Četvrtak, 31.12.2015.

19:51

Gde će počivati Mileva Marić Ajnštajn?

Izvor: Jovanka Simiæ

Gde æe poèivati Mileva Mariæ Ajnštajn? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

verba volant

pre 8 godina

Марија Кири је била Јеврејка отуд није морала да се сакрива и предаје мужу све па и успех.Са Милевом је друго а познато је да је бољи математичар била од Анштајна
(Goca, 1. januar 2016 08:23)

Marija Kiri je bila najmladje dete Vladislava Sklodovskog i Bronislave Bogurske, potomaka osiromašelih poljskih sitnih plemića, veoma obrazovanih za ono vreme. Vaspitavana je u katoličkoj veri. Bila je veliki poljski patriota.
Kako su Marija i Pjer Kiri radili i kakva je bila Marija Kiri možete, ako vas zanima, pročitati u odličnoj biografiji "Opsesivni genije - unutrašnji svet Marije Kiru" Barbare Goldsmit( jedinoj Jevrejki medju svima koje sam pomenula u komentaru).

ha...ha

pre 8 godina

Da smo mi Srbi nacija, što nismo, imali bi pojam o nacionalnom interesu, što nemamo. Mileva je bila srpkinja pravoslavne vere. Sa ogromnim počastima i uz posthumna odlikovanja i serijalom edukativnih emisija najvećeg mogućeg profesinalnog nivoa, treba ispratiti na večni počinak ovu veliku, skromnu i pametnu ženu i to u Srbiji, a njen grob treba da je spomen mesto za retrospektivu najvećih kvaliteta koje čovek uopšte može da ima. Još jedna srpska duša koja nije umela da se samopromoviše i ta osobina je izgleda odlika najuzvišenijih duhova, za razliku od niskih, primitivnih, koji naplaćuju svaki pomak malog prsta. Malo se zna da se Ajnštajn kao već priznata estradna ikona utrpavao u sve moguće patente koji su mu nepoznati pronalazači donosili, da ih pogura svojim imenom, naravno uz kasniji profit. Njegova familija od raznih dividendi i dan danas inkasira preko 10 miliona dolara godišnje. Nije ni čudo što je novac od Nobelove nagrade dao Milevi u trenutku kada je već novčano bio dobrano odskočio, uz briljantnu perspektivu planetarnog naučnika No1, dok je ona bukvalno skapavala, raspamećena bezdušnošću čoveka kojem je skinula zvezde s Neba. Prepuštanje novca od Nagrade, mnogo je više priznanje njenim realnim zaslugama za uobličavanje teorija nego što je tu bitan goli novac. Ni to joj ne bi dao ovaj Jevrejin, ali bi se suočio sa doživotnom mržnjom sinova... Srbe treba da je stid...i pocrveneli bi, da imaju pojam ostidu, što nemaju...

Petar Srdanovic

pre 8 godina

@Zoran
Ponudio joj je (potencijalnu) Nobelovu nagradu zato da bi je privoleo na razvod, posto nista drugo nije imao da ponudi, mislim u materijalnom smislu. Cak je pitanje alimentacije bilo tesko za njega jer je imao veoma mala primanja.
Uostalom Anstajn i nije dobio N. Nagradu za STR i OTR, vec za Foton Efekat. A i njihov zajednicki rad na OTR je imao krupnu gresku, koja je otklonjena 1917. A mislim da Mileva nije baratala Tenzorskim racunom, kljucim za OTR.
Mileva je bila zena koja se pokusala probiti u tadasnji naucni svet, ali bez uspeha. Mozda sto je bila u negovoj senci, a verovatnije usled tadasnjih drustvenih okolnosti.

mima

pre 8 godina

Mileva Maric bi mogla biti sahranjena i u Titelu, zasto da ne? Ukoliko postoje uslovi da se napravi u Titelu i MUZEJ, sto bi svakako povecalo broj turista u ovom gradicu na obali reke Tise.

Goca

pre 8 godina

Марија Кири је била Јеврејка отуд није морала да се сакрива и предаје мужу све па и успех.Са Милевом је друго а познато је да је бољи математичар била од Анштајна

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Nije bitno gde ce njeno telo pocivati vec je bitnije da se svetu pokaze koliki je ona matematicar bila i koliki je njen veliki deo bio u izracunavanju teorije relativiteta.I Da je ona jedna od prvih zena naucnika pored marije kiri koje su dale ogroman doprinos svetu.
(Pametnjakovic Mladji, 31. decembar 2015 20:22)

Uspoređivati Marie Curie i Milevu Marić je ko da porediš Novaka Đokovića i Franju Tuđmana, Tuđman je obožavao igrati tenis!

Zoran

pre 8 godina

Evo malo da citate oko podele "imanja" posle razvoda:

https://www.brainpickings.org/2015/06/12/einstein-divorce/

Dear Mileva,

...


The Nobel Prize — in the event of the divorce and in the event that it is bestowed upon me — would be ceded to you in full a priori. Disposal of the interest would be left entirely to your discretion. The capital would be despited in Switzerland and placed in safe-keeping for the children. My payments named under (1) would then fall away and be replaced by an annual payment which together with that interest totals 8,000 M. In this case you would have 8,000 M at your free disposition.

Sad se ja pitam sto bi on nudio Nobelovu nagradu i njoj?

E moj Srbi u Srbiji...sreca vasa sto nista ne znate, ceo zivot ce vam proci u veselju.

011

pre 8 godina

Kakva lupetanja. Dogovorite se, da li je morala zasluge da preda Albertu zato sto je bila zena ili zato sto je bila Srpkinja?
Posto ni jedno ni drugo nema smisla.
Marija Kiri je bila zena pa je niko nije sabotirao niti je morala muzu da preda zasluge za svoj naucni rad. A zivela je i radila i pre Mileve.
A Srbi su bili i Tesla, Pupin i mnogi drugi, pa ih opet niko nije sabotirao zbog toga.
Eto Pupin jedan od osnivaca pretece NASA-e, blizak prijatelj americkih predsednika, zasluzan za to sto se srpska zastava vijorila ispred Bele Kuce.
Dosta bre vise sa vasim teorijama zavere i vecitom paranojom kako ceo svet samo razmislja kako Srbiju da sabotira. I to jos pricate o vremenu kada je svet usao u najveci rat do tada i spasao Srbiju od nestanka.

Перица

pre 8 godina

У Алеји великана. Треба да будемо поносни на њу и да чувамо помен на њу. Други би се хвалили на сваком кораку.

Milan

pre 8 godina

"...samo zato što nekoliko godina posle njene smrti niko nije brinuo o njenom grobu te je groblje preorano" ... Po svajcarskom zakonu 25 godina niko za grob nije brinuo pre nego sto je preoran, a i od preoravanja do ponovnog obelezavanja groba proslo je preko trideset godina. Gde su u medjuvremenu bili svi nabrojani koji su sada zainteresovani da se Mileva ekshumira? ...samo pitam...

Dongali Pei

pre 8 godina

A po cemu je to Mileva Maric Ajnstajn nasa najveca naucnica 20 veka? Ovakvom tvrdnjom vredjaju se mnoge nase priznate naucnice koje su dale doprinos u razlicitim naucnim oblastima, dok se za Milevu Maric Ajnstajn samo pretpostavlja da je pomagala svom suprugu u istrazivanjima, sto je, cak i da je to istina, ne cini nasom najvecom naucnicom prosloga veka.

Antonic

pre 8 godina

praunuci koji nisu platili ni njeno grobno mesto. neka ostane tamo gde i jeste. nemamo pametnija posla da otkopavamo stare grobove a nismo ni ove nove ispostovali.

miha bukovac

pre 8 godina

Kakvo licemerje, "Visoko rangiraju mir pokojnika" a ovamo preorali groblje, pokupili nađene kosti i sve strpali u neku drugu rupu. Srbija bi trebala da prenese njene posmrtne ostatke (kosti) u Srbiju i dostojno sahrani kako dolikuje velikanima Srbije (u ovom slučaju velikanima ljudskog roda) njen muž "genije" bio joj do kolena.

POHVALA SRBIMA
Blago Srbima tom ljudskom soju
njihovi geniji su po božanskom kroju
Mileva Marić samo je žena
a njen muž je "genij" - njoj do kolena...

Antonic

pre 8 godina

cirih je preorao njeno grobno mesto iako je imao najvise koristi odnjene pameti. a sad srbija da placa otkopavanje i analize pa jos da pitamo praunuke gde da joj podignemo spomenik. da se mi posvetimo pravim srbima u srbiji. hvala ali ne

bitan

pre 8 godina

Einstein nije tako važan naučnik ali ga diže jevrejska propaganda. ON je patentirao frižider i to neki koji se nikad nije koristio. Svi njegovi izumi su glupost. Ona je isto još manje bitna, tj. apsolutno nebitna.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Hm...
"Mileva je bila supruga jednog od najblistavijih umova čovečanstva, majka njegove dece i zaslužuje dostojanstveno počivalište."

Saglasan sam sa gore napisanim.
Ali bi voleo da mi neko, ovako neukom, objasni kakva je ona naučnica?
Da mi, argumentovano, nabroji naučni doprinos, dostignuća, objavljene radove itd.
Ah da; i kog datuma je položila poslednji ispit na fakultetu a kog je datuma diplomirala?
Molim?
PS: Dosta mi je mitova.

Simo Jelača

pre 8 godina

Ja sam pisao o Milevi i Albertu, a biran sam i za potpredsednika Milevinog udruženja u Cirihu, na osnovu radova. Pozdravljam ideju ekshumacije Milevinih ostataka i lično mislim da njeni ostaci treba da ostanu u Cirihu, za čega se i ona lično izrazila. Pisao sam gradu Beogradu i to ovom prilikom ponavljam da Beograd treba da Milevino ime obeleži njenim imenom (Ulica Mileve Marić-Ajnštajn). Novi Sad već odavno ima njenu ulicu i spomen bistu. Hvala svim ljudima koji se zalažu za datu ideju. Srećno.
Simo Jelača,

SD

pre 8 godina

O Milevi se dosta zna pre svega zbog braka sa Alebrtom Ajnštajnom, jednim od najblistavijih umova 20 veka. Ali da je potrebno negovati "kult" Mileve u to nisam siguran. Mileva nije koautor ni jednog čuvenog rada sa početka 20 veka koje je napisao njen slavni muž, a nije uspela ni da diplomira fiziku na ETH, posle dva pokušaja...

dragan

pre 8 godina

To je i u Novom Sadu ako neplatis 1god gribno mesto grob se preore a kosti odnise u zajednicku grobnicu bez ikakvig zapisa o njima kao da nisu ni postojali.

olja

pre 8 godina

Nekako ne ide "U Svajcarskoj visoko rangiraju 'mir pokojnika' zbog kojeg je ekshumiranje prava retkost", a grob preoran nakon 25 g. zbog neplacanja grobnog mjesta. Jedno drugo iskljucuje. Samo je novac svetinja. Njime se sve moze, u zavisnosti da li ga ima ili nema.

Remus

pre 8 godina

Zbilja se ne zna ko je gore prosao, Mileva ili Tesla. Steta se nikada nece znati koji je realan doprinos Mileve Ajnstajnovom opusu. Danas sam jednom ljubitelju Edisona poslao sledeci komentar koji se delimicno mogao odnositi i na Milevu:
Tesla is hard working on inventions and Edison and Marconi legalizing this inventions. Dollar question is who has died hungry?

Komsija

pre 8 godina

Mileva jeste zavrsila fiziku, ali se posle nije bavila fizikom/naukom, pa je ne bi trebalo nazivati naucnicom.U svakom slucaju vrlo interesantna i napredna osoba za svoje vreme.

Boza

pre 8 godina

Da je Srbija ozbiljna država i da je imala Vlade za respekt Milevine mošti bi odavno bile u Srbiji a o njoj bi se znalo koliko o Tesli i Pupinu. Njena najveća životna tragedija bila je u tome što se udala za Alberta Ajnštajna, veštog prevaranta i kozera, tzv. tvorca teorije relativiteta koji, na žalost, nije ni prvi ni poslednji visoki akademski lopov.

pijani pijanista

pre 8 godina

Da je pravde, Mileva Maric Ajnstajn bi trebalo da bude proglasena najvise i najmanje za koautora opste i specijalne teorije relativnosti zajedno sa njenim suprigom Albertom, ali je pre svega zbog svoje porodice i vaspitanja kao i tadasnjeg drustveno-socijalnog polozaja zena u ondasnjem drustvu izabrala anonimnost zbog cega danas retko ko zna nesto o njoj ne samo u svetu vec i kod nas i to vazi kako za one iz opste tako i za one iz medjunarodne strucne javnosti.

Dule

pre 8 godina

Nek pociva tamo gde zeli, ja bih samo zeleo da napomenem nasim ljudima da se u Kisackoj ulici u Novom Sadu preko puta restorana Bela ladja nalazi porodicna kuca Mileve i Alberta koja stoji i nista se ne radi i nema nikakvih inicijativa. Bilo bi lepo da se to resi i da se prekine i sa gradnjom visespratnica u toj ulici i da se vrati autenticnost nekad cuvenim kafanskim ulicama, Kisackoj i Temerinskoj.

Naučnik po profesiji

pre 8 godina

Dobra žena stvarno, ali po čemu "najveća srpska naučnica 20 veka"? Nemojte samo onaj mit da je zapravo ona Ajnštajnu napisala teoriju relativnosti. To služi samo za lečenje nacionalne sujete.

i ja mislim svojom glavom

pre 8 godina

Još kad bi neko naveo koji su to radovi "najveće srpske naučnice". A, da - fotoefekat, specijalna i opšta teorija relativnosti. Ljudi, ne zamajavjte nas. Fizika ni matematika uopšte ne poznaju ovu ženu koja nije ni diplomirala, niti postoje dokazi da je bilo šta uradila.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Mileva Marić nije napravila nikakav značajniji naučni doprinos, surađivala je na nekoliko Einsteinovih radova kao asistent ali ništa posebno, jedino po čemu je ušla u istoriju kao prva Einsteinova žena koja mu je rodila troje djece.
Ali nije bila nikakva velika naučnica, možete mi lupati milion minusa ali to je jednostavno činjenica.

miroslav

pre 8 godina

Aman ljudi ali zaista.....
Mileva Maric jednostavno nije bila naucnik, nije se bavila naukom, nije imala ni jedan naucni rad niti je radila sa Ajnstajnom na bilo kakvom naucnom istrazivanju.

А. Петров

pre 8 godina

не треба јој презимену Марић дидавати Ајнштајн. Били су разведени, а он ју је толико мрзео, да јој је у писмима поручивао да не сме ни да му се обрати

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Nije bitno gde ce njeno telo pocivati vec je bitnije da se svetu pokaze koliki je ona matematicar bila i koliki je njen veliki deo bio u izracunavanju teorije relativiteta.I Da je ona jedna od prvih zena naucnika pored marije kiri koje su dale ogroman doprinos svetu.

Milan

pre 8 godina

"...samo zato što nekoliko godina posle njene smrti niko nije brinuo o njenom grobu te je groblje preorano" ... Po svajcarskom zakonu 25 godina niko za grob nije brinuo pre nego sto je preoran, a i od preoravanja do ponovnog obelezavanja groba proslo je preko trideset godina. Gde su u medjuvremenu bili svi nabrojani koji su sada zainteresovani da se Mileva ekshumira? ...samo pitam...

011

pre 8 godina

Kakva lupetanja. Dogovorite se, da li je morala zasluge da preda Albertu zato sto je bila zena ili zato sto je bila Srpkinja?
Posto ni jedno ni drugo nema smisla.
Marija Kiri je bila zena pa je niko nije sabotirao niti je morala muzu da preda zasluge za svoj naucni rad. A zivela je i radila i pre Mileve.
A Srbi su bili i Tesla, Pupin i mnogi drugi, pa ih opet niko nije sabotirao zbog toga.
Eto Pupin jedan od osnivaca pretece NASA-e, blizak prijatelj americkih predsednika, zasluzan za to sto se srpska zastava vijorila ispred Bele Kuce.
Dosta bre vise sa vasim teorijama zavere i vecitom paranojom kako ceo svet samo razmislja kako Srbiju da sabotira. I to jos pricate o vremenu kada je svet usao u najveci rat do tada i spasao Srbiju od nestanka.

Dongali Pei

pre 8 godina

A po cemu je to Mileva Maric Ajnstajn nasa najveca naucnica 20 veka? Ovakvom tvrdnjom vredjaju se mnoge nase priznate naucnice koje su dale doprinos u razlicitim naucnim oblastima, dok se za Milevu Maric Ajnstajn samo pretpostavlja da je pomagala svom suprugu u istrazivanjima, sto je, cak i da je to istina, ne cini nasom najvecom naucnicom prosloga veka.

Simo Jelača

pre 8 godina

Ja sam pisao o Milevi i Albertu, a biran sam i za potpredsednika Milevinog udruženja u Cirihu, na osnovu radova. Pozdravljam ideju ekshumacije Milevinih ostataka i lično mislim da njeni ostaci treba da ostanu u Cirihu, za čega se i ona lično izrazila. Pisao sam gradu Beogradu i to ovom prilikom ponavljam da Beograd treba da Milevino ime obeleži njenim imenom (Ulica Mileve Marić-Ajnštajn). Novi Sad već odavno ima njenu ulicu i spomen bistu. Hvala svim ljudima koji se zalažu za datu ideju. Srećno.
Simo Jelača,

Lala iz Banata

pre 8 godina

Hm...
"Mileva je bila supruga jednog od najblistavijih umova čovečanstva, majka njegove dece i zaslužuje dostojanstveno počivalište."

Saglasan sam sa gore napisanim.
Ali bi voleo da mi neko, ovako neukom, objasni kakva je ona naučnica?
Da mi, argumentovano, nabroji naučni doprinos, dostignuća, objavljene radove itd.
Ah da; i kog datuma je položila poslednji ispit na fakultetu a kog je datuma diplomirala?
Molim?
PS: Dosta mi je mitova.

SD

pre 8 godina

O Milevi se dosta zna pre svega zbog braka sa Alebrtom Ajnštajnom, jednim od najblistavijih umova 20 veka. Ali da je potrebno negovati "kult" Mileve u to nisam siguran. Mileva nije koautor ni jednog čuvenog rada sa početka 20 veka koje je napisao njen slavni muž, a nije uspela ni da diplomira fiziku na ETH, posle dva pokušaja...

Antonic

pre 8 godina

praunuci koji nisu platili ni njeno grobno mesto. neka ostane tamo gde i jeste. nemamo pametnija posla da otkopavamo stare grobove a nismo ni ove nove ispostovali.

Naučnik po profesiji

pre 8 godina

Dobra žena stvarno, ali po čemu "najveća srpska naučnica 20 veka"? Nemojte samo onaj mit da je zapravo ona Ajnštajnu napisala teoriju relativnosti. To služi samo za lečenje nacionalne sujete.

i ja mislim svojom glavom

pre 8 godina

Još kad bi neko naveo koji su to radovi "najveće srpske naučnice". A, da - fotoefekat, specijalna i opšta teorija relativnosti. Ljudi, ne zamajavjte nas. Fizika ni matematika uopšte ne poznaju ovu ženu koja nije ni diplomirala, niti postoje dokazi da je bilo šta uradila.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Mileva Marić nije napravila nikakav značajniji naučni doprinos, surađivala je na nekoliko Einsteinovih radova kao asistent ali ništa posebno, jedino po čemu je ušla u istoriju kao prva Einsteinova žena koja mu je rodila troje djece.
Ali nije bila nikakva velika naučnica, možete mi lupati milion minusa ali to je jednostavno činjenica.

Komsija

pre 8 godina

Mileva jeste zavrsila fiziku, ali se posle nije bavila fizikom/naukom, pa je ne bi trebalo nazivati naucnicom.U svakom slucaju vrlo interesantna i napredna osoba za svoje vreme.

miroslav

pre 8 godina

Aman ljudi ali zaista.....
Mileva Maric jednostavno nije bila naucnik, nije se bavila naukom, nije imala ni jedan naucni rad niti je radila sa Ajnstajnom na bilo kakvom naucnom istrazivanju.

Zoran

pre 8 godina

Evo malo da citate oko podele "imanja" posle razvoda:

https://www.brainpickings.org/2015/06/12/einstein-divorce/

Dear Mileva,

...


The Nobel Prize — in the event of the divorce and in the event that it is bestowed upon me — would be ceded to you in full a priori. Disposal of the interest would be left entirely to your discretion. The capital would be despited in Switzerland and placed in safe-keeping for the children. My payments named under (1) would then fall away and be replaced by an annual payment which together with that interest totals 8,000 M. In this case you would have 8,000 M at your free disposition.

Sad se ja pitam sto bi on nudio Nobelovu nagradu i njoj?

E moj Srbi u Srbiji...sreca vasa sto nista ne znate, ceo zivot ce vam proci u veselju.

Перица

pre 8 godina

У Алеји великана. Треба да будемо поносни на њу и да чувамо помен на њу. Други би се хвалили на сваком кораку.

olja

pre 8 godina

Nekako ne ide "U Svajcarskoj visoko rangiraju 'mir pokojnika' zbog kojeg je ekshumiranje prava retkost", a grob preoran nakon 25 g. zbog neplacanja grobnog mjesta. Jedno drugo iskljucuje. Samo je novac svetinja. Njime se sve moze, u zavisnosti da li ga ima ili nema.

Dule

pre 8 godina

Nek pociva tamo gde zeli, ja bih samo zeleo da napomenem nasim ljudima da se u Kisackoj ulici u Novom Sadu preko puta restorana Bela ladja nalazi porodicna kuca Mileve i Alberta koja stoji i nista se ne radi i nema nikakvih inicijativa. Bilo bi lepo da se to resi i da se prekine i sa gradnjom visespratnica u toj ulici i da se vrati autenticnost nekad cuvenim kafanskim ulicama, Kisackoj i Temerinskoj.

А. Петров

pre 8 godina

не треба јој презимену Марић дидавати Ајнштајн. Били су разведени, а он ју је толико мрзео, да јој је у писмима поручивао да не сме ни да му се обрати

Remus

pre 8 godina

Zbilja se ne zna ko je gore prosao, Mileva ili Tesla. Steta se nikada nece znati koji je realan doprinos Mileve Ajnstajnovom opusu. Danas sam jednom ljubitelju Edisona poslao sledeci komentar koji se delimicno mogao odnositi i na Milevu:
Tesla is hard working on inventions and Edison and Marconi legalizing this inventions. Dollar question is who has died hungry?

dragan

pre 8 godina

To je i u Novom Sadu ako neplatis 1god gribno mesto grob se preore a kosti odnise u zajednicku grobnicu bez ikakvig zapisa o njima kao da nisu ni postojali.

bitan

pre 8 godina

Einstein nije tako važan naučnik ali ga diže jevrejska propaganda. ON je patentirao frižider i to neki koji se nikad nije koristio. Svi njegovi izumi su glupost. Ona je isto još manje bitna, tj. apsolutno nebitna.

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Nije bitno gde ce njeno telo pocivati vec je bitnije da se svetu pokaze koliki je ona matematicar bila i koliki je njen veliki deo bio u izracunavanju teorije relativiteta.I Da je ona jedna od prvih zena naucnika pored marije kiri koje su dale ogroman doprinos svetu.

pijani pijanista

pre 8 godina

Da je pravde, Mileva Maric Ajnstajn bi trebalo da bude proglasena najvise i najmanje za koautora opste i specijalne teorije relativnosti zajedno sa njenim suprigom Albertom, ali je pre svega zbog svoje porodice i vaspitanja kao i tadasnjeg drustveno-socijalnog polozaja zena u ondasnjem drustvu izabrala anonimnost zbog cega danas retko ko zna nesto o njoj ne samo u svetu vec i kod nas i to vazi kako za one iz opste tako i za one iz medjunarodne strucne javnosti.

Boza

pre 8 godina

Da je Srbija ozbiljna država i da je imala Vlade za respekt Milevine mošti bi odavno bile u Srbiji a o njoj bi se znalo koliko o Tesli i Pupinu. Njena najveća životna tragedija bila je u tome što se udala za Alberta Ajnštajna, veštog prevaranta i kozera, tzv. tvorca teorije relativiteta koji, na žalost, nije ni prvi ni poslednji visoki akademski lopov.

Goca

pre 8 godina

Марија Кири је била Јеврејка отуд није морала да се сакрива и предаје мужу све па и успех.Са Милевом је друго а познато је да је бољи математичар била од Анштајна

miha bukovac

pre 8 godina

Kakvo licemerje, "Visoko rangiraju mir pokojnika" a ovamo preorali groblje, pokupili nađene kosti i sve strpali u neku drugu rupu. Srbija bi trebala da prenese njene posmrtne ostatke (kosti) u Srbiju i dostojno sahrani kako dolikuje velikanima Srbije (u ovom slučaju velikanima ljudskog roda) njen muž "genije" bio joj do kolena.

POHVALA SRBIMA
Blago Srbima tom ljudskom soju
njihovi geniji su po božanskom kroju
Mileva Marić samo je žena
a njen muž je "genij" - njoj do kolena...

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Nije bitno gde ce njeno telo pocivati vec je bitnije da se svetu pokaze koliki je ona matematicar bila i koliki je njen veliki deo bio u izracunavanju teorije relativiteta.I Da je ona jedna od prvih zena naucnika pored marije kiri koje su dale ogroman doprinos svetu.
(Pametnjakovic Mladji, 31. decembar 2015 20:22)

Uspoređivati Marie Curie i Milevu Marić je ko da porediš Novaka Đokovića i Franju Tuđmana, Tuđman je obožavao igrati tenis!

Antonic

pre 8 godina

cirih je preorao njeno grobno mesto iako je imao najvise koristi odnjene pameti. a sad srbija da placa otkopavanje i analize pa jos da pitamo praunuke gde da joj podignemo spomenik. da se mi posvetimo pravim srbima u srbiji. hvala ali ne

Petar Srdanovic

pre 8 godina

@Zoran
Ponudio joj je (potencijalnu) Nobelovu nagradu zato da bi je privoleo na razvod, posto nista drugo nije imao da ponudi, mislim u materijalnom smislu. Cak je pitanje alimentacije bilo tesko za njega jer je imao veoma mala primanja.
Uostalom Anstajn i nije dobio N. Nagradu za STR i OTR, vec za Foton Efekat. A i njihov zajednicki rad na OTR je imao krupnu gresku, koja je otklonjena 1917. A mislim da Mileva nije baratala Tenzorskim racunom, kljucim za OTR.
Mileva je bila zena koja se pokusala probiti u tadasnji naucni svet, ali bez uspeha. Mozda sto je bila u negovoj senci, a verovatnije usled tadasnjih drustvenih okolnosti.

ha...ha

pre 8 godina

Da smo mi Srbi nacija, što nismo, imali bi pojam o nacionalnom interesu, što nemamo. Mileva je bila srpkinja pravoslavne vere. Sa ogromnim počastima i uz posthumna odlikovanja i serijalom edukativnih emisija najvećeg mogućeg profesinalnog nivoa, treba ispratiti na večni počinak ovu veliku, skromnu i pametnu ženu i to u Srbiji, a njen grob treba da je spomen mesto za retrospektivu najvećih kvaliteta koje čovek uopšte može da ima. Još jedna srpska duša koja nije umela da se samopromoviše i ta osobina je izgleda odlika najuzvišenijih duhova, za razliku od niskih, primitivnih, koji naplaćuju svaki pomak malog prsta. Malo se zna da se Ajnštajn kao već priznata estradna ikona utrpavao u sve moguće patente koji su mu nepoznati pronalazači donosili, da ih pogura svojim imenom, naravno uz kasniji profit. Njegova familija od raznih dividendi i dan danas inkasira preko 10 miliona dolara godišnje. Nije ni čudo što je novac od Nobelove nagrade dao Milevi u trenutku kada je već novčano bio dobrano odskočio, uz briljantnu perspektivu planetarnog naučnika No1, dok je ona bukvalno skapavala, raspamećena bezdušnošću čoveka kojem je skinula zvezde s Neba. Prepuštanje novca od Nagrade, mnogo je više priznanje njenim realnim zaslugama za uobličavanje teorija nego što je tu bitan goli novac. Ni to joj ne bi dao ovaj Jevrejin, ali bi se suočio sa doživotnom mržnjom sinova... Srbe treba da je stid...i pocrveneli bi, da imaju pojam ostidu, što nemaju...

verba volant

pre 8 godina

Марија Кири је била Јеврејка отуд није морала да се сакрива и предаје мужу све па и успех.Са Милевом је друго а познато је да је бољи математичар била од Анштајна
(Goca, 1. januar 2016 08:23)

Marija Kiri je bila najmladje dete Vladislava Sklodovskog i Bronislave Bogurske, potomaka osiromašelih poljskih sitnih plemića, veoma obrazovanih za ono vreme. Vaspitavana je u katoličkoj veri. Bila je veliki poljski patriota.
Kako su Marija i Pjer Kiri radili i kakva je bila Marija Kiri možete, ako vas zanima, pročitati u odličnoj biografiji "Opsesivni genije - unutrašnji svet Marije Kiru" Barbare Goldsmit( jedinoj Jevrejki medju svima koje sam pomenula u komentaru).

mima

pre 8 godina

Mileva Maric bi mogla biti sahranjena i u Titelu, zasto da ne? Ukoliko postoje uslovi da se napravi u Titelu i MUZEJ, sto bi svakako povecalo broj turista u ovom gradicu na obali reke Tise.

bitan

pre 8 godina

Einstein nije tako važan naučnik ali ga diže jevrejska propaganda. ON je patentirao frižider i to neki koji se nikad nije koristio. Svi njegovi izumi su glupost. Ona je isto još manje bitna, tj. apsolutno nebitna.

pijani pijanista

pre 8 godina

Da je pravde, Mileva Maric Ajnstajn bi trebalo da bude proglasena najvise i najmanje za koautora opste i specijalne teorije relativnosti zajedno sa njenim suprigom Albertom, ali je pre svega zbog svoje porodice i vaspitanja kao i tadasnjeg drustveno-socijalnog polozaja zena u ondasnjem drustvu izabrala anonimnost zbog cega danas retko ko zna nesto o njoj ne samo u svetu vec i kod nas i to vazi kako za one iz opste tako i za one iz medjunarodne strucne javnosti.

Antonic

pre 8 godina

cirih je preorao njeno grobno mesto iako je imao najvise koristi odnjene pameti. a sad srbija da placa otkopavanje i analize pa jos da pitamo praunuke gde da joj podignemo spomenik. da se mi posvetimo pravim srbima u srbiji. hvala ali ne

Boza

pre 8 godina

Da je Srbija ozbiljna država i da je imala Vlade za respekt Milevine mošti bi odavno bile u Srbiji a o njoj bi se znalo koliko o Tesli i Pupinu. Njena najveća životna tragedija bila je u tome što se udala za Alberta Ajnštajna, veštog prevaranta i kozera, tzv. tvorca teorije relativiteta koji, na žalost, nije ni prvi ni poslednji visoki akademski lopov.

miha bukovac

pre 8 godina

Kakvo licemerje, "Visoko rangiraju mir pokojnika" a ovamo preorali groblje, pokupili nađene kosti i sve strpali u neku drugu rupu. Srbija bi trebala da prenese njene posmrtne ostatke (kosti) u Srbiju i dostojno sahrani kako dolikuje velikanima Srbije (u ovom slučaju velikanima ljudskog roda) njen muž "genije" bio joj do kolena.

POHVALA SRBIMA
Blago Srbima tom ljudskom soju
njihovi geniji su po božanskom kroju
Mileva Marić samo je žena
a njen muž je "genij" - njoj do kolena...

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Nije bitno gde ce njeno telo pocivati vec je bitnije da se svetu pokaze koliki je ona matematicar bila i koliki je njen veliki deo bio u izracunavanju teorije relativiteta.I Da je ona jedna od prvih zena naucnika pored marije kiri koje su dale ogroman doprinos svetu.

Dongali Pei

pre 8 godina

A po cemu je to Mileva Maric Ajnstajn nasa najveca naucnica 20 veka? Ovakvom tvrdnjom vredjaju se mnoge nase priznate naucnice koje su dale doprinos u razlicitim naucnim oblastima, dok se za Milevu Maric Ajnstajn samo pretpostavlja da je pomagala svom suprugu u istrazivanjima, sto je, cak i da je to istina, ne cini nasom najvecom naucnicom prosloga veka.

Antonic

pre 8 godina

praunuci koji nisu platili ni njeno grobno mesto. neka ostane tamo gde i jeste. nemamo pametnija posla da otkopavamo stare grobove a nismo ni ove nove ispostovali.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Mileva Marić nije napravila nikakav značajniji naučni doprinos, surađivala je na nekoliko Einsteinovih radova kao asistent ali ništa posebno, jedino po čemu je ušla u istoriju kao prva Einsteinova žena koja mu je rodila troje djece.
Ali nije bila nikakva velika naučnica, možete mi lupati milion minusa ali to je jednostavno činjenica.

Перица

pre 8 godina

У Алеји великана. Треба да будемо поносни на њу и да чувамо помен на њу. Други би се хвалили на сваком кораку.

i ja mislim svojom glavom

pre 8 godina

Još kad bi neko naveo koji su to radovi "najveće srpske naučnice". A, da - fotoefekat, specijalna i opšta teorija relativnosti. Ljudi, ne zamajavjte nas. Fizika ni matematika uopšte ne poznaju ovu ženu koja nije ni diplomirala, niti postoje dokazi da je bilo šta uradila.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Nije bitno gde ce njeno telo pocivati vec je bitnije da se svetu pokaze koliki je ona matematicar bila i koliki je njen veliki deo bio u izracunavanju teorije relativiteta.I Da je ona jedna od prvih zena naucnika pored marije kiri koje su dale ogroman doprinos svetu.
(Pametnjakovic Mladji, 31. decembar 2015 20:22)

Uspoređivati Marie Curie i Milevu Marić je ko da porediš Novaka Đokovića i Franju Tuđmana, Tuđman je obožavao igrati tenis!

miroslav

pre 8 godina

Aman ljudi ali zaista.....
Mileva Maric jednostavno nije bila naucnik, nije se bavila naukom, nije imala ni jedan naucni rad niti je radila sa Ajnstajnom na bilo kakvom naucnom istrazivanju.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Hm...
"Mileva je bila supruga jednog od najblistavijih umova čovečanstva, majka njegove dece i zaslužuje dostojanstveno počivalište."

Saglasan sam sa gore napisanim.
Ali bi voleo da mi neko, ovako neukom, objasni kakva je ona naučnica?
Da mi, argumentovano, nabroji naučni doprinos, dostignuća, objavljene radove itd.
Ah da; i kog datuma je položila poslednji ispit na fakultetu a kog je datuma diplomirala?
Molim?
PS: Dosta mi je mitova.

SD

pre 8 godina

O Milevi se dosta zna pre svega zbog braka sa Alebrtom Ajnštajnom, jednim od najblistavijih umova 20 veka. Ali da je potrebno negovati "kult" Mileve u to nisam siguran. Mileva nije koautor ni jednog čuvenog rada sa početka 20 veka koje je napisao njen slavni muž, a nije uspela ni da diplomira fiziku na ETH, posle dva pokušaja...

А. Петров

pre 8 godina

не треба јој презимену Марић дидавати Ајнштајн. Били су разведени, а он ју је толико мрзео, да јој је у писмима поручивао да не сме ни да му се обрати

Simo Jelača

pre 8 godina

Ja sam pisao o Milevi i Albertu, a biran sam i za potpredsednika Milevinog udruženja u Cirihu, na osnovu radova. Pozdravljam ideju ekshumacije Milevinih ostataka i lično mislim da njeni ostaci treba da ostanu u Cirihu, za čega se i ona lično izrazila. Pisao sam gradu Beogradu i to ovom prilikom ponavljam da Beograd treba da Milevino ime obeleži njenim imenom (Ulica Mileve Marić-Ajnštajn). Novi Sad već odavno ima njenu ulicu i spomen bistu. Hvala svim ljudima koji se zalažu za datu ideju. Srećno.
Simo Jelača,

Zoran

pre 8 godina

Evo malo da citate oko podele "imanja" posle razvoda:

https://www.brainpickings.org/2015/06/12/einstein-divorce/

Dear Mileva,

...


The Nobel Prize — in the event of the divorce and in the event that it is bestowed upon me — would be ceded to you in full a priori. Disposal of the interest would be left entirely to your discretion. The capital would be despited in Switzerland and placed in safe-keeping for the children. My payments named under (1) would then fall away and be replaced by an annual payment which together with that interest totals 8,000 M. In this case you would have 8,000 M at your free disposition.

Sad se ja pitam sto bi on nudio Nobelovu nagradu i njoj?

E moj Srbi u Srbiji...sreca vasa sto nista ne znate, ceo zivot ce vam proci u veselju.

mima

pre 8 godina

Mileva Maric bi mogla biti sahranjena i u Titelu, zasto da ne? Ukoliko postoje uslovi da se napravi u Titelu i MUZEJ, sto bi svakako povecalo broj turista u ovom gradicu na obali reke Tise.

Naučnik po profesiji

pre 8 godina

Dobra žena stvarno, ali po čemu "najveća srpska naučnica 20 veka"? Nemojte samo onaj mit da je zapravo ona Ajnštajnu napisala teoriju relativnosti. To služi samo za lečenje nacionalne sujete.

Remus

pre 8 godina

Zbilja se ne zna ko je gore prosao, Mileva ili Tesla. Steta se nikada nece znati koji je realan doprinos Mileve Ajnstajnovom opusu. Danas sam jednom ljubitelju Edisona poslao sledeci komentar koji se delimicno mogao odnositi i na Milevu:
Tesla is hard working on inventions and Edison and Marconi legalizing this inventions. Dollar question is who has died hungry?

011

pre 8 godina

Kakva lupetanja. Dogovorite se, da li je morala zasluge da preda Albertu zato sto je bila zena ili zato sto je bila Srpkinja?
Posto ni jedno ni drugo nema smisla.
Marija Kiri je bila zena pa je niko nije sabotirao niti je morala muzu da preda zasluge za svoj naucni rad. A zivela je i radila i pre Mileve.
A Srbi su bili i Tesla, Pupin i mnogi drugi, pa ih opet niko nije sabotirao zbog toga.
Eto Pupin jedan od osnivaca pretece NASA-e, blizak prijatelj americkih predsednika, zasluzan za to sto se srpska zastava vijorila ispred Bele Kuce.
Dosta bre vise sa vasim teorijama zavere i vecitom paranojom kako ceo svet samo razmislja kako Srbiju da sabotira. I to jos pricate o vremenu kada je svet usao u najveci rat do tada i spasao Srbiju od nestanka.

ha...ha

pre 8 godina

Da smo mi Srbi nacija, što nismo, imali bi pojam o nacionalnom interesu, što nemamo. Mileva je bila srpkinja pravoslavne vere. Sa ogromnim počastima i uz posthumna odlikovanja i serijalom edukativnih emisija najvećeg mogućeg profesinalnog nivoa, treba ispratiti na večni počinak ovu veliku, skromnu i pametnu ženu i to u Srbiji, a njen grob treba da je spomen mesto za retrospektivu najvećih kvaliteta koje čovek uopšte može da ima. Još jedna srpska duša koja nije umela da se samopromoviše i ta osobina je izgleda odlika najuzvišenijih duhova, za razliku od niskih, primitivnih, koji naplaćuju svaki pomak malog prsta. Malo se zna da se Ajnštajn kao već priznata estradna ikona utrpavao u sve moguće patente koji su mu nepoznati pronalazači donosili, da ih pogura svojim imenom, naravno uz kasniji profit. Njegova familija od raznih dividendi i dan danas inkasira preko 10 miliona dolara godišnje. Nije ni čudo što je novac od Nobelove nagrade dao Milevi u trenutku kada je već novčano bio dobrano odskočio, uz briljantnu perspektivu planetarnog naučnika No1, dok je ona bukvalno skapavala, raspamećena bezdušnošću čoveka kojem je skinula zvezde s Neba. Prepuštanje novca od Nagrade, mnogo je više priznanje njenim realnim zaslugama za uobličavanje teorija nego što je tu bitan goli novac. Ni to joj ne bi dao ovaj Jevrejin, ali bi se suočio sa doživotnom mržnjom sinova... Srbe treba da je stid...i pocrveneli bi, da imaju pojam ostidu, što nemaju...

Goca

pre 8 godina

Марија Кири је била Јеврејка отуд није морала да се сакрива и предаје мужу све па и успех.Са Милевом је друго а познато је да је бољи математичар била од Анштајна

olja

pre 8 godina

Nekako ne ide "U Svajcarskoj visoko rangiraju 'mir pokojnika' zbog kojeg je ekshumiranje prava retkost", a grob preoran nakon 25 g. zbog neplacanja grobnog mjesta. Jedno drugo iskljucuje. Samo je novac svetinja. Njime se sve moze, u zavisnosti da li ga ima ili nema.

Komsija

pre 8 godina

Mileva jeste zavrsila fiziku, ali se posle nije bavila fizikom/naukom, pa je ne bi trebalo nazivati naucnicom.U svakom slucaju vrlo interesantna i napredna osoba za svoje vreme.

Dule

pre 8 godina

Nek pociva tamo gde zeli, ja bih samo zeleo da napomenem nasim ljudima da se u Kisackoj ulici u Novom Sadu preko puta restorana Bela ladja nalazi porodicna kuca Mileve i Alberta koja stoji i nista se ne radi i nema nikakvih inicijativa. Bilo bi lepo da se to resi i da se prekine i sa gradnjom visespratnica u toj ulici i da se vrati autenticnost nekad cuvenim kafanskim ulicama, Kisackoj i Temerinskoj.

Milan

pre 8 godina

"...samo zato što nekoliko godina posle njene smrti niko nije brinuo o njenom grobu te je groblje preorano" ... Po svajcarskom zakonu 25 godina niko za grob nije brinuo pre nego sto je preoran, a i od preoravanja do ponovnog obelezavanja groba proslo je preko trideset godina. Gde su u medjuvremenu bili svi nabrojani koji su sada zainteresovani da se Mileva ekshumira? ...samo pitam...

Petar Srdanovic

pre 8 godina

@Zoran
Ponudio joj je (potencijalnu) Nobelovu nagradu zato da bi je privoleo na razvod, posto nista drugo nije imao da ponudi, mislim u materijalnom smislu. Cak je pitanje alimentacije bilo tesko za njega jer je imao veoma mala primanja.
Uostalom Anstajn i nije dobio N. Nagradu za STR i OTR, vec za Foton Efekat. A i njihov zajednicki rad na OTR je imao krupnu gresku, koja je otklonjena 1917. A mislim da Mileva nije baratala Tenzorskim racunom, kljucim za OTR.
Mileva je bila zena koja se pokusala probiti u tadasnji naucni svet, ali bez uspeha. Mozda sto je bila u negovoj senci, a verovatnije usled tadasnjih drustvenih okolnosti.

verba volant

pre 8 godina

Марија Кири је била Јеврејка отуд није морала да се сакрива и предаје мужу све па и успех.Са Милевом је друго а познато је да је бољи математичар била од Анштајна
(Goca, 1. januar 2016 08:23)

Marija Kiri je bila najmladje dete Vladislava Sklodovskog i Bronislave Bogurske, potomaka osiromašelih poljskih sitnih plemića, veoma obrazovanih za ono vreme. Vaspitavana je u katoličkoj veri. Bila je veliki poljski patriota.
Kako su Marija i Pjer Kiri radili i kakva je bila Marija Kiri možete, ako vas zanima, pročitati u odličnoj biografiji "Opsesivni genije - unutrašnji svet Marije Kiru" Barbare Goldsmit( jedinoj Jevrejki medju svima koje sam pomenula u komentaru).

dragan

pre 8 godina

To je i u Novom Sadu ako neplatis 1god gribno mesto grob se preore a kosti odnise u zajednicku grobnicu bez ikakvig zapisa o njima kao da nisu ni postojali.