Nedelja, 05.08.2018.

18:30

Naučnici konačno otkrili šta je razlog propasti civilizacije Maja

Izvor: B92, Radio Sarajevo

Nauènici konaèno otkrili šta je razlog propasti civilizacije Maja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

olja

pre 5 godina

Neubjedljivo. Ali, dugo rade na tome pa morali su nesto i da objave. Jednog dana ce to pobiti, a objaviti nesto drugo i tako u krug. Mozda se u dalekoj buducnosti, ako ova civilizacija uopste opstane, mogu ocekivati valjani dokazi zasto je bilo tako kako je bilo.

deki185

pre 5 godina

Istina je da su Maje nestale iz tih gradova u jako kratkom periodu.Kao da su se u danu svi iselili.Objasnjenja o tim dogadjajima naravno da nema.Bar ne nekog smislenog.Ima raznih teorija ali sve su one u ovom trenutku samo teorije .Danasnja saznanja o tim civilizacijama su procentualno jako mala.Kakvu su tehnologiju koristili u gradnji objekata,znanje o astronomiji, matematici prosto je neverovano.Način obrade kamena je i danas misterija .Arheolozi su dali neka objasnjenja ali stvarno u to ne moze niko da poveruje.

deki185

pre 5 godina

@deki 185 ...Na osnovu cega to tvrdis? U tekstu su lepo i razumljivim jezikom navedeni nacini kako se doslo do ovog zakljucka. Ti sedis za tastaturom i od svega si procitao Danikena i mislis da si popio svu pamet sveta.
(Trovach, 05. avgust 2018 21:26)

Danikena sam naveo jer je on prvi poceo da postavlja pitanja.Ako se malo dublje udubis u materiju , tj ako te to uopste interesuje onda ces i sam uvideti koliko nelogicnosti ima u zvanicnim objasnjenjima istoriskih dogadjaja.Vidim da se javljaju pojedinci koji suprotno misle i stvarno nemam nista protiv da svako ima svoje vidjennje i da veruje u sta hoce.Procitaj zvanicno objasnjenje istoricara i arheologa o gradu Puma Pumku u Boliviji i onda donesi zakljucak sam.To je samo jedan od primera a ima ih jako mnogo.
A za ovog dole sto pita koliko imam godina.Dovoljno da sam umem da razmisljam i uvidjam da se zvanicna arheologija i istorija ne poklapa sa cinjenicama na terenu ,sto za doticnog verovano nije slucaj.On jos veruje da se najtvrdji granit u to vreme obradjivao sa dletom od bakra i pilecim kostima.Tako su ga ucili u skoli .

Agron iz Presheva

pre 5 godina

Prema Skandinavskim Legendama, Majevim Svetim Pisanjima, Korpusu Mitolosko-Historijskih Prica Zapadane Gvatemale nazvanih Popul Vuh, Pisanja Tradicije Plemenskih Indijanaca, Americkog istrazivaca i istoricara John D. Keysera, Americkog istrazivaca i teologa Herman L. Hoeha, Americkog istoricara Huberta H. Bancrofta, Anala Kakcikuela (Vlasnike Totanikapana), Rezime Svetske Historije (Compendium of World History), kao i Svajcarskg istrazivaca Ericha Antona Paula von Denikena, koji svi tvrdoglavo tvrde da su predci Maja i Acteka dosli iz jednog drugog sveta (tojest od negde daleko), i da je njihov osnivac bio bele race koji je dosao sa istoka i zvao se Odin ili Votan, inace je Odin odprilike bas u to vreme bio osnivac Danske Kraljevine.

Posmatrac

pre 5 godina

@Miroslav
Pa i jeste izbio zbog suse. Tri godine suse su unistila seoska podrucja i doslo je do nagle migracije u gradove. Rast nezaposlenosti je stvorio tlo za ISIS.... Ukratko.

trup

pre 5 godina

Zlurad gresis da su "povrsno" poznavali poljoprivredu, itekako su znali da kukuruz (a i druge kulture koje su uzgajali, ne samo kukuruz) ne mogu rasti na istoj zemlji nakon dve godine. Nije problem bio u kukuruzu nego u tropskom tlu koje se lako osiromasi organskim materijama, a pogotovo mineralima. Zato i jesu stalno selili polja, palili prasumu, i pepeo koristili kao djubrivo. Maje su srusene kombinacijom faktora, od dugotrajne suse do velike populacije pred susu, politicke nestabilnosti i ratova. To je sve trajalo decenijama. Velika steta.

dd

pre 5 godina

ovo nije istina i merenje nekog studenta su mozda tacna....ali prosto je nemoguce da napredna civilizacija nestane tek tako lako, imali su oni znanja da prezive, tu je nesto drugo u pitanju necu da pametujem ali zbog suse je prosto nemoguce da civilizacija nestane, mogli su otici na drugo mesto ako je to trajalo tako dugo,a ne oni su bili u mestu i cekali da umru od gladi,kako da ne!

Lemi

pre 5 godina

Rađen je dokumentarac dal bbc, history, ne znam tačno uglavnom govore istražitelji da su oni nestali u trenutku i svaku radnju ostavili napola, nedovršenu.. .pobegli, isparili, odneli ih vanzemaljci. To niko ne zna.

Pitt

pre 5 godina

Astronomija, geometrija, matematika, astrologija, medicina, itd, to su nauke koje su Maje itekako poznavali, sto je za vreme, mesto i uslove u kojima su ziveli prosto neverovatno.

Ni dan danas nije jasno kako su mogli da znaju takve stvari i odakle im tolika kolicina znanja o inace veoma kompleksnim naukama. I tako naprednu civilizaciju nazivati "divljacima", zbog okrutnosti rituala koje su upraznjavali (kao da danas okrutnost i primitivizam ne postoje) predstavlja elementarno nepoznavamje istorijskih cinjenica...

Hehe

pre 5 godina

Dosao im vucko njihovog vremena na vlast
(N, 5. avgust 2018 20:19)

A mozda im njihovi Djilas, Jeremic i Jankovic preuzeli vlast i poveli ih u pravnu i demokratsku fer buducnost :)

troll level 100

pre 5 godina

a da nije beli covek mozda dosao sa barutom i uzeo sta mu je trebalo?
(pom, 05. avgust 2018 19:22)

Kakav beli čovek, došli ovi Spanci i Portugalci.

Trovach

pre 5 godina

@deki 185 ...Na osnovu cega to tvrdis? U tekstu su lepo i razumljivim jezikom navedeni nacini kako se doslo do ovog zakljucka. Ti sedis za tastaturom i od svega si procitao Danikena i mislis da si popio svu pamet sveta.

Dex

pre 5 godina

a da nije beli covek mozda dosao sa barutom i uzeo sta mu je trebalo?
[pom, 5. avgust 2018 19:22)

Opste je znanje da se njihova civilizacije urusila daleko pre no sto su ugledali prvog belog coveka. Nekad je dobro i citati nesto, ne samo pametovati. Mozda je i globalna ekonomska kriza iz 2009. urusila Rimsko carstvo, sve opcije su izgleda u igri.

zvezdarac

pre 5 godina

@pom
Pre hiljadu godina je počeo pad njihove civilizacije a pre 600 je Kolumbo stigao do Amerike.
Da su otkrili Ameriku pre 1000 godina, Maje bi ih odbile glatko. 400 godina kasnije, oni nisu imali ni ljudstva ni resursa da st odbrane od kolonizatora.

civilizacija?!

pre 5 godina

Maje,Asteci i ostali koljači...Kakva je to civilizacija? Igrali fudbal u odsecanje glave, svake godine žrtvovali hiljade ljudi, klali, vadili srca! Dokle ćemo se oduševljavati tim divljacima?

Ivan

pre 5 godina

a da nije beli covek mozda dosao sa barutom i uzeo sta mu je trebalo?
(pom, 05. avgust 2018 19:22)

Maje su propale pre dolaska belog coveka... Sve ljudske civilizacije su osvajale, beli covek je samo bio efikasniji.

JoBre!

pre 5 godina

a da nije beli covek mozda dosao sa barutom i uzeo sta mu je trebalo?
(pom, 05. avgust 2018 19:22)

Druže, majanska civilizacija je završila svoje mnogo pre nego što su došli belci...
Mada, piše ti lepo i u tekstu, samo treba pročitati.

Strucnjak

pre 5 godina

@deki1985, vjerovatno je na svako pitanje dat odgovor. Smisleniji od pitanja. Takodje, vjerovatno je covjek postavljao pitanja u fazonu "snila baba sto joj milo".

Nekako bas obezvrjedjujete sva ova istrazivanja, jer uvijek cete prije izabrati nekog Zaharija Sicina (koji niti poznaje materiju, niti se skolovao za to, niti je preveo da valja), nego nekog sa svim mogucim obrazovanjem i sto cio zivot istrazuje bez neke pompe.

Na kraju krajeva, veliki broj ljudi i dan danas misli da Ameri nisu sletjeli na Mjesec. A to sto su vec tada postojali vjestacki sateliti da sve to prate, sto su Rusi to sve snimali, sto su posle planirali da nadmase Amere tako sto ce oni prvu bazu gore da naprave... To nikom nista. Oni su pametniji.

Kao taj Von Deniken.

Deyan X

pre 5 godina

Kakav trip.. da je tu na nasoj planeti zivela za to vreme napredna civilizacija I da izumre samo tako... I to samo 1000 godina pre danasnjice...

Mislav

pre 5 godina

Reko je i (vječni) princ Čarls da je rat u Siriji ne tako davno isto počeo zbog suše... Pa ta suša nas progoni od biblije još, hoće li joj iko stat u kraj

Borg

pre 5 godina

Napokon najnovijom tehnologijom "Pacunam Lidar" otkriveneo je apsolutno sve o Majama i njihovim građevinama duž cele današnje Gvatemale .Dakle Maje su brojali neverovatnih 20 miliona stanovnika. Ovom tehnologijom otkrivaju se najnoviji gradovi ,otkriva se apsolutno sve o Majama jer je ova tehnologija revolucija u Arheologiji !

Pogledajte emisiju Nacionalne Geografije pod nazivom" Izgubljeno blago majanske civilizacije "jer arheolozi su otkrili više o Majama nego za 100 zadnjih godina

Lola

pre 5 godina

@pom
Za ostale američke civilizacije je to tačno, ali veliku većinu majanskih gradova je već pojela džungla kada su došli Španci. Izuzetak je Tulum (na ilistraciji članka), koji je napušten 70tak godina po dolasku konkvistadora, lučki/trgovački grad ne može da se meri s prethodnim majanskim gradovima.

deki185

pre 5 godina

Cista nagadjanja .Potreba da se nesto kaze bez cvrstih dokaza da bi se opravdale pare koje stoje iza 'priznatih'arheologa, istoricara i kojekakvih naucnika.O istoriji americkih civilizacija ne znate ni 5 %.Upravo citam knjigu Setva U Svemiru, Erika Von Danikena iz 70 tih godina.Covek vam je jos tada postavio more pitanja na koje ni dan danas niste dali odgovor.Samo nagadjate i uklapate u postojece kliše.

Dakle umrli od "gladi"... nisu uspeli da uhavte šangarepu sa štapa...

pre 5 godina

Nisu hteli u EU i NATO, a bili su lepo zamoljeni... genocidom, preveravanjem i nasilnim nametanjem utopističkih i globalističkih (bez)vrednosti.

Ali su zato pustili MMF... ne znam zašto me ova priča podseća već na neku drugu...

Ivan Smederevac

pre 5 godina

Maje nisu izumrle, niti se odselile vec misteriozno nestale jedne veceri...pronadjeni postavljeni tanjiri za veceru, zapoceti radovi u polju, nista sto ukazuje na postepen nestanak vec odjednom pufff i nesta cela civilizacija.

zlurad

pre 5 godina

Lokalni vodiči po Jukatanu imaju prilično zanimljivu teoriju a ona glasi: Maje su svoju poljoprivredu bazirale na kukuruzu koja im je bila osnovna namirnica. "Zavisnost" od kukuruza tokom vekova je dovelo do "iscrpljenosti" zemljišta na kome je kukuruz rastao (današnja poljoprivreda preporučuje "odmaranje" zemljišta nekom drugom biljkom makar jednom u tri godine) i količine koje su dobijali se smanjivao iz godine u godinu a stanovništvo krenulo da se raseljuje ka severu i jugu. Poprilično suludo deluje ali sa stanovišta današnje nauke prilično logično: Maje su savladale fiziku, astronomiju, matematiku ali poljoprivredu samo površno

hahahaha

pre 5 godina

Ovde se govori o postepenom izumiranju jedne nacije, ali idalje ne daje odgovor na gradove koji su pronadjeni u kojima je sve bilo kao da ga je neko upravo napustio i ostavio takvog decenijama i vekovima. Ima raznih dokaza o gradovima u koje španska noga nikada nije kročila, a gde nije zatečen nijedan kostur. U tim gradovima je bilo postavljene hrane, na pola zaustavljeni radovi, sve kao da su ljudi ustali i samo otišli iz grada. To ne zvuci kao planska evakuacija niti kao pomor od bolesti jer nema nikakvih kostiju ili bilo čega drugog.

Dex

pre 5 godina

a da nije beli covek mozda dosao sa barutom i uzeo sta mu je trebalo?
[pom, 5. avgust 2018 19:22)

Opste je znanje da se njihova civilizacije urusila daleko pre no sto su ugledali prvog belog coveka. Nekad je dobro i citati nesto, ne samo pametovati. Mozda je i globalna ekonomska kriza iz 2009. urusila Rimsko carstvo, sve opcije su izgleda u igri.

JoBre!

pre 5 godina

a da nije beli covek mozda dosao sa barutom i uzeo sta mu je trebalo?
(pom, 05. avgust 2018 19:22)

Druže, majanska civilizacija je završila svoje mnogo pre nego što su došli belci...
Mada, piše ti lepo i u tekstu, samo treba pročitati.

deki185

pre 5 godina

Cista nagadjanja .Potreba da se nesto kaze bez cvrstih dokaza da bi se opravdale pare koje stoje iza 'priznatih'arheologa, istoricara i kojekakvih naucnika.O istoriji americkih civilizacija ne znate ni 5 %.Upravo citam knjigu Setva U Svemiru, Erika Von Danikena iz 70 tih godina.Covek vam je jos tada postavio more pitanja na koje ni dan danas niste dali odgovor.Samo nagadjate i uklapate u postojece kliše.

Dakle umrli od "gladi"... nisu uspeli da uhavte šangarepu sa štapa...

pre 5 godina

Nisu hteli u EU i NATO, a bili su lepo zamoljeni... genocidom, preveravanjem i nasilnim nametanjem utopističkih i globalističkih (bez)vrednosti.

Ali su zato pustili MMF... ne znam zašto me ova priča podseća već na neku drugu...

zvezdarac

pre 5 godina

@pom
Pre hiljadu godina je počeo pad njihove civilizacije a pre 600 je Kolumbo stigao do Amerike.
Da su otkrili Ameriku pre 1000 godina, Maje bi ih odbile glatko. 400 godina kasnije, oni nisu imali ni ljudstva ni resursa da st odbrane od kolonizatora.

Ivan

pre 5 godina

a da nije beli covek mozda dosao sa barutom i uzeo sta mu je trebalo?
(pom, 05. avgust 2018 19:22)

Maje su propale pre dolaska belog coveka... Sve ljudske civilizacije su osvajale, beli covek je samo bio efikasniji.

civilizacija?!

pre 5 godina

Maje,Asteci i ostali koljači...Kakva je to civilizacija? Igrali fudbal u odsecanje glave, svake godine žrtvovali hiljade ljudi, klali, vadili srca! Dokle ćemo se oduševljavati tim divljacima?

zlurad

pre 5 godina

Lokalni vodiči po Jukatanu imaju prilično zanimljivu teoriju a ona glasi: Maje su svoju poljoprivredu bazirale na kukuruzu koja im je bila osnovna namirnica. "Zavisnost" od kukuruza tokom vekova je dovelo do "iscrpljenosti" zemljišta na kome je kukuruz rastao (današnja poljoprivreda preporučuje "odmaranje" zemljišta nekom drugom biljkom makar jednom u tri godine) i količine koje su dobijali se smanjivao iz godine u godinu a stanovništvo krenulo da se raseljuje ka severu i jugu. Poprilično suludo deluje ali sa stanovišta današnje nauke prilično logično: Maje su savladale fiziku, astronomiju, matematiku ali poljoprivredu samo površno

hahahaha

pre 5 godina

Ovde se govori o postepenom izumiranju jedne nacije, ali idalje ne daje odgovor na gradove koji su pronadjeni u kojima je sve bilo kao da ga je neko upravo napustio i ostavio takvog decenijama i vekovima. Ima raznih dokaza o gradovima u koje španska noga nikada nije kročila, a gde nije zatečen nijedan kostur. U tim gradovima je bilo postavljene hrane, na pola zaustavljeni radovi, sve kao da su ljudi ustali i samo otišli iz grada. To ne zvuci kao planska evakuacija niti kao pomor od bolesti jer nema nikakvih kostiju ili bilo čega drugog.

Trovach

pre 5 godina

@deki 185 ...Na osnovu cega to tvrdis? U tekstu su lepo i razumljivim jezikom navedeni nacini kako se doslo do ovog zakljucka. Ti sedis za tastaturom i od svega si procitao Danikena i mislis da si popio svu pamet sveta.

troll level 100

pre 5 godina

a da nije beli covek mozda dosao sa barutom i uzeo sta mu je trebalo?
(pom, 05. avgust 2018 19:22)

Kakav beli čovek, došli ovi Spanci i Portugalci.

Pitt

pre 5 godina

Astronomija, geometrija, matematika, astrologija, medicina, itd, to su nauke koje su Maje itekako poznavali, sto je za vreme, mesto i uslove u kojima su ziveli prosto neverovatno.

Ni dan danas nije jasno kako su mogli da znaju takve stvari i odakle im tolika kolicina znanja o inace veoma kompleksnim naukama. I tako naprednu civilizaciju nazivati "divljacima", zbog okrutnosti rituala koje su upraznjavali (kao da danas okrutnost i primitivizam ne postoje) predstavlja elementarno nepoznavamje istorijskih cinjenica...

Lola

pre 5 godina

@pom
Za ostale američke civilizacije je to tačno, ali veliku većinu majanskih gradova je već pojela džungla kada su došli Španci. Izuzetak je Tulum (na ilistraciji članka), koji je napušten 70tak godina po dolasku konkvistadora, lučki/trgovački grad ne može da se meri s prethodnim majanskim gradovima.

trup

pre 5 godina

Zlurad gresis da su "povrsno" poznavali poljoprivredu, itekako su znali da kukuruz (a i druge kulture koje su uzgajali, ne samo kukuruz) ne mogu rasti na istoj zemlji nakon dve godine. Nije problem bio u kukuruzu nego u tropskom tlu koje se lako osiromasi organskim materijama, a pogotovo mineralima. Zato i jesu stalno selili polja, palili prasumu, i pepeo koristili kao djubrivo. Maje su srusene kombinacijom faktora, od dugotrajne suse do velike populacije pred susu, politicke nestabilnosti i ratova. To je sve trajalo decenijama. Velika steta.

Strucnjak

pre 5 godina

@deki1985, vjerovatno je na svako pitanje dat odgovor. Smisleniji od pitanja. Takodje, vjerovatno je covjek postavljao pitanja u fazonu "snila baba sto joj milo".

Nekako bas obezvrjedjujete sva ova istrazivanja, jer uvijek cete prije izabrati nekog Zaharija Sicina (koji niti poznaje materiju, niti se skolovao za to, niti je preveo da valja), nego nekog sa svim mogucim obrazovanjem i sto cio zivot istrazuje bez neke pompe.

Na kraju krajeva, veliki broj ljudi i dan danas misli da Ameri nisu sletjeli na Mjesec. A to sto su vec tada postojali vjestacki sateliti da sve to prate, sto su Rusi to sve snimali, sto su posle planirali da nadmase Amere tako sto ce oni prvu bazu gore da naprave... To nikom nista. Oni su pametniji.

Kao taj Von Deniken.

Borg

pre 5 godina

Napokon najnovijom tehnologijom "Pacunam Lidar" otkriveneo je apsolutno sve o Majama i njihovim građevinama duž cele današnje Gvatemale .Dakle Maje su brojali neverovatnih 20 miliona stanovnika. Ovom tehnologijom otkrivaju se najnoviji gradovi ,otkriva se apsolutno sve o Majama jer je ova tehnologija revolucija u Arheologiji !

Pogledajte emisiju Nacionalne Geografije pod nazivom" Izgubljeno blago majanske civilizacije "jer arheolozi su otkrili više o Majama nego za 100 zadnjih godina

dd

pre 5 godina

ovo nije istina i merenje nekog studenta su mozda tacna....ali prosto je nemoguce da napredna civilizacija nestane tek tako lako, imali su oni znanja da prezive, tu je nesto drugo u pitanju necu da pametujem ali zbog suse je prosto nemoguce da civilizacija nestane, mogli su otici na drugo mesto ako je to trajalo tako dugo,a ne oni su bili u mestu i cekali da umru od gladi,kako da ne!

Lemi

pre 5 godina

Rađen je dokumentarac dal bbc, history, ne znam tačno uglavnom govore istražitelji da su oni nestali u trenutku i svaku radnju ostavili napola, nedovršenu.. .pobegli, isparili, odneli ih vanzemaljci. To niko ne zna.

Mislav

pre 5 godina

Reko je i (vječni) princ Čarls da je rat u Siriji ne tako davno isto počeo zbog suše... Pa ta suša nas progoni od biblije još, hoće li joj iko stat u kraj

Deyan X

pre 5 godina

Kakav trip.. da je tu na nasoj planeti zivela za to vreme napredna civilizacija I da izumre samo tako... I to samo 1000 godina pre danasnjice...

Ivan Smederevac

pre 5 godina

Maje nisu izumrle, niti se odselile vec misteriozno nestale jedne veceri...pronadjeni postavljeni tanjiri za veceru, zapoceti radovi u polju, nista sto ukazuje na postepen nestanak vec odjednom pufff i nesta cela civilizacija.

Posmatrac

pre 5 godina

@Miroslav
Pa i jeste izbio zbog suse. Tri godine suse su unistila seoska podrucja i doslo je do nagle migracije u gradove. Rast nezaposlenosti je stvorio tlo za ISIS.... Ukratko.

Hehe

pre 5 godina

Dosao im vucko njihovog vremena na vlast
(N, 5. avgust 2018 20:19)

A mozda im njihovi Djilas, Jeremic i Jankovic preuzeli vlast i poveli ih u pravnu i demokratsku fer buducnost :)

Agron iz Presheva

pre 5 godina

Prema Skandinavskim Legendama, Majevim Svetim Pisanjima, Korpusu Mitolosko-Historijskih Prica Zapadane Gvatemale nazvanih Popul Vuh, Pisanja Tradicije Plemenskih Indijanaca, Americkog istrazivaca i istoricara John D. Keysera, Americkog istrazivaca i teologa Herman L. Hoeha, Americkog istoricara Huberta H. Bancrofta, Anala Kakcikuela (Vlasnike Totanikapana), Rezime Svetske Historije (Compendium of World History), kao i Svajcarskg istrazivaca Ericha Antona Paula von Denikena, koji svi tvrdoglavo tvrde da su predci Maja i Acteka dosli iz jednog drugog sveta (tojest od negde daleko), i da je njihov osnivac bio bele race koji je dosao sa istoka i zvao se Odin ili Votan, inace je Odin odprilike bas u to vreme bio osnivac Danske Kraljevine.

deki185

pre 5 godina

Istina je da su Maje nestale iz tih gradova u jako kratkom periodu.Kao da su se u danu svi iselili.Objasnjenja o tim dogadjajima naravno da nema.Bar ne nekog smislenog.Ima raznih teorija ali sve su one u ovom trenutku samo teorije .Danasnja saznanja o tim civilizacijama su procentualno jako mala.Kakvu su tehnologiju koristili u gradnji objekata,znanje o astronomiji, matematici prosto je neverovano.Način obrade kamena je i danas misterija .Arheolozi su dali neka objasnjenja ali stvarno u to ne moze niko da poveruje.

deki185

pre 5 godina

@deki 185 ...Na osnovu cega to tvrdis? U tekstu su lepo i razumljivim jezikom navedeni nacini kako se doslo do ovog zakljucka. Ti sedis za tastaturom i od svega si procitao Danikena i mislis da si popio svu pamet sveta.
(Trovach, 05. avgust 2018 21:26)

Danikena sam naveo jer je on prvi poceo da postavlja pitanja.Ako se malo dublje udubis u materiju , tj ako te to uopste interesuje onda ces i sam uvideti koliko nelogicnosti ima u zvanicnim objasnjenjima istoriskih dogadjaja.Vidim da se javljaju pojedinci koji suprotno misle i stvarno nemam nista protiv da svako ima svoje vidjennje i da veruje u sta hoce.Procitaj zvanicno objasnjenje istoricara i arheologa o gradu Puma Pumku u Boliviji i onda donesi zakljucak sam.To je samo jedan od primera a ima ih jako mnogo.
A za ovog dole sto pita koliko imam godina.Dovoljno da sam umem da razmisljam i uvidjam da se zvanicna arheologija i istorija ne poklapa sa cinjenicama na terenu ,sto za doticnog verovano nije slucaj.On jos veruje da se najtvrdji granit u to vreme obradjivao sa dletom od bakra i pilecim kostima.Tako su ga ucili u skoli .

olja

pre 5 godina

Neubjedljivo. Ali, dugo rade na tome pa morali su nesto i da objave. Jednog dana ce to pobiti, a objaviti nesto drugo i tako u krug. Mozda se u dalekoj buducnosti, ako ova civilizacija uopste opstane, mogu ocekivati valjani dokazi zasto je bilo tako kako je bilo.

deki185

pre 5 godina

Cista nagadjanja .Potreba da se nesto kaze bez cvrstih dokaza da bi se opravdale pare koje stoje iza 'priznatih'arheologa, istoricara i kojekakvih naucnika.O istoriji americkih civilizacija ne znate ni 5 %.Upravo citam knjigu Setva U Svemiru, Erika Von Danikena iz 70 tih godina.Covek vam je jos tada postavio more pitanja na koje ni dan danas niste dali odgovor.Samo nagadjate i uklapate u postojece kliše.

civilizacija?!

pre 5 godina

Maje,Asteci i ostali koljači...Kakva je to civilizacija? Igrali fudbal u odsecanje glave, svake godine žrtvovali hiljade ljudi, klali, vadili srca! Dokle ćemo se oduševljavati tim divljacima?

Hehe

pre 5 godina

Dosao im vucko njihovog vremena na vlast
(N, 5. avgust 2018 20:19)

A mozda im njihovi Djilas, Jeremic i Jankovic preuzeli vlast i poveli ih u pravnu i demokratsku fer buducnost :)

Agron iz Presheva

pre 5 godina

Prema Skandinavskim Legendama, Majevim Svetim Pisanjima, Korpusu Mitolosko-Historijskih Prica Zapadane Gvatemale nazvanih Popul Vuh, Pisanja Tradicije Plemenskih Indijanaca, Americkog istrazivaca i istoricara John D. Keysera, Americkog istrazivaca i teologa Herman L. Hoeha, Americkog istoricara Huberta H. Bancrofta, Anala Kakcikuela (Vlasnike Totanikapana), Rezime Svetske Historije (Compendium of World History), kao i Svajcarskg istrazivaca Ericha Antona Paula von Denikena, koji svi tvrdoglavo tvrde da su predci Maja i Acteka dosli iz jednog drugog sveta (tojest od negde daleko), i da je njihov osnivac bio bele race koji je dosao sa istoka i zvao se Odin ili Votan, inace je Odin odprilike bas u to vreme bio osnivac Danske Kraljevine.

Dakle umrli od "gladi"... nisu uspeli da uhavte šangarepu sa štapa...

pre 5 godina

Nisu hteli u EU i NATO, a bili su lepo zamoljeni... genocidom, preveravanjem i nasilnim nametanjem utopističkih i globalističkih (bez)vrednosti.

Ali su zato pustili MMF... ne znam zašto me ova priča podseća već na neku drugu...

troll level 100

pre 5 godina

a da nije beli covek mozda dosao sa barutom i uzeo sta mu je trebalo?
(pom, 05. avgust 2018 19:22)

Kakav beli čovek, došli ovi Spanci i Portugalci.

Ivan Smederevac

pre 5 godina

Maje nisu izumrle, niti se odselile vec misteriozno nestale jedne veceri...pronadjeni postavljeni tanjiri za veceru, zapoceti radovi u polju, nista sto ukazuje na postepen nestanak vec odjednom pufff i nesta cela civilizacija.

Pitt

pre 5 godina

Astronomija, geometrija, matematika, astrologija, medicina, itd, to su nauke koje su Maje itekako poznavali, sto je za vreme, mesto i uslove u kojima su ziveli prosto neverovatno.

Ni dan danas nije jasno kako su mogli da znaju takve stvari i odakle im tolika kolicina znanja o inace veoma kompleksnim naukama. I tako naprednu civilizaciju nazivati "divljacima", zbog okrutnosti rituala koje su upraznjavali (kao da danas okrutnost i primitivizam ne postoje) predstavlja elementarno nepoznavamje istorijskih cinjenica...

Strucnjak

pre 5 godina

@deki1985, vjerovatno je na svako pitanje dat odgovor. Smisleniji od pitanja. Takodje, vjerovatno je covjek postavljao pitanja u fazonu "snila baba sto joj milo".

Nekako bas obezvrjedjujete sva ova istrazivanja, jer uvijek cete prije izabrati nekog Zaharija Sicina (koji niti poznaje materiju, niti se skolovao za to, niti je preveo da valja), nego nekog sa svim mogucim obrazovanjem i sto cio zivot istrazuje bez neke pompe.

Na kraju krajeva, veliki broj ljudi i dan danas misli da Ameri nisu sletjeli na Mjesec. A to sto su vec tada postojali vjestacki sateliti da sve to prate, sto su Rusi to sve snimali, sto su posle planirali da nadmase Amere tako sto ce oni prvu bazu gore da naprave... To nikom nista. Oni su pametniji.

Kao taj Von Deniken.

Trovach

pre 5 godina

@deki 185 ...Na osnovu cega to tvrdis? U tekstu su lepo i razumljivim jezikom navedeni nacini kako se doslo do ovog zakljucka. Ti sedis za tastaturom i od svega si procitao Danikena i mislis da si popio svu pamet sveta.

dd

pre 5 godina

ovo nije istina i merenje nekog studenta su mozda tacna....ali prosto je nemoguce da napredna civilizacija nestane tek tako lako, imali su oni znanja da prezive, tu je nesto drugo u pitanju necu da pametujem ali zbog suse je prosto nemoguce da civilizacija nestane, mogli su otici na drugo mesto ako je to trajalo tako dugo,a ne oni su bili u mestu i cekali da umru od gladi,kako da ne!

deki185

pre 5 godina

@deki 185 ...Na osnovu cega to tvrdis? U tekstu su lepo i razumljivim jezikom navedeni nacini kako se doslo do ovog zakljucka. Ti sedis za tastaturom i od svega si procitao Danikena i mislis da si popio svu pamet sveta.
(Trovach, 05. avgust 2018 21:26)

Danikena sam naveo jer je on prvi poceo da postavlja pitanja.Ako se malo dublje udubis u materiju , tj ako te to uopste interesuje onda ces i sam uvideti koliko nelogicnosti ima u zvanicnim objasnjenjima istoriskih dogadjaja.Vidim da se javljaju pojedinci koji suprotno misle i stvarno nemam nista protiv da svako ima svoje vidjennje i da veruje u sta hoce.Procitaj zvanicno objasnjenje istoricara i arheologa o gradu Puma Pumku u Boliviji i onda donesi zakljucak sam.To je samo jedan od primera a ima ih jako mnogo.
A za ovog dole sto pita koliko imam godina.Dovoljno da sam umem da razmisljam i uvidjam da se zvanicna arheologija i istorija ne poklapa sa cinjenicama na terenu ,sto za doticnog verovano nije slucaj.On jos veruje da se najtvrdji granit u to vreme obradjivao sa dletom od bakra i pilecim kostima.Tako su ga ucili u skoli .

Lemi

pre 5 godina

Rađen je dokumentarac dal bbc, history, ne znam tačno uglavnom govore istražitelji da su oni nestali u trenutku i svaku radnju ostavili napola, nedovršenu.. .pobegli, isparili, odneli ih vanzemaljci. To niko ne zna.

Dex

pre 5 godina

a da nije beli covek mozda dosao sa barutom i uzeo sta mu je trebalo?
[pom, 5. avgust 2018 19:22)

Opste je znanje da se njihova civilizacije urusila daleko pre no sto su ugledali prvog belog coveka. Nekad je dobro i citati nesto, ne samo pametovati. Mozda je i globalna ekonomska kriza iz 2009. urusila Rimsko carstvo, sve opcije su izgleda u igri.

zvezdarac

pre 5 godina

@pom
Pre hiljadu godina je počeo pad njihove civilizacije a pre 600 je Kolumbo stigao do Amerike.
Da su otkrili Ameriku pre 1000 godina, Maje bi ih odbile glatko. 400 godina kasnije, oni nisu imali ni ljudstva ni resursa da st odbrane od kolonizatora.

hahahaha

pre 5 godina

Ovde se govori o postepenom izumiranju jedne nacije, ali idalje ne daje odgovor na gradove koji su pronadjeni u kojima je sve bilo kao da ga je neko upravo napustio i ostavio takvog decenijama i vekovima. Ima raznih dokaza o gradovima u koje španska noga nikada nije kročila, a gde nije zatečen nijedan kostur. U tim gradovima je bilo postavljene hrane, na pola zaustavljeni radovi, sve kao da su ljudi ustali i samo otišli iz grada. To ne zvuci kao planska evakuacija niti kao pomor od bolesti jer nema nikakvih kostiju ili bilo čega drugog.

JoBre!

pre 5 godina

a da nije beli covek mozda dosao sa barutom i uzeo sta mu je trebalo?
(pom, 05. avgust 2018 19:22)

Druže, majanska civilizacija je završila svoje mnogo pre nego što su došli belci...
Mada, piše ti lepo i u tekstu, samo treba pročitati.

zlurad

pre 5 godina

Lokalni vodiči po Jukatanu imaju prilično zanimljivu teoriju a ona glasi: Maje su svoju poljoprivredu bazirale na kukuruzu koja im je bila osnovna namirnica. "Zavisnost" od kukuruza tokom vekova je dovelo do "iscrpljenosti" zemljišta na kome je kukuruz rastao (današnja poljoprivreda preporučuje "odmaranje" zemljišta nekom drugom biljkom makar jednom u tri godine) i količine koje su dobijali se smanjivao iz godine u godinu a stanovništvo krenulo da se raseljuje ka severu i jugu. Poprilično suludo deluje ali sa stanovišta današnje nauke prilično logično: Maje su savladale fiziku, astronomiju, matematiku ali poljoprivredu samo površno

Posmatrac

pre 5 godina

@Miroslav
Pa i jeste izbio zbog suse. Tri godine suse su unistila seoska podrucja i doslo je do nagle migracije u gradove. Rast nezaposlenosti je stvorio tlo za ISIS.... Ukratko.

Ivan

pre 5 godina

a da nije beli covek mozda dosao sa barutom i uzeo sta mu je trebalo?
(pom, 05. avgust 2018 19:22)

Maje su propale pre dolaska belog coveka... Sve ljudske civilizacije su osvajale, beli covek je samo bio efikasniji.

olja

pre 5 godina

Neubjedljivo. Ali, dugo rade na tome pa morali su nesto i da objave. Jednog dana ce to pobiti, a objaviti nesto drugo i tako u krug. Mozda se u dalekoj buducnosti, ako ova civilizacija uopste opstane, mogu ocekivati valjani dokazi zasto je bilo tako kako je bilo.

trup

pre 5 godina

Zlurad gresis da su "povrsno" poznavali poljoprivredu, itekako su znali da kukuruz (a i druge kulture koje su uzgajali, ne samo kukuruz) ne mogu rasti na istoj zemlji nakon dve godine. Nije problem bio u kukuruzu nego u tropskom tlu koje se lako osiromasi organskim materijama, a pogotovo mineralima. Zato i jesu stalno selili polja, palili prasumu, i pepeo koristili kao djubrivo. Maje su srusene kombinacijom faktora, od dugotrajne suse do velike populacije pred susu, politicke nestabilnosti i ratova. To je sve trajalo decenijama. Velika steta.

Deyan X

pre 5 godina

Kakav trip.. da je tu na nasoj planeti zivela za to vreme napredna civilizacija I da izumre samo tako... I to samo 1000 godina pre danasnjice...

Mislav

pre 5 godina

Reko je i (vječni) princ Čarls da je rat u Siriji ne tako davno isto počeo zbog suše... Pa ta suša nas progoni od biblije još, hoće li joj iko stat u kraj

deki185

pre 5 godina

Istina je da su Maje nestale iz tih gradova u jako kratkom periodu.Kao da su se u danu svi iselili.Objasnjenja o tim dogadjajima naravno da nema.Bar ne nekog smislenog.Ima raznih teorija ali sve su one u ovom trenutku samo teorije .Danasnja saznanja o tim civilizacijama su procentualno jako mala.Kakvu su tehnologiju koristili u gradnji objekata,znanje o astronomiji, matematici prosto je neverovano.Način obrade kamena je i danas misterija .Arheolozi su dali neka objasnjenja ali stvarno u to ne moze niko da poveruje.

Borg

pre 5 godina

Napokon najnovijom tehnologijom "Pacunam Lidar" otkriveneo je apsolutno sve o Majama i njihovim građevinama duž cele današnje Gvatemale .Dakle Maje su brojali neverovatnih 20 miliona stanovnika. Ovom tehnologijom otkrivaju se najnoviji gradovi ,otkriva se apsolutno sve o Majama jer je ova tehnologija revolucija u Arheologiji !

Pogledajte emisiju Nacionalne Geografije pod nazivom" Izgubljeno blago majanske civilizacije "jer arheolozi su otkrili više o Majama nego za 100 zadnjih godina

Lola

pre 5 godina

@pom
Za ostale američke civilizacije je to tačno, ali veliku većinu majanskih gradova je već pojela džungla kada su došli Španci. Izuzetak je Tulum (na ilistraciji članka), koji je napušten 70tak godina po dolasku konkvistadora, lučki/trgovački grad ne može da se meri s prethodnim majanskim gradovima.