Istorija 2

19.04.2024.

8:02

Seksualne tajne o kojima nije smelo da se zna: Rešena misterija rukopisa iz 15. veka FOTO/VIDEO

Stručnjaci tvrde da 600 godina star misteriozni Vojničev rukopis sadrži srednjovekovne seksualne tajne.

Izvor: B92.net

Seksualne tajne o kojima nije smelo da se zna: Rešena misterija rukopisa iz 15. veka FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Rukopis zbunjuje kriptografe i istoričare već 600 godina, a čudni crteži i kodirani tekst naveli su neke da tvrde da sadrži magične čini ili čak vanzemaljske tajne.

Vojničev rukopis/manuskript je ilustrovani ručno napisani kodeks u nepoznatom sistemu pisanja.

Starost veluma (vrsta pergamenta od neštavljene kože sisara na kome je manuskript napisan) metodom radioaktivnog ugljenika procenjena je na rani 15. vek (1404—1438).

Pretpostavlja se da je verovatno napisan u Severnoj Italiji tokom italijanske renesanse, a ime je dobio po Vilfridu Vojniču, poljskom trgovcu knjigama koji je isti kupio 1912. godine.‍

Neke stranice nedostaju, a oko 240 je pronađeno i sačuvano. Tekst je napisan sleva nadesno, a većina stranica sadrži ilustracije ili dijagrame.

Vojničev rukopis su proučavali mnogi kako profesionalni tako i amaterski kriptografi, uključujući američke i britanske kriptoanalitičare iz Prvog i Drugog svetskog rata, a niko do sada nije uspeo da dešifruje tekst, koji je postao veoma poznat slučaj u istoriji kriptografije.

Ali sada, stručnjaci kažu da najmisteriozniji tekst na svetu zapravo sadrži srednjovekovne seksualne tajne za koje se smatra da su previše opasne za čitanje.

Glavni autor dr Keagan Brever sa Univerziteta Macquarie kaže da ovaj šifrovani tekst zapravo sadrži cenzurisane informacije o seksu, kontracepciji i ginekologiji.

Dr Bruer je za MailOnline rekao: "U Vojničevom rukopisu se u suštini radi o ograničavanju specifičnih informacija koje se smatraju opasnim za izabranog čitaoca ili čitaoce."

Dok mnoge ilustracije rukopisa predstavljaju biljke, životinje ili ljude, jedna je posebno zapala za oko istraživačima.

Reč je o ilustraciji koja prikazuje gole žene koje drže razne predmete pored sebe ili pokazuju prema svojim genitalijama. Istraživači kažu da su ovi crteži jasan znak da rukopis sadrži informacije o ginekologiji i seksualnom zdravlju.

"Ne mogu da shvatim zašto bi se radilo o bilo čemu drugom s obzirom na to da postoje biljke (što znači da je to medicinski rukopis) i žene koje upiru predmete ka svojim vaginama", rekao je dr Bruer.

"Ženske tajne", kako se zvalo žensko zdravlje u 15. veku, bile su predmet opsežnog proučavanja i pisanja srednjovekovnih autora. Iako je mnogo medicinskih spisa o seksu i rođenju iz tog vremena preživelo, mnogo je takođe bilo podvrgnuto intenzivnoj cenzuri.

"Patrijarhalna kultura kasnosrednjovekovne Evrope uključivala je višestruke muške strahove od ženskih tela i njihovih prirodnih procesa, i to je bilo blisko isprepleteno sa medicinskom kulturom. Jedan lekar iz 15. veka, Johanes Hartlib, čak je preporučio da lekari koriste "tajna pisma" da bi sakrili informacije koje bi mogle da dovedu do kontracepcije ili abortusa. Hartlib se brinuo da bi sve pismenije žene mogle da čitaju njegove spise i da ih koriste za predbračni seks",  objašnjava doktor.


Kodirani tekstovi iz drugih rukopisa koje su autori preveli otkrili su različite recepte i formule sa ginekološkom upotrebom. Gledajući na rukopis kao primer šifrovanih seksualnih informacija, istraživači kažu da možemo početi da shvatamo bizarne ilustracije.

Najveća i najsloženija ilustracija, poznata kao Rozete, može zapravo predstavljati kasno srednjovekovno razumevanje seksa i kontracepcije.

Kasno srednjovekovni lekari verovali su da materica ima sedam komora, a da vagina ima dva otvora - jedan unutrašnji i jedan spoljašnji.

Što je još čudnije, srednjovekovni lekari su zapravo verovali da žene dobijaju seksualno zadovoljstvo od "kretanja dve sperme u materici".

Dr Bruer i njegov koautor smatraju da linije i šare koje pokrivaju rozete predstavljaju ovo kretanje.


Iako istraživači priznaju da mnoge druge ilustracije treba objasniti, ovo nije prvi put da se predlaže tumačenje seksualnog zdravlja.

Godine 2017. Nikolas Gibs, koji je stručnjak za srednjovekovne medicinske rukopise, tvrdio je da je tekst zdravstveni priručnik za "dobrostojeću" damu koja želi da leči ginekološka stanja.

Uprkos zadivljujućim istraživačima stotinama godina, veći deo porekla rukopisa ostaje obavijen velom misterije.


 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: