Utorak, 15.12.2015.

20:01

Saveti zbog kojih ćete dobiti manji račun za struju

Izvor: 24sata.hr

Saveti zbog kojih æete dobiti manji raèun za struju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

Smuleco

pre 8 godina

Palite bojler samo nedeljom..da se ne lažemo, to su nas naučili u nekim davnim vremenima, ali smo zaboravili! Uostalom, tokom nedelje može i "blagi zapir", zar ne?

Artemis Foul

pre 8 godina

Ne kuvajte hranu za nekoliko dana već samo za jedan obrok jer postoji mogućnost dobijanja kancera zbog podgrejavanja ulja. Čak ni sarmu! Rekao doktor. :)
(Lili, 16. decembar 2015 00:34)
###
Znači treba da svakog dana izgubim par sati da bih skuvao 4-5 sarmi ili 50 gr pasulja.

Joc@

pre 8 godina

''Obezbedili se od štednje'' kako juče reče @ (Yu, 21:26), i ostali. Jeste. Fiksni, paušalni, delovi računa dominiraju. Tako se destimuliše štednja, i ovo treba da se reči sistemski ali kao da nema volje od nadležnih da se bave tako ''prizemnim trivijalnostima''.
2- Srbija nema naviku štednje resursa. Po nekim starijim podacima, mi trošimo 5x više energije po jedinici proizvoda od evropskog proseka i 4x od svetskog. (Evropa i svet se razlikuju kao 5:4, a mi od njih ...)
3- Kako reče @ (Ros Geler, 23:44), mi smo ‘’pobrkali lončiće''. Svet angažuje nauku da se iznađu mogućnosti štednje a mi to smatramo poniženjem.
4- Za dogrevanje prostora treba koristiti klima uređaj u invertorskom režimu. On tada radi kao tzv. toplotna pumpa, čija je odlika da odaje više toplotne energije nego što asporbuje el.energije. Npr. greješ se sa 2 kW a trošiš 1 kW.
.

Okoca Dimi

pre 8 godina

Nemojte da se zaludjujete,da ne trosite struju opet ce vam doci racun od 1000 din,a litar goriva da kosta u svetu nula din. Kod nas bi kostao 100 din.jer nisu sposobni da zarade pare,vec se zaduzuju.Lakse im je da nam plasiraju ovakve gluposti tipa;stedi struju,gorivo je skupo jer ga uvozimo,Dunav se zaledio pa ne mogu brodovi da dopreme gorivo (kada se odledio naravno da nisu vratili cenu)..A da i ono najbolje mi smo neradan narod,necemo da radimo,nemamo radne navike,On sve mora sam,radi 28 sati dnevno..a nema jedan dan radni staz?Mene zanima da li neko ima solarne ploce,gde se mogu kupiti i naravno cena.Ima u wobi haus mislm da su oko 40 000 din samo ne znam da li je to neki krs?

Sta je vlast nego oruzana pljacka ?

pre 8 godina

Ne idite kod lekara ! Usteda je dvostruka, ustedecete na lekovima a i na struji jer cete ranije da umrete !

ogledalo

pre 8 godina

Samo ko šteti na ovom šporetu izmesta je promašio, jer šta god spremao može uštedeti na dan i do 1000 dinara.
To se ne može porediti za par potrošenih kilovata. Da te štedljive sijalice skupe su ko sam đavo, samo gde je non stop uključeno ima nekog smisla.
Struja treba da bude besplatna za fizička lica. prodaja EPS-a kad već plaćamo jedino je rešenje.

Magnet u 21 veku

pre 8 godina

@Ana
"imam strujomer na daljinsko ocitavanje..cini mi se da se tu moze
nesto i drugo raditi,osim daljinski ocitavati.."

Ubaciti mu virus ! Video ja na Independence day !

zemunac

pre 8 godina

dzaba stedite kad kradu i na nocnoj tarifi koja treba da je od ponoci do 8 ujutru. Pratio sam zadnja tri dana kad mi se gasi crvena sijalica kod osiguraca. 14.12. 00,32.... 13.12. 00,21.....12.12.00,14, za tri dana su ukrali jedan sat jeftinije struje.Sad ce neko da kaze da se to pali automatski....tacno ali neki covek to steluje.Proverite kad vam pale nizu tarifu,razlika u ceni je x 4

proveravajte

pre 8 godina

Na julskom računu stigao iznos,preko 4.000 d.,a u julu nam je, zbog GO radio samo frižider, dok nam zimi račun ne prelazi 3000 d. Pročitali smo stanje strujomera, kad - njihovi čitači zamenili skupu i jeftinu, dodali, sabrali, oduzeli... truć! Bili smo odlučni, uporni i stigao novi račun na oko 800 d, zatezna kamata - nula, a plaćeno tek početkom septembra. Znači, za svoj novac treba imati otvorene oči.

Disco Ninja

pre 8 godina

A ja znam kako da smanjite utrošak novca za hranu: ustanete kasnije i preskočite doručak, legnete ranije i preskočite večeru. Tako imate izdatak samo za ručak i automatski ste smanjili utrošen novac za hranu za neverovatnih 67 posto! Ako ne umrete od gladi bićete bogati! Ludilo...

Jovan

pre 8 godina

Au kolko gluposti na jednom mestu. Od nebuloznih do saveta tipa ako uopste ne trosite struju manje ce te trositi. Bravo za tekst, pravo istrazivacko novinarstvo, skoro na tragu insajdera.

Alexa

pre 8 godina

Protivnici upotrebe nuklearne energije za dobijanje struje po mom mišljenju ozbiljno greše. U ekspolataciji je peta generacija nuklearnih elektrana a od treće praktično nije bilo incidenata tipa Černobilja. Tragedija u Fukušimi je izazvana zemljotresom i cunamijem što je u našim uslovima prosto nemoguće. Nuklearna energija je danas mnogo čistija od npr. termoelektrana i isplativija na duži rok. Druga stvar je da u krgu od 600 kilometara postoji 5 nuklearnih elektrana i eventualni kvar na njima ostaviće posledice na ceo region, tu granice jednostavno ne znače ništa. Jedini problem sa nuklearkama je što to mora da bude strateška odluka države: ove elektrane se grade deceniju i više i nije ih moguće napraviti relativno brzo kao hidro i termo elektrane. Sa druge strane, mogu da proizvedu ogromne količine energije, pa tako npr. Francuska zadovoljava oko 60% svojih potreba na ovaj način. Svaka čast obnovljivim izvorima, slažem se da su mnogo bolji od ostalih vidova samo jednostavno te tehnologije nisu zrele... ne može se graditi i ekspolatisati bez subvencija.

masak

pre 8 godina

BTW,rerna trosi mnogo mnogo manje od sporeta/ploce. Ako hoces da ustedis moras i da ulozis,npr indukcione ploce su skuplje ali stede struju.

ja

pre 8 godina

@Milan niš

prihvatam ponudu. Ko je sada ministar finansija, bilo ko može da ga zameni. Toliko loše nije uopšte teško raditi.

Struju platim sve komplet između 3000 i 4500 dinara letnji meseci i ispod 3000 zimi oko 4000 prosek, decembar januar preko 4000 zbog pečenja u rerni. Leti se i hladim na klimu a u jesen i na proleće kada prestanem da ložim dogrevam klimom po malo. Sve sijalice u kući štedljive, računar ne gasim nikada ali podešen je da se sam uspava nakon 10 minuta neaktivnosti. Veš mašina radi svaki dan. Nemam skupu i jeftinu struju jer se to isplati samo onima koji se greju na TA peći. Da, stari frižideri i zamrzivači tri puta više struje troše od novih (A+).
I da, ne kradem struju samo vodim računa o potrošnji.

zex

pre 8 godina

1500 din je racun bez potrosnje licno sam se uverio.Ja placam 8000mesecno nikako da spustim ispod 5000 nije to neka para ali nema se.dobr pusac za 15dana ispusi mesecni racun a pokusajte da zivite bez struje par dana.iskreno ja nebih nikad platio racun jer mi je skupo i 1000 Realno struja je najjeftinija kod nas ali mi smo beda velika.

sandra

pre 8 godina

evo ja placam 2200 za 55 kvadrata. masinu za ves ukljucim jednom u 5 dana,peglu i manje. sudove perem rucno u.uglavnom mlakoj vodi,sporet ili rernu koristim 2 do 3 puta nedeljno. bojler mi je uvek podesen samo da uvek ima za jedno tusiranje,povecam po potrebi,sama sam. gasim svetlo kad nisam u prostoriji. pola racuna je potrosnja,i manje,a ostalo lopovluk nazalost,legalni i nelegalni.

stedisa

pre 8 godina

ovi saveti ne vrede koliko god ih sprovodite imate trosak.
Jedina prava usteda je da se iskljucite sa strujne mreze i samo tako ce te da ustedite energiju .Znaci nema tusiranja,hrane,svetla,tv i ostalog.
mozda je naj jeftinije i ne ziveti.

mali djokica

pre 8 godina

led sijalica 7 eurona. stan ima bar 7 sijalicnih mesta = 50 eurona.
u uslovima prljave mreze (napon ide non stop dole gore od 219 do 234 V) kolika ce im biti trajnost?
koliko godina treba da prodje da se vrate pare?

Braca

pre 8 godina

Nema tu brale ustede. Potrosio struje za 751 dinar a ukupan racun 1465 dinara. Kao redovan platisa imam popust 5% a najnovija stavka na racunu AKCIZA je nadodana i iznosi 7,5%.
Prosta racunica kaze da je 1KW 8 dinara (1465din:183KW)
Evo za kraj: 751 dinar je potrosena struja a 714 dinara ostali nameti.

FilipVisnjic

pre 8 godina

Srbija u 21 om veku. Koliko da se stisnete, narusiste kvalitet zivota ,ponizite....to su savetu (Petar, 15. decembar 2015 20:38)
Samo se u Srbiji stednja energije smatra ponizavanjem.
(Ros Geler, 15. decembar 2015 23:44)
Postoji i taj aspekt, druže, ali si zaboravio važniji: u Srbiji se ova rešenja nameću da bi se sastavio kraj sa krajem, dočekao kraj meseca. Na zapadu je ta svest razvijena, jer 20 evra mesečno uštede znači bolji paket opreme na Audi-ju. A sa posla izlazi u 4, može firma da kasni sa poslom, to ga ne interesuje. Kod nas se radi do mraka, i kući ideš sa 20 godina starim jugićem, ako imaš sreće!

Marko nb

pre 8 godina

Najbolje da se svi kolektivno ubijemo! Hoce biti onda dovoljno ustede. A naravno da su najveci promoteri stednje oni koji u svom zivotu nisu nikada nista radili. Sem da ne kazem sta, ali to svi znaju.

takinardi

pre 8 godina

Imali smo jeftinu struju dok nisu dosli ovi (NE)SPOSOBNJAKOVICI na vlast. Sa ukljucivanjem vecih uredjaja(masine,bojler...) nocu racun je bio oko 1200din, ali smo imali za potrosnju do 350kw popuste od 8 i 11.8%. A gospodja Zorana nam je sve to ukinula, poskupljivala 2 put struju, sad uveli i akcizu, tako da ne trosis ni KW struje placas 480din...

radojko

pre 8 godina

Akciza,naknada za obnovljive izvore povlascenih proizvodjaca ( ko je povlascen ? ) i na sve to 20 % kao i nA na svu luksuznu robu.

Pdv na komunalne usluge i gas je 10 % elektricna energija-narodski struja EKSTRA LUKSUZ 20 %

mininova

pre 8 godina

U Norveskoj za vreme grejne sezone smanje cenu struje,dok kod nas u naprednoj Srbiji na svakih 30 dana poskupljuje. Toliko o tome.

Marko

pre 8 godina

Ja i zena zivimo u stanu u kome imamo centralno grejanje. Nikada ne dogrevamo klimom.
Poslednjih par meseci od ovog poskupljenja poceli su da mi dolaze racuni od 3500-3800 dinara. Pre toga maksimalni racun mi je iznosio 1900 (ali uglavnom je islo od 1500-1800). Ne budem zaludan, uzmem svesku gde cuvam racune, racun za prosli novembar - 2014e godine = 1675din.

Na ovom novom racunu pise da sam potrosio 24% kilovata vise nego istog meseca prethodne. Struja je zvanicno poskupela 12%. S obzirom da mi je racun za ovaj novembar 3750 dinara, i da mi je matematika uglavnom isla od ruke - to se sa mojom racunicom nikako ne poklapa, jer primecujem da mi negde nedostaje preko 1000 dinara. Ja ne znam dal iko ima slicne primere, i da li moze da uporedi proslu godinu sa ovom - jer mislim da su ove izmisljene stavke van racuna dosta uvecane, plus tu je i neka akciza koja nije bila, i neki izvori, te raznorazne naknade, pa PDV na sve to djuture..
Ne znam dal vise da verujem zvanicnom obavestenju od poskupljenju od 12%, ili razlici u svom novcaniku posle placanja racuna od prosle i ove godine..

v

pre 8 godina

Plinsko kuvanje, bojler u jeftinoj tarifi plus stedljiva baterija, stedljive sijalice i resiti se stare rashladne tehnike iz 80ih. Usteda of par hiljada.

exe

pre 8 godina

Saveti su uglavnom dobri, ali ko još uključuje klimu zimi da bi hladio stan? Što se tiče žamrzivača, najviše ćete uštedeti ako redovno otapate led. Žamrzivač će se ređe ukljčivati i brže dostizati željenu temperaturu.
(Saveti, 15. decembar 2015 20:31)

Ja sam pre neki dan toliko nalozio da sam morao da upalim klimu da hladi.

žena

pre 8 godina

Hahahah

Pa Led sijalice imaju živu i ako puknu širi se opasan otrov, mora sve da se izbaci iz kuće gde je pukla takva sijalica (o tome sam čitala u jednom od ovakvih članaka).

Dalje, podgrejana hrana ima toksine, pa sve što bajato pojedete da biste uštedeli struju, plaćitećete zdravljem i lečenjem.

Itd... itd...

Marko

pre 8 godina

Previse su kari,irani procenti. Uredjaji u stand by modu trose oko 1-2% a ne 24%.
Ali i kada bi ispostovali sve navedeno u tekstu ustedeli bi maximalno 500 dinara mesecno.
Pazi molim te "koristite sporet 1-2 nedeljno? Pa kod mene je upaljen najmanje 2 sata dnevno.

dzoni

pre 8 godina

Evo stigao mi danas racun i gledam na stavku 520 dinara za akcizu na struju,,,jos jedan od evropskih uspeha srbije u 2015 ..secam se kad se pre par godina pojavio tesla auto na struju da mi ne treba da se radujemo tim autima jer kad bi se omasovili uveli bi nam akzice i na struju...kad eto ne prodje ni 2 godine a uvedose nam te akzice a da ni videli nismo aute na struju

Lili

pre 8 godina

Ne kuvajte hranu za nekoliko dana već samo za jedan obrok jer postoji mogućnost dobijanja kancera zbog podgrejavanja ulja. Čak ni sarmu! Rekao doktor. :)

alex

pre 8 godina

Zamenio sam sve sijalice u stanu stedljivim. Namestio TA pec i bojler da se sami ukljucuju kad je jeftina struja. Kompjuter i LCD TV i onako ne trose puno. Jedino masinu za ves ne ukljucujem uvece da pere na jeftinoj struji. Za sve ovo, iskreno, smanjio sam racun za 1500 do 2000 din.

neutralni felsh

pre 8 godina

Kakvo je to tusiranje ispod 5 min? Nije ni cudo sto pola autobusa smrdi...
(Samo necural bajo moj!, 15. decembar 2015 21:11)

haha, mislim ta "natural" polovina pre praktikuje celih deset minuta, ali nedeljno.
normalnom coveku uglavnom je dovoljno pet minuta po tusiranju, ujutro i pred spavanje, a po potrebi i jednom, dva puta izmedju.
uzgred, nije lose da se stara zameni novom, modernijom tush baterijom: sa istom kolicinom protoka vode mlaz je dosta jaci. provereno!

naravno, bolje je da kupiti veci bojler nego manji, i da radi samo na jeftinu tarifu.

praktican covek

pre 8 godina

Ja sve radim nocu!
Perem ves u masini posle dvanest sati..
Boljer ukljucujem da se ugreje topla voda da imam sutra preko dana za sudove kao da peglu za ves koristim isto posle 24h..Kompjuter je iskljucen iz struje kad ne radim nista na njemu.Usisivac jednom dva puta koristim u mesec dana..Punjac samo kad se skroz isprazni mob stavim da se napuni tih 2-3 sata koliko treba posle izvlacim iz utikaca.! Uz to grejanje je nocu najvise ali preko dana samo ponekad ukljucim jer nemam para da placam dovoljno za skupu struju preko dana pa stoga sve tako radim..Znam da nikog ne interesuje to ali eto podelio sam sa vama to..

aca

pre 8 godina

magnet nikad nije ni sluzio da zaustavi disk,disk je uvek bio aluminiumski. Disk se okrece pomocu elektromagnetnog polja,magnet treba da poremeti to polje i da disk stane.

pck

pre 8 godina

Данас добио рачун. Енергија 3322 дин. Укупан рачун са обрачунском снагом, тропком јавног снабдевача, накнадом оие, акцизом, и пдв-ом 5182.

tyn

pre 8 godina

mnogi od vas korisnika i ne pgleda racun inako kako treba , izracunajte dobro sve pa vidite sta niste potrosili a placate , eps je sagradjen rukama ovog naroda i treba da sluzi narodu a ne da ga pljacka kad bi bili posteni manje bi sigurno placali ali onda ne mogu na letovanja zimovanja i najvaznije poslovnu pratnju dosta je bilo pljacke , u srbiji lopov do lpova na vlasti od?'91 pa na ovamo

Ros Geler

pre 8 godina

Srbija u 21 om veku. Koliko da se stisnete, narusiste kvalitet zivota ,ponizite....to su savetu (Petar, 15. decembar 2015 20:38)
Samo se u Srbiji stednja energije smatra ponizavanjem.

Xejter

pre 8 godina

Bukvalno nam savetujete da se ponizavamo. Shvatite, što više štedite, država će uzimati više. Taman da ne trošite ništa, da imate solarne ćelije, uvesce porez na solarne celije. SHVATITE, mi smo dužni strašno, to moramo da vraćamo i da tovimo masne koke na Zapadu.

Jedini način da ih zeznemo je da se iselimo na Zapad, tamo ne smeju previše da nas cepaju jer im ipak treba podrška lokalnog stanovništva i potencijalno topovsko meso.

To je sva istina. Ne zaludjujte se i živite normalno, pa koliko potrošite, potrošite..
I da, trošite u domaćim radnjama i kupujte domaću robu.

Milan Nis

pre 8 godina

Kako magnet kad je digitalni strujomer koji ima zastitu od brisanja podataka,to vise ne pali.Ostalo su gluposti,uz zestoku restrikciju smanjim racun 500 do 1000 dinara zimi,a prosecan racun mi nije ispod 6500,a grejem se na drva.Ko trosi manje od 5000 ja bih mu dao da bude min.finansija.

Dule Dabić gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 8 godina

@Petar

U celom svetu je tendencija smanjenja potrošnje el.energije. Evo primer, ti prvi nisi za nuklearnu energiju u Srbiji. I to je ok, nisam ni ja, iz razloga koje ne bi objašnjavao sad, druga je tema. A da li znaš koliko je skuplja struja iz obnovljivih izvora? A da li znaš koliko je prljava tehnologija dobijanja struje iz uglja i koliko utiče na životnu sredinu? I znaš da je ugalj ograničen resurs? A svi bi hteli da ostavimo našoj deci čistu zemlju, zar ne?!

Pa ne može i jare i pare. Negde se moramo stisnuti. Ja sam za to da smanjimo potrošnju struje, a ti kako hoćeš. Znam da sam u manjini i da ću dobiti gomilu minusa, to će me još više uveriti da sam u pravu.

djole

pre 8 godina

Kuvajte za 2-3 dana tako necete paliti sporet svaki dan.
Moracu da ga palim svaki dan da podgrejem to sto sam spremao za 2-3 dana, necu hladnu sarmu i pasulj jesti, tako da na isto dodje. poy

Alexa

pre 8 godina

Magnet ne vredi više... diskovi ako ih ima su aluminijumski i magnet ih neće sprečiti da se okreću. Postoje drugi, suptilniji načini da se krade struja, ali je to već kriminal, pa nije lepo obrazlagati....

Joc@

pre 8 godina

Bojler je veoma snazan, 2 do 3 kW, i manje trosi kada se ukljucuje po potrebi nego ako je neprekidno ukljucen. Npr. ako bi porodica otisla na skijanje mesec dana i ostavila ukljucen bojler, znaci bez imalo potrosnje tople vode, on bi potrosio 30 do 60 kWh. Pozeljno je ukljucivati ga samo nocu jer je tada jeftinija struja 4 puta.
.

Stigao sam "Godoo"

pre 8 godina

To naša vlada na čelu sa Vučićem priprema za još gora vremena htedoše oni da napišu i da treba izbegavati kupanje nego ih bilo blam pa ce sledeci put !!!!

Jole

pre 8 godina

Jao ljudi, kupite novi LCD televizor umesto starijeg tv-a (pa makar i starijeg LCD-a). Majke mi, racuni su mi 20% nizi! Nakupi se usteda uz 50 sati gledanja nedeljno.

dragan

pre 8 godina

Predjite na kuvanje na plinsku bocu i racun ce biti najmanje za trecinu manji, sve sa troskovima za plin iz boce. Bocu i plin kupite preko oglasa.

Ivy

pre 8 godina

Štedimo koliko možemo.. I onda u maju, bum 13500! A tv npr.nemamo, klimu nismo palili...Šok i neverica. Posle tri odlaska kod njih, pošalju ekipu i kažu sve je ok. Onda slična cifra za oktobar. A grejali na ta koje smo palili noću i to tek od 15.10. Opet dođu, opet sve ok. Čekajte, kako ok kad ja merim na dan i ispadne 50 kw na dan, od čega 30kw u višoj tarifi! I onda, posle par dana merenja, odjednom trošim tek 7,8 kw više tarife! Kao da je neko krao i onda, videvši me u zgradi kako na sat vremena čučim i gledam u brojilo, odustao od krađe. Inače, živim iznad električara! Jedino mi ostaje da se selim...Nemoćna sam i ogorčena...Opterećena svakom sijalicom, noćnim pranjem veša, sedenjem u mraku...smrzavanjem...samo da ne platim više od 12000. Znam da mi krade, a ne mogu dokazati.

elektrana

pre 8 godina

sve sam to.vec uradio ali sta mi vredi kad centralno grejanje placam kao da lozim zlato.nema kalorimetra nicega, upola manje bi mogao da trosim

да да

pre 8 godina

Хахахахаха,трошилу или не, држава отима колико јој треба а то је оних минималних 500 и кусур динара по бројилу, шатро за одржавање мерног места и сл. Па све то пута број бројила, ојхаааааа !!! Неко треба да им каже да социјализам не станује овде поодавно! Дакле плаћамо кедно велико ништа, где ћеш боље. А овчице плаћају и ћуте !!! Тако нам и треба !

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

@(aca, 15. decembar 2015 20:19)

Kod nas na svim radnim mestima rade tardi, zaposleni preko veze, kako drugačije. Najgore je kad počnu da dele savete, previše tardirani da bi shvatili da je bolje da ćute.

Lawrence of Arabia

pre 8 godina

Isključite sve, zalupite vrata i bežite u Katar gde će FIFA igrati svetsko prvenstvo na +40C. Tamo je grejanje besplatno.

P.S. - Mašine za pranje mogu biti i uništene priključkom na toplu vodu.

Saveti

pre 8 godina

Saveti su uglavnom dobri, ali ko još uključuje klimu zimi da bi hladio stan? Što se tiče žamrzivača, najviše ćete uštedeti ako redovno otapate led. Žamrzivač će se ređe ukljčivati i brže dostizati željenu temperaturu.

Alexa

pre 8 godina

Ovo su u glavnom preispoljne gluposti..."TV troši do 24 odsto energije iako je ugašen" - laž: ovo zna svako ko je uzeo uputstvo za upotrebu TV i prčitao ga. Punjač za mobilni... ma dajte ljudi ne lupajte. Štednja se obavlja puštanjem veš mašine i mašine za suđe u rad u periodu jeftinije struje, peglanjem u istom periodu, korišćenjem protočnog umesto klasičnog bojlera, zamenom sijalica u kući LED i štedljivim sijalicama i isključivanjem onih potrošača koji nisu neophodni. Energija se može sačuvati dobrom izolacijom i stolarijom, zagrevanjem prostora na temperaturu koja ne prelazi 21 C. Sve ostalo su samo trućanja.

Stedi,ali ne vredi

pre 8 godina

Kod nas su sve sijalice odavno zamenjene `stedljivim`.
Bojler se ukljucuje samo posle 23.00h,kad je `jeftina` struja.
Kuva se iskljucivo rano ujutro iz istih razloga(do 8.00h).
Ako je varivo u pitanju,koristi se pretis-lonac.
Frizider i zamrzivac su podeseni na min. hladjanje,osim ako nisu tropske letnje temperature!
Nigde nije upaljeno svetlo svetlo bez potrebe.
Prosecan racun oko 1500 din.,sto nije previse,ali kad vidis fiktivne stavke na njemu,shvatis da ti uzmu skoro pola na njima.
A,onda krenu zalopojke,kako nam je KW/h najjeftiniji u regionu,a o fantomskim stavkama ni reci.
Kad bih ih odbio i podelio racun sa stvarnom potrosnjom i pored sve stednje,ispalo bi da smo najskuplji ne u regionu,nego i sire.
Mnogo sire!

suboticanka

pre 8 godina

Uzas dokle smo dosli, pa nismo se svi bas juce rodili te nista ne umemo bez ovih vasih glupih saveta. Sta je pesnik zeleo da kaze ovim priglupim savetima!?

Karakondžula

pre 8 godina

A kako da smanjimo stavke, obracunska snaga i obnovljive izvore energije, cime finansiramo kostica koji sa vetroelektranama proizvodi skupu struju???

Alexa

pre 8 godina

Ovo su u glavnom preispoljne gluposti..."TV troši do 24 odsto energije iako je ugašen" - laž: ovo zna svako ko je uzeo uputstvo za upotrebu TV i prčitao ga. Punjač za mobilni... ma dajte ljudi ne lupajte. Štednja se obavlja puštanjem veš mašine i mašine za suđe u rad u periodu jeftinije struje, peglanjem u istom periodu, korišćenjem protočnog umesto klasičnog bojlera, zamenom sijalica u kući LED i štedljivim sijalicama i isključivanjem onih potrošača koji nisu neophodni. Energija se može sačuvati dobrom izolacijom i stolarijom, zagrevanjem prostora na temperaturu koja ne prelazi 21 C. Sve ostalo su samo trućanja.

Stedi,ali ne vredi

pre 8 godina

Kod nas su sve sijalice odavno zamenjene `stedljivim`.
Bojler se ukljucuje samo posle 23.00h,kad je `jeftina` struja.
Kuva se iskljucivo rano ujutro iz istih razloga(do 8.00h).
Ako je varivo u pitanju,koristi se pretis-lonac.
Frizider i zamrzivac su podeseni na min. hladjanje,osim ako nisu tropske letnje temperature!
Nigde nije upaljeno svetlo svetlo bez potrebe.
Prosecan racun oko 1500 din.,sto nije previse,ali kad vidis fiktivne stavke na njemu,shvatis da ti uzmu skoro pola na njima.
A,onda krenu zalopojke,kako nam je KW/h najjeftiniji u regionu,a o fantomskim stavkama ni reci.
Kad bih ih odbio i podelio racun sa stvarnom potrosnjom i pored sve stednje,ispalo bi da smo najskuplji ne u regionu,nego i sire.
Mnogo sire!

Karakondžula

pre 8 godina

A kako da smanjimo stavke, obracunska snaga i obnovljive izvore energije, cime finansiramo kostica koji sa vetroelektranama proizvodi skupu struju???

да да

pre 8 godina

Хахахахаха,трошилу или не, држава отима колико јој треба а то је оних минималних 500 и кусур динара по бројилу, шатро за одржавање мерног места и сл. Па све то пута број бројила, ојхаааааа !!! Неко треба да им каже да социјализам не станује овде поодавно! Дакле плаћамо кедно велико ништа, где ћеш боље. А овчице плаћају и ћуте !!! Тако нам и треба !

Lawrence of Arabia

pre 8 godina

Isključite sve, zalupite vrata i bežite u Katar gde će FIFA igrati svetsko prvenstvo na +40C. Tamo je grejanje besplatno.

P.S. - Mašine za pranje mogu biti i uništene priključkom na toplu vodu.

suboticanka

pre 8 godina

Uzas dokle smo dosli, pa nismo se svi bas juce rodili te nista ne umemo bez ovih vasih glupih saveta. Sta je pesnik zeleo da kaze ovim priglupim savetima!?

Stigao sam "Godoo"

pre 8 godina

To naša vlada na čelu sa Vučićem priprema za još gora vremena htedoše oni da napišu i da treba izbegavati kupanje nego ih bilo blam pa ce sledeci put !!!!

tyn

pre 8 godina

mnogi od vas korisnika i ne pgleda racun inako kako treba , izracunajte dobro sve pa vidite sta niste potrosili a placate , eps je sagradjen rukama ovog naroda i treba da sluzi narodu a ne da ga pljacka kad bi bili posteni manje bi sigurno placali ali onda ne mogu na letovanja zimovanja i najvaznije poslovnu pratnju dosta je bilo pljacke , u srbiji lopov do lpova na vlasti od?'91 pa na ovamo

Saveti

pre 8 godina

Saveti su uglavnom dobri, ali ko još uključuje klimu zimi da bi hladio stan? Što se tiče žamrzivača, najviše ćete uštedeti ako redovno otapate led. Žamrzivač će se ređe ukljčivati i brže dostizati željenu temperaturu.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

@(aca, 15. decembar 2015 20:19)

Kod nas na svim radnim mestima rade tardi, zaposleni preko veze, kako drugačije. Najgore je kad počnu da dele savete, previše tardirani da bi shvatili da je bolje da ćute.

Ivy

pre 8 godina

Štedimo koliko možemo.. I onda u maju, bum 13500! A tv npr.nemamo, klimu nismo palili...Šok i neverica. Posle tri odlaska kod njih, pošalju ekipu i kažu sve je ok. Onda slična cifra za oktobar. A grejali na ta koje smo palili noću i to tek od 15.10. Opet dođu, opet sve ok. Čekajte, kako ok kad ja merim na dan i ispadne 50 kw na dan, od čega 30kw u višoj tarifi! I onda, posle par dana merenja, odjednom trošim tek 7,8 kw više tarife! Kao da je neko krao i onda, videvši me u zgradi kako na sat vremena čučim i gledam u brojilo, odustao od krađe. Inače, živim iznad električara! Jedino mi ostaje da se selim...Nemoćna sam i ogorčena...Opterećena svakom sijalicom, noćnim pranjem veša, sedenjem u mraku...smrzavanjem...samo da ne platim više od 12000. Znam da mi krade, a ne mogu dokazati.

Xejter

pre 8 godina

Bukvalno nam savetujete da se ponizavamo. Shvatite, što više štedite, država će uzimati više. Taman da ne trošite ništa, da imate solarne ćelije, uvesce porez na solarne celije. SHVATITE, mi smo dužni strašno, to moramo da vraćamo i da tovimo masne koke na Zapadu.

Jedini način da ih zeznemo je da se iselimo na Zapad, tamo ne smeju previše da nas cepaju jer im ipak treba podrška lokalnog stanovništva i potencijalno topovsko meso.

To je sva istina. Ne zaludjujte se i živite normalno, pa koliko potrošite, potrošite..
I da, trošite u domaćim radnjama i kupujte domaću robu.

Joc@

pre 8 godina

Bojler je veoma snazan, 2 do 3 kW, i manje trosi kada se ukljucuje po potrebi nego ako je neprekidno ukljucen. Npr. ako bi porodica otisla na skijanje mesec dana i ostavila ukljucen bojler, znaci bez imalo potrosnje tople vode, on bi potrosio 30 do 60 kWh. Pozeljno je ukljucivati ga samo nocu jer je tada jeftinija struja 4 puta.
.

Alexa

pre 8 godina

Magnet ne vredi više... diskovi ako ih ima su aluminijumski i magnet ih neće sprečiti da se okreću. Postoje drugi, suptilniji načini da se krade struja, ali je to već kriminal, pa nije lepo obrazlagati....

pck

pre 8 godina

Данас добио рачун. Енергија 3322 дин. Укупан рачун са обрачунском снагом, тропком јавног снабдевача, накнадом оие, акцизом, и пдв-ом 5182.

praktican covek

pre 8 godina

Ja sve radim nocu!
Perem ves u masini posle dvanest sati..
Boljer ukljucujem da se ugreje topla voda da imam sutra preko dana za sudove kao da peglu za ves koristim isto posle 24h..Kompjuter je iskljucen iz struje kad ne radim nista na njemu.Usisivac jednom dva puta koristim u mesec dana..Punjac samo kad se skroz isprazni mob stavim da se napuni tih 2-3 sata koliko treba posle izvlacim iz utikaca.! Uz to grejanje je nocu najvise ali preko dana samo ponekad ukljucim jer nemam para da placam dovoljno za skupu struju preko dana pa stoga sve tako radim..Znam da nikog ne interesuje to ali eto podelio sam sa vama to..

djole

pre 8 godina

Kuvajte za 2-3 dana tako necete paliti sporet svaki dan.
Moracu da ga palim svaki dan da podgrejem to sto sam spremao za 2-3 dana, necu hladnu sarmu i pasulj jesti, tako da na isto dodje. poy

Jole

pre 8 godina

Jao ljudi, kupite novi LCD televizor umesto starijeg tv-a (pa makar i starijeg LCD-a). Majke mi, racuni su mi 20% nizi! Nakupi se usteda uz 50 sati gledanja nedeljno.

Ros Geler

pre 8 godina

Srbija u 21 om veku. Koliko da se stisnete, narusiste kvalitet zivota ,ponizite....to su savetu (Petar, 15. decembar 2015 20:38)
Samo se u Srbiji stednja energije smatra ponizavanjem.

elektrana

pre 8 godina

sve sam to.vec uradio ali sta mi vredi kad centralno grejanje placam kao da lozim zlato.nema kalorimetra nicega, upola manje bi mogao da trosim

Braca

pre 8 godina

Nema tu brale ustede. Potrosio struje za 751 dinar a ukupan racun 1465 dinara. Kao redovan platisa imam popust 5% a najnovija stavka na racunu AKCIZA je nadodana i iznosi 7,5%.
Prosta racunica kaze da je 1KW 8 dinara (1465din:183KW)
Evo za kraj: 751 dinar je potrosena struja a 714 dinara ostali nameti.

Jovan

pre 8 godina

Au kolko gluposti na jednom mestu. Od nebuloznih do saveta tipa ako uopste ne trosite struju manje ce te trositi. Bravo za tekst, pravo istrazivacko novinarstvo, skoro na tragu insajdera.

alex

pre 8 godina

Zamenio sam sve sijalice u stanu stedljivim. Namestio TA pec i bojler da se sami ukljucuju kad je jeftina struja. Kompjuter i LCD TV i onako ne trose puno. Jedino masinu za ves ne ukljucujem uvece da pere na jeftinoj struji. Za sve ovo, iskreno, smanjio sam racun za 1500 do 2000 din.

aca

pre 8 godina

magnet nikad nije ni sluzio da zaustavi disk,disk je uvek bio aluminiumski. Disk se okrece pomocu elektromagnetnog polja,magnet treba da poremeti to polje i da disk stane.

neutralni felsh

pre 8 godina

Kakvo je to tusiranje ispod 5 min? Nije ni cudo sto pola autobusa smrdi...
(Samo necural bajo moj!, 15. decembar 2015 21:11)

haha, mislim ta "natural" polovina pre praktikuje celih deset minuta, ali nedeljno.
normalnom coveku uglavnom je dovoljno pet minuta po tusiranju, ujutro i pred spavanje, a po potrebi i jednom, dva puta izmedju.
uzgred, nije lose da se stara zameni novom, modernijom tush baterijom: sa istom kolicinom protoka vode mlaz je dosta jaci. provereno!

naravno, bolje je da kupiti veci bojler nego manji, i da radi samo na jeftinu tarifu.

Dule Dabić gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 8 godina

@Petar

U celom svetu je tendencija smanjenja potrošnje el.energije. Evo primer, ti prvi nisi za nuklearnu energiju u Srbiji. I to je ok, nisam ni ja, iz razloga koje ne bi objašnjavao sad, druga je tema. A da li znaš koliko je skuplja struja iz obnovljivih izvora? A da li znaš koliko je prljava tehnologija dobijanja struje iz uglja i koliko utiče na životnu sredinu? I znaš da je ugalj ograničen resurs? A svi bi hteli da ostavimo našoj deci čistu zemlju, zar ne?!

Pa ne može i jare i pare. Negde se moramo stisnuti. Ja sam za to da smanjimo potrošnju struje, a ti kako hoćeš. Znam da sam u manjini i da ću dobiti gomilu minusa, to će me još više uveriti da sam u pravu.

Milan Nis

pre 8 godina

Kako magnet kad je digitalni strujomer koji ima zastitu od brisanja podataka,to vise ne pali.Ostalo su gluposti,uz zestoku restrikciju smanjim racun 500 do 1000 dinara zimi,a prosecan racun mi nije ispod 6500,a grejem se na drva.Ko trosi manje od 5000 ja bih mu dao da bude min.finansija.

dragan

pre 8 godina

Predjite na kuvanje na plinsku bocu i racun ce biti najmanje za trecinu manji, sve sa troskovima za plin iz boce. Bocu i plin kupite preko oglasa.

Marko

pre 8 godina

Ja i zena zivimo u stanu u kome imamo centralno grejanje. Nikada ne dogrevamo klimom.
Poslednjih par meseci od ovog poskupljenja poceli su da mi dolaze racuni od 3500-3800 dinara. Pre toga maksimalni racun mi je iznosio 1900 (ali uglavnom je islo od 1500-1800). Ne budem zaludan, uzmem svesku gde cuvam racune, racun za prosli novembar - 2014e godine = 1675din.

Na ovom novom racunu pise da sam potrosio 24% kilovata vise nego istog meseca prethodne. Struja je zvanicno poskupela 12%. S obzirom da mi je racun za ovaj novembar 3750 dinara, i da mi je matematika uglavnom isla od ruke - to se sa mojom racunicom nikako ne poklapa, jer primecujem da mi negde nedostaje preko 1000 dinara. Ja ne znam dal iko ima slicne primere, i da li moze da uporedi proslu godinu sa ovom - jer mislim da su ove izmisljene stavke van racuna dosta uvecane, plus tu je i neka akciza koja nije bila, i neki izvori, te raznorazne naknade, pa PDV na sve to djuture..
Ne znam dal vise da verujem zvanicnom obavestenju od poskupljenju od 12%, ili razlici u svom novcaniku posle placanja racuna od prosle i ove godine..

FilipVisnjic

pre 8 godina

Srbija u 21 om veku. Koliko da se stisnete, narusiste kvalitet zivota ,ponizite....to su savetu (Petar, 15. decembar 2015 20:38)
Samo se u Srbiji stednja energije smatra ponizavanjem.
(Ros Geler, 15. decembar 2015 23:44)
Postoji i taj aspekt, druže, ali si zaboravio važniji: u Srbiji se ova rešenja nameću da bi se sastavio kraj sa krajem, dočekao kraj meseca. Na zapadu je ta svest razvijena, jer 20 evra mesečno uštede znači bolji paket opreme na Audi-ju. A sa posla izlazi u 4, može firma da kasni sa poslom, to ga ne interesuje. Kod nas se radi do mraka, i kući ideš sa 20 godina starim jugićem, ako imaš sreće!

sandra

pre 8 godina

evo ja placam 2200 za 55 kvadrata. masinu za ves ukljucim jednom u 5 dana,peglu i manje. sudove perem rucno u.uglavnom mlakoj vodi,sporet ili rernu koristim 2 do 3 puta nedeljno. bojler mi je uvek podesen samo da uvek ima za jedno tusiranje,povecam po potrebi,sama sam. gasim svetlo kad nisam u prostoriji. pola racuna je potrosnja,i manje,a ostalo lopovluk nazalost,legalni i nelegalni.

mininova

pre 8 godina

U Norveskoj za vreme grejne sezone smanje cenu struje,dok kod nas u naprednoj Srbiji na svakih 30 dana poskupljuje. Toliko o tome.

Sta je vlast nego oruzana pljacka ?

pre 8 godina

Ne idite kod lekara ! Usteda je dvostruka, ustedecete na lekovima a i na struji jer cete ranije da umrete !

takinardi

pre 8 godina

Imali smo jeftinu struju dok nisu dosli ovi (NE)SPOSOBNJAKOVICI na vlast. Sa ukljucivanjem vecih uredjaja(masine,bojler...) nocu racun je bio oko 1200din, ali smo imali za potrosnju do 350kw popuste od 8 i 11.8%. A gospodja Zorana nam je sve to ukinula, poskupljivala 2 put struju, sad uveli i akcizu, tako da ne trosis ni KW struje placas 480din...

dzoni

pre 8 godina

Evo stigao mi danas racun i gledam na stavku 520 dinara za akcizu na struju,,,jos jedan od evropskih uspeha srbije u 2015 ..secam se kad se pre par godina pojavio tesla auto na struju da mi ne treba da se radujemo tim autima jer kad bi se omasovili uveli bi nam akzice i na struju...kad eto ne prodje ni 2 godine a uvedose nam te akzice a da ni videli nismo aute na struju

Disco Ninja

pre 8 godina

A ja znam kako da smanjite utrošak novca za hranu: ustanete kasnije i preskočite doručak, legnete ranije i preskočite večeru. Tako imate izdatak samo za ručak i automatski ste smanjili utrošen novac za hranu za neverovatnih 67 posto! Ako ne umrete od gladi bićete bogati! Ludilo...

stedisa

pre 8 godina

ovi saveti ne vrede koliko god ih sprovodite imate trosak.
Jedina prava usteda je da se iskljucite sa strujne mreze i samo tako ce te da ustedite energiju .Znaci nema tusiranja,hrane,svetla,tv i ostalog.
mozda je naj jeftinije i ne ziveti.

zemunac

pre 8 godina

dzaba stedite kad kradu i na nocnoj tarifi koja treba da je od ponoci do 8 ujutru. Pratio sam zadnja tri dana kad mi se gasi crvena sijalica kod osiguraca. 14.12. 00,32.... 13.12. 00,21.....12.12.00,14, za tri dana su ukrali jedan sat jeftinije struje.Sad ce neko da kaze da se to pali automatski....tacno ali neki covek to steluje.Proverite kad vam pale nizu tarifu,razlika u ceni je x 4

mali djokica

pre 8 godina

led sijalica 7 eurona. stan ima bar 7 sijalicnih mesta = 50 eurona.
u uslovima prljave mreze (napon ide non stop dole gore od 219 do 234 V) kolika ce im biti trajnost?
koliko godina treba da prodje da se vrate pare?

Marko

pre 8 godina

Previse su kari,irani procenti. Uredjaji u stand by modu trose oko 1-2% a ne 24%.
Ali i kada bi ispostovali sve navedeno u tekstu ustedeli bi maximalno 500 dinara mesecno.
Pazi molim te "koristite sporet 1-2 nedeljno? Pa kod mene je upaljen najmanje 2 sata dnevno.

Marko nb

pre 8 godina

Najbolje da se svi kolektivno ubijemo! Hoce biti onda dovoljno ustede. A naravno da su najveci promoteri stednje oni koji u svom zivotu nisu nikada nista radili. Sem da ne kazem sta, ali to svi znaju.

radojko

pre 8 godina

Akciza,naknada za obnovljive izvore povlascenih proizvodjaca ( ko je povlascen ? ) i na sve to 20 % kao i nA na svu luksuznu robu.

Pdv na komunalne usluge i gas je 10 % elektricna energija-narodski struja EKSTRA LUKSUZ 20 %

ja

pre 8 godina

@Milan niš

prihvatam ponudu. Ko je sada ministar finansija, bilo ko može da ga zameni. Toliko loše nije uopšte teško raditi.

Struju platim sve komplet između 3000 i 4500 dinara letnji meseci i ispod 3000 zimi oko 4000 prosek, decembar januar preko 4000 zbog pečenja u rerni. Leti se i hladim na klimu a u jesen i na proleće kada prestanem da ložim dogrevam klimom po malo. Sve sijalice u kući štedljive, računar ne gasim nikada ali podešen je da se sam uspava nakon 10 minuta neaktivnosti. Veš mašina radi svaki dan. Nemam skupu i jeftinu struju jer se to isplati samo onima koji se greju na TA peći. Da, stari frižideri i zamrzivači tri puta više struje troše od novih (A+).
I da, ne kradem struju samo vodim računa o potrošnji.

proveravajte

pre 8 godina

Na julskom računu stigao iznos,preko 4.000 d.,a u julu nam je, zbog GO radio samo frižider, dok nam zimi račun ne prelazi 3000 d. Pročitali smo stanje strujomera, kad - njihovi čitači zamenili skupu i jeftinu, dodali, sabrali, oduzeli... truć! Bili smo odlučni, uporni i stigao novi račun na oko 800 d, zatezna kamata - nula, a plaćeno tek početkom septembra. Znači, za svoj novac treba imati otvorene oči.

Okoca Dimi

pre 8 godina

Nemojte da se zaludjujete,da ne trosite struju opet ce vam doci racun od 1000 din,a litar goriva da kosta u svetu nula din. Kod nas bi kostao 100 din.jer nisu sposobni da zarade pare,vec se zaduzuju.Lakse im je da nam plasiraju ovakve gluposti tipa;stedi struju,gorivo je skupo jer ga uvozimo,Dunav se zaledio pa ne mogu brodovi da dopreme gorivo (kada se odledio naravno da nisu vratili cenu)..A da i ono najbolje mi smo neradan narod,necemo da radimo,nemamo radne navike,On sve mora sam,radi 28 sati dnevno..a nema jedan dan radni staz?Mene zanima da li neko ima solarne ploce,gde se mogu kupiti i naravno cena.Ima u wobi haus mislm da su oko 40 000 din samo ne znam da li je to neki krs?

exe

pre 8 godina

Saveti su uglavnom dobri, ali ko još uključuje klimu zimi da bi hladio stan? Što se tiče žamrzivača, najviše ćete uštedeti ako redovno otapate led. Žamrzivač će se ređe ukljčivati i brže dostizati željenu temperaturu.
(Saveti, 15. decembar 2015 20:31)

Ja sam pre neki dan toliko nalozio da sam morao da upalim klimu da hladi.

Magnet u 21 veku

pre 8 godina

@Ana
"imam strujomer na daljinsko ocitavanje..cini mi se da se tu moze
nesto i drugo raditi,osim daljinski ocitavati.."

Ubaciti mu virus ! Video ja na Independence day !

masak

pre 8 godina

BTW,rerna trosi mnogo mnogo manje od sporeta/ploce. Ako hoces da ustedis moras i da ulozis,npr indukcione ploce su skuplje ali stede struju.

Lili

pre 8 godina

Ne kuvajte hranu za nekoliko dana već samo za jedan obrok jer postoji mogućnost dobijanja kancera zbog podgrejavanja ulja. Čak ni sarmu! Rekao doktor. :)

žena

pre 8 godina

Hahahah

Pa Led sijalice imaju živu i ako puknu širi se opasan otrov, mora sve da se izbaci iz kuće gde je pukla takva sijalica (o tome sam čitala u jednom od ovakvih članaka).

Dalje, podgrejana hrana ima toksine, pa sve što bajato pojedete da biste uštedeli struju, plaćitećete zdravljem i lečenjem.

Itd... itd...

zex

pre 8 godina

1500 din je racun bez potrosnje licno sam se uverio.Ja placam 8000mesecno nikako da spustim ispod 5000 nije to neka para ali nema se.dobr pusac za 15dana ispusi mesecni racun a pokusajte da zivite bez struje par dana.iskreno ja nebih nikad platio racun jer mi je skupo i 1000 Realno struja je najjeftinija kod nas ali mi smo beda velika.

v

pre 8 godina

Plinsko kuvanje, bojler u jeftinoj tarifi plus stedljiva baterija, stedljive sijalice i resiti se stare rashladne tehnike iz 80ih. Usteda of par hiljada.

Joc@

pre 8 godina

''Obezbedili se od štednje'' kako juče reče @ (Yu, 21:26), i ostali. Jeste. Fiksni, paušalni, delovi računa dominiraju. Tako se destimuliše štednja, i ovo treba da se reči sistemski ali kao da nema volje od nadležnih da se bave tako ''prizemnim trivijalnostima''.
2- Srbija nema naviku štednje resursa. Po nekim starijim podacima, mi trošimo 5x više energije po jedinici proizvoda od evropskog proseka i 4x od svetskog. (Evropa i svet se razlikuju kao 5:4, a mi od njih ...)
3- Kako reče @ (Ros Geler, 23:44), mi smo ‘’pobrkali lončiće''. Svet angažuje nauku da se iznađu mogućnosti štednje a mi to smatramo poniženjem.
4- Za dogrevanje prostora treba koristiti klima uređaj u invertorskom režimu. On tada radi kao tzv. toplotna pumpa, čija je odlika da odaje više toplotne energije nego što asporbuje el.energije. Npr. greješ se sa 2 kW a trošiš 1 kW.
.

Alexa

pre 8 godina

Protivnici upotrebe nuklearne energije za dobijanje struje po mom mišljenju ozbiljno greše. U ekspolataciji je peta generacija nuklearnih elektrana a od treće praktično nije bilo incidenata tipa Černobilja. Tragedija u Fukušimi je izazvana zemljotresom i cunamijem što je u našim uslovima prosto nemoguće. Nuklearna energija je danas mnogo čistija od npr. termoelektrana i isplativija na duži rok. Druga stvar je da u krgu od 600 kilometara postoji 5 nuklearnih elektrana i eventualni kvar na njima ostaviće posledice na ceo region, tu granice jednostavno ne znače ništa. Jedini problem sa nuklearkama je što to mora da bude strateška odluka države: ove elektrane se grade deceniju i više i nije ih moguće napraviti relativno brzo kao hidro i termo elektrane. Sa druge strane, mogu da proizvedu ogromne količine energije, pa tako npr. Francuska zadovoljava oko 60% svojih potreba na ovaj način. Svaka čast obnovljivim izvorima, slažem se da su mnogo bolji od ostalih vidova samo jednostavno te tehnologije nisu zrele... ne može se graditi i ekspolatisati bez subvencija.

ogledalo

pre 8 godina

Samo ko šteti na ovom šporetu izmesta je promašio, jer šta god spremao može uštedeti na dan i do 1000 dinara.
To se ne može porediti za par potrošenih kilovata. Da te štedljive sijalice skupe su ko sam đavo, samo gde je non stop uključeno ima nekog smisla.
Struja treba da bude besplatna za fizička lica. prodaja EPS-a kad već plaćamo jedino je rešenje.

Artemis Foul

pre 8 godina

Ne kuvajte hranu za nekoliko dana već samo za jedan obrok jer postoji mogućnost dobijanja kancera zbog podgrejavanja ulja. Čak ni sarmu! Rekao doktor. :)
(Lili, 16. decembar 2015 00:34)
###
Znači treba da svakog dana izgubim par sati da bih skuvao 4-5 sarmi ili 50 gr pasulja.

Smuleco

pre 8 godina

Palite bojler samo nedeljom..da se ne lažemo, to su nas naučili u nekim davnim vremenima, ali smo zaboravili! Uostalom, tokom nedelje može i "blagi zapir", zar ne?

Ros Geler

pre 8 godina

Srbija u 21 om veku. Koliko da se stisnete, narusiste kvalitet zivota ,ponizite....to su savetu (Petar, 15. decembar 2015 20:38)
Samo se u Srbiji stednja energije smatra ponizavanjem.

Joc@

pre 8 godina

Bojler je veoma snazan, 2 do 3 kW, i manje trosi kada se ukljucuje po potrebi nego ako je neprekidno ukljucen. Npr. ako bi porodica otisla na skijanje mesec dana i ostavila ukljucen bojler, znaci bez imalo potrosnje tople vode, on bi potrosio 30 do 60 kWh. Pozeljno je ukljucivati ga samo nocu jer je tada jeftinija struja 4 puta.
.

Stedi,ali ne vredi

pre 8 godina

Kod nas su sve sijalice odavno zamenjene `stedljivim`.
Bojler se ukljucuje samo posle 23.00h,kad je `jeftina` struja.
Kuva se iskljucivo rano ujutro iz istih razloga(do 8.00h).
Ako je varivo u pitanju,koristi se pretis-lonac.
Frizider i zamrzivac su podeseni na min. hladjanje,osim ako nisu tropske letnje temperature!
Nigde nije upaljeno svetlo svetlo bez potrebe.
Prosecan racun oko 1500 din.,sto nije previse,ali kad vidis fiktivne stavke na njemu,shvatis da ti uzmu skoro pola na njima.
A,onda krenu zalopojke,kako nam je KW/h najjeftiniji u regionu,a o fantomskim stavkama ni reci.
Kad bih ih odbio i podelio racun sa stvarnom potrosnjom i pored sve stednje,ispalo bi da smo najskuplji ne u regionu,nego i sire.
Mnogo sire!

Milan Nis

pre 8 godina

Kako magnet kad je digitalni strujomer koji ima zastitu od brisanja podataka,to vise ne pali.Ostalo su gluposti,uz zestoku restrikciju smanjim racun 500 do 1000 dinara zimi,a prosecan racun mi nije ispod 6500,a grejem se na drva.Ko trosi manje od 5000 ja bih mu dao da bude min.finansija.

Xejter

pre 8 godina

Bukvalno nam savetujete da se ponizavamo. Shvatite, što više štedite, država će uzimati više. Taman da ne trošite ništa, da imate solarne ćelije, uvesce porez na solarne celije. SHVATITE, mi smo dužni strašno, to moramo da vraćamo i da tovimo masne koke na Zapadu.

Jedini način da ih zeznemo je da se iselimo na Zapad, tamo ne smeju previše da nas cepaju jer im ipak treba podrška lokalnog stanovništva i potencijalno topovsko meso.

To je sva istina. Ne zaludjujte se i živite normalno, pa koliko potrošite, potrošite..
I da, trošite u domaćim radnjama i kupujte domaću robu.

zex

pre 8 godina

1500 din je racun bez potrosnje licno sam se uverio.Ja placam 8000mesecno nikako da spustim ispod 5000 nije to neka para ali nema se.dobr pusac za 15dana ispusi mesecni racun a pokusajte da zivite bez struje par dana.iskreno ja nebih nikad platio racun jer mi je skupo i 1000 Realno struja je najjeftinija kod nas ali mi smo beda velika.

suboticanka

pre 8 godina

Uzas dokle smo dosli, pa nismo se svi bas juce rodili te nista ne umemo bez ovih vasih glupih saveta. Sta je pesnik zeleo da kaze ovim priglupim savetima!?

Saveti

pre 8 godina

Saveti su uglavnom dobri, ali ko još uključuje klimu zimi da bi hladio stan? Što se tiče žamrzivača, najviše ćete uštedeti ako redovno otapate led. Žamrzivač će se ređe ukljčivati i brže dostizati željenu temperaturu.

žena

pre 8 godina

Hahahah

Pa Led sijalice imaju živu i ako puknu širi se opasan otrov, mora sve da se izbaci iz kuće gde je pukla takva sijalica (o tome sam čitala u jednom od ovakvih članaka).

Dalje, podgrejana hrana ima toksine, pa sve što bajato pojedete da biste uštedeli struju, plaćitećete zdravljem i lečenjem.

Itd... itd...

neutralni felsh

pre 8 godina

Kakvo je to tusiranje ispod 5 min? Nije ni cudo sto pola autobusa smrdi...
(Samo necural bajo moj!, 15. decembar 2015 21:11)

haha, mislim ta "natural" polovina pre praktikuje celih deset minuta, ali nedeljno.
normalnom coveku uglavnom je dovoljno pet minuta po tusiranju, ujutro i pred spavanje, a po potrebi i jednom, dva puta izmedju.
uzgred, nije lose da se stara zameni novom, modernijom tush baterijom: sa istom kolicinom protoka vode mlaz je dosta jaci. provereno!

naravno, bolje je da kupiti veci bojler nego manji, i da radi samo na jeftinu tarifu.

Jole

pre 8 godina

Jao ljudi, kupite novi LCD televizor umesto starijeg tv-a (pa makar i starijeg LCD-a). Majke mi, racuni su mi 20% nizi! Nakupi se usteda uz 50 sati gledanja nedeljno.

Dule Dabić gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 8 godina

@Petar

U celom svetu je tendencija smanjenja potrošnje el.energije. Evo primer, ti prvi nisi za nuklearnu energiju u Srbiji. I to je ok, nisam ni ja, iz razloga koje ne bi objašnjavao sad, druga je tema. A da li znaš koliko je skuplja struja iz obnovljivih izvora? A da li znaš koliko je prljava tehnologija dobijanja struje iz uglja i koliko utiče na životnu sredinu? I znaš da je ugalj ograničen resurs? A svi bi hteli da ostavimo našoj deci čistu zemlju, zar ne?!

Pa ne može i jare i pare. Negde se moramo stisnuti. Ja sam za to da smanjimo potrošnju struje, a ti kako hoćeš. Znam da sam u manjini i da ću dobiti gomilu minusa, to će me još više uveriti da sam u pravu.

Lili

pre 8 godina

Ne kuvajte hranu za nekoliko dana već samo za jedan obrok jer postoji mogućnost dobijanja kancera zbog podgrejavanja ulja. Čak ni sarmu! Rekao doktor. :)

Alexa

pre 8 godina

Ovo su u glavnom preispoljne gluposti..."TV troši do 24 odsto energije iako je ugašen" - laž: ovo zna svako ko je uzeo uputstvo za upotrebu TV i prčitao ga. Punjač za mobilni... ma dajte ljudi ne lupajte. Štednja se obavlja puštanjem veš mašine i mašine za suđe u rad u periodu jeftinije struje, peglanjem u istom periodu, korišćenjem protočnog umesto klasičnog bojlera, zamenom sijalica u kući LED i štedljivim sijalicama i isključivanjem onih potrošača koji nisu neophodni. Energija se može sačuvati dobrom izolacijom i stolarijom, zagrevanjem prostora na temperaturu koja ne prelazi 21 C. Sve ostalo su samo trućanja.

Karakondžula

pre 8 godina

A kako da smanjimo stavke, obracunska snaga i obnovljive izvore energije, cime finansiramo kostica koji sa vetroelektranama proizvodi skupu struju???

v

pre 8 godina

Plinsko kuvanje, bojler u jeftinoj tarifi plus stedljiva baterija, stedljive sijalice i resiti se stare rashladne tehnike iz 80ih. Usteda of par hiljada.

да да

pre 8 godina

Хахахахаха,трошилу или не, држава отима колико јој треба а то је оних минималних 500 и кусур динара по бројилу, шатро за одржавање мерног места и сл. Па све то пута број бројила, ојхаааааа !!! Неко треба да им каже да социјализам не станује овде поодавно! Дакле плаћамо кедно велико ништа, где ћеш боље. А овчице плаћају и ћуте !!! Тако нам и треба !

alex

pre 8 godina

Zamenio sam sve sijalice u stanu stedljivim. Namestio TA pec i bojler da se sami ukljucuju kad je jeftina struja. Kompjuter i LCD TV i onako ne trose puno. Jedino masinu za ves ne ukljucujem uvece da pere na jeftinoj struji. Za sve ovo, iskreno, smanjio sam racun za 1500 do 2000 din.

praktican covek

pre 8 godina

Ja sve radim nocu!
Perem ves u masini posle dvanest sati..
Boljer ukljucujem da se ugreje topla voda da imam sutra preko dana za sudove kao da peglu za ves koristim isto posle 24h..Kompjuter je iskljucen iz struje kad ne radim nista na njemu.Usisivac jednom dva puta koristim u mesec dana..Punjac samo kad se skroz isprazni mob stavim da se napuni tih 2-3 sata koliko treba posle izvlacim iz utikaca.! Uz to grejanje je nocu najvise ali preko dana samo ponekad ukljucim jer nemam para da placam dovoljno za skupu struju preko dana pa stoga sve tako radim..Znam da nikog ne interesuje to ali eto podelio sam sa vama to..

Stigao sam "Godoo"

pre 8 godina

To naša vlada na čelu sa Vučićem priprema za još gora vremena htedoše oni da napišu i da treba izbegavati kupanje nego ih bilo blam pa ce sledeci put !!!!

Alexa

pre 8 godina

Magnet ne vredi više... diskovi ako ih ima su aluminijumski i magnet ih neće sprečiti da se okreću. Postoje drugi, suptilniji načini da se krade struja, ali je to već kriminal, pa nije lepo obrazlagati....

ja

pre 8 godina

@Milan niš

prihvatam ponudu. Ko je sada ministar finansija, bilo ko može da ga zameni. Toliko loše nije uopšte teško raditi.

Struju platim sve komplet između 3000 i 4500 dinara letnji meseci i ispod 3000 zimi oko 4000 prosek, decembar januar preko 4000 zbog pečenja u rerni. Leti se i hladim na klimu a u jesen i na proleće kada prestanem da ložim dogrevam klimom po malo. Sve sijalice u kući štedljive, računar ne gasim nikada ali podešen je da se sam uspava nakon 10 minuta neaktivnosti. Veš mašina radi svaki dan. Nemam skupu i jeftinu struju jer se to isplati samo onima koji se greju na TA peći. Da, stari frižideri i zamrzivači tri puta više struje troše od novih (A+).
I da, ne kradem struju samo vodim računa o potrošnji.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

@(aca, 15. decembar 2015 20:19)

Kod nas na svim radnim mestima rade tardi, zaposleni preko veze, kako drugačije. Najgore je kad počnu da dele savete, previše tardirani da bi shvatili da je bolje da ćute.

dragan

pre 8 godina

Predjite na kuvanje na plinsku bocu i racun ce biti najmanje za trecinu manji, sve sa troskovima za plin iz boce. Bocu i plin kupite preko oglasa.

stedisa

pre 8 godina

ovi saveti ne vrede koliko god ih sprovodite imate trosak.
Jedina prava usteda je da se iskljucite sa strujne mreze i samo tako ce te da ustedite energiju .Znaci nema tusiranja,hrane,svetla,tv i ostalog.
mozda je naj jeftinije i ne ziveti.

Jovan

pre 8 godina

Au kolko gluposti na jednom mestu. Od nebuloznih do saveta tipa ako uopste ne trosite struju manje ce te trositi. Bravo za tekst, pravo istrazivacko novinarstvo, skoro na tragu insajdera.

aca

pre 8 godina

magnet nikad nije ni sluzio da zaustavi disk,disk je uvek bio aluminiumski. Disk se okrece pomocu elektromagnetnog polja,magnet treba da poremeti to polje i da disk stane.

tyn

pre 8 godina

mnogi od vas korisnika i ne pgleda racun inako kako treba , izracunajte dobro sve pa vidite sta niste potrosili a placate , eps je sagradjen rukama ovog naroda i treba da sluzi narodu a ne da ga pljacka kad bi bili posteni manje bi sigurno placali ali onda ne mogu na letovanja zimovanja i najvaznije poslovnu pratnju dosta je bilo pljacke , u srbiji lopov do lpova na vlasti od?'91 pa na ovamo

FilipVisnjic

pre 8 godina

Srbija u 21 om veku. Koliko da se stisnete, narusiste kvalitet zivota ,ponizite....to su savetu (Petar, 15. decembar 2015 20:38)
Samo se u Srbiji stednja energije smatra ponizavanjem.
(Ros Geler, 15. decembar 2015 23:44)
Postoji i taj aspekt, druže, ali si zaboravio važniji: u Srbiji se ova rešenja nameću da bi se sastavio kraj sa krajem, dočekao kraj meseca. Na zapadu je ta svest razvijena, jer 20 evra mesečno uštede znači bolji paket opreme na Audi-ju. A sa posla izlazi u 4, može firma da kasni sa poslom, to ga ne interesuje. Kod nas se radi do mraka, i kući ideš sa 20 godina starim jugićem, ako imaš sreće!

ogledalo

pre 8 godina

Samo ko šteti na ovom šporetu izmesta je promašio, jer šta god spremao može uštedeti na dan i do 1000 dinara.
To se ne može porediti za par potrošenih kilovata. Da te štedljive sijalice skupe su ko sam đavo, samo gde je non stop uključeno ima nekog smisla.
Struja treba da bude besplatna za fizička lica. prodaja EPS-a kad već plaćamo jedino je rešenje.

Lawrence of Arabia

pre 8 godina

Isključite sve, zalupite vrata i bežite u Katar gde će FIFA igrati svetsko prvenstvo na +40C. Tamo je grejanje besplatno.

P.S. - Mašine za pranje mogu biti i uništene priključkom na toplu vodu.

pck

pre 8 godina

Данас добио рачун. Енергија 3322 дин. Укупан рачун са обрачунском снагом, тропком јавног снабдевача, накнадом оие, акцизом, и пдв-ом 5182.

exe

pre 8 godina

Saveti su uglavnom dobri, ali ko još uključuje klimu zimi da bi hladio stan? Što se tiče žamrzivača, najviše ćete uštedeti ako redovno otapate led. Žamrzivač će se ređe ukljčivati i brže dostizati željenu temperaturu.
(Saveti, 15. decembar 2015 20:31)

Ja sam pre neki dan toliko nalozio da sam morao da upalim klimu da hladi.

mali djokica

pre 8 godina

led sijalica 7 eurona. stan ima bar 7 sijalicnih mesta = 50 eurona.
u uslovima prljave mreze (napon ide non stop dole gore od 219 do 234 V) kolika ce im biti trajnost?
koliko godina treba da prodje da se vrate pare?

Ivy

pre 8 godina

Štedimo koliko možemo.. I onda u maju, bum 13500! A tv npr.nemamo, klimu nismo palili...Šok i neverica. Posle tri odlaska kod njih, pošalju ekipu i kažu sve je ok. Onda slična cifra za oktobar. A grejali na ta koje smo palili noću i to tek od 15.10. Opet dođu, opet sve ok. Čekajte, kako ok kad ja merim na dan i ispadne 50 kw na dan, od čega 30kw u višoj tarifi! I onda, posle par dana merenja, odjednom trošim tek 7,8 kw više tarife! Kao da je neko krao i onda, videvši me u zgradi kako na sat vremena čučim i gledam u brojilo, odustao od krađe. Inače, živim iznad električara! Jedino mi ostaje da se selim...Nemoćna sam i ogorčena...Opterećena svakom sijalicom, noćnim pranjem veša, sedenjem u mraku...smrzavanjem...samo da ne platim više od 12000. Znam da mi krade, a ne mogu dokazati.

Sta je vlast nego oruzana pljacka ?

pre 8 godina

Ne idite kod lekara ! Usteda je dvostruka, ustedecete na lekovima a i na struji jer cete ranije da umrete !

djole

pre 8 godina

Kuvajte za 2-3 dana tako necete paliti sporet svaki dan.
Moracu da ga palim svaki dan da podgrejem to sto sam spremao za 2-3 dana, necu hladnu sarmu i pasulj jesti, tako da na isto dodje. poy

Marko nb

pre 8 godina

Najbolje da se svi kolektivno ubijemo! Hoce biti onda dovoljno ustede. A naravno da su najveci promoteri stednje oni koji u svom zivotu nisu nikada nista radili. Sem da ne kazem sta, ali to svi znaju.

Alexa

pre 8 godina

Protivnici upotrebe nuklearne energije za dobijanje struje po mom mišljenju ozbiljno greše. U ekspolataciji je peta generacija nuklearnih elektrana a od treće praktično nije bilo incidenata tipa Černobilja. Tragedija u Fukušimi je izazvana zemljotresom i cunamijem što je u našim uslovima prosto nemoguće. Nuklearna energija je danas mnogo čistija od npr. termoelektrana i isplativija na duži rok. Druga stvar je da u krgu od 600 kilometara postoji 5 nuklearnih elektrana i eventualni kvar na njima ostaviće posledice na ceo region, tu granice jednostavno ne znače ništa. Jedini problem sa nuklearkama je što to mora da bude strateška odluka države: ove elektrane se grade deceniju i više i nije ih moguće napraviti relativno brzo kao hidro i termo elektrane. Sa druge strane, mogu da proizvedu ogromne količine energije, pa tako npr. Francuska zadovoljava oko 60% svojih potreba na ovaj način. Svaka čast obnovljivim izvorima, slažem se da su mnogo bolji od ostalih vidova samo jednostavno te tehnologije nisu zrele... ne može se graditi i ekspolatisati bez subvencija.

masak

pre 8 godina

BTW,rerna trosi mnogo mnogo manje od sporeta/ploce. Ako hoces da ustedis moras i da ulozis,npr indukcione ploce su skuplje ali stede struju.

elektrana

pre 8 godina

sve sam to.vec uradio ali sta mi vredi kad centralno grejanje placam kao da lozim zlato.nema kalorimetra nicega, upola manje bi mogao da trosim

takinardi

pre 8 godina

Imali smo jeftinu struju dok nisu dosli ovi (NE)SPOSOBNJAKOVICI na vlast. Sa ukljucivanjem vecih uredjaja(masine,bojler...) nocu racun je bio oko 1200din, ali smo imali za potrosnju do 350kw popuste od 8 i 11.8%. A gospodja Zorana nam je sve to ukinula, poskupljivala 2 put struju, sad uveli i akcizu, tako da ne trosis ni KW struje placas 480din...

Disco Ninja

pre 8 godina

A ja znam kako da smanjite utrošak novca za hranu: ustanete kasnije i preskočite doručak, legnete ranije i preskočite večeru. Tako imate izdatak samo za ručak i automatski ste smanjili utrošen novac za hranu za neverovatnih 67 posto! Ako ne umrete od gladi bićete bogati! Ludilo...

proveravajte

pre 8 godina

Na julskom računu stigao iznos,preko 4.000 d.,a u julu nam je, zbog GO radio samo frižider, dok nam zimi račun ne prelazi 3000 d. Pročitali smo stanje strujomera, kad - njihovi čitači zamenili skupu i jeftinu, dodali, sabrali, oduzeli... truć! Bili smo odlučni, uporni i stigao novi račun na oko 800 d, zatezna kamata - nula, a plaćeno tek početkom septembra. Znači, za svoj novac treba imati otvorene oči.

Magnet u 21 veku

pre 8 godina

@Ana
"imam strujomer na daljinsko ocitavanje..cini mi se da se tu moze
nesto i drugo raditi,osim daljinski ocitavati.."

Ubaciti mu virus ! Video ja na Independence day !

Okoca Dimi

pre 8 godina

Nemojte da se zaludjujete,da ne trosite struju opet ce vam doci racun od 1000 din,a litar goriva da kosta u svetu nula din. Kod nas bi kostao 100 din.jer nisu sposobni da zarade pare,vec se zaduzuju.Lakse im je da nam plasiraju ovakve gluposti tipa;stedi struju,gorivo je skupo jer ga uvozimo,Dunav se zaledio pa ne mogu brodovi da dopreme gorivo (kada se odledio naravno da nisu vratili cenu)..A da i ono najbolje mi smo neradan narod,necemo da radimo,nemamo radne navike,On sve mora sam,radi 28 sati dnevno..a nema jedan dan radni staz?Mene zanima da li neko ima solarne ploce,gde se mogu kupiti i naravno cena.Ima u wobi haus mislm da su oko 40 000 din samo ne znam da li je to neki krs?

Artemis Foul

pre 8 godina

Ne kuvajte hranu za nekoliko dana već samo za jedan obrok jer postoji mogućnost dobijanja kancera zbog podgrejavanja ulja. Čak ni sarmu! Rekao doktor. :)
(Lili, 16. decembar 2015 00:34)
###
Znači treba da svakog dana izgubim par sati da bih skuvao 4-5 sarmi ili 50 gr pasulja.

sandra

pre 8 godina

evo ja placam 2200 za 55 kvadrata. masinu za ves ukljucim jednom u 5 dana,peglu i manje. sudove perem rucno u.uglavnom mlakoj vodi,sporet ili rernu koristim 2 do 3 puta nedeljno. bojler mi je uvek podesen samo da uvek ima za jedno tusiranje,povecam po potrebi,sama sam. gasim svetlo kad nisam u prostoriji. pola racuna je potrosnja,i manje,a ostalo lopovluk nazalost,legalni i nelegalni.

zemunac

pre 8 godina

dzaba stedite kad kradu i na nocnoj tarifi koja treba da je od ponoci do 8 ujutru. Pratio sam zadnja tri dana kad mi se gasi crvena sijalica kod osiguraca. 14.12. 00,32.... 13.12. 00,21.....12.12.00,14, za tri dana su ukrali jedan sat jeftinije struje.Sad ce neko da kaze da se to pali automatski....tacno ali neki covek to steluje.Proverite kad vam pale nizu tarifu,razlika u ceni je x 4

Joc@

pre 8 godina

''Obezbedili se od štednje'' kako juče reče @ (Yu, 21:26), i ostali. Jeste. Fiksni, paušalni, delovi računa dominiraju. Tako se destimuliše štednja, i ovo treba da se reči sistemski ali kao da nema volje od nadležnih da se bave tako ''prizemnim trivijalnostima''.
2- Srbija nema naviku štednje resursa. Po nekim starijim podacima, mi trošimo 5x više energije po jedinici proizvoda od evropskog proseka i 4x od svetskog. (Evropa i svet se razlikuju kao 5:4, a mi od njih ...)
3- Kako reče @ (Ros Geler, 23:44), mi smo ‘’pobrkali lončiće''. Svet angažuje nauku da se iznađu mogućnosti štednje a mi to smatramo poniženjem.
4- Za dogrevanje prostora treba koristiti klima uređaj u invertorskom režimu. On tada radi kao tzv. toplotna pumpa, čija je odlika da odaje više toplotne energije nego što asporbuje el.energije. Npr. greješ se sa 2 kW a trošiš 1 kW.
.

Smuleco

pre 8 godina

Palite bojler samo nedeljom..da se ne lažemo, to su nas naučili u nekim davnim vremenima, ali smo zaboravili! Uostalom, tokom nedelje može i "blagi zapir", zar ne?

dzoni

pre 8 godina

Evo stigao mi danas racun i gledam na stavku 520 dinara za akcizu na struju,,,jos jedan od evropskih uspeha srbije u 2015 ..secam se kad se pre par godina pojavio tesla auto na struju da mi ne treba da se radujemo tim autima jer kad bi se omasovili uveli bi nam akzice i na struju...kad eto ne prodje ni 2 godine a uvedose nam te akzice a da ni videli nismo aute na struju

Marko

pre 8 godina

Previse su kari,irani procenti. Uredjaji u stand by modu trose oko 1-2% a ne 24%.
Ali i kada bi ispostovali sve navedeno u tekstu ustedeli bi maximalno 500 dinara mesecno.
Pazi molim te "koristite sporet 1-2 nedeljno? Pa kod mene je upaljen najmanje 2 sata dnevno.

mininova

pre 8 godina

U Norveskoj za vreme grejne sezone smanje cenu struje,dok kod nas u naprednoj Srbiji na svakih 30 dana poskupljuje. Toliko o tome.

Marko

pre 8 godina

Ja i zena zivimo u stanu u kome imamo centralno grejanje. Nikada ne dogrevamo klimom.
Poslednjih par meseci od ovog poskupljenja poceli su da mi dolaze racuni od 3500-3800 dinara. Pre toga maksimalni racun mi je iznosio 1900 (ali uglavnom je islo od 1500-1800). Ne budem zaludan, uzmem svesku gde cuvam racune, racun za prosli novembar - 2014e godine = 1675din.

Na ovom novom racunu pise da sam potrosio 24% kilovata vise nego istog meseca prethodne. Struja je zvanicno poskupela 12%. S obzirom da mi je racun za ovaj novembar 3750 dinara, i da mi je matematika uglavnom isla od ruke - to se sa mojom racunicom nikako ne poklapa, jer primecujem da mi negde nedostaje preko 1000 dinara. Ja ne znam dal iko ima slicne primere, i da li moze da uporedi proslu godinu sa ovom - jer mislim da su ove izmisljene stavke van racuna dosta uvecane, plus tu je i neka akciza koja nije bila, i neki izvori, te raznorazne naknade, pa PDV na sve to djuture..
Ne znam dal vise da verujem zvanicnom obavestenju od poskupljenju od 12%, ili razlici u svom novcaniku posle placanja racuna od prosle i ove godine..

radojko

pre 8 godina

Akciza,naknada za obnovljive izvore povlascenih proizvodjaca ( ko je povlascen ? ) i na sve to 20 % kao i nA na svu luksuznu robu.

Pdv na komunalne usluge i gas je 10 % elektricna energija-narodski struja EKSTRA LUKSUZ 20 %

Braca

pre 8 godina

Nema tu brale ustede. Potrosio struje za 751 dinar a ukupan racun 1465 dinara. Kao redovan platisa imam popust 5% a najnovija stavka na racunu AKCIZA je nadodana i iznosi 7,5%.
Prosta racunica kaze da je 1KW 8 dinara (1465din:183KW)
Evo za kraj: 751 dinar je potrosena struja a 714 dinara ostali nameti.