- Komentari -
 1. Kategorija 5 uragana je sa brzinama vecim od 250km/h, tako da ne moze biti vece od pete kategorije a ove brzine vetrova spadaju u kategoriju 4.
  (Nonteist, 8. mart 2018 19:28)

  # Link komentara

 2. Ja sam do skoro boravio na Jupiteru...Ispod sloja gasova se nalazi civilizacija kakvu ne mozete da zamislite,toliko napredna da nam dozvoljava slikanje samo gornjeg sloja,koji ovde mozete videti....
   (CZ99, 8. mart 2018 19:24)

  # Link komentara

 3. Kada se posmatra Jupiter na ovim slikama, neodoljivo podseća na Sunce. Možda je Klark, bio u pravu?
   (Smuleco, 8. mart 2018 15:28)

  # Link komentara

 4. Ova znacajna otkrica nisu rezultat popularnog projekta "Junocam" zahvaljujuci kome siroki auditorijum dobija lepe slike povrsine Jupiterove atmosfere i po kojima je "Junona" poznata. Za dobijanje ovih informacija "Junona" je radila ono za sta je poslata - da svojim osetljivim apadatima zaviri ispod vidljivog sloja oblaka, onog sto znamo jos od vremena "Pionira 10". I naucna instrumentacija radi besprekorno i tokom ovog 11. prolaska blizu Jupitera, uprkos pesimisticnim prognozama da bi pojedini aparati mogli da otkazu posle 8 prolaza, zbog izuzetnog zracenja u Jupiterovoj blizini.
  Prvo otkrice o vrtloznim olujama na polovima je dobijeno infracrvenom kamerom-spektrometrom, tacnije kompjuterskom obradom podataka o infracrvenom zracenju iz dubina Jupiterove atmosfere na talasnoj duzini 5 mikrona.
  Drugo otkrice, o dubinama atmosferskih strujanja, je dobijeno mapiranjem Jupiterovog gravitacionog polja, a to je ucinjeno pomocu Doplerovog pomaka radio talasa koje "Junona" salje na Zemlju. Kako sonda prolazi kroz oblasti sa razlicitim gravitacionim poljem, njena brzina se malo menja i menja se ucestanost radio talasa koje od nje primamo. A razlicito gravitaciono polje potice od promenljive gustine oblaka ispod sonde. Tako se indirektno analiziraju dubinska strujanja.
  Mapiranjem je nadjeno da se dinamicka oblast atmosfere prostire i do 3000 km ispod povrsine oblaka i da atmosfera cini cak 1% mase Jupitera.
  Kod Jupitera sve mora da bude kolosalno, pa i atmosfera :-).
   (BSN, 8. mart 2018 13:49)

  # Link komentara