- Komentari -

Mesec miriše na barut, a svemir?

Svemir miriše na automobilske trke - to je kombinacija vrućeg metala, gasova sagorevanja dizela i roštiljskog dima, a izvor takvog mirisa su umiruće zvezde, navode naučnici.

Izvor: SRNA
Pošaljite komentar
 1. @Trovach: Jedna od spekulativnijih teorija kaže, da u detekciji mirisa učestvuju ne samo receptori za miris, već direktno, i veliki broj različitih centara u mozgu, nespecijalizovanih za detekciju mirisa, a koji u sinergiji daju, vrlo precizno prepoznavanje određenog mirisa. Drugim rečima, pretpostavka je, da je mozak u celini, "čulni organ mirisa".
   (Smuleco, 24. januar 2018 11:17)

  # Link komentara

 2. Po pitanju kako je nastao mesec naucnici nemaju konkretan odgovor vec samo nagadjanje. Jos neke slucajnosti vezano za mesec:
  -Mesec je na pravoj razdaljina kako bi plima i oseka i zivot u morima bio uopste moguc
  -Postoji otkrivenih 163 meseca u nasem suncevom sistemu i nijedan ne omogucava da se napravi pomracenje, nas mesec je 400 puta manji od sunca a sunce je 400 puta udaljenije nego mesec. Ovo sigurno nije jos jedan u velikom nizu slucajnosti u nasem solarnom sistemu. Saturnovi meseci Janus i Epimetheus su dobili ime “Dancing Moons” zato sto dok orbitiraju oko Saturna na svake cetiri godine menjaju mesta pa onaj sto orbitira spolja savrseno precizno menja mesto sa drugim i nastavlja da orbitira unutra i tako se menjaju, opet slucajnost. Nema slucajnosti Bog je tvorac
  (Shamgar, 24. januar 2018 10:53)

  # Link komentara

 3. Ono sto vam naucnici nisu rekli je to da oni ne znaju odakle zemlji mesec. Postoje 4 teorije hajde da ih pogledamo:
  -Teorija Fisije – Zemlja se nekad rotirala brzo i mesec se odvojio od zemlje. Medjutim testovi su pokazali da su stene sa meseca drugacije od zemljinih. Takodje ovo bi znacilo da posto se zemlja rotirala brzo temperatura je bila veca za 1000 stepeni, posto i dalje imamo okeane znamo da je teorija pogresna.
  -Teorija Nebule - Planetoidi potrebni za formiranje planeta ne mogu da se formiraju od oblaka prasine. Kada se prasina skuplja ona ce formirati i vakum, eksperimenti u svemiru su to potvrdili, kada postoji velika gomila prasine u kombinaciji sa vakumom ona ne raste vise nego se sudara i razbija, gravitacija nije dovoljno jaka da prevazidje ovaj problem.
  -Teorija hvatanja meseca – Jedan objekat ne moze uhvatiti drugi gravitaciono, mesec bi bio ubrzan zemljinom gravitacijom i ne bi ostao u orbiti
  -Teorija udara – Asteroid velicine marsa je udario u zemlju. Prvo ovo bi moralo da se odigra u jako uskim parametrima. Drugo asteroid bi morao neverovatno nezno da udari u zemlju kako ne bi poremetio zemljinu orbitu. Trece naucnici su otkrili vodu na Mesecu. Teorija udara kaze da mesec ne sme da ima vodu jer bi voda prilikom udara isparila. “Moguce” i “verovatno” nisu dokaz, vec nagadjanje. Mesec je stvorio Bog
  (Shamgar, 24. januar 2018 10:48)

  # Link komentara

 4. Sve u svemu, ispada da miriše na vojnu vežbu … ko bi zaboravio tu "dražesnu" kombinaciju mirisa nafte iz raspalih kamiona, smrada izanđalih guma, barutnih gasova, pokvarenih jaja u rancu, neopranih čarapa i, naravno, prirodnog metana u prenatrpanom šatoru (naročito posle pasulja za večeru) ... e pa hvala što ste mi tako surovo uništili romantične dečije fantazije o svemiru, "Zvezdanim stazama", "Sojuzu" i "Apolu" ... :-)
  (grumpyghost, 23. januar 2018 18:51)

  Ето што се по филмовима плаше да не "испадну" у свемир :)
   (Јабучило, 24. januar 2018 09:26)

  # Link komentara

 5. astronaut 1:
  kolega jesi li ti to pustio goluba?
  astronaut 2:
  nisam, keve mi!
   (hjuston, 24. januar 2018 09:23)

  # Link komentara

 6. mesec mirise na rakove i skoljke
   (pinoche, 24. januar 2018 05:33)

  # Link komentara

 7. ako je mris svuda u svemiru onda znaci da je svemir jako star a po koncentraciji u raznim delovima moze se utvrditi da li ima granicu.
   (Nebojsa, 24. januar 2018 02:30)

  # Link komentara

 8. @Smuleco...
  Jos je interesantno i to sto je culo mirisa jako povezano sa centrom za pamcenje u mozgu. Svima nama se desilo da nas neki miris podseti na neki davni dogadjaj, koji smo mozda i zaboravili, a secanje bude neverovatno jasno.
  (Trovach, 23. januar 2018 21:36)

  # Link komentara

 9. Sve u svemu, ispada da miriše na vojnu vežbu … ko bi zaboravio tu "dražesnu" kombinaciju mirisa nafte iz raspalih kamiona, smrada izanđalih guma, barutnih gasova, pokvarenih jaja u rancu, neopranih čarapa i, naravno, prirodnog metana u prenatrpanom šatoru (naročito posle pasulja za večeru) ... e pa hvala što ste mi tako surovo uništili romantične dečije fantazije o svemiru, "Zvezdanim stazama", "Sojuzu" i "Apolu" ... :-)
  (grumpyghost, 23. januar 2018 18:51)

  # Link komentara

 10. A šta ćemo sa vakumom? Jes' da nije apsolutan, al' tek ponešto atoma hidrogena na velikom prostoru. Odakle miris?
  (Unity3D, 23. januar 2018 18:12)

  # Link komentara

 11. A ja se ponadao da mirise na pasulj sa suvim rebarcima.
   (mile, 23. januar 2018 17:55)

  # Link komentara

 12. Stvarno mi nije nikada palo na pamet kako mirise svemir. Ovo je za mene nesto novo. Moguce da i poverujem!
  (Mima, 23. januar 2018 17:31)

  # Link komentara

 13. ni jednu njihovu informaciju ne mozes da proveris, mozes samo slepo da verujes. misli svojom glavom
   (gradjanin drugog reda, 23. januar 2018 17:15)

  # Link komentara

 14. It's flat!
   (Nikola, 23. januar 2018 15:50)

  # Link komentara

 15. Naučnici greše.

  To su mirisi koje ispušta moja nasvirana korveta sa kojom krstarim po svemiru dok mi se sprema roštilj u gepeku i pucam na sve strane sa moja dva srebrna magnuma.


  IIIIIIHHHHHHHHHHAAA…AA !
  (Space Cowboy, 23. januar 2018 15:02)

  # Link komentara

 16. i eto odakle nama viska ugljen-dioksida...zbog povecane aktivnosti Sunca
  (Nesa, 23. januar 2018 14:52)

  # Link komentara

 17. Čulo mirisa je najsavršenije i najkomplesnije čulo, čiji hemizam ni do danas nije u potpunosti istražen i definisan. Drugim rečima, i dalje je tajna na koji način, nespecijalizovani receptori čula mirisa, "prepoznaju" tačno određen miris, čak i u vrlo malim koncentracijama, pogotovu, što mirisa ima na hiljade.
   (Smuleco, 23. januar 2018 14:45)

  # Link komentara

 18. bas steta sto vise nema bijelog dugmeta,oni bi to jos bolje opevali;)
  (moj mjesece, 23. januar 2018 14:34)

  # Link komentara