juznoslivenskih naroda stvorili najvece neprijatelje Srbima, da ne govorimo sada.
O MASAKRU nad Albancima posle oslobodjenja Kosova da kazemo koju? Isti oni Albanci koji su nama POMAGALI u balkanskom ratu protiv Turaka, masakrirani su kada je na Kosovo dosao cika Pera sa Aleksandrom.
Onda, genijalno uvlacenje u II svetski rat i ponovo milioni mrtvih Srba.
A Karadjordjevici sa zlatom odmah pobegose!?
Vidis, Kralj Milan je za njih CAR licno.

istorija

pre 5 godina

@Zwardo
E moj Srbine, njega niko ziv ne pamti, kapiras? Ali se vide rezultati pa se uporedi.
Njemu su glave dosli izdajnici Karadjordjevici koji su vladali tako sto su otimali sve sto su mogli od naroda i sebe nacinili najbogatijim ljudima Evrope, uvlacili drzavu katastrofalne ratove i BEZALI da spasu svoje.... glave.... dok su narod ostavljali da gine. Obrenovici makar nisu bili kukavice koje beze i kradu zlato

edi

pre 5 godina

pazi molim te, mi imamo jos nesto oko cega bi se mogli povatati za vratove!
Sta li je sledece? Neprevazidjeni smo u inspiraciji oko podela...

kimi

pre 5 godina

@Kosta.

Bio kazes Milan za mir pa tek tako iz cista mira napao bugare.
Izgubio je rat pa nudio ostavku pa cak hteo i da bezi od straha sa polozaja iako je bio daleko od glavnih borbenih dejstava.

Blaža

pre 5 godina

@hi hi hi Ma reci ti meni gdje ste vi bili tokom 500 godina turske dominacije Balkanom? Hm? Jeste li tada imali kraljeve, ili ste se klanjali dahijama?
(kmekmekme, 03. januar 2019 07:11)
Komsija, ako je istina to sto tvrdite da ste prastari narod, onda ste vi bili pod Habzburzima, Madjarima, Nemcima, Turcima, Srbima, Venecijancima, Rusima i pod kim sve ne u toku 1500 leta. Mnogo dulje nego nasih 370 pod Turcima. I uvek smo se sami oslobadjali a vas uvek izvlacili.

Никола87

pre 5 godina

@Јабучило

За Немањиће је изоставио да напомене остатак те савремене теорије из Милових уџбеника: да су Немањићи били Дукљани, и да су Срби у преднемањићка времена освојили и насилно припојили Дукљу. Из истог разлога је изоставио и да помене Петровиће као српску династију, јербо би погазио сопствену националну флоскулу да су Монтенегрини и Срби два различита народа. Уосталом, то "nijesu" га је одало вероватно пред скоро свима, не само преда мном. Него, рекох, ето, да и отворено уклоним сумње око коментара и његове идеолошке намене.

kmekmekme

pre 5 godina

@hi hi hi
Ma reci ti meni gdje ste vi bili tokom 500 godina turske dominacije Balkanom? Hm? Jeste li tada imali kraljeve, ili ste se klanjali dahijama?

Pajdo

pre 4 godine

Kako mogu neki da komentarisu nesto iz vremena u kome nisu ni bili rodjeni,to je sve čula-kazala,molim da se javi jedan njegov savremenik :)

Duskozus

pre 5 godina

Milan Obrenovic zasluženo nosi epitet lošeg vladara.
Vrhunac njegovog sramotnog vladanja je kada je shvativši da je krajnje nepopularan, ponudio Austro-Ugarskoj Srbiju za jedno imanje i odredjenu svotu novca.
Za druge njegove "grehe" bi bilo potrebno knjigu napisati.
Pozdrav od istoričara.

Beograd 011 Aleksandar

pre 5 godina

@kaokakao
Kažeš "loš smo narod" vidiš time si direktno uvredio oko 15 miliona Srba na ovoj planeti nazivajući ih LOŠIMA....to da je neko loš možeš da kažeš za sebe i svoju porodicu ali nikada za neki narod.

Giro D Shabo

pre 5 godina

Milan Obrenovic zasluženo nosi epitet lošeg vladara.
Vrhunac njegovog sramotnog vladanja je kada je shvativši da je krajnje nepopularan, ponudio Austro-Ugarskoj Srbiju za jedno imanje i odredjenu svotu novca.
Za druge njegove "grehe" bi bilo potrebno knjigu napisati.
Pozdrav od istoričara.
(Duskozus, 2. januar 2019 10:37)

Moguce, ali Obrenovici su jedina dinastija koju su srbi iznjedrili.
Nemanjici nijesu bili srbi a Karadjordjevici su dinastija u pokusaju.
Istoricar sa strane.

kaokakao

pre 5 godina

radikali onomad..radikali sad..grobari srpstva
(mikajla, 02. januar 2019 10:31)

A kralju bilo do srpstva? Bilo mu do svoje gu....e i nista vise. Isto kao ovima danas. U sustini, cijela istorija nam je takva, uvijek smo imali takve vladare. Tacnije, los smo narod pa su nam vladari ogledalo naroda.

Istoricar

pre 5 godina

a nista o njegovom maltretiranju i proterivanju kraljice natalije, nelegalnom razvodu sa njom, bancenju i kockanju po becu, izgubljenom ratu sa bugarskom?
nece biti da je dzabe bio omrznut u narodu

Sidharta

pre 5 godina

radikali onomad..radikali sad..grobari srpstva
(mikajla, 2. januar 2019 10:31)

A sta su bili Obrenovici? I jedna i druga srpska samozvana dinastija, samozvanih kraljeva, obicna g***a. Kakav narod, takve i dinastije, takvi i kraljevi. Ponosimo se necim cega bi se trebalo stideti.

Kosta

pre 5 godina

Kralj Milan je bio nas najbolji kralj. Vodio je Srbuju krupnim koracima u evropsku civilizaciju, dobili smo nezavisnu drzavu za vreme njegove vladavine, on je za osam neseci uzgradio zeleznicku prugu Beograd-Nis a ovi danas ne mogu za osam godina da izgrade 100km autoputa, a koju je mehanuku i tehnuku imao on a kakva je danas tehnika. On je voleo i Srbiju i Srbe i sve je cinio da nas sto vise civilizuje ali i morao he i da se bori da sa raznoraznin budalama izadje na kraj. On je bio i dosta milostiv vladar jer je mnoge koji su direktno ucestvovali u pokusajima njegovog ubistva pomilovao i oprastao im. Karadjordjevici su dosli glave i njemu i njegovom sinu, pa su nas onda i uvukli u nepotrebne ratove u XX veku. On je bio za mir i da se sacuvaju zivoti ljudi ( kao sto su bili svi Obrenovici) a Karadjordjevici su bili nasilni i nije ih mnogo interesovalo koliko ce od njihovog izazivanja ratova stradati srpskog naroda, oni uzazovu bunu a onda zbrisu camcem preko Save i Dunava u Austrougarsku a narod ostave na milost i nemilost. Isto kao sto su zbrisali i 1941.g. u London.

Suhoj

pre 5 godina

A kralju bilo do srpstva? Bilo mu do svoje gu....e i nista vise. Isto kao ovima danas. U sustini, cijela istorija nam je takva, uvijek smo imali takve vladare. Tacnije, los smo narod pa su nam vladari ogledalo naroda.
(kaokakao, 02. januar 2019 11:25)

Pojma ti o životu nemaš a o istoriji još manje!
Upravo si ti i tebi slični loši ljudi, da vam je da ponosnu srpsku istoriju ukaljate koliko vam vaš životići dozvoljavaju!
Volim da mrzim i volim da prljam čisto i čestito, jel vam to vodilja?

PAOK

pre 5 godina

Milan Obrenovic zasluženo nosi epitet lošeg vladara.
Vrhunac njegovog sramotnog vladanja je kada je shvativši da je krajnje nepopularan, ponudio Austro-Ugarskoj Srbiju za jedno imanje i odredjenu svotu novca.
Za druge njegove "grehe" bi bilo potrebno knjigu napisati.
Pozdrav od istoričara.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Duskozus, 2. januar 2019 10:37)

A onda smo postali francuski proketkorat posle 1918.Koja je druga opcija bila u spoljnoj politici?Da budemo uz Ruse pa da oni blagodanro dele jug Srbije Bugarskoj?Vazno da su Karadjordjevici bili popularni.

pereca

pre 5 godina

I sada bi neki zanesenjaci želeli da Srbija ponovo postane monarhija, a svog prvog kralja posle nekoliko vekova smo uvaljali u... Sramotno, ali i dokaz da ludilo, nerazumevanje i naši glupi potezi ne počinje devedesetih, mi smo izgleda oduvek bili takvi, na svu žalost.

Ziveti kao kralj milan, a biti skroman, moze samo u komentarima ovde

pre 5 godina

Kakvo elementarno neznanje u komentarima! Tesim se, da su kojim slucajem obrenovice skinuli komunisti, a da su obrenovici smakli karadjordjevice 1903.danas bi ovi "poznavaoci prilika" pisali panegirike i o karadjordjevicima.
Jedan napisao,da je Milan bio demokratski vladar jer je doneo ustav 1888! Auuu,rodjace, pa znas li ti sta se desilo pre toga, zasto je bio primoran da ga donese (na pritisak bas tih radikala, pa se taj ustav zove i radikalski, takav slobodouman. to sto su radikali danas uzaptili to ime, druga je tema) i posle koliko je zbrisao jer nije mogao da vlada po ustavu!
Drugo pise, cuvao narod. Od koga? Videti pod timocka buna. Ili srpsko-bugarski rat.
Treci pisu nije pobegulja kao Karadjordjevici? Pa kad nije, a gde je umro? I zasto je trazio da bude sahranjen van srbije i ostavio amanet da mu se telo nikad u srbiju ne vrati? Sudbina je sto je srbija dosla po njega, pa je krusedol u kojem je sahranjen 1901.kao austrougarska teritorija postao srbija 1918. Sto je jos jedna tragedija podlih karadjordjevica, je l tako?!
O milanovoj skromnosti, postenju i casti, mogu da posvedoce clanice mulen ruza s kraja 19.veka, gospoja artemiza hristic, supruga predsednika vlade ondasnjeg, kao i sve banke cije je kredite milan spiskao za licni provod, a sve kao izgovor da odlazi s vlasti, da "zivi u miru i tisini", kako neki napisase.
Da, o brizi za srpski narod govori i Tajna konvencija. Ne znate sta je to? E, pa onda nemojte da pisete komentare na istorijske tekstove!

Јабучило

pre 5 godina

А изазвао је и непотребан, лоше вођен и у народу неомиљен рат са Бугарима.

Pantagruel

pre 5 godina

Нисам Обреновићевац и сматрам да су у Мајском преврат 1903. године добили по заслузи. Једино што му се мора признати је да је створио организацију војске и систем војних школа захваљујући којима смо однели победе у два балканска и Првом светском рату. Узор му је била Пруска.

Srb

pre 5 godina

Jedna stvar je veoma bitna u ovoj priči a to izgleda niko nevidi. A to je, naš kralj u 19. veku je išao u poljski wc, ponavljam kralj ! Znači toliko smo bili napredni da nam je kralj išao u poljski klozet a šta onda reci za sve njegove podanike, kakve su uslove onda imali obični građani? A ovo nije bilo tako davno kao što se čini !
Tako da treba malo da se zamislimo šta smo i ko smo mi ustvari !

Марко

pre 5 godina

A kralju bilo do srpstva? Bilo mu do svoje gu....e i nista vise. Isto kao ovima danas. U sustini, cijela istorija nam je takva, uvijek smo imali takve vladare. Tacnije, los smo narod pa su nam vladari ogledalo naroda.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kaokakao, 2. januar 2019 11:25)

То што си ти лош човек, не значи да смо ми Срби лош народ. Немој да генерализујеш.

Paul Banyan

pre 5 godina

Poslednji srpski vladar, posle njega dolaze crnogorsko bosanski probisveti koji su sve do dan danas na vlasti, Rusi su sve do Putina imali slicnu vlast od Romanovih pa do Putina nije bilo Rusa koji je vladao ...

sturm

pre 5 godina

Obrenović u fekalijama u poljskom klozetu. Karađordević se uneredio. Ubijen Obrenović. Ubijen Karađorđević. Ubijen Stambolić. Ubijen Đinđić. Milošević umro u haškom zatvoru. Na Vučića navodno planiran atentat (arsenal u šumici, beli kombi u NBG). Srbija baš nema sreće sa vladarima i srbijanski vladari nemaju sreće sa opozicijom.

Logika

pre 5 godina

Mi Srbi smo takav narod da ne umemo da cenimo ono sto imamo zato i jeste potrebna cvrsta ruka da nas drzi u redu.Milan Obrenovic je prvi Srpski kralj od srednjeg veka i Cara Urosa 2 Nemanjica Nejakog a radikali su hteli da ga ubiju kao sto su ubili pre njega Knez Mihajla koji je za Srbiju izdejstvovao nezavisnost bez rata,koristeci medije i propagandu je okrenuo Evropu na nasu stranu posle incidenta na Cukur cesmi.Dok je Kralj Milan drzao radikale na uzici Srbija je napredovala,posle kad su ubili Aleksandra Obrenovica( koji je otvorio preko 200 skola) i dosli na vlast,izginuli smo kao narod da se nismo nikad oporavili.

Kosta

pre 5 godina

@kaokakao - sta pricas i da li ti uopste znas da je kralj Milan abdicirao i pre sinovljevog punolertstva jer nije mogao da izadje na kraj sa raznoraznim budalcinama. Jedino smo se bojali Tita jer nas je ubijao a i ubijao je one koje mu mi ocinkarimo pa smo i tako imali neko zadovoljstvo pod njegovom vlascu - cinkarimo onoga na koga smo bili ljubomorni i zavidni i Titica ga smakne a mi presrecni. A kralj Milan je jedva cekao da se oslobodi vlasti, abdicirao je i otisao iz zemlje da smiri mozak i dusu od budalcina. I jos nesto, procitajte knjigu akademika Slobodana Jovsnovica - "Kralj Milan Obrenovic" pa cete videti kada je umro ni jedan dinar duga nije ostavio a stalno su ga ogovarali kako se kocka, kako nemilice trosi i zaduzuje se, a to su ga sve ogovarali Karadjordjevici a posle su tako nastavili i komunisti u cilju da ocrne monarhiju kao nacin vladavine. Ali jos jednom da ponovim - kralj Milan je bio nas najbolji i najuspesniji kralj.

Јабучило

pre 5 godina

Moguce, ali Obrenovici su jedina dinastija koju su srbi iznjedrili. 
Nemanjici nijesu bili srbi a Karadjordjevici su dinastija u pokusaju. 
Istoricar sa strane.
(Giro D Shabo, 02. januar 2019 11:29)

Немањићи "нису Срби", а Карађорђевићи "династија у покушају"? Узгред, заборавио си српску лозу Петровића.

Иван-Ниш

pre 5 godina

Знам само да би данас Ниш, Лесковац, Пирот и Врање били делови Бугарске да није било Милана коцкара и развратника... Сигурно му није било лако да те '78 преокрене политику од ослањања на Русију ка Аустроугарској, али није жртвовао свој народ за слепу љубав.

Mr. X

pre 5 godina

U tekstu ne rekose da je kralj Milan doneo ustav 1888. g. kojim je Srbija prvi put postala parlamentarna monarhija po ugledu na Belgiju, a prethodno Englesku. Do njegove vladavine Srbija je bila samo ustavna monarhija, parlamentarizma nije bilo.

kmekmekme

pre 5 godina

@hi hi hi
Ma reci ti meni gdje ste vi bili tokom 500 godina turske dominacije Balkanom? Hm? Jeste li tada imali kraljeve, ili ste se klanjali dahijama?

Mihajlo

pre 5 godina

@Kosta /Sve si u pravu samo treba tu dodati još ovo: Kralj Milan je prvo kao mlad vladar bio okrenut Rusima, medutim posle oslobodjenja Niša, Pirota, Leskovca i Vranja Rusi su za vreme miriovnih pregovora insistirali da ti gradovi i cela ta oblast koju smo mi oslobodili pripadne Bugarima. Videvši tu pokvarenost naše "braće" kralj Milan je zamolio Franju Josifa da pomogne Srbiji i da ti gradovi ostanu u Srbiji. I Franja Josif nam je tada pomogao a Kralj Milan je shvatio da nam Rusi nisu nikakva braca i nije hteo da se više zamajava tim navodnim bratstvom. I naravno posle toga su plasirane laži kako je on nudio Austrougarima celu Srbiju da zauzvrat dobije u Austrougarskoj neku parcelu zemljišta u svoje lično vlasništva. Takve laži su mogli da plasiraju samo ordinarni debili, ustvari oni koji su mislili da su Srbi debili pa će im to poverovati a to su bila ta naša lažna braca, radikali Nikole Pašica i Karadjordjevići. Za Srbe i državu Srbiju je ogromna šteta što je probijena porodica Obrenović i što su tako došli Karadjordjevići na vlast.

Villi Vander Pakšu

pre 5 godina

Od pada Obrenovića mi tonemo. Možda dotični nije bio dobar vladar, ali vreme je pokazalo da je svaki Obrenović bio bolji od svakog Karađorđevića.Loša i pogubna vladavina Karađorđevića možda leži u činjenicama da Karađorđevići nisu iz Srbije, a diskutabilno je i da li su uopšte Srbi.
Njihova vladavina je samo njima odgovarala. Stekli su bogadstvo koje i danas troše,totalno raskinuli dobre odnose sa Nemcima i okrenuli se Rusiji. Mi i dalje plaćamo cenu politike Karađorđevića.

mile pile

pre 5 godina

onda došli nama s perom
karađoređivići omiljeni
Хајдучија је ипак била једно од највећих зала која су снашла Србију
после 29- маја 1903. годинеуРаз6ојници -oдметnици су чинили таква недела да се људима и од самих прича о томе јежила кожа...
Управо у 1904. години, од пролећа до јесеии, иочињеии су многи свирепи злочини.
У селу Виру, у Бољевачком срезу, хајдуци су 8. маја те године на ватри испекли једног сељака — Аазу Жива[!овића. То исто, истог_дана, хајдуџи су урадили са ^раг.ићем..Мидошевићем у селу Бучју, у Заглавском срезу. Двадесетог августа пак, хајдууи су „ишчеречили" Перишу..Ноловића из Љутиуа, одсекавши му^ главу*. руке и ноге...
ili ovo
Што принц ђорђе, на крају крајева, није био отрован - заслужан је наводно био Апис. Он је „целу ствар1 поверио ордонансу принца 'ђорђа, мајору Стојапу Поповићу, који је онда разбио флашу са отровом „из које је принц ђорђе требало да пије при вожњи по Сани“.

Markoni

pre 5 godina

Problem sa nama je što mi nikada u istoriji nismo imali prosvećene vladare, ali nikada! Svi su uvek gledali da zadovolje svoje megalomanske potrebe, pljačkali srpskog seljaka, srpskog radnika, kako tada tako i danas, tako da su mi ove polemike oko Karađorđeviča, Obrenovića, Pašića i ostalih "velikana" naše istorije besmislene. To su sve bili bolesni sistemi, korupcija, zakon jačeg, ponižavanje naroda, uletanje u ratove koje je opet taj napaćeni narod morao da plaća i žrtvama i novcem. Tu je naše civilizacijsko i kulturno zaostajanje za naprednim svetom. Mrdnuli se u razmišljanju nismo 200 godina.

Partizan 1917

pre 5 godina

@(Beograd 011 Aleksandar, 02. januar 2019 12:24)

Mešavina Raje iz Srbije (Raja znači pripadnici stada-potreba za pastirom) i gorštaka sa Dinare (patrijahalaca kratkog fitilja i slobodarskog duha) i eto rezultata:

Pokorni licemerni poslušnici koji lako prihvataju autoritet vladara a sanjaju o slobodi i nebeskoj pravdi.

istorija

pre 5 godina

@Ziveti kao kralj milan, a biti skroman...
Vidi, najgori Obrenovic je bolji od najboljeg Karadjordjevica!
Kralj Milan makar nije naredio MASAKR Karadjordjevica, za razliku od “cika Pere” koji je dosao na vlast tako sto je istrebio Obrenovice, pobio 200 ljudi za 24 sata, ukljucujuci i bebe u kolevkama.
Takodje, Obrenovici, za razliku od Karadjordjevica, nisu uvukli srpski narod u najvece katastrofe u njegovoj istoriji.
Uvukli su Srbiju u oba svetska rata.
U Prvi ih je uvukao “cika Pera”, a onda zbrisao sa celom vojskom u Grcku, da se Aleksandar malo sunca, dok civile u Srbiji ubija ko stigne.
Takodje, Karadjordjevici su nas zavadili sa svim susedima! Izdali Bugars posle I balkanskog rata, (uzeli citavu Makedoniju iako su po ugovoru veliki deo trebali da dobiju Bugari, i jos napali iste te Bugare), o tome sta su cika Pera i Aleksandar radili posle ujedinjenja i kako su od onih koji su sanjali ujedinjenje juznoslivenskih naroda stvorili najvece neprijatelje Srbima, da ne govorimo sada.
O MASAKRU nad Albancima posle oslobodjenja Kosova da kazemo koju? Isti oni Albanci koji su nama POMAGALI u balkanskom ratu protiv Turaka, masakrirani su kada je na Kosovo dosao cika Pera sa Aleksandrom.
Onda, genijalno uvlacenje u II svetski rat i ponovo milioni mrtvih Srba.
A Karadjordjevici sa zlatom odmah pobegose!?
Vidis, Kralj Milan je za njih CAR licno.

kimi

pre 5 godina

Milan Obrenović naš najbolji kralj? E moji Srbi pamćenje vam je uvek bilo kratko, zato smo i danas tu gde smo
(Zwardo, 02. januar 2019 12:36)

Verovatno nas najgori vladar ali je imao veliku srecu u evropskim previranjima koja su mu isla na ruke.
Uzasna odluka da napadne Bugarsku koja nas je potukla i mogla da ide do Nisa. Svi problemi sa bugarima su krenuli od tog rata.

kimi

pre 5 godina

@Kosta.

Bio kazes Milan za mir pa tek tako iz cista mira napao bugare.
Izgubio je rat pa nudio ostavku pa cak hteo i da bezi od straha sa polozaja iako je bio daleko od glavnih borbenih dejstava.

PAOK

pre 5 godina

Milan Obrenović naš najbolji kralj? E moji Srbi pamćenje vam je uvek bilo kratko, zato smo i danas tu gde smo
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Zwardo, 2. januar 2019 12:36)

Pa bio je los zato sto nije stvorio Jugoslaviju i nije se slihtao prvo Rusima pa Francuzima?Mozda nije najbolji ali je najvise unapredio zemlju.

EU Citizen

pre 5 godina

U svakom slučaju, Obrenovići su dinastija koja je ovom narodu, gledano unazad, donela mnogo više dobra i učinila mnogo manje zla od Karađorđevića, i koja je imala mnogo razumniju spoljnopolitičku orijentaciju na prirodno austrougarsko zaleđe. Otkad su Karađorđevići, dovedeni od strane crnorukaškog i radikalskog ološa, krenuli sa megalomanskom, avanturističkom i visokorizičnom politikom konstantnih ratova i besmislenih konfrontacija sa Austrougarskom, Srbiji je krenulo na gore, a vrhunac je bila sumanuta jugoslovenska avantura i potpuna propast srpakog naroda pod komunističkim zločincima koji su nam dovedeni na ruskim tenkovima, ovo što je od njega ostalo gotovo da ne zaslužuje to ime.

Blaža

pre 5 godina

@hi hi hi Ma reci ti meni gdje ste vi bili tokom 500 godina turske dominacije Balkanom? Hm? Jeste li tada imali kraljeve, ili ste se klanjali dahijama?
(kmekmekme, 03. januar 2019 07:11)
Komsija, ako je istina to sto tvrdite da ste prastari narod, onda ste vi bili pod Habzburzima, Madjarima, Nemcima, Turcima, Srbima, Venecijancima, Rusima i pod kim sve ne u toku 1500 leta. Mnogo dulje nego nasih 370 pod Turcima. I uvek smo se sami oslobadjali a vas uvek izvlacili.

Aleks

pre 5 godina

Pravio Bog svet, i posejao redom zemljotrese, tornada, pustinje, vulkane, led i sneg, samo na Balkanu sve savrseno: prelepa priroda, 4 godisnja doba, raj na zemlji. Pita ga Sveti Petar: A zasto si ovde ovako lepo napravio, a svuda ima bar neka muka? Kaze Bog: Ee, da vidis kakve cu tu ljude da postavim.

edi

pre 5 godina

pazi molim te, mi imamo jos nesto oko cega bi se mogli povatati za vratove!
Sta li je sledece? Neprevazidjeni smo u inspiraciji oko podela...

Никола87

pre 5 godina

@Јабучило

За Немањиће је изоставио да напомене остатак те савремене теорије из Милових уџбеника: да су Немањићи били Дукљани, и да су Срби у преднемањићка времена освојили и насилно припојили Дукљу. Из истог разлога је изоставио и да помене Петровиће као српску династију, јербо би погазио сопствену националну флоскулу да су Монтенегрини и Срби два различита народа. Уосталом, то "nijesu" га је одало вероватно пред скоро свима, не само преда мном. Него, рекох, ето, да и отворено уклоним сумње око коментара и његове идеолошке намене.

istorija

pre 5 godina

@Zwardo
E moj Srbine, njega niko ziv ne pamti, kapiras? Ali se vide rezultati pa se uporedi.
Njemu su glave dosli izdajnici Karadjordjevici koji su vladali tako sto su otimali sve sto su mogli od naroda i sebe nacinili najbogatijim ljudima Evrope, uvlacili drzavu katastrofalne ratove i BEZALI da spasu svoje.... glave.... dok su narod ostavljali da gine. Obrenovici makar nisu bili kukavice koje beze i kradu zlato

Pajdo

pre 4 godine

Kako mogu neki da komentarisu nesto iz vremena u kome nisu ni bili rodjeni,to je sve čula-kazala,molim da se javi jedan njegov savremenik :)