Ponedeljak, 17.07.2017.

15:55

Naučnici došli do neočekivanog otkrića o pokrovu iz Torina

Izvor: daily mail

Nauènici došli do neoèekivanog otkriæa o pokrovu iz Torina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

B.H.

pre 6 godina

Како је Мојсеј ударом штапа извео воду из камена? Како је то Бог пустио ману с неба и нахранио у пустињи народ Израилски? Тако се питају они који имају врло слаб појам о моћи Бога Свемогућег. И још се чуде, зашто се таква чудеса не понављају, да би сав народ поверовао у Бога. Но Израиљци су видели очима безбројна чудеса Божја, па ипак нису поверовали. Међутим, Бог понавља стара велика чудеса где год је и кад год је то потребно. Када једанпут наста глад у лаври Атанасијевој, разиђоше се сва братија куд који. Погружен крете и Атанасије да тражи друго место. „Куда ћеш?" упита га једна жена на путу. „Ко си ти?" упита је Атанасије, удивљен што види жену у Св. Гори, где је приступ женама недозвољен. „Ја сам она којој си ти посветио твоју обитељ. Ја сам Мати Господа твога." „Бојим се да ти поверујем, рече Атанасије, јер се и демон може преобратити у ангела светла. Чиме ћеш ме уверити у истинитост твојих речи?" Тада му рече Света Богородица: „Удари у овај камен твојим штапом, и познаћеш ко сам ја што с тобом говорим. Знај само, да ја заувек остајем икономиса твоје лавре." Атанасије удари штапом у стену; у том стена затрешта и прште као од грома, и кљук воде изби из расцепљене стене. Устрашени Атанасије обрте се да се поклони Светој Пречистој, но она већ беше ишчезла. Он се поврати у лавру своју, и на још веће своје дивљење нађе све амбаре препуне жита. Ето поновљених великих чудеса, којима се потврђују стара чудеса и којима се верни укрепљују у вери.

marko

pre 6 godina

@gargleblaster

Naprotiv to vestacenje sa ugljenikom je naislo na velik problem koji je pokvario verodostojnost tog istrazivanja. Elem desio se pozar u crkvi gde je Torinsko platno drzano. Cak mislim da ga je vatra i zahvatila malo sa krajeva. I zbog tog pozara nikad nece biti tacno receno koliko je staro platno(barem po tumacenjima po ugljeniku) jer je pozar pokvario i ostetio platno, te istrazivanja po ugljeniku nisu tacna.

festung

pre 6 godina

A i vi ateisti prihvatate iskljucivo istrazivanja koje govore vama u prilog, a za ona druga kazete "ma to je crkva namestila!"

Kao sto je nekad crkva gresila i stavljala Zemlju u centar sveta, tako vi danas stavljate coveka. Verovatnoce govore da covek nije najvisi entitet svesti u ovom univerzumu, a sve ono sto je iznad coveka moze se smatrati Bogom.

sirislanina

pre 6 godina

Ja sam tako jednom video jednoroga i on mi je rekao kako da zivim vecno... A smem da podelim samo sa onima koji stvarno veruju u moju pricu jer avaj oni su blazeni koji ne videse a verovase...

acomurija

pre 6 godina

Niti jednog dokaza da je Bog stvorio Coveka, ali bezbroj dokaza da je Covek stvorio Boga. Tacnije, ljudi su stvorili sijaset Bogova - anticka Grcka, anticki Rim, svi Evropski i vanevropski narodi. A onda je imperator shvatio da je lakse vladati s jednim Bogom, donet je Milanski Edikt i to je to: imali smo Krstaske ratove, Inkviziciju, isterivanja Djavola, trazenje apsolutne lojalnosti.., jer Bog je na nebu a vladar na zemlji...
A "Milanski pokrov"? Naravno, pa bio je "Milanski edikt" - bas idilicno!

Komša

pre 6 godina

@bobi
Tačnije,dokazano je da utorci platna potiču iz srednjeg veka ali onda je crkva insistorala na tom požaru i "krpljenju platna" baš na mestima odakle su uzeli uzorke.Pozivaju se na fresku neku iz srednjeg veka (terotorija današnje Madjarske) i na ro da je posle požara platno prepravljano.
Ogromna je verovatnoća da je i platno manipulacija kao i mnoge relikvije.Dokazano je da su crkve manipulisale u srednjem veku ,pa i kasnije - proglase da je kod jedne crkve u Engleskoj grob kralja Artura i prihodi porastu npr.Da ne govorimo o prstima,rukama setaca,delovima časnog krsta...
Sama činjenica da je trebalo dosta vremena da crkva uopšte pristane ma ispitivanje,pa dugogodišnji zastoj oko ponovnog ispitivanja ("dobro,uzeli smo uzorak tamo gde je platno krpljeno,daj sa drugog mesta?") govori da je reč o prevari.Mučili nekog nesretnika i umotali platnom sa tog podneblja u srednjem veku - eto relikvije!

Majkan

pre 6 godina

Da se Isus sad pojavi svi bi rekli:"vidi ovog hipika na esidu, tripuje da je bozji sin." Previse je losih stvari na ovom svetu za takvu vrstu verovanja u "onog odozgo".

atos

pre 6 godina

Ove priče su malo "onako", neozbiljne...Jer pravim Hrišćanima dokaz ne treba, ateistima takodje...Agnostici se tu malo uzbude, al' njih ionako najmanje ima...

my way

pre 6 godina

(Srcko, 17. jul 2017 16:49)

Нисам стручњак, али знам да то није тако једноставно. Покров је био изложен атмосферским условима који су га контаминирали. У случају египатских мумија исти радиокарбонски тестови какви су вршени на покрову су показали да су мумије хиљаду година старије од платна у које су умотане, што је наравно немогуће. То се деси због тога што гробнице отпечате пљачкаши, археолози и сл. и платно буде изложено новим атмосферским утицајима. Најједноставније речено, тестови датирају прашину, гриње, остатке пожара, а не сам предмет. Такође, поставља се питање преправки, рестаурације вршене на покрову, да ли је на њега нешто дошивано. Као узорак се приликом вршења ових тестова није узело ништа од дела које је дирало Христа, јер би то било светогрђе. Занимљива ствар је да би да су резултати показали веродостојност покрова он морао бити враћен Цариградској патријаршији, а излишно је говорити о томе колико би то одговарало Ватикану.

Prijatelj

pre 6 godina

Svako istraživanje ide u prilog nama Hrišćanima. Svaki "rezultat" nam odgovara, jer nama dokaz - ne treba! "Blaženi koji ne videše, a verovaše"

артиљерац

pre 6 godina

@ ds Жак Де Моле није био прекривен "светим покровом",пошто се добро
зна да су га крсташи 1261(по паду латинског царства,које је било на
делу Византије укључујући и Цариград)предали аустријском владару,
из породице Хабзбург."Свети покров" је био у Бечу до 1389,кад је дат
Католичкој Цркви и похрањен у торинској катедрали.

gargleblaster

pre 6 godina

Maaaaa daaaaaaj viseeeee!
Dokazano iz 16 veka, pa postoji datiranje ugljenika, uradjeno nekoliko puta na uzorcima. Taman se sve smirlio I evo, opet neko izmislja izmisljeno.
U 16. veku niko nije mogao biti mucen?
I bar je postojao za razliku od Isusa.

Liga šampiona

pre 6 godina

@Srcko problem je što je uzorak koji su istraživali uzet sa ivice pokrova za koji se veruje da je krpljen. Veruje se da taj deo tkanine nije u stvari pravi deo pokrova a drugo istraživanje nije rađeno.

Sea of Galilee

pre 6 godina

@Srcko

Bukvalno svaki moguci aspekt ovog pokrova je istrazivan od polena nadjenog na njemu, preko porekla materijala pa do ovog sada, pokusali su i da reprodukuju ovaj lik i nisu uspeli. Taj pokrov predstavlja jedan od najopipljivijih dokaza Isusovog vaskrsenja. Pretrazi Turin Shroud..

bobi

pre 6 godina

@Srcko, ima dokaza i o geografskoj lokaciji i o vremenu. Platno je od vrste koja se koristila u to vrijeme upravo na prostoru rimske provincije Judeje, a u tkanini je pronađen i polen biljaka koje su endemične za brdsko područje oko Jeruzalema.

bobi

pre 6 godina

P.S. Dokazano je da platno nije iz srednjeg vijeka jer prethodno datiranje izotopom ugljika C14 nije uzelo u obzir da je platno bilo izloženo požaru - ta je pogreška tek kasnije utvrđena ali se ateizmu skloni mediji baš i nisu trudili da ju naglase!

hmmmm

pre 6 godina

@ srcko
Navodno su uzorci kontaminirani i rezultat o satarosti platna nije pouzdan.
U svakom slučaju platno je intrigantno jer ima neobjašnjivih detalja na platnu, kao npr. da 'crtež' nije nanesen na površinu platna već je u sredini platna", da su mrlje od krvi tragovi muške ljudske krvi, da neke rupice na platnu odgovaraju nekim rupicama opisanim i nacrtanim u arhivskoj građi iz nekog valjda 2. stoljeća, na platnu su nađene peludi biljaka sa područja Izraela, da tehnika tkanja platna odgovara tehnici tkanja u Izraelu iz Isusovog doba itd.
Ono što je meni čudno je da je slika na platnu tako simetrična. Kako je to moguće? Kao da je platno rastegnuto i zategnuto u ravninu ispod i iznad tijela.

Старац Исаија

pre 6 godina

Ономе који верује није неопходно истраживање покрова, али свакако је занимљиво да су на покрову ДНК анализом нађени трагови биљака карактеристичних за Блиски Исток. Ватикан је чак и дозволио британској Краљевској Академији да изврши тестове, и утврђено је да је један део покрова закрпљен у 13. или 14. веку. Ипак најзанимљивије је испитивање трагова крви на покрову из 70-их година, које је показало да на основу хромозома, особа чија је крв није имала биолошког оца. Тај резултат је проглашен грешком у тумачењу, а поновно испитивање никада није обављено, макар за јавност.

Srcko

pre 6 godina

Super. Mada nema nesto istraživanja koja se dokazala da je materijal star preko 20 vekova, ni da su ostatci na materijalu iz pravog vremena. A nema ni dokaza da je materijal sa prave geografske lokacije.
Meni to zvuči nelogično. Neko izvrši istraživanja i dokaze da materijal nije dovoljno star. Pa umesto da sledeće istraživanje bude usmereno da dokaže ili opovrgne prethodno oni istražuju da li možda postoje indicije da je čovek čija je krv mučen. Šta ako je krv nekog nesrećnim iz Srednjeg Veka iz Italije.
Ako je to toliko bitno što ne daju da se uzme pošten uzorak i da se ne pobijeno utvrdi ili ne utvrdi. Jasno je zašto ne daju. Sve se vidi u dokumentarcu na YouTube.
Sa druge strane prave Hristove sledbenike boli uvo jeste ili nije jer u svakom slučaju za njih nije ni bitno. Jer za njih je bitna Hrastova reč i delo, a ne budjave stvari koje neko hoće da unovci.

ds

pre 6 godina

Pokrovom je bio prekriven Žak De Mole poslednji veliki majstor templara, zato ga crkva tako ljubomorno čuva to je njihov znak pobede nad slobodnim ljudskim duhom.

bobi

pre 6 godina

Teorija da se radi o "prevari nastaloj u srednjem veku" opovrgnuta je kada se uzelo u obzir da je količina C14 u pokrovu visoka zbog požara koji je bio zahvatio platno, te je na koncu, na temelju više dokaza, utvrđeno da je platno zaista staro 2000 godina. Što se tiče geografskog porijekla, otkriveni su npr. i tragovi biljaka koje su endemične za prostor regije oko Jeruzalema.

Srcko

pre 6 godina

Super. Mada nema nesto istraživanja koja se dokazala da je materijal star preko 20 vekova, ni da su ostatci na materijalu iz pravog vremena. A nema ni dokaza da je materijal sa prave geografske lokacije.
Meni to zvuči nelogično. Neko izvrši istraživanja i dokaze da materijal nije dovoljno star. Pa umesto da sledeće istraživanje bude usmereno da dokaže ili opovrgne prethodno oni istražuju da li možda postoje indicije da je čovek čija je krv mučen. Šta ako je krv nekog nesrećnim iz Srednjeg Veka iz Italije.
Ako je to toliko bitno što ne daju da se uzme pošten uzorak i da se ne pobijeno utvrdi ili ne utvrdi. Jasno je zašto ne daju. Sve se vidi u dokumentarcu na YouTube.
Sa druge strane prave Hristove sledbenike boli uvo jeste ili nije jer u svakom slučaju za njih nije ni bitno. Jer za njih je bitna Hrastova reč i delo, a ne budjave stvari koje neko hoće da unovci.

ds

pre 6 godina

Pokrovom je bio prekriven Žak De Mole poslednji veliki majstor templara, zato ga crkva tako ljubomorno čuva to je njihov znak pobede nad slobodnim ljudskim duhom.

Prijatelj

pre 6 godina

Svako istraživanje ide u prilog nama Hrišćanima. Svaki "rezultat" nam odgovara, jer nama dokaz - ne treba! "Blaženi koji ne videše, a verovaše"

gargleblaster

pre 6 godina

Maaaaa daaaaaaj viseeeee!
Dokazano iz 16 veka, pa postoji datiranje ugljenika, uradjeno nekoliko puta na uzorcima. Taman se sve smirlio I evo, opet neko izmislja izmisljeno.
U 16. veku niko nije mogao biti mucen?
I bar je postojao za razliku od Isusa.

my way

pre 6 godina

(Srcko, 17. jul 2017 16:49)

Нисам стручњак, али знам да то није тако једноставно. Покров је био изложен атмосферским условима који су га контаминирали. У случају египатских мумија исти радиокарбонски тестови какви су вршени на покрову су показали да су мумије хиљаду година старије од платна у које су умотане, што је наравно немогуће. То се деси због тога што гробнице отпечате пљачкаши, археолози и сл. и платно буде изложено новим атмосферским утицајима. Најједноставније речено, тестови датирају прашину, гриње, остатке пожара, а не сам предмет. Такође, поставља се питање преправки, рестаурације вршене на покрову, да ли је на њега нешто дошивано. Као узорак се приликом вршења ових тестова није узело ништа од дела које је дирало Христа, јер би то било светогрђе. Занимљива ствар је да би да су резултати показали веродостојност покрова он морао бити враћен Цариградској патријаршији, а излишно је говорити о томе колико би то одговарало Ватикану.

bobi

pre 6 godina

P.S. Dokazano je da platno nije iz srednjeg vijeka jer prethodno datiranje izotopom ugljika C14 nije uzelo u obzir da je platno bilo izloženo požaru - ta je pogreška tek kasnije utvrđena ali se ateizmu skloni mediji baš i nisu trudili da ju naglase!

bobi

pre 6 godina

@Srcko, ima dokaza i o geografskoj lokaciji i o vremenu. Platno je od vrste koja se koristila u to vrijeme upravo na prostoru rimske provincije Judeje, a u tkanini je pronađen i polen biljaka koje su endemične za brdsko područje oko Jeruzalema.

Старац Исаија

pre 6 godina

Ономе који верује није неопходно истраживање покрова, али свакако је занимљиво да су на покрову ДНК анализом нађени трагови биљака карактеристичних за Блиски Исток. Ватикан је чак и дозволио британској Краљевској Академији да изврши тестове, и утврђено је да је један део покрова закрпљен у 13. или 14. веку. Ипак најзанимљивије је испитивање трагова крви на покрову из 70-их година, које је показало да на основу хромозома, особа чија је крв није имала биолошког оца. Тај резултат је проглашен грешком у тумачењу, а поновно испитивање никада није обављено, макар за јавност.

bobi

pre 6 godina

Teorija da se radi o "prevari nastaloj u srednjem veku" opovrgnuta je kada se uzelo u obzir da je količina C14 u pokrovu visoka zbog požara koji je bio zahvatio platno, te je na koncu, na temelju više dokaza, utvrđeno da je platno zaista staro 2000 godina. Što se tiče geografskog porijekla, otkriveni su npr. i tragovi biljaka koje su endemične za prostor regije oko Jeruzalema.

hmmmm

pre 6 godina

@ srcko
Navodno su uzorci kontaminirani i rezultat o satarosti platna nije pouzdan.
U svakom slučaju platno je intrigantno jer ima neobjašnjivih detalja na platnu, kao npr. da 'crtež' nije nanesen na površinu platna već je u sredini platna", da su mrlje od krvi tragovi muške ljudske krvi, da neke rupice na platnu odgovaraju nekim rupicama opisanim i nacrtanim u arhivskoj građi iz nekog valjda 2. stoljeća, na platnu su nađene peludi biljaka sa područja Izraela, da tehnika tkanja platna odgovara tehnici tkanja u Izraelu iz Isusovog doba itd.
Ono što je meni čudno je da je slika na platnu tako simetrična. Kako je to moguće? Kao da je platno rastegnuto i zategnuto u ravninu ispod i iznad tijela.

Sea of Galilee

pre 6 godina

@Srcko

Bukvalno svaki moguci aspekt ovog pokrova je istrazivan od polena nadjenog na njemu, preko porekla materijala pa do ovog sada, pokusali su i da reprodukuju ovaj lik i nisu uspeli. Taj pokrov predstavlja jedan od najopipljivijih dokaza Isusovog vaskrsenja. Pretrazi Turin Shroud..

Liga šampiona

pre 6 godina

@Srcko problem je što je uzorak koji su istraživali uzet sa ivice pokrova za koji se veruje da je krpljen. Veruje se da taj deo tkanine nije u stvari pravi deo pokrova a drugo istraživanje nije rađeno.

артиљерац

pre 6 godina

@ ds Жак Де Моле није био прекривен "светим покровом",пошто се добро
зна да су га крсташи 1261(по паду латинског царства,које је било на
делу Византије укључујући и Цариград)предали аустријском владару,
из породице Хабзбург."Свети покров" је био у Бечу до 1389,кад је дат
Католичкој Цркви и похрањен у торинској катедрали.

sirislanina

pre 6 godina

Ja sam tako jednom video jednoroga i on mi je rekao kako da zivim vecno... A smem da podelim samo sa onima koji stvarno veruju u moju pricu jer avaj oni su blazeni koji ne videse a verovase...

atos

pre 6 godina

Ove priče su malo "onako", neozbiljne...Jer pravim Hrišćanima dokaz ne treba, ateistima takodje...Agnostici se tu malo uzbude, al' njih ionako najmanje ima...

Komša

pre 6 godina

@bobi
Tačnije,dokazano je da utorci platna potiču iz srednjeg veka ali onda je crkva insistorala na tom požaru i "krpljenju platna" baš na mestima odakle su uzeli uzorke.Pozivaju se na fresku neku iz srednjeg veka (terotorija današnje Madjarske) i na ro da je posle požara platno prepravljano.
Ogromna je verovatnoća da je i platno manipulacija kao i mnoge relikvije.Dokazano je da su crkve manipulisale u srednjem veku ,pa i kasnije - proglase da je kod jedne crkve u Engleskoj grob kralja Artura i prihodi porastu npr.Da ne govorimo o prstima,rukama setaca,delovima časnog krsta...
Sama činjenica da je trebalo dosta vremena da crkva uopšte pristane ma ispitivanje,pa dugogodišnji zastoj oko ponovnog ispitivanja ("dobro,uzeli smo uzorak tamo gde je platno krpljeno,daj sa drugog mesta?") govori da je reč o prevari.Mučili nekog nesretnika i umotali platnom sa tog podneblja u srednjem veku - eto relikvije!

acomurija

pre 6 godina

Niti jednog dokaza da je Bog stvorio Coveka, ali bezbroj dokaza da je Covek stvorio Boga. Tacnije, ljudi su stvorili sijaset Bogova - anticka Grcka, anticki Rim, svi Evropski i vanevropski narodi. A onda je imperator shvatio da je lakse vladati s jednim Bogom, donet je Milanski Edikt i to je to: imali smo Krstaske ratove, Inkviziciju, isterivanja Djavola, trazenje apsolutne lojalnosti.., jer Bog je na nebu a vladar na zemlji...
A "Milanski pokrov"? Naravno, pa bio je "Milanski edikt" - bas idilicno!

Majkan

pre 6 godina

Da se Isus sad pojavi svi bi rekli:"vidi ovog hipika na esidu, tripuje da je bozji sin." Previse je losih stvari na ovom svetu za takvu vrstu verovanja u "onog odozgo".

festung

pre 6 godina

A i vi ateisti prihvatate iskljucivo istrazivanja koje govore vama u prilog, a za ona druga kazete "ma to je crkva namestila!"

Kao sto je nekad crkva gresila i stavljala Zemlju u centar sveta, tako vi danas stavljate coveka. Verovatnoce govore da covek nije najvisi entitet svesti u ovom univerzumu, a sve ono sto je iznad coveka moze se smatrati Bogom.

marko

pre 6 godina

@gargleblaster

Naprotiv to vestacenje sa ugljenikom je naislo na velik problem koji je pokvario verodostojnost tog istrazivanja. Elem desio se pozar u crkvi gde je Torinsko platno drzano. Cak mislim da ga je vatra i zahvatila malo sa krajeva. I zbog tog pozara nikad nece biti tacno receno koliko je staro platno(barem po tumacenjima po ugljeniku) jer je pozar pokvario i ostetio platno, te istrazivanja po ugljeniku nisu tacna.

B.H.

pre 6 godina

Како је Мојсеј ударом штапа извео воду из камена? Како је то Бог пустио ману с неба и нахранио у пустињи народ Израилски? Тако се питају они који имају врло слаб појам о моћи Бога Свемогућег. И још се чуде, зашто се таква чудеса не понављају, да би сав народ поверовао у Бога. Но Израиљци су видели очима безбројна чудеса Божја, па ипак нису поверовали. Међутим, Бог понавља стара велика чудеса где год је и кад год је то потребно. Када једанпут наста глад у лаври Атанасијевој, разиђоше се сва братија куд који. Погружен крете и Атанасије да тражи друго место. „Куда ћеш?" упита га једна жена на путу. „Ко си ти?" упита је Атанасије, удивљен што види жену у Св. Гори, где је приступ женама недозвољен. „Ја сам она којој си ти посветио твоју обитељ. Ја сам Мати Господа твога." „Бојим се да ти поверујем, рече Атанасије, јер се и демон може преобратити у ангела светла. Чиме ћеш ме уверити у истинитост твојих речи?" Тада му рече Света Богородица: „Удари у овај камен твојим штапом, и познаћеш ко сам ја што с тобом говорим. Знај само, да ја заувек остајем икономиса твоје лавре." Атанасије удари штапом у стену; у том стена затрешта и прште као од грома, и кљук воде изби из расцепљене стене. Устрашени Атанасије обрте се да се поклони Светој Пречистој, но она већ беше ишчезла. Он се поврати у лавру своју, и на још веће своје дивљење нађе све амбаре препуне жита. Ето поновљених великих чудеса, којима се потврђују стара чудеса и којима се верни укрепљују у вери.

ds

pre 6 godina

Pokrovom je bio prekriven Žak De Mole poslednji veliki majstor templara, zato ga crkva tako ljubomorno čuva to je njihov znak pobede nad slobodnim ljudskim duhom.

gargleblaster

pre 6 godina

Maaaaa daaaaaaj viseeeee!
Dokazano iz 16 veka, pa postoji datiranje ugljenika, uradjeno nekoliko puta na uzorcima. Taman se sve smirlio I evo, opet neko izmislja izmisljeno.
U 16. veku niko nije mogao biti mucen?
I bar je postojao za razliku od Isusa.

Старац Исаија

pre 6 godina

Ономе који верује није неопходно истраживање покрова, али свакако је занимљиво да су на покрову ДНК анализом нађени трагови биљака карактеристичних за Блиски Исток. Ватикан је чак и дозволио британској Краљевској Академији да изврши тестове, и утврђено је да је један део покрова закрпљен у 13. или 14. веку. Ипак најзанимљивије је испитивање трагова крви на покрову из 70-их година, које је показало да на основу хромозома, особа чија је крв није имала биолошког оца. Тај резултат је проглашен грешком у тумачењу, а поновно испитивање никада није обављено, макар за јавност.

Prijatelj

pre 6 godina

Svako istraživanje ide u prilog nama Hrišćanima. Svaki "rezultat" nam odgovara, jer nama dokaz - ne treba! "Blaženi koji ne videše, a verovaše"

Sea of Galilee

pre 6 godina

@Srcko

Bukvalno svaki moguci aspekt ovog pokrova je istrazivan od polena nadjenog na njemu, preko porekla materijala pa do ovog sada, pokusali su i da reprodukuju ovaj lik i nisu uspeli. Taj pokrov predstavlja jedan od najopipljivijih dokaza Isusovog vaskrsenja. Pretrazi Turin Shroud..

bobi

pre 6 godina

P.S. Dokazano je da platno nije iz srednjeg vijeka jer prethodno datiranje izotopom ugljika C14 nije uzelo u obzir da je platno bilo izloženo požaru - ta je pogreška tek kasnije utvrđena ali se ateizmu skloni mediji baš i nisu trudili da ju naglase!

bobi

pre 6 godina

Teorija da se radi o "prevari nastaloj u srednjem veku" opovrgnuta je kada se uzelo u obzir da je količina C14 u pokrovu visoka zbog požara koji je bio zahvatio platno, te je na koncu, na temelju više dokaza, utvrđeno da je platno zaista staro 2000 godina. Što se tiče geografskog porijekla, otkriveni su npr. i tragovi biljaka koje su endemične za prostor regije oko Jeruzalema.

bobi

pre 6 godina

@Srcko, ima dokaza i o geografskoj lokaciji i o vremenu. Platno je od vrste koja se koristila u to vrijeme upravo na prostoru rimske provincije Judeje, a u tkanini je pronađen i polen biljaka koje su endemične za brdsko područje oko Jeruzalema.

Srcko

pre 6 godina

Super. Mada nema nesto istraživanja koja se dokazala da je materijal star preko 20 vekova, ni da su ostatci na materijalu iz pravog vremena. A nema ni dokaza da je materijal sa prave geografske lokacije.
Meni to zvuči nelogično. Neko izvrši istraživanja i dokaze da materijal nije dovoljno star. Pa umesto da sledeće istraživanje bude usmereno da dokaže ili opovrgne prethodno oni istražuju da li možda postoje indicije da je čovek čija je krv mučen. Šta ako je krv nekog nesrećnim iz Srednjeg Veka iz Italije.
Ako je to toliko bitno što ne daju da se uzme pošten uzorak i da se ne pobijeno utvrdi ili ne utvrdi. Jasno je zašto ne daju. Sve se vidi u dokumentarcu na YouTube.
Sa druge strane prave Hristove sledbenike boli uvo jeste ili nije jer u svakom slučaju za njih nije ni bitno. Jer za njih je bitna Hrastova reč i delo, a ne budjave stvari koje neko hoće da unovci.

acomurija

pre 6 godina

Niti jednog dokaza da je Bog stvorio Coveka, ali bezbroj dokaza da je Covek stvorio Boga. Tacnije, ljudi su stvorili sijaset Bogova - anticka Grcka, anticki Rim, svi Evropski i vanevropski narodi. A onda je imperator shvatio da je lakse vladati s jednim Bogom, donet je Milanski Edikt i to je to: imali smo Krstaske ratove, Inkviziciju, isterivanja Djavola, trazenje apsolutne lojalnosti.., jer Bog je na nebu a vladar na zemlji...
A "Milanski pokrov"? Naravno, pa bio je "Milanski edikt" - bas idilicno!

sirislanina

pre 6 godina

Ja sam tako jednom video jednoroga i on mi je rekao kako da zivim vecno... A smem da podelim samo sa onima koji stvarno veruju u moju pricu jer avaj oni su blazeni koji ne videse a verovase...

Liga šampiona

pre 6 godina

@Srcko problem je što je uzorak koji su istraživali uzet sa ivice pokrova za koji se veruje da je krpljen. Veruje se da taj deo tkanine nije u stvari pravi deo pokrova a drugo istraživanje nije rađeno.

Majkan

pre 6 godina

Da se Isus sad pojavi svi bi rekli:"vidi ovog hipika na esidu, tripuje da je bozji sin." Previse je losih stvari na ovom svetu za takvu vrstu verovanja u "onog odozgo".

Komša

pre 6 godina

@bobi
Tačnije,dokazano je da utorci platna potiču iz srednjeg veka ali onda je crkva insistorala na tom požaru i "krpljenju platna" baš na mestima odakle su uzeli uzorke.Pozivaju se na fresku neku iz srednjeg veka (terotorija današnje Madjarske) i na ro da je posle požara platno prepravljano.
Ogromna je verovatnoća da je i platno manipulacija kao i mnoge relikvije.Dokazano je da su crkve manipulisale u srednjem veku ,pa i kasnije - proglase da je kod jedne crkve u Engleskoj grob kralja Artura i prihodi porastu npr.Da ne govorimo o prstima,rukama setaca,delovima časnog krsta...
Sama činjenica da je trebalo dosta vremena da crkva uopšte pristane ma ispitivanje,pa dugogodišnji zastoj oko ponovnog ispitivanja ("dobro,uzeli smo uzorak tamo gde je platno krpljeno,daj sa drugog mesta?") govori da je reč o prevari.Mučili nekog nesretnika i umotali platnom sa tog podneblja u srednjem veku - eto relikvije!

артиљерац

pre 6 godina

@ ds Жак Де Моле није био прекривен "светим покровом",пошто се добро
зна да су га крсташи 1261(по паду латинског царства,које је било на
делу Византије укључујући и Цариград)предали аустријском владару,
из породице Хабзбург."Свети покров" је био у Бечу до 1389,кад је дат
Католичкој Цркви и похрањен у торинској катедрали.

hmmmm

pre 6 godina

@ srcko
Navodno su uzorci kontaminirani i rezultat o satarosti platna nije pouzdan.
U svakom slučaju platno je intrigantno jer ima neobjašnjivih detalja na platnu, kao npr. da 'crtež' nije nanesen na površinu platna već je u sredini platna", da su mrlje od krvi tragovi muške ljudske krvi, da neke rupice na platnu odgovaraju nekim rupicama opisanim i nacrtanim u arhivskoj građi iz nekog valjda 2. stoljeća, na platnu su nađene peludi biljaka sa područja Izraela, da tehnika tkanja platna odgovara tehnici tkanja u Izraelu iz Isusovog doba itd.
Ono što je meni čudno je da je slika na platnu tako simetrična. Kako je to moguće? Kao da je platno rastegnuto i zategnuto u ravninu ispod i iznad tijela.

my way

pre 6 godina

(Srcko, 17. jul 2017 16:49)

Нисам стручњак, али знам да то није тако једноставно. Покров је био изложен атмосферским условима који су га контаминирали. У случају египатских мумија исти радиокарбонски тестови какви су вршени на покрову су показали да су мумије хиљаду година старије од платна у које су умотане, што је наравно немогуће. То се деси због тога што гробнице отпечате пљачкаши, археолози и сл. и платно буде изложено новим атмосферским утицајима. Најједноставније речено, тестови датирају прашину, гриње, остатке пожара, а не сам предмет. Такође, поставља се питање преправки, рестаурације вршене на покрову, да ли је на њега нешто дошивано. Као узорак се приликом вршења ових тестова није узело ништа од дела које је дирало Христа, јер би то било светогрђе. Занимљива ствар је да би да су резултати показали веродостојност покрова он морао бити враћен Цариградској патријаршији, а излишно је говорити о томе колико би то одговарало Ватикану.

festung

pre 6 godina

A i vi ateisti prihvatate iskljucivo istrazivanja koje govore vama u prilog, a za ona druga kazete "ma to je crkva namestila!"

Kao sto je nekad crkva gresila i stavljala Zemlju u centar sveta, tako vi danas stavljate coveka. Verovatnoce govore da covek nije najvisi entitet svesti u ovom univerzumu, a sve ono sto je iznad coveka moze se smatrati Bogom.

atos

pre 6 godina

Ove priče su malo "onako", neozbiljne...Jer pravim Hrišćanima dokaz ne treba, ateistima takodje...Agnostici se tu malo uzbude, al' njih ionako najmanje ima...

B.H.

pre 6 godina

Како је Мојсеј ударом штапа извео воду из камена? Како је то Бог пустио ману с неба и нахранио у пустињи народ Израилски? Тако се питају они који имају врло слаб појам о моћи Бога Свемогућег. И још се чуде, зашто се таква чудеса не понављају, да би сав народ поверовао у Бога. Но Израиљци су видели очима безбројна чудеса Божја, па ипак нису поверовали. Међутим, Бог понавља стара велика чудеса где год је и кад год је то потребно. Када једанпут наста глад у лаври Атанасијевој, разиђоше се сва братија куд који. Погружен крете и Атанасије да тражи друго место. „Куда ћеш?" упита га једна жена на путу. „Ко си ти?" упита је Атанасије, удивљен што види жену у Св. Гори, где је приступ женама недозвољен. „Ја сам она којој си ти посветио твоју обитељ. Ја сам Мати Господа твога." „Бојим се да ти поверујем, рече Атанасије, јер се и демон може преобратити у ангела светла. Чиме ћеш ме уверити у истинитост твојих речи?" Тада му рече Света Богородица: „Удари у овај камен твојим штапом, и познаћеш ко сам ја што с тобом говорим. Знај само, да ја заувек остајем икономиса твоје лавре." Атанасије удари штапом у стену; у том стена затрешта и прште као од грома, и кљук воде изби из расцепљене стене. Устрашени Атанасије обрте се да се поклони Светој Пречистој, но она већ беше ишчезла. Он се поврати у лавру своју, и на још веће своје дивљење нађе све амбаре препуне жита. Ето поновљених великих чудеса, којима се потврђују стара чудеса и којима се верни укрепљују у вери.

marko

pre 6 godina

@gargleblaster

Naprotiv to vestacenje sa ugljenikom je naislo na velik problem koji je pokvario verodostojnost tog istrazivanja. Elem desio se pozar u crkvi gde je Torinsko platno drzano. Cak mislim da ga je vatra i zahvatila malo sa krajeva. I zbog tog pozara nikad nece biti tacno receno koliko je staro platno(barem po tumacenjima po ugljeniku) jer je pozar pokvario i ostetio platno, te istrazivanja po ugljeniku nisu tacna.