- Komentari -

Teškoće postojanja: Zašto bi iko išta trebalo da radi?

Da li ste čuli priču o arhitekti iz Širaza u Persiji koji je projektovao najlepšu džamiju na svetu? Niko nikad ni pre ni posle njega nije mogao ni da zamisli takav projekat. Bio je odvažan, ali ipak proporcionalan, božanski sofisticiran, a opet odisao ljudskom toplinom. Oni koji su videli njegove planove bili su zadivljeni.

Pošaljite komentar
 1. Kako nešto može biti savršeno samo dok ne postoji jer čim počne da postoji, samim tim prestaje da bude savršeno?!

  Znači, postojanje i savršenstvo isključuju jedno drugo?

  Po čemu onda znamo da je pre postojanja nešto bilo savršeno?! I kako mi koji postojimo (valjda?) pa zato nismo savršeni, uopšte možemo da shvatimo šta jeste savršeno?! A ako ne možemo da ga shvatimo, zašto uopšte pričamo o savršenstvu?! U našim životima ga nema i ne može biti (jer postojimo), a očigledno nam baš i ne treba jer se snalazimo nekako i bez njega!

  Ništa ja tu ne razumem...
  (Potojim, dakle nisam savršen,ali razmišljam o savršenstvu jer nemam pametnija posla, 7. jun 2017 22:30)

  # Link komentara

 2. Gnosticka nekanonizovana "Jevandjelja" su netacna i nisu inspirisana Duhom Svetim. Drugim recima, ljudi su ih kreirali svojim spekulacijama. Zasnivaju se na pagansko-platonistickom principu dualnosti i ideji o Demijurgu, nekom nesavrsenom "Kreatoru".

  U realnosti, ono sto ne postoji - ne postoji. Niti moze biti savrseno ili nesavrseno. U momentima pre naseg rodjenja mi nismo postojali i ne mozemo govoriti o nasem savrsenstvu tada ni na koji nacin.

  Ovaj svet nije stvorio neki nesavrseni Demijurg. Stvorio ga je savrseni Bog koji je jedino Bice oduvek postoji i zauvek ce postojati. Zapravo, Bog je samo tehnicki izraz za jedino sto oduvek i zauvek postoji. Sve ostalo je - stvoreno.

  Nesavrsenost ovog sveta i zivota nije zbog nesavrsenosti Kreatora, vec zbog nase SLOBODNE VOLJE kojom cesto biramo lose umesto dobrog. Ovde smo da naucimo da razlikujemo dobro od zla i da osetimo posledice zla (bolest, smrt...) da bi cenili dobro. Na Novom nebu i Novoj Zemlji svi ce ziveti vecno i nece biti propadanja.
   (Kontras, 9. oktobar 2016 06:11)

  # Link komentara

 3. "Besplodne spekulacije kao opravdanje za pasivnost i neradništvo, biće sigurno popularno u Srbiji :))"
  EU Citizen, 8. oktobar 2016 15:39

  Eto, bar u tom delu je autor potpuno u pravu. Pre nago što ga je autor uopšte i zamislio, tekst je bio potpuno savršen. Kada je počeo da ga zamišlja, već je bio ograničen znanjem i saznajnim sposobnostima autora. Kada je počeo da ga piše, njegovo savršenstvo je bilo okrnjeno sposobnošću autora (ili možda nadostatkom iste) da pronađe prave reči i bez greške prenese svoju idealnu viziju. Kada smo ga mi pročitali, postao je izložen našoj sposobnosti da ga razumemo i sklonosti da ga tumačimo onako kako nama odgovara - na primer kao opravdanje za pasivnost i neradništvo.

  Dakle, savršenstvo je nama nedostižno. Ostaje nam da poslušamo Ruzvelta i uradimo ono što možemo, sa onim što imamo, tu gde jesmo.
  (Pera Kojot Stariji, 8. oktobar 2016 21:40)

  # Link komentara

 4. ako nesto pokusam i vidim da mogu vise mi nije interesantno,slicno kao i ostvarena zelja,koja mi ubrzo samo postane teret
  (greh stvaranja, 8. oktobar 2016 21:00)

  # Link komentara

 5. yoga vegan filozofija- bezi od razuma i ne radi nista, drugi idioti i pogresni ce vec to, mi meditirajmo, klasicna sekta.
  (doberman, 8. oktobar 2016 20:23)

  # Link komentara

 6. Radi dokazivanja: ''nepostojanja Boga'', ''propadljivi Bog'', ''punoća ništavila'', ''svet nastao greškom'', ''neumitnost urušavanja'', ''kosmički besmisao'' i sl., evo 1 od načina: pozivanja na nekanonsko jevanđelje, intrigantne gnostičare i dezorijentisane filozofe.
  *
  Da bi razumeo Istinu, čoveku će biti sve teže, ali je ohrabrujuće da će mu sama Istina pomagati. Štaviše, bez te pomoći, čovek NE MOŽE shvatiti Istinu.
  (Joc@, 8. oktobar 2016 20:19)

  # Link komentara

 7. Šta je to prokrastinacija ? Ima li neka srpska (ili hrvatska ili bošnjačka...) reč za to ? Hoće li neko da prevede ?
  (Bojan, 8. oktobar 2016 15:31)
  To je stručni termin iz psihologije, a šta znači rekao ti je čovek. A ti ako ne razumeš neku reč, nauči bre, nauči! Izguglaj, sad imaš gotovo celo znanje čovečanstva na dva klika od tebe. Nauči! Nauči! Ako nećeš, a neki tekst je van tvojih moći razumevanja, okani ga se i idi čitaj nešto primereno tvom nivou.

  Zato je ova zemlja propala. Što su većina kao ti, neće ništa novo da nauče, nije ih briga ni za šta, aki hoće svuda da guraju nos i da sve bude spušteno na njihov nivo. More odbij! Dosta više. Ili čitaj ko je kakvu loptu zabio u koju rupu, možda će to biti razumljivije.
  (hajde zdravo, pozuri da stignes, daleko ti lepa kuca pa da ne zakasnis, 8. oktobar 2016 18:31)

  # Link komentara

 8. Radi dokazivanja: ''nepostojanja Boga'', ''propadljivi Bog'', ''punoća ništavila'', ''svet nastao greškom'', ''neumitnost urušavanja'', ''kosmički besmisao'' i sl., evo 1 od načina: pozivanja na nekanonsko jevanđelje, intrigantne gnostičare i dezorijentisane filozofe.
  *
  Da bi razumeo Istinu, čoveku će biti sve teže, ali je ohrabrujuće da će mu sama Istina pomagati. Štaviše, bez te pomoći, čovek NE MOŽE shvatiti Istinu.
  (Joc@, 8. oktobar 2016 17:08)

  # Link komentara

 9. Šta je to prokrastinacija ? Ima li neka srpska (ili hrvatska ili bošnjačka...) reč za to ? Hoće li neko da prevede ?
  (Bojan, 8. oktobar 2016 15:31)

  Odugovlacenje
  (-3.75, 8. oktobar 2016 16:47)

  # Link komentara

 10. Dobro, i zašto nema više ovakvih tekstova, nego ugušiste sa gologuzim opajdarama i nekakvim političarima - bolesnicima.

  2 Milan: ništa nisi ti shvatio. Ima vremena, kad porasteš, samo će ti se kasti. Možda.
  (svaka čast, 8. oktobar 2016 16:45)

  # Link komentara

 11. Besplodne spekulacije kao opravdanje za pasivnost i neradništvo, biće sigurno popularno u Srbiji :))
   (EU Citizen, 8. oktobar 2016 15:39)

  # Link komentara

 12. Šta je to prokrastinacija ? Ima li neka srpska (ili hrvatska ili bošnjačka...) reč za to ? Hoće li neko da prevede ?
  (Bojan, 8. oktobar 2016 15:31)

  # Link komentara

 13. Srbija - zemlja metafizicara😀
  (iz druge perspektive, 8. oktobar 2016 15:03)

  # Link komentara

 14. E ovo spada u teme o kojima ja volim da razmisljam i o njima citam. Hvala Vam.
  (Ana, 8. oktobar 2016 14:45)

  # Link komentara

 15. Bulažnjenje! Jedini problem života je što mladost brzo prođe a sterost produžavamo. Kad nađemo način da 40-50 godina budemo mladi ništa nam neće smetati. Treba samo postojati dovoljno dugo.
   (Milan, 8. oktobar 2016 14:40)

  # Link komentara

 16. Hvala autoru na zanimljivom tekstu. Ne bih se složio o delu vezanom za prokrastinaciju. Mislim da je realnost prokrastinacije mnogo manje poetična. Budući da često prokrastiniram, svestan sam da se ona dešava mnogo češće kao nesvesni beg u ono što je lako, poznato, dostupno i uglavnom male vrednosti, od onog što je isprva teško, nepoznato, zahteva veliki početni napor, ali ima mnogo veći značaj. Borba sa prokrastinacijom je borba sa inertnošću sopstvene volje i obično su njene "žrtve" ljudi, kao ja, sa slabijom snagom volje. No, srećom i snaga volje se može vežbati.
  (Zamenik ministra, 8. oktobar 2016 14:37)

  # Link komentara

 17. Smena mi počinje za 34min.,molim za brz odgovor u komentarima,da li da idem na posao ili je ionako sve bez smisla.Unapred zahvalan.
   (MaliRadojica, 8. oktobar 2016 14:28)

  # Link komentara

 18. samo zivi,samo budi!
  (bog blagoslovio ladovinu, 8. oktobar 2016 14:14)

  # Link komentara