Sreda, 10.10.2018.

09:31

Sa svega 45 kilograma kralj je umarširao u oslobođeni Beograd

Izvor: Milenko Kovaèeviæ

Sa svega 45 kilograma kralj je umarširao u osloboðeni Beograd IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

159 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 2 godine

Jedini krunisani kralj u nasoj novijoj istoriji bio je kralj Petar I, 1904. godine. Nijedan drugi kralj nase novije istorije nije krunisan.

марко

pre 5 godina

није александар тада још био краљ већ предтолонаследник. отац краљ петар ке још био жив

John

pre 5 godina

(kimi, 10. oktobar 2018 17:40)

Inače, ozloglašene reči "Koliko košta srpska krv sa Kajmakčalana, neka kažu pa da je platimo" su izvorno - Pribićevićeve

šile

pre 5 godina

@Danilo
Taj stav upravo i imaju svi ovi exYu narodi. Da njih Srbi nisu oslobadjali, nego samo umarsirali. A ti Austrougari su strasno fin narod, pa resili da se sami od sebe povuku, i dozvole srpskoj vojsci da samo umarsira. Eto samo smo se prosetali od Soluna do Ljubljane. Slali smo ljude na izlet, a ne da ginu za one koji danas pljuju po njima.
(Nn, 10. oktobar 2018 16:18)

Pa koje ste to bitke vi vodili za Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo? Pripisujete sebi neke ''zasluge'' kojih nema! Austrougarska je izgubila rat i povukla se s tih područja kao što se povukla i sa područja današnje Češke i Slovačke koje su također bile u njenom sastavu, a koje su postale nezavisne države. Isto takvo nezavine bi postali i Slovenija i Hrvatske da nije bilo budala na našoj strani koji su povjerovali u nekakav zajednički život sa vama na ravnopravnoj osnovi. Vrlo brzo se pokazalo da vi niste gledali na to na taj način već upravo na način koji ti ispoljavaš, da je to sve vaše. E pa nije bilo niti će ikada biti i to vam je i pokazano!

gulag

pre 5 godina

@nm
"Punisa Racic, verovatno znas zbog cega je pucao ali to nisi napisao u komentaru"

Pa reci, zašto je Puniša pucao u skupštini? Ako je pucao na oružje - dobro, ali ako je pucao na riječ ... zaključi sam

Džoni

pre 5 godina

Cetnici su zeleli veliku Srbiju njih nije Juga interesovala ni mrve-i dobise malu Srbiju :(
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Tutlo, 10. oktobar 2018 15:47)
Četnici su bili samo klub obožavalaca gibanice i rakije. Njihov jedini, veliki "masterplan" je bio da se čeka, da se vidi šta će da bude, a u međuvremenu da tipuju pobednika i dodvore se njemu. Tako se dodvoravali svima. Nisu četnici imali nikakav plan ni projekciju buduće države, nego kako pobednici odluče.

Јабучило

pre 5 godina

Istorija ga pamti da je bio na čelu bežanije, a bajke ovako kako piše u članku.
(Costa, 10. oktobar 2018 13:56)

Друже, кад су се вратили из те "бежаније" свима су редом нану нанину. А и пре.
Знаш ли када су се повукли? Када су удариле здружено Аустроугарска, Немачка и, с леђа, Бугарска. Прочитај колико је српска војска била ван борби, можда се мало и просветлиш.

Tata

pre 5 godina

Нека нас не уједињује више, прескупо нас је коштало! Не би му нити обалу дао, камоли заобилазницу. Нека нас заобиђе за вјек вјекова. Узгред, протерао је и рођеног ђеда, код кога је одрастао, Николу Петровића. Уместо Србије у националним границама и ослобођења свих српских земаља, хтео је да буде владар јужних Словена... Нека му ови други давају имена улица и тргова, дао им је име, државност и слободу. Нас Србе је завио у црно.

kik

pre 5 godina

Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita
Iz beleške Živojina Mišića, g. Milorada Pavlovića

„Iz svega sto sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš, stvar je propala. Ništa se neće moći učiniti. To nisu ljudi na čiju se reč možeš osloniti. To je najodvratnija fukara na svetu, koja se ne može zajaziti ničim što bi joj se ponudilo.



Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.

Granice će biti gde ih mi povucemo, a mi ćemo ih povuci ne onde gde naše ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.

A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam
da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi. Ako me ne poslušate, Vaše Visočanstvo, ljuto ćete se kajati.

Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita

Ако дозволите аргументе

pre 5 godina

@Danilo, Пусти ти коментаре, читај историју.
Слажем се да Срби нису ослободили Хрвате и Словенце, ми смо их окупирали. Они су били непријатељи Срба и Србије, Хрвати посебно који су направили геноцид над Србима у Мачви. То су чињенице. Са њима није требало имати ништа. АУ монархија је уништена, није се распала. СССР се распао, АУ монархија је окупирана и распарчана - Срби су распарчали њен јужни део.
Нема митоманије само чињенице. Французи могу да набијају на нос, ми смо им дигли споменик и поштовали смо их. Нас поражени Хрв. и Слов. нису никада ни поштовали ни ценили, јер су губитници два светска рата.
Срби су и требали да буду главни у држави у којој су дали највеће жртве, највише средстава и највећу територију. То је логично сваком паметном човеку. Страшна репресија? Извини, дечко, где су Срби били ту су остали и Црногорци и Македонци. Где су Бугари, Хрвати и Албанци спроводили „демократију“, тамо више нема никаквих националних мањина. Сукоб Николе и Александра је био унутар-црногорски, а не на линији Срби-Црногорци. Они су рођаци и реално гледано, и Карађорђевићи су били Црногорци. Усташки покрет је створен да се доврши геноцид над Србима започет у Мачви. ВМРО створили Бугари да избришу Србе (и Македонце) из „јужне Бугарске“. Ништа није из чиста мира, па ни твој злонамерни коментар.
Ко је равноправно крварио са Србима могао је да очекује равноправност у миру.

Le Scorpion Serbe

pre 5 godina

Ne volim ga jer je zarad svog jugoslovenskog projekta izbrisao srpski narod sa mape, ali, sire i strucnije gledano, ko zna... Cinjenica je da bi eventualna "Velika Srbija" na svim kljucnim drzavnim poljima (ekonomiji, vojsci, uticaju u medjunarodnim pitanjima) svakako bila inferiorna u odnosu na Jugoslaviju. Ovako, imali smo megadrzavu, sa jakom armijom, monarha koji je, kako je neko odozdo primetio, bio nesto najblize Caru Dusanu u nasoj istoriji... Ambivalentan sam. Neki doduse kazu da je Jugoslavija zapravo bila neka zamena za Srbiju, ili se bar ka tome kretala posle Punisinog atentata i uvodjenja diktature. Ostaje cinjenica da se nismo pokazali kao valjani nosioci velikih projekata. Aleksandar je verovatno bio srpski rodoljub, ali je lose zonglirao celom tom balkanskom papazjanijom i nije bio politicki mudar koliko je mislio da jeste.

Ponavljacica

pre 5 godina

Cekaj, uopste mi nije jasno. Zar nije ostareli Kralj Petaru isao sa vojskom i bio na Solunskom frontu? Je l' moze neko da mi objasni da li je problem u meni jer ne znam istoriju ili ste iskombinovali dva kralja po principu 2 za 1?

sale009

pre 5 godina

(Franko, 10. oktobar 2018 15:07)

lepo je veličati svoj narod i svoju istoriju pa makar to bile i same laži u koje čak ni vi ne verujete. jedini rat koji ste vi sami ratovali i koji ste,paa ne baš sasvim sami dobili, je taj vaš čuveni domovinski rat..i od tad imate svoju državu. zato ne svojatajte tuđe zasluge

Juan Carlos Gumucio

pre 5 godina

@John
"Što se Jugoslavije tiče, imao je najbolju nameru." - ahahahahaha, imao je najbolju nameru, prvenstveno da sto vise prosiri teritoriju i broj naroda kojima bi upravljao kao samodrzavnik, naravno sve uz standardna obrazlozenja intelektualaca i istoricara o ravnopravnosti, odbrani od stranih sila, velike zainteresovanosti za sirenje kulture i umetnosti itd. Imao je iste namere (i izgovore) kao i svi ostali tirani u istoriji, od Aleksandra Makedonskog preko Petra Velikog i Napoleona I do Hitlera. I da, slazem se da je "realizacija bila problem", jer nametanje sistema moci i dominacije obicno nailazi na otpor, a kad takvi brutalni vestacki sistemi (nezavisno da li su kraljevine, imperije ili "komunisticke" diktature) puknu, onda gotovo uvek dodje do masovnog medjusobnog pokolja (imate bezbroj primera od ratova na teritoriji Jugoslavije, sovjetskih republika, drzava na Bliskom Istoku i Africi kojima su zapadne sile crtale granice i birale vladare, kao i uostalom vecina ratova u krvavoj istoriji Evrope).

kimi

pre 5 godina

To je tačno. Srbi iz današnje Hrvatske su ga i bukvalno mrzeli, obožavajući i dalje "svog" austrougarskog cara. Sa Aleksandrom su samo dobili "privilegiju" da plaćaju porez.
Kada je ubijen u Marseju, preorali su njegov vinograd, toliko su ga voleli.
(CATAPA, 10. oktobar 2018 16:13)

Tacno. Na primer vodja srba u Hrvatskoj Svetozar Pribicevic je na skupu u Zagrebu rekao da su Sava, Dunav i Drina granica izmedju civilizacije i srbijanskih varvara.

kimi

pre 5 godina

svaka njemu cast ali on je glavni krivac kada je napravio shs ugrobario je srpski narod umesto da je napravio veliku srbiju kako su mu nudili.poslao sve muslimane kod ataturka sve hrvate u hrvatske krajeve sve srbe u veliku srbiju albance preko prokletija a makedoniju podelio sa bugarima i albancima samo da je ostavio pojas vardarskom dolinom do grcke.rumuni su pametno odradili i zaokruzili nacionalnu drzavu jes da im je staljin uzeo moldaviju ali i to je rumunija
(banacanin, 10. oktobar 2018 10:20)

Blago receno da si fasista. Odakle bilo kome prava da iz svojih domova tera muslimane ili hrvate?
Nije ni cudo sto se Jugoslavija krvavo raspala kada su u njoj ziveli divlji narodi.

pera detlic

pre 5 godina

Postoji jedno prosto objasnjenje zasto ni jedan od tih sistema nije zaziveo. Vi gospodo (kao i kralj)..pricate o svemu -sem kako da se zaradi u toj Jugoslaviji. To je jedini razlog zasto bi stvarami jugoslaviju i to je jedina tema. Vi pricate o svemu sem toga. Da ste pricali o tome - ta drzava bi i dalhe postojala. Ali vi necete jer bezite od privatnog preduzetnistva. Hrvati nas ne mrze nego nema zarade u ujedinjavanju sa Srbima.

sladoledsmesom

pre 5 godina

Taj što nas je upropastio niko nije. Apsolutno bih ukinuo nazive ulica koje nose njegovo ime. Ne da nije zaslužio, već je pajser direktno odgovoran za klanicu kroz koju su Srbi kasnije prošli. A isti kojima je dao državu su izvršili atentat nad njim.

sladoledsmesom

pre 5 godina

Pa valjda zbog toga jer prije princa Tomislava nijedan srpski vladar, nijedna srpska istorijska licnost nije nosila takvo ime, medju Srbima je bilo rijetko/nepostojece kao recimo Nemanja medju Hrvatima. 

Mozda ti bolje znas od samog kralja kakvo je bilo stanje prije 100 godina 

Isto Hrvati i Slovenci mogu postaviti pitanje otkad je to Petar srpsko ime s obzirom da je to biblijsko ime Isusovog apostola i utemeljitelja crkve "Petar-stijena". U bukvalno istom obliku postoji i u Rusiji i svim slavenskim narodima, pa i u engleskom jeziku (Peter)
(Josip, 10. oktobar 2018 10:56)

Eto npr moj tast se zove Tomislav.
Klenu...

John

pre 5 godina

(a koje su boje te kantice i lopatice?, 10. oktobar 2018 15:24)

"Čika Pera" je čak bio voljan i velikim silama predlagao da Kraljevina Srbija postane republika, s njim kao prvim predsednikom (po ugledu na Francusku, slično kao Napoleon III samo obrnuto), ali oni to odbili.
Da je u Srbiji bilo najbolje za njegovog vakta - jeste (u datim okolnostima i prema tom dobu i vremenu). Ali daleko od toga da je bio najbolji vladar. Možda najmanje loš od svih. Srbijom su tada faktički upravljali Apis i Crnorukci. Potražite "afera ukaz" pa ćete videti. Oni su imali presudnu ulogu u njegovom sklanjanju sa vlasti u predvečerje rata. Rata za čije su izbijanje oni odgovorni i zbog kojih je Srbija u rat uvučena. Mislili da će sa Aleksandrom lakše. Ali ih ovaj preveslao.

Shirobon

pre 5 godina

Megaloman, netalentovan, opsednut kompleksom nize vrednosti malog vladara. Koju je zeleo da izleci, preko te nesretne tvorevine. Niti je Jugoslaviju, on nesto voleo ili je posmatrao kroz oci neke romantike i slovenskog ujedinjenja. Vec samo i iskljucivo samo da drzi silom licnim rezimom i autoritetom radi toga da bude vladar velike drzave a ne "male Srbije". U spoljnom politici zajedno sa knezom Pavlom obican eksponent engleske politike. U domacoj autokrata sa zeljom da uveca maksimalno svoj imetak zajedno isto kao "Cika Pera" koji je u Srbiju dosao kao netalentovan Francuski porucnik u penziji sa mizernom penzijom a izasli sa imovinom po celoj YU. Po identitetu antisrbin po karaktetu oportunista i pragmatik. Sve sto je Srbija bila i stvorila od oficirskog kadra od monarhije stvorili su Obrenovici. Ako je prva Jugoslavija bila iznudica stvorena da obuzda srpski element da ne dominira Balkanom i to stvorena u vremenu smrti svih multietnickih imperija kao mini AU. Onaj ko je insistirao na drugoj je bio ili jako glup ili jako bezobrazan.

kimi

pre 5 godina

Nikada ni ne treba da dobije ulicu. Umesto da prihvati londonski sporazum iz 1915. godine i proširenu Srbiju, on promoviše ideju o jugoslovenskoj državi koja je, između ostalog, i dovela do Jasenovca. On, Pašić i Milošević su tri najveća srpska grobara u 20. veku.
(Miroslav, 10. oktobar 2018 11:36)

Sta bi mi to dobili Londonskim ugovorom? Bosnu, deo Dalmacije i deo Slavonije a morali bi se odreci celog Banata i Makedonije koju smo prethodno u ratu dobili.
Da je kralj pristao da preda Makedoniju vojnici bi momentalno predali oruzje i dezertirali.
Ne nasedajte na Seseljeve lazi o granici Karlovac, Karlobag Virovitica jer to nama niko nudio nije

CATAPA

pre 5 godina

Po kralju Aleksandru Karadjordjevicu najvise pljuju oni ciji preci nisu u to vreme ni ziveli u Srbiji, vec van nje. Ali su zato sada glavni.
(Snezsna, 10. oktobar 2018 13:22)
To je tačno. Srbi iz današnje Hrvatske su ga i bukvalno mrzeli, obožavajući i dalje "svog" austrougarskog cara. Sa Aleksandrom su samo dobili "privilegiju" da plaćaju porez.
Kada je ubijen u Marseju, preorali su njegov vinograd, toliko su ga voleli.

Nn

pre 5 godina

@Danilo
Taj stav upravo i imaju svi ovi exYu narodi. Da njih Srbi nisu oslobadjali, nego samo umarsirali. A ti Austrougari su strasno fin narod, pa resili da se sami od sebe povuku, i dozvole srpskoj vojsci da samo umarsira. Eto samo smo se prosetali od Soluna do Ljubljane. Slali smo ljude na izlet, a ne da ginu za one koji danas pljuju po njima.

kimi

pre 5 godina

Danas smo svi razjedinjeni uzivamo ovako nezavisni i ne porobljeni.
Svaka drzava ima vojsku koju bi porazilo americko lovacko drustvo, industrija da nam pozavidi Zimbabve, jednom Lidlu pandanu naseg Amana se radujemo ko da smo osvojili svetsko prvenstvo u fudbalu... Da je dobro biti mali i razjedinjen odavno bi se Italija, Francuska, Nemacka podelile na nekoliko malih drzava

optimista

pre 5 godina

Najveće zlo koje je snašlo Srbiju i srpski narod su Karađorđevići i Tito zbog Jugoslavije i bratstva i jedinstva 
Pokazalo se i jedno i drugo da ne može postojati u realnom svetu
(.I. )
Ima i gore...
(optimista)

Danilo

pre 5 godina

@nm - Ti ako opravdavaš sve to što si nabrojao, isto tako vrlo dobro znaš da zbog takvog arogantnog stava srpske vrhuške niko ne želi sa istima ni u kakvu zajednicu. Svako dobro.

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 5 godina

Karadjordjevići su veliko zlo koje je zadesilo Srbiju i naš narod u celini.
Da li će oni biti i najveće zlo, još uvek ne zna. Konkurencija je žestoka.

@(@202, 10. oktobar 2018 11:15)
Druze, to tako pricas jer su te komunisti naucili tako .. Za Aleksandra I mozemo svasta da pricamo - to stoji, ali za kralja Petra I "oslobodioca" - ne.
Ljudi su ga zvali "cika Pera" .. zbog povezanosti sa narodom .. Nas najbolji vladar ubedljivo, nije bio apsolutista vec liberal, Srbijom je vladala skupstina(tada i nikada vise)..
Drugo, pitanje je da li bi mi sada pisali komentare na srpskom ili na turskom .. jer za razliku od Tita, koji nas nije oslobodio od Nemaca(vec velike sile, tj. Sovjeti), sami smo se oslobodili od Turaka, predvodjeni "cika Perom", jer velike sile nisu podrzale rat protiv Osmanlijskog carstva iliti Prvi Balkanski rat.

andreas kisser

pre 5 godina

jugoslavija nije bila njegova ideja, stvorena je pod pritiskom zapadno - evropskih zemalja, da bi bila u ravnoteži sa austro - ugarskom, ni tada se srbi nisu mnogo pitali... bilo je par emisija o tome na tv...
(sarah, 10. oktobar 2018 14:40)

znaci jugoslavija stvorena 1918. sa ciljem pravljenja protivteze austro-ugarskoj (!!!???), drzavi koja se u istom trenutku raspala i na cijim ostacima su zapravo jugoslavija, madjarska, austrija i cehoslovacka nastale!? i sta kazes, bile emisije o tome. a ko je bio voditelj, maric ili onaj sto vice 'pod mac bato'? sad ozbiljno, mislim da je ovo odvala godine zasad na forumu :-)

Franko

pre 5 godina

Srbi, pobogu, niste vi nikoga oslobodili, pa tako ni nas Hrvate. Mi smo se nasli, kao i Slovenci, kao i Cesi, Poljaci, Slovaci, pa i Madjari na rusevinama jedne velike Imperije. Nama su oduzeti nasi prostori od pamtivijeka upravo pod vodstvom Regenta. Istra, Rijeka, Zadar i otoci su dosli pod vlast Kraljevine Italije. 'Hvala' Karadjordjevicima. Poslje su te nase povijesne krajeve povratili i sjedinili s maticom, Hrvatski Partizani u 2.w.w. I tu obmanjujete vasu javnost, jer opet podvaljujete da su to toboze ostvarili Srbi, a nisu dame i gospodo, vec Hrvati. Isto tako je ovdje i vise nego ocita žal ne za Aleksandrom, ne za Kraljevinom, poslje ne za SFRJ, vec iskljucivo za neostvarenom Velikom Srbijom. To govori koliko ste vi, bar vecina zeljeli iskreno i na ravnopravnim nacelima tu zajednicku drzavu. Nista, sad imate napokon svoju Srbiju ( koju vecinska Srbije NIJE zeljela i htjela, ali ju je na silu dobila, doduse svojom zaslugum ), i gradite nju, Srbiju. Lijepa je to drzava, kazu mnogi. More ionako nikada niste imali, osim za tih 70' et godina koje toliko mrzite danas. Uvijek ste dobrodosli na more, bilo u Hrvatsku, Crnu Goru, Grcku, Albaniju, Maldive, Tenerife, Bora Bora ili Tahiti. Lp svima iz Splita.

djurica

pre 5 godina

@Pedu

Auu, jer realno da takve stvari ne znas. Bulevar Kralja Aleksandra nosi naziv po Aleksandru Obrenovicu, ubijenom u majskom prevratu.
@dejan

Da li je realno da ti ne znaš da se pitanje ne postavlja sa "jer" već sa je li ili je l'?

Aleksandar Obrenović

pre 5 godina

"Možemo ga voleti ili ne, ali on je jedini Srbin koji je posle cara Dušana vladao skoro celim Balkanom. Imao je možda dobru nameru ali nije imao dobru realizaciju."

Naravno. Onda je i Hitler najveći nemački vladar svih vremena i tako ga i treba poštovati i pamtiti. Realizacija je bila "malko" degutantna, ali...

Aleks

pre 5 godina

Karadjordjevići su veliko zlo koje je zadesilo Srbiju i naš narod u celini.
Da li će oni biti i najveće zlo, još uvek ne zna. Konkurencija je žestoka.

(@202, 10. oktobar 2018 11:15)

I nije se povukao sa vojskom, nego je pobegao sa vojskom ostavivši narod na nemilost. Pored njega je još u igri SM, a kao partije SPS i SRS.

Aleksa

pre 5 godina

A jel Novi Sad osvojen ili oslobodjen? Bio je 1000 godina Madjarski, a sad 100 nas. Sta kaze matematika? Jel Vojvodina Madjarsko Kosovo?
(Nenad, 10. oktobar 2018 11:21)

to možeš videti i saznati kada pogledaš starost manastira i crkvi, čiji su stariji njegova je Vojvodina! ja ti neću reći pročitaj sam pa možda i razumeš nešto!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu, 10. oktobar 2018 11:36)

Каква ти бре та математика, Нови Сад је основан у 17. веку, основале га избеглице из Косовског вилајета....тим простором је у 13 и 14 веку владала српска властела. У 17. веку тај простор долази под власт Аустрије, а не Угарске. Тек су у периоду 1848 до 1918 тај простор држали Мађари. Можда можемо да говоримо о Панчеву, Суботици итд...али немој молим те Нови Сад....прочитај нешто пре те хрватске флоскуле о хиљаду година или српске о 500 година под Турцима..... па нису године ораси, па дал' 300 грама или 500 грама буде свеједно...ма није свеједно ни кад су ораси :)

John

pre 5 godina

Covek nas je unistio. Od najperspektivnijeg naroda u tadasnjoj Evropi, ucinio je Srbe gubitnicima. Karadjordjevici moraju da se izvine narodu za ono sto je Aleksandar ucinio.
(perun, 10. oktobar 2018 13:38)

Zanimljivo kako to Srbe uvek neko uništi, uvek neki pojedinac, uvek samo jedan pa bio to kralj, Tito, Sloba, Vučić...
Jedan čovek, a uništi 7+ miliona Srba. I nikad do kraja već uvek ostane nešto i za sledećeg.
Pitam se kakav je to narod koji sve to dozvoli, a koji se usudi da se usprotivi tek kad je taj dobrano mrtav (fizički ili politički), a dok mrda svi mu oduševljeno kliču i kunu se u njega?
Ima li taj narod udela u sopstvenoj propasti? Zna li taj narod šta hoće od sebe i sa sobom? Kakvu su prvu Jugoslaviju dobili/imali/htelu/stvorili? Kakvu drugu? Treću? Ovo sad?
Uvek posle bitke svi generali...

Aleksandar

pre 5 godina

Najveći hrvatski nacionalisti i tada i za vreme Pavelića i i za vreme Tita a i danas su protivnici Aleksandrove ideje o Jugoslaviji. U momentu stvaranja Jugoslavije hrvatska elita je za Jugoslaviju. Najveći srpski nacionalisti i tada i za vreme Nedića i za vreme Tita i danas su protiv Aleksandrovog ujedinjenja. Srpska elita je i tada i danas podeljena. Niko Srbiji nije nudio Veliku Srbiju a i u takvoj Velikoj Srbiji bi morali da se ujedinjavamo jer je mnogo Hrvata i drugih bilo na tim područjima. U ostatku koji ne bi ušao u Veliku Srbiju ostali bi austrougarski Srbi i Hrvati i Slovenci. I deobe bi nastale svejedno. I VMRO bi sigurno radio i protiv Velike Srbije kao što je radio i protiv Jugoslavije. Ništa ne bi bilo drugačije osim što bismo se mnogo ranije zavadili. Oni koji su 41. činili zločine na to su bili spremni i odmah po završetku I svetskog rata, a komunisti su od 1918. radili na razbijanju Jugoslavije kao velikosrpske tvorevine. Kad se sve sabere - Jugoslaviju je vredelo čuvati i graditi.

Simon

pre 5 godina

ako se poznaje situacija u koju je stavio brata Djordja i kako se prema njemu odnosio do svoje pogibije u Marselju onda svakako ne zasluzuje ni ime da mu se pomene a kamoli da se njime krsti ulica ili bilo sta. Prvi je pokazao Srbima da je licno najkorisnije ako se nipodastava svoj. To videli drugi pa navalili. I...Srbiji je on nepopravljivo potkopao temelje. E posle su ostali (Tito, Milosevic, Djindjic) samo rusili ono nad temeljima.

Aleks

pre 5 godina

Andrej naravno nije slovenacko ime.
(Andrej, 10. oktobar 2018 11:39)

Nego čije je? Posedujem stari slovenački kalendar iz 1812 i na njemu je pored 4 februara napisano Andrej.

sarah

pre 5 godina

jugoslavija nije bila njegova ideja, stvorena je pod pritiskom zapadno - evropskih zemalja, da bi bila u ravnoteži sa austro - ugarskom, ni tada se srbi nisu mnogo pitali... bilo je par emisija o tome na tv...

ФонтанаНевиђенаУЕвропи

pre 5 godina

Сви су Срби од краља паметнији, сви су милион пута били у његовој кожи и извукли се као победници, ваљда Србији зато и иде овако добро

Pedu

pre 5 godina

@Dejan
Auu, jer realno da takve stvari ne znas. Bulevar Kralja Aleksandra nosi naziv po Aleksandru Obrenovicu, ubijenom u majskom prevratu.

A što da nije realno, ako me zabole za srbe, Srbiju i našu istoriju?
Nego eto, volim svašta da znam, setih se da ima Bulevar nekog kralja Aleksandra, ali totalno neodređeno kojeg kralja Aleksandra, pa reko' da pitam.

Velika tragedija to neznanje, a?

Nekima otac, a nekima ocuh

pre 5 godina

Daleko najznacajniji hrvatski i slovenacki vladar. Centralni trgovi u svim gradovima koji nikad u istoriji do njega nisu pripadali Hrvatskoj i Sloveniji treba da nose njegovo ime.

tamnavac

pre 5 godina

Jedni ga hvale@, Hvalile su ga samo njegove pratece guzonje, narod nikada nije hvalio svoje grobare, a on je uz komunje najveci grobar srbije ikad upamcen.

VASKEZ

pre 5 godina

Sve je graška sa Karadjordjevicima, od njihovog dolaska na vlast 1903., do stvaranja Jugoslavije. Obrenovići bi to bolje uradili, sto su i pokazali u drugoj polovini XIX vijeka.

Bgd

pre 5 godina

Efekti njegove vladavine:

1. uklanjanjem dinastije Petrović stvorio mržnju između Srba i Crnogoraca
2. pravio državu sa najvećim podlacima i neprijateljima srpskog naroda što smo platili stotinama hiljada žrtava

I mi ovde raspravljamo da li je bio dobar ili loš. Za mene nema dileme.

perun

pre 5 godina

Covek nas je unistio. Od najperspektivnijeg naroda u tadasnjoj Evropi, ucinio je Srbe gubitnicima. Karadjordjevici moraju da se izvine narodu za ono sto je Aleksandar ucinio.

cobo

pre 5 godina

Ali on je imao viziju jednu malu EU koja je imala puno vise zajednickog nego ova danasnja EU koja malo po malo ima sve manje zajednickog a sve vise raskola :(
Ono sto je kralj napravio to je neunistivo, iako smo imali gradjanski rat i mrznju zasejanu iz nekih zapadnih centara mi (normalni ljudi) se postujemo, druzimo, popricamo, veselimo se zajedno :)

Primer; nasi igraci u pecalbi, Rebic, Jovic, Gacinovic - zive ko braca, oni nikog blizeg nemaju!

John

pre 5 godina

od kad je Tomislav hrvatsko a nije srpsko ime, sta sve necu procitati..
(Nenad, 10. oktobar 2018 09:53)

Dobio je ime po hrvatskom kralju Tomislavu. A bilo je predlagano i ime Zvonimir, takođe po hrvatskom kralju.
I trebao je da bude rođen u Zagrebu, ali pošto je bio januar, pruga bila zavejana i kraljica je morala da ostane u Beogradu.
Treći sin, Andrej je dobio slovenačko ime i bio rođen u Sloveniji na Bledu.

Папи

pre 5 godina

Сви ти који говоре о експлоатацији и неправди су у праву, али у то време ништа пуно боље није било ни у Немачкој, Америци и остатку света, затим је дошла рецесија и светска економска криза, а Србија је у првом рату изгубила четвртину становништва. Једноставно Југославија је од старта била осуђена на пропаст. Лош тајминг.

saša d.

pre 5 godina

Malo je poznato da je u toku mirovne konferencije u Parizu, vođa Italijanske delegacije neki grof (zaboravio sam ime) bukvalno molio naše delegate da ne prave državu sa hrvatima (klali su vas sada, i opet će prvom prilikom) dajte da podelimo hrvate u dve države i zauvek rešimo hrvatsko pitanje na Balkanu. O pismu Vojvode Mišića neću ni da pišem.

Uostalom Dučić je rekao sve što je trebalo.

ana

pre 5 godina

M, cinjenice govore vise od jednih, drugih i trecih kojiima aludiras na nemogucnost verodostojne politicke procene lika i dela istaknutog tvorca Jugoslavije. Mozda na privatnom nivou moze tako da se posmatralicnost Aleksandra Karadjordjevic ali ovde se polemise o vodji Srbije koji je trasirao put politckog delovanja kroz istoriju,pre cvega srpskog naroda.

ja

pre 5 godina

Pa sto nije jeo, makar na silu! 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 10. oktobar 2018 09:46) 

Čoveče, kako te samo nije sramota!
(pera car, 10. oktobar 2018 11:21)

To je jedan od onih trolova iz susjedne lijepe njihove koji u pauzi pljuvanja po novaku pljune i ponešto iz naše istorije

Lloyd

pre 5 godina

Najjaci su mi ovi sto zale za srpskim morem. Pa kad ste imali more? Cila obala je bila hrvatska oduvik vi ste imali unutrasnjost bukovicu zagoru itd. Ali more otoci škoji i sve ono lipo sto cini dalmaciju nikad ni bilo vase niti ce... pozdrav sa jadrana

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

A da niste mozda pomislili da smo mi hteli da vladamo ostalim narodima na Balkanu ? Mozda i nismo sveci kako mi mislimo da jesmo? Mislim da niko nije naivan, ali mi volimo da pravimo od sebe veliku zrtvu, a to da da smo hteli da gazdujemo ostalim narodima nikako da prihvatimo... Nista se nije sve ovo desilo jer smo cvecke...

Aleksandar

pre 5 godina

Postoji "Bulevar Kralja Aleksandra Karadjordjevica" u BGD ide od kruznog toka na dedinju (zgrada Pink-a, kbc Dragisa Misovic) i ide do Belog Dvora....
(Djuro, 10. oktobar 2018 10:35)

U pitanju je knez Aleksandar Karađorđević, Karađorđev sin. Znači: Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića.

Ne objasnjavam neznalicama

pre 5 godina

@ zemun-boka-shs
Prvo koje je to "hrvatske teritorije" predao italiji? Znss li sta se sve desavalo oko rijeke i kako se za talijanima i musolinijem oko toga zamerio, a susak dobio za jugoslaviju? 2.Hrvati su toliko bili podredjeni da su uz sve pdipadnike au vojske njihovi oficiri dobili po jedan cin vise u novonastaloj kraljevini shs. Ono, hrvatima su bile draze teroristicke akcije od velebitskog ustanka do organizovanja atentata na kralja u zagrebu 33.a to nijedna drzava ne tolerise. Dalje, govorite o diktaturi, u toj diktaturi su 4 puta do kraljeve smrti odrzani parlamentarni izbori gde su formirane razne koalicije, izmedju ostalih su i hrvatske stranke,bas i radiceva hRss bile u vlasti. Naglasih ovo r u imenu stranke da pokazem kooperativnost radica, jer je tim r od republikanska vrv pokazivao postovanje prema drzavnom uredjenju. Radica jeste ubio racic kao i jos 3 poslanika, pa je kralj zato i ukinuo stranacki zivot kako bi ze smanjile nacionalne tenzije. Vrv bi i sam videvsi da je pogresio oko troimenog naroda povukao granicu izmedju srba i hrvata, a vi bi dobili neku teritorijicu oko zagreba, vec 39.kad ste dobili banovinu svetske okolnosti su bile drugacije i isle su vam u prilog! Na kraju, atentat, nisu te bede od ustasa i vmrovaca same ubile kralja, nego su iza sebe imali izvesno italiju, mozda i nemacku. Dakle, kralj aleksandar je pao kao jedna od prvih zrtava fasizma u evropi jer im je smetao i pravio malu antantu, a vi navikli da vecito budete sluge i izvrsioci..

Pametnjaković mladji

pre 5 godina

Osoba koja je minirala neprocenjivo utvrdjenje Žrvnov na Avali, da bi na istom mestu bio izgrađen spomenik neznanom junaku. Razmislite zašto je neko rušio kulturni eliksir Beograda radi izgradnje one piramidice. Nisu čista posla sa njim.
(~ds~, 10. oktobar 2018 10:22)

Ono kada jedan kralj (Aleksandar) u masonskom bratstvu ima niži čin od jednog vajara (Meštrović). Eto odakle piramida na Avali. Istini za volju, ne znam zašto je Žrnov bio neprocenjiv. Tursko utvrdjenje, a zna se da nije baš da smo hteli da sačuvamo turske tragove u Srbiji nakon oslobodjenja.

John

pre 5 godina

Kako je neko uspeo za 23 godine da napravi poslovnu i imovinsku imperiju?
(miletrans, 10. oktobar 2018 11:34)

Isto onako kako su "neki" uspeli to isto od osamdeset/devedeset i neke do devedeset i neke/dve hiljade i neke.
Ili konkretno za Stojadinovića - sa obveznicama ratne štete - pokupovao ih odmah za trećinu stvarne vrednosti ili i manje (ljudima trebale pare sad i odmah), a kad su dospele na naplatu onda im naduvao vrednost. Pomalo liči na kupovinu deviza po povlašćenom kursu ili na kredite iz primarne emisije.

Папи

pre 5 godina

@Danilo

Вама којима су Срби криви за све историја почиње 1918.
Погледај мало шта се дешавало Србима на територији Хрватске и Босне пре тога, линч, разбијање радњи, монтирани процеси итд.
Усташе није измислио краљ већ Анте Старчевић - Шешељ пре Шешеља.

ja

pre 5 godina

On je unistio Srbiju i njen narod.
(spalinjo, 10. oktobar 2018 10:56)

A jeli druže, ko sada uništava Srbiju i nien narod? Sad su nam drugi krivi jel da?

Isti smo!

pre 5 godina

"Krvavi bratoubilački ratovi 1941-1945. godine i oružani sukobi iz "devedesetih" su potvrda teze da nismo "isti" narodi." - kaže u tekstu.

A ja vam kažem da je upravo to dokaz da smo "isti" i da smo i jedni i drugi i treći ispali glupi jer nismo imali viziju i sposobnost da ne dozvolimo budućim političarima da ideju o Jugoslaviji unište na takav način. Mogli smo da budemo velesila u toj EU i da odlučujemo ne samo o sebi nego i o celoj Evropi, a samim tim i o svetskim pitanjima.

Postali smo narod destrukcije, govorim o svim narodima bivše Jugoslavije. Svaku progresivnu ideju smo uništili ili je oterali u smrt ubistvom čoveka koji je simbolizuje. Zaslužili smo ono što smo dobili na kraju svojim pogrešnim činjenje ili ne činjenjem. Dozvolili smo stranom faktoru da nas razbije i deo po deo okupira i za vekove zavadi. Najgori smo za same sebe.

Stvarno ne vidim da ćemo se uskoro opametiti... Možda nove generacije budu manje ratoborne, ali su glupe i ograničene za druge stvari.

Bruks 021

pre 5 godina

On ne zaslužuje ulicu u Srbiji, možda u Zg. Umesto da je posle Prvog rata proširio Srbiju on je pravio nekog Frankenstajna od države samo da bi vladao što većom teritorijom. Posle poslednjeg rata smo sve to lepo izgubili.

Snezsna

pre 5 godina

Po kralju Aleksandru Karadjordjevicu najvise pljuju oni ciji preci nisu u to vreme ni ziveli u Srbiji, vec van nje. Ali su zato sada glavni.

Папи

pre 5 godina

Андреј је више неко универзално име, не само словеначко. Замислите да је дао име сину Змаго, Змаго Карађорђевић.

nm

pre 5 godina

@Danilo - Punisa Racic, verovatno znas zbog cega je pucao ali to nisi napisao u komentaru... VMRO, verovatno znas ko je osnovao ali ni to nisi napisao u komentaru... Makedonci, jel tu mislis na "makedonce" bugarskog porekla ili "makedonce" srpskog porekla? (pod vmro mozes naci odgovor ali ga verovatno znas), Crna Gora, i to verovatno znas ali danas je moderno izvrtati cinjenice... uglavnom nista nisi napisao od toga sto verovatno vrlo dobro znas...

Branko Von Beca

pre 5 godina

"Najveći deo srpske javnosti ne zna da je kralj Aleksandar Karađorđević jedini srpski vladar koji nema svoju ulicu u Beogradu"

I ne treba da je ima, nek mu je daju u zagrebu, pošto je na njihovu veliku žalost i razočarenje, pored svin njihovih uglavom imaginarnih tzv. vladara Tomislava, Zvonimira i ostalih ...imira, ON najveći hrvatski državotvorac, neko ko je učinio više za hrvate od svih njih zajeno, i tom iz 1918g. pitom upropastio zanavek živote 7 miliona Srba, što nije pošlo ni paveliću ni tuđmanu zajedno.

Vuk

pre 5 godina

Sve general do generala ovde u komentarima samo posle bitke, lako je biti pametan nakon sto godina šta je trebalo,nema Jugoslavije već trideset godina sve Srbenda do Srbende,a nikad veće dno nismo dotakli.

c i t i z e n

pre 5 godina

Не налазим оправдање за убиство али верујем да су и Македонци и Хрвати, а и не само они, имали довољно разлога да желе да се ослободе алавог краља који је велика брука за свог оца.

vladan

pre 5 godina

Nije dobio ni ulicu ni spomenik!!!! Razlog je sledeci..... jedini vladar koji je zabranio KOMUNISTE i njihovu stranku. Nikada mu to nisu zaboravili .

gzola

pre 5 godina

Imao je ponudu koja se ne odbija, naravno da će uzeti i hr i slo.. sve poslje je istorija. Drugi rat je neočekivano iznjedrio komuniste a kraljevina je već bila decentrilizovana pred početak rata.

marija

pre 5 godina

Kralju Aleksandru se, po Bapčevim rečima (Dušan Babac, član Krunskog veća Kraljevskog doma Karađorđević u knjizi "Aleksandar Prvi viteški kralj"), kao najveći greh pripisuje "njegova odluka" o stvaranju Jugoslavije.

- Pritom se zanemaruju činjenice da su pored regenta Aleksandra, sve političke, intelektualne i vojne elite u Srbiji toga vremena bezrezervno zastupale ideju ujedinjenja. Pošto su ih sile "Antante" tretirale kao "neprijateljske teritorije" i zbog mogućnosti da ih zaposedne Italija na osnovu "Londonskog ugovora", Hrvatska i Slovenija su preko svojih predstavnika same tražile spas u ujedinjenju sa Srbijom.

Arčibald Rajs je govorio da je imao sreću da poznaje "ovog velikog patriotu, koji je bio u isto vreme veliki mudrac", dok ga je viđao kao vojnika "koji se ni u jednom trenutku nije hteo odvojiti od svoje vojske i delio je sa njom sve patnje, sve bede ili svu slavu".

Nikola Tesla ga je video kao "velikog i neustrašivog čoveka, koji je svoj narod vodio kroz krvave bitke" i kao "jednu herojsku ličnost ogromnog ugleda koja je kao Vašington sposobni i neustrašivi general koji je oslobodio svoju zemlju od ugnjetavanja, kao Linkoln mudri i rodoljubivi vođa koji je mučenički postradao".

berkut

pre 5 godina

MEGALOMAN!
Da je kao pobednik rata formirao Srbiju kakvu je mogao i trebao, ne bi milioni izginuli u narednim decenijama.
I naravno... Srbija bi imala more!

sol

pre 5 godina

Neznalice sve gledaju iz trenutne dnevno političke situacije, eventualno od novostvorene komunističke istorije. Kralj je bio čovek svog vremena i izvlačio je ono što se najviše moglo za ovaj narod.

objavite komentar

pre 5 godina

ideja je bila dobra i mogla je zaziveti. problem je nastao negiranjem razlicitosti i nedovoljnim predstavljanjem manjina u zakonodavnoj vlasti. Trebalo je samo dati apsolutnu ravnopravnost svim verama i napraviti dvodomnu skupstinu koja bi omogucivala ravnopravnost u odlucivanju svih naroda. umesto ideje o jednoj naciji - jugosloven trebalo je razlicitosti prihvatiti i istaci to bi umirilo ogromnu vecinu te ne bi bilo podloge za razlicite ideje o nezavisnosti. Takodje morao je svoju apsolutisticku vlast da sam sebi ogranici kroz ustav itd ali falila mu je drzavnicka vizija u tom delu. on je hteo da vlada narodima to je problem.

baradja

pre 5 godina

Kralj Aleksandar Karađorđević ne zaslužuje da se pominje, a ne još da dobije ulicu, bilo gde u Srbiji. Zbog njegovih suludih ideja, o jedinstvu balkanskih naroda, sve generacije srba na ovim prostorima dovodi u tešku zabludu i večiti komflikt sa susedima. Ti isti susedi su mu i došli glave u Marselju, a dolaze glave i današnjim generacijama srba, zato što je srpski monah na silu hteo da ima veliku državu, a kao zalog uložio sve srpske zemlje... Sve što u pravednim ratovima dobijemo borbom, izgubimo u miru zbog nesposobnih političara...

s.

pre 5 godina

Kako je neko uspeo za 23 godine da napravi poslovnu i imovinsku imperiju?
(miletrans, 10. oktobar 2018 11:34)

Današnje srpske imperije su napravljene za mnogo kraće vreme.
A tek kada ovi budu sklonjeni sa vlasti biće velečuđenja i "kako je moguće, pa ko bi rekao za njega".

@202

pre 5 godina

Karadjordjević i su veliko zlo koje je zadesilo Srbiju i naš narod u celini.
Da li će oni biti i najveće zlo, još uvek ne zna.
Konkurencija je žestoka.

majorgavrilović

pre 5 godina

On je hteo sve te teritorije,i hteo je časno vladati,al gamadija to nije htela prihvatiti,i posle su svi izgubili a mi Srbi najviše...jer su nam ostali zabili nož u ledja..

Advokat

pre 5 godina

Највећи критичари југословенства краља Александра су управо они који се одушевљавају југословенским дериватима , летовањима по Јадрану, лагодном животу у титоизму, братством и јединством, навијају за југо спортске клубове, одушевљени су владавином југо - социјализма деведесетих, сматрају ЈНА војним узором итд итд... У сваком случају помрачен ум и то потпуно. Краљ Александар нема ништа са горе наведеним дериватима лажне идеје 1943-1991 зване југо- социјализам која је само делимично почивао на племенитој политичкој идеји уједињења Срба и осталих неслободних народа Хрвата и Словенаца, нажалост која се такође из различитих разлога показала лошом и погубном. Краљ Александар има много других разлога због чега треба да буде поштован као фигура од значаја за националну историју и државотворну традицију у нас. Ако ништа онда због истинске посвећености сузбијању пошасти комунизма који нас и данас изједа као канцер.

kojot

pre 5 godina

od kad je Tomislav hrvatsko a nije srpsko ime, sta sve necu procitati..
(Nenad, 10. oktobar 2018 09:53)

Naravno da je i srpsko ali je više hrvatsko

Danilo

pre 5 godina

Čitam ovde komentare, i odmah mi bude jasno zašto Jugoslavija u onakvom obliku nije nikako mogla opstati, kad ima ljudi koji i danas tako razmišljaju. Kao prvo, taj srpski stav prema Hrvatima i Slovencima - mi smo vas oslobodili! Koga su Srbi oslobodilili? AU monarhija se raspala! Ko je oslobodio Poljake, Čehe, Slovake...? To su narodi koji su se našli na ruševinama raspalog carstva, isto kao Slovenci i Hrvati. Srbi su umarširali u raspalu državu, nisu nikog oslobodili. Prekinite sebi da dajete mitomanski značaj. Drugo, tako Francuzi mogu da nabijaju na nos Srbima, da nije bilo francuske vojske, ne bi Srbi nikada sami probili Solunski front. Treće, Jugoslavija jeste napravljena, iz ugla Srba, kao država gde Srbi žele da budu glavni. Strašnu represiju su Srbi stvarali prema ostalim narodima, koja je kulminirala ubistvom hrvatskih poslanika u skupštini u Beogradu. Znate li da je Puniša Račić za to osuđen na kaznu zatvora koju je služio u vili upravnika zatvora? Mislite da se ustaški pokret razvio iz čista mira? Mislite da su Makedonci osnovali VMRO čiji je pripadnik ubio kralja Aleksandra iz čista mira? Srpska vlast je u periodu Kraljevine Jugoslavije nasilno izmenila makednoska prezimena dodavajući im nastavak ić. Zato što su bili ravnopravni sa Srbima? Da su Crnogorci bili srećni što im je kralj Aleksandar uzeo sva prava i proterao svog dedu Nikolu? Jedini koji su bili zadovoljni donekle su bili Slovenci, jer su znali da je bilo kakva Jugoslavija za njih bolja od Austrije.

Trovach

pre 5 godina

Zelja za stvaranje drzave svih juznih Slovena je bila logicna jer se smatralo da im niko nece moci tako lako diktirati nego kada su razjedinjeni. Nazalost, nije se moglo predvideti da ce biti tako mnogo onih kojima to smeta i koji zele samostalnost. Lako je naknadno biti pametan.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Pa sto nije jeo, makar na silu!
(Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 10. oktobar 2018 09:46)
još hiljadu godina da prođe tvoj um neće uspeti napraviti šalu tipa Monti Pajtona ali nastavi da se trudiš i trud je vredan pažnje.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

A jel Novi Sad osvojen ili oslobodjen? Bio je 1000 godina Madjarski, a sad 100 nas. Sta kaze matematika? Jel Vojvodina Madjarsko Kosovo?
(Nenad, 10. oktobar 2018 11:21)
to možeš videti i saznati kada pogledaš starost manastira i crkvi, čiji su stariji njegova je Vojvodina! ja ti neću reći pročitaj sam pa možda i razumeš nešto!

Miroslav

pre 5 godina

Nikada ni ne treba da dobije ulicu. Umesto da prihvati londonski sporazum iz 1915. godine i proširenu Srbiju, on promoviše ideju o jugoslovenskoj državi koja je, između ostalog, i dovela do Jasenovca. On, Pašić i Milošević su tri najveća srpska grobara u 20. veku.

goga

pre 5 godina

Tomislav JESTE hrvatsko ime, a Aleksandar nije nikoga unazadio idejom o Jugoslaviji, "za ideale ginu budale" to je i dalje dobra ideja, bolja od EU, da se drugi nisu mešali! Prestanite da pljujete sve i svakoga!

miletrans

pre 5 godina

"Nisu kažnjeni ratni profiteri iz Velikog rata, a tadašnji bogataši su, za šaku brašna dnevno, eksploatisali običnog radnika. Ulice su bile pune prosjaka, ratnih invalida, koji su se tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata borili za oslobođenje, da bi potom umirali od gladi i u bedi."

I onda isti ovi gorepomenuti pište i kukaju da su im komunisti (i oni su priča za sebe) nepravedno oduzeli sve. I traže "svoju" imovinu nazad. Pa ne može to tako, kako došlo, tako otišlo. Pre nego što mi se zvekne minus, imam još jedno pitanje. Lepo piše da je država posle 1918. bila potpuno razorena. Kako je neko uspeo za 23 godine da napravi poslovnu i imovinsku imperiju?

igi

pre 5 godina

Ti je bio kralj koji je hteo bude car, umesto da je ujedinio sve Srpske zemlje napravio je teret buducim generacijama koji je dosao na naplatu raspadom Jugoslavije. Logicno je bilo da uzme teritirije gde zivi srpsko stanovnistvo bez pravljenja bili kakvih republika ili kantona

pera car

pre 5 godina

Pa sto nije jeo, makar na silu!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 10. oktobar 2018 09:46)


Čoveče, kako te samo nije sramota!

profesor veribed

pre 5 godina

Kada vec pricamo o oslobadjanju u 1 sv ratu interesantno je znati da je posle proboja solunskog fronta srpskoj vojsci od strane britanske vlade i vojske bilo zabranjeno pod pretnjom rata da se priblizava bugarskoj granici i podrucjima sa bugarskim zivljem, tako da su ta podrucja i celi sadasnji Pirotski okrug ostali prakticno neoslobodjeni duze vreme, britanska vlada je bila zabrinuta za sudbinu ostataka bugarske vojske koji su se povlacili ka svojoj zemlji tako da je bilo vrlo lako da se desi da britanija jos pri oslobadjanju srbije nama objavi rat i napadne nas s ledja. Ove podaci sa kretanjem srpske vojske se mogu proveriti na ytb WW 1 every day.

marica, kriv, razumevanje

pre 5 godina

pa nije ni zasluzio ulicu u Beogradu, mozda u nekim drugi mokolnim prestonicama ... ali sto je jos gore, jos veci zlotvor srpskog naroda Nikola Pasic ima trg I spomenik na njemu u sred centra grada - najveci talog Srbije koji je preteca svih ovih politicara koji su dosli posle njega da piju krv ovom narodu I zive na njegovoj grbaci

Jova

pre 5 godina

To je najveca budala koju je Srbija imala, dozvoli da posle 4godine ratovanja izgubi cetvrtinu stanovnistva pravi drzavu sa Hrv i Slovencima, ala nas je z...o samo tako! Njemu Hrvati u Slovenci treba da daju imena ulicama i trgovima, jer je vise srece njima doneo nego sopstvenom narodu!

komšija

pre 5 godina

Mislio sam da je bio mlađi kada je stvarana Jugoslavija, jer je ideja naivna bez obzira koliko može biti plemenita (Plemenito je oženiti se nekom brodolomnicom pa opet to niko ne radi).
Staviti Srbiju u jedan neravnopravan i nedefinisan položaj može samo naivan državnik. Prvenstvo je bilo definisati Srbiju, a potom prihvatiti ujedinjenje sa drugima. Nešto kao UK Južnih Slovena. Da se zna šta je ko uneo u brak. Istrebili su nam i poklali milione stanovnika u proteklih sto godina i sad mogu da se pozivaju na etničke kriterijume, a gde su istorijski i pravni. Ili, npr Arnauti nisu imali državu poslednjih 1500 god na Kosmetu i u Makedoniji a sad je traže. a ko je krvario za to?

горан

pre 5 godina

Човек који је могао решити српско питање на Балкану да сви Срби живе коначно у једној држави. Али не он је хтео да буде цар народима, император. То нас је прескупо коштало...

Srb

pre 5 godina

Možemo ga voleti ili ne, ali on je jedini Srbin koji je posle cara Dušana vladao skoro celim Balkanom. Imao je možda dobru nameru ali nije imao dobru realizaciju. Ovim prostorima I narodima može da vlada jedino bezdušan čovek kao što je bio Tito, pobiješ par hiljada ljudi I svi se smire I uvlače ti se...

Aleksej

pre 5 godina

Najveće zlo koje je snašlo Srbiju i srpski narod su Karađorđevići i Tito zbog Jugoslavije i bratstva i jedinstva Pokazalo se i jedno i drugo da ne može postojati u realnom svetu
(.I., 10. oktobar 2018 09:45Zato sto ljudi na Balkanu su Orkovi koji ne umeju da budu veliki i mocni,nego sitnicavo zive u svojim plemenima i ceo zivot provedu uporedjujuci se medjusobno,seljacki mentalitet(karakterna osobina),zato smo tu gde jesmo svi banana drzave na svakoj listi na dnu!

Ivan

pre 5 godina

Kralj je leteo avionom vec 1910. a Ivan Saric konstruisao i leteo svojim avionom u Subotici 1910.... Mislim da je u muzeju u Bg. Pouka: Srbijo i kamen bi pokvarila.

Sale

pre 5 godina

Kada je ubijen, Aleksandar je bio jedan od najbogatijih vladara u Evropi. Odakle mu toliko bogatstvo u zemlji koja je 15-tak godina pre njegovog ubistva bila potpuno uništena?

brainiac

pre 5 godina

@ Čekaj, a po kom kralju se zove Bulevar kralja Aleksandra?
Ja svo vreme mislim da je o njemu reč.

Po Aleksandru Obrenovicu, smaknutom 1903. u Majskom prevratu.

GOROLOM

pre 5 godina

Najplemenitija ideja koju je iko ikada imao na ovim prostorima. Ujediniti više malih i većinom potlačenih naroda u jednu Slovensku naciju. Divna ideja, veliki Državnik. Verovatno najveći vladar koga su Srbi ikada imali. I, naravno, kao što to obično biva najgori talog u tim narodima je iskorištavao krizna vremena, palio vatru i huškao na krv. Sada su ti isti narodi zakrvljeni međusobno, stotine hiljada mrtvih bespotrebno, milioni uništenih života bespotrebno, a svi žive kao sluge onih koji su se dobro pazili kako će da se obrate pokojnom Kralju. Jednog dalekog dana u budućnosti, nove generacije će se setiti i umeti na dostojan način da odaju Poštovanje velikom Kralju Ujedinitelju svih južnih Slovena. Vaše Veličanstvo, seća Vas se Vaš narod.

aco

pre 5 godina

@John
Не може се поредити аустријски окупациони режим са владањем краља Александра. Сваки историчар зна да су Хрвати у Југославији имали далеко већа права него под аустијском управом. Учинили смо им велику услугу. Први корак стварања независне Хрватске је учињен 1918. год., други Уставом 1974. и последњи 92. Највећа српска грешка у 20. веку је стварање државе са Хрватима.

Djuro

pre 5 godina

Postoji "Bulevar Kralja Aleksandra Karadjordjevica" u BGD ide od kruznog toka na dedinju(zgrada Pink-a, kbc Dragisa Misovic) i ide do Belog Dvora....

Doktor direktor

pre 5 godina

Marioneta crne ruke, od kad je došao na vlast samo ratovi i stradanja srpskog naroda, Obrenovići su Srbiju stvarali diplomatijom bez puno žrtava, Beograd su im turci predali bez ispaljenog metka i ključeve grada pride

banacanin

pre 5 godina

svaka njemu cast ali on je glavni krivac kada je napravio shs ugrobario je srpski narod umesto da je napravio veliku srbiju kako su mu nudili.poslao sve muslimane kod ataturka sve hrvate u hrvatske krajeve sve srbe u veliku srbiju albance preko prokletija a makedoniju podelio sa bugarima i albancima samo da je ostavio pojas vardarskom dolinom do grcke.rumuni su pametno odradili i zaokruzili nacionalnu drzavu jes da im je staljin uzeo moldaviju ali i to je rumunija

Zemun - Boka SHS

pre 5 godina

“Ujedinitelj”? Želite reći brutalni posrbljivač? Kažete ime Petar srpsko, ime Tomislav hrvatsko, ime Andrej slovensko, zar sva tri imena nisu međunarodna biblijska novozavjetns porijeklom židovska a proširila se svijetom preko kršćanstva. Kao “ujedinitelj” je preko međunarodnih imena a ne spominjete masakr hrvatskih poslanika u Skupštini, stopiranje konkordata, a tu je 6. januarska diktatura, predaja hrvatskih teritorija Italiji, ukidanje hrvatske državnosti, nepoštivanje izbornih rezultata, manipuliranje, Vidovdanski ustav, centralizacija, preuređenje teritorijalnih oblasti bez poštivanja istorijskih granica naravno na štetu Hrvata i Hrvatske, ubijanje Hrvata po selima po Hrvatskoj i Bosni, a Crna ruka, četnici itd. Ako je to “ujedinitelj” onda je to “ujedinitelj na srbijanski bizantinski način, prijevarom, krađom, ubijanjem, laganjem i prijetvornošću”. Upravo zbog navedenog došlo je do pobune i ustaškog pokreta i atentata u Marseju.

prva ljubav

pre 5 godina

kaze nasao se na čelu solunskog fronta...haha...onda sve je radio da bi ujedinio jugoslovene...da,ne zbog svoje sujete.a on je iz srbije krenuo bjezat bez opaljenog metka a ne da se zrtvuje za jugoslaviju

jeedino je Austrougraska ovde zavela red

pre 5 godina

Njegova licna hrabrost, vojni uspesi na stranu - covek nas je unazadio i uveo u klanicu! Odveo je srpsku mladost da izgine preko Albanije, neznajuci pripremio je put za genocid u NDH. Pucisti Karadjordjevici su definitivno odveli srpski narod u provaliju u 20om veku.

Аки

pre 5 godina

Njegova velikosrpska megalomanija je srpskom narodu nanenala mnogo stete, patnje I ratova. Najveca greska 20 veka je njegova sto umesto velike Srbije je zeleo jos vecu Jugoslaviju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boban, 10. oktobar 2018 09:53

Великосрпска мегаломанија, а уместо Велике Србије створио Југославију, та мегаломанија је довела до штете јер није створио Велику Србију. Шта си заправо хтео да кажеш?

Boske

pre 5 godina

Kralj Aleksandar Poslednji, najskuplji srpski kralj. Njegove sumanute ideje srpski narod je platio milionima ljudskih zivota, izmedju ostalog. I jos uvijek placa, na zalost, u krajnjem slucaju cak i potencijalnim nestankom sa lica planete.

Bicu Slobodan

pre 5 godina

Poslednji srpski kralj je kralj Petar. Takav vladar se nikad vise nece pojaviti na ovim prostorima. Aleksandar nije bio ni bleda senka svoga oce.

goblin

pre 5 godina

Najobičniji diktator,savršen za sve osim za Srbe,treba Hrvati i Slovenci da ga zauvek slave jer im je LIČNO ON DAO TERITORIJE KOJE SU MOGLI SAMO DA SANJAJU.ZAUVEK ZATVORIO SRBIJI IZLAZ NA MORE.Poveo Srbe u "Veliki rat",na kraju posle milionskih zrtava napravio državu sa istorijskim neprijateljima.To su cinjenice.Trebali ste da napisete kako je "cvetao" kriminal za vreme njegove vlasti.Ponizio do kraja nase ratne veterane,a poražene oficire(najvise Hrvate) nagradio činovima u novoj vojsci.MILIONI SRBA SU U 20 VEKU PLATILI GLAVOM NJEGOVU "SJAJNU" IDEJU ZVANA JUGOSLAVIJA,DOK SU SE KARAĐORĐEVIĆI OBOGATILI I NA KRAJU OSTAVILI NAROD NACISTIMA I POBEGLI U ENGLESKU.

~ds~

pre 5 godina

Osoba koja je minirala neprocenjivo utvrdjenje Žrvnov na Avali, da bi na istom mestu bio izgrađen spomenik neznanom junaku. Razmislite zašto je neko rušio kulturni eliksir Beograda radi izgradnje one piramidice. Nisu čista posla sa njim.

Јабучило

pre 5 godina

Njegova velikosrpska megalomanija je srpskom narodu nanenala mnogo stete, patnje I ratova. Najveca greska 20 veka je njegova sto umesto velike Srbije je zeleo jos vecu Jugoslaviju.
(Boban, 10. oktobar 2018 09:53)

Не, већ његова сујета и југословенска мегаломанија. Штафета потиче из његовог времена. Био је диктатор.

Josip

pre 5 godina

od kad je Tomislav hrvatsko a nije srpsko ime, sta sve necu procitati.. (Nenad, 10. oktobar 2018 09:53)

Pa valjda zbog toga jer prije princa Tomislava nijedan srpski vladar, nijedna srpska istorijska licnost nije nosila takvo ime, medju Srbima je bilo rijetko/nepostojece kao recimo Nemanja medju Hrvatima.

Mozda ti bolje znas od samog kralja kakvo je bilo stanje prije 100 godina

Isto Hrvati i Slovenci mogu postaviti pitanje otkad je to Petar srpsko ime s obzirom da je to biblijsko ime Isusovog apostola i utemeljitelja crkve "Petar-stijena". U bukvalno istom obliku postoji i u Rusiji i svim slavenskim narodima, pa i u engleskom jeziku (Peter)

ja

pre 5 godina

Meni to malo nejasno, Srbija je bila jača sa Aleksandrom (isprašil austougare) i Titom, danas smo gori jad nego sto je bila albanija (i oni su nas prestigli u vecini parametara). Kako to da su oni toliko loši , a mi bili ozbilje regionalne sile pod njima? Jel moze neko od vas četoustaša, belokošuljasa i ostalih da mi objasni? Tita nema evo skoro 40 godina, šta bi narode moj, zašto ne prestigosmo onaj nivo koji smo imali sa, zlim Titom? Aaa svetske sile, cionisti, Vatikan, mesečeve mene, efekat staklene bašte, jel to?

Drakče

pre 5 godina

Nije mi jasan ovaj detalj sa tetovažom pruskog orla. Ratuješ protiv Nemačke, pobediš ih i par godina kasnije istetoviraš njihov simbol na grudima?

.I.

pre 5 godina

Najveće zlo koje je snašlo Srbiju i srpski narod su Karađorđevići i Tito zbog Jugoslavije i bratstva i jedinstva
Pokazalo se i jedno i drugo da ne može postojati u realnom svetu

Boban

pre 5 godina

Njegova velikosrpska megalomanija je srpskom narodu nanenala mnogo stete, patnje I ratova. Najveca greska 20 veka je njegova sto umesto velike Srbije je zeleo jos vecu Jugoslaviju.

John

pre 5 godina

" Beogradska čaršija je govorila da kralj Aleksandar ima vanbračnu ćerku Jelenu Juženidi (1920-1998) sa francuskom lekarkom Šarlot Kotijar."

Imao je. Piše o tome princ Tomislav u svojim memoarima. Bio je u kontaktu sa polusestrom.

Što se Jugoslavije tiče, imao je najbolju nameru. Realizacija je bila problem. Niko od Jug. nije dobio ono što je očekivao. Ni Srbi ("Mi njih oslobađali, sad njima isto ko i nama"), ni Hrvati i Slovenci (Ne vlada više Beč nego Beograd, plus vladar nije katolik već pravoslavac), ostali pogotovo (Crnogorci i državu izgubili).
Nije išlo ni troimeni narod, nije išlo ni integralno jugoslovenstvo, kao što posle nije išlo ni bratstvo i jedinstvo. Trajalo je dok je bio živ "Gazda" (jedan ili drugi). Posle njih, trebalo je oba puta manje od deceniju da sve ode dođavola. Ironično, i jednog i drugog su nasledila kolektivna tela - namesništvo i predsedništvo.

John

pre 5 godina

" Beogradska čaršija je govorila da kralj Aleksandar ima vanbračnu ćerku Jelenu Juženidi (1920-1998) sa francuskom lekarkom Šarlot Kotijar."

Imao je. Piše o tome princ Tomislav u svojim memoarima. Bio je u kontaktu sa polusestrom.

Što se Jugoslavije tiče, imao je najbolju nameru. Realizacija je bila problem. Niko od Jug. nije dobio ono što je očekivao. Ni Srbi ("Mi njih oslobađali, sad njima isto ko i nama"), ni Hrvati i Slovenci (Ne vlada više Beč nego Beograd, plus vladar nije katolik već pravoslavac), ostali pogotovo (Crnogorci i državu izgubili).
Nije išlo ni troimeni narod, nije išlo ni integralno jugoslovenstvo, kao što posle nije išlo ni bratstvo i jedinstvo. Trajalo je dok je bio živ "Gazda" (jedan ili drugi). Posle njih, trebalo je oba puta manje od deceniju da sve ode dođavola. Ironično, i jednog i drugog su nasledila kolektivna tela - namesništvo i predsedništvo.

.I.

pre 5 godina

Najveće zlo koje je snašlo Srbiju i srpski narod su Karađorđevići i Tito zbog Jugoslavije i bratstva i jedinstva
Pokazalo se i jedno i drugo da ne može postojati u realnom svetu

GOROLOM

pre 5 godina

Najplemenitija ideja koju je iko ikada imao na ovim prostorima. Ujediniti više malih i većinom potlačenih naroda u jednu Slovensku naciju. Divna ideja, veliki Državnik. Verovatno najveći vladar koga su Srbi ikada imali. I, naravno, kao što to obično biva najgori talog u tim narodima je iskorištavao krizna vremena, palio vatru i huškao na krv. Sada su ti isti narodi zakrvljeni međusobno, stotine hiljada mrtvih bespotrebno, milioni uništenih života bespotrebno, a svi žive kao sluge onih koji su se dobro pazili kako će da se obrate pokojnom Kralju. Jednog dalekog dana u budućnosti, nove generacije će se setiti i umeti na dostojan način da odaju Poštovanje velikom Kralju Ujedinitelju svih južnih Slovena. Vaše Veličanstvo, seća Vas se Vaš narod.

Boban

pre 5 godina

Njegova velikosrpska megalomanija je srpskom narodu nanenala mnogo stete, patnje I ratova. Najveca greska 20 veka je njegova sto umesto velike Srbije je zeleo jos vecu Jugoslaviju.

Miroslav

pre 5 godina

Nikada ni ne treba da dobije ulicu. Umesto da prihvati londonski sporazum iz 1915. godine i proširenu Srbiju, on promoviše ideju o jugoslovenskoj državi koja je, između ostalog, i dovela do Jasenovca. On, Pašić i Milošević su tri najveća srpska grobara u 20. veku.

goblin

pre 5 godina

Najobičniji diktator,savršen za sve osim za Srbe,treba Hrvati i Slovenci da ga zauvek slave jer im je LIČNO ON DAO TERITORIJE KOJE SU MOGLI SAMO DA SANJAJU.ZAUVEK ZATVORIO SRBIJI IZLAZ NA MORE.Poveo Srbe u "Veliki rat",na kraju posle milionskih zrtava napravio državu sa istorijskim neprijateljima.To su cinjenice.Trebali ste da napisete kako je "cvetao" kriminal za vreme njegove vlasti.Ponizio do kraja nase ratne veterane,a poražene oficire(najvise Hrvate) nagradio činovima u novoj vojsci.MILIONI SRBA SU U 20 VEKU PLATILI GLAVOM NJEGOVU "SJAJNU" IDEJU ZVANA JUGOSLAVIJA,DOK SU SE KARAĐORĐEVIĆI OBOGATILI I NA KRAJU OSTAVILI NAROD NACISTIMA I POBEGLI U ENGLESKU.

Drakče

pre 5 godina

Nije mi jasan ovaj detalj sa tetovažom pruskog orla. Ratuješ protiv Nemačke, pobediš ih i par godina kasnije istetoviraš njihov simbol na grudima?

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

A jel Novi Sad osvojen ili oslobodjen? Bio je 1000 godina Madjarski, a sad 100 nas. Sta kaze matematika? Jel Vojvodina Madjarsko Kosovo?
(Nenad, 10. oktobar 2018 11:21)
to možeš videti i saznati kada pogledaš starost manastira i crkvi, čiji su stariji njegova je Vojvodina! ja ti neću reći pročitaj sam pa možda i razumeš nešto!

Danilo

pre 5 godina

Čitam ovde komentare, i odmah mi bude jasno zašto Jugoslavija u onakvom obliku nije nikako mogla opstati, kad ima ljudi koji i danas tako razmišljaju. Kao prvo, taj srpski stav prema Hrvatima i Slovencima - mi smo vas oslobodili! Koga su Srbi oslobodilili? AU monarhija se raspala! Ko je oslobodio Poljake, Čehe, Slovake...? To su narodi koji su se našli na ruševinama raspalog carstva, isto kao Slovenci i Hrvati. Srbi su umarširali u raspalu državu, nisu nikog oslobodili. Prekinite sebi da dajete mitomanski značaj. Drugo, tako Francuzi mogu da nabijaju na nos Srbima, da nije bilo francuske vojske, ne bi Srbi nikada sami probili Solunski front. Treće, Jugoslavija jeste napravljena, iz ugla Srba, kao država gde Srbi žele da budu glavni. Strašnu represiju su Srbi stvarali prema ostalim narodima, koja je kulminirala ubistvom hrvatskih poslanika u skupštini u Beogradu. Znate li da je Puniša Račić za to osuđen na kaznu zatvora koju je služio u vili upravnika zatvora? Mislite da se ustaški pokret razvio iz čista mira? Mislite da su Makedonci osnovali VMRO čiji je pripadnik ubio kralja Aleksandra iz čista mira? Srpska vlast je u periodu Kraljevine Jugoslavije nasilno izmenila makednoska prezimena dodavajući im nastavak ić. Zato što su bili ravnopravni sa Srbima? Da su Crnogorci bili srećni što im je kralj Aleksandar uzeo sva prava i proterao svog dedu Nikolu? Jedini koji su bili zadovoljni donekle su bili Slovenci, jer su znali da je bilo kakva Jugoslavija za njih bolja od Austrije.

miletrans

pre 5 godina

"Nisu kažnjeni ratni profiteri iz Velikog rata, a tadašnji bogataši su, za šaku brašna dnevno, eksploatisali običnog radnika. Ulice su bile pune prosjaka, ratnih invalida, koji su se tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata borili za oslobođenje, da bi potom umirali od gladi i u bedi."

I onda isti ovi gorepomenuti pište i kukaju da su im komunisti (i oni su priča za sebe) nepravedno oduzeli sve. I traže "svoju" imovinu nazad. Pa ne može to tako, kako došlo, tako otišlo. Pre nego što mi se zvekne minus, imam još jedno pitanje. Lepo piše da je država posle 1918. bila potpuno razorena. Kako je neko uspeo za 23 godine da napravi poslovnu i imovinsku imperiju?

Jova

pre 5 godina

To je najveca budala koju je Srbija imala, dozvoli da posle 4godine ratovanja izgubi cetvrtinu stanovnistva pravi drzavu sa Hrv i Slovencima, ala nas je z...o samo tako! Njemu Hrvati u Slovenci treba da daju imena ulicama i trgovima, jer je vise srece njima doneo nego sopstvenom narodu!

komšija

pre 5 godina

Mislio sam da je bio mlađi kada je stvarana Jugoslavija, jer je ideja naivna bez obzira koliko može biti plemenita (Plemenito je oženiti se nekom brodolomnicom pa opet to niko ne radi).
Staviti Srbiju u jedan neravnopravan i nedefinisan položaj može samo naivan državnik. Prvenstvo je bilo definisati Srbiju, a potom prihvatiti ujedinjenje sa drugima. Nešto kao UK Južnih Slovena. Da se zna šta je ko uneo u brak. Istrebili su nam i poklali milione stanovnika u proteklih sto godina i sad mogu da se pozivaju na etničke kriterijume, a gde su istorijski i pravni. Ili, npr Arnauti nisu imali državu poslednjih 1500 god na Kosmetu i u Makedoniji a sad je traže. a ko je krvario za to?

aco

pre 5 godina

@John
Не може се поредити аустријски окупациони режим са владањем краља Александра. Сваки историчар зна да су Хрвати у Југославији имали далеко већа права него под аустијском управом. Учинили смо им велику услугу. Први корак стварања независне Хрватске је учињен 1918. год., други Уставом 1974. и последњи 92. Највећа српска грешка у 20. веку је стварање државе са Хрватима.

Srb

pre 5 godina

Možemo ga voleti ili ne, ali on je jedini Srbin koji je posle cara Dušana vladao skoro celim Balkanom. Imao je možda dobru nameru ali nije imao dobru realizaciju. Ovim prostorima I narodima može da vlada jedino bezdušan čovek kao što je bio Tito, pobiješ par hiljada ljudi I svi se smire I uvlače ti se...

marica, kriv, razumevanje

pre 5 godina

pa nije ni zasluzio ulicu u Beogradu, mozda u nekim drugi mokolnim prestonicama ... ali sto je jos gore, jos veci zlotvor srpskog naroda Nikola Pasic ima trg I spomenik na njemu u sred centra grada - najveci talog Srbije koji je preteca svih ovih politicara koji su dosli posle njega da piju krv ovom narodu I zive na njegovoj grbaci

@202

pre 5 godina

Karadjordjević i su veliko zlo koje je zadesilo Srbiju i naš narod u celini.
Da li će oni biti i najveće zlo, još uvek ne zna.
Konkurencija je žestoka.

горан

pre 5 godina

Човек који је могао решити српско питање на Балкану да сви Срби живе коначно у једној држави. Али не он је хтео да буде цар народима, император. То нас је прескупо коштало...

John

pre 5 godina

Covek nas je unistio. Od najperspektivnijeg naroda u tadasnjoj Evropi, ucinio je Srbe gubitnicima. Karadjordjevici moraju da se izvine narodu za ono sto je Aleksandar ucinio.
(perun, 10. oktobar 2018 13:38)

Zanimljivo kako to Srbe uvek neko uništi, uvek neki pojedinac, uvek samo jedan pa bio to kralj, Tito, Sloba, Vučić...
Jedan čovek, a uništi 7+ miliona Srba. I nikad do kraja već uvek ostane nešto i za sledećeg.
Pitam se kakav je to narod koji sve to dozvoli, a koji se usudi da se usprotivi tek kad je taj dobrano mrtav (fizički ili politički), a dok mrda svi mu oduševljeno kliču i kunu se u njega?
Ima li taj narod udela u sopstvenoj propasti? Zna li taj narod šta hoće od sebe i sa sobom? Kakvu su prvu Jugoslaviju dobili/imali/htelu/stvorili? Kakvu drugu? Treću? Ovo sad?
Uvek posle bitke svi generali...

ja

pre 5 godina

Meni to malo nejasno, Srbija je bila jača sa Aleksandrom (isprašil austougare) i Titom, danas smo gori jad nego sto je bila albanija (i oni su nas prestigli u vecini parametara). Kako to da su oni toliko loši , a mi bili ozbilje regionalne sile pod njima? Jel moze neko od vas četoustaša, belokošuljasa i ostalih da mi objasni? Tita nema evo skoro 40 godina, šta bi narode moj, zašto ne prestigosmo onaj nivo koji smo imali sa, zlim Titom? Aaa svetske sile, cionisti, Vatikan, mesečeve mene, efekat staklene bašte, jel to?

Trovach

pre 5 godina

Zelja za stvaranje drzave svih juznih Slovena je bila logicna jer se smatralo da im niko nece moci tako lako diktirati nego kada su razjedinjeni. Nazalost, nije se moglo predvideti da ce biti tako mnogo onih kojima to smeta i koji zele samostalnost. Lako je naknadno biti pametan.

pera car

pre 5 godina

Pa sto nije jeo, makar na silu!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 10. oktobar 2018 09:46)


Čoveče, kako te samo nije sramota!

Sale

pre 5 godina

Kada je ubijen, Aleksandar je bio jedan od najbogatijih vladara u Evropi. Odakle mu toliko bogatstvo u zemlji koja je 15-tak godina pre njegovog ubistva bila potpuno uništena?

Doktor direktor

pre 5 godina

Marioneta crne ruke, od kad je došao na vlast samo ratovi i stradanja srpskog naroda, Obrenovići su Srbiju stvarali diplomatijom bez puno žrtava, Beograd su im turci predali bez ispaljenog metka i ključeve grada pride

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Pa sto nije jeo, makar na silu!
(Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 10. oktobar 2018 09:46)
još hiljadu godina da prođe tvoj um neće uspeti napraviti šalu tipa Monti Pajtona ali nastavi da se trudiš i trud je vredan pažnje.

Josip

pre 5 godina

od kad je Tomislav hrvatsko a nije srpsko ime, sta sve necu procitati.. (Nenad, 10. oktobar 2018 09:53)

Pa valjda zbog toga jer prije princa Tomislava nijedan srpski vladar, nijedna srpska istorijska licnost nije nosila takvo ime, medju Srbima je bilo rijetko/nepostojece kao recimo Nemanja medju Hrvatima.

Mozda ti bolje znas od samog kralja kakvo je bilo stanje prije 100 godina

Isto Hrvati i Slovenci mogu postaviti pitanje otkad je to Petar srpsko ime s obzirom da je to biblijsko ime Isusovog apostola i utemeljitelja crkve "Petar-stijena". U bukvalno istom obliku postoji i u Rusiji i svim slavenskim narodima, pa i u engleskom jeziku (Peter)

igi

pre 5 godina

Ti je bio kralj koji je hteo bude car, umesto da je ujedinio sve Srpske zemlje napravio je teret buducim generacijama koji je dosao na naplatu raspadom Jugoslavije. Logicno je bilo da uzme teritirije gde zivi srpsko stanovnistvo bez pravljenja bili kakvih republika ili kantona

Aleksa

pre 5 godina

A jel Novi Sad osvojen ili oslobodjen? Bio je 1000 godina Madjarski, a sad 100 nas. Sta kaze matematika? Jel Vojvodina Madjarsko Kosovo?
(Nenad, 10. oktobar 2018 11:21)

to možeš videti i saznati kada pogledaš starost manastira i crkvi, čiji su stariji njegova je Vojvodina! ja ti neću reći pročitaj sam pa možda i razumeš nešto!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu, 10. oktobar 2018 11:36)

Каква ти бре та математика, Нови Сад је основан у 17. веку, основале га избеглице из Косовског вилајета....тим простором је у 13 и 14 веку владала српска властела. У 17. веку тај простор долази под власт Аустрије, а не Угарске. Тек су у периоду 1848 до 1918 тај простор држали Мађари. Можда можемо да говоримо о Панчеву, Суботици итд...али немој молим те Нови Сад....прочитај нешто пре те хрватске флоскуле о хиљаду година или српске о 500 година под Турцима..... па нису године ораси, па дал' 300 грама или 500 грама буде свеједно...ма није свеједно ни кад су ораси :)

andreas kisser

pre 5 godina

jugoslavija nije bila njegova ideja, stvorena je pod pritiskom zapadno - evropskih zemalja, da bi bila u ravnoteži sa austro - ugarskom, ni tada se srbi nisu mnogo pitali... bilo je par emisija o tome na tv...
(sarah, 10. oktobar 2018 14:40)

znaci jugoslavija stvorena 1918. sa ciljem pravljenja protivteze austro-ugarskoj (!!!???), drzavi koja se u istom trenutku raspala i na cijim ostacima su zapravo jugoslavija, madjarska, austrija i cehoslovacka nastale!? i sta kazes, bile emisije o tome. a ko je bio voditelj, maric ili onaj sto vice 'pod mac bato'? sad ozbiljno, mislim da je ovo odvala godine zasad na forumu :-)

Aleksej

pre 5 godina

Najveće zlo koje je snašlo Srbiju i srpski narod su Karađorđevići i Tito zbog Jugoslavije i bratstva i jedinstva Pokazalo se i jedno i drugo da ne može postojati u realnom svetu
(.I., 10. oktobar 2018 09:45Zato sto ljudi na Balkanu su Orkovi koji ne umeju da budu veliki i mocni,nego sitnicavo zive u svojim plemenima i ceo zivot provedu uporedjujuci se medjusobno,seljacki mentalitet(karakterna osobina),zato smo tu gde jesmo svi banana drzave na svakoj listi na dnu!

kimi

pre 5 godina

Danas smo svi razjedinjeni uzivamo ovako nezavisni i ne porobljeni.
Svaka drzava ima vojsku koju bi porazilo americko lovacko drustvo, industrija da nam pozavidi Zimbabve, jednom Lidlu pandanu naseg Amana se radujemo ko da smo osvojili svetsko prvenstvo u fudbalu... Da je dobro biti mali i razjedinjen odavno bi se Italija, Francuska, Nemacka podelile na nekoliko malih drzava

kimi

pre 5 godina

Nikada ni ne treba da dobije ulicu. Umesto da prihvati londonski sporazum iz 1915. godine i proširenu Srbiju, on promoviše ideju o jugoslovenskoj državi koja je, između ostalog, i dovela do Jasenovca. On, Pašić i Milošević su tri najveća srpska grobara u 20. veku.
(Miroslav, 10. oktobar 2018 11:36)

Sta bi mi to dobili Londonskim ugovorom? Bosnu, deo Dalmacije i deo Slavonije a morali bi se odreci celog Banata i Makedonije koju smo prethodno u ratu dobili.
Da je kralj pristao da preda Makedoniju vojnici bi momentalno predali oruzje i dezertirali.
Ne nasedajte na Seseljeve lazi o granici Karlovac, Karlobag Virovitica jer to nama niko nudio nije

Аки

pre 5 godina

Njegova velikosrpska megalomanija je srpskom narodu nanenala mnogo stete, patnje I ratova. Najveca greska 20 veka je njegova sto umesto velike Srbije je zeleo jos vecu Jugoslaviju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boban, 10. oktobar 2018 09:53

Великосрпска мегаломанија, а уместо Велике Србије створио Југославију, та мегаломанија је довела до штете јер није створио Велику Србију. Шта си заправо хтео да кажеш?

majorgavrilović

pre 5 godina

On je hteo sve te teritorije,i hteo je časno vladati,al gamadija to nije htela prihvatiti,i posle su svi izgubili a mi Srbi najviše...jer su nam ostali zabili nož u ledja..

saša d.

pre 5 godina

Malo je poznato da je u toku mirovne konferencije u Parizu, vođa Italijanske delegacije neki grof (zaboravio sam ime) bukvalno molio naše delegate da ne prave državu sa hrvatima (klali su vas sada, i opet će prvom prilikom) dajte da podelimo hrvate u dve države i zauvek rešimo hrvatsko pitanje na Balkanu. O pismu Vojvode Mišića neću ni da pišem.

Uostalom Dučić je rekao sve što je trebalo.

banacanin

pre 5 godina

svaka njemu cast ali on je glavni krivac kada je napravio shs ugrobario je srpski narod umesto da je napravio veliku srbiju kako su mu nudili.poslao sve muslimane kod ataturka sve hrvate u hrvatske krajeve sve srbe u veliku srbiju albance preko prokletija a makedoniju podelio sa bugarima i albancima samo da je ostavio pojas vardarskom dolinom do grcke.rumuni su pametno odradili i zaokruzili nacionalnu drzavu jes da im je staljin uzeo moldaviju ali i to je rumunija

Nn

pre 5 godina

@Danilo
Taj stav upravo i imaju svi ovi exYu narodi. Da njih Srbi nisu oslobadjali, nego samo umarsirali. A ti Austrougari su strasno fin narod, pa resili da se sami od sebe povuku, i dozvole srpskoj vojsci da samo umarsira. Eto samo smo se prosetali od Soluna do Ljubljane. Slali smo ljude na izlet, a ne da ginu za one koji danas pljuju po njima.

jeedino je Austrougraska ovde zavela red

pre 5 godina

Njegova licna hrabrost, vojni uspesi na stranu - covek nas je unazadio i uveo u klanicu! Odveo je srpsku mladost da izgine preko Albanije, neznajuci pripremio je put za genocid u NDH. Pucisti Karadjordjevici su definitivno odveli srpski narod u provaliju u 20om veku.

goga

pre 5 godina

Tomislav JESTE hrvatsko ime, a Aleksandar nije nikoga unazadio idejom o Jugoslaviji, "za ideale ginu budale" to je i dalje dobra ideja, bolja od EU, da se drugi nisu mešali! Prestanite da pljujete sve i svakoga!

Boske

pre 5 godina

Kralj Aleksandar Poslednji, najskuplji srpski kralj. Njegove sumanute ideje srpski narod je platio milionima ljudskih zivota, izmedju ostalog. I jos uvijek placa, na zalost, u krajnjem slucaju cak i potencijalnim nestankom sa lica planete.

profesor veribed

pre 5 godina

Kada vec pricamo o oslobadjanju u 1 sv ratu interesantno je znati da je posle proboja solunskog fronta srpskoj vojsci od strane britanske vlade i vojske bilo zabranjeno pod pretnjom rata da se priblizava bugarskoj granici i podrucjima sa bugarskim zivljem, tako da su ta podrucja i celi sadasnji Pirotski okrug ostali prakticno neoslobodjeni duze vreme, britanska vlada je bila zabrinuta za sudbinu ostataka bugarske vojske koji su se povlacili ka svojoj zemlji tako da je bilo vrlo lako da se desi da britanija jos pri oslobadjanju srbije nama objavi rat i napadne nas s ledja. Ove podaci sa kretanjem srpske vojske se mogu proveriti na ytb WW 1 every day.

~ds~

pre 5 godina

Osoba koja je minirala neprocenjivo utvrdjenje Žrvnov na Avali, da bi na istom mestu bio izgrađen spomenik neznanom junaku. Razmislite zašto je neko rušio kulturni eliksir Beograda radi izgradnje one piramidice. Nisu čista posla sa njim.

optimista

pre 5 godina

Najveće zlo koje je snašlo Srbiju i srpski narod su Karađorđevići i Tito zbog Jugoslavije i bratstva i jedinstva 
Pokazalo se i jedno i drugo da ne može postojati u realnom svetu
(.I. )
Ima i gore...
(optimista)

Bicu Slobodan

pre 5 godina

Poslednji srpski kralj je kralj Petar. Takav vladar se nikad vise nece pojaviti na ovim prostorima. Aleksandar nije bio ni bleda senka svoga oce.

Nekima otac, a nekima ocuh

pre 5 godina

Daleko najznacajniji hrvatski i slovenacki vladar. Centralni trgovi u svim gradovima koji nikad u istoriji do njega nisu pripadali Hrvatskoj i Sloveniji treba da nose njegovo ime.

Bgd

pre 5 godina

Efekti njegove vladavine:

1. uklanjanjem dinastije Petrović stvorio mržnju između Srba i Crnogoraca
2. pravio državu sa najvećim podlacima i neprijateljima srpskog naroda što smo platili stotinama hiljada žrtava

I mi ovde raspravljamo da li je bio dobar ili loš. Za mene nema dileme.

Папи

pre 5 godina

@Danilo

Вама којима су Срби криви за све историја почиње 1918.
Погледај мало шта се дешавало Србима на територији Хрватске и Босне пре тога, линч, разбијање радњи, монтирани процеси итд.
Усташе није измислио краљ већ Анте Старчевић - Шешељ пре Шешеља.

CATAPA

pre 5 godina

Po kralju Aleksandru Karadjordjevicu najvise pljuju oni ciji preci nisu u to vreme ni ziveli u Srbiji, vec van nje. Ali su zato sada glavni.
(Snezsna, 10. oktobar 2018 13:22)
To je tačno. Srbi iz današnje Hrvatske su ga i bukvalno mrzeli, obožavajući i dalje "svog" austrougarskog cara. Sa Aleksandrom su samo dobili "privilegiju" da plaćaju porez.
Kada je ubijen u Marseju, preorali su njegov vinograd, toliko su ga voleli.

Јабучило

pre 5 godina

Njegova velikosrpska megalomanija je srpskom narodu nanenala mnogo stete, patnje I ratova. Najveca greska 20 veka je njegova sto umesto velike Srbije je zeleo jos vecu Jugoslaviju.
(Boban, 10. oktobar 2018 09:53)

Не, већ његова сујета и југословенска мегаломанија. Штафета потиче из његовог времена. Био је диктатор.

Aleksandar Obrenović

pre 5 godina

"Možemo ga voleti ili ne, ali on je jedini Srbin koji je posle cara Dušana vladao skoro celim Balkanom. Imao je možda dobru nameru ali nije imao dobru realizaciju."

Naravno. Onda je i Hitler najveći nemački vladar svih vremena i tako ga i treba poštovati i pamtiti. Realizacija je bila "malko" degutantna, ali...

Ivan

pre 5 godina

Kralj je leteo avionom vec 1910. a Ivan Saric konstruisao i leteo svojim avionom u Subotici 1910.... Mislim da je u muzeju u Bg. Pouka: Srbijo i kamen bi pokvarila.

sale009

pre 5 godina

(Franko, 10. oktobar 2018 15:07)

lepo je veličati svoj narod i svoju istoriju pa makar to bile i same laži u koje čak ni vi ne verujete. jedini rat koji ste vi sami ratovali i koji ste,paa ne baš sasvim sami dobili, je taj vaš čuveni domovinski rat..i od tad imate svoju državu. zato ne svojatajte tuđe zasluge

John

pre 5 godina

od kad je Tomislav hrvatsko a nije srpsko ime, sta sve necu procitati..
(Nenad, 10. oktobar 2018 09:53)

Dobio je ime po hrvatskom kralju Tomislavu. A bilo je predlagano i ime Zvonimir, takođe po hrvatskom kralju.
I trebao je da bude rođen u Zagrebu, ali pošto je bio januar, pruga bila zavejana i kraljica je morala da ostane u Beogradu.
Treći sin, Andrej je dobio slovenačko ime i bio rođen u Sloveniji na Bledu.

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 5 godina

Karadjordjevići su veliko zlo koje je zadesilo Srbiju i naš narod u celini.
Da li će oni biti i najveće zlo, još uvek ne zna. Konkurencija je žestoka.

@(@202, 10. oktobar 2018 11:15)
Druze, to tako pricas jer su te komunisti naucili tako .. Za Aleksandra I mozemo svasta da pricamo - to stoji, ali za kralja Petra I "oslobodioca" - ne.
Ljudi su ga zvali "cika Pera" .. zbog povezanosti sa narodom .. Nas najbolji vladar ubedljivo, nije bio apsolutista vec liberal, Srbijom je vladala skupstina(tada i nikada vise)..
Drugo, pitanje je da li bi mi sada pisali komentare na srpskom ili na turskom .. jer za razliku od Tita, koji nas nije oslobodio od Nemaca(vec velike sile, tj. Sovjeti), sami smo se oslobodili od Turaka, predvodjeni "cika Perom", jer velike sile nisu podrzale rat protiv Osmanlijskog carstva iliti Prvi Balkanski rat.

Ne objasnjavam neznalicama

pre 5 godina

@ zemun-boka-shs
Prvo koje je to "hrvatske teritorije" predao italiji? Znss li sta se sve desavalo oko rijeke i kako se za talijanima i musolinijem oko toga zamerio, a susak dobio za jugoslaviju? 2.Hrvati su toliko bili podredjeni da su uz sve pdipadnike au vojske njihovi oficiri dobili po jedan cin vise u novonastaloj kraljevini shs. Ono, hrvatima su bile draze teroristicke akcije od velebitskog ustanka do organizovanja atentata na kralja u zagrebu 33.a to nijedna drzava ne tolerise. Dalje, govorite o diktaturi, u toj diktaturi su 4 puta do kraljeve smrti odrzani parlamentarni izbori gde su formirane razne koalicije, izmedju ostalih su i hrvatske stranke,bas i radiceva hRss bile u vlasti. Naglasih ovo r u imenu stranke da pokazem kooperativnost radica, jer je tim r od republikanska vrv pokazivao postovanje prema drzavnom uredjenju. Radica jeste ubio racic kao i jos 3 poslanika, pa je kralj zato i ukinuo stranacki zivot kako bi ze smanjile nacionalne tenzije. Vrv bi i sam videvsi da je pogresio oko troimenog naroda povukao granicu izmedju srba i hrvata, a vi bi dobili neku teritorijicu oko zagreba, vec 39.kad ste dobili banovinu svetske okolnosti su bile drugacije i isle su vam u prilog! Na kraju, atentat, nisu te bede od ustasa i vmrovaca same ubile kralja, nego su iza sebe imali izvesno italiju, mozda i nemacku. Dakle, kralj aleksandar je pao kao jedna od prvih zrtava fasizma u evropi jer im je smetao i pravio malu antantu, a vi navikli da vecito budete sluge i izvrsioci..

Advokat

pre 5 godina

Највећи критичари југословенства краља Александра су управо они који се одушевљавају југословенским дериватима , летовањима по Јадрану, лагодном животу у титоизму, братством и јединством, навијају за југо спортске клубове, одушевљени су владавином југо - социјализма деведесетих, сматрају ЈНА војним узором итд итд... У сваком случају помрачен ум и то потпуно. Краљ Александар нема ништа са горе наведеним дериватима лажне идеје 1943-1991 зване југо- социјализам која је само делимично почивао на племенитој политичкој идеји уједињења Срба и осталих неслободних народа Хрвата и Словенаца, нажалост која се такође из различитих разлога показала лошом и погубном. Краљ Александар има много других разлога због чега треба да буде поштован као фигура од значаја за националну историју и државотворну традицију у нас. Ако ништа онда због истинске посвећености сузбијању пошасти комунизма који нас и данас изједа као канцер.

VASKEZ

pre 5 godina

Sve je graška sa Karadjordjevicima, od njihovog dolaska na vlast 1903., do stvaranja Jugoslavije. Obrenovići bi to bolje uradili, sto su i pokazali u drugoj polovini XIX vijeka.

Ponavljacica

pre 5 godina

Cekaj, uopste mi nije jasno. Zar nije ostareli Kralj Petaru isao sa vojskom i bio na Solunskom frontu? Je l' moze neko da mi objasni da li je problem u meni jer ne znam istoriju ili ste iskombinovali dva kralja po principu 2 za 1?

Aleksandar

pre 5 godina

Najveći hrvatski nacionalisti i tada i za vreme Pavelića i i za vreme Tita a i danas su protivnici Aleksandrove ideje o Jugoslaviji. U momentu stvaranja Jugoslavije hrvatska elita je za Jugoslaviju. Najveći srpski nacionalisti i tada i za vreme Nedića i za vreme Tita i danas su protiv Aleksandrovog ujedinjenja. Srpska elita je i tada i danas podeljena. Niko Srbiji nije nudio Veliku Srbiju a i u takvoj Velikoj Srbiji bi morali da se ujedinjavamo jer je mnogo Hrvata i drugih bilo na tim područjima. U ostatku koji ne bi ušao u Veliku Srbiju ostali bi austrougarski Srbi i Hrvati i Slovenci. I deobe bi nastale svejedno. I VMRO bi sigurno radio i protiv Velike Srbije kao što je radio i protiv Jugoslavije. Ništa ne bi bilo drugačije osim što bismo se mnogo ranije zavadili. Oni koji su 41. činili zločine na to su bili spremni i odmah po završetku I svetskog rata, a komunisti su od 1918. radili na razbijanju Jugoslavije kao velikosrpske tvorevine. Kad se sve sabere - Jugoslaviju je vredelo čuvati i graditi.

Zemun - Boka SHS

pre 5 godina

“Ujedinitelj”? Želite reći brutalni posrbljivač? Kažete ime Petar srpsko, ime Tomislav hrvatsko, ime Andrej slovensko, zar sva tri imena nisu međunarodna biblijska novozavjetns porijeklom židovska a proširila se svijetom preko kršćanstva. Kao “ujedinitelj” je preko međunarodnih imena a ne spominjete masakr hrvatskih poslanika u Skupštini, stopiranje konkordata, a tu je 6. januarska diktatura, predaja hrvatskih teritorija Italiji, ukidanje hrvatske državnosti, nepoštivanje izbornih rezultata, manipuliranje, Vidovdanski ustav, centralizacija, preuređenje teritorijalnih oblasti bez poštivanja istorijskih granica naravno na štetu Hrvata i Hrvatske, ubijanje Hrvata po selima po Hrvatskoj i Bosni, a Crna ruka, četnici itd. Ako je to “ujedinitelj” onda je to “ujedinitelj na srbijanski bizantinski način, prijevarom, krađom, ubijanjem, laganjem i prijetvornošću”. Upravo zbog navedenog došlo je do pobune i ustaškog pokreta i atentata u Marseju.

Bruks 021

pre 5 godina

On ne zaslužuje ulicu u Srbiji, možda u Zg. Umesto da je posle Prvog rata proširio Srbiju on je pravio nekog Frankenstajna od države samo da bi vladao što većom teritorijom. Posle poslednjeg rata smo sve to lepo izgubili.

djurica

pre 5 godina

@Pedu

Auu, jer realno da takve stvari ne znas. Bulevar Kralja Aleksandra nosi naziv po Aleksandru Obrenovicu, ubijenom u majskom prevratu.
@dejan

Da li je realno da ti ne znaš da se pitanje ne postavlja sa "jer" već sa je li ili je l'?

Aleks

pre 5 godina

Karadjordjevići su veliko zlo koje je zadesilo Srbiju i naš narod u celini.
Da li će oni biti i najveće zlo, još uvek ne zna. Konkurencija je žestoka.

(@202, 10. oktobar 2018 11:15)

I nije se povukao sa vojskom, nego je pobegao sa vojskom ostavivši narod na nemilost. Pored njega je još u igri SM, a kao partije SPS i SRS.

kik

pre 5 godina

Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita
Iz beleške Živojina Mišića, g. Milorada Pavlovića

„Iz svega sto sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš, stvar je propala. Ništa se neće moći učiniti. To nisu ljudi na čiju se reč možeš osloniti. To je najodvratnija fukara na svetu, koja se ne može zajaziti ničim što bi joj se ponudilo.



Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.

Granice će biti gde ih mi povucemo, a mi ćemo ih povuci ne onde gde naše ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.

A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam
da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi. Ako me ne poslušate, Vaše Visočanstvo, ljuto ćete se kajati.

Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita

brainiac

pre 5 godina

@ Čekaj, a po kom kralju se zove Bulevar kralja Aleksandra?
Ja svo vreme mislim da je o njemu reč.

Po Aleksandru Obrenovicu, smaknutom 1903. u Majskom prevratu.

ja

pre 5 godina

On je unistio Srbiju i njen narod.
(spalinjo, 10. oktobar 2018 10:56)

A jeli druže, ko sada uništava Srbiju i nien narod? Sad su nam drugi krivi jel da?

Franko

pre 5 godina

Srbi, pobogu, niste vi nikoga oslobodili, pa tako ni nas Hrvate. Mi smo se nasli, kao i Slovenci, kao i Cesi, Poljaci, Slovaci, pa i Madjari na rusevinama jedne velike Imperije. Nama su oduzeti nasi prostori od pamtivijeka upravo pod vodstvom Regenta. Istra, Rijeka, Zadar i otoci su dosli pod vlast Kraljevine Italije. 'Hvala' Karadjordjevicima. Poslje su te nase povijesne krajeve povratili i sjedinili s maticom, Hrvatski Partizani u 2.w.w. I tu obmanjujete vasu javnost, jer opet podvaljujete da su to toboze ostvarili Srbi, a nisu dame i gospodo, vec Hrvati. Isto tako je ovdje i vise nego ocita žal ne za Aleksandrom, ne za Kraljevinom, poslje ne za SFRJ, vec iskljucivo za neostvarenom Velikom Srbijom. To govori koliko ste vi, bar vecina zeljeli iskreno i na ravnopravnim nacelima tu zajednicku drzavu. Nista, sad imate napokon svoju Srbiju ( koju vecinska Srbije NIJE zeljela i htjela, ali ju je na silu dobila, doduse svojom zaslugum ), i gradite nju, Srbiju. Lijepa je to drzava, kazu mnogi. More ionako nikada niste imali, osim za tih 70' et godina koje toliko mrzite danas. Uvijek ste dobrodosli na more, bilo u Hrvatsku, Crnu Goru, Grcku, Albaniju, Maldive, Tenerife, Bora Bora ili Tahiti. Lp svima iz Splita.

Isti smo!

pre 5 godina

"Krvavi bratoubilački ratovi 1941-1945. godine i oružani sukobi iz "devedesetih" su potvrda teze da nismo "isti" narodi." - kaže u tekstu.

A ja vam kažem da je upravo to dokaz da smo "isti" i da smo i jedni i drugi i treći ispali glupi jer nismo imali viziju i sposobnost da ne dozvolimo budućim političarima da ideju o Jugoslaviji unište na takav način. Mogli smo da budemo velesila u toj EU i da odlučujemo ne samo o sebi nego i o celoj Evropi, a samim tim i o svetskim pitanjima.

Postali smo narod destrukcije, govorim o svim narodima bivše Jugoslavije. Svaku progresivnu ideju smo uništili ili je oterali u smrt ubistvom čoveka koji je simbolizuje. Zaslužili smo ono što smo dobili na kraju svojim pogrešnim činjenje ili ne činjenjem. Dozvolili smo stranom faktoru da nas razbije i deo po deo okupira i za vekove zavadi. Najgori smo za same sebe.

Stvarno ne vidim da ćemo se uskoro opametiti... Možda nove generacije budu manje ratoborne, ali su glupe i ograničene za druge stvari.

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

A da niste mozda pomislili da smo mi hteli da vladamo ostalim narodima na Balkanu ? Mozda i nismo sveci kako mi mislimo da jesmo? Mislim da niko nije naivan, ali mi volimo da pravimo od sebe veliku zrtvu, a to da da smo hteli da gazdujemo ostalim narodima nikako da prihvatimo... Nista se nije sve ovo desilo jer smo cvecke...

perun

pre 5 godina

Covek nas je unistio. Od najperspektivnijeg naroda u tadasnjoj Evropi, ucinio je Srbe gubitnicima. Karadjordjevici moraju da se izvine narodu za ono sto je Aleksandar ucinio.

Aleks

pre 5 godina

Andrej naravno nije slovenacko ime.
(Andrej, 10. oktobar 2018 11:39)

Nego čije je? Posedujem stari slovenački kalendar iz 1812 i na njemu je pored 4 februara napisano Andrej.

ФонтанаНевиђенаУЕвропи

pre 5 godina

Сви су Срби од краља паметнији, сви су милион пута били у његовој кожи и извукли се као победници, ваљда Србији зато и иде овако добро

John

pre 5 godina

Kako je neko uspeo za 23 godine da napravi poslovnu i imovinsku imperiju?
(miletrans, 10. oktobar 2018 11:34)

Isto onako kako su "neki" uspeli to isto od osamdeset/devedeset i neke do devedeset i neke/dve hiljade i neke.
Ili konkretno za Stojadinovića - sa obveznicama ratne štete - pokupovao ih odmah za trećinu stvarne vrednosti ili i manje (ljudima trebale pare sad i odmah), a kad su dospele na naplatu onda im naduvao vrednost. Pomalo liči na kupovinu deviza po povlašćenom kursu ili na kredite iz primarne emisije.

Branko Von Beca

pre 5 godina

"Najveći deo srpske javnosti ne zna da je kralj Aleksandar Karađorđević jedini srpski vladar koji nema svoju ulicu u Beogradu"

I ne treba da je ima, nek mu je daju u zagrebu, pošto je na njihovu veliku žalost i razočarenje, pored svin njihovih uglavom imaginarnih tzv. vladara Tomislava, Zvonimira i ostalih ...imira, ON najveći hrvatski državotvorac, neko ko je učinio više za hrvate od svih njih zajeno, i tom iz 1918g. pitom upropastio zanavek živote 7 miliona Srba, što nije pošlo ni paveliću ni tuđmanu zajedno.

Ако дозволите аргументе

pre 5 godina

@Danilo, Пусти ти коментаре, читај историју.
Слажем се да Срби нису ослободили Хрвате и Словенце, ми смо их окупирали. Они су били непријатељи Срба и Србије, Хрвати посебно који су направили геноцид над Србима у Мачви. То су чињенице. Са њима није требало имати ништа. АУ монархија је уништена, није се распала. СССР се распао, АУ монархија је окупирана и распарчана - Срби су распарчали њен јужни део.
Нема митоманије само чињенице. Французи могу да набијају на нос, ми смо им дигли споменик и поштовали смо их. Нас поражени Хрв. и Слов. нису никада ни поштовали ни ценили, јер су губитници два светска рата.
Срби су и требали да буду главни у држави у којој су дали највеће жртве, највише средстава и највећу територију. То је логично сваком паметном човеку. Страшна репресија? Извини, дечко, где су Срби били ту су остали и Црногорци и Македонци. Где су Бугари, Хрвати и Албанци спроводили „демократију“, тамо више нема никаквих националних мањина. Сукоб Николе и Александра је био унутар-црногорски, а не на линији Срби-Црногорци. Они су рођаци и реално гледано, и Карађорђевићи су били Црногорци. Усташки покрет је створен да се доврши геноцид над Србима започет у Мачви. ВМРО створили Бугари да избришу Србе (и Македонце) из „јужне Бугарске“. Ништа није из чиста мира, па ни твој злонамерни коментар.
Ко је равноправно крварио са Србима могао је да очекује равноправност у миру.

Папи

pre 5 godina

Андреј је више неко универзално име, не само словеначко. Замислите да је дао име сину Змаго, Змаго Карађорђевић.

tamnavac

pre 5 godina

Jedni ga hvale@, Hvalile su ga samo njegove pratece guzonje, narod nikada nije hvalio svoje grobare, a on je uz komunje najveci grobar srbije ikad upamcen.

s.

pre 5 godina

Kako je neko uspeo za 23 godine da napravi poslovnu i imovinsku imperiju?
(miletrans, 10. oktobar 2018 11:34)

Današnje srpske imperije su napravljene za mnogo kraće vreme.
A tek kada ovi budu sklonjeni sa vlasti biće velečuđenja i "kako je moguće, pa ko bi rekao za njega".

baradja

pre 5 godina

Kralj Aleksandar Karađorđević ne zaslužuje da se pominje, a ne još da dobije ulicu, bilo gde u Srbiji. Zbog njegovih suludih ideja, o jedinstvu balkanskih naroda, sve generacije srba na ovim prostorima dovodi u tešku zabludu i večiti komflikt sa susedima. Ti isti susedi su mu i došli glave u Marselju, a dolaze glave i današnjim generacijama srba, zato što je srpski monah na silu hteo da ima veliku državu, a kao zalog uložio sve srpske zemlje... Sve što u pravednim ratovima dobijemo borbom, izgubimo u miru zbog nesposobnih političara...

Vuk

pre 5 godina

Sve general do generala ovde u komentarima samo posle bitke, lako je biti pametan nakon sto godina šta je trebalo,nema Jugoslavije već trideset godina sve Srbenda do Srbende,a nikad veće dno nismo dotakli.

vladan

pre 5 godina

Nije dobio ni ulicu ni spomenik!!!! Razlog je sledeci..... jedini vladar koji je zabranio KOMUNISTE i njihovu stranku. Nikada mu to nisu zaboravili .

ja

pre 5 godina

Pa sto nije jeo, makar na silu! 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 10. oktobar 2018 09:46) 

Čoveče, kako te samo nije sramota!
(pera car, 10. oktobar 2018 11:21)

To je jedan od onih trolova iz susjedne lijepe njihove koji u pauzi pljuvanja po novaku pljune i ponešto iz naše istorije

berkut

pre 5 godina

MEGALOMAN!
Da je kao pobednik rata formirao Srbiju kakvu je mogao i trebao, ne bi milioni izginuli u narednim decenijama.
I naravno... Srbija bi imala more!

Pametnjaković mladji

pre 5 godina

Osoba koja je minirala neprocenjivo utvrdjenje Žrvnov na Avali, da bi na istom mestu bio izgrađen spomenik neznanom junaku. Razmislite zašto je neko rušio kulturni eliksir Beograda radi izgradnje one piramidice. Nisu čista posla sa njim.
(~ds~, 10. oktobar 2018 10:22)

Ono kada jedan kralj (Aleksandar) u masonskom bratstvu ima niži čin od jednog vajara (Meštrović). Eto odakle piramida na Avali. Istini za volju, ne znam zašto je Žrnov bio neprocenjiv. Tursko utvrdjenje, a zna se da nije baš da smo hteli da sačuvamo turske tragove u Srbiji nakon oslobodjenja.

Simon

pre 5 godina

ako se poznaje situacija u koju je stavio brata Djordja i kako se prema njemu odnosio do svoje pogibije u Marselju onda svakako ne zasluzuje ni ime da mu se pomene a kamoli da se njime krsti ulica ili bilo sta. Prvi je pokazao Srbima da je licno najkorisnije ako se nipodastava svoj. To videli drugi pa navalili. I...Srbiji je on nepopravljivo potkopao temelje. E posle su ostali (Tito, Milosevic, Djindjic) samo rusili ono nad temeljima.

nm

pre 5 godina

@Danilo - Punisa Racic, verovatno znas zbog cega je pucao ali to nisi napisao u komentaru... VMRO, verovatno znas ko je osnovao ali ni to nisi napisao u komentaru... Makedonci, jel tu mislis na "makedonce" bugarskog porekla ili "makedonce" srpskog porekla? (pod vmro mozes naci odgovor ali ga verovatno znas), Crna Gora, i to verovatno znas ali danas je moderno izvrtati cinjenice... uglavnom nista nisi napisao od toga sto verovatno vrlo dobro znas...

marija

pre 5 godina

Kralju Aleksandru se, po Bapčevim rečima (Dušan Babac, član Krunskog veća Kraljevskog doma Karađorđević u knjizi "Aleksandar Prvi viteški kralj"), kao najveći greh pripisuje "njegova odluka" o stvaranju Jugoslavije.

- Pritom se zanemaruju činjenice da su pored regenta Aleksandra, sve političke, intelektualne i vojne elite u Srbiji toga vremena bezrezervno zastupale ideju ujedinjenja. Pošto su ih sile "Antante" tretirale kao "neprijateljske teritorije" i zbog mogućnosti da ih zaposedne Italija na osnovu "Londonskog ugovora", Hrvatska i Slovenija su preko svojih predstavnika same tražile spas u ujedinjenju sa Srbijom.

Arčibald Rajs je govorio da je imao sreću da poznaje "ovog velikog patriotu, koji je bio u isto vreme veliki mudrac", dok ga je viđao kao vojnika "koji se ni u jednom trenutku nije hteo odvojiti od svoje vojske i delio je sa njom sve patnje, sve bede ili svu slavu".

Nikola Tesla ga je video kao "velikog i neustrašivog čoveka, koji je svoj narod vodio kroz krvave bitke" i kao "jednu herojsku ličnost ogromnog ugleda koja je kao Vašington sposobni i neustrašivi general koji je oslobodio svoju zemlju od ugnjetavanja, kao Linkoln mudri i rodoljubivi vođa koji je mučenički postradao".

Aleksandar

pre 5 godina

Postoji "Bulevar Kralja Aleksandra Karadjordjevica" u BGD ide od kruznog toka na dedinju (zgrada Pink-a, kbc Dragisa Misovic) i ide do Belog Dvora....
(Djuro, 10. oktobar 2018 10:35)

U pitanju je knez Aleksandar Karađorđević, Karađorđev sin. Znači: Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića.

Јабучило

pre 5 godina

Istorija ga pamti da je bio na čelu bežanije, a bajke ovako kako piše u članku.
(Costa, 10. oktobar 2018 13:56)

Друже, кад су се вратили из те "бежаније" свима су редом нану нанину. А и пре.
Знаш ли када су се повукли? Када су удариле здружено Аустроугарска, Немачка и, с леђа, Бугарска. Прочитај колико је српска војска била ван борби, можда се мало и просветлиш.

kojot

pre 5 godina

od kad je Tomislav hrvatsko a nije srpsko ime, sta sve necu procitati..
(Nenad, 10. oktobar 2018 09:53)

Naravno da je i srpsko ali je više hrvatsko

Lloyd

pre 5 godina

Najjaci su mi ovi sto zale za srpskim morem. Pa kad ste imali more? Cila obala je bila hrvatska oduvik vi ste imali unutrasnjost bukovicu zagoru itd. Ali more otoci škoji i sve ono lipo sto cini dalmaciju nikad ni bilo vase niti ce... pozdrav sa jadrana

Папи

pre 5 godina

Сви ти који говоре о експлоатацији и неправди су у праву, али у то време ништа пуно боље није било ни у Немачкој, Америци и остатку света, затим је дошла рецесија и светска економска криза, а Србија је у првом рату изгубила четвртину становништва. Једноставно Југославија је од старта била осуђена на пропаст. Лош тајминг.

objavite komentar

pre 5 godina

ideja je bila dobra i mogla je zaziveti. problem je nastao negiranjem razlicitosti i nedovoljnim predstavljanjem manjina u zakonodavnoj vlasti. Trebalo je samo dati apsolutnu ravnopravnost svim verama i napraviti dvodomnu skupstinu koja bi omogucivala ravnopravnost u odlucivanju svih naroda. umesto ideje o jednoj naciji - jugosloven trebalo je razlicitosti prihvatiti i istaci to bi umirilo ogromnu vecinu te ne bi bilo podloge za razlicite ideje o nezavisnosti. Takodje morao je svoju apsolutisticku vlast da sam sebi ogranici kroz ustav itd ali falila mu je drzavnicka vizija u tom delu. on je hteo da vlada narodima to je problem.

Snezsna

pre 5 godina

Po kralju Aleksandru Karadjordjevicu najvise pljuju oni ciji preci nisu u to vreme ni ziveli u Srbiji, vec van nje. Ali su zato sada glavni.

gzola

pre 5 godina

Imao je ponudu koja se ne odbija, naravno da će uzeti i hr i slo.. sve poslje je istorija. Drugi rat je neočekivano iznjedrio komuniste a kraljevina je već bila decentrilizovana pred početak rata.

šile

pre 5 godina

@Danilo
Taj stav upravo i imaju svi ovi exYu narodi. Da njih Srbi nisu oslobadjali, nego samo umarsirali. A ti Austrougari su strasno fin narod, pa resili da se sami od sebe povuku, i dozvole srpskoj vojsci da samo umarsira. Eto samo smo se prosetali od Soluna do Ljubljane. Slali smo ljude na izlet, a ne da ginu za one koji danas pljuju po njima.
(Nn, 10. oktobar 2018 16:18)

Pa koje ste to bitke vi vodili za Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo? Pripisujete sebi neke ''zasluge'' kojih nema! Austrougarska je izgubila rat i povukla se s tih područja kao što se povukla i sa područja današnje Češke i Slovačke koje su također bile u njenom sastavu, a koje su postale nezavisne države. Isto takvo nezavine bi postali i Slovenija i Hrvatske da nije bilo budala na našoj strani koji su povjerovali u nekakav zajednički život sa vama na ravnopravnoj osnovi. Vrlo brzo se pokazalo da vi niste gledali na to na taj način već upravo na način koji ti ispoljavaš, da je to sve vaše. E pa nije bilo niti će ikada biti i to vam je i pokazano!

prva ljubav

pre 5 godina

kaze nasao se na čelu solunskog fronta...haha...onda sve je radio da bi ujedinio jugoslovene...da,ne zbog svoje sujete.a on je iz srbije krenuo bjezat bez opaljenog metka a ne da se zrtvuje za jugoslaviju

sol

pre 5 godina

Neznalice sve gledaju iz trenutne dnevno političke situacije, eventualno od novostvorene komunističke istorije. Kralj je bio čovek svog vremena i izvlačio je ono što se najviše moglo za ovaj narod.

c i t i z e n

pre 5 godina

Не налазим оправдање за убиство али верујем да су и Македонци и Хрвати, а и не само они, имали довољно разлога да желе да се ослободе алавог краља који је велика брука за свог оца.

cobo

pre 5 godina

Ali on je imao viziju jednu malu EU koja je imala puno vise zajednickog nego ova danasnja EU koja malo po malo ima sve manje zajednickog a sve vise raskola :(
Ono sto je kralj napravio to je neunistivo, iako smo imali gradjanski rat i mrznju zasejanu iz nekih zapadnih centara mi (normalni ljudi) se postujemo, druzimo, popricamo, veselimo se zajedno :)

Primer; nasi igraci u pecalbi, Rebic, Jovic, Gacinovic - zive ko braca, oni nikog blizeg nemaju!

Džoni

pre 5 godina

Cetnici su zeleli veliku Srbiju njih nije Juga interesovala ni mrve-i dobise malu Srbiju :(
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Tutlo, 10. oktobar 2018 15:47)
Četnici su bili samo klub obožavalaca gibanice i rakije. Njihov jedini, veliki "masterplan" je bio da se čeka, da se vidi šta će da bude, a u međuvremenu da tipuju pobednika i dodvore se njemu. Tako se dodvoravali svima. Nisu četnici imali nikakav plan ni projekciju buduće države, nego kako pobednici odluče.

Djuro

pre 5 godina

Postoji "Bulevar Kralja Aleksandra Karadjordjevica" u BGD ide od kruznog toka na dedinju(zgrada Pink-a, kbc Dragisa Misovic) i ide do Belog Dvora....

Pedu

pre 5 godina

@Dejan
Auu, jer realno da takve stvari ne znas. Bulevar Kralja Aleksandra nosi naziv po Aleksandru Obrenovicu, ubijenom u majskom prevratu.

A što da nije realno, ako me zabole za srbe, Srbiju i našu istoriju?
Nego eto, volim svašta da znam, setih se da ima Bulevar nekog kralja Aleksandra, ali totalno neodređeno kojeg kralja Aleksandra, pa reko' da pitam.

Velika tragedija to neznanje, a?

gulag

pre 5 godina

@nm
"Punisa Racic, verovatno znas zbog cega je pucao ali to nisi napisao u komentaru"

Pa reci, zašto je Puniša pucao u skupštini? Ako je pucao na oružje - dobro, ali ako je pucao na riječ ... zaključi sam

John

pre 5 godina

(kimi, 10. oktobar 2018 17:40)

Inače, ozloglašene reči "Koliko košta srpska krv sa Kajmakčalana, neka kažu pa da je platimo" su izvorno - Pribićevićeve

Shirobon

pre 5 godina

Megaloman, netalentovan, opsednut kompleksom nize vrednosti malog vladara. Koju je zeleo da izleci, preko te nesretne tvorevine. Niti je Jugoslaviju, on nesto voleo ili je posmatrao kroz oci neke romantike i slovenskog ujedinjenja. Vec samo i iskljucivo samo da drzi silom licnim rezimom i autoritetom radi toga da bude vladar velike drzave a ne "male Srbije". U spoljnom politici zajedno sa knezom Pavlom obican eksponent engleske politike. U domacoj autokrata sa zeljom da uveca maksimalno svoj imetak zajedno isto kao "Cika Pera" koji je u Srbiju dosao kao netalentovan Francuski porucnik u penziji sa mizernom penzijom a izasli sa imovinom po celoj YU. Po identitetu antisrbin po karaktetu oportunista i pragmatik. Sve sto je Srbija bila i stvorila od oficirskog kadra od monarhije stvorili su Obrenovici. Ako je prva Jugoslavija bila iznudica stvorena da obuzda srpski element da ne dominira Balkanom i to stvorena u vremenu smrti svih multietnickih imperija kao mini AU. Onaj ko je insistirao na drugoj je bio ili jako glup ili jako bezobrazan.

sarah

pre 5 godina

jugoslavija nije bila njegova ideja, stvorena je pod pritiskom zapadno - evropskih zemalja, da bi bila u ravnoteži sa austro - ugarskom, ni tada se srbi nisu mnogo pitali... bilo je par emisija o tome na tv...

Danilo

pre 5 godina

@nm - Ti ako opravdavaš sve to što si nabrojao, isto tako vrlo dobro znaš da zbog takvog arogantnog stava srpske vrhuške niko ne želi sa istima ni u kakvu zajednicu. Svako dobro.

kimi

pre 5 godina

To je tačno. Srbi iz današnje Hrvatske su ga i bukvalno mrzeli, obožavajući i dalje "svog" austrougarskog cara. Sa Aleksandrom su samo dobili "privilegiju" da plaćaju porez.
Kada je ubijen u Marseju, preorali su njegov vinograd, toliko su ga voleli.
(CATAPA, 10. oktobar 2018 16:13)

Tacno. Na primer vodja srba u Hrvatskoj Svetozar Pribicevic je na skupu u Zagrebu rekao da su Sava, Dunav i Drina granica izmedju civilizacije i srbijanskih varvara.

Le Scorpion Serbe

pre 5 godina

Ne volim ga jer je zarad svog jugoslovenskog projekta izbrisao srpski narod sa mape, ali, sire i strucnije gledano, ko zna... Cinjenica je da bi eventualna "Velika Srbija" na svim kljucnim drzavnim poljima (ekonomiji, vojsci, uticaju u medjunarodnim pitanjima) svakako bila inferiorna u odnosu na Jugoslaviju. Ovako, imali smo megadrzavu, sa jakom armijom, monarha koji je, kako je neko odozdo primetio, bio nesto najblize Caru Dusanu u nasoj istoriji... Ambivalentan sam. Neki doduse kazu da je Jugoslavija zapravo bila neka zamena za Srbiju, ili se bar ka tome kretala posle Punisinog atentata i uvodjenja diktature. Ostaje cinjenica da se nismo pokazali kao valjani nosioci velikih projekata. Aleksandar je verovatno bio srpski rodoljub, ali je lose zonglirao celom tom balkanskom papazjanijom i nije bio politicki mudar koliko je mislio da jeste.

Tata

pre 5 godina

Нека нас не уједињује више, прескупо нас је коштало! Не би му нити обалу дао, камоли заобилазницу. Нека нас заобиђе за вјек вјекова. Узгред, протерао је и рођеног ђеда, код кога је одрастао, Николу Петровића. Уместо Србије у националним границама и ослобођења свих српских земаља, хтео је да буде владар јужних Словена... Нека му ови други давају имена улица и тргова, дао им је име, државност и слободу. Нас Србе је завио у црно.

Juan Carlos Gumucio

pre 5 godina

@John
"Što se Jugoslavije tiče, imao je najbolju nameru." - ahahahahaha, imao je najbolju nameru, prvenstveno da sto vise prosiri teritoriju i broj naroda kojima bi upravljao kao samodrzavnik, naravno sve uz standardna obrazlozenja intelektualaca i istoricara o ravnopravnosti, odbrani od stranih sila, velike zainteresovanosti za sirenje kulture i umetnosti itd. Imao je iste namere (i izgovore) kao i svi ostali tirani u istoriji, od Aleksandra Makedonskog preko Petra Velikog i Napoleona I do Hitlera. I da, slazem se da je "realizacija bila problem", jer nametanje sistema moci i dominacije obicno nailazi na otpor, a kad takvi brutalni vestacki sistemi (nezavisno da li su kraljevine, imperije ili "komunisticke" diktature) puknu, onda gotovo uvek dodje do masovnog medjusobnog pokolja (imate bezbroj primera od ratova na teritoriji Jugoslavije, sovjetskih republika, drzava na Bliskom Istoku i Africi kojima su zapadne sile crtale granice i birale vladare, kao i uostalom vecina ratova u krvavoj istoriji Evrope).

sladoledsmesom

pre 5 godina

Taj što nas je upropastio niko nije. Apsolutno bih ukinuo nazive ulica koje nose njegovo ime. Ne da nije zaslužio, već je pajser direktno odgovoran za klanicu kroz koju su Srbi kasnije prošli. A isti kojima je dao državu su izvršili atentat nad njim.

John

pre 5 godina

(a koje su boje te kantice i lopatice?, 10. oktobar 2018 15:24)

"Čika Pera" je čak bio voljan i velikim silama predlagao da Kraljevina Srbija postane republika, s njim kao prvim predsednikom (po ugledu na Francusku, slično kao Napoleon III samo obrnuto), ali oni to odbili.
Da je u Srbiji bilo najbolje za njegovog vakta - jeste (u datim okolnostima i prema tom dobu i vremenu). Ali daleko od toga da je bio najbolji vladar. Možda najmanje loš od svih. Srbijom su tada faktički upravljali Apis i Crnorukci. Potražite "afera ukaz" pa ćete videti. Oni su imali presudnu ulogu u njegovom sklanjanju sa vlasti u predvečerje rata. Rata za čije su izbijanje oni odgovorni i zbog kojih je Srbija u rat uvučena. Mislili da će sa Aleksandrom lakše. Ali ih ovaj preveslao.

kimi

pre 5 godina

svaka njemu cast ali on je glavni krivac kada je napravio shs ugrobario je srpski narod umesto da je napravio veliku srbiju kako su mu nudili.poslao sve muslimane kod ataturka sve hrvate u hrvatske krajeve sve srbe u veliku srbiju albance preko prokletija a makedoniju podelio sa bugarima i albancima samo da je ostavio pojas vardarskom dolinom do grcke.rumuni su pametno odradili i zaokruzili nacionalnu drzavu jes da im je staljin uzeo moldaviju ali i to je rumunija
(banacanin, 10. oktobar 2018 10:20)

Blago receno da si fasista. Odakle bilo kome prava da iz svojih domova tera muslimane ili hrvate?
Nije ni cudo sto se Jugoslavija krvavo raspala kada su u njoj ziveli divlji narodi.

pera detlic

pre 5 godina

Postoji jedno prosto objasnjenje zasto ni jedan od tih sistema nije zaziveo. Vi gospodo (kao i kralj)..pricate o svemu -sem kako da se zaradi u toj Jugoslaviji. To je jedini razlog zasto bi stvarami jugoslaviju i to je jedina tema. Vi pricate o svemu sem toga. Da ste pricali o tome - ta drzava bi i dalhe postojala. Ali vi necete jer bezite od privatnog preduzetnistva. Hrvati nas ne mrze nego nema zarade u ujedinjavanju sa Srbima.

ana

pre 5 godina

M, cinjenice govore vise od jednih, drugih i trecih kojiima aludiras na nemogucnost verodostojne politicke procene lika i dela istaknutog tvorca Jugoslavije. Mozda na privatnom nivou moze tako da se posmatralicnost Aleksandra Karadjordjevic ali ovde se polemise o vodji Srbije koji je trasirao put politckog delovanja kroz istoriju,pre cvega srpskog naroda.

марко

pre 5 godina

није александар тада још био краљ већ предтолонаследник. отац краљ петар ке још био жив

sladoledsmesom

pre 5 godina

Pa valjda zbog toga jer prije princa Tomislava nijedan srpski vladar, nijedna srpska istorijska licnost nije nosila takvo ime, medju Srbima je bilo rijetko/nepostojece kao recimo Nemanja medju Hrvatima. 

Mozda ti bolje znas od samog kralja kakvo je bilo stanje prije 100 godina 

Isto Hrvati i Slovenci mogu postaviti pitanje otkad je to Petar srpsko ime s obzirom da je to biblijsko ime Isusovog apostola i utemeljitelja crkve "Petar-stijena". U bukvalno istom obliku postoji i u Rusiji i svim slavenskim narodima, pa i u engleskom jeziku (Peter)
(Josip, 10. oktobar 2018 10:56)

Eto npr moj tast se zove Tomislav.
Klenu...

Aleksandar

pre 2 godine

Jedini krunisani kralj u nasoj novijoj istoriji bio je kralj Petar I, 1904. godine. Nijedan drugi kralj nase novije istorije nije krunisan.

GOROLOM

pre 5 godina

Najplemenitija ideja koju je iko ikada imao na ovim prostorima. Ujediniti više malih i većinom potlačenih naroda u jednu Slovensku naciju. Divna ideja, veliki Državnik. Verovatno najveći vladar koga su Srbi ikada imali. I, naravno, kao što to obično biva najgori talog u tim narodima je iskorištavao krizna vremena, palio vatru i huškao na krv. Sada su ti isti narodi zakrvljeni međusobno, stotine hiljada mrtvih bespotrebno, milioni uništenih života bespotrebno, a svi žive kao sluge onih koji su se dobro pazili kako će da se obrate pokojnom Kralju. Jednog dalekog dana u budućnosti, nove generacije će se setiti i umeti na dostojan način da odaju Poštovanje velikom Kralju Ujedinitelju svih južnih Slovena. Vaše Veličanstvo, seća Vas se Vaš narod.

.I.

pre 5 godina

Najveće zlo koje je snašlo Srbiju i srpski narod su Karađorđevići i Tito zbog Jugoslavije i bratstva i jedinstva
Pokazalo se i jedno i drugo da ne može postojati u realnom svetu

Danilo

pre 5 godina

Čitam ovde komentare, i odmah mi bude jasno zašto Jugoslavija u onakvom obliku nije nikako mogla opstati, kad ima ljudi koji i danas tako razmišljaju. Kao prvo, taj srpski stav prema Hrvatima i Slovencima - mi smo vas oslobodili! Koga su Srbi oslobodilili? AU monarhija se raspala! Ko je oslobodio Poljake, Čehe, Slovake...? To su narodi koji su se našli na ruševinama raspalog carstva, isto kao Slovenci i Hrvati. Srbi su umarširali u raspalu državu, nisu nikog oslobodili. Prekinite sebi da dajete mitomanski značaj. Drugo, tako Francuzi mogu da nabijaju na nos Srbima, da nije bilo francuske vojske, ne bi Srbi nikada sami probili Solunski front. Treće, Jugoslavija jeste napravljena, iz ugla Srba, kao država gde Srbi žele da budu glavni. Strašnu represiju su Srbi stvarali prema ostalim narodima, koja je kulminirala ubistvom hrvatskih poslanika u skupštini u Beogradu. Znate li da je Puniša Račić za to osuđen na kaznu zatvora koju je služio u vili upravnika zatvora? Mislite da se ustaški pokret razvio iz čista mira? Mislite da su Makedonci osnovali VMRO čiji je pripadnik ubio kralja Aleksandra iz čista mira? Srpska vlast je u periodu Kraljevine Jugoslavije nasilno izmenila makednoska prezimena dodavajući im nastavak ić. Zato što su bili ravnopravni sa Srbima? Da su Crnogorci bili srećni što im je kralj Aleksandar uzeo sva prava i proterao svog dedu Nikolu? Jedini koji su bili zadovoljni donekle su bili Slovenci, jer su znali da je bilo kakva Jugoslavija za njih bolja od Austrije.

Zemun - Boka SHS

pre 5 godina

“Ujedinitelj”? Želite reći brutalni posrbljivač? Kažete ime Petar srpsko, ime Tomislav hrvatsko, ime Andrej slovensko, zar sva tri imena nisu međunarodna biblijska novozavjetns porijeklom židovska a proširila se svijetom preko kršćanstva. Kao “ujedinitelj” je preko međunarodnih imena a ne spominjete masakr hrvatskih poslanika u Skupštini, stopiranje konkordata, a tu je 6. januarska diktatura, predaja hrvatskih teritorija Italiji, ukidanje hrvatske državnosti, nepoštivanje izbornih rezultata, manipuliranje, Vidovdanski ustav, centralizacija, preuređenje teritorijalnih oblasti bez poštivanja istorijskih granica naravno na štetu Hrvata i Hrvatske, ubijanje Hrvata po selima po Hrvatskoj i Bosni, a Crna ruka, četnici itd. Ako je to “ujedinitelj” onda je to “ujedinitelj na srbijanski bizantinski način, prijevarom, krađom, ubijanjem, laganjem i prijetvornošću”. Upravo zbog navedenog došlo je do pobune i ustaškog pokreta i atentata u Marseju.

Boban

pre 5 godina

Njegova velikosrpska megalomanija je srpskom narodu nanenala mnogo stete, patnje I ratova. Najveca greska 20 veka je njegova sto umesto velike Srbije je zeleo jos vecu Jugoslaviju.

Franko

pre 5 godina

Srbi, pobogu, niste vi nikoga oslobodili, pa tako ni nas Hrvate. Mi smo se nasli, kao i Slovenci, kao i Cesi, Poljaci, Slovaci, pa i Madjari na rusevinama jedne velike Imperije. Nama su oduzeti nasi prostori od pamtivijeka upravo pod vodstvom Regenta. Istra, Rijeka, Zadar i otoci su dosli pod vlast Kraljevine Italije. 'Hvala' Karadjordjevicima. Poslje su te nase povijesne krajeve povratili i sjedinili s maticom, Hrvatski Partizani u 2.w.w. I tu obmanjujete vasu javnost, jer opet podvaljujete da su to toboze ostvarili Srbi, a nisu dame i gospodo, vec Hrvati. Isto tako je ovdje i vise nego ocita žal ne za Aleksandrom, ne za Kraljevinom, poslje ne za SFRJ, vec iskljucivo za neostvarenom Velikom Srbijom. To govori koliko ste vi, bar vecina zeljeli iskreno i na ravnopravnim nacelima tu zajednicku drzavu. Nista, sad imate napokon svoju Srbiju ( koju vecinska Srbije NIJE zeljela i htjela, ali ju je na silu dobila, doduse svojom zaslugum ), i gradite nju, Srbiju. Lijepa je to drzava, kazu mnogi. More ionako nikada niste imali, osim za tih 70' et godina koje toliko mrzite danas. Uvijek ste dobrodosli na more, bilo u Hrvatsku, Crnu Goru, Grcku, Albaniju, Maldive, Tenerife, Bora Bora ili Tahiti. Lp svima iz Splita.

Lloyd

pre 5 godina

Najjaci su mi ovi sto zale za srpskim morem. Pa kad ste imali more? Cila obala je bila hrvatska oduvik vi ste imali unutrasnjost bukovicu zagoru itd. Ali more otoci škoji i sve ono lipo sto cini dalmaciju nikad ni bilo vase niti ce... pozdrav sa jadrana

Advokat

pre 5 godina

Највећи критичари југословенства краља Александра су управо они који се одушевљавају југословенским дериватима , летовањима по Јадрану, лагодном животу у титоизму, братством и јединством, навијају за југо спортске клубове, одушевљени су владавином југо - социјализма деведесетих, сматрају ЈНА војним узором итд итд... У сваком случају помрачен ум и то потпуно. Краљ Александар нема ништа са горе наведеним дериватима лажне идеје 1943-1991 зване југо- социјализам која је само делимично почивао на племенитој политичкој идеји уједињења Срба и осталих неслободних народа Хрвата и Словенаца, нажалост која се такође из различитих разлога показала лошом и погубном. Краљ Александар има много других разлога због чега треба да буде поштован као фигура од значаја за националну историју и државотворну традицију у нас. Ако ништа онда због истинске посвећености сузбијању пошасти комунизма који нас и данас изједа као канцер.

Miroslav

pre 5 godina

Nikada ni ne treba da dobije ulicu. Umesto da prihvati londonski sporazum iz 1915. godine i proširenu Srbiju, on promoviše ideju o jugoslovenskoj državi koja je, između ostalog, i dovela do Jasenovca. On, Pašić i Milošević su tri najveća srpska grobara u 20. veku.

Srb

pre 5 godina

Možemo ga voleti ili ne, ali on je jedini Srbin koji je posle cara Dušana vladao skoro celim Balkanom. Imao je možda dobru nameru ali nije imao dobru realizaciju. Ovim prostorima I narodima može da vlada jedino bezdušan čovek kao što je bio Tito, pobiješ par hiljada ljudi I svi se smire I uvlače ti se...

goga

pre 5 godina

Tomislav JESTE hrvatsko ime, a Aleksandar nije nikoga unazadio idejom o Jugoslaviji, "za ideale ginu budale" to je i dalje dobra ideja, bolja od EU, da se drugi nisu mešali! Prestanite da pljujete sve i svakoga!

pera car

pre 5 godina

Pa sto nije jeo, makar na silu!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 10. oktobar 2018 09:46)


Čoveče, kako te samo nije sramota!

sarah

pre 5 godina

jugoslavija nije bila njegova ideja, stvorena je pod pritiskom zapadno - evropskih zemalja, da bi bila u ravnoteži sa austro - ugarskom, ni tada se srbi nisu mnogo pitali... bilo je par emisija o tome na tv...

majorgavrilović

pre 5 godina

On je hteo sve te teritorije,i hteo je časno vladati,al gamadija to nije htela prihvatiti,i posle su svi izgubili a mi Srbi najviše...jer su nam ostali zabili nož u ledja..

Jova

pre 5 godina

To je najveca budala koju je Srbija imala, dozvoli da posle 4godine ratovanja izgubi cetvrtinu stanovnistva pravi drzavu sa Hrv i Slovencima, ala nas je z...o samo tako! Njemu Hrvati u Slovenci treba da daju imena ulicama i trgovima, jer je vise srece njima doneo nego sopstvenom narodu!

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

A jel Novi Sad osvojen ili oslobodjen? Bio je 1000 godina Madjarski, a sad 100 nas. Sta kaze matematika? Jel Vojvodina Madjarsko Kosovo?
(Nenad, 10. oktobar 2018 11:21)
to možeš videti i saznati kada pogledaš starost manastira i crkvi, čiji su stariji njegova je Vojvodina! ja ti neću reći pročitaj sam pa možda i razumeš nešto!

goblin

pre 5 godina

Najobičniji diktator,savršen za sve osim za Srbe,treba Hrvati i Slovenci da ga zauvek slave jer im je LIČNO ON DAO TERITORIJE KOJE SU MOGLI SAMO DA SANJAJU.ZAUVEK ZATVORIO SRBIJI IZLAZ NA MORE.Poveo Srbe u "Veliki rat",na kraju posle milionskih zrtava napravio državu sa istorijskim neprijateljima.To su cinjenice.Trebali ste da napisete kako je "cvetao" kriminal za vreme njegove vlasti.Ponizio do kraja nase ratne veterane,a poražene oficire(najvise Hrvate) nagradio činovima u novoj vojsci.MILIONI SRBA SU U 20 VEKU PLATILI GLAVOM NJEGOVU "SJAJNU" IDEJU ZVANA JUGOSLAVIJA,DOK SU SE KARAĐORĐEVIĆI OBOGATILI I NA KRAJU OSTAVILI NAROD NACISTIMA I POBEGLI U ENGLESKU.

prva ljubav

pre 5 godina

kaze nasao se na čelu solunskog fronta...haha...onda sve je radio da bi ujedinio jugoslovene...da,ne zbog svoje sujete.a on je iz srbije krenuo bjezat bez opaljenog metka a ne da se zrtvuje za jugoslaviju

Pedu

pre 5 godina

@Dejan
Auu, jer realno da takve stvari ne znas. Bulevar Kralja Aleksandra nosi naziv po Aleksandru Obrenovicu, ubijenom u majskom prevratu.

A što da nije realno, ako me zabole za srbe, Srbiju i našu istoriju?
Nego eto, volim svašta da znam, setih se da ima Bulevar nekog kralja Aleksandra, ali totalno neodređeno kojeg kralja Aleksandra, pa reko' da pitam.

Velika tragedija to neznanje, a?

ja

pre 5 godina

Meni to malo nejasno, Srbija je bila jača sa Aleksandrom (isprašil austougare) i Titom, danas smo gori jad nego sto je bila albanija (i oni su nas prestigli u vecini parametara). Kako to da su oni toliko loši , a mi bili ozbilje regionalne sile pod njima? Jel moze neko od vas četoustaša, belokošuljasa i ostalih da mi objasni? Tita nema evo skoro 40 godina, šta bi narode moj, zašto ne prestigosmo onaj nivo koji smo imali sa, zlim Titom? Aaa svetske sile, cionisti, Vatikan, mesečeve mene, efekat staklene bašte, jel to?

Drakče

pre 5 godina

Nije mi jasan ovaj detalj sa tetovažom pruskog orla. Ratuješ protiv Nemačke, pobediš ih i par godina kasnije istetoviraš njihov simbol na grudima?

Djuro

pre 5 godina

Postoji "Bulevar Kralja Aleksandra Karadjordjevica" u BGD ide od kruznog toka na dedinju(zgrada Pink-a, kbc Dragisa Misovic) i ide do Belog Dvora....

šile

pre 5 godina

@Danilo
Taj stav upravo i imaju svi ovi exYu narodi. Da njih Srbi nisu oslobadjali, nego samo umarsirali. A ti Austrougari su strasno fin narod, pa resili da se sami od sebe povuku, i dozvole srpskoj vojsci da samo umarsira. Eto samo smo se prosetali od Soluna do Ljubljane. Slali smo ljude na izlet, a ne da ginu za one koji danas pljuju po njima.
(Nn, 10. oktobar 2018 16:18)

Pa koje ste to bitke vi vodili za Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo? Pripisujete sebi neke ''zasluge'' kojih nema! Austrougarska je izgubila rat i povukla se s tih područja kao što se povukla i sa područja današnje Češke i Slovačke koje su također bile u njenom sastavu, a koje su postale nezavisne države. Isto takvo nezavine bi postali i Slovenija i Hrvatske da nije bilo budala na našoj strani koji su povjerovali u nekakav zajednički život sa vama na ravnopravnoj osnovi. Vrlo brzo se pokazalo da vi niste gledali na to na taj način već upravo na način koji ti ispoljavaš, da je to sve vaše. E pa nije bilo niti će ikada biti i to vam je i pokazano!

горан

pre 5 godina

Човек који је могао решити српско питање на Балкану да сви Срби живе коначно у једној држави. Али не он је хтео да буде цар народима, император. То нас је прескупо коштало...

miletrans

pre 5 godina

"Nisu kažnjeni ratni profiteri iz Velikog rata, a tadašnji bogataši su, za šaku brašna dnevno, eksploatisali običnog radnika. Ulice su bile pune prosjaka, ratnih invalida, koji su se tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata borili za oslobođenje, da bi potom umirali od gladi i u bedi."

I onda isti ovi gorepomenuti pište i kukaju da su im komunisti (i oni su priča za sebe) nepravedno oduzeli sve. I traže "svoju" imovinu nazad. Pa ne može to tako, kako došlo, tako otišlo. Pre nego što mi se zvekne minus, imam još jedno pitanje. Lepo piše da je država posle 1918. bila potpuno razorena. Kako je neko uspeo za 23 godine da napravi poslovnu i imovinsku imperiju?

@202

pre 5 godina

Karadjordjević i su veliko zlo koje je zadesilo Srbiju i naš narod u celini.
Da li će oni biti i najveće zlo, još uvek ne zna.
Konkurencija je žestoka.

Aleks

pre 5 godina

Karadjordjevići su veliko zlo koje je zadesilo Srbiju i naš narod u celini.
Da li će oni biti i najveće zlo, još uvek ne zna. Konkurencija je žestoka.

(@202, 10. oktobar 2018 11:15)

I nije se povukao sa vojskom, nego je pobegao sa vojskom ostavivši narod na nemilost. Pored njega je još u igri SM, a kao partije SPS i SRS.

jeedino je Austrougraska ovde zavela red

pre 5 godina

Njegova licna hrabrost, vojni uspesi na stranu - covek nas je unazadio i uveo u klanicu! Odveo je srpsku mladost da izgine preko Albanije, neznajuci pripremio je put za genocid u NDH. Pucisti Karadjordjevici su definitivno odveli srpski narod u provaliju u 20om veku.

komšija

pre 5 godina

Mislio sam da je bio mlađi kada je stvarana Jugoslavija, jer je ideja naivna bez obzira koliko može biti plemenita (Plemenito je oženiti se nekom brodolomnicom pa opet to niko ne radi).
Staviti Srbiju u jedan neravnopravan i nedefinisan položaj može samo naivan državnik. Prvenstvo je bilo definisati Srbiju, a potom prihvatiti ujedinjenje sa drugima. Nešto kao UK Južnih Slovena. Da se zna šta je ko uneo u brak. Istrebili su nam i poklali milione stanovnika u proteklih sto godina i sad mogu da se pozivaju na etničke kriterijume, a gde su istorijski i pravni. Ili, npr Arnauti nisu imali državu poslednjih 1500 god na Kosmetu i u Makedoniji a sad je traže. a ko je krvario za to?

igi

pre 5 godina

Ti je bio kralj koji je hteo bude car, umesto da je ujedinio sve Srpske zemlje napravio je teret buducim generacijama koji je dosao na naplatu raspadom Jugoslavije. Logicno je bilo da uzme teritirije gde zivi srpsko stanovnistvo bez pravljenja bili kakvih republika ili kantona

Simon

pre 5 godina

ako se poznaje situacija u koju je stavio brata Djordja i kako se prema njemu odnosio do svoje pogibije u Marselju onda svakako ne zasluzuje ni ime da mu se pomene a kamoli da se njime krsti ulica ili bilo sta. Prvi je pokazao Srbima da je licno najkorisnije ako se nipodastava svoj. To videli drugi pa navalili. I...Srbiji je on nepopravljivo potkopao temelje. E posle su ostali (Tito, Milosevic, Djindjic) samo rusili ono nad temeljima.

nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu

pre 5 godina

Pa sto nije jeo, makar na silu!
(Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 10. oktobar 2018 09:46)
još hiljadu godina da prođe tvoj um neće uspeti napraviti šalu tipa Monti Pajtona ali nastavi da se trudiš i trud je vredan pažnje.

c i t i z e n

pre 5 godina

Не налазим оправдање за убиство али верујем да су и Македонци и Хрвати, а и не само они, имали довољно разлога да желе да се ослободе алавог краља који је велика брука за свог оца.

Aleksandar

pre 5 godina

Najveći hrvatski nacionalisti i tada i za vreme Pavelića i i za vreme Tita a i danas su protivnici Aleksandrove ideje o Jugoslaviji. U momentu stvaranja Jugoslavije hrvatska elita je za Jugoslaviju. Najveći srpski nacionalisti i tada i za vreme Nedića i za vreme Tita i danas su protiv Aleksandrovog ujedinjenja. Srpska elita je i tada i danas podeljena. Niko Srbiji nije nudio Veliku Srbiju a i u takvoj Velikoj Srbiji bi morali da se ujedinjavamo jer je mnogo Hrvata i drugih bilo na tim područjima. U ostatku koji ne bi ušao u Veliku Srbiju ostali bi austrougarski Srbi i Hrvati i Slovenci. I deobe bi nastale svejedno. I VMRO bi sigurno radio i protiv Velike Srbije kao što je radio i protiv Jugoslavije. Ništa ne bi bilo drugačije osim što bismo se mnogo ranije zavadili. Oni koji su 41. činili zločine na to su bili spremni i odmah po završetku I svetskog rata, a komunisti su od 1918. radili na razbijanju Jugoslavije kao velikosrpske tvorevine. Kad se sve sabere - Jugoslaviju je vredelo čuvati i graditi.

banacanin

pre 5 godina

svaka njemu cast ali on je glavni krivac kada je napravio shs ugrobario je srpski narod umesto da je napravio veliku srbiju kako su mu nudili.poslao sve muslimane kod ataturka sve hrvate u hrvatske krajeve sve srbe u veliku srbiju albance preko prokletija a makedoniju podelio sa bugarima i albancima samo da je ostavio pojas vardarskom dolinom do grcke.rumuni su pametno odradili i zaokruzili nacionalnu drzavu jes da im je staljin uzeo moldaviju ali i to je rumunija

Sale

pre 5 godina

Kada je ubijen, Aleksandar je bio jedan od najbogatijih vladara u Evropi. Odakle mu toliko bogatstvo u zemlji koja je 15-tak godina pre njegovog ubistva bila potpuno uništena?

Nije sve u parama nesto je i u novcu

pre 5 godina

A da niste mozda pomislili da smo mi hteli da vladamo ostalim narodima na Balkanu ? Mozda i nismo sveci kako mi mislimo da jesmo? Mislim da niko nije naivan, ali mi volimo da pravimo od sebe veliku zrtvu, a to da da smo hteli da gazdujemo ostalim narodima nikako da prihvatimo... Nista se nije sve ovo desilo jer smo cvecke...

aco

pre 5 godina

@John
Не може се поредити аустријски окупациони режим са владањем краља Александра. Сваки историчар зна да су Хрвати у Југославији имали далеко већа права него под аустијском управом. Учинили смо им велику услугу. Први корак стварања независне Хрватске је учињен 1918. год., други Уставом 1974. и последњи 92. Највећа српска грешка у 20. веку је стварање државе са Хрватима.

perun

pre 5 godina

Covek nas je unistio. Od najperspektivnijeg naroda u tadasnjoj Evropi, ucinio je Srbe gubitnicima. Karadjordjevici moraju da se izvine narodu za ono sto je Aleksandar ucinio.

Doktor direktor

pre 5 godina

Marioneta crne ruke, od kad je došao na vlast samo ratovi i stradanja srpskog naroda, Obrenovići su Srbiju stvarali diplomatijom bez puno žrtava, Beograd su im turci predali bez ispaljenog metka i ključeve grada pride

marica, kriv, razumevanje

pre 5 godina

pa nije ni zasluzio ulicu u Beogradu, mozda u nekim drugi mokolnim prestonicama ... ali sto je jos gore, jos veci zlotvor srpskog naroda Nikola Pasic ima trg I spomenik na njemu u sred centra grada - najveci talog Srbije koji je preteca svih ovih politicara koji su dosli posle njega da piju krv ovom narodu I zive na njegovoj grbaci

John

pre 5 godina

" Beogradska čaršija je govorila da kralj Aleksandar ima vanbračnu ćerku Jelenu Juženidi (1920-1998) sa francuskom lekarkom Šarlot Kotijar."

Imao je. Piše o tome princ Tomislav u svojim memoarima. Bio je u kontaktu sa polusestrom.

Što se Jugoslavije tiče, imao je najbolju nameru. Realizacija je bila problem. Niko od Jug. nije dobio ono što je očekivao. Ni Srbi ("Mi njih oslobađali, sad njima isto ko i nama"), ni Hrvati i Slovenci (Ne vlada više Beč nego Beograd, plus vladar nije katolik već pravoslavac), ostali pogotovo (Crnogorci i državu izgubili).
Nije išlo ni troimeni narod, nije išlo ni integralno jugoslovenstvo, kao što posle nije išlo ni bratstvo i jedinstvo. Trajalo je dok je bio živ "Gazda" (jedan ili drugi). Posle njih, trebalo je oba puta manje od deceniju da sve ode dođavola. Ironično, i jednog i drugog su nasledila kolektivna tela - namesništvo i predsedništvo.

Boske

pre 5 godina

Kralj Aleksandar Poslednji, najskuplji srpski kralj. Njegove sumanute ideje srpski narod je platio milionima ljudskih zivota, izmedju ostalog. I jos uvijek placa, na zalost, u krajnjem slucaju cak i potencijalnim nestankom sa lica planete.

Trovach

pre 5 godina

Zelja za stvaranje drzave svih juznih Slovena je bila logicna jer se smatralo da im niko nece moci tako lako diktirati nego kada su razjedinjeni. Nazalost, nije se moglo predvideti da ce biti tako mnogo onih kojima to smeta i koji zele samostalnost. Lako je naknadno biti pametan.

ФонтанаНевиђенаУЕвропи

pre 5 godina

Сви су Срби од краља паметнији, сви су милион пута били у његовој кожи и извукли се као победници, ваљда Србији зато и иде овако добро

Aleksa

pre 5 godina

A jel Novi Sad osvojen ili oslobodjen? Bio je 1000 godina Madjarski, a sad 100 nas. Sta kaze matematika? Jel Vojvodina Madjarsko Kosovo?
(Nenad, 10. oktobar 2018 11:21)

to možeš videti i saznati kada pogledaš starost manastira i crkvi, čiji su stariji njegova je Vojvodina! ja ti neću reći pročitaj sam pa možda i razumeš nešto!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nisammeznamkakosamzavršioosnovnuškolu, 10. oktobar 2018 11:36)

Каква ти бре та математика, Нови Сад је основан у 17. веку, основале га избеглице из Косовског вилајета....тим простором је у 13 и 14 веку владала српска властела. У 17. веку тај простор долази под власт Аустрије, а не Угарске. Тек су у периоду 1848 до 1918 тај простор држали Мађари. Можда можемо да говоримо о Панчеву, Суботици итд...али немој молим те Нови Сад....прочитај нешто пре те хрватске флоскуле о хиљаду година или српске о 500 година под Турцима..... па нису године ораси, па дал' 300 грама или 500 грама буде свеједно...ма није свеједно ни кад су ораси :)

andreas kisser

pre 5 godina

jugoslavija nije bila njegova ideja, stvorena je pod pritiskom zapadno - evropskih zemalja, da bi bila u ravnoteži sa austro - ugarskom, ni tada se srbi nisu mnogo pitali... bilo je par emisija o tome na tv...
(sarah, 10. oktobar 2018 14:40)

znaci jugoslavija stvorena 1918. sa ciljem pravljenja protivteze austro-ugarskoj (!!!???), drzavi koja se u istom trenutku raspala i na cijim ostacima su zapravo jugoslavija, madjarska, austrija i cehoslovacka nastale!? i sta kazes, bile emisije o tome. a ko je bio voditelj, maric ili onaj sto vice 'pod mac bato'? sad ozbiljno, mislim da je ovo odvala godine zasad na forumu :-)

Ponavljacica

pre 5 godina

Cekaj, uopste mi nije jasno. Zar nije ostareli Kralj Petaru isao sa vojskom i bio na Solunskom frontu? Je l' moze neko da mi objasni da li je problem u meni jer ne znam istoriju ili ste iskombinovali dva kralja po principu 2 za 1?

Branko Von Beca

pre 5 godina

"Najveći deo srpske javnosti ne zna da je kralj Aleksandar Karađorđević jedini srpski vladar koji nema svoju ulicu u Beogradu"

I ne treba da je ima, nek mu je daju u zagrebu, pošto je na njihovu veliku žalost i razočarenje, pored svin njihovih uglavom imaginarnih tzv. vladara Tomislava, Zvonimira i ostalih ...imira, ON najveći hrvatski državotvorac, neko ko je učinio više za hrvate od svih njih zajeno, i tom iz 1918g. pitom upropastio zanavek živote 7 miliona Srba, što nije pošlo ni paveliću ni tuđmanu zajedno.

~ds~

pre 5 godina

Osoba koja je minirala neprocenjivo utvrdjenje Žrvnov na Avali, da bi na istom mestu bio izgrađen spomenik neznanom junaku. Razmislite zašto je neko rušio kulturni eliksir Beograda radi izgradnje one piramidice. Nisu čista posla sa njim.

Snezsna

pre 5 godina

Po kralju Aleksandru Karadjordjevicu najvise pljuju oni ciji preci nisu u to vreme ni ziveli u Srbiji, vec van nje. Ali su zato sada glavni.

sol

pre 5 godina

Neznalice sve gledaju iz trenutne dnevno političke situacije, eventualno od novostvorene komunističke istorije. Kralj je bio čovek svog vremena i izvlačio je ono što se najviše moglo za ovaj narod.

berkut

pre 5 godina

MEGALOMAN!
Da je kao pobednik rata formirao Srbiju kakvu je mogao i trebao, ne bi milioni izginuli u narednim decenijama.
I naravno... Srbija bi imala more!

saša d.

pre 5 godina

Malo je poznato da je u toku mirovne konferencije u Parizu, vođa Italijanske delegacije neki grof (zaboravio sam ime) bukvalno molio naše delegate da ne prave državu sa hrvatima (klali su vas sada, i opet će prvom prilikom) dajte da podelimo hrvate u dve države i zauvek rešimo hrvatsko pitanje na Balkanu. O pismu Vojvode Mišića neću ni da pišem.

Uostalom Dučić je rekao sve što je trebalo.

Aleksandar Obrenović

pre 5 godina

"Možemo ga voleti ili ne, ali on je jedini Srbin koji je posle cara Dušana vladao skoro celim Balkanom. Imao je možda dobru nameru ali nije imao dobru realizaciju."

Naravno. Onda je i Hitler najveći nemački vladar svih vremena i tako ga i treba poštovati i pamtiti. Realizacija je bila "malko" degutantna, ali...

kimi

pre 5 godina

Nikada ni ne treba da dobije ulicu. Umesto da prihvati londonski sporazum iz 1915. godine i proširenu Srbiju, on promoviše ideju o jugoslovenskoj državi koja je, između ostalog, i dovela do Jasenovca. On, Pašić i Milošević su tri najveća srpska grobara u 20. veku.
(Miroslav, 10. oktobar 2018 11:36)

Sta bi mi to dobili Londonskim ugovorom? Bosnu, deo Dalmacije i deo Slavonije a morali bi se odreci celog Banata i Makedonije koju smo prethodno u ratu dobili.
Da je kralj pristao da preda Makedoniju vojnici bi momentalno predali oruzje i dezertirali.
Ne nasedajte na Seseljeve lazi o granici Karlovac, Karlobag Virovitica jer to nama niko nudio nije

Džoni

pre 5 godina

Cetnici su zeleli veliku Srbiju njih nije Juga interesovala ni mrve-i dobise malu Srbiju :(
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Tutlo, 10. oktobar 2018 15:47)
Četnici su bili samo klub obožavalaca gibanice i rakije. Njihov jedini, veliki "masterplan" je bio da se čeka, da se vidi šta će da bude, a u međuvremenu da tipuju pobednika i dodvore se njemu. Tako se dodvoravali svima. Nisu četnici imali nikakav plan ni projekciju buduće države, nego kako pobednici odluče.

Јабучило

pre 5 godina

Njegova velikosrpska megalomanija je srpskom narodu nanenala mnogo stete, patnje I ratova. Najveca greska 20 veka je njegova sto umesto velike Srbije je zeleo jos vecu Jugoslaviju.
(Boban, 10. oktobar 2018 09:53)

Не, већ његова сујета и југословенска мегаломанија. Штафета потиче из његовог времена. Био је диктатор.

nm

pre 5 godina

@Danilo - Punisa Racic, verovatno znas zbog cega je pucao ali to nisi napisao u komentaru... VMRO, verovatno znas ko je osnovao ali ni to nisi napisao u komentaru... Makedonci, jel tu mislis na "makedonce" bugarskog porekla ili "makedonce" srpskog porekla? (pod vmro mozes naci odgovor ali ga verovatno znas), Crna Gora, i to verovatno znas ali danas je moderno izvrtati cinjenice... uglavnom nista nisi napisao od toga sto verovatno vrlo dobro znas...

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 5 godina

Karadjordjevići su veliko zlo koje je zadesilo Srbiju i naš narod u celini.
Da li će oni biti i najveće zlo, još uvek ne zna. Konkurencija je žestoka.

@(@202, 10. oktobar 2018 11:15)
Druze, to tako pricas jer su te komunisti naucili tako .. Za Aleksandra I mozemo svasta da pricamo - to stoji, ali za kralja Petra I "oslobodioca" - ne.
Ljudi su ga zvali "cika Pera" .. zbog povezanosti sa narodom .. Nas najbolji vladar ubedljivo, nije bio apsolutista vec liberal, Srbijom je vladala skupstina(tada i nikada vise)..
Drugo, pitanje je da li bi mi sada pisali komentare na srpskom ili na turskom .. jer za razliku od Tita, koji nas nije oslobodio od Nemaca(vec velike sile, tj. Sovjeti), sami smo se oslobodili od Turaka, predvodjeni "cika Perom", jer velike sile nisu podrzale rat protiv Osmanlijskog carstva iliti Prvi Balkanski rat.

Bicu Slobodan

pre 5 godina

Poslednji srpski kralj je kralj Petar. Takav vladar se nikad vise nece pojaviti na ovim prostorima. Aleksandar nije bio ni bleda senka svoga oce.

Bgd

pre 5 godina

Efekti njegove vladavine:

1. uklanjanjem dinastije Petrović stvorio mržnju između Srba i Crnogoraca
2. pravio državu sa najvećim podlacima i neprijateljima srpskog naroda što smo platili stotinama hiljada žrtava

I mi ovde raspravljamo da li je bio dobar ili loš. Za mene nema dileme.

Bruks 021

pre 5 godina

On ne zaslužuje ulicu u Srbiji, možda u Zg. Umesto da je posle Prvog rata proširio Srbiju on je pravio nekog Frankenstajna od države samo da bi vladao što većom teritorijom. Posle poslednjeg rata smo sve to lepo izgubili.

Nn

pre 5 godina

@Danilo
Taj stav upravo i imaju svi ovi exYu narodi. Da njih Srbi nisu oslobadjali, nego samo umarsirali. A ti Austrougari su strasno fin narod, pa resili da se sami od sebe povuku, i dozvole srpskoj vojsci da samo umarsira. Eto samo smo se prosetali od Soluna do Ljubljane. Slali smo ljude na izlet, a ne da ginu za one koji danas pljuju po njima.

sale009

pre 5 godina

(Franko, 10. oktobar 2018 15:07)

lepo je veličati svoj narod i svoju istoriju pa makar to bile i same laži u koje čak ni vi ne verujete. jedini rat koji ste vi sami ratovali i koji ste,paa ne baš sasvim sami dobili, je taj vaš čuveni domovinski rat..i od tad imate svoju državu. zato ne svojatajte tuđe zasluge

ja

pre 5 godina

Pa sto nije jeo, makar na silu! 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime!, 10. oktobar 2018 09:46) 

Čoveče, kako te samo nije sramota!
(pera car, 10. oktobar 2018 11:21)

To je jedan od onih trolova iz susjedne lijepe njihove koji u pauzi pljuvanja po novaku pljune i ponešto iz naše istorije

Isti smo!

pre 5 godina

"Krvavi bratoubilački ratovi 1941-1945. godine i oružani sukobi iz "devedesetih" su potvrda teze da nismo "isti" narodi." - kaže u tekstu.

A ja vam kažem da je upravo to dokaz da smo "isti" i da smo i jedni i drugi i treći ispali glupi jer nismo imali viziju i sposobnost da ne dozvolimo budućim političarima da ideju o Jugoslaviji unište na takav način. Mogli smo da budemo velesila u toj EU i da odlučujemo ne samo o sebi nego i o celoj Evropi, a samim tim i o svetskim pitanjima.

Postali smo narod destrukcije, govorim o svim narodima bivše Jugoslavije. Svaku progresivnu ideju smo uništili ili je oterali u smrt ubistvom čoveka koji je simbolizuje. Zaslužili smo ono što smo dobili na kraju svojim pogrešnim činjenje ili ne činjenjem. Dozvolili smo stranom faktoru da nas razbije i deo po deo okupira i za vekove zavadi. Najgori smo za same sebe.

Stvarno ne vidim da ćemo se uskoro opametiti... Možda nove generacije budu manje ratoborne, ali su glupe i ograničene za druge stvari.

Pametnjaković mladji

pre 5 godina

Osoba koja je minirala neprocenjivo utvrdjenje Žrvnov na Avali, da bi na istom mestu bio izgrađen spomenik neznanom junaku. Razmislite zašto je neko rušio kulturni eliksir Beograda radi izgradnje one piramidice. Nisu čista posla sa njim.
(~ds~, 10. oktobar 2018 10:22)

Ono kada jedan kralj (Aleksandar) u masonskom bratstvu ima niži čin od jednog vajara (Meštrović). Eto odakle piramida na Avali. Istini za volju, ne znam zašto je Žrnov bio neprocenjiv. Tursko utvrdjenje, a zna se da nije baš da smo hteli da sačuvamo turske tragove u Srbiji nakon oslobodjenja.

cobo

pre 5 godina

Ali on je imao viziju jednu malu EU koja je imala puno vise zajednickog nego ova danasnja EU koja malo po malo ima sve manje zajednickog a sve vise raskola :(
Ono sto je kralj napravio to je neunistivo, iako smo imali gradjanski rat i mrznju zasejanu iz nekih zapadnih centara mi (normalni ljudi) se postujemo, druzimo, popricamo, veselimo se zajedno :)

Primer; nasi igraci u pecalbi, Rebic, Jovic, Gacinovic - zive ko braca, oni nikog blizeg nemaju!

Nekima otac, a nekima ocuh

pre 5 godina

Daleko najznacajniji hrvatski i slovenacki vladar. Centralni trgovi u svim gradovima koji nikad u istoriji do njega nisu pripadali Hrvatskoj i Sloveniji treba da nose njegovo ime.

optimista

pre 5 godina

Najveće zlo koje je snašlo Srbiju i srpski narod su Karađorđevići i Tito zbog Jugoslavije i bratstva i jedinstva 
Pokazalo se i jedno i drugo da ne može postojati u realnom svetu
(.I. )
Ima i gore...
(optimista)

Аки

pre 5 godina

Njegova velikosrpska megalomanija je srpskom narodu nanenala mnogo stete, patnje I ratova. Najveca greska 20 veka je njegova sto umesto velike Srbije je zeleo jos vecu Jugoslaviju.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boban, 10. oktobar 2018 09:53

Великосрпска мегаломанија, а уместо Велике Србије створио Југославију, та мегаломанија је довела до штете јер није створио Велику Србију. Шта си заправо хтео да кажеш?

Josip

pre 5 godina

od kad je Tomislav hrvatsko a nije srpsko ime, sta sve necu procitati.. (Nenad, 10. oktobar 2018 09:53)

Pa valjda zbog toga jer prije princa Tomislava nijedan srpski vladar, nijedna srpska istorijska licnost nije nosila takvo ime, medju Srbima je bilo rijetko/nepostojece kao recimo Nemanja medju Hrvatima.

Mozda ti bolje znas od samog kralja kakvo je bilo stanje prije 100 godina

Isto Hrvati i Slovenci mogu postaviti pitanje otkad je to Petar srpsko ime s obzirom da je to biblijsko ime Isusovog apostola i utemeljitelja crkve "Petar-stijena". U bukvalno istom obliku postoji i u Rusiji i svim slavenskim narodima, pa i u engleskom jeziku (Peter)

marija

pre 5 godina

Kralju Aleksandru se, po Bapčevim rečima (Dušan Babac, član Krunskog veća Kraljevskog doma Karađorđević u knjizi "Aleksandar Prvi viteški kralj"), kao najveći greh pripisuje "njegova odluka" o stvaranju Jugoslavije.

- Pritom se zanemaruju činjenice da su pored regenta Aleksandra, sve političke, intelektualne i vojne elite u Srbiji toga vremena bezrezervno zastupale ideju ujedinjenja. Pošto su ih sile "Antante" tretirale kao "neprijateljske teritorije" i zbog mogućnosti da ih zaposedne Italija na osnovu "Londonskog ugovora", Hrvatska i Slovenija su preko svojih predstavnika same tražile spas u ujedinjenju sa Srbijom.

Arčibald Rajs je govorio da je imao sreću da poznaje "ovog velikog patriotu, koji je bio u isto vreme veliki mudrac", dok ga je viđao kao vojnika "koji se ni u jednom trenutku nije hteo odvojiti od svoje vojske i delio je sa njom sve patnje, sve bede ili svu slavu".

Nikola Tesla ga je video kao "velikog i neustrašivog čoveka, koji je svoj narod vodio kroz krvave bitke" i kao "jednu herojsku ličnost ogromnog ugleda koja je kao Vašington sposobni i neustrašivi general koji je oslobodio svoju zemlju od ugnjetavanja, kao Linkoln mudri i rodoljubivi vođa koji je mučenički postradao".

Danilo

pre 5 godina

@nm - Ti ako opravdavaš sve to što si nabrojao, isto tako vrlo dobro znaš da zbog takvog arogantnog stava srpske vrhuške niko ne želi sa istima ni u kakvu zajednicu. Svako dobro.

baradja

pre 5 godina

Kralj Aleksandar Karađorđević ne zaslužuje da se pominje, a ne još da dobije ulicu, bilo gde u Srbiji. Zbog njegovih suludih ideja, o jedinstvu balkanskih naroda, sve generacije srba na ovim prostorima dovodi u tešku zabludu i večiti komflikt sa susedima. Ti isti susedi su mu i došli glave u Marselju, a dolaze glave i današnjim generacijama srba, zato što je srpski monah na silu hteo da ima veliku državu, a kao zalog uložio sve srpske zemlje... Sve što u pravednim ratovima dobijemo borbom, izgubimo u miru zbog nesposobnih političara...

Папи

pre 5 godina

@Danilo

Вама којима су Срби криви за све историја почиње 1918.
Погледај мало шта се дешавало Србима на територији Хрватске и Босне пре тога, линч, разбијање радњи, монтирани процеси итд.
Усташе није измислио краљ већ Анте Старчевић - Шешељ пре Шешеља.

tamnavac

pre 5 godina

Jedni ga hvale@, Hvalile su ga samo njegove pratece guzonje, narod nikada nije hvalio svoje grobare, a on je uz komunje najveci grobar srbije ikad upamcen.

Aleks

pre 5 godina

Andrej naravno nije slovenacko ime.
(Andrej, 10. oktobar 2018 11:39)

Nego čije je? Posedujem stari slovenački kalendar iz 1812 i na njemu je pored 4 februara napisano Andrej.

kimi

pre 5 godina

svaka njemu cast ali on je glavni krivac kada je napravio shs ugrobario je srpski narod umesto da je napravio veliku srbiju kako su mu nudili.poslao sve muslimane kod ataturka sve hrvate u hrvatske krajeve sve srbe u veliku srbiju albance preko prokletija a makedoniju podelio sa bugarima i albancima samo da je ostavio pojas vardarskom dolinom do grcke.rumuni su pametno odradili i zaokruzili nacionalnu drzavu jes da im je staljin uzeo moldaviju ali i to je rumunija
(banacanin, 10. oktobar 2018 10:20)

Blago receno da si fasista. Odakle bilo kome prava da iz svojih domova tera muslimane ili hrvate?
Nije ni cudo sto se Jugoslavija krvavo raspala kada su u njoj ziveli divlji narodi.

VASKEZ

pre 5 godina

Sve je graška sa Karadjordjevicima, od njihovog dolaska na vlast 1903., do stvaranja Jugoslavije. Obrenovići bi to bolje uradili, sto su i pokazali u drugoj polovini XIX vijeka.

Ne objasnjavam neznalicama

pre 5 godina

@ zemun-boka-shs
Prvo koje je to "hrvatske teritorije" predao italiji? Znss li sta se sve desavalo oko rijeke i kako se za talijanima i musolinijem oko toga zamerio, a susak dobio za jugoslaviju? 2.Hrvati su toliko bili podredjeni da su uz sve pdipadnike au vojske njihovi oficiri dobili po jedan cin vise u novonastaloj kraljevini shs. Ono, hrvatima su bile draze teroristicke akcije od velebitskog ustanka do organizovanja atentata na kralja u zagrebu 33.a to nijedna drzava ne tolerise. Dalje, govorite o diktaturi, u toj diktaturi su 4 puta do kraljeve smrti odrzani parlamentarni izbori gde su formirane razne koalicije, izmedju ostalih su i hrvatske stranke,bas i radiceva hRss bile u vlasti. Naglasih ovo r u imenu stranke da pokazem kooperativnost radica, jer je tim r od republikanska vrv pokazivao postovanje prema drzavnom uredjenju. Radica jeste ubio racic kao i jos 3 poslanika, pa je kralj zato i ukinuo stranacki zivot kako bi ze smanjile nacionalne tenzije. Vrv bi i sam videvsi da je pogresio oko troimenog naroda povukao granicu izmedju srba i hrvata, a vi bi dobili neku teritorijicu oko zagreba, vec 39.kad ste dobili banovinu svetske okolnosti su bile drugacije i isle su vam u prilog! Na kraju, atentat, nisu te bede od ustasa i vmrovaca same ubile kralja, nego su iza sebe imali izvesno italiju, mozda i nemacku. Dakle, kralj aleksandar je pao kao jedna od prvih zrtava fasizma u evropi jer im je smetao i pravio malu antantu, a vi navikli da vecito budete sluge i izvrsioci..

Aleksej

pre 5 godina

Najveće zlo koje je snašlo Srbiju i srpski narod su Karađorđevići i Tito zbog Jugoslavije i bratstva i jedinstva Pokazalo se i jedno i drugo da ne može postojati u realnom svetu
(.I., 10. oktobar 2018 09:45Zato sto ljudi na Balkanu su Orkovi koji ne umeju da budu veliki i mocni,nego sitnicavo zive u svojim plemenima i ceo zivot provedu uporedjujuci se medjusobno,seljacki mentalitet(karakterna osobina),zato smo tu gde jesmo svi banana drzave na svakoj listi na dnu!

ja

pre 5 godina

On je unistio Srbiju i njen narod.
(spalinjo, 10. oktobar 2018 10:56)

A jeli druže, ko sada uništava Srbiju i nien narod? Sad su nam drugi krivi jel da?

John

pre 5 godina

Covek nas je unistio. Od najperspektivnijeg naroda u tadasnjoj Evropi, ucinio je Srbe gubitnicima. Karadjordjevici moraju da se izvine narodu za ono sto je Aleksandar ucinio.
(perun, 10. oktobar 2018 13:38)

Zanimljivo kako to Srbe uvek neko uništi, uvek neki pojedinac, uvek samo jedan pa bio to kralj, Tito, Sloba, Vučić...
Jedan čovek, a uništi 7+ miliona Srba. I nikad do kraja već uvek ostane nešto i za sledećeg.
Pitam se kakav je to narod koji sve to dozvoli, a koji se usudi da se usprotivi tek kad je taj dobrano mrtav (fizički ili politički), a dok mrda svi mu oduševljeno kliču i kunu se u njega?
Ima li taj narod udela u sopstvenoj propasti? Zna li taj narod šta hoće od sebe i sa sobom? Kakvu su prvu Jugoslaviju dobili/imali/htelu/stvorili? Kakvu drugu? Treću? Ovo sad?
Uvek posle bitke svi generali...

CATAPA

pre 5 godina

Po kralju Aleksandru Karadjordjevicu najvise pljuju oni ciji preci nisu u to vreme ni ziveli u Srbiji, vec van nje. Ali su zato sada glavni.
(Snezsna, 10. oktobar 2018 13:22)
To je tačno. Srbi iz današnje Hrvatske su ga i bukvalno mrzeli, obožavajući i dalje "svog" austrougarskog cara. Sa Aleksandrom su samo dobili "privilegiju" da plaćaju porez.
Kada je ubijen u Marseju, preorali su njegov vinograd, toliko su ga voleli.

objavite komentar

pre 5 godina

ideja je bila dobra i mogla je zaziveti. problem je nastao negiranjem razlicitosti i nedovoljnim predstavljanjem manjina u zakonodavnoj vlasti. Trebalo je samo dati apsolutnu ravnopravnost svim verama i napraviti dvodomnu skupstinu koja bi omogucivala ravnopravnost u odlucivanju svih naroda. umesto ideje o jednoj naciji - jugosloven trebalo je razlicitosti prihvatiti i istaci to bi umirilo ogromnu vecinu te ne bi bilo podloge za razlicite ideje o nezavisnosti. Takodje morao je svoju apsolutisticku vlast da sam sebi ogranici kroz ustav itd ali falila mu je drzavnicka vizija u tom delu. on je hteo da vlada narodima to je problem.

vladan

pre 5 godina

Nije dobio ni ulicu ni spomenik!!!! Razlog je sledeci..... jedini vladar koji je zabranio KOMUNISTE i njihovu stranku. Nikada mu to nisu zaboravili .

Папи

pre 5 godina

Андреј је више неко универзално име, не само словеначко. Замислите да је дао име сину Змаго, Змаго Карађорђевић.

sladoledsmesom

pre 5 godina

Pa valjda zbog toga jer prije princa Tomislava nijedan srpski vladar, nijedna srpska istorijska licnost nije nosila takvo ime, medju Srbima je bilo rijetko/nepostojece kao recimo Nemanja medju Hrvatima. 

Mozda ti bolje znas od samog kralja kakvo je bilo stanje prije 100 godina 

Isto Hrvati i Slovenci mogu postaviti pitanje otkad je to Petar srpsko ime s obzirom da je to biblijsko ime Isusovog apostola i utemeljitelja crkve "Petar-stijena". U bukvalno istom obliku postoji i u Rusiji i svim slavenskim narodima, pa i u engleskom jeziku (Peter)
(Josip, 10. oktobar 2018 10:56)

Eto npr moj tast se zove Tomislav.
Klenu...

Tata

pre 5 godina

Нека нас не уједињује више, прескупо нас је коштало! Не би му нити обалу дао, камоли заобилазницу. Нека нас заобиђе за вјек вјекова. Узгред, протерао је и рођеног ђеда, код кога је одрастао, Николу Петровића. Уместо Србије у националним границама и ослобођења свих српских земаља, хтео је да буде владар јужних Словена... Нека му ови други давају имена улица и тргова, дао им је име, државност и слободу. Нас Србе је завио у црно.

Јабучило

pre 5 godina

Istorija ga pamti da je bio na čelu bežanije, a bajke ovako kako piše u članku.
(Costa, 10. oktobar 2018 13:56)

Друже, кад су се вратили из те "бежаније" свима су редом нану нанину. А и пре.
Знаш ли када су се повукли? Када су удариле здружено Аустроугарска, Немачка и, с леђа, Бугарска. Прочитај колико је српска војска била ван борби, можда се мало и просветлиш.

Vuk

pre 5 godina

Sve general do generala ovde u komentarima samo posle bitke, lako je biti pametan nakon sto godina šta je trebalo,nema Jugoslavije već trideset godina sve Srbenda do Srbende,a nikad veće dno nismo dotakli.

kimi

pre 5 godina

Danas smo svi razjedinjeni uzivamo ovako nezavisni i ne porobljeni.
Svaka drzava ima vojsku koju bi porazilo americko lovacko drustvo, industrija da nam pozavidi Zimbabve, jednom Lidlu pandanu naseg Amana se radujemo ko da smo osvojili svetsko prvenstvo u fudbalu... Da je dobro biti mali i razjedinjen odavno bi se Italija, Francuska, Nemacka podelile na nekoliko malih drzava

Ivan

pre 5 godina

Kralj je leteo avionom vec 1910. a Ivan Saric konstruisao i leteo svojim avionom u Subotici 1910.... Mislim da je u muzeju u Bg. Pouka: Srbijo i kamen bi pokvarila.

kojot

pre 5 godina

od kad je Tomislav hrvatsko a nije srpsko ime, sta sve necu procitati..
(Nenad, 10. oktobar 2018 09:53)

Naravno da je i srpsko ali je više hrvatsko

djurica

pre 5 godina

@Pedu

Auu, jer realno da takve stvari ne znas. Bulevar Kralja Aleksandra nosi naziv po Aleksandru Obrenovicu, ubijenom u majskom prevratu.
@dejan

Da li je realno da ti ne znaš da se pitanje ne postavlja sa "jer" već sa je li ili je l'?

Shirobon

pre 5 godina

Megaloman, netalentovan, opsednut kompleksom nize vrednosti malog vladara. Koju je zeleo da izleci, preko te nesretne tvorevine. Niti je Jugoslaviju, on nesto voleo ili je posmatrao kroz oci neke romantike i slovenskog ujedinjenja. Vec samo i iskljucivo samo da drzi silom licnim rezimom i autoritetom radi toga da bude vladar velike drzave a ne "male Srbije". U spoljnom politici zajedno sa knezom Pavlom obican eksponent engleske politike. U domacoj autokrata sa zeljom da uveca maksimalno svoj imetak zajedno isto kao "Cika Pera" koji je u Srbiju dosao kao netalentovan Francuski porucnik u penziji sa mizernom penzijom a izasli sa imovinom po celoj YU. Po identitetu antisrbin po karaktetu oportunista i pragmatik. Sve sto je Srbija bila i stvorila od oficirskog kadra od monarhije stvorili su Obrenovici. Ako je prva Jugoslavija bila iznudica stvorena da obuzda srpski element da ne dominira Balkanom i to stvorena u vremenu smrti svih multietnickih imperija kao mini AU. Onaj ko je insistirao na drugoj je bio ili jako glup ili jako bezobrazan.

gzola

pre 5 godina

Imao je ponudu koja se ne odbija, naravno da će uzeti i hr i slo.. sve poslje je istorija. Drugi rat je neočekivano iznjedrio komuniste a kraljevina je već bila decentrilizovana pred početak rata.

Папи

pre 5 godina

Сви ти који говоре о експлоатацији и неправди су у праву, али у то време ништа пуно боље није било ни у Немачкој, Америци и остатку света, затим је дошла рецесија и светска економска криза, а Србија је у првом рату изгубила четвртину становништва. Једноставно Југославија је од старта била осуђена на пропаст. Лош тајминг.

kimi

pre 5 godina

To je tačno. Srbi iz današnje Hrvatske su ga i bukvalno mrzeli, obožavajući i dalje "svog" austrougarskog cara. Sa Aleksandrom su samo dobili "privilegiju" da plaćaju porez.
Kada je ubijen u Marseju, preorali su njegov vinograd, toliko su ga voleli.
(CATAPA, 10. oktobar 2018 16:13)

Tacno. Na primer vodja srba u Hrvatskoj Svetozar Pribicevic je na skupu u Zagrebu rekao da su Sava, Dunav i Drina granica izmedju civilizacije i srbijanskih varvara.

profesor veribed

pre 5 godina

Kada vec pricamo o oslobadjanju u 1 sv ratu interesantno je znati da je posle proboja solunskog fronta srpskoj vojsci od strane britanske vlade i vojske bilo zabranjeno pod pretnjom rata da se priblizava bugarskoj granici i podrucjima sa bugarskim zivljem, tako da su ta podrucja i celi sadasnji Pirotski okrug ostali prakticno neoslobodjeni duze vreme, britanska vlada je bila zabrinuta za sudbinu ostataka bugarske vojske koji su se povlacili ka svojoj zemlji tako da je bilo vrlo lako da se desi da britanija jos pri oslobadjanju srbije nama objavi rat i napadne nas s ledja. Ove podaci sa kretanjem srpske vojske se mogu proveriti na ytb WW 1 every day.

sladoledsmesom

pre 5 godina

Taj što nas je upropastio niko nije. Apsolutno bih ukinuo nazive ulica koje nose njegovo ime. Ne da nije zaslužio, već je pajser direktno odgovoran za klanicu kroz koju su Srbi kasnije prošli. A isti kojima je dao državu su izvršili atentat nad njim.

Le Scorpion Serbe

pre 5 godina

Ne volim ga jer je zarad svog jugoslovenskog projekta izbrisao srpski narod sa mape, ali, sire i strucnije gledano, ko zna... Cinjenica je da bi eventualna "Velika Srbija" na svim kljucnim drzavnim poljima (ekonomiji, vojsci, uticaju u medjunarodnim pitanjima) svakako bila inferiorna u odnosu na Jugoslaviju. Ovako, imali smo megadrzavu, sa jakom armijom, monarha koji je, kako je neko odozdo primetio, bio nesto najblize Caru Dusanu u nasoj istoriji... Ambivalentan sam. Neki doduse kazu da je Jugoslavija zapravo bila neka zamena za Srbiju, ili se bar ka tome kretala posle Punisinog atentata i uvodjenja diktature. Ostaje cinjenica da se nismo pokazali kao valjani nosioci velikih projekata. Aleksandar je verovatno bio srpski rodoljub, ali je lose zonglirao celom tom balkanskom papazjanijom i nije bio politicki mudar koliko je mislio da jeste.

Ако дозволите аргументе

pre 5 godina

@Danilo, Пусти ти коментаре, читај историју.
Слажем се да Срби нису ослободили Хрвате и Словенце, ми смо их окупирали. Они су били непријатељи Срба и Србије, Хрвати посебно који су направили геноцид над Србима у Мачви. То су чињенице. Са њима није требало имати ништа. АУ монархија је уништена, није се распала. СССР се распао, АУ монархија је окупирана и распарчана - Срби су распарчали њен јужни део.
Нема митоманије само чињенице. Французи могу да набијају на нос, ми смо им дигли споменик и поштовали смо их. Нас поражени Хрв. и Слов. нису никада ни поштовали ни ценили, јер су губитници два светска рата.
Срби су и требали да буду главни у држави у којој су дали највеће жртве, највише средстава и највећу територију. То је логично сваком паметном човеку. Страшна репресија? Извини, дечко, где су Срби били ту су остали и Црногорци и Македонци. Где су Бугари, Хрвати и Албанци спроводили „демократију“, тамо више нема никаквих националних мањина. Сукоб Николе и Александра је био унутар-црногорски, а не на линији Срби-Црногорци. Они су рођаци и реално гледано, и Карађорђевићи су били Црногорци. Усташки покрет је створен да се доврши геноцид над Србима започет у Мачви. ВМРО створили Бугари да избришу Србе (и Македонце) из „јужне Бугарске“. Ништа није из чиста мира, па ни твој злонамерни коментар.
Ко је равноправно крварио са Србима могао је да очекује равноправност у миру.

kik

pre 5 godina

Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita
Iz beleške Živojina Mišića, g. Milorada Pavlovića

„Iz svega sto sam čuo i video ja sam duboko zažalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš, stvar je propala. Ništa se neće moći učiniti. To nisu ljudi na čiju se reč možeš osloniti. To je najodvratnija fukara na svetu, koja se ne može zajaziti ničim što bi joj se ponudilo.



Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.

Granice će biti gde ih mi povucemo, a mi ćemo ih povuci ne onde gde naše ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.

A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. prozirni kao čaša, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam
da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi. Ako me ne poslušate, Vaše Visočanstvo, ljuto ćete se kajati.

Izveštaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita

brainiac

pre 5 godina

@ Čekaj, a po kom kralju se zove Bulevar kralja Aleksandra?
Ja svo vreme mislim da je o njemu reč.

Po Aleksandru Obrenovicu, smaknutom 1903. u Majskom prevratu.

Aleksandar

pre 5 godina

Postoji "Bulevar Kralja Aleksandra Karadjordjevica" u BGD ide od kruznog toka na dedinju (zgrada Pink-a, kbc Dragisa Misovic) i ide do Belog Dvora....
(Djuro, 10. oktobar 2018 10:35)

U pitanju je knez Aleksandar Karađorđević, Karađorđev sin. Znači: Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića.

John

pre 5 godina

od kad je Tomislav hrvatsko a nije srpsko ime, sta sve necu procitati..
(Nenad, 10. oktobar 2018 09:53)

Dobio je ime po hrvatskom kralju Tomislavu. A bilo je predlagano i ime Zvonimir, takođe po hrvatskom kralju.
I trebao je da bude rođen u Zagrebu, ali pošto je bio januar, pruga bila zavejana i kraljica je morala da ostane u Beogradu.
Treći sin, Andrej je dobio slovenačko ime i bio rođen u Sloveniji na Bledu.

pera detlic

pre 5 godina

Postoji jedno prosto objasnjenje zasto ni jedan od tih sistema nije zaziveo. Vi gospodo (kao i kralj)..pricate o svemu -sem kako da se zaradi u toj Jugoslaviji. To je jedini razlog zasto bi stvarami jugoslaviju i to je jedina tema. Vi pricate o svemu sem toga. Da ste pricali o tome - ta drzava bi i dalhe postojala. Ali vi necete jer bezite od privatnog preduzetnistva. Hrvati nas ne mrze nego nema zarade u ujedinjavanju sa Srbima.

Juan Carlos Gumucio

pre 5 godina

@John
"Što se Jugoslavije tiče, imao je najbolju nameru." - ahahahahaha, imao je najbolju nameru, prvenstveno da sto vise prosiri teritoriju i broj naroda kojima bi upravljao kao samodrzavnik, naravno sve uz standardna obrazlozenja intelektualaca i istoricara o ravnopravnosti, odbrani od stranih sila, velike zainteresovanosti za sirenje kulture i umetnosti itd. Imao je iste namere (i izgovore) kao i svi ostali tirani u istoriji, od Aleksandra Makedonskog preko Petra Velikog i Napoleona I do Hitlera. I da, slazem se da je "realizacija bila problem", jer nametanje sistema moci i dominacije obicno nailazi na otpor, a kad takvi brutalni vestacki sistemi (nezavisno da li su kraljevine, imperije ili "komunisticke" diktature) puknu, onda gotovo uvek dodje do masovnog medjusobnog pokolja (imate bezbroj primera od ratova na teritoriji Jugoslavije, sovjetskih republika, drzava na Bliskom Istoku i Africi kojima su zapadne sile crtale granice i birale vladare, kao i uostalom vecina ratova u krvavoj istoriji Evrope).

s.

pre 5 godina

Kako je neko uspeo za 23 godine da napravi poslovnu i imovinsku imperiju?
(miletrans, 10. oktobar 2018 11:34)

Današnje srpske imperije su napravljene za mnogo kraće vreme.
A tek kada ovi budu sklonjeni sa vlasti biće velečuđenja i "kako je moguće, pa ko bi rekao za njega".

ana

pre 5 godina

M, cinjenice govore vise od jednih, drugih i trecih kojiima aludiras na nemogucnost verodostojne politicke procene lika i dela istaknutog tvorca Jugoslavije. Mozda na privatnom nivou moze tako da se posmatralicnost Aleksandra Karadjordjevic ali ovde se polemise o vodji Srbije koji je trasirao put politckog delovanja kroz istoriju,pre cvega srpskog naroda.

John

pre 5 godina

(a koje su boje te kantice i lopatice?, 10. oktobar 2018 15:24)

"Čika Pera" je čak bio voljan i velikim silama predlagao da Kraljevina Srbija postane republika, s njim kao prvim predsednikom (po ugledu na Francusku, slično kao Napoleon III samo obrnuto), ali oni to odbili.
Da je u Srbiji bilo najbolje za njegovog vakta - jeste (u datim okolnostima i prema tom dobu i vremenu). Ali daleko od toga da je bio najbolji vladar. Možda najmanje loš od svih. Srbijom su tada faktički upravljali Apis i Crnorukci. Potražite "afera ukaz" pa ćete videti. Oni su imali presudnu ulogu u njegovom sklanjanju sa vlasti u predvečerje rata. Rata za čije su izbijanje oni odgovorni i zbog kojih je Srbija u rat uvučena. Mislili da će sa Aleksandrom lakše. Ali ih ovaj preveslao.

gulag

pre 5 godina

@nm
"Punisa Racic, verovatno znas zbog cega je pucao ali to nisi napisao u komentaru"

Pa reci, zašto je Puniša pucao u skupštini? Ako je pucao na oružje - dobro, ali ako je pucao na riječ ... zaključi sam

John

pre 5 godina

(kimi, 10. oktobar 2018 17:40)

Inače, ozloglašene reči "Koliko košta srpska krv sa Kajmakčalana, neka kažu pa da je platimo" su izvorno - Pribićevićeve

John

pre 5 godina

Kako je neko uspeo za 23 godine da napravi poslovnu i imovinsku imperiju?
(miletrans, 10. oktobar 2018 11:34)

Isto onako kako su "neki" uspeli to isto od osamdeset/devedeset i neke do devedeset i neke/dve hiljade i neke.
Ili konkretno za Stojadinovića - sa obveznicama ratne štete - pokupovao ih odmah za trećinu stvarne vrednosti ili i manje (ljudima trebale pare sad i odmah), a kad su dospele na naplatu onda im naduvao vrednost. Pomalo liči na kupovinu deviza po povlašćenom kursu ili na kredite iz primarne emisije.

марко

pre 5 godina

није александар тада још био краљ већ предтолонаследник. отац краљ петар ке још био жив

Aleksandar

pre 2 godine

Jedini krunisani kralj u nasoj novijoj istoriji bio je kralj Petar I, 1904. godine. Nijedan drugi kralj nase novije istorije nije krunisan.