Utorak, 25.09.2018.

16:57

"Knez Pavle nije mnogo govorio o YU, nije želeo da naučimo jezik..."

Izvor: Filip Pejkoviæ

"Knez Pavle nije mnogo govorio o YU, nije želeo da nauèimo jezik..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Istorija

pre 5 godina

Opet neko biranje između dinastija. Istina je da je monarhija zamenjena apsolutizmom. Nije sija nego vrat. Istina je da smo se u WW2 klali medjusobno i da Nemac ni metak nije ispalio broj žrtava bi pao za par posto. Istina je da smo naterani u zajednicu i da se to nikome nije svidjalo, ali je tako moralo jer rekli veliki. Istina je da komunisti nisu ništa poboljšali nego pogoršali katastrofalnim granicama, sa dve pokrajine i izmišljanjem nacija koje nisu postojale do tada. Istina je da zameramo Karadjordjevicima ono sto bi svako bio prisiljen da uradi u datoj situaciji i da prosto nisu imali uticaja na to. Istina je da su nas crkve zavadile mnogo pre Obrenovića i da smo se mrzeli i pre nego sto smo se spojili.

jooj

pre 5 godina

zemlja bajne povijesti ?
(ZgHrEu, 26. septembar 2018 06:30)

Jaoooj, mukoo...Pa komsije nemojte samo vi nekom da prebacujete bilo sta vezano za istoriju. Gde je ta vasa bajna povijest? Gde je vasa plemicka loza, gde su vam Nemanjici? Gde su vam velike bitke? Na cijoj ste strani bili u oba svetska rata? Stidite li se NDH? A da, vas uce na history chanel o nekakvim izmisljenim kraljevima. Tuzno.

Viktor

pre 5 godina

@Kako kaže gazda Antonije u "Senke nad Balkanom": Kitim ja cvetka s ti vaši Karađorđevići - Obrenovići su moji kraljevi...
(ja, 26. septembar 2018 11:55)

Sve nam se uvek lepo namesti da mozemo da se delimo, ko koga vise voli/mrzi Obrenovici-Karadjordjevici, Crvene Zvezda - Partizan, kuga vs kolera itd. :)

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 5 godina

Nisu Karađorđevići tvorci Jugoslavije već zapadni saveznici. Srpska delegacija je na mirovnim pregovorima dovedena pred svršen čin i samo im je predočeno ono što je već unapred odlučeno i na šta je moralo da se pristane bez ikakve rasprave i pogovora.
@Bob
To ne da nije tacno, nego nema veze sa vezom. Zapadni saveznici su hteli da podele lepo teritoriju te "Drzave Slovenaca, Hrvata i Srba", Italija je manje-vise vec pokrenula vojsku da uzme Dalmaciju ... Hrvati i Slovenci su zato i podrzali projekat "Jugoslavije" jer im je gorelo pod nogama(pa im je YU bilo prelazno resenje do samostalne drzave, jer od Italije nikad ne bi mogli da se otcepe), a nasi naivni mislili "bratstvo i jedinstvo"(doduse, to je komunisticka konstrukcija, ali daje dobar opis).

ahaha

pre 5 godina

kako smo prosli u tome to znamo svi. Srecom smo 2000. ponovo poceli da kapiramo gde nam je mesto, a jedini koji do kraja to kapira je Vucic ... cuti i slusa. Manite se vise tih mitova o tome kako se necemo saginjati. Hocemo, hocemo ...
(cile, 26. septembar 2018 10:28)

Upropasti dobar komentar sa Vucicem na kraju. Nista taj ne kapira, najgori i najnetalentovaniji politicar koga je Srbija ikada imala, uz to i patoloski lazov. Milosevic je vise stete napravio, ali je ovaj potencijalno opasniji. Cekaj da vidimo sta ce biti sa srbijom kada ova posast ode sa vlasti. Kamen na kamenu nece ostati.

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

(dvorani, 26. septembar 2018 08:38)

Pitanje na referendumu treba da glasi: Da li biste jednog nesmenjivog bez vlasti, ili jednog nesmenjivog sa apsolutnom vlašću.

(...)

pre 5 godina

Kako to da je kralj Petar rekao: cuvajte mi Jugoslaviju, a Tito, komunista, se nasao na celu da je odrzi??????....zasto?
(Profesor u penziji, 26. septembar 2018 01:35)

Profesore, kralj Petar je umro pre nego sto je Kraljevina Jugoslavija proglasena, a ta pateticna recenica se pripisuje kralju Aleksandru na samrti u Marseju, ali je izmisljena. Kralj se izrazio mnogo prozaicnije, i to nije za stampu.

Bob

pre 5 godina

Nisu Karađorđevići tvorci Jugoslavije već zapadni saveznici. Srpska delegacija je na mirovnim pregovorima dovedena pred svršen čin i samo im je predočeno ono što je već unapred odlučeno i na šta je moralo da se pristane bez ikakve rasprave i pogovora.

cile

pre 5 godina

"Za vreme Drugog Sv.rata Petar drugi (mladi kralj) u Londonu je trošio četri puta više novca od Norveškog kralja"
(ZK, 25. septembar 2018 21:46)

To si verovatno procitao u onim starim, komunistickim udzbenicima istorije, gde je isto tako pisalo kako je taj kralj odneo nekakvo zlato i kako je Krajlevina Jugoslavija bila zaostala poljoprivredna zemlja koju su Tito i partija industrijalizovali ... i slicne gluposti. Jedan mali detalj, nije tesko proveriti ga: pre II svetskog rata samo u Srbiji su bile cak tri fabrike aviona, toliko o toj "zemlji seljaka". Istina je, nazalost, da ni u vreme Obrenovica, Karadjordjevica, pa ni Broza nismo bili niko i nista i da smo od pamtiveka morali da igramo kako su drugi svirali - u vreme Obrenovica su dirigenti sedeli u Becu, u vreme Karadjordjevica u Londonu, a u vreme Tita u Vasingtonu i Moskvi, tu smo jos i najoblje prosli, jer pametno tele dve majke sisa ... Jedini put u novijoj istoriji kada smo se drznuli da vodimo neku svoju politiku je bilo devedesetih, a kako smo prosli u tome to znamo svi. Srecom smo 2000. ponovo poceli da kapiramo gde nam je mesto, a jedini koji do kraja to kapira je Vucic ... cuti i slusa. Manite se vise tih mitova o tome kako se necemo saginjati. Hocemo, hocemo ...

marko

pre 5 godina

Kakvi princevi,kakvi knezevi,oni su postojali kao balkanski "plemici"130 godina,dva kuma se proglasili za gospodare Srbije ovaj jedan ubio oca a onaj drugi dao nalog da mu ubiju kuma i bio bogatas samo sto je imao 200 svinja :(
(cobo, 25. septembar 2018 20:53)

Да, да, 99% да је 130 година, а 100% да је скоро 200 година. И ти свињари су донели Устав пре око 180 година који је био скоро преписан од најсавременијих у то време Белгијског и Фрнацуског Устава, а против истог су се борили развијени и моћни Руси, Турци, и Аустријанци. Ти свињари су слали срспку децу да уче у Паризу и Бечу. Ти исти свињари су мењали друштво тако брзо да су се одавде слали извештаји о променама за пример.

dosta tih zabluda o krlaju i njegovom veličanstvu

pre 5 godina

Možemo se samo pitati, kako smo sav kapital koji smo dobili od Karadjordjevića tako olako izgubili.
Na šta sad ličimo?
(marija, 25. septembar 2018 23:23)
Većih lopova od njih nije bilo. A u amanet su nam ostavili genocidnu Hrvatsku, bar da su Karađorđevići podvukli neke granice i potpisao šta sve unosi u zajedničku državu.
Pismenost stanovništva je bila izad 80%. O čemu mi govorimo.

Komša

pre 5 godina

@Milan
Srpska priča? Priča samo.Koliko im je bo stalo do Srbije govori to da je Milan nudio srpsku krunu Beču u zamrnu za imovinu u Austriji i msterijalnu bezbednost potomaka.Da ne govorimo o potpisivanju tajne konvencije,koja ne samoda je bila protivna interesima Srbije (Srba uopšte) nego je za nju znalo samo tri čoveka.
Miloš je bio tiranin koji je Karadjordjevu revoluciju okrenuo u svoju ličnu korist i sve vreme se trudio da bude kalif umesto kalifa,kao da smo Turke terali da bi on jahao narod.
Pogledaj dešavanjs oko Sretenjskog Ustava.Brže bolje je prikazao to Rusiji kao udar na monarhizam i izdejstvovso oštru reakciju Rusije ("frsncuska bašta u ruskoj šumi!") i njenu hitnu diplomatsku akciju posle koje su i Turska i Austrija osudile Ustav.Povučdn je posle dve nedelje a pokretač hajke (Miloš) je tvrdio da ne može protiv velikih sila...
Nema tu srpske priče - Obrenovići su "faktori mira i stabilnosti" koji su podržani od svetskih sila u to vrdme jer im je lakše bilo sa kontrolišu Srbiju preko jednog čoveka i uske grupe oko njega nego da imaju posla sa istinskom voljom naroda.
U poslednjim decenijama otvoreni izvršioci Bečkih naloga.Čak su i razoružali narod (do tada su Srbi imali pravo na oružje).
Blud ,razvrat,incest,pohlepa,izdaja,sklonost kocki ...
Aleksandar Karadjordjević je napracio katastrofalnu grešku,Pavle nije bio dorastao ali to ne može baciti senku na Jaradjordja,Kneza Aleksandra (veoma značajan vladar) a naročito ne na Kralja Petra .

Komša

pre 5 godina

@Sverom u Boga
Ubio oca.Ubio je defetistu u pokušaju izdaje (pretio da će odati zbeg Turcima).Sticajem okolnosti taj izdajnik mu je bio otac.Opravdano ubistvo.
Takodje je ubio i brata zbog siledžijstva.Obesio ga Kažu da je vodje ustanka zvao na ručak pored obešenog.
Surov (ovo poslednje podseća na Cepeša) ali su pravila/zakon važili zy sve ,pa i za njegove najbliže.
Jednom rečju - za ono što je Milan mogao sa radi iz zabsve Karadjordjev brat je glavom platio.
Borio se za Srbiju,Unuk Petar se borio protiv Turaka iako nije bio vladar,Petrov sin (Djordje)je komandovao - za mnom braćo ja sam sin vašeg kralja...
Kakvi god da su Karadjordjevići,koliko god da su grešili bar nisu bili sultani u pokušaju,kalifi imesto kalifa.

dvorani

pre 5 godina

Relikiti prošlosti. Ako neko misli da ih treba vratiti neka to javno kaže i neka se stavi na referendum. Koliko vidim nekadašnim slavnim carevinama i kraljevinama npr. Rusima, Austrougarima, Italijanima, Francuzima, Nijemcima, Turcima, Grcima, Bugarima itd, to ne pada na pamet. Ali Srbija ionako živi u prošlosti pa može onda to da uradi i na simboličkom nivou. Karađorđevići su inače bili propast za Srbiju, ubice proevropskih Obrenovića, ali dobro nekima u Srbiji to je i danas poželjno i dobro, samo još da se obezbedi povratak vođe, ali mislim da vi vođa nije zainteresovan za današnju Srbiju, ali oni koji žele treba da probaju da realizuju.

finoki

pre 5 godina

Jel postoji filmski zapis-u kolima knez Pavle i pored Adolf Hitler, Zatim SS parada pred Hitlerom i Pavlom? Ja imam a ima i na youtube.
(aca, 25. septembar 2018 

Čudo da niste spomenuli da je u publici na toj paradi bio i Ivo Andrić. Lepo se vidi na fotografiji.

Objavite mi komentar

pre 5 godina

O cemu se vi prepirate,o propalim kraljevskim dinastijama u Srbiji,alo ljudi Srbija odavno nije monarhija, i hvala bogu na tome..

only fools and horses

pre 5 godina

Evo ga još jedan poliglota koji ne zna ni reč srpskog jezika, ali bi se valjda rado nakačio na budžet koji od svoje crkavice izdvaja ovaj napaćeni narod.
I onu pijavicu sa Dedinja treba isterati odande. Nije njemu ovaj narod ništa dužan, naprotiv, da imaju imalo stida i morala, Karađorđevići bi non stop trebali da se izvinjavaju srpskom narodu zbog svojih sebičnih i megalomanskih postupaka koji su doveli skoro do uništenja istog.

Vladimir Boskovic

pre 5 godina

Kakvo Nj. K. V.?! Srbija je republika i svi građani su jednaki pred zakonom. "Bivši kralj", "bivši prestolonaslednik" i sl. treba da se nazivaju. Inače gospodin Karađorđević. Kakva je to manija među Srbima, po čemu je taj čovek poseban i zaslužan, osim što je rođen sa zlatnom kašikom?

ZgHrEu

pre 5 godina

ostavili Srbe u Jugoslaviji na nemilost komunista, ustasa, balista i bugarskih fasista. Sramno.
(Puvalj, 25. septembar 2018 23:08)
hahahahahaha jao nemoj brate vise. hahahahah bolesno izvrtanje. hshaha

dzo

pre 5 godina

kont, 25. septembar 2018 21:38)
Izvini o cemu ti pricas? Pogledaj kartu Jugoslavije iz 1939/40 godine ...o kojoj Srbiji pricas ,ne postoji nigde rec Srbija ..postoji Hrvatska Banovina koja bila veca nego danasnja Hrvaska ..imala i pola Bosne i bukvalno do Novog Sada .

Zoki

pre 5 godina

Princ Pavle je bio izuzetno obrazovan čovek koji je na vlast došao silom prilika i jedva čekao da sa nje ode. Nije bio vojnik, nije bio narodni čovek. Mada je u duši bio anglofil, nije želeo da žrtvuje državu engleskim interesima. Federalizacija Jugoslavije do koje je došlo stvaranjem Banovine Hrvatske je bila jedina opcija za njen opstanak. Te granice radi kojih ga mnogi kritikuju su bile privremene i trebale su se naknadno korigovati. Trojni pakt sa kojim je otezao i na kraju naveo Hitlera da prihvati sve što je Jugoslavija tražila je bio način da izbegne rat, bar za izvesno vreme. Ali ne vredi, Srbi su se poneli kao da su svu pamet sveta pokupili. Ne govorim o plaćenicima koji su izvršili puč, nego o onim hiljadama budala koje su izašle na ulice i podržale ga, a da pri tome nisu imali nikakvu ideju o realnim mogućnostima zemlje da se odbrani. Jugoslavija kneza Pavla je do pada Francuske sarađivala sa Francuskom, držala je pod oružjem 300-700 hiljada rezervista. Francuska je kapitulirala u roku od 10 dana nakon početka nemačke ofanzive. Jugoslavija je izdržala 11, dobrim delom radi blata koje je usporavalo nemačko napredovanje. Što se tiče Obrenovića, kralj Milan jeste bio u jako dobrim odnosima sa carem Franjom Josipom, ali je Srbija dizala kredite za otplatu njegovih kockarskih dugova.

anonimno

pre 5 godina

Iz istorije znamo da su sve evropske kraljevske kuce u srodstvu a to znaci da su stranci uvek vladali u Srbiji a ne samo SRBI I zato ja stalno govorim da i dan danas u Srbiji vladaju stranci a ne srbi iz Srbije i Vojvodine.Srbi treba da su aktivniji i da vladaju u svojoj SRPSKOJ zemlji jer ja vidim da po celom svetu vladaju narodi cija je zemlja a ne makar ko!Zasto bi neko zamerio da Srbi vladaju u svojoj srpskoj zaemlji tako svi rade!

Срба

pre 5 godina

Што би причао?? Мазнули лову, издали државу и- кидавела! А, наш народ кратког памћења.....

danguba

pre 5 godina

Da nije bilo Karadjordjevica, ne bi bilo Jugoslavije a ne bi ni bilo ratova. Srbija bi imala 2/3 bivse Jugoslavije, muslimani bi bili Srbi muhamedanske ispovesti a Hrvatska i Slovenija deo Austrije i Madjarske. Tako da hvala Karadjordjevicima.(Grigor, 25. septembar 2018 20:16)Ideja o državi Južnih Slovena je nastala još na početku 19-og veka,dakle mnogo pre dolaska Karađorđevića na vlast(1903).Aleksandar Karađorđevića ne bi mogao da pravi državu sa Slovencima i Hrvatima da nije dobio podršku srpske vlade i parlamenta.Istina zemlja tek što je izašla iz rata,razorena,četvrtina stanovništva stradala,institucije ne funkcionišu,tako da nisu bili baš normalni i demokratski uslovi kada se odlučivalo o budućoj zemlji.U toku rata mnoga rešenja su bila u opticaju,a u jednom trenutku je London ponudio Srbiji proširenje na Bosnu,Slavoniju i Dalmaciju.Međutim postavljalo se pitanje šta će biti sa Hrvatima i Slovencima pošto za njih nije planirana samostalna država.Da ne bi ostali pod Austrijancima ili došli pod Italijane nađen je kompromis u zajedničkoj državi sa Srbima.Ko je tada mogao da pretpostavi da će ta država biti najveća grobnica srpskog naroda,mislim na NDH najmonstruozniju tvorevinu u istoriji Balkana.

Da primetim

pre 5 godina

@Међутим, много више од њиховог инцеста, људима је сметало што су водили много више рачуна о аустријским интересима него српским, тако да су завршили како су завршили.
(Кнез, 25. septembar 2018 23:10)

Slicno kao sadasnji predsednik.

trtemrte

pre 5 godina

tragika je bila kad ste pokrali zlato drzave da bi ziveli po parizu, londonu, zenevi, njujorku, davosu I also
to je bila tragika veleizdajnici

Profesor u penziji

pre 5 godina

Kako to da je kralj Petar rekao: cuvajte mi Jugoslaviju, a Tito, komunista, se nasao na celu da je odrzi??????....zasto?

kimi

pre 5 godina

Poklonio Hrvatima banovinu 1939. sa teritorijom kakvu nisu mogli ni da sanjaju u najludjim snovima.
Secam se neke politicke emisije od pre par godina i neki nas politicar (ni ne secam se ko) prica sta je bilo i kako je bilo oko nekih od pregovora oko Bosne cini mi se. I taj hrvatski predstavnik zacepio oko nekog dela teritorije, a Srbi ne daju. I tu krene natezanje i Hrvat u momentu potegne vrhunski argument zaista i kaze "ko si ti da ne das ono sto je nama kruna Karadjordjevica dala?". Kraj price. Covek i sam priznao da nije znao sta da mu odgovori.
(Slobodni Klikeri, 25. septembar 2018 22:15)

Vi ovde govorite o Herceg Bosni, dakle o delu koji je uvek bio najjace katolicko hrvatsko uporiste. Da li je ovde stvarno toliko naivnih da misli da bi taj narod sebe nekada nazvao srbima?
Bi kao sto bi neki sumadinac nazvao sebe hrvatom.

nikola

pre 5 godina

Postoji li išta dekadentnije od Evropske pa zatim i te naše kvazi-aristokratije. Bulumenta odvratnih ladoleža i parizita koji ceo život jašu na tuđoj grbači i šatro se bave humanitarnim radom, opet preko tuđih leđa. Fuj!

m

pre 5 godina

Pričajte vi priče, te mi bi ono te mi bi ono, samo da je...

Istina je međutim da je naša Srbija pre Jugoslavije bila teška beda. To je bila zemlja sitnih seljaka i teške sirotinje. Istina, skoro da nije bilo bezemljaša, za razliku od austrijskih zemalja, i postojala je formalno demokratija, ali loše školstvo, loš državni aparat, korupcija na svakom koraku, partijske birokratije ponašale su se kao age i begovi. Beda i sirotinja. Sve dobro što smo imali donela nam je Jugoslavija, pa vremenom i bolje uslove života.

Svi oni koji veruju da bi Srbija, bez Jugoslavije, ikada, ma koliko formalno pobednica, okupila ono što obično nazivamo srpske zemlje - ne znaju istoriju. Položaj Srbije pre Jugoslavije bio je isti kao ove današnje.


Kada bude prošlo vreme te zemlje naši potomci će se sećati kao nekada Dušanovog carstva.

Serbistan

pre 5 godina

Cuj, nisu ucili srpski jezik da neko ne bi pomislio da su komunisti. Kakva glupost. Nisu ucili srpski jezik zato sto nisu videli korist od toga. Karadjordjevici su najveci olos koji je upropastio Srbiju. Sramota je sto smo im posle svega vratili imovinu koja i onako nije njihova. Sramota je sto i dan danas u Srbiji postoje likovi koji zagovaraju monarhiju. Sa Karadjordjevicima je pocela propast srpskog naroda, a danasnji db kriminalci su ga dotukli. Srbiji trebaju demokratske, nezavisne institucije, razvoj kulture, ekonomije... To se verovatno nikada nece dogoditi, bar ne za mog zivota. Sada smo isto sto i muslimani u Bosni, nebitna saka jada, zgodna za manipulaciju.

Nenad

pre 5 godina

Ja stvarno ne znam sta se desilo Karadjordjevicima pa su naprasno svi poceli da se zovu "princevi". Kod nas se uvek znalo, kralj, njegov naslednik je kraljevic, ostali su knez. Kraj. Nikada kod nas nisu postojali princevi

mikula

pre 5 godina

obrenovice je skinula rusija i instalirala karadjordjevice..koji su gurali rusku pricu o jugoslavenstvu koja je tamnica srpske drzavnosti i prevara..sve sto se tice jugoslavenstva je ruska ideja..obrenovici su bili prozapadni i to nije odgovaralo rusima kao sto im i danas ne odgovara bilo sta sto zvuci na zapad u srbiji...ucite iz historije ..sve se ponavlja..i da se dotaknem i gavrila principa..to je britansko rusko maslo!!

domagojbaric008@gmail.com

pre 5 godina

@cobo

Pa što, barem ste imali plemstvo. Mi nikada nismo imali kralja u našoj teškoj povijesti, morali izmaštat nešta da se tješimo.

marija

pre 5 godina

Knez Pavle je posebna, tragična priča vladara i izuzetnog intelektualca.

Knez Pavle Karađorđević rođen je 15. aprila 1893. u Petrogradu, od oca kneza Arsena, mlađeg brata kralja Petra Prvog, i kneginje Aurore Pavlovne Demidov di San Donato. Njegovi roditelji su se 1895. razveli, pa je mali Pavle od tada živeo u domaćinstvu svog strica, kneza Petra Prvog Karađorđevića u Ženevi. Kako je Petar Prvi 1903. proglašen za kralja Srbije, porodica se seli u Beograd. Sledeće godine kneginja Aurora umire.

Osnovnu školu i gimnaziju Pavle je završio u Beogradu, a na Oksfordu je diplomirao istoriju umetnosti.
Oženio se Olgom, njena baka po ocu bila je sestra ruskog cara, a deda od danske kraljevske loze. Majka kneginje Olge bila je velika ruska kneginja Jelena Romanov, ćerka velikog kneza Vladimira, a otac danski i grčki princ Nikola.
...
Možemo se samo pitati, kako smo sav kapital koji smo dobili od Karadjordjevića tako olako izgubili.
Na šta sad ličimo?

Propali Student

pre 5 godina

Iskreno, kad razmisljam o nasoj istoriji sve vise mislim da je ovaj naord, uz svoje mane i mentalitet, i Karadjordjevice bio ubitacna kombinacija. Koliko sam ja upucen u istoriju, sve prosperitetne i pametne stvari su uradili vladari iz dinastije Obrenovica.

Najpre diplomatijom resili posao sa Turcima, izbegli nepotreban pokolj, onda krenuli sa modernizacijom, ugledali se na zapadne zemlje.

Moj grad Sabac je u to vreme prozvan "Mali Pariz", obrazovanje cvetalo, gradjene biblioteke i bolnice.

Kako su ih zbacili Karadjordjevici, jedino za sta im skidam kapu su Balkanski ratovi. To je prosto moralo da se desi. Ne znam da li bi Srbija imala tako bitnu i pogubnu ulogu u Velilom ratu, koji bi se svakako desio, ali bi okolnosti za nas verovatno bile drugacije.

A narod je posebna prica, nazalost i danas vidimo ko uspeva u nasem narodu, posebno u politici. Jos su tada veliki pisci pisali o tom problemu.

Pisem ovo kao laik koji se ranije dosta interesovao za istoriju. To je samo moja percepcija stvari i pisao sam na osnovu onoga sto znam, a to svakako nije dovoljno za ozbiljniju analizu.

Кнез

pre 5 godina

Истина, једина српска прича су били Обреновићи.
(Милан, 25. septembar 2018 20:51)

Па да, пошто су се они венчавали по систему брат од тетке са сестром од ујака и слично томе, тако да су сви били из исте породице. Међутим, много више од њиховог инцеста, људима је сметало што су водили много више рачуна о аустријским интересима него српским, тако да су завршили како су завршили.

sir oliver

pre 5 godina

dragi moj kneze, trebao si u svojoj jugoslaviji zavrsiti skolu! tada bi znao da je majka princa alberta, americka glumica grejs keli i ne moze imati nikakve veze sa plemickom porodicom savoja!

Puvalj

pre 5 godina

A ciji je on to princ? Ako se ne varam Srbija je republika i samostalna država od 2006. godine. Kite se perjem i novcem svojih predaka koji su ostavili Srbe u Jugoslaviji na nemilost komunista, ustasa, balista i bugarskih fasista. Sramno.

Marko

pre 5 godina

Истина, једина српска прича су били Обреновићи.
(Милан, 25. septembar 2018 20:51)

Misliš da je tako Karadjordjevići bi možda preživeli nemačku okopaciju ali komuniste sigurno ne, da se to desilo verovatno bi to isto mišljenje imao i za Karadjordjeviće. Nam su mrtvi i oni koji ne govore uvek najbolji istomišljenici.

kimi

pre 5 godina

Истина, једина српска прича су били Обреновићи.
(Милан, 25. septembar 2018 20:51)

Da li vi znate da je kontak sa hrvatima ostvario prvo jedan Obrenovic, Knez Mihailo.
Jugoslavije bi bilo, pre ili kasnije sigurno sa jednom ili drugom dinastijom ili republikom.

kimi

pre 5 godina

Kakvi princevi,kakvi knezevi,oni su postojali kao balkanski "plemici"130 godina,dva kuma se proglasili za gospodare Srbije ovaj jedan ubio oca a onaj drugi dao nalog da mu ubiju kuma i bio bogatas samo sto je imao 200 svinja :(
(cobo, 25. septembar 2018 20:53)

Ta dva kuma Milos i Crni Djordje jesu seljaci bili kao i 99 posto tadasnje Srbije.
Ali su sigurno doprineli oslobodjenju od okupacije koja je trajala vise vekova.

Dod

pre 5 godina

@cobo, a kako misliš da su nastale sve evropske aristokratske porodice? Spustile se sa neba kao dar od Boga? Srbi su jedini na Balkanu imali svoje vladarske dinastije i to čak tri (Karađorđevići i Obrenovići u Srbiji i Petrovići u CG) jer su se sami oslobodili turske vlasti sa rodonačelnicima tih dinastija na čelu. Ostalim balkanskim državama (Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj) su uvezeni nemački plemići kao vladari.

S verom u Boga

pre 5 godina

@cobo
Tako je. Mada, taj sto je ubio oca bio opasan vojnik - ratovao 9 godina protiv carstva koje se protezalo na dva kontinenta. Nije pobedio, ali je uspeo da narod podseti sta to bese sloboda, a dalje je bilo lakse. Drugi, kumoubica, nepismen vodio pravi a posle i diplomatski rat i balansirao izmedju tri carstva (turskog, austrijskog i ruskog), napravio drzavu i prosirio je... Nije lose za dva svinjara! Da nam je jedan takav danas, umesto ovih skolovanih politikologa. Mada, mislim da je Vama bravar bio najdrazi!

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Poklonio Hrvatima banovinu 1939. sa teritorijom kakvu nisu mogli ni da sanjaju u najludjim snovima.
Secam se neke politicke emisije od pre par godina i neki nas politicar (ni ne secam se ko) prica sta je bilo i kako je bilo oko nekih od pregovora oko Bosne cini mi se. I taj hrvatski predstavnik zacepio oko nekog dela teritorije, a Srbi ne daju. I tu krene natezanje i Hrvat u momentu potegne vrhunski argument zaista i kaze "ko si ti da ne das ono sto je nama kruna Karadjordjevica dala?". Kraj price. Covek i sam priznao da nije znao sta da mu odgovori.

marija

pre 5 godina

Obrenovići su bili primani sa podsmehom na dvorovima Evrope. Kralj Milan je važio za primitivnog i bahatog vladara.

Karadjordjeviči su proneli slavu Srbije po svetu.

Kralj Petar Prvi Karađorđević, ujedinitelj srpskog naroda, opevan u narodnim pesmama kao Petar Mrkonjić – u narodu prozvan Čika Pera, još za života je postao legenda zbog lične hrabrosti, poštenja, ali i izgradnje Srbije kao moderne i najmoćnije države na Balkanu.

Svedočanstva o herojskim borbama srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, kao i vernost i odanost starog, bolesnog kralja svojim vojnicima i ideji o oslobođenju i ujedinjenju srpskog naroda, daleko su prelazili granice Kraljevine...

Aleksandar Karadjordjević, Kralj Jugoslavije, ujedinitelj, kako su ga Srbi zvali, sin kralja Petra I i Zorke, kćeri crnogorskog kralja Nikole I, u I svetskom ratu, kao regent, Aleksandar je bio i vrhovni komandant srpske vojske. Uz pomoć saveznika (Francuza), iz ovog rata izašao je kao pobednik. Posle smrti svoga oca kralja Petra I, 1921, proglašen je za "viteškog kralja ujedinitelja" Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Oženio se 1922. princezom Marijom Hoencolern, kćerkom rumunskog kralja Ferdinanda I i kraljice Marije, princeze od Velike Britanije i Irske...

Ova rodbinska veza naše kraljice Marije sa engleskim dvorom doprinela je tome da ona sve do danas nije preneta u porodičnu kriptu Karađorđevića na Oplencu.
...

zicer

pre 5 godina

mislite da je on sam smisljao i odlucivao, dobijao je upute iz engleske da sastavi jugu kako bi je oni lakse razbili i kontrolisali kad dodje vreme tj. 90te pa na ovamo. Malo da se smiri situacija pa se bacaju na vojvodinu lagano.

Podsetnik

pre 5 godina

Monarhija je prevaziđeno društveno uređenje. Država nije privatna stvar jednog čoveka i njegove porodice, već stvar svih ljudi koji u toj državi žive, tj. javna stvar (res publica). A bivši kralj i njegovi potomci se mogu privatno osećati da su Italijani, Englezi, Marsovci, ili šta god zamisle. Istorija je ionako puna primera monarha koji su bili stranci (npr. Bugarska) jer monarhova veza sa državnom kojom vlada nije integralna već slična onoj između vlasnika i imovine. Ipak, u svakom slučaju kada se neko odriče svog porekla postoji nešto patološki.

kimi

pre 5 godina

Da nije bilo Karadjordjevica, ne bi bilo Jugoslavije a ne bi ni bilo ratova. Srbija bi imala 2/3 bivse Jugoslavije, muslimani bi bili Srbi muhamedanske ispovesti a Hrvatska i Slovenija deo Austrije i Madjarske. Tako da hvala Karadjordjevicima.
(Grigor, 25. septembar 2018 20:16)

Hahaha dobar vic. I ko bi malim rusima sa balkana dozvolio toliku zemlju?
Nemoj da si naivan.

Kraljevina Srbija

pre 5 godina

Hvala na divnom tekstu i sto vise ovakvih clanaka o nasoj Kraljevskoj porodici Karadjordjevic, pa ako bog da da sto pre donesemo pravu odluku i opet budemo evropska Kraljevina Srbija.

Никола87

pre 5 godina

На Карађорђевиће гледам као на злосрећне антидржавнике, који су патили од те тако српске бољке умишљаја да се можемо допасти целој планети, а која, као што смо сведоци, до данашњег режима није престала. Имали су огроман потенцијал, првенствено као лидери можда најпоштованијег народа у целој Европи у периоду у току и мало након Првог светског рата, да одаберу правилну страну за своју земљу (уза њима савезнички Запад, пошто Русије више није било - а и да јесте, и у очима саме царске Русије, Запад је био репер цивилизације и ваљаног друштва). Правилне политичке одлуке и савези би им омогућили да квалитетније владају, донесу већи материјално-културни просперитет народу, као и да прошире територију Србије до нивоа који јој је приличио (насупрот југословенству регента Александра, Британци и Французи су још пре краја Великог рата предлагали регенту да формира Велику Србију и отпише Словенце и Хрвате). А они су у име те своје идеологије анационалности и "несврстаности" желели да њихова земља буде црна овца Европе, некаква псеудодржава која ни са ким истински не би сарађивала, да не помињем њене бесмислене основе у потискивању појма "српско" зарад појма "југословенско". Глумили су лудило и гурали прст у око свим, чак и савезничким европским земљама, као што су се спрдали и са сопственим српским народом (који су тек највише понизили) и то их је на крају скупо коштало... С тим да је њихов епилог, премда насилан, био праведан и очекиван.

egzaktni geometar iz Valjeva

pre 5 godina

Princ Pavle je ubedljivo najpozitivnija I najobrazovanija osoba,a sami tim I najtragicnija osoba u nasoj srpskoj istoriji...isuvise tuzno da bih jos nesto rekao I dodao...

kont

pre 5 godina

Vidim svi pljujete po Karadjordjevicima.Oni su krivi za danasnje stanje a ne komunisti i Tito.Pa taj knez Pavle je prihvatio Trojni pakt ako se secate.Onda su ga oborili engleski agenti i zatim je usledio Jasenovac,Avnoj i ostale grozote.Knez Pavle se razgranicio s Hrvatima tako sto smo dobili 70 posto Bosne, celu Crnu Goru,Kosovo celo i Makedoniju.Kralj Aleksandar naseljavao Srbe na Kosovo,bilo ih 40 posto 1941.Crnogorci se smatrali Srbima.Nije postojala makedonska i muslimanska nacija.Zapitajte se braco Srbi dobro ko nas je izdelio na lazne narode,uveo 6 republika i 2 pokrajine,proterao Srbe s Kosova.Da nisu Karadjordjevici?Nisu naravno nego drug Tito cijem se vremenu i dalje vecina divi i rado ga se seća.

Maki

pre 5 godina

@Grigor,
Zaboravio si da kažeš i da bi Dalmativci i Slavonaci bili Srbi katoličke vere ili pravoslavne mešano (što je i bilo istina), da Albanci ne bi nikad postali većina na Kosovu (jer ne bi bilo doseljavanja za vreme i nakon II sv. rata), a da bi u srpskom delu Makedonije živeli Srbi (kao što u Bugarskom žive samo Bugari, a u Grčkom samo Grci).

ZK

pre 5 godina

Karadjordjevići su najveće zlo Srbije.Na žalost čitavog srpskog naroda Bog nam ne dade naslednika od Obrenovića. "Princeza" Jelisaveta kći Pavla godinama je lila gorke suze dok joj ne vratiše vilu (crnogorka) a razlog je navodila da je jedino još to zdanje podseća na detinjstvo i njenu mamu Olgu.Čim joj vratiše vilu, ne prodje ni nedelju dana i ona zaboravi mamu Olgu dok trepnu smo za siću od oko 4 miliona evra za koliko ju je utopila. Za vreme Drugog Sv.rata Petar drugi (mladi kralj) u Londonu je trošio četri puta više novca od Norveškog kralja - to su vam braćo srbi Karadjordjevići... daleko im lepa kuća!!!

Koljač

pre 5 godina

Nikada se nećemo oporaviti od utopijske ideje o zajedničkoj državi čije su arhitekte bili Karađorđevići. Mi i dalje plaćamo ceh i cenu te države. Možda imamo teoretske šanse da se povratimo ako se otarasimo Karađođevića i proklete avlije po imenu Jugoslavija.

Grigor

pre 5 godina

Da nije bilo Karadjordjevica, ne bi bilo Jugoslavije a ne bi ni bilo ratova. Srbija bi imala 2/3 bivse Jugoslavije, muslimani bi bili Srbi muhamedanske ispovesti a Hrvatska i Slovenija deo Austrije i Madjarske. Tako da hvala Karadjordjevicima.

my way

pre 5 godina

Последњи велики српски државник. Тачка. Ко зна, зна зашто, ко не зна, не вреди му ни објашњавати.

NekoKo

pre 5 godina

Karađorđevići koji su vladali su uništitelji Srbije. Ne kapiram zbog čega se njihovi naslednici toliko motaju oko Srbije? Što ne po Sloveniji i Hrvatskoj? Kralj je bio i njihov, a ne samo srpski, tačnije srpski je bio najmanje. Fudbalskim klubovima je bilo zabranjeno da se zovu Velika Srbija i morali su da promene ime u Jugosalvija. Diktatura žešća nego kod Tita. Inače napravili su Jugosalviju na račun srpske prolivene krvi. Nisu Srbi preživljavali golgote u I ratu i protiv Bugara da bi Karađorđević pravio Jugosalviju i precrtao ime Srbija. Taj narod je ginuo za Srbiju. Jedina srpska priča su bili Obrenovići.

EU Citizen

pre 5 godina

Pavle, retko normalan, prefinjen i pametan čovek u jednoj nestabilnoj i megalomanskoj familiji. Zato u ovom prostačkom narodu koji voli kabadahije nikada nije bio previše omiljen.

cobo

pre 5 godina

Kakvi princevi,kakvi knezevi,oni su postojali kao balkanski "plemici"130 godina,dva kuma se proglasili za gospodare Srbije ovaj jedan ubio oca a onaj drugi dao nalog da mu ubiju kuma i bio bogatas samo sto je imao 200 svinja :(

Grigor

pre 5 godina

Da nije bilo Karadjordjevica, ne bi bilo Jugoslavije a ne bi ni bilo ratova. Srbija bi imala 2/3 bivse Jugoslavije, muslimani bi bili Srbi muhamedanske ispovesti a Hrvatska i Slovenija deo Austrije i Madjarske. Tako da hvala Karadjordjevicima.

NekoKo

pre 5 godina

Karađorđevići koji su vladali su uništitelji Srbije. Ne kapiram zbog čega se njihovi naslednici toliko motaju oko Srbije? Što ne po Sloveniji i Hrvatskoj? Kralj je bio i njihov, a ne samo srpski, tačnije srpski je bio najmanje. Fudbalskim klubovima je bilo zabranjeno da se zovu Velika Srbija i morali su da promene ime u Jugosalvija. Diktatura žešća nego kod Tita. Inače napravili su Jugosalviju na račun srpske prolivene krvi. Nisu Srbi preživljavali golgote u I ratu i protiv Bugara da bi Karađorđević pravio Jugosalviju i precrtao ime Srbija. Taj narod je ginuo za Srbiju. Jedina srpska priča su bili Obrenovići.

EU Citizen

pre 5 godina

Pavle, retko normalan, prefinjen i pametan čovek u jednoj nestabilnoj i megalomanskoj familiji. Zato u ovom prostačkom narodu koji voli kabadahije nikada nije bio previše omiljen.

egzaktni geometar iz Valjeva

pre 5 godina

Princ Pavle je ubedljivo najpozitivnija I najobrazovanija osoba,a sami tim I najtragicnija osoba u nasoj srpskoj istoriji...isuvise tuzno da bih jos nesto rekao I dodao...

cobo

pre 5 godina

Kakvi princevi,kakvi knezevi,oni su postojali kao balkanski "plemici"130 godina,dva kuma se proglasili za gospodare Srbije ovaj jedan ubio oca a onaj drugi dao nalog da mu ubiju kuma i bio bogatas samo sto je imao 200 svinja :(

Propali Student

pre 5 godina

Iskreno, kad razmisljam o nasoj istoriji sve vise mislim da je ovaj naord, uz svoje mane i mentalitet, i Karadjordjevice bio ubitacna kombinacija. Koliko sam ja upucen u istoriju, sve prosperitetne i pametne stvari su uradili vladari iz dinastije Obrenovica.

Najpre diplomatijom resili posao sa Turcima, izbegli nepotreban pokolj, onda krenuli sa modernizacijom, ugledali se na zapadne zemlje.

Moj grad Sabac je u to vreme prozvan "Mali Pariz", obrazovanje cvetalo, gradjene biblioteke i bolnice.

Kako su ih zbacili Karadjordjevici, jedino za sta im skidam kapu su Balkanski ratovi. To je prosto moralo da se desi. Ne znam da li bi Srbija imala tako bitnu i pogubnu ulogu u Velilom ratu, koji bi se svakako desio, ali bi okolnosti za nas verovatno bile drugacije.

A narod je posebna prica, nazalost i danas vidimo ko uspeva u nasem narodu, posebno u politici. Jos su tada veliki pisci pisali o tom problemu.

Pisem ovo kao laik koji se ranije dosta interesovao za istoriju. To je samo moja percepcija stvari i pisao sam na osnovu onoga sto znam, a to svakako nije dovoljno za ozbiljniju analizu.

my way

pre 5 godina

Последњи велики српски државник. Тачка. Ко зна, зна зашто, ко не зна, не вреди му ни објашњавати.

S verom u Boga

pre 5 godina

@cobo
Tako je. Mada, taj sto je ubio oca bio opasan vojnik - ratovao 9 godina protiv carstva koje se protezalo na dva kontinenta. Nije pobedio, ali je uspeo da narod podseti sta to bese sloboda, a dalje je bilo lakse. Drugi, kumoubica, nepismen vodio pravi a posle i diplomatski rat i balansirao izmedju tri carstva (turskog, austrijskog i ruskog), napravio drzavu i prosirio je... Nije lose za dva svinjara! Da nam je jedan takav danas, umesto ovih skolovanih politikologa. Mada, mislim da je Vama bravar bio najdrazi!

kont

pre 5 godina

Vidim svi pljujete po Karadjordjevicima.Oni su krivi za danasnje stanje a ne komunisti i Tito.Pa taj knez Pavle je prihvatio Trojni pakt ako se secate.Onda su ga oborili engleski agenti i zatim je usledio Jasenovac,Avnoj i ostale grozote.Knez Pavle se razgranicio s Hrvatima tako sto smo dobili 70 posto Bosne, celu Crnu Goru,Kosovo celo i Makedoniju.Kralj Aleksandar naseljavao Srbe na Kosovo,bilo ih 40 posto 1941.Crnogorci se smatrali Srbima.Nije postojala makedonska i muslimanska nacija.Zapitajte se braco Srbi dobro ko nas je izdelio na lazne narode,uveo 6 republika i 2 pokrajine,proterao Srbe s Kosova.Da nisu Karadjordjevici?Nisu naravno nego drug Tito cijem se vremenu i dalje vecina divi i rado ga se seća.

marija

pre 5 godina

Knez Pavle je posebna, tragična priča vladara i izuzetnog intelektualca.

Knez Pavle Karađorđević rođen je 15. aprila 1893. u Petrogradu, od oca kneza Arsena, mlađeg brata kralja Petra Prvog, i kneginje Aurore Pavlovne Demidov di San Donato. Njegovi roditelji su se 1895. razveli, pa je mali Pavle od tada živeo u domaćinstvu svog strica, kneza Petra Prvog Karađorđevića u Ženevi. Kako je Petar Prvi 1903. proglašen za kralja Srbije, porodica se seli u Beograd. Sledeće godine kneginja Aurora umire.

Osnovnu školu i gimnaziju Pavle je završio u Beogradu, a na Oksfordu je diplomirao istoriju umetnosti.
Oženio se Olgom, njena baka po ocu bila je sestra ruskog cara, a deda od danske kraljevske loze. Majka kneginje Olge bila je velika ruska kneginja Jelena Romanov, ćerka velikog kneza Vladimira, a otac danski i grčki princ Nikola.
...
Možemo se samo pitati, kako smo sav kapital koji smo dobili od Karadjordjevića tako olako izgubili.
Na šta sad ličimo?

ZK

pre 5 godina

Karadjordjevići su najveće zlo Srbije.Na žalost čitavog srpskog naroda Bog nam ne dade naslednika od Obrenovića. "Princeza" Jelisaveta kći Pavla godinama je lila gorke suze dok joj ne vratiše vilu (crnogorka) a razlog je navodila da je jedino još to zdanje podseća na detinjstvo i njenu mamu Olgu.Čim joj vratiše vilu, ne prodje ni nedelju dana i ona zaboravi mamu Olgu dok trepnu smo za siću od oko 4 miliona evra za koliko ju je utopila. Za vreme Drugog Sv.rata Petar drugi (mladi kralj) u Londonu je trošio četri puta više novca od Norveškog kralja - to su vam braćo srbi Karadjordjevići... daleko im lepa kuća!!!

domagojbaric008@gmail.com

pre 5 godina

@cobo

Pa što, barem ste imali plemstvo. Mi nikada nismo imali kralja u našoj teškoj povijesti, morali izmaštat nešta da se tješimo.

kimi

pre 5 godina

Kakvi princevi,kakvi knezevi,oni su postojali kao balkanski "plemici"130 godina,dva kuma se proglasili za gospodare Srbije ovaj jedan ubio oca a onaj drugi dao nalog da mu ubiju kuma i bio bogatas samo sto je imao 200 svinja :(
(cobo, 25. septembar 2018 20:53)

Ta dva kuma Milos i Crni Djordje jesu seljaci bili kao i 99 posto tadasnje Srbije.
Ali su sigurno doprineli oslobodjenju od okupacije koja je trajala vise vekova.

Dod

pre 5 godina

@cobo, a kako misliš da su nastale sve evropske aristokratske porodice? Spustile se sa neba kao dar od Boga? Srbi su jedini na Balkanu imali svoje vladarske dinastije i to čak tri (Karađorđevići i Obrenovići u Srbiji i Petrovići u CG) jer su se sami oslobodili turske vlasti sa rodonačelnicima tih dinastija na čelu. Ostalim balkanskim državama (Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj) su uvezeni nemački plemići kao vladari.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Poklonio Hrvatima banovinu 1939. sa teritorijom kakvu nisu mogli ni da sanjaju u najludjim snovima.
Secam se neke politicke emisije od pre par godina i neki nas politicar (ni ne secam se ko) prica sta je bilo i kako je bilo oko nekih od pregovora oko Bosne cini mi se. I taj hrvatski predstavnik zacepio oko nekog dela teritorije, a Srbi ne daju. I tu krene natezanje i Hrvat u momentu potegne vrhunski argument zaista i kaze "ko si ti da ne das ono sto je nama kruna Karadjordjevica dala?". Kraj price. Covek i sam priznao da nije znao sta da mu odgovori.

Никола87

pre 5 godina

На Карађорђевиће гледам као на злосрећне антидржавнике, који су патили од те тако српске бољке умишљаја да се можемо допасти целој планети, а која, као што смо сведоци, до данашњег режима није престала. Имали су огроман потенцијал, првенствено као лидери можда најпоштованијег народа у целој Европи у периоду у току и мало након Првог светског рата, да одаберу правилну страну за своју земљу (уза њима савезнички Запад, пошто Русије више није било - а и да јесте, и у очима саме царске Русије, Запад је био репер цивилизације и ваљаног друштва). Правилне политичке одлуке и савези би им омогућили да квалитетније владају, донесу већи материјално-културни просперитет народу, као и да прошире територију Србије до нивоа који јој је приличио (насупрот југословенству регента Александра, Британци и Французи су још пре краја Великог рата предлагали регенту да формира Велику Србију и отпише Словенце и Хрвате). А они су у име те своје идеологије анационалности и "несврстаности" желели да њихова земља буде црна овца Европе, некаква псеудодржава која ни са ким истински не би сарађивала, да не помињем њене бесмислене основе у потискивању појма "српско" зарад појма "југословенско". Глумили су лудило и гурали прст у око свим, чак и савезничким европским земљама, као што су се спрдали и са сопственим српским народом (који су тек највише понизили) и то их је на крају скупо коштало... С тим да је њихов епилог, премда насилан, био праведан и очекиван.

Puvalj

pre 5 godina

A ciji je on to princ? Ako se ne varam Srbija je republika i samostalna država od 2006. godine. Kite se perjem i novcem svojih predaka koji su ostavili Srbe u Jugoslaviji na nemilost komunista, ustasa, balista i bugarskih fasista. Sramno.

Koljač

pre 5 godina

Nikada se nećemo oporaviti od utopijske ideje o zajedničkoj državi čije su arhitekte bili Karađorđevići. Mi i dalje plaćamo ceh i cenu te države. Možda imamo teoretske šanse da se povratimo ako se otarasimo Karađođevića i proklete avlije po imenu Jugoslavija.

Podsetnik

pre 5 godina

Monarhija je prevaziđeno društveno uređenje. Država nije privatna stvar jednog čoveka i njegove porodice, već stvar svih ljudi koji u toj državi žive, tj. javna stvar (res publica). A bivši kralj i njegovi potomci se mogu privatno osećati da su Italijani, Englezi, Marsovci, ili šta god zamisle. Istorija je ionako puna primera monarha koji su bili stranci (npr. Bugarska) jer monarhova veza sa državnom kojom vlada nije integralna već slična onoj između vlasnika i imovine. Ipak, u svakom slučaju kada se neko odriče svog porekla postoji nešto patološki.

Maki

pre 5 godina

@Grigor,
Zaboravio si da kažeš i da bi Dalmativci i Slavonaci bili Srbi katoličke vere ili pravoslavne mešano (što je i bilo istina), da Albanci ne bi nikad postali većina na Kosovu (jer ne bi bilo doseljavanja za vreme i nakon II sv. rata), a da bi u srpskom delu Makedonije živeli Srbi (kao što u Bugarskom žive samo Bugari, a u Grčkom samo Grci).

kimi

pre 5 godina

Da nije bilo Karadjordjevica, ne bi bilo Jugoslavije a ne bi ni bilo ratova. Srbija bi imala 2/3 bivse Jugoslavije, muslimani bi bili Srbi muhamedanske ispovesti a Hrvatska i Slovenija deo Austrije i Madjarske. Tako da hvala Karadjordjevicima.
(Grigor, 25. septembar 2018 20:16)

Hahaha dobar vic. I ko bi malim rusima sa balkana dozvolio toliku zemlju?
Nemoj da si naivan.

sir oliver

pre 5 godina

dragi moj kneze, trebao si u svojoj jugoslaviji zavrsiti skolu! tada bi znao da je majka princa alberta, americka glumica grejs keli i ne moze imati nikakve veze sa plemickom porodicom savoja!

marija

pre 5 godina

Obrenovići su bili primani sa podsmehom na dvorovima Evrope. Kralj Milan je važio za primitivnog i bahatog vladara.

Karadjordjeviči su proneli slavu Srbije po svetu.

Kralj Petar Prvi Karađorđević, ujedinitelj srpskog naroda, opevan u narodnim pesmama kao Petar Mrkonjić – u narodu prozvan Čika Pera, još za života je postao legenda zbog lične hrabrosti, poštenja, ali i izgradnje Srbije kao moderne i najmoćnije države na Balkanu.

Svedočanstva o herojskim borbama srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, kao i vernost i odanost starog, bolesnog kralja svojim vojnicima i ideji o oslobođenju i ujedinjenju srpskog naroda, daleko su prelazili granice Kraljevine...

Aleksandar Karadjordjević, Kralj Jugoslavije, ujedinitelj, kako su ga Srbi zvali, sin kralja Petra I i Zorke, kćeri crnogorskog kralja Nikole I, u I svetskom ratu, kao regent, Aleksandar je bio i vrhovni komandant srpske vojske. Uz pomoć saveznika (Francuza), iz ovog rata izašao je kao pobednik. Posle smrti svoga oca kralja Petra I, 1921, proglašen je za "viteškog kralja ujedinitelja" Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Oženio se 1922. princezom Marijom Hoencolern, kćerkom rumunskog kralja Ferdinanda I i kraljice Marije, princeze od Velike Britanije i Irske...

Ova rodbinska veza naše kraljice Marije sa engleskim dvorom doprinela je tome da ona sve do danas nije preneta u porodičnu kriptu Karađorđevića na Oplencu.
...

kimi

pre 5 godina

Истина, једина српска прича су били Обреновићи.
(Милан, 25. septembar 2018 20:51)

Da li vi znate da je kontak sa hrvatima ostvario prvo jedan Obrenovic, Knez Mihailo.
Jugoslavije bi bilo, pre ili kasnije sigurno sa jednom ili drugom dinastijom ili republikom.

zicer

pre 5 godina

mislite da je on sam smisljao i odlucivao, dobijao je upute iz engleske da sastavi jugu kako bi je oni lakse razbili i kontrolisali kad dodje vreme tj. 90te pa na ovamo. Malo da se smiri situacija pa se bacaju na vojvodinu lagano.

marko

pre 5 godina

Kakvi princevi,kakvi knezevi,oni su postojali kao balkanski "plemici"130 godina,dva kuma se proglasili za gospodare Srbije ovaj jedan ubio oca a onaj drugi dao nalog da mu ubiju kuma i bio bogatas samo sto je imao 200 svinja :(
(cobo, 25. septembar 2018 20:53)

Да, да, 99% да је 130 година, а 100% да је скоро 200 година. И ти свињари су донели Устав пре око 180 година који је био скоро преписан од најсавременијих у то време Белгијског и Фрнацуског Устава, а против истог су се борили развијени и моћни Руси, Турци, и Аустријанци. Ти свињари су слали срспку децу да уче у Паризу и Бечу. Ти исти свињари су мењали друштво тако брзо да су се одавде слали извештаји о променама за пример.

Кнез

pre 5 godina

Истина, једина српска прича су били Обреновићи.
(Милан, 25. septembar 2018 20:51)

Па да, пошто су се они венчавали по систему брат од тетке са сестром од ујака и слично томе, тако да су сви били из исте породице. Међутим, много више од њиховог инцеста, људима је сметало што су водили много више рачуна о аустријским интересима него српским, тако да су завршили како су завршили.

Marko

pre 5 godina

Истина, једина српска прича су били Обреновићи.
(Милан, 25. septembar 2018 20:51)

Misliš da je tako Karadjordjevići bi možda preživeli nemačku okopaciju ali komuniste sigurno ne, da se to desilo verovatno bi to isto mišljenje imao i za Karadjordjeviće. Nam su mrtvi i oni koji ne govore uvek najbolji istomišljenici.

Kraljevina Srbija

pre 5 godina

Hvala na divnom tekstu i sto vise ovakvih clanaka o nasoj Kraljevskoj porodici Karadjordjevic, pa ako bog da da sto pre donesemo pravu odluku i opet budemo evropska Kraljevina Srbija.

finoki

pre 5 godina

Jel postoji filmski zapis-u kolima knez Pavle i pored Adolf Hitler, Zatim SS parada pred Hitlerom i Pavlom? Ja imam a ima i na youtube.
(aca, 25. septembar 2018 

Čudo da niste spomenuli da je u publici na toj paradi bio i Ivo Andrić. Lepo se vidi na fotografiji.

Vladimir Boskovic

pre 5 godina

Kakvo Nj. K. V.?! Srbija je republika i svi građani su jednaki pred zakonom. "Bivši kralj", "bivši prestolonaslednik" i sl. treba da se nazivaju. Inače gospodin Karađorđević. Kakva je to manija među Srbima, po čemu je taj čovek poseban i zaslužan, osim što je rođen sa zlatnom kašikom?

only fools and horses

pre 5 godina

Evo ga još jedan poliglota koji ne zna ni reč srpskog jezika, ali bi se valjda rado nakačio na budžet koji od svoje crkavice izdvaja ovaj napaćeni narod.
I onu pijavicu sa Dedinja treba isterati odande. Nije njemu ovaj narod ništa dužan, naprotiv, da imaju imalo stida i morala, Karađorđevići bi non stop trebali da se izvinjavaju srpskom narodu zbog svojih sebičnih i megalomanskih postupaka koji su doveli skoro do uništenja istog.

Objavite mi komentar

pre 5 godina

O cemu se vi prepirate,o propalim kraljevskim dinastijama u Srbiji,alo ljudi Srbija odavno nije monarhija, i hvala bogu na tome..

cile

pre 5 godina

"Za vreme Drugog Sv.rata Petar drugi (mladi kralj) u Londonu je trošio četri puta više novca od Norveškog kralja"
(ZK, 25. septembar 2018 21:46)

To si verovatno procitao u onim starim, komunistickim udzbenicima istorije, gde je isto tako pisalo kako je taj kralj odneo nekakvo zlato i kako je Krajlevina Jugoslavija bila zaostala poljoprivredna zemlja koju su Tito i partija industrijalizovali ... i slicne gluposti. Jedan mali detalj, nije tesko proveriti ga: pre II svetskog rata samo u Srbiji su bile cak tri fabrike aviona, toliko o toj "zemlji seljaka". Istina je, nazalost, da ni u vreme Obrenovica, Karadjordjevica, pa ni Broza nismo bili niko i nista i da smo od pamtiveka morali da igramo kako su drugi svirali - u vreme Obrenovica su dirigenti sedeli u Becu, u vreme Karadjordjevica u Londonu, a u vreme Tita u Vasingtonu i Moskvi, tu smo jos i najoblje prosli, jer pametno tele dve majke sisa ... Jedini put u novijoj istoriji kada smo se drznuli da vodimo neku svoju politiku je bilo devedesetih, a kako smo prosli u tome to znamo svi. Srecom smo 2000. ponovo poceli da kapiramo gde nam je mesto, a jedini koji do kraja to kapira je Vucic ... cuti i slusa. Manite se vise tih mitova o tome kako se necemo saginjati. Hocemo, hocemo ...

dzo

pre 5 godina

kont, 25. septembar 2018 21:38)
Izvini o cemu ti pricas? Pogledaj kartu Jugoslavije iz 1939/40 godine ...o kojoj Srbiji pricas ,ne postoji nigde rec Srbija ..postoji Hrvatska Banovina koja bila veca nego danasnja Hrvaska ..imala i pola Bosne i bukvalno do Novog Sada .

Serbistan

pre 5 godina

Cuj, nisu ucili srpski jezik da neko ne bi pomislio da su komunisti. Kakva glupost. Nisu ucili srpski jezik zato sto nisu videli korist od toga. Karadjordjevici su najveci olos koji je upropastio Srbiju. Sramota je sto smo im posle svega vratili imovinu koja i onako nije njihova. Sramota je sto i dan danas u Srbiji postoje likovi koji zagovaraju monarhiju. Sa Karadjordjevicima je pocela propast srpskog naroda, a danasnji db kriminalci su ga dotukli. Srbiji trebaju demokratske, nezavisne institucije, razvoj kulture, ekonomije... To se verovatno nikada nece dogoditi, bar ne za mog zivota. Sada smo isto sto i muslimani u Bosni, nebitna saka jada, zgodna za manipulaciju.

danguba

pre 5 godina

Da nije bilo Karadjordjevica, ne bi bilo Jugoslavije a ne bi ni bilo ratova. Srbija bi imala 2/3 bivse Jugoslavije, muslimani bi bili Srbi muhamedanske ispovesti a Hrvatska i Slovenija deo Austrije i Madjarske. Tako da hvala Karadjordjevicima.(Grigor, 25. septembar 2018 20:16)Ideja o državi Južnih Slovena je nastala još na početku 19-og veka,dakle mnogo pre dolaska Karađorđevića na vlast(1903).Aleksandar Karađorđevića ne bi mogao da pravi državu sa Slovencima i Hrvatima da nije dobio podršku srpske vlade i parlamenta.Istina zemlja tek što je izašla iz rata,razorena,četvrtina stanovništva stradala,institucije ne funkcionišu,tako da nisu bili baš normalni i demokratski uslovi kada se odlučivalo o budućoj zemlji.U toku rata mnoga rešenja su bila u opticaju,a u jednom trenutku je London ponudio Srbiji proširenje na Bosnu,Slavoniju i Dalmaciju.Međutim postavljalo se pitanje šta će biti sa Hrvatima i Slovencima pošto za njih nije planirana samostalna država.Da ne bi ostali pod Austrijancima ili došli pod Italijane nađen je kompromis u zajedničkoj državi sa Srbima.Ko je tada mogao da pretpostavi da će ta država biti najveća grobnica srpskog naroda,mislim na NDH najmonstruozniju tvorevinu u istoriji Balkana.

Zoki

pre 5 godina

Princ Pavle je bio izuzetno obrazovan čovek koji je na vlast došao silom prilika i jedva čekao da sa nje ode. Nije bio vojnik, nije bio narodni čovek. Mada je u duši bio anglofil, nije želeo da žrtvuje državu engleskim interesima. Federalizacija Jugoslavije do koje je došlo stvaranjem Banovine Hrvatske je bila jedina opcija za njen opstanak. Te granice radi kojih ga mnogi kritikuju su bile privremene i trebale su se naknadno korigovati. Trojni pakt sa kojim je otezao i na kraju naveo Hitlera da prihvati sve što je Jugoslavija tražila je bio način da izbegne rat, bar za izvesno vreme. Ali ne vredi, Srbi su se poneli kao da su svu pamet sveta pokupili. Ne govorim o plaćenicima koji su izvršili puč, nego o onim hiljadama budala koje su izašle na ulice i podržale ga, a da pri tome nisu imali nikakvu ideju o realnim mogućnostima zemlje da se odbrani. Jugoslavija kneza Pavla je do pada Francuske sarađivala sa Francuskom, držala je pod oružjem 300-700 hiljada rezervista. Francuska je kapitulirala u roku od 10 dana nakon početka nemačke ofanzive. Jugoslavija je izdržala 11, dobrim delom radi blata koje je usporavalo nemačko napredovanje. Što se tiče Obrenovića, kralj Milan jeste bio u jako dobrim odnosima sa carem Franjom Josipom, ali je Srbija dizala kredite za otplatu njegovih kockarskih dugova.

Komša

pre 5 godina

@Sverom u Boga
Ubio oca.Ubio je defetistu u pokušaju izdaje (pretio da će odati zbeg Turcima).Sticajem okolnosti taj izdajnik mu je bio otac.Opravdano ubistvo.
Takodje je ubio i brata zbog siledžijstva.Obesio ga Kažu da je vodje ustanka zvao na ručak pored obešenog.
Surov (ovo poslednje podseća na Cepeša) ali su pravila/zakon važili zy sve ,pa i za njegove najbliže.
Jednom rečju - za ono što je Milan mogao sa radi iz zabsve Karadjordjev brat je glavom platio.
Borio se za Srbiju,Unuk Petar se borio protiv Turaka iako nije bio vladar,Petrov sin (Djordje)je komandovao - za mnom braćo ja sam sin vašeg kralja...
Kakvi god da su Karadjordjevići,koliko god da su grešili bar nisu bili sultani u pokušaju,kalifi imesto kalifa.

Bob

pre 5 godina

Nisu Karađorđevići tvorci Jugoslavije već zapadni saveznici. Srpska delegacija je na mirovnim pregovorima dovedena pred svršen čin i samo im je predočeno ono što je već unapred odlučeno i na šta je moralo da se pristane bez ikakve rasprave i pogovora.

kimi

pre 5 godina

Poklonio Hrvatima banovinu 1939. sa teritorijom kakvu nisu mogli ni da sanjaju u najludjim snovima.
Secam se neke politicke emisije od pre par godina i neki nas politicar (ni ne secam se ko) prica sta je bilo i kako je bilo oko nekih od pregovora oko Bosne cini mi se. I taj hrvatski predstavnik zacepio oko nekog dela teritorije, a Srbi ne daju. I tu krene natezanje i Hrvat u momentu potegne vrhunski argument zaista i kaze "ko si ti da ne das ono sto je nama kruna Karadjordjevica dala?". Kraj price. Covek i sam priznao da nije znao sta da mu odgovori.
(Slobodni Klikeri, 25. septembar 2018 22:15)

Vi ovde govorite o Herceg Bosni, dakle o delu koji je uvek bio najjace katolicko hrvatsko uporiste. Da li je ovde stvarno toliko naivnih da misli da bi taj narod sebe nekada nazvao srbima?
Bi kao sto bi neki sumadinac nazvao sebe hrvatom.

(...)

pre 5 godina

Kako to da je kralj Petar rekao: cuvajte mi Jugoslaviju, a Tito, komunista, se nasao na celu da je odrzi??????....zasto?
(Profesor u penziji, 26. septembar 2018 01:35)

Profesore, kralj Petar je umro pre nego sto je Kraljevina Jugoslavija proglasena, a ta pateticna recenica se pripisuje kralju Aleksandru na samrti u Marseju, ali je izmisljena. Kralj se izrazio mnogo prozaicnije, i to nije za stampu.

nikola

pre 5 godina

Postoji li išta dekadentnije od Evropske pa zatim i te naše kvazi-aristokratije. Bulumenta odvratnih ladoleža i parizita koji ceo život jašu na tuđoj grbači i šatro se bave humanitarnim radom, opet preko tuđih leđa. Fuj!

Nenad

pre 5 godina

Ja stvarno ne znam sta se desilo Karadjordjevicima pa su naprasno svi poceli da se zovu "princevi". Kod nas se uvek znalo, kralj, njegov naslednik je kraljevic, ostali su knez. Kraj. Nikada kod nas nisu postojali princevi

m

pre 5 godina

Pričajte vi priče, te mi bi ono te mi bi ono, samo da je...

Istina je međutim da je naša Srbija pre Jugoslavije bila teška beda. To je bila zemlja sitnih seljaka i teške sirotinje. Istina, skoro da nije bilo bezemljaša, za razliku od austrijskih zemalja, i postojala je formalno demokratija, ali loše školstvo, loš državni aparat, korupcija na svakom koraku, partijske birokratije ponašale su se kao age i begovi. Beda i sirotinja. Sve dobro što smo imali donela nam je Jugoslavija, pa vremenom i bolje uslove života.

Svi oni koji veruju da bi Srbija, bez Jugoslavije, ikada, ma koliko formalno pobednica, okupila ono što obično nazivamo srpske zemlje - ne znaju istoriju. Položaj Srbije pre Jugoslavije bio je isti kao ove današnje.


Kada bude prošlo vreme te zemlje naši potomci će se sećati kao nekada Dušanovog carstva.

Срба

pre 5 godina

Што би причао?? Мазнули лову, издали државу и- кидавела! А, наш народ кратког памћења.....

dosta tih zabluda o krlaju i njegovom veličanstvu

pre 5 godina

Možemo se samo pitati, kako smo sav kapital koji smo dobili od Karadjordjevića tako olako izgubili.
Na šta sad ličimo?
(marija, 25. septembar 2018 23:23)
Većih lopova od njih nije bilo. A u amanet su nam ostavili genocidnu Hrvatsku, bar da su Karađorđevići podvukli neke granice i potpisao šta sve unosi u zajedničku državu.
Pismenost stanovništva je bila izad 80%. O čemu mi govorimo.

Da primetim

pre 5 godina

@Међутим, много више од њиховог инцеста, људима је сметало што су водили много више рачуна о аустријским интересима него српским, тако да су завршили како су завршили.
(Кнез, 25. septembar 2018 23:10)

Slicno kao sadasnji predsednik.

trtemrte

pre 5 godina

tragika je bila kad ste pokrali zlato drzave da bi ziveli po parizu, londonu, zenevi, njujorku, davosu I also
to je bila tragika veleizdajnici

Komša

pre 5 godina

@Milan
Srpska priča? Priča samo.Koliko im je bo stalo do Srbije govori to da je Milan nudio srpsku krunu Beču u zamrnu za imovinu u Austriji i msterijalnu bezbednost potomaka.Da ne govorimo o potpisivanju tajne konvencije,koja ne samoda je bila protivna interesima Srbije (Srba uopšte) nego je za nju znalo samo tri čoveka.
Miloš je bio tiranin koji je Karadjordjevu revoluciju okrenuo u svoju ličnu korist i sve vreme se trudio da bude kalif umesto kalifa,kao da smo Turke terali da bi on jahao narod.
Pogledaj dešavanjs oko Sretenjskog Ustava.Brže bolje je prikazao to Rusiji kao udar na monarhizam i izdejstvovso oštru reakciju Rusije ("frsncuska bašta u ruskoj šumi!") i njenu hitnu diplomatsku akciju posle koje su i Turska i Austrija osudile Ustav.Povučdn je posle dve nedelje a pokretač hajke (Miloš) je tvrdio da ne može protiv velikih sila...
Nema tu srpske priče - Obrenovići su "faktori mira i stabilnosti" koji su podržani od svetskih sila u to vrdme jer im je lakše bilo sa kontrolišu Srbiju preko jednog čoveka i uske grupe oko njega nego da imaju posla sa istinskom voljom naroda.
U poslednjim decenijama otvoreni izvršioci Bečkih naloga.Čak su i razoružali narod (do tada su Srbi imali pravo na oružje).
Blud ,razvrat,incest,pohlepa,izdaja,sklonost kocki ...
Aleksandar Karadjordjević je napracio katastrofalnu grešku,Pavle nije bio dorastao ali to ne može baciti senku na Jaradjordja,Kneza Aleksandra (veoma značajan vladar) a naročito ne na Kralja Petra .

dvorani

pre 5 godina

Relikiti prošlosti. Ako neko misli da ih treba vratiti neka to javno kaže i neka se stavi na referendum. Koliko vidim nekadašnim slavnim carevinama i kraljevinama npr. Rusima, Austrougarima, Italijanima, Francuzima, Nijemcima, Turcima, Grcima, Bugarima itd, to ne pada na pamet. Ali Srbija ionako živi u prošlosti pa može onda to da uradi i na simboličkom nivou. Karađorđevići su inače bili propast za Srbiju, ubice proevropskih Obrenovića, ali dobro nekima u Srbiji to je i danas poželjno i dobro, samo još da se obezbedi povratak vođe, ali mislim da vi vođa nije zainteresovan za današnju Srbiju, ali oni koji žele treba da probaju da realizuju.

ZgHrEu

pre 5 godina

ostavili Srbe u Jugoslaviji na nemilost komunista, ustasa, balista i bugarskih fasista. Sramno.
(Puvalj, 25. septembar 2018 23:08)
hahahahahaha jao nemoj brate vise. hahahahah bolesno izvrtanje. hshaha

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

(dvorani, 26. septembar 2018 08:38)

Pitanje na referendumu treba da glasi: Da li biste jednog nesmenjivog bez vlasti, ili jednog nesmenjivog sa apsolutnom vlašću.

ahaha

pre 5 godina

kako smo prosli u tome to znamo svi. Srecom smo 2000. ponovo poceli da kapiramo gde nam je mesto, a jedini koji do kraja to kapira je Vucic ... cuti i slusa. Manite se vise tih mitova o tome kako se necemo saginjati. Hocemo, hocemo ...
(cile, 26. septembar 2018 10:28)

Upropasti dobar komentar sa Vucicem na kraju. Nista taj ne kapira, najgori i najnetalentovaniji politicar koga je Srbija ikada imala, uz to i patoloski lazov. Milosevic je vise stete napravio, ali je ovaj potencijalno opasniji. Cekaj da vidimo sta ce biti sa srbijom kada ova posast ode sa vlasti. Kamen na kamenu nece ostati.

Istorija

pre 5 godina

Opet neko biranje između dinastija. Istina je da je monarhija zamenjena apsolutizmom. Nije sija nego vrat. Istina je da smo se u WW2 klali medjusobno i da Nemac ni metak nije ispalio broj žrtava bi pao za par posto. Istina je da smo naterani u zajednicu i da se to nikome nije svidjalo, ali je tako moralo jer rekli veliki. Istina je da komunisti nisu ništa poboljšali nego pogoršali katastrofalnim granicama, sa dve pokrajine i izmišljanjem nacija koje nisu postojale do tada. Istina je da zameramo Karadjordjevicima ono sto bi svako bio prisiljen da uradi u datoj situaciji i da prosto nisu imali uticaja na to. Istina je da su nas crkve zavadile mnogo pre Obrenovića i da smo se mrzeli i pre nego sto smo se spojili.

mikula

pre 5 godina

obrenovice je skinula rusija i instalirala karadjordjevice..koji su gurali rusku pricu o jugoslavenstvu koja je tamnica srpske drzavnosti i prevara..sve sto se tice jugoslavenstva je ruska ideja..obrenovici su bili prozapadni i to nije odgovaralo rusima kao sto im i danas ne odgovara bilo sta sto zvuci na zapad u srbiji...ucite iz historije ..sve se ponavlja..i da se dotaknem i gavrila principa..to je britansko rusko maslo!!

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 5 godina

Nisu Karađorđevići tvorci Jugoslavije već zapadni saveznici. Srpska delegacija je na mirovnim pregovorima dovedena pred svršen čin i samo im je predočeno ono što je već unapred odlučeno i na šta je moralo da se pristane bez ikakve rasprave i pogovora.
@Bob
To ne da nije tacno, nego nema veze sa vezom. Zapadni saveznici su hteli da podele lepo teritoriju te "Drzave Slovenaca, Hrvata i Srba", Italija je manje-vise vec pokrenula vojsku da uzme Dalmaciju ... Hrvati i Slovenci su zato i podrzali projekat "Jugoslavije" jer im je gorelo pod nogama(pa im je YU bilo prelazno resenje do samostalne drzave, jer od Italije nikad ne bi mogli da se otcepe), a nasi naivni mislili "bratstvo i jedinstvo"(doduse, to je komunisticka konstrukcija, ali daje dobar opis).

anonimno

pre 5 godina

Iz istorije znamo da su sve evropske kraljevske kuce u srodstvu a to znaci da su stranci uvek vladali u Srbiji a ne samo SRBI I zato ja stalno govorim da i dan danas u Srbiji vladaju stranci a ne srbi iz Srbije i Vojvodine.Srbi treba da su aktivniji i da vladaju u svojoj SRPSKOJ zemlji jer ja vidim da po celom svetu vladaju narodi cija je zemlja a ne makar ko!Zasto bi neko zamerio da Srbi vladaju u svojoj srpskoj zaemlji tako svi rade!

jooj

pre 5 godina

zemlja bajne povijesti ?
(ZgHrEu, 26. septembar 2018 06:30)

Jaoooj, mukoo...Pa komsije nemojte samo vi nekom da prebacujete bilo sta vezano za istoriju. Gde je ta vasa bajna povijest? Gde je vasa plemicka loza, gde su vam Nemanjici? Gde su vam velike bitke? Na cijoj ste strani bili u oba svetska rata? Stidite li se NDH? A da, vas uce na history chanel o nekakvim izmisljenim kraljevima. Tuzno.

Viktor

pre 5 godina

@Kako kaže gazda Antonije u "Senke nad Balkanom": Kitim ja cvetka s ti vaši Karađorđevići - Obrenovići su moji kraljevi...
(ja, 26. septembar 2018 11:55)

Sve nam se uvek lepo namesti da mozemo da se delimo, ko koga vise voli/mrzi Obrenovici-Karadjordjevici, Crvene Zvezda - Partizan, kuga vs kolera itd. :)

Profesor u penziji

pre 5 godina

Kako to da je kralj Petar rekao: cuvajte mi Jugoslaviju, a Tito, komunista, se nasao na celu da je odrzi??????....zasto?

cobo

pre 5 godina

Kakvi princevi,kakvi knezevi,oni su postojali kao balkanski "plemici"130 godina,dva kuma se proglasili za gospodare Srbije ovaj jedan ubio oca a onaj drugi dao nalog da mu ubiju kuma i bio bogatas samo sto je imao 200 svinja :(

Grigor

pre 5 godina

Da nije bilo Karadjordjevica, ne bi bilo Jugoslavije a ne bi ni bilo ratova. Srbija bi imala 2/3 bivse Jugoslavije, muslimani bi bili Srbi muhamedanske ispovesti a Hrvatska i Slovenija deo Austrije i Madjarske. Tako da hvala Karadjordjevicima.

NekoKo

pre 5 godina

Karađorđevići koji su vladali su uništitelji Srbije. Ne kapiram zbog čega se njihovi naslednici toliko motaju oko Srbije? Što ne po Sloveniji i Hrvatskoj? Kralj je bio i njihov, a ne samo srpski, tačnije srpski je bio najmanje. Fudbalskim klubovima je bilo zabranjeno da se zovu Velika Srbija i morali su da promene ime u Jugosalvija. Diktatura žešća nego kod Tita. Inače napravili su Jugosalviju na račun srpske prolivene krvi. Nisu Srbi preživljavali golgote u I ratu i protiv Bugara da bi Karađorđević pravio Jugosalviju i precrtao ime Srbija. Taj narod je ginuo za Srbiju. Jedina srpska priča su bili Obrenovići.

my way

pre 5 godina

Последњи велики српски државник. Тачка. Ко зна, зна зашто, ко не зна, не вреди му ни објашњавати.

Kraljevina Srbija

pre 5 godina

Hvala na divnom tekstu i sto vise ovakvih clanaka o nasoj Kraljevskoj porodici Karadjordjevic, pa ako bog da da sto pre donesemo pravu odluku i opet budemo evropska Kraljevina Srbija.

Кнез

pre 5 godina

Истина, једина српска прича су били Обреновићи.
(Милан, 25. septembar 2018 20:51)

Па да, пошто су се они венчавали по систему брат од тетке са сестром од ујака и слично томе, тако да су сви били из исте породице. Међутим, много више од њиховог инцеста, људима је сметало што су водили много више рачуна о аустријским интересима него српским, тако да су завршили како су завршили.

Puvalj

pre 5 godina

A ciji je on to princ? Ako se ne varam Srbija je republika i samostalna država od 2006. godine. Kite se perjem i novcem svojih predaka koji su ostavili Srbe u Jugoslaviji na nemilost komunista, ustasa, balista i bugarskih fasista. Sramno.

EU Citizen

pre 5 godina

Pavle, retko normalan, prefinjen i pametan čovek u jednoj nestabilnoj i megalomanskoj familiji. Zato u ovom prostačkom narodu koji voli kabadahije nikada nije bio previše omiljen.

marija

pre 5 godina

Obrenovići su bili primani sa podsmehom na dvorovima Evrope. Kralj Milan je važio za primitivnog i bahatog vladara.

Karadjordjeviči su proneli slavu Srbije po svetu.

Kralj Petar Prvi Karađorđević, ujedinitelj srpskog naroda, opevan u narodnim pesmama kao Petar Mrkonjić – u narodu prozvan Čika Pera, još za života je postao legenda zbog lične hrabrosti, poštenja, ali i izgradnje Srbije kao moderne i najmoćnije države na Balkanu.

Svedočanstva o herojskim borbama srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, kao i vernost i odanost starog, bolesnog kralja svojim vojnicima i ideji o oslobođenju i ujedinjenju srpskog naroda, daleko su prelazili granice Kraljevine...

Aleksandar Karadjordjević, Kralj Jugoslavije, ujedinitelj, kako su ga Srbi zvali, sin kralja Petra I i Zorke, kćeri crnogorskog kralja Nikole I, u I svetskom ratu, kao regent, Aleksandar je bio i vrhovni komandant srpske vojske. Uz pomoć saveznika (Francuza), iz ovog rata izašao je kao pobednik. Posle smrti svoga oca kralja Petra I, 1921, proglašen je za "viteškog kralja ujedinitelja" Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Oženio se 1922. princezom Marijom Hoencolern, kćerkom rumunskog kralja Ferdinanda I i kraljice Marije, princeze od Velike Britanije i Irske...

Ova rodbinska veza naše kraljice Marije sa engleskim dvorom doprinela je tome da ona sve do danas nije preneta u porodičnu kriptu Karađorđevića na Oplencu.
...

egzaktni geometar iz Valjeva

pre 5 godina

Princ Pavle je ubedljivo najpozitivnija I najobrazovanija osoba,a sami tim I najtragicnija osoba u nasoj srpskoj istoriji...isuvise tuzno da bih jos nesto rekao I dodao...

kimi

pre 5 godina

Da nije bilo Karadjordjevica, ne bi bilo Jugoslavije a ne bi ni bilo ratova. Srbija bi imala 2/3 bivse Jugoslavije, muslimani bi bili Srbi muhamedanske ispovesti a Hrvatska i Slovenija deo Austrije i Madjarske. Tako da hvala Karadjordjevicima.
(Grigor, 25. septembar 2018 20:16)

Hahaha dobar vic. I ko bi malim rusima sa balkana dozvolio toliku zemlju?
Nemoj da si naivan.

kont

pre 5 godina

Vidim svi pljujete po Karadjordjevicima.Oni su krivi za danasnje stanje a ne komunisti i Tito.Pa taj knez Pavle je prihvatio Trojni pakt ako se secate.Onda su ga oborili engleski agenti i zatim je usledio Jasenovac,Avnoj i ostale grozote.Knez Pavle se razgranicio s Hrvatima tako sto smo dobili 70 posto Bosne, celu Crnu Goru,Kosovo celo i Makedoniju.Kralj Aleksandar naseljavao Srbe na Kosovo,bilo ih 40 posto 1941.Crnogorci se smatrali Srbima.Nije postojala makedonska i muslimanska nacija.Zapitajte se braco Srbi dobro ko nas je izdelio na lazne narode,uveo 6 republika i 2 pokrajine,proterao Srbe s Kosova.Da nisu Karadjordjevici?Nisu naravno nego drug Tito cijem se vremenu i dalje vecina divi i rado ga se seća.

sir oliver

pre 5 godina

dragi moj kneze, trebao si u svojoj jugoslaviji zavrsiti skolu! tada bi znao da je majka princa alberta, americka glumica grejs keli i ne moze imati nikakve veze sa plemickom porodicom savoja!

marija

pre 5 godina

Knez Pavle je posebna, tragična priča vladara i izuzetnog intelektualca.

Knez Pavle Karađorđević rođen je 15. aprila 1893. u Petrogradu, od oca kneza Arsena, mlađeg brata kralja Petra Prvog, i kneginje Aurore Pavlovne Demidov di San Donato. Njegovi roditelji su se 1895. razveli, pa je mali Pavle od tada živeo u domaćinstvu svog strica, kneza Petra Prvog Karađorđevića u Ženevi. Kako je Petar Prvi 1903. proglašen za kralja Srbije, porodica se seli u Beograd. Sledeće godine kneginja Aurora umire.

Osnovnu školu i gimnaziju Pavle je završio u Beogradu, a na Oksfordu je diplomirao istoriju umetnosti.
Oženio se Olgom, njena baka po ocu bila je sestra ruskog cara, a deda od danske kraljevske loze. Majka kneginje Olge bila je velika ruska kneginja Jelena Romanov, ćerka velikog kneza Vladimira, a otac danski i grčki princ Nikola.
...
Možemo se samo pitati, kako smo sav kapital koji smo dobili od Karadjordjevića tako olako izgubili.
Na šta sad ličimo?

ZK

pre 5 godina

Karadjordjevići su najveće zlo Srbije.Na žalost čitavog srpskog naroda Bog nam ne dade naslednika od Obrenovića. "Princeza" Jelisaveta kći Pavla godinama je lila gorke suze dok joj ne vratiše vilu (crnogorka) a razlog je navodila da je jedino još to zdanje podseća na detinjstvo i njenu mamu Olgu.Čim joj vratiše vilu, ne prodje ni nedelju dana i ona zaboravi mamu Olgu dok trepnu smo za siću od oko 4 miliona evra za koliko ju je utopila. Za vreme Drugog Sv.rata Petar drugi (mladi kralj) u Londonu je trošio četri puta više novca od Norveškog kralja - to su vam braćo srbi Karadjordjevići... daleko im lepa kuća!!!

Podsetnik

pre 5 godina

Monarhija je prevaziđeno društveno uređenje. Država nije privatna stvar jednog čoveka i njegove porodice, već stvar svih ljudi koji u toj državi žive, tj. javna stvar (res publica). A bivši kralj i njegovi potomci se mogu privatno osećati da su Italijani, Englezi, Marsovci, ili šta god zamisle. Istorija je ionako puna primera monarha koji su bili stranci (npr. Bugarska) jer monarhova veza sa državnom kojom vlada nije integralna već slična onoj između vlasnika i imovine. Ipak, u svakom slučaju kada se neko odriče svog porekla postoji nešto patološki.

zicer

pre 5 godina

mislite da je on sam smisljao i odlucivao, dobijao je upute iz engleske da sastavi jugu kako bi je oni lakse razbili i kontrolisali kad dodje vreme tj. 90te pa na ovamo. Malo da se smiri situacija pa se bacaju na vojvodinu lagano.

S verom u Boga

pre 5 godina

@cobo
Tako je. Mada, taj sto je ubio oca bio opasan vojnik - ratovao 9 godina protiv carstva koje se protezalo na dva kontinenta. Nije pobedio, ali je uspeo da narod podseti sta to bese sloboda, a dalje je bilo lakse. Drugi, kumoubica, nepismen vodio pravi a posle i diplomatski rat i balansirao izmedju tri carstva (turskog, austrijskog i ruskog), napravio drzavu i prosirio je... Nije lose za dva svinjara! Da nam je jedan takav danas, umesto ovih skolovanih politikologa. Mada, mislim da je Vama bravar bio najdrazi!

cile

pre 5 godina

"Za vreme Drugog Sv.rata Petar drugi (mladi kralj) u Londonu je trošio četri puta više novca od Norveškog kralja"
(ZK, 25. septembar 2018 21:46)

To si verovatno procitao u onim starim, komunistickim udzbenicima istorije, gde je isto tako pisalo kako je taj kralj odneo nekakvo zlato i kako je Krajlevina Jugoslavija bila zaostala poljoprivredna zemlja koju su Tito i partija industrijalizovali ... i slicne gluposti. Jedan mali detalj, nije tesko proveriti ga: pre II svetskog rata samo u Srbiji su bile cak tri fabrike aviona, toliko o toj "zemlji seljaka". Istina je, nazalost, da ni u vreme Obrenovica, Karadjordjevica, pa ni Broza nismo bili niko i nista i da smo od pamtiveka morali da igramo kako su drugi svirali - u vreme Obrenovica su dirigenti sedeli u Becu, u vreme Karadjordjevica u Londonu, a u vreme Tita u Vasingtonu i Moskvi, tu smo jos i najoblje prosli, jer pametno tele dve majke sisa ... Jedini put u novijoj istoriji kada smo se drznuli da vodimo neku svoju politiku je bilo devedesetih, a kako smo prosli u tome to znamo svi. Srecom smo 2000. ponovo poceli da kapiramo gde nam je mesto, a jedini koji do kraja to kapira je Vucic ... cuti i slusa. Manite se vise tih mitova o tome kako se necemo saginjati. Hocemo, hocemo ...

Maki

pre 5 godina

@Grigor,
Zaboravio si da kažeš i da bi Dalmativci i Slavonaci bili Srbi katoličke vere ili pravoslavne mešano (što je i bilo istina), da Albanci ne bi nikad postali većina na Kosovu (jer ne bi bilo doseljavanja za vreme i nakon II sv. rata), a da bi u srpskom delu Makedonije živeli Srbi (kao što u Bugarskom žive samo Bugari, a u Grčkom samo Grci).

kimi

pre 5 godina

Истина, једина српска прича су били Обреновићи.
(Милан, 25. septembar 2018 20:51)

Da li vi znate da je kontak sa hrvatima ostvario prvo jedan Obrenovic, Knez Mihailo.
Jugoslavije bi bilo, pre ili kasnije sigurno sa jednom ili drugom dinastijom ili republikom.

Koljač

pre 5 godina

Nikada se nećemo oporaviti od utopijske ideje o zajedničkoj državi čije su arhitekte bili Karađorđevići. Mi i dalje plaćamo ceh i cenu te države. Možda imamo teoretske šanse da se povratimo ako se otarasimo Karađođevića i proklete avlije po imenu Jugoslavija.

domagojbaric008@gmail.com

pre 5 godina

@cobo

Pa što, barem ste imali plemstvo. Mi nikada nismo imali kralja u našoj teškoj povijesti, morali izmaštat nešta da se tješimo.

Slobodni Klikeri

pre 5 godina

Poklonio Hrvatima banovinu 1939. sa teritorijom kakvu nisu mogli ni da sanjaju u najludjim snovima.
Secam se neke politicke emisije od pre par godina i neki nas politicar (ni ne secam se ko) prica sta je bilo i kako je bilo oko nekih od pregovora oko Bosne cini mi se. I taj hrvatski predstavnik zacepio oko nekog dela teritorije, a Srbi ne daju. I tu krene natezanje i Hrvat u momentu potegne vrhunski argument zaista i kaze "ko si ti da ne das ono sto je nama kruna Karadjordjevica dala?". Kraj price. Covek i sam priznao da nije znao sta da mu odgovori.

Никола87

pre 5 godina

На Карађорђевиће гледам као на злосрећне антидржавнике, који су патили од те тако српске бољке умишљаја да се можемо допасти целој планети, а која, као што смо сведоци, до данашњег режима није престала. Имали су огроман потенцијал, првенствено као лидери можда најпоштованијег народа у целој Европи у периоду у току и мало након Првог светског рата, да одаберу правилну страну за своју земљу (уза њима савезнички Запад, пошто Русије више није било - а и да јесте, и у очима саме царске Русије, Запад је био репер цивилизације и ваљаног друштва). Правилне политичке одлуке и савези би им омогућили да квалитетније владају, донесу већи материјално-културни просперитет народу, као и да прошире територију Србије до нивоа који јој је приличио (насупрот југословенству регента Александра, Британци и Французи су још пре краја Великог рата предлагали регенту да формира Велику Србију и отпише Словенце и Хрвате). А они су у име те своје идеологије анационалности и "несврстаности" желели да њихова земља буде црна овца Европе, некаква псеудодржава која ни са ким истински не би сарађивала, да не помињем њене бесмислене основе у потискивању појма "српско" зарад појма "југословенско". Глумили су лудило и гурали прст у око свим, чак и савезничким европским земљама, као што су се спрдали и са сопственим српским народом (који су тек највише понизили) и то их је на крају скупо коштало... С тим да је њихов епилог, премда насилан, био праведан и очекиван.

dosta tih zabluda o krlaju i njegovom veličanstvu

pre 5 godina

Možemo se samo pitati, kako smo sav kapital koji smo dobili od Karadjordjevića tako olako izgubili.
Na šta sad ličimo?
(marija, 25. septembar 2018 23:23)
Većih lopova od njih nije bilo. A u amanet su nam ostavili genocidnu Hrvatsku, bar da su Karađorđevići podvukli neke granice i potpisao šta sve unosi u zajedničku državu.
Pismenost stanovništva je bila izad 80%. O čemu mi govorimo.

Dod

pre 5 godina

@cobo, a kako misliš da su nastale sve evropske aristokratske porodice? Spustile se sa neba kao dar od Boga? Srbi su jedini na Balkanu imali svoje vladarske dinastije i to čak tri (Karađorđevići i Obrenovići u Srbiji i Petrovići u CG) jer su se sami oslobodili turske vlasti sa rodonačelnicima tih dinastija na čelu. Ostalim balkanskim državama (Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj) su uvezeni nemački plemići kao vladari.

Marko

pre 5 godina

Истина, једина српска прича су били Обреновићи.
(Милан, 25. septembar 2018 20:51)

Misliš da je tako Karadjordjevići bi možda preživeli nemačku okopaciju ali komuniste sigurno ne, da se to desilo verovatno bi to isto mišljenje imao i za Karadjordjeviće. Nam su mrtvi i oni koji ne govore uvek najbolji istomišljenici.

Bob

pre 5 godina

Nisu Karađorđevići tvorci Jugoslavije već zapadni saveznici. Srpska delegacija je na mirovnim pregovorima dovedena pred svršen čin i samo im je predočeno ono što je već unapred odlučeno i na šta je moralo da se pristane bez ikakve rasprave i pogovora.

ZgHrEu

pre 5 godina

ostavili Srbe u Jugoslaviji na nemilost komunista, ustasa, balista i bugarskih fasista. Sramno.
(Puvalj, 25. septembar 2018 23:08)
hahahahahaha jao nemoj brate vise. hahahahah bolesno izvrtanje. hshaha

kimi

pre 5 godina

Kakvi princevi,kakvi knezevi,oni su postojali kao balkanski "plemici"130 godina,dva kuma se proglasili za gospodare Srbije ovaj jedan ubio oca a onaj drugi dao nalog da mu ubiju kuma i bio bogatas samo sto je imao 200 svinja :(
(cobo, 25. septembar 2018 20:53)

Ta dva kuma Milos i Crni Djordje jesu seljaci bili kao i 99 posto tadasnje Srbije.
Ali su sigurno doprineli oslobodjenju od okupacije koja je trajala vise vekova.

Propali Student

pre 5 godina

Iskreno, kad razmisljam o nasoj istoriji sve vise mislim da je ovaj naord, uz svoje mane i mentalitet, i Karadjordjevice bio ubitacna kombinacija. Koliko sam ja upucen u istoriju, sve prosperitetne i pametne stvari su uradili vladari iz dinastije Obrenovica.

Najpre diplomatijom resili posao sa Turcima, izbegli nepotreban pokolj, onda krenuli sa modernizacijom, ugledali se na zapadne zemlje.

Moj grad Sabac je u to vreme prozvan "Mali Pariz", obrazovanje cvetalo, gradjene biblioteke i bolnice.

Kako su ih zbacili Karadjordjevici, jedino za sta im skidam kapu su Balkanski ratovi. To je prosto moralo da se desi. Ne znam da li bi Srbija imala tako bitnu i pogubnu ulogu u Velilom ratu, koji bi se svakako desio, ali bi okolnosti za nas verovatno bile drugacije.

A narod je posebna prica, nazalost i danas vidimo ko uspeva u nasem narodu, posebno u politici. Jos su tada veliki pisci pisali o tom problemu.

Pisem ovo kao laik koji se ranije dosta interesovao za istoriju. To je samo moja percepcija stvari i pisao sam na osnovu onoga sto znam, a to svakako nije dovoljno za ozbiljniju analizu.

Objavite mi komentar

pre 5 godina

O cemu se vi prepirate,o propalim kraljevskim dinastijama u Srbiji,alo ljudi Srbija odavno nije monarhija, i hvala bogu na tome..

Komša

pre 5 godina

@Milan
Srpska priča? Priča samo.Koliko im je bo stalo do Srbije govori to da je Milan nudio srpsku krunu Beču u zamrnu za imovinu u Austriji i msterijalnu bezbednost potomaka.Da ne govorimo o potpisivanju tajne konvencije,koja ne samoda je bila protivna interesima Srbije (Srba uopšte) nego je za nju znalo samo tri čoveka.
Miloš je bio tiranin koji je Karadjordjevu revoluciju okrenuo u svoju ličnu korist i sve vreme se trudio da bude kalif umesto kalifa,kao da smo Turke terali da bi on jahao narod.
Pogledaj dešavanjs oko Sretenjskog Ustava.Brže bolje je prikazao to Rusiji kao udar na monarhizam i izdejstvovso oštru reakciju Rusije ("frsncuska bašta u ruskoj šumi!") i njenu hitnu diplomatsku akciju posle koje su i Turska i Austrija osudile Ustav.Povučdn je posle dve nedelje a pokretač hajke (Miloš) je tvrdio da ne može protiv velikih sila...
Nema tu srpske priče - Obrenovići su "faktori mira i stabilnosti" koji su podržani od svetskih sila u to vrdme jer im je lakše bilo sa kontrolišu Srbiju preko jednog čoveka i uske grupe oko njega nego da imaju posla sa istinskom voljom naroda.
U poslednjim decenijama otvoreni izvršioci Bečkih naloga.Čak su i razoružali narod (do tada su Srbi imali pravo na oružje).
Blud ,razvrat,incest,pohlepa,izdaja,sklonost kocki ...
Aleksandar Karadjordjević je napracio katastrofalnu grešku,Pavle nije bio dorastao ali to ne može baciti senku na Jaradjordja,Kneza Aleksandra (veoma značajan vladar) a naročito ne na Kralja Petra .

Profesor u penziji

pre 5 godina

Kako to da je kralj Petar rekao: cuvajte mi Jugoslaviju, a Tito, komunista, se nasao na celu da je odrzi??????....zasto?

dvorani

pre 5 godina

Relikiti prošlosti. Ako neko misli da ih treba vratiti neka to javno kaže i neka se stavi na referendum. Koliko vidim nekadašnim slavnim carevinama i kraljevinama npr. Rusima, Austrougarima, Italijanima, Francuzima, Nijemcima, Turcima, Grcima, Bugarima itd, to ne pada na pamet. Ali Srbija ionako živi u prošlosti pa može onda to da uradi i na simboličkom nivou. Karađorđevići su inače bili propast za Srbiju, ubice proevropskih Obrenovića, ali dobro nekima u Srbiji to je i danas poželjno i dobro, samo još da se obezbedi povratak vođe, ali mislim da vi vođa nije zainteresovan za današnju Srbiju, ali oni koji žele treba da probaju da realizuju.

marko

pre 5 godina

Kakvi princevi,kakvi knezevi,oni su postojali kao balkanski "plemici"130 godina,dva kuma se proglasili za gospodare Srbije ovaj jedan ubio oca a onaj drugi dao nalog da mu ubiju kuma i bio bogatas samo sto je imao 200 svinja :(
(cobo, 25. septembar 2018 20:53)

Да, да, 99% да је 130 година, а 100% да је скоро 200 година. И ти свињари су донели Устав пре око 180 година који је био скоро преписан од најсавременијих у то време Белгијског и Фрнацуског Устава, а против истог су се борили развијени и моћни Руси, Турци, и Аустријанци. Ти свињари су слали срспку децу да уче у Паризу и Бечу. Ти исти свињари су мењали друштво тако брзо да су се одавде слали извештаји о променама за пример.

m

pre 5 godina

Pričajte vi priče, te mi bi ono te mi bi ono, samo da je...

Istina je međutim da je naša Srbija pre Jugoslavije bila teška beda. To je bila zemlja sitnih seljaka i teške sirotinje. Istina, skoro da nije bilo bezemljaša, za razliku od austrijskih zemalja, i postojala je formalno demokratija, ali loše školstvo, loš državni aparat, korupcija na svakom koraku, partijske birokratije ponašale su se kao age i begovi. Beda i sirotinja. Sve dobro što smo imali donela nam je Jugoslavija, pa vremenom i bolje uslove života.

Svi oni koji veruju da bi Srbija, bez Jugoslavije, ikada, ma koliko formalno pobednica, okupila ono što obično nazivamo srpske zemlje - ne znaju istoriju. Položaj Srbije pre Jugoslavije bio je isti kao ove današnje.


Kada bude prošlo vreme te zemlje naši potomci će se sećati kao nekada Dušanovog carstva.

trtemrte

pre 5 godina

tragika je bila kad ste pokrali zlato drzave da bi ziveli po parizu, londonu, zenevi, njujorku, davosu I also
to je bila tragika veleizdajnici

Срба

pre 5 godina

Што би причао?? Мазнули лову, издали државу и- кидавела! А, наш народ кратког памћења.....

only fools and horses

pre 5 godina

Evo ga još jedan poliglota koji ne zna ni reč srpskog jezika, ali bi se valjda rado nakačio na budžet koji od svoje crkavice izdvaja ovaj napaćeni narod.
I onu pijavicu sa Dedinja treba isterati odande. Nije njemu ovaj narod ništa dužan, naprotiv, da imaju imalo stida i morala, Karađorđevići bi non stop trebali da se izvinjavaju srpskom narodu zbog svojih sebičnih i megalomanskih postupaka koji su doveli skoro do uništenja istog.

Vladimir Boskovic

pre 5 godina

Kakvo Nj. K. V.?! Srbija je republika i svi građani su jednaki pred zakonom. "Bivši kralj", "bivši prestolonaslednik" i sl. treba da se nazivaju. Inače gospodin Karađorđević. Kakva je to manija među Srbima, po čemu je taj čovek poseban i zaslužan, osim što je rođen sa zlatnom kašikom?

Komša

pre 5 godina

@Sverom u Boga
Ubio oca.Ubio je defetistu u pokušaju izdaje (pretio da će odati zbeg Turcima).Sticajem okolnosti taj izdajnik mu je bio otac.Opravdano ubistvo.
Takodje je ubio i brata zbog siledžijstva.Obesio ga Kažu da je vodje ustanka zvao na ručak pored obešenog.
Surov (ovo poslednje podseća na Cepeša) ali su pravila/zakon važili zy sve ,pa i za njegove najbliže.
Jednom rečju - za ono što je Milan mogao sa radi iz zabsve Karadjordjev brat je glavom platio.
Borio se za Srbiju,Unuk Petar se borio protiv Turaka iako nije bio vladar,Petrov sin (Djordje)je komandovao - za mnom braćo ja sam sin vašeg kralja...
Kakvi god da su Karadjordjevići,koliko god da su grešili bar nisu bili sultani u pokušaju,kalifi imesto kalifa.

mikula

pre 5 godina

obrenovice je skinula rusija i instalirala karadjordjevice..koji su gurali rusku pricu o jugoslavenstvu koja je tamnica srpske drzavnosti i prevara..sve sto se tice jugoslavenstva je ruska ideja..obrenovici su bili prozapadni i to nije odgovaralo rusima kao sto im i danas ne odgovara bilo sta sto zvuci na zapad u srbiji...ucite iz historije ..sve se ponavlja..i da se dotaknem i gavrila principa..to je britansko rusko maslo!!

danguba

pre 5 godina

Da nije bilo Karadjordjevica, ne bi bilo Jugoslavije a ne bi ni bilo ratova. Srbija bi imala 2/3 bivse Jugoslavije, muslimani bi bili Srbi muhamedanske ispovesti a Hrvatska i Slovenija deo Austrije i Madjarske. Tako da hvala Karadjordjevicima.(Grigor, 25. septembar 2018 20:16)Ideja o državi Južnih Slovena je nastala još na početku 19-og veka,dakle mnogo pre dolaska Karađorđevića na vlast(1903).Aleksandar Karađorđevića ne bi mogao da pravi državu sa Slovencima i Hrvatima da nije dobio podršku srpske vlade i parlamenta.Istina zemlja tek što je izašla iz rata,razorena,četvrtina stanovništva stradala,institucije ne funkcionišu,tako da nisu bili baš normalni i demokratski uslovi kada se odlučivalo o budućoj zemlji.U toku rata mnoga rešenja su bila u opticaju,a u jednom trenutku je London ponudio Srbiji proširenje na Bosnu,Slavoniju i Dalmaciju.Međutim postavljalo se pitanje šta će biti sa Hrvatima i Slovencima pošto za njih nije planirana samostalna država.Da ne bi ostali pod Austrijancima ili došli pod Italijane nađen je kompromis u zajedničkoj državi sa Srbima.Ko je tada mogao da pretpostavi da će ta država biti najveća grobnica srpskog naroda,mislim na NDH najmonstruozniju tvorevinu u istoriji Balkana.

jooj

pre 5 godina

zemlja bajne povijesti ?
(ZgHrEu, 26. septembar 2018 06:30)

Jaoooj, mukoo...Pa komsije nemojte samo vi nekom da prebacujete bilo sta vezano za istoriju. Gde je ta vasa bajna povijest? Gde je vasa plemicka loza, gde su vam Nemanjici? Gde su vam velike bitke? Na cijoj ste strani bili u oba svetska rata? Stidite li se NDH? A da, vas uce na history chanel o nekakvim izmisljenim kraljevima. Tuzno.

nikola

pre 5 godina

Postoji li išta dekadentnije od Evropske pa zatim i te naše kvazi-aristokratije. Bulumenta odvratnih ladoleža i parizita koji ceo život jašu na tuđoj grbači i šatro se bave humanitarnim radom, opet preko tuđih leđa. Fuj!

Serbistan

pre 5 godina

Cuj, nisu ucili srpski jezik da neko ne bi pomislio da su komunisti. Kakva glupost. Nisu ucili srpski jezik zato sto nisu videli korist od toga. Karadjordjevici su najveci olos koji je upropastio Srbiju. Sramota je sto smo im posle svega vratili imovinu koja i onako nije njihova. Sramota je sto i dan danas u Srbiji postoje likovi koji zagovaraju monarhiju. Sa Karadjordjevicima je pocela propast srpskog naroda, a danasnji db kriminalci su ga dotukli. Srbiji trebaju demokratske, nezavisne institucije, razvoj kulture, ekonomije... To se verovatno nikada nece dogoditi, bar ne za mog zivota. Sada smo isto sto i muslimani u Bosni, nebitna saka jada, zgodna za manipulaciju.

Istorija

pre 5 godina

Opet neko biranje između dinastija. Istina je da je monarhija zamenjena apsolutizmom. Nije sija nego vrat. Istina je da smo se u WW2 klali medjusobno i da Nemac ni metak nije ispalio broj žrtava bi pao za par posto. Istina je da smo naterani u zajednicu i da se to nikome nije svidjalo, ali je tako moralo jer rekli veliki. Istina je da komunisti nisu ništa poboljšali nego pogoršali katastrofalnim granicama, sa dve pokrajine i izmišljanjem nacija koje nisu postojale do tada. Istina je da zameramo Karadjordjevicima ono sto bi svako bio prisiljen da uradi u datoj situaciji i da prosto nisu imali uticaja na to. Istina je da su nas crkve zavadile mnogo pre Obrenovića i da smo se mrzeli i pre nego sto smo se spojili.

Nenad

pre 5 godina

Ja stvarno ne znam sta se desilo Karadjordjevicima pa su naprasno svi poceli da se zovu "princevi". Kod nas se uvek znalo, kralj, njegov naslednik je kraljevic, ostali su knez. Kraj. Nikada kod nas nisu postojali princevi

kimi

pre 5 godina

Poklonio Hrvatima banovinu 1939. sa teritorijom kakvu nisu mogli ni da sanjaju u najludjim snovima.
Secam se neke politicke emisije od pre par godina i neki nas politicar (ni ne secam se ko) prica sta je bilo i kako je bilo oko nekih od pregovora oko Bosne cini mi se. I taj hrvatski predstavnik zacepio oko nekog dela teritorije, a Srbi ne daju. I tu krene natezanje i Hrvat u momentu potegne vrhunski argument zaista i kaze "ko si ti da ne das ono sto je nama kruna Karadjordjevica dala?". Kraj price. Covek i sam priznao da nije znao sta da mu odgovori.
(Slobodni Klikeri, 25. septembar 2018 22:15)

Vi ovde govorite o Herceg Bosni, dakle o delu koji je uvek bio najjace katolicko hrvatsko uporiste. Da li je ovde stvarno toliko naivnih da misli da bi taj narod sebe nekada nazvao srbima?
Bi kao sto bi neki sumadinac nazvao sebe hrvatom.

Zoki

pre 5 godina

Princ Pavle je bio izuzetno obrazovan čovek koji je na vlast došao silom prilika i jedva čekao da sa nje ode. Nije bio vojnik, nije bio narodni čovek. Mada je u duši bio anglofil, nije želeo da žrtvuje državu engleskim interesima. Federalizacija Jugoslavije do koje je došlo stvaranjem Banovine Hrvatske je bila jedina opcija za njen opstanak. Te granice radi kojih ga mnogi kritikuju su bile privremene i trebale su se naknadno korigovati. Trojni pakt sa kojim je otezao i na kraju naveo Hitlera da prihvati sve što je Jugoslavija tražila je bio način da izbegne rat, bar za izvesno vreme. Ali ne vredi, Srbi su se poneli kao da su svu pamet sveta pokupili. Ne govorim o plaćenicima koji su izvršili puč, nego o onim hiljadama budala koje su izašle na ulice i podržale ga, a da pri tome nisu imali nikakvu ideju o realnim mogućnostima zemlje da se odbrani. Jugoslavija kneza Pavla je do pada Francuske sarađivala sa Francuskom, držala je pod oružjem 300-700 hiljada rezervista. Francuska je kapitulirala u roku od 10 dana nakon početka nemačke ofanzive. Jugoslavija je izdržala 11, dobrim delom radi blata koje je usporavalo nemačko napredovanje. Što se tiče Obrenovića, kralj Milan jeste bio u jako dobrim odnosima sa carem Franjom Josipom, ali je Srbija dizala kredite za otplatu njegovih kockarskih dugova.

anonimno

pre 5 godina

Iz istorije znamo da su sve evropske kraljevske kuce u srodstvu a to znaci da su stranci uvek vladali u Srbiji a ne samo SRBI I zato ja stalno govorim da i dan danas u Srbiji vladaju stranci a ne srbi iz Srbije i Vojvodine.Srbi treba da su aktivniji i da vladaju u svojoj SRPSKOJ zemlji jer ja vidim da po celom svetu vladaju narodi cija je zemlja a ne makar ko!Zasto bi neko zamerio da Srbi vladaju u svojoj srpskoj zaemlji tako svi rade!

dzo

pre 5 godina

kont, 25. septembar 2018 21:38)
Izvini o cemu ti pricas? Pogledaj kartu Jugoslavije iz 1939/40 godine ...o kojoj Srbiji pricas ,ne postoji nigde rec Srbija ..postoji Hrvatska Banovina koja bila veca nego danasnja Hrvaska ..imala i pola Bosne i bukvalno do Novog Sada .

Da primetim

pre 5 godina

@Међутим, много више од њиховог инцеста, људима је сметало што су водили много више рачуна о аустријским интересима него српским, тако да су завршили како су завршили.
(Кнез, 25. septembar 2018 23:10)

Slicno kao sadasnji predsednik.

finoki

pre 5 godina

Jel postoji filmski zapis-u kolima knez Pavle i pored Adolf Hitler, Zatim SS parada pred Hitlerom i Pavlom? Ja imam a ima i na youtube.
(aca, 25. septembar 2018 

Čudo da niste spomenuli da je u publici na toj paradi bio i Ivo Andrić. Lepo se vidi na fotografiji.

Always look at the bright side of life

pre 5 godina

(dvorani, 26. septembar 2018 08:38)

Pitanje na referendumu treba da glasi: Da li biste jednog nesmenjivog bez vlasti, ili jednog nesmenjivog sa apsolutnom vlašću.

ahaha

pre 5 godina

kako smo prosli u tome to znamo svi. Srecom smo 2000. ponovo poceli da kapiramo gde nam je mesto, a jedini koji do kraja to kapira je Vucic ... cuti i slusa. Manite se vise tih mitova o tome kako se necemo saginjati. Hocemo, hocemo ...
(cile, 26. septembar 2018 10:28)

Upropasti dobar komentar sa Vucicem na kraju. Nista taj ne kapira, najgori i najnetalentovaniji politicar koga je Srbija ikada imala, uz to i patoloski lazov. Milosevic je vise stete napravio, ali je ovaj potencijalno opasniji. Cekaj da vidimo sta ce biti sa srbijom kada ova posast ode sa vlasti. Kamen na kamenu nece ostati.

a koje su boje te kantice i lopatice?

pre 5 godina

Nisu Karađorđevići tvorci Jugoslavije već zapadni saveznici. Srpska delegacija je na mirovnim pregovorima dovedena pred svršen čin i samo im je predočeno ono što je već unapred odlučeno i na šta je moralo da se pristane bez ikakve rasprave i pogovora.
@Bob
To ne da nije tacno, nego nema veze sa vezom. Zapadni saveznici su hteli da podele lepo teritoriju te "Drzave Slovenaca, Hrvata i Srba", Italija je manje-vise vec pokrenula vojsku da uzme Dalmaciju ... Hrvati i Slovenci su zato i podrzali projekat "Jugoslavije" jer im je gorelo pod nogama(pa im je YU bilo prelazno resenje do samostalne drzave, jer od Italije nikad ne bi mogli da se otcepe), a nasi naivni mislili "bratstvo i jedinstvo"(doduse, to je komunisticka konstrukcija, ali daje dobar opis).

(...)

pre 5 godina

Kako to da je kralj Petar rekao: cuvajte mi Jugoslaviju, a Tito, komunista, se nasao na celu da je odrzi??????....zasto?
(Profesor u penziji, 26. septembar 2018 01:35)

Profesore, kralj Petar je umro pre nego sto je Kraljevina Jugoslavija proglasena, a ta pateticna recenica se pripisuje kralju Aleksandru na samrti u Marseju, ali je izmisljena. Kralj se izrazio mnogo prozaicnije, i to nije za stampu.

Viktor

pre 5 godina

@Kako kaže gazda Antonije u "Senke nad Balkanom": Kitim ja cvetka s ti vaši Karađorđevići - Obrenovići su moji kraljevi...
(ja, 26. septembar 2018 11:55)

Sve nam se uvek lepo namesti da mozemo da se delimo, ko koga vise voli/mrzi Obrenovici-Karadjordjevici, Crvene Zvezda - Partizan, kuga vs kolera itd. :)