Sreda, 22.11.2017.

15:45

Planira da se lansira u nebo kako bi dokazao da je Zemlja ravna

Izvor: B92

Planira da se lansira u nebo kako bi dokazao da je Zemlja ravna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

171 Komentari

Sortiraj po:

Bane

pre 6 godina

Bolje da plati avionsku kartu i ode na 10km visine... a ni tamo nece nista videti...
(Vanja, 22. novembar 2017 15:58)

Avioni takodje ne postoje, to su NASA i CIA izmislile u Olivudu, obicna opticka varka, crtani film. A ovaj ce i to da dokaze, videcete sutra kad susrtene Boga na oblaku, na 500 metara visine.

Dragoljub

pre 6 godina

Neka objasne ravnozemljaši Rusima i Kinezima da ih samo "percepcija" ograničava u daljini na kojoj mogu detektovati i precizno nanišaniti američke brodove, a ne neki izmišljeni horizont. Rusi su jadni potrošili decenije istraživanja i milijarde Rubalja da bi razvili opremu i taktike kako bi prevazišli ovaj problem ili ga iskoristili u svoju korist.

gradinar

pre 6 godina

Не мора да се лансира у небо...
Нека оде у Аустралију (или било који део јужне хемисфере). Наравно, видеће да је тамо сунце на северу (с тим се слажу и "равноземљаши"). Али то није све. Нека размисли (и нацрта) каква би требала бити КРИВА кретања сунца у случају "Равне Земље", а каква у случају округле Земље. Нека упореди те две криве са оним што види на небу. Тада ће му све бити јасно.

Али не вреди, то је сувише компликована геометрија за такве...

gradinar

pre 6 godina

Пре пар година сам налетео на ову тему на YouTube.
Погледао сам њихове "доказе"...
Боже ме сачувај колико тамо има убеђених људи, људи који немају елементарно знање о свету који нас окружује.

Don Giovanni

pre 6 godina

Ako ovaj misli da za 20.000 dolara napravi raketu kojom će sam da upravlja, siguran sam da ćemo, ako na njegovu nesreću ta raketa poleti, naći njegovo ime u rubrici "Nominacija za Darvinovu nagradu 2018". Tako se obično stvar završava kad neko "ne veruje nauci", a ubeđen je da se "razume u aerodinamiku", koja je samo "formula".

Ali ne razumem, zašto baš lično hoće da ide gore. Zar nije mnogo jednostavnije okačiti videokameru na balon i pokupiti snimak? Takve stvari danas rade ponegde čak i srednjoškolci u okviru školskih projekata!

A da, zaboravih. Čovek pouzdano zna da su SVI proizvođači videokamera učesnici u svetskoj zaveri i da zato u svoje proizvode ugrađuju specijalan tajni softver koji, čim detektuje da kamera snima nešto s velike visine, automatski zakrivljuje sliku tako da RAVNA površina uvek izgleda zaobljeno na snimku.

Zato on mora da ide gore da se lično uveri svojimo čima. Jadnik, još ne zna da mu je, pod maskom vakcinacije, vlada odavno ugradila u mozak isti čip kao u videokamerama...

Pundit

pre 6 godina

Време јесте физичка величина која је позната људској науци и која се мери од самог почетка цивилизације.
(Камичак, 23. novembar 2017 14:20)
Netačno. Ne može da se meri nešto čije se ni jedno svojstvo ne zna. Primereno temi, kao da tvrdiš da je prečnik Zemlje 12,756 km, a da ne znaš njen oblik. Mi ne znamo ni da li vreme teče kontinualno (kako satovima prikazujemo) pre svega zato što ne znamo da li uopšte teče jer "protok vremena" je po svemu jedinstveno da protok nečega ne izaziva odgovarajuće, odnosno nikakve talase.
Zabluda u koju ti veruješ je nastala verovanjem da satovi mere vreme. Kada bi to bilo tačno, ne bi bilo potrebno satove sinhronizovati i svi bi bili tačni. Štaviše, ne bi mogla da napraviš sat koji radi sporije ili brže od "vremena".
Sve ostale zablude iz TR su posledica fizičkog shvatanja vremena, do toga da slobodan pad uzrokuje ubrzanje (kao i brzina, derivat vremena) a ne privlačna sila. Pitanje i za tebe, da li magnet krivi prostor?

I inače proveri, sve do Ajnštajna, svi filozofi su naprotiv insistirali da je vreme čist apstrakt, da reaalno ne postoji. To je čak i dokazano, naravno logičkim dokazom kako je jedino i moguće dokazati da nešto NE postoji. Tek od Ajnštajna (i Minkovskog, dobro) se bulazni o fizičkom vremenu koje može da se sažima, razvlači i radi slično kao sa prostorom, kada je i skovana metafizička sintagma vreme-prostora.

Ne govorim ja o koristi od TR. Govorim o šteti kojom i druge besmislene teorije dobijaju pravo legitimiteta.

Камичак

pre 6 godina

...
Niko još nije pružio nikakav dokaz da vreme postoji kao bilo šta drugo osim naša uobrazilja, kao matematički apstrakt. Nije ni Ajnštajn koji je vreme ni iz čega proizveo u fizičku dimenziju.
...
(Pundit, 23. novembar 2017 11:21)

Види, морам да ти скренем пажњу да си изнео врло погрешну тврдњу.
Време јесте физичка величина која је позната људској науци и која се мери од самог почетка цивилизације. Оно што тебе буни је то што је време скаларна величина, а не векторска. По твојој логици би могао да кажеш да је маса неког тела измишљена, али да постоји тежина јер је она векторска величина. Ајнштајн није измислио време као физичку величину. Ајнштајн је само употребио манифестацију брзине светлости за развој своје специјалне теорије релативитета на основу Лоренцових трансформација. Даље, он је на основу уочених астрономских аномалија дошао до закључка да маса, односно сила гравитације успорава и криви светлост у близини објеката велике масе. Отуд његова идеја да долази до зкривљења система простор-време. Многи научници виде недостатке те теорије, али Ајнштајнова теорија даје приближне одговоре за неке физичке појаве.

Cinique

pre 6 godina

Crkva je nekada tvrdila da je zemlja ravna ploca, a neki tamo da je zemlja lopta, pa ga spalise.
(Rajko Rajkovic, 22. novembar 2017 18:32)
Koga to spališe? Čak i kad spališe onog drugog, zbog nečeg drugog, i inkvizicija je znala da je Zemlja okrugla. Vi ste bre gluplji i neobrazovaniji od inkvizitora iz srednjeg veka.

BSN

pre 6 godina

U stvari, sa 550 metara se moze sasvim lepo uveriti da je Zemlja zakrivljena, ali za to treba koristiti mozak, nesto sto je covek naucio pre mnogo hiljada godina, ali su u medjuvremenu neki to odbacili...
Ako covek stoji, sa visine njegovih ociju recimo 1.8 m iznad tla, daljina horizonta je 5 km, ukljucujuci prelamanje svetlosti u atmosferi. Ako se popne na 550 m, daljina horizonta je cak 90 km. Dakle, ako vec hoce da se lansira, neka to ucini sa dna suvog slanog jezera Bristol u blizini, i neka na svakih 10 km udaljenosti od mesta lansiranja upali signalnu vatru. Pa neka kaze sta je video pre i tokom leta, ako se ne onesvesti od ubrzanja.
Najsmesnije je sto hipoteza ravne Zemlje nije prosla ni anticke dokaze za zakrivljenost (sirenje vidika sa penjanjem u vis, pojavljivanje broda iza horizonta, razlicita sazvezdja se vide kako se putuje na jug itd.) a da ne govorimo o ravnozemljaskoj kosmologiji.
Jedan kaze "ako se pogleda dovoljno jakim teleskopom, videce se ceo brod", drugi lupeta o Suncevim zracima kroz oblake, treci o mornaricama 52 zemlje sveta koje cuvaju prilaz Juznom Polu... Sajam ludosti i teskog neznanja o elementarnoj matematici i fizici.

Nostradamus

pre 6 godina

Dirljivo glup primerak bica koje sebe svrstava medju ljude i "poznaje aerodinamiku - a koja nije nauka", ha, ha, ha. Nedostaje samo da nam kaze, da mu je sve to licno bog "sapnuo na uvce". Zasto li evoluciji trebaju ovakvi biloski eksperimenti i sta se time zeli dokazati/pokazati?.

romeo

pre 6 godina

Ima snimaka sa satelita dovoljno da se ne raymislja i dovodi u pitanje da li je zemlja okrugla? Medjutim,interesantno je npr. kada avion leti nekoliko sati, odnosno pet-sest hiljada kilometara,trebao bi stalno da koriguje visinu, inace odlete u vasionu. Znamo da piloti obicno ukljuce autopilot. Sta se desava?
(Darko, 22. novembar 2017 17:24)

Jel si cuo za gravitaciono polje Zemlje i kosmicke brzine? Mislis li da avioni mogu da postignu brzine dovoljne za napustanje gravitacionog polja Zemlje? Prva kosmicka brzina je oko 7,9km/s ili ti preko 23 puta brze od zvuka!!!
Da, u pravu si da avioni koriguju visinu ali ne da ne bi odleteli u svemir nego da ne bi tresnuli o Zemlju.

Pundit

pre 6 godina

Mi poznajemo 4 dimenzije, ali ko moze da tvrdi da ne postoje i 5. i 6. i n-ta dimenzija koje jos nismo dokucili.
(Kim Tramp Sun, 22. novembar 2017 21:29)
Ko može da tvrdi da postoji i ta četvrta, čak i da prihvatimo da postoje 3 kojima se definiše prostor?
Niko još nije pružio nikakav dokaz da vreme postoji kao bilo šta drugo osim naša uobrazilja, kao matematički apstrakt. Nije ni Ajnštajn koji je vreme ni iz čega proizveo u fizičku dimenziju.
Upravo je besmislenost Ajnštajnove teorije otvorila prostor i za sva ostala metafizička, pa i suluda bulažnjenja kakvo je ovo "flat earth". S druge strane, argument tih budala je da može da postoji svetska zavera kojom se neistina održava kao naučna i neupitna, kao dogma. Teorija relativiteta jeste takva dogma.
Ako si inženjer elektrotehnike, molim te, kako magnet "krivi prostor"? Manifestacije gravitacije i magnetizma su (u tom pogledu) vrlo slične do identične, tako da je i pitanje legitimno. Naravno, ne krivi ga nikako, kao ni masa, odnosno gravitacija. Još tačnije, masa JESTE jedno od svojstava prostora, pa bi tako ispalo da prostor krivi sam sebe, što je nonsens.

Znam da mnogi ne razumeju ni pta kažem, ali ako ste u stanju da verujete u teoriju relativnosti, zašto bi vam bilo teško da verujete u ravnu Zemlju? Ustalom, Zemlja teoretski jeste ravna, ali je prostor koji zauzima sferno "zakrivljen" oko centra njene mase. Šta, ovako zvuči smislenije? Pa ne, ne baš, samo komplikovanije. E to je moć i Ajnštajnove sulude teorije.

markoc

pre 6 godina

Dakle put avionom od Tokia do zapadne obale Amerike ide preko Rusije,Evrope,Atlanskog okeana pa onda stizes u Ameriku.tako je to kad je zemlja ravna .
(peki, 22. novembar 2017 17:11)

Dakle prestani da izmisljas. Imas aplikaciju za telefon i sajt flightradar24 na kojem mozes da vidis sve komercijalne letove uzivo. Lepo se vidi da se iz Japana, Kine i ostalih Azijskih zemalja leti normalno i redovno prema istoku pretezno u USA. Mozes da vidis i letove iz Australije i Novog Zelanda prema Juznoj Americi, cak mozes da nadjes informacije na internetu o letovima preko juznog i severnog pola. Prema tvojoj izjavi neko iz Los Andjelesa ko zeli na Havaje, Fidzi ili Novi Zeland morao bi da preleti preko cele USA, preko Atlantika pa Evrope itd to destinacije. Ajde molim te nadji mi ta let !? A prvo i osnovno to sto ti govoris bi bio najduzi let na svetu ili bi imao bar dva stajanja.

Dobro

pre 6 godina

Ne ulazim uopste u to da li je zemlja ravna ploca ili lopta, samo hocu da vam skrenem paznju na broj komentara na ovakvu vest.
Svuda i na svakom mestu/sajtu.
U 2017-oj godini.
Neverovatno!
(PS: ko jos misli da je zemlja ravna ploca predlazem mu samo da pogleda ostale planete, ili bar da objasni sta je na kraju 'ploce')

Iz zemje lala, uvek Vas,

Брдовити Балкан

pre 6 godina

........Biblija kaže da je zemlja ravna ploča, a znamo da je Sveto pismo Božija reć. Bilo je i meni jako primitivno kad je neko spomenuo ravnu zemlju, a takvih je iz dana u dan više, od akademika do fizičara i pilota. Ima dosta materiala da se uverite u istinu; počnite na jutjubu.
(Mihovil miš, 22. novembar 2017 18:37)

.... и драга децо данас ћемо учити из јединог признатог научног предмета званог "YouTube" о томе како је земља равна.....

Todor

pre 6 godina

Bilo nam to smesno ili ne , od ovih gluposti i budalastina ljudi prave ozbiljan marketing i reklamu a danas se to basnoslovno placa tako da mislim danovaj burazer ipak nije tako glup

teorija teorije

pre 6 godina

koja smo mi tuga od civilizacije,pa,mi ne znamo ni dan danas ko smo,sto smo a kamoli gde smo,,samo nemojte vi sa tri fakulteta mnogo da mutite, vi pogotvo morate da verujete,jer inace niks papir,karijera macku o rep

Milanus

pre 6 godina

@Lajavi krelac
Sa visine od 10km ne moze se videti nista. To je MALA visina u odnosu na poluprecnik Zemlje.
To bi bilo kao kada bi kosarkasku loptu posmatrao sa SAMO 0,6mm-0,7mm udaljenosti od njene povrsine (poigraj se razmerama). I ona bi ti se tada cinila ravnom povrsinom, ne bi mogao da vidis zakrivljenje obicne lopte.
O 550m visine i totalnom neznanju ne zelim da raspravljam ...

T

pre 6 godina

@ Han @ kim Tramp sun Samo postojanje horizonta dokazuje da je Zemlja zaobljena. Da je ravna ploča, ne bi bilo horizonta. Jedino što bi te sprečilo da vidiš Mont Everest iz Beograda bi bilo zagađenje vazduha.

Milan

pre 6 godina

Najbolji su mi ovi što po komentarima na vesti traže naučne dokaze, ili očekuju da svako od nas ima kod kuće kompletnu opservatoriju i laboratoriju da izvede svaki mogući ogled ili posmatranje pa njima na brzinu prepriča.
Dobri su i ovi što su imali dvojke iz fizike, a danas u malom prstu drže sve dokaze koji pobijaju savremenu nauku.

ja

pre 6 godina

(Mihovil miš, 22. novembar 2017 18:37)

Prvo malo prelistas fiziku pa onda tek youtube. Klipove kaci ko god stigne, a ako vec ne znas nista i nemas ni malo izrazene sumnje u iznete tvrdnje tzv nekih tamo na internetu, jbg moze onda i biti ravna

Božidar Soldatović

pre 6 godina

vec stari grci su znali da je zemlja okrugla prostim uvidom u priblizavanje brodova obali, kada se na velikim razdaljinama cini kao da brod ,izranja' iz mora.
(singer, 22. novembar 2017 17:58)

To je samo stvar percepcije. Idi na neki fudbalski teren i lezi na jedan kraj, a neki tvoj drugar neka krene od tebe prema drugom kraju terena. Izgledace kao da uranja u teren, iako nije stari grk. Ja rekoh da se razmislja svojom glavom a vi se uhvatili onoga sto ste nabubali u skoli a sto su i mene takodje ucili. Ima dokaza puno samo treba izbaciti sujetu iz sebe i te silne neistine kojima su nas zatrovali i videces i sam kog je oblika Zemlja.
Pozdrav.

yeti

pre 6 godina

Tako je, raskrinkaj ih. Hocu da gledam NBA u normalno vreme, a ne zlikovci da ga snimaju pa ga pustaju u po noci, kao postoji nekakva vremenska razlika. Zemlja je ravna ploca i sunce izlazi i zalazi svima u isto vreme.

Kim Tramp Sun

pre 6 godina

Ne mislim da je zamlja ravna ploca, ali mislim da svi mi koji tvrdimo da je loptasta da to radimo na osnovu predubedjenja koje nam je servirano tokom skolovanja. Tako su nas ucili, pokazivali globuse, razne formule i sl.
Ali ko je od nas stvarno bio visoko iznad horizonta da to moza svojim iskustvom da potvrdi?
Meni je logicno da je zemlja sferasta, meni su jasni eratostenovi proracuni precnika te sfere od pre 2000 godina, meni je logicno da se dan i noc smenjuju zbog rotacije zemlje oko ose, meni je jasno da se godisanj doba smenjuju zbog zakrivljenosti ose rotacije od 23 stepena u odnosu na vertikalu na ravan ekliptike... Sve mi je to jeasno, obzirom da sam inzenjer elektrotehnike, ali i dalje ne mogu sa 100% sigurnosti da tvrdim da je sve onako kako smo ucili.

Mi poznajemo 4 dimenzije, ali ko moze da tvrdi da ne postoje i 5. i 6. i n-ta dimenzija koje jos nismo dokucili.
Bio je jednom jedan matematicar Lobacevski, on je krenuo od pretpostavke da se 2 paralane prave seku u beskonacnosti (sto je tada bio nonsens u odnosu na vazecu euklidovu geometriju), i na osnovu toga razvio kompletnu teoriju, sa raznim formulama (da sad ne zamaram) i to je dugo godina izgledalo kao besmisleno, dok se nije otkrilo da ta gemoetrija lobacevskog stvarno funkcionise u makrokossmosu, kada velike mase zakrivljuju prostor.

Poenta moje price je da ko veruje u nauku, mora uvek sve da preispituje jer nikakve dogme ne postoje, uvek neko novo znanje moze da zameni staro.

NoName

pre 6 godina

@ddd

Kupi neki do jaja teleskop i prati senku i njen oblik. Usput pogledaj oblik planete i povrsinu pri rotaciji. Ako nemas bas toliko love, svrati do nekog funkcionalnog opservatorijuma i pljuni neku kintu da gledas kroz teleskop.

i.j.kv

pre 6 godina

Kako razne teorije zavere mogu da okupiraju misli mnogih ljudi,tako da pocnu da veruju u nesto sto veze s mozgom nema!Zemlja ravna ploca je teorija za 13.vek.....Ali danas kada postoji toliko savrsenih uredjaja,satelita...ova tvrdnja one koji je zagovaraju predstavlja BUDALAMA!!!

ja

pre 6 godina

Ne treba to uopste da radi. Vidi se da je ravna i sa zemlje, treba samo da se pogleda oko sebe i razmisli svojom glavom. Da se izadje iz onoga cime su nas lagali i manipulisali nama od malih nogu.
(Božidar Soldatović, 22. novembar 2017 15:48)

izadji ti prvo malo iz svog dvorista, otvori oci, prosetaj, obidji malo svet, procitaj nesto.sto je izvan ranga treceg oka, prestani da verujes likovima poput jelene karleuse, zivot ce ti biti veseliji...

Maja

pre 6 godina

Ljudi koji imaju pare i moc tamo na zapadaom sa ovakvim skolskim sistemom bi da odlucuju o nasim zivotima. Nije on jedini ima ih koliko hocete sa jos glupljim ubedjenjima.

boki

pre 6 godina

Sreo sam skoro jednog i silom prilika bio prinudjena da provedem par dana sa njim koji veruje u isto. Ne vrede nikakva objasnjenja dokazi itd. Covek je uporan da sam na kraju odustao i izbegavao sveki razgovor na tu temu.

rog

pre 6 godina

Jedno pitanje. Ako je Zemlja ravna ploca, dal su i Venera, Mars..(svi ostali planeti) ravne ploce? Dal su sva nebeska tela ravne ploce? Ili samo Zemlja a ostalo kugle? Sta kazu ovi sto misle da je Zemlja ploca ozbiljno me zanima?
(uros, 22. novembar 2017 16:07)

Venera je mrlja nacrtana na svodu, kao trumanov shou, ako si gledao.

banetu

pre 6 godina

Dokaz da je Zemlja okrugla biće sledeći:
Kad bude ljosnuo sa 500 m visine na površinu razviće se a neće se skotrljati.
Zaključak Zemlja je okrugla!

Vladimir

pre 6 godina

(Božidar Soldatović, 22. novembar 2017 15:48)

Jel' vi to ozbiljno ili mala zezancija?
Ako je ozbiljno ...

Ma kada bi ovaj "pionir" mogao da napravi pokret da se za svakoga ko veruje u tako nesto lepo napravi po jedna raketa pa da se svi grupno lansiraju. Nepovratak je zagarantovan.

Lajavi krelac

pre 6 godina

Или седнеш ко господин човек у авион, узмеш место до прозора и развалиш се од двосатног сликања. Ем прођеш јефтиније, ем попијеш и поједеш нешто и нико не сазна да си глуп човек јер си пре тога хтео да се лансираш.
(Живчан_неки_лик, 22. novembar 2017 16:01)

Garantuješ li da prozorsko staklo na avionu ne vrši distorziju geometrije slike (pravi zakrivljenje)??? Sem toga, drugar koji je leteo mi je slao slike sa 10.000M ii nisam video zakrivljenje...

Dušan

pre 6 godina

Gledajući odnos pozitivnih i negativnih komentara pomislio sam da skoro 10% veruje da je zemlja ploča?!?! Da li je moguće? Na ovu temu je šteta trošiti reči.

Mica neverica

pre 6 godina

Moja puna podrška vozaču limuzina, koji se razume u aerodinamiku, u dokazivanju istine, kad već "naučnici" ne žele da se time bave. Još veći plus za cara jer sve finansira iz svog džepa a ne od sredstava poreskih obveznika.

mr.wolf

pre 6 godina

Ne treba to uopste da radi. Vidi se da je ravna i sa zemlje, treba samo da se pogleda oko sebe i razmisli svojom glavom. Da se izadje iz onoga cime su nas lagali i manipulisali nama od malih nogu.
(Božidar Soldatović, 22. novembar 2017 15:48)

Procitam komentar, i izadjem na ulicu , pogledam oko sebe, i stvarno... ravna. Ma zagledam malo bolje, pa i nije ravna, ima rupe, a i ulica ide nekako na gore, prema vrhu brda...hmmm. Ma nije ravna, ima planina i brdo i rupe, prema tome lazes....

Mihovil miš

pre 6 godina

Dakle ko sumnja da je zemlja okrugla, taj je idiot. Samo me interesuje zašto je NASA više puta uhvaćena u laži kad je tako lako dokazati "okruglu zemlju"
Biblija kaže da je zemlja ravna ploča, a znamo da je Sveto pismo Božija reć. Bilo je i meni jako primitivno kad je neko spomenuo ravnu zemlju, a takvih je iz dana u dan više, od akademika do fizičara i pilota. Ima dosta materiala da se uverite u istinu; počnite na jutjubu.

Ha ha ha

pre 6 godina

Budala
(yes how no, 22. novembar 2017 16:06)

On je sigurno. A ti njegovi "sponzori" su jos vece budale. Mogao je da za manje pare iznajmi helikopter i da slika do mile volje.

Rajko Rajkovic

pre 6 godina

Vi svi kao da ste videli iz kosmosa kog je oblika zemlja.I ja verujem da je zemlja lopta, ali tako su nas ucili.Crkva je nekada tvrdila da je zemlja ravna ploca, a neki tamo da je zemlja lopta, pa ga spalise.

Zeleni zmaj

pre 6 godina

(uros, 22. novembar 2017 16:07)

pa Zemlja nije nebesko telo. Zemlja je dole, a Venera, Mars, Jupiter, Sunce, Mesec... jesu nebeska tela i oni su gore.

Darko

pre 6 godina

Ima snimaka sa satelita dovoljno da se ne raymislja i dovodi u pitanje da li je zemlja okrugla? Medjutim,interesantno je npr. kada avion leti nekoliko sati, odnosno pet-sest hiljada kilometara,trebao bi stalno da koriguje visinu, inace odlete u vasionu. Znamo da piloti obicno ukljuce autopilot. Sta se desava?

ASOT

pre 6 godina

@ Jedno pitanje. Ako je Zemlja ravna ploca, dal su i Venera, Mars..(svi ostali planeti) ravne ploce? Dal su sva nebeska tela ravne ploce? Ili samo Zemlja a ostalo kugle? Sta kazu ovi sto misle da je Zemlja ploca ozbiljno me zanima?
(uros, 22. novembar 2017 16:07)

Dobro pitanje,sad me baci u razmisljanje. Koliko znam kas se verovalo da je zemlja ravna, ostala nebeska tela su kruzila oko zemlje,a zemlja bila centar svemira, i maravno bila na ledjima kornjaca,ili kako god zavisno od religije.. E sad dal su Mesec, Sunce,planete i zvezde ravne pitanje je...

koča

pre 6 godina

pa na visini od 550m, efekat je isti kao da je skocio u vis toliko da mu mozes novine izvuci ispod nogu... i ustedeo bi 20.000$
Dobro, dao bi dolar za te novine... ?

padobranac

pre 6 godina

A šta ako nije bata Raka?!?

Predlažem kolegama da mu sabotiraju padobran. Naučiće i dokazaće o istom trošku da je Zemlja u svakom slučaju tvrda.

singer

pre 6 godina

vec stari grci su znali da je zemlja okrugla prostim uvidom u priblizavanje brodova obali, kada se na velikim razdaljinama cini kao da brod ,izranja' iz mora.

mil

pre 6 godina

Jel ovaj klinicki slucaj cuo za avion?
Mada, sto se mene tice, samo napred, sto ludje i opasnije budalastine rade sebi, to vise pomazu prirodnoj selekciji. Neka proba i one Pera Kojot egzibicije sa katapultom.

dumbass

pre 6 godina

Burj Khalifa - Visina: 828 m

Mislim da je to lakše... a kao i što većina predlaže u avionu se sve lakše vidi, plus je karta dosta jeftinija :D

.орг

pre 6 godina

@uros
? како не разумеш? венера, марс и остале планете су у облику палачинке.

Milos

pre 6 godina

Ne može ni iz današnjih aviona da se vidi zakrivljenost zemlje. To je moglo jedino iz Konkorda, sa 18km visine, i tada je kriva vrlo blaga, ima snimaka po netu. Bolje da puste balon, poput meteo balona, ako im je do "dokaza"...

X

pre 6 godina

... недостаје ми је тих 20.000 долара, да се јавио пре него што их је бацио, лансирао бих га бесплатно ...

Milanko

pre 6 godina

Kad samo cujem ove sto kazu da je Zemlja okrugla. Ja sam radio kao mornar 6 godina, dva puta smo stigli do same ivice ploce, jer su nam se insytrumenti pokvarili pa smo putovali previse na zapad. Kako je to strasno bilo vi ne mozete da shvatite. Nas brod je bukvalno visio, pola je bio u vodi, pola u svemiru. Spasilo nas je to sto je bila zadnja vuca, pa su tockovi ostali na zemlji i nekako nas je izvuko nazad. Posle toga sam osedeo. Sledeci put kad smo opet upali, dao sam otkaz.

nije nego

pre 6 godina

Iznajmi neki avion koji može da se popne do 20000 m, na primer MIG 29 koji to može i fotka do mile volje i videće da je na njegovu veliku žalost okruglasta.

peki

pre 6 godina

Dakle put avionom od Tokia do zapadne obale Amerike ide preko Rusije,Evrope,Atlanskog okeana pa onda stizes u Ameriku.tako je to kad je zemlja ravna .

Samurai

pre 6 godina

Pa da, to mu, po njemu, dodje jednostavnije nego da plati coveku da ga provoza u cesni pola sata. Cesna ide cak i vislje od 550m al koga briga, neznanje je blagoslov.

markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo

pre 6 godina

Jeftinije bi ti bilo da si isao negde avionom. A i vislje bi odleteo. Za tebe je resenje da krenes peske na kraj te ploce pa se javi kad padnes sa litice.

qwwety

pre 6 godina

paaaa, verovatno kazu da ostale planete ni ne postoje ili tako neku slicnu glupost.

Jedno pitanje. Ako je Zemlja ravna ploca, dal su i Venera, Mars..(svi ostali planeti) ravne ploce? Dal su sva nebeska tela ravne ploce? Ili samo Zemlja a ostalo kugle? Sta kazu ovi sto misle da je Zemlja ploca ozbiljno me zanima?
(uros, 22. novembar 2017 16:07)

markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo

pre 6 godina

Bozidare, a ti mislis da bi golim okom sa zemlje mogao da vidis da je zemlja okrugla? Nije to lopta za fudbal pa stanes na nju i vidis kako je to lepo okruglo. Raspitaj se koliki je precnik zemlje i koliko bi bilo potrebno tvoje oko da bude jako i da nema nekih predmeta da ti smetaju pa da mozes to jednostavno da vidis. Lepo je to sto si ti ubedjen u tu tepsija teoremu.

Pa mi smo dosli njih da gledamo

pre 6 godina

Brate ,malo ti je 5oo metra. Inače mislim da je lopta ali više verujem da je Zemlja ravna nego nekim glupostima kojim dosta ljudi veruje.

Живчан_неки_лик

pre 6 godina

Или седнеш ко господин човек у авион, узмеш место до прозора и развалиш се од двосатног сликања. Ем прођеш јефтиније, ем попијеш и поједеш нешто и нико не сазна да си глуп човек јер си пре тога хтео да се лансираш.

delimicna pravda

pre 6 godina

(uros, 22. novembar 2017 16:07)
Kazu da su to svetla i predmeti okaceni o kupolu koja natkriva Zemlju...

Inace ovaj iz teksta ima odlicnu ideju, ako moze nek povede i istomisljenike

Paul Banyan

pre 6 godina

Ok slazem se da lik nije bas u vinklu al ajde ovako koje vi dokaze licno vase bez da vam je neko negde servirao imate da je "okugla", nauka i jeste 90% SF tj tih 90% se nauke se i zasniva na predpostavkama

Saul Goodman

pre 6 godina

Planira da se lansira do visine gde Zemlja i izgleda ravna... Ne treba mu mnogo novca da dokaže zakrivljenost planete. Dovoljan mu je brodić, malo jači dvogled i neka se postepeno udaljava od obale. Drugi posmatrač neka sve vreme posmatra brodić i u jednom momentu brodić će bukvalno nestati iza linije zakrivljenosti...

uros

pre 6 godina

Jedno pitanje. Ako je Zemlja ravna ploca, dal su i Venera, Mars..(svi ostali planeti) ravne ploce? Dal su sva nebeska tela ravne ploce? Ili samo Zemlja a ostalo kugle? Sta kazu ovi sto misle da je Zemlja ploca ozbiljno me zanima?

bob

pre 6 godina

ovi sto veruju u ravnu zemlju nikako da shvate da je zemlja prema nama ljudima ogromna,oni misle da zive na teniskoj lopti,najjaci mi bio neki klip jednog vernika koj se udaljio 50 kilometra od grada i kaze dokaz da je ravna zemlja je taj sto ne vidi na toj udaljenosti da su zgrade nakrivljene,o boze!i taj klip je bio veoma posecen gde se vecina komentatora slagalo sa njim,sta reci dalje...

Logikar

pre 6 godina

Hehe pa za 20 000 dolara se valjda nešto pametnije moglo smisliti. 550 metara je malo veće brdo, ili veća zgrada. Avionska karta možda je nešto pametnije. Jeftinije ispadne da je iznajmio balon i kupio odjeću i opremu s kiseonikom, pa napravio ozbiljno istraživanje. Ali eto, tako nebi ispao dovoljno glup da se o njemu piše, i da besposličari pišu komentare :)

Han

pre 6 godina

AAhhahaha,

550 metara, pa nek se popne na neku vislju zgradu.
odatle nece nista videti.

na 10 km se jedva vidi da je horizont kriv.

Sve vise mislim da ovim glupostima pokusavaju da skrenu samo paznju na sebe.

Pera

pre 6 godina

Napokon prava stvar. Bilo bi mnogo bolje kad bi svi koji imaju neke ideje ili teorije rizikovali zivot da ih dokazu ili bar malo se bavili dokazivanjem u praksi. Cestitam!

Tako ce videti da nije u pravu, ali mu i na tome cestitam.

Boki

pre 6 godina

"Nažalost, Majkovo lansiranje nije dovoljno visoko da bi mogao da pribavi i foto-dokaze da je Zemlja zaista ravna, ali to je ono što planiraju svakako da urade u budućnosti. "

Planiraju da urade u budućnosti, ali po svemu sudeći bez Majkija. Majki je previše gledao Peru kojota.

;-)

Zemljoradnik

pre 6 godina

Jedno pitanje. Ako je Zemlja ravna ploca, dal su i Venera, Mars..(svi ostali planeti) ravne ploce? Dal su sva nebeska tela ravne ploce? Ili samo Zemlja a ostalo kugle? Sta kazu ovi sto misle da je Zemlja ploca ozbiljno me zanima?
(uros, 22. novembar 2017 16:07)

- Pa naravno da jesu. Ravni, pa zaokrugljeni. Kao dukati rasuti po nebeskoj ploči koja je takodje ravna... Jaoj ljudi preozbiljno ovo shvatate. I ovi što dokazuju ne veruju u to što dokazuju. Ali zbog ovoga i u Srbiji čitamo o Majku Hjudžisu. Malo medijske pažnje za nekog vozača limuzine za koga niko u životu ne bi čuo. To je u pitanju. Samo daj Bože da ne upadne u neku nevolju sa tom raketom koju je sklepao, ako ikad i pokuša to što je naumio.

realno

pre 6 godina

Za sve koji veruju u ove gluposti, uzmite metalni novčić, uperite na primer lampicu na njega, a zatim uzmite kliker ili lopticu, i istu tu lampu uperite. U prvom slučaju svuda je dan ili je svuda noć u isto vreme.... Pametnome dosta.

2+2=10

pre 6 godina

Oprez! Populacija idiota koji na prvi pogled izgledaju sasvim normalno je sve veća. Oprez, imaju novac, pazite da vas ne uvuku u projekte koji mogu biti opasni po vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Božidar Soldatović

pre 6 godina

Ne treba to uopste da radi. Vidi se da je ravna i sa zemlje, treba samo da se pogleda oko sebe i razmisli svojom glavom. Da se izadje iz onoga cime su nas lagali i manipulisali nama od malih nogu.

Живчан_неки_лик

pre 6 godina

Или седнеш ко господин човек у авион, узмеш место до прозора и развалиш се од двосатног сликања. Ем прођеш јефтиније, ем попијеш и поједеш нешто и нико не сазна да си глуп човек јер си пре тога хтео да се лансираш.

uros

pre 6 godina

Jedno pitanje. Ako je Zemlja ravna ploca, dal su i Venera, Mars..(svi ostali planeti) ravne ploce? Dal su sva nebeska tela ravne ploce? Ili samo Zemlja a ostalo kugle? Sta kazu ovi sto misle da je Zemlja ploca ozbiljno me zanima?

2+2=10

pre 6 godina

Oprez! Populacija idiota koji na prvi pogled izgledaju sasvim normalno je sve veća. Oprez, imaju novac, pazite da vas ne uvuku u projekte koji mogu biti opasni po vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Han

pre 6 godina

AAhhahaha,

550 metara, pa nek se popne na neku vislju zgradu.
odatle nece nista videti.

na 10 km se jedva vidi da je horizont kriv.

Sve vise mislim da ovim glupostima pokusavaju da skrenu samo paznju na sebe.

Milanko

pre 6 godina

Kad samo cujem ove sto kazu da je Zemlja okrugla. Ja sam radio kao mornar 6 godina, dva puta smo stigli do same ivice ploce, jer su nam se insytrumenti pokvarili pa smo putovali previse na zapad. Kako je to strasno bilo vi ne mozete da shvatite. Nas brod je bukvalno visio, pola je bio u vodi, pola u svemiru. Spasilo nas je to sto je bila zadnja vuca, pa su tockovi ostali na zemlji i nekako nas je izvuko nazad. Posle toga sam osedeo. Sledeci put kad smo opet upali, dao sam otkaz.

ja

pre 6 godina

Ne treba to uopste da radi. Vidi se da je ravna i sa zemlje, treba samo da se pogleda oko sebe i razmisli svojom glavom. Da se izadje iz onoga cime su nas lagali i manipulisali nama od malih nogu.
(Božidar Soldatović, 22. novembar 2017 15:48)

izadji ti prvo malo iz svog dvorista, otvori oci, prosetaj, obidji malo svet, procitaj nesto.sto je izvan ranga treceg oka, prestani da verujes likovima poput jelene karleuse, zivot ce ti biti veseliji...

Božidar Soldatović

pre 6 godina

Ne treba to uopste da radi. Vidi se da je ravna i sa zemlje, treba samo da se pogleda oko sebe i razmisli svojom glavom. Da se izadje iz onoga cime su nas lagali i manipulisali nama od malih nogu.

i.j.kv

pre 6 godina

Kako razne teorije zavere mogu da okupiraju misli mnogih ljudi,tako da pocnu da veruju u nesto sto veze s mozgom nema!Zemlja ravna ploca je teorija za 13.vek.....Ali danas kada postoji toliko savrsenih uredjaja,satelita...ova tvrdnja one koji je zagovaraju predstavlja BUDALAMA!!!

rog

pre 6 godina

Jedno pitanje. Ako je Zemlja ravna ploca, dal su i Venera, Mars..(svi ostali planeti) ravne ploce? Dal su sva nebeska tela ravne ploce? Ili samo Zemlja a ostalo kugle? Sta kazu ovi sto misle da je Zemlja ploca ozbiljno me zanima?
(uros, 22. novembar 2017 16:07)

Venera je mrlja nacrtana na svodu, kao trumanov shou, ako si gledao.

yeti

pre 6 godina

Tako je, raskrinkaj ih. Hocu da gledam NBA u normalno vreme, a ne zlikovci da ga snimaju pa ga pustaju u po noci, kao postoji nekakva vremenska razlika. Zemlja je ravna ploca i sunce izlazi i zalazi svima u isto vreme.

boki

pre 6 godina

Sreo sam skoro jednog i silom prilika bio prinudjena da provedem par dana sa njim koji veruje u isto. Ne vrede nikakva objasnjenja dokazi itd. Covek je uporan da sam na kraju odustao i izbegavao sveki razgovor na tu temu.

Dušan

pre 6 godina

Gledajući odnos pozitivnih i negativnih komentara pomislio sam da skoro 10% veruje da je zemlja ploča?!?! Da li je moguće? Na ovu temu je šteta trošiti reči.

Milan

pre 6 godina

Najbolji su mi ovi što po komentarima na vesti traže naučne dokaze, ili očekuju da svako od nas ima kod kuće kompletnu opservatoriju i laboratoriju da izvede svaki mogući ogled ili posmatranje pa njima na brzinu prepriča.
Dobri su i ovi što su imali dvojke iz fizike, a danas u malom prstu drže sve dokaze koji pobijaju savremenu nauku.

NoName

pre 6 godina

@ddd

Kupi neki do jaja teleskop i prati senku i njen oblik. Usput pogledaj oblik planete i povrsinu pri rotaciji. Ako nemas bas toliko love, svrati do nekog funkcionalnog opservatorijuma i pljuni neku kintu da gledas kroz teleskop.

mr.wolf

pre 6 godina

Ne treba to uopste da radi. Vidi se da je ravna i sa zemlje, treba samo da se pogleda oko sebe i razmisli svojom glavom. Da se izadje iz onoga cime su nas lagali i manipulisali nama od malih nogu.
(Božidar Soldatović, 22. novembar 2017 15:48)

Procitam komentar, i izadjem na ulicu , pogledam oko sebe, i stvarno... ravna. Ma zagledam malo bolje, pa i nije ravna, ima rupe, a i ulica ide nekako na gore, prema vrhu brda...hmmm. Ma nije ravna, ima planina i brdo i rupe, prema tome lazes....

bob

pre 6 godina

ovi sto veruju u ravnu zemlju nikako da shvate da je zemlja prema nama ljudima ogromna,oni misle da zive na teniskoj lopti,najjaci mi bio neki klip jednog vernika koj se udaljio 50 kilometra od grada i kaze dokaz da je ravna zemlja je taj sto ne vidi na toj udaljenosti da su zgrade nakrivljene,o boze!i taj klip je bio veoma posecen gde se vecina komentatora slagalo sa njim,sta reci dalje...

Vladimir

pre 6 godina

(Božidar Soldatović, 22. novembar 2017 15:48)

Jel' vi to ozbiljno ili mala zezancija?
Ako je ozbiljno ...

Ma kada bi ovaj "pionir" mogao da napravi pokret da se za svakoga ko veruje u tako nesto lepo napravi po jedna raketa pa da se svi grupno lansiraju. Nepovratak je zagarantovan.

singer

pre 6 godina

vec stari grci su znali da je zemlja okrugla prostim uvidom u priblizavanje brodova obali, kada se na velikim razdaljinama cini kao da brod ,izranja' iz mora.

Boki

pre 6 godina

"Nažalost, Majkovo lansiranje nije dovoljno visoko da bi mogao da pribavi i foto-dokaze da je Zemlja zaista ravna, ali to je ono što planiraju svakako da urade u budućnosti. "

Planiraju da urade u budućnosti, ali po svemu sudeći bez Majkija. Majki je previše gledao Peru kojota.

;-)

banetu

pre 6 godina

Dokaz da je Zemlja okrugla biće sledeći:
Kad bude ljosnuo sa 500 m visine na površinu razviće se a neće se skotrljati.
Zaključak Zemlja je okrugla!

markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo

pre 6 godina

Bozidare, a ti mislis da bi golim okom sa zemlje mogao da vidis da je zemlja okrugla? Nije to lopta za fudbal pa stanes na nju i vidis kako je to lepo okruglo. Raspitaj se koliki je precnik zemlje i koliko bi bilo potrebno tvoje oko da bude jako i da nema nekih predmeta da ti smetaju pa da mozes to jednostavno da vidis. Lepo je to sto si ti ubedjen u tu tepsija teoremu.

Mica neverica

pre 6 godina

Moja puna podrška vozaču limuzina, koji se razume u aerodinamiku, u dokazivanju istine, kad već "naučnici" ne žele da se time bave. Još veći plus za cara jer sve finansira iz svog džepa a ne od sredstava poreskih obveznika.

ja

pre 6 godina

(Mihovil miš, 22. novembar 2017 18:37)

Prvo malo prelistas fiziku pa onda tek youtube. Klipove kaci ko god stigne, a ako vec ne znas nista i nemas ni malo izrazene sumnje u iznete tvrdnje tzv nekih tamo na internetu, jbg moze onda i biti ravna

mil

pre 6 godina

Jel ovaj klinicki slucaj cuo za avion?
Mada, sto se mene tice, samo napred, sto ludje i opasnije budalastine rade sebi, to vise pomazu prirodnoj selekciji. Neka proba i one Pera Kojot egzibicije sa katapultom.

nije nego

pre 6 godina

Iznajmi neki avion koji može da se popne do 20000 m, na primer MIG 29 koji to može i fotka do mile volje i videće da je na njegovu veliku žalost okruglasta.

.орг

pre 6 godina

@uros
? како не разумеш? венера, марс и остале планете су у облику палачинке.

Kim Tramp Sun

pre 6 godina

Ne mislim da je zamlja ravna ploca, ali mislim da svi mi koji tvrdimo da je loptasta da to radimo na osnovu predubedjenja koje nam je servirano tokom skolovanja. Tako su nas ucili, pokazivali globuse, razne formule i sl.
Ali ko je od nas stvarno bio visoko iznad horizonta da to moza svojim iskustvom da potvrdi?
Meni je logicno da je zemlja sferasta, meni su jasni eratostenovi proracuni precnika te sfere od pre 2000 godina, meni je logicno da se dan i noc smenjuju zbog rotacije zemlje oko ose, meni je jasno da se godisanj doba smenjuju zbog zakrivljenosti ose rotacije od 23 stepena u odnosu na vertikalu na ravan ekliptike... Sve mi je to jeasno, obzirom da sam inzenjer elektrotehnike, ali i dalje ne mogu sa 100% sigurnosti da tvrdim da je sve onako kako smo ucili.

Mi poznajemo 4 dimenzije, ali ko moze da tvrdi da ne postoje i 5. i 6. i n-ta dimenzija koje jos nismo dokucili.
Bio je jednom jedan matematicar Lobacevski, on je krenuo od pretpostavke da se 2 paralane prave seku u beskonacnosti (sto je tada bio nonsens u odnosu na vazecu euklidovu geometriju), i na osnovu toga razvio kompletnu teoriju, sa raznim formulama (da sad ne zamaram) i to je dugo godina izgledalo kao besmisleno, dok se nije otkrilo da ta gemoetrija lobacevskog stvarno funkcionise u makrokossmosu, kada velike mase zakrivljuju prostor.

Poenta moje price je da ko veruje u nauku, mora uvek sve da preispituje jer nikakve dogme ne postoje, uvek neko novo znanje moze da zameni staro.

Saul Goodman

pre 6 godina

Planira da se lansira do visine gde Zemlja i izgleda ravna... Ne treba mu mnogo novca da dokaže zakrivljenost planete. Dovoljan mu je brodić, malo jači dvogled i neka se postepeno udaljava od obale. Drugi posmatrač neka sve vreme posmatra brodić i u jednom momentu brodić će bukvalno nestati iza linije zakrivljenosti...

Logikar

pre 6 godina

Hehe pa za 20 000 dolara se valjda nešto pametnije moglo smisliti. 550 metara je malo veće brdo, ili veća zgrada. Avionska karta možda je nešto pametnije. Jeftinije ispadne da je iznajmio balon i kupio odjeću i opremu s kiseonikom, pa napravio ozbiljno istraživanje. Ali eto, tako nebi ispao dovoljno glup da se o njemu piše, i da besposličari pišu komentare :)

Zemljoradnik

pre 6 godina

Jedno pitanje. Ako je Zemlja ravna ploca, dal su i Venera, Mars..(svi ostali planeti) ravne ploce? Dal su sva nebeska tela ravne ploce? Ili samo Zemlja a ostalo kugle? Sta kazu ovi sto misle da je Zemlja ploca ozbiljno me zanima?
(uros, 22. novembar 2017 16:07)

- Pa naravno da jesu. Ravni, pa zaokrugljeni. Kao dukati rasuti po nebeskoj ploči koja je takodje ravna... Jaoj ljudi preozbiljno ovo shvatate. I ovi što dokazuju ne veruju u to što dokazuju. Ali zbog ovoga i u Srbiji čitamo o Majku Hjudžisu. Malo medijske pažnje za nekog vozača limuzine za koga niko u životu ne bi čuo. To je u pitanju. Samo daj Bože da ne upadne u neku nevolju sa tom raketom koju je sklepao, ako ikad i pokuša to što je naumio.

Ha ha ha

pre 6 godina

Budala
(yes how no, 22. novembar 2017 16:06)

On je sigurno. A ti njegovi "sponzori" su jos vece budale. Mogao je da za manje pare iznajmi helikopter i da slika do mile volje.

delimicna pravda

pre 6 godina

(uros, 22. novembar 2017 16:07)
Kazu da su to svetla i predmeti okaceni o kupolu koja natkriva Zemlju...

Inace ovaj iz teksta ima odlicnu ideju, ako moze nek povede i istomisljenike

Milos

pre 6 godina

Ne može ni iz današnjih aviona da se vidi zakrivljenost zemlje. To je moglo jedino iz Konkorda, sa 18km visine, i tada je kriva vrlo blaga, ima snimaka po netu. Bolje da puste balon, poput meteo balona, ako im je do "dokaza"...

padobranac

pre 6 godina

A šta ako nije bata Raka?!?

Predlažem kolegama da mu sabotiraju padobran. Naučiće i dokazaće o istom trošku da je Zemlja u svakom slučaju tvrda.

Pera

pre 6 godina

Napokon prava stvar. Bilo bi mnogo bolje kad bi svi koji imaju neke ideje ili teorije rizikovali zivot da ih dokazu ili bar malo se bavili dokazivanjem u praksi. Cestitam!

Tako ce videti da nije u pravu, ali mu i na tome cestitam.

Lajavi krelac

pre 6 godina

Или седнеш ко господин човек у авион, узмеш место до прозора и развалиш се од двосатног сликања. Ем прођеш јефтиније, ем попијеш и поједеш нешто и нико не сазна да си глуп човек јер си пре тога хтео да се лансираш.
(Живчан_неки_лик, 22. novembar 2017 16:01)

Garantuješ li da prozorsko staklo na avionu ne vrši distorziju geometrije slike (pravi zakrivljenje)??? Sem toga, drugar koji je leteo mi je slao slike sa 10.000M ii nisam video zakrivljenje...

Брдовити Балкан

pre 6 godina

........Biblija kaže da je zemlja ravna ploča, a znamo da je Sveto pismo Božija reć. Bilo je i meni jako primitivno kad je neko spomenuo ravnu zemlju, a takvih je iz dana u dan više, od akademika do fizičara i pilota. Ima dosta materiala da se uverite u istinu; počnite na jutjubu.
(Mihovil miš, 22. novembar 2017 18:37)

.... и драга децо данас ћемо учити из јединог признатог научног предмета званог "YouTube" о томе како је земља равна.....

romeo

pre 6 godina

Ima snimaka sa satelita dovoljno da se ne raymislja i dovodi u pitanje da li je zemlja okrugla? Medjutim,interesantno je npr. kada avion leti nekoliko sati, odnosno pet-sest hiljada kilometara,trebao bi stalno da koriguje visinu, inace odlete u vasionu. Znamo da piloti obicno ukljuce autopilot. Sta se desava?
(Darko, 22. novembar 2017 17:24)

Jel si cuo za gravitaciono polje Zemlje i kosmicke brzine? Mislis li da avioni mogu da postignu brzine dovoljne za napustanje gravitacionog polja Zemlje? Prva kosmicka brzina je oko 7,9km/s ili ti preko 23 puta brze od zvuka!!!
Da, u pravu si da avioni koriguju visinu ali ne da ne bi odleteli u svemir nego da ne bi tresnuli o Zemlju.

realno

pre 6 godina

Za sve koji veruju u ove gluposti, uzmite metalni novčić, uperite na primer lampicu na njega, a zatim uzmite kliker ili lopticu, i istu tu lampu uperite. U prvom slučaju svuda je dan ili je svuda noć u isto vreme.... Pametnome dosta.

peki

pre 6 godina

Dakle put avionom od Tokia do zapadne obale Amerike ide preko Rusije,Evrope,Atlanskog okeana pa onda stizes u Ameriku.tako je to kad je zemlja ravna .

dumbass

pre 6 godina

Burj Khalifa - Visina: 828 m

Mislim da je to lakše... a kao i što većina predlaže u avionu se sve lakše vidi, plus je karta dosta jeftinija :D

Samurai

pre 6 godina

Pa da, to mu, po njemu, dodje jednostavnije nego da plati coveku da ga provoza u cesni pola sata. Cesna ide cak i vislje od 550m al koga briga, neznanje je blagoslov.

ASOT

pre 6 godina

@ Jedno pitanje. Ako je Zemlja ravna ploca, dal su i Venera, Mars..(svi ostali planeti) ravne ploce? Dal su sva nebeska tela ravne ploce? Ili samo Zemlja a ostalo kugle? Sta kazu ovi sto misle da je Zemlja ploca ozbiljno me zanima?
(uros, 22. novembar 2017 16:07)

Dobro pitanje,sad me baci u razmisljanje. Koliko znam kas se verovalo da je zemlja ravna, ostala nebeska tela su kruzila oko zemlje,a zemlja bila centar svemira, i maravno bila na ledjima kornjaca,ili kako god zavisno od religije.. E sad dal su Mesec, Sunce,planete i zvezde ravne pitanje je...

markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo

pre 6 godina

Jeftinije bi ti bilo da si isao negde avionom. A i vislje bi odleteo. Za tebe je resenje da krenes peske na kraj te ploce pa se javi kad padnes sa litice.

X

pre 6 godina

... недостаје ми је тих 20.000 долара, да се јавио пре него што их је бацио, лансирао бих га бесплатно ...

koča

pre 6 godina

pa na visini od 550m, efekat je isti kao da je skocio u vis toliko da mu mozes novine izvuci ispod nogu... i ustedeo bi 20.000$
Dobro, dao bi dolar za te novine... ?

BSN

pre 6 godina

U stvari, sa 550 metara se moze sasvim lepo uveriti da je Zemlja zakrivljena, ali za to treba koristiti mozak, nesto sto je covek naucio pre mnogo hiljada godina, ali su u medjuvremenu neki to odbacili...
Ako covek stoji, sa visine njegovih ociju recimo 1.8 m iznad tla, daljina horizonta je 5 km, ukljucujuci prelamanje svetlosti u atmosferi. Ako se popne na 550 m, daljina horizonta je cak 90 km. Dakle, ako vec hoce da se lansira, neka to ucini sa dna suvog slanog jezera Bristol u blizini, i neka na svakih 10 km udaljenosti od mesta lansiranja upali signalnu vatru. Pa neka kaze sta je video pre i tokom leta, ako se ne onesvesti od ubrzanja.
Najsmesnije je sto hipoteza ravne Zemlje nije prosla ni anticke dokaze za zakrivljenost (sirenje vidika sa penjanjem u vis, pojavljivanje broda iza horizonta, razlicita sazvezdja se vide kako se putuje na jug itd.) a da ne govorimo o ravnozemljaskoj kosmologiji.
Jedan kaze "ako se pogleda dovoljno jakim teleskopom, videce se ceo brod", drugi lupeta o Suncevim zracima kroz oblake, treci o mornaricama 52 zemlje sveta koje cuvaju prilaz Juznom Polu... Sajam ludosti i teskog neznanja o elementarnoj matematici i fizici.

qwwety

pre 6 godina

paaaa, verovatno kazu da ostale planete ni ne postoje ili tako neku slicnu glupost.

Jedno pitanje. Ako je Zemlja ravna ploca, dal su i Venera, Mars..(svi ostali planeti) ravne ploce? Dal su sva nebeska tela ravne ploce? Ili samo Zemlja a ostalo kugle? Sta kazu ovi sto misle da je Zemlja ploca ozbiljno me zanima?
(uros, 22. novembar 2017 16:07)

Cinique

pre 6 godina

Crkva je nekada tvrdila da je zemlja ravna ploca, a neki tamo da je zemlja lopta, pa ga spalise.
(Rajko Rajkovic, 22. novembar 2017 18:32)
Koga to spališe? Čak i kad spališe onog drugog, zbog nečeg drugog, i inkvizicija je znala da je Zemlja okrugla. Vi ste bre gluplji i neobrazovaniji od inkvizitora iz srednjeg veka.

Mihovil miš

pre 6 godina

Dakle ko sumnja da je zemlja okrugla, taj je idiot. Samo me interesuje zašto je NASA više puta uhvaćena u laži kad je tako lako dokazati "okruglu zemlju"
Biblija kaže da je zemlja ravna ploča, a znamo da je Sveto pismo Božija reć. Bilo je i meni jako primitivno kad je neko spomenuo ravnu zemlju, a takvih je iz dana u dan više, od akademika do fizičara i pilota. Ima dosta materiala da se uverite u istinu; počnite na jutjubu.

Božidar Soldatović

pre 6 godina

vec stari grci su znali da je zemlja okrugla prostim uvidom u priblizavanje brodova obali, kada se na velikim razdaljinama cini kao da brod ,izranja' iz mora.
(singer, 22. novembar 2017 17:58)

To je samo stvar percepcije. Idi na neki fudbalski teren i lezi na jedan kraj, a neki tvoj drugar neka krene od tebe prema drugom kraju terena. Izgledace kao da uranja u teren, iako nije stari grk. Ja rekoh da se razmislja svojom glavom a vi se uhvatili onoga sto ste nabubali u skoli a sto su i mene takodje ucili. Ima dokaza puno samo treba izbaciti sujetu iz sebe i te silne neistine kojima su nas zatrovali i videces i sam kog je oblika Zemlja.
Pozdrav.

Darko

pre 6 godina

Ima snimaka sa satelita dovoljno da se ne raymislja i dovodi u pitanje da li je zemlja okrugla? Medjutim,interesantno je npr. kada avion leti nekoliko sati, odnosno pet-sest hiljada kilometara,trebao bi stalno da koriguje visinu, inace odlete u vasionu. Znamo da piloti obicno ukljuce autopilot. Sta se desava?

Zeleni zmaj

pre 6 godina

(uros, 22. novembar 2017 16:07)

pa Zemlja nije nebesko telo. Zemlja je dole, a Venera, Mars, Jupiter, Sunce, Mesec... jesu nebeska tela i oni su gore.

Nostradamus

pre 6 godina

Dirljivo glup primerak bica koje sebe svrstava medju ljude i "poznaje aerodinamiku - a koja nije nauka", ha, ha, ha. Nedostaje samo da nam kaze, da mu je sve to licno bog "sapnuo na uvce". Zasto li evoluciji trebaju ovakvi biloski eksperimenti i sta se time zeli dokazati/pokazati?.

Dobro

pre 6 godina

Ne ulazim uopste u to da li je zemlja ravna ploca ili lopta, samo hocu da vam skrenem paznju na broj komentara na ovakvu vest.
Svuda i na svakom mestu/sajtu.
U 2017-oj godini.
Neverovatno!
(PS: ko jos misli da je zemlja ravna ploca predlazem mu samo da pogleda ostale planete, ili bar da objasni sta je na kraju 'ploce')

Iz zemje lala, uvek Vas,

Камичак

pre 6 godina

...
Niko još nije pružio nikakav dokaz da vreme postoji kao bilo šta drugo osim naša uobrazilja, kao matematički apstrakt. Nije ni Ajnštajn koji je vreme ni iz čega proizveo u fizičku dimenziju.
...
(Pundit, 23. novembar 2017 11:21)

Види, морам да ти скренем пажњу да си изнео врло погрешну тврдњу.
Време јесте физичка величина која је позната људској науци и која се мери од самог почетка цивилизације. Оно што тебе буни је то што је време скаларна величина, а не векторска. По твојој логици би могао да кажеш да је маса неког тела измишљена, али да постоји тежина јер је она векторска величина. Ајнштајн није измислио време као физичку величину. Ајнштајн је само употребио манифестацију брзине светлости за развој своје специјалне теорије релативитета на основу Лоренцових трансформација. Даље, он је на основу уочених астрономских аномалија дошао до закључка да маса, односно сила гравитације успорава и криви светлост у близини објеката велике масе. Отуд његова идеја да долази до зкривљења система простор-време. Многи научници виде недостатке те теорије, али Ајнштајнова теорија даје приближне одговоре за неке физичке појаве.

Rajko Rajkovic

pre 6 godina

Vi svi kao da ste videli iz kosmosa kog je oblika zemlja.I ja verujem da je zemlja lopta, ali tako su nas ucili.Crkva je nekada tvrdila da je zemlja ravna ploca, a neki tamo da je zemlja lopta, pa ga spalise.

Maja

pre 6 godina

Ljudi koji imaju pare i moc tamo na zapadaom sa ovakvim skolskim sistemom bi da odlucuju o nasim zivotima. Nije on jedini ima ih koliko hocete sa jos glupljim ubedjenjima.

Paul Banyan

pre 6 godina

Ok slazem se da lik nije bas u vinklu al ajde ovako koje vi dokaze licno vase bez da vam je neko negde servirao imate da je "okugla", nauka i jeste 90% SF tj tih 90% se nauke se i zasniva na predpostavkama

Milanus

pre 6 godina

@Lajavi krelac
Sa visine od 10km ne moze se videti nista. To je MALA visina u odnosu na poluprecnik Zemlje.
To bi bilo kao kada bi kosarkasku loptu posmatrao sa SAMO 0,6mm-0,7mm udaljenosti od njene povrsine (poigraj se razmerama). I ona bi ti se tada cinila ravnom povrsinom, ne bi mogao da vidis zakrivljenje obicne lopte.
O 550m visine i totalnom neznanju ne zelim da raspravljam ...

T

pre 6 godina

@ Han @ kim Tramp sun Samo postojanje horizonta dokazuje da je Zemlja zaobljena. Da je ravna ploča, ne bi bilo horizonta. Jedino što bi te sprečilo da vidiš Mont Everest iz Beograda bi bilo zagađenje vazduha.

Pundit

pre 6 godina

Mi poznajemo 4 dimenzije, ali ko moze da tvrdi da ne postoje i 5. i 6. i n-ta dimenzija koje jos nismo dokucili.
(Kim Tramp Sun, 22. novembar 2017 21:29)
Ko može da tvrdi da postoji i ta četvrta, čak i da prihvatimo da postoje 3 kojima se definiše prostor?
Niko još nije pružio nikakav dokaz da vreme postoji kao bilo šta drugo osim naša uobrazilja, kao matematički apstrakt. Nije ni Ajnštajn koji je vreme ni iz čega proizveo u fizičku dimenziju.
Upravo je besmislenost Ajnštajnove teorije otvorila prostor i za sva ostala metafizička, pa i suluda bulažnjenja kakvo je ovo "flat earth". S druge strane, argument tih budala je da može da postoji svetska zavera kojom se neistina održava kao naučna i neupitna, kao dogma. Teorija relativiteta jeste takva dogma.
Ako si inženjer elektrotehnike, molim te, kako magnet "krivi prostor"? Manifestacije gravitacije i magnetizma su (u tom pogledu) vrlo slične do identične, tako da je i pitanje legitimno. Naravno, ne krivi ga nikako, kao ni masa, odnosno gravitacija. Još tačnije, masa JESTE jedno od svojstava prostora, pa bi tako ispalo da prostor krivi sam sebe, što je nonsens.

Znam da mnogi ne razumeju ni pta kažem, ali ako ste u stanju da verujete u teoriju relativnosti, zašto bi vam bilo teško da verujete u ravnu Zemlju? Ustalom, Zemlja teoretski jeste ravna, ali je prostor koji zauzima sferno "zakrivljen" oko centra njene mase. Šta, ovako zvuči smislenije? Pa ne, ne baš, samo komplikovanije. E to je moć i Ajnštajnove sulude teorije.

Todor

pre 6 godina

Bilo nam to smesno ili ne , od ovih gluposti i budalastina ljudi prave ozbiljan marketing i reklamu a danas se to basnoslovno placa tako da mislim danovaj burazer ipak nije tako glup

Pundit

pre 6 godina

Време јесте физичка величина која је позната људској науци и која се мери од самог почетка цивилизације.
(Камичак, 23. novembar 2017 14:20)
Netačno. Ne može da se meri nešto čije se ni jedno svojstvo ne zna. Primereno temi, kao da tvrdiš da je prečnik Zemlje 12,756 km, a da ne znaš njen oblik. Mi ne znamo ni da li vreme teče kontinualno (kako satovima prikazujemo) pre svega zato što ne znamo da li uopšte teče jer "protok vremena" je po svemu jedinstveno da protok nečega ne izaziva odgovarajuće, odnosno nikakve talase.
Zabluda u koju ti veruješ je nastala verovanjem da satovi mere vreme. Kada bi to bilo tačno, ne bi bilo potrebno satove sinhronizovati i svi bi bili tačni. Štaviše, ne bi mogla da napraviš sat koji radi sporije ili brže od "vremena".
Sve ostale zablude iz TR su posledica fizičkog shvatanja vremena, do toga da slobodan pad uzrokuje ubrzanje (kao i brzina, derivat vremena) a ne privlačna sila. Pitanje i za tebe, da li magnet krivi prostor?

I inače proveri, sve do Ajnštajna, svi filozofi su naprotiv insistirali da je vreme čist apstrakt, da reaalno ne postoji. To je čak i dokazano, naravno logičkim dokazom kako je jedino i moguće dokazati da nešto NE postoji. Tek od Ajnštajna (i Minkovskog, dobro) se bulazni o fizičkom vremenu koje može da se sažima, razvlači i radi slično kao sa prostorom, kada je i skovana metafizička sintagma vreme-prostora.

Ne govorim ja o koristi od TR. Govorim o šteti kojom i druge besmislene teorije dobijaju pravo legitimiteta.

Pa mi smo dosli njih da gledamo

pre 6 godina

Brate ,malo ti je 5oo metra. Inače mislim da je lopta ali više verujem da je Zemlja ravna nego nekim glupostima kojim dosta ljudi veruje.

markoc

pre 6 godina

Dakle put avionom od Tokia do zapadne obale Amerike ide preko Rusije,Evrope,Atlanskog okeana pa onda stizes u Ameriku.tako je to kad je zemlja ravna .
(peki, 22. novembar 2017 17:11)

Dakle prestani da izmisljas. Imas aplikaciju za telefon i sajt flightradar24 na kojem mozes da vidis sve komercijalne letove uzivo. Lepo se vidi da se iz Japana, Kine i ostalih Azijskih zemalja leti normalno i redovno prema istoku pretezno u USA. Mozes da vidis i letove iz Australije i Novog Zelanda prema Juznoj Americi, cak mozes da nadjes informacije na internetu o letovima preko juznog i severnog pola. Prema tvojoj izjavi neko iz Los Andjelesa ko zeli na Havaje, Fidzi ili Novi Zeland morao bi da preleti preko cele USA, preko Atlantika pa Evrope itd to destinacije. Ajde molim te nadji mi ta let !? A prvo i osnovno to sto ti govoris bi bio najduzi let na svetu ili bi imao bar dva stajanja.

gradinar

pre 6 godina

Пре пар година сам налетео на ову тему на YouTube.
Погледао сам њихове "доказе"...
Боже ме сачувај колико тамо има убеђених људи, људи који немају елементарно знање о свету који нас окружује.

Don Giovanni

pre 6 godina

Ako ovaj misli da za 20.000 dolara napravi raketu kojom će sam da upravlja, siguran sam da ćemo, ako na njegovu nesreću ta raketa poleti, naći njegovo ime u rubrici "Nominacija za Darvinovu nagradu 2018". Tako se obično stvar završava kad neko "ne veruje nauci", a ubeđen je da se "razume u aerodinamiku", koja je samo "formula".

Ali ne razumem, zašto baš lično hoće da ide gore. Zar nije mnogo jednostavnije okačiti videokameru na balon i pokupiti snimak? Takve stvari danas rade ponegde čak i srednjoškolci u okviru školskih projekata!

A da, zaboravih. Čovek pouzdano zna da su SVI proizvođači videokamera učesnici u svetskoj zaveri i da zato u svoje proizvode ugrađuju specijalan tajni softver koji, čim detektuje da kamera snima nešto s velike visine, automatski zakrivljuje sliku tako da RAVNA površina uvek izgleda zaobljeno na snimku.

Zato on mora da ide gore da se lično uveri svojimo čima. Jadnik, još ne zna da mu je, pod maskom vakcinacije, vlada odavno ugradila u mozak isti čip kao u videokamerama...

teorija teorije

pre 6 godina

koja smo mi tuga od civilizacije,pa,mi ne znamo ni dan danas ko smo,sto smo a kamoli gde smo,,samo nemojte vi sa tri fakulteta mnogo da mutite, vi pogotvo morate da verujete,jer inace niks papir,karijera macku o rep

gradinar

pre 6 godina

Не мора да се лансира у небо...
Нека оде у Аустралију (или било који део јужне хемисфере). Наравно, видеће да је тамо сунце на северу (с тим се слажу и "равноземљаши"). Али то није све. Нека размисли (и нацрта) каква би требала бити КРИВА кретања сунца у случају "Равне Земље", а каква у случају округле Земље. Нека упореди те две криве са оним што види на небу. Тада ће му све бити јасно.

Али не вреди, то је сувише компликована геометрија за такве...

Dragoljub

pre 6 godina

Neka objasne ravnozemljaši Rusima i Kinezima da ih samo "percepcija" ograničava u daljini na kojoj mogu detektovati i precizno nanišaniti američke brodove, a ne neki izmišljeni horizont. Rusi su jadni potrošili decenije istraživanja i milijarde Rubalja da bi razvili opremu i taktike kako bi prevazišli ovaj problem ili ga iskoristili u svoju korist.

Bane

pre 6 godina

Bolje da plati avionsku kartu i ode na 10km visine... a ni tamo nece nista videti...
(Vanja, 22. novembar 2017 15:58)

Avioni takodje ne postoje, to su NASA i CIA izmislile u Olivudu, obicna opticka varka, crtani film. A ovaj ce i to da dokaze, videcete sutra kad susrtene Boga na oblaku, na 500 metara visine.

Božidar Soldatović

pre 6 godina

Ne treba to uopste da radi. Vidi se da je ravna i sa zemlje, treba samo da se pogleda oko sebe i razmisli svojom glavom. Da se izadje iz onoga cime su nas lagali i manipulisali nama od malih nogu.

Lajavi krelac

pre 6 godina

Или седнеш ко господин човек у авион, узмеш место до прозора и развалиш се од двосатног сликања. Ем прођеш јефтиније, ем попијеш и поједеш нешто и нико не сазна да си глуп човек јер си пре тога хтео да се лансираш.
(Живчан_неки_лик, 22. novembar 2017 16:01)

Garantuješ li da prozorsko staklo na avionu ne vrši distorziju geometrije slike (pravi zakrivljenje)??? Sem toga, drugar koji je leteo mi je slao slike sa 10.000M ii nisam video zakrivljenje...

Mihovil miš

pre 6 godina

Dakle ko sumnja da je zemlja okrugla, taj je idiot. Samo me interesuje zašto je NASA više puta uhvaćena u laži kad je tako lako dokazati "okruglu zemlju"
Biblija kaže da je zemlja ravna ploča, a znamo da je Sveto pismo Božija reć. Bilo je i meni jako primitivno kad je neko spomenuo ravnu zemlju, a takvih je iz dana u dan više, od akademika do fizičara i pilota. Ima dosta materiala da se uverite u istinu; počnite na jutjubu.

Božidar Soldatović

pre 6 godina

vec stari grci su znali da je zemlja okrugla prostim uvidom u priblizavanje brodova obali, kada se na velikim razdaljinama cini kao da brod ,izranja' iz mora.
(singer, 22. novembar 2017 17:58)

To je samo stvar percepcije. Idi na neki fudbalski teren i lezi na jedan kraj, a neki tvoj drugar neka krene od tebe prema drugom kraju terena. Izgledace kao da uranja u teren, iako nije stari grk. Ja rekoh da se razmislja svojom glavom a vi se uhvatili onoga sto ste nabubali u skoli a sto su i mene takodje ucili. Ima dokaza puno samo treba izbaciti sujetu iz sebe i te silne neistine kojima su nas zatrovali i videces i sam kog je oblika Zemlja.
Pozdrav.

uros

pre 6 godina

Jedno pitanje. Ako je Zemlja ravna ploca, dal su i Venera, Mars..(svi ostali planeti) ravne ploce? Dal su sva nebeska tela ravne ploce? Ili samo Zemlja a ostalo kugle? Sta kazu ovi sto misle da je Zemlja ploca ozbiljno me zanima?

Paul Banyan

pre 6 godina

Ok slazem se da lik nije bas u vinklu al ajde ovako koje vi dokaze licno vase bez da vam je neko negde servirao imate da je "okugla", nauka i jeste 90% SF tj tih 90% se nauke se i zasniva na predpostavkama

Darko

pre 6 godina

Ima snimaka sa satelita dovoljno da se ne raymislja i dovodi u pitanje da li je zemlja okrugla? Medjutim,interesantno je npr. kada avion leti nekoliko sati, odnosno pet-sest hiljada kilometara,trebao bi stalno da koriguje visinu, inace odlete u vasionu. Znamo da piloti obicno ukljuce autopilot. Sta se desava?

2+2=10

pre 6 godina

Oprez! Populacija idiota koji na prvi pogled izgledaju sasvim normalno je sve veća. Oprez, imaju novac, pazite da vas ne uvuku u projekte koji mogu biti opasni po vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Han

pre 6 godina

AAhhahaha,

550 metara, pa nek se popne na neku vislju zgradu.
odatle nece nista videti.

na 10 km se jedva vidi da je horizont kriv.

Sve vise mislim da ovim glupostima pokusavaju da skrenu samo paznju na sebe.

Pa mi smo dosli njih da gledamo

pre 6 godina

Brate ,malo ti je 5oo metra. Inače mislim da je lopta ali više verujem da je Zemlja ravna nego nekim glupostima kojim dosta ljudi veruje.

Zeleni zmaj

pre 6 godina

(uros, 22. novembar 2017 16:07)

pa Zemlja nije nebesko telo. Zemlja je dole, a Venera, Mars, Jupiter, Sunce, Mesec... jesu nebeska tela i oni su gore.

Живчан_неки_лик

pre 6 godina

Или седнеш ко господин човек у авион, узмеш место до прозора и развалиш се од двосатног сликања. Ем прођеш јефтиније, ем попијеш и поједеш нешто и нико не сазна да си глуп човек јер си пре тога хтео да се лансираш.

Rajko Rajkovic

pre 6 godina

Vi svi kao da ste videli iz kosmosa kog je oblika zemlja.I ja verujem da je zemlja lopta, ali tako su nas ucili.Crkva je nekada tvrdila da je zemlja ravna ploca, a neki tamo da je zemlja lopta, pa ga spalise.

Dušan

pre 6 godina

Gledajući odnos pozitivnih i negativnih komentara pomislio sam da skoro 10% veruje da je zemlja ploča?!?! Da li je moguće? Na ovu temu je šteta trošiti reči.

ja

pre 6 godina

Ne treba to uopste da radi. Vidi se da je ravna i sa zemlje, treba samo da se pogleda oko sebe i razmisli svojom glavom. Da se izadje iz onoga cime su nas lagali i manipulisali nama od malih nogu.
(Božidar Soldatović, 22. novembar 2017 15:48)

izadji ti prvo malo iz svog dvorista, otvori oci, prosetaj, obidji malo svet, procitaj nesto.sto je izvan ranga treceg oka, prestani da verujes likovima poput jelene karleuse, zivot ce ti biti veseliji...

i.j.kv

pre 6 godina

Kako razne teorije zavere mogu da okupiraju misli mnogih ljudi,tako da pocnu da veruju u nesto sto veze s mozgom nema!Zemlja ravna ploca je teorija za 13.vek.....Ali danas kada postoji toliko savrsenih uredjaja,satelita...ova tvrdnja one koji je zagovaraju predstavlja BUDALAMA!!!

Pundit

pre 6 godina

Mi poznajemo 4 dimenzije, ali ko moze da tvrdi da ne postoje i 5. i 6. i n-ta dimenzija koje jos nismo dokucili.
(Kim Tramp Sun, 22. novembar 2017 21:29)
Ko može da tvrdi da postoji i ta četvrta, čak i da prihvatimo da postoje 3 kojima se definiše prostor?
Niko još nije pružio nikakav dokaz da vreme postoji kao bilo šta drugo osim naša uobrazilja, kao matematički apstrakt. Nije ni Ajnštajn koji je vreme ni iz čega proizveo u fizičku dimenziju.
Upravo je besmislenost Ajnštajnove teorije otvorila prostor i za sva ostala metafizička, pa i suluda bulažnjenja kakvo je ovo "flat earth". S druge strane, argument tih budala je da može da postoji svetska zavera kojom se neistina održava kao naučna i neupitna, kao dogma. Teorija relativiteta jeste takva dogma.
Ako si inženjer elektrotehnike, molim te, kako magnet "krivi prostor"? Manifestacije gravitacije i magnetizma su (u tom pogledu) vrlo slične do identične, tako da je i pitanje legitimno. Naravno, ne krivi ga nikako, kao ni masa, odnosno gravitacija. Još tačnije, masa JESTE jedno od svojstava prostora, pa bi tako ispalo da prostor krivi sam sebe, što je nonsens.

Znam da mnogi ne razumeju ni pta kažem, ali ako ste u stanju da verujete u teoriju relativnosti, zašto bi vam bilo teško da verujete u ravnu Zemlju? Ustalom, Zemlja teoretski jeste ravna, ali je prostor koji zauzima sferno "zakrivljen" oko centra njene mase. Šta, ovako zvuči smislenije? Pa ne, ne baš, samo komplikovanije. E to je moć i Ajnštajnove sulude teorije.

singer

pre 6 godina

vec stari grci su znali da je zemlja okrugla prostim uvidom u priblizavanje brodova obali, kada se na velikim razdaljinama cini kao da brod ,izranja' iz mora.

Kim Tramp Sun

pre 6 godina

Ne mislim da je zamlja ravna ploca, ali mislim da svi mi koji tvrdimo da je loptasta da to radimo na osnovu predubedjenja koje nam je servirano tokom skolovanja. Tako su nas ucili, pokazivali globuse, razne formule i sl.
Ali ko je od nas stvarno bio visoko iznad horizonta da to moza svojim iskustvom da potvrdi?
Meni je logicno da je zemlja sferasta, meni su jasni eratostenovi proracuni precnika te sfere od pre 2000 godina, meni je logicno da se dan i noc smenjuju zbog rotacije zemlje oko ose, meni je jasno da se godisanj doba smenjuju zbog zakrivljenosti ose rotacije od 23 stepena u odnosu na vertikalu na ravan ekliptike... Sve mi je to jeasno, obzirom da sam inzenjer elektrotehnike, ali i dalje ne mogu sa 100% sigurnosti da tvrdim da je sve onako kako smo ucili.

Mi poznajemo 4 dimenzije, ali ko moze da tvrdi da ne postoje i 5. i 6. i n-ta dimenzija koje jos nismo dokucili.
Bio je jednom jedan matematicar Lobacevski, on je krenuo od pretpostavke da se 2 paralane prave seku u beskonacnosti (sto je tada bio nonsens u odnosu na vazecu euklidovu geometriju), i na osnovu toga razvio kompletnu teoriju, sa raznim formulama (da sad ne zamaram) i to je dugo godina izgledalo kao besmisleno, dok se nije otkrilo da ta gemoetrija lobacevskog stvarno funkcionise u makrokossmosu, kada velike mase zakrivljuju prostor.

Poenta moje price je da ko veruje u nauku, mora uvek sve da preispituje jer nikakve dogme ne postoje, uvek neko novo znanje moze da zameni staro.

Milanko

pre 6 godina

Kad samo cujem ove sto kazu da je Zemlja okrugla. Ja sam radio kao mornar 6 godina, dva puta smo stigli do same ivice ploce, jer su nam se insytrumenti pokvarili pa smo putovali previse na zapad. Kako je to strasno bilo vi ne mozete da shvatite. Nas brod je bukvalno visio, pola je bio u vodi, pola u svemiru. Spasilo nas je to sto je bila zadnja vuca, pa su tockovi ostali na zemlji i nekako nas je izvuko nazad. Posle toga sam osedeo. Sledeci put kad smo opet upali, dao sam otkaz.

boki

pre 6 godina

Sreo sam skoro jednog i silom prilika bio prinudjena da provedem par dana sa njim koji veruje u isto. Ne vrede nikakva objasnjenja dokazi itd. Covek je uporan da sam na kraju odustao i izbegavao sveki razgovor na tu temu.

realno

pre 6 godina

Za sve koji veruju u ove gluposti, uzmite metalni novčić, uperite na primer lampicu na njega, a zatim uzmite kliker ili lopticu, i istu tu lampu uperite. U prvom slučaju svuda je dan ili je svuda noć u isto vreme.... Pametnome dosta.

Mica neverica

pre 6 godina

Moja puna podrška vozaču limuzina, koji se razume u aerodinamiku, u dokazivanju istine, kad već "naučnici" ne žele da se time bave. Još veći plus za cara jer sve finansira iz svog džepa a ne od sredstava poreskih obveznika.

banetu

pre 6 godina

Dokaz da je Zemlja okrugla biće sledeći:
Kad bude ljosnuo sa 500 m visine na površinu razviće se a neće se skotrljati.
Zaključak Zemlja je okrugla!

Cinique

pre 6 godina

Crkva je nekada tvrdila da je zemlja ravna ploca, a neki tamo da je zemlja lopta, pa ga spalise.
(Rajko Rajkovic, 22. novembar 2017 18:32)
Koga to spališe? Čak i kad spališe onog drugog, zbog nečeg drugog, i inkvizicija je znala da je Zemlja okrugla. Vi ste bre gluplji i neobrazovaniji od inkvizitora iz srednjeg veka.

mr.wolf

pre 6 godina

Ne treba to uopste da radi. Vidi se da je ravna i sa zemlje, treba samo da se pogleda oko sebe i razmisli svojom glavom. Da se izadje iz onoga cime su nas lagali i manipulisali nama od malih nogu.
(Božidar Soldatović, 22. novembar 2017 15:48)

Procitam komentar, i izadjem na ulicu , pogledam oko sebe, i stvarno... ravna. Ma zagledam malo bolje, pa i nije ravna, ima rupe, a i ulica ide nekako na gore, prema vrhu brda...hmmm. Ma nije ravna, ima planina i brdo i rupe, prema tome lazes....

markoc

pre 6 godina

Dakle put avionom od Tokia do zapadne obale Amerike ide preko Rusije,Evrope,Atlanskog okeana pa onda stizes u Ameriku.tako je to kad je zemlja ravna .
(peki, 22. novembar 2017 17:11)

Dakle prestani da izmisljas. Imas aplikaciju za telefon i sajt flightradar24 na kojem mozes da vidis sve komercijalne letove uzivo. Lepo se vidi da se iz Japana, Kine i ostalih Azijskih zemalja leti normalno i redovno prema istoku pretezno u USA. Mozes da vidis i letove iz Australije i Novog Zelanda prema Juznoj Americi, cak mozes da nadjes informacije na internetu o letovima preko juznog i severnog pola. Prema tvojoj izjavi neko iz Los Andjelesa ko zeli na Havaje, Fidzi ili Novi Zeland morao bi da preleti preko cele USA, preko Atlantika pa Evrope itd to destinacije. Ajde molim te nadji mi ta let !? A prvo i osnovno to sto ti govoris bi bio najduzi let na svetu ili bi imao bar dva stajanja.

peki

pre 6 godina

Dakle put avionom od Tokia do zapadne obale Amerike ide preko Rusije,Evrope,Atlanskog okeana pa onda stizes u Ameriku.tako je to kad je zemlja ravna .

markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo

pre 6 godina

Bozidare, a ti mislis da bi golim okom sa zemlje mogao da vidis da je zemlja okrugla? Nije to lopta za fudbal pa stanes na nju i vidis kako je to lepo okruglo. Raspitaj se koliki je precnik zemlje i koliko bi bilo potrebno tvoje oko da bude jako i da nema nekih predmeta da ti smetaju pa da mozes to jednostavno da vidis. Lepo je to sto si ti ubedjen u tu tepsija teoremu.

Saul Goodman

pre 6 godina

Planira da se lansira do visine gde Zemlja i izgleda ravna... Ne treba mu mnogo novca da dokaže zakrivljenost planete. Dovoljan mu je brodić, malo jači dvogled i neka se postepeno udaljava od obale. Drugi posmatrač neka sve vreme posmatra brodić i u jednom momentu brodić će bukvalno nestati iza linije zakrivljenosti...

Vladimir

pre 6 godina

(Božidar Soldatović, 22. novembar 2017 15:48)

Jel' vi to ozbiljno ili mala zezancija?
Ako je ozbiljno ...

Ma kada bi ovaj "pionir" mogao da napravi pokret da se za svakoga ko veruje u tako nesto lepo napravi po jedna raketa pa da se svi grupno lansiraju. Nepovratak je zagarantovan.

rog

pre 6 godina

Jedno pitanje. Ako je Zemlja ravna ploca, dal su i Venera, Mars..(svi ostali planeti) ravne ploce? Dal su sva nebeska tela ravne ploce? Ili samo Zemlja a ostalo kugle? Sta kazu ovi sto misle da je Zemlja ploca ozbiljno me zanima?
(uros, 22. novembar 2017 16:07)

Venera je mrlja nacrtana na svodu, kao trumanov shou, ako si gledao.

NoName

pre 6 godina

@ddd

Kupi neki do jaja teleskop i prati senku i njen oblik. Usput pogledaj oblik planete i povrsinu pri rotaciji. Ako nemas bas toliko love, svrati do nekog funkcionalnog opservatorijuma i pljuni neku kintu da gledas kroz teleskop.

Maja

pre 6 godina

Ljudi koji imaju pare i moc tamo na zapadaom sa ovakvim skolskim sistemom bi da odlucuju o nasim zivotima. Nije on jedini ima ih koliko hocete sa jos glupljim ubedjenjima.

BSN

pre 6 godina

U stvari, sa 550 metara se moze sasvim lepo uveriti da je Zemlja zakrivljena, ali za to treba koristiti mozak, nesto sto je covek naucio pre mnogo hiljada godina, ali su u medjuvremenu neki to odbacili...
Ako covek stoji, sa visine njegovih ociju recimo 1.8 m iznad tla, daljina horizonta je 5 km, ukljucujuci prelamanje svetlosti u atmosferi. Ako se popne na 550 m, daljina horizonta je cak 90 km. Dakle, ako vec hoce da se lansira, neka to ucini sa dna suvog slanog jezera Bristol u blizini, i neka na svakih 10 km udaljenosti od mesta lansiranja upali signalnu vatru. Pa neka kaze sta je video pre i tokom leta, ako se ne onesvesti od ubrzanja.
Najsmesnije je sto hipoteza ravne Zemlje nije prosla ni anticke dokaze za zakrivljenost (sirenje vidika sa penjanjem u vis, pojavljivanje broda iza horizonta, razlicita sazvezdja se vide kako se putuje na jug itd.) a da ne govorimo o ravnozemljaskoj kosmologiji.
Jedan kaze "ako se pogleda dovoljno jakim teleskopom, videce se ceo brod", drugi lupeta o Suncevim zracima kroz oblake, treci o mornaricama 52 zemlje sveta koje cuvaju prilaz Juznom Polu... Sajam ludosti i teskog neznanja o elementarnoj matematici i fizici.

Камичак

pre 6 godina

...
Niko još nije pružio nikakav dokaz da vreme postoji kao bilo šta drugo osim naša uobrazilja, kao matematički apstrakt. Nije ni Ajnštajn koji je vreme ni iz čega proizveo u fizičku dimenziju.
...
(Pundit, 23. novembar 2017 11:21)

Види, морам да ти скренем пажњу да си изнео врло погрешну тврдњу.
Време јесте физичка величина која је позната људској науци и која се мери од самог почетка цивилизације. Оно што тебе буни је то што је време скаларна величина, а не векторска. По твојој логици би могао да кажеш да је маса неког тела измишљена, али да постоји тежина јер је она векторска величина. Ајнштајн није измислио време као физичку величину. Ајнштајн је само употребио манифестацију брзине светлости за развој своје специјалне теорије релативитета на основу Лоренцових трансформација. Даље, он је на основу уочених астрономских аномалија дошао до закључка да маса, односно сила гравитације успорава и криви светлост у близини објеката велике масе. Отуд његова идеја да долази до зкривљења система простор-време. Многи научници виде недостатке те теорије, али Ајнштајнова теорија даје приближне одговоре за неке физичке појаве.

bob

pre 6 godina

ovi sto veruju u ravnu zemlju nikako da shvate da je zemlja prema nama ljudima ogromna,oni misle da zive na teniskoj lopti,najjaci mi bio neki klip jednog vernika koj se udaljio 50 kilometra od grada i kaze dokaz da je ravna zemlja je taj sto ne vidi na toj udaljenosti da su zgrade nakrivljene,o boze!i taj klip je bio veoma posecen gde se vecina komentatora slagalo sa njim,sta reci dalje...

markooooOoOoOOOOOOOoOOoOOo

pre 6 godina

Jeftinije bi ti bilo da si isao negde avionom. A i vislje bi odleteo. Za tebe je resenje da krenes peske na kraj te ploce pa se javi kad padnes sa litice.

nije nego

pre 6 godina

Iznajmi neki avion koji može da se popne do 20000 m, na primer MIG 29 koji to može i fotka do mile volje i videće da je na njegovu veliku žalost okruglasta.

mil

pre 6 godina

Jel ovaj klinicki slucaj cuo za avion?
Mada, sto se mene tice, samo napred, sto ludje i opasnije budalastine rade sebi, to vise pomazu prirodnoj selekciji. Neka proba i one Pera Kojot egzibicije sa katapultom.

padobranac

pre 6 godina

A šta ako nije bata Raka?!?

Predlažem kolegama da mu sabotiraju padobran. Naučiće i dokazaće o istom trošku da je Zemlja u svakom slučaju tvrda.

yeti

pre 6 godina

Tako je, raskrinkaj ih. Hocu da gledam NBA u normalno vreme, a ne zlikovci da ga snimaju pa ga pustaju u po noci, kao postoji nekakva vremenska razlika. Zemlja je ravna ploca i sunce izlazi i zalazi svima u isto vreme.

ja

pre 6 godina

(Mihovil miš, 22. novembar 2017 18:37)

Prvo malo prelistas fiziku pa onda tek youtube. Klipove kaci ko god stigne, a ako vec ne znas nista i nemas ni malo izrazene sumnje u iznete tvrdnje tzv nekih tamo na internetu, jbg moze onda i biti ravna

Milan

pre 6 godina

Najbolji su mi ovi što po komentarima na vesti traže naučne dokaze, ili očekuju da svako od nas ima kod kuće kompletnu opservatoriju i laboratoriju da izvede svaki mogući ogled ili posmatranje pa njima na brzinu prepriča.
Dobri su i ovi što su imali dvojke iz fizike, a danas u malom prstu drže sve dokaze koji pobijaju savremenu nauku.

Dobro

pre 6 godina

Ne ulazim uopste u to da li je zemlja ravna ploca ili lopta, samo hocu da vam skrenem paznju na broj komentara na ovakvu vest.
Svuda i na svakom mestu/sajtu.
U 2017-oj godini.
Neverovatno!
(PS: ko jos misli da je zemlja ravna ploca predlazem mu samo da pogleda ostale planete, ili bar da objasni sta je na kraju 'ploce')

Iz zemje lala, uvek Vas,

Pera

pre 6 godina

Napokon prava stvar. Bilo bi mnogo bolje kad bi svi koji imaju neke ideje ili teorije rizikovali zivot da ih dokazu ili bar malo se bavili dokazivanjem u praksi. Cestitam!

Tako ce videti da nije u pravu, ali mu i na tome cestitam.

Zemljoradnik

pre 6 godina

Jedno pitanje. Ako je Zemlja ravna ploca, dal su i Venera, Mars..(svi ostali planeti) ravne ploce? Dal su sva nebeska tela ravne ploce? Ili samo Zemlja a ostalo kugle? Sta kazu ovi sto misle da je Zemlja ploca ozbiljno me zanima?
(uros, 22. novembar 2017 16:07)

- Pa naravno da jesu. Ravni, pa zaokrugljeni. Kao dukati rasuti po nebeskoj ploči koja je takodje ravna... Jaoj ljudi preozbiljno ovo shvatate. I ovi što dokazuju ne veruju u to što dokazuju. Ali zbog ovoga i u Srbiji čitamo o Majku Hjudžisu. Malo medijske pažnje za nekog vozača limuzine za koga niko u životu ne bi čuo. To je u pitanju. Samo daj Bože da ne upadne u neku nevolju sa tom raketom koju je sklepao, ako ikad i pokuša to što je naumio.

teorija teorije

pre 6 godina

koja smo mi tuga od civilizacije,pa,mi ne znamo ni dan danas ko smo,sto smo a kamoli gde smo,,samo nemojte vi sa tri fakulteta mnogo da mutite, vi pogotvo morate da verujete,jer inace niks papir,karijera macku o rep

Nostradamus

pre 6 godina

Dirljivo glup primerak bica koje sebe svrstava medju ljude i "poznaje aerodinamiku - a koja nije nauka", ha, ha, ha. Nedostaje samo da nam kaze, da mu je sve to licno bog "sapnuo na uvce". Zasto li evoluciji trebaju ovakvi biloski eksperimenti i sta se time zeli dokazati/pokazati?.

Pundit

pre 6 godina

Време јесте физичка величина која је позната људској науци и која се мери од самог почетка цивилизације.
(Камичак, 23. novembar 2017 14:20)
Netačno. Ne može da se meri nešto čije se ni jedno svojstvo ne zna. Primereno temi, kao da tvrdiš da je prečnik Zemlje 12,756 km, a da ne znaš njen oblik. Mi ne znamo ni da li vreme teče kontinualno (kako satovima prikazujemo) pre svega zato što ne znamo da li uopšte teče jer "protok vremena" je po svemu jedinstveno da protok nečega ne izaziva odgovarajuće, odnosno nikakve talase.
Zabluda u koju ti veruješ je nastala verovanjem da satovi mere vreme. Kada bi to bilo tačno, ne bi bilo potrebno satove sinhronizovati i svi bi bili tačni. Štaviše, ne bi mogla da napraviš sat koji radi sporije ili brže od "vremena".
Sve ostale zablude iz TR su posledica fizičkog shvatanja vremena, do toga da slobodan pad uzrokuje ubrzanje (kao i brzina, derivat vremena) a ne privlačna sila. Pitanje i za tebe, da li magnet krivi prostor?

I inače proveri, sve do Ajnštajna, svi filozofi su naprotiv insistirali da je vreme čist apstrakt, da reaalno ne postoji. To je čak i dokazano, naravno logičkim dokazom kako je jedino i moguće dokazati da nešto NE postoji. Tek od Ajnštajna (i Minkovskog, dobro) se bulazni o fizičkom vremenu koje može da se sažima, razvlači i radi slično kao sa prostorom, kada je i skovana metafizička sintagma vreme-prostora.

Ne govorim ja o koristi od TR. Govorim o šteti kojom i druge besmislene teorije dobijaju pravo legitimiteta.

delimicna pravda

pre 6 godina

(uros, 22. novembar 2017 16:07)
Kazu da su to svetla i predmeti okaceni o kupolu koja natkriva Zemlju...

Inace ovaj iz teksta ima odlicnu ideju, ako moze nek povede i istomisljenike

X

pre 6 godina

... недостаје ми је тих 20.000 долара, да се јавио пре него што их је бацио, лансирао бих га бесплатно ...

qwwety

pre 6 godina

paaaa, verovatno kazu da ostale planete ni ne postoje ili tako neku slicnu glupost.

Jedno pitanje. Ako je Zemlja ravna ploca, dal su i Venera, Mars..(svi ostali planeti) ravne ploce? Dal su sva nebeska tela ravne ploce? Ili samo Zemlja a ostalo kugle? Sta kazu ovi sto misle da je Zemlja ploca ozbiljno me zanima?
(uros, 22. novembar 2017 16:07)

T

pre 6 godina

@ Han @ kim Tramp sun Samo postojanje horizonta dokazuje da je Zemlja zaobljena. Da je ravna ploča, ne bi bilo horizonta. Jedino što bi te sprečilo da vidiš Mont Everest iz Beograda bi bilo zagađenje vazduha.

Брдовити Балкан

pre 6 godina

........Biblija kaže da je zemlja ravna ploča, a znamo da je Sveto pismo Božija reć. Bilo je i meni jako primitivno kad je neko spomenuo ravnu zemlju, a takvih je iz dana u dan više, od akademika do fizičara i pilota. Ima dosta materiala da se uverite u istinu; počnite na jutjubu.
(Mihovil miš, 22. novembar 2017 18:37)

.... и драга децо данас ћемо учити из јединог признатог научног предмета званог "YouTube" о томе како је земља равна.....

Boki

pre 6 godina

"Nažalost, Majkovo lansiranje nije dovoljno visoko da bi mogao da pribavi i foto-dokaze da je Zemlja zaista ravna, ali to je ono što planiraju svakako da urade u budućnosti. "

Planiraju da urade u budućnosti, ali po svemu sudeći bez Majkija. Majki je previše gledao Peru kojota.

;-)

Logikar

pre 6 godina

Hehe pa za 20 000 dolara se valjda nešto pametnije moglo smisliti. 550 metara je malo veće brdo, ili veća zgrada. Avionska karta možda je nešto pametnije. Jeftinije ispadne da je iznajmio balon i kupio odjeću i opremu s kiseonikom, pa napravio ozbiljno istraživanje. Ali eto, tako nebi ispao dovoljno glup da se o njemu piše, i da besposličari pišu komentare :)

Milos

pre 6 godina

Ne može ni iz današnjih aviona da se vidi zakrivljenost zemlje. To je moglo jedino iz Konkorda, sa 18km visine, i tada je kriva vrlo blaga, ima snimaka po netu. Bolje da puste balon, poput meteo balona, ako im je do "dokaza"...

Ha ha ha

pre 6 godina

Budala
(yes how no, 22. novembar 2017 16:06)

On je sigurno. A ti njegovi "sponzori" su jos vece budale. Mogao je da za manje pare iznajmi helikopter i da slika do mile volje.

romeo

pre 6 godina

Ima snimaka sa satelita dovoljno da se ne raymislja i dovodi u pitanje da li je zemlja okrugla? Medjutim,interesantno je npr. kada avion leti nekoliko sati, odnosno pet-sest hiljada kilometara,trebao bi stalno da koriguje visinu, inace odlete u vasionu. Znamo da piloti obicno ukljuce autopilot. Sta se desava?
(Darko, 22. novembar 2017 17:24)

Jel si cuo za gravitaciono polje Zemlje i kosmicke brzine? Mislis li da avioni mogu da postignu brzine dovoljne za napustanje gravitacionog polja Zemlje? Prva kosmicka brzina je oko 7,9km/s ili ti preko 23 puta brze od zvuka!!!
Da, u pravu si da avioni koriguju visinu ali ne da ne bi odleteli u svemir nego da ne bi tresnuli o Zemlju.

ASOT

pre 6 godina

@ Jedno pitanje. Ako je Zemlja ravna ploca, dal su i Venera, Mars..(svi ostali planeti) ravne ploce? Dal su sva nebeska tela ravne ploce? Ili samo Zemlja a ostalo kugle? Sta kazu ovi sto misle da je Zemlja ploca ozbiljno me zanima?
(uros, 22. novembar 2017 16:07)

Dobro pitanje,sad me baci u razmisljanje. Koliko znam kas se verovalo da je zemlja ravna, ostala nebeska tela su kruzila oko zemlje,a zemlja bila centar svemira, i maravno bila na ledjima kornjaca,ili kako god zavisno od religije.. E sad dal su Mesec, Sunce,planete i zvezde ravne pitanje je...

Samurai

pre 6 godina

Pa da, to mu, po njemu, dodje jednostavnije nego da plati coveku da ga provoza u cesni pola sata. Cesna ide cak i vislje od 550m al koga briga, neznanje je blagoslov.

dumbass

pre 6 godina

Burj Khalifa - Visina: 828 m

Mislim da je to lakše... a kao i što većina predlaže u avionu se sve lakše vidi, plus je karta dosta jeftinija :D

Milanus

pre 6 godina

@Lajavi krelac
Sa visine od 10km ne moze se videti nista. To je MALA visina u odnosu na poluprecnik Zemlje.
To bi bilo kao kada bi kosarkasku loptu posmatrao sa SAMO 0,6mm-0,7mm udaljenosti od njene povrsine (poigraj se razmerama). I ona bi ti se tada cinila ravnom povrsinom, ne bi mogao da vidis zakrivljenje obicne lopte.
O 550m visine i totalnom neznanju ne zelim da raspravljam ...

gradinar

pre 6 godina

Пре пар година сам налетео на ову тему на YouTube.
Погледао сам њихове "доказе"...
Боже ме сачувај колико тамо има убеђених људи, људи који немају елементарно знање о свету који нас окружује.

koča

pre 6 godina

pa na visini od 550m, efekat je isti kao da je skocio u vis toliko da mu mozes novine izvuci ispod nogu... i ustedeo bi 20.000$
Dobro, dao bi dolar za te novine... ?

.орг

pre 6 godina

@uros
? како не разумеш? венера, марс и остале планете су у облику палачинке.

Todor

pre 6 godina

Bilo nam to smesno ili ne , od ovih gluposti i budalastina ljudi prave ozbiljan marketing i reklamu a danas se to basnoslovno placa tako da mislim danovaj burazer ipak nije tako glup

gradinar

pre 6 godina

Не мора да се лансира у небо...
Нека оде у Аустралију (или било који део јужне хемисфере). Наравно, видеће да је тамо сунце на северу (с тим се слажу и "равноземљаши"). Али то није све. Нека размисли (и нацрта) каква би требала бити КРИВА кретања сунца у случају "Равне Земље", а каква у случају округле Земље. Нека упореди те две криве са оним што види на небу. Тада ће му све бити јасно.

Али не вреди, то је сувише компликована геометрија за такве...

Don Giovanni

pre 6 godina

Ako ovaj misli da za 20.000 dolara napravi raketu kojom će sam da upravlja, siguran sam da ćemo, ako na njegovu nesreću ta raketa poleti, naći njegovo ime u rubrici "Nominacija za Darvinovu nagradu 2018". Tako se obično stvar završava kad neko "ne veruje nauci", a ubeđen je da se "razume u aerodinamiku", koja je samo "formula".

Ali ne razumem, zašto baš lično hoće da ide gore. Zar nije mnogo jednostavnije okačiti videokameru na balon i pokupiti snimak? Takve stvari danas rade ponegde čak i srednjoškolci u okviru školskih projekata!

A da, zaboravih. Čovek pouzdano zna da su SVI proizvođači videokamera učesnici u svetskoj zaveri i da zato u svoje proizvode ugrađuju specijalan tajni softver koji, čim detektuje da kamera snima nešto s velike visine, automatski zakrivljuje sliku tako da RAVNA površina uvek izgleda zaobljeno na snimku.

Zato on mora da ide gore da se lično uveri svojimo čima. Jadnik, još ne zna da mu je, pod maskom vakcinacije, vlada odavno ugradila u mozak isti čip kao u videokamerama...

Dragoljub

pre 6 godina

Neka objasne ravnozemljaši Rusima i Kinezima da ih samo "percepcija" ograničava u daljini na kojoj mogu detektovati i precizno nanišaniti američke brodove, a ne neki izmišljeni horizont. Rusi su jadni potrošili decenije istraživanja i milijarde Rubalja da bi razvili opremu i taktike kako bi prevazišli ovaj problem ili ga iskoristili u svoju korist.

Bane

pre 6 godina

Bolje da plati avionsku kartu i ode na 10km visine... a ni tamo nece nista videti...
(Vanja, 22. novembar 2017 15:58)

Avioni takodje ne postoje, to su NASA i CIA izmislile u Olivudu, obicna opticka varka, crtani film. A ovaj ce i to da dokaze, videcete sutra kad susrtene Boga na oblaku, na 500 metara visine.