- Komentari -
 1. @Banjalučanin
  Hvala, zato što je astronomija jedna od retkih stvari u koju se komunisti nisu mnogo mešali pa nisu ništa stigli ni da pokvare, svećlosne godine su čak i za te neverovatno efikasne štetočine preveliki zalogaj :)) Ali, kad ste ih već spomenuli (ne ja, vi :)) ), od drugih naučnih disciplina, na čelu sa klimatologijom su njihovi naslednici, neokomunisti i ljudskopravaši napravili korumpiranu i poslušničku farsu, a cirkus i horor koja zahvaljujući njima vlada u oblasti društvenih (pseudo)nauka koje ni pre njih nisu vredele bog zna šta, a danas im je bukvalno jedina svrha ideološka propaganda, falsifikati ispiranje mozga, nekom neupućenom je teško i da zamisli :))
   (EU Citizen, 5. oktobar 2017 17:12)

  # Link komentara

 2. dovoljno je reci da covecanstvo (tj, danasnji naucnici) ne zna jos uvek koliko ima planeta u suncevom sistemu, a bave se drugim sazvedjima i sl. kako je to moguce?
  Zeharija Sicin je proglasen za sarlatana kad je tvrdio da postoji jos jedna planeta.
  (alien, 5. oktobar 2017 15:59)

  # Link komentara

 3. Vrlo površan, tematski "tanak" i konfuzan tekst koji otvoreno koketira sa nebuloznim senzacionalističkim mitom o nekakvoj smrtonosnoj planeti Nibiru. Taj nepojamno glupi "hajp" se ovde pokušava uglaviti u priču o devetoj planeti Sunčevog sistema, iako su te dve teme iz dva različita univerzuma. Nibiru je jeftini SF "bogus" koji već 25 godina služi kao sjajan način da se na webu zgrne još poneka kinta na račun notorne ljudske površnosti, lakovernosti, infantilnosti, neznanja i sklonosti "šibicarskim" senzacijama. A deveta planeta je STVARNA astonomska tema u kojoj, na svu žalost ljubitelja senzacija, nema baš ničega zlokobnog, zastrašujućeg i opasnog. No, ima puno zanimljive i uzbudljive NAUKE. Ta planeta verovatno postoji, ali na vrlo udaljenoj orbiti - i morala bi biti prilično masivna, jer njena gravitacija izaziva određene poremećaje u putanjama objekata u Kajperovom pojasu. Detekcija i proučavanje tog tela će biti vrlo zanimljiv poduhvat koji može pružiti puno novih saznanja o istoriji Sunčevog sistema i poreklu različitih objekata koji ga čine. S druge strane, u svemiru postoje lutajuće planete i one teoretski mogu predstavljati vrlo neugodnog gosta u svakom solarnom sistemu - ali, to je sasvim drugačija priča od one koja se sa sumanutom upornošću koristi kao pokriće za nebulozni "Nibiru" mit. Odvojimo manipulativne fantazmagorije od stvarne nauke i uživajmo u ovom divnom i neizmerno zanimljivom svemiru, takvom kakav jeste !
  (emende, 5. oktobar 2017 15:09)

  # Link komentara

 4. @(EU Citizen, 05. oktobar 2017 12:57)

  Sve odlično napisano. Samo me zanima još... zašto izostavi komuniste ovaj put???
   (Banjalučanin, 5. oktobar 2017 14:03)

  # Link komentara

 5. Samo žuta štampa može da identifikuje planetu Nibiru iz psihopatskih nebuloza sa devetom planetom sunčevog sistema o kojoj naučnici odavno spekulišu zbog indirektnih dokaza za njeno postojanje koji se mogu iščitati iz putanja drugih udaljenih tela. Ta dva pojma nikakve veze nemaju, jedno je izmišljotina kompletnih ignoranata koji verovatno i nisu baš najzdraviji u glavi, a drugo je prilično stara hipoteza koja ima velike šanse da se pokaže tačnom. Nekakav Nibiru, uzgred, sasvim sigurno ne postoji, jer bi postojanje takvog tela sa ekscentričnom orbitom koje periodično posećuje centralne delove sunčevog sistema ne samo po svoj prilici onemogućilo nastanak života na Zemlji, pa ne bi bilo genija da otkrivaju mračne tajne o lutajućim planetama i gušterima, :) već bi ostavila tragove na kretanju ostalih tela ekvivalentne vrištećim neonskim slovima od deset miliona kilometara visine :)))
   (EU Citizen, 5. oktobar 2017 12:57)

  # Link komentara

 6. Nisu naucnici sada promenili misljenje, a nikada nisu ni odbacivali mogucnost postojanja te planete (jer izgleda da nesto veliko zaista remeti putanje ostalih planeta), samo su odbacivali mogucnost da ona krene ka Zemlji.
  (Trovach, 5. oktobar 2017 12:28)

  # Link komentara

 7. Nemojte u ovo mesati gravitacione talase, to je drugacija problematika. Planetu 9 sigurno ne mogle da otkriju gravitacione opservatorije kao LIGO. Pravilnije bi bilo reci da se planeta 9 trazi na osnovu gravitacionog uticaja na okolne objekte, nama daleke planetoide.
   (BSN, 5. oktobar 2017 11:17)

  # Link komentara

 8. Ma kakvi naučnici atronomi i šta oni tu ima da dokazuju kad je NASA rekla da nema... i tačka. Još kad CNN to potvrdi nema razloga da sumnjamo u njihovu (NASA) izjavu....
  (nervozna ganglija, 5. oktobar 2017 11:14)

  # Link komentara