- Komentari -

Hrvatski naučnici vs. Veliki prasak: Možda "početka" nije ni bilo

Dvojica mladih hrvatskih fizičara Petar Pavlović i Marko Sošić objavili su rad u prestižnom naučnom časopisu Physical Review D u kom ispituju mogućnost novog kosmološkog modela svemira koji bi bio alternativa dobro poznatom Velikom prasku.

jutarnji
Pošaljite komentar
 1. tek sada vidi ovaj komentar... slucajno sam se vratio ovde na ovu stranicu. izvinjavam se, vrlo se izvinjavam. uzgred, uzivao sam citajuci. hvala, ako vidite.
  (neutralni felsh, 22. jun 2017 13:04)

  # Link komentara

 2. Šta ti to govori?Očigledno da je nauka otvorila više pitanja nego što daje odgovore.Odgovore koje pokušava da ugura u svoj model jer kao i Ti smatraju da su u pravu.Ali ne ide ,sve je više felera nego potvrde za teoriju Big Benga i konačno teoriju svega.Drugo kvantna mehanika se svojim tvrdnjama upravo se postavlja suprotno od predhodnog modela.To bi značilo da je univerzum u suštini u jednoj tački.To možemo predstaviti na sledeći način.Ako imamo da antena nekog radio prijemnika prima sve radio stanice istovremeno a mi selktivno smo odabrali jednu stanicu koja predstavlja jednu tačku.Međutim u samoj anteni su indukovane sve stanice odnosno više tačaka,koje opet egzistiraju zajedno i međusobno su sabrane ali istovremeno i odvojene slektivnošću osc.kola.Promenom parametra osc kola mi hvatamo drugu tačku ,itd itd.To znači da je simetrija univerzuma uniformna i da svi fizički zakoni koji vladaju kod nas ,vladaju i bilo gde u univerzumu.Po kvantnoj mehanici sve tačke univerzuma su u suštini povezane u jednu ali opet i odvojene .Stoga svaka tačka može da utiče na drugu ma koje ono rastojanje sa našeg stanovišta zauzimale.Drugo i ako je Ajnštajn tvrdio da prostor i vreme nisu linearni svuda u svemiru ,današnja nauka ceo kosmos posmatra kroz prizmu linearnog prostora i vremena.Prostorna kontrakcija i vremenska dilatacija se menjaju od masivnih tela ka praznom prostoru,što znači da prostor i vreme se mogu diferecirati.A to znači da beskrajno mali prostor može biti beskrajno veliki.
  (2@ neutralni felsh, 19. jun 2017 16:42)

  # Link komentara

 3. Uporediti današnju naučnike sa Ronaldom i Mesijem je apsurdna.U timu ne igra samo Mesi i Ronaldo a napredak fudbala je očigledno ograničen atletskim i tehničkim mogućnostima čoveka.Onda i današnja nauka po tebi ne može dalje da napreduje ,već smatraš da je sve otkriveno i da nema dalje.Što se tiče nekih naučnih teorija ne mora da znači da su ispravne .Tako na primer pozadinsko zračenje je uzeto kao krucijalni dokaz ispravnosti teorije Big Brnga.Međutim samo zračenje je uniformno i dolazi iz svih smerova a po teoriji Big Benga ,smer izvora zračenja bi bio lokalizovan.Drugo samo zračenje se oslanja na klasičnu termodinamiku gde se govori da frekvencija EM zračenja odgovara zračenju crnog tela ohlađenom na svega 3 Kelvina.Po tome zaključuju da se univerzum hladi.Međutim imamo širenje koje se ubrzava i stabilnu frekvenciju EM "pozadinskog zračenja"Što se kosi sa predhodnom izjavom jer se očigledno ne menja temperatura odnosno ne opada po frekvenciji i intezitetu.
  Drugo današnja nauka nije objasnila pojam energija a već uvodi pojam negativna energija ,što znači da lutaju.Treće zakon o održanju energije ruši u suštini teorija relativiteta.NPR ako neko telo malom uniformnom brzinom podižemo od neke planete na određenoj visini,mi ćemo akumulirati neku potencijalnu energiju.Ako to isto telo pustimo slobodno da pada onda će ona povećavati svoju brzinu a po teoriji relativiteta i svoju masu.Stoga iako neznatno ta masa za toliko dodaje energiju tom telu.Znači da je autput veći od inputa
  (@ neutralni felsh, 19. jun 2017 16:07)

  # Link komentara

 4. Evo i ja ja rizikujem "minuse", al' imam tri teorije:

  1) Svi mi, uključujući i kosmos, smo deo jednog živog organizma. 

  2) Svi mi, uključujući i kosmos, smo deo nečije mašte (možda i sna). 

  3)Svi mi, uključujući i kosmos, smo deo simulacije, tj. programa, i biće nam kraj kad nestane struje ili neko iščupa naponski kabal
  (gm1973, 16. jun 2017 09:32)


  sta te briga za minuse, procitas i kazes sta imas i gotovo... uostalom, zato smo ovde ;)
  tvoje 3 hipoteze su simpaticna mesavina organicistickog gledista na kosmos, zatim bramanizma, i primenjenog determinizma iz filma matrix.
  lepo je sto si napisao tvoje vidjenje univerzuma. kamo srece da svi pisu i misle nesto kreativno, umesto da bacaju drvlje i kamenje na fizicare i astronome u naivnim pokusajima da ih ospore. mislim da ni sami nisu svesni koliko su smesni i iritantni, kao i svake agresivne analfabete. prava tragikomedija - kao da za mesija i ronalda kazu da ne znaju da igraju fudbal.
  uzgred, od kako je sveta i veka postoje 3 teorije, tzv. modela o ustrojstvu svemira:
  1. stacionarna (svemir je oduvek tu i oduvek ce biti)
  2. fluktirajuca (svemir je nastao iz big benga i kad tad ce se opet skupiti nazad, radi novog pocetka)
  3. ekspandirajuca (svemir je nastao iz big benga i siri se zauvek)
  svi dokazi i indicije su na strani treceg modela - to i ova dva naucnika ne spore u svom radu iz primenjene ekstrapolacije. dakle, kad neko kaze "nije bilo velikog praska", prema svemu sto covecanstvo zna, taj ne govori istinu i odbija da je cuje.
   (neutralni felsh, 17. jun 2017 15:47)

  # Link komentara

 5. (Вук Шетоња, 16. jun 2017 12:34)

  Фиѕика не поѕнаје крвна ѕрнца. А твој коментар се придружио поменутој гомили бесмислених.
  (бљак, 17. jun 2017 00:30)

  # Link komentara

 6. "Nagon za bezobzirnim saznanjem, sličan je slepom polnom nagonu. Znak prostaštva."
  Niče
  (Harun el Rašid, 16. jun 2017 14:42)

  # Link komentara

 7. Hrvatski naucnici sigurno ne postoje. Sve ostalo je moguce. Jedan je Srbin Nikola Tesla.
  (M., 16. jun 2017 13:20)

  # Link komentara

 8. @Alex
  Zamena teza. Govorimo o verovatnoci necega sto se vec desilo. To je isto kao da bacim 1000000000 kockica i kazem da verovatnoca za kombinaciju koju sam dobio je ravna nuli. Da je samo jedna kockica bila 4 a ne 5 bila bi drugacija kombinacija...
  (bla bla, 16. jun 2017 13:19)

  # Link komentara

 9. Рекао бих да су dusanmal и Vlada M физичари, или да им је, некако, ово поље науке јако блиско. Желим да их прекорим што, као људи који су за то компетентни, не кажу јасно: Овај чланак (на порталу Б92, а не чланак хрватских знанственика) је потпуни промашај! Они које ова материја занима – чланак (свакако одличан, јер то гарантује углед часописа) су или већ видели - или ће га видети (ако буду желели) и без скретања пажње на овај начин. За нас остале – он је потпуно бескористан (што најбоље потврђује обиље произвољних, да баш не кажем бењсмислених, коментара). А неумерено хвалисање наше бивше браће у свему (погледајте серије о њиховим краљевима и Дубровнику на каналу Нistory), па и у знанственим достигнућима, не морамо овде да слушамо. Иако нисам физичар, поуздано знам да је у новије време објављено много радова српских физичара у часаописима истог или још већег угледа... па о томе нисте писали... и не кажем да је било баш неопходно...
  (Вук Шетоња, 16. jun 2017 12:34)

  # Link komentara

 10. U suštini mi nemamo pojma ko smo i kako je nastao svemir.Sve su to pusta naglabanja. 
  (nenad rs, 15. jun 2017 21:29) 


  au! tri neistine u dve recenice :)
  (neutralni felsh, 16. jun 2017 09:18)


  veliki prasak je fundament kosmologije.
  (neutralni felsh, 16. jun 2017 07:34)

  Auuu, sveznajući falsh. Ima potrebu da svakome "soli" pamet.
   (u kanalu smo, 16. jun 2017 12:24)

  # Link komentara

 11. Veliki prasak nije nikad ni bio...svemir je vecan ali to tzv.naucnici jos ne shvataju.
   (bata djosa, 16. jun 2017 11:25)

  # Link komentara

 12. Pohvalio bih članak o hrvatskim naučnicima koji su i te kako uspešni u svetu, baš kao i naši. Da ne čitamo samo o tome kako će komšiluk da propadne, samo što nije, puko turizam kod Hrvata i sl. Ono što je naravno strašno je što ovakvi ljudi, baš kao i naši stvaru daleko od rodnog kraja.
  (Gde mi živimo, 16. jun 2017 10:44)

  # Link komentara

 13. nebi se Miroljub Petrovic slozio sa vama
   (du, 16. jun 2017 10:23)

  # Link komentara

 14. @si
  Pretpostavljam da ste Vi jedan od onih koji bi voleli da su "otmeni divljaci" (bez uvrede) - tj. oni koji zamisljaju kako je nekada bio lepsi zivot, jer smo ziveli sporije, sa zdravijom hranom, bez narkomanije i slicnih negativnih elemenata naseg drustva. Samo zaboravljate da su tada ljudi umirali od prehlade, da su gladovali, da je pijandura uvek bilo. Mojoj baki su umrla dva deteta, i to sa 8 i 11 godina, od bolesti. Slozicete se da je danas to skoro nedopustivo, kad umre dete nastaje istraga, ko je pogresio!! Ljubav je tu bila i pre, ima je i sad i bice je uvek, nece ona nestati. A mi treba da tezimo da zivimo po Kantovom moralnom imperativu, jer cemo tako stvoriti (skoro) idealno drustvo. Ne mozemo stajati u mestu, moramo se kretati, samo mudro. Ja se trudim da tako zivim i da drugima to objasnim. Pa koliko uspem.
  I da citiram jednog starog arhitektu koji mi je pre dvadeset godina rekao: Dete, nas je bilo 11-toro dece, a WC smo imali van kuce. Posle sam gradio kuca i kuca da se lepo zivi. To su bila stara LOSA vremena!
  (Posmatrac, 16. jun 2017 09:53)

  # Link komentara

 15. ".. i uverenje da nas je stvorio Inteligenti Vladar svemira.."
  @(realno, 15. jun 2017 19:07)

  Zvucis kao He-Man and the Masters of the Universe :D
  (siki, 16. jun 2017 09:41)

  # Link komentara

 16. Evo i ja ja rizikujem "minuse", al' imam tri teorije:

  1) Svi mi, uključujući i kosmos, smo deo jednog živog organizma.

  2) Svi mi, uključujući i kosmos, smo deo nečije mašte (možda i sna).

  3)Svi mi, uključujući i kosmos, smo deo simulacije, tj. programa, i biće nam kraj kad nestane struje ili neko iščupa naponski kabal
  (gm1973, 16. jun 2017 09:32)

  # Link komentara

 17. U suštini mi nemamo pojma ko smo i kako je nastao svemir.Sve su to pusta naglabanja.
  (nenad rs, 15. jun 2017 21:29)


  au! tri neistine u dve recenice :)
   (neutralni felsh, 16. jun 2017 09:18)

  # Link komentara

 18. Zanimljivo je kako covek koji ne koristi pun kapacitet svog mozga pokusava da dokuci apsolutnost Boga tvorca koji je stvorio vreme, prostor i materiju, ceo univerzum i savrseno skrojene zakone u svemiru, koji poznaje misli coveka pre nego sto ce biti izgovorene. Samo jedna mala promena zakona u univerzumu, recimo promena od 0.5% snage nuklearne sile ili 4% elektricne sile bi unistio skoro ceo vodonik u svakoj zvezdi i doslo bi do katastrofalnih posledica u univerzumu. Recimo, da su protoni samo 0,2% tezi, raspali bi se u neutrone, i uslovi za zivot ne bi postojali. Toliko su precizni zakoni u univerzumu. Koliko je nas suncev sistem poseban pokazuje i to da se na zvezdama nalik nasem suncu katastrofalne solarne oluje dogadjaju jednom u 100 god, ipak to nas nikad nije zadesilo. Kao sto vidite ovde slucajnosti ne postoje sve je savrseno skrojeno.
  (Alex, 16. jun 2017 09:14)

  # Link komentara

 19. veliki prasak je fundament kosmologije.
   (neutralni felsh, 16. jun 2017 07:34)

  # Link komentara

 20. Stvar je u tome da je ljudskom mehanizmu interpretacije potrebno da sve ima pocetak. A svemir nema.
   (Aleksandar, 16. jun 2017 06:08)

  # Link komentara

 21. Kako se u ovaj model uklapa podatak da se sirenje svemira ubrzava???
  (dude, 16. jun 2017 03:16)

  # Link komentara

 22. Mnogo logičnije objašnjenje od "velikog praska" kao nekakvog početka svemira jer svemir ne poznaje ni početak ni kraj, to su mere koje proizilaze iz ljudskog poimanja vremena i prostora.
  Ja ipak i dalje čekam odgovor na pitanje: šta je svemir? :)
   (remax, 16. jun 2017 02:35)

  # Link komentara

 23. @(mile ilić, 15. jun 2017 20:02)

  Mile Iliću, nalupa ti toliko gluposti na tako malo prostora da skoro zaslužuješ pohvalu. Medjutim, nema pohvale zbog "cene električne struje". Vidiš, ta el. struja je u stvari usmereno kretanje onih tvojih elektrona, što se "okreću oko sebe" i što neki "znaju na koju stranu", kroz provodnik. Ali u "Teslinim naizmeničnim strujama" oni se kreću "tamo-vamo" pa i ne stignu nigde, zar ne? Možda ti to plaćaš, ne znam, ali mi ostali plaćamo el. energiju koju oni prenose. Hajde Mile sedi, jedan. Ponovi malo gradivo iz fizike, čini mi se sedmi razred, za sledeći čas. A što se tiče spina, tamne materije, antimaterije, paralelnih svetova, Šredingerove jednačine i Velikog praska, nemoj čitati na vikipediji nešto što ne razumeš, već kreni od fizike za osnovnu školu, pa kada to dobro savladaš, uzmi neku srednjoškolsku literaturu i privatne časove. Ako si i nakon ovoga i dalje zainteresovan, onda probaj da upišeš fiziku, pa kada diplomiraš, onda napiši komentar na ovu temu. Sretno.
   (Pa, 16. jun 2017 01:09)

  # Link komentara

 24. Postojece obzervacije kazu da ovaj trenutni svemir - ako su prethodni uopste postojali - nece nikada da se skupi ponovo, tj. da se ce se siriti beskonacno. Tako, da ako je i postojao niz Velikih praskova, nas je bio poslednji. Jedini nacin da se nas svemir skupi je neka druga teorija gravitacije, zato se i spominje u clanku.
  (T, 16. jun 2017 00:53)

  # Link komentara

 25. Posto svi razdvajaju pitanje religije/Bog i naucnog dela "veliki prasak"/nastanak, sve to mozemo da pojednostavimo i spojimo.
  Svemir je beskonacan. Posto je covek ogranicen, tesko mu je shvatiti da postoji nesto beskonacno. Posto je beskonacan, sve fluktuacije, menjanja, kompresije, eksplozije, talasi, dimenzije, itd. ce postojati, menjati se, stvarati nesto nepoznato ili poznato. I to je oduvek trajalo i trajace. Veliki prasak je samo jedna od stvari u tome. Dogadjalo se i dogadjace se. A ako uzmemo u obzir da je svemir beskonacan, onda mozemo uplesti i religiju u to - Bog. Mi mozemo samo da posmatramo, da kreiramo i svasta nesto u celoj toj prici. Da bulaznimo ko je sta kada koga cega, pa to necemo ni skapirati ni da zivimo 1000 godina.
   (NoName, 16. jun 2017 00:50)

  # Link komentara

 26. Zanimljivo je kako covek koji ne koristi pun kapacitet svog mozga pokusava da dokuci apsolutnost Boga tvorca koji je stvorio vreme, prostor i materiju, ceo univerzum i savrseno skrojene zakone u svemiru, koji poznaje misli coveka pre nego sto ce biti izgovorene. Samo jedna mala promena zakona u univerzumu, recimo promena od 0.5% snage nuklearne sile ili 4% elektricne sile bi unistio skoro ceo vodonik u svakoj zvezdi i doslo bi do katastrofalnih posledica u univerzumu. Recimo, da su protoni samo 0,2% tezi, raspali bi se u neutrone, i uslovi za zivot ne bi postojali. Toliko su precizni zakoni u univerzumu. Koliko je nas suncev sistem poseban pokazuje i to da se na zvezdama nalik nasem suncu katastrofalne solarne oluje dogadjaju jednom u 100 god, ipak to nas nikad nije zadesilo. Kao sto vidite ovde slucajnosti ne postoje sve je savrseno skrojeno.
  (Alex, 16. jun 2017 00:46)

  # Link komentara

 27. Metafizičari klasični sa glazurom fizike
  (123, 16. jun 2017 00:24)

  # Link komentara

 28. човек може да објасни свемир исто колико мушица може да објасни соларни систем, на микро и макро нивоу. чак мушица иђа веће шансе, јер треба да дефинише нешто што је коначно и временски импросторно ограничено.
  што би рекао њутн (ако то беше он), да парафразирам, "научник као дете које скупља и испитује каменчиће на непрегледној плажи на обали океана..."
  за разлику од свемира људска спознаја има границе. небитно је где је граница, јер је било шта коначно, немериво са бесконачним.
  the end. game over.
  ултимативна спознаја свемира је теоретски немогућа.
   (загор, 15. jun 2017 23:47)

  # Link komentara

 29. @mile ilić: U prevodu: "Mozga Bez".
   (Smuleco, 15. jun 2017 22:54)

  # Link komentara

 30. @(realno, 15. jun 2017 19:07)

  'Ajte ti i tebi slični da malo o'ladite više sa takvim komentarima. Ako nešto NE RAZUMETE, onda nemojte da komentarišete i da nabeđujete druge da je ispravno samo ono što vi i vama slični mislite. Dovoljno je ljudi u istoriji pobijeno zbog takvih stavova (moraju svi da misle kao ja).


  To što stalno navodite te primere "slučajnosti" sa štamparskom mašinom i slične su takve nebuloze i izvrtanje logike da je neprimereno zdravom razumu.


  Biolozi NE MOGU da objasne postanak prvih jednoćelijskih organizama bez jedra niti prvih jednoćelijskih organizama sa jedrom (sve što su do sada tvrdili su TEORIJE, od čega ni sami ne beže).


  A to da je Bog jednim "puf" stvorio ceo Svemir i sva život u njemu je kako mali Perica zamišlja "Stvaranje".


  Da li je i programer tako stvorio složenu simulaciju ili igricu za računar? Jednim "puf"? Iako lik u igrici može zamišljati da je njegov tvorac beskonačno svemoćan, možda ipak nije baš tako?


  Takođe, zašto bi neko beskonačno svemoćan takvim "puf" starao Svemir i život u njemu? Zar nije jednostavnije stvoriti polazne uslove i onda pustiti da se sve odvija (bar prividno) "random" i diviti se kako svaki put taj život ispadne drugačiji i jedinstven - kao što svaki čovek ima jedinstven način razmišljanja, ubeđenja, verovanja...

  U čemu bi bila čar ako bi sve unapred bilo poznato?


  To je ono gde ti i drugi kreacionisti potpuno mašite poentu - vi mislite da taj vaš Bog isto razmišlja kao vi?
  (Veliki brat, 15. jun 2017 22:34)

  # Link komentara

 31. A šta ćemo sa crvenim pomakom pomoću kojeg je Habl '29 god. utvrdio da se svemir širi, a po novijim saznanjima ovo širenje se još i ubrzava. Otud spekulacije o tamnoj masi i energiji, koje još nisu potvrdjene, da bi se objasnilo ovo ubrzano širenje. Zanimljiv koncept, ali bojim se da ne odgovara sadašnjem stanju činjenica i saznanja. Inače, materijalni dokaz Big Benga postoji, a to je pozadinsko mikrotalasno kosmičko zračenje, koje je jednako iz svih pravaca.
   (Demos, 15. jun 2017 22:09)

  # Link komentara

 32. univerzalni univerzum.
   (mj, 15. jun 2017 22:08)

  # Link komentara

 33. Velikog praska je bilo, i u početku beše Srbin.
   (Zmiuga loma, 15. jun 2017 22:03)

  # Link komentara

 34. ako je tako,onda je i devica marija zacela po duhu svetom?
  (ovo-ono, 15. jun 2017 21:45)

  # Link komentara

 35. @(Posmatrac, 15. jun 2017 20:13)

  Mala ispravka, Opšta teorija relativnosti je objavljena 1915 u jednom nemačkom naučnom časopisu.
  I da, ova teorija, uz kvantnu mehaniku, koju je započeo Maks Plank radom o radijaciji crnog tela, predstavljaju osnove moderne fizike. Bez njih bi sada kuckali komentare na pisaćoj mašini, a ne smartfonu.
   (Pa, 15. jun 2017 21:37)

  # Link komentara

 36. Sto bi rekao otac jednog mog druga kad je cuo da taksisti naplacuju start: Kreni ti polako, a ja cu da udjem.
   (mare, 15. jun 2017 21:34)

  # Link komentara

 37. poruka za posmatraca
  pa dokle smo stigli, hajde mi objasni.
  zar nije coveku najbitnije da je zdrav, srecan i voljen.
  a sine moj to si mogao da budes od kada je ljudskog postojanja.
  pa bih te zamolio da mi objasnis dokle smo mi to stigli i cemu tezimo?
   (sj, 15. jun 2017 21:32)

  # Link komentara

 38. U suštini mi nemamo pojma ko smo i kako je nastao svemir.Sve su to pusta naglabanja.
   (nenad rs, 15. jun 2017 21:29)

  # Link komentara

 39. Plitko, mnogo oko ovoga treba raditi.
   (Lozan, 15. jun 2017 21:24)

  # Link komentara

 40. Ta teorija je naucno razmatrana i ispitivana u detalje jos od 1930tih. Najveci bum dozivljava kasnih 1960tih kroz rad Hansa Alfvena. Ovo nije potpuno nova ideja niti ideja koja nije detaljno izucavana ranije vec kao sto se to tipicno u nauci dogadja-preispitivanje stare ideje sa novim pogledima i stojeci na ramenima onih koji su prethodno prosli.
  Dal' je moguce-pristojna teoretska pretpostavka sa istim problemom kao i vrlo stara teorija Svemira koji se nikad ne menja: "sta je bilo pre" ili "kada je ta oscilacija pocela i odakle"? Znaci, cak i da su tacni, neki prvi prasak se nekada pre morao dogoditi. Drugo naucno objasnjenje za sada nemamo.
  Otkud ja znam? Moja profesija i uza struka..
  (dusanmal, 15. jun 2017 21:16)

  # Link komentara

 41. Da je tačno onda bi u centru bile najstarije galaksije a kako sada stvari stoje one su na obodu.Ne može nešto pulsirati bez protoka energije.Bile je ovde svemur i pre Big bena koji se na kraju sazmio u jednu tačku(slično crnoj rupi) i posle toga je eksplodirao i to je slično crnoj rupi kad se (prejede) .I ona narodna "sve što ima početak ima i kraj".
   (zoki, 15. jun 2017 20:55)

  # Link komentara

 42. Jedno je sigurno - nije Bog stvorio Coveka, vec Covek Boga! I to nedavno, pre dve-tri hiljade godina. I to u pocetku nekoliko desetina i stotina Bogova, pa se onda, voljom i ediktima, svelo na jednog sirotana.
  A svemir - postao i postoji SAM, zato je u njemu haos i rusvaj, da ga je neko stvorio - bilo bi makar ikakve harmonije!
   (acomurija, 15. jun 2017 20:51)

  # Link komentara

 43. Ne ide mi ta teorija... Mora da je postojala nulta tačka u vremenu kada je došlo do stvaranja svemira, a da se nakon toga on ciklično širio i skupljao...ali je problem šta je bilo pre te nulte tačke...ništa? A šta je to ništa i kako je iz tog ništa mogao da nastane onoliki svemir? Ništa podrazumeva odsustvo svega, vremena, prostira, materije i antimaterije isvega sličnog...pa kako onda? Šta je izvan tog svemira, gde se on širi?
  (Novikorisnik, 15. jun 2017 20:46)

  # Link komentara

 44. @Velki Alek
  Ako nema niceg, nema ni Boga. Ili je i Bog nista? I onda, po kreacionizmu, dodjemo do toga da je od nicega nastalo sve.
   (zena-zmaj, 15. jun 2017 20:43)

  # Link komentara

 45. Велики је Бог што гледа на нас...
   (Чича, 15. jun 2017 20:31)

  # Link komentara

 46. Ako postoji pocetak onda postoji i kraj. To prakticno nije moguce. Alternativa je beskonacnost. Sto takodje prakticno nije moguce. Nesto izmedju, opet nije moguce da postoji. Dakle, sama pomisao na to je kao singularitet komplikovano.
   (Molim bez prepucavanja, 15. jun 2017 20:28)

  # Link komentara

 47. @(samo da kazem..., 15. jun 2017 18:52)

  Druze pises mnogo depresivno. Nastavak tog teksta je moga biti... koga briga sto zivimo uopste ma i za sta mi zivimo kad je univerzum toliko veliki a mi zanemarljivo mali.
  Odgovor se nalazi u nama samima. Zivimo i ucimo zbog nas, zbog onoga sto jesmo. Napredujemo koliko umemo i znamo i sirimo znanja da bi mozda jednog dana postali bolja vrsta. Ne moraju sve vrste da izumru a da nista znacajnije nisu uradile. Jedna od milion vrsta mozda napravi nesto znacajnije u svom postojanju, verovatno nesto slicno kao i sa verovatnocom da neko od nas postane sportska zvezda u svom zivotu.
  Sta ako jednog dana za nekoliko hiljada godina ljudska vrsta postane civilizacija sposobna da ide na medjugalakticka putovanja? Nije nam priroda dala radoznalost bez razloga. Ona te tera da ucis i spoznajes svet oko sebe s' razlogom.
  Univerzum smo mi sami, zato ucimo o njemu i zato nas toliko interesuje.
  Poz
  (Jovan, 15. jun 2017 20:14)

  # Link komentara

 48. Kakvu korist imamo?
  E da su se ljudi kroz istoriju ovo pitali nigde mi ne bi stigli. Kad je Njutn predstavio infitizemalni racun, koristio ga je za racun orbite kometa! Opsta teorija relativiteta 1917. - kome to treba????
   (Posmatrac, 15. jun 2017 20:13)

  # Link komentara

 49. A mozda crva nije ni bilo.
   (navijac czbgd, 15. jun 2017 20:12)

  # Link komentara

 50. Ko bi drugi mogao da priča o nečemu bez početka od onih koji nemaju svoj početak, i ko bi drugi do naučnika sebe tešio da ne postoji večna muka ili večna radost, nego neki ciklusi(a i da postoji ne vidim kako će to da pomogne čoveku u smrti).

  Bravo momci, ko da nije dovoljno što ste naučnici nego ste i neko bez početka, pa ćete baš vi da nam ustrojavate nešto. Da nije žalosno bilo bi urnbesno smešno.
  (Od svih ciklusa dobijamo samo sve bolji cirkus..., 15. jun 2017 20:10)

  # Link komentara

 51. Postoji velika razlika izmedju izuma i otrkica. Kao na primer, matematika je ljudski izum koji nam sluzi da bi mogli da opisemo neke prirodne pojave. E sad, otkrice magnetnih, gravitacuonih i svih ostalih sila je otkrice koje mi pokosavamo da objasnimo matematikom.
   (ajd i ja, 15. jun 2017 20:05)

  # Link komentara

 52. Moderna fizika se u glavno zasniva na budalaštinama koje najčešće polaze od pogrešne upotrebe Šredingerove jednačine. Tako nastaju paralelni svetovi i slično. Veliki prasak kao i tamna materija pa i antimaterija su besmiclice koje ishodište imaju u religioznosti tzv naučnika kao što je Hoking i sledbenici. Taj stil nije nov. Elektron, na primer, iako ima talasnu prirodu, okreće se oko sebe (spin) i ima ih koji znaju na koju stranu se koji od njih okreće. Bilo bi bolje da deca znaju Omov zakon i Tesline naizmenične struje pa jednom imamo i pristojnu cenu struje.
  (mile ilić, 15. jun 2017 20:02)

  # Link komentara

 53. Crva nije ni bilo.
   (KadOno, 15. jun 2017 19:58)

  # Link komentara

 54. Ne mogu da shvatim kako može bilo šta da nema početak i ne mogu da shvatim kako ni iz čega može da se stvori tj. da počne nešto?!!!
   (lesinhoZC, 15. jun 2017 19:39)

  # Link komentara

 55. Nepotpune opservacije i ishitren zaključak doveli su do teorije velikog praska. Biće još objašnjenja crvenog pomaka kada bolje upoznamo prirodu svetlosti.
  (Caverazop, 15. jun 2017 19:36)

  # Link komentara

 56. Otkrili, ili bolje receno objavili Ameriku
   (odavno se to zna, 15. jun 2017 19:36)

  # Link komentara

 57. (Veliki Alek, 15. jun 2017 18:49)

  Veliki Alek, lepo je da se čovek pita i postavlja pitanja. To je odraz inteligentnosti, ali na neka pitanja jednostavno Bog ne daje odgovor. Nešto je ostavio skriveno, tajanstveno. Mnogi veruju u slučajnost i da je iz tamo nekog sudara stvoreno sve ovo oko nas. Jel stvarno verujete u to!? Svuda oko nas je harmonija, idila. To je jednostavno nemoguće, da je nastalo slučajno.
  (FlatEarther, 15. jun 2017 19:33)

  # Link komentara

 58. Veliki prasak tek treba da se desi
   (The Republic off Zabjelo, 15. jun 2017 19:26)

  # Link komentara

 59. Ako je tacna teorija o vise svemira ovaj ciklizam nema smisla. Zamislite svajcarski sir gde je svaka rupa svemir, te rupe se sire neke se sudare i spoje u jednu vecu itd, a sad zamislite po ovoj teoriji da se jedna rupa stalno skuplja i siri ciklicno. Ako se neki svemiri sudaraju i spajaju kako onda mogu opet da se skupljaju svaki zasebno?
   (###, 15. jun 2017 19:24)

  # Link komentara

 60. Nije mi jasno sta je tu novo. Ta mogucnost je odavno vec predstavljena. Usput receno, ona ne ide kontra Big Bang teorije. Naprotiv, samo tvrdi da se Big Bang ponavlja.
  (pedja, 15. jun 2017 18:57)

  Nema u ovoj teoriji nikakvog big benga. Svemir se siri i skuplja periodicno, ali nikada do te mere da bude unisten. Postoji oduvek i postojace zauvek.
  (popravljam kisobrane, 15. jun 2017 19:16)

  # Link komentara

 61. Naucna naklapanja i beskrajne hipotetike...Nastavak uvrede ljudske inteligencije. To bi isto bilo kao reci da je 'knjiga nastala eksplozijom stamparske masine'... Kako je divno saznanje i uverenje da nas je stvorio Inteligenti Vladar svemira Bog- Stvoritelj! Posledica toga je divan mir i sigurnost. Ako neko veruje i u drugacije izvestaje to je njegovo pravo. Svako po svom izboru!
   (realno, 15. jun 2017 19:07)

  # Link komentara

 62. Pročitao sam rad imate ga na arxiv-u. Lepo da su napravili matematički model, neka ga neka postoji. Pretpostavke su na toliko dugom štapu da ih je nemoguće proveriti, posebno modifikovana gravitacija je nagađanje. Imali bismo i u ovom slučaju mikrotalasno pozadinsko zračenje, nije dato nijedno novo predviđanje koje bi se moglo proveriti, neki element iz prethodnog ciklusa koji bi preživeo bounce i koji bi se mogao naći. Mislim, čestitam na radu koji je na naprednom nivou, drago mi je da ima naših u tome. Ipak... računari ubiše nauku. Kao da gledaš svoju sliku u sto filtera i pitaš se koja je prava.
   (Vlada M, 15. jun 2017 19:06)

  # Link komentara

 63. Nije mi jasno sta je tu novo. Ta mogucnost je odavno vec predstavljena. Usput receno, ona ne ide kontra Big Bang teorije. Naprotiv, samo tvrdi da se Big Bang ponavlja.
  (pedja, 15. jun 2017 18:57)

  # Link komentara

 64. Nekad se zapitam - kakvu korist ljudska vrsta ima od ovakvih teorija? Nastali smo davno posle velikog praska i nestaćemo mnogo pre kraja svemira. Sa zemlje je nestalo 99% vrsta, stotine hiljada različitih bića, iz svemira mnogo više... jedna manje više, bez značaja smo za kosmos, kao i dinosaurusi ili vinske mušice... koga briga da li znamo kako je nastao kosmos...
  (samo da kazem..., 15. jun 2017 18:52)

  # Link komentara

 65. Iskreno, verujem u taj koncept, kao laik, odavno. Drago mi je, što su se dva mlada i fizičara odvažila, da ga publikuju, kao apsolutno kompetentni. "Otvoreni um", i hrabrost su vrline, zbog kojih nauka napreduje. Bravo!
   (Smuleco, 15. jun 2017 18:50)

  # Link komentara

 66. Pocetak se nikako ne moze objasniti. Kako kreacionizam objasnjava pocetak? Ja sam razmisljao o tome i zakljucio: Pre nego sto je bilo icega gde se nalazio Bog koji je stvorio sve? Ako bas nije bilo nicega onda sam se oduvek pitao gde egzistira Bog pre toga. U cemu stvara svemir, uz pomoc koje materije. AKo je odgovor da stvara ni iz cega onda je to kontradikcija argumentu kreacionista da kosmos nije mogao nastati ni iz cega. Dakle, jedino objasnjenje koje ne ukljucuje "ni iz cega" princp je da je kosmos vecan, da oduvek postoji i da se samo menja kroz razne faze. Ako ima neki metafizicar filozof koji je izucavao da zna sire...
  (Veliki Alek, 15. jun 2017 18:49)

  # Link komentara

 67. Bra'o, momci! Pozdrav iz Srbije!
  (dule, 15. jun 2017 18:45)

  # Link komentara