- Komentari -

Primitivno verovanje koje okuplja sve veći broj pristalica (!)

Jedna od prvih lekcija koje učimo u osnovnoj školi je ona da je Zemlja okrugla i da orbitira oko Sunca. Iako to ne bismo smeli ni da dovodimo u pitanje, sve je više onih koji odbacuju ovu teoriju i smatraju da je sve jedna velika zavera i da je Zemlja ravna ploča.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Kakvi bre strucnjaci,oni sto su bubali sve napamet ? Pogledajte malo o toj temi,u Bibliji pise da je zemlja ravna,ako verujete u boga verujete u svet koji je on napravio a ne u sferu koja je nastala eksplozijom i da smo od majmuna nastali,drugo,toliko je nasa lazilara,da na nju ne mozemo da se oslonimo,a bez nje niko od vas ne zna oblik zemlje ? Surfujte po internetu i prociajte malo o ravnoj zemlji videcete koliko je sve zapravo logicno i jednostavno
  (Anonymouse, 27. oktobar 2017 06:38)

  # Link komentara

 2. Tako je to kad se ne uči škola. Pa posle misle da je posao načnika lak. A suština je da nemaju potencijal da shvate bilo šta komplikovanije, ali imaju želju (ko penzioner u javnoj kući).
  Još vidim da su neki čuli za ono što se zove zvezdani dan. Ima čak i jednostavna demonstracija da se to razume, ali ... džaba.
  Kao objašnjenje razlike između besplatnog i džabe. Vidi se da je nekima škola bila besplatna, ali džabe.
  (Boris, 17. septembar 2017 18:27)

  # Link komentara

 3. @Mz/x: Kocka.
   (Smuleco, 16. septembar 2017 17:58)

  # Link komentara

 4. U članku se pominje Eratostenov eksperiment. Taj eksperiment važi i u slučaju ravne zemlje sa suncem koje je malo i blizu. Nikakav dokaz za sferu.
  (Marko, 16. septembar 2017 12:31)

  # Link komentara

 5. O ne Shek i ti si nas izdao! Da li ste pitali Divca mozda je i on zastupnik tog misljenja, mozda i on vidi oktarinsku boju magije.
  (Veliki A'tuin, 16. septembar 2017 07:04)

  # Link komentara

 6. @znači da dan ne traje 24h? Oduvek sam mislio da dan traje 24h... onda nam satovi ne valjaju...
  Drugo, da dan traje 4min više kao što si napisao onda bi u godini imali 366 izlazaka sunca. Da li ih imamo?

  Zemlja rotira za 360 stepeni za 23 sata i 56 minuta. Ali rotacija od 360 nije isto sto i dan. Bio bi da se Zemlja ne okrece oko Sunca. Ali posto se okrece treba jos malo rotacije. Ako je danas iznad nase glave Sunce okret od 360 stepeni nece uciniti da Sunce sutra opet bude iznad nase glave jer se Zemlja malo pomerila. Treba jos malo rotacije (rotacija od 4 minuta) da bi odredjena tacka na Zemlji koja je juce bila u ravni sa Suncem ponovo bila u ravni sa Suncem danas. Zato dan ima 24 sata.
  (Ulo, 16. septembar 2017 03:10)

  # Link komentara

 7. @Mene zanima nesto drugo pa ako je neko od strucnjaka voljan da objasni :)Kako to da hiljadama godina sve isto zemlja se vrti oko svoje ose i sunca, mesec isto, kako je moguce da nikad nista ne zabaguje ipak u svemiru ima toliko kamenja kako nista nije udarilo i pomerilo zemljinu osu ili mesec izbacilo iz ravnoteze?
  (d, 15. septembar 2017 13:36)

  Amerikanci svemir nazivaju Space (prostor) i to sa razlogom. Svemir je jedan ogroman prazan prostor. Sva nebeska tela zajedno ne uzimaju ni 0.000…00 1% svemira. Prostor izmedju svakog nebeskog tela je ogroman. Mesec je veoma blizu Zemlji ali ne tako koliko ljudi misle. Kad bi Zemlja bila kosarkaska lopta a Mesec teniska lopta razdaljina izmedju njih bi bila 8 metara. Jedna lopta bi ti stajala na jednom a teniska loptica na drugom kraju stana. Mars kao rukometna lopta bi bio 1 kilometar udaljen od fudbalske lopte. Pogledaj koliko praznog prostora ima izmedju ova 3 sicusna objekta. Zamisli koliko ima prazng prostora u Suncevom sistemu. 8 planeta su kao 8 lopti na podrucju cele Srbije. Pogledaj koliko je to praznog prostora... Sansa da neko telo van suncevog sistema dodje u suncani sistem i pogodi neku planetu je ista kao kad bi ti sa svemirske stanice bacio kliker i pogodio jednu od lopti u Srbiji.
  (Olo, 16. septembar 2017 02:17)

  # Link komentara

 8. Stalaaaa! Stala jeeee!
  (Cane Prebranac, 15. septembar 2017 23:26)

  # Link komentara

 9. @MiKa
  Aha, tako ja jednom sa Avalskog tornja videla Brazil.
   (Nepokolebljiv optimizam, 15. septembar 2017 22:59)

  # Link komentara

 10. Zakrivljenost istok-zapad: da je Zemlja ravna ploca, kada je dan bilo gde na Zemlji, bio bi dan svugde. Sa svake tacke "ravne ploce" bi se videlo Sunce.

  Zakrivljenost sever-jug: ako je Sunce danas u podne pod jednim uglom recimo u Beogradu, par hiljada kilometara diretno juznije ce biti pod primetno drugacijim uglom. Da je Zemlja ravna ploca, upotrebom geometrije (poznata dva ugla i razdaljina izmedju tacaka na Zemlji) bi se doslo do toga da je Sunce jako blizu (hiljade km, umesto 150 miliona km). Ali ajde, ako nas NASA "laze", mozda je stvarno tako blizu. Problem je kada odaberete neku trecu tacku dalje na jugu i ponovite gemoterijski proracun, sada Sunce ispada da je na nekoj drugoj udaljenosti. Tako da ideja o ravnoj ploci propada.

  Nadam se da je navedeno jako jednostavno za razumeti. Ponekad naucnici preteraju sa kompleksnim dokazima (Fukoovo klatno itd).
  (Toza, 15. septembar 2017 16:37)

  # Link komentara

 11. Celokupna istorija covecanstva je u stvari istorija pobune coveka protiv Boga. Na taj nacin treba gledati i na smejuriju zvanu "okrugla zemlja" koja se krece oko sebe i oko sunca. Bog kristalno jasno kaze da je stvorio Zemlju da se nikada ne pomeri. Zemlja ima temelje, ima cetiri ugla (dakle mora biti neko telo kockactog oblika) u kome je upisana "kruznica". Zatim, ako se popenjemo dovoljno visoko mozemo videti citavu zemlju, sto bi bilo nemoguce da je zemlja okrugla.

  Onaj ko dokaze da je bilo sta od ovoga netacno, taj je u stvari dokazao da Boga nema. Naravno, niko nikada ove ludosti nece dokazati. Za sada imaju samo jedan "dokaz", navodne fotografije iz svemira.
  (MiKa, 15. septembar 2017 15:54)

  # Link komentara

 12. (Djenka, 14. septembar 2017 16:09)

  Tvoj komentar je samo pokazao da i sam ne znaš kako deluje gravitacija. Gravitaciju ima sva materija odnosno sve što ima masu, bez obzira na veličinu. Nije tačno da samo velika tela kao planete imaju gravitaciju. Čak i zrnce peska odaje svoju gravitaciju, samo što je njegov pojedinačni utičaj mizeran, pa ga nadjačava sva materija oko njega (cela Zemlja). Kada bi postavio zrnce peska dovoljno blizu pored većeg kamena, a da oba stoje apsolutno mirno i da su u prostoru bez uticaja druge gravitacije, zrnce peska i kamen bi se polako spojili pod uticajem gravitacija oba tela. Možda bi to trajalo dugo, ali bi se kad tad desilo.
  (Nešto, 15. septembar 2017 15:34)

  # Link komentara

 13. Zemlja može biti ravna ploča samo u dvodimenzionalnom svemiru.
  (Lud,zbunjen,normalan,Mane, 15. septembar 2017 14:59)

  # Link komentara

 14. Manje je vazno da li je zemlja ravna ili okrugla, bitno je da niko nikome putem sile ne namece svoje misljenje.

  Ja sam procitao sve na tu temu i moj zakljucak je da ne postoji nijedan jedini naucni dokaz da je zemlja okrugla.
  (paralax, 15. septembar 2017 14:51)

  # Link komentara

 15. @CarloNS: znači da dan ne traje 24h? Oduvek sam mislio da dan traje 24h... onda nam satovi ne valjaju...
  Drugo, da dan traje 4min više kao što si napisao onda bi u godini imali 366 izlazaka sunca. Da li ih imamo?
  (Marko, 15. septembar 2017 14:28)

  # Link komentara

 16. Da samo sto sve teorije zavere poticu bas iz tog civilizovanog sveta, mi ih samo preuzmemo. Glavni zagovornici svih tih teorija su uvek Ameri.
  (hm, 15. septembar 2017 10:20)


  oni se zezaju, a vi se ozbiljno primite.
   (neutralni felsh, 15. septembar 2017 13:38)

  # Link komentara

 17. Mene zanima nesto drugo pa ako je neko od strucnjaka voljan da objasni :)Kako to da hiljadama godina sve isto zemlja se vrti oko svoje ose i sunca, mesec isto, kako je moguce da nikad nista ne zabaguje ipak u svemiru ima toliko kamenja kako nista nije udarilo i pomerilo zemljinu osu ili mesec izbacilo iz ravnoteze?
  (d, 15. septembar 2017 13:36)

  # Link komentara

 18. (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 15. septembar 2017 00:36)

  Zahvaljujem na tvom objasnjenju zaista.
  Nisam siguran koliko si me razumeo, moja krivica sigurno, jer nisam najbolje prezentovao zeljeno.
  Sve jedno, zamolicu te da pogledas u mesec u trenutku kad vidis gde se nalazi sunce, zatim na osnovu polozaja sunca ustanovis koji deo meseca treba biti osvetljen, a koji jeste osvetljen i ustanovices veliko odstupanje, to ti garantujem.
  Cuo sam pricu da je ono sto vidimo na nebu hologram, da to nije sunce. To mi je bilo krajnje smesno, o tim ljudima mogao sam samo misliti kako imaju bujnu mastu. Ne kazem da im sada verujem, daleko bilo, ali poceo sam da razmisljam sire.
  (O2, 15. septembar 2017 13:01)

  # Link komentara

 19. Za neke ljude NEZNANJE je blagoslov,to su oni što su u osnovnoj školi bežali sa časa.Pa sada pod stare dane izmišljaju da je planeta Zemlja tepsija.Pa sada misle da su blagosloveni "Tajnim znanjima RAVNE ZEMLJE"
  Knjige braćo,knjige a ne zvonca i praporce-Dositej Obradović
  (Dejan Marinković, 15. septembar 2017 12:36)

  # Link komentara

 20. @Petar
  "Zemlja ne napravi pun krug oko svoje ose (360 stepeni) već približno 359"

  Petre, vidim da si novajlija u našoj grupi zaverenika, ako želiš da obmanjuješ milione moraš dobro da obratiš pažnju na detalje.

  Ozbiljno, Zemlja rotira oko svoje ose u istom smeru kao što rotira oko Sunca [link].
  Za jedan dan zarotira oko 361 stepen a ne 359. Kada se to pomnoži, posle pola godine (recimo 182 dana) se dobije tačno 182.5 rotacija pa je Zemlja u podne i dalje okrenuta prema Suncu iako je Zemlja na suprotnom kraju svoje orbite oko Sunca.

  Odlično pitanje @lojzija.
  (Tannhauser, 15. septembar 2017 12:35)

  # Link komentara

 21. Da li ste primetili da ovakve ideje skoro nikada ne zagovaraju uspesni, ispunjeni ljudi, vec uvek neki kojima nisu uspeli u zivotu, ili kojima je zivot u haosu... I onda im je iz nekog razloga bitno da bas oni dokazu da je sve zapravo jedna velika prevara. Mislim da bi za mnoge od njih psiholozi imali sta da kazu.
  (T, 15. septembar 2017 12:09)

  # Link komentara

 22. Ne, ne postoji sloboda govora u nauci. Ako nesto neko tvrdi, to treba i da dokaze.
  (z, 15. septembar 2017 11:46)

  # Link komentara

 23. Da nas lazu oko svega, lazu nas, ali da je zemlja ravna - nije...
  Moramo nauciti da citamo izmedju redova! Mnoge (da ne kazem vecina) teorija zavere su istinite, ali postoje i ovakve koje su izmisljene samo da bi se doveo u pitanje kredibilitet ovih drugih uz pomoc kojih manipulisu nama vec milenijumima. Citajte izmedju redova, filtrirajte svoje znanje, pogledajte uvek misljenje vise strana, pa sami zakljucite :)
  (Filip, 15. septembar 2017 11:40)

  # Link komentara

 24. Zemlja je okrugla. A zasto? Zato sto su sva nebeska tela (osim mozda kometa) okrugla.
  I sta se hvatate fotografija i snimaka koje je NASA napravila?
  Imate i Ruskih a i Kineskih fotografija zamlje iz vasione, a sa ISS (International Space Station u kojoj su i Rusi) imate i video uzivo koji to dokazuje.... ili imate internet i kompjuter samo za ostavljanje kometara?

  Iz zemlje lala (ravne k'o tepsija), uvek Vas
  (Dobro, 15. septembar 2017 10:32)

  # Link komentara

 25. A sto se tice fotosopovanja zemlje -

  Svi sateliti, svemirska stanica itd su previse blizu da bi planeta stala u kadar. Tako da nema previse pravih fotografija koje su slikane sa dovoljne udaljenosti, a opet sa pozicije tacno izmedju sunca i zemlje, jer je tek iz tog ugla zemlja osvetljena cela ("puna"). To su mogle misije slanja sondi na druge planete i slicne, kao i apolo, jer su one bile dovoljno daleko, ali opet treba uhvatiti i tu poziciju. Recimo, tokom apolo misija, samo jednom prilikom su se poklopile okolnosti da se uhvati takva fotka ( ako se ne varam, poslednji apolo pri povratku na zemlju).

  Tako da nasa zaista fotosopuje fotke zemlje, a nekada se to radilo prostom montazom. Od mnogo fotki slikanih sa male visine, oni sklapaju kolaz izgleda planete.
  (Perax, 15. septembar 2017 10:30)

  # Link komentara

 26. Balkanci su inače već tradicionalno 200 godina iza civilizovanog sveta.
  (Balkan jedan veliki zoo vrt, 14. septembar 2017 20:06)
  Da samo sto sve teorije zavere poticu bas iz tog civilizovanog sveta, mi ih samo preuzmemo. Glavni zagovornici svih tih teorija su uvek Ameri.
  (hm, 15. septembar 2017 10:20)

  # Link komentara

 27. @ko zna i ostali koji pominju meseceve mene

  Okrugla senka na mesecu nije senka okrugle zemlje vec posledica okruglog oblika meseca. Zapravo, mesec je pun i neosencen kad je zemlja tacno izmedju sunca i meseca, a mlad (novi) je kad je mesec na (usl.receno) pravoj liniji izmedju zemlje i sunca (nije prava linija). Prosto, kad je sunce iza necega, mi vidimo neosvetljenu stranu toga.

  Jel vam palo na pamet kako sad pa to da je kada "polumesec", linija senke bude prava ako je zemlja okrugla? Pa stanite u sobu, stavite izvor svetla ispred vas, a levo od vas loptu i okrenite se i pogledajte senku na lopti - bice osvetljena sa desne strane do pola, leva strana neosencena, odvojene pravom linijom. I ta senka nema veze s vama, ima veze s oblikom lopte i time odakle vi to posmatrate.

  Ako stavite iza-levo loptu i oogledate je, videcete veci deo lopte osvetljen i malu srpastu senku s leve strane. Stavite napred-levo loptu, videcete veci deo neosvetljen i mali srpasti osvetljen deo s desne strane.

  To sve nema nikakve veze s vasim izgledom i oblikom.

  To je objasnjenje za ove koji ne kontaju meseceve mene, a u raspravu sa ravnozemljasima se ne treba upustati uopste. To je svojevrsna prirodna selekcija.
  (Perax, 15. septembar 2017 10:17)

  # Link komentara

 28. @Stalker
  "Dovoljan dokaz je Mesec, svaki put kad mesec nije pun, onaj lucni deo je zapravo senka planete Zemlje koja zaklanja Taj deo meseca od Sunca."

  Au brate, kad ljudi hoce po svaku cenu da se prave pametni, evo sta ispadne...znaci, mi svaki dan gledamo pomracenje meseca...vau...meseceve mene, ljudi...meseceve mene... sto je najgore, taj njegov komentar je u plusu
  (Galileo, 15. septembar 2017 09:31)

  # Link komentara

 29. kada gledas na otvorenom moru brod polako nestaje u daljini zbog zakrivljenosti zemlje!!
  jel tako
  tako su nas ucilir

  ali ako se uzme dvogled on se opet pojavi!!!
  sta cemo sad!!
  gde je zakrivljenost zemlje???
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (svet na dlanu, 14. septembar 2017 20:15) # Link komentara

  Шта ћемо сад? Књигу у шаке, постанеш научник, по тренутно важећим теоријама, хипотезама и законима, урадиш озбиљна истраживања на тему двогледа и закривљености, објавиш пар дела, признају те или те оспоре, ти објавиш још пар, изнесеш доказе, све те мање људи оспорава па те признају за званичну теорију. Објавиш још пар дела, докажеш теорију двогледа, признају је за закон двогледа на основу ког се утврди да је земља равна, и добијеш Нобелову награду за физику. Тако је рецимо урадио Ајнштајн (мада су избегли да му званично дају награду за оно за шта су му је у ствари дали).
  (Glavolomka, 15. septembar 2017 09:25)

  # Link komentara

 30. brufen za istu ili su mozda koristili vec navedeno belance, kukuruzno brasno i jabukovovo sirce, komovicu i slicne stvari... Ovo sa vakcinama je no comment jer cim se razumes u temperature verovatno napamet i znas sastav vakcina, vreme 'delovanja' vakcine i kako na organizam deluje ista. Usput saznaj ako mozda vec i ne znas, ko daje garanciju da ce vakcina delovati bas kako pise i ko je kriv ako ne bude bas tako-to je najzanimljiviji deo koje mnoge roditelje 'muci' kojima je ta ista vakcina njihovoj deci promenila zivot, ali nazalost ne na bolje...
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cvarci i kavurma, 14. septembar 2017 20:34) # Link komentara

  Хајде провери просечан животни век деце и одраслих у времену пре вакцина и после вакцина. Наравно да вакцинација носи одређен степен ризика, али носи и излазак на улицу па пуштамо децу напоље, зар не? Не постоји гаранција, постоји позитивна пракса. Ако је просечан животни век у Србији порастао за 15 година од кад је вакцинација почела, смртност и инвалидитет деце од богиња, туберкулозе, дечије парализе смањен за 90%, то говори шта? Да је вакцина опасна? Јесте, опасна је, као и вожња аутомобилом, авионом или аутобусом. Као прелазак преко улице. Жао ми је родитеља деце која су доживела негативне последице вакцинације, али има много више родитеља деце који су срећни са својом децом која сад ходају уместо да су у колицима рецимо...живот не даје гаранције....
  (Aleksa37, 15. septembar 2017 09:14)

  # Link komentara

 31. Neka meni neko odgovori kak se dobija seme šargarepe. Ko ne zna neka se zapita malo o čemu razmišlja.
   (Sremac, 15. septembar 2017 08:33)

  # Link komentara

 32. nije to ništa...ima ih mnogo više koji veruju u neko imaginarno biće koga nazivaju bogom...
  (plazoje, 15. septembar 2017 08:01)

  # Link komentara

 33. Ljudi nije zemlja ni okrugla ni ravana. Ona je u obliku piramide. Zato su i stari Egipcani pravili piramide. To su ustvari modeli Zemlje. A oni su iz svemira dosli. Pa to svi znaju sada. Zar ne?
  (Nikola Kopernik, 15. septembar 2017 07:56)

  # Link komentara

 34. Jos me jedna stvsr zanima: da li ovi sto misle da je NASA=zlo isto to misle i za rusku kosmicku agenciju, ili rusi ipak rade pod pokroviteljstvom Mahatme Gandija i patrijarha moskvskog a zle amerikance za NASA bira licno Hitler, koji je ziv u Argentini?
   (Stojko, 15. septembar 2017 07:42)

  # Link komentara

 35. Искрено људи ово је замајавање масе, да ли је битно каквог је облика земља? А уништавање шума, пораст емисије угљен диоксида, ерозија земљишта, урагани, масовно тровање људи лековима, аутизам, срчане болести, сиромаштво, то је небитно ? Али ајде мало да пецнем машту свима, да ли ви знате да су досада представници Насе често мењали изјаве о облику земље, те је лопта,те је елипсоид,те је крушкаста, да ли је то нормално ? И још једно питање, пошто сам инжињер и познајем материју, нека ми неко објасни какав је то материјал који може да заштити људе у космосу од зрачења, и какви су то мотори који развију такав полазни моменат , а надаље одржавају погонски моменат такав да се стигне до месеца ШЕЗДЕСЕТИХ ГОДИНА А САДА ИХ НИГДЕ НЕМА СА РАЗВИЈЕНОМ НАНОЕЛЕКТРОНИКОМ ?
  (iq125, 15. septembar 2017 07:24)

  # Link komentara

 36. Koliko traje let BG-NY u jednom smeru a koliko u drugom? Hvala!
   (Lajavi krelac, 15. septembar 2017 07:12)

  # Link komentara

 37. Niko od vas nije video ni okruglu ni ravnu Zemlju. Zašto neki od vas smatraju da imaju ekskluzivno pravo da nam objasne kog je oblika Zemlja? Činjenica je da jedni svoje tvrdnje brane logikom a drugi naukom. Verovaću kog je oblika kada se lično uverim u to. Do tada, bez polemike, molim!
   (Lajavi krelac, 15. septembar 2017 07:10)

  # Link komentara

 38. Posmatrajuci ljude ovako sa strane (citajuci i net) shvatam da se generalno mogu podvesti pod dve-tri kategorije. Jedna je ona koja prati savremenu popularnu nauku, razumevajuci da je vazno da se nauka sledi, i veruju da postoje velike dobrobiti od vakcinacije, od teorije evolucije, od fizicke mehanike (ciji je deo i gravitacija, u cije formule naravno ulazi da je Zemlja okrugla itd).
  Drugu kategoriju cine ljudi koji vole da ne veruju u mainstream, koji uzivaju u raznolikim teorijama zavere, jedna je da nas sve lazu, druga da zivimo u paralelnom univerzumu, treca koliko vidim da je Zemlja ravna ploca i da nas NASA laze, pa o vakcinacijama (slazem se ubedljivo najstetnije verovanje), itd.

  Medjutim, treca kategorija onih koji u principu veruju nauci, nisu paranoicni, ali ostavljaju razumnu mogucnost da sve uvek nije bas onako kako mislimo, dakle imaju neku razumnu sumnju koja je zdrava ali koja ne paralise, u toj kategoriji je najmanje ljudi. A prava nauka je upravo tu, jer nema razvoja bez istrazivanja i sumnje.


  Ти прозападни кривоверници могу да верују у шта хоће, то их неће спасити вечних мука. А да свет наш овоземаљски није округао, то стоји, јер и у Књизи тако пише, горе небо доле земља. А како би небо било горе, ако је земља округла? Бог је створио свет тако, раван свет, да Њега славимо и Њега се плашимо. Они који то следе ће бити спасени, чак и ако су током својих овоземаљских живота веровали да је земља округла, јер вера у Бога је битнија од свега.
  (Masha, 15. septembar 2017 06:21)

  # Link komentara

 39. Imam utisak da je projekat "Ravne Zemlje" zapravo jedna vrsta masovnog socijalnog ekperimenta čiji je cilj da utvrdi koliko naivnih, infantilnih, lakovernih, poluobrazovanih i mediokritetskih umova možeš da izmanipulišeš koristeći vešto plasirane ali suštinski apsurdne informacije i koncepte. Nešto slično astrologiji - gomila naoko logičnih i zavodljivih ideja koje se, kada se istraže do same srži osnovnog koncepta, pokazuju kao savršeno nebulozan i krajnje manipulativan galimatijas. Bojim se da su rezultati tog eksperimenta iznenađujući čak i za njegove inspiratore ... Koncept "Ravne Zemlje" je idealan za manipulacije te vrste - jer, zaista je uspeh kada oko jedne toliko apsurdne i zaprepašćujuće iracionalne ideje uspeš da okupiš toliko mnogo ljudi limitiranog obrazovnog i mentalnog profila - koji uz to, da apsurd bude još veći, smatraju da su prepodobni posednici neke veličanstvene istine koju naučni establišment vekovima krije od javnosti. Nije tu stvar samo u strašnim rupama u znanju (za šta deo odgovornosti snosi veoma loša edukativna politika) več i u podsticanju onoga što se na engleskom zove "denialism" - sklonosti da se negiraju SVA opšteprihvaćena znanja i principi, a u funkciji iskompleksiranog, autističkog ego tripa pod maskom "mesijanskog" otkrića "prave istine". U prethodniim decenijama, ovaj sindrom je bio najvidljiviji kod raznih ultra-fanatičnih religioznih grupa, a sada je naglo dobio i širu "primenu". Tužna i zaumna priča - ali i vrlo obespokojavajuća.
  (WotS, 15. septembar 2017 02:25)

  # Link komentara

 40. @cvarci i kavurma Antipiretici, tj. sredstva koja spuštaju temperaturu su spasila od smrti hiljade i hiljade dece. Visoka temperatura uopšte nije naivna stvar, pogotovo kod dece, i sredstva koja skidaju temperaturu fizičkim putem (komovica i slično) su neuporedivo manje efikasna od njih. Sada kada bi dete umrlo od temperature to bi s pravom bila vest za novine, nekada je to bilo sasvim normalno.
  (Ne potcenjujte savremenu medicinu, 15. septembar 2017 01:47)

  # Link komentara

 41. ne tvrdim da zemlja nije okrugla.
  ono sto bih voleo da mi neko objasni je sledece: ako je 1. januara u 12h(podne) dan, zemlja se svaki dan okrene za 360°. zasto je npr. posle 6 meseci, 1. jula, kada je zemlja na drugoj(suprotnoj) strani sunca, u 12h isto dan a ne mrak?
  lepo Vas molim da odvovore samo ozbiljni koji razumeju pitanje.
  hvala
  (lojzija, 14. septembar 2017 16:16)

  Za 24 sata Zemlja se okrene toliko da ista tačka na Zemlji bude najbliža Suncu. Znači okretanje se meri u odnosu na Sunce (takozvani solarni dan). Pošto Zemlja osim oko svoje ose kruži i oko Sunca to u stvari znači da se Zemlja za 24 sata okrene malo više od punog kruga (u odnosu apsolutnu beskonačno daleku tačku). U odnosu na zvezde (koje se mogu snmatrati beskonačno dalekom tačkom) zemlja napravi krug za približno 23 sata 56 minuta i 4 sekunde (takozvani zvezdani dan - nešto brže nego u odnosu na Sunce). Razlika je oko 4 minuta koja kada se pomnože sa 180 dana (pola godine) dobija se 720 minuta što je tačno pola dana razlike. To je ono da posle 6 meseci opet bude dan sa druge strane Sunca.
  (CarloNS, 15. septembar 2017 01:38)

  # Link komentara

 42. @ne tvrdim da zemlja nije okrugla.
  ono sto bih voleo da mi neko objasni je sledece: ako je 1. januara u 12h(podne) dan, zemlja se svaki dan okrene za 360°. zasto je npr. posle 6 meseci, 1. jula, kada je zemlja na drugoj(suprotnoj) strani sunca, u 12h isto dan a ne mrak?
  lepo Vas molim da odvovore samo ozbiljni koji razumeju pitanje.
  hvala
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lojzija, 14. septembar 2017 16:16) # Link komentara
  Preporučujem (0)Ne preporučujem (0)

  Evo ja sam ozbiljan i lepo cu ti odgovoriti. Zemlja se ne okrene za 360 stepeni za jedan dan, niti dodje na suprotnu stranu Sunca za 6 meseci. Rotacija od 360 stepeni traje 23 sata 56 minuta 4 sekunde. A tropska godina traje 365 dana 5 sati 48 minuta 46 sekundi. Dakle Zemlja na suprotnu stranu dodje za 182 dana 14 sati 54 minuta 23 sekunde. Od 1. januara u podne do 1. jula u podne ima 181 dan ili 4344 sata, oduzmimo 1 zbog letnjeg racunjanja vremena dobijemo 4343. A Zemlja ode na suprotnu stranu, rekli smo za 182 i malo manje od 15 sati, dakle za nesto manje od 4383 sata. Razlika je 40 sati (4383-4343). Dakle, razlika je blizu jedne i po zemljine rotacija, malo vise ali to je taman dovoljno da oba puta bude dan. Jesam li fino objasnio? Ako je nesto nejasno pitaj opet.
  (Volvo, 15. septembar 2017 01:31)

  # Link komentara

 43. Zasto NASA koristi GoPro kamere za snimanje planete Zemlje iz satelita? Te kamere imaju tzv. "fisheye lens" iliti objektiv "riblje oko", koji iskrivljuje sliku i cini da sve na njoj izgleda "okruglije" nego sto jeste u prirodi. Zasto NASA ne koristi obicne objektive za snimanje Zemlje iz satelita???
  (Tamara, 15. septembar 2017 01:12)

  # Link komentara

 44. S kim ja delim vazduh u 21. veku... Pa, barem se popnite na neku najvisu planinu, ili izadjite vise iz svog sela, makar jedan dan do npr. Sutomora, na velikom delu puta sa planine koji se spusta ka moru vidi se zakrivljenje.
  (Neverica, 15. septembar 2017 01:07)

  # Link komentara

 45. Ma ravna je, sve do Kosova, bio i proverio!
  A ko kaže da je bio dalje, taj laže - nema dalje, samo crna rupa.

  Kakva bre lopta, pa znate valjda da se sve lopte pre ili kasnije izduvaju (ili istope, ako su kugle sladoleda, ali to je već druga priča) pa kada ih dovoljno izgaze onda postanu palačinke, tj. ploče. Čak da je ova naša jadna Zemlja i bila lopta, do sada bi se već sigurno izduvala, a koliko je gazimo postala bi i ploča. Vidite, znači čak i da nije uvek bila ploča (a jeste, verujte mi, tako su mi pričali pametni ljudi), sada bi to ipak bila. Ma sve stvari što valjaju su ravne: i Zemlja i CD i DVD i gramofonska ploča i palačinke i list papira na kome lažu da nisam dovoljno pametan da završim osnovnu školu...
  (Milos Obilic, 15. septembar 2017 01:07)

  # Link komentara

 46. meni je sve ravno ...
   (oglo, 15. septembar 2017 00:42)

  # Link komentara

 47. (O2, 14. septembar 2017 16:26)

  stvar je u tome da je Sunce veoma daleko (150 miliona km) u odnosu na daljinu Meseca (384 hiljade km), tako da njegovi zraci dolaze pod istim uglom i na Mesec i na Zemlju. Zato osvetljenost Meseca pokazuje pravilan smer ka Suncu; ono sto nama smeta je iluzija da je Sunce jedna lampa na horizontu, tu negde blizu, koja osvetljava jedan balon na nebu, nedaleko iznad nas; pa bi osvetljena povrsina Meseca, kako povrsni rezon kaze, morala da bude oborena prema horizontu.
  (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 15. septembar 2017 00:36)

  # Link komentara

 48. @Torlak
  "A zbog čega se, onda,ako je ravna, u telekomunikaciji prilikom izračunavanja potrebnih primo-predajnika za bezični prenos ,u jednačini ubacuje konstanta zakrivljenosti zemlje?!?"

  Jel to ono, K=0 ?
  (Sto ste zapenili, bre ?, 15. septembar 2017 00:31)

  # Link komentara

 49. Zašto svi koji imaju mačke znaju pouzdano da je zemlja okrugla? Da je ravna, mačke bi davno gurnule sve preko ivice!
   (antiprotivna, 15. septembar 2017 00:30)

  # Link komentara

 50. ono sto bih voleo da mi neko objasni je sledece: ako je 1. januara u 12h(podne) dan, zemlja se svaki dan okrene za 360°. zasto je npr. posle 6 meseci, 1. jula, kada je zemlja na drugoj(suprotnoj) strani sunca, u 12h isto dan a ne mrak?
  lepo Vas molim da odvovore samo ozbiljni koji razumeju pitanje.
  hvala
  (lojzija, 14. septembar 2017 16:16)

  zato sto "jedan dan" u kalendaru nije period za koji se Zemlja okrene tacno jednom oko svoje ose (sinodicki dan), nego period izmedju dva ista polozaja Zemlje prema nepomicnim zvezdama (sidericki dan). Posto se Zemlja obrce oko svoje ose u istom smeru kao sto i obilazi oko Sunca (suprotno kazaljci na satu gledano iznad severnog pola) ovaj drugi period je kraci. Ako ce Zemlja posle godinu dana doci u isti polozaj prema dalekim zvezdama, onda ce za pola godine biti tacno u suprotnom smeru i Sunce ce u podne opet biti iznad glave.
  Cestitam na pravilnom razmisljanju, treba imati samo na umu navedenu definiciju dana.
  (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 15. septembar 2017 00:17)

  # Link komentara

 51. Pitam sebe a i druge,kako to da u zadnjih mesec dana u po bela dana a takodje i noću vidim mesec na nebu 24 časa???Još jedno pitanje kako to da noću tokom cele godine vidimo isto nebo i isti raspored zvezda na nebu,zar ne bi trebalo da je drugačije pošto zemlja pravi pun krug oko sunca za godinu dana da vidimo druge zvezde i drugačiji raspored na nebu?
  (Boki, 14. septembar 2017 19:12)

  Zašto ovde navodiš neistinu da "noću tokom cele godine vidimo isto nebo i isti raspored zvezda na nebu" kad to jednostavno nije tačno?

  Zato što kao i svi ravnozemljaši, kad ti činjenice ne idu u prilog, izmišljaš sebi neke druge "bolje" i "zgodnije"?

  Ili je možda problem u tome što ja i ti ne gledamo isto nebo, ili ga gledamo sa različitih planeta? Ja itekako vidim da tokom godine niti su sazvežđa uvek na istom mestu na nebu, nistu su sva sazvežđa uopšte vidljiva tokom cele godine.

  Ti očgledno posmatraš noćno nebo čitava dva puta godišnje.

  A sada, nađi neku dobru knjigu iz astronomije ili potraži na Internetu i vidi kako izgleda sazvežđe Orion. Navodim ga kao primer jer je veliko, sjajno i veoma lako prepoznatljivo. Počni da ga tražiš na nebu i posmatraš od večeras pa nadalje i javi mi kroz pola godine da li je uvek na istom mestu.

  Da ti odmah kažem: NIJE!
  (Aldebaran, 15. septembar 2017 00:12)

  # Link komentara

 52. @Victorinox Mislio sam na tehnologiju tretiranja zrna radijacijom da bi se izazvale nasumicne mutacije. To nije GMO po sadasnjem shvatanju pojma GMO, ali jeste sustinski to jeste geneticki modifikovan organizam. Razlika je samo sto to nije ciljano radjeno, vec nasumicno pa su birani primerci koji deluju upotrebljivo. Po meni je to moze da bude samo gore nego ciljano menjanje gena, a ljudi jedu biljke koje su nastale na taj nacin i ne prave pitanje, a GMO im je kao bezveze. Ja bih inace 100 puta radije jeo GMO nego hranu tretiranu pesticidima, ali verovatno ce za mene 99% ljudi da kaze da sam budala.
  (sve se to moze razumeti #2, 15. septembar 2017 00:04)

  # Link komentara

 53. @Glavolomka. ne tvrdim da zemlja nije okrugla.
  ono sto bih voleo da mi neko objasni je sledece: ako je 1. januara u 12h(podne) dan, zemlja se svaki dan okrene za 360°. zasto je npr. posle 6 meseci, 1. jula, kada je zemlja na drugoj(suprotnoj) strani sunca, u 12h isto dan a ne mrak?
  Ovo je odlično pitanje zato što je dobar primer kako se ispravnim logičkim zaključivanjem dolazi do pogrešnog zaključka, a samo zato što su premise pogrešne. Zemlja ne napravi pun krug oko svoje ose (360 stepeni) već približno 359. Da se zarotira za 360 onda bi zaključak bio na mestu ovako nije. Jos jednostavnije, zamisli da godina traje 4 dana. U podne prvog dana ugao izmedju sunca i neke zvezde nekretnice sa zemljom u temenu tog ugla je 0stepeni. Drugog dana u podne je ugao koji formiraju sunce zemlja (teme ugla) i pomenuta zvezda nekretnica je 90stepeni. Znaci da se "Zemlja" kod koje godina traje 4 dana, za jedan dan zarotira oko svoje ose 270 stepeni.
  Nadam se da je ovo dovoljno jasno.
  (Petar, 14. septembar 2017 23:49)

  # Link komentara

 54. Кад сам био врло мали сећам се једне бабе у селу која ме је убеђивала да се не може летети авионом: "то нас они лажу". Био сам фасциниран мистеријом и нисам се сетио да питам ко су "они". После сам летео авионом (или су ме и тад можда преварили "они"?).
  А баба је умрла у незнању... Срећна.
   (sempervivum, 14. septembar 2017 23:10)

  # Link komentara

 55. Ставили мрава на врх лопте и питају га: "ти си сад на Земљи, јел' Земља округла?"
  Мрав се окрену 360 степени око своје осе и све време види потпуно раван хоризонт око себе, па рече: "ма јок, ја сам на РАВНОЈ плочи!"

  Ко разуме схватиће...
   (sempervivum, 14. septembar 2017 22:48)

  # Link komentara

 56. Ubeđen sam da je "flat earth" pokret nastao baš onako kako je Eko u Fukoovom klatnu objasnio da takvi pokreti nastaju. Potpuno je nebitno koliko suluda je ideja oko koje takav pokret nastaje, pa čak i da li oni koji pokret eksploatišu uopšte veruju u tu imaginarnu ideju oko koje se pokret okuplja.
  Uostalom, sve crkve su isto to, isti m.o. "Flat Earth society" je religija i crkva u nastanku, kompatibilna sa postojećom hrišćanskom i uživaće bar prećutnu podršku sve dok (ako) ne postane konkurentna. a onda se ponavlja priča sa Jehovinim Svedocima kada će dosadašnji "saveznici" postati nepoželjna sekta. Za etablirane hrišćanske crkve, već sada su te "flat earth" budale, ali korisne budale.

  Američka strategija proizvodnji sekti se pokazala pogubnom. Njen rezultat, umesto da smanji uticaj religije u društvu konkurencijom, doveo je do toga da obavezno moraš biti u jednoj, bilo kojoj organizaciji ludih. Baš kako je Eko to opisao.
  (CATAPA, 14. septembar 2017 22:47)

  # Link komentara

 57. Ja sam vrlo praktican i slobodnouman, to znaci da verujem u ono sta vidim ili uverim putem logike.
  S toga u mnogo sto sta ne mogu da verujem, primera radi ne verujem da se zemlja okrece oko svoje ose, prvo nisam video, drugo ne vidim u tome logiku. Ako bacite kamen uvis, on padne na isto mesto nazad i bez imalog odstupanja. Razumem sta cini zemljina teza i inercija, kao i gravitacija i atmosferski pojas koji se krece zajedno sa zemljom. Medjutim ne bi trebalo biti isto kada uvis bacimo loptu i kamen, kamen je mnogo tezu u odnosu na svoju masu u paritetu sa kamenom, te bi inercija i ostali faktori trebali imati manje uticaja na njega i trebalo bi postojati makar minimalno odstupanje.
  Zamislite da prilikom voznje automobilom velikom brzinom, kroz prozor bacite kamen, on nece pasti pravolinijski u odnosu na mesto izbacivanja, vec ce ga povuci inercija kretanja. A onda izbacite na tom istom mestu loptu pri istoj brzini, odstupanje ce biti veliko, dok ukoliko to ucinite isto ne krecuci se, odstupanja nema, a zemlja se krece?
  (O2, 14. septembar 2017 22:45)

  # Link komentara

 58. Nije baš ravna, jer onda voda bi curila na sve strane. Izgleda kao tepsija, samo je pitanje da li okrugla ili četvorougao :)
  (Mz/x, 14. septembar 2017 22:22)

  # Link komentara

 59. a gde je ivica ako je ravno?
  (botovistop, 14. septembar 2017 14:08)

  Ivica je baš otišao po pivo :D
  (Mz/x, 14. septembar 2017 22:11)

  # Link komentara

 60. Glupost. Da je Zemlja ravna ploca, macke bi vec gurnule sve objekte s nje.
  (Maki, 14. septembar 2017 22:01)

  # Link komentara

 61. @lojzija 14. septembar 2017 16:16

  Bravo za pitanje! Upravo takva zapažanja vode u istraživanje, a posle i detaljnije razumevanje, ali:

  Zemlja ne obrne baš egzaktno jedan pun krug za 24 sata!
  Obrne više od punog kruga oko sopstvene ose rotacije jer oko sunca za to vreme proputuje 1/365,24... deo "godišnje" putanje. Da bi se to kompenzovalo, 24 h koje mi računamo je vreme za koje zemlja izvrši više od jedne rotacije oko svoje ose, te tako isti meridijan gleda ka suncu u isto vreme dana. Čak ni to nije uvek isto jer je putanja oko sunca ekscentrično eliptična, tj. zemlja je bliža suncu kad je na severnoj hemisferi zima.
  Ukratko, jedna cela rotacija zemlje oko svoje ose traje manje od 24h.

  Pogledaj na yt kanal vsauce i epizodu How the Earth Moves. Preporuka i za ostale njegove priloge!
   (geometry for life, 14. septembar 2017 21:59)

  # Link komentara

 62. Odavde pa do Backe meni sve ravno. Ponekad zakrivudam posle nekog piva ali ipak ravno.
   (simce, 14. septembar 2017 21:57)

  # Link komentara

 63. i sunce nije zvezda nego velika sijalica od 10 iljada milijardi wata na sinama se krece tako sam vidio u Zagorovom stripu mislim
   (dogon, 14. septembar 2017 21:55)

  # Link komentara

 64. Ok, ravna je ploča. To bi značilo da su i Sunce i Mesec ravne ploče, zar ne? Kako ih onda vidimo, Sunce kao ploču koja je uvek okrenuta ka nama, ok. A Mesec? Odakle mlad Mesec, odakle pun Mesec? Koji su to položaji te tri ploče u kojima mi vidimo mlad Mesec? Takođe, pričam nedavno sa drugom koji je u Torontu, on kaže sunčaju se u dvorištu, a kod mene - mrkli mrak, ponoć. Kako ako smo na ravnoj ploči?
  (onako, 14. septembar 2017 21:53)

  # Link komentara

 65. @znanje
  pa to znaci da svi oni sto veruju u ravnu plocu zive u dvodimenzionalnom svetu! ako je to tacno kako ce onda oni da pored sirine i duzine kuce u kojoj zive da objasne i visinu iste te kuce? Smesno.
   (mile, 14. septembar 2017 21:51)

  # Link komentara

 66. @Duca
  Time nisi povrdila ama bas nista osim da je ljudsko oko 'nesavrseno', to jest da ima granice vidljivosti. Taj brod koji tvoje ili moje oko prvo ne vidi, pa vidi samo gornji deo, pa onda ceo brod je cist dokaz. Uzmi teleskop kada oko vidi samo gornji delic broda i pogledaj kroz isti, videces gle cuda ceo brod, znaci brod se nije 'sakrio' iza horizonta i nije iza zakrivljenja Zemlje vec ga oko prosto ne vidi jer je na granici dokle oko jednostavno vidi i na toj granici pokusava da 'nadoknadi' svoju nesavrsenost time sto ti tako prikazuje. Isto ces dobiti kada stanes na kraj hodnika i kada pogledas u dno linije ce se spajati u jednu tacku, ako je hodnik dovoljno dug, delovace ti da se plafon 'spusta' a pod 'penje', sto se u realnosti naravno ne desava. Pozdrav za sve ljude koji postuju nejednakosti, posebno nejednakost misljenja, bitnije od toga da li je Zemlja ovakva ili onakva je da se postujemo mi koji zivimo na istoj...
   (cvarci i kavurma, 14. septembar 2017 21:49)

  # Link komentara

 67. Meni se sve više čini da je projekat "Ravne Zemlje" zapravo jedna vrsta masovnog socijalnog ekperimenta čiji je cilj da utvrdi koliko naivnih, infantilnih, lakovernih, poluobrazovanih i mediokritetskih umova možeš da izmanipulišeš koristeći vešto plasirane ali suštinski apsurdne informacije i koncepte. Nešto slično astrologiji - gomila naoko logičnih i zavodljivih ideja koje se, kada se istraže do same srži osnovnog koncepta, pokazuju kao savršeno nebulozan i krajnje manipulativan galimatijas. Bojim se da su rezultati tog eksperimenta iznenađujući čak i za njegove inspiratore ... Koncept "Ravne Zemlje" je idealan za manipulacije te vrste - jer, zaista je uspeh kada oko jedne toliko apsurdne i zaprepašćujuće iracionalne ideje uspeš da okupiš toliko mnogo ljudi limitiranog obrazovnog i mentalnog profila - koji uz to, da apsurd bude još veći, smatraju da su prepodobni posednici neke veličanstvene istine koju naučni establišment vekovima krije od javnosti. Nije tu stvar samo u strašnim rupama u znanju (za šta deo odgovornosti snosi veoma loša edukativna politika) več i u podsticanju onoga što se na engleskom zove "denialism" - sklonosti da se negiraju SVA opšteprihvaćena znanja i principi, a u funkciji iskompleksiranog, autističkog ego tripa pod maskom "mesijanskog" otkrića "prave istine". U prethodniim decenijama, ovaj sindrom je bio najvidljiviji kod raznih ultra-fanatičnih religioznih grupa, a sada je dobio i širu "primenu". Tužna i zaumna priča. Ali, i vrlo indikativna.
  (WotS, 14. septembar 2017 21:49)

  # Link komentara

 68. Ovo je tema o kojoj se pise, da bi ljudi gubili jos vise vremena na gluposti i prepucavali komentarima.
  (Ljiljana, London, 14. septembar 2017 21:49)

  # Link komentara

 69. Da li je uragan Irma bio zakrivljen, da bi pratio "zakrivljenje" Zemlje?
  (Jovica, 14. septembar 2017 21:46)

  # Link komentara

 70. @lojzija
  Ne postoji nesto sto se zove suprotna strana Sunca jer je i Sunce okruglo ali mislim da kapiram tvoje pitanje. Zemlja se okrece oko sunca ali pod uglom tj. zemljina osa rotiranja je pod uglom u odnosu na ravan rotiranja Zemlje oko sunca. Samim tim severna i juzna hemisfera zemlje u razlicitim delovima godine imaju razlicitu kolicinu sunceve svetlosti. Npr. kada je kod nas zima i Nova godina sa snegom i kada su kraci dani u Australiji je isto zima ali i Nova godina u vrli vruce i duzi dani. Kada na Severnom polu vlada polarna noc, tada na Juznom polu vlada polarni dan i obrnuto.
   (mile, 14. septembar 2017 21:36)

  # Link komentara

 71. @svet na dlanu
  A jeste Vi to probali sa dvogledom? Vidite ja bas jesam.
  Prosle godine smo bili na plazi Plavi Horizonti. Ko zna tu plazu, zna da ima sjajan pogled na - Horizont. Imali smo dvogled i moj sin i ja smo lepo pratili kako prvo nestaje kobilica, pa jedra. Meni je i bio cilj da mu to pokazem i dokazem.
  (Posmatrac, 14. septembar 2017 21:34)

  # Link komentara

 72. ne tvrdim da zemlja nije okrugla.
  ono sto bih voleo da mi neko objasni je sledece: ako je 1. januara u 12h(podne) dan, zemlja se svaki dan okrene za 360°. zasto je npr. posle 6 meseci, 1. jula, kada je zemlja na drugoj(suprotnoj) strani sunca, u 12h isto dan a ne mrak?
  lepo Vas molim da odvovore samo ozbiljni koji razumeju pitanje.
  hvala
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (lojzija, 14. septembar 2017 16:16) # Link komentara
  Preporučujem (0)Ne preporučujem (0)

  Питање је сјајно! Отишао си корак даље, прихватио си да је Земља геоид, (неправилна крушкаста лопта), али си изнео претпоставку да је Сунце равно, са једном сјајном и једном тамном страном!!!! Сјајно! Нова главоломка за све физичаре! Шта ако је Сунце равно!!!
  (Glavolomka, 14. septembar 2017 21:29)

  # Link komentara

 73. @...
  Kad (ne) budeš uspeo da sferu raspakuješ u ravan shvatićeš u čemu je problem.
   (geometry for life, 14. septembar 2017 21:24)

  # Link komentara

 74. Nemam nista protiv da misle tako ali to je nemoguce, videli ste kako satelit snima Irmu pre neki dan , nalazi se ispod zemlje tacno a Irma dodje iznad njega, cist primer i mnogo sto sta jos. Pa kako nekog greje sunce a u isto vreme je mrak negde, da je ravna ploca svi bi bili obasjani :)
  (Gogi, 14. septembar 2017 16:41) # Link komentara
  Лулике верују да је Сунце мала лампа на висини од 300 метара изнад земље обешена на пецарошку струну и да се креће као фукоово клатно. Исто као и месец...најјачи доказ им је што не постоји директна линија између јужне африке и аустралије јер, по њима тај авион би летео преко Антарктика који не постоји. То што та линија постоји, то није битно. Сви авиони лете преко Дубаија а летови QF27 и QF28 су непостојећи...Иначе Антарктик је у ствари велики ледени зид, а ваљда су са друге стране Бели Шетачи шта ли је...
  (Алекса, 14. septembar 2017 21:18)

  # Link komentara

 75. Tesla je od uvek tvrdio da je zemlja ravna, mnogi njegovi eksperimenti su bili moguci samo pod uslovom da je zemlja ravna ploca.
  (ravnotrolas, 14. septembar 2017 16:48)
  Zanimljiviji fenomen i od ove "ravne zemlje" je patološka mržnja prema Tesli izražena paradoksalno samo ovde u Srbiji i čak od Srba. To ide od negiranja da je Tesla uopšte naučnik, do ovakvih spinova prividno afirmativnim koji Teslu prikazuju zapravo ludim i glupim poput pristalica ove debilne "teorije".
  (Pundit, 14. septembar 2017 21:10)

  # Link komentara

 76. A zbog čega se, onda,ako je ravna, u telekomunikaciji prilikom izračunavanja potrebnih primo-predajnika za bezični prenos ,u jednačini ubacuje konstanta zakrivljenosti zemlje?!?
  (Torlak, 14. septembar 2017 20:58)

  # Link komentara

 77. Ima onih koji smatraju da im je majmun rodjak, pa se svejedno smatraju naprednim i inteligentnim i iznad drugih.
  (Torcida Jupiter, 14. septembar 2017 20:41)

  # Link komentara

 78. Malo malo pa se s gojima vrše eksperimenti. Sećate li se svojevremene euforije o navodnoj velikoj opasnosti po život ko se nađe napolju za vreme pomračenja Sunca? Što je glupost, ali goji veruju. Pa se opet jednom pročula vest da vozačke dozvole moraju biti porpisane – ko se uhvati da je nije potpisao, navodno velika kazna. I da sada ne pominjem slične plasirane vesti. Testira se spremnost da čovek odustane od sopstvenog zdravog razuma, jer nsp će insistirati na ovome.
  (kvrc, 14. septembar 2017 20:36)

  # Link komentara

 79. @domacin Vidim da si pun 'znanja', samo si zaboravio i da je pre internet ere postojao svet, pitaj svoju baku i deku npr, pitaj njih da li je i tada bilo pojava zvana temperatura i usput ih pitaj da li su slucajno imali brufen za istu ili su mozda koristili vec navedeno belance, kukuruzno brasno i jabukovovo sirce, komovicu i slicne stvari koje su imali, a da usput pitaj i da li su uspevali da skinu temperaturu time ili su to tek onako radili iz dosade. Ovo sa vakcinama je no comment jer cim se razumes u temperature verovatno napamet i znas sastav vakcina, vreme 'delovanja' vakcine i kako na organizam deluje ista. Usput saznaj ako mozda vec i ne znas, ko daje garanciju da ce vakcina delovati bas kako pise i ko je kriv ako ne bude bas tako-to je najzanimljiviji deo koje mnoge roditelje 'muci' kojima je ta ista vakcina njihovoj deci promenila zivot, ali nazalost ne na bolje...
   (cvarci i kavurma, 14. septembar 2017 20:34)

  # Link komentara

 80. Bilo bi lepo da se ne koriste nepristojni izrazi za ljude koji ne misle kao mi, jer ako je neka teorija glupost, ne znaci I da su svi ljudi glupi koji tako misle.. Zar nismo I sami mnogo puta poverovali u lazne (recimo politicke I druge), gluposti koje su nam servirane?..
  Ja ne znam da li je Zemlja ravna ploca..
  Cak I oni koji se pozivaju na Crkvu, trebalo bi da znaju, da tamo ne pise da li je Zemlja ravna ili okrugla, pise samo da se Sunce I Mesec okrecu oko Zemlje, znaci moze biti bilo kog oblika, sto u krajnjoj analizi nije ni bitno.
  Ali zato postoje mnoge stvari koje smo ucili I ubedjeni smo da ih znamo, a izgledaju vrlo neobicne.. Takva je i jedna stvar vezana za Sunce I Mesec, a kojoj licno ne vidim logicno objasnjenje, mada naravno postoje zvanicne naucne postavke. Radi se o sledecem:
  Videli ste mnogo puta na nebu istovremeno Polumesec, dok je jos uvek dan, cak se jos vidi I Sunce.
  Ako sa leve strane vidim Polumesec, a sa desne strane vidim celo Sunce, - KOJA JE TO STVAR KOJA ZAKLANJA MESEC?
  Po onome sto kazu, to je Zemlja, ali ona je u tom momentu izvan njihove ose, kako da baci tako ostru senku? Zar Sunce ne bi trebalo da je iza nas?....
  …. I razno drugo o Mesecu…
  Pozdrav svima
  (Ko zna, 14. septembar 2017 20:23)

  # Link komentara

 81. Dokazano je na sudu u Americi da je zemlja vestacki magnet a ne prirodni. Pa nista!! Dokaz dao jedan od najvecih geologa danasnjice. Dokazao da granitna ploca koja pliva na tecnoj magmi nije nastala milonima godina pod velikim pritiskom i temperaturom kako nas uce vec u trenutku jer je nasao mehurove radioaktivnog gasa zarobljene u granitu cije je vreme raspada na vazduhu par sekundi.
   (svet na dlanu, 14. septembar 2017 20:22)

  # Link komentara

 82. da su se letili avionom sve bi im bilo jasno
  (zicer, 14. septembar 2017 20:18)

  # Link komentara

 83. Vidim opet ima ovih sto sletanje na mesec. Ako hoce da se klade samnom u 10000 evra
  (Zaq, 14. septembar 2017 20:17)

  # Link komentara

 84. Toliko ima slika svega i svacega u svemiru, jedino nedostaju slike Zemlje...zasto?
  (Johnny, 14. septembar 2017 14:00)
  Imas live prenos sa internacionalne svemirske stanice. Sve vreme snima zemlju. Guglaj ISS live feed.
  (Zaq, 14. septembar 2017 20:16)

  # Link komentara

 85. Otac i je pomorac ceo zivot par puta je otplovio vise puta oko sveta u etapama npr od L.A. do Tokija Tokio Singapur Singapur do Atine pa od Atine do Portsmuta i na kraju do New Orleansa u na kraju preko panamskog kanala do L.A. O kakvoj mi ploci pricamo
  (Dkg, 14. septembar 2017 20:15)

  # Link komentara

 86. kada gledas na otvorenom moru brod polako nestaje u daljini zbog zakrivljenosti zemlje!!
  jel tako
  tako su nas ucilir

  ali ako se uzme dvogled on se opet pojavi!!!
  sta cemo sad!!
  gde je zakrivljenost zemlje???
   (svet na dlanu, 14. septembar 2017 20:15)

  # Link komentara

 87. Da je zemlja ravna ploča, onda bi po svim pravilima, na celoj planeti bio dan kad je dan, a noć kad je noć, ali nije tako i zato tih desetak hiljada ljudi il su glupi ili ne razmišljaju logično. Naravno da je okrugla, kad je dan u Evropi, noć je u Americi i obrnuto.
   (Victoria, 14. septembar 2017 20:14)

  # Link komentara

 88. @mhm:
  Cime je dokazan i na koji nacin? Ili je bolje da mi se obrati tvoj alter ego Kepler, oooo savremeni covece? Verovatno ti sa plafona vise planetarni klikercici da izazivaju sladak san.
   (Basser, 14. septembar 2017 20:13)

  # Link komentara

 89. Čovek postao od majmuna, princ od žabe, letimo na mesec jos '60-ih godina prošlog veka, avioni ne preleću južni i severni pol 2017 godine ovog veka, kancer uspešno lečimo hemoterapijom i citostaticima u 21-om veku (procenat preživelih 2%), Tramp predsednik amerike, sasvim normalno da je zemlja ravna gramofonska ploča.
  Šta ste očekivali? Hoćete direktan let od Brazila do Južnoafričke republike? E ne može, morate u London da se bečite kao Englezi, sorry ali to je story.
   (Vojvodjanin, 14. septembar 2017 20:12)

  # Link komentara

 90. Ja sam ubedjen da je zemlja ravna ploca koja se vrti oko Srbije. I da ces spasti sa te ploce u ambis mog zivota, ako krenes dalje od Grcke.
   (Stojko, 14. septembar 2017 20:11)

  # Link komentara

 91. Vi što tražite slike koje nisu cgi 'ajd' pokažite jednu sliku ivice te vaše ploče
  (rikki, 14. septembar 2017 20:09)

  # Link komentara

 92. Daj coveku internet i sansu da pokaze koliko je ljudska glupost neunistiva

  -glasaci u Srbiji
  -ravnozemljasi
  -reptilijanci
  -ovi sto su sipali kremu za suncanje u oci da bi gledali pomracenje sunca i hteli da pucaju u uragan
  -iluminati i oatali teoreticari zavera
  -turbo-vernici
  -vegani
  -izmisljeni polovi koji nisu ni musko ni zensko
  -oni koji veruju da vakcina izaziva autizam
  -nada da Hrvati osvoje nesto u kosarci
  -da je Cak Noris doziveo infarkt....

  lista je beskrajna.
   (Che, 14. septembar 2017 20:08)

  # Link komentara

 93. Balkanci su inače već tradicionalno 200 godina iza civilizovanog sveta..a jaz se bogami samo produbljuje..da li ovde ljudi imaju biološki drugačiji balans hormona pa su zbog toga gluplji ne znam ali samo znam da smo mi u 19. veku spaljivali veštice..
   (Balkan jedan veliki zoo vrt, 14. septembar 2017 20:06)

  # Link komentara

 94. Apsolutno fenomenalno prepucavanje. Ovo je potpuno nova dimenzija u odnosu na ono nemaštovito između fanova Samsunga i iZezalica.

  Oduševljen;)
   (M., 14. septembar 2017 20:06)

  # Link komentara

 95. imam problem da nadjem sredje lepu devojku, pametnu, dobre duše, vedru, pozitivnu, željnu porodice, radnu, požrtvovanu,da se trudi iako nekad ne ide.. bitno da se trudi. Da se zajedno borimo i bodrimo kroz ove nedaće sveta, a da li je ravna ili okrugla zemlja? Baš da nas briga.. Bitnije je da u ljubavi obidjete ovu našu zemlju, da se divite njenoj lepoti dok je nismo još uništili.
  (Lui, 14. septembar 2017 20:02)

  # Link komentara

 96. Najteze pitanje za one koji misle da je zemlja ravna je: " Ko to zvanicno zna?" Nemoguce je naravno imati tajnu tog formata a da ne procuri.
   (Sloba, 14. septembar 2017 20:01)

  # Link komentara

 97. Kako moze zemlja da bude ravna ploca? kad je mesec i sunce okrugll?zar nije logicno?
  (Igor, 14. septembar 2017 19:58)

  # Link komentara

 98. ja bi te sad na lomaču kao sto su ranije slali kad kazu da je zemlja okrugla
   (sve mi smeta, 14. septembar 2017 19:56)

  # Link komentara

 99. Kocka, buraz, kocka!
   (Ahtung, 14. septembar 2017 19:56)

  # Link komentara

 100. @Gavrilo
  Nije nije, Mesec je ravna ploca u obliku diska koji se okrece oko Zemlje koja isto ravna ploca u obliku diska.
   (mile, 14. septembar 2017 19:55)

  # Link komentara

 101. Ravna je...
  (Vojvodina, 14. septembar 2017 19:55)

  # Link komentara

 102. i ravna i suplja ko prazan burek
   (bezom, 14. septembar 2017 19:53)

  # Link komentara

 103. Sa moje tačke gledišta je skroz ravna, tako da mi se niko ne meša u percepciju!
   (dejanR, 14. septembar 2017 19:53)

  # Link komentara

 104. @rex
  Jel ti srvarno mislis da oni znaju sta je gravitacija i kako deluje? To su nepismeni ljudi sa maksimalno 4 razreda osnovne skole.
   (mile, 14. septembar 2017 19:51)

  # Link komentara

 105. "Na ovome svetu mogu da kažem što se dešava, to nije istina, mislim, na ovome svetu, što bih naglasio, da propaganda, što većina kažu da ovome - nije istina."
  (Nisam video i ne mogu da komentarišem, 14. septembar 2017 19:51)

  # Link komentara

 106. Lako se dokazuje da je Zemlja okrugla: Krenes iz BGa na zapad i samo na zapad pravolinijski. Posle izvesnog vremena pesacenja i plivanja opet ces da budes u BGu. E sad, znam da je ovima sto tvrde da je Zemlja ravna ploca tesko da to urade jer cak ako i znaju da pesace i da plivaju, ne znaju gde je zapad.
   (mile, 14. septembar 2017 19:49)

  # Link komentara

 107. Ipak se okrece!
   (goksi, 14. septembar 2017 19:49)

  # Link komentara

 108. @Henry Chinasky
  A kako mislis da fotografises loptu, sa jedne pozicije, i da se na fotografiji citava vidi lopta, kao geometrijsko telo? Fotografije su 2D, tako da fotografijom mozes videti samo krug, iliti geometrijsku sliku. Moze, postavljenje vise satelita na razlicite pozicije u orbiti i slikanjem pa onda kompjuterskim programom to sve spojiti u 3D model, ali to bi prosecan ravnozemljas opet nazvao prevarom. Ovi koji veruju da je zemlja ravna ploca, ipak mislim da im je siva masa mnogo ravnija.
  (Scary, 14. septembar 2017 19:49)

  # Link komentara

 109. čitam komentare ovih "školaraca" ili "loptaša" i zaključak je da vrte jedno isto.. "vi nepismeni, vi neškolovani, vi primitivni" kao da je debela škola njihova osnovna gde su čuli da je zemlja lopta a nimalo svojim razumom nisu proverili tu tvrdnju. Ako su ravnozemljaši u krivu, pročitajte šta kaže o gravitaciji Tesla, i kako je mišljenje dao za oblik zemlje. Džaba vam fakulteta 100 kad nemate mozga. Nemojte da pljujte ljude koji misle drugčije, gde je sloboda mišljenja, gde su prava na slobodu.. to ne rade "akademci"
  (Artimus, 14. septembar 2017 19:48)

  # Link komentara

 110. Sava Kikinda, 99 komentara u trenutku kada pisem, I niko ne kapira referencu

  pravi Sava iz Kikinde je umro 2012, a ovaj komentar je zalostan pokusaj duhovitosti
   (sreten, 14. septembar 2017 19:47)

  # Link komentara

 111. Svako sistem dif. jednačina kretanja tri tela pod uzajamnim dejstvom sile gravitacije rešava samo uz pomoć svoje aproksimacije koja je najveća poslovna tajna. Polinomalne aproksimacije i njihove ekonomizacije predstavljaju vrh upravljanja prediktabilnim sistemima.
   (asas, 14. septembar 2017 19:46)

  # Link komentara

 112. Dovoljan dokaz je Mesec, svaki put kad mesec nije pun, onaj lucni deo je zapravo senka planete Zemlje koja zaklanja Taj deo meseca od Sunca.

  Al najjaci su ovi sto kazu vec 50 god ne letimo na mesec, mora da nesto kriju.
  Pa zasto bi uopste leteli tamo,kad tamo nema nista samo kamen i prasina.
  Kad bi se tamo letelo svako mesec dana, zamisli koliko bi porez imale zemlje koje su u saradnji sa NASA
   (stalker, 14. septembar 2017 19:45)

  # Link komentara

 113. Bas me zanima kako
  ovi sto veruju da je Zemlja ravna ploca objasnjavaju Beringov moreuz,mesto gde se gotovo dodiruju Azija i Severna Amerika.
  (Ana, 14. septembar 2017 19:44)

  # Link komentara

 114. Ok, ajd pitanje za sve one sto ne veruju da su ljudi bili na Mesecu.
  Kazete da je nemoguce da je covek bio na Mesecu jer u to vreme nisu postojali dovoljno mocni racunari za navigaciju. S druge strane tvrdite kako su sve one fotografije Zemlje napravljene iz Apola 1969. godine generisane vestacki i uz pomoc kompjutera. Pa ako su 1969. imali toliko mocne racunare da vestacki generisu sve one fotografije Zemlje zasto ne bi te mocne racunare koristili i za navigaciju i upravljanje lunarnim modulom za sletanje na Mesec?
  A teorija o Zemlji kao ravnoj ploci je apsolutno nevredna komentara.
   (konfucije, 14. septembar 2017 19:43)

  # Link komentara

 115. Vi ravnozemljaši, i vi oblozemljaši mene varate već milenijumima...Zemlja je trouglasta, i ništa me neće sprečiti da za to i veru dam! Dajte mi slike okrugle Zemlje! Nema ih, mada ih je pun Internet. Dajte mi slike ravne Zemlje! Nema ih, ali to ne znači da ne postoje. Ja imam slike trouglaste Zemlje ali ne smem da ih objavim jer naša ogranizacija čuva tajne zbog sigurnosti Vladara Vrhova Trougla koji žive među nama, i njihov indentitet se čuva, i za njega zna samo troje ljudi ove Trouglzemlje.

  Neko će pomisliti da sam skrenuo s uma, ali nisam...nisam ni u mentalnoj ustanovi, mada često idem tamo...imam unutrašnje dijaloge u trouglovima gde se obaveštavam o trouglastoj površini naše planete. Eto, samo da znate da ste svi vi u zabludi...pridružite nam se;sastanak svakog trećeg dana trouglastog meseca u senci kod Oštrog ugla.
  (Vanja Petrović, 14. septembar 2017 19:42)

  # Link komentara

 116. Ono sto je sigurno jeste da je njihova glava ravna tj. pljosnata. A i šta se čudite, koliko njih tek veruje u postojanje boga...
  (Dulea, 14. septembar 2017 19:40)

  # Link komentara

 117. Svasta! Nije Zemlja ravna ploca nego suplja kugla sa unutrasnjim svetom, ulaz je na Juznom polu, pa opste poznato je da je Hitler pobegao u Agartu.

  Naravno, ravnozemljasi biraju u koju ce teoriju zavere da veruju.

  Ja licno najvise volim uz pivo da posmatram raspravu izmedju ravnozemljasa I supljozemljasa :)
   (sreten, 14. septembar 2017 19:39)

  # Link komentara

 118. šta god da je,nije ni ploča ,nije ni lopta. obe verzije imaju stvari koje pobijaju jedna drugu. ja kao fotograf znam samo jedno. kada snimam nebo nekoliko sati dobijem savršene krugove jer se zemlja okreće ali zemlja u isto vreme ide i oko sunca tako da fotografije tih zvezda treba da su razvučene, a nisu!!!
  (ko će da objasni, 14. septembar 2017 19:38)

  # Link komentara

 119. Da nisam potpisao "DoD Clearence Security" rekao bih vam kakvog je oblika zemlja.
   (asas, 14. septembar 2017 19:36)

  # Link komentara

 120. Tajna u javnost ne sme da dospe, voda sa kugle uvek se prospe!
   (Marsovac sa dobrim pogledom, 14. septembar 2017 19:35)

  # Link komentara

 121. takodje, zasto covek ne leti na Mesec vise? bilo par ekspedicija posle prve, ustanovili da je to obicna kamenchuga bez ikakve vrednosti. sam put je prepreskup, tad je bilo doba takmicenja sa Rusima, pa se nije pitalo kolko kosta. osim toga, zar Rusi prvi ne bi demantovali americko sletanje na Mesec? drugo, komp sa 256bita u to vreme apsolutno dovoljan za operativu, jer interfejs nisu bili ekrani sa modernim operativnim sistemima, nego svetleca dugmad i navigacioni sistemi. eto, klasican primer kad neko ne razume a prosipa pamet.
  (buda, 14. septembar 2017 19:34)

  # Link komentara

 122. Ma ravna je kao fudbalska lopta
   (as, 14. septembar 2017 19:32)

  # Link komentara

 123. Savremeni folklor.Ma koliko ljudi bili obrazovani sve to obrazovanje postaje
  prozaicno i prazno a razne vrste nepostojeceg i nezamislivog postaju interesantne.
  Niko to ne moze objasniti.Masta je neogranicena sve dotle do se ne stigne do mjesta
  "gdje se nebo kukama prepinje".
  vasilije knezevic, 14 sept. 2017
  (vasilije knezevic, 14. septembar 2017 19:31)

  # Link komentara

 124. ja ne znam da li je i Magelan bio NASA-in covek kad je oplovio zemlju? takodje sta bi s onim da je durbinom jos tad gledao horizont i video kako se od broda prvo pojavljuje jarbol, pa onda tek ostatak broda? sto je Kolumbo polazio na zapad da trazi Indiju, kad je Indija na istoku, ako nije verovao da je zemlja okrugla? sto je Tesla rekao da je najekonomicniji oblik u univerzumu sfera? sta se ocrtava na Mesecu kad je pomracenje Meseca? Zemlja? pa kako je senka okrugla a ne diskoidna? ravnozemljasi poricu i gravitaciju, kazu da tela padaju samo zbog vece mase od vazduha, a onda ne umeju da objasne kako to one cike simuliraju bestezinsko stanje avionima? po tom principu nikada ne bi trebalo da upadnes u 0G, jer si uvek tezi od vazduha. ne umeju da objasne meseceve mene, ciklus dan noc, godisnja doba...
  a ovi sto ne veruju u evoluciju - svratite do Medicinskog fakulteta, organizovacemo pokaznu vezbu - posmatranje bakterije pod mikroskopom, a onda tretiranje mikrodozama antibiotika, pa cemo da posmatramo kako ona mutira - eto vam evolucija u malom - prilagodjavanje radi prezivljavanja.
  (buda, 14. septembar 2017 19:30)

  # Link komentara

 125. Ipak se okrece.
   (ja, 14. septembar 2017 19:23)

  # Link komentara

 126. O moj Boze..a ja sam sve vreme mislila da je XXI vek...gde si Kolumbo?
   (Ema, 14. septembar 2017 19:20)

  # Link komentara

 127. Zemlja je ravna okrugla ploča to je teško razumeti ali vreme će pokazati
   (ja, 14. septembar 2017 19:20)

  # Link komentara

 128. Za kognitivni razvoj pojedinca, pa tako i društva, veliki značaj ima suočavanje sa zabludama kao metod učenja. Na mnogim temama, a na ovoj posebno, vidi se da su mnogi izbegli suočavanje sa zabludama, verovatno još u školi, ignorisali ih umesto da reaguju na njih i učine ih vidljivim dok uče. Kada se zablude ne ekspliciraju onda kod pojedinca i društva ne dolazi do kognitivnog konflikta, pa samim tim ni do puta ka zrelijem znanju. Umesto suočavanja sa zabludama često se radi suprotno: dovodjenje u zabludu. Decu dovode u zablude, npr. kada im kažu da Sunce "izlazi na istoku a zalazi na zapadu", što je netačno i više je religijska mantra. Izlazak i zalazak Sunca nije posledica rotacije Zemlje oko Sunca, nego rotacije Zemlje oko svoje ose. Ali neki koji su učenje bazirali na aproksimacijama kažu da je "Zemlja ravna ploča" i da "Sunce izlazi na istoku a zalazi na zapadu".
  (Antigona, 14. septembar 2017 19:19)

  # Link komentara

 129. Mloga se teorija zavere ispostavila kao tacna. Skoro da se moze reci da je Zemlja ravna.
  (teorije zavere, 14. septembar 2017 19:15)

  # Link komentara

 130. Zemlja je okrugla tj. sferična kao i ostale planete i zvezde jer je to energetski najstabilnije stanje.
   (nedostizni, 14. septembar 2017 19:13)

  # Link komentara

 131. zemlja mozda jeste ravna a mozda i okrugla ali iskreno bas me briga. kad budem imao da zivim tad cu da brinem..
   (darko, 14. septembar 2017 19:12)

  # Link komentara

 132. Pitam sebe a i druge,kako to da u zadnjih mesec dana u po bela dana a takodje i noću vidim mesec na nebu 24 časa???Još jedno pitanje kako to da noću tokom cele godine vidimo isto nebo i isti raspored zvezda na nebu,zar ne bi trebalo da je drugačije pošto zemlja pravi pun krug oko sunca za godinu dana da vidimo druge zvezde i drugačiji raspored na nebu?
  (Boki, 14. septembar 2017 19:12)

  # Link komentara

 133. Mislim da u kritici "branioci NASE" često mešaju dve stvari: kritiku ljudi koji ne veruju u (naizgled) čvrste naučne činjenice, sa sumnjom u određena proklamovana dostignuća kao npr. spuštanje na Mesec misije Apolo.

  Daću jedan primer. Ne radi se o sumjivim senzacionalističkim medijima, već o renomiranom BBC-ju.

  Nedavno je utvrđeno da je kamen sa Mecesa, poklonjem holandskom muzeju od strane NASA-e i to preko premijera države, u stvari sa Zemlje. Kako je to moguće?

  Ne znam da li B92 dozvoljava linkove, ali vest je ovde: [link]
  (Nastavnik fizike u osnovnoj skoli, 14. septembar 2017 19:08)

  # Link komentara

 134. ljudi danas sam na mestu gde nije dozvoljeno parkiranje video crni bmw 520 sa odštampanim natpisom napred i pozadi "službeno vozilo SPC"..pitate se kakve ima veze sa temom? Itekako ima!
   (nesss, 14. septembar 2017 19:08)

  # Link komentara

 135. А да свет наш овоземаљски није округао, то стоји, јер и у Књизи тако пише, горе небо доле земља...
  (А, 14. septembar 2017 14:12)

  U kojoj knjizi?
  (Bokile, 14. septembar 2017 19:08)

  # Link komentara

 136. Mislim da ste podcenili moć ''pokreta'', verujem da ih samo kod nas ima ''na desetine'' :)
  (Unity3D, 14. septembar 2017 19:07)

  # Link komentara

 137. ok. to je njihova stvar ali treba pomenuti jedan zanimljiv snimak neke amaterske rakete koja se popela na neku visinu. zanimljivo je da je kamera snimala horizont. horizont se polako od ravne linije krivio. pametnome dosta.
   (Danilo, 14. septembar 2017 19:05)

  # Link komentara

 138. GMO (nas institut INEP je to radio jos pre 40 godina i dan-danas jedemo sta su oni napravili,....
  (sve se to moze razumeti, 14. septembar 2017 15:05)

  Pretpostavljam da mislite na hibride biljaka dobijene klasičnom selekcijom, jer je to jedino što se ovde u to vreme radilo. Ni INEP, niti bilo koja druga naučna institucija u tadašnjoj SFRJ (krajem sedamdesetih godina) još nije ovladala tehnologijom rekombinantne DNK, što je neophodan uslov za dobijanje GMO useva. Prva GMO kultura se pojavila u upotrebi osamdesetih godina (duvan rezistentan na herbicide). Da ne idem u stručne detalje kao komentator „Blažena svetlost nekomentarisanja“, potražite malo na netu, sve ima, i to objašnjeno na vrlo popularnom nivou. A što se tiče vetroparkova, i ja sam protiv, ako idu uz dilove sa toliko muljanja i ugrađivanja kao što je ovde bilo planirano.
  (Victorinox, 14. septembar 2017 19:04)

  # Link komentara

 139. Meni se sve više čini da je projekat "Ravne Zemlje" zapravo jedna vrsta masovnog socijalnog ekperimenta čiji je cilj da utvrdi koliko naivnih, infantilnih, lakovernih, poluobrazovanih i mediokritetskih umova možeš da izmanipulišeš koristeći vešto plasirane ali suštinski apsurdne informacije i koncepte. Nešto slično astrologiji - gomila naoko logičnih i zavodljivih ideja koje se, kada se istraže do same srži osnovnog koncepta, pokazuju kao savršeno nebulozan i krajnje manipulativan galimatijas. Bojim se da su rezultati tog eksperimenta iznenađujući čak i za njegove inspiratore ... Koncept "Ravne Zemlje" je idealan za manipulacije te vrste - jer, zaista je uspeh kada oko jedne toliko apsurdne i zaprepašćujuće iracionalne ideje uspeš da okupiš toliko mnogo ljudi limitiranog obrazovnog i mentalnog profila - koji uz to, da apsurd bude još veći, smatraju da su prepodobni posednici neke veličanstvene istine koju naučni establišment vekovima krije od javnosti. Nije tu stvar samo u strašnim rupama u znanju (za šta deo odgovornosti snosi veoma loša edukativna politika) več i u podsticanju onoga što se na engleskom zove "denialism" - sklonosti da se negiraju SVA opšteprihvaćena znanja i principi, a u funkciji iskompleksiranog, autističkog ego tripa pod maskom "mesijanskog" otkrića "prave istine". U prethodniim decenijama, ovaj sindrom je bio najvidljiviji kod raznih ultra-fanatičnih religioznih grupa, a sada je dobio i širu "primenu". Tužna i zaumna priča. Ali, i vrlo indikativna.
  (emende, 14. septembar 2017 19:02)

  # Link komentara

 140. @Ni Amer ni Rus
  A šta sledi kao zaključak ako nema zakrivljenosti horizonta. Pitaj druge ako ti ne znaš.
  (Doktor, 14. septembar 2017 19:02)

  # Link komentara

 141. ma koga zaboli kojeg je oblika zemlja, i kakve veze ima cak i da je u obliku mandoline il' romba!
  (!, 14. septembar 2017 19:00)

  # Link komentara

 142. A ledeni zid nas stiti od horda mrtvih i night king-a
  (Stavro, 14. septembar 2017 18:58)

  # Link komentara

 143. To je posledica vodovoda, kanalizacije, penicilina, dostupnosti hrane i uglavnom boljeg kvaliteta života. Populacija se povećava a samim tim i procenat idiota u njoj. Sada uz internet i slobodu govora lakše je da se čuju takve nebuloze.
  Ne brinite se, izumreće kada ih sve ostavimo na njihovoj ravnoj ploči i krenemo put drugih planeta.
   (Ja, 14. septembar 2017 18:57)

  # Link komentara

 144. To je zato što se tzv progresivne snage (mahom neoliberali)služe istim primitivnim sredstvima, u obračunu sa glupošću ovih mukica.

  Npr cenzurom onog što se ne svidja moderatorkama, a to samo pojačava primitivizam ove svetine koja veruje u vešce i nečastive.

  Znači da bi iskorenili primitivizam i informisali tzv krezube, savremeni svet mora da se odrekne cenzure, muljanja i šovinizma sa neistomišljenicima, dozvoli razmenu mišljenja da bi ova masa uvidela ispravnost šta je tačno a šta ne.
  (posle nemoj da se čudite.., 14. septembar 2017 18:56)

  # Link komentara

 145. Mnogi ovde pisu o "verovanju" , ponavljam pisu o verovanju. Pa nije planeta zemlja nekakav bog pa da verujes ili ne verujes. … NAUCNO JE DOKAZANO KAKVA JE PLANETA ZEMLA ! a to je sigurno da nije ravna ploča.
  (šid, 14. septembar 2017 18:56)

  # Link komentara

 146. Nikad mi neće bit jasno zašto rusofilima toliko teško pada što su Ameri sleteli na mesec, a Rusi nisu! I po svaku cenu žele ljude ubedit da je to delo Holivuda.
   (Tane, 14. septembar 2017 18:54)

  # Link komentara

 147. @ Mene više zabrinjavaju ovi što se protive vakcinacijii zaluđuju već dovoljno sluđen i glup narod da ne treba da se vakciniše, od verovanja da je zemlja ravna bar ne može da nastane neka velika šteta osim što se ljudi još više zaglupljuju, ali odbijanje vakcinacije može neposredno da dovede do gadnih problema.
  (Salasije, 14. septembar 2017 15:11)

  ako si vakcinisan i ti i tvoja porodica, sto se plasis da ti nevakcinisani prenese neku bolest?
   (milan, 14. septembar 2017 18:52)

  # Link komentara

 148. Pogledajte Severnu ameriku( sa grenlandom) pa pogledajte Afriku, na mapi sveta, videcete da amerika izgleda bar 2 puta vece( samo grenland izgleda kao afrika), a sta kazu podaci Severna amerika sa grendlandom - 19.811.300 km2, afrika- 30.244.050 km2, to nije jedini premer ima ih pezbroj, dovoljno da svatite da nesto nije uredu.
  (..., 14. septembar 2017 18:50)

  # Link komentara

 149. Ja sam ravnozemljaš i nisam paranoičan. Jedinu paranoju koju vidim je kod okruglozemljaša. Zašto se plaše sve većeg broja ravnozemljaša ako je tako lako dokazati da je zemlja okrugla?
  (Marko, 14. septembar 2017 18:44)

  # Link komentara

 150. (Mrsomud, 14. septembar 2017 14:12)

  A Japanci su leteli preko cele kugle da bombarduju Harbor ili? Mislim, znam da trolujete, ali dajte malo kreativnosti. Ovaj Sava Kikinda me bar nasmejao sa "neguj mo srbski jezik" fazonima. 6/10
   (lol, 14. septembar 2017 18:44)

  # Link komentara

 151. Shaq je iztrolovao neuke, samo se sarkazam malo teze prenosi tekstualnim putem.
   (brotherhoodofsteel, 14. septembar 2017 18:42)

  # Link komentara

 152. Secam se, bilo je davno. Evo, uskoro ću u penziju. Kako sam saznao da je Zemlja, pa još Okrugla?!

  Došao u srpsku zabit neki ugladjen gospodin sa kožnim šinjelom. izvadio je iz drvenog sanduka nešto nalik na šarenu loptu. Uze je učitelj, pokaza, stavi na sto i sa osmehom reče: "Deco, ovo je zemlja!"

  Godine su prolazile i tu ili sličnu maketu zemlje viđao sam na primer u dečjim vrtićima, kada sam odvodio unuke. U školama već na ulazu, obavezno. Na špicama filmske kuće Univerzal. Svi TV Gnevnici sveta imaju taj motiv u svojoj špici.
  Ko velim biće da je nešto važno da zemnlja bude okrugla...
  Zaboravio sam vremenom učitelja i čiku u kožnom šinjelu, ali to saznanje da je zemlja (ipak) okrugla držalo me je dugo. Onako kao što ljude neki put čitav život drži indoktrinacija.

  Više me ne drži.
  (Krstivoje, 14. septembar 2017 18:42)

  # Link komentara

 153. Zaboravio sam napisat svoje vlastito iskustvo;
  - kad sam "cist" i trezan - ravna je
  - kad nisam - nije ravna,a bome se i vrti
  (opet onaj golub, 14. septembar 2017 18:40)

  # Link komentara

 154. A kornjače sve do dole
  (Čdžš, 14. septembar 2017 18:38)

  # Link komentara

 155. Ne, ti nerovatno nisi loš čovek, ali si dokazano nepismen.
  I kako neko da te shvati ozbiljno kada ne znaš ni pravilno da se izražavaš?
  (Petar, 14. septembar 2017 15:13)
  Petre (i MIca Jovic), zar vam nije jasno da se Sava malo šali na račun verujućih u ravnu ploču? :)
  (Leteći Holandez, 14. septembar 2017 18:36)

  # Link komentara

 156. Prokleto zastrašujuće. Najozbiljnije. Zašto bi zdravi ljudi verovali u ovakvu ludost - ja nisam u stanju da pojmim. Ali ima ih, istina je. Nisam upoznao takvu osobu i srećan sam zbog toga jer zaista ne znam kako bih se postavio u tom odnosu. Nisam sposoban da održim ni privid najelementarnijeg poštovanja prema nekome ko je u stanju da veruje u takvu glupost, i imam ozbiljan problem da "kupim" da se tu radi o nečemu što nije problem iz domena psihičkog zdravlja.
   (Stefan, 14. septembar 2017 18:36)

  # Link komentara

 157. A planet's gravity pulls equally from all sides. Gravity pulls from the center to the edges like the spokes of a bicycle wheel. This makes the overall shape of a planet a sphere, which is a three-dimensional circle.
  [link]/
   (.орг, 14. septembar 2017 18:33)

  # Link komentara

 158. Savo iz Kikinde, ako si trol onda ok, ako si ozbiljan onda nije ni cudo sto verujes da je Zemlja ploca, dovoljno si neuk. Srecno u zivotu, trebace ti.
   (Ofsds, 14. septembar 2017 18:32)

  # Link komentara

 159. Za sve genije koji zele pre-Fotosopsku sliku Zemlje iz orbite,
  kucajte:

  v2 rocket earth

  70 godina stara slika, pre doba Fotosopa

  Zadovoljni?
  Ucutkani?
  (Pehad, 14. septembar 2017 18:31)

  # Link komentara

 160. Da čovek ne bi bio prinuđen da veruje ili ne veruje., najbolje je da sam vidi i razreši dilemu...kupi cameru i mob. telefon posl.generacije..napravi im međusobnu vezu..kupi zatim balon i napuni ga helijumom..prikači kameru na balon ( dovoljne zapremine da nosi kameru)..zatim pusti balon..poveže mobilni aparat sa svojim televizorom..i gleda kako kamera ide u visine..i gleda i gleda ..i ..puće par stotina evra..ali videće šta jedino može da se vidi i prestaće da bude imbecil.
   (VUK, 14. septembar 2017 18:29)

  # Link komentara

 161. Ljudi, ne znam za tu grupu, ali mnogi poznati poslednjih meseci su pricali da je zemlja ravna kao deo socioloskog eksperimenta i utvrdjivanja kakav uticaj imaju mediji na ljude. Zato su i govorili da je Zemlja ravna, sto je dokazano davno da nije slucaj. Medju njima je i pomenuti Shaquil Oneal, kao i drugi igraci iz NBA lige, ali i drugi poznati.
  (Filip, 14. septembar 2017 18:26)

  # Link komentara

 162. @Mica Jovic

  Sava - Kikinda je samo neko ko voli da se zeza i prati odredjenu stranicu na fejsu (u potpisu navedenu).
  Jery ste ov de bas ne informisani ljudy.
  poyy
   (Neguj mo, 14. septembar 2017 18:26)

  # Link komentara

 163. Pa evo Srbija na prvom mestu ima sigurno jedno pet miliona pravoslavnih talibana koji mrze nauku i znanje i veruju da je zemlja ravna.
   (Amerikanac, 14. septembar 2017 18:25)

  # Link komentara

 164. Ima mnogo dokaza da je Zemlja ravna ploca. Recimo kada ptica leti, ne kazemo da leti "oko" Zemlje, nego "iznad" Zemlje. Za avione je ovo jos ociglednije, jer oni lete jos vise "iznad". Takodje, ljudi nisu bili na Mesecu, jer da su bili, videli bi da je Zemlja ravna ploca.
  (Dejan, 14. septembar 2017 18:23)

  # Link komentara

 165. Po komentarima se jasno vidi koliko ljudi i srbiji generalno spavaju,i ne žele da čuju da ih je neko davno prevario i ne mogu to da prihvate tj ne žele,svet nije onakav kakvim nam ga predstavljaju, mala odabrana skupina vlada većinom i dok većina nas to ne shvati do tada će nam biti loše i pitacemo se šta je problem..
  (Marko, 14. septembar 2017 18:23)

  # Link komentara

 166. Nisu samo Amerikanci i NASA u svemiru. Tako da argument da je NASA lazirala sve fotografije i snimke iz svemira ne pije vodu. Zasebne svemirske programe imaju jos i Rusi, Kinezi, Japanci i Indijci. Rusi su prvi sleteli na Mesec 1959. bespilotnom letelicom Luna 2 i kasnije su imali jos 12 sletanja na Mesec u okviru misije "Luna". U okviru tih naucnih istrazivanja povrsine Meseca koriscena su i lunarna vozila 'Lunohod"; opremljena kamerama i aparatima za razlicita merenja. Rusi su takodje imali i prvu temeljito nastanjenu svemirsku istrazivacku stanicu "Mir" u orbiti oko Zemlje. Istrazivacke sonde oko Meseca imala je i Kina (Chang'e 1 i 2); kao i sletanje na Mesec bespilotnom letelicom "Chang'e 3" (u planu je i drugo sletanje sa "Chang'e 4"). Indija je takodje imala istrazivacku sondu u orbiti oko Meseca pod nazivom "Chandrayaan 1"; u planu je i sledeca "Chandrayaan 2". Japan je imao istrazivacku sondu "Hiten" u orbiti oko Mesaca, a Evropska svemirska agencija je imala sondu "SMART 1" u orbiti oko Meseca.
  (Predrag, 14. septembar 2017 18:23)

  # Link komentara

 167. Ovi sto ne veruju da je zemlja okrugla jer nisu videli da je okrugla jel isto pipaju zicu jer nisu vidli usmereno kretanje elektrona kroz provodnik?
   (Nash, 14. septembar 2017 18:22)

  # Link komentara

 168. (Mica neverica, 14. septembar 2017 15:00) Mico, a šta si ti imala iz matematike i fizike u osnovnoj školi? Šta si po struci? Čime se baviš u životu, kakav je tvoj posao? Pitam jer mislim da mogu da pogodim, da sve što je trebalo da se nauči, nisi uspela da savladaš ni na osnovnom nivou, a onda si fascinirana YouTube budalaštinama. Poznaješ li nekog ko se bavi astornomijom, jesi li ikada gledala kroz teleskop? Da li si ikada radila nešto sa satelitskom ili GPS tehnologijom? Znaš li koliko je satelita lansirano u orbitu, čemu služe? Ti i svi teoretičari te ravne Zemlje, nemate pojma ni o promilu ljudske tehnologije koja danas postoji, ali ste puni pameti.
   (Sloba, 14. septembar 2017 18:15)

  # Link komentara

 169. Poznajem profesorku u srednjoj stručnoj školi koja je toliko srozala nivo za dvojku da pita recimo odakle duva severeac, a odakle jugo, šta je bura? Deca to ne znaju, ustvari ne znaju da pokažu strane sveta na karti, i pri tom se žale na profesorku kako je stroga i kako mnogo traži za dvojku. Tako da nije ni čudo da je zemlja ravna, jer, zaista, na onoj karti na kojoj ne znaju da pokažu strane sveta jeste ravna.
   (ricinus, 14. septembar 2017 18:15)

  # Link komentara

 170. Sakil O'Nil se samo zezao. Irving stvarno misli da je ravna.
   (Blek, 14. septembar 2017 18:15)

  # Link komentara

 171. A evo i mene. :) Kada sam ranije govorio da Flat Earth teorija ima sve vise pristalica sirom sveta ovdasnji Nasa fanovi su govorili "ma to samo kod nas, zaostali smo itd." Ispostavilo se da sam, kao i obicno, u pravu. :)

  Flat Earth-era ima vec na milione, a ne na desetine hiljada. Njihov broj ce ce tek povecavati i to je proces koji je ireverzibilan. Ide se do kraja, dok Nasa ne kaze istinu o svemiru. Znam da zvuci neverovatno, pogotovo kad se cuje prvi put. Ali istina je, otprilike, ovakva:

  Zemlja je apsolutno staticna, a verovatno i ravna, i nalazi se u centru svemira. Iznad ravne Zemlje kruzi Sunce koje je precnika 50 km na visini od oko 5 000 km. Iznad Zemlje se nalazi neprobojni svod u kome se nalaze zvezde. Svemir je mnogo manji nego sto se prezentuje, a Sunce, Mesec i zvezde su, verovatno, svetlosni objekti, a ne fizicki objekti kao Zemlja. Niko ne zna sta je "izvan" nebeskog svoda. Oko Zemlje se nalazi Antarktik koji nije kontinent vec ledeni omotac oko kontinenata.

  A prava mapa Zemlje se nalazi na zastavi Un-a, pred ocima svih nas. :)
   (Kontras, 14. septembar 2017 18:13)

  # Link komentara

 172. Molim admira da objavi komentar: na zvati nekoga primitivcom samo za to sto nerazmislja kao svi nego zna malo da i mucne svojom glavom je bezobrazno dase ne koriste teze recenice. ako ja verujem u nesto jer sam ja odmah los covek?
  (Sava Kikinda, 14. septembar 2017 14:27)

  Ne moraš "odma" ni obavezno biti loš čovek.

  Možeš biti i samo neobavešten čovek koji zbog nedovoljnog obrazovanja i znanja veruje u nešto netačno i pogrešno.

  Ali možeš biti i samo glup čovek koji ne želi i/ili nije u stanju da razume racionalna i dobronamerna objašnjenja koja mu se nude, pa ih zato odbacuje, a opravdanje za to odbacivanje mu je strah od nekakve planetarne zavere.

  Ali čak i da je tako, to ne znači da si to zbog toga loš i da te treba osuđivati. Više sažaljevati...
  (Don Giovanni, 14. septembar 2017 18:11)

  # Link komentara

 173. @Sava Kikinda
  Izgleda da ti je Admir izasao u susret.
   (Dag Kristi, 14. septembar 2017 18:07)

  # Link komentara

 174. Savo, brate, ni pravopis nisi naucio a razumes svemir.
  (Timetravel, 14. septembar 2017 18:06)

  # Link komentara

 175. @Sava Kikinda

  Kao što i ti veruješ da si sve pravilno i gramatički ispravno napisao u svom objašnjenju, tako i ljudi veruju da je zemlja ravna.
   (Zinjak, 14. septembar 2017 18:06)

  # Link komentara

 176. Imate poenkareovu konjekturu i njen dokaz. Više ne morate leteti u svemir da bi zaključili da je zemlja sfera.
   (Zmiuga loma, 14. septembar 2017 18:05)

  # Link komentara

 177. @Sava, Kikinda
  Toliku nepismenost na jednom mjestu odavno ne vidjeh. Hvala na komentaru, dobar je primjer djeci.
   (zena-zmaj, 14. septembar 2017 18:04)

  # Link komentara

 178. Hajde što laže NASA "da bi izvlačila pare poreskih obveznika" za koje su ovdašnji pametnjakovići jako zabrinuti, ali zašto lažu Rusi, Kinezi i ostali kada oni ne dobijaju pare američkih poreskih obveznika???
  Drugo, jednom prilikom sam to rekao nekom od tih prepametnih: danas postoje komercijalni letovi do orbite. Skupite pare i pošaljite jednog-dvojicu najpametnijih pametnjakovića, neka se sami uvere.
  (Milan, 14. septembar 2017 14:31)

  Nema potrebe. Danas po svetu klinci već na nivou srednješkolskih projekata kače kamerice na balone i tako za sitne pare dobijaju više nego pristojne snimke planete s velike visine. Neki su čak i napravili biznise od toga pa iznajmljuju balone, ti treba samo da doneseš svoju kamericu.

  Naravno, ovi naši pločoglavi pozdano znaju da je u sve te kamerice već fabrički ugrađen Photoshop koji automatski lažira snimke jer u zaveri učestvuju i svi proizvođači videokamera na svetu!
  (Aldebaran, 14. septembar 2017 18:03)

  # Link komentara

 179. @Mica Jovic, lik se zezao sa ciljem ukazivanja na nepismenost nase populacije. (: Zar je moguce da si ga bukvalno shvatio? Strasno. Pozdrav druze.
  (Sasa, 14. septembar 2017 18:02)

  # Link komentara

 180. "Zagovornici teorije kojih je, zabrinjavajuće sve više veruju i da je Antarktik običan ledeni zid koji se proteže kao ivica na ravnoj Zemlji."

  Uz to je i opštepoznato da Dolazi zima, a noć je 'ladna i puna užasa, i pozdravite mi Viseriona kada ga vidite.
   (Ezo Momonga, 14. septembar 2017 18:02)

  # Link komentara

 181. To su one iste budale sto su pucale u Irmu
  (Bane, 14. septembar 2017 18:02)

  # Link komentara

 182. Nema nista gore od verskih fanatika.
  (L, 14. septembar 2017 17:58)

  # Link komentara

 183. E ovako. Ako zemlja vozi oko svoje ose 1600km/h i oko sunca nekoliko desetina hiljada km/h, kako: oblaci stoje gde jesu, kako avion savlađuje tu brzinu ukoliko leti u smeru rotiranja zemlje i posebno KAKO severnjača, velika i mala kola, medved itd, koji nam služe za orijentaciju, uvek imaju isti položaj na nebeskom svodu.Ili možda i oni voze istom brzinom sa nama(e onda smo mi važni, a to NASA i vladari ne žele da shvatimo) A vi, glupani, ispranih mozgova, koji nemate veze, pokušajte bar da razmišljate
  (miki, 14. septembar 2017 17:54)

  # Link komentara

 184. Окречите Београд!
   (Партизановац, 14. septembar 2017 17:54)

  # Link komentara

 185. Ravnozemljaši i kreacionisti se biju za prvo mesto.
  (antimaterija, 14. septembar 2017 17:51)

  # Link komentara

 186. Evo pitam se već par minuta, jesu li ovi što pitaj jesmo vidjeli krivinu zaostali u razvoju
  (dzon red,
  Ne samo da su zaostali u razvoju nego očigledno da nikada nisu bili na moru, jer bi videli da brod najedanput nestaje na pučini kada se posmatra i kada se kreće od nas,a što nebi bio slučaj da je zemlja ravna. A takođe se pažljivim posmatranjem na moru može uočiti blaga zakrivljenost. Hm ravna ploča,svašta. U svetom pismu takođe piše "Bog je okačio zemlju ni načem".
  (steva, 14. septembar 2017 17:50)

  # Link komentara

 187. Ljudi vas troluju a vi se lozite. Pa verujem da 1% od tih koji veruju upravo stvarno veruju. Onih 99% se samo zezaju da bi dobili reakcije na internetu.
  (Washington, 14. septembar 2017 17:50)

  # Link komentara

 188. Ajde neka neko objasni zbog čega se ne leti avionom od Australije do Brazila u pravcu istoka,nego samo ka zapadu?
  (Mrsomud, 14. septembar 2017 14:12)

  Mozda zbog rotacije zemlje... brze se stigne
   (Stevan, 14. septembar 2017 17:48)

  # Link komentara

 189. Pogledajte logo Ujedinjenih nacija i zasto nema direktnih letova juzna amerika australija ?
  (Pedja, 14. septembar 2017 17:44)

  # Link komentara

 190. Matrix
  (Ga23, 14. septembar 2017 17:44)

  # Link komentara

 191. @tito
  Kupi teleskop...
   (Brica, 14. septembar 2017 17:43)

  # Link komentara

 192. Da bi pričali o zaveri onda bi morali imati neki razlog te zavere. Prosto je pitanje zašto bi neko napravio zaveru oko oblika zemlje? Mora biti neki cilj sa time, ali niko apsolutno ne nudi jedan razlog zašto bi se takva zavera organizovala. Takodje ne vidim niti jedan jedini ozbiljan rad na temu zemlje kao ravne ploče. Lako je praviti klipove iz topline svog doma, ali bi trebalo onda uraditi nešto i u praksi da se dokaze kako nas lazu. Samim tim da niko ne zapinje oko toga pokazuje da niko ne pokušava ozbiljno ugroziti zvanicni stav kako je predstavljen od strane flat earth grupe. Zanimljivo je da ova teorija zavere ima dublje korene u zapadnim bogatijim zemljama ili su samo možda oni glasniji jer ova teorija makar po onome sto se može naci ima daleko manje uporište u zemljama treceg sveta, istocnoj Evropi, Juznij Americi...
  (Hm, 14. septembar 2017 17:42)

  # Link komentara

 193. Samo se vi podsmevajte.

  Ravnozemljaški pokret ima članove svuda po zemaljskoj kugli.
  (2+2=10, 14. septembar 2017 17:39)

  # Link komentara

 194. Zašto inženjeri nikada ne uracunavaju zakrivljenje Zemlje, prilikom projektovanja pruga, gasovoda, mostova, tunela, dalekovoda, tornjeva za mobilnu telefoniju?
  Ko je ikada video zakrivljene šine?
  Vozovi su projektovani da voze po RAVNOJ pruzi!
  Zašto avioni nikada ne poniru kljunom da bi se prilagodili zakrivljenju Zemlje, i zašto koriolisov efekat ne važi za avione?
  Ko je ikada video zakrivljenu vodu?
  Osnovno svojstvo vode je da bude RAVNA!
  Zašto ne postoji NIJEDNA slika Zemlje iz tzv. svemira, samo CGI animacije i kolaži?
  Zašto ne postoji NIJEDNA slika Antarktika sa tzv. satelita?
  Zasto Mesec izgleda TRANSPARENTNO?
  ako je SUnce udaljeno stotinama miliona milja, zasto suncevi zraci nisu paralelni, nego se rasipaju u svim pravcima?
  Zašto se Kip Slobode po vedrom danu vidi kompletan sa 96 km udaljenosti?
  Zašto se planine u Hrvatskoj vide sa italijanske obale, udaljene oko 200km?
  Zašto se amaterske rakete zaustavljaju na oko 120km?
  Zašto kriju još 33 kontinenta iza ledenog zida Antaktika?

  I Amerikanci, i Rusi, i Kinezi, i Evropljani, sa svojim kosmickim agencijama lažu da živimo na rotirajucoj lopti.

  Krug zemaljski sa kontinentima i okeanima, okružen je ledenim zidom, koji se zove Antarktik, plavo nebo koje vidite je voda koja se nalazi iznad firmanenta ili kupole.

  Zivimo kao u filmu Truman Show.

  Istina se nece još dugo moci skrivati.
  (Jovica, 14. septembar 2017 17:37)

  # Link komentara

 195. po heliocentričnom modelu ne može sjenka Mjececa da ide od zapada ka istoku, a ipak je išla, kod skorašnjeg pomračenja Sunca. KAKO????? Kažu, Mjesec se kreće dva puta brže od Zemlje, pa zbog toga?! Pa,sine, može i pet puta brže da se kreće, ne može sjenka putovati zapad-istok, zato sto se krece po kružnici puno većeg prečnika nego Zemlja. To je elementarno znanje.
   (bpcg, 14. septembar 2017 17:37)

  # Link komentara

 196. Zemlja je obla a mi se nalazimo na ivici!!!
   (sklek, 14. septembar 2017 17:37)

  # Link komentara

 197. A Japan napao Perl Harbur preko Afrike... Ludost, ali i hrabrost.
   (bez kompasa, 14. septembar 2017 17:35)

  # Link komentara

 198. Imam novu teoriju...zemlja je kocka, a mi smo samo na jednom
  delu ravne zemlje. Ne trebaju mi dokazi , ja u to verujem i to je moje misljenje.
  (jipi, 14. septembar 2017 17:28)

  # Link komentara

 199. @Sky
  Bravo, sve je to zavjera lobija proizvođača globusa! ???
   (đoko, 14. septembar 2017 17:27)

  # Link komentara

 200. Aristotel IV vek pre nove ere, pri pomracenju Meseca senka koju Zemlja baca na njegovu povrsinu je uvek okrugla.
  (Aleksandra, 14. septembar 2017 17:26)

  # Link komentara

 201. Molim admira da objavi komentar: na zvati nekoga primitivcom samo za to sto nerazmislja kao svi nego zna malo da i mucne svojom glavom je bezobrazno dase ne koriste teze recenice. ako ja verujem u nesto jer sam ja odmah los covek? Jer neko ubiven smrtno nastrado zbog moga razmisljanja?Neznam samo kako neko sebi daje zapravo da nekog kog nepoznaje na ziva primitivcom. Molim dase objavi komentar dase pokaze da ima i drugih koji misle drugacije od vas. poyy
  (Sava Kikinda, 14. septembar 2017 14:27)

  Druze, nauka ne poznaje misljenja, vec poznaje cinjenice i dokaze.
  Da bi nesto postalo naucni princip, mora biti verifikovana iz tri nezavisna izvora. Kad to se obavi , onda to postane naucna cinjenica.a ne ....ja mislim da je to tako.....
  (zozon, 14. septembar 2017 17:26)

  # Link komentara

 202. @Sava Kikinda, smemo li bar nepismene kao tebe da zovemo nepismenima? Ili i to znaci da samo mislis, pardon, pises svojom glavom?
   (samo kazem, 14. septembar 2017 17:26)

  # Link komentara

 203. A jel ovo udruzenje ima i svog patrijarha kao ovo ovde?
  (Tom L'Orizi, 14. septembar 2017 17:25)

  # Link komentara

 204. Konačno postoji nešto u čemu ne kasnimo za svetom. :)
  (Al.C.Hajmer, 14. septembar 2017 17:24)

  # Link komentara

 205. @b92
  iz vaseg podnaslova
  ...Iako to ne bismo smeli ni da dovodimo u pitanje...
  kao naucni radnik, profesionalni skeptik i neko ko je naucio da razmislja/rezonuje u verovatnocama mogu da kazem samo - ne sme se dovoditi u pitanje samo DOGMA zasnovana na nametnutim autoritetima
  sve, bas sve, je podlozno sumnji i proveri. sto kazu, veruj ali proveravaj
  @Nešto
  ako se malo promuvas po dubljim krajevima Net-a naici ces na nekoliko ekipa koje su, posle duge provere, izlozile istu teoriju
  svi su uspeli da pocetke ovog viralnog meme-a slede do pentagonovog E prstena
  informisite se ljudi
  (nom de plum, 14. septembar 2017 17:24)

  # Link komentara

 206. Da li je ravna ili ne, to je najmanji problem. Više me zanima ko smo mi u stvari, šta je sve ovo što nas okružuj i kako je to stvarno nastalo sve, bez bajki, i kako svemir nema kraj i tako dalje.
   (UFO, 14. septembar 2017 17:22)

  # Link komentara

 207. Ništa me ne bi čudilo.
   (Carolija, 14. septembar 2017 17:21)

  # Link komentara

 208. Bas je ravna, ravna je ... ma sta vi tvrdili nije lopta. Iznata za mene ce uvek biti ravna ploca po povrsini. I nista i niko, kao ni uvrede ili ismevanje nece promeniti moj stav.

  Umrite od muke, ima nas sve vise. Toliko vise da jednog dana, uskoro, cete uciti u skoli da je Zemlja ravna sa dokazima koji su neoborivi.

  Iz inata.
  (Marko, 14. septembar 2017 17:21)

  # Link komentara

 209. kako onda jod nas dan na Novi Zeland noć?
  kako to objasnjavate.
  ravna ploča se okrece oko svoje ose i sunca ...neeee
   (feder, 14. septembar 2017 17:21)

  # Link komentara

 210. Zemlja jeste okrugla i te priče jesu budalaštine. Teorije zavere su često glupe i kontradiktorne. Te Amerikanci nisu sleteli na Mesec, te jesu, ali im vanzemaljci nisu dozvolili da se vrate. Da ne pominjem da sam ja nula negativna krvna grupa, a nikad nisam primetio da se pretvaram u svemirskog guštera. Ali, suprotno onom što piše u prvom pasusu, sve se sme i potrebno je dovoditi u pitanje. Tomas Džeferson, treći predsednik SAD-a i autor Dekleracije nezavisnosti, je rekao: "Ako je neki zakon nepravedan, onda ljudi imaju ne samo pravo, nego i obavezu da ga ne poštuju". Ako ljudi prestanu da dovode u pitanje šta je pravedno, šta je tačno, šta je činjenica, ljudi će nestati. Civilizacija počiva na običnom čoveku i ako običan čovek ne sme nešto da dovodi u pitanje, to više nije civilizacija. Ljudi imaju pravo da sve dovode u pitanje. Ako stavite u prvi plan nusproizvod tog prava - poput "ravne zemlje" - onda direktno napadate elementarno pravo čoveka, da sve dovodi u pitanje. I onaj ko je izračunao da je Zemlja okrugla je takođe doveo u pitanje nešto što se nije smelo.
  (Miloš, 14. septembar 2017 17:18)

  # Link komentara

 211. Ja bi voleo da mi zagovornici teorije ravne zemlje odgovore na ovo:
  Pod pretpostavkom da zemlja, ako je vec ravna, izgleda recimo kao geografska karta koju najcesce koristimo, znaci Amerika na krajnjoj levoj strani a Japan na krajnjoj desnoj. Ne znam tacno koliko traje put avionom od Japana do Amerike, ali recimo da je nekih 5 sati, mozda malo vise. Ali da je zemlja ravna onda bi avionom od Japana do Amerike moralo da se putuje skroz preko cele Azije, pa Evrope, pa preko Atlanskog okeana. I koliko bi trajao taj let? Dva dana? A ovako idu samo preko Pacifika.
  Eto neka mi neko objasni kako to onda funkcionise, kako doci sa krajnje leve strane zemlje na krajnju desnu a da let ne traje onoliko koliko bi trajao da moras da predjes ceo zemljin obim, ili u slucaju ravne zemlje, njenu dijagonalu?
  Hvala unapred.
   (Bradonja, 14. septembar 2017 17:16)

  # Link komentara

 212. Samo se vi sprdajte, ali udruzenje ravne zemlje ima clanove iz svih krajeva zemljine kugle.
  (bliblibliblibli, 14. septembar 2017 17:15)

  # Link komentara

 213. Udjite u avion. Poletimo ka Kini. Stigli smo u Kinu. Avion je i dalje postavljen ravno prema zemlji zbog gravitacije. OK ali zasto nije naopako? Zalepite mali avion za fudbalsku loptu pa ga provozajte malo. Pogledajte kako stoji avion. Tu je kljuc
  (Gastarbajter, 14. septembar 2017 17:14)

  # Link komentara

 214. zaboravih, "...ravnu ploču nose tri slona i kornjača..." Al' se sjetih vica: Kakva je razlika izmedju slona i klavira? Pa na slona možeš da se nasloniš a na klavir ne možeš da se naklaviriš.
  (Knjiga, 14. septembar 2017 17:13)

  # Link komentara

 215. Ja bih izbegao svaku polemiku sa onima koji tvrde da je zemlja ravna ploca i da za to nema dokaza.Ako ne veruju dokazima koji su pored NASA-e vec mnogi drugi pruzili,ja ih sigurno necu uveriti u suprotno.Cemu spustanje na taj nivo?!
   (Andreja, 14. septembar 2017 17:11)

  # Link komentara

 216. Koga briga za NASU. Manite se zaglupljivanja. Veliki matematicari u davnoj proslosti su dokazali da je Zemlja okrugla... Meni dovoljno.
   (Dzo, 14. septembar 2017 17:11)

  # Link komentara

 217. kako bi im tek objasnili da nije cak ni loptasta nego je prilicno nepravilna tj brez okeana izgleda ko kvrgavi krompir
  (oglo, 14. septembar 2017 17:10)

  # Link komentara

 218. Dok se ne izjasni Jelena Karleuša neću imati svoj sud šta je prava istina u uvom slučaju
  (slobinator, 14. septembar 2017 17:09)

  # Link komentara

 219. “Um je poput padobrana – funkcioniše jedino ako je otvoren.”

  Albert Einstein

  Bez padobrana zemlja je sigurno ravna.
   (BeKo, 14. septembar 2017 17:06)

  # Link komentara

 220. iz pojedinih komentara sam dosao do sledeceg zakljucka. Ceo svet je jedna velika Americko-Rusko-Kineska zavera u kojoj jedni druge podrzavaju u srednjim i manjim zaverama. Amerikanci prvi sleteli na mesec, Rusi prvi obleteli "okruglu" zemlju a Kinezi i dalje kopaju tunel. Ajnstajn nije ni svestan koliko je pogodio u centar izjavom da su samo dve stvari beskonacne, kosmos i ljudska glupost. Da je ziveo u vreme interneta, verovatno bi umro od smeha a ne od unutrasnjeg krvarenja
   (bozza, 14. septembar 2017 17:06)

  # Link komentara

 221. Evo ovako.Vrlo je jednostavno....za sve ove sto veruju u ravnu plocu jedna misao pa nek je realizuju....lepo se skupiti svi vi sa sve Sakilom....on ima love a ima i jos ovih poznatih koji ce rado dati pare...skupite svi lovu,onda uplatite Ilonu Masku da vam iznajmi Space x...vas 4-5 odleti u svemir i slika zemlju kao ravnu plocu i onda objavite slike i svi mi cemo da vam verujemo....niko vas ne sprecava da to uradite....Eto.
   (horusfilip, 14. septembar 2017 17:05)

  # Link komentara

 222. Toliko nepismenih u ovim komentarima, pa onda valjda nije nikakvo cudo sto veruju u svakojake gluposti.
   (Rajce, 14. septembar 2017 17:03)

  # Link komentara

 223. Slike svemira i planeta su kompjuterski generisane tkzv.CGI.

  ajmo i ovo da pobijemo.
  imamo slike i ruske i americke o svemiru, mesecu itd PRE pojave kompjutera!!!

  kako su mogli praviti CGI slike ako kompjutera jos nije ni bilo???
  Kompjuterski programi i grafika dovoljno dobra da to izgleda uverljivo su nastali tek krajem devedesetih ako ne i kasnije???
  (netko, 14. septembar 2017 17:02)

  # Link komentara

 224. @sve se to može razumeti Sve si lepo rekao, ali eto ima nas koji ne volimo vetrenjače i znamo zašto. Ubijaju ptice, naročito opasno ako su blizu kolonija ili migratornih puteva. Prave buku i ruže pejzaž. Ima mesta gde su o.k., ali gurati ih svuda nije dobro.
   (boris, 14. septembar 2017 17:01)

  # Link komentara

 225. da je zemlja ravna ploca na celoj zemlji bi bio dan ili noc istovremeno, i ista godisnja doba i svakom trenutku.
  (rade, 14. septembar 2017 17:00)

  # Link komentara

 226. (tito, 14. septembar 2017 15:15)

  A zasto bi leteli na mesec, sta ima tamo pa da se leti opet ? Prosvetli nas. Pa ne ides ni na letovanje na isto mesto 2 puta, nije neko poredjenje ali ajde...
   (markoc, 14. septembar 2017 16:58)

  # Link komentara

 227. Ko misli da je ravna ploca neka krene iz recimo Londona raznim prevoznim sredstvima desno prema Rusiji, posle određenog vremena doci ce opet u taj isti London. Neka proba i u levu stranu, svejedno je.
  Ako je ploca ona onda ima kraj, nemoguće je obrnuti krug.
   (Volpi, 14. septembar 2017 16:57)

  # Link komentara

 228. Dzaba su te izeli ljudozderi, Magelane...
   (stormrider, 14. septembar 2017 16:55)

  # Link komentara

 229. ali samo jedna osoba koja veruje da je zemlja ravna da mi objasni zbog cega nas lazu da je okrugla i sta sa time se postize? Ako nas lazu za sve najmanje bi nekom bilo bitno da nas tolke godine ubedjuje u oblik zemlje zar ne? ili ocigledno je to najbitnije za nasu egzistenciju dal je ravna il okrugla....neveruju naucnicima koji vekovima izdaju svoje radove al veruju nekoj facebook grupi nekog anonimusa koji se ubija od dosade u koloradu
   (jodlovo, 14. septembar 2017 16:53)

  # Link komentara

 230. и пчела има три очи, она даје ђем... ништа тужније од необразованог лица које има наизменичну електричну енергију, рачунар и интернет те је убеђен да Земља није округла већ на ћоше, неки тврде и да је шупља чак.
  (doom, 14. septembar 2017 16:53)

  # Link komentara

 231. ravna je
   (ana, 14. septembar 2017 16:53)

  # Link komentara

 232. Popnite se na brdo. Sta vidite? Jel jeste malo zaobljeno na horizontu?
  (Dejan, 14. septembar 2017 16:53)

  # Link komentara

 233. pa pre neki dan je jedan !!!rus!!! pozdravio srbe sa ruskog dela svemirske stanice!!!

  ej..

  znaci i rusi su u dilu sa nasom?

  niste vi sto verujete da je zamlja ravna ploca ni primitivni ni glupi nit nista od toga.
  vi jednostavno ne umete da razmisljate, ne umete da razumete sta su cinjenice a sta su bajke, pa se hvatate za sto gluplje teorije nazovistrucnjaka i promovisete iste samo da bi bili drukciji od drugih ili da (u vasim ocima) ispadnete pametniji od ostalih.

  nego, kako ta ploca izgleda, koliko je debela? i zasto su mesec i sunce okrugli, sto i oni nisu ploce kao zemlja?
  (netko, 14. septembar 2017 16:52)

  # Link komentara

 234. Čovek i svest ta dinamika izgleda može da padne ili tek sada i oni koji nisu sposobni za više imaju priliku da se politički organizuju. Alternativan poredak nije atraktivan jer se nešto zna što drugi neznaju, to i jeste strategija stvaranja alternativnog poretka na dešjem fazonu , ja imam neštošto ti nemaš, tako da izmedju ovoga i bitkoina i nema neke posebne razlike i jedno i drugo računaju na socijalnu mogućnost imanja alterantivnog poretka. Ko u prastara vremena, kada nisi siguran šta ćeš napravi pokret, što bizarnije to je veća "istina".
  (a kaŽu istorija se ne ponavlja, bolj reći ne odlazi, 14. septembar 2017 16:50)

  # Link komentara

 235. Tesla je od uvek tvrdio da je zemlja ravna, mnogi njegovi eksperimenti su bili moguci samo pod uslovom da je zemlja ravna ploca.
  (ravnotrolas, 14. septembar 2017 16:48)

  # Link komentara

 236. I ja molim ''admiRa'' da mi objavi komentar :D (N je daleko od R na tastaturi, ne?)
  Nepismenost i neznanje su na svakom koraku. To je stvarno neverovatno.
  A i ja sam buda.a što se nerviram zbog toga :)
  Poz za sve sa okrugle planete, a vi sa ravne ploče se zaletite i skočite što dalje možete, molim vas!
  (Ivan, 14. septembar 2017 16:47)

  # Link komentara

 237. @tito a i svi vi istomisleći ravnozemljaši(što volim taj naziv)razlog zašto čovek više ne ide na mesec je zato što se nema za to para. Onda tih 60 tih i 70 tih se moglo jer je narod bio zaokupljen hladnim ratom pa Vijetnamskim ratom a danas niti jedan predlog za "bacanje" 10 do 15 tak milijardi dolara na jedan odlazak na Mesec a sve zarad toga da vas ravnozemljaše neko razuveri u tu vašu glupost jednostavno ne može proći u Senatu i Kongresu a i Putin nije blesav da baca tolike novce. E sad ima i puno njih koji se sprdaju sa ovom tematikom tako da mi se čini da i nema puno ravnozemljaša već pola njih ni sama ne zna u šta da veruje.
  (mali radojica, 14. septembar 2017 16:45)

  # Link komentara

 238. Kladmi se da je pokret krenuo iz Amerike. Kazu da je NASA prevarantska firma sa svojim slikama iz kosmoa. A prve slike da je Zemlja okrugala su poslali Rusi jer su prvi poslali i satelit i coveka u orbitu oko Zemlje.
  (dragan, 14. septembar 2017 16:44)

  # Link komentara

 239. Cinjeninica je da mi ne znamo kakva je zemlja . Znamo za ono sto smo videli na tv. ili sto nam je neko rekao . 
  Mnooogo svi mi mislimo da znamo
  (Peka, 14. septembar 2017 15:08)

  Znam sta mi jedni govore i znam sta mi drugi govore i znam sta zvuci logicnije, razumnije i jasnije. Zemlja nije ravna ploca. Mozda nije ni okrugla ali ravna ploca nije.
   (Ni Amer ni Rus, 14. septembar 2017 16:43)

  # Link komentara

 240. @perishw a na cemu Stoji okrugla na stolu za bilijar?
   (Hehe, 14. septembar 2017 16:43)

  # Link komentara

 241. Evo odg za to oko meseca da li je covek sleteo jeste i to kosta mnogo I mnogo se rizikuje za dzaba da bi se doneo kamen koji vec imas!?
   (Zasto da ne, 14. septembar 2017 16:42)

  # Link komentara

 242. Onaj Karates izmislio globus i svi misle da je okrugla e pa nije bato
   (Toto, 14. septembar 2017 16:41)

  # Link komentara

 243. Nemam nista protiv da misle tako ali to je nemoguce, videli ste kako satelit snima Irmu pre neki dan , nalazi se ispod zemlje tacno a Irma dodje iznad njega, cist primer i mnogo sto sta jos. Pa kako nekog greje sunce a u isto vreme je mrak negde, da je ravna ploca svi bi bili obasjani :)
  (Gogi, 14. septembar 2017 16:41)

  # Link komentara

 244. A šta beše ono gravitacija? Pojma nemam, sledeće pitanje.
   (NASA, 14. septembar 2017 16:40)

  # Link komentara

 245. Evo vam dokaz da je zemlja okrugla. Severna Koreja ima satelite u svemiru, zar ne mislite da bi Severna Koreja prva objavila da je zemlja ravna i da nas Amerikanci lažu, da ne pričamo o Iranu, Rusiji, Kini, Izraelu i ostalim zemljama. Stvarno smešna tema
   (bole, 14. septembar 2017 16:40)

  # Link komentara

 246. Cilj ove glupave priče je upravo da diskvalifikuje ljude koje veruju u teoriju zavera. Ideja je da se ljudi koji misle da postoji zavera bankara, da se ljudi nikada nisu spustili na Mesec, da vakcinacija ne mora uvek biti korisna, praktično izjednače sa neobrazovanim glupanima i kao takvi otpišu iz bilo kakve ozbiljne rasprave. Ova "teorija" i dobija na popularnosti jer je do besmisla reklamirana tiho i usput i to na ozbiljnim sajtovima. Da i reko je Šejkil O' Nil da je zemlja ravma, pa taj ne kaže ništa dok ne dobije napismeno koliko će dobiti za izgovoreno... Prilično sam siguran da su mu je i ovo "rečeno" da kaže
  (Masterwind, 14. septembar 2017 16:31)

  # Link komentara

 247. Mene više zabrinjavaju ovi što se protive vakcinacijii zaluđuju već dovoljno sluđen i glup narod da ne treba da se vakciniše, od verovanja da je zemlja ravna bar ne može da nastane neka velika šteta osim što se ljudi još više zaglupljuju, ali odbijanje vakcinacije može neposredno da dovede do gadnih problema.
  (Salasije, 14. septembar 2017 15:11)

  Nažalost, to su jedni te isti ljudi. Kod nas se iznenada pojavila ta neka "tehnološka svest", naročito kod starije i kod neukog dela mlađe populacije. Čitav svet se bori sa takvim problemima, koji su (začuđujuće) najizraženiji u Americi. Otuda slični problemi i kod nas. Putem YouTube-a, Facebook-a, Twitter-a i ostalih "društvenih mreža" naši nesrećnici saznaju da nisu slobodni, da je Zemlja ravna ploča, da vakcine izazivaju autizam (između ostalog) i da je sve to zavera najbogatijih da bi porobili ili smanjili broj čitave ljudske populacije. Uključeni su i neizostavni religiozni motivi. Svemirska istraživanja su u istorijskom kontekstu nastala kao rezultat političke borbe za tehnološkom dominacijom i donela su najveći tehnološki napredak u istoriji, uključujući i medicinu. Iako su prva naučno-tehnološka istraživanja nesumnjivo imala za cilj da olakšaju život savremenog čoveka, danas se ipak (zahvaljujući nemilosrdnom kapitalizmu) donekle sve vrti oko sticanja određenih privilegija, na prvom mestu novca (moći), te otud sve ove teorije zavere. Na sreću živimo u maloj zemlji, te će ovakva (ne)razmišljanja uvek ostati marginalizovana.
  (Dragan, 14. septembar 2017 16:30)

  # Link komentara

 248. Nisam znao da ima ovoliko botova plaćenih da guraju ovu ideju Ravne Ploče... Ne vjerujem da oni rade samo za sendvič. Kampanja je izgleda ozbiljna. Mi sa mozgom ćemo izgleda uskoro morati u šumu... pre nego što postave lomače.
   (BoKi, 14. septembar 2017 16:27)

  # Link komentara

 249. Nekoliko desetina hiljada?! Pa samo u Srbiji ih ima toliko.
   (jest, 14. septembar 2017 16:27)

  # Link komentara

 250. Mene zanima misljenje svih vas, za zapazanje koje svi mozete svakodnevno ustanoviti jednim pogledom na mesec.
  Sunce osvetljava mesec kao i zemlju i na osnovu osvetljenog dela meseca mozemo u stanoviti trenutni polozaj sunaca, nadam se da vam je to jasno. Ukoliko je Ssnce u odnosu na nas levo a mesec desno i u ravni, bice osvetljena tacno leva polovina meseca, kako sunce zalazi osvetljeni deo meseca ce se naginjati na dole, tj prema njemu. Medjutim veliko je odstupanja, u samom zalasku sunca, prema osvetljenom delu meseca sunce bi moralo biti jos uvek visoko na nebu. Odstupanje je od prilike 3-4 sata?
  Postoji li nesto sta ja ne znam mozda, znam da sunceva svetlost do zemlje putuje oko 8 minuta, sto znaci odstupanje realnog vremena slike sunca je toliko, meseca moze biti najvise 9 minuta.
  Unapred zahvalan ukoliko neko pametan ovde ima odgovor za moju enigmu.
  (O2, 14. septembar 2017 16:26)

  # Link komentara

 251. Dokazi? Fotografija? Ništa. Samo napadi na one koji pokušavaju da dođu do istine. U te vaše kompjuterski generisane sličice mogu samo deca da poveruju.
  (skeptik, 14. septembar 2017 16:26)

  # Link komentara

 252. ko je ikada leteo avionom primetio je zakrivljenost horizonta... ne kapiram kako može iko da razmišlja da je zemlja ravna
   (Milos, 14. septembar 2017 16:25)

  # Link komentara

 253. Pre dve godine me očev kolega, koji je u penziji, i pritom mašinski inženjer ubedđivao da je zemlja ravna. Svima u prostoriji je bilo jako neprijatno, pošto su svi fakultetski obrazovani. Ja sam završio PMF, i nisam mogao da verujem šta slušam. A matorci vole da kažu kako su nekad fakulteti bili teži i morao si više da znaš. Za sve one koji zastupaju ravnu zemlju, pročitajte neku osnovnu knjigu iz fizike. Znam da je to mnogo teže nego video na YT, ali ono možda shvatite neke stvari.
  (Jabučilo, 14. septembar 2017 16:24)

  # Link komentara

 254. Ako je ravna ploca, kako onda kad letite, recimo na istok, opet dodjete odakle ste posli?
   (Vasilije, 14. septembar 2017 16:24)

  # Link komentara

 255. Ovde se kao i uvek radi o toleranciji ili ne, drugačijeg mišljenja. Neznam da li je zemlja ravna ili okrugla ali dozvoljavam da svako sme da misli šta god želi. Imam utisak da bi većina ovde bila spremna da te ljude zaista spali na lomači. Nezavisno od realnosti tamo napolju je meni lično zanimljivije pitanje da li bi bilo moguće sprovesti takvu zaveru u delo. Na koji način bih mogao da proverim jedne ili druge tvrdnje. Ne mogu. Sve što tvrde i jedni i drugi funkcioniše perfektno na oba modela. Ostaje mi samo da verujem NASI i rusima kao visokim institucijama da je zaista tako kako kažu.
   (Tile, 14. septembar 2017 16:23)

  # Link komentara

 256. Nije ovo ni malo naivno?!!! Pogledajte samo istoriju ljudske civilizacije! Sve velike su nestale u plamenu i pogromu varvarskih plemena jer ih civilizacijom ne mogu nazvati. U svakoj krizi, a mi smo danas generalno kao civilizacija u sve vecoj krizi, iz mraka izlazi gomila varvara, primitivaca i neznalica i oni su uvek u vecini. To je pravilo svuda. I u najrazvijenijom zemljama i u onima na pragu siromastva. Kada vladajuca elita izgubi kontrolu sta sledi? Ako nas istorija nije naucila ko nam je kriv. I ovo, za kraj, se moze primeniti u svakoj situaciji. Desilo se Jugoslaviji, moze se desiti svuda. Tvrditi danas a pogotovu verovati da je zemlja ravna ploca...pa to je tragicno stanje svesti. I naravno nema nikakve veze sa religijom. Mozes vewrovati u Boga ali da je zemlja ravna ploca?
  (Zeljko, 14. septembar 2017 16:22)

  # Link komentara

 257. Sta se cudite, pa ljudi i dalje veruju u bogove..
  (LightbringeR, 14. septembar 2017 16:21)

  # Link komentara

 258. The Flat Earth society has members all around the globe
  (Uros Markovic, 14. septembar 2017 16:21)

  # Link komentara

 259. (Ni Amer ni Rus, 14. septembar 2017 15:15)
  Ranjeni čoveče, tvoje je pravo da li ćeš da veruješ i da je romboid, ja ti samo sugerišem da ti je pamet na istom nivou kao kod vernika - ti samo veruješ u nešto na temelju tuđeg znanja/reči/pripovedanja/prikaza, a samom ti nije dan ni jedan ozbiljan mehanizam da se u to UVERIŠ i da postaneš religiozan u smislu poznavanja kakvog je oblika zemlja.

  Vernik je dakle neko ko sledi tuđe uverenje, a religiozan čovek je onaj koji se i sam UVERIO!

  I kao neko ko se uverio, odgvorno ti tvrdim da za tebe, tvoj život, tvoju ličnost i tvoju suštinu, a gde je spasenje i večnost pakla ili raja, jedne tako ozbiljne stvari da je to strašno koliko zaboravljate svoju smrtnost svi, dakle tvrdim ti da je oblik zemlje bitan taman toliko koliko je najbliža ti planina venačna ili gromadna!

  E toliko će ti pomoći i spoznaja kog je oblika zemlja u času kad te smrt uhvati u svoj nemilosrdni zagrljaj.

  Bavite se glupostima dok vam vremenska bomba pod nosom odbrojava tik-tak-tik-tak...

  Umesto sobom da se bavite!!!

  Kako vam može biti veće čudo, predmet izučavnja i fokusa mrtvi i prolazni i truležni svet od prašine, od vas samih! Jedinih koji imate SVEST, i vi tu svest ne koristite da spoznajete Njenu suštinu nego je traćite na primitivizam sastavljen od prašine i praha i kojeg je oblika ta prašina. Da li je okrugla ili loptasta!

  A ni to ne znate da lopta nije ništa drugo do 3D krug!
  (Vi naučni tipovi nemate ni osnovno matematičko znanje, a delite pamet o Postojanju!, 14. septembar 2017 16:20)

  # Link komentara

 260. Procitajte sta je pisao na Milutin Milankovic. Uvesti u skole pod obavezno da se cita "Kroz vasionu i vekove". Kakva, crna, ravna ploca!? U anticko doba se znalo da je okrugla. Ljudi, citajte malo. Galileo, Kopernik, Bruno su stradali zbog toga...
  Procitao sam jedan komentar koji kaze sa zaprepascenjem odakle poriv da se istrazuje i postavljaju pitanja. Ne mogu da verujem sta ljudi sebi dozvoljavaju da izgovore i misle. Mnogi pre nas su sebi postavljali mnoga pitanja, nalazili resenja i bili produktivni nakon toga. Zato danas imamo toliko tehnologije i znanja oko sebe. Tesla da nije bio znatiteljan i zapitan nikada ne bi ostavio toliko toga nama.
  Malo vise citanja narode i sve ce biti u redu.
   (Kako cemo, lako cemo, 14. septembar 2017 16:20)

  # Link komentara

 261. "A ne treba zaboraviti da je Crkva glavni zagovornik ravne Zemlje. Bila i biće."
  (Henry Chinasky)@

  Mislim da više nije, da su se ogradili od takvog stava, tvrdeći da je do greške došlo usled POGREŠNOG tumačenja nekog dela iz Biblije (ili njenog prevoda).

  Na kom jeziku je Biblija izvorno zabeležena? Na Koine Grčkom (Starogrčkom)? Danas malo ljudi, kažu, razumeju taj jezik. Ovi što veruju da je Zemlja ravna ploča - NA OSNOVU ČEGA to VERUJU (ako u to zaista veruju), na osnovu kog (ili kojih) delova iz Biblije (znate li uopšte)?
  (search, 14. septembar 2017 16:18)

  # Link komentara

 262. А, 14. septembar 2017 14:12)
  Ти си земљаче омашио обе суштине и религије и астрономије.Свака част на изгубљеном времену.
   (смена страже, 14. septembar 2017 16:17)

  # Link komentara

 263. Vi sto niste skontali Savin sarkazam i sto mu odgovarate, zapravo ste pokazali da je duplo inteligentniji od vas. Pravda za Savu iz Kekende. Sto se tice teme, nista ne prihvatam zdravo za gotovo, isto tako nista vise ne moze da me iznenadi, a ni zacudi.
  (arctic monkeys, 14. septembar 2017 16:17)

  # Link komentara

 264. @Sava Kikinda
  "ako ja verujem u nesto jer sam ja odmah los covek? "

  Pa, nisi loš, ne mislim da iko to tvrdi. Zapravo - nemamo baš ni jedan argument da te nazovemo lošim. Ali, brate, u tvom komentaru ima dovoljno materijala da možemo odgovorno da tvrdimo da si glup i nepismen i nemaš ni pojma koliko je nama teško zbog toga. Nisi svestan koliko je teško živeti sa glupavim ljudima, koji imaju neverovatnu količinu samopouzdanja jer nemaju ni blagu predstavu o tome koliko ne znaju.
  (Goran, 14. septembar 2017 16:17)

  # Link komentara

 265. Kako ne razumete, jeste ravna ploča u dvodimenzionalnom sistemu, kao senka koja se kreće po površini planete, za nju je ravna ploča u kojoj je početak i kraj na istom mestu. Može neko da me prati?
   (znanje je moć, 14. septembar 2017 16:17)

  # Link komentara

 266. Dve su istine Da je zemlja okrugla i da NASA laze..
   (Kliker-Np, 14. septembar 2017 16:16)

  # Link komentara

 267. ne tvrdim da zemlja nije okrugla.
  ono sto bih voleo da mi neko objasni je sledece: ako je 1. januara u 12h(podne) dan, zemlja se svaki dan okrene za 360°. zasto je npr. posle 6 meseci, 1. jula, kada je zemlja na drugoj(suprotnoj) strani sunca, u 12h isto dan a ne mrak?
  lepo Vas molim da odvovore samo ozbiljni koji razumeju pitanje.
  hvala
   (lojzija, 14. septembar 2017 16:16)

  # Link komentara

 268. zasto ima ovoliko komentara?
   (Jelena, 14. septembar 2017 16:13)

  # Link komentara

 269. Kad samo cujem ove sto kazu da je Zemlja okrugla. Ja sam radio kao mornar 6 godina, dva puta smo stigli do same ivice ploce, jer su nam se insytrumenti pokvarili pa smo putovali previse na zapad. Kako je to strasno bilo vi ne mozete da shvatite. Nas brod je bukvalno visio, pola je bio u vodi, pola u svemiru. Spasilo nas je to sto je bila zadnja vuca, pa su tockovi ostali na zemlji i nekako nas je izvuko nazad. Posle toga sam osedeo. Sledeci put kad smo opet upali, dao sam otkaz.
  (dragaN, 14. septembar 2017 16:13)

  # Link komentara

 270. I onda se cudimo zasto srbljima ide ovako kako ide....
   (srbijamedjsljivama, 14. septembar 2017 16:11)

  # Link komentara

 271. (Petar, 14. septembar 2017 15:13
  E jbga Petre, prozivas za nepismenost, pa NEROVATNO.
  (aleks, 14. septembar 2017 16:10)

  # Link komentara

 272. A i razna objašnjenja oko ravne zemlje su totalna nebuloza. Vidi se u tekstu kakvi ljudi veruju u tu teoriju, kao Šekil O'Nil, koji očigledno ne zna ni šta je gravitacija ni kako deluje na okolinu.
  (Nešto, 14. septembar 2017 15:03)

  Da ne mesamo babe i zabe. Gravitacija se jos uvek istrazuje, zvanicna nauka nema pojma o cemu se radi. Znamo da je neka sila na delu ali je naucnicni nisi nikada detektovali na telima manjim od planetarnih. Kombinovati svadju oko ravne ili okrugle zemlje i gravitaciju je zaista neukusno. Sta je sledece, crna materija koja nikada nije dokazana ili postojanje crnih rupa? Matematika je odlican pokazatelj pravca u kome treba posmatrati svet ali je empirijski dokaz ipak vrhunac nauke. Kao sto rekoh, ne mesajmo babe i zabe. Dokazati da je Zemlja okrugla nije tesko, samo se treba odmaci dovoljno daleko i slikati planetu iz svemira. Dokazati postojanje gravitona ili gravitacionog polja je ipak malo komplikovanije.
  (Djenka, 14. septembar 2017 16:09)

  # Link komentara

 273. Da li svi oni koji veruju da je zemlja ravna ploča se pitaju ko hrani slonove koji je nose?
  O tome niste razmišljali.
  (Zozo, 14. septembar 2017 16:09)

  # Link komentara

 274. Ups moja greska :)
  (AHTUNG DIHTUNG, 14. septembar 2017 16:07)

  # Link komentara

 275. Zemlja ravna ploča. A šta kaže Ruski patrijarh? Da li je Rusija ravna ili zakrivljena ploča?
  (patriJota, 14. septembar 2017 16:07)

  # Link komentara

 276. Eratosten je to uradio par vekova ranije mislim, oko 400to i neke, molim redakciju sa ispravi ako sam u pravu, ako ne sry :)
  (AHTUNG DIHTUNG, 14. septembar 2017 16:06)

  # Link komentara

 277. Covek se zove Sava. Kakva ironija...Ludje bi bilo samo da se zove Vuk.
  (Mica Jovic, 14. septembar 2017 15:15)

  Parodija je u pitanju. Smešna ili ne, to ostavljam Vama da procenite.
  U pitanju je fb stranica Neguj mo srbski jezik. Meni lično su smešni i zabavni.
   (dzara, 14. septembar 2017 16:06)

  # Link komentara

 278. Ko je ikad vidio Zemlju iz vazduha? Je li vidio zakrivljenje idje? Batalite slike koje vidite u novinama i na tvu. Na tim slikama koje vidite Zemlja je potpuno okrugla. A svi "znamo", to nas uce jos od prvog osnovne, da je Zemlja elipsasta, a ne pravilna lopta. Pa zasto je onda na slikama savrsena lopta? Zato sto su slike montirane. Zasto nikad ni na jednoj slici "iz orbite" ne vidimo nijedan od 50000 satelita koliko ih zvanicno kruzi oko Zemlje? Zasto nikad nismo vidjeli sliku Zemlje na kojoj avion npr leti naopako, naglavacke? Zasto pominjete gravitaciju kao silu kad je Tesla nije priznavao ka8o silu i tvrdio da ne postoji? Svaka sila ima svoje talase osim gravitacione. Zasto? Zato sto ne postoji. Zasto ucimo o njoj? Zato sto je to jedini nacin da objasne da voda moze da se savije oko lopte i da ostane uz loptu. Ako gravitacija postoji kako to da nijedno drugo tijelo u prirodi ne privlaci manje tijelo osim Zemlje koja privlaci milijarde i milijarde kubika vode i drzi ih savrseno zalijepljene za sebe, ali zato komarac lagano leti iznad iste te Zemlje i sve te vode i njega nista ne privlaci? Dje je gravitacija za komarca? Glupi komarac, on ne zna za gravitaviju pa leti i j..e mu se za gravitaciju. Kulira je. Malo razmisljajte svojom glavom. Ne kazem ni da je ravna ni da je okrugla, ali treba malo vise dokaza za tu loptu od same price. Percepcija nama svima je da je ravna. Pa zar ne bi trebalo da nam dokazu da je okrugla, a ne da dokazuju da je ravna?
   (BOT, 14. septembar 2017 16:05)

  # Link komentara

 279. Ravna nego šta, probaj da stojiš na dnu kugle, nemože.
   (Najbolje tek dolazi, 14. septembar 2017 16:02)

  # Link komentara

 280. Pustali smo kameru balonom ljudi, zemlja je okrugla!!! vrlo okrugla!!! Primitivni ljudi kako ih nazivaju nemaju nameru da razmisljaju pa im je lakse da prihvate kako je zemlja ploca.
   (voša, 14. septembar 2017 16:01)

  # Link komentara

 281. Astronom sam pa ne moram napominjati da imam neko znanje iz fizike, matematike, itd medjutim to nije razlog da gledam komsiju (kome je zemlja ravna) s visine i da ne bacimo ponekad zajednicki rostilj. Covek ima 45g i nema zaista potrebe da prosipamo pamet jedan drugom.
  Postujte se i sve ce biti OK.
  (Bojan, 14. septembar 2017 15:56)

  # Link komentara

 282. Stanite na obalu mora i gledajte kad stiže brod iz daljine. Zašto se prvo vidi vrh, pa kako prilazi vidi se sve niži i niži deo? Prosto za proveru, ne garantuje da je zemlja okrugla, ali garantuje da nije ravna već zakrivljena.
  (Duca, 14. septembar 2017 15:54)

  # Link komentara

 283. Kazite setetu od 4-5 godina da je zemlja ravna ploca i ono ce vas u 95% slucajeva pitati sasvim logicno pitanje: "Sta je na kraju te ploce?"
  Svaka dalja rasprava je suvisna.
  (jsdp, 14. septembar 2017 15:54)

  # Link komentara

 284. Zemlja je ravna ja znam jel asvaltiram puteve. Ako ide uzbrdo nizbrdo ali nikad ukrug nego samo pravo.
  (zdravko, 14. septembar 2017 15:54)

  # Link komentara

 285. lako se dokaže ko je u pravu, demantujte dokaze da je zemlja ravna, a verujte mi ko je malo pratio zna da je vrlo teško demantovati priložene dokaze. da ne bude zabune ja sam za staru školu, zemlja je okruggla.
   (srb, 14. septembar 2017 15:53)

  # Link komentara

 286. Zemlja jeste ravna ploca koju na svom oklopu nosi dzinovska kornjaca. To je jos mudar, pecinski covek znao. Ovi danasnji naucnici nista ne znaju, dzaba im kompjuteri i teleskopi. Mudar pecinski covek bi samo pogledao oko sebe, video da je sve oko njega ravno i normalno zakljucio da je Zemlja ravna.
  (Miki, 14. septembar 2017 15:52)

  # Link komentara

 287. Mnogo lakse je umu da prihvati da je Zemlja ravna ploca i da je centar sveta, a da su Sunce i zvezde nekakve svetiljke na nebu i sl. Mnogo je teze prihvatiti da je Zemlja nekakav ogroman kamen koji se vrti oko Sunca i sebe, a sve to oko nekog centra galksije, a galaksije opet oko ko zna cega. To je cudo, eej zivis na kamenu. A da ne pricamo o udaljenostima izmedju zvezda koje su u trilijardama kilometra na kub, o tome da kad gledas u nebo vidis proslost od pre hiljadu ili milion godina. Nas um ( razum) nema kapacitet da to shvati i prihvati, jedino da izracuna. A mozda je sve to farsa cula i ko zna cega, mozda postoji samo jedna tacka u kojoj smo svi i koja ima sposobnost da proizvodi sve varke koje mi smatramo istinitima, a da pritom i to nije nikakva tacka nego sama svest koja je nepojmljiva. Tako da merodavno pricati o tome nije nikakakva superiornost znanja, sve to jednog dana moze skliznuti u nesto sasvim neocekivano.
   (chombe, 14. septembar 2017 15:52)

  # Link komentara

 288. Za sve koji misle da je Zemlja ravna ploca, par pitanja:

  1. Da li ta ploca ima konacne dimenzije ili se prostire u beskonacnost?
  2. Ako ima konacne dimenzije, sta se nalazi na ivici te ploce?
  3. Kolika je debljina te ploce i sta se nalazi sa donje strane?

  Zamolio bih za odgovore, mozda mi je nesto promaklo u obrazovanju, zeleo bih da razumem.
  (Skeptik, 14. septembar 2017 15:51)

  # Link komentara

 289. Da je ravna ploča, zašto bi vulkani radili? Ne bi bilo zemljotresa da je ploča oslonjena na nešto. Na čemu bi stajala ta ravna ploča? Daj se malo urazumite.
  (Perishw, 14. septembar 2017 15:13)

  A na čemu stoji okrugla?
   (Nićifor, 14. septembar 2017 15:51)

  # Link komentara

 290. Nebitno je jel ravna il' okrugla, dok god je na njoj Nemacka!?
  (Oliver Nedeljkovic, 14. septembar 2017 15:48)

  # Link komentara

 291. Kakva ironija, paradigma ili sta je evc. To da sve veci napredak tehnologije sve vise zaglupljuje ljudsku vrstu koja tu tehnologiju stvara.
  (zekonja, 14. septembar 2017 15:46)

  # Link komentara

 292. Naravno da je ravna u to nema sumlje.Evo stojim na nogama i normalan sam ne manta mi se u glavi.Da je okruga u da se okrece ne znam sta bi kad se okrene a ja naglavacke.Oma bi mi se zamantalo.
   (Marks i Engels, 14. septembar 2017 15:46)

  # Link komentara

 293. Ako krenete brodom iz Los Anđelesa da li može da se stigne do Hong Konga? Tu je kraj priče o tome da li je Zemlja ravna.
  (Astoria, 14. septembar 2017 15:44)

  # Link komentara

 294. Pa mi ljudi u 21om veku nemamo pravu sliku zemlje , lopta okrugla nije tačno . Zemlja nije okrugla nego nešto poput jajeta zašto nemamo jasnu sliku zemlje . Nasa jesu lazovi prevaranti to je tačno .
  (Billy d goat, 14. septembar 2017 15:42)

  # Link komentara

 295. Molim admira da objavi komentar: na zvati nekoga primitivcom samo za to sto nerazmislja kao svi nego zna malo da i mucne svojom glavom je bezobrazno dase ne koriste teze recenice. ako ja verujem u nesto jer sam ja odmah los covek? Jer neko ubiven smrtno nastrado zbog moga razmisljanja?Neznam samo kako neko sebi daje zapravo da nekog kog nepoznaje na ziva primitivcom. Molim dase objavi komentar dase pokaze da ima i drugih koji misle drugacije od vas. poyy 
  (Sava Kikinda, 14. septembar 2017 14:27)

  Admir danas ne radi, bio je treća noćas...
   (Pera Božić, 14. septembar 2017 15:42)

  # Link komentara

 296. molim B92 da objavi od 'hiljade' slika iz svemira jednu,ali jednu koja nije obradjena u foto shopu? O horizontu necu ni da pricam,krivana ne postoji,ili mozda ste je vi videli,pa bi voleo da je pokazete?!
  (ahil, 14. septembar 2017 14:14)

  Pa eto, sve slike objavljene 60-ih i 70-ih godina sigurno nisu obradjene u Photoshopu. Jer za takve programe su potrebni jaki kompjuteri, a vi tvrdite da se na Mesec islo sa kompjuterom snage digitrona... Hajde odlucite se, jesu li jaki ili nisu?
  Evo samo za vase oci, kolekcija ranih snimaka Zemlje koji su poznati decenijama i koji nema sanse da su prosli kroz photoshop i slicne programe:

  [link]
  (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 14. septembar 2017 15:42)

  # Link komentara

 297. vidim da ovi sto su za zemlju kao plocu nikada nisu sedeli na plazi i gledali brod koji se pojavljuje na horizontu
   (Putovanja dusa, 14. septembar 2017 15:42)

  # Link komentara

 298. "Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne, svemir i ljudska glupost, samo što za svemir nisam siguran."

  Albert Einstein
  (Mamer N'goj, 14. septembar 2017 15:38)

  # Link komentara

 299. Svako ko veruje u NASA i sl., teško je ranjen čovek... preteško :(..., 14. septembar 2017 

  1. Nasa iznese konkretne dokaze, zasnovane na vise naucnih teza. Za to ne moram da obilazim prostorije NASA. Dovoljno je da znam osnove fizike i geografije da bih znao da je Zemlja okrugla, tj elipsoidnog oblika.

  2. Religija nema nikakve dokaze, sve je zasnovano "veruj ili nemoj".

  Tako da slobodno ti obilazi i veruj, a nas pusti da baratamo činjenicama.
   (Mare, 14. septembar 2017 15:37)

  # Link komentara

 300. jedini pr0blem za obicnog coveka je horizont..nema zakrivljenosti..cak iz aviona na 12 km visine ne vidite krivu zemlje...pa kako onda tvrdnje da sw vidi sa nivoa . mora..obe teorije su pune rupa i ni jedna nije 100 % tacna..let na mesec je posebna prica..tu je tek rupa ko u ementaler siru..ostavili su meseceva vozila iza sebe svaki put..gde su ona..?zar je moguce da ni jedan jedini teleskop ne moze da obezbedi fotke istih?!..takodjer..sta je sa van alenovim prstenom..ja iskreno ne verujem u ni jednu od tih nasa prica..a opet da je ravna ploca..mi tu nesto ne stima kao da je sfera..
   (dr.gonzo, 14. septembar 2017 15:36)

  # Link komentara

 301. Kad sam bio klinac smatrao sam da se negde u komsiluku nalazi visoka taraba iza koje se nalazi kraj sveta, a onda sam se pitao sta je iza tarabe. Tada me je to mucilo kao sto me danas muci beskonacnost svemira. Iteresantne teme ali svaka u svoje vreme.
  (Cvexi, 14. septembar 2017 15:06)

  Bio sam ubeđen da, kad zatvorim oči, u "spoljašnjem svetu" nastaje mrak. I danas mnogi žmure i ubeđeni su da je izvan njihove lobanje praznina. Ustvari su pomešani položaji. Ako neki ravnozemljaš odavde ima tetku u LA, neka je nazove u 9AM, možda mu se otvore oči.
   (Faze u razvoju, 14. septembar 2017 15:32)

  # Link komentara

 302. Ova teorija je ubacena sa namerom da se diskredituju sve druge teorije zavere, medju kojima ima jako interesantnih (i donro dokumentovanih),pocevsi recimo od 9/11 preko chemtrailsa pa sve do dokazano nemoguceg darvinizma.
  (Vladan, 14. septembar 2017 15:32)

  # Link komentara

 303. Опустите се, људи. Сви равноземљаши су тролови који само желе пажњу. Нико није довољно глуп да у 21. веку верује да је земља равна.
  (истина, 14. septembar 2017 15:32)

  # Link komentara

 304. ZEMLJA JE RAVNA I TACKA! 2004 ja sam isao u jednom pravcu, dosao sam na antarktik do ograde sa cuvarima, koji me ne pustaju na antarktik jer kazu da je kao opasno za mene! uspio samo preskociti ogradu i dosao sam do ivice. legao sam na ivicu zemlje i ispod mazio sam kornjaču po oklopu. kornjaca se ritnula, sto je uzrokovalo zemljotres i cunami. izvini indijo!!! :(
   (loki, 14. septembar 2017 15:31)

  # Link komentara

 305. Od tih koji veruju da je Zemlja ravna ploca su gori samo ovi sto su poverovali Shaq-u kad je to tvrdio. Ili pre neki dan kad je tvrdio da je pomracenje Sunca medijska prevara...
  (ne trci pred rudu, 14. septembar 2017 15:31)

  # Link komentara

 306.  ...sve više veruju i da je Antarktik običan ledeni zid koji se proteže kao ivica na ravnoj Zemlji.
  A sa druge strane su White walkeri...
   (Anonymous on purpose, 14. septembar 2017 15:30)

  # Link komentara

 307. Uvek dajem pluseve ljudima koji zagovaraju teoriju ravne zemlje, iako u nju nimalo ne verujem. Razlog je jednostavan; mislim da je zdravo da ljudi budu skepticni, da ne veruju vlastima apriori, da ne misle da je sistem pravedan i pravican. Jer, naravno, nije.

  Mnoge teorije zavere su, najverovatnije, istinite. Pre svega one koje se odnose na ekonomski sistem, na nemogucnost da besplatno koristimo energiju, da smo moderni robovi, kemtrejlsi, napad na svetski trgovinski centar... Takve stvarima se treba odupreti i upoznati okolinu sa tim. U suprotnom idemo prema orvelovoj 1984.

  Sletanje na mesec, ravna zemlja, reptili... To cu prepustiti ekspertima.
  (Commander Shepard, 14. septembar 2017 15:30)

  # Link komentara

 308. Alo, druže Neo, objasni ljudima da smo svu u stvari u Matrixu prikaceni kao baterije. Da služimo za energiju kompjuterima, robotima... Probudi ih Neo!
   (Ethan Hunt, 14. septembar 2017 15:29)

  # Link komentara

 309. al' ce jednog dana grane da rade;)
  (svejelaz, 14. septembar 2017 15:29)

  # Link komentara

 310. "...ili objasnite kako na Antarktiku u jednom periodu tokom zime Sunce ne izlazi, a u jednom periodu tokom leta (oko Božića) na južnoj hemisferi (polulopti) ne zalazi iza horizonta nekoliko nedelja. Postojeći "model" ravne Zemlje to ne može da objasni.
  (Dragan, 14. septembar 2017 15:14)"

  To nije Sunce to je jedna ogromna sijalica (neštedljiva) koju Horton (tip je inače slon) stalno pali i gasi kako bi nas zezao a inače njemu jedan dan ko nama 100 godina ili 10, ne znam tačno ali je nama nebitno, tako je oduvek jbg
  (Aca, 14. septembar 2017 15:29)

  # Link komentara

 311. (Milan, 14. septembar 2017 14:22)

  Da si citao moderne filozofe, nikada ne potezao pricu o XX veku. Za koji kazu da je dao coveka manje vrednosti od coveka koji je iznedrio srednji vek. Manja intelektualna, duhovna i moralna vrednost.
  (nn, 14. septembar 2017 15:28)

  # Link komentara

 312. I sta kad dodjes do kraja?? Padnes u svemir?
   (justsomeone, 14. septembar 2017 15:27)

  # Link komentara

 313. a ako je okrugla,kako oni nepoodpadaju što su sa donje strane lopte?
  sila zemljane teže?
  to je priča za malu decu
  naravno,zemlja je ravna
   (Napo Leon, 14. septembar 2017 15:27)

  # Link komentara

 314. Nije to ništa, ko uSrbiji ljudi veruju da će nam za dve, najdalje dve ipo godine biti bolje...I to već pet godina unazad kako veruju.
  (Građanin, 14. septembar 2017 15:24)

  # Link komentara

 315. Niko im me brani da kupe kartu,ili kupe brod pa krenu da plove ka kraju sveta, bar u danasnje vreme nije toliko tesko nabaviti brod,svi se potrpaju u njega i otplove ka ivici zemlje.
  Nego bas sam skoro gledao na yt ono o drevnim vanzemaljcima,generalno svidja mi se taj koncept,volim SF, i otvoren sam za sve teorije o nastanku, i bas bih voleo da bar za naseg zivota saznamo istinu 100% ,bilo da je Darvin,Bog,vanzemaljci,virtuelna realnost ili bilo koja druga mogucnost. Nego htedoh da kazem gledajuci te klipove posle izvesnog vremena pocnu i klipovi gde bas ljudi prelaze u krajnost,pricaju gluposti i imam osecaj da su shizofreni.
   (ASOT, 14. septembar 2017 15:23)

  # Link komentara

 316. Predlažem da aktiviramo neki SMS broj, da skupimo nešto para da Bogdana, Savu iz Kikinde i ostale koji ne veruju u zdrav razum, otpremimo na let Migom (ruska proizvodnja, da ih ohrabrimo) do ivice stratosfere...sve se lepo vidi odande. Strah me je samo da su za njih i avioni "đavolje naprave" i da bi posle pričali kako su ih hipnotisali i puštali im film.
   (Lokalac, 14. septembar 2017 15:23)

  # Link komentara

 317. Da li je iko ko veruje da je Zemlja ravna ploca, video njenu ivicu?
  (Mile vatrogasac, 14. septembar 2017 15:23)

  # Link komentara

 318. Pa ja mislim da je jedna od osnovnih ljudskih sloboda i sloboda da se bude potpuna i preispoljna budala, i ne pada mi na pamet čak ni da razuveravam te ljude, što veće gluposti veruju to je, uostalom, lakše steći prednost u transakcijama s njma, a, drugo, znanje je vrednost, zašto bih ga nekom ko me makar nije lepo zamolio besplatno davao? :)) Oblik Zemlje je, pritom, ako imate nešto malo pameti i moći zapažanja moguće, ako ne baš najdirektnije percipirati, a ono barem dedukovati na osnovu pojava vidlijvih golim okom, bez ikakve posebne opreme i instrumenata, ali znate šta je rekao Ajnštajn za svemir i ljudsku glupost :))
   (EU Citizen, 14. septembar 2017 15:20)

  # Link komentara

 319. evo gdjica Macic, sminkerka, se razgalamila na svom fejsu isto to. Dal troluje ili je ozbiljna, samo ona zna.
  (sima, 14. septembar 2017 15:20)

  # Link komentara

 320. Zemlja je ravna, to je živa istina! A Federeru su namestili svi 19 GS titula! A Novak je svojih 12 pošteno osvojio, i sad ga boli lakat!
   (Prosečan Srbin, 14. septembar 2017 15:19)

  # Link komentara

 321. Haha. A sta kazu? Zemlja je ravna jer nema dokaza da nije! Kaze ovde jedan nema slika pa cak zemlja je ravna jer se vise ne leti na mesec?! Pa ljudi platite let balonom pa se uverite sami! Pre par godina bila je aktualna prica da je zemlja suplja to su verovatno jedni te isti "strucnjaci"
  (sasa, 14. septembar 2017 15:19)

  # Link komentara

 322. Oko 3% populacije ima dijagnozu shizoidnog poremecaja licnosti, u sta spada sklonost teorijama zavere i vidjenjimamisterije tamo gde je nema. Moze se broj onih koji smatraju da je Zemlja ravna povecavati samo do tog procenta, mada je i to mnogo. Da NASA nije poslala coveka na Mesec, 'ajde-de, ta teorija zavere moze i da prodje kod slabo do umereno shizoidnih, ali da je Zemlja ravna ploca oivicena ledenim zidom kome pristup brane udruzene mornarice 53 zemlje sveta... e to je stvarno za Lazu.
  (Blazena Svetlost Nekomentarisanja, 14. septembar 2017 15:18)

  # Link komentara

 323. Ja i dalje ne verujem da u 21. veku postoji toliko zaludjenih glava.

  Znate kako na to gledam , to je kao kada covek koji nikada nije otisao dalje od svog "sela" -grada (i tu ne vredjam nikoga) , ode u npr Bec i vidi trzni centar , zatim otvori oci (progleda) i shvati kako ipak treba da se skoluje i mlako vise mrdne iz tog svog "sela" ma kako god da se zvao.
  A onda tom istom, neki drugi koji je dosao do Beograda vidi nas trzni centar i soli pamet kako je to najbolje i nema lepse(g)...
  E tako je i sa ravnom plocom.....neuki covek koji jedva zna da koristi Smarthphone ode na sajtove gde pise 100% tacno - zavera.
  I za sve vam kriva NASA ? A sta cete sa drugim svemirskim agencijama ?
  A sta cete sa GPS-om i geostacionarnim satelitima...
  E moj covece jadni... jadna li ti je zemlja koja ti je podarila vodu i kiseonik....
  (okurglopanacose, 14. septembar 2017 15:18)

  # Link komentara

 324. Studiram meteorologiju pa mogu dati jedan od dokaza iz iste zasto je Zemlja priblizno sfernog oblika. Naime, sekundarna atmosferska cirkulacija poznaje vrtlozno kretanje: vantropski cikloni koji uticu na vreme u nasoj zemlji, harikeni (Irma, Harvey itd) i anticikloni. Ako izuzmemo termo-gradijente razloge sad, ovi procesu su posledica rotacije Zemlje oko svoje ose. U pitanju je Koriolisov efekat koji se javlja kada postoji kretanje tela ili vazduha u neinercijalnom sistemu reference, odnosno sistemu koji se ubrzano krece. Rotacijono kretanje je ubrzano kretanje jer vektor brzine, ako ga fiksiramo recimo iznad Beograda, stalno menja svoj pravac prilikom rotacije. Koriolis je svakako moguc i na ravnoj povrsini takodje. Primer toga jeste dobacivanje lopte na vrtesci koja rotira i vidno skretanje lopte (u odnosu na vrtesku) od neke ocekivano pravolinijske putanje. Problematika nastaje onda kada mi imamo SUPROTAN smer rotacije vazduha u ciklonima i anticiklonima na severnoj i juznoj hemisferi na Zemlji. Takodje, na Ekvatoru efekat Koriolisa je zanemarljiv i tamo takvih vrloznih pojava nema. Da je Zemlja ravna, efekat bi svugde bio isti i imali bismo isti smer rotacije iznad citave povrsine. Ekvatorijalno podrucje ne bi imalo nikakve promene u vidu kretanja i tamo bismo takodje imali ciklone i anticiklone, a klima kakvu poznajemo danas bi bila drugacija. Sve ovo se lako dokaze matematickim relacijama sto sam radio na predavanjima iz fizicke mehanike u prvoj godini studija.
  (miki, 14. septembar 2017 15:18)

  # Link komentara

 325. U redu je sumnjati u zvaničnu istinu i dobro je dokle god ima ljudi koji se pitaju. Ali onda treba sesti, razmisliti i istraživati pa samostalno otkriti pravu istinu i ne, to se ne radi gledajući YouTube do iznemoglosti i čitajući zavereničke sajtove. Nego put pod noge, pa peške oko sveta i posmatrati sazvežđa na raznim geografskim širinama, ili u balon pa na 30000 metara da se sami uverite!
  (Janko, 14. septembar 2017 14:39)

  potpuno se slazem sa vasim komentarom, samo bih prepravio tvrdnju iz prve recenice. naime, nije sumnja, vec KRITIKA osnovno svojstvo ljudskog uma! svako moze da sumnja, a razlozi su razliciti i idu od najvecih banalnosti do klasicne paranoje. najcesci razlog je naravno neobrazovanje - ljudi ne znaju dovoljno o materiji koja ih zanima, ali ih fasciniraju sve stvari koje prevazilaze granicu dostupnu saznanju ljudskih cula; stoga olako nasedaju na lakonska objasnjenja. dakle govorimo o nivou fascinacije prvobitnih ljudskih zajednica, mnogo pre sumera i egipta, otp. u vreme kada se formiralo prvobitno verovanje u vantelesno iskustvo (zacetak religije), dakle pre nekih 50-60.000 godina. za kritiku je vec potrebno mnogo vise! potrebno je dobro poznavati materiju koja izaziva fascinaciju i na osnovu realnog znanja pronaci supljine u postojecim teorijama. na ovaj nacin sam se takodje indirektno dotakao i vecne binarne opozicije: religija vs. nauka - prvo zabranjuje cak i sumnju jer je utemeljeno ne nanaucnom, drugo podstice kritiku da bi se unapredilo.
  (andreas kisser, 14. septembar 2017 15:17)

  # Link komentara

 326. Budale...
   (DaLanik, 14. septembar 2017 15:17)

  # Link komentara

 327. Eratostanov test donosi iste rezultate za okruglu zemlju i daleko, veliko sunce i za ravnu zemlju i manje, lokalno sunce.
  Ravna zemlja okuplja sve vise pristalica zato sto okrugla zemlja nema nikakve dokaze, samo se odrzava zivom zahvaljujuci petovekovnoj manipulaciji i propagandi.
  (Ratko47, 14. septembar 2017 15:17)

  # Link komentara

 328. Molim admira da objavi komentar: na zvati nekoga primitivcom samo za to sto nerazmislja kao svi nego zna malo da i mucne svojom glavom je bezobrazno dase ne koriste teze recenice. ako ja verujem u nesto jer sam ja odmah los covek? Jer neko ubiven smrtno nastrado zbog moga razmisljanja?Neznam samo kako neko sebi daje zapravo da nekog kog nepoznaje na ziva primitivcom. Molim dase objavi komentar dase pokaze da ima i drugih koji misle drugacije od vas. poyy
  (Sava Kikinda, 14. septembar 2017 14:27)

  Covek se zove Sava. Kakva ironija...Ludje bi bilo samo da se zove Vuk.
   (Mica Jovic, 14. septembar 2017 15:15)

  # Link komentara

 329. Svaki čovek koji VERUJE i ponavljam slovima V-E-R-U-J-E u NASA bajke za laku noć, teško je ranjen čovek. 

  Niti ima dokaza, niti ima pameti da se UVERI u tvrdnje "eksluzivnih prava NASE na znanje i napredak", niti ima svest kakvi ljudi tamo upravljaju, kakav profil likova ili frikova, ko to i zašto servira, zašto uopšte TRAGA za nečim, ŠTA ih to tera da TRAGAJU, odakle poriv da se TRAGA, ŠTA traže kao KONAČNICU... dakle odakle plagiranje svih osobina religije, a uporno negiranje istih!? 

  I da kažemo da su isti, a nisu, da religije i NASA oboje tvrde da imaju eksluzivitet na tajne i mistiku, da prikažu ovakvo ili onakvo učenje, dakle i da su iste, a nisu: 

  Religijski hrmaovi su uvek otvoreni i za svakog, a tvoje je hoćeš li doći da se uveriš ili nećeš. Imaš prostor u kome se sva duhovn nauka i sabira i odvija, imaš slobodno mesto uvek da se baciš da duhovne epruvete, mikroskope i teleksope isporbaš i vidiš ima li tu Nekog ili nema! 

  A ajde idite u NASA-u da vas puste da im pristupite... 

  I vi opet verujete od dve magle, iako religija ne da nije magla, nego jedina stvarnost je Bog i samo Bog i ništa osim Njega, da je ova koja je iza zatvorenih vrata ispravnija, čestitija i bolja za upotrebu! 

  Vernik ste od dve magle u onu još maglovitiju! Bravo za vas i vašu pamet! 

  I još ste crkvu predrasudno odbacili iako vam drži vrata otvorena, a ovi što bi vas ko šugavo kuče išutirali da im priđete vratima, e oni su nosioci znanja?! 

  Nije nego, i još jednom bravo si ga vama!
  (Svako ko veruje u NASA i sl., teško je ranjen čovek... preteško :(..., 14. septembar 2017 14:39)

  Ne pricamo o NASI nego o tome da je Zemlja ravna ploca. Ne znam sta NASA prica i hoce, niti me posebno zanima ali Zemlja nije ravna ploca, a pricu o religiji zadrzite za sebe .
   (Ni Amer ni Rus, 14. septembar 2017 15:15)

  # Link komentara

 330. Ja sam jedan od njih..posto već 50 godina ne letimo na mesec a tehnologija je dosta uznapredovala..laže ko gde stigne.. pa imam prava da verujem da je zemlja ravna ko tepsija bureka sa višnjama mmmmmm... u suštini bila ravna ili ne, nama je sve jedno jer nam je džidžipi pobio sve rekorde u novijoj istoriji...i strefiće nas do sada ne viđeno veliko povećanje plata i penzija za koje nismo ni spremni..bog nek nam je u pomoći..
   (tito, 14. septembar 2017 15:15)

  # Link komentara

 331. Ako imate nekoga u Australiji pitajte ga da li može da vidi Polaris (narodski: Severnjaču) i da li je Mesec okrenut drugačije u odnosu na severnu hemisferu i uverite se da Zemlja nije ravna ploča, disk ili štagod, ili objasnite kako na Antarktiku u jednom periodu tokom zime Sunce ne izlazi, a u jednom periodu tokom leta (oko Božića) na južnoj hemisferi (polulopti) ne zalazi iza horizonta nekoliko nedelja. Postojeći "model" ravne Zemlje to ne može da objasni.
  (Dragan, 14. septembar 2017 15:14)

  # Link komentara

 332. Da je ravna ploča, zašto bi vulkani radili? Ne bi bilo zemljotresa da je ploča oslonjena na nešto. Na čemu bi stajala ta ravna ploča? Daj se malo urazumite.
   (Perishw, 14. septembar 2017 15:13)

  # Link komentara

 333. @Sava Kikinda
  "ako ja verujem u nesto jer sam ja odmah los covek? "

  Ne, ti nerovatno nisi loš čovek, ali si dokazano nepismen.
  I kako neko da te shvati ozbiljno kada ne znaš ni pravilno da se izražavaš?
  (Petar, 14. septembar 2017 15:13)

  # Link komentara

 334. u srednjem veku je crkva imala misljenje o svemu.
  Danas imamo isto elitu,sa kvazi nacnicima, koja Ima objasnjenje za sve?!

  ko se ne uklapa u "verujemo,verujemo",taj je ranije spaljivan,a danas je budala I neobrazovan.

  nije tema zemlja je okrugla,
  ja licno ne verujem da su bili na mesecu 60-ih!
  on bez kompa,sa kanapom I lenjirom,stigli na mesec,a do pre 10god nisu mogli da polete bez ruskih motora,cinjenica!
  isti ti su rekli da nema vetra na mesecu,a njima se zastava viori na snimku?!

  nije bitno koliko fakulteta I doktorata imas,ako si jednom slagao,ti si samo lazov.
  I necu da ti verujem....
  ...ili moram:d
   (belgrado, 14. septembar 2017 15:12)

  # Link komentara

 335. Mene više zabrinjavaju ovi što se protive vakcinacijii zaluđuju već dovoljno sluđen i glup narod da ne treba da se vakciniše, od verovanja da je zemlja ravna bar ne može da nastane neka velika šteta osim što se ljudi još više zaglupljuju, ali odbijanje vakcinacije može neposredno da dovede do gadnih problema.
  (Salasije, 14. septembar 2017 15:11)

  # Link komentara

 336. Žali bože koliko je njih izgorelo na lomači zbog tvrdnje da je zemlja okrugla. Siroti Kopernik je, plašeći se suda crkve, sa samrtne postelje objavio svoju knjigu o kruženju nebeskih tela.
  Možda je došlo vreme da nauka potpali koju lomaču, za primer:)
  (verba volant, 14. septembar 2017 15:11)

  # Link komentara

 337. Nit je pločasta, nit je jajasta, već nešto treće. A da se okreće, okreće.
  (Kralj Pantelija (Panta Rei), 14. septembar 2017 15:10)

  # Link komentara

 338. Ajde neka neko objasni zbog čega se ne leti avionom od Australije do Brazila u pravcu istoka,nego samo ka zapadu?
  (Mrsomud, 14. septembar 2017 14:12)

  Zato što ako se ide na zapad mogu da se obiđu mnoge druge zemlje, da se usput utovare ili istovare putnici, dopuni gorivo, itd. Kada se ide istočno od Australije leti se preko Pacifika, nema kopna nema ničega. Takođe, kada se ide zapadno ide se u pravcu "vremena" te se može desiti da se stigne pre nego što se i krene, tj. ne gube se dani (u odnosu na lokalno vreme destinacije).
  (CarloNS, 14. septembar 2017 15:10)

  # Link komentara

 339. Evo pitam se već par minuta, jesu li ovi što pitaj jesmo vidjeli krivinu zaostali u razvoju
   (dzon red, 14. septembar 2017 15:10)

  # Link komentara

 340. Cinjeninica je da mi ne znamo kakva je zemlja . Znamo za ono sto smo videli na tv. ili sto nam je neko rekao .
  Mnooogo svi mi mislimo da znamo
   (Peka, 14. septembar 2017 15:08)

  # Link komentara

 341. molim B92 da objavi od 'hiljade' slika iz svemira jednu,ali jednu koja nije obradjena u foto shopu? O horizontu necu ni da pricam,krivana ne postoji,ili mozda ste je vi videli,pa bi voleo da je pokazete?!
  (ahil, 14. septembar 2017 14:14)

  Iz pobijanja ta dva argumenta (cak i ako uzmemo da su pobijeni ovakvim naivnim stavom) ne sledi da je Zemlja ravna...
   (Ni Amer ni Rus, 14. septembar 2017 15:07)

  # Link komentara

 342. Nije to ništa.Koliko njih ima kojima je religijsko učenje jedina istina.Ne tako davno su grilovali one koji ne misle da je ravna.
  (Komša, 14. septembar 2017 15:06)

  # Link komentara

 343. Kad sam bio klinac smatrao sam da se negde u komsiluku nalazi visoka taraba iza koje se nalazi kraj sveta, a onda sam se pitao sta je iza tarabe. Tada me je to mucilo kao sto me danas muci beskonacnost svemira. Iteresantne teme ali svaka u svoje vreme.
  (Cvexi, 14. septembar 2017 15:06)

  # Link komentara

 344. Za mnoge ljude stepen nauke i tehnologije je presao njihove granice pojmanja. Pogotovo ih uzasavaju drustvene promene, koje neizostavno idu posle velikih tehnoloskih promena. Kada imas oko sebe svet koji ne razumes, tipicna ljudska reakcija je da pocnes da se plasis i da pokusas da sve to odbacis. Zato mozete da ocekujete samo sve vise antiintelektualizma, sve vise pokreta "ravna zemlja", "vakcine su zlo", raznih pokreta protiv bilo cega novog. Ne znaju oni zasto, ali znaju da su besni na to sto vide da ih je vreme pregazilo, ili jos gore, zato sto sto bi ovo trebalo da bude njihovo vreme a iz nekog razloga nije. Da imaju dobro placen posao i da se osecaju prihvaceni u drustvu bas ti isti bi bili prvi koji bi prihvatali sve novotarije. Citajte kometare, videcete kako se sve novo pljuje: turbo benzinski motor (tehnologija sa pocetka proslog veka, inace), Dacia automobili (samo Nemac), GMO (nas institut INEP je to radio jos pre 40 godina i dan-danas jedemo sta su oni napravili, ali GMO je los a pesticidi su super), vakcine (jer su boginje super, 30 dece godisnje je umiralo u Srbiji od komplikacija, ali ti sto su umrli ne pisu po Internetu da kazu kako je njima), elektrane na vetar (za ovo cak ni ne znaju zasto su protiv, ali su protiv)...
  (sve se to moze razumeti, 14. septembar 2017 15:05)

  # Link komentara

 345. @ Janko,da,makar ovo sa balonom nije problem,to moze svako?
  (Majko, 14. septembar 2017 15:05)

  # Link komentara

 346. Ovo izgleda kao tekst koji je upravo NASA narucila i platila. Pretenciozno, povrsno i napisano bez ikakvih naucnih cinjenica. Dok se ceo akademski svet smeje na ideje o "okrugloj" Zemlji, "naucnici" u Srbiji kao po obicaju kasne i ne zele da prihvate opstepoznate i metodoloski dokazane cinjenice. Na stranu sto nam je omladina zatrovana domacim reality programima ali nam je i skolstvo krajnje inertno i apsolutno nevoljno da se suoci sa neizbeznim napretkom. Mislite na tu decu...
  (Bogdan, 14. septembar 2017 14:17)

  To nisu cinjenice nego su "cinjenice", a ne mogu biti dalje od metodoloski dokazane... Ceo akademski svet se smeje na ideju okrugle Zemlje? Kada kazete ceo akademski svet Vi u stvari mislite na napredne akademike sa Nezbita? Oni su relevantni koliko i blato na djonu... Zaista mi nije jasno koliko moze covek da bude u haosu da izjavi ovakvo nesto... Knjige u ruke (da bi mogli da razlikujete dokaze od "dokaza").
   (Ni Amer ni Rus, 14. septembar 2017 15:04)

  # Link komentara

 347. Treba im svima uplatiti besplatno krstarenje Pacifikom da zajedno iscure u svemir.
   (remax, 14. septembar 2017 15:03)

  # Link komentara

 348. Moja teorija je da je ova teorija oko Ravne zemlje jedan eksperiment, smišljen da vide granice ljudske naivnosti i lakovernosti odnosno kako možeš ubediti ljude u bilo šta iako to deluje totalno nerealno. Toliko naučnika, eksperata iz raznih oblasti (koje imaju veze sa oblikom zemlje) i niko nije primetio da je zemlja ravna. A i razna objašnjenja oko ravne zemlje su totalna nebuloza. Vidi se u tekstu kakvi ljudi veruju u tu teoriju, kao Šekil O'Nil, koji očigledno ne zna ni šta je gravitacija ni kako deluje na okolinu.
   (Nešto, 14. septembar 2017 15:03)

  # Link komentara

 349. Moja omiljena teorija zavere, inace krije se da je zemlja ravna da bi se prodavali globusi! ;)
   (Sky, 14. septembar 2017 15:03)

  # Link komentara

 350. Treba razlikovati teorije zavere od teorija religioznih fanatika. Ova teorija je ovo drugo, jer je jedini motiv tvrdnji da je zemlja ravna - religija. Zasto bi verovao da je zemlja ravna, kad su sva ostala nebeska tela okrugla.
  (teoreticar zavere, 14. septembar 2017 15:01)

  # Link komentara

 351. Postoji nekoliko nepobitnih činjenica:

  - Zemlja JESTE okrugla
  - Ljudi NIKADA nisu sleteli na Mesec
  - NASA služi samo za preusmeravanje novca poreskih obveznika u džepove elite
  - Slike svemira i planeta su kompjuterski generisane tkzv.CGI.

  Svaka iole inteligentna osoba shvata da je ovo što sam navela tačno 100%. Oni koji ne veruju nek se trgnu malo i dobro razmisle... ako imaju čime.
  (Mica neverica, 14. septembar 2017 15:00)

  # Link komentara

 352. Verovatno neki misle da bebe dolaze iz kupusa. Mozda da posvetite jedan detaljan clanak i njima, da se ne osete zapostavljenim
  (Nesa, 14. septembar 2017 14:59)

  # Link komentara

 353. to je produkt neobrazovanja. nekoriscrnja mozga. da imas plocu u obliku diska koji je tanak u poredenju sa precnikom. na coskovima bi gravitacija delovala u malte ne horizontalnom smeru. poceli bi da se drobe coskovi. okeani povukli ka centru diska, jer je tu centar mase , tezistr gravitacije i sve bi se ponovo vratilo u loptu. koristite mozak. a ti sto su bas ubedjeni u te zavere, trebali bi da odu na neke razgovore. jer ta verovanja u neke sve kontrolisuce elemente. meni to deluje kao neki paranoidni poremecaj
   (rex, 14. septembar 2017 14:59)

  # Link komentara

 354. Zemlja je pljosnata kao palačinka.Ne verujete?Pa to smo saznali u crtanom filmu Duška Dugouška.Šta,nije validan dokaz?Ima na YouTube-u.Svako može da pogleda i da se uveri.
   (Milanče, 14. septembar 2017 14:59)

  # Link komentara

 355. @ sava kikinda Bravo za komentar, prvo pomislih da je pravi ali shvatih ubrzo da je sprdnja jer niko nije zaista baš toliko nepismen. Odlična ilustracija jednog tipičnog ravnozemljaša!
  (Maja, 14. septembar 2017 14:58)

  # Link komentara

 356. Zemlja je ravna sa svake strane kugle zemaljske i tacka .
  (Mislilac, 14. septembar 2017 14:58)

  # Link komentara

 357. A šta ...kao nije ravna ploča?
   (Kosta, 14. septembar 2017 14:55)

  # Link komentara

 358. A da mi to lepo damo nasem parlamentu na razmatranje pa nek oni odluce?
  (DC, 14. septembar 2017 14:53)

  # Link komentara

 359. Koja tema za razmisljanje na nivou imbecilnosti....
   (Mita, 14. septembar 2017 14:52)

  # Link komentara

 360. Moj profesor misli da je zemlja ravna ploca.
   (Marko, 14. septembar 2017 14:50)

  # Link komentara

 361. Sve više i više ljudi širom zemljine kugle veruje da je zemlja ravna ploča, kao i da nas NASA laže.
  (Slave, 14. septembar 2017 14:50)

  # Link komentara

 362. moguce je...
  Zemlja - ravna ploca,
  Srbija - crna rupa!
  (Durlan, 14. septembar 2017 14:49)

  # Link komentara

 363. Da je Zemlja ravna ploča onda bi u celom svetu bio dan u isto vreme,jel neko došao do ivice te tkzv ploče,gde otiče voda okeana sa ivice.To su vam kao nekadašnjim religijama kad su ljudi koji su poverovali čoveku da je "božiji sin".
  (dragan, 14. septembar 2017 14:48)

  # Link komentara

 364. @ botovistop
  a,gde je marica ako je okrugla?
  (ostalistoj, 14. septembar 2017 14:48)

  # Link komentara

 365. Teorija o ravnoj zemlji je društveni eksperiment koji se sprovodi sa ciljem da se utvrdi u kakve su sve gluposti neki ljudi spremni da poveruju, po sistemu ako progutaš ovo onda mogu da ti prodam šta god hoću.
  (Rajko, 14. septembar 2017 14:47)

  # Link komentara

 366. Ako je Zemlja ravna kako onda objasniti kretanje njenog satelita koji je lopta, ravan nije jer da je ravan ne bi mogao biti polumesec, zasecen.
  Mesec zapravo otkriva kakva je zemlja. Po svemu sudeći lopta.
  (Gavrilo, 14. septembar 2017 14:46)

  # Link komentara

 367. Nije tacno! Zemlja je neravna ploca...
  (Predator, 14. septembar 2017 14:45)

  # Link komentara

 368. Tabula rasa-stanje kompletne ignorancije/neznanja i mentalne blokade.

  Nkakav dokaz takvim ljudima ne pomaze, od slepe ljubavi prema Rusiji i Putinu, preko toga da da su dinosaurusi i ljudi živeli u isto vreme , da su svi ljudi nastali od adama i eve,svet star četiri hiljade godina do teorije da gušterolika bića upravljaju svetom
  (Pora, 14. septembar 2017 14:44)

  # Link komentara

 369. Retardi na gomili.
   (Harry Balls, 14. septembar 2017 14:42)

  # Link komentara

 370. Nije to ništa, ima ljudi i koji pored svih dokaza, pa i priznanja prevaranata, u 21. veku misle da vakcine izazivaju autizam, veruju da homeopatija leči, a deci skidaju visoku temperaturu tako što ih mažu belancetom i uvijaju u alu foliju.
   (Domaćin, 14. septembar 2017 14:41)

  # Link komentara

 371. Realno je tako, potpuno se slažem da je zemlja ravna ploča!
   (Šarenac, šut je kvarljiva kategorija, 14. septembar 2017 14:40)

  # Link komentara

 372. Možda je Zemlja okrugla, ali i pored sve tehnike ,satelita i letelica koje lete oko Zemlje ne postoji NIJEDAN snimak cele okrugle Zemlje. Ako su ljudi 60 -ih godina leteli na Mesec, zašto sada ne lete kad je tehnika mnooooooogo napredovala? Nauka nije dokazala ni postojanje Boga, pa miliono ljudi veruju da on postoji. Da li je i to primitivno verovanje? A ne treba zaboraviti da je Crkva glavni zagovornik ravne Zemlje. Bila i biće.
   (Henry Chinasky, 14. septembar 2017 14:40)

  # Link komentara

 373. Zasto bi bilo kome bilo u interesu da ljude drzi u zabludi da je zemlja okrugla ? Koja je korist od toga ? Kad vam bankari naprave laznu krizu i uzmu vam sav novac i kucu to je u redu, ali koja je korist od ovoga. Obicna glupost, cuj ravna ploca. Odbijam bilo kakvu vrstu komunikacije sa ljudima koji u to veruju.
   (Shigman, 14. septembar 2017 14:39)

  # Link komentara

 374. Svaki čovek koji VERUJE i ponavljam slovima V-E-R-U-J-E u NASA bajke za laku noć, teško je ranjen čovek.

  Niti ima dokaza, niti ima pameti da se UVERI u tvrdnje "eksluzivnih prava NASE na znanje i napredak", niti ima svest kakvi ljudi tamo upravljaju, kakav profil likova ili frikova, ko to i zašto servira, zašto uopšte TRAGA za nečim, ŠTA ih to tera da TRAGAJU, odakle poriv da se TRAGA, ŠTA traže kao KONAČNICU... dakle odakle plagiranje svih osobina religije, a uporno negiranje istih!?

  I da kažemo da su isti, a nisu, da religije i NASA oboje tvrde da imaju eksluzivitet na tajne i mistiku, da prikažu ovakvo ili onakvo učenje, dakle i da su iste, a nisu:

  Religijski hrmaovi su uvek otvoreni i za svakog, a tvoje je hoćeš li doći da se uveriš ili nećeš. Imaš prostor u kome se sva duhovn nauka i sabira i odvija, imaš slobodno mesto uvek da se baciš da duhovne epruvete, mikroskope i teleksope isporbaš i vidiš ima li tu Nekog ili nema!

  A ajde idite u NASA-u da vas puste da im pristupite...

  I vi opet verujete od dve magle, iako religija ne da nije magla, nego jedina stvarnost je Bog i samo Bog i ništa osim Njega, da je ova koja je iza zatvorenih vrata ispravnija, čestitija i bolja za upotrebu!

  Vernik ste od dve magle u onu još maglovitiju! Bravo za vas i vašu pamet!

  I još ste crkvu predrasudno odbacili iako vam drži vrata otvorena, a ovi što bi vas ko šugavo kuče išutirali da im priđete vratima, e oni su nosioci znanja?!

  Nije nego, i još jednom bravo si ga vama!
  (Svako ko veruje u NASA i sl., teško je ranjen čovek... preteško :(..., 14. septembar 2017 14:39)

  # Link komentara

 375. U redu je sumnjati u zvaničnu istinu i dobro je dokle god ima ljudi koji se pitaju. Ali onda treba sesti, razmisliti i istraživati pa samostalno otkriti pravu istinu i ne, to se ne radi gledajući YouTube do iznemoglosti i čitajući zavereničke sajtove. Nego put pod noge, pa peške oko sveta i posmatrati sazvežđa na raznim geografskim širinama, ili u balon pa na 30000 metara da se sami uverite!
  (Janko, 14. septembar 2017 14:39)

  # Link komentara

 376. Mrsomude, osim mršenja razmisli. Ko te je lagao da avioni lete ka Australiji samo na zapad ako se iz Bg preseda u Istanbulu i Šangaju npr. Gde je to na zapad
   (dr NS, 14. septembar 2017 14:39)

  # Link komentara

 377. Nibiru dolazi!!!
   (Denda samo jako Sarapa ajd' da kažemo, 14. septembar 2017 14:37)

  # Link komentara

 378. Boze me sacuvaj ljudi bez dana skole i apsolutno nikakvog logickog razmisljanja. Pogledajte klip na jutjubu gde Mig 29 leti prakticno na granici atmosfere.
   (Badji, 14. septembar 2017 14:34)

  # Link komentara

 379. Posetiocu iz 15. veka @Basser-u da javimo da se malo strpi, heliocentrični sistem dokazan je u 16.
   (mhm, 14. septembar 2017 14:33)

  # Link komentara

 380. Shak se sprdao ...
   (srbijamedjsljivama, 14. septembar 2017 14:32)

  # Link komentara

 381. Hajde što laže NASA "da bi izvlačila pare poreskih obveznika" za koje su ovdašnji pametnjakovići jako zabrinuti, ali zašto lažu Rusi, Kinezi i ostali kada oni ne dobijaju pare američkih poreskih obveznika???
  Drugo, jednom prilikom sam to rekao nekom od tih prepametnih: danas postoje komercijalni letovi do orbite. Skupite pare i pošaljite jednog-dvojicu najpametnijih pametnjakovića, neka se sami uvere.
  (Milan, 14. septembar 2017 14:31)

  # Link komentara

 382. "Kao pogača zemlja je pljosnata tako kaže moj
  pametni tata"- peva Hogar Strašni u stripu, a
  radnja tog stripa je genijalna - Hogar treba
  da oplovi svet i dokaže da je ravan i tako
  zaustavi progres i sulude ideje da se ponekad
  treba i okupati.
  (Miloje, 14. septembar 2017 14:31)

  # Link komentara

 383. Od glupih ljudi jedino su gluplji oni koji misle da mogu da ih naprave pametnijim!
  (ojmilutine, 14. septembar 2017 14:30)

  # Link komentara

 384. Molim admira da objavi komentar: na zvati nekoga primitivcom samo za to sto nerazmislja kao svi nego zna malo da i mucne svojom glavom je bezobrazno dase ne koriste teze recenice. ako ja verujem u nesto jer sam ja odmah los covek? Jer neko ubiven smrtno nastrado zbog moga razmisljanja?Neznam samo kako neko sebi daje zapravo da nekog kog nepoznaje na ziva primitivcom. Molim dase objavi komentar dase pokaze da ima i drugih koji misle drugacije od vas. poyy
   (Sava Kikinda, 14. septembar 2017 14:27)

  # Link komentara

 385. ma oni samo hoće besplatnu kartu za let u svemir...kao, evo vam ako ne verujete, sedite u raketlu pa van orbite na svemirsku stanicu da vidite da je okrugla, i sve za dž...sve to mangup do mangupa...
   (novikorisnik, 14. septembar 2017 14:24)

  # Link komentara

 386. Meni ne zvuči neverovatno, jer uzimam u obzir činjenicu da je sve više neobrazovanih, iskompleksiranih likova među nama čija mišljenja i "teorije zavera" do pojave modernih tehnologija, nisu mogli da se čuju dalje od njihovog kućnog praga. Slično se dešava i sa vakcinama, što je po meni veći problem od "kvazi-astornoma".
   (Bokile, 14. septembar 2017 14:23)

  # Link komentara

 387. Neverovatno da uopšte o ovome pričamo u XXI veku. Ali budala je uvek bilo i biće samo je net sada omogućio da se za njih sazna (uz sve dobro, što nam je naravno internet doneo).
  Obožavam te kvazi naučnike koji svaki argument koji im nauka iznese, sa neverovatno puno lažnih i glupavih objašnjenja. Slažem se da ima dosta toga što nas je škola loše ili pogrešno naučila ali ovo je toliko prosto kao što su 2 i 2 uvek 4 i šta god ti kažeš, uvek će biti tako.

  Isto tako verujem da je određeni broj teorija zavera vrlo izvestan i tačan ali realno, po meni, najveća "zavera" je upravo sposobnost vlasti da nas putem medija, crkvi i političara drže u strahu kako bi oni mogli da nesmetano vladaju.

  A priča o zemlji kao ravnoj ploči... rezervisana je samo za one likove sa mozgom veličine oraha...

  End of story.
  (Milan, 14. septembar 2017 14:22)

  # Link komentara

 388. Cela prica je super jer se primitivci sami odaju ali zaprepascujuce je koliki im je broj. Zivela nauka, a ne zatucavanje covecanstva religijom i nazadnim verovanjima!
   (zverb, 14. septembar 2017 14:20)

  # Link komentara

 389. A stoji na leđima tri slona. A oni na leđima kornjače.
   (:), 14. septembar 2017 14:20)

  # Link komentara

 390. 90% tih pristalica su trolovi, ostali su kvazinaucnici.
  (Praggnanandhaa, 14. septembar 2017 14:18)

  # Link komentara

 391. @ Che Gevara
  ima,verovali su u idole?
  (ali eto, 14. septembar 2017 14:18)

  # Link komentara

 392. Ovo izgleda kao tekst koji je upravo NASA narucila i platila. Pretenciozno, povrsno i napisano bez ikakvih naucnih cinjenica. Dok se ceo akademski svet smeje na ideje o "okrugloj" Zemlji, "naucnici" u Srbiji kao po obicaju kasne i ne zele da prihvate opstepoznate i metodoloski dokazane cinjenice. Na stranu sto nam je omladina zatrovana domacim reality programima ali nam je i skolstvo krajnje inertno i apsolutno nevoljno da se suoci sa neizbeznim napretkom. Mislite na tu decu...
   (Bogdan, 14. septembar 2017 14:17)

  # Link komentara

 393. Tako je krenuo i mit o evoluciji i eto sta danas imamo...vecinu koja ne zna nista o evoluciji ali znaju da je ona "naucno dokazana". Nazalost...
  (Sameudel, 14. septembar 2017 14:17)

  # Link komentara

 394. Skretanje paznje na sebe, nista vise, al' bas nista vise.
   (mr, 14. septembar 2017 14:17)

  # Link komentara

 395. "Najluđe od svega je što je ovaj pokret privkao veliki broj poznatih ličnosti uključujući repera B.o.B-a, košarkaša Šakila O’Nila koji je čak na televiziji izjavio da je Zemlja ravna. "

  Od repera koji je polupismen i kosarkasa koji od skole ima samo veliki odmor ,a skolu je zavrsio igrajuci kosarku,ne moze se vise ni ocekivati!
  Takodje,ljudi su poceli ozbiljno da se debilizuju klipovima sa jutjuba u kojima pojedinci veoma spretno izvrcu poznate cinjenice i prave ih neistinitim kako bi dokazali svoje tvrdnje.
  Ono sto je svojstveno svim debilima koji veruju u ravnu Zemlju je to da niko od njih ne moze da navede nijedann akreditovani naucni rad na tu temu,vec se iskljucivo pozivaju na klipove sa jutjuba,koji nemaju nikakav naucni kredibilitet.
  Ono cime pravdaju bas sve ,jesu "zabranjena znanja",sta god to bilo,iako niko od njih ne navodi odakle su bas oni u posedu istih i zasto ne cuvaju te tajne i dalje,vec ih sire medju jutjub zajednicom ....
  Tuzno je i to sto vecina "vernika" nije procitala nijednu jedinu knjigu u svom zivotu i to ne mogu da sakriju,jer neznanje i glupost izbijaju iz svake njihove recenice.
  (Mirko Pantic, 14. septembar 2017 14:16)

  # Link komentara

 396. Дарвинова теорија претварања жабе у принца је највећа превара у историји. Да би се на то заборавило, народима се бацају разне забавне коске.
  (Пеђица, 14. septembar 2017 14:15)

  # Link komentara

 397. molim B92 da objavi od 'hiljade' slika iz svemira jednu,ali jednu koja nije obradjena u foto shopu? O horizontu necu ni da pricam,krivana ne postoji,ili mozda ste je vi videli,pa bi voleo da je pokazete?!
   (ahil, 14. septembar 2017 14:14)

  # Link komentara

 398. Ne samo da Kina nije ispod Amerike, vec je naprotiv iznad... Ko ne veruje neka obidje ove dve zemlje.
   (tako reci objektivno, 14. septembar 2017 14:14)

  # Link komentara

 399. Naravno da se to događa kada se NASA svojevremeno izblamirala tvrdnjom da su sleteli na Mesec! I to sve pomoću kompjutera koji je imao procesor kao šišarka......
  (ekonomista, 14. septembar 2017 14:13)

  # Link komentara

 400. Ти прозападни кривоверници могу да верују у шта хоће, то их неће спасити вечних мука. А да свет наш овоземаљски није округао, то стоји, јер и у Књизи тако пише, горе небо доле земља. А како би небо било горе, ако је земља округла? Бог је створио свет тако, раван свет, да Њега славимо и Њега се плашимо. Они који то следе ће бити спасени, чак и ако су током својих овоземаљских живота веровали да је земља округла, јер вера у Бога је битнија од свега.
  (А, 14. septembar 2017 14:12)

  # Link komentara

 401. Ajde neka neko objasni zbog čega se ne leti avionom od Australije do Brazila u pravcu istoka,nego samo ka zapadu?
   (Mrsomud, 14. septembar 2017 14:12)

  # Link komentara

 402. Nista od toga nije tacno, Zemlja i sve oko nas zapravo ne postoji, ja ne postojim, vi ne postojite, B92 ne postoji, sve su to halucinacije nase svesti, simulacija realnosti iz sveta van ovog koji vidimo. Nemamo pojma ni kakva su nasa tela zapravo niti da li ih imamo uopste. Kada shvatite ovo necete brinuti o tome da li je Zemlja ravna ili okrugla, to je apsolutno nebitno, bitno je jedino uzivati preko svake mere i ispunjavati sebi svaki i poslednji hir bez obzira na druge. Hvala na paznji, sada je red da pustim vodu :)
  (Xli, 14. septembar 2017 14:12)

  # Link komentara

 403. Podrzavam da je ravna
   (dikan, 14. septembar 2017 14:10)

  # Link komentara

 404. a gde je ivica ako je ravno?
   (botovistop, 14. septembar 2017 14:08)

  # Link komentara

 405. u pravu su samo st se tice NASE...vrhunski prevarantska agencija !!!
   (samo da kazem, 14. septembar 2017 14:08)

  # Link komentara

 406. da je zemlja ravna znali su jos i Tarabići...
   (pustiVodu, 14. septembar 2017 14:08)

  # Link komentara

 407. Naravno da je ravna ploča a nju nose četiri džinovske kornjače na svojim leđima. To smo učili iz Grčke mitologije. Ja sam mislio da je to sa Zemljom kao pločom kao neko zezanje tipa viceva o Čak Norisu, a ono izgleda da su ljudi ozbiljni u svojoj gluposti?
   (Džoni, 14. septembar 2017 14:06)

  # Link komentara

 408. Svasta, Zemlja ravna??? U sta sve ljudi nece poverovati. Opste je poznato da je Zemlja okrugla i da je Atlas nosi na ledjima :)
   (my way, 14. septembar 2017 14:06)

  # Link komentara

 409. "A ZEMLJA BESE BEZ OBLICJA I PUSTA"
   (vladar, 14. septembar 2017 14:05)

  # Link komentara

 410. A jel nije!?
   (marinko, 14. septembar 2017 14:04)

  # Link komentara

 411. Trolovi svih zemalja ujedinite se. I skočite sa ivice Zemlje u ambis.
   (tja, 14. septembar 2017 14:03)

  # Link komentara

 412. hahahaha naravno sve te bljuvotine i ave sto je nakaradno stize iz amerike
   (srbin, 14. septembar 2017 14:01)

  # Link komentara

 413. Toliko ima slika svega i svacega u svemiru, jedino nedostaju slike Zemlje...zasto?
   (Johnny, 14. septembar 2017 14:00)

  # Link komentara

 414. To je samo dokaz da je danas za popularnost važniji EQ od IQ, i da (na žalost) osobe sa malim IQ su najglasnije. Jednostavno toliko malo znaju i razumeju da misle da u stvari najbolje znaju a da ostali pokušavaju da ih naprave glupima.
  Ko je služio vojsku u SFRJ i imao iznadprosečan IQ najveći utisak mu je bio količina neobrazovanih (bilo da ne mogu ili neće).
  Inače broj ispodprosečnih nije jedna polovina. Postoji razlika između proseka i medijane, što neki popularni blogeri ne znaju (potvrda prve tvrdnje).
   (boris, 14. septembar 2017 13:59)

  # Link komentara

 415. Ima mnogo mnogo više budala nego što ima ljudi(budala) koji veruju u ravnu zemlju što će reći ni budale nisu uvek tolike budale.
   (Nebojša, 14. septembar 2017 13:59)

  # Link komentara

 416. kad vi mi ne bi davali publicitet, nebi bili ni najmanje bitni. I koliko se secam Shejkil se shalio.
   (sale, 14. septembar 2017 13:59)

  # Link komentara

 417. Zemlja je ravna ploca naravno, jer gde god da odemo je ravno nije kao u kruznom toku koji je okrugao na primer.
   (Uros Djurdjevic Prejaki #32, 14. septembar 2017 13:57)

  # Link komentara

 418. Ima budala ... i ovde kod nas ... ali eto ...
   (Che Gevara, 14. septembar 2017 13:57)

  # Link komentara

 419. Geocentrizam ce postati laz jedino u slucaju da se dokaze heliocentrizam.
   (Basser, 14. septembar 2017 13:57)

  # Link komentara

 420. Danas putem Youtube-a, i sličnih portala, svaki kvazi-naučnik ima mogućnost da iznosi svoje kvazi-teorije, koje opet, vrlo rado prihvataju sve brojniji kvazi-intelektualci.
   (Aleksandar, 14. septembar 2017 13:55)

  # Link komentara

 421. Zemlja je ravna i to nece moci jos dugo da kriju...
  Kaze to ucimo u skoli, zapitajte se samo koliko smo stvari ucili u skoli za koje smo kasnije saznali da nisu istina.
  Zasto niko ne obidje zemlju pravcem sjver jug kad je okrugla...
  (Realno, 14. septembar 2017 13:55)

  # Link komentara

 422. Ovo je dokaz masovnog zaglupljivanja ljudi i na zapadu i na istoku.
  (free your min, 14. septembar 2017 13:54)

  # Link komentara

 423. Naravno da je Antarktik običan ledeni zid..ali zid je pao.. mrtvi marširaju,prema nama..Apokapalipsa!!! ..kraj sveta je blizu!!!
  ..samo nas patuljci i zmajevi mogu spasiti!
  (Stari GoT, 14. septembar 2017 13:54)

  # Link komentara

 424. aaa,evo teme za svako vreme,,
  (zlo & naopako, 14. septembar 2017 13:53)

  # Link komentara

 425. Ja došao da čitam komentare srblja koji se razumeju u sve. Počev od politike i sporta pa do svemira
   (....., 14. septembar 2017 13:52)

  # Link komentara

 426. Samo hapsiti prostulje...!
  (Pera, 14. septembar 2017 13:50)

  # Link komentara