Sreda, 11.10.2017.

18:10

Ko su najveći radnici u Evropi? /FOTO

Izvor: B92

Ko su najveæi radnici u Evropi? /FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

petar

pre 6 godina

bit ovih grafova je, da rayvijene zemlje porobe nas na Balkanu i Istoku, Drang nach Osten ide sa parama.

Na kraju če Švabo neraditi i imati profit od vas, a vi čete crnčiti. Bičete na crvenom, a oni na zelenom.

021

pre 6 godina

Secam se upravo da sam o ovome pricao, ali su mi kojeciji botovi nalupali minuse u svom divljenju laznog mita o tome kako se u Z.Evropi radi, a eto, mi na jugu neradnici glupi i tako to. I istina je, nasi rade za medalju naspram tih dzabalebarosa koji vrte neku veliku kintu.

Lazar

pre 6 godina

Radim u arhitektonskom studiju u Milanu. Minimalno radno vreme je 10 sati (9:30-19:30), a često se dešava da radim i 70 sati nedeljno. Naravno, prekovremeni rad nije plaćen. Toliko.

Baba Vanga

pre 6 godina

po ovome najmanje rade ono koji imaju najvise tj bogtije drzave.... Pa za koga mi onda radimo a radi se sigurno 40 i vise sati nedeljno. Mada ima i onih koji rade i po 24h dnevno a rezultati najgori na balkanu....... Nesto je trulo u Srbistanu.....

kako da ne

pre 6 godina

@Delije Cikago
Mi Srbi u Svajcarskoj smo mala deca za Portugalce ovde, Francuze koji rade ne staju. U sustini da znas, zakonski je dozvoljeno u Svajcarskoj raditi 42 do 45 sati nedeljno. Sto je sasvim okej. Sve preko toga imaju samo ovi sto rade zanatske poslove u manjim firmama pa teraju dosta vise ili rade negde toliko, a na crno dodaju jos na ciscenjima i nekim drugim poslovima. Znas kako, nemas jacu satnicu na svetu nego ovde, pa ciscenje je u evrima 15-16 e po satu, zamisli sve drugo. Zato mnogi stranci jure na sve strane i zaradjuju. U sustini ne moras niti ce te iko terati, ali to najvise rade nasi, albanci, Portugalci, Francuzi...Sve zato sto grade kuce po svojim zemljama gde preziveti penzije...Mada nasi mnogo manje jer od ‘89 je nama Srbima zabranjen rad u CH, vec samo turisticki. Pa posle toga nije veliki broj ni dosao. Jeste ono za vreme rata kao izbeglice, ali ni tada puno. Do sada svi izdobijali decu, sistem tera da imas skolu pa imaju skole pa i ne rade svake poslove, niti ce raditi preko potrebe jer ih tako naucili Svajcarci u skolama. U sustini ovde u CH je lakse raditi i manje se radi nego npr u Srb i u mnogim drugim zemljama...Nisam verovao do prre 4 godine kada sam dosao. Toliko opusteno, toliko sve..

Milos

pre 6 godina

Mi smo robovi i radimo kod robovlasnika koji nas uglavnom placaju minimalcem osim casnih izuzetaka tako da kao takvi uopste se ne nalazimo na ovoj mapi.

K

pre 6 godina

(P, 11. oktobar 2017 21:45)

Ti ocigledno ne razumes sta u cemu je glavni problem u Grckoj (i u slicnim zemljama). Korupcija bi tamo bila zanemarljiva kada bi narod imao veci nivo gradjanske svesti. Tamo narod plane tek ako su im ugrozeni PRIVATNI interesi. Nisu se oni digli protiv korupcije, nego zbog toga sto im gori pod nogama. Gde su bili ranije kada su se uzimali ti krediti ? Korupcija nije od juce. Nego sistem vazno je bilo da je meni dobro, a vratice nego drugi. Sad zamisli kad vecina tako razmislja, normalno da ce pre ili kasnije da sve pukne.
E to je razlika izmedju njih i razvijenih zapadnih zemalja. Tamo se narod dize na samu pomisao korupcije, a politicari sami daju ostavke. Tamo postoji gradjanska svest o tome da smo drzava svi mi.

maskica

pre 6 godina

I,sta vam ovo govori? Da nije vazno raditi mnogo nego raditi pametno. Ja ne znam zasto bi neko radio 10h dnevno ako moze lepo da zivi a radi 6h dnevno. I treba ici ka tome da se manje radi a lepse zivi...da imas vise vremena za prijatelje,porodicu,sebe...

Trosarinac

pre 6 godina

A gde sam tu ja sa 46radnih sati nedeljno, bez bolovanja, sa 15kalendarskih dana godišnjeg? I još hiljade takvih u Srbiji. Nemoguće da ne možemo popraviti prosek....

Goran

pre 6 godina

Verovatno je trenutni rekordni rast privrede i nikada manja nezaposlenost u Nemackoj rezultat nerada, a Grci su pregrejali masinu pa su zapali u krizu!? Ja zivim i radim u Nemackoj i ovde kad se radi onda se stvarno radi. Normalno radno vreme u Nemackoj je 40 sati nedeljno, ove brojke nemaju veze sa istinom. Kada se sabere i oduzme prosecan Nemac odradi za 20 sati koliko prosecan Grk (citaj Srbin) za 20 dana.

objavite i moj

pre 6 godina

(EU Citizen, 11. oktobar 2017 18:59)

Cekaj, kako ti kao tinejdzer saradjujes sa Nemackim firmama leba ti? Ili hoces da kazes da sve te tvoje komentare pise punoletna osoba?

Criss Kros

pre 6 godina

Svaba kad je morao da zapne i da radi on je zaratio sa celim svetom,pokrali,oteli i od tog digli danasnju drzavu. Kad bi vratili to sto su oteli ostala bi suva motka. Ako dodje do toga da svaba mora da radi opet ce zaratiti.

EU Citizen

pre 6 godina

@Mozgov
Stara škola je, naprotiv, bila jako vredna :) Generacija koja sad u Nemačkoj ide u penziju ili je već u njoj je radila kao luda i napravila državu koja je nekada i za to vreme, iako i tada levičarska ipak bila respektabilna, za razliku od ovog represivnog i plajčkaškog neokomunističkog svinjca koji pored stotina svetskih brendova i ultrauspešnih kompanija ekonomski stagnira godinama i još malo će početi da se raspada. Ali put do pakla je popločan dobrim namerama, krenuli sa socijalističkim budalaštinama i sve upropastili :) Ja uglavnom, nažalost, radim sa velikim i/ili međunarodnim firmama slažem se da je u manjim tehmološkim firmama i startapima kultura potpuno drukčija, i sa takvim ljudima je svuda, pa i u Nemačkoj za mene uživanje raditi, jer su pametni, motivisani i vredni, govorim o mega-korporatnom ološu koji se više bavi ofis politikom i uvlačenjem pretpostavljenima nego bilo čim što se može nazvati biznisom, a imaju najniži birokratski mentalitet šalteruša iz opštine, za većinu je bitno samo da ne napravi neku grešku i da hvata krivinu, a da li će nešto da se uradi mu je skroz svejedno. Kad među tom bandom naletim na normalnog i vrednog čoveka, obično ne Nemca, mada i tu ima izuzetaka, slavim. Ne kažem da su krivi samo ti ljudi, puno udela ima i sam besmisleni mega-korporatni sistem, ali muka mi je samo kad ih pogledam :))

oni i mi

pre 6 godina

Da, ali i pored toga nemacka, holandska i norveska ekonomija idu napred. I onda se pitate kako to. Pa lepo, narode, nema tu mnogo pameti. Nemac i Skandinavac su vaspitani da:

1. Cute, slusaju i postuju sagovornika, razlikuju licno od poslovnog.
2. Vezuju konja gde im gazda kaze, makar konj crkao.
3. Rade svoj posao i SAMO SVOJ POSAO.
4. Razvuku projekat na dugacak period i svaki dan ubace samo po jedan sraf.
5. Gledaju sebe i SAMO SEBE, ne pitaju zasto Djura ima vecu platu.
6. Kada se poasao ne uradi, ceo menadzment dobija otkaze, radnici ostaju.
7. Loseg radnika prebace na lose radno mesto cime ga nateraju da sam ode.

Dok za razliku od njih, Srbi:

1. Kukaju, upadaju u rec, svadjaju se i vredjaju saradnike na licnoj osnovi.
2. Rade po svom ("Inzenjer pametniji od mene majstora, ma daj ...")
3. Rade svaciji posao i zato ne stizu da rade onaj svoj.
4. Naprave plan, a onda samo piju kafu i pred krajnji rok rade prekovremeno!
5. Stalno se ponasaju kao Kalimero ("Imam manju platu od njega, nepravda!").
6. Kada posao pukne, najbolji radnik dobija otkaz, a direktor unapredjenje.
7. Losi radnici postaju kandidati za menadzere, direktore, ambasadore ...

Toliko o tome.

Sto rekao jedan pametan covek: ne radite MNOGO, vec PAMETNO!

Made in Germany

pre 6 godina

@EU Citizen
"Potpuno tačno, redovno i godinama sarađujem sa nemačkim firmama i imam najgora iskustva baš sa Nemcima"

Potpuno tacno je samo to da ti Nemci, koji kao rade najmanje, proizvedu najvise ! I Mercedes i BMW i Bosch i Kuka i Bayer su nemacke firme, a mi koji mislimo da radimo najvise ne znamo vise ni sibicu da napravimo, i nju uvozimo!
Inace, ja sam radio 15 godina u Nemackoj kao elektroinzenjer u maloj hi tec firmi u avio industriji i imam samo reci hvale za nemacke inzinjere i tehnicare. Vidi se da su im i otac i deda radili u industriji a da nisu, kao nasi, sedeli na sastancima komiteta!

Motac kablova, snajder, perac ulica

pre 6 godina

Samo da se nadovezem, radio sam po par meseci u Slovackoj, Sloveniji, Nemackoj i Grckoj i mogu reci da smo mi ubedljivo najbolji i najvredniji radnici koji se doduse i najvise zale. U Slovackoj i Nemackoj se tretiramo kao drugorazredni radnici od kojih se trazi da rade vise i imaju bolju efikasnost od domacih. ;)
Govorim o industrijskim poslovima, fabrike i to. U ostalim sektorima nisam zalazio tamo. ;)

Iskander

pre 6 godina

Zivim u jednoj dalekoj zemlji, koja je medju 5 najbogatijih i mogu reci da se u Srbiji 1.5x vise radi. Plus sto u Srbiji ne placaju prekovremeno, subote, nedelje. Svako ko vam kaze da su Srbi neradnici, znajte da ima lose namere.

ha

pre 6 godina

Naš šef se ovih dana trudi da nam smanji radno vreme na 60h nedeljno. U sezoni preko 300h mesečno radimo standardno, a ovi pričaju o nekih 40h da je puno. U Srbiji mnogi rade 60h i više.

armada

pre 6 godina

Neorganizovane nacije mogu da rade do besveti ali uzaludno gube ogromnu kolicinu vremena i energije na gluposti.
Primera radi.Danas sam imao sastanak sa kolegama u firmi i trajao je preko 2 sata sata. Pri tom je je mogao da traje 30 minuta da smo se striktno drzali tema sastanka

Nakon toga sam imao telekonference sa Nemcem, trajao je 12 min i sve smo se dogovorili, nista nije ostalo nedoreceno

Ljudi ne gube vreme, znaju svoje odgovornosti i ne filozofiraju previse. Mi i nama slicni bismo mogli o svemu samo ne o sustini i zato se neracionalno raspadamo od posla

istvan (iz prve ruke)

pre 6 godina

@dragan
Tako je to kad covek nema skole, prica samo svoj jezik (i taj bez padezi) i isto razmislja kao sto je razmisljao u svojo Babusnici kojh je napustio pre 25 godina. Za one koji se malo potrude i zapnu, pa iako su stranci, ima tih "laganih" poslova takodje...

mup

pre 6 godina

Najveći rasnici u Evropi su Srbi. Ako se uzme u obzir koliko radimo i za koje pare radimo. Uvek u životu gledajte stvari kroz uloženo-dobijeno. Zamislite Nemca ili Švajcarca da mu neko ponudi 300€ za mesec dana, koliko bi radio?

Dragan

pre 6 godina

U Svajcarskoj je ugovor od 42 sata nedeljno standars.
Neki rade (i to bas rade) i vise,na primer lekari, ali ih ima dosta koji dobrovoljno rade 60-80%.

igop

pre 6 godina

Ova stodija se verovatno bazira na broju sati provedenih na radnom mestu sto niukom slocaju korelira sa "kolicinom rada". Samo kratak pogled na listu zemalja odmah potvrdjuje ovu tezu...

P

pre 6 godina

Ljudi prozivaju Grke za 14 plata, a to isto imaju i Austrijanci i mnoge druge evropske zemlje, nije u tome problem. Problem je u enormnoj korupciji koja postoji u Grckoj, koja pojede svu dobiti od investicija, koja navlaci besmislene kredite da bi moga zadovoljiti svoju glad i koja bi sad da dere kozu sirotinji koja nema veze sa tim. Zato Atina plane svako malo, aLI UZALUD, NAJVECI LOPOVI IZ SEBE IMAJU VOJSKU, POLICIJU I ZAKONE.

rale

pre 6 godina

SRBI BRE!!! Igrom slucaja sam u inostranstvu i osetio na svojoj kozi koji su stranci neradnici. Njihova parola je sto mozes danas ostavi za sutra!!!

Man

pre 6 godina

Ovo za Nemačku mogu da potvrdim pošto vozim kamion i često sam u Nemačkoj.Dodješ u tri sata popodne u firmu kaže portir nema vise nikog istovar tek sutra.Tako bezbroj puta.Zivi neradnici,zemlju su im podigli dedovi.

mrazzomor

pre 6 godina

Svar je samo u organizaciji radnog vremena i postovanju svog i tudjeg slobodnog vremena! Realno, ne verujem da se u Grckoj ili u Srbiji uradi vise posla nego u Nemackoj.

takotijepatividi

pre 6 godina

Radio 12 sati dnevno za 20e svaki dan osim nedelje tako tri godine, sad radim privatno nekada i po 15 sati dnevno a nekad 2-3 sata ali kad radim 12+ sati zaradim nekih 40-50 eura. Ko radi za privatnika najvise radi a slabo zaradjuje bar kod nas, nema to u statistikama.

Blanusha

pre 6 godina

Zavrsio sam fakultet. Posle toga sam morao da odradim pripravnicki staz od godinu dana. Tih godinu dana mi, naravno, nije bilo placeno, niti gde zavedeno da sam radio, 5 dana u nedelji, po 7 sati u Domu Zdravlja nebitnog grada. Da bih preziveo, ostatak dana sam radio u privatnoj neregistrovanoj ordinaciji, a nocu u neregistrovanoj piceriji. Za one koji ne shvataju, ovo je deo price. Poenta je da sam radio mnogo, ali na papiru skoro nigde (pripravnicki se racuna jer sam nakon njega mogao da polazem drzavni ispit, ali nista vise). Crno!

mariozg

pre 6 godina

Ne znam za ove zemlje,ali otkad sam prije 3 tjedna dosao u Njemacku nijedan dan nije bio ispod 10 sati. Vjerujem da ce biti dobro placeno ali sto je puno je puno

dragan

pre 6 godina

i sam sam se uverio kako se po Nemackoj i drugim zemljama radi opusteno...to su ostale samo price...kao oni vredni...vikendom nece da rade da pucas u njih....u Eng je vikendom sve pijano i drogirano...kakav crni rad....radi se samo u firmama gde ima puno stranaca... radim kao vozac...u slo...i radimo sve zemlje od slo...ital... spanije..pa skroz do Uk...mi radimo u fulu i mislim da je gazdi i to malo...nego srecom su kazne visoke i ceste kontrole...inace da nije toga ne bi gasili...tako da odgovorno tvrdim da smo mi medju boljim radnicima u evropi.....ali nazalost pare su kod njih...oni ne moraju toliko da zapinju...a mi moramo..

Mozgov

pre 6 godina

@EU Citizen
To mozda stara skola, ja saradjujem sa IT i firmama iz razvoja elektronskih sistema (embedded, medical, automotive) i svi su nadasve vredni i rade dosta prekovremeno i nema vrdanja, vrlo odgovorni i posveceni. Pricam o ljudima izmedju 25 i 45 godina starosti.

EU Citizen

pre 6 godina

Potpuno tačno, redovno i godinama sarađujem sa nemačkim firmama i imam najgora iskustva baš sa Nemcima, nekada su to bili vredni i radni ljudi, a danas su zahvaljujući bolesnom socijalsitičkom sistemu koji najgorima daje sigurnost da neće ostati bez posla i gomilu privilegija na tuđ račun i generalno degenerisanoj atmosferi društvu koja ne ohrabuke konstruktivnost i zdrave vrednosti postali najgori neradnici, samo gledaju kako da što pre odu s posla, korporatni službenici izvrdavaju sve stvarne obaveze, i srećni ste, paradoksalno, kad u nemačkoj kompaniji naletite na nekog Francuza ili Italijana, koji su kod kuće isti kao Nemci, ali su od kuće pobegli zbog krize i nezaposlenosti i u Nemačkoj su najbolji radnici, delimično i zato što su nemačke kompanije i menadžeri izuzetno ksenofobni i arogantni i nekome ko nije Nemac je jako teško da brzo napreduje i zauzme bilo koju funkciju višu od šefića nekog odeljenja :)

rale

pre 6 godina

SRBI BRE!!! Igrom slucaja sam u inostranstvu i osetio na svojoj kozi koji su stranci neradnici. Njihova parola je sto mozes danas ostavi za sutra!!!

EU Citizen

pre 6 godina

Potpuno tačno, redovno i godinama sarađujem sa nemačkim firmama i imam najgora iskustva baš sa Nemcima, nekada su to bili vredni i radni ljudi, a danas su zahvaljujući bolesnom socijalsitičkom sistemu koji najgorima daje sigurnost da neće ostati bez posla i gomilu privilegija na tuđ račun i generalno degenerisanoj atmosferi društvu koja ne ohrabuke konstruktivnost i zdrave vrednosti postali najgori neradnici, samo gledaju kako da što pre odu s posla, korporatni službenici izvrdavaju sve stvarne obaveze, i srećni ste, paradoksalno, kad u nemačkoj kompaniji naletite na nekog Francuza ili Italijana, koji su kod kuće isti kao Nemci, ali su od kuće pobegli zbog krize i nezaposlenosti i u Nemačkoj su najbolji radnici, delimično i zato što su nemačke kompanije i menadžeri izuzetno ksenofobni i arogantni i nekome ko nije Nemac je jako teško da brzo napreduje i zauzme bilo koju funkciju višu od šefića nekog odeljenja :)

dragan

pre 6 godina

i sam sam se uverio kako se po Nemackoj i drugim zemljama radi opusteno...to su ostale samo price...kao oni vredni...vikendom nece da rade da pucas u njih....u Eng je vikendom sve pijano i drogirano...kakav crni rad....radi se samo u firmama gde ima puno stranaca... radim kao vozac...u slo...i radimo sve zemlje od slo...ital... spanije..pa skroz do Uk...mi radimo u fulu i mislim da je gazdi i to malo...nego srecom su kazne visoke i ceste kontrole...inace da nije toga ne bi gasili...tako da odgovorno tvrdim da smo mi medju boljim radnicima u evropi.....ali nazalost pare su kod njih...oni ne moraju toliko da zapinju...a mi moramo..

P

pre 6 godina

Ljudi prozivaju Grke za 14 plata, a to isto imaju i Austrijanci i mnoge druge evropske zemlje, nije u tome problem. Problem je u enormnoj korupciji koja postoji u Grckoj, koja pojede svu dobiti od investicija, koja navlaci besmislene kredite da bi moga zadovoljiti svoju glad i koja bi sad da dere kozu sirotinji koja nema veze sa tim. Zato Atina plane svako malo, aLI UZALUD, NAJVECI LOPOVI IZ SEBE IMAJU VOJSKU, POLICIJU I ZAKONE.

Man

pre 6 godina

Ovo za Nemačku mogu da potvrdim pošto vozim kamion i često sam u Nemačkoj.Dodješ u tri sata popodne u firmu kaže portir nema vise nikog istovar tek sutra.Tako bezbroj puta.Zivi neradnici,zemlju su im podigli dedovi.

Blanusha

pre 6 godina

Zavrsio sam fakultet. Posle toga sam morao da odradim pripravnicki staz od godinu dana. Tih godinu dana mi, naravno, nije bilo placeno, niti gde zavedeno da sam radio, 5 dana u nedelji, po 7 sati u Domu Zdravlja nebitnog grada. Da bih preziveo, ostatak dana sam radio u privatnoj neregistrovanoj ordinaciji, a nocu u neregistrovanoj piceriji. Za one koji ne shvataju, ovo je deo price. Poenta je da sam radio mnogo, ali na papiru skoro nigde (pripravnicki se racuna jer sam nakon njega mogao da polazem drzavni ispit, ali nista vise). Crno!

takotijepatividi

pre 6 godina

Radio 12 sati dnevno za 20e svaki dan osim nedelje tako tri godine, sad radim privatno nekada i po 15 sati dnevno a nekad 2-3 sata ali kad radim 12+ sati zaradim nekih 40-50 eura. Ko radi za privatnika najvise radi a slabo zaradjuje bar kod nas, nema to u statistikama.

mrazzomor

pre 6 godina

Svar je samo u organizaciji radnog vremena i postovanju svog i tudjeg slobodnog vremena! Realno, ne verujem da se u Grckoj ili u Srbiji uradi vise posla nego u Nemackoj.

mariozg

pre 6 godina

Ne znam za ove zemlje,ali otkad sam prije 3 tjedna dosao u Njemacku nijedan dan nije bio ispod 10 sati. Vjerujem da ce biti dobro placeno ali sto je puno je puno

Mozgov

pre 6 godina

@EU Citizen
To mozda stara skola, ja saradjujem sa IT i firmama iz razvoja elektronskih sistema (embedded, medical, automotive) i svi su nadasve vredni i rade dosta prekovremeno i nema vrdanja, vrlo odgovorni i posveceni. Pricam o ljudima izmedju 25 i 45 godina starosti.

oni i mi

pre 6 godina

Da, ali i pored toga nemacka, holandska i norveska ekonomija idu napred. I onda se pitate kako to. Pa lepo, narode, nema tu mnogo pameti. Nemac i Skandinavac su vaspitani da:

1. Cute, slusaju i postuju sagovornika, razlikuju licno od poslovnog.
2. Vezuju konja gde im gazda kaze, makar konj crkao.
3. Rade svoj posao i SAMO SVOJ POSAO.
4. Razvuku projekat na dugacak period i svaki dan ubace samo po jedan sraf.
5. Gledaju sebe i SAMO SEBE, ne pitaju zasto Djura ima vecu platu.
6. Kada se poasao ne uradi, ceo menadzment dobija otkaze, radnici ostaju.
7. Loseg radnika prebace na lose radno mesto cime ga nateraju da sam ode.

Dok za razliku od njih, Srbi:

1. Kukaju, upadaju u rec, svadjaju se i vredjaju saradnike na licnoj osnovi.
2. Rade po svom ("Inzenjer pametniji od mene majstora, ma daj ...")
3. Rade svaciji posao i zato ne stizu da rade onaj svoj.
4. Naprave plan, a onda samo piju kafu i pred krajnji rok rade prekovremeno!
5. Stalno se ponasaju kao Kalimero ("Imam manju platu od njega, nepravda!").
6. Kada posao pukne, najbolji radnik dobija otkaz, a direktor unapredjenje.
7. Losi radnici postaju kandidati za menadzere, direktore, ambasadore ...

Toliko o tome.

Sto rekao jedan pametan covek: ne radite MNOGO, vec PAMETNO!

Iskander

pre 6 godina

Zivim u jednoj dalekoj zemlji, koja je medju 5 najbogatijih i mogu reci da se u Srbiji 1.5x vise radi. Plus sto u Srbiji ne placaju prekovremeno, subote, nedelje. Svako ko vam kaze da su Srbi neradnici, znajte da ima lose namere.

armada

pre 6 godina

Neorganizovane nacije mogu da rade do besveti ali uzaludno gube ogromnu kolicinu vremena i energije na gluposti.
Primera radi.Danas sam imao sastanak sa kolegama u firmi i trajao je preko 2 sata sata. Pri tom je je mogao da traje 30 minuta da smo se striktno drzali tema sastanka

Nakon toga sam imao telekonference sa Nemcem, trajao je 12 min i sve smo se dogovorili, nista nije ostalo nedoreceno

Ljudi ne gube vreme, znaju svoje odgovornosti i ne filozofiraju previse. Mi i nama slicni bismo mogli o svemu samo ne o sustini i zato se neracionalno raspadamo od posla

mup

pre 6 godina

Najveći rasnici u Evropi su Srbi. Ako se uzme u obzir koliko radimo i za koje pare radimo. Uvek u životu gledajte stvari kroz uloženo-dobijeno. Zamislite Nemca ili Švajcarca da mu neko ponudi 300€ za mesec dana, koliko bi radio?

Made in Germany

pre 6 godina

@EU Citizen
"Potpuno tačno, redovno i godinama sarađujem sa nemačkim firmama i imam najgora iskustva baš sa Nemcima"

Potpuno tacno je samo to da ti Nemci, koji kao rade najmanje, proizvedu najvise ! I Mercedes i BMW i Bosch i Kuka i Bayer su nemacke firme, a mi koji mislimo da radimo najvise ne znamo vise ni sibicu da napravimo, i nju uvozimo!
Inace, ja sam radio 15 godina u Nemackoj kao elektroinzenjer u maloj hi tec firmi u avio industriji i imam samo reci hvale za nemacke inzinjere i tehnicare. Vidi se da su im i otac i deda radili u industriji a da nisu, kao nasi, sedeli na sastancima komiteta!

ha

pre 6 godina

Naš šef se ovih dana trudi da nam smanji radno vreme na 60h nedeljno. U sezoni preko 300h mesečno radimo standardno, a ovi pričaju o nekih 40h da je puno. U Srbiji mnogi rade 60h i više.

Motac kablova, snajder, perac ulica

pre 6 godina

Samo da se nadovezem, radio sam po par meseci u Slovackoj, Sloveniji, Nemackoj i Grckoj i mogu reci da smo mi ubedljivo najbolji i najvredniji radnici koji se doduse i najvise zale. U Slovackoj i Nemackoj se tretiramo kao drugorazredni radnici od kojih se trazi da rade vise i imaju bolju efikasnost od domacih. ;)
Govorim o industrijskim poslovima, fabrike i to. U ostalim sektorima nisam zalazio tamo. ;)

Milos

pre 6 godina

Mi smo robovi i radimo kod robovlasnika koji nas uglavnom placaju minimalcem osim casnih izuzetaka tako da kao takvi uopste se ne nalazimo na ovoj mapi.

021

pre 6 godina

Secam se upravo da sam o ovome pricao, ali su mi kojeciji botovi nalupali minuse u svom divljenju laznog mita o tome kako se u Z.Evropi radi, a eto, mi na jugu neradnici glupi i tako to. I istina je, nasi rade za medalju naspram tih dzabalebarosa koji vrte neku veliku kintu.

kako da ne

pre 6 godina

@Delije Cikago
Mi Srbi u Svajcarskoj smo mala deca za Portugalce ovde, Francuze koji rade ne staju. U sustini da znas, zakonski je dozvoljeno u Svajcarskoj raditi 42 do 45 sati nedeljno. Sto je sasvim okej. Sve preko toga imaju samo ovi sto rade zanatske poslove u manjim firmama pa teraju dosta vise ili rade negde toliko, a na crno dodaju jos na ciscenjima i nekim drugim poslovima. Znas kako, nemas jacu satnicu na svetu nego ovde, pa ciscenje je u evrima 15-16 e po satu, zamisli sve drugo. Zato mnogi stranci jure na sve strane i zaradjuju. U sustini ne moras niti ce te iko terati, ali to najvise rade nasi, albanci, Portugalci, Francuzi...Sve zato sto grade kuce po svojim zemljama gde preziveti penzije...Mada nasi mnogo manje jer od ‘89 je nama Srbima zabranjen rad u CH, vec samo turisticki. Pa posle toga nije veliki broj ni dosao. Jeste ono za vreme rata kao izbeglice, ali ni tada puno. Do sada svi izdobijali decu, sistem tera da imas skolu pa imaju skole pa i ne rade svake poslove, niti ce raditi preko potrebe jer ih tako naucili Svajcarci u skolama. U sustini ovde u CH je lakse raditi i manje se radi nego npr u Srb i u mnogim drugim zemljama...Nisam verovao do prre 4 godine kada sam dosao. Toliko opusteno, toliko sve..

Baba Vanga

pre 6 godina

po ovome najmanje rade ono koji imaju najvise tj bogtije drzave.... Pa za koga mi onda radimo a radi se sigurno 40 i vise sati nedeljno. Mada ima i onih koji rade i po 24h dnevno a rezultati najgori na balkanu....... Nesto je trulo u Srbistanu.....

petar

pre 6 godina

bit ovih grafova je, da rayvijene zemlje porobe nas na Balkanu i Istoku, Drang nach Osten ide sa parama.

Na kraju če Švabo neraditi i imati profit od vas, a vi čete crnčiti. Bičete na crvenom, a oni na zelenom.

maskica

pre 6 godina

I,sta vam ovo govori? Da nije vazno raditi mnogo nego raditi pametno. Ja ne znam zasto bi neko radio 10h dnevno ako moze lepo da zivi a radi 6h dnevno. I treba ici ka tome da se manje radi a lepse zivi...da imas vise vremena za prijatelje,porodicu,sebe...

K

pre 6 godina

(P, 11. oktobar 2017 21:45)

Ti ocigledno ne razumes sta u cemu je glavni problem u Grckoj (i u slicnim zemljama). Korupcija bi tamo bila zanemarljiva kada bi narod imao veci nivo gradjanske svesti. Tamo narod plane tek ako su im ugrozeni PRIVATNI interesi. Nisu se oni digli protiv korupcije, nego zbog toga sto im gori pod nogama. Gde su bili ranije kada su se uzimali ti krediti ? Korupcija nije od juce. Nego sistem vazno je bilo da je meni dobro, a vratice nego drugi. Sad zamisli kad vecina tako razmislja, normalno da ce pre ili kasnije da sve pukne.
E to je razlika izmedju njih i razvijenih zapadnih zemalja. Tamo se narod dize na samu pomisao korupcije, a politicari sami daju ostavke. Tamo postoji gradjanska svest o tome da smo drzava svi mi.

igop

pre 6 godina

Ova stodija se verovatno bazira na broju sati provedenih na radnom mestu sto niukom slocaju korelira sa "kolicinom rada". Samo kratak pogled na listu zemalja odmah potvrdjuje ovu tezu...

objavite i moj

pre 6 godina

(EU Citizen, 11. oktobar 2017 18:59)

Cekaj, kako ti kao tinejdzer saradjujes sa Nemackim firmama leba ti? Ili hoces da kazes da sve te tvoje komentare pise punoletna osoba?

Goran

pre 6 godina

Verovatno je trenutni rekordni rast privrede i nikada manja nezaposlenost u Nemackoj rezultat nerada, a Grci su pregrejali masinu pa su zapali u krizu!? Ja zivim i radim u Nemackoj i ovde kad se radi onda se stvarno radi. Normalno radno vreme u Nemackoj je 40 sati nedeljno, ove brojke nemaju veze sa istinom. Kada se sabere i oduzme prosecan Nemac odradi za 20 sati koliko prosecan Grk (citaj Srbin) za 20 dana.

Trosarinac

pre 6 godina

A gde sam tu ja sa 46radnih sati nedeljno, bez bolovanja, sa 15kalendarskih dana godišnjeg? I još hiljade takvih u Srbiji. Nemoguće da ne možemo popraviti prosek....

Lazar

pre 6 godina

Radim u arhitektonskom studiju u Milanu. Minimalno radno vreme je 10 sati (9:30-19:30), a često se dešava da radim i 70 sati nedeljno. Naravno, prekovremeni rad nije plaćen. Toliko.

istvan (iz prve ruke)

pre 6 godina

@dragan
Tako je to kad covek nema skole, prica samo svoj jezik (i taj bez padezi) i isto razmislja kao sto je razmisljao u svojo Babusnici kojh je napustio pre 25 godina. Za one koji se malo potrude i zapnu, pa iako su stranci, ima tih "laganih" poslova takodje...

Criss Kros

pre 6 godina

Svaba kad je morao da zapne i da radi on je zaratio sa celim svetom,pokrali,oteli i od tog digli danasnju drzavu. Kad bi vratili to sto su oteli ostala bi suva motka. Ako dodje do toga da svaba mora da radi opet ce zaratiti.

EU Citizen

pre 6 godina

@Mozgov
Stara škola je, naprotiv, bila jako vredna :) Generacija koja sad u Nemačkoj ide u penziju ili je već u njoj je radila kao luda i napravila državu koja je nekada i za to vreme, iako i tada levičarska ipak bila respektabilna, za razliku od ovog represivnog i plajčkaškog neokomunističkog svinjca koji pored stotina svetskih brendova i ultrauspešnih kompanija ekonomski stagnira godinama i još malo će početi da se raspada. Ali put do pakla je popločan dobrim namerama, krenuli sa socijalističkim budalaštinama i sve upropastili :) Ja uglavnom, nažalost, radim sa velikim i/ili međunarodnim firmama slažem se da je u manjim tehmološkim firmama i startapima kultura potpuno drukčija, i sa takvim ljudima je svuda, pa i u Nemačkoj za mene uživanje raditi, jer su pametni, motivisani i vredni, govorim o mega-korporatnom ološu koji se više bavi ofis politikom i uvlačenjem pretpostavljenima nego bilo čim što se može nazvati biznisom, a imaju najniži birokratski mentalitet šalteruša iz opštine, za većinu je bitno samo da ne napravi neku grešku i da hvata krivinu, a da li će nešto da se uradi mu je skroz svejedno. Kad među tom bandom naletim na normalnog i vrednog čoveka, obično ne Nemca, mada i tu ima izuzetaka, slavim. Ne kažem da su krivi samo ti ljudi, puno udela ima i sam besmisleni mega-korporatni sistem, ali muka mi je samo kad ih pogledam :))

Dragan

pre 6 godina

U Svajcarskoj je ugovor od 42 sata nedeljno standars.
Neki rade (i to bas rade) i vise,na primer lekari, ali ih ima dosta koji dobrovoljno rade 60-80%.

EU Citizen

pre 6 godina

Potpuno tačno, redovno i godinama sarađujem sa nemačkim firmama i imam najgora iskustva baš sa Nemcima, nekada su to bili vredni i radni ljudi, a danas su zahvaljujući bolesnom socijalsitičkom sistemu koji najgorima daje sigurnost da neće ostati bez posla i gomilu privilegija na tuđ račun i generalno degenerisanoj atmosferi društvu koja ne ohrabuke konstruktivnost i zdrave vrednosti postali najgori neradnici, samo gledaju kako da što pre odu s posla, korporatni službenici izvrdavaju sve stvarne obaveze, i srećni ste, paradoksalno, kad u nemačkoj kompaniji naletite na nekog Francuza ili Italijana, koji su kod kuće isti kao Nemci, ali su od kuće pobegli zbog krize i nezaposlenosti i u Nemačkoj su najbolji radnici, delimično i zato što su nemačke kompanije i menadžeri izuzetno ksenofobni i arogantni i nekome ko nije Nemac je jako teško da brzo napreduje i zauzme bilo koju funkciju višu od šefića nekog odeljenja :)

rale

pre 6 godina

SRBI BRE!!! Igrom slucaja sam u inostranstvu i osetio na svojoj kozi koji su stranci neradnici. Njihova parola je sto mozes danas ostavi za sutra!!!

Man

pre 6 godina

Ovo za Nemačku mogu da potvrdim pošto vozim kamion i često sam u Nemačkoj.Dodješ u tri sata popodne u firmu kaže portir nema vise nikog istovar tek sutra.Tako bezbroj puta.Zivi neradnici,zemlju su im podigli dedovi.

Mozgov

pre 6 godina

@EU Citizen
To mozda stara skola, ja saradjujem sa IT i firmama iz razvoja elektronskih sistema (embedded, medical, automotive) i svi su nadasve vredni i rade dosta prekovremeno i nema vrdanja, vrlo odgovorni i posveceni. Pricam o ljudima izmedju 25 i 45 godina starosti.

mrazzomor

pre 6 godina

Svar je samo u organizaciji radnog vremena i postovanju svog i tudjeg slobodnog vremena! Realno, ne verujem da se u Grckoj ili u Srbiji uradi vise posla nego u Nemackoj.

P

pre 6 godina

Ljudi prozivaju Grke za 14 plata, a to isto imaju i Austrijanci i mnoge druge evropske zemlje, nije u tome problem. Problem je u enormnoj korupciji koja postoji u Grckoj, koja pojede svu dobiti od investicija, koja navlaci besmislene kredite da bi moga zadovoljiti svoju glad i koja bi sad da dere kozu sirotinji koja nema veze sa tim. Zato Atina plane svako malo, aLI UZALUD, NAJVECI LOPOVI IZ SEBE IMAJU VOJSKU, POLICIJU I ZAKONE.

dragan

pre 6 godina

i sam sam se uverio kako se po Nemackoj i drugim zemljama radi opusteno...to su ostale samo price...kao oni vredni...vikendom nece da rade da pucas u njih....u Eng je vikendom sve pijano i drogirano...kakav crni rad....radi se samo u firmama gde ima puno stranaca... radim kao vozac...u slo...i radimo sve zemlje od slo...ital... spanije..pa skroz do Uk...mi radimo u fulu i mislim da je gazdi i to malo...nego srecom su kazne visoke i ceste kontrole...inace da nije toga ne bi gasili...tako da odgovorno tvrdim da smo mi medju boljim radnicima u evropi.....ali nazalost pare su kod njih...oni ne moraju toliko da zapinju...a mi moramo..

mariozg

pre 6 godina

Ne znam za ove zemlje,ali otkad sam prije 3 tjedna dosao u Njemacku nijedan dan nije bio ispod 10 sati. Vjerujem da ce biti dobro placeno ali sto je puno je puno

Criss Kros

pre 6 godina

Svaba kad je morao da zapne i da radi on je zaratio sa celim svetom,pokrali,oteli i od tog digli danasnju drzavu. Kad bi vratili to sto su oteli ostala bi suva motka. Ako dodje do toga da svaba mora da radi opet ce zaratiti.

Lazar

pre 6 godina

Radim u arhitektonskom studiju u Milanu. Minimalno radno vreme je 10 sati (9:30-19:30), a često se dešava da radim i 70 sati nedeljno. Naravno, prekovremeni rad nije plaćen. Toliko.

Goran

pre 6 godina

Verovatno je trenutni rekordni rast privrede i nikada manja nezaposlenost u Nemackoj rezultat nerada, a Grci su pregrejali masinu pa su zapali u krizu!? Ja zivim i radim u Nemackoj i ovde kad se radi onda se stvarno radi. Normalno radno vreme u Nemackoj je 40 sati nedeljno, ove brojke nemaju veze sa istinom. Kada se sabere i oduzme prosecan Nemac odradi za 20 sati koliko prosecan Grk (citaj Srbin) za 20 dana.

Blanusha

pre 6 godina

Zavrsio sam fakultet. Posle toga sam morao da odradim pripravnicki staz od godinu dana. Tih godinu dana mi, naravno, nije bilo placeno, niti gde zavedeno da sam radio, 5 dana u nedelji, po 7 sati u Domu Zdravlja nebitnog grada. Da bih preziveo, ostatak dana sam radio u privatnoj neregistrovanoj ordinaciji, a nocu u neregistrovanoj piceriji. Za one koji ne shvataju, ovo je deo price. Poenta je da sam radio mnogo, ali na papiru skoro nigde (pripravnicki se racuna jer sam nakon njega mogao da polazem drzavni ispit, ali nista vise). Crno!

oni i mi

pre 6 godina

Da, ali i pored toga nemacka, holandska i norveska ekonomija idu napred. I onda se pitate kako to. Pa lepo, narode, nema tu mnogo pameti. Nemac i Skandinavac su vaspitani da:

1. Cute, slusaju i postuju sagovornika, razlikuju licno od poslovnog.
2. Vezuju konja gde im gazda kaze, makar konj crkao.
3. Rade svoj posao i SAMO SVOJ POSAO.
4. Razvuku projekat na dugacak period i svaki dan ubace samo po jedan sraf.
5. Gledaju sebe i SAMO SEBE, ne pitaju zasto Djura ima vecu platu.
6. Kada se poasao ne uradi, ceo menadzment dobija otkaze, radnici ostaju.
7. Loseg radnika prebace na lose radno mesto cime ga nateraju da sam ode.

Dok za razliku od njih, Srbi:

1. Kukaju, upadaju u rec, svadjaju se i vredjaju saradnike na licnoj osnovi.
2. Rade po svom ("Inzenjer pametniji od mene majstora, ma daj ...")
3. Rade svaciji posao i zato ne stizu da rade onaj svoj.
4. Naprave plan, a onda samo piju kafu i pred krajnji rok rade prekovremeno!
5. Stalno se ponasaju kao Kalimero ("Imam manju platu od njega, nepravda!").
6. Kada posao pukne, najbolji radnik dobija otkaz, a direktor unapredjenje.
7. Losi radnici postaju kandidati za menadzere, direktore, ambasadore ...

Toliko o tome.

Sto rekao jedan pametan covek: ne radite MNOGO, vec PAMETNO!

Made in Germany

pre 6 godina

@EU Citizen
"Potpuno tačno, redovno i godinama sarađujem sa nemačkim firmama i imam najgora iskustva baš sa Nemcima"

Potpuno tacno je samo to da ti Nemci, koji kao rade najmanje, proizvedu najvise ! I Mercedes i BMW i Bosch i Kuka i Bayer su nemacke firme, a mi koji mislimo da radimo najvise ne znamo vise ni sibicu da napravimo, i nju uvozimo!
Inace, ja sam radio 15 godina u Nemackoj kao elektroinzenjer u maloj hi tec firmi u avio industriji i imam samo reci hvale za nemacke inzinjere i tehnicare. Vidi se da su im i otac i deda radili u industriji a da nisu, kao nasi, sedeli na sastancima komiteta!

takotijepatividi

pre 6 godina

Radio 12 sati dnevno za 20e svaki dan osim nedelje tako tri godine, sad radim privatno nekada i po 15 sati dnevno a nekad 2-3 sata ali kad radim 12+ sati zaradim nekih 40-50 eura. Ko radi za privatnika najvise radi a slabo zaradjuje bar kod nas, nema to u statistikama.

istvan (iz prve ruke)

pre 6 godina

@dragan
Tako je to kad covek nema skole, prica samo svoj jezik (i taj bez padezi) i isto razmislja kao sto je razmisljao u svojo Babusnici kojh je napustio pre 25 godina. Za one koji se malo potrude i zapnu, pa iako su stranci, ima tih "laganih" poslova takodje...

igop

pre 6 godina

Ova stodija se verovatno bazira na broju sati provedenih na radnom mestu sto niukom slocaju korelira sa "kolicinom rada". Samo kratak pogled na listu zemalja odmah potvrdjuje ovu tezu...

armada

pre 6 godina

Neorganizovane nacije mogu da rade do besveti ali uzaludno gube ogromnu kolicinu vremena i energije na gluposti.
Primera radi.Danas sam imao sastanak sa kolegama u firmi i trajao je preko 2 sata sata. Pri tom je je mogao da traje 30 minuta da smo se striktno drzali tema sastanka

Nakon toga sam imao telekonference sa Nemcem, trajao je 12 min i sve smo se dogovorili, nista nije ostalo nedoreceno

Ljudi ne gube vreme, znaju svoje odgovornosti i ne filozofiraju previse. Mi i nama slicni bismo mogli o svemu samo ne o sustini i zato se neracionalno raspadamo od posla

EU Citizen

pre 6 godina

@Mozgov
Stara škola je, naprotiv, bila jako vredna :) Generacija koja sad u Nemačkoj ide u penziju ili je već u njoj je radila kao luda i napravila državu koja je nekada i za to vreme, iako i tada levičarska ipak bila respektabilna, za razliku od ovog represivnog i plajčkaškog neokomunističkog svinjca koji pored stotina svetskih brendova i ultrauspešnih kompanija ekonomski stagnira godinama i još malo će početi da se raspada. Ali put do pakla je popločan dobrim namerama, krenuli sa socijalističkim budalaštinama i sve upropastili :) Ja uglavnom, nažalost, radim sa velikim i/ili međunarodnim firmama slažem se da je u manjim tehmološkim firmama i startapima kultura potpuno drukčija, i sa takvim ljudima je svuda, pa i u Nemačkoj za mene uživanje raditi, jer su pametni, motivisani i vredni, govorim o mega-korporatnom ološu koji se više bavi ofis politikom i uvlačenjem pretpostavljenima nego bilo čim što se može nazvati biznisom, a imaju najniži birokratski mentalitet šalteruša iz opštine, za većinu je bitno samo da ne napravi neku grešku i da hvata krivinu, a da li će nešto da se uradi mu je skroz svejedno. Kad među tom bandom naletim na normalnog i vrednog čoveka, obično ne Nemca, mada i tu ima izuzetaka, slavim. Ne kažem da su krivi samo ti ljudi, puno udela ima i sam besmisleni mega-korporatni sistem, ali muka mi je samo kad ih pogledam :))

K

pre 6 godina

(P, 11. oktobar 2017 21:45)

Ti ocigledno ne razumes sta u cemu je glavni problem u Grckoj (i u slicnim zemljama). Korupcija bi tamo bila zanemarljiva kada bi narod imao veci nivo gradjanske svesti. Tamo narod plane tek ako su im ugrozeni PRIVATNI interesi. Nisu se oni digli protiv korupcije, nego zbog toga sto im gori pod nogama. Gde su bili ranije kada su se uzimali ti krediti ? Korupcija nije od juce. Nego sistem vazno je bilo da je meni dobro, a vratice nego drugi. Sad zamisli kad vecina tako razmislja, normalno da ce pre ili kasnije da sve pukne.
E to je razlika izmedju njih i razvijenih zapadnih zemalja. Tamo se narod dize na samu pomisao korupcije, a politicari sami daju ostavke. Tamo postoji gradjanska svest o tome da smo drzava svi mi.

objavite i moj

pre 6 godina

(EU Citizen, 11. oktobar 2017 18:59)

Cekaj, kako ti kao tinejdzer saradjujes sa Nemackim firmama leba ti? Ili hoces da kazes da sve te tvoje komentare pise punoletna osoba?

mup

pre 6 godina

Najveći rasnici u Evropi su Srbi. Ako se uzme u obzir koliko radimo i za koje pare radimo. Uvek u životu gledajte stvari kroz uloženo-dobijeno. Zamislite Nemca ili Švajcarca da mu neko ponudi 300€ za mesec dana, koliko bi radio?

Iskander

pre 6 godina

Zivim u jednoj dalekoj zemlji, koja je medju 5 najbogatijih i mogu reci da se u Srbiji 1.5x vise radi. Plus sto u Srbiji ne placaju prekovremeno, subote, nedelje. Svako ko vam kaze da su Srbi neradnici, znajte da ima lose namere.

kako da ne

pre 6 godina

@Delije Cikago
Mi Srbi u Svajcarskoj smo mala deca za Portugalce ovde, Francuze koji rade ne staju. U sustini da znas, zakonski je dozvoljeno u Svajcarskoj raditi 42 do 45 sati nedeljno. Sto je sasvim okej. Sve preko toga imaju samo ovi sto rade zanatske poslove u manjim firmama pa teraju dosta vise ili rade negde toliko, a na crno dodaju jos na ciscenjima i nekim drugim poslovima. Znas kako, nemas jacu satnicu na svetu nego ovde, pa ciscenje je u evrima 15-16 e po satu, zamisli sve drugo. Zato mnogi stranci jure na sve strane i zaradjuju. U sustini ne moras niti ce te iko terati, ali to najvise rade nasi, albanci, Portugalci, Francuzi...Sve zato sto grade kuce po svojim zemljama gde preziveti penzije...Mada nasi mnogo manje jer od ‘89 je nama Srbima zabranjen rad u CH, vec samo turisticki. Pa posle toga nije veliki broj ni dosao. Jeste ono za vreme rata kao izbeglice, ali ni tada puno. Do sada svi izdobijali decu, sistem tera da imas skolu pa imaju skole pa i ne rade svake poslove, niti ce raditi preko potrebe jer ih tako naucili Svajcarci u skolama. U sustini ovde u CH je lakse raditi i manje se radi nego npr u Srb i u mnogim drugim zemljama...Nisam verovao do prre 4 godine kada sam dosao. Toliko opusteno, toliko sve..

021

pre 6 godina

Secam se upravo da sam o ovome pricao, ali su mi kojeciji botovi nalupali minuse u svom divljenju laznog mita o tome kako se u Z.Evropi radi, a eto, mi na jugu neradnici glupi i tako to. I istina je, nasi rade za medalju naspram tih dzabalebarosa koji vrte neku veliku kintu.

Dragan

pre 6 godina

U Svajcarskoj je ugovor od 42 sata nedeljno standars.
Neki rade (i to bas rade) i vise,na primer lekari, ali ih ima dosta koji dobrovoljno rade 60-80%.

ha

pre 6 godina

Naš šef se ovih dana trudi da nam smanji radno vreme na 60h nedeljno. U sezoni preko 300h mesečno radimo standardno, a ovi pričaju o nekih 40h da je puno. U Srbiji mnogi rade 60h i više.

Motac kablova, snajder, perac ulica

pre 6 godina

Samo da se nadovezem, radio sam po par meseci u Slovackoj, Sloveniji, Nemackoj i Grckoj i mogu reci da smo mi ubedljivo najbolji i najvredniji radnici koji se doduse i najvise zale. U Slovackoj i Nemackoj se tretiramo kao drugorazredni radnici od kojih se trazi da rade vise i imaju bolju efikasnost od domacih. ;)
Govorim o industrijskim poslovima, fabrike i to. U ostalim sektorima nisam zalazio tamo. ;)

maskica

pre 6 godina

I,sta vam ovo govori? Da nije vazno raditi mnogo nego raditi pametno. Ja ne znam zasto bi neko radio 10h dnevno ako moze lepo da zivi a radi 6h dnevno. I treba ici ka tome da se manje radi a lepse zivi...da imas vise vremena za prijatelje,porodicu,sebe...

Trosarinac

pre 6 godina

A gde sam tu ja sa 46radnih sati nedeljno, bez bolovanja, sa 15kalendarskih dana godišnjeg? I još hiljade takvih u Srbiji. Nemoguće da ne možemo popraviti prosek....

Milos

pre 6 godina

Mi smo robovi i radimo kod robovlasnika koji nas uglavnom placaju minimalcem osim casnih izuzetaka tako da kao takvi uopste se ne nalazimo na ovoj mapi.

Baba Vanga

pre 6 godina

po ovome najmanje rade ono koji imaju najvise tj bogtije drzave.... Pa za koga mi onda radimo a radi se sigurno 40 i vise sati nedeljno. Mada ima i onih koji rade i po 24h dnevno a rezultati najgori na balkanu....... Nesto je trulo u Srbistanu.....

petar

pre 6 godina

bit ovih grafova je, da rayvijene zemlje porobe nas na Balkanu i Istoku, Drang nach Osten ide sa parama.

Na kraju če Švabo neraditi i imati profit od vas, a vi čete crnčiti. Bičete na crvenom, a oni na zelenom.