Ponedeljak, 20.07.2015.

13:37

Čovek koji hoće da vrati čovečanstvu ukus paradajza

Izvor: slate.com

Èovek koji hoæe da vrati èoveèanstvu ukus paradajza IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

verba volant

pre 8 godina

@(stari macak, 21. jul 2015 14:44)
Nemaštovito, banalno, nepismeno.
Nedovoljan 1.
Nadam se da u stvarnom životu nemaš književne ambicije. Ako ponekad nekom prepričavaš filmove, ili snove, skrati malo, dosadno je.

@malo gradjanin, malo EU
Izvini zbog minusa, sada sam videla da imamo hejtera.
Sada ću ipak, upotrebiti kondicional. Ako ovo "malo gradjanin,.." znači da si me nazvao malogradjankom, moram da ti kažem da to još nisam čula o sebi, ali ne marim.

malo gradjanin,malo EU

pre 8 godina

@ verba volant

sve je to pohvalno,osim sto taj minus nije u nikakvoj vezi samnom..ali,eto,lako je gresiti,tesko je oprostiti,pogotovo sebi;)..pozdrav)

stari macak

pre 8 godina

@ verba volant
uf,kad smo vec kod te maste,..

ne tako davno,sto bi se reklo,nedavno,obuzme me nesto,nesto onako kako da ti kazem,muski,nesto sto priziva mastu..hm,i tako dok se protezem hladovinom mislim se,kako bi bilo da se docepam neke mace,ali umesto kao svako razuman da svojoj masti stanem na rep,ja ispadnem slabic i prepustim joj se potpuno na volju..sad mi nema druge,kao iskusan lovac pripremim komadic slanine i oko ponoci put pod noge,potpuno ponesen svojom zeljom,tiho se suljam tudjim kvartom da ne budim ljute pse cuvare,ponavljajuci u sebi kao neku mantru,gde je slanina tu su i misevi,a gde su misevi nisu ni macke daleko..ali cudna stvar,iako je vreme punog meseca i zvezde stoje u mojem znaku,kao da me opet opominje moc iskusenja,mozda ovo ipak i nije moja noc..ali - ali` gle ti cuda,trljam oci,sta to vidim?..na balkonu,lejdi,onako raskosna zrelog doba u pomalo prozirnoj spavacici izusti mi tiho dobra vecer..,mrnjau rekoh,jes vala kako da ne..nego,sto ti ne spavas u ovo doba kao i ostali "posteni ljudi"..ona se onako od srca naseja,kaze,ma,spavala bi ja,ali nece san san na oci,a,kako vidim izgleda ima nas jos takvih..a,ne - ne,rekoh ja,jok,nije savest u pitanju,ja sam ovde samo zbog mace..nije valjda,kaze ona,pa i ja sam na neki nacin,obuzelo me zadnjih dana nesto,kako da ti kazem,nocima mi krade san..a,tu prici nije kraj;)

verba volant

pre 8 godina

@(malo gradjanin,malo EU, 20. jul 2015 23:35)

Vidim da sam dobila, za sada samo 1 "-". Možda te zanima od čega žive? Što lepo ne pitaš? Od onoga što najmanje vole. Rade stori bordove za reklame i kad "naleti" animaciju ( još uvek se najbolje plaća ).

Život mladih neafirmisanih umetnika nije lak. Ali, još uvek ne odustaju.

verba volant

pre 8 godina

@(malo gradjanin,malo EU, 20. jul 2015 23:35)

Slobodno shvati kao kompliment. Oni nisu jedini koji to tamo rade.
Sluzim se samo autocedom, a nemam blokove za paradajiz, blitvu, tikvice... moraces da napregnes mastu.
Sta ce drugi misliti? Preporucujem jednu od alternativa: ti idi svojim putem, a ljudi neka misle sta hoce.
Da, macak se zove Nibira. Ime je dobio po kometi, ali kad sam ga videl
(uzivo) vise mi je licio na asteroid.

Trovach

pre 8 godina

Smesne su mi pojedine musterije kada kazu kako nece da prskaju paradajz, a kada im propadne zbog bolesti, idu na pijacu i ne znaju sta kupuju. Najvaznije je zastititi ga do zametanja plodova, a zatim prestati, ako bas zelite 100% bez ostataka pesticida na plodovima. Samo, postoji rizik, jer zaraza moze da se pojavi i kasnije. Resenje su fungicidi sa kratkom karencom.

Maja, Zadar

pre 8 godina

Ja imam svoj vrt u kojem je sve prirodno. Imam i oko 40-50 stabala raznih voćaka. A povrća da i ne spominjem. Prije bi nabrojala čega nema.

X=iks

pre 8 godina

(X=iks, 20. jul 2015 21:13)
Sve je to fino, ali ne vidim kakve veze ima sa GMO produktom sto bi prije svega trebalo da bude tema komentara, a ne sorta.
(delboj, 21. jul 2015 00:10)

Ta glupost nije vredela nikakvog komentara. Ali, kad vec hoces... 1) O babarogi koju zoves "GMO" ti nemas pojma, a glavu su ti napunili novinari - totalne neznalice, bas kao i autor ovog teksta. 2) 1989. (godina kad je prema ovo clanku "sve pocelo") niti je "GMO tehnologija" ikako postojala, niti se Monsanto bavio semenarstvom. Tada su jos vladali stari giganti, uglavnom holandski i americki - Royal Sluis, Petoseed, Asgrow etc. Onda dolazi katastroficna 1993. godina i sve te gigante, jednog po jednog, u roku od godinu dana, iako nisu pokazivali nikakve znake slabosti, otkupljuje anonimna meksicka firma Seminis (za koju se pricalo da je fasada za pranje novca kolumbijskog kartela). Posto imaju monopol, mogu sebi da dozvole da drasticno skresu istrazivanja. Nakon par godina preprodaju, kupuje Monsanto, hemijski industrijski gigant, koji tek tada ulazi u semenarski sektor i pokrece istrazivanja. Zakljucak: ovaj clanak je totalna glupost, kao i bukvalno sve smece koje si na tu temu mogao procitati i cuti po masmedijima.

Milos

pre 8 godina

Ja u zivotu u Srbiji nisam jeo paradajz! Probao sam al prejak ukus ima i uveki se povracalo. Dosao sam u USA i ove GMO bez ukusa sibam bez greskez ovde bilo sta da jedem nema ukusa. Izgleda ko paradajz, crven, ima semenke, voda da ti podje na usta, al kad probas kao da jedes vazduh! Krastavice su im prelepe, nase su vrlo gorke u Srbiji! Luk kad secem cak i ne mirise, niti mi suza podje :) al zato osecam nedostatak vitamina uzasno

delboj

pre 8 godina

(X=iks, 20. jul 2015 21:13)
Sve je to fino, ali ne vidim kakve veze ima sa GMO produktom sto bi prije svega trebalo da bude tema komentara, a ne sorta.

X=iks

pre 8 godina

Vec pet,sest godina, imaju savrsenu organsku bastu u dvoristu, desetak kokosaka, naravno macku (neko mora da brine o misevima), jer sami peku hleb. (verba volant, 20. jul 2015 21:59)

I samo to je tzv. organska proizvodnja! Tako i jeste bilo zamisljeno, dok je to bilo ideja, pre nego sto je postalo moda. Ali, to je luksuz. Ne moze svako da ima svoj povrtnjak, vecina ne moze. Cak ne moze svako ni u susedstvu da ima nekog ko ima svoj povrtnjak i koga moze da gleda sta i kako radi. Naravno, ne moze ni njega da kontrolise, ali, barem zna coveka i zna da mu moze verovati, ili veruje da mu moze verovati. "Organski" proizvod za trziste, to je oksimoron. "Organska" proizvodnja je i bila zamisljena kao subverzija protiv trzista (ali subverzija najbogatijih). Najsmesnije je sto se "organskim" proizvodima obicno zaludjuju anarhofilni tipovi, pokazujuci time koliko neograniceno poverenje imaju u - drzavu i njene papire. Jer, vi placate - certifikat i nista vise. A taj certifikat je prazan. Garantuje ono sto vam niko ne moze garantovati, jer, nema pouzdanog nacina da nedvosmisleno utvrdi sve sto treba da potvrdi. Ali, zato omogucava poneko radno mesto u drzavnoj sluzbi vise. A taj drzavni sluzbenik, cak i ako je najsavesniji - sta drugo da radi, nego da s vremena na vreme obidje gazdu, cak i ako bude trazio, sigurno nece, bas tada, naci nista sumnjivo, gazda ce ga svakako lepo docekati i i jos lepse ispratiti i... mozete zamisliti kako to vec ide.

malo gradjanin,malo EU

pre 8 godina

@ verba volnat

hmhm,draga verba volant

ajde ti nama ovo za svaki slucaj nacrtaj,jer mi smo ti sad u problemu..ma,rado bi mi ovo shvatili kao kompliment,samo,opet se nekako plasimo sto ce drugi mislit;)

verba volant

pre 8 godina

@(EU Citizen, 20. jul 2015 15:24)

Izglaeda da ima raznih EU citizena.
Moj sin sa svojom devojkom i jos dva para umetnika zivi u jednom malom mestu u italijanskoj regiji Emilija.( tamo je tesko definisati da li je to selo, ili gradic, ili kastel..).Zive na spratu stare kuce. U prizemlju su ateljeji.
Vec pet,sest godina, imaju savrsenu organsku bastu u dvoristu, desetak kokosaka, naravno macku (neko mora da brine o misevima), jer sami peku hleb.
Komsija Duzepe ih snabdeva dobrim penusavim vinom sa niskim procentom alkohola. Svoj izvor cuva kao tajnu.
Jedino prevozno sredstvo su im bicikli. Posto zimi temperatura bude i -7C,loze drva u kaminima.
Na moju zalost, bojim se da vise ne vlada srpskim kao ti. Poslednji put mi je rekao, da dobru likovnu kritiku moze da napise samo na italijanskom.

X=iks

pre 8 godina

E sto je moj pokojni deda gajio paradajz,volovsko srce, ubedljivo najlepsi i najukusniji paradajz mogu da potpisem,kakvi ameri pa njihovo povrce nikad nije bilo niti ce biti kao nase! (Nebojsa)

1) Paradajz je, verovao ili ne - americki. Iz Amerike je stigao u Evropu. Ne tako davno. U Srbiju pre tek nesto vise od 100 godina.
2) Stvarno verujete da je Coeur de boeuf, odnosno Cuor di bue, odnosno, prevedeno na srpski, "Volovsko srce" - srpski paradajz!? Samo sto je, za razliku od ovih, kako kazete, "plasticnih", stigao u Srbiju relativno davno, u vreme vasih dedova i pradedova. I sto pravi, originalni Cuor di bue vise odavno ne postoji, osim u bankama gena. To vise odavno nije sorta, nego se tako oznacava paradajz ciji plodovi imaju odredjen izgled. Puka spoljasnjost. Pod "volovskim srcem" moze da prodje i prolazi *bilo sta*, dovoljno je da lici. Tako jajare rade biznis. Reci cete "vasa baba cuva seme"... Vasa baba ne zna to da radi! Vasa baba nema uslove da to radi (narocito ako komsije gaje nesto drugo; paradajz jeste pretezno samooplodan, ali, ne apsolutno; osim toga ima i drugih nacina kako se seme moze pomesati i drugih nacina kako se sorta moze izgubiti). Vasa baba ne zna sta je to seme koje cuva, verovatno potice od nekog ploda koji je kupila na pijaci. I drugde, svuda ima takvih baba i mnogo vise nego u Srbiji. Paradajz vase babe je svez i to je to. Trziste je nesto drugo. Isto vazi i za "jabucar". To je San Pietro/Saint Pierre, koji je vasim dedama licio na jabuku.

Branimir

pre 8 godina

Ko želi da jede zrelo i ukusno voće i povrće jednostavno mora da ga posadi sam jer profesionalci uzgajaju voće i povrće za prodaju a ne za jelo.

Jovan

pre 8 godina

"@Glupan

Onda će mali proizvođači da nas truju po principu: "Trpaj sve i svašta, to nije za kuću, to je za pijacu!"
(petar, 20. jul 2015 16:30) "

Ovi veliki ti to rade na veliko već, genetski modifikovano, zatrovano hemikalijama, itd... Moramo mi sami da se opasuljimo i da krenemo da razvijamo svest o tome da je to naše i prirodno. Uvek će biti prevaranata, ali ih treba svesti na minimum. Više verujem, ipak, mom komšiji, nego gmo plantažama koje to pakuju u "šarene laže" papir!

Nebojsa

pre 8 godina

E sto je moj pokojni deda gajio paradajz,volovsko srce, ubedljivo najlepsi i najukusniji paradajz mogu da potpisem,kakvi ameri pa njihovo povrce nikad nije bilo niti ce biti kao nase!

ketch up

pre 8 godina

Koja smejurija, pa paradajz nema ukus. To je voda.

A kada bi zaista uradili double blind test o tome koji je paradajz ukusniji videli biste da je to sve placebo i krajnje subjektivni osecaj. Necu da se zamaram, mozete i sami naci slicne testove na internetu, npr. Penn & Teller...
(parsimonious, 20. jul 2015 14:49) # Link komentara

E svasta, vecu glupost od ovog komentara davno nisam procitao. Sta kazes, ima na internetu test pa mozemo i sami da se uverimo da je svaki paradajz isti? Paradajz nema ukus? Znaci svi su blesavi, pa ne treba da verujemo svojim culima nego da proverimo na netu? Pa ti decko ili nisi probao pravi paradajz u zivotu ili mislis da sve mozes preko interneta da saznas, a verovatno je i jedno i drugo. Izadji malo prosetaj, mani se interneta... E stvarno kakvih ljudi ima...

proka

pre 8 godina

Volovsko srce - definitivno najukusniji paradajz. Ali šta to vredi, kada se ubere zreo ne može da traje duže od 2-3 dana. A ovaj GMO stoji u rafu u supermarketu 2 meseca.

nele

pre 8 godina

...pošto živim u selu gde se bave povrtarstvom evo malo informacija ... do skoro na tržištu je preovladavala rana hibridna rana sorta Matias F1 - totalno smeće, žilavo i bez ukusa ali onako ubran može u čvrstom stanju da stoji oko mesec dana ... polako, kako gde, počinju da stižu kasnije sorte namenjene kako plasteničkoj tako i proizvodnji napolju - Amati F1 npr., od domaćih jabučar i volovsko srce - neuproredivo boljeg ukusa ali mana im je što ne mogu dugo da stoje - lepog paradaiza ima samo vodite računa gde ga i od koga kupujete ...

Nemanja44

pre 8 godina

Ziveo sam na Floridi tako da dobro znam kakav je njihov paradajz a nebi ga ponudio i najgorem neprijatelju.A oni i neznaju kakvog je paradajz ukusa.Sve u svemu tamo ko nema mesecno iznad 5000$ ima iznad 130 kg jer jede ono sto je za sirotinju od mesa do paradajza.

X=iks

pre 8 godina

Ali kao ljude ne zanima ukus paradajza. Realno na zapadu 90% jela se prave sa paradajzom, u vecinu salata ide paradajz, ljudi ga prosto obozavaju. Cisto sumnjam da je iko rekao da ga ne zanima ukus paradajza, jedino mozda su ljudi zaboravili koji je pravi ukus paradajza? Ja ga redovno sa farme kupujem i odlican je. Plastikaner iz supermarketa me ne zanima. (Washington, 20. jul 2015 14:52)

Ljudi, shvatite da nemaju svi isti ukus! To sto je vama "ukusan paradajz" nekom drugom ne mora biti, i obratno. Ukus je i kulturoloski odredjen. U Juznoj Evropi, generalno, od paradajza se trazi da ima harmonican ukus. Da je sladak, ali i da kisi i da to bude uskladjeno. Severnjaci traze da je sladak i gotovo. To sto je iz supermarketa "plastikaner" mnogo vise nago sa sortom ima veze s nacinom uzgoja. Ako je ubran zelen, ako je "dozrevanje" bilo vestacko, nije mogao da razvije ukus. Vec jedno 20-tak godina u Svetu je dominantna tendencija u semenarskom biznisu - orijentacija na ukus paradajza, cesto zanemarujuci sve ostalo. Vase bajke o ukusu paradajza u Srbiji, "zdravog seljackog"... pa vi nemate pojma sta vasi seljaci gaje! A ne znaju ni oni. A naravno da ce biti u prednosti paradajz ubran istog jutra u susednom selu, pa kupljen na pijaci, nego onaj sto je stigao iz Jordana, ubran zelen, proveo ko zna koliko u hladnjaci i prevalio 2000km! To nema veze sa sortom. Probajte da prodate taj vas seljacki u Jordanu, pa da vidite na sta ce liciti!

John Smith

pre 8 godina

Ja vidim da malo ljudi ovde obraca paznju na rec MONSANTO! Malo pogledajte, ako uspete da nadjete JEDNU JEDINU lepu rec o njima, svaka vam cast! GMO JE UBICA!

dudule

pre 8 godina

Eno kod mene na vikendici u basti paradajz sa ukusom paradajza. Prirodan i sladak ! Mani te me tih vestackih proizvodnji! (brm brm, 20. jul 2015 14:20)

sve je do semena...mozes imati basticu na selu i uzgajati 100% organski ali ako je seme GMO onda to nije isti paradajz koji sam ja jeo pre 20 god

Jova

pre 8 godina

Kakvo presipanje iz šupljeg u prazno! Prvo su pravili paradajz koji će mnogo da rađa i dugo da traje, a kada su shvatili da su pokvarili ukus, onda su shvatili da nemaju seme koje je autohtono i krenuli da prave bolje od prirodnog! Koliko apsurda u čovekovoj prepotentnosti! Pohlepa će nas upropastiti!
Čuvajte seme koje se još može naći i gajite paradajz onako kako se gaji, zalivajte ga i dohranjujte prirodno. To seme će biti skuplje od zlata!

Ivica-s

pre 8 godina

Volovsko srce srce gajium u plastenicima vec godinama...definitivno lepseg paradajza nema niti ce bilo koja modifikacija biti bolja.

maki

pre 8 godina

Neka dodju u Leskovac i kupe na pijaci od seljaka jabukar, veliki kao saka i ima ukus paradajza. Najbolji na svetu. Nasi seljaci to sade decenijama

Lakse je kucati nego razmisljati

pre 8 godina

Kako bi bilo da se recimo ti hemijski , geneski, marketinški, poljoprivredni prodajni konglomerati, malo ODJ**U, za sva vremena? Globalno strateški. Pa da se ponovo lokalizuje priča na male proizvođače, lokalne piljarnice, male ali prirodne radnjice. Da se malo čovečanstvo vrati sebi zemlji, vodi, hrani, skakavcima bumbarima, vrapcima, trešnjama, detinjstvu zdravoj i pravoj deci? A?
(Glupan, 20. jul 2015 13:59)

Ljudi u Srbiji jedva kupuju i ovaj bezukusni paradajz. Nije taj tvoj "lokalizovani" paradajz nestao jer je to nekome ćef, nego se lolalnom seljaku ne bi isplatilo da prodaje kilo ispod 300 dinara.

asdf

pre 8 godina

Kako bi bilo da se recimo ti hemijski , geneski, marketinški, poljoprivredni prodajni konglomerati, malo ODJ**U, za sva vremena? Globalno strateški. Pa da se ponovo lokalizuje priča na male proizvođače, lokalne piljarnice, male ali prirodne radnjice. Da se malo čovečanstvo vrati sebi zemlji, vodi, hrani, skakavcima bumbarima, vrapcima, trešnjama, detinjstvu zdravoj i pravoj deci? A?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Glupan, 20. jul 2015 13:59)

Pa upravo to je u Srbiji, nigde industrije. Jel ti se dopada?

DedaMiloje

pre 8 godina

Nekaka sade volujsko srce i jabucar,nema ukusnijeg.
(ja iz bb, 20. jul 2015 15:56)

Podpisujem, provereno, najbolji iz Carevca kod Velikog Gradišta, kad god podjemo na pecanje maznemo po neki iz bašte da se zasladimo :)

Pera

pre 8 godina

Nece smeksati? Pa ko normalan voli tvrd paradajz?! Boze, bre, ovde u BGu na Zelenom Vencu mozete naci vrhunski paradajz - mekan i neverovatno ukusan. Uzgajan bez ikakve laboratorije.

Glupan

pre 8 godina

@Zju
Da nisi tako egocentrično samoljubiv i ljubomoran na moju glupost, znao bi šta sam napisao.
Daću ti ja 5-6 plusića, ipak si mnogo truda uložio u svoja istraživanja.

paradajz

pre 8 godina

@ Jelena,sestro..ako je to istina sto pises,vrati se odmah kuci ako treba i peske..nabavi desetak kokoski i posadi malu bastu,makar necete gladovati..

Dada

pre 8 godina

Samo vi tamo krkajte GM organizma, nas se manite, imamo mi ovde još povrća i voća sa ukusom. Ne treba nam GMO. Ostavite nas na miru. Ljudi čuvajte seme, biće vrednije od zlata.

Dz

pre 8 godina

Paradajz iz baste moje bakute je najukusniji koji sam ikada probao. Treba pokrenuti poljoprivrednu revoluciju kao na Kubi i da se vrati proizvodnja u male baste iza nasih kuca.

EU Citizen

pre 8 godina

Ja nemam pojma o čemu ovi ljudi pričaju, tačno je da je paradajz iz supermarketa pre dvadeset godina u zapadnoj i srednjoj Evropi bio totalno bezukusan, pa sam, pošto sam gurman i volim dobar paradajz, morao da se svakako dovijam i kupujem ga po specijalnim prodavnicama za skupe pare, naročito izvan sezone, ali poslednjih sedam-osam godina se to izrazito promenilo na bolje, daleko od toga da je sav dobar i da nema raznog bezukusnog treša, ali gotovo u svakom supermarketu, naročito onim boljim, mada čak i među diskonterima postoje izuzeci, skoro uvek možete da nađete barem jednu ili dve vrste odličnog paradajza od proleća do jeseni. Tokom zime, nažalost, uglavnom nestanu, pa je ponovo vreme za specijalne prodavnice i cifre od kojih se diže kosa na glavi, ali to je život, a nekako imam utisak i da se ta sezona s godinama skraćuje, to jest da će dobar paradajz za nekoliko godina biti dostupan u normalnim prodavnicama cele godine. Za mene je ovo jedan od važnijih opštih znaka napretka ljudske vrste :)))

EU

pre 8 godina

zar nismo nekad imali paradajz koji ima ukus? I mi slušamo priče o napretku? NApretku da, ali napretku multinacionalki... a narod, ko šiša...

Pekar

pre 8 godina

... u Novom Sadu na kvantaškoj pijaci, sa koje se mahom kupuje voće i povrće na veliko, 80% ove robe je poreklom iz Albanije... U srcu Vojvodine? Sve je to zbog raznih uvozničkih lobija, cene hrane... Nikoga nije briga za poreklo robe, ako je ona nesto jeftinija, ostale priče su ili utopija ili laž!

Dikh tu kava

pre 8 godina

"Kod nas, još uvek može da se nađe, paradajz sa ukusom."

Gde kod vas? U Beogradu, npr., nisam jeo paradajz sa ukusom paradajza nekih 10-15 godina. Toliko je to frustrirajuće, da ovo što se prodaje kao paradajz po sili zakona mora da dobije novi naziv, jer je svakako nova sorta, a nikako paradajz. Ostalo povrće tu i tamo, još može da se prepozna ukus iz detinjstva (pre 20-30-40 godina), ali paradajz.. Pri čemu je nekad mogao da se kupi paradajz gde god si hteo, a sad da mi neko kaže - ima dobar paradjaz da se uzme "tu, tamo, negde", donose ljudi preko neta, i tome slično, ja stvarno ne znam šta bih ja s tom informacijom, hoću da izađem iz kuće, uđem u bilo koju radnju, i kupim paradajz. Ako mnogo tražim, duboko se izvinjavam.. Ustvari, ne. Izvinjenje, a bogami i nešto daleko drastičnije, mora da zadesi one koji su nam onemogućili da jedemo.

ma

pre 8 godina

sad kad se jave ovi nasi i kazu da je nas najbolji. a sve seme za sve povrce se uvozi? matori se secaju kad prodjes pijacom kako je sve mirisalo sad nista vise ne miriae a o ukusu da ne raspravlja,mo. vano je da je recimo pardazj ceo crven veliki. a ukus odvratan.
problem je sto se nista ne kontroslie? prsle godien su umrli ljudi koj isu brali visnje? pa kolik osu onda bile prksane to nikoga nije briga
setimo semleka prosle godine. priznal isu da nemamo laboratoriej za ispitivanje pa kak oonda sad kontrolisu te aflatoksine? jer su rekl ida je skupo da se salje na pregled u holandiju. a ljudski zivot im nije skup

murajsam

pre 8 godina

ukrstili su gene paradajza sa genima ribe iz severnih mora koja živi u ledenoj vodi da bi dobili paradajz otporan na mraz. tako da kad jedete paradajz vi u stvari jedete i ribu a da to i niste svesni. kinezi obrnu raketom seme nekoliko puta oko zemlje pa posle zbog bestežinskog stanja dobiju plod težak 1 kg itd itd....a ukusan paradajz, hm, to ima još samo kod moje babe, ali tek tamo sredinom avgusta, treba dosta sunca, vode i zdravo zemljište...pogotovu sunca. aj ćao

Zju

pre 8 godina

@Glupan
Nick ti pristaje.
Da si pročitao tekst video bi da je "Garden Gem" uzgajan kao i svaki drugi paradajz i da nema veze sa GMO, ali pošto nisi, ti piši te kliše komentare i dobijaj pluseve.

dundjer

pre 8 godina

Ukusan paradajz pojedem kad stigne moj, vec je poceo (juce ubrao 3), i ako naletim nekad na nesto da je priblizno ukusnom. Ove sezone nisam probao jedan da valja.

interesantno

pre 8 godina

preferiram lokalni proizvod od seljaka.. medjutim kad razmislim da se od kad sam ja bio klinac populacija sveta uvecala za ~50% - znam da pripadam manjini koji imaju pristup resursu domace zdrave hrane.. ima dosta mesta u evropi i svetu gde paradajz npr ne raste prirodno i ne moze se naci osim uvozno, zato mi je zao sto velikim proizvodjacima nije stalo do ukusa hrane vec samo do profita. I jos mi je zalije da znam da se u Srbiji skoro sve sto se proizvodi uvozi od istih - goreg kvaliteta i jeftinije od domaceg proizvoda. Kao da neko namerno upropastava nasu poljoprivredu zarad tih istih velikih proizvodjaca.. Umesto da se razvijemo kao proizvodjac i izvoznik luksuznog ukusnog domaceg zdravog proizvoda, neko ce sutra samo kupiti zemlju i seljaka da rade za velike proizvodjace koji su ih upropastili.

vladica

pre 8 godina

u americi 90% paradajza na trzistu ima ukus izmedju papira i kartona... nazalost i u evropi je krenula korporacijska najezda na takav paradajz koji lepo izgleda i dugo može da ostane vizuelno lep dok stoji na policama ... samo valjda ce ljudi da masovnije ignorisu takve proizvode i traze one paradajze sto nisu savrsenog oblika ni boje, ali su savrsenog ukusa

iz US

pre 8 godina

mozda industrijski proizvodjaci nisu zaintersovani za paradajz sa ukusom. Potrosaci i te kako jesu.
u USA, vec nekoliko godina je gajenje povrca kod kuce vrlo popularno. Prednjaci mladja generacija (20-30 godina) tzv Millennials. A pocelo od Hipstera. KO kod ima terasu (za vecu saksiju) ili malu basticu, zasadi razna zacinske biljke, paradajz, paprike, jagode... razmenjuju seme starih sorti paradajza i paprika donetih iz Evrope i Centralne i Juzne Amerike. Ko ima vecu bastu, sadi i vise. Ko moze, ima i par koka da nose 'domaca' jaja.
Sto se tog tice, madi Ameri su ispred Evropljana.

Kaiim

pre 8 godina

Dodjite kod mene u Posavinu da vidite sta je paradajz. Volovsko (volovo) srce, vec godinama je takav jer baba svake godine ostavi najveci i najbolji paradajz za sjeme koje na godinu ide prvo u rasadnik, a onda se presadjuje u bastu. Ona zna te neke trikove gdje sadi kadife, ruzmarin, bosiljak, mrkvu i luk, insta ia znam... u neposrednoj blizini, pa ga nista ne napada i naravno da se nicim ne tretira. 100% bioloski paradajz, koji kad rasjecete zamirise cijela kuca (bez pretjerivanja). Mnogo je posla oko toga... mora da se zaliva po 2-3 puta dnevno kada su velike vrucine, da se okopava, da se vezuje, da se kidaju one grancice koje izbijaju sa strana... ali se na kraju isplati. Nema para koje mogu da kupe taj paradajz, a i ostalo voce i povrce koje se uzgaja na slican nacin. Ipak, ko radi na veliko i zivi od toga, na taj nacin ne moze da uspije... zato povrce u prodavnicama samo izgledom potsjeca na povrce... ukus je kao da jedes plastiku. Asov i motiku u ruke i svako moze da ima bastu za sopstvene potrebe... ko ne zeli neka jede genetski modifikovanu hranu tretiranu tonama pesticida, herbicida, fungicida, insekticida...

Gradimir

pre 8 godina

Ja sanjam o sopstvenoj proizvodnji u stakleniku, ali domaće vrste, nemodifikovane koja je, kada se preseče, kao biftek unutra, a ukus je onaj pravog paradajza, a ne plastike. Ima da se nađe, jeo sam. Pre par godina plod je bio tako krupan da se od jednog komada dvoje najedu (dobro, možda malo preterujem, ipak je to prilog).

X=iks

pre 8 godina

Kako bi bilo da se recimo ti hemijski , geneski, marketinški, poljoprivredni prodajni konglomerati, malo ODJ**U, za sva vremena? Globalno strateški. Pa da se ponovo lokalizuje priča na male proizvođače, lokalne piljarnice, male ali prirodne radnjice. Da se malo čovečanstvo vrati sebi zemlji, vodi, hrani, skakavcima bumbarima, vrapcima, trešnjama, detinjstvu zdravoj i pravoj deci? A? (Glupan)

Dobro si se potpisao! O, kako si ti neobavesten i naivan! Prvo, to sto ti verujes da je "prirodni" paradajz, na zalost, odavno ne postoji (ili je velika retkost). Drugo, sve i da postoji, bilo bi, takvo kakvo je, za danasnje potrebe totalno neupotrebljivo. Trece - male "ali prirodne" radnjice, lokalne piljarnice, mali proizvodjaci - idealan teren za najvulgarnije jajare tipa Del Boy. Pa sta mislis - sta je to seme koje seljacima prodaju "mali prodavci"!? Odakle potice? Dve su mogucnosti: A) industrijski otpad (seme koje odbace fabrike prilikom prerade paradajza), drugim recima - to je nesto - ko zna sta (voda iz Pekhamskog izvora) B) potice opet od velikih proizvodjaca, poput Monsanta, ali je proslo preko 15 preprodavaca (u prevodu - to je skart skartovog skarta). Konacno, ovaj clanak nema veze s vezom, totalni idiotizam. 1500 karaktera je premalo da bi se naborjalo zbog cega sve, ali, dovoljno je reci da 1989. Monsanto jos nije imao nikakvog posla u semenarskoj industriji (bio je samo hemijski komleks), u sektor je usao tek negde 1996. ili 1997., ne secam se vise tacno.

parsimonious

pre 8 godina

Koja smejurija, pa paradajz nema ukus. To je voda.

A kada bi zaista uradili double blind test o tome koji je paradajz ukusniji videli biste da je to sve placebo i krajnje subjektivni osecaj. Necu da se zamaram, mozete i sami naci slicne testove na internetu, npr. Penn & Teller...

Washington

pre 8 godina

Ali kao ljude ne zanima ukus paradajza. Realno na zapadu 90% jela se prave sa paradajzom, u vecinu salata ide paradajz, ljudi ga prosto obozavaju. Cisto sumnjam da je iko rekao da ga ne zanima ukus paradajza, jedino mozda su ljudi zaboravili koji je pravi ukus paradajza? Ja ga redovno sa farme kupujem i odlican je. Plastikaner iz supermarketa me ne zanima.

Jelena

pre 8 godina

ja zivim u nemačkoj, gde povrće košta kao zlato a ima ukus sena. nemam neka primanja, tj moram da uglavim hranu za tri osobe u 200 evra mesečno. i pored svega, kupujem samo jedan jedini paradajz koji kosta 1,50 € za pola kg jer jedini ima ukus na paradajz. džabe. davati pare ako jedes nesto sto nema ama baš nikakav ukus, sama voda.

Boston Selac

pre 8 godina

Ljudi evo ja nudim beslatno paradajs svez prirodan ko hoće neka proba naravno sam moze da ga ubere da ne bude posle ovo ono. A ne to zapadno gmo. U spaniji jedes paradajs isto kao da jedes plastiku.

Glupan

pre 8 godina

Kako bi bilo da se recimo ti hemijski , geneski, marketinški, poljoprivredni prodajni konglomerati, malo ODJ**U, za sva vremena? Globalno strateški. Pa da se ponovo lokalizuje priča na male proizvođače, lokalne piljarnice, male ali prirodne radnjice. Da se malo čovečanstvo vrati sebi zemlji, vodi, hrani, skakavcima bumbarima, vrapcima, trešnjama, detinjstvu zdravoj i pravoj deci? A?

Glupan

pre 8 godina

Kako bi bilo da se recimo ti hemijski , geneski, marketinški, poljoprivredni prodajni konglomerati, malo ODJ**U, za sva vremena? Globalno strateški. Pa da se ponovo lokalizuje priča na male proizvođače, lokalne piljarnice, male ali prirodne radnjice. Da se malo čovečanstvo vrati sebi zemlji, vodi, hrani, skakavcima bumbarima, vrapcima, trešnjama, detinjstvu zdravoj i pravoj deci? A?

Jelena

pre 8 godina

ja zivim u nemačkoj, gde povrće košta kao zlato a ima ukus sena. nemam neka primanja, tj moram da uglavim hranu za tri osobe u 200 evra mesečno. i pored svega, kupujem samo jedan jedini paradajz koji kosta 1,50 € za pola kg jer jedini ima ukus na paradajz. džabe. davati pare ako jedes nesto sto nema ama baš nikakav ukus, sama voda.

Dz

pre 8 godina

Paradajz iz baste moje bakute je najukusniji koji sam ikada probao. Treba pokrenuti poljoprivrednu revoluciju kao na Kubi i da se vrati proizvodnja u male baste iza nasih kuca.

maki

pre 8 godina

Neka dodju u Leskovac i kupe na pijaci od seljaka jabukar, veliki kao saka i ima ukus paradajza. Najbolji na svetu. Nasi seljaci to sade decenijama

Kaiim

pre 8 godina

Dodjite kod mene u Posavinu da vidite sta je paradajz. Volovsko (volovo) srce, vec godinama je takav jer baba svake godine ostavi najveci i najbolji paradajz za sjeme koje na godinu ide prvo u rasadnik, a onda se presadjuje u bastu. Ona zna te neke trikove gdje sadi kadife, ruzmarin, bosiljak, mrkvu i luk, insta ia znam... u neposrednoj blizini, pa ga nista ne napada i naravno da se nicim ne tretira. 100% bioloski paradajz, koji kad rasjecete zamirise cijela kuca (bez pretjerivanja). Mnogo je posla oko toga... mora da se zaliva po 2-3 puta dnevno kada su velike vrucine, da se okopava, da se vezuje, da se kidaju one grancice koje izbijaju sa strana... ali se na kraju isplati. Nema para koje mogu da kupe taj paradajz, a i ostalo voce i povrce koje se uzgaja na slican nacin. Ipak, ko radi na veliko i zivi od toga, na taj nacin ne moze da uspije... zato povrce u prodavnicama samo izgledom potsjeca na povrce... ukus je kao da jedes plastiku. Asov i motiku u ruke i svako moze da ima bastu za sopstvene potrebe... ko ne zeli neka jede genetski modifikovanu hranu tretiranu tonama pesticida, herbicida, fungicida, insekticida...

Pekar

pre 8 godina

... u Novom Sadu na kvantaškoj pijaci, sa koje se mahom kupuje voće i povrće na veliko, 80% ove robe je poreklom iz Albanije... U srcu Vojvodine? Sve je to zbog raznih uvozničkih lobija, cene hrane... Nikoga nije briga za poreklo robe, ako je ona nesto jeftinija, ostale priče su ili utopija ili laž!

Dikh tu kava

pre 8 godina

"Kod nas, još uvek može da se nađe, paradajz sa ukusom."

Gde kod vas? U Beogradu, npr., nisam jeo paradajz sa ukusom paradajza nekih 10-15 godina. Toliko je to frustrirajuće, da ovo što se prodaje kao paradajz po sili zakona mora da dobije novi naziv, jer je svakako nova sorta, a nikako paradajz. Ostalo povrće tu i tamo, još može da se prepozna ukus iz detinjstva (pre 20-30-40 godina), ali paradajz.. Pri čemu je nekad mogao da se kupi paradajz gde god si hteo, a sad da mi neko kaže - ima dobar paradjaz da se uzme "tu, tamo, negde", donose ljudi preko neta, i tome slično, ja stvarno ne znam šta bih ja s tom informacijom, hoću da izađem iz kuće, uđem u bilo koju radnju, i kupim paradajz. Ako mnogo tražim, duboko se izvinjavam.. Ustvari, ne. Izvinjenje, a bogami i nešto daleko drastičnije, mora da zadesi one koji su nam onemogućili da jedemo.

Pera

pre 8 godina

Nece smeksati? Pa ko normalan voli tvrd paradajz?! Boze, bre, ovde u BGu na Zelenom Vencu mozete naci vrhunski paradajz - mekan i neverovatno ukusan. Uzgajan bez ikakve laboratorije.

iz US

pre 8 godina

mozda industrijski proizvodjaci nisu zaintersovani za paradajz sa ukusom. Potrosaci i te kako jesu.
u USA, vec nekoliko godina je gajenje povrca kod kuce vrlo popularno. Prednjaci mladja generacija (20-30 godina) tzv Millennials. A pocelo od Hipstera. KO kod ima terasu (za vecu saksiju) ili malu basticu, zasadi razna zacinske biljke, paradajz, paprike, jagode... razmenjuju seme starih sorti paradajza i paprika donetih iz Evrope i Centralne i Juzne Amerike. Ko ima vecu bastu, sadi i vise. Ko moze, ima i par koka da nose 'domaca' jaja.
Sto se tog tice, madi Ameri su ispred Evropljana.

Jova

pre 8 godina

Kakvo presipanje iz šupljeg u prazno! Prvo su pravili paradajz koji će mnogo da rađa i dugo da traje, a kada su shvatili da su pokvarili ukus, onda su shvatili da nemaju seme koje je autohtono i krenuli da prave bolje od prirodnog! Koliko apsurda u čovekovoj prepotentnosti! Pohlepa će nas upropastiti!
Čuvajte seme koje se još može naći i gajite paradajz onako kako se gaji, zalivajte ga i dohranjujte prirodno. To seme će biti skuplje od zlata!

Dada

pre 8 godina

Samo vi tamo krkajte GM organizma, nas se manite, imamo mi ovde još povrća i voća sa ukusom. Ne treba nam GMO. Ostavite nas na miru. Ljudi čuvajte seme, biće vrednije od zlata.

interesantno

pre 8 godina

preferiram lokalni proizvod od seljaka.. medjutim kad razmislim da se od kad sam ja bio klinac populacija sveta uvecala za ~50% - znam da pripadam manjini koji imaju pristup resursu domace zdrave hrane.. ima dosta mesta u evropi i svetu gde paradajz npr ne raste prirodno i ne moze se naci osim uvozno, zato mi je zao sto velikim proizvodjacima nije stalo do ukusa hrane vec samo do profita. I jos mi je zalije da znam da se u Srbiji skoro sve sto se proizvodi uvozi od istih - goreg kvaliteta i jeftinije od domaceg proizvoda. Kao da neko namerno upropastava nasu poljoprivredu zarad tih istih velikih proizvodjaca.. Umesto da se razvijemo kao proizvodjac i izvoznik luksuznog ukusnog domaceg zdravog proizvoda, neko ce sutra samo kupiti zemlju i seljaka da rade za velike proizvodjace koji su ih upropastili.

Branimir

pre 8 godina

Ko želi da jede zrelo i ukusno voće i povrće jednostavno mora da ga posadi sam jer profesionalci uzgajaju voće i povrće za prodaju a ne za jelo.

vladica

pre 8 godina

u americi 90% paradajza na trzistu ima ukus izmedju papira i kartona... nazalost i u evropi je krenula korporacijska najezda na takav paradajz koji lepo izgleda i dugo može da ostane vizuelno lep dok stoji na policama ... samo valjda ce ljudi da masovnije ignorisu takve proizvode i traze one paradajze sto nisu savrsenog oblika ni boje, ali su savrsenog ukusa

Gradimir

pre 8 godina

Ja sanjam o sopstvenoj proizvodnji u stakleniku, ali domaće vrste, nemodifikovane koja je, kada se preseče, kao biftek unutra, a ukus je onaj pravog paradajza, a ne plastike. Ima da se nađe, jeo sam. Pre par godina plod je bio tako krupan da se od jednog komada dvoje najedu (dobro, možda malo preterujem, ipak je to prilog).

dundjer

pre 8 godina

Ukusan paradajz pojedem kad stigne moj, vec je poceo (juce ubrao 3), i ako naletim nekad na nesto da je priblizno ukusnom. Ove sezone nisam probao jedan da valja.

EU

pre 8 godina

zar nismo nekad imali paradajz koji ima ukus? I mi slušamo priče o napretku? NApretku da, ali napretku multinacionalki... a narod, ko šiša...

Ivica-s

pre 8 godina

Volovsko srce srce gajium u plastenicima vec godinama...definitivno lepseg paradajza nema niti ce bilo koja modifikacija biti bolja.

DedaMiloje

pre 8 godina

Nekaka sade volujsko srce i jabucar,nema ukusnijeg.
(ja iz bb, 20. jul 2015 15:56)

Podpisujem, provereno, najbolji iz Carevca kod Velikog Gradišta, kad god podjemo na pecanje maznemo po neki iz bašte da se zasladimo :)

John Smith

pre 8 godina

Ja vidim da malo ljudi ovde obraca paznju na rec MONSANTO! Malo pogledajte, ako uspete da nadjete JEDNU JEDINU lepu rec o njima, svaka vam cast! GMO JE UBICA!

ketch up

pre 8 godina

Koja smejurija, pa paradajz nema ukus. To je voda.

A kada bi zaista uradili double blind test o tome koji je paradajz ukusniji videli biste da je to sve placebo i krajnje subjektivni osecaj. Necu da se zamaram, mozete i sami naci slicne testove na internetu, npr. Penn & Teller...
(parsimonious, 20. jul 2015 14:49) # Link komentara

E svasta, vecu glupost od ovog komentara davno nisam procitao. Sta kazes, ima na internetu test pa mozemo i sami da se uverimo da je svaki paradajz isti? Paradajz nema ukus? Znaci svi su blesavi, pa ne treba da verujemo svojim culima nego da proverimo na netu? Pa ti decko ili nisi probao pravi paradajz u zivotu ili mislis da sve mozes preko interneta da saznas, a verovatno je i jedno i drugo. Izadji malo prosetaj, mani se interneta... E stvarno kakvih ljudi ima...

murajsam

pre 8 godina

ukrstili su gene paradajza sa genima ribe iz severnih mora koja živi u ledenoj vodi da bi dobili paradajz otporan na mraz. tako da kad jedete paradajz vi u stvari jedete i ribu a da to i niste svesni. kinezi obrnu raketom seme nekoliko puta oko zemlje pa posle zbog bestežinskog stanja dobiju plod težak 1 kg itd itd....a ukusan paradajz, hm, to ima još samo kod moje babe, ali tek tamo sredinom avgusta, treba dosta sunca, vode i zdravo zemljište...pogotovu sunca. aj ćao

Washington

pre 8 godina

Ali kao ljude ne zanima ukus paradajza. Realno na zapadu 90% jela se prave sa paradajzom, u vecinu salata ide paradajz, ljudi ga prosto obozavaju. Cisto sumnjam da je iko rekao da ga ne zanima ukus paradajza, jedino mozda su ljudi zaboravili koji je pravi ukus paradajza? Ja ga redovno sa farme kupujem i odlican je. Plastikaner iz supermarketa me ne zanima.

Boston Selac

pre 8 godina

Ljudi evo ja nudim beslatno paradajs svez prirodan ko hoće neka proba naravno sam moze da ga ubere da ne bude posle ovo ono. A ne to zapadno gmo. U spaniji jedes paradajs isto kao da jedes plastiku.

Zju

pre 8 godina

@Glupan
Nick ti pristaje.
Da si pročitao tekst video bi da je "Garden Gem" uzgajan kao i svaki drugi paradajz i da nema veze sa GMO, ali pošto nisi, ti piši te kliše komentare i dobijaj pluseve.

ma

pre 8 godina

sad kad se jave ovi nasi i kazu da je nas najbolji. a sve seme za sve povrce se uvozi? matori se secaju kad prodjes pijacom kako je sve mirisalo sad nista vise ne miriae a o ukusu da ne raspravlja,mo. vano je da je recimo pardazj ceo crven veliki. a ukus odvratan.
problem je sto se nista ne kontroslie? prsle godien su umrli ljudi koj isu brali visnje? pa kolik osu onda bile prksane to nikoga nije briga
setimo semleka prosle godine. priznal isu da nemamo laboratoriej za ispitivanje pa kak oonda sad kontrolisu te aflatoksine? jer su rekl ida je skupo da se salje na pregled u holandiju. a ljudski zivot im nije skup

nele

pre 8 godina

...pošto živim u selu gde se bave povrtarstvom evo malo informacija ... do skoro na tržištu je preovladavala rana hibridna rana sorta Matias F1 - totalno smeće, žilavo i bez ukusa ali onako ubran može u čvrstom stanju da stoji oko mesec dana ... polako, kako gde, počinju da stižu kasnije sorte namenjene kako plasteničkoj tako i proizvodnji napolju - Amati F1 npr., od domaćih jabučar i volovsko srce - neuproredivo boljeg ukusa ali mana im je što ne mogu dugo da stoje - lepog paradaiza ima samo vodite računa gde ga i od koga kupujete ...

X=iks

pre 8 godina

E sto je moj pokojni deda gajio paradajz,volovsko srce, ubedljivo najlepsi i najukusniji paradajz mogu da potpisem,kakvi ameri pa njihovo povrce nikad nije bilo niti ce biti kao nase! (Nebojsa)

1) Paradajz je, verovao ili ne - americki. Iz Amerike je stigao u Evropu. Ne tako davno. U Srbiju pre tek nesto vise od 100 godina.
2) Stvarno verujete da je Coeur de boeuf, odnosno Cuor di bue, odnosno, prevedeno na srpski, "Volovsko srce" - srpski paradajz!? Samo sto je, za razliku od ovih, kako kazete, "plasticnih", stigao u Srbiju relativno davno, u vreme vasih dedova i pradedova. I sto pravi, originalni Cuor di bue vise odavno ne postoji, osim u bankama gena. To vise odavno nije sorta, nego se tako oznacava paradajz ciji plodovi imaju odredjen izgled. Puka spoljasnjost. Pod "volovskim srcem" moze da prodje i prolazi *bilo sta*, dovoljno je da lici. Tako jajare rade biznis. Reci cete "vasa baba cuva seme"... Vasa baba ne zna to da radi! Vasa baba nema uslove da to radi (narocito ako komsije gaje nesto drugo; paradajz jeste pretezno samooplodan, ali, ne apsolutno; osim toga ima i drugih nacina kako se seme moze pomesati i drugih nacina kako se sorta moze izgubiti). Vasa baba ne zna sta je to seme koje cuva, verovatno potice od nekog ploda koji je kupila na pijaci. I drugde, svuda ima takvih baba i mnogo vise nego u Srbiji. Paradajz vase babe je svez i to je to. Trziste je nesto drugo. Isto vazi i za "jabucar". To je San Pietro/Saint Pierre, koji je vasim dedama licio na jabuku.

X=iks

pre 8 godina

Kako bi bilo da se recimo ti hemijski , geneski, marketinški, poljoprivredni prodajni konglomerati, malo ODJ**U, za sva vremena? Globalno strateški. Pa da se ponovo lokalizuje priča na male proizvođače, lokalne piljarnice, male ali prirodne radnjice. Da se malo čovečanstvo vrati sebi zemlji, vodi, hrani, skakavcima bumbarima, vrapcima, trešnjama, detinjstvu zdravoj i pravoj deci? A? (Glupan)

Dobro si se potpisao! O, kako si ti neobavesten i naivan! Prvo, to sto ti verujes da je "prirodni" paradajz, na zalost, odavno ne postoji (ili je velika retkost). Drugo, sve i da postoji, bilo bi, takvo kakvo je, za danasnje potrebe totalno neupotrebljivo. Trece - male "ali prirodne" radnjice, lokalne piljarnice, mali proizvodjaci - idealan teren za najvulgarnije jajare tipa Del Boy. Pa sta mislis - sta je to seme koje seljacima prodaju "mali prodavci"!? Odakle potice? Dve su mogucnosti: A) industrijski otpad (seme koje odbace fabrike prilikom prerade paradajza), drugim recima - to je nesto - ko zna sta (voda iz Pekhamskog izvora) B) potice opet od velikih proizvodjaca, poput Monsanta, ali je proslo preko 15 preprodavaca (u prevodu - to je skart skartovog skarta). Konacno, ovaj clanak nema veze s vezom, totalni idiotizam. 1500 karaktera je premalo da bi se naborjalo zbog cega sve, ali, dovoljno je reci da 1989. Monsanto jos nije imao nikakvog posla u semenarskoj industriji (bio je samo hemijski komleks), u sektor je usao tek negde 1996. ili 1997., ne secam se vise tacno.

Lakse je kucati nego razmisljati

pre 8 godina

Kako bi bilo da se recimo ti hemijski , geneski, marketinški, poljoprivredni prodajni konglomerati, malo ODJ**U, za sva vremena? Globalno strateški. Pa da se ponovo lokalizuje priča na male proizvođače, lokalne piljarnice, male ali prirodne radnjice. Da se malo čovečanstvo vrati sebi zemlji, vodi, hrani, skakavcima bumbarima, vrapcima, trešnjama, detinjstvu zdravoj i pravoj deci? A?
(Glupan, 20. jul 2015 13:59)

Ljudi u Srbiji jedva kupuju i ovaj bezukusni paradajz. Nije taj tvoj "lokalizovani" paradajz nestao jer je to nekome ćef, nego se lolalnom seljaku ne bi isplatilo da prodaje kilo ispod 300 dinara.

dudule

pre 8 godina

Eno kod mene na vikendici u basti paradajz sa ukusom paradajza. Prirodan i sladak ! Mani te me tih vestackih proizvodnji! (brm brm, 20. jul 2015 14:20)

sve je do semena...mozes imati basticu na selu i uzgajati 100% organski ali ako je seme GMO onda to nije isti paradajz koji sam ja jeo pre 20 god

Jovan

pre 8 godina

"@Glupan

Onda će mali proizvođači da nas truju po principu: "Trpaj sve i svašta, to nije za kuću, to je za pijacu!"
(petar, 20. jul 2015 16:30) "

Ovi veliki ti to rade na veliko već, genetski modifikovano, zatrovano hemikalijama, itd... Moramo mi sami da se opasuljimo i da krenemo da razvijamo svest o tome da je to naše i prirodno. Uvek će biti prevaranata, ali ih treba svesti na minimum. Više verujem, ipak, mom komšiji, nego gmo plantažama koje to pakuju u "šarene laže" papir!

Nebojsa

pre 8 godina

E sto je moj pokojni deda gajio paradajz,volovsko srce, ubedljivo najlepsi i najukusniji paradajz mogu da potpisem,kakvi ameri pa njihovo povrce nikad nije bilo niti ce biti kao nase!

proka

pre 8 godina

Volovsko srce - definitivno najukusniji paradajz. Ali šta to vredi, kada se ubere zreo ne može da traje duže od 2-3 dana. A ovaj GMO stoji u rafu u supermarketu 2 meseca.

paradajz

pre 8 godina

@ Jelena,sestro..ako je to istina sto pises,vrati se odmah kuci ako treba i peske..nabavi desetak kokoski i posadi malu bastu,makar necete gladovati..

verba volant

pre 8 godina

@(EU Citizen, 20. jul 2015 15:24)

Izglaeda da ima raznih EU citizena.
Moj sin sa svojom devojkom i jos dva para umetnika zivi u jednom malom mestu u italijanskoj regiji Emilija.( tamo je tesko definisati da li je to selo, ili gradic, ili kastel..).Zive na spratu stare kuce. U prizemlju su ateljeji.
Vec pet,sest godina, imaju savrsenu organsku bastu u dvoristu, desetak kokosaka, naravno macku (neko mora da brine o misevima), jer sami peku hleb.
Komsija Duzepe ih snabdeva dobrim penusavim vinom sa niskim procentom alkohola. Svoj izvor cuva kao tajnu.
Jedino prevozno sredstvo su im bicikli. Posto zimi temperatura bude i -7C,loze drva u kaminima.
Na moju zalost, bojim se da vise ne vlada srpskim kao ti. Poslednji put mi je rekao, da dobru likovnu kritiku moze da napise samo na italijanskom.

EU Citizen

pre 8 godina

Ja nemam pojma o čemu ovi ljudi pričaju, tačno je da je paradajz iz supermarketa pre dvadeset godina u zapadnoj i srednjoj Evropi bio totalno bezukusan, pa sam, pošto sam gurman i volim dobar paradajz, morao da se svakako dovijam i kupujem ga po specijalnim prodavnicama za skupe pare, naročito izvan sezone, ali poslednjih sedam-osam godina se to izrazito promenilo na bolje, daleko od toga da je sav dobar i da nema raznog bezukusnog treša, ali gotovo u svakom supermarketu, naročito onim boljim, mada čak i među diskonterima postoje izuzeci, skoro uvek možete da nađete barem jednu ili dve vrste odličnog paradajza od proleća do jeseni. Tokom zime, nažalost, uglavnom nestanu, pa je ponovo vreme za specijalne prodavnice i cifre od kojih se diže kosa na glavi, ali to je život, a nekako imam utisak i da se ta sezona s godinama skraćuje, to jest da će dobar paradajz za nekoliko godina biti dostupan u normalnim prodavnicama cele godine. Za mene je ovo jedan od važnijih opštih znaka napretka ljudske vrste :)))

Nemanja44

pre 8 godina

Ziveo sam na Floridi tako da dobro znam kakav je njihov paradajz a nebi ga ponudio i najgorem neprijatelju.A oni i neznaju kakvog je paradajz ukusa.Sve u svemu tamo ko nema mesecno iznad 5000$ ima iznad 130 kg jer jede ono sto je za sirotinju od mesa do paradajza.

asdf

pre 8 godina

Kako bi bilo da se recimo ti hemijski , geneski, marketinški, poljoprivredni prodajni konglomerati, malo ODJ**U, za sva vremena? Globalno strateški. Pa da se ponovo lokalizuje priča na male proizvođače, lokalne piljarnice, male ali prirodne radnjice. Da se malo čovečanstvo vrati sebi zemlji, vodi, hrani, skakavcima bumbarima, vrapcima, trešnjama, detinjstvu zdravoj i pravoj deci? A?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Glupan, 20. jul 2015 13:59)

Pa upravo to je u Srbiji, nigde industrije. Jel ti se dopada?

X=iks

pre 8 godina

Ali kao ljude ne zanima ukus paradajza. Realno na zapadu 90% jela se prave sa paradajzom, u vecinu salata ide paradajz, ljudi ga prosto obozavaju. Cisto sumnjam da je iko rekao da ga ne zanima ukus paradajza, jedino mozda su ljudi zaboravili koji je pravi ukus paradajza? Ja ga redovno sa farme kupujem i odlican je. Plastikaner iz supermarketa me ne zanima. (Washington, 20. jul 2015 14:52)

Ljudi, shvatite da nemaju svi isti ukus! To sto je vama "ukusan paradajz" nekom drugom ne mora biti, i obratno. Ukus je i kulturoloski odredjen. U Juznoj Evropi, generalno, od paradajza se trazi da ima harmonican ukus. Da je sladak, ali i da kisi i da to bude uskladjeno. Severnjaci traze da je sladak i gotovo. To sto je iz supermarketa "plastikaner" mnogo vise nago sa sortom ima veze s nacinom uzgoja. Ako je ubran zelen, ako je "dozrevanje" bilo vestacko, nije mogao da razvije ukus. Vec jedno 20-tak godina u Svetu je dominantna tendencija u semenarskom biznisu - orijentacija na ukus paradajza, cesto zanemarujuci sve ostalo. Vase bajke o ukusu paradajza u Srbiji, "zdravog seljackog"... pa vi nemate pojma sta vasi seljaci gaje! A ne znaju ni oni. A naravno da ce biti u prednosti paradajz ubran istog jutra u susednom selu, pa kupljen na pijaci, nego onaj sto je stigao iz Jordana, ubran zelen, proveo ko zna koliko u hladnjaci i prevalio 2000km! To nema veze sa sortom. Probajte da prodate taj vas seljacki u Jordanu, pa da vidite na sta ce liciti!

parsimonious

pre 8 godina

Koja smejurija, pa paradajz nema ukus. To je voda.

A kada bi zaista uradili double blind test o tome koji je paradajz ukusniji videli biste da je to sve placebo i krajnje subjektivni osecaj. Necu da se zamaram, mozete i sami naci slicne testove na internetu, npr. Penn & Teller...

Glupan

pre 8 godina

@Zju
Da nisi tako egocentrično samoljubiv i ljubomoran na moju glupost, znao bi šta sam napisao.
Daću ti ja 5-6 plusića, ipak si mnogo truda uložio u svoja istraživanja.

X=iks

pre 8 godina

Vec pet,sest godina, imaju savrsenu organsku bastu u dvoristu, desetak kokosaka, naravno macku (neko mora da brine o misevima), jer sami peku hleb. (verba volant, 20. jul 2015 21:59)

I samo to je tzv. organska proizvodnja! Tako i jeste bilo zamisljeno, dok je to bilo ideja, pre nego sto je postalo moda. Ali, to je luksuz. Ne moze svako da ima svoj povrtnjak, vecina ne moze. Cak ne moze svako ni u susedstvu da ima nekog ko ima svoj povrtnjak i koga moze da gleda sta i kako radi. Naravno, ne moze ni njega da kontrolise, ali, barem zna coveka i zna da mu moze verovati, ili veruje da mu moze verovati. "Organski" proizvod za trziste, to je oksimoron. "Organska" proizvodnja je i bila zamisljena kao subverzija protiv trzista (ali subverzija najbogatijih). Najsmesnije je sto se "organskim" proizvodima obicno zaludjuju anarhofilni tipovi, pokazujuci time koliko neograniceno poverenje imaju u - drzavu i njene papire. Jer, vi placate - certifikat i nista vise. A taj certifikat je prazan. Garantuje ono sto vam niko ne moze garantovati, jer, nema pouzdanog nacina da nedvosmisleno utvrdi sve sto treba da potvrdi. Ali, zato omogucava poneko radno mesto u drzavnoj sluzbi vise. A taj drzavni sluzbenik, cak i ako je najsavesniji - sta drugo da radi, nego da s vremena na vreme obidje gazdu, cak i ako bude trazio, sigurno nece, bas tada, naci nista sumnjivo, gazda ce ga svakako lepo docekati i i jos lepse ispratiti i... mozete zamisliti kako to vec ide.

Trovach

pre 8 godina

Smesne su mi pojedine musterije kada kazu kako nece da prskaju paradajz, a kada im propadne zbog bolesti, idu na pijacu i ne znaju sta kupuju. Najvaznije je zastititi ga do zametanja plodova, a zatim prestati, ako bas zelite 100% bez ostataka pesticida na plodovima. Samo, postoji rizik, jer zaraza moze da se pojavi i kasnije. Resenje su fungicidi sa kratkom karencom.

Maja, Zadar

pre 8 godina

Ja imam svoj vrt u kojem je sve prirodno. Imam i oko 40-50 stabala raznih voćaka. A povrća da i ne spominjem. Prije bi nabrojala čega nema.

X=iks

pre 8 godina

(X=iks, 20. jul 2015 21:13)
Sve je to fino, ali ne vidim kakve veze ima sa GMO produktom sto bi prije svega trebalo da bude tema komentara, a ne sorta.
(delboj, 21. jul 2015 00:10)

Ta glupost nije vredela nikakvog komentara. Ali, kad vec hoces... 1) O babarogi koju zoves "GMO" ti nemas pojma, a glavu su ti napunili novinari - totalne neznalice, bas kao i autor ovog teksta. 2) 1989. (godina kad je prema ovo clanku "sve pocelo") niti je "GMO tehnologija" ikako postojala, niti se Monsanto bavio semenarstvom. Tada su jos vladali stari giganti, uglavnom holandski i americki - Royal Sluis, Petoseed, Asgrow etc. Onda dolazi katastroficna 1993. godina i sve te gigante, jednog po jednog, u roku od godinu dana, iako nisu pokazivali nikakve znake slabosti, otkupljuje anonimna meksicka firma Seminis (za koju se pricalo da je fasada za pranje novca kolumbijskog kartela). Posto imaju monopol, mogu sebi da dozvole da drasticno skresu istrazivanja. Nakon par godina preprodaju, kupuje Monsanto, hemijski industrijski gigant, koji tek tada ulazi u semenarski sektor i pokrece istrazivanja. Zakljucak: ovaj clanak je totalna glupost, kao i bukvalno sve smece koje si na tu temu mogao procitati i cuti po masmedijima.

verba volant

pre 8 godina

@(malo gradjanin,malo EU, 20. jul 2015 23:35)

Slobodno shvati kao kompliment. Oni nisu jedini koji to tamo rade.
Sluzim se samo autocedom, a nemam blokove za paradajiz, blitvu, tikvice... moraces da napregnes mastu.
Sta ce drugi misliti? Preporucujem jednu od alternativa: ti idi svojim putem, a ljudi neka misle sta hoce.
Da, macak se zove Nibira. Ime je dobio po kometi, ali kad sam ga videl
(uzivo) vise mi je licio na asteroid.

stari macak

pre 8 godina

@ verba volant
uf,kad smo vec kod te maste,..

ne tako davno,sto bi se reklo,nedavno,obuzme me nesto,nesto onako kako da ti kazem,muski,nesto sto priziva mastu..hm,i tako dok se protezem hladovinom mislim se,kako bi bilo da se docepam neke mace,ali umesto kao svako razuman da svojoj masti stanem na rep,ja ispadnem slabic i prepustim joj se potpuno na volju..sad mi nema druge,kao iskusan lovac pripremim komadic slanine i oko ponoci put pod noge,potpuno ponesen svojom zeljom,tiho se suljam tudjim kvartom da ne budim ljute pse cuvare,ponavljajuci u sebi kao neku mantru,gde je slanina tu su i misevi,a gde su misevi nisu ni macke daleko..ali cudna stvar,iako je vreme punog meseca i zvezde stoje u mojem znaku,kao da me opet opominje moc iskusenja,mozda ovo ipak i nije moja noc..ali - ali` gle ti cuda,trljam oci,sta to vidim?..na balkonu,lejdi,onako raskosna zrelog doba u pomalo prozirnoj spavacici izusti mi tiho dobra vecer..,mrnjau rekoh,jes vala kako da ne..nego,sto ti ne spavas u ovo doba kao i ostali "posteni ljudi"..ona se onako od srca naseja,kaze,ma,spavala bi ja,ali nece san san na oci,a,kako vidim izgleda ima nas jos takvih..a,ne - ne,rekoh ja,jok,nije savest u pitanju,ja sam ovde samo zbog mace..nije valjda,kaze ona,pa i ja sam na neki nacin,obuzelo me zadnjih dana nesto,kako da ti kazem,nocima mi krade san..a,tu prici nije kraj;)

malo gradjanin,malo EU

pre 8 godina

@ verba volnat

hmhm,draga verba volant

ajde ti nama ovo za svaki slucaj nacrtaj,jer mi smo ti sad u problemu..ma,rado bi mi ovo shvatili kao kompliment,samo,opet se nekako plasimo sto ce drugi mislit;)

delboj

pre 8 godina

(X=iks, 20. jul 2015 21:13)
Sve je to fino, ali ne vidim kakve veze ima sa GMO produktom sto bi prije svega trebalo da bude tema komentara, a ne sorta.

Milos

pre 8 godina

Ja u zivotu u Srbiji nisam jeo paradajz! Probao sam al prejak ukus ima i uveki se povracalo. Dosao sam u USA i ove GMO bez ukusa sibam bez greskez ovde bilo sta da jedem nema ukusa. Izgleda ko paradajz, crven, ima semenke, voda da ti podje na usta, al kad probas kao da jedes vazduh! Krastavice su im prelepe, nase su vrlo gorke u Srbiji! Luk kad secem cak i ne mirise, niti mi suza podje :) al zato osecam nedostatak vitamina uzasno

verba volant

pre 8 godina

@(malo gradjanin,malo EU, 20. jul 2015 23:35)

Vidim da sam dobila, za sada samo 1 "-". Možda te zanima od čega žive? Što lepo ne pitaš? Od onoga što najmanje vole. Rade stori bordove za reklame i kad "naleti" animaciju ( još uvek se najbolje plaća ).

Život mladih neafirmisanih umetnika nije lak. Ali, još uvek ne odustaju.

malo gradjanin,malo EU

pre 8 godina

@ verba volant

sve je to pohvalno,osim sto taj minus nije u nikakvoj vezi samnom..ali,eto,lako je gresiti,tesko je oprostiti,pogotovo sebi;)..pozdrav)

verba volant

pre 8 godina

@(stari macak, 21. jul 2015 14:44)
Nemaštovito, banalno, nepismeno.
Nedovoljan 1.
Nadam se da u stvarnom životu nemaš književne ambicije. Ako ponekad nekom prepričavaš filmove, ili snove, skrati malo, dosadno je.

@malo gradjanin, malo EU
Izvini zbog minusa, sada sam videla da imamo hejtera.
Sada ću ipak, upotrebiti kondicional. Ako ovo "malo gradjanin,.." znači da si me nazvao malogradjankom, moram da ti kažem da to još nisam čula o sebi, ali ne marim.

parsimonious

pre 8 godina

Koja smejurija, pa paradajz nema ukus. To je voda.

A kada bi zaista uradili double blind test o tome koji je paradajz ukusniji videli biste da je to sve placebo i krajnje subjektivni osecaj. Necu da se zamaram, mozete i sami naci slicne testove na internetu, npr. Penn & Teller...

EU Citizen

pre 8 godina

Ja nemam pojma o čemu ovi ljudi pričaju, tačno je da je paradajz iz supermarketa pre dvadeset godina u zapadnoj i srednjoj Evropi bio totalno bezukusan, pa sam, pošto sam gurman i volim dobar paradajz, morao da se svakako dovijam i kupujem ga po specijalnim prodavnicama za skupe pare, naročito izvan sezone, ali poslednjih sedam-osam godina se to izrazito promenilo na bolje, daleko od toga da je sav dobar i da nema raznog bezukusnog treša, ali gotovo u svakom supermarketu, naročito onim boljim, mada čak i među diskonterima postoje izuzeci, skoro uvek možete da nađete barem jednu ili dve vrste odličnog paradajza od proleća do jeseni. Tokom zime, nažalost, uglavnom nestanu, pa je ponovo vreme za specijalne prodavnice i cifre od kojih se diže kosa na glavi, ali to je život, a nekako imam utisak i da se ta sezona s godinama skraćuje, to jest da će dobar paradajz za nekoliko godina biti dostupan u normalnim prodavnicama cele godine. Za mene je ovo jedan od važnijih opštih znaka napretka ljudske vrste :)))

Glupan

pre 8 godina

Kako bi bilo da se recimo ti hemijski , geneski, marketinški, poljoprivredni prodajni konglomerati, malo ODJ**U, za sva vremena? Globalno strateški. Pa da se ponovo lokalizuje priča na male proizvođače, lokalne piljarnice, male ali prirodne radnjice. Da se malo čovečanstvo vrati sebi zemlji, vodi, hrani, skakavcima bumbarima, vrapcima, trešnjama, detinjstvu zdravoj i pravoj deci? A?

X=iks

pre 8 godina

Kako bi bilo da se recimo ti hemijski , geneski, marketinški, poljoprivredni prodajni konglomerati, malo ODJ**U, za sva vremena? Globalno strateški. Pa da se ponovo lokalizuje priča na male proizvođače, lokalne piljarnice, male ali prirodne radnjice. Da se malo čovečanstvo vrati sebi zemlji, vodi, hrani, skakavcima bumbarima, vrapcima, trešnjama, detinjstvu zdravoj i pravoj deci? A? (Glupan)

Dobro si se potpisao! O, kako si ti neobavesten i naivan! Prvo, to sto ti verujes da je "prirodni" paradajz, na zalost, odavno ne postoji (ili je velika retkost). Drugo, sve i da postoji, bilo bi, takvo kakvo je, za danasnje potrebe totalno neupotrebljivo. Trece - male "ali prirodne" radnjice, lokalne piljarnice, mali proizvodjaci - idealan teren za najvulgarnije jajare tipa Del Boy. Pa sta mislis - sta je to seme koje seljacima prodaju "mali prodavci"!? Odakle potice? Dve su mogucnosti: A) industrijski otpad (seme koje odbace fabrike prilikom prerade paradajza), drugim recima - to je nesto - ko zna sta (voda iz Pekhamskog izvora) B) potice opet od velikih proizvodjaca, poput Monsanta, ali je proslo preko 15 preprodavaca (u prevodu - to je skart skartovog skarta). Konacno, ovaj clanak nema veze s vezom, totalni idiotizam. 1500 karaktera je premalo da bi se naborjalo zbog cega sve, ali, dovoljno je reci da 1989. Monsanto jos nije imao nikakvog posla u semenarskoj industriji (bio je samo hemijski komleks), u sektor je usao tek negde 1996. ili 1997., ne secam se vise tacno.

Pera

pre 8 godina

Nece smeksati? Pa ko normalan voli tvrd paradajz?! Boze, bre, ovde u BGu na Zelenom Vencu mozete naci vrhunski paradajz - mekan i neverovatno ukusan. Uzgajan bez ikakve laboratorije.

Zju

pre 8 godina

@Glupan
Nick ti pristaje.
Da si pročitao tekst video bi da je "Garden Gem" uzgajan kao i svaki drugi paradajz i da nema veze sa GMO, ali pošto nisi, ti piši te kliše komentare i dobijaj pluseve.

Dz

pre 8 godina

Paradajz iz baste moje bakute je najukusniji koji sam ikada probao. Treba pokrenuti poljoprivrednu revoluciju kao na Kubi i da se vrati proizvodnja u male baste iza nasih kuca.

Dikh tu kava

pre 8 godina

"Kod nas, još uvek može da se nađe, paradajz sa ukusom."

Gde kod vas? U Beogradu, npr., nisam jeo paradajz sa ukusom paradajza nekih 10-15 godina. Toliko je to frustrirajuće, da ovo što se prodaje kao paradajz po sili zakona mora da dobije novi naziv, jer je svakako nova sorta, a nikako paradajz. Ostalo povrće tu i tamo, još može da se prepozna ukus iz detinjstva (pre 20-30-40 godina), ali paradajz.. Pri čemu je nekad mogao da se kupi paradajz gde god si hteo, a sad da mi neko kaže - ima dobar paradjaz da se uzme "tu, tamo, negde", donose ljudi preko neta, i tome slično, ja stvarno ne znam šta bih ja s tom informacijom, hoću da izađem iz kuće, uđem u bilo koju radnju, i kupim paradajz. Ako mnogo tražim, duboko se izvinjavam.. Ustvari, ne. Izvinjenje, a bogami i nešto daleko drastičnije, mora da zadesi one koji su nam onemogućili da jedemo.

Dada

pre 8 godina

Samo vi tamo krkajte GM organizma, nas se manite, imamo mi ovde još povrća i voća sa ukusom. Ne treba nam GMO. Ostavite nas na miru. Ljudi čuvajte seme, biće vrednije od zlata.

asdf

pre 8 godina

Kako bi bilo da se recimo ti hemijski , geneski, marketinški, poljoprivredni prodajni konglomerati, malo ODJ**U, za sva vremena? Globalno strateški. Pa da se ponovo lokalizuje priča na male proizvođače, lokalne piljarnice, male ali prirodne radnjice. Da se malo čovečanstvo vrati sebi zemlji, vodi, hrani, skakavcima bumbarima, vrapcima, trešnjama, detinjstvu zdravoj i pravoj deci? A?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Glupan, 20. jul 2015 13:59)

Pa upravo to je u Srbiji, nigde industrije. Jel ti se dopada?

X=iks

pre 8 godina

Ali kao ljude ne zanima ukus paradajza. Realno na zapadu 90% jela se prave sa paradajzom, u vecinu salata ide paradajz, ljudi ga prosto obozavaju. Cisto sumnjam da je iko rekao da ga ne zanima ukus paradajza, jedino mozda su ljudi zaboravili koji je pravi ukus paradajza? Ja ga redovno sa farme kupujem i odlican je. Plastikaner iz supermarketa me ne zanima. (Washington, 20. jul 2015 14:52)

Ljudi, shvatite da nemaju svi isti ukus! To sto je vama "ukusan paradajz" nekom drugom ne mora biti, i obratno. Ukus je i kulturoloski odredjen. U Juznoj Evropi, generalno, od paradajza se trazi da ima harmonican ukus. Da je sladak, ali i da kisi i da to bude uskladjeno. Severnjaci traze da je sladak i gotovo. To sto je iz supermarketa "plastikaner" mnogo vise nago sa sortom ima veze s nacinom uzgoja. Ako je ubran zelen, ako je "dozrevanje" bilo vestacko, nije mogao da razvije ukus. Vec jedno 20-tak godina u Svetu je dominantna tendencija u semenarskom biznisu - orijentacija na ukus paradajza, cesto zanemarujuci sve ostalo. Vase bajke o ukusu paradajza u Srbiji, "zdravog seljackog"... pa vi nemate pojma sta vasi seljaci gaje! A ne znaju ni oni. A naravno da ce biti u prednosti paradajz ubran istog jutra u susednom selu, pa kupljen na pijaci, nego onaj sto je stigao iz Jordana, ubran zelen, proveo ko zna koliko u hladnjaci i prevalio 2000km! To nema veze sa sortom. Probajte da prodate taj vas seljacki u Jordanu, pa da vidite na sta ce liciti!

Nebojsa

pre 8 godina

E sto je moj pokojni deda gajio paradajz,volovsko srce, ubedljivo najlepsi i najukusniji paradajz mogu da potpisem,kakvi ameri pa njihovo povrce nikad nije bilo niti ce biti kao nase!

ma

pre 8 godina

sad kad se jave ovi nasi i kazu da je nas najbolji. a sve seme za sve povrce se uvozi? matori se secaju kad prodjes pijacom kako je sve mirisalo sad nista vise ne miriae a o ukusu da ne raspravlja,mo. vano je da je recimo pardazj ceo crven veliki. a ukus odvratan.
problem je sto se nista ne kontroslie? prsle godien su umrli ljudi koj isu brali visnje? pa kolik osu onda bile prksane to nikoga nije briga
setimo semleka prosle godine. priznal isu da nemamo laboratoriej za ispitivanje pa kak oonda sad kontrolisu te aflatoksine? jer su rekl ida je skupo da se salje na pregled u holandiju. a ljudski zivot im nije skup

interesantno

pre 8 godina

preferiram lokalni proizvod od seljaka.. medjutim kad razmislim da se od kad sam ja bio klinac populacija sveta uvecala za ~50% - znam da pripadam manjini koji imaju pristup resursu domace zdrave hrane.. ima dosta mesta u evropi i svetu gde paradajz npr ne raste prirodno i ne moze se naci osim uvozno, zato mi je zao sto velikim proizvodjacima nije stalo do ukusa hrane vec samo do profita. I jos mi je zalije da znam da se u Srbiji skoro sve sto se proizvodi uvozi od istih - goreg kvaliteta i jeftinije od domaceg proizvoda. Kao da neko namerno upropastava nasu poljoprivredu zarad tih istih velikih proizvodjaca.. Umesto da se razvijemo kao proizvodjac i izvoznik luksuznog ukusnog domaceg zdravog proizvoda, neko ce sutra samo kupiti zemlju i seljaka da rade za velike proizvodjace koji su ih upropastili.

Lakse je kucati nego razmisljati

pre 8 godina

Kako bi bilo da se recimo ti hemijski , geneski, marketinški, poljoprivredni prodajni konglomerati, malo ODJ**U, za sva vremena? Globalno strateški. Pa da se ponovo lokalizuje priča na male proizvođače, lokalne piljarnice, male ali prirodne radnjice. Da se malo čovečanstvo vrati sebi zemlji, vodi, hrani, skakavcima bumbarima, vrapcima, trešnjama, detinjstvu zdravoj i pravoj deci? A?
(Glupan, 20. jul 2015 13:59)

Ljudi u Srbiji jedva kupuju i ovaj bezukusni paradajz. Nije taj tvoj "lokalizovani" paradajz nestao jer je to nekome ćef, nego se lolalnom seljaku ne bi isplatilo da prodaje kilo ispod 300 dinara.

murajsam

pre 8 godina

ukrstili su gene paradajza sa genima ribe iz severnih mora koja živi u ledenoj vodi da bi dobili paradajz otporan na mraz. tako da kad jedete paradajz vi u stvari jedete i ribu a da to i niste svesni. kinezi obrnu raketom seme nekoliko puta oko zemlje pa posle zbog bestežinskog stanja dobiju plod težak 1 kg itd itd....a ukusan paradajz, hm, to ima još samo kod moje babe, ali tek tamo sredinom avgusta, treba dosta sunca, vode i zdravo zemljište...pogotovu sunca. aj ćao

dudule

pre 8 godina

Eno kod mene na vikendici u basti paradajz sa ukusom paradajza. Prirodan i sladak ! Mani te me tih vestackih proizvodnji! (brm brm, 20. jul 2015 14:20)

sve je do semena...mozes imati basticu na selu i uzgajati 100% organski ali ako je seme GMO onda to nije isti paradajz koji sam ja jeo pre 20 god

John Smith

pre 8 godina

Ja vidim da malo ljudi ovde obraca paznju na rec MONSANTO! Malo pogledajte, ako uspete da nadjete JEDNU JEDINU lepu rec o njima, svaka vam cast! GMO JE UBICA!

Jelena

pre 8 godina

ja zivim u nemačkoj, gde povrće košta kao zlato a ima ukus sena. nemam neka primanja, tj moram da uglavim hranu za tri osobe u 200 evra mesečno. i pored svega, kupujem samo jedan jedini paradajz koji kosta 1,50 € za pola kg jer jedini ima ukus na paradajz. džabe. davati pare ako jedes nesto sto nema ama baš nikakav ukus, sama voda.

Boston Selac

pre 8 godina

Ljudi evo ja nudim beslatno paradajs svez prirodan ko hoće neka proba naravno sam moze da ga ubere da ne bude posle ovo ono. A ne to zapadno gmo. U spaniji jedes paradajs isto kao da jedes plastiku.

Kaiim

pre 8 godina

Dodjite kod mene u Posavinu da vidite sta je paradajz. Volovsko (volovo) srce, vec godinama je takav jer baba svake godine ostavi najveci i najbolji paradajz za sjeme koje na godinu ide prvo u rasadnik, a onda se presadjuje u bastu. Ona zna te neke trikove gdje sadi kadife, ruzmarin, bosiljak, mrkvu i luk, insta ia znam... u neposrednoj blizini, pa ga nista ne napada i naravno da se nicim ne tretira. 100% bioloski paradajz, koji kad rasjecete zamirise cijela kuca (bez pretjerivanja). Mnogo je posla oko toga... mora da se zaliva po 2-3 puta dnevno kada su velike vrucine, da se okopava, da se vezuje, da se kidaju one grancice koje izbijaju sa strana... ali se na kraju isplati. Nema para koje mogu da kupe taj paradajz, a i ostalo voce i povrce koje se uzgaja na slican nacin. Ipak, ko radi na veliko i zivi od toga, na taj nacin ne moze da uspije... zato povrce u prodavnicama samo izgledom potsjeca na povrce... ukus je kao da jedes plastiku. Asov i motiku u ruke i svako moze da ima bastu za sopstvene potrebe... ko ne zeli neka jede genetski modifikovanu hranu tretiranu tonama pesticida, herbicida, fungicida, insekticida...

Jova

pre 8 godina

Kakvo presipanje iz šupljeg u prazno! Prvo su pravili paradajz koji će mnogo da rađa i dugo da traje, a kada su shvatili da su pokvarili ukus, onda su shvatili da nemaju seme koje je autohtono i krenuli da prave bolje od prirodnog! Koliko apsurda u čovekovoj prepotentnosti! Pohlepa će nas upropastiti!
Čuvajte seme koje se još može naći i gajite paradajz onako kako se gaji, zalivajte ga i dohranjujte prirodno. To seme će biti skuplje od zlata!

Gradimir

pre 8 godina

Ja sanjam o sopstvenoj proizvodnji u stakleniku, ali domaće vrste, nemodifikovane koja je, kada se preseče, kao biftek unutra, a ukus je onaj pravog paradajza, a ne plastike. Ima da se nađe, jeo sam. Pre par godina plod je bio tako krupan da se od jednog komada dvoje najedu (dobro, možda malo preterujem, ipak je to prilog).

Pekar

pre 8 godina

... u Novom Sadu na kvantaškoj pijaci, sa koje se mahom kupuje voće i povrće na veliko, 80% ove robe je poreklom iz Albanije... U srcu Vojvodine? Sve je to zbog raznih uvozničkih lobija, cene hrane... Nikoga nije briga za poreklo robe, ako je ona nesto jeftinija, ostale priče su ili utopija ili laž!

Glupan

pre 8 godina

@Zju
Da nisi tako egocentrično samoljubiv i ljubomoran na moju glupost, znao bi šta sam napisao.
Daću ti ja 5-6 plusića, ipak si mnogo truda uložio u svoja istraživanja.

DedaMiloje

pre 8 godina

Nekaka sade volujsko srce i jabucar,nema ukusnijeg.
(ja iz bb, 20. jul 2015 15:56)

Podpisujem, provereno, najbolji iz Carevca kod Velikog Gradišta, kad god podjemo na pecanje maznemo po neki iz bašte da se zasladimo :)

Jovan

pre 8 godina

"@Glupan

Onda će mali proizvođači da nas truju po principu: "Trpaj sve i svašta, to nije za kuću, to je za pijacu!"
(petar, 20. jul 2015 16:30) "

Ovi veliki ti to rade na veliko već, genetski modifikovano, zatrovano hemikalijama, itd... Moramo mi sami da se opasuljimo i da krenemo da razvijamo svest o tome da je to naše i prirodno. Uvek će biti prevaranata, ali ih treba svesti na minimum. Više verujem, ipak, mom komšiji, nego gmo plantažama koje to pakuju u "šarene laže" papir!

proka

pre 8 godina

Volovsko srce - definitivno najukusniji paradajz. Ali šta to vredi, kada se ubere zreo ne može da traje duže od 2-3 dana. A ovaj GMO stoji u rafu u supermarketu 2 meseca.

iz US

pre 8 godina

mozda industrijski proizvodjaci nisu zaintersovani za paradajz sa ukusom. Potrosaci i te kako jesu.
u USA, vec nekoliko godina je gajenje povrca kod kuce vrlo popularno. Prednjaci mladja generacija (20-30 godina) tzv Millennials. A pocelo od Hipstera. KO kod ima terasu (za vecu saksiju) ili malu basticu, zasadi razna zacinske biljke, paradajz, paprike, jagode... razmenjuju seme starih sorti paradajza i paprika donetih iz Evrope i Centralne i Juzne Amerike. Ko ima vecu bastu, sadi i vise. Ko moze, ima i par koka da nose 'domaca' jaja.
Sto se tog tice, madi Ameri su ispred Evropljana.

EU

pre 8 godina

zar nismo nekad imali paradajz koji ima ukus? I mi slušamo priče o napretku? NApretku da, ali napretku multinacionalki... a narod, ko šiša...

paradajz

pre 8 godina

@ Jelena,sestro..ako je to istina sto pises,vrati se odmah kuci ako treba i peske..nabavi desetak kokoski i posadi malu bastu,makar necete gladovati..

maki

pre 8 godina

Neka dodju u Leskovac i kupe na pijaci od seljaka jabukar, veliki kao saka i ima ukus paradajza. Najbolji na svetu. Nasi seljaci to sade decenijama

Nemanja44

pre 8 godina

Ziveo sam na Floridi tako da dobro znam kakav je njihov paradajz a nebi ga ponudio i najgorem neprijatelju.A oni i neznaju kakvog je paradajz ukusa.Sve u svemu tamo ko nema mesecno iznad 5000$ ima iznad 130 kg jer jede ono sto je za sirotinju od mesa do paradajza.

X=iks

pre 8 godina

E sto je moj pokojni deda gajio paradajz,volovsko srce, ubedljivo najlepsi i najukusniji paradajz mogu da potpisem,kakvi ameri pa njihovo povrce nikad nije bilo niti ce biti kao nase! (Nebojsa)

1) Paradajz je, verovao ili ne - americki. Iz Amerike je stigao u Evropu. Ne tako davno. U Srbiju pre tek nesto vise od 100 godina.
2) Stvarno verujete da je Coeur de boeuf, odnosno Cuor di bue, odnosno, prevedeno na srpski, "Volovsko srce" - srpski paradajz!? Samo sto je, za razliku od ovih, kako kazete, "plasticnih", stigao u Srbiju relativno davno, u vreme vasih dedova i pradedova. I sto pravi, originalni Cuor di bue vise odavno ne postoji, osim u bankama gena. To vise odavno nije sorta, nego se tako oznacava paradajz ciji plodovi imaju odredjen izgled. Puka spoljasnjost. Pod "volovskim srcem" moze da prodje i prolazi *bilo sta*, dovoljno je da lici. Tako jajare rade biznis. Reci cete "vasa baba cuva seme"... Vasa baba ne zna to da radi! Vasa baba nema uslove da to radi (narocito ako komsije gaje nesto drugo; paradajz jeste pretezno samooplodan, ali, ne apsolutno; osim toga ima i drugih nacina kako se seme moze pomesati i drugih nacina kako se sorta moze izgubiti). Vasa baba ne zna sta je to seme koje cuva, verovatno potice od nekog ploda koji je kupila na pijaci. I drugde, svuda ima takvih baba i mnogo vise nego u Srbiji. Paradajz vase babe je svez i to je to. Trziste je nesto drugo. Isto vazi i za "jabucar". To je San Pietro/Saint Pierre, koji je vasim dedama licio na jabuku.

Milos

pre 8 godina

Ja u zivotu u Srbiji nisam jeo paradajz! Probao sam al prejak ukus ima i uveki se povracalo. Dosao sam u USA i ove GMO bez ukusa sibam bez greskez ovde bilo sta da jedem nema ukusa. Izgleda ko paradajz, crven, ima semenke, voda da ti podje na usta, al kad probas kao da jedes vazduh! Krastavice su im prelepe, nase su vrlo gorke u Srbiji! Luk kad secem cak i ne mirise, niti mi suza podje :) al zato osecam nedostatak vitamina uzasno

Washington

pre 8 godina

Ali kao ljude ne zanima ukus paradajza. Realno na zapadu 90% jela se prave sa paradajzom, u vecinu salata ide paradajz, ljudi ga prosto obozavaju. Cisto sumnjam da je iko rekao da ga ne zanima ukus paradajza, jedino mozda su ljudi zaboravili koji je pravi ukus paradajza? Ja ga redovno sa farme kupujem i odlican je. Plastikaner iz supermarketa me ne zanima.

vladica

pre 8 godina

u americi 90% paradajza na trzistu ima ukus izmedju papira i kartona... nazalost i u evropi je krenula korporacijska najezda na takav paradajz koji lepo izgleda i dugo može da ostane vizuelno lep dok stoji na policama ... samo valjda ce ljudi da masovnije ignorisu takve proizvode i traze one paradajze sto nisu savrsenog oblika ni boje, ali su savrsenog ukusa

Ivica-s

pre 8 godina

Volovsko srce srce gajium u plastenicima vec godinama...definitivno lepseg paradajza nema niti ce bilo koja modifikacija biti bolja.

ketch up

pre 8 godina

Koja smejurija, pa paradajz nema ukus. To je voda.

A kada bi zaista uradili double blind test o tome koji je paradajz ukusniji videli biste da je to sve placebo i krajnje subjektivni osecaj. Necu da se zamaram, mozete i sami naci slicne testove na internetu, npr. Penn & Teller...
(parsimonious, 20. jul 2015 14:49) # Link komentara

E svasta, vecu glupost od ovog komentara davno nisam procitao. Sta kazes, ima na internetu test pa mozemo i sami da se uverimo da je svaki paradajz isti? Paradajz nema ukus? Znaci svi su blesavi, pa ne treba da verujemo svojim culima nego da proverimo na netu? Pa ti decko ili nisi probao pravi paradajz u zivotu ili mislis da sve mozes preko interneta da saznas, a verovatno je i jedno i drugo. Izadji malo prosetaj, mani se interneta... E stvarno kakvih ljudi ima...

Branimir

pre 8 godina

Ko želi da jede zrelo i ukusno voće i povrće jednostavno mora da ga posadi sam jer profesionalci uzgajaju voće i povrće za prodaju a ne za jelo.

verba volant

pre 8 godina

@(EU Citizen, 20. jul 2015 15:24)

Izglaeda da ima raznih EU citizena.
Moj sin sa svojom devojkom i jos dva para umetnika zivi u jednom malom mestu u italijanskoj regiji Emilija.( tamo je tesko definisati da li je to selo, ili gradic, ili kastel..).Zive na spratu stare kuce. U prizemlju su ateljeji.
Vec pet,sest godina, imaju savrsenu organsku bastu u dvoristu, desetak kokosaka, naravno macku (neko mora da brine o misevima), jer sami peku hleb.
Komsija Duzepe ih snabdeva dobrim penusavim vinom sa niskim procentom alkohola. Svoj izvor cuva kao tajnu.
Jedino prevozno sredstvo su im bicikli. Posto zimi temperatura bude i -7C,loze drva u kaminima.
Na moju zalost, bojim se da vise ne vlada srpskim kao ti. Poslednji put mi je rekao, da dobru likovnu kritiku moze da napise samo na italijanskom.

delboj

pre 8 godina

(X=iks, 20. jul 2015 21:13)
Sve je to fino, ali ne vidim kakve veze ima sa GMO produktom sto bi prije svega trebalo da bude tema komentara, a ne sorta.

X=iks

pre 8 godina

(X=iks, 20. jul 2015 21:13)
Sve je to fino, ali ne vidim kakve veze ima sa GMO produktom sto bi prije svega trebalo da bude tema komentara, a ne sorta.
(delboj, 21. jul 2015 00:10)

Ta glupost nije vredela nikakvog komentara. Ali, kad vec hoces... 1) O babarogi koju zoves "GMO" ti nemas pojma, a glavu su ti napunili novinari - totalne neznalice, bas kao i autor ovog teksta. 2) 1989. (godina kad je prema ovo clanku "sve pocelo") niti je "GMO tehnologija" ikako postojala, niti se Monsanto bavio semenarstvom. Tada su jos vladali stari giganti, uglavnom holandski i americki - Royal Sluis, Petoseed, Asgrow etc. Onda dolazi katastroficna 1993. godina i sve te gigante, jednog po jednog, u roku od godinu dana, iako nisu pokazivali nikakve znake slabosti, otkupljuje anonimna meksicka firma Seminis (za koju se pricalo da je fasada za pranje novca kolumbijskog kartela). Posto imaju monopol, mogu sebi da dozvole da drasticno skresu istrazivanja. Nakon par godina preprodaju, kupuje Monsanto, hemijski industrijski gigant, koji tek tada ulazi u semenarski sektor i pokrece istrazivanja. Zakljucak: ovaj clanak je totalna glupost, kao i bukvalno sve smece koje si na tu temu mogao procitati i cuti po masmedijima.

Trovach

pre 8 godina

Smesne su mi pojedine musterije kada kazu kako nece da prskaju paradajz, a kada im propadne zbog bolesti, idu na pijacu i ne znaju sta kupuju. Najvaznije je zastititi ga do zametanja plodova, a zatim prestati, ako bas zelite 100% bez ostataka pesticida na plodovima. Samo, postoji rizik, jer zaraza moze da se pojavi i kasnije. Resenje su fungicidi sa kratkom karencom.

verba volant

pre 8 godina

@(malo gradjanin,malo EU, 20. jul 2015 23:35)

Slobodno shvati kao kompliment. Oni nisu jedini koji to tamo rade.
Sluzim se samo autocedom, a nemam blokove za paradajiz, blitvu, tikvice... moraces da napregnes mastu.
Sta ce drugi misliti? Preporucujem jednu od alternativa: ti idi svojim putem, a ljudi neka misle sta hoce.
Da, macak se zove Nibira. Ime je dobio po kometi, ali kad sam ga videl
(uzivo) vise mi je licio na asteroid.

verba volant

pre 8 godina

@(malo gradjanin,malo EU, 20. jul 2015 23:35)

Vidim da sam dobila, za sada samo 1 "-". Možda te zanima od čega žive? Što lepo ne pitaš? Od onoga što najmanje vole. Rade stori bordove za reklame i kad "naleti" animaciju ( još uvek se najbolje plaća ).

Život mladih neafirmisanih umetnika nije lak. Ali, još uvek ne odustaju.

stari macak

pre 8 godina

@ verba volant
uf,kad smo vec kod te maste,..

ne tako davno,sto bi se reklo,nedavno,obuzme me nesto,nesto onako kako da ti kazem,muski,nesto sto priziva mastu..hm,i tako dok se protezem hladovinom mislim se,kako bi bilo da se docepam neke mace,ali umesto kao svako razuman da svojoj masti stanem na rep,ja ispadnem slabic i prepustim joj se potpuno na volju..sad mi nema druge,kao iskusan lovac pripremim komadic slanine i oko ponoci put pod noge,potpuno ponesen svojom zeljom,tiho se suljam tudjim kvartom da ne budim ljute pse cuvare,ponavljajuci u sebi kao neku mantru,gde je slanina tu su i misevi,a gde su misevi nisu ni macke daleko..ali cudna stvar,iako je vreme punog meseca i zvezde stoje u mojem znaku,kao da me opet opominje moc iskusenja,mozda ovo ipak i nije moja noc..ali - ali` gle ti cuda,trljam oci,sta to vidim?..na balkonu,lejdi,onako raskosna zrelog doba u pomalo prozirnoj spavacici izusti mi tiho dobra vecer..,mrnjau rekoh,jes vala kako da ne..nego,sto ti ne spavas u ovo doba kao i ostali "posteni ljudi"..ona se onako od srca naseja,kaze,ma,spavala bi ja,ali nece san san na oci,a,kako vidim izgleda ima nas jos takvih..a,ne - ne,rekoh ja,jok,nije savest u pitanju,ja sam ovde samo zbog mace..nije valjda,kaze ona,pa i ja sam na neki nacin,obuzelo me zadnjih dana nesto,kako da ti kazem,nocima mi krade san..a,tu prici nije kraj;)

malo gradjanin,malo EU

pre 8 godina

@ verba volant

sve je to pohvalno,osim sto taj minus nije u nikakvoj vezi samnom..ali,eto,lako je gresiti,tesko je oprostiti,pogotovo sebi;)..pozdrav)

dundjer

pre 8 godina

Ukusan paradajz pojedem kad stigne moj, vec je poceo (juce ubrao 3), i ako naletim nekad na nesto da je priblizno ukusnom. Ove sezone nisam probao jedan da valja.

nele

pre 8 godina

...pošto živim u selu gde se bave povrtarstvom evo malo informacija ... do skoro na tržištu je preovladavala rana hibridna rana sorta Matias F1 - totalno smeće, žilavo i bez ukusa ali onako ubran može u čvrstom stanju da stoji oko mesec dana ... polako, kako gde, počinju da stižu kasnije sorte namenjene kako plasteničkoj tako i proizvodnji napolju - Amati F1 npr., od domaćih jabučar i volovsko srce - neuproredivo boljeg ukusa ali mana im je što ne mogu dugo da stoje - lepog paradaiza ima samo vodite računa gde ga i od koga kupujete ...

X=iks

pre 8 godina

Vec pet,sest godina, imaju savrsenu organsku bastu u dvoristu, desetak kokosaka, naravno macku (neko mora da brine o misevima), jer sami peku hleb. (verba volant, 20. jul 2015 21:59)

I samo to je tzv. organska proizvodnja! Tako i jeste bilo zamisljeno, dok je to bilo ideja, pre nego sto je postalo moda. Ali, to je luksuz. Ne moze svako da ima svoj povrtnjak, vecina ne moze. Cak ne moze svako ni u susedstvu da ima nekog ko ima svoj povrtnjak i koga moze da gleda sta i kako radi. Naravno, ne moze ni njega da kontrolise, ali, barem zna coveka i zna da mu moze verovati, ili veruje da mu moze verovati. "Organski" proizvod za trziste, to je oksimoron. "Organska" proizvodnja je i bila zamisljena kao subverzija protiv trzista (ali subverzija najbogatijih). Najsmesnije je sto se "organskim" proizvodima obicno zaludjuju anarhofilni tipovi, pokazujuci time koliko neograniceno poverenje imaju u - drzavu i njene papire. Jer, vi placate - certifikat i nista vise. A taj certifikat je prazan. Garantuje ono sto vam niko ne moze garantovati, jer, nema pouzdanog nacina da nedvosmisleno utvrdi sve sto treba da potvrdi. Ali, zato omogucava poneko radno mesto u drzavnoj sluzbi vise. A taj drzavni sluzbenik, cak i ako je najsavesniji - sta drugo da radi, nego da s vremena na vreme obidje gazdu, cak i ako bude trazio, sigurno nece, bas tada, naci nista sumnjivo, gazda ce ga svakako lepo docekati i i jos lepse ispratiti i... mozete zamisliti kako to vec ide.

malo gradjanin,malo EU

pre 8 godina

@ verba volnat

hmhm,draga verba volant

ajde ti nama ovo za svaki slucaj nacrtaj,jer mi smo ti sad u problemu..ma,rado bi mi ovo shvatili kao kompliment,samo,opet se nekako plasimo sto ce drugi mislit;)

Maja, Zadar

pre 8 godina

Ja imam svoj vrt u kojem je sve prirodno. Imam i oko 40-50 stabala raznih voćaka. A povrća da i ne spominjem. Prije bi nabrojala čega nema.

verba volant

pre 8 godina

@(stari macak, 21. jul 2015 14:44)
Nemaštovito, banalno, nepismeno.
Nedovoljan 1.
Nadam se da u stvarnom životu nemaš književne ambicije. Ako ponekad nekom prepričavaš filmove, ili snove, skrati malo, dosadno je.

@malo gradjanin, malo EU
Izvini zbog minusa, sada sam videla da imamo hejtera.
Sada ću ipak, upotrebiti kondicional. Ako ovo "malo gradjanin,.." znači da si me nazvao malogradjankom, moram da ti kažem da to još nisam čula o sebi, ali ne marim.