Petak, 01.12.2023.

11:09

Pre 105 godina nastala Kraljevina SHS: Danas neki smatraju da je to bila greška VIDEO

Na današnji dan pre tačno 105 godina formirana je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca odnosno Kraljevina Jugoslavija. Za manje od četvrt veka, ta država je pretrpela brojne burne događaje, atentat u skupštini, uvođenje diktature, ubistvo kralja i napad nacističke Nemačke.

Izvor: B92, Prva

Pre 105 godina nastala Kraljevina SHS: Danas neki smatraju da je to bila greška VIDEO
Printskrin Tv Prva

Zbog čega je njena istorija bila tako napeta? Da li se stvaranje ovakve države pokazalo kao zabluda čije posledice osećamo i danas? Šta bi bilo drugačije da nije bilo Jugoslavije? O tome je u emisiji "Jutro" televizije Prva govorio general-major u penziji Milorad Stupar.

"Posebno je važno da se prisetimo Balkanskog rata i Prvog svetskog rata kada je srpski narod, uz velike gubitke, oslobodio sve srpske etničke i duhovne teorije na Balkanskom poluostrvu, istovremeno davajući slobodu drugim Južnim Slovenima, pre svega Hrvatima i Slovencima, koji su u ovim događajima bili na suprotnoj strani. Bili su na strani gubitnika, ali su srpskom krvlju dobili slobodu", kaže Stupar na samom početku odgovarajući potom na pitanje – da li je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca od samog početka bila osuđena na propast?

"Tadašnja mala Srbija, priznata, ušla je tada u nešto što se zvalo nepriznata međunarodna država i stvara kraljevstvo odnosno Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je, prema mom mišljenju, bila jedna sasvim nepotrebna istorijska greška, kako političkog tako i vojnog rukovodstva", priča major i nastavlja:

"Tadašnja Država Slovenaca, Hrvata i Srba želela je ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom, a to je bila najveća greška. Prvog decembra 1912. godine, po njihovom zahtevu, dolazi do ujedinjenja. Tada je ova država bila u rasulu, pa je pozvala srpsku vojsku da zaštiti stanovništvo na području južne Austrougarske i tako je došlo do oslobađanja tih teritorija", priča Stupar, a opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: