Istorija 23

02.04.2024.

18:16

Po kom kalendaru je Novak Đoković Srbima čestitao 7533. godinu?

Srpski narodni ili Stari kalendar bio je zvanični kalendar srednjovekovnih srpskih država od 1219. godine.

Izvor: B92

Po kom kalendaru je Novak Đoković Srbima čestitao 7533. godinu?
photosync/shutterstock

Podeli:

Srpski narodni ili Stari kalendar bio je zvanični kalendar srednjovekovnih srpskih država od 1219. godine kada ga je u crkveni kodeks uvrstio Sveti Sava i to je trajalo sve do Berlinskog kongresa 1878. godine.

Do tada je sve datirano po njemu – knjige, povelje, zakoni, nadgrobni spomenici, spomenici kulture, a tome u prilog govori i činjenica da je na Smederevskoj tvrđavi u zidine uklesan datum izgradnje po srpskom kalendaru.

Mnogi spomenici datirani su po njemu, a najstariji sačuvan je iz šestog veka. Na spomeniku caru Lazaru i izginulim ratnicima na Gazimestanu (Mramorni stub), koji je podigao njegov sin despot Stefan Lazarević, jasno piše da se Kosovska bitka dogodila 6897. godine.

Naši preci su računali vreme po sunčevom kretanju, tj. po smeni toplog i hladnog vremena, a upravo je zato početkom aprila (starokalendarskim imenom Lažitrava ) počinjala nova godina.

Prema srpskom kalendaru, godina se deli na leto i zimu. Leto počinje na Đurđevdan, 6. maja, dok zima na Mitrovdan, 8. novembra.

Istražujući dalje i tumačeći to sa naučne strane, ovo su dva datuma kada se smenjuju dva godišnja doba, što se poklapa i sa sunčevim kalendarom kada se menjaju energije.

To je potvrdila i NASA, koja je ustanovila da se ti veliki crkveni praznici poklapaju sa elektromagnetnim promenama Sunca.

Godina po srpskom kalendaru počinje početkom aprila i usklađena je sa gregorijanskim, što je zasluga Svetog Save.

Prema protokolu srpskog kalendara, prvo se pokazuju godina, pa mesec i dan, za razliku od drugih kalendara koji prikazuju dan, mesec i godinu. Ono što je zanimljivo jeste da ni jedan drugi kalendar nema takvo datiranje, ali i to da se kompjuterska obrada vrši po protokolu srpskog kalendara.

Interesantno je da Stari srpski kalendar za prvu godinu uzima pretpostavljeni kraj biblijskog potopa, oko 5509. godina p.n.e, a to je približno rezultatima naučnih istraživanja koja su se bavila dokazivanjem potopa.

Interesantan je i podatak da su Stari sloveni imali su jasnu podelu na godišnja doba, sa dvanaest meseci u kojima su poslovi i dani usklađeni sa prirodnim pojavama (oranje, setva, žetva, lov, gajenje biljaka), uz tačno označene datume "paganskih" praznika.

Nazivi meseci među slovenskim narodima nisu podudarni jer su živeli na velikom prostoru od severa do juga, pa poljski radovi nisu počinjali svuda u isto vreme.

Radovi na severu i u planinskom području kasne za čitav mesec, pa otud isti nazivi za različite mesece.

Po Srpskom kalendaru, Sunce se posmatra kao živo biće koje se smatra i božanstvom. Ono je lice koje služi srpskom narodu za datiranje mnogih prirodnih pojava, kao što je, na primer Preobraženje, a ono se javlja 19. avgusta. Tada se menjaju gora i voda. Da se menja gora znamo po lišću koje žuti i opada, a šta znači "menja se voda"?

Kada je Beogradska škola meteorologije istraživala hemijski sastav vode 2008. godine, zaprepastili su se da se 19. avgusta menja hemijski sastav kiše. Do tada je kisela, a od tada alkalna ili neutralna.

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: